Бэгли Десмонд : другие произведения.

Начныя вандроўкі

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Дэсманд Бэглі
  НАЧНАЯ ШПАЦЫРА
  MCMLXXXIV
  Elsevier-Амстэрдам/Брусэль
  -
  
  ПРАДМОВА
  Частка II Ціхаакіянскай лоцманскай кнігі, складзенай Гідраграфічным дэпартаментам Брытанскага флоту, у канцы доўгага падрабязнага апісання аб востраве Фонуа Фооэ гаворыць наступнае: У 1963 годзе патрульны карабель Туі выявіў велізарны, шэрая скала, на два метры ніжэй за ўзровень мора. Ён працягнуўся на плошчы ў дзве мілі на поўнач і паўтары мілі на захад. Вакол скалы былі знойдзены вялікія плямы абескаляроўвання вады, выкліканыя павышэннем сернага газу. Марское дно было добра відаць; яна складалася з тонкіх чорных часціц лавы, якія нагадвалі пемзу, з белымі плямамі пяску і камянёў тут і там. У ваколіцах скалы былі выяўленыя шматлікія кашалоты.
  Аднак частка II Pilot Book з'явілася толькі ў 1969 годзе. Гэтая гісторыя пачынаецца ў 1962 годзе.
  Памяці Дэзманда Бэглі
  
  
  OceanofPDF.com
  
  А
  я
  Дзень, як я пачуў, як загінуў мой брат, быў шэры і змрочны. Неба над Лонданам было зацягнута хмарамі і плакала; сцямнела ў той дзень рана, значна раней, чым звычайна. Я больш не мог прачытаць лічбы, якія правяраў, таму запаліў настольную лямпу і ўстаў, каб зачыніць фіранку. Я пастаяў за акном на імгненне, гледзячы, як дождж капае з платанаў на Набярэжнай, потым углядзеўся ў туманную шэрасць Тэмзы. На імгненне я задрыжаў, жадаючы праляцець мілях ад гэтага шэрага горада, пад прамяністым блакітам трапічнага неба. Я рыўком пацягнуў заслону, рэзка закрыўшы змрочны свет.
  Тэлефон пачаў званіць.
  Гэта была Алена, удава майго брата. Яна прагучала неяк істэрычна. «Майк, у мяне ў гасцях чалавек, містэр Кейн, які кажа, што быў з Маркам, калі той памёр. Я думаю, што было б лепш, калі б вы таксама пагаварылі з ім». Яе словы скончыліся ўсхліпамі. — Я не магу з гэтым справіцца, Майк.
  'Спакойся, Хелен. Проста адпраўце яго сюды. Я буду тут прыкладна да паловы пятай. Ён-разумее гэта?
  Хвіліна маўчання, потым ціхае мармытанне, потым Хелен сказала: «Так, ён зараз едзе ў інстытут». Дзякуй, Майк. Так, я таксама атрымаў паведамленне ад British Airways; нешта прыбыло з Таіці. Я думаю, што гэта справа Марка. Я адправіў яго вам сёння раніцай. Ці хочаце вы далей клапаціцца пра гэта? Я не думаю, што я магу зрабіць гэта цяпер».
  — Буду, — адказаў я. — Пакінь усё мне.
  Яна паклала трубку. Я павольна паклаў трубку і сеў на спінку крэсла. Хелен выглядала вельмі засмучанай; Мне было цікава, што Кейн сказаў ёй. Я ведаў толькі, што Марк памёр недзе на востраве каля Таіці. Тамтэйшы брытанскі консул усё арганізаваў, і Міністэрства замежных спраў звязалася з Хелен як з бліжэйшай сваячкай. Магчыма, яна не сказала б гэта так шмат слоў, але смерць Марка, напэўна, стала для яе палёгкай; яе шлюб не прынёс ёй нічога, акрамя пакут. Яна ніколі не павінна была выйсці за яго замуж. Я спрабаваў папярэдзіць яе, але нялёгка расказаць сваёй будучай нявестцы пра дрэнныя якасці ўласнага брата. Я ніколі не мог ёй гэта растлумачыць. Але, мяркуючы па рэакцыі на яго смерць, яна, напэўна, кахала яго, нягледзячы ні на што. Але эй, Марк усіх жанчын абвёў вакол пальца.
  Ва ўсякім разе, адно было дакладна: смерць Марка мяне зусім не закранула. Шмат гадоў таму я ўжо прыняў рашэнне метадам спроб і памылак трымацца далей ад яго падступных і разліковых планаў, якія служылі толькі аднаму: большаму гонару і славе Марка Трэвельяна. Я выкінуў гэта з розуму, крыху павярнуў настольную лямпу і зноў засяродзіўся на сваіх адзнаках. Большасць людзей думае, што навукоўцы - і асабліва акіянолагі - пастаянна праводзяць палявыя работы і ўвесь час робяць самыя фантастычныя адкрыцці. Яны ніколі не думаюць аб непазбежнай папяровай валакіце, якая ідзе з гэтым. Калі б я не перажыў гэта хутка, я б ніколі больш не змог паехаць на мора. У мяне была ідэя, што я змагу зрабіць гэта за адзін дзень цяжкай працы. Пасля гэтага я мог бы ўзяць водпуск на месяц, калі вы пішаце справаздачу
  можна назваць «бясплатным». Але нават гэта не зойме цэлага месяца.
  Без чвэрці шостай я вырашыў спыніцца. Кейн яшчэ не з'явіўся. Я якраз апранаў паліто, калі ў дзверы пастукалі. Калі я адчыніў дзверы, мужчынскі голас сказаў: "Містэр Трэвельян?"
  Кейн быў высокім жылістым чалавекам гадоў сарака, апранутым у пацёртую матроскую вопратку і ў пацёртай фуражцы. Ён выглядаў крыху сарамлівым, уражаным імпазантным наваколлем. Калі я паціснуў яму руку, я адчуў мазалі на яго далоні. Мне прыйшло ў галаву, што гэта можа быць матрос; Маракам на глыбокім моры больш не трэба выконваць вялікую частку гэтай цяжкай фізічнай працы. Я сказаў: «Мне вельмі шкада, што я прымусіў вас прыехаць ажно на другі канец Лондана ў такое надвор'е, містэр Кейн».
  «Нічога страшнага», — адказаў ён з моцным аўстралійскім акцэнтам.
  «Я ўсё роўна павінен быў прайсці гэты шлях».
  Я ўзяў яго на імгненне. «Я якраз сыходзіў. Вы хочаце што-небудзь выпіць?»
  Ён усміхнуўся. 'Добрая ідэя. Мне падабаецца вашае піва».
  Мы зайшлі ў суседнюю кавярню, дзе я замовіў піва для нас абодвух. Ён залпам выпіў палову шклянкі і з удзячнасцю адчуў смак. «Выдатнае піва», — сказаў ён. «Не так добра, як Лебедзь, але зусім нядрэнна. Вы ведаеце піва Swan?»
  «Па чутках», — адказаў я. «Сам ніколі не спрабаваў. Гэта аўстралійскае піва, праўда?
  'Канешне; лепшае піва ва ўсім свеце».
  Для аўстралійцаў лепшае заўсёды прыходзіць з Аўстраліі. «Я вельмі памыляюся, калі кажу, што вы ведаеце толк у парусным спорце?» Я прапанаваў.
  'Зусім не. Як вы пра гэта здагадаліся?»
  «Я сам люблю плаваць; тады ў вас ёсць нос для такіх рэчаў».
  — Тады, на шчасце, мне не трэба шмат тлумачыць пра твайго брата. Вы, вядома, хочаце пачуць усю гісторыю, ад А да Я? Разумееце, я не ўсё расказаў місіс Трэвельян. Тут і там гэта не так прыемна».
  – Проста раскажы мне ўсё.
  Кейн дапіў шклянку і коратка падміргнуў. - Яшчэ адзін?
  «У мяне ўсё яшчэ ёсць. Але наперад».
  Заказаўшы чарку, загаварыў. «Ну, мы плылі каля Астравоў Таварыства — мой таварыш і я. У нас сумесная шхуна, і мы займаемся продажам копры, жэмчугу і падобных рэчаў. Мы былі каля астравоў Туамотоэ; тубыльцы называюць іх астравамі Паумотоэ, але на карце яны паказаны як Туамотоэ. Яны размешчаны на ўсход ад...'
  — Я ведаю, дзе яны, — перабіў я.
  'Добра. Ну, мы думалі, што можам атрымаць партыю жэмчугу, таму павольна каталіся вакол заселеных астравоў. Большасць з іх бязлюдныя і нават не маюць назвы, або такой, якая прымушае мяне ламаць язык. Так ці інакш, у нейкі момант насустрач нам паплыла пірога. У тым каноэ быў хлопец, палінезіец, ведаеце, і Джым размаўляў з ім. Джым Хэдлі - мой прыяцель; Ён ведае гэтую лухту, я не разумею ні слова.
  Ну, хлопец кажа, што ў іх на востраве ёсць белы чалавек і што ён сур'ёзна хворы, так што мы сыходзім на бераг, каб разабрацца ў гэтым пытанні.
  — І гэта быў мой брат?
  – Безумоўна, і ён таксама хварэў.
  — Што ў яго тады было?
  Кейн паціснуў плячыма. «Спачатку мы не здагадваліся, але потым аказалася, што гэта апендыцыт. Такім чынам, мы даведаліся пра гэта пасля таго, як наведалі лекара».
  – Доктар тады быў?
  «Калі вы хочаце яго так называць. П'яны жабрак, які гадамі жыве на Астравах. Прынамсі, ён казаў, што ён лекар. Яго, дарэчы, у той час не было. Джым павінен быў пайсці забраць яго за семдзесят міль; Тым часам я застаўся з тваім братам».
  Кейн выпіў яшчэ. «Апроч таго дзіцяці, на востраве не было больш нікога, акрамя вашага брата. Ні іншай лодкі, нічога. Ён сказаў, што ён нейкі даследчык - я думаю, нешта звязанае з акіянам.
  «Акіянолаг».
  «Нешта падобнае, так. Ён сказаў, што яго выкінулі на востраў для нейкага расследавання і што яго забяруць у любы час».
  «Чаму вы не адвялі яго да доктара, а наадварот?» Я спытаў.
  «Таму што мы не думалі, што ён выжыве», — быў просты адказ. «Такая лодка, як наша, моцна хістаецца, і яна была ў жахлівым стане».
  «Так, гэта праўда». Напэўна, гэта было не весела.
  "Я зрабіў для яго ўсё, што мог", - працягнуў Кейн. — Вядома, гэта было няшмат, проста памыць яго, напаіць і ўсё такое. А між тым мы ўвесь час размаўлялі, і ў нейкі момант ён сказаў, што я павінен паведаміць яго жонцы».
  — Ён жа не чакаў, што ты спецыяльна дзеля гэтага паедзеш у Англію, так? — спытаў я, думаючы, што гэта тыпова для Марка, хаця ён паміраў.
  «Не, гэта зусім іншае. Я ўсё роўна збіраўся паехаць у Англію, разумееце. Я выйграў грошы на іпадроме і падумаў, што варта папесціць сябе паездкай. Джым, мой прыяцель, сказаў, што некаторы час можа абыходзіцца без мяне. Ён высадзіў мяне ў Панаме, і там я сеў на баржу, якая ехала ў Англію».
  Ён скрывіўся. — Толькі я не застануся так доўга, як спачатку планаваў; Па дарозе я страціў шмат грошай у няўдалай гульні ў покер. Я застануся, пакуль не разарчуся, а потым вярнуся да Джыма і сваёй баржы».
  «Што было далей, калі прыехаў доктар?»
  «О так, вядома, вы хочаце пачуць пра свайго брата, прабачце, што так балбатню. Ну, Джым прыдумаў таго старога, і ён зрабіў аперацыю твайму брату. Ён сказаў, што ў яго няма выбару, што інакш твой брат абавязкова памрэ. Гэта пайшло не вельмі добра; Відавочна, што той хлопец не меў з сабой патрэбных рэчаў. Я дапамог яму, таму што Джым не мог з гэтым справіцца». Ён маўчаў, узіраючыся ў мінулае.
  Я хацеў заказаць яшчэ два піва, але Кейн сказаў: «Калі вы не супраць, я аддаю перавагу віскі». Таму я замовіў два віскі.
  Я падумаў пра таго п'янага доктара, які разрэзаў майго брата тупымі скальпелямі на тым праклятым востраве. Гэта была непрыемная думка. Кейн ведаў, пра што я думаю, бо адным глытком выбіў шклянку. Яму было яшчэ горш. Ён быў там.
  «А потым ён памёр», — сказаў я праз некаторы час.
  — Не адразу. Ён быў падобны на нешта. каб аднавіцца пасля той аперацыі, але потым раптам стала нашмат горш. Доктар сказаў, што ён перы...
  'перы...'
  - Перытаніт? Я сказаў. «Перытыт».
  «Дакладна. Я памятаю, што гэта гучала як перы-перы соус, быццам у вас самбал у кішачніку. Ва ўсякім выпадку, у яго паднялася тэмпература і пачаўся трызненне. Затым ён упаў у кому і праз два дні пасля аперацыі памёр».
  Ён зазірнуў у сваю шклянку. «Мы далі яму вадзяную магілу. Было так па-чартоўску горача, і мы не змаглі ўзяць яго з сабой, таму што ў нас не было лёду. Потым мы загарнулі яго ў намётавы брызент і пакінулі за борт. Доктар сказаў, што будзе весці справу далей. Я маю на ўвазе, што нам з Джымам не было сэнсу ехаць аж да Папээтэ, таму што ён ведаў столькі ж, колькі і мы».
  — Вы сказалі яму пра жонку Марка? Яе адрас і ўсё?
  Кейн кіўнуў. — Місіс Трэвельян сказала, што толькі што сама гэта пачула. Добры паварот ад цёткі Поз! Ведаеце, што мне так дзіўна? Ён нічога не даў нам за яе, нічога асабістага, я маю на ўвазе. Але яна сказала, што яго рэчы ўжо ў дарозе. Гэта правільна?
  — Можна, — адказаў я. «У Хітроў ужо ёсць; Я забяру гэта заўтра. Дарэчы, калі дакладна памёр Марк?»
  Кейн на імгненне задумаўся. «Каля чатырох месяцаў таму, я думаю. Так, калі вы плывеце ўздоўж астравоў такім чынам, вы не сочыце за календаром, калі не арыентуецеся па карабельнаму альманаху, які насамрэч з'яўляецца Jimspakkie-an. Пачатак мая, я б сказаў. Джым высадзіў мяне ў Панаму ў ліпені, і мне прыйшлося пачакаць некаторы час, перш чым я знайшоў карабель.
  «Вы памятаеце, як звалі таго лекара? Ці адкуль ён?
  «Я ведаю, што гэта быў галандзец», — задуменна сказаў Кейн. — Яго звалі Скут — і яшчэ нешта. Наколькі я памятаю, яго звалі Скотэн. У яго шпіталь на адным з астравоў — чорт вазьмі, я ўжо не памятаю дзе».
  'Гэта не важна. Калі гэта стане сапраўды важным, я даведаюся пра гэта з дакументаў аб смерці». Я дапіў шклянку. «Апошняе, што я чуў пра Марка, было тое, што ён працаваў са шведам, хлопцам па імені Нор-гаард. Вы не бачылі?»
  — Не, толькі твой брат. Ведаеце, мы не заставаліся даўжэй, чым трэба, асабліва калі тая таблетка казала, што справіцца. Вы думаеце, што Норгаард прыйдзе за вашым братам?
  — Нешта падобнае, — сказаў я. — Я рады, што вы знайшлі час расказаць мне пра смерць Марка.
  Ён адмахнуўся ад маіх слоў. «Ніякіх намаганняў, кожны б зрабіў гэта. Дарэчы, я не ўсё расказаў місіс Трэвельян.
  — Я ёй далікатна скажу, — сказаў я. «У любым выпадку, дзякуй за клопат пра яго. Было б горш, калі б ён памёр адзін».
  "Ну добра, - сарамліва сказаў Кейн, - гэта было менш за ўсё, што мы маглі зрабіць, праўда?"
  Я даў яму сваю візітоўку. «Я хацеў бы, каб вы падтрымлівалі са мной сувязь. Калі вы вернецеся, магчыма, я дапамагу вам знайсці карабель. У мяне даволі шмат знаёмых у сферы суднаходства».
  «Окідо», — сказаў ён. — Я звяжуся зноў, містэр Трэвельян.
  Развітаўшыся, я выйшаў з бара і нырнуў у прыватны бар на другім баку той самай кавярні. У мяне было адчуванне, што Кейн усё роўна будзе адчуваць сябе там некамфортна, і мне таксама хацелася нешта паразважаць за чаркай.
  Я думаў пра Марка і яго жудасную смерць на тым самотным атоле ў Ціхім акіяне. Мы з Маркам ніколі не падабаліся адзін аднаму, але я б не пажадаў такой смерці свайму злейшаму ворагу. І ўсё ж было нешта ў гісторыі Кейна, што мяне турбавала. Не тое каб ён быў на астравах Туамотоэ; яго задачай было даследаваць самыя далёкія бакі сямі мораў, як і мая. І ўсё ж нешта было не так.
  Напрыклад, куды падзеўся той Норгаард? Застацца аднаго на бязлюдным востраве даследчыку было зусім супраць правілаў. Што насамрэч зрабілі Марк і Норгаард на астравах Туамотоэ? Нічога пра іх даследаванне не было апублікавана, так што гэта можа азначаць, што яно яшчэ не завершана. Я павінен быў спытаць пра гэта ў Джарвіса! Мой бос заўсёды быў як мага бліжэй да крыніцы галіновых плётак. Пра тое, што адбываецца ў нашай прафесіі, ён ведаў практычна ўсё.
  На самай справе не гэта мяне больш за ўсё турбавала; гэта было нешта іншае, нешта, што турбавала мой мозг, але я не мог гэтага ачысціць. Нарэшце я дапіў шклянку і вярнуўся дадому на вечар гульні са статыстыкай.
  II
  На наступны дзень я быў у офісе рана і атрымаў свае адзнакі да канца раніцы. Я якраз праглядаў сваю занядбаную карэспандэнцыю, як адна з дзяўчат прывяла госця; наведвальнік, які з радасцю адарваў мяне ад працы. Джордзі Уілкінс падчас вайны быў сяржантам камандас майго бацькі. Пасля таго, як мой бацька быў забіты, ён працягваў сачыць за дзеяннямі сыноў чалавека, якога ён так паважаў. Канечне, Марк заўсёды ставіўся да яго зняважліва, але Джордзі мне падабаўся, і я добра з ім ладзіў. Нядрэнна ў яго пайшло і пасля вайны. Ён бачыў, як надыходзіць бум прагулачных лодак, і купіў 25-тонны катэр, на якім праводзіў курсы паруснага спорту. Пазней ён кінуў выкладанне і набыў 200-тонную брыганціну, якую зафрахтаваў у асноўным заможным амерыканцам. Ён вазіў іх усюды, куды яны хацелі пайсці, па надзвычай высокай цане. Калі ён прычальваў у ангельскім порце, ён заўсёды прыходзіў да мяне ў госці, але на гэты раз прайшло шмат часу з таго часу, як я бачыў яго апошні раз. Ён прыплыў у мой кабінет на воблаку салёнага марскога паветра. «Божа, Майк, ты стаў такім бледным пердуном!» — усклікнуў ён. "Мне сапраўды трэба правесці цябе зноў".
  «Джордзі! Які аб'езд вы ўзялі, каб дабрацца сюды зноў?
  — Карыбскае мора, — сказаў ён. «Я павінен перарабіць сваю старую баржу. Я, дзякуй Богу, паміж двума чартарамі».
  «Дзе вы спыніліся?»
  — З табой — калі ты хочаш мяне. Эсмеральда тут» .
  - Хутчэй, - сказаў я весела. «Вы ведаеце, што вам заўсёды рады. Вы прыйшлі якраз у патрэбны час. Мне яшчэ трэба скончыць пісаць на гэтым тыдні, але тады ў мяне будзе тры тыдні адпачынку».
  Ён на імгненне пацёр падбародак. «Я таксама затрымаўся на гэтым тыдні, але пасля гэтага я буду вольны, як птушка. Тады мы можам паехаць куды-небудзь разам».
  "Выдатная ідэя", сказаў я. «Я вельмі хачу сысці ад усяго гэтага. Сядайце, я пагляджу сваю пошту».
  Ліст, які я толькі што адкрыў, быў ад Хелен і ўтрымліваў картку British Airways і кароткую запіску ад яе самой. Мне трэба было нешта забраць у Хітроў, што спачатку трэба было прайсці мытню. Я паглядзеў на Джордзі. — Ты ведаеш, што Марк памёр?
  Ён узрушана паглядзеў на мяне. «Марк? Як гэта магчыма?
  Я коратка расказаў яму, што здарылася. «Дрэнны спосаб скончыць, - сказаў ён, - нават для Марка». Ён адразу папрасіў прабачэння. «Прабачце, я не павінен быў гэтага казаць».
  "Спыні, Джордзі", - коратка адказаў я. «Вы ведаеце, што я адчуваў да Марка. Табе не трэба падтрымліваць выгляд для мяне».
  «Хм. Ну, гэта было дзярмо. Як справы ў яго жонкі?
  'Добра. Яе першая рэакцыя была даволі інтэнсіўнай, але цяпер я адчуваю, што яна таксама адчула нейкую палёгку».
  «Яна павінна проста выйсці замуж паўторна і забыцца пра ўсю гэтую справу з хлопцам», — паківаў галавой Джордзі. «Я да гэтага часу не разумею, што бачылі ў ім жанчыны. Ён ставіўся да іх як да смецця, але яны працягвалі да яго вяртацца».
  — Ну, у аднаго ёсць, у другога — не, — абыякава адказаў я.
  «Ну, калі гэта прымушае вас любіць Марка, то я рада, што ў мяне яго няма. Шкада, што я не магу знайсці нічога добрага пра яго». Ён узяў паперу з маёй рукі. «У вас ёсць машына, каб пазычыць? Я не катаўся некалькі месяцаў і быў бы не супраць пакатацца. Я проста збіраюся забраць свае рэчы з «Эсмеральды» , а потым забяру гэта на зваротным шляху».
  Я кінуў яму свае ключы. 'Дзякуй. Гэта ўсё той жа стары вазок з ранейшых часоў. Гэта на паркоўцы».
  Калі Джордзі не стала, я скончыў перапіску і зайшоў да праф.
  Джарвіс быў дабрынёй». Добрая праца, Майк, - сказаў ён. «Я хутка прачытаў. Калі вашы карэляцыі правільныя, я думаю, што ў нас ёсць нешта вельмі цікавае».
  'Дзякуй.'
  Ён адкінуўся назад і пачаў набіраць трубку. – Вядома, вы напішаце пра гэта пратакол.
  «Я зраблю гэта падчас водпуску», — сказаў я. «Гэта будзе нядоўга, больш папярэдняя справаздача. У мяне яшчэ шмат палявых работ».
  "Вы вельмі жадаеце пачаць гэта, ці не так?"
  «Так, я хацеў бы з'ехаць на некаторы час».
  — гаркнуў ён з-за дудкі. «Наперадзе дзень у моры
  »трое ў офісе, каб распрацаваць ідэю. А потым мы нават не гаварылі пра маю працу: усё гэта папяровы хлам. Трымайся далей ад пасады ў савеце дырэктараў, сынок, бо тады ты больш ніколі не пакінеш сваё крэсла».
  «Дамовіліся сустрэцца». Потым я змяніў тэму. «Вы ведаеце нейкага Норгарда, шведа? Я лічу, што ён спецыяліст па акіянскіх плынях».
  Джарвіс паглядзеў на мяне з-пад кусцістых броваў. "Ці не быў гэта чалавек, з якім ваш брат працаваў, калі памёр?"
  'Сапраўды.'
  Ён на імгненне задумаўся і паківаў галавой. — Апошнім часам пра яго нічога не чуў. Ва ўсялякім выпадку, ён нічога не апублікаваў. Але я буду распытваць, добра?
  Гэта было ўсё. Я сапраўды не разумеў, навошта я нават гаварыў з прафесарам Джарвісам пра Норгаарда, калі толькі гэта не было тым надакучлівым пачуццём, той непрыемнай думкай, што нешта не так. Я вырашыў пакуль адкласці свае думкі ў бок і вярнуўся ў свой кабінет.
  Ужо вечарэла. Калі я пакаваў сумку, Джордзі ўвайшла і паклала на мой стол старамодны абветраны чамадан, махнуўшы рукой. «Вось і ўсё», — сказаў ён. «Мытня прымусіла мяне адкрыць, без ключа няпроста».
  — Што ты з ім зрабіў?
  — Замок сарваны, — весела сказаў ён.
  Я з цікаўнасцю паглядзеў на чамадан. «Што ў ім?»
  'Не шмат. Трохі адзення, кнігі і шмат камянёў. І ліст для яго жонкі». Ён аслабіў вяроўку вакол чамадана, падсунуў мне ліст і пачаў распакоўваць чамадан. Некалькі трапічных касцюмаў, не вельмі чыстых, дзве кашулі, тры пары шкарпэтак, тры падручнікі па акіянаграфіі — зусім нядаўнія — некалькі сшыткаў з почыркам Марка, ручкі, туалетныя прыналежнасці і іншае расхістанае смецце.
  Ліст быў адрасаваны Алене акуратным скорапісам.
  "Дазвольце мне адкрыць гэта", - сказаў я. "Мы не ведаем, што там напісана, і нам не варта палохаць Хелен больш, чым трэба".
  Джордзі кіўнуў. Я разразаю канверт. Гэта быў кароткі, даволі дзелавы ліст:
  Паважаная місіс Трэвельян,
  З жалем паведамляю вам, што ваш муж Марк памёр.
  Магчыма, вы гэта ўжо чулі. Марк быў маім добрым сябрам. Ён пакінуў у мяне некаторыя рэчы, якія я пасылаю вам, калі вы хочаце іх мець. Шчыра ваш,
  П Нэльсан
  Я сказаў: «Я думаў, што гэта будзе афіцыйны ліст, але гэта не так».
  Джордзі хутка прачытаў запіску. — Вы ведаеце гэтага Нэльсана?
  – Не, ніколі пра гэта не чуў.
  Джордзі паклала ліст і нахіліла чамадан. "І тады ў нас ёсць гэта". Каля тузіна штук, падобных на бульбу, закацілася на мой стол. Некаторыя з іх перавярнуліся і ўпалі на дыван. Джордзі падняў іх. "Магчыма, вы можаце зрабіць што-небудзь з гэтага, але я, вядома, не магу."
  Я ўзяў адзін. — Марганцавыя канкрэцыі, — сказаў я. "Вы часта сустракаеце гэта ў Ціхім акіяне".
  — Яны чаго вартыя?
  Я засмяяўся. «Калі б вы маглі іх лёгка дастаць, магчыма, але гэта не так, таму яны нічога не вартыя. Яны ляжаць на марскім дне, на сярэдняй глыбіні 4500 метраў».
  Джордзі задуменна паглядзеў на адзін з клубняў. «Адкуль бы ён гэта ўзяў? Гэта занадта глыбока для дайвера».
  «Гэта, верагодна, сувеніры з IGJ, Міжнароднага геафізічнага года. Марк служыў фізікахімікам на адным з караблёў у Ціхім акіяне». Я пачаў праглядаць адзін са сшыткаў. Большасць нататак былі матэматычнымі разлікамі, густа накрэмзанымі скрупулёзным почыркам Марка.
  Я кінуў сшытак у чамадан. – Давай, збярэм усё і пойдзем дадому.
  Мы паклалі ўсё назад у чамадан і пацягнулі ў машыну. Па дарозе Джордзі сказала: "Хочаш, каб сёння вечарам было шоу?" Некалькі разоў, калі ён бываў у вялікім горадзе, ён любіў хадзіць на мюзікл з гучнай музыкай і прыгожымі касцюмамі.
  «Калі можна дастаць білеты», — адказаў я. «Мне не хочацца стаяць у чарзе».
  — Я, — упэўнена сказаў ён. «Я яшчэ некаму павінен. Высадзіце мяне тут, і я сустрэну вас дадому праз паўгадзіны».
  Вярнуўшыся дадому, я спачатку ўзяў чамадан Марка наверх, бо так было зручней. Потым я вярнуўся, каб спакаваць рэчы Джордзі, складаючы па дарозе ў думках спіс таго, што мне спатрэбіцца для паездкі на ветразі Джордзі. У мяне было большасць з таго, што мне трэба; так што гэта быў не доўгі спіс. Апынуўшыся ўнутры, я заўважыў, што працягваў глядзець на чамадан Марка. Я паклаў яго на ложак, адчыніў і хвіліну глядзеў на мізэрныя рэшткі жыцця Марка. Я думаў, што калі прыйдзе мой час, я, спадзяюся, пакіну пасля сябе нешта большае, чым некаторыя нататнікі, адзенне і сумнеўную рэпутацыю. Адзенне мяне не цікавіла, але калі я ўзяў пінжак, з нагруднай кішэні выпаў штодзённік у скураной вокладцы. Я пачаў гартаць буклет. Відавочна, што ён выкарыстоўваўся як своеасаблівы дзённік. Большасць нататак складалася ў стэнаграфіі, але з асабістым варыянтам, зразумелым толькі самому пісьменніку - Марку.
  Стэнаграфія перарывалася хімічнымі ці матэматычнымі вылічэннямі, сям-там на палях з'яўляўся накрэмзаны малюнак. Я ўспомніў, што Марк заўсёды маляваў у школе і што гэта неаднойчы каштавала яму затрымання. Ва ўсякім выпадку, я не мог расшыфраваць яго нататкі.
  Я паклаў дзённік на тумбачку і схапіў большыя сшыткі, якія былі нашмат цікавейшыя, хоць і ледзь чытэльнейшыя. Мяркуючы па ўсім, Марк працаваў над тэорыяй аб утварэнні вузельчыкаў, якая, мякка кажучы, была даволі надуманай, асабліва з пункту гледжання сучаснай фізічнай хіміі. Шкала часу, якую ён выкарыстаў, была вар'яцкай, і нават мімаходзь я мог сказаць, што яго якасны аналіз быў вельмі нестандартным.
  Я пачуў, як увайшоў Джордзі. Ён высунуў галаву за дзверы і пераможна сказаў: «У мяне ёсць білеты. Спачатку добра паабедаем, а потым пойдзем у тэатр».
  "Выдатная ідэя", сказаў я. Я паклаў сшыткі назад у чамадан і завязаў яго.
  Джордзі злёгку кіўнуў на гэта. «Знайшлі яшчэ што-небудзь цікавае?»
  Я ўсміхнуўся. — Нічога, за выключэннем таго, што Марк паступова рабіўся слабаком. Ён нешта меў на ўвазе пра клубнепадобных утварэннях і, відаць, быў цалкам гэтым захоплены».
  Я засунуў чамадан пад ложак і пайшоў пераапранацца.
  III
  Ежа была добрай, а мюзікл яшчэ лепшым. Ружовыя ад віна і музыкі мы вярнуліся ў маю кватэру. Джордзі быў у захапленні і спяваў адну з песень з мюзікла сваім кукарэкаючым голасам. Я прыпаркаваў машыну перад кватэрай і выйшаў. Ішоў дождж, але я думаў, што наступнай раніцай будзе суха. Добрая ідэя: хацелася, каб падчас адпачынку было добрае надвор'е. Я аўтаматычна паглядзеў на неба і напружыўся.
  "Джордзі, у кватэры нехта ёсць!"
  Ён паглядзеў на трэці паверх і ўбачыў тое, што я ўжо бачыў, крадком рухомае святло ў адным з вокнаў.
  — Вось ліхтарык. Яго зубы блішчалі ў цемры.
  – Даўно я да каго не стукаў.
  — Давай, — паклікаў я, выбягаючы ў залу.
  Калі я націснуў кнопку ліфта, Джордзі схапіў мяне за руку.
  «Пачакай, давай адразу разбярэмся. Пачакайце яшчэ хвіліну і падніміцеся на ліфце. Іду па лесвіцы. Калі ўсё пойдзе добра, мы будзем наверсе адначасова. Абодва шляхі эвакуацыі пакрытыя».
  Я адсалютаваў усмешкай. — Так, сяржант. Салдацкая кроў паўзе куды не можа; Джордзі ператварыў лоўлю злодзея ў чарговую ваенную аперацыю - і я паслухаўся. Я падняўся на ліфце і зайшоў у асветлены хол. Джордзі не губляў часу на лесвіцы. Ён дыхаў так спакойна, нібы выйшаў на шпацыр. Ён паказаў мне, каб я трымаў дзверы ліфта адчыненымі, і сам націснуў кнопку верхняга паверха. Я зачыніў дзверы. Ліфт падняўся. Джордзі паглядзеў на мяне з усмешкай. «Той, хто хоча хутка сысці, цяпер можа падняцца толькі па лесвіцы. У вас ёсць ключ?»
  Я аддаў яму ключ, і мы разам на дыбачках пайшлі да маёй кватэры. Праз кухоннае акно я зноў бачыў мігатлівае святло ліхтарыка. Джордзі асцярожна сунула ключ у замок. «Гэта называецца скакаць прама ў дом», — прашаптаў ён, хутка павярнуў ключ, адчыніў дзверы і кінуўся ў кватэру, як дзікі бык, са мной за ім.
  Я чуў, як нехта сказаў "Охо!" выклік. Праз секунду мне ў твар бліснула яркая ўспышка святла, і хтосьці наляцеў на мяне ў дзвярах кухні. Я не бачыў, хто гэта быў, але ўсё роўна ён мяне добра стукнуў па галаве, відаць, ліхтарыкам, бо святло згасла. Ад удару я на імгненне пахіснуўся, але ўсё роўна заставаўся вертыкальна. Упёршыся ў сцяну, я люта ўдарыў адным каленам. Я пачуў, як мужчына ўздыхнуў ад болю. Далей я пачуў рык Джордзі, відаць, са спальні. Я адпусціў суперніка і кінуўся кулаком, паморшчыўшыся, стукнуўшы суставамі пальцаў аб кухонныя дзверы. Мой супернік выкруціўся і хутка знік праз адчыненыя дзверы. Усё адбылося занадта хутка для мяне. Я пачуў, як Джордзі вылаяўся на ўсю моц, і мая мэбля небяспечна рыпнула. Высокі малады голас закрычаў: «Скін! Скура! Ніякай дыспрапорцыі! Emplead cuchillosl'
  Потым нечакана ў цемры на мяне наляцеў яшчэ нехта. Я зноў накінуўся.
  Цяпер я ведаў, што ў гэтага нападніка амаль напэўна быў нож і, магчыма, нават пісталет, і ад гэтай думкі ў мяне закіпела кроў. Дзіўна, што ўкол адрэналіну можа зрабіць для чалавека, які мае патрэбу. У святле з калідора я ўбачыў бліскучы падняты нож і атрымаў удар каратэ па руцэ, якая трымала нож. Зламыснік пры гэтым моцна крычаў выпусціў нож. Я цэліўся туды, куды падазраваў яго жывот, — і прамахнуўся.
  Нешта хіснулася мне ў галаву збоку, і я ўпаў пад цяжарам чорнай постаці, якая наскочыла на мяне. Калі б ён не спыніўся біць мяне нагой, то мог бы ўцячы, але я хутка перакуліўся, схапіў яго за нагу і пацягнуў у калідор.
  Я скочыў за ім і стаў паміж ім і лесвіцай. Ён стаяў перада мной на кукішках, бегаючы вачыма налева і направа ў пошуках выйсця. Потым я ўбачыў, што ён шпурнуў мне ў галаву: чамадан Марка.
  Раптам ён павярнуўся і пабег прэч, у тупік залы. Цяпер у мяне ёсць! — пераможна падумаў я і паляцеў за ім. Аднак ён зразумеў нешта, пра што я забыўся: пажарную лесвіцу.
  Можа, ён і мог уцячы, але я нырнуў на яго і збіў прама перад пажарнай лесвіцай. Я прызямліўся так моцна, што задыхаўся, а ён паспрабаваў яшчэ больш абразіць, ударыўшы мяне нагой па твары. Калі я паківаў галавой, каб пазбавіцца ад галавакружэння, ён шпурнуў чамадан Марка ў цемру. Да таго часу, як я ўстаў на ногі, я лавіраваў паміж ім і пажарнай лесвіцай. Гледзячы проста на мяне, ён засунуў руку ў кішэню курткі. Я ўтаропіўся на яго руку і вокамгненна зразумеў, што такое сапраўдны страх. Я кінуўся да яго, і ён адышоўся ўбок, шалёна мацаючы свой пісталет, які, відаць, затрымаўся ў гільзе. Я шчыра ўдарыў яго, і ён застаўся круціцца на нагах на лесвіцы. Другім ударам я стукнуў яго аб парэнчы, але, да майго жаху, ён упаў на спіну. Бязгучна ўпаў у завулак. Здавалася, што прайшла вечнасць, перш чым я пачуў глухі стук, які ён прызямліўся. Я ўглядаўся ў цемру, але нічога не бачыў. Я цьмяна адчуваў, што мае рукі дрыжаць на металічных парэнчах. Я пачуў за сабой хуткія крокі. Я павярнуўся і ўбачыў, як Джордзі бегла ўніз па лесвіцы.
  «Няхай бягуць!» — закрычаў я. — Яны ўзброеныя!
  Але ён не спыніўся. Адзіным яго адказам быў тупат ног па лесвіцы.
  Высокі хударлявы мужчына, які жыў побач са мной, выйшаў у халаце і груба спытаў: «Што гэта за шум?» Я нават не магу спакойна слухаць радыё».
  «Выкліч паліцыю», — сказаў я. «Узброенае рабаванне».
  Ён збялеў і ўтаропіўся на маю руку шырокімі вачыма. Прасачыўшы за яго позіркам, я ўбачыў крывавую пляму і рваную рану на рукаве майго пінжака. Я не памятаю, як мяне ўдарылі, і таксама не адчуваў болю.
  Я зноў паглядзеў на суседа. — Хутчэй, — злосна сказаў я. На лесвічнай пляцоўцы рэхам адгукнуўся стрэл. Мы абодва былі ў шоку.
  «Ісус!» — усклікнуў я. «Яны схапілі Джордзі!»
  Я кінуўся ўніз па лесвіцы і знайшоў Джордзі ў холе. Ён разгублена сядзеў на падлозе, утаропіўшыся на свае пальцы — яны блішчалі ад крыві.
  **Гэты вырадак ударыў мяне!' — здзівіўся ён.
  — Куды, чорт вазьмі?
  «У маёй руцэ, я веру. Прынамсі, я больш нічога не адчуваю, а ён толькі адзін раз стрэліў».
  Я паглядзеў на яго руку. З кончыка мезенца цякла кроў. Я пачаў смяяцца, істэрычны віск, які больш нагадваў плач, і спыніўся толькі тады, калі Джордзі пастукаў мяне другой рукой. — Крыху кантралюй сябе, — коратка сказаў ён. Я цьмяна адчуваў галасы і грукат дзвярэй наверсе, але ніхто яшчэ не адважваўся зайсці ў хол. Я адразу зноў стаў цвярозым.
  «Здаецца, я забіў аднаго», — сказаў я без голасу.
  — Глупства. Нельга біць так моцна».
  – Я збіў яго з пажарнай лесвіцы, з трэцяга паверха ўніз.
  Джордзі глядзела проста на мяне. «Тады нам варта пайсці паглядзець».
  'Ты ў парадку?' Мы абодва сцякалі крывёй, як быдла.
  Ён закруціў палец у насоўку, якая адразу пачырванела.
  «Найлепшы». І з усмешкай: «Смяротнай траўмай гэта не назавеш». Разам мы выйшлі на вуліцу і за вугал да завулка, куды вяла пажарная лесвіца. Калі мы завярнулі за вугал, я раптам убачыў успышку святла і пачуў роў рухавіка і лясканне дзвярэй.
  'Асцярожна!' - крыкнуў Джордзі, хіліўшыся ўбок.
  Я ўбачыў жоўтыя вочы пачвары, якая кінулася да мяне, і прыціснуўся як мага бліжэй да сцяны. Машына з лямантам абмінула мяне так блізка, што ў штаноў разляцеліся. Машына з рыпам шын вылецела за вугал.
  Задыхаючыся, я адштурхнуўся ад сцяны. У святле вулічнага ліхтара на рагу я ўбачыў, як Джордзі ўскочыў на ногі. «Ісус!» Я заікаўся. «Калі ты думаеш, што ў цябе ўсё было...»
  "Яны не былі звычайнымі рабаўнікамі", - сказаў Джордзі, паляпваючы яго па вопратцы. «Занадта настойлівы. Дзе тая пажарная лесвіца?
  - Далей, - сказаў я.
  Мы павольна ішлі па завулку, пакуль Джордзі не спатыкнулася аб чалавека, якога я выпадкова перакуліў праз парэнчы. Мы нагнуліся, каб паглядзець на яго. У цьмяным святле мы бачылі яго галаву, якая была зламаная пад немагчымым вуглом. На чэрапе была глыбокая крывавая ўвагнутасць.
  — Мёртвы, як птушка, — сказаў Джордзі.
  IV
  — Дык вы думалі, што яны гавораць па-іспанску? - спытаў ад'ютант. Я стомлена кіўнуў. «Як толькі мы ўвайшлі, хтосьці крыкнуў:
  "Асцярожна!" а праз секунду я ўжо біўся. Праз некалькі імгненняў іншы мужчына закрычаў: «Прэч адсюль. Не страляй, выкарыстоўвай свой нож». Я думаю, што гэта быў хлопец, які ўпаў».
  Ад'ютант запытальна паглядзеў на мяне. — Вы сказалі, што ён хацеў вас застрэліць.
  «Да таго часу ён згубіў свой нож, і я гнаўся за ім».
  "Наколькі добра ваша іспанская, містэр Трэвельян?"
  'Даволі добра. Я доўгі час працаваў у Паўднёва-Заходняй Еўропе, каля чатырох гадоў таму, і мой родны горад быў у Іспаніі. Тады я папрацаваў вывучыць іспанскую; мовы мне падыходзяць».
  Доктар акуратна завязаў павязку на маёй руцэ і сказаў: «Яна прыгожая і тугая, але на вашым месцы я б пакуль трохі пашкадаваў гэтую руку». Ён схапіў сумку і выйшаў з пакоя. Я сеў і на імгненне агледзеўся. Кватэра выглядала як разбомблены палявы шпіталь. На мне былі толькі штаны і павязка на руцэ. Джордзі прадэманстраваў акуратную павязку на мезенцы. Ён піў гарбату і трымаў угору мезенец, як ахмістрыня на парафіяльнай вечарыне. У маёй кватэры быў беспарадак. Тое, што не паспелі знішчыць рабаўнікі, было знішчана падчас бойкі. Крэсла ляжала ў куце без ножак, і аскепкі шкла ад дзвярэй маёй кніжнай шафы блішчалі на дыване. Некалькі стаічных паліцэйскіх стаялі ў кутах, а дэтэктыў прысыпаў усё парашком ад адбіткаў пальцаў.
  - Яшчэ раз, - сказаў ад'ютант. — Колькі іх было?
  Джордзі сказаў: "У нейкі момант я ўкусіў два".
  — Я таксама бачыў двух з іх, — сказаў я. «Але я думаю, што Джордзі ўжо ўдарыў аднаго з іх. Цяжка сказаць, так хутка ўсё адбылося».
  «Той чалавек, які пачуў, як вы нешта сказалі, ён сказаў «нож» ці «нажы»?»
  Я хутка падумаў. «Нажы».
  *'Тады іх было больш за два.'
  - Іх было чацвёра, - раптам цвёрда сказаў Джордзі. Ад'ютант скептычна паглядзеў на яго.
  «Я ўбачыў трох мужчын у машыне, якія выязджалі з завулка. Адзін за рулём, а двое хутка селі. Адзін ляжаў мёртвы ўнізе лесвіцы; значыць, чатыры чалавекі».
  — Правільна, так, — сказаў ад'ютант. «Канечне, пакінулі чалавека ў машыне. Скажыце, як насамрэч адбылася тая стральба?»
  Джордзі паторгаў вуснамі. «Ну, як такое бывае, са стрэльбай звычайна». Тон, якім ён сказаў гэта, паказваў, што ён лічыў гэта дурным пытаннем. Ад'ютант адчуў нотку празмернага ўзбуджэння і суха працягнуў: "Я маю на ўвазе, якія былі абставіны?"
  «Ну, я пайшоў за гэтым маленькім сволаччу ўніз па лесвіцы і ледзь не злавіў яго ў холе. Калі ён заўважыў гэта, ён хутка, як маланка, павярнуўся і працягнуў мне кавалак бавоўны. Я быў так здзіўлены, што сеў. Потым я ўбачыў усю гэтую кроў».
  — Вы сказалі, што ён маленькі?
  «Дакладна. Маленькія дзверы, менш за шэсць футаў у вышыню».
  «Добра, двое хлопцаў спускаліся па лесвіцы, адзін быў у машыне, калі адзін зваліўся з пажарнай лесвіцы», — рэзюмаваў ад'ютант. У яго была плоская квадратная галава з пільнымі шэрымі вачыма, якія ён раптам паказаў у мой бок. «Вы сказалі, што чалавек першым кінуў чамадан».
  'Сапраўды.'
  — Мы не знайшлі чамадан, містэр Трэвельян.
  «Напэўна, іх паднялі іншыя», — сказаў я. «Якраз перад тым, як нас ледзь не перагналі».
  Ён ціха сказаў: «А як яны даведаліся, што там той чамадан?»
  'Я не ведаю. Магчыма, бачылі, як ён упаў. Я думаю, што машына чакала астатніх у завулку».
  Ён кіўнуў. — Што было ў тым чамадане?
  Я хутка зірнуў на Джордзі, якая азірнулася без усялякага выразу. "Некаторыя рэчы майго брата".
  "Што за э-э... рэчы?"
  «Адзенне, кнігі... геалагічныя ўзоры».
  Ад'ютант уздыхнуў. "Штосьці важнае ці каштоўнае?"
  — Не думаю, — адказаў я.
  — А гэтыя пачвары?
  «Я толькі зірнуў на гэта коратка. Яны выглядалі мне як канкрэцыі марганца, якія звычайна сустракаюцца на дне акіяна. Нічога асаблівага, заўважце».
  «Каштоўны?» — настойваў ён.
  «Я не думаю, што хто-небудзь, хто ведае, што гэта такое, надасць гэтаму нейкае значэнне», — сказаў я. "Я мяркую, што яны маглі б быць каштоўнымі, калі б іх было крыху лягчэй знайсці, але гэта занадта цяжка, каб нырнуць за імі на тры-чатыры кіламетры".
  Ад'ютант глыбока задумаўся. «Як ты думаеш, як твой брат адрэагуе на страту гэтых монстраў і іншых сваіх рэчаў?»
  «Ён памёр».
  Ад'ютант паглядзеў на мяне з новай цікавасцю. 'O? Калі?'
  «Прыкладна паўгода таму на востраве ў Ціхім акіяне».
  Калі ён працягваў уважліва глядзець на мяне, я працягнуў: «Мой брат Марк быў акіянолагам, як і я. Некалькі месяцаў таму ён памёр ад апендыцыту. Я толькі сёння атрымаў яго рэчы. Што да гэтых узораў, то я лічу, што гэта сувеніры з даследаванняў Міжнароднага геафізічнага года, у якіх ён удзельнічаў. Як навуковец, яны, вядома, мелі для яго пэўную каштоўнасць».
  «Хм», — адказаў ён. - Вам не хапае яшчэ чаго-небудзь з дому, містэр Трэвельян?
  «Не тое, што я ведаю».
  Джордзі бразгануў кубкам. "Я думаю, што мы іх апярэдзілі", - сказаў ён. «Яны думалі, што нешта знайшлі, але мы не далі ім часу даведацца. Такім чынам, адзін з тых балбатняў схапіў першае, што патрапіла пад руку, і ўцёк».
  Я мудра не згадаў, што чамадан Марка быў пад маім ложкам. Ад'ютант паглядзеў на Джордзі з тонка прыхаванай пагардай.
  «Гэта не звычайны крадзеж», — коратка сказаў ён. «Напрыклад, ваша версія таго, што адбылося, не тлумачыць, чаму яны прыклалі ўсе намаганні, каб вярнуць гэты чамадан, або чаму яны выкарыстоўвалі так шмат зброі». Ён зноў паглядзеў на мяне. «Вы ведаеце, ці былі ў вас ворагі ў Іспаніі?»
  Я паціснуў плячыма. «Не тое, што я ведаю».
  Ён сціснуў вусны. «Добра, містэр Трэвельян, вяртаемся да пачатку. Раскажы яшчэ раз пра момант, калі ты ўбачыў святло ў сваёй кватэры...
  Прайшло амаль тры гадзіны, як міліцыя нарэшце пакінула нас у спакоі. На наступную раніцу яны зноў былі ў маіх дзвярах, каб зноў абшукаць увесь мой дом і ў каторы раз выслухаць нашу гісторыю. Ад'ютант быў відавочна незадаволены, але ні ён, ні яго калегі не змаглі дакладна сказаць, у чым справа. І я, шчыра кажучы, таксама. Выдатны пачатак свята! Апошняе, што сказаў мне той раніцай ад'ютант, было: «Мы маем справу з аварыяй са смяротным зыходам, містэр Трэвельян, і гэта вельмі сур'ёзная справа. Я чакаю, што вы будзеце даступны ў сувязі з судовым расследаваннем. Вы не арыштаваныя, - сказаў ён як бы супрацьлеглым тонам і выйшаў з маёй кватэры ўслед за сваімі лакеямі.
  «Інакш кажучы, не пакідайце горад», — сказаў я. «Гэта быў вельмі расчараваны паліцыянт, які толькі што сышоў».
  Джордзі сказаў: «Ён, напэўна, будзе абвязваць пальцы ў сінім колеры, шукаючы эксперта па канкрэцыях марганца». Ён верыць, што ў гэтых рэчах ёсць нешта».
  «Я таксама, чорт вазьмі! Але ён не будзе нашмат мудрэй. Ён, вядома, патэлефануе ў Інстытут, і Джарвіс ці які-небудзь іншы галава скажа яму тое самае, што і я.
  Я ўстаў, дастаў з халадзільніка некалькі бутэлек піва і занёс іх у пакой. Гледзячы на гэта, Джордзі сказаў: «Час ад часу ў вас з'яўляецца добрая ідэя. Скажыце, няўжо гэтыя канкрэцыі марганца нічога не вартыя?»
  «Я сапраўды сказаў тым паліцыянтам праўду», — сказаў я. «Але ў Марка, я думаю, былі нейкія вар'яцкія ідэі наконт утварэнняў вузельчыкаў... Ва ўсякім выпадку, яго нататкі зніклі, і без іх я не магу праверыць яго тэорыю».
  Потым раптам нешта прыйшло ў галаву. — Пачакай, — сказаў я і хутка накіраваўся ў сваю спальню. Вядома, яна ўсё яшчэ была там, маленькі штодзённік у скураной вокладцы ляжаў на тумбачцы ў мяне. У паліцыі не было прычын лічыць, што яна не мая, таму яны ветліва трымаліся далей.
  Я кінуў кнігу Джордзі на калені. «Яны гэтага не знайшлі. Я хацеў сказаць вам, што гэта зроблена з аднаго з касцюмаў Марка. Што вы думаеце пра гэта?'
  Ён адкрыў яго з цікавасцю, але, перагортваючы старонкі, я ўбачыў, што цікавасць павольна знікае. 'Што гэта?'
  «Гэта варыянт стэнаграфіі Марка», — сказаў я. "Я сумняваюся, што сам стары Пітмэн мог бы што-небудзь з гэтага зрабіць".
  — А гэтыя малюнкі?
  «Марк быў зацятым пісакам. Маючы вялікую псіхалагічную праніклівасць, вы маглі б расшыфраваць гэтыя рэчы».
  Я ў думках пераглядаў падзеі мінулага дня, спрабуючы знайсці нейкую сувязь.
  «Джордзі, паслухай, — сказаў я. «Марк памірае, а Норгаард, яго калега, знікае. Джарвіс ляжыць у крыніцы ўсіх прафесійных плётак, і калі ён кажа, што не чуў пра Норгаарда шмат гадоў, гэта тычыцца ўсіх». Я падняў палец.
  – Гэта пункт першы.
  - Што вы ведаеце пра Норгаарда?
  — Проста ён яшчэ і акіянолаг. Ён швед, але ў геафізічны год быў на амерыканскім караблі. Пасля гэтага я страціў яго з вачэй. Пасля таго года многія сяброўскія адносіны разарваліся».
  – Якая ў яго спецыяльнасць?
  «Акіянскія плыні. Ён адзін з тых геніяў, якія могуць вызначыць па кубку з марской вадой, куды яна цякла мільён гадоў таму ў мінулую сераду. Я не думаю, што яго спецыяльнасць яшчэ мае назву, але пакуль я назаву яе палеааквалогіяй - даволі глыток».
  Джордзі скептычна паглядзела на мяне. "Няўжо яны сапраўды могуць зрабіць тое, што вы толькі што сказалі?"
  Я ўсміхнуўся. «Вось у што яны хочуць, каб вы паверылі, і гэта тое, што я раблю. Але я лічу, што гэта поўная тэорыя, заснаваная на занадта невялікай колькасці фактаў. Я падыходжу да гэтага па-іншаму: я аналізую зыходзячы з фактаў, і калі нехта хоча пабудаваць тэорыю на аснове маіх высноў, то ён ці яна павінны вырашыць для сябе».
  «І Марк займаўся тым жа, што і вы, фізічнай хіміяй. Якая яму справа да таго Норгарда? Мне здаецца, у іх было мала агульнага».
  Я задуменна адказаў: «Не ведаю, сапраўды не ведаю».
  Я думаў пра тую зусім непраўдападобную тэорыю, якую Марк запісаў у адным са сваіх нататнікаў.
  "Правільна", сказаў Джордзі. — Такім чынам, Норгаард знік — па-вашаму. Што яшчэ вы ведаеце?
  «Другі пункт - Кейн. Для мяне гэта ўсё занадта выпадкова. Кейн з'яўляецца з ніадкуль, і праз імгненне ў нас на падлозе ляжаць рабаўнікі. Ён ведаў пра той чамадан. Я сказаў яму гэта».
  Джордзі засмяяўся. «І як вы звязваеце чатырох іспанскіх рабаўнікоў з Кейнам?» Чыста з нетэарэтычнага пункту гледжання, разумееце?
  «Гэта добрае пытанне. У гэтым, дарэчы, таксама ёсць нешта дзіўнае. Я не мог вызначыць іх акцэнт. Гэта быў дыялект, якога я ніколі раней не чуў».
  «Ты не можаш ведаць усе дыялекты іспанскай мовы», — супакоіла мяне Джордзі. «Для гэтага трэба быць іспанцам».
  «Гэта праўда, так». У доўгай цішыні, якая наступіла, я паспрабаваў сабрацца з думкамі. "Я хацеў бы атрымаць гэтага Кейна".
  — Ты думаеш, што з ім нешта не так?
  'Сапраўды. Але я не ведаю, што. З тых часоў, як я з ім размаўляў, я спрабаваў даведацца».
  - Прабач, Майк, але я думаю, што ты гаворыш глупства, - цвёрда сказаў Джордзі. «Я думаю, што вы пакутуеце ад узрушанага ўяўлення. Смерць Марка, а потым і крадзеж з узломам, вас моцна ўдарылі... і я таксама, але я б не заходзіў так далёка, каб думаць, што Норгарда няма. Я думаю, што ён проста сядзіць недзе ўтульна і піша дысертацыю аб дагістарычнай марской вадзе. У мяне ёсць ідэя. Калі гэты Кейн марак, ён, напэўна, дзесьці ўнізе каля докаў, і калі вы так жадаеце з ім пагаварыць, я дазволю сваім хлопцам пашукаць. Іголка ў стозе сена, калі вы спытаеце мяне, але мы можам паспрабаваць».
  "Дзякуй, Джордзі", сказаў я. — Я патэлефаную Хелен, каб расказаць ёй пра крадзеж. Верагодна, ёй не спадабаецца, што рэчы Марка зніклі, але гэта проста так. Я проста крыху змякчу гэта і скажу, што ўсё-такі гэта была нікчэмная рэч».
  «Вы ўсё яшчэ збіраецеся аддаць ёй гэты дзённік?»
  Я задуменна паківаў галавой. «Які дзённік? Што тычыцца яе, усё гэта было скрадзена. Яна б ніколі не змагла расшыфраваць дадзеныя Марка, але я мог».
  В
  У тую ноч мне прысніўся кашмар.
  Я марыў пра прыгожы востраў у Ціхім акіяне з белымі пляжамі і калышучымі пальмамі. Я нетаропка шпацыраваў па пляжы, пакуль не заўважыў, што неба цямнее і падымаецца ледзяны вецер. Я пачаў бегчы, але мае ногі працягвалі слізгаць па мяккім белым пяску, таму я не мог прасунуцца. І я ведаў, да чаго бягу. Нарэшце ён злавіў мяне, калі я прыхінуўся спіной да пальмы. Ён падыходзіў усё бліжэй і бліжэй, размахваючы іржавым кухонным нажом. Я ведаў, што гэта галандскі доктар, хоць ён і крычаў па-іспанску: «Emplead cuchillo - cuchillo... cuchilloV
  Ён быў п'яны, пахла потам і набліжаўся. Я стаяў на месцы. Я ведаў, што ён можа нанесці ўдар у любы момант. Нарэшце яго твар апынуўся так блізка да майго, што я мог бачыць кропелькі поту на яго бліскучым ілбе і худым смуглявым твары. Гэта быў твар Кейна. Ён накінуўся рукой і ўвагнаў мне нож у жывот.
  Я прачнуўся з крыкам.
  Я зрабіў глыбокі ўдых, глытаючы вялікімі глыткамі паветра. Усё маё цела было ліпкім ад поту. Рана на руцэ гарэла. І цяпер я ведаў, што не так з гісторыяй, якую распавёў мне Кейн.
  Дзверы спальні адчыніліся, і я пачуў, як Джордзі прамармытаў:
  «Што зноў адбываецца?»
  - Заходзьце, Джордзі, - сказаў я. «Нічога страшнага, мне прысніўся кашмар».
  Я запаліў святло каля свайго ложка. Джордзі сказала: «Ты мяне напалохаў».
  — Я таксама, — адказаў я, закурваючы. «Але я таксама сёе-тое адкрыў, дакладней, цяпер сёе-тое ўспомніў».
  «Што тады?»
  Я пастукаў Джордзі па грудзях указальным пальцам. «Апендыкс Марка выдалілі шмат гадоў таму!»
  Джордзі ўзрушана паглядзела на мяне. "Але гэтыя некралогі..."
  Я нічога пра гэта не ведаю. Я іх яшчэ не бачыў, таму не ведаю, сапраўдныя яны ці не. Але я ведаю, што пракляты Кейн - махляр».
  — Вы ўпэўнены ў гэтым?
  «Я памятаю, дзе Марка ў той час аперыравалі. Я магу гэта праверыць, але я ўжо дакладна ведаю».
  «Магчыма, той галандскі доктар памыліўся», — паспрабавала Джордзі.
  «Ён, напэўна, па-чартоўску добры хірург, калі выдаляе апендыкс, якога ўжо няма», — суха сказаў я. «Не, такая памылка немагчымая».
  — Калі ён не хацеў нешта схаваць. Многія лекары хаваюць свае памылкі».
  — Вы хочаце сказаць, што ён быў некампетэнтны? Я на імгненне задумаўся, потым цвёрда паківаў галавой. — Не, Джордзі, гэта зусім не так. Падчас першага агляду ён ужо выявіў бы шнар і ведаў, што апендыкс ужо выдалены. Ён не стаў бы рызыкаваць усім, адмаўляючыся ад відавочна памылковай прычыны смерці, праўда? Ніхто не настолькі некампетэнтны, каб зрабіць гэта».
  «Хм, так. Калі б ён хацеў нешта схаваць, ён назваў бы прычынай смерці малярыю ці нешта падобнае, тое, што немагчыма вызначыць. Мы яшчэ не ведаем, што менавіта ён назваў прычынай смерці, праўда?
  — Хутка мы даведаемся. Яны адправілі паперы Алене. І цяпер я хачу злавіць гэтага Кейна, гэтага бруднага хлуса, нават больш, чым раней».
  "Мы робім усё, што можам", - сказаў Джордзі, але ён не гучаў асабліва аптымістычна.
  ДВА
  я
  У тую ноч мне больш не сніліся сны, але я спаў моцна і занадта доўга. Гэта Джордзі нарэшце разбудзіў мяне, тузануўшы за плячо - і выпадкова дакрануўся да маёй рукі. Я са стогнам павярнуўся, але ён працягваў трэсці мяне, пакуль я не расплюшчыў вочы. «Вам тэлефон, — сказаў ён, — Інстытут».
  П'яны ў сне я апрануўся ў халат і ўзяў трубку. Гэта быў Сіммс, адзін з маладзейшых следчых. «Містэр Трэвельян, я так доўга сяджу за вашым сталом, і я думаю, што вы нешта прапусцілі. Я не ведаю, ці гэта важна, ці вы хочаце захаваць гэта...'
  'Што гэта?' Я прамармытаў.
  «Марганцавы канкрэцый».
  Раптам я зусім прачнуўся. — Дзе ты гэта знайшоў?
  «Я не, адна з прыбіральшчыц убачыла гэта пад вашым сталом і аддала мне. Што мне з гэтым рабіць?»
  'Трымайцеся добра. Я забяру яго пазней. Гэта звязана з... чымсьці, над чым я працую. Дзякуй за званок».
  Я паглядзеў на Джордзі. «Благаслаўленне ў масках. У нас яшчэ ёсць
  £і марганца клубня. Вы ўпусцілі адну на падлогу ў маім кабінеце».
  «Чаму ты ў захапленні? Вы казалі, што гэтыя рэчы нічога не вартыя. Што такога асаблівага ў гэтым камяку?»
  «Уся гэтая справа занадта сакрэтная для мяне. Я проста хачу дасканала гэта расследаваць».
  За сняданкам з цыгарэтай і чорнай кавай я патэлефанаваў Хелен, каб прачытаць мне паперы аб смерці Марка. Вядома, яны былі напісаны па-французску, і ў яе таксама былі праблемы з почыркам, але ў рэшце рэшт у мяне ўсё было. Пасля таго, як я павесіў трубку, я сказаў Джордзі: "Ну, цяпер я хачу пагаварыць з гэтым лекарам у дадатак да Кейна". Я быў гарачы ад гневу і расчаравання.
  «Якая была названая прычына смерці?»
  'Перытыт пасля хірургічнага выдалення апендыкса. А гэта проста немагчыма. Гэтага доктара завуць Ханс Схаутэн. Месца, дзе ён падпісаў дакументы, — Танакабоэ, на астравах Туамотоэ».
  — Гэта па-чартоўску далёка адсюль.
  «Але гэта не адносіцца да Кейна. Калі ласка, паспрабуй знайсці яго, Джордзі.
  Ён уздыхнуў. «Я раблю ўсё, што магу, але гэта вялікі горад, і толькі вы і Хелен ведаеце, як ён выглядае».
  Апрануўшыся, я паехаў у Інстытут, забраў у Сіммса марганцавы вузельчык і аднёс яго ў лабараторыю. Я планаваў прааналізаваць гэты кавалак пароды да апошняга мінерала. Спачатку я сфатаграфаваў яго з усіх бакоў і зрабіў з яго латексную адліўку. Вось так была выкладзена знадворку. Затым я распілаваў яго напалам алмазнай пілой. Не зусім нечакана я ўбачыў пасярэдзіне акулавы зуб, таксама акуратна распілаваны напалову.
  Я паклаў адну з дзвюх палавін у каменны жорн. Пакуль гэтую частку расціралі ў дробны парашок, я пачаў паліраваць зрэзаную паверхню другой паловы. Цяпер пачалася сапраўдная праца. Да поўдня я ўжо быў у дарозе, не ў апошнюю чаргу таму, што мог спакойна працаваць самастойна. У нейкі момант увайшоў Джарвіс. Ён быў здзіўлены, убачыўшы мяне на працы.
  "Я думаў, што вы ў адпачынку", - сказаў ён. «Што ты тут робіш?»
  Ён паглядзеў на прадметы на працоўным стале. Мяне гэта не турбавала; Я мог прааналізаваць што заўгодна і што заўгодна, і ўсё яшчэ пазнавальная палова была крыху па-за полем зроку. Легкадумна сказаў: «О, хатняе заданне, на якое я нарэшце знайшоў час».
  Ён паглядзеў на мяне скоса. «Што вы задумалі, малады чалавек? Я бачыў цябе ў газеце, ведаеш. І да мяне таксама прыйшоў хлопец са Скотланд-Ярда і задаў мне самыя розныя пытанні пра вас - і пра канкрэцыі марганца. І ён таксама сказаў нешта пра тое, што вы кагосьці забілі
  «Пазамінулай ноччу я злавіў кучу рабаўнікоў у сваім доме. Падчас бойкі я выпадкова выпусціў адну з пажарнай лесвіцы». Сам я газет не бачыў. Мне ў галаву не прыходзіла, што пра гэта будуць пісаць. Мяркуючы па рэакцыі Сіма, а дакладней па яе адсутнасці, гэта не была навіна на першай старонцы.
  - Хм, - сказаў Джарвіс, - гэта дрэнна. Тут падобна на Чыкага. Вас таксама раздражняе. Але якое дачыненне гэта мае да канкрэцый марганца?»
  «Іх скралі з майго дома разам з некаторымі іншымі прадметамі. Я сказаў паліцыі, што яны не маюць вялікай каштоўнасці».
  "Гэта тое, што я ім сказаў", - буркнуў Джарвіс. «Я мяркую, што людзі цяпер перакананыя, што рабаўнікі ў спешцы схапілі першае, што яны купілі. Дарэчы, я не надта чорным маляваў цябе».
  У мяне былі сумненні наконт таго, ці паверыў Скотланд-Ярд у гісторыю з узломам. Той ад'ютант падаўся мне падазроным чалавекам.
  «Ну, хлопчык, я проста пакіну цябе аднаго. Гэта цікава?» Ён з цікаўнасцю зірнуў на працоўны стол.
  «Мне давядзецца гэта разабрацца», — усміхнуўся я.
  Джарвіс кіўнуў. — Ну, так яно і ёсць, — загадкава сказаў ён і пайшоў прэч. Я зірнуў на працоўны стол, думаючы, ці ёсць сэнс працягваць. Мой уласны досвед, падмацаваны меркаваннем Джарвіса, падказаў мне, што гэта звычайны ціхаакіянскі клубень, але цяпер, калі я гэта зрабіў, я мог бы працягнуць. Я дазволіў гаршкам і патэльням спакойна пакіпець і пайшоў у іншы пакой, каб сфатаграфаваць паліраваную паверхню пад электронным мікраскопам. Гэта заняло ў мяне некалькі гадзін працы. Гэтыя намаганні не палегчылі боль у маёй параненай руцэ. Звычайна я б
  «Мы выклікалі лабаранта, але на гэты раз я палічыла за лепшае зрабіць гэта сама. Пасля я быў вельмі шчаслівы з гэтай нагоды, таму што тое, што я ўрэшце знайшоў, мяне ўразіла. Я глядзеў з адкрытым ротам на табліцу лічбаў, якая ўзнікла. Ва мне пачалі нараджацца самыя дзікія падазрэнні. Тады я стаў яшчэ больш заняты. Я акуратна разабрала шкляныя колбы і старанна вымыла кожную частку. Я не хацеў пакідаць ніякіх слядоў таго, што зрабіў. Калі я скончыў, я патэлефанаваў дадому.
  - адказала Джордзі. — Дзе ты, чорт вазьмі, быў? — спытаў ён. «Да мяне ў дом прыходзілі ўсе: паліцэйскія, прэса, страхоўка, усё».
  «Гэта апошнія, каго я хачу бачыць зараз. Іх ужо няма?»
  «Так».
  «Прыемна. Я мяркую, што вы не знайшлі Кейна».
  'Сапраўды. Калі вы не давяраеце гэтаму хлопцу, чаму б вам не сказаць паліцыі? Ён можа знайсці гэта ў сто разоў хутчэй, чым я».
  — Не цяпер. Я іду, Джордзі. Я павінен вам нешта сказаць».
  «Вы ўжо паелі?»
  Раптам я зразумеў, што ўвесь дзень нічога не еў і што на самой справе паміраю ад голаду. «Занадта заняты», — сказаў я з надзеяй.
  «Я так не думаў? Ведаеш што, я збіраюся зварыць што-небудзь у тым тваім камбузе, адзін са сваіх асаблівых гатункаў. Тады нам не трэба будзе ісці ў рэстаран, дзе нас можа пераследаваць прэса».
  'Добрая ідэя. Дзякуй.'
  Па дарозе дадому купіў некалькі газет. Больш нічога пра тое, што адбылося ў маёй кватэры, не было, але ў суседняй краме яшчэ ляжала газета з папярэдняга дня. Гэта было проста кароткае паведамленне, недзе пасярэдзіне і даволі павярхоўнае. У паведамленні не згадвалася, што было скрадзена, і гэта мяне вельмі задавальняла. Мне не хацелася распытваць пра канкрэцыі марганца. Я не вельмі добры хлус.
  Вярнуўшыся дадому, я ўбачыў Джордзі, якая стаяла на кухні, ахутаная водарам, ад якога ў мяне з рота пайшла сляза. Гасцёўня была на рэдкасць акуратнай. Я зрабіў разумовую запіску ніколі больш не купляць кніжную шафу са шклянымі дзверцамі; Усё роўна яны мне не падабаліся. - Праз гадзіну будзе гатова, - крыкнуў Джордзі. «Так што вы можаце выветрыцца перад абедам. Я зараз буду».
  Я дастаў з шафы бутэльку віскі і дзве шклянкі і схапіў свой стары школьны атлас. Магчыма, ён быў прывабным і цалкам састарэлым, але яго ўсё роўна можна было выкарыстоўваць. Я паклаў атлас на стол і адкрыў яго на падвойнай старонцы з рэгіёнам Паўднёвых мораў. Калі Джордзі выйшаў з кухні, я сказаў: "Хадзем, я хачу паказаць табе нешта важнае".
  Ён убачыў энтузіязм у маіх вачах і паслухмяна сеў. Наліваючы два віскі, я сказаў: "Я дам вам уводны ўрок па акіянаграфіі, спадзяюся, не надта сумны".
  — Давайце пачнем, Майк.
  «На дне акіяна, асабліва ў Ціхім акіяне, ёсць багатыя металічныя руды ў выглядзе дробных самародкаў». Я дастаў з кішэні палоўку клубня марганца і паклаў на стол.
  «Як гэты, напрыклад. У гэтым няма нічога таямнічага. Кожны акіянолаг ведае гэтыя рэчы».
  Джордзі ўзяў камень і пакруціў яго ў руцэ. — Што гэта за белы пасярэдзіне?
  «Адзін зуб акулы».
  "Як гэта магло апынуцца пасярод скалы?"
  — Гэта будзе, — нецярпліва сказаў я, — на другім уроку. Ну, гэтыя самародкі складаюцца ў асноўным з дыяксіду марганца, аксіду жалеза і слядоў нікеля, кобальту і медзі. Для зручнасці іх называюць канкрэцыямі марганца. Я не скажу вам зараз, як яны апынуліся на марскім дне - гэта будзе пазней, - але іх колькасць, безумоўна, неверагодна вялікая».
  Я паклаў палец на адкрыты атлас і правёў вертыкальную лінію недалёка ад узбярэжжа амерыканскага кантынента, ад Чылі да Аляскі. «Было паказана, што ў сярэднім пяць кілаграмаў на квадратны метр на плошчы ў тры мільёны квадратных кіламетраў знаходзіцца дваццаць шэсць мільярдаў тон канкрэцый марганца».
  Я паклаў палец на Гаваі. «Гэта цэнтральны рыф Паўднёвага мора. Шэсць мільёнаў квадратных кіламетраў, пяцьдзесят сем мільярдаў тон клубняў».
  "Чорт вазьмі", сказаў Джордзі. «Сапраўды ніякіх катоў».
  Я перавёў пальцам паўднёвей, на Таіці. «Дваццаць мільёнаў квадратных кіламетраў у цэнтральнай і паўднёва-ўсходняй частцы Ціхага акіяна. Дзвесце мільярдаў тон клубняў. Як пылінкі ў пустыні».
  «Чаму я чую пра гэта толькі цяпер? Мне гэта здаецца вельмі важным».
  «Пра гэта вы маглі даўно прачытаць, але не ў газеце. Як гэта
  гэта нецікава. У прафесійных часопісах гэта не сакрэт; яны вядомыя з 1870 г., з экспедыцыі «Чэленджэр».
  «З гэтым павінна быць нешта не так, інакш бы хтосьці даўно з гэтым нешта зрабіў».
  Я засмяяўся. «Вядома, нешта ў гэтым ёсць. Па-першае, глыбіня. Сярэдняя глыбіня, дзе знаходзяцца гэтыя рэчы, перавышае дзве з паловай мілі. Гэта доўгае плаванне, і ціск там надзвычай высокі. Але гэта выканальна. Пра гэта напісаў сваю дысертацыю амерыканскі інжынер Джон Мера. Ён прапанаваў апусціць нейкі гіганцкі пыласос і ўсмоктваць клубні. Безумоўна, стварэнне чагосьці падобнага каштавала б мільёны, а прыбытак быў бы амаль нязначным - дзесяць фунтаў за квадратны метр. Калі б яго знайшлі на сушы, то назвалі б худым жылкам».
  "Але ў вас ёсць туз у рукаве", - хітра зазначыў Джордзі.
  «Дазвольце сказаць так: інфармацыя, якую я вам толькі што даў, заснавана на даследаваннях IGJ, а дзесяць фунтаў на квадратны метр — гэта толькі прыблізная ацэнка...»
  Я ткнуў пальцам ва ўсходнюю частку Ціхага акіяна. — Зянкевіч з Савецкага геалагічнага інстытута — гэта, між іншым, вельмі цікавіць расейцаў — падлічыў на гэтым месцы амаль сорак фунтаў за квадратны метр. Ведаеце, у некаторых месцах гэта часцей, чым у іншых. Яны знайшлі пяцьдзесят фунтаў тут, восемдзесят там, семдзесят там».
  Джордзі з цікавасцю слухаў. «Здаецца, у рэшце рэшт, гэта можа быць эканамічна цікава».
  Прыйшлося яго расчараваць. «Не, гэта няпраўда. Няма недахопу ні ў марганцы, ні ў жалезе. Калі вы будзеце здабываць гэтыя клубні ў вялікіх колькасцях, вы атрымаеце толькі насычэнне рынку, што прывядзе да рэзкага падзення коштаў, а потым вы вернецеся на першае месца, вельмі невялікі прыбытак. Ці яшчэ горш. Буйныя сталеліцейныя і доменныя печы - адзіныя з дастатковай колькасцю капіталу, каб, магчыма, пачаць гэта - ні ў чым не зацікаўленыя. Марганцавых шахтаў ім і так хапае на мацерыку. Калі б яны таксама пачалі з мора, яны б толькі сабе пальцы стралялі».
  «Вы балбатаеце ў космасе», - ледзяным голасам заўважыў Джордзі. «Куды вы насамрэч хочаце пайсці?»
  «Проста набярыцеся цярпення. Я спрабую нешта растлумачыць. Таму я сказаў, што ў гэтых канкрэцыях таксама ёсць сляды іншых металаў - медзі, нікеля і кобальту. Вы можаце забыцца пра гэтую медзь, якая мяне хвалюе. Але тут, у паўднёва-ўсходняй частцы Ціхага акіяна, канкрэцыі ўтрымліваюць да 1,6 працэнта нікеля і 0,3 працэнта кобальту. Цэнтральны паўднёваморскі рыф нават утварае канкрэцыі з 2 працэнтамі кобальту. Проста майце гэта на ўвазе».
  «Божа, Майк, не трымай мяне ў напружанні, чувак».
  Я ведаў, што дражніў яго, і мне гэта падабалася. «Усе гэтыя лічбы заснаваныя на даследаваннях IGJ». Я нахіліўся да яго. «Адгадайце, колькі месцаў яны вывучалі».
  «Паняцця не маю».
  Я зрабіў глыток віскі. «Яны пракапалі ў шасцідзесяці месцах і зрабілі фота. Шэсцьдзесят уколаў у амаль сто мільёнаў квадратных кіламетраў Ціхага акіяна».
  Джордзі паглядзела на мяне. «Больш няма? Гэтым вы нічога не дакажаце, праўда?
  «Артадаксальны акіянолаг кажа: «Дно акіяна практычна не адрозніваецца. Такім чынам, тое, што вы знаходзіце і правяраеце ў месцы X, вы таксама можаце знайсці з дастатковай ступенню пэўнасці ў месцы Y, якое вы не правяралі». '
  Я пастукаў па атласе. «Я заўсёды меў нешта супраць такога ладу мыслення. Вядома, дно акіяна даволі аднастайнае, але я не думаю, што вы павінны рабіць высновы нябачнымі. І Марк таксама думаў пра гэта».
  "Ён працаваў з вамі над гэтым?"
  «Мы ніколі не працавалі разам», — проста адказаў я. 'Добра, пойдзем далей. У 1955 годзе экспедыцыя Скрыпса здабыла клубень - прыкладна тут, які быў больш за паўметра ў шырыню, пяцьдзесят сантыметраў у таўшчыню і важыў трынаццаць кілаграмаў. У тым жа годзе брытанскі кабельны карабель вылавіў тут, у Філіпінскім канале, кавалак абарванага кабеля. Ім удалося адкапаць той кабель з глыбіні больш за пяць кіламетраў. У пятлі троса яны знайшлі камяк у чатыры футы шырынёй і адзін фут у дыяметры. Ён важыў восемсот пяцьдзесят кіло».
  – Цяпер я пачынаю разумець, куды ты ідзеш.
  «Я паспрабую сказаць прасцей. Праваслаўныя хлопцы абследавалі шэсцьдзесят месцаў на ста мільёнаў квадратных кіламетраў і дагэтуль маюць нахабства сцвярджаць, што ведаюць пра гэта ўсё. Б'юся аб заклад, што ёсць месцы з канкрэцыямі марганца вагой дзвесце пяцьдзесят кілаграмаў на квадратны метр. І Марк ведаў, дзе, калі я правільна разумею яго нататкі».
  «Я думаў, што вы хочаце сказаць што-небудзь пра кобальт. Для ніткі з ім.
  Я ўжо не магла хаваць свайго хвалявання. «Вось і ўсё. Самае вялікае вымярэнне кобальту ў марганцевых канкрэцыях было крыху больш за два адсоткі». Палоўку клубня я слізгануў па стале пальцам. «Я прааналізаваў гэта сёння. Ён змяшчае дзесяць працэнтаў кобальту - а кобальт, Джордзі, каштуе больш, чым усе астатнія разам узятыя. Ракетабудаўнікі забілі б за гэта!
  II
  Мы наеліся ўволю тушонкі Джордзі. Да поўначы мы размаўлялі на гэтую тэму да канца, пакуль нічога новага сказаць не засталося. Падхапіўшы балючае пытанне, я сказаў:
  «Шкада, што ў мяне яшчэ засталіся тыя сшыткі. Гэта былі толькі грубыя нататкі, і Марк таксама даследаваў шмат тупікоў - некаторыя з яго высноў былі сапраўды абсурднымі - але я ўсё роўна хацеў бы, каб іх не скралі».
  Джордзі смактаў люльку, булькаючы. "Я лепш ведаю, чаму яны былі скрадзеныя - і кім".
  — Дык вы таксама лічыце, што яны маюць дачыненне да смерці Марка?
  — Гэта я дакладна ведаю. Ён быў на справе, на якой можна было зарабіць шмат грошай...
  «...і за што яго нехта забіў», — скончыў я яго сказ. «Але хто? Кейн? Гэта здаецца мне малаверагодным. Ні адзін праведны забойца не аб'язджае паўсвету, каб паведаміць бліжэйшым сваякам».
  Да гэтага было мала чаго дадаць. Нейкі час мы маўчалі. Потым я асцярожна сказаў: «Калі б мы маглі дастаць тых Схаутэнаў».
  – Гэта на другім баку зямнога шара.
  «Я думаю, што Марк быў на следзе велізарнай колькасці вузельчыкаў з высокім утрыманнем кобальту», — ціха сказаў я. «Ён быў нядрэнным навукоўцам, але, ведаючы яго, ён, напэўна, больш за ўсё цікавіўся фінансавай каштоўнасцю свайго адкрыцця. «Я лічу яго тэорыі трывожнымі, але, шчыра кажучы, таксама вельмі захапляльнымі».
  «І так?»
  «Таму я хачу пачаць з гэтага».
  — Кажаце, арганізаваць экспедыцыю?
  «Дакладна». Цяпер, калі я сказаў гэта ўслых, усе гэтыя мае дзікія ідэі раптам пачалі афармляцца.
  Джордзі выбіў яму трубку. «Скажы шчыра, Майк: твой інтарэс да гэтага навуковы або... асабісты? Вы не былі добрымі сябрамі з Маркам. Вы робіце гэта таму, што думаеце, што Трэвельяны павінны мець магчымасць займацца сваімі справамі, не разбураючыся, ці гэта нешта іншае?
  'Гэта і многае іншае. Па-першае, са мной хтосьці важдаецца, і мне гэта не падабаецца. Я не люблю рабаўнікоў і нажоўшчыкаў, і мне таксама не падабаецца, калі ў маіх сяброў страляюць. І, вядома, не тое, што мой брат быў забіты - калі гэта сапраўды так - незалежна ад таго, што я асабіста пра яго думаў. Але, вядома, ёсць і доля прафесійных інтарэсаў; гэтая знаходка мяне захапляе. Гэта можа азначаць для акіянаграфіі тое ж самае, што азначала тэорыя эвалюцыі для біялогіі. І яшчэ ёсць фінансавы аспект».
  "Так", сказаў Джордзі. – Мяркую, на гэтым можна зарабіць.
  «Разлічвайце на гэта. Калі разважаць мільёнамі, то можна адразу спыніцца з-за крайняй скупасці. Гаворка ідзе пра мільярды».
  Джордзі пакуль не паддавалася. «Вы сапраўды так думаеце?»
  — Сапраўды, — рашуча сказаў я. «Безумоўна, дастаткова для некалькіх забойстваў».
  – Колькі каштавала б такая экспедыцыя?
  Я ўжо думаў пра гэта. — Карабель, плюс пяцьдзесят тысяч фунтаў на спецыяльнае абсталяванне, плюс правіянт і эксплуатацыйныя выдаткі.
  «Як доўга працягваюцца спагнанні?»
  Я скрывіўся. «Гэта адзін з вялікіх знакаў пытання. Хто мог такое сказаць у такой аперацыі?»
  — Ведаеце, шмат грошай. І гэта тычыцца тэрыторыі ў сто мільёнаў квадратных кіламетраў, вы сказалі?»
  — Я не зусім звар'яцеў, — сказаў я. «Я ўжо ведаю даволі шмат месцаў, дзе можна знайсці канкрэцыі з высокім утрыманнем кобальту. І яшчэ я магу ўспомніць разлікі Марка, якія, калі добра падумаць, усё-такі не такія вар'яцкія. І тады мы маем вось што: я ўпэўнены, што мы зможам дайсці да канца». Я ненадоўга падняў дзённік Markff, які насіў у нагруднай кішэні. Адным ударам Джордзі сашчапіў яго рукі. «Тады добра. Калі вы можаце забяспечыць капітал і эксплуатацыйныя выдаткі - і бог ведае дзе - я забяспечу карабель. Мая старая ЭсмеральдаТ табе спатрэбіцца
  «Божа, гэта ідэальна для малабюджэтнай экспедыцыі!» Я ўважліва паглядзеў на яго, спрабуючы стрымаць частку свайго энтузіязму.
  «Вы ўпэўнены, што хочаце прыняць удзел? Ведаеце, гэта даволі рызыкоўна».
  Джордзі зарагатаў. «О, вы толькі што згадалі некалькі мільярдаў. Да таго ж адзін з тых сволачы дапамог мне кончыкам пальца абывацелям. Ён мяне не вельмі цікавіць, але я хацеў бы атрымаць у свае рукі яго кліента. І, дарэчы, гэтыя амерыканскія турысты мяне пачынаюць раздражняць. Я мяркую, што ў вас ужо ёсць некаторыя ідэі наконт фінансаў? Я маю на ўвазе, што без падтрымкі вы можаце пра гэта адразу забыцца».
  Я думаў пра гэта апошнія некалькі гадзін паміж размовамі. Пакуль увесь мой план склаўся, як пазл.
  Я задуменна сказаў: «На гэтым тыдні я сустрэў Клэр Кэмпбэл. Яна тут з бацькам на нейкую канферэнцыю. Я павінен мець яго».
  «Хто гэты Кэмпбэл?»
  'Джонатан Кэмпбэл - заўсёды ў поўным складзе. Шатландска-канадскі горназдабыўны бос. Марк працаваў на яго некаторы час пасля IGJ - нешта звязанае з новай распрацоўкай у Паўднёвай Амерыцы... Мой голас сціх, і Джордзі запытальна паглядзеў на мяне. Тое, што я толькі што сказаў, чымсьці нагадала мне нешта, але я не мог зразумець і паківаў галавой.
  «У яго ёсць грошы?»
  - Горы, - сказаў я, зноў засяродзіўшыся. — Ён мае рэпутацыю даволі авантурыста, таму наш план можа яму спадабацца. Ён страціў шмат грошай на гэтым прадпрыемстве ў Паўднёвай Амерыцы; Я лічу, таму што ўсе яго шахты былі раптоўна нацыяналізаваныя, але ў яго, верагодна, засталося дастаткова, каб скарыстаць яшчэ адзін шанец».
  — Адкуль ты ўсё гэта ведаеш пра Кэмпбэла, Майк? Я не ведаў, што вы адсочваеце справаздачы фондавага рынку».
  «Пасля IGJ я ненадоўга падумаў развітацца з чыста навуковымі даследаваннямі. Аплата даволі нізкая ў параўнанні з карпаратыўным светам, таму я падумаў пра працу, якая больш адпавядала б маім дарагім густам».
  Я кароткім жэстам паказаў на свой сціплы салон. «Многія калегі рабілі тое ж самае, Марк сярод іншых, таму я таксама слухаў. Вось як я атрымаў Кэмпбэл».
  — Ты ж не да яго на працу пайшоў.
  — Не. Разумееце, ён ужо ўзяў Марка, а мне не хацелася мець Марка ў калегах. Прыкладна ў той час мне таксама паступіла прапанова працаваць у інстытуце - меншыя грошы, але значна больш прыемная праца. Марк пакінуў IGJ і чыста навуковыя даследаванні. Я ніколі не сустракаў самога Кэмпбэла, але я сустракаў яго дачку ў Ванкуверы. Марк узяў яе на буксір. З выгляду гэта была вялікая справа... гэта павінна быць, дачка боса і ўсё такое».
  Голас Джордзі быў такім жа халодным, як і мой. — Бедная, дурная штука.
  Я падумаў, што гэта апошняе, пра што яна мне нагадала, і падумаў, як хутка яна выявіла б сапраўдны характар Марка. У той час яна не падалася мне чалавекам, які дазволіць сабе доўга падманваць сябе. Тым не менш, я спадзяваўся, што паміж імі нічога не здарылася, бо гэта магло паўплываць на стаўленне Кэмпбэла да мяне.
  "Як доўга Марк працаваў на Кэмпбэл?"
  — Нядоўга — года-паўтара. Затым ён накіраваўся ў паўночную частку Ціхага акіяна, каб працаваць з Norgaard. Гэта апошняе, што я чуў пра яго. Я дакладна не ведаю, што яны зрабілі. Наколькі я ведаю, ні ў аднаго з іх не было ні адпаведнай лодкі, ні прыбораў для належнага даследавання».
  «Але калі гэты Кэмпбэл — бос здабычы карысных выкапняў, чаму вы думаеце, што ён хацеў бы прафінансаваць такую глыбакаводную прыгоду?»
  «Гэта не так дзіўна», — адказаў я. — Ён здабывае металы. Не золата і срэбра і не іншая крайнасць, молатыя металы. Ён займаецца волавам і меддзю, а таксама здабыў плаціну. Цяпер ён, відаць, засяродзіўся ў асноўным на сплавах — тытанавых, кобальтавых, ванадыявых і падобных. Цяпер, калі касмічныя падарожжы зрабілі такі вялікі крок, цікавасць да гэтых металаў вялікая».
  «Як ён насамрэч гэта робіць?» - з цікаўнасцю спытала Джордзі. «Я маю на ўвазе інвестыцыі».
  «Ён гвалтуе навукоўцаў, як мы. Ён наймае некалькі добрых, напрыклад, Марка, колькасць якіх пастаянна змяняецца, але ў асноўным, вядома, геолагаў. Затым ён арганізоўвае палявыя экспедыцыі ў аддаленыя раёны, знаходзіць зерне руды, укладвае мільён у яе даследаванне і распрацоўку, а потым здымае і прадае хлопцам з вялікімі грашыма. Я чуў, што ён уклаў два мільёны долараў і год свайго часу ў адно са сваіх апошніх прадпрыемстваў, а потым прадаў яго з чыстым прыбыткам у паўтара мільёна. Нядрэнна за год працы, так?»
  'Вядома, не. Але я б сказаў, што гэта таксама патрабуе шмат вопыту і значна больш мужнасці».
  «О, можна паспрачацца, ён разумны хлопчык. Спадзяюся, ён яшчэ ў горадзе. Заўтра пагляджу».
  «А Кейн? Паслаць паліцыю за ім?»
  Я энергічна паківаў галавой. 'Пакуль не. Усё, што яны робяць, гэта адпраўляюць вестку на Таіці. Я не вельмі давяраю дзейнасці французскай каланіяльнай паліцыі, асабліва калі ёсць законныя дакументы аб смерці. Гэта прывядзе толькі да затрымак. Не, я пагляджу сам - ці змагу падмануць Кэмпбэла, каб ён зрабіў гэта. Божа, я хацеў бы пагаварыць з тым доктарам Схаутэнам».
  Джордзі задуменна пацёр падбародак. «Калі мы сапраўды гэта зробім, я хачу ўнесці некаторыя змены ў экіпаж. Я хачу мець некалькі хлопцаў, якіх я ведаю з мінулага. Напрыклад, мне цікава, ці ёсць у Іана Льюіса што-небудзь на руках. Калі я сустрэў яго некалькі месяцаў таму, ён сказаў, што яму вельмі сумна».
  Я цьмяна запомніў высокага хударлявага шатландца. — Тады што ён зрабіў?
  «О, у яго быў катэдж дзесьці ў шатландскай пустыні, адкуль ён вельмі хацеў збегчы. Б'юся аб заклад, я змагу сабраць прынамсі паўтузіна добрых хлопцаў, усе дасведчаныя байцы і некаторыя з ваенна-марскім досведам. І ў мяне ёсць яшчэ некалькі, якія я таксама бяру з сабой у гэтую паездку».
  Я пачаў атрымоўваць цьмянае ўяўленне аб тым, што Джордзі меў на ўвазе. — Пачакай, што ты плануеш?
  «Я яшчэ не сустракаў злыдня, які мог бы параўнацца са старой камандай твайго бацькі. Магчыма, яны ўжо не такія маладыя, але і не вельмі старыя, і ўсе яны вопытныя камандас. Ведаеце, не ўсе з іх аказаліся добрымі сем'янінамі».
  «Што ты наогул меў на ўвазе — прыватнае войска?»
  — Нядрэнная ідэя, — адказаў ён. "Калі мінулая ноч - гэта прадчуванне таго, што нас чакае, яна нам патрэбна".
  Я ўздыхнуў. «Добра, сяржант Уілкінс. Але ніякіх «добрых бацькоў» і людзей з іншымі абавязкамі. І пачакайце, пакуль я пагавару з Кэмпбэлам, перш чым даваць якія-небудзь абяцанні. Без грошай мы нічога не можам».
  «О так, грошы», - сказаў Джордзі і змоўк.
  III
  На наступны дзень вельмі рана раніцай мяне наведаў ад'ютант і адзін з яго людзей. Джордзі ўжо сышоў, і я хацеў шукаць Кейна, але не паказваў гэтага. Ад'ютант быў падазроны, але паводзіў сябе так, нібы праблемы не было. Я лічу, што ён быў у разгубленасці, таму што не ведаў, што менавіта можа быць падазроным. Ён спытаў: "Вы ведаеце каго-небудзь у Паўднёвай Амерыцы?"
  «Наколькі я не ведаю», — адказаў я.
  «Хм. Той чалавек, якога вы забілі, магчыма, быў паўднёваамерыканцам. На яго вопратцы былі цэтлікі з Лімы, Рыа і Мантэвідэа. Фактычна, ён мог прыехаць з любога месца, акрамя Бразіліі».
  «Гэта вырашае адну з маіх праблем. Я не мог расставіць яго акцэнт. Як яго звалі?
