Всі люди народжуються проклятими — так кажуть мудрі. Всіх вигодовує Смерть.
Перед цією Мовчазною Царицею схиляються все — досить ледь помітного руху цієї Володарки Мороку, легкого і беззвучного, як повільне падіння пера. Ніхто не розбере слів Її пісні. Ласкаво помирає молодим. А зло процвітає. Вона велить усіма Володарями Хаосу. Її дихання зупиняє серце.
Ми знайшли місто, давним-давно створений в Її честь, але тепер такий старий, що про це всі вже забули. Темне велич Владичиці померкло, було забуте всіма, крім тих, хто належав до Її царства тіней. Але в Ялівець прийшла біда; в місто спустився привид, проник в даний з глибини минулих років. І тому Чорна Гвардія вирушила туди, в цей чужий місто, далеко за межі Імперії Леді... Але не відразу. Ми ще дуже далеко. І тільки два старих друга з жменькою людей, яких ми зустріли трохи пізніше, зіткнулися з Темрявою лицем до лиця.
ГЛАВА 2
Клеймо: Обочина дороги
Дитячі голови висунулися з бур'яну, як головки земляних мишей, визирають зі своїх нірок. Діти спостерігали за наближенням солдатами.
— Їх, мабуть, ціла тисяча, — прошепотів хлопчик.
Колона тяглася і тяглася вдалину. Пил, яку солдати підняли, зносила вбік, до далеких горбах. Скрип і брязкіт обладунків з кожною хвилиною ставали все голосніше.
День видався спекотним. Діти спітніли. Вони думали тільки про те, як би зануритися в струмок, що протікав поблизу. Але їх послали спостерігати за дорогою. За чутками, Леді вирішила покінчити з відродженим повстанським рухом в провінції під назвою «Клеймо».
А це йшли її солдати. Все ближче. Похмурі, суворі люди. Ветерани. Судячи за віком, вони брали участь у розгромі повстанців шість років тому. Ця битва забрала чверть мільйона людських життів, серед яких був і батько двох спостерігають за солдатами дітлахів.
— Вони! — видихнув хлопець.
В його голосі звучав переляк і благоговійний страх, який майже межував із захопленням.
— Це Чорна Гвардія.
Дівчинка не так добре знала ворога.
— Звідки ти знаєш?
Хлопчик показав на кремезного чоловіка, що сидить на великий чалої коні. Волосся його були зворушені сивиною. А впевнена і навіть грубувата манера триматися показувала, що він звик командувати.
— Це той, кого вони називають Капітаном. А той маленький, чорний, за ним, має бути, чаклун, якого звуть Одноокий. Бачиш його капелюх? Як ти і казала. А ті, що позаду, напевно, Елмо і Лейтенант.
— А з ними є хто-небудь з Повалених? — Дівчинка піднялася вище, щоб краще було видно. — Де решта найзнаменитіші?
Вона була молодшою. Хлопчик у свої десять років уже вважав себе солдатом Білої Троянди.
Він смикнув свою сестру вниз.
— Дурненька! Хочеш, щоб тебе помітили?
— Ну і що?
Хлопчик усміхнувся. Вона повірила своєму дядькові, Спритникові, який казав, що дітей гвардійці не чіпають. Хлопчик ненавидів свого дядька. Цей чоловік був боягузом.
Всі, хто присягнув Білій Троянді, були боягузами. Вони лише грали в боротьбу з Леді. Найбільш сміливою операцією, яку вони провели, була засідка на випадкового кур'єра. А ворог, принаймні, мав мужністю.
Хлопці виконали те, за чим їх послали. Побачили все, що їм було потрібно. Хлопчик взяв дівчинку за зап'ястя.
— Пішли.
Через зарості бур'яну вони поповзли до порослого лісом березі струмка.
У них на шляху лягла тінь. Вони підняли очі і зблідли. Зверху на дітей дивилися троє вершників. У хлопчика перехопило подих. Ніхто не міг проскочити наверх непоміченим.
— Гоблін!
Стоїть у центрі маленька людина з жабьим особою криво посміхнувся.
— До твоїх послуг, пацан.
Хлопчик був в жаху, але все ж зберіг здатність міркувати.
— Біжимо! — закричав він.
Якщо тільки хто-небудь з них міг врятуватися.
Гоблін повів рукою. З його пальців злетіло блідо-рожеве полум'я. Він зробив бросательное рух. Ударившись об невидиму перешкоду, хлопчик впав. Намагаючись вирватися з пастки, він бився, як потрапила в павутину муха. Його сестра хныкала десь поруч.
