Дивер Джеффри : другие произведения.

Маўленне на Мовах

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Кароткі агляд:
  
  Два чалавекі словы... Адзін імкнецца толькі да свеце. Іншы - да гвалту. Тейт Коллиер, некалі адзін з лепшых судовых юрыстаў краіны, спрабуе забыцца сваё мінулае. Цяпер разведзены фермер-джэнтльмен, землеўпарадчык і грамадскі абаронца ў сельскай мясцовасці Вірджыніі, ён аднаўляецца пасля некалькіх катастрафічных памылак у сферы любові і закона. Але супярэчнасці - і небяспека — падобна на тое, беспамылкова ўплываюць на Тейт. Нават калі ён з усіх сіл спрабуе перабудаваць сваё жыццё, яго альтэр-эга задумвае яго гібель. Аарон Мэтьюз, бліскучы псіхолаг, пераключыў свае таленты з лячэння пацыентаў на значна больш смяротныя мэты. Ён нацэліўся на Тейт, былую жонку Тейт, Бэці, і іх дачка Меган, якая жыве асобна, для невымоўнай помсты. Мэтьюз, бязлітасны і апантаны д'яблам, знішчыць усё, што перашкодзіць яго планам. Калі іх дачка знікае, Тейт і Бэці воссоединяются у адчайнай спробе знайсці яе і спыніць Мэтьюза, псіхапата, чый бойкі мова і талент да прымусе гэтак жа небяспечныя, як нажы і пісталеты. Паказваючы імклівую гонку на час, захапляльныя дэталі псіхалагічных маніпуляцый і бліскучыя павароты, якія з'яўляюцца візітнай карткай Дивера, Маўленне на мовах стварае атмасферу невядомасці, якая зрабіла гэтага аўтара бэстсэлерам. Гэта пазбавіць вас дару мовы.
  
  
  
  
  Маўленне на Мовах
  Джэфры Дивер
  
  
  Аўтарскае права No 1995 Джэфры Дивер
  
  
  
  
  
  У пачатку было Слова.
  
  
  
  Чалавек разыгрывае гэта. Ён - дзеянне, а не акцёр.
  
  
  
  Генры Мілер
  
  
  
  
  
  
  Я
  
  
  
  ШЕПЧУЩИЕ МЯДЗВЕДЗІ
  
  
  1
  
  
  
  Вар'ятка Меган паркуе машыну.
  
  Не хоча гэтага рабіць. Ні за што.
  
  Не вылазіць вонкі, слухае шум дажджу....
  
  Рухавік змоўк, калі яна паглядзела на сваю вопратку. Гэта быў яе звычайны нарад: джынсы JNCO. Белая футболка без рукавоў пад рабочай кашуляй з цёмнага дэніму. Вайсковыя чаравікі. Насіла гэта пастаянна. Але сёння яна адчувала сябе няёмка. Бянтэжылася. Пашкадавала, што не надзела хоць бы спадніцу. Штаны былі занадта мешковатыми. Рукавы звісалі да кончыкаў яе адпаліраваных да чарнаты пазногцяў, а шкарпэткі былі аранжавымі, як таматавы суп. Ну і якая розніца? Час хутка скончыцца.
  
  Можа быць, мужчына засяродзіўся б на яе добрых якасцях — яе плачуць блакітных вачах і светлых валасах. О, і на яе целе таксама. Ён быў мужчынам.
  
  У любым выпадку, адзенне хавала лішнія сем... ну, добра, дзесяць фунтаў, якія яна насіла пры сваім высокім складам цела.
  
  Цягне час. Вар'ятка Меган ні кропелькі не хоча тут знаходзіцца.
  
  Паціраючы рукой верхнюю губу, яна глядзела ў забрызганное дажджом акно на пышныя дрэвы і хмызнякі прыгарада. Красавік гэтага года ў паўночнай Вірджыніі быў гарачым, як ліпень, і ад асфальту падымаліся клубы туману. На тратуарах нікога — тут было пуста. Яна ніколі не заўважала, наколькі пустым быў гэты раён.
  
  Вар'ятка Меган шэпча, Проста. Скажы. Няма. І сыходзь.
  
  Але яна не магла гэтага зрабіць. Мега-клопаты.
  
  Яна зняла драўляны сімвал свету, які вісеў у яе на шыі, і кінула яго на задняе сядзенне. Меган правяла пальцамі па сваім светлым валасам, прыбіраючы іх з твару. Яе счырванелыя косткі пальцаў здаваліся вялікімі, як мячы для гольфа. Погляд на яе твар у люстэрку задняга выгляду. Яна сцерла чорную памаду, сабрала светлыя пасмы ў конскі хвост, замацавала валасы зялёнай гумкай.
  
  Добра, давай зробім гэта. Скончым з гэтым.
  
  Прабежка пад дажджом. Яна націснула на кнопку дамафона, і імгненне праз дзвярны замак загуў.
  
  Меган Макколл ўвайшла ў пакой чакання, дзе яна праводзіла кожнае суботнюю раніцу на працягу апошніх сямі тыдняў. З таго часу, як адбыўся інцыдэнт. Яна працягвала чакаць, калі гэта месца стане знаёмым. Гэтага так і не адбылося.
  
  Яна ненавідзела гэта. Сеансы былі досыць цяжкімі, але чаканне сапраўды забівала яе. доктар Хэнсон заўсёды прымушаў яе чакаць. Нават калі яна прыходзіла своечасова, нават калі перад ёй не было іншых пацыентаў, ён заўсёды пачынаў сеанс з спазненнем на пяць хвілін або каля таго. Гэта выводзіла яе з сябе, але яна ніколі нічога не казала па гэтай нагоды.
  
  Аднак сёння яна выявіла новага лекара, які стаяў у дзвярах і ўсмешлівага ёй, прывітальна прыпадняўшы брыво. Як раз своечасова.
  
  "Вы Меган?" - спытаў мужчына, нязмушана усміхаючыся. "Я Біл Питерс". Ён быў прыкладна ўзросту яе бацькі, прыгожы. Густая шавялюра. Хэнсон быў лысым і быў падобны на псіхіятра. Гэты хлопец... Можа быць, трохі Джордж Клуні, вырашае Вар'ятка Меган. Яе насцярожанасць трохі слабее.
  
  І ён не называе сябе "Доктарам". Цікава.
  
  "Прывітанне".
  
  “ Заходзь. "Ён махнуў рукой. Яна ўвайшла ў кабінет.
  
  "Як доктар Хэнсон?" спытала яна, сядаючы ў крэсла насупраць яго стала. “ Хто-небудзь з яго сям'і хворы?
  
  “ Яго маці. Няшчасны выпадак. Я чуў, з ёй усё будзе ў парадку. Але яму прыйшлося з'ехаць на тыдзень у Лисбург.
  
  "Значыць, ты што-то накшталт намесніка настаўнікі?"
  
  Ён засмяяўся. "Што-то накшталт гэтага".
  
  "Я не ведаў, што shr— тэрапеўты прымалі іншых пацыентаў".
  
  "Некаторыя гэтага не робяць".
  
  Доктар Питерс — Біл Питерс — патэлефанаваў учора пасля школы, каб сказаць ёй, што Хэнсон дамовіўся з ім аб тым, каб ён узяў на сябе яго прыём, і, калі яна хоча, яна ўсё-такі можа прыйсці на свой звычайны сеанс. Ніяк, з розуму Меган прашаптала на першы погляд. Але пасля таго, як Меган трохі паразмаўляла з Питерсом, яна вырашыла паспрабаваць. У яго голасе было што-то заспакаяльнае. Акрамя таго, лысы Хэнсон рабіў гэта не для яе. Сеансы зводзіліся да яе неубедительному нытью па нагоды школы, адзіноты, Эмі, Джоша і Брытані, а Хэнсон ківаў і казаў, што яна павінна сябраваць сама з сабой. Што б, чорт вазьмі, гэта ні значыла.
  
  "Тут будуць паўтарацца некаторыя рэчы," сказаў Питерс, " але, калі вы не пярэчыце, не маглі б мы перайсці да некаторых асновам?"
  
  "Я здагадваюся".
  
  - Гэта Меган Коллиер? - спытаў ён.
  
  “ Не, Кальер - прозвішча майго бацькі. Я нашу прозвішча маці. Макколл. Яна ківалася на крэсле з жорсткай спінкай, скрыжаваўшы ногі. Віднеліся шкарпэткі колеру памідораў. Яна распрямила ногі і паставіла ступні прама на падлогу.
  
  "Табе не падабаецца тэрапія, ці не так?" - раптам спытаў ён.
  
  Гэта таксама было цікава. Хэнсон ніколі не пытаўся пра гэта. Не стаў бы пытацца пра што-то гэтак прамалінейным. І ў адрозненне ад гэтага хлопца, Хэнсон не глядзеў ёй у вочы, калі казаў. Гледзячы прама на яго ў адказ, яна сказала: "Не, не ведаю".
  
  Здавалася, яго гэта пацешыла. “ Ты ведаеш, чаму ты тут?
  
  Маўклівая, як заўсёды, Вар'ятка Меган адказвае першай. Таму што я абняславілася, я дисфункциональна. Я ненармальная. Я психопатка. Я ненармальная. І палова школы ведае, а ты хоць, блядзь, ўяўляеш , як цяжка хадзіць па гэтых калідорах, калі ўсе глядзяць на цябе і думаюць: Паменшы прынаду, паменшы прынаду? Вар'ятка Меган таксама згадвае тое, аб чым звычайная Меган ніколі б і за мільён гадоў не расказала яму — аб падробленай кампутарнай фатаграфіі Меган ва ўціхамірвальнай кашулі, якая два тыдні таму абышла школу Джэферсана.
  
  Але цяпер Меган проста продекламировала: "Таму што, калі б я не прыйшла да псіхатэрапеўта, яны адправілі б мяне ў выпраўленчую ўстанову для непаўналетніх".
  
  Калі яе знайшлі п'янай, шпацыруюць па мастках муніцыпальнай воданапорнай вежы два месяцы таму, яна здзяйсняла злачынства. Умяшалася паліцыя акругі, і яна, магчыма, штурхнула, магчыма, ударыў паліцэйскага. Але ў рэшце рэшт, усе пагадзіліся, што калі б яна звярнулася да адвакату, пракурор штата не стаў бы вылучаць абвінавачванні.
  
  “Гэта праўда. Але гэта не адказ".
  
  Яна прыўзняла брыво.
  
  "Адказ у тым, што ты тут для таго, каб адчуваць сябе лепш".
  
  О, калі ласка, - Пачынае Вар'ятка Меган, закочваючы свае вар'яцкія вочы.
  
  І, добра, гэта было зусім па-дурному, самі яго словы. Але ... але... было нешта такое ў тым, як доктар Питерс вымавіў іх, што ўсяго на секунду, менш секунды, Меган паверыла, што ён сапраўды меў на ўвазе менавіта іх. Гэты хлопец знаходзіцца ў іншай сусвету, чым доктар Локаць Няўдачніка Патч Хэнсон.
  
  Ён адкрыў партфель і дастаў жоўты нататнік. На стол выпаў брашура. Яна зірнула на яе. На вокладцы была фатаграфія Сан-Францыска.
  
  "О, ты збіраешся туды?" - спытала яна.
  
  "Канферэнцыя," сказаў ён, гартаючы брашуру. Ён працягнуў яе ёй.
  
  "Цудоўна".
  
  "Я люблю горад", - працягнуў ён. “Я былы хіпі. Тупоголовый ў гальштуку і фанат Jefferson Airplane.... Цэлых дзевяць ярдаў. Вядома, гэта было яшчэ да вас.
  
  “Ні за што. Я без розуму ад Джэніс Джоплін і Хендрыкса".
  
  “Так? Ты калі-небудзь быў у раёне заліва?"
  
  “ Пакуль няма. Але калі-небудзь я пайду. Мая маці пра гэта не ведае. Але я збіраюся.
  
  Ён прыжмурыўся. “Гэй, ведаеш, ёсць падабенства — ты і Джоплін. Калі б у цябе не было прычоскі, яна была б такой жа, як у яе.
  
  Зараз Меган пашкадавала, што завязала гэты дзёрзкі хвосцік.
  
  Доктар дадаў: “Вы, вядома, прыгажэй. І худы. Вы можаце пазбавіцца ад маркоты?"
  
  "Напрыклад, я хацеў бы..."
  
  "Але ты не памятаеш хіпі". Ён усміхнуўся.
  
  "Тайм-аўт!" - з энтузіязмам усклікнула яна. "Я глядзела Вудсток раз восем".
  
  Яна таксама пашкадавала, што не захавала сімвал свету.
  
  “ Так, скажы мне, ты сапраўды спрабаваў пакончыць з сабой? Клянуся тваім сэрцам.
  
  "І спадзяешся памерці?" - пажартавала яна.
  
  Ён усміхнуўся.
  
  Яна адказала: "Не".
  
  "Што здарылася?"
  
  “О, я проста выпіў трохі Southern Comfort. Добра, можа быць, больш, чым трохі".
  
  "Напой Джоплина", - сказаў ён. "Занадта, блядзь, салодкі для мяне".
  
  Ого, гэта П-слова. Прахладны. Ён амаль — амаль — пачынаў ёй падабацца.
  
  Ён зноў зірнуў на яе валасы — челку на твары. Затым зноў на яе вочы. Гэта было падобна на адну з ласак Джоша. Дзе—то ўнутры сябе яна адчула лёгкі звон упэўненасці і задавальнення.
  
  Меган працягнула свой аповяд. “І сее-хто, з кім я была, сказаў, што яны ні за што не взберутся на вяршыню, і я сказала, што залезу, і я гэта зрабіла. Вось і ўсё. Як быццам кінула выклік, вось і ўсё ".
  
  "Добра, значыць, цябе схапілі копы па якім-то дерьмовому абвінавачванні".
  
  "Прыкладна так і ёсць".
  
  “ Не зусім злачынства стагоддзя.
  
  - Я таксама так не думаў. Але яны былі такімі.... ты ведаеш.
  
  "Я ведаю", - сказаў ён. “Цяпер раскажы мне пра сябе. Твая таемная гісторыя".
  
  “Ну, мае бацькі ў разводзе. Я жыву з Бэці. У яе гэты бізнес? На самай справе гэта аздобны бізнес, але яна кажа, што яна дызайнер інтэр'ераў, таму што так гучыць лепш. У Тейт ферма ў Прынс-Уильяме. Раней ён быў вядомым юрыстам, але цяпер ён проста выконвае завяшчання людзей, прадае дома і іншае. Ён наймае людзей, якія кіруюць фермай замест яго. Издольщики. Гучыць як рабы або што-то ў гэтым родзе, але гэта проста людзі, якіх ен наймае ".
  
  “А вашы адносіны з бацькамі? Аўсянка занадта гарачая, занадта халодная ці ў самы раз?"
  
  "У самы раз".
  
  Ён кіўнуў, зрабіў невялікую пазнаку ў сваім нататніку, хоць, магчыма, проста маляваў. Магчыма, яна надакучыла яму. Магчыма, ён складаў спіс пакупак.
  
  Што трэба купіць пасля маёй сустрэчы з Вар'яцкай Меган.
  
  Яна распавяла яму аб дзяцінстве, аб смерці бацькоў сваёй маці і бацьку свайго бацькі. Адзінай іншы сваячкай, з якой яна была блізкая, была яе цётка Сьюзен — сястра-блізнюк яе маці. “Яна мілая жанчына, але ў яе былі цяжкія часы. Яна хварэла ўсё сваё жыццё. І яна вельмі, вельмі хацела дзяцей, але не магла іх мець ".
  
  "А", - сказаў ён.
  
  Усё гэта не здавалася ёй важным, і яна здагадвалася, што для яго гэта было яшчэ менш важна.
  
  "А як наконт сяброў?"
  
  Пералічы іх па пальцах адной рукі, кажа Вар'ятка Меган.
  
  Шшшш.
  
  "У асноўным я маю зносіны з готамі", - сказала яна доктару.
  
  "У сэнсе 'грошы'?
  
  “Так. Толькі ..." Яна вырашыла, што можа сказаць яму праўду. “Справа ў тым, што я часта застаюся адна. Я сустракаюся з людзьмі, але ў рэшце рэшт разумею, навошта турбавацца? Там вельмі шмат няўдачнікаў ".
  
  "О, так". Ён засмяяўся. "Вось чаму мой бізнэс такі добры".
  
  Яна здзіўлена цепнула вачмі. Затым таксама ўсміхнулася.
  
  "Што за сітуацыя з хлопцам?"
  
  "Гэта не зойме шмат часу", - сказала яна, сумна засмяяўшыся. “Я сустракалася з гэтым хлопцам? Джошуа? І ён быў накшталт як у парадку. Толькі ён быў старэй. І ён быў чорным. Я маю на ўвазе, ён не быў гангстарам або кім-то яшчэ. Яго бацька - салдат, быццам афіцэра ў Пентагоне, а яго маці - нейкі буйны кіраўнік. У мяне не было праблем з расой. Але доктар Хэнсон сказаў, што я, верагодна, звязалася з ім толькі для таго, каб звесці з розуму маіх бацькоў ".
  
  - А ты быў там?
  
  “Я не ведаю. Ён мне накшталт як падабаўся. Не, ён мне сапраўды падабаўся".
  
  "Але вы рассталіся?"
  
  Доктар Хэнсон сказаў, што я павінна ад яго пазбавіцца.
  
  "Ён сказаў гэта?"
  
  “Ну, не зусім. Але ў мяне склалася такое ўражанне".
  
  Вар'ятка Меган лічыць, што містэр Прыгажунчык-Псіхіятр, містэр жарабец Джордж Клуні, павінен быў здагадацца пра гэта: Як такі дурнаваты, як я, можа сустракацца з кім бы то ні было? Калі б я не кінула Джоша — з-за чаго плакала два тыдні, — калі б я не пайшла, то ўсё ў яго школе былі б занятыя яго справай. "Гэта ў яго ненармальная дзяўчынка". І тады яго бацькі даведаюцца — яны самыя мілыя людзі ў сусвеце і па вушы закаханы — і яны будуць раздушаныя.... Ну, вядома, мне прыйшлосясысці...
  
  “ Больш нікога на гарызонце? - спытаў ён.
  
  "Няма". Яна пахітала галавой.
  
  “ Добра, давай яшчэ трохі пагаворым аб сям'і. Аб тваёй маці.
  
  "Мы з Бэці выдатна ладзім." Яна поколебалась. “Толькі гэта пацешна з яе боку — яна займаецца сваёй справай, але яна таксама верыць ва ўсю гэтую лухту пра Нью Эйдж. Я, тыпу, проста астынь, добра? Усё гэта такая лухта. Але яна не назола да мяне з гэтай нагоды. На самай справе яна ні да чаго не назола. Паміж намі ўсё выдатна. Сапраўды выдатна. Адзіная праблема ў тым, што яна заручана з прыдуркам.
  
  “Вы двое размаўляеце, твая мама і ты? "Жуй тлушч", як говаривала мая бабуля?"
  
  “Вядома"... Я маю на ўвазе, яна вельмі занятая. Але хто ж не заняты, праўда? Так, мы размаўляем." Яна спадзявалася, што ён не спытае яе пра што. Ёй прыйдзецца што-небудзь прыдумаць.
  
  "А як наконт таты?"
  
  Яна паціснула плячыма. “Ён мілы. Ён водзіць мяне на канцэрты, па крамах. Мы выдатна ладзім".
  
  "Выдатна?"
  
  К. М. — Вар'ятка Меган — папракае, Гэта адзінае слова, якое ты ведаеш, сучка? Выдатна, выдатна, выдатна... Ты кажаш, як папугай.
  
  "Так", - сказала Меган. "Толькі..."
  
  "Толькі што?"
  
  “Ну, як быццам нам не аб чым казаць. Ён хоча, каб я паехала з ім займацца віндсерфінгам, але я паехала адзін раз, і гэта зусім павярхоўны спосаб правесці час. Я б лепш пачытаў кнігу або што-небудзь у гэтым родзе.
  
  "Ты любіш чытаць?"
  
  "Так, я шмат чытаю".
  
  "Хто некаторыя з вашых любімых аўтараў?"
  
  "О, я не ведаю", - у яе галаве стала пуста.
  
  Ад вар'яцкай Меган толку мала. Так, ён падумае, што ты недасканалая.
  
  Ціха! Меган загадала сваім альтэр эга. Яна ўспомніла апошнюю кнігу, якую чытала. “ Ты ведаеш Маркеса? Я чытаю "Восень патрыярха".
  
  Яго брыво прыўзнялася. "О, мне спадабалася".
  
  “Без жартаў. Я—"
  
  Доктар Питерс дадаў: “Каханне падчас халеры. Лепшая гісторыя кахання, калі-небудзь напісаная. Я прачытаў яго тры разы ".
  
  Яшчэ адзін захоплены звон. Кніга сапраўды ляжала на яе тумбачцы. “ Я таксама. Ну, я прачытаў яе ўсяго адзін раз.
  
  "Раскажы мне яшчэ," працягнуў ён, " пра свайго бацьку.
  
  “Хм, ён усё яшчэ даволі прыгожы — я маю на ўвазе для хлопца за сорак. І ён у даволі добрай форме. Ён часта сустракаецца, але, падобна, ні з кім не можа пасталець. Ён кажа, што хоча сям'ю.
  
  "А ён ведае?"
  
  “Так. Але калі гэта так, то чаму ён сустракаецца з дзяўчатамі па імі Бэмбі?... Проста жартую. Але яны выглядаюць як Бэмбі ". Яны абодва засмяяліся.
  
  “ Раскажы мне аб разводзе.
  
  “Я сапраўды не памятаю іх разам. Яны рассталіся, калі мне было тры".
  
  "Чаму?"
  
  “Яны пажаніліся занадта маладымі. Так кажа Бэці. Яны накшталт як пайшлі рознымі шляхамі. Мама была вельмі шалапутны і захаплялася ўсім гэтым нью-эйджем, пра якога я табе расказвала. А тата быў поўнай супрацьлегласцю.
  
  “ Чыя ідэя была наконт разводу?
  
  "Я думаю, у майго бацькі".
  
  Ён накідаў яшчэ адну нататку, затым падняў вочы. "Такім чынам, наколькі ты злуешся на сваіх бацькоў?"
  
  "Я не такі".
  
  "Праўда?" спытаў ён, як быццам быў цалкам здзіўлены. "Ты ўпэўненая, што каша не занадта гарачая?"
  
  “Я люблю іх. Яны любяць мяне. Мы выдатна ладзім. Аўсянка ў самы раз. Што, чорт вазьмі, такое аўсянка?"
  
  "Паняцці не маю", - хутка адказаў Питерс. "Раскажы мне аб сваіх ранніх успамінах пра маці".
  
  "Што?"
  
  “ Хутка! Зараз жа! Зрабі гэта! Яго вочы ўспыхнулі.
  
  Меган адчула, як хваля гарачыня абліла яе твар. “ Я...
  
  "Не сумнявайся," прашаптаў ён. - Гавары, што ў цябе ў галаве!
  
  Яна выпаліла: “Бэці рыхтуецца да спаткання, накладвае макіяж, глядзіць у люстэрка і тыкае пальцам у маршчынку, як быццам спадзяецца, што яна знікне. Яна заўсёды робіць гэта. Як быццам яе твар для яе - самая важная рэч у свеце. Яе знешнасць, ты ведаеш."
  
  "І пра што ты думаеш, назіраючы за ёй?" Яго цёмныя вочы былі палкімі. Яе розум зноў замер. “Не, ты колеблешься. Скажы мне!"
  
  "'Шлюха".
  
  Ён кіўнуў. - Гэта выдатна, Меган.
  
  Яна адчувала, як яе перапаўняе гонар. Не ведала чаму. Але яна адчувала.
  
  “ Бліскуча. А цяпер раскажы мне што-небудзь на памяць аб сваім бацьку. Хутка!
  
  "Мядзведзі". Яна ахнула і паднесла руку да рота. “Няма"... Пачакай. Дай мне падумаць.
  
  Але доктар накінуўся. “ Мядзведзі? У заапарку?
  
  "Не, не бяры ў галаву".
  
  “ Раскажы мне.
  
  Яна адмоўна пахітала галавой.
  
  "Раскажы мне, Меган", - настойваў ён. "Раскажы мне пра мядзведзяў".
  
  "Гэта не важна".
  
  "О, гэта важна", - сказаў ён, нахіляючыся наперад. “Паслухай. Цяпер ты са мной, Меган. Забудзься пра тое, што нарабіў Хэнсон. Я не дзейнічаю так, як ён, на навобмацак у цемры. Я іду ўглыб ".
  
  Яна паглядзела яму ў вочы і замерла — як алень у святле фар.
  
  "Не хвалюйся", - мякка сказаў ён. “Даверся мне. Я збіраюся змяніць тваё жыццё назаўжды".
  
  
  2
  
  
  
  “ Гэта былі не сапраўдныя мядзведзі.
  
  "Цацкі?"
  
  "Мядзведзі ў казцы".
  
  "Што ў гэтым такога складанага?" - спытаў доктар Питерс.
  
  "Я не ведаю".
  
  Вар'ятка Меган выдае ёй добрую порцыю сарказму. О, выдатная праца, няўдачніца. Цяпер ты ўсё сапсавала. Ты павінен быў расказаць яму аб кнізе.
  
  Але іншая яе частка думала: сем тыдняў лайна з доктарам Хэнсоном, а яна не адчувала нічога, акрамя нуды. Дзесяць хвілін з доктарам Питерсом, і яна была падключана да электрычнаму току.
  
  Вар'ятка Меган кажа, Гэта занадта цяжка. Гэта занадта балюча.
  
  Але Біл, вядома, не мог чуць. К. М.
  
  "Працягвай," падбадзёрыў ён.
  
  І яна пайшла далей.
  
  “Мне было каля шасці, зразумела? Я праводзіў выхадныя з Тейтом. Ён жыве ў вялікім доме, і вакол нікога на мілі вакол. Гэта пасярод яго кукурузных палёў, і там ціха і вельмі, вельмі жудасна. Я адчуваў сябе дзіўна, мне было страшна. Я папрасіла яго прачытаць мне казку, але ён сказаў, што ў яго няма дзіцячых кніг. Мне было вельмі балюча. Я заплакала і спытала, чаму ў яго іх няма. Ён зусім не спалохаўся і пайшоў у стары хлеў, куды, па яго словах, мне ніколі не трэба было заходзіць, і вярнуўся з гэтай кнігай. Ён называўся "Шепчущие мядзведзі". Толькі аказалася, што на самай справе гэта была зусім не дзіцячая казка. Пазней я даведаўся, што гэта была кніга народных гісторый з Еўропы ".
  
  "Ты памятаеш гэта?" - спытаў я.
  
  "Ага".
  
  “ Раскажы мне.
  
  "Гэта па-дурному".
  
  "Няма", - сказаў Питерс, зноў нахіляючыся наперад. “Іду ў заклад, гэта што заўгодна, толькі не глупства. Скажы мне".
  
  “На ўскрайку лесу быў гарадок. І ўсе, хто там жыў, былі шчаслівыя, ведаеце, як ва ўсіх казках перад тым, як здарыцца што-то дрэннае. Людзі ідуць па вуліцы, пяюць, ідуць на рынак, вячэраюць са сваімі сем'ямі. І вось аднойчы гэтыя два вялікіх мядзведзя выйшлі з лесу і ўсталі на ўскраіне горада, апусціўшы галовы, і мне здалося, што яны шэпчуцца адзін з адным.
  
  “Спачатку ніхто не звяртаў увагі, затым мала-памалу людзі перасталі рабіць тое, што яны рабілі, і паспрабавалі пачуць, аб чым кажуць мядзведзі. Але ніхто не мог. Той ноччу мядзведзі вярнуліся ў лес. Гараджане стаялі вакол, і адна жанчына сказала, што ведае, аб чым яны шапталіся — яны смяяліся над жыхарамі вёскі. А потым усе пачалі заўважаць, як дзіўна ўсе астатнія ходзяць, або смешна размаўляюць, або выглядаюць па-дурному, і ўсе скончылі тым, што сталі смяяцца адно над адным, і ўсе раззлаваліся, і ў горадзе пачаліся разнастайныя бойкі.
  
  “Добра, затым на наступны дзень мядзведзі зноў выйшлі з лесу і пачалі шаптацца, бла-бла-бла, вы разумееце карціну. Затым той ноччу яны вярнуліся ў лес. І на гэты раз якой-то стары сказаў, што ён ведае, аб чым яны гавораць. Яны пляткарылі пра людзей у горадзе. І вось усе вырашылі, што ўсе астатнія ведаюць усе іх сакрэты, і таму разышліся па хатах, зачынілі ўсе свае вокны і дзверы і баяліся выходзіць на публіку.
  
  “Затым — на трэці дзень — мядзведзі зноў выйшлі. І гэта было тое ж самае, толькі на гэты раз герцаг, або мэр, або хто-то яшчэ сказаў: "Я ведаю, што яны кажуць! Яны плануюць напасці на вёску'. І яны пайшлі за паходнямі, каб адпудзіць мядзведзяў, але выпадкова падпалілі дом, агонь распаўсюдзіўся, і ўвесь горад згарэў дашчэнту ".
  
  Меган адчула дрыжыкі. Яе погляд слізгануў па стале, і яна не магла падняць вочы на доктара Питерс. Яна працягнула: “Тейт прачытаў мне гэта ўсяго адзін раз, але я да гэтага часу памятаю апошнюю радок. Яна была такой: 'А ты ведаеш, аб чым на самай справе шапталіся мядзведзі? Ды наогул ні аб чым. Хіба ты не ведаеш? Мядзведзі не ўмеюць гаварыць".
  
  Гэта так фальшыва, усміхаецца вар'ятка Меган. Што ён цяпер пра цябе падумае?
  
  Але доктар спакойна спытаў: "І гэтая гісторыя была непрыемнай?"
  
  "Ага".
  
  "Чаму?"
  
  “Я не ведаю. Можа быць, таму, што жыцця ўсіх людзей былі разбураныя без усякай прычыны".
  
  "Але для гэтага была прычына".
  
  Меган паціснула плячыма.
  
  Ён працягнуў: “Горад быў разбураны, таму што людзі спроецировали сваю ўласную дробязнасць, рэўнасць і агрэсію на некаторых нявінных істот. Такая мараль гэтай гісторыі. Як людзі руйнуюць сябе ".
  
  “Напэўна. Але я проста падумаў, што гэта не вельмі-то дзіцячая гісторыя. Напэўна, я хацела "Караля Льва" або "101 далматинца". Яна ўсміхнулася. Але Питерс не ўсміхнуўся. Ён пільна паглядзеў на яе.
  
  “ Што адбылося пасля таго, як твой бацька скончыў яго?
  
  Чаму ён спытаў пра гэта? яна задумалася, яе далоні змакрэлі. Чаму?
  
  Меган адвяла позірк і зноў паціснула плячыма. “Гэта ўсё. Бэці прыехала і забрала мяне, і я паехала дадому".
  
  "Гэта цяжка, ці не так, Меган?"
  
  Атрымаць падказку.
  
  Ціха! Меган рэзка павярнулася да К. М.
  
  Яна паглядзела на доктара Питерс. "Так, я думаю".
  
  “Ці Не прасцей было б запісаць свае пачуцці? Многія мае пацыенты так робяць. Вось папера".
  
  Яна ўзяла лісты, на якія ён кіўнуў, і паклала іх на буклет, які ён падсунуў ёй, каб яна магла пісаць. Меган неахвотна ўзяла ручку.
  
  Яна ўтаропілася на паперу. “ Я не ведаю, што сказаць.
  
  "Скажы, што ты адчуваеш".
  
  "Я не ведаю, што я адчуваю".
  
  “ Так, ты разумееш. "Ён нахіліўся бліжэй. - Я думаю, ты проста баішся прызнаць гэта.
  
  "Ну што ж..."
  
  “Гавары ўсё, што прыйдзе табе ў галаву. Што заўгодна. Спачатку скажы што-небудзь сваёй маці. Напішы ёй ліст. Ідзі!"
  
  Яшчэ адна хваля гэтага апальвае спякота.
  
  У цэнтры ўвагі Вар'ятка Меган...
  
  - Ідзі глыбей, - прашаптаў ён.
  
  "Я не магу думаць!"
  
  “ Выберы што-небудзь адно. Чаму ты так злуешся на яе?
  
  "Я не збіраюся!"
  
  "Так, гэта так!"
  
  Яна сціснула кулак. “ Таму што...
  
  "Чаму?"
  
  “Я не ведаю. Таму што яна...... Яна сустракаецца з гэтымі маладымі людзьмі. Як быццам яна думае, што можа зачараваць іх ".
  
  "Ну і што?" ён кінуў ёй выклік. “ Яна можа сустракацца з кім хоча. Яна не замужам. Што на самай справе цябе бесіць?
  
  "Я не ведаю!"
  
  "Так, ты ведаеш!" - выпаліў ён у адказ.
  
  “Ну, яна проста дзелавая жанчына, і яна заручана з гэтым прыдуркам. Яна зусім не казачная прынцэса, якой ёй хацелася б быць. Яна не дзяўчына з вокладкі ".
  
  “Але яна носіць экзатычны вобраз? Навошта яна гэта робіць?"
  
  “Я думаю, каб зрабіць сябе шчаслівай. Яна хоча заўсёды быць прыгожай і малады. Яна думае, што гэты мудак Брэд зробіць яе шчаслівай. Але гэта не так ".
  
  - Яна прагная? Ты гэта хочаш сказаць?
  
  "Так!" Меган закрычала. “Вось і ўсё! Ёй напляваць на мяне. Ноч на воданапорнай вежы? Яна была ў Брэда і павінна была патэлефанаваць мне. Але яна не патэлефанавала."
  
  “ Каго? Яе жаніха?
  
  “Так. Яна паехала туды, у Балтымор, і так і не патэлефанавала. Б'юся аб заклад, яны трахались, і яна забылася пра мяне. Гэта было зусім як тады, калі я была маленькай. Яна ўвесь час пакідала мяне адну ".
  
  "У адзіночку?"
  
  “ Не, з нянькамі. У асноўным з маім дзядзькам.
  
  “ Які дзядзька? - спытаў я.
  
  “ Муж маёй цёткі Сьюзен. Сястра-блізнюк маёй мамы. Я ўжо казала табе, што яна была вельмі хворая большую частку свайго жыцця. Праблемы з сэрцам. І Бэці усё гэта час правяла з ей у шпіталі, калі я была маленькай. Дзядзька Харыс нянчился са мной. Ён быў вельмі мілым, але...
  
  “ Але ты сумаваў па сваёй маці?
  
  “Я хацеў, каб яна была са мной. Яна сказала, што гэта ненадоўга, таму што цётка Сьюзен была вельмі хворая. Яна сказала, што яны са Сьюзен былі вельмі блізкія. Ніхто не быў ёй бліжэй, чым яе сястра.
  
  Ён пакруціў галавой, здавалася, у жаху. - Яна сказала гэта цябе? Сваёй уласнай дачкі?
  
  Меган кіўнула.
  
  "Ты павінен быў быць для яе самым блізкім чалавекам у свеце".
  
  Ад гэтых слоў у яе перахапіла горла. Яна выцерла яшчэ больш слёз і з цяжкасцю перавяла дыханне. Нарэшце яна працягнула: “Цётка Сьюзен зрабіла б усё, каб мець дзяцей, але яна не магла. З-за свайго сэрца. І тут мама зацяжарыла мной, і Сьюзан вельмі перажывала з-за гэтага. Так што мама праводзіла з ёй шмат часу ".
  
  “Няма ніякага апраўдання таго, што мы грэбуем дзецьмі. Няма. Абсалютна ніякіх.
  
  Меган ўзяла папяровую сурвэтку і выцерла твар.
  
  “ І ты не дазволіў сабе раззлавацца? Чаму няма?
  
  “Таму што мая мама рабіла што-тое добрае. Мая цётка - мілая жанчына. Яна заўсёды тэлефануе, пытаецца пра мяне і хоча, каб я прыехала наведаць яе. Толькі я гэтага не раблю, таму што ..."
  
  “ Таму што ты злуешся на яе. Яна забрала ў цябе тваю маці.
  
  Дрыжыкі. "Так, я думаю, так і было".
  
  “Ды добра, Меган. Што яшчэ? Адкуль пачуццё віны?"
  
  “ Таму што тады мая цётка больш мела патрэбу ў маёй маме. Калі я была маленькай. Ці бачыш...
  
  Перабівае вар'ятка Меган. О, ты не можаш яму гэтага казаць!
  
  Так, я магу. Я магу сказаць яму ўсё, што заўгодна.
  
  “ Бачыш, дзядзька Харыс пакончыў з сабой.
  
  "Ён гэта зрабіў?"
  
  "Мне было так шкада маю цётку".
  
  "Не думай больш пра гэта!" - раўнуў ён.
  
  Меган цепнула вачмі.
  
  “Ты дачка Бэці. Ты павінна была быць цэнтрам яе сусвету. Тое, што яна зрабіла, недаравальна. Скажы гэта. Скажы гэта!"
  
  "Я..."
  
  "Скажы гэта!"
  
  "Гэта было недаравальна!"
  
  “Добра. Цяпер у ёй. Кожную часцінку гневу, які ты адчуваеш. Выплесни гэта ".
  
  Ручка скацілася з каленяў Меган на падлогу. Яна нахілілася і падняла яе. Яна важыла сто фунтаў. Слёзы цяклі ў яе з носа і вачэй і капалі на паперу.
  
  "Скажы ёй", - сказаў доктар. “Скажы ёй, што яна прагная. Што яна павярнулася спіной да сваёй дачкі і замест гэтага клапацілася аб сваёй сястры".
  
  - Але, - здолела выціснуць Меган, - гэта прагна з маёй боку.
  
  “Вядома, гэта прагнасць. Ты быў дзіцем, цябе і пакладзена быць прагным. Бацькі побач, каб задаволіць вашыя патрэбы. У гэтым увесь сэнс бацькоў. Скажы ёй, што ты адчуваеш ".
  
  У яе закружылася галава — ад электрычнасці ў чорных вачах, сверлящих яе, ад яе жадання, ад яе страху.
  
  Ад яе гневу...
  
  Здавалася, за дзесяць секунд яна запоўніла ўвесь ліст. Яна выпусціла паперу на падлогу. Яна паплыла, як бледны ліст. Доктар праігнараваў гэта.
  
  “ Цяпер. Твой бацька.
  
  Меган замерла, ківаючы галавой. Яна ў роспачы паглядзела на насценны гадзіннік. - У наступны раз. Калі ласка.
  
  “Няма. Цяпер. З-за чаго ты злуешся?"
  
  Мышцы жывата былі цвёрдымі, як дошка. “Ну, я злуюся, таму што, чаму ён не хоча бачыць мяне? Ён нават не аспрэчваў пагадненне аб апецы. Я вижусь з ім кожныя два-тры месяцы.
  
  "Скажы яму".
  
  "Я—"
  
  "Скажы яму!"
  
  Яна пісала. Яна изливала сваю лютасць на старонку. Калі ліст быў запоўнены напалову, яе ручка спынілася.
  
  “ Што яшчэ здарылася, Меган? Што ты мне не договариваешь?
  
  "Нічога".
  
  "Аб, што я чую?" - сказаў ён. “Запал знікае. Што-то не так. Вы сдерживаетесь". Доктар Питерс нахмурыўся. “Шепчущие мядзведзі. Што-то ў гэтай гісторыі важнае. Што?"
  
  "Я не ведаю".
  
  “Воздействуй на тое месца, дзе мацней за ўсё. Мы проникаем глыбока, памятай. Менавіта так я дзейнічаю. Я супер-псіхіятр ".
  
  Вар'ятка Меган больш не можа гэтага выносіць. Яна проста хоча згарнуцца ў маленькі вар'ят камячок і знікнуць.
  
  Доктар прысунуўся бліжэй, падсоўваючы свой крэсла да яе. Іх калені дакрануліся да разумення. “Давай. Што гэта?"
  
  “Няма. Я не ведаю, што гэта..."
  
  “ Ты хочаш сказаць мне. Ты павінна сказаць мне. Ён апусціўся на калені, схапіў яе за плечы. “Дакраніся да самога балючым месцы. Дакраніся да яго! Твой бацька чытаў табе казку. Ён даходзіць да апошняй радкі. 'Мядзведзі не ўмеюць гаварыць'. Ён адкладае кнігу. Што адбываецца потым?
  
  Яна падалася наперад, дрыжучы, і ўтаропілася ў падлогу. “ Я іду наверх збіраць рэчы.
  
  "Твая мама прыедзе за табой?"
  
  Хваравіта жмурачыся, заплюшчваю вочы. “ Яна тут. Я чую шум машыны на пад'язной дарожцы.
  
  “Добра. Бэці заходзіць унутр. Ты наверсе, а твае бацькі ўнізе. Яны размаўляюць?"
  
  “Так. Яны кажуць што-тое, чаго я спачатку не чую, але потым падыходжу бліжэй. Я крадусь на лесвічную пляцоўку".
  
  "Ты можаш іх чуць?"
  
  "Так".
  
  "Што яны кажуць?" - спытаў я.
  
  “Я не ведаю. Рэчы".
  
  "Што яны кажуць?" Голас доктара запоўніў пакой. "Скажыце мне!"
  
  “ Яны казалі аб пахаванні.
  
  “ Пахаванне? Чые?
  
  “Я не ведаю. Але ў гэтым было што-то дрэннае. Што-то сапраўды дрэннае".
  
  “Ёсць што-то яшчэ, ці не так, Меган? Яны кажуць што-то яшчэ".
  
  "Няма!" - у роспачы сказала яна. "Толькі пахаванне".
  
  “ Меган, скажы мне.
  
  "Я..."
  
  “Працягвай. Дакраніся да таго месца, дзе баліць".
  
  "Тейт сказаў..." Меган адчула слабасць. Яна з усіх сіл спрабавала стрымаць слёзы. “Ён патэлефанаваў мне"... Яны казалі пра мяне. І мой тата сказаў... " Яна глыбока ўдыхнула паветра, які ператварыўся ў агонь у яе лёгкіх і горле. Доктар здзіўлена міргнуў, калі яна закрычала: “Мой тата крычаў: "Усё было б па-іншаму без яе, без гэтага па-чартоўску нязручнага дзіцяці там, наверсе. Яна ўсё сапсавала!"
  
  Меган апусціла галаву на калені і заплакала. Доктар абняў яе за плечы. Яна адчула, як яго рука пагладзіла яе па галаве.
  
  "І што ты адчула, калі пачула, як ён гэта сказаў?" Ён змахнуў паток яе слёз.
  
  "Я не ведаю"... "Я плакала".
  
  "Ты хацела збегчы?"
  
  "Думаю, я так і зрабіў".
  
  “ Ты хацеў паказаць яму, ці не так? Калі гэта тое, што ён думае пра мяне, я адплачу табе яму тым жа. Я пайду. Ты ж так і думаў, ці не так?
  
  Яшчэ адзін ківок.
  
  "Ты хацеў паехаць куды-небудзь, дзе людзі не былі б прагнымі, дзе людзі любілі б цябе, дзе ў людзей былі дзіцячыя кніжкі для цябе, дзе яны чыталі і размаўлялі з табой".
  
  Яна ўсхліпнула ў камяк папяровых сурвэтак.
  
  “Скажы яму, Меган. Запішы гэта. Дастань гэта, каб ты магла паглядзець".
  
  Яна пісала, пакуль слёзы не сталі такімі моцнымі, што яна не магла бачыць старонку. Затым яна ўпала на грудзі доктара, рыдаючы.
  
  "Добра, Меган," абвясціў ён. “ Вельмі добра.
  
  Яна абняла яго мацней, чым калі-небудзь абдымала палюбоўніка, прыціснуўшыся галавой да яго шыі. На імгненне ні адзін з іх не паварушыўся. Яна застыла тут, абдымаючы яго люта, адчайна. Ён напружыўся, і на імгненне яна паверыла, што ён адчувае тую ж смутак, што і яна. Меган пачала адыходзіць, каб убачыць яго добры твар і чорныя вочы, але ён працягваў моцна трымаць яе, так моцна, што раптоўная боль працяў яе руку.
  
  Хваля трывожнага цяпла разлілася па яе целе. Гэта было амаль узбуджальна.
  
  Затым яны разышліся. Яе ўсмешка згасла, калі яна ўбачыла на яго твары дзіўнае выраз.
  
  Госпадзе, што адбываецца?
  
  Яго вочы былі халодныя, жорсткая ўсмешка. Раптам ён стаў іншым чалавекам.
  
  "Што?" - спытала яна. "Што здарылася?"
  
  Ён нічога не сказаў.
  
  Яна пачала паўтарацца, але словы не ішлі з языка. Яе мова ацяжэў ў распухшем роце. Ён праваліўся скрозь сухія зубы. Перад вачыма ў яе памутнела. Яна яшчэ раз паспрабавала нешта сказаць, але не змагла.
  
  Яна глядзела, як ён устаў і адкрыў зрэбную торбу, што стаяла на падлозе за яго сталом. Ён прыбраў шпрыц для падскурных ін'екцый. Ён нацягваў латексные пальчаткі.
  
  “Хто ты? .." - пачала яна, затым заўважыла на сваёй руцэ, там, дзе адчувалася боль, маленькую кропельку крыві.
  
  "Няма!" Яна паспрабавала спытаць яго, што ён робіць, але словы растварыліся ў камічным бормотании. Яна паспрабавала закрычаць.
  
  Шэпт.
  
  Ён падышоў да яе і прысеў на кукішкі, баюкая яе галаву, якая схілілася да канапы.
  
  Вар'ятка Меган за гранню вар'яцтва. Яна любіць яго, яна ў жаху ад яго, яна хоча забіць яго.
  
  “ Ідзі спаць, - сказаў ён голасам больш добрым, чым калі-небудзь гучаў голас яе бацькі. “ Ідзі спаць.
  
  Нарэшце, ці то ад наркотыку, ці то ад страху, у пакоі пацямнела, і яна ўпала ў яго абдымкі.
  
  
  3
  
  
  
  Сто трыццаць гадоў таму Мёртвы реб хадзіў па гэтым полі.
  
  Можа быць, шоргаючы нагамі па той самай сцяжынцы, па якой цяпер ішоў гэты высокі хударлявы мужчына пад гарачым красавіцкім дажджом.
  
  Тейт Коллиер азірнуўся праз плячо і ўявіў, што бачыць легендарнага здані, таго, хто глядзіць на яго з зараснікаў кустоўя ў пяцідзесяці ярдаў ад сябе. Затым ён засмяяўся пра сябе і, хрумстаючы мокрай ад дажджу кукурузнай шалупінай і сцебламі - адходамі леташняга ўраджаю, працягнуў шлях па полі, аглядаючы тонкія расколіны ў арашальнай трубы, якая абяцала значна больш вады, чым падавала ў апошні час. "Яго прыйдзецца замяніць на працягу наступнага тыдня", - сказаў на заканчэнне ён і пацікавіўся, колькі будзе каштаваць гэтая праца.
  
  Нязграбна ступаючы, трохі горбіцца, Тейт быў у паласатым касцюме Brooks Brothers пад жоўтым sou'wester і абуральным галёшах, прыехаўшы сюды прама з сваёй юрыдычнай канторы strip mall ў Фэрфаксе, штат Вірджынія, дзе ён толькі што выдаткаваў гадзіну, тлумачачы Мэт Хоу, што прад'яўленне пазову да адвакату прынца Уільяма за паклёп, таму што газета сапраўды паведаміла аб яе арышце за кіраванне ў нецвярозым выглядзе, было судовым працэсам, асуджаным на правал. Ён лагодна выставіў яе прэч і памчаўся назад на сваю ферму плошчай у дзвесце акраў.
  
  Ён прыгладзіў непаслухмяныя чорныя валасы, прыліплыя да твару з-за дажджу, і зірнуў на гадзіннік. Да прыбыцця Бэці і Меган заставалася паўгадзіны. І зноў у яго непрыемна скрутило жывот пры гэтай думкі.
  
  Ён яшчэ раз азірнуўся праз плячо — туды, дзе бачыў сілуэт прывіднага салдата, пільна смотревшего на яго з зараснікаў ліян, кудзу і лоболли пайн. Тейт вярнуўся да пашкоджанай трубы, успамінаючы, што яго дзед — народжаны Чарльз Уільям Коллиер, але вядомы ва ўсёй паўночнай Вірджыніі як "Суддзя" — распавядаў яму пра загінулага Рэбэ.
  
  Малады радавы ў ходзе смелага эксперыменту Канфедэрацыі атрымаў мушкетную кулю паміж вачэй у першым бітве пры Бул-Ране. Па ўсіх законах міласэрнасці і фізіялогіі ён павінен быў зваліцца як нежывы на лініі пікету. Але ён проста кінуў свой мушкет, устаў і пайшоў на паўднёвы ўсход, пакуль не дабраўся да вялізнага лесу, які мяжуе з пыльным горадам Манассас. Там ён пражыў шэсць месяцаў, темнея, як раб, высмоктваючы яйкі і рабуючы калыскі (чалавечая ежа была ўсяго толькі легендай, дадаў суддзя ў вусным заўвазе). Мёртвы рэб быў асабіста адказны за спыненне любога пешаходнага руху пасля наступлення змяркання ў Сентервилльском лесе той восенню — пакуль яго не знайшлі, цалкам голага і сапраўды мёртвага, якія сядзяць прама там, дзе раней быў Джексонз-Корнер, а цяпер галоўная частка фермы Тейт Кольер.
  
  "Што ж, цяпер тут няма зданяў, - падумаў Тейт, - толькі сто футаў трубы, якую трэба замяніць"....
  
  Выпрастаўшыся, ён працёр шкло сваіх гадзін.
  
  Да іх прыбыцця заставалася дваццаць хвілін.
  
  Паслухай, сказаў ён сабе, расслабься.
  
  Скрозь заслону дажджу Тейт мог бачыць у мілі ад сябе дом, які ён пабудаваў васемнаццаць гадоў таму. Гэта была мініяцюрная Тара з дарыйскага калонамі, белая, як воблака. Гэта была адзіная сапраўдная паблажкі Тейт ў жыцці, аплачаная некаторых спадчынай і надзеяй на грошы, якія, як ведае малады пракурор, пасыплюцца на яго за яго бляск і талент, нягледзячы на тое, што бедная зарплата пракурора штата з'яўляецца здабыткам грамадскасці. Дом з шасцю спальнямі ўсё яшчэ стагнаў пад шчодрай іпатэкай.
  
  Калі дваццаць гадоў таму Суддзя перадаў ўрадлівыя землі П'емонта Тейту— абыходзячы бацькі Тейт па прычынах, якія так і не былі агучаны, хоць і былі вядомыя ўсім членам клана Кольер, малады чалавек імпульсіўна вырашыў, што хоча сямейны дом (рэзідэнцыя суддзі знаходзілася не на самай ферме, а ў васьмі мілях адсюль, у Фэрфаксе). Тейт трымаў пад парай ўчастак плошчай у два акра на працягу аднаго сезону, а на наступны будаваў на ім што-нешта новае. Дом размяшчаўся паміж двума адрынамі — адным новым, іншым арыгінальным — пасярод няроўнага, парослага травой поля, на якім раслі смуглыя сюзаны, хмелевай канюшына і блакітная чаромха, раслі арэхавыя дрэвы гикори, прыгожы амерыканскі бук і ўсходнія белыя хвоі.
  
  Страшэнна прыемны вецер падхапіў яго порхаўка і моцна страсянуў. Ён зашпіліў дзве спражкі на паліто і выпадкова паглядзеў у бок дома, калі ўбачыў, што ўнізе пагасла святло.
  
  Такім чынам, Меган прыехала. Гэта, павінна быць, была дзяўчына; у Бэці не было ключоў ад дома. Цяпер няма надзеі адмяніць сустрэчу. Што ж, калі вы жывяце ў трох мілях ад поля бою Грамадзянскай вайны, вы павінны шанаваць сталасць мінулага.
  
  Ён яшчэ раз зірнуў на трэснутую трубу і накіраваўся да дома, цяжка ступаючы чаравікамі па непаханым палях.
  
  Як у Нябожчыка рэба. Не, падумаў ён, нічога гэтак драматычнага. Хутчэй, як у сорокачетырехлетнего чалавека, пагружанага ў сябе, якім ён стаў.
  
  
  
  
  
  Энтимема - важны рытарычнае прыём, які выкарыстоўваецца ў афіцыйных дэбатах.
  
  Гэта разнавіднасць сілагізмах (“Усе кошкі бачаць у цемры. Миднайт - котка. Такім чынам, Миднайт бачыць у цемры"), хоць энтимема скарочана. Гэта не ўлічвае адну лагічную лінію (“Усе кошкі бачаць у цемры. Такім чынам, Миднайт бачыць у цемры"). Вопытныя ўдзельнікі дэбатаў і судовыя юрысты, такія як Тейт Кольер, часта выкарыстоўваюць гэта прылада ў сваіх дэбатах і аргументацыі ў зале суда, але яно працуе толькі тады, калі паміж адвакатам і яго аўдыторыяй ёсць агульнае разуменне. Кожны павінен разумець, што жывёла, аб якім ідзе гаворка, - гэта котка; яны павінны даць неабходную інфармацыю, каб логіка працавала правільна.
  
  Цяпер Тейт разважаў аб тым, што ў яго, яго былой жонкі і Меган практычна не было агульнага разумення. Розум Бэці Сьюзан Макколл быў бы яму так ж чужы, як і яго розум ёй. Калі не лічыць нечаканага з'яўлення яго былой жонкі сем тыдняў таму — з навінамі аб тым, што Меган ў п'яным выглядзе забралася на воданапорную вежу, — ён не бачыў яе амаль два гады, і іх тэлефонныя размовы абмяжоўваліся практычнымі пытаннямі аб дзяўчыне і некалькімі рэшткавымі фінансавымі ніткамі паміж людзьмі, разведзенымі пятнаццаць гадоў таму.
  
  А што тычыцца Меган — як хто-то можа ведаць сямнаццацігадовую дзяўчыну? Яе розум быў рухаецца мішэнню. Яе адзіным паведамленнем аб сеансах тэрапіі было: “Тат, тэрапія, тыпу, для няўдачнікаў. Зразумела?" І яе навушнікі Walkman зноў ўключыліся. Ён не чакаў, што сёння яна будзе больш інфарматыўнай - ці красамоўнай —.
  
  Падышоўшы да дома, ён заўважыў, што ўсе ўнутранае асвятленне было выключана. Але калі ён выйшаў з поля, то ўбачыў, што ні машыны Меган, ні Бэці на пад'язной дарожцы не было.
  
  Ён адчыніў дзверы і ўвайшоў у дом, які адазваўся рэхам пустаты. Ён заўважыў ключы ад дома Меган на століку ў пярэднім пакоі і кінуў свае побач з імі, аглядаючы цьмяны калідор. Адзіны святло ў падобным на пячору памяшканні зыходзіў з—за яго спіны - слабы святло звонку, просачивающийся праз ўваход.
  
  Што гэта за шум?
  
  Адкуль-то з першага паверха пачуўся вільготны гук. Паўтаральны, які суправаджаецца слабым, галодным уздыхам.
  
  Халадок страху прабег па яго шыі.
  
  "Меган?"
  
  Шум на імгненне спыніўся. Затым, з гартанным перарывістым дыханнем, ён аднавіўся зноў. У гэтым гуку было адчай. Страўнік Тейт скрутило, а скуру паколвала ад поту.
  
  І гэты пах... нешта даўкае і спелае.
  
  Кроў! ён верыў. Як пах гарачай іржы.
  
  "Меган!" - зноў паклікаў ён. Цяпер ужо ўстрывожаны, ён прайшоў далей у дом.
  
  Шум спыніўся, хоць пах стаў яшчэ мацней, амаль ванітны.
  
  Тейт падумаў аб зброі. У яго быў пісталет, але ён быў зачынены ў хляве, і дастаць яго не было часу. Ён рашуча ступіў у кабінет, схапіў са стала нож для выкрыцця лістоў і ўключыў святло.
  
  І гучна засмяяўся.
  
  Яго двухгадовая далматинка, якая сядзела да яго спіной, развалілася на падлозе, засяроджана жуючы. Тейт паклаў адкрывалка на стойку і падышоў да сабакі. Яго ўсмешка пагасла. Што гэта? Тейт прыжмурыўся.
  
  Раптам, з дзікім, ярасным рыкам, сабака развярнулася і кінулася на яго. Ён ахнуў ад шоку і адскочыў назад, стукнуўшыся локцем аб кут стала. Так жа хутка сабака адвярнулася ад яго, вярнуўшыся да свайго трофею.
  
  Тейт абышоў жывёла, затым спыніўся. Паміж скрываўленых лап сабакі была косць, з якой тырчалі кавалкі плоці. Тейт ступіў наперад. Галава сабакі злавесна павярнулася. Вочы жывёльнага бліснулі раўнівай нянавісцю. Лютае рык вырвалася з яе гладкага горла, і чорныя вусны рассунуліся, агаліўшы акрываўленыя зубы.
  
  Ісус...
  
  Што гэта? Тейт задаўся пытаннем, адчуваючы млоснасць. Няўжо сабака схапіў якое-то жывела, якое забралася ў дом? Яно было так моцна знявечаны, што ён не мог сказаць, што гэта было.
  
  "Няма", - загадаў Тейт. Але сабака працягвала абараняць сваю здабычу; з яе горла вырвалася хрыплае рык.
  
  "Пойдзем!"
  
  Сабака апусціла галаву і працягнула жаваць, не зводзячы зласлівых вачэй з Тейт. Пачуўся гучны косткі храбусценне.
  
  "Пойдзем!"
  
  Ніякага адказу.
  
  Тейт выйшаў з сябе і абышоў сабаку, пацягнуўшыся да яе аброжка. Жывёла ў шаленстве усхапілася, огрызаясь на яго, агаляючы вострыя зубы. Тейт адсунуўся як раз своечасова, каб выратаваць свае пальцы.
  
  Ён мог бачыць скрываўлены прадмет. Гэта было падобна на костка ялавічнай ногі. Уладальнік гадавальніка, у якога ён купіў далматина, сказаў яму, што косткі - небяспечнае ласунак. Тейт ніколі іх не купляў, і ён выказаў здагадку, што Меган, павінна быць, хадзіла па крамах па дарозе сюды і купіла адну. Часам яна прыносіла жавальныя палачкі або гумовыя цацкі для жывёлы.
  
  Тейт распачаў стратэгічнае адступленне, ен выйшаў у калідор. Ён пачакае, пакуль жывёла засне, а потым выкіне гэтую чортаву штуку.
  
  Ён накіраваўся да лесвіцы ў падвал, якая вяла ўніз, у пакой адпачынку, якую Тейт пабудаваў для вечарынак і сямейных сустрэч выпускнікоў, якія ён планаваў ладзіць — людзі збіраліся вакол більярднага стала, гультаявалі ў бары, пілі дайкири з блендера і елі курыцу-грыль. Вечарынак і сустрэч выпускнікоў ніколі не было, але Меган часта знікала ў цёмных катакомбах, калі праводзіла тут выходныя.
  
  Ён спусціўся па лесвіцы і абышоў маленькія паўцемным пакоя. Нічога. Ён спыніўся і схіліў галаву набок. Зверху зноў данеслася рык сабакі. Тэрміновы і злавесны.
  
  "Меган, гэта ты?" - магутна азваўся яго барытон.
  
  Ён быў злы. Меган і Бэці ўжо спазняліся на дваццаць хвілін. Ён узяў на сябе праца, каб запрасіць іх, выконваючы свой бацькоўскі доўг, і вось што атрымаў наўзамен...
  
  Рык рэзка спынілася. Тейт прыслухаўся, ці не пачуюцца лі крокі на першым паверсе, але нічога не пачуў. Ён падняўся па лесвіцы і зноў выйшаў пад імжа.
  
  Ён накіраваўся да старога хлява, увайшоў ўнутр і паклікаў па імя Меган. Адказу не было. Ён у роспачы агледзеў жудаснае месца, паправіў стос старых асобнікаў "Фермера Уоллеса", якая ўпала, і зірнуў на сцяну — на шыльду ў зашмальцаванай рамцы з выказваннем Симана Кнаппа, дзяржаўнага служачага пачатку стагоддзя, які арганізаваў у краіне праграму распаўсюджвання ведаў у галіне сельскай гаспадаркі. Дзядуля Тейт скапіяваў эпиграмму для натхнення тым жа элегантным, акуратным почыркам, якім ён запаўняў бухгалтарскія кнігі фермы і пісаў юрыдычныя запіскі, якія друкавала яго сакратарка.
  
  
  
  У тым, што чалавек чуе, ён можа сумнявацца. У тым, што ён бачыць, ён, магчыма, можа сумнявацца. Але ў тым, што ён робіць, ён не можа сумнявацца.
  
  
  
  "Меган?" ён паклікаў зноў, калі выйшаў на вуліцу.
  
  Потым яго погляд упаў на старую лаўку для пікніка, і ён падумаў аб пахаванні.
  
  Няма, сказаў ён сабе. Не думай пра гэта. Пахаванне былі тысячу гадоў таму. Гэта ўспамін больш мёртвае, чым Мёртвы Рэб, і ты возненавидишь сябе за тое, што ўспомніў пра гэта.
  
  Але, вядома, ён думаў пра гэта. Прадстаўляў гэта, адчуваў, спрабаваў на смак ўспаміны. Пахаванне. Лаўка для пікніка, японскія ліхтарыкі, Бэці і трохгадовая Меган... Ён прадставіў сабе звязак цукерак тыднёвай даўніны, якія ляжаць на траве ў гонар Хэлоўіна, даўным-даўно, гарачым лістападаўскім днём...
  
  Пакуль амаль два месяцы таму Бэці не з'явілася ў яго дзверы з навінамі аб Меган і воданапорнай вежы, ён гадамі не ўспамінаў пра той дзень.
  
  У тым, што ён робіць, ён не можа сумнявацца...
  
  Дождж зноў пачаўся сур'ёзна, і ён паспяшаўся назад у дом, падняўся на другі паверх і зазірнуў у яе спальню. Затым у астатнія.
  
  "Меган?"
  
  Тут яе таксама не было.
  
  Ён зноў спусціўся ўніз. Пацягнуўся да тэлефона. Але не зняў трубку. Замест гэтага ён сеў на канапу ў гасцінай і прыслухаўся да приглушенному гуку сабачых зубоў, разьдзірае костка ў суседнім пакоі.
  
  
  
  
  
  Доктар Питерс — ну, доктар Аарон Мэтьюз — памчаўся з фермы Тейт Коллиер на "Фордзе Тэмпа" Меган. Яго рукі дрыжалі, а дыханне пачасцілася.
  
  На валасок ад смерці.
  
  Ён не ведаў, чаму Колльер вярнуўся дадому гэтым раніцай. Ён заўсёды праводзіў суботнія гадзіны ў сваім офісе. Ці рабіў кожную суботу на працягу апошніх трох месяцаў. Без дзесяці чатыры. Завадны. Але не сёння. Калі Мэтьюз паехаў на ферму Кольер — з Меган ў багажніку, не менш, — ён, да свайго шоку, выявіў, што адвакат вярнуўся. На шчасце, ён накіроўваўся ў палі. Калі ён схаваўся з выгляду, Мэтьюз прыпаркаваўся ў зарасніках хмызняку побач з пад'язной дарожкай Кольер, у пяцідзесяці футаў ад дома, і пракраўся ў вялікае будынак, скарыстаўшыся ключамі Меган. Ён кінуў далматину ялавічная костка, каб заняць яго, пакуль той будзе рабіць тое, за чым прыйшоў.
  
  Яму ўдалося збегчы ў "Тэмпа" як раз у той момант, калі вяртаўся Колльер.
  
  І ўсё ж гэта нервавала яго. Гэта была дрэнная прыкмета. І хоць ён быў псіхатэрапеўтам з гарвардскім адукацыяй і прафесійна не прызнаваў існавання поспехі, часам патрабавалася крыху больш, чым цень забабоны, падобнага гэтаму, каб кінуць яго ў кацёл настрою. У Мэтьюза было біпалярнае засмучэнне — дыягназ, які раней называлі маніякальна-дэпрэсіўным. Каб здзейсніць выкраданне, ён адмовіўся ад прыёму лекаў; ён не мог дазволіць сабе притупляющий эфект высокіх доз Прозак і Веллбутрина, якія прымаў. На шчасце, як толькі лекі выпарылася з яго крыві, ён апынуўся ў маніякальнай фазе і без працы мог праводзіць па васемнаццаць гадзін у дзень, пераследуючы Меган і працуючы над сваім планам. Але па меры таго, як ішлі тыдні, ён пачаў турбавацца, што знаходзіцца на мяжы падзення. І з мінулага, ён ведаў, што трэба зусім трохі, каб сапхнуць яго з краю ў летаргическую яму дэпрэсіі.
  
  Але цяпер блізкасць да разрыву з Колльером прайшла, і ён заставаўся такім жа жыццярадасным, як шчаслівы дзіця. Ён выехаў на I-66 і накіраваўся на ўсход — да станцыі метро Вена, штат Вірджынія, — велізарнай станцыі для пасажыраў прыгарадных цягнікоў у пятнаццаці мілях на захад ад акругі Калумбія. Было суботнюю раніцу, але стаянка была забітая машынамі людзей, якія прыехалі на цягніку ў цэнтр горада, каб наведаць помнікі, музеі і галерэі.
  
  Мэтьюз падагнаў машыну Меган да таго месца, дзе быў прыпаркаваны яго шэры "Мерседэс", затым выйшаў і агледзеўся. Ён убачыў толькі яшчэ адну занятую машыну — белы седан, які стаяў на халастым ходу ў некалькіх шэрагах ад яго. Ён не мог ясна бачыць кіроўцы, але мужчына ці жанчына, здавалася, не глядзелі ў яго бок. Мэтьюз хутка выцягнуў Меган з багажніка "Тэмпа" і сунуў яе ў багажнік "Мэрсэдэса".
  
  Ён паглядзеў уніз на дзяўчыну, свернувшуюся абаранкам і страцілую свядомасць, звязаную вяроўкай. Яна была вельмі бледная. Ён прыціснуў руку да яе грудзей, каб пераканацца, што яна ўсё яшчэ дыхае роўна. Ён турбаваўся пра яе; Мэтьюз больш не быў ліцэнзаваных доктарам медыцыны ў Вірджыніі і не мог выпісваць рэцэпты, таму, каб высечы дзяўчыну, ён назапасіўся фенобарбом ў ветэрынара, заявіўшы, што ў аднаго з яго ратвейлераў пачаліся сутаргі. Ён змяшаў наркотык з дыстыляванай вадой, але не быў упэўнены ў канцэнтрацыі. Яна глыбока спала, але здавалася, што яе дыханне было нармальным, і калі ён памацаў яе пульс, частата сардэчных скарачэнняў была прымальнай.
  
  Паміж пярэднімі сядзеннямі "Тэмпа" ён пакінуў замусоленное расклад руху цягнікоў Amtrak, якое Меган выкарыстоўвала ў якасці настольнага століка, каб пісаць лісты бацькам, і на якім цяпер былі яе адбіткі пальцаў (і толькі яе — ён браў яго ў рукі ў пальчатках). Ён аб'ехаў усе суботнія цягніка да Нью-Ёрка.
  
  Ён падышоў да выкраданьня так, як калі-то планаваў б лячэнне цяжкахворага пацыента: старанна прадумаў кожную дэталь. Ён скраў писчую паперу з пакоя Меган у доме Бэці Макколл. Ён гадзінамі праседжваў у яе пакоі — калі маці працавала, а Меган была ў школе. Менавіта там ён атрымаў важнае ўяўленне аб яе асобы: назіраючы за трыма плакатамі Джоплін, "чорным святлом", кнігай Маркеса, цыдулкамі, якія яна атрымала ад аднакласнікаў, у якіх былі такія словы, як "трахацца" і "дзярмо". (Мэтьюз напісаў прарыўныя артыкул для APA Дзённік аб тым, як падлеткі несвядома падымаюць і апускаюць эмацыйныя бар'еры перад сваім тэрапеўтам у адпаведнасці з выкарыстаннем лекарамі граматыкі і мовы; ён назіраў падчас сеансу тым раніцай, як лаянкі, якія ён выкарыстоўваў, адкрылі яе псіхіку, як ключы.)
  
  Ён паклапаціўся пра тое, каб не пакінуць слядоў свайго ўзлому ў Бэці Макколл. Або у Лисбурге, дзе жыла маці доктара Хэнсона. Гэта было самай вялікай праблемай у яго плане: прыбраць Хэнсона з дарогі на тыдзень — не зрабіўшы чаго-то гэтак відавочнага, хоць і прывабнага, як пераезд яго машынай. Ён навёў сякія-такія даведкі аб психотерапевте і даведаўся, што яго маці жыла ў маленькім гарадку да паўночна-захад ад Вашынгтона, акруга Калумбія, і што яна была далікатнай. У сераду ўвечары Мэтьюз расшатала верхнюю прыступку, вядучую з задняга ганка на маленькі дворык за яе домам. Потым ён патэлефанаваў, прыкінуўшыся суседам, і папрасіў яе адведаць параненую сабаку на заднім двары. Яна была дэзарыентаваная і не хацела выходзіць на вуліцу пасля наступлення цемры, але праз некалькі хвілін ён пераканаў яе — фактычна, ледзь не давёў да слёз з-за беднага жывёлы. Яна ўпала прама з лесвіцы на тратуар. Падзенне выглядала сур'ёзным, і на імгненне Мэцьюз занепакоіўся — калі яна памрэ, Хэнсон можа прызначыць пахаванне адначасова з сеансамі сваіх пацыентаў. Але ён дачакаўся прыезду парамедиков і адзначыў, што ў яе проста зламаныя косткі. Пасля таго, як Хэнсон пакінула паведамленне аб адмене яе чарговага сеансу, Мэтьюз патэлефанаваў Меган і сказаў ёй, што ён прымае пацыентаў Хэнсона.
  
  Цяпер Мэтьюз завёў "Мэрсэдэс" і змяніў машыну, прыпаркаваўшы машыну Меган на тым месцы, якое займаў яго аўтамабіль, а затым памчаўся са стаянкі.
  
  Ён памацаў пульс сваёй душы і выявіў, што яго настрой не змянілася. Не было ні паралічу, ні гневу, ні смутку, вытесняющих сумнеўныя ілюзіі, якія пераследвалі яго з юнацтва. Адзіны намёк на неўроз быў зразумелы: Мэтьюз выявіў, што моўчкі размаўляе з Меган, паўтараючы розныя рэчы, якія ён сказаў ёй на сеансе, і тое, што яна сказала яму. Крыху дакучлівы, але, як ён часам казаў пацыентам, ну і што?
  
  Нарэшце ён павярнуў "Мэрсэдэс" на з'езд да I-66 і, развіваючы хуткасць роўна пяцьдзесят восем міль у гадзіну, накіраваўся да далёкіх гор. Новы дом Меган.
  
  
  4
  
  
  
  Жанчына ўвайшла ў дом, гаспадыняй якога была тры гады, і спынілася ў гатычным скляпеністай калідоры, як быццам ніколі раней не бачыла гэтага месца.
  
  "Бэт," сказаў Тейт.
  
  Яна павольна ўвайшла ўнутр, кінуўшы на былога мужа афіцыйнай усмешкай. Яна зноў спынілася каля дзвярэй у кабінет. Далмацін падняў галаву і зароў.
  
  "Аб божа, Тейт..."
  
  “Меган дала ёй костачку. Яна трохі абараняе яе. Давай зойдзем сюды ".
  
  Ён зачыніў дзверы кабінета, і яны перайшлі ў гасціную.
  
  “ Ты гаварыў з ёй? - спытаў ён.
  
  “Меган? Няма. Дзе яна? Я не бачыў яе машыну."
  
  “ Яна была тут. Але яна сышла. Я не ведаю чаму.
  
  “ Яна пакінула запіску?
  
  “Няма. Але ключы ад яе дома тут".
  
  "О, добра". Бэці змоўкла.
  
  Тейт скрыжаваў рукі на грудзях і трохі покачался на дыване. Ён падышоў да акна, паглядзеў на хлеў скрозь заслону дажджу. Вярнуўся.
  
  “ Кава? - спытаў ён.
  
  "Не, дзякуй".
  
  Бэці села на канапу, скрыжаваўшы тонкія ногі, апранутая ў аблягае чорныя джынсы. На ёй была чорная шаўковая блузка і складанае срэбнае каралі з фіялетавымі і чорнымі камянямі. Яна пасядзела ў цішыні некалькі імгненняў, затым ўстала і агледзела вытанчаны камін, які Тейт пабудаваў некалькі гадоў таму. Яна пагладзіла раствор і поковыряла камень бледна-ружовым пазногцем. Яе вочы прыжмурыліся, калі яна паглядзела на камінную паліцу. "Прыгожа", - сказала яна. "Филдстоун дарагі".
  
  Яна зноў села.
  
  Тейт разглядала яе з іншага канца пакоя. Бэці Сьюзен Макколл з яе падоўжаным тварам прэрафаэлітаў і капой ведьмовских рудых валасоў была экзатычна. Тое, што Вірджынія рэдка прапаноўвала — загадкавую кельцкую прыгажосць. Поўдзень поўны спакусніцу і юрлівых ковбоек, і там у багацці ёсць матриархи, але мала чараўніц. Цяпер Бэці была дзелавой жанчынай, але пад гэтым фасадам, лічыў Тейт Коллиер, яна заставалася той загадкавай маладой жанчынай, якую ён упершыню ўбачыў якая спявае народную песню ў пракуранай кватэры на ўскраіне Шарлотсвилля дваццаць тры гады таму. Яна выканала песню пра кітабойным здабычы а капэла пранізлівым, задыхаючыся голасам.
  
  Аднак прайшло шмат гадоў з таго часу, як якая-небудзь жанчына заваблівала яго ў пастку падобным чынам, і цяпер ён злавіў сябе на тым, што адчувае сябе вельмі насцярожана. Усплыла тузін успамінаў з тых дзён, калі яны разводзіліся, змрочных і трывожных.
  
  Ён задаваўся пытаннем, як яму трымацца ад яе на адлегласці падчас усяго гэтага бруднага сямейнага бізнесу.
  
  Вочы Бэці разабраліся з камінам і мэбляй ў гасцінай, і цяпер вывучалі шпалеры і ляпніну. Яго вочы неадрыўна сачылі за яе поглядам, і ён прыйшоў да высновы, што яна знайшла гэтае месца няўтульным і жорсткім. Патрабавалася больш мяккай мэблі, больш падушак, больш кветак, новыя фіранкі, больш яркія фарбы. Ён адчуў сябе няёмка.
  
  Праз некалькі хвілін Бэці сказала: "Ну, калі яе машыны няма, яна, верагодна, проста выйшла за чым-небудзь".
  
  "Напэўна, так яно і ёсць".
  
  Два гадзіны праз, калі ні на адным з іх тэлефонаў не было паведамленняў, Тейт патэлефанавала ў паліцыю.
  
  
  
  
  
  Першае, што заўважыў Тейт, было тое, як Коні паглядзела на Бэці.
  
  З адабрэннем.
  
  Як быццам адвакат, нарэшце, узяў сябе ў рукі; ніякіх яму больш маладых бландынак. І гэта было па-чартоўску своечасова. Гэтай жанчыне было крыху за сорак, вельмі прыгожая. Гладкая скура. У яе былі хуткія вочы, і яна здавалася разумнай. Дэтэктыў Дзмітрый Константинатис з паліцыі акругі Фэрфакс аднойчы пракаментаваў: “Тейт, чаму ўсе жанчыны, з якімі ты сустракаешся, удвая маладзейшы за цябе і, дай адгадаю, на траціну разумнейшыя? Калі гэта. Чаму гэта, саветнік?"
  
  Коні увайшоў у гасціную і працягнуў ёй руку. Ён энергічна паціснуў руку здзіўленай жанчыны, калі Тейт прадстаўляў іх адзін аднаму. “Бэці, мая былая жонка, гэта Коні. Коні - мой стары сябар з часоў працы пракурорам".
  
  "Прывітанне". О, - сказала разочарованное твар паліцэйскага, - "значыць, яна былая". Выдаць яе было вялікай памылкай, містэр. Дэтэктыў зірнуў на Тейт. "Такім чынам, дарадца, ваша дачка позна ўстае і ідзе на абед, гэта праўда?"
  
  “ Прайшло больш двух гадзін.
  
  "Ты занадта хвалюешся, Тейт". Ён ткнуў у яго пальцам і сказаў Бэці: “Гэты хлопец? Быў самым нежанатым пракурорам ў садружнасці. Нам прыйшлося ноччу праводзіць яго да машыны.
  
  "Па крайняй меры, я змог знайсці сваю машыну", - парыраваў Тейт. Адной з прычын, па якой Коні любіў Тейт, было тое, што адвакат пажартаваў наконт п'янства Коні; цяпер ён здаровы рабіўся — ужо чатыры гады не ўжываў алкаголь - і ні адна душа ў свеце, акрамя Тейт Коллиера, не асмелілася б жартаваць над ім па гэтай нагоды. Але чаго не ведала ні адна іншая душа ў свеце, так гэта таго, што кап больш за ўсё паважаў яйкі.
  
  Бэці няёмка ўсміхнулася.
  
  Тейт і Коні часта працавалі разам, калі Тейт быў пракурорам штата. Змрочны дэтэктыў быў маўклівым і задуменным ў працягу першых шасці месяцаў іх прафесійных адносін, ніколі не дзелячыся ні адным асабістым фактам. Затым, у апоўначы таго дня, калі серыйны гвалтаўнік–забойца, якога яны сумесна злавілі і асудзілі, быў прысуджаны да "ўмоўна-датэрміновым вызваленні", як лаяліся смяротнікі, Коні п'яна абняў Тейт і сказаў, што гэта справа зрабіла іх кроўнымі братамі. "Мы звязаны вузамі".
  
  “Звязаны? Што гэта яшчэ за лухта пра пинко, адчувальнага да дакрананняў?" - зароў не менш п'яны Тейт.
  
  З тых часоў яны былі блізкімі сябрамі.
  
  Яшчэ адзін стук ва ўваходныя дзверы.
  
  "Можа быць, гэта яна", - нецярпліва выказала здагадку Бэці. Але калі Тейт адкрыў дзверы, увайшоў ўнутр коратка стрыжаны мужчына ў танным шэрым касцюме з пакатымі плячыма. Ён выпрастаўся і паглядзеў Тейту ў вочы. “Містэр Колльер. Я дэтэктыў Тэд Боридж. Паліцыя акругі Фэрфакс. Я з аддзела па справах непаўналетніх".
  
  Тейт правёў яго ўнутр і прадставіў Бьюриджа Бэці, пакуль Коні перамыкаў каналы тэлевізара. Здавалася, ён быў зачараваны, выявіўшы, што ў тэлевізара няма пульта дыстанцыйнага кіравання.
  
  Боридж быў ветлівы і дзелавіты, але, відавочна, не хацеў тут знаходзіцца. Коні была адзінай прычынай, па якой знікненне Меган наогул прыцягнула ўвагу. Калі Тейт патэлефанаваў, Коні сказала яму, што яшчэ занадта рана падаваць заяву аб згубе чалавека; патрабуецца дваццаць чатыры гадзіны на знікненне, калі толькі чалавек не маладзейшы за пятнаццаці гадоў, не разумова адсталы або яму не пагражае небяспека. Тым не менш, Коні нейкім чынам "выпадкова забыўся" атрымаць дазвол свайго начальніка і праверыў бірку на машыне Меган. І ён падаў запыт аб шпіталізацыі Невядомай ва ўсе раённыя бальніцы.
  
  Тейт праводзіў іх у гасціную. Бэці спытала: "Не хочаце ці кава ці... ?" Яе голас сціх, і яна збянтэжана засмяялася, гледзячы на Тейт, несумненна, успомніўшы, што гэта быў не яе дом ужо вельмі, вельмі даўно.
  
  "Нічога, дзякуй, мэм," адказаў Боридж за іх абодвух.
  
  Пакуль Коні дабіралася да дома, Бэці патэлефанавала некалькім сябрам Меган. Яна правяла ноч у Эмі Уокер. Бэці патэлефанавала спачатку гэтай дзяўчыне, але ніхто не адказаў. Яна пакінула паведамленне на галасавой пошце the Walkers, затым патэлефанавала іншым сваім сябрам. Брытані, Кэлі і Донна не бачылі Меган і нічога пра яе не чулі сёння. Яны не ведалі, ці былі ў яе планы, акрамя, можа быць, з'яўлення ў гандлёвым цэнтры пазней. "Каб, ну, ведаеш, патусавацца".
  
  Коні спытала Тейт і Бэці аб суботнім распарадку дня дзяўчыны.
  
  "Звычайна ў яе сеанс тэрапіі ў суботу раніцай", - патлумачыла Бэці. “У дзевяць. Але лекара прыйшлося адмяніць сённяшні дзень. Яго маці захварэла ці што-то ў гэтым родзе".
  
  "Ці магла яна проста забыць аб тым, што прыйшла сюды на ланч?"
  
  “ Калі мы ўчора размаўлялі, я нагадаў ёй пра гэта.
  
  "Яна добра спраўлялася з назначэннямі?" Спытаў Боридж.
  
  Тейт не ведаў. Яна заўсёды з'яўлялася своечасова, калі ён вадзіў яе па крамах ці на вячэру ў "Рытц" у Тайсана. Ён распавёў ім пра гэта. Бэці сказала, што яна "амаль малайчына за аператыўнасць". Але яна не думала, што дзяўчына прапусціць гэты абед. "Мы ўтрох былі разам і ўсё такое", - дадала яна са слабым загадкавым смехам.
  
  "А як наконт хлопцаў?" Спытала Коні.
  
  "Яна не—" пачаў Тейт.
  
  Затым спыніўся пад поглядам Бэці. І ён зразумеў, што паняцця не мае, ці быў у Меган хлопец або няма.
  
  Бэці працягнула: "Яна так і зрабіла, але яны рассталіся ў мінулым месяцы".
  
  - Гэта яна парвала з ім ?
  
  "Так".
  
  “Дык ты думаеш, у яго праблемы? Гэты хлопец?" Коні тузануў сябе за падбародак.
  
  “Я так не думаю. Ён здаваўся вельмі мілым. Рахманы".
  
  "Як і Тэд Бандзі", - падумаў Тейт.
  
  "Як яго завуць?" - спытаў я.
  
  “ Джошуа Лефевр. Ён выпускнік каледжа Джорджа Мейсона.
  
  "Ён на апошнім курсе каледжа?" Спытаў Тейт.
  
  "Ну, так", - сказала яна.
  
  “ Бэт, ёй усяго сямнаццаць. Я маю на ўвазе...
  
  "Тейт," зноў сказала Бэці. “ Ён быў мілым хлопчыкам. Яго маці - нейкі кіраўнік у "ЭРС", бацька працуе ў Пентагоне. А Джош - спартовец-чэмпіён. Ён таксама ўзначальвае Асацыяцыю чарнаскурых студэнтаў.
  
  "У чым?"
  
  "Тейт!"
  
  “Ну, я проста здзіўлены. Я маю на ўвазе, гэта не мае значэння".
  
  Бэці з некаторым раздражненнем паціснула плячыма.
  
  "Гэта не так", - абараняючыся, сказаў Тейт. "Я проста—"
  
  "—здзіўлены, " суха паўтарыў Коні. “ Кажа містэр ACLU.
  
  “ Ты ведаеш яго нумар? - Спытаў Боридж.
  
  Бэці гэтага не зрабіла, але яна даведалася пра гэта з даведачнай службы і патэлефанавала. Відавочна, яна датэлефанавалася да аднаго з яго суседзяў па пакоі. Джошуа не было дома. Яна пакінула яму паведамленне з просьбай патэлефанаваць, калі ён вернецца.
  
  “Такім чынам. Яна была тут і сышла. Ніякіх слядоў барацьбы?" Коні агледзела пярэдні пакой.
  
  "Ні аднаго".
  
  “ А як наконт сігналізацыі? - спытаў я.
  
  "Я іх зняў".
  
  "Ці ёсць трывожная кнопка, якую яна магла б націснуць, калі б хто-то быў ўнутры і чакаў яе?"
  
  “Ага. І яна ведае пра гэта".
  
  - Яна пакінула ключы ад дома тут, - выказала здагадку Бэці. Ключы ад машыны ў яе з сабой.
  
  "Ці Мог хто-небудзь, - выказала здагадку Коні, - скрасці яе сумачку, дастаць ключы і ўварваліся ўнутр?"
  
  Тейт гэта абдумала. “Магчыма. Але ў яе вадзіцельскіх правах пазначаны адрас Бэці. Адкуль рабаўніку ведаць, што сюды трэба ехаць? Можа быць, у яе было што-то з маім адрасам, але я не ведаю, што менавіта. Акрамя таго, наколькі я мог бачыць, нічога не прапала."
  