  Ён паківаў галавой. — Мы не ведаем, містэр Трэвельян. Мы ведаем толькі, што ён родам з Паўднёвай Амерыкі. Вы сапраўды ўпэўнены, што не ведаеце паўднёваамерыканцаў?»
  «Вельмі ўпэўнены».
  Ён вырашыў пайсці іншым шляхам. «Гэта выдатна, навука. Цяпер я ведаю ўсё, што трэба ведаць пра канкрэцыі марганца».
  «Тады ты ведаеш больш за мяне», — суха адказаў я. «Гэта не мая спецыяльнасць. Вам гэта было цікава?»
  Ён кісла-салодка ўсміхнуўся. «Не вельмі добра. Яны маюць прыкладна такую ж каштоўнасць, як жвір у маім садзе. Вы ўпэўнены, што ў гэтым чамадане не было нічога каштоўнага?
  — Паверце, там не было нічога, акрамя смецця. Што заўсёды ёсць у дарожных чамаданах, акрамя тых клубняў».
  — Тады здаецца, што містэр Уілкінс усё ж меў рацыю. Што гэтыя людзі былі злоўлены, перш чым яны сапраўды знайшлі што-небудзь каштоўнае».
  Я не паддаўся на гэта. Ад'ютант ні на хвіліну не паверыў, што мае справу са звычайным узломам. Я выпадкова сказаў: «Я таксама так думаю».
  «Папярэдняя экспертыза — у наступную сераду», — сказаў ён. "Вы, вядома, атрымаеце афіцыйнае паведамленне, абодва".
  — Я паклапочуся, каб я быў там.
  Пасля іх ад'езду я пачаў думаць пра Паўднёвую Амерыку. Гэта было бліжэй да Ціхага акіяна, чым Іспанія, гэта ўсё, пра што я мог думаць. А потым, магчыма, крыху са спазненнем, я падумаў пра адносіны Марка з Джонатанам Кэмпбэлам і яго ролю ў нейкім горназдабыўным прадпрыемстве ў Паўднёвай Амерыцы. Гэта можа быць над чым падумаць. Аднак я не мог нічога з гэтага зрабіць і вырашыў на час выкінуць з галавы. Значна прасцей знайсці багатага канадца сярод мільёнаў лонданцаў, чым беднага аўстралійца. Здзелкі багатых звычайна недзе прапісаны. Інстытут даў мне адрас канферэнц-цэнтра, а там назвалі гатэль Кэмпбэла. Падчас майго трэцяга тэлефоннага званка я датэлефанаваўся да яго. Ён гучаў рэзка, амаль тупа. Так, ён мог даць мне роўна паўгадзіны свайго часу ў адзінаццаць гадзін; была палова дзесятай. Здавалася, ён хацеў сказаць: калі я думаю, што вы марнуеце мой час, то выйдзеце праз хвіліну. Роўна столькі часу доўжыўся тэлефонны званок.
  У адзінаццаць гадзін мяне адвялі ў нумар Кэмпбэла ў Дорчэстэры. Ён сам адчыніў дзверы. «Трэвельян?»
  'Сапраўды.'
  "Увайдзіце."
  Ён прывёў мяне ў пакой, які, напэўна, быў раскошнай гасцёўняй, але цяпер быў абсталяваны як часовы кабінет, у камплекце з пісьмовым сталом, шафай для дакументаў і сакрэтнікам. Ён адпусціў яе, сеў за свой стол і жэстам прапанаваў мне сесці насупраць яго. Гэта быў мажны, каржакаваты чалавек гадоў шасцідзесяці, з загарэлым квадратным тварам, на якім час пакінуў свой адбітак. Нехта аднойчы сказаў, што пасля сарака кожны адказвае за свой твар; калі так, то Кэмпбэл нясе вялікую адказнасць. У яго былі вочы, падобныя на крышталікі лёду, а яго жылістыя валасы былі сталёва-шэрыя. Яго касцюм быў добра пакроены, і толькі слабы акцэнт нагадваў яму пра канадскую спадчыну.
  Я палічыў, што злавіць яго знянацку - лепшы спосаб справіцца з ім. Я дастаў з кішэні палову клубня марганца і паклаў яму на прамокальную машыну. — Дзесяць працэнтаў кобальту, — прама сказаў я. Ён падняў камень і агледзеў яго з усіх бакоў, не выяўляючы ніякай рэакцыі.
  — Адкуль гэта ўзялося?
  «З дна Ціхага акіяна».
  Нейкі момант ён уважліва паглядзеў на мяне, а потым сказаў: «Вы сваякі з Маркам Трэвельянам, які працаваў на мяне некаторы час таму?»
  — Гэта быў мой брат.
  «Быў?»
  «Ён памёр».
  Кэмпбэл нахмурыўся. «Як і калі?»
  – Каля чатырох месяцаў таму дзесьці ў Ціхім акіяне.
  — Мае спачуванні, — нязмушана сказаў ён. «Добры даследчык».
  Я не прапусціў яго асцярожнага тону. Мне прыйшло ў галаву, што ён таксама бачыў наскрозь Марка або быў сведкам шляху майго брата. Што тычыцца бізнесу, я падумаў, ці можа гэта было звязана з дачкой Кэмпбэла? Ва ўсякім разе, я паняцця не меў, на карысць мне гэта ці на карысць. Ён працягваў глядзець на мяне, не звяртаючы ўвагі на камяк марганца. «Трэвельян... Я толькі што пачуў гэтае імя. Ах так!' Ён схапіў з паліцы газету і разгарнуў яе. «Вы гэта Трэвельян? Чалавек, які забіў чалавека, абараняючы дом і ачаг? мой дом - мой замак?»
  Я зірнуў на загаловак: ВУЧОВЫ ЗАБІЎ РАБОЎНІКА. Усё роўна вельмі мякка, прынамсі, для гэтай газеты. - Сапраўды, - сказаў я. Скрывіўшы вусны, ён адклаў газету і тут жа накінуўся. «Гэта канкрэцыя марганца. На дне Ціхага акіяна іх мільярды. У Атлантычным акіяне таксама, дарэчы».
  «Але не так шмат», — адказаў я. «І значна ніжэйшай якасці. Занадта шмат адкладаў».
  'Гэта праўда.' Ён падкінуў камень у паветра і зноў злавіў яго.
  «Самае высокае значэнне кобальту ў марганцу складае крыху больш за два працэнты. Ён прыйшоў з сярэдзіны Ціхага акіяна. А гэты?»
  Я цвёрда паглядзеў на яго і паківаў галавой. Раптам ён рассмяяўся. Раптам ён выглядаў зусім інакш; на самай справе ў яго была па-чартоўску чароўная ўсмешка. "Добра, паспрабаваць бясплатна", - сказаў ён. «Вы не ўяўляеце, як часта яны трапляюцца на гэта. Вы таксама ведаеце, чаму я так шмат ведаю пра канкрэцыі марганца?»
  "Я задаваўся пытаннем аб гэтым".
  «Ад вашага брата. Некалькі гадоў таму ён папрасіў мяне фінансаваць для яго экспедыцыю. Шчыра кажучы, спакуса была вялікая».
  — Тады чаму ты гэтага не зрабіў?
  Хвіліну ён памаўчаў. Затым: «Я трапіў у пекла ў Паўднёвай Амерыцы. Я не быў да гэтага гатовы, таму раптам апынуўся без ліквідных сродкаў. Прыблізна ў той час твой брат пакінуў мяне, і з таго, што ён сказаў мне, я не мог зрабіць гэта сам».
  «Тады я спадзяюся, што цяпер вы ў лепшым становішчы, — суха сказаў я, — таму што гэта было менавіта маё пытанне — ці хочаце вы прафінансаваць мне экспедыцыю».
  — Я ўжо падазраваў, — гэтак жа суха адказаў ён. Ён зноў схапіўся за марганцовы вузельчык. — Трэба сказаць, што ў вас, па меншай меры, больш доказаў, чым у вашага брата. Ён мог прыгожа гаварыць, але нічога канкрэтнага не паказваў. Значыць, гэты змяшчае дзесяць працэнтаў кобальту?
  – Я сам учора ўдзень мераў, гэта значыць, у другой яго палове.
  «Ці магу я зноў правесці незалежны аналіз?»
  - Давай, - сказаў я нейтральна.
  Ён засмяяўся, зноў шырока павярнуўшы ручку абярэгаў. «Добра, Трэвельян, ты дабіўся свайго. Я табе таксама веру».
  «Я хацеў бы, каб вы яго прааналізавалі», — сказаў я. «Мне спатрэбіцца незалежнае пацверджанне. Але я павінен сказаць, што гэта адзінае сведчанне, якое я магу паказаць».
  Яго рука сціснулася вакол каменя. «Цяпер, я думаю, будзе вельмі весела. Я думаю, што вы ведаеце пра гэта значна больш, містэр Трэвельян. Чаму б вам проста не прызнацца?»
  Я ўжо вырашыў, што не павінен утойваць ніякай інфармацыі, калі сапраўды будзе супрацоўніцтва; Гэта не магло нанесці вялікай шкоды. Так я пачаў, а калі скончыў гаварыць, ужо прайшлі дамоўленыя паўгадзіны. Ён выслухаў мой аповед у абсалютнай цішыні і, калі я скончыў, сказаў: «Давайце паглядзім, ці правільна я зразумеў». Пункт першы: ваш брат загінуў недзе ў Ціхім акіяне; пункт другі, чалавек па імені Нэльсан, якога вы не ведаеце, даслаў вам чамадан запісак і канкрэцый марганца; пункт трэці, з'яўляецца хлопец па імені Кейн і расказвае гісторыю, якую вы думаеце, што ён выдумаў; пункт чацвёрты, чамадан быў скрадзены, верагодна, парай паўднёваамерыканцаў, адзін з якіх забіты ў бойцы; пункт пяты, у вас застаўся адзін клубень, які пры аналізе аказваецца ўтрымлівае казачную колькасць кобальту; і пункт шосты, у вас апынуўся дзённік вашага брата, які вы нават не можаце прачытаць».
  Ён некаторы час глядзеў на мяне, а потым ласкава сказаў: "І, зыходзячы з гэтай інфармацыі, вы просіце мяне ўкласці мільён?"
  Я ўстаў. — Прабачце, што забраў ваш час, містэр Кэмпбэл.
  «Сядзі, ідыёт. Не кідайце ручнік адразу. Я ж не казаў, што не буду гэтага рабіць? Прачытаўшы выраз майго твару, ён працягнуў: «Але я таксама не раблю гэта. У вас з сабой гэты дзённік?»
  Знямогшыся, я дастаў яе з кішэні і сунуў праз стол Кэмпбэлу, які адкрыў кнігу і пачаў хутка яе гартаць. — А хто навучыў твайго брата стэнаграфіі? — з агідай спытаў ён. 'Святы Вітус?»
  "Гэта заснавана на метадзе Пітмана", - растлумачыў я. "Але Марк скарэктаваў гэта тут і там". Я мог сказаць, што ў Марка заўсёды было нешта таемнае, што ён ніколі не хацеў, каб хто-небудзь ведаў, што ён робіць. Аднак я мудра трымаў язык за зубамі. Кэмпбэл адклаў дзённік. «Магчыма, мы можам з гэтага нешта атрымаць», — сказаў ён. «Праз графолага ці што». Ён павярнуў крэсла і пачаў глядзець у акно на Гайд-парк. Прайшло шмат часу, перш чым ён зноў загаварыў. «Ведаеш, што мяне сапраўды цікавіць у гэтай тваёй неверагоднай гісторыі?»
  «Ну?»
  "Гэтыя паўднёваамерыканцы", - сказаў ён, на маё здзіўленне. «У мяне няма добрых успамінаў пра Паўднёвую Амерыку. Я страціў там дзесяць мільёнаў. Вось тады экспедыцыя Марка пайшла не так, і шмат чаго іншага таксама. І цяпер Марк вярнуўся - у пэўным сэнсе і цяпер паўднёваамерыканцы зноў уступаюць у гульню. Што вы думаеце пра гэта?
  — Нічога, — адказаў я.
  «Я не веру ў выпадковасці. Не з чымсьці такім. Я думаю, што я павінен прыняць да ўвагі рэчы, якія знаходзяцца па-за вашым кантролем. Міжнароднае права адносна эксплуатацыі, асабліва за межамі кантынентальнага шэльфа, на марскім дне. Міжнародныя сувязі. Такім чынам, мне спачатку трэба даведацца больш пра вобласць, дзе вы хочаце шукаць. Фінансы. Размеркаванне. Рынак».
  Я быў трохі шакаваны тым, што ён сказаў. Магчыма, я быў занадта рассеяным прафесарам. Я нават ні на хвіліну не задумваўся аб жорсткіх фактах міжнароднага гандлю. У той жа час, аднак, я не пачуў у голасе Кэмпбэла нічога, што сведчыць аб адмове ці нават сумненні; ён проста перабіраў у думках плюсы і мінусы патэнцыйнага новага прадпрыемства і, калі я не памыляюся, бачыў больш плюсаў, чым мінусаў. У ягоным стаўленьні было нешта бясспрэчна авантурнае, і гэта надало мне адвагі. Я падазраваў, што, як і стары сябар Джордзі Ян Льюіс, ён знаходзіў жыццё ў дадзены момант трохі сумным і быў прыцягнуты маім незвычайным планам. Кэмпбэл зноў паказаў на канкрэцыю марганца. «Для прамысловай цывілізацыі абсалютна неабходныя дзве рэчы: танная працоўная сіла і танная сталь. Якое ўтрыманне ў гэтым аксіду жалеза?'
  — Трыццаць два працэнты па вазе.
  «Гэта вырашальны фактар. Кобальт робіць гэта эканамічна мэтазгодным, і ў выніку атрымліваецца танная, але якасная жалезная руда, велізарная куча марганца, а таксама трохі медзі, ванадыя і ўсяго іншага, што можна здабыць. Танныя металы, якія каштуюць мільярды долараў і таннейшыя, чым хто-небудзь яшчэ можа здабыць. Мы можам ператварыць гэта ў адну прыгожую, разгорнутую справу - калі падыдзем да гэтага ўважліва. А пад асцярожнасцю я маю на ўвазе стрыманасць».
  'Сапраўды. Я ўжо павінен трымаць паліцыю на сувязі, і яны думаюць, што ў крадзяжы з узломам ёсць нешта падазронае».
  Кэмпбэл выглядаў задаволеным. — Добра. Вы зразумелі».
  — Тады вы прафінансуеце маю экспедыцыю? Я спытаў. Гэта было занадта проста, падумаў я, і меў рацыю.
  'Я яшчэ не ведаю. Спачатку я хачу распытаць тут і там месцы, куды я магу пайсці, а вы не можаце. Хто ведае, магчыма, я знайду для вас гэтага Кейна. Больш за тое, на дадзены момант вы на самой справе не ў стане зрабіць шмат; у рэшце рэшт, вы забілі чалавека. На гэты раз яго ўсмешка была больш змрочнай, чым чароўнай. «Не тое, каб я цябе вінаваціў — я таксама ведаю, што рабіць, — але давайце пачакаем папярэдняга расследавання, перш чым што-небудзь рабіць».
  IV
  Да папярэдняга агляду заставалася яшчэ шэсць дзён, самыя доўгія шэсць дзён за ўсё маё жыццё. Каб прабавіць час, я пачаў працаваць над даследчай справаздачай, якую мне яшчэ трэба было напісаць. Гэта, вядома, не было бліскучым; У галаве было занадта шмат, каб засяродзіцца.
  Да канца тыдня Джордзі так і не знайшоў Кейна, хаця той, вядома, не бяздзейнічаў. «Гэта безнадзейна», — сказаў ён мне. «Іголка ў стозе сена нашмат лягчэй; цяпер гэта як быццам я шукаю пэўны кавалак сена».
  – Можа, яго ўвогуле няма ў Лондане.
  Ісціна, якая нікуды не прывяла. Аднак у дзень папярэдняга следства Кейн нечакана знайшоўся — дакладней, знайшоў мяне.
  Ён пазваніў у дзверы маёй кватэры якраз у той момант, калі я збіраўся ісці ў суд. Джордзі ўжо сышоў, як звычайна, і сустрэне мяне там. Кейн выглядаў крыху знясіленым з яго налітымі крывёю вачыма і шчаціннем салёнага перцу. Ён булькатаючы кашлянуў і сказаў: «Прабачце, што патурбаваў вас, містэр Трэвельян, але вы сказалі, што я магу падысці».
  Я здзіўлена паглядзеў на яго і стрымаў пытанні, якімі насамрэч хацеў задаць яму стрэлы. Я дазволіў яму ўвайсці і хутка падумаў, наліваючы яму кубак кавы. Джордзі і Кэмпбэл мелі такое ж дачыненне да гэтага, як і я; Акрамя таго, я хацеў мець сведкаў, калі я дапытваў Кейна. Я вырашыў прыняць гэта далікатна, хаця ледзь стрымліваў сябе, гледзячы на яго. Я прымусіў сябе лагодна ўсміхнуцца. - Вам ужо хопіць Англіі, містэр Кейн?
  «Добрая краіна, але дрэннае надвор'е, праўда? Чорт вазьмі, дождж у Квінслендзе нам не спатрэбіцца».
  "Вы добра правялі час?"
  «Можа быць і лепш», — сказаў ён. — Але маё знаходжанне тут скончылася. Ведаеце, я зноў не мог супрацьстаяць азартным гульням».
  «Шкада табе».
  Ён паглядзеў на мяне з надзеяй. — Містэр Трэвельян, вы сказалі, што, магчыма, зможаце арганізаваць для мяне дарогу назад. Цяпер мне было цікава -
  — Вам трэба неадкладна вярнуцца ў тропікі?
  Гэтае пытанне яму чамусьці не спадабалася. — Не абавязкова, але ў мяне не засталося ні чырвонага цэнта. Калі б у мяне былі грошы ці праца, я мог бы застацца на некаторы час. Я думаў, што вы маглі б...
  Я сказаў: «У мяне ёсць сябар, які займаецца канапачэннем сваёй яхты». Мы хацелі пакатацца разам, і я думаю, што яму патрэбна каманда. Што ты думаў?
  Ён адразу агрызнуўся. «Фантастычна, містэр Трэвельян!»
  Я адкрыў бланк і падсунуў яго яму, спрабуючы схаваць сваё хваляванне. «Напішыце, дзе вы зараз спыніліся, і я пераканаюся, што мой сябар звяжацца з вамі. Вядома, ён захоча пагаварыць з вамі першым, але я пераканаюся, што ўсё арганізавана. І я таксама дам вам аванс, каб вы справіліся з першага разу. Добра?
  Ён запісаў адрас. «Дамовіліся сустрэцца. Вялікі дзякуй, містэр Трэвельян.
  — Не, дзякуй, — вялікадушна сказаў я. – Ты гэтага заслугоўваеш.
  Я даў яму фору і хуценька сышоў у суд. Я раптам адчуў сябе нашмат лепш. Мне было аб чым яшчэ падумаць, і, акрамя таго, цяпер у мяне было важнае звяно ў маёй гісторыі для Кэмпбэла. У мяне не было часу, каб сказаць Джордзі, але я з нецярпеннем чакаў, што скажу гэта пасля слуханняў.
  Гэта стала звычайнай справай. Лекар пацвердзіў прычыну смерці, і тады мяне выклікалі на лаву падсудных, а за імі адразу ж і Джордзі. Мы абмежаваліся толькі фактамі, не ўдаючыся ў падрабязнасці, але я бачыў, што Джордзі ўвесь час добра бачыў свой паранены палец. Пасля Джордзі надышла чарга майго суседа, а потым паліцыі дазволілі нешта сказаць. Калі Джордзі рабіў заяву, я агледзеў пакой і ўбачыў Кэмпбэла, які сядзеў ззаду. Ён коратка кіўнуў мне, а потым зноў звярнуў увагу на Джордзі. Ад'ютанта выклікалі на лаву запасных. Ён пацвердзіў, што знайшоў у правай кішэні загінулага рэвальвер, аўтамат «Берэта». Мушка затрымалася ў падранай накладцы. Ад яго слоў мне стала лягчэй, таму што гэта быў важны момант у маёй абароне. Я глядзеў суддзі проста ў вочы. Ён не адвёў позірку — добры знак. Былі некаторыя размовы аб адсутнасці асобы загінулага.
  Быў і нечаканы, прынамсі для мяне, сведка. Прафесара Джарвіса выклікалі для дачы экспертных паказанняў. Ён распавёў суддзі, што такое канкрэцыі марганцу, і нават паказаў адну. Суддзя спытаў яшчэ пра каштоўнасць марганца, але Джарвіс адказаў па-свойму прамалінейна. Гэта была фармальнасць, не больш за тое. Раптам усё скончылася. Суддзі не трэба было шмат, каб зрабіць выснову, што гэта была самаабарона. Ён скончыў справу павучальнай прамовай аб тым, што для ангельца яго дом можа быць святым, але гэта не дае яму права браць закон у свае рукі. З крыху большай асцярожнасцю, падумаў ён, не было б смерці. Аднак тое, што здарылася, нельга было змяніць. Г-н Майкл Трэвельян змог пакінуць суд свабодным чалавекам, без плямы на сваім імені.
  Мы ўсе ўсталі, калі ён пайшоў прэч, і адначасова пайшлі да выхаду. Клерк падсунуўся да мяне і працягнуў запіску. Паведамленне было кароткім і дзелавым: прыязджайце да мяне ў гатэль. Кэмпбэл.
  Я паказаў запіску Джордзі, які з энтузіязмам пачаў ляпаць мяне па спіне. «Я спадзяюся, што гэта азначае тое, што я думаю, што гэта значыць», — сказаў я. — Мне трэба табе шмат расказаць.
  Мы выйшлі па плыні. Шмат людзей віншавалі мяне з тым, што я забіў чалавека і не быў там
  «быў за гэта пакараны, і некаторыя журналісты пачалі задаваць мне сотню пытанняў. Нарэшце я ўбачыў чалавека, якога шукаў. Мне прыйшлося бегчы, каб дагнаць яго, услед за якім ішоў Джордзі. Гэта быў прафесар Джарвіс.
  Ён убачыў, як я іду, коратка махнуў палкай і спыніўся.
  "Ну, гэта добра скончылася, хлопчык", сказаў ён.
  «Збольшага дзякуючы вам».
  «Зграя недарэкаў», — буркнуў ён. «Усе ведаюць, што гэтыя клубні практычна нічога не вартыя — зусім нецікавыя з эканамічнага пункту гледжання».
  «Мне было цікава, ці можна пагаварыць з табой на хвілінку», — сказаў я. «Тут, лепш не ў Інстытуце». Гэта было магчыма. Мы сядзелі на нізкай сцяне ўздоўж пляцоўкі, грэючыся пад вадзяністым сонцам.
  — Я нічога не магу вам сказаць, — сказаў прафесар. «Я распытваў пра Норгарда, але гэта не дало вынікаў. Здаецца, гэты хлопец знік з твару зямлі».
  "Калі вы апошні раз чулі пра яго?"
  «О, каля шасці-сямі месяцаў таму, калі ён быў з тваім братам. Яны былі занятыя пошукам тых астравоў вакол Таіці».
  «Калі Норгард пачаў супрацоўніцтва з Маркам?» Я спытаў.
  'Паглядзець. Напэўна, гэта было год ці два таму, пасля таго, як Марк пакінуў тую канадскую кампанію. Так, сапраўды. Пасля таго, як яму давялося пакінуць IGJ, ён адправіўся ў Канаду. Ён працаваў там у Кэмпбэла год ці два, а потым пачаў працаваць з Норгардам. Я дакладна не ведаю, што яны зрабілі. Яны ніколі нічога не публікавалі».
  Я падумаў, што ён па-чартоўску добра інфармаваны. Потым я раптам напружыўся. «Што вы маеце на ўвазе, што ён павінен быў пакінуць IGJ?»
  Джарвіс збянтэжана глядзеў наперад. "О, я не павінен быў гэтага казаць", - прамармытаў ён.
  «Я хацеў бы ведаць. Для Марка гэта ўжо не мае значэння».
  «Гэта няправільна. Пра мёртвых... і ўсё такое, разумееце».
  — Да канца, — сказаў я. «Давай, усё-такі гэта застаецца ў сям'і».
  Джарвіс паглядзеў на кончык свайго начышчанага чаравіка.
  "Ну, я ніколі не ведаў, пра што гэта было - гэта было прыхавана, вы ведаеце, - але, відаць, Марк падрабіў некаторыя вынікі даследаванняў".
  «Сфальсіфікаваныя лічбы?»
  'Сапраўды. Гэта было выяўлена чыстай выпадковасцю. Зразумела, тады яму прыйшлося сысці. Але мы - IGJ вырашылі не даводзіць да гэтага. Вось як ён змог атрымаць гэтую працу ў Канадзе пасля таго, як яго звольнілі».
  «Дык таму ён рана сышоў. Мне ўжо было цікава, што гэта такое. Што ён насамрэч тады рабіў?»
  Джарвіс паціснуў плячыма. «Я не памятаю, але гэта, безумоўна, было звязана з глыбакаводнымі даследаваннямі. Магчыма, канкрэцыі марганца? Вядома, магло быць што заўгодна, але мне ўсё адно не падабалася. Джарвіс працягнуў: «Шчыра кажучы, мне не спадабаўся твой брат. Я яму не давяраў. Таму мяне не здзівіла, што ён аказаўся сфальсіфікаваным.
  - Сапраўды, - сказаў я. «Многім людзям не падабаўся Марк, у тым ліку і мне. Гэта быў не першы раз, калі ён падтасоўваў свае адзнакі. Ён ужо рабіў гэта ў школе». І ва ўніверсітэце. Не кажучы ўжо пра яго асабістае жыццё.
  Джарвіс кіўнуў. — Мяне гэта таксама не здзіўляе. Тым не менш, хлопчык, гэта не значыць, што я не давяраю ніякаму Трэвельяну. Ты для мяне ў дзесяць разоў большы за твайго брата».
  — Дзякуй, прафесар, — сказаў я расчулены.
  «А цяпер адкладзі гэта і ідзі ў адпачынак. Атлантычны акіян усё яшчэ будзе там, калі вы вернецеся».
  Ён павярнуўся і пайшоў прэч, весела махаючы палкай. Я глядзеў на яго з замілаваннем. Я думаў, што ён сапраўды пашкадуе, калі я далучыўся да Кэмпбэла і адправіўся ў Ціхі акіян замест Атлантыкі. Верагодна, ён зноў гучна наракаў бы на эканамічныя пасткі, якія заваблівалі добрых даследчыкаў у дзелавы свет, і зноў засыпаў бы гандлёвыя часопісы гнеўнымі лістамі.
  Я паглядзеў на Джордзі. 'Што думаеш?'
  «Норгаард знік прыкладна ў той жа час, калі Марк сышоў. Цікава, калі...'
  «Я ведаю, пра што ты думаеш, Джордзі. Норгаард яшчэ жывы? Я вельмі спадзяюся, што гэта працягнецца з Кэмпбэлам. Я вельмі хачу правесці палявую працу на гэтых астравах».
  «Табе было што сказаць мне», — сказаў ён, але я ўжо вырашыў адкласці гэта на час.
  «Я хацеў сказаць табе і Кэмпбэлу разам. Хадзем са мной.'
  -
  Кэмпбэл быў нашмат больш згаворлівым, чым падчас нашай першай размовы.
  «Вось», — сказаў ён, калі мы ўвайшлі ў яго нумар. — Я разумею, што вы не зусім закаранелы гангстар, містэр Трэвельян.
  «На маім імені няма плямы. Так сказаў сам суддзя». Я прапанаваў Джордзі. Двое стройных мужчын з цікаўнасцю разглядалі адзін аднаго. "Містэр Уілкінс гатовы даць карабель", - сказаў я. — З капітанам — сам.
  Кэмпбэл адказаў: «Я бачу, што нехта верыць у вашу дзіўную гісторыю. Відаць, той крадзеж яго пераканаў».
  'І ты?' Я спытаў.
  Не звяртаючы ўвагі на мае словы, ён спытаў, што мы хочам выпіць. «Кожны паспяховы абыход судовай сістэмы трэба адзначаць», — сказаў ён амаль весела. Ён патэлефанаваў у сваім парадку, і тады мы маглі пачаць размову. Я вырашыў захаваць сваю гісторыю Кейна на патрэбны час і пачакаць, каб убачыць, што скажа Кэмпбэл,
  «Я ведаў, што мае падазрэнні наконт вашых паўднёваамерыканцаў да нечага прывядуць», — пачаў Кэмпбэл. «У мяне ёсць даволі добрая разведвальная сетка - як і трэба ў маёй прафесіі, - і я выявіў, што Суарэс-Навара зараз абсталёўвае даследчае судна ў Дарвіне. Для іх гэта новае прадпрыемства ў новай вобласці, таму я думаю, што яны ідуць у тым жа кірунку, што і вы».
  Я паглядзеў на яго нейтральна; для мяне гэта нічога не значыла.
  Я думаю, яму спадабалася маё неразуменне, таму што ён на імгненне пакінуў мяне няўпэўненым, перш чым працягнуць. «Suarez-Navarro — паўднёваамерыканская горназдабыўная кампанія, якая працуе ў некалькіх краінах. Я меў справу з імі раней; гэта кучка беспрынцыпных бандытаў. У любым выпадку, навошта горназдабыўной кампаніі абсталёўваць даследчае судна?»
  — Марганцавыя канкрэцыі, — прама сказаў Джордзі.
  "Наколькі гэтыя хлопцы нядобрасумленныя?" Я спытаў. – Наколькі ўварвацца ў чужы дом? Я нават не казаў пра забойства. Кэмпбэл склаў рукі. — Я раскажу вам, што ведаю пра іх, а потым вы самі вырашаеце. Калісьці ў мяне быў даволі добры бізнес у Паўднёвай Амерыцы, не важна дзе. Шахты далі шмат, і я таксама шмат уклаў у важнасць добрых працоўных адносін. Некалькі школ побач з прадпрыемствам, бальніца і яшчэ штосьці такое. Індыйскім шахцёрам ніколі не было так добра, і яны адрэагавалі добра. Суарэс-Навара зірнуў на футляр і падумаў, што ў ім нешта ёсць. Аднак яны пайшлі на гэта сваім брудным шляхам. У іх быў своеасаблівы агент-правакатар, нейкі Эрнэста Рамірэс, якога яны трымалі пад рукой спецыяльна для такіх рэчаў. Ён прабіваўся, знайшоў сяброў ва ўрадзе праз хабары і раптам у краіне з'явіўся новы ўрад - які імгненна нацыяналізаваў шахты ў інтарэсах нацыянальнай эканомікі
  - ці так яны казалі. Я ніколі не бачыў ад іх ні цэнта. Яны проста захапілі ўсё, і Рамірэс папоўз назад у тую дзірку, адкуль выйшаў.
  Наступнае, што ўраду патрэбны быў нехта, каб кіраваць шахтамі. Такім чынам, Суарэс-Навара прапанаваў узяць бізнес па душы і за тлусты працэнт. У мяне было 38
  працэнт падатку, але Суарэс-Навара дазволілі працаваць без падаткаў, таму што яны сцвярджалі, што гэта дзяржаўная кампанія. Яны добра гэта зладзілі. Першымі зачыніліся школы і шпіталь; яны нічога не даюць, разумееце? Неўзабаве яны апынуліся разам з бастуючымі шахцёрамі. Калі вы абыходзіцеся з мужчынам як з мужчынам, яму не спадабаецца, што з ім зноў абыходзяцца як са смеццем, таму страйкуйце. Вядома, гэта адразу падняло Рамірэса на ногі. Ён выклікаў войска, было шмат страляніны, і раптам не было больш забастоўкі - толькі пяцьдзесят мёртвых індзейцаў і амаль столькі ж удоў».
  Ён змрочна ўсміхнуўся. «Гэта дастаткова гаворыць вам пра сумневы Суарэс-Навара?»
  Я кіўнуў. Гэта была жудасная гісторыя.
  Кэмпбэл быў на рулоне. «Я тут, у Лондане, на канферэнцыі па мінеральных рэсурсах».
  «Вось як я цябе знайшоў», — прамармытаў я, але ён мяне не пачуў.
  «Унутры Садружнасці гэта ўзаемная справа, але некалькі іншых зацікаўленых бакоў прыслалі назіральнікаў. У Суарэс-Навара два - іх нідзе не ўтрымаеш ад насмешак, - але трэці прыбыў на мінулым тыдні. І яго завуць Эрнэста Рамірэс». Голас Кэмпбэла стаў ледзяным. «Рамірэс не кангрэсмен, не ўдзельнік перамоў. Ён проста натхняльнік Суарэс-Навара. Вы разумееце?'
  Мы з Джордзі кіўнулі.
  «Ну, я больш не буду ламаць галаву. Я знайшоў для цябе Кейна».
  - Чорт вазьмі, - сказаў я.
  «Вы памыліліся. Я проста паставіў хлопца на Рамірэса, які прыйшоў і сказаў мне, што Кейн размаўляў з ім учора дзве гадзіны. Мы сачылі за Кейнам; У мяне ёсць яго адрас».
  Я прагрымеў.
  Ударыла як бомба. 'Што?' - недаверліва ўсклікнуў Кэмпбэл, і Джордзі ўтаропіўся на мяне. Я павінен сказаць, што мне вельмі спадабалася.
  «Кейн прыйшоў да мяне сёння раніцай», — сказаў я, тлумачачы, што здарылася. "Я прапаную вам адвесці яго ў докі і сур'ёзна пагаварыць з ім", - сказаў я Джордзі. Кэмпбэл на імгненне выглядаў заклапочаным, потым яркая ўсмешка вярнулася на яго твар. — Не, — сказаў ён, — ты не дурань. Вы не разумееце, што адбываецца?»
  Мы з Джордзі бездапаможна паціснулі плячыма. Мы не маглі ісці ў нагу з Кэмпбэлам у такіх рэчах.
  «Ніколі не чуў пра карпаратыўны шпіянаж? Напэўна. Кожная вялікая кампанія мае аднаго або некалькіх шпіёнаў. Я таксама раблю гэта сам; Мне гэта не падабаецца, але я павінен не адставаць ад крутых хлопцаў у гэтым бізнэсе».
  Ён сапраўды выглядаў так, быццам яму гэта спадабалася. «А цяпер давайце даведаемся, што здарылася. У вас ёсць тое, чаго вы не павінны мець - прынамсі, паводле Суарэс-Навара. Рамірэс на высокіх нагах накіроўваецца ў Англію. Ён прыбыў за дзень да таго, як Кейн прыехаў да вас, таму цалкам магчыма, што яны сабраліся. Кейн прыходзіць да вас, каб даведацца, ці ёсць рэчы Марка, і ён ведае, што гэта таму, што вы самі сказалі яму пра гэта. Ён выдумляе нейкую гісторыю, каб прыкрыцца - не дай яму нішто. Потым Рамірэс загадвае сваім людзям забраць гэтыя рэчы, але вас ловяць». Ён запытальна паглядзеў на нас. «Ці правільна гэта пакуль?»
  - Думаю, так, - сказаў Джордзі.
  Я нічога не сказаў. У мяне былі сумневы, але калі гэта зацікавіла Кэмпбэла, то я магла ад гэтага толькі выйграць.
  Ён працягнуў: «Аднак усякія рэчы ідуць не так. Пакідаюць адзін клубень і дзённік Марка. Рамірэс гэтага не ведае, але ён ведае, што вы звязаліся са мной і што вядуцца рознага роду расследаванні - у тым ліку пытанні ў судзе наконт канкрэцый марганца. Ах так, я б'юся аб заклад, што ён быў там - ці не паслаў кагосьці. Напэўна, ён быў да смерці напалоханы, калі вы прыйшлі да мяне. Разумееце, ён, безумоўна, сачыў бы за вамі, на ўсялякі выпадак, калі б вы зрабілі нешта дзіўнае - што вы адразу ж і зрабілі. І што цяпер будзе рабіць Рамірэс?»
  «Добра, — сказаў я, — што Рамірэс цяпер будзе рабіць?»
  "Ён зноў пасылае да вас Кейна", - сказаў Кэмпбэл. — Вы далі яму для гэтага ўсе магчымасці; вы амаль літаральна запрасілі Кейна вярнуцца зноў. Задача Кейна - даведацца, што вы задумалі. Але Рамірэс не ведае, што вы не адразу паверылі Кейну, і гэта дае нам ідэальную магчымасць. Мы бярэм Кейна пад нашае крыло, мы даем яму працу і ўсю інфармацыю, якую мы хочам яму даць. Яму не гавораць тое, што яму не дазволена ведаць. Мы будзем сачыць за ім і сачыць за тым, каб не страціць яго зноў. Таму не варта задаваць яму жорсткіх пытанняў — прынамсі, пакуль».
  Я думаў пра гэта некаторы час. «Ці азначае гэта, што вы хочаце прыняць удзел? Кампанія фінансуе?'
  - Ну і што, - рэзка сказаў Кэмпбэл. «Калі Суарэс-Навара прыкладае столькі намаганняў, гэта павінна быць нешта вялікае. І ён мне яшчэ нешта павінен. Я ўкладу паўмільёна - ці што заўгодна, і папрашу ўзамен толькі адно: каб мы пайшлі туды і атрымалі гэтыя рэчы раней за іх».
  «Мая добрая ідэя, ці не так?» - ціха сказала Джордзі.
  'Як так?' - спытаў Кэмпбэл.
  — Джорджы стварае прыватную армію. Чым старэй ён становіцца, тым больш крыважэрным становіцца».
  Яны абмяняліся разумеючымі позіркамі. Яшчэ раз заўважыў, што яны пра шмат што думаюць аднолькава. Я адчуваў сябе аўтсайдэрам, пачаткоўцам.
  Кэмпбэл працягнуў: «Яшчэ адна рэч. Мой лекар увесь час скардзіцца на маё здароўе, гэтая старая шарлатана. Ён шмат гадоў дамагаўся мяне, што я павінен здзейсніць марскую вандроўку, і я сапраўды бачу ў гэтым нешта. Я ўдзельнічаю».
  — Ты начальнік, — сказаў я, ніколькі не здзіўлены. Ён паглядзеў на Джордзі. — Добра, капітан, які ў вас карабель?
  «Брыганціна. Каля двухсот тон».
  У Кэмпбэла адвісла сківіца. — Але ж гэта паруснік! Я думаў, што гэта будзе вялікая справа».
  - Супакойся, - сказаў я, смяючыся з таго, як Джордзі сціскаў кулакі пры кожным дрэнным слове пра яго Эсмеральду. «Многія даследчыя караблі з'яўляюцца ветразнымі. І на гэта ёсць важкія прычыны».
  – Паслухаем.
  — Збольшага чыста тэхнічна, — пачаў я. «Напрыклад, паруснік нашмат прасцей зрабіць немагнітным, чым цеплаход. Магнетызм можа сапсаваць любыя важныя вымярэнні. Але больш за ўсё вас будуць цікавіць выключна эканамічныя прычыны».
  - Прынамсі, я магу гэта зразумець, - прарыкнуў ён.
  «Навукова-даследчыя караблі ніколі дакладна не ведаюць, куды яны ідуць. Магчыма, нам давядзецца рыцца за тысячу міль ад бліжэйшага мацерыка. Халасты ход і дноуглубительные работы спажываюць электраэнергію і паліва; цеплаход павінен быў бы перавозіць па-чартоўску шмат паліва, каб падтрымліваць гэта.
  Паруснік можа праплыць увесь шлях, а потым прыбыць на месца з амаль поўнымі бакамі, вядома, з добрым капітанам. Ён можа заставацца на месцы даўжэй і не павінен эканоміць паліва на зваротны шлях. Вы можаце выкарыстоўваць цеплаход, але гэта будзе каштаваць вам больш за мільён фунтаў. Лодка Джордзі здаецца ідэальнай».
  «Ніводнага дня не было змарнаванага», — сказаў Кэмпбэл. «Я даведаўся нешта новае. Я адчуваю, што ты ведаеш, пра што гаворыш, Трэвельян. Якое абсталяванне вам трэба?»
  Мы маглі б пачаць. Найбольш важнай была лябёдка, якую трэба было ўсталяваць у сярэдзіне судна, і месца для захоўвання дзесяці тысяч метраў кабеля пад ёй. Была дададзена лабараторыя для аналізу на месцы; неабходныя прыборы каштавалі б зусім няшмат, не кажучы ўжо пра пераабсталяванне лодкі.
  "Нам спатрэбіцца вялікі генератар", - сказаў Джордзі. «Падобна на тое, што нам патрэбен дызель, які нават большы, чым галоўны рухавік. Якое шчасце, што турысты займаюць столькі месца сваімі раскошнымі гульнямі», — сказаў ён, падміргнуўшы. Крыху пазней Кэмпбэл прапанаваў ім што-небудзь паесці. Мы ўтрох пайшлі ў сталовую, каб працягнуць размову за біфштэксам. Мы дамовіліся, што я буду клапаціцца пра інструменты, пакуль Джордзі падрыхтуе « Эсмеральду» і збярэ сваю каманду. Мы мала казалі ні пра месцазнаходжанне нашага выдатнага скарбу, ні пра магчымасць увогуле што-небудзь здабыць. Я зразумеў, што я адзіны, хто можа сказаць пра гэта што-небудзь значнае. Гэта азначала, што мяне чакае яшчэ некалькі дзён цяжкіх перашкод.
  «Калі вы возьмеце Кейна, гэта азначае, што ён у нас ёсць, і ён не можа нам нашкодзіць», — сказаў Кэмпбэл, вяртаючыся да сваёй любімай тэмы. «Не тое, каб гэта мела вялікае значэнне. Напэўна, у Рамірэса ёсць іншыя хітрыкі. Я буду пільна сачыць за ім».
  Я думаў пра Кейна.
  «Ваша адлюстраванне сітуацыі было вельмі дакладным у многіх аспектах, але адна рэч была няправільнай».
  «І гэта?» Кэмпбэл хацеў ведаць.
  «Вы сказалі, што Кейн расказаў мне нейкую гісторыю, і гэта не мела значэння. Гэта не зусім правільна. У нас у руках незалежныя доказы. У дакументах аб смерці Марка прычынай смерці быў апендыцыт. Кейн і Схоутэн сказалі аднолькавую хлусню. Я хацеў бы ведаць, чаму».
  «Чорт вазьмі, ты маеш рацыю», - сказаў Кэмпбэл. «Мы выцягнем гэта з Кейна, як толькі ён нам больш не спатрэбіцца».
  - буркнуў Джордзі. — Мы туды самі едзем. Магчыма, мы зможам выцягнуць яго з тых Схаутэнаў. У любым выпадку, мы ўжо блізка».
  OceanofPDF.com
  
  ТРЫ
  я
  Прайшло амаль тры месяцы, перш чым мы змаглі нарэшце з'ехаць. Навуковая экспедыцыя - гэта не паездка для задавальнення. Тысячу і адну справу трэба было зрабіць загадзя. Каб дасягнуць гэтага, мы працавалі па шчыльным графіку па шаснаццаць гадзін у дзень сем дзён на тыдзень. Першае, што я зрабіў, — звольніўся з інстытута. Старому Джарвісу гэта не спадабалася, але ён нічога не мог з гэтым зрабіць, таму неахвотна саступіў. Я хацеў бы сказаць яму, што я планую зрабіць, але гэта было немагчыма.
  Джордзі старанна сабраў сваю каманду, якая прадстаўлялася нам адзін за адным. Ён трымаў чатырох сваіх людзей, плюс Кейн, вядома. Астатніх шасцярых мужчын я апошні раз бачыў маленькім хлопчыкам, падчас вайны, ва ўзводзе майго бацькі. Ян Льюіс без шкадавання развітаўся са сваім домам у Хайлендс. Джордзі прызначыў яго памочнікам; ён плыў гадамі і мог канкурыраваць з лепшымі. Былы капрал Тафі Морган таксама пайшоў разам. Аднойчы ноччу ён забіў сваім нажом шэсць немцаў і атрымаў за гэта ўзнагароду. Гэта датычылася і Дэні Уільямса, хоць я не ведаў чаму, таму што ён не хацеў нічога пра гэта казаць. Потым быў грудасты ў прамым і пераносным сэнсе Нік Дуган, ірландзец з Фры-Стэйта. Біл Хантэр таксама прыйшоў зарэгістравацца; ён зрабіў сабе імя як спецыяліст па падводнай выбухоўцы. Ён быў адзіным сапраўдным членам экіпажа Джордзі. А потым быў Джым Тэйлар, яшчэ адзін спрытны хлопец з выбухоўкай. Ён быў там, калі забілі майго бацьку.
  Як і Джордзі, мужчынам было ўжо далёка за сорак, але яны былі моцнымі і загартаванымі. Усе яны выглядалі мускулістымі, нават без зачаткаў жывата. Джордзі сказаў, што мог сабраць дваццаць пяць чалавек, але выбраў толькі лепшых. Я быў схільны яму верыць. Калі ў нас узнікнуць праблемы, я меркаваў, што ў нас не будзе вялікіх праблем з гэтай камандай.
  Джордзі быў упэўнены, што зможа хутка перавучыць сваіх людзей у добрых маракоў. Тое, чаго ім не хапала, яны хутка зразумеюць, але яны былі ў энтузіязме - хаця ў той момант не ведалі, што гэта не будзе задавальненнем. Яны ведалі не лепш, чым тое, што гэта будзе нейкая навучальная паездка, і гэта таксама датычылася Кейна. Калі Джордзі і рабіла нейкія намёкі, яны прынамсі трымалі іх пры сабе. Як і прадказваў Кэмпбэл, Кейн працягваў вісець на нас, як клубок. Джордзі сказаў яму, што ён можа прыйсці, і Кейн ухапіўся за магчымасць абедзвюма рукамі. Кэмпбэл вярнуўся ў Канаду. Непасрэдна перад тым, як ён сышоў, мы абмеркавалі ўсё яшчэ раз. 'Я сказаў вам, што я *
  ёсць добрая служба разведкі», — сказаў ён. «Ну, гэта таксама адносіцца да Суарэс-Навара. Яны назіраюць за вамі і ведаюць усё, што вы робіце, як толькі вы гэта робіце, нават калі Кейна няма побач. З гэтым нічога не зробіш. Справа ў тым, што яны ведаюць, што мы ведаем, што яны ведаюць і гэтак далей. Жудасная сітуацыя».
  «Гэта свайго роду гульня з аптымальнай інфармацыяй з абодвух бакоў — нешта накшталт шахмат. Перамагае той, хто лепш манеўруе».
  — Не зусім. У абодвух бакоў няпоўныя дадзеныя, — цярпліва паправіў ён мяне. «Мы дакладна не ведаем, колькі яны ведаюць. Магчыма, яны ведаюць дакладнае месцазнаходжанне марганца і ўсё, што ім трэба зрабіць, гэта кінуць земснарад, але, магчыма, яны адсталі ад графіка і павінны нас спыніць. З іншага боку, яны не ведаюць дакладна, колькі мы ведаем. Дакладней, як мала. Можа, столькі ж, колькі і яна. Цяжка, ці не так?»
  «Гэта можа зразумець толькі логік. Калі казаць пра выхад, ці змаглі вы расшыфраваць гэты дзённік?»
  Кэмпбэл фыркнуў. «Мы прызначылі графолага першага разраду, і ён яшчэ працуе над гэтым. Бяда не ў асаблівай стэнаграфіі, кажа ён, а ў неахайным пісьме. Але ён таксама кажа, што з крыху цярпення ён можа зразумець гэта. Я хацеў бы ведаць, адкуль Суарэс-Навара насамрэч ведае пра гэта».
  У мяне асабіста склалася ўражанне, што Марк пасля таго, як быў звольнены Кэмпбэлам - бо, напэўна, так ён бачыў гэта ў сваім расчараванні - сам перайшоў да Суарэс-Навара. Аднак я недастаткова ведаў пра погляд Кэмпбэла на Марка, каб выказаць гэта словамі. Гэта крыху затрымалася паміж намі, далікатная тэма, якой мы абодва аддавалі перавагу пазбягаць.
  Такім чынам, ён вярнуўся ў Канаду, каб працягнуць сваю справу. Мы тым часам не сядзелі на месцы. Таму я адчуў невялікую палёгку, калі аднойчы прыйшоў Джордзі, каб паведаміць, што мы нарэшце гатовы да адплыцця. Усё, што яму трэба было ведаць, гэта куды ісці.
  Я сказаў: "Вы ведаеце плато Блэйк?"
  «Ніколі пра гэта не чуў».
  — Недалёка ад узбярэжжа Караліны. Там мы можам праверыць лябёдку і астатнія прыборы, і гэта таксама дастаткова далёка, каб сабраць вашу каманду ў чаргу. Я не хачу раптам выявіць, што нешта не так пасярод Ціхага акіяна. Калі нешта не так, мы можам выправіць гэта ў Панаме. Там шмат рамонтных кампаній».
  «Добра, але чаму плато Блэйк?»
  «Там таксама ёсць канкрэцыі марганца. Я заўсёды хацеў убачыць гэты атлантычны марганец».
  «Няўжо іх дзе-небудзь няма?» - спытала Джордзі.
  Я кіўнуў. «Яны не ўтвараюцца ў месцах, дзе адбываецца моцнае адкладанне. Такім чынам, гэта выключае амаль увесь Атлантычны акіян. Аднак плато Блэйк ачышчана Гальфстрымам, таму там можа ўтварацца марганец. Аднак яна няякасная. Гэта не параўнаць з марганцам з Ціхага акіяна».
  «Як глыбока?»
  «Не глыбей за тысячу метраў, досыць глыбока, каб паспрабаваць лябёдку».
  — Добра. Такім чынам, мы збіраемся збіраць лом з марскога дна. Мы можам выехаць праз дзень ці каля таго».
  «Я паміраю», — адказаў я. І гэта было мякка кажучы.
  II
  Падарожжа праз Атлантычны акіян прайшло без прыгод, у цудоўнае надвор'е. Джордзі і Лан разам з астатнімі хутка ўвайшлі ў добры працоўны рытм і на борце панаваў выдатны настрой. Да нашага задавальнення, Кейн добра адаптаваўся і змагаўся гэтак жа цяжка, як і іншыя. Ведаючы, што ўсе цікавяцца нашым сапраўдным пунктам прызначэння, я час ад часу даваў наўмысна сумныя размовы пра акіянаграфію. Я назваў шэраг магчымых мэтаў даследаванняў, каб пошукі марганца не вылучаліся занадта. Урэшце я застаўся з двума зацікаўленымі слухачамі. Я размаўляў з імі ў больш прыватным коле аб маім рэальным даследаванні. Адным быў, вядома, Джордзі, другім, што мяне не здзівіла, але прыемна здзівіла, быў Біл Хантэр. Ён быў нашым экспертам па дайвінгу, і яго цікавасць і ўдзел маглі мець вялікае значэнне.
  Аднойчы пасля абеду па маёй просьбе яны прыйшлі да мяне ў лабараторыю, каб даведацца больш. Джордзі ўзяў марганцавы вузельчык, які я распілаваў напалам. Я ўзяў некалькі з сабой для ілюстрацыі. Ён паказаў на белую асяродак клубня.
  «Ты абавязкова скажаш мне яшчэ раз, што гэта акулавы зуб. Вы так і не патлумачылі мне, што менавіта адбылося».
  Я крыху засмяяўся: «Гэта сапраўды адзін».
  «Зрабі зараз».
  «Сапраўдны. Гэта не так дзіўна, ведаеце. Вы павінны ўявіць, што калі акула памірае, яе цела апускаецца ўніз. Плоць з'ядаецца або гніе, косткі раствараюцца - насамрэч гэта не косці, а ў асноўным храсткі - і пакуль астатняе дасягае дна, застаюцца толькі зубы. Яны складаюцца з трифосфата натрыю і не раствараюцца ў вадзе. Іх, верагодна, мільёны на марскім дне».
  Я адчыніў скрынку. «Глядзець». Я даў яму большы кавалак косці. Ён быў памерам з яго далонь і няправільнай формы.
  'Што гэта?'
  - Унутранае вуха кіта, - сказаў Біл, гледзячы праз плячо Джордзі. — Я гэта ўжо бачыў.
  'Правільна. Гэта таксама з трыфасфату натрыю. Часам мы знаходзім іх у асяродку больш буйных клубняў, але часцей за ўсё гэта зуб акулы, а яшчэ часцей проста каменьчык».
  «Так марганец прыліп да гэтага зуба. Колькі часу праходзіць, перш чым ён ператворыцца ў клубень?» Джордзі хацеў ведаць.
  «Ацэнкі вар'іруюцца ад аднаго міліметра на тысячу гадоў да аднаго міліметра на мільён гадоў. Нехта аднойчы падлічыў, што гэта складае адзін пласт атамаў у дзень. Гэта быў бы самы павольны хімічны працэс у свеце. У мяне ёсць свае ўяўленні пра гэта».
  Джордзі і Біл паглядзелі на мяне. «Ці азначае гэта, што калі вы знойдзеце грудок дыяметрам дваццаць міліметраў вакол зуба акулы, то гэтая акула жыла дзесяць мільёнаў гадоў таму?» Ці былі тады акулы?» — зачаравана спытала Джордзі.
  «Так, акула — адзін з самых старажытных відаў жывёл».
  Мы яшчэ пагаварылі, але я не паглыбляўся ў гэта. Ім яшчэ трэба было шмат чаму навучыцца, і лепш было б падаць невялікімі порцыямі. У мяне было б шмат магчымасцей паразмаўляць з імі падчас нашага падарожжа. Мы плылі на поўдзень-паўднёвы захад, міма Багамскіх астравоў па наветраным маршруце. Апынуўшыся ў канале, мы трымаліся як мага далей ад Кубы. Аднойчы мы наткнуліся на амерыканскі патрульны карабель, які сустрэў нас сігналам сцяга, жэст, які мы не пакінулі без адказу. Затым мы атрымалі доўгі адрэзак прама праз Карыбскае мора да Калона і ўваходу ў Панамскі канал.
  Да таго часу мы правялі дастаткова тэстаў. Былі невялікія праблемы, так бы мовіць праблемы з прорезыванія зубоў, але ў цэлым я застаўся вельмі задаволены. Пастаноўка на якар, апрабаванне лябёдкі і выкананне розных заданняў далі цікавае змяненне звычайнай карабельнай руціны. Усім было весела, і надвор'е засталося нам спрыяльным. Я прынёс некаторыя клубні, але таксама шмат іншага матэрыялу. Так што ніхто не ведаў, пра што гэта насамрэч, акрамя Джордзі. Сярод бруду, чырвонай гліны і іншага смецця мы знайшлі дастаткова акулавых зубоў і ўнутраных вушэй кітоў, каб забяспечыць усю каманду сувенірамі.
  Джордзі і Біл пачалі ўсё больш цікавіцца канкрэцыямі марганца і хацелі даведацца пра іх больш. Таму я вырашыў зноў запрасіць іх у сваю лабараторыю. Я быў заняты аналізам, часткова каб не згубіць сваю руціну, часткова каб праверыць, ці ў парадку мае інструменты.
  "Якія былі гэтыя атлантычныя канкрэцыі марганца?" - спытала Джордзі. Звычайна ён задаваў пытанні, Біл глядзеў і слухаў, успрымаючы ўсё гэта.
  "Тое самае, што звычайна здабываюць з Атлантычнага акіяна", - сказаў я. «Мала марганца, мала жалеза, мала ўсяго, акрамя забруджванняў, гліны і таму падобнага. Гэта дрэнная рэч у Атлантычным акіяне: занадта шмат адкладаў, нават на плато Блэйк».
  «Чаму марганец паводзіць сябе такім чынам? Я маю на ўвазе, што ён утвараецца ў камякі?»
  Прыйшлося трохі пасмяяцца. «Вы падаеце заяўку на паскораны курс фізічнай хіміі? Добра, я паспрабую растлумачыць гэта як мага прасцей. Вы ведаеце, што такое калоід?»
  Дзве ківаюць галовамі.
  «Слухай. Калі ў шклянку вады пакласці лыжку цукру, то атрымаецца цукровы раствор. Гэта значыць, цукар распадаецца да малекулярнага ўзроўню і змешваецца з вадой. Іншымі словамі, ён раствараецца. Так?
  «Так».
  «Выкажам здагадку, што ў вас ёсць рэчыва, якое не раствараецца ў вадзе, але падзелена на вельмі дробныя часціцы, значна меншыя, чым можна ўбачыць у звычайны мікраскоп, і кожная часціца застаецца падвешанай у вадзе?» Тады ў вас ёсць калоід. Я мог бы паказаць вам калоід, які на першы погляд выглядае як чыстая вада, але кішыць часцінкамі».
  "Я разумею розніцу", сказаў Джордзі.
  — Добра. Але цяпер: па прычынах, у якія я не буду ўдавацца, усе часціцы калоіда павінны мець электрычны зарад. Цяпер гэты зарад прымушае ўсе часціцы дыяксіду марганца зліпацца ў больш буйныя адзінкі. Акрамя таго, іх часта прыцягваюць паверхні з высокай праводнасцю, такія як зуб акулы або невялікі кавалак гліны. Так вы атрымліваеце клубні».
  - Вы хочаце сказаць, - задуменна сказаў Біл, - што той марганец даўно разламаўся і цяпер зноў спрабуе зляпацца?
  «Нешта падобнае, так».
  «А адкуль гэты марганец бярэцца — я маю на ўвазе, калі ён пачынае камячыцца».
  «З рэк, з расколін у зямной кары, з камянёў на самым марскім дне. Хлопцы, мора ўнізе - адна вялікая хімічная фабрыка. У пэўных месцах і пры пэўных умовах марская вада становіцца шчолачнай, а марганец вымываецца з камянёў і раствараецца ў вадзе...»
  «Вы толькі што сказалі, што гэта не вырашыцца».
  «Чысты металічны марганец сапраўды раствараецца, калі дазваляюць умовы. Хімікі называюць гэта «аднаўленчай атмасферай». Проста павер мне, Джордзі. Плыні пераносяць раствораны марганец у "акісляльную атмасферу", дзе вада мае больш высокую кіслотнасць. Марганец змешваецца з кіслародам, утвараючы дыяксід марганца, які нерастваральны і таму ўтварае калоід - і затым працэс працягваецца, як я толькі што апісаў».
  Ён павінен быў падумаць пра гэта на імгненне. — А як наконт гэтай медзі, нікеля і ўсяго гэтага лайна ў гэтых клубнях?
  «Як малако трапляе ў какос?»
  Мы ўсе трое зарагаталі, робячы школьную атмасферу крыху больш расслабленай. «Ну, як і людзі, металы аддаюць перавагу ўзаемадзейнічаць з некаторымі прадстаўнікамі свайго віду, чым з іншымі. Калі вы паглядзіце на дыяграму элементаў, вы ўбачыце, што яны згрупаваны блізка адзін да аднаго, па вазе - ад марганца пад нумарам дваццаць пяць да медзі пад нумарам дваццаць дзевяць. Што адбываецца, так гэта тое, што калоідныя часціцы павялічваюцца, яны па сутнасці паглынаюць іншыя металы. Вядома, гэта зойме шмат часу».
  - Каля ста мільёнаў гадоў ці каля таго, - сказаў Джордзі з іранічным смехам.
  "Гэта звычайная думка, так".
  — Думаеш, хутчэй пойдзе?
  «Я думаю, што гэта пойдзе хутчэй, - павольна паўтарыў я, - пры правільных умовах, хоць я яшчэ не ведаю дакладна, якія яны. Іншы даследчык думаў гэтак жа, але я не магу цалкам прытрымлівацца яго аргументацыі. Акрамя таго, я заўважыў рэчы, якія паказваюць на хуткі рост. У любым выпадку, гэта адна з мэтаў гэтай паездкі — даведацца».
  Я не сказаў у прысутнасці Біла, што «іншы даследчык»
  Марк быў, ні тое, што гэтыя асаблівасці, якія я бачыў, паходзяць ад марганцавых канкрэцый Марка. Было яшчэ нешта, пра што я не казаў: асаблівасці, якія прывялі да аналізу высокага ўтрымання кобальту. Павольна, але няўхільна ў маёй галаве пачала ўсплываць тэорыя аб клубнеобразовании, якая, пры ўсёй сваёй расплывістасці, можа быць крокам у правільным кірунку. Мне стала вельмі цікава даведацца, што графолаг Кэмпбэла здолеў зрабіць з дзённіка Марка.
  III
  Праз дзесяць дзён пасля выхаду з плато Блэйк мы прычалілі ў гавані Панамы. Прынамсі, цяпер мы былі ў Ціхім акіяне, як ніколі бліжэй да маёй мэты. Кэмпбэл чакаў нас, плаўна ўскочыў на борт і паціснуў руку мне і Джордзі, вітаючы астатніх агульным жэстам.
  "Вы зрабілі гэта гладка", - сказаў ён.
  "Таксама добра", - радасна адказала Джордзі. Кэмпбэл агледзеў «Эсмеральду» і яе заняты экіпаж. «Такім чынам, гэта ваша каманда фехтавальшчыкаў і адчайнікаў».
  ён сказау. Ён быў у выдатным настроі, гэты жвавы, энергічны чалавек. «Я спадзяюся, што нам не прыйдзецца апеляваць да іх якасцяў». Ён узяў мяне за руку і пайшоў па прыстані побач са мной, з задавальненнем разглядаючы мае марскія ногі.
  «Я забраніраваў для вас пакой у сваім гатэлі. Нядрэнна дазволіць сабе прадметы раскошы, перш чым пачнецца чарнавая праца. Джордзі таксама, калі захоча. У любым выпадку, я чакаю вас сёння ўвечары. Вы не можаце прапусціць гатэль: Каломба, якраз насупраць... Тады вы можаце расказаць мне ўсё пра паездку. Спачатку я хацеў бы пагаварыць з вамі асобна». Ён завёў мяне ў гавань, і крыху пазней я сядзеў за куфлем прыгожага прахалоднага піва. Кэмпбэл не сумняваўся і, як толькі сеў, выцягнуў карычневы канверт. «У мяне былі ксеракопіі дзённіка вашага брата», — пачаў ён. «Арыгінал знаходзіцца ў сховішчы банка ў Манрэалі. Спадзяюся, вы не супраць. Вы атрымаеце яго назад у свой час».
  «Добра».
  Ён выпусціў канверт на стол. «Я яго цалкам перапісаў, дурная праца, як сказаў графолаг. Ён спадзяваўся, што ён правільна прадставіў навуковыя біты».
  – Мы хутка даведаемся. Я зацякла ад напружання. Кэмпбэл працягнуў мне акуратна пераплеценую кнігу, якую я хутка пачаў гартаць. — Вось копія дзённіка. Гэта транскрыпцыя. Гэта рэпрадукцыі ўсіх малюнкаў на адваротным баку. Я не магу зрабіць ні галовы, ні хвасты. Я спадзяюся, што гэта таксама не адносіцца да вас, інакш мы можам пра гэта забыць». Яго добры настрой на некаторы час знік, але я ўжо прызвычаіўся да яго рэзкіх пераменаў у настроі. Я хутка прагледзеў яго. «Гэта будзе немалая праца», — сказаў я нарэшце.
  «Я не магу сказаць пра гэта тут і цяпер. Я збіраюся добра паглядзець на гэта сёння днём у сваім пакоі. Цяпер я хачу вярнуцца ў Эсмеральду , каб абмеркаваць усё з Джордзі і сабраць свае рэчы. Тады я прыму добры душ».
  Калі і быў расчараваны, то не паказваў гэтага. Ён зразумеў, дзе ляжаць мае прыярытэты. І так атрымалася, што толькі праз некалькі гадзін, усё яшчэ вільготны і напаўголы пасля купання, я адкрыў канверт на сваім гасцінічным ложку. Транскрыпцыя priegelschrift Марка была амаль завершана, але гэта было не так выразна, як я спадзяваўся. Да майго расчаравання, гэта было напісана ў стылі тэлеграмы, якому было па-чартоўску цяжка прытрымлівацца. Гэта быў сапраўдны дзённік, які выразна асвятляў апошнія месяцы жыцця Марка, прыкладна з моманту яго выхаду з IGJ
  ступенчатая, хаця дакладных дат і тапонімаў не было названа. Мне было цікава, ці заўсёды ён вёў дзённік. Я так і думаў. Гэта звычка, якую так жа цяжка сфармаваць, як і пазбавіцца. Joost ведае, дзе спыніліся папярэднія часткі. Я ўсё роўна не думаў, што яны мне моцна дапамогуць. Мяне хваляваў гэты апошні перыяд. Увогуле, гэта быў звычайны дзённік: апісанне паходаў на бераг, фільмаў, якія ён глядзеў, людзей, згадваных толькі па ініцыялах, як заўсёды робяць для сябе, і ўсе іншыя дробязі чалавечага жыцця, выкладзеныя груба і схематычна. Марк таксама сачыў за сваімі любоўнымі экскурсіямі, і чытаць гэта было, вядома, нецікава, але ў астатнім на першы погляд усё было даволі нецікава. Потым былі нататкі, якія ён рабіў на моры. Тут дзённік стаў вельмі навуковым, з запісамі назіранняў, грубымі падлікамі там і там, аналізам глебавага матэрыялу, галоўным чынам глебавага глею. Сям-там бачыў аналізы клубняў, нічога цікавага, штодзённасць. Я гартаў кнігу з усё большым падазрэннем, што марную час, пакуль у канцы не ўбачыў тое, што раптам прымусіла мяне сесці. Я праглядаў надрукаваны аркуш і раптам зразумеў, што гляджу на нешта вельмі дзіўнае. Гэта быў аналіз клубняў, хоць і не так шмат слоў, але вынікі былі ашаламляльнымі.
  У перакладзе сімвалы абазначаюць: «Марганец - 28%; жалеза - 32%; ко- балт - 8%; медзь - 4%; нікель - 6%; іншыя - 22%. Ну добра!»
  Сапраўды, добра, добра!
  За гэтымі лічбамі рушылі ўслед аналізы яшчэ чатырох клубняў, якія паказалі такое ж багацце.
  Я зрабіў некаторыя разлікі і прыйшоў да высновы, што сярэдняе ўтрыманне кобальту ў пяці канкрэцыях было амаль 9%. І ўтрыманне медзі і нікеля таксама не было нязначным. Я яшчэ не ведаў пра магчымыя выдаткі на выкопванне клубняў, але ўжо бачыў, што гэта можа быць карыснай працай нават у прымітыўных умовах, у залежнасці ад глыбіні вады. І ў мяне былі падставы меркаваць, што з такой глыбінёй гэта было нядрэнна. З больш дасканалым абсталяваннем ён можа стаць залатым руднікам.
  Аднак было адно вялікае «але»: ва ўсім дзённіку Марк нідзе не напісаў, дзе ляжыць гэтае багацце. Нідзе не было нават тапоніма. Такім чынам, мы ўсё яшчэ былі так жа далёка, як і раней, за выключэннем таго, што тут і там тут і там выява з нумарам была накрэмзана паміж тэкстам. У канцы быў шэраг рэпрадукцый з кароткім тлумачэннем малюнкаў каракуляў графолагам. Магчыма, нават верагодна, што гэтыя малюнкі з'яўляюцца а з'яўляюцца своеасаблівымі піктаграмамі або рэбусамі. Даследаванне гэтага малюнка ningen наводзіць мяне на думку, што яны пазначаюць тапонімы. З 32 малюнкаў я думаю, што я расшыфраваў 24. Каб праілюстраваць - трацыя: чарнавы эскіз плашча са словам БЯСПЛАТНА der можа адносіцца да аўстралійскага горада Фрымантл; барадаты чалавек з мячом і дзіцем, верагодна, Са- ламон і адносіцца да Саламонавых астравоў; барадаты чалавек з малпай можа быць адсылка да Дарвіна; разрэз прамая лінія можа адносіцца альбо да экватара, альбо да сярэдзіны вострава шлях. Той факт, што ўсе гэтыя імёны знаходзяцца ў адной мясцовасці, з'яўляецца яшчэ адным сведчаннем таго, што наша падазрэнне можа быць правільным. Ан- Іншыя знойдзеныя назвы таксама паказваюць на гэтую мясцовасць. Уключаны аналіз чарцяжоў з магчымымі высновамі. Па восем неапазнаных малюнкаў я магу толькі сказаць, што я павінен мець больш ведаў аб геаграфічным асяроддзі. Акрамя таго, я павінен мець больш інфармацыі пра вытворцу гэтых малюнкаў, бо яны наглядна дэманструюць а вельмі асабісты спосаб мыслення, які адлюстроўвае яго адукацыю, яго вопыт, выказвае свае пачуцці. Усё сваё жыццё, іншымі словамі. Я яшчэ раз прагледзеў аналіз двух надзвычай насычаных клубняў і ўбачыў, што за імі былі два малюнкі, нумары 28 і 29. На адным была выява грудастай дамы ў фрыгійскай шапачцы, а пад ім — словы « Прыгожая багіня». Другі быў даволі растрапаны амерыканскі арол з надпісам The Ver- свіны трук. Ні тое, ні другое не было расшыфравана. Утаропіўшыся ў столь, падумаў я. Я ведаў, што карабель Марка базуецца ў Аўстраліі ў IGJ - адсюль, верагодна, аўстралійскія спасылкі. Марк мог быць на Саламонавых астравах, а можа, нават на Мідуэі. Ва ўсякім разе, ён дакладна перасек экватар. Можа, да вострава Пасхі? Я схапіў малюнкі і знайшоў: трус з яйкам у лапах, традыцыйныя сімвалы ўрадлівасці Вялікадня. Убачыў гэта і графолаг. Па-чартоўску вялікая тэрыторыя вакол прыгожай багіні з Дэ Вердвейна -
  ' трэба знайсці падвох.
  Я падумаў пра Марка і яго «надзвычай асабісты спосаб мыслення». Гэты графолаг быў настолькі па-чартоўску асабістым, што ён больш не быў чалавекам. ён атрымліваў асалоду ад складанасці і падману, ніколі ні на што не ішоў прама, але заўсёды з самымі дзіўнымі абыходнымі шляхамі, і заўсёды да адной і той жа мэты - асабістыя інтарэсы Марка Трэвельяна Усё сваё жыццё я бачыў, як ён спрабаваў дамагчыся свайго хлуснёй і падманам, без ніколі думаў, што можа зрабіць гэта прынамсі гэтак жа хутка, проста папрасіўшы, але ён быў таксама лянівы, заўсёды шукаў самы просты шлях .
  Думаю, па нейкай незразумелай прычыне ён таксама раўнаваў мяне. Я быў на два гады старэйшы за яго, і калі мы былі маленькімі, ён прыкладаў амаль усе намаганні, каб не адставаць ад мяне, як фізічна, так і разумова. У псіхіятраў ёсць добры безгустоўны тэрмін для гэтага: «суперніцтва братоў», але з Маркам яно набыло вельмі нездаровыя памеры. Ён успрымаў усё сваё жыццё як адно вялікае спаборніцтва і нават думаў, што мае бацькі спрыяюць мне, але гэта было зусім не так. Адзіная прычына, па якой я магу прыдумаць, каб ён заняўся акіянаграфіяй, гэта тое, што я гэтым займаўся. Не таму, што яму так спадабалася, што было ў мяне. Я памятаю, як ён аднойчы сказаў, што стане знакамітым, калі пра мяне даўно забудуць.
  Было насамрэч дзіўна, што ён павінен быў сказаць гэта, таму што ў яго было ўсё неабходнае, каб стаць першакласным даследчыкам-тэарэтыкам. Калі б ён жыў, ён, напэўна, уразіў бы нас - калі б зноў не шукаў лёгкага выхаду.
  На працягу многіх гадоў я пазбягаў яго, прафесійна і прыватна, але цяпер я павінен быў параўнаць свой інтэлект з яго. Я павінен быў расшыфраваць гэтыя загадкавыя малюнкі, і гэта было няпроста. Я быў перакананы, што Марк рабіў нешта падазронае. Расследаванне IGJ не выявіла высокага ўзроўню кобальту, і Марк яго знайшоў. Я падумаў пра тое, што Джарвіс сказаў пра тое, што Марк фальсіфікаваў лічбы ў той перыяд і спрабаваў прымусіць Кэмпбэла далучыцца да экспедыцыі па здабычы клубняў. Пазл пачаў складвацца.
  Мае думкі перапыніў Джордзі, які гучна грукаў у дзверы.
  — Ты яшчэ не гатовы? - гаўкнуў ён. «Мы павінны есці з босам».
  «Божа, як ляціць час».
  "Знайшлі што-небудзь?"
  Я падняў вочы з іранічнай усмешкай. «Так, я нешта знайшоў, але я добра, калі ведаю, што гэта такое. Здаецца, Марк усё яшчэ гуляе з намі ў хованкі. Я раскажу потым за сталом. Я буду гатовы праз дзесяць хвілін».
  «Спачатку мне трэба табе нешта сказаць», — сказаў Джордзі, трымаючы руку на дзвярной ручцы. — Кейн сышоў на бераг і паслаў тэлеграму.
  «Куды?»
  «Нам пашанцавала. Я паслаў за ім Дэні Уільямса - не хвалюйся, ён маўклівы як магіла - і ён толькі што пачуў, як Кейн пытаўся пра тарыфы ў Рабаула».
  «Рабаул! Але гэта ў Новай Брытаніі, на архіпелагу Бісмарка. Навошта яму пасылаць тэлеграму праз Ціхі акіян? Вы ведаеце, каму?
  «Дэні не мог гэтага зразумець. Ён павінен быў падкупіць касіра, але, на жаль, яму не прыйшла ў галаву такая светлая ідэя. Бос сказаў, што мы павінны спачатку пайсці ў гасціную; яшчэ рана есці. Ён хоча пагаварыць з намі - я думаю, пра гэта». Ён паказаў на стос папер на маім ложку.
  IV
  Каломба быў сучасным, заходнім гатэлем. Мы з Джордзі падышлі да стойкі, дзе я зарэгістраваўся ў той жа дзень, і папрасілі Кэмпбэла. Аказалася, ён ужо зайшоў у адну з гасцёўняў, стрымана асветлены пакой з прасавальнай дошкай у куце. Вельмі цывілізавана і прыемна і цалкам адрозніваецца ад жыцця на борце Эсмеральды. Калі нашы напоі прынеслі,
  Я папрасіў Кэмпбэла выкінуць з галавы дзённік і выслухаць маё тлумачэнне пра канкрэцыі марганца. З відавочнай неахвотай пагадзіўся. Ён відавочна быў недарэчны, але я ведаў, што ён ажывіцца, як толькі я зацікавюся ім. Ён ужо зрабіў некаторыя хатнія заданні, таму мне не трэба было падрабязна распавядаць пра працэс фарміравання і размеркавання клубняў. Я моўчкі радаваўся, што ўжо паведаміў Джордзі. Нарэшце я дайшоў да датыроўкі клубняў.
  — Я зрабіў выснову, што наш клубень яшчэ не вельмі стары, — сказаў я, дастаючы яго.
  "Колькі дакладна гадоў?" Кэмпбэл хацеў ведаць.
  "О, ён заўсёды гаворыць мільёнамі", - сказаў Джордзі, смеючыся, але на гэты раз ён памыліўся.
  «Пяцьдзесят тысяч гадоў максімум», — рашуча сказаў я. — Ад трыццаці тысяч да пяцідзесяці тысяч, але, вядома, не больш, я стаўлю на гэта сваю рэпутацыю. Дзесьці ў Ціхім акіяне гэтыя рэчы растуць з выбуховай хуткасцю».
  «Выбухоўка!» - недаверліва закрычаў Джордзі. «Вы называеце пяцьдзесят тысяч гадоў выбуховым?»
  — З геалагічнага пункту гледжання — так. У любым выпадку, гэта па-чартоўску незвычайна, і таксама вельмі важна.
  'Як так?' - спытаў Кэмпбэл.
  «Паглядзіце, усё дно акіяна пакрыта гэтымі рэчамі, якія раслі вельмі павольна на працягу мільёнаў гадоў. Цяпер у нас ёсць адзін, які павялічыўся ў такім жа памеры за долю гэтага часу. Я думаю, што для гэтага павінна быць прычына. У мяне такое адчуванне, што гэта выключна залежыць ад мясцовых абставінаў. Калі гэта так, то, верагодна, гэтыя абставіны яшчэ не змяніліся. Іншымі словамі, гэтыя клубні будуць расці гэтак жа хутка».
  «Я сапраўды не бачу, якую карысць мы атрымаем ад гэтага».
  — Я табе скажу. Гэта азначае, што мы ўжо можам знішчыць некаторыя велізарныя раёны акіяна, таму што я ведаю, што ўмовы там проста перашкаджаюць хуткаму росту клубняў. У гэтым плане я прытрымліваюся традыцыйнай геалогіі; марское дно даволі роўнае, клімат таксама, такія рэчы. Для нас важныя незвычайныя абставіны».
  "У якім кірунку вы думаеце?"
  Я зрабіў паўзу. «У мяне ёсць ідэя, але пакуль я пакіну яе пры сабе. Магчыма, тая расшыфроўка дзённіка Марка зробіць мяне крыху разумнейшым. Цалкам магчыма, што адным словам справа складзецца, як пазл».
  "Мы пагаворым пра гэта", - сказаў Кэмпбэл. «Я не сядзеў без справы, калі гаворка ідзе пра Суарэс-Навара. Рамірэс з'ехаў з Лондана на той іх карабель.
  «Дзе гэта цяпер?» - спытала Джордзі.
  «Яшчэ ў Дарвіна — на сраку. Я павінен сказаць, што я гэтага зусім не разумею».
  Гаворачы, ён на кароткі час падняў вочы і ўстаў. Мы ўбачылі, што да нас ідзе маладая жанчына. Я пазнаў яе, гэта была дачка Кэмпбэла.
  Кэмпбэл пазнаёміў нас. «Клэр, гэта Майкл Трэвельян, а гэта наш капітан Джордж Уілкінс».
  Джордзі фармальна паціснуў ёй руку і выправіў сваё імя. Калі я паціснуў ёй руку, яна запытальна паглядзела на мяне, але зусім не адказала на маё імя. Я збіраўся сказаць, што сустракаў яе ў мінулым, у кампаніі Марка, але своечасова зразумеў яе намёк і павітаўся з ёй нейтральна. Мы зноў селі. Пакуль заказвалі напоі, я агледзеў яе, як кожны мужчына ацэньвае жанчыну.
  Калі я сустрэў яе ў Ванкуверы ў той час, я не быў асабліва зацікаўлены ў ёй. Паглыбляцца ў прыгоды Марка ў мяне не было жадання. Цяпер я ўбачыў, што Клэр была прыгажуняй, і здзівіўся, як я мог гэта прапусціць. Яна была даволі высокая, з чорнымі валасамі і прамымі бровамі над парай шэрых вачэй. Рот у яе быў занадта вялікі, жвавы - рот, створаны для смеху. Цяпер, аднак, яна моцна сцiснула вусны, быццам навучылася гвалтам душыць смех. Яна насіла тое зманліва простае адзенне, якое выдавала багацце; яна не дарма была дачкой Кэмпбэла. Я бачыў, што на ёй не было ніякіх упрыгожванняў, акрамя рубінавай брошкі.
  Мы паразмаўлялі. Я заўважыў, што яна была даволі стрыманая, падазрона ставілася да мяне. Мне было цікава, што Марк думаў пра яе. Калі я бачыў іх разам у той час, яна выглядала значна больш зіхатлівай, і гэтая скаванасць зусім не была ў стылі Марка; яго заўсёды больш прыцягвалі жвавыя жанчыны. Кэмпбэл закрануў тэму, пра якую мы ўвесь час думалі. Я зусім не падняў вачэй, калі ён сказаў: « Спадары, я проста скажу, што я расказаў усю гісторыю — наколькі я яе ведаю — Клэр. Яна мая падтрымка, час ад часу выступае маім сакратаром, і я ўцягваю яе ва ўсе свае справы. Таксама ў гэтым».
  Я падумаў, што крадзяжы са ўзломам, падробкі, шпіянаж і забойствы цалкам могуць стаць прычынай нейкай стрыманасці, але, магчыма, у яе ўжо быў вопыт з гэтым, улічваючы мінулае яе бацькі.
  «І яшчэ адно: са мной едзе мая дачка, — працягваў ён. Ну, канешне, ён быў начальнікам, але ўсё ж сказаў гэта крыху дэманстратыўна, нібы ўжо прымаючы да ўвагі нашы пярэчанні. Джордзі ледзь не захлынуўся і паглядзеў на мяне, прасячы дапамогі.
  'Чаму не?' Я адказаў нейтральна. «Шмат месца. Акрамя таго, мне спатрэбіцца дапамога ў лабараторыі. І калі вы таксама ўмееце гатаваць, міс...
  «Скажы Клэр. Вас завуць Майкл ці Майк?'
  «Майк, заўсёды Майк».
  Яна ўсміхнулася: «Я ўмею гатаваць, але я не збіраюся стаяць у камбузе ўсю паездку. Я хацеў бы час ад часу дапаўняць».
  Джордзі апынуўся на краі свайго сядзення. Нарэшце яму дазволілі нешта сказаць. "Вы калі-небудзь плавалі, міс, э-э, Клэр?" — строга спытаў ён. Клэр не здрыганулася.
  «Так, Джордзі, я быў у некалькіх марскіх паездках. У мяне ёсць свае рэчы, і я магу паказаць вам, што яны добра выкарыстоўваюцца. Насамрэч я значна лепш інфармаваны аб тым, што мы збіраемся рабіць, чым мой бацька».
  Джордзі проста маўчала.
  — умяшаўся Кэмпбэл. - Што з тым дзённікам, Майк?
  Вы ўжо прачыталі, я мяркую?
  «Гэта адкрывае некалькі цікавых ракурсаў».
  'Як так?'
  «Марк пісаў гэты дзённік часткова падчас IGJ. Прыемна тое, што толькі ён заўважыў гэтыя вузельчыкі з высокім утрыманнем кобальту, а пра іх нічога не згадвалася. Іншымі словамі, ён схаваў гэтыя дадзеныя».
  Кэмпбэл з трывогай паглядзеў на мяне. «Я б ніколі не сказаў, што твой брат зробіць нешта падобнае», — жорстка сказаў ён. Цяпер я быў упэўнены, што яго агаворкі наконт Марка грунтаваліся на яго адносінах з Клэр і што ён ніколі не бачыў, якім насамрэч быў Марк. Я павінен быў быць асцярожным, але гэта быў час, каб расказаць пра сябе.
  — У вас ёсць іншае тлумачэнне? Я спытаў.
  Кэмпбэл паківаў галавой. «Я не магу казаць пра гэта, і, шчыра кажучы, я думаў пра гэта на працягу доўгага часу. Вы сапраўды маеце на ўвазе, калі кажаце, што ваш брат быў здольны на нешта падобнае? Ён заўсёды здаваўся мне першакласным навукоўцам».
  «Марк быў даволі бязлітасны», — адказаў я. «Ён чагосьці хацеў ад цябе, таму паказаў сябе з лепшага боку».
  Кэмпбэлу відавочна не спадабаўся мой адказ. Мой адкрыты недавер да Марка не адпавядаў яго ўяўленням аб прыстойнасці. Браты павінны быць братэрскімі, кроў там не можа і ўсё такое. Я падазраваў, што ў душы ён быў пурытанінам, спадчына яго несумненна кальвінісцкіх продкаў. Ён сказаў амаль варожа: «Вы нічога не выйграеце, знішчыўшы свайго брата - асабліва цяпер, калі ён больш не можа абараняцца».
  «Паглядзіце на Біблію, містэр Кэмпбэл», — ціха адказаў я. «Там ёсць некалькі праклятых павучальных гісторый. Проста прачытайце пра Каіна і Авеля, або Якуба і Ісава. У мідзян і персаў не закон, каб браты былі адзін аднаму самымі блізкімі сябрамі. Трэба даваць на жыццё нягоднікам, якія паходзяць з сумленнай сям'і».
  Кэмпбэл не здрыгануўся. «Вы будзеце лепш ведаць. Ва ўсялякім выпадку, у мяне ніколі не было прычын сумнявацца ў яго сумленнасці, пакуль ён працаваў у мяне». Яго вочы сустрэліся з поглядам Клэр. Ён хвіліну вагаўся. «Я павінен сказаць, што на асабістым узроўні...»
  Твар Клэр быў спакойны, у лепшым выпадку зацікаўлены, але я не прапусціў жорсткую лінію яе сківіцы. Я сказаў: «Мы павінны абмеркаваць гэта. Тут мы сутыкнуліся з праблемай, якую абцяжарыў Марк, і мы можам яе вырашыць, толькі калі зразумеем, якім быў Марк і як ён працаваў. Джордзі можа пацвердзіць некаторыя рэчы, якія я збіраюся сказаць. Цяпер я прыцягнуў іх увагу. «Дазвольце мне пачаць з таго, што вы напэўна не ведаеце: Марк выйшаў з IGJ
  таму што ён фальсіфікаваў дадзеныя. Гэта здарылася перад тым, як ён далучыўся да вас».
  "Я гэтага не ведаў і не ўпэўнены, што ў гэта веру".
  «Гэта праўда», — адказаў я. — Прафесар Джарвіс, мой бос у Інстытуце, сказаў мне — перад Джордзі. Я думаю, што Марк знайшоў гэтыя клубні ў той момант, улічваючы, колькі яны каштуюць, і вырашыў нікому пра іх не распавядаць. Потым падышоў да цябе — выкарыстаў цябе».
  Кэмпбэл быў моцна пакрыўджаны. "Ён выкарыстаў мяне?"
  «У вас былі грошы, неабходныя яму для экспедыцыі. Ён не мог паказаць вам гэтыя клубні, таму што вы хацелі ведаць, адкуль ён іх здабыў. А менавіта крадзеж іх у людзей, якія плацілі яму заробак».
  Гнеў Кэмпбэла змяніўся здзіўленнем. «Ён ніколі мне нічога не паказваў, але ўмеў прыгожа гаварыць».
  'Сапраўды. У яго былі самыя цудоўныя тэорыі, і вы ледзь не ўпалі на іх. Калі б вы насамрэч гэта зрабілі, ён бы змарнаваў свой час і вашы грошы, шасці месяцаў валяючыся ў Ціхім акіяне, пасля чаго яго «тэорыя» прывяла б яго да вялікай знаходкі. Глядзі, ён дакладна ведаў, адкуль тыя клубні. Ва ўсялякім выпадку, ваш абед быў бы куплены, і ён атрымаў бы шмат грошай, а таксама задавальненне: вялікі вучоны і гэтак далей.
  Кэмпбэл нерашуча кіўнуў.
  «Аднак была задзірка, — працягнуў я. «У вас былі праблемы з Суарэсам-Навара, што прывяло да вострага недахопу грошай. Вы больш не маглі фінансаваць яго экспедыцыю. Ён дазволіў вам задыхацца, таму што ён больш не мог выкарыстоўваць вас. Вось як гэта было, ці не так?»
  Усталявалася напружаная цішыня, пакуль Кэмпбэл апрацоўваў мае словы.
  «Добра, добра, цяпер я зразумеў», — нарэшце сказаў ён. — Хопіць. Выкажам здагадку, што гэта сапраўды адбылося такім чынам, што нам цяпер рабіць?:
  «Спачатку нешта іншае. Вы задаваліся пытаннем, як Суарэс-Навара наткнуўся на гэтыя клубні. Я думаю, што Марк таксама спрабаваў пераставіць яго на свой бок. Насамрэч, я б паспрачаўся, што яны з Норгаардам былі на Таіці ў чаканні карабля, які зараз рыхтуецца. Такім чынам, усё ідэальна спалучаецца».
  «Добра, мы возьмем і гэта. Думаю, чым больш мы будзем сачыць, тым лепш». Ён усё яшчэ быў засмучаны тым, што я сказаў пра Марка. «Але што мы будзем рабіць цяпер?»
  «Ну, па-першае, мы можам даведацца, дзе быў выкапаны карабель Марка IGJ, а потым шукаць у тым самым месцы. Тым не менш, я не думаю, што гэтыя месцы будуць мець значэнне, таму што вынікі былі б аб'яўлены - у рэшце рэшт, Марк быў не адзіным, хто рабіў тэсты. Не, я думаю, што гэта быў эксперыментальны сайт, які яны сур'ёзна не даследавалі і, магчыма, нават не ўключылі ў сваю справаздачу. Але мы таксама можам гэта праверыць».
  Нейкі час мы сядзелі моўчкі, гледзячы наперад. Ціхая фонавая музыка мяняла тэмп. Цяпер я таксама пачуў жаночы спеў і павярнуўся, каб паглядзець на яе. У яе быў добры голас, але на самой справе яна не была такой цудоўнай. Яе цела было значна лепш, чым яе голас, і таксама загорнута ў ледзь хавае сукенку. На імгненне я адышоў у свет, дзе было мала месца для змрочных разважанняў. Я крыху расслабіўся, так што пачуў толькі апошнюю частку фразы Клэр,
  - ... прашу спытаць цябе аб нечым, пакуль я цябе не турбую, Майк? Яе голас быў па-ранейшаму нейтральным, але калі я павярнуўся да яе, я ўбачыў пражэктары ў яе вачах.
  «Прабачце, што вы сказалі?»
  «Вы толькі што сказалі, што Марка скінулі з карабля за фальсіфікацыю даных - якія гэта былі даныя? Не такое высокае ўтрыманне марганцавых канкрэцый, таму што гэта яшчэ невядома, як вы сказалі. Потым ён, напэўна, сфальсіфікаваў іншыя дадзеныя, у выніку чаго і быў злоўлены. Што гэта былі за дадзеныя і чаму ён палічыў патрэбным іх сфальсіфікаваць? Я маю на ўвазе, яны важныя для нас?»
  Гэта тое, пра што я не думаў. Гэта было па-чартоўску добрае пытанне. Я сказаў: «Марк заўсёды ўмеў прыдумляць дыверсіі. Аднойчы ён падтасаваў вынікі тэстаў. Было так: аднойчы перад залікам трэба было ісці да рэктара, і яго выпадкова выклікалі на некаторы час. На яго стале ляжаў набор анкет. Марк падышоў разумна: узяў не адну, а шэсць. Ён скапіяваў адзін для сябе, а астатнія шэсць аддаў іншым хлопчыкам, вядома, ананімна».
  "Я гэтага не разумею", - сказаў Кэмпбэл.
  «Вельмі лёгка. Ён сказаў мне потым. Ён ведаў, што я не здраджу яму. Ён меркаваў, што калі даведаюцца, што была фальсыфікацыя, то выйдуць на сьвет тыя шэсьць бланкаў — з тымі шасьцю іншымі хлопцамі. Ён застаўся зусім па-за гэтым. Ва ўсякім выпадку, гэта не было выяўлена, і гэта прайшло без асаблівых высілкаў. Што, калі ён зрабіў нешта падобнае і тут?»
  Кэмпбэл раздражнёна паглядзеў на мяне. Бо ён быў далёка вядомы як разумны чалавек». Гэта можа быць толькі я, але я ўсё роўна гэтага не разумею».
  — Глядзі, — цярпліва сказаў я. «Марк знайшоў пляму з высокім утрыманнем марганца кобальту і не хоча, каб пра гэта даведаўся хто-небудзь іншы. Ён ведае, што калі гэта сапраўды спраўдзіцца, гэта будзе каштаваць яму статусу навукоўца і, магчыма, цэлага стану. Такім чынам, ведаючы Марка, я думаю, што ён прыдумае неабходныя дыверсіі. Сфальсіфікуйце яшчэ некаторыя лічбы, каб зрабіць рэчы крыху больш незразумелымі, і, магчыма, скарэкціруеце ўсе ацэнкі ў бок павышэння. Гэта трохі павялічыла б шанцы на адкрыццё, але калі б яно здзейснілася, што і атрымалася, то яго можна было б як максімум асудзіць як празмерна аптымістычнага і амбіцыйнага даследчыка. Нікому ў галаву не прыйдзе, што гэтыя лічбы часткова памылковыя па зусім іншай прычыне. Магчыма, ні адзін чалавек ніколі не даведаўся б пра гэта». Я змрочна ўсміхнуўся. «Я не здзіўлюся, калі Марк заўсёды важдаўся з лічбамі. Пасля гэтага ні адзін калега не ўспрыняў бы яго ўсур'ёз».
  «Чаму яны не абнародавалі гэта, каб абараніць такіх, як тата?» - спытала Клара з горыччу.
  «Мяркую, яны мяркуюць, што такія бізнесмены, як твой бацька, могуць паклапаціцца пра сябе», — сказаў я. "Але часта яны занадта джэнтльмены".
  Кэмпбэл усё яшчэ збянтэжана глядзеў на мяне, Джордзі пагадзілася.
  "Ці сапраўды Марк быў такім, як вы толькі што сказалі?" — нарэшце спытаў Кэмпбэл. Я мог сказаць, што ён быў паранены; яго гонар за свае меркаванні атрымаў сур'ёзны ўдар. Аднак яму не было чаго саромецца: яго падмануў ашуканец. «Марк мог выправіць усё, што не так», — сказаў я.
  "І калі вы не верыце мне, Джордзі таксама можа сказаць вам што-небудзь".
  Джордзі кіўнуў. «Так, мне вельмі шкада гэта казаць, але Марк быў проста падманшчыкам. Ён прычыніў бацькам шмат болю».