— Доберіть-ка їх, — сказав Гоблін своїм людям. — Вони повинні розповісти нам цікаву історію.
РОЗДІЛ 3
Ялівець: «Залізниця " Лілія»
«Лілія» стоїть в Квітневому провулку, в самому серці Котурна. У всьому Ялівці немає нетрів гірше цих. Тут кожен відчуває на мові присмак смерті, а людське життя цінується менше, ніж можливість хоча б годинку провести в теплі або скромно пообідати. Фасад «Лілії» осел і перекосився, чіпляючись за опори, зовсім як хто-небудь з які упилися в дошку відвідувачів. Задня стіна накренилася в протилежну сторону, а боки виставили напоказ сірі плями гнилі, изъевшей голе дерево стін. Вікна «Лілії» прикриті ганчірками, які тримаються на якихось дерев'яних уламках, а дах зяє провалами, в яких вітер, коли він дме з боку Воландских Гір, свистить і подвывает, наводячи сум. Там, в цих Горах, навіть у літні дні сріблястими прожилками виблискують і підморгують льодовики.
Морські вітри трохи краще. Вони приносять холодну вогкість, що гризе і гризе кістки. Вони ж приганяють і крижані брили. Уламки льоду кружляють по гавані.
Кудлаті руки Гір тягнуться в бік моря, охоплюючи Річковий Порт і утворюючи як би жменю, яка зачерпнула і місто і гавань. Місто постало по обох берегах річки, деручись вгору по схилах.
Багатство в Ялівці піднімає тебе над іншими, і ти починаєш підніматися вгору, геть від річки. Коли люди Котурна піднімають очі, відірвавшись від своєї убогості, над собою вони бачать будинки багатіїв. Тих, хто, гордо задерши ніс, поглядає на сусідів.
Ще вище, вінчаючи крайки гір, стоять два замки.
З південної сторони — Черепиця, спадкове гніздо володарів Ялівцю. Там панує жахлива розруха і запустіння. Втім, як і в більшості будівель в Ялівці.
Нижче Черепиці знаходиться священне місце Ялівцю, Огорожа. А під нею лежать Катакомби. В очікуванні Судного Дня там спочивають півсотні поколінь жителів міста. Їх охороняють Вартові Мертвих.
На північної кордоні стоїть недобудована фортеця, яку називають просто Чорним Замком. Жахлива, чужа людині архітектура. Зі стін дивляться неймовірні монстри, а на вежах застигли в агонії гігантські змії. У схожому на обсидіан камені, з якого складені стіни, не проглядається жодного стику. Замок безперервно зростає.
Населення Ялівцю просто ігнорує сама присутність Замку, так само як і його постійне розширення. Ніхто не поспішає дізнатися, що там відбувається. У безперервну боротьбу за виживання у людей просто немає часу, щоб підняти свій погляд так високо.
ГЛАВА 4
Засідка в Клеймі
Я витягнув сімку, подивився карти, зніс трійку і втупився на свого самотнього туза.
— Все-таки він, — пробурмотів зліва від мене Лихвар.
Я з цікавістю подивився на нього.
— З чого це ти вирішив?
Він витягнув карту, вилаявся, зніс.
— У тебе обличчя як у остиглого трупа, який ти намагаєшся оживити. Навіть очі.
— Він правий, Каркун. Ти стаєш таким непроникним, що одразу все ясно. Давай, Масляний.
Масляний подивився на свої карти, потім на колоду. Подивився так, як ніби вирішив вирвати собі перемогу прямо з зубастою пащею поразки. Він потягнув.
— Лайно. — Йому довелося знести те, що він витягнув з колоди. Це був король.
Я показав їм свого туза і загреб виграш.
Поки Масляний збирав карти, Льодяник втупився кудись мені за спину. Погляд його був суворий і холодний.
— Що таке? — запитав я.
— Наш господар осмілів. Намагається злиняти, щоб попередити їх.
Я обернувся. Всі інші теж. Один за іншим господар таверни і його відвідувачі опустили очі і притихли. Всі, крім високого смаглявого чоловіка, який сидів у тіні, недалеко від каміна. Він підморгнув і підняв склянку, ніби вітаючи. Я спохмурнів. У відповідь він тільки посміхнувся.
Масляний здав.
— Сто дев'яносто три, — відповів я.
Льодяник поморщився.
— Чорт тебе дері, Каркун, — сказав він без жодного виразу.
Так, я вважав партії. Це краще всяких годин. По них можна чудово відміряти наше життя в якості бійців Чорної Гвардії. З часу битви в Амулеті я зіграв більше десяти тисяч партій. І тільки одному богу відомо, скільки я зіграв до того, як зайнявся підрахунками.