У чэрвені яшчэ ёсць дзве добрыя нядзелі, але ў Нью-Ёрку ўжо жара. На тротуарах зноў расцвілі п'яніцы і лузеры ўсіх масцей, якія селяцца зімой у кутках і пад'ездах дамоў. Некаторыя прама валяюцца на капотах прыпаркаваных аўтамабіляў. Яны п'юць і раскалваюць трубку, распавядаючы аднаму добрыя рэчы, якія разумеюць толькі яны. Перад частаколам на Сядзьмой авеню дзесяцідаляравая мошэнніца абмахвалася кускам толя. Яна, напэўна, занадта патрэпана для бабінарда і, ва ўсім выпадку, дакладна не пагодзіцца размяняць пороўку з таўлеем. Я дасягнуў яго ўзроўню. Яна цягне жыццё, шырока ўлыбаецца мне і варкуе:
- Добрый вечер дорогая! Ітак, мы гуляем у вялікую гульню?
- Спасибо, я вышел.
Кажецца, яна мне не верыць, але ў якім-то сэнсе верыць. Я нават атрымаў задавальненне. Я быў у Нью-Ёрку тры дні і тры ночы, і я правёў свой час, набіваючы вочы добрым шоу і набіваючы жалудок добрай едой. Надо сказаць, што я толькі што правёў пятнаццаць месяцаў на Гебрыдскіх астравах у берагах Шатландыі, спрабуючы высветліць, чаму так шмат няшчасных выпадкаў адбылося з цэлым флотам новых сельскіх судоў. Я цалкам заслужыў некалькі дзён адпуска, прадастаўленых маім босам. Я ўжо ведаю, што заўтра канец. Меня чакае новая місія. А сёння я мару толькі аб цеплыні вечара перад тэлевізарам у знаёмым мне ірландскім бістро на вуглу Восьмой і Пяцідзесят чацвёртай. Калі я чаго-то і не хачу, так гэта дзесяцідаляравай трэскі, асабліва пры такой тэмпературы.
— Давай, — настаява яна. Слишком жарко, чтобы обсудить. Я дам вам пропуск у дзесяць тунардаў. Как дела?
- Опять таки.
Но она прямая. Яна падсоўвае мяне да паездкі ўздоўж частакола. З іншага боку, у тускле святла вулічнага асвятлення, шкілет будаванага будынка адбрасваецца на пляцоўку выгнутых тэні.
«Мы маглі б пайсці ў ваш гатэль», — прапануе яна.
— Па-першае, адкуда ты ведаеш, што я ў гатэлі, а па-першае, што ты атрымаеш за дзесяць даляраў?
- Першы? Второй? Ты выпадкова не курыца? Ради Бога ! Я павінен быў ведаць.
Шлюха разгортваецца на месцы і ідзе шукаць сваю стопку толя. Как только она надевает на него свое большое дерче, она начинает изо всех сил обмахиваться веером, чтобы высушить горшок, который она пролила, провожая меня по этим нескольким метрам битума. Я не магу не ўлыбацца. Якімі бы скучнымі яны ні былі, жыхары Нью-Ёрка — простыя людзі.
На Восьмой чертовски пробки. Паток накіроўваецца ў бок Тэатральнага квартала і з радасцю вытрымае ў Каламбус-кольца, і без таго забітым хранічнымі пробкамі, і якому гэта зусім не трэба.
Вось калі я выжу яе, на другой баку праспекта. Ее яркае чырвонае руно развеваецца вакол яе пляча. Яна высокая, стройная, каля дваццаці пяці гадоў, і ходзіць з лёгкай грацыяй. Яна аглядаецца, закідвае доўгую прядку за ўшы, але не заўважае папярэдніх яе двух парней. Яна здаецца зусім неўмяшчальнай у гэтым захудалым раёне. Цікава, што яна там можа рабіць? З другога боку, я не ўдзіўляюся, чаму астатнія двое следуюць за ёй. Мне гэта здаецца відавочным. Яна даходзіць да вугла Пятдзесят чацвёртай вуліцы. У квартале, над якой узвышаецца велізарная будаўнічая пляцоўка, зусім цёмна. Слишком плохо для телевизора и ирландской таверны, я перасекаю дарогу, пятляя паміж жоўтымі таксі .
Я ўсё яшчэ вижу девушку. Тонкая ткань яе краснага платья абцягвае бедра з кожным яе крокам. Я не з Нью-Ёрка, але я чэртоўскі добра ведаю, што такая цыпочка не павінна гуляць адну ноч па пустыннай вуліцы. Аба тыпу ўскоряюцца. Самы высокі з тандэма робіць апошнюю зацяжку тонкай карычневай сігарэты і кідае яе на дарогу.
Калі я дабіраюся да ўваходу на вуліцу, ён ужо ў сярэдзіне квартала, на паўпуці паміж Восьмой і ўглом Девятой. Яна праходзіць мімо старога, патрэсканага офіснага будынка, якое, па-відзімаму, толькі тое, што пачалі сносіць. Стекла на вокнах бросаются в глаза своим отсутствием. Перад фасадам, на тротуаре, стаяць дзве вялікія мусорныя карзіны, перапоўненыя штукатуркай, металаломам і гніючымі драўлянымі канструкцыямі. Каб прайсці, пешаходы вынуждены ўехаць у цёмны пераулок. Калі там прападае дзяўчына, двое сообщников бросаются наутек.
Я падражаю ім, бегаючы па дарозе, скрытай за лініяй прыпаркаваных аўтамабіляў і грузавікоў. Я слышу вой, а потым два кароткіх крыка. Первое душераздирающее. Следующие два оглушили и смирились: крыкі ягненка на бойне, калі ён разумее, што не можа яго разрэзаць. Я абхожу мусорныя бакі і падаю ў узкі праход. Наконец-то вижу своих веселых шутников за работой. Веселые прихожане. Тое, што меншае, знаходзіцца прыкладна на ўзроўні пупка свайго сябра, і ў абодвух бледны, амаль землісты колер асобы. Але акрамя гэтага, яны, здаецца, у цудоўнай форме. Высокі мужчына ў рваных джынсах і каўбойскіх сапогах обездвиживает девушку, любящую яе за талію. У гэты час іншы, адзеты ў вязаным касцюме, які шчэгае поўсюду, трымае яго за палец, каб паспрабаваць вырваць у яго кольца. Я раблю крок наперад і вежліва спрашу:
— Уваход толькі для членаў клуба ці я магу прыняць удзел у свяце?