  — Добра. Выкажам здагадку, што Марк сапраўды быў такім жа маніпулятарам, як вы сцвярджаеце, тады мы прасунуліся гэтак жа далёка, як і ў пачатку. Адзіная канкрэтная рэч, якая ў нас ёсць, гэта дзённік».
  — І расшыфраваць яго крамзолі будзе даволі цяжка. Я магу добра разабрацца ў навуковай частцы, але астатняе цалкам загадкавае».
  "Мы пагаворым пра гэта за вячэрай", - сказаў Кэмпбэл да маёй таемнай палёгкі.
  Ежа была даволі засваяльнай, больш, чым можна сказаць з дзённіка. Клэр спытала, ці можа яна ўзяць яго з сабой, каб пачытаць перад сном. "Я люблю такія рэчы", - сказала яна. «Крыптаграмы, галаваломкі». У мяне таксама з'явілася адчуванне, што яна лічыла, што яе ўласны досвед з Маркам можа асвятліць.
  «Давай», — адказаў я. «Я хацеў бы адысці ад гэтага на некаторы час». Я быў рады, што на працягу вечара яна страціла частку сваёй стрыманасці і што напружаная лінія яе вуснаў павольна, але дакладна змякчылася. Пакуль мы пілі каву, да нашага століка падышоў афіцыянт. - Адзін з вас - містэр Трэвельян?
  'Гэта я.'
  «У фае ёсць дама, якая хацела б з вамі пагаварыць».
  Я здзіўлена азірнуўся. «Я нікога не ведаю ў Панаме».
  Кэмпбэл паглядзеў на афіцыянта. «Старэйшая дама ці маладая?»
  — О, паненка, пане.
  Кэмпбэл падміргнуў. «На вашым месцы я б ужо быў у фае. Чаго ты чакаеш, чувак?»
  Я ўстаў. «Гэта павінна быць памылка», - сказаў я, хоць быў упэўнены, што гэта не так.
  У фае я ўбачыў некалькі людзей, у тым ліку маладых дзяўчат, але да мяне ніхто не падышоў. Я падышоў да стойкі і сказаў:
  «Мяне клічуць Трэвельян. Я разумею, што хтосьці хоча са мной пагаварыць».
  Адміністратар ручкай паказаў, каб я зайшоў у кабінет за стойкай. Там сапраўды сядзела паненка. У пэўным сэнсе я таксама ведаў яе; гэта быў спявак аркестра ў гасцінай.
  «Я Трэвельян. Вы хочаце пагаварыць са мной?»
  Я мог зразумець, што яна нервавалася. Яна была даволі стройнай і зблізу выглядала недаяданай, з цёмнымі кругамі пад карымі вачыма і скурай, якая была хутчэй абветранай, чым загарэлай. Было ў ёй нешта вельмі прывабнае; Я лічу, што мілы - гэта правільнае слова. Мне было цікава, што яна сказала.
  — Прабачце, што турбую вас, але... я бачыў ваша імя ў рэестры... Э-э... мне было цікава, ці не звязаны вы сваяком з Маркам Трэвельянам. З Таіці?
  - Гэта быў мой брат, - сказаў я. «Мяне завуць Майкл. Мабыць, вы... вы ведаеце Марка». Я не ведаў, ці ведала яна пра яго смерць. Я не думаў, што было б вельмі прыемна сказаць ёй так прама. Яна кіўнула, яе рукі пераплецены. «Так, я ведаў яго, вельмі добра. Вы толькі што прыехалі з Англіі?
  «Так».
  «Вы ведаеце яго… жонку?»
  «Так».
  "Яна ўсё яшчэ атрымала той чамадан, які я ёй паслаў?"
  Я зірнуў на яе са здзіўленнем. «Чаму, чорт вазьмі! Я думаў, чалавек... Ты
  значыць, вы П. Нэльсан».
  Яна ўсміхнулася, цяпер крыху расслаблена. «Сапраўды, Пола Нэльсан. Значыць, чамадан прыбыў шчасна?
  'Сапраўды. Яшчэ раз дзякуй, - адказаў я. Пра тое, што яго скралі, я прамаўчаў адразу, бо не ведаў, якую менавіта ролю адыграла гэтая дзяўчына ў складаным жыцці Марка. Але я хацеў гэта выявіць.
  «Міс Нэльсан, вы хочаце выпіць з маімі сябрамі?» Нас усіх вельмі цікавіць Марк і тое, што ён там рабіў».
  Яна пахітала галавой. — Не, я не магу гэтага зрабіць, містэр Трэвельян. Я тут проста супрацоўнік. Нам забаронена збліжацца з гасцямі. Бос кажа, што гэта месца не начны клуб». Думка пра раз'юшанага працадаўцу, відаць, нервавала яе яшчэ больш.
  «Мы можам паехаць куды-небудзь яшчэ, калі ў вас будзе час», — ласкава сказаў я. — Я хацеў бы яшчэ пагаварыць з вамі.
  Яна паглядзела на гадзіннік. «У мяне ёсць паўгадзіны, потым я павінен выступіць зноў. Пачакай хвілінку, я вазьму сваё паліто».
  'З задавальненнем.'
  Я ненадоўга падумаў, ці варта паведамляць астатнім, куды я іду, але вырашыў адмовіцца. Ім не трэба было ведаць усё, што я рабіў. Пола Нэльсан і я пайшлі ў кавярню на вуліцы. Я замовіў выпіць і аднёс нашы шклянкі да століка ў нішы. Кавярня была пустая, за выключэннем аднаго кліента. Каб зламаць лёд, я сказаў: «Вы з Амерыкі, ці не так?»
  'Так. А ты з Корнуола. Вы размаўляеце сапраўды гэтак жа, як Марк. Я часам дражніў яго з гэтай нагоды».
  І гэтым яна многае зразумела пра іх адносіны.
  — Дзе вы яго сустрэлі?
  «На Таіці. Я працаваў у бары ў Папээтэ. Марк часта прыходзіў туды са сваім сонным і... ну, мы закахаліся адзін у аднаго».
  — Хто ў яго быў лайдак?
  «Хлопец са Швецыі, Свен нешта яшчэ. Але гэта было, о, як мінімум два гады таму».
  Такім чынам, калі ён пакінуў Кэмпбэл, я хутка падлічыў. Я сказаў: «Я хачу даведацца, як загінуў Марк. Не маглі б вы расказаць мне пра гэта падрабязней - калі гэта вас не надта засмучае?'
  — О, нічога страшнага, — сказала яна, але голас яе падазрона дрыжаў. «Я мала пра гэта ведаю. Ён памёр ад апендыцыту на астравах Паўмота. Вы не ведалі?
  "Так, але адкуль вы ведаеце?"
  – Я спачатку не хацеў у гэта верыць, але мне паказалі дакументы аб смерці.
  «Хто гэтыя «яны»? Хто насамрэч вам сказаў?
  — Прыдумаў хлопец на шхуне. Потым я пайшоў у ЗАГС, каб паглядзець яго чорна-белым. Разумееце, я думаў, што ён... што ён збег.
  «Той доктар сам прыязджаў у Папеэте — доктар, які рабіў аперацыю Марку?»
  Яна пахітала галавой. «У гэтым не было асаблівага сэнсу, так? Я маю на ўвазе, што гэта больш за дзвесце міль, і ён адзіны доктар на ўсе кіламетры вакол. Ён бы, вядома, не прыйшоў і не сказаў бы нам сам».
  Гэта сутыкнулася з гісторыяй Кейна. Па яго словах, фармальнасці лекар выканаў сам. Ці, ён сказаў гэта? Я ўспомніў, што менавіта сказаў Кейн: што ён і яго партнёр Хэдлі пакінулі ўсё доктару. Магчыма, гэта проста азначала, што ён даслаў паперы.
  — Вы ведалі экіпаж той шхуны? Я спытаў. Яна замоўкла на імгненне, потым задуменна спытала: «Чаму вы хочаце ўсё гэта ведаць, містэр Трэвельян?»
  «Я магу сказаць, вядома, з чыстай цікавасці да смерці майго адзінага брата, але гэта не так», — рашуча адказаў я. «Я думаю, што ва ўсёй гэтай справе ёсць нешта падазронае». Калі я гэта сказаў, мне прыйшло ў галаву, што яна можа быць адным са шпіёнаў Рамірэса, пра якіх мяне папярэджваў Кэмпбэл. Калі б гэта было так, я б ужо адкрыў тое, што хацеў бы пакінуць у сабе, нават калі я наўрад ці мог сабе ўявіць, што гэтая кволая рэч можа быць інтрыганам.
  — Думаеш, ён папрыгажэў? - спытала яна бязтонна. Я сціснуў вусны. Патрабавалася хуткае рашэнне. Я вырашыў, што цяпер магу рухацца далей. Усё роўна цяпер было позна. — Вы так думаеце, міс Нэльсан?
  Яна доўга маўчала, але нарэшце кіўнула. — Так, — прашаптала яна і тут жа расплакалася. Мне чамусьці палягчэла. Яна псавала макіяж, і які шпіён гэта зрабіў, асабліва калі ёй яшчэ трэба было выступаць?
  Я дазволіў ёй ціха паплакаць, а потым узяў яе за руку.
  — Вы жылі з Маркам?
  'Так. Божа, як я яго так кахала! Яна гаварыла так напружана, яе рука сціснутая ў маёй, што я вымушаны быў ёй паверыць.
  «Ці былі вы шчаслівыя з ім?» Я спытаў. "Ці быў ён добры да вас, міс Нэльсан?"
  Да майго здзіўлення, яна пачала ўсміхацца. «Вельмі рады, так. І, калі ласка, не называйце мяне міс Нэльсан. Проста скажы "Пола".
  «Калі вы кажаце Майк».
  Хвіліну мы памаўчалі. Потым я спытаў: "Што насамрэч здарылася, Пола?"
  Яна адказала; «Я думаю, што ўсё пачалося з таго, што забілі Свэна...»
  «Норгаард? Забіты?»
  'Так. Яны знайшлі яго на рыфе, недалёка ад Папээтэ, з разбітым чэрапам. Спачатку ўсе думалі, што гэта прыбой - што*
  там вельмі моцны. Яны думалі, што яго змыла з рыфа, а потым разбіла аб скалы. Але потым — не ведаю дакладна, як — вырашылі, што яго, напэўна, забілі. Гэта было звязана з выкрыццём».
  Я змрочна кіўнуў. 'І тады?'
  «Міліцыянты пачалі распытваць, і так дабраліся да Марка. Ён сказаў, што не мае да гэтага ніякага дачынення і яго гэта не хвалюе».
  Я глыбока ўздыхнуў. «Пола, як ты думаеш, Марк забіў Свэна?»
  Яна на хвіліну вагалася, потым энергічна пакруціла галавой. — Не, гэта не мог быць Марк. Я ведаю, што ён быў вельмі запальчывым, часам нават агрэсіўным, але я ўпэўнены, што ён не забіваў Свэна. Гэта быў яго партнёр».
  Я бачыў прыклады агрэсіі Марка ў маладыя гады.
  "Пола, ён калі-небудзь біў цябе?"
  Яна апусціла вочы і кіўнула. «Часам... але я таксама не мілая. Я сапраўдны лайдак і страшэнны лайдак. я-'
  Яна засмяялася, але яе голас ператварыўся ў рыданне, і слёзы зноў пакаціліся па яе шчоках. Я з жахам паглядзеў на яе.
  'І тады?'
  «Марк узляцеў. Для міліцыі. Не літаральна, я маю на ўвазе, у той дзень, калі яны прыйшлі да яго, але наступнай ноччу ён пакінуў Таіці. А праз некаторы час мы даведаліся, што ён памёр - ну, я вам гэта ўжо казаў.
  «Хто прыляцеў даставіць паведамленне, я маю на ўвазе на той шхуне?»
  «Нехта Хэдлі. Ён сказаў, што ён і яго партнёр знайшлі Марка цяжка хворым на адным з астравоў». У яе вачах вярнуўся той нервовы выгляд; на мой погляд, таму што яна згадала імя Хэдлі.
  Аднак у мяне на розуме былі больш важныя рэчы, чым хваляванне Полі. Гэта быў вырашальны момант, доказ таго, што Кейн быў хлусам. Гэтыя дакументы аб смерці маглі быць памылкай, але не гэта. Кейн сказаў, што яны з Хэдлі пакінулі гэта доктару. Словы Полы выкрылі яго як хлуса.
  "Паплечнік Хэдлі, яго звалі Кейн?" Я спытаў.
  'Я не ведаю. Я ніколі яго не бачыў. Я ведаў Хэдлі; ён часта прыходзіў да Марка».
  — Навошта, чорт вазьмі! — усклікнуў я. Гэта было нешта вельмі новае для мяне.
  «Сапраўды і сапраўды. Марк і Свэн часта арандавалі лодку Хэдлі і хадзілі з ім, часам на некалькі тыдняў запар».
  «Вы, вядома, паняцця не маеце, куды ісці», — выпадкова сказаў я.
  «Марк ніколі не казаў пра сваю працу».
  — Яшчэ адно пытанне, вельмі важнае. Вы толькі што сказалі, што думаеце, што Марка забілі. Чаму вы так думаеце?»
  "Клянуся Хэдлі", - адказала яна. «Ён прыйшоў да мяне і сказаў, што хоча рэчы Марка. Тое, як ён гаварыў пра Марка... так пераможна. Я не лічыў патрэбным даваць яму рэчы Марка, таму адмахнуўся ад яго. Вядома, ён быў раззлаваны, але нічога не мог з гэтым зрабіць, таму што да мяне толькі што прыйшлі сябры. Але ён мне пагражаў. Сволач ён, разумееш. Затым я паглядзеў змесціва чамадана Марка, але ў ім не было нічога каштоўнага для мяне, таму я адправіў яго яго жонцы. Марк расказаў мне пра яе».
  У яе голасе быў боль. — Баюся, ён таксама нічога добрага пра цябе не сказаў.
  — Хацелася б у гэта верыць. Хэдлі спрабавала яшчэ?
  'Так. Ён паказаў мне кожны куток пакоя, а потым перавярнуў усё з ног на галаву, але, вядома, усё ўжо знікла».
  "Вы маеце на ўвазе... ён сапраўды вас ударыў?"
  'Абавязкова! Такі вялізны падбіты вока». Потым яна зноў сур'ёзна паглядзела на мяне. «У вас не так шмат вопыту зносін з такімі людзьмі, як Хэдлі, праўда?»
  - Сапраўды, - змрочна сказаў я. «Але гэта прыйдзе. У мяне ёсць костка, каб пакалупаць з гэтым вырадкам».
  Яна грэбліва засмяялася: «Ён заб'е цябе, Майк. Сцеражыся гэтага чалавека. Ніколі не нападайце на яго спераду, а ззаду; ён зрабіў бы гэта і з вамі. Ён ненадзейны нікчэмнік».
  Я скоса паглядзеў на тую мініяцюрную дзяўчыну, якая так абыякава гаварыла пра пабоі і бойкі. Нядзіўна, што яна заўсёды рабіла ўражанне скурчанай перад непазбежным ударам
  - ці яна сапраўды выклікала агрэсію гэтым? — Я запомню, — сказаў я.
  Пола ўздыхнула і працягнула свой аповед. «Ну, а потым я ўвесь спалохаўся, таму што разгаварыўся. Вы ведаеце, што я сказаў? Што ў мяне ёсць доказы таго, што ён хлусіў - што Марк памёр не так, як ён казаў. Потым ён паглядзеў на мяне вельмі дзіўна і сказаў, што вернецца з некаторымі са сваіх сяброў. Таму я хутка сабраў некаторыя рэчы і застаўся начаваць у знаёмага. На наступную раніцу ў пяць гадзін грузавы катэр адправіўся ў Панаму, а ў чатыры гадзіны я ўжо быў на борце. Я адважыўся выйсці на палубу толькі тады, калі Папеэтэ зусім схаваўся з поля зроку».
  — Якія ў цябе былі доказы, Пола?
  Яна сказала тое, што я ўжо чакаў. «Марку ўжо зрабілі аперацыю на апендыкс. Я сам бачыў шнар. Ён не мог памерці ад гэтага».
  — Я гэта ўжо заўважыў. Шмат гадоў таму Марк перанёс аперацыю на апендыкс».
  Пола паглядзела на гадзіннік і ўскочыла. Яна ўсё яшчэ выглядала заплаканай, але стала спакайней. — Мне трэба вяртацца.
  «Дзякуй, Пола. Вы мне вельмі дапамаглі. Яшчэ адна рэч: вы лічыце, што Хэдлі забіў Марка і Свэна Норгаардаў?
  — Думаю, так, — рашуча сказала яна.
  «Чаму?»
  — Паняцця не маю, — задуменна сказала яна. "Але я ўсё роўна перакананы".
  «Яшчэ адна рэч, Пола. Ці не маглі б вы запісаць мне тое, што ведаеце?
  «Я... Добра, Майк, але я павінен быць вельмі асцярожным».
  Яна не хацела вяртацца са мной у гасціную, таму я дазволіў ёй увайсці раней за сябе. Калі я ўвайшоў, я ўбачыў, што Джордзі размаўляе з Клэр. — Тата ўжо лёг спаць, — сказала яна. «Ужо позна, і ён лёгка стамляецца».
  — Спадзяюся, у Джордзі вам не было сумна.
  'Зусім не. Ён расказваў мне ўсялякае пра Марка — і пра цябе».
  "У мяне было такое адчуванне", - лёгка адказаў я. Я бачыў, як на сцэну выйшла Пола. У цьмяным святле ніхто не бачыў, што яна плакала. Яна пачала спяваць сваім прыемным, трохі сіплым голасам. "Яна прыгожа спявае", сказала Клэр выпадкова.
  Я бачыў, як яна і Джордзі глядзелі на яе.
  «Ну, як там была ваша таямнічая паненка?» - спытала Джордзі.
  'Вельмі цікава.'
  Гарэзная ўсмешка гуляла ў кутках рота Клэр. — Мы бачылі, як вы вывелі яе з фае.
  - Яе завуць П. Нэльсан, - паказаў я. Джордзі захлынуўся кавай.
  Я хутка праінфармаваў Клэр пра значэнне гэтага імя і вырашыў:
  «Ёй было шмат чаго расказаць мне, захапляючых рэчаў. Яна думае, што Марк быў забіты, як і яго паплечнік Норгаард - так, ён таксама мёртвы. Пола думае, што іх абодвух забіў Хэдлі, таямнічы прыяцель Кейна. Аднак улады Таіці мяркуюць, што Марк забіў сябра Норгаарда і што Марк памёр падчас уцёкаў. Усё вельмі дзіўна».
  - Божа мой, - вымавіла Джордзі. – А што яна тут робіць?
  *Яна ўцякае ад Хэдлі. Заўтра ўсё раскажу. Я занадта стаміўся».
  З таго часу, як мы прыбылі ў Панаму той раніцай, прайшлі гады. Клэр скоса паглядзела на Полу, якая пачала іншую песню.
  "Як добра яна ведала Марка?"
  "Даволі добра", сказаў я, не задумваючыся. «Адна з яго шматлікіх жанчын». Як толькі я гэта сказаў, мне хацелася адкусіць сабе язык.
  На наступную раніцу за сняданкам Кэмпбэл прыбыў з тэлеграмай. Калі ён прачытаў гэта, між яго броваў з'явілася хмурына. "Суарэс-Навара прыняў меры", - сказаў ён.
  «Іх карабель пакінуў Дарвін і цяпер на шляху ў Новую Гвінею».
  - Архіпелаг Бісмарка - гэта таксама, - сказаў Джордзі.
  — Якое гэта дачыненне мае?
  - Мы яшчэ не казалі вам гэтага, - сказаў я. — Кейн учора паслаў тэлеграму ў Рабаўл; што на Архіпелагу».
  — Кейн... Магчыма, Рамірэсу, каб ён ведаў, дзе ты. Ці можа ваш клубневы сад знаходзіцца каля Рабаўла?»
  «Супраць няма аргументаў, ёсць некалькі за», — адказаў я. «Хоць я асабіста думаю, што Марк заставаўся б бліжэй да гэтага. Аднак я зразумеў з дзённіка, што ён звязваў адукацыю канкрэцый з вулканізмам, і гэты рэгіён кішыць вулканамі».
  — Значыць, не тут?
  «О так, насамрэч па ўсім Ціхім акіяне. Я растлумачу вам гэта, калі сам разбяруся».
  "Як вы лічыце, Марк меў рацыю са сваёй тэорыяй?" - спытаў Кэмпбэл.
  — Не ведаю, — мусіў прызнацца я. «Гэта ўсё даволі абстрактна, але ў прынцыпе нічога дрэннага ў гэтым няма».
  Кэмпбэл прамармытаў: «У той дзень, калі я атрымаю адназначны адказ ад вучонага, наступіць канец свету. Ну, раскажы мне пра тую дзяўчыну з учорашняга вечара. Клэр ужо нешта сказала мне».
  Я коратка расказаў яму, а потым мы сядзелі моўчкі, уражаныя, а таксама з некаторым страхам адносна сэнсу гісторыі Полі. Мы ўцягнуліся ў нешта, што з кожным днём станавілася ўсё больш рызыкоўным. Кэмпбэл палічыў, што было б добрай ідэяй для мяне, каб Пола напісала сваю гісторыю, пажадана юрыдычна пацверджаную, хаця я не быў упэўнены, што яна захоча ўзяць на сябе абавязацельства. Змяніўшы тэму, Клэр сказала: «Майк, я зноў глядзела на гэты дзённік, асабліва на малюнкі. Мне здаецца, я нешта знайшоў. Пойдзем усе пасля абеду ў пакой да бацькі?
  З відавочнай неахвотай Джордзі сказала "так". Ён вельмі хацеў вярнуцца на свой карабель, але мы ўсё ж змаглі пераканаць яго, што гэтыя некалькі гадзін не будуць мець вялікага значэння. «Яны выдатныя хлопцы, у іх ёсць чым заняцца, і яны ведаюць, дзе з табой можна дабрацца», — цвёрда сказаў я яму. І вось пасля сняданку мы сядзелі за кавай у нумары Кэмпбэла, ужо гарачыя і потныя, нягледзячы на кандыцыянер, калі панамскае сонца вабіла нас праз адчыненыя вокны. Клэр паклала перад намі дзённік і расшыфроўку.
  «Я працаваў у зваротным кірунку ад таго месца, дзе, як мы ведаем, Марк, каб даведацца, ці зможам мы расшыфраваць яшчэ малюнкі. Апошні мне падобны на манокль. Мне здаецца, я ведаю, што гэта значыць, але толькі таму, што цяпер мы ведаем, дзе быў Марк. Я думаю, што манокль азначае Таіці».
  «Як так?» - раздражнёна спытаў Кэмпбэл.
  «Гэтыя астравы таксама называюцца астравамі грамадства. А манокль тыповы для высокага дзядзькі, тыпу «грамадства». Гэта бедна, я прызнаю, але вы ведаеце што-небудзь лепш? Яна ўважліва паглядзела на мяне.
  Я засмяяўся. 'Можа быць. Надумана, але не выключана. Працягвай».
  — Я ўвогуле не магу расшыфраваць нумары 30 і 31 — магчыма, Джордзі зможа, калі ён крыху ведае мясцовасць. Адна — карова, а другая… ну, паглядзіце». Яна паказала на малюнак няправільнага, пляскатага паўкруга, пастаўленага вертыкальна на роўнай лініі. Малюнак быў звязаны з малюнкам каровы словам АБО . Мы ўсе хоць трохі гэтага не разумелі.
  «Тады ў нас ёсць гэты. Выдатная багіня і знікаючы трук, жанчына і арол».
  — перабіў я яе. «Гэта два, якія непасрэдна папярэднічаюць лічбам вымярэнняў Марка з высокім утрыманнем кобальту. Я думаю, што гэта самае важнае з усіх».
  — Добра, — коратка сказала яна. «Таму што магчымасцей значна больш. Я думаў пра гэтую жаночую постаць. Я думаю, што гэта можа быць La France, вы ведаеце, як дзядзька Сэм для Амерыкі і Джон Буйл для Англіі. Гэтая жанчына - Мар'яна прадстаўляе Францыю. Вы часам бачыце яе ў карыкатурах у газеце».
  Кэмпбэл уважліва вывучаў малюнак. «Можа, у вас там што-небудзь ёсць. Тая штука на яе галаве - кепка Свабоды, праўда? Што такое французская тэрыторыя ў Ціхім акіяне?»
  «Французская Акіянія; каля паўтары сотні мільёнаў квадратных кіламетраў, якія змяшчаюць Таіці, Бора-Бора, астравы Туамотоэ, Маркізскія і Аўстралійскія астравы. Нам трэба засяродзіць гэта значна больш».
  - Марыянскія астравы, - сказаў Джордзі магільным голасам. «Марыянскія астравы таксама французскія».
  Клэр усхвалявана паглядзела на яго. «Дзе яны менавіта?»
  — Далёка, пякельна. Амаль на Філіпіны, — адказаў я. «Гэтага проста не можа быць, а інакш я не разумею, чаму Марк быў так далёка адтуль».
  Джордзі ўжо прыдумаў нешта іншае. «Гэты карабель Суарэс-Навара накіроўваецца ў той бок!»
  Мы спалохана пераглянуліся. «Гэта проста няправільна», — сказаў я толькі таму, што не хацеў, каб гэта было праўдай. "Мы павінны мець нешта ў гэтай галіне".
  Кэмпбэл сказаў: «А як наконт гэтай багіні? Марыяна ўсё ж не багіня».
  «Давайце прагледзім наш спіс багінь», — прапанаваў я. «Венера, для пачатку. Ці ёсць востраў Венера?»
  Джордзі ўсміхнуўся. «Я ведаю Венерын пагорак, але гэта не востраў. Але пачакайце, у Таіці ёсць кропка Венеры».
  "Гэта гучыць добра", - сказаў Кэмпбэл.
  «Занадта блізка да ўзбярэжжа. І да таго ж там даўно вядуцца дноуглубительные работы».
  "Не так добра", - уздыхнуў Кэмпбэл. – Але давайце гэта мець на ўвазе.
  "Працягвай гэтыя багіні", сказала Клэр. — Афрадыта?
  Мы задумаліся над гэтым на імгненне. - Нічога не зробіш, - нарэшце сказала Джордзі.
  «Гэта можа быць французскае імя», — выказаў здагадку Кэмпбэл. Я быў бязлітасны. — Або палінезійскае імя. Або палінезійская багіня».
  «Ісус, - уздыхнуў Кэмпбэл. – Такім чынам мы ніколі не дабярэмся.
  Мы прагледзелі ўвесь пантэон, але без доктарскай ступені па антрапалогіі нам нават не прыйшлося пачынаць з рытуальнага шанавання багоў у палінезійцаў. Мы вырашылі паспрабаваць нашы чатыры інтэлекты на малюнку арла, але безвынікова, і вярнуліся да La France. Клэр уважліва глядзела на малюнкі. «Добра, апошні раз. З самага пачатку».
  Мы застагналі ў адзін голас.
  «Венера».
  - Таіці, - прамармытаў Кэмпбэл, увага якога аслабла.
  «Лічыльнік».
  Ні кроку далей.
  «Афіны».
  «Мы не ў тым месцы», — уздыхнуў Кэмпбэл. — Давай, скончым з гэтым.
  Клэр раптам засмяялася. 'Я атрымаў гэта! Гэта зусім не La France, гэта Афіна, багіня правасуддзя. Лэдзі Справядлівасць. Справядлівая багіня. Марк выкарыстаў «справядлівы» ў значэнні «сумленны».
  "Не тое, каб ён ведаў што-небудзь пра гэта", - прамармытаў Джордзі.
  «А гэты капялюш свабоды?» Я спытаў.
  — Гэта не шапка, а рымскі шлем. Насамрэч, у яе таксама павінна быць дзіда».
  «Афіны — не рымская багіня», — запярэчыў Кэмпбэл. «Яна была грэцкай багіняй».
  «Яе рымскім вобразам была Мінерва», — сказаў я. «Ці можам мы з гэтым што-небудзь зрабіць?»
  Джордзі стукнуў кулаком па стале і зарагатаў.
  «Магутны Божа! Я лічу, што ў мяне ёсць; чаму я не бачыў гэтага раней... Récife de Minerve, вядома!
  — Ці ёсць такое? — спытаў Кэмпбэл з новай надзеяй, каб успомніць, што я прачытаў, але Джордзі не мог успомніць, як гэта весела!
  Кэмпбэл з новай сілай пацёр рукі. «Ну, прынамсі, цяпер мы чагосьці дасягаем. Дзе гэта... тая штука? Вядома, недзе тут?
  - На поўдзень ад астравоў Туамотоэ, - сказаў Джордзі.
  «Ці варта паездкі?» — спытаў Кэмпбэл, павярнуўшыся да мяне.
  «Ты тут эксперт».
  Мне прыйшло ў галаву, што малаімаверна, што мы трапім у патрэбнае месца адразу і што па дарозе мы сустрэнем яшчэ больш тупікоў, калі не атрымаем больш канкрэтнай інфармацыі. З іншага боку, я не хацеў, каб наша экспедыцыя правалілася з-за адсутнасці актыўнасці або энтузіязму. Бо трэба было з чагосьці пачынаць. "У гэтага ёсць патэнцыял", - асцярожна сказаў я. "Частка гэтага залежыць ад таго, дзе менавіта ён знаходзіцца, і Джордзі можа сказаць нам гэта".
  "Ты з глузду з'ехаў?" - сказаў Джордзі, усё яшчэ ўсміхаючыся аб сваёй знаходцы.
  «Ніхто, нават ваенна-марскі флот, не ведае, дзе знаходзіцца Мінерва».
  Павісла глыбокая цішыня. Кэмпбэл першым зноў знайшоў свой голас.
  — Што вы гэтым хочаце сказаць?
  "Я маю на ўвазе гэта", - сказала Джордзі, імгненна працверазеўшы. «ВМС шукалі яго, але не змаглі знайсці. Я думаю, што ўсё гэта ёсць у Ціхаакіянскай лоцманскай кнізе - мне трэба было б даведацца, - але нешта пра гэта ёсць у кнізе, якая ў мяне на борце.
  'Што гэта?' - спытала Клэр.
  «Ну, менавіта тое, што там напісана. Рэсіфі дэ Мінерв. Рыф Мінервы. Гэта камень, проста пад вадой».
  Джордзі пакінуў нас, каб вярнуцца да Эсмеральды . Акрамя таго, што ён хацеў атрымаць кнігу, пра якую ідзе гаворка, ён таксама хацеў праверыць, ці ўсё ў парадку, і пачаць рыхтаваць запасы для нашага будучага марскога падарожжа. Акрамя таго, ён павінен быў набыць каюту для Клэр, а гэта азначала, што трэба было дамовіцца пра кагосьці іншага. Мы вырашылі, што мы павінны проста працягваць нашы падрыхтоўкі, і што, калі не будзе непрадбачаных абставінаў, мы можам выехаць праз дзень або каля таго. Я вырашыў яшчэ раз пагаварыць з Полай. Яна прымусіла мяне пакінуць запіску з яе адрасам. У мяне была іншая ідэя, якую я хацеў паспрабаваць на ёй.
  Я патэлефанаваў у калідоры і адразу датэлефанаваўся да яе.
  «Пола, гэта Майк. Я хацеў пагаварыць з вамі хвілінку».
  - Добра, - сказала яна сонна. Познія з'яўленні, відаць, мелі на ўвазе
  спаць позна раніцай. 'Калі? Зараз?
  «Калі можна, калі ласка».
  — Добра. Убачымся ў той кавярні з учорашняга дня».
  Яна ўжо была там, калі я зайшоў, за тым жа сталом. "Прывітанне", сказала яна. 'Што?'
  Я замовіў два кубкі кавы. Яна выглядала адпачылай і нашмат больш расслабленай, чым напярэдадні вечарам. Відаць, яна вырашыла, што я на яе баку, тое ж, што я вырашыў пра яе.
  «Я думаў пра Хэдлі і тых яго сяброў. Вы ўпэўнены, што ніколі не чулі пра гэтага Кейна?
  Пола рашуча пахітала галавой.
  — Ці Рамірэс?
  Гэта таксама нічога не дало. «Слухай, — працягваў я, — як добра ты ведаеш Таіці, у прыватнасці Папеэтэ?»
  'Даволі добра. Я там доўга жыў».
  Я пацёр падбародак. «Я дрэнна ведаю. І я, вядома, не ведаю Хэдлі. Я мог, так бы мовіць, прайсці міма яго на вуліцы. Мне патрэбна пара вачэй».
  Ціхім голасам яна сказала: «Хочаш, я вярнуся ў Папээтэ?»
  Я кіўнуў. «Але не без суправаджэння або падтрымкі. Ты баішся Хэдлі?
  «Ну і што, я хацеў бы сказаць вам гэта».
  «Пола, я тут на парусніку з экіпажам, прынамсі такім жа подлым, як мафія, але вельмі сумленным. Амаль усе яны былыя камандас, якія кіруюць Хэдлі адной рукой. Магчыма, заўтра паедзем на Таіці. Калі вы пойдзеце з намі, у вас будуць двое нашых чалавек у якасці пастаянных целаахоўнікаў, калі мы прыедзем. Калі Хэдлі што-небудзь паспрабуе, ён атрымае ўрок вольнай барацьбы, які запомніць на ўсё астатняе жыццё».
  Я думаў, што мець яе на борце з Кейнам можа быць рызыкоўна, але Пола зноў запэўніла мяне, што ён ніколі яе не бачыў і што рызыка вартая. Калі б я пакінуў яе ў Панаме зараз, у мяне ніколі не было б магчымасці зноў скарыстацца яе паслугамі.
  «У вас будзе кампанія — жаночая кампанія, калі гэта тое, што вас турбуе. Тая дзяўчына, што ўчора сядзела за нашым столікам, таксама ідзе».
  Яна закусіла губу. «Майк, гэта мяне да смерці палохае. Да таго ж у мяне тут кантракт, праўда, ён заканчваецца праз некалькі тыдняў. Я лепш не скасую кантракт. Гэта стварае мне кепскую славу, разумееш?
  «Калі вы турбуецеся аб грошах, — сказаў я велікадушна, — мы аплацім усе вашыя выдаткі, а таксама крыху дадаткова. Мы нават можам выкупіць ваш кантракт, калі хочаце».
  «Я ўвогуле не думаю пра грошы. Вы сапраўды хочаце даведацца, што здарылася з Маркам, ці не так?
  — Сапраўды, — рашуча сказаў я.
  Яна на імгненне задумалася, потым адкінулася на спінку крэсла і паглядзела проста на мяне.
  «Добра, я пайду. Марк - адзіны мужчына, якога я калі-небудзь кахала, і... я думаю, што ён таксама кахаў мяне, па-свойму. Калі яго забілі, то я хачу дапамагчы знайсці забойцу».
  'Добра зроблена! Ведаеце што, чаму б не сесці на круізны карабель на Таіці? Яны едуць адсюль? Вы маглі б даведацца?'
  «Пачакай, я патэлефаную».
  Яна вярнулася праз пяць хвілін.
  «Ёсць круізны карабель, « Істэрн Сон», які адпраўляецца адсюль на Таіці, але не на некалькі тыдняў. Па дарозе ён наведвае Папеэте. Я магу атрымаць каюту. Нават працу, так што эканоміць грошы. Але, як я ўжо казаў, гэта зойме некаторы час». *
  Гэта мяне добра задавальняла. Я зразумеў, што яшчэ спатрэбіцца некалькі дзён, перш чым мы зможам выехаць. Больш за тое, спачатку мы пайшлі на дноуглыбленне каля рыфа Мінервы, дзе б гэта ні было. Я адзначыў дату прыезду Усходняга Сонца ў Папеэтэ і паабяцаў Поле, што мы забярэм яе, каб ёй не прыйшлося заставацца адной. «Я не хачу каштаваць вам грошай»,
  Я працягваў. «Я аплачу вашы выдаткі на праезд і пражыванне. Калі зможаш уладкавацца на працу, вярні мне грошы. У вас ёсць банкаўскі рахунак?»
  Яна дала мне нумар. «Я перавяду дастаткова грошай на ваш рахунак. Яшчэ раз дзякуй, Пола. Сардэчна запрашаем у каманду».
  «Гэта не толькі смерць Марка, так?» спытала яна бойка.
  «Шмат больш. Я раскажу вам у Папеэтэ, калі мы даведаемся больш». Такая дзяўчына, як Клэр Кэмпбэл, задала б яшчэ шмат пытанняў, перш чым пускацца ў такую авантуру, але Пола, відаць, задаволілася сваёй падпарадкаванай роляй. Калі мы развітваліся, я думаў пра тое, як такія абсалютна розныя жанчыны маглі кахаць Марка, хоць у іх было больш агульнага, чым толькі пол. Пола і Клэр былі рашучымі, смелымі жанчынамі і, шчыра кажучы, абедзве заслугоўвалі нашмат лепшага, чым сумнеўная прыхільнасць Марка.
  Я павольна ішоў назад у гатэль, разглядаючы вітрыны злева і справа і гледзячы на экзатычную вулічную сцэну. Я паабедаў адзін, бо ўсе сышлі, але праз паўгадзіны я ўбачыў, як вярнуліся Клэр і яе бацька, а за імі праз некалькі хвілін Джордзі з кнігай пад пахай. Мы зноў сабралі галаву за ахалоджваючым напоем. Кніга, якую прынёс Джордзі, была «Bul Robinsons To The». Вялікае Паўднёвае мора.
  «Вось у мяне ёсць. Я таксама паглядзеў пілотную кнігу, але пакуль пакінуў яе на борце. Я перачытаў Рабінзона, таму што ведаў, што мы ідзём у гэтым кірунку. Ён плыў з Галапагосаў у Мангарэву на сваёй шхуне, і вось што ён кажа пра Мінерву. Дарэчы, гэта было не так даўно, 1957 год».
  Ён працягнуў кнігу Клэр і паказаў на абзац. Яна пачала чытаць моўчкі, пакуль бацька з раздражненнем не ўсклікнуў: «Цяпер чытай услых, каб мы хоць ведалі, пра што гаворка».
  Клэр пачала чытаць: «Калі мы набліжаліся да Мангарэвы, мы мінулі вельмі блізка рыф Мінервы, адну з тых нябачных скал, месцазнаходжанне і нават існаванне якіх ніхто дакладна не ведае, якую таксама называюць «вігіас». Вігіі - гэта бяда кожнага навігатара, таму што ніколі невядома, дзе яны знаходзяцца і ці існуюць яны наогул. Згодна з Кіраўніцтвам для марскіх маракоў, у якім не згадваецца, як рыф атрымаў сваю назву, няма ніякіх сумненняў у тым, што Мінерва існуе. Карабель, сэр Джордж Грэй быў прызнаны зніклым без вестак у баі ў 1865 годзе, хоць брытанскі флот не змог знайсці рыф на гэтым месцы некалькі гадоў праз. У 1890 годзе нямецкія баркі Erato заўважылі рыф. І ў 1920 годзе яго зноў убачылі з бурнымі вадаёмамі, якія атачалі яго, у дзесяці мілях ад месца, пра якое згадваў Эрато . На маё вялікае расчараванне, наш шанец назіраць за Мінервай быў сапсаваны марааму. Вецер сціх, таму мы прыбылі ў раён рыфаў каля поўдня, але там усё яшчэ было даволі мора з капрызнымі і нерэгулярнымі хвалямі. Немагчыма было адрозніць хвалі над рыфам ад хваляў, паднятых марааму. Мы накіравалі карабель па курсе, які правёў нас у дзесяці мілях на поўнач ад самага паўночнага месца рыфа, якое калі-небудзь паведамлялася, і даследавалі ўсю тэрыторыю, але дарэмна».
  Калі Клэр маўчала, Кэмпбэл успыхнуў: «Чорт вазьмі! Вы хочаце сказаць мне, што пакуль астранаўты кружацца вакол Зямлі, а мы ўжо адной нагой стаім на іншых планетах, усё яшчэ існуе гэты чумны рыф, які немагчыма выявіць?»
  "Сапраўды", - адказаў Джордзі. «Ёсць яшчэ такія».
  «Дрэнна», — сказаў Кэмпбэл, які больш прызвычаіўся вызначаць дакладныя месцы на мацерыку. «Але калі Марк знайшоў гэта, то мы таксама можам гэта зрабіць».
  «Калі», — адказаў я. «І я сумняваюся ў гэтым. Калі б карабель IGJ знайшоў Мінерву, пра гэта б, безумоўна, паведамілі, а гэтага не адбылося. Але гэта не абавязкова значыць, што яны там не рабілі драг».
  — паспешліва дадаў я, убачыўшы іх расчараваныя твары.
  — Вы самі чулі, што пра гэта сказаў Робінзон. Напэўна, гэта можна ўбачыць толькі тады, калі няма ветру, і тады прыліў таксама павінен садзейнічаць».
  «Робінсан вельмі стараўся трымацца далей ад гэтага», — усміхнуўся Кэмпбэл. «Дзесяць міляў на поўнач ад апошняга паведамленага месца, божа мой».
  "Робінсан быў разумным і вельмі дасведчаным мараком", - запярэчыў Джордзі. — Ён не хацеў рызыкаваць сваім караблём. Гэта можа быць слізгальны рыф, і калі вы яго не бачыце, лепш трымацца далей ад яго. Я б таксама так зрабіў, паверце».
  Зноў усе паглядзелі на мяне - эксперт міжволі.
  «Акалічнасці, пра якія я толькі што згадаў, не немагчымыя. Нам трэба з чагосьці пачынаць, і я думаю, што было б добра знайсці рыф. Чаму не?'
  Яшчэ адна рэч адбылася перад тым, як мы выехалі з Панамы. Кейн хацеў са мной пагаварыць. Мы катэгарычна ставіліся да яго як да члена экіпажа падчас вылету. Ён добра выканаў сваю працу, і мы не былі ім незадаволеныя. Аднак Джордзі пагадзіўся толькі з тым, што можа паехаць аж да Панамы. Таму нам было вельмі цікава, якім будзе яго наступны крок.
  Аднойчы раніцай ён прыйшоў да мяне ў каюту і сказаў: «Містэр Трэвельян, можна з вамі паразмаўляць?»
  "Увайдзіце." Ён выглядаў адпачылым. Сам таго не разумеючы, я пазбягаў яго ўсю паездку, таму што лічыў жудасным мець магчымага забойцу Марка так блізка да мяне. Але я, вядома, не мог цалкам пазбегнуць яго, і цяпер яго пытанне не было для мяне нават нязручным.
  'Чаго ты хочаш?'
  "Вы напэўна збіраецеся зрабіць больш з гэтым расследаваннем, ці не так?"
  'Сапраўды. Як вы ведаеце, заўтра-паслязаўтра выязджаем».
  «Калі я прыйшоў сюды, перада мной быў ліст ад майго партнёра Хэдлі. Джым знаходзіцца ў Новай Гвінеі і кажа, што некаторы час не можа прыязджаць сюды. Я ведаю, што мы толькі дамовіліся, што я магу зайсці так далёка, і я вам вельмі ўдзячны за гэта, насамрэч вельмі ўдзячны. Але цяпер я думаў, ці магу я прыехаць на час. Інакш табе быў бы патрэбны нехта на маім месцы. Можа, ты дзе-небудзь наблізішся да Джыма; Можа Таіці? Гэта нас цалкам задавальняе».
  — Нічога супраць, — адказаў я. «Што тычыцца мяне, вы можаце пайсці, але, вядома, апошняе слова за шкіперам».
  «Ідзіце, дзякуй, містэр Трэвельян. Я ўвесь час прашу ў вас нешта, і вы кожны раз дапамагаеце мне».
  «Трэба глядзець на гэта цвяроза. Нам патрэбны матрос; вы добра працуеце і зарабляеце сабе праход. Але апошняе слова застаецца за містэрам Уілкінсам».
  «Дамовіліся сустрэцца. Я яго спытаю. Дзякуй зноў.'
  Я хутка папярэдзіў Джордзі, каб яна сказала «так», і праінструктаваў Кэмпбэла. — Добра, такім чынам мы можам сачыць за ім, — пагадзіўся ён. «Малая верагоднасць, што ён даведаецца, куды мы едзем, калі мы нават не ведаем. І ён не можа нічога раскрыць сваім сябрам з карабля».
  І вось Кейн застаўся з намі. На наступны дзень мы адправіліся ў падарожжа невядомай працягласці ў невядомы пункт прызначэння, у існаванні якога нават не было пэўнасці.
  OceanofPDF.com
  
  ЧАТЫРЫ
  я
  На думку мясцовых жыхароў, Récife de Minerve была не больш чым легендай, прычым вельмі вядомай. У прадмове ў пілотнай кнізе аб вігіях сцвярджалася, што іх было вельмі шмат, але таксама і тое, што ў 1880 г. HMS Alert безвынікова абследаваў усю тэрыторыю, дзе, як было сказана, знаходзіцца рыф. Гэта не спынілася на адной спробе; некалькі караблёў шукалі яго, а часам нават знаходзілі - але ніколі ў тым самым месцы.
  Мы адплылі ад Панамы, нават немалым тэмпам у першыя дні. Аднак потым мы апынуліся ў ціхім, люстрана гладкім моры. Мы чакалі дваццаць чатыры гадзіны, а потым вырашылі працягваць плаванне на маторы. Кэмпбэлу не падабаліся клішэ пра размаляваныя караблі на размаляваных акіянах, асабліва калі я расказаў яму легенду пра карабель, які сорак гадоў дрэйфаваў у Панамскім заліве, пакуль нарэшце не затануў ад няшчасця.
  Было шкада, што нам прыйшлося выкарыстоўваць рухавік, таму што гэта азначала, што ў нас будзе менш паліва для дноуглубительных работ. Аднак Кэмпбэл лічыў, што час такі ж каштоўны, як паліва, і я быў вымушаны з ім пагадзіцца. Нарэшце, я таксама павінен быў думаць пра Полю. Кэмпбэл адправіў серыю тэлеграм сваім шпіёнам, загадваючы ім уважліва сачыць за караблём Суарэс-Навара. Калі мы былі ў дарозе, я бачыў, як ён з кожнай хвілінай нерваваўся ўсё больш, магчыма, таму, што адчуваў сябе згубленым без тэлефона. Ён увесь час заставаўся каля радыё, але, хоць і хацеў навін, ён сапраўды аддаваў перавагу не ведаць, а тым больш адказваць. Па настойлівай просьбе Кэмпбэла, у нас на борце была магутная радыёстанцыя, электронны цуд, які мог ахапіць увесь Ціхі акіян. Аднак ён не хацеў, каб мы выкарыстоўвалі яго, баючыся, што Суарэс-Навара можа нас злавіць.
  Нарэшце мы атрымалі паведамленне, што яны сталі на якар у Порт-Морсбі, у аўстралійскай Новай Гвінеі, і што цяпер, як і ў Дарвіне, яны жывуць душой у цярпенні. Кэмпбэл адчуваў такую ж трывогу з-за іх бяздзейнасці, як і калі б яны ўвесь час былі ў руху. Мы ўсе адчувалі сябе лепш, калі «Эсмеральда» рухалася наперад на магутнасці свайго рухавіка, праразаючы роўнае мора з роўнай хуткасцю дзевяць вузлоў у напрамку вобласці, дзе мы сутыкаемся з паўднёва-ўсходнімі пасатамі, ствараючы ідэальнае надвор'е для паруснікаў. Неўзабаве пасля гэтага мы адчулі паўднёвы вецер у нашы ветразі, і мы накіраваліся на паўднёвы захад на пярэднім і кармавым ветразях, « Эсмеральда» была так нахілена, што вада плёскалася па падветранай рэйцы. З часам вецер стаў больш на ўсход, пакуль аднойчы мы не заўважылі, што ў нас сапраўдны пасат. Потым мы паднялі вялікія квадратныя ветразі на фок-мачце, і «Эсмеральда» магла ўзяць на сябе новую адвагу.
  Кейн быў заўсёднікам у гэтым рэгіёне. Хаця мы не спадзяваліся на яго парады, ён усё роўна быў шчодры на добрыя парады адносна ўмоў надвор'я, якіх мы маглі чакаць. "Мы збіраемся атрымаць тарнада па дарозе", - сказаў ён. — Ведаеш, няма пра што турбавацца. Толькі вельмі маленькія, але па-чартоўску хуткія. Перш чым вы гэта зразумееце, вы апынуліся ў цэнтры гэтага, таму важна ўважліва сачыць за гэтым».
  Здавалася, што ў Кэмпбэла не зусім марскія ногі. Большую частку часу ён праводзіў на сваёй койцы, дзе, верагодна, моцна шкадаваў аб вынаходстве карабля. Для яго было незвычайна не быць босам, і ён сказаў, што адчуваў сябе зусім непатрэбным на палубе, акружаны людзьмі, якія рабілі разнастайныя таямнічыя рэчы хутка і добра і маглі прапусціць яго парады, як зубны боль. У мяне ўзнікла падазрэнне, што ён можа вельмі ўскладніць сітуацыю сваім супрацоўнікам. Аднак Клэр апынулася ў сваёй стыхіі. Яна працавала гэтак жа старанна, як і іншыя, у выцвілай паруснай вопратцы, пра якую яна згадвала, і з вясёлым загарэлым тварам. Яе прысутнасць аднадушна ацаніла экіпаж, які разглядаў яе як статыста на гэтай частцы шляху. Яна дапамагала з гатаваннем ежы і, як і мы, працавала вахтавай, але яна таксама ўвесь час сунула нос у нашу сціплую бібліятэку, асабліва ў справаздачах Джордзі аб паездках на ветразях, асабліва ў Ціхім акіяне. Аднойчы ўвечары, калі мы двое размаўлялі, у мяне паўстаў іншы вобраз майго брата, угледжаны яе вачыма. Гэта быў адзін з тых казачных вечароў, якія адчуваюць толькі ў тропіках. Месяц быў на змяншэнні, і зоркі ззялі ў небе, як няроўная купка агнёў. Вецер свістаў праз рыштунак, і вада мякка плёскалася аб Эсмераль ды, якая цягнула за сабой святочную стужку фасфарычнай вады.
  Я стаяў на платформе, калі да мяне далучылася Клэр. Гледзячы на сцяжынку месячнага святла ў вадзе, яна сказала: "Я хачу, каб гэтае падарожжа ніколі не скончылася".
  «Гэта немагчыма. Нават Ціхі акіян не бясконцы».
  — Калі мы дабярэмся да Мінервы?
  «Магчыма, ніколі; спачатку мы павінны знайсці яго. Калі мы зноў правядзем гэта, мы будзем блізкія праз тыдзень».
  "Я проста спадзяюся, што мы маем рацыю наконт гэтага малюнка", - сказала яна. «Часам я думаю, што было б лепш, калі б мы не расследавалі іх. Што, калі мы памыляемся?»
  «Тады мы проста прыдумаем нешта новае. Не адставаць ад ладу мыслення Марка ніколі не было лёгка».
  Яна злёгку ўсміхнулася. 'Я ведаю, што.'
  «Як добра вы ведалі Марка?»
  «Даволі добра, я падумала,» адказала яна. «Але аказалася, што я яго ніколі не ведаў». Яна зрабіла паўзу. - Бацьку не падабаецца тое, што ты сказаў пра Марка - я маю на ўвазе яго несумленнасць. Бацька высока думаў пра яго».
  Я сказаў: «У Марка было шмат твараў. Ён працаваў у вашага бацькі і меў патрэбу ў ім, таму паказаў сябе з лепшага боку. Твой бацька ніколі не бачыў Марка такім, якім ён быў.
  'Я ведаю, што. Марк быў загартаваны сволач».
  Я быў у шоку, але не надта здзіўлены. «Чаму вы так думаеце?»
  Яна задуменна адказала: «Я адчувала сябе крыху дзёрзкай у тую ноч у гатэлі, а потым вы таксама нанеслі мне душэўны ўдар, калі назвалі тую спявачку «адной з жанчын Марка». Я думаю, што я таксама трапляю ў катэгорыю "адна з жанчын Марка". Нічога новага пад сонцам, заўважце. Гэта здараецца з тысячамі жанчын ва ўсім свеце, але калі гэта здараецца з вамі, гэта вельмі балюча. Я быў цалкам захоплены Маркам. Мара адной доўгай ружовай дзяўчыны - ён таксама быў па-чартоўску добрым хлопцам».
  «Калі б ён хацеў. Ён мог уключаць і выключаць свой шарм па жаданні».
  «Ён дазволіў гэтаму здарыцца, гэты сволач», — сказала яна. «Ён мог спыніць гэта ў любы час, але гэты прыдурак проста дазволіў гэтаму працягвацца. Я чуў, як звоняць вясельныя званы, калі я даведаўся, што ён ужо жанаты - магчыма, не шчаслівы, але ўсё ж».
  - Ён выкарыстаў цябе, - ціха адказаў я, - каб заслужыць ласку твайго бацькі. Гэта тыпова для Марка».
  «Так, цяпер я таксама гэта ведаю. Калі б я ведаў тады. Нам з Маркам было вельмі весела разам, і, што тычыцца мяне, гэта магло працягвацца гадамі. Ты памятаеш...'
  «Што я сустрэў цябе ў Ванкуверы? Так».
  «Тады я задаўся пытаннем, чаму вы такія жорсткія адно да аднаго.*
  Вы паводзілі сябе так крута. У той час я думаў, што гэта ваша віна. Ён сказаў, што...
  'Не бяда. Як гэта адбылося далей?»
  Яна пацiснула плячыма. «Раптам усё скончылася, зусім скончылася. Прыкладна ў той жа час я пачуў пра праблемы майго бацькі з Суарэс-Навара. Таму я яму нічога не сказаў, хоць падазраю, што ён нешта ведаў. Вы не заўважылі, што ён хваліць Марка толькі як вучонага, а не як чалавека?»
  – А потым раптам Марк знік.
  'Сапраўды. Я ніколі больш яго не бачыў». Яна глядзела ў прастору. «І цяпер ён мёртвы - яго цела дзесьці там - і ён усё яшчэ маніпулюе людзьмі. Намі ўсімі маніпулюе Марк. Вы таксама ведаеце гэта? Ты і я, мой бацька і тыя хлопцы Суарэс-Навара, твой сябар Джордзі і яго армейскія сябры - усімі маніпулюе мёртвы чалавек з чортава доўгай рукой».
  — Проста супакойся, — супакойваючы, сказаў я. Яна гучала даволі горка. «Марк нікім не маніпулюе. Мы ўсе ведаем, што робім, і робім гэта таму, што хочам. Марк памёр, кропка uiO
  Самы час для іншай тэмы. Я прыняў звычайны падыход.
  «Раскажы мне пра сябе, Клэр. Якую працу вы робіце? А калі ваша маці памерла?»
  «Калі мне было шэсць».
  «Хто вас гадаваў? Ваш бацька даволі часта быў у ад'ездзе, ці не так?
  Яна пырснула смехам. «О, я ўсюды была з ім. Ён мяне выгадаваў».
  «Тады ў цябе, напэўна, было вельмі незвычайнае дзяцінства».
  — Але даволі прыгожа. Канечне, я таксама доўгі час хадзіў у інтэрнат. Канікулы я заўсёды праводзіў з татам, але не дома. Часам мы ездзілі на зімовыя віды спорту, часам у Еўропу, ці Аўстралію, ці Паўднёвую Амерыку падчас летніх канікул. Мы былі неразлучныя».
  «Тады вы сапраўдны падарожнік».
  «Часам з гэтым можна было справіцца, ведаеце. У яго ёсць свае ўзлёты і падзенні; ён не заўсёды быў такім багатым, як цяпер. Часам у нас былі грошы, часам ні капейкі, але ён заўсёды сачыў, каб мне нічога не бракавала. Я хадзіў у выдатныя школы і каледж. Толькі ў мінулым годзе я даведаўся, што ён адкрыў мне рахунак у банку ў добры перыяд. Нават калі ён быў цалкам разбіты, ён не мог атрымаць іх, незалежна ад таго, наколькі добра ён мог выкарыстоўваць гэтыя грошы».
  «Здаецца, разумны хлопец».
  «Я люблю яго», — проста адказала яна. «Калі Суарэс Навара збіў яго з ног, я ўпершыню стаў дастаткова дарослым, каб зразумець, што такое параза. Потым я пачаў вывучаць стэнаграфію і падобныя рэчы, і ён зрабіў мяне асабістым сакратаром, калі ў яго не было грошай, каб наняць яго. Гэта было найменшае, што я мог зрабіць. Ён страціў веру ў чалавецтва, і яму трэба было на каго абаперціся. Хоць я тады таксама не быў упэўнены! філантрапічна настроены».
  – Тым не менш, ён выжыў даволі добра.
  "Ён жорсткі", - з гонарам адказала яна. «Ён заўсёды падымаецца. Вы можаце паспрачацца, што Суарэс-Навара пашкадуе, што зрабіў з ім гэты трук. З ім такое здаралася і раней, і ён заўсёды выжываў. Я ўсё яшчэ працую на яго. я...'
  «Што хочаш сказаць, проста скажы».
  «Я правяраў вас у Лондане, калі вы рыхтаваліся да гэтай паездкі. Толькі не хацелася, каб бацька зноў парэзаў сабе пальцы. І ў дадатак...»
  «Мяне звалі Трэвельян?»
  — Ой, прабачце, — уздыхнула яна. «Але я павінен быў. Дарэчы, вы з гэтага добра выйшлі». Упершыню я заўважыў, што яна крыху сарамлівая. «Ва ўсякім разе, так шмат пра Кэмпбэлаў», - працягнула яна. - А як наконт Трэвельянаў - я маю на ўвазе вас?
  'Са мной? Я проста працавіты кніжны чарвяк». Мы абодва засмяяліся. Праца, вядома, не было правільным словам для маёй працы над Эсмеральдай. Клэр імгненна стала нашмат больш расслабленай.
  «Я думаю, што большасць сучасных навукоўцаў больш глядзяць на сусвет, чым на кнігі».
  «О так, касмічныя падарожжы», — адказаў я.
  "Гучыце вы не вельмі энтузіязмам".
  «Я таксама не. Я лічу, што гэта пустая трата грошай. Амерыканцы трацяць трыццаць мільярдаў даляраў, каб даставіць хлопца ў космас. У рэшце рэшт, гэта можа каштаваць нават у дзесяць разоў больш. Гэта складае каля пятнаццаці тысяч долараў за квадратны кіламетр бескіслароднай месяцовай паверхні. На Зямлі вы можаце атрымаць значна лепшую глебу за значна меншыя грошы, і калі вы ўкладзяце столькі ж грошай у даследаванні акіяна, аддача будзе яшчэ лепшай. Я думаю, што мора - гэта новая дорада, а не космас».
  Яна ўсміхнулася майму крыху педантычнаму тону. — Дык вось чаму вы сталі акіянолагам?
  «Я так думаю. Я заўсёды любіў мора».
  «А Марк? Чаму ён? Я не думаю, што я калі-небудзь бачыў двух братоў, якія былі б настолькі рознымі».
  «Марка з'елі амбіцыі. Я не ведаю, як ён апынуўся такім. Магчыма, ён раўнаваў мяне, хоць для мяне загадка чаму. Калі мой бацька памёр, здавалася, у Марка нешта зламалася. Маці зусім не кантралявала яго. Пасля яе смерці я ніколі больш не меў нічога агульнага з Маркам; мы абодва разышліся. Не заўсёды лёгка было мець такога брата за калегу. Часам нас блыталі адзін з адным - і гэта заўсёды працавала супраць мяне».
  – І яму на карысць.
  «Ну, дзякуй, лэдзі», сказаў я з лёгкім паклонам. Раптам здалося, што мы знаёмыя шмат гадоў.
  — Трэвельян, гэта корнуэльскае імя, ці не так? Вы самі з Корнуола?
  'Так. Мы нашчадкі фінікійскіх і карфагенскіх гандляроў волава. Ганібал па-ранейшаму папулярнае імя ў Корнуоле, але, на шчасце, не ў маёй сям'і».
  У той вечар мы доўга, нязмушана размаўлялі пра ўсялякае, што нас цікавіла. Калі Клэр нарэшце вярнулася ў сваю каюту, у мяне было значна больш дакладнае ўяўленне і пра Клэр, і пра яе бацьку. Кэмпбэла было цяжка ацаніць, таму што ён не быў вельмі адкрытым з асабістай інфармацыяй і амаль заўсёды абмяжоўваўся дзелавымі пытаннямі. Пасля гэтай размовы з Клэр я даведаўся больш пра яго паходжанне і як ніколі адчуваў, што магу яму давяраць.
  А яшчэ ёсць сама Клэр. Мне было цікава, ці зможа яна прымусіць сябе зноў даверыцца трэвельянцу, ці Марк назаўжды адключыў яе ад усіх трэвельянцаў. У думках я дадаў яшчэ адну адзнаку да доўгага рахунку Марка: нават пасля сваёй смерці ён зрабіў усё магчымае, каб разбурыць маё жыццё. Я доўга думаў пра Клэр, перш чым таксама адправіцца ў клетку. І тут мне раптам прыйшло ў галаву тое, што Клэр казала пра Марка: што ён усё яшчэ здолеў маніпуляваць людзьмі сваёй доўгай мёртвай рукой, як пешкі на шахматнай дошцы. Яна мела рацыю, усё, што мы рабілі або рабілі, было вынікам характару Марка. Быццам бы Марк быў рэжысёрам, а мы — гульцамі, лялькамі, якімі ён рухаўся па сваім жаданні. Непрыемная думка заснуць.
  II
  Як і прадказаў Кейн, цяпер мы ўвайшлі ў зону невялікіх лакальных штормаў, пачынаючы ад адзіночнага віру каля дзесяці метраў і заканчваючы жахлівымі варонкамі дыяметрам не менш за сто метраў. На самай справе было вельмі цікава заплываць, калі ўважліва прыгледзецца. У адзін момант « Эсмеральда » магла імчыцца пад ясным блакітным небам, а ў наступны момант гарызонт цямнеў, і вада за некалькі секунд стала чорнай хвалістай масай. Калі шторм прайшоў, прыгожыя вясёлкі зноў павіталі нас, і верны пасат зноў падняў нас наперад, усё далей і далей у акіян, да паўднёва-ўсходняга кутка Французскай Акіяніі. Праз шаснаццаць дзён пасля таго, як мы пакінулі Панаму, Джордзі здымаў пасляабедзеннае сонца і сказаў: «Мы амаль на месцы. Мы ўвойдзем у зону пошуку сёння днём».
  Мы вырашылі не распавядаць экіпажу занадта шмат. Такім чынам, Джордзі сабраў іх і проста сказаў, што хоча пракаціцца вакол і праверыць стан вады, але кожны павінен уважліва сачыць за адмелямі або рыфамі. Мы сапраўды ведалі, што ніякай зямлі паблізу быць не можа, але калі хто і лічыў яго пытанне дзіўным, ён гэтага не паказваў. Яны паслухмяна ладзілі дадатковыя вахты, а мы таксама выдзелілі дадатковага чалавека з біноклем на фок-мачце. Што тычыцца мяне, мы праводзілі даследаванні толькі для падтрымання выгляду, але ўсе былі задаволеныя разнастайнасцю. Вырашылі таксама заняцца дноуглыбленнем, патрэніраваць сябе і тэхніку.
  На наступную раніцу я стаяў у пакоі з картамі з Джордзі і Кэмпбэлам, уважліва разглядаючы карту і пілотную кнігу. Я пачаў: « Эрато ўбачыў Мінерву тут, і гэта было ў 1890 годзе. У 1920 годзе іншы карабель убачыў Мінерву тут, у двух мілях на ўсход-паўночны ўсход. Як сказаў Робінсан, гэта розніца ў дзесяць міль».
  "Як дзіўна, што яны бачылі гэта толькі два разы за 30 гадоў", - сказаў Кэмпбэл.
  "Нічога дзіўнага", - адказаў Джордзі. «Гэта даволі спакойныя воды, і яшчэ спакайней цяпер, калі мы больш не залежым ад ветру. Ніхто не абавязкова сюды прыходзіць». Ён паклаў палец на карту. «Ёсць розныя магчымасці. Адно з назіранняў было правільным, другое - памылковым; проста выберыце, які гэта быў. Ці яны абодва памыліліся. Ці яны абодва былі добрыя, а Мінерва - слізгальны рыф. Часам такое здараецца».
  «Ці яны абодва памыляліся, і Мінерва ўсё ж такі слізгальны рыф», — нерашуча сказаў я.
  «Ці ёсць два рыфа», - выказаў здагадку Кэмпбэл.
  Мы пырснулі смехам. "Ну, вы зразумелі", - сказаў Джордзі, зноў гледзячы на карту. «Добра, мы змяшчаем усе гэтыя назіранні ў сярэдзіну прамавугольніка дзесяць на дваццаць міль. Гэта дае нам вобласць пошуку ў дзвесце квадратных міль, але гэта самае бяспечнае. Мы пачынаем звонку, а потым рухаемся па спіралі ўнутр».
  Кэмпбэл сказаў: «Не, давайце пяройдзем да сутнасці справы. Адпраўляйцеся прама ў гэтыя два месцы і паглядзіце, што мы знойдзем».
  Аднак Джордзі быў супраць гэтага. «Надвор'е - нявызначаны фактар. Я не рызыкну пабываць у гэтых двух месцах, калі толькі мора не зусім гладкае. Вы чыталі тое, што сказаў Робінсан: нельга адрозніць нармальных белых шапачак ад бурнай вады. Магчыма, мы так наблізімся да таго рыфа, што раптам апынемся без кіля».
  «Ультрагукавы зонд у нас усё яшчэ ёсць», — запярэчыў я. «Такім чынам мы адразу заўважаем, дзе вада становіцца дробнай».
  'Чорт! Гэта называецца акіянолаг, - усклікнуў Джордзі. «Ты павінен ведаць, што гэтыя рыфы — не што іншае, як вяршыня падводных гор. Верагодна, вада яшчэ вельмі глыбокая да чвэрці мілі ад Мінервы. І раптам мы знаходзімся ў дваццаці сажнях, і востры кавалак карала расколвае нас на дзве часткі.
  — Ты маеш рацыю наконт гэтага, Джордзі. Цалкам магчыма, што Мінерва - атол у распрацоўцы. Калі вы пачакаеце яшчэ мільён гадоў ці каля таго, гэта будзе сапраўдны востраў».
  "Я не магу чакаць гэтага", - няўрымсліва сказаў Кэмпбэл.
  «Добра, ты шкіпер. Мы зробім па-вашаму».
  Сказана – зроблена. Джордзі падлічыў, што, каб убачыць гэта, нам трэба прайсці ад Мінервы ў мілі. Гэта азначала, што нам трэба было праплыць каля ста міль, каб пакрыць плошчу ў дзвесце квадратных міль. Мы як мага радзей выкарыстоўвалі рухавік і абмежавалі хуткасць максімум чатырма, ndjf вузламі. Такім чынам, нашы дзённыя пошукі занялі б толькі дзень-два.
  Першы кавалак нічога не даў. У той вечар мы заставаліся перавернутымі, ведаючы, што наступнай раніцай нам будзе цяжка вызначыць наша месцазнаходжанне з-за моцнай плыні ў гэтым раёне і фактару нявызначанасці як мінімум у адзін вузел. Джордзі растлумачыў усё гэта Кэмпбэлу, каб ён зразумеў, што гэта вельмі адрозніваецца ад чысткі кавалка зямлі, які, па меншай меры, застаецца на месцы. Кэмпбэл скрыгатнуў зубамі. У той вечар, калі мы ўсе сядзелі на палубе за абедам, мяне засыпалі пытаннямі экіпажа. Ім усім было вельмі цікава. Насамрэч, мне не падабалася пакідаць іх у такой нявызначанасці; Я ўпэўнены, што яны былі б значна больш адданымі, калі б былі хаця б у нейкай ступені інфармаваныя. Акрамя таго, мне было цікава, як адрэагуе Кейн.
  "Што ўсё гэта, Майк?" — спытаў Ян Льюіс.
  – Ды што мы тут робім?
  Я скоса паглядзеў на Джордзі, злавіў яго погляд і амаль незаўважна кіўнуў. «Добра, хлопцы, мы шукаем нешта даволі незвычайнае».
  Яны ўважліва глядзелі на мяне; цяпер я быў упэўнены, што зрабіў правільна, сказаўшы ім.
  "Вы калі-небудзь чулі пра Мінерву?" Я спытаў.
  Ніякага адказу, толькі мармытанне і крутанне галовамі, акрамя аднаго. Кейн рэзка падняў вочы. «Récife de MinerveV», — сказаў ён на жахлівай французскай мове. Цяпер усе вочы былі скіраваны на яго. «Вы гэта шукаеце? Ну, тады мы можам павесяліцца». Ён засмяяўся, атрымліваючы асалоду ад хвіліны трыумфу.
  «Што гэта тады?»
  Я коратка распавёў ім, што мы шукаем, і крыху пра захапляльную гісторыю.
  «Чаму насамрэч?» Дэні Уільямс хацеў ведаць.
  Я сказаў: «Гэта, як вы ведаеце, акіяналагічная экспедыцыя, і такіх хлопцаў, як я, заўсёды цікавяць таямніцы. Такая, так бы мовіць, наша праца. І вады вакол вострава, які ўсё яшчэ развіваецца, поўныя захапляльных рэчаў».
  Усё прайшло добра, хаця я пачуў, як Дэні шапнуў свайму суседу: «Я заўсёды лічыў гэтых навукоўцаў дзіўнымі птушкамі; Цяпер я цалкам упэўнены».
  Паступова ўсе змоўклі, быццам іншымі вачыма ўбачылі вечаровае мора вакол сябе. У гэты момант Кейн падышоў да мяне і нязмушана, чутна толькі для мяне, сказаў: «Э-э... гэта мае дачыненне да вашага брата, містэр Трэвельян?»
  Я адразу насцярожыўся. 'Як так?'
  «Ну, ён таксама праводзіў такія даследаванні, ці не так? І памёр ён недалёка адсюль. Ці не шукаў ён чагосьці з тым іншым хлопцам?»
  Я ўглядаўся ў цемру на паўночным усходзе, дзе ляжалі астравы Туамотоэ, за сто міль па той бок нябачнага гарызонту. «Так, гэта так, але я не думаю, што гэта мае да гэтага дачыненне. Я не начальнік, вы павінны памятаць. Г-н Кэмпбэл адказвае ".
  Кейн грэбліва ўсміхнуўся. «Шукаю Мінерву. Табе лепш знайсці негра ў вугальнай шахце». Нейкі час ён тырчаў са мной, але калі ўбачыў, што больш не можа выцягнуць з мяне, пайшоў прэч, ціха ўсміхаючыся ў цемры. Я заўважыў, што мае кулакі сціснутыя ў кішэнях. На наступны дзень мы ўсталі да ўзыходу сонца, спадзеючыся на бясхмарнае неба, каб зранку можна было сфатаграфаваць сонца, што не зусім надзейна, але мы павінны былі даведацца як мага раней, як далёка мы адышлі, інакш мы б. наш пошук не мае сэнсу.
  Я стаяў каля Джордзі з секундамерам у руцэ і распавядаў яму пра сваю размову з Кейнам напярэдадні вечарам. «Цікаўны Ааг'е, праўда?» ён сказау.
  «Я не ведаю, гэта было даволі звычайнае пытанне».
  «Між іншым, я думаю, што гэта выдатна, што вы паведамілі хлопцам. У адваротным выпадку яны, напэўна, атрымалі б трохі свербу. Калі б вы былі на караблі, які раптам пачаў круціцца пасярод Ціхага акіяна, вы хацелі б ведаць, чаму, ці не так? Тым не менш, мне надакучыў Кейн. Ён вельмі хутка наладзіў сувязь з Маркам».
  «Гэта таксама не ненармальна. Чорт вазьмі, ён выстаўляе сябе забітым невінаватым, ці не так? Я сам пачуў, як я горка прагучаў, і быў рады змяніць тэму. «Ха, там сонца».
  Джордзі стрэліў у сонца і сказаў: «Ну, а цяпер паглядзім, дзе мы». Разам мы вярнуліся ў пакой для карт, дзе Джордзі вылічыў нашы пазіцыі і адзначыў іх. «Мы праплылі каля сямі міль. Такім чынам, на паўднёвы ўсход цячэнне складае крыху больш за палову вузла. Добра, цяпер, калі мы ведаем, дзе мы знаходзімся, мы можам зразумець, куды ісці».
  Аднаўляем пошукі. Джордзі мяняў гадзіннік на фок-мачце кожную гадзіну, таму што водбліск лёгка выклікаў праблемы з вачыма. Слязлівыя вочы ў адказны момант дазволілі нам праплыць міма мэты. Ён паставіў іншага чалавека наперадзе цырымоніі са строгімі ўказаннямі глядзець проста перад сабой; ён не хацеў, каб Мінерва знайшла нас, а не мы яе, бо гэта магло быць катастрафічным. Дзень не даў абсалютна нічога. У нас было некалькі хвалюючых момантаў, калі мы думалі, што бачым Мінерву, толькі каб выявіць, што гэта стайка гуллівых дэльфінаў - да вялікага задавальнення Клэр і іншых марыхуанаў. Але больш нічога. Развярнуліся і зноў падрыхтаваліся да начлегу.
  Наступны дзень амаль не адрозніваўся. На апошнім участку мы перасягнулі абедзве пазіцыі, пра якія паведамлялася раней. Мы не былі зусім упэўнены, таму што вецер павярнуў на поўнач і выклікаў няўстойлівую, неспакойную хвалю. У той вечар мы склікалі канферэнцыю ў карце.
  'Што думаеш?' - спытаў Кэмпбэл. Я ніколі раней не адчуваў, каб ён быў такім рэзкім і рэзкім.
  «Магчыма, мы прайшлі міма Мінервы за апошнія тры-чатыры гадзіны. Гэтыя белыя грэбні не зрабілі гэта лягчэй.
  Кэмпбэл стукнуў кулаком па стале. «Тады мы яшчэ раз разгледзім гэта. Не цалкам, толькі апошняя частка». Здавалася, што ён не цярпеў супярэчнасцей.
  Джордзі паглядзела на мяне. - Скажы мне, як толькі мы знойдзем Мінерву, што далей?
  «Ну, гэта ўжо іншае пытанне», — пачаў я, але потым зразумеў, што ён меў на ўвазе.
  «Цяпер мы можам быць у пяці мілях ад Мінервы. Вы сказалі, што ўмовы, якія стварылі вашыя фантастычныя клубні, былі мясцовымі. Наколькі мясцовыя?»
  «Я не даведаюся, пакуль не ўбачу. Гэта можа быць месца плошчай дзесяць квадратных міль, а можа быць месца плошчай пяцьдзесят тысяч».
  «Тады я думаю, вы павінны проста выкінуць свой кручок тут і паглядзець, што адбудзецца. Мы можам быць прама над вашым «мясцовым» месцам».
  Я адчуваў сябе дурнем. У сумесі напружанага чакання і нуды, якая панавала ў нашых пошуках апошнія два дні, я зусім забыўся, дзеля чаго мы прыйшлі. - Ты абсалютна маеш рацыю, Джордзі. Мы змарнавалі час, і гэта мая віна. Вядома, мы можам пачаць дноуглыбленне і тым часам сачыць за Мінервай».
  Пры маіх словах твары Кэмпбэла і Клэр прасвятлелі. Перспектыва заняцца чымсьці іншым, акрамя нетаропкага плавання, была па-чартоўску спакуслівай. Аднак я адразу ж задаўся пытаннем, колькі часу спатрэбіцца, каб іх новая цікавасць знікла. На самай справе я не чакаў, што знайду што-небудзь уражлівае. Я пачаў рыхтаваць лябёдку да выкарыстання. Мора было неспакойнае, поўнае белых шапак, і «Эсмеральда» злёгку калыхалася, калі драга вылятала за борт. Паколькі мы ўжо патрэніраваліся, усё прайшло гладка, хаця я адвёў Кэмпбэлаў у бок, каб папярэдзіць іх, каб яны не вельмі імкнуліся ісці ў нагу з прагрэсам; для астатніх гэта было не больш чым звычайнае расследаванне. Эхометр зафіксаваў глыбіню крыху менш за тысячу метраў.
  У той дзень мы капалі ў двух месцах, на наступны дзень — у пяці. Двойчы мы спынялі працу, таму што прыкладна ў сямі метрах пад вадой было заўважана нешта падобнае да каралавага берага, але ў абодвух выпадках гэта аказваліся велізарныя масы зялёных водарасцяў; велізарныя зграі рыб таксама прывялі да некалькіх ілжывых трывог. У мяне былі поўныя рукі ў лабараторыі, аналізуючы атрыманы матэрыял. Акрамя іншага матэрыялу, у ім таксама было шмат вулканічных парод, што мяне парадавала, бо пацвердзіла адну з маіх тэорый. Мы вырасцілі шмат клубняў, але вынік быў дрэнным і несуцяшальным для іншых. Не для мяне, бо я ўсё роўна нічога ад гэтага не чакаў.
  За сняданкам я адвёў Кэмпбэла ўбок і паказаў яму стос папер. "Гэта менавіта тое, што вы чакаеце ў гэтай галіне", сказаў я. «Шмат марганца, мала кобальту. Нават менш кобальту, чым звычайна, усяго нуль цэлая два працэнты».
  Джордзі сказаў: «Мы вялі дноуглыбленне толькі на захад ад таго месца, дзе, як нам здаецца, знаходзіцца Мінерва. Як наконт узору з усходняга боку?»
  Я пагадзіўся, і ён сказаў: «Выдатна, мы зробім гэта сёння».
  
  
  Не было сэнсу цалкам дэмантаваць лябёдку і праплываць гэтую кароткую адлегласць, таму мы праехалі некалькі міль адразу пасля сняданку. Мора зноў было цiхiм, чулiся толькi павольныя хвалi пасата, якiя палягчалi пошукi. Настала чарга вахты Іана Льюіса, і ён дазволіў мне на некаторы час узяць стырно. Я не быў дасведчаным мараком, але хацеў навучыцца як мага лепш, але ў ціхае надвор'е і пад пільным вокам Яна або Джордзі. Клэр падышла да мяне на хвілінку. «Якое жыццё, ці не так», - уздыхнула яна.
  «Сёння раніцай я паснедаў лятучай рыбай. Тафі захавала іх для мяне; Думаю, я яму падабаюся».
  «Твой бацька не бавіць час», — заўважыў я.
  «Ён так расчараваны. Але так адбываецца з кожным новым праектам. Пакуль справы ідуць добра, ніякае мора не будзе для яго занадта высокім, але калі ўсё пойдзе не так, ён цалкам падае. Лепшы спосаб атрымаць язву страўніка, я часам кажу яму.
  «Як і падагра, гэта хвароба багатага чалавека. Гэтыя веды падбадзёраць яго, — сказаў я. «Толькі...»
  Голас Дэні Уільямса прагрымеў з лука, пранізлівы ад хвалявання: «Налева! Налева! Порт!'
  Цяпер таксама крычаў нехта іншы.
  З усяе моцы я шпурнуў стырно ўлева. Адразу ж Эс- меральда небяспечная. Трымаючыся за штурвал, я бачыў на сонцы бліскучую белую масу вады. Затым, да майго велізарнага палягчэння, Лэн зноў апынуўся побач са мной, каб узяць штурвал. Я адпусціў і страціў раўнавагу, упаўшы на Клэр. Мяркуючы па крыках і тупату на палубе, увесь экіпаж хацеў на свае вочы ўбачыць, што адбываецца. Я хутка зірнуў на ультрагукавы датчык і ўбачыў, як святло, якое гучыць, завяршае поўны круг за адну неверагодную секунду. Здавалася, што мы вельмі хутка да нечага скаціліся.
  Лан паправіў «Эсмеральду» , пакуль белая маса пены не засталася ззаду нас. Потым ён выправіў курс, і я ўбачыў, што святло гэтак жа хутка круціцца ў іншым кірунку. Калі Ян заглушыў рухавік, я глыбока ўдыхнуў, каб супакоіцца. Джордзі прыбег па палубе.
  — Што гэта было, чорт вазьмі? — усклікнуў ён.
  «Здаецца, мы ледзь не ўпікнуліся аб рыф — здаецца, у нас атрымалася», — выдыхнуў я, усё яшчэ задыхаўшыся. Усе стаялі на карме, гледзячы на кіпячую ваду, але з нашай пазіцыі ўжо немагчыма было ўбачыць, што ўнізе. «Калі яны зноў не рыбы...»
  Лан сказаў: «Не, гэта быў рыф. Некалькі дэцыметраў над вадой. Ведаеце, ён падняўся даволі крута».
  Кэмпбэл падышоў з выглядам здзіўленым і нейкім апантаным. Відаць, ён спаў. 'Што?
  «Я думаю, што мы знайшлі Мінерву».
  Ён азірнуўся і ўбачыў тое, на што мы ўсе глядзелі.
  'Што? Гэта? - недаверліва спытаў ён.
  «Гэта ўсё?» - спытала Клэр. Некаторыя члены экіпажа, менш вопытныя маракі, выглядалі не менш здзіўленымі.
  «Чаго вы чакалі, статую Свабоды?» Я спытаў.
  – Дасталі, хлопцы, дасталі, што заўгодна! Джордзі адчуў радасць, а таксама адчуў палёгку, занепакоены сваім каштоўным караблём. Дэні Уільямс прыйшоў, каб пагладзіць нас усіх па спіне. «Добра, што ты трымаў вочы адкрытымі», — сказаў я яму, і ён выглядаў вельмі задаволеным.
  "Чорт вазьмі, я ніколі не быў так напалоханы", сказаў ён. «Гэта раптам з'явілася ніадкуль. Так бачыш, так не бачыш. Я сапраўды думаў, што лодка ўплыве прама ў яго. Трэба сказаць, што ты па-чартоўску хутка кіраваў стырном.
  Вакол гучаць ухвалы. Цяпер надышла мая чарга выглядаць задаволенай.
  Джордзі сказаў Лану: «Пакінь лодку тут». Б'юся аб заклад, калі мы пойдзем далей ад яго, мы ніколі не знойдзем яго зноў. Божа, як добра, што зараз амаль адліў, інакш яго нават не было б відаць. Гэта не больш за адзін метр над вадой».
  «Вакол шмат каралавых курганоў», — сказаў я, пацвярджаючы папярэджанне Джордзі. «Паміж гэтымі пагоркамі і рыфам вада вельмі глыбокая, а далей ёсць лагуна. Вось вы бачыце атол у развіцці».
  Я ўбачыў, што ўсе глядзяць на мяне, акрамя Лана і двух матросаў, якія стаялі на варце, таму вырашыў распавесці. «Гэтая скала не магла быць там доўга, інакш яна была б вышэй
  - востраў, іншымі словамі. Гэты карал толькі развіваецца».
  «Што вы маеце на ўвазе пад «толькі што»?» — падазрона спытаў Джордзі.
  «Апошнія пяць-дзесяць тысяч гадоў. Я бачу гэта лепш, калі пагляджу на гэта зблізку».
  «Я думаў, што вы скажаце гэта, але гэта будзе цяжка. Як вы думаеце, ці можам мы наблізіцца да гэтага?»
  Мы ўсе азірнуліся на Мінерву, калі гэта была Мінерва. — Не, — сказаў я нерашуча. – Не, напэўна, не.
  Кэмпбэл відавочна хацеў нешта спытаць у мяне, але не ва ўсіх. Кіўкі і жэсты рук паказвалі на тое, што яму тэрмінова патрэбна прыватная размова, таму я адарваўся ад усё яшчэ ўзбуджанай каманды і пайшоў за ім у каюту з Клэр.
  Кэмпбэл сказаў: «Прабачце, што парушаю навуковую плынь, але якое дачыненне ўсё гэта мае да гэтых канкрэцый марганца?» Як вы лічыце, у нас зараз больш шанцаў на поспех?»
  «У гэтым як раз праблема», — адказаў я абыякава. — Я таксама не ведаю. Большасць клубняў даволі старыя, але ў Марка яшчэ вельмі маладыя. У яго была тэорыя, якую я цяпер пачынаю разумець, што фарміраванне вузельчыкаў паскорылася вулканічным працэсам. Хаця тут, у Мінерве, адбываўся вулканічны працэс, на мой густ гэта было занадта даўно. Было дастаткова часу для павольнага фарміравання каралаў, і гэта не ўпісваецца ў тэорыю Марка».
  «Значыць, гэта яшчэ адна фальшывая трывога», — прабурчаў Кэмпбэл.
  «Магчыма, не. Можа я памыляюся. І мы можам даведацца, толькі паглыбіўшыся».
  III
  Такім чынам, мы пайшлі на дноуглыбленне.
  Як мага хутчэй Джордзі як мага больш старанна вызначыў месцазнаходжанне рыфа. «Цяпер я хачу запісаць гэта раз і назаўжды для нашчадкаў», — сказаў ён. «Мы плывем вакол яго асцярожна і не занадта блізка, уважліва сочачы за глыбінёй вады і наносячы на карту ўсё, што сустракаецца. А потым мы складаем план».
  Як толькі Джордзі дамогся свайго, мы маглі б пачаць. Джордзі наблізіў «Эсмеральду» да рыфа, наколькі адважыўся, і тады мы запусцілі земснарад. У думках я бачыў рэч, якая спускалася, як велізарны сталёвы павук на сваім тросе, уздоўж неверагодных скал Мінервы; далей, далей і далей у бязьмежныя глыбіні.
  Аперацыя нічога не дала; Ніякіх клубняў мы не паднялі. Аднак я не сумаваў. «Гэтага і варта было чакаць. Давайце паспрабуем яшчэ раз з іншага боку». Там таксама вынік быў нулявы.
  Я думаў, што на дне цалкам могуць быць канкрэцыі марганца, але яны сталі недаступнымі з-за ціску ўверх нашага цяпер звыклага рыфа. Цяпер мы ўсе называлі яго Мінервай, хаця мы з Джордзі разумелі, што гэта цалкам можа быць зусім іншы рыф; у рэшце рэшт, гэтым былі вядомыя гэтыя воды. Я вырашыў паспрабаваць крыху далей, далей ад каламутнай вады.
  На гэты раз мы сапраўды знайшлі клубні; Мы іх як мяхі бульбы паднялі. Я зноў меў поўныя рукі ў лабараторыі, хоць і з неабыякава малымі вынікамі. «Няма пра што пісаць», — сказаў я сваім гледачам. «Шмат марганца, не так шмат кобальту, як раней, і тут занадта глыбока, каб зрабіць гэта эканамічна мэтазгодным. Але я ўсё роўна хачу зрабіць гэта грунтоўна». І так дноуглыбленне працягвалася дзень за днём. Мы ўвесь час крыху мянялі сваю пазіцыю, заўсёды безвынікова.
  Аднойчы ўвечары мы з Джордзі сабраліся разам і вырашылі спыніць гэты дзень. Прайшло больш за два, амаль тры тыдні з таго часу, як мы пакінулі Панаму, і я вельмі хацеў прыбыць на Таіці да ўсходняга сонца. Джордзі не турбаваўся аб харчах, нават аб вадзе, яго дбайнае планаванне азначала, што мы можам пратрымацца ў моры шэсць тыдняў, калі спатрэбіцца, але ён адчуваў, што адсутнасць дзеянняў адаб'ецца на экіпажы, які ў рэшце рэшт быў заваблены сюды з дапамогай абяцаюць шмат дзеянняў і ажыятажу. Кэмпбэл адразу ж быў гатовы адмовіцца ад справы. На мацерыку ён быў бы больш настойлівы, але і тады ён не заўсёды быў там сам і выяўляў сябе толькі тады, калі справы сапраўды пачыналі даваць вынікі. І таму мы вырашылі пакласці канец дноуглыбленню і на наступную раніцу адплылі на Таіці. Астатнія нашу пастанову сустрэлі ўхвальна. Ажыятаж ад пошуку рыфа ўжо ўлегся. Кэмпбэл пачуў гэта з сур'ёзным тварам, павярнуўся і, апусціўшы плечы, пайшоў да лесвіцы каюты. Упершыню я зразумеў, што Кэмпбэл ужо не малады чалавек.
  "Яму вельмі цяжка з гэтым", - сказаў я.
  - Хм, - адказала Джордзі. «Што нам рабіць цяпер — пасля Папээтэ?»
  «Я думаў пра гэта. Калі б у нас не было гэтага праклятага дзённіка, я б нават не падумаў шукаць кобальтавыя вузельчыкі ў Мінервы, але мы проста не можам ігнараваць каракулі Марка.
  «Мы нават не ўпэўнены, што гэта была Мінерва. Вы лічыце, што ён быў на няправільным шляху?»
  «Я ўвогуле не ведаю, па якой трасе ён быў, вось гэта раздражняе. Я толькі бегла прагледзеў гэтыя яго нататкі, перш чым іх скралі, і за гэты кароткі час я не мог скласці пра іх дакладнае ўяўленне. Але адна рэч працягвала ўсплываць, і гэта тое, што гэта было звязана з вулканізмам».
  "Ты ўжо казаў гэта раней, так", - сказаў Джордзі. «Ці можаце вы растлумачыць гэта звычайнаму непрафесіяналу?»
  «Я думаю, што мне варта прачытаць яшчэ адну лекцыю, але з Кэмпбэлам і Клэр. Прынамсі, тады яны трохі адцягнуцца. Прыбярыце вас трох з вас сюды пасля абеду і выстаўце чалавека на варту, каб не дапусціць небяспекі Кейна. Усе чакаюць сур'ёзных кансультацый».
  І вось у той вечар я стаяў перад сваім класам з трох чалавек з геафізічнай картай дна акіяна, разгорнутай на стале з картамі.
  «Вы аднойчы спыталі мяне, адкуль бярэцца марганец, і я сказаў: з рэк, скал і праз вулканізм. Пра апошняе я думаў. Але спачатку вось што: Ціхі акіян перапоўнены канкрэцыямі марганца, а Атлантычны - не. Чаму гэта?'
  Трохі па-настаўніцку, уцягваючы клас у адказы на пытанні, але гэта заўсёды працуе. "Вы думаеце, што гэта было звязана з адкладаннем", - сказаў Джордзі.
  'Гэта стандартны адказ. Гэта не зусім няправільна, таму што пры высокай хуткасці ападкаў рост клубняў спыняецца - яны пакрываюцца і больш не кантактуюць з марской вадой, калоіднай асяроддзем. Хуткасць адкладвання ў Атлантычным акіяне даволі высокая з-за Амазонкі і Місісіпі, але я не думаю, што гэта ўсё тлумачыць. Я хачу табе сёе-тое паказаць».
  Мы ўглядаліся ў карту.
  «Пра Ціхі акіян ясна адно: вакол яго вогненнае кольца».
  Мой аловак правёў лінію ад Паўднёвай Амерыкі. «Анды — гэта вулканічны горны масіў, як і Скалістыя горы». Мой аловак затрымаўся над заходнім узбярэжжам Амерыкі. «Гэта разлом Сан-Андрэас, які стаў прычынай Вялікага землятрусу ў Сан-Францыска ў 1908 годзе». Мая рука правяла шырокую дугу над паўночнай часткай Ціхага акіяна. «Тут, на Алеуцкіх астравах, ёсць дзеючыя вулканы, якія распаўсюдзіліся па ўсёй Японіі. Новая Гвінея даволі вулканічная, як і астравы вакол яе; гэта Рабаул, горад сярод шасці кратэраў - кожны актыўны. Раней іх было пяць, але ў 1937 годзе ўсё пайшло не так добра, і за 24 гадзіны востраў Вулкан ператварыўся ў сапраўдную гару. Загінула трыста чалавек».
  Я апусціў руку на поўдзень. 'Новая Зеландыя: вулканы, гейзеры, гарачыя крыніцы - тыповы вулканізм. Яшчэ далей на Паўднёвым полюсе знаходзяцца два вулканы Эрэбус і Гара Тэрор. І на гэтым круг майго палёту над Ціхім акіянам завершаны».
  Я перасунуў аловак на ўсход. «Атлантычны акіян даволі спакойны, кажучы вулканічна, за выключэннем каля Ісландыі. Потым у нас адбылося велізарнае вывяржэнне Пелі, больш у Карыбскім моры, але, як вы бачыце, за межамі Ціхаакіянскага круга - гэтак жа, як Кракатау, каля Явы. Адзінае месца, дзе вы знойдзеце значную колькасць клубняў, - гэта плато Блэйк. Цікава тое, што плато ляжыць дакладна ўздоўж плыні з Карыбскага мора, пра якую я толькі што згадваў
  *сказаў, што вулканічны.'
  Джордзі выпрастаў спіну.
  «Тады ў вас па-чартоўску шырокі выбар».
  «Гэта сапраўды праблема. Больш за тое, на дне акіяна ёсць разнастайныя расколіны, пра якія мы яшчэ нічога не ведаем - на самай справе мы зараз знаходзімся непасрэдна над імі. Тым не менш, я ведаю, што багатая кобальтам вобласць існуе, і я магу паспрачацца са сваёй рэпутацыяй, што мы знойдзем яе ў вулканічным асяроддзі».
  Кэмпбэл сказаў: «Наколькі я разумею, гэтыя ціхаакіянскія канкрэцыі, найбольш распаўсюджаныя, раслі вельмі павольна на працягу мільёнаў гадоў у выніку вулканічнага працэсу яшчэ больш таму. І цяпер вы думаеце, што ў некаторых месцах гэтыя вузельчыкі растуць хутчэй з-за іншага і больш нядаўняга вулканічнага працэсу».