  "Не бачу нічога, што варта было б красці", - сказаў Коні, гледзячы на бездапаможнае забаўляльнае абсталяванне. "Ведаеце, дарадца, у нашы дні тэлевізары больш, чым скрынкі з шматкамі".
  
  Тейт хмыкнуў.
  
  "Добра," сказала Коні, - як наконт таго, каб ты паказаў мне яе пакой?"
  
  Пакуль Тейт вёў яго наверх, Бьюридж вымавіў, расцягваючы словы: "Упэўнены, вам не аб чым турбавацца, місіс Коллиер—"
  
  "Гэта Макколл".
  
  Падняўшыся наверх, Тейт ўпусціў Коні ў пакой Меган, затым пайшоў у сваю. Ён сее-што выпусціў раней, калі абыходзіў тут: скрыню яго камоды быў адкрыты. Ён зазірнуў унутр, нахмурыўся, затым кінуў погляд праз хол, пакуль дэтэктыў аглядаў пакой дзяўчыны. "Сёе-тое пацешнае," крыкнуў Тейт.
  
  "Трымаеце гэтую думку", - адказала Коні. Дзіўна гнуткімі рухамі для такога буйнога мужчыны ён апусціўся на калені і обшарил тое, што, павінна быць, было стандартнымі падлеткавымі тайнікамі: пад скрынямі пісьмовага стала, пад камода, кошыкамі для смецця, пад ложкамі, у фіранкі, падушках і коўдрах. "А, так што ў нас тут?" Коні выпрастаўся і прагледзеў два ліста паперы.
  
  Ён паказаў на адкрытыя скрыні камоды Меган і сцянной шафы. “Яны амаль пустыя, гэтыя скрыні. У іх звычайна ёсць адзенне?"
  
  Тейт вагаўся, на яго твары было непакой. "Так, звычайна яны поўныя".
  
  “ Не маглі б вы паглядзець, ці не знік ці якой-небудзь багаж?
  
  “ Багаж? НЯМА... Пачакай. Яе стары заплечнік знік. Тейт на імгненне задумаўся. Навошта ёй гэта браць? ён задумаўся. Прагледзеўшы паперы, Тейт спытаў дэтэктыва: "Што вы знайшлі?"
  
  "Лягчэй, саветнік", - сказала Коні, складаючы прасціны. "Давайце спусцімся ўніз".
  
  
  5
  
  
  
  Што б зрабіў Сідні Пуацье?
  
  Джошуа Лефевр перамясціў сваё мускулістае трапецападобнае цела на вузкае сядзенне сваёй "Таёты" і мацней націснуў на педаль газу. Малюсенькі матор скардзіўся, але павольна набліжаў машыну да "Мерсэдэса".
  
  Ну ж, Меган, якога чорта ты задумала?
  
  Ён зноў прыжмурыўся і нахіліўся наперад, як быццам, придвинувшись на восем цаляў бліжэй да "мерсі", мог лепш бачыць скрозь сваё замяшанне. Ён выказаў здагадку, што за рулём быў мужчына, а не Меган, хоць і не быў упэўнены. Гэта крыху суцешыла яго — па нейкай прычыне думка аб тым, што гэты хлопец кіне Меган ключы ад сваёй вялікай доктарскай машыны і скажа: "Ты павядзеш, мілая", - прывяла маладога чалавека ў неапісальнае шаленства. Гэта прывяло яго ў лютасць.
  
  Ён падштурхнуў машыну хутчэй.
  
  Сідні Пуацье... Што б ты зрабіў?
  
  Лефевр ўбачыў гэта Ў разгар Ночы, калі яму было дзесяць. (На відэа, вядома - калі фільм толькі выйшаў на экраны, у шасцідзесятых, мужчына, які стане яго бацькам, адціскаўся на базавых трэніроўках у Форт-Диксе, а яго будучая маці слухала Смокі Робінсан і Дайану Рос, пакуль адпрацоўвала сярэдні бал 4,0 у Нацыянальнай кафедральнай школе.) Фільм глыбока паўплываў на яго. Персанаж Пуацье, дэтэктыў Тиббс, у выніку затрымаўся ў маленькім паўднёвым мястэчку, бодаясь са старым добрым хлопцам шэрыфам Родам Стайгером. Развіваўся павольна, раскрываючы мясцовае забойства, крок за крокам.... Не хваляваўся, не злаваўся перад тварам усяго таго лайна, якім яго аблівалі усё ў горадзе.
  
  Вядома, у фільма не было сапраўднай мужнасці, гэта была галівудская ідэя расавых адносін, хутчэй софтбольная, чым жорсткая, але нават у дзесяцігадовым узросце Джошуа Лефевр разумеў, што фільм на самай справе не аб чорным ці белым — ён быў аб тым, як быць мужчынам, быць настойлівым і не прымаць "няма", калі ты верыў "так".
  
  Гэты фільм патрос яго да глыбіні душы — так заўсёды бывае з важнымі фільмамі, з тымі фільмамі, якія даюць нам узоры для пераймання, незалежна ад таго, ці глядзім мы іх у першы раз ці ў соты.
  
  О так, Джошуа Натан Лефевр — выдатнік англійскай мовы ў Універсітэце Джорджа Мейсона, высокі малады чалавек з ідэальным целаскладам і ваеннай выпраўкай свайго бацькі і розумам сваёй маці — валодаў сентыментальнай бокам характару, магутнай, як гара. (На тым тыдні, калі студэнты на яго семінары па літаратуры дзевятнаццатага стагоддзя разбіралі раман Генры Джэймса "Як вароны", Лефевр пракраўся да сабе дадому з зусім іншай кнігай, схаванай ў карычневы папяровы пакет. Ён замкнуў дзверы і прачытаў увесь раман за адзін прысест, не саромеючыся плакаць, калі дайшоў да апошняй старонкі "Масты акругі Мэдысан".)
  
  Сентыментальны, рамантычны. І адпаведна, Сідні Пуацье — а не Сэмюэл Л. Джэксан або Уэслі Снайпс — прыйшоўся яму па душы.
  
  Такім чынам, што б зараз зрабіў містэр Тиббс?
  
  Добра, сказаў ён сабе, давай прааналізуем гэта. Крок за крокам. Вось у дзяўчыны дрэнная сямейнае жыццё. Нічога падобнага на абразы ў ток-шоў, няма, але відавочна, што гэта той выпадак, калі таце ўсё роўна, а маме ўсё роўна. Таму яна п'е больш, чым трэба было б, і тусуецца з дрэннай кампаніяй — пакуль не сустракае Лефевр. І, здаецца, бярэ сябе ў рукі, хоць час ад часу збіваецца з звычайнага рытму. І вось аднойчы ноччу яна ўзбіраецца на вяршыню воданапорнай вежы (і чаму, чорт вазьмі, яна ня патэлефанавала мне, замест таго каб атрымліваць асалоду ад Камфортам з Дновай і Брытані, сёстрамі Ізі?). І як толькі яна аказваецца наверсе, яна трохі танчыць на складваецца скафе, і паліцыянты, і пажарныя прыязджаюць, каб зняць яе.
  
  І яна ходзіць да гэтага псіхіятра...
  
  Які кажа ёй, што яна павінна парваць з ім.
  
  І яна так і робіць.
  
  "Чаму?" Лефевр спытаў яе некалькі тыдняў таму, калі яны сядзелі ў яго машыне, прыпаркаванай перад яе домам, на тым, што іх аказалася апошнім спатканнем.
  
  "Чаму?"
  
  "Справа не ў адрозненнях ..." Маючы на ўвазе ўзрост, маючы на ўвазе расу. Гэта было ... што, чорт вазьмі, гэта было? Ён прайграў кароткую прамову Меган.
  
  "Проста я не гатовы да такіх адносінам, якіх ты хочаш".
  
  І якога роду? Я не памятаю, каб рабіў прапанову. Па-мойму, мы нават не казалі аб нашых адносінах. Нам проста весела разам.
  
  “О, Джош, мілы, не плач"... Мне трэба сёе-што ўбачыць, тое-сёе зрабіць. Я адчуваю сябе, не ведаю, цалкам звязанай або што-то ў гэтым родзе.... Жыць з Бэці - усё роўна, што жыць з суседкай па пакоі. Ты ведаеш, яе суботняе спатканне - самая буйная здзелка ў свеце. Усё, аб чым яна непакоіцца, - гэта аб тым, што яе скура старэе ".
  
  Старая скура? Мне падабаецца твая мама. Яна сімпатычная, разумная, незвычайная. Я не разумею. Якое дачыненне яе скура мае да растання? Лефевр быў вельмі зьбянтэжаны, калі сядзеў у сваёй малюсенькай машыне побач з жанчынай, якую любіў.
  
  “О, мілая, мне проста трэба з'ехаць. Я хачу падарожнічаць, паглядзець на рэчы. Ты ведаеш".
  
  Падарожнічаць? Адкуль гэта ўзялося? У мяне ёсць траставы фонд, мама і тата пры грошах. Я жыў у Джыда, на Кіпры, у Лондане і Германіі. Я кажу на трох мовах. Я магу паказаць вам свет не толькі Cunard Line.
  
  “Добра. Што гэта за псіхатэрапеўт. доктар Хэнсон? Бачыш, ён лічыць, што для мяне не вельмі добрая ідэя падтрымліваць з табой адносіны прама цяпер ".
  
  Тады мы крыху парушым. Бачымся раз у тыдзень або каля таго. Як цябе гэта?
  
  "Не, ты не разумееш", - груба сказала Меган, адасабляючыся ад яго, калі ён паспрабаваў забраць бутэльку Southern Comfort у яе з рук. І яна выбралася з пасажырскага сядзення і пабегла ў свой дом.
  
  Праязджаючы па I-66, Лефевр нахіліўся і панюхаў падгалоўнік, каб праверыць, ці не адчувае ён паху яе духаў. На жаль, ён не змог. Ён мацней націснуў на акселератар, параўняўшыся з шэрым "Мэрсэдэсам".
  
  “ Не, ты не разумееш.
  
  Не, ён па-чартоўску ўпэўнены, што гэтага не было.
  
  Джошуа Лефевр пакутліва чакаў тры тыдні, а затым — гэтай раніцай — прачнуўся на аўтапілоце. Ён больш не мог выносіць маўчанне дзяўчыны і містык расчараванне. Ён пад'ехаў да офісу Хэнсона прыкладна ў той час, калі павінна была скончыцца сустрэча з Меган. Ён прыпаркаваўся на вуліцы, чакаючы, калі яна выйдзе. Джош Лефевр мог выціскаць 220 фунтаў лежачы, ён мог праязджаць на ровары 150 міль у дзень. Але ён не збіраўся запалохваць. Аб няма. Ён збіраўся атруціць гэтага чалавека, а не прыкончыць яго.
  
  Чаму, ён збіраўся спытаць доктара, ты ўгаварыў яе расстацца са мной? Хіба гэта не неэтычна? Давай сядзем разам. Мы трое. У Джоша была напагатове тузін аргументаў. Ён верыў, што зможа ўгаварыць яе вярнуцца ў яе сэрца.
  
  “ Не, ты не разумееш.
  
  Але зараз ён гэта зрабіў.
  
  Божа, якая ж я ідыётка.
  
  Доктар прымусіў яе расстацца, таму што хацеў яе трахнуць.
  
  Ніякай психоболтовни. Ніякага ўнутранага дзіцяці. Неа. Псіхіятр хацеў згуляць звера з двума спінамі з сяброўкай Лефевр. Проста, як стрэл у галаву.
  
  З таго месца, дзе ён прыпаркаваўся каля офіса, яму не было добра відаць, але раптам, яшчэ да таго, як прыём павінен быў скончыцца, "Тэмпа" Меган выехаў са стаянкі - за рулём, падобна, быў сам псіхіятр, які накіроўваўся на поўнач.
  
  Ён рушыў услед за машынай у Манассас - на ферму бацькі Меган, — дзе Лефевр чакаў каля дваццаці хвілін. Затым, як раз у той момант, калі ён збіраўся выехаць на доўгую дарогу, машына зноў рванула з месца, і яны заехалі на паркоўку Венскага метро. Яны змянілі машыну — узялі нямецкі shrinkmobile - і накіраваліся на захад па I-66.
  
  Што ўсё гэта значыла? Узяла яна якую-небудзь вопратку з дома свайго бацькі? З'язджала яна на выходныя?
  
  Лефевр быў па-за сябе. Ён павінен быў што-то зрабіць.
  
  Але што б зрабіў Сідні Пуацье? Сцэнар змяніўся.
  
  Пачакаць, пакуль яны дабяруцца да дома доктара? Гасцініца, у якую яны накіроўваліся? Сустрэцца з імі там?
  
  Не, гэта здавалася няправільным.
  
  О, чорт, ён павінен проста пайсці дадому... Забудзь аб гэтым лайне. Будзь мужчынам.
  
  Ён аслабіў націск на педаль газу... Добрая ідэя, выйсці на наступным з'ездзе. Перастань паводзіць сябе як закаханы няўдачнік. Гэта няёмка. Ідзі дадому. Шануй свайго Мелвіл. У цябе прэзентацыя павінна адбыцца праз тыдзень, пачынаючы з панядзелка...
  
  "Мэрсэдэс" вырваўся наперад.
  
  І тут яго працяла думка: "Лухта сабачая". Я збіраюся разабраць матывы ў якой-то гробаны гісторыі пра здоровенном кіта, пакуль мая дзяўчына ў ложку шэпча на вуха свайму псіхатэрапеўта?
  
  Ён апусціў нагу на падлогу.
  
  Зрабіў бы гэта Пуацье?
  
  Яшчэ б.
  
  І вось Лефевр, трымаючы вспотевшие рукі на рулі машыны, ірвануўся наперад і памчаўся за жанчынай, якую ён любіў і, як ён верыў дзе-то ў глыбіні свайго неахайна сэрца, якая ўсё яшчэ кахала яго.
  
  
  
  
  
  “ Яна збегла? - Прашаптала Бэці.
  
  Яны ўчатырох сядзелі ў гасцінай, як незнаёмцы на кактэйльнай вечарыне, прыціснуўшыся каленамі адзін да аднаго, выпрастаўшыся і чакаючы, калі ім стане зручней. Коні працягнула: “Але вам усім варта прыняць гэтую навіну за добрую. Справа ў тым, што большасць уцекачоў вяртаюцца самастойна на працягу месяца ".
  
  Бэці ўтаропілася ў акно, у туманную цемру. "Месяц," абвясціла яна, нібы адказваючы на банальнае пытанне. “ Няма, няма. Яна б не пайшла. Нічога не сказаўшы.
  
  Коні зірнула на Бориджа. Тейт перахапіў гэты погляд.
  
  “ Баюся, што яна нешта сказала. Коні працягнуў Бэці і Тейт тое, што знайшоў наверсе. “ Лісты вам абодвум. У яе пад падушкай.
  
  "Чаму там?" Спытала Бэці. "Гэта не мае ніякага сэнсу".
  
  "Каб ты не знайшоў іх адразу", - патлумачыла Коні. “Дай ёй фору. Я бачыў гэта раней".
  
  - Гэта яе почырк? - спытаў Боридж.
  
  Коні дадала: “Ёсць мой прыяцель, эксперт па дакументах ФБР, Паркер Кинкейд. Жыве ў Фэрфаксе. Мы маглі б яму патэлефанаваць".
  
  Але Бэці сказала, што гэта вызначана почырк Меган.
  
  "Бэт", - прачытала яна ўслых, затым падняла вочы. “Яна назвала мяне Бэт. Не мама. Навошта ёй гэта рабіць?" Яна пачала зноў і прачытала задыхаючыся, прывідным голасам: "Бэці, мне ўсё роўна, калі табе балюча гэта казаць... Мне ўсё роўна, як моцна гэта балюча..."
  
  Яна бездапаможна паглядзела на свайго былога мужа, затым прачытала пра сябе. Яна скончыла, адкінулася на спінку канапы і, здавалася, сама скурчылася да памераў дзіцяці. Яна прашаптала: “Яна кажа, што ненавідзіць мяне. Яна ненавідзіць усе тое час, якое я праводзіў са сваёй сястрой. Я... " Збянтэжаная, пакрыўджаная, яна пакруціла галавой і змоўкла.
  
  Тейт паглядзеў на сваю запіску. Яна была ў плямах. Ад слёз? Ад дажджу?
  
  Ён прачытаў:
  
  
  
  Тейт:
  
  Адзіны спосаб сказаць гэта — я ненавіджу цябе за тое, што ты зрабіў са мной! Ты мяне не слухаеш. Ты кажаш, кажаш, кажаш, а Бэці называе цябе красамоўным д'яблам, і так яно і ёсць, але ты ніколі не слухаеш мяне. Таго, чаго я хачу. Таго, хто я ёсць. Ты подкупаешь мяне, откупаешься і спадзяешся, што я пайду. Я павінен быў збегчы, калі мне было шэсць, як я і хацеў. І ніколі не вяртацца.
  
  Я ўвесь час хацеў гэта зрабіць. Я ўсё яшчэ хачу. Сысці ад цябе. Ты ж у любым выпадку гэтага хочаш, ці не так? Пазбавіцца ад свайго нязручнага дзіцяці?
  
  
  
  Яго рот быў адкрыты, вусны і мову перасохлі, іх пякло ад паветра, які з шумам ўваходзіў і выходзіў з лёгкіх. Ён выявіў, што глядзіць на Бэці.
  
  “Тейт. Ты ў парадку?" Спытала Коні.
  
  “ Ці магу я зірнуць на гэта яшчэ раз, місіс Макколл? - Спытаў Боридж.
  
  Яна працягнула мне жорсткую прасціну.
  
  “ Ты ўпэўнены, што гэта яе пісчая папера?
  
  Бэці кіўнула. “ Я гэта ёй падарыла на Каляды.
  
  Ціхім голасам Бэці адказала на пытанні, якія ніхто не задаваў. “Мая сястра была вельмі хворая. Я часта пакідала Меган на апеку іншых людзей. Я не ведала, што яна адчувала сябе такой пакінутай... Яна ніколі нічога не казала.
  
  Тейт звярнуў увагу на нядбайны почырк Меган. У некалькіх месцах кончык ручкі прарваў паперу. Ён выказаў здагадку, што ў гневе.
  
  Коні спытала Тейт, што ён знайшоў у сваёй уласнай пакоі.
  
  Ён быў так ашаломлены, што яму спатрэбілася хвіліна, каб засяродзіцца на пытанні. "Яна ўзяла чатырыста даляраў з скрыні маёй ложка".
  
  Бэці выпаліла: “Глупства. Яна б не прыняла..."
  
  "Ён знік", - сказаў Тейт. "Яна адзіная, хто быў тут".
  
  "А як наконт крэдытных картак?" Спытала Коні.
  
  "У яе мае карты Visa і MasterCard", - сказала Бэці. "Яны былі б у яе з сабой".
  
  "Гэта добра", - сказала Коні. “Гэта просты спосаб адсочваць уцекачоў. Што гэта такое, мы ўсталюем сувязь у рэжыме рэальнага часу з кампаніямі, якія выпускаюць крэдытныя карты. На працягу дзесяці хвілін мы даведаемся, дзе яна што-то прад'явіла.
  
  - Мы паставім яе на праслухоўванне, - сказаў Боридж. Яе затрымалі дзе заўгодна і за што заўгодна на ўсходнім узбярэжжы, нам дадуць ведаць. Дай мне фатаграфію, добра?
  
  Тейт зразумеў, што яны глядзяць на яго.
  
  "Вядома", - хутка сказаў ён і пачаў абшукваць пакой. Ён агледзеў кніжныя паліцы, скрыні приставного століка. Ён не змог знайсці ніякіх фатаграфій.
  
  Боридж няўпэўнена назіраў за Тейтом; Тейт здагадаўся, што папернік і сцяна маладога афіцэра былі завешаны здымкамі яго ўласнай маладосьці. Тейт памятаў, што сам Коні некалькі гадоў таму захоўваў у паперніку фатаграфію сваёй былой жонкі і дзяцей. Адвакат пакапаўся ў гасцінай і знік у кабінеце. Праз некалькі хвілін ён вярнуўся са здымкам — фатаграфіяй Тейт і Меган у Вірджынія-Біч два гады таму. Яна без усмешкі глядзела ў камеру. Гэта была адзіная фатаграфія, якую ён змог знайсці.
  
  "Сімпатычная дзяўчына," сказаў Бьюридж.
  
  "Тейт," сказала Коні, " я застануся на гэтым. Але мы мала што можам зрабіць".
  
  “ Як скажаш, Коні. Ты ж ведаеш, што гэта будзе ацэнена па вартасці.
  
  “ Да пабачэння, місіс Колл - Макколл.
  
  Але Бэці глядзела ў акно і нічога не сказала.
  
  
  
  
  
  Белая "Таёта" стаяла прама за "Мерседэсам", адзначыў Аарон Мэтьюз. Ён падумаў, ці не той гэта аўтамабіль, які ён бачыў на стаянцы Венскага метро, калі мяняў машыну. Ён пашкадаваў, што не звярнуў на гэта больш увагі.
  
  Мэтьюз верыў у супадзення яшчэ менш, чым у поспех і забабоны. Не было ні выпадковасцяў, ні збегаў акалічнасцяў. Мы нясем поўную адказнасць за свае паводзіны і яго наступствы, нават калі не можам зразумець, што падахвочвае нас да дзеяння.
  
  Машына, якая стаяла зараз за ім, не была выпадковым супадзеннем.
  
  Быў матыў, быў задума.
  
  Мэтьюс яшчэ не мог гэтага зразумець. Ён не ведаў, наколькі павінен быць занепакоены. Але ён быў занепакоены.
  
  Можа быць, ён падрэзаў кіроўцы, і той сышоў з розуму. Дарожны гнеў.
  
  Магчыма, гэта быў хто-то, хто бачыў, як ён заносіў вялікі скрутак у багажнік "Мерседэса", і рушыў услед за ім з цікаўнасці.
  
  Можа быць, гэта была паліцыя.
  
  Ён скінуў хуткасць да пяцідзесяці.
  
  Белая машына зрабіла тое ж самае.
  
  Паскорыўся.
  
  Машына засталася з ім.
  
  Трэба падумаць пра гэта. Трэба што-то рабіць.
  
  Мэтьюз перастроіўся ў правы шэраг і працягнуў рух скрозь туман да гор на захадзе. Ён азіраўся назад так жа часта, як глядзеў наперад.
  
  Як любы добры тэрапеўт параіць зрабіць сваім пацыентам.
  
  
  6
  
  
  
  Дождж спыніўся, але атмасфера была густой, як гарачая кроў.
  
  У сваіх стыльных туфлях на шырокіх высокіх абцасах Бэці Макколл падышла да пляча Тейт. Не кажучы ні слова, яны стаялі на заднім ганку, аглядаючы шэсцьдзесят акраў уласнасці.
  
  Спрэд Collier быў больш кансерватыўным, чым на большасці ферм П'емонта: пяць палёў чаргаваліся паміж сояй у адзін год і кукурузай і жытам ў наступны. Класічны спрэд з паўночнай Вірджыніі.
  
  "Паслухай мяне, Тейт", - казаў суддзя.
  
  Хлопчык заўсёды слухаўся свайго дзеда.
  
  "Што такое бабовае расліна?"
  
  "Гарошына".
  
  “ Усяго толькі гарошына?
  
  "Ну, і фасолю таксама, я думаю".
  
  “Гарох, фасолю, канюшына, люцэрна, віка... усё гэта бабовыя. Яны дапамагаюць глебе. Вы год за годам саджаеце збожжавыя, што адбываецца?"
  
  "Не ведаю, сэр".
  
  "Ваша зямля адправіцца ў пекла ў кошыку для рук".
  
  “ Чаму гэта, суддзя? - спытаў я.
  
  Гэты мужчына навучыў хлопчыка ніколі не баяцца задаваць пытанні.
  
  “Таму што бабовыя забіраюць азот з паветра. Трава забіраюць яго з глебы".
  
  "Аб".
  
  “Мы будзем саджаць мамонтовую карычневую і жоўтую на сілас, а таксама вирджинскую сою. Уілсан і Херландт добрыя для пасеву насення і сена. Як вы рыхтуеце зямлю?"
  
  "Як быццам ты сажаешь кукурузу", - адказаў хлопчык. "Засявай іх сеялкай".
  
  Суддзя можа ні з таго ні з гэтага зірнуць на свайго ўнука і спытаць: "Ты лаешся, Тейт?"
  
  "Nosir."
  
  “ Вось. Прачытайце гэта. Мужчына сунуў у руку Тейту стары завялы бюлетэнь Міністэрства сельскай гаспадаркі і іміграцыі Вірджыніі. Кіраўнік з загнутымі кутамі аплаквала рост ненарматыўнай лексікі сярод маладых фермераў. Нават некаторыя з нашых дзяўчат набылі гэтую прискорбную звычку.
  
  "Я буду мець гэта на ўвазе, суддзя", - сказаў Тейт, без пачуцця віны успамінаючы, як у мінулы чацвер ён зладзіў сінюю паласу ў школе Джуниору Футу.
  
  Гледзячы на свае поля, Суддзя працягнуў: “Але калі вы ўсё ж палічыце неабходным даць волю пачуццям, проста пераканайцеся, што паблізу няма жанчын. Амаль час вячэры. Давай пойдзем дадому."
  
  Тейт спыняўся ў доме сваіх бабулі і дзядулі ў Фэрфаксе так жа часта, як і ў сваіх бацькоў. Бацька Тейт быў добрым, абсалютна спакойным чалавекам, лепш за ўсё подходившим для жыцця, скажам, судовага рэпарцёра — кар'еры, на якую ён, вядома, ніколі не адважваўся, улічваючы рызыка таго, што яму даручаць расшыфроўваць адзін з працэсаў над яго бацькам. Суддзя пакутліва разважаў, пакідаць ферму свайму адзінаму сыну або няма, і прыйшоў да высновы, што ў мужчыны проста не хапіла мужнасці справіцца з падобнымі наступствамі. Таму ён перадаў яго Тейту, у той час як іншы сваяк атрымаў грошы. (Па іроніі лёсу, як даведаўся Тейт падчас аднаго з нямногіх шчырых размоў, якія ў яго калі-небудзь былі з бацькам, гэты чалавек баяўся таго дня, калі суддзя перадасць ферму яму. Яго галоўнай клопатам, здавалася, было тое, што кіраванне фермай перашкодзіць яго запал да калекцыянавання электрацягнікоў Лайонела.) Нясмелая, вечна стомленая маці Тейт ідэальна падыходзіла свайму мужу, і Тейт не магла ўзгадаць ні адзінага слова пра рознагалоссі або страсці паміж імі. І размоў было няшмат.
  
  Вось чаму, улічваючы яго прыхільнасць да алкаголю, Тейт падлетак дабіраўся аўтастопам ці прасіў падвезці яго да дома бабулі з дзядулем і праводзіў з імі столькі часу, колькі мог.
  
  Калі суддзя старшыняваў на чале скрипучего стала ў нядзельны апоўдні, бабуля Тейт магла сказаць шэптам: "Адзіны дзень, калі саджаюць фасолю, - Страсная пятніца".
  
  "Гэта забабоны, бабуля", - сказала ёй юная Тейт, жанчына настолькі добразычлівая, што ўспрымала любы размова, накіраваны ў яе бок, нават нязгодны, як камплімент. "Вы можаце саджаць сою да канца чэрвеня".
  
  “Не, малады чалавек. Цяпер паслухай мяне." Яна паглядзела ў бок кіраўніка стала, каб пераканацца, што яе муж не слухае. “Калі ты гучна смяешся, саджаючы кукурузу, гэта да непрыемнасцяў. Я маю на ўвазе, сур'ёзныя праблемы. І добра саджаць бульбу і цыбулю ў цёмны час сутак, а фасолю і кукурузу лепш саджаць пры святле ".
  
  “ У гэтым няма ніякага сэнсу, бабуля.
  
  "Робіць", - адказала яна. “Карняплоды растуць пад зямлёй, таму вы саджаеце іх у цёмны час сутак. Збожжавыя знаходзяцца над зямлёй, таму вы саджаеце на свеце".
  
  Тейт прызнаў, што ў гэтым была пэўная логіка.
  
  Гэта была адна з трох або чатырох адначасовых дыскусій, якія адбываліся за абедзенным сталом — з удзелам цётачак, дзядзечак і стрыечных братоў, а таксама пары непазбежных гасцей, якіх Суддзя запрашаў з шэрагаў судзейскай калегіі і калегіі адвакатаў графстваў Прынс-Уільям і Фэрфакс. У адно свежае, яснае нядзелю юны Тейт піў чай з лёдам з адным госцем, які прыехаў рана, калі суддзя быў у дарозе з фермы. Хударлявы наведвальнік з мяккім голасам праявіў вялікую цікавасць да мурашынай ферме Тейт. Наведвальнікам быў суддзя Вярхоўнага суда Уільям Бреннан, які адарваўся ад складання заключэння па рашэнні — магчыма, па знакавай справе - і прыйшоў у Judge collier's farm за ростбіф, батат, ліставай капустай і, вядома ж, свежай кукурузай.
  
  "І яшчэ," працягвала бабуля, аглядаючы стол у пошуках пустых сервіравальных місак, "забіваць свіней у поўню - дрэнная прымета".
  
  "Вядома, для свіней", - прапанаваў Тейт.
  
  Вячэру працягваўся да чатырох ці пяці гадзін дня, Тейт сядзела і слухала гісторыі аб юрыдычных войнах, аб планаванні бітваў і мясцовых плётках, густых, як бабуліна бульбяное пюрэ.
  
  Цяпер, калі побач з ім стаяла яго былая жонка, Тейт востра ўсведамляў, што тыя часы Нормана Рокуэла, якія ён спадзяваўся паўтарыць у сваёй уласнай жыцця, так і не ажыццявіліся.
  
  Перажытак сямейнага Поўдня ў Тейт нядоўга захаваўся ў дарослым жыцці. Ён, Бэці і Меган больш не былі сям'ёй. Сярод мноства добранькіх, разумных і ўсебакова развітых жанчын, з якімі ён сустракаўся, Тейт Коллиер не знайшоў ні адзінага шанцу завесці сям'ю.
  
  І таму, як бы ён цяпер ні турбаваўся аб Меган, вяртанне гэтых дваіх у яго жыццё было багата болем.
  
  Гэта прывяло і да практычных праблемах. Ён рыхтаваўся да самога буйному справе за апошнія гады. Карпарацыя звярталася ў акруга Прынс-Уільям за дазволам пабудаваць гістарычны тэматычны парк недалёка ад поля бою Бул-Ран. Ліберці Парк збіраўся пазмагацца з King's Dominion і Six Flags. Тейт прадстаўляў групу жыхароў, якія не хацелі, каб забаўляльны комплекс знаходзіўся на іх заднім двары, хоць акруга даў папярэдняе дазвол. На мінулым тыдні Тейт дамогся часовага судовага забароны на прыпыненне распрацоўкі на дзевяноста дзён, які распрацоўшчык неадкладна аспрэчыў. На наступным тыдні, у чацвер, Вярхоўны суд у Рычмандзе разгледзіць аргументы і вынесе рашэнне аб тым, ці пакідаць судовы забарона ў сіле. Калі гэта адбудзецца, адной затрымкі можа быць дастаткова, каб паставіць крыж на ўсёй угодзе.
  
  За адну ноч Тейт Кольер стаў самым папулярным - і непапулярным чалавекам у акрузе Прынс-Уільям, у залежнасці ад таго, вы выступалі супраць праекта ці падтрымлівалі яго. Забудоўшчык парку і фінансуюць яго крэдыторы, вядома, хацелі, каб ён скруціўся абаранкам і садзьмуўся. Але былі сотні мясцовых бізнесменаў, рамеснікаў, пастаўшчыкоў і мясцовых жыхароў, якія таксама выйгралі ад адабрэння парку і наступнай міграцыі турыстаў. Адна рэдакцыйная артыкул, усхваляў праект, назвала Тейт "адвакатам д'ябла". Фраза, якая, безумоўна, знайшла водгук у гэтым ревностном фарпост хрысціянскага Поўдня.
  
  Забудоўшчык Ліберці-парку Джэк Шарп быў адным з найбагацейшых людзей у паўночнай Вірджыніі. Ён паходзіў з багатай сям'і і мог прасачыць свой радавод ад прынца Уільяма да часоў– якія папярэднічалі грамадзянскай вайне. Калі Тейт падаў пазоў аб судовым забароне, Шарп наняў для абароны добра вядомую мясцовую фірму. Тейт рассек адвакатаў Шарпа на дробныя кавалачкі — наўрад ці нават спартыўныя, — і забудоўшчык звольніў іх. Для спрэчкі ў Рычмандзе ён адправіўся наўпрост у Вашынгтон, акруга Калумбія, каб наняць юрыдычную фірму, у якую ўваходзілі два былых генеральных пракурора, адзін былы віцэ-прэзідэнт і, магчыма, будучы прэзідэнт.
  
  Тейт і Рут, яго сакратар-памочніца-параюрист, безупынна працавалі над аргументацыяй і дакументамі аб хадайніцтве на працягу тыдня і працягнуць гэта рабіць, верагодна, да паўночы дня, які папярэднічае аргументацыі.
  
  Так што паўторнае з'яўленне Бэці ў яго жыцця — і знікненне з яе Меган — можа мець сур'ёзныя прафесійныя наступствы.
  
  З млоснасцю ён зноў успомніў той дзень, калі яны з Бэці так жорстка пасварыліся — дзесяць ці адзінаццаць гадоў таму. Ён і не падазраваў, што дзяўчына чула яго выбліск.
  
  Твой нязручны дзіця...
  
  Чаму лёс вярнула іх у яго жыццё? Чаму цяпер?
  
  Але як бы ён ні жадаў зваротнага, яны вярнуліся. І ён нічога не мог з гэтым зрабіць.
  
  Нарэшце Тейт спытаў сваю былую жонку: "Думаеш, нам варта патэлефанаваць маёй маці?"
  
  "Няма", - сказала Бэці. “Давай пачакаем некалькі дзён. Я не хачу хваляваць яе без неабходнасці".
  
  "А як наконт тваёй сястры?"
  
  "Вызначана не яна".
  
  "Чаму няма?" Услых пацікавіўся Тейт. Ён ведаў, што Сьюзен вельмі клапоціцца аб Меган. Больш, чым большасць цётачак клапаціліся б аб пляменніцы. На самай справе, яна заўсёды, здавалася, амаль зайздросціла таму, што у Бэці ёсць дачка, а ў яе няма.
  
  "Таму што ў нас пакуль няма адказаў", - адказала Бэці. Затым, праз некалькі імгненняў, яна ўздыхнула. "Гэта на яе не падобна". Яна зірнула на ліст у сваёй руцэ. Затым засунула яго глыбей у сумачку.
  
  Тейт вывучаў твар сваёй жонкі. Тейт Кольер атрымаў у спадчыну ад суддзі некалькі талентаў. Галоўным дарам было, вядома, уменне звяртацца са словамі, а іншым, значна больш рэдкім, была здольнасць бачыць будучыню па чыім-небудзь твары. Цяпер ён глядзеў у выдатныя фиалковые вочы сваёй былой жонкі, бачыў, як яны звузіліся, загарэліся ў яго вачах і рушылі далей, і ён дакладна ведаў, што адбываецца ў яе на розуме. Дэбаты - гэта не толькі словы, дэбаты - гэта яшчэ і інтуіцыя. Абаронца, які можа дакладна бачыць, да чаго хіліць яго апанент, заўсёды будзе мець перавагу, якімі б рытарычнымі прыёмамі апанент ні меў у сваім рэпертуары.
  
  Яму не спадабалася тое, што ён цяпер убачыў.
  
  Бэці рашуча сышла з ганка і накіравалася на задні двор, да заходняга амбару, дзе была прыпаркаваная яе машына. Ён рушыў услед за ёй і спыніўся на недагледжанай лужку, якая востра мела патрэбу ў стрыжцы. Ён пільна глядзеў на белую жылку энергічнага далматинца, які нарэшце-то пакінуў костка і нёсся па траве, як хорт.
  
  Тейт зірнуў на стары хлеў, чужы і ў той жа час вельмі знаёмы. Затым яго погляд зваліўся на лаўку для пікніка, якую яны з Бэці купілі ў адным з мэблевых крам ўздоўж шашы 28. Яны карысталіся ім усяго адзін раз — на сходзе пасля пахавання чатырнаццаць гадоў таму. Цяпер ён памятаў падзеі з дасканалай яснасцю. Здавалася, гэта было на мінулым тыдні.
  
  Ён заўважыў, што Бэці таксама глядзіць на лаўку. Цікава, аб чым яна думае.
  
  Лістапад выдаўся не па сезоне цёплым — такім жа дзіўным, як і цяперашняя красавіцкая спёка. Ён прадставіў сабе, як Бэці стаіць на лаўцы, каб адчапіць японскі ліхтар ад кізіла пасля таго, як апошнія члены сям'і і добразычліўцы сышлі ці ляглі спаць.
  
  Сёння Тейт спынілася каля гэтага ж дрэва, якое было ў пышным ружовым колеры.
  
  "Ты цяпер заняты?" - спытала яна. "Твая практыка?"
  
  “ Шмат дробязяў. Толькі адно вялікае справа. "Ён кіўнуў на дом, дзе ляжала паралізуючы стос дакументаў па справе Ліберці-Парку. Калі яны пажаніліся, дом быў завалены юрыдычнымі дакументамі ў чырвоных вокладках аб'ёмам у сорак ці пяцьдзесят старонак. Вярхоўны суд Штата Вірджынія. Многія з іх тычыліся спраў аб смяротным пакаранні, якія Тейт вёў у якасці абвінаваўцы. Хоць ён быў пракурорам акругі Фэрфакс, Тейт часта выступаў у Рычмандзе ад імя іншых акругаў. "Маеш права голасу - будзеш падарожнічаць", - жартавалі яго супрацоўнікі. Яго спецыяльнасцю сталі справы аб забойствах пры асаблівых абставінах — афіцыйнае апісанне спраў аб смяротнага пакарання.
  
  Гэтыя заданні і яго імкненне брацца за падобныя справы былі крыніцай трэнняў паміж мужам і жонкай. Бэці быў супраць смяротнага пакарання.
  
  Смерць, разважала Тейт, здавалася, заўсёды хавалася за іх адносінамі. Пастаянная барацьба яе сёстры Сьюзен з сур'ёзным захворваннем сэрца і самагубства мужа Сьюзен, Харыса. Затым смерць бацькоў Бэці, бацькі і дзядулі Тейт, і ўсё гэта за трагічна кароткі перыяд у тры гады.
  
  Тейт штурхнуў кучу кукурузных сцеблаў.
  
  "У мяне такое пачуццё, Тейт". Рукі Бэці падняліся і апусціліся па баках. "Ты разумееш, што я маю на ўвазе?"
  
  Няма. Ён гэтага не зрабіў. Тейт быў упартым і разумным, але пачуцці? Няма, сэр. Не давяраў ім ні на хвіліну. Ён бачыў, як яны ўцягвалі людзей, якіх ён пераследваў, у сур'ёзныя непрыемнасці. Калі яны былі жанатыя, Бэці жыла пачуццямі. Інтуіцыяй, адчуваннямі, ўражаннямі. А часам, здавалася, пасланнямі з зорак. Зводзіла яго з розуму.
  
  "Працягвай", - сказаў ён.
  
  Яна паціснула плячыма. “ Я ў гэта не веру. "Яна паляпала па сваёй сумачцы. Ён выказаў здагадку, што мае на ўвазе ліст.
  
  "Чаму ты так думаеш?"
  
  “ Я тут сёе-тое ўспомніў.
  
  "Хмм?" - няпэўна працягнуў ён.
  
  “Я знайшла пакет пад ложкам Меган дома. Калі я прыбіралася на мінулым тыдні. У ім была мыльніца".
  
  Ён заўважыў слёзы жанчыны. Яму захацелася падысці бліжэй, абняць яе. Тейт паспрабаваў успомніць, калі ён абдымаў яе ў апошні раз. Не проста надзьмуў шчокі, а на самай справе абняў яе, адчуў яе вузкія лапаткі пад сваімі вялікімі далонямі. Ніякіх успамінаў у галаву не прыходзіла.
  
  “Гэта была наша агульная жарт. У мяне ў ваннай ніколі не было мыльніцы. Мыла стала зусім агідным, - сказала Меган. Таму яна купіла гэтую віктарыянскую мыльніцу. Гэта было на мой дзень нараджэння. На наступным тыдні. Там таксама была паштоўка. Я маю на ўвазе, яна б не купіла мне падарунак і паштоўку, а потым зрабіла гэта ".
  
  Хіба яна не стала б? Тейт задумаўся. Чаму б і не? Калі ціск дасягае пэўнай кропкі, вулкан выбухае - і яму напляваць на час года або на тое, хто ладзіць пікнік на схілах, п'яныя палюбоўнікі або прыхаджане царквы. Любы юрыст, які займаўся хатнімі адносінамі, пацвердзіць гэта.
  
  “Ты думаеш, хто-то прымусіў яе зрабіць гэта? Ці што гэта розыгрыш?" Спытаў Тейт.
  
  “Я не ведаю. Магчыма, яна зноў піла. Я праверыў бутэлькі дома, і яны не выглядалі больш пустымі, але... Я не ведаю".
  
  "Гэта не так ужо шмат, каб працягваць", - сказаў яе былы муж.
  
  Раптам яна павярнулася да яго і загаварыла. “У нас з Меган не ўсе на сто адсоткаў. Ёсць праблемы. Вядома, ёсць. Але нашы адносіны заслугоўваюць большага, чым гэта чортава ліст. Больш, чым тое, што яна збегла... Яна скрыжавала рукі на грудзях і зноў паглядзела на палі. Яна паўтарыла: "Што-то не так".
  
  “Але што? Менавіта? Што ты думаеш?"
  
  "Я не ведаю".
  
  "Ну, і што ж нам рабіць?"
  
  "Я хачу пайсці пашукаць яе", - рашуча заявіла Бэці. "Я хачу, каб знайсці яе".
  
  Менавіта гэта ён убачыў у яе фіялетавых вачах некалькімі імгненнямі раней. Ён ведаў, што так і будзе.
  
  Але цяпер, калі ён падумаў пра гэта, ён быў здзіўлены. Гэта зусім не было падобна на Бэці Макколл. Бэці мечтательница, Бэці кансультант па картах Таро. Пасіўная, яна заўсёды плыла туды, куды яе выносіў ветрык. Пяро Форэста Гампа... Чалавек, які менш за ўсё падыходзіў на ролю маці. Дзецям патрэбныя навучанні, кірунак, мадэлі. Гэта была не Бэці Макколл. Пачуўшы ад Меган, што Бэці заручылася на мінулае Каляды, Тейт быў здзіўлены толькі тым, што ёй спатрэбілася так шмат часу, каб прыняць, павінна быць, дзесятае прапанова з тых часоў, як яны развяліся. Калі яны былі жанатыя, яна была чароўнай, шалапутны і зусім беспадстаўнымі, належачы на тое, што ён забяспечыць ёй падмурак, у якім яна мела патрэбу. Ён меркаваў, што, як толькі яны растануцца, яна хутка знойдзе каго-небудзь іншага на гэтую ролю.
  
  Ён задаваўся пытаннем, ці адрозніваецца ён цяпер ад Бэці Сьюзан Макколл, на якой быў жанаты (і яшчэ яму было цікава, ці думае яна тое ж самае пра яго).
  
  "Бэці," сказаў ён, каб супакоіць яе, " з ёй усё ў парадку. Яна спелая маладая жанчына. Яна выпусціла пар і збіраецца з'ехаць на некалькі дзён. Я сама рабіла гэта, калі была прыкладна яе ўзросту. Памятаеш? Ён сумняваўся, што яна рабіла, але, на яго здзіўленне, яна сказала: "Ты прарабіў ўвесь шлях да Балтымора".
  
  “І я патэлефанавала суддзі, і ён прыехаў за мной. Двухдзённы ўцёкі. Паслухай, Меган прыйшлося са шматлікім сутыкнуцца. Я думаю, што мыльніца - ключ да разгадкі ".
  
  “ А страва? - спытаў я.
  
  “Ты маеш рацыю — ніхто не купіць падарунак і паштоўку, а потым не падорыць іх табе. Яна вернецца да твайго дня нараджэння. І ведаеш, што яшчэ?"
  
  "Што?"
  
  “У гэтым ёсць станоўчы бок. Яна закранула некаторыя тэмы, аб якіх мы можам пагаварыць. Пра гэта варта пагаварыць ". Ён кіўнуў у бок дома, дзе, як акрываўлены нож, ляжала яго ліст.
  
  Лагічныя. Хто мог бы з гэтым паспрачацца?
  
  Але Бэці гэта не пераканала.
  
  "Ёсць сёе-тое яшчэ, што я павінна табе сказаць". Яна прыкусіла сваю вузкую ніжнюю губу, як, наколькі ён памятаў, яна рабіла кожны раз, калі была чым-то занепакоеная. Яна ўчапілася ў парэнчы ганка і апусціла галаву.
  
  Тейт Коллиер, чэмпіёнка міжвузаўскіх дэбатаў, пераможца нацыянальных судовых разглядаў, эксперт-крыміналіст-прамоўца, распазнала мову цела, які сведчыць аб магчымым прызнанні.
  
  "Працягвай", - сказаў ён.
  
  “ У тую ноч, калі адбылася аварыя з воданапорнай вежай, мяне ... не было дома.
  
  "Выйсці?"
  
  Яна ўздыхнула. “Я маю на ўвазе, я не патрапіла дадому. Я была ў Брэда ў Балтыморы. Я не планавала гэтага; я проста заснула. Меган была вельмі засмучаная, што я не патэлефанаваў.
  
  "Ты папрасіў прабачэння?"
  
  "Вядома".
  
  “Ну, гэта была адна з такіх рэчаў. Няшчасны выпадак. Яна б гэта ведала ".
  
  Бэці адмоўна пахітала галавой. “Я думаю, можа быць, з-за гэтага яна пачала піць перад тым, як паднялася на вежу. Не дапамагло і тое, што яна не вельмі любіць Брэда".
  
  Дзяўчына апісала жаніха Бэці як батаніка, які занадта старанна причесывался, лічыў стыльнымі швэдар з аленямі і праводзіў занадта шмат часу перад тэлевізарам. Тейт цяпер не дзяліўся гэтымі назіраннямі з Бэці.
  
  “Патрабуецца некаторы час, каб прывыкнуць да прыёмным бацькам. Я пастаянна сутыкаюся з гэтым у сваёй практыцы".
  
  “Пасля гэтага я некаторы час устрымліваўся ад паходу да яго дадому. Але мінулай ноччу я пайшоў туды зноў. Я спытаў яе, не пярэчыць яна, і яна сказала, што няма. Я высадзіў яе ў Эмі па шляху ў Балтымор.
  
  "Такім чынам, вось." Тейт усміхнуўся і злавіў яе погляд, калі яна паглядзела ў яго бок.
  
  "Што?"
  
  Ён падняў далоні. “Гэта проста невялікая расплата. Яна ў каго-то дома, збіраецца даць табе трохі папацець".
  
  Так што не варта турбавацца.
  
  Ты ідзі сваёй дарогай, а я пайду сваёй.
  
  "Магчыма, - сказала Бэці, - але я ніколі не дарую сабе, калі проста забуду пра гэта і з ёй што-небудзь здарыцца".
  
  У Тейт зазваніў тэлефон. Ён зняў трубку.
  
  "Дарадца", - раўнуў грубы голас Коні.
  
  “ Коні, што здарылася? - спытаў я.
  
  “ У мяне добрыя навіны.
  
  "Ты знайшоў яе?"
  
  Галава Бэці павярнулася.
  
  - Яна на шляху ў Нью-Ёрк, - сказаў дэтэктыў.
  
  "Адкуль ты ведаеш?" Спытаў Тейт.
  
  “Я адправіў апавяшчэнне ў DMV, і патруль выявіў яе машыну на станцыі Венскага метро. На пярэднім сядзенні ляжала расклад цягнікоў Amtrak. Яна ездзіла на суботніх цягніках да Пенсільванскага вакзала. Манхэтэн ". Метро даставіць яе з Вены на вакзал Юніён Стейшн ў цэнтры Вашынгтона за паўгадзіны. Адтуль да Нью-Ёрка было тры гадзіны язды. Коні працягнула. “ Ты ведаеш там каго-небудзь, каго яна магла б наведаць?
  
  Тейт распавёў пра гэта Бэці, якая ўспрыняла навіну асцярожна. Ён спытаў, куды яна можа накіравацца.
  
  Яна пахітала галавой. “ Не думаю, што яна ведае там хоць адну душу.
  
  Тейт перадаў адказ Коні.
  
  “Ну, па меншай меры, ты ведаеш, куды яна накіроўваецца. Я патэлефаную ў паліцыю Нью-Ёрка, папрашу каго-небудзь сустрэць цягніка і папытаць на станцыі. Я адпраўлю ім яе фатаграфію".
  
  “Добра. Дзякуй, Коні". Ён павесіў трубку. Паглядзеў на сваю былую жонку. "Ну што ж", - сказаў ён. "Вось і ўсё".
  
  Але фиалковые вочы былі з гэтым не згодныя.
  
  "Што, Бэт?" спытаў ён.
  
  “Мне шкада, Тейт. Я проста на гэта не куплюсь".
  
  "Што?"
  
  “ Яна з'язджае ў Нью-Ёрк.
  
  - Але чаму? Ты не сказаў мне нічога канкрэтнага.
  
  Яна пляснула сябе далонямі па сцёгнах. - Ну, у мяне няма нічога канкрэтнага. Табе патрэбныя доказы, табе патрэбныя. У мяне іх няма. Яна ўздыхнула. "Я не такі, як ты".
  
  "Як я?"
  
  "Я не магу пераканаць цябе", - злосна сказала яна. “Я не умею падбіраць словы. Так што я нават не збіраюся спрабаваць".
  
  Ён пачаў гаварыць што-то яшчэ, каб падмацаваць свой аргумент, пакласці канец гэтаму неловкому ўз'яднання, адправіць яе назад са свайго жыцця. Але ён абдумаў тое, што яна толькі што сказала, і сёе—тое ўспомніў - тое, што сказаў суддзя пасля таго, як Тейт скончыла спрэчку ў Вярхоўным судзе Рычманда па справе аб смяротнай кары, якое Тейт пазней выйграла. Яго дзед быў у зале, ганарачыся настолькі, наколькі гэта магчыма, тым, што яго сын вёў гэтую справу. Пазней, за куфлем віскі ў багата упрыгожаным гатэлі Jefferson у Рычмандзе, змрочны стары сказаў: “Тейт, гэта было цудоўна, абсалютна цудоўна. Яны будуць кіраваць за цябе. Я бачыў гэта па іх асобам.
  
  "Я таксама", - падумаў ён, варожачы, што яшчэ меў на ўвазе суддзя. Вочы старога засціліся.
  
  "Але я хачу, каб ты сёе-тое зразумеў".
  
  "Добра", - сказаў малады чалавек.
  
  "У цябе ёсць усё, каб быць самым маніпулятыўных чалавекам на зямлі".
  
  “ Што вы маеце на ўвазе, сэр?
  
  “Калі б ты быў прагным, ты мог бы быць Ракфелерам. Калі б ты быў злым, ты мог бы быць Гітлерам. Вось што я маю на ўвазе. Ты можаш пракласці шлях да чыйго-небудзь сэрца і прымусіць яго рабіць усё, што захочаш. Суддзя або прысяжныя, у іх не будзе шанцу. Словы, Тейт. Словы. Ты не можаш іх бачыць, але гэта самае небяспечнае зброю на зямлі. Памятай гэта. Будзь асцярожны, сынок."
  
  "Вядома, сэр", - сказаў Тейт, не звяртаючы ўвагі на савет старога, задаючыся пытаннем, ці будзе рашэнне суда аднагалосным. Так і было.
  
  У тым, што ён робіць, ён не можа сумнявацца.
  
  Бэці пільна паглядзела на яго і мяккім голасам — спачувальны, амаль жаласлівым — сказала: “Тейт, не турбуйся пра гэта. Гэта не твая праблема. Вяртайся да сваёй практыцы. Я магу з гэтым справіцца".
  
  Яна порылась ў сумачцы і дастала ключы ад машыны.
  
  Ён глядзеў, як яна сыходзіць. Затым паклікаў: "Заходзь сюды". Яна вагалася. "Пайшлі", — сказаў ён і пайшоў у хлеў, арыгінальны, пабудаваны ў 1920-х гадах. Яна неахвотна пайшла за ім. Гэта было бруднае месца, хлеў, запоўнены такім жа хламам, як і сельскагаспадарчыя прылады. Хлопчыкам ён гуляў тут, і ў яго засталося мноства успамінаў: конскія хвасты, подергивающиеся мускуламі гарачымі летнімі днямі, якія ляцяць іскры, калі Суддзя водзіць сякерай па старым шліфавальныя інструменты крузе. Тут ён паспрабаваў сваю першую цыгарэту. І шмат чаго даведаўся аб свеце з пляснівымі пачкаў часопісаў National Geographi. Ён таксама ўпершыню ўбачыў аголеных жанчын — у Плейбоях, якія издольщики прыхавалі тут.
  
  Ён зняў пінжак і павесіў яго на ружовую вешалку з мяккай падшэўкай. Што гэта тут робіць? цікава, падумаў ён. Ён лічыў, што яго кінула былая дзяўчына пасля таго, як яны адправіліся ў падарожжа па Карыбскім моры.
  
  Бэці стаяла побач з ім, трымаючыся за бэльку, изрешеченную жукамі-пороховщиками. Тейт корпаўся ў скрынцы. Бэці моўчкі назірала.
  
  Ён не знайшоў таго, што шукаў, у адной скрынцы і звярнуўся да іншай. Ён зірнуў на яе, затым працягнуў рыцца. Нарэшце ён знайшоў старую патрапаную скураную куртку. Ён надзеў яго, зняў гальштук і расшпіліў верхні гузік параднай кашулі.
  
  Затым ён паставіў на месца старую пацертую шавецкую лаўку, апусціўся на яе і зняў оксфардскія гольфы і шкарпэткі. Ён помассировал ступні.
  
  Яго погляд зноў упаў на лаўку для пікніка, видневшуюся адразу за дзвярыма. Ён зноў падумаў пра ночы пахавання. Меган у ложку. Бэці здымала з кручка японскі ліхтар, лістападаўская ноч усё яшчэ была дзіўна цёплай. Здавалася, яна плыла, як прывід, у цьмяным паветры над лаўкай. Ён падышоў да яе. Напалохаў яе, загаварыўшы з ёй немым шэптам.
  
  Я павінен табе нешта сказаць.
  
  Цяпер ён адагнаў гэта цяжкае успамін і нацягнуў белыя працоўныя шкарпэткі і зручныя чаравікі.
  
  Яна паглядзела на яго ў замяшанні і пахітала галавой. “ Што ты робіш?
  
  "У рэшце рэшт, ты гэта зрабіла", - сказаў ён са слабым смехам.
  
  "Што?"
  
  “ Ты пераканаў мяне. "Ён туга штодзеннае чаравікі. “ Думаю, ты маеш рацыю. З ёй што-небудзь здарылася. І мы збіраемся высветліць, што менавіта. Ты і я.
  
  
  II
  
  
  
  НЯЗРУЧНАЕ ДЗІЦЯ
  
  
  7
  
  
  
  Зноў пачаўся дождж.
  
  Цяпер яны былі ўнутры і сядзелі за старым абедзенным сталом з цёмнага дуба, испещренным червоточинами.
  
  Тейт наліў віна і прапанаваў Бэці.
  
  Яна ўзяла келіх і, трымаючы яго абедзвюма рукамі так, як, наколькі ён памятаў, яна рабіла, калі яны былі жанатыя. У першы год іх шлюбу, паколькі ён быў бедным маладым пракурорам, а Бэці яшчэ не зрабіла кар'еру, яны не маглі дазволіць сабе часта хадзіць куды-небудзь павячэраць. Але па крайняй меры раз у тыдзень яны стараліся паабедаць у добрым рэстаране. Яны заўсёды заказвалі віно.
  
  Яна зрабіла з шклянкі, паставіла яго на стол і стала глядзець, як струмені дажджу коцяцца па карычневым палях.
  
  "Што нам рабіць, Тейт?" спытала яна. “ З чаго пачнем?
  
  Пракуроры ведаюць аб крымінальных расследаваннях столькі ж, колькі і копы. Але гэтыя шасцярэнькі ў галаве Тейт ўжо даўно не выкарыстоўваліся. Ён паціснуў плячыма. “Давайце пачнем з яе псіхатэрапеўта. Можа быць, яна сказала што-то аб уцёках, аб тым, куды яна пойдзе. Як яго завуць? Тейт адчуваў, што павінен быў успомніць.
  
  "Хэнсон", - сказала Бэці. “Яму давялося адмяніць сённяшні сеанс — хвароба або што-то ў гэтым родзе. Спадзяюся, ён у горадзе". Яна знайшла нумар у сваёй адраснай кнізе і набрала яго. "Гэта яго служба", - прашаптала яна Тейту. "Які ў цябе нумар мабільнага?"
  
  Яна прадыктавала аўтаадказьніку доктара абодва нумары іх мабільных тэлефонаў і папрасіла яго ператэлефанаваць. Яна сказала, што гэта тэрмінова.
  
  "Паспрабуй яшчэ раз з той сяброўкай", - прапанаваў Тейт. “Эмі. Дзе яна правяла ноч". Ён паспрабаваў уявіць Эмі. Ён сустракаў яе аднойчы. Ён налічыў дзевяць завушніцы ў левым вуху дзяўчыны, але толькі восем у правым. Ён задаваўся пытаннем, ці было гэта неадпаведнасць наўмысным, ці яна проста памылілася ў падліку.
  
  Занепакоены, ён зноў падумаў пра яе хлопца. Ну, ёй было семнаццаць. Чаму б ёй не сустракацца? Але з выпускніком каледжа? Пракурорскі розум Тейт успомніў палажэнні закона Вірджыніі аб гвалтаванні па законе.
  
  Бэці поерзала і паднесла тэлефон бліжэй да вуха. Відавочна, хто-то быў дома.
  
  “Эмі? Гэта маці Меган. Дарагая, мы спрабуем яе знайсці. Яна не з'явілася на ланч. Ты ведаеш, куды яна пайшла сёння раніцай, пасля таго як сышла ад цябе і тваёй мамы?
  
  Бэці ківала, слухаючы, а затым спытала, ці не была Меган чым-небудзь засмучаная. Яе твар быў змрочным.
  
  Тейт слухаў вполуха, але ў асноўным ён вывучаў Бэці. Зблытаныя каштанавыя валасы, дзіўнае твар, выступоўцы косткі шыі, колер твару жанчыны, якая выглядала на дзесяць гадоў маладзейшы за свайго ўзросту. Ён паспрабаваў успомніць, калі бачыў яе ў апошні раз. Можа быць, гэта была вечарына Меган "Салодкія шаснаццаць". Дзіўны вечар... На нейкі мімалётны момант, калі ён стаяў побач з дзяўчынкай і яе маці, прамаўляючы тое, што ўсе палічылі бліскучым тостам, у яго ўзнікла адчуванне, што яны адна сям'я. Яны з Бэці абмяняліся мімалётнай усмешкай. Але гэта пачуццё хутка згасла, і ў той момант, калі яны выйшлі з цэнтра увагі, яны вярнуліся да сваіх асобных жыццям. Калі ён бачыў яе пасля гэтага, Тейт не мог успомніць.
  
  Ён падумаў: "Зараз яна менш прыгожая, але яшчэ прыгажэй. Больш упэўненая, больш самаўпэўненая, яе вочы колеру адвячорка неба былі прищурены і не пырхалі па баках - сарамлівыя і незямныя, — як гэта было звычайна пятнаццаць гадоў таму.
  
  Можа быць, гэта сталасць, разважаў Тейт. І ён зноў задаўся пытаннем, якім магло быць яе ўражанне аб ім.
  
  Бэці прыкрыла слухаўку рукою і сказала: “Эмі сказала, што Меган пайшла сёння раніцай каля паловы дзесятай і не сказала ёй, куды накіроўваецца. Яна трымала гэта ў сакрэце. Яна пакінула там сваю сумку з кнігамі. Я падумаў, што ў ёй можа быць што-небудзь, што падкажа нам, куды яна пайшла. Я сказаў, што мы зойдзем за ёй пазней.
  
  "Добра".
  
  Бэці зноў паслухала Эмі. Яна заклапочана нахмурылася. “Тейт"... Яна сказала, што Меган сказала ёй, што хто-то сачыў за ёй.
  
  “ Перасьледуеш? Каго?
  
  "Яна не ведае".
  
  Добра, важкія доказы. Схаваны абвінаваўца ў "Тейт Коллиер" прачнуўся яшчэ трохі. "Дазволь мне пагаварыць з ёй".
  
  Тейт ўзяла трубку. “Эмі? Гэта бацька Меган".
  
  Паўза. Дзяўчына нарэшце сказала: “Эм, прывітанне. З Меган, тыпу, усё ў парадку?"
  
  “Мы спадзяемся на гэта. Мы проста хочам высветліць, дзе яна. Што гэта за гісторыя з тым, што хто-то за ёй сочыць?"
  
  "Яна была, тыпу, даволі напалохана".
  
  "Не вельмі-то карысна", - падумаў ён і папрасіў: "Раскажы мне ў дакладнасці, што адбылося".
  
  "Я маю на ўвазе, мы з ёй сядзелі і глядзелі гэты фільм, я не ведаю, здаецца, у сераду, і ён быў аб преследователе, і яна сказала: 'Я не хачу гэта глядзець'. А я такі: 'Чаму б і не?' А яна такая: 'Там машына з якім-небудзь хлопцам старэй, і я думаю, што ён сачыў за мной паўсюль'. А я кажу: 'Ні за што'. Але яна такая: 'Так, сапраўды".
  
  "Дзе?" Спытаў Тейт.
  
  "Думаю, каля школы", - адказала Эмі.
  
  “ Ёсць якое-небудзь апісанне?
  
  "З-за гэтага хлопца?"
  
  “ Або з-за машыны.
  
  “Не-а. Яна мне не сказала. Але я такі: 'Дакладна, хто-то сочыць за табой ...' А яна такая: 'Я не нясу лухту, я не дурачусь'. І яна кажа: 'Гэта было там учора. У поля ".
  
  "Якое поле?"
  
  "На спартыўнай пляцоўцы за школай," адказала Эмі.
  
  “ Гэта было ў мінулы аўторак?
  
  "Эм, так".
  
  “ І ты ёй паверыў? - спытаў я.
  
  “Напэўна. Яна выглядала даволі ўсхваляванай. І яна кажа, што распавяла пра гэта некаторым людзям ".
  
  "Хто?"
  
  “Я не ведаю. Нейкія хлопцы. Яна не сказала мне, хто менавіта. Аб, і містэру Экхарду яна таксама распавяла. Ён настаўнік англійскай мовы ў сярэдняй школе і трэніруе па валейболе пасля ўрокаў і па выхадных. І ён сказаў, што калі ўбачыць гэта, то пойдзе пагаварыць з кіроўцам. І я такі: 'Вау. Гэта зусім, блядзь— зусім дзіўна ".
  
  “ Яго клічуць Экхард? - спытаў я.
  
  “Што-то ў гэтым родзе. Я не ведаю, як гэта пішацца. Але калі ты хочаш, ну, пагаварыць з ім, звычайна ў суботу днём трэніроўка па валейболе, толькі я не ведаю, калі. Валейбол - для няўдачнікаў, ты ж ведаеш.
  
  "Так, я ведаю", - сказаў Тейт. Гэта быў адзіны від спорту, якім ён займаўся ў каледжы.
  
  “Ты думаеш, з ёй што-то, тыпу, здарылася? Гэта непераканаўча".
  
  “Мы проста адчувалі б сябе крыху лепш, ведаючы, дзе яна. Паслухай, Эмі, мы заедзем за яе торбай з кнігамі ў бліжэйшыя пару гадзін. Калі ад яе што-небудзь пачуеш, патэлефануй нам ".
  
  "Я так і зраблю".
  
  “ Абяцаеш? - цвёрда спытаў ён.
  
  "Так, тыпу таго, я абяцаю".
  
  Як толькі Тейт націснуў кнопку адбою на тэлефоне Бэці, ён зноў зазваніў. Ён зірнуў на яе, і яна кіўнула, каб ён адказаў. Ён націснуў кнопку Прыёму.
  
  "Алё?"
  
  "Эм, гэта бацька Меган?" - спытаў мужчынскі голас.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Містэр Макколл..."
  
  "На самой справе гэта Кольер".
  
  “Гэта дакладна. Вядома. Прабачце. Гэта доктар Хэнсон."
  
  "Доктар, дзякуй, што патэлефанавалі"... Я павінен сказаць вам, падобна, Меган збегла ".
  
  Рушыла ўслед паўза. “ У самай справе?
  
  Тейт паспрабаваў улавіць інтанацыю. Ён пачуў неспакой і здзіўленне.
  
  “Мы атрымалі некалькі... ну, некалькі даволі гнеўных лістоў ад яе. Мы з яе маці абодва атрымалі. А потым яна знікла. Мы можам як-небудзь пабачыцца з табой?"
  
  “ Я цяпер у Лисбурге. З маёй маці адбыўся няшчасны выпадак.
  
  “Мне шкада гэта чуць. Але калі мы з Бэці пад'едзем, не маглі б вы надаць мне паўгадзіны?"
  
  "Ну што ж..."
  
  “Гэта важна, доктар. Мы сапраўды турбуемся аб ёй".
  
  “Мяркую, што так. Добра". Ён даў ім кірунак да бальніцы.
  
  Тейт паглядзеў на гадзіннік. Быў поўдзень. "Мы будзем там прыкладна праз гадзіну".
  
  - Наогул-то, - павольна вымавіў Хэнсон, - я думаю, нам варта пагаварыць. Яна распавяла сее-што, што вам варта ведаць.
  
  "Што?" Спытаў Тейт.
  
  “Я хачу падумаць пра іх яшчэ трохі. Ёсць некаторыя праблемы з прыватнасцю.... Але гэта пацешна — я чакаў бы ад Меган чаго заўгодна, але ўцёкаў? Не, мне гэта здаецца дзіўным ".
  
  Тейт падзякаваў яго. Толькі пасля таго, як павесіў трубку, ён адчуў трывожны скрут ў жываце. На што "на любую колькасць рэчаў" была здольная Меган? І ці былі яны яшчэ горш, чым яе ўцёкі?
  
  
  
  
  
  Яго каштоўны груз быў у багажніку. Але хоць Аарону Мэтьюзу хацелася паразважаць аб Меган Макколл і аб тым, што іх абодвух чакае наперадзе, замест гэтага ён усё больш трывожыўся.
  
  Чортава белая машына.
  
  Ён ехаў па шашы I-66. Ён планаваў спыніцца ў доме, які зняў у мінулым годзе ў акрузе Прынс—Уільям — усяго ў двух-трох мілях ад фермы Тейт Кольер, - і забраць сякія-такія рэчы, якія хацеў узяць з сабой у горы.
  
  Але ён не мог рызыкаваць, прыводзячы каго-небудзь да таго дому, а гэтая машына проста не збіралася з'язджаць.
  
  Зноў пайшоў дождж, шэрая імжа. У тумане і дажджы ён не мог ясна разглядзець кіроўцы, хоць цяпер быў упэўнены, што той малады цемнаскуры.
  
  І яшчэ таму, што ён так нядбайна рушыў услед за Мэтьюзом, і відавочна, што ён сапраўды не быў паліцыянтам.
  
  Але хто?
  
  Потым Мэтьюз ўспомніў: у Меган быў чорны хлопец. Джош або Джошуа, ці не так? Хлопчык, якога доктар Хэнсон прапанаваў ёй пакінуць — калі Меган казала праўду аб тым невялікім савеце, якім, як ён падазраваў, яна магла і не быць.
  
  Што рабілася ў галаве ў маладога чалавека?
  
  Як навуковец, Мэтьюз верыў у логіку. Адзіны раз, калі людзі дзейнічалі нелагічна — нават психотики — гэта калі ў іх былі прыпадкі. Мы маглі быць не ў стане зразумець логіку, якой яны кіраваліся, і іх дзеянні маглі быць нелагічнымі для рацыянальных назіральнікаў, але гэта было толькі таму, што яны не праяўлялі эмпатыя. Як толькі мы залезем у свядомасць нашых пацыентаў, пісаў ён у сваім добра які атрымаў прызнанне эсэ пра вар'яцкай паводзінах у біпалярных людзей, як толькі мы зразумеем іх страхі і жаданні - іх ўласную ўнутраную сістэму логікі, — тады мы зможам пачаць разумець іх матывы, прычыны, якія стаяць за іх дзеяннямі, і мы зможам дапамагчы ім змяніцца ...
  
  Такім чынам, аб чым думаў гэты малады чалавек?
  
  Магчыма, Меган планавала сустрэцца з ім у офісе пасля прызначанай сустрэчы. Магчыма, ён проста выпадкова ўбачыў яе машыну, за рулём якой сядзеў незнаёмы мужчына, і рушыў услед за ёй.
  
  Ці, можа быць, — гэта ўзгадняецца з уяўленнямі Мэтьюза пра палохала магутнай дынаміцы любові — ён чакаў у офісе, каб пагаварыць з доктарам аб разрыве адносін. Магчыма, нават напасці на яго.
  
  Дзякуй за гэта, доктар Хэнсон, з'едліва падумаў ён. Трэба было зламаць ваша сцягно, а не мамчына.... На імгненне яго ахапіла лютасць. Затым ён супакоіўся.
  
  Ці быў у хлопчыка тэлефон у машыне? Патэлефанаваў у паліцыю і паведаміў нумар машыны Мэрсэдэса? Нумарны знак быў крадзены, але нумар не належаў шэраму "Мерсэдэса", і гэта неадпаведнасць было б дастатковай прычынай для паліцэйскіх спыніць яго і зазірнуць у багажнік.
  
  Але не, вядома, ён не выклікаў паліцыю. Калі б ён гэта зрабіў, яны б ужо палявалі за ім.
  
  Але што, калі б ён патэлефанаваў яе бацькам? Што ведаў Тейт Коллиер? Мэтьюз задумаўся. Аб чым думаў гэты чалавек? Што ён збіраўся рабіць?
  
  Мэтьюз імчаўся далей, пакуль не спыніўся для адпачынку, затым раптам павярнуў на доўгую пад'язную дарожку, павольна лавіруючы паміж тракторными прычэпамі і фургонамі чатыры на чатыры, запоўненымі адпачывальнікамі. Ён заўважыў, што белая "Таёта" ў паніцы з'ехала з месца і заехаў на стаянку для адпачынку услед за ім. На шчасце, зноў пачаўся моцны дождж. Гэта дало Мэтьюзу нагода трымаць над галавой газету "Вашынгтон пост", калі ён збег у сховішча.
  
  
  8
  
  
  
  Яны беглі пад дажджом да чорнага "Лексусу" Тейт, калі зазваніў яго мабільны тэлефон.
  
  Калі яны паселі на пярэднія сядзення, ён адказаў. “ Алё?
  
  "Тейт Коллиер, калі ласка," пачуўся мужчынскі голас.
  
  "Размаўляю".
  
  “Містэр Коллиер, я спецыяльны агент Уільям Школ з Аддзела ФБР па эксплуатацыі дзяцей і выкраданняў людзей. Мы толькі што атрымалі міжведамаснае апавяшчэнне аб вашай дачкі".
  
  “ Я рады, што ты патэлефанавала.
  
  "Мне шкада вашу дзяўчыну", - сказаў агент адрывістым манатонным голасам, які Тейт так добра ведаў па працы з федэралам. “На жаль, я павінен сказаць, сэр, грунтуючыся на наяўных у нас фактах, мы мала што можам зрабіць. Але ў цябе тут з'явіліся сябры, калі ты быў пракурорам садружнасці, і таму мы збіраемся адкрыць файл і апублікаваць яе імя ў нашай сеткі. Гэта азначае, што яе будзе шукаць значна больш вачэй ".
  
  “Усё, што вы можаце зрабіць, будзе сапраўды ацэнена па вартасці. Мы з жонкай вельмі засмучаныя ".
  
  "Магу сабе ўявіць", - сказаў агент, улавіўшы пробліск эмоцый. "Не маглі б вы распавесці мне ў агульных рысах аб ёй і яе знікненне?"
  
  Тейт сцісла апісаў знешнасць, Бэці дапамагла ўдакладніць дэталі. Бялявы, блакітнавокі, рост пяць футаў шэсць цаляў, вага 128 фунтаў, узрост семнаццаць гадоў. Затым ён распавёў Маккомбу аб лістах. - Ты чуў пра яе машыне? - спытаў Тейт.
  
  "Эм, няма, сэр".
  
  “ Паліцыя акругі Фэрфакс знайшла яго ў Венскім метро. Падобна на тое, яна паехала на Манхэтэн.
  
  “Праўда? Не, я гэтага не чуў. Што ж, мы паведамім пра гэта ў наш офіс у Нью-Ёрку.... Але я што-то чую ў вашым голасе, сэр? Вы думаеце, што, магчыма, яна не ўцякала? Вы думаеце, тут была нейкая несумленная гульня?"
  
  Тейту прыйшлося ўсміхнуцца. Ён ніколі не думаў аб сабе — асабліва аб сваёй прамовы — як аб чым-тое празрыстым. "На самой справе, у нас былі некаторыя сумневы, у мяне і маёй жонкі".
  
  "Цікава", - вымавіў Школ драўляным манатонным голасам. "Што канкрэтна прымушае вас у гэта паверыць?"
  
  “Некалькі рэчаў. Мы з маці Меган цяпер накіроўваемся ў Лисбург, каб пагаварыць з яе тэрапеўтам. Паглядзім, што ён зможа нам сказаць ".
  
  “ Ён у Лисбурге? - спытаў я.
  
  “ Яго маці ў бальніцы Святой Марыі. З ёй здарыўся няшчасны выпадак.
  
  “ І ты думаеш, ён мог бы цябе што-небудзь сказаць?
  
  “Ён сказаў, што хоча пагаварыць з намі. Я не ведаю, што ў яго на розуме".
  
  "Ёсць яшчэ якія-небудзь думкі?"
  
  "Ну, Меган сказала сваёй дзяўчыне, што за ёй на працягу апошніх некалькіх тыдняў ішла машына".
  
  “ Машына, хм? У іх ёсць якое-небудзь апісанне?
  
  “Яе сяброўка гэтага не рабіла. Але мы думаем, што гэта зрабіў настаўнік у яе школе. Яго клічуць Экхард. Ён павінен быць у школе пазней, трэніраваць па валейболе. Але я б выказаў здагадку, што гэта толькі ў тым выпадку, калі дождж спыніцца.
  
  “ А як завуць яе сяброўку?
  
  Ён назваў агенту імя Эмі Уокер. “Мы збіраемся пагаварыць і з ёй. І забяры ў Меган сумку з кнігамі. Мы спадзяемся, што ў ім ёсць што-то, што дасць нам ключ да разгадкі, куды яна дзелася.
  
  “Зразумела. У Меган ёсць браты ці сёстры?"
  
  "Няма".
  
  “ Ці ёсць хто-небудзь яшчэ, хто шмат размаўляў з гэтай дзяўчынай?
  
  “ Ну, жаніх маёй жонкі.
  
  Імгненне цішыні. “ О, вы разведзеныя.
  
  “Цалкам дакладна. Забыўся згадаць пра гэта".
  
  “ У вас ёсць яго імя і нумар тэлефона? - Спытаў Берага.
  
  Тейт спытаў Бэці, хто даў яму інфармацыю. У трубку ён сказаў: “Яго завуць Брэд Маркхэм. Ён жыве ў Балтыморы". Тейт таксама даў яму нумар тэлефона Брэда.
  
  "Вы думаеце, ён быў якім-небудзь чынам замяшаны?" - спытаў агент Тейт.
  
  "Я ніколі з ім не сустракалася, але няма, я ўпэўненая, што няма".
  
  “Добра. Ты працуеш з кім-то канкрэтным ў паліцыі акругі Фэрфакс?"
  
  “Коні"... Гэта, павінна быць, Дзмітрый Константинатис.
  
  “ З якога офіса? - спытаў я.
  
  "Выдатныя Дубы".
  
  “ Вельмі добра, сэр.... Вы ведаеце, амаль усе ўцекачы вяртаюцца самі. А большасць з тых, каму гэта не ўдаецца, забіраюць і адпраўляюць назад дадому. Невялікая кансультацыя, трохі сямейнай тэрапіі, і ўсё, як правіла, наладзіцца ".
  
  “Дзякуй за вашыя думкі. Цаню гэта".
  
  “ О, яшчэ сее-што, містэр Колльер. Я мяркую, вы разбіраецеся ў законе. Аб тым, што вам можа быць, скажам так, непрыемна браць справу ў свае рукі.
  
  "Я ведаю".
  
  "Дрэнна для ўсіх".
  
  "Зразумела".
  
  “Добра. Тады дастаткова сказанага".
  
  “Я таксама гэта цаню. Я проста збіраюся задаць некалькі пытанняў".
  
  "Ўдачы вам абодвум".
  
  Яны павесілі трубкі, і ён пераказаў Бэці словы агента. Яе твар было растрывожаным.
  
  "Што гэта?" Ён адчуў жаданне дадаць "мілая", але хутка спыніў гэта.
  
  “ Проста гэта здаецца значна больш сур'ёзным, калі ў справу замяшана ФБР.
  
  
  
  
  
  Якімі дурнымі бываюць людзі, якімі даверлівымі, як іх абарона рассыпаецца, як пясок, калі яны вераць, што размаўляюць з адным. І, о, як ім хочацца верыць, што ты ёсць сябар....
  
  Бо калі б дзікія жывёлы былі такімі ж даверлівымі, як людзі, яны б вымерлі даўным-даўно.
  
  Аарон Мэтьюз, больш не які агента ФБР з каменным голасам, абаронцы дзяцей, павесіў трубку пасля размовы з Тейтом Кольером. Ён амаль адчуваў сябе вінаватым — так лёгка было выцягнуць з гэтага чалавека інфармацыю.
  
  І што гэта была за інфармацыя! О, Мэтьюз быў злы. Яго настрой ненадзейна вагалася. Уся яго падрыхтоўка — такая клопат, такая вытанчанасць, усё было зроблена для таго, каб паралізаваць Кольер і яго жонку горам і адправіць іх дадому разважаць аб сваёй страчанай дачкі ... І што яны рабілі, акрамя як гулялі ў дэтэктываў-аматараў?
  
  Іх размова з Хэнсоном мог стаць сапраўднай праблемай. Меган магла б сказаць што-небудзь аб тым, што любіць сваіх бацькоў і ніколі нават не думала аб уцёках. Або, што яшчэ горш, яны маглі западозрыць ўвесь план Мэтьюза і прымусіць паліцыю абшукаць офіс Хэнсона. Ён быў асцярожны там, але не насіў пальчатак ўвесь час. Былі адбіткі пальцаў, а аконная засаўка ў ваннай, куды прабраўся Мэтьюз, усё яшчэ была зламаная. Затым была Эмі Уокер, сяброўка Меган. З торбай для кніг, якая верагодна, у яго не было нічога кампраметуючага, але магло б быць — магчыма, дзённік або тыя нататкі, якімі дзяўчынкі-падлеткі заўсёды дзеляцца ў школе. І гэты Экхард, настаўнік і трэнер. Што ён ведаў?
  
  Паведамленні аб яе паласе машыне...
  
  Большая частка рэкагнасцыроўкі Мэтьюза праводзілася вакол школы. Калі б настаўнік падышоў да машыны, ён мог бы лёгка даведацца нумар "Мерседэса"; Мэтьюз не мяняў нумарныя знакі на скрадзеныя да ўчорашняга дня. І нават калі Экхард не думаў, што ён многае бачыў, верагодна, у падсвядомасці настаўнікі былі зачыненыя нейкія калючыя дробныя факты; Мэтьюз прарабіў вялікую працу з гіпнозам і ведаў, колькі ўспамінаў і назіранняў захоўваецца ў зацягнутых павуціннем схованках розуму.
  
  Якога чорта Колльер гэта рабіў? Чаму лісты не падманулі яго? Ён быў гробаны юрыстам! Ён павінен быў быць лагічным, ён павінен быў быць халодным. Чаму ён не паверыў голым фактам, якія былі перад ім?
  
  Змрочнае настрой пачало авалодваць Мэтьюсом, але ён з усіх сіл стараўся пазбавіцца ад яго.
  
  Няма, у мяне зараз няма на гэта часу! Змагайся з гэтым, змагайся, змагайся...
  
  (Ён падумаў аб тым, колькі пацыентаў яму хацелася схапіць за лацканы і страсянуць, калі ён крычаў: "О, спыні свае гробаны скаргі! Яна табе не падабаецца, сыходзь. Яна кінула цябе? Знайдзі каго-небудзь іншага. Ты п'яніца, спыні піць.)
  
  Люта зачыніўшы вочы, сціскаючы кулакі, пакуль цвік не упіўся ў плоць далоні, ён з усіх сіл стараўся заставацца эмацыйна бадзёрым. Праз некалькі хвілін ён здушыў гэта настрой. Ён вярнуўся да тэлефона і патэлефанаваў у трох Уокеров ў Фэрфаксе, перш чым датэлефанаваўся да сям'і, у якую ўваходзіла падлетак Эмі.
  
  "Так, Эмі - мая дачка", - пачуўся асцярожны жаночы голас. "Хто гэта?"
  
  “Я Уільям Берага, з акругі. Мне патэлефанавалі са Службы абароны дзяцей".
  
  "Божа мой, што здарылася?"
  
  “ Не аб чым турбавацца, місіс Уокер. Гэта не датычыцца вашай дачкі. Мы расследуем справа, у якой замяшаная Меган Макколл.
  
  “О, не! З Меган усё ў парадку? Яна правяла ноч тут!"
  
  “Гэта тое, што мы разумеем. Падобна на тое, яна знікла, і мы расследуем некаторыя заявы аб яе бацьку ".
  
  Рушыла ўслед хвілінная паўза.
  
  "Тейт Коллиер," падказаў Мэтьюз.
  
  “А, сапраўды. Я яго не ведаю. Ты думаеш, ён замяшаны? Ты думаеш, ён што-небудзь зрабіў?"
  
  “Цяпер мы проста высвятляем некаторыя рэчы. Але я быў бы ўдзячны, калі б вы сказалі сваёй дачкі, што ёй не варта з ім кантактаваць".
  
  "Навошта ёй ўступаць з ім у кантакт?" - спытаў злосны голас. Мэтьюз прадказаў, як лёгка яна расплачацца.
  
  "Мы не думаем, што ў яго былі б якія-небудзь прычыны прычыняць ёй боль або дакранацца да яе ..."
  
  “О, Божа. Ты не думаеш?"
  
  "Мы проста хочам пераканацца, што Эмі застаецца ў бяспецы, пакуль мы не дакапаемся да сутнасці таго, што здарылася з Меган".
  
  "'Здарылася з Меган'? Калі ласка, скажы мне, што адбываецца.
  
  “На самой справе, я больш нічога не магу сказаць у дадзены момант. Скажыце мне, дзе цяпер ваша дачка?"
  
  "Наверсе".
  
  “ Вы не пярэчыце, калі я пагавару з ёй?
  
  "Не, вядома, няма".
  
  Імгненне праз лянівы дзявочы голас: "Алё?"
  
  “Прывітанне, Эмі. Гэта містэр Берага. Я з акругі. Як справы?"
  
  “Добра, я думаю. Напрыклад, з Меган усё ў парадку?"
  
  “Я ўпэўнены, што з ёй усё ў парадку. Скажы мне, бацька Меган размаўляў з табой у апошні час?"
  
  "Гм," пачала дзяўчына.
  
  "Ты адказваеш", - строга сказала маці з другога тэлефона.
  
  “Так, тыпу, ён сказаў, што яна знікла, і спытаў мяне пра яе. Ён збіраўся зайсці і забраць яе сумку з кнігамі".
  
  “ Значыць, яго цікавіць, што ў яе ў сумцы? У вас склалася ўражанне, што яго турбуе, што можа быць унутры?
  
  "Напрыклад, можа быць".
  
  Маці: “Ты збіраўся ўпусціць яго сюды? І не сказаць мне?"
  
  Дзяўчынка гыркнула: “Мам, проста спыні гэта, добра? Гэта бацька Меган".
  
  Мэтьюс строга сказаў: “Эмі, не размаўляй з ім. І што б ты ні рабіла, нікуды з ім не хадзі".
  
  "Я—"
  
  "Калі ён прапануе з'ехаць, сесці ў яго машыну, пайсці ў яго хлеў ..."
  
  "Божа, яго хлеў?" яе маці ахнула. Так, Мэтьюз чуў ціхі плач.
  