Ребенок абарочваецца. Я апушчаю галаву, і яго левая рука тычыцца маёй шчакі менш чым у памеры ад мяне. Дэлаю выснову, што ён прапануе мне гуляць з імі.
Я адказваю на любоў левай рукі свайго вырабу, якая любіць яго прама пад вокам. Яго скула лопаецца. Выцянуўшы рукі, ён паварочваецца сам на сябе, слоўна ў запаволенай з'емцы. Я жду, пакуль ён не робіць поўны абарот, і калі ён вяртаецца да мяне тварам, я даю яму патрасаючы правы. Ён рушыцца за рахунак таго, што разбрасвае на тротуаре некалькі кошек.
Девушка зноў пачынае крычаць. Гляджу і выжу вялікага, які толкае яе ў бок. У него тевтонское, жорсткае, неўмолімае твар. Возмущенный маімі шчакамі, ён рыгае што-то непанятнае і кідаецца на мяне, выцягваючы рукі наперад, каб схапіць мяне за шэю.
Я прысядаю праз пяць секунд, і ён сустракае мой правы кулак. На ўзроўні кішок. Ён, павінен быць, здаровы, чым яго калега, таму што гэта яго нават не супакойвае. Уязвлены ў сваім самалюбстве, я прапаную яму атэмі ў аснове шэі. На гэты раз ён усё ж вырашае перавернуцца, і картошка, якую ён прызначыў для майго прыгожага лічыка, не трапляе ў цэль на добры двор.
Ён больш не выглядае ўзбуджаным, а зусім збітым з толку. Но он быстро реагирует. Ён прасоўвае руку ў карман і вывуджвае невялікі сіні аўтамат. Гэта не гульня. Я падымаю левую нагу і добра перавернутым татанавым ударам пасылаю салонны пісталет, вальсирующий па тротуару. Я адчуваю, што маю справу з галаўным салонам. Ён не выглядае настроеным на поражение. Аднак да яго прыйдзецца прывыкнуць. Я гавару яму:
- Не настаівай, мой вялікі. Ваша шчаслівая зорка ўжо зрабіла ўсё, што магла. Вы яе пераубедіце.
Ён не адказвае. Но мне прыйшло яго ўгаварыць, таму што ён убегает, як кролік, трымацца абеими рукамі за жыццё. Ну, у рэшце рэшт, павінна быць, яму ўсё роўна было балюча. Я адчуваю сябе крыху менш расстроенным. Я паварочваюся да дзяўчыне. Она стоит на коленях на тротуаре, сидя на каблуках. Яго большыя вочы напамінаюць мне сярэбраныя дваццацідаляравыя манеты. Я протягиваю ему руку. Яна бярэ гэта.
- Без шкоды?
- Я так не думаю.
Я дапамог ей падняцца і нахожу яе вышэй, чым я чакаў. У самым деле, яна, здаецца, не занадта пакутавала ад таго, што толькі што пакутавала.
Я дапамагу ей отряхнуть вялікі пластырь на бедре.
- Вы часта гуляеце ў адзіноце сярод ночы па гэтым раёне?
Яна не адказвае. Яна изо всех сил трет пятно, но ничего не поделаешь, оно слишком покрыто коркой. Яна адпускае гэта і глядзіць на сваё сукенка з разбітым горам выражаным тварам. Я спрабую аднавіць размову:
— Я бачыў, як яны цябе преследовали. Скажы, можа быць, мы маглі б пайсці куды-небудзь яшчэ. Я ўстаў паглядзець, як гэты парень ісцекае крывёй.
Чтобы истекать кроў, он истекает кроў. Настолько, што яму ўдаецца прыдаць яшчэ больш заброшаны від гэтага адваротнаму тротуару. Ён відавочна ў вельмі дрэнным стане. Ён нават бровью не шевельнет.
— Я збіралася домой, — нарэшце сказала дзяўчына. У мяне ёсць кватэра на перасячэнні Пятдзесят чацвёртай і Девятой авеню. Я яшчэ не знаёмы з раёнам і не ведаю вуліц, якіх пазбегнуць.
- Я буду суправаджаць вас.
- Спасибо. Я бы так хацеў уйсці адсюда.
Яна бярэ мяне за руку і моцна трымаецца там, пакуль мы не дабіраемся да яе шматкватэрнага дома. Раён, акрэшчаны Клінтаном мясцовымі палітыкамі, стаў жылым раёнам Манхэттена будучага, паколькі іншыя больш недаступныя сярэдняму кашальку.
- Я павінен падзякаваць вас, - сказала мая выдатная спадарожніца.
Мая прыродная скромнасць не дазваляе мне адказаць што-небудзь, акрамя:
"Не, калі ласка. Я толькі выпоўніў свой доўг.
— Я бачыў, што ты цудоўна сражаўся. Вы бы не былі паліцэйскім? Ваенны, можа быць?
Я качаю галавой.
- Няма. Я археолог. Пол Рэйнсфард, да вашых паслуг.
— Рыта Брэнан, — аб'яўляе яна. Усе ці археолагі ўмеюць ваяваць, як вы?
«Вы калі-небудзь праводзілі дзесяць месяцаў у адзіноце ў дэбрях Уганды?»
- Э... нет, - трохі ўдзіўлена адказвае Рыта.
«Павер мне, ты учишься драцца. Скажу вам усё, боевые искусства - это мое хоби. У маёй прафесіі ўсе, хто падтрымлівае форму, бягуць трусцой або гуляюць у сквош. Сквош — выдатнае практыкаванне, але ад яго мала пользы, калі на цябе наткнуцца два бандыта.
— Панятна, — кажа Рыта, ківая галава.
- І ты? Я сказаў. Што делаешь? Нет, подождите. Дай угадаю. Я магу бачыць вас у якасці лекара ў аддзяленні неотложной дапамогі. Ты нават не ўздрогнуў, калі я сарваў партрэт гэтага супрацьлеглага парня.