  'Сапраўды. І яны ўтрымліваюць высокае ўтрыманне кобальту і нікеля з-за іх хуткага росту. Гэтыя металы інкапсулююцца, перш чым яны рассейваюцца ў водах Ціхага акіяна».
  «Хм. Але тады мы яшчэ не ведаем, дзе шукаць».
  «Я хачу застацца ў заходняй частцы Ціхага акіяна», — рашуча сказаў я.
  «Там шмат добра вядомых расколін на марскім дне, і нам лепш проста плаваць тут, чым марнаваць час». Вядома, у мяне былі іншыя прычыны. Я хацеў даведацца, як мой брат сустрэў канец, але я добра ведаў, што Кэмпбэл меў выключна эканамічныя матывы. Магчыма, у яго былі і асабістыя прычыны, але яны не былі вырашальнымі.
  Нам было над чым падумаць; Паступова ўсе чацвёра змоўклі. Нарэшце Джордзі прыняў рашэнне: «Добра, мы паедзем у Папеэтэ, а потым паглядзім, што будзе па дарозе».
  IV
  Мы адправіліся на Таіці, спачатку на поўдзень, вакол астравоў Туамотоэ, потым па прамым курсе. Джордзі палічылі за лепшае не плыць паміж астравамі, таму што ім не падабалася іх імя Джордзі . прыгожыя астравы, нездарма: велізарная плошча каралавых атолаў і вострых як брытва рыфаў, не ўсе з якіх яшчэ былі нанесены на карту.
  Я падлічыў, што мы прыбудзем у Папеэтэ прыкладна ў той самы час, што і East Sun , калі б ён выконваў расклад. Спадзяюся, мы прыбылі першымі, таму што я не хацеў, каб Пола была там адна, і я абяцаў ёй абарону. Кэмпбэл ажывіўся і акрыяў ад старой сварлівай бурклівасці, якую я ведаў, як заўсёды змякчанай Клэр. Мы зноў спакойна абмеркавалі розныя варыянты, і я паспрабаваў пераканаць яго, што я сапраўды не ўцягваў яго ў нейкі дзікі план. Але на самой справе мне было вельмі мала за што трымацца, і гэта мяне вельмі турбавала. Клэр перагледзела дзённік Марка ў надзеі разгадаць яшчэ некалькі таямніц. Насамрэч, я спадзяваўся, што не; у нас ужо было дастаткова шуму наконт Récife de Minerve . Яна схавала транскрыпцыю і фотакопіі малюнкаў, але спачатку перапісала іх у свой сшытак і час ад часу праглядала яго.
  Гэта было прыемнае падарожжа, але не такое вясёлае, як першая частка нашага падарожжа з Панамы. Нягледзячы на наша аднагалоснае рашэнне пачаць зноў з іншага месца, настрой быў крыху прыгнечаны. Мы таксама даволі доўга былі на моры і зноў прагнулі цвёрдай глебы пад нагамі.
  Такім чынам, усе ўздыхнулі з палёгкай, калі Джордзі прыйшоў паведаміць, што Таіці будзе ў поле зроку ў любы момант. Мы сядзелі на палубе, абедалі і нетаропка балбаталі. Клэр сядзела адна, усё яшчэ ўглядаючыся ў гэтыя праклятыя малюнкі.
  «Краіна! Наперад!» - зароў Тафі Морган. Мы ўсе падняліся на ногі, каб упершыню паглядзець на Таіці. Гэта была несуцяшальная маленькая кропка на гарызонце, і прайшло шмат часу, перш чым мы змаглі яе выразна ўбачыць. Мы якраз стаялі ля парэнчаў і віншавалі Джордзі з яго рулявым майстэрствам, калі Кейн падышоў да Клэр.
  «Вы прапусцілі гэта, міс Кэмпбэл. Будзьце асцярожныя, каб не зляцела за борт».
  У выцягнутай руцэ ён трымаў адкрыты нататнік Клэр з выявамі Марка. Мы маўчалі, гледзячы на гэта.
  «Дзякуй, містэр Кейн, — прахалодна сказала Клэр.
  – Я не ведаў, што ты ўмееш маляваць.
  «Ой, я проста важдаюся».
  Ухмыляючыся, Кейн пачаў гартаць старонкі. "Здаецца, так", - сказаў ён.
  «Я думаю, што гэта добрая карова, але гэтая птушка ні на што не падобная».
  Клэр скрывіла ўсмешку на вуснах, узяўшы сшытак. "Так, я ніколі не буду вельмі добрай", - сказала яна.
  Джордзі сцісла крыкнуў: «Кэйн, ты ўжо раскалоў новы флагшток?»
  «Проста хацеў, шкіпер». Калі Кейн адыходзіў, я ўздыхнуў з палёгкай. Клэр прашаптала: «Божа, я такая дурніца».
  Кэмпбэл паглядзеў услед Кейну і, упэўніўшыся, што яго больш ніхто не чуе, сказаў: «Клэр, гэта было чортава глупства з твайго боку».
  — Я і сам гэта ведаю.
  — Не думаю, што гэта такая бяда, — спакойна сказаў я. «Гэта не сапраўдны дзённік; ён не бачыў почырку Марка. І, наколькі нам вядома, Кейн паняцця не мае, што дзённік існуе».
  "Хтосьці іншы можа", адказала Клэр. «Што Рамірэс нават паслаў людзей скрасці чамадан Марка; магчыма, ён ведаў пра гэта».
  «Калі Кейн знаходзіцца ніжэй у іерархіі, ён нічога пра гэта не ведае. Я не думаю, што гэта зусім важна, што ён гэта бачыў. Не думай больш пра гэта».
  Клэр зноў паглядзела на малюнкі, і раптам яе хмурынку змяніла шырокая ўсмешка. «Цяпер, калі ён паказаў мне на гэтую карову, я думаю, што я расшыфраваў адзін з жудасных каламбураў Марка. Але не захапляйцеся адразу. Гэта толькі здагадка».
  Яна паказала на карову і пляскаты паўкруг. «Я дзесьці чытаў, што астравы Туамотоэ таксама называюць Нізкімі астравамі. Вось тая плоская рэч, нізкі востраў у моры. Побач стаіць АБО, а потым тая карова. Гэта два малюнкі для аднаго і таго ж месца: астравоў Туамотоэ».
  'Але як?' - раздражнёна спытаў Кэмпбэл.
  «Каровы мычаюць, або ціха па-англійску». Яна пырснула смехам. Я таксама засмяяўся, і нават яе бацька не змог стрымаць усмешкі. Калі Клэр мела рацыю, гэта быў добры жарт. Больш ніхто з нас не думаў пра інцыдэнт з Кейнам.
  Калі «Эсмеральда» набліжалася да Таіці, мора саступіла месца туманна-зялёным гарам, і тады мы ўбачылі белы пеністы прыбой, калі плылі паралельна ўзбярэжжу. Адзінае, пра што мы думалі, гэта пра ледзяное піва і цьвёрдую глебу пад нагамі.
  Папеэте, жамчужына Ціхага акіяна, - гэта прыязны горад з усімі вядомымі будынкамі, банкамі, бальніцай, крамамі і г.д., але на самой справе гэта не што іншае, як набор цынкавых хацін, перакрыжаваных на трапічным востраве . Але вакол ёсць і застаецца прыгожым. Па прыбыцці мы змаглі прышвартавацца прама на галоўнай вуліцы; не так шмат партоў, дзе можна гэта зрабіць. Гледзячы на гавань, вы можаце ўбачыць востраў Мурэа ў дзевяці мілях ад вас, вулкан, які выбухнуў у далёкім мінулым, пакідаючы пасля сябе скалы і вяршыні самых гратэскных формаў тут і там, адно з найпрыгажэйшых відовішчаў у свеце, і гэта павінна быць, каб у нейкай ступені кампенсаваць нязручнасці Папеэтэ. Я азірнуўся ў пошуках усходняга сонца , але нічога не ўбачыў, таму выкінуў гэта з розуму і падрыхтаваўся праходзіць мытню. Кэмпбэл нерваваўся; відаць, яму вельмі хацелася выбрацца на сушу, каб паглядзець, ці няма чаго для яго на пошце. Ён занадта не ведаў аб прагрэсе Суарэс-Навара, каб яму падабалася. Я сам не быў узорам цярпення. Мне патрэбна была розная інфармацыя, і я таксама хацеў даведацца, ці магу я пагаварыць з губернатарам. Я аддаю перавагу працаваць зверху ўніз, а не наадварот.
  Нарэшце прыбыў мытнік, хутка агледзеў наш багаж і амаль адразу высадзіўся, праклаўшы нам шлях. Я спытаўся ў яго, калі прыйдзе ўсходняе сонца . Яго адказ быў адным з тых цудаў, на якія можна толькі спадзявацца.
  — Гэты круізны карабель, мсье? Прыйдзе ў любы час, я чуў па радыё. Ён прыбывае заўтра».
  Перш чым усе высадзіліся, я на імгненне падышоў да Джордзі.
  «Хто ў вас самыя жорсткія хлопцы?»
  «Лэн Льюіс перш за ўсё», — імгненна адказаў ён. "І тады гэта кіданне манеты паміж Тафі і Джымам Тэйларам".
  «Мне патрэбны чалавек з моцнымі кулакамі».
  *'Тады вам трэба ўзяць Джыма. Taffy - наш цягач нажоў. Каго трэба рэдагаваць?'
  «Пола Нэльсан заўтра прыбывае ў « Істэрн Сон» . Гэта не вельмі карыснае для яе месца. Калі яна прыедзе, я хацеў бы, каб вы яе забралі, бо яна вас ведае ў твар. Тады вы павінны ўзяць астатніх і прывесці яе сюды - і цэлай. Той, хто паспрабуе зрабіць з ёй што-небудзь, атрымае ўвесь цяжар».
  Джордзі моўчкі слухаў, а потым кіўнуў. Я ведаў, што Пола была ў яго добрых руках.
  «Прыемна. Тады я пакіну цябе сам-насам з тваімі сумнеўнымі справамі, Джордзі. Нам трэба хутка перазарадзіцца, каб мы маглі сысці ў любы час, таму заклікайце экіпаж заставацца побач. Той, хто выпадкова трапляе ў турму, там і застаецца. Я пайду паглядзець, ці змагу я дабіцца губернатара».
  На пошце была куча пошты для Кэмпбэла. Ён вярнуўся раней, чым я сышоў на бераг і знік у баку з Клэр і пачкам паперы. Я сапраўды спадзяваўся, што ён дасць ёй трохі свабоды, і думаў, што магу запрасіць яе на вячэру ў той вечар. Гэта ўжо было прыемнай перспектывай мець магчымасць спакойна паесці ў адзіноце, але з Клэр гэта было яшчэ больш прыемна. Я ўзяў са сваёй каюты сумку з рэчамі і накіраваўся да ўрадавага будынка, які пазней аказаўся крыху занядбаным віктарыянскім будынкам, акружаным вялікім паркам. Як я і чакаў, спачатку мне прыйшлося змагацца з полчышчамі клеркаў, сакратароў і таму падобнага, але я стаяў на сваім, і ў рэшце рэшт мяне прывялі ў пакой чакання для гутаркі з губернатарам. Ім аказаўся высокі, схуднелы мужчына з тонкімі, як аловак, вусамі. Ён сядзеў за вялізным сталом, заваленым стосамі папер. Ён не ўстаў, а працягнуў мне руку праз стол.
  «Месье Трэвельян, што я магу для вас зрабіць? Сядайце».
  «Дзякуй, што знайшлі час для мяне, месье... э-э...»
  «Мяне завуць Макдональд», — сказаў ён, на маё здзіўленне, і злёгку ўсміхнуўся.
  «Заўсёды тое ж самае з вамі, ангельцам — вы не можаце зразумець, як я атрымаў шатландскае імя, — але вы павінны памятаць, што адзін з маршалаў Напалеона быў Макдональдам».
  Я палічыў, што гэта можа быць адным з яго стандартных адкрыццяў для размоў з брытанскімі гасцямі, таму я ветліва сказаў: "Вы адтуль?"
  — Так думаў мой бацька, але пасля марных паўстанняў у васемнаццатым стагоддзі многія шатландцы ўжо пасяліліся ў Францыі. Я не адчуваю сябе нашчадкам французскага маршала». Яго тон стаў дзелавым. - Чым я магу вам дапамагчы, месье Трэвельян? Яго англійская мова была бездакорнай, амаль без акцэнту. Я сказаў: «Каля года таму мой брат памёр на астравах Туамотоэ, на адным з меншых атолаў, пры даволі загадкавых абставінах, я думаю».
  Макдональд нахмурыўся. – Таямнічы, што ты маеш на ўвазе?
  — Вам што-небудзь пра гэта вядома?
  — Баюся, я нічога не магу сказаць вам пра смерць вашага брата. Па-першае, я тут не вельмі даўно, і толькі ў якасці намесніка губернатара; сапраўдны губернатар Французскай Акіяніі ў водпуску. Больш за тое, немагчыма ўспомніць акалічнасці кожнай гібелі, кожнага здарэння ў гэтай вялізнай мясцовасці».
  Асабіста я не назваў бы смерць майго брата, магчыма, забойства майго брата, як здарэнне, але, несумненна, губернатар думаў інакш. Мне ўдалося выказаць сваё расчараванне, не робячы сваю прысутнасць зусім непатрэбнай, чаго ён хацеў бы. З ледзь прыкметным нецярпеннем ён адкінуўся на спінку, каб выслухаць маю гісторыю.
  "У нас будзе файл на гэта", - сказаў ён, калі я скончыў і ўзяў трубку. Пакуль ён размаўляў па тэлефоне, я дастаў сваю папку і пачаў упарадкоўваць розныя паперы. Макдональд паклаў слухаўку. — Вы казалі пра загадкавыя абставіны, месье Трэвельян?
  «Марк — мой брат — загінуў на атоле, імя я не ведаю. Яго лячыў доктар Схаутэн, які жыве на Танакабое».
  Макдональд скрывіў вусны. — Вы сказалі, доктар Схаутэн?
  'Так. Гэта копія пасведчання аб смерці». Я прасунуў фотакопію па стале.
  «Гэта выглядае нармальна».
  "Так, ён запоўнены ідэальна", сказаў я рэзка. «Напісана, што мой брат памёр ад перытаніту пасля вострага апендыцыту».
  •Макдональд кіўнуў. Я збіраўся працягваць, але якраз у гэты момант увайшоў клерк і паклаў папку на стол Макдональда. Губернатар пачаў яе гартаць, спыніўся, задуменна зірнуўшы на мяне, і працягнуў чытаць.
  Нарэшце ён сказаў: «Я бачу, што Міністэрства замежных спраў Вялікабрытаніі зрабіла запыт па гэтай справе. Гэта ліст і гэта адказ губернатара».
  "У мяне ёсць копія гэтага", - сказаў я.
  Ён зноў прагледзеў паперы. — Мне здаецца, што ўсё добра, месье Трэвельян.
  Я сунуў па стале яшчэ адну фотакопію. «Гэта пацверджаная копія заявы ангельскага доктара аб тым, што некалькі гадоў таму ён хірургічным шляхам выдаліў апендыкс майму брату».
  Спачатку мае словы не дайшлі да яго, але потым Макдональд сеў, нібы я ўдарыў яго гарпуном, і хутка схапіў фотакопію. Прачытаўшы некалькі разоў, ён паглядзеў на мяне. «Тады здаецца, што Схоутэн зрабіў памылку», - павольна сказаў ён.
  «Сапраўды», — адказаў я. — Што вы пра яго ведаеце?
  Макдональд развёў пальцамі па стале. «Я ніколі не сустракаўся з ім. Ён ніколі не прыязджае на Таіці, вы разумееце. Ён родам з Нідэрландаў і жыве на астравах Туамотоэ, дзе мае сваю практыку, каля дваццаці гадоў».
  Аднак я не прамінуў яго іранічны погляд і зразумеў, што ён ведае больш, чым гаворыць.
  «З ім нешта не так, ці не так? Ці не алкаголік?»
  «Ён п'е, але п'юць усе. Я сам люблю добрую чарку, — унікліва адказаў Макдональд.
  «Ён добры доктар?»
  – Я ніколі не меў на яго прэтэнзій.
  Я думаў пра Схаутэна, на яго аддаленым востраве, далёка ад адміністрацыйнага цэнтра ў Папеэтэ. Скаргі на яго, несумненна, памерлі б ціхай смерцю падчас іх доўгага падарожжа туды, асабліва калі яго кліентура складалася толькі з астраўлян. Я спытаў: «Доктар Схаутэн сам прыязджаў у Папеэтэ, каб паведаміць аб смерці майго брата?»
  Макдональд прагледзеў сваю папку. «Не, не гэта. Ён дачакаўся, пакуль адтуль сюды накіруецца карабель, і адправіў ліст з дакументамі аб смерці. Ён не хацеў так доўга падводзіць сваю бальніцу з-за адной смерці - памятаеце, у яго ёсць іншыя пацыенты».
  «Тады ніхто не бачыў майго брата, акрамя Схаутэна і двух мужчын, якія яго знайшлі», — адзначыў я. «І ніхто не распытваў, ніхто не задаваў пытанняў Кейну, Хэдлі або Схаутэну?»
  — Вы не так, месье Трэвельян. Мы тут не ў цэнтры цывілізаванага свету. Астравы Туамотоэ знаходзяцца за сотні кіламетраў, і ў нас толькі абмежаваны адміністрацыйны апарат. Запэўніваю вас, справа расследавана. Вер мне.'
  Ён нахіліўся да мяне і холадна спытаў: «Ці вядома вам, што ваш брат падазраваўся ў забойстве ў момант смерці і ўцякаў?»
  «Я сапраўды чуў гэтую недарэчную гісторыю, так. Гэта, відаць, прыдалося тваім кучарам так закрыць справу».
  Яму не спадабаўся мой адказ; — раздражнёна ўспыхнулі вочы.
  — Тут, у Французскай Акіяніі, у нас дзіўная праблема, месье Трэвельян. Астравы маюць зайздросную рэпутацыю раю на зямлі. У выніку людзі з усіх бакоў едуць сюды ў надзеі жыць у раі. Яны думаюць, што ім дастаткова садавіны і саламянай хаціны. Але яны памыляюцца. Кошт жыцця тут такі ж высокі, як і ў цывілізаваным свеце. Сюды прыязджаюць часта непрыстасаваныя людзі, няўдачнікі з вялікага горада. Большасць сыходзіць, калі заўважае, што гэта не такі рай, як яны думалі. Іншыя застаюцца тут, каб прычыняць нам непрыемнасці. Мы, улада, не для выгоды гэтых падонкаў, а для таго, каб гарантаваць узровень жыцця ўласнага народа. І калі памрэ невядомы белы чалавек, які ўжо быў у кантакце з паліцыяй, мы не падымаем з гэтай нагоды лішняга шуму».
  Ён пастукаў па файле. «Асабліва, калі ў нас ёсць сапраўдныя дакументы аб смерці, калі ён удзельнічаў у забойстве, і асабліва калі ён памёр, уцякаючы ад паліцыі Таіці на нейкім атоле за сотні міль ад нас».
  Я з цяжкасцю кантраляваў сябе. «Я ўсё гэта разумею, але вы не жадаеце зараз аднавіць расследаванне?» Калі вы прачытаеце гэта, вы ўбачыце, што мой брат быў навуковым даследчыкам, а не пляжнікам. І вы таксама павінны прызнаць, што з дакументамі аб смерці нешта не так».
  Макдональд схапіў запіску доктара. «Сапраўды, чалавек не можа хварэць апендыцытам больш за адзін раз». Ён нешта накрэмзаў у нататніку. «Я загадаю афіцэру асабіста апытаць гэтага чалавека, а не інфармаваць мясцовыя ўлады. Гэта адбудзецца, як толькі адзін з маіх людзей адправіцца на астравы Туамотоэ».
  Ён сядзеў, чакаючы маіх выразаў падзякі.
  — А калі гэта? Я спытаў.
  – Прыкладна праз тры месяцы.
  «Тры месяцы!»
  «Ваш брат памёр і пахаваны, містэр Трэвельян. Я ніяк не магу зрабіць яго жывым. Да таго ж у нас тут на руках дастаткова; мой раён займае больш за паўтара мільёна квадратных кіламетраў. Вы павінны разумець, што мы не можам закрыць усё, каб...
  «Я зусім не пра гэта пытаюся. Я толькі прашу, каб вы расследавалі смерць майго брата!
  "Такое, вядома, здараецца", - катэгарычна адказаў ён. «І ў выніку доктар проста памыліўся. Магчыма, ён пераблытаў двух пацыентаў. Гэта адбываецца ўвесь час, і мы не павінны звальняць яго за адну памылку, ці не так? Нам патрэбна тэрміновая медыцынская дапамога на гэтых астравах, месье Трэвельян.
  Я паглядзеў Макдональду проста ў твар і зразумеў, што размаўляю са сцяной. Першыя тры месяцы нічога не адбывалася б, а потым усё, несумненна, замялося б. Я даў губернатару запіску з адрасам майго адваката.
  «Я быў бы ўдзячны пачуць вынікі вашага расследавання. ВЫ
  Вы можаце адправіць яго на гэты адрас.'
  — Я буду трымаць вас у курсе, месье Трэвельян. Я перакананы, што гэтае пытанне можна вырашыць вельмі проста». Ён устаў, відавочны знак таго, што я павінен падняцца. Я пайшоў проста да брытанскага консула, але нікуды не змог дабрацца. Ён быў надзвычай ветлівым і прыгожым, адзначыў, што Макдональд меў рацыю і што мне сапраўды трэба быць цярплівым. — Яны даведаюцца, містэр Трэвельян. Калі стары Схаутэн зрабіў нешта не так, усё выправіцца».
  Гучаў ён не вельмі пераканаўча.
  Я спытаў: «Што гэта за чалавек, той Схоутэн?» Мяркую, вы яго ведаеце».
  Консул паціснуў плячыма. «Вядомы трапічны тып. Жыве там шмат гадоў. І ён таксама зрабіў шмат добрай працы».
  — Але не нядаўна?
  — Ну, ён таксама старэе і...
  — П’е, — груба закончыў я яго фразу.
  Консул рэзка паглядзеў на мяне. «Сцеражыся, каб не асудзіць яго заўчасна. Ён страціў усю сваю сям'ю, калі японцы ўварваліся ў Новую Гвінею».
  Я з горыччу адказаў: «Гэта дае яму права забіваць сваіх пацыентаў?»
  Разумнага адказу на гэта не было. Я затармазіў і вырашыў памяняць падыход.
  «Ці гаворыць вам што-небудзь імя Джым Хэдлі?»
  — Даволі вялікі аўстраліец?
  «Дакладна».
  — Я не ведаю яго асабіста, — сказаў консул, — але аднойчы бачыў яго. Ён мае даволі рэпутацыю непрыемнасці. Не той чалавек, з якім трэба спрачацца. Ваш брат арандаваў сваю шхуну некаторы час таму.
  — Няўжо ён такі сыры хлопец?
  Ён зрабіў паўзу. «Цалкам так. Не той, хто выбівае нашы дзверы. Асабіста я б ніколі яго не рэкамендаваў».
  — А нейкі Кейн?
  «Гэта другі аўстраліец? Яго партнёр, я лічу. Я бачыў яго ў кампаніі Хэдлі, але ніколі не размаўляў з ім асабіста».
  «Скажы шчыра: ты лічыш, што ўлады вераць гэтай справе?»
  Ён уздыхнуў. — Я не буду змяншаць словы, Трэвельян. На момант смерці ваш брат быў уцекачом. Яго падазравалі ў забойстве». Я хацеў яго перапыніць, але ён жэстам прымусіў мяне замаўчаць. «Не, не кажыце, што гэта мае сэнс. Амаль ва ўсіх забойцаў ёсць такія браты, як ты, якія адмаўляюцца верыць у што-небудзь злое са сваёй сям'і, асабліва калі чуюць пра гэта ўпершыню».
  Гэта было не тое, што я хацеў сказаць, але ўсё роўна трымаў язык за зубамі.
  «Пасля яго смерці разам з дакументамі, падпісанымі кваліфікаваным доктарам, паліцыя спыніла расследаванне, што, на мой погляд, цалкам зразумела. На дадзены момант у праўлення ёсць чым займацца, і, акрамя таго, не было прычын не падазраваць вашага брата. Але рана ці позна яны адновяць расследаванне на падставе вашых новых дадзеных».
  «Калі кожны след будзе дастаткова сцёрты».
  "Я разумею, што вы маеце на ўвазе", сказаў ён. «Але я не думаю, што магу што-небудзь змяніць. Я паспрабую для вас».
  І мне проста трэба было гэтым задаволіцца.
  Калі я вярнуўся ў Эсмеральду, я адчуў сябе цалкам прыгнечаным. Напэўна, я чакаў, што маё паведамленне стане выбухам бомбы, але замест гэтага мяне практычна адправілі. Клэр, якая сядзела на палубе і ўбачыла, як я падыходжу, весела ўскрыкнула: «Тут прыгожа, ці не так?»
  «Ад гэтага мяне хочацца ванітаваць», — кісла адказаў я.
  «Чаму ты злуешся? Вы выглядаеце так, як быццам увесь востраў можа патануць у акіяне, як вам усё роўна».
  «О, гэтыя праклятыя каланіяльныя французы таксама. Справядлівасць ідзе сваім ходам, але з хуткасцю слімака. І брытанцы з такой жа тканіны».
  «З губернатарам нічога не атрымалася?»
  «Ой, яны адновяць расследаванне праз тры месяцы - праз тры гады. Яны не жадаюць страціць свайго фантастычнага доктара Схаутэна. калі*
  Калі ён сапраўды злучыць кропкі, ён павінен арыштаваць лекара за падробку, а ён гэтага не хоча. Такім чынам, ён хаваецца, хавае ўсё, спадзеючыся, што гэта будзе забыта. У яго ёсць куды больш важныя справы, чым знайсці забойцу Марка».
  Пад яе спагадлівы адказ я зноў трохі расслабіўся. Праз некаторы час я нават адчуў сябе дастаткова бадзёрым, каб запрасіць яе на вячэру, і, да майго задавальнення, яна сказала "так". Крыху пазней я пайшоў шукаць Джордзі, якога знайшоў у машынным аддзяленні з адным з матросаў. Усе астатнія сышлі на бераг. Я адвёў Джордзі ў бок і расказаў яму, як усё прайшло. Калі ён выціраў алей з рук, ён сказаў: «Тады яны паставілі табе мат».
  «Здаецца, так, што тычыцца дапамогі з боку ўладаў».
  «Тады прыйшоў час аказаць ціск на Кэмпбэла. Калі вы хочаце знайсці Схаутэна, вам сапраўды патрэбна яго дапамога. Шкада, што вы не можаце расшыфраваць любы з гэтых малюнкаў як Танакабо; а можа, вы прыдумаеце нейкую добрую навуковую лухту, каб завабіць яго туды».
  «Ці куды заўгодна», — змрочна адказаў я. 'Я паспрабую.'
  Астатнюю частку дня я прагуляўся па вуліцах Папээтэ і выбіраў рэстаран. У той вечар мы з Клэр пайшлі весела правесці вечар, пазбягаючы ўсіх кранальных тэм і лепш пазнаючы адзін аднаго праз размовы. Кэмпбэл зняў пакой у гатэлі для сябе і Клэр. Я адхіліў яго прапанову зрабіць тое ж самае, таму ў канцы нашай ночы я адвёз Клэр у яе часовы дом, а сам вярнуўся ў лодку, стомлены, але ўсё яшчэ даволі бадзёры.
  На наступную раніцу я ўбачыў прышвартаванае Усходняе Сонца . Джордзі сышоў на бераг з Янам і Джымам, і я падняўся на палубу, дзе я толькі што ўбачыў Дэні Уільямса, які падняўся на борт.
  "Прывітанне, Майк", - сказаў ён. «Толькі што вярнуўся з гульні ў дэтэктыва».
  «Пра што ты кажаш?»
  «Шкіпер сказаў, што мы павінны сачыць за Кейнам з некалькімі хлопцамі. Учора ён пайшоў на пошту, а потым правёў цэлы дзень у пабе, у бары Куін. Сёння за ім гоніцца Нік, і я паслаў Біла да Куіна сачыць за сітуацыяй. Мы думаем, што ў яго там спатканне. Учора пра некага там пытаўся».
  "Добрая праца", сказаў я. «Але чаму вы не пайшлі туды самі?
  Вам надакучыла гуляць у паліцэйскага?
  «Я думаў, што мне трэба трымацца далей. Я ўвесь час ганяўся за ім у Панаме і баяўся, што ён пра гэта даведаецца».
  Я задаволена кіўнуў. Прынамсі, Дэні выкарыстаў свой мозг. Праз некалькі імгненняў Кэмпбэл і Клэр выйшлі на палубу, відавочна адпачылыя і поўныя энергіі. Я вырашыў, што гэта ідэальны час, каб заняцца Кэмпбэлам. Аднак ён мяне ўжо апярэдзіў.
  «Клэр сказала мне, што ты хочаш пайсці ў той Схаутэн».
  Я паглядзеў на Клэр на імгненне. Я ёй гэтага зусім не казаў, але, відаць, яна ўгадала мае думкі, і гэта мяне здзівіла. Я сказаў: "Я думаў, што гэта добрая ідэя".
  Кэмпбэл нахмурыўся. «Я цяпер не ведаю».
  Ён выкапаў з кішэні ліст. «Суарэс-Навара зноў на шляху ў бок Рабаула. Яны хутка павінны быць там».
  — Ты ведаеш, ці ўжо капаюць?
  Ён паківаў галавой. «Тут пра гэта не гаворыцца, але мой інфарматар не можа ведаць пра гэта, пакуль не паглядзіць».
  "Хочаце, каб за караблём сачылі?"
  Кэмпбэл зноў раздражнёна паківаў галавой, нібы хацеў адагнаць надакучлівую муху. «Справа не ў тым, чаго я хачу, а ў тым, ці варта гэта таго. Мне здаецца, што вы не ведаеце, якім павінен быць наш наступны крок, і, відаць, Рамірэс ведае. Магчыма, таму мы павінны пайсці за ім».
  Я падняў вочы і ўбачыў невялікую групу, якая падымалася на борт. Маленькая маленькая Пола Нэльсан, побач з Лэнам і Джымам, з Джордзі на буксіры з чамаданам Полы. - Пола тут, - сказаў я. «Давайце паглядзім, што гэта прынясе. Калі яна зможа паказаць Хэдлі, магчыма, нам не давядзецца ехаць аж да Схаутэна.
  Кэмпбэл і Клэр былі праінфармаваныя аб тым, што Пола прыязджае ў Папеэте, і ім было вельмі цікава пра яе. Я павітаўся з Полай, якая, відаць, была вельмі рада бачыць мяне зноў, і прадставіў яе астатнім. Я падміргнуў Лану, які шырока ўсміхнуўся. — Няма праблем, — сказаў ён. «Ніхто нічога не спрабаваў».
  'Дзякуй, хлопцы. Прыемна, што ты тут, Пола. Добра паехалі?»
  'Смачна! Я ніколі не плаваў на такім вялікім круізным караблі. Ах так,'
  Спадзяюся, вы не супраць, але я не працаваў на борце. Было так прыемна апынуцца сярод гасцей для разнастайнасці».
  — Усё ў парадку, — сказаў я. Перш чым я паспеў пайсці далей, я ўбачыў, як Нік Дуган падышоў да Джордзі і хутка прашаптаў яму нешта на вуха, а той дастаў свой бінокль і пачаў глядзець на вусце гавані. Я пакінуў Полу з Кэмпбэламі і стаў побач з Джордзі.
  Нік сказаў: «Вось той хлопец, які размаўляў з Кейнам у бары Куіна». Ён коратка паказаў. "Ён толькі што сеў на шхуну, і цяпер яны ў дарозе".
  Я ўзяў у Джордзі бінокль і накіраваў яго на шхуну. За штурвалам сядзеў нейкі хуліган, які, відаць, гаўкаў на свой родны экіпаж. Яны плылі на поўнай хуткасці; З выгляду ім было мала чаго губляць. Па ахвоце я паклікаў Полю і сунуў ёй у рукі бінокль.
  «Зірніце на гэты карабель і скажыце мне, ці пазнаеце вы каго-небудзь».
  Ёй спатрэбіліся некаторыя намаганні, каб сфакусаваць малюнак, але потым яна раптам выпусціла стрыманы крык. «Гэта Джым Хэдлі»,
  - прашаптала яна. — Гэта Хэдлі на сваёй лодцы, « Жамчужына».
  Кэмпбэл хутка ўзяўся за бінокль.
  — Дзе Кейн? — занепакоена спытаў я.
  - Я толькі што бачыў яго ў пабе, - сказаў Нік. — Біл прыглядае за ім.
  Цяпер да нас далучыўся Ян Льюіс, жадаючы даць пагоню. — Як хутка мы можам адплыць, шкіпер?
  - спытаў ён Джордзі.
  "Гэта займае занадта шмат часу, і палова экіпажа на беразе", - адказаў Джордзі. — Але нам зусім не трэба за ім гнацца, я таксама бачыў тую шхуну ў Панаме. Ён за намі , чорт вазьмі».
  «Тады Кейн таксама хлусіў у Панаме», — сказаў я. «Цікава, якое ў яго апраўданне на гэты раз».
  застацца на Эсмеральдзе яшчэ трохі ", - прапанавала Джордзі. Лан паглядзеў на яго і задуменна кіўнуў. «Шкіпер, я думаю, што нам усім пара пачуць, пра што ідзе гаворка», — ціха сказаў ён. "Што гэта наогул за хлопец?"
  Мы з Джордзі пераглянуліся з разуменнем. Сапраўды, даўно пара было.
  Джордзі сказаў: «Лан, збяры хлопцаў. Проста наш клуб, я маю на ўвазе, не звычайная каманда. Мы раскажам вам усё пазней сёння, я думаю, дзе-небудзь на беразе. Я таксама думаю, што было б лепш, калі б вы былі праінфармаваныя».
  "Прыходзьце ў мой гатэль", - сказаў Кэмпбэл, узяўшы на сябе ініцыятыву, як ён заўсёды любіў рабіць.
  — Я паклапочуся, каб у нашым распараджэнні быў вялікі пакой, і тады мы зможам абмяняцца інфармацыяй. Ты таксама, Пола. Майк, я хачу пагаварыць з табой на хвілінку».
  Ён адвёў мяне ўбок.
  «Я адчуваю, што мы пачынаем губляць кантроль. Я думаў, што мы можам выкарыстоўваць Кейна, каб даць Рамірэсу ілжывую інфармацыю, але гэта не спрацавала. Кейн інфармуе ўсё, і мы не мудрэй».
  Я засмяяўся. «Б'юся аб заклад, Рамірэс не разумее ні слова з інфармацыі Кейна. У любым выпадку, яму давядзецца доўга шукаць, каб знайсці тое наша апошняе месца дноуглубительных работ».
  Кэмпбэл зірнуў на шхуну, якая праходзіла міма адтуліны ў рыфе. 'Што цяпер?'
  «Мы не можам ісці за Хэдлі. Мы не ведаем, куды ён ідзе, і, акрамя таго, яго перавага занадта вялікая. І нават у гэтым выпадку ён хутка вытрасе нас. Ён ведае гэтыя воды як свае пяць пальцаў. Калі мы будзем гуляць афіцыйна, у нас хутка будзе армія дзяржаўных служачых на працы. Тады застаецца толькі Схоутэн».
  — Так я і думаў, але Рамірэс у Рабауле. І што ён там робіць ?»
  «Я думаю, чакае, каб прыйсці за намі, калі ён западозрыць, што мы знайшлі месца, багатае марганцам. Я перакананы, што Суарэс-Навара ведае столькі ж - ці мала - як і мы, інакш яны падышлі б да гэтага па-іншаму. Уся гэтая праблема пачалася са смерці Марка, і Схоутэн стаў яе сведкам. Я сапраўды думаю, што мы павінны пагаварыць з ім, нават калі гэта толькі для таго, каб высветліць некаторыя незразумелыя пытанні.
  Кэмпбэл кіўнуў. — Клэр таксама так думала. Яна прыйшла да думкі, што, магчыма, не ўсе рэчы Марка былі адпраўлены назад у Англію, што Схаутэн мог нешта захаваць. Што вы думаеце пра гэта?
  — Гэта трэба спытаць у Полы. Можа, яна нешта ведае».
  Кэмпбэл нервова барабаніў пальцамі па трубе мачты.-*
  «Хачу вам у чымсьці прызнацца: я крыху канфліктны. На Мінерве мы лавілі камбалу, і гэта каштавала нам месяца. Цяпер на пошукі тых Схаутэнаў спатрэбіцца не менш за два тыдні, і гэтыя два тыдні могуць каштаваць вельмі дорага. І Бог ведае, што Рамірэс тым часам робіць.
  Ён змоўк, і я пакінуў яго так на некаторы час.
  «Магчыма, мы адкрыем нешта такое, што ўвядзе ўсю справу ў бязладдзе», — сказаў ён нарэшце. «Але эй, гэта варта рызыкі. Мы ідзем. Калі гэта нічога не дасць, я скончу».
  Я быў занадта ўсхваляваны яго рашэннем, каб клапаціцца аб яго пагрозе. Гэта заўсёды было магчыма. Мы вярнуліся да дзвюх дам, якія размаўлялі з Джордзі.
  — Мы едзем у Танакабоэ, — коратка сказаў я. Джордзі паглядзела на мяне з прыемным здзіўленнем, а Клэр стрымалася. Пола выглядала проста здзіўленай.
  «Пола, — спытаў я, — ты ведаеш, ці ўсе рэчы Марка, якія ты мне даслала, былі ягонымі? Што-небудзь засталося?»
  - Я сапраўды не ведаю, Майк. Я так не думаю. У яго не было столькі».
  Раптам у мяне ўзнікла ідэя. «Вы будзеце прысутнічаць на гэтай сустрэчы сёння днём і зразумееце, што яна строга канфідэнцыйная. У рэшце рэшт, у вас ёсць вялікі ўклад. Тады мы, верагодна, хутка зноў адправімся ў дарогу, а паколькі я прывёз цябе сюды, я не магу цябе пакінуць. Цяпер ты мая адказнасць. Хочаш пайсці?»
  Я паглядзеў на іншых, каб убачыць, як яны адрэагуюць. Кэмпбэл ужо па-бацькоўску паставіўся да яе і выглядаў вельмі задаволеным, быццам гэта была яго ідэя. Джордзі выглядала паміранай. Цяпер у яго было дзве жанчыны на борце і яшчэ менш месца, чым раней. З Кларай было крыху складаней. Яна была даволі фармальная з Полай, хоць і не варожа. Яна вельмі спакойна паставілася да маёй прапановы і дадала: «А чаму б і не? Мне здаецца, гэта прыемна».
  Пола выглядала збянтэжанай. Яе цёмныя вочы бегалі ад аднаго да другога, нарэшце спыніўшыся на мне.
  «Толькі падумай, — сказаў я. — Вы калі-небудзь плавалі?
  «Так, некалькі разоў. Дзесьці тут. Аднойчы я плыў на «Жамчужыне» з... сябрам».
  «Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, вы можаце купіць гэта тут. Жыццё на борце не надта цяжкае, мы добра харчуемся, і вам не трэба спаць у гамаку, - падбадзёрваючы я. Я зразумеў, што яна была адзінай у групе, якая не лічыла Марка абсалютным прыдуркам. Было добра мець кагосьці на яго баку з намі.
  «Што нам рабіць з Кейнам?» - спытала Джордзі.
  «Мы трымаем яго на прывязі. Калі ён захоча прыехаць, мы яго возьмем. І ён, вядома, гэтага хоча. І калі я пагавару з Схаутэнам, я задам яму некалькі канкрэтных пытанняў. А пакуль мы будзем пільна сачыць за ім, Джордзі.
  — Падыдзе, — адказаў ён, ухмыляючыся. – Не такая ўжо і вялікая лодка.
  OceanofPDF.com
  
  ПЯЦЬ
  я
  На наступны дзень мы адправіліся на астравы Туамотоэ, пасля таго, як паўсюдна абвясцілі, што хочам плыць у Інданезію павольнымі этапамі. Мы зрабілі гэта не толькі для Кейна, які цалкам прадказальна спытаў, ці можа ён прыйсці зноў, але і ў выпадку, калі Макдональд пачуе, што я хачу задаць пытанні яго дарагому доктару Схаутэну, і запярэчу. Мы плылі праз адтуліну ў рыфе ў адкрытае мора, накіраваўшыся на захад, пакуль не ўбачылі сушы. Затым Джордзі даў сігнал на поўнач. Кейн апынуўся за штурвалам і не адказаў, але праз некалькі гадзін, калі яго змянілі і новаму рулявому было загадана рухацца па новым, больш усходнім курсе, ён сказаў мне: «Калі мы пойдзем у Новую Брытанію
  хочаце, мы памыляемся, містэр Трэвельян.
  «Хто сказаў, што мы едзем у Новую Брытанію?» Кейн згаварыўся з гэтага; Мы ніколі не абмяркоўвалі Новую Брытанію ў яго прысутнасці, але я мог сказаць, што ён думаў пра Рамірэса.
  Ён няблага спраўляўся. «Ой, я думаў, вы збіраецеся запраўляцца ў Рабаўле. Там добра, — гладка схлусіў ён.
  «Шэфу тут яшчэ ёсць пра што клапаціцца», — коратка сказаў я. Ён так і спыніўся, хаця я бачыў, што ён да смерці хваляваўся.
  Я не мог не раздражняць яго крыху. «Я думаў, што твой прыяцель Хэдлі будзе чакаць цябе ў Папеэтэ».
  «Так, добры хлопчык, га? Ён пакінуў мне паведамленне, што не можа больш чакаць. Але эй, мне таксама падабаецца дапамагаць табе, - шчодра сказаў ён.
  Кейн быў смелы - цяпер ён дапамог нам!
  Джордзі быў вельмі асцярожны, набліжаючыся да астравоў Туамотоэ, што тычыцца чаргі Кейна за штурвалам. Мы яшчэ не разумелі, што ён меў на ўвазе, але і не хацелася знарок сесці на мель. Уважліва сочачы за картамі, Джордзі старанна выбіраў шлях паміж тысячамі астраўкоў, якія складалі архіпелаг, але заўсёды ў напрамку Танакабо, які ляжаў на другім беразе.
  Клэр думала, што астравы прыгожыя. — Як у кіно, — шчасліва сказала яна, гледзячы на атол удалечыні. — Хіба мы не можам убачыць гэта зблізку?
  Я схапіў яе за локаць. – Хадзем, я табе што-небудзь пакажу. У пакоі з картамі я паказаў наша месцазнаходжанне на карце. «Вось гэты атол - вы можаце ўбачыць контуры тут, прыкладна ў трох мілях ад самога вострава. Вы ведаеце, што гэта?
  «О, так, вядома. Усе астравы маюць кольца каралавых рыфаў».
  «І таксама вельмі востры», — працягнуў я. «Цяпер я як мага бліжэй да гэтага атола. І гэта толькі агульнавядомыя атолы, таму што ў адваротным выпадку яны вядомыя толькі мясцова». Я на імгненне падумаў пра Хэдлі, які блукаў недзе там са сваёй Жамчужынай .
  "Я спадзяюся, што мы не памыліліся", сказала Клэр абыякава, адпавядаючы майму настрою. «Мы павінны вярнуцца з чымсьці карысным. Тата быў дастаткова раззлаваны тым фіяска ў Мінерве.
  «Магчыма, мы не даведаемся нічога новага пра канкрэцыі марганца, але, спадзяюся, мы даведаемся што-небудзь пра Марка. І адно можа прывесці да іншага». Я змяніў тэму. — Вы ладзіце з Полай?
  Клэр хвіліну маўчала. Потым: «Я думаў, што яна мне зусім не спадабаецца - ведаеце. Дзве былыя дзяўчыны Марка павінны чухаць адна адной патыліцы».
  «Я думаў, што ты ўжо дараваў мне гэта».
  «На маё здзіўленне, яна мне падабаецца. Я выявіла, што ніколі па-сапраўднаму не кахала Марка, што гэта была закаханасць, якая прайшла, як толькі я даведалася, які ён сволач. Гэта не каханне. Пола ведала, што за чалавек Марк, але ёй было ўсё роўна; яна працягвала кахаць яго. Гэта сапраўднае каханне, нешта зусім іншае, чым маё. І цяпер мы ўжо не супернікі».
  Я быў шчаслівы; дзве жанчыны, якія спрачаюцца, могуць нарабіць шмат клопатаў, асабліва на такім невялікім караблі. Пола, са свайго боку, была расслабленай і выдатна праводзіла час. Яна адчувала сябе камфортна з хлопцамі, свабоднай ад атмасферы канкурэнцыі і небяспекі, і аднадушна лічылася каштоўнасцю на борце. Зрэдку вечарам нешта спявала для нас і грэлася сваім сціплым поспехам. Здавалася, Кэмпбэл прыняў яе як незвычайную, але вельмі жаданую пляменніцу.
  Пасля таго, як мы пакінулі самую вялікую групу астравоў, Джордзі змог пракласці курс на Танакабо, не турбуючыся аб тым, што ён седзе на мель. Кейн ведаў пра гэты манеўр і гаварыў са мной пра гэта. «Куды мы едзем, на іншы доследны ўчастак?»
  Я сказаў: "Магчыма, бос хоча вярнуцца да Мінервы".
  Ён жмурыўся на сонца. "Трохі занадта далёка на поўнач, ці не так?"
  — А можа, хоча зірнуць на Танакабо? — прапанаваў я, крыху перабольшваючы. Гэта было небяспечна, але ён хутка даведаецца.
  Кейн скоса паглядзеў на мяне. — Гэта мае дачыненне да вашага брата?
  Я паглядзеў на яго. «Гэта неабходна?»
  «Ну, стары Схаутэн жыве на Танакабое».
  «Сапраўдны?»
  «Так, хоць я думаю, што ён можа быць мёртвы да гэтага часу. Апошні раз ён піў бесперапынна. Ён быў сапраўдным пітным органам».
  – Наколькі я ведаю, ён яшчэ жывы. Было спакуса пайсці яшчэ далей, але я стрымаў сябе.
  Кейн больш нічога не сказаў і задуменна адступіў. Крыху пазней я ўбачыў, як ён спусціўся ўніз, відаць, каб працягваць ціхенька хвалявацца
  «яго каюта, якую ён дзяліў з двума іншымі, якія цяпер дзяжурылі на палубе. Мы добра прасунуліся, хоць і прыйшлося плыць па дыяганалі ў пасат. Увечары трэцяга дня мы ўбачылі Танакабо. Сонца якраз апускалася за гарызонт, калі Джордзі ўглядаўся ў рыф у бінокль, а потым уважліва разглядаў карту. «Мы праплываем па ім на матацыкле. Мне занадта вузка, каб праплыць. У гатоўнасці рыфаваць ветразі, Лэн!
  Ён усё яшчэ глядзеў на рыф і ўспенены прыбой, калі да яго падышоў Кароты Паўэл, яго радыст. «Я ўлавіў дзіўны сігнал, шкіпер», — сказаў ён і хвіліну глядзеў на мяне. Джордзі сказаў: «Працягвай. Што ў гэтым было дзіўнага?»
  – Пра нас казалі.
  Мае вушы навастрыліся, і Джордзі павярнулася. «Па імені і прозвішчы?»
  - Назва карабля, - сказаў Шорты. « Эсмеральда».
  — Што яны пра нас казалі? Я спытаў.
  Шорці зрабіў пакутлівы твар. — Вось у чым бяда, я не ведаю. Я гуляўся і раптам злавіў гэта, і пакуль я правільна вызначыў даўжыню хвалі, усё скончылася. Я змог злавіць толькі некалькі слоў: "...на борце Эсмеральда. Яна..." Але магу сказаць вам адно. Б'юся аб заклад, што гэта быў аўстраліец. Я слухаў Кейна, і ў яго быў такі акцэнт».
  "Містэру Кэмпбэлу таксама трэба гэта пачуць", - сказала Джордзі. Такім чынам, мы выклікалі яго, і Шорці атрымаў перакрыжаваны допыт трэцяй ступені. Нарэшце Кэмпбэл сказаў: "Ну, як вы думаеце, як далёка гэта было?"
  Кароткі паціснуў плячыма. «Гэта немагчыма сказаць, калі вы не можаце атрымаць два апытанні на станцыі. Але калі ты палову жыцця праслухоўваеш такое радыё, у цябе ўзнікае нейкая інтуіцыя. Я думаю, што ёсць дзве магчымасці: альбо гэта была вельмі магутная станцыя далёка, альбо слабая станцыя паблізу».
  – Ну, чувак, давай, што гэта было? - нецярпліва ўсклікнуў Кэмпбэл.
  «Я б сказаў: слабая станцыя побач, але не цытуй мяне на гэта».
  'Добра. Дзякуй, Кароткі. Сачыце за гэтай частатой. Магчыма, вы зможаце забраць больш».
  Калі Шорці сышоў, а Джордзі вярнуўся да сваёй навігацыі, Кэмпбэл сказаў мне: "І што ты думаеш?"
  «Я нічога з гэтага не раблю. Недастаткова толькі таго, што аўстраліец казаў пра Эсмеральду .
  «Гэта, напэўна, была Хэдлі», — цвёрда сказаў Кэмпбэл. – І я вельмі хацеў бы ведаць, з кім ён размаўляў, з кімсьці на сушы.
  Мы на імгненне пакінулі свае думкі, бо ў гэты момант плылі праз рыф. Было цёмна, і Джордзі вельмі нервавалася. Праход быў вузкі, з выгібам на паўдарозе, і цемра ў спалучэнні з даволі моцнай плынню не палягчала. Аднак мы прайшлі цэлыя і крыху пазней кінулі якар каля агнёў вёскі. Насустрач нам плыў невялікі флот пірогаў. Крыху пазней некалькі палінезійцаў падняліся на палубу.
  Я вырашыў не чакаць раніцы, а біць, пакуль жалеза гарачае. Гэта быў вечар, магчыма, самы лепшы час для сустрэчы з лекарам дома, і, акрамя таго, мяне падштурхнуў да дзеяння мой страх, што за намі сочаць. «Дзе я магу знайсці лекара?» — закрычаў я. — Доктар Схаутэн?
  Гамонка стала больш інтэнсіўнай. Каржакаваты мужчына з прывабнай усмешкай прасунуўся наперад. «Гэтыя хлопцы не размаўляюць па-англійску», — сказаў ён. Гаворачы па-французску, aise. Я размаўляю па-ангельску. Я быў на Гаваях».
  Я сказаў: "Мяне завуць Майк - як цябе завуць?"
  «Піра».
  — Добра, Піро. Дзе я магу знайсці лекара?»
  «О, Схаутэн?» Піро махнуў рукой. «Вада з таго боку. Ён у... бальніцы. Вы разумееце, höpital?
  — Ён там, у бальніцы?
  «Так».
  «Як мне туды дабрацца?»
  «Пойдзем са мной. Я цябе на джыпе прывязу».
  Я глядзеў у цемру. «Як далёка гэта?»
  Піра паціснуў плячыма. — Недалёка. Можа, хвілін дваццаць».
  — Зараз жа возьмеш мяне?
  «Найлепшы. Давай.' Раптам ён насцярожыўся. «Заплаціць?»
  – Вядома, заплачу. Я падышоў да Кэмпбэла ў натоўпе на палубе і сказаў: «Мне лепш адразу паехаць у Схаутэн». Скажыце Джордзі ўважліва сачыць за Кейнам, каб ён не ўцёк. Можа, паспрабуе».
  «Я пайду з табой».
  — Хутчэй не. Я бяру з сабой целаахоўніка. Джым Тэйлар, я думаю.
  Я сказаў гэта таму, што Джым апынуўся бліжэй за ўсіх. Без лішніх слоў я схапіў яго за руку, пацягнуў да сябе і хутка прашаптаў яму нешта на вуха. Ён кіўнуў з усмешкай і падышоў да Джордзі, каб сказаць яму.
  Кэмпбэл паглядзеў прама на мяне і схапіў мяне за руку. — Супакойся, хлопчык. Не рабі нічога паспешліва».
  «Згода», — паабяцаў я. «Але я ўсё роўна хачу даведацца праўду».
  Мы ступілі за борт у пірогу Піра, не вельмі воданепранікальную і хісткую структуру. Апынуўшыся на сушы, Піра паказаў рукой на сваё ганарлівае валоданне, сказаўшы nj eep. Гэта быў перажытак хвалі вайны, якая захліснула Ціхі акіян. Кузаў амаль знік, а рухавік ляжаў голы і неабаронены, такі ж голы, як і малыя, якія стаялі вакол машыны, крычалі і балбаталі, шырока расплюшчыўшы вочы ў мігатлівым святле паходняў, гледзячы на белага незнаёмца. Мы залезлі ў джып і селі на грубую, нязручную драўляную скрыню. Піра завёў рухавік, які пачаў кашляць і пырскаць, але ў рэшце рэшт завёўся. Піра ўключыў яго, і мы панесліся, натыкаючыся ўздоўж пляжу і ледзь пазбягаючы групы пальмаў, цьмяна асветленых цьмяным святлом фар. Рухавік выдаў моцны шум. Раптоўнае змяненне ціхамірнага спакою Эсмеральды ашаламіла . Піра ганарыўся сваім джыпам. «Лепшы вазок на Танакабое», — весела крыкнуў ён, калі мы закрылі вушы ад шуму.
  «У доктара Схаутэна таксама ёсць машына?»
  «Вой, не! У доктара нічога няма — толькі лекі ад страўніка».
  Мы праехалі міма цёмнага склада копры і звярнулі на вузкую сцежку проста праз пальмавую плантацыю. Піро коратка паказаў рукой.
  «Гэтыя мае дрэвы. Усе мы дрэвы».
  — У доктара таксама ёсць дрэвы?
  «Крыху, няшмат. Ён занадта заняты лекамі і нажом».
  Мы павярнулі ўглыб краіны, так што я больш не мог бачыць мора, што здавалася немагчымым на такім маленькім востраве. Тым не менш, я час ад часу чуў прыбой паміж пырсканнем рухавіка. Праз некалькі хвілін мы выехалі на іншы ўчастак пляжу. Піро паказаў проста перад сабой. «Ёсць/іопіта/».
  Удалечыні была вялікая калекцыя агнёў - значна большая, чым вёска, дзе мы стаялі на якары. Я сказаў: «Вялікая бальніца для такога маленькага вострава, Піра».
  «Вой, шмат хлопчыкаў прыязджае з іншых астравоў, вельмі хворых. Шмат ва- Хайнс таксама. Там шмат праказы і хлопчыкі з язвамі».
  Пракажоная калонія! Я адчуў дрыжыкі жаху. Мой здаровы сэнс падказваў мне, што праказа не абавязкова заразная, але з усіх хвароб яна самая жудасная. Ідэя заехаць у такую калонію мяне не вельмі прываблівала.
  Піро, відаць, не хваляваўся з гэтай нагоды, таму што ён без клопату выехаў з пляжу на тэрыторыю бальніцы і спыніўся перад доўгім нізкім навесам. «Дошкі там», — сказаў ён. «Я павінен чакаць?»
  «Так, трэба пачакаць», — адказаў я. «Гэта не будзе доўга, Джым. Не заходзьце ўнутр, але заходзьце адразу, калі я вас паклічу».
  — Добра, Майк. Джым адкінуўся назад і прапанаваў Піро цыгарэту. Я падняўся па некалькіх прыступках да доўгага ганка і пастукаў у дзверы. Голас сказаў: «Лей! лей!' Я перайшоў ганак у пакой з другога боку. Гэта быў офіс; вялікі чалавек сядзеў і пісаў за пісьмовым сталом пры святле алейнай лямпы. Побач з ім стаялі напалову запоўненая бутэлька каньяку і поўная шклянка.
  Я сказаў: «Доктар Схаутэн?»
  Ён падняў вочы. 'Oui?'
  «Прабачце, я дрэнна размаўляю па-французску. Можа, вы размаўляеце па-ангельску?
  Ён усміхнуўся, надаўшы спустошанаму твару малады выгляд. «Так, я размаўляю па-англійску». Ён устаў. Гэта быў вялікі мужчына, які ў росквіце сіл, напэўна, быў камяком плоці і цягліц, але цяпер яго цела было млявым і пухлым ад недахопу фізічных нагрузак. Ягоны твар быў з глыбокімі маршчынамі і дзвюма глыбокімі маршчынамі ад носа да куткоў рота, што надавала яго шчокам грудкаваты выгляд. Ён падаў мне руку і сказаў: «На Танакабое не так шмат наведвальнікаў, прынамсі, не на гэтай частцы вострава». У яго быў моцны галандскі акцэнт, але яго англійская мова была не менш добрай, чым у губернатара.
  Я сказаў: «Мы толькі што прыехалі».
  "•'Я ведаю, што. Я бачыў агні вашага карабля, калі вы праходзілі праз рыф, а потым пачуў, як набліжаецца джып Піра». Ён махнуў рукой у акно. "Вось чаму вы не бачыце пацыентаў, якія выходзяць на вуліцу - часам выпадковыя наведвальнікі вельмі шакаваныя гэтым".
  Адчыніў шафу. «Хочаш што-небудзь выпіць?»
  «Мяне клічуць Трэвельян», — сказаў я.
  Схаутэн тут жа выпусціў шклянку, якую ўзяў з шафы. Ён рэзка павярнуў галаву і паглядзеў на мяне праз плячо. Я ўбачыў, што твар яго пажаўцеў; яго вочы бегалі ўзад і ўперад.
  «Трэвельян?» - прамармытаў ён. Ён толькі з цяжкасцю мог сказаць гэта.
  «Так».
  Ён павярнуўся. «Хвала Богу», - сказаў ён. — Я думаў, ты памёр.
  Я здзіўлена паглядзеў на яго. «Мёртвы? Чаму я павінен быць мёртвым?»
  Ён сеў за стол, ухапіўшыся рукамі за край. - Яны сказалі, што ты памёр, - ціха сказаў ён. Вочы ўтаропіліся, нібы бачылі нешта іншае — нешта страшнае. Тады я зразумеў - ён думаў, што я Марк! — Хто сказаў, што я памёр?
  «За гэтым сталом я выпісваў пасведчанне аб смерці. Яго звалі Марк Трэвельян. Памёр ад перытаніту». Ён паглядзеў на мяне, і я ўбачыў страх у яго вачах.
  «Я Майкл Трэвельян. Марк быў маім братам».
  Ён глыбока, дрыготка ўздыхнуў. Потым яго погляд упаў на шклянку. Ён схапіў і залпам выпіў.
  — Можа, табе лепш расказаць усё, — працягваў я. Ён не адказаў, але застаўся нахіліўшыся наперад у крэсле, пазбягаючы майго позірку. «Вы сказалі занадта шмат — і занадта мала», — настойваў я. 'ВЫ
  Трэба сказаць мне, што здарылася з Маркам.
  Схоутэн быў старым чалавекам, знясіленым адзінотай, алкаголем і выглядам людзей, якія гніюць, і ён не мог параўнацца з маім душэўным ціскам. Было ў ім нешта ўпартае, але ўнутры ён быў увесь мяккі. Я вырашыў неадкладна націснуць.
  «Мой брат памёр не ад апендыцыту, гэта немагчыма. Але ты падрабіў пасведчанне аб смерці. Чаму?
  Ён схіліўся над пісьмовым сталом, раскінуўшы рукі і сціснуўшы кулакі. Ён маўчаў.
  — Божа мой, што ты за чалавек? — усклікнуў я. «Медыкі гэтага не ацэняць. Вас адлічаць. Магчыма, вы паўстанеце перад дысцыплінарнай камісіяй. Гільяціна, уявіце сабе! Чалавек быў забіты, Схаутэн, а ты саўдзельнік. Ты міласціва адыдзеш турэмным зняволеннем».
  Ён павольна паківаў галавой, заплюшчыўшы вочы, нібы ад болю.
  «Вы ўжо ў кепскім стане, і дзесяць гадоў турмы вам не дадуць ніякай карысці. Няма больш піць, хоць вы маліцца і прасіць і плакаць аб гэтым. Ну, што здарылася з Маркам?»
  Ён расплюшчыў вочы і паглядзеў проста на мяне. — Я не магу вам гэтага сказаць.
  — Не можаш — ці не хочаш?
  Яго рот сціснуўся, і ён працягваў глядзець наперад у ўпартым маўчанні.
  - Добра, - сказаў я. «Вы паедзеце з намі назад у Папеэтэ, тады вы зможаце расказаць сваю гісторыю губернатару. Вы знаходзіцеся пад грамадзянскім арыштам, Схаутэн. Я не ведаю, ці мае гэта сілу ў адпаведнасці з французскім заканадаўствам, але я паспрабую. У вас ёсць дзесяць хвілін, каб сабраць рэчы».
  Здавалася, у Схаутэне нешта лопнула; Я ведаў, што мяне ўкусілі. Ён рэзка падняў галаву. «Я не магу кінуць шпіталь», — сказаў ён. «Што павінна адбыцца з маімі пацыентамі?»
  Я быў непахісны. «Што павінна адбыцца са шпіталем, калі вы апынуліся ў турме?» Ці атрымаць смяротнае пакаранне? Давай, збірай рэчы».
  Раптам ён адсунуў крэсла і ўстаў. — Ты не разумееш. Я не магу кінуць гэтых людзей; інакш яны паміраюць. Я тут адзіны доктар».
  Я глядзеў на яго без жалю. У мяне была жорсткая перавага, і я павінен быў яе выкарыстоўваць; Больш я нічога не мог зрабіць. "Ты павінен быў падумаць пра гэта, перш чым забіць майго брата", - сказаў я. Яго мышцы напружыліся, і на імгненне я падумаў, што ён збіраецца на мяне напасці. «Магчыма, ты і вялікі хлопец, — агрызнуўся я на яго, — але ўнутры ты мяккі, як пудынг! Я мацнейшы за цябе, і ты гэта выдатна ведаеш, таму трымайся ад мяне далей, інакш я цябе паб'ю. Рукі свярбяць».
  Яго рот таргануўся, і я ўбачыў намёк на ўсмешку. — Я не хацеў напасці на вас, містэр Трэвельян. Я не люблю гвалт. І я не забіваў твайго брата».
  — Тады чаму б вам не сказаць мне, што здарылася?
  Ён зноў сеў і закрыў вочы рукамі. Калі ён зноў падняў галаву, я ўбачыў, што шчокі яго былі мокрыя ад слёз. Ён з цяжкасцю сказаў: «Я не магу пакінуць бальніцу адзін, але вы павінны гарантаваць мне, што з ёй нічога не здарыцца, містэр Трэвельян. Бачыце, яны сказалі... яны сказалі, што спаляць яго».
  «Паліць шпіталь! Хто гэта сказаў?»
  «Што яшчэ я мог зрабіць? Я не мог дазволіць ім зрабіць усё, што яны хочуць, праўда?» Нешта было ў яго вачах, што раптам прымусіла мяне пашкадаваць яго.
  «Не, ты не мог гэтага зрабіць», — адказаў я крыху спакайней.
  «Што было б з маімі пацыентамі? У мяне было пяцьдзесят. Што з імі магло здарыцца?»
  Я схапіў бутэльку і наліў каньяку. — Вось, — сказаў я, — выпі.
  Ён узяў шклянку, хвіліну паглядзеў на яе, потым зноў паставіў. — Не. Гэтаму трэба скончыць». Яго голас гучаў крыху мацней, чым раней. «Я не мог з гэтым дапамагчы. Мяне прымусілі гэта зрабіць — выбару не было. Гэта было альбо прыкрыць злачынства, альбо страціць шпіталь». Ён замахаў рукамі. «Я лічыў сваіх пацыентаў больш важным, чым пакаранне за злачынства. Я меў рацыю ці не?»
  — Што здарылася з Маркам? — рашуча спытаў я.
  Позірк яго стаў халодным. «Вы павінны паабяцаць мне, што са шпіталем нічога не здарыцца», — настойваў ён.
  'Я абяцаю. Што здарылася з маім братам?»
  "Ён быў забіты", - сказаў Схаутэн. «На шхуне, у лагуне».
  Я выдыхнуў з доўгім уздыхам. Цяпер гэта было нарэшце сказана. Усе мае цьмяныя падазрэнні і падазрэнні выкрышталізаваліся ў гэты адзіны момант, і ўсё, што я адчуў, - гэта шкадаванне чалавечага крушэння перада мной.
  — Раскажы, што здарылася, — сказаў я.
  Схаутэн загаварыў. На яго твары вярнуўся колер, і голас загучаў крыху мацней, чым раней. Ён зрабіў справаздачу па сутнасці, не апраўдваючы сябе; ён прызнаў, што зрабіў нешта не так, але думаў толькі пра інтарэсы сваіх пацыентаў. Гэта была сумная, жорсткая гісторыя.
  — У пачатку мінулага года шхуна заплыла ў лагуну. Гэта быў невядомы карабель, як і ваш. Адзіныя караблі, якія заходзяць у Танакабо, - гэта копры, і гэта была не тая пара года. Карабель увайшоў у лагуну і стаў на якар насупраць бальніцы - недзе там». Ён паказаў на мора.
  «На бераг выйшлі двое. Адзін быў твайго целаскладу, даволі худы. Другі быў вялікі, напэўна, такі ж, як я. Яны сказалі, што на борце адбылася аварыя і загінуў чалавек. Хацелі дакументы аб смерці. Я схапіў сваю сумку з кута і сказаў, што зайду на борт, але вялікі чалавек сказаў, што не, гэта не трэба. Чалавек ужо быў мёртвы, гэта было ясна, і ўсё, што яны хацелі, гэта афіцыйны лісток паперы.
  Схаутэн злёгку ўсміхнуўся. «Я пасмяяўся з іх і сказаў, што гэта немагчыма, што труп павінен быў спачатку на свае вочы ўбачыць лекар. Потым вялікі мужчына пачаў мяне біць». Ён на імгненне памацаў сваю шчаку і прабачліва сказаў: «Я нічога не мог зрабіць». Я ўжо не такі малады».
  — Я гэта разумею, — сказаў я. "Вы змаглі злавіць імя?"
  «Вялікага чалавека звалі Джым, так яго назваў другі. Я ўжо не памятаю яго імя».
  — Добра, а далей?
  'Я быў здзіўлены. Я ўвогуле не разумеў, чаму той чалавек мяне ўдарыў. Я хацела ўстаць, але ён ударыў мяне яшчэ раз. Потым падцягнуў мяне, пасадзіў за стол і загадаў выпісаць пасведчанне аб смерці».
  Я закусіў вусны. Было вельмі верагодна, што гэты вялікі чалавек быў Джым Хэдлі, а другі быў Кейн. Калі я вярнуўся ў «Эсмеральду» , мне трэба было разабрацца з апошнім .
  "Я адмовіўся", - працягнуў Схаутэн. «Я спытаў, чаму мне не дазволілі ўбачыць цела. Той худы мужчына тады казаў, што скалечаны да непазнавальнасці, і што нават доктару не будзе добра. Вось тады я дакладна ведаў, што адбываецца нешта сур'ёзнае. Мне прыйшло ў галаву, што яны кагосьці забілі, кагосьці, хто не мог проста бясследна знікнуць - павінны былі быць доказы яго смерці».
  Я кіўнуў. 'І тады?'
  «Вялікі мужчына зноў пачаў мяне біць і працягваў, пакуль другі не сказаў яму спыніцца. Ён сказаў, што не павінен так паступаць
  «вырашаючы гэта. Затым ён узяў хустку і вельмі асцярожна і ласкава пачаў выціраць кроў з майго твару. І пакуль той вялікі чалавек выпіваў, ён загаварыў са мной».
  'Аб чым?'
  «Шпіталь. Ён сказаў, што лічыць гэта выдатным шпіталем і што я вельмі добра працую на астравах. Ён спытаў, колькі ў мяне пацыентаў, і я сказаў каля пяцідзесяці. Ён спытаў, ці змагу я вылечыць іх таксама, і я адказаў, што так, але што некаторыя з іх ужо зайшлі занадта далёка. Я проста стараўся клапаціцца аб апошнім як мага лепш. Потым ён спытаў мяне, што будзе, калі на Танакабо не будзе бальніцы, і я сказаў, што гэта будзе катастрофа, што шмат людзей памрэ».
  Схаутэн схапіў мяне за руку і прабачліва сказаў: «Я сказаў яму ўсё гэта па сваёй волі. Я паняцця не меў, да чаго ён ідзе».
  - Працягвай, - жорстка сказаў я.
  Вялікі чалавек пачаў смяяцца і зноў ударыў мяне. Ён сказаў: "Гэта каб вы адчулі, што я сапраўды гэта зрабіў. Вы падпішыце гэтыя паперы, інакш мы спалім вашу прыгожую бальніцу". '
  Схаутэн закрыў вочы рукамі. «Што яшчэ я мог зрабіць?» - здушаным голасам усклікнуў ён.
  Я быў раз'юшаны, раз'юшаны, як ніколі ў жыцці. Калі б Кейн і Хэдлі былі побач у той момант, я мог бы лёгка задушыць іх голымі рукамі. Схоутэн працягнуў: «Ён сказаў, што яму ўсё роўна, калі пацыенты таксама будуць абгарэлыя». Ён паглядзеў на мяне з жахам. – Размаўляючы, запальваў адну запалку за адной.
  «А потым ты выпісаў гэтыя паперы».
  'Так. Я зрабіў тое, што яны ад мяне прасілі, а потым падпісаў іх. Потым той вялікі мужчына мяне яшчэ раз ударыў, а другі сказаў: «Калі ты што-небудзь скажаш пра гэта, мы даведаемся адразу. Тады мы вернемся і развітаемся з тымі тваімі пацыентамі тваёй рукой». Потым той вялікі чалавек падпаліў саламяны дах таго хлява, і пакуль я спрабаваў патушыць, яны пайшлі прэч, рагочачы».
  Я пайшоў за яго рукой і ўбачыў, што частка даху была адрамантавана.
  — Ты ведаеш, што гэта былі за мужчыны?
  «Раней я жыў у Новай Гвінеі, на аўстралійскім баку. Я ведаю, як размаўляюць аўстралійцы. Гэтыя людзі былі аўстралійцамі».
  — Вы зноў іх бачылі?
  Схоутэн змрочна кіўнуў. «Вялікі робіць. Ён увесь час вяртаецца. Ён кажа, што сочыць за мной. Ён садзіцца піць мой каньяк і запальвае запалкі. Ён ужо тры разы вяртаўся».
  «Калі быў апошні раз?»
  – Каля месяца таму.
  Гэта быў Хэдлі - не свежы хлопчык, калі меркаваць. Такіх лагерных ахоўнікаў, як ён, у нацысцкай Германіі былі сотні, але вы знойдзеце іх усіх нацыянальнасцей. Кейн і ён, вядома, не былі рэкламай Аўстраліі.
  «Я не адважыўся звярнуцца ў міліцыю. З-за бальніцы».
  Я яшчэ раз перабраў у думках усю сумную гісторыю. "Вы сапраўды не памятаеце, што іншае імя?"
  Ён паківаў галавой. «Не, але я думаю, што гэта быў трэці чалавек на борце; ён не быў карэнным мараком».
  "Хто б гэта быў?"
  — Ён не выходзіў на бераг, але я бачыў, як ён ішоў па палубе. Вельмі высокі, хударлявы чалавек з крывым носам, даволі смуглы. Я бачыў яго толькі аднойчы, калі лодка прыплыла».
  Я падумаў пра гэта на імгненне, але гэта нічога для мяне не значыла. Я сказаў: «Мне вельмі шкада, што гэта здарылася, доктар Схаутэн. Але вы павінны разумець, што вы павінны сказаць уладам зараз».
  Ён з цяжкасцю кіўнуў. «Так, я гэта разумею, але я вельмі баяўся за дабрабыт сваіх пацыентаў. Гэта аддалены атол, без паліцыі, без абароны ад злачынцаў. Я ўсё яшчэ баюся». Ён паглядзеў проста на мяне. «Што перашкаджае тым ці іншым людзям вярнуцца?»
  «Я ведаю, хто яны», — з горыччу адказаў я. – Яны больш не будуць вас турбаваць.
  Ён вагаўся на імгненне, а потым сказаў: «Добра. Я перадам ліст Папээтэ. Вы павінны разумець, што я не магу кінуць сваіх пацыентаў».
  «Вось што ў мяне ёсць». Цяпер Макдональд павінен выслухаць мяне. Мне было б вельмі прыемна перадаць ліст Схаутэна асабіста.
  «•'Вы неадкладна прышлеце людзей абараняць нас? Вы абяцалі, што з намі нічога не здарыцца».
  Я падумаў, што мы можам пакінуць тут некаторых хлопцаў Джордзі, пакуль мы пойдзем назад, ці нават паслаць радыёпаведамленне Папеэтэ перад ад'ездам. Хэдлі пайшоў бы за намі назад, калі б ён быў за намі. Некалькі былых камандас паставіліся да яго даволі прыязна, калі ён адважыўся прыйсці сюды зноў пасля нашага сыходу. Шаўтэн сказаў: «Напісанне гэтага ліста не зойме шмат часу. Палягчайце сабе задачу як мага даўжэй. Ты не хацеў са мной выпіць толькі што — можа, цяпер?»
  «Гэта мой гонар, доктар», — адказаў я.
  Ён падышоў да шафы і схапіў новую шклянку, змятаючы аскепкі нагой, праходзячы міма. — Ты мяне напалохаў, — сказаў ён з лёгкай іроніяй у голасе. – Я думаў, мёртвыя ўваскрэслі.
  Ён наліў вялікую шклянку і працягнуў яе мне. «Я вельмі шкадую аб тым, што здарылася з вашым братам, містэр Трэвельян. Вы сапраўды павінны верыць у гэта».
  — Я таксама, доктар. Мне вельмі шкада, што я быў такім жорсткім з вамі».
  Ён скрывіўся. «Гэта нішто ў параўнанні з тым, што зрабіў той вялікі чалавек».
  Гэта праўда, падумаў я, але ў нас з Схаутэнам была адна рыса: яго клопат пра пацыентаў і бальніцу. Мне было глыбока сорамна. Я хутка выпіў шклянку і паглядзеў на Схаутэна, які пісаў ручкай. Я мог сказаць, што гэта зойме некаторы час, таму я спытаў: "Калі вы будзеце гатовыя?"
  «Каб расказаць пра гэта ў дэталях, спатрэбіцца некаторы час. Акрамя таго, я не вельмі свабодна пішу па-ангельску. Але калі вы хочаце пачакаць, вы, вядома, можаце застацца на вячэру».
  'Не, дзякуй. Я вярнуся на свой карабель і папрашу каго-небудзь застацца з вамі, пакуль мы вернемся ў Папеэтэ. Я вярнуся позна вечарам або заўтра раніцай».
  Схоўтэн коратка пакланіўся. 'Як пажадаеш. Я быў бы ўдзячны за некаторую абарону». Ён працягнуў пісаць, і я ўстаў. Як толькі я адчыніў дзверы, ён сказаў: «Яшчэ крыху, містэр Трэвельян. Мне зноў нешта прыйшло ў галаву».
  Калі я стаяў каля дзвярэй, ён падняўся на ногі. «Вы спыталі мяне пра іншае імя, пра якое яны гаварылі. Вялікі чалавек згадаў пра яго, а потым другі сказаў яму заткнуцца».
  "Як гэта было імя?"
  Схаутэн прайшоў са мной на веранду. Калі Піра ўбачыў нас, ён завёў свой джып. «Гэта было дзіўнае імя, яно гучала па-іспанску. Рамірэс, я веру, «сказаў Схаутэн.
  II
  Не праехалі і двух кіламетраў, як зламаўся джып. Роў матора сціх, і мы спыніліся. Піра выскачыў на вуліцу, схіліўся над рухавіком і чыркнуў запалкай. "Ён мёртвы", - сказаў ён без клопату. Я хацеў як мага хутчэй вярнуцца ў Эсмеральду. Мне трэба было тэрмінова збіць Кейна. Я ведаю, што мужчына не можа заставацца злым вечна - гэта невыносна, - але я шанаваў свой гнеў, таму што хацеў хоць раз выпусціць яго. Я збіраўся не пакінуць каменя на камені ад гэтага вырадка. Джым Тэйлар адчуў маё напружанне і вельмі тактоўна не задаваў ніякіх пытанняў.
  Піра запаліў чарговую запалку і бязладна ткнуў у вантробы джыпа. Потым падняў вочы і, ззяючы, сказаў: «Ён не пойдзе».
  'Што?'
  «Няма сутнасці».
  «Блін, чаму ты не заліў? Чаму вы не праверылі лічыльнік, гэтую штуку?» — злосна спытаў я.
  «Зламаны».
  «Добра, тады пойдзем. Мы проста павінны ісці па пляжы».
  Піро сказаў: «Не бяжы. Праў тут. Мы ходзім па вадзе».
  Мы прайшлі за ім некалькі сотняў ярдаў уверх па пляжы
  Сцяжынка павярнула ўглыб краіны, потым ён пайшоў да краю вады.
  «Вось каноэ. Я правяду цябе назад».
  Гэта было ўсяго некалькі кіламетраў, але ў цемры здавалася значна большым. Неўзабаве мы змаглі ўбачыць якарныя агні « Эсмеральды » ў ясным вячэрнім небе, але прайшло шмат гадоў, перш чым мы апынуліся ў межах слыху. Побач усё яшчэ стаяла некалькі пірогаў, і, здавалася, на палубе панавала святочная атмасфера, калі тубыльцы і матросы елі разам. Кэмпбэл, Клэр і Пола чакалі мяне ля парэнчаў і адразу ўбачылі, што я не ў добрым настроі. — Дзе Кейн? — шапнуў я Кэмпбэлу. Я не змог заўважыць яго ў першы раз.
  — Джорджы сочыць за ім. Ён даў яму працу ў баку. Што здарылася, чувак?»
  «Гэты вырадак забіў Марка. З Хэдлі, - сказаў я. У Полы перахапіла дыханне, і Кэмпбэл сказаў: «Вы ўпэўнены?»
  «У мяне няма юрыдычных доказаў, але я ў гэтым перакананы». Я падумаў пра слёзы на шчоках Схаутэна. «Я хачу пагаварыць з Кейнам прама зараз!»
  – Ён мне не здаецца забойцам.
  «Хто б?» - горка ўсклікнуў я. «Я толькі што пачуў па-чартоўску непрыемную гісторыю. Рамірэс таксама ўдзельнічае».
  Кэмпбэл пачаў. «Адкуль вы гэта ведаеце?»
  — Скажы мне, як ён выглядае, — сказаў я.
  «Высокі, худы хлопец з ястрабіным носам і шнарам на левай шчацэ».
  «Тады я ведаю дастаткова. Ён быў там, калі Марка забілі. Схаутэн убачыў яго і апісаў, за выключэннем шнара, і Хэдлі адмовілася ад яго імя. Ён уцягнуты ў гэтую справу, ён у ёй да сваёй бруднай шыі - што я рады *
  будзе круціцца. Але спачатку я хачу Кейна».
  Кэмпбэл павярнуўся да Клэр і Полы. «У вашу каюту, дамы».
  Пола паслухмяна павярнулася, але Клэр усё роўна не паддавалася. «Тата... я...»
  Голас Кэмпбэла быў падобны на ўдар бізуном. — У вашу каюту!
  Яна адышла без слоў. Кэмпбэл паглядзеў на мяне.
  «Зрабіце так, каб гэтыя рэчы зніклі», - сказаў я. «Папярэдзьце Лана. Мы едзем да Кейна».
  Я падышоў да бака, але яго не было ні там, ні на палубе. Мы сабралі экіпаж і абшукалі ўвесь карабель, але дарэмна. У мяне пачала балець сківіца ад доўгага сціскання.
  - Ён п'яны, - сказаў нарэшце Лан.
  "Джордзі - дзе Джордзі?" Я сказаў.
  Аднак Джордзі таксама знік.
  Я выбег на палубу, дзе засталіся адны тубыльцы. Я патэлефанаваў Піро, і ён выйшаў з групы.
  "Вы можаце дапамагчы нам знайсці двух мужчын на востраве?"
  — Што за мужчыны?
  «Капітан і матрос. Капітан - гэта той вялікі чалавек, якога вы бачылі на палубе, калі мы прыбылі. Другі худы, высокі. Проста трымайцеся далей ад яго; ён небяспечны».
  Піро пацёр лоб. «Небяспечна?»
  «Ён дрэнны. Ён б'е. Ён цябе заб'е».
  Піра паціснуў плячыма. «Вы плаціце — мы шукаем».
  Разам з некаторымі са сваіх людзей ён апусціўся ў сваю пірогу, Лан ужо быў заняты высадкай нашага шлюпа за борт разам з некалькімі іншымі. Піра стаяў і выкрыкваў загады на сваёй роднай мове сваім раптоўна ажыўленым суайчыннікам. Кэмпбэл прыйшоў да мяне. — У цябе ёсць пісталет? — спытаў ён.
  «Мне гэта не трэба. Я яго на шматкі разарву».
  «Ідзі сюды», — сказаў ён, цягнучы мяне да асветленага месца. Ён раскрыў кулак; у ягонай плоскай далоні бліснула куля. «Я знайшоў яго на падлозе пад яго клеткай, .38. Напэўна, Кейн кінуў яго ў спешцы. Гэта значыць, што ён узброены».
  «Божа, мы павінны вярнуць гэтых тубыльцаў», — сказаў я. «Я не хачу, каб хтосьці памёр».
  Я хацеў выбегчы на палубу, але ён адцягнуў мяне за руку і ўціснуў у руку нешта цяжкае. — Вось, рэвальвер, — сказаў ён. — Ты справішся?
  Я моцна сціскаў у руках пісталет. – Мы хутка даведаемся. Я паклаў яго ў кішэню сваёй лёгкай паруснай яхты. — Лепш застанься тут.
  — Слухай, хлопчык, — сказаў Кэмпбэл, — я яшчэ не такі стары.
  Я паглядзеў у яго светла-блакітныя вочы і сказаў: «Тады давай паспяшаемся». Мы перабеглі па палубе і ўскочылі ў лодку. Я хвіліну глядзеў на бераг. Маленькія кропкі святла рухаліся ў цемры,
  •«налева і направа, час ад часу знікаючы, а потым зноў з'яўляючыся, калі вылазілі з-за пальмы.
  «Блін, яны ўжо пачалі». Я адвёў позірк. «У Кейна ёсць стрэльба».
  'Давай, пайшлі. Са мной шэсць чалавек. Астатнія ўжо на зямлі. Яны ведаюць, што ім рабіць». Рухавік завёўся, што, безумоўна, стала для аднаго з нас кампліментам. Калі мы слізгалі да пляжу, я сказаў астатнім: «Слухайце, хлопцы, мы збіраемся знайсці Джордзі. Калі вы сутыкнецеся з Кейнам, трымайцеся далей ад яго. Не спрабуйце нічога з ім, таму што ён узброены. А калі сустрэнеш роднага хлопца, адпраўляй яго дадому».
  "Што зрабіў той Кейн?" - спытала Тафі Морган.
  "Ён забіў чалавека", - холадна адказаў Кэмпбэл. Мы плылі моўчкі, пакуль не скаціліся на бераг. Піро чакаў нас, яго твар ззяў і свяціўся ў святле факела. — Знайшоў, — лаканічна сказаў ён.
  «Якія?» — хутка спытаў я.
  Ён паказаў жэстам. «Вялікі чалавек. Зараз у каюце».
  Я ўздыхнуў з палёгкай. Гэта павінна была быць Джордзі. «Піро, ты можаш папярэдзіць сваіх людзей спыніць пошукі? Ім не трэба шукаць гэтага іншага чалавека. Ён узброены».
  Піро хутка даў знак аднаму са сваіх спадарожнікаў. Мужчына прыклаў да рота вялікі снарад. Пачуўся цяжкі, змрочны гук. Сігнал распаўсюдзіўся па плантацыях; Я бачыў, як агні блукалі назад у вёску.
  «Давай, пойдзем да Джордзі».
  Мы знайшлі яго ў адной з хацін. Ён выглядаў жахліва, з глыбокімі парэзамі і драпінамі па ўсім твары. Піро сказаў:
  «Мы знайшлі яго каля дрэў, спаў на зямлі».
  Я думаю, што ў Джордзі было лёгкае страсенне мозгу, таму што ён *
  Ён гаварыў крыху бязладна, але ўсё роўна быў даступны. Ён бачыў, як Кейн ціха сеў у адну з пірог і паплыў за ім. Ён не паспеў папярэдзіць астатніх, таму што баяўся страціць Кейна з поля зроку. Ён ішоў за ім па вёсцы ў лес, і там на яго напалі.
  — Кім, дзеля бога?
  «Гэта павінна быць… гэта павінна быць Хэдлі. Вялікі, як слон, - з цяжкасцю вымавіў Джордзі. «Ён выйшаў з-за дрэва і ткнуў мяне пісталетам пад рэбры. Я не чакаў гэтага; Я думаў, Кейн адзін. Гэта мяне цалкам здзівіла. А потым... ён прымусіў мяне павярнуцца і пачаў... біць... - голас яго сцішыўся, але з намаганнем акрыяў. — Са сваім рэвальверам. Вялікі рэвальвер. Гэта быў прыцэл, які... зрабіў гэта. А сволач толькі смяецца. Потым ён ударыў мяне некалькі разоў па галаве, а потым... Я ўпаў».
  Ён слаба ўсміхнуўся. «Можа, ён думаў, што я там быў, але ў мяне цвёрдая галава. Прабач, што я памыліўся, Майк.
  «Не турбуйцеся аб гэтым. Ніхто не мог гэтага прадбачыць. Мне проста шкада, што вы ўзялі на сябе ўвесь цяжар».
  Яго спустошаны твар скрывіўся ва ўсмешцы. - Дадайце гэта да майго зламанага пальца, - слаба сказаў ён. — Дай яму адну ад мяне.
  — Тады трэба чакаць сваёй чаргі. Яны стаяць у чарзе, каб забраць Хэдлі і Кейна». Я ўстаў. «Нам лепш прыняць цябе на борт».
  Двое яго хлопцаў падышлі наперад, асцярожна паднялі яго і панеслі паміж сабой на катэр. Па жэсту Піра астатнія накіраваліся да хаціны. Я паглядзеў на яго. «Ці ёсць тут яшчэ адна лодка, «Жамчужына», тэрмінова спытаў я. Калі Хэдлі сапраўды вяртаўся некалькі разоў, то Піра павінен ведаць свой карабель. Адказ Піро быў шокам, хаця мы ўжо былі да гэтага гатовы ў душы.
  «Так, ён прыйшоў сюды. Мінулае höpital; адна, дзве гадзіны».
  "Чаму, чорт вазьмі", - усклікнуў Кэмпбэл. Потым ён прайшоў праз рыф за намі, у цемры, без святла. Тады ён можа вельмі добра кіраваць».
  - Ад гэтага ён мне не даражэйшы, - змрочна адказаў я. Тубылец убег у хаціну і ўсхвалявана загаварыў з Піро, у вялікім жаху. Піра выглядаў здзіўленым і жэстам папрасіў мяне выйсці на вуліцу, дзе ён пачаў паказваць у цемру. Гарызонт злавесна чырванеў. 'Hö- pital, ён гарыць,» сказаў ён.
  «Ісус!»
  Астатнія выбеглі на вуліцу.
  «Як мы можам дабрацца туды, хутка? Усе мы? Я праклінаў джып Піра, які цяпер стаяў на пляжы без паліва.
  — Вялікая пірога, — сказаў Піро. «Ідзі хутчэй. Хутчэй, чым хадзіць». Ён уцёк.
  ^Хэдлі падпаліла бальніцу!' — закрычаў я. Кэмпбэл паглядзеў на ззянне ўдалечыні. «Як нам туды дабрацца?
  Блін, гэты хлопец з глузду з'ехаў? Якая ў гэтым была патрэба?»
  «Ён ужо пагражаў. Я не магу растлумачыць гэта цяпер. Едзем туды з пірогамі. Piro арганізуе некалькі. Дзе, чорт вазьмі, Лэн?
  Яго мяккі шатландскі голас гучаў ля майго пляча. 'Я тут.'
  — Вазьмі пірогу і вяртайся да Эсмеральды. Адпраўцеся ў бальніцу як мага хутчэй. Святла хапае. Лагуна бяспечная, вам проста трэба ісці па пляжы. Але рабі гэта хутка».
  Ён нічога не сказаў, але адразу ўцёк. Піро схапіў мяне за руку.
  «Прыходзьце ў пірогу».
  Большасць з нас селі ў шлюп, а астатнія пайшлі ў пірогу з цэлай кучай тубыльцаў, усяго каля дваццаці чалавек. Каноэ было не зусім воданепранікальным, але Божа, гэтая штука пайшла хутка! Веслаючы з усіх сіл, мы кінуліся па вадзе, пакідаючы бліскучую паласу следу. Мы маглі лёгка паспяваць за лодкай.
  Цяжкія пяць кіламетраў да пляжу занялі ў нас не больш за дваццаць хвілін, але калі мы дабраліся, то ўбачылі, што ўвесь комплекс гарыць. Цёмныя фігуры бегалі ўзад і ўперад на фоне жоўтага бляску полымя; Мне было цікава, колькі людзей загінула б у полымі. Я быў настолькі зачараваны сцэнай перада мной, што я нават не ўбачыў карабель. Кэмпбэл паціснуў мяне за плячо і пачаў паказваць. У лагуне, прама насупраць шпіталя, стаяла на якары шхуна. У цемры той жахлівай ночы мы б ніколі не заўважылі яго, калі б палаючы агонь не асвятляў яго белы корпус. Я крыкнуў Кэмпбэлу: "Што нам рабіць, на шхуну ці ў шпіталь?"
  «Шпіталь. Мы павінны ратаваць пацыентаў».
  Каноэ слізганула на бераг, крыху ў баку ад бальніцы. Мы ўсе выскачылі і пайшлі на бераг да палаючага вогнішча. Я ўбачыў, што Кэмпбэл вырабіў рэвальвер, дзіўную зброю з доўгім вузкім ствалом. Я дастаў з кішэні курткі рэвальвер і кінуўся наперад, ледзь паспяваючы за камандамі бегу. Уся бальніца ўжо гарэла; сухі чарот патрэскваў, як падпалкі, і полымя лізала бязветранае неба. Я перабег паляну паміж дзвюма палаючымі хацінамі і ўбачыў шпітальную прыстань. Невялікая лодка адплывала, і я пачуў раптоўнае рэзкае варкатанне падвеснага матора над бурлівым полымем.
  — Уцякаюць! — крыкнуў я, цэлячы стрэл у лодку. Нічога не здарылася; Я забыўся ўключыць засцерагальнік. Кэмпбэл напаўсагнуўся на каленях і прыцэліўся са свайго дзіўнага пісталета, але потым зноў устаў, паківаў галавой. 'Занадта далёка. Калі б у мяне была стрэльба, чорт вазьмі!
  "Мы не можам дазволіць ім сысці так!" — адчайна закрычаў я. У цемры мне здалося, што я бачу ўсмешлівы твар Кейна, хоць на такой адлегласці гэта было немагчыма зразумець. Кэмпбэл груба тузануў мяне. 'Спяшайся!'
  Я апошні раз зірнуў на лодку, якая цяпер хутка знікала ў цемры, а потым выбег на бераг за астатнімі, якія ўжо далучыліся да сваіх таварышаў. Нехта крыкнуў: «Тушыць агонь позна! Выцягніце гэтых людзей! Я пабег да дома Схаутэна. Гэта было бессэнсоўна. Гэта было адно палаючае мора агню, равучы вогненны слуп вышынёй у дзесяткі метраў. Гэта была крэмацыя Схаутэна, падумаў я, ці быў ён ужо мёртвы да пачатку пажару?
  Я пабег у заднюю частку дома паглядзець, што там адбываецца, і ледзь не спатыкнуўся аб жанчыну пасярод дарожкі. Я падняў галаву і ўбачыў, што яна трымае галаву Схаутэна на каленях. Яе крыкі былі чуваць над полымем. «Ааа, lepauvre docteur, lepau- мірны доктар!'
  Яе сукенка была абгарэла і падраная. Верагодна, яна выцягнула цела Схаутэна з дому. Убачыўшы мяне, яна ўскрыкнула, ускочыла на ногі і з крыкам пабегла ў цёмны лес. Мабыць, яна думала, што я належу Хэдлі.
  Я апусціўся на адно калена побач з Схаутэнам. Відовішча было не з прыемных, бо яму некалькі разоў стрэлілі ў галаву. Яго ніжняя сківіца была цалкам адбітая, і я ўбачыў невялікую чорную дзірачку ў яго левай скроні. Яго правая скронь знікла; усё, што я бачыў, - гэта дзірка памерам з кулак і яго мазгі, якія сачыліся на зямлю.
  Я ўскочыў на ногі і ўпёрся ў дрэва. Потым мяне ванітавала, пакуль мой страўнік не апусцеў, і я працягваў дыхаць, дрыжачы, хныкаючы і абліты потам.