  Ён працягнуў: "Эмі, калі ён прапануе табе што-небудзь выпіць..."
  
  Яшчэ адзін уздых.
  
  Аб божа, гэта было весела. Мэтьюз спакойна працягнуў: “... Што б ён ні сказаў, скажы яму "не". Калі ён прыйдзе, не адчыняй дзверы. Пераканайся, што яна зачыненая ".
  
  "Напрыклад, чаму?"
  
  “ Ты не пытаеш чаму, юная лэдзі. Ты робіш тое, што кажа мужчына.
  
  "Мам, ну давай жа"... А што з яе торбай для кніг?"
  
  “Ты проста трымаеце гэта, пакуль не атрымаеш вестку ад мяне ці ад каго-небудзь з Службы абароны дзяцей. Добра?"
  
  "Я здагадваюся".
  
  "Можа, нам выклікаць паліцыю?" - спытала місіс Уокер.
  
  "Не, гэта яшчэ не крымінальная абвінавачванне".
  
  "О Божа", - сказала маці Эмі, жанчына з абмежаваным колькасцю эпітэтаў. Затым: “Эмі, скажы мне. Бацька Меган калі-небудзь дакранаўся да цябе? Цяпер скажы праўду".
  
  “ Хто? Бацька Меган? Мам, ты такая няўдачніца. Я нават ніколі яго не бачыла.
  
  “ Місіс Уокер?
  
  “Так. Я тут". Яе голас задрыжаў.
  
  “ Я сапраўды не хачу трывожыць вас дарма.
  
  “Няма, няма. Мы цэнім ваш званок. Які ў вас нумар, містэр Берага?"
  
  “Я збіраюся нейкі час папрацаваць у полі. Давай я патэлефаную табе пазней, калі вярнуся ў офіс".
  
  "Усё ў парадку".
  
  Мэтьюс адчуў лёгкі ўкол радасці, пачуўшы яе плач. Хоць маўчанне Эмі на іншым канцы провада было гучней.
  
  Ён не змог утрымацца. “ Місіс Уокер?
  
  "Так?"
  
  “ У цябе ёсць пісталет? - спытаў я.
  
  Здушаны ўсхліп. “ Не, у нас няма. У мяне няма. Я ніколі... Я б не ведаў, як ім карыстацца. Думаю, я мог бы звярнуцца ў спартовае кіраванне. Я маю на ўвазе ...
  
  "Усё ў парадку", - заспакаяльна сказаў Мэтьюз. "Я ўпэўнены, што ні да чаго падобнага не дойдзе".
  
  "А што, калі патэлефануе маці Меган?" спытала дзяўчына.
  
  “ Так, - рэхам адгукнулася місіс Уокер, - а што, калі патэлефануе яе маці?
  
  Заклапочаная паўза. “ Я б на тваім месцы быў асцярожны. Мы таксама вядзем расследаванне па яе справе.... Падобна на тое, гэта была вельмі неспакойная сям'я.
  
  "Божа," прамармытала місіс Уокер.
  
  Мэтьюз павесіў трубку.
  
  У што гэта можа выліцца. Выкраданне было такім простым ў тэорыі. Але на практыцы ўсё станавілася такім складаным. Як і само мастацтва псіхіятрыі, разважаў ён.
  
  Што ж, трэба было зрабіць і іншыя рэчы, каб абараніць сябе. Але спачатку галоўнае. Ён павінен быў даставіць Меган ў яе новы дом — да свайму сыну Піцеру — глыбока ў гарах.
  
  Мэтьюз вярнуўся да "Мерсэдэса". Ён выехаў назад на шашы, адзначыўшы, што белая машына па-ранейшаму ліпне да яго, як мінога да рыбе.
  
  
  9
  
  
  
  Эмі не было дома.
  
  О, брат. Тейт ўздыхнуў. Паглядзеў у акно, нічога не ўбачыў. Вярнуўся да ўваходных дзвярэй. Зноў націснуў на званок. Стоячы на бетонным ганку двухпавярховага дома ў прыгарадзе Берка, Тейт цэлую хвіліну трымаў руку на кнопку дзвярнога званка, але ні дзяўчынка, ні яе маці не падышлі да дзвярэй.
  
  Куды яна пайшла? Бэці сказала, што яны хутка заедуць. Чаму Эмі не засталася дома? Або, па меншай меры, не паставіла сумку з кнігамі на ганак?
  
  Няўжо ёй было напляваць на Меган? Ці Была гэтая падлеткавая дружба цяперашняй?
  
  "Можа быць, званок зламаўся", - крыкнула Бэці з машыны.
  
  Але Тейт пастукаў у дзверы адкрытай далонню. Адказу не было. "Эмі!" паклікаў ён. Адказу не было.
  
  "Зайдзі ззаду," прапанавала Бэці.
  
  Тейт праціснуўся скрозь два калючых куста остролиста і пастукаў у заднюю дзверы.
  
  Па-ранейшаму ніякага адказу. Ён вырашыў праслізнуць ўнутр і знайсці сумку; зніклы падлетак меў перавагу перад тэхнічным абвінавачваннем у незаконным пранікненні (падумаўшы: я мог бы прывесці важкі аргумент у карысць маецца на ўвазе дазволу на ўваход у памяшканне). Але калі ён пацягнуўся да дзвярной ручцы, яму здалося, што ён пачуў пстрычка. Калі ён паспрабаваў адкрыць засаўку, то выявіў, што дзверы зачынены.
  
  Ён выглянуў у акно, і яму здалося, што ён заўважыў нейкі рух. Але ён не быў упэўнены.
  
  Тейт вярнуўся да машыны.
  
  "Не там". Ён уздыхнуў. "Мы патэлефануем пазней".
  
  "Лисбург?" Спытала Бэці.
  
  “Давай спачатку паспрабуем з гэтым настаўнікам. Экхардам."
  
  Да школы было ўсяго пяць хвілін язды. Дождж спыніўся, і на школьным двары збіралася моладзь — хлопчыкі гулялі ў бейсбол, дзяўчынкі ў валейбол, мужчыны і жанчыны - у футбол. У багацці меліся гумовыя мяшкі, фрысбі, скейтборды. Пагутарыўшы з некалькімі бацькамі і вучнямі, яны даведаліся, што Роберт Экхард, трэнер па валейболе, арганізаваў трэніроўку для траіх у той дзень. Было ўжо без чвэрці два.
  
  Тейт плюхнуўся на пасажырскае сядзенне "Лексуса". Ён пацягнуўся. “ Гэтая паліцэйская праца.... Я не разумею, як Коні гэта робіць.
  
  Бэці скінула туфлі і помассировала ступні. "Шкада, што я не надзела зручныя чаравікі, як ты". Затым яна паглядзела ў бок школы. "Глядзі", - сказала яна.
  
  Калі яны былі жанатыя, Бэці меркавала, што ён дакладна ведае, аб чым яна думае ці кажа. Яна часта гутарыла загадкавай фразай, жэстам пальца, прыпаднятай брывом, як ведзьма, произносящая загавор. І Тейт паняцця не меў бы, што яна мае на ўвазе. Аднак сёння ён павярнуў галаву туды, куды глядзела яна, і ўбачыў двух ахоўнікаў у сіняй форме, якія стаяць у адным з задніх уваходаў школы.
  
  "Добрая ідэя", - сказаў ён. І яны пад'ехалі да дзвярэй.
  
  Да таго часу, як яны дабраліся туды, ахоўнікі ўжо зайшлі ўнутр. Бэці і Тейт прыпаркаваліся і ўвайшлі ўнутр школы. У калідорах пахла, як ва ўсіх сярэдніх школах, — потым, лабараторным газам, дэзінфікуе сродкам, пастай.
  
  Тейт пра сябе пасмяяўся над інстынктыўнай няёмкасцю, якую ён адчуваў, знаходзячыся тут. Класная праца давалася яму лёгка, але ён траціў свае гадзіны і сілы на Дыскусійны клуб, і настаўнікі вечна адпраўлялі яго ў карцэр за прапушчаныя заняткі або прапушчанае хатняе заданне. Тое, што ён спыняўся каля дзвярэй па шляху з класа і гучна цытаваў Цыцэрона або Джона Кэлхуна свайму настаўніку, вядома, ніколькі не паляпшала яго паспяховасць.
  
  Кабінеты службы бяспекі ў школе Меган ўяўлялі сабой маленькія кабінкі з дывановымі перагародкамі побач са спартзалай.
  
  Адзін з ахоўнікаў, коратка стрыжаны хлопец з прыспушчаны стагоддзямі, апрануты ў ідэальна отглаженную уніформу, абыякава выслухаў аповяд Тейт. Ён паправіў сваю бліскучую чорную дубінку.
  
  "Не ведаю тваю дачку". Ён павярнуўся і крыкнуў: "Генры, ты ведаеш Меган Макколл?"
  
  "Неа", - сказаў яго напарнік, які быў да жудасці падобны на яго. Ён увайшоў у саму школу і знік.
  
  “Што нас турбуе, так гэта гэтая машына. Здавалася, за ёй сачыў мужчына".
  
  “Машына. Перасьледуе яе". Малады чалавек быў настроены скептычна.
  
  Бэт ўзяла ініцыятыву ў свае рукі. “На школьным двары. На мінулым тыдні".
  
  Тейт: "Нам было цікава, ці мог хто-небудзь паведаміць аб гэтым".
  
  Твар мужчыны прыняло тое фальшывае выраз, у якім вельмі добрыя ахоўнікі. Магчыма, яны пакрыўджаныя на тое, што не з'яўляюцца паўнавартаснымі паліцэйскімі і не могуць насіць зброю. І выкарыстоўваць яго.
  
  "Задзейнічана паліцыя?" спытаў мужчына.
  
  "У некаторай ступені".
  
  "Хм". Спрабую разабрацца ў гэтым пытанні.
  
  “Што адбудзецца, калі хто-небудзь убачыць што-то незвычайнае? Ці ёсць для гэтага якая-небудзь працэдура?"
  
  "Кніга аб затрыманні," сказаў ахоўнік.
  
  - Гэты... э-э-э? - спытала Бэці.
  
  “ Арыштант. Ён сабака. Я маю на ўвазе мультяшных сабаку. Але гэта як "Арыштаваць", як у "быць злоўленым". Арыштаваны. Затым працяжнік, затым e-r. Калі дзеці бачаць што-то падазронае, яны прыходзяць і паведамляюць нам, і мы запісваем гэта ў Пратакол затрымання, а затым аб гэтым робіцца запіс для паліцыі. Калі што-небудзь, ну, вы разумееце, здарыцца ".
  
  Тейт ўспомніла, што сказала Эмі. “Гэта было ў аўторак. На паркоўцы каля спартыўнага поля. Не маглі б вы зірнуць?"
  
  "О, мы не можам дазволіць вам убачыць гэта", - сказаў ахоўнік.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “Бацькі, ці ведаеце, не маюць да гэтага доступу. Толькі адміністрацыя і паліцыя. Такое правіла".
  
  "Гэта ўсё прама там?" - спытаў я.
  
  Ахоўнік павярнуўся і зірнуў на сінюю тэчку з надпісам "Bust-er" на карэньчыку і мультяшным выявай сабакі ў капелюшы Шэрлака Холмса, охотящегося на аленяў. "Так, сэр".
  
  “ Калі вы не пярэчыце,... ці Бачыце, наша дачка знікла. Як я ўжо казаў. Не маглі б вы зірнуць?
  
  "Проста папытаеце паліцыю патэлефанаваць нам".
  
  "Ну, афіцыйна яна не лічыцца зніклай без вестак".
  
  “ У мяне няма ніякай свабоды дзеянняў, сэр. Вы разумееце. Хударлявы твар ахоўніка зморшчыўся. Яго нерухомыя вочы агледзелі Тейт з ног да галавы, а мускулістая рука пагладзіла дубінку з чорнага дрэва. У ім было ўсё, што Тейт ненавідзеў ў паўночнай Вірджыніі. Яхідны і пануры, гэты малады чалавек не ўбачыў бы нічога дрэннага ў тым, каб папляскаць жонку па падбародку або стегнуть рамянем па срацы сваіх дзяцей, каб трымаць сям'ю ў цуглях. Ён быў гаспадаром у доме; усе рабілі тое, што ён загадваў. І ніколі не пытайцеся яго думкі аб блізкаўсходніх і азіяцкіх імігрантаў, якія ўгрунтаваліся ў Фэрфаксе, таму што ён скажа вам у недвухсэнсоўных выразах.
  
  Тейт паглядзела на Бэці. Яе бровы былі прыўзняты, як быццам яна пыталася: "Чаму Тейт вагаецца?" У рэшце рэшт, ён быў красамоўным д'яблам. Ён мог угаварыць каго заўгодна і на што заўгодна. ("Вырашана: Уотергейтский ўзлом быў апраўданы як сродак дасягнення сапраўднай мэты". Пажыццёвы дэмакрат, унук пажыццёвага дэмакрата, Тейт ўхапіўся за магчымасць выступіць у дэбатах на баку "за" і адстойваць гэтую непочтительную пазіцыю — дзеля чыстай радасці ад таго, што яму ўдалося супрацьстаяць пераважнай большасці праціўнікаў. Ён выйграў, да шоку і працяглага весялосці суддзі.)
  
  "Афіцэр," пачаў Тейт, думаючы пра рытарычных прыёмах у сваім арсенале, аб логіцы, аб навыках перакананні. Лагічнае мысленне. Ён памаўчаў, затым падышоў да дзвярэй і жэстам запрасіў ахоўніка ісці за ім.
  
  Хударлявы мужчына ішоў досыць павольна, каб даць Тейту зразумець, што ніхто на зямлі не прымусіць яго рабіць тое, чаго ён не хоча.
  
  Тейт, стоячы ў дзвярах, глядзеў на школьны двор. “ Што ты там бачыш? - спытаў я.
  
  Ахоўнік няўпэўнена замяўся. Ён, павінна быць, думаў: "Што гэта за пытанне?" Я бачу дрэвы, я бачу машыны, я бачу платы, я бачу аблокі.
  
  Тейт пачакаў роўна столькі часу, колькі трэба, і сказаў: "Я бачу шмат маладых людзей".
  
  "Эм." Ну, а што, чорт вазьмі, яшчэ ты збіраешся ўбачыць на школьным двары?
  
  “І гэтыя маладыя людзі належаць на нас, дарослых, ва ўсім. Яны належаць на нас у ежы, у крове, у вучобе і ведаеце, у чым яшчэ?"
  
  Відэагульні, красоўкі, Лега? Што задумаў гэты клоўн?
  
  “Яны належаць на нас у пытаннях сваёй бяспекі. Гэта тое, што ты тут робіш, праўда? Менавіта па гэтай прычыне яны нанялі такога вялікага, моцнага хлопца, як ты. Мужчына, у якога ёсць яйкі, які не баіцца зблытацца з кім-небудзь ".
  
  “Я не ведаю. Напэўна."
  
  “Ну, мая дачка належыць на мяне ў сваёй бяспекі. Ёй трэба, каб я высветліў, дзе яна. Можа быць, яна ў бядзе, а можа, і няма. Гэй, давайце возьмем прыклад: вы бачыце, як некалькі стромкіх вялікіх хлопцаў размаўляюць з маленькім дзіцем. Можа быць, яны проста прыяцелі, дурэюць. Ці, можа быць, яны спрабуюць прадаць яму траўку ці скрасці грошы на абед. Ты б пайшоў і высветліў, праўда?"
  
  “Я б так і зрабіў. Вядома."
  
  “Гэта ўсё, што я раблю са сваёй дачкой. Спрабую высветліць, ці ўсё з ёй у парадку. І чытанне гэтай кнігі, несумненна, аказала б вялікую дапамогу ".
  
  Ахоўнік кіўнуў.
  
  "Ну?" З надзеяй спытаў Тейт.
  
  “Правілы ёсць правілы. Нічога не зробіш. Папытаеце паліцэйскага штата або афіцэра акругі зайсці. Я буду рады дапамагчы ".
  
  Тейт ўздыхнуў. Ён зірнуў на Бэці, якая ледзяным тонам сказала: “Пойдзем, Тейт. Тут больш няма чаго рабіць".
  
  Калі яны ішлі да машыны, ахоўнік паклікаў: "Сэр?"
  
  Тейт павярнуўся.
  
  “Тым не менш, гэта была добрая спроба. Дзеці, бяспека і ўсё такое. Я амаль купіўся на гэта". Ён узяў часопіс аб пікапах па індывідуальнай замове і сеў.
  
  Тейт і Бэці працягнулі шлях да машыны, затым селі ў яе і выехалі са стаянкі.
  
  Ні адзін з іх не мог доўга стрымліваць смех. Яны абодва зараўлі. Нарэшце Бэці ахнула і сказала: “Гэта была самая вялікая порцыя свінога памёту, якую я калі-небудзь чула. 'Менавіта па гэтай прычыне яны нанялі такога вялікага, моцнага хлопца, як ты". Ты казаў так, нібы спрабаваў падчапіць яго ".
  
  Выцершы слёзы з вачэй, Тейт стрымаў смех. "Гэта была даволі добрая гульня ў пары".
  
  Бэці сунула руку пад блузку і выцягнула дваццаць ці трыццаць лістоў з нататніка, якія яна вырвала з Кнігі аб Затрыманні, пакуль Тейт адцягваў ахоўніка сваім абсурдным аргументам. "Я падумала, што мне лепш пакінуць саму запісную кніжку". Яна прамармытала: “Кніга аб затрыманні? Кніга аб затрыманні? Людзі сапраўды ўспрымаюць гэта сур'ёзна?"
  
  Тейт праехаў каля трох кварталаў і прытармазіў ля абочыны.
  
  “Аб ' кей, - сказала яна, - Аўторак“.... "Аўторак". Гартаю старонкі. “Калі штурмавік там, за спіной, той, хто вядзе кнігу, то ў яго почырк, як у пестунец. Добра, у аўторак ... Яна кіўнула, затым прачытала: "'Двое вучняў паведамілі аб шэрай машыне без школьнага дазволу на паркоўку, прыпаркаванай на Сайдберн-роўд. Кіроўца адзін. З'ехаў, не забраўшы вучня ".
  
  “ Шэрая машына. Асабліва распавядаць не аб чым. Што-небудзь яшчэ?
  
  “Тады няма. Але Эмі сказала, што Меган нейкі час думала, што за ёй сочаць". Бэці прагартала старонкі назад. Яе ідэальная брыво изогнулась вытанчанай дугой. “Паслухай. Тыдзень таму. 'М. Макколл (Зялёная каманда)' — гэта яе секцыя ў школе — паведаміла, што за ёй, па-відаць, ішла шэрая машына. Ахоўнік Гібсан прыняў рапарт. Асабіста не была сведкам інцыдэнту. Праверана, але машыны не відаць. Суб'ект не ведаў ні нумара, ні маркі транспартнага сродку '. Бэці паглядзела на свайго былога мужа. “Чаму яна не распавяла мне пра гэта, Тейт? Чаму?"
  
  Тейт паціснуў плячыма. - Ёсць апісанне кіроўцы? - спытаў ён.
  
  "Ніякіх, няма".
  
  “ На якой машыне ездзіў яе хлопец?
  
  “ Белы.... Я думаю, "Таёта".
  
  "Ён мог бы пазычыць адзін, каб сачыць за ёй", - разважаў Тейт.
  
  "Мог бы, вядома".
  
  Пытанняў больш, чым адказаў.
  
  Тейт ўтаропіўся на неспакойныя аблокі над галавой. Сонца спрабавала прабіцца скрозь іх, але густая шэрая паласа цягнулася па небе, накіроўваючыся на ўсход. "Мы вернемся і пагаворым з Экхард пазней", - сказаў ён. "Паехалі ў Лисбург".
  
  
  10
  
  
  
  Джошуа Лефевр зірнуў на одометр. З моманту апошняй праверкі ён праехаў яшчэ дваццаць міль па I-66 на сваёй старой пашарпанай "Таёце". Гэта азначала, што ён знаходзіўся прыкладна ў сямідзесяці мілях ад Фэрфакса.
  
  Містэр Тиббс, спакойны паліцэйскі дэтэктыў ўнутры яго, нарэшце-то зразумеў, куды накіроўваліся Меган і яе палюбоўнік-псіхатэрапеўт: у дом доктара маунтин. Цяпер для прафесіяналаў стала шыкам мець дома для адпачынку ў Блу-Ридж або ў Заходняй Вірджыніі, дзе за бясцэнак можна было купіць цэлую горную вяршыню.
  
  Дождж спыніўся, і ён адкрыў люк у даху, слухаючы, як вецер свішча ў багажніку для ровараў Yakima на даху.
  
  Быў ранні апоўдні, калі ён прарваўся праз Шенандоа і ўбачыў перад сабой подернутый смугой Блакітны хрыбет. Пагорыстыя пагоркі сёння не нагадвалі зброевы метал, думаў ён, спецыялізуючыся на літаратуры, але былі афарбаваныя зялёным інеем вясновай параслі. Успомніўшы, што яны з Меган казалі аб веласіпедным туры па Скайлайн Драйв, які падымаўся на вяршыню хрыбта, пазней вясной.
  
  Без дажджу Лефевр цяпер мог бачыць ясней, і ён зразумеў, што ў машыне быў бачны толькі доктар. Дзе была Меган? Вырашыла задрамаць? Пачакайце... Ляжала яе галава ў яго на каленях?
  
  Ён абдумваў гэтую жахлівую думку, рассеяны і злы, калі "Мэрсэдэс" ад'ехаў ад яго.
  
  З Сідні Пуацье такога б ніколі не адбылося.
  
  Чорт...
  
  "Мерс" прытармазіў, каб праехаць паўпрычэп, і ён рушыў услед за ім. Але як толькі вялікая шэрая машына выехала з кабіны грузавіка, доктар рэзка павярнуў направа і выехаў на съездную рампу, у той час як кіроўца грузавіка націснуў на гукавы сігнал і затармазіў.
  
  "Таёту" Лефевр заціснула ў левай паласе, і ён не змог своечасова згарнуць таму, каб выехаць на з'езд.
  
  Ён павярнуў галаву і ўбачыў, як дах "Мерседэса" апусцілася ніжэй за ўзровень шашы, калі той замарудзіў ход на з'ездзе.
  
  Лефевр ўдарыў кулакамі па рулі. Істэрыкі былі вызначана не ў стылі Пуацье, але ён нічога не мог з сабой парабіць. Ён падумваў аб незаконным перасячэнні падзяляльнай паласы, але ён быў чарнаскурым хлопцам з бугристыми дрэдамі, якія прайшлі праз горан Канфедэрацыі; чым менш законаў ён парушыць, тым лепш.
  
  Наступны з'езд знаходзіўся ў мілі ўніз па шашы, і да таго часу, калі ён праехаў па пандусе Мёбіуса і вярнуўся да з'езду, на якім спыніўся "Мерседэс", не было ніякіх прыкмет вялікай машыны — толькі скрыжаванне трох розных прасёлкавых дарог, па любой з якіх яны маглі паехаць.
  
  І цяпер, калі ён падумаў пра гэта, доктар, магчыма, проста спыніўся заправіцца і вярнуўся на аўтамагістраль паміж штатамі, працягваючы рух на захад.
  
  Ён у роспачы закрыў вочы і з сілай вжался ў падгалоўнік. Метал хруснуў.
  
  Якога чорта я тут раблю?
  
  "Тое, што прымушае цябе рабіць любоў", - падумаў ён.
  
  Ненавіджу, ненавіджу, ненавіджу...
  
  Лефевр заехаў на запраўку, заправіўся ў аўтамаце самаабслугоўвання is land, затым падышоў да тощему панурага жаўнеру з доўгімі валасамі, выбивающимися з-пад кепкі Valvoline giveaway, якая была такой жа зашмальцаванай, як і яго каштанавыя пасмы.
  
  "Як справы?" Вельмі ветліва спытаў Сідні Пуацье.
  
  "Сам у парадку?" прамармытаў мужчына.
  
  “Нядрэнна. Нядрэнна".
  
  Мужчына ўтаропіўся на прычоску Лефевр, якая была не зусім падобная на прычоску містэра Пуацье 1967 года выпуску, але была значна бліжэй да прычосцы зоркі рэпу.
  
  "Хелпия?"
  
  Лефевру прыйшло ў галаву, што нават афіцэр Тиббс ў касцюме, у гальштуку і начышчаных оксфордах не дамогся б ад такога хлопца асаблівага садзейнічання, спытаўшы, у які бок толькі што з'ехаў аўтамабіль коштам семдзесят тысяч даляраў.
  
  Па крайняй меры, не без некаторага стымулу.
  
  Лефевр адкрыў кашалёк і дастаў пяць двадцаток. Паглядзеў на іх.
  
  Тое ж самае зрабіў службовец. "Гэта наяўныя".
  
  "Так, гэта так".
  
  “ Ты заправіўся. Я цябе бачыў.
  
  "Я так і зрабіў".
  
  "Ну, за што?" Брудныя валасы гайдануліся, калі ён кіўнуў на грошы.
  
  "Гэта для цябе", - сказаў Лефевр на сваім самым старанна вывераным каралеўскім англійскай.
  
  “Угу. Угу. Чаму гэта для мяне?" Мужчына, здавалася, усміхнуўся.
  
  "У мяне невялікая праблема".
  
  Зарослы шчаціннем твар пытала: "Каго гэта хвалюе?"
  
  “Я ехаў па шэсцьдзесят шосты, і гэты "Мэрсэдэс" падрэзаў мяне, збіў з дарогі. Ледзь не забіў мяне". (Гэта здарылася з Сідні Пуацье ў "У разгар ночы". Больш ці менш.) “Зрабіў гэта знарок. Я маю на ўвазе кіроўцы.
  
  “ Не гавары. Мужчына пазяхнуў.
  
  “Пярэдняя частка цяпер уся сапсаваная. І паглядзі, які кузаў мне спатрэбіцца?"
  
  "Слава богу", - падумаў Лефевр. Ён так і не адрамантаваў пашкоджанні пасля таго, як падрапаў бок машыны аб барыкаду, калі ў мінулым месяцы высаджваў сваю маці ў "Нэйман Маркус" на Тайсонс-Корнер.
  
  Служачы паглядзеў на машыну без найменшага цікавасці.
  
  "Дык ты хочаш, каб я паглядзеў на пярэднюю частку?"
  
  - Не, мне патрэбен нумар гэтага “Мэрсэдэса". Ён праязджаў тут пяць-дзесяць хвілін таму. Я спадзяваўся, што ён спыніўся заправіцца.
  
  Гэта здавалася добрым спосабам падпаліць лёд - спытаць нумар машыны. Гэта надавала ўсім афіцыйны характар, як быццам паліцыя збіралася ўмяшацца. Лефевр верыў, што Сідні Пуацье вызначана зрабіў бы гэты трук.
  
  "Чаму ён кінуў цябе з дарогі?" - рэзка спытаў мужчына.
  
  Што прымусіла Лефевр пахаладзець.
  
  "Ну, я не ведаю". Лефевр паціснуў плячыма. Затым ён спытаў: "Вы ведаеце, якую машыну я маю на ўвазе?" Ён заставаўся пачцівым, але спытаў цвёрда. Ён вырашыў не быць занадта ветлівым. Сідні Пуацье даволі пільна глядзеў на Рода Стайгера.
  
  "Можа быць".
  
  “ Значыць, ён спыніўся тут заправіцца.
  
  "Неа". Худы хлопец паглядзеў на грошы. Затым ён паківаў галавой; яго слізкая ўхмылка дазволіла Лефевру непрыемна убачыць дрэнныя зубы. “Чорт. Чаму ты тлуміш мне галаву? Табе не патрэбны гэты нумар на бірцы."
  
  "Эм, я—"
  
  “ Чаго ты хочаш, так гэта высветліць, дзе жыве гэтая сука. Я правоў?
  
  "Ну што ж..."
  
  “ І я скажу табе, чаму ты гэтага хочаш.
  
  "Чаму?"
  
  "Таму што ён быў за рулём свайго вялікага старога "Мэрсэдэса" і прыкідваў, што вось чорны мужчына — толькі ён думаў на літару "Н" - за рулём маленькай дерьмовой японскай машыны, і я магу яго перабіць, таму што ён ні хрэна для мяне не значыць, і ў яго не хапае смеласці нікому на гэта паскардзіцца". Слабы смяшок. “І табе не патрэбен нумар страхоўкі ад саўгаса або паліцыі. Чорт. Ты хочаш знайсці яго і выбіць з яго ўсё дзярмо".
  
  Такім чынам, канец гісторыі. Што ж, гэта была добрая спроба. Лефевр ўжо збіраўся прыбраць грошы і вярнуцца да сваёй машыне — перш чым мужчына патэлефанаваў нейкаму рэальнаму Роду Стейджерсу, — калі служачы паківаў галавой і сказаў: "Ды дабраславіць вас Бог".
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “Тое, што ён зрабіў, карчанеўшы мяне. Сапраўды карчанеўшы".
  
  “ Прашу прабачэньня? - Паўтарыў Лефевр.
  
  “Я маю на ўвазе, што ў мяне ёсць сябры - чарнаскурыя. Пара з іх. І мы добра праводзім час разам, і жонка аднаго з іх рыхтуе для мяне і маёй дзяўчыны амаль кожны тыдзень ".
  
  "Ну, гэта праўда?" - спытаў я.
  
  "Чорт вазьмі, ды, менавіта так". Дваццаткі раптам апынуліся ў перепачканных пальцах мужчыны. “Я кажу, цябе больш улады. Знайдзі яго і галасі на яго колькі хочаш. Я ведаю гэтага сукін сына.
  
  - Той мужчына, у "мэрсэдэсе"?
  
  "Ага".
  
  “ Доктар Хэнсон, праўда?
  
  “Я не ведаю яго імя. Але я бачыў яго час ад часу. Ён прыходзіць і сыходзіць. Ніколі тут не спыняецца — напэўна, думае, што ў майго бензіну недастаткова, — але я яго бачыў. Мяне бесіць, што ён каралеўскі, такія людзі, як ён. Спускае з гары ".
  
  "Што вы маеце на ўвазе, 'спускаючыся з гары'?" Ветліва спытаў Сідні Пуацье, цяпер ужо усміхаючыся і даючы мужчыну досыць месцы для разважанняў.
  
  “ Бачыш, здарылася вось што: калі людзі пасяліліся тут, яны перабраліся на вяршыню Хрыбта. Натуральна, куды ж яшчэ? Гэта лепшая частка. Але яны не змаглі ўтрымаць зямлю, большасць з іх. Грашовыя праблемы, вы ведаеце. Падаткі. Таму яны працягвалі прадаваць ўраду парк або багатым людзям, якія хацелі месца для ўік-энду, і сям'і працягвалі з'язджаць з гары. Зараз амаль усе ў даліне - я маю на ўвазе большасць сумленных людзей. Даволі хутка там не застанецца гор, акрамя багатых прыдуркаў і ўрада. Так кажа мой тата. Для мяне гэта мае сэнс ".
  
  "Дзе яго кватэра?" - спытаў я.
  
  Худы малады чалавек кіўнуў у бок вузкай дарогі.
  
  “Гэта той шлях, якім ён ідзе, але я не ведаю дакладна, дзе знаходзіцца яго дом. Адзінае месца, аб якім я ведаю, гэта бальніца. Прадаецца ўжо шмат гадоў. Ён, напэўна, купіў яго і збіраецца пабудаваць на гэтай зямлі вялікі шыкоўны дом ".
  
  - У якой бальніцы?
  
  “Псіхушка. Зачынена некаторы час таму".
  
  "Як далёка гэта?" - спытаў я.
  
  “Плюс-мінус пяць міль. Вунь там, у канцы Палмер-роўд". Ён паказаў. “Ну, ты ж не збіраешся яго забіваць, праўда? У мяне былі б з гэтым некаторыя праблемы".
  
  “Няма. Я сапраўды проста хачу пагаварыць".
  
  “Угу. Угу." Мужчына прыжмурыўся, затым зноў оскалил свае дрэнныя зубы. "Ведаеш, ты нагадваеш мне таго акцёра".
  
  "Я ведаю?"
  
  “Так. Ён добры хлопец. Не зусім падобны на яго, але ты накшталт як трымаешся гэтак жа. Як яго завуць? Як яго завуць?"
  
  Лефевр, сам ухмыляючыся, адказаў на яго пытанне.
  
  Мужчына міргнуў і паківаў галавой. “ Хто, чорт вазьмі, такі Сідні Пуацье?
  
  - Можа быць, ён быў яшчэ да вас, - сказаў Лефевр.
  
  “Як завуць гэтага хлопца? Я магу ўявіць яго сабе.... Выбіў дзярмо з некалькіх ніндзя ў гэтым фільме з Шонам Конэры. Пачакайце! Снайпс... Уэслі Снайпс. Вось і ўсё. Гэты чалавек можа дзейнічаць".
  
  Лефевр падышоў да краю узлётна-пасадачнай паласы. Пах бензіну змешваўся з водарам вясновай зеляніны і гліністай зямлі. Палмер-роўд знікала ў цёмнай паласе соснаў і балігалову, павойнай ў горы.
  
  Малады санітар завадатараў пасму прилизанных валасоў пад капялюш. “Трымайся далей ад гэтай бальніцы. Я б ні за якія грошы туды не паехаў. Чуў гісторыі пра гэта. Часам нападаюць На людзей. Ад дзікіх сабак або чаго-то ў гэтым родзе.
  
  Або што-то яшчэ?
  
  “Часам дзеці знаходзяць скрываўленыя косці. Магчыма, аленевыя або кабаньи, але, магчыма, і няма".
  
  Гнеў Лефевр змяніўся непакоем. Меган, у што ты сябе ўцягнула? "Я проста іду па гэтым шляху?"
  
  “ Дакладна. Міль пяць, я б выказаў здагадку. Трымаецца ўзвышша. Затым разгортваецца назад, як змяя.
  
  "Змяя," сказаў Лефевр, рассеяна гледзячы ў цёмны лес. Успомнілася цытата з Боскай камедыі Дантэ.:
  
  
  
  На паўдарогі жыццёвага шляху я прыйшоў у сябе ў цёмным лесе, дзе губляўся прамы шлях.
  
  
  
  Успамінаю і гэтую гісторыю: аўтарская экскурсія па пекле з гідам.
  
  "Паслухайце," сказаў службовец, напалохаўшы яго, - вы спыніцеся на зваротным шляху, добра? Дайце мне ведаць, што адбудзецца".
  
  Лефевр кіўнуў і паціснуў зашмальцаваную руку мужчыны. Ён сеў у машыну і памчаўся па Палмер-роўд. У адно імгненне цывілізацыя знікла ў яго за спіной, і свет ператварыўся ў чорную кару, цені і размахивающие рукамі изодранные галіны.
  
  "Тое, што мы робім дзеля любові", - падумаў Лефевр. "Тое, што мы робім дзеля любові".
  
  
  
  
  
  Аарон Мэтьюз загнаў "Мэрсэдэс" у гаёк у асфальту і выбраўся вонкі, азіраючыся на Палмер-роўд.
  
  Ніякіх прыкмет белай машыны.
  
  Ён быў упэўнены, што выдатна правёў бойфрэнда, калі той з'ехаў з шашы побач з грузавіком. Хлопец, верагодна, зараз быў у Заходняй Вірджыніі, і нават калі б яму ўдалося вылічыць, на якой з'езд яны згарнулі, і вярнуцца назад, у яго не было б ніякай магчымасці даведацца, якім шляхам Мэцьюз накіраваўся сюды, у лабірынт прасёлкавых дарог. Хоць Мэтьюз прыходзіў у закінутую бальніцу на працягу апошняга года, з таго часу, як ён прывёз сюды свайго сына, ён узяў за правіла ніколі не спыняцца заправіцца або перакусіць на станцыі тэхабслугоўвання або ў прадуктовай краме побач з з'ездам з I-66. Ён быў упэўнены, што мясцовая вясковец нічога пра яго не ведае.
  
  Ён зноў сеў у машыну і працягнуў шлях у псіхіятрычную лякарню Блу-Ридж.
  
  Адразу за расселиной, дзе дарога праходзіла паміж двума стромкімі, парослымі вінаградам пагоркамі, зямля пераходзіла ў неглыбокую чару даліны. Скрозь частакол з чэзлых дрэў віднеліся нізкія, старыя будынкі.
  
  BRMHF быў апошнім пунктам прызначэння для закаранелых псіхаў ў садружнасці Вірджыніі. Шызафрэнікі, некантралюемыя биполярники, памежныя асобы, пазяхаюць, душы, страчаныя назаўжды. Бяспека была на высокім узроўні — пацыентаў (гэта значыць зняволеных) на ноч замыкалі ў ахоўных памяшканнях (камерах з аббітыя лямцом сценамі). Восьмифутовый плот з сеткі-рабіцай, навакольны тэрыторыю плошчай у дзесяць акраў, быў "спраектаваны так, каб забяспечыць камфортныя мяжы як для пацыентаў, так і для жыхароў бліжэйшых раёнаў" (да яго быў падведзены ток напругай 500 вольт).
  
  Бальніца добра выконвала свае функцыі да таго часу, пакуль два гады таму дзяржава не закрыла яе, а пацыентаў перавялі ў іншыя ўстановы і дома часовага ўтрымання. Неўзабаве BRMHF зарос лістотай, і гэта месца было забыта.
  
  Доктар Аарон Мэтьюз быў добра знаёмы з бальніцай; тутэйшыя пацыенты лічылі яго даверанай асобай, спаведніком, суддзёй.... фактычна бацькам на працягу амаль чатырох гадоў. Калі ён думаў пра дом, то ў першую чаргу думаў аб гэтай бальніцы, а ў другую - пра дом у каланіяльным стылі ў Арлингтоне, штат Вірджынія, у якім ён жыў з Маргарэт і іх сынам Пітэрам.
  
  Цяпер Мэтьюз затармазіў "Мэрсэдэс" і старанна агледзеў памяшканне ў пошуках прыкмет няпрошаных гасцей, хоць ўзлом быў бы вельмі малаверагодны. Ток да плота даўным-даўно адключылі, але сетка была цэлая, а патрулявалі тэрыторыю пяць шишковатых ратвейлераў, самых грубых і бязлітасных, якімі толькі могуць быць сабакі, з вострымі, як абсідыян, зубамі; яны палявалі зграямі і раз ці два ў тыдзень забівалі аднаго з аленяў, якія часта шпацыравалі праз адкрытыя вароты.
  
  Ён зноў уважліва прыслухаўся — ніякіх гукаў надыходзячых машын — і адчыніў два замка з загартаванай сталі, запиравших вароты. Ён заехаў унутр і прыпаркаваўся.
  
  Затым ён выцягнуў Меган з багажніка і аднёс яе ўнутр, штурхнуўшы плячом дзверы. Ён памяняў замкі на дзвярах месцамі — вы маглі проста ўвайсці звонку, але не маглі выйсці назад без ключа.
  
  Ён увайшоў у вестыбюль.
  
  У прытулках смярдзіць значна мацней, чым у звычайных бальніцах, таму што, хоць іх вобласцю дзейнасці з'яўляецца розум, пабочнымі прадуктамі псіхічнай паталогіі з'яўляюцца мача, дзярмо, пот, кроў. Гэта ўсё яшчэ было дакладна для ўстановы "Блу Ридж" праз гады пасля яго закрыцця; паветра провонял хваробамі арганізма і раскладаннем.
  
  Праз гэтыя змрочныя залы Мэтьюз нёс свой прыз на руках. Адчуваючы кожную ўнцыю сваёй вагі — хоць гэта быў не вага ношы, а вага скарбы: залатога або плацінавага артэфакта, цвёрдага і здзейсненага.
  
  Мэтьюс аднёс Меган у пакой, якую падрыхтаваў для яе. Ён паклаў яе на ложак і раздзел. Спачатку блузку і станік. Затым джынсы, трусікі і шкарпэткі. Яго вочы блукалі уверх і ўніз па яе целе. І ўсё ж ён дакрануўся да яе толькі адзін раз — каб пераканацца, што яе пульс роўны.
  
  Узяўшы яе вопратку, ён выйшаў з пакоя і замкнуў дзверы на цяжкі вісячы замак. Ён падумаў аб тым, каб наведаць сына, але хлопчык знаходзіўся ў іншым аддзяленні бальніцы, і ў Мэтьюза цяпер не было часу на наведванне. Тейт Коллиер ўсё яшчэ турбаваў яго. Ён выйшаў з будынка, сеў у машыну і накіраваўся да брамы. Ён праехаў ўсяго дзесяць футаў, калі пачуў гук спушчанага колы.
  
  О, толькі не зараз! Яго настрой раптам стаў змрочны. І ён зноў паспрабаваў адагнаць цемру. Ён падумаў пра Меган. Гэта надало яму сіл роўна настолькі, каб падтрымліваць працаздольнасць. Мэтьюз вылез з машыны і падышоў да задняй часткі.
  
  Ён кінуў адзін погляд на касую рысу на "Мишлене" і падскочыў да кіроўчай дзверцах, каб дастаць пісталет з бардачка.
  
  Занадта позна.
  
  "Не варушыся". Малады чалавек трымаў іржавае мачэтэ, што застаўся пасля сыходу за садам, якім Мэтьюз займаўся, калі прыводзіў сюды свайго сына. Ён сціскаў доўгі нож няёмка, але з дастатковай маніякальнай рашучасцю, каб прымусіць Мэтьюза замерці і падняць рукі. Мускулы ў хлопчыка былі велізарныя.
  
  - Я аддам табе свой кашалёк, - выпаліў ён. І там...
  
  "Я хачу ведаць, што адбываецца".
  
  У маладога чалавека быў надзвычайны голас. Які прыгожы гоман. Каралінскі і карыбскі, а таксама трохі сакавітага англійскай, які змякчаў іх. Гэты мужчына мог трахнуць любую жанчыну, якую хацеў, проста сказаўшы ёй, што яна прыгожая.
  
  "Не рабі мне балюча," у роспачы узмаліўся Мэтьюз.
  
  Пробліск няўпэўненасці ў карых вачах.
  
  "Што ты зрабіў з Меган?"
  
  Мэтьюз нахмурыўся. - Хто вы такі?
  
  "Ах, малады чалавек, - спытаў маўклівы тэрапеўт ўнутры Мэтьюза, - вы зусім не баец, не ці так?" Вы не ў сваёй талерцы, размахваеце нажом, як ракеткай для гульні ў сквош.... І чаму ты адчуваеш сябе такім вінаватым, чаму ты адчуваеш сябе такім няўпэўненым?
  
  Пісталет ляжаў у бардачку за ўсё ў некалькіх футах ад яго. Але нападнік дзейнічаў на нервы. З яго сілай хлопцу не спатрэбілася б шмат намаганняў, каб сур'ёзна параніць Монстра, нават не спрабуючы. Акрамя таго, хоць ён лічыў, што малады чалавек не небяспечны, Мэтьюз зразумеў, што заўчасныя дыягназы могуць быць вельмі рызыкоўнымі.
  
  Ён усміхнуўся і апусціў рукі. Ён здагадліва кіўнуў. “Пачакай, пачакай. Ты не такі.... Ты, павінна быць, Джошуа".
  
  Твар хлопчыка хмурылася. “ Ты мяне ведаеш?
  
  "Вядома, я цябе ведаю", - спакойна сказаў Мэтьюз. "Я спадзяваўся, што ў нас будзе магчымасць паразмаўляць".
  
  
  11
  
  
  
  "Ты напалохаў мяне", - прагучаў заспакаяльны голас Аарона Мэтьюза. "Я не хацеў так рэагаваць". Ён зірнуў на шыну і засмяяўся. - Але, з іншага боку, ты сапраўды напаў на мой “Мэрсэдэс" з мачэтэ.
  
  Дрыготкім голасам (люблю гэты голас, люблю яго) хлопец сказаў: “Я думаў, ты проста прывёў яе сюды на спатканне. Паказаць ёй сее-што з тваёй уласнасці або што-то ў гэтым родзе. Потым я бачыў, як ты нёс яе ўнутр. Што, чорт вазьмі, адбываецца? Скажы мне!"
  
  “Пачакай. Каго занесці ўнутр?" Мэтьюз нахмурыўся.
  
  Паказаць ёй што-небудзь з вашай уласнасці?
  
  “Меган. Я бачыў вас дваіх".
  
  Значыць, ён думае аб развіцці нерухомасці. Мэтьюз паківаў галавой і паглядзеў у бок бальніцы. “Ты маеш на ўвазе, усяго некалькі хвілін назад? Ну, я прынёс некалькі пакетаў з якія чысцяць сродкамі. І брызент. Я купіў гэта месца і ператвараю яго ў кандамініюмаў ".
  
  Нікчэмнае памяншэнне яго падазронасці. Не верыш уласным вачам, ці не так? Як часта мы не верым. Акрамя таго, на яго твары чыталася падазрэнне, што малады чалавек сам дапусціў тут дурную памылку. У цябе дрэнна атрымліваецца бянтэжыцца, ці не так? Я б сказаў, падарунак ад афраамерыканскага мамы-кіраўніка. Тая, што з вывастранай прамовай, шалікам ад Шанэль праз плячо і насцярожаным позіркам?
  
  Мэтьюз, аднак, заўважыў, што хлопчык працягваў моцна сціскаць іржавае лязо у руцэ.
  
  “ Дзе яна? Што ты рабіў з яе машынай?
  
  "Джошуа," цярпліва сказаў Мэтьюз, " я толькі што высадзіў Меган у сябе на выходныя. Ён паказаў на лес. “ У пары міль адсюль. Яна хацела хутчэй пачаць рыхтаваць абед.
  
  “ Чаму вы памяняліся вагонамі ў метро?
  
  “ У Меган ёсць сяброўка. Эмі. Ён зрабіў паўзу.
  
  “ Я ведаю Эмі, - сказаў Джошуа.
  
  “ Эмі пазычыць сваю машыну. Мы пакінулі яе ў метро і паехалі на "Мэрсэдэсе".
  
  Хлопчык нахмурыўся. “ Я не думаў, што ў Эмі ёсць правы.
  
  Мэтьюз засмяяўся. “Аб? Яна не падзялілася гэтым з намі. Я здзівіўся, чаму яна не хацела, каб мы прывезлі гэта ёй дадому".
  
  "Добра", - сказаў сабе Мэтьюз, высока ацаніўшы сваё выступленне.
  
  “Але пачакай"... Я не бачыў Меган у тваёй машыне, калі ехаў за табой.
  
  "Ты сачыў за намі?" Цяпер нахмурыўся — з-за дзіўнага паводзін хлопчыка.
  
  “Так, я сачыў за табой. Як, па-твойму, я цябе знайшоў?"
  
  “Я выказаў здагадку, што Меган расказала табе пра мяне. І што мы часам прыходзім сюды".
  
  Джошуа міргнуў.
  
  Мэтьюз некаторы час вывучаў маладога чалавека, затым схіліў галаву набок і сказаў з спачуваннем: "Паслухай, Джошуа, не рабі гэтага з сабой".
  
  "Зрабіць што?"
  
  О, адчай, якое Мэтьюз ўбачыў у аліўкавых вачах, было такім мілым.... Ён амаль задрыжаў ад задавальнення. Ён прашаптаў: "Ты павінен забыць пра яе".
  
  "Але я люблю яе!"
  
  “ Забудзь пра яе. Для твайго ж дабра.
  
  Мэтьюз зразумеў, што меў рацыю. Мужчына, верагодна, прыйшоў у офіс Хэнсона бліжэй да канца сеансу, плануючы пагаварыць з Меган — і, верагодна, з доктарам таксама — аб савеце Хэнсона расстацца.
  
  Мы крыху апантаныя, ці не так?
  
  Ці проста занадта шмат тэстастэрону ў крыві?
  
  Калі б не рамантыка, нам, бедным псіхіятраў, было б няма чаго рабіць. Як сказаў Фрэйд, больш ці менш, каханне - гэта сука, ці не так?
  
  "Ты ўгаварыў яе парваць са мной, каб ты мог яе ўбачыць!" Сказаў Джошуа.
  
  "Меган так сказала?" - раўнуў ён. “Ну, гэта няпраўда. Гэта зусім неэтычна, і я б ніколі гэтага не зрабіў".
  
  Джошуа міргнуў, пачуўшы гарачнасць у голасе Мэтьюза. Псіхатэрапеўт зрабіў выснову, што хлопчык стане ахвярай правілаў. Вядома, дзякуючы іншаму бацьку - таце салдату.
  
  Псіхатэрапеўт працягнуў: “Яна вырашыла расстацца з табой па ўласнай волі, Джошуа. І потым мы пачалі сустракацца".
  
  “Гэта не тое, што яна сказала. Яна сказала, што ты параіў ёй парваць са мной".
  
  “Не, Джошуа. Усё было зусім не так".
  
  - Але яна сказала мне!
  
  "Ну, цяпер мы не можам вінаваціць яе за тое, што яна не была ўвесь час да канца сумленнай, ці не так?"
  
  "Вінаваціць яе?"
  
  “Бачыш, Меган цяжка браць на сябе адказнасць за пэўныя рэчы. У гэтым няма нічога незвычайнага, гэта не сур'ёзная праблема. Мы ўсе пакутуем ад гэтага ў той ці іншай ступені. Ёй цяжка выказваць свае ўнутраныя пачуцці. Улічваючы яе бацькоў... Ты ведаеш Тейт і Бэт?
  
  Пачуўшы імёны, знаёмыя ноткі ў голасе Мэтьюза, абарона хлопчыка яшчэ больш аслабла. Але ён усё яшчэ быў небяспечны. Занадта зьбянтэжаны, занадта моцна закаханы, занадта моцна ўсхваляваны. Мэтьюз вырашыў, што яму не ўдасца заваяваць давер хлопчыка; яму прыйдзецца пайсці ў іншым кірунку.
  
  "Я сустракаўся з яе маці, а не з бацькам", - сказаў Джошуа.
  
  “Ну, павер мне, яны павінны быць удзячныя за многія яе праблемы. Напрыклад, за яе хлусня. І за тое, як яна часам выходзіла з сябе. Гэта магло быць дрэнна, ці не так?"
  
  “ Пару разоў. Але хто не выпускае пар?
  
  Гэтае пытанне падказаў Мэтьюзу, што хлопчык купіўся на аргумент. Ён засмяяўся. “Джошуа, пакладзі гэтую штуку і ідзі дадому. Забудзься пра Меган. Для цябе гэта будзе азначаць толькі душэўную боль ".
  
  "Я люблю яе". Ён быў амаль у слязах.
  
  Да гэтага часу Мэтьюз распазнаў хлопчыка так, як геолаг распазнае пірыта. Неуспевающий вучань, напалоханы сваімі бацькамі. Бацька-вайсковец. Супермама, прокладывающая сабе шлях праз America Online або TRW. Пара, якая, верагодна, была — выкарыстоўваючы заезженное прыметнік Меган — выдатнымі людзьмі. І таму Джошуа не дазваляў сабе злавацца на іх.
  
  Але гнеў быў ўнутры яго. Ён павінен быў быць. Але дзе?
  
  Давайце высветлім...
  
  “ Джошуа, ты не разумееш. Ты...
  
  “ Тады раскажы мне.
  
  "Гэта недарэчна—"
  
  Джошуа настойваў. “Скажы мне! Што адбываецца?"
  
  Вочы Монстра пашырыліся, як быццам ён выходзіў з сябе. Ён сказаў: “Добра! Ты хочаш ведаць праўду?"
  
  "Так!"
  
  Мэтьюз пачаў што-то казаць, затым паківаў галавой, як быццам з усіх сіл спрабаваў узяць сябе ў рукі. "Не, не, ты не разумееш".
  
  "Так, хачу!" Хлопчык пагрозліва ступіў наперад.
  
  “Добра. Але не вінаваць мяне. Праўда ў тым, што ты не падабаўся Меган".
  
  Твар маладога чалавека застыла, ператварыўшыся ў маску чорнага колеру. “ Гэта няпраўда!
  
  Вусны Мэтьюза сціснуліся. “ Яна сказала мне гэта ў першую ноч, калі мы пераспалі разам.
  
  Джошуа ахнуў. “ Ты ілжэш.
  
  “ Ты не думаеш, што мы палюбоўнікі? - Злосна спытаў Мэтьюз, як і належыць мужчыну, які больш не баіцца, а злуецца.
  
  "Не, я не ведаю".
  
  "Добра, тады адкуль я ведаю пра гэта родимом пляме прама пад яе левым саском?"
  
  Джошуа не мог вытрымаць халоднага погляду Мэтьюза і апусціў погляд на мох, які пакрывае дрэва, што ўпала. Яго рукі дрыжалі.
  
  “Што мы думаем пра яе валасах на лабко? Трохі редковаты? І што ёй падабаецца ў ложку? Ёй падабаецца, калі мужчыны лашчаць яе ўсю ноч напралёт. І яна любіць, калі яе трахать ў азадак ".
  
  "Але, відавочна, не вамі", - заўважыў Мэтьюз, заўважыўшы потрясенное твар маладога чалавека.
  
  "Спыні гэта!"
  
  “ Падчас нашага першага сеансу яна спытала мяне, як ёй пазбавіцца ад цябе.
  
  "Няма".
  
  "Так!" Мэтьюз выплюнуў. “Ведаеш, як яна назвала цябе? Белы нігер".
  
  Вочы остекленели ад болю, калі скальпель гэтых слоў упіўся ў душу маладога чалавека.
  
  "Яна б ніколі так не сказала".
  
  “Ты быў вялікім эксперыментам меншасці. Яна хацела трахнуться з чорным мужчынам. Але з кім-небудзь, хто не быў бы занадта чорным, вядома. Яна падумала, што ты будзеш добрым кампрамісам. Такія белыя, як яны бываюць. Але потым яна вырашыла, што купіла сабе ёсць тая калымага. Яна сказала мне, што ёй давялося выпіць паўбутэлькі Southern Comfort толькі для таго, каб пацалаваць цябе!
  
  "Няма!"
  
  “Яны з Эмі не спалі б усю ноч, паджартоўваючы над табой. Меган вырабляе на цябе выдатнае ўражанне. Яна цябе зусім не кранае ".
  
  "Ідзі да д'ябла!"
  
  "Джошуа, ты сам напрасіўся на гэта!" - закрычаў Мэтьюз. “Ты штурхнуў мяне, так што ты пачуеш праўду, хочаш ты гэтага ці не. Яна хацела, каб тваё вартае жалю твар знікла з яе жыцця. Белы нігер. Ты быў цацкай. Яна сказала мне гэта зноў гэтым раніцай. Калі мы трахались на стале ў маім офісе. "
  
  Хлопчык выбухнуў. І хоць словы Мэтьюза маглі заахвоціць каго-то іншага дзейнічаць бязлітасна і эфектыўна, Джошуа маніякальна ірвануўся да Мэтьюзу, страціўшы кантроль. Ён выпусціў мачэтэ і замахаў кулакамі. - Яна ніколі гэтага не казала! " закрычаў ён. “ Яна ніколі гэтага не казала, ніколі гэтага не казала, ніколі гэтага не казала...
  
  Мэтьюс ўпаў на зямлю, прыкрываючы галаву левай рукой. А калі ён падняўся імгненне праз, у руцэ ў яго было мачэтэ.
  
  Малады чалавек замёр.
  
  Мэтьюз з хвіліну вывучаў яго — хлопчык раптам зразумеў, што адбываецца нешта вельмі дрэннае.
  
  Джошуа апусціў рукі. “ Што ты збіраешся са мной зрабіць? - спытаў ён мяккім, жаласлівым шэптам.
  
  Мэтьюз ў апошні раз паспрабаваў на густ гэты незвычайны голас і ступіў наперад, прыставіўшы мачэтэ да горла Джошуа.
  
  Хлопчык выдаў булькаючы крык і, спатыкаючыся, рушыў наперад. Мэтьюз адскочыў назад, сыходзячы ад замахнувшегося кулака хлопчыка, і глыбока паласнуў яго па руцэ. Затым па назе. Джошуа ўпаў на спіну, прыціскаючы да сабе рану на горле.
  
  Мэтьюз ўсадзіў іржавае лязо ў жывот маладога чалавека. Але Джошуа з дзіўнай сілай адштурхнуў Мэтьюза, выкруціўся і падняўся на калені, задыхаючыся і кашляючы. Кроў цякла паміж пальцамі, сжимавшими яго разарваную шыю, калі Джошуа хутка, як жывёла, поўз назад праз вароты ў бок бальніцы. Мэтьюз не папрацаваў пераследваць яго. Джошуа прабег трыццаць футаў па полі, окружавшему бальніцу, перш чым паваліўся на падстаўку з карункі часоў каралевы Ганны, якое стала цёмна-фіялетавым пад пырскамі яго крыві.
  
  Мэтьюз павольна накіраваўся да яго. Затым спыніўся. Ён пачуў рыканне жывёлы, приближавшееся. Ён хутка адступіў ад дрожащего цела.
  
  Ратвейлеры з'явіліся з-за дома. Яны спыніліся, імгненне стаялі нерухома, затым прагна кінуліся наперад. Мэтьюз выйшаў з варот і зачыніў іх, калі сабакі адзінай мускулістай зграяй накінуліся на цела, якое яшчэ некалькі імгненняў таму выглядала такім моцным і непранікальным, а цяпер ператварылася проста ў лахманы мяса.
  
  Мэтьюз прыхінуўся да прэнтах варот, захоплены, назіраючы, як памірае малады чалавек. Джошуа змагаўся з усіх сіл — ён спрабаваў падняцца і з усіх сіл біў сабак. Але гэта было бескарысна. Буйны самец ротэн звёў свае вялізныя сківіцы на задняй частцы шыі Джошуа і пачаў трэсціся. Праз імгненне цела абмякла.
  
  Жывёлы пацягнулі яго ў яр на баляванне. Яго цела знікла пад масай рычащих скрываўленых пастей.
  
  Мэтьюз хутка змяніў кола на "Мэрсэдэсе", сеў у машыну і памчаўся па няроўнай дарозе. Тое, што засталося ад трупа хлопчыка, ён пахавае пазней. Цяпер у яго не было часу. Занадта шмат спраў. Ён думаў, што гэта зусім як тады, калі ён быў практыкуючым тэрапеўтам. Напружаныя дні, вельмі напружаныя дні. Трэба было пабачыцца з людзьмі, з імі можна было паразмаўляць.
  
  Я тут для таго, каб назаўжды змяніць тваё жыццё.
  
  
  
  
  
  Хто ён? Хто?
  
  Меган Макколл плыла па цёмным акіяне, і гэтае пытанне быў адзіным у яе думках. Яна адкрыла вочы і ўчапілася ў тонкі, брудны матрац, на якім ляжала. Пакой захісталася.
  
  У яе кружылася галава і яе падванітоўвала. У роце перасохла, апухлыя вочы былі полузакрыты. Яна перавярнулася на спіну і агледзела маленькую пакой. Па ўсіх сценах былі развешаны адслойваюцца падушкі, на вокнах - краты.
  
  Жывучы лямцом камера.
  
  І ўсё гэта месца смярдзела так моцна, што яна падумала, што яе зараз вырве.
  
  Яна на імгненне прыўзнялася, спрабуючы знайсці святло. Яго не было. Лямпу над галавой прыбралі, і ў пакоі было цёмна. Можа быць, яна —
  
  Раптам яе напоўніў вушы роў. Яе зрок растварылася ў чорных крупинках, і яна павалілася назад на ложак, страціўшы прытомнасць. Праз некаторы час яна зноў адкрыла вочы, здолела сесці, затым пачакала, пакуль пройдзе галавакружэнне, і, спатыкаючыся, пайшла ў маленькую ванную. Лекі, якое ён вколол,... усё яшчэ дзейнічала ў яе арганізме. Ёй прыйдзецца дзейнічаць павольна.
  
  Меган вёскі на ўнітаз, рассунула ногі і, нарэшце, набралася адвагі агледзець сябе. Ні пяшчоты, ні болю. Не скончыла. Ён мог лапаць, але не гвалтаваў яе. Яна ўздыхнула з палёгкай, затым пасікала і вымыла рукі і твар у тазе. Яна выпіла тузін пригоршней ледзяной вады. Калі яна ўстала — асцярожна, асцярожна, не спяшайся — яна ўбачыла сваё адлюстраванне ў металічным люстэрку, прымацаваным да сцяны. Яна ахнула. Бледная і изможденная, светлыя валасы зблытаны і брудныя. Вочы чырвоныя і апухлыя. І спалоханыя. Меган хутка адышла ад люстэрка.
  
  Яна пашукала сваю вопратку. Нічога. Яна не змагла знайсці нічога, на што можна было б загарнуцца. Ні прасцін, ні запавес. Гэта выклікала прыступ плачу. Яна сціснулася ў камячок і заплакала.
  
  Цікава, як доўга яна была без прытомнасці. Тыдзень, дзень? Яна не была галодная, таму выказала здагадку, што ўсё яшчэ субота. Самае пазней, нядзеля.
  
  Шукаў яе хто-небудзь?
  
  Хто-небудзь ведаў, што яна знікла?
  
  Яе бацькі, вядома. Яна прапусціла ланч. Ад якога ўсё роўна збіралася адмовіцца. Дзякуй Богу, яна не патэлефанавала маці і сказала, што не прыйдзе, як планавала. Калі б гэта здарылася, яны ўсё роўна не сталі б сумаваць па ёй.
  
  І Эмі...
  
  Трэба было сказаць ёй, куды я накіроўваюся.
  
  Але няма, Вар'ятка Меган і чуць пра гэта не хацела. К. М. сумелася, не хацела, каб хто-небудзь ведаў, што яна хадзіла да псіхіятра. Чорт. У рэшце рэшт, яе трэба было адправіць у калонію для непаўналетніх. Дзесяць дзён у турме, і ўсё было б скончана. Але Меган прыйшлося выбраць вар'ят доктара.
  
  Хто гэта ён? яна закрычала пра сябе. Ці быў гэта той мужчына ў машыне, які пераследваў яе каля школы? Яна пачала верыць, што гэта было яе ўяўленне.
  
  Думаю, не, мілая, - прапануе Вар'ятка Меган без найменшага спагады.
  
  Стоячы ля ложка, Меган глядзела ў зарешеченное акно на велізарнае поле, зарослы высокай травой і хмызняком. Некалькі дрэў, многія з іх ссечаны і пакінутыя гніць.
  
  Раптам яна ахнула, калі велізарная сабака прабегла міма акна і спынілася, утаропіўшыся на яе. У яе з рота звісаў кавалак акрываўленай плоці, чырвоны, як кавалак стейка. Яго вочы былі жудаснымі — занадта чалавечымі - і, здавалася, ён пазнаў яе. Затым раптам сабака напружылася, разгарнулася і знікла.
  
  Яна агледзела акно. Жалезныя дубцы былі тоўстымі, і прастора паміж імі было занадта маленькім, каб яна магла пралезці.
  
  Засмучаная, яна ўдарыла далонямі па сцяне.
  
  Хто такі ён?
  
  Меган падышла да дзвярэй, схапілася за яе і моцна тузанула. Яна, вядома ж, была моцна зачынены. Слёзы раптам вярнуліся; яны ўпалі ёй на грудзі, і соску балюча сціснуліся ад рыданняў і золкага холаду маркотнай пакоі.
  
  Хто такі ён?
  
  Чаму яны прымусілі яе пайсці да ўрача? Калі б яны гэтага не зрабілі, гэтага б ніколі не адбылося.
  
  Што я такога зрабіў, каб заслужыць гэта? Нічога! Я нічога не рабіў!
  
  Калі яе маці збіралася трахацца з ботанами ў Балтыморы, тое, дзеля ўсяго Святога, чаму яна не патэлефанавала мне? Усяго толькі троххвілінны тэлефонны званок. Прабач, мілая, я спазнюся, пазваню ў "Даміно" і скарыстаюся аплатнай карткай, запрашу Эмі, і добра, нават Брытані таксама, але ніякіх хлопчыкаў ...
  
  Калі яе бацька збіраўся выдаткаваць сваё жыццё на пагоню за бимбеттами, чаму ён не мог, па меншай меры, праводзіць з ёй больш аднаго уік-энду ў месяц?
  
  Гэта была іх віна! Яе бацькі!
  
  Я так моцна цябе ненавіджу! Я, блядзь, ненавіджу цябе. Я —
  
  Нейкі гук.
  
  Што гэта было?
  
  Беглы...
  
  Ён зыходзіў з столі. Паглядзеўшы ўверх, яна ўбачыла некалькі цёмных навал там, дзе сцяна злучалася з столлю. Яна падышла бліжэй. Павукі! Два велізарных чорных. І адна толькі што нарадзіла — сто сотняў маленькіх кропак немаўлятаў сцякалі па сцяне, як чорная вада.
  
  Меган здрыганулася, перапоўненая агідай, па яе скуры пабеглі мурашкі пры выглядзе гэтага відовішча. Яна кінулася да дзвярэй, стукнуўшыся ў яе ўсім сваім вагой, і павалілася на занозистый падлогу. Яна папаўзла ўздоўж яе, адштурхваючыся ад ліштвы, спрабуючы знайсці слабое месца. Нічога.
  
  Яна адарвала камяк туалетнай паперы ад рулона, поколебалась, затым раздушыла ім павукоў. Меган змыла брудны саван і згарнулася клубочкам на халоднай падлозе. Праплакала пяць хвілін.
  
  Што гэта? Вар'ятка Меган пытаецца сваё альтэр-эга.
  
  Гэта спыніла слёзы.
  
  Хлюп, хлюп.
  
  Зноў гэты гук. У столі і сценах.
  
  Вавёркі, вырашыла яна. Затым ўстала і падышла да сцяны, якая была зроблена з шлакоблоков. Як маглі быць жывёлы ў сценах, калі яны былі зробленыя з цэменту?
  
  Затым яна зазірнула ў ванную і прыжмурылася. Гэтыя сцены былі з простага гіпсакардону. А на сцяне побач з туалетам была ўмантаваная прастакутная пласціна памерам прыкладна дванаццаць на васемнаццаць цаляў. Да чаго гэта прывяло?
  
  Яна ўвайшла ўнутр, прысела на кукішкі і правяла пальцам па металічнага краі, ўкрытага мноствам слаёў фарбы. У кутах яна намацала адну галоўку шрубы, але тры адтуліны, у якіх шруб не хапала. Калі б ёй удалося прабіцца скрозь тоўсты пласт фарбы, яна, магчыма, змагла б падняць пласціну і сагнуць метал, пакуль ён не зламаўся.
  
  Але эмаль была тоўстай, як клей, і з яе кароткімі пазногцямі яна не магла за яе ўхапіцца. Яна падумала аб сваёй сяброўцы Брытані з забойнымі пазногцямі, завсегдатае мясцовага в'етнамскага манікюрных салона. Гэта было тое, што ёй было трэба — шлюшьи кіпцікі...
  
  Яна яшчэ раз абшукала спальню, але не змагла знайсці нічога, што можна было б выкарыстоўваць у якасці інструмента. Уздыхнуўшы, яна вярнулася ў ванную, лягла на падлогу і пастукала па металічнай пласціне. Ён прагучаў глуха, дражнячы абяцаннем пустога праходу з іншага боку. Але ён не ссунуўся ні на міліметр. Працягвай, - кажа Вар'ятка Меган.
  
  Меган біла па ім кулаком зноў і зноў, пакуль косткі яе пальцаў не пакрыліся сінякамі і не распухлі. Яна павярнулася і ўдарыла яго пяткай. Калі цэнтр злёгку увайшоў ўнутр, па краі ўтварылася тонкая расколіна, і яна ўдарыла мацней. Ёй здалося, што ступня вось-вось разляціцца дашчэнту.
  
  Наперад! К. М. заахвочвае. Мацуйся!
  
  Меган разгарнулася і зноў паспрабавала ўхапіцца за край талеркі. Але яе пазногці былі недастаткова доўгімі, каб зачапіцца за расколіну, і яна завыла ад адчаю, затым кінулася наперад, оскалила зубы і прыціснулася тварам да сцяны, спрабуючы усадзіць разцы ў расколіну.
  
  Яе дзясна разарвалася аб грубую фарбу і тынкоўку. Яе сківіцу выбухнула ад сутаргавай болю, і яна адчула смак крыві. Затым раптам, з хрустам, яе пярэднія зубы слізганулі ў шчыліну і адсунулі пласціну ад сцяны на долю цалі. Меган прыціснула рукі да твару, каб палегчыць боль. Затым яна сплюнула кроў, схапіла талерку і тузанула так люта, што яна адразу паддалася, вырваўшы з сцены пакінуты шрубу. Яна ўпала на дол.
  
  Госпадзе, - з павагай гаворыць Вар'ятка Меган. Добрая праца.
  
  З уздыхам радасці яна села, убачыўшы слабы святло скрозь дзірку. Яна прасунула галаву ў адтуліну, зазіраючы ў іншую пакой. Пласціна, па-відаць, зачыняла старое адтуліну для ацяплення. З іншага боку, прыкладна ў футе ад яе, была тонкая рашотка. Лежачы на спіне, яна ўперлася нагамі ў сцяну і ўдарыла. Рашотка з грукатам звалілася на падлогу. Яна замерла. Ціха! яна нагадала сабе. Ён мог быць паблізу.
  
  Затым яна пачала прапаўзаць праз адтуліну галавой наперад. У яе былі шырокія плечы, але ёй удалося праціснуцца. Ёй давялося нахіліцца, звёўшы руку курчай, і абхапіць грудзей, соску каб не царапались пра востры ніжні край вентыляцыйнага адтуліны. Цаля за цаляй яна протискивалась праз вентыляцыйную адтуліну. Асцярожна прабраўшыся ўнутр, яна агледзела іншы пакой. На гэтых вокнах таксама былі рашоткі. Але дзверы была адкрыта. Яна магла бачыць цьмяны калідор за дзвярным праёмам. Яшчэ цаляў дзесяць-дванаццаць. Потым яшчэ дванаццаць.
  
  Да сцёгнаў. Яны спынілі яе.
  
  Гэтыя гробаны сцягна, мармыча вар'ятка Меган. Ненавіджу іх, ненавіджу, ненавіджу. Ты проста не магла скінуць гэтыя дзесяць фунтаў, ці не так?
  
  Мне цяпер не трэба нічога з твайго лайна, ясна? Меган думае свайго альтэр-эга.
  
  Вентыляцыйная адтуліна па іншы бок сцены, здавалася, было крыху менш, чым у яе пакоі. Меган спрабавала выгінацца, напружваць мышцы, аблізваць пальцы і размазваць сліну па баках, але яна ўсё роўна заставалася захрасла — на паўдарозе паміж пакоямі, упёршыся азадкам прама ў сцяну.
  
  Ні за што, падумала яна пра сябе. Я не попадусь тут у пастку! Жудасны прыступ клаўстрафобіі скалануў яе. Яна падавіла гэта, злёгку изогнулась і прасунулася наперад на цаля або два, перш чым зноў замерла.
  
  Затым яна пачула шум. Сквик, сквик.
  
  Скрыгат кіпцюроў па сцяне наверсе. Які суправаджаецца пранізлівым щебетом.
  
  О, Божа мой, няма. Вавёркі.
  
  Яе сэрца шалёна затыхкала.
  
  Хлюп, хлюп.
  
  Прама над тым месцам, дзе яна затрымалася. Мяркуючы па гуку, іх было двое. Потым яшчэ, збіраючыся там, дзе сцяна сустракалася з столлю.
  
  Затым яна паглядзела ў кут пакоя — на гняздо жывёлы. Там зашуршало, і з'явілася істота, уставившееся на яе малюсенькімі чырвонымі вочкамі.
  
  О, чорт, гэта пацукі! Выпальвае вар'ятка Меган.
  
  Меган пачатку всхлипывать. Іх маленькія ножкі пачалі спускацца па сцяне. Яна падавіла крык, калі што—то — кавалак ізаляцыі або дрэва ўпала ёй на скуру.
  
  Сквик. Сквик, сквик, сквик. Ідзе па столі, некалькі з іх збіраюцца над ёй, цікаўныя. Можа быць, галодныя. Сотні жудасных істот набліжаліся да яе застрявшему целе — асцярожна, але нястрымна.
  
  Яшчэ пацукі. Сквик.
  
  Шчэбет і летаніна, усё бліжэй. Цяпер іх, здавалася, была тузін, два тузіны. Яна прадставіла вострыя, як іголкі, жоўтыя зубы. Малюсенькія шэрыя язычкі.
  
  Усё бліжэй і бліжэй. Цікава. Прыцягвае яе пах. У яе толькі дзень таму скончыліся месячныя. Яны адчуюць пах крыві. Яны накіруюцца прама да яе. Госпадзе...
  
  Зноў летаніна.
  
  Аб...
  
  Яна закрыла вочы і ўсхліпнула ад жаху. Здавалася, што ўся сцяна была запоўненая імі. Дзясяткі, сотні пацукоў набліжаліся да яе. Усё бліжэй, бліжэй. Квік-квік-квік-квік-квік-квік...
  
  Меган ўперлася далонямі ў сцяну і адштурхнулася з усіх сіл, шалёна штурхаючы нагамі. Затым, выдаўшы віск зубной бормашыны, адна пацук ўпала прама на яе. Яна ахнула і адчула, як яе сэрца затыхкала ад жаху. Яна колотила кулаком па сцяне, люта выгінаючыся. Спалоханае жывёла слезло, і яна адчула, як змяіны хвост праслізнуў у яе паміж ног, калі ён рушыў назад уверх па сцяне.
  
  "Пра", - яна задыхнулася. "Няма..."
  
  Пакуль яна спрабавала вызваліцца і пашкрэбла лапамі па падлозе ў ваннай, іншае жывёла асцярожна працягнула кіпцюр, а затым наступіла ёй на паясніцу. Лапы мякка сціснуліся і пачалі рухацца. Вільготны вусаты нос закрануў яе скуры, калі істота обнюхало яе цела.
  
  Яе рукі звяло курчай, яна моцна адштурхнулася. Яе нага зачапілася за край ўнітаза ў ваннай ззаду яе, і яна прасунулася наперад на два ці тры цалі. Гэтага было як раз досыць. Яна змагла вызваліць сцягна. Пацук саскочыла з яе, і Меган ўварвалася ў суседнюю пакой. Яна адчайна адпаўзла ў далёкі кут, калі чатыры пацукі аддзяліліся ад сцяны і зніклі ў адкрытай дзверы, да іх далучыўся іх адзін з гнязда.
  
  Яна ўсхліпнула, хапаючы ротам паветра, адчайна праводзячы далонямі па скуры, каб пераканацца, што яны не прыліплі да яе. Праз пяць хвілін яна супакоілася. Яна павольна адступіла да вентыляцыйныя адтуліны і прыслухалася. Тук-тук-тук-тук... Зноў тупат, зноў шчэбет. Яна зачыніла краты вентыляцыйнага адтуліны. Астатнія пацукі зніклі ў сцяне. З дзіркі пачулася сярдзітае шыпенне.
  
  Бог...
  
  Яна знайшла некалькі чарак газет, зняла краты, скамячыла газеты і засунула іх унутр сцены, каб трымаць стварэнняў ў пастцы ўнутры.
  
  Яна павалілася назад на падлогу, спрабуючы адагнаць жудаснае ўспамін пра маленькіх лапках, брудных і вільготных.
  
  Гледзячы ў цёмны калідор, халодны і жоўты, з бруднымі закратаванымі вокнамі, яна выпадкова зірнула на таблічку на сцяне.
  
  
  
  ПАЦЫЕНТЫ ПАВІННЫ ПАДВЯРГАЦЦА АПАРАЖНЕННЮ АДЗІН РАЗ у ТЫДЗЕНЬ.
  
  
  
  Гэты знак — некалькі простых слоў — данеслі да яе пачуццё безнадзейнасці.
  
  Не хвалюйся пра гэта, спрабуе супакоіць Вар'ятка Меган.
  
  Але Меган не слухала. Яна задрыжала ад страху і агіды і згарнулася абаранкам, абхапіўшы калені. Ненавідзячы гэта месца. Ненавідзячы сваё жыццё, сваю бессэнсоўную жыццё... Яе дурныя, паверхневыя сябры. Яе хваравітая апантанасць Джэніс, Grateful Dead і ўсім астатнім жыццярадасным, ілжывым, фальшивозадым мінулым.
  
  Ненавідзячы чалавека, які зрабіў гэта з ёй, кім бы ён ні быў.
  
  Але больш за ўсё ненавідзела сваіх бацькоў.
  
  Ненавідзячы іх неапісальна.
  
  
  12
  
  
  
  За сорак хвілін язды да Лисберга Тейт і Бэці мінулі некалькі асабнякоў, некалькі вясковых бунгала, некалькі новабудоўляў з назвамі накшталт Windstone і The Oaks. Прыпаркаваныя аўтамабілі, агароднінныя прылаўкі, у якіх прадаюцца — у гэты час года — слоікі з кансервамі і заправамі.
  
  Але ў асноўным яны праязджалі міма сельскагаспадарчых угоддзяў.
  
  Гледзячы на толькі што засеянную зямлю, падобную гэтай, некаторыя людзі бачаць будучыя дома, гандлёвыя цэнтры або таунхаусы, а некаторыя бачаць шэрагі грошай, якія будуць сабраныя з зямлі падчас збору ўраджаю. А некаторыя, магчыма, проста праязджаюць міма, не бачачы нічога, акрамя таго, куды вядзе іх канкрэтнае падарожжа.
  
  Але Тейт Колльер ўбачыў у гэтых палях тое, што ён адчуваў на сваёй уласнай ферме, — ціхае выратаванне. Што-тое, што ён зрабіў, але не яго рук справа, што-тое, што дазволіла б яму выжыць, калі не квітнець, міласціва: цішыня ўкаранеў росту. І калі часам гэты працэс падводзіў яго — град, засуха, падзенне рынкаў, — Тейт ўсё яшчэ мог спаць, задаволены упэўненасцю, што ў сэрцы зямлі няма злога намеру. І гэта, як разумеў у ім былы пракурор па крымінальных справах, было немалаважнай рэччу.
  
  Так што, хоць Тейт сцвярджаў, як гэта зрабіў бы любы сапраўдны адвакат, што яму ўсё роўна, ці ўяўляе ён істцоў альбо адказчыкаў, скажам, па справе Ліберці-парку, на самай справе яго сэрца было з людзьмі, якія хацелі абараніць сельгасугоддзі ад амерыканскіх горак, кіёскаў канцэсій і вулічнага руху.
  
  Цяпер, бачачы гэтыя пагоркі, ён адчуў гэта яшчэ мацней. І яшчэ ён адчуў віну і ўкол нецярпення з-за таго, што яго адцягнулі ад падрыхтоўкі да слухання ў Ліберці-Парку. Але погляд на занепакоены твар Бэці адкінуў гэты дыскамфорт. У яго будзе час, каб адтачыць свае аргументы. Прама зараз былі іншыя прыярытэты.
  
  Яны мінулі ферму Оутлендс, і ў гэты момант выглянула сонца. І ён пабег у бок Лисберга, у старую Виргинию. Віргінія Канфедэрацыі.
  
  У паўночнай часткі штата было не так ужо шмат такіх гарадоў; большасць жыхароў Рычманда і Шарлотсвилля на самай справе наогул не лічылі, што большая частка паўночнай Вірджыніі ўваходзіць у склад садружнасці. Тейт і Бэці выехалі за межы горада і скінулі хуткасць да заяўленых трыццаці міль у гадзіну. Разглядаю акуратныя двары, белыя абабітыя вагонкай дома, недарэчны байкерскі бар у цэнтры горада, шматлікія царквы. Яны рушылі ўслед ўказанням Тейт да бальніцы, дзе доктар Хэнсон наведваў яго маці.
  
  "Ён можа многае расказаць нам?" Бэці задумалася. "Юрыдычна, я маю на ўвазе".
  
  Ён здагадаўся, што яна, павінна быць, думае пра прывілеі пацыента і ўрача, якая дазваляла лекара захоўваць у сакрэце размовы паміж пацыентам і яго які лечыць лекарам. Шмат гадоў таму, калі яны былі жанатыя, Тейт патлумачыў ёй гэты і іншыя нюансы закона. Але яна часта крыўдзілася на гэтыя таямнічыя правілы. “Вы хочаце сказаць, што калі вы не зачитаете яму яго правы, арышт нічога не дасць? Нават калі б ён зрабіў гэта?" - здзіўлена пыталася яна. Або: “Прабачце, але чаму маці павінна садзіцца ў турму, калі яна крадзе ў краме ежу для свайго галоднага дзіцяці? Я не разумею".
  
  Ён чакаў такога ж абурэння цяпер, калі тлумачыў, што Хэнсон не абавязаны быў што-небудзь ім гаварыць. Але Бэці проста кіўнула, прымаючы правілы. Яна сарамліва ўсміхнулася і сказала: "Тады, я думаю, табе давядзецца быць асабліва пераканаўчым".
  
  Яны загарнулі за кут, і перад імі замаячыў белы каркас бальніцы.
  
  "Што ж, напружаны дзянёк", - сказала Бэці, ацэньваючы фасад бальніцы, калі яна падняла люстэрка аўтамабіля пасля таго, як асвяжыла памаду. Перад галоўным уваходам былі прыпаркаваныя тры паліцэйскія машыны. Чырвоныя і белыя агеньчыкі на вяршыні аднаго з іх ўспыхнулі з настойлівай яркасцю.
  
  "Аўтамабільная аварыя?" Выказала Здагадку Бэці. Маршрут 15, які вёў у горад, быў пазначаны як пяцьдзясят пяты, але ўсе ехалі па ім са хуткасцю семдзесят або восемдзесят.
  
  Яны прыпаркаваліся і ўвайшлі ўнутр.
  
  Тейт заўважыў, што што-то не так. Здарылася нешта сур'ёзнае. Некалькі медсясцёр і санітараў стаялі ў вестыбюлі, гледзячы ў калідор. Іх асобы былі ўстрывожаныя. Сакратарка ў прыёмнай схілілася над галоўным сталом, гледзячы ў той жа калідор.
  
  “ Што гэта? - Прашаптала Бэці.
  
  "Паняцці не маю", - адказаў Тейт.
  
  "Глядзіце, вось ён", - сказаў нехта.
  
  "Божа," прамармытаў хто-то яшчэ.
  
  Двое паліцэйскіх вялі высокага лысеющего мужчыну па калідоры да галоўнага ўваходу. Яго рукі былі скаваныя за спіной кайданкамі. Яго твар быў чырвоным. Ён плакаў. Калі ён праходзіў міма, Тейт пачула, як ён сказаў: “Я гэтага не рабіў. Я не стаў бы гэтага рабіць! Мяне нават не было там!"
  
  Некалькі медсясцёр паківалі галовамі, гледзячы на яго з халодным выразам на тварах.
  
  "Я гэтага не рабіў!" - закрычаў ён.
  
  Імгненне праз ён быў у патрульнай машыне. Яна разгарнулася на пад'язной дарожцы і памчалася.
  
  - Што ўсё гэта значыць? - спытаў Тейт у сакратаркі.
  
  Седовласая жанчына пакруціла галавой, яе вочы пашырыліся, шчокі пабялелі. "У нас ледзь не адбылося ассистированное самагубства". Яна была вельмі ўзрушаная. "Я ў гэта не веру".
  
  "Што здарылася?"
  
  “У нас ёсць пацыентка — пажылая жанчына са зламаным сцягном. І падобна на тое, што ён, - яна кіўнула ў бок паліцэйскай машыны, - заходзіць і трохі з ёй размаўляе, а потым мы даведаемся, што ў яе ў руках шпрыц і яна спрабуе пакончыць з сабой. Ты можаш сабе гэта ўявіць? Ты можаш проста ўявіць?"
  
  "Але яны выратавалі яе?" Спытаў Тейт.
  
  "Гасподзь прыглядаў за ёй".
  
  Бэці цепнула вачмі. “ Што, прабач?
  
  Сакратарка працягнула: “Толькі што міма праходзіла медсястра. Божа мой. Вы можаце сабе ўявіць?"
  
  Бэці устрывожана пахітала галавой. Тейт успомніў, што яна ставілася да эўтаназіі гэтак жа, як і да смяротнага пакарання. Ён мімаходам падумаў аб смерці мужа яе сястры. Харыс. Ён застрэліўся з драбавіка. Як Хэмінгуэй. Харыс быў мастаком — дрэнным, па ацэнцы Тейт, — і ён застрэліўся ў сваёй студыі, яго цёмная кроў пакрыла палатно, над якім ён працаваў месяцамі.
  
  “ Той чалавек. Хто ён? Хто-то накшталт Кеваркяна? - разгублена спытаў ён у сакратаркі.
  
  "Хто ён такі?" - выпаліла жанчына. "Так бо ён быў сынам беднай жанчыны!"
  
  Тейт і Бэці узрушана паглядзелі адзін на аднаго. Яна сказала шэптам: “О, няма. Гэтага не можа быць".
  
  Тейт спытаў жанчыну: “Пацыентка? Яе прозвішча Хэнсон?"
  