«Доктарша» заяўляе яе ўлыбнуцца.
«Я журналіст, — кажа яна мне. Я працую ў UANS, Аб'яднанай амерыканскай службе навін. Так што, вы ведаеце, я пресытил бойней і крывёй.
- Отчет ?
- Фотаздымак. Меня адкамандавалі ў офіс UANS у Лондане на два гады і толькі тыя, што адправілі ў Нью-Ёрк. Сапраўды, як толькі мяне выклікаюць на заданне, я запрыгіваю ў першы ж самалёт. Но мы амаль у цэлі.
Ускора яна ўвядзе мяне ў зусім новую башню, магчыма, у трыццаць пяць паверхаў, цэлым з цёмнага камня і танаванага шкла. У яшчэ строящейся раздевалке кансьерж паглядзеў гульню па тэлевізары, я толькі якую прапусціў.
Рыта жыве на пятнаццатым паверсе ў прыгожай трохпакаёвай кватэры з выглядам на Гудзон і Нью-Джэрсі. Окна велізарныя і з такой вышынёй ад панарамы захоплівае дух. Мебелі трохі: толькі канапа з ротанга, два адзінаковых крэсла і маленькі белы столік з пластмассы.
Рыта закрывае за сабой дзверы і ўздыхае з аблегчаннем.
- Фу! Наконец то дома. Я ведаю, што гэта не дворец, але цалкам можа быць, што гэта не робіць мяне шчаслівым!
— Скажы мне, Рыта, калі ты сустракаешся на вуліцы джэнтльмена, ты заўсёды прыводзіш яго да сябе дома?
— Калі ён выратаваў мяне жыццё, то да.
— А ў вас гэта часта бывае?
- Неа. Не чаще двух раз у тыдзень. Мы ўсё яшчэ можам даведацца пра аднаго другога лепш, містэр Рэйнсфард. Вось, калі ты прыгатуеш нам што-небудзь папіць… Загляні ў бутылкі, калі знойдзеш сваё шчасце. Я беру водку со льдом . Я астаўляю вас на мгновение. Я павінен пайсці пераадзецца.
Яна робіць невялікі піруэт і ідзе ў сваю спальню, пачынаючы шукаць за спіной молнію на сукенку. Кажецца, яна не занадта расстроена прыключэннем, якое ў нее толькі што было. Як і ўсё тое, хто гуляе па начным Нью-Ёрку, яна павінна ведаць, што рызыка такога роду існуе, і яна, здаецца, прымае ў гэтым удзел. І тады яна, павінна быць, бачыла іншыя падчас сваіх справаздач. Я гатовы напой і сажуся на канапе, каб чакаць яго.
Вельмі доўгі провад злучае вілку плінтуса з маленькім ружовым партатыўным тэлефонам на стале. Я беру трубку і набіраю нумар у Нью-Ёрку.
- Прывет! Гэта снайпер N3. Я палажыў парня на Пяцідзесят пятай вуліцы, прыкладна на паўпуці паміж Восьмой і Девятой авеню. Найдзі мне, адкуда ён узяўся, дзякуй. У цяперашні час я знаходжуся па адрасе 703 West Fifty Third Street, Apartment 15 G.
Я даю нумар Рытэ на маім кантакце і дабаўляю з лёгкай улыбкай на ліцэ:
«У прынцыпе, вы можаце звязацца са мной тут усю ноч.
ГЛАВА II
Рыта п'е як мужчына. Яна верціць мову ў рту, каб насладзіцца вадой, перш чым яе праглоціць. Яна надзела абрэзаныя джынсы і летнюю футболку з выявай бродвейскага шоу A Chorus Line . Я гляджу, як яна пацягвае, расслабіўшыся, скрывіўшы ногі на канапе, і нахожу яе яшчэ лепш, чым раней, у сваім чырвоным сукенцы.
- Не ведаю, падзякавала ці я табе, як варта, - сказала яна. У любым выпадку, дзякуй і яшчэ раз дзякуй. Вы выратавалі мою жыццё.
- Да ладно, - гавору я, паціскаючы плечы, - гэта відавочна былі ўсяго толькі мелкія ворышкі кошельков. Наверняка яны пакінулі бы вам у пакое пасля таго, як знайшлі тое, што шукалі.
Решительно, я неизлечимо скромен.
- Ну, дапусцім, ты толькі мой бумажнік выратаваў. Так што дзякуй за выратаванне майго кошелька!
- Ладно, ладно... А цяпер, калі мы сменім тэму? Ітак, раскажыце мне крыху пра сябе.
- Неа. Ты першы.
- Што сказаць? Я з'яўляюся знешнім супрацоўнікам Нью-Ёркскага музея перадысторыі ...
- Ты тут жывеш?
— Няма, у акрузе Калумбіі. У мяне ёсць кватэра ў Джорджтауне. Але ты не часта бачыш мяне там. Я праводжу большую частку свайго часу ў падарожжах.
— А што ты робіш у Нью-Ёрку ў гэтыя дні?
«Ну, я проста адпачываю. Я толькі што правёў два месяцы ў Шатландыі. Мы раскапываем палеалітычную ахотнічу деревню, адкрытую ў мінулым годзе. Я збіраўся домой, але вырашыў затрымацца на некалькі дзён у Плазе , каб добра правесці час.
«Я вось вы столкнуліся з нападам на Рыту Брэннана на вуліцы… Не занадта расстроіліся?»
«Пока ніяк.
Я беру свой стакан «Чывас Рыгал» і, дзелаю глотку, разглядаю спакойную Рыту, сапраўдную асобу, якая мне на другім канцэрне. Аб'ектыўна прыдрацца не да чаго. С другой боку. У тусклом свеце яе каштанава-рыжыя валасы і карыя вочы заваражваюць. Ее тонкія, прыгожай формы губы павінны быць восхитительными. Я не магу ўтрымаць ад хуткага павелічэння яе грудзі, якая вельмі прыемна ўспрымаецца ў такт яе дыханню. Прыдрацца ні да чаго, ні да фармату, ні да архітэктуры. Тое самае для яе доўгіх, стройных ног. Я кажу сабе, што ніколі не сустракаў такой чароўнай журналісткі. Ах да, можа быць Брэнда Стар. Эта думка застаўляе мяне смеяцца.