  Я толькі крыху ачуняў, калі да мяне падбег Нік Дуган з пачарнелым ад дыму тварам. Ён узяў мяне пад руку, каб падтрымаць. 'Ты ў парадку?'
  — Так... так.
  «Глядзі, Майк, вось Эсмеральда. Хутка зрабілі».
  Я зірнуў на ваду і ўбачыў карму «Жамчужыны» , а за ёй імклівую Эсмеральду, яе нос мігцеў чырвоным у святле полымя. Жамчужына яшчэ не мела вялікай хуткасці. Са зменлівага вугла насавой часткі «Эсмеральды » я бачыў, як Ян спрабаваў спыніць шхуну, ляжачы побач або нават таранячы яе. Аднак «Жамчужына» ўсё больш набірала хуткасць і праскочыла проста пад небяспечным носам « Эсмеральды» . Лан зноў змяніў курс, але ў момант, калі сутыкненне здавалася непазбежным, «Жамчужына» рэзка адхілілася ўбок. Бушпрыт «Эсмеральды » зачапіў толькі борт шхуны. Калі два караблі праходзілі міма адзін аднаго, з «Жамчужыны» пачулася стральба , а з нашага карабля — адрывісты адказ. Мне было цікава, у каго з нас быў пісталет і хто ім карыстаўся. Затым «Жамчужына» апынулася па-за дасяжнасцю і накіравалася прама праз лагуну да праходу ў рыфе, у той час як тут і там запальваліся агні. « Эсмеральда » кінула пагоню і павярнула да пляжу. Я пачуў, як спыніўся рухавік. Выратаванне шпіталя было нашым галоўным прыярытэтам, было занадта небяспечна гнацца за ўцякаючай шхунай у цемры. Яны ўцяклі.
  III
  Світанак выявіў поўнае спусташэнне. З каркасаў будынкаў павольна віліся слупы дыму. Пацыенты
  - тыя, хто выжыў - безуцешна сядзелі групамі на пляжы з сябрамі і тымі, хто застаўся ад персаналу бальніцы. Піро падлічыў; лік загінулых — чатырнаццаць; з Схаутэнам пятнаццаць. Мы былі стомленыя, амоцнелыя ад спёкі і зусім прыгнечаныя. Кэмпбэл углядаўся ў бязлюдную сцэну; яго твар быў шэры і змучаны. — Сволачы, — шчыра ўздыхнуў ён. «Гэтая брудная зграя забойцаў. Я зраблю так, каб яны атрымалі пятлю».
  "Тады мы павінны спачатку іх атрымаць", - сказаў я. Мы сядзелі гуртам на драўлянай лаве, грэючы рукі кухлямі гарачай кавы, прывезенай з брыганціны. У нас на борце не было дастаткова, каб пракарміць усіх, але мы раздалі тое, што маглі, і сяляне таксама прывезлі ежу для тых, хто выжыў у моцным шоку. Нешматлікія людзі, якіх навучаў Схаутэн, тварылі цуды ў аказанні першай дапамогі, але гэтага было далёка не дастаткова. Больш за тое, мы самі не засталіся цэлымі: у ранішнім святле стала відаць, што наша радыё было разбіта ўшчэнт, верагодна, Кейнам, перш чым ён высадзіўся. Не было іншага спосабу атрымаць дапамогу, як атрымаць яе самому. Лан, які перасягнуў сябе Эсме- Адправіўшы Ралду праз лагуну так хутка, ён праклінаў сябе за тое, што радыё не было больш уважліва, але мы спрабавалі пераканаць яго, што ў той вечар ніхто не лічыў гэта неабходным. Я яшчэ не быў на борце, каб пагаварыць з Джордзі, хоць мяне запэўнілі, што ён трымаецца добра, хаця яму прыйшлося заставацца ў ложку.
  «Я не магу ўявіць, каб Суарэс-Навара ўцягнуўся ў гэта. Я ведаў, што яны кучка сволачы, але гэта неверагодна», - уздыхнуў Кэмпбэл.
  Я не падзяляў яго меркавання. «Як справы з гісторыяй англійскай мовы?»
  Ён раптам падняў вочы. — Якое гэта дачыненне мае?
  «Жыў-быў калісьці адзін ангельскі кароль, мне здаецца, Генрых Другі, у якога быў біскуп Томас Бэкет. Легенда абвяшчае, што аднойчы ўвечары за абедам кароль сказаў: «Ніхто не можа пазбавіць мяне ад гэтага імпэтнага святара?» Такім чынам, чацвёра яго рыцараў паўсталі і забілі Бэкета ў Кентэрберыйскім саборы».
  Я скрэб пясок нагою. «Калі кароль пачуў гэта, ён быў моцна ўзрушаны. Ён адкрыта спавядаўся ў царкве і выконваў пакаянне. Але ў рэшце рэшт усё абярнулася для яго добра; Прынамсі, ён пазбавіўся ад таго непрыемнага Бэкета.
  Я паказаў на счарнелыя рэшткі шпіталя. «Суарэс Навара праводзіць паседжанне савета дырэктараў, а потым нейкі сыты дырэктар кажа: «Я хацеў бы, каб мы маглі што-небудзь зрабіць з Кэмпбэлам і гэтым парушальнікам спакою Трэвельянам». І тады нехта накшталт Рамірэса выступае і робіць нешта, і калі гэта адбываецца - і Кэмпбэл і Трэвельян спыняюцца - ён атрымлівае дадатковыя грошы, без складаных пытанняў. І дывідэнды Суарэс-Навара працягваюць расці. Дырэктар губляе прытомнасць, калі бачыць кроў, таму не пытаецца, як гэта адбылося, баючыся, што не паправіцца».
  «Яны ж на нас не напалі».
  — Не наўпрост. Гэта больш характэрна для Хэдлі, бессэнсоўная, садысцкая помста. Тым не менш, я думаю, што мы пакуль па-за небяспекай».
  Кэмпбэл паглядзеў праз пляж на няўцешную групу пакінутых пацыентаў. Ён задуменна сказаў: «Тады гэтага б не здарылася, калі б мы не прыехалі сюды».
  У мяне раптам адчуўся кіслы прысмак у роце. — Не. Схаутэн ужо баяўся, што гэта адбудзецца. Я яму сказаў, што з ім нічога не здарыцца, што ён будзе абаронены. Божа, які беспарадак я нарабіў».
  Мы проста маўчалі пра гэта. Проста дадаць не было чаго.
  Клэр ішла да нас па пляжы з аптэчкай у руках. Яна выглядала напружанай і стомленай, але я адчуваў, што яе прыцягвае больш, чым калі-небудзь. Я хацеў узяць яе на рукі, але нешта стрымлівала мяне. Клэр таксама бачыла.
  «Майк, твае рукі! Хадзі, я перавязу яго».
  Я ўтаропіўся на свае рукі. Я нічога не заўважыў, але цяпер, калі я гэта ўбачыў, стала вельмі балюча.
  Яна пачала бінтаваць мне рукі і сказала бацьку, не адрываючы вачэй ад яе працы: «Тата, я думаю, ты павінен дастаць сваю чэкавую кніжку».
  — Пятнаццаць чалавек больш не выжывуць праз грошы, — адрэзаў я.
  «Якімі дурнымі могуць быць мужчыны», — адказала яна, і я пачуў злосць у яе голасе. «Што здарылася, тое здарылася. Гэта не ваша віна, хаця я падазраю, што вы бачыце гэта па-іншаму. Бальніца ёсць і застанецца ў баку. Што цяпер павінна быць з гэтымі беднымі людзьмі? Нехта павінен нешта рабіць! Мы не можам проста сысці і сказаць: «Ну, мы не распальвалі пажар», нават калі гэта праўда».
  - Прабач, Клэр, - сказаў я. «Але што мы можам зрабіць?»
  Кэмпбэл глыбока засунуў рукі ў кішэні. «Будзе новы шпіталь — добры шпіталь. З лекарамі, інструментамі. Я паклапочуся пра гэта». Яго голас быў падобны на ўдар бізуном. "Але я прымусю Суарэс-Навара заплаціць за гэта, нягледзячы ні на што".
  Ён пайшоў па беразе. Клэр пачала наносіць на мае рукі далікатную мазь. "Што гэта за штука?" Я папрасіў закрануць менш балючую тэму. Хаця мае хворыя рукі для гэтага былі не зусім прыдатныя.
  'Мазь дубільнай кіслаты. Вельмі добра супраць апёкаў».
  «Ніхто яшчэ не паспеў расказаць нам, што здарылася на борце?» Ці ведаеце вы што-небудзь пра гэта? «Я не ведаў, што ў нас на борце зброя», — рыбачыў я.
  «У некаторых хлопчыкаў ёсць зброя, і ў майго бацькі таксама ёсць невялікі арсенал. Які ты часам жудасна наіўны».
  - Тады хто страляў з Эсмеральды?
  "Некаторыя з хлопчыкаў - і я", - коратка адказала яна. Я паглядзеў на яе. «Вы?»
  — Ведаеце, я ўмею даволі добра страляць. Тата мяне навучыў». Яна пачала бінтаваць мне рукі. «Здаецца, я трапіў у аднаго. Я думаю, што гэта быў Кейн». Раптам яна зарыдала. «Майк, гэта было так жудасна. Я ніколі не страляў па людзях, толькі па мішэнях. Гэта было...'
  Нягледзячы на тое, што я заблытаўся ў палосках марлі, я ўсё ж здолеў абняць яе за плечы. Яна прыціснулася да мяне.
  «Гэта тое, што ён заслужыў, Клэр. Трэба толькі азірнуцца вакол сябе, каб зразумець гэта. Вы яго забілі?»
  Яна падняла галаву. Яе твар быў бледны і запэцканы ад слёз. «Я так не думаю; было так цёмна, і ўсё адбылося так хутка. Здаецца, ударыў яго ў плячо. Але... але я страляў, каб забіць яго, Майк».
  «Я таксама, — адказаў я, — але стрэльба не стрэліла. Я не вельмі валодаю зброяй, але прынамсі паспрабаваў і не шкадую аб гэтым ні секунды».
  Яна загартавалася. «Дзякуй, Майк. Мне вельмі шкада, што я так сябе павёў».
  Я паківаў галавой. «Гэта не пастава, Клэр. Забойства людзей для нас не штодзённая праца, і гэта добра. Мы не такія маньякі, як Хэдлі і Кейн, але наш абавязак — спыніць такіх людзей, да лепшага ці да горшага».
  Я паглядзеў на яе галаву, якая ўсё яшчэ ляжала на маім плячы, і падумаў, як моцна я хацеў, каб уся гэтая гаўняная справа засталася ззаду. Раптам да мяне дайшло, што тлеючая бальніца з абгарэлымі трупамі, раскіданымі тут і там, не зусім ідэальная абстаноўка, каб прызнацца ў каханні дзяўчыне. Я павінен быў захаваць гэта для ціхага вечара на борце Эсмеральды, са спакойным морам і рамантычным месячным святлом і, магчыма, некалькімі ўрыўкамі ціхай песні пра каханне з каюты. На дадзены момант я быў цалкам сыты па горла ўсёй гэтай прыгодай. Як Марк сустрэў свой канец, дзе быў той дурны скарб кобальтавых вузельчыкаў, што мне да гэтага? Я больш не хацеў мець з гэтым нічога агульнага - акрамя Клэр. Аднак гэта было лягчэй сказаць, чым зрабіць. Я распазнаў сімптомы фізічнага і псіхічнага знясілення і ўмацаваўся.
  Клэр убачыла выраз маіх вачэй і хутка адвяла вочы, але я думаю, што яна заўважыла. Яна сказала: «Мы павінны заняцца гэтым зараз, Майк. Мы не можам дазволіць людзям Суарэс-Навара дабіцца свайго... калі яны гэта зрабілі. Інакш усё гэта было б бессэнсоўна».
  «Я ведаю, Клэр. Зноў усё ў парадку. Мне ўжо не так сумна. Ці ёсць яшчэ хто-небудзь паранены, акрамя мяне?»
  «Апёкі, парэзы. Не горш за цябе, — адказала яна.
  — Добра. Тады мы павінны проста сысці. Людзям тут проста трэба выжыць, пакуль мы не прышлем дапамогу».
  Я падышоў да Піро, якая сядзела крыху далей, і адчуў яе позірк на сваёй спіне. Я аддаў бы ўсё, каб сядзець з ёй дзе заўгодна, акрамя таго маркотнага пляжу ў той момант. •
  «Што ты цяпер будзеш рабіць?» — спытаў я Піро.
  Ён паглядзеў на мяне сумнымі вачыма. «Зноў будуем. Усе жыхары Танакабоэ пабудавалі тут шмат хацін. Але доктара няма...
  — Піра, у містэра Кэмпбэла шмат грошай, больш грошай, чым яму трэба. Ён прышле лекараў, і тады вы атрымаеце сапраўдную бальніцу, як у Папеэтэ. Але спачатку мы павінны вярнуцца і расказаць паліцыі, што тут здарылася. Ці можаце вы запісаць што-небудзь для мяне?
  Аказалася, што Піро не ўмее пісаць, нават сваё імя. Гэта было шкада, таму што я хацеў мець магчымасць даць пісьмовыя паказанні сведкі. Цяпер, калі Схаутэн памёр, шанцаў на гэта больш не было.
  Памерлых мы хавалі на могілках каля бальніцы. Я спытаў, ці ёсць на востраве святар, але, відаць, Схаутэн таксама дзейнічаў як адзін. Яны прыйшлі з Бібліяй. Кэмпбэл прачытаў некалькі твораў, хаця я думаю, што мала хто з мясцовых мог зразумець яго франка-канадскі акцэнт. Нарэшце ён зноў сказаў па-англійску: «Мы давяраем зямлі тых, хто стаў нявіннымі ахвярамі ганебнага злачынства. «Мая помста», — кажа Гасподзь, але Ён можа выкарыстоўваць такіх людзей, як мы, як свае прылады. Я спадзяюся, што гэта так».
  Потым ён павярнуўся і пайшоў па беразе, сумны і самотны чалавек.
  Схаутэну далі магілу крыху ў баку ад іншых. Я думаў, што гэта з-за розніцы ў веравызнанні, але аказалася, што яму хацелі даць асаблівае месца спачыну. Відаць было, што яны вельмі перажываюць яго смерць. Я думаў, што гэта быў больш прыгожы помнік, чым ён калі-небудзь чакаў, і гэта зрабіла мяне збольшага задаволеным.
  Калі мы выехалі ў той дзень днём, астраўчане ўжо расчышчалі завалы, і большасць хворых ужо недзе размясцілася. Мы не змаглі знайсці нічога, што можна было б узяць з сабой у якасці доказу катастрофы. Усе файлы і асабістыя рэчы Схаутэна згінулі ў полымі. Мы зрабілі некалькі фотаздымкаў, у тым ліку некалькіх тубыльцаў, якія стаялі побач з Кэмпбэлам і Ланам, каб развітацца, у знак нашага сяброўства, а таксама фатаграфій каманды на пахавальнай цырымоніі. Калі Ян асцярожна праводзіў «Эсмеральду» праз вузкі праход у рыфе, ён прыгнечана заўважыў: «Што за людзі робяць нешта падобнае?» Ты сказаў, што яны небяспечныя, Майк, але я думаю, што яны маньякі.
  «Яны псіхапаты», — адказаў я. «З таго, што я чуў ад доктара Схаутэна, гэта, безумоўна, адносіцца да Хэдлі».
  Кароткі Паўэл выйшаў на палубу з збялелым тварам, за ім ішоў раззлаваны Кэмпбэл. «Мне ёсць што табе паказаць»,
  - сказаў ён і павёў нас з Ланам у каюту Кейна. На ложку ляжала пафарбаваная ў карычневы колер прылада, якую, відаць, знайшоў Кароцік і паказаў Кэмпбэлу.
  «Гэта рацыя, амэрыканская сьметніца, прадаецца за некалькі дзясяткаў эўра. На сушы радыус дзеяння ўсяго некалькі кіламетраў, але на моры можна мець кантакт напэўна...
  — Каля пятнаццаці кіламетраў, — дадаў Кароцік.
  «Вось чаму шхуна Хэдлі з'явілася так хутка. І гэта таксама быў сігнал, які ўлавіў Каротышка. Вы думалі, што гэта слабы сігнал зблізку, але хто б мог падумаць, што ён прыйшоў прама з Эсмеральды ?
  Кэмпбэл кіўнуў. «Напэўна, за намі сачылі ўсю паездку. Карабель мог проста завіснуць над гарызонтам, і Хэдлі магла б добра пагутарыць з Кейнам».
  Я ўзяў рацыю і з цікаўнасцю паглядзеў на яе. «Я не думаю, што Кейн быў дастаткова разумны, каб прыдумаць нешта падобнае. Гэта пахне саліднай арганізацыяй».
  - Рамірэс, - цвёрда сказаў Кэмпбэл.
  «Цалкам магчыма, — адказаў я. Я паспрабаваў прыдумаць больш рэчаў, звязаных з нашай знаходкай, але мае думкі перапыніла Пола. Лан зноў падняўся на палубу.
  "Джордзі шукае цябе", - сказала яна. Яна таксама выглядала змучанай. Яна дапамагала на пляжы з Клэр. Я па-сяброўску абняў яе.
  «Як у яго справы?»
  «Нічога страшнага, але яму трэба адправіцца ў бальніцу ў Папеэтэ, магчыма, накласці швы. Я не дыпломаваная медсястра». Улічваючы небяспекі, у якія мы яе ўцягнулі, і жудасныя рэчы, якія яна перажыла, я думаў, што яна адчувала*
  трымаўся даволі добра; у яе была прыроджаная настойлівасць.
  "Я не думаю, што гэтыя шнары знікнуць", - сказала яна.
  — Так, такі рэвальвер робіць жудасныя раны. Гэты вырадак Хэдлі! Кэмпбэл уздыхнуў.
  Калі мы падышлі да каюты Джордзі, ён сядзеў на сваёй койцы і глядзеў на нас праз бінты яркімі вачыма. Ён ужо чуў пра пажар і знішчанае радыё, але хацеў ведаць тонкасці.
  «Як вы сябе адчуваеце?» Я спытаў.
  «Разумна ў дадзеных абставінах. Але я яшчэ не чуў усёй гісторыі. Што здарылася паміж вамі і тым лекарам мінулай ноччу? — строга спытаў ён. З узрушэннем я зразумеў, што адбылося столькі ўсяго, што я нават не паспеў расказаць жудасную гісторыю Схаутэна. Пасля таго як ён пераканаў мяне, што ён дастаткова моцны, каб пачуць маю гісторыю - ён ледзь не прыставіў мне нож да горла - я патэлефанаваў Клэр і Поле і пачаў расказваць. Яны слухалі ў агаломшаным маўчанні.
  «Гэта жаласная сітуацыя», — заключыў я.
  "Скажы так", - адказала Джордзі. «Гэтыя хлопцы не такія добрыя».
  «Кэйн робіць», — запярэчыў я. «Хэдлі вар'ятка, псіхапат, але Кейн нашмат разумнейшы, чым мы думалі». Я сказаў Джордзі пра рацыю.
  «Нас падманулі, і мне гэта зусім не падабаецца. Але мінулай ноччу яны перайшлі межы. Я адчуваю, што Хэдлі выклалася з усіх сіл, і Рамірэсу гэта зусім не спадабаецца», — сказаў Кэмпбэл.
  «Я думаў, так бы мовіць, склаў кавалкі галаваломкі», — сказаў Джордзі. "Але я думаю, што некаторыя часткі не падыходзяць".
  «Як?»
  «Ну, вы сказалі, што, паводле Схоутэна, Кейн і Хэдлі забілі Марка, і што Рамірэс ведаў пра гэта. Але чаму яны забілі Марка?
  «Я таксама пра гэта думаў», — адказаў я. «Гэта адбылося з-за таго, што бедны Схаутэн сказаў — што Хэдлі пасмяяўся з яго, калі ён папрасіў убачыць цела, і што нават лекар быў бы з-за гэтага засмучаны. Што б гэта значыла?»
  "Ведаючы Хэдлі, гэта можа сведчыць аб катаваннях".
  — А навошта ім Марка мучыць? На самай справе, я павінен быў быць напоўнены агідай ад гэтай думкі, але чамусьці я быў вельмі адхілены ад гэтага.
  «Чаму людзей катуюць? Каб атрымаць інфармацыю».
  «І Рамірэс быў там. Я думаю, што яны хацелі ведаць, дзе яны могуць знайсці гэтыя багатыя канкрэцыі марганца».
  — Сапраўды, — сказаў Кэмпбэл, — я ўжо думаў пра гэта. Марк сказаў бы ім гэта?»
  «Паняцця не маю. Ён заўсёды спрабаваў выратаваць уласную скуру, але таксама мог пагарджаць такімі людзьмі. Магчыма, ён не разумеў, што яны настроены сур'ёзна, пакуль яны сапраўды не ўзяліся за працу, і, магчыма, да таго часу было занадта позна».
  Дзяўчаты моўчкі глядзелі на мяне, збянтэжаныя сэнсам маіх слоў. Тым не менш, гэта быў Джордзі, які выказаў гэта ў словах. - Ты лічыш, што Хэдлі зноў зайшоў занадта далёка і Марк памёр, перш чым што-небудзь сказаць?
  «Магчыма. Відавочна, што яны не ведаюць месца, інакш бы не хадзілі так за намі. Такім чынам, яны пахавалі сваю памылку, аказалі ціск на доктара і адправілі Хэдлі забраць рэчы Марка ў надзеі даведацца больш. Хэдлі пераблытала і прапусціла рэчы - дзякуючы табе, Пола, таму Рамірэс адправіўся ў Англію, каб атрымаць яго, выкарыстоўваючы Кейна ў якасці кантакту».
  "Гэта вельмі добра спалучаецца", - адзначыў Джордзі.
  Ён лёг на спіну. Раптам ён выглядаў знясіленым; таму мы пакінулі яго аднаго. Да канца нашай паездкі гэтая тэма больш не абмяркоўвалася. Мы ўсе былі знясіленыя і прыгнечаныя, і нават гладкая дарога назад у Папеэтэ не магла падбадзёрыць нас.
  Усё ішло добра, пакуль мы не заставаліся ў некалькіх гадзінах плавання ад Папеэте, і мы ўсе прагнулі цвёрдай зямлі пад нагамі. Я планаваў пайсці ў паліцыю, як толькі прыеду з Лэнам, Кэмпбэлам і некаторымі хлопцамі, пакінуўшы астатніх на борце, каб абараняць карабель і асабліва Джордзі і дзяўчат. Мы паняцця не мелі, дзе Жамчужына , але я не хацеў рызыкаваць. Я проста быў заняты ў сваёй каюце, -»
  калі я атрымаў сігнал хутка падняцца на палубу. Ян, які выконваў абавязкі запаснага капітана, паказаў на карабель па правым борце. Гэта была хуткая маторная лодка, якая плыла вакол нас шырокім кругам. «Гэтая штука набліжаецца да нас па-чартоўску хутка, Майк», — сказаў Лэн. «Ім нешта трэба ад нас. Мне здаецца, гэта афіцыйна».
  Ён даў мне бінокль. Я ўбачыў, што гэта быў нейкі марскі патрульны карабель з гарматамі на пярэдняй палубе. У яго быў нумар, але не было назвы. Калі я глядзеў на яго, ён павярнуў направа да нас. «Патэлефануйце містэру Кэмпбэлу», — сказаў я. Маторная лодка падышла побач і спынілася метрах у паўсотні ад нас. Афіцэр у рулявой рубцы паднёс да рота мегафон, і праз імгненне на нас абрынуўся лівень французскіх слоў.
  Я падняў рукі ў перабольшаным жэсце, які не зразумеў. Другі мужчына ўзяў у рукі мегафон і закрычаў па-ангельску: «Паварочвайся, Эсмеральда, інакш мы адкрыем агонь».
  Я паглядзеў на гармату на перадавой палубе. Два матросы грузілі яго; адзін толькі што паклаў у яго магазін, а другі круціў яго, пакуль ён не быў накіраваны прыкладна ў сярэдзіну.
  — Навошта, чорт вазьмі! — усклікнуў я, але з гарматай так размаўляць не было. Гэты рэквізіт можа патапіць нас за некалькі секунд. Я пачуў некалькі загадаў, і праз імгненне ветразі былі спушчаны, калі экіпаж, спатыкнуўшыся, выйшаў на палубу, а за ім Кэмпбэл.
  «Што тут адбываецца?» — злосна спытаў ён.
  «Нас спыняе флот», — адказаў я. 'Старамодным спосабам. Калі мы не спынімся, то будуць страляць, так хлопец сам казаў».
  Кэмпбэл зачаравана глядзеў на бартавую гармату. "Ну, у мяне ёсць сваё жыццё", - сказаў ён. «Піраты?»
  — Не так блізка да ўзбярэжжа. Гэта ўлада!'
  Усе ветразі былі спушчаны. Эсмеральда крыху паслізнулася і пачала гайдацца . Патрульны карабель павольна набліжаўся, а потым слізгаў побач. Тросы былі замацаваны, і праз некалькі імгненняў на борт ускочыў афіцэр, а за ім трое матросаў. У руцэ ў яго быў рэвальвер, у астатніх — аўтаматы. Нашы людзі крыху адступілі, устрывожаныя ўсёй сітуацыяй, і я ўбачыў, як Кэмпбэл зрабіў энергічны, але марны жэст, каб утрымаць дзяўчат пад палубай.
  — Мсье Трэвельян? - гаўкнуў афіцэр.
  Я выйшаў наперад. 'Гэта я.'
  Узьняўся кулямёт, пакуль ствол не нацэліўся мне ў жывот.
  «Вы арыштаваныя».
  Я зірнуў на яго з недаўменнем. — За што?
  Кэмпбэл злосна рушыў да нас. — Паслухай хвілінку... — пачаў ён. Афіцэр коратка паказаў рукой, і двое іншых матросаў накіравалі на Кэмпбэла свае вінтоўкі. Злавесны пстрычка паказваў, што зброя на вастрыі. Ян схапіў Кэмпбэла за плячо, каб крыху супакоіць яго.
  Афіцэр працягнуў: «Вы яшчэ пачуеце пра гэта ў Папеэтэ. Не маглі б вы падняцца на борт майго карабля. Ты... — Ён доўга глядзеў. — Вы пойдзеце за намі ў гавань пад рухавіком. Гэтыя людзі застануцца на борце з вамі. Я прашу вас не рабіць глупства».
  Я паглядзеў у яго халодныя вочы і зразумеў, што ён меў на ўвазе кожнае слова. Мне вельмі не хацелася пакідаць «Эсмеральду» , але ў мяне сапраўды не было выбару, таму я, не кажучы ні слова, перайшоў у патрульны катэр, дзе мяне абшукалі, а потым забралі пад палубу. Мяне завялі ў голую хаціну, нейкую плывучую камеру. Дзверы за мной зачыніліся. Я быў адзін.
  IV
  Я адчуваў сябе зусім нікчэмным. Па-першае, я паняцця не меў, што адбываецца, хоць у мяне было падазрэнне - насамрэч не адно. Калі б мне было з кім пагаварыць, я б не быў такім няшчасным, але гэта было немагчыма. Мне было цікава, як справы ў іншых.
  Апошнія некалькі міль да Папээтэ мы пераадолелі з такой хуткасцю, якую павольная Эсмеральда магла паспяваць, несумненна, усё яшчэ пад пагрозай з гэтай гарматы. У маёй каюце не было ліхтароў, таму я не мог бачыць. Аднак я дакладна гэта адчуў, калі мы прыстыкаваліся. Я падрыхтаваўся да таго, што павінна было адбыцца. І сапраўды, праз некалькі хвілін дзверы адчыніліся, і мяне зноў выкінула на цёплае сонца. Я ўбачыў, што мы ўжо не на ранейшым месцы, а сярод іншых марскіх караблёў. Я бачыў, як "Эсмеральда" прышвартавалася побач з намі, але •*
  на палубе былі толькі французскія матросы; маіх сяброў нідзе не было відаць. На набярэжнай чакала машына, міліцэйскі джып. Мае ногі былі як свінцовыя, пакуль я ішоў невялікую адлегласць да джыпа.
  Мы прыехалі да паліцэйскага паста, відаць, самага вялікага на востраве. Мяне бесцырымонна адвялі ў іншую камеру і пакінулі там аднаго. Праз колькі гадзін мяне зноў вывелі, і на гэты раз завялі ў нейкі кабінет і селі насупраць раз'юшанага, азызлага чалавека за непазбежным сталом. Я стаяў перад ім са сваім эскортам, іншы марскі пяхотнік размясціўся ля дзвярэй. Я ўжо ў думках склаў план паходу: неадкладна ісці ў атаку. Складанне здавалася самым дурным, што я мог зрабіць, таму што гэта магло сведчыць аб магчымай віне, але перш за ўсё гэта было проста немагчыма для мяне. Таму, як толькі чалавек перада мной адкрыў рот, я перапыніў яго.
  «Я хачу пагаварыць з брытанскім консулам!»
  'Сядайце.'
  — Не. Я не адказваю на пытанні без прысутнасці консула».
  Ён стукнуў далонню па стальніцы, і мяне адразу ўпіхнулі ў крэсла. Я ўбачыў на яго стале таблічку з імем, на якой было пазначана, што яго завуць Жак Шаман і што яго ранг прыпадае на старшы канстэбль, ва ўсякім разе на вышэйшы дзядзька. Тады гэта павінна было быць па-чартоўску сур'ёзна. У мяне ўжо было непрыемнае адчуванне, што гэта можа быць.
  «Я не буду хадзіць вакол куста, Трэвельян». Яшчэ адзін чалавек з ангельскай амаль без акцэнту. «На Танакабое адбылася бойня, і вы адказныя за гэта — і вы гэта ведаеце».
  Я збянтэжана паглядзеў на яго. "Ты з глузду з'ехаў?"
  Ён абапёрся на локці. «У мяне ёсць дасье на вас. ВЫ
  вы былі ў Папеэтэ на мінулым тыдні і высунулі сур'ёзныя абвінавачванні супраць доктара Схаутэна ў Танакабое, абвінавачванні, якія могуць каштаваць яму рэпутацыі лекара. У той час вам сказалі, што будуць прыняты меры для расследавання гэтых абвінавачванняў, але, відаць, вам гэтага было недастаткова. Вы адплылі з Папеэтэ пад выглядам, што ідзяце заходнім курсам, але замест гэтага вы адправіліся ў Танакабоэ.
  Нягледзячы на ўсе мае намеры, я працягваў моўчкі слухаць.
  «Пасля вашага прыбыцця ў Танакабое вы, відаць, пасварыліся з Схаутэнам і пасля забілі яго. Каб замесці сляды, вы падпалілі яго дом. Агонь перакінуўся на бальніцу, у выніку чаго загінула вялікая колькасць людзей. Ваш экіпаж таксама ўдзельнічае. Вы ўсе вінаватыя».
  Міргаючы, я апусціўся на сваё сядзенне, усё яшчэ ашаломлены гневам у яго голасе і сваім цяжкім становішчам. Мы вельмі хутка адплылі назад у Папеэтэ, і...
  «Наколькі я ведаў, радыёсувязі з Танакабо не было, таму паліцыя магла пачуць гэта толькі з аднаго боку. Я выбраў некалькі яго каментарыяў і вырашыў выкарыстаць іх у сваю абарону.
  «Ці магчыма, што вы дакладна не ведаеце, колькі людзей загінула? У вас быў непасрэдны кантакт з востравам?» — хутка спытаў я. Я не ведаў, колькі ў мяне часу, перш чым ён зноў прымусіць мяне замаўчаць. Чалавек хвіліну вагаўся. Цяпер я ведаў, што знаходжуся ў патрэбным месцы.
  «Як вы атрымалі гэтую інфармацыю? Ад нейкага Хэдлі, капітана шхуны PearlT
  Гэты каментарый адразу трапіў у галаву. Шамант коратка кашлянуў, а затым сказаў з дзіўнай стрыманасцю: «Я не бачу, што гэта мае значэнне, але гэта сапраўды так. Містэр Хэдлі змог вельмі падрабязна апісаць ваш тэрарыстычны акт на Танакабо. Ён сказаў, што вы спрабавалі патапіць яго карабель, і ён ледзь жывы выбраўся.
  Добра, я ўжо трымаў яго пад кантролем. Я сапраўды павінен гаварыць, а не ён. Мне падалося, што я пачуў у яго голасе першы сумнеў, і адразу працягнуў.
  «Вы сказалі, што я, відаць, пасварыўся з Схаутэнам. Якія ў вас на гэта "доказы"? Я пакінуў яго пасля доўгай размовы, без усялякай непрыязнасці. Гэта можа пацвердзіць адзін з астраўлянін, нейкі Піро. Ён вярнуў мяне на мой карабель. Ён таксама пацвердзіць, што мы ўсё ж спрабавалі выратаваць палаючы шпіталь — ён і яшчэ шмат астраўчан. Вы не маеце права арыштоўваць ні мяне, ні іншых!»
  Ён уважліва слухаў мяне, не перабіваючы. За маёй спіной марскія пяхотнікі стаялі, як саляныя слупы. Я дрэнна зразумеў*
  чаму прыліў раптам, здавалася, павярнуўся, але я адчуваў сябе мацней з кожнай хвілінай.
  «Прачытайце гэты файл, месье Шаман, ён там чорны па белым. Хэдлі - гэта той, хто нібыта знайшоў майго брата. Я кажу, што ён забіў яго, і Схоутэн гэта пацвердзіў. Я пакуль не магу гэтага даказаць, але астатнія могуць».
  Я нешта ўспомніў і пераможна ўсклікнуў: «Фатаграфаваў!» Праявіце гэты рулон плёнкі. Тады вы зможаце ўбачыць гэта на свае вочы».
  — Месье Трэвельян, я разумею, што вы маеце на ўвазе. Вядома, мы будзем праяўляць гэтыя фатаграфіі, і, акрамя таго, мы ўжо адправілі патрульны катэр у Танакабоэ. Але табе трэба яшчэ шмат чаго растлумачыць. Вы пакуль застанецеся пад арыштам».
  «Я магу сказаць вам значна больш!» — усклікнуў я. «Той сволач Хэдлі і яго прыяцель Кейн, яны вам патрэбныя. Яны забілі Норгаарда, яны забілі майго брата, яны забілі таго небараку Схоутэна і яны забілі чатырнаццаць яго пацыентаў - спалілі іх жыўцом, чуеце мяне - яны спалілі жыўцом гэтых небаракаў.
  Шамант паказаў на двух афіцэраў, якія пачалі тузаць мяне за плечы. У гневе я страціў увесь самакантроль і зразумеў, што спрабую пералезці праз стол, каб падкрэсліць свае словы. Я апусціўся ў крэсла, дрыжучы і цяжка дыхаючы. На імгненне запанавала цішыня, пакуль Шамант апрацоўваў мае словы.
  - Дзе Хэдлі? — спытаў я, захоўваючы ініцыятыву. Ён моўчкі паглядзеў на мяне, а потым павольна пачаў ківаць. На хуткай французскай мове ён даў аднаму з афіцэраў некаторыя інструкцыі; чалавек павярнуўся і хутка пайшоў прэч. Потым ён паглядзеў на мяне. «Я яшчэ не зусім гатовы вам паверыць, але мы дапытаем месье Хэдлі, абяцаю вам. Тым часам я прашу вас растлумачыць гэта, калі можаце».
  Ён паказаў на скрынку на стале ў куце. Другі афіцэр паклаў яго на свой стол. У ім аказалася чатыры рэвальверы і некалькі скрынь з патронамі. Я адразу пазнаў дзве зброі.
  — Чатыры рэвальверы з дастатковай колькасцю патронаў, каб пачаць вайну, месье Трэвельян. Такога не чакаеш ні ад прагулачнага карабля, ні ад навуковай экспедыцыі».
  — Дзе ты гэта знайшоў? — спытаў я, хаця мог здагадвацца. Мне гэта не спадабалася. Такім чынам, я быў у небяспецы зноў страціць тое, што толькі што здабыў.
  — Трое ў каюце месье Кэмпбэла. І адзін у містэра Уілкінса, вашага капітана.
  Я зрабіў слабы жэст. Што яшчэ было сказаць?
  — Вы бачылі раней гэтую зброю?
  «Двое», — адказаў я. «Кэмпбэл даў мне гэты пісталет пасля таго, як мы выявілі, што Кейн прапаў. я
  «павінен расказаць вам усю гісторыю ў храналагічным парадку. Другі рэвальвер быў у яго самога. Але...
  «Але што?»
  «Ніхто з нас не страляў! Калі правесці ўскрыццё Схаутэна, вы ўбачыце, што ў яго трапілі тры кулі».
  «Такім чынам, былі выкарыстаны толькі два іншыя».
  — Так, на борце, калі Хэдлі ўцёк. Мы спрабавалі яго спыніць, пратараніць — прыцягнуць да адказнасці». Апошняе падалося настолькі меладраматычным, што нават француз расплакаўся.
  — Тады раскажы мне ўсю гісторыю.
  Я так і зрабіў, нічога не кажучы пра нашы пошукі марганцавых канкрэцый, пра Рамірэса і Суарэс-Навара. Гэта толькі зрабіла ўсё неапраўдана складаным. Усё, што я сказаў пра гэта, гэта тое, што аднойчы Хэдлі арандаваў свой карабель майму брату і Норгаарду, уступіў з імі ў бойку па невядомых прычынах, забіў іх і зрабіў доктара Схаутэна саўдзельнікам. Я прыйшоў даведацца праўду, а замест гэтага апынуўся ў вялізным гняздзе шэршняў. Гэта стала прыгожай, разгорнутай гісторыяй. Чамант час ад часу рабіў нататкі, не перабіваючы мяне. Калі я скончыў, ён сказаў: «Я хачу, каб вы ўсё гэта запісалі і падпісалі гэтую заяву. Я дазваляю вам вярнуцца на ваш карабель, але вы павінны пераканацца, што вы і ваша каманда не высаджваецеся. Вы знаходзіцеся пад аховай міліцыі».
  Яго перапыніў афіцэр, якога ён паслаў. Мужчына падышоў проста да яго і пачаў нешта шаптаць яму на вуха. Затым яны абодва падышлі да акна і працягнулі настойліва размаўляць па-французску. Як ні дзіўна, я адчуваў, што ведаю, пра што ідзе гаворка.
  - Гэта Хэдлі, ці не так?
  Мужчыны павярнуліся.
  «Вы дазволілі яму ўцячы, ці не так? Вы проста адпусціце гэтага бруднага забойцу!
  Шамант павольна кіўнуў. «Так, здаецца, ён сышоў. Вы павінны разумець, што не было ніякіх падставаў затрымліваць яго пасля таго, як ён склаў і падпісаў сваю заяву. Мы не чакалі, што ён з'едзе так хутка - у рэшце рэшт, гэта яго база».
  Па яго тону я зразумеў, што ён сур'ёзна хвалюецца і ледзь не забыўся, што перад ім затрыманы. Я мог здагадацца чаму. Хэдлі, напэўна, быў вядомы тут як скандаліст і баламут. Цалкам магчыма, што паліцыя сачыла за ім на працягу доўгага часу з-за яго сувязяў з Маркам і Норгардам і хто ведае яшчэ з чым. Дазволіўшы яму ўцячы, месье Шаман моцна пашкодзіў сабе. Я адчуў палёгку і лютасць адначасова. Шамант узяў сябе ў рукі і загадаў свайму агенту адвезці мяне назад у Эсмеральду. Я быў шчаслівы. Хатні арышт быў дробным кавалкам у параўнанні з знаходжаннем у такой голай камеры. Апынуўшыся на борце, я не надта занепакоіўся выглядам усіх узброеных паліцэйскіх вакол, на палубе і на прычале, і групы людзей, якія віселі вакол, нібы чакаючы пачатку шоу. Мне нават удалося ўсміхнуцца і зрабіць трыумфальны жэст, калі мяне накіравалі да бака, што вельмі пацешыла іх і засмуціла майго эскорту.
  Калі я вярнуўся, было прыглушанае весяленне і той жа настрой чакання, што і на лаве падсудных, хоць я таксама адчуў нотку страху і разгубленасці. Усе сабраліся вакол мяне і пачалі засыпаць пытаннямі.
  «Спакойна!» Я весела адбіваў іх. «Шмат часу — нават больш чым дастаткова. Спачатку хачу памыцца, потым выпіць літр кавы і што-небудзь перакусіць. Хто гатуе?»
  Я рашуча накіраваўся да сваёй каюты, каб пераапрануцца і дазволіць астатнім праявіць сваю добрую ўважлівасць да мяне, калі я раптам застыў пры выглядзе Джордзі, якая ўсё яшчэ ляжала на ніжняй койцы нашай агульнай каюты.
  «Джордзі! Якога чорта ты тут робіш? Вам не трэба было ляжаць у бальніцы?» Мяне пачынала раздражняць гэтыя бесчалавечныя паводзіны, але ён жэстам прымусіў мяне замаўчаць.
  — Я ў парадку, малады чалавек. Рады бачыць Вас. Што здарылася?'
  — Я раскажу вам і астатнім пазней, калі пераапрануся і вып'ю кавы. Вы сапраўды ў парадку?
  Шчыра кажучы, ён ужо выглядаў нашмат лепш. Я заўважыў, што нехта дасведчаны паглядзеў на яго твар, таму што асноўныя раны былі зашыты і акуратна перавязаны. Калі я здымаў вільготную вопратку, ён сказаў: «Мяне хацелі прагнаць, але я стаяў на сваім. Са мной няма нічога дрэннага, чаго б не магла выправіць такая добрая патронажная медсястра. Што тычыцца мяне, яна таксама можа глядзець на цябе».
  Ён кіўнуў на мае рукі, якія месцамі былі яшчэ даволі суровыя, хоць за апошнія некалькі дзён яны даволі добра зажылі. Я хутка выцер мокрай анучай твар і праз некалькі імгненняў сеў у кабіне за талеркай з ежай у суправаджэнні ўсяго экіпажа «Эсмеральды мінус адзін». Было велізарнай палёгкай больш не бачыць твару Кейна. Я сказаў ім тое, што хацеў сказаць, захаваўшы некаторыя дэталі для прыватнага інтэрв'ю з Кэмпбэлам і Джордзі пазней у той жа дзень.
  «Шамант у вельмі кепскім стане. Так было, калі я туды трапіў, але з таго часу, як Хэдлі атрымала гэта, стала горш», — сказаў Кэмпбэл.
  — Вы тады з ім гаварылі?
  "Так, і дамы, і Лэн таксама - ён таксама хацеў бачыць Джордзі, але пра яго проста клапаціліся". Джордзі, зручна ўладкаваўшыся на адной з лавак у каюце, коратка падміргнуў. Я зразумеў, што мая гісторыя ўсіх вельмі ўзбадзёрыла. Хаця тэхнічна мы і карабель усё яшчэ знаходзіліся пад арыштам, цяпер было ясна, што нам няма пра што турбавацца, дзякуючы розным доказам, якія я даў паліцыі. Наша абмежаванне свабоды было толькі фізічным, без гнятлівага адчування таго, што мы сапраўды ў пастцы.
  «Раскажыце мне пра вашу размову з Шамантам», — папрасіў я Кэмпбэла. Відаць, гэта быў нейкі фарс. Замест таго, каб прамаўчаць аб выяўленні сціплага арсенала зброі пад яго ложкам, Кэмпбэл пагаршаў гэта. Ён спакойна сказаў, што ў яго ёсць усе дазволы, што ён сумна вядомы калекцыянер і што ён ніколі не ездзіў, не ўзяўшы што-небудзь з сабой на практыку; што ў любым выпадку была выпушчана толькі адна зброя, і то яго дачка, якая павінна была абараняць жыццё і маёмасць ад арды піратаў-забойцаў. Ён быў вельмі саркастычны наконт дрэннай стральбы Клэр і, здавалася, зусім не хваляваўся, што яна зрабіла чалавека паралізаваным, ці, максімум, засмучаны, што яна не забіла яго адразу. Пазней высветлілася, што па прыбыцці ў Папеэте ў Кейна з пляча была вынятая куля малога калібра, па іроніі лёсу той жа доктар, які перавязваў Джордзі. Кэмпбэл атрымаў вымову за тое, што не задэклараваў свае рэвальверы на мытні. Была нават пагроза канфіскацыі, але Кэмпбэл ад яе выкруціўся. У рэшце рэшт, на час нашага знаходжання ў Папеэтэ апячаталі толькі бочкі. Аказалася, што другі рэвальвер, які я бачыў, належаў Ніку Дугану. Яго ачысцілі гэтак жа, як і Кэмпбэла. Па словах Клэр, прынамсі яшчэ два рэвальверы выкарыстоўваліся падчас перастрэлкі паміж « Эсмеральдай» і « Жамчужынай», але хуткі пошук іх не знайшоў, таму я пакінуў усё на гэтым. Я таксама чуў, што ў Джордзі быў пісталет, які ён дэклараваў на мытні: па іроніі лёсу, гэта была адзіная агнястрэльная зброя, якая не была выкарыстана.
  Кэмпбэл падчас яго допыту блефаваў гэтак жа, як і я, і выкарыстаў усе свае сілы, каб прадэманстраваць сваю добрасумленнасць. Мсье Шаман, відаць, паставіўся да яго гэтак жа, як і да мяне; ён даў яму ціха скончыць, уважліва выслухаў і, нарэшце, адпусціў, толькі папрасіўшы, каб той выклаў сваю заяву на паперу. Здавалася, у нашу версію падзей паверылі. І сапраўды, пазней днём нам дазволілі падыхаць паветрам на палубе групамі па двое ці трое, пасля таго як яны прывязалі « Эсмеральду» да буя на некаторай адлегласці ад набярэжнай. Усё зноў пачало выглядаць лепш; У тую ноч мы леглі спаць нашмат шчаслівейшыя, чым усталі раніцай. На наступную раніцу на борт прыйшоў інспектар і прымусіў нас усіх зрабіць заяву. Гэта заняло даволі шмат часу, нягледзячы на тое, што некаторыя з нас ужо нешта напісалі на паперы і заставалася толькі падпісаць у яго прысутнасці. Маю камеру таксама забралі; Я моўчкі спадзяваўся, што мае фатаграфіі не падвялі. Доктар зноў прыйшоў праверыць Джордзі. Пасля гэтага Кэмпбэл адвёў мужчыну ў бок і распытаў яго пра шпіталь для хворых на праказу на Танакабо і
  *• аб магчымасці найхутчэйшай адпраўкі на востраў іншага лекара. Мы пачалі хвалявацца. Нягледзячы на тое, што лейцы былі крыху аслаблены, нам усё роўна не дазволілі высадзіцца, а паколькі нас пускалі на палубу толькі групамі, на борце было задушліва горача і душна.
  У другой палове дня Джордзі спытаў праз аднаго з хлопчыкаў, ці можа ён пагаварыць са мной. Ён сеў у ложку, паклаўшы перад сабой стосы кніг. Яго твар усё яшчэ быў моцна забінтаваны, але ён відавочна аднавіў сілы і ўжо не было ніякіх прыкмет страсення мозгу.
  — Сядай, чувак, — сказаў ён. — Мне ёсць што табе паказаць.
  'Што?' — спытаў я, хаця мог здагадвацца. Я ўжо бачыў, што гэта мараходныя кнігі і што Лоцманская кніга была зверху. — Гэта як-то звязана з гэтымі праклятымі канкрэцыямі марганца?
  'Сапраўды. Проста на імгненне зачыніце рот і ўважліва слухайце».
  Раптам я адчуў вельмі тонкае, але вельмі раздражняльнае паколванне ў патыліцы. Пасля таго жудаснага здарэння ў Танакабое я так стаміўся ад усёй справы, што не хацеў больш думаць пра гэта ні хвіліны. На мой погляд, гэтыя клубні маглі назаўжды застацца на дне акіяна. Калі смерць Марка была больш-менш высветлена, мая патрэба давесці справу да канца таксама скарацілася да цьмянай рашучасці. Аднак цяпер, калі я апынуўся ў стане вымушанай бяздзейнасці, я не мог не думаць, што гэта насамрэч даволі цікавая справа, і мая прафесійная цікавасць таксама аднавілася. Вось чаму я вырашыў без нараканняў выслухаць гісторыю Джордзі.
  «Я думаў пра гэтага прыдурка Кейна», — пачаў ён. «Ён загаварыў, калі мы згадалі слова «Новая Брытанія» - калі ён не меў магчымасці нічога пра гэта ведаць. З тых часоў я думаў, што, магчыма, ён нагаварыў, і пачаў думаць пра тое, што ён сказаў, а потым знайшоў гэта. Дарэчы, даволі добры матэрыял для чытання».
  Ён даў мне другі том адкрытай Пілотнай кнігі. Я пачаў чытаць, куды ён паказаў пальцам. Яшчэ не дайшоўшы да канца старонкі, мае бровы былі амаль да макаўкі. Гэта быў даволі доўгі ўрывак, які засвоіў некаторы час. Калі я скончыў чытаць, я прама сказаў: "Вельмі цікава, Джордзі, але чаго ты насамрэч хочаш?"
  Ён асцярожна адказаў: «Я не хачу яшчэ адной памылкі, падобнай да Мінервы, але я думаю, што гэта тлумачыць іншы малюнак у дзённіку Марка. Прынамсі, калі гэта ўпісваецца ў вашу навуковую тэорыю».
  І гэта атрымалася.
  «Шэф таксама павінен гэта ўбачыць», — сказаў я, і Джордзі ледзь не ўскочыла з ложка ад радасці. Ён закінуў вераб'я і злавіў трэску. Я хутка ўзяў Кэмпбэла, Яна і Клэр і зацягнуў іх у ложак Джордзі. "Добра, Джордзі, пачнем з пачатку".
  Я добра бачыў, што іншыя таксама былі шчаслівыя, што думалі пра нешта іншае, чым пра падзеі апошніх дзён.
  "Я думаў пра Кейна", - зноў сказаў Джордзі. «На ўсё, што ён сказаў. Потым я ўспомніў, што адзін з малюнкаў Клэр ён назваў «аскубаным сокалам». Мы ўсе думалі, што гэта арол, праўда? Ну, тады я пачаў шукаць сокалаў у Лоцманскай кнізе і раптам убачыў, што там сапраўды ёсць Сакаліны востраў. Карэнная назва - Фонуа-Фоэ, але часам яго называюць Сакаліным востравам, таму што ён быў заваяваны HMS у 1865 годзе.
  Сокал знойдзены».
  Клэр сказала: «А як наконт гэтага «трука са знікненнем»?»
  «Гэта проста жарт», — адказаў я. «Востраў Сакаліны часам знікае».
  «Хохо, пачакай хвілінку», — заклапочана паклікаў Кэмпбэл. — Мы ўжо перажылі той жарт з Мінервай.
  - Гэта іншае, - сказаў Джордзі. 'Récife de Minerve - гэта рыф без дакладнага месцазнаходжання. Falcon Island або Fonua Fo'oe былі запісаны з дакладнасцю да міліметра - але яны не заўсёды ёсць».
  – Што гэта за глупства! - зароў Кэмпбэл. Джордзі паглядзеў на мяне з усмешкай. «Проста скажыце ім; вы эксперт».
  «Сакаліны востраў, напэўна, вяршыня падводнага вулкана», — прама сказаў я. "Часам адбываецца вывяржэнне, якое выкідвае некалькі мільёнаў тон попелу і пемзы, якіх дастаткова, каб утварыць даволі вялікі востраў". Я зірнуў на Лоцманскую кнігу. «У 1889 годзе ён быў больш за квадратную мілю і каля пяцідзесяці футаў у вышыню; у красавіку 1894 года была толькі пясчаная водмела, але прыкладна ў снежні таго ж года яна раптам стала амаль шэсць кіламетраў у даўжыню, тры кіламетры ў шырыню і трыццаць пяць метраў у вышыню».
  Я паказаў на старонку. «Будзе цэлая справаздача аб знікненні і паўторным з'яўленні вострава, але каб прывесці яго ў актуальны стан: у 1930 годзе Валкенейленд быў два кіламетры ў даўжыню і сто шэсцьдзесят метраў у вышыню. У 1949 годзе ён знік і знаходзіўся на тым самым месцы, дзевяць сажняў вады».
  Я аддаў кнігу Кэмпбэлу. «Здаецца, што востраў працягвае размывацца. Матэрыял, які выходзіць з гэтага вулкана, даволі сітаваты і таму лёгка раствараецца ў вадзе».
  Ён сказаў: "Гэта адпавядае вашай тэорыі клубнеобразования?"
  «Як аўтобус. Калі гэтыя вывяржэнні сапраўды адбываюцца кожныя, скажам, дваццаць гадоў і на працягу апошніх ста тысяч гадоў ці каля таго, значыць, праклятая куча каменя была запампавана ў мора. Працэнт металаў можа быць мінімальным, але нас гэта не бянтэжыць. Пра гэта клапоціцца працэс утварэння вузельчыкаў - любыя металы, якія плаваюць вакол, захопліваюцца і канцэнтруюцца, а затым інкапсулююцца».
  Кэмпбэл быў збянтэжаны. - Ты ўвесь час думаеш пра самыя вар'яцкія рэчы, - слаба сказаў ён. «Спачатку рыф, які то ёсць, то не, а цяпер, чорт вазьмі, востраў, больш падобны на магічны трук. Як справы з гэтай дзіўнай справай?
  Я паглядзеў на Джордзі.
  «Паняцця не маю. Я паспрабую праверыць гэта ў дадатках да «Пілотнай кнігі», але яны заўсёды вельмі адстаюць. Магчыма, людзі ў раёне ведаюць пра гэта больш».
  "Дзе гэты шчанюк з Сакалінага вострава або Фонуа - калі ён там?"
  — Каля астравоў Дружбы, — адказаў я. Клэр не магла не ўсміхнуцца. «Група Тонга. Гэта каля сарака міль на поўнач ад Тонгатапоэ, самага вялікага вострава.
  Кэмпбэл на імгненне задумаўся. «Гэта вельмі далёка ад Рабаула, а там Суарэс-Навара. І гэта таксама далёка ад таго месца, дзе апошні раз бачылі Марка».
  - Роўна напалову, - спакойна адказаў я.
  Кэмпбэл задуменна кіўнуў, і мы на хвіліну памаўчалі, успрымаючы новую сітуацыю. Праз некаторы час я сказаў: "Зыходзячы з гэтых новых фактаў, я думаю, што мае вялікі сэнс засяродзіцца на Сакаліным востраве - калі мы збіраемся працягваць, гэта значыць".
  Апошні запытальна пазірае на Кэмпбэла.
  «Вядома, мы працягнем», — адказаў ён з новай энергіяй. Яго аптымізм відавочна перамагаў.
  – Вы сапраўды лічыце, што гэта таго варта?
  Клэр прыйшла мне на дапамогу. «Я быў перакананы, што гэтыя малюнкі нешта значаць».
  «Мінерва каштавала нам двух месяцаў страчанага часу», — нерашуча адказаў Кэмпбэл. - Што ты думаеш, Джордзі?
  Джордзі паглядзеў на мяне, але ні хвіліны не вагаўся. "Майк - эксперт".
  Ян Льюіс цярпліва чакаў на заднім плане. Ён быў гатовы пайсці куды заўгодна, зрабіць усё, што ад яго просяць. Нягледзячы на непрыемныя падзеі ў Танакабоэ, ён атрымліваў асалоду ад гэтага ў поўнай меры, удалечыні ад штодзённай мітусні. Справа вырашылася без нас, пакуль Кэмпбэл яшчэ раздумваў. Лёгкі ветрык з адкрытага ілюмінатара перагарнуў некалькі старонак Лоцманскай кнігі. Я выпадкова зірнуў на старонку, якая цяпер была ўверсе, пачаў глядзець шырока расплюшчанымі вачыма, а потым нястрымна зарагатаў.
  "Гэй, што тут весела?" - сказаў Кэмпбэл.
  Я сунуў кнігу ў рукі Джордзі, паказаў на імгненне, і праз імгненне ён таксама тросся ад смеху. Калі я крыху супакоіўся, я сказаў: «Мы паглядзелі не на тую Мінерву. Паглядзіце, гэта тут у двухстах шасцідзесяці мілях на паўднёвы захад ад Тонгатапо, або ўсяго ў трохстах мілях ад Сакалінага вострава.
  ёсць іншая Мінерва ?»
  «Дакладна».
  Джордзі дала яму кнігу. «Цалкам намечана. Гэта плато даўжынёй дваццаць восем міль. Цвёрдае дно, ракавінкі, каралы і пемза, на глыбіні ад шасцісот да тысячы дзвесце метраў».
  «Накшталт Сакалінага вострава, але нашмат, значна старэйшы і такі ж пастаянны, — дадаў я.
  "Але там нічога не сказана пра клубні", - запярэчыў Кэмпбэл.
  «Гэта справаздача ВМС, і ВМС не маюць дачынення да марганца. Яны проста робяць зандзіраванне з дапамогай адвеса з воскам вакол яго, каб узяць пробу глебы. Клубень, нават маленькі, занадта цяжкі, каб прыліпнуць да воску».
  Павольна, але ўпэўнена ў маленькай хаціне панавала радасная атмасфера.
  «Ну, я думаю, гэта ўсё, - нарэшце сказаў Кэмпбэл. «Мы едзем на Тонгу». Ён строга паглядзеў на нас. "Але на гэты раз я не дапушчу больш памылак".
  І таму было вырашана, што мы збіраемся рабіць, калі пакінем Папеэтэ. Калі мы пакінулі Папээтэ.
  В
  Здавалася, што прайшлі стагоддзі.
  Мабыць, патрульны катэр адправіўся ў Танакабо і вярнуўся праз тры дні. Тым часам лейцы нашага хатняга арышту крыху паслабіліся, але ня надта. Уся каманда атрымала дазвол сысці на бераг невялікімі групамі, але Ян, Кэмпбэлы і я павінны былі застацца на борце, як і Джордзі, хаця і па іншых прычынах. Я думаю, што Паула здолела выбрацца на зямлю толькі таму, што ведала ўсіх, у тым ліку і міліцыянтаў. Аднак яна выходзіла на бераг толькі з Джымам або Тафі ў якасці суправаджэння, і ніколі надоўга, таму што не была ўпэўненая, што Хэдлі сапраўды сышла. На чацвёрты дзень нас з Кэмпбэлам вывелі на бераг і адвялі ў паліцэйскі пост, дзе нас пусцілі ў той жа кабінет, дзе я быў раней. Месье Шаман ужо чакаў нас. Ён быў вельмі прыгожы. «Сітуацыя на Танакабо супадае з вашым сцвярджэннем. Я бачу, што містэр Трэвельян спыніў пагоню, як толькі заўважыў, што Кейн узброены, і гэта гаворыць у вашу карысць. Я таксама даведаўся, што вы выратавалі шмат жыццяў падчас пажару ў шпіталі, а таксама было ўстаноўлена, што вы былі на борце свайго карабля ў той момант, калі лекар быў забіты і пачаўся пажар. Нарэшце, вашы фатаграфіі таксама пацвердзілі некаторыя рэчы».
  Гэта была добрая навіна, а калі вы ўважліва слухалі, таксама форма прабачэння.
  "Калі мы можам выехаць?" - спытаў Кэмпбэл.
  Чамант паціснуў плячыма. «Мы не можам вас спыніць. Калі б Кейн і Хэдлі былі тут, мы дазволілі б вам застацца і даць паказанні ў судзе, але...
  «Але вы не змаглі іх знайсці», — з горыччу дадаў я.
  «Калі яны ўсё яшчэ ў Французскай Акіяніі, мы іх знойдзем. Але Ціхі акіян вельмі вялікі».
  Прынамсі, здавалася, яны былі перакананыя ў вінаватасці Хэдлі і Кейна, што рана ці позна спраўдзілася б. Хэдлі быў у Танакабое, і яго пазналі некалькі астраўлян. Таму я быў тым больш здзіўлены, што пасля яны вярнуліся ў Папеэтэ, каб кінуць паліцыю на няправільны след, а не ўцячы, як маланка. Мне прыйшло ў галаву, што Хэдлі, здольнасць мыслення якога, здавалася, была зваротна прапарцыйная яго садызму, напэўна, сапраўды думаў, што нас прызнаюць вінаватымі і такім чынам абясшкодзяць. Прынамсі, цяпер, калі іх шукала сама міліцыя, яны ўжо не паспявалі нас гнаць. Мы ўжо вырашылі зрабіць выгляд, што іх больш няма, інакш нікуды больш не трапім.
  «Вы можаце ісці, калі заўгодна, месье Кэмпбэл».
  "Мы плывем на захад, згодна з нашым першапачатковым планам", - адказаў Кэмпбэл. «Мы едзем на Тонгу. Калі мы ўбачым іх там, мы паведамім уладам». Цяпер мы ўсе былі карысныя, таму што не хацелі, каб міліцыя больш перашкаджала нам.
  Шамант сказаў: «Вельмі добра, спадары, вы вольныя прыходзіць і сыходзіць, калі хочаце. Я здыму паліцэйскую варту з вашага карабля. Тым не менш, я заклікаю вас захоўваць цішыню да канца вашага знаходжання, і, акрамя таго, я рэкамендую вам зрабіць гэта знаходжанне як мага карацей. Твая сям'я... - ён кіўнуў на мяне, - твая сям'я стварае тут непрыемнасці, знарок ці не. І мы не можам выкарыстоўваць тут беспарадкі».
  Кэмпбэл моцна сціснуў руку вакол майго запясця, каб прадухіліць маю магчымую бурную рэакцыю. — Дзякуй, месье Шаман. Мы гэта чулі на свае вушы. Ці не маглі б вы зараз арганізаваць транспарт назад на наш карабель?
  Было зразумела, што ён хутчэй адмовіцца, але ўрэшце нас падвезлі назад у «Эсмеральду», дзе вестку аб нашым вызваленні ўспрынялі з адпаведнай радасцю. Кожны заслужыў некалькі выходных, і ні Кэмпбэл, ні я не хацелі адмаўляць хлопцам у гэтым. Нам яшчэ трэба было шмат чаго зрабіць, перш чым мы змаглі адправіцца на Астравы Дружбы.
  OceanofPDF.com
  
  ШЭСЦЬ
  я
  Прыемна было зноў апынуцца ў моры, гнаным бязлітасным пасатам. Прайшло каля шасці дзён плавання да Тонгі, і мы хутка вярнуліся да карабельнай руціны. Джордзі таксама ўстаў на ногі. Яго твар быў падобны на поле бітвы, але ў астатнім ён быў у форме; з відавочным задавальненнем ён зноў прыняў камандаванне ад Лана, які са шкадаваннем у сэрцы адмовіўся ад сваёй слаўнай ролі шкіпера. Свежы вецер развеяў апошні кепскі смак Танакабоэ, і гэта было добра для ўсіх. Пасля таго, як Кейн сышоў, нікому больш не трэба было захоўваць сакрэтнасць. Усе ведалі ўсё, у тым ліку экіпаж Джордзі, таму што мы палічылі, што было б справядліва папярэдзіць іх усіх загадзя аб патэнцыйнай небяспецы. Аднак ніхто не прыняў прапанову Джордзі паляцець дадому за яго кошт, калі б і хацеў.
  Пола таксама была там. Нікому гэта не здалося дзіўным, і яна лёгка прыстасавалася да жыцця на борце. Яна і Клэр добра дапаўнялі адзін аднаго.
  Я пакапаўся ў падручніках і марскіх картах, таму што хацеў вывучыць плыні, і папрасіў у Джордзі пілотныя карты гэтай мясцовасці. «Не тое, каб гэта вельмі дапамагло», — сказаў я. «Гэтыя плыні, магчыма, значна змяніліся за апошнія пяцьдзесят тысяч гадоў. Таму Марк працаваў з Норгардам — ён быў экспертам у гэтай галіне».
  "Гэтыя пілотныя карты паказваюць толькі паверхневыя плыні,"
  - сказаў Джордзі. «Хто ведае, што адбываецца пад узроўнем мора».
  «Ёсць рэчы, каб гэта вымераць, але ў мяне іх няма з сабой. І, на жаль, яны не паказваюць, што адбылося пяцьдзесят тысяч гадоў таму».
  Я растлумачыў. «Вось FonuaFo'oe. З паўднёва-заходняга боку вострава праходзіць цёплая галіна Паўднёвага экватарыяльнага Гальфстрыму. Гэта павінна азначаць, што калі клубні былі адкладзены, яны павінны знаходзіцца на паўднёвым захадзе выспы. Але гэта паверхневая плынь. На вялікіх глыбінях могуць быць і іншыя плыні, якія ідуць у розных напрамках. Мы павінны гэта праверыць, калі зможам».
  Тое, што я сказаў, мяне не задаволіла. «Праблема ў тым, ці змяніліся гэтыя плыні за апошнія пяцьдзесят тысяч гадоў?» Я не ведаю, але я так не думаю. Гэта не так шмат часу».
  Джордзі буркнуў.
  Я паказаў на нешта на карце. «Тое, што мяне сапраўды хвалюе, гэта прама тут - прагін Тонга. Наш земснарад дасягае толькі 30 000 футаў, а глыбіня дна жолаба месцамі складае 35 000 футаў».
  - Цалкам лужына вады, - суха сказаў Джордзі. — Гэта больш за дзесяць кіламетраў. Вы можаце патануць у гэтым, калі не будзеце асцярожныя».
  «Калі гэтыя багатыя кобальтам канкрэцыі ўтварыліся на дне жолаба, мы марнуем час», — сказаў я, не звяртаючы ўвагі на яго пачуццё гумару.
  «Вы можаце выкапаць іх, але гэта было б выкідаць грошы ў мора. Дарэчы, я яшчэ не сказаў начальніку. Тады ён проста губляе мужнасць, і мы можам без патрэбы абудзіць спячых сабак».
  «Ён не пачуе ад мяне», — паабяцаў ён.
  Аднак я шукаў Кэмпбэла дзеля чагосьці іншага; Я знайшоў яго ў яго любімым месцы на палубе з кнігай. Мы крыху пабалбаталі пра карабель і надвор'е, а потым я спытаў: «Ці праўда тое, што кажа Клэр, што ты стралок?»
  — Я нядрэнны, — сказаў ён амаль сціпла.
  «Я хацеў бы навучыцца страляць. Я не мог страляць там, у Танакабое, і гэтыя сволачы проста заскоквалі».
  Ён усміхнуўся. — Тады што было не так?
  «Здаецца, я забыў засцерагальнік».
  — Так я і думаў, — сказаў ён. – Відавочна, што вы пра гэта мала ведаеце.
  «Ні кроплі», — цвёрда сказаў я.
  — Добра. Тады мне не трэба вучыць цябе шкодным звычкам. Пачакай, я прынясу пісталеты».
  Ён вярнуўся з чатырма зброямі і паклаў іх на палубу. Трох я бачыў раней, а чацвёрты быў братам-блізнюком рэвальвера, які я тады трымаў у руках. Я не пытаўся, дзе ён іх увесь гэты час хаваў. Ён сказаў: «Я не ведаў, з якімі непрыемнасцямі мы сутыкнемся, таму на ўсялякі выпадак я ўзяў гэтыя два .38 для цябе і Джордзі».
  — Дык які ў вас тады?
  «О, мой любімы .22. Яны для мяне і Клэр - яна таксама можа зрабіць некаторыя з іх, але ёй трэба больш практыкі».
  «Я заўсёды думаў, што .22 нічога не варты супраць людзей», — сказаў я.
  «Вы падобныя на паліцэйскага. Ён заўсёды думае, што ў вас павінен быць .38 або нават большы, - незадаволена сказаў Кэмпбэл. «Калі вы паглядзіце на гэта такім чынам, хто звычайна выкарыстоўвае пісталет?»
  Я думаў. «Паліцэйскія, ваенныя, злачынцы і аматары, такія як вы».
  «Дакладна. Разумееце, армейскі афіцэр не атрымлівае шмат часу на практыку, нават у ваенны час, таму ён атрымлівае самы цяжкі з даступных пісталетаў з вялізным кулаком - .45. З такой зброяй яму неабавязкова быць стралком. Калі ён проста атрымае свайго чалавека, ён ужо аблажаўся».
  Кэмпбэл узяў .38. «З міліцыяй яны часьцей практыкуюцца, таму звычайна такую атрымліваюць або самі выбіраюць. Зброя, якая зручна ляжыць у руцэ і можа незаўважна схавацца ў кабуру. Але гэта робіць ствол трохі кароткім, і яны не такія дакладныя. Вы, напэўна, шмат здымалі».
  Цяпер ён узяў .22. «Вы сапраўды павінны ўмець добра страляць з гэтага. Куля маленькая і не адразу паваліць суперніка на зямлю, так што вы павінны ведаць, як трапіць у патрэбнае месца. Ён страляе неверагодна чыста - ва ўсякім выпадку, гэты робіць. Калі вы маеце справу з кімсьці, хто заўсёды мае пры сабе .22, лепш трымацца далей ад яго, асабліва калі ён падпілаваў зерне, бо гэта азначае, што ён страляе інстынктыўна, і хутка.
  «Як далёка вы страляеце з такой стрэльбы?» Я спытаў.
  — Доўгі шлях, але справа не ў гэтым. Важна тое, на якую адлегласць ён страляе чыста, а гэта недалёка з гэтымі пісталетамі. Звычайны стралок можа трапіць у каго-небудзь на дзесяць ярдаў з .38. Снайпер да дваццаці метраў. І я ўжо не кажу пра практыкаванні ў ціры. Я кажу пра дзеянні, калі праціўнік адбіваецца».
  Ён размахваў сваім доўгім .22. "Я заб'ю каго-небудзь на адлегласці трыццаці ярдаў гэтым - можа, і больш".
  «Вы аднойчы сказалі, што забілі кагосьці. Гэта было з гэтым?» — з цікаўнасцю спытаў я.
  — Так, у Паўднёвай Амерыцы. Індзейцы ў джунглях не любяць зламыснікаў».
  Больш ён нічога не сказаў, і я проста так і пакінуў. І вось ён пачаў вучыць мяне страляць. Спачатку ён растлумачыў мне асновы; як разабраць пісталет і як гэта працуе. Затым ён паказаў мне, як стаяць і, нарэшце, як трымаць пісталет.
  «Я не буду марнаваць час на класічную стралковую стойку», — сказаў ён.
  «Гэта для паліцыі і спартовых стралкоў. Калі вы паспрабуеце гэта, вас застрэляць яшчэ да таго, як вы заўважыце свайго чалавека. Давайце спачатку паглядзім, ці ёсць у вас пачуццё да гэтага. Пакажыце пальцам на мачту».
  Я зрабіў, і ён праверыў мяне.
  'Нядрэнна. Калі б ваш палец быў ствалом - і вы б трымалі яго нерухома - вы зрабілі б дзірку недалёка ад цэнтра мачты. Зрабіць гэта зноў.'
  Так што я зрабіў гэта зноў - і зноў - і зноў. Потым ён даў мне .38. «Цяпер зноў».
  Я накіраваў пісталет на мачту, і ён паківаў галавой. «Так вы прамахнецеся на паўметра. Пастаўце ўказальны палец уздоўж ствала і зноў прыцэліцеся».
  Я зноў навёў стрэльбу, і на гэты раз атрымалася лепш. «Не варта сунуць туды палец, калі вы сапраўды страляеце», — сказаў ён. «Тады ён можа перашкодзіць чымсьці пачварным. Але я хачу, каб вы паказвалі на ствол гэтак жа, як паказваеце пальцам».
  Ён працаваў са мной па чатыры гадзіны кожны дзень паездкі на Тонгу. Астатнія члены экіпажа спачатку тоўпіліся вакол нас і таксама прасілі ўрокаў стральбы, але Кэмпбэл не хацеў гэтага рабіць. Ён сказаў, што аднаго вучня яму больш чым дастаткова, а запасной зброі таксама няма. Джордзі пагадзіўся. Мужчыны, у якіх была ўласная зброя, трохі патрэніраваліся, але патронаў ні ў каго не было, таму мы неўзабаве засталіся адны. Я навучыўся страляць стоячы, седзячы, лежачы і, нарэшце, з хуткага паўабароту. Потым арыентаваліся на палец на спускавым кручку. Угаворваць прыйшлося акуратна, без рыўкоў. Ён запілаваў яго, пакуль ён не пстрыкнуў пры найменшым націску, а потым дазволіў мне зноў папрактыкавацца. Пацягніце, адпусціце засцерагальнік, нацэліцеся і націсніце на спускавы кручок адным плыўным рухам. На трэці дзень я зрабіў першы стрэл.
  Кэмпбэл зрабіў мішэнь і паставіў яе побач з лукам. Калі я націснуў на курок фок-мачты, я быў упэўнены, што прамахнуўся.
  Аднак, калі мы падышлі, ён паказаў мне дзірку, якая была ўсяго на два цалі ад цэнтра. «Вы можаце стаць вельмі добрым стрэлам на дзесяць ярдаў», — ухвальна сказаў ён.
  — Дай мне яшчэ некалькі гадоў, і я зраблю цябе стралком.
  Ён дастаў свой .22 і зрабіў шэсць стрэлаў за столькі ж секунд з той жа адлегласці, што і я. "Толькі паглядзіце на гэты дыск", - сказаў ён. Ён зрабіў акуратны круг маленькіх дзірак вакол трохі большай адтуліны маёй кулі. «Калі вы дасце мне трохі часу, вы таксама можаце», — сказаў ён у адказ на маю шчырую пахвалу. «Я не думаю, што ў нас дастаткова часу. Не, калі мы зноў сутыкнемся з Kane & Co».
  'Ты мяркуеш? Наколькі мне вядома, карабель Суарэс-Навара ўсё яшчэ знаходзіцца ў Рабауле».
  — Не думаю, што яны там застануцца, — сказаў я. — Яны захочуць ісці за намі.
  Кэмпбэл раптам выглядаў прыгнечаным. «Як мы даведаемся, што мы на правільным шляху?» Мы проста кіруемся нашым адчуваннем, што некалькі накрэмзаных малюнкаў нешта значаць».
  Ён павярнуўся і спусціўся ўніз; пісталеты раптам вельмі пацяжэлі.
  II
  Востраў Тонгатапоэ з'явіўся ў поле зроку на шосты дзень пасля выхаду з Папеэтэ.
  Нукуалофа, паўднёвы порт архіпелага Тонга, знаходзіцца на паўночным баку вострава, таму Джордзі прымусіў Эсмеральду змяніць курс.
  Ён сказаў мне: «У пілотнай кнізе гаворыцца, што вы павінны быць асцярожнымі ў гэтых водах на прадмет падводнай вулканічнай актыўнасці і новых рыфаў».
  Я засмяяўся. 'Гэта гучыць нядрэнна.'
  'Не для мяне. Я хачу застацца на гэтым караблі яшчэ даўжэй».
  Аднак мы паступаем разумна, не сустракаючы нічога асаблівага. Мы прычалілі і ціха чакалі начальніка гавані. Нукуалофа - тыповы горад Паўднёвага мора. Дамы з цынкавым дахам выглядаюць так, як сто гадоў таму. Некаторы час здавалася, што Нукуалофа стане найважнейшым гандлёвым і бункерным портам у заходняй частцы Ціхага акіяна, але ім стаў Сува на астравах Фіджы, магчыма, таму, што яго лягчэй вымаўляць. Ва ўсялякім разе, Нукуалофа не магла ўспрыняць гэтую магчымасць і патанула ў вечнай марудлівасці. Калі карабель вызвалілі, Кэмпбэл, як заўсёды, першым пайшоў на пошту. Я пайшоў у гатэль з дзвюма дзяўчынамі. Клэр паведаміла, што ёй надакучылі душы з салёнай вадой. «Мае валасы ў адзін вялікі клубок, і я больш не магу вывесці соль. Гэта сапраўды патрабуе стрыжкі, - сказала яна. "Цяпер спачатку я хачу свежай вады і камфорту на некаторы час."
  Я задуменна сказаў: «Здаецца, мы маглі б застацца на Нукуалофе некаторы час. Я таксама думаю, што атрымаю пакой. Магчыма, Джордзі таксама будзе. Карабель - гэта добра, але час ад часу трэба з яго спускацца».
  Пола таксама адчувала сябе тут шчаслівей. Небяспека Хэдлі была далёка, і больш нікога не было, хто яе ведаў. Гэта было не так напружана для ўсіх нас, як наш другі візіт у Папеэтэ. Калі мы прыехалі ў гатэль, Клэр усклікнула: «Божа мой, гэта падобна на вясельны торт». Гэта быў сапраўдны музейны экспанат з ацынкаванымі вежкамі і купаламі, прылепленымі да яго ў самых дзіўных месцах; унутры, аднак, было прыемна прахалодна і цёмна, і вялікія электрычныя вентылятары забяспечвалі рух паветра.
  На ресепшене мы сутыкнуліся з праблемай: калі папрасілі пяць нумароў, аказалася, што іх усяго тры, адзін аднамесны і два двухмесныя. «Калі ты не супраць спаць з Полай, то мы з Джордзі таксама возьмем двухмесны пакой, а аднамесны пакой будзе для твайго бацькі».
  Адміністратар рэзка выбачаўся, але ў нумары толькі што нечакана кінуліся. Падобна на тое, што Нукуалофа пачала складаць Сува канкурэнцыю. Я дамовіўся з дзяўчатамі сустрэцца зноў у гасцінай праз гадзіну і падняўся наверх, каб прыняць гарачую ванну і распрацаваць план, як пакінуць Клэр адну для мяне куды-небудзь у той вечар - упершыню пасля Папеэтэ. Калі я спусціўся ўніз, яны ўжо сядзелі ў гасцінай за вялікім куфлем піва. «Гэта добрая ідэя», — сказаў я, гледзячы на таўро на бутэльцы. Гэта было аўстралійскае піва, Swan. На імгненне я вярнуўся ў Лондан у той шэры, мокры дзень мільён гадоў таму. «Гэта любімы напой Кейна. Можа, яшчэ прыедзе».
  Клэр паглядзела міма мяне. — Вось і тата.
  Кэмпбэл падышоў да стала з вялікім стосам пошты ў руках і непазьбежнай заклапочанасцю ў вачах. Клэр сказала:
  «Выпіце халоднага піва. Вось так, пры такім надвор’і».
  Ён упаў, як камень, на крэсла з ротанга, якое пратэстна рыпнула. "Я думаю, што мы прыйшлі не туды, куды трэба", - буркліва сказаў ён. Я памахаў афіцыянту і замовіў некалькі гатункаў піва.
  'Як так?'
  Ён разгарнуў тэлеграму. «Народ Суарэс-Навара вярнуўся ў Нумеа ў Новай Каледоніі».
  Я выглядаў здзіўленым. «Цікавыя навіны, але што з імі рабіць? Цікава, што яны там робяць».
  «Я не ведаю, але гэта не выглядае добра. Мы мяркуем, што яны не ведаюць, дзе гэтыя рэчы. Тады чаго, чорт вазьмі, яны блукаюць па ўсім Ціхім акіяне? Здаецца, яны заблудзіліся, як і мы».
  Клэр задуменна сказала: «Магчыма, Марк звёў іх са шляху перад смерцю».
  Я паківаў галавой. «Не, калі б ён, яны б
  «Правялі тэставыя апытанні, і мы ўпэўненыя, што гэтага не рабілі. Але мы не проста сядзім тут... прынамсі, я на гэта спадзяюся».
  Я зірнуў праз дзверы гасцінай і ўбачыў клерка, які працаваў над рахункамі. Я сказаў: «Я сыходжу на хвілінку», і падышоў да стойкі, дзе цягам пяці хвілін вёў цікавую размову, падчас якой шмат чаго гаварылася стрымана, закулісным рухам. Я вярнуўся ў гасціную, сеў і на хвілінку выпіў халоднага піва. Тады я сказаў: «Мы ў добрым месцы».
  Яны ўсе глядзелі на мяне. «Адкуль вы гэта ведаеце? Як ты можаш такое казаць?»
  «Чалавек па імі Эрнэста Рамірэс забраніраваў шэсць нумароў у гэтым гатэлі. Ён яшчэ не паказаў сябе, — сказаў я.
  Кэмпбэл выглядаў узрушаным, а Клэр усхвалявана завішчала. З іншага боку, я таксама ўбачыў, што Пола прыкметна зморшчылася ў крэсле.
  «Мне падалося дзіўным, што ў гэты час атэль так запоўнены, таму я праверыў. Рамірэс абмеркаваў нумары і заплаціў за іх шмат наперадзе. Ён напісаў, што не ведае дакладна, калі прыедзе, але каб пакоі былі свабоднымі».
  "Чорт вазьмі", - вылаяўся Кэмпбэл. — Тады што ён робіць у Нумеа?
  «Я думаю, што ён увесь час бадзяўся па гэтым месцы, а потым павольна набліжаўся. Тады ён мог пачакаць і паглядзець, куды мы ідзём, не набліжаючыся да нас».
  "Але ён ужо ідзе сюды, і мы не былі тут нават дня", - сказала Клэр. «Адкуль ён мог гэта ведаць? І чаму ён цяпер прыходзіць?»
  «Мы бачылі некалькі караблёў на нашым пераходзе, і мы ніколі не трымалі наш пункт прызначэння ў сакрэце. Я думаю, што-•
  што нехта яму паведаміў. Я не магу сказаць, чаму ён да нас прыходзіць. Але ён не ведае, што мы ведаем, што ён ідзе, і ў нас ёсць фора - мы ўжо там».
  «Яму трэба ведаць, што мы ўжо тут», — прамавіта адказаў Кэмпбэл.
  «У яго, напэўна, тут сядзіць чалавек. Б'юся аб заклад, што ён ужо звязаўся з ім».
  — Мы тут нядоўга, — сказаў я. «Хутка выязджаем на баранію. Мы можам прымусіць іх думаць, што мы едзем у іншае месца, і завабіць іх у сетку. Прынамсі, мы можам нешта зрабіць з блізкай адлегласці». Але мы не маглі зрабіць больш, чым здагадкі; ніхто дакладна не ведаў, што адбываецца вакол нас.
  — Што ў іх за карабель? Я спытаў.
  «Фактычна такі ж, як і мы, крыху большы, завецца Сірэна ».
  «Гэта азначае, што калі яны з'едуць зараз, іх не будзе тут яшчэ тыдзень».
  Кэмпбэл паставіў свой пусты шклянку, гучна стукнуўшы. "Тады мы павінны ісці як мага хутчэй".
  Я ўбачыў, як Джордзі ўвайшоў у фае, і памахаў яму. Ён падышоў да стала, брудны і стомлены, і з гэтымі напаўзагоенымі шнарамі на твары ён выглядаў не вельмі добра. Чорнай ад тлушчу рукой ён паставіў на стол невялікі шкляны слоік і сказаў: «Вялікая бяда».
  «Што за праблемы?» - спытаў Кэмпбэл.
  «Выпі піва і сядай», — сказаў я.
  Джордзі села і ўздыхнула. «Піва пайшло б», — прызнаўся ён. Адкруціў вечка слоіка і паказаў — поўна тлушчу. Ён падсунуў яго мне і сказаў: «Патры гэта паміж пальцамі, а потым раскажы, як гэта».
  Я сунуў указальны палец у тлушч і выцер яго вялікім пальцам. Ён не быў слізкім і слізкім, як павінна быць змазка, але адчувалася, што ў ім ёсць пясок. Кэмпбэл працягнуў руку і таксама паспрабаваў.
  "Як вы гэта атрымалі?" - буркліва спытаў ён.
  - Ад галоўнага падшыпніка рухавіка лябёдкі, - сказаў Джордзі. «І змазка ў падшыпніку барабана лябёдкі выглядае аднолькава — уся апрацавана шліфавальным парашком».
  «Ісус, — крыкнуў я. «Калі б мы выкарыстоўвалі лябёдку, усё б заклінавала. Як вы гэта даведаліся?»
  «Збольшага проста абслугоўванне, але я таксама думаў пра тое, што б я зрабіў, калі б я быў Кейнам і хацеў бы пакінуць Кэмпбэла тут на некаторы час. Я не ведаў, дзе менавіта шукаць, але ўсё роўна пайшоў праверыць лябёдку. Я ніколі не думаў, што ў змазцы падшыпнікаў будзе шліфавальны парашок».
  Кэмпбэл шчыра вылаяўся і скоса паглядзеў на Полу. - Прабачце, - прамармытаў ён.
  'Не важна. Я ведаю гэтыя словы даўжэй, чым сёння».
  "Колькі часу спатрэбіцца, каб гэта выправіць?" Я спытаў.
  - Тыдзень, - цвёрда сказаў Джордзі. «Мы павінны разабраць усю лябёдку
  , атрымаць гэта, і гэта вельмі шмат працы. Але гэта не адзінае, што мяне хвалюе».
  — Яшчэ не хопіць? - буркнуў Кэмпбэл.
  «Я думаю пра ўсё тое, што Кейн мог зрабіць, але мы яшчэ не знайшлі. Я не думаю, што ён дакрануўся да рухавіка, але што ён дакрануўся?»
  «Ён не мог зрабіць шмат. Мы за ім увесь час сачылі, — запярэчыў я.
  «Ён можа атрымаць лябёдку», - упарта настойваў Джордзі.
  - Джорджы мае рацыю, - сказаў Кэмпбэл. «Мы нічога не можам прымаць як належнае. Увесь карабель трэба праверыць».
  Дзяўчаты маўчалі падчас нашай размовы, але я адчуваў, што яны былі занепакоеныя ўсёй сітуацыяй, як і мы. Калі б ён меў намер сарваць нашы планы, магчыма, яму б гэта ўдалося. Але калі намерам было таксама збянтэжыць нас, Кейн моцна недаацаніў свайго суперніка - з усіх нас Кэмпбэл быў больш за ўсё настроены выправіць усё і рухацца далей. Я дапіў шклянку. 'Давайце пачнем. Я заўсёды пакідаў лабараторыю на замку, але я думаю, што я мог бы таксама зазірнуць і туды».
  Мы вярнуліся да Эсмеральды, забіраючы ўсіх членаў экіпажа, якіх бачылі па дарозе. Апынуўшыся на борце, я пайшоў адразу ў лабараторыю. Праз некалькі гадзін я ўсё яшчэ нічога не знайшоў, спектраскоп быў у парадку, і ўсе бутэлькі, здавалася, утрымлівалі тое, што было напісана. З аднаго боку, гэта была пустая трата часу, з другога — не. Прынамсі, цяпер я дакладна ведаў, што мае рэчы не былі падробленыя.
  Лан прыйшоў да мяне з узорамі мазуту з асноўных бакаў.
  "Шкіпер хоча, каб вы паглядзелі гэты", - сказаў ён.
  — Тады што мне шукаць?
  Ён усміхнуўся: «Усё, што не належыць да мазуту».
  Я разліў узоры ў чашкі Петры і паднёс да іх запалку. Практычна нічога не засталося ад пробы з правага борта танка, але проба з левага танка пакінула на талерцы гумовы беспарадак.
  Я падняўся наверх, каб знайсці Джордзі: «Левы бак быў падроблены», — сказаў я яму. «Я думаю, што ён падсыпаў туды цукру».
  Джордзі лаяўся як мінімум паўхвіліны запар. «Я думаў, што мы спажываем так шмат цукру. Дык вось. А як наконт танка па правым борце?»
  – Здаецца, усё добра.
  Кейн не мог дабрацца да танка па правым борце, каб яго не заўважылі. Ён размешчаны ўшчыльную да руля. Некалькі па-іншаму справа ідзе з бакавым бортам. Я памятаю, як ён даволі часта сядзеў там, калі не быў на вахце».
  – Гэта таксама было не так цяжка – па пудзе цукру.
  «Мы таксама шмат плавалі. Калі б мы гэтага не зрабілі, мы б выявілі гэта раней - і гэта было б нядобра. Уся нафта, якую мы стралялі, паступала з невялікага бака ў машынным аддзяленні, і мы працягвалі папаўняць яго там, дзе прышвартаваліся».
  Кэмпбэл падышоў.
  "Чаму ты выглядаеш так сумна?"
  Я растлумачыў яму гэта, а потым ён дадаў некалькі новых слоў у англійскую мову.
  "Мы кідаем яго", - сказаў я. «Не тут, у гавані, - тады яны будуць крычаць пра крывавае забойства, - але мы выйдзем у мора і скінем гэта дзе-небудзь там».
  - Добра, - сказала Джордзі. — Малую цыстэрну запраўлю з правага борта, бо трэба некуды плыць.
  "Ні ў якім разе", - сказаў Кэмпбэл. «Магчыма, Кейн быў дастаткова разумны, каб зрабіць нешта іншае. Няхай Shell прывязе новую нафту для маленькага бака». Ён зрабіў паўзу. «Гэта будзе цяжка. Верагодна, на дне бака шмат нерастворанага цукру. Калі вы заліваеце новае масла, вы яшчэ далёка ад дома».
  «Я магу паказаць, ёсць у вадзе цукар ці не. Прамыванне працягваем, пакуль ёмістасці не стануць чыстымі. Ты можаш набраць тут дастаткова вады, Джордзі? Я аддаю перавагу прэснай вадзе, чым салёнай, - сказаў я.
  «Добра, што ў нас не сухі сезон. Потым запасы могуць зваліцца, але я думаю, што цяпер дастаткова. Я думаю, гэта каштуе некалькі цэнтараў».
  Ён думаў пра работу. «Пасля прамывання мы павінны пачакаць, пакуль рэзервуары зноў высахнуць. Магчыма, я змагу сабраць нешта такое, што запампоўвае гарачае паветра ў бакі, каб яны высыхалі крыху хутчэй».
  «•'Зрабіце гэта, - сказаў Кэмпбэл. "Як вы думаеце, колькі часу спатрэбіцца, перш чым мы зноў будзем гатовыя адплыць?"
  Мы зрабілі некалькі хуткіх разлікаў, і адказ чакаў як мінімум тыдзень. Кэмпбэл паціснуў плячыма. «Так яно і павінна быць. На жаль, мы страцілі лідарства. Нам пашанцуе, калі мы ўцячэм своечасова, перш чым з'явіцца Рамірэс».
  «Можа, ён пачакае, пакуль мы пойдзем», — сказаў я. Але гэта так і засталося здагадкай, і мы хутка перасталі гэта рабіць.
  III
  На наступны дзень мы выплылі ў мора, адпампавалі абодва асноўныя рэзервуары і напоўнілі іх прэснай вадой з рэзервуараў для вады. Я праверыў утрыманне цукру і знайшоў выразна выяўленую колькасць у вадзе з партовага рэзервуара, таму мы зноў выпампавалі абодва танка дасуха і накіраваліся назад у Нукуалофу. Мы заправіліся свежай вадой, як у ёмістасці для вады, так і ў бакі з палівам, і зноў паплылі.
  Я знайшоў трохі нерастворанага цукру ў цыстэрне для портвейну, таму мы зрабілі ўсё яшчэ раз. Цяпер мы падумалі, што ўсё зразумела, таму адплылі назад у порт. Джордзі запусціў сваю вынайдзеную самастойна машыну з гарачым паветрам для сушкі бакаў. Гэта заняло некалькі дзён, і кожны раз нам патрэбна была толькі частка экіпажа; астатнія маглі па чарзе спускацца на бераг. Бог ведае, што расказвалі пра нас у гавані, а хлопцам нібыта казалі, каб яны нічога не ведалі. Пакуль Джордзі з адной камандай правяраў лябёдку і звязаныя з ёй прадуўкі, з дапамогай Кэмпбэла Лэн з іншай групай аслабіў усё, што затрымалася на Эсмеральдзе. Знялі ўвесь такелаж, рухомы і нерухомы, усё агледзелі. Яны не змаглі знайсці нічога не так. Таму мы былі ўпэўненыя, што годныя для мора. Але на гэта спатрэбіўся час. Мы больш не знайшлі слядоў дыверсіі Кейна. Ён старанна выбраў дзве рэчы, якія маглі нанесці нам найбольшую шкоду - змазку для падшыпнікаў з шліфавальным парашком і цукар у мазуце. Калі б за ім не сачылі ўвесь час, ён мог бы зрабіць нашмат больш, і як гэта было, гэта было дастаткова дрэнна. Кэмпбэл не мітусіўся наконт паставак ежы. «Пазбаўцеся ад гэтага», — быў яго кароткі, але моцны вердыкт.
  — Нам не трэба выкідваць кансервы, — запярэчыў Лан, ашчадны шатландзец.
  Кэмпбэла, аднак, не ўгаварылі. «Пазбаўцеся ад гэтага. Гэты сволач быў занадта разумны для мяне. Мне зусім не патрэбны цыянід у ежы».
  Так здарылася. Падчас нашых апошніх марскіх выпрабаванняў мы выкінулі ўвесь запас ежы за борт, а таксама пераналадзілі эхаметры на фіксаваныя пеленгі. Яны ўсё яшчэ былі ў парадку, але вы ніколі не ведалі. Мясцовыя гандляры былі вельмі рады, калі мы назапасіліся свежымі прадуктамі ў вялікіх памерах, і гэта запаволіла паток чутак пра Эсмераль што, несумненна, яшчэ больш. Праз сем дзён пасля таго, як мы выявілі дыверсію Кейна, Джордзі сказаў: «Вось і ўсё. Цяпер мы зноў гатовыя пайсці ў мора».