  "Так, гэта яе імя". Пампуе галавой. “Яе уласны сын спрабаваў угаварыць яе пакончыць з сабой! І я чула, што ён таксама быў псіхатэрапеўтам. Лекар! Ты можаш уявіць?
  
  
  
  
  
  Тейт і Бэці сядзелі ў бальнічным кафетэрыі, пагрузіўшыся ў задуменнае маўчанне. Яны замовілі кавы, які ні адзін з іх не хацеў. Яны чакалі званка ад Коні Константинатис, якой Тейт патэлефанавала дзесяць хвілін таму, хоць чаканне здалося ім доўгімі гадзінамі.
  
  У Тейт зазваніў тэлефон. Ён адказаў, перш чым тэлефон паспеў защебетать зноў.
  
  "'Lo."
  
  “Добра, адвакат, зрабіў некалькі званкоў. Але гэта ўсё неафіцыйна. Справы па-ранейшаму няма. Зразумеў? Вас гэта задавальняе?
  
  “Зразумеў, Коні. Давай."
  
  Дэтэктыў патлумачыў, што ён патэлефанаваў у паліцыю Лисбурга і пагаварыў з тамтэйшым дэтэктывам. “Вось што адбылося. Гэтая пажылая лэдзі, Грэта Хэнсон, упала і зламала сцягно на мінулым тыдні. Звалілася з лесвіцы чорнага ходу. Сур'ёзна, але не занадта. Ёй восемдзесят. Ты ведаеш, як гэта бывае.
  
  "Правільна".
  
  “Добра, сёння яна накачалась абязбольвальнымі, зусім не ў сабе, і яна чуе, як яе сын — твой доктар Хэнсон — чуе, як ён кажа ёй, што, падобна, гэта канец шляху, у іх выявілі рак, у яе засталося ўсяго некалькі месяцаў. Blad-blad-блад. Боль будзе жудаснай. Кажа ёй, што лепш за ўсё пакончыць з сабой, гэта тое, чаго ўсе хочуць. Гучыць даволі пераканаўча. Пакідае ёй шпрыц з нембуталом. Яна кажа, што зробіць гэта. Яна пратыкае сябе, але медсястра знаходзіць яе своечасова. У любым выпадку, яна ладна напампаваная наркотыкамі, але распавядае ім, што адбылося, і адміністратар выклікае паліцыю. Яны знаходзяць сына ў сувенірным краме, якія купляюць скрынку цукерак. Як мяркуецца, для яе. Яны апранаюць на яго аброжак. Ён, вядома, усё адмаўляе. Што яшчэ ён збіраецца сказаць? Такім чынам, канец гісторыі."
  
  “ І ўсё гэта адбываецца за пятнаццаць хвілін да таго, як мы з Бэці збіраемся пагаварыць з ім аб Меган? Гэта не супадзенне, Коні. Давай.
  
  Фэрфакс маўчыць.
  
  “Коні. Ты чуеш мяне?"
  
  “Я выкладаю вам факты, дарадца. Я не каментую нічога іншага".
  
  “ Яна ўпэўненая, што з ёй размаўляў менавіта яе сын?
  
  "Яна сказала".
  
  “Але яна была напампаваная наркотыкамі. Так што, магчыма, з ёй размаўляў хто-то іншы".
  
  “ Можа быць. Але...
  
  “ Мы можам пагаварыць з Хэнсоном?
  
  “Няма. Не раней прад'яўлення абвінавачвання ў панядзелак. І нават тады ён, верагодна, будзе не ў настроі".
  
  “Добра. Адкажы мне на адно пытанне. Ты можаш паглядзець, на якой машыне ён ездзіць?"
  
  “Хто? Хэнсон? Так, пачакай".
  
  Тейт пачуў, як ён друкуе, уводзячы Бэці ў курс таго, што сказала Коні.
  
  "О божа", - сказала яна, падносячы руку да рота.
  
  Імгненне праз дэтэктыў зноў выйшаў на сувязь. “Дзве машыны. "Мазда дзевяць-два-дзевяць" і "Форд эксплорэр". Абедзве мадэлі гэтага года".
  
  “ Якіх кветак?
  
  - “Мазда" зялёная. "Эксплорэр" чорны.
  
  “Гэта быў хто-то іншы, Коні. Хто-то сачыў за Меган".
  
  “ Тейт, яна паехала на цягніку ў Нью-Ёрк. Яна збіраецца паглядзець Статую Свабоды, і патусавацца ў Грынвіч-Вілідж, і заняцца тым, чым займаюцца дзеці ў Нью-Ёрку, і...
  
  - Ты ведаеш аб кнізе “Хуткая дапамога"?
  
  "Што, чорт вазьмі, такое "кніга Бастера"? - прабурчаў дэтэктыў.
  
  "Дзеці ў школе Джэферсана павінны запісваць любога, хто падыходзіць і прапануе ім наркотыкі, цукеркі ці размахвае імі".
  
  “О, гэта дзярмо. Дакладна."
  
  “Сяброўка Меган сказала, што за ёй ішла машына. У даведніку аб затрыманні некаторыя дзеці паведамілі аб шэрай машыне, прыпаркаванай каля школы max. І Меган сама паведаміла пра гэта на мінулым тыдні.
  
  “ Шэрая машына?
  
  "Правільна".
  
  Ўздых. “Тейт, дазволь спытаць цябе. Колькі дзяцей ходзіць у гэтую яе школу?"
  
  - Я не кажу, што гэта добрая зачэпка, Коні...
  
  "І колькі ж бацькоў на шэрых машынах забіраюць іх?"
  
  "...але гэта ёсць зачэпка".
  
  “ Нумар на бірцы? Марка, мадэль, год выпуску?
  
  Тейт ўздыхнуў. “ Нічога.
  
  “Паслухайце, дарадца, дастаньце мне хоць бы што-небудзь з вышэйпералічанага, і мы пагаворым"... такім чынам, што вы думаеце, хто-то выкраў яе? Расклад Amtrak падробленае?"
  
  “Я не ведаю. Проста гэта падазрона".
  
  “ Гэта не расследаванне, Тейт. Гэта лозунг на сёння. Слухай, мне пара.
  
  “Апошні пытанне, Коні. У яе рак? Маці Хэнсона?"
  
  Дэтэктыў вагаўся. “Няма. Па крайняй меры, гэта не тое, ад чаго яны лечаць".
  
  “Значыць, хто-то пераканаў яе паверыць, што яна памірае. Пераканаў яе паспрабаваць пакончыць з сабой".
  
  “Так. І гэты хто-то быў яе сынам. У яго магла быць сотня матываў. Мне пара, саветнік".
  
  Пстрычка.
  
  Ён пераказаў Бэці астатнюю частку сваёй размовы з Коні.
  
  “Меган хадзіла да псіхатэрапеўта, які спрабаваў забіць сваю маці? Божа."
  
  "Я не ведаю, Бэт", - сказаў ён. “Ты бачыла яго твар. Ён выглядаў вінаватым?"
  
  "Ён выглядаў злоўленым", - сказала яна.
  
  Тейт зірнуў на гадзіннік. Было палова трэцяга. “ Давай вернемся ў Фэрфакс і знойдзем гэтага настаўніка. Экхардам."
  
  
  
  
  
  Вар'ятка Меган нарэшце-то атрымлівае шанец загаварыць.
  
  Паслухай, дзяўчынка. Паслухай сюды, малая. Бізнес-ніч, ты слухаеш? Добра. Я патрэбны табе. Гэта сур'ёзна... Ты не крадзеш цыгарэты ўпотай на паркоўцы гандлёвага цэнтра Fair Oaks. Ты не флиртуешь з Джорджам Мэйсанам-малодшым, каб угаварыць яго, каб купіць табе пінту "Камфорт" або індычку. Ты не сядзіш у пакоі Эмі, пацягваючы віно, ненавідзячы яго і кажучы, што яно пышна, у той час як ты такая: "Вядома, я гол кожны раз, калі мы з Джошам трахаемся ..."
  
  "Пакінь мяне ў спакоі", - падумала Меган.
  
  Але К. М. не пацерпіць яе адносіны. Яна агрызаецца: Ты ненавідзіш гэты свет. Добра. Чаго ты хочаш —
  
  - Сям'я - гэта тое, чаго я хачу, - адказала Меган. Гэта ўсё, чаго я хацела.
  
  А. Што ж, гэта хараство, прапануе яе вар'ятка бок, мілая і саркастичная. Хто, блядзь, гэтага не ведае? Ты хочаш, каб мама з татам трасянулі чароўнай палачкай і выцягнулі цябе адсюль? Ага. Ага. Ну, гэтага не здарыцца, дзяўчынка. Так што падымай сваю тлустую азадак і прэч.
  
  "Я не магу паварушыцца", - падумала Меган. Я напалохана, я стамілася.
  
  Уставай, дзяўчынка. Уставай. Глядзі, ён —
  
  І хто такі ён?
  
  Вар'ятка Меган сёння ў добрай форме. Якая розніца? Ён страшыдла, ён Джэйсан, ён Скураное Асоба, ён Фрэдзі Кругер, ён твой бацька. —
  
  Добра, спыні. Ты такі... нудны.
  
  Але К. М. цяпер на ўзводзе. У ім усё дрэннае, ён - твая маці, якая робіць Брэду мінет, ён - хлеў на ферме твайго бацькі, ён нязручны дзіця, ён - шепчущий мядзведзь. —
  
  "Спыні гэта, спыні гэта, спыні гэта!" Меган гучна закрычала.
  
  Але нішто не спыніць Вар'ятку Меган, калі яна пачынае дзейнічаць. Усё роўна, хто ён. Няўжо ты не разумееш? Ён думае, што ты моцна зачынены ў сваёй маленькай зробленай з лямцом камеры. Але гэта не так. Ты выбыў. І ў цябе можа быць не так шмат часу. Так што збярыся з духам і прэч адсюль да чортавай маці.
  
  - У мяне няма ніякай адзення, - заўважыла Меган.
  
  Гэта дзяўчына, якую я люблю. Оооо. Сарказм густы, як таксікоз. Откинься на спінку крэсла і знайсці апраўдання. Давай паглядзім: ты злуешся, таму што мама з'язджае ў Балтымор трахацца з містэрам Роджэрсам, і ты што-небудзь кажаш па гэтай нагоды? Няма. Цябе раз'юшвае, што тата водзіць цябе на спатканні з дзяўчатамі, у якіх надзіманыя сіські, але ты жалішся на гэта? Ты звяртаешся да яго па гэтай нагоды? Няма. Ты сыходзіш і напіваешся. У цябе ёсць яшчэ цыгарэта. Якія яшчэ забавы мы можам прыдумаць? Лак для пазногцяў, кампакт-дыскі, victoria's Secret, Тако Бэл, гандлёвы цэнтр, мультыплекс, плёткі пра тоўстым члене хлопца....
  
  "Я ненавіджу цябе", - падумала Меган. Я сапраўды, сапраўды ненавіджу цябе. Ідзі, вяртайся туды, адкуль прыйшла.
  
  Я там, адкуль прыйшла, адказвае Вар'ятка Меган. У цябе можа быць якое-то час, каб вось так валяць дурня, ныць, а можа і няма. Цяпер ты голая, і табе гэта не падабаецца. Што ж, калі гэта праблема, ідзі пашукай якую-небудзь вопратку. І няма, тут няма нічога сучаснага. Вядома, асабіста я б сказаў, да чорта вопратку, знайдзі дзверы і бяжы з усіх ног. Але гэта вырашаць табе.
  
  Меган ўскочыла на ногі.
  
  Яна выйшла ў калідор.
  
  Холадна, балюча. Яе ногі гарэлі ад удараў аб сцяну. Яна пачала ісці. Агледзеўшыся, яна ўбачыла, што гэта было бязладнае месца, аднапавярховы і пабудаваны з бетонных блокаў. На ўсіх вокнах былі тоўстыя рашоткі. Улічваючы абабіты лямцом камеру, яна вырашыла, што гэта псіхіятрычная бальніца, але не магла ўявіць, што тут лечаць пацыентаў. Гэта было зусім сумна. Нікому тут не магло стаць лепш.
  
  Яна знайшла дзверы, якая вядзе вонкі, і штурхнула яе. Яна была шчыльна зачынены. Тое ж самае з двума іншымі. Яна выглянула вонкі ў пошуках машыны, але не ўбачыла яе на стаянцы. Па крайняй меры, яна была адна. доктар Питерс, павінна быць, сышоў.
  
  Працягвай, настойвае Вар'ятка Меган.
  
  Але —
  
  Працягвай. Працягваю.
  
  Яна так і зрабіла.
  
  Памяшканне было велізарным, крыло за крылом, дзясяткі калідораў, змрочныя палаты, асобныя палаты, двухмесныя нумары. Але ўсе дзверы, якія вядуць вонкі, былі шчыльна зачыненыя, а на ўсіх вокнах - краты. Кожны, чорт вазьмі, з іх. Два вялікіх ўнутраных дзвярных праёму былі нядбайна замураваныя шлякаблёкамі і сакретом — магчыма, таму, што яны вялі ў менш абмежаваныя крылы. Дзясяткі вялікіх бетонных блокаў, якія не спатрэбіліся, былі раскіданы па падлозе. Яна падняла адзін і шпурнула яго ў зарешеченное акно. Металічныя дубцы нават не сагнуліся.
  
  На працягу некалькіх гадзін яна абыходзіла бальніцу, рухаючыся ціха. Яна была асцярожная; у цьмяным святле яна магла адрозніць сляды, сотні слядоў. Яна не магла сказаць, пакінуў іх доктар Питерс адных ці ён і хто-то яшчэ, але яна занадта добра разумела, што, магчыма, была не адна.
  
  Да таго часу, як яна дабралася да сваёй камеры, яна не знайшла ні адной дзверы або вокны, якія выглядалі шматспадзеўна. Чорт. Выхаду няма.
  
  Добра,прапануе Вар'ятка Меган, бадзёрая, як заўсёды. Па крайняй меры, знайдзі што-небудзь, чым можна надзерці яму азадак.
  
  Што вы маеце на ўвазе?
  
  Зброю, сука. А ты як думаеш?
  
  Меган ўспомніла, што бачыла кухню, і вярнулася туды.
  
  Яна пачала корпацца ў скрынях і буфетах. Але там не было нічога, што яна магла б выкарыстоўваць. Не было ні металічных нажоў, ні відэльцаў, ні нават сталовых нажоў, толькі сотні упаковак пластыкавай посуду. Ні шклянак, ні керамічных кубкаў. Усё было зроблена з паперы або пенапласту.
  
  Яна адчыніла дзверы. Гэта была камора, поўная ежы. Яна пачала зачыняць дзверы, але спынілася і зноў зазірнула ўнутр.
  
  Ежы было дастаткова, каб сям'я магла пражыць год. Чириос, згушчанае малако, Дыетычная Пепсі, Доритос, бульбяныя чыпсы lay's, тунец, Хатнія кексы, Суп-пюрэ, Шэф-кухар Боярди...
  
  Што тут смешнага?
  
  Госпадзе. Вар'ятка Меган здагадваецца першай.
  
  Рука Меган паднялася да рота, калі яна таксама зразумела, і яна пачала плакаць.
  
  Госпадзе, - паўтарае Вар'ятка Меган.
  
  Гэта былі дакладна такія ж брэнды, якія падабаліся Меган. Такімі былі шафы яе маці. Тут таксама былі яе шампунь, кандыцыянер і мыла.
  
  Нават тып тампона, якім карысталася Меган.
  
  Ён бываў у яе доме і ведаў, што ёй падабаецца.
  
  Ён купіў усё гэта для яе!
  
  Не губляй гэта, дзетка, не губляй...
  
  Але Меган праігнаравала сваю вар'ятку бок і дала волю слязам.
  
  Думаю: калі б сям'я з чатырох чалавек магла пражыць на гэта год, толькі падумайце, як доўга гэтага хапіла б ёй адной.
  
  
  
  
  
  Дваццаць хвілін праз Меган паднялася з падлогі, выцерла твар і працягнула пошукі. Ёй не спатрэбілася шмат часу, каб знайсці крыніца слядоў.
  
  У далёкім крыле бальніцы знаходзіліся дзве палаты, якія былі "прыбраныя па-хатняму", як казала Бэці, калі обставляла халодны на выгляд дом, каб зрабіць яго цяплей і ўтульней. Адна пакой была кабінетам, запоўненым тысячамі кніг, папак і папер. Крэсла, лямпа і пісьмовы стол. Іншая пакой была спальняй. Ад затхлага паху ў яе скрутило жывот. Яна зазірнула ўнутр. Ложак была не запраўленая, а прасціны ў плямах. Брудна-белыя плямы.
  
  Хлопцы такія агідныя, прапануе Вар'ятка Меган.
  
  Меган пагадзілася; хто мог з гэтым паспрачацца?
  
  Гэта азначала, што тут, верагодна, жыў хто—то яшчэ - хто-то малады (яна меркавала, што хлопцы старэй таксама дрочат, але паспрабавала ўявіць, скажам, як гэта робіць яе бацька, і не змагла).
  
  Спосаб грубай думкі. Ад К. М.
  
  Потым яна ўбачыла шафа.
  
  О, калі ласка! Яна ў думках скрыжавала пальцы, адкрываючы дзверы.
  
  Так! Ён быў набіты адзеннем. Яна нацягнула джынсы, якія былі вузкімі на сцёгнах і занадта доўгімі. Яна закатала абшэўкі. Яна знайшла працоўную кашулю, якая таксама была ў абцяжку, але гэта не мела значэння. Яна адчула сябе на сто адсоткаў лепш. Абутку не было, але яна знайшла пару тоўстых чорных шкарпэтак. Па якой-то прычыне прыкрыццё ног надавала ёй больш упэўненасці, чым прыкрыццё астатняга цела.
  
  Яна пашукала ў шафе нож або пісталет, але нічога не знайшла. Яна вярнулася ў іншую пакой. Порылась ў стале. Нічога, што можна было б выкарыстоўваць у якасці зброі, акрамя ручкі Bic. Яна ўсё роўна ўзяла яго. Затым яна агледзела астатнюю частку пакоя, засяродзіўшыся спачатку на кніжных паліцах.
  
  Некаторыя кнігі былі аб псіхіятрыі, але ў асноўным гэта былі фантастычныя раманы і навуковая фантастыка. Некаторыя былі даволі дзіўнымі. Таксама чаркі коміксаў - шмат японскіх. Меган прагартала некалькі. Зусім непрывабныя дзяўчыны, якіх монстры гвалцяць, гаргуллі і іншапланецяне. Непрыстойны. Яна здрыганулася ад агіды.
  
  Імя ўнутры кніг і на вокладцы коміксаў было Піт Мэтьюз. Часам ён пісаў Пітэр М. Гэта было напісана вельмі акуратна, але вялікімі друкаванымі літарамі. Як быццам ён быў маленькім дзіцем.
  
  Меган прагледзела тэчкі, большасць з якіх былі запоўненыя псіхалагічнай глупствам, якую яна не магла зразумець. Былі таксама чаркі часопіса Амерыканскай псіхіятрычнай асацыяцыі. Артыкулы былі пазначаныя жоўтымі налепкамі. Яна заўважыла, што яны былі напісаны лекарам па імені Аарон Мэтьюз. Бацька хлопчыка? цікава, падумала яна. У яго біяграфіі былі доўгія спісы даверчых грамат. Дзесяткі узнагарод і ганаровых ступеняў. У адной газетнай выразцы яго назвалі "Эйнштэйнам сярод тэрапеўтаў" і паведамілі: "Ён можа выявіць і класіфікаваць псіхоз, слухаючы словы пацыента на працягу трох ці чатырох хвілін. Майстар-дыягност.
  
  Паміж двума тэчкамі ляжала яшчэ адна выразка. Меган паднесла яе да святла. На ёй былі доктар Питерс і малады чалавек гадоў дваццаці. Але пачакайце... Прозвішча доктара была не Питерс. Подпіс абвяшчаў: “Доктар Аарон Мэтьюз пакідае пахавальнае бюро пасля памінальнай службы па сваёй жонцы. Яго суправаджае яго сын Піцер". Мэтьюз... той, хто напісаў гэтыя артыкулы. Значыць, ён, павінна быць, быў тут лекарам. Вось адкуль ён даведаўся пра бальніцы — і аб тым, што з яе атрымалася б ідэальная турма.
  
  Меган зноў вывучыла фатаграфію, адчуваючы мурашкі па скуры і страх. Сын доктара быў... ну, проста дзіўным. Ён быў высокім хлопчыкам, долговязым, з доўгімі рукамі і велічэзнымі пэндзлямі. У яго былі густыя растрапаныя валасы, якія выглядалі бруднымі, а лоб навісаў над цёмнымі вачніцамі. На твары ў яго была балючая ўсмешка.
  
  З'язджае з пахавання сваёй маці і усміхаецца?
  
  Значыць, гэта была яго пакой — пакой сына. Можа быць, Питерс — ну, Мэтьюз — трымаў хлопчыка тут пад замком, таксама ў палоне.
  
  Яе погляд зваліўся на справаздачу афіцыйнага выгляду. Яна прачытала верхнюю старонку.
  
  
  
  АЦЭНКА АВАРЫЙНАГА ПАСТУПЛЕННЯ
  
  
  
  Пацыент Піцер Г Мэтьюз мае сімптомы, тыповыя для антысацыяльную і параноіднай асобы. Ён не з'яўляецца шызафрэнікам па крытэрам DSM-III, але ў яго ёсць або сцвярджае, што ў яго ёсць трызненне. Хутчэй за ўсё, гэта проста фантазіі, якія ў яго выпадку настолькі моцныя, што ён аддае перавагу не ўсведамляць мяжу паміж сваёй ролевай гульнёй і рэальнасцю. Гэтыя фантазіі, як правіла, носяць садоэротический характар, дзе ён гуляе нечалавечае істота, якое мае і насилующее жанчын. Падчас нашых сеансаў Пітэр часам адлюстроўваў гэтыя сутнасці — аж да дзіўных манер і скажонага мовы. Ён часта быў "у вобразе" і даволі паслядоўны ў сваёй ролевай гульні. Аднак не было ніякіх сведчанняў станаў фугі або множнасці асоб. Ён мяняў персанажаў па сваім меркаванні, каб дамагчыся найбольшага ўзбуджэння ад сваіх фантазій.
  
  Пітэр надзвычай небяспечны. Ён павінен быць шпіталізаваны ў бяспечнае ўстанова да таго часу, пакуль не будзе прынята рашэнне аб правядзенні курсу лячэння. Рэкамендую неадкладнае психофармакологическое ўмяшанне.
  
  
  
  Пераслед ... згвалтаванне.
  
  Меган паклала справаздачу назад на стол. Яна знайшла нататнік. Тут таксама было напісана імя Піцера. Яна прачытала яго. У мудрагелістых ўрыўках Пітэр апісваў сябе касманаўтам ці іншапланецянінам, гоняць жанчын, што звязвае іх, насилующим. Яна выпусціла кнігу.
  
  Зноў слёзы.
  
  Затым іншая думка: яе камера! Гэты доктар Мэтьюз, яе выкрадальнік, замкнуў яе не толькі для таго, каб не даць ёй выбрацца, але і для таго, каб не даць увайсці свайму сыну. Ён быў —
  
  Рыпанне, слабы скрыгат. У далёкай часткі бальніцы ціха зачыніліся дзверы.
  
  Меган задрыжала ад жаху.
  
  Варушыся, дзяўчынка! Вар'яцкая Меган крычыць ціхім голасам, такім жа панічным, як у вар'яцкай Меган. Гэта ён, гэта сын.
  
  Яна схапіла кучу рэчаў, каб узяць з сабой — некалькі часопісаў, папкі з дакументамі пра бальніцы, лісты. Усё, што магло дапамагчы ёй высветліць, хто такі гэты доктар Мэтьюз. Чаму ён забраў яе. Як яна магла б выбрацца.
  
  Крокі...
  
  Ён ідзе. Ён ідзе сюды.... Варушыся. Зараз жа!
  
  Заціснуўшы тэчкі і выразкі пад пахай, Меган выбегла за дзверы. Яна пабегла па калідорах, адзін раз заблудзілася і часта спынялася, прыслухоўваючыся да крокаў. Здавалася, ён кружыць вакол яе.
  
  Нарэшце яна знайшла дарогу і ўбегла ў пакой, якая прымыкала да яе пакоі, "пацучыную пакой". Яна пацерла краты па краях адтуліны ў сцяне, каб пашырыць яго. Яна пачала прабірацца і, скуголячы, стала прабірацца наперад. Пяць цаляў, шэсць, фут, два фута. Нарэшце яна ўхапілася за ўнітаз у сваім пакоі і праціснулася праз дзірку. Яна вярнула на месца краты на далёкай баку сцены, а затым пасунула металічную пласціну на месца ў сваёй ваннай.
  
  Яна падбегла да дзвярэй і прыціснулася да яе вухам. Крокі рабіліся ўсё бліжэй і бліжэй. Але Піцер не спыніўся ля яе дзвярэй. Ён працягваў рухацца. Магчыма, ён не ведаў, што яна тут.
  
  Меган сядзела на ледзяной падлозе, люта учапіўшыся рукамі ў талерку, пакуль яны не звяло курчай.
  
  Паслухай, пачынае гаварыць. К. М.. Можа быць, ты зможаш...
  
  "Заткніся", - злосна падумала Меган.
  
  І ў якія-то павекі Вар'ятка Меган робіць тое, што ёй кажуць.
  
  
  13
  
  
  
  Вочы.
  
  Вочы кажуць самі за сябе.
  
  Калі Аарон Мэтьюз практыкаваў псіхатэрапію, ён навучыўся чытаць па вачах. Яны сказалі яму значна больш, чым словы. Словы - гэта інструменты, зброю, камуфляж і шчыты.
  
  Але вочы кажуць табе праўду.
  
  Гадзіну таму, у Лисбурге, ён зазірнуў у остекленевшие, затуманеныя вочы ачмуранага наркотыкамі Грэты Хэнсон і зразумеў, што яна жанчына без астатку сіл. І вось ён нахіліўся бліжэй, стаў яе сынам і прыдумаў гісторыю, якая гарантавана адправіць яе да тых самых анёлаў, пра якіх яна ўвесь час балбатала. Угаварыць каго-то скончыць з сабой даволі няпроста, і яму вельмі спадабалася гуляць у гэтую гульню.
  
  Ён сумняваўся, што яна памрэ ад той дозы нембутала, якую ён даў ёй, і наогул сумняваўся, што яна зможа знайсці вену. Акрамя таго, для яе было важна застацца ў жывых - каб абвінаваціць свайго сына ў справе Кеваркяна. Бедны Док Хэнсон цяпер альбо ў турме, альбо ў бегах. У любым выпадку, ён нічым не дапамог бы Тейту Коллиеру ў якасці сведкі.
  
  Цяпер, шпацыруючы па тратуары каля сярэдняй школы Джэферсана, Аарон Мэтьюз глядзеў у іншую пару вачэй.
  
  Роберта Экхарда — настаўніка, які бачыў яго машыну, калі той пераследваў Меган.
  
  Вывучаючы вочы мужчыны, Мэтьюз прыйшоў да высновы, што Экхард мог быць добрым настаўнікам англійскай, а мог і не быць, але ён не сумняваўся, што той быў па-чартоўску добрым трэнерам па валейболе для дзяўчынак. Мініятурны мужчына ў тўідавага гарнітуры сядзеў са спартыўнай табліцай на каленях каля спартыўнай пляцоўкі паміж пачатковай і старэйшай школамі.
  
  Апрануты ў бейсболку і акуляры для чытання ў тоўстай аправе, якія ён купіў у Safeway - ён успомніў, што Экхард мог бачыць яго каля школы ў "Мэрсэдэсе", — Мэтьюз павольна прайшоў міма. Ён уважліва вывучаў прадмет. Настаўнікам аказаўся мужчына сярэдніх гадоў, у рабочых штанах і свабоднай карычневай кашулі. Мэтьюз сабраў усе гэтыя назірання і запісаў іх, але больш за ўсё дапамаглі вочы; яны расказалі яму ўсё, што яму трэба было ведаць пра містэрам Экхарде.
  
  Працягваючы ісці па тратуары, Мэтьюз зайшоў у аптэку і зрабіў некалькі пакупак. Ён праслізнуў у пакой адпачынку крамы і праз пяць хвілін вярнуўся на школьны двор. Ён сеў на лаўку побач з Экхард і паклаў "Вашынгтон пост" яму на калені. Ён глядзеў на маленькіх дзяўчынак, якія гулялі ў нефармальныя гульні ў футбол або са скакалкай на школьным двары.
  
  Адзін, затым другі раз Экхард зірнуў на яго. У другі раз Мэтьюз выпадкова павярнуўся ў яго бок і ўбачыў, што настаўнік глядзіць на яго з намёкам на цікаўнасць ў красамоўных вачах.
  
  Твар Монстра застыла ад няёмкай трывогі. Ён счакаў разумны момант, затым хутка ўстаў і прайшоў міма Экхарда. Але ў гэты момант аднаразовы фотаапарат выпаў з зморшчын яго газеты. Мэтьюз міргнуў, затым раптам ступіў наперад, каб падняць яго, але яго нага зачапіла жоўта-чорную скрынку. Яна пакацілася па тратуары і спынілася перад Экхард.
  
  Мэтьюз замёр. Настаўнік, не зводзячы вачэй з Мэтьюза, зноў усміхнуўся. Ён нахіліўся, падняў камеру, паглядзеў на яе. Перавярнуў.
  
  "Я—" у жаху пачаў Мэтьюз.
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Экхард.
  
  “ Усё ў парадку? Голас Мэтьюза завагаўся. Ён неспакойна агледзеў тратуар.
  
  "Я маю на ўвазе, што камера ў парадку", - сказаў Экхард, патрэсваючы ёю. "Падобна на тое, яна не зламаная".
  
  Мэтьюз пачаў казаць, задыхаючыся, занадта тлумачачы — як таго патрабаваў яго сцэнар. “Ці бачыце, у чым справа, я збіраўся ў Вашынгтон пазней сёння. Я збіраўся ў заапарк. Зрабі некалькі здымкаў жывёл".
  
  "Заапарк". Экхард агледзеў камеру.
  
  Мэтьюз зноў агледзеў тратуар.
  
  "Табе падабаецца фатаграфаваць?" спытала настаўніца.
  
  Праз імгненне Мэтьюз сказаў: “Так, хачу. Хобі". Няёмка ўсміхнуўся, выклікаўшы румянец. “У кожнага павінна быць хобі. Так казаў мой бацька. "Ён змоўк.
  
  "Гэта і маё хобі таксама".
  
  "Няўжо?"
  
  "Займаюся гэтым ужо каля пятнаццаці гадоў", - сказаў Экхард.
  
  “ Я таксама. Думаю, крыху менш.
  
  "Ты жывеш дзе-то паблізу?" спытала настаўніца.
  
  "Фэрфакс".
  
  “ Даўно гэта было?
  
  “ На пару гадоў наперад.
  
  Паміж імі павісла маўчаньне. Экхард ўсё яшчэ трымаў камеру. Мэтьюз скрыжаваў рукі на грудзях і покачался на нагах. Гледзячы на школьны двор. Нарэшце ён спытаў: "Вы самі праяўляеце і друкуеце свае працы?"
  
  "Вядома", - сказаў Экхард.
  
  Вядома. Чаканы адказ. Вочы Мэтьюза звузіліся, і ён, здавалася, расслабіўся. "Складаней з колерам", - прапанаваў ён. "Але яны не робяць подбросы чорным па беламу".
  
  "Я куплю лічбавую камеру", - сказаў Экхард. "Я магу проста загрузіць фатаграфіі ў свой кампутар дома".
  
  “Я чуў аб такіх. Яны дарагія, ці не так?"
  
  “Так і ёсць"... Але ты ж ведаеш хобі. Калі яны важныя для цябе, ты гатовы выдаткаваць грошы ".
  
  "Гэта мая філасофія", - прызнаўся Мэтьюз. Ён сеў побач з Экхард. Яны глядзелі на гульнявое поле, на групу дзяўчынак, якім было каля дзесяці-адзінаццаці гадоў. Экхард паглядзеў у акуляр фотаапарата. "Аб'ектыў не телеобъективный".
  
  "Няма", - сказаў Мэтьюз. Затым праз імгненне: “Яна сімпатычная. Вунь тая брунэтка".
  
  "Анджэла".
  
  "Ты яе ведаеш?"
  
  “Я настаўнік у сярэдняй школе. Я таксама школьны псіхолаг". Вочы Мэтьюза з зайздрасцю бліснулі. “Настаўнік? Я працую ў страхавой кампаніі. Працую актуарием. Сумна. Але летам я працую валанцёрам у лагеры Генры. Мэрыленд. Узрост ад васьмі да чатырнаццаці гадоў. Ты ведаеш гэта?"
  
  Экхард паківаў галавой. "Я таксама трэнірую спорт для дзяўчынак".
  
  "Гэта таксама добрая праца". Мэтьюз прищелкнул мовай.
  
  "Вядома". Экхард паглядзеў на поле. "Я ведаю большасць гэтых дзяўчат".
  
  “ Вы займаецеся партрэтамі?
  
  "Трохі".
  
  “ Ты калі-небудзь фатаграфаваў яе? Тую дзяўчыну ля стойкі варот?
  
  Але Экхард не адказаў. "Значыць, вы фатаграфуеце толькі тут, паблізу?"
  
  Мэтьюз сказаў: “Вось, Каліфорнія. Трохі Еўропы. Я нядаўна быў у Амстэрдаме".
  
  “Амстэрдам. Я быў там некалькі гадоў таму. Не так цікава, як раней".
  
  "Гэта тое, што я знайшоў".
  
  "Хоць Бангкок - гэта міла", - падахвоціўся Экхард.
  
  "Я планую паехаць у наступным годзе", - сказаў Мэтьюз шэптам.
  
  "О, ты павінен", - падбадзёрыў Экхард, круцячы ў руках жоўтую скрынку з камерай. "Гэта выдатнае месца".
  
  Мэтьюз практычна бачыў, як у галаве Экхарда спрацоўваюць сінапсы, люта варожачы, быў Мэтьюз копам з Аддзела абароны дзяцей паліцыі акругі Фэрфакс або агентам ФБР. Мэтьюз лячыў некалькіх педафілаў у якасці практыкуючага тэрапеўта. Ён распазнаў у Экхарде класічныя рысы характару. Ён быў разумны — арганізаваны злачынец — і ведаў бы ўсё аб законах псоты малалетніх і парнаграфіі. Верагодна, ён мог бы проста трымаць ўзровень тэстастэрону пад кантролем, каб на самай справе не прыставаць да дзіцяці, але фатаграфаванне маладых дзяўчат было дакучлівай ідэяй, якая кіравала яго жыццём.
  
  Мэтьюс адлюстраваў яшчэ адну заговорщическую ўсмешку, затым глянуў на дзяўчыну, наклонившуюся, каб падняць мяч. Слаба ўздыхнуў. Экхард прасачыў за яго поглядам і кіўнуў.
  
  Дзяўчынка ўстала. - Нэнсі, - сказаў Экхард. - Ёй дзевяць. Пяты клас.
  
  “ Прыгожанькая. У цябе выпадкова няма яе фатаграфій, ці не так?
  
  "Так". Экхард зрабіў паўзу. "У прыгожай спадніцы і блузцы, наколькі я памятаю".
  
  Мэтьюз зморшчыў нос. Паціснуў плячыма.
  
  Яму было цікава, заглотнет гэты чалавек прынаду.
  
  Пстрычка.
  
  - Ну, не ва ўсіх жа блузках, - прашаптаў Экхард.
  
  Мэтьюз цяжка выдыхнуў. “ У вас выпадкова няма з сабой чаго-небудзь?
  
  “Няма. У цябе ёсць што-небудзь з тваіх?"
  
  Мэтьюз сказаў: "Я захоўваю ўсе свае дадзеныя на сваім кампутары".
  
  У аднаго з пацыентаў Мэтьюза на кампутары было сем тысяч малюнкаў дзіцячай парнаграфіі. Ён абменьваўся з імі іншымі педафіламі, калі адбываў тэрмін па абвінавачванні ў гвалтаванні; кампутар, на якім яны знаходзіліся, належаў начальніку дзяржаўнай турмы Хаммонд-Фоллс ў Мэрылэндзе. Зняволены напісаў праграму шыфравання, каб захаваць файлы ў сакрэце. ФБР ўсё роўна взломало яе, і, нягледзячы на яго гатоўнасць прайсці курс тэрапіі, гэта злачынства прынесла яму яшчэ дзесяць гадоў турмы.
  
  Мэтьюз сказаў: “У маёй калекцыі іх не так ужо шмат. Усяго каля чатырох тысяч".
  
  Вочы Экхарда звярнуліся да Мэтьюзу, і ў іх быў вакуум. Ён прашаптаў доўгі, зайздроснае "Ну..."
  
  Мэтьюз дадаў: “У мяне таксама ёсць некалькі відэа. Але іх усяго каля сотні".
  
  - Сотня?
  
  Экхард закруціўся на лаве. Мэтьюз ведаў, што настаўнік страчаны. Канчаткова. Ён думаў: у горшым выпадку, гэта пастка, і я магу перамагчы ў судзе. У горшым выпадку я змагу толькі не стукайце там. У горшым - я збягу з краіны і пераеду ў Тайланд.... Як тэрапеўт Мэцьюз пастаянна дзівіўся таму, як лёгка людзі выйграюць зусім безнадзейныя спрэчкі з самімі сабой.
  
  Тым не менш, вы ловіце рыбу з такой жа асцярожнасцю, як і на кручок.
  
  "Ты выглядаеш занепакоеным ..." - пачаў Мэтьюз. “І я павінен сказаць, я цябе не ведаю, і я сам крыху нервуюся. Але ў мяне проста паўстала прадчуванне наконт цябе. Магчыма, мы маглі б дапамагчы адзін аднаму.... Дазвольце мне паказаць вам пару узораў таго, што ў мяне ёсць."
  
  Вочы настаўніцы ўспыхнулі пажадлівасьцю.
  
  Заўсёды гэтыя вочы.
  
  “Гэта было б выдатна. Гэта было б добра. Калі ласка." Экхард усхвалявана прачысціў горла.
  
  О, ты вартае жалю стварэнне...
  
  "Я мог бы даць вам кампутарны дыск", - прапанаваў Мэтьюз.
  
  “Вядома. Гэта было б выдатна".
  
  “Я жыву усяго ў трох кварталах адсюль. Дазвольце мне збегаць да сабе дадому і ўзяць некалькі узораў".
  
  "Добра".
  
  "Пра", - сказаў Мэтьюз, робячы паўзу. Нахмурыўшыся. "У мяне толькі дзяўчыны".
  
  “Так, так. Усё ў парадку", - задыхаючыся, сказаў Экхард. У кутку рота засталася кропелька сліны. У роспачы ён спытаў: "Цяпер ты можаш ісці?"
  
  “Вядома. Зараз вярнуся". Мэтьюз пакрочыў уверх па вуліцы.
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў настаўніка з дурной усмешкай на твары, ухмыляющегося ад вуха да вуха, таго, хто глядзіць на поле свайго сумнага жадання, паціраючы вялікім пальцам аднаразовы фотаапарат.
  
  Зноў апынуўшыся ў аптэцы, Мэтьюз падышоў да тэлефона-аўтамата і патэлефанаваў у 911.
  
  Калі дыспетчар адказаў, ён сказаў настойліва: “О, вам тэрмінова патрэбен хто-небудзь на Маркус-авеню! Спартыўная пляцоўка за школай Джэферсана". Ён апісаў Экхарда і сказаў: “Ён завёў маленькую дзяўчынку ў завулак і выцягнуў свой, ці ведаеце, пеніс. Затым зрабіў некалькі здымкаў. І я чуў, як ён запрасіў яе да сябе дадому. Ён сказаў, што ў яго ў кампутары поўна фатаграфій такіх маленькіх дзяўчынак, як яна. Фатаграфіі маленькіх дзяўчынак, ну, ведаеце ... якія робяць гэта. О, гэта агідна. Паспяшайся! Я вярнуся і нагляд за ім, каб пераканацца, што ён не збяжыць.
  
  Ён павесіў трубку перш, чым дыспетчар паспеў запытаць яго асобу.
  
  Мэтьюз не ведаў, ці з'яўляюцца злачынствам здымкі цалкам апранутай маленькай дзяўчынкі на школьным двары побач з кадрамі з эрегированным членам мужчыны (уласны пеніс Мэтьюза, зроблены ў прыбіральні аптэкі дваццаць хвілін назад), але як толькі копы атрымаюць ордэр на ператрус у доме гэтага чалавека, Экхард выйдзе з ладу — і стане цалкам ненадзейным сведкам аб шэрым Мэрсэдэсе або аб чым—то яшчэ - на доўгі, доўгі час.
  
  Да таго часу, як Мэтьюз вярнуўся на вуліцу і накіраваўся да сваёй машыны, ён пачуў выццё сірэн.
  
  Акруга Фэрфакс, відавочна, вельмі сур'ёзна ставіўся да дабрабыту дзяцей.
  
  
  
  
  
  Тейт і Бэці прыбытку на школьны двор, імкнучыся не заходзіць у галоўны будынак, на той выпадак, калі акуратны малады фашыст-ахоўнік выпадкова зазірнуў у Падручнік пасля таго, як Тейт і Бэці сышлі, і выявіў прапажу дваццаці старонак.
  
  Але, падобна, трэніроўку па валейболе на сёння адмянілі. Ніхто толкам не ведаў чаму.
  
  На самай справе двор быў амаль бязлюдны, нягледзячы на яснае неба.
  
  Яны знайшлі двух студэнтаў і спыталі, ці бачылі яны Экхарда. Тыя адказалі, што няма. Адна дзяўчынка-падлетак сказала: "Мы прыходзілі сюды на практыку".
  
  "Валейбол?"
  
  “Дакладна. І што гэта было, так гэта тое, што хто-то сказаў, што канцэрт адмяняецца і нам усім варта разысціся па дамах. І трымацца далей адсюль. Зусім дзіўна ".
  
  “ І вы не бачылі містэра Экхарда?
  
  “Хто-то сказаў, што яму трэба было куды-то пайсці. Але яны не сказалі нам куды. Я не ведаю. Ён быў тут раней. Я не разумею. Ён заўсёды тут. Я маю на ўвазе, заўсёды.
  
  “ Ты ведаеш, дзе ён жыве? - спытаў я.
  
  “ Дзе-то ў Фэрфаксе. Я думаю.
  
  "Як яго клічуць па імені?"
  
  "Роберт".
  
  Тейт патэлефанавала ў даведачную і даведаўся яго нумар, затым патэлефанаваў. Адказу не было. Ён пакінуў паведамленне. Ён на імгненне выглянуў на школьны двор і задумаўся. Тейт спытаў сваю былую жонку: "Дзе яна тусавалася?"
  
  "Патусавацца?" Разгублена спытала Бэці. Ён убачыў, што яна зазірае ў сумачку, не зводзячы вачэй з ліста, які змяшчае пякучыя словы яе дачкі.
  
  “Так, са сваімі сябрамі. Пасля школы".
  
  Яна падняла вочы. “ Проста паблізу. Ты ведаеш.
  
  “ Але куды? Мы пойдзем туды, спытаем, ці не бачыў яе хто-небудзь.
  
  Рушыла ўслед доўгі ваганне. Нарэшце яна сказала: "Я не ўпэўненая".
  
  "А ты не?" Здзіўлена спытаў Тейт. "Ты не ведаеш, куды яна ходзіць?"
  
  "Няма", - раздражнёна адказала Бэці. “Не ўсе час. Яна сямнаццацігадовая дзяўчына з кіроўчымі правамі".
  
  "А. Значыць, ты не ведаеш, дзе яна праводзіла свае дні".
  
  "Не, не заўсёды". Яна злосна паглядзела на яго. "Не падобна, што яна тусуецца на паўднёва-усходзе акругі Калумбія, Тейт".
  
  "Я проста—"
  
  “Меган адказная дзяўчына. Яна ведае, куды ісці, а куды не. Я ёй давяраю".
  
  Яны моўчкі вярнуліся да машыны. Бэці зноў схапіла тэлефон і адрасную кнігу. Яна пачала тэлефанаваць — сябрам Меган, як ён зразумеў. Па крайняй меры, у яе былі іх нумары, калі не ў хлопца Меган. І ўсё ж яго раздражняла, што яна, падобна, не ведала асноўнай інфармацыі — важнай інфармацыі — аб гэтай дзяўчыне.
  
  Калі яны падышлі да машыны, яна склала тэлефон. “Яе любімае месца называлася "Кавярня". Недалёка ад шашы пяцьдзесят". У голасе Бэці гучала перамога. “Як у "Старбаксе". Зразумела? Шчаслівы?"
  
  Яна плюхнулася на сядзенне і скрыжавала рукі на грудзях. Яны моўчкі паехалі на поўнач па бульвары.
  
  14
  
  
  
  Прытармазіўшы да пяці міль у гадзіну, Тейт агледзела перапоўненую паркоўку.
  
  Ён знайшоў вольнае месца паміж парэзаным "Харлей-Дэвідсанам" і пікапам, на бамперы якога красаваліся літары "рэб Старз". Ён накіраваў бліскучы "Лексус" у гэта вузкае месца.
  
  Яны з Бэці разглядалі веласіпедыстаў, моцных маладых мужчын і жанчын, усё ў джынсах, з выклікам трымаюць адкрытыя бутэлькі, татуіроўкі, чаравікі. На іншым канцы паркоўкі была зусім іншая натоўп, маладзейшы — хлопчыкі з доўгімі валасамі, дзяўчынкі з кароткімі фрызурамі вожыкам, у мехаватай вопратцы, з вялікай колькасцю пірсінгу на целе. Затуманеныя вочы.
  
  Сардэчна запрашаем у нашу Кавярню.
  
  “ Тут? - Спытала Бэці. - Яна прыходзіла сюды?
  
  Старбакс? Падумаў Тейт. Я так не думаю.
  
  Яна зірнула на нататкі, якія зрабіла. “На куце пяцьдзесят, недалёка ад Уолни. Вось яно. Аб божа."
  
  Тейт зірнуў на сваю былую жонку. Выраз жаху на яе твары не зменшыла яго гневу. Як яна магла дазволіць Меган прыйсці ў такое месца? Хіба яна не праверыла яе?
  
  Дзеля ўсяго святога, яе ўласная дачка...
  
  Тейт адкрыў дзверцы і пачаў выбірацца. Бэці пристегнула рэмень бяспекі, але ён рэзка сказаў: "Пачакай тут".
  
  Ён падышоў да бліжэйшай групе — байкерам; яны здаваліся менш коматозными, чым банда гультаёў на іншым канцы стаянкі.
  
  Але ніхто з тых, каго ён распытваў, не чуў пра Меган. Ён адчуў велізарнае палягчэнне. Магчыма, гэта было непаразуменне. Магчыма, яе сяброўка мела на ўвазе нейкае звычайнае кафэ.
  
  У далёкім канцы стаянкі ён пагрузіўся ў неряшливое мора клятчастых кашуль, чаравік Doc Marten, джынсаў JNCO і расклёшаныя levi's. Дзяўчаты насілі абліпальныя майкі-над бюстгальтараў кантрасных кветак. У іх былі доўгія валасы, падзеленыя праборам пасярэдзіне, як у Меган. На грудзях красаваліся сімвалы свету, і было шмат модных гальштукаў. Выявы нагадалі Тейту аб яго ўласнай эпохі паўналецця, пачатку сямідзесятых.
  
  “Меган? Вядома, як быццам я яе ведаю", - сказала стройная дзяўчына, тых, хто паліць цыгарэту, якую яна была занадта маладая, каб купіць.
  
  “ Ты бачыў яе ў апошні час?
  
  “Яна часта бывае тут па вечарах. Але не на мінулым тыдні, ты ведаеш. Напрыклад, хто ты?"
  
  “Я яе бацька. Яна знікла".
  
  “Вау. Гэта адстой".
  
  “ Як яна трапіла сюды? Ёй было семнаццаць.
  
  “Хм. Я не ведаю".
  
  Значэнне: падробленае пасведчанне асобы.
  
  Ён спытаў: “Вы не ведаеце, хто-небудзь пытаўся пра яе? Ці сачыў за ёй?"
  
  “Я не ведаю. Але мы з ёй не былі, тыпу, па-сапраўднаму блізкія. Гэй, спытай яго. Сэмі! Прывітанне, Сэмі." Звяртаючыся да Тейту, яна дадала: "Яны б трохі потусовались".
  
  Буйны хлопчык паглядзеў у іх бок, з непакоем гледзячы на Тейт. Ён паставіў папяровы шкляначку за смеццевы бак і падышоў да яго. Ён быў прыкладна аднаго росту з адвакатам, з прыщавым тварам і насіў задам наперад бейсболку. Пры ім былі пэйджар і сотавы тэлефон.
  
  “Я шукаю Меган Макколл. Ты яе ведаеш?"
  
  "Вядома".
  
  “ Ты бачыў яе ў апошні час?
  
  “ Яна была тут на гэтым тыдні.
  
  "Яна часта сюды прыходзіць?" Спытаў Тейт.
  
  “Так, яна, тыпу, вісіць тут. Яна, Донна і Эмі. Ты ведаеш".
  
  “ А як наконт яе хлопца?
  
  "Той чорны чувак з "Мэйсана"? Спытаў Сэмі. “Той, з якім яна рассталася? Не, гэта была не яго сцэна. Па-мойму, я бачыў іх разам ўсяго адзін раз".
  
  “ Хто—небудзь — нейкі мужчына ў шэрай машыне - пытаўся пра яе, сачыў за ёй паўсюль?
  
  Сэмі выдаў слабы смяшок. “Так, быў. На мінулым тыдні мы з Меган былі тут, і яна такая: 'Чаго ён хоча? Зноў ён'. І я такі: "Ты хочаш, каб я пайшоў і трахнул яго?' І яна адказвае: 'Вядома '. Я падыходжу да машыны, але гэты мудак з'язджае ".
  
  "Ты паспеў яго разгледзець?"
  
  “ Ці Не занадта блізка. Белы хлопец. Твайго ўзросту, можа, крыху старэй.
  
  “ Вы запомнілі нумарны знак?
  
  “Няма. Нават не бачыў, якога штата. Але гэта быў "Мэрсэдэс". Я не ведаю, якой мадэлі. Усе гэтыя гробаны нумары. У амерыканскіх машын ёсць назвы. Але ў нямецкіх машын - проста гробаны нумары ".
  
  “ І ў вас няма ні найменшага падання, хто гэта быў?
  
  “Ну, так, я маю на ўвазе, я ведала, хто ён такі. Але Меган не любіць гаварыць пра гэта. Таму я пакінуў у спакоі ".
  
  Тейт паківаў галавой. “ Пагаварыць аб чым?
  
  "Ты ведаеш".
  
  "Не, я не ведаю", - сказаў Тейт. "Што?"
  
  "Ну, проста..." Сэмі падняў рукі. “Тое, чым яна займалася раней. Я падумаў, што ён шукаў яшчэ нейкіх дзеянняў і высачыў яе тут".
  
  “ Дзеянне? Я не разумею. Аб чым ты кажаш?
  
  “Я падумаў, што ў іх з Меган было ... зразумела? І ён хацеў яшчэ ".
  
  "Аб чым ты кажаш?" Тейт настойваў.
  
  "Аб чым, па-твойму, я кажу?" Хлопец быў збіты з панталыку. "Ён трахнул Меган, і яму спадабалася тое, што ён атрымаў".
  
  “ Ты хочаш сказаць, што ў яе быў хлопец гадоў сарака?
  
  "Хлопец?" Сэмі засмяяўся. “Не, чувак. Я кажу, што ў яе быў кліент".
  
  "Што?"
  
  "Вядома, яна—"
  
  Хлопчык, верагодна, быў фунтаў на дваццаць-трыццаць цяжэй Тейт, але праца на ферме надае сіл, і праз дзве секунды Сэмі ляжаў дагары, з яго выбілі дух. Абедзве рукі былі паднятыя, абараняючы яго твар ад занесенага кулака Тейт.
  
  "Што, чорт вазьмі, ты нясеш?" адвакат прыйшоў у лютасць.
  
  Сэмі крычыць у адказ: “Не, чувак, няма! Я нічога не рабіў. Гэй..."
  
  “ Ты хочаш сказаць, што яна займалася сэксам за грошы?
  
  “Не, я нічога не кажу! Я ні храна не кажу!"
  
  Голас дзяўчыны быў ля самага яго вуха, бландынкі, з якой ён загаварыў у першы раз. “Ну, быццам бы, нічога асаблівага. Гэта было пару гадоў назад".
  
  “ Пару гадоў таму? Дзеля Бога, цяпер ёй усяго сямнаццаць. Тейт апусціў руку. Ён устаў, абтрос пыл. Ён паглядзеў на людзей перад барам, уставившихся на яго. Велізарны барадаты выкідала быў здзіўлены. Бэці напалову выйшла з машыны, з трывогай гледзячы на свайго былога мужа. Ён жэстам загадаў ёй заставацца на месцы.
  
  Сэмі сказаў: “Чорт вазьмі, чувак, навошта ты гэта зрабіў? Я яе не трахал. Яна кінула гэта некаторы час таму. Ты спытаў мяне, што я думаю, і я табе сказаў. Я вырашыў, што хлопцу падабаецца тое, што ў яго ёсць, і ён хоча большага. Госпадзе."
  
  Дзяўчына сказала: “Прабачце, містэр. Яна сілкавала слабасць да мужчын старэй. Яны былі гатовыя плаціць. Але ўсё было ў парадку, вы ведаеце ".
  
  "Добра?" Спытаў Тейт, здранцвелае.
  
  “Вядома. Яна заўсёды карысталася гумкамі".
  
  Тейт імгненне пільна глядзеў на яе, затым вярнуўся да машыны.
  
  Сэмі ўстаў, падабраў свой пэйджар, які ў барацьбе зляцеў з яго пояса. “ Пайшоў ты, чувак. Пайшоў ты! Хто ты наогул такі?
  
  Павярнуўшыся, Тейт раўнуў: "Я яе бацька".
  
  "Бацька?" - спытаў хлопчык, нахмурыўшыся.
  
  “Так. Яе бацька".
  
  Сэмі паглядзеў на дзяўчынку, якая паціснула плячыма. Хлопчык сказаў: "Меган сказала, што ў яе няма бацькі".
  
  Тейт нахмурыўся, і Сэмі працягнуў: “Яна сказала, што ён быў юрыстам ці што-то ў гэтым родзе, але ён збег і кінуў яе, калі ёй было шэсць. З тых часоў яна нічога пра яго не чула".
  
  
  
  
  
  - Ты не ведаў, што яна паехала туды? - злосна спытаў Тейт ў машыне.
  
  “ Я ж сказаў табе, што няма. Ты думаеш, я б дазволіў ёй пайсці ў падобнае месца?
  
  “Я проста думаю, што ты, магчыма, захочаш даведацца, дзе яна тусавалася. Час ад часу".
  
  "Ты 'проста падумай'. Ведаеш, калі людзі так кажуць?
  
  “ Што ты—? - пачаў ён.
  
  - Яны так кажуць, калі маюць на ўвазе, што, чорт вазьмі, ты павінен ведаць, дзе яна была.
  
  "Я зусім не гэта меў на ўвазе", - агрызнуўся Тейт.
  
  Хоць, вядома, так яно і было.
  
  Ён выехаў на шашы, шыны взвизгнули, з-пад іх паляцеў жвір. Кавярня засталася далёка ззаду.
  
  Нарэшце яна спыталася: "Што ўсё гэта было?"
  
  Ён не адказаў.
  
  “Тейт? З-за чаго ты пабіўся з тым хлопцам?"
  
  "Табе лепш не ведаць", - змрочна сказаў ён.
  
  "Скажы мне!"
  
  Ён павагаўся, але потым вымушаны быў гэта сказаць. “ Ён сказаў, што, па яго думку, хлопец у шэрай машыне мог быць кліентам.
  
  "Кліент?"
  
  "Ад Меган".
  
  “ Што?... Аб Божа. Ты ж не хочаш сказаць?..
  
  “Менавіта гэта я і маю на ўвазе. Тое ж самае сказаў хлопчык. І тая дзяўчынка таксама".
  
  “Гідкі. Ты агідны..."
  
  “ Я? Я проста перадаю табе, што ён сказаў.
  
  Слёзы цякуць па яе твары. “ Яна б не стала! Не можа быць. Гэта немагчыма.
  
  “Яны, падобна, не лічылі гэта немагчымым. Падобна на тое, яны думалі, што яна рабіла гэта даволі часта ".
  
  “Тейт! Як ты можаш так казаць?"
  
  “ І ён сказаў, што гэта было пару гадоў таму. Калі ёй было пятнаццаць.
  
  “ Яна гэтага не рабіла. Я ўпэўнены.
  
  Хваля лютасьці захліснула яго. Яго рукі сутаргава сціснулі руль. “ Як ты мог не ведаць? Чым ты быў так заняты, што не заўважыў прэзерватываў у сумачцы сваёй дачкі? Вы не праверылі, хто ёй тэлефанаваў? Вы не заўважылі, у колькі яна вярнулася дадому? Можа быць, у поўнач? У гадзіну? У два?"
  
  "Спыні!" Закрычала Бэці. “Не нападаюць на мяне. Гэта няпраўда! Гэта непаразуменне. Мы знойдзем яе, і яна ўсё растлумачыць".
  
  "Яны, здаецца, думалі—"
  
  Яна закрычала: “Гэта хлусня! Гэта проста плёткі. Вось і ўсё! Плёткі. Або яны кажуць аб кім-то іншым. Не аб Меган ".
  
  “Так, Меган. І табе трэба было б—"
  
  “О, ты обвиняешь мяне? Гэта не мая віна! Ведаеш, ты мог бы больш удзельнічаць у яе жыцці".
  
  "Я?" - раўнуў ён.
  
  “ Добра, вядома, твая шчаслівая сям'я склалася не так, як ты хацеў. Што ж, мне шкада за гэта, Тейт. Але ты мог бы час ад часу наведваць яе.
  
  “Я так і зрабіў. Я плаціў аліменты кожны месяц —"
  
  “О, дзеля Бога, я не маю на ўвазе грошы. Ты ведаеш, як часта яна пыталася ў мяне, чаму я не падабаюся папу? І я б сказаў, што так, ён проста заняты усімі сваімі справамі. І я б сказаў, цяжка быць сапраўдным татам, калі яны з мамай у разводзе. І я б сказаў...
  
  “ Я сустракаў з ёй Вялікдзень. І Чацвёртае ліпеня.
  
  "Так, і ты б чуў справаздачы аб тых радасных святах". Бэці холадна засмяялася.
  
  “ Што вы маеце на ўвазе? Яна ніколі не скардзілася.
  
  "Ты павінен даведацца каго-небудзь, перш чым скардзіцца яму:".
  
  "Я вадзіў яе па крамах", - сказаў ён. “Я заўсёды пытаўся ў яе пра школе. Я—"
  
  “Ты мог бы зрабіць больш. Мы маглі б як-то прыстасавацца. Маглі б быць крыху больш сям'ёй ".
  
  "Чорта з два," выплюнуў ён.
  
  “Людзі рабілі гэта. У горшых сітуацыях".
  
  “Што я павінен быў рабіць? Скарыстацца тваёй слабіной?"
  
  "Справа не ўва мне", - адрэзала яна.
  
  “Ну, відавочна, так яно і ёсць. Ты яе маці. Ты хочаш, каб хто-то іншы выправіў тое, што ты нарабіла? Ці не нарабіла?"
  
  "Я зрабіла ўсё, што магла!" Бэці ўсхліпнула. "Адна".
  
  “Але гэта была не ты сама. Гэта былі ты і твае хлопцы".
  
  “ О, так я павінна была выконваць цэлібат?
  
  “Не, але ты павінна была спачатку стаць маці. Ты павінна была заўважыць, што ў яе былі праблемы".
  
  Тейт не мог не падумаць аб сястры Бэці, Сьюзен. Жанчына адчайна хацела дзяцей, у той час як Бэці заўсёды была абыякавая да гэтай ідэі. Пасля смерці свайго мужа Харыса Сьюзен вельмі ненадоўга пераехала да мужчыны — ён быў жорсткім і, наколькі чула Тейт, напалову вар'ятам. Але ён быў адзінокім мужчынам — разведзеным або овдовевшим — з дзіцем. І Сьюзан мірылася з кучай лайна з яго боку толькі для таго, каб хлопчык быў побач; яна адчайна хацела, каб хто-небудзь быў маці. Пасля таго, як яны рассталіся, палюбоўнік стаў небяспечным і пераследваў яе, але нават у самыя горшыя моманты Сьюзен, здавалася, усё яшчэ шкадавала аб страце гэтага дзіцяці ў сваім жыцці. Цяпер Тейт шкадаваў, што Бэці не праявіла хоць бы частка гэтага жадання па адносінах да Меган.
  
  "Я бачыла, што яна была няшчасная", - сказала Бэці. “Але хто, чорт вазьмі, не няшчасны? Што я павінна была рабіць? Узмахнуць чароўнай палачкай?"
  
  Яго гнеў не адпускаў мёртвай хваткі, вцепившейся ў яго сэрца. “Чорт вазьмі, напэўна, менавіта так ты і ўяўляеш мацярынства. Вядома. Ці вымаві загавор, паглядзі што-небудзь у І Цзын. Прачытай яе карты Таро."
  
  “О, спыні! Я кінула ўсе гэта дзярмо шмат гадоў таму.... Я спрабавала быць добрай маці. Я спрабавала ".
  
  "Праўда?" ён са здзіўленнем выявіў, што кажа. “ Ты ўпэўнены, што не шукаў свайго караля Артура? Прасцей, чым мяняць падгузнікі, або дапамагаць ёй з хатнім заданнем, або сачыць, калі яна была дома пасля школы. Пераканацца, што яна не трахалась...
  
  "Я спрабавала"... "Я спрабавала..." Бэці рыдала, яе трэсла.
  
  Тейт зразумеў, што машына набрала восемдзесят абаротаў. Ён зменшыў хуткасць. Глыбокі ўдых. Яшчэ адзін.
  
  Доўгі, вельмі доўгі маўчанне. Яго вочы таксама напоўніліся слязьмі. “ Паслухай, мне шкада.
  
  “Я спрабаваў. Я хацеў.... Я хацеў..."
  
  “ Бэт, калі ласка. Даруй мяне.
  
  "Ведаеш, я таксама хацела сям'ю," прашаптала яна, выціраючы твар рукавом блузкі. “ Я бачыла судзьдзю і яго жонку, цябе і астатніх Вугальшчыкаў. Я не казаў пра гэта так, як ты, але я таксама хацеў сям'ю. Але потым нешта здарылася.... Ты ведаеш."
  
  “Я выйшаў з сябе. Я не ведаю.... Ты маеш рацыю. Тыя дзеці там, ззаду.... магчыма, гэта былі проста плёткі ".
  
  Але яго словы былі млявымі. І, вядома, яны прагучалі занадта позна. Шкоду быў нанесены. Ён задаваўся пытаннем, растануцца яны цяпер і ніколі больш не загавораць адзін з адным. Ён меркаваў, што гэта адбудзецца. Ён меркаваў, што гэта павінна адбыцца.
  
  І, як ні дзіўна, ён зразумеў, наколькі гэтая ідэя засмуціла яго. Не, яна спалохала яго; ён паняцця не меў, чаму.
  
  Прайшло доўгі імгненне.
  
  Бэці загаварыла першай. Ён быў здзіўлены, пачуўшы, як яна кажа спакойным, разважлівым голасам: “Можа быць, гэта праўда, Тейт, тое, што ты чуў пра яе. Можа быць, так і ёсць. І, магчыма, збольшага ў гэтым ёсць мая віна. Але ты ведаеш, людзі мяняюцца. Яны могуць. Яны сапраўды могуць. "
  
  Яны працягнулі шлях у цішыні. Бэці закрыла вочы і адкінула галаву на падгалоўнік.
  
  У тым, што чалавек чуе, ён можа ўсумніцца.
  
  У тым, што ён бачыць, ён, магчыма, засумняваецца.
  
  “Bett? Мне вельмі шкада."
  
  Што ён робіць...
  
  "Bett?"
  
  Але яна не адказала.
  
  
  15
  
  
  
  Яна вырашыла, што тут, у сваёй камеры, ёй бяспечней за ўсё.
  
  Калі б бацька — Аарон Мэтьюз — хацеў забіць яе, ён мог бы зрабіць гэта так лёгка. Яму не трэба было хаваць яе тут, яму не трэба было купляць усю ежу. Няма, няма, у яе было такое дзіўнае пачуццё, што, хоць ён і скраў яе, ён не хацеў прычыніць ёй шкоды.
  
  Але сын... Ён быў пагрозай. Яна мела патрэбу ў абароне ад яго. Яна застанецца тут, замкнутая ў зробленай з лямцом камеры Вар'яцкай Меган, пакуль не прыдумае, як збегчы.
  
  Яна адкрыла адну з папак, якія ўзяла з пакоя Піцера. У цьмяным святле яна прагледзела старонкі, спрабуючы знайсці што-небудзь, што магло б ёй дапамагчы. Магчыма, бальніца знаходзілася недалёка ад горада. Ці былі там фатаграфіі або брашуры бальніцы і яе тэрыторыі? Можа быць, яна змагла б знайсці карту. Калі б яна ўчыніла пажар, людзі маглі б убачыць дым. Ці, можа быць, яна знайшла б вентыляцыйныя шахты або аварыйныя выхады. Яна ўспомніла зачыненую на вісячы замак дзверы з надпісам "Падвал" у адным з бліжэйшых калідораў. Калі б яна змагла зламаць замак на дзверы, ці былі там выхады, праз якія яна магла б прайсці? Яна прагартала дакументы ў пошуках фатаграфіі бальніцы — спрабуючы знайсці падвальныя вокны ці дзверы, праз якія яна магла б выбрацца.
  
  Чорт вазьмі, гэта разумна, кажа вельмі ўражаная Вар'ятка Меган.
  
  Ш - ш - ш...
  
  Меган выпадкова зірнула на паперы, што ляжалі над чаркі.
  
  
  
  ... пацыентка Вікторыя Скелінг, 37 гадоў, якая пакутуе параноіднай шызафрэнію, была знойдзеная мёртвай у сваім пакоі ў 06:20 23 красавіка. Прычынай смерці стала асфіксія ў выніку удыхання валокнаў матраца. Паліцыя акругі (гл. Прыкладзены справаздачу) правяла расследаванне і абвясціла смерць самагубствам. Аказалася, што пацыентка Скелінг прагрызла брызентавую абіўку свайго матраца і выцягнула адтуль камякі набівання. Яна ўдыхнула прыкладна дзесяць унцый гэтага рэчыва, якое затрымалася ў яе ў горле. Пацыентка прымала торазин і Халдол, трызненне быў мінімальным. Санітары апісвалі яе ў "добрым размяшчэнні духу" большую частку раніцы ў дзень яе смерці, але пасля таго, як яна правяла дзень на тэрыторыі з групай іншых пацыентаў, яна станавілася ўсё больш прыгнечанай і ўсхваляванай. Яна скардзілася, што за ёй прыйшлі пацукі. Яны збіраліся адгрызці ёй грудзі (больш ранні трызненне і пэўныя сны былі звязаны з атручаным грудным малаком і смактаннем). За вячэрай яна зноў супакоілася і правяла вечар у пакоі з тэлевізарам. Яна была вельмі засмучаная, калі легла спаць, а санітары падумваў аб тым, каб надзець на яе кайданкі. Ёй далі дадатковую дозу Халдола і замкнулі ў яе пакоі ў 22.00. Яна сказала. “Прыйшоў час паклапаціцца аб пацуках. Яны перамагаюць, яны перамагаюць". На наступную раніцу яе знайшлі мёртвай...
  
  
  
  Агідна, і Меган, і К. М думаюць адначасова.
  
  Яна прагартала некалькі старонак.
  
  
  
  ... Пацыент Мэтьюз (№ 97-4335) быў апошнім, хто бачыў яе жывой, і ён паведаміў, што яна здавалася "нейкай жудаснай".
  
  
  
  Такім чынам, сын Аарона Мэтьюза, Піцер, быў шпіталізаваны сюды. А пасля закрыцця бальніцы бацька прывёз яго назад. Чаму, яна не магла здагадацца. Магчыма, ён адчуваў сябе тут як дома. Можа быць, бацька выцягнуў яго з лякарні для псіхічна хворых злачынцаў, каб ён быў побач.
  
  Яна прагартала іншы справаздачу і даведалася, што хто-то яшчэ пакончыў з сабой.
  
  
  
  ...Цела пацыента Гарбера (№ 78-7547) было знойдзена за галоўным будынкам. Паліцыя і каранера ўсталявалі, што ён праглынуў садовы шланг і ўключыў ваду на поўную магутнасць. Ціск вады разарвала яго страўнік і некалькі футаў кішачніка. Ён памёр ад унутранага кровазліцця і шоку. Хоць некалькі пацыентаў, якія знаходзіліся паблізу, калі гэта адбылося (Мэтьюз, № 97-4335, і Кеттер, № 91-3212), яны не змаглі даць ніякай дадатковай інфармацыі. Судмедэксперт прызнаў смерць самагубствам.
  
  
  
  Меган прачытала некалькі іншых файлаў. Усе яны былі падобныя — паведамленні пра самагубствы пацыентаў. Адна ахвяра была знойдзеная ў бібліятэцы. Відавочна, ён выдаткаваў гадзіны, раздзіраючы кнігі і часопісы ў пошуках ліста паперы, досыць трывалага, каб перарэзаць артэрыю на шыі. Нарэшце яму гэта ўдалося.
  
  Яна здрыганулася пры гэтай думкі.
  
  Хто-то іншы скокнуў з дрэва і зламаў сабе шыю. Ён не памёр, але быў паралізаваны на ўсё жыццё. Калі яго спыталі аб тым, чаму ён гэта зрабіў, ён сказаў: "Ён размаўляў з 'некаторымі пацыентамі' і зразумеў, наколькі бессэнсоўная жыццё, што яму ніколі не стане лепш. Смерць прынесла б трохі спакою.
  
  Яшчэ ў адным справаздачы гаварылася: "Пацыент Мэтьюз быў апошнім, хто бачыў ахвяру жывы". Адміністратар пацікавіўся, ці быў ён замяшаны ў гэтым, і хлопчык быў апытаны і ацэнены, але ніякіх абвінавачванняў прад'яўлена не было.
  
  Чытаючы далей, яна выявіла, што неўзабаве пасля апошняга самагубства рэпарцёр з Washington Times даведаўся пра гэтыя смерці і падаў справаздачу аб расследаванні. Дзяржаўная экспертная камісія разгледзела гэтае пытанне і закрыла бальніцу.
  
  Але Меган разумела, што гэтыя смерці зусім не былі самагубствамі. Як яны маглі гэта ўпусціць? Пітэр Мэтьюз забіў іншых пацыентаў і якім-то чынам схаваў доказы, каб смерці выглядалі як самагубства.
  
  Яна прагартала астатнія тэчкі і выразкі.
  
  Нічога з таго, што яна знайшла, не дало ёй нічога карыснага. Яна засунула іх пад ложак. Што я магу зрабіць? Там павінна быць —
  
  Затым яна пачула крокі.
  
  Спачатку слабы.
  
  О, няма.... Пітэр вяртаўся па калідоры.
  
  Што ж, ён сумаваў па ёй і раней.
  
  Бліжэй, яшчэ бліжэй. Цяпер вельмі ціха, як быццам ён стараўся не шумець. Але яна пачула яго дыханне і ўспомніла фатаграфію страшнаватага на выгляд хлопчыка — яго перакошаны рот, кончык бледнага мовы ў кутку вуснаў. Яна ўспомніла запэцканыя прасціны і падумала, не ходзіць ён вакол, не шукае яе і не займаецца мастурбацыяй...
  
  Меган моцна задрыжала. Пачала плакаць. Яна ціхенька падышла да дзвярэй, прытулілася да яе галавой, прыслухалася.
  
  Ніякіх гукаў з іншага боку.
  
  Няўжо ён —?
  
  Люты ўдар у дзверы. Аддача збіла яе з ног. Яшчэ адзін удар.
  
  Чый-то шепчущий голас. "Меган..." І ў гэтым слабым слове яна пачула пажада, адчай і голад. "Меган..."
  
  Ён ведае, што я тут... Ён ведае, хто я!
  
  Пітэр тузаў замак. Некалькі гучных удараў цэглай або бейсбольнай бітай па висячему замка.
  
  Няма, калі ласка.... Чаму Мэтьюз пакінуў яе з ім сам-насам? Як бы моцна яна ні ненавідзела доктара, Меган малілася, каб ён вярнуўся.
  
  "Меганннннн?" Цяпер гэта гучала так, як быццам хлопчык смяяўся.
  
  Раптоўны ўдар у саму дзверы. Затым яшчэ адзін. І яшчэ. Раптам іржавы металічны стрыжань, падобны на дзіды ў яго жудасных коміксах, трэснуў па дрэве і прайшоў на некалькі цаляў. Як толькі Пітэр выцягнуў металічную засаўку, Меган кінулася ў ванную і прыціснулася да сцяны. Яна пачула яго дыханне за дзвярыма і зразумела, што ён глядзіць праз праведзеную ім дзірку. Шукаю яе.
  
  "Меган..."
  
  Але з гэтага ракурсу ён не мог разглядзець, што там была ванная пакой; дзверы знаходзілася збоку.
  
  Цэлую вечнасць яна прыслухоўвалася да яго похотливому дыханню. Нарэшце ён пайшоў.
  
  Яна накіравалася назад у пакой. Але спынілася.
  
  Ён сапраўды сышоў? яна задумалася.
  
  Яна вырашыла дачакацца цемры. Пітэр мог быць звонку і ўбачыць яе. І калі яна затыкне дзірку, ён, напэўна, будзе ведаць, што яна там.
  
  Яна села на ўнітаз, апусціла галаву на рукі і заплакала.
  
  Давай, дзяўчынка. Уставай.
  
  Я не магу. Не, я не магу. Я баюся.
  
  Вядома, ты напалохана, папракае вар'ятка Меган. Але якое дачыненне гэта мае да справы? Паглядзі на гэта. Паглядзі ў акно ваннай.
  
  Меган паглядзела на акно ваннай.
  
  Не, думаць пра гэта - вар'яцтва.
  
  Ты ведаеш, што табе трэба зрабіць.
  
  "Я не магу гэтага зрабіць", - падумала Меган. "Я проста не магу".
  
  Так? А які ў цябе ёсць выбар?
  
  Меган ўстала, падышла да акна, прасунула руку скрозь краты і дакранулася да бруднага шкла.
  
  Я не магу.
  
  Так, ты можаш!
  
  Меган запаўзла назад у пакой, молячыся, каб Піцер не стаяў за дзвярыма і не глядзеў у праведзеную ім вочка. Яна палезла пад ложак, упэўненая, што выцягне прыгаршчу пацукоў. Але няма, яна знайшла толькі кардонную тэчку, якую шукала. Яна вярнулася ў ванную і, падышоўшы да акна, прыціснула тэчку да шкла. Яна адвяла кулак і ўдарыла па шкле. Удар быў моцным, але шкло вытрымала. Яна ўдарыла яшчэ раз, і на гэты раз доўгая расколіна распаўсюдзілася ад верху да нізу акна. Нарэшце, яшчэ адна куля, і шкло разляцелася ўшчэнт. Яна адхінула кулак як раз у той момант, калі вострыя аскепкі ўпалі на падваконнік.
  
  Яна выбрала трохкутны кавалачак шкла даўжынёй каля васьмі цаляў, вузкі, як нож. Успомніўшы сумны канец пацыенткі Вікторыі Скелінг, Меган зубамі адарвала палоску ад аднаго з наматрасников на сцяне. Яна абматала гэта вакол падставы стрэмкі, каб атрымалася ручка.
  
  Добра, - з ухвалой кажа К. М.. Ганаруся сваім іншым "я".
  
  Няма, лепш, чым добра, разважала Меган: пышна. Пайшоў ты, доктар Мэтьюз. Я адчуваю сябе пышна! Гэта нагадала ёй пра тое, што яна адчувала, калі пісала тыя лісты сваім бацькам у кабінеце доктара Хэнсона. Гэта было страшна, гэта прычыняла боль, але гэта было абсалютна шчыра.
  
  Выдатна.
  
  Вар'ятка Меган задаецца пытаннем, так што ж далей?
  
  "Трахну пацана нажом", - адказала Меган ўслых. "Тады забірай яго ключы і выбірайся адсюль".
  
  Малайчына, прапануе К. М.. Але як наконт сабак?
  
  У іх ёсць кіпцюры, у мяне ёсць кіпцюры. Меган тэатральна падняла шклянку.
  
  Вар'ятка Меган-чартоўску ўражаная.
  
  
  
  
  
  "Там ёсць фургон".
  
  "Фургон?" Спытала Бэці.
  
  "Перасьледуе нас", - працягнуў Тейт, калі яны праязджалі міма Лыжнага шале ў Шантийи.
  
  Бэці пачала паварочвацца.
  
  "Не, не трэба", - сказаў ён.
  
  Яна павярнулася. Паглядзела на свае рукі, кончыкі пальцаў пакрытыя бледна-фіялетавым лакам. “ Ты ўпэўнена?
  
  “ Амаль упэўнены. Белы фургон.
  
  Тейт павольна аб'ехаў гандлёвы цэнтр, затым выехаў на шашы 50 і панёсся на ўсход. Ён заехаў у гандлёвы цэнтр Greenbriar strip, спыніўся ў Starbucks і выйшаў. Ён купіў два гарбаты са вспененным малаком і вярнуўся да машыны.
  
  Яны трохі пацягвалі іх, і калі чырвоны "Форд Эксплорер" уціснуўся паміж яго "Лексусам" і фургонам, ён націснуў на газ і прамчаўся міма кніжнай крамы, выруливая на Маджестик-лейн і як раз заезджая на святлафор, які вярнуў яго на шашы 50, на гэты раз накіроўваючыся на захад.
  
  Калі ён выруліў на правую паласу, то заўважыў, што белы фургон усё яшчэ быў побач з ім.
  
  "Як ён гэта зрабіў?" Тейт пацікавіўся ўслых.
  
  "Ён усё яшчэ там?"
  
  “Ага. Чорт вазьмі, ён добры".
  
  Яны працягнулі шлях на захад, праехаўшы пад шашы 28, якое было падзяляльнай лініяй паміж тутэйшай цывілізацыяй і сельскагаспадарчымі ўгоддзямі, якія ў канчатковым выніку вялі ў горы.
  
  "Што мы збіраемся рабіць?" - спытаў я.
  
  Але Тейт не адказаў, ледзь ці нават пачуў пытанне. Ён глядзеў на вялікую шыльду з надпісам "БУДУЧЫ ДОМ ЛІБЕРЦІ ПАРК"...
  
  Ён гучна засмяяўся.
  
  Гэта была адна з тых дзіўных рэчаў - заўважыць знак у той самы час, калі фургон ішоў за імі. Ён бы сказаў, што гэта простае супадзенне. Бэці — ну, старая Бэці - вядома, прыпісала б гэта зоркам, ці духам, або мінулым жыццям, ці яшчэ чаго-небудзь. Не мела значэння. Ён намацаў сувязь і, нарэшце, у яго была надзейная зачэпка.
  
  "Што?" - устрывожана ўсклікнула яна, рэагуючы як на яго абуральны разварот, праносяцца на 180 градусаў па зарослай травой падзяляльнай паласе, так і на рэзкі смех, які вырваўся з яго горла.
  
  “ Я толькі што сёе-тое прыдумаў. Мы зойдзем да мяне на хвілінку. Мне трэба сёе-тое купіць.
  
  "А Што?"
  
  "Пісталет".
  
  Галава Бэці павярнулася да яго, затым адвярнулася. “ Ты сур'ёзна, ці не так?
  
  “О, так. Вельмі сур'ёзна".
  
  Некалькі гадоў таму, калі Тейт вёў неверагоднае справа аб забойстве ямайскага наркагандляра ў рэстаране wendy's ў прыгарадзе Берка, Коні Константинатис прасунуў галаву ў кабінет Тейт.
  
  "Пара цябе ўзяць сабе кавалачак".
  
  "Ад чаго?"
  
  “Ha. Табе спатрэбіцца рэвальвер, таму што ўсё, што ты ўмееш, - гэта цэліцца і страляць. Ты не хлопчык, каб важдацца з абоймамі, засцерагальнікамі і таму падобным.
  
  "Што такое заціск?" - спытаў я.
  
  Тейт, вядома, пажартаваў — кожны пракурор штата Вірджынія быў добра дасведчаны аб агнястрэльнай зброі, — але факт быў у тым, што ён сапраўды дрэнна разбіраўся ў зброі. Суддзя не трымаўся за зброю, не бачыў у ім ніякай неабходнасці і лічыў, што без зброі сельская мясцовасць была б значна больш густанаселенай.
  
  Але Коні не прыняў адмовы, і праз тыдзень Тейт апынуўся уладальнікам вельмі непрывабнай Smith & Wesson 38-га калібра special з шасцю камерамі, зараджаных было ўсяго пяць, а тая, што сышла з малатка, была вечна пусты, як заўсёды прапаведаваў Коні.
  
  Гэты пісталет быў зачынены там, дзе праляжаў апошнія тры ці чатыры гады, — у куфры ў хляве Тейт. Цяпер ён дадаў хуткасць на пад'язной дарожцы і выскачыў з машыны, заўважыўшы, што з-за свайго маніякальнага кіравання ён страціў белы фургон, сам таго не жадаючы. Ён забег у хлеў, намацаў ключ на ланцужку і пасля доўгіх намаганняў здолеў адкрыць багажнік. Пісталет, усё яшчэ пакрыты алеем, як ён яго і пакінуў, ляжаў у сумцы на маланкі. Ён дастаў яго, начыста выцер і сунуў у кішэню.
  
  У машыне Бэт нясмела спыталася ў яго: "У цябе гэта значыць?" - так студэнтка каледжа магла б спытаць свайго хлопца, ці ўзяў ён з сабой прэзерватыў на спатканне.
  
  Ён кіўнуў.
  
  "Ён зараджаны?"
  
  "Аб". Ён забыўся паглядзець. Ён дастаў яго і круціў у руках, пакуль не ўспомніў, як яго адкрываць. З цыліндру на яго глядзелі пяць срэбных глазков куль.
  
  "Ага".
  
  Ён зачыніў яе і паклаў цяжкі пісталет у кішэню.
  
  “Гэта ж не спрацуе проста так, ці не так? Я маю на ўвазе само па сабе".
  
  “ Няма. "Ён заўважыў, што Бэці пільна глядзіць на яго. - Што? - спытаў ён, заводзячы рухавік "Лексуса".
  
  “ Ты...... ты выглядаеш жахліва.
  
  Ён холадна засмяяўся. - Я адчуваю сябе палохала. Пайшлі.
  
  
  
  
  
  Манассас, штат Вірджынія, гэта:
  
  Грузавікі з вялікімі коламі, панурыя падлеткі-пікетоўцы (апісанне падыходзіць як хлопчыкам, так і дзяўчынкам), машыны на вуліцы і ў кварталах, бары 'Зоркі Канфедэрацыі', гандлёвыя цэнтры, лабараторыі ПХФ, схаваныя ў лесе, бетонныя пасляваенныя бунгала, ціхія маці і худыя бацькі, якія змагаюцца, змагаюцца, змагаюцца. Гэта хатнія разборкі. Гэта рыдающие жанчыны на канцэртах Гарту і блюющие падлеткі ў Aerosmith.
  
  І трохі з гэтага, вельмі трохі, складае Грант-авеню.
  
  Гэта шэраг лекараў і юрыстаў. Літл Тарас, асабнякі часоў грамадзянскай вайны з калонамі і асобна якія стаяць адрынамі для гаражоў, акружаныя шырокімі ландшафтнымі дварамі. Цяпер Тейт Коллиер пад'ехаў да самага вялікага з гэтых дамоў — бязладна выбудаваная беламу дому ў каланіяльным стылі на чатырох акрах зямлі.
  
  "Хто тут жыве?" Спытала Бэці, асцярожна разглядаючы дом.
  
  “ Чалавек, які ведае, дзе Меган.
  
  "Патэлефануй Коні", - сказала яна.
  
  "Няма часу", - прамармытаў ён і пакаціў па пад'язной дарожцы міма двух Мэрсэдэсаў — ні адзін з іх не быў шэрым, як ён заўважыў, — і рэзка затармазіў прыкладна ў пяці футах ад уваходнай дзвярэй, ледзь не збіўшы вапняковага льва з яго працоўным месцы, побач з дарожкай.
  
  "Тейт!"
  
  Але ён праігнараваў яе і выскачыў з машыны.
  
  "Пачакай тут".
  