"Что смешного?" — спытала Рыта.
- Мысль аб тым, што я магла расстроіцца з-за сустрэчы з тобой, - адказваю я, не лгая асоба.
"Даўжу я заключыць, што я не адрываю вас ад іншай кампаніі?" — спытвае яна з возвышенным спакойствам.
- Едва. На самай справе я збіраўся пайсці паглядзець Піта Роўза па тэлевізары. Но я бы з задавальненнем і без.
— У мяне ў пакоі ёсць тэлефон, калі хочаце, — любезна мне Рыта.
Калі я захочу пайсці ў яго пакой? С велічайшай радасцю. Но точно не смотреть на Пита Роуза. Што тычыцца жанчын, то я дзве нядзелі займаўся тинтином ў Шатландыі. Гебрыды не вядомыя як гарачая кропка. І нават калі б я наткнуўся на адну, у мяне не было ні секунды, каб пасвяціць яе. Місія першая. Так, не каждое воскресенье ты працуеш у AXIS, сверхсекретной службе разведкі ЗША. Честно говоря, эта неожиданная встреча с Ритой еще доказывает, что боги со мной. І я гатовы вярнуцца на вуліцу, каб выбіць дзерма з яшчэ двух або трох маленькіх удараў, калі гэта спатрэбіцца, каб заваяваць сваю благасхільнасць.
Яна дапіла свой стакан, ідзе за іншым і карыстаецца магчымасцю, каб сесці бліжэй. Я выкарыстоўваю гэтую магчымасць, каб прадпрыняць гэта:
— Ты збіраўся расказаць мне пра сябе…
- О, мая работа... Обычный канал. Прайшло тры гады з тых пор, як я закончыў каледж і адразу паступіў у UANS.
- Какой университет ?
— Сара Лоўрэнс, а ты?
— Калумбія, поўны курс.
"У вас ёсць доктарская ступень!" Доктар Пол Рэйнсфард? Эй, гэта брызжэт адскім сокам!
— Гэта дазволіла мне знайсці працу. Я таксама з'яўляюся дацэнтам у Смитсоновском універсітэце.
— Адсюда, наверное, і кватэра ў Джорджтауне.
- У яблочко. А вы якія справаздачы рабілі?
- У цэлым нічога асабліва цікавага. Да ўсё так жа. Я быў у Сафіі, калі пачалася ірана-іракская вайна. Я прыгнуў у Багдад, каб асвятліць гэтую падзею, а потым правёў паўтора месяца на фронце. Вы, павінна быць, бачылі некаторыя з маіх фатаграфій у прэсе.
- Гэта магчыма. Я шмат чытаю.
— Калі хочаш, я пакажу іх табе. Я рад, што зрабіў іх. Скажам так, гэта мая маленькая гонар.
Рита встает и исчезает во втором спальне. Праз некалькі секунд яна выходзіць з вялікай скураной папкай і на гэты раз садзіцца так блізка, што я адчуваю яе нагу побач з маёй. Яна паказвае мне фатаграфіі іракскіх салдат, зручна пазіруючых побач са сваімі 7,62-мм буйнакалібернымі пулеметамі Гарюнова, гэтак жа, як рыбакі на радзіме пазіруюць са сваім лепшым уловам. Патом яна паказвае мне маладых арабаў, якія пагаршаюць па стройным носам сваіх знішчальнікаў МіГ-23, і толпы обезумевших мірных жыхароў, якія ратуюць ад чудовищного пажару на Абаданскім НПЗ.
- Вы цудоўны, - сказала я, калі яна закончыла. Действительно, я памятаю, як бачыў гэта ў газетах. Тот, што з рэактыўнымі самалётамі, напрыклад.
«МіГі», — кажа Рыта.
«Мігі, раз вы так кажаце… Знаеце, мая спецыяльнасць — пошук, а не вайна. Мне вельмі нравятся асобы на вашых фотаздымках. У вас бесспорны талент ўлавіць эмоцыі.
Яна кладзе папку побач з сабой і, якая ад гордасці, ерзае на канапе, трэцца аба мне.
- У мяне яшчэ шмат іншых талентаў, - прызнаецца яна мяккім голасам.
И, не спрашивая разрешения, притягивает меня к себе, прижимаясь грудью к моей груди. Ролі памяняліся, менавіта яна становіцца агрэсарам. Его руки начинают блуждать по моему телу. Усё менш і менш расстройваючыся, я яе абнімаю. Его рот ищет мой. Найці яе. Яго язык скользит между моими губами и начинает яростный поединок с моим. Я адчуваю, як яго рука скользит мне пад пояс. Я рэзка ўстаю. Задыхаючыся, яна спытвае:
- Но што ты робіш?
Не адвечая, я правожу руку паміж яе нагамі. Затым, вонзив другой ей у паясніцу, я крепко хватаю яе за ягады, паднімаю яе верхам на руку і несу ў яе пакоі.
Вокны выходзяць на захад. Маленькія белыя воблака плывуць па неба, і Боінг 727, які накіроўваецца ў Ла-Гуардыя, бесшумна кромсает іх за вокнамі спальні. Рыта ляжыць у мяне на руке, легкая маленькая ручка ляжыць на маім бедрэ. Ее пушистые волосы образуют арэол вакол галавы. Мы былі ў адным і тым жа становішчы за час, і ў мяне пачаліся сударогі. Я дзелаю ход. Яна пратэстуе.
- Прывет! В чем дело?
- Нічога такога. У мяне невялікая боль. Ты раздавіш мяне.
«Каждому сваё», — адказвае яна, смеючыся. Ты сапраўды раздаў мяне толькі што.
Яна паварочваецца ко мне, і кончик ее груди щекочет мою кожу.
— Ты нравишься мужчины старше тебя?
- Гэта ты мяне качаеш. Акрамя таго, ты ненамнога старше мяне. Скажыце, гэта праўда, што ў вас няма галстукоў?
- Настоящая вещь. Я занадта заняты, каб мець час, каб прывязацца.
«Выдатна», — ацэньвае Рыта. Ты будзеш выдатным адцом для маіх дзяцей.