  «Будзем спадзявацца, што Кейн не схаваў сюрпрызаў, якія мы яшчэ не знайшлі», — сказаў я. «Не будзе праблем, калі мы пачнем дноуглыбленне і дно вываліцца з-пад карабля. Як машына, Джордзі?
  Ён скрывіўся. «Усё добра, але мы павінны былі цалкам разабраць яго, каб пераканацца».
  «Гэта дрэнная рэч сабатажу. Што вы нічога дакладна не ведаеце».
  Калі мы сабраліся ў холе гатэля ў той вечар, Кэмпбэл спытаў мяне, які наш наступны крок. «Як нам гэта зрабіць?»
  «Я мяркую, што паміж Сакаліным востравам і Мінервай можна нешта знайсці. Гэта адлегласць каля трохсот кіламетраў. Мы плывем ад Сакалінага вострава да Мінервы па прамым курсе, а потым бярэм пробу дна кожныя дзесяць міль. Калі мы нічога не знойдзем, возьмем пробы паралельна на ўсход і захад ад першапачатковага маршруту».
  «Такім чынам, мы павінны спачатку знайсці Сакаліны востраў».
  Я падумаў на імгненне, паківаў галавой і сказаў: «Не, я перадумаў. Я лічу, што мы павінны пачаць з Мінервы - і працаваць наадварот».
  Астатнія зацікавіліся. "Чаму - якая б гэта мела значэнне?"
  «Марк быў акіянолагам, і я думаю, што ён працаваў з тых жа вулканічных тэорый, якія я мяркую. Калі багатыя кобальтам канкрэцыі знойдзены дзесьці каля Сакалінага вострава, чаму ён палічыў патрэбным згадаць Мінерву? Я думаю, што клубні знаходзяцца даволі далёка ад Сакалінага вострава, магчыма, вельмі блізка ад Мінервы. Нататка, якую Марк зрабіў пра гэта ў сваім дзённіку, паказвае на крыніцу - Сакаліны востраў і верагоднае месцазнаходжанне - Мінерва.'
  "Гэта мае сэнс", - сказаў Кэмпбэл. «Але гэта таксама можа азначаць, што клубні знаходзяцца не на прамой лініі ад Сакалінага вострава да Мінервы. Яны, чорт вазьмі, маглі апынуцца па той бок гэтых рыфаў».
  «Або размазаць па ўсёй гэтай частцы», — указала Клэр. І гэта таксама было вельмі магчыма, я ведаў.
  — Мы зробім наступнае, — сказаў я. «Мы выходзім адсюль, а потым плывем на захад, пакуль не прыбяром на паўдарогі паміж Сакаліным востравам і Мінервай. Затым мы паварочваем да Мінервы і бярэм пробу глебы кожныя дзесяць міль. Калі мы нічога не знаходзім, мы плаваем вакол Мінервы, заўсёды бяручы пробы. Калі мы ўсё яшчэ нічога не знойдзем, мы вернемся да Сакалінага вострава па паралельным курсе, узяўшы пробы па ўсім востраве, а потым адплывем на дзесяць міляў ад першапачатковага курсу. Што вы думаеце пра гэта?
  Мы абмеркавалі гэта некаторы час, а потым пайшлі ў сталовую. Я быў шчаслівы, што зноў змог паехаць на мора. Кожны раз, калі мы заходзілі ў порт, дзесьці нешта ішло не так, ці то былі падпалы, ілжывыя арышты, дыверсіі ці проста дрэнныя навіны. Калі мы елі, Клэр падштурхнула мяне і прамармытала: "Паглядзі на гэта". *
  Я азірнуўся, але нічога асаблівага не ўбачыў. «Што тут паглядзець?»
  Яна ціха сказала: «Афіцыянты проста ссунулі гэтыя два столікі і паставілі іх на восем чалавек».
  Я паглядзеў яшчэ раз і ўбачыў, што яна мае рацыю. - Рамірэс, - усклікнуў я, і яна кіўнула. «Цалкам магчыма».
  Мы паглядзелі на дзверы, але там нікога не было.
  - Не кажы майму бацьку, - прашаптала яна. «Ён будзе ў лютасці, калі ўбачыць Рамірэса. Я не хачу тут ніякіх сцэн. Мы павінны вывесці яго ціха».
  — Паспрабуй закласці яго ў ложак, калі зможаш. Мы з Джордзі збіраемся і накіроўваемся ў Эсмеральду , каб паскорыць справу - нам трэба з'язджаць раніцай. Пераканайцеся, што вы там».
  «Гэта будзе добра».
  Яны не заходзілі ў сталовую, пакуль мы былі там, і Клэр і Пола паднялі старога джэнтльмена наверх, не заўважыўшы, што ён быў не больш чым шахматнай фігурай - дамы зрабілі гэта вельмі добра. Я спадзяваўся, што яны зробяць тое ж самае на наступную раніцу. Як толькі яны сышлі, я сказаў Джордзі: «Мы лічым, што Рамірэс прыбыў. Нам лепш забраць свае рэчы».
  «Адкуль вы гэта ведаеце?»
  «Клэр сыграла Шэрлака Холмса, і я думаю, што яна мае рацыю». Я паказаў на накрыты стол. Мы пайшлі адразу на прыём і ўсё арганізавалі; на шчасце фае засталося пустым. Затым мы пайшлі ў свой пакой, каб пакаваць рэчы. Я ўзяў адзін з двух 38-х, якія даверыў мне Кэмпбэл, і кінуў яго ў Джордзі. «Шэф кажа, што гэта для вас. Вы можаце справіцца з гэтым?
  Ён трымаў яго ў руцэ. «Проста няхай Кейн або Хэдлі стаяць перада мной. Тады вы нешта ўбачыце. У вас ёсць патроны?»
  Мы падзялілі патроны, зарадзілі рэвальверы і накіраваліся ўніз з рэчавымі мяшкамі. Я ўвесь час адчуваў вагу рэвальвера і адчуваў сябе крыху смешна, нібы я ўвасабляў трэцяразраднага гангстэра з фільма C. Аднак на самой справе нічога смешнага ў гэтым не было; Мяне могуць прымусіць выкарыстаць пісталет. На паўдарозе за паваротам лесвіцы я спыніўся і працягнуў руку, каб спыніць Джордзі. Здавалася, фае поўна людзей, і я пачуў некаторыя ўрыўкі фраз, іспанскіх фраз.
  Мы пачакалі, пакуль усе гэтыя людзі ўвайшлі ў сталовую на чале з высокім худым чалавекам з ястрабіным носам. Такім чынам, гэта быў Рамірэс. Ён адпавядаў апісанню Кэмпбэла, хаця я не бачыў шнара. Мой жывот сціснуўся ад злосці, калі я ўбачыў яго. Калі фае апусцела, мы працягнулі. Мы знайшлі Лана на палубе «Эсмеральды». — За апошнюю гадзіну прыбыў яшчэ адзін новы карабель, прама спытаў Джордзі
  ,Як гэта?'
  - Так, - сказаў Лан. «Гэта там». Ён паказаў на ваду, і я ўбачыў цёмны цень лодкі, якая стаяла на якары на невялікай адлегласці ад прычала. Было цяжка сказаць, наколькі ён вялікі, але, гледзячы на якарныя ліхтары, я здагадаўся, што ён памерам з Эсме... ralda , можа крыху большы.
  - Гэта Суарэс-Навара, - сказаў Джордзі, і Лан утаропіўся на яго ў здзіўленні.
  — Я хачу, каб увесь экіпаж быў на палубе. Павінен быць ахоўнік. Два чалавекі з кожнага боку і назіральны на фок-мачце. І ніякіх дадатковых агнёў - у іх не павінна быць нічога, што паказвае, што нешта не так. Я хачу, каб карабель быў гатовы да адплыцця неадкладна. Ці ўсе на борце?»
  'Большасць хлопцаў так; Я хутка збяру астатніх».
  «Тады ідзі і зрабі гэта неадкладна».
  - Так, так, сэр, - акуратна сказаў Лан і пабег уніз. Джордзі паглядзеў на другі карабель. «Цікава, ці там Хэдлі. Ці Кейн, - ціха сказаў ён.
  «Яны не былі ў гатэлі з Рамірэсам. Магчыма, яны не адважваюцца сысці з карабля - вядома, у кожным порце раёна ёсць ордэр на іх арышт. Але, вядома, яны таксама не павінны быць на борце. Ведаеце, Хэдлі ўсё яшчэ захоўвае Жамчужыну , і ў нас няма доказаў таго, што яны тут або што яны наведалі Рамірэса пасля ад'езду з Папеэтэ.
  - Гэта праўда, - буркліва адказаў Джордзі.
  «Мне трэба нешта зрабіць у лабараторыі», — сказаў я. «Рыхтую ўсё да марскога падарожжа. Да пабачэння.'
  Я працаваў ужо гадзіну, калі Джордзі і Ян прыйшлі разам. - У нас ёсць ідэя, - сказаў Джордзі. Яны выглядалі так, быццам гавораць нешта, напэўна, ня тое.
  «І гэта?»
  «Хлопцы думаюць, што Кейн і Хэдлі там, на караблі Рамірэса. Яны хочуць выцягнуць гэтых дваіх».
  «Ісус, гэта немагчыма».
  'Чаму не?'
  — Ты добра ведаеш, што іх там, па ўсёй верагоднасці, няма. Вы проста шукаеце нагоду для рознага роду жартаў».
  «А што, калі яны там?» Гэта пазбавіла б нас шмат клопатаў. Мы перадаём іх паліцыі, і тады Рамірэс таксама можа забраць свае рэчы. Тады яму спатрэбіцца ўсё яго майстэрства, каб растлумачыць, чаму ў яго на борце некалькі беглых забойцаў».
  Я падумаў і пакруціў галавой. «Не, гэта занадта рызыкоўна, гэта занадта падобна на пірацтва. Кэмпбэл зусім не ўхваліў бы гэта».
  - Глядзі, - сказала Джордзі, - хлопцы звар'яцелі. Ім не падабаліся гэтыя твае гісторыі; Ім зусім не спадабалася тое, што гэтыя двое рабілі ў Танакабо, і тое, што іх вельмі раздражняе, дык гэта тое, што яны працавалі тут цэлы тыдзень дзякуючы Кейну. Яны стаміліся быць хуліганамі. У Танакабое стралялі ў некалькіх хлопчыкаў, і ім гэта зусім не падабаецца. Я не ведаю, ці змагу я іх спыніць».
  Я бачыў, як блішчаць яго вочы. — А калі б ты больш пастараўся?
  Ён раззлаваўся. «Чаму, чорт вазьмі? У мяне ўсё яшчэ ёсць костка, каб разабрацца з той Хэдлі, памятаеш? Мне рассеклі твар пісталетам. І Кейн сабатаваў мой карабель, а не Кэмпбэла!'
  — А калі іх там няма?
  «Напэўна, мы знойдзем нешта, чым можам скарыстацца». Я заўважыў, што ён ужо ўцягнуўся ў авантуру і больш не выдаваў выгляду, што супраць яе.
  Лан сказаў: «Гэй, Майк, гэта проста кавалак пірага. Як ліса, якая дзяўбе курэй, калі сабака ў пабе з фермерам».
  «О так, вельмі лёгка, праўда? Тады вы можаце сказаць мне, што вы ўдваіх нагатавалі?
  Лан паглядзеў на Джордзі, якая сказала: «Глядзі, Майк, гэта так. Я думаў, што вартаванне - гэта добрая ідэя, але на самой справе трохі кульгавая, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Такім чынам, я адправіў некалькіх хлопцаў на бераг, каб яны крыху даследавалі. Яны ўбачылі, што амаль увесь экіпаж той баржы напіваўся ў шынку. Шмат жулікаў, так, але большасць з іх ужо поўныя. Усе ад тых паўднёваамерыканцаў».
  «І ніякіх Кейна і Хэдлі».
  «Не бачыў. У любым выпадку, з той кучай у гатэлі, на борце засталося вельмі мала».
  — Яны таксама будуць на варце. Рамірэс не ідыёт, і ён ведае, што мы тут, - спрачаўся я.
  - Так, - прызнаўся Джордзі, - але я ўжо думала пра гэта. Я паслаў Тафі і Біла Хантэра ў лодцы паглядзець. Біл - лепшы плывец, які ёсць у нас, і ў яго таксама добрыя вочы». Ён засмяяўся. «Вы ведаеце, што ён зрабіў? Спачатку ён праплыў вакол яго, затым падняўся на борт па левым борце, добра агледзеў палубу і зноў апусціўся ў ваду па правым борце. Потым прыехалі проста сюды, каб паведаміць».
  Я падумаў услых: «Гэта трэба рабіць вельмі асцярожна».
  «Ну, гэта не праблема, — сказаў Лан, — мы вельмі ціхая каманда».
  Ціха, як у зграі акул. Яны таксама мала шумяць».
  — Ну, што ты думаеш? — з умольным выглядам спытала Джордзі.
  «Зброі няма. Смерцяў няма. Усё голым кулаком».
  — Нават маленькага кавалачка круглага дрэва? — міла спытаў Лан.
  — Крыважэрнае дзярмо! Гэта вар'яцкі план, але я згодны - пры адной умове!'
  Джордзі шчасліва ўсміхнуўся. 'Я ведаў гэта! Яблык далёка ад дрэва не падае».
  «Мой бацька аддаў цябе пад суд за непадпарадкаванне і непадпарадкаванне, і ты гэта па-чартоўску добра ведаеш. Добра, гэта мае ўмовы. Пункт першы: калі вы знойдзеце Кейна або Хэйлі, іх без воласа на галаве здадуць у паліцыю. Пункт другі: не знойдзеш — вернешся сюды, як маланка. Мы павінны пакінуць Нукуалофу як мага хутчэй. Рамірэс шукае нас, і, магчыма, паліцыя таксама. Гэта азначае, пункт трэці, што Кэмпбэл і дзяўчаты на борце
  трэба прынесці».
  Твар Джордзі апусціўся. «Гэта азначае, што вечарына адмяняецца. Ён ніколі не ставіцца да дзяўчат побач».
  «Яму не трэба ведаць адразу. Калі мы вызначым правільны час, вы можаце адправіць каго-небудзь у гатэль, каб забраць іх, пакуль мы прыступім да працы».
  "Удалы час азначае, што мы ўжо сышлі, калі ён прыйдзе сюды",
  - сказаў Джордзі. «Майк, хлопчык, табе трэба будзе шмат чаго тлумачыць, калі на борт з'явіцца той стары».
  - Я зраблю гэта пазней, - сказаў я. — Чацвёртая ўмова — я паеду з табой. У мяне яшчэ ёсць некаторыя рэчы, якія трэба арганізаваць».
  IV
  Усё было лягчэй сказаць, чым зрабіць. Мы не ведалі, як доўга Рамірэс і яго людзі прабылі ў гатэлі і нават ці планавалі яны вярнуцца на свой карабель у той вечар. Мы не хацелі выпадкова сутыкнуцца з імі, таму што гэта, безумоўна, выклікала б шум.
  Аднак Кэмпбэл і дзяўчат прыйшлося вывезці з гатэля прама пад носам у Рамірэса. Такім чынам, мы склалі план. Джордзі выбраў Ніка Дугана, каб забраць Кэмпбэла з гатэля. «Ён, напэўна, лепшы баец, які ў нас ёсць», — сказаў ён. «Але ён робіць шмат шуму з гэтай нагоды. Лепш не дапускаць яго да буйной аперацыі, ён гэта разумее».
  Я даў Ніку неабходныя інструкцыі і неадкладна адправіў яго ў дарогу. "Вы павінны зрабіць дзве рэчы", - сказаў я. «Па-першае, сачыце за Рамірэсам. Калі вы думаеце, што хоць адзін з гэтых хлопцаў вяртаецца да лодкі, хутка ідзіце да прычала і папярэдзьце нас светлавым сігналам. Тады ўся аперацыя не пройдзе. У вас гэта ёсць?»
  «Так».
  — Пачынаем роўна а палове адзінаццатай. У гэты час ты ідзеш у пакой Кэмпбэла і даеш яму запіску ад мяне. Не раней і не пазней за палову адзінаццатай — гэта важна».
  - Я разумею, - сказаў Нік.
  — Гадзіннік ёсць? — спытаў я, і ён паказаў мне гадзіннік. Мне было цікава, калі мы зводзілі гадзіннікі, колькі разоў мой бацька рабіў тое ж самае перад аперацыяй.
  «Я аплаціў іх рахунак адначасова са сваім, таму ім больш не трэба хадзіць на прыём. Кожны нясе свой багаж. Давядзіце іх сюды як мага хутчэй - і як мага цішэй - і не паказвайцеся ні Рамірэсу, ні каму-небудзь з гэтых паляўнічых "Пат Дж".
  Я некаторы час балбатаў з Білам Хантэрам. - Як менавіта яны там вартавалі, Біл?
  Ён засмяяўся. — Вельмі добра, я лічу — дзеля іх. Але я б мяне
  «Не турбуйцеся аб гэтым. Кавалак пірага.'
  «Джордзі сказаў, што ты лепшы плывец, таму ідзеш першым. Але трэба маўчаць, інакш у нас будуць непрыемнасці. Вы павінны знайсці самае ціхае месца, дзе мы можам падняцца на борт».
  — Не хвалюйся, — упэўнена сказаў ён. – Будзе як у старыя часы.
  Калі я павярнуўся, ён сказаў: "Э... Майк?"
  - Так, Біл?
  «Прыемна зноў працаваць з Трэвельянам».
  Я быў расчулены. «Дзякуй, Біл. Гэта робіць мяне па-чартоўску добрым».
  Нарэшце мы скончылі. Нас пайшлі шасцёра - Джордзі, Лан, Тафі, Джым, Біл Хантэр і я. Дэні Уільямс застаўся камандаваць караблём і астатняй часткай звычайнага экіпажа Джордзі. Я сказаў яму: «Дэні, калі што-небудзь пойдзе не так, ты збяжышся адсюль, як толькі Кэмпбэл, дзяўчаты і Нік падымуцца на борт, нават калі для гэтага трэба пакінуць нас». Містэр Кэмпбэл не можа ўвязвацца ў гэта, разумееце?
  "Зразумеў", - сказаў ён. – Але ў цябе ўсё будзе добра.
  Джордзі скуголіў. "Джым, у цябе ёсць усе рэчы?"
  - Я, - сказаў Джым.
  Я пераехаў у Джордзі. «Што такое «ўсе рэчы»?»
  — Нічога асаблівага, — лёгка сказаў ён. «Некаторыя прылады. Кавалкі дрэва і іншае. Колькі часу?'
  Я паглядзеў на бліскучыя стрэлкі гадзінніка. «З двух да паловы адзінаццатай». Пакуль мы не былі гатовыя, час ляцеў хутка, але цяпер падкрадаліся апошнія хвіліны.
  — Пойдзем са мной, — сказаў ён. — Мы павесялімся.
  Мы апусціліся ў большую з дзвюх лодак. Лан і Тафі схапілі вёслы і спакойна паплылі на лодцы вакол носа « Эсмеральды» на другі бок гавані. Я думаў пра ўсё, што магло пайсці не так, што скажа Кэмпбэл, калі мы вернемся, і які я ідыёт. Я нахіліўся да Джордзі і прашаптаў: «Калі ў Тафі ёсць гэты пракляты нож, скажы яму пакінуць яго ў лодцы. Я не хачу, каб што-небудзь адбылося».
  — Добра, — ціха адказаў ён. — У яго з сабой няма.
  Праз некалькі хвілін Ян і Тафі паклалі вёслы, лодка павольна слізганула і ляжала, мякка пагойдваючыся. Біл быў апрануты ў цёмную вопратку, і я бачыў толькі месяцовае святло на яго зубах, калі ён апусціўся праз край. «Вы ўпэўнены, што ваша лямпа воданепранікальная?» - спытала Джордзі. «Так, так», - адказаў Біл. "Я дам адзін светлавы сігнал, калі скончу".
  Ён моўчкі паплыў, і мы, не кажучы ні слова, чакалі яго сігналу. Здавалася, што прайшло шмат часу, і я пачаў задавацца пытаннем, якога чорта я раблю тут, у гэтым трапічным порце, таксама ўдзельнічаючы ў пекле пірацтва. Гэта крыху адрознівалася ад майго стала ў інстытуце.
  "Яму спатрэбіцца шмат часу", - сказаў я Джордзі.
  — Не хвалюйся, — адказаў ён. «Мы прафесіяналы!
  Я глыбока ўздыхнуў і паспрабаваў расслабіцца на цвёрдай дошцы лодкі, увесь час не зводзячы вачэй з вачэй Рамірэса.
  карабель. Раптам на імгненне ўспыхнула святло, такое цьмянае і знікла так хутка, што я задумаўся, ці сапраўды я яго бачыў, ці вочы мяне падманулі.
  - Гэта ён, - ціха сказала Джордзі. «Веславанне. Асцярожна».
  Мернымі махамі вёслаў мы слізгалі наперад, пакуль над намі не замаячыў борт карабля. Нешта стукнулася мне ў твар, і я быў у шоку. Джордзі сказала мне на вуха: «Заткніся, праклятая».
  Я адчуў, як ён падняўся, і ён сказаў тым самым ціхім голасам, нашмат цішэйшым за шэпт: «Мілы Біл. Ён павесіў тут нітку для нас. Прышпіліцеся там».
  Джым, у луку, прывязаў вяроўку. Джордзі сказаў: «Я пайду першы».
  Ён ускараскаўся, як малпа, і знік за парэнчамі, Лан рушыў услед за ім, а потым прыйшоў я. Я бачыў, што яны выкарыстоўвалі вяровачную лесвіцу, якая вісела проста над лодкай. Цяпер мае вочы прызвычаіліся да цемры, і з дапамогай змяншальнага месяца і цьмянага святла якарных агнёў я мог бачыць зусім няшмат. На палубе нікога не было, але з кармы я пачуў гукі галасоў. Хтосьці падышоў да нас, і я пачуў голас Біла, мяккі і нечакана блізкі: «У мяне адзін».
  — Што ты з ім зрабіў? - спытала Джордзі.
  'Нічога асаблівага.' Голас Біла гучаў так, быццам яму было весела. – Але ён, напэўна, яшчэ некаторы час не прачнецца.
  Астатнія таксама былі на палубе. Джордзі сказаў: «Мы пойдзем групамі па двое. Майк ідзе са мной. Робім вядомае
  «трук назад-наперад».
  'Што гэта?' — спытаў я, стараючыся гаварыць так ціха, як і ён.
  «Тсс».
  «Хтосьці ідзе. Джым і Тафі - атрымай».
  Я назіраў, як два цені плылі па палубе, пакуль іх не паглынула цемра. Потым я пачуў тое, што трэніраваныя вушы Джордзі чулі шмат разоў раней — асцярожныя крокі, якія даносіліся з квартэрдэка. Мы ўбачылі чалавека, калі ён зайшоў за вугал рубкі; ён трымаў у руках кружку і стараўся нічога не праліць - напэўна, кава для кагосьці наперадзе. Раптам, да майго вялікага здзіўлення, чорная постаць стаяла прама перад ім, і я пачуў голас Тафі вельмі далікатна: "О, гэта добра з вашага боку, кава".
  Мужчына спыніўся і здзіўлена адступіў на крок. Ён збіраўся нешта сказаць, як нешта мільганула перад яго тварам, і ён паднёс рукі да горла. Тафі, як сапраўдны прафесіянал, сарвала з паветра падаючую кружку. Чалавек быццам ні з чым не змагаўся. Ён адступіў на два крокі назад, а потым упаў. Я ўбачыў, як Джым нахіліўся над ім, і яны двое пацягнулі яго да нас, Тафі выкарыстоўвала толькі адну руку.
  «Хто хоча гарачай кавы?» — спытаў ён. «Ні кроплі не пралілі».
  - Не будзь ідыётам, - прарыкнуў Джордзі.
  'Што гэта было?' Я спытаў.
  «Хутка. Гэта два - колькі яшчэ, як ты думаеш, Біл?
  «Калі я толькі што быў на палубе, іх было пяць. Але я не ведаю, колькі іх там унізе».
  Джым і Тафі пачалі звязваць і затыкаць рот сваёй ахвяры. «Мы робім гэта. Вы, хлопцы, проста ідзіце ззаду і змагайцеся з гэтым41
  палуба чыстая, - сказала Джордзі.
  Двое мужчын моўчкі расталі ў цемры. Я пайшоў дапамагчы Джордзі скончыць працу. Мужчына ляжаў зусім абмяклы на палубе. — Якога чорта Джым зрабіў з ім? — прашаптаў я.
  «Стары каланіяльны прыём; шаўковы шалік з уцяжарвальнікам на адным канцы. Мы атрымалі гэта ад індыйскага інструктара. Але, на шчасце, Джым не задушыў гэтага хлопца - ён прыйдзе ў сябе».
  Мы пачулі глухі стук з боку квартэрдэка. Джордзі пстрыкнуў языком. «Хтосьці там неасцярожны. Хадземце, я хачу паглядзець, ці правільна Біл выканаў сваю працу».
  Ён устаў і спакойна пайшоў да насавой палубы, ніколькі не хаваючыся. Ён спыніўся ля пярэдняга люка і паспрабаваў яго рукой. «Біл усё яшчэ можа гэта зрабіць. Ніхто не падыходзіць сюды».
  Затым ён агледзеўся, пакуль не знайшоў тое, што хацеў, без прытомнасці цела матроса, які нёс вахту. Ён перавярнуў нерухомае цела і пачаў звязваць рукі. - Не тое каб я не давяраў Білу, - сказаў ён, - але прыемней скончыць усё акуратна. Вы робіце яму ногі - яго шнуркамі».
  Усё гэта было крыху сюррэалістычна. Джордзі прафесійна звязваў рукі сваёй ахвяры і ў той жа час размаўляў са сваім вучнем як з прафесіяналам. «Прабач, што ты не можаш удзельнічаць ва ўсім, Майк, але ў цябе проста няма вопыту ў гэтым. Калі ты адзін раз загорнеш такую птушку няправільна, лялькі будуць танцаваць».
  Я ўбачыў Джордзі ў паўцемры і раптам зразумеў тое, пра што раней ніколі свядома не думаў. Ён быў падрыхтаваны як прафесійны забойца, і мой бацька прыклаў да гэтага руку. Ён ведаў незлічоную колькасць спосабаў вывесці кагосьці са строю, часова ці назаўсёды, і не любіў дылетантаў, хоць і не паказваў мне гэтага.
  Я ўпершыню зразумеў, што Марк атрымаў у спадчыну ад бацькі свае жорсткія, некалькі скажоныя рысы.
  "Нічога страшнага, Джордзі", - сказаў я. – Ідзі, я пагляджу.
  З квартэрдэка пачуўся вельмі ціхі, амаль шэпт, і Джордзі падняў галаву. «Яны гатовыя. Давайце паглядзім, як гэта выглядае».
  Мы падышлі так, быццам карабель быў наш, і Джордзі ціха сказаў:
  «Ніколі не ўскладняйце справы, калі вам гэта не трэба. Гэта выглядае проста падазрона. Слухай, калі хто зараз назірае за палубай, дык мы ўсяго два члены каманды. Калі мы блукаем вакол, яны адразу бачаць, што нешта не так».
  Ён спыніўся, калі дайшоў да рулявой рубкі, адкуль узнік шырокі прамень святла. Ён асцярожна азірнуўся з-за дзвярэй і буркнуў: «Я павінен быў ведаць. Гэты абжора Тафі. Што ты робіш, Таф?
  Ён увайшоў унутр, я пайшоў за ім і ўбачыў, што мы апынуліся на камбузе. Тафі стаяла, пілуючы кавалак хлеба. - Рыхтуем сэндвіч, шкіпер, - сказаў ён.
  «Брудная бочка для смецця. Колькі ў вас людзей?
  «Тры».
  «Кейн? Хэдлі?
  «Нічога не бачыў. Калі яны на борце, яны ўнізе. Але яны там у добрым месцы, таму што мы зачынілі аканіцы».
  "Ну, вы проста зніміце іх і выцярыце месца", - буркліва сказаў Джордзі. «Патрэбна толькі аднаму чалавеку падыхаць паветрам, а потым ён адразу заўважае, што не можа выйсці. Калі вы скончыце есці, містэр Морган, хочаце прыступіць да працы? Так? Дзякуй. І пачысціць гэты камбуз, так? А калі трапіцца слоік з мукой, кінь туды пуд солі».
  - Так, сяржант, - сказала Тафі.
  Мы ўвайшлі ў рубку і знайшлі там астатніх. Лан англійскім ключом адкручваў ніт на ступіцах руля. Ён паглядзеў на Джордзі і сур'ёзна сказаў: "Калі мы збіраемся быць тут, мы маглі б таксама выклікаць некаторы дыскамфорт". Ён выцягнуў засаўку і неасцярожна кінуў яе ў ваду. затым паварот руля. «Я б сказаў, што з гэтым больш не абыходзяцца»,
  «Вельмі добра, але крыху заўчасна», — сказаў Джордзі.
  — Давайце спачатку скончым працу. Мы з Майкам бярэм пярэдні люк і апаражняем бачок. Лэн і Біл, вы бярыце люк тут. Джым, Тафі запіхваецца ў камбуз - ты сядзі на мідэлі. Усё з табой?
  — Усё ёсць, шкіпер.
  — Добра. Мы пачынаем адначасова. Даю сігнал. І ніякага шуму. Давай, Майк».
  Калі мы падышлі да пярэдняга люка, Джордзі крыху пачакаў. 'Мы будзем-*
  Давайце ім хвіліну, пакуль яны не будуць гатовыя». Ён паківаў галавой. — Гэты кляты валійскі нахабнік таксама.
  Я азірнуўся праз палубу. Было вельмі ціха і нічога не было відаць. Я падумаў, як лёгка ўсё адбылося
  - да гэтага часу. Гэтыя былыя камандас, здавалася, знаходзілі ўсё гэта вельмі смешным, і, вядома, гэта было, калі вы сутыкнуліся з падрыхтаванымі эсэсаўцамі. Але я не падмануўся: здавалася, гэта лёгка, таму што яны былі такія прафесіяналы. Я быў у шоку, калі Джордзі выдаў той самы глухі свіст, які я чуў раней. - Пойдзем са мной, - ціха сказаў ён. — Я першы.
  Ён асцярожна падняў люк і спусціўся па лесвіцы кабіны. Бак быў слаба асветлены адной лямпай і поўны цёмных куткоў. Калі я апусціўся да падножжа лесвіцы, то ўбачыў, як Джордзі зачыняе дзверы ў сярэдзіну судна невялікім драўляным клінам, які ён дастаў з кішэні. Калі дзверы былі зачынены, ён павярнуўся і паглядзеў на бачок. Два рады нараў, тры ў вышыню, цягнуліся ўздоўж трохкутнай прасторы, утворанай насавой часткай карабля. Як сардзіны ў слоіку, падумаў я. Я пачуў храп. Джордзі хутка азірнуўся і прыклаў палец да вуснаў у знак мне. Ён павольна папоўз наперад. Ён паманіў мяне. Ён стаяў побач з нарамі па пояс, у якіх спаў матрос з няголенай галавой жуліка. Ён прыклаў вусны да майго вуха і прашаптаў: «Праверце іншыя клеткі.
  Я на дыбачках прайшоў увесь бачок і зазірнуў у кожную клетку, не бачачы больш нікога. Я вярнуўся да Джордзі і паківаў галавой. Ён сказаў услых: «А цяпер давайце разбудзім гэтую прыгожую спячую».
  Мужчына гучна хроп, яго верхняя губа скурчылася. Джордзі схапіў яго за плячо. «Гэй, чувак. Канец блізкі».
  Мужчына расплюшчыў вочы і з неразуменнем паглядзеў на нас. Потым кулак Джордзі ўдарыў яго, як малатком, па падбароддзі. Ён пацёр косткі пальцаў і сказаў, крыху выбачаючыся: «Я ніколі не люблю біць спячага ворага. Я не думаю, што гэта справядліва».
  Я зірнуў на матроса, які зусім аслупянеў. Джордзі зноў агледзеў бачок. «Дзевяць з кожнага боку. Такім чынам, яны пасадзілі васемнаццаць сюды. Калі інспектар убачыць гэта... У любым выпадку, давайце паглядзім, што там яшчэ, Майк. Можа, хутка нам пашанцуе».
  Зняў з дзвярэй клін і акуратна надзеў. Мы правяралі ўсе хаціны, якія трапляліся, нават прыбіральні.
  «Няма нічога лепшага, чым вораг са штанамі на шчыкалатках», — засмяяўся Джордзі. Мы нічога не знайшлі.
  Раптам карабель прыкметна пахіснуўся. Мы абодва застылі, але крыку не было. Мы асцярожна краліся, пакуль раптам у канцы калідора не ўстаў цень. Тафі; ён еў яблык.
  Джордзі фыркнуў. «Толькі паглядзі на гэта. І ён проста не таўсцее. Так было і ў арміі — вайна пачакала, пакуль наеўся». Паміж намі і Тафі былі яшчэ дзве каюты, і мы агледзелі па адной, але безвынікова.
  'Што ў цябе ёсць?' Джордзі хацеў ведаць.
  Тафі хутка раздушыла вялікі кавалак яблыка. Лан узяў адну. Гэта быў не Кейн, і ён не быў дастаткова вялікім, каб быць Хэдлі».
  'Чорт! Тады гэтых сволачы не будзе. У нас таксама адзін».
  - Адзін спераду, а нас двое, - сказала Тафі. — Сем чалавек на борце, шкіпер.
  Джордзі пачаў разлічваць. «На беразе п'юць прынамсі пятнаццаць мужчын і восем у гатэлі. Разам трыццаць».
  "Экіпаж занадта вялікі для такога карабля", - сказала Тафі з выглядам чалавека, які гаворыць нешта вельмі глыбокае.
  - Тое ж самае з браняносцам, - адрэзаў Джордзі. «І гэта таксама. Ім не патрэбны ўсе гэтыя людзі, каб падтрымліваць гэты карабель. Дзе Джым?
  «У машынным аддзяленні».
  «Прыемна. Вы ідзяце на палубу і сочыце за рэчамі. Не думаю, што хто-небудзь з афіцэраў вернецца, але, магчыма, нехта з экіпажа вернецца. Рамірэс таксама можа прыйсці і паглядзець».
  Мы пайшлі ззаду, дзе знайшлі Лана, які дзесьці ламае пісьмовы стол. Я хацеў пратэставаць, пакуль не зразумеў, што ўжо не важна, што мы робім. Толькі б не было смерцяў. - Гэта каюта Рамірэса, - абвясціў Лан. У стале не было нічога, што магло б нам быць карысным, таму мы хуценька прагледзелі яго вопратку, якая дэманстравала добры густ. Там было занадта шмат рэчаў, каб іх можна было проста ўзяць на борт. — Ты ўжо знайшоў гэтых дзвюх птушак? — спытаў Лан, працуючы. "Ні адзін з іх", сказаў я. 'Гэта вельмі дрэнна. Кэмпбэл павінен быць вельмі злы ".
  — Хэдлі таксама не быў маім чалавекам; у гэтага была чорная барада,
  — расчаравана сказаў Лан.
  Джордзі адказала неадкладна. «Вы ўпэўнены, што гэта быў не ён або Кейн, замаскіраваны?»
  — Не, не, — цвёрда адказаў Лан. «Гэтая барада была занадта доўгая. У Кейна не было на гэта часу, і Хэдлі галіцца. Дарэчы, тая барада была сапраўдная — я яе яшчэ пацягаў».
  Я паглядзеў уніз і ўбачыў, як Джордзі адкочвае дыван. Вынырнула патанулае кольца. — Што там унізе? Я спытаў.
  "Мы ўбачым пра гэта праз імгненне". Ён схапіў пярсцёнак і адчыніў люк, затым выцягнуў з кішэні ліхтарык і пасвяціў ім у дзірку.
  «Чорт вазьмі», — сказаў ён і дастаў аўтамат. Мы глядзелі на яго бязмоўна, пакуль Джордзі не сказаў: «Я, чорт вазьмі, казаў табе, што гэта браняносец».
  "Што там яшчэ?" Я спытаў.
  Праз пяць хвілін мы былі акружаны дастатковай колькасцю зброі, каб пачаць невялікую вайну. Чатыры аўтаматы, пятнаццаць вінтовак розных марак, шэсць пісталетаў і каля дзесяці ручных гранат.
  Я вымушана засмяяўся. «Цікава, што падумаў бы пра гэта Шамант. У яго ледзь сэрца не здарылася, калі ён убачыў тыя чатыры нашы пісталеты». Але я адчуваў сябе зусім кепска, рукі сталі ліпкімі ад поту.
  Джордзі задуменна сказаў: «Ты заўсёды добра валодаў зброяй, Лэн. Як вы павінны адключыць гэты беспарадак?'
  «Для вінтовак з затворным замкам усё, што вам трэба зрабіць, гэта выкінуць затвор. На другім трэба знесці ўдарнік».
  "Чаму б нам проста не выкінуць іх за борт?" Я спытаў. Джордзі паглядзела на мяне. «Мы таксама робім гэта, але гэтыя хлопцы проста ўсплываюць іх зноў, і яны ўсё роўна не могуць быць выкарыстаны. Спяшайся, Лан. Мы тут дастаткова доўга».
  Праз пятнаццаць хвілін мы былі гатовыя да ад'езду, вельмі асцярожна, без пырскаў, выкінуўшы за борт нікчэмныя стрэльбы. Апошнія засаўкі, якія выняў са стрэльбаў, Лан скруціў у кавалак тканіны і паклаў у кішэню. Мы якраз збіраліся сыходзіць, як Тафі раптам падняў руку. "Ціха,"
  ён сказау.
  Мы былі вельмі ціхія, але, як я ні стараўся, нічога не чуў. Тафі сказала: "Прыбліжаецца лодка".
  Потым я пачуў ціхі скрыгат вёслаў і іх вёслаў і праз імгненне глухі стук лопасцей. Я нервова паглядзеў на Джордзі.
  «Мы іх дастанем», — заключыў ён. "Мы пакуль не можам рэалізаваць рэчы".
  Ён даў некалькі інструкцый, і людзі разышліся па цёмных частках палубы. Пачуўся ціхі стук, калі лодку замацавалі на супрацьлеглым ад нас борце карабля, і праз імгненне я ўбачыў сілуэт чалавека на фоне начнога неба. Ён быў адзін, і калі ён падняўся на борт, у мяне перахапіла дыханне.
  Гэта быў Кейн.
  «Гэта для мяне», — прамармытаў я Джордзі, які ў адказ падняў мяне вялікім пальцам. Я пракраўся па палубе згорбіўшыся. Калі ён прайшоў міма мяне, я ўстаў і пастукаў яго па плячы. Ён павярнуўся, і я з усёй сілы ўдарыў яго кулаком у сківіцу. Калі ён паваліўся, Лэн яшчэ раз стукнуў яго чымсьці па галаве і адным плаўным рухам закатаў яго ў кавалак брызенту. Біл зірнуў праз парэнчы і ўбачыў, што Кейн прыйшоў адзін. «Прынамсі, мы больш не чуем Кэмпбэла», — радасна сказаў ён.
  «Я не так упэўнены», — сказаў я, паціраючы хворыя суставы. «Мы не можам зараз даставіць Кейна ў паліцыю. Такія практыкі яму не падабаюцца. І калі яна даведаецца, што мы зрабілі з гэтым караблём, мы будзем там, незалежна ад таго, маем мы рацыю ці не».
  "Магчыма, ты маеш рацыю ў гэтым, Майк", - пагадзілася Джордзі. «Мы адразу сыходзім — і сябар Кейн ідзе з намі».
  Мы ўсе ўскочылі ў лодку і паплылі да Эсме... ральда. Калі мы праходзілі пад кармой карабля Рамірэса, я падняў галаву і ўбачыў назву: Сірэна. На паўдарозе да гавані мяне раптам ахапіла натхненне. "Джордзі, што Джым рабіў у машынным аддзяленні?"
  — Нічога асаблівага, — сказаў ён. Джым злёгку ўсміхнуўся ў цьмяным святле, і я збіраўся спытаць яго наўпрост, калі Джордзі перабіў. «Давайце, кучка піратаў! У нас мала часу». Здавалася, што д'ябал наступае яму па пятах. Калі мы перабіраліся праз фальш Эсмеральды , я раптам успомніў, што Джым Тэйлар набыў рэпутацыю эксперта па выбуховых рэчывах падчас вайны. У мяне не было часу думаць пра гэта, як Кэмпбэл падышоў да мяне ў гневе.
  «Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?»
  Я заўважыў, што больш не пацею; Я адчуваў сябе цалкам спакойна. Без сумневу, рэакцыя будзе пазней. "Трохі жорсткі экшн",
  - сказаў я спакойна.
  Джордзі ўжо выкрыкваў інструкцыі. «Запусці гэты рухавік! Усе лініі свабодныя, акрамя лука. Вазьміце гэты шлюп на борт!
  На калодзе кіпела актыўнасць.
  «Дурныя сумкі! Вось як мы ўсе апынуліся ў лізе, - разлажыў Кэмпбэл.
  «Лепш у лізе, чым у труне», — сказаў я. «Вы паняцця не маеце, што мы там знайшлі».
  «Будзьце асцярожныя там, каля гронак», — пачуў я, як сказаў Джордзі. Я адчуў, як карабель задрыжэў, калі запусціўся рухавік.
  «Мяне не хвалюе, што вы знайшлі», — прагаварыў Кэмпбэл. «Хіба вы не разумееце, што гэта пірацтва?»
  На шчасце, рухавік заглушыў яго голас. У той жа момант па палубе прыбег Лан. «Містэр Кэмпбэл! Нехта на лаве падсудных хоча з вамі пагаварыць».
  Мы абодва ў шоку паглядзелі на прычал і ўбачылі, што нехта стаіць каля нашага трапу. Ён быў адзін. Хлопцы якраз збіраліся прынесці дошку, але я даў знак пачакаць. Гэта быў Эрнэста Рарматэз.
  — Я яго паб'ю! — выбухнула я.
  Кэмпбэл таксама адразу пазнаў яго, і ззаду я пачуў шум, калі Нік Дуган прашаптаў імя Рамірэса. Я рэзка паглядзеў на Ніка, але ён даў мне знак, што Рамірэс яго не бачыў. Кэмпбэл узяў мяне за руку. «Спакойся, Майк, не захапляйся. Вы ўжо дастаткова нацягнуліся сёння вечарам. Патрымай Джордзі на імгненне, добра? Было дзіўна, што пакуль гнеў ахопліваў мяне, яго гнеў сціх. Здавалася, ён зноў цалкам падпарадкаваў сябе.
  Ён падышоў да трапу, і я крыкнуў: "Гэй, Джордзі, пачакай хвілінку - у боса госць". Я пайшоў за Кэмпбэлам.
  Рамірэс нязмушана абапёрся аб кнехт. Відаць было, што на «Сірэне» ён яшчэ не быў — не паспеў на гэта і быў для гэтага занадта спакойны.
  Кэмпбэл паглядзеў на яго. «Ну?» - холадна спытаў ён.
  Рамірэс гэтак жа жорстка глядзеў у адказ: «Я проста прыйшоў развітацца. Я думаў, ты зараз адплывеш». Я зразумеў , што , нягледзячы на Ніка Дугана, ён бачыў нас у гатэлі або што ён бачыў, як Кэмпбэлы і Пола сыходзілі.
  Ён падняўся на трап і ступіў на палубу. Ён выглядаў шыкоўна ў сваім белым трапічным касцюме.
  Голас Кэмпбэла быў ледзяным. "Для гэтага вам неабавязкова прыходзіць на борт".
  – Можа, і не, але я ўсё роўна тут.
  Ён быў першакласным злыднем, але меў адвагу. Пасля таго, што ён зрабіў, я б не адважыўся наблізіцца да «Эсмеральды» бліжэй за сто міль, асабліва не сам. Але ён быў разумны і давяраў рэпутацыі Кэмпбэла як праведніка і, магчыма, ведаў, што наша сумленне стрымае нас. Але ўсё роўна ў яго была смеласць.
  «Я думаў, што трэба папярэдзіць вас. У мяне ёсць некаторыя планы, і я не хачу, каб ты ўмешваўся паміж імі. Чаму б вам проста не адмовіцца?»
  «Я не маю ніякага дачынення да вашых планаў», — прама сказаў Кэмпбэл.
  «Вы ведаеце, што я маю на ўвазе, Кэмпбэл. Мы ваявалі раней, і ў вас гэта не атрымлівалася. І гэта паўторыцца, калі ты не будзеш трымацца далей ад мяне». У яго была іспанская звычка ператвараць «Н» у цвёрдую «Г», але ў астатнім яго англійская была цудоўнай. Мая іспанская не была такой свабоднай. У роце перасохла. Я сказаў: «Рамірэс, ты забойца і заплаціш за гэта». Я паклапачуся пра гэта».
  Ён падняў бровы. «Забойства?» — насмешліва спытаў ён. — Гэта паклёп, містэр Трэвельян. Тады каго я забіў?»
  «Мой брат, напрыклад,» сказаў я, гарачы ад гневу. Рамірэс зарагатаў, закінуўшы галаву. «Дарагі чалавек, я хацеў бы пайсці на суд па такім абвінавачанні ў любой кропцы свету». Зубы яго на імгненне загарэліся. «У вас няма доказаў, няма •
  унцыя». Ён зноў засмяяўся.
  Усё гэта было занадта праўдай. Адзіны, хто бачыў яго ў Танакабоэ, быў доктар Схаутэн - і ён таксама быў мёртвы.
  «Я не бачу сэнсу ў гэтай размове, Рамірэс», — сказаў Кэмпбэл. Джордзі ўсхвалявана тузануў мяне за руку. "Мы павінны сысці зараз, перш чым гэтая штука спрацавала".
  — Якога чорта?
  Ён адвёў мяне ўбок і паспешліва, але ціха сказаў: «Джым паклаў невялікую пластмасавую бомбу ў картэр іх машыны. Спачатку ён хацеў прабіць дзірку ў дне іх лодкі, але мне гэта не спадабалася. Шкада, азіраючыся назад».
  «Калі тая бомба выбухне?»
  «Цяжка сказаць. Ён карыстаўся звычайным будзільнікам, і вы не можаце ўсталяваць яго з дакладнасцю да хвіліны. Я думаў, што мы ўжо пайшлі».
  «Гэта выкліча бунт ва ўсім порту!»
  «Але мы ўжо паедзем — мы тут ні пры чым, разумееце?» Яго голас паказваў, што трэба нешта рабіць. Я паглядзеў у бок Рамірэса і сказаў: "Я думаю, што вы павінны самі пачысціць сваю калоду".
  Джордзі адразу ўсё зразумеў і адразу ж пайшоў да трапу, дзе Кэмпбэл і Рамірэс усё яшчэ прыцішана спрачаліся. Я ўбачыў, як Джордзі стрымана стукнула па вечку лябёдкі і дала знак Лану і Тафі. Астатнія члены каманды глядзелі на двух дзічынных пеўняў, акрамя Джыма, які нервова глядзеў на ваду. Ад дзяўчат не засталося і следу. Джордзі ўстаў прама перад Рамірэсам і прама сказаў: «Я капітан гэтага карабля - і ўладальнік - і я вельмі ўважлівы да бруду на палубе. Я быў бы ўдзячны, калі б вы кінулі».
  Рамірэс збялеў і шматзначна паглядзеў на шнары на твары Джордзі. 'Ах! Адважны, дурны містэр Уілкінс, - грэбліва сказаў ён.
  «Асабіста, так», - сказаў Джордзі. Ён працягнуў руку і выцер яго аб лацкан некранута-белага пінжака Рамірэса, пакінуўшы за ім плямы бруднага чорнага масла.
  — Вы брудны, містэр Рамірэс.
  Рамірэс быў настолькі ўзрушаны тым, што адбылося і пагардай, з якой гэта было зроблена, што ён стаяў на месцы, не робячы руху - але яго вочы пачалі пырскаць агнём.
  Джордзі зноў сказаў: «Вы брудны і брудны, містэр Рамірэс. Я думаю, што вам патрэбна ванна - ці не так, хлопцы?
  Яны зразумелі гэта хутка — хутчэй, чым Рамірэс. Рычачы, яны ўчатырох схапілі яго. Я бачыў, як рука Рамірэса вокамгненна пацягнулася да яго кішэні, але Дэні быў хутчэй. Ён хутка ўдарыў па запясце Рамірэса бокам сваёй рукі. Яго пісталет з грукатам упаў на палубу.
  Рамірэса паднялі і бездапаможнага аднеслі да парэнчаў. Пасля двух джонаў яны перакінулі яго праз яго і разам з ім
  «•ён развітаўся з намі вялікім воплескам.
  Джордзі не губляў часу. Ён павярнуўся, узяў пісталет Рамірэса і зноў пачаў аддаваць загады. 'Дагнаць трап. Не стой там разявіўшыся! Вазьміце стырно ў рукі і не наедзьце на яго. Пусціце на фронт! Палова хуткасці наперад!
  Эсмеральда кранулася з месца, Кэмпбэл усё яшчэ глядзеў праз парэнчы. "Ну, чорт вазьмі", - прамармытаў ён ні да каго асабліва, потым паглядзеў на Джордзі, якая, здавалася, не звяртала ўвагі. Ён насцярожана глядзеў наперад у цемру і аддаваў загады ціхім, але выразным голасам. Ён правёў нас міма спальных караблёў і знакавых буёў. Мы амаль не чулі плёскат Рамірэса.
  Калі мы выраўняліся з «Сірэнай», пачуўся глухі стук, не вельмі гучны, але той, што разносіўся далёка па вадзе. У той жа момант мы ўбачылі агні шлюпа, які якраз збіраўся прычаліць; несумненна, што экіпаж вяртаўся на борт. Знайшлі б непарадак. Гэты ўдар, вядома, не прынёс бы нічога добрага іх машыне. Усё вакол нас маўчала, пакуль мы не пакінулі ўсе караблі далёка ззаду і не падышлі да аднаго з адтулін у навакольным рыфе. Толькі тады языкі як след развязаліся. Лан мусіў крычаць, каб яго пачулі, калі ён хацеў падняць ветразі. Апошнія некалькі гадзін усе былі ў напружанні. Джордзі павярнуўся і ўсміхнуўся. Трыумф выпраменьваў яго твар. Хрыплым голасам ён пачаў спяваць як мага гучней.
  – А мы едзем на востраў Гаваі, у краіну выпіўкі і жанчын!
  Са стрэльбай, якая свабодна вісела ў руцэ, ён выглядаў як стары матрос.
  OceanofPDF.com
  СЕМ
  я
  — Дурныя ідыёты! Кэмпбэл раззлаваўся. — Вы, хлопцы, зусім звар'яцелі?
  Лан шастаўся ўзад-уперад, Джордзі стаяў, азіраючыся, не клапоцячыся аб баках, а я падрыхтаваўся да слоўнага збіцця, якое абавязкова павінна было адбыцца. Агні Нукуалофы слізгалі за намі, усё хутчэй, чым «Эсмеральда» набірала хуткасць. За стырном стаяў Дэні Уільямс. Кэмпбэл паклікаў нас траіх, каб добра пабіць.
  - Ну, - пачала Джордзі, - мы падумалі, што было б добрай ідэяй даведацца, ці зможам мы атрымаць Кейна або Хэдлі, і...
  «Кэйн? Хэдлі? Вы не знойдзеце гэтага ў Рамірэс! Рамірэс можа быць падонкам з чыстай вады, але ён не дурань. Ён дакладна не рызыкне быць заўважаным з гэтымі двума, асабліва цяпер.
  Я паглядзеў на Джордзі з усмешкай і нядбайна спытаў: "Дзе вы трымалі Кейна?"
  «У нас на борце няма тайніка, але штосьці з гэтым ужо робіцца. Тым часам ён зачынены ў маёй каюце, а за дзвярыма нейкі чалавек.
  У Кэмпбэла адвісла сківіца. — У цябе сапраўды ёсць Кейн?
  — Вядома, — адказаў я. Я не казаў, што гэта было паўсюдна і што за тыя ж грошы ўсё магло скласціся зусім інакш. «Першапачаткова мы планавалі перадаць яго паліцыі ў Тонга, але гэтага не адбылося з-за збегу абставінаў».
  — Якія абставіны?
  - Карабель Рамірэса трохі пабіты, - сказаў я. «Я больш не мог кантраляваць хлопцаў». Я крадком зірнуў на Джордзі; Я прыняў яго аргумент і цяпер выкарыстаў яго супраць Кэмпбэла.
  «Як пабіты?»
  «Адзін з нас трапіў у аварыю з выбухоўкай», — адказаў я.
  «Гэта быў грукат, калі мы адплывалі?» Вы падарвалі іх карабель?» Ён ужо не ведаў, што робіць.
  - О, усё не так ужо і дрэнна, - супакойвала Джордзі. — У іх картэры дзірка, і ўсё. Больш не пойдуць за намі раз-два-тры».
  - Не трэба, - успыхнуў Кэмпбэл. «Як вы думаеце, што ён цяпер робіць? Ён вяртаецца на свой карабель - кіпіць ад злосці на вас
  - бачыць, што яго вывелі з ладу, і кідаецца да бліжэйшага паліцэйскага паста, усё яшчэ ў мокрым адзенні, каб падаць абвінавачанне ў пірацтве і фізічным гвалце. Б'юся аб заклад, паліцэйскі катэр з Нукуалофы прыедзе за намі праз гадзіну. Тады мы больш не можам пайсці так, як на Таіці - на гэты раз мы сапраўды вінаватыя».
  Мы моўчкі глядзелі адзін на аднаго.
  "Але, магчыма, і не, - задуменна працягваў Кэмпбэл, - пасля таго, што я яму там сказаў". Ён кіўнуў галавой назад.
  — Што гэта было тады? Я спытаў. Я раптам убачыў у вачах Кэмпбэла тыя ж агеньчыкі, што і ў Джордзі ў той вечар.
  «Я сказаў яму, што паліцыя на Таіці не вельмі задаволеная. Што яны ведалі пра Хэдлі і Кейна і што ў іх былі паказанні сведак, што Рамірэса бачылі ў іх кампаніі ў Танакабо, калі яны былі там упершыню».
  — А што ж тады за сведкі?
  Ён усміхнуўся. — Рамірэс таксама хацеў гэта ведаць. Я сказаў, што яго бачылі тры пацыенты і некалькі медсясцёр. Вядома, ён смяяўся з мяне, але я бачыў, што яму было ўсё роўна».
  «Я не ведаю такіх сведак», — сказаў я.
  «Майк, часам ты страшэнна павольна разумееш. Сьведак, наколькі мне вядома, не было ўвогуле. Але, напэўна, нехта павінен быў хутка нешта прыдумаць, каб вырваць нас з гэтай хрэнавай сітуацыі? Я сказаў Рамірэсу, што паліцыя ўсё яшчэ шукае дадатковыя доказы, але ім ужо ясна, што Рамірэс мае дачыненне да той сітуацыі ў Танакабое. Калі б ён пайшоў у паліцыю Тонга і расказаў ім нейкую гісторыю пра пірацтва, і калі б нас арыштавалі, мы паднялі б такі шум, што паліцыя Таіці была б тут у самыя кароткія тэрміны ».
  - Вось гэта цікава, - сказаў Джордзі. «Мы ведаем, што ён быў у Танакабоэ. Схаутэн бачыў яго».
  «Дакладна», - адказаў Кэмпбэл. — А адкуль ён можа ведаць, ці нехта яшчэ яго бачыў? Ён не можа рызыкаваць; цяпер ён павінен трымацца ў стрыманым выглядзе. Пакуль падазрэнні паліцыі на Таіці застаюцца толькі падазрэннямі, ён адчувае сябе ў бяспецы. Але, вядома, ён сочыць за тым, каб паліцыя не зацікавілася ім. Прынамсі, я спадзяюся на гэта, і я таксама спадзяюся, што ён будзе трымаць язык на замку наконт гэтай вашай дурной гульні».
  «Цяпер, калі ў нас ёсць Кейн, ён дакладна не пойдзе ў паліцыю. Кейн - наш козыр. Рамірэс не можа дазволіць Кейн трапіць у рукі паліцыі, - сказаў я.
  «Майк, ён разумнейшы, чым ты думаеш. Разумны і тонкі, калі яму гэта зручна. Я не здзівіўся б, калі б і яму ўдалося адтуль выбрацца».
  - Яшчэ адна рэч, - працягнуў я. «Магчыма, наша рабаванне было не такім дурным, як вы думаеце, - добра, можа быць, крыху неабдуманым, - але я думаю, што яно таго вартае. Тое, што мы знайшлі на борце гэтага карабля, было такім жа тонкім, як удар кувалдай». Я паказаў Лану. «Пакажыце містэру Кэмпбэлу сваю калекцыю абсталявання».
  Ян пакапаўся ў кішэнях і дастаў адтуль засаўкі, якія дастаў ад розных стрэльбаў. Вочы Кэмпбэла расплюшчыліся, калі ён глядзеў, як куча расце вышэй.
  — У яго было дзесяць стрэльбаў?
  — Пятнаццаць, — паправіў я яго. «Астатнія былі аўтаматамі. Мы іх разбілі і скінулі ў мора. Яшчэ з чатырма кулямётамі і вялікай колькасцю пісталетаў».
  Джордзі ў сваю чаргу пакапаўся ў кішэні і дастаў ручную гранату, якой пачаў весела жангліраваць.
  — Такіх таксама была куча. Я ўзяў з сабой толькі некалькі».
  "Не вельмі тонка, вам не здаецца?" Я спытаў.
  «І ў яго прыкладна ўдвая больш людзей, чым яму трэба», — дадаў Джордзі. "І ён таксама не плаціць гэтай шчодрай камандзе за паўзменную працу". Джордзі таксама не ўпусціў свой шанец пацерці нос Кэмпбэлу.
  Вочы Кэмпбэла загарэліся, калі ён назіраў, як ручная граната танчыць уверх і ўніз. — Заткніся, чорт вазьмі. Праз імгненне ўсе мы паляцім у паветра. Хадзем, вып'ем — позна ўжо».
  На самай справе зноў пачынала ранець. Тым не менш, я адчуваў сябе цалкам прачнуўшыся, і гэта было падобна на тое, што і ўсе астатнія, у тым ліку Кэмпбэл. Толькі Клэр і Пола вярнуліся ў сваю каюту, прабыўшы некаторы час на палубе.
  «Не», — сказаў я, адхіляючы прапанову Кэмпбэла. «Я хачу пагаварыць з Кейнам прама зараз. І я хачу быць прыземленым для гэтага. Ён у свядомасці, Джордзі?
  «З вядром вады, так».
  Мы ўтрох пайшлі ў каюту, пакінуўшы Лана на палубе. Джым і Нік усё яшчэ стаялі ля дзвярэй, як пара храмавых ахоўнікаў. Кейн не спаў - і быў у жаху. Ён скурчыўся, калі мы ўвайшлі, і скурчыўся ў куце ложка Джордзі, нібы хацеў зрабіць сябе такім маленькім, каб мы яго не бачылі. Чатыры мужчыны ў гэтай маленькай хаціне зрабілі яе даволі душнай; Кейн адчуваў сябе акружаным з усіх бакоў, і гэта было правільна.
  Ён выглядаў такім жа абадраным, як і тады, калі я ўпершыню сустрэў яго ў Лондане, няголены і хворы. Ён трымаў адну руку крыху дзіўна, пакуль я не зразумеў, што Клэр ударыла яго ў плячо. Яго вочы бегалі ўзад і ўперад, калі я засяродзіў свой погляд на ім.
  — Паглядзі на мяне, Кейн.
  Яго вочы павольна паварочваліся, пакуль яго погляд не сустрэўся з маім. Яго кадык хістаўся ўверх і ўніз, а вочы слязіліся.
  «Ты будзеш гаварыць, Кейн, і кожнае тваё слова - праўда. Вы можаце думаць, што не, але вы памыляецеся. Таму што, калі вы гэтага не зробіце, мы будзем рэдагаваць вас, пакуль вы гэтага не зробіце. Я быў у Танакабоэ, і вы ведаеце, што той, хто там быў, не дзяцінства. Мяне выгадавалі прыстойна, і цалкам можа быць, што я перабяруся, але не разлічвайце на гэта занадта, таму што на борце ёсць шмат людзей, якія значна менш адчувальныя. Зразумеў, Кейн? Цалкам зразумела?»
  Аднак ужо тады было зразумела, што ніякай апазіцыі ад яго чакаць не даводзіцца. Яго язык хутка прабег па перасохлых вуснах і пачаў бязладна балбатаць. Ён усё яшчэ знаходзіўся пад дзеяннем гэтага ўдару па галаве і, акрамя ўсіх іншых праблем, адчуваў моцны галаўны боль.
  «Адказ».
  Ён кіўнуў. — Я пагавару, — прашаптаў ён.
  - Дай яму трохі віскі, Джордзі, - сказаў я. Ён выпіў трохі, і яго твар крыху пафарбаваўся. Ён яшчэ трохі пасядзеў, але ўсё яшчэ быў у трывозе, як і раней.
  — Добра, — коратка сказаў я. «Мы пачнем з пачатку. Вы прыехалі ў Лондан, каб пагаварыць з Хелен Трэвельян, а потым са мной. Чаму?
  — Памылка Джыма. Ён выпусціў чамадан з рук. Вось дзе былі запіскі і камяні. Мы павінны былі вярнуць іх».
  «Мы, гэта Рамірэс і некаторыя з яго нажоўшчыкаў, так?»
  «Так, гэта правільна».
  — Вы не вярнулі іх усіх, праўда? Рамірэс ведаў гэта?
  «Ён сказаў... вам, хлопцы, трэба было нешта яшчэ. Ён паняцця не меў, што».
  — Значыць, ён падштурхнуў цябе, каб даведацца?
  'Так. І далажыць аб тым, што вы зрабілі». Цяпер ён гаварыў лягчэй, і мне не трэба было выцягваць з яго кожнае слова. Кэмпбэл і Джордзі сядзелі моўчкі, дазваляючы мне ўзяць на сябе ініцыятыву. Я сапраўды хацеў ведаць усё пра Марка, але вырашыў папрацаваць над гэтым ціха, задаючы спачатку іншыя пытанні, таксама каб заблытаць Кейна.
  «Вы разбілі наша радыё».
  'Так. Ён павінен быў гэта зрабіць».
  - І вывесці Хэдлі на наш след у Жамчужыне ? Мы гэта ўжо ведалі
  «але мы ўсё роўна прымусілі яго пацвердзіць гэта.
  «Чаму вы сказалі паліцыі ў Папеэтэ, што мы падпалілі бальніцу? Нават вы маглі зразумець, што мы можам лёгка даказаць сваю невінаватасць».
  На імгненне, толькі на імгненне, ён выглядаў раздражнёным. «Гэта была праца Джыма. Чорт вазьмі, я сказаў яму, што гэта сапраўды глупства. Але так, такі знак для яго галавы».
  Я злёгку кіўнуў і прыняў іншы падыход. «У той раз, калі вы ўбачылі тыя малюнкі міс Кэмпбэл, гэта што-небудзь значыла для вас?»
  'Прабачце мяне?' Ён нічога не зразумеў. «Не, чаму?»
  «Вы сказалі, што гэта падобна на «аскубанага сокала». Чаму вы гэта сказалі?
  Ён няўцямна паглядзеў на нас. «Паняцця не маю. Можа, гэта было звязана з Сакаліным востравам?»
  Мы абмяняліся хуткім поглядам. Я нейтральна працягнуў: «Працягвай. Як вы думаеце, чаму?
  'Я.,. Я проста думаю. Прынамсі, гэта было падобна на сокала, і, магчыма, я таксама пра гэта думаў».
  «А як наконт Сакалінага вострава?»
  Кейн вагаўся, і я адрэзаў: «Давай, канчай з гэтым».
  «Я мала ведаю пра гэта. Рамірэс часам казаў пра Сакаліны востраў, які знаходзіцца побач з Тонга. Аднойчы ён сказаў, што мы пойдзем туды, калі страцім цябе».
  «Згубіліся? Як ён збіраўся гэта зрабіць? І чаму?'
  — Я таксама не ведаю, містэр Трэвельян. Гэта звязана з тымі камянямі, якія вы вылавілі з мора - тымі канкрэцыямі, як вы іх называеце. Яму прыйшлося пазбавіцца ад вас, перш чым дабрацца да Сакалінага вострава, таму што менавіта там знаходзяцца гэтыя рэчы. Шчыра кажучы, містэр Трэвельян, я паняцця не маю, пра што гэта!
  Ззаду я пачуў, як Кэмпбэл павольна выдыхнуў. "Вы дакладна ведаеце, дзе іх знайсці?"
  "Не, яны ніколі не казалі мне - толькі ... лепшыя хлопцы".
  Я мог сабе гэта ўявіць. Кейн быў занадта малым хлопчыкам, каб быць уцягнутым у такую інфармацыю, але гэта было шкада. Зноў змяніўшы тэму, я раптам адрэзаў: «Хто забіў майго брата?»
  Кейн паторгнуў ротам і заікаючыся: «Божа мой! Джым і... і Рамірэс. Яны забілі Марка». Ён выглядаў смяротна хворым.
  — З вашай дапамогай?
  Ён пачаў моцна круціць галавой. «Не! Не, я не меў да гэтага ніякага дачынення!
  – Але ты быў там.
  – Я нічога пра гэта не ведаю.
  «Ты хлусіш, Кейн. Вы былі з Хэдлі, калі ён паехаў у Схаутэн за дакументамі аб смерці, праўда?
  Ён неахвотна кіўнуў.
  — Тады ты саўдзельнік Маркавай смерці, чорт вазьмі!
  — Я яго не забіваў. Джым зрабіў гэта, і Рамірэс прыдумаў гэта.»
  «Хто забіў Схаутэна?»
  Адказ не прымусіў сябе чакаць. «Джым. Джым Хэдлі».
  — І вы зноў там былі?
  «Так...»
  — Але вы, вядома, не забівалі Схаутэна?
  «Не!»
  — І, вядома, вы не падпалілі бальніцу і не забілі ў полымі чатырнаццаць чалавек?
  «Не!» - адказаў Кейн. «Гэта быў Джым. Джым - маньяк. Ён звар'яцеў».
  – Але ты быў там.
  — Гэта не тое, што я сказаў.
  «Тады вас асудзяць як саўдзельніка».
  Кейн пацеў, і ўвесь яго твар дрыжаў, але я быў непахісны. «Хто забіў Свена Норгарда?»
  Кейн на імгненне памаўчаў, але пад нашымі пагрозлівымі позіркамі прашаптаў: «Джым».
  - Вы не падаецца занадта перакананым. Скажы яшчэ раз».
  'Я неўпэўнены. Мяне там не было. Джым зрабіў гэта - ці твой брат.
  'Мой брат Т
  Я адчуў Джордзі ззаду сябе і стрымаўся.
  «Паліцыя была за ім, праўда?» - у роспачы ўсклікнуў Кейн.
  «Тады чаму б ён не зрабіў гэтага? Я не ведаю? Мяне там проста не было».
  «Раскажы мне больш пра майго брата. Чаму яго забілі?» Я спытаў. r "Вось што... Рамірэс не хацеў мне казаць", - запінаючыся, прамовіў ён.
  «Няма фігні. Адказ».
  «Чорт вазьмі, яны мне ніколі нічога не казалі. Я веру, што ён... ён нешта хаваў. Нечага хацеў Рамірэс. Я лічу, што гэта было звязана з тымі камянямі. Я не забіваў яго! Я ніколі нікога не забіваў!
  Я ўстаў і стомлена сказаў: «Ну, мой сумленны дружа, ты нікога не забіваў, ты ніколі нідзе не быў і душа твая чыстая, як толькі што выпаў снег». Я думаю, ты хлусіш, што бачыш чорнае, але гэта не мае значэння. У рэшце рэшт, вы саўдзельнікі. Я лічу, што тут усё яшчэ выкарыстоўваюць гільяціну».
  Гледзячы, як Кейн здрыгануўся, я працягнуў: "Ёсць пытанні?"
  «У цябе было практычна ўсё. Я больш нічога не магу думаць. Магчыма, пазней», - сказаў Кэмпбэл.
  «Джордзі?»
  Ён паківаў галавой.
  — Мы вернемся пазней, Кейн. Калі мы прыдумалі некаторыя пытанні. Я думаю, ты хлусіў, як Ананія, і я папярэджваў цябе, што будзе, калі ты хлусіш. Падумайце пра гэта ўважліва».
  Кейн упарта адвярнуў твар. — Я не хлусіў.
  — Мне не варта спрабаваць уцячы, Кейн, інакш ты хутка будзеш выглядаць як кансерваваная скумбрыя. Вы ў большай бяспецы ўнутры хаціны, чым па-за ёй. Экіпаж вас не любіць і, верагодна, страляе, калі бачыць вас, таму трымайце галаву. Гэта лепш для вашага здароўя», - пагражаў Кэмпбэл. На палубе мы змрочна пераглянуліся. «Цяпер мне не пайшло б выпіць», — сказаў я, уздыхнуўшы. «Я адчуваю сябе няшчасным».
  Мы крыху пасядзелі ў салоне, адпусціўшы стому *
  узяў кантроль над намі і адчуў, як эмоцыі мінулых гадзін павольна згасаюць. Нам было над чым падумаць, і, акрамя таго, нам вельмі патрэбны быў сон. Джордзі адвёў Кейна ў каюту, якую ён спецыяльна замацаваў. Кабіна была пустая, за выключэннем голай койкі з вялікім замком на дзвярах. Прынамсі, цяпер мы маглі спакойна пайсці спаць.
  «Я хацеў бы пачуць усю гісторыю вашага подзвігу, але мы захаваем гэта да заўтра. Акрамя таго, я хачу некалькі прапаноў наконт Кейна», — сказаў Кэмпбэл.
  І з гэтым мы пайшлі ў клетку, а світанак ужо абвяшчаў канец дня, які быў самым хвалюючым за ўсё маё жыццё.
  II
  Наступны дзень пачаўся са спазненнем, акрамя вахтаў. Гэта быў спакойны, удумлівы пачатак нашай вандроўкі. На борце была стрыманая радасць, якую, аднак, не падзялялі я і Кэмпбэл. За познім сняданкам я пагаварыў з Клэр і Полай пра падзеі мінулай ночы. "Вы добра вярнуліся на борт", - сказаў я. 'Добра зроблена.'
  «Нік быў фантастычным. Але, малайчына можа быць не тое слова, Рамірэс, напэўна, бачыў, як мы сыходзім,» сказала Клэр.
  «У гэтым няма неабходнасці. Напэўна, ён адразу ўбачыў Эсмеральду і таму ведаў, што мы тут. Я да гэтага часу не ведаю, чаму ён пайшоў за намі. Напэўна, ён не думаў, што мы адмовімся або перададзім яму свае веды толькі таму, што ён аб гэтым папрасіў, — сказаў я задуменна.
  Клэр сказала: «Наколькі я яго ведаю, ён аддае перавагу канфрантацыі праз некаторы час. Проста паглядзець, як мы адрэагуем. Я не думаю, што ён такі тонкі, як думае мой бацька».
  "Дзе вы насамрэч сядзелі, калі ўсё стала захапляльна?"
  «Тата ледзь не са скуры выскачыў, калі мы вярнуліся на борт і даведаліся, што адбываецца. Ён быў упэўнены, што будуць праблемы, таму адправіў нас уніз». Яна захіхікала. «Мы бачылі, як Рамірэс зашкальвае. Гэта было цудоўнае відовішча».
  «Красоўкі», — засмяяўся я.
  Пола спакойна сказала: «Мы таксама ведалі, што містэр Кэмпбэл дасць вам рады, як толькі мы выканаем». Мы падумалі, што вам не спатрэбяцца шпіёншчыкі, таму засталіся ўнізе».
  — Думаю, ён ужо дараваў нам, — сказаў я.
  "Кейн таксама на борце, мы гэта ведаем", - сказала Клэр, раптам зрабіўшыся больш сур'ёзным.
  «Напэўна, было непрыемна распытваць яго. Ці шмат ты навучыўся?
  «Гэта было няшчасна, і мы практычна не сталі разумнейшымі. Кейн - дзіка».
  Клэр пацягнулася праз стол да маёй рукі.
  «Шкада табе, Майк», - сказала яна, і я зноў адчайна захацеў пабыць з ёй сам-насам на імгненне. У гэты момант, як па камандзе, увайшоў Кэмпбэл. Нашы рукі развяліся, і Клэр падняўся, каб дапамагчы сабе снедаць. За сняданкам, у прысутнасці Джордзі, я коратка расказаў Кэмпбэлу, што здарылася мінулай ноччу. Калі я скончыў размову, ён нават засмяяўся. «Божа, я хацеў бы быць там».
  "Вы так раззлаваліся на гэта ў першы", Клэр пратэставала. Ён уздыхнуў. 'Я ведаю, я ведаю. Але часам трэба проста нанесці ўдар у адказ, не думаючы пра наступствы. Магчыма, я занадта старэю і занадта баюся за ўласную скуру». Ён паглядзеў на Джордзі.
  "Колькі часу спатрэбіцца Рамірэсу, каб ліквідаваць пашкоджанні?"
  «Чортава доўга, калі ў яго распараджэнні ёсць толькі сродкі ў Нукуалофе. Гэты рухавік больш ніколі не запусціцца, калі Джым выканае сваю працу належным чынам».
  "Ён проста заразіцца грыпам", - прагназаваў Кэмпбэл.
  «Яму проста прывязуць новы рухавік і кучу механікаў, каб яго ўсталяваць; Прынамсі, я б. Я даю яму тры тыдні, максімум чатыры, перш чым ён зноў пойдзе за намі.
  — Вялікае мора, — сказаў я. "Ён можа ніколі не знайсці нас".
  — Ён нешта ведае пра Сакаліны востраў, і можа здагадацца, што і мы таксама. Але будзем спадзявацца, што вы маеце рацыю, - сказаў Кэмпбэл, падымаючы шклянку з апельсінавым сокам. «Здароўя, капітан Флінт. Ніколі не думаў, што на старасці гадоў буду на...
  апынуўся б на пірацкім караблі, і я да гэтага часу не ведаю, ці так мне гэта падабаецца. Але вы зрабілі добрую працу».
  Ён зрабіў глыток і працягнуў: «Спадзяюся, Рамірэс не пайшоў у паліцыю».
  — Хутка мы даведаемся. Я пасадзіў хлопца на фок-мачту, каб азірнуцца, - сказаў Джордзі. Кэмпбэл склаў рукі на стале. «Цяпер нам трэба пагаварыць пра Кейна».
  Ён не супраць таго, каб трымаць яго на борце, па некаторых вельмі разумных прычынах. Кейна трэба было пастаянна кантраляваць; яму трэба было паесці, правесці вентыляцыю і папрасіць каго-небудзь сачыць за яго відавочна слабым здароўем. Ён быў як каменьчык у чаравіку, пастаянная крыніца раздражнення, якая дзейнічала б на нервы любому. «Пакуль ён застаецца з намі, ён нясе адказнасць», — сказаў Кэмпбэл. «Ён не сказаў нам нічога важнага, я сумняваюся, што ён наогул нешта ведае - і ён уяўляе небяспеку для ўсіх нас. Што мы можам з гэтым зрабіць?»
  — Вы не думаеце, што ён быў бы карысны ў якасці закладніка? Я спытаў. Джордзі і Кэмпбэл сумна глядзелі на мяне. «Майк, ён нават больш няважны для Рамірэса, чым для нас. Яны скручваюць яму шыю, не міргнуўшы вокам. Яго адзіная каштоўнасць можа быць у тым, што ён можа быць сведкам, калі міліцыя што-небудзь зробіць... і нават у гэтым я не ўпэўнены».
  «Падобна на тое, што Рамірэс трымаў язык за зубамі. Патрульны катэр ужо нагнаў бы нас, - сказаў Джордзі.
  «Магчыма, - адказаў Кэмпбэл, - але я ўсё роўна хачу, каб нашы прыклады былі накрытымі. Я хачу прымусіць Кейна зрабіць заяву, якую хто-небудзь з удзельнікаў можа пацвердзіць, хто-небудзь з ім непасрэдна не звязаны. Адзін з вашых штатных матросаў можа зрабіць гэта, Джордзі. А потым я хачу яго куды-небудзь кінуць».
  «Мабыць, на непрыдатным для жыцця востраве?» Я сказаў. «Больш пірацтва?»
  - Я з вамі згодны, - сказаў Джордзі. – Давайце зірнем на карты.
  Ён амаль адразу знайшоў тое, што шукаў. Побач з самымі паўночнымі астравамі групы Тонга, зусім недалёка ад нас, ляжаў астравок Мунга 'оне. Згодна з Лоцманскай кнігай, там была вёска і ў яе быў пляж, да якога ў добрае надвор'е было лёгка прышвартавацца. Мы на імгненне задумаліся, але пярэчанняў не знайшлі. У рэшце рэшт Джордзі крыху змяніў курс. Кэмпбэл пайшоў пагаварыць з Кейнам. Я не хацеў бачыць яго той раніцай.
  Праз імгненне Кэмпбэл вярнуўся і зноў сеў.
  "Гэта вырашана", - сказаў ён. «Ён будзе пісаць усё, што мы хочам, кажа ён, але я сказаў яму прытрымлівацца фактаў, якія ён ведае — ці кажа, што ведае. Ён хоча выратаваць уласную скуру, але без праблем дапамагае свайму вялікаму сябру Джыму Хэдлі. Сапраўды, добры джэнтльмен. Ён хворы, я думаю, ліхаманка ад таго агнястрэльнага ранення, але з некалькімі днямі адпачынку на трапічным
  «Востраў, ён вернецца на правільны шлях у самыя кароткія тэрміны. Астраўчане будуць даглядаць яго за пэўную плату, пакуль мы ці міліцыя не прыедзем за ім. Няма іншага выйсця, Майк».
  Шчыра кажучы, я так жа хацеў, каб ён сышоў, як і іншыя. Мне было цяжка мець яго так блізка да сябе і ўсё яшчэ не магла з ім справіцца.
  Мы адклалі Mo'unga 'аднаго на раніцу, пакуль Джордзі і яшчэ трое хлопцаў высадзілі Кейна. Ён быў ахвотны, нават вельмі ахвочы, і, здавалася, ні хвіліны не турбаваўся аб тым, як доўга яму давядзецца заставацца на востраве. Па вяртанні Джордзі сказаў, што жыхары вострава сустрэлі прыбыццё Кейна спакойна, добразычліва і без пытанняў. Мабыць, раней на іх востраве былі караблі з белымі людзьмі. Джордзі шмат жэстамі і разнастайнымі моўнымі паваротамі спытаў, ці ведаюць яны што-небудзь пра Сакаліны востраў. Больш за ўсё ён дамогся, дзіка размахваючы рукамі і імітуючы вывяржэнне вулкана. Гэта выклікала шмат усмешак і хіхікання, але таксама пацвердзіла, што нешта падобнае сапраўды адбываецца паўночней. Аднак больш нічога Джордзі не даведаўся.
  І вось мы другі раз пазбавіліся Кейна і зноў адчулі палёгку. Гэты чалавек можа быць забойцам, а можа і не быць, падумаў я, але ён, безумоўна, быў непрыемнасцю.
  Калі мы вярнуліся на дарогу, Джордзі аднойчы сказаў:
  «Цяпер мы амаль на маршруце паміж Fonua Fo'oe і Minerva. Калі пашанцуе, мы можам пачаць дноуглыбленне заўтра, калі хочаш, Майк.
  «Мы павінны максімальна выкарыстоўваць кожную секунду, якую даў нам Джым Тэйлар», — сказаў Кэмпбэл. «Мы маглі б пачаць адразу.-*
  Бо дзеля гэтага мы і прыехалі. Давай выпі кавы, Майк, я хачу з табой сёе-тое абмеркаваць».
  Наліваючы каву, ён сказаў: «Днямі ў Нукуалофе вы мяне двойчы моцна напалохалі. Спачатку, калі я заўважыў, што вы робіце, і зноў, калі вы сказалі мне, што знайшлі. Як вы думаеце, Рамірэс плануе напасці на нас, як сапраўдны пірат?
  «З таго, што вы сказалі мне ў той час пра забастоўкі шахцёраў, я думаю, што ён цалкам здольны зрабіць нешта падобнае, калі гэта яму зручна. Пірацтва ў гэтых водах таксама не занадта складанае; яно ўсё яшчэ існуе. Мяркуючы па ўсім, гэта адбылося зусім нядаўна з Joyita , хоць яны яшчэ не да канца зразумелі гэта».
  «Так, я чытаў пра гэта».
  «Нават цяпер пірацтва адбываецца рэгулярна недалёка, у інданэзійскіх водах, на Багамах, усюды. Так, Рамірэс атакуе, калі гэта адпавядае яго мэтам. Я думаю, што ён дазваляе нам правесці дарогу да месца, дзе знойдзены клубні, а потым убірае нас з дарогі. Аб гэтым не пяе певень».
  "Ён хацеў бы пазбавіцца ад нас, калі б ведаў гэта", - сказаў Кэмпбэл.
  «Проста каб адмахнуцца ад нас? Так, магчыма, вы маеце рацыю. Але ў яго ёсць нешта іншае ў галаве, перш чым ён даходзіць да гэтай кропкі.
  «Што тады?»
  — Яму яшчэ трэба знайсці нас, — спакойна сказаў я. Кэмпбэл на імгненне задумаўся. «Хм, у гэтым нешта ёсць. Як вы тады сказалі, мора па-чартоўску вялікае. Нам не трэба хвалявацца, пакуль мы застаемся ў адкрытым моры. Але калі мы ўваходзім у нейкі порт, ён зноў заўважае нас».
  Ён барабаніў па стале. — Але, магчыма, ён выпадкова даведаецца, дзе мы знаходзімся, — і я якраз хацеў пагаварыць з табой пра гэта.
  Я запытальна паглядзеў на яго.
  «У нас на борце крутыя хлопцы, і я ведаю, што яны могуць змагацца, калі трэба, але ці так? Вы сказалі, што ў Рамірэса каля трыццаці чалавек.
  «Гэта залежыць ад спосабу барацьбы. Можа, мы пазбавілі Рамірэса ўсю зброю, а можа, і не. Калі ён страляе па нас, мы абавязкова адступім. Калі гэта справа рукапашнага бою, то ў нас добрыя шанцы».
  – Нават двое супраць аднаго?
  «Я бачыў, што хлопцы занятыя. Добра, гэта быў нечаканы напад, але гэта запатрабавала столькі ж намаганняў, колькі вечар катэхізіса. Нашы хлопцы — загартаваныя байцы, кожны з іх. Рамірэс мае толькі дзіркі ад порта».
  «Я спадзяюся, што вы маеце рацыю. Усё ж хочацца пагаварыць з нашымі хлопцамі. Яны маюць права ведаць, за што яны змагаюцца».
  — Яны гэта даўно ведаюць, — ціха адказаў я. «Яны бачылі шпіталь на Танакабое».
  'Гэта праўда. Але мужчыны маюць права на праўду. Яны дакладна не ведаюць, што мы шукаем, і я зараз ім скажу. Няма нічога дрэннага ў тым, каб паабяцаць ім вялікі бонус, як толькі гэта скончыцца, незалежна ад таго, знойдзем мы што-небудзь ці не».
  — Я ўпэўнены, што яны ўсе прыйдуць і паглядзяць, калі мы выкінем земснарад за борт. Тады вы можаце сказаць ім, - сказаў я.
  Рана наступнага дня мы пачалі рыхтаваць лябёдку. У дзесяць гадзін уся каманда Кэмпбэла была на палубе насупраць яго. Ён стаў на лябёдку, апусціўся на крэсла і ласкава паглядзеў на мужчын.
  «Вы прыкладна ведаеце, што мы робім», — пачаў ён. «Але не ўсё. Таму я вам зараз скажу — афіцыйна. Вы ведаеце, што мы ўжо пакапалі тут і там, і цяпер я раскажу вам, што мы шукаем».
  Ён падняў камяк марганцу.
  «Гэта канкрэцыя марганца. Дно акіяна ўсеяна імі. Гэты клубень нікчэмны, але той, які мы шукаем, каштуе вялікіх грошай». Ён выпадкова выкінуў клубень за борт.
  — У любым выпадку, джэнтльмен па імені Рамірэс спрабуе нас спыніць. Мяркую, вы гэта ўжо ведаеце - адсюль і дзіўныя рэчы, якія адбываліся за апошнія некалькі тыдняў. Цяпер я хачу, каб вы ўважліва слухалі. Рамірэс таксама шукае гэтыя клубні з-за грошай - і я таксама, вы павінны гэта ведаць. Розніца ў тым, што я думаю, што хопіць на ўсіх, і мне не трэба мець усё. Я не буду турбаваць Рамірэса, калі ён пакіне мяне ў спакоі, але ў яго на борце цэлая армія наймітаў, якія імкнуцца прыняць меры».
  Наконт апошняга ў мяне былі сумненні. Я быў перакананы, што Кэмпбэл зусім не меў намеру дзяліцца сваёй знаходкай з Суарэсам-Навара, хоць яго матывы, магчыма, былі крыху больш высакароднымі, чым матывы Рамірэса.
  «Я хачу, каб вы ведалі, дзе вы знаходзіцеся. Перш чым прыняць рашэнне аб гэтым, я проста хачу сказаць, што вы можаце чакаць вялікі бонус у канцы паездкі, незалежна ад таго, пашанцуе нам ці не. Назавіце гэта выплатай за небяспеку. Калі нам пашанцуе , я засную кампанію для выкарыстання нашага адкрыцця, а потым адкладу пяць працэнтаў акцый, каб падзяліць іх паміж вамі. Гэта можа здацца невялікім, але я магу вам сказаць, што гэта не малая справа. Гэта можа зрабіць усіх вас мільянерамі».
  Там-сям чулася ўзбуджаная балбатня і нават апладысменты. Джордзі сказаў: «Мне здаецца, я кажу за ўсіх, містэр Кэмпбэл. Гэта велікадушны жэст, але ў гэтым сапраўды не было неабходнасці. Мы цалкам за вас».
  Пачуўся ўхвальны рохкат. Джордзі падняў руку. «Я хачу сказаць яшчэ адну рэч, — сказаў ён. «Я думаю, што Тэфі Морган з задавальненнем адмовіцца ад сваёй льготы, калі атрымае падвойны паёк да канца паездкі!»
  Па палубе прагрымеў гулкі смех.
  — І нават не гэта, шкіпер! Аддайце мне сволачы, што спаліла той шпіталь! - закрычала Тафі.
  Смех сціх да злоснага бурчання. Яшчэ не было дня нараджэння Хэдлі, як ён трапіў у рукі аднаго з хлопчыкаў. Кэмпбэл зноў падняў руку. «Добра, тады вырашана. Калі вы хочаце даведацца больш пра гэтыя клубні, проста спытайцеся ў Майка, ён ведае пра іх усё. А цяпер нам лепш ісці, пакуль не з'явілася Сірэна .
  Ён спусціўся з лябёдкі. Мы маглі б пачаць.
  З першай спробы земснарад стукнуўся аб дно на вышыні 13 000 футаў. Калі мы паднялі яго, у ім было даволі шмат клубняў. Экіпаж бачыў даволі шмат гэтага раней, але на гэты раз ім было больш цікава. Дэні ўзяў адну і спытаў: "Ці каштуюць гэтыя рэчы столькі?"
  «Магчыма, і я шчыра на гэта спадзяюся. Я раскажу вам як мага хутчэй».
  Я аднёс першыя некалькі ўзораў у лабараторыю і прыступіў да працы. На палубе я пачуў, як хлопчыкі зноў прывязвалі драдж, і Джордзі выкрыкваў загады, калі «Эсмеральда» зноў рушыла. Я не доўга быў заняты, калі ўвайшлі Пола і Клэр.
  "Мы тут, каб даведацца, ці можам мы дапамагчы", - сказала Клэр. «У вас, напэўна, набітыя рукі».
  Я пацёр падбародак. Ні адзін з іх не мог карыстацца мікраскопам без практыкі, але яны былі карысныя для іншай працы. — Спадзяюся, ты добра памыеш посуд, — сказаў я, махнуўшы шкляным посудам. «Гэты матэрыял трэба прамываць і сушыць пасля кожнага тэсту».
  — Я буду, — сказала Пола. Яна паглядзела на мой працоўны стол. «Гэта падобна на нешта са старамоднага фільма жахаў».
  «Ну, я яшчэ не доктар Франкенштэйн, хоць нічога не магу гарантаваць, калі ў рэшце рэшт не атрымаецца. Клэр, трэба яшчэ шмат папрацаваць. Вы таксама дапамагаеце бацьку ў гэтым часам. Як вы думаеце, вы справіцеся з гэтым?»
  'Натуральна. Проста скажы мне, што рабіць».
  Заняўся разборам клубняў. Працаваць на борце парусніка, які нахіляўся, я не вучыўся ва ўніверсітэце, але я быў здзіўлены тым, як хутка адаптаваўся. Я стварыў некалькі цікавых сістэм для барацьбы з ваганнямі. Мы не маглі дазволіць сабе замацоўвацца кожны раз, калі я рабіў вымярэнні, і ўздуцце часта ўзмацнялася. Я якраз правяраў некаторыя папярэднія вынікі, калі адчуў, што «Эсмеральда» запавольваецца, а праз імгненне лябёдка зноў пачала круціцца. Джордзі заняў пазіцыю для наступнай спробы.
  "Пола, ты можаш разабраць гэтую ўстаноўку і ачысціць яе?" Я спытаў. «Хутка прыбудзе яшчэ адзін груз клубняў».
  Яна пайшла на працу, а я падышоў да Клэр, каб дапамагчы ёй з разлікамі.
  «Гэта даныя лябёдкі з указаннем становішча і глыбіні. Гэта дадзеныя са спектрографа разам са спісам негатываў. Гэта колькасны аналіз і гэта пранумараваная палова клубня. Усё гэта трэба намеціць. У гэты раз я зрабіў гэта сам, але ў наступны раз проста назаву лічбы».
  Я быў у сваёй стыхіі. Гэтая дапамога ў руціннай працы мела значэнне. Я зразумеў, што гэта значна паскорыць працу. Нам трэба было яшчэ шмат чаго зрабіць. Я гэта ўлічыў
  Я меў на ўвазе, што мы адразу не патрапім у яблычак, і я меў рацыю. Вынік першай спробы быў пасрэдным, менавіта таго, што традыцыйны акіянолаг чакаў бы ад звычайнай ціхаакіянскай марганцавай канкрэцыі. Мы з Клэр выйшлі на палубу падыхаць свежым паветрам і толькі што ўбачылі, як земснарад вылецеў за борт. Я паглядзеў на бурбалкі паветра, якія ўзніклі, потым мы ціха пайшлі да пярэдняй палубы. Я прапанаваў Клэр цыгарэту. Калі мы праходзілі міма, астатнія азірнуліся, і Лан крыкнуў з лябёдкі: «Знайшлі што-небудзь?»
  Я паківаў галавой, усміхаючыся. — Пакуль не, Лэн, але гэтага яшчэ нельга чакаць.
  «Тата расказаў мне ўсё, што ты спытаў у Кейна. Вы лічыце, што ён казаў праўду?»
  'Забудзь. Ён усё высмактаў».
  — Вы ж не чакалі, што ён прызнаецца ў забойстве? Вядома, ён хлусіць».
  — Я не гэта меў на ўвазе, Клэр. Цікава, што я не думаю, што ён нікога забіў - прынамсі, сваімі рукамі. Я веру яму, калі ён кажа, што ўсё гэта зрабіў Хэдлі. Я не думаю, што ў Кейна хопіць смеласці здзейсніць забойства, але я веру ўсяму пра Хэдлі. Я думаю, што гэта псіхапат. Кейн намякнуў, што нават Рамірэс не можа яго кантраляваць. Вядома, гэта не мае значэння ў доўгатэрміновай перспектыве. Калі мы зловім іх усіх, Кейн будзе прызнаны такім жа вінаватым, як і астатнія, і прысуджаны адпаведна».
  «Тады вы думаеце, што ён схлусіў пра нешта іншае».
  — Сапраўды, хаця я паняцця не маю, што. Нешта было ў яго паводзінах, калі я спытаў яго пра Марка. У ягоных вачах было нешта страшнае, што я не мог вызначыць. Я думаю, што здарылася нешта яшчэ горшае, чым мы падазравалі. Але ў агульных рысах гісторыя зразумелая».
  Клэр злёгку ўздрыгнула. «Мне не падабаўся Марк - вядома, не пасля таго, што ён зрабіў са мной, - але я ўсё роўна шкадаваў яго. Які жудасны спосаб скончыць жыццё».
  Я кіўнуў. «Не думай пра гэта занадта шмат, Клэр. Ён памёр і цяпер нічога не адчувае. Свет для жывых».
  І ты адна з жывых, — падумаў я, гледзячы на яе збоку. Над морам не свяціў рамантычны месяц; замест гэтага мы сядзелі ў яркім святле трапічнага сонца. Таксама з салона не даносілася песня пра каханне. Чуўся толькі скрыгат лябёдкі і гул дызеля. "Клэр, як толькі мы гэта паспяхова скончым, я хацеў бы пазнаёміцца з табой бліжэй - значна лепш", - ціха сказаў я. Яна паглядзела на мяне скоса. "І калі мы не завершым яго паспяхова, вы збіраецеся сысці?"