  Гнеў разгарэўся ў ім яшчэ мацней, закипая, і ён выявіў, што люта б'е ў дзверы левай рукой, а правай сціскае дзяржальню пісталета.
  
  Дзверы адкрыў буйны мужчына. Яму было за трыццаць, мускулісты, у штанах і кашулі ад Izod.
  
  "Я хачу бачыць яго", - прагыркаў Тейт.
  
  "Хто ты такі?" - спытаў я.
  
  "Я хачу бачыць Шарпа, і я хачу бачыць яго цяпер".
  
  Выцягнуць пісталет цяпер? Або пачакаць больш драматычнага моманту?
  
  “ Містэр Шарп заняты прама ў...
  
  Тейт выцягнуў пісталет з кішэні. Ён прадэманстраваў яго, хутчэй, чым памахаў ім, памочніку, ці целаахоўніку, ці кім бы ён ні быў. Мужчына падняў рукі і падаўся з трывогай на твары. "Госпадзе Ісусе!"
  
  "Дзе ён?" - спытаў я.
  
  “ Пачакайце, містэр, я не ведаю, хто вы такі і што тут робіце, але...
  
  "Джымі, што адбываецца?" пачуўся голас з верхняй пляцоўкі лесвіцы.
  
  “ У мяне тут праблема, містэр Шарп.
  
  "Тейт Колльер на выклік", - праспяваў Джэк Шарп. Ён зірнуў на пісталет, як быццам Тейт трымаў сачок для лоўлі матылькоў. "Колльер, што ў цябе там?" Ён засмяяўся. Асцярожна, вядома. Але ўсё роўна гэта быў смех.
  
  "Ён быў за рулём белага фургона?" Тейт накіраваў пісталет на мужчыну ў штанах, які падняў рукі. "Асцярожней, сэр, калі ласка!" - узмаліўся ён.
  
  "Усё ў парадку, Джымі," крыкнуў Шарп. “ Проста пакінь яго ў спакоі. Ён супакоіцца. Які фургон, Колльер?
  
  "Ведаеш, які фургон", - сказаў Тейт, паварочваючыся назад да Шарпа. "Гэта ён быў тым прыдуркам за рулём?"
  
  “ Чаму б табе не прыбраць гэтую штуку, каб ніхто не пацярпеў. І мы пагаворым.... Няма, Джымі, усё ў парадку, праўда.
  
  “ Я магу прыстрэліць яго, калі хочаце, містэр Шарп.
  
  Тейт азірнуўся і выявіў, што глядзіць у рулю вельмі вялікага храмаванага пісталета, які Джымі ўпэўнена трымаў у руцэ. Ён заўважыў, што гэта быў аўтаматычны пісталет — з заціскамі, засцерагальнікамі і ўсім іншым барахлом.
  
  "Не, не рабі гэтага", - сказаў Шарп. “Ён нікому не прычыніць шкоды. Колльер, прыбяры гэта. Няхай лепш для ўсіх".
  
  Джымі ўпарта трымаў пісталет накіраваным у галаву Тейт.
  
  Дрыготкай рукой Тейт сунуў свой пісталет назад у кішэню. “
  
  Пойдзем наверх.
  
  “ Мне таксама пайсці, містэр Шарп?
  
  “ Не, я не думаю, што ты нам спатрэбішся, Джымі. Праўда, Колльер?
  
  "Я так не думаю", - сказаў Тейт. "Няма".
  
  "Давай падымайся".
  
  Тейт, задыханы пасля выкіду адрэналіну, падняўся па лесвіцы. Ён рушыў услед за Джэкам Шарпом ў заліты сонцам кабінет. Ён азірнуўся і ўбачыў, што Джымі ўсё яшчэ трымае бліскучы пісталет, няпэўна накіраваны ў бок Тейт.
  
  Шарп, апрануты ў цёмна-сінія штаны з поліэстэру і чырвоную кашулю для гольфа, быў цяпер выключна дзелавым. Больш не жартаваў.
  
  “ Што, чорт вазьмі, усё гэта значыць, Колльер?
  
  "Дзе мая дачка?" - спытаў я.
  
  “ Ваша дачка? Адкуль мне ведаць?
  
  “ Хто вядзе белы фургон? - спытаў я.
  
  “ Я мяркую, вы хочаце сказаць, што хто-то сачыў за вамі.
  
  "Так, хто-то сачыў за мной".
  
  Калі Тейт ўбачыў шыльду "Ліберці Парк", ён успомніў, што яго кліенты па гэтай справе на мінулым тыдні скардзіліся яму, што за імі сочаць прыватныя дэтэктывы. Тейт сказаў ім не турбавацца — гэта была стандартная практыка ў буйных справах (хоць ён дадаў, што яны не павінны рабіць нічога такога, што не хацелі б засняць на відэа). “Дакладна так жа, як хто-то сачыў за маімі кліентамі. І, верагодна, мая жонка...
  
  "Я думаў, вы разведзеныя," заўважыў Шарп.
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  “ Здаецца, я нешта ўспомніў.
  
  “ Значыць, калі вы сачылі за намі...
  
  - Я? Шарп паспрабаваў адлюстраваць нявіннасць. Гэтага не спатрэбілася.
  
  “— вы таксама сачылі за маёй дачкой. Якая, так атрымалася, знікла толькі сёння".
  
  Шарп павольна дастаў клюшку з сумкі з клюшкамі для гольфа, якая стаяла ў куце яго кабінета, звярнуўся да аднаго з тузін мячоў, што ляжалі на падлозе, і паслаў яго праз пакой. Мяч не трапіў у кубак.
  
  “Я наймаю адвакатаў, якія змагаюцца за мяне ў маіх бітвах. Як вы добра ведаеце, нядаўна яны ўпрыгожылі сцены залы суда сваімі шкурамі. Гэта ўсё, каго я наймаю.
  
  - Ніякіх кансультантаў па бяспецы? - спытаў Тейт.
  
  “Ха, кансультанты па бяспецы. Гэта добра. Так, гэта добра. Ну, няма, Колльер. У маёй аплатнай ведамасці няма ні прыватных дэтэктываў, ні кансультантаў па наглядзе. Такім чынам, што гэта за гісторыя з вашай дачкой?
  
  “ Яна знікла, і я думаю, што за гэтым стаіш ты.
  
  Яшчэ адзін удар. Ён зноў прамахнуўся міма кубка.
  
  “ Я? Чаму? О, я зразумеў. Каб зняць цябе з гонкі на вусных спрэчках у наступны чацвер у Рычмандзе, праўда?
  
  "Для мяне гэта мае сэнс".
  
  “Ну, для мяне гэта не мае сэнсу. Мне не трэба гэтага рабіць, каб перамагчы цябе. Ведаеш, я звольніў тых недароблены ашуканцаў, якіх ты абвінаваціў на судзе. Цяпер я прыцягнуў да справы вялікіх хлопцаў. Ламберт, Стоўн і Бернс. Яны цябе пераедуць. Не льсти сабе. Яны спаляць цябе, як Атланту ".
  
  “ Ліберці-парк, Шарп. Скажы мне. Колькі ты страціш, калі яго не пабудуюць?
  
  “Парк? Ён не праходзіць? Я не губляю ні пені". Затым ён усміхнуўся. “Але сума, якую я не зараблю, набліжаецца да васемнаццаці мільёнаў. Скажыце, хіба гэта не неэтычна з вашага боку знаходзіцца тут без прысутнасьці майго адваката?"
  
  - Дзе яна? - спытаў Тейт. Скажы мне.
  
  "Я не разумею, аб чым ты кажаш".
  
  “Перастань, Джэк. Ты думаеш, я не ведаю аб тым, што абвінавачаныя даймаюць кліентаў і адвакатаў, каб тыя спынілі справы?"
  
  Шарп правёў рукой па сваім сівым валасам. Ён сеў пад сваёй фатаграфіяй на васемнаццатай пляцоўцы загараднага клуба "Бул Ран", установы, у якім, да гонару, не было ні аднаго члена, які не быў бы белым і пратэстантам. Таксама мужчына — хоць гэта само сабой зразумела.
  
  “ Колльер, я не похищаю людзей.
  
  “Але як наконт некаторых з гэтых маленькіх пеўнікаў, якія працуюць на вас? Я б не стаў ставіць гэта міма пары ці трох з іх. Гэты ваш кіраўнік праекта. Уилкинс? Ён прабыў у Лортоне васемнаццаць месяцаў.
  
  “ За тое, што распаўсюджваў дрэнныя газеты, Колльер, а не за выкраданне дзяўчат.
  
  “Хто ведае, каго яны маглі наняць? Якой-небудзь псіх, які робіць выкраданні дзяўчат. І, магчыма, яму гэта падабаецца".
  
  "Ніхто нікога не наймаў", - сказаў Шарп, хоць Тейт бачыў па яго вачам, што ён разглядае магчымасць таго, што адзін з яго галаварэзаў выкраў Меган. Але пяць секунд у абароне былі занадта вялікія для Джэка Шарпа. “Цярпенне на зыходзе, Колльер. І што я ведаю — я ўсяго толькі вясковы хлопец, — але, калі я не памыляюся, хіба гэта не паклёп, або паклёп, або што-то ў гэтым родзе, што ты расхінаеш?"
  
  “ Так падай пазоў, Джэк. Але скажы мне, дзе яна.
  
  “Ты лезеш не на тое дрэва, Колльер. Табе прыйдзецца пашукаць у іншым месцы. Ты не можаш ясна думаць. Ты ведаеш прынца Уільяма так жа добра, як твой дзядуля ведаў да цябе. Калі вы складаеце здзелку, падобную "Ліберці Парк", вы гуляеце жорстка. Так працуе бізнес у гэтых краях. Але, дзеля Бога, гэта не паўднёвы ўсход акругі Калумбія, і я не збіраюся прычыняць шкоду сямнаццацігадовай дзяўчыне. А цяпер табе пара сыходзіць. Мне трэба працаваць.
  
  Ён апусціў наступны ўдар у маленькую кубачак, якая выплюнула мяч назад яму.
  
  Тейт, з дрыготкім ад лютасьці падбародкам, утаропіўся ў адказ на значна больш спакойны твар свайго суперніка.
  
  - Ты хочаш, каб я дапамог яму выбрацца вонкі, - спакойна спытаў Джымі з парога.
  
  Шарп сказаў: “Няма. Проста правядзі яго да дзвярэй. Прывітанне, пакуль, дарадца. Убачымся ў Рычмандзе ў наступны чацвер. Спадзяюся, вы адпачылі і вам зручна. Яны сатруць з цябе кожны цаля скуры. На гэта будзе прыемна глядзець ".
  
  
  16
  
  
  
  Платон пісаў, што рыторыка - гэта ўніверсальнае мастацтва заваёўваць розумы аргументамі.
  
  Адзінаццацігадовы Тейт Коллиер выслухаў гэта вызначэнне суддзі, калі стары чиркал запалкай, каб раскурить сваю духмяную трубку, і вырашыў, што калі-небудзь ён "зоймецца рыторыкай".
  
  Што б гэта ні значыла.
  
  Яму прыйшлося чакаць шанцу тры гады, але ў рэшце рэшт, будучы першым курсе сярэдняй школы, ён даказаў (што ж яшчэ?) свой шлях у Клуб дэбатаў, хоць ён быў адкрыты толькі для старшакласнікаў.
  
  Турнірныя дэбаты пачаліся ў каланіяльнай Амерыцы са Шпіёнскага клуба ў Гарвардзе ў пачатку 1700-х гадоў і адкрыліся для жанчын сто гадоў праз з Асацыяцыяй маладых лэдзі ў Оберлине, хоць сотні менш фармальных таварыстваў, ліцэяў і пчалярскіх школ заўсёды былі папулярныя ва ўсіх калоніях. Да таго часу, калі Тейт вучыўся ў школе, міжвузаўскія дэбаты сталі звычайнай з'явай.
  
  Ён выступаў у сотнях Нацыянальных дебатных турніраў, а таксама ў турнірах Асацыяцыі дэбатаў альтэрнатыўнага фармату - крыжаваных допытаў. Ён быў членам ганаровых брацтваў крыміналістаў — Delta Sigma Rho, Phi Rho Pi і Pi Kappa Delta — і цяпер быў гэтак жа актыўны ў Амерыканскай асацыяцыі крыміналістаў, як і ў Амерыканскай асацыяцыі юрыстаў.
  
  У каледжы, калі было модна выступаць супраць мілітарызму, антифратности, ратацыі, Тейт пазбягаў расклёшаныя штаноў і фарбы для гальштукаў, аддаючы перавагу касцюмы з вузкімі гальштукамі і белыя кашулі. Там ён вывучаў сваю тэхніку, сваю логіку, свае развагі. Калі ... тады... Асноўная пасылка, другарадная пасылка, выснова. Збіванне з ног саламяных чалавечкаў, кругавая логіка і тактыка яго праціўнікаў ad hominem. Ён біўся з удзельнікамі дэбатаў з Джорджтаўна і Джорджа Вашынгтона, з Дзюка і Паўночнай Караліны, Пенсільванскага універсітэта і Універсітэта Джона Хопкінса і перамог іх усіх.
  
  З такім талентам (і, вядома, з суддзёй у якасці дзядулі) юрыдычная школа была непазбежная. У UVA ён быў чэмпіёнам штата ў спорце на апошнім курсе Адкрытага федэральнага суда па спорце адвакатаў у Акрузе. Цяпер ён часта выкладаў на добра наведвальных курсах павышэння кваліфікацыі адвакатаў апеляцыйнай інстанцыі, а яго касета Амерыканскай асацыяцыі судовых юрыстаў стала бэстсэлерам у каталогу ABA.
  
  Калі ён быў выпускніком UVA і чэмпіёнам па дэбатам ў кампусе, Суддзя ездзіў у Шарлоттсвилл, каб пабачыцца з ім. Як і было прадказана, ён выйграў дэбаты (гэта быў сумна вядомы конкурс прыхільнікаў Уотэргейт). Суддзя сказаў яму, што ён чуў, як хто-то ў зале спытаў: “Як гэты хлопец з шахты робіць гэта? Ён падобны на хлопца з фермы, але калі ён пачынае казаць, гэта хто-то іншы. Гэта як быццам ён гаворыць на мовах ".
  
  Няма, не было нікога, з кім Тейт Коллиер не змог бы перакінуцца парай слоў. І ўсё ж інцыдэнт з Шарпом выбіў яго з каляіны. Ён дазволіў эмоцыям дыктаваць тое, што казаў. Што з ім адбывалася? Ён губляў прамоўніцкія здольнасці.
  
  "Я ўсё сапсаваў", - прамармытаў ён. І распавёў Бэці, што адбылося.
  
  "Ён меў да гэтага якое-небудзь стаўленне?"
  
  “Я думаю, што так. Ён быў спрытны, занадта спрытны. Ён чакаў мяне. Але ён таксама быў сее-чаму здзіўлены ".
  
  "Што?"
  
  “Я думаю, здарылася што-тое, чаго ён не планаваў. Гэта праўда. Я не думаю, што яго хлопцы самі выкралі б Меган. Але я думаю, што яны нанялі каго-то для гэтага. О, і ён ведаў, што мы разведзеныя і што Меган семнаццаць. Навошта яму гэта ведаць, калі ён не заглядаў у нашу жыццё?
  
  "Ты збіраешся распавесці Коні?"
  
  “О, вядома, рады. Але такія людзі, як Шарп, добрыя. Яны не пакідаюць незачыненых рэшт. Ты ідзеш па слядах, і яны знікаюць ".
  
  Яна ўзяла пісталет, які ён паклаў на прыборную панэль. Яна з агідай сунула яго ў бардачок. “ Хіба мы не пара, Тейт? Зброю, прыватны дэтэктыў.
  
  Ён сказаў: “Бэт, даруй мяне. За тое, што было раней".
  
  Яна пахітала галавой. "Не," цвёрда сказала яна. - У тым, што ты сказаў, была праўда.
  
  Некалькі імгненняў яны ехалі моўчкі.
  
  Яна ўздыхнула, затым задумліва спытала: "Табе падабаецца твая жыццё?"
  
  Ён зірнуў на яе. Адказаў: "Вядома".
  
  "Проста ўпэўнены?"
  
  “ Наколькі больш ты можаш быць упэўнены?
  
  "Ты можаш быць пераканаўчым", - сказала яна.
  
  "Што такое жыццё, - спытаў ён, - як не ўзлёты і падзенні?"
  
  “ Цябе калі-небудзь бывае самотна?
  
  Ах, вось табе пытанне.... Часам жанчыны заставаліся на ноч, часам сыходзілі. Часам яны вырашалі вярнуцца да сваім мужам або палюбоўнікам або сысці ад яго да іншых мужчынам, часам яны казалі аб разводзе, а часам былі самотныя, ні да каго не прывязаны і чакалі званка. Часам яны ўяўлялі Тейт сваім бацькам ці сваім дзецям з насцярожаным поглядам або, калі ў іх нікога не было, гаварылі аб тым, як моцна яны хацелі б мець дзяцей. Яны нязменна казалі, што спачатку хлопчык, а потым дзяўчынка.
  
  Усе яны зніклі з яго жыцця, і, ды, большую частку начэй ён быў адзінокі.
  
  "Я ўвесь час вельмі заняты", - сказаў ён. "Ты?"
  
  Яна хутка сказала: “Я таксама занятая. Дызайн інтэр'еру патрэбен усім".
  
  "Вядома", - пагадзіўся ён. "З Брэдам усё добра?"
  
  “О, Брэд такі мілы. Ён сапраўдны джэнтльмен. Ты не многіх з іх бачыш. Ты быў адным з іх. Я маю на ўвазе, ты ўсё яшчэ такі ". Яна засмяялася. "Ведаеш, я ўсё чакаю ўбачыць цябе на судовым тэлебачанні", - сказала яна. “Перасьледую серыйных забойцаў, тэрарыстаў ці што-то у гэтым родзе. Ты спадабаўся Дзевятай каналу. Ты даваў выдатныя інтэрв'ю".
  
  "Вось гэта былі часы".
  
  “ Чаму ты кінуў практыку?
  
  Ён трымаў рукі на рулі без дзесяці два і глядзеў прама перад сабой.
  
  "Тейт?" паўтарыла яна.
  
  "Абвінавачванне - гульня маладых людзей", - сказаў ён. Лічачы сябе увасабленнем даверу.
  
  Але Бэці сказала: “Гэта адказ. Але не той адказ".
  
  "Я не кідаў трэніроўку".
  
  “Ты ведаеш, што я маю на ўвазе. Ты быў лепшым у штаце. Памятаеш тыя чуткі, што ты атрымаеш тую працу, якую хацеў?"
  
  Генеральны солиситор — юрыст, які прадстаўляе ўрад у справах у Вярхоўным судзе— самы важны судовы прамоўца ў краіне. Дзядуля Тейт заўсёды спадзяваўся, што яго ўнук зможа атрымаць гэтую працу. І сам Тейт на працягу многіх гадоў меў віды на гэтую працу.
  
  "Я хацеў, каб праводзіць больш часу на ферме".
  
  "Лухта сабачая". Што ж, гэта была вызначана новая Бэці Макколл. Незямной анёл спусціўся на зямлю з перапэцканы шчокамі. "Чаму ты мне не расказваеш?"
  
  “Добра. Я страціў густ да крыві", - патлумачыў ён. “Я распачаў крымінальную справу. Я выйграў. І пашкадаваў, што зрабіў гэта".
  
  Бэці было вельмі сорамна за тое, што, пакуль яны былі жанатыя, Тейт адправіў шасцярых мужчын у камеру смяротнікаў у Джарратте, штат Вірджынія. Яе жах перад гэтым дасягненнем заўсёды здаваўся яму іранічным, таму што яна верыла ў неўміручасць душ, а Тейт - не.
  
  "Ён быў невінаваты?" - спытала яна.
  
  “Няма, няма. Усё было значна складаней. Ён забіў ахвяру. У гэтым не было сумневаў. Але, верагодна, ён быў вінаваты ў лепшым выпадку толькі ў ненаўмысным забойстве. Забойства па злачыннай халатнасці, хутчэй за ўсё. Абарона прапанавала прызнаць віну — выпрабавальны тэрмін і кансультацыі. Я адхіліў гэта і пагадзіўся на смяротную ін'екцыю. Прысяжныя прысудзілі яго да пажыццёвага зняволення. У першы тыдзень, калі ён быў у турме, яго забілі іншыя зняволеныя. На самай справе, — яго голас задрыжаў“ — яго катавалі, а потым ён памёр.
  
  "Божа, Тейт".
  
  У тым, што чалавек чуе, ён можа ўсумніцца...
  
  “ Я загаварыў да яго смерці, Бэт. Я зачараваў прысяжных. На маім баку быў дар, а не закон. І ён мёртвы, хоць не павінен быў быць. Калі б ён выйшаў з турмы, яму аказалі б дапамогу, ён быў бы цяпер жывы і, верагодна, быў бы выдатным чалавекам ".
  
  Але ў тым, што ён робіць, ён не можа сумнявацца.
  
  Ён чакаў яе агіды або гневу.
  
  Але яна сказала толькі: "Мне шкада". Ён паглядзеў на яе і ўбачыў не жаль або раскаянне, а простае шкадаванне аб сваёй болю. “Яны цябе звольнілі? Офіс пракурора садружнасці?"
  
  “О, няма. няма. я толькі што звольнілася".
  
  "Я ніколі пра гэта не чуў".
  
  “Невялікі выпадак. На самай справе не заслугоўвае асвятлення ў друку. Гісторыя памерла на старонцы "Метро" ".
  
  Утаропіўшыся на дарогу, Тейт прызнаўся: "Ты што-небудзь ведаеш?"
  
  Ён адчуў, як галава Бэці павярнулася да яго.
  
  Ён працягнуў: “Я хацеў расказаць табе пра тое, што адбылося. Калі я пачуў, што ён памёр, я пацягнуўся да тэлефона, каб патэлефанаваць табе — раней за ўсіх. Нават раней Коні. Я не бачыў цябе больш года. Можа быць, гады два. Але я хацеў расказаць менавіта цябе.
  
  "Я б хацеў, каб ты гэта зрабіў".
  
  Ён усміхнуўся. “ Але ты ненавідзела, калі я браўся за сур'ёзныя справы.
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза. Яна сказала: “Мне здаецца, ты адседзеў дастаткова часу за гэтую справу. 'Амаль ва ўсіх слуханні па ўмоўна-датэрміновага вызвалення, ці не так?" Калі Тейт прасыгналіў паварочваць да выезду з вуліцы Бэці, яна сказала: “Не маглі б мы проста трохі праехаць? Мне што-то не хочацца вяртацца дадому".
  
  Яго рука здрыганулася над сігнальным стрыжнем. Ён выключыў яго.
  
  
  17
  
  
  
  Тейт вёў свой Lexus назад праз Сентервилл, які некаторыя з самых чырвоных вясковец у гэтых краях грэбліва называлі Новай Калькута і Новым Сеўлам — з-за асядаюць тут імігрантаў. Ён зрабіў доўгі крук па шашы 29 і павярнуў на пустынную прасёлкавую дарогу.
  
  Сонца ўжо стаяла нізка, але спякота, здавалася, ўзмацнілася. У паветры лунаў кіслы, прыкры водар гнілых лісця леташняй восені.
  
  “ Тейт, - павольна спытала Бэці, - а што, калі б нічога не здарылася?
  
  “ Нічога не здарылася?
  
  “Што, калі яе ніхто не выкрадаў? Што, калі яна сапраўды збегла? Таму што яна ненавідзіць нас".
  
  Ён зірнуў на яе.
  
  Яна працягнула: "Калі мы знойдзем яе—"
  
  - Калі мы знойдзем яе, " паправіў ён.
  
  “ А што, калі яна так раззлуецца на нас, што не вернецца дадому?
  
  "Мы пераканаем яе ў гэтым", - сказаў ён ёй.
  
  “Як ты думаеш, ты змог бы гэта зрабіць? Угавары яе вярнуцца дадому?"
  
  Ці змагу я? ён задумаўся.
  
  У дэбатах надыходзіць трансцэндэнтны момант, калі на баку вашага апанента пераважная сіла логікі і фактаў, і ўсё ж вы можаце перамагчы. Накіроўваючы яго ў вызначаным кірунку, вы прымушаеце яго будаваць ўсю сваю аргументацыю на тым, што здаецца неабвержным падмуркам, логіка якога бездакорная. Але вы, тым не менш, разбураеце ў той жа час, як прымаеце дасканаласць яго аргументацыі.
  
  Тейт распавядае сваім вучням, што гэта момант, зусім як у фехтаванні, калі да чырвонай мішэні ў выглядзе сэрца злёгку датыкаюцца кончыкам рапіры, у той час як ўвагу фехтавальшчыка засяроджана ў адным месцы. Ніякіх отмахов, ніякіх адбіўных або моцных удараў, толькі просты смяротны штурхель, якога праціўнік нават не прадбачыць.
  
  Усе кошкі бачаць у цемры.
  
  Миднайт - гэта кошка.
  
  Таму Миднайт можа бачыць у цемры.
  
  Неабвержны. Чыстая логіка.
  
  Калі не... Апоўначы сляпая.
  
  Але які аргумент ён мог прывесці, каб пераканаць Меган вярнуцца дадому?
  
  Ён падумаў пра двух лістах, якія яна напісала, і ў яго наогул не ўзнікла ніякіх думак; ён бачыў толькі яе непадробны гнеў.
  
  "Мы вернем яе", - сказаў ён Бэці. “Я зраблю гэта. Не хвалюйся".
  
  Бэці апусціла люстэрка для макіяжу ў сонцаахоўныя брылі, каб нанесці памаду. Тейт раптам перанеслася ў ноч, калі яны пазнаёміліся — на тую вечарыну ў Шарлоттсвилле. Потым ён адвёз яе дадому і правёў гарачыя паўгадзіны на пярэднім сядзенні машыны, выдаляючы ўсе сляды яе ружовага Revlon.
  
  Пяць тыдняў праз ён прапанаваў ім з'ехацца.
  
  Двухгадовы раман у кампусе. Ён скончыў юрыдычную школу ў той год, калі Бэці атрымала ступень бакалаўра. Яны з'ехалі з ідылічнага Шарлотсвилля у федэральная акруга Калумбія, дзе ён працаваў клеркам у федэральным акруговым судзе; Бэці ўладкавалася кіруючай кнігарняй "Нью Эйдж". Яны вялі прэсную, лёгкую жыццё, якую Вашынгтон прапаноўваў маладой пары, якая толькі пачынае свой шлях. Суцяшэннем Тейт была яго праца, а Бэці - тое, што яна нарэшце-то была побач са сваёй сястрой-блізнюком, якая жыла ў Балтыморы і была занадта хворая, каб ехаць у Шарлотсвилл.
  
  Пажаніліся ў траўні.
  
  Яго даваенная плантацыя была пабудавана наступнай вясной.
  
  Меган нарадзілася два гады праз.
  
  А праз тры гады пасля гэтага яны з Бэці развяліся.
  
  Калі ён азіраўся назад на іх адносіны, яго бездакорная памяць ужо не была такой дасканалай. Тое, што ён памятаў, здавалася проста вострымі пікамі выспы, які быў оконечностью велізарнай падводнай горнай ланцугу. Тонкая, незямная жанчына, якую ён бачыў на вечарыне, якая спявае развітальную моряцкую песню. Прагулкі за горадам. Паездка праз Блакітны хрыбет да гары Массанаттен. Займаліся любоўю ў лесе недалёка ад пячор Лурай. Тейту заўсёды падабалася бываць на свежым паветры — кукурузныя палі, пляж, барбекю на заднім двары. Але цікавасць Бэці да знешняга свету паўстаў толькі з надыходам змяркання. "Калі грань паміж светамі становіцца самай тонкай", - сказала яна яму аднойчы, седзячы на ганку гасцініцы ў глыбіні Апалачаў.
  
  "Якія светы?" спытаў ён.
  
  "Ш-ш-ш, паслухай", - сказала яна, зачароўваючы яго, хоць ён ведаў, што гэта ілюзія. Што, як ён выказаў здагадку, было неабвержным доказам яе здольнасці накладваць чары. Бэці Сью Макколл, адданая сваёй сястры-блізніцу, з якім яе звязвала нейкая містычная сувязь, якая нервировала нават рационалистку Тейт, пранізлівую фолк-спявачку, коллекционерку невытлумачальнага, тайнага, нябачнага... Тейт так і не зразумеў, ці то яе ўзнёслая загадкавасць ілжыва перабольшвала іх каханне, то ці затушевывала яе, то гэта сапраўды было сутнасцю іх кахання.
  
  Магія...
  
  У рэшце рэшт, вядома, гэта не мела значэння, таму што яны цалкам рассталіся, эмацыйна аддаліліся адзін ад аднаго. Яна стала для яго тым, кім быў, калі ён упершыню быў зачараваны ёю: цёмны колер жанчынай з яго ўяўлення.
  
  Сёння яна разглядала свой твар у люстэрку, паціраючы нейкі нябачны загана, як, ён памятаў, яна рабіла шмат разоў. Яна заўсёды была жудасна тщеславной.
  
  Яна перавярнула люстэрка назад.
  
  "Притормози, Тейт".
  
  Ён зірнуў на яе. Не, гэта быў не недахоп, які яна разглядала; яна зноў плакала.
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  "Проста съезжай на абочыну".
  
  Ён так і зрабіў, увайшоўшы праз Службовы ўваход парку на поле бою "Бул-Ран".
  
  Бэці выйшла з машыны і пайшла ўверх па спадзістым схіле. Тейт рушыў услед за ёй, і калі яны апынуліся на роўным месцы, яны спыніліся і адначасова паднялі вочы да бурлівым аблокаў над галавой.
  
  "У чым справа, Бэці?" Ён назіраў, як яна глядзіць на начное неба. "Шукаеш анёла, які дапамог бы цябе што-то вырашыць?"
  
  Раптам ён занепакоіўся, што яна пакрыўдзіцца на гэта — схаваны намёк на яе взбалмошность, — хоць ён і не меў на ўвазе гэта сарданічнай.
  
  Але яна толькі ўсміхнулася і апусціла вочы ад неба. “Я ніколі не захаплялася гэтымі анельскімі штучкамі. Занадта візітная картка "Холлмарк", ты ведаеш. Але я б не пярэчыла супраць пары духаў".
  
  "Што ж," сказаў ён, " гэта было б тое самае месца. Генерал Джэксан выскачыў вон з-за тых дрэў і спыніў хлопцаў з Прафсаюза на месцы. Менавіта тут ён зарабіў сабе мянушку "Каменная сцяна". Нізкае сонца адбівалася ад чорных ствалоў гармат Саюза удалечыні.
  
  Бэці павярнулася, узяла яго за рукі і прыцягнула да сабе. “ Абдымі мяне, Тейт. Калі ласка.
  
  Ён абняў яе — упершыню за шмат гадоў. Яны доўга стаялі так. Затым знайшлі лаўку і селі. Ён працягваў абдымаць яе. Яна ўзяла яго за другую руку. І Тейт раптам да болю захацелася, каб Меган была тут, з імі. Яны ўтрох разам і ўсё цяжкія падзеі мінулага мёртвыя і пахаваныя, як бедныя цела салдат, якія памерлі акрываўленымі і пераламанымі на гэтым самым месцы.
  
  Вецер шуміць у дрэвах, над галавой уздымаюцца аблокі.
  
  Раптам міма іх прамільгнула жоўтая паласа.
  
  "О, што гэта?" Спытала Бэці. "Глядзі".
  
  Ён зірнуў на птушку, якая апусцілася побач з імі.
  
  “ Дай-ка падумаць, гэта звычайны желтоголовый. Гняздуецца на зямлі і сілкуецца ў кронах дрэў.
  
  Яе смех спудзіў яго. - Ты ведаеш усе гэтыя факты. Адкуль ты іх даведаўся?
  
  Яго дзяўчына, дваццаці трох гадоў ад роду, назірала за птушкамі.
  
  "Я шмат чытаю", - сказаў ён.
  
  Зноў цішыня.
  
  "Аб чым ты думаеш?" спытала яна праз імгненне.
  
  Пытанне, які жанчыны часта задаюць, калі аказваюцца ў цесным кантакце з мужчынам і наступае цішыня.
  
  “ Няскончаная справа? - выказаў здагадку ён. “ Ты і я?
  
  Яна абдумала гэта. “Раней я думала, што паміж намі ўсё скончана. Але потым я пачала глядзець на гэта як на выкананне сваёй волі перад тым, як сесці ў самалёт".
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  "Калі ты разобьешься, што ж, можа быць, усе канцы будуць звязаныя, але ці не лепш табе яшчэ трохі пабыць тут?"
  
  "Вось табе і метафара", - засмяяўся ён.
  
  Яна выдаткавала хвіліну, зноў разглядаючы неба. “Калі вы спрачаліся ў Вярхоўным судзе пяць ці шэсць гадоў таму. То буйное справа аб грамадзянскіх правах. І ў Post пра цябе напісалі. Я ўсім казала, што ты мой былы муж. Я ганарылася табой ".
  
  "Няўжо?" Ён быў здзіўлены.
  
  “Ведаеш, што прыйшло мне ў галаву тады, калі я прачытаў пра цябе? Здавалася, што, калі мы былі жанатыя, ты была маім голасам. У мяне не было свайго".
  
  "Ты была ціхай, гэта праўда", - сказаў ён.
  
  “Я думаю, гэта тое, што здарылася з намі. Ва ўсякім выпадку, частка гэтага. Я павінен быў знайсці свайго ".
  
  “І калі ты адправіўся на пошукі... так доўга. Ніякіх паўмер для вас. Ніякіх кампрамісаў. Ніякага гандлю".
  
  Старая Бэці раззлавалася б або пагрузілася ў сваё загадкавае маўчанне пры гэтых крытычных словах. Але яна проста кіўнула ў знак згоды. “Так, гэта была я. Я была такой жорсткай. У мяне былі правільныя адказы на ўсе пытанні. Калі што-то было не ідэальна, я сыходзіла. Праца, заняткі... муж. О, Тейт, я гэтым не ганаруся. Але я адчувала сябе такі малады. Калі ў цябе з'яўляецца дзіця, усё мяняецца. Ты становішся больш..."
  
  "Які церпіць?"
  
  “Вось менавіта. ТАК. Ты заўсёды ведаеш патрэбнае слова.
  
  Ён сказаў: "Я паняцця не меў, аб чым ты тады думала".
  
  Думкі Бэці маглі быць занятыя тым, што прыгатаваць на вячэру. Ці каралём Артурам. Ці заўвагай да курсавой працы. Магчыма, яна думала аб нядаўнім варажбе на картах Таро.
  
  Магчыма, яна нават думала аб ім.
  
  “ Я заўсёды баялася што-небудзь сказаць у тваім прысутнасці, Тейт. Я заўсёды адчувала сябе косноязычной. Як быццам мне не было чаго сказаць такога, што зацікавіла б цябе.
  
  “ Я люблю цябе не за твае прамоўніцкія здольнасці. Ён зрабіў паўзу, адзначыўшы час дзеяслова. “ Я маю на ўвазе, што не гэта прыцягнула мяне ў цябе.
  
  Затым падумала: О, яна так правы ў тым, што сказала раней.... У нас, людзей, ёсць гэта жудаснае праклён; мы адзіныя сярод жывёл верым у магчымасць пераменаў — у нас саміх і ў тых, каго мы любім. Гэта можа забіць нас і, магчыма, толькі магчыма, гэта можа выратаваць нашы асуджаныя сэрца. Праблема ў тым, што мы ніколі не даведаемся, пакуль не стане занадта позна, што менавіта.
  
  “ Ведаеш, калі я сумавала па табе больш за ўсё? - сказала яна нарэшце. “ Не па святах і не на пікніках. Але калі я была ў Белізе...
  
  "Што?" Раптам спытаў Тейт.
  
  Яна млява махнула рукой у бок жоўтай курткі. “ Ведаеш, мы з табой заўсёды казалі аб тым, каб паехаць туды.
  
  Яны чыталі кнігу аб мове майя і лингвистах, якія падарожнічалі па джунглях Беліза на Юкатане, каб даследаваць руіны і расшыфраваць індзейскі код. Мясцовасць зачаравала іх абодвух, і яны запланавалі паездку. Але яны так і не адправіліся ў падарожжа. Спачатку яны не маглі сабе гэтага дазволіць. Тейт толькі што скончыў юрыдычную школу і пачаў працаваць сакратаром суддзі за меншыя грошы, чым мог зарабіць добры юрысконсульт. Затым рушылі ўслед доўгія, вельмі доўгія гадзіны ў пракуратуры штата. Пасля гэтага, калі яны назапасілі грошай, у сястры Бэці здарыўся сур'ёзны рэцыдыў, і яна ледзь не памерла; Бэці не магла выйсці з дома. Потым з'явілася Меган. І праз тры гады пасля гэтага яны развяліся.
  
  “ Калі ты з'ехала? - спытаў ён.
  
  “ Тры гады таму, у студзені. Хіба Меган табе не сказала?
  
  "Няма".
  
  “Я пайшоў з Білам. Лабіст?"
  
  Тейт паківаў галавой, не памятаючы, хто ён такі. Ён спытаў: "Добра правёў час?"
  
  "О, так", - запінаючыся, сказала яна. “Вельмі міла. Было гарачэй, чым у Пекле. Сапраўды горача".
  
  "Але табе падабаецца спякота", - успомніў ён. "Ты бачыў руіны?"
  
  “Ну, Білу не так ужо падабаліся руіны. Мы сапраўды бачылі адну. Мы выправіліся ў аднадзённую паездку. Я ... Ну, я збіраўся сказаць — я хацеў, каб цябе не было са мной".
  
  "Два гады таму, у лютым", - сказаў Тейт.
  
  "Што?"
  
  "Я таксама там быў".
  
  “Няма! Ты сур'ёзна?" Яна гучна засмяялася. "З кім бы ты пайшоў?"
  
  Яе твар перакрывіўся, калі яму спатрэбілася імгненне, каб успомніць імя сваёй спадарожніцы.
  
  "Кэці".
  
  Ён верыў, што гэта Кэці.
  
  "Ты дабраўся да руін?"
  
  “Ну, не зусім так. Гэта было больш падобна на шпацыр пад ветразем. Я ў гэта не веру.... Чорт, як наконт гэтага. Мы нарэшце дабраліся туды. Мы шмат гадоў казалі пра гэта адпачынку ".
  
  "Наша пілігрымка".
  
  "Выдатнае месца", - сказаў ён, дзівячыся, наколькі сумнеўна гучыць яго голас. "У нашым гатэлі быў сапраўды добры рэстаран".
  
  "Гэта было весела", - сказала яна з энтузіязмам. "І прыгожа".
  
  "Вельмі прыгожая", - пацвердзіў ён. Паездка была пакутліва сумнай.
  
  Яе твар быў звернута да далёкай лініі дрэў. Верагодна, цяпер яна думала пра Меган, а Юкатан зусім выслізнуў з яе думак.
  
  "Давай, я завязу цябе дадому", - сказаў ён. “Сёння ўвечары мы больш нічога не можам зрабіць. Нам трэба трохі адпачыць. Я патэлефаную Коні, распавяду яму пра Шарпе".
  
  Яна кіўнула.
  
  Яны паехалі ў Фэрфакс, і ён спыніўся перад яе домам. Некаторы час яна моўчкі сядзела на пярэднім сядзенні.
  
  "Ты хочаш зайсці?" - раптам спытала яна.
  
  Яго адказ балансаваў на булавочную галоўцы, і доўгі час ён паняцця не меў, у які бок яна будзе нахіленая.
  
  Тейт прыцягнуў яе да сябе, абняў, адчуўшы водар духаў Opium ў яе валасах. Ён сказаў: "Лепш не трэба".
  
  
  18
  
  
  
  Вар'ятка Меган раскрывае сваю сапраўдную сутнасць.
  
  Яна зусім не вар'ятка і ніколі ёю не была. Што такое К. М., так гэта лютасьць.
  
  Ён ідзе да дна, мармыча яна. Гэты засранец Піцер ідзе да дна жорстка.
  
  Меган Макколл таксама была зла, але яна была значна менш аптымістычная, чым яе калега, калі асцярожна рухалася па калідорах бальніцы, заціснуўшы пад пахай тры скрынкі з пластыкавымі сталовымі прыборамі, а ў іншы - шкляны нож.
  
  Хоць фізічна яна адчувала сябе лепш, з'еўшы паўпачка сваіх любімых шматкоў з разынкамі і вотруб'ем — і выпіўшы дзве порцыі Пепсі.
  
  Слухаю.
  
  Вось так!
  
  Яна пачула шорганне, некалькі крокаў Піцера. Магчыма, лёгкае дыханне.
  
  Яшчэ адно шорганне. Голас.
  
  Няўжо ён мармытаў яе імя?
  
  Так, няма?
  
  Яна не магла сказаць напэўна.
  
  Можа быць, гэта яно! Добра трымаеш нож?
  
  Цішэй! Падумала Меган. Яна здрыганулася і адчула прыступ млоснасці ад страху. Пашкадавала, што ела так хутка. Калі мяне званітуе, ён пачуе, і ўсё будзе скончана...
  
  Яна павольна ўдыхнула.
  
  Непадалёк пачуўся стук. Зноў крокі. Яны былі блізка.
  
  Меган ахнула і закрыла вочы, застаючыся цалкам нерухомай, уцягнуўшы галаву ў плечы за аранжавым крэслам з шкловалакна.
  
  Яна уціснулася ў сцяну і пачала ў думках пракручваць радок за радком альбом Найвялікшых хітоў Джэніс Джоплін. Яна бязгучна плакала на працягу ўсёй песні "Я і Бобі Макгіл", а затым зноў стала выклікалай, калі ў думках праспявала "Down on Me".
  
  Пітэр Мэтьюз пабрыў прэч, назад у свой пакой, а яна працягнула шлях. Дзесяць бясконцых хвілін праз яна дайшла да канца калідора, якім вырашыла скарыстацца.
  
  Менавіта тут яна збіралася расставіць пастку.
  
  Ёй патрэбен быў тупік — яна павінна была быць упэўненая, з якога боку ён прыйдзе. Аднак Вар'ятка Меган паказвае, што гэта таксама азначае, што ў яе не будзе шляху да адступлення, калі пастка не спрацуе.
  
  Хто цяпер кіска? - Спытала Меган.
  
  Тыпу, прабачце мяне, гыркае. К. М. ў адказ. Проста даю вам ведаць.
  
  Яна правяла рукой па сцяне.
  
  Гіпсакардон.
  
  Меган ўспомніла, як аднойчы яна была ў доме свайго бацькі. Некалькі гадоў таму. Ён сустракаўся з жанчынай з трыма дзецьмі. Як звычайна, ён падумваў аб тым, каб ажаніцца на ёй — ён заўсёды так рабіў, гэта было так дзіўна — і зайшоў так далёка, што нават наняў падрадчыка, які падзяліў спальню унізе на два паменш для яе маленькіх блізнят. На паўдарогі да завяршэння праекта яны рассталіся; будаўніцтва так і засталося незавершаным, але Меган ўспомніла, як падрадчыкі лёгка разрэзалі гіпсакардон маленькімі піламі. Матэрыял здаваўся такім жа нетрывалым, як кардон.
  
  Яна дастала з скрынкі пластыкавы сталовы нож. Ён быў падобны на цацачны інструмент. І на імгненне безнадзейнасць яе плана ашаламіла яе. Але потым яна пачала рэзаць. Так! За пяць хвілін яна зрабіла ў сцяне прыстойнага памеру надрэз. Ляза апынуліся вастрэй, чым яна чакала.
  
  Прыкладна пятнаццаць хвілін рэзка ішла добра. Затым, амаль раптам, вышчэрблены край нажа стаў гладкім і притупленным. Яна адкінула яго ў бок і ўзяла новы. Пачала рэзаць зноў.
  
  Яна апусціла галаву да гіпсакардон і ўдыхнула яго каменны вільготны пах. Гэта выклікала ўспаміны пра Джошуа. Яна дапамагла яму пераехаць у танную кватэру недалёка ад Універсітэта Джорджа Мейсона. Рабочыя латалі дзіркі ў сценах гіпсакардон, і гэты пах нагадаў ёй пра яго студыі. Слёзы навярнуліся ёй на вочы.
  
  Што ты робіш? нецярплівая Вар'ятка Меган пытаецца.
  
  "Я сумую па ім", - у думках адказала Меган.
  
  Затыкніся і глядзі. Пра гэта пазней.
  
  Рэжа, рэжа... На далоні правай рукі ўтварыліся пухіры. Яна праігнаравала іх і працягнула гіпнатычнае рух. Прыціснулася ілбом да гіпсакардон, удыхаючы пах цвілі і мокрай тынкоўкі. Рука рухалася ўзад-наперад сама па сабе. Думкі блыталіся...
  
  Думала пра сваіх бацькоў.
  
  Думаеш пра мядзведзяў...
  
  Няма, мядзведзі не ўмеюць гаварыць. Але гэта не значыць, што ў іх нельга чаму-то навучыцца.
  
  Яна падумала аб гісторыі пра Шепчущих мядзведзяў, ілюстрацыі ў кнізе, на якой два вялікіх звера назіраюць, як горад гарыць дашчэнту. Меган задумалася пра сэнс гэтай гісторыі. Яе версія падабалася ёй больш, чым версія доктара Мэтьюза; мараль для яе была такая: людзі облажаются.
  
  Але так не павінна было быць. Хто-небудзь у вёсцы мог бы прама сказаць: “Мядзведзі не ўмеюць гаварыць. Забудзь пра іх". Тады гісторыя скончылася б словамі: "І жылі яны доўга і шчасліва".
  
  Цяпер яна працавала левай рукой, на якой самі сабой выраслі пухіры. Яе калені гарэлі, і лоб таксама, якім яна прыціскалася да сцяны, каб абаперціся. Яе спіна таксама хварэла. Але Меган Макколл адчувала сябе на здзіўленне жыццярадаснай. Ад ежы і кафеіну ўнутры яе, ад простага задавальнення ад таго, што яна прарвалася скрозь сцяну, ад таго факту, што яна што-то рабіла, каб выбрацца з гэтай дзіркі ў лайне.
  
  Меган таксама думала аб тым, што яна будзе рабіць, калі выйдзе на свабоду.
  
  Доктар Мэтьюз падмануў яе, каб прымусіць напісаць гэтыя лісты. Але самае дзіўнае было тое, што тое, што яна напісала, было праўдай. О, яна была зла на сваіх бацькоў. І гэтыя дрэнныя пачуцці, здавалася, былі закаркаваны ў ёй назаўжды. Але цяпер яны вырваліся вонкі. Яны не зніклі, няма, але яны гулі ў яе ў галаве, становячыся ўсё менш, як надзьмуты паветраны шарык, які ты адпускаеш. І ў яе з'явілася думка.: Гнеў праходзіць; любоў - няма. Няма, калі гэта па-сапраўднаму. І яна падумала, што можа быць, - толькі можа быць — з Тейтом і Бэці — каханне можа быць сапраўднай. Або, па меншай меры, яна магла б выявіць кавалачак сапраўднай любові. І як толькі яна зразумела гэта, то змагла ўспомніць і іншыя ўспаміны.
  
  Успамінаючы той выпадак, калі яны з бацькам паехалі ў Пентагон-Сіці за пакупкамі, і ён дазволіў ёй вярнуцца дадому на "Лексусе", сказаўшы толькі: "Спідометр спыняецца на адзнацы сто сорак, і ты сама аплачваеш усе штрафы". Яны адкрылі люк на даху і смяяліся ўсю дарогу дадому.
  
  Ці пра тое, як яны з маці пайшлі на нейкую сумную лекцыю пра нью-эйдж. Праз пятнаццаць хвілін Бэці прашаптала: "Давай завалім гэта ўстанова". Яны выслізнулі праз заднюю дзверы школы, знайшлі на гульнявой пляцоўцы снежнае сподак і, прыціснуўшыся адзін да аднаго, гикали і вішчалі ўсю дарогу да падножжа ўзгорка. Потым яны пацягнулі адзін аднаго ў "Старбакс" за гарачым шакаладам і пірожнымі.
  
  І яна нават падумала аб сваёй вечарыне "Салодкія шаснаццаць", адзіны раз за — колькі часу? — пяць-шэсць гадоў, калі яна бачыла сваіх бацькоў разам. Імгненне яны стаялі блізка адзін да аднаго, каля фуршетного стала, пакуль яе бацька прамаўляў гэтую узрушаючую гаворка пра яе. Яна плакала як вар'ятка, пачуўшы яго словы. Некалькі хвілін яны здаваліся зусім нармальнай сям'ёй.
  
  "Калі я вярнуся дадому", - падумала яна цяпер.... "Не, калі я вярнуся дадому, я пагавару з імі". "Я сяду з імі". О, я зладжу ім гробаны пекла, але потым пагавару. Я зраблю тое, што павінен быў зрабіць даўным-даўно.
  
  Гнеў сыходзіць, любоў - няма....
  
  Пухіры лопнуў. О, як балюча. Аб Госпадзе. Яна закрыла вочы, прасунула руку пад паху і моцна націснула. Паленне сціхла, і яна працягнула рэзаць.
  
  Праз паўгадзіны Меган прарабіла ў Гіпсакардон адтуліну памерам шэсць на тры фута. Яна разабрала фігурку і прислонила яе да падлозе, затым на некалькі хвілін прытулілася да сцяны, пераводзячы дыханне. Яна моцна вспотела.
  
  Дзірка была няроўнай, і ўвесь падлогу быў абсыпаны тынкавай пылам. Яна турбавалася, што Пітэр ўбачыць гэта і здагадаецца, што яна расставіла для яго пастку. Але акно ў гэтым канцы калідора было маленькім і пакрытым тлушчам і брудам; праз яго пранікала вельмі мала святла. Яна сумнявалася, што хлопчык калі-небудзь убачыць пастку, пакуль не стане занадта позна.
  
  Яна падышла туды, дзе яго бацька — або хто—то яшчэ - заклаў цэглай уваход у адміністрацыйную зону бальніцы, і ціха пачала цягаць шлакаблокі назад у пастку, з цяжкасцю пераадольваючы іх вага. Прыцягнуўшы восем цаглін назад у калідор, яна пачала ўкладваць іх у праведзенае адтуліну, балансуючы адзін на аднаго, трохі рухаючыся ад цэнтра.
  
  Затым Меган выкарыстала свой шкляны нож і адрэзала палоскі ад падола сваёй кашулі. Яна звязала іх у вяроўку даўжынёй дзесяць футаў і прывязала адзін канец да аднаго з блокаў у стосе. Нарэшце яна ўставіла кавалак гіпсокартона назад у адтуліну і агледзела сваю працу. Яна прывядзе Піцера сюды і, калі ён пройдзе міма пасткі, тузане за вяроўку. Сто фунтаў бетону абрынуліся б на яго зверху. Яна накідвалася на яго з нажом і наносіла ўдары — яна вырашыла, што не зможа забіць яго, але перарэжа яму рукі і ногі, — каб пераканацца, што ён не зможа напасці на яе або пераследваць. Тады яна патрабавала ключы і ўцякала з усіх ног.
  
  Меган ціха спусцілася у галоўны калідор і азірнулася. Нічога не было відаць, акрамя канца вяроўкі.
  
  Цяпер ёй проста патрэбна была якая-небудзь прынада.
  
  "Мяркую, гэта будзем мы, праўда?" - спытала яна ўслых, хоць і шэптам.
  
  Хто яшчэ? Адказвае вар'ятка Меган.
  
  
  
  
  
  Бэці Макколл наліла сабе шклянку шардоне і скінула туфлі.
  
  Яна так прывыкла да глухому стуку басу і барабанаў, які чуўся з пакоя Меган наверсе, што адсутнасць гукаў Stone Temple Pilots або Santana даводзіла яе да слёз.
  
  "Гэта так хвалюе", - падумала яна. Людзі могуць справіцца практычна з чым заўгодна, калі ўмеюць гаварыць пра гэта. Ты спрачаешся. Вы мірыцеся і жывяце больш ці менш камфортна, да канца сваіх дзён. Ці вы выяўляеце непрымірымыя адрозненні і паступова разыходзьцеся ў розныя светы. Ці вы выяўляеце, што вы роднасныя душы. Але калі чалавека, якога ты любіш, фізічна няма — калі ты не можаш гаварыць, — тады ў цябе менш, чым нічога. Гэта горшы выгляд болю.
  
  Дом ціха гудзеў і пастукваў. Дзе-то пстрыкнуў матор, кампутар у суседнім пакоі выдаваў гук, крыху больш высокі, чым гук халадзільніка.
  
  Гукі адзіноты.
  
  Можа быць, яна прыме ванну, падумала Бэці. Не, гэта нагадала б ёй пра мыльніцы, якую Меган збіралася падарыць ёй. Можа быць —
  
  Зазваніў тэлефон. Сэрца шалёна затыхкала, яна схапіла трубку. Молячыся, каб гэта была Меган. Калі ласка,... калі Ласка,... Няхай гэта будзе яна. Я так моцна хачу пачуць яе голас.
  
  Або, па меншай меры, Тейт.
  
  Але гэта было ні тое, ні іншае. Спачатку расчараваная, яна слухала, якая тэлефанавала, ківаючы, усё больш і больш цікавячыся пачутым. "Добра", - сказала яна. “Вядома... Няма, паўгадзіны было б цалкам дастаткова... Дзякуй. Праўда, дзякуй табе.
  
  Павесіўшы трубку, яна цяжка апусцілася на канапу і зрабіла глыток віна.
  
  "Выдатна", - падумала яна, адчуваючы велізарную палёгку пасля троххвілінных размовы з ім. Тэлефанаваў іншы тэрапеўт Меган — калега доктара Хэнсона, лекар па імя Біл Питерс, і ён збіраўся пагаварыць з ёй аб дзяўчынцы. У яго не было ніякіх канкрэтных навін. Але ён хацеў пагаварыць з ёй аб знікненні яе дачкі. Яго голас гучаў так абнадзейвае, так суцяшальна.
  
  Яе цікавіла толькі адна рэч, якую доктар сказаў падчас свайго званка. Чаму ён хацеў убачыць яе сам-насам? Без прысутнасці Тейт?
  
  
  III
  
  
  
  АДВАКАТ Д'ЯБЛА
  
  
  19
  
  
  
  "Калі ты патэлефанавала," прызналася Бэці Макколл, "мне было крыху не па сабе".
  
  "Вядома", - сказаў мужчына, уваходзячы ў пакой. Доктар Біл Питерс здаваўся упэўненым у сабе, задаволеным сабой. У яго было прыгожае твар. Яго вочы, скіраваныя на Бэці, выпраменьвалі спачуванне. "Якое жудаснае, жахлівае час для цябе".
  
  "Гэта нейкі кашмар".
  
  "Мне вельмі шкада". Ён быў высокім мужчынам, але хадзіў злёгку горбіцца. Яго рукі віселі па баках. На твары была лагодная ўсмешка. Бэці Макколл, невысокая і далікатная, пастаянна ўсведамляла сілу росту і паставы. Хоць яна была на фут ніжэй і нашмат лягчэй, яна адчула — па адной толькі яго адхіленай позе, — што ён быў адным з найменш якія пагражаюць мужчын, якіх яна калі-небудзь сустракала.
  
  Ён ухвальна агледзеў дом. “ Меган сказала, што вы таленавіты дызайнер інтэр'ераў. Хоць я не ведаў, наколькі таленавіты.
  
  Бэці адчула двайны прыліў задавальнення. Яму спадабаліся яе карпатлівыя намаганні, каб зрабіць свой дом прыгожым. Але значна важней для яе было тое, што Меган сапраўды зрабіла ёй камплімент ў прысутнасці незнаёмага чалавека.
  
  Затым ўспамін аб лісце вярнулася, і яе настрой запамрочылася. Яна спытала: “Вы чулі пра доктара Хансоне? Той жудасны выпадак з яго маці?"
  
  Твар доктара Питерс запамрочылася. “Гэта, павінна быць, нейкая блытаніна. Я ведаю яго шмат гадоў". Ён зірнуў на крыштальны шар на яе кніжнай паліцы. "Ён быў прыхільнікам ассистированного самагубства, і я думаю, што ён сапраўды казаў пра гэта са сваёй маці".
  
  "Ты ведаеш?"
  
  “Але я думаю, яна няправільна истолковала тое, што ён сказаў. Вы ведаеце, што медсястра сказала, што яго маці зняла шпрыц з каляскі з лекамі".
  
  Бэці абдумала гэта. Магчыма, Тейт памыляўся наконт таго, што нехта падставіў доктара Хэнсона, каб той трапіў у турму і быў недаступны для размовы з імі.
  
  "Доктар..."
  
  “ О, клічце мяне Білам. Калі ласка.
  
  “Ён добры тэрапеўт? Доктар Хэнсон?"
  
  Тэрапеўт агледзеў габелен ў рамцы з Францыі, які вісеў над кушэткай.
  
  Чаму ён марудзіць з адказам?
  
  "Так, ён вельмі добры", - сказаў доктар Питерс праз імгненне. “У пэўных галінах. Якое ў вас склалася пра яго ўражанне?"
  
  "Ну, - сказала яна, "мы ніколі не сустракаліся".
  
  "Ты не казала?" Ён здаваўся здзіўленым. "Ён не гаварыў з табой аб Меган?"
  
  “Няма. А павінен быў?"
  
  “Ну, можа быць, з-за няшчаснага выпадку з яго маці"... у яго было шмат клопатаў.
  
  "Але гэта здарылася толькі на гэтым тыдні", - адзначыла Бэці. "Меган сустракаецца з ім амаль два месяцы".
  
  Па яго твары яна бачыла, што на самай справе ён не мог абараніць свайго сябра.
  
  “Ну, шчыра кажучы, я думаю, што яму трэба пагаварыць з вамі. Я б пагаварыў. Але ў нас з ім вельмі розныя стылі. Місіс Макколл —"
  
  “ Бэт, калі ласка.
  
  "Бэці?"
  
  “ Бэці Сью. "Яна ўсміхнулася, а затым пачырванела. Спадзявалася, што ён не мог гэтага бачыць, удзячная приглушенному асвятленню. - Усё ў парадку.... Глыбокі, змрочны сакрэт? Мяне завуць Беатрыс Сьюзен Макколл. Мая сястра...
  
  “ Твой блізнюк. Меган распавяла мне.
  
  “Цалкам дакладна. Яе клічуць Сьюзен Беатрыс. Нас назвалі з-за дыслексіі. Я не магу сказаць табе, колькі гадоў мы выношвалі планы помсты маме і таце за гэты маленькі трук".
  
  Ён засмяяўся. “ Скажыце, ці магу я папрасіць у вас шклянку вады?
  
  "Вядома".
  
  Яна заўважыла, што ён мелькам агледзеў яе — вузкія чорныя джынсы і чорную блузку. Звісалі диковатые завушніцы ў выглядзе паўмесяцаў і знічак. Яна накіравалася на кухню. “ Заходзь сюды. Ты аддаеш перавагу содавую? Ці віно?"
  
  “ Не, дзякуй.... О, глядзі. "Ён узяў бутэльку "Миц мерла", якую Брэд купіў для іх на мінулым тыдні, але яны яшчэ не паспелі распіць. Ён зірнуў на цэннік у васемнаццаць даляраў. “Пацешна, я толькі што купіў скрыню гэтага. Гэта выдатнае віно. Васемнаццаць - выдатная цана. Я заплаціў дваццаць адзін даляр за бутэльку - і меркавалася, што гэта будзе зніжка.
  
  “Ты ведаеш гэты вінаграднік? Брэд сказаў, што яго сапраўды цяжка знайсці".
  
  "Так і ёсць".
  
  "Давай адкрыем яго," сказала яна.
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  "Ага". Бэці была шчаслівая, каб вырабіць на яго ўражанне. Яна адкрыла і наліла віно. Яны чокнуліся келіхамі.
  
  "Вы жывяце ў гэтым раёне?" - спытала яна.
  
  “ У Фэрфаксе. Недалёка ад будынка суда. Гэта мілае мястэчка. Толькі ... там шмат юрыдычных кантор, і гэтыя юрысты прыходзяць і сыходзяць у любы час. Часам гэта зводзіць мяне з розуму.
  
  Яна коратка засмяялася. Ён прыпадняў брыво. Яна думала пра ўсіх начах, якія Тейт правёў у гэтым самым раёне, дапытваючы зняволеных і паліцыю і вяртаючыся дадому ў дзесяць або адзінаццаць. "Тэйт—"
  
  "Твой былы".
  
  “ Дакладна. Баюся, ён адзін з іх. Я маю на ўвазе, працуе дапазна.
  
  “О, дакладна. Меган сказала мне, што ён юрыст. Але ён жыве не ў Фэрфаксе, ці не так? Хіба яна не казала мне, што ў яго дзе-то ёсць ферма?"
  
  “ Прынц Уільям. Але яго офіс тут.
  
  Доктар Питерс ўсміхнулася і агледзела калекцыю магнітаў на халадзільнік, якую яны з Меган сабралі. У яе зашчымела сэрца, калі яна ўбачыла іх. І ёй прыйшлося адвесці погляд, каб не расплакацца.
  
  Ён задаў ёй некалькі пытанняў аб бізнэсе па дызайне інтэр'ераў у Вірджыніі. Аказалася, што яго маці была дэкаратарам.
  
  "Дзе?" - спытала яна.
  
  "Бостан".
  
  “Без жартаў! Вось адкуль родам Макколлы." Яна паказала на некалькі фотаздымкаў сваёй сям'і перад Олд Айронсайдз і ў двары перад іх домам, на заднім плане узвышаецца будынак Prudential building.
  
  "Вядома", - сказаў ён. “Мне здалося, я адчуў лёгкі акцэнт. Я вязу cah ў pahty ..."
  
  Яна засмяялася.
  
  "Ты сумуеш па гэтаму?" - спытаў ён.
  
  “Няма. Мы пераехалі сюды, калі мне было дзесяць. Поўдзень вызначана падабаецца мне больш, чым Новая Англія".
  
  "У той меры, у якой гэта Поўдзень", - выказаў меркаванне ён.
  
  "Гэта праўда".
  
  Ён узяў у яе келіх і зноў напоўніў яго. Ён вярнуў яго і, прыхінуўшыся да стальніцы, зірнуў на дарагую посуд з нержавеючай сталі. "Я люблю рыхтаваць", - сказаў ён. "Гэта маё хобі".
  
  “Я таксама. Прыемна адкрыць віно, выйсці на кухню і пачаць нарэзаць усе кубікамі".
  
  Ён падняў цяжкі мясницкий нож Сабат і асцярожна праверыў лязо вялікім пальцам. Кіўнуў. “ Вострыя нажы — гэта...
  
  "— бяспечней, чым сумныя", - сказала яна. "Гэтаму мяне навучыла мая маці".
  
  "Мой таксама", - сказаў ён, імгненне узважваючы нож у руцэ, уважліва вывучаючы лязо. Затым ён паклаў яго на стол. "Можа, нам вярнуцца ў іншы пакой?"
  
  "Вядома".
  
  Ён кіўнуў у бок дзвярэй. Яна прайшла наперадзе яго ў гасціную. Бэці села на канапу, а ён падышоў да кніжных паліц, паглядзеў на яе калекцыю крышталяў і некалькі скрынак з картамі Таро.
  
  - Хіба ты не ведала, што табе варта захоўваць свае карты Таро загорнутымі ў шоўк? - папракнуў ён.
  
  "Ты ведаеш пра гэта?" Яна засмяялася.
  
  "Вядома, хачу".
  
  "Я сапраўды захапілася акультызмам даўным-даўно". Яна ўсміхнулася і зразумела, што ўпершыню за ўвесь дзень расслабілася. "У маладосці я была трохі вар'яцкай".
  
  “Ты выглядаеш збянтэжанай. Табе не варта бянтэжыцца. Я думаю, што наша духоўная бок гэтак жа важная, як наша фізічная і псіхічная боку. Я выкарыстоўваю цэласны падыход у сваім лячэнні. Часта я прапісваю травы — яны аказваюць як арганічнае, так і псіхасаматычнае дзеянне ".
  
  "Я стараюся выкарыстоўваць іх кожны раз, калі магу", - сказала Бэці.
  
  "Калі маім пацыентам што-то трэба, я б аддаў перавагу, каб гэта быў святаяннік, а не Прозак".
  
  Ён быў лекарам, які так сябе адчуваў? Як часта яна тлумачыла гэта лекарам, ці сябрам, ці Тейту, але ў лепшым выпадку натыкаецца на ветліва-насцярожаны погляд.
  
  Доктар Питерс працягнуў. “Для мяне гэта мае вялікі сэнс. Вазьміце карты Таро ... яны прадказваюць будучыню? Ну, у пэўным сэнсе яны гэта робяць. Яны прымушаюць нас зірнуць на тое, хто мы ёсць, на тое, якое месца мы займаем у боскасьці або Сверхдуше...
  
  "О, вы ведаеце Эмерсана?" - спытала яна, паказваючы на кнігу яго твораў.
  
  Доктар Питерс падышоў да яго і зняў кнігу з паліцы. Ён прагартаў яе, падняў кнігу і паказаў ёй назву эсэ "Сверхдушу". “Я чытаю яго з каледжа.... Я думаю, што варажба прымушае нас зірнуць на тое, як мы ўпісваемся ў жыццёвую сілу, на што падобныя нашы адносіны, прымушае нас задумацца, куды мы ідзем. Гэта павінна паўплываць на наша будучыня".
  
  "Гэта праўда", - сказала яна, адчуваючы цяпло і ўтульнасць. Яна зрабіла яшчэ віна. “Гэта тое, што я заўсёды адчувала. Большасць людзей гэтага не разумеюць. Яны проста смяюцца над варожбамі мадам Зостры. Гэта несумленна. Мой былы...
  
  Але яна вырашыла пакінуць гэтую думку ў спакоі. І доктар Питерс не стаў падштурхоўваць яе да заканчэння.
  
  Доктар глядзела на яе кніжную паліцу, схіліўшы галаву набок. Паказваючы на тома. “А, Джозэф Кэмпбэл. Гэта вельмі добра. Вядома, вядома... Вы ведаеце Юнга?"
  
  "Накшталт таго, не зусім".
  
  “Аб архетипах? Ёсць пэўныя ўстойлівыя міфы, якія, як мы бачым, усплываюць у жыцці людзей. Легенда пра Артура — вы ведаеце яе?"
  
  Ведаеш гэта? падумала яна, пасмейваючыся пра сябе. Я перажыла гэта.
  
  "Г. Х. Уайт, Камелот, усё гэта". Яна паказала на старую копію "Караля мінулага і будучыні".
  
  "Што гэта за кніга", - сказаў ён. "Аб, і Туманы Авалон", - кіўнуўшы на кнігу.
  
  "Лепшы", - сказала яна з энтузіязмам. Успамінаючы, што ў Тейт не было часу ні на што з гэтага. Яна выявіла, што старыя гнеў і крыўды зноў всколыхнулись, і ўспомніла, колькі суцяшэння яна знайшла ў свеце Нью Эйдж. Перад ёй быў мужчына, які сапраўды разумеў яе. Гэта было так асвяжальна...
  
  Доктар Питерс чокнуўся сваім куфлем з яе, і яны отпили. Яе келіх быў амаль пусты. І ўсё ж яна не адчувала сябе п'янай, яна адчувала прыўзняты настрой. Ён сеў побач з ёй. “Um, Bett... Я не ведаю, ці шмат Меган расказала табе пра мяне.
  
  “Нічога, на самай справе. Але яна не хацела гаварыць пра сваіх сеансах тэрапіі. Гэта тое, што мы збіраліся зрабіць сёння, Тейт і я. Сустрэнемся з ёй за ланчам і даведаемся, як усё прайшло ".
  
  Ён кіўнуў. Ён сапраўды быў даволі прыгожым мужчынам, добра складзеным. Дызайнер інтэр'ераў Бэці Макколл лічыла: прапорцыі вырашаюць усё.
  
  “Доктар Хэнсон бачылася з ёй часцей, чым я. Але я хацела прыйсці сёння вечарам і проста трохі пагаварыць з вамі пра яе. Паспрабую вас супакоіць ".
  
  О, я вазьму гэта. Я прыму ўсё, што вы захочаце даць мне ў аддзеле запэўненняў.
  
  “ Ты што-небудзь чуў ад яе? - спытаў ён.
  
  “Ні словы. Але адбываюцца некаторыя пацешныя рэчы".
  
  "Якога роду рэчы?"
  
  “Мы думаем, магчыма, хто-то сачыў за ёй. Мой муж ... мой былы муж думае, што гэта можа быць звязана з справай, над якім ён працуе. Ён думае, што чалавек, на якога ён падае ў суд, спрабуе адцягнуць яго ці што-то у гэтым родзе. Я не ведаю."
  
  “ Ёсць якія-небудзь... што сказалі б у паліцыі Нью-Ёрка? Ёсць якія-небудзь канкрэтныя зачэпкі?
  
  “Не зусім. Але Тейт звязаўся са сваім сябрам у паліцыі".
  
  “О, гэта той дэтэктыў, які тэлефанаваў мне? Ён задаў мне некалькі пытанняў аб Меган. Эм, нагадай, як яго завуць?"
  
  "Константинатис".
  
  “ Дакладна. Што ж, " працягнуў ён, наліваючы яшчэ віна, - думаю, табе варта ведаць, што я яму сказаў.
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “ Што я не думаю, што ёй пагражае якая-небудзь небяспека.
  
  "О, яна сказала табе што-небудзь пра ўцёкі?" Хутка спытала Бэці. "Ты б сказаў мне, калі б яна гэта зрабіла".
  
  “Звычайна гэта канфідэнцыйна. Але ... так, я б сказаў табе. І яна не сказала нічога канкрэтнага з гэтай нагоды, хоць заўсёды казала пра паездку ў вялікі горад, такі як Сан-Францыска ці Нью-Ёрк ".
  
  “У яе машыне знайшлі расклад цягнікоў Amtrak. Яна адзначыла цягніка да Нью-Ёрка".
  
  Ён кіўнуў, як быццам разгадаў таямніцу. “Я б выказаў здагадку, што так і адбылося. Няма, я б сказаў, што я ўпэўнены, што так і адбылося. Я сапраўды сумняваюся, што за ёй палююць пераследнікі або страшыдлы.
  
  "Чаму ты так упэўнены?"
  
  Ён не адказаў ёй. Замест гэтага ён сказаў: “Я думаю, нам трэба яшчэ віна. Я прынясу. Добра?"
  
  "Вядома".
  
  Доктар Питерс знік на кухні. Праз хвіліну ён вярнуўся, сеў і наліў сабе. Праз хвіліну ён спытаў: "Як ваш муж ставіцца да сваёй дачкі?"
  
  "У Тейт..." Яна падшукваць словы.
  
  Ён прапанаваў адзін. “ Абыякавы?
  
  “Так. У яго ніколі не было асаблівых адносін з Меган".
  
  “Я разумею гэта. Але чаму?"
  
  Цяпер яна глядзела на крыштальны шар. У ім адлюстроўваўся аранжавы водбліск насценнай лямпы. Яна ўтаропілася на скажоную трапецыю святла і сказала: “Тейт хацеў быць яго дзядулем. Ён быў вядомым юрыстам і суддзёй у акрузе. У яго была вялікая сям'я, традыцыйны лад жыцця. Што ж, Тейт хацела гэтага — і добрай, надзейнай фермерши ". Яна падняла рукі і пляснула сябе па сцёгнах. “Замест гэтага ён атрымаў мяне. Вялікае расчараванне".
  
  "Не, гэта не вы". Доктар крыва ўсміхнуўся. “Я бачу гэта. Было вельмі несправядліва ў адносінах да вас, што ён чакаў гэтага".
  
  "Са мной?" - спытала яна. "Несправядліва?"
  
  "Вядома", - сказаў ён, як быццам гэта было відавочна. “У вашага мужа быў скажоны ўзровень чаканняў— заснаваны на дзіцячым позірку на мінулае, і ён спрабаваў спраецыраваць гэта на вас. Іду ў заклад, ён шмат працаваў, праводзіў час у месцах, далёкіх ад дома.
  
  “ Так, казаў. Але я таксама быў заняты. Мая сястра захварэла...
  
  - У яе хворае сэрца.
  
  О, яна магла б гаварыць з гэтым чалавекам гадзінамі! Яны пазнаёміліся ўсяго трыццаць хвілін назад, і ўсё ж ён ведаў яе. Ведаў яе лепш, чым Тейт, нават пасля столькіх гадоў шлюбу.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “Але чаму ты бярэш віну на сябе? Ты прывабная, разумная, у цябе ёсць уласнае меркаванне. Калі ты хацела незалежнай жыцця, чаму цябе гэта павінна хваляваць? Мне здаецца, што ва ўсім гэтым вінаваты ён. Ён уступіў у шлюб, ведаючы, кім ты была, і спрабаваў змяніць цябе. І, верагодна, у нейкіх не зусім сумленных адносінах.
  
  “ Менш чым сумленны?
  
  “Б'юся аб заклад, ён здаваўся якія падтрымліваюць. Ён, верагодна, сказаў: "Дарагая, рабі ўсё, што хочаш. Я падтрымаю гэта ".
  
  Яна была агаломшана. Доктар Питерс як быццам зазірнуў прама ў яе ўспаміны. "Так, гэта менавіта тое, што ён сказаў".
  
  “Але на самай справе, тое, што ён рабіў, было процілеглым. Невялікія каментары, нават мову цела, якія падарвалі б твой дух. Ён хацеў, каб ты была босы і цяжарнай, і хацеў, каб ты адмовілася ад свайго жыцця, прыгатавала для яго вячэру на стале, нарадзіла яму вывадак дзяцей, не звяртала ўвагі на сваю хворую сястру. І ён збіраўся зрабіць сабе імя ў якасці пракурора і паслаць да чорта ўсіх астатніх ". У яго вачах прамільгнула боль — яе боль. “Тое, што ён зрабіў з табой, было жудасна. Недаравальна. Але я мяркую, гэта зразумела. Яго характар, ты ведаеш".
  
  "Характар".
  
  “ Ведаеш старое выраз? 'Характар мужчыны - гэта яго лёс'. Гэта твой былы муж. Цяпер ён пажынае тое, што пасеяў. Меган збегла.
  
  "Хацела б я ў гэта паверыць", - падумала Бэці. Калі ласка,... Цяпер слёзы. Ад віна, ад дзіўнага камфорту, які яна адчувала, гады і гады болю, трывогі і адзіноты сышлі прэч. "Я..." У яе перахапіла дыханне. "Ён садзіўся, размаўляў са мной і казаў, што любіць мяне і што ён можа для мяне зрабіць —"
  
  "Фокусы," хутка сказаў доктар Питерс. “ Усе фокусы.
  
  “Я не мог з ім спрачацца. У яго на ўсё быў адказ".
  
  “Ён гладкі, ці не так? Спрытны суразмоўца. Меган распавяла мне аб гэтым ".
  
  “О, табе лепш паверыць у гэта. Я не мог перамагчы яго. Не словамі. Ніколі. Я заўсёды сыходзіў, адчуваючы сябе, не ведаю, абражаным, я думаю ".
  
  “Бэці, большасць жанчын змірыліся б з гэтым. Яны б заставаліся і разбуралі сябе. І сваіх дзяцей. Але ў цябе хапіла смеласці што-то з гэтым зрабіць. Каб дзейнічаць самастойна."
  
  "Але Меган... яна пакутавала..."
  
  “ Пакутавала? Ён засмяяўся. - З-за яго, ды. Не з-за цябе. Ты зрабіў з ёй цудоўную працу. Вып'ем за цябе. "Ён пастукаў па яе келіху, і яны выпілі. Пакой паплыла. Яна зразумела, што ён прысунуўся да яе вельмі блізка, і ёй спадабалася гэтая блізкасць.
  
  "Цудоўная праца?" Бэці пахітала галавой, адчуўшы, што яе вочы напаўняюцца слязьмі. "О, я так не думаю".
  
  Доктар Питерс цвёрда сказаў: "Ну, калі б кожная маці клапацілася аб сваіх дзецях так, як вы клапоціцеся аб Меган, я б згалеў".
  
  "Ты сапраўды так думаеш?" спытала яна здушаным голасам. Слёзы цяклі хутка. Але яна ніколькі не збянтэжылася. Не перад гэтым мужчынам. Яна магла сказаць яму ўсё, што заўгодна, яна магла зрабіць усё, што заўгодна. Ён бы зразумеў, ён бы дараваў, ён бы суцешыў. Яна задуменна сказала: "Шкада, што Меган так не думае".
  
  "О, але яна ведае". Ён нахмурыўся ў замяшанні.
  
  "Няма, няма ... Там ліст ..." Яна паглядзела на сваю сумачку, дзе жудасная запіска дзяўчыны ляжала, як лужыца халоднай крыві.
  
  “ Дэтэктыў распавёў мне пра гэта. Гэта галоўная прычына, па якой я хацеў вас убачыць. Сам-насам, без вашага мужа. Ён узяў у яе келіх і паставіў на стол. Затым ён нахіліўся наперад, узяў яе рукі ў свае. Глядзеў на яе, пакуль яна не зазірнула ў яго цёмныя вочы, амаль загіпнатызаваная. “Паслухай мяне. Слухай уважліва. Яна не мела на ўвазе тое, што напісала цябе.
  
  "Яна—"
  
  “Яна. Не. Меў на ўвазе. Гэта. Ты чуеш, што я кажу?"
  
  Бэці сотрясалась ад рыданняў. "Але тое, што яна напісала, гэта было так жудасна ..."
  
  "Не," сказаў ён цвёрдым шэптам. “ Няма. "Ён быў цалкам засяроджаны на ёй. Яна падумала аб іншых мужчын у сваім жыцці, з якімі ў яе былі сур'ёзныя размовы. Тейт часта была дзе—то ў іншым месцы - думала аб справах ці спрабавала прааналізаваць тое, што яна казала. Брэд окидывал яе обожающим позіркам. Але доктар Питерс глядзеў на яе як на асобу.
  
  “Вось што ты павінен зразумець. Твой ліст нічога не значыць".
  
  О, калі ласка, падумала яна, калі ласка, растлумач, як гэта адбылося. Калі ласка, растлумач мне, чаму я не ведзьма, калі ласка, растлумач, чаму мая дачка ўсё яшчэ любіць мяне. Яна падумала аб выражэнні, якое аднойчы чула і лічыла праўдзівым: "Ты заб'еш за сваю пару; але ты памрэш за свайго дзіцяці". "Ну, я б так і зрабіла", - падумала яна. Калі б толькі Меган ведала, што яна так сябе адчувае.
  
  Ён сціснуў яе рукі. “Ваша дачка ненавідзіць вашага мужа. Я не ведаю, які генезіс гэтага, але гэта вельмі глыбока іўкаранела пачуццё".
  
  Бэці адчула немагчымасць ўціснуць семнаццаць гадоў у некалькі хвілін. Яе погляд упаў на настольную гульню "Манаполія", пылившуюся на паліцы. “Было так шмат рэчаў, якія яна хацела атрымаць ад Тейт... Меган хацела, каб мы гулялі ў гульні разам, Тейт, яна і я. Але ён ніколі гэтага не зробіць. І потым...
  
  "Гэта не мае значэння", - перабіў доктар. “Факт у тым, што яна была дзіцем, а ён быў бацькам, і ён падвёў яе. Меган ведае гэта і ненавідзіць яго. Гнеў ўнутры яе дзіўны. Але ён накіраваны толькі на яго — я вам гэта гарантую. Яна так моцна цябе любіць ".
  
  Дрыжучы ад слёз. “ Але ліст...
  
  “Ты ведаеш прынцыпы Эдып і Электра? Прывабнасць сыноў, маці, дачок і бацькоў?"
  
  "Трохі, я думаю".
  
  “У падсвядомасці Меган яе гнеў на вашага былога мужа прымушае яе адчуваць сябе жудасна вінаватай. І накіроўваць яго толькі на яго невыносна. З-за натуральнага цягі паміж бацькамі і дочкамі яна павінна была альбо наогул не пісаць лістоў, альбо напісаць вам абодвум. Яна была псіхічна няздольная накіроўваць свой гнеў толькі на яго праўдзівы крыніца ".
  
  "О, калі б я магла ў гэта паверыць..."
  
  “Падчас нашых сеансаў яна заўсёды казала мне, як ганарыцца табой. Як яна хоча быць падобнай на цябе. Якая цяжкая ў цябе была жыццё. Я абяцаю табе, без сумневу, яна шкадуе аб тым, што напісала табе той ліст. Яна не гэта мела на ўвазе. Яна б усё аддала, каб забраць свае словы назад. "
  
  Бэці апусціла галаву і закрыла твар рукамі. Чаму пакой так моцна паплыла перад вачыма? Яго рука абняла яе за плечы.
  
  "Ты ў парадку?"
  
  Яна кіўнула.
  
  "Яна вернецца?" Спытала Бэці.
  
  “Я ні на хвіліну ў гэтым не сумняваюся. Гэта можа заняць некаторы час — ваш муж нанёс сур'ёзны шкоду. Але нічога непапраўнага. Меган ведае, што лепшай маці ў свеце і жадаць нельга. Ты ўсё зрабіла правільна. Яна любіць цябе і сумуе па табе ".
  
  Бэці прытулілася да яго грудзей, адчула, як напружыліся мышцы яго рук, калі ён трымаў яе. О, калі ў апошні раз ёй было так добра, так лёгка, так утульна? Гады. Яна адчула яго гарачае дыханне на сваёй верхавіне. Яна адчула слабы пах лосьона пасля галення.
  
  "У мяне так кружыцца галава".
  
  Яна так сказала? Ці падумала?
  
  Яна плакала і смяялася.
  
  Рука доктара дакранулася да яе ілба. "Ты такая гарачая..."
  
  Ён абняў яе мацней, і яго рука слізганула ўніз, пальцы схапілі яе шыю. Электрычны дрыжыкі прабег па яе целе, а затым яе рукі обвились вакол яго, прыцягваючы да сабе. Яе галава была паднятая, і яна прыціснулася шчакой да яго шчакі.
  
  Няма, няма, падумала яна. Я не магу гэтага рабіць...
  
  Але яна думала пра гэтых словах зусім з іншага месца, вельмі далёка. І для яе было немагчыма аслабіць хватку на чалавеку, які вылечыў яе истекающую крывёю душу. Ён думае, што я добрая маці, ён думае, што я добрая маці, ён думае...
  
  Ён нахіліўся і пацалаваў яе слёзы.
  
  Лёгкае дотык яго вуснаў было такім прыемным...
  
  Яна была так легкадумная, так шчаслівая...
  
  Пацягваючыся, уладкоўваючыся ямчэй... У пакоі было горача, пакой была выдатнай...
  
  І што гэта было? яна думала як ўсхваляваная старшакласніца.
  
  Ён цалаваў яе ў вусны. Ці гэта я яго цэлую? Бэці не ведала. Усё, што яна ведала, гэта тое, што хацела быць побач з ім. Мужчыну, які знайшоў яе адзіны горшы страх і забіў яго да смерці.
  
  "Няма", - запратэставаў ён. Але яго голас быў шэптам.
  
  Але яна не адпускала яго. Яна ведала, што павінна спыніцца, але не магла. Яна прыцягнула яго да сябе на канапу, адмаўляючыся адпускаць, назаўжды обвив рукамі яго шыю. Пакой напаўняецца цяплом, круціцца, аранжавыя агні, жоўтыя агні...
  
  Цяпер целуюсь мацней.
  
  Рукі на яе жываце, затым на грудзях. Яна паглядзела ўніз і не здзівілася, убачыўшы, што яе блузка расшпілена. Станік задран, яго пальцы схапілі яе грудзі. Гэта здавалася цалкам натуральным. Бавоўна, зашпілька яе джынсаў расстегнулась. Гэта зрабіў ён ці яна? Гэта не мела значэння. Быць бліжэй да яго - гэта ўсё, што мела значэнне, чуць, як ён шэпча ўсё, што хацеў бы прашаптаць ёй на вуха, лежачы на ёй зверху. Гэта было тое, чаго яна хацела, пачуць, як ён гаворыць з ёй. Сэкс не меў значэння, але яна з радасцю дала б яму, калі б толькі ён працягваў супакойваць яе, працягваў гаварыць з ёй...
  
  Яна адкрыла рот і моцна пацалавала яго.
  
  А потым наступіў канец святла.
  
  Уваходная дзверы расчыніліся. І знаёмы голас закрычаў: “Бэт!"... чаму, Бэт!
  
  Задыхаючыся, яна села.
  
  Доктар Питерс адступае з ўзрушаным выразам на твары.
  
  Брэд Маркхэм стаяў у дзвярах, яго твар ператварыўся ў маску жаху. Яго ключ ад яе дома з гучным звонам упаў на падлогу. “ Што... У яго перахапіла дыханне. “ Што...
  
  “ Брэд, я думала...
  