- Прывет! Вам не здаецца, што вы з'едзеце крыху хутка? Мы знакомы всего двенадцать часов.
- Чатырнаццаць, - папраўляе яна, уставая і жорстка падбародка паказвае на гадзіны. Я павінен пайсці папісаць. Можашь согреть мой постель, калі ласка?
Я гляджу, як яна ўбегае, і аглядаю пакой. Накануне я не нашоў часу: занадта заняты аглядам жылля. Гэта маленькая белая пакой, вельмі простая, з нішай, дзе знаходзіцца ванная пакой. На паўнедалёка стаіць стары торшер і доўгі нізкі туалетны столік, у акне расстелен падвойны матрас, на паўнедалёка з ім стаяць скрыні для захоўвання пласцінак, у асноўным оперы і класічнай музыкі, будыльнік, яшчэ адзін тэлефон і невялікі тэлевізар.
У гэты момант звоніць тэлефон.
- Паднімі трубку, калі ласка! — крычыць Рыта з другой дзвярэй.
- Неа. Давай возьми. Няма пытання адказу ад дамы падчас сняданку.
- Мне ўсё роўна. У мяне таксама няма ніякіх сувязяў. Ну, што, адкажы!
- Неа. Гэта справа прынцыпа. Ты же видишь, я старше! Калі ты дасягнеш свайго ўзросту, у цябе з'явяцца прынцыпы.
Раздаецца гук прамывки, і зноў з'яўляецца Рыта, якая выглядае трохі сердитой. Яна падымае трубку.
— Гэта для доктара Рэйнсфарда , — сказала яна, працягваючы мне трубку.
Я беру трубку, прыслухаюся і вешаю трубку.
«Як атрымалася, што музей атрымаў мой нумар?» — запытвае Рыта.
— Учора вечарам я патэлефанаваў у свой гатэль, каб пакінуць паведамленне. Я знал, што сёння ўтром у мяне можа быць важная сустрэча.
— А ў вас ёсць?
«Да, праз час.
Яна апушчаецца на калені побач са мной і стонет.
- Пфф! яна ўздыхае. Я хацеў, каб мы зноў заняліся любоўю перад сняданкам.
Люблю задаваць пытанні, нават калі загадзя ведаю адказ.
- Так? Я дзелаю.
«Так што на сняданак не годзіцца», — сказала Рыта, укладваючы галаву мне на жыццё.
Выйду за дзверы свайго нумара ў « Плаза », я на мгновение опасаюсь, што падхапіў сур'ёзную хваробу. Што, черт возьми, со мной адбываецца? Я не адчуваю гнілога паху сігары Хоука! Но через секунду успокаиваю сябе, разумею, што ўсё ў парадку. У мяне проста ноздры яшчэ поўны дух Рыты.
Сёння аператыўны дырэктар і кіраўнік AX Дэвід Хук у свой час быў палявым агентам, як і я. З самага пачатку ён зарабіў рэпутацыю жалезнага чалавека і ніколі яе не терял. Я яго вельмі ўважаю. Мне нават цікава, не баюся ці я яго трохі. У любым выпадку ясна адно: калі ён пакінуў свой офіс у Дзюпон Серкл, у Вашынгтоне, значыць, там кіпіць што-то салёнае.
Я ўхожу ў свой нумар. Ён прыветствует меня, размахивая своей сигарой, чем-то вроде длинного измученного стебля, похожего на перекрученную лиану, которая дымит, как вулкан, и от которого воняет по меньшей мере в двадцать раз сильнее.
— Прывет, N3! Вы правялі вялікую працу ў Шатландыі.
— Дзякуй за камплімент, сэр.
— Готов поспорить, учора вечарам вы таксама добра папрацавалі.
Я гляджу на яго галаву. Невозможно понять, бекон это или свинина.
— Я не задаволены сабой, сэр, — адказваю я, не прамокнуў.
- Хто гэтая дзяўчына?
— Рыта Брэнан. Яна сказала мне, што працуе фатаграфіяй у UANS. Раньше яна працавала ў Лондане і толькі што пераехала сюда.
— Лёгка праверыць.
Лёгка, праўда. Зараз сваё заснаванне AX працуе пад адкрыццём інфармацыйнага агенцтва Amalgamated Press and Wire Services. Злішне гаварыць, што ў свеце прэсы для нас яшчэ менш сакрэтаў, чым у астатніх.
— Я абараняў яе ад двух вораў, сэр. Яна не знала, як выказаць мне сваю падзяку.
— Хм, — ворчыць Хоук. Што тычыцца таго, каго вы пакінулі на Пятдзесят пятай вуліцы, то ён уехаў, не пакінуў адрас. Кровь на тротуаре, гэта ўсё, што знайшлі нашы людзі. І яны былі на месцы праз пяць хвілін пасля твайго званка.
— Можа быць, яго забралі копы.
- Неа. Вы думаеце, мы праверылі!
— Сэр, упэўніваю вас, што ён не мог уйсці адзін.
— Подозреваю, что да, N3, — сказаў Хоук, стряхивая пепел со своей нечисти на ковер Плазы . У прынцыпе, калі выкладваеш каго-то на рахунак, ён сам не ўваходзіць. Скажы мне, ты думаеш, што гэтая дзяўчына цябе падставіла?
Я думаю на мгновение.
— Адкуда вы ведаеце, сэр? Лепшым спосабам будзе праверка. Калі высветліцца, што яна сапраўды фатаграф УАНС, сомнения адпадуць. Я бачыў некалькі яго фатаграфій у газетах, але гэта нічога не даказвае. Ну, пакуль я сапраўды нічога не магу сказаць.
— Добра, — сказаў Хоук. Скоро исправимся. Давайце перайдзем да новай місіі, я толькі якую вам даверыў. Гэта рэдкая жамчужына.
Ён нават не адлюстроўвае падобныя улыбкі. Але, вядома, боса, калі ён скажа, што ён рэдкая жамчужына, я магу чакаць, што не разочаруюсь.
ГЛАВА III
— Што ж, я слухаю вас, сэр.