  "Гэта гучыць не вельмі прыгожа".
  «Так і павінна быць».
  Фік маўчаў, ламаючы галаву ў пошуках патрэбных слоў.
  "Для мяне гэта зусім новы вопыт", - сказала Клэр з цёплым гумарам у голасе. «Мне ніколі не трэба было прыкладаць намаганняў. Часцей за ўсё мне даводзілася адганяць паноў амаль сілай...»
  'Я не хачу-'
  ...таму што я не ведала, ці падабаўся мне гэты чалавек, ці таму, што часам я думала, што яны хочуць мяне як багатую дачку - тыя, хто ніколі не бачыў у яго грошах перашкоды. Але ўсё роўна я не думаю, што гэта ваша праблема. Ці вы думаеце, што багатыя могуць ажаніцца толькі з багатымі?»
  Я якраз збіраўся агрызнуцца, калі зразумеў, што яна здзекуецца з мяне. Яе вочы ззялі стрыманай весялосцю - і, як я падумаў, да свайго збянтэжэння, таксама любоўю. Я слаба сказаў: "Клэр, ёсць усе віды..."
  Яна ціха чакала, але я проста не мог вымавіць слоў.
  «Ускладненні? Але мы можам справіцца з гэтым. Майк, часам ты такі страшэнна дурны... але гэта толькі робіць цябе саладзейшым».
  Пасля няёмкага маўчання з майго боку я ўздыхнуў: "Чорт вазьмі, Клэр, я зусім не так планаваў".
  «Я занадта моцна цісну на цябе, Майк?» Чаму б вам проста не сказаць, што вы думаеце?»
  Вось што я зрабіў. «Ты выйдзеш за мяне замуж?»
  Яна на імгненне апусціла галаву, потым паглядзела на мяне. "Вядома, я", - сказала яна. «Нас вянчае першы святар, які сустрэнецца. Божа, Майк, я думаў, ты ніколі гэтага не прыдумаеш. Згодна з этыкетам, дзяўчаты маюць права рабіць прапанову толькі ў высакосны год, але я сапраўды гэтага не мог дачакацца».
  Я адчуваў сябе надзвычай шчаслівым і цалкам знясіленым адначасова. «Ну, чорт вазьмі, - Дж
  чорт вазьмі, - сказаў я, і мы абодва зарагаталі ад чыстай радасці. Канечне, я хацеў бы адразу ўзяць яе на рукі, але і тут у нас не было дастаткова адзіноты для гэтага, таму мы павінны былі моцна трымаць адзін аднаго за рукі. Клэр сказала: «Майк, давай на імгненне памаўчым. У таты на дадзены момант усяго дастаткова. Я думаю, што яму гэта вельмі падабаецца; але спачатку я хачу быць цалкам упэўненым у гэтым, і я не думаю, што хтосьці іншы павінен пачуць гэта раней».
  Я з ёй пагадзіўся. У той момант я пагадзіўся з ёй ва ўсім. Мы сядзелі крыху, абменьваючыся звыклай лухтой, пакуль зноў не падняўся земснарад. Я не памятаю, як мы вярнуліся ў каюту; Я думаю, што мы плылі.
  III
  Мы рухаліся амаль бесперапынна, спыняючыся праз кожныя дзесяць міль на нашым шляху да Мінервы. Мы драгавалі да таго часу, пакуль была кропля дзённага святла, і я нават еў у лабараторыі. Дзяўчаты вельмі дапамагалі, але работы было яшчэ шмат. Я пачаў баяцца, што мой запас хімікатаў хутка скончыцца. Адна рэч мяне вельмі турбавала. Нас пастаянна пераследавалі члены экіпажа, якія заходзілі ў лабараторыю, каб паглядзець, што мы робім. Яны не толькі хацелі бачыць добрыя вынікі, але я таксама заўважыў, што Тэфі Морган ладзіла стаўкі на ўтрыманне кобальту ў кожнай знаходцы. Я вырашыў пагаварыць пра гэта з Джордзі.
  "Слухай, гэта займае занадта шмат часу", - сказаў я. — Скажы ім, каб памаўчалі крыху.
  Ён іранічна засмяяўся. «Вы ж не хочаце знішчыць іх энтузіязм, праўда? Ведаеце што, дайце мне штодзённыя вынікі кожнай знаходкі, і я вывешу гэта на дошку аб'яваў».
  'Добрая ідэя. У Клэр ёсць вынікі».
  Джордзі напхаў тытуню ў люльку. «Кэмпбэл мае нешта на сумленні з абяцаннем, што мы ўсе можам стаць мільянерамі. Як вы думаеце, ён будзе мець рацыю?
  «Ён чалавек слова».
  "Я не сумняваюся ў гэтым", - сказаў Джордзі. «Мне проста цікава, ці зможа ён гэта зрабіць. Калі дзесяць ці пятнаццаць мільёнаў фунтаў складаюць толькі пяць працэнтаў ад таго, што ён чакае зарабіць, тады я думаю, што ён чакае велізарнага прыбытку».
  "Ён, Джордзі", адказаў я абыякава. 'І я. Я спадзяюся, што калі мы нешта знойдзем, то гэта будзе фенаменальна. Калі ў мяне ёсць хвілінка, Кэмпбэл павінен зрабіць некаторыя лічбы. Тады вы зможаце ўбачыць гэта на свае вочы».
  <*Ён ужо зрабіў гэта.'
  — А ён толькі пачаў, — падбадзёрыў я яго.
  — Пабачым, — сказаў Джордзі, не ўражаны. Мы драбілі — і драбілі — і драбілі. Затым мы дасягнулі плыткага дна на вышыні амаль 4000 футаў. «Мінерва», - быў лаканічны каментар Джордзі.
  «Добра», — адказаў я. «Добрая навігацыя, Джордзі. Мы збіраемся ўзяцца за яго ў адпаведнасці з планам і абвесці яго вакол. Але спачатку мне патрэбны ўзоры з сярэдзіны рыфа, хаця б туды, дзе гэта бяспечна».
  — Ці не пустая трата часу? Кэмпбэл адразу захацеў ведаць.
  «Мы не даведаемся, пакуль не зробім гэта. Я проста хачу ведаць у статыстычных мэтах - а таксама ў сувязі з маёй тэорыяй».
  Гэта аказалася сапраўды марнай тратай часу. Мы пагрузіліся на 2000 футаў і паднялі вядро, поўнае пемзы, мёртвых каралаў і ракавін. Ніводнага клубня. Хлопцы выглядалі вельмі засмучанымі, але я іх супакоіў. «Я чакаў гэтага, таму не хвалюйцеся. У нас значна больш шанцаў вакол рыфа. Прынамсі, цяпер мы можам выкрэсліць гэтую частку з нашага спісу; Я проста павінен быў быць упэўнены».
  Мы вярнуліся ранейшым курсам да краю Мінервы і пачалі абплываць яго па крузе ў дзесяць міляў, паставіўшы наш экскаватар у глыбокую ваду. Джордзі вылічыў усё гэта па карце. "Гэта будзе прыкладна шаснаццаць драг, або, скажам, чатыры дні".
  Аказалася, што гэта заняло крыху больш часу, але за пяць дзён мы прайшлі поўны круг і ўсё роўна нічога не знайшлі. Кэмпбэл, які заўсёды першым уставаў і апошнім клаўся спаць, зноў пачаў губляць энтузіязм. Яго кіслы твар неспрыяльна паўплываў на экіпаж, які да таго часу закасаў рукавы».
  "Вы ўпэўнены, што мы зараз у патрэбным месцы?"
  — у каторы раз спытаў Кэмпбэл.
  — Не, не ведаю, — прамовіў я. Я быў напружаны, стомлены і расчараваны сам і, вядома, не ў настроі для дурных пытанняў. — Я нічога дакладна не ведаю. Я магу прапанаваць вам тэорыі, але нічога з пэўнасцю».
  Джордзі супакоілася. «Вы павінны памятаць, што Рамірэс быў тут жа, калі мы прызямліліся ў Тонга. Я думаю, што мы ў добрым месцы».
  Я аддаў бы ўсё, каб ведаць, дзе цяпер Рамірэс. Цяпер у іх было дастаткова часу, каб адрамантаваць рухавік, як я здагадаўся. Калі б у нас было хаця б невялікае ўяўленне аб тым, як шмат ведаў Рамірэс, мы б лепш ведалі, чаго ад яго чакаць. Кэмпбэл быў тым, хто выказаў мае думкі. «Цікава, дзе будзе Суарэс-Навара. А дзе тыя праклятыя сволачы? Што нам рабіць, Майк?
  «Проста працягвай. Мы вяртаемся ў бок Валкенейланда па паралельным курсе».
  «На ўсход ці на захад?» - спытала Джордзі.
  Я паціснуў плячыма і памацаў у кішэні.
  «У каго ёсць манета? Мы маглі б таксама кінуць за гэта ".
  Кэмпбэл пагардліва фыркнуў.
  У Джордзі была больш практычная прапанова. «Чаму не абодва? Мы бярэм наш вонкавы курс як цэнтральную лінію, а потым плывем назад зігзагам . Затым мы праводзім драг у кожным куце зігзага».
  "Гэта гучыць разумна", сказаў я. «Давайце зробім гэта».
  Такім чынам, мы вярнуліся, у той жа, трохі сумнай руціны. Рухавік лябёдкі завішчаў, вядро з пырскам пагрузілася ў ваду і праз некалькі гадзін вярнулася з грузам матэрыялу, які я мог потым выкінуць як бескарысны. Не тое каб хлопцаў не было, але гэта былі не тыя хлопцы, якіх мы шукалі. Экіпаж быў заняты абслугоўваннем карабля і прыбораў, і мы прыдумлялі разнастайныя гульні і практыкаванні, каб бавіць час. Джордзі занепакоіўся станам лябёдкі. "Мы выкарыстоўваем яго занадта шмат", - сказаў ён. «У нас няма часу на тэхнічнае абслугоўванне паміж імі. Затым ёсць кабель, які на самай справе трэба пастаянна чысціць і змазваць. Я баюся, што ён зламаецца на днях, калі мы не будзем асцярожныя».
  Кэмпбэл на імгненне задумаўся, прыкусіў вусны, потым сказаў: «Не. Мы павінны працягваць ісці, пакуль у нас ёсць лідэрства. Ты проста павінен зрабіць усё магчымае, Джордзі».
  Я ведаў, пра што ён думае. Мы прабылі ў моры больш за два тыдні, і Рамірэс быў гатовы зноў адплыць, калі ён яшчэ гэтага не зрабіў. Пакуль мы знаходзіліся ў моры, была вялікая верагоднасць, што ён нас не знойдзе, але кожны порт быў для нас надзвычай небяспечны.
  *І так мы працягнулі наш зігзагападобны шлях да Сакалінага вострава, дарэмна шукаючы, здавалася б, бясплоднае дно акіяна. А тут раптам перакусілі!
  Мой голас задрыжаў, калі я назваў Клэр важную фігуру. «К-кобальт, 4,32 працэнта».
  Яна здзіўлена падняла вочы. - Я не зразумеў гэтага, Майк, ці, прынамсі, я думаю, што зразумеў.
  Я, хістаючыся, сказаў: "Вось яно - 4,32 працэнта кобальту!"
  Мы глядзелі адзін на аднаго без слоў. Нарэшце я асцярожна сказаў:
  «Мы ўсё яшчэ праводзім некаторыя вымярэнні апошняга ўзору. Шмат. Пола! Усё трэба зноў памыць і быць чысцейшым, чым калі-небудзь!»
  І мы ўтрох кінуліся ў сваю працу, якая раптам перастала быць сумнай.
  Вынікі склаліся вакол маёй першай знаходкі, напрыклад, адтуліны ад куль Кэмпбэла вакол маёй на мішэні, 4,38, 4,29. Я пералічваў яго чатыры разы і заўсёды з аднолькава высокім вынікам.
  Хрыплым голасам я сказаў: «Чорт вазьмі, я павінен папярэдзіць Джордзі, што ён мяняе курс».
  Я забраўся на палубу, пакінуўшы дзяўчат, якія віталіся. Ля стырна стаяў Лан. 'Павярніся!' — закрычаў я. «Мы павінны вярнуцца ў тое апошняе месца».
  Вочы яго шырока расплюшчыліся. — Не кажы мне, што ты нешта знайшоў?
  «Разлічвайце на гэта! Дзе Джордзі?
  — Ён не на службе. Я думаю, што ён у клетцы».
  Пакінуўшы пераход на Лан, я пабег па лесвіцы ўніз да нашай каюты. Джордзі, аднак, не падзяляў майго энтузіязму. «Чатыры адсоткі — гэта нават не дзесяць», — сказаў ён пранікліва.
  «Джордзі, дурань! Гэта ўдвая больш, чым калі-небудзь было знойдзена ў канкрэцыях марганца, акрамя таго, што мы мелі ў Лондане. Напэўна, мы дасягнулі краю гэтага канцэнтраванага пласта».
  «Добра, але што цяпер?»
  «Мы вяртаемся над гэтай часткай і ўважліва сочым за ультрагукавым зондам. Гэта, безумоўна, зробіць нас мудрэйшымі».
  Джордзі падняў ногі з ложка і нацягнуў штаны. «Можа быць, вы, але не я. Добра, што мы заўсёды так дакладна фіксавалі сваю пазіцыю».
  — Давай, мы скажам начальніку.
  Кэмпбэл ужо пачуў добрыя навіны. Мы знайшлі яго ў лабараторыі з дзяўчатамі з маімі запісамі перад ім. Ён павярнуўся да нас, яго вочы блішчалі ад хвалявання. — Мы ў парадку, Майк?
  Раптам я стаў асцярожным. «Мы сёе-тое знайшлі, — асцярожна адказаў я, — але ці сапраўды гэта тое, на што мы спадзяемся, яшчэ трэба высветліць».
  - Ах, яшчэ і гэтыя навукоўцы, - прарычаў Кэмпбэл. «Няўжо ты ніколі не можаш сказаць што-небудзь прама?»
  Я схапіў графік, які я зрабіў з вымярэнняў ультрагукавога зонда. - Тут ёсць хрыбет, - сказаў я, - прыкладна з поўначы на поўдзень. Яго вяршыня знаходзіцца пад вадой на вышыні каля трох тысяч метраў. Мы злавілі гэты прызны клубень тут, на ўсходнім баку хрыбта, на вышыні адзінаццаці тысяч футаў. Цяпер я хачу пераплыць гэты хрыбет пад прамым вуглом, накіраваўшыся на ўсход - сюды. Я хачу ведаць пра глыбіню вады».
  "Як вы думаеце, гэта мае дачыненне?"
  «Магчыма. Гэта магло быць натуральным зборным басейнам для найбольшай колькасці канкрэцый у гэтай вобласці, значна большай, чым у самых плыткіх раёнах, хаця нідзе мы не знойдзем пласта таўшчынёй больш за адну канкрэцыю».
  – Я думаў, яны ў вялікіх кучах, як курганы.
  "Не, гэта не так", - адказаў я. — Прынамсі, такім чынам іх ніколі не знаходзілі. Лепшае сведчанне, якое мы атрымалі з глыбакаводных фотаздымкаў, - гэта тое, што ёсць участкі марскога дна, якія даволі няроўныя пад пластом адкладаў. Гэта сведчыць аб тым, што там можа быць значна больш клубняў, але ў гэтым выпадку яны надоўга спыніліся ў росце, таму што былі адрэзаны ад свайго жыцця, марской вады».
  Аднак на гэты раз іншыя былі не ў настроі на маю імправізаваную лекцыю. Я павінен быў аформіць гэта па-іншаму.
  «Не бойцеся, гэтыя мільярды тон клубняў дакладна ёсць, нават калі яны таўшчынёй у адзін пласт. Ёсць яшчэ вельмі шмат рэчаў, якія нам трэба высветліць».
  Мы вярнуліся да нашага апошняга месца дноуглубительных работ. Калі я падняўся на палубу, то ўбачыў экіпаж, які смешна схіліўся праз парэнчы, каб даведацца, ці не ўдасца ім убачыць што-небудзь цудам. "Добра, у які бок?" - спытала Джордзі.
  «Я намаляваў алоўкам лінію на яго карце. «Калі ласка, ідзіце гэтым курсам».
  Пакуль мы плылі, я ўважліва сачыў за следам эхометра. Лінія паказвала на тое, што вада паступова паглыблялася, не раптоўным спадам, а спадзістым ухілам, нібы ад гары да нізіны. Калі мы прайшлі каля дзесяці міль, дно зноў пачало падымацца з глыбіні больш за восем тысяч футаў. Упэўніўшыся, што гэта не проста мясцовае, я сказаў: «Я хачу вярнуцца на дзве хвіліны».
  «Добра», - сказала Джордзі і выкрыкнула некалькі інструкцый. У асноўным мы рабілі гэта на матацыкле, таму што перамяшчацца тут было занадта рызыкоўна. Я быў удзячны за добрае надвор'е і спакойнае мора, таму што гэта дало нам менш шанцаў на дрэйф. На імгненне раўнівасці я падумаў, наколькі прасцей нешта падобнае на зямлі. Кэмпбэл паглядзеў праз маё плячо. 'Што думаеш?'
  «Там унізе нейкая даліна», — адказаў я. «Мы сышлі з хрыбта, перасеклі тую даліну і зараз падымаемся на хрыбет насупраць. Цяпер я хачу вярнуцца да самай глыбокай кропкі і капаць там, прыкладна на трынаццаць тысяч футаў».
  Кэмпбэл пацёр падбародак. «Даволі глыбока для камерцыйнага дноуглубления з дапамогай кабеля. Вы марнуеце занадта шмат часу на апусканне і выцягванне».
  «Калі матэрыял дастаткова багаты, гэта, безумоўна, будзе таго варта».
  Да гэтага часу ўсе ведалі, што нешта адбываецца, і экскаватар правяралі з вялікім нецярпеннем. Ян быў за лябёдкай, а сам Джордзі — за штурвалам, каб утрымліваць «Эсмеральду» на пазіцыі. Здавалася, прайшло шмат часу, значна больш, чым звычайна, перш чым Лан адчапіў лябёдку і сказаў: «Яна тут».
  Рука Джордзі пацягнулася да пульта кіравання рухавіком. Кэмпбэл глядзеў з падазрэннем, хвалюючыся, як старая маці - Дж
  курыца. "Будзьце асцярожныя, Джордзі, дзеля Бога, каб нічога не пайшло не так".
  Эсмеральда папаўзла наперад, прымаючы на сябе нацяжэнне троса. У думках я ўбачыў драгу на дне цясніны, якая шкрабецца ў самай глыбокай цемры, глытаючы вузельчыкі і іншыя камяні сваёй пашчай, як нейкая дагістарычная пачвара. Прыйшоў час. Лан зноў завёў лябёдку. Барабан пачаў круціцца, і экіпаж пачаў складваць мокры і слізісты кабель у трум, калі ён збягаў з барабана. Зноў здавалася, што на гэта спатрэбіліся вякі. Напружанне расло, пакуль мы не адчулі, што нашы нервы амаль чутна завібруюць.
  Тафі хрыпла сказала: «Божа, Лэн! Спяшайся!'
  - Нічога з гэтага, - спакойна сказаў Джордзі. «Спакойся, Лан, у цябе ўсё добра».
  Трынаццаць тысяч футаў — гэта вялікі шлях, амаль чатыры з паловай кіламетры. Каб падняць з гэтай глыбіні поўны кручок высокіх частот, патрабуецца шмат часу, асабліва калі вы не надта давяраеце свайму кабелю і, такім чынам, вам трэба палегчыць. Інакш ніхто б не прыйшоў паглядзець, пакуль вядро не паднялі ўнутр, але цяпер усе стаялі ля парэнчаў у чаканні. Калі земснарад нарэшце ўсплыў, знайшлося шмат ахвотных наматаць яго. Джордзі перадаў стырно Дэні і хутка падышоў, каб апаражніць земснарад. Куча клубняў кацілася па палубе разам са звычайнай колькасцю слізістай гразі. Тафі нахілілася і ўзяла рэпу. "Зусім не адрозніваецца", - сказаў ён з прытворным расчараваннем.
  — Ідыёт, — крыкнуў Лан. «Пакіньце гэта Майку. Ён ведае, што рабіць».
  Я дапамог яму спадзявацца.
  — Як доўга, Майк? - спытаў Кэмпбэл.
  «Тры гадзіны, як звычайна. Гэта проста не можа быць хутчэй».
  На самай справе гэта заняло яшчэ больш часу. Лабараторыя была невялікая, і працаваць там нам траім было досыць цяжка. Цяпер Кэмпбэл настойваў на тым, каб прыехаць паглядзець; Дзе б ён ні стаяў, ні сядзеў, увесь час быў на нашым шляху. Нарэшце, на фоне гучных пратэстаў, я прымусіў яго выйсці, хаця працягваў чуць яго нецярплівыя крокі па праходзе. Пасля трох гадзін 45 хвілін аналізу я адчыніў дзверы і сказаў:
  «Віншую, містэр Кэмпбэл. У вас толькі што нарадзіўся клубень з 9,7 працэнта кобальту».
  Яго вочы пачалі блішчаць. «Мы яго ўзялі! Божа, ён у нас!
  «Прама пасярэдзіне!» — з такім жа энтузіязмам адказаў я. Ён прываліўся да сцяны і глыбока ўздыхнуў. «Ніколі не думаў, што ў нас атрымаецца. Я заўсёды думаў, што гэта немагчыма». Праз некалькі імгненняў яго мозг зноў запрацаваў. «Якая шчыльнасць?»
  — Дзесяць фунтаў за квадратны метр. Гэта будзе займаць вас першыя некалькі гадоў».
  Яго ўхмылка рабілася ўсё шырэйшай і шырэйшай.
  — Усе ў каюту. Гэта трэба піць. Спусці Джордзі».
  У салоне ён адчыніў шафу з спіртнымі напоямі, дастаў бутэлькі з віскі і джынам і энергічна пачаў наліваць шчодрыя шклянкі. Нам з Клэр удалося пратрымацца ў калідоры дастаткова доўга, каб хутка абняцца, перш чым далучыцца да яго і Полы, за якімі праз імгненні з'явілася ззяючая Джордзі.
  «Вось табе, Майк. Выдатная праца, - сказаў Кэмпбэл з вялікай радасцю. Я гукаў з усімі, і мы, смеючыся і падбадзёрваючы, пілі за наш поспех. «Мы яшчэ не скончылі», — сказаў я папярэджанне. «Спачатку мы павінны вызначыць памер пласта і шмат іншага».
  «Я ведаю гэта, я ведаю гэта», - бестурботна крычаў Кэмпбэл. «Але гэта дэталі. Мы гэта зрабілі, ты разумееш гэта, Джордзі?
  "Я вельмі рада за цябе", - афіцыйна адказала Джордзі.
  «Ныццё. Я рады за ўсіх нас. Як наконт двайнога эрлама для хлопчыкаў, Джордзі - з маімі кампліментамі?
  Ён зрабіў размашысты жэст у бок шафы з спіртнымі напоямі.
  - Хм, я яшчэ не ведаю, - асцярожна сказаў Джордзі. «Мы таксама павінны трымаць баржу ў плаванні. Хто не на службе, можа падысці па чарку, а вось астатнім давядзецца пачакаць. Эмоцыі ўжо дастаткова напаленыя». З усмешкай ён працягнуў: «Я зараз не на службе».
  Кэмпбэл зарагатаў. «На што вы звяртаеце ўвагу?»
  Джордзі на імгненне нахілілася да мяне. «Мы ўсё яшчэ хістаемся. Куды мы цяпер?»
  Я думаў. «Дзевяноста градусаў ад вашага апошняга курсу на поўдзень. Скажыце рулявому сачыць за эхометрам і трымацца як мага глыбей. Праплываем каля дваццаці пяці міль. Калі вада стане прыкметна абмялей, або мы адыдзем занадта далёка ад курсу, я хачу ведаць пра гэта неадкладна, і Клэр павінна была даць вам канчатковую справаздачу, так?'
  Клэр дастала аркуш паперы з магічнымі лічбамі і працягнула яго Джордзі, якая неадкладна пайшла з ім наверх. Кэмпбэл паглядзеў на мяне. «Гэта атрымалася гладка. Мяркую, у вас ёсць ідэя».
  'Больш-менш. Мы сышлі з хрыбта і пагрузіліся ў самую глыбокую частку даліны. Цяпер я хачу пераплысці гэтую даліну, каб убачыць, якая яна доўгая і шырокая. Эхаметр можа даць нам шмат карыснай інфармацыі, і мы таксама можам вырабляць земснаряды паміж імі!'
  Мы пачулі апладысменты з палубы. Кэмпбэл, які якраз напаўняў шклянку, зрабіў паўзу. «Усе задаволеныя».
  - За выключэннем Рамірэса, - адзначыў я.
  — Ён тоне, што мне важна, — сказала Пола з нечаканай інтэнсіўнасцю. Кэмпбэл на імгненне адчуў сябе крыху сумным, потым адмахнуўся ад непажаданай думкі; гэта быў не час думаць пра рызыкі. Джордзі вярнуўся ў каюту, а Кэмпбэл жэстам паказаў на шафу. — Налі сам. Я не пакаёўка».
  Джордзі ўсміхнуўся і схапіў бутэльку.
  Я пакаціў клубень на стол. «Джордзі ўсё яшчэ сумняваецца ў каштоўнасці гэтай рэчы. Я абяцаў яму, што вы дасце мне некалькі лічбаў».
  Кэмпбэл ткнуў у клубень пальцам. - Выглядае не вельмі каштоўна, праўда, Джордзі?
  "Гэтак жа каштоўныя, як тыя іншыя камяні, якія мы выкопвалі за апошнія некалькі тыдняў", - скептычна адказаў Джордзі.
  «Гэты клубень змяшчае амаль дзесяць працэнтаў кобальту. Мы не ведаем, што яшчэ ў ім, таму што Майк разглядаў толькі кобальт, але мы ведаем, што ён таксама павінен утрымліваць даволі шмат медзі і ванадыя, плюс, вядома, жалеза і марганец. Ну, я магу вам сказаць з уласнага досведу, што валавая выручка ад гэтага складае каля чатырохсот долараў за тону».
  Джордзі яшчэ не была перакананая. «Мне гэта не здаецца занадта вялікім. Я думаў, што гэта сапраўды каштоўнае, нешта накшталт золата ці плаціны».
  Кэмпбэл шчасліва ўсміхнуўся і выцягнуў з кішэні маленькую логарифмическую лінейку. «Ты думаеш, што канцэнтрацыя пастаянная на вельмі вялікай тэрыторыі, праўда, Майк?»
  «Безумоўна. У сярэдзіне такой канцэнтрацыі вы можаце разлічваць на гэта».
  – А што вы называеце вялікай тэрыторыяй?
  Я паціснуў плячыма. "О, некалькі квадратных міль".
  Кэмпбэл паглядзеў на Джордзі з-пад броваў, а потым узяўся за сваю лінейку. 'Дай мне паглядзець. Дзесяць фунтаў за... гэта складае... ну, скажам, пяцьдзесят шэсць мільёнаў долараў за 260 гектараў.
  Джордзі, які якраз рабіў глыток віскі, пачаў плюхаць і кашляць.
  Нарэшце ў Джордзі вярнуўся голас. «Ого, якія грошы!
  Наколькі вялікая тэрыторыя, дзе знаходзяцца гэтыя рэчы?»
  «Хачу зараз даведацца», — адказаў я. Я бачыў, як дзяўчаты здзіўлена глядзелі на Кэмпбэл. Раптам нешта прыйшло ў галаву. Я сказаў Поле: «Вы таксама ўдзельнічаеце ў гэтым, ведаеце».
  Яна ўтаропілася на мяне. "Але я... я не..."
  Кэмпбэл сказаў: «Вядома, Пола. Вы частка каманды. Усе ўдзельнікі долі прыбытку».
  Здзіўленне, відаць, было для яе занадта вялікім, таму што яна раптам расплакалася і, усхліпваючы, уцякла. Клэр шчасліва паглядзела на нас і пайшла за ёй.
  Я бачыў, як Джордзі спрабаваў вылічыць пятнаццатую частку пяці працэнтаў ад пяцідзесяці шасці мільёнаў долараў - дарэмна. Я сказаў:
  «Гэтыя чатырыста даляраў за тону — гэта валавы кошт. Выдаткі на дноуглыбленне і перапрацоўку, размеркаванне і падобныя рэчы ўсё яшчэ павінны быць ліквідаваны. У вас ёсць якія-небудзь ідэі на гэты конт?»
  "Так, я", - адказаў Кэмпбэл. «Калі ў той час Марк прыдумаў гэтую ідэю, я ўзяў хвілінку, каб падумаць. Самая вялікая праблема - дноуглыбленне. Кабельныя высокія частоты, якія мы выкарыстоўваем, але з больш тоўстым кабелем, мала карысныя на такой глыбіні. Вы марнуеце занадта шмат часу, падымаючы яго. Затым я паставіў сваіх самых разумных хлопцаў на гэта, і яны прыдумалі гідраўлічную дноуглубительную машыну. Пасля прыблізных падлікаў яны прыйшлі да высновы, што могуць высмоктваць клубні з вышыні 14 000 футаў за дзесяць долараў за тону ці менш. Ну, да гэтага трэба дадаць шмат чаго: перапрацоўку, збыт, транспартныя і іншыя тэхнічныя накладныя выдаткі, арэнду земснарадаў, тэхнічнае абслугоўванне. Прыйшлося б праектаваць і будаваць уласныя земснарады, патрэбны былі б транспартныя караблі, трэба было б будаваць перапрацоўчы завод.
  Гэта можна было зрабіць на адным з астравоў. Я таксама думаю, што мы можам атрымаць падтрымку, таму што гэта азначае значны прыбытак для астраўчан. Але ўвогуле я павінен падтрымліваць працу кампаніі, здольнай інвеставаць крутую суму ў сорак мільёнаў долараў.
  Усё гэта ён сказаў сур'ёзным, праніклівым тонам. Відаць, Клэр прызвычаілася да такога кшталту фінансавых прамоў, але мы з Джордзі засталіся з вушамі. Гэта быў першы смак Джордзі да вялікіх грошай, і я таксама, хоць я быў крыху больш падрыхтаваны да гэтага.
  «Вялікія багі! У вас столькі? Я маю на ўвазе, вы можаце атрымаць столькі грошай?
  — Толькі сёння. Але зараз мне ёсць што вам паказаць. У першыя некалькі гадоў, я думаю, мы дасягнем чыстага прыбытку каля сарака мільёнаў; Пасля гэтага ўсё толькі прыбытак. На Уол-стрыт будзе шмат хлопцаў, якія будуць больш чым шчаслівыя ўзяць на сябе ўладу - ці нават узяць яе цалкам».
  Ён на імгненне задумаўся, а потым працягнуў: «Але гэтага не бывае. Калі Суарэс-Навара забраў мае шахты, я вырашыў, што больш ніколі не захачу нічога валодаць, асабліва калі гэта было так лёгка забраць. Так што я зноў пачаў займацца піянерскай працай: увайдзіце, атрымлівайце хуткі прыбытак і выходзьце. Але гэта - неяк гэта па-іншаму. Я больш гэтага не дазволю. Я дома ведаю некалькіх хлопцаў, якім давяраю. Я хачу арганізаваць гэтае пытанне паміж імі і сабой і, магчыма, дзеля стабільнасці некаторымі іншымі ўрадамі так цесна, што ніякі Суарэс-Навара або хто-небудзь іншы не можа ўмешвацца».
  Ён устаў і праз ілюмінатар паглядзеў на мора. «Тут недзе ляжыць Тонга. Гэта будзе мець долю ў кампаніі. У іх ёсць тая перавага, што перапрацоўчы завод амаль напэўна будзе знаходзіцца ў іх раёне. Гэта будзе высокааўтаматызаваная фабрыка, так што яна не будзе ствараць занадта шмат працоўных месцаў, але яны будуць збіраць падаткі і долю ў прыбытку. Я думаю, што яны будуць больш чым рады супрацоўнічаць. Я думаў пра іншае: гэты працэс клубнеўтварэння ўсё яшчэ працягваецца, і з таго, што сказаў Майк, я разумею, што ён будзе працягвацца - з тым, што ён называе выбуховымі тэмпамі. Магчыма, мы нарэшце зможам нешта здабыць, не знішчыўшы ўсю планету».
  Ён вярнуўся да стала і падняў шклянку. «І гэта дасягненне, якім кожны павінен ганарыцца. Я хачу выпіць за гэта».
  Мы так і зрабілі, ва ўрачыстай цішыні. У любым выпадку, я быў у захапленні ад маштабу нашай аперацыі, і я думаю, што іншыя адчувалі тое ж самае. Кэмпбэл толькі што сказаў некалькі дзіўных рэчаў.
  IV
  Мы працягвалі плаваць вакол гэтага раёна яшчэ тыдзень, каб нанесці на карту падводную даліну і правесці драг у розных месцах. Матэрыял літаральна сыпаўся і даваў мне шмат працы. Яшчэ трэба было правесці больш дэталёвае расследаванне; адзінае, што я хацеў усталяваць на дадзены момант, гэта наколькі багаты і таксама паслядоўны наш сайт.
  На борце «Эсмеральды» панавала вясёлая атмасфера . Не тое каб раней гэтага не было, але дэпрэсія з-за адсутнасці вынікаў саступіла месца бадзёраму, актыўнаму настрою. Экіпаж пастаянна здзекаваўся, хоць і ўмеў дзейнічаць неадкладна, калі трэба. Аднойчы я стаяў на палубе і падыхаў паветрам, калі да мяне далучылася Пола.
  «Я проста не ведаю, што мяне ахапіла, Майк. Ведаеце, калі містэр Кэмпбэл сказаў, што я таксама буду дзяліцца прыбыткам.
  «Напэўна, проста шок ад твайго раптоўнага багацця. У мяне таксама такое было, ведаеце».
  "Я ніколі не лічыла сябе багатай цёткай", - сказала яна. «У мяне ніколі не было на гэта часу, я мяркую. Надоўга нідзе не затрымліваўся - Амерыка, Мексіка, Аўстралія, Таіці, Гаваі, Панама. Я нейкі вандроўнік».
  "Ты добрая дзяўчына, Пола", сказаў я цёпла. «Не турбуйцеся аб гэтым. Цешся. Што вы збіраецеся рабіць са сваім новым багаццем?»
  — Паняцця не маю, Майк. Я не такая, як Клэр. Ён прывык да грошай, а я не. Ад таго, як размаўляе яе бацька, часам кружыцца галава ад усяго гэтага жангліравання мільёнамі долараў».
  «Можа, ты здзейсніш круіз на сонечны Таіці», — сказаў я жартам. Аднак яна энергічна пакруціла галавой. — Не. Больш ніколі туды не пайду. Я ніколі больш не хачу бачыць Папеэтэ». Нейкі час мы моўчкі стаялі адзін каля аднаго. Потым яна сказала: «Не, я думаю, я спачатку пайду дадому». Так.'
  «Дзе дом?»
  «У Арэгоне. Проста маленькае месца, вы ведаеце. У Арэгоне не так шмат вялікіх гарадоў. Называецца Медфард. Я не быў там шмат гадоў. Я ніколі не павінен быў сыходзіць адтуль».
  — Тады чаму ты з'ехаў?
  Яна пырснула смехам. «О, звычайная гісторыя. Усё маё жыццё - адно вялікае клішэ. У дзяцінстве я была зусім вар'ятам па кіно і ў шаснаццаць гадоў выйграла мясцовы конкурс прыгажосці. Гэта дало мне шмат недарэчнай залішняй упэўненасці і вялікі рот; Вы павінны былі пачуць мяне пра тое, што я рабіў у Галівудзе. Для мяне яны пайшлі б зусім роўна. Такім чынам, я паехаў у Галівуд і быў зняты ў самыя кароткія тэрміны. Галівуд напоўнены такімі дзяўчатамі, як я. Клішэ, як я ўжо казаў».
  – А пасля Галівуду?
  «Больш клішэ. Я бадзяўся, час ад часу спяваў у пабах, а ўсё астатняе вы ведаеце, ці можаце здагадацца». Я быў шакаваны горкай пакорай у яе голасе. «Той гатэль у Панаме, дзе вы знайшлі мяне, быў лепшай працай, якую я калі-небудзь меў».
  «І вы проста кінулі яго? Толькі таму, што я спытаў?»
  'Чаму не? Гэта было... гэта было пра Марка, ведаеце. Ну, я ведаю, што вы пра яго думаеце, я чуў, як вы гаворыце. Добра, скажам, што ён быў гаўняным хлопцам. Я заўсёды гэта бачыў сам, але... Я любіў яго, Майк. І я мяркую, што я проста па-дзіцячаму хацеў ведаць, ці не кахаў ён мяне таксама. Я заўсёды ўсё для яго рабіла».
  Я нічога не сказаў. Я проста не мог прыдумаць, што сказаць.
  - Так, - ціха працягнула яна. «Здаецца, пайду дадому. Я заўсёды хваліўся, што не вярнуся, пакуль не паспею. Я зрабіў гэта цяпер, ці не так, Майк? У яе былі слёзы на вачах.
  "Ты сапраўды добрая дзяўчынка", - ласкава сказаў я, абняўшы яе на імгненне.
  Яна трохі панюхала носам, потым пахітала галавой і сказала ўжо спакайней:
  «Такім чынам посуд не чысціцца. Я збіраюся вярнуцца на працу. Але ўсё роўна дзякуй».
  Нейкі момант я глядзеў, як яна сыходзіць, у каторы раз праклінаючы майго брата Марка. Нехта пацягнуў мяне за локаць, гэта была Джордзі. «Я не хацеў турбаваць ваш тэт-а-тэт , — сказаў ён, — таму я крыху пачакаў». Ён кіўнуў Поле. "Табе яна падабаецца, Майк?"
  "Зусім не", адказаў я з задавальненнем, думаючы пра сябе, наколькі далёка ад адзнакі Джордзі. «Але бываюць выпадкі, калі я праклінаю дзень, калі нарадзіўся Марк».
  — Ён дрэнна з ёй абыходзіўся?
  «Не, як ні дзіўна, яна была вельмі шчаслівая з ім. Але ён разбіў ёй сэрца, дазволіўшы забіць сябе. Не тое, што гэта мае значэнне; рана ці позна ён усё роўна пакінуў бы яе. Што ў цябе на галаве, Джордзі?
  «Я проста хачу пагаварыць з вамі аб нашым наступным кроку. Мы не можам заставацца тут доўга, Майк. Лябёдку і іншыя інструменты трэба тэрмінова праверыць. Нам таксама крыху не хапае вады, таму што мы не паспелі цалкам заправіць у Нукуалофе, гэта датычыцца і паліва. Мы з гэтымі драгамі патрацілі чорта. Нам сапраўды трэба як мага хутчэй зайсці ў порт».
  — Так, у мяне таксама амаль скончыліся лабараторныя прыналежнасці. Слухай, мы амаль скончылі. У мяне ўжо дастаткова дадзеных для працы. Давайце аднясем гэта начальніку».
  "Як хутка вы зможаце завяршыць працу?" - спытаў Кэмпбэл, калі мы далучыліся да яго.
  «Я ўжо амаль зрабіў гэта. Сённяшняя апошняя драг лепш быць апошняй, інакш мы будзем боўтацца тут вечна».
  «Добра, вось і ўсё. Але мы не вернемся ў Нукуалофу, калі Рамірэс усё яшчэ там ці шукае нас паблізу. Мы едзем на Фіджы, у Сува».
  Я вагаўся. «Мне здаецца, гэта добра, але... я хацеў зірнуць на Сакаліны востраў».
  «Чаму?»
  – Ну, вось адкуль усё гэта.
  «Вучоны да горкага канца, га? Не задаволены знаходкай. Не, вам таксама трэба ведаць, як, чаму і калі».
  Мне вельмі хацелася пабачыць востраў ці хаця б яго ваколіцы. Каб падкрэсліць свой аргумент, я сказаў: «Гэта можа прывесці нас да яшчэ большых радовішчаў кобальту. Магчыма, канцэнтрацыі іншых металаў; як толькі мы даведаемся, як склалася гэтая сітуацыя».
  Кэмпбэл не стрымаўся ад смеху. «Добра, Майк, у цябе ўсё па-свойму. Калі Джордзі пагодзіцца, мы адплывем у Сува праз Сакаліны востраў.
  Аднак Джордзі не лічыў гэта такой добрай ідэяй. Ён дастаў карты, палічыў адлегласці і буркнуў сабе пад нос. "Як доўга вы хацелі там застацца?"
  – Дзень, максімум.
  — А потым драгі?
  «Гэта неабавязкова. Над плямай вельмі неглыбока. Такі добры дайвер, як Біл Хантэр, мог проста падняць узоры ўручную; гэта сапраўды ўсяго некалькі сажняў у глыбіню. Больш за тое, ён вельмі хоча паказаць, на што ён здольны. Яе можна паглядзець праз некалькі гадзін».
  "Маржа становіцца даволі нізкай", - прыгнечана сказаў Джордзі. «Да таго часу, як мы прыедзем у Сува, мы будзем у чартоўску цеснай вадзе. І добра, што ты не капаеш, бо я ўпэўнены, што лябёдка больш не пацягне. У нас павінна застацца дастаткова алею для манеўравання і надзвычайных сітуацый; Я сапраўды не магу выдаткаваць больш на лябёдку».
  «Зрабі ўсё ў парадку, Джордзі. Я ведаю, як ты ненавідзіш катанне на маторных лодках».
  У рэшце рэшт, аднак, я быў вымушаны з ім пагадзіцца. Мы скончылі дноуглыбленне і ў апошні раз паклалі кабель. Рычаг экскаватара быў замацаваны на палубе, і Джордзі накіраваў «Эсмеральду» на поўнач да Фонуа Фоэ.
  У той вечар у салоне я сказаў: «Я проста хачу падвесці вынікі, якія ёсць на сённяшні дзень. У вас ёсць час на лекцыю?»
  Пры папутным ветры мы разагналіся добра, скарб быў знойдзены, а пра небяспеку нават не думалі. Мае вучні зручна селі.
  «Я пачынаю прывыкаць да гэтай навуковай размовы. Яны настолькі ж нудныя, наколькі і прыбытковыя, - прамовіў Кэмпбэл.
  Я засмяяўся. «І на гэты раз вельмі выгадна». Я дастаў сваю карту і нататкі. «Здаецца, багатыя кобальтам канкрэцыі сканцэнтраваны ў даліне або раўніне дваццаць міль у шырыню і сто міль у даўжыню, у рознай ступені багацця і канцэнтрацыі».
  Клэр, якая, да маёй радасці, аказалася натуральнай матэматыкай, здзіўлена сказала: «Але ж гэта дзве тысячы квадратных міль!»
  — Немалая плошча, — пагадзіўся я. «Багацце нязначна вар'іруецца ў залежнасці ад глыбіні вады, прыкладна ад двух працэнтаў на вяршынях да максімум дзесяці працэнтаў на дне даліны, можна сказаць, зваротная крывая. Аднак шчыльнасць змяняецца і па-іншаму. На самым паўночным ускрайку шчыльнасць складае ўсяго паўфунта, але на другім канцы яна дасягае піку ў пяцьдзесят фунтаў.
  — А з дзесяццю працэнтамі кобальту? - спытаў Кэмпбэл.
  «На дне, так».
  «Патжандорыя!» — закрычаў ён. Ён і Клэр весела смяяліся. Джордзі ў здзіўленні глядзеў перад сабой; лічбы былі настолькі ашаламляльнымі, што ён не мог паспяваць. Пола выглядала скамянелай.
  Я зноў паглядзеў на свае нататкі. «Я выпрацаваў некаторыя лічбы. Я мяркую, што сярэдняя шчыльнасць па ўсёй плошчы каля васьмі фунтаў. Сярэдняе ўтрыманне кобальту складае каля шасці працэнтаў, але, мяркуючы па некаторых больш высокіх вымярэннях, у вас усё добра, з чаго б вы ні пачалі. Такім чынам, калі вы пачнеце сістэматычна здабываць здабычу, гэта дасць яшчэ большую аддачу».
  "Гэтыя твае сярэднія адзнакі нічога не значаць, Майк", - сказаў Кэмпбэл. «Якая розніца для мяне ад сярэдняй шчыльнасці ў восем фунтаў, калі я ведаю месца, дзе яна складае пяцьдзесят?» Таму што з гэтага мы і пачнем. Спачатку мы прадстаўляем самыя багатыя рэчы».
  Ён здзіўлена паківаў галавой. «Гэта сапраўды фенаменальна. Яшчэ да таго, як мы пачалі, мы ўжо можам пралічыць, які будзе вынік. Але, вядома, мы ўсё яшчэ павінны правесці ўважлівае расследаванне - пад вашым кіраўніцтвам, вядома».
  - Гэта будзе гонарам, - сказаў я. Я ўжо мог уявіць сабе перадавыя інструменты і метады, якія я магу выкарыстоўваць. Я ўжо з нецярпеннем чакаў гэтага.
  «Я даю табе лепшы даследчы карабель, які існуе, і я нічога не маю супраць «Эсмеральды» , Джордзі. Але зноў жа - магчыма, вам больш не хочацца, калі вы купаецеся ў раскошы». Размаўляючы, ён устаў, каб наліць нам выпіць.
  «Я не магу гэтага зрабіць, пакуль гэтае расследаванне не будзе завершана і не будзе праведзена аперацыя», — папярэдзіў я. — Але і тады ты не спыніш мяне дзесяццю конямі.
  "Я думаў пра гэта некаторы час", - сказаў Кэмпбэл. «Я ствараю новую кампанію і захоўваю пяць працэнтаў акцый для каманды. Тры працэнты дастаюцца табе, Майк, і два - Джордзі. Я прадаю дваццаць працэнтаў тым двум хлопцам, пра якіх я згадваў раней, за дваццаць мільёнаў. Астатнія пяцьдзесят працэнтаў за дваццаць мільёнаў можа атрымаць дзяржава ці каму яшчэ цікава. Гэта ў значнай ступені гарантуе нам першапачатковы капітал».
  – Тата, саромейся! Клэр усклікнула. «Вы, мусіць, думаеце, што я не ўмею займацца матэматыкай! Дваццаць адсоткаў пакідаеш сабе, не падымаючы ні адной нагі. Усё, што вы зрабілі, гэта сабралі гэты мізэрны мільён для гэтай экспедыцыі».
  «Не зусім, Клэр», — прыветліва адказаў ён. «З гэтага будзе вылічана ваша доля, яшчэ пяць працэнтаў. Акрамя таго, у мяне ёсць некалькі ідэй наконт астатніх пятнаццаці. Стагоддзямі такія людзі, як я, здабывалі ўсё з твару зямлі, нічога не даючы ўзамен. Мы прагныя - усё чалавецтва прагнае. Як я нядаўна казаў: мы ямо зямлю голую».
  Яго голас стаў больш напружаным. «Цяпер у нас у руках нешта новае. Дзеля Бога, давайце не сапсуем гэта, як мы зрабілі з усім, што ў нас трапілася. Пяць працэнтаў пакідаю сабе, чаму б і не? - але астатнія дзесяць я ўкладу ў незалежную некамерцыйную кампанію, якая можа далей развіваць мае ідэі. Мы павінны знайсці спосаб дастаць гэтыя рэчы з мора, не наносячы шкоды навакольнаму асяроддзю больш, чым неабходна, і вярнуць што-небудзь назад - нейкую кампенсацыю».
  — Я ўжо ведаю адзін спосаб зрабіць гэта, — сказаў я. «Тут таксама ёсць фосфарныя канкрэцыі. З яго можна рабіць угнаенні, але пакуль ніхто не знайшоў спосабу зрабіць яго эканамічна прывабным. Мы можам сабраць іх за адзін раз разам з астатнімі і такім чынам працягнуць руку дапамогі сельскай гаспадарцы».
  «Гэта менавіта тое, што я маю на ўвазе», - усклікнуў Кэмпбэл. «Ты патрапіў у самы раз. Нам патрэбныя гэтыя даследаванні». Куткі яго вачэй звузіліся. «Ці хацелі б вы стаць кіраўніком новага фонду?»
  «Рай не! Я б не ведаў, як з гэтым справіцца. Я працаўнік на месцах, а не адміністрацыйны тып. Вы павінны знайсці кагосьці накшталт Джарвіса».
  «Вам не трэба нічога ездзіць. Пустая трата вашага часу. Я магу лёгка наняць менеджэраў. Вы будзеце кіраваць расследаваннем».
  «Тады мяне нішто не стрымлівае», — сказаў я, крыху закружыўшыся.
  — Добры хлопчык. Ён падняў бутэльку і крытычна паглядзеў на змесціва.
  «Амаль пусты, нічога страшнага, заправімся ў Суве».
  В
  Я быў у сваёй каюце, калі пачуў запуск рухавіка. Я няспешна падышоў да рулявой рубкі, дзе за стырном убачыў Джордзі. Быў ціхі вечар, без подыху ветру. Адзіным гукам быў рухавік, які гнаў «Эсмеральду» па мірным моры. «Добра, што вы зэканомілі паліва», — сказаў я, гледзячы на адзін з млявых ветразяў.
  «У мяне яшчэ ёсць некалькі літраў. Я заўсёды захоўваю крыху больш, чым кажу іншым. Майк, якая глыбіня вады ў Fonua Fo'oe?'
  - Не ведаю, Джордзі. Яна змяняецца з году ў год. Пілотная кніга дае апошнюю вымераную глыбіню ў 1949 годзе як прыблізна 54
  ногі, без вострава відаць. Але ў 1941 годзе ён з'явіўся, хоць і менш, чым у 1939. Банк на паўночным канцы знік за гэтыя некалькі гадоў».
  У Джордзі справы ішлі не вельмі добра. "Тады мы павінны быць вельмі асцярожнымі".
  — Мы ўжо былі на плыткаводдзе, Джордзі. Больш за тое, мы дакладна ведаем, дзе ён павінен знаходзіцца. Чаго ты так заклапочаны?»
  — Мне гэта не падабаецца.
  «Што не?»
  «Зноў гэта».
  Я глядзеў на заходзячае сонца і адтуль на ўсход. На небе не было ні воблака, і ўсё было спакойна. 'Што гэта?'
  — Не ведаю, — сказаў ён. «У мяне такое адчуванне. Я не веру гэтаму бледна-жоўтаму на гарызонце. Можа, нас чакае шторм».
  «Што кажа барометр?»
  «Па-ранейшаму нармальна, нічога страшнага. Ну, можа, я старая жанчына».
  Ён паклікаў Тафі і перадаў яму стырно. - Уважліва сачы за ультрагукавым датчыкам, Таф, - сказаў ён. «Я думаю, што мы блізкія. Прынамсі, мы плылі дастаткова доўга. lan, усталюйце дазор, пакуль яшчэ светла, каб убачыць выключальнікі. Калі мы нічога не ўбачым да наступлення цемры, мы развернемся і вернемся заўтра раніцай».
  Ён быў больш нервовы, чым я калі-небудзь бачыў яго, і я не ведаў, чаму. Мне здавалася вельмі малаверагодным, што гэта магло быць звязана з магчымай пагоняй Сірэны . Мы нічога не бачылі, і не было прычын меркаваць, што яны прыйдуць шукаць сюды. Яны, вядома, не спыніліся б у Valkeneiland, як калі б гэта было ўтульнае месца на рагу вуліцы. І хаця маё шостае пачуццё надвор'я было не так развіта, як у Джордзі, у свой час я перажыў шмат штормаў. Я не бачыў ні ў небе, ні ў моры нічога, што магло б мяне турбаваць. Я вырашыў пакінуць Джордзі ў спакоі і, нарэшце, спусціўся ўніз, пакінуўшы яго нервова хадзіць па рулявой рубцы, пакуль ён пракладваў цыклічны курс на ноч.
  Раніца зноў прынесла тое самае. Было ціха, ціха і вельмі мірна, калі мы выйшлі на палубу шукаць белых шапак. Джордзі вярнуў карабель на курс і пацягнуў яго наперад. Праз імгненне ён пераключыў перадачу не больш чым на тры вузлы. Рэхазонд паказваў сто сажняў. Кэмпбэл і дзяўчаты таксама выйшлі на палубу; іх галасы гучалі ненатуральна гучна ў ранішняй цішыні. Джордзі спакойна сказаў: «Дно падымаецца. Засталося толькі пяцьдзесят сажняў». Ён яшчэ больш затармазіў.
  «Гэта Сакаліны востраў?» - спытала Клэр.
  «Прама наперад. Але вы нічога не бачыце, - адказаў я. «Проста вада».
  - Дваццаць сажняў, - крыкнуў Джым з зонда. Джордзі зноў заняўся і паўтараў словы Джыма. Потым раптам вылаяўся. — Што тут, чорт вазьмі, адбываецца?
  'Што?'
  «Я не магу трымаць сваю старую лодку на курсе».
  Я глядзеў на мора на ўзыход сонца. Мора мела чорную масляністую паверхню і здавалася такім жа ціхім, як і заўсёды, але калі я прыгледзеўся, я ўбачыў паўсюль маленькія хвалі і рабізна - вельмі трывожнае відовішча ў інакш гладкім, як люстэрка, моры. Гэта былі толькі невялікія турбулентнасці, але іх станавілася ўсё больш і больш. Я адчуў, як Эсмеральда ссунулася пада мной, убок, а не наперад. І было яшчэ нешта, чаго я не мог размясціць. Джордзі, відаць, вярнуў карабель пад кантроль. Потым Джым
  — Дзесяць сажняў! — закрычаў ён і выпусціў рухавік. Пакуль карабель павольна слізгаў, Джордзі трымаў руку на шасцярні, гатовы ўключыць яе заднім ходам. «Дзевяць сажняў... восем... сем...»
  На шасці з паловай сажнях Джордзі ўключыў рухавік заднім ходам; рэхазонд спыніўся на сямі сажнях. - Вось і ўсё, - сказаў Джордзі. — Далей не пайду. Ён выглядаў заклапочаным, і ён таксама гучаў так.
  «Бул гатовы?»
  Апусканне на глыбіню шэсць сажняў - каля сарака футаў - не было праблемай для Біла, які ўжо быў у сваім вадалазным касцюме і кіслародным балоне і пагрузіў маску ў вядро з марской вадой, якое хтосьці падняў. Ён ужо атрымаў свае загады; яны не былі складанымі. Яму прыйшлося зняць некалькі вёдраў, а потым узяць патроху ўсяго, што ён мог бачыць. Я не абавязкова чакаў клубняў, але пемза і матэрыял з багатай абалонкай самі па сабе былі захапляльным матэрыялам для даследаванняў. Я чакаў, што ён возьме каго-небудзь з сабой у шырока распаўсюджанай сістэме агульнага смутку - гэта напалову смутку, але ён пагардліва сказаў, што можа справіцца з гэтым адзін.
  «Над вадой табе нашмат больш патрэбен прыяцель», — сказаў ён мне, адным махам разбураючы мае ўстояныя ідэі. «Там унізе вы даволі хутка дэзарыентуецеся, нават у чыстай вадзе, як тут, так што палову часу нават не бачыце адзін аднаго».
  Вось чаму мы паставілі за борт невялікі шлюп, з якога Біл стартаваў. «Хутчэй вярнуся», — сказаў ён Джордзі, і я быў упэўнены, што мы зможам паехаць праз гадзіну. Падымаючыся на борт катэра, ён спыніўся, панюхаў паветра і сказаў: «Хтосьці апошнім часам не мыў шкарпэткі».
  Гэта якраз тое, што мяне заўсёды турбавала. Словы Біла зрабілі маю трывогу яшчэ большай, чым раней. У паветры стаяў цяжкі сярністы смурод. Мы з Джордзі пераглянуліся, і ён сказаў: «Сара, Майк?»
  "Ну, гэта вулканічная вобласць", адказаў я. «Нядзіўна, што тут пахне цяжка».
  Лан паказаў на гарызонт. «Гэта можна не толькі панюхаць, але і ўбачыць». Неба ўдалечыні павольна пачало сінець, але над ім усё яшчэ вісела дзіўная жоўтая смуга.
  Зараз Біл быў у лодцы разам з Рэксам Ларкіным, які будзе веславаць яго ў некалькіх метрах ад Эсмеральды . Ён сеў на здымку, падняў вялікі палец, трохі ссунуў маску і ўпаў спіной у ваду. Некалькі імгненняў мы маглі бачыць, як яго цела тоне з лодкі. Ён толькі што знік, калі Джордзі раптам закрычаў хрыплым голасам: «Біл! Спыні яго!
  Не дазваляйце яму ныраць!'
  Было ўжо позна. Некалькі галоў павярнуліся да Джордзі, з попельнымі тварамі, змагаючыся з рулём. У той жа час пачуўся ўзбуджаны крык людзей на луку.
  – Чорт вазьмі, круцімся! - закрычаў Джордзі, і тады я зразумеў, што ён меў на ўвазе.
  Эсмеральда круцілася, як шалёная . Нос павольна слізгаў па гарызонце і ціха кружыў вакол, не хутка, але паказваючы моц гіганцкага віру, які ахапіў карабель. У той жа момант я ўбачыў, як падымаецца слуп туману, які па меры ўздыму станавіўся ўсё цямней і чароўным чынам падняўся з мора за паўмілі ад карабля. Пачуліся крыкі страху. Я схапіўся за нешта, каб умацавацца, пакуль мы круціліся. Скончылася гэта амаль гэтак жа раптоўна, як і пачалося. « Эсмеральда » ўсё яшчэ хісталася ўзад і ўперад, але выпрасталася; закручанае воблака пары было цяпер на правым борце. Я ўбачыў, як над патанулым востравам з'яўляліся і знікалі яшчэ маленькія віры. Смурод серы раптам стаў ашаламляльным. Я чуў, як Джордзі нешта крычаў, але жудасны звон у маіх вушах прымушаў гэта гучаць за міль. Я моцна пакруціў галавой, каб пазбавіцца ад гудзення,
  'лан! Паўсюдна, але трэба кінуць якар!
  Калі мы паслізнемся, мы страцім Біла і лодку!'
  Ён ледзь скончыў гаварыць, як я пачуў, як якарны ланцуг бразгае праз адтуліну, у выніку чаго «Эсмеральда» затрымалася на неглыбокім дне. Я разумеў, якія намаганні спатрэбіліся Джордзі, каб ахвяраваць сваёй каштоўнай мабільнасцю ў той момант, але, вядома, важна было заставацца там, дзе мы былі ў гэты час. Лодку моцна загайдала. Я бачыў лінію, якую перакінулі ў бок r, верагодна, каб трымаць яе побач з намі. Кэмпбэл натыкнуўся на мяне, калі мы абодва адскочылі з дарогі, каб пазбегнуць якарнага троса. Джордзі крыкнуў: «Недастаткова! Вось так і трапляе ў шлюп! Мы павінны падняць Біла наверх! Тым не менш, Біл спусціўся без лініі вакол таліі, так што, здавалася, нічога не было зроблена. Я ўбачыў, што некаторыя хлопчыкі ўжо тушылі маторную лодку, і падазраваў, што Джордзі хоча выкарыстаць яе, каб даць хлопцам у лодцы лепшую лодку і ўзяць маленькую лодку на буксір.
  "Як доўга ён будзе там унізе?" — спытаў я, пазіраючы праз парэнчы. Цяпер уся паверхня вады рухалася гнеўнымі бязладнымі хвалямі.
  - Не так доўга, - напружана адказала Джордзі. — Як толькі ён падымецца, мы вылавім яго з вады. Калі пашанцуе, унізе будзе так шумна, што ён хутка падымецца наверх. Дзякуй Богу, што тут неглыбока, так што ён не можа заразіцца дайверам».
  «Што насамрэч адбываецца?» Кэмпбэл прагучаў так, быццам задаваў гэтае пытанне некалькі разоў раней.
  — Пачакай, — сказаў я. — Я растлумачу табе потым. Я зачаравана глядзеў на слуп туману, які падымаўся з мора. Было амаль ціха, але слуп рабіўся ўсё больш чорным, з белым венцам вакол яго, вельмі падобным да дыму гарэлай нафты. Я быў цалкам упэўнены, што калі не было нейкага падводнага хвалявання, якое хутка вывела б Біла на паверхню, было нешта іншае, што мела б такі ж эфект: мора нагрэлася, але не да кропкі кіпення, прынамсі, не тут, але адчувальна. Я ведаў, што стаў сведкам пачатку падводнага вывяржэння вулкана. Сэрца калацілася, нібы хацела выскачыць з грудзей. Джордзі таксама заўважыў гэта, і неспакойная балбатня экіпажа паказвала, што яны таксама не прапусцілі гэта. Рот Кэмпбэла адкрыўся; яго рука саслізнула з маёй рукі. Нашы вочы бегалі па вадзе вакол карабля, каб падцягнуць, так бы мовіць, нашага вадалаза Біла. Употайкі зірнуўшы ззаду, інфармавалі нас пра рост актыўнасці на гарызонце. Эс-​ меральда па-ранейшаму качалася больш, чым звычайна, але гэта не тое, што мы больш не маглі яе кантраляваць. Недалёка ад лодкі нешта ўсплыло.
  — Вось яно! - крыкнуў Дэні, паказваючы рукой.
  Мы ўбачылі, як двое мужчын, усё яшчэ ў шлюпе, падымалі Біла на борт, з маторным шлюпам на адлегласці, каб адбуксіраваць іх на карабель, як раптам здарылася нешта зусім нечаканае. Тафі Морган крыкнула: «Крабель на правы борт!»
  Ашаломлены, я развярнуўся і пабег па палубе, натыкаючыся на аднаго з іншых па дарозе. З-за дыму і пары, якія праносіліся міма нас і, такім чынам, заставаліся схаванымі ад вачэй да апошняга моманту, раптам вынырнуў корпус «Сірэны» .
  Мачты былі пазбаўлены ветразяў, і ён на поўнай хуткасці нёсся да нас. Я ўбачыў фігуры на палубе, іх вельмі шмат, і высокі нос вады, калі яна набліжалася.
  'Чорт! Нас сякуць на кавалкі! — у гневе і недаверы ўсклікнуў Кэмпбэл. Джордж выбег на палубу. «Адрэжы гэты кабель, чорт вазьмі!»
  На гэта ўжо не было часу. «Сірэна» ўжо была побач з намі, затармазіла ў апошні момант і павярнула з мінімальнай марацкай здольнасцю, пакуль не апынулася побач з намі, разлічваючы выключна на эфект раптоўнай атакі. Яна не зусім прайшла паварот, таму бушпрыт ударыў нас, як жахлівая рапіра. Над галовамі мы пачулі жудасны трэск. Эсмеральда моцна здрыганулася , і яе бокам адштурхнула ў ваду. Мяне кінулі ў Джордзі. Разам мы ўпалі на зямлю ў клубку рук і ног. Я ўскочыў на ногі, задыхаючыся, і ўбачыў у тумане, што кулачок Эсмеральды быў зачэплены за мацаванне Сірэны.
  Рамірэс нас пратараніў. Хаос быў неапісальны. З ваяўнічым ровам насустрач нам кінулася маса лютых людзей Сірэны . Нажы ўспыхвалі ва ўсёабдымным ззянні гэтага шалёнага жоўтага святла.
  OceanofPDF.com
  
  ВОСЕМЬ
  я
  Гэта быў кароткі, але жорсткі бой.
  За долю секунды да таго, як яны наскочылі на нас, я ўбачыў ашаломлены твар Кэмпбэла, яго рот быў адкрыты ў недаверы. Тады Джордзі зароў: "Трымайцеся разам, хлопцы!" і праз імгненне я выявіў, што змагаюся з дзікуном у суправаджэнні доўгага і злосна бліскучага нажа.
  Калі б ён нанёс удар нажом знізу, ён зняў бы з мяне скуру жыўцом, але ён выкарыстаў драматычны, але вельмі непрактычны ўдар з боку. Я ўбачыў, як апусціўся нож, схапіў яго за запясце і тузануў. Гэтая нечаканая дапамога застала яго знянацку, у выніку чаго ён страціў раўнавагу. Я зрабіў акуратны крок убок, як танцор фламенка, павярнуў яго руку і моцна штурхнуў. Ён ударыў па шпігаце: яго нож з грукатам пакаціўся па палубе.
  Я хутка агледзеў заблытаную сцэну бітвы. Ледзь паспеў я адрозніць сябра ад ворага, як на мяне зноў напалі. Я адчуў, як ледзяны, пякучы боль кранае мае рэбры ў месцы ўдару нажа. З адвагай адчаю я люта правёў бокам далоні па расплывістай постаці перада мной. Я пачуў здушаны стогн, і расплывістая постаць знікла - я спадзяваўся, што моцна ўдарыў яго па гартані. Учапіўшыся за выступ, я падцягнуўся. Далей я ўбачыў, як Кэмпбэл апусціўся пад жудасным ударам баршыннага цвіка - і тады я ўбачыў несумненную постаць Джыма Хэдлі.
  Ён схапіў Клэр і закруціў ёй руку за спіну, прымусіўшы яе закрычаць ад болю. Я не чуў яе з-за мітусні вакол мяне, але я мог бачыць яе адкрыты рот і жах у яе вачах.
  Я якраз збіраўся кінуцца на яе нападніка, як раптам адрывісты грукат стрэлаў. Усе нібы замерлі на месцы. Карыстаючыся момантам маўчання, я зароў:
  «Вытрымаць! Дзеля бога, хопіць сварыцца».
  Грукат зноў пачаўся, але яго заглушыла другая чарга. Голас крыкнуў: «Вельмі мудра, містэр Трэвельян», пасля чаго гучала хуткая балбатня па-іспанску, якую я не мог прасачыць у разгубленасці.
  — Перастаньце, хлопцы! — закрычаў я. "У іх ёсць Клэр!"
  Нас разграмілі менш чым за тры хвіліны.
  Гэта спынілася гэтак жа раптоўна, як і пачалося. Я паспешліва агледзеў палубу, ледзь адцягваючыся ад пякучага болю ўздоўж рэбраў. Іспанцаў я бачыў усюды, нашмат больш, чым нас. Трое мужчын нерухома ляжалі на палубе.
  Рамірэс асцярожна наблізіўся, абаронены са спіны двума ўзброенымі людзьмі. Я толькі паспеў пацікавіцца, адкуль у іх тая новая зброя, як ён стаў перада мной. "Уз'яднанне пры іншых абставінах, містэр Трэвельян", - заўважыў ён з насмешлівым смехам. Я праігнараваў яго. — Вы ў парадку, хлопцы?
  Спачатку ціхае мармытанне, потым Тафі падняла вочы ад адной з ляжачых фігур, смяротна бледная, нягледзячы на загарэлую скуру. - Дэні мёртвы, - рашуча сказаў ён.
  Перакрычваючы ўсё большае бурчанне, я крыкнуў: «Стоп! Сцеражыся, Хэдлі!
  Запанавала смяротная цішыня. Хэдлі штурхнуў Клэр на калені. Адной рукой ён трымаў яе руку высока за спінай, а другой прыціскаў пісталет да яе шыі. Рамірэс спыніўся перада мной і ўдзячна кіўнуў.
  — Вельмі разумна, містэр Трэвельян. Вы адважваецеся сутыкнуцца з паражэннем».
  — Скажы яму, каб адпусціў яе.
  «Пазней». Ён падышоў да Джордзі, якая працягвала раўнадушна глядзець на яго. «Ах, адважны містэр Уілкінс. Аднойчы я казаў табе, што ты пашкадуеш аб тым, што зрабіў». Ён падняў руку і моцна ўдарыў Джордзі тыльным бокам далоні. Пярсцёнак глыбока ўрэзаўся ў губу Джордзі, якая пачала моцна сыходзіць крывёй. Ён моўчкі выплюнуў кроў.
  Кэмпбэл застагнаў і паспрабаваў падняцца. Рамірэс стаяў проста над ім, гледзячы на яго ўніз з дзіўным выразам. Здавалася, што ён неяк шкадуе аб паразе свайго заклятага ворага. — Давай, стары, — рэзка сказаў ён. «Устаць».
  Кэмпбэл напалову падняўся, але зноў паваліўся. Рамірэс раздражнёна цокнуў языком. Ён паказаў на Тафі, якая ўсё яшчэ стаяла на каленях каля цела Дэні. «Ты туды — занясі старога ў каюту».
  Тафі і Лэн узялі Кэмпбэла паміж сабой. З яго сцёгнамі было нешта не так, нібы левая нага была паралізавана. Калі ён падняў галаву, я ўбачыў брыдкую крывацечную рану на левай скроні. Горла сціснула горкая злосць.
  Рамірэс паказаў на Джордзі пісталетам. — Ты таксама — у кабіну. І вы таксама, містэр Трэвельян. Давайце не забываць вас».
  Мне ў спіну тыцнуў ствол. Бяссільны я ішоў да бака. Азірнуўшыся на імгненне, я ўбачыў, як Хэдлі падняла Клэр на ногі і штурхнула яе наперад. Я зразумеў, што не бачыў Полу.
  Перш чым запіхнуць у салон, нас груба абшукалі. Чалавек быў не зусім далікатны, і я задыхаўся ад болю, калі ён ударыў па ране на маім баку пяткай сваёй рукі. Ён усміхнуўся, хутчэй з глупства, чым з садызму. Я думаў, што IQ не надта павялічыўся з усімі гэтымі дзікунамі на борце. Гэта былі паслухмяныя, слабахарактарныя марыянеткі, не больш за тое. «Можа, варта памятаць пра гэта», — падумаў я. У салоне я дапамог пакласці Тэфі Кэмпбэл на адну з канап, і ён хутка прашаптаў: «Вы ўпэўнены, што Дэні мёртвы?»
  - Мёртвы мёртвы, - напружана сказала Тафі. «Ён быў паранены нажом у грудзі. Божа, уся гэтая кроў!
  Я паглядзеў на Кэмпбэла. Яго вочы былі адкрыты, але, здавалася, нічога не бачыў. Як мага больш нейтральным голасам я сказаў: «Начальнік атрымаў моцны ўдар. У шафе з спіртнымі напоямі стаіць бутэлька вады, Лэн.
  Я азірнуўся ў пошуках Клэр і ўбачыў, як яна хутка ідзе да мяне. Хэдлі нарэшце адпусціў яе. Яна была смяротна бледная, але ў астатнім зусім спакойная. На імгненне нашы пальцы перапляліся, але потым яна з жахам убачыла кроў на маіх пальцах. "Майк, ты паранены!"
  «Проста драпіна, няма пра што турбавацца. Ідзі спачатку правер, як твой бацька».
  Яна хутка пачала абціраць яго галаву тканінай, змочанай у збанку з вадой, які стаяў перад ёй, яе твар быў напружаны ад страху і клопату.
  Цяпер у кабіну запіхнулі і Полю. Яна спатыкнулася і ледзь не ўпала, калі яе ахоўнік апошні жорстка штурхнуў яе, перш чым заняць свой пост ля дзвярэй з вінтоўкай напагатове. Я схапіў яе за руку, каб утрымаць. «Пола! Ты ў парадку?'
  - Так, - сказала яна, цяжка дыхаючы. — Я яшчэ цэлы. Азірнуўшыся на імгненне, яна ціха сказала мне: «Я бачыла, што яны замкнулі некаторых хлопчыкаў у кабельнай».
  - Ісус Хрыстос, - сказаў Джордзі, выціраючы рот рукой і спакойна разглядаючы кроў на сваёй руцэ. Ён хутка падлічыў і сказаў: «Гэта робіць толькі двое, Шорці і Дэйві Блэйк. Астатнія...'
  Ён маўчаў. "І Нік Дуган і Марцін", - закончыла Пола.
  – Пра астатніх нічога не ведаю.
  Гэта былі тыя двое, што былі ў маторнай лодцы. Гэта значыць -*
  ведаў, што Рамірэс бачыў іх і ўзяў на борт. Але потым былі Джым і Рэкс Ларкіны ў маленькай шлюпцы, і не варта забываць Біла Хантэра. На імгненне я адчуў нешта ад надзеі; можа Рамірэс іх не бачыў? І калі так, ці маглі яны застацца нябачнымі ў гэтым туманным, бурлівым моры? Мы з Джордзі пераглянуліся з разуменнем і хутка адвялі вочы. Я падышоў да Тафі, якая дапамагала Клэр, і зрабіў выгляд, што падаю яму руку. - Падобна на тое, што гэта афіцэрскі сход, Тафі. Проста маўчы, калі не хочаш ісці да сваіх таварышаў - у кабельную».
  Ён кіўнуў. — Схапілі, — неяк дзіўна памасіраваў шыю рукой, нібы яго там ударылі. Адзін з узброеных людзей сказаў па-іспанску: «Не размаўляй!
  Усе маўчаць». Я зрабіў выгляд, што не чую яго, і пачаў гаварыць, але на гэты раз жэст, які суправаджаў каманду, быў дастаткова выразным, таму я трымаў язык за зубамі. Прынамсі, цяпер у мяне быў час сутыкнуцца з сітуацыяй.
  Ні Рамірэс, ні Хэдлі не ўваходзілі з намі ў каюту; толькі двое ўзброеных ахоўнікаў стаялі ля дзвярэй. Нас было сямёра і яшчэ чатыры чалавекі ў кабельнай. Дэні ляжаў мёртвы на палубе - усё, пра што я мог думаць у жаху, - а трое хлопчыкаў, калі пашанцуе, усё яшчэ былі недзе побач з караблём.
  Я вырашыў рызыкнуць.
  «Гэта нармальна, калі мы размаўляем», — сказаў я на сваёй лепшай іспанскай мове. — Сеньёр Рамірэс з гэтым у парадку.
  Яны пераглянуліся. Адзін з двух паціснуў плячыма. Я здагадаўся правільна: яны настолькі прывыклі атрымліваць загады, што нават прынялі гэта ад мяне проста таму, што я так упэўнена сказаў. Я расказаў Джордзі тое, што сказаў па-іспанску, кінуўшы крадком позірк на зброю, але, да майго вялікага палягчэння, ахоўнікі больш не ўмешваліся.
  'Што цяпер?' - спытала Джордзі.
  «Мы не маем кантролю над гэтым. Рамірэс валодае ініцыятывай, і я не магу чакаць, каб падумаць, што ён збіраецца рабіць. Мы нічога не можам зрабіць з гэтай парай». Я амаль незаўважна кіўнуў двум ахоўнікам.
  «Сямёра тут, чатыры ў труме», - прамармытаў Джордзі. Ён зрабіў тое ж самае, што і я. «А тры — недзе там».
  Я паглядзеў на Кэмпбэла, які, здавалася, крыху паправіўся. – Забойчая зграя, га?
  «Шкада, што я дазволіў Джыму зрабіць так, як ён хацеў, калі ён хацеў падарваць Сірэну », - шчыра ўздыхнуў Джордзі.
  «Гэта ўсё размовы потым. Больш за ўсё мяне турбуе тое, што я думаю, што яны менавіта так з намі зробяць».
  Ён раздражнёна паківаў галавой. Хвіліну мы памаўчалі. Клэр падышла, расшпіліла маю кашулю і пачала перавязваць рану. На шчасце, гэта аказалася толькі сур'ёзнае арагавенне, хаця балюча было больш, чым можна было чакаць ад такой павярхоўнай раны. Я дзякаваў Богу на голых каленях, што ў нас хапіла розуму трымаць аптэчкі па ўсім караблі. Я адчуў, што яе пальцы дрыжаць, і схапіў іх у абнадзейваючым жэсце, але я сам заўважыў, наколькі гэта было дрэнна. На палубе мы раптам пачулі тупат і дзікія крыкі. Лан хутка зірнуў уверх. «Я думаю, што ў іх ёсць праблемы, капітан. На хрыбце вялікі беспарадак».
  Добра. Чым больш ім спатрэбілася, каб вызваліць два караблі, тым больш часу ў нас было, каб высветліць, як выбрацца адсюль. Крадком позірк на ахоўнікаў развеяў усе мае надзеі. Яны выглядалі так, быццам заб'юць сваю бабулю за дзве песеты, не кажучы ўжо пра нас, калі б мы задумалі нешта глупства.
  Прайшла амаль гадзіна, перш чым нешта адбылося. Мы добра выкарысталі гэты перапынак. Мы зноў трымалі сябе пад кантролем, і Клэр нават удалося зрабіць свайго бацьку зноў даступным. У яго відавочна было страсенне мозгу; яго гаворка была цяжкай і невыразнай, але яго навыкі мыслення, відаць, не пацярпелі.
  «Брудныя сволачы», — неразборліва прамармытаў ён. — Чаму ты адмовіўся, Майк?
  - У Хэдлі была Клэр, - коратка адказаў я.
  «Ааа», — уздыхнуў ён, апускаючыся на падушкі. «Ніколі не варта было браць яе з сабой», — прамармытаў ён. — Ніколі не слухай жанчын, Майк. Ён заплюшчыў вочы і адвярнуў галаву. Мы з Клэр абмяняліся заклапочанымі позіркамі.
  «Гэта мая віна», - выбухнула Джордзі. «Я павінен быў дазволіць хлопцам пільнаваць. Мы ніколі не павінны былі дазволіць сабе так здзівіцца».
  - Заткніся, Джордзі, - сказаў я. «Мы не можам далей так. Ніхто не вінаваты — ніхто з нас. Мы нічога не задумвалі».
  - Так, - ціха, але пагрозліва сказаў Лан. «У гэтага Рамірэса шмат чаго на сумленні».
  Праз імгненне ў дзвярах пачуўся грукат. Дзверы адчыніў адзін з ахоўнікаў. Краем вока я ўбачыў, як Тафі шмыгнула ў кут, схаваўшыся за канапай. Увайшоў Рамірэс, элегантны, як заўсёды. — Спадзяюся, вам нічога не хапае?
  «Трымай гэтую лухту пры сабе», — прама адказаў я. «Які твой наступны крок, Рамірэс?»
  Ён усміхнуўся, быццам яму было вельмі весела.
  «Ну, я проста хацеў цябе з кімсьці пазнаёміць», — сказаў ён. Ён высунуўся і паказаў камусьці ў калідоры. Зноў зірнуўшы на мяне, ён сказаў: «Я ўжо казаў вам, што вы не павінны гаварыць паклёпніцкія рэчы, калі вы не можаце іх пацвердзіць».
  Мужчына, які ўвайшоў у каюту, быў прыкладна майго росту, смуглявы і з чорнай барадой. У яго руках былі мае лабараторныя запісы.
  — Ваш стары сябар. Я мяркую, што вы ўсе ведаеце містэра Марка Трэвельяна, - сказаў Рамірэс.
  II
  Я паглядзеў Марку ў вочы. Маё сэрца прапусціла некалькі удараў, і валасы на патыліцы ўсталі дыбам. Не часта сустрэнеш нябожчыка, а тым больш нябожчыка. Пачуўся гук, падобны на доўга стрыманы ўдых, а потым наступіла смяротная цішыня. Першым адгукнуўся Лан.
  «Гэта быў маленькі хлопец, якога я...»
  Яго голас сціх, калі Марк перавёў на яго позірк. «Ах, Ян Льюіс. Дык гэта ты прадаў мне гэтую аплявуху? — весела сказаў ён. Потым яго голас стаў халодным і жорсткім. — Табе трэба было застацца ў сваёй хаціне на пустыні, шатландскі хлопец.
  Увесь малюнак нядаўніх падзей раптам зрушыўся, як колеры ў калейдаскопе, ствараючы зусім новы ўзор. Нядзіўна, што Лан не пазнаў барадатага чалавека на Сірэне . Апошні раз ён бачыў Марка маленькім хлопчыкам. Я мог бы пазнаць яго, але я проста не папрацаваў паглядзець. У тую ноч на Нукуалофе мы не шукалі мёртвага чалавека. Я зірнуў на астатніх. Твары мяняліся ад здзіўлення да паступовага разумення. Клэр паглядзела на Марка спакойна, ацэньваюча, потым грэбліва праскрычала і павярнулася да бацькі. Кэмпбэл схапіў яе запясце ў ахоўным жэсце, не зводзячы вачэй з Марка. Ён нічога не сказаў.
  Рлан не хаваў свайго гневу, а Джордзі працягваў глядзець на Марка з-пад броваў. Пола зрабіла імпульсіўны рух, нібы хацела накіравацца да яго, але потым уздрыгнула і адступіла за спіну Джордзі. Тафі, вядома, не праявіла сябе.
  Марк паглядзеў проста на мяне. - Прывітанне, Майк, - сказаў ён абыякава.
  - Марк, дзеля бога... Я...
  Марк сустрэў маё маўчанне расслабленай ветлівасцю. Ён на імгненне падняў мае нататкі.
  — Я рыўся ў вашай лабараторыі. Як добра з вашага боку, што вы зрабілі для мяне папярэдняе даследаванне. Напэўна, я не мог бы зрабіць лепш».
  Ён кінуў паперы на стол,
  Лан паглядзеў на яго чорнымі гнеўнымі вачыма. «Шкада, што я не ўдарыў цябе крыху мацней», — прарыкнуў ён,
  Марк усміхнуўся, але нічога не сказаў. Ён зноў схапіў мае нататкі і адной рукой пачаў іх гартаць. «Прамое трапленне, я думаю, Майк. У ім мільярды, вам не здаецца? Шкада, што вы так змарнавалі час. Але эй, вы зэканомілі мне шмат працы».
  Я выдушыў словы з перасохлага ў горле. – Якая ты сволач.
  «Гэй, давай, Майк. Гэта добра для нашай маці?
  Ён агледзеўся. «А хто яшчэ ў нас тут ёсць?» Ну добра, Уілкінс, ці не так? Як справы на поўначы ў гэтыя дні, Джордзі?
  Джордзі даў волю сваёй агіде. «Нашмат чысцей, чым тут, у гэтай каюце».
  "Мы ўсе ведаем што-небудзь вясёлае", - адказаў Марк, пацешыўшыся. "І мой дарагі былы бос, містэр Кэмпбэл - ге-•*
  восеньскі воін - і Клара. Шкада, што ты тут, Клэр.
  Яна адмовілася глядзець на яго і маўчала. Гэта раздражняла Марка. Ён злосна паціснуў плячыма і павярнуўся, каб зазірнуць за спіну Джордзі. – А хто тая прыгожая дзева ў цяні?
  — спытаў ён. - Я не ведаў, што ты такі аматар дам, Джордзі.
  Ён абышоў стол, потым раптам спыніўся на месцы. Твар яго стаў смяротна бледным. - Пола! - прашаптаў ён. Ён хутка павярнуўся да Рамірэса. "Вы не сказалі мне, што яна была на борце".
  Рамірэс паціснуў плячыма. «Што робіць жанчыну больш ці менш важнай?» - нязмушана сказаў ён. Яны ненадоўга абмяняліся гнеўнымі позіркамі, што многае гаварыла пра іх адносіны. Пола паднялася на ногі. «Марк! О, Марк! Я думаў, ты памёр. Чаму ты не прыйшоў да мяне? Ты не давяраеш мне, Марк?
  Рамірэс ціха ўсміхнуўся.
  Марк выглядаў відавочна заклапочаным. «Мне вельмі шкада», — сказаў ён. «Мне шкада, што вам давядзецца праз гэта прайсці». Ён зрабіў дзіўны жэст, нібы адштурхоўваў яе. Па спіне прабеглі дрыжыкі. Гэтым адным раптоўным жэстам ён адкінуў нас усіх - як бы выкрасліў нас усіх са свайго жыцця. Поля зрабіла крок наперад. «Але Марк, я…»
  Рамірэс нешта пстрыкнуў па-іспанску, і адзін з ахоўнікаў накіраваў пісталет. Намер быў беспамылковы.
  Пола стаяла нерухома і глядзела на Марка з жахам і неразуменнем. Яго вочы бліснулі, і ён адвярнуўся. Пола павольна апусцілася ў крэсла, схаваўшы твар рукамі. Я пачуў яе віск і ўбачыў, як Клэр падышла і абняла яе. Давялося стрымаць сябе, каб гаварыць спакойна. «Мы ўсе думалі, што ты памёр. Чаму ты гэта зрабіў?'
  «Я павінен быў памерці», — адказаў ён. Тэма яго прыкметна ўзбадзёрыла; цяпер ён мог на імгненне адсунуць Полу. «Міліцыя ішла за мной па пятах, і зямля пад нагамі стала занадта гарачай. Таму я забіў сябе».
  Раптам я зразумеў яшчэ нешта жахлівае. «Вы забілі Свена Норгаарда, ці не так?» Я сказаў гэта максімальна нейтральна. Ён паглядзеў на мяне. «Што яшчэ я мог зрабіць?» - сказаў ён, абараняючыся. «Гэты дурны ідыёт хацеў зрабіць гэта публічным, з яго праклятай навуковай добрасумленнасцю. Ён проста хацеў аддаць усё гэта, усе тыя мільярды даляраў, якія былі маімі - маімі , чуеш? Я адкрыў гэта, ці не так?
  Яго голас на імгненне сціх, потым ціха працягнуў: «Я павінен быў яго забіць».
  У смяротнай цішыні, якая наступіла пасля яго слоў, мы ўсе глядзелі на эгаістычнага монстра, якім быў мой брат. Выпрастаўшыся, ён сказаў: «І тады я забіў сябе». Паліцыя ніколі не будзе шукаць мёртвага забойцу. Разумна з майго боку, а Майк?
  «Вельмі дурны», — катэгарычна адказаў я. – Але ты ніколі не быў вельмі разумным.
  Яго рука стукнулася аб стол. Мы былі здзіўлены яго раптоўнай інтэнсіўнасцю. Толькі Рамірэс працягваў раўнадушна глядзець на яго. – Гэта не было глупствам! — крыкнуў Марк. «Гэта была па-чартоўску добрая ідэя! На жаль, я акружаны тупымі ідыётамі!»
  - Як Кейн і Хэдлі, - сказаў я.
  - Так, - сказаў ён, ужо крыху спакайней. «Гэтая кучка недарма мусіла выклікаць у мяне апендыцыт, увогуле. Я мог бы скруціць яму шыю таму дурню, таму Хэдлі. Такія дэталі ўвогуле не былі неабходныя».
  - Мне хочацца ў гэта верыць, - сказаў я, - але ты самы вялікі дурань з усіх. Вы павінны былі дакладна сказаць ім, што рабіць».
  Упершыню ён прадэманстраваў сваю адсутнасць дамінавання. «Я не меў да гэтага ніякага дачынення», - груба сказаў ён. — Эрнэста арганізаваў гэта.
  Я скоса паглядзеў на Рамірэса. — Дык гэта таксама гліняны посуд?
  Рамірэс з'едліва ўсміхнуўся, а Марк маўчаў. Я працягваў:
  «Вы па-сапраўднаму сапсаваліся толькі тады, калі Хэдлі выпусціў вашы паперы і камяні ў яго з рук. Вы павінны былі ўзяць іх - дрэннае планаванне, ведаеце».
  – Але яны іх вярнулі.
  «Не ўсе, Марк. У мяне застаўся адзін клубень - і твой дзённік».
  Ён распаленай злосцю адрэагаваў на мае словы, загартаваўся і задуменна кіўнуў. «Пашанцавала. Вы чыталі?»
  «Так, добра», — нядбайна адказаў я. «Насамрэч, не складаны код».
  І я глядзеў, як ён зноў глытае свой горкі гнеў, пакуль рабіў усё магчымае, каб крок за крокам падарваць яго ўпэўненасць у сабе. Потым нечакана засмяяўся.
  «Гэты прыдурак Хэдлі. У любым выпадку, вы ўсе думалі, што я памёр. І ва ўсім вінавацілі беднага Эрнэста. Мне гэта спадабалася».
  Рамірэс, які нязмушана абапёрся аб корпус карабля, раптам выпрастаўся, у вачах яго быў халодны позірк. — Якая бессэнсоўная размова, — коратка сказаў ён. Марк сказаў: «Дай мне маё задавальненне, стары хлопчык. Не так часта здараецца, што труп можа самастойна запытвацца. Я выдатна праводжу час».
  Рамірэс паглядзеў на яго з пагардай. «Тады добра. Гэта не мае значэння», - сказаў ён, адкідаючы інцыдэнт. Я ведаў, што ён проста чакаў, каб пачуць, што яго людзі нарэшце раздзялілі два караблі, каб ён мог зрабіць усё, што планаваў зрабіць - і я добра ўяўляў, што гэта такое.
  Я на хвіліну пацёр вуха. Быццам нешта перашкаджала чуць. Голас Рамірэса таксама дрыжаў такім дзіўным чынам. Карабель трэсўся і гойдаўся ўзад і ўперад, і мне было цікава, што насамрэч адбываецца звонку. Аднак тое, што сказаў мой брат, таксама было важным, таму я адкінуў свае трывожныя думкі.
  «Давайце вывучым абставіны маёй смерці крыху далей», — прыветліва сказаў Марк.
  «Так, давайце зробім гэта», - раптам сказаў Кэмпбэл.
  Я павярнуўся і ўбачыў, як ён сядзіць і адводзіць Клэр і Лэна. "Давайце зробім гэта", - паўтарыў ён. Я заўважыў, што яго голас гучаў мацней і выразней. «Давайце зноў пагаворым пра падпал бальніцы і забойства доктара і чатырнаццаці яго пацыентаў».
  Марк скрывіўся. «Я гэтага не рабіў. Гэта зноў была Хэдлі.
  - Зноў Хэдлі, - холадна паўтарыў я. «Ты гучыць так жа нявінна, як бойфрэнд Хэдлі Кейн».
  "Вы зрабілі гэта", - катэгарычна дадаў Кэмпбэл.
  «Я не меў да гэтага ніякага дачынення. Я толькі потым пачуў пра гэта. Гэтым чалавекам проста немагчыма кіраваць».
  Мой грэблівы каментар пра Кейна Рамірэс не загучаў. Ён запытальна паглядзеў на мяне. Ён не ўпаў на патыліцу.
  — Ці размаўлялі вы нядаўна з Кейнам, містэр Трэвельян?
  Ён павінен быў прыйсці да мяне на Нукуалофе, але я больш яго не бачыў».
  Я як мог спрабаваў схаваць сваю памылку. «Так, я размаўляў з ім. Ён расказаў нам усялякія цікавыя рэчы - дастаткова, каб у вас усё было хіба. Таму добра падумай, перш чым што-небудзь рабіць, Рамірэс».
  «Ці магу я ведаць, дзе ён цяпер?»
  «Дзе-небудзь яго не знойдзеш і... гатовы балбатаць».
  Рамірэс некаторы час моўчкі глядзеў наперад. Кэмпбэл, убачыўшы невялікую дзірку, неадкладна скарыстаўся выпадкам. f 'Што вы плануеце з намі рабіць? Далёка не заедзеш, трэба самому паглядзець».
  "Гэта не вельмі разумна, што вы кажаце", - адказаў Рамірэс. Марк зірнуў на нас са здзіўленнем; ад яго фанабэрыстасці нічога не засталося. Ён шакаваў нас, не зрабіўшы на нас уражання, і цяпер усё павярнулася, што яму было вельмі непажадана. Я пачаў разумець, што, нягледзячы на інтрыгі Марка, усё кантраляваў Рамірэс.
  — Ты ўжо вырашыў, што не можаш пакінуць нас жывымі, ці не так? - сказаў Кэмпбэл. «Гэта было б занадта шмат прасіць. На вашым сумленні ўжо каля сямнаццаці чалавек, так што мы яшчэ можам далучыцца да вас. Але не думайце, што вы можаце зрабіць гэта проста так. Мы пакінулі след, Рамірэс, і, акрамя таго, ваша каманда рана ці позна пра гэта загаворыць».
  Гэта была адважная спроба; Я захапляўся Кэмпбэлам больш, чым калі-небудзь.
  Рамірэс зарагатаў. «Мая каманда, гэтая зграя дэбілаў?» Ён паказаў стоікам ахоўнікаў на дзвярах. «Гэтыя дурні? Яны робяць тое, што я кажу, не больш і не менш. У іх няма мазгоў - я адзіны ў іх розум. Хто б ім паверыў, калі б яны размаўлялі?
  Яны ніколі не здагадваліся, што гэта такое, не паняцці. Больш за тое, там таксама ёсць што знайсці».
  "Шэраг выпадковых аварый?" — саркастычна прапанаваў Кэмпбэл.
  «Галоснае гэтае слова, падумаў я».
  Я дазволіў размове прайсці міма мяне з нерэальным пачуццём. Рамірэс быў гатовы забіць нас без лішніх слоў. І, акрамя таго, ён не быў зацікаўлены ў знішчэнні ўласнага экіпажа. Я мог дакладна ўявіць, як гэта будзе вырашацца. Мужчынам шчодра заплацілі, яны разышліся, а потым, як і прадбачыў Кэмпбэл, адбудзецца серыя няшчасных выпадкаў, вылавіўшы рыбу з гавані, магчыма, аўтамабільная аварыя са смяротным зыходам у іншым месцы, пакуль увесь экіпаж не вывезуць з гавані. былі прыбраны.