  "Я быў у Балтыморы?" ён выплюнуў. Ён паківаў галавой. “Я быў. Патэлефанаваў паліцэйскі і распавёў мне пра Меган. Я паехаў, каб быць з табой... Твая дачка знікла, а ты з кім-то трахаешься. Ты мяняеш мне?"
  
  "Няма", - сказала яна, адчуваючы слабасць і млоснасць ад віна і ўзрушэнні. Зноў падступаюць слёзы. Слёзы жаху. “Ты не разумееш. Я не гэта мела на ўвазе. Я не разумеў, што раблю.
  
  "Прабачце." доктар Питерс выглядала спалоханай. “ Я не ведала, што ў вас ёсць хлопец. Вы ніколі нічога не казалі.
  
  “ Хлопец? - Выплюнуў Брэд. “ Мы заручаны.
  
  "Ты што?" Доктар ўтаропіўся на Брэда. “Мне вельмі шкада. Яна ніколі нічога не казала".
  
  "Як ты магла?" Брэд выплюнуў, злуючыся на яе. “Пасля ўсяго, што я зрабіў для цябе? І Меган? Як ты магла?"
  
  "Я не ведаю, што здарылася..."
  
  Брэд выйшаў на вуліцу, пакінуўшы дзверы адкрытай.
  
  "Няма!" Закрычала Бэці, усхліпваючы, сцягваючы станік і зашпільваючы блузку, пакуль, спатыкаючыся, ішла да дзвярэй. "Пачакай".
  
  Скрозь слёзы яна ўбачыла, як машына Брэда з віскам памчалася па вуліцы.
  
  Прыхінуўшыся да дзвярнога вушака, рыдаючы, апускаючыся на падлогу. Блізкі да страце прытомнасці, жадае памерці....
  
  "Няма, няма, няма..."
  
  Затым доктар устаў побач з ёй, прысеўшы на кукішкі. Яго вусны наблізіліся да яе вуха. Калі ён загаварыў, голас так адрозніваўся ад заспакаяльнага гудзенні, якое было дзесяць хвілін таму. Гэта быў флінт, гэта была вада з лёдам. “Тое, што, як я табе сказаў, Меган сказала пра цябе? Гэта няпраўда. Я сказаў гэта толькі для таго, каб ты адчуў сябе лепш... Усё, што яна мне сказала, гэта тое, што ты эгаістычная шлюха. Я ёй не паверыў. Але, думаю, яна была права. Ён зрабіў апошні глыток віна. “ Якая ж ты бездапаможная пародыя на маці.
  
  Доктар устаў, паставіў шклянку на стол і, пераступіўшы праз яе, выйшаў за дзверы. Здавалася, ён усміхаўся, хоць Бэці была ослеплена слязьмі і не магла сказаць напэўна.
  
  
  
  
  
  Тейт Коллиер павесіў трубку. Уздыхнуў.
  
  Не, чувак, Джоша ўсё яшчэ няма дома. Я не ведаю, дзе ён. Ты тэлефанаваў ужо разы тры. Можа, пакінем гэта? Добра?
  
  Ну, і дзе, чорт вазьмі, быў хлопец Меган?
  
  Коні таксама ўсё яшчэ не было ў офісе. Тейт раздражняла, што дэтэктыў не ператэлефанаваў на яго старонку.
  
  Ён пакарміў далматинца і пачаў хадзіць узад-наперад па сваім ганка, гледзячы на яснае ранняе вячэрняе неба і красавіцкую ўсходы над сваімі палямі.
  
  Больш ніякіх мёртвых паўстанцаў, якіх ён мог бачыць.
  
  Яго позірк зноў спыніўся на старой лаўцы для пікніка на заднім двары. Успомніўшы, як Бэці отцепляла японскія ліхтарыкі, адчуўшы дзіўную спякоту той восені шмат гадоў таму, адчуўшы рэшткавую стомленасць пасля пахавання. Потны лістапада, гарачы вецер гоніць храбусткія скручаныя лісце па калматай траве.
  
  Ён успомніў:
  
  Бэці глядзіць на яго зверху ўніз. Пытаецца: "Што гэта?"
  
  Устрывожаная, яна глядзела на выраз яго твару.
  
  Што гэта, што гэта, у чым справа?... Просты пытанне. І ўсё ж простымі словамі немагчыма перадаць адказ — што двое людзей, якія калі-то любілі адзін аднаго, больш не закаханыя.
  
  Ён заплюшчыў вочы. "Я больш не хачу быць жанатым на цябе", - сказаў ён.
  
  Да пабачэння...
  
  Цяпер Тейт адвяла погляд ад лаўкі і нецярпліва паглядзела на бесправадной тэлефон, які стаіць на арэлях ля ганка. Чаму не —
  
  Тэлефон зазваніў. Ён міргнуў і зняў трубку з падстаўкі.
  
  "Алё?"
  
  Імгненне цішыні. Затым: "Тейт?"
  
  “Я тут, Бэт. Што здарылася?" Яго сэрца пахаладзела ад гуку яе голасу.
  
  “ Я накіроўваюся ў Балтымор.
  
  “Ты такі? Чаму?"
  
  Зноў цішыня. "Брэд кінуў мяне".
  
  “ Што? У такі час, як гэта?
  
  “Гэта не яго віна. Я зрабіла сее-што дурное. Я не ведаю... Я не хачу ўдавацца ў падрабязнасці. Гэта... О, Госпадзе, які беспарадак".
  
  “ Бэт, у цябе жудасны голас. Ты плачаш?
  
  “ Я не магу гаварыць аб гэтым. Не цяпер.
  
  “Калі ты вернешся? Што наконт Меган?"
  
  "Мне ўсё роўна".
  
  Ён пачуў поўнае паражэнне ў яе голасе. “ Што вы маеце на ўвазе?
  
  “О, Тейт. Мы ўсё сапсавалі. Мы нічога не можам зрабіць. Мы разбурылі яе жыццё, яна разбурыла нашу. Можа быць, яна вернецца, а можа і няма. Давай проста адпусцім яе і будзем спадзявацца на лепшае. Мне ўсё роўна ".
  
  "Гэта не падобна на цябе".
  
  “Ну, гэта з мяне, зразумела? Па-дурному было шукаць яе, па-дурному было вось так зьбірацца разам, табе і мне. Нам варта было захаваць нашы жыцця па розныя бакі Сусвету, Тейт. Што мы можам паказаць за гэта? Проста боль."
  
  "Мы збіраемся, каб знайсці яе".
  
  - Яна не хоча, каб яе знайшлі. Няўжо ты не разумееш? Адпусці яе і не турбуйся пра гэта. Яна - частка мінулага, Тейт. Адпусьці яе. Тэлефон разрываецца. Я пад'язджаю да тунэлі. Бывай, Тейт... Бывай..."
  
  
  20
  
  
  
  Прынада.
  
  Гэта я, ды, сэр. Гэта я.
  
  Ён раскусіў цябе, кажа вар'ятка Меган. Рухайся, рухайся, рухайся.
  
  Яна пайшла направа, а Пітэр Мэтьюз пайшоў направа.
  
  Налева і налева, прама і прама.
  
  Становячыся ўсё бліжэй і бліжэй.
  
  Шэпча: "Меган, Меган, Меган".
  
  І іншыя словы таксама. Яна не была ўпэўненая, але ёй здалося, што ён мармытаў: "Я хачу трахнуць цябе, я хачу трахнуць цябе". Ці, можа быць, "парэзаць цябе".
  
  Меган цяпер была часткай яго фантазіі. Яна была ахвярай з тых агідных коміксаў. Шчупальцы, монстры, фіялетавыя сябры, кіпцюры і клюшні...
  
  І быў не больш чым гульнёй для хлопчыка — калі можна назваць шестифутовое двухсотфунтовое істота хлопчыкам.
  
  Пакуль яна хадзіла ўзад і наперад па калідорах, сціскаючы ў правай руцэ дзяржальню шклянога нажа, якую моцна пякло ад пухіроў, яе наведвалі разнастайныя жудасныя думкі: напрыклад, навошта бацька прывёў яе сюды. Як нявеста для яго сына. Госпадзе Ісусе... Можа быць, Аарон Мэтьюз хацеў ўнукаў. Можа быць, Піцер вучыўся ў сярэдняй школе Джэферсана — у іх было спецыяльнае аддзяленне эд — і ён быў апантаны ёю. Магчыма, так яно і ёсць. І яго бацька выкраў яе, каб зрабіць падарунак свайму сыну.
  
  Па калідоры ў бок кухні.
  
  Валтузня, мармытанне, але яго нідзе не было відаць.
  
  Далей па калідоры, які вёў міма дзвярэй у склеп. Замак выглядаў нетрывалым, але не настолькі нетрывалым. Узламаўшы яго, можна было нарабіць чартоўску шмат шуму. І наогул, што там было ўнізе?
  
  Няма,кажа ёй Вар'ятка Меган. Прытрымліваўся свайго плана. Ён павінен загінуць.
  
  "Што ж, адзін з нас ведае", - падумала менш упэўненая палова дуэта.
  
  Працягвай ісці, працягвай шукаць яго. Уверх і ўніз па полутемным калідорах.
  
  Здавалася, было не так ужо і позна, але бальніца знаходзілася ў даліне, а сонца хавалася за гарой на захадзе. Усё вакол было заліта халодным блакітным святлом, і ў яе былі праблемы са зрокам.
  
  Яна спынілася. Крокі хлопчыка набліжаліся.
  
  Вось і ўсё, кажа Вар'ятка Меган. Проста стукні ўблюдка ў спіну і скончым з гэтым.
  
  Але Меган нагадала ёй, што яна не магла гэтага зрабіць. Як бы моцна яна яго ні ненавідзела, яна не магла забіць.
  
  Ён хоча трахнуць цябе. Ён хоча прыкінуцца адным з гэтых насякомых-монстраў і трахаць цябе да крыві. Ты павінна —
  
  Ціха! Я раблю ўсё, што ў маіх сілах.
  
  Бліжэй. Крокі набліжаліся. Гук даносіўся з-за вугла. У яе не было часу выбегчы у галоўны калідор — ён быў занадта блізка.
  
  Яна ступіла ў маленькі куток. У пастцы.
  
  Ён падышоў бліжэй, спыніўся. Магчыма, пачуўшы яе.
  
  Можа быць, нюхаў яе. Ён перастаў шаптаць яе імя. Гэта напалохала яе яшчэ больш, таму што ён ведаў, што быў блізка да сваёй здабычы і не хацеў, каб яго пачулі. Ён падкрадваўся да яе. Ён гуляў нябачнага монстра; яна бачыла гэтую гісторыю ў адным з коміксаў. Нейкае нябачнае істота пробиралось ў распранальні дзяўчынак і гвалтаваў адсталі пасля ўрока фізкультуры. Комікс быў млявым, як быццам Пітэр чытаў яго тысячу разоў.
  
  Ён зрабіў яшчэ некалькі асцярожных крокаў наперад.
  
  Яе рука пачала дрыжаць.
  
  Ці павінна яна выскачыць у калідор і проста бегчы з усіх сіл?
  
  Але ён быў не больш чым у дзесяці футах ад яе. І ён выглядаў такім вялікім на фотаздымках! Ён мог кінуцца, як змяя, і схапіць яе за горла ў два прыёму.
  
  Раптам ўспышка болю пранізала яе руку — ад аднаго з пухіроў - і яна выпусціла нож. Міжволі ахнула.
  
  Меган замерла, назіраючы, як нож падае на падлогу. Ён не можа зламацца! НЯМА...
  
  Як раз перад тым, як ледзяны келіх стукнуўся аб падлогу, яна падставіла пад яго нагу, чакаючы болю, калі кончык ляза вонзится ў верхнюю частку ступні.
  
  Пстрычка. Нож плазам стукнуўся аб яе правую нагу і, не зламаўшыся, пакаціўся па падлозе.
  
  Дзякуй вам, дзякуй вам...
  
  Яна нахілілася і падняла яго.
  
  Яшчэ два кроку, бліжэй, яшчэ бліжэй.
  
  Выбару не было. Ёй прыйшлося бегчы. Ён быў усяго ў трох ці чатырох футаў ад яе.
  
  Меган зрабіла глыбокі ўдых, іншы. Выскокваю, б'ю нажом і з усіх сіл бягу да пастцы.
  
  Зараз жа!
  
  Яна выскачыла з машыны і павярнула направа.
  
  Замерла. Задыхаючыся. Вушы згулялі з ім злы жарт. Там нікога не было. Затым яна паглядзела ўніз. Пацук — вялікая, памерам з котку, — стоячы на кукішках, нюхала паветра, моргала, гледзячы на яе, уцягнуўшы галаву ў плечы. Затым яно з абурэннем адвярнулася, быццам угневаўшыся на тое, што яго напалохалі.
  
  Меган прытулілася да сцяны, слёзы хлынулі з вачэй, калі страх рассеяўся.
  
  Але ў яе было не так ужо шмат часу на аднаўленне.
  
  У далёкім канцы полутемного калідора матэрыялізавалася цень у выглядзе павольна сгорбленного Піцера Мэтьюза. Ён не заўважыў яе і знік з выгляду.
  
  Меган затрымалася ўсяго на некалькі секунд, перш чым рушыць за ім.
  
  
  
  
  
  Шенандоа і Блу-Ридж робяць паветра на паўночна-захадзе Вірджыніі вясной чыстым, як шкло, а калі сонца садзіцца, гэта люты дыск, яркі, як аранжавы пражэктар. Дыктары паведамляюць пра "затрымках сонца" з-за яркага святла ў розных месцах шашы.
  
  Гэты зіхатлівы святло ззаду Тейт асвятляў кожную дэталь дрэў, будынкаў і сустрэчных машын, калі ён імчаўся па I-66 з хуткасцю восемдзесят міль у гадзіну.
  
  Ён павярнуў на поўнач па бульвары, затым на ўсход па шашы 50, заехаў у будынак акруговага паліцэйскага ўчастка і вылез з машыны. Ён практычна сутыкнуўся з Дзмітрыем Константинатисом, калі той таксама выпадкова падышоў, несучы два вялікіх пакета з курыцай "Кентукі Фрыд Чыкен".
  
  "О-О-О," прамармытаў дэтэктыў.
  
  "Што-о-о-о?"
  
  "Гэта выраз на тваім твары".
  
  "Я не глядзеў", - запратэставаў Тейт.
  
  “ Ты сам напрасіўся ў мой офіс, калі быў пракурорам, і табе патрэбныя былі дадатковыя доказы, а гэта азначала б, што я страчу выходныя. І цяпер яны ў цябе ёсць. Гэта о-о-о.
  
  Яны ўвайшлі ўнутр будынка і апынуліся ў маленькім кабінеце Коні.
  
  "Ты мне не ператэлефанаваў", - сказаў Тейт.
  
  “ Так і зрабіў. Дзесяць хвілін таму. Ты, павінна быць, сышоў. Што гэта?
  
  Тейт паклаў ліст, які напісала яму Меган, і костяшку, якую ён знайшоў у сябе дома тым раніцай, абодва ў пакеціках, на стол паліцэйскага.
  
  "Адбіткі," сказаў Тейт.
  
  “Прынц сярод мужчын — так, я такі. Такім чынам, што адбываецца?"
  
  “Я хачу, каб вы праверылі ліст на ідэнтыфікацыю. Што-то не так. Бэці дзіўна сябе вядзе".
  
  "Ты скардзіўся на гэта, калі быў жанаты", - заўважыла Коні. "Крышталі, мумбо-юмбо, міжгароднія званкі людзям былі мёртвыя ўжо сто гадоў".
  
  “Гэта было міла і пацешна. Гэта дзіўна пацешна. Сведкі знікалі і не ператэлефанавалі, і гэта занадта падобна на супадзенне. І я думаю, што ведаю, хто за гэтым стаіць ".
  
  Ён таксама распавёў аб сваёй Коні сутычцы з Джэкам Шарпом.
  
  "Таа, гэта было бліскуча, дарадца, і вы ўзялі з сабой пісталет у прыдачу?"
  
  Тейт паціснуў плячыма. "Гэта была твая ідэя, каб я яго купіў".
  
  “Але гэта была не мая ідэя пагражаць гэтым сумленнаму члену мафіі прынца Уільяма. Дазволь мне хаця б гэта ".
  
  "Я быў на яго баку з тых часоў, як разграміў яго адвакатаў на слуханні судовага забароны на мінулым тыдні".
  
  “Што дрэннага ў добрым тэматычным парку паблізу, Тейт? Ты б аддаў перавагу тое, што ёсць у нас цяпер у Манассасе? Каляіна, запоўненая вялікімі коламі, выбівае яе з каляіны ў гразевы яме. Я бы прагаласаваў за Дыснэйлэнд, з іх вясёлымі атракцыёнамі, цукровай ватай і дзярмом тыпу "опрокинь-ка-блазна-у-ваду".
  
  “Я проста кажу вам, што Джэк Шарп быў бы рады, калі б я выйшаў з ладу з-за спрэчкі ў Вярхоўным судзе ў Рычмандзе на наступным тыдні. І я думаю, што ў яго быў хто-то ў фургоне, які сачыў за мной. Да жаль, ні біркі, ні мадэлі."
  
  Коні павольна кіўнуў. Затым дадаў: “Але ў яго ёсць хлопцы, якіх ён наняў б для гэтага. І яны маглі наняць іншых хлопцаў. Вы ніяк не маглі б вывесці гэта на яго. І ты думаеш, хто-небудзь стаў бы даносіць на Джэка Шарпа?
  
  “Я больш не пракурор, Коні. Я не хачу ўзбуджаць справу. Я хачу знайсці Меган. Кропка. Канец гісторыі".
  
  “ І ўрэзаць па калене таго придурку, які гэта зрабіў.
  
  Тейт зноў падштурхнуў пакеты з лістом і косткай да Коні. “ Калі ласка.
  
  Яшчэ адзін сумны погляд на астываючы вячэру. “ Зараз вярнуся.
  
  “ Пачакай. "Тейт працягнула яму іншы пакет. “ Узоры адбіткаў Меган на ключах і маіх на той шклянцы. І не забудзься, што ты трымаў у руках і запіску.
  
  Коні кіўнуў. “ Я бачу, пракурор у цябе не памёр. Узяўшы сумкі, ён пайшоў па калідоры ў бок лабараторыі судовай экспертызы. Праз імгненне ён вярнуўся.
  
  “ Гэта ненадоўга. Я з нецярпеннем чакаў вячэры.
  
  Тейт праігнаравала чырвона-белы пакет KFC і працягнула. “Так вось, за ёй ішоў шэры "Мерседэс". Вы можаце гэта праверыць?"
  
  "Праверыць што?"
  
  - Зарэгістраваныя ўладальнікі шэрых "Мэрсэдэсаў".
  
  "Я пытаўся раней: год выпуску, мадэль, бірка?"
  
  “ Па-ранейшаму ніякіх.
  
  Коні засмяяўся. Ён хутка набраў што-то на клавіятуры кампутара. "Гэта таго варта, проста каб убачыць выраз твайго твару".
  
  Чакаючы вынікаў, Коні зазірнуў у самы вялікі пакет "Кентукі Фрыд" і рассеяна пагладзіў свой вялікі жывот. “Ведаеш, што горш за ўсё? Горш за ўсё, калі бульбяное пюрэ астывае. Курыцу можна ёсць халоднай, таму што ўсе так робяць. Скажам, на пікніку. Тое ж самае з фасоллю. Але калі бульбяное пюрэ астывае, яго прыходзіцца выкідваць. Што само па сабе дрэнна, але потым ты думаеш пра яго ўвесь вечар — наколькі смачным яно было б. Гэта тое, што я маю на ўвазе пад горшым.
  
  Экран задрыжаў. Коні нахілілася наперад.
  
  “Вось што ў нас ёсць. Я ездзіў у Фэрфакс, Арлингтон, Александрыю, прынца Уільяма і Лудун. "Мэрсэдэсы", усіх тыпаў, ўсіх гадоў выпуску, шэрага колеру".
  
  Тейт нахіліўся наперад і прачытаў: На ваш запыт атрымана 2603 адказу.
  
  "Дзве тысячы," прамармытаў Тейт. “ Мужык.
  
  - Дзве тысячы шэсцьсот чалавек.
  
  Тейт ведаў па сваёй працы абвінаваўцам, што занадта шмат доказаў гэтак жа бескарысна, як і занадта мала.
  
  "Калі ты проста не купляецца на выслізгваць тавар", — уздыхнула Коні, — "нам давядзецца яшчэ і трохі падумаць. Добра, ты лічыш, што Шарп магчымы, і я не думаю, што ён вышэй выкрадання дзяўчыны. Але ёсць хто-небудзь яшчэ? Падумай добра, Тейт. Да яе хто-небудзь прыстае?
  
  "Нядаўна?"
  
  "Як быццам леташнія дзівакі не ў рахунак?" Коні чмыхнула. "Калінаогул"!
  
  “Наколькі я ведаю, няма. Павінен сказаць, хадзілі чуткі.... гэта былі ўсяго толькі чуткі.... магчыма, яна сустракалася з... ну, займалася сэксам з нейкімі мужчынамі старэйшага ўзросту. І, магчыма, тут былі замяшаныя нейкія грошы. Я маю на ўвазе, яны ёй плацілі."
  
  Калі Коні і адчуў што-то па гэтай нагоды, то ніяк гэтага не паказаў. “ У цябе ёсць якія-небудзь здагадкі, хто? Дзе?
  
  - Нейкія хлопцы ў гэтай установе пад назвай "Кава"—
  
  “— Магазін. Яны ўжо год спрабуюць закрыць гэтую дзірку для пісуар. Што ж, я магу там пакапацца. Задаць некалькі пытанняў. Такім чынам, ці была яна ў якіх-небудзь культах або што-то ў гэтым родзе?"
  
  "Не, я так не думаю".
  
  “ Ты ці Бэт займаецеся чым-небудзь падобным?
  
  "Я?"
  
  "Добра, твая жонка".
  
  "Былая," паправіў Тейт.
  
  “Усё роўна. Яна займалася падобнымі рэчамі".
  
  “У яе быў выключна софтбол. Ніякіх Нябесных брамы, Джонстаун або чаго-небудзь падобнага. Бэці нават не стала б вывешваць гэтыя індыйскія плакаты, таму што на іх былі перавернутыя свастыкі. Ніякага дачынення да нацыстаў; яна проста думала, што гэта дрэнная карма ".
  
  "Карма", - усміхнулася Коні. "Якія-небудзь твае адносіны ў апошні час моцна сапсаваліся?"
  
  "Я—"
  
  “ Перш чым адказваць, успомні кожнага з тых двадцатиоднолетних, якім ты паабяцаў брыльянты, а потым збег у горы.
  
  "Я ніколі нікому не рабіў прапановы", - сказаў Тейт.
  
  - Можа быць, ніколі не прапаноўваў ім ажаніцца.
  
  “Ты не адчуваеш фатальнага цягі пасля трох спатканняў. Гэта, мабыць, самы доўгі тэрмін, які ў мяне быў".
  
  “Сумна, Тейт, сумна. Як наконт Бэт?"
  
  “Я не ведаю. Але я так не думаю".
  
  “Якія-небудзь сваякі паводзілі сябе па-капрызному? Магчыма, хацелі забраць дзяўчынку і збегчы?"
  
  “Адзіная сваячка паблізу - сястра Бэці, Сьюзан. За межамі Балтымора. Яна ніколі б не зрабіла нічога, што магло б прычыніць ёй боль. Чорт вазьмі, яна заўсёды жартавала з нагоды удачарэння Меган ".
  
  Гэта прыцягнула ўвагу Коні. “Ўдачарыць яе? Ты ўпэўнены, што яна не замешаная ў гэтым? Можа быць, яна перайшла мяжу, вырашыла завесці сабе дачку ".
  
  “ Уяві, Бэт стала на пятнаццаць фунтаў лягчэй. Яна не змагла б выкрасці птушку.
  
  “Але яна магла наняць каго-небудзь для гэтага. У яе мог быць ненармальны хлопец".
  
  "Я проста не магу гэтага зразумець, Коні".
  
  - У любым выпадку, назаві мне яе імя.
  
  Тейт запісаў гэта.
  
  “ Добра, а як наконт каго-небудзь з вашых дзелавых партнёраў? Кліентаў? Ці дрэнных хлопцаў? Акрамя Шарпа.
  
  “У Бэці бізнэс па дызайне інтэр'ераў. Я не думаю, што яе кліенты падыходзяць для такога роду рэчаў. Што тычыцца мяне, то ўсё, чым я займаўся, — гэта завяшчання, траст і закрыццё дамоў, за выключэннем справы аб Ліберці-Парку ".
  
  Коні хмыкнуў. Дэтэктыву патэлефанавалі. Схапіў тэлефон. Кіўнуў. Шпурнуў яго на стол. “Цікава,... Гэта была лабараторыя. На косткі толькі яе адбіткі і вашыя. І маё, тваё і яе на лісце. Але... на косткі былі нейкія плямы, якія маглі застацца ад латэксных пальчатак. Не магу сказаць напэўна. Але гэта прымушае мяне задумацца. Думаю, самы час заняцца Трэцім Тытулам ".
  
  "Праслухоўка?"
  
  “ І ваш, і вашай жонкі тэлефоны.
  
  "Былы".
  
  “ Ты працягваеш гэта паўтараць. Заезджаная пласцінка. Гэта на выпадак, калі табе патэлефануюць з патрабаваннем выкупу.
  
  "Я думаў, што гэта не было справай".
  
  “ Гэта становіцца такім. Раскажы мне яшчэ раз, што адбылося сёння раніцай у цябе дома. Я маю на ўвазе дакладна.
  
  Тейт памятаў пра гэта Коні: ён быў рабочай сабакам, калі справа даходзіла да збору доказаў і натравливания на падазраваных і сведкаў. Толькі знямогу магло запаволіць яго рух - і нават тады гэта ніколі не спыняла яго.
  
  Тейт яшчэ раз пераказаў падзеі.
  
  “ Значыць, на самай справе, вы ніколі не бачылі яе ў сябе дома?
  
  "Няма", - сказаў Тейт. “Я вярнуўся дадому каля дзесяці раніцы. з офіса, затым апрануўся і пайшоў праверыць лопнувшую трубу".
  
  “ Тамтэйшыя издольщики?
  
  “Няма. Не ў суботу. Я наогул нікога не бачыў. Проста святло выключылі каля дзесяці дваццаці".
  
  "Усе яны?"
  
  "Ага".
  
  "Табе гэта не здалося пацешным?"
  
  “Няма. Меган не любіць яркае святло. Ёй падабаюцца свечкі і диммеры".
  
  Гэта даставіла Тейту прыліў задавальнення — даказаць Коні, што ён усё-ткі сёе-тое ведае аб гэтай дзяўчыне.
  
  "Гэтай раніцай было цёмна, як у апраметнай цемры," задуменна вымавіў дэтэктыў. “ З-за такога дажджу. Можна падумаць, што большасці людзей хацелася б трохі святла. 'За выключэннем таго, што яны не хацелі, каб іх бачылі звонку.
  
  "Гэта праўда".
  
  “І, чорт вазьмі, Тейт, пачакай хвілінку. Навошта яна ўвогуле пайшла да цябе дадому?"
  
  “ Каб пакінуць лісты і забраць заплечнік.
  
  “Ну, хіба ў вашай жонкі няма валізак ці торбаў з кнігамі? Прабачце, у вашай былой. У вашага закаханага мужа".
  
  “ Вядома, ведае. Ты маеш рацыю. На самай справе, большасць з іх там. І ў яе была з сабой сумка з кнігамі, калі яна была ў Эмі. І ў Бэці значна больш адзення і касметыкі, чым у мяне.
  
  Паліцэйскі працягнуў: "Вы з Меган амаль ніколі не бачылі адзін аднаго".
  
  "Ізноў праўда".
  
  “ Значыць, ты не стаў бы часта заходзіць у яе пакой, ці не так?
  
  “ Можа быць, раз у месяц.
  
  “ Тады чаму яна пакінула лісты там? Чаму не ў сваёй маці?
  
  Гэта мела б больш сэнсу, дакладна. Дэтэктыў дадаў: “І, чорт вазьмі, навошта ісці ў дом і пакідаць лісты гэтай раніцай прыкладна ў той час, калі вы збіраліся з ёй сустрэцца? Кажу табе, калі б я збіраўся пакінуць запіску, каб знерваваць сваіх бацькоў і збегчы, я б пакінуў яе там, дзе іх не павінна было быць. Ты так не думаеш?"
  
  “ Значыць, ён прымусіў яе напісаць іх і сам падкінуў. Хто б ён ні быў.
  
  “Вось што я думаю, дарадца.... Вось што я збіраюся зрабіць. Замоўце сур'ёзную судова-медыцынскую экспертызу, а затым пагаворыце з капітанам. Адгадайце што? Гэта толькі што стала справай. І з размахам." Коні выцягнула з сумкі курыную ножку і кінулася па калідоры.
  
  
  
  
  
  Тейт вярнуўся дадому.
  
  Ніякіх паведамленняў, і ніхто не тэлефанаваў; поле для вызначэння нумара выклікае абанента было пустым.
  
  Дванаццаць гадзін таму ён хацеў, каб Меган і Бэт зноў зніклі з яго жыцця. Яго жаданне споўнілася, і яму гэта зусім не спадабалася.
  
  Такім чынам, Брэд кінуў Бэці. Ён не ведаў, што з гэтым рабіць. Чаму? І чаму цяпер? У яго было пачуццё, што той, хто стаяў за знікненнем Меган, стаяў і за гэтым.
  
  Затым яго думкі пераключыліся на Беліз, паездку, якую яны з Бэці планавалі здзейсніць. Другі мядовы месяц. Ну, тэхнічна, гэта быў першы мядовы месяц — паколькі яны ні разу не праводзілі яго пасля вяселля.
  
  Ён паглядзеў на цёмнае неба, на россып мільёнаў зорак. Тейт засмяяўся пра сябе. Які кайф быў бы, калі б яны сутыкнуліся. Яму было цікава, як бы Бэці адрэагавала на Карэн. Не, Кэці.
  
  Напэўна, не вельмі добра.
  
  Не столькі з-за рэўнасці, колькі з-за адабрэння. Ёй ніколі не падабаўся яго густ у адносінах да жанчын.
  
  Што ж, Тейт таксама гэтага не зрабіў, цяпер, калі ён азіраецца назад на сваіх палюбоўніц за апошнія дзесяць гадоў.
  
  Беліз...
  
  Ці Была на самай справе верагоднасць таго, што яны з Бэці ўсё яшчэ адправяцца ў гэта падарожжа разам — пасля таго, як яны знойдуць Меган?
  
  Што б ні здарылася з Брэдам, прысутнасць жаніха не здавалася такім непераадольнай, як проста думка аб тым, што Тейт і Бэт адправяцца ў сумеснае падарожжа. Адзін час іх аб'яднаныя імёны былі звычайным выразам сярод іх сяброў. Але гэта было вельмі, вельмі даўно.
  
  І ўсё ж — зноў жа, гэта былі пачуцці, а не картезианская логіка — і ўсё ж чаму-то ён верыў, што яны выдатна поладят. Сённяшняя сварка была такой жа жахлівай, як і любая з тых, што былі ў іх пятнаццаць гадоў таму. І ўсё ж адбылося прымірэнне. Гэта ўразіла яго. У мінулым такога б ніколі не адбылося.
  
  Ён уздыхнуў, сербануў віна, паглядзеў на далматинца, копошащегося ў высокай траве. Цяпер ён думаў пра Меган.
  
  Але нават калі муж і жонка зноў сустрэнуцца, да чаго вернецца дадому дзяўчына? І што больш важна... кім быў чалавек, які вяртаецца дадому?
  
  Было п'янства дзяўчыны і інцыдэнт з воданапорнай вежай чым-то вялікім, чым проста выпадковасць? Ці Была гэта сапраўдная Меган Макколл, жорсткая маладая жанчына, якая спала з мужчынамі за грошы? Або ўнутры яе быў іншы чалавек? Той, каго Тейт дрэнна ведаў — ці, можа быць, той, з кім ён нават яшчэ не сустракаўся?
  
  Тейт Коллиер адчуў раптоўнае адчай ад жадання даведацца гэтую дзяўчыну. Даведацца, хто яна такая. Што яе ўзбуджае, што яна ненавідзела, чаго баялася. Якія стравы яна любіла. Якую вопратку яна выбрала б, а якой пазбягала. Якія дрэнныя серыялы яна хацела б паглядзець.
  
  Што прымушала яе смяяцца. І аб чым плакаць.
  
  І раптам яго працяла жудасная думка: калі б Меган памерла гэтым раніцай, стаўшы ахвярай вар'ята забойцы або няшчаснага выпадку, ён быў бы звар'яцелым, так, жудасна засмучаны. Але цяпер, калі б гэта здарылася, ці — што самае жудаснае — калі б яна проста знікла назаўсёды, каб яе ніколі не знайшлі, ён быў бы знішчаны. Гэта была б адна з тых трагедый, якія ламаюць цябе назаўсёды. Ён успомніў сее—што, што распавёў Бэці, калі яны былі жанатыя, аб справе, над якім ён працаваў, - абвінавачванне ў забойстве з падпалам. Ахвяра ўбегла ў палаючы будынак, каб выратаваць свайго дзіцяці, які выжыў, хоць маці загінула. Ён прачытаў факты, паглядзеў на Бэці і сказаў: "Ты заб'еш дзеля свайго мужа, але ты памрэш дзеля свайго дзіцяці ..."
  
  У рыторыцы юрысты выкарыстоўваюць прыём персаніфікацыі — падбіраюць словы, каб іх уласныя кліенты здаваліся чалавечным і спачуваючымі, а іх апаненты - менш чалавечным. "Мэры Джонс" замест "сведкі" ці "ахвяры". Прысяжным значна прасцей быць рэзкімі да абстракциям. "Абвінавачаны". "Мужчына, які сядзіць вунь за тым сталом".
  
  Гэта вельмі эфектыўны трук і вельмі небяспечны.
  
  "І менавіта так я ставіўся да Меган на працягу многіх гадоў", - падумаў цяпер Тейт. Ён устаў, прайшоў у кабінет і доўга шукаў іншую яе фатаграфію. Ён быў жудасна расчараваны, што не змог знайсці ні аднаго. У той дзень ён аддаў свой адзіны здымак Коні і Бьюриджу.
  
  Ён сеў у сваё крэсла, заплюшчыў вочы і паспрабаваў стварыць некалькі вобразаў. Вобразы дзяўчыны. Ўсмешлівая, якая выглядае збянтэжанай, раздражнёнай... На розум прыйшло некалькі. Ён стараўся мацней.
  
  І яшчэ мацней.
  
  Вось чаму ён не чуў, як мужчына падышоў да яго ззаду.
  
  Халодны палец пісталета дакрануўся да яго скроні. “ Не рухайцеся, містэр Колльер. Няма, няма. Я сапраўды гэта маю на ўвазе. Дзеля вашага ж даброты. Не рухайцеся.
  
  21
  
  
  
  Джымі, успомніў Тейт.
  
  Яго звалі Джымі. І ён быў чалавекам, які значна ахвотней, чым Тейт, увязаўся ў перастрэлку ў бездакорна прыбраным фае Джэка Шарпа.
  
  Тейт зірнуў на тэлефон.
  
  Джымі паківаў галавой. “ Няма.
  
  "Чаго ты хочаш?" - спытаў я.
  
  “ Мяне даслаў містэр Шарп.
  
  Я так і зразумеў.
  
  Пісталет быў сапраўды вельмі вялікім. Палец мужчыны не быў на спускавым кручку; ён знаходзіўся за межамі засцерагальніка. Гэта зусім не супакоіла Тейт. “
  
  У мяне ёсць сёе-тое, на што табе варта зірнуць.
  
  "Паглядзець на?"
  
  “ Я збіраюся даць вам гэта паглядзець. Потым я забяру свае словы назад. І ні я, ні містэр Шарп ніколі не прызнаемся, што ведаем, аб чым вы кажаце, калі вы калі-небудзь упомянете пра гэта. Ты разумееш?"
  
  Тейт нічога не зразумеў. Але ён сказаў: “Вядома. Скажы, гэта зараджана?"
  
  Джымі не адказаў. З кішэні сваёй скураной курткі ён дастаў відэакасету. Паклаў яе на стол. Адступіў назад. Кіўнуў у яе бок. Тейт падышоў і падняў яе. "Я павінен згуляць у яе?"
  
  Твар Джымі нецярпліва зморшчыўся.
  
  Тейт уставіў касэту ў прайгравальнік і пагуляў з кнопкамі, пакуль касета не пачала прайгравацца. Сцэна па тэлевізары паказвала будынак, некалькі кустоў. Дата і адзнака часу паказвалі, што гэта было зроблена тым раніцай, у дзевяць сорак дзве. Ён не мог успомніць, дзе. Запіс пераскочыла на чатыры хвіліны наперад; цяпер той, хто рабіў запіс, ехаў за іншай машынай па прыгараднай вуліцы. Тейт даведалася машыну, за якой сачылі. Гэта быў тэмп Меган. З-за дажджу, ён не мог разглядзець, хто быў за рулём.
  
  "Дзе ты гэта ўзяў?" Запатрабаваў адказу Тейт.
  
  "Глядзі, не размаўляй," прамармытаў Джымі. Пісталет быў накіраваны прама ў спіну Тейт.
  
  Яшчэ адзін скачок на стужцы. Да пяцідзесяці дзевяці раніцы. Тейт даведаўся станцыю Венскага метро. Чалавек, які рабіў запіс — зразумела, адзін з прыватных дэтэктываў, нанятых Шарпом, нягледзячы на яго пратэсты аб адваротным, — павінна быць, баяўся падысці занадта блізка да аб'екта здымкі. Ён быў прыкладна ў пяцідзесяці ярдаў ад нас і страляў скрозь туман і дождж. Машына Меган спынілася ў шэрагу, запоўненым іншымі машынамі. Рушыла паўза, а затым рух. Праз імгненне ён мімаходам убачыў каго-то. Здаецца, белага мужчыну ў цёмнай куртцы, хоць ён не быў упэўнены. Тейт не мог разглядзець ніякіх адметных рысаў. Затым рух узмацніўся. Нарэшце шэры "Мерседэс" выехаў з вольнага месца, і праз імгненне машына Меган заехала на тое месца, дзе раней стаяў "Мерс". У 10:01 "Мерседэс" выехаў са стаянкі.
  
  Плёнка стала невыразнай. Затым пачарнела.
  
  Тейт глядзеў, яго сэрца шалёна калацілася. Думаючы пра цьмяным руху, якое ён бачыў, — пікселі святла на экране, скажоныя першапачаткова, яшчэ больш скажоныя з-за дажджу і туману. Але ён меркаваў, што гэта мог быць мужчына, які дастаў цяжкі прадмет з багажніка машыны Меган і паклаў яго ў "Мэрсэдэс". Прадмет памерам з чалавечае цела.
  
  "Гэта ўсё", - сказаў Джымі. "Ты можаш яго катапульты?"
  
  Тейт бачыў. "Ён бачыў што-небудзь яшчэ?" ён спытаў.
  
  “ Хто? - спытаў Джымі.
  
  “ Ты ведаеш, хто. Прыватны дэтэктыў. Магу я пагаварыць з ім? Калі ласка?
  
  Джымі кіўнуў на стол. “ Не маглі б вы проста паставіць касету туды і зрабіць рэзервовую копію.
  
  Тейт так і зрабіў. Ён ведаў, што не атрымае адказу. Гэта было ўсё, на што Шарп быў гатовы пайсці. Але ён задаў яшчэ адно пытанне. “Чаму ён паказаў гэта мне? Яму не трэба было гэтага рабіць.
  
  Джымі сунуў касету ў кішэню, пісталет па-ранейшаму быў накіраваны на Тейт. Ён падаўся назад да дзвярэй. “Містэр Шарп папрасіў мяне проста згадаць старую прыказку пра тое, што адно добрае справа заслугоўвае іншага. Ён спадзяецца, што ты ўспомніш пра гэта ў наступны чацвер на "аргуменце" ў Рычмандзе.
  
  "Паслухай—"
  
  “ Ён сказаў, што не думаў, што ты пагодзішся. Ён проста папрасіў мяне згадаць пра гэта.
  
  Джымі падышоў да рассоўных дзвярэй, праз якую, па-відаць, увайшоў. Ён памаўчаў. “Адказ на тваё пытанне? Я б выказаў здагадку, што гэта таму, што ў яго ёсць дзве ўласныя дачкі. Спакойнай ночы.
  
  Пасля таго, як ён сышоў, Тейт дрыготкай рукой асушыў свой келіх, падняў тэлефонную трубку і набраў нумар.
  
  Калі Коні адказала, Тейт сказаў: "Ёсць зачэпка".
  
  “ Пытацца або распавядаць?
  
  "Распавядаю".
  
  "Працягвай".
  
  “ Доўгая гісторыя. Той выпадак з Шарпом?
  
  "Правільна".
  
  Тейт сказаў: “За ім сачыў не толькі я. За Меган таксама".
  
  “Навошта? Капаць зямлю?"
  
  “Гэта маё меркаванне. Дачка адваката прымае наркотыкі. Спіць з усімі запар. Што-то ў гэтым родзе. Увогуле, яго сябар толькі што паказаў мне запіс ". Тейт апісаў яе.
  
  “ Па-чартоўску горача. Цягні гэта сюды...
  
  “ Забудзь пра гэта. Яго распылілі. Але я думаю, што злачынец перамяшчаў з аднаго багажніка ў іншы Меган. Верагодна, яе напампавалі наркотыкамі. Тейт маліўся, каб дзяўчына проста была без прытомнасці.
  
  "Біркі?"
  
  “Неа. Прабач".
  
  “Чорт вазьмі, Тейт. Як ты думаеш, чаму яны вешаюць гэтыя мілыя маленькія таблічкі на машыны?" Пасля паўзы Коні працягнула. “Добра. Такім чынам, ты не думаеш, што гэта Шарп?"
  
  “Яму не трэба было паказваць мне хітрасць. Ён нават не гандляваўся — ну, не занадта моцна. Ведаеце, кіньце гэтую справу, і я раскажу вам, што бачыў прыватны дэтэктыў. Ён мог бы гэта зрабіць.
  
  "А ты б пагадзілася?"
  
  Тейт не вагаўся ні імгненні. "Так, я б так і зрабіў".
  
  “Добра, значыць, гэта не Шарп. Тады давай падумаем. За ёй палюе праследавальнік. Ён правярае яе распарадак дня. Варта за ёй. Калі яна пойдзе ў школу, калі яна пойдзе на трэніроўку з помпоном."
  
  Тейт паспрабавала ўявіць Меган у ролі чирлидерши. "Як быццам".
  
  “ Ён ведае, дзе яна будзе гэтым раніцай. Ён забірае яе, напампоўвае наркотыкамі, адвозіць у Вену, дзе пакідае сваю машыну. Яму даводзіцца мяняць колы. "Мэрсэдэс".
  
  "Правільна".
  
  “ Пакідае сваю машыну з раскладам. Падобна на тое, яна з'ехала на цягніку "Амтрак".... Ён адправіўся туды, куды збіраўся, каб схаваць яе. Што гэта значыць, дарадца? Тейт не мог думаць.
  
  Калі ён нічога не сказаў, Коні рэзка засмяялася. “Чорт, я і забылася, як мне даводзілася трымаць цябе за руку, калі мы саджалі ўсіх гэтых дрэнных хлопцаў. Што цяпер знаходзіцца прама пад яе машынай?"
  
  “ Сляды пратэктара! Сляды пратэктара "Мэрсэдэса".
  
  “У рэшце рэшт, у цябе ёсць надзея, хлопец, калі ты приложишь ўсе намаганні і будзеш па—сапраўднаму старанна працаваць. Добра, дарадца, гэта зойме некаторы час. Слухай, сядзі смірна і з'ясі гарачага бульбянога пюрэ. І думай пра мяне, калі будзеш іх есці.
  
  
  
  
  
  Першым урокам Коні Константинатиса ў паліцэйскай працы было назіраць, як яго бацька дурыць падатковых інспектараў, як яноты падманваюць ганчакоў.
  
  Стары грэцкая імігрант быў нікчэмным, слабым, небяспечным, нешта сярэдняе паміж вавёркай і тхаром. Ён быў прыроджаным як ашуканца і валодаў інстынктам халоднага разумення чалавечай натуры. Ён ставіў перагоне кубы побач з коптильнями, перагоне кубы побач з фабрыкамі, перагоне кубы ў лодках, замаскіраваўшы іх пад куратнікі. Хаваў свой даход у сотні дробных прадпрыемстваў. Аднойчы ён пераканаў хабарнікаў арыштаваць невінаватага швагра бацькі Коні замест яго і даў клятву на судзе, якая каштавала збітым з панталыку мужчыну двух гадоў жыцця.
  
  Такім чынам, з пяці або шасці гадоў Коні назіраў за сваім бацькам і спасціг мастацтва ўхілення і падману. І таму ён навучыўся мастацтву бачыць наскрозь падман.
  
  Гэта быў навык, отрабатываемый павольна і нудна. І менавіта так ён збіраўся знайсці чалавека, які выкраў дачка Тейт Коллиера.
  
  Коні дамовілася з невялікім кранам, каб падняць машыну Меган з месца, замест таго, каб выязджаць на ёй і рызыкаваць сцерці сляды пратэктараў "Мерса".
  
  Затым ён правёў наступныя два гадзіны, здымаючы электрастатычныя адбіткі дванаццаці пратэктараў шын, якія змог вылучыць і дыферэнцаваць — тыя, якія, як ён вызначыў, былі не ад машыны Меган. Затым ён вызначыў супадаючыя левую і правую шыны і вымераў колавыя базы і даўжыню аўтамабіляў, ад якіх яны адбыліся. Ён запісаў усё гэта лірычным почыркам у патрапаны скураны нататнік.
  
  Затым ён абышоў усе парковачнае месца з дапамогай пылазборніка і— згорбіўшыся на пярэднім сядзенні сваей машыны, прагледзеў усе сляды, выяўленыя ў папяровым фільтры. Большая частка была не больш чым пылам і не мела сэнсу без лабараторнага аналізу. Але Коні знайшла адну відавочную падказку: адзінае валакно, узятае з таннай вяроўкі. Ён даведаўся пра гэта, таму што ў адным з трох справаў аб выкраданнях, над якімі ён працаваў за апошнія дзесяць гадоў, рукі ахвяры былі звязаныя вяроўкай, з якой выпадалі дакладна такія ж валакна.
  
  Хутка вярнуўшыся ў офіс, дэтэктыў сеў за кампутар і прагнаў памеры колаў па базе дадзеных тэхнічных характарыстык аўтамабіляў. Адзін набор лічбаў ідэальна адпавядаў памерах седана Mercedes.
  
  Ён уважліва вывучыў электрастатычныя адбіткі. Прагледзеўшы Ідэнтыфікатар шын Берна, ён прыйшоў да высновы, што гэта рэдкая мадэль Michelin, і паколькі на іх практычна не было слядоў зносу, ён выказаў здагадку, што шынам не больш трох-чатырох месяцаў. З аднаго боку, гэта абнадзейвала, таму што гэта былі незвычайныя шыны, і было б лягчэй высачыць пакупніка. Але і выклікала непакой. Таму што яны былі дарагімі, як і мадэль аўтамабіля, за рулём якога быў мужчына. Такім чынам, цалкам верагодна, што злачынец быў разумны, што наводзіла на думку аб тым, што ён быў арганізаваным злачынцам, якога цяжэй за ўсе было знайсці.
  
  І злачынец таго тыпу, які ўяўляў найбольшую небяспеку.
  
  Затым Коні пачаў апытанне. Быў суботні вечар, і хоць большасць шынных крам ўсё яшчэ былі адчыненыя — General Tire, Sears, Merchants, дылерскія цэнтры Mercedes — менеджэры разышліся па дамах. Але нішто гэтак трывіяльнае, як гэта, не спыніла Коні. Ён бушаваў і труціў да тых часоў, пакуль не атрымаў імёны і нумары хатніх тэлефонаў начных менеджэраў аддзелаў ўліку і апрацоўкі дадзеных крам.
  
  Ён зрабіў трыццаць восем тэлефонных званкоў, і да таго часу, калі ён скончыў размову з апошнім мэнэджэрам аддзела запчастак у сваім спісе, факсы з купчы пачалі паступаць у паліцэйскае ўпраўленне.
  
  Але інфармацыя апынулася не такой карыснай, як ён спадзяваўся. Большасць таварных чэкаў ўтрымлівалі інфармацыю аб вытворцу аўтамабіля кліента і нумар на бірцы. На некаторых быў паказаны нумар мадэлі, але практычна ні на адным не быў паказаны колер. Спіс працягваў расці. Праз гадзіну ў яго былі копіі 142 справаздач аб продажах гэтай мадэлі Michelin за апошнія дванаццаць месяцаў людзям, якія валодалі Mercedes.
  
  Ён прагледзеў обескураживающе доўгі спіс імёнаў.
  
  Стандартная працэдура заключалася ў тым, каб прагнаць імёны па базе дадзеных аб выдадзеных ордэрах / папярэдніх арыштах. Але падобная сетка, падобна, была не з тых, у якія можна злавіць злачынца — ён не быў хранічным рабаўніком або стралком з доўгім крымінальным мінулым. І ўсё ж Коні быў копам, які расставіў усе кропкі над i, і ён працягнуў пачак Джыні. “ Ты ведаеш, што рабіць, дарагая.
  
  "Цяпер сем сорак дзве суботняга вечара, бос," заўважыў памочнік.
  
  - Па крайняй меры, ты павячэраў.
  
  "Дазволь мне сказаць табе сее-што, Коні", - сказала велізарная жанчына, ківаючы на пакеты KFC. “Выкінь гэта. Яны пачынаюць смярдзець".
  
  Ён паслухмяна падпарадкаваўся. Вярнуўшыся да свайго стала, ён схапіў зазванілі тэлефон.
  
  "'Lo?"
  
  “ Дэтэктыў Константинатис, калі ласка.
  
  "Ага".
  
  “Гэта спецыяльны агент Школ з ФБР. Аддзел эксплуатацыі дзяцей і выкрадання людзей".
  
  "Вядома, як справы?" Коні часам працаваў з гэтым падраздзяленнем. Яны былі нястомнымі, адданымі сваёй справе і першакласнымі.
  
  “Я аказваю паслугу свайму босу ў Куантико. Ён папрасіў мяне зірнуць на справу Меган Макколл. Вы замяшаныя ў гэтым, праўда?"
  
  "Ага".
  
  "У нас няма дзеючага справы, але вы ведаеце, што Тейт Коллиер - бацька дзяўчынкі, праўда?"
  
  "Ведай гэта".
  
  “Ну, ён зрабіў для нас даволі добрую працу, калі быў пракурорам штата, таму я сказаў, што займуся яе знікненнем. У якасці ласкі ".
  
  “Толькі тое, што я раблю, больш ці менш. Але я збіраюся прадставіць гэта як актыўны справа майго капітану сёння ўвечары ".
  
  "Ты на самай справе?"
  
  “ Знайшоў сякія-такія цікавыя вынікі судовай экспертызы. Коні падумаў: "Чувак, калі б я мог перадаць дадзеныя аб шынах федералам ... У ФБР ёсць цэлы штат людзей, якія спецыялізуюцца на шынах".
  
  “Прыемна гэта ведаць. Мы павінны каардынаваць нашы падыходы. Падумайце на апярэджанне ".
  
  "Вядома". Коні падумаў: "Можа, яны і лепшыя копы ў свеце, але слабакі размаўляюць як прыдуркі".
  
  Агент сказаў: “Я ў Эрні, недалёка ад бульвара. Вы ведаеце гэта месца?"
  
  “Вядома. Гэта ў паўмілі ад мяне".
  
  “Я збіраўся замовіць вячэру і чытаў файл, калі ўбачыў ваша імя. Можа быць, я змагу зайсьці праз гадзіну або каля таго. Ці, можа быць, — гэта можа спадабацца вам, афіцэр, — вы захочаце далучыцца да мяне? Хай дзядзька Сэм аплаціць рахунак за вячэру."
  
  Ён на імгненне змоўк. “ Чаму бы і няма? Няхай там праз дзесяць хвілін.
  
  “Добра. Бяры ўсё, што ў цябе ёсць".
  
  "Будзе зроблена".
  
  Яны павесілі трубкі. Коні прасунуў галаву ў кабінет Джыні, дзе яна праглядала вынікі ордэраў і запытаў на арышты. "Усё адмоўна, Коні".
  
  “Не хвалюйся. Цяпер гэтай справай займаюцца фэдэралаў".
  
  "Мой".
  
  Ён узяў стос адпраўленых па факсе квітанцый з яе стала, сунуў іх у свой партфель і накіраваўся да дзвярэй.
  
  Коні адчувала сябе даволі добра. Эрні падаў выдатнае бульбяное пюрэ.
  
  
  22
  
  
  
  Аарон Мэтьюз сядзеў за столікам у цёмным куце рэстарана, гледзячы ў акно на карціну цяжкага абсталявання, ярка-жоўтага ў прыцемках, які размясціўся на кукішках непадалёк на брудным схіле ўзгорка.
  
  Гэта быў раён, які пяць гадоў таму быў палямі, а цяпер буйна зарос гарадскімі дамамі, кватэрамі і гандлёвымі цэнтрамі. Starbucks, Chesapeake Bagels, пасцельная бялізна і іншае. Рэстаран Ernie's ідэальна ўпісаўся ў гэтую высакакласную франшызу. Знешне ўсё выглядала прыгожа, але пад маскай хавалася толькі формула. Мэтьюз паварушыўся, калі ў рэстаран ўвайшла переваливающаяся фігура дэтэктыва Константинатиса і стала лавіраваць паміж столікамі.
  
  Назіраючы за вачыма мужчыны, бачачы, куды яны слізгаюць — крадком, вінавата.
  
  Заўсёды вочы. Мэтьюз памахаў рукой, Константинатис кіўнуў і накіраваўся да яго. Мэтьюз паняцця не меў, як выглядае афіцыйнае пасведчанне асобы ФБР, і не ведаў бы, як падрабіць яго, нават калі б ведаў, але ён апрануўся ў касцюм і белую кашулю — тое, што ён заўсёды надзяваў пры прыёме пацыентаў, — і прынёс некалькі тэчак з тэчкамі з загнутымі кутамі, на якіх ён надрукаваў "ПРЫВІЛЕЯВАНАЕ СТАНОВІШЧА ФБР" з дапамогай трафарэтаў, якія ён зрабіў з офісных матэрыялаў, набытых у Staples. Яны стаялі на бачным месцы перад ім.
  
  Ён спадзяваўся на лепшае.
  
  Але, прагледзеўшы дакументы, дэтэктыў проста перасеў на крэсла насупраць Мэтьюза і паціснуў яму руку.
  
  Некалькі хвілін яны балбаталі аб дробязях — Мэтьюз выкарыстаў свой лепшы дзяржаўны мову. Нацягнута, няёмка. Калі фальшывыя дакументы не падманулі паліцэйскага, то высакапарны мову напэўна падмануў бы.
  
  Падышла афіцыянтка, і яны зрабілі заказ. Мэтьюз не здзівіўся, калі дэтэктыў замовіў да вячэры малако. Сам Мэтьюз замовіў піва.
  
  “ Баюся, у нас не так шмат зачэпак. Але з таго, што вы мне распавялі, вы думаеце, што ёсць шанец, што яе выкралі? - спытаў ён.
  
  “Спачатку я проста падумаў, што яна збегла. Але, па-відаць, ёсць запіс, на якой відаць, як хто-то памяняў яе машыну на гэты шэры "Мерседэс" прыкладна ў той час, калі яна знікла. І, магчыма, запихивал дзяўчыну ў багажнік, калі яна была без прытомнасці ".
  
  "Зразумела", - сказаў Арон Мэтьюз, які адчуў, як агонь працяў яго наскрозь. Яго лінкор "Грэй 560" стаяў на стаянцы ў пяцідзесяці футаў ад іх. Бліскаючы выкрадзенымі нумарнымі знакамі.
  
  Касета? Хто яе зрабіў? На імгненне ён раззлаваўся, але гнеў быў раскошай, на якую ў яго не было часу.
  
  “ У вас ёсць гэтая запіс? - спытаў я.
  
  “ Растварыўся ў паветры. Доўгая гісторыя.
  
  "Аб".
  
  "Не зайздрошчу вам у гэтай працы", - сказаў дэтэктыў. “Шукаць зніклых дзяцей ўвесь дзень напралёт. Павінна быць, гэта цяжка". Мэтьюз і не падазраваў, што ў яго такая сентыментальная бок.
  
  Мэтьюз сказаў мяккім голасам: "Я адчуваю, што менавіта тут я магу ўнесці найбольшы ўклад". Прынеслі напоі. Яны чокнуліся. Мэтьюз праліў трохі піва на стол. Нядбайна выцерла гэта кактэйльнай сурвэткай.
  
  "Дэтэктыў—"
  
  “ Кліч мяне "Коні". Усе астатнія так завуць.
  
  “Добра, Коні. Мне непрыемна пытацца, але я не ведаю гэтага Колльера, і ўзнікае пытанне. Як ты думаеш, паміж ім і дзяўчынай што-то было?"
  
  “Не-а. Не Тейт. Калі ўжо на тое пайшло, як раз наадварот".
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “Чорт вазьмі, я нават не ведаў, што ў яго была дачка, пакуль мы некаторы час не працавалі разам. Справа не ў гэтым. Я сапраўды думаю, што хто-то "ўсыпіў" яе. Пакуль няма матыву, хоць, магчыма, Тейт працуе над гэтай справай. Ён вырашыў, што мясцовы агент па нерухомасці гэтага не рабіў. Але я не так упэўнены. У мяне таксама ёсць сякія-такія думкі па нагоды цёткі дзяўчынкі — відавочна, яна вельмі зайздросціць таму, што ў яе сястры ёсць дзіця ".
  
  Сястра Бэці... Як Коні даведалася аб ёй?
  
  “Я прааналізаваў пратэктары некаторых шын і атрымаў спіс з паўтары сотняў чалавек, якія набылі шыны гэтай маркі за апошні год. Магу я аддаць вам квітанцыі, — ён паляпаў па партфелю, - хай вашы людзі іх правераць?
  
  “ З задавальненнем. Ты ўжо што-небудзь з імі зрабіў?
  
  “Проста прагані іх па неаплачаным ордэрам і арыштаў. Нічога не выявілася".
  
  Плануючы выкраданне, Мэтьюз купіў новыя шыны для машыны два месяцы назад; ён не мог дазволіць сабе тармазіць з-за спушчанай шыны. Па крайняй меры, калі ён пераганяў машыну ў General Tire, то назваўся выдуманым імем і заплаціў наяўнымі.
  
  "Але потым я задумалася," працягвала Коні, " па дарозе сюды, пра тое, што мне трэба было зрабіць — я павінна была зірнуць на квітанцыі і высветліць, хто плаціў наяўнымі. Любы, хто гэта зрабіў, я мяркую, назваў бы выдуманае імя. Я маю на ўвазе, што гэтыя шыны каштуюць вялікіх грошай. Ніхто не плаціць наяўнымі за што-то падобнае. Так што вашы людзі маглі б праверыць біркі і паглядзець, ці супадае імя на ўсіх касавых чэках. Калі няма, то гэта наш галоўны падазраваны ".
  
  Ісус на нябёсах. Мэтьюз не памяняў нумара, калі заганяў машыну, каб усталяваць новыя шыны. На бірцы будзе паказана яго сапраўднае імя і адрас арандаванага дома ў акрузе Прынс-Уільям. Што не адпавядала фальшывай інфармацыі, якую ён даў прадаўцу ў краме шын.
  
  "Гэта добрая ідэя", - сказаў Мэтьюз. "Папераджальны ідэя". Яго голас гучаў абыякава, але яму хацелася крычаць. Ім авалодала змрочнае настрой.
  
  Прынеслі ежу, і Коні з прагнасцю ўзяўся за ежу, схіліўшыся над ёй.
  
  Мэтьюз пацягнуўся за сваім. Хутка яму давядзецца дзейнічаць. Ён паклікаў афіцыянтку і замовіў яшчэ піва.
  
  "Вы хочаце аддаць мне гэтыя квітанцыі?" Мэтьюз кіўнуў на партфель.
  
  “Вядома, але давай пасля вернемся ў штаб-кватэру. Гэта прама тут, на вуліцы. Ты можаш адправіць іх па факсе ў свой офіс".
  
  "Добра".
  
  Прынеслі другое піва. Коні секунду глядзеў на яго, затым вярнуўся да ежы.
  
  "Гэты Тейт Коллиер," павольна вымавіў Мэтьюз, смакуючы свой самагон. “ Падобна на тое, добры чалавек.
  
  “ Лепш няма куды. Лепшы гробаны юрыст у Садружнасці. Мяне ванітуе ад таго, што гэтыя говнюки зводзяць канцы з канцамі з-за фармальнасцей. Калі Колльер адстойваў справа, яны адправіліся ў турму і заставаліся там.
  
  Мэтьюз падняў піва. “ За тваю тэорыю шын.
  
  Дэтэктыў павагаўся, затым яны чокнуліся келіхамі. Мэтьюз выпіў палову піва, задаволена выдыхнуў і паставіў чарку. “ Загорача для красавіка, табе не здаецца?
  
  "Ёсць," буркнуў дэтэктыў.
  
  - Ты цяпер на дзяжурстве? - спытаў Мэтьюз.
  
  “ Не-а, я адсутнічаў тры гадзіны.
  
  “ Тады, чорт вазьмі, допивай малако і дазволь мне пачаставаць цябе сапраўдным напоем. Ён пастукаў па піву.
  
  "Не, дзякуй".
  
  "Ды добра, няма нічога лепш добрага піва ў гарачы дзень".
  
  “ Справа ў тым, што я кінуў піць некалькі гадоў таму.
  
  Мэтьюз выглядаў абражаным. "О, мне вельмі шкада".
  
  "Зусім няма".
  
  “Я не падумаў. Мужчына, які п'е малако. Не трэба было заказваць гэта. Мне вельмі шкада".
  
  Кап спакойна падняў руку. “Гэта наогул не праблема. Я не супраць таго, каб прымушаць іншых людзей мяняць свой лад жыцця з-за мяне".
  
  Мэтьюз падняў шклянку з півам. - Ты хочаш, каб я ад яго пазбавіўся або што-небудзь у гэтым родзе?
  
  Калі кап зірнуў на піва, яго вочы ўспыхнулі — дакладна гэтак жа, як тады, калі ён праходзіў праз бар, з пажадлівасцю гледзячы на шэраг бутэлек, якія стаяць, як прастытуткі на рагу вуліцы.
  
  "Неа", - сказаў дэтэктыў. "Вы не можаце хавацца ад гэтага". Ён з'еў яшчэ трохі бульбянога пюрэ, затым спытаў: "Як вы лічыце, куды накіроўваецца большасць уцекачоў?"
  
  Мэтьюс атрымліваў асалоду ад кожным маленькім глытком піва. Дэтэктыў разглядваў яго кожны трэці ці чацвёрты. Водар вадкасці, якую ён праліў — знарок — напоўніў кабінку кіслявым саладовым водарам. “Заўсёды вялікі горад. Нейкі павабны Нью-Ёрк. Яны думаюць аб тым, каб знайсці працу, стаць Мадонай ці кім там яшчэ дзяўчаты хочуць стаць у нашы дні. Хлопцы думаюць, што будуць трахацца кожную ноч ". Мэтьюз зноў сербануў піва і выглянуў вонкі. “Па-чартоўску горача. Уяві сабе гэтую бітву".
  
  “ Бул-Ран?
  
  "Так, ну, я называю гэта first Manassas, але гэта таму, што я з Пенсільваніі". Мэтьюз з задавальненнем зрабіў яшчэ адзін глыток. "Ты жанаты?"
  
  Або жонка кінула п'яніцу?
  
  “Быў. Цяпер разведзены".
  
  "Дзеці?"
  
  Або яны адключылі тату, калі стаміліся ад таго, што ён губляў прытомнасць падчас Jeopardy! па буднях і ванітаваў да смерці кожнае нядзельная раніца?
  
  “ Двое. Яны ў жонкі. Наведвалі іх па святах.
  
  Мэтьюс перакуліў у рот яшчэ адзін глыток. "Павінна быць, моцна".
  
  “ Можа быць. "Тоўсты паліцэйскі уткнуўся ў сваю бульбу.
  
  Праз хвіліну Мэтьюз спытаў: "такім чынам, вы выпускнік?"
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “ Дванаццаць крокаў.
  
  “ Ананімныя алкаголікі? Вядома. Кап апусціў погляд на свае мускулістыя рукі. “ Прайшло чатыры гады і чатыры месяцы.
  
  “ Для мяне - восем гадоў.
  
  Яшчэ адна ўспышка ў вачах. Паліцэйскі зірнуў на піва.
  
  Мэтьюз засмяяўся. “Ты там, дзе ты ёсць, Коні. І я там, дзе я ёсць. Я піў па пятай долбаной порцыі дрэннага віскі кожны дзень. Чорт вазьмі, па меншай меры, гэта. Часам я адкрываў другую бутэльку адразу пасля вячэры ". Коні не заўважыў, як размова на мове ФБР ператварыўся ў сяброўскую гутарку, сінтаксіс і лексіка якой былі вельмі падобныя на яго ўласныя.
  
  "Павялічыць выручку". Коні засмяялася. "Мой тата так казаў".
  
  Як і некаторыя пацыенты Мэтьюза.
  
  “ Паўтары бутэлькі? Гэта па-чартоўску шмат выпіўкі.
  
  “О, так, гэта было. Так, сэр. Ведаў, што памру. Таму я кінуў гэта. Наколькі дрэнна гэта было для вас?"
  
  Паліцэйскі паціснуў плячыма і адправіў у рот гарошак з бульбай.
  
  "Моцна пашкодзіў майго шлюбу", - выказаў меркаванне ён. Паліцэйскі неахвотна дадаў: "Я думаю, гэта забіла мой шлюб".
  
  "Шкада гэта чуць", - сказаў Мэтьюз, трапечучы ад смутку ў вачах мужчыны.
  
  "І гэта, верагодна, калі-небудзь забіла б мяне".
  
  "Што вы пілі?" Спытаў Мэтьюз.
  
  “ Скотч і піва.
  
  “Ha! У мяне таксама. У Дьюара і Бадан."
  
  У вачах Коні з'явілася занепакоенасць. “Так ты".... што? Кап кіўнуў на бутэльку з высокім горлышком. “Што здарылася? Ты ўпаў, так?"
  
  Твар Монстра стала поўным глыбокай пашаны. "Я скажу табе чыстую праўду, Коні". Ён зрабіў цудоўны глыток піва. “Я веру ў тое, што трэба глядзець сваім слабасцям ў твар. Я не буду ўцякаць ад іх".
  
  Кап сцвярджальна хмыкнуў.
  
  “Бачыш, здавалася занадта простым цалкам кінуць піць. Ты разумееш мяне?"
  
  "Не зусім".
  
  “Гэта быў шлях баязліўца. Многія людзі проста кідаюць піць наогул. Але для мяне гэта такая ж няўдача.... прабачце, не прымайце гэта на свой рахунак ".
  
  “Зусім няма, працягвай. Мне цікава".
  
  "Для мяне гэта такая ж няўдача, як і для таго, хто ўвесь час п'е".
  
  "Мяркую, у гэтым ёсць нейкі сэнс," павольна прамовіў паліцэйскі.
  
  Мэтьюз панадліва пакруціў піва ў сваім куфлі.
  
  “Вазьмі мужчыну, вар'ята на сэксе. Ты ведаеш, што гэта можа быць праблемай?"
  
  “Я чуў. Для гэтага ў іх таксама ёсць дванаццаць крокаў, ты ведаеш?"
  
  “ Дакладна. Але наўрад ці ён можа зусім адмовіцца ад сэксу, праўда? Гэта было б ненатуральна.
  
  Коні кіўнуў.
  
  "О, ён са мной", - падумаў Мэтьюз. Чорт вазьмі, гэта падобна на тое, як сэкс пранікае ў душу мужчыны. Ён адчуваў сябе такім кайфующим. "Такім чынам," працягнуў ён, - я толькі што вярнуўся да таго моманту, калі мог гэта кантраляваць".
  
  "І гэта спрацавала?" Спытала Коні. Маленькі подхалимаж, здавалася, быў уражаны.
  
  “Яшчэ б. Я перастаў быць халодным на два гады. Менавіта так, як я сказаў сабе, што зраблю. Усё гэта было спланавана загадзя. Часам гэта было па-чартоўску складана. Я не збіраюся перабольшваць гэта. Але Бог дапамог мне. Як толькі я ўзяў гэта пад кантроль, праз два гады пасля таго, як кінуў, я выпіў свой першы напой. Адзін глыток Dewar's. Выпіў яго як лекі ".
  
  "Што здарылася?"
  
  “Нічога. Адчуваў сябе добра. Атрымліваў асалоду ад гэтым. Больш нічога не піў. Тыдзень нічога не еў. Потым я выпіў яшчэ адну дозу і выпіў Bud. Я пачакаў месяц ".
  
  “ Месяц? - Прашаптала Коні.
  
  “Добра. Затым я наліў шклянку скотчу. Паставіў яго перада мной. Паглядзеў на яго, панюхаў, выліў у каналізацыю. Хай пройдзе яшчэ месяц".
  
  Кап здзіўлена паківаў галавой. “ Гучыць так, быццам ты адзін з мазахістаў, ці як вы іх называеце. Але ў яго смеху чулася роспач.
  
  “Часам мы павінны знайсці тое, што для нас цяжэй за ўсё, разгарнуцца і паглядзець прама на гэта. Ідзіце глыбока. Так глыбока, як толькі можам. Вось што такое мужнасць. Вось што робіць з нас мужчын".
  
  "Я магу паважаць тое, што ты кажаш".
  
  “Я піў час ад часу на працягу апошніх шасці гадоў. Ні разу не быў п'яны". Ён нахіліўся наперад і паклаў руку на мускулістае перадплечча паліцэйскага. "Памятаеш гэта пачуццё, калі ты ўпершыню выпіў?"
  
  "Я думаю—"
  
  “Гэта зрабіла цябе расслабленым, ўлагоджаным, шчаслівым? Раскрыла тваю добрую бок? Так яно і ёсць цяпер". Мэтьюз адкінуўся назад. "Я ганаруся сабой".
  
  “ За цябе. - Кап праглынуў і плюхнуў малака ў піўной шклянку. Яго погляд слізгануў па паверхні залацістай напою.
  
  "Ах ты, бедны дурань", - падумаў Эрон Мэтьюз. У цябе ж няма ні душы на свеце, з кім можна пагаварыць, ці не так? "Часам," задуменна працягнуў ён, "калі ў мяне ўзнікае сапраўдная праблема, што-то грызе мяне, што-то прымушае мяне адчуваць сябе такім вінаватым, што гэта як пажар ўнутры"... Што ж, я паспрабую. Гэта заглушае боль. Гэта дапамагае мне прайсці праз гэта ".
  
  “ Без дурняў. Відэлец пощупала уменьшившуюся горку бульбы.
  
  Давайце паглыбімся.
  
  Дакраніся да самай балючай часткі...
  
  “Калі б я апынуўся ў сітуацыі, калі была хто-тое, каго я любіў, і яна аддалялася з-за таго, якім я стаў ... што ж, я хацеў бы мець магчымасць сустрэцца тварам да твару з тым, што яго адштурхнула. Я мог бы паказаць ёй, што зноў кантралюю сітуацыю, і — хто ведае? — можа быць, я змог бы проста вярнуць яе ".
  
  Твар паліцэйскага раскраснелось, і здавалася, што ў яго перахапіла горла.
  
  Мэтьюз сербануў яшчэ піва, паглядзеў у акно на змрочны неба. “Так, сэр, я ненавідзеў жыць адзін. Прачынацца нядзельнай раніцай. У той сакавіцкае нядзельная раніца неба было зусім шэрым... Канікулы ў адзіноце... Божа, я ненавідзеў гэта. Мая жонка памерла.... Адзіны чалавек у свеце, у якім я меў патрэбу. Адзіны чалавек, дзеля якога я быў гатовы на ўсё ... "
  
  Дэтэктыў быў паралізаваны.
  
  Цяпер, падумаў Мэтьюз. Зараз!
  
  "Дазвольце мне вам сее-што паказаць". Мэтьюз нахіліўся наперад, падморгваючы. "Паглядзіце на гэта". Ён махнуў афіцыянтцы. "Порцыю "Дьюарс"".
  
  "Адзін?" паклікала яна.
  
  "Толькі адзін, так".
  
  Здранцвелае, паліцэйскі назіраў, як дастаўляюць шклянку.
  
  Мэтьюз дэманстратыўна нахіліўся і падняў напоўнены да краёў кілішак. Ён нахіліўся наперад, панюхаў келіх, затым зрабіў маленькі глыток. Ён паставіў шклянку на стол і падняў рукі далонямі ўверх.
  
  “Вось і ўсё. Гэта адзіны моцны напой, які ў мяне будзе на працягу двух-трох тыдняў".
  
  "Ты можаш гэта зрабіць?" Паліцэйскі быў агаломшаны.
  
  “Прасцей за ўсё на свеце. Без адзінай праблемы". Ён вярнуўся да свайго піва і паклікаў афіцыянтку. “Прабач, дарагая. Я заплачу табе за гэта, але я перадумаў. Думаю, сёння ўвечары мне лепш захоўваць ясную галаву. Ты можаш гэта прыняць."
  
  "Вядома, сэр".
  
  Рука паліцэйскага дацягнулася да шкла перад яе рукой. Яна здзіўлена цепнула вачмі, убачыўшы гарачыня жэсту буйнога мужчыны.
  
  "О, ты хочаш, каб я ўсё-ткі пакінуў гэта?"
  
  Кап паглядзеў на Монстра, але затым перавёў свой сабачы погляд на афіцыянтку. “Так. І прынясі майму сябру яшчэ піва".
  
  Кароткая паўза. Іх погляды сустрэліся. Мэтьюз сказаў: "Хай будзе два".
  
  “ Вядома, джэнтльмены. Запішыце гэта на свой рахунак?
  
  "О, няма", - настойваў Мэтьюз. "Гэта за мой кошт".
  
  
  
  
  
  Мэтьюз, надзеўшы хірургічныя пальчаткі, вывеў машыну Коні са стаянкі гандлёвага цэнтра strip mall ў кірунку аўтамагістралі паміж штатамі. Паліцэйскі сядзеў на пасажырскім сядзенні, заціснуўшы бутэльку скотчу паміж ног, як быццам гэта была ручка кіравання бипланом. Яго галава пагойдвалася, прыціскаючыся да акна "Тауруса". Сліна і лікёр пацяклі ў яго па падбародку.
  
  Мэтьюз прыпаркаваўся на абочыне, недалёка ад рэстарана Эрні, адабраў у Коні бутэльку, плюхнуў трохі на прыборную панэль і сядзенні машыны і вярнуў яе назад. Коні гэтага не заўважыла. "Як справы?" Спытаў яго Мэтьюз.
  
  Здаравяка панура ўтаропіўся на адкрытае рыльца бутэлькі і нічога не сказаў.
  
  У гандлёвым цэнтры, дзе яны купілі скотч, Мэтьюз выкінуў пакет для смецця, у якім былі квітанцыі на шыны і ўсе астатнія нататкі па расследаванні справы Меган Макколл. Доктар вылез з машыны і пасадзіў Коні на кіроўчае сядзенне.
  
  Коні залпам выпіў два вялікіх глотка лікёру. Ён выцер вспотевшее, азызлы твар. - Куды я іду? - спытаў я.
  
  “ Ты адпраўляешся дадому, Коні.
  
  "Добра".
  
  - А цяпер ты ідзі дадому.
  
  “Добра. Я іду дадому. Кэрал там?"
  
  “ Твая жонка? Так, яна там, Коні. Яна чакае, калі ты вернешся дадому. Табе лепш паспяшацца.
  
  "Я сапраўды сумую па ёй".
  
  "Ты ведаеш, куды ісці, ці не так?" Спытаў Мэтьюз.
  
  "Я думаю..." Яго затуманеныя вочы агледзеліся вакол. "Я не ведаю".
  
  “ Вунь тая дарога. Бачыш яе?
  
  “Вядома. Там?"
  
  "Прама там", - сказаў Мэтьюз. “Проста едзь туды. Гэта даставіць цябе дадому. Гэта даставіць цябе дадому да Кэрал".
  
  "Добра".
  
  "Да пабачэння, Коні".
  
  “ Да пабачэння. Вунь па той дарозе?
  
  “Цалкам дакладна. Гэй, Коні?"
  
  Мэтьюз паглядзеў на слязлівыя вочы, вільготныя вусны.
  
  “ Перадай ад мяне прывітанне Кэрал, добра?
  
  Паліцэйскі кіўнуў.
  
  Мэтьюз пераключыў перадачу на "драйв" і адступіў назад, калі Коні дадаў хуткасць. Ён ехаў больш-менш па сярэдзіне дарогі.
  
  Мэтьюз вяртаўся да Эрні, каб забраць "Мэрсэдэс", калі пачуў раптоўны віск тармазоў і роў тузіна клаксонаў, сігналізавалых Коні, што ён павярнуў свой цёмна-сіні "Таурус" на з'езд, а не на ўязную рампу з I-66 і ехаў не ў той бок па межштатной аўтамагістралі. Не больш чым праз трыццаць секунд ён пачуў аглушальны грукат таго, што, верагодна, было лабавым сутыкненнем, і - хоць, магчыма, толькі ў яго ўяўленні — слабы крык.
  
  
  23
  
  
  
  Цяпер ноч.
  
  Калідоры бальніцы былі цёмнымі, асветленымі толькі святлом двух вонкавых лямпаў, сістэмы бяспекі, просачивающимся скрозь зашмальцаваныя вокны.
  
  Меган Макколл, сціскаючы свой шкляны меч, бясшумна рухаўся па галоўным крыле. Яна не магла выкінуць з галавы коміксы, шчупальцы, якія хапаюць крычаць жанчын, монстраў, гвалтуюць іх.
  
  Рухаюся да пакоі хлопчыка. Бліжэй, яшчэ бліжэй.
  
  Яна ўвайшла ў вялікі вестыбюль. У цьмяным святле прастору запоўнілі цені. Яна думала, што ён вярнуўся ў свой пакой, але ён мог быць дзе заўгодна.
  
  Меган адчула дыханне на сваёй шыі і разгарнулася, практычна адчуўшы, як металічны стрыжань, які ён трымаў у руцэ, набліжаецца да яе галаве. Задыхаючыся.
  
  Нічога, акрамя слабога ветрыку.
  
  Ён там спаў? Чытаў? Драчыў?
  
  Фантазируешь пра яе?
  
  Пра тое, што ён збіраўся зрабіць з ёй?
  
  Бальнічныя калідоры былі падобныя на лабірынт. Яна заблудзілася і больш не была ўпэўненая, дзе знаходзяцца яго палаты. Зрабіла некалькі ілжывых паваротаў і апынулася там, адкуль пачала. Цяпер яна адчувала адчай. Меган спалохалася, што ён выявіць пастку — яе адзінае перавага перад хлопчыкам. Яна пайшла хутчэй, уважліва прыслухоўваючыся. Але яна не пачула ні непрыстойнага дыхання, ні юрлівага шэпту свайго імя. У нейкім сэнсе цішыня была больш жахлівай, чым яго мармытанне, паколькі не давала ні найменшага падання аб тым, дзе ён знаходзіцца.
  
  Затым яна павярнула за вугал і знайшла яго пакой. Яна ўбачыла святло, што льюцца ў калідор з адкрытай дзверы. На імгненне ён замерцал і пацямнеў.
  
  Ён быў ўнутры.
  
  Меган, обливающаяся потым. Меган, напалоханая.
  
  Баюся памерці, баюся монстра, які жыве далей па калідоры, баюся шепчущих мядзведзяў.
  
  Ну, ты хацела яго, шэпча вар'ятка Меган. Чаго ты чакаеш? Ідзі і прывядзі яго.
  
  Меган пачала гаварыць К. М., каб тая змоўкла. Але раптам яна спынілася, таму што думка ўразіла яе з сілай шлакоблоков, наваленых ў яе пастцы. Гэта было так: гэтая Вар'ятка Меган не толькі не вар'ятка, яна цалкам у сваім розуме. І больш таго: К. М. - адзіная з іх, хто сапраўдны.
  
  Вар'ятка Меган — гэта сапраўдная Меган, тая Меган, якая танцавала на будаўнічых лясах воданапорнай вежы на спрэчку, проста каб прыцягнуць увагу Бэт, Тейт ці яшчэ каго-небудзь. Меган, якая ўпотай марыла з'ехаць на год у Сан-Францыска пасля заканчэння сярэдняй школы, а затым паступіць у каледж у Парыжы. Меган, якая займалася апантанай любоўю з сэксуальным чорным хлопцам, якога — ды пайшоў ты, доктар Хэнсон — я ўсё-такі люблю! Меган, якая хацела ткнуць пальцам у твар свайму бацьку і закрычаць на яго: "Нязручны дзіця вярнуўся, і ты займеў яе, падабаецца табе гэта ці няма!"
  
  О, так, Вар'ятка Меган - самая разважны. А іншая - проста няўдачніца.
  
  "Добра," сказала яна ўслых. “ Добра, прыдурак, ідзі і забяры мяне. "Цень Пітэра Мэтьюза застыла на сцяне.
  
  Святло згасла, і калідор напоўніўся цемрай.
  
  "Давай, ты, вырадак!" - крыкнула яна.
  
  Там было металічнае бразгаценне — павінна быць, ён падняў стрыжань.
  
  Яна не магла бачыць ясна, але змагла разглядзець яго постаць, павольна аддалялася ад дзвярнога праёму. Ён паглядзеў уверх і ўніз па калідоры, а затым павярнуўся да яе. "Меган ..."
  
  Божа, які ён вялікі.
  
  - Меган! - прахрыпеў ён.
  
  Ён накіраваўся да яе. Рухаючыся значна хутчэй, чым яна чакала, мяркуючы па шаркающим крокаў, якія яна чула раней.
  
  Яе мужнасць вычарпалася. Што за гробаны дурная ідэя! Чорт вазьмі, гэта не спрацуе. Вядома, гэта не так. Ён дабярэцца да яе.
  
  "Няма!" - у паніцы закрычала яна.
  
  Наперад! Вар'яцкая Меган крычыць. Бяжы.
  
  Яна хутка падалася назад, ведаючы, што павінна глядзець, куды ідзе, але баючыся нават на імгненне адвесці ад яго позірк.
  
  Абмацваючы сцяну ззаду сябе. Ледзь не спатыкнулася аб стол. Яна разгарнулася, адштурхнула яго ў бок.
  
  А калі яна азірнулася, яго ўжо не было.
  
  Нам вечка, - безнадзейна шэпча Вар'ятка Меган.
  
  Цяпер ён можа быць дзе заўгодна! Падыходзіць да яе злева ці справа.
  
  І, вядома, яна ўспомніла, што ў яго былі ключы ад кватэры; ён мог схавацца ў адной з зачыненых пакояў і пачакаць, пакуль яна пройдзе міма. А потым ... пераходзіць з пакоя ў пакой і падкрадацца да яе ззаду.
  
  Цяпер яна нічога не магла зрабіць, акрамя як вярнуцца ў тупіковы калідор, дзе яна ўстанавіла пастку. Дабрацца туды як мага хутчэй і чакаць.
  
  Але ў паніцы яна павярнулася. Гэта было таму, у тую бок? Ці ўніз па гэтым калідоры? Яна паглядзела ў два калідора. У які? Ён мог быць на любой з іх. Яна ледзь магла што-небудзь разгледзець у цемры.
  
  Вось, падумала яна. Гэта павінен быць той самы. Я ўпэўненая.
  
  Амаль упэўнены.
  
  Яна рванула з месца. Яна ўрэзалася ў крэсла з шкловалакна, адправіўшы яго ў палёт. Яна засталася стаяць, але гук ад удару мэблі аб сцяну быў вельмі гучным.
  
  Меган замерла. Чуў ён? Меў —
  
  Раптам велізарная фігура выступіла з калідора прыкладна ў двух футаў ад яе, і кінулася да яе. "Меган..."
  
  Меган закрычала, не паспеўшы своечасова выхапіць нож. Яна закрыла вочы і замахнулася левым кулаком туды, дзе было яго твар. Яна моцна ўдарыла яго і, павінна быць, зламала яму нос, таму што ён завыў ад болю і адскочыў назад, за вугал.
  
  Яна пабегла.
  
  Павярнуў за вугал і спыніўся ля ўваходу ў калідор, які вёў да пастцы.
  
  Ён рушыў услед за ёй, накіроўваючыся да яе.
  
  Яна пераканалася, што ён добра разгледзеў яе, каб зразумець, у які бок яна накіроўваецца, затым накіравалася да пастцы.
  