«Ідзі сюда», — сказаў Хоук, падводзячы мяне да часопіснага століку, дзе ён разклаў мноства фатаграфій і гіганцкую тапаграфічную карту.
Я гляджу і абнаружваю горны раён, усеяны некалькімі разрозненымі жыллямі і падзелены надвое шырокім меандрам Амура, гэтай рэкі з вызывающим воспоминания назвай, якое выклікае ў мяне толькі памежнае супрацоўніцтва паміж Кітайскай Маньчжурыяй і Савецкім Саюзам.
«Гэта месца ўдару», — пачынае Хоўк, паказваючы пальцам на адзначаную кропку ў рэкі.
"Влияние?"
— Удар вялікага метэарыта. Ён рушыў па внегалактычнай траекторыі, якая прывяла яго ў атмасферу Зямлі і ўпала тут, на тэрыторыі Саветаў, у шасці кіламетрах ад мяжы. Ён вобразаваў значную варонку, а таксама сжег даволі добры ўчастак лесу. Вось фота рэгіёну.
Босс падсоўвае мне пробу на глянцевой паперы памерам 20 X 25, якая ўяўляе сабой тыпавую сетку фатаграфій, зробленых разведывальнымі спадарожнікамі. Пасярод лесістага холма я магу адрозніць круг, падобны на велізарную воронку ад снарада, акаймленную бахромай абугленых дрэў.
«Волна была зафіксавана сейсмографамі ў Нью-Ёрку, — працягвае Хоук. Яна была вельмі слабая. Мне растлумачылі, што метэарыты, якія ляцяць з внегалактического прасторы, складаюцца з менш шчыльнага матэрыялу, чым значна больш, што блудзяць па нашай Сонечнай сістэме. Гэта можа патлумачыць, чаму русские, здаецца, ігнаруюць гэтае яўленне. Магчыма нават, што яны гэтага не заўважылі.
— Калі можна так сказаць, сэр, мы гэта заўважылі і не ігнаруем?
- Іду, іду. Спадарожнік «Агрос-5», прызначаны для пошуку карысных іскапаных, зазначыў гэтае існаванне і праследаваў яго след праз увесь нябесны свод.
«Я не разумею, чаму спадарожнік, які шукае карысныя іскапаныя, у другі раз пачаў адсочваць метэарыт.
— Ты калі-небудзь слышал аб ліданіуме, Нік? — запытвае Хоўк.
Я шукаю момант у сваім унутраным файле і адказваю:
— Гэта цяжкі элемент, які да нядаўняга часу існаваў толькі ў тэорыі. Мы рабілі гэта на працягу двух гадоў у лабараторыі на гэтым велізарным цыклатроне, які ёсць у Бельгіі, я думаю. І гэта павінна стаяць каля мільёна даляраў за унцыю. [1] .
— Адзін мільён пяць, — папраўляе Хаўк. У любым выпадку, нікому яшчэ не ўдалося вырабіць вымяральнае колькасць яго ва ўнцыях. Выражайцеся ў полмиллиграммах, і мы будзем бліжэй да рэальнасці. Гэты матэрыял настолько редок і так дарагі ў вырабе, што мы вырашылі шукаць яго ў космасе. Вядома, што ён існуе ў ядрах некаторых метэарытаў з внегалактического прасторы. Спадарожнік «Агрос-5» быў запраграмаваны на пошук, сярод чаго, ліданіума. Яго дэтэктары літаральна пайшлі з ума, калі праляцеў гэты метэарыт. Мы думаем, што гэты камешак змяшчае каля дваццаці пяці кілаграмаў ліданіума.
Я прыкладаю большыя намаганні, каб выглядаць уражаным. Гэта хлопок, таму што я не маю ні меншага прадстаўлення аб цэннасці ліданіума.
- Вы ведаеце, што цікавіць ліданіума? — запытвае начальнік, які нічога не ўпускае.
Я гаварю яму няма, спеша дадаць, што я запрасіў. Он сыт по горло.
- Да ладно, Нік, я не прошу цябе быць непабедымым ва ўсіх. Шчыра кажучы, я таксама гэтага не даведаўся, пакуль мне не паведамілі нашы спецыялісты.
Я дзелаю глыбокі дух і спрашу, магу ці я ведаць.
— Ліданій выпівае радыеактыўнасць гэтак жа эфектыўна, як бродзяга выцірае бутылку крымінальнага хлама. Мы лічым, што пяцьсот грамаў гэтага прадукта могуць пагаршаць усю радыяцыю, выпушчаную пры буйной аварыі на ядзерным рэактары або парушанай абароне ў месцы захоўвання радыеактыўных паходаў.
Цяпер я ўражаны, нават паражаны. І гэта павінна быць відаць, таму што Хук, здаецца, п'е сываротку. Ён любіць, каб яго агенты былі глыбока пранікнуты важнасцю сваёй задачы.
— Гэты прадукт можа вырашыць вялікую колькасць праблем, — рэзюміруе ён з добрым настроем. Па-першае, гэта можа быць выдатнай абаронай для рэактараў атамаходаў.
Я выражаю сваё адобранае перакананым кіўком і дабаўляю:
«З гэтым ліданіумам ядзерная энергія можа стаць зусім чыстым крыніцай энергіі, пра які ўсе кажуць.
- В яблочко ! — восторгается Хоук. Не кажучы ўжо аб магчымых прымяненнях у выпадку атамнага канфлікту. Я не буду памяншаць значэнне гэтага ліданіума. Нам гэта трэба. Белы дом хоча гэтага, і для мяне гэтага дастаткова.
— Для мяне таксама, сэр.
— Вы застанецеся доктарам Полам Рэйнсфардам. Гэта вельмі добра пайшло ў Шатландыі, павінна спрацаваць і ў Маньчжурыі. На кітайскай баку мяжы недалёка ад месца падзення ёсць месца раскопак і…
Хоук зловеще колеблется, прежде чем отпустить:
«…і мы працуем з кітайцамі па гэтай справе.
Ён дадае, калі бачыць маё твар:
- Так, я ведаю, Нік... Вось ОРГ, якая дае сваю долю солі ў нашых аперацыях.