  «Добра, — пачуў я, як сказаў Кэмпбэл, — але вы ўсё роўна не можаце сысці з гэтага беспакарана. Пакідаючы ў баку заяву Кейна. .. Вы ж не думаеце, што я не зладзіў некаторыя справы? Мае афіцэры атрымалі запячатаны ліст, які будзе перададзены паліцыі, калі я не атрымаю ад іх ніякіх паведамленняў. Калі я знікну, будзе пошукавая група са словамі: «Ты ў мяне там».
  — Стары дурань, — злосна выбухнуў Рамірэс. Нарэшце ён скінуў маску. «Барометр упаў на тры пункты за апошнюю гадзіну, наспявае шторм, і гэтая штука там таксама звар'яцела. Ваш карабель ідзе на дно ўсімі рукамі. А мы за міль. Без доказаў, без доказаў».
  Кэмпбэл здрыгануўся, і Клэр наблізілася да яго. Калі я паглядзеў на Рамірэса, маю ўвагу раптам прыцягнула нешта, што я ўбачыў праз ілюмінатар за яго галавой. Здавалася, ніхто з астатніх не заўважыў, бо яны былі шакаваныя словамі Рамірэса. Я бачыў, як Тафі, які ўсё яшчэ сядзеў на кукішках за канапай, зноў рабіў той дзіўны жэст шыяй, але ён не губляў Рамірэса з поля зроку.
  «Рамірэс, ты брудны, брудны, садысцкі забойца», — сказаў Кэмпбэл.
  Рамірэс развёў рукамі. «О, я не люблю забіваць дзеля забойства. Я не такі, як Джым Хэдлі. Ён зрабіў дурны трук з Танакабо, чым я пагарджаю. Ён ставіў сваё задавальненне перад справай. Я забіваю толькі па неабходнасці. Але калі я гэта зраблю, то мне ўсё роўна, сямнаццаць ці семдзесят смерцяў. Чалавечае жыццё каштуе танна, мой сябар, калі стаўкі высокія. Я лічу свае меры неабходнымі». Ён быў халодны і слізкі, як змяя, і такі ж смяротны. Я зноў перавёў позірк на ілюмінатар. Дыханне перахапіла ў горле; Я ўбачыў твар з другога боку. Твар, які падміргнуў - Біл Хантэр.
  Ён мог быць нашым асам, і Рамірэсу не дазволілі яго выявіць. Я асцярожна закрыў рот рукой, закашляўся, а затым асцярожна апусціў руку, старанна пазбягаючы любога нечаканага руху. Я не хацеў прыцягваць да сябе ўвагу іншых. Біл зноў падміргнуў, і праз секунду яго твар знік.
  Кэмпбэл бесперапынна гаварыў, адчайна шукаючы аргументаў, каб пераканаць Рамірэса адмовіцца ад сваіх планаў. Зноў я адчуў тую дзіўную вібрацыю ў вушах, дзіўную рэзкасць у голасе Кэмпбэла, нібы было нейкае ўмяшанне, тон настолькі нізкі, што вы не маглі яго пачуць. Недалёка пачулася шыпенне, як паравоз, які выпусціў пару. Эсмеральда здрыганулася . Раптам шум на палубе стаў мацней.
  Рамірэс перапыніў Кэмпбэла, павярнуўся і, да майго жаху, накіраваўся да ілюмінатара. Я напружыўся, але потым ён павярнуўся да нас і пачаў гаварыць. Я зразумеў, што ён нічога не бачыў.
  — Усё, што там адбываецца, мяне задавальняе, — прахалодна сказаў ён. «Як толькі тая кучка ідыётаў разлучыць два караблі, мы пойдзем сваім шляхам. Вы не пойдзеце вельмі далёка, мілю ці каля таго, прама ўніз. Мы зацягнем цябе ў глыбокую ваду - або навядзем нос на тую штуку вунь».
  Ён паглядзеў на Джордзі. — Мы ўзялі на сябе смеласць прыняць адну з вашых ідэй, капітан. Мы прымацуем зарад выбухоўкі да вашага корпуса, а тая бура зробіць усё астатняе».
  Джордзі чутна скрыгатнуў зубамі, але нічога не сказаў. Хтосьці бег па палубе над нашымі галовамі, а другі крычаў. Рамірэс зірнуў уверх. "Здаецца, яны амаль скончылі".
  Я пачуў стук цяжкіх чаравікаў па лесвіцы, а потым стук у дзверы. Па жэсту Рамірэса адзін з ахоўнікаў адчыніў дзверы. Увайшоў Хэдлі. Ён паглядзеў на нас з дурной усмешкай, якая не дасягала яго халодных блакітных вачэй, і нахіліўся да Рамірэса, шапчучы, які тут жа павярнуўся і зноў паглядзеў у ілюмінатар. Я дзякаваў Богу, што Біл застаўся па-за ўвагай. Ці гэта было?
  Рамірэс павярнуўся. «У вас ёсць канкрэтныя перавагі? Глыбокая вада ці Сакаліны востраў? Здаецца, там адбываецца нейкая актыўнасьць». З усмешкай ён сказаў Марку: «Гэта пашанцавала. Які лепшы спосаб пацярпець крушэнне даследчага карабля, чым неасцярожны візіт у Валкенейленд не ў той час? Складзіце на хвілінку кампанію нашым сябрам, так? Апошні супраць Марка. Ён рэзка павярнуўся і выйшаў з каюты, а за ім Хэдлі. Джордзі некаторы час назіраў за імі, а потым перавёў позірк на Марка. — Якім ты жабраком стаў, — грэбліва сказаў ён. «Вы сапраўды думаеце, што я буду проста назіраць, як вы знішчаеце мой карабель і забіваеце мой экіпаж?» Калі мне давядзецца памерці, я адразу забяру цябе з сабой, — ён падняўся з крэсла. З моманту ад'езду Рамірэса атмасфера ў салоне імгненна змянілася. Здавалася, мы ўсе разумелі, што Рамірэс валодае сапраўдным аўтарытэтам у спалучэнні з халодным і злачынным мозгам, у той час як Марк можа хаваць сваю няўпэўненасць толькі за тонкім фанірам фанабэрыі і празрыстай цвёрдасці. Кожны з нас быў гатовы гэтым скарыстацца ў выпадку неабходнасці. Калі Джордзі падняўся на ногі, Марк аддаў загад ахоўнікам, якія паднялі вінтоўкі. — Асцярожна, — сказаў Марк, — яны страляюць — гэта навучаныя забойцы.
  - Я таксама, - грозна адказала Джордзі. Ён працягваў падымацца; Лан рушыў услед яго прыкладу.
  Марк зноў сказаў нешта па-іспанску, і адзін з ахоўнікаў стрэліў, відаць, не цэлячыся. Грукат быў аглушальны. Мы адхіснуліся, калі аскепкі паляцелі з таго месца каля ног Джордзі, дзе куля засела ў падлозе. Джордзі на імгненне вагаўся, і я хутка закрычаў: «Спыні, Джордзі, у цябе няма шанцаў». Кулі хутчэйшыя за цябе».
  Джордзі зірнуў на мяне з-пад броваў, але я зрабіў хуткі рэзкі рух рукой і бязладна падміргнуў яму. Яго нахмураны твар знік, і ён зноў сеў, а за ім і Лан. Абодва былі напагатове; Цяпер я ведаў, што мне ўдалося іх папярэдзіць.
  Шум над нашымі галовамі працягваўся. «Я думаю, што яны вельмі моцна псуюць справу», — сказаў Джордзі, гледзячы ўверх.
  "Вы не супраць, калі я куру, Клэр?"
  Я палез у кішэню, але напружыўся, калі ствол павярнуўся і ўпёрся ў мяне. «Ісус, Марк, я магу нават закурыць?»
  Ён паглядзеў на мяне з забаўкай. «Курэнне шкодна для цябе, Майк. Ідзі, але не даставай з кішэні нічога, акрамя цыгарэты».
  Я павольна адвёў руку, калі Марк нешта сказаў ахоўнікам. Ствол стрэльбы крыху апусціўся. Я адкрыў пакет і сунуў у рот цыгарэту. Тады я зноў убачыў у ілюмінатары твар Біла, які, як я і спадзяваўся, быў устрывожаны стрэлам.
  Дзверы кабіны адчыніліся са шчылінай. Адзін з ахоўнікаў перакінуўся з кімсьці некалькімі словамі ў калідоры, потым дзверы зноў зачыніліся. Мабыць, Рамірэс таксама хацеў ведаць, што азначае стральба. Я вярнуў руку ў кішэню і спытаў у чалавека са стрэльбай: "Фасфорас?" Ён не адказаў, і мне ўдалося дастаць свае запалкі без пагроз. Запальваючы цыгарэту, я сказаў: «Слухай, Марк. Тут усіх у салоне ведаеш. Некаторыя з нас былі вашымі сябрамі, некаторыя нават больш, чым сябрамі... значна больш. Што ты за чалавек?» Мне было цяжка размаўляць з ім і пры гэтым трымаць свой голас пад кантролем.
  «Што я магу з гэтым зрабіць?» - жаласна спытаў ён. «Ты думаеш, мне так падабаецца, што ты павінен памерці?» Я бяссільны. Рамірэс тут галоўны».
  Голас Клэр гучаў як удар бізуном. «Ён мые рукі ў невінаватасці. Понцій Пілат Другі».
  «Чорт вазьмі, Клэр, як ты думаеш, я хацеў бы бачыць цябе на марскім дне? Нічога не магу зрабіць, кажу вам».
  - Гэта бессэнсоўна, Майк. Ён і пальцам не варухнуў бы, каб выратаваць нас, нават калі б мог. Гэта пра яго ўласную скуру, вы ведаеце,
  - сказаў Кэмпбэл.
  Гэта быў мой шанец. Каб пагаварыць з Кэмпбэлам, мне прыйшлося напаўпавярнуцца ад Марка і ахоўнікаў вельмі натуральным спосабам. «Дні яго таксама злічаны», — сказаў я. «Цяпер у Рамірэса ёсць тое, што ён шукае. Марк яму больш не патрэбны - яму проста трэба ўзяць з сабой мае нататкі. Б'юся аб заклад, ён прыбярэ ўсіх сведак гэтага... у тым ліку Марка».
  Я нешта чыркнуў на адваротным баку цыгарэтнай каробкі кавалкам алоўка, які выцягнуў з кішэні разам з запалкамі. Я напісаў як мага выразней: КАБЕЛЬНАЯ. Я на імгненне апусціў позірк на Кэмпбэла; ён зразумеў гэта адразу. Каб адцягнуць увагу, ён пачаў махаць Марку сціснутым кулаком і гуляць па яго лапе. «Брудны братазабойца!» - зароў ён.
  - Маўчы, - адрэзаў Марк. — Заткніся, стары пярдун.
  Я працягнуў цыгарэты Кэмпбэлу і сказаў: «Спакойся». Таксама?'
  'Не не.' Ён адхіліў маю руку, але мой намер удаўся. Біл мог выразна прачытаць маё паведамленне праз плячо Кэмпбэла. Я проста спадзяваўся, што з вачыма ўсё ў парадку. Клэр таксама ўбачыла паведамленне, і яе вочы расплюшчыліся. Я бачыў, як яна нешта шаптала на вуха Поле, нібыта каб суцешыць яе. Каб выйграць час, я сказаў Марку: «Навошта яму трымаць язык за зубамі?» У любым выпадку нам няма чаго губляць, таму мы проста скажам тое, што думаем пра вас. Мне сорамна думаць, што ты мой брат».
  Рысы Марка напружыліся, але ён нічога не сказаў. Прыйшлося паспрабаваць выманіць яго з палаткі. Я кінуў хуткі позірк на шпоры курапаткі і ўбачыў, што твар замяніла рука. Сярэдні і вялікі пальцы разам утварылі круг. Біл атрымаў маё паведамленне.
  Што б ні здарылася, я павінен быў даць Білу час, каб нешта зрабіць. Цяпер ён ведаў, дзе знаходзяцца астатнія, і, магчыма, мог нешта з гэтым зрабіць. Мне было цікава, ці ён адзін, ці з ім яшчэ Джым і Рэкс. Гэта быў невялікі, але гэта быў наш адзіны шанец. Усё, што мы маглі зрабіць, гэта нейкім чынам дастаць Марка, што было нялёгкай задачай у яго звышнервовым стане.
  "Адкуль вы наогул даведаліся, дзе мы?" Я спытаў. — Акіян вялікі, Марк. Але, вядома, вы заўсёды ведалі, дзе гэта багатае кобальтам адукацыю, ці не так?
  «Я накшталт ведаў. Я быў не адзіны, хто рабіў вымярэнні на гэтым чортавым караблі IGJ, і я не мог атрымаць усе неабходныя даныя». Яго пакрыўджаны тон выдаваў, што ён адчуваў, што інфармацыя належыць яму; характэрна для яго. Цяпер я быў на правільным шляху, прымусіўшы яго гаварыць пра сваю кемлівасць. Нешматлікія сапраўдныя эгаісты могуць супрацьстаяць гэтай спакусе.
  — Але каму прыйшла ў галаву тая разумная думка, што вы знойдзеце нас тут? Мы маглі быць дзе заўгодна, за сотні міль. Вы не маглі ведаць, дзе мы знаходзімся».
  Ён рассмяяўся. «Вы сапраўды так думаеце? Ты чортава празрысты, Майк. Я ведаў, што вы знойдзеце гэтую фармацыю, калі ў вас будзе дастаткова часу, каб уважліва вывучыць гэтае пытанне, таму я даў вам гэты час. І я таксама ведаў, што ніколі не ўтрымаешся ад спакусы даследаваць крыніцу далей. Я ведаў, што вы непазбежна прыедзеце на Fonua Fo'oe, або Сакаліны востраў. Зразумела, Рамірэс гэтага зусім не разумеў. Часам ён не надта разумны, ведаеце. Мне ўдалося пераканаць яго, што я ведаю брата як свае пяць пальцаў. Мы былі тут два чортавых тыдні і чакалі, калі вы нарэшце з'явіцеся».
  «Як ты апынуўся з тым хлопцам Рамірэсам?» Не тое, каб я яшчэ гэтага не ведаў, але, па меншай меры, гэта прымусіла яго гаварыць.
  «Кэмпбэл не змог сабраць грошай, а Суарэс-Навара мог, гэта так проста. Да каго я яшчэ павінен быў пайсці? Яны толькі што паказалі, што не па-дзіцячаму ставіліся да гэтых мін, таму яны былі менавіта тым, што я шукаў».
  «І так усё пайшло ад дрэннага да горшага. Вы павінны былі забіць Норгарда».
  - Гэта быў няшчасны выпадак, - раздражнёна адказаў Марк. «Свен выканаў толькі асобныя часткі даследавання. Мы чакалі, пакуль шторм крыху сціхне, і тады СуарэсНавара прадаставіць нам сапраўдны даследчы карабель, каб вывесці гэтыя рэчы на паверхню». Ён пастукаў па папцы з маімі запісамі. «Але тым часам той ідыёт раптам сказаў, што хоча напісаць пра гэта артыкул. Ён не рэалізаваў Суарэс-Навара, і я так хацеў, разумееце. Усё роўна мы пасварыліся, ён быў даволі запальчывы хлопчык, спачатку на словы, потым на кулак. А ў наступнае імгненне ён ляжаў на беразе з разбітым чэрапам. Я сапраўды не хацеў яго забіваць, Майк, клянуся. Я проста хацеў пераканацца, што ён заткнуўся».
  Я застыў унутры, скамянеў ад таго амаральнага эгаіста перада мной, які быў маім братам. Мой родны брат! Усё, што ён зрабіў, было апраўдана ў яго ўласных вачах, і ўсё, што пайшло не так, было віной іншых.
  Марк зрабіў жэст адстаўкі. — Вядома, Хэдлі ведаў пра гэта. Ён быў сувязным паміж мной і Рамірэсам. Яны дапамагалі мне гэта скрываць, але нейкім чынам міліцыя даведалася».
  «Ісус, а ты думаеш, што я наіўны!» — усклікнуў я. — Слухай, Марк, я не здзіўлюся, калі Рамірэс сам паведаміў паліцыі. Для яго гэта не мела значэння. Ён арганізаваў вашу «смерць» і ўсё. Але ён трымаў вас пад кантролем з гэтага моманту; ты не мог паварушыць ні нагой без яго дазволу».
  — Гэта было зусім не так, — прамармытаў Марк.
  'Вы ўпэўнены? Нават калі першы план пайшоў не так і Хэдлі была датычная да твайго так званага забойства, Рамірэс не хваляваўся. Таму ён так смяяўся, калі я яго абвінаваціў. Ён ведаў, што яму трэба зрабіць толькі адно, каб ачысціць сябе і Хэдлі, і гэта прыдумаць цябе. І можаце быць упэўнены, што ён зрабіў бы гэта так, што яго таксама пагладзіла б па плячы міліцыя».
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  «Ён паказаў бы табе мёртвага — ці паміраючага — Майка, так што ты не мог нічога сказаць. І паліцыя потым павіншавала б яго са злавіўшым Марка Трэвельяна, забойцу Свэна Норгаарда і заказчыка забойства Схаутэна. Ісус, ён меў рацыю, калі назваў цябе няўдачнікам! Вы сапраўды ў гэтым па шыю, ці не так?»
  Ён быў злы і шакаваны, і я бачыў, што мая атака дасягнула мэты. Усё яго стаўленне дэманстравала сумненне.
  «Цяпер гэта не важна. Марк, ты паміраеш, як і мы. Рамірэс паклапоціцца пра гэта», - дадаў Кэмпбэл. Джордзі змрочна засмяяўся. — Ты сапраўды думаеш, што можна давяраць Рамірэсу?
  Марк на імгненне глыбока задумаўся, а потым паківаў галавой. «Можа, ты і маеш рацыю», — прызнаўся ён. Мне прыйшло ў галаву, што гэта адзін з рэдкіх выпадкаў, калі ён так гаворыць. — Але гэта не мае значэння. Вы хочаце, каб я вам дапамог, але я не магу. Ты яго ніколі не паб'еш, а нават калі і паб'еш, усё роўна абвінавачанне будзе вісець у мяне над галавой. Не, лепш я застануся з Рамірэсам, мне давядзецца рызыкаваць. Я яму яшчэ патрэбны».
  Я хацеў сказаць яму, як моцна ён памыляўся, але нарэшце нешта ўвайшло ў маю свядомасць. Здалёк я пачуў свіст, нібы пара вырывалася пад моцным ціскам. Марк на імгненне паглядзеў праз ілюмінатар; тое, што ён убачыў, зрабіла яго прыкметна нязручным. — Якога чорта яны робяць на палубе? - прамармытаў ён. – У нас няма часу тут бадзяцца.
  Яго нервовасць узмацнілася, і ён пачаў абмяркоўваць з адным з ахоўнікаў. Здавалася, адбылася сварка, калі ахоўнік адказаў, але Марк прымусіў яго замаўчаць. Зірнуўшы праз плячо і нерашуча паціснуўшы плячыма, чалавек адчыніў дзверы і знік. Я зірнуў на Джордзі з надзеяй, і ён змрочна кіўнуў у адказ. Нашы шанцы павялічваліся, але ўсё, што мы рабілі, трэба было зрабіць да таго, як вярнуўся другі ахоўнік. Рука Джордзі слізганула да цяжкай шкляной попельніцы на стале і неабыякава спынілася. Ён не мог кінуць попельніцу хутчэй, чым ахоўнік мог стрэліць, - але ён быў гатовы да таго, калі з'явіцца магчымасць. Мы сядзелі, напружаныя да мяжы нервы. На твары Марка бліснула чырвонае ззянне, калі ён зноў паглядзеў у ілюмінатар. Відаць, вакол Валкенейленда нешта наспявала - у самым літаральным сэнсе гэтага слова. — Што там адбываецца, Марк? Я спытаў. Голас яго гучаў напружана. «Здаецца, Falcon Island хутка паляціць».
  Я адчуў, як мяне праняла дрыготка. Напэўна, мы з Маркам былі адзінымі на борце, хто ўяўляў, што гэта можа азначаць. "Як блізка?"
  — Чвэрць мілі, можа. Выпрастаўшы спіну, ён працягнуў: «Гэта здаралася некалькі разоў на гэтым тыдні. Гэта няшмат, але гэта захапляльна». Аднак перакананасці ў яго голасе было мала. Мы былі нездарова блізкія да Fonua Fo'oe. Рамірэс і Хэдлі маглі падумаць, што гэта бяспечная адлегласць, асабліва калі ўвесь тыдзень яны бачылі карціны перад вывяржэннем, але мы з Маркам ведалі лепш. Мы абодва былі акіянолагамі, якія займаліся вывучэннем падводных вывяржэнняў вулканаў, хоць я ніколі не бачыў іх сваімі вачыма. Мы ведалі, што яны могуць зрабіць. Нездарма Марк баяўся. Я таксама быў.
  Ён паглядзеў на пакінутага ахоўніка, на хвіліну завагаўся, потым загаварыў з ім. Ахоўнік моцна паківаў галавой, а калі Марк пацягнуўся да дзвярной ручкі, ён нават стаў перад ёй, наставіўшы на нас пісталет.
  Кэмпбэл насмешліва сказаў: «Што здарылася, Марк? Ён табе не давярае?»
  Свіст і булькатанне раптам узмацніліся. « Эсмеральда » пачала хістацца, рыпячы і рыпячы па ўсіх швах. Мы развярнуліся, усё яшчэ падключаныя да Сірэны. Раптам у паветры адчуўся рэзкі смурод серы. Вочы Марка перабеглі з ахоўніка на мяне. Нашы позіркі глядзелі адзін на аднаго, як два караблі.
  «Ён не хоча заставацца тут сам-насам з вамі. Я павінен пачакаць іншага ахоўніка, - сказаў Марк і зноў падышоў да ілюмінатара. Я адчуў, як сціснулася горла.
  - Якога херня... - вымавіла Джордзі.
  Ён не паспеў скончыць фразу. « Эсмеральда » зноў тузанулася і пагрузілася амаль да парэнчаў. Бяссільны, я скаціўся да бакавой сцяны кабіны і пры падзенні неасцярожна стукнуўся галавой аб стол. Усё пекла разгарнулася на палубе. Карабель зноў выправіўся, і мы ўсе ўпалі на другі бок. Я пачуў стогн Кэмпбэла; для чалавека ў ягоным стане гэта павінна было быць жахліва. Джорджы ўстаў першы. Ён схапіў попельніцу, шпурнуў у ахоўніка, а потым скокнуў проста праз кабіну. Ахоўнік адчайна спрабаваў схапіць стрэльбу з зямлі, куды ён яе ўпусціў. Ён ужо схапіў пальцы за прыклад, калі Джордзі з бездакорнай дакладнасцю ўдарыў яго нагой у сківіцу. Імгненна яго твар стаў крывавым месівам.
  Лан тым часам кінуўся на Марка. Ад яго першапачатковай шатландскай лагоднасці не засталося і следу. На яго твары была маска стрыманага гневу. Джордзі схапіў пісталет і накіраваў яго на Марка. Яны разам рушылі да яго, але Марк здолеў ухіліцца ад іх абодвух і паскакаў да дзвярэй.
  Нешта бліснула ў паветры, і ён адразу ж упаў, прыціснуўшыся рукой да правага сцягна. Я бачыў, як скрозь яго пальцы прасочваецца кроў.
  Я прыўзняўся, каб пагнацца за Джордзі, крык пратэсту ўжо дасягнуў паловы майго горла. Аднак калі Марк упаў, Ян і Джордзі спыніліся; прага крыві толькі што знікла з іх вачэй. Усе позіркі былі скіраваныя на бліскучы запэцканы крывёю нож на падлозе побач з Маркам.
  — Хто кінуў гэты нож? — крыкнуў я злосна.
  Тафі падышла з задняй часткі каюты. «Я». Убачыўшы позірк маіх вачэй, ён паспешліва працягнуў: «Я б не забіў яго, Майк, нават калі б ён гэтага заслугоўваў. Я ўмею звяртацца з нажамі».
  «Ну, прыходзь і вярні», — адказаў я. Ён падняў яе і выцер аб штаніны. Клэр стаяла і глядзела на яго з смяротна бледным тварам, але Пола ўжо кінулася да Марка.
  — Цябе таксама абшукалі, Тафі, як і нас? Я спытаў. — Дык куды ты падзеў гэты нож?
  «На нітцы ў падставы маёй спіны. Старая хітрасць, але яны добра на яе ўпалі».
  На дадзены момант крызіс аціх. Я з трывогай зірнуў вонкі. Недалёка вісеў туман пары, а за ім усё яшчэ цягнуўся ўверх змрочны чорны дым. Мора было неспакойнае, сям-там з невялікімі вірамі, а вакол слупа пары ляжаў край белай пены. Быў непрыемны, душны пах. Бліжэй да карабля я ўбачыў маторны шлюп, які плыў па карме, а на борце нікога няма. Я не бачыў нікога на палубе, нават Біла.
  У каюце Ян і Клэр былі занятыя тым, што клалі Кэмпбэл назад на канапу. Пола перавязвала Марка, а Джордзі працаваў над забітым ахоўнікам.
  Тафі нідзе не было відаць.
  "Джордзі, дзе Тафі?"
  «Вы ведаеце, што Дэні Уільямс быў яго лепшым сябрам».
  «Чорт вазьмі, мы павінны трымацца разам. Дзеянні камікадзэ нам ні да чаго».
  - Проста супакойся, - супакойвала Джордзі. «Тафі не вельмі кампанія, але сам па сабе ён вельмі небяспечны. Паверце, ён можа зрабіць для нас значна больш».
  «Яму гэта прыемна, але нам трэба хутка скласці план кампаніі. Такім чынам, Тафі ходзіць вакол, а Біл дзесьці на палубе. Калі пашанцуе, з ім будуць Рэкс і Джым. Магчыма, яны маглі нешта зрабіць. А вось і мы — трое і пісталет».
  «Чатыры чалавекі», — адрэзаў Кэмпбэл, зрушваючы ногі з лаўкі.
  "І калі гэтыя сволачы яшчэ не абшукалі нашы каюты, там ёсць яшчэ зброя".
  Яго позірк сустрэўся з маім ледзяным блакітным ззяннем. Ён меў рацыю, у адзінаборстве ён не каштаваў ні цэнта, але са сваімі каштоўнымі пісталетамі ён мог змагацца з кім заўгодна. Клэр перавяла погляд з бацькі на мяне, і я ўбачыў у яе позірку нейкую тую ж халодную рашучасць.
  — Я пайду з табой, — сказала яна.
  «Клэр, ты не можаш...»
  Яна рашуча перапыніла мяне. «Я таксама ўмею нядрэнна страляць, памятаеце? Лепш за цябе, Майк. Вам патрэбна ўсялякая дапамога, якую вы можаце атрымаць». Яна была поўная рашучасці заставацца побач са мной, і мы з бацькам не маглі яе вінаваціць. Яна нам вельмі патрэбна была. І калі нешта пайшло не так, для яе, як і для нас, смерць ад кулі заўсёды была лепш, чым утапленне, адчайная барацьба за паветра ў тонучым караблі. У мяне сціснулася горла ад страху за яе, але я не мог адгаварыць яе ад яе рашэння.
  Яна падышла да шафы з спіртнымі напоямі. Некалькі бутэлек былі разбітыя падчас куцця. Яна падняла разбітую бутэльку за горлышко і задуменна паглядзела на яе вострыя, як брытва, краю. «Я бачыла гэта ў фільме раней», - павольна сказала яна.
  Я меркаваў, што яна, верагодна, ніколі не адважыцца, але, па меншай меры, гэта дало ёй нейкую ўпэўненасць. Джордзі нават усміхнуўся. «Вось так мне падабаецца», — сказаў ён. — Давай, у нас мала часу. Я пайду першы, потым прыйдзе Лан. Майк, ты ар'ергард».
  Пола ўсё яшчэ сядзела над Маркам. Яе позірк сустрэўся з маім; яна пахітала галавой. Марк ляжаў на спіне з заплюшчанымі вачыма, але я не мог зразумець, быў ён без прытомнасці ці проста прыкідваўся. "Добра, Пола, ты заставайся з ім", - сказаў я. Джордзі адчыніў дзверы і выслізнуў.
  Адзін за адным мы асцярожна ішлі за ім у калідор. Ён не прайшоў і метра, як раптам спыніўся, пераступіў праз нешта і зноў пайшоў. Гэта было цела нашага другога ахоўніка. Відаць, ён сутыкнуўся з Тафі на зваротным шляху ў каюту. Яго горла было перарэзана ад вуха да вуха, а пярэдняя частка кашулі была прамокла ад крыві. Клэр на імгненне завагалася, зірнуўшы ўніз. Я моцна схапіў яе за руку і штурхнуў наперад.
  Мы падкраліся да каюты Кэмпбэла, якая, на нашу радасць, аказалася не разрабаванай. Кэмпбэл узяў з дна шафы свой чамадан і адчыніў яго; з кожнай хвілінай ён выглядаў больш насычаным і мацнейшым. У чамадане былі тры рэвальверы, яго і Клэр, і пісталет, які Джордзі забраў у Рамірэса ў Нукуалофе. Бацька і дачка хутка зарадзілі свае рэвальверы, а потым Клэр з прыкметнай палёгкай прыбрала сваю разбітую бутэльку.
  У нашай каюце Джордзі і я ўбачылі нашы пісталеты, якія ляжалі некранутымі. Калі мы загружалі іх, Кэмпбэл глядзеў на іх ухвальна. "Прынамсі, цяпер мы ў лепшым становішчы", - сказаў ён.
  Без перапынку мы пракраліся далей да кармавой лесвіцы каюты. Джордзі спачатку асцярожна падняўся, а потым хутка ўцягнуў галаву. Чалавек стаяў на вяршыні палубы, чорны на фоне сернага неба. У яго быў пісталет. Джордзі асцярожна адклаў рэвальвер і падняўся наверх, прыступка за прыступкай. Затым ён паказаў мне ісці за ім. У Лана было больш вопыту, але, будучы нашмат зграбнейшым за шатландца, у мяне было больш шанцаў трапіць на палубу адначасова з Джордзі. Джордзі спрытна ўскочыў і схапіў ахоўніка ззаду; адной рукой ён абхапіў яго за шыю, а другой схапіў пісталет. Я ўскараскаўся ззаду і ўдарыў чалавека прыкладам рэвальвера. Ён апусціўся, як камень. Мы скінулі яго па лесвіцы каюты, як мех з бульбай. Са змрочным смехам Джордзі сказаў: «Ты пачынаеш вучыцца, малы».
  Мы рушылі ўслед за целам назад.
  Цяпер у нас было тры вінтоўкі і асартымент лёгкай агнястрэльнай зброі. Нашы шанцы паляпшаліся з кожнай хвілінай. Джордзі сказаў, выстройваючы свае войскі: «Майк, я хачу паглядзець на Сакаліны востраў. Ты хадзі са мной. lan, ты пакрываеш нас. Містэр Кэмпбэл, вы і Клэр будзеце назіраць тут унізе і страляць ва ўсё, што ўпадзе, акрамя нашых хлопцаў.
  Мы бясшумна падкраліся на палубу, дзе я ўпершыню ясна бачыў Валкенейленд. Здавалася, што жоўтае ззянне крыху паменшылася, але было значна больш пары і парывы дажджлівага рэчыва апускаліся з аднаго боку шумнага марскога ўчастка. А прама пасярэдзіне працягваў клубіцца густы чорны дым, праз які прабягалі слабыя чырвоныя палоскі. Мора вакол іх было ў вялікім хваляванні, але караблі стаялі вельмі нерухома ў моры, якое было гладкім, за выключэннем тонкіх віроў на паверхні. Свіст пары пад ціскам быў аглушальны, дрэнная прыкмета; смурод ледзь не перавярнуў жывот. Я ўтаропіўся на гэта як прыгаломшаны.
  Аднак апынуўшыся на палубе, Джордзі звярнуў больш увагі на свой карабель, чым на захапляльную прыродную з'яву. Ён зірнуў на фок-мачту. «Чорт вазьмі, які беспарадак! Яны яго яшчэ не адпусцілі».
  Я ўгледзеўся ў асляпляльнае сонечнае святло і ўбачыў, што дзве мачты амаль раз'ядналіся; яны проста, здавалася, счапіліся недзе высока. Большая «Сірэна» нахілілася па дыяганалі да «Эсмеральды» , і паўсюль быў неадметны беспарадак з галсаў, разбітых лонжеронаў і іншага смецця. Маторны шлюп яшчэ вісеў за кармой, але ад маленькага шлюпа не засталося і следу.
  "Яны ўсё яшчэ ў гэтым", - прашаптала Джордзі. «Мы ідзем да лябёдкі. Мы можам схавацца за гэтым, пакуль адкрыем кабельны адсек».
  За штурвалам нікога не было, але далей я бачыў групы людзей, якія стаялі ля падножжа абедзвюх мачтаў. Некаторыя былі далей, спрабуючы аслабіць зламанае рыштунак. Я маліўся, каб яны былі занадта занятыя, каб глядзець уніз.
  "Нам проста трэба рызыкнуць", - сказаў Джордзі, жэстам прапаноўваючы Лану ісці за намі. Мы пракраліся наперад, згорбіўшыся, адштурхнуўшыся ў цень рулявой рубкі. У канцы Джордзі спыніўся, схапіў мяне за руку і паказаў. У цені барабана лябёдкі нешта варухнулася; каб патрапіць туды, нам патрабавалася большае асвятленне.
  - Біл... або Тафі, - прашаптаў ён.
  З ценю вынырнула рука і пачала мацаць замок палубнага люка. У далейшым людзі з «Сірэны» , здавалася , звярталі ўвагу толькі на працу на мачце або на Сакаліным востраве. Была вялікая верагоднасць, што яны не ўбачаць чалавека, які крадзецца па палубе. Аднак цісканіна была раўназначная самагубству.
  Прывідная рука ўсё яшчэ працавала над люкам. "Я збіраюся развязаць другі бок", - ціха сказаў я Джордзі. «Дайце мне прыкрыццё».
  Раптам з Валкенейленда пачуўся цяжкі грукат, які заглушыў усе іншыя гукі. Чырвоныя ўспышкі ў чорным дыме раптам сталі больш інтэнсіўнымі. Я пачуў спалоханыя крыкі і грукат таропкіх крокаў. Гэта адцягненне ўвагі прыйшло якраз у патрэбны час. Я слізгануў наперад, чапляючыся за край люка і падцягваючы да яго. Я пацягнуўся да зашчапкі і імгненна ўбачыў, што другі чалавек ля люка быў Біл Хантэр. Я ўжо аслабіў адну зашпільку і якраз заканчваў другую, калі раптам пачуў моцныя страляніну і тупат. Лан і Джордзі стаялі на каленях і стралялі ў людзей з Сірэны , якія кінуліся да нас. Нада мной навіс скажоны твар, над галавой пагрозліва вісеў прыклад. Я хутка ўпаў на бок. Прыклад з гучным стукам стукнуўся аб палубу. Потым я пачуў характэрны плёскат пісталета Кэмпбэла. У майго нападніка раптам вырасла трэцяе вока пасярод ілба, і ён упаў на мяне.
  Я хуценька адштурхнуў цела і схапіўся за люк. Другая зашчапка аслабла, і мы з Білам хутка паднялі люк. Чатыры мужчыны вылезлі, распаленыя дабяла ад гневу і з забойствам у вачах.
  «Назад! Задам!» - крыкнуў Джордзі. З мужнасцю адчаю мы апусціліся за рубку. Зноў пачуліся стрэлы; лан быў прамым пападаннем. Астатняя частка экіпажа «Сірэны » адступіла да мачты пад агнём прыкрыцця карабля. Здавалася, што гэта зыходзіла з іх рулявой рубкі, але ў блізкім бою гэта было цяжка зразумець. Джордзі хутка прайшоў міма нас, каб палічыць галовы. Да майго вялікага задавальнення, я ўбачыў там і Джыма Тэйлара. Прынамсі, адзін з хлопцаў з лодкі быў у бяспецы, і гэта дало мне надзею на Рэкса Ларкіна. Біл хутка падняў вялікі палец.
  З «Сірэны» гучалі перарывістыя стрэлы . На грот-мачце быў як мінімум адзін снайпер. Джордзі хутка нахіліў галаву, калі куля выбіла аскепкі з дрэва проста над яго галавой.
  «Такім чынам мы нікуды не дзенемся», — цяжка дыхаў ён. «У нас не хапае прыкрыцця, і ў нас таксама заканчваюцца боепрыпасы».
  У гэты момант мы пачулі роўныя стрэлы з пісталета Кэмпбэла. З крокваў пачуўся крык, і праз некалькі імгненняў цёмная постаць, шалёна махаючы рукамі і нагамі, упала на палубу «Сірэны» .
  Джордзі прымусіў нас ісці ў тыл, пакінуўшы Ніка і Лэна прыкрываць наша вяртанне. Калі мы беглі ўніз па лесвіцы кабіны, мы ўбачылі, як Кэмпбэл перазараджае свой пісталет. Яго вусны сцягнуліся ў ваяўнічую ўсмешку. Ён жэстам папрасіў нас адысці ўбок і зноў нацэліўся на хрыбет, балансуючы адным каленам на лесвіцы. Яшчэ адно цела павалілася ўніз, на гэты раз у ваду.
  «Вось і ўсё», — сказаў Кэмпбэл, і раптам я заўважыў, што ён выглядаў змучаным. Клэр стаяла ў калідоры, упэўнена трымаючы ў руцэ пісталет. Страх у яе вачах знік, калі яна ўбачыла нас. Праходзячы міма, я на імгненне абняў яе. Мужчыны сабраліся ў калідоры. Зброя хутка пераходзіла з рук у рукі. Нік падняў свой моцны кулак. «Мне не трэба лайка», — сказаў ён, паказваючы вялікі трубны ключ.
  Над нашымі галовамі яшчэ стралялі, але хутка сціхла. Крыху пазней Нік і Тафі паведамілі, што на «Эсмеральдзе» няма варожых элементаў, прынамсі, пад палубай. Акрамя майго брата.
  Пасля кароткай кансультацыі з Кэмпбэлам Джым і Джордзі пайшлі даследаваць пярэднюю лесвіцу. Нейкім чынам Джордзі ўдалося ўгаварыць канадца застацца ў каюце з Маркам, Полай і Клэр. Я не пытаўся, тактоўна ён гэта зрабіў ці з пагрозамі, але ў любым выпадку - я адчуў вялікую палёгку.
  «Яны адышлі — усе на «Сірэне».
  Джордзі вярнуўся з расказам відавочцы. «Я не бачыў Рамірэса, але Хэдлі ўсюды адначасова, лаецца на ўсіх. Ён робіць немалы суп. Дарэчы, мы ўсё яшчэ затрымаліся».
  — А Сакаліны востраў? Я спытаў.
  «Усё тое ж самае, але гэта зусім вар'яцтва. Хутка зазірнулі ў машыннае аддзяленне, але, дзякуй Богу, усё ў парадку. Мы павінны вызваліцца ад Сірэны , а потым кінуцца да яе. Але як?'
  Мы глядзелі то на аднаго, то на другога, адчайна спрабуючы нешта прыдумаць.
  Джордзі рэзка павярнуўся да Хантэра. «Біл, як ты вярнуўся на борт? А дзе Рэкс? Ён у парадку? Біл яшчэ не ведаў пра Дэні, але я ўжо бачыў, як ён зірнуў на нашу групу, і яго вочы былі змрочнымі. Яму спатрэбілася хвіліна, каб адказаць.
  «Мне шкада, капітан, Рэкс памёр. Мы бачылі, як некаторыя хлопцы з «Сірэны» ўскочылі ў лодку. Яны трымалі нашых хлопцаў пад прыцэлам і кідалі ім вяроўку, каб зматаць. Яны не бачылі нас, таму Рэкс і Джым апусціліся праз борт лодкі. Джым падняўся на борт па вяровачнай лесвіцы, але... Рэкс быў якраз паміж намі, і калі "Эсмеральда" пачала слізгаць... ён страціў раўнавагу. Божа, Джордзі, я...
  «Вы зрабілі ўсё, што маглі. Я яшчэ адну рэч скажу Рамірэсу, - раздражнёна сказаў Джордзі. Я пакінуў іх і зноў падняўся, каб паглядзець на Сакаліны востраў. Я адчуваў сябе прыгнечаным, мяне ванітавала ад усяго гвалту. Маторны шлюп усё яшчэ калыхаўся на канаце, але недзе глыбока ў бурлівым моры ляжала наша вяслярная лодка з адным з членаў экіпажа.
  Здавалася, адлегласць паміж намі і гэтым рыжлівым слупам дыму паменшылася. Потым мы або цягнулі якар, што было цалкам магчыма ў гэтым бурлівым моры і з вагай Сірэны на борце, або вобласць вывяржэння пашыралася - значна больш трывожная ідэя. Пары таксама было больш, чым раней. Я адчайна хацеў ведаць, што адбываецца за гэтай чырвонай заслонай туману. Насамрэч, я хацеў бы пачуць меркаванне Марка на гэты конт. Я вярнуўся да Джордзі. «Мы павінны сысці адсюль, перш чым Сакаліны востраў сапраўды прыме меры».
  Ён зірнуў на мора. «Я гатовы прызнаць, што лічу гэта жудасным, але ці сапраўды гэта так небяспечна? Ёсць так шмат караблёў, якія перажылі вывяржэнне вулкана ў моры. І Марк сказаў, што так працягвалася некалькі дзён».
  «Гэта проста прэлюдыя», - адказаў я. Зараз у мяне не было часу на ўрок падводнай вулканалогіі. «Я хацеў бы выбрацца адсюль да апошняга апафеозу».
  «О, але я таксама, не памыліцеся. Проста ў нас ёсць крыху больш калючая праблема, чым у Valkeneiland, нашых сяброў там. Я аддаў бы ўсё, каб ведаць, што задумвае Рамірэс. Біл, ты змог убачыць, ці працаваў ён з нашым корпусам? Ён пагражаў падарваць яго».
  Біл паківаў галавой. — Наколькі я мог судзіць, шкіпер.
  Маё папярэджанне аб Сакаліным востраве, здаецца, засталося незаўважаным Джордзі. Гэта было тое, з чым ён наогул не меў вопыту. Уся яго ўвага была сканцэнтравана на тым, каб вызваліць Эсмеральду, і ў гэты момант ён, безумоўна, меў рацыю.
  "Што, чорт вазьмі, нам цяпер рабіць?" Я спытаў.
  - Ну, хто б там ні быў галоўным - Рамірэс ці Хэдлі, не мае значэння - я ўпэўнены, што ён так жа хоча вызваліцца, як і мы. Яны знаходзяцца ў такой жа небяспецы, як і мы. І я не думаю, што яны могуць нас зноў адолець або адправіць у палёт, як яны пагражалі. Ведаючы Рамірэса, я думаю, што ён добры выбар».
  "Каб паспрабаваць яшчэ раз пазней?"
  «Пазней цяпер не наша праблема. Давайце спачатку вырашым гэта».
  Ён меў рацыю. Мы моўчкі чакалі, ведаючы, што ў яго галаве фармуецца план. Нарэшце ён сказаў: «Магчыма, нам варта спыніць агонь». Калі мы адправім хлопца на мачту, яны могуць не страляць, калі ведаюць, чаму ён там».
  «Якая карысць ад аднаго чалавека? Дзесяць чалавек там доўга стаялі і нічога не маглі дамагчыся».
  "Я ўжо прыняў гэта да ўвагі", - адказаў Джордзі, адпраўляючы аднаго з астатніх за Джымам. - У цябе ёсць пластыкавыя бомбы, Джым? — спытаў ён праз імгненне.
  Джым паківаў галавой. «Не, у мяне было толькі тое, што я выкарыстаў, каб узарваць іх рухавік».
  Джордзі паказаў на мачты. «Вы бачыце гэты хрыбет - дзе ён мацуецца да збруі? Няўжо ты не мог так вырвацца, калі павесіць ручную гранату з абодвух бакоў перакладзіны?»
  Я запытальна паглядзеў на яго, але Джым ужо быў паглыблены ў тэхнічныя дэталі. — Трохі кіль-кіль, шкіпер. Гранаты насамрэч для гэтага не прызначаны». Ён нерашуча зірнуў на перакладзіну. — Гэта сталёвыя трубы.
  "Вядома", сказаў Джордзі. «Калі б гэта было дрэва, яны б яго даўно спілавалі. Пасткі таксама сталёвыя».
  - Не ведаю, - шчыра сказаў Джым.
  "Але гэта робіць перакладзіну слабейшай, так?" Джордзі настойваў.
  «Лепш не становіцца, калі гэта тое, што вы маеце на ўвазе».
  «Чорт вазьмі, не хадзі вакол куста. Выкажам здагадку, што я ўключу машыну і націсну на перакладзіну пасля таго, як гэтыя ручныя гранаты выбухнуць, як вы думаеце, мы зможам яе вызваліць?»
  - Гэта магчыма, - задуменна адказаў Джым. «Але правільна прымацаваць гэтыя ручныя гранаты будзе даволі складана».
  Джордзі моцна схапіў яго.
  «Хочаш паспрабаваць? Бо вы наш спецыяліст».
  Джым усміхнуўся. "Я зраблю ўсё магчымае - калі яны не заб'юць мяне раней".
  - Добра, - цвёрда сказаў Джордзі. «Мы паклапоцімся пра гэта. Проста пераканайцеся, што ў вас ёсць тое, што вам трэба, і я дастану ручныя гранаты. Я ведаў, што яны зноў спатрэбяцца. Майк, у цябе лепшы чат на борце. Проста паспрабуйце дамовіцца аб перамір'і з гэтай кучкай піратаў».
  Мне было цікава, ці зразумеў Рамірэс, што, адпусціўшы нас зараз, ён больш ніколі нас не зловіць. Мы заўсёды будзем пагражаць яго свабодзе, і мне здавалася, што ён на такое пагодзіцца. Было занадта шмат нявызначаных фактараў. А потым быў Сакаліны востраў - яшчэ адна небяспека, і вялікая, парылая і адрыгаючы чорны дым на гарызонце. Мы былі надзвычай уразлівыя, недастаткова аснашчаныя, укамплектаваныя і, вядома, не ў стане дыктаваць закон. Аднак потым я падумаў пра Клэр і пра тое, наколькі важнай яна стала для мяне. Што б ні здарылася, я хацеў, каб яна ўсё гэта перажыла. Я падпоўз да рулявой рубкі, асцярожна трымаючыся ніжэй вокнаў, і ўключыў мегафон.
  «Гой, Сірэна!» — закрычаў я. «Агой, Рамірэс, ты мяне чуеш?»
  Нехта страляў па рулявой рубцы. Я пачуў, як разбілася шкло, і адчуў, як некалькі аскепкаў упалі мне на спіну. Пачуліся нейкія крыкі, потым стала ціха. Адзіны гук даносіўся ад двух караблёў, якія са скрыпам і стогнам ляжалі адзін каля аднаго, і ад шыпячага вулкана ззаду нас.
  «Сірэна! Рамірэс! Я хачу пагаварыць з вамі.'
  Мае косткі пальцаў вакол ручкі мегафона былі белыя, як прасціна. Нарэшце цішыню парушыў грубы голас. «Ну?»
  — Гэта ты, Рамірэс?
  'Так. Чаго ты хочаш?'
  «Вулкан. Ён мог успыхнуць у любы момант. Ён нават пачаў ужо, чорт вазьмі».
  'Я ведаю, што.' Ён быў напалоханы, і я ледзь не ўсміхнуўся з палёгкай. Ён бы супрацоўнічаў.
  «У нас ёсць ідэя».
  «Што тады?»
  — Мы пашлем чалавека на фок-мачту. Мы можам вызваліць гэтую падонку».
  У яго голасе сціхлі падазрэнні. «Як?»
  Я не збіраўся яму гэтага казаць. «У нас тут эксперт», — крыкнуў я. «Мы хочам вашай гарантыі, што ў яго не страляюць».
  Гэтым разам панавала яшчэ даўжэйшая цішыня. Хтосьці пастукаў мяне па плячы і сунуў у рукі запіску. Гэта прыйшло ад Джордзі. «Разрэжце анкерны кабель, бясшумна. Поспехаў.'
  Цішыню зноў парушыў Рамірэс. «Добра, Эсмераль... так, мы не страляем».
  Я закрычаў: «Рамірэс, калі ў нашага чалавека страляюць, ты памрэш праз гадзіну». Кожны чалавек тут на борце будзе рады выкарыстоўваць вас у якасці практыкавання па стральбе».
  «Я так баюся!» Я сапраўды чуў, як ён смяяўся? «Праз пяць хвілін вы можаце паслаць свайго чалавека на мачту. Я разбяруся з гэтым».
  Я выпаўз з рулявой рубкі да Джордзі, з якім быў Кэмпбэл.
  - Мы чулі, - сказала Джордзі. 'Што думаеш?'
  «Я веру, што ён будзе маўчаць», — адказаў я. «Ён у той жа блытаніне, што і мы, і ён гэта вельмі добра ведае. І ён таксама зразумее, што мы больш дасведчаныя, чым тая ягоная група лахманаў».
  «Табе не трэба туды падымацца», - адрэзаў Кэмпбэл. Ён зноў вярнуўся да сябе ранейшага. "Джым - сапраўдны гліняны голуб, калі ён сядзіць там".
  "Ён павінен ведаць сам", - сказаў Джордзі. «У мяне ёсць некалькі хлопцаў на баку, гатовых кінуць якар. Прымяркоўваюць , каб супала з тым, што там” . Ён кіўнуў у бок Сакалінага вострава.
  «Вось што робіць гэта такім тэрміновым. — Я не ўпэўнены, — сказаў я. Джым далучыўся да нас і моўчкі выслухаў тлумачэнне Джордзі. Потым ён сказаў: «Добра, цяпер я ведаю, што гэта значыць». Я паспрабую.'
  «У нас засталося тры хвіліны. Я зноў патэлефаную Рамірэсу праз хвіліну».
  Сціснуўшыся ў куце рулявой рубкі, мы лічылі хвіліны сярод страшнага шыпяння і булькатання мора. Я паглядзеў на Джордзі. — Мы ўсяго каля сарака міль ад Нукуалофы — хуткая лодка можа дабрацца да нас за некалькі гадзін. Гэта можа даць нам пэўную абарону. Якія шанцы адправіць радыёпаведамленне?'
  Голас Джордзі гучаў горка. — Радыё ўключылася першым. Шорты спрабуе нешта сабраць з абломкаў, але ён думае, што гэта зойме некаторы час».
  У мяне яшчэ была адна слабая надзея, а менавіта магчымасць таго, што нехта падыдзе да таго слупа чорнага дыму. Аднак мы занадта добра ведалі, як мала караблёў у гэтым раёне, не кажучы ўжо пра хуткія караблі. Акрамя таго, любы разумны капітан кіне адзін позірк на востраў і сыдзе прэч. Не, усе мае думкі зайшлі ў тупік. Я папоўз назад у рулявую рубку і схапіў мегафон.
  — Рамірэс!
  «Я чую цябе».
  «Наш чалавек зараз ідзе наверх. Ён нясе скрыню з інструментамі. Не страляйце!»
  «Мы не страляем», — адказаў ён. — Я папярэджваў сваіх людзей.
  Праз акно я назіраў, як Джым ішоў да фок-мачты з палатнянай сумкай на плячы. Не раздумваючы, ён узлез на мачту. Амаль усе нашы хлопцы назіралі з розных пазіцый, некаторыя з іх са зброяй напагатове. Джым дацягнуўся да перакладзіны, спыніўся, выцягнуў сумку і палез у яе. Спачатку яму прыйшлося прабіцца праз клубок незамацаваных рыштунку. На борце «Сірэны» ніхто не з'явіўся ; як і мы, яны хаваліся. Караблі раптам пачалі дрыжаць, бо на нас абрынуўся вір. Я падрыхтаваўся і хістаўся разам з рухам, мармычучы малітву, каб Джым меў за што ўчапіцца і не выпусціў свае гранаты. Раптам я пачуў жудасны шум з рулявой рубкі Сірэны . Праз імгненне Хэдлі выбегла на палубу ва ўсіх на вачах. Ён рагатаў, а ў руцэ ў яго быў аўтамат. Хутка прыцэліўшыся, ён зрабіў залп па фок-мачце. Бездапаможна размахваючы рукамі і нагамі, Джым сарваўся з перакладзіны і з глухім стукам стукнуўся аб палубу. Калі б кулі не забілі яго, то той страшны ўдар, безумоўна, забіў бы. З «Эсмеральды» данёсся лямант жаху , а за ім — лютая страляніна. Хэдлі, усё яшчэ смяючыся, адышоў у цень і рассыпаў свой часопіс налева і направа па нашай палубе. Аскепкі паляцелі з дрэва пад ногі маньяка, але ён, здавалася, адскочыў ад куль і па-за дасяжнасцю нашых стрэльбаў. j Залп Хэдлі таксама разбіў тое, што засталося ад вокнаў рулявой рубкі. Як страла з лука, я кінуўся ў бок Джордзі і Кэмпбэла. Джордзі анямеў ад гневу і бяссільнага гора. Кэмпбэл мог толькі буркнуць. «Які пракляты маньяк».
  "Ён забойца пажадлівасці", - сказаў Джордзі напружаным голасам.
  «Я прымусю яго заплаціць за гэта».
  Стральба нашага экіпажа заціхла. Я бачыў іхнія здзіўленыя позіркі. Двое мужчын выбеглі з хованкі, каб забраць цела Джыма ўнутр. Іх не абстралялі. Павольнымі крокамі я пайшоў за астатнімі ўніз, каб абмеркаваць. Клэр чакала нас у калідоры з бледным і скрыўленым ад жаху тварам. Без слоў яна ўпала мне ў рукі. Я моцна трымаў яе, і на некалькі імгненняў мая любоў да яе здавалася адзінай рэальнасцю вакол нас.
  «Майк! Бацька! Што, чорт вазьмі, там здарылася?
  - Джыма застрэлілі, - коратка сказаў Кэмпбэл.
  «У іх там псіхапат», — дадаў я. 'Хэдлі; ён зусім звар'яцеў».
  - Я заб'ю яго, - прарыкнуў Джордзі.
  «Джордзі, супакойся! Гэта не вайна, і вы не нейкі крыважэрны генерал, якому ўсё роўна, колькі салдат ахвяруюць дзеля справы. Мы ўжо страцілі Дэні і Джыма - і Рэкса - і некаторыя з нас пацярпелі. У нас няма шанцаў, калі мы пераскочым Сірэну . Нас бы адразу расстралялі».
  «Так, чорт вазьмі, але іншага выйсця я не бачу», — сказаў ён, відавочна імкнучыся ў атаку. З боку экіпажа пачуўся ўхвальны рохкат. Я не мог не пагадзіцца з імі, але ў той жа час ведаў, што павінен іх спыніць.
  'А цяпер слухайце. Хэдлі шалее. Хто ведае, чым ён яшчэ займаецца. Б'юся аб заклад, што тыя іспанцы на борце баяцца яго нават больш, чым мы. Я думаю, што Рамірэс яго нейтралізуе ў яго ўласных інтарэсах».
  Твар Джордзі быў застылы ад нянавісці, і я ведаў, што ён не будзе мяне слухаць. Затым Кэмпбэл сказаў: «Памятайце, што мы цяпер плаваем. Цяпер вы знялі якар».
  Адным махам Джордзі вярнуўся ў сябе. Ён нахмурыўся, і гэта быў значна больш здаровы выгляд, чым тая маска ледзяной нянавісці. «Чорт вазьмі, так! Мы адразу падплывем да яго. Мы павінны цалкам зняць фок-мачту з падставы, зняць рыштунак, выкінуць усё за борт. Гэта таксама будзе турбаваць Сірэну , калі яны захочуць пайсці за намі. Тафі, Нік... - Ён аддаваў загады голасам, які напаўняўся новай энергіяй.
  Хлопцы сабраліся, схапілі зброю і чакалі загаду Джордзі далучыцца да бойкі. Замест гэтага ён загадаў вызваліць Эсмеральду , і ў яго голасе яны пазналі сілу яго празорлівасці. Забойчы дух пачаў згасаць з іх.
  Я паглядзеў на Клэр на імгненне. 'Ты ў парадку?' — ціха спытаў я. Гэта быў першы раз у гэтым кашмары, што мы змаглі пагаварыць адзін з адным на імгненне.
  — Папраўляецца, мілая.
  Аднак нават цяпер часу на гэты мімалётны момант кантакту амаль не заставалася. «Дзе Пола і Марк?» — спытаўся я ў яе. Яна кіўнула ў бок кабіны. «Яшчэ там. Ён не занадта сур'ёзна паранены. Ён сядзеў у крэсле, калі я апошні раз прыходзіў паглядзець. Я не думаю, што ён усё роўна будзе нас турбаваць, Майк. Я ніколі не бачыў яго такім палахлівым».
  «Валкенейленд хутка ўступіць у гульню. Я бачыў усе прыкметы гэтага. Я хачу, каб вы прывялі іх абодвух на палубу, гэта бяспечней, чым яны застаюцца ўнізе. І заставайся са сваім бацькам, Клэр. Трымайце іх усіх разам». Я пацалаваў яе. Нічога не кажучы, яна зайшла ў кабіну.
  Джордзі і яго людзі ўжо былі на палубе, і я далучыўся да іх. На борце «Сірэны» была велізарная група людзей, якія атакавалі ніжнюю частку фок-мачты рознымі прыладамі. Падобная карціна назіралася і з нашага боку. Стральбы не было; Хэдлі не было і следу. Калі б пашанцавала, яны б ужо самі з ім расправіліся. На імгненне я зірнуў на нашу маторную лодку, якая ўсё яшчэ была прымацаваная да кармы і шалёна качалася ўверх і ўніз, на раскіданыя абломкі, на цела Джыма, якое асцярожна неслі да бака. Я пайшоў наперад, каб таксама закасаць рукавы.
  Потым выбухнуў Сакаліны востраў.
  З вялізным грукатам тоны вады выбухнулі ў перагрэтую пару. Яркае мігатлівае ззянне ззяла на нас, і сонечнае святло згасла за высокім слупам пары. Першая хваля абрынулася на нас менш чым праз пятнаццаць секунд. Я ўсё яшчэ адчайна спрабаваў знайсці за што ўчапіцца, калі ўбачыў яго на Эсмераль бачыў штормы , чорныя на фоне палаючай печы Сакалінага вострава. Гэта была жахлівая хваля вышынёй з мачту, пакрытая брудна-шэрай пенай, якая рухалася з хуткасцю хуткага цягніка. Я апусціўся на адкрытую палубу, прыціснуўшыся да дрэва як мага больш пласка. Хваля ўрэзалася ў борт Эсмеральды , падняўшы яе ў неба і разбіўшыся аб Сірэну . Я пачуў страшны стук дрэва аб дрэва і на імгненне спалохаўся, што караблі перамолваюць адзін аб аднаго. Гарачая вада абліла палубу, і я зморшчыўся, калі яна ўкусіла рану на баку.
  Потым хваля была над намі. Караблі нырнулі ў даліну, са скрыпам і стогнам аж да самай маленькай рамы. Далей пайшлі яшчэ чатыры хвалі, але ні адна не была такой высокай, як першая. Я ўсхапіўся на ногі і толькі тады па-сапраўднаму адчуў дзіўны звілісты рух карабля ў вадзе.
  Хвалі здзейснілі тое, чаго не атрымалася ў нас. « Сірэна » плыла па вадзе ў метрах дваццаці ад нас. « Эсмеральда » зноў апынулася свабоднай, але прыйшлося заплаціць за гэта фок-мачтай, якая была цалкам вырвана з коранем. Аднак кожны раз, калі «Эсмеральда» кацілася, адбывалася вялізная аварыя, якая разбівала карабель да самага сэрца. Напаўспатыкаючыся, я падбег да парэнчаў і зазірнуў у ваду. Там вісела наша фок-мачта, усё яшчэ з клубком вяровак і кабеляў, пераплеценых з мачтай « Сірэны». Пакуль я глядзеў, мачта, паднятая хваляй, ударыла аб наш корпус, як таран, які ад сілы хістаўся ад носа да кармы. Так доўга працягвацца не магло. Я спатыкнуўся аб цела ў шпігаце. Гэта быў Нік, у якога на лбе была непрыемная крывацечная рана. Калі я перавярнуў яго на спіну, да майго палягчэння ён застагнаў і асцярожна расплюшчыў вочы. Напэўна, ён меў целасклад вала, бо, нягледзячы на значную траўму, адразу ўстаў на ногі.
  «Ідзі, паглядзі, як справы ў іншых!» - крыкнуў я, і Нік кіўнуў. Мы развярнуліся, а потым спыніліся, зачараваныя відам Сакалінага вострава.
  Ён стаў востравам! Востраў цьмяна-чырвонай зямлі, працяты вогненна-залатымі палосамі, які акружае сапраўдную пякельную яму з вялізным кратэрам, які вывяргае распаленыя вуглі і струмені лавы. Сакаліны востраў зноў стаў востравам. Мора адважна супраціўлялася, але суша была мацней. Нішто не магло спыніць гэты палаючы струмень з гэтай гіганцкай распаленай пашчы, як ні старалася мора, мільёны літраў вады, якія ціснулі на агонь. У выніку атрымалася пекла шуму. Раздалося амаль нясцерпнае, аглушальнае шыпенне, нібы ўсе машыны свету адначасова выпусцілі пару, падмацаванае грукатлівым басам з глыбіні зямлі.
  З кратэра, напалову схаванага за чырвоным туманам, узрываліся велізарныя слупы агню. Вада адступіла, бурлячы і кіпячы, ад пякучага цяпла новага Fonua Fo'oe. Мы пачулі грукат прыбою, але прыбой, якога мы ніколі раней не бачылі. Магутныя слупы вулканічнага попелу, увесь спрэсаваны матэрыял, які Сакаліны востраў мог вырваць са сваёй гіганцкай пашчы, кіпелі і палалі ў паветра, выліваючы велізарную колькасць попелу, магмы і камянёў на мора. Слабае воблака здробненай пемзы вісела над усім, засланяючы сонца.
  Эсмеральда » плыла гэтак жа бездапаможна, як і «Сірэна». Чорныя постаці бегалі ўзад і ўперад па абедзвюх палубах, выяўляючыся на фоне чырвонага святлення Сакалінага вострава. Я адчуў велізарную палёгку, таму што на імгненне мне падалося, што мы з Нікам былі адзінымі жывымі істотамі на зямлі. Я моўчкі спадзяваўся, што Клэр не пацярпела.
  Вочы Ніка былі шклянымі, не ад страху, а ад непераадольных уражанняў, якія апрацоўвалі яго пачуцці. Ён быў мацнейшы і лепш падрыхтаваны да небяспекі, чым я, але я меў перавагу над ім у адным плане. Я ведаў, што адбываецца там, на тым востраве, і гэтыя веды аслабілі мой страх. Я груба патрос Ніка за плечы, пакуль ён не апрытомнеў. Ён зрабіў некалькі глыбокіх удыхаў і пайшоў па палубе наперадзе мяне.
  Адна з лодак «Сірэны » звісала з шлюпбалкі. Мяркуючы па ўсім, некаторыя члены экіпажа спрабавалі ўцячы, але з тымі велізарнымі прыліўнымі хвалямі ў іх не было шанцаў. Адзін з кабеляў лопнуў. Напэўна, усе жыхары апынуліся ў кіпучай вадзе.
  Калі мы паўзлі, мы са здзіўленнем заўважылі, што пайшоў снег. Шматкі пырхалі з неба, як пёры, пакрываючы ўсё і ўсіх. Я адкінуў адну з пляча, яна была попелам. Паветра пачало рабіцца атрутным дымам, узмоцненым смуродам серы і зусім невыносным пахам сернага кіслароду. Я глядзеў на мора, якое бурліла, як гразевая лужына. Густыя масляністыя бурбалкі бурлілі і лопаліся, дадаючы небяспечнага дыму да смугі пары. Млосна ад страху, я зразумеў, што мы не набліжаемся да крыніцы вывяржэння, а што яно распаўсюджваецца пад вадой і ідзе да нас.
  III
  З аглушальным грукатам вырваўся другі кратэр на Сакаліным востраве, усяго ў некалькіх сотнях метраў ад абодвух караблёў. На гэты раз хвалі былі не такія высокія, як у першы раз; мабыць, гэта было меншае вывяржэнне. Мы трымаліся пад першай хваляй гарачай пары, а потым вярнуліся на ногі, цяжка дыхаючы ў душным паветры. Нік трымаў адну руку на грудзях, а мая грудная клетка крычала ад болю, але, прынамсі, мы выжылі. Людзі цяпер таксама падымаліся на ногі на нашай перадавой палубе; Я пазнаў яго масіўны корпус, а крыху пазней Джордзі.
  Сірэну » падкідвала і падкідвала ў бурлівым моры. Затым карабель пачаў круціцца, як здарылася з намі, калі мы толькі прыбылі на Сакаліны востраў. Аднак вір, які захапіў карабель, пайшоў далей, і пасля некалькіх кругоў карабель зноў спыніўся, усё яшчэ цягнучы за сабой абломкі нашай мачты.
  Менш чым за тры метры па правы борт з мора раптам узняўся слуп вады; кроплі цёплай пясчанай вады падалі мне на галаву. Яшчэ адзін шлейф узняўся ўверх і яшчэ адзін; выглядала, што па нас страляюць.
  Усё раз'юшанае мора мела такі выгляд, нібы ліў моцны дождж. Гэта быў сапраўдны град, які ішоў з другога кратэра Сакалінага вострава, які вертыкальна выкідваў сотні камянёў у паветра і прызямляўся па абодва бакі караблёў. Вакол нас дымілася, парыла і шыпела. Але мішэнню развязанага вулкана было не толькі мора. Раптам у сярэдзіне судна пачуўся моцны трэск. Аскепкі ляцелі ў паветра, змешваючыся з градам попелу і палаючай магмы. Мы падпоўзлі да пляцоўкі і ўбачылі ззяючую дзірку ў даху камбуза і вялізны вугольчык, які прагрызае драўляную частку ўнізе. Сям-там дробнае полымя ўжо пачынала лізаць дошкі.
  «Чорт вазьмі, тут таксама пажар!» – усклікнуў Нік. «Што нам з гэтым рабіць?»
  Адказ прыйшоў хутка і вельмі драматычна. З грымотным шумам новая хваля накрыла нас. Цудам мы выбраліся цэлымі, толькі выявіўшы, што пажар, які пачаўся, быў патушаны, хоць і за кошт затопленай галеры. Нарэшце нам удалося дабрацца да некаторых з астатніх, поўзаючы і чапляючыся за што-небудзь, што ледзь-ледзь затрымалася, у кожнага была свая доля ран і сінякоў, але прынамсі мы ўсё яшчэ былі там. Хаця Джордзі я больш не бачыў. Я схапіў кагосьці за руку.
  «Джордзі, ён таксама павінен быў быць тут. Дзе ён?'
  "Ён спрабуе зноў запусціць рухавік!" Тафі зароў мне на вуха.
  Праз секунду я адчуў устойлівую дрыготку пад нагамі, калі наша машына ажыла. Маё сэрца пачало шалёна біцца ад надзеі.
  Вакол нас ліў цёплы дождж з кандэнсаванай пары ўперамешку са слізкім, падступным попелам. Едкі пах усё яшчэ трымаўся ў маіх ноздрах, а жудаснае скуголенне драўляных вырабаў разам са свістам і грукатам новага Сакалінага вострава пагражала нашым барабанным перапонкам. На нас абрынуўся свежы град вулканічнага матэрыялу. Тры-чатыры даволі вялікія палаючыя камяні грымнулі на палубу «Сірэны » і некалькі — на нашу таксама. « Сірэна » зноў была амаль побач; мужчыны тоўпіліся каля парэнчаў. Некаторыя скакалі ў самую ваду або ў адчайным палёце на нашу палубу.
  — Дастаньце вяроўкі! — крыкнуў Лан. Я пабег за ім да нашых парэнчаў, пакуль яны з Нікам выкідвалі вяроўкі за борт. Чалавек, які барахтаўся ў вадзе, зачапіўся за вольны канец і быў падняты на борт Лэнам і Кароцікам. Нік выкінуў за борт яшчэ адну вяроўку. « Эсмеральду » падняла чарговая хваля, і яго ногі паслізнуліся па слізкай палубе. Ён паваліўся галавой у ваду, у вузкую пратоку паміж двума караблямі. І я кінуўся за ім.
  Вада была цёплая. прабіты яшчэ больш гарачымі плынямі і брудны ад пяску і плывучага смецця. У цені двух высокіх карпусоў было цёмна-чорна. Я знайшоў Ніка выпадкова. Яму было розуму легчы на спіну, таптаць ваду, але калі я да яго дайшоў, ён, відаць, страціў прытомнасць, бо павярнуўся тварам уніз. Камяні падалі ў ваду злева і справа вакол нас, шыпячы, спускаючыся ўніз. Потым я адчуў , як на мяне ўпала гронка Эсмеральды . Нехта завязаў у ім пятлю, і мне нейкім чынам удалося зацягнуць туды Ніка. Я махнуў рукой і прыціснуўся змрочным выглядам; крыху пазней нас плаўна паднялі на борт.
  Я ўпаў на палубу, плюючы і ванітуючы агідна цёплай марской вадой. Некалькі рук паднялі мяне на ногі, і адна з іх была Клэр.
  «Майк! Майк, ты ў парадку?
  Яна дрыжала гэтак жа, як і я. Трымаць яе моцна было неабходнасцю, і, па меншай меры, гэта крыху змякчыла мой уласны страх.
  'Я ў парадку. А Нік? Я ўсё яшчэ дыхаў і пырскаў. Але мне таксама было прыемна бачыць, што наш рухавік усё яшчэ працуе і што Джордзі спакойна, але няўхільна аддаляе нас ад Сірэны.
  Клэр прыціснула мяне так моцна, што я злёгку застагнаў.
  — Майк, ты паранены?
  «Не, нічога дрэннага. Але супакойся з гэтымі тваімі абдымкамі».
  Кэмпбэл, кульгаючы, падышоў да нас з пачарнелым тварам, абпаленай і прамоклай вопраткай. Мы з ім паглядзелі адзін на аднаго над галавой Клэр, і яго твар расплыўся ва ўсмешцы.
  "Як Пола?" — спытаў я яго. — А Марк?
  «Абодва ў парадку. Больш страт у нас няма», — змрочна сказаў ён. «Хлопчыкі паднялі двух іспанцаў на борт, а двое іншых скокнулі».
  Тафі дапамагала Ніку падняцца. За выключэннем рукі, якая, відаць, была зламаная, і раны на твары, ён выглядаў у парадку. Яшчэ раз я быў здзіўлены яго сілай. «Мы паслалі ўсіх іспанцаў і зачынілі іх у нашай турме», — сказала Тафі.
  — Цяпер яны не небяспечныя, праўда? Я сказаў.
  "Ну, гэта можа раздражняць", - адказала Тафі. 'Яны маюць...'
  Ягоныя словы сціхлі ў аглушальным грукаце. Град попелу і магмы на некаторы час спыніўся, але цяпер пачаўся зноў. Амаль прама перад намі яшчэ адзін слуп дыму і пары ўзняўся ў неба. Наш карабель моцна хіснуўся пад новым наборам ударных хваль. У выніку гэтай апошняй атакі Сірэна загарэлася ў некалькіх месцах. Па-над грукатам мы пачулі слабыя крыкі аб дапамозе. Я гатовы паспрачацца, што Джордзі Уілкінс - лепшы рулявы, які калі-небудзь сціскаў кулакі вакол руля. З вытанчаным майстэрствам і фенаменальным выкарыстаннем газу і паскарэння ён падсоўваў Эсмеральду ўсё бліжэй і бліжэй да смяротна параненай Сірэны , прыходзячы на дапамогу напалоханым пасажырам. Калі мы падышлі бліжэй, то ўбачылі, што залпы з Сакалінага вострава збілі вялікі гафель. Мужчыны ляжалі, курчыўшыся, на палубе пад абломкамі і незамацаваным рыштункам. Іншыя адчайна спрабавалі вызваліць іх, але розныя агні набліжаліся да іх, павольна праядаючы дарогу скрозь брусы палубы.
  — Глядзі, Рамірэс! Ускрыкнула Клэр.
  «Сірэны» , хістаючыся, прыйшоў чалавек . Глухі да крыкаў і просьбаў сваёй каманды, ён ішоў далей, не губляючы з вачэй «Эсмеральду» . Праз дым, які час ад часу асвятляўся чырвоным агеньчыкам, я ўбачыў, што ў яго руках стрэльба. Яго парваная вопратка была абпаленая і прасякнутая крывёй, а твар быў маскай сажы, крыві і сляпой злосці. Як смяротны павук, ён выпаўз са сваёй норы, каб распырскаць на нас апошні яд.
  Я не ведаю, ці ён страціў усякую надзею выжыць і шукаў толькі помсты, ці яго падвёў розум. Я не мог сабе ўявіць, што яго халодны інтэлект, які так адрозніваўся ад беспадстаўнага садызму Хэдлі, можа так лёгка падвесці. Аднак ад яго зыходзіла горкая рашучасць, якая была сапраўды жахлівай.
  Ён накіраваў стрэльбу па вадзе.
  Я ўпаў, цягнучы за сабой Клэр; Я паняцця не меў, на каго ён мог арыентавацца. Потым я пачуў стрэл, гучны і выразны на фонавым шуме. Амаль адразу за ім пачуўся жахлівы, скрыгатлівы грукат, мацнейшы за любы, які мы калі-небудзь чулі. Мы падняліся на ногі якраз своечасова, каб убачыць, як Валкенейленд разыграў свой апошні жудасны козыр. Гэта быў Джордзі, засяроджаны на сваім асцярожным манеўраванні, які першым заўважыў небяспеку. Я нават не ўпэўнены, што ён ведаў пра Рамірэса. Калі ён павярнуў стырно, « Эсмеральда » моцна скацілася ўбок, так што мы закруціліся паўкругам, як той першы вір. Затым ён націснуў на педаль газу, пакуль рухавік не запрацаваў на максімальнай хуткасці, адводзячы нас далёка ад бойкі.
  Ззаду нас я ўбачыў, як «Сірэна» раптам спынілася, і Рамірэс апусціўся на палубу. Карабель узляцеў высока ў паветра і ўпаў на бок, як маленькі паруснік, выкінуты прылівам на бераг. Аднак гэта быў не пляж. Гэта быў пласт распаленай лавы. Мора адхіснулася ў пякельнай кіпучай пары.
  У гэтую апошнюю долю секунды Рамірэс скаціўся ўніз па палубе, яго адзенне было пакрыта плашчам агню. Ён быў выкінуты за борт у сярэдзіну бурлівага пласта лавы і адразу знік. Сірэна паднялася на неба, згарэла , як пахавальны агонь, перш чым была схавана ад вачэй за густымі клубамі дыму і пары.
  IV
  З Сакалінага вострава працягваўся агонь. Усяго ў нас трапіла чатыры вогненныя бомбы. У знясіленага і ашаломленага экіпажа былі поўныя рукі, каб патушыць пажар шлангамі для большых і вёдрамі для астатніх, молячыся малітвамі, каб мы справіліся з палівам. Пажарныя рукавы працавалі толькі да таго часу, пакуль працаваў рухавік, і мы ведалі, што пра плаванне можна забыцца.
  Нават калі рухавік працаваў на поўнай магутнасці, «Эсмеральда» час ад часу пачынала дрэйфаваць назад у бок Сакалінага вострава, захопленая халоднай плынню, якая ўварвалася, каб папоўніць выпараную марскую ваду. Іншы раз мы траплялі ў вір, з якога Джордзі асцярожна выводзіў нас назад. Толькі прыкладна праз тры гадзіны мы былі на бяспечнай адлегласці ад Сакалінага вострава, хаатычнага фону агню, пары, дыму і лавы, які, дзякуй Богу, застаўся далёка ззаду. Джордзі час ад часу змянялі ў руля Ян і Тафі; астатнім з нас удалося патушыць пажары, выкінуць горшыя абломкі за борт і прывесці карабель больш-менш у парадак. Мы па чарзе плюхнуліся кудысьці знясіленыя. Клэр стабільна працавала, перавязваючы нашы апёкі і іншыя раны.
  Некаторыя часткі Эсмеральды перанеслі гвалт лепш, чым іншыя. Па дзіўным супадзенні маторны шлюп усё яшчэ вісеў на нашай карме; у нас не хапіла часу, каб падняць яго ў шлюпбалкі. Да майго велізарнага палягчэння, я выявіў, што мае нататкі і файлы ўсё яшчэ былі ў значнай ступені цэлымі, хаця інструменты былі амаль цалкам разбітыя ўшчэнт. Мне было лепш разабрацца з гэтым, чым разважаць пра жахі апошніх некалькіх гадзін. Аднак былі некаторыя справы, якія трэба было вырашыць, і якія - як бы я гэтага ні хацеў - нельга было адкладаць.
  Марк усё яшчэ быў на борце, і трэба было нешта знайсці. І Хэдлі таксама.
  Тафі папярэдзіла мяне непасрэдна перад выбухам Сакалінага вострава. Хэдлі быў адным з двух мужчын, якія ўскочылі на палубу разам з намі, і цяпер яго трымалі ў нашай камеры разам з астатнімі з «Сірэны» . Ад думкі, што ён сярод нас, было жудасна, але для мяне важней была праблема прысутнасці Марка.
  Ён і Пола заставаліся разам у каюце падчас усёй сустрэчы з Валкенейлендам. Цяпер я больш не мог яго пазбягаць. Знясілены, я падцягнуўся і павольна спусціўся ўніз. Пола падняла вочы, калі я ўвайшоў. Яе твар, як і ў іншых, быў бледны і заклапочаны.
  — Цяпер гэта бяспечна, Майк? — спытала яна.
  «Я так думаю. Вам абодвум сапраўды варта выйсці на палубу падыхаць паветрам. Пола, дзякуй за дапамогу».
  Яна ўдзячна ўсміхнулася. Яна ўстала разам з Маркам. Ён быў смяротна бледны пад густой барадой і злёгку кульгаў, але ў астатнім не выглядаў занадта слабым. Ён мне нічога не сказаў. Я павёў іх наверх, і яны моўчкі пайшлі следам, уражаныя разбурэннем. Марку ніхто нічога не казаў, але хлопчыкі не раз паляпвалі Полу па руцэ, праходзячы міма, або падбадзёрваючы ўсміхаліся.
  Мы спыніліся каля рулявой рубкі, або пачарнелага снарада, які застаўся ад яе. Побач, яны азірнуліся на высокае воблака дыму, якое цяпер знаходзілася ззаду.
  «Шкада, што я мог бачыць гэта», - сказаў Марк. Ён прагучаў так, быццам яму было шкада.
  «Вельмі відовішчна, але жудасна блізка», — сказаў я. «Як мага хутчэй я хачу выкласці свае ўражанні на паперы. Многае можна даведацца, калі паглядзець на яго зблізку. Вы ведаеце, што здарылася з Сірэнай ?
  - Клэр сказала нам, - сказала Пола, стрымліваючы дрыжыкі. Марка, здавалася, не вельмі ўразіў, чаго ад яго не варта было чакаць. Я мудра нічога не сказаў пра Хэдлі і іншых зняволеных.
  — Марк, — коратка сказаў я, — я хачу з табой пагаварыць.
  — Я ўжо іду, — прапанавала Пола.
  Марк трымаў яе за руку. «Заставайся са мной», - сказаў ён. Яна была адзінай, на каго ён наогул мог спадзявацца, таму і хацеў, каб яна была побач. Ён паглядзеў на мяне і сказаў з адценнем былой фанабэрыі: «Ну што ж гэта будзе?» Яшчэ адна з вашых пропаведзяў аб прыстойнасці?
  Я адчуваў сябе змрочным і стомленым і не ў настроі жартаваць.
  — Марк, дзеля бога, кідай. Я зусім не збіраюся прапаведаваць. Я таксама добра ведаю, што гэта не дапамагае. Але мы павінны нешта высветліць, перш чым прызямліцца, перш чым нас хто-небудзь убачыць».
  Нічога іншага не хацелася, як адразу легчы, на сонца, і спаць тыдзень. Я быў фізічна знясілены і ўзрушаны, але псіхалагічная нагрузка на Марка была большай. Мне сапраўды хацелася зараз абаперціся на Клэр, як ён абапіраецца на Полу, але я не хацеў уцягваць яе ў гэта. Мы глядзелі адзін на аднаго, як два ката перад бойкай. Раптам мае блытаныя думкі перапыніў здушаны крык. Гук даносіўся з бака. Тафі і некалькі іншых нырнулі ўніз па лесвіцы кабіны і прабеглі міма нас. Я хацеў пайсці за ім, але стрымаўся; Мне было лепш пакінуць такія справы прафесіяналам.
  «Я думаю, што гэта адзін з тых іспанцаў. Ён дакладна паранены, небарака, — сказаў я.
  «Што за іспанец?» Марк хацеў ведаць.
  Адзіным адказам быў гучны грукат пад намі. Хэдлі стрэліў праз абгарэлы камбуз на палубу, дзе мы стаялі. У руцэ ў яго быў вялікі кухонны нож. Я адскочыў ад яго налітага крывёю шалёнага позірку, калі ён кінуўся на мяне, як шалёны бык.
  Я ўдарыў яго нагой па калене, але з такім жа поспехам спрабаваў спыніць танк. Ён скокнуў на мяне і забіў галаву, ад чаго рана на баку загарэлася. Яго нож небяспечна вісеў ля майго горла. Калі мы абодва ўпалі, я з усёй сілы пачаў апрацоўваць яго твар пазногцямі. Ён прызямліўся на мяне ўсёй сваёй вагай, але, дзякуй Богу, яго рука з нажом апынулася паміж намі. Я нанёс яму жорсткі ўдар каратэ ў горла. Ён ахнуў; яго хватка аслабла, і я хутка ўпёрся каленам у яго промежность і адцягнуўся.
  Аднак Хэдлі хутка ачуняў і ўстаў на ногі. З дзіўнай для яго памераў хуткасцю ён зноў скокнуў на мяне, выцясняючы ўсё паветра з маіх лёгкіх. Ён сціснуў мае рукі да рэбраў, і я адчуў, як з майго цела вырываецца ўсё да апошняга. Рабро трэснула ад пякучага болю. Чорнае мора абмыла мяне. Раптам ён страціў раўнавагу. Мы разам з грукатам упалі на палубу. Нік падпоўз да Хэдлі ззаду, схапіў яго за шчыкалатку і пацягнуў уніз. Я хутка адкаціўся на бок. Хэдлі перагнуўся ўдвая, патрапіўшы ў жывот куляй з пісталета.
  Да нашага здзіўлення, ён падняўся на ногі і кінуўся на нож, які ўсё яшчэ ляжаў на палубе. Амаль фатальны момант мы стаялі паралізаваныя. З незямным крыкам гневу і болю, які бурліў з глыбіні горла, ён кінуўся на Марка. Нож ярка бліснуў у сонечным святле.
  Марк адкінуў Полу ўбок і злавіў атаку сваім целам. Нож упіўся яму ў жывот, і ён бясшумна ўпаў. Зброя ляснула па палубе. Хэдлі адступіў на два крокі назад, схапіўшыся рукамі за жывот, потым упаў на парэнчы ў ваду.
  За яго падзеннем наступіла смяротная цішыня.
  Я стаяў і дрыжаў, абхапіўшы рэбры рукамі, дыхаючы кароткімі, пакутлівымі глыткамі. Клэр і Біл Хантэры злавілі мяне. Кэмпбэл хацеў дапамагчы Поле, але яна адштурхнула яго ў бок і пабегла да Марка, які застаўся на палубе. Аднак ён быў прытомны і нават спрабаваў падняцца. Джордзі падбег, і ўсе адразу пачалі крычаць, каб сказаць яму, што здарылася. Тафі сказаў, злуючыся на сябе: «Я вінаваты, шкіпер. Я выпусціў гэтага падла. Мы пачулі крыкі хлопца, таму я падумаў, што ў турме нешта адбываецца. Я зайшоў з Білам, але той Хэдлі мінуў нас, як экспрэс.
  — Нядзіўна, што гэты нягоднік стагнаў. Хэдлі практычна вырваў руку з тулава, каб прымусіць нас адчыніць дзверы», — сказаў Біл.
  «Вар'ят, як чорт», - быў яго праніклівы каментар. Каб спыніць змрочную атмасферу, Джордзі цвёрда сказаў:
  «Ну, ён сказаў сваё слова. Ахайна і акуратна. Нас больш не будуць турбаваць тыя іншыя. Ну, хлопцы, вернемся да працы. Мы яшчэ не дома».
  Павольна яны распаўсюджваюцца. Джордзі паглядзеў на мяне і ціха спытаў: "Што ты плануеш рабіць са сваім братам, Майк?"
  Я змрочна паглядзеў на яго.
  «Паняцця не маю. Спачатку паглядзім, наколькі ён дрэнны. Я не магу проста перадаць яго паліцыі».
  «Я не думаю, што ў цябе ёсць вялікі выбар, малы».
  — Не, я таксама так думаю. Але мне гэта не падабаецца».
  Клэр, якая ўцешна абняла мяне за талію, моўчкі чакала, пакуль я прыму рашэнне. «Джордзі, мне трэба пагаварыць з ім сам-насам», — сказаў я. «Вазьмі Полу з сабой, Клэр. Дапамажыце ёй трохі. Ёй было досыць цяжка. Проста трымай астатніх крыху далей, добра?
  - Згода, - сказаў Джордзі.
  Клэр апошняй цёплай і ласкавай усміхнулася мне, а потым пайшла назад да рулявой рубкі. Марк сядзеў, абапёршыся аб парэнчы, як заўсёды з Полай побач. Я крыху пачакаў, пакуль Клэр асцярожна ўзяла яе за руку і павяла да Кэмпбэла ў салон.
  Марк працягваў панура глядзець перад сабой, калі я сеў побач.
  'Як ты?' Я спытаў.
  Ён падняў плечы. «Дрэнна», — сказаў ён, крыху задыхаючыся. Ён быў белы, як тканіна, і вочы яго былі цьмяныя.
  «Марк, дзякуй, што выратаваў Полу», — сказаў я.
  'Не варта падзякі. Гэта мая справа». Ён не хацеў чуць ад мяне пахвальных слоў. «Я казаў вам, што гэты хлопец звар'яцеў.
  «Ну, прынамсі, ён памёр. І гэта таксама тычыцца Рамірэса. Застаешся ты, Марк, і, шчыра кажучы, мяне гэта турбуе».
  Я чакаў яго звычайнага сарказму, але на гэты раз ён мяне здзівіў. «Я ведаю, Майк. Я прычыніў вам шмат клопатаў, і мне шчыра шкада. Я баюся, што не змагу пакінуць цябе аднаго, пакуль буду жыць».
  «Не я...»
  «Хоць гэта працягнецца нядоўга. Я не доктар, але ўсё роўна адчуваю гэта».
  — Марк, мы адплывем да бліжэйшага порта, і тады ты атрымаеш усю неабходную дапамогу. Можа, мы ў выніку ляжам побач». Я паспрабаваў пажартаваць з гэтага. Марк быў маўклівы і менш напышлівы, чым я калі-небудзь яго бачыў, і гэта мяне вельмі непакоіла.
  - Не гавары, Майк, - сказаў ён з некаторай ранейшай лютасцю. «У вас ужо ёсць доўгі спіс пытанняў, на якія трэба адказаць. Вядома, лягчэй не становіцца, калі вы раптам з'яўляецеся са сваім даўно згубленым, забітым забойцам брата».
  Я ведаў, што ён мае рацыю. Я прадбачыў шэраг праблем, якія ніколі не скончацца. Я адхіснуўся ад думкі здаць яго ў паліцыю, але больш нічога не мог прыдумаць. Марк дазволіў мне падумаць пра гэта на імгненне.
  Нарэшце ён сказаў: «Майк, у мяне ёсць адзін шанец, толькі адзін, палегчыць табе справу. Я ніколі ў жыцці нічога для цябе не рабіў. Вы павінны даць мне гэты адзіны шанец».
  «Божа мой, што я магу зрабіць?» — бездапаможна спытаў я. Ён злёгку падцягнуўся і галавакружна хістаўся ўзад-уперад. Потым ён сказаў: «Майк, я памру».
  «Марк, ты паняцця не маеш...»
  — А цяпер слухай. Голас яго дрыжаў. «Майк, я як мёртвы. Без мяне ў вас ёсць добры шанец выйсці з гэтага цэлым і цэлым. Ніхто не можа запярэчыць вашай версіі таго, што адбылося. Вы павінны былі адправіцца ў даследчую экспедыцыю з Рамірэсам, але потым Сакаліны востраў трапіў у бяду. Напэўна, яны ўжо заўважылі гэта. Хутка з усіх бакоў наляцяць вучоныя, прыедуць паглядзець караблі і гэтак далей. Вы ведаеце гэта таксама добра, як і я. Твае добрыя грудзі могуць лёгка сцерці любы след перастрэлкі. І тыя іспанцы на борце, верагодна, таксама не выдадуць ні гуку».
  Ён задыхаўся і быў прамок ад уласнага поту.
  «Ісус, я павінен расказаць табе гэта? Я больш не папраўляюся. Я магу зрабіць для вас адну рэч, але вы павінны дапамагчы мне».
  Ужо ведаючы адказ, я спытаў: «З чым?»
  «Дапамажы мне памерці».
  Я ведаў гэта. «Марк, я не магу гэтага зрабіць».
  – Вам таксама не трэба гэтага рабіць.
  Перад вачыма нешта бліснула. Гэта быў кухонны нож, якім Хэдлі параніла Марка; у яго быў акрываўлены кончык, але ў астатнім бліскуча чыста ззяла на сонцы. Я з цяжкасцю праглынуў камяк у горле.
  — Што... што мне для вас зрабіць?
  «Дазвольце мне пералезці ў ваду. Тады для мяне ўсё скончыцца гэтак жа хутка, як і для Хэдлі».
  Я моўчкі ўстаў і пачаў хадзіць па палубе. Ён паглядзеў проста на мяне, нічога не сказаў, даў мне час. Гэта была адзіная абсалютна бескарыслівая справа, якую ён зрабіў бы ў сваім жыцці. Але для мяне гэта быў жудасны выбар.
  Нарэшце я вярнуўся да яго.
  «Добра, Марк. Няхай Бог мне даруе, але я табе дапамагу».
  «Прыемна». Раптам ён заспяшаўся. «Глядзі, каб яны нас не ўбачылі. Яны павінны зразумець, што я сам перастараўся, пакуль цябе не было. Калі б я мог, я б зрабіў гэта, але мне патрэбна ваша дапамога».
  Нікога не было відаць. Джордзі добра выканаў сваю працу. Я не мог прыдумаць, што яшчэ сказаць. Марк выдаў сухі кашаль, і яго галава ўпала наперад. На імгненне я падумаў, што ён ужо памёр, але потым ён падняў галаву і паглядзеў мне проста ў вочы. Першы і адзіны раз у жыцці мы глядзелі адзін на аднаго без варожасці.
  Гэта доўжылася не больш за некалькі секунд. Я падняў яго на поручні, і мы абодва на імгненне глядзелі на мора, дзе насавая хваля абмывала корпус « Эсмеральды» . Я памятаю, як было ціха. Ён зачапіў адну нагу за парэнчы, і я ўтрымліваў яго, пакуль ён падняў на яе і другую нагу. Я трымаў яго так на імгненне.
  - Бывай, Майк, - сказаў ён цвёрдым голасам.
  Я адпусціў яго. Ён упаў наўздагон і знік у белай іскрыстай вадзе. Я ўсляпую павярнуўся і апусціўся на борт рулявой рубкі, абхапіўшы галаву рукамі. Праз некаторы час я зноў устаў, дрыжучы. Гэта здарылася. Я павінен быў пайсці сказаць хлопцам. Не да Полі, не, пакуль не. Я павінен быў даць час плану Марка. Я павярнуўся і хацеў сысці. Нажа ўжо не было.
  Нейкі момант я стаяў як прыгаломшаны. У галаве круціліся самыя смелыя думкі. Потым я павярнуўся да таго месца, дзе ляжаў Марк. Нажа там таксама няма, а цяпер, калі я падумаў, крыві таксама вельмі мала.
  Праз два крокі я апынуўся ля парэнчаў, мае думкі ў хаосе, які мог бы супернічаць з Валкенейландам. Маторная лодка, якая ішла за намі, знікла, трос свабодна боўтаўся за бортам. Удалечыні мне здалося, што я бачу маленькую плямку, якая танцуе на вадзе, але я не быў упэўнены; Я ўжо ні ў чым не быў упэўнены.
  Я павольна падышоў да кармы і ўцягнуў трос. Канец быў парэзаны нечым вострым як брытва. На борце шлюпа было паліва і запасны паёк, таму што ён заўсёды прызначаўся як выратавальная шлюпка, а таксама вуды, коўдры, асвятляльныя ракеты і аптэчка. Карацей кажучы, поўны пакет для выжывання.
  Я стаяў ля парэнчаў, адзін, як ён прасіў, і перадаў брату апошняе іранічнае прывітанне.
  ~~~
   OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"