No Выданне на рускай мове, афармленне. ТАА «Выдавецкая Група „Азбука-Аттикус“», 2023
Выдавецтва Азбука®
* * *
Сярод чытачоў нямала прыхільнікаў