ORG — гэта група па працы з зарубежнымі краінамі, тэндэнцыя ўнутры Дзяржаўнага дэпартамента, згодна з якой Злучаныя Штаты павінны ісці рукой за руку з адной з двух вялікіх камуністычных дзяржаў. Двадцать лет назад они хотели, чтобы мы дружили с Советами. Нужно было по возможности сыграть русскую карту против Пекина. Зараз на абарот, надо ўлыбацца кітайцам, каб насоліць Паповым. Сярод інфармаваных агентаў AXIS ходзіць слух, што літары ORG — гэта не абрэвіятура, а памяншальнае ад Orgasme. Працягвае параўнанне, некаторыя няўдачнікі, у тым ліку і я, даходзяць да таго, што прымацоўваюць да гэтай дабрароднай групе прозвішча «Ла Бранлетт». Но наш сарказм іх не трогае. У іх ёсць адчувальныя ўшы ў Белым доме, і мы павінны мець з імі справу.
Я мысленно просматриваю несколько случаев, когда чуешь ОРГ чуть не стоила жизни нашим ребятам, и спрашиваю:
— Вам прыйдзецца прайсці праз гэта зноў, сэр?
— Не магу разрэзаць, Нік. Кітайцы ўжо ў курсе. Яны войдуць у наша прыкрыццё. Яны прыносяць нам сваю дапамогу і сваю ўпэўненасць да мяжы Любві. І, калі ў нас будзе ліданій, мы падзелімся ім з імі.
Нет комментариев. Так что не комментирую.
— Прыказы ёсць прыказы, Нік, — кажа Хоўк, як будто гэта можа мяне ўцешыць.
«Канечна, сэр.
— Раскопкі знаходзяцца ў Кумаре, — працягвае мой начальнік. Гэта прымежная вёска, населеная рыбакамі, на кітайскай баку рэкі. Нью- Ёркскі музей перадысторыі рыхтуе экспедыцыю, якую адправіць на месца. Вы будзеце гуляць з археолагам на працягу некалькіх дзён, а калі прыйдзе час, вы перасячэце мяжу з таварышам па камандзе, забераце ліданій і вернеце яго на кітайскі бок.
— Мне не патрэбны член экіпажа.
«Я ведаю, Нік, — адказвае Хоук, — но кітайцы трымаюць яго. Яны баяцца, што вы ім ліданій пад нос дунеце.
"Куда я мог пайсці?" Я дзелаю. У мяне ёсць выбар паміж кітайскай Маньчжурыяй і савецкай Сібір'ю. Я вярнуся ў Кітай, гэта дакладна. Я аддаю перавагу кітайскую шчадросць расейскай стаўкі.
Хоук улыбаецца.
— Ваш кантакт у музеі — Андрэа Рыган, — сказаў ён. Ты ведаеш яе?
- Я слышал аб гэтым.
— Яна пазнае тваю настоящую личность. З другога боку, яна адпраўляецца туда па чыста археалагічных прычынах. Яна ўваходзіць у штат музея, але вы ведаеце, што...
- ...што мы яшчэдро смазываем ім лапы. Няма, я ў курсе, сэр.
Не звяртаючы ўвагі на маё рэзкае заўвага, Хоук нанёс апошні ўдар:
— А мне казалі, што з ёй даволі цяжка жыць.
— Выдатна, — сказаў я. Русскофы, Чинки и вдобавок сварливая мышь. У мяне склалася ўражанне, што гэтая маленькая турыстычная паездка не пазбаўлена зюмінкі!
«Жизнь коротка, Ник. Вы павінны ведаць, як карыстацца добрымі часамі, якія ён прапануе нам, заключае Хаук, выпускаючы мяне ў носе ад кучаво-дожджавага воблака дыма, больш шкоднага, чым ядовитый газ.
ГЛАВА IV
- Йоркскі музей перадысторыі размешчаны ў старажытным і аб'ёмным гранітным блоку, які з пачатку стагоддзя займае 60 куткоў сядзібнай вуліцы і Заходняга Цэнтральнага парку. Азорныя тэракотавыя львы пераследуюць сваю здабычу з вяршыні карнізаў, а шэсць карынфскіх калон прачэрчваюць усю даўжыню фасада сваёй чорнай тэнью. Гэта темно и зловеще, как может быть.
Я прахожу ў дзверы і маю свой таблічны білет пад носам пана ў кепцы. (За права ўвайсці на гэтае кладбішча са мной ужо не проста заплаціць!) Ён пропускае мяне з вежлівым паклонам, і я ўваходжу ў прасторны зал. Групы пекінцаў ходзяць вакол, созерцая навінкі, нядаўна выстаўленыя на агляд публікі. Калі я гавару «навінкі», гэта, канечне, спосаб выражэння. Апошнім месцазнаходжаннем серыі копій менгіроў Карнака са шкловалакна ў натуральнай велічыні. Нягледзячы на настрой маёй сабакі, я ўсё роўна прызнаю, што яно сногсшибательное. Я хутка прабіраюся паміж герметычнымі мегалітамі і скоплениями наведвальнікаў, менш герметычных, таму што ўсе яны адкрываюць зяючы рот восхілення. Я перасекаю вялікі калідор, захожу ў іншую, паменьша, і паднімаюся на службовым ліфце. Нажимаю кнопку чацвёртага паверха, дзе размешчаны аддзел палеанталогіі пазваночных.
Там ужо няма сверкающего мрамора і безупречных вокнаў, як у грамадскай часткі. З практычнай пункту гледжання офісная частка малафункцыянальная і, на першы погляд, адкрыта нецікава. У канцы канцоў я нахожу драўляную дзверы, афарбаваную ў зялёны колер, да якой прыкалоць просты прамавугольнік з кардона. Там набрана простае слова: РЭГАНЬ. Я стучу і ўхожу.