  Але яна спынілася. Пачакайце! Гэта быў гэты калідор? Няма, наступны. Пачакайце. Гэта быў ён? Яна вгляделась ў цёмныя цені і нічога не змагла разглядзець.
  
  Пітэр быў усё бліжэй. У якім гребаном калідоры? Вар'яцкая Меган крычыць.
  
  Я не ведаю, я не ведаю, яны ўсе падобныя адзін на аднаго...
  
  Ён быў у дваццаці футах ад мяне.
  
  Давай, пстрыкае К. М., вазьмі сябе ў рукі.
  
  Выбару няма. Лепш бы гэта быў ён.
  
  Меган пабегла ў канец калідора.
  
  Так! Яна была права. Там была пастка. Яна прысела і падняла канец вяроўкі. У далёкім канцы калідора Пітэр спыніўся і паглядзеў у яе бок.
  
  Зноў мармытанне. Як у жывёлы. Яна ўспомніла фатаграфію ў газеце: яго дзіўны рот, спрабуючы мову, вар'яцкія вочы. Ўсмешка на пахаванні яго маці.
  
  Я так па-чартоўску напалоханы...
  
  Ты прижмешь яго да пазногця, кажа Вар'ятка Меган.
  
  У цемры здавалася, што ён нават не ходзіць. Ён проста падплываў да яе ўсё бліжэй, становячыся ўсё больш і больш, запаўняючы калідор. Ён спыніўся прама перад пасткай. Яна не магла бачыць яго вачэй або асобы ў цені, але ведала, што ён хітра глядзіць на яе.
  
  Зноў мармытанне.
  
  Ён падышоў бліжэй.
  
  Зараз жа!
  
  Яна пацягнула за вяроўку.
  
  Тканіна акуратна разарвалася папалам. Шлакаблокі злёгку ссунуліся, але засталіся на месцы.
  
  О, няма. Аб Божа, не! Усё, крычыць вар'ятка Меган. З гэтым скончана.
  
  Ён зрабіў яшчэ два крокі наперад.
  
  Яна выхапіла нож з кішэні і паглядзела на яго цьмяную постаць.
  
  Я памру. Вось і ўсё. Я мёртвы. Ён зломіць мне руку, забярэ ў мяне нож і будзе трахаць мяне, пакуль я не памру... Меган цяпер адна - Вар'ятка Меган сышла, Вар'ятка Меган ўжо мёртвая.
  
  Ён ступіў наперад яшчэ на адзін фут. Цьмяны святло звонку упаў на яго твар.
  
  НЯМА...
  
  У яе былі галюцынацыі.
  
  Меган ахнула. “ Джош!
  
  "Меган," зноў прамармытаў ён. Твар і шыя Джошуа Лефевр былі ў крывавым месіве, яго рукі і ногі таксама. На руках і нагах адсутнічалі вялікія ўчасткі скуры. Ён упаў на калені.
  
  Як раз у той момант, калі шлакаблокі пачалі падаць на яго. Ён безнадзейна зірнуў на сотні фунтаў бетону і нават не паспрабаваў выбрацца з дарогі.
  
  "Няма!" Меган закрычала.
  
  Яна скокнула наперад і адштурхнула яго ў бок. Кубікі праляцелі міма іх абодвух і ўрэзаліся ў падлогу, взметнув ў паветра каменныя аскепкі.
  
  "Меган", - сказаў ён, імя з цяжкасцю вырывалася з яго разарванага горла. Кроў пырснула ёй у твар, пакуль ён казаў. Затым ён страціў прытомнасць.
  
  
  
  
  
  "Лексус" Тейт Кольер затармазіў ля тэлефона-аўтамата на шашы 29.
  
  Ён выскачыў вонкі, адчайна азіраючыся па баках.
  
  Ён нікога не ўбачыў.
  
  "Алё?" паклікаў ён рэзкім шэптам. "Алё!"
  
  Ён зірнуў на старую закусачную — ці на тое, што ад яе засталося пасля падпалу некалькі гадоў таму — і на кучы смецця. Пуста.
  
  Затым ён пачуў стогн, за якім рушыла ўслед моцная ваніты.
  
  Тейт пабег у кусты. Там сядзеў Коні, скрываўлены і мокры ад поту, з блевотиной на падбародку, з расфокусированным поглядам. Ён плакаў.
  
  “Госпадзе. Што здарылася?" Тейт нахіліўся і абняў мужчыну. Калі Коні патэлефанаваў яму дваццаць хвілін назад, ён сказаў толькі сустрэцца з ім тут, як мага хутчэй. Тейт ведаў, што ён п'яны, толькі напалову ў свядомасці, але больш не меў ні найменшага ўяўлення аб тым, што адбываецца.
  
  “Я іду да дна, Тейт. Я моцна схібіў. О, Божа ..."
  
  Бэт... цяпер Коні.... Што за дзень, падумаў Тейт. Што за дзень.
  
  "Ты паранены".
  
  “Я ў парадку. Але я, магчыма, забіваў людзей, Тейт. Адбыўся няшчасны выпадак. Я пакінуў месца здарэння". Ён задыхаўся, і яго ванітавала ў працягу хвіліны. “ Яны шукаюць мяне, мае ўласныя людзі шукаюць мяне. "Ён люта закашляўся.
  
  - Я выклічу "хуткую".
  
  “ Не, я здаюся паліцыі. Але...
  
  Ён перавярнуўся на бок, і некалькі хвілін яго ванітавала. Затым аддыхаўся і сеў.
  
  Міма павольна праехала патрульная машына з мігалкамі. Уключыўся пражэктар, але ён не трапіў у кусты, дзе Тейт прысеў на кукішкі побач з дэтэктывам.
  
  "Паслухай мяне", - сказала Коні. “Табе трэба патрапіць у офіс. Табе трэба зірнуць на квітанцыі".
  
  "Квітанцыі".
  
  “ За шынамі. Схадзі ў офіс, Тейт. Джыні павінна была зрабіць з іх копію. Я малюся, каб яна зрабіла. Папрасі ў яе іх. Але дзейнічай хутка' таму што яны збіраюцца канфіскаваць мой стол.
  
  “ Джыні? Гэта твая асістэнтка?
  
  “ Ты памятаеш яе. Спіс квітанцый, добра?
  
  "Усё ў парадку".
  
  “ Тады пашукай таго, хто заплаціў наяўнымі за шыны.
  
  “ Наяўнымі за шыны. Добра.
  
  “ У яе былі ордэра, але гэта не ... гэта не тое, што я павінен быў шукаць. Тейт, ты слухаеш?
  
  "Я слухаю".
  
  “Добра. Знайдзіце квітанцыі, у якіх кліенты плацілі наяўнымі. Затым праверце нумары іх аўтамабіляў. Калі зарэгістраваны ўладальнік не супадае з імем на квітанцыі, гэта наш хлопец. Той, хто забраў вашу дачка. Я паспеў зірнуць на... У яго перахапіла дыханне. “ Я паспеў зірнуць на яго.
  
  "Ты бачыў яго?"
  
  “О, так. Гэты засранец добранька отсосал мне. Ён белы, за сорак, цёмныя валасы. Шэсць футаў. Каля ста сямідзесяці. Сказаў, што ён... Сцвярджаў, што ён з Бюро. Ён падмануў мяне дакладна так жа, як мой татачка падманваў людзей. Чорт. Божа, я хворы. "
  
  “Добра, Коні. Я зраблю гэта. Але зараз я завязу цябе ў бальніцу".
  
  “Не, гэта не так. Ты не будзеш губляць ні хвіліны. Ты зробіш тое, што, чорт вазьмі, я табе сказаў. І будзеш прысутнічаць пры прад'яўленні мне абвінавачванні. Я не магу паверыць у тое, што я зрабіў. Я не магу ў гэта паверыць. "Яго голас растварыўся ў прыступе ваніт.
  
  
  
  
  
  Тейт знайшоў дома свой стары значок пракурора садружнасці і пабег назад да сваёй машыне, вешаючы ланцужок з бісеру на шыю.
  
  Дата была чатырохгадовай даўніны, але набрана дробным шрыфтам; ён сумняваўся, што хто-небудзь заўважыць.
  
  Праз дваццаць хвілін ён уваходзіў у паліцэйскі ўчастак. Ніхто не звярнуў на яго ніякай увагі. Ён распісаўся ў журнале рэгістрацыі і прайшоў у кабінет Коні.
  
  Грузная жанчына з чырвонымі вачыма і заплаканая падняла галаву.
  
  “ О, містэр Колльер. Вы чулі?
  
  “ З ім усё будзе ў парадку, Джыні.
  
  "Гэта так жудасна", - сказала яна, выціраючы твар. “Так жудасна. Я не магу ўявіць, што ён зноў пачаў піць. Я не ведаю чаму. Я не ведаю, што адбываецца.
  
  “Я збіраюся дапамагчы яму. Але спачатку я павінен сёе-тое зрабіць. Гэта вельмі важна".
  
  “Ён сказаў, што я павінна дапамагчы табе, калі ён тэлефанаваў. О, у яго быў такі п'яны голас па тэлефоне. Я памятаю, як ён тэлефанаваў мне і казаў, што не прыйдзе сёння, таму што ў яго грып. Але гэта быў не грып. Яго голас гучаў так жа, як сёння ўвечары. Проста п'яны ".
  
  Тейт паклаў руку на шырокае плячо жанчыны. “З ім усё будзе ў парадку. Мы ўсе дапаможам яму. Вы зрабілі копію квітанцый?"
  
  “Так, я гэта зрабіў. Ён заўсёды кажа мне: "Рабі копіі з усяго, што я табе даю. Заўсёды, заўсёды, заўсёды рабі копіі ".
  
  "Гэта Коні".
  
  "Вось яны".
  
  Ён узяў пачак квітанцый уладальнікаў Mercedes, якія набылі новыя Michelins. На чатырох квітанцыях было пазначана "Наяўныя / чэк". Ён не даведаўся ні аднаго імя.
  
  "Не маглі б вы прагнаць гэтыя нумары праз DMV і атрымаць мне імёны і адрасы зарэгістраваных уладальнікаў?"
  
  "Вядома". Яна шмыгнула носам, проковыляла да свайго крэсла і цяжка апусцілася. Затым люта надрукавала.
  
  Імгненне праз яна жэстам паклікала яго да сябе.
  
  Першыя тры імя супадалі з тымі, што былі пазначаны ў квітанцыях.
  
  Чацвёрты гэтага не зрабіў.
  
  "О Божа мой", - прамармытаў Тейт.
  
  “ У чым справа, містэр Колльер?
  
  Ён не адказаў. Ён стаяў, здранцвелае, утаропіўшыся на імя Аарона Мэтьюза, Салі Філдса Драйв, Манассас, літары свяціліся жоўтым шрыфтам на чорным экране.
  
  
  24
  
  
  
  Суд: Абвінавачванне можа цяпер прадставіць свае высновы. Містэр Коллиер?
  
  Містэр Колльер: Сябры мае... Задача прысяжных - цяжкая і няўдзячная. Вы закліканы прасейваць стог доказаў у пошуках той адзінай іголкі ісціны. У многіх выпадках гэтая іголка няўлоўнага. Знайсці яе практычна немагчыма. Але ў разгляданым вамі справе "Садружнасць супраць Піцера Мэтьюза", іголка ляжыць на ўвазе, відавочная для ўсіх.
  
  Няма ніякіх сумненняў у тым, што абвінавачаны забіў Джоан Келлер. Яго бачылі гуляе з ахвярай, шаснаццацігадовай дзяўчынай, каля Бул-Ран Марына. Бачылі, як ён вёў яе ў лес. Пазней яго бачылі убегающим з парку за пяць хвілін да таго, як было знойдзена задушенное цела Джоан. Бруд, у якой ляжаў яе халодны труп, адпавядала бруду, выяўленай на каленях джынсаў абвінавачанай. Калі яго арыштавалі, як вы чулі з паказанняў, ён выпаліў паліцыянтам: "Яна павінна была памерці".
  
  А ў трэйлеры, дзе ён жыў, паліцыя выявіла сотні коміксаў і раманаў жахаў, якія паказваюць вялікіх, непаваротлівых мужчын, якія робяць каму няма назову рэчы з бездапаможнымі жанчынамі—ахвярамі - такімі ж ахвярамі, як Джоан Келлер.
  
  Абарона можа бачыць гэтую бліскучую іголку ісціны гэтак жа ясна, як вы і я. У іх таксама няма сумненняў у тым, што абвінавачаны забіў тую бедную дзяўчыну. І што ж яны робяць? Яны спрабуюць адцягнуць нас. Яны выклікаюць сумневы ў характары Джоан. Яны мяркуюць, што ў яе былі распушчаныя норавы. Што ў яе быў сэкс з мясцовымі хлопцамі ... часам за грошы. Ці за выпіўку ці цыгарэты. Шаснаццацігадовая дзяўчына! Гэта не больш чым гнюсныя спробы адцягнуць вас ад пошуку іголкі.
  
  О, яны кажуць аб смерці ў выніку няшчаснага выпадку. "Проста забаўляліся", - кажуць яны. Забойца, па іх словах, быў праблемным маладым чалавекам, але бясшкодным.
  
  Ну, я б сказаў, што факты гэтай справы даказваюць, што ён зусім не быў бяскрыўдным, вам не здаецца?
  
  Бяскрыўдныя мужчыны не душаць нявінных маладых жанчын на семдзесят фунтаў лягчэй, чым яны самі.
  
  Бяскрыўдныя мужчыны не разыгрываюць свае хворыя і перакручаныя фантазіі на бездапаможных малолетках накшталт Джоани Сью Келлер.
  
  Дамы і спадары, не дазваляйце абароне хаваць ад вас гэтую іголку праўды. Не дазваляйце ім хаваць гэта. Гэта справа простае, надзвычай простае. Абвінавачаны, дзякуючы сваім намеры, свайго разліку, свайму веданню, мэтанакіраванаму намеру, пазбавіў жыцця. Жыццё маладой дзяўчыны. Нечага аднаго ... чыёй-то сёстры ... чыёй-то дачкі. Няма горшага злачынства, чым гэта. І ён павінен панесці за гэта поўную адказнасць.
  
  Вялікі паэт Дантэ сказаў, што на самыя праведныя просьбы адказваюць маўчаннем ўчынку. Я не прашу пустых слоў, лэдзі і джэнтльмены. Няма, я прашу вас здзейсніць мужны ўчынак — прызнаць гэтага небяспечнага забойцу разумным, прызнаць яго вінаватым і рэкамендаваць суду, каб ён заплаціў за жыццё юнай Джоан Келлер сваёй уласнай. Дзякуй.
  
  Прамоўца Тейт Коллиер зрабіў усё правільна ў заключным слове. Яно было кароткім, гутарковай, напоўненым канкрэтнымі вобразамі. Ён называў Піцера Мэтьюза "абвінавачаным", а дзяўчыну — "Джоан", обезличивая злачынца, очеловечивая ахвяру. Спасылка на "іголку" — каб прымусіць прысяжных прывыкнуць да думкі аб ігле, якая выкарыстоўваецца для смяротных ін'екцый, — была асабліва ўдалым рыскай, па яго думку.
  
  Ён нават дадаў просьбу аб смяротнага пакарання, таму што гэта было што-тое, з чым яны маглі думках дамовіцца — абмяняць жыццё хлопчыка на здабыццё розуму і працяглы турэмны тэрмін.
  
  І гэта было менавіта тое, што адбылося.
  
  Ён выйграў, хлопчык быў прызнаны ў стане свядомасці і вінаватым. І быў прысуджаны да пажыццёвага зняволення без права датэрміновага вызвалення. Што з самага пачатку мэтай было Тейт.
  
  А праз тыдзень малады чалавек, які адмовіўся ад смяротнага пакарання, быў пакараны значна больш нефармальным спосабам, чым смяротная ін'екцыя — тузін зняволеных, асобы якіх невядомыя, выкарыстоўвалі венікі і заменчаныя лыжкі для прывядзення прысуду ў выкананне. І на гэта ў іх пайшло тры гадзіны.
  
  Справядлівасць?
  
  Даведаўшыся аб смерці Піцера, Тейт доўга сядзеў за сваім сталом, варожачы, чаму гэтая навіна так устрывожыла яго. Затым ён зайшоў у картатэку пракурора штата і яшчэ раз перачытаў доказы па справе.
  
  Зразумела, гэта былі тыя ж папкі і дакументы, якія ён чытаў перад судом. Але цяпер ён вывучаў іх, не запэцканы гарачым жаданнем асудзіць маладога чалавека. Ён больш уважліва паглядзеў на намаляваны імі партрэт хлопчыка — не "абвінавачанага". А Томаса Піцера Мэтьюза, сямнаццацігадовага юнака, жыхара Фэрфакса, штат Вірджынія.
  
  Так, у Піцера была калекцыя жудасных коміксаў і японскіх анімацыйных стужак. Але многія з іх, як даведалася Тейт, рыхтуючыся да судовага разбору, былі бэстсэлерамі ў Японіі, дзе яны набылі статус вычварнага культу, іх сур'ёзна разглядалі і калекцыяніравалі як моладзь, так і дарослыя. Больш таго, у хлопчыка таксама была калекцыя сур'ёзных пісьменнікаў-фантастаў і фэнтэзі, такіх як Рэй Брэдберы, Айзек Азімаў, Уільям Гібсан, К. С. Льюіс, Дж. Р. Р. Толкіен, Жуль Верн, Эдгар Райс Берроуз. Пітэр гадзінамі перапісваў доўгія паэтычныя ўрыўкі з гэтых кніг і спрабаваў свае сілы ў адлюстраваньні сцэн з іх. Ён таксама пісаў ўласныя навукова-фантастычныя апавяданні, якія былі нядрэннымі для чалавека яго ўзросту.
  
  Так, некаторыя псіхіятры назвалі хлопчыка небяспечным. Але іншыя казалі, што ў яго проста паранаідальная асобу і ён ўпадае ў паніку ў стрэсавых сітуацыях. У мінулым ён не быў схільны да гвалту.
  
  Рыхтуючыся да справы, Тейт таксама даведаўся пра Джоан Келлер — ахвяры. Дзяўчынка была сэксуальна актыўная з дванаццаці гадоў. Яна эксперыментавала з "дзіўнымі рэчамі", магчыма, з эратычнай асфіксія. Яна спакушала пажылых мужчын у некалькіх іншых выпадках і магла б выступіць сведкам па меншай меры ў адной справе аб гвалтаванні па законе, калі б не адмовілася супрацоўнічаць. З ёй абыходзіліся як з памежнай асобай, і яе двойчы адхілялі ад заняткаў за нападу — як на дзяўчынак, так і хлопчыкаў у яе школе, у тым ліку адно з прымяненнем нажа.
  
  У Піцера былі ранкі на твары і шыі, калі яго прывезлі ў карцэр. Ён сцвярджаў, што Джоан ўдарыла яго каменем, калі ёй надакучылі яго нязграбныя ласкі — пасля таго, як яна ўзяла яго руку і засунула сабе ў трусікі.
  
  А заяву хлопчыка аб тым, што Джоан "павінна была памерці", было аспрэчана мясцовым рыбаком недалёка ад месца арышту. Ён сцвярджаў, што хлопчык мог сказаць: “Яна ніколі не павінна была паміраць".... Ёй не трэба было мяне біць.
  
  Але красамоўны Тейт Коллиер здолеў ўтаіць усе гэтыя выкрывальныя доказы ад суда або падарваў давер да сведак, якія іх падалі.
  
  Ваша гонар, мы не будзем судзіць ахвяру ў гэтай справе, Ваша гонар, добра напісаны аповяд не мае ніякай доказнай каштоўнасці ў дадзеным выпадку, Ваша гонар, гэты факт неістотна і павінен быць улічаны, калі ласка, проинструктируйте сведкі...
  
  Адвакаты абароны звярнуліся да яго з просьбай аб заключэнні здзелкі аб прызнанні віны: забойства па неасцярожнасці, умоўны тэрмін, тры гады ўмоўна і два гады абавязковага кансультавання.
  
  Але няма. Пітэр Мэтьюз паклаў рукі на шыю шаснаццацігадовай дзяўчыны і душыў, душыў, душыў, пакуль яна не пазбавілася жыцця. І таму здзелка аб прызнанні віны не магло быць і гаворкі.
  
  Суд: Абвінавачаны ўстае. Вы чулі вердыкт прысяжных і прызнаныя вінаватым у забойстве першай ступені. Прысяжныя не рэкамендавалі смяротнае пакаранне, і, адпаведна, сапраўдным я приговариваю вас да пажыццёвага зняволення...
  
  Ён трапіў у турму, і апошняе, што хто-небудзь памятаў пра Піцеры, было тое, як ён сказаў ахоўніку, што збіраецца пагуляць са сваімі новымі сябрамі. "Хіба гэта не крута?" Спытаў Піцер. “Мы збіраемся пагуляць у мяч, цэлай кампаніяй. Яны хочуць, каб я згуляў у мяч. Ўзрушаюча". Затым ён знік у пральні і быў знойдзены разарваным на некалькі частак пяць гадзін праз.
  
  Чаму, задаваўся пытаннем Тейт тады, седзячы ў адзіноце ў затхлай картатэцы, ён так люта дамагаўся судовага пераследу хлопчыка? Чаму?
  
  Гэтае пытанне ён часта задаваў сабе ў апошнія некалькі гадоў.
  
  Пытанне, які ён задаваў сабе цяпер. Што было б такога дрэннага, калі б абвінавачаны ... калі б Піцеру далі ўмоўны тэрмін і адправілі на лячэнне ў бальніцу?
  
  Хіба гэта не было разумна? Вядома, так яно і было. Але тады гэтага не было, не для Тейт Кольер пяцігадовай даўніны. Толькі не Тейту Коллиеру, адвакату-вундеркинду садружнасці, чалавеку, які гаворыць на мовах, ўнуку суддзі.
  
  Чаму?
  
  Таму што думка пра забойцу, лишающем іх бацькоў дзіцяці, была для яго невыносная. Гэта быў адказ. Гэта было ўсё, аб чым ён думаў. Хто-то скраў дзяўчыну, падобную на Меган. І ён павінен быў памерці. Да чорта правасуддзе.
  
  Тейт ніколі не бачыў бацьку Піцера, Аарона Мэтьюза, на судзе або не звярнуў на яго ніякай увагі, калі б ён там быў. Гэты мужчына быў псіхатэрапеўтам, успомніў Тейт, прачытаўшы гісторыю хваробы хлопчыка і яго ацэнкі. Жыў адзін. Яго жонка — таксама псіхатэрапеўт і, па паведамленнях, больш паспяховая, чым яе муж, — скончыла з сабой некалькі гадоў таму.
  
  Аарон Мэтьюз...
  
  Што ж, цяпер ён можа назваць паліцыі імя і адрас. Яны знойдуць яго. Ён толькі маліўся, каб Меган была ўсё яшчэ жывая.
  
  Зараз, у офісе Коні, ён набраў хатні тэлефон Бэці. У галасавой пошце быў паказаны нумар яе мабільнага тэлефона, і ён набраў яго. Яна не адказала. Ён пакінуў паведамленне аб тым, што даведаўся, і сказаў ёй, што знаходзіцца ў акруговым паліцэйскім участку.
  
  Ён накіраваўся па калідоры, ідучы так, як хадзіў, калі быў пракурорам садружнасці і дзяліў гэтыя кабінеты, як быццам яны належалі яму, гуляючы ролю інквізітара перад маладымі афіцэрамі, дапытваючы іх аб іх справах і сабраных доказах.
  
  Ён штурхнуў дзверы Аддзела па расследаванні забойстваў і быў здзіўлены, убачыўшы, што трое спалоханых дэтэктываў перапынілі сваю размову. Ён сумна ўсміхнуўся, толькі тады успомніўшы, што з'яўляецца парушальнікам мяжы.
  
  Адзін дэтэктыў паглядзеў на іншага з здзіўленнем на твары.
  
  "Даруйце, што ўрываюся," пачаў Тейт. “ Я Тейт Коллиер. Гэта па нагоды маёй дачкі. Не ведаю, ці чулі вы, але яна знікла і...
  
  Менш чым праз дваццаць секунд ён апынуўся тварам уніз на зручным стале, кайданкі заляскалі на яго запясцях з металічнай эфектыўнасцю, яго права на Міранду абрынуліся на яго ад грубага голасу ў некалькіх футах над яго галавой.
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" - раўнуў ён.
  
  “Вы арыштаваныя, містэр Колльер. Вы разумееце гэтыя правы так, як я вам іх зачытаў?"
  
  “ За што? За што вы мяне не арыштоўвайце?
  
  “ Вы разумееце свае правы? - спытаў я.
  
  “Так, я разумею свае гробаны правы. Навошта?"
  
  “ За забойства, містэр Колльер. За забойства Эмі Уокер. Прайдзіце, калі ласка, сюды.
  
  
  25
  
  
  
  Яна прыціснула яго да сябе, усхліпваючы.
  
  Меган вывела Джошуа Лефевр ў бледнае святло вулічнай лямпы. Ён быў паранены нават больш сур'ёзна, чым яна падумала спачатку - жудасна зьбіты — увесь у парэзах і сляды укусаў, раны пакрытыя скарынкай бруду і засохлай крыві. Адно вока заплыло і быў цалкам зачынены. Большая частка яго дредов была сарваная з галавы, якая была пакрыта брудам і струпамі.
  
  Ён мог казаць толькі прывідным, адрывістым выццём. Не, яна не чула злосны голас Піцера Мэтьюза; гэта быў голас Джоша. Яго горла было перарэзаны, а галасавыя звязкі, па-відаць, перарэзаны. Калі ён дыхаў, паветра са свістам праходзіў як праз рот, так і праз парэз. Крывацёк, здавалася, спынілася, але яна ўсё роўна обвязала яго горла джынсавай вяроўкай. Яна не магла прыдумаць, што яшчэ можна было зрабіць.
  
  - Я падумаў, што гэта ты, - выдыхнуў ён. “ Я нічога не бачыў. Мае вочы, мае вочы. Я падумаў, што гэта ты. Але ты не адказала.
  
  Меган апусціла галаву яму на грудзі. “ Я думала, ты яго сын. Я думала, ты збіраешся забіць мяне. О, Джош, што здарылася? Гэта былі сабакі? Звонку? Ён кіўнуў, поежившись — ад болю, як яна здагадалася, не менш, чым ад холаду.
  
  "Гэты ... мужчына?" ён з цяжкасцю выціснуў з сябе пытанне. "Ён выкраў—"
  
  Яна кіўнула. “ Вы патэлефанавалі ў паліцыю? - спытаў я.
  
  "Няма", - выдыхнуў ён. “Я не ведаў, што адбываецца. Я спыніў яго, але ён падмануў мяне ..." Ён на імгненне закашляўся. “Думаў, ты... я думаў, ты паедзеш з ім.
  
  "Што здарылася?" спытала яна са слязамі на вачах.
  
  Сбивчивое тлумачэнне: ён рушыў услед за ёй і Мэтьюзом сюды, а потым доктар напаў на яго і кінуў на з'ядзенне сабакам. Але перш чым яны паспелі прыкончыць яго, міма прабегла маладая казуля, і яны пакінулі Джоша сцягваць яе на зямлю.
  
  "Яго выдатны голас", - падумала Меган, плачу. Ён знік. Ёй прыйшлося адвесці погляд ад яго асобы.
  
  Ён знайшоў металічны стрыжань, які можна было выкарыстоўваць як кій, працягнуў ён, і накіраваўся ў шпіталь, каб знайсці тэлефон. Але там яго не было. Потым ён даведаўся, што дзверы не адчыняюцца вонкі, што гэта месца было турмой.
  
  Яна асцярожна дакранулася да жудаснай раны на яго твары. Нават калі ім удасца ў бліжэйшы час даставіць яго да лекара, ці выжыве ён? Ён страціў шмат крыві.
  
  - А ты была?... ты не была яго палюбоўніцай, ці не так?
  
  "Што?" выпаліла яна.
  
  “Ён сказаў, што ты быў. Ён сказаў,... Ён сказаў, што ты хацеў пазбавіцца ад мяне".
  
  “О, Джош, няма. Гэта было ... што б ён ні сказаў, гэта была хлусня".
  
  “ Хто ён? - Прахрыпеў Лефевр.
  
  “ У нас зараз няма часу. Ты можаш ісці?
  
  "Няма". Ён цяжка ўздыхнуў і паморшчыўся. “Нічога не магу парабіць. З мяне амаль хопіць".
  
  Яна пацягнула яго далей у нішу, хаваючы з вачэй. “ Пачакай тут.
  
  "Куды ты ідзеш?"
  
  “ Ляжы спакойна, Джош. Памаўчы. Я прынясу што-небудзь для бінтоў, " сказала яна, устаючы.
  
  “ Але ён можа быць там.
  
  Яна паказала яму шкляны нож. "Я спадзяюся, што гэта так".
  
  
  
  
  
  “ Я раскажу вам усё, што вы хочаце ведаць. Але, дзеля Бога, пашліце каго-небудзь за маёй дачкой.
  
  “ Яшчэ раз зверху, калі ласка, сэр.
  
  Тейт ўсё яшчэ быў ашаломлены навіной аб тым, што Эмі была знойдзена аголенай і зарэзанай на ферме Тейт.
  
  “ Ёсць чалавек па імі Аарон Мэтьюз. Ён водзіць шэры "Мерседэс". Ён жыве на Салі Філд, у баку ад дваццаць дзевятай трасы, недалёка ад Манассаса. Ён сачыў за маёй дачкой апошнія пару тыдняў. Ці месяцы. Я не ведаю. І...
  
  "У нас тут свае планы, Колльер", - хрыпла сказаў малады дэтэктыў з аддзела па расследаванні забойстваў, дакладная копія ахоўніка ў сярэдняй школе Меган, яго цярпенне лопнула. “ Ты не пярэчыш, нам яшчэ шмат чаго трэба зрабіць.
  
  “ Тэд Бьюридж дзе-небудзь паблізу?
  
  “ Няма. Яшчэ раз, сэр. З самага верху.
  
  Ён знаходзіўся ў камеры для допытаў, седзячы на нязручным металічным крэсле. Па крайняй меры, кайданкі былі знятыя.
  
  “Мэтьюз забіў Эмі. Меган распавяла ёй аб сачэнні. Ён думаў, што ў яе можа быць нейкая інфармацыя - магчыма, ён проста забіў яе, каб прыбраць мяне са сцэны ".
  
  "І я назвала яму яе імя", - падумала Тейт. Ён быў упэўнены, што чалавек, які патэлефанаваў з ФБР - спецыяльны агент Берага - быў Ааронам Мэтьюзом, якія спрабавалі атрымаць інфармацыю, якая перашкодзіла б ім знайсці дзяўчыну. Ён прымусіў або падманам прымусіў Меган напісаць гэтыя запіскі, а калі яны ўсё роўна працягнулі яе шукаць, ён накінуўся на іх.
  
  "Як вы даведаліся аб целе?" Спытаў Тейт. "Ананімны званок, праўда?"
  
  Дэтэктывы паглядзелі адзін на аднаго. Яны былі стройнымі і ў ідэальнай форме. Абутак начищена, пісталеты акуратна прыбраныя. Машыны праваахоўных органаў.
  
  “Тэлефанаваў Мэтьюз. Ты што, не разумееш?"
  
  “ Яе маці сказала, што ты пераследваў Эмі. Служба абароны дзяцей пачала расследаванне ў дачыненні да цябе.
  
  “Што? Гэта лухта сабачая. Патэлефануй ім".
  
  “ У суботу ўвечары, сэр? Мы патэлефануем у панядзелак.
  
  “ У нас няма часу да панядзелка.
  
  Паліцэйскі млява працягнуў: "Місіс Уокер таксама сказала, што сёння вы спрабавалі пракрасціся ў яе дом".
  
  “Эмі збіралася аддаць нам сумку з кнігамі Меган. Я пастукаў у дзверы і паспрабаваў адкрыць яе, але ніхто не адказаў ".
  
  "Угу".
  
  “Няма ніякага расследавання Службы абароны дзяцей. Гэта ён! Гэта Мэтьюз. Ён спрабуе перашкодзіць мне знайсці Меган. Хіба ты не бачыш?"
  
  “ Не зусім так, сэр. Няма.
  
  “Добра. Калі паступіў гэты ананімны званок? На працягу апошніх паўгадзіны? Паверце мне, Мэтьюз забіў Эмі і выкінуў цела на маёй зямлі. Сёння раніцай я бачыў, як хто-то назіраў за домам ".
  
  "Вы паведамілі пра гэта?"
  
  "Ну, не, я гэтага не рабіў".
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  Тейт успомніў, як падумаў, стоячы тым раніцай на залітым дажджом поле: "Гэй, падобны на Мёртвага рэба". Але гэта было не так. Гэта быў Аарон Мэтьюз, які пачакаў, пакуль я выйду з хаты, затым кінуў сабаку костка, падкінуў лісты Меган і хутка сышоў.
  
  “Я проста не ведаў. Паслухай, ён ведае, што я перасьледую яго — Коні правяраў "Мэрсэдэс". Аказалася, што ён яго. Гэта не супадзенне ".
  
  Як вы растлумачыце той факт, што гэтая дзяўчына была забітая кухонным нажом, на якім былі вашыя адбіткі пальцаў?
  
  “Таму што гэта, верагодна, было з маёй кухні. Пагавары з Коні аб сённяшнім раніцу. Ён—"
  
  “ Дэтэктыў Константинатис затрыманы, і ён таксама не ў стане ні з кім размаўляць. Як, я ўпэўнены, вы ведаеце.
  
  “ Тады ў Бьюридж. Яны былі ў маім доме. Мэтьюз ўварваўся ў дом, падкінуў некалькі фальшывых лістоў, якія, як мяркуецца, напісала Меган, і, павінна быць, адначасова скраў нож. Ці скралі яго сёння ноччу. У гэты дом лёгка пракрасціся."
  
  “Прычынай смерці быў шок, выкліканы стратай крыві пасля таго, як ёй перарэзалі горла і трыццаць два разы праткнулі грудзі і жывот. Таксама былі нанесеныя некаторыя калецтва".
  
  "Охренительный спосаб забіць каго-то", - дадаў іншы дэтэктыў.
  
  Твар Тейт ўспыхнула. Спалоханыя вочы Меган былі самым яркім чынам у яго думках.
  
  “Мы праверылі ваш дом і выявілі, што вы спакавалі большую частку рэчаў вашай дзяўчыны. Яе спальня выглядала прыкладна так жа персанальна, як камора". "Яна жыве са сваёй маці".
  
  “Ні яе фатаграфій, ні адзення, нічога асабістага. У нас склалася ўражанне, што вы планавалі развітацца з Меган на працягу некаторага часу. Гэта прымушае нас задумацца аб усёй гэтай гісторыі з выкраданнем ".
  
  “Там было некалькі сведак. Ёсць настаўнік... Robert Экхардам. Ён бачыў— " Але ён змоўк, калі ўбачыў выраз іх асоб.
  
  “ Вы адзін Экхарда? - спытаў я.
  
  "Я яго не ведаю", - асцярожна сказаў Тейт. "Я толькі што чуў, што ён бачыў машыну, якая рухалася за Меган".
  
  “ Вы калі-небудзь размаўлялі з ім?
  
  “Няма. Я толькі што сказаў табе — чаму?"
  
  "Роберт Экхард быў арыштаваны сёньня па шматлікіх абвінавачванняў у дзіцячай парнаграфіі і стварэнні пагрозы дабрабыту непаўналетніх".
  
  "Што?"
  
  “ Не маглі б вы апісаць вашы з ім адносіны?
  
  “З Экхард? У нас няма ніякіх адносін"... Госпадзе Ісусе. Я яго не ведаю! Калі ласка! Проста пашліце каго-небудзь праверыць гэтага Мэтьюза!"
  
  Рытар ніколі не моліць. Таленты Тейт масава пакідалі яго. "Думай разумнейшыя", - злаваўся ён на сябе. Ён мог выгаварыцца. Ён ведаў, што зможа. Павінен быць нейкі спосаб. Што б зрабіў яго дзядуля, Суддзя?
  
  Усе кошкі бачаць у цемры...
  
  Поўнач - гэта котка...
  
  "Афіцэр," спакойна сказаў Тейт, нядбайна усміхаючыся, " вам няма чаго губляць. Абсалютна нічога. Я нікуды не збіраюся. Калі ты праверыш яго, калі адправіш пару паліцэйскіх да яго дадому, тады я раскажу табе ўсё, што ты захочаш ведаць. Усё, што заўгодна. Ніякіх праблем. Мы дамовіліся?"
  
  Адзін з дэтэктываў ўздыхнуў. Ён паціснуў плячыма і выйшаў за дзверы.
  
  Таму Апоўначы бачыць у цемры.
  
  Тейт прадставіла Меган, звязаную, з вехцем ў роце, якая ляжыць дзе-то ў падвале. Мэтьюз стаіць над ёй. Распранаецца. Гэта быў жудасны вобраз, які, калі падумаць, нікуды не дзенецца.
  
  “ У вас калі-небудзь былі сэксуальныя адносіны з Эмі Уокер?
  
  Ён здушыў свой гнеў. "Я ніколі не сустракаў яе", - адказаў ён.
  
  “ Вы адправілі куды-небудзь сваю дачку, таму што яна ведала, што вы преследуете Эмі Уокер? І вы сфабрыкавалі абвінавачванне ў выкраданні?
  
  "Не, я гэтага не рабіў". Цяпер ён з усіх сіл спрабаваў захоўваць спакой, заставацца карысным. Сапраўды з усіх сіл. Ён паглядзеў на дзвярны праём, за якім знік іншы паліцэйскі. Пасылалі яны каманду па выратаванні закладнікаў у дом Мэтьюза? Або проста патрульных? Мэтьюз мог падмануць іх. Ён мог усыпіць іх пільнасць — о так, у яго таксама быў гэты дар. Цяпер Тейт зразумеў.
  
  Вы не можаце весці перамовы з кім-то накшталт Мэтьюза. Вам трэба дзейнічаць неадкладна.
  
  Маўчанне аб зробленым.
  
  “ Гэта вы забілі Эмі Уокер? - спытаў я.
  
  "Не, я гэтага не рабіў".
  
  “ Калі вы ў апошні раз ездзілі на машыне вашай дачкі?
  
  “ Па-мойму, месяц таму або каля таго.
  
  “ Дык вось як вашыя адбіткі пальцаў апынуліся на дзвярной ручцы яе машыны?
  
  "Так і павінна было б быць".
  
  “ Не маглі б мы яшчэ раз прайсціся па падзеям, якія непасрэдна папярэднічалі яе знікнення?
  
  "Настаяцель?"
  
  “ Скажам, за тыдзень да гэтага.
  
  Тейт выглянуў за дзверы, прыжмурыўся. Паглядзеў яшчэ раз. Другі дэтэктыў вярнуўся ў кабінку. Тейт спытаў: “Вы паслалі каманду да яго дадому?" Я павінен быў сказаць вам, каб вы паслалі ратаваць закладнікаў. Не звычайных афіцэраў. І не слухайце яго. Што б ён ні казаў, Меган там, у доме. Скажы ўсім, хто будзе ў шляху, каб не слухалі яго.
  
  "Яго не было дома".
  
  "Што?" Спытаў Тейт. Ён не зразумеў. Паліцыянты не маглі прыбыць туды так хутка.
  
  “Я патэлефанавала яму. Яго не было дома".
  
  "Ты званіла яму?" Сэрца Тейт завагалася.
  
  “Паслабцеся, сэр, я нічога яму не гаварыў. Проста папрасіў яго патэлефанаваць нам па нагоды штрафаў за няправільную паркоўку". Глянцавы малады коп, здавалася, ганарыўся сваім розумам.
  
  - Госпадзе Ісусе, ты не абавязана яму нічога казаць. Ты з розуму сышоў?
  
  “Сэр, мы наогул не абавязаны звяртаць увагі на вашу гісторыю, вы ведаеце. Мы аказваем вам паслугу".
  
  Тейт адкінуўся на спінку крэсла і зноў выглянуў у хол.
  
  Праз імгненне ён зноў паглядзеў на афіцэраў. Заплюшчыў вочы і ўздыхнуў. “Вы перамаглі. Добра, вы перамаглі".
  
  "Як гэта, сэр?" - спытаў я.
  
  “Я адмаўляюся ад сваіх правоў і расказваю вам усё, што магу ўспомніць. Ніякага прызнання, але поўнае заяву аб маёй дачкі і Эмі Уокер. Але я хачу кавы, і мне трэба скарыстацца туалетам ".
  
  Яны паглядзелі адзін на аднаго і кіўнулі.
  
  "Я іду з вамі," прамармытаў першы дэтэктыў.
  
  Тейт засмяяўся. “Я быў пракурорам садружнасці на працягу дзесяці гадоў. Я не збіраюся збегаць".
  
  "Я іду з табой".
  
  Тейт з агідай уздыхнуў і ўвайшоў у абшарпаныя калідоры, якія нагадвалі прыгарадную пачатковую школу. Ён нетаропка падышоў да мужчынскага туалета і ўвайшоў унутр. Дэтэктыў ішоў прама за ім.
  
  Ён прастаяў у пісуар незвычайна доўгі час. Скончыўшы і вымыўшы рукі, ён падышоў да дзвярэй і расчыніў яе, наткнуўшыся на жанчыну, якая жонглировала трыма вялікімі падручнікамі правы і некалькімі нататнікамі для запісаў, якія ўпалі на падлогу.
  
  "Прабач", - сказаў Тейт, нахіляючыся, каб падняць кнігі.
  
  Бэці Макколл зірнула на яго і сказала: "Без праблем". І сунула пісталет з сумачкі яму ў руку.
  
  Тейт нават не спыніўся, каб падумаць — ён проста павярнуўся, ткнуў "Сміт і Вессон" у жывот узрушанага дэтэктыва і упіхнуў яго назад у мужчынскі туалет, пакуль Бэці спакойна забірала кнігі.
  
  За адну хвіліну Тейт заткнуў раз'юшанаму копу рот вехцем, надзеў кайданкі і адабраў у яго пісталет. Ён выкінуў яго ў сметніцу.
  
  “ Кайданкі занадта тугія? - спытаў ён.
  
  Дэтэктыў злосна ўтаропіўся на яго.
  
  "Яны не занадта тугія?"
  
  Ківок.
  
  Тейт раўнуў: "Добра".
  
  І выйшаў у калідор, калі ў прыбіральні пачуўся слабы гул, падобны на землятрус па шкале нізкага Рыхтэра. Дэтэктыў спрабаваў апусціць кабінку.
  
  Калі ён выглянуў у калідор з пакоя для допытаў, ён не мог паверыць, што ўбачыў яе, якая стаіць там і якая паказвае галавой у бок калідора. "Як ты сюды трапіла?" - спытаў ён, калі яны хуткім крокам накіроўваліся да выхаду.
  
  “ Сказаў ім, што я юрыст.
  
  “ Вы прыводзіце адзін або два выпадкі?
  
  "Я магла б". Яна ўсміхнулася. “Я запомніла імёны пары на тваім стале. Я збіраўся сказаць дзяжурнаму сяржанту, што мне трэба пабачыцца са сваім кліентам, таму што толькі што былі спыненыя гэтыя новыя справы.
  
  "Гэта 'перадаецца па спадчыне', " паправіў Тейт.
  
  “ О, рады, што ён не спытаў.
  
  “Я не ведаю, ці зможам мы выйсці такім чынам. Я ўвайшоў сваім ходам, але дзяжурны афіцэр можа ведаць, што я арыштаваны". Ён азірнуўся ў канец калідора. “ Максімум пяць хвілін, пакуль яны не прыйдуць на пошукі.
  
  Яна пакінула кнігі, якія трымала ў руках, так, каб была бачная вокладка. Школьны ролевик, Уиллистон аб кантрактах.
  
  Ён засмяяўся. "Гэта іх одурачит". Затым спытаў: "Ты атрымаў маё паведамленне?"
  
  Яна кіўнула. “Я патэлефанаваў Коні, і яго асістэнт сказаў мне, што цябе арыштавалі. Я не мог вырашыць, звярнуцца за адвакатам або за пісталетам. Я падумаў, што ў нас няма часу чакаць грамадскіх абаронцаў. Мая машына звонку."
  
  Ранейшая Бэці Макколл, магчыма, медытавала цэлымі днямі, спадзеючыся на кіраўніцтва. Новая падышла як раз да Smith & Wesson.
  
  Яны спыніліся перад тым, як загарнуць за кут побач з пастом аховы. Ён перавёў дыханне. “ Гатовыя?
  
  "Я здагадваюся".
  
  "Паехалі".
  
  Тейт рушыў наперад, Бэці ішла побач з ім. Ахоўнік зірнуў на іх, але яны выйшлі без сучка і задзірынкі, скрупулёзна распісаўшыся ў часопісе "час отбыло" - адзін фальшывы пракурор, іншы фальшывы адвакат абароны, і абодва яны зараз крымінальнікі.
  
  
  
  
  
  Аарон Мэтьюз вёў машыну з хуткасцю семдзесят, потым восемдзесят міль у гадзіну.
  
  Гнеў саступіў месца смутку. Той жа пранізлівай пустаце, якую ён адчуваў на працягу некалькіх месяцаў пасля смерці Піцера ў турме. Смутак з-за таго, што планы пайшлі наперакасяк, жудасна наперакасяк.
  
  Мэтьюз быў у сваім арандаваным доме, недалёка ад шашы 29, чакаючы ўбачыць, спыніў ён нарэшце Тейт Кольер. Ён верыў, што спыніў. Ён адмовіўся ад тонкасці, адмовіўся ад слоў, адмовіўся ад цудоўнага мастацтва перакананні. Здранцвелае ад гневу, ён выцягнуў вялікі дзяўчыну Уокер з багажніка сваёй машыны. Нічога не сказаў, ні ў чым яе не пераканаў — ён проста рэзаў, рэзаў і рэзаў.... Увесь яго гнеў выцякаў з яго так жа горача і раптам, як кроў з яе цела. Ён патэлефанаваў з тэлефона-аўтамата, каб паведаміць, што бачыў цела, а затым паспяшаўся дадому.
  
  Там зазваніў тэлефон. Ён не адказаў, але праслухаў паведамленне, пакінутае паліцыянтам. Нейкая лухта пра штрафы за парушэнне правілаў дарожнага руху. “Патэлефануйце нам, калі вернецеся дадому. Дзякуй".
  
  Гэта азначала, вядома, што яны ведалі аб ім. Або, па меншай меры, падазравалі.
  
  Як гэта адбылося? Чаму яны проста не кінулі Колльера ў карцэр і не праігнаравалі яго? Магчыма, ён сапраўды пераканаў іх у сваёй невінаватасці і ў тым, што Мэтьюз выкраў дзяўчыну. Гробаны красамоўны д'ябал! Злое, сумнае настрой выбухнула ў Мэтьюсе, як напалм.
  
  Цяпер гэта быў толькі пытанне часу, калі яны знойдуць аб'ект "Блу Ридж". Яны ведалі яго імя, яны высвятляць, што ў яго там сувязі, і яны знойдуць Меган.
  
  Імгненне ён глядзеў у акно. Затым зачыніў вочы.
  
  У ідэальным свеце настрой не спальвае вас, як паходні, прысяжныя робяць чыстае правасуддзе, а помста спасцігае грэшнікаў у дакладнай прапорцыі да іх злачынстваў. У ідэальным свеце Мэтьюз назаўсёды пакінуў бы Меган Макколл сваім дзіцем, замяніўшы Піцера. І Тейт Коллиер пражыў бы ў роспачы ўсю сваю жыццё, ніколі не ведаючы, дзе яна, ведаючы толькі, што яна збегла ад яго, рухомая невынішчальнай нянавісцю.
  
  Але цяпер у яго не было ні найменшага шанцу на падобную сіметрыю. Усе яго надзеі паваліліся. І заставаўся толькі адзін выхад. Забіць дзяўчыну і з'ехаць. Збегчы на Заходняе ўзбярэжжа, у Новую Англію, можа быць, за мяжу.
  
  Ён страціў свайго сына, Тейт Коллиер страціць сваю дачку.
  
  Свайго роду лекі, свайго роду справядлівасць, свайго роду помста...
  
  Ён выдаткаваў некалькі хвілін, рыхтуючы сякія-такія рэчы ў сваім доме, затым паспяшаўся да сваёй машыне. Ён выехаў на шашы, накіроўваючыся да далёкіх горбам, пачуццёвай цёмнай лініі, над якой зоркі не станавіліся зоркамі, а месяц здавалася слабым белым паўмесяцам нахмуренных броваў.
  
  
  
  
  
  Самым цяжкім было прамыць глыбокія раны.
  
  У спальні яна знайшла танны набор для шыцця, а ў аптэчцы - бутэлечку спірту для расцірання.
  
  Ён мужна накладваў швы (хоць яна съеживалась кожны раз, калі іголка протыкала яго скуру). Але калі Меган выліла на раны поўны каўпачок спірту, ён адчайна здрыгануўся ад болю.
  
  "О, мне вельмі шкада".
  
  "Няма, няма", - данёсся яго скажоны голас. "Працягвайце ў тым жа духу, міс Бьюті..."
  
  Яе вочы напоўніліся слязьмі, калі яна пачула мянушку, якое ён выкарыстаў у тую ноч, калі забраў яе.
  
  “Нават калі ты выберашся, цябе ніколі не прайсці міма іх. Сабакі. У яго чацвёра ці пяцёра здаравенных ублюдкаў".
  
  “ Ты ўпэўнены, што не можаш ісці?
  
  "Я так не думаю," ён булькнул. “ Няма.
  
  “ Добра, заставайся тут. Я бачыў дзверы, якая вядзе ў склеп. Думаю, я змагу яе ўзламаць. Я збіраюся паглядзець, ці ёсць там унізе дзверы або акно. Можа быць, яна выведзе вонкі.
  
  Ён кіўнуў, выдыхнуў: "Я люблю ..." - і адключыўся.
  
  Яна склала вакол яго шлакаблокі так, каб, калі Мэтьюз паглядзіць у гэты бок, ён не ўбачыў маладога чалавека.
  
  Імгненне яна прыслухоўвалася да яго ціхаму, няроўнага дыхання. Затым, з нажом у руцэ, яна пайшла па калідоры.
  
  Меган была амаль на скрыжаванні калідораў, калі пачула рыпенне адкрываецца дзверы. Затым яна зачыніліся.
  
  Вярнуўся Аарон Мэтьюз.
  
  
  26
  
  
  
  Яны моўчкі ехалі па закінутых раёнах акругі Прынс-Уільям. Яны праязджалі міма апрацаваныя палёў, дзе стрыжневыя карані кукурузы моўчкі сыходзілі ў цёмную, афарбаваную ў чырвоны колер зямлю. Свірны былі даўно закінутыя. Нелядашчыя бунгала на ўскраіне, дзе пасляваенныя мары хутка звялі — малюсенькія кубікі дамоў з вінілавымі і алюмініевымі сценамі. Халупы і машыны на кварталах.
  
  Праз Манассас, дзе ўпершыню быў пачуты страшэнны лямант паўстанцаў, затым праз аддаленыя фермы і міма могілак Канфедэратаў.
  
  "Гэта быў ён, Тейт", - сказала Бэці, парушаючы доўгі маўчанне.
  
  "Хто?"
  
  “Да мяне прыходзіў мужчына. Ён сказаў, што ён яе псіхатэрапеўт, але гэта не так ".
  
  "Гэта быў Мэтьюз?"
  
  “ Ён называў сябе Питерсом.
  
  "Яго сына звалі Пітэр", - задуменна вымавіў Тейт. "Павінна быць, таму ён абраў гэта". Зірнуў на яе. "Што здарылася?"
  
  Яна пахітала галавой. “Ён спакусіў мяне. На самай справе нічога не адбылося, але гэтага было досыць.... О, Тейт, ён зазірнуў прама мне ў душу. Ён ведаў, што я хацела пачуць. Ён сказаў менавіта тыя рэчы, якія трэба".
  
  Ты можаш пракласці шлях да чыйго-небудзь сэрца і прымусіць яго рабіць усё, што захочаш. Суддзя або прысяжныя, у цябе ёсць гэта ўменне. Словы, Тейт. Словы. Ты не можаш іх бачыць, але гэта самае небяспечнае зброю на зямлі. Памятай гэта. Будзь асцярожны, сынок.
  
  Яна працягнула: “Ён патэлефанаваў Брэду. Я думаю, ён прыкінуўся паліцыянтам і сказаў яму ехаць да мяне дадому. Мы былі разам на канапе.... Я была п'яная.... О, Тейт."
  
  Тейт паклаў руку ёй на калена, злёгку сціснуў. “Ты нічога не магла зрабіць, Бэт. Ён занадта добры. Нейкім чынам ён усё гэта зрабіў. Доктар Хэнсон, Коні... напэўна, і Экхард таксама, настаўнік. Проста каб паквітацца са мной."Далей яны ехалі моўчкі. Потым Тейт сёе-тое зразумеў. "Ты дабраўся сюды занадта хутка".
  
  "Што?"
  
  “ Цябе не магло быць у Балтыморы, калі ты атрымаў маё паведамленне.
  
  “ Не, я дайшоў да парка Такім і павярнуў назад.
  
  "Чаму?"
  
  Доўгая паўза.
  
  "Таму што я вырашыла, што гэта павінна спыніцца". Інстынктыўна яна апусціла люстэрка і агледзела свой твар. Памацала пару маршчынак. "Я бегла за Брэдам, і я павінна была бегчы за Меган". Яна працягнула: “Я сёе-тое зразумела, Тейт. Як я была зла на яе".
  
  “ З-за Меган? З-за таго, што мы пачулі ў Кафэ?
  
  “Аб Госпадзе, няма. Гэта мая віна, не яе". Яна глыбока ўздыхнула, зноў падняла люстэрка. “Не, Тейт. Я злаваўся на яе шмат гадоў. І не павінен быў. Гэта была не яе віна. Яна нарадзілася не ў той час і не ў тым месцы."
  
  "Так, яна, вядома, была такой".
  
  “Я пагарджаў ёю і не рабіў таго, што павінен быў.... Я хадзіў на спатканні, я пакінуў яе адну. Я зрабіў усё неабходнае, вядома. Але дзеці ведаюць. Яны ведаюць, дзе тваё сэрца. І вось я тут, бягу за Джо, або Дэйвам, або Брэдам і кідаю сваю дачку. Пара гэта спыніць. Я проста малюся, каб яшчэ не было занадта позна ".
  
  "Мы знойдзем яе".
  
  Дарогі тут былі пустэльныя, а паветра пахла дымам ад вогнішчаў, на якіх гатавалі ежу, - звычайная з'ява ў гэтай беднай часткі графства. "Вольва" пранёсся міма знака "Стоп". Тейт занесла на павароце, а затым ён паехаў па дрэннай дарозе.
  
  "У нас непрыемнасці, ці не так?" - спытала яна.
  
  “Мы ўпэўненыя. Яны больш не публікуюць бюлетэні па ўсіх пунктах. Але калі б яны гэта зрабілі, мы былі б галоўнай славутасцю ў адным з іх ".
  
  "Яны не ведаюць маю машыну", - заўважыла Бэці.
  
  Ён засмяяўся. “О, ім спатрэбілася цэлых трыццаць секунд, каб высачыць. Глядзі, вось. Гэта яго дом".
  
  Невялікае бунгала Мэтьюза было відаць за дрэвамі на некаторай адлегласці. У бакавым дворыку стаяў які ржавеў алейны бак для ацяплення, а нескошенная трава перакрывала плямы чырвонай бруду. Дом знаходзіўся ўсяго ў двух мілях ад фермы Тейт. Зручнае месца для ўзлому і выкрадання, адзначыў ён.
  
  "Што мы збіраемся рабіць?" Спытала Бэці.
  
  Тейт не адказаў ёй. Замест гэтага ён дастаў з кішэні пісталет. "Мы збіраемся забраць нашу дачку", - сказаў ён.
  
  Трыццаць ярдаў, дваццаць, пятнаццаць. Тейт спыніўся і прыслухаўся. У доме Мэтьюза запанавала цішыня.
  
  Ён адчуў пах драўнянага дыму і прадставіў выкрадальніка, які сядзіць ля каміна, а ў яго ног - звязаную Меган з вехцем ў роце.
  
  Ад выгляду абшарпанага дома ў яго пахаладзела сэрца. Ён часта бачыў падобныя месцы. Занадта часта. Калі ён быў пракурорам штата, ён заўсёды — у адрозненне ад большасці пракурораў буйных гарадоў - сам наведваў месцы злачынстваў. Гэта было тое, што дэтэктывы ахрысцілі катэджам у шестидесятом раздзеле, спасылаючыся на становішча Крымінальнага кодэкса Вірджыніі аб забойстве. Забойства з драбавіка, прыслуга, любоў, якая стала жорсткай, а затым і гвалтоўнай... У такіх дамоў былі агульныя рысы: яны былі маленькімі, бруднымі, ціхімі, поўнымі невыказнаю нянавісці.
  
  Мерседэса на пад'язной дарожцы не было, так што, магчыма, Мэтьюз не чуў паведамленні ад паліцыі. Магчыма, Меган цяпер тут, ляжыць у спальні або ў склепе. Можа быць, на гэтым усё і скончыцца. Але ён рухаўся так ціха, як толькі мог, не рызыкуючы.
  
  Ён выглянуў у акно.
  
  Гасцёўня была пустая, асветленая толькі цьмеюць вуглямі ў каміне. Ён доўга прыслухоўваўся. Нічога.
  
  Вокны былі зачыненыя, але ён праверыў ручку на дзверы і выявіў, што яна адкрыта. Ён штурхнуў дзверы, думаючы толькі аб адным: навошта разводзіць агонь цёплай ноччу?
  
  О, не! Ён ірвануўся да дзвярной ручцы, але было занадта позна; дзверы перакуліла вялікае вядро з бензінам.
  
  "Божа!"
  
  Інстынктыўна Тейт схапіўся за вядро, калі ружовая хваля газу пацякла на падлогу і ў камін.
  
  "Што?" Закрычала Бэці.
  
  Газ запаліўся, і са свістам велізарны агністы шар разляцеўся па гасцінай.
  
  "Меган!" Тейт закрычаў, адварочваючыся ад полымя і падаючы на ганак. Яго рукаў быў у агні. Ён збіў полымя.
  
  “Яна там? Яна там?" Бэці ў паніцы закрычала і падбегла да акна. Отползая ад струменілася бензіну, Тейт схапіў Бэці і адцягнуў яе назад. Ён закрыў твар рукой, адчуўшы, як ад гара-чай спякота валасы ўстаюць дыбарам на тыльным баку яго пальцаў.
  
  "Меган!" Бэці закрычала. Яна выбіла акно локцем. Яна на імгненне зазірнула ўнутр, але затым адскочыла назад, калі слуп полымя вырваўся праз акно прама на яе. Калі б яна не адскочыла ў бок, агонь паглынуў бы яе твар і валасы.
  
  Тейт абабег катэдж з тыльнага боку і разбіў акно ў адной з спальняў, якое ўжо завалакло густым дымам.
  
  Ніякіх прыкмет дзяўчыны.
  
  Ён пабег у іншую спальню — у катэджы іх было ўсяго дзве — і ўбачыў, што яе там таксама няма. Полымя ўжо пранікала праз дзверы спальні, якая з раптоўнай выбліскам ўварвалася ўнутр. У святле каміна Тейт разгледзеў, што гэта была не спальня, а кабінет. Там былі стосы газетных выразак, часопісаў, кніг і тэчак. Карты, дыяграмы.
  
  Удалечыні пачуўся выццё сірэн.
  
  Бэці падышла да яго ззаду. У яе быў апёк на руцэ, але ў астатнім з ёй усё было ў парадку. "Тейт, я не магу яе знайсці!" - закрычала яна.
  
  “Я не думаю, што яна тут. Яе няма ні ў адной з гэтых пакояў, і тут няма склепа".
  
  - Дзе яна? - спытаў я.
  
  "Адказ там", - крыкнуў ён. "Ён зладзіў пастку толькі для таго, каб ніхто не змог знайсці ніякіх зачэпак да таго, дзе ён яе трымае".
  
  Ён падабраў некалькі цаглін і разбіў стеклянно-драўляную краты на акне. "О, брат," прамармытаў ён. І забраўся ўнутр, адчуўшы невыносную боль, калі асколак шкла працяў яго далонь.
  
  Унутры было невыносна горача, дым, вуглі, якія цьмеюць, і абрыўкі падпаленай паперы кружыліся вакол яго, і ён зразумеў, што полымя было не самай страшнай праблемай — нагрэтае паветра і недахоп кіслароду высеклі б яго праз некалькі хвілін.
  
  Ён кінуўся да стала і схапіў усе паперы і нататнікі, якія змог, падбег да акна і выкінуў іх на вуліцу, крыкнуўшы Бэці: "Прыбяры ўсё гэта з хаты". Ён вярнуўся за дабаўкай. Ён набраў яшчэ дзве бярэмі, перш чым жар стаў занадта моцным. Ён выскачыў у акно і цяжка пакаціўся па зямлі, калі столь паваліўся і з акна вырваўся сноп полымя.
  
  Ён ляжаў, змучаны, задыханы, на зямлі. Галава кружылася ад болю. Дзівячыся, з якой нагоды Бэці вырабляе пацешны танец вакол яго рукі. Потым ён зразумеў. Тэчка з дакументамі, якую ён трымаў у руках, гарэла, і яна затоптала полымя.
  
  Выццё сірэн станавіўся ўсё бліжэй.
  
  "Выдатна", - прамармытаў ён. "Цяпер яны дададуць падпал да нашых дасье".
  
  Бэці дапамагла яму падняцца, і яны сабралі ўсе сшыткі і тэчкі, якія ён выкінуў на задні двор. Яны пабеглі да машыны. Тейт завёў матор і з'ехаў з пад'язной дарожкі, абагнаўшы першую з флуоресцентные-зялёных пажарных машын, якія несліся да дому.
  
  Яны павярнулі на поўнач і ехалі хвілін дзесяць, пакуль Тейт не вырашыў, што шанцаў быць заўважаным няма. Ён прыпаркаваўся каля каменяломні ў Манассасе. Змрочнае, вусцішнае месца, якое выглядала так, нібы павінна было стаць месцам высочваньня серыйнага забойцы, хоць, наколькі было вядома Тейту, тут ніколі не здзяйснялася злачынстваў горш, чым курэнне марыхуаны і распіццё піва і цярновага джына з адкрытых ёмістасцяў.
  
  Тейт і Бэці ўважліва вывучалі абгарэлыя тэчкі і паперы, шукаючы якую-небудзь зачэпку адносна таго, куды Мэтьюз мог павезці Меган.
  
  Файлы былі ў асноўным артыкуламі, справаздачамі псіхіятрычнай дыягностыкі, медыцынскімі заключэннямі. Ён таксама знайшоў фатаграфіі Меган з камер назірання. Іх былі дзясяткі. А таксама дома Тейт і Бэці. Мэтьюз планаваў гэта на працягу некалькіх месяцаў; некаторыя здымкі былі зробленыя зімой. У адным нататніку распарадак дня Меган быў апісаны ў драбнюткіх падрабязнасцях.
  
  Яшчэ нататкі пацыента.
  
  Яшчэ артыкулы.
  
  Яшчэ дзённікі. Дрыготкімі рукамі Тейт і Бэці прачыталі іх усё, але не знайшлі ні найменшага намёку на якія-небудзь іншыя будынкі, кватэры або жылыя дамы, куды ён мог павезці дзяўчыну.
  
  "Там нічога няма", - у роспачы гыркнула Бэці. "Мы прагледзелі". Слёзы на яе твары.
  
  Тейт паглядзеў на кучу абгарэлых папер і тэчак у іх на каленях. Яго погляд упаў на дыягнастычны справаздачу пацыента. Затым яшчэ адзін. Ён хутка прагартаў іх. Затым прачытайце назву і адрас бальніцы, дзе пацыенты праходзілі абследаванне.
  
  Ён схапіў свой мабільны тэлефон і, прабегшы вачыма адзін з справаздач, пазваніў у даведачную службу Калверта, Вірджынія. Ён папрасіў нумар псіхіятрычнай клінікі Блу-Ридж.
  
  "Калі ласка, выйдзі з ладу", - прашаптаў ён.
  
  "З якой нагоды?" Спытала Бэці.
  
  "Калі ласка..."
  
  "На жаль," паведаміў электронны голас, " у спісе няма гэтага імя. У вас ёсць яшчэ запыт?"
  
  Ён выключыў тэлефон. “Вось дзе яна. Старая псіхіятрычная бальніца ў Шенандоа". Ён пастукаў па справаздачах. “Мэтьюз быў псіхіятрам. Я б выказаў здагадку, што ён працаваў там некалькі гадоў таму. Верагодна, ўстанова закрыта, і менавіта туды ён адвёз яе.
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  “ Няма. Але гэта ўсё, што ў нас ёсць.
  
  "Ідзі, Тейт".
  
  Ён выехаў на шашы і накіраваўся да федэральнай аўтастрадзе. З прыкрасцю падумаўшы, што ім прыйдзецца усю дарогу ехаць на лімітавай хуткасці. Наўрад ці яны маглі дазволіць, каб іх зараз спынілі.
  
  
  
  
  
  Трымаючы перад сабой шкляны нож, Меган ішла па калідорах.
  
  Наступіла цішыня, затым пачулася шорганне крокаў. Зноў цішыня.
  
  Я ненавіджу цішыню больш, чым яго крокі.
  
  Я з табой у гэтым згодная, дзеліцца Вар'ятка Меган.
  
  Затым крокі паўтарыліся, але з іншага месца, як быццам няпрошаны госць быў прывідам, материализующимся па сваёй волі.
  
  Прайшло пяць хвілін. Яшчэ адзін шум паблізу, ззаду яе. Рэзкі ўдых. Меган ахнула і хутка павярнулася. Эрон Мэтьюз быў у дваццаці футах ад яе. Яго вочы пашырыліся ад здзіўлення. Яна адхіснулася і, спатыкнуўшыся аб стол, цяжка ўпала. Ўскрыкнула ад болю, калі край стала урэзаўся ёй у нырку.
  
  Нягледзячы на боль, яна ўскочыла на ногі, пагрозліва падняўшы нож. Яна падумала, што ён кінецца на яе. Але ён гэтага не зрабіў. Ён проста нахмурыўся і сказаў: "О, Божа мой, Меган, з табой усё ў парадку?"
  
  Прысеўшы на кукішкі, з падпаленымі вачамі, цяжка дыхаючы, сціскаючы крамнінную дзяржальню свайго страшэннага нажа. Глядзела ў яго цёмныя вочы, на яго шырокія плечы і доўгія рукі. Чаму ён не набліжаецца да яе?
  
  Яна азірнулася назад.
  
  "Пачакай," сказаў ён з немы маленнем у голасе. “ Калі ласка, не ўцячы. Калі ласка.
  
  Яна вагалася.
  
  Ён уздыхнуў. “О, я ведаю, ты засмучаная, Меган, мілая. Я ведаю, ты напалохана.... Ты ненавідзіш мяне, і ў цябе ёсць на гэта поўнае права. Але, калі ласка. Проста паслухай мяне. "Ён падняў рукі. “ У мяне няма ні нажа, ні пісталета, нічога такога. Калі ласка, ты выслухаў?
  
  Яго вочы былі такімі шчырымі, выпраменьвальнымі спачуванне, а голас такім умольным...
  
  "Калі ласка".
  
  Меган працягвала моцна сціскаць нож. Але яна выпрасталася. "Працягвай," прашаптала яна. “ Я слухаю.
  
  "Добра," сказаў ён. І адарыў яе усмешкай.
  
  
  27
  
  
  
  "Я не ведаў, што ты выйшла з свайго пакоя", - сказаў Арон Мэтьюз.
  
  "Сотавы," рэзка паправіла яна.
  
  “ У камеры, - саступіў ён, уважліва гледзячы ёй у вочы. “ Але я павінен быў здагадацца. Ён засмяяўся. - Ты з тых, хто незалежны. Ніхто не збіраўся замыкаць цябе. Гэта адна з рэчаў, якія я люблю ў табе.
  
  Мэтьюз заўважыў, як яна пільна паглядзела яму ў вочы. Як задрыжалі яе светлыя вейкі, калі ён вымавіў слова "кахаю".
  
  Як ёй гэта ўдалося? цікава, падумаў ён. Ён так старанна агледзеў камеру — і замак ўсё яшчэ быў на дзверы. Яна прайшла скрозь столь? Сцяну? І на ёй была сее-што з яго адзення. Значыць, яна знайшла яго жылое памяшканне. Што яшчэ яна ведала?
  
  Як бы тое ні было, Мэтьюз быў здзіўлены. У ім выявілася больш мужнасці, чым ён чакаў ад распешчанага маленькага нытика.
  
  “ З табой усё ў парадку? Проста скажы мне гэта. "Ён агледзеў яе з галавы да ног.
  
  Ніякага адказу.
  
  Ён працягнуў: “Я шкадую аб тваёй вопратцы. Калі ты страціла прытомнасць ад лекі, якое я табе даў... што ж, з табой адбыўся няшчасны выпадак. Даруй. Я не думаў, што гэта здарыцца. Я сціраю тваю вопратку тут, у пральні. Яна цяпер сохне. Хутка павінна быць гатовая. Я не дакранаўся да цябе. Клянуся."
  
  Ён зірнуў на нож у яе руцэ. Доўгі асколак. Спачатку ён падумаў, што ў самым шкле было што-нешта такое, што асабліва нервавала, востры зялёны край трыкутніка. Але потым ён вырашыў, што няма, яго напалохала яе твар. Яна была гатовая — няма, прагнула — прымяніць зброю. І так добра кантралявала сябе ... Яе было б цяжка раскалоць. Складаней, чым у офісе Хэнсона, дзе яе абарона была аслаблена, а самаацэнка практычна пустая.
  
  Ён падаўся наперад. “ О, Меган, мне так шкада.
  
  Вастрыё нажа накіравалася да яго, і Мэтьюз замёр. Ён сказаў тонам свайго лепшага псіхатэрапеўта: "Я не хацеў, каб усё адбылося такім чынам".
  
  Ён змоўк. І, каб запоўніць невыносную паўзу маўчання, яна спытала: "Якім чынам?"
  
  "Гэта..." Ён падняў рукі да калідорах. “Калі б я мог зрабіць што-то яшчэ, я б зрабіў. Я абяцаю табе".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  Ён прыхінуўся да сцяны і заплюшчыў вочы. “ Ты мяне на самай справе не ведаеш. Але я ведаю цябе. Я ведаю цябе вельмі даўно.
  
  Яна пахітала галавой, нахмурыўшыся, збітая з панталыку. Кончык нажа быў накіраваны ніжэй.
  
  "Мяне клічуць Аарон Мэтьюз..."
  
  Яна, вядома, пазнала б яго сапраўднае імя, пакапаўшыся ў пісьмовым стале ў яго пакоі тут. Але скажыце каму—небудзь праўду - незалежна ад таго, колькі вы хлусілі яму ў мінулым, — і вы подтолкнете яго бліжэй да сабе, хай нават зусім ледзь-ледзь. Ён адразу працягнуў — Мэтьюсу трэба было сплесці загавор, а загаворы лепш за ўсё працуюць, калі іх накладваюць хутка. “У мінулым годзе я працаваў з тваім бацькам над справай. Ён наняў мяне ў якасці сведкі-эксперта. Ацаніць падазраванага. Мы размаўлялі перад судом. Проста падтрымлівалі гутарку. І я спытала пра дзяцей, ці былі ў яго, і ён сказаў... " Мэтьюз зрабіў паўзу, і яго твар помрачнело. Ён працягнуў: "Мне вельмі шкада, мілая, але ён сказаў "не", ён гэтага не рабіў".
  
  Прыгожыя светлыя вочы Меган пашырыліся. На імгненне яна была шакаваная. Затым у іх з'явілася глыбокая смутак, як тады, у офісе Хэнсона. Дзіця, якога здрадзілі, дзіця самотны.
  
  Аб чым табе шэпчуць мядзведзі?
  
  “Але я чуў, як хто-то згадваў яго дачка, і я спытаў яго пра цябе. Ён выглядаў збянтэжаным і сказаў, што, ну, так, у яго сапраўды была дачка. Але яна жыла са сваёй маці. Ён сказаў, што тэхнічна ты яго дзіця, але гэта ўсё. Я распавяла яму аб сваім сыне Піцеры. Бачыш, у яго былі некаторыя праблемы пры нараджэнні. Сур'ёзныя праблемы з псіхікай."
  
  Яшчэ адзін узмах веек. Значыць, яна таксама ведала пра яго. Ён сказаў, апусціўшы вочы: “Але я заўсёды адчуваў, што, нягледзячы на ўсё гэта, я любіў свайго хлопчыка і хацеў, каб ён быў са мной. Я згадаў пра гэта твайму бацьку. Але ён нічога не сказаў. Я спытаў у яго, як часта ён цябе бачыць.... Ён адказаў, што практычна ніколі. Я спытаў у яго пра цябе, і ён, падобна, наогул мала што ведаў. А потым— " Мэтьюз рэзка спыніўся, як чалавек, які апынуўся на мінным полі.
  
  "Што?"
  
  "Нічога".
  
  "Не, скажы мне," папрасіла яна з лёгкім адчаем у голасе.
  
  “ Ён сее-што казаў пра цябе.
  
  “ Калі ласка. Нож быў накіраваны прама ўніз. Яе твар больш не было лютым. “ Я хачу ведаць.
  
  "Ён сказаў, што больш мець зносіны з табой было б... няёмка ".
  
  “ Не, ён гэтага не казаў, - прашаптала яна. “ Ён наогул гэтага не казаў, ці не так?
  
  "Я не ўпэўнены..." Мэтьюз запнуўся, надаўшы твару абражанае выраз.
  
  Яна прамармытала: “Ён сказаў, што мець справу з дзіцем было б нязручна. Праўда?"
  
  "Так", - уздыхнуўшы, прызнаў Мэтьюз. “Мне вельмі шкада, Меган. Але гэта тое, што ён сказаў. І калі я гэта пачула, усё, аб чым я магла думаць, гэта пра тое, як я спадзявалася, што ў цябе былі добрыя адносіны з тваёй маці. Я спадзявалася, што каму-то не ўсё роўна. Мне было так шкада цябе ".
  
  Слабы смяшок, затым яе твар застыў. “ Мая маці. Так, дакладна.
  
  Ён схіліў галаву набок, кінуўшы на яе яшчэ адзін чульлівы погляд. І працягнуў: “Ну, я пайшоў пабачыцца з ёй. Аднойчы, калі ты была ў школе".
  
  "Ты гэта зрабіў?"
  
  Мэтьюс прысунуўся на некалькі цаляў бліжэй. Ён вырашыў, што гнеў не спрацуе з Меган, у адрозненне ад яе хлопца Джоша. Чым больш яна злавалася, тым больш небяспечны, чым станавілася. Няма, адзіны спосаб пракрасціся за яе межы - гэта скарыстацца яе смуткам і адзінотай.
  
  “ Я схлусіў, Меган. Я прызнаю гэта. Я сказаў Бэт, што працую псіхолагам у тваёй школе і хацеў даведацца, як у цябе справы. Я быў узрушаны, выявіўшы, што ў яе таксама не было шмат часу для цябе. Яна сказала мне, што была заручана, спрабавала наладзіць гэтыя адносіны, была цалкам паглынутая Брэдам, у яе не было шмат часу на ... ну, яна сказала, на няню.
  
  "Яна сказала гэта?" Меган ахнула.
  
  “ Справядлівасці дзеля, яна сказала, што ты быў вельмі дарослым і не меў патрэбу ў тым, каб цябе часта трымалі за рукі.
  
  “ Адкуль ёй ведаць? - Прамармытала Меган.
  
  Мэтьюз хістанулася да яе, але холад вярнуўся ў яе вочы, і яна спытала: "Але якога чорта ты мяне выкрала?"
  
  "Таму што я хацеў даць табе другі шанец, Меган".
  
  “ Похищаешь мяне? Што гэта за такі шанец?
  
  Ён апусціў вочы і покачался ўзад-наперад на сваіх нагах, придвинувшись да яе на добрых шэсць цаляў бліжэй. “О, Меган, так, я выкраў цябе. Але я б ніколі не прычыніў табе шкоды. Гэта было апошняе, аб чым я думаў ". Калі яна бачыла пакой, то, верагодна, бачыла і кухню. Ён сказаў: “Я магу гэта даказаць. Я пакажу табе кухню. У ім поўна ежы, якая табе падабаецца. Я даведалася, што табе падабаецца, і купіла шмат гэтага. "
  
  Яна кіўнула. Яе абарона аслабла яшчэ трохі. “ Гэта ты пераследваў мяне апошнія пару тыдняў.
  
  “Цалкам дакладна. Я сачыў за табой. І я таксама размаўляў пра цябе з людзьмі. Настаўнікамі, студэнтамі. І чым больш я даведваўся пра цябе, тым больш не мог зразумець тваіх бацькоў. Ты крэатыўная, ты вясёлая, ты сімпатычная, у цябе ёсць пачуццё гумару, ты была артыстычнай.... Ты была ўсім, чым павінна быць дзяўчынка-падлетак. Чаму яны не хацелі цябе? Я маю на ўвазе тваіх бацькоў?
  
  У яе задрыжалі вусны. Яна выцерла слёзы.
  
  "Гэта было так несправядліва", - прашаптаў ён. “Я хацеў падарыць табе любоў, якой у іх ніколі не было. Я кажу аб бацькоўскай любові. Спадзяюся, ты ведаеш, што... Я думаю, ты прыгожая, але я не жадаю цябе фізічна. Ён кіўнуў у бок яе зробленай з лямцом камеры. “ Я мог бы зрабіць гэта, калі ты была без прытомнасці, калі б захацеў.
  
  Яе вочы сказалі яму, што яна зразумела гэта. Што яна праверыла сваё цела на пяшчота, на вільготнасць.
  
  Але позірк зноў стаў жорсткім. Яна спытала: “Але гэта яшчэ не ўсё, ці не так? У гэтага ёсць і іншы бок".
  
  Ён усміхнуўся. “О, ты разумная, Меган. Ты вельмі разумная. Так, ёсць і іншы бок. Я таксама хацеў атрымаць яшчэ адзін шанец. Я распавядаў вам аб сваім сыне. Праблемы, аб якіх я згадваў? Яны былі даволі сур'ёзнымі. Мая жонка... яна піла і прымала валиум, калі была цяжарная. Я спрабавала прымусіць яе спыніцца, але яна не хацела. У майго сына было незваротнае пашкоджанне мозгу.... О, я хацела нармальнага дзіцяці. Каго-то, з кім я магла б праводзіць час. Весяліцца. Каго-то, каго я магла б распесціць ". Ён успомніў сее-што, што Бэці сказала яму раней тым вечарам. “Я хацела з кім-небудзь пагуляць, правесці Каляды і Вялікдзень, Дзень Падзякі. Прыгатаваць аўсянку і блінцы. Каб тусавацца з імі па нядзелях у спартовых штанах і красоўках, чытаць газету і гарнуць лісце ".
  
  Адкуль-то ён выклікаў слязу.
  
  "Ты хацеў, каб я была тваёй дачкой", - ціха сказала Меган.
  
  “Так! Але ты б ні за што не пагадзілася сама. Ці нават не паслухала мяне. Ты б падумала, што я нейкая ненармальная, і выклікала паліцыю. Так што я зрабіў тое, што павінен быў. Я пачакаў, пакуль у мяне не з'явіўся шанец — захварэла маці доктара Хэнсона, — і дамовіўся з ім аб сустрэчы з вамі ".
  
  "Гэтая частка была праўдай?"
  
  “О, так. Вядома, гэта праўда. Мы сябры, Хэнсон і я". Ён паблажліва ўсміхнуўся. “Хоць я думаю, што я лепшы тэрапеўт, чым ён. Я адразу пераходжу да сутнасці праблемы ".
  
  "Так, ты па-чартоўску ўпэўнены ў гэтым". Яна слаба ўсміхнулася ў адказ.
  
  “Табе не спадабаліся тыя лісты, я ведаю. Але я павінен быў паказаць табе, як ты злы на сваіх бацькоў. Я павінен быў прымусіць цябе ўбачыць праўду".
  
  “ І таму ты прымусіў мяне напісаць іх?
  
  "Так".
  
  “Што ты з імі зрабіў? Ты іх адправіў?"
  
  Ён нахмурыўся. “Лісты? Не, я іх выкінуў. Пісаў іх для цябе, Меган. Я падумаў, можа быць, тут мы маглі б лепей даведацца адзін аднаго. Я спадзяваўся, што ты застанешся на некалькі тыдняў, месяц. Калі ўсё атрымаецца, выдатна. Мы маглі б пераехаць у Сан-Францыска, восенню ты мог бы паступіць там у каледж ".
  
  Ён прысунуўся да яе яшчэ на некалькі футаў. Ён згорбіўся, паменшыўся ў памерах, журботна гледзячы ў падлогу. Мэтьюз вырашыла, як яна памрэ: ён задушыць яе. Яе вочы пашыраліся, і ён глядзеў на іх, убіраючы іх, пакуль яна памірала. Выдзіралі шкляны нож з яе рукі і хапаў за шыю. Сжимай, і сжимай, і сжимай, пакуль кончык яе высунутого мовы не перастане дрыжаць. І пасля гэтага затулі яшчэ трохі.
  
  Так Піцер забіў шлюху, якая спрабавала спакусіць яго. Магчыма, так і памёр сам Піцер. Цела было настолькі знявечаны, што турэмны лекар не змог з упэўненасцю ўсталяваць прычыну смерці.
  
  Слёзы навярнуліся на вочы нязручнага дзіцяці.
  
  “О, Меган, даруй мяне. Мне так шкада. Я проста падумаў, што ты заслугоўваеш значна большага, чым маеш".
  
  Яна сотрясалась ад рыданняў.
  
  “ Бацька, які хацеў пазбавіцца ад цябе. Які жах!... Ён хацеў выкрасліць цябе са свайго жыцця і вярнуцца да тым недарэчным маладым жанчынам, за якімі ён бегаў. І твая маці... Мілая жанчына, але сама яшчэ дзіця, на самай справе. Я думаў пра самых розных рэчах — як я мог бы ўдачарыць цябе, аддаць у прыёмную сям'ю...
  
  "Ты сапраўды так думаў?" спытала яна, выціраючы твар. Яе ўвага адцягнулася ад шклянога ляза. Яе рука была ў цені збоку ад яе. У калідоры было змрочна, і ён не мог сказаць, ці быў нож накіраваны ўніз або на яго.
  
  “Так, вядома. Я гаварыла з юрыстам аб усынаўленні. Ён сказаў, што ў мяне не будзе шанцаў, не пры тваіх сапраўдных бацькоў, якімі б нядбайнымі яны ні былі". Яго голас быў мяккім, закалыхвае.
  
  Меган зноў выцерла твар. “ Я проста хацела, каб мяне любілі.
  
  “І яны не любілі цябе, ці не так? Яны наогул не дарылі цябе ніякай любові".
  
  "Няма".
  
  “О, я б зрабіў усё зусім па-іншаму"... і менавіта таму я скарыстаўся гэтым шанцам. Я рызыкую жыццём у турме толькі для таго, каб паглядзець, ці можа ў нас што-то атрымацца. Я проста хацеў, каб у цябе быў дом. Цяпер ён таксама плакаў. “Я проста хацеў сям'ю! Гэта ўсё, чаго я таксама калі-небудзь хацеў".
  
  Цяпер яна рыдала нястрымна, закрыўшы твар рукамі. “Так! Вось і ўсё. Дом. У мяне ніколі не было дома. Я так моцна хацела бацькі".
  
  Мэтьюз падышоў бліжэй, няўпэўнена працягнуў руку і дакрануўся да яе шчокі, выціраючы слязу. Ён амаль адчуваў, як яна мочилась і білася пад яго рукамі, пакуль памірала. Ён пакінуў бы яе цела сабак. Каб Колльеру давялося жыць з жудаснымі ўспамінамі аб тым, што паказалі фатаграфіі з месца злачынства.
  
  "Хацеў бы я зрабіць гэта па-іншаму", - сказаў ён. “Я маю на ўвазе, гэта месца такое агіднае, Меган. Але ў мяне не было выбару. Дзеля нас абодвух".
  
  "Я проста—"
  
  Ён працягнуў другую руку і абняў яе за плячо. Пагладзіў яе па спіне.
  
  "Я проста хацела дом... толькі дом". Яна з цяжкасцю дыхала.
  
  “ Я ведаю, што ты гэта зрабіла. Яго правая рука слізганула па яе твары да шыі. Яго левая слізганула ўніз па яе руцэ, пакуль не намацала шкляны нож, які яна трымала.
  
  Ён асцярожна выцягнуў яго ў яе з рук.
  
  Трапіўся! падумаў ён.
  
  Але затым ён апусціў погляд і нахмурыўся. Гэта быў зусім не нож. У яго руцэ была пластыкавая ручка Bic. Але ён бачыў лязо.... Ён паглядзеў ёй у твар.
  