Я адразу заўважаю, што міс доктар Рыган — вядомая кіраўнік. Я шмат раз бачыў яе дома. Яна высокая, з доўгімі пепельна-светлымі валасамі, сабранымі ў хвост. Фізічна гэта тое, што мы звычайна называем прыгожымі раслінамі. У гэтым няма недахопу ў здароўе, мадам. У яе венах павінна быць цвёрдая доля паўночных глобул. Плечы у яго адносна шырокія, бедра таксама. З другога боку ў яе тонкая талія і плоскі жыццё. Але больш за ўсё паражае яго балкон. Внушительный, вось гэта слова. Яна відавочна траціць час на тое, каб трохі спрятать яго. Вядома, калі ты вучоны, ты вынужден выказаць толькі сур'ёзныя думкі… Такая акадэмія павінна быць для яе сапраўднай прафесійнай дапамогі. Я пачынаю задаваць пытанне, не разумею ці я, чаму ў не такая рэпутацыя дрэннай дамаседы.
Яна схіляецца над вялікім пластыкавым падносам, у родзе тэх, якія ставяць на кухне для мелочей Мінет.
— Доктар Рыган?
Яна абарочваецца з улыбкай, якая тут жа ператвараецца ў сварлівую надутую грымасу.
— Я цябе дзе-то ўжо бачыла, — падазральна кажа яна.
— Картэр. Нік Картэр. Мне сказалі, што ты мяне чакаеш...
Яна садзіцца і давіць мне пяць. Ясна, што яна не лічыць карысным рабіць добрае сэрца супраць невезения. Перспектывы нашага супрацоўніцтва яе не радуюць і яна гэта відавочна паказвае. Ну, я прывык. Такую ж галаву я бачыў у Шатландыі на працягу ўсёй экспедыцыі.
— Паколькі мы збіраемся працаваць разам, паклічце мяне Андрэа, містэр Картэр. Мне не падабаецца, калі мяне называюць «доктар». Гэта ветэрынар.
"Добра, Андрэа. Што мяне тычыцца, то адныне гэта будзе Пол Рэйнсфард. Але мяне называюць проста Пол.
Яна кіруе. Я закрываю дзверы і іду да скамейкі, каб заглянуць у пластыкавую міску. Два каменных прадмета ўбудаваны на невялікіх імправізаваных падмостках з дапамогай банок і драўляных палачак.
— Крэмневыя інструменты, — сказаў я. Скрэбок і яго аснова.
«Очень хорошо», — ацэньвае доктар Рыган, або, вярней, Андрэа. Я вижу, вы ўсвоілі урокі. Готовлю слепок этой посуды. Яны праходзяць з Маньчжурскага раёна, куды мы хутка ўезжаем. Ты хочаш прадстаўляеш, што яны прадстаўляюць?
«Честно говоря, нет.
— Па сваіх характарыстыках яны выглядаюць са скрабком, выяўленым у 1936 годзе на бітумным месцы нараджэння Ла-Брэа.
- У Каліфорніі ?
- Вось і ўсё. Першыя амерыканцы выкарыстоўвалі гэтыя інструменты, каб скруціць косткі карлікавых мамонтаў і ачысціць іх ад астаткаў плота. Мы ведаем іх узрост з 1972 года; ім 23 600 гадоў. Калі выявіцца, што маньчжурскія скрабкі ідэнтычныя…
Я заканчваю замест яго:
— Гэта пацвярджае меркаванні аб паходжанні першых жыхароў Амерыкі.
Яна кіруе галавой і кажа:
«На самай справе даўно прынята чытаць, што карэнныя амерыканцы прыйшлі з Усходняй Азіі. Што невядома, так гэта дакладнае месцанаходжанне. Гэтыя крэмні ўяўляюць сабой магчымасць разгадаць загадку. Мы можам знайсці ключ, адправіўшыся на сайт Кумары.
"Что там?"
— Значны склеп. Ён уяўляе сабой месцараджэнне, якое складаецца з розных пластоў, якія паддаюцца датаванню. Але што менавіта вас ва ўсім гэтым цікавіць, доктар Рэйнсфард?
Я ісправляю:
«Пол, калі ласка.
- Незалежна ад таго.
- Што мяне цікавіць? Тапаграфія зямлі. Я таксама хачу ведаць, колькі людзей будзе там, каб заглянуць праз наша плечо.
— Садзіцеся, — прапануе мне Андрэа, паказваючы жорстка на шэры металічны стол, завалены неверагоднай масай паперы.
Я падчыняюся. Яна прызямляецца з другога боку стала і пачынае рыцца ў даволі ўнушыльнай кучынай лісця. Падобна сведчанню, што яна сапраўды спецыяліст у вобласці археалагічных раскопак, таму што праз некалькі імгненняў знойдзены вялікі канверт з пузырчатой плёнкі. Яна адкрывае яго, высыпае на блокнот і прыступае да другога этапу даследавання.
— У мяне няма фатаграфій гэтага месца, — сказала яна, — але вось даволі дакладнае апісанне, прысланае мне з Пекіна. Местность пересеченная, но невысокая. Рэльеф складаецца ў асноўным з круглых холмоў і соскаў, месцамі з невялікімі вяршынямі. Район сильно лесистый. Фактычныя раскопкі размешчаны ў даліне рэкі, удалі ад пастаяннага жылога раёна. Кочевое племя перыядычна перасякае тэрыторыю, але чалавечага паселення няма. Единственная подъездная дорога - грунтовая.
— Як гэтая дарога сюда папала? — уместна спытаў я.
«Я думаю, не будучы ўпэўненым, што гэта разведвальны маршрут, пракладзены ў 1960-х гадах з-за памежных інцыдэнтаў. Кажецца, што зусім недавольна. Раскоп знаходзіцца ў адзіннаццаці кіламетрах ад Кумары і ў трох ад мяжы. Раён цалкам адасоблены. Мне здаецца, што гэта важны элемент для вас.
- Калі ён такі ізаляваны, гавору я, як мы маглі яго знайсці?
— Як звычайна, — адказвае Андрэа. Мимо Кумары прошел кошевой соплеменник. Ён прадаў салдату амулет, які вырэзаў з косці. Вярнуўшыся ў Пекін, гэты салдат паказвае захапленне сваім тэстам, які паказваецца прафесарам археалогіі, і разумее, што ён зроблены з косткі мамонта. Вось так мы і знайшлі гэты сайт.
Аб'яўленне здаецца мне цалкам праўдападобным. працягваю свой пытанне.
— Як далёка ад дарогі знаходзіцца ўчастак?
«Несколько сотен ярдов. Дарога ідзе паралельна рэке даволі далёка.