  Убачыў плотоядную ўсмешку.
  
  "Добрая спроба," прашаптала Меган.
  
  Левай рукой яна глыбока ўбіла шкляное лязо яму ў бок. Раз, потым яшчэ. І яшчэ.
  
  Ўспышка жудаснай болю пранізала яго, і Мэтьюз завыў. Ён рэзка выкруціўся з яе рук, і лязо закранула рабро, пакінуўшы ў ім доўгі асколак шкла.
  
  Зараз Меган закрычала — шалёны лямант — і, калі доктар абмацаў яго рану, яна ўдарыла яго адкрытай далонню па твары. Пачуўся аглушальны бавоўна, калі яго нос зламаўся, і хлынула кроў. Ён упаў на калені. Яна ўдарыла яго нагой побач з нажавы ранай, і ў вачах у яго пацямнела ад неверагоднай болю.
  
  Яна ступіла наперад, але ён хутка прыйшоў у прытомнасць, і цяпер гэта быў яго кулак, які моцна ўдарыў яго ў сківіцу, адкінуўшы назад да сцяны. Да таго часу, як ён падняўся на ногі, яна ўжо знікала ў цёмным калідоры.
  
  Ён дакрануўся да раны. Боль была невыноснай. Але гэта было нішто ў параўнанні з пачуццём шоку, якія ахапілі яго. Яна тая, хто падманула мяне! Абвеў мяне вакол пальца, аслабіла маю абарону. Божа мой, увесь гэты час я думаў, што гуляю з ёй, але яна завяла мяне прама ў пастку...
  
  Дачка свайго бацькі, падумаў Мэтьюз з лютасцю і агідай.
  
  Ён апусціўся на калені і пачаў выцягваць з раны аскепкі шкла, фактычна атрымліваючы асалоду ад болем; ён хацеў запомніць гэта. Ён хацеў адчуць тое, што збіралася выпрабаваць Меган.
  
  
  28
  
  
  
  У падвале...
  
  Яна нырнула ў паўцемным калідоры бальніцы, шукаючы дзверы ў падвал, якую бачыла раней.
  
  У яе балела сківіца і патыліцу таксама — там, дзе яна стукнулася аб сцяну пасля таго, як ён ударыў яе. Усяго на імгненне яна падумала аб тым, каб зноў накінуцца на яго — убачыць яго ляжалым там, з крывёю, заливающей яго кашулю, з крывёю, што капае з носа. Ён выглядаў полумертвым. Але яна не была ўпэўненая, што ён пацярпеў так моцна, як здавалася. Магчыма, ён прыкідваўся. Калі ён хлусіў словамі, той хлусіў і дзеяннямі.
  
  Таму яна пабегла — шукаць дзверы ў падвал.
  
  Яна пачула незямной крык Мэтьюза — здавалася, ад яго задрыжалі сцены, — а затым крокі.
  
  Павольна кружачы па калідорах, яна, нарэшце, знайшла дзверы, якая вядзе ў склеп. Яна схапіла шлакоблоков і ўдарыла ім па засову і замка, якія лёгка адламаліся.
  
  Меган расчыніла дзверы і зазірнула ўніз, у затхлое памяшканне. На імгненне яна была паралізаваная.
  
  Выбару няма, дзяўчынка, Вар'яцкая Меган, гід, крычыць. Рухайся, рухайся, рухайся.
  
  "Але, Джош, - моўчкі запратэставала яна, - я не магу пакінуць яго.
  
  Эй, калі ты памрэш, памрэ і ён. Наперад!
  
  Яна спусцілася па лесвіцы і апынулася ў цьмяна асветленым лабірынце калідораў. Павольна пераходзячы з пакоя ў пакой, яна старалася пазбягаць стаялай вады, каб не пакінуць слядоў, па якіх ён мог бы пайсці.
  
  Калі ласка, дзверы, акно... О, калі ласка.
  
  Яна пачула рыпенне крокаў пад столлю над ёй, калі Мэтьюз накіраваўся да дзвярэй, якую яна толькі што узламала. Яна выявіла дзверы, якая вядзе вонкі. Яна была зачыненая. І вокны таксама былі запячатаны. Яшчэ адна дзверы. Заколочена цвікамі.
  
  Чорт бы яго пабраў! выпальвае К. М.. Навошта ён замкнуў гробаны дзверы наверсе, калі мы не можам выбрацца гэтым шляхам?
  
  Меган не папрацавала адказаць. Яна таксама не магла зразумець, у чым справа. Яна вярнулася ў пакой у падставы лесвіцы і зноў паглядзела на адно з вокнаў. Рашоткі на іх былі шырэй, чым на першым паверсе, але яна сумнявалася, што зможа пралезці.
  
  Гробаны сцягна.
  
  Не пачынай! Меган ціха прамармытала і пачала адварочвацца. Затым яна спынілася, азірнулася. Падумаўшы: "Добра, можа быць, я не змагу прайсці праз краты". Але я магу прымусіць яго думаць, што гэта зрабіла я.
  
  Яна разбіла шкло і подсунула пад яго перавернуты пластыкавае вядро, каб усё выглядала так, быццам яна вылезла вонкі.
  
  Затым яна пабегла назад у лабірынт цёмных камор, каб знайсці якое-небудзь сховішча.
  
  Большасць кардонных каробак, складзеных у пакоях, былі занадта малыя, каб схаваць яе. І ў яе не хапіла сіл ўзлезці па трубах, якія цягнуліся ўздоўж столі.
  
  Яго крокі набліжаліся да дзвярэй наверсе. Затым ён пачаў спускацца.
  
  Меган ўбегла ў застаўленае розным начыннем памяшканне кладоўку, самую далёкую ад лесвіцы. Яна была забітая кардоннымі скрынкамі, такімі ж маленькімі, як і астатнія. Але ў баку ад пакоя, у цені, стаяў доўгі металічны скрыню. Гэта быў амаль занадта відавочны выбар, каб схавацца, але гэтая пакой знаходзілася далёка ад акна, з якога яна інсцэнавала свой ўцёкі. І тут была апраметная цемра. Мэтьюз мог нават не ўбачыць скрынку, калі б папрацаваў паглядзець.
  
  Ці магла яна адкрыць яго? І быў ён пусты?
  
  Але Меган перастала задаваць пытанні. Мэтьюз быў ужо ў падвале. Шорганне крокаў, хрыплыя стогны ад болю ран, словы, якія ён мармытаў сабе пад нос.
  
  Зараз жа! Вар'ятка Меган падштурхоўвае яе. Наперад, дзяўчынка!
  
  Меган адкрыла куфар. Ёй спатрэбіліся ўсе сілы, каб падняць тоўстую крышку.
  
  І ёй запатрабавалася ўся яго сіла волі, каб не закрычаць, калі яна зазірнула ўнутр і ўбачыла сіне-белую плоць, мяккія валасы, закрытыя вочы, цёмны, зморшчаны пеніс, доўгія жоўтыя пазногці... Парэзы і выбоіны пакрывалі ўвесь торс маладога чалавека, які быў яшчэ больш знявечаны вялікім Y разрэзам, атрыманых пры выкрыцці. Вуха і рука былі груба прышытыя назад да яго целе.
  
  Гэта быў сын Мэтьюза, Піцер. Яна даведалася жудаснае твар па газетнай выразцы.
  
  О, Божа!... Божа мой!... Тейт, зрабі стаўку!... Хто-небудзь!
  
  Крокі цяпер былі бліжэй. Яны гучалі ўсяго ў трыццаці або сарака футаў ад нас.
  
  Працягвай, заклікае Вар'ятка Меган. Зрабі гэта.
  
  "Я не магу гэтага зрабіць", - падумала Меган. Ні за што на свеце.
  
  Залажу ўнутр, К. М задыхаецца. Ты павінен.
  
  "Альбо ты змагаешся з ім на кулаках, - сказала яна сабе, - альбо хаваешся тут. Гэта твой выбар. Секундная паўза. Здавалася, доктар быў прама за дзвярыма. Затым Меган закрыла вочы — як быццам гэта магло паменшыць жах — і забралася ў скрынку, легла на труп, на спіну, моцна дрыжучы. Яна апусціла вечка. У паветры пахла салодкім фармальдэгідам, марынаваным мясам — яна ўспомніла пах з урока біялогіі, ненавідзячы знаходзіцца ў той час у школе, але цяпер молячыся, каб яе якім-небудзь чынам перанеслі назад у той час і месца.
  
  А пад ім - жудасны холад.
  
  Няма нічога халадней халоднай плоці.
  
  Затым яна пачула слабы стогн зусім побач. У пакоі быў Аарон Мэтьюз.
  
  
  
  
  
  Перасякаючы прасеку ў гарах Шенандоа, Тейт зірнуў з акна машыны Бэці на прыцемненыя бунгала і старыя фермерскія дома, закінутыя свірны, чорныя ямы, якія адкрываліся ў сетку пячор, пронизывавших зямлю пад гарамі Шенандоа і Блу-Ридж.
  
  Яны праносіліся міма сцен злавеснага лесу — суровых соснаў, нізкарослых дубоў, асакі, маладога кудзу і віргінскага павоя. Тейт прадставіў сабе дзясяткі вачэй, уставившихся на іх, і зноў падумаў пра Мёртвым рэбе.
  
  Дзесяць хвілін праз, у глыбіні Блу-Ридж, Тейт спыніў "Вольва" Бэці на кругласутачнай запраўцы. Пажылы слуга асцярожна зірнуў на іх, калі спытаў аб псіхіятрычнай лякарні.
  
  “ Гэта старое месца? Уф-ф. Мужчына кінуў змрочны погляд на захад.
  
  "Дзе гэта знаходзіцца?" - спытаў я.
  
  "Ты вяртаешся на аўтамагістраль паміж штатамі і робіш яшчэ адзін з'езд ..."
  
  "Мы б аддалі перавагу прытрымлівацца прасёлкавых дарог, калі зможам". Паліцыя штата будзе шукаць яго на шашы, факт, з якім Тейт не падзяліўся.
  
  Мужчына схіліў галаву набок, паціснуў плячыма. “Ну, вунь па той дарозе. Маршрут сто семнаццаць? Едзь па ім на захад дзесяць-дванаццаць міль, пакуль не ўбачыш заправачную станцыю "Бай-Райт". Потым сверни налева на Палмер і проста працягвай рух ".
  
  “ Мы паглядзім бальніцу? - спытаў я.
  
  “О, вы ўбачыце гэта. Не магу прапусціць. Але я б пачакаў да світання. Вы не захочаце ісці туды ў такі час ночы, няма, сэр. Але вы пыталіся напрамкі, а не думкі.
  
  Тейт працягнуў яму дваццатку, і яны памчаліся па дарозе.
  
  Яны праехалі некалькі міль, калі ў чвэрці мілі ззаду іх ажыла сур'ёзная сірэна. Гэта быў паліцэйскі з акругі. У люстэрку задняга выгляду Тейт асляпляльна ўспыхнула светлавая паласа. Ён рэзка прыбавіў хуткасць.
  
  "Ты думаеш, ён ведае, што гэта мы?" Спытала Бэці.
  
  "Калі ён гэтага не зробіць, то зробіць, калі паведаміць пра тваіх жетонах". Нага Тейт здрыганулася. "Што мне рабіць?"
  
  "Гані з усіх сіл," прамармытала Бэці. “ Пастарайся адарвацца ад яго.
  
  Ён так і зрабіў.
  
  Прыкладна дзве мілі здавалася, што яны адарвуцца. Шведы робяць добрую машыну, але яна не магла параўнацца з фарсіраваным рухавіком пераследвае іх "Плімута". "Не магу прыйсці", - сказаў ён ёй.
  
  Ён збавіў газ. “ Я пагавару з ім. Можа, ён хоць бы дашле машыну ў бальніцу.
  
  "Няма", - сказала Бэці. "Спыніся".
  
  "Што?" Спытаў Тейт, занося машыну на жвіровыя абочыну і тармозячы.
  
  Бэт адкрыла сумачку і порылась ўнутры. Яна зрабіла паўзу, глыбока ўздыхнула, затым выпрасталася, гледзячы на сябе ў люстэрка задняга выгляду і пагладжваючы сябе па шчацэ, як Тейт часта бачыў, як яна гэта рабіла.
  
  Што яна задумала? ён задумаўся.
  
  "Бэт!" закрычаў ён, калі яна паднесла пілачкі для пазногцяў да твару і з сілай правяла ёю па скуры.
  
  З глыбокай раны на яе шчацэ хлынула кроў.
  
  "Ох," прохрипела Бэці. “ Балюча.
  
  Тейт ўтаропілася на кроў, стекавшую хутчэй па яе шыі, чым па чырвонай, і падавшую на грудзі вытанчанымі ўзорамі пэйслі.
  
  
  
  
  
  "Выходзь з машыны!" - пачуўся металічны голас з прастакутнага дынаміка гучнагаварыцеля на даху аўтамабіля.
  
  Малады паліцэйскі стаяў каля адчыненых дзверцаў сваёй патрульнай машыны. Яго сінявата-чорны пісталет, які здаваўся малюсенькім у параўнанні з велізарнай рукой служыцеля закона, быў накіраваны ў галаву Тейт.
  
  “Вылазь з машыны! Трымай рукі паднятымі".
  
  Якое-то імгненне ні адзін з іх не рухаўся.
  
  Затым дзверы Бэт адкрылася так хутка, што Тейт падумала, што іншы памочнік шэрыфа непрыкметна падкраўся да іх ззаду і выцягнуў яе. Але няма, яна рухалася сама. Яна пранізліва закрычала і пакацілася па травяністай абочыне дарогі. Скураны папружка яе сумачкі быў абматаны вакол запясцяў, як быццам яна была звязана. Без дапамогі рук яна цяжка ўпала, і пыл змяшалася з крывёю, якая пакрывала яе твар.
  
  "Дапамажыце мне!" закрычала яна. “ Ён выкраў мяне!
  
  “Не рухацца. Нікому не рухацца!" - крыкнуў паліцэйскі, паварочваючы рулю ў бок Бэці. Тейт сядзела зусім нерухома, рукі на рулі.
  
  Бэці папаўзла да паліцэйскаму.
  
  "У яго нож!" - закрычала яна. “Дапамажыце мне, калі ласка. Ён парэзаў мяне. У мяне ідзе кроў. Дапамажыце мне!" Яна ўклала ў свой голас немы лямант спалоханага дзіцяці і, спатыкаючыся, рушыла наперад. “ Ён збіраўся згвалтаваць мяне! Выведзіце мяне ад яго! О, калі ласка!... Аб...
  
  Салдат паддаўся сваім інстынктам. “ Сюды, міс. З вамі ўсё будзе ў парадку. Гэта той хлопец з прынца Уільяма, ці не так? Той, хто забіў тую дзяўчыну? Дзе нож?"
  
  “ У яго за поясам. Ён падабраў мяне на прывале, " закрычала яна. “ Ён выкраў мяне!
  
  "Падніміце рукі!" - крыкнуў салдат у мікрафон. "Я маю на ўвазе зараз!"
  
  Тейт так і зрабіў.
  
  "Што здарылася?" паліцэйскі спытаў Бэці, якая, спатыкаючыся, падышла бліжэй.
  
  "Порежь мяне"... "Мне патрэбен доктар..." Словы патанулі ў плачу.
  
  “Ты ў машыне. Пакінь правую руку паднятай, а левай высунь яе ў акно і адчыні дзверцы. Не апускай правую руку".
  
  Тейт не паварушыўся.
  
  “Я не буду паўтараць табе гэта зноў! У мяне ёсць—"
  
  "Апусці гэта!" - пачуўся хрыплы крык Бэці ў некалькіх цалях ззаду яго галавы. Пісталет Тейт быў прыстаўлены да горла паліцэйскага.
  
  "О, чорт".
  
  "Зрабі гэта!"
  
  “ Я абараню яго, лэдзі. Зробіш што-небудзь са мной, і ён знікне. Я прыстрэлю яго. Клянуся... Але ён сказаў гэта з сораму, а не з рашучасці, і калі Бэці закрычала: "Мы палюем за маёй дачкой, і я заб'ю цябе прама цяпер, калі спатрэбіцца", за незадаволеным бурчаннем паліцэйскага рушыў услед гук яго вялікага пісталета, які ўпаў у бруд.
  
  Бэці адступіла ад мужчыны, які ўзвышаўся над ёй. Ён абмяк, убачыўшы лютасць на яе твары, магчыма, дзівячыся, наколькі блізка да смерці ён падышоў. Ён прыхінуўся да машыны.
  
  "Добра," прамармытала Бэці. “ Кладзіся на зямлю. Вось так. На жывот.
  
  Тейт выскачыў з машыны і трушком накіраваўся да іх.
  
  “ Набліжаюцца іншыя салдаты, лэдзі. Яны будуць тут праз некалькі хвілін.
  
  "Тым больш прычын для пераезду!"
  
  Ён прыгнуўся. Бэці перадала пісталет паліцэйскага Тейту.
  
  "Надзеньце на яго кайданкі і пайшлі," сказала яна.
  
  Але Тейт паклаў руку ёй на плячо. “ Няма. Ты застаешся.
  
  "Не, Тейт", - сказала Бэці, прыціскаючы да акрываўленага падбародка камяк папяровых сурвэтак. "Я хачу пайсці".
  
  Што ён мог ёй сказаць? Што яна нічога не магла зрабіць і Тейту трэба засяродзіцца на выратаванні Меган — калі яе наогул можна выратаваць? Што для яе было важна застацца тут і дакладна расказаць паліцыі аб тым, што здарылася, адправіць іх у бальніцу? Яны абодва былі надзейнымі аргументамі. Але замест гэтага Тейт адказаў ад усяго сэрца і сказаў ёй праўду. Проста: "Я не хачу рызыкаваць страціць цябе".
  
  Яна паглядзела на цёмную кроў на сурвэтцы і зноў перавяла погляд на Тейт. Яна кіўнула.
  
  "А цяпер паслухай мяне", - сур'ёзна сказаў ён. “Калі яны дабяруцца сюды, проста пакладзі пісталет і падымі рукі уверх. Яны будуць нервавацца і гатовыя страляць. Рабі ў дакладнасці тое, што яны скажуць. Ты чуеш мяне?"
  
  Яна кіўнула. Ён дакрануўся да яе шчакі, выціраючы трохі крыві.
  
  "Сэксуальная жанчына са шнарам — ні адзін мужчына ў акрузе не ўтрымаецца ад цябе".
  
  "Ты атрымаеш яе, ці не так, Тейт?"
  
  "Я паклічу яе".
  
  Ён пацалаваў яе ў лоб і пабег да машыны.
  
  Ён націснуў на акселератар, забрызгав патрульную машыну жвірам і брудам. Калі ён праязджаў праз грэбень дарогі, а тахометр набліжаўся да чырвонага полумесяцу зоны папярэджання, ён мімаходам убачыў Бэці ў люстэрку задняга выгляду, якая прысела на кукішкі побач з распростертым салдатам, несумненна, шчыра просячы прабачэння. Тым не менш пісталет, які яна сціснула абедзвюма рукамі, быў цвёрда накіраваны яму ў твар.
  
  
  
  
  
  Яна больш не магла гэтага выносіць.
  
  Вар'ятка Меган знікла, памерла і спала з рыбамі.
  
  Разрэджанае паветра душыў яе. Пахі — гнілі і салодкі водар забальзамированной скуры — обвились вакол яе горла і сціснулі.
  
  Што было дастаткова дрэнна. Але затым паніка пачатку пранізваць яе цела, як электрычны разрад. Клаўстрафобія.
  
  "Няма, няма, няма", - сказала яна, або, можа быць, ёй гэта толькі здалося. "Няма, няма"... Выпусці мяне, выпусці мяне, выпусці мяне..."
  
  Раптам яна перастала турбавацца нават аб тым, што Мэтьюз быў звонку труны і чакаў яе. Гэта не мела значэння; яна не магла заставацца ўнутры ні імгненні даўжэй.
  
  Меган націснула на вечка труны.
  
  Ён не рухаўся.
  
  Яна паспрабавала зноў, з усіх сіл. Нічога.
  
  "Ах," выдыхнула яна. - О, калі ласка, Божа, няма...
  
  Ён замкнуў яе! Яна пастукала па вечку, затым пачула дзікі смех звонку. Слоў яна не магла разабраць. Зноў смех.
  
  Яшчэ словы, гучней: “... дваім весела разам.... ты ім падабаешся.... Ты падабаешся Піцеру..."
  
  "Выпусціце мяне, выпусціце мяне!"
  
  Яе голас падняўся да дзікага віску, усё яе цела сотрясалось ў моцных спазмах.
  
  "Ты, вырадак, ты, блядзь, выпусці мяне адсюль!" Абодвума кулакамі Меган колотила па вечку да крыві, колотила па ёй галавой, з жахам адчуваючы халодны твар Піцера ў сваёй шыі, яго халодны пеніс ў свайго сцягна.
  
  Звонку Аарон Мэтьюз таксама пастукаў па вечку, адказваючы на яе стук. Затым зноў смех. І, нарэшце, зноў паляпванне, як у бубнача, ідэальна супадае з рытмам яе немы крыкаў.
  
  
  
  
  
  Ніякай тонкасці, ніякіх нюансаў...
  
  Тейт Коллиер дайшоў да канца Палмер-роўд і ўбачыў перад сабой псіхіятрычную бальніцу. Ён накіраваў машыну Бэці прама да брамы, разагнаўся прыкладна да сарака і запрыгал па бярвеннях і выбоинам на недагледжанай паверхні. Ён убачыў сумна вядомы шэры "Мерседэс", прыпаркаваны пад навесам толькі для персаналу. Ён заўважыў слабы святло ў адным з вокнаў.
  
  У яго не было іншага плана, акрамя відавочнага, і, аб'язджаючы паваленую сасну і выпростваючыся для апошняга штурму варот, ён мацней націснуў на акселератар, умацоўваючы сваю рашучасць.
  
  Ён учапіўся рукамі ў руль, вжимаясь ў сядзенне. Машына прарвалася скрозь ланцуг. Падушка бяспекі лопнула з дзіўна гучным бавоўнай. Ён забыўся пра гэта і не закрываў вочы. Ён на імгненне аслеп і страціў кантроль над машынай. Калі ён зноў змог бачыць, то выявіў, што машыну занесла ўбок, і яна ледзь не ўрэзалася ў "Мерседэс". "Вольва" урэзаўся наўскос ў шлакаблокі, аглушыўшы яго.
  
  Тейт выскачыў з машыны і падбег да першай якая трапіла дзверы. Моцна сціскаючы пісталет, ён усім вагой наваліўся на падвойныя панэлі.
  
  Ён чакаў, што яны будуць зачыненыя. Але дзверы расчыніліся практычна без супраціву, і ён упаў галавой наперад у вялікі, цёмны вестыбюль.
  
  Ён бачыў цені, абрысы мэблі, куты сцен, незапаленыя лямпы, парушынкі, што кружлялі ў паветры.
  
  Ён убачыў слабыя прамяні перадсвітальнай блакітнага святла, прасочвалася скрозь вокны.
  
  Але ён так і не ўбачыў біту, або мантыроўку, ці што там яшчэ просвистело ў паветры ззаду яго і нанесла яму слізгальны ўдар прама над вухам.
  
  
  IV
  
  
  
  МАЎЧАННЕ АБ ЗРОБЛЕНЫМ
  
  
  29
  
  
  
  Чыя-то рука пагладзіла яго па валасах.
  
  Лежачы на баку, на халоднай падлозе, Тейт павольна адкрыў вочы, якія моцна щипало ад яго ўласнага поту. Ён паспрабаваў засяродзіцца на твары перад сабой. На імгненне яму здалося, што мяккія пальцы належалі Бэці; яна была першым чалавекам у яго думках, калі ён прыйшоў у прытомнасць.
  
  Але ён выявіў, што блакітныя вочы, у якія ён глядзеў, належалі Меган.
  
  "Прывітанне, мілая," прахрыпеў ён.
  
  “ Тата. "Яе твар быў бледны, валасы прыліплі да галавы ад поту, рукі ў крыві.
  
  Яны былі ў вестыбюлі старой бальніцы. Яго рукі былі звязаныя за спіной калючым вяроўкай. Перад вачыма усё расплывалася. Ён устаў і ледзь не страціў прытомнасць ад болю, якая раўла ў яго ў скроні.
  
  Аарон Мэтьюз сядзеў на крэсле побач і назіраў за імі абодвума, як за бездапаможнымі зняволенымі, якімі яны і былі.
  
  "Якія ў яго дзіўныя чорныя вочы", - падумаў Тейт. Як цёмныя лазеры. Яны звернутыя да цябе, як быццам ты адзіны чалавек ва сусвету. Ды бо пацыенты распавялі б яму ўсё, што заўгодна. Ён зразумеў, чаму Бэт была нямоглая супраціўляцца яму той ноччу, калі ён прыйшоў да яе дадому. Коні таксама. І Меган.
  
  Затым ён убачыў, што Мэтьюз паранены. Вялікая пляма крыві покрыва яго кашулю збоку, і ён быў увесь у поце. Яго нос таксама быў у крыві. Тейт зірнуў на Меган. Яна слаба ўсміхнулася і кіўнула, адказваючы на яго маўклівы пытанне, ці была яна вінаватая ў раненні. Ён апусціў галаву на плячо дзяўчыны. Імгненне праз Тейт падняў вочы. "Ты скінула тыя пяць фунтаў, якія хацела", - сказаў ён ёй. "Ты худая і шкодная".
  
  "Было дзесяць", - пажартавала яна.
  
  Мэтьюз нарэшце сказаў: “Ну, Тейт Коллиер. Ну..."
  
  Такі роўны барытон, падумаў Тейт. Але не фальшывы і ліслівы. Такі натуральны, такі заспакаяльны. Пацыенты чапляліся за кожнае вымаўленае ім слова.
  
  "Я проста выконваў сваю працу", - нарэшце сказаў яму Тейт. “Я маю на ўвазе суд над Пітэрам. Доказы былі ў наяўнасці. Прысяжныя паверылі ў гэта".
  
  Меган нахмурылася, і Тейт распавяла аб судовым працэсе і забойстве хлопчыка ў турме.
  
  Дзяўчына нахмурылася і сказала Мэтьюзу: “Я ведала, што ты ніколі не працаваў з ім над справамі. Гэта была проста чарговая хлусня".
  
  Мэтьюс нават не заўважыў яе. Ён скрыжаваў рукі на грудзях. “Ты, мусіць, гэтага не ведаеш, Колльер, але я часта назіраў за табой у судзе. Пасля смерці Піта я хадзіў на твае працэсы. Я гадзінамі праседжваў у глыбіні галерэі. Ведаеш, што мяне ўразіла? Ты нагадваў мне мяне самога на сеансах псіхатэрапіі. Размаўляў з пацыентамі. Вёў іх туды, куды яны не хацелі ісці. Вы зрабілі сапраўды гэтак жа са сведкамі і прысяжнымі.
  
  Тейт нічога не адказаў.
  
  Мэтьюз коратка ўсміхнуўся. “ І я сёе-тое даведаўся аб законе. Mens rea. Стан розуму забойцы — ён павінен мае намер забіць, каб быць вінаватым у забойстве. Ну, гэта быў ты, усё дакладна, на судзе над Пітам. Ты забіў Піта. Ты хацеў, каб ён памёр.
  
  "Мая праца заключалася ў тым, каб весці справы як мага лепш".
  
  “Калі, - накінуўся Мэтьюз, - гэта было праўдай, тады чаму вы спынілі судовы перасьлед? Чаму вы падціснулі хвост і збеглі?"
  
  "Таму што я шкадаваў аб тым, што здарылася з вашым сынам", - адказаў Тейт.
  
  Мэтьюз апусціў успацелы, зарослы шчаціннем твар. "Ты паглядзеў на майго хлопчыка і сказаў: 'Ты мёртвы'. Ты стаяў у судзе і адчуваў, як праз цябе цячэ сіла. І табе гэта спадабалася.
  
  Тейт агледзеў пакой. “Ты ўсё гэта зрабіў? І ты пайшоў за ўсімі астатнімі — Коні, Хансоном і Экхард? Бэці таксама".
  
  “ Мама? - Прашаптала Меган.
  
  "Не, з ёй усё ў парадку", - запэўніў яе Тейт.
  
  "Я павінен быў спыніць цябе", - сказаў Мэтьюз. “Ты працягваў набліжацца. Ты не прыслухоўваўся да голасу розуму. Ты не рабіў таго, што павінен быў".
  
  "Гэта ж тое месца, куды цябе змясцілі, праўда?"
  
  "Ён?" Спытала Меган. "Я думала, ён тут працаваў".
  
  "Я таксама так думаў," сказаў Тейт, " але потым я ўспомніў паказанні на судзе Піцера. Няма. Ён быў псіхатэрапеўтам, але ён быў тым, каго змясцілі сюды. "Ківаючы на Мэтьюза. "Не Піцер". Тейт успомніў суд:
  
  Містэр Бога: Цяпер, доктар Ротштейн, не маглі б вы выказаць сваё меркаванне аб крыніцы і прыродзе цяжкасцяў Піцера?
  
  Доктар Ротштейн: Так, сэр. У Піцера праблемы з сацыялізацыяй. Ён адчувае сябе больш камфортна з неадушаўлёнымі творамі — апавяданнямі, кнігамі, мультфільмамі і таму падобным, — чым з людзьмі. Ён таксама пакутуе ад таго, што я называю дэфіцытам афекту. Мяркуючы па яго медыцынскай карце, прычына ў тым, што бацька замыкаў яго ў сваім пакоі на доўгія перыяды часу — тыдні, нават месяцы, - і адзіным кантактам хлопчыка з кім—небудзь быў яго бацька, Аарон. Ён нават не дазволіў маці хлопчыка убачыць яго. Пітэр сышоў у свае кнігі і тэлевізар. Відавочна, адзінае час, якое хлопчык правёў са сваёй маці і іншымі людзьмі, было, калі яго бацька быў змешчаны ў псіхіятрычную лякарню з-за біпалярнай дэпрэсіі і вар'яцкага паводзін.
  
  Мэтьюз сказаў: “Я быў тут, давайце паглядзім, на шасці прыёмах. У агульнай складанасці, павінна быць, прайшло чатыры гады. Я быў кім-то накшталт турэмнага юрыста, Коллиер. Як толькі пацыенты пачулі, што я псіхатэрапеўт, яны пачалі прыходзіць да мяне ".
  
  - Значыць, вы былі 'Пацыентам Мэтьюз', " сказала Меган, шырока раскрыўшы вочы. “ У справаздачах аб тутэйшых смерці.
  
  "Гэта мая Меган", - сказаў Мэтьюз.
  
  Яна сказала Тейту: “Яны зачынілі гэтую ўстанову з-за серыі самагубстваў. Я думала, што гэта Пітэр забіў іх".
  
  "Але гэта былі вы?" Тейт спытаў Монстра.
  
  “Дыягназ DSM-III заключаўся ў тым, што я сацыяпаты — ну, цяпер гэта называецца антысацыяльнай / злачыннай асобай. Які далікатны. Я ведаў, што медэксперты бальніцы у Рычмандзе шукалі падставу, каб закрыць падобныя ўстановы. Таму я проста дапамог ім. У гэтай установе было занадта мала персаналу і яно было занадта некампетэнтным, каб утрымаць пацыентаў ад самагубства. Таму яны зачынілі яго ".
  
  "Але для цябе гэта была ўсяго толькі гульня, праўда?" Меган спытала з агідай. "Бачачы, колькі пацыентаў ты змог схіліць да самагубства".
  
  Мэтьюз паціснуў плячыма. Ён працягнуў. “Мяне перавялі ў дом састарэлых, і адным яркім, сонечным майскім ранкам я выйшаў праз парадную дзверы. Пераехаў у акруга Прынс-Уільям, прама за вашай фермай. І пачаў планаваць, як цябе знішчыць. Мэтьюз паморшчыўся і прыціснуў руку да баку. Рана здавалася не такой ужо сур'ёзнай.
  
  Тейт успомніў сее-што яшчэ з судовага працэсу і спытаў: "А як наконт вашай жонкі?"
  
  Мэтьюз нічога не сказаў, але яго вочы адказалі тым жа.
  
  Тейт зразумела. “Яна была тваёй першай ахвярай, ці не так? Ты ўгаварыў яе пакончыць з сабой? Ці, можа быць, проста падсыпаў ёй наркотыкі ў віно падчас вячэры?"
  
  "Яна была ўразлівая", - адказаў Мэтьюз. “Неуверенна ў сабе. Большасць тэрапеўтаў такія".
  
  Тейт спытаў: “Што яна спрабавала зрабіць? Адабраць у цябе Піцера?"
  
  “Так, была. Яна хацела змясціць яго ў бальніцу на поўны працоўны дзень. Ёй не трэба было ўмешвацца. Я разумеў Піцера. Ніхто іншы не разумеў ".
  
  "Але ты зрабіла Піцера такім, якім ён быў", - выпаліла Меган. "Ты адрэзала яго ад свету".
  
  Яна была права. Тейт успомніў сведкі-эксперта абароны, доктара Ротштейна, свидетельствовавшего, што калі вы спыніце развіццё, ізаляваўшы дзіцяці да васьмі гадоў, сацыяльныя навыкі і камунікатыўныя навыкі ніколі не разаўюцца. Вы фактычна знішчылі дзіцяці назаўжды.
  
  Тейт таксама ўспомніў, як ён справіўся з паказаннямі сведкі-эксперта на працэсе па справе аб забойстве Піцера Мэтьюза.
  
  Суд: Садружнасць можа правесці крыжаваны допыт.
  
  Містэр Колльер: Доктар Ротштейн, дзякуй Вам за экскурс у гісторыю падсуднага. Але дазвольце мне спытаць вас: псіхалагічна здольны падсудны на наўмыснае забойства?
  
  Доктар Ротштейн: Пітэр Мэтьюз - праблемны чалавек. —
  
  Містэр Колльер: Ваша гонар?
  
  Суд: калі Ласка, адкажыце на пытанне, сэр.
  
  Доктар Ротштейн: Я ...
  
  Містэр Колльер: ці Здольны абвінавачаны на наўмыснае забойства?
  
  Доктар Ротштейн: Так, але ...
  
  Містэр Колльер: Больш пытанняў няма.
  
  "Усё, што яму было трэба, - гэта я!" Цяпер Мэтьюз быў у лютасці. “Яму больш ніхто не быў патрэбны ў яго жыцці. Мы праводзілі гадзіны разам - калі мая жонка не спрабавала пацягнуць яго за дзверы ".
  
  "Ты так моцна кахала яго?" Спытаў Тейт.
  
  “Ты паняцці не маеш, ці не так? Чаму, ты ведаеш, што мы зрабілі? Піцер і я? Мы пагаварылі. Аб усім. Пра гадзюк, пра зоркі, аб паводках, пра даследчыка, пра самалёты, пра розум..."
  
  Вар'яцкі трызненне, выказаў здагадку Тейт. Бедны Піцер, збіты з панталыку і самотны, несумненна, нічога не мог зрабіць, акрамя як слухаць.
  
  І ўсё ж... глыбока ўнутры Тейт з горыччу ўсвядоміў, што гэта было тое, чаго яны з Меган не рабілі. Яны наогул не размаўлялі. У іх ніколі не было.
  
  І зараз мы гэтага ніколі не зробім, зразумеў ён. Мы страцілі гэты шанец назаўжды.
  
  Іх выкрадальнік замоўк, гледзячы ў кут бальнічнага вестыбюля, пагрузіўшыся ў ўспаміны, думкі або які-то смутны трызненне.
  
  Нарэшце Тейт сказаў: “такім чынам, Аарон. Скажы мне, чаго ты хочаш. Скажы мне дакладна". Ён заплюшчыў вочы, змагаючыся з неверагоднай болем у галаве.
  
  Праз імгненне Мэтьюз сказаў: “Я хачу справядлівасці. Чыста і проста. Я збіраюся забіць тваю дачку, а ты будзеш глядзець. Ты будзеш жыць з гэтым відовішчам ўсё астатняе жыццё ".
  
  Такім чынам, справа дайшла да гэтага...
  
  Тейт уздыхнуў і падумаў, як ён гэта часта рабіў па шляху да ложа прысяжных або трыбуне падчас дэбатаў, Добра, пара прымацца за працу.
  
  
  
  
  
  "Я не ведаю, як ты можаш дамагчыся справядлівасці, Эрон", - сказаў яму Тейт. “Я проста не ведаю. За ўсе мае гады юрыдычнай практыкі—"
  
  Твар Монстра скрывіўся ад агіды. "О, спыні прама цяпер".
  
  "Што?" Нявінна спытаў Тейт.
  
  "Я чую пра гэта", - сказаў псіхіятр. “Бойкий мову, прыемныя словы. У вас ораторский дар ... несумненна. Мы гэта ведаем. Але і я таксама. У мяне да цябе імунітэт.
  
  “ Я не буду спрабаваць ўгаворваць цябе ні на што, Эрон. Ты, здаецца, не з тых...
  
  “Гэта не спрацуе! Не са мной. Хітрыкі адваката. Хітрыкі тэрапеўта. 'Пэрсаналізуюцца гутарку'. 'Аарон' і 'Аарон' тое. Пастарайся прымусіць мяне думаць пра цябе як пра адмысловым чалавека, Тейт. Але гэта не спрацуе, Тейт. Бачыш, гэта Тейт Коллиер, чалавек, якога я пагарджаю ".
  
  Ані не збянтэжыўшыся, Тейт працягнуў: “Ён быў вашым адзіным дзіцем? Піцер?"
  
  "Навошта наогул спрабаваць?" Мэтьюз закаціў вочы.
  
  “Усё, чаго я хачу, гэта выбрацца з гэтага і выратаваць нашы жыцця. Гэта сюрпрыз?"
  
  “Выдатны прыклад рытарычнага пытання. Ну, не, гэта не дзіўна. Але ты не можаш сказаць нічога такога, што магло б што-то змяніць ".
  
  “Я таксама спрабую выратаваць тваё жыццё, Аарон. Яны ведаюць пра цябе. Паліцыя. Я мяркую, ты чуў паведамленне ад дэтэктыва? На тваім аўтаадказчык?"
  
  "Магчыма, яны ў рэшце рэшт разбяруцца ў гэтым, але паколькі ты тут адна, бяглянка, я думаю, у мяне ёсць трохі часу".
  
  "Што ён мае на ўвазе?" Спытала Меган. "Уцякач?"
  
  Ён не бачыў прычын казаць ёй цяпер, калі яе сяброўка Эмі мёртвая. Ён паківаў галавой і працягнуў: “Давай пагаворым, Аарон. Я багаты чалавек. Табе прыйдзецца з'ехаць з краіны. Я дам табе трохі грошай, калі ты нас адпусціш.
  
  “Прыводзьце свой самы слабы аргумент. Хіба гэта не азначае, што вы толькі што прайгралі дэбаты? Гэта тое, што вы кажаце на запісы Амерыканскай асацыяцыі крыміналістаў ".
  
  Слабая ўсмешка не сыходзіла з твару Тейт. "Вы бачылі мой дом, зямлю", - працягнуў ён. "Вы ведаеце, што ў мяне ёсць рэсурсы".
  
  Іскрынка пагарды прамільгнула ў вачах Мэтьюза.
  
  "Колькі ты хочаш?"
  
  “Вы карыстаецеся рытарычную логіку. Апеллируете да ілжывай патрэбы адцягнуцца". Мэтьюз ўсміхнуўся. “Я раблю гэта пастаянна. Змякчыць пацыента, прыслабце абарону. Затым, бац, удар нагой па галаве. Ды добра, я зрабіў гэта не дзеля выкупу. Гэта відавочна. "
  
  - Якім бы ні быў твой матыў, Эрон, абставіны змяніліся. Цяпер яны ведаюць пра цябе. Але ў цябе ёсць шанец выбрацца з краіны. Я магу дастаць цябе паўмільёна наяўнымі. Проста так. Яшчэ больш, калі заложу дом."
  
  Мэтьюз нічога не сказаў, але павольна хадзіў, гледзячы на Меган, якая з выклікам глядзела ў адказ.
  
  Тейт, вядома, ведаў, што справа зусім не ў грошах; роўна як і не ў тым, каб дапамагчы Мэтьюсу збегчы. Яго непасрэднай мэтай было проста зрабіць гэтага чалавека нерашучым, зламаць яго супраціўленне. Мэтьюз быў правоў — гэта быў такі манеўр. І хаця мужчына ведаў гэта, Тейт верыў, што тэхніка спрацавала.
  
  "Я не магу зрабіць цябе багатым чалавекам, але я магу забяспечыць табе камфорт".
  
  "Бессэнсоўна", - сказаў Мэтьюз, ківаючы галавой, як быццам быў расчараваны.
  
  "Аарон, ты не можаш нічога змяніць", - працягнуў Тейт. “Ты не можаш зрабіць усё так, як было. Ты не можаш вярнуць Піцера. Так ты проста дазволіш нам сысці?"
  
  "Канкрэтная просьба, якую апанент можа задаволіць," працытаваў Мэтьюз, " якая патрабуе толькі сцвярджальнага або адмоўнага адказу. Твае навыкі па-ранейшаму ў выдатнай форме, Колльер. Аднак мой адказ адмоўны".
  
  "Ты кажаш мне, што імкнешся да справядлівасці". Тейт паціснуў плячыма. "Але я задаюся пытаннем, ці не з'яўляецца гэта на самай справе чым-то іншым".
  
  У вачах доктара прамільгнуў агеньчык.
  
  "Ты сапраўды думаў пра тое, чаму ты гэта робіш?" Спытаў Тейт.
  
  "Вядома".
  
  "Чаму?"
  
  "Я—"
  
  - Гэта для таго, каб суняць боль, - хутка сказаў Тейт, - ці не так?
  
  Вусны Мэтьюза варушыліся, калі ён размаўляў сам з сабой, ці са сваёй памерлай жонкай, або са сваім памерлым сынам. Або, магчыма, наогул ні з кім.
  
  У тым, што чалавек чуе, ён можа ўсумніцца.
  
  Што бачыць чалавек...
  
  Тейт нахіліўся да яго, не звяртаючы ўвагі на боль у галаве. Ён настойліва прашаптаў: “Падумай пра гэта, Эрон. Падумай. Гэта вельмі важна. Што, калі ты зразумееш гэта няправільна? Што, калі забойства Меган пагоршыць боль?"
  
  "Добрая спроба", - усклікнуў Мэтьюз. "Падстаўляем саламяных чалавечкаў".
  
  “А што, калі гэта наогул не падзейнічае? Што, калі гэта твой адзіны шанец суняць боль, але ён не спрацуе? Ты калі-небудзь думаў пра гэта?"
  
  "Ты спрабуеш адцягнуць мяне!"
  
  “Ты страціў таго, каго любіў. Ты гадзінамі ляжыш на спіне, паралізаваны болем. Ты прачынаешся ў два гадзіны ночы і думаеш, што сходзіш з розуму. Праўда?"
  
  Мэтьюз змоўк. Тейт зразумеў, што задзел за жывое.
  
  “Я ўсё ведаю пра гэта. Гэта здарылася са мной." Тейт нахіліўся наперад і, не прыкідваючыся, параўнаў агонію, якую ён убачыў на твары Монстра, са сваёй уласнай болем. “Я быў там. Я страціў таго, каго любіў больш за жыццё. Я страціў сваю жонку. Я бачу гэта па тваім твары. Гэта не хітрыкі, Аарон. Я ведаю, аб чым кажу. Гэта ўсё, чаго ты хочаш — каб боль сышла. Ты не забойца юрлівасці, Аарон. Ты не забойца з меркаванняў мэтазгоднасці. Ты не наёмны забойца. Ты забіваеш толькі тады, калі ёсць прычына. І гэтая прычына - прымусіць боль сысці! "
  
  І, да здзіўлення Тейт, ён пачуў побач з сабой жаночы голас. Роўнае кантральта. Меган, гледзячы Мэтьюзу ў вочы, казала: “Нават тыя пацыенты, якіх ты забіў тут, Аарон... Ты не хацеў забіваць іх. Я быў няправы. Гэта была зусім не гульня. Ты проста хацеў дапамагчы ім перастаць пакутаваць."
  
  "Цудоўна", - падумаў Тейт, ганарыўся ёю.
  
  "Боль", - падхапіў адвакат. “Вось у чым уся справа. Ты проста хочаш, каб яна прайшла".
  
  Погляд Монстра быў няўпэўненым, нават дзікім. Як мы ненавідзім усё заблытаная і невядомае, і як мы цягнемся да тых, хто прапануе нам адказы, простыя, як дзіцячы малюнак.
  
  “Я скажу табе, а Аарон, што я жыў са смерцю твайго сына кожны дзень з таго часу, як мне патэлефанавалі з Дэпартамента выканання пакаранняў і распавялі аб тым, што здарылася. Я таксама адчуваю гэты боль. Я ведаю, праз што ты праходзіш. Я...
  
  Раптам Мэтьюз скокнуў наперад і, схапіўшы Тейт за кашулю, пачаў шалёна біць яго, паваліўшы на падлогу. Меган ўскрыкнула і ступіла да іх, але вар'ят зноў штурхнуў яе на падлогу. Ён закрычаў на Тейт: “Ты ведаеш? Ты ведаеш, ці не так? Ты, блядзь, паняцця не маеш! Усе гэтыя дні, тыдні, калі я не мог нічога рабіць, акрамя як ляжаць на спіне і тарашчыцца ў столь, думаючы аб судзе. Ведаеш, што я бачу? Я не бачу асобы Піцера. Я бачу тваю спіну. Ты стаіш у зале суда спіной да майго сына. Ты адправіў яго паміраць, але нават не зірнуў на яго! Прысяжныя былі адзінымі людзьмі ў тым зале, ці не так?
  
  Не, разважаў Тейт, яны былі адзінымі людзьмі ў сусвеце. Ён сказаў Мэтьюзу: "Мне шкада цябе".
  
  “ Мне не патрэбна твая гробаны жаль. Яшчэ адна хваля лютасьці прабегла па яго твары, і ён падняў Тейт сваімі моцнымі рукамі і зноў штурхнуў яго на падлогу, перекатил на спіну. Ён дастаў з кішэні нож, са пстрычкай, адкрыў яго, і схіліўся над Тейтом.
  
  "Няма!" Меган закрычала.
  
  Мэтьюз прасунуў лязо міма вуснаў Тейт ў свой рот. Тейт адчуў смак металу і холад вострага на мове. Ён не паварушыў ніводным мускулам. Затым у вачах Монстра з'явіліся маршчынкі, падобныя на гумар. Яго вусны заварушыліся, і ён, здавалася, размаўляў сам з сабой. Ён выцягнуў лязо.
  
  “ Не, Колльер, няма. Не ты. Ты мне не патрэбен.
  
  "Але чаму няма?" Хутка прашаптаў Тейт. “Чаму няма? Скажы мне!"
  
  “Таму што ты збіраешся пражыць сваё жыццё без сваёй дачкі. Сапраўды гэтак жа, як я збіраюся пражыць сваё без свайго сына ".
  
  "І гэта здыме боль?"
  
  "Так!"
  
  Адвакат кіўнуў. "Тады вы павінны адпусціць яе". Ён з усіх сіл стараўся не выдаць ўрачыстасці ў сваім голасе — як ён заўсёды рабіў у судзе або на трыбуне дэбатаў. “ Тады ты павінен адпусціць яе і забіць мяне. Гэта адзіны выхад для цябе.
  
  "Татачка," захныкала Меган. Тейту здалося, што гэта быў першы раз, калі ён пачуў, як яна вымаўляе гэта слова за дзесяць гадоў.
  
  “ Адзіны адказ? - Няўпэўнена спытаў Мэтьюз.
  
  Тейт ведаў, што рана ці позна да гэтага дойдзе. Але што за час, што за месца, каб гэта адбылося.
  
  Усе кошкі бачаць у цемры.
  
  Таму Миднайт можа бачыць у цемры.
  
  Ён прыціснуўся галавой да шчакі дзяўчыны. “ О, мілая...
  
  - Спытала Меган. “ У чым справа? Што?
  
  Калі толькі Миднайт не сляпая.
  
  Тейт пачаў гаварыць. Яго голас задрыжаў. Ён пачаў зноў. “Аарон, тое, чаго ты хочаш, мае сэнс. За выключэннем таго, што..." Ён глядзеў у вочы Меган, а не ў вочы іх выкрадальніка, калі сказаў: "За выключэннем таго, што я не яе бацька".
  
  
  30
  
  
  
  Мэтьюз, здавалася, глядзеў зверху ўніз на сваіх палонных, але ён быў асвечаны рассветным святлом з панарамнага акна, і Тейт не магла бачыць, куды звернуты да яго погляд.
  
  Меган, бледная у тым жа касым святле, абхапіла рукамі параненае твар. На яе шчоках і руках былі ружовыя водбліскі крыві. Яна хмурылася.
  
  Мэтьюз засмяяўся, але Тейт бачыў, што яго хуткі розум абдумвае факты і робіць папярэднія высновы.
  
  “ Я расчараваны, Колльер. Гэта відавочна і без хітрыкаў. Ты ілжэш.
  
  "Калі ты пераследваў Меган і мяне, як часта ты бачыў нас разам?" Спытаў Тейт.
  
  "Гэта нічога не значыць".
  
  “ Як доўга вы сачылі за намі?
  
  Асколак сумневы, нібы лёгкае воблачка, на імгненне заслонившее сонца. Тейт бачыў гэта ў вачах тысячы сведак.
  
  Мэтьюз адказаў: "Шэсць месяцаў".
  
  “ Колькі выходных яна правяла са мной?
  
  "Гэта не значыць—"
  
  "Колькі іх?"
  
  “ Па-мойму, двое.
  
  “Ты ўварваўся ў мой дом, каб падкінуць гэтыя лісты. Колькі яе фатаграфій ты бачыў?"
  
  "Тата..."
  
  "Колькі?" Цвёрда спытаў Тейт, ігнаруючы дзяўчыну.
  
  - Ніякіх, - нарэшце сказаў Мэтьюз.
  
  “ Як выглядала яе спальня?
  
  Яшчэ адно ваганне. Затым: "Камора".
  
  “Наколькі моцную прыхільнасць ты калі-небудзь бачыў паміж намі? Я здаваўся табе бацькам? У мяне цёмныя кучаравыя валасы і вочы. У Бэці каштанавыя. І Меган, дзеля бога, бландынка. Яна хоць бы падобная на мяне? Паглядзі на вочы. Паглядзі!"
  
  Ён так і зрабіў. - Я табе не веру, - няўпэўнена сказаў ён.
  
  “Не, татачка! Няма!"
  
  "Ты хадзіла наведаць маю жонку", - працягнуў Тейт, звяртаючыся да Мэтьюз, сціскаючы нагу Меган, каб прымусіць яе замаўчаць.
  
  Доктар кіўнуў.
  
  “Ну, ты ж псіхатэрапеўт. Што ты ўбачыў на твары Бэці, калі размаўляў з ёй? Што было на ім, калі яна расказвала табе пра нас і пра Меган?"
  
  Мэтьюз задумаўся. "Я бачыў... віну".
  
  "Гэта дакладна", - сказаў Тейт. "Пачуццё віны".
  
  Мэтьюз перавёў погляд з аднаго з сваіх палонных на іншага.
  
  "Сямнаццаць гадоў таму," павольна пачала Тейт, звяртаючыся да Меган, нарэшце, раскрываючы праўду, якую яны хавалі ад яе ўсе гэтыя гады, - я вяла справы, рабіла сабе імя. "Вашынгтон пост" назвала мяне самым гарачым маладым пракурорам ў садружнасці. Я браўся за кожнае заданне, якое паступала ў офіс. Я працаваў восемдзесят гадзін у тыдзень. Дадому да тваёй маці я прыязджаў у лепшым выпадку на выходныя. Я ад'язджаў на тры-чатыры дні запар і амаль не тэлефанаваў. Я спрабаваў быць сваім дзядулем. Юрыстам-фермерам-патрыярхам. Я быў бы мясцовай знакамітасцю. У нас была б велізарная сям'я, старадаўні асабняк. Нядзельныя абеды, сустрэчы выпускнікоў, святы... ўсе дзевяць ярдаў ".
  
  Ён глыбока ўздыхнуў. “ Гэта было, калі ў тваёй цёткі Сьюзен здарыўся першы цяжкі сардэчны прыступ. Яна месяц праляжала ў бальніцы і пасля гэтага была практычна прыкавана да ложка.
  
  “ Аб чым ты кажаш? - Прашаптала Меган.
  
  “ Сьюзен была замужам. Яе муж, ты памятаеш яго.
  
  "Дзядзька Харыс".
  
  “Ты была права ў сваім лісце, Меган. Твая маці сапраўды марнавала шмат часу на сыход за сваёй сястрой. Харыс і твая маці абодва трацілі ".
  
  "Няма", - рэзка сказала Меган. "Я ў гэта не веру".
  
  “Яны разам ездзілі ў бальніцу, Харыс і Бэці. Яны абедалі, вячэралі. Хадзілі па крамах. Часам Бэці гатавала яму ежу ў яго студыі. Дапамагала яму вымятацца. Тваёй цёткі было лягчэй, ведаючы, што за ім прыглядаюць. І мяне гэта задавальняла. Я быў вольны весці свае справы ".
  
  "Яна табе ўсё гэта расказала?" Спытала Меган. "Мама?"
  
  Яго твар ператварылася ў непранікальную маску, калі ён павольна вымавіў: “Няма. Гэта зрабіў Харыс. У дзень яго пахавання".
  
  Тейт быў наверсе той жудасна цёплай лістападаўскай ноччу шмат гадоў таму. Жалобны прыём на ферме Кольеров скончыўся.
  
  Стоячы каля акна спальні, Тейт глядзеў у двор. Адчуў гарачае паветра, напоўнены пылам лісця. З шафы пачуўся пах кедра.
  
  Ён толькі што праверыў трохгадовую Меган, якая спала ў сваім пакоі, і прыйшоў сюды, каб адкрыць вокны і выветрыць спальні наверсе; некалькі сваякоў павінны былі застацца на ноч.
  
  Ён паглядзеў уніз, на задні двор, на Бэці ў яе доўгім чорным сукенка. Яна задрала падол і забралася на новы стол для пікніка, каб зняць японскія ліхтарыкі.
  
  Тейт паспрабаваў адкрыць акно, але яго заклінавала. Ён зняў куртку, каб лепш трымацца, і пачуў шамаценне паперы ў кішэні. На пахаванні адзін з адвакатаў Харыса ўручыў яму канверт, адрасаваны яму ад рукі Харысам, з паметкай "Асабістае", відавочна, напісаны незадоўга да таго, як мужчына застрэліўся. Ён зусім забыўся аб гэтым. Ён ускрыў канверт і прачытаў кароткае ліст ўнутры.
  
  Тейт кіўнуў сам сабе, павольна склаў запіску і спусціўся ўніз, затым выйшаў на вуліцу.
  
  Ён успомніў, што чуў песню Ларэці Лін, якая гуляла па стэрэасістэме.
  
  Ён успомніў, як чуў шолах гарачага ветру над бурай травой і асакой, варушыў гарбузовыя ўцёкі і рэшткі ўраджаю кукурузы.
  
  Ён успомніў, як назіраў за выгібам вузкай рукі Бэці, калі яна пацягнулася за аранжавым ліхтаром. Яна паглядзела на яго зверху ўніз.
  
  "Я павінен табе сее-што сказаць", - сказаў ён тады.
  
  "Што?" - прашаптала яна. Затым, убачыўшы выраз яго вачэй, Бэці ў роспачы спытала: "Што, што?"
  
  Яна ўстала з лаўкі. Тейт падышоў бліжэй і замест таго, каб абняць жонку за плечы, як мог бы зрабіць муж позна ноччу ў доме смерці, працягнуў ёй ліст.
  
  Яна прачытала яго.
  
  “Аб божа. В"
  
  Бэці не адмаўляла нічога з таго, што змяшчалася ў запісцы: прызнанне Харыса ў моцнай любові да яе, раман, яго бацькоўства Меган, адмова Бэці выйсці за яго замуж і яе пагрозу назаўжды забраць у яго дзяўчыну, калі Харыс раскажа сястры Бэці аб няслушнасці. У канцы словы ператварыліся ў вар'ят трызненне і яго палохала яснае прызнанне таго, што боль была проста невыноснай.
  
  Ні адзін з іх не плакаў у тую ноч, калі Тейт сабраў чамадан і з'ехаў. Яны ніколі больш не праводзілі ноч пад адным дахам.
  
  Нягледзячы на прысутнасць вар'ята, які трымае нож і які завіс у некалькіх футах ад іх, Тейт быў цалкам засяроджаны на дзяўчыне. Да яго здзіўлення, яе твар заквітнела не ад жаху, шоку або гневу, а ад спагады. Яна дакранулася да яго ногі. “ І гэта ты так моцна пацярпеў. Даруй, татачка. Мне вельмі шкада."
  
  Тейт паглядзеў на Мэтьюза. Ён сказаў: “Дык вось чаму твой аргумент не працуе, Аарон. Забраўшы яе ў мяне, ты не даможашся таго, чаго ты хочаш".
  
  Мэтьюз нічога не адказаў. Яго погляд быў скіраваны ў акно, узіраючыся ў блакітны світанак.
  
  Тейт сказаў: “Ты ведаеш класічныя прычыны, прыведзеныя для пакарання за злачынствы, Аарон? Змякчыць дрэннае паводзіны — не працуе. Стрымальны фактар — бескарысны. Рэабілітаваць — гэта жарт. Абараняць грамадства — ну, толькі калі мы пакараем дрэнных хлопцаў або трымаем іх пад замком вечна. Няма, вы ведаеце сапраўдную прычыну, па якой мы караем? Нам сорамна ў гэтым прызнацца. Але, о, як нам гэта падабаецца. Старое добрае біблейскае адплата. Крывавая помста - адзіны сумленны матыў для пакарання. Чаму? Таму што яе мэта - суняць боль ахвяры.
  
  “Гэта тое, чаго ты хочаш, Эрон, але ёсць толькі адзін спосаб дамагчыся гэтага. Забіўшы мяне. Гэта не ідэальна, але павінна сысці ".
  
  Меган ўсхліпвала.
  
  Мэтьюз прыхінуўся галавой да акна. Сонца ўжо ўзышло і ўспыхвала то зноў, то зноў, калі паласы аблокаў колеру печані хутка рухаліся на ўсход. Ён здаваўся паменшаным і змененым. Як быццам ён быў непадуладны расчаравання або смутку.
  
  "Адпусці яе," прашаптаў Тейт. - Няма сэнсу нават забіваць яе, таму што яна сведка. Яны ўсё роўна ведаюць пра цябе.
  
  Мэтьюз прысеў на кукішкі побач з Меган. Закрануў тыльным бокам далоні яе шчокі, адвёў яе і паглядзеў на бліскучую паласу, пакінутую яе слязьмі на яго скуры. Ён пацалаваў яе валасы.
  
  “Добра. Я згодны".
  
  Меган пачала пратэставаць.
  
  Але Тейт ведаў, што ён перамог. Нішто з таго, што яна магла сказаць або зрабіць у гэты момант, не змяніла б яго рашэнні.
  
  “ Я загадаю сабакам бегчы. Я вярнуся праз пяць хвілін.
  
  
  31
  
  
  
  "Гэта праўда?" - спытала яна, і на яе шчоках заблішчалі слёзы.
  
  "О, так, мілая, гэта праўда".
  
  “ Ты ніколі нічога не казаў.
  
  “Мы з тваёй маці вырашылі не рабіць гэтага. Да смерці Сьюзан. Ты ведаеш, як блізкая Бэці з тваёй цёткай. Яна хацела, каб тая ніколі не даведалася пра іх рамане — гэта было б занадта цяжка для яе. Лекары далі ёй жыць ўсяго год ці два. Мы збіраліся пачакаць, каб паведаміць вам, пакуль яна не сканае ".
  
  “ Але... - Прашаптала Меган.
  
  Ён слаба ўсміхнуўся. “Гэта дакладна. Яна ўсё яшчэ жывая".
  
  “ Чаму ты не сказала мне ў мінулым годзе ці два гады таму? Я была дастаткова дарослай, каб нічога не казаць цётцы Сьюзен.
  
  Тейт агледзеў раны на яе далонях. Прыціснуў да іх рукі. Спачатку ён не мог гаварыць. Нарэшце ён сказаў: "Момант прайшоў".
  
  "Усе гэтыя гады, - прашаптала яна, - я думала, што я павінна была нешта зрабіць". Яна апусціла галаву яму на плячо. “Якім жахлівым я, павінна быць, быў для цябе. Якім напамінам".
  
  “Мілая, я хацеў бы сказаць табе іншае. Але я не магу. Ты была напалову чалавекам, якога я любіў больш за ўсё на свеце, і напалову чалавекам, якога я больш за ўсё ненавідзеў".
  
  "Аднойчы я сее-што сказала маме", - сказала яна, ціха плачучы. “Я была з табой на выходных, і мама спытала, як усё прайшло. Я сказаў, што добра правёў час, але чаго ты мог чакаць? Ты быў проста адэкватным бацькам. Я думаў, яна збіраецца паказальна адлупцаваць мяне. Яна зусім взбесилась. Яна сказала, што ты быў лепшым мужчынам, якога яна калі-небудзь сустракала, і я ніколі, ніколі не павінен быў паўтараць гэта зноў.
  
  Тейт ўсміхнуўся. "Годны бацька нязручнай для дачкі".
  
  "Чаму вы двое ніколі больш не паспрабавалі гэта зрабіць?"
  
  - Момант быў упушчаны, - рэхам адгукнуўся ён.
  
  “ Як моцна ты, павінна быць, любіш яе.
  
  Тейт кісла засмяяўся пра сябе над іроніяй. Дзіця, які разлучил мужа і жонку, цяпер зноў звёў іх разам — хай усяго на адзін дзень.
  
  Як мала любові, падумаў ён. Як рэдка ўсё гэта спалучаецца: абяцанне, упэўненасць, патрэба, абставіны, гарачае жаданне падзяліць хвіліны з кім-то іншым. І дарагое адчай таксама. Гэта цуд, калі каханне сапраўды працуе.
  
  Ён агледзеў яе з ног да галавы і вырашыў, што з імі двума, з яго былой жонкай і яе дачкой, усё будзе ў парадку — цяпер, калі паміж імі была раскрытая праўда. Прайшло шмат часу, але лепш, чым ніколі. Аб так, у іх бы ўсё атрымалася.
  
  Набліжаліся шурпатыя крокі.
  
  "А цяпер паслухай мяне," настойліва сказаў ён. “ Калі ён цябе выпусціць, знайдзі тэлефон і пазвані Теду Бьюриджу з паліцыі акругі Фэрфакс. Скажы яму, што твая маці, верагодна, у турме ў Лурэе або ва Фронт-Раялі...
  
  "Што?"
  
  “ Няма часу тлумачыць. Але яна там. Скажы яму, каб выклікаў сюды копаў. Яна сказала ім, што ты тут, але яны маглі ёй не паверыць.
  
  Дзяўчына паглядзела на яго вачыма, якія нагадалі яму вочы яе маці. Вядома, не фіялетавага адцення — яны належалі Бэці, і толькі Бэці, — а унікальнай сумесі эфірнага і зямнога.
  
  У дзвярах з'явіўся Мэтьюз.
  
  Яны павярнуліся, каб паглядзець на змардаванага мужчыну, які стаяў перад імі, прыціскаючы мускулістыя руку да акрываўленага жывата.
  
  "Добра, збірайся", - сказаў ёй Тейт. "Бяжы з усіх сіл".
  
  "Працягвай", сказаў Мэтьюз і пацягнуўся наперад, каб узяць яе за руку.
  
  Яна адвярнулася ад яго і моцна абняла Тейт. Ён адчуў яе рукі на сваёй спіне. Адчуў яе твар у свайго вуха, пачуў, як яна кажа з ім, паток палкіх слоў, льюцца з крыніцы, выдатнага ад сэрца і розуму сямнаццацігадовай старшакласніцы.
  
  "Меган..." пачаў ён.
  
  Але яна ўзяла яго твар у далоні і сказала: “Шшш, татачка. Памятай, мядзведзі не ўмеюць гаварыць".
  
  Мэтьюз зноў схапіў яе і адцягнуў. Павёў да дзвярэй.
  
  Ён адчыніў яе і выштурхнуў яе вонкі. Дзверы з трэскам зачыніліся за ёй. Праз бруднае зарешеченное акно Тейт ўбачыў, як яна прабегла па пад'язной дарожцы і знікла за брамай.
  
  
  
  
  
  "Такім чынам," сказаў Колльер, зірнуўшы на Мэтьюза.
  
  "Такім чынам," рэхам паўтарыў ён.
  
  "Звонку?" спытаў адвакат, аглядаючы змрочнае памяшканне. “ Вы не супраць? Я б аддаў перавагу.
  
  Мэтьюс на імгненне завагаўся. Але потым вырашыў: чаму б і не? “Так. Усё ў парадку".
  
  Ён зноў адчыніў дзверы, і яны выйшлі на паркоўку, абышлі тэрыторыю за прытулкам, абмінуўшы дзікіх ратвейлераў на іх пробежках.
  
  Мэтьюз узгадаў тыя часы, калі яго змясцілі сюды. Ён успомніў, якімі прыгожымі былі тады гэтыя лужка і сады. Ну, а чаму б і не? Пакінь пяцьсот вар'ятам месца для лячэння, і, брат, у цябе будзе месца для дэманстрацыі. Ён гадзінамі сядзеў, размаўляючы з іншымі пацыентамі і — у сваім уяўленні — са сваім мёртвым Пітэрам. Часам хлопчык адказваў, часам няма.
  
  Рассветное сонца ўсё яшчэ стаяла за гарызонтам, але неба было ясным, калі яны ішлі бок аб бок па высокай траве, золотарнику і молочаю, а стракозы ўцякалі з іх шляху. Конікі стукалі ў іх па нагах, пакідаючы на вопратцы плямы карычневай сліны. Сабакі шалёна беглі за імі, абнюхваючы зямлю і скачучы на драцяное загароду на сваім шляху, спрабуючы вырвацца і погнаться за няпрошаным госцем, які ішоў побач з іх гаспадаром.
  
  "Паглядзі на гэта месца", - нязмушана сказаў Мэтьюз. Ён махнуў рукой. “Я памятаю гэта так, нібы гэта было ўчора. Я памятаю дзіўныя рэчы, якія казалі людзі. Пазяхаюць, паранаідальныя, падаўленыя. Тыя, хто былі проста чокнутыми — ты ведаеш, Колльер, розум - гэта не дакладная навука, што б ні гаварылася ў Кіраўніцтве па дыягностыцы і статыстыцы. Некаторыя людзі проста вар'яты, і гэта ўсё, што пра іх можна сказаць. Але я заўсёды да іх прыслухоўваўся. Ды бо людзі раздаюць сябе, як бясплатныя ўзоры ў прадуктовай краме. Падаюць сябе вам на сподачку. І што яны выкарыстоўваюць? Словы. Хіба словы не самая дзіўная рэч?"
  
  - Іду ў заклад, што так яно і ёсць, - сказаў Колльер.
  
  Часу засталося няшмат, падумаў Мэтьюз. Ён выказаў здагадку, што ў яго ёсць гадзіну або два да прыбыцця паліцыі. У лепшым выпадку Меган спатрэбіцца два гадзіны, каб дабрацца да бліжэйшага тэлефона. Дастаткова часу, каб скончыць тут, пахаваць Піцера і дабрацца да Даллеса, каб вылецець у Лос-Анджэлес. Ці, можа быць, яму варта проста паехаць на захад. Схавацца ў гарах Заходняй Вірджыніі. Ён глыбока ўздыхнуў. "Спыніся тут".
  
  Яны стаялі побач з неглыбокай канавай. Гэта была б выдатная магіла для Колльера. І ён вырашыў, што заб'е адваката адным стрэлам у галаву. Ніякай болю, ніякіх пакут. І ён не дазволіў сабакам забраць цела. З павагі да годнага суперніку.
  
  Тады юрыст ашаламіў яго, зачыніўшы вочы і прашаптаўшы: "Ойча наш, на нябёсах..." Ён павольна завяршыў Малітву Гасподнюю.
  
  Мэтьюз засмяяўся, затым спытаў: "Ты верыш у Бога?"
  
  Колльер кіўнуў. “ Чаму гэта вас здзіўляе?
  
  "Калі я бачыў вас у судзе, мне здавалася, што толькі суддзя і прысяжныя былі вашымі багамі".
  
  “Няма, няма, я веру, што Ён існуе. Што Ён міласэрны і справядлівы".
  
  “ Проста? - Скептычна перапытаў Мэтьюз.
  
  “Ну, з-за яго я больш не адпраўляю людзей у камеры смяротнікаў"... Ты? Верыш у Бога?"
  
  "Я не ўпэўнены", - сказаў Мэтьюз.
  
  "Ты ведаеш, я заўсёды хацеў атрымаць шанец даказаць існаванне Бога ў ходзе дэбатаў".
  
  "Як бы вы гэта зрабілі?" Мэтьюс спытаў з непадробнай цікаўнасцю. “Вырашана: Бог існуе. Хіба не так пачынаюцца дэбаты?"
  
  Колльер паглядзеў на пурпурное неба. “ Вы ведаеце Вальтэра?
  
  “ Не зусім. Няма.
  
  “Я б прывёў яго довады. Ён сказаў, што Бог павінен быць, таму што ён не можа ўявіць гадзіны без гадзіншчыка ".
  
  Мэтьюз кіўнуў. “Так, я бачу гэта. Гэта добра. Гэта пераканаўча".
  
  “Але, вядома, тады вы сутыкаецеся з усімі контраргументамі. Бок "супраць".
  
  "Напрыклад?"
  
  "Несумяшчальныя рэлігійныя секты, тлумачэння святога Пісання, пазней якія апынуліся няслушнымі, адсутнасць эмпірычных доказаў цудаў, Крыжовыя паходы, этычны і свецкі эгаізм, тэрарызм... Так, гэта цяжкая бітва ".
  
  "І на гэта няма адказу?"
  
  “О, вядома. У мяне ёсць адказ".
  
  Мэтьюс раптам быў зачараваны. Пасля смерці Піцера ён маліўся кожную ноч на працягу шасці месяцаў. Ён лічыў, што хлопчык адказаў на некаторыя з гэтых паведамленняў. Гэта дало яму падказкі, але не доказ таго, што душа Піцера лунала паблізу. "Што гэта, які адказ?" прагна спытаў ён.
  
  - Што гадзіннік, - павольна адказаў Колльер, - незалежна ад таго, наколькі добра яны зроблены, ніколі не змогуць спасцігнуць свайго гадзіншчыка. Калі мы заяўляем, што разумеем Бога, усё ламаецца. Калі Бог існуе, то па азначэнні Ён неспазнавальны, а душы — твая, мая, Меган, Піцера - знаходзяцца па-за межамі нашага разумення. Калі мы ствараем чалавечыя інстытуты для прадстаўлення Бога, яны па сваёй сутнасці няправільна, таму Ён павінен існаваць асобна ад нашых памылковых уяўленняў аб Ім ".
  
  “Так, у гэтым ёсць сэнс. Як проста, як ідэальна".
  
  “Ты думаў пра падобных пытаннях, ці не так? З-за Піцера?"
  
  "Так".
  
  Не зводзячы вачэй з Мэтьюза, Колльер сказаў: "Ты так сумуеш па ім, ці не так?"
  
  “ Так, ведаю. "Мэтьюз утаропіўся ў зямлю. Наколькі ён ведаў, два ці тры гады таму ён стаяў на гэтым самым месцы, гадзіну за гадзінай вывучаючы смаўжоў, гнаявых жукоў або мурашак, задаючыся пытаннем, як у сваім бессловесном свеце яны перадаюць свае страсці і страхі.
  
  “Ты можаш звярнуцца за дапамогай, Аарон. Яшчэ не занадта позна. Ты будзеш у турме, але ўсё роўна можаш быць задаволены. Ты можаш знайсці лекара, які дапаможа цябе, такога ж добрага, якім быў ты".
  
  “О, я так не думаю. Для гэтага занадта позна. Я засвоіў адну рэч — ты не можаш адгаварыць каго-то ад яго натуры ".
  
  "Твой характар - гэта твой лёс", - сказаў Колльер.
  
  Мэтьюз засмяяўся. "Геракліт".
  
  Ён вывучыў гэты афарызм з аднаго з заключных заяў Колльера. Ён накіраваў пісталет на адваката.
  
  Затым вочы Колльера злёгку бліснулі. “ Вы не здасцеся паліцыі? - Спытаў Колльер.
  
  "Няма".
  
  "Мне вельмі шкада", - сказаў адвакат.
  
  Мэтьюз нахмурыўся. “ Што вы маеце на ўвазе?
  
  "Мне так шкада".
  
  Ззаду яго пачуўся трэск кустоўя.
  
  Мэтьюз рэзка павярнуўся. Там стаяла Меган, трымаючы ў руках пісталет, які Колльер прынёс з сабой. Мэтьюз пакінуў яго ў вестыбюлі бальніцы і забыўся пра яго. Дзяўчына была ў дзесяці футах ад Мэтьюза і накіравала чорнае дула яму ў грудзі.
  
  Мэтьюз засмяяўся пра сябе. О так,... Ён зразумеў. Успомніў, што яна прашаптала Тейту перад тым, як выйсці з лякарні. Яны спланавалі гэта разам. Колльер спыняў яго сваімі размовамі аб тэалогіі, і Меган прыкідвалася, што ўцякае, але вярталася за пісталетам. Ён памятаў, як Колльер пратэставаў, калі яны абдымаліся. Але яна дамаглася свайго.
  
  Можа быць, яна і не была яго кроўнай сваячкай, але ў дадзены момант яна была дачкой свайго бацькі.
  
  Ён зазірнуў ёй у вочы.
  
  "Кінь пісталет," загадала яна.
  
  Але ён гэтага не зрабіў. Ён задаваўся пытаннем, ці пойдзе яна на гэта? Ёй было ўсяго семнаццаць, і, ды, у яе сэрца быў гнеў — дастатковы, каб напасці на яго з нажом, — але не настолькі, каб забіць, як ён меркаваў.
  
  Характар - гэта лёс...
  
  Ён убачыў спачуванне, страх і слабасць у яе вачах. Ён мог спыніць яе, вырашыў ён. Ён мог прымусіць яе апусціць пісталет дастаткова надоўга, каб стрэліць.
  
  "Меган, паслухай мяне", - пачаў ён мяккім голасам, гледзячы ў яе блакітныя вочы, якія былі так не падобныя на вочы Колльера. “Я ведаю, аб чым ты думаеш. Я ведаю, праз што ты прайшла. Але...
  
  Першая куля зачапіла яго бок, побач з нажавы ранай, і ён адчуў, як хруснула рабро. Ён замахнуўся на яе пісталетам, калі яшчэ адна куля трапіла яму ў плячо і руку.
  
  Колльер ўпаў на калені, далей ад лініі агню.
  
  Меган падышла бліжэй.
  
  “ Піцер... - Прашаптаў Мэтьюз, з усіх сіл спрабуючы ўтрымаць свой пісталет.
  
  Яна продиралась скрозь траву, пакуль не апынулася ўсяго ў некалькіх футах ад яго.
  
  Мэтьюз сціснуў рукаятку пісталета. Затым ён паглядзеў ёй у вочы.
  
  Заўсёды гэтыя вочы...
  
  Яе пісталет стрэліў зноў. І на імгненне яго зрок напоўнілася тысячай сонцаў. А ў вушах загучаў хор гукаў — магчыма, галасоў.
  
  Магчыма, Піцер сярод іх.
  
  А потым наступілі цемра і цішыня.
  
  
  32
  
  
  
  Пляж Сан-Крыста-дэль-Соль у Белізе - адзін з лепшых у Лацінскай Амерыцы.
  
  Нават цяпер, у траўні, паветра гарачы, але ўстойлівы брыз супакойвае натоўпу турыстаў падчас іх бясконцых паездак з бараў з кандыцыянерамі і закусачных з морапрадуктамі да басейнаў, на пляж і зваротна. Виндсерфингисты, парапланеристы, водныя лыжы і гоначныя гидроциклы падтрымліваюць пастаянную неспакойную паверхню бірузовай вады, а на самай заліве сотні снорклеров і нырцоў з аквалангам на курортных трасах ўдзельнічаюць у сваіх элегантна нязграбных балетах-амфибиях.
  
  Горад таксама з'яўляецца добра вядомай адпраўной кропкай для тых, хто хоча ўбачыць руіны майя; у пяці кіламетрах ад галоўнай вуліцы Сан-Крыста знаходзяцца два выдатна захаваліся горада.
  
  Caribe Inn - самы раскошны з усіх гатэляў у горадзе, гасиенда ў іспанскай каланіяльным стылі, якая мае чатыры зоркі ад Mobil і хвалы з шэрагу іншых крыніц, горда выстаўленыя за стойкай рэгістрацыі, за якой цяпер стаяў Тейт Кольер, горача спадзеючыся, што клерк кажа па-ангельску.
  
  Як аказалася, мужчына так і зрабіў, і Тейт патлумачыў, што ў яго забраняваны столік, працягнуўшы пашпарты і сваю картку American Express.
  
  "Гэта група з ...?" - перапытаў клерк.
  
  "Вечарына з двух чалавек".
  
  "А", - адказаў парцье. Тейт нязграбнымі рыскамі запоўніў рэгістрацыйную картку.
  
  "Такім чынам, вы з Вірджыніі", - сказаў клерк. "Недалёка ад Вашынгтона?"
  
  -Так, - сарамліва адказаў Тейт, гатовы да таго, што яго вымаўленне можа збіць размова з толку, калі не абразіць клерка асабіста.
  
  “Я быў там некалькі разоў. Асабліва мне падабаецца Смитсоновский інстытут".
  
  "Так", Тейт паспрабаваў зноў, забыўшыся нават словы, якія перадавалі нейкую бессэнсоўную жарт - словы, якія ён адпрацоўваў у палёце. Для чалавека, які праклаў сабе дарогу ў свеце, размаўляючы, валоданне Тейтом замежнымі мовамі было жахлівым.
  
  Ён назіраў, як клерк апусціў погляд на бланк браніравання, на імгненне азадачана нахмурыўшыся на сваім смуглом, прыгожым твары. Тейт ведаў чаму. Парцье добра разгледзеў прывабную жанчыну, якая хвіліну таму ўвайшла ў гатэль пад руку з Тейтом, і хоць, вядома, пры такой працы парцье пабачыў амаль усё, ён, хоць забі, не мог зразумець, навошта гэтым дваім спатрэбіліся асобныя нумары.
  
  Мужчына, у рэшце рэшт, ёсць мужчына... І розніца ва ўзросце ў дваццаць гадоў... ну, гэта нічога.
  
  Меган выйшла з тэлефоннай будкі ў вестыбюлі і падышла да стойцы рэгістрацыі як раз у той момант, калі клерк паказваў Тейт схему свабодных нумароў. Тейт паказаў на дзве, спачатку на пакой паменш ўнутры, затым на кутнюю з выглядам на пляж. “Я вазьму гэтую. Кутняя пакой дастанецца маёй дачкі".
  
  "Не, тата, ты вазьмі той, што лепей".
  
  "А, гэта ваша дачка?" спытаў прадавец, задаволіўшы сваё цікаўнасць. "Вядома, я павінен быў здагадацца".
  
  "Мне шкада?" Тейт спытаў яго.
  
  “ Я маю на ўвазе падабенства. Маладая лэдзі падобная на цябе.
  
  Падазрэнні мужчыны вярнуліся, калі ён убачыў, як двое гасцей абмяняліся хуткімі поглядамі і з цяжкасцю задушылі смех. Тейт падумаў аб тым, каб забраць правы кіроўцы і даказаць сваяцтва, але потым вырашыў: гэтага хлопца гэта не тычыцца.
  
  Акрамя таго, таямніца валодае прывабнасцю, якой заўсёды будзе не хапаць задокументированному факце.
  
  Яны расселіся па нумарах і пасля таго, як картка Тейт была надрукаваная, рушылі ўслед за коридорным праз веранду.
  
  "Джош сказаў, што яго новы фізіятэрапеўт выдатны", - сказала яму Меган.
  
  "Рады гэта чуць".
  
  "Але ён выказаўся так, што сказаў 'яна' пышная. Думаеш, яна старая і тоўстая?"
  
  “Мы вернемся праз шэсць дзён. Ты можаш даведацца сам. Калі ты зноў скажаш "дэ нада"?"
  
  “ Пасля таго, як хто-небудзь падзякуе цябе. Гэта значыць: 'Нічога асаблівага".
  
  "Яны кажуць "gracias", а потым я кажу "de nada"". Тейт паўтарыў гэтыя словы некалькі разоў, як быццам ён быў хадзячай стужкай Берлица.
  
  "Потым я патэлефанавала Бэці", - працягнула Меган. “Яна рада, што ў нас усё атрымалася. Яна сказала зрабіць шмат фатаграфій".
  
  "Я патэлефаную ёй пазней".
  
  “Яна, эм, збіралася сёння ўвечары да Брэду. Але яна сказала гэта так пацешна. Як быццам паміж імі што-то адбывалася. Што-небудзь адбываецца?"
  
  "Я паняцця не маю".
  
  Меган паціснула плячыма. "Яна сказала, што размаўляла з Коні, і ён прыйдзе да цябе ў офіс у аўторак у дзевяць, каб пагаварыць аб справе".
  
  На мінулым тыдні Тейт упершыню амаль за пяць гадоў з'явіўся ў крымінальным судзе — для прад'яўлення абвінавачвання Коні. На просты пытанне суддзі ён адказаў больш простымі словамі. “ Мой кліент не прызнае сябе вінаватым, ваша гонар.
  
  У яго быў запланаваны новы план абароны. Гэта называлася "штучнае ап'яненне", і хоць ён паабяцаў Меган, што яны правядуць тыдзень, нічога не робячы, акрамя агляду славутасцяў і вечарынак, ён схаваў у чамадан тры кнігі па юрыспрудэнцыі і падазраваў, што ў апошні дзень паездкі ў яго будзе па меншай меры чарнавы варыянт ўступнага слова перад прысяжнымі — калі не пара пытанняў для дачы паказанняў. Ён ведаў, што як толькі Меган сустрэне прыгожага маладога виндсерфера — магчыма, на кактэйльнай вечарыне ў той вечар, — у яго будзе па меншай меры некалькі свабодных гадзін у большасці вечароў.
  
  Яны з Меган дабраліся да сваіх пакояў.
  
  "Gracias de nada", - дзякуй, - сказаў Тейт і сунуў збітым з панталыку калідорная абуральна шчодрыя чаявыя. Праз паўгадзіны яны прынялі душ і былі ў шортах колеру хакі, футболках і плеценых капелюшах. Кожны цаля лос Туристас. Яны спусціліся ў вестыбюль і спыталі, як дабрацца на ровары да бліжэйшых руін майя. Служачы дамовіўся аб пракаце ровараў і даў ім дарогу. Толькі што скончылася пасляабедзенная сіеста, і большасць гасцей накіраваліся на пляж з белым пяском. Але Тейт і Меган ўзялі два патрапаных ровара са стойкі перад гасцініцай і паехалі прэч з горада.
  
  “ У які бок? - крыкнула яна.
  
  Ён паказаў, і яны селі ў сядла.
  
  Нягледзячы на сустрэчную пешаходны рух і дзіўную спякоту, яны хутка ехалі на роварах па потрескавшемуся асфальце прама ў густыя, духмяныя джунглі, стоячы на педалях, крычучы і смеючыся, навыперадкі адзін з адным, як быццам на рахунку было кожнае імгненне, як быццам у іх было шмат-шмат гадзін страчаных даследаванняў, якія трэба нагнаць.
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Джэфры Дивер, былы адвакат і фолксингер, з'яўляецца New York Times аўтарам пятнаццаці раманаў-бэстсэлераў. Ён быў намінаваны на чатыры прэміі "Эдгар" ад амерыканскай асацыяцыі пісьменнікаў-детективщиков і двухразовы лаўрэат чытацкай прэміі імя Эллери Куіна за лепшы аповяд года. Па яго кнізе "Магіла панны" быў зняты фільм канала HBO з Джэймсам Скульптуры і Марлі Мэтлин у галоўных ролях, а яго раман "Збіральнік костак" быў поўнаметражным фільмам Universal Pictures з Дензелом Вашынгтонам у галоўнай ролі. Яго самыя апошнія раманы - "Сляза д'ябла" і "Пусты крэсла". Ён жыве ў Вірджыніі і Каліфорніі. Яго наступная кніга - "Блакітнае нідзе", і ў цяперашні час ён працуе над новым трылерам пра Лінкольне Райме. Чытачы могуць наведаць яго вэб-сайт па адрасе
  
  www.jefferydeaver.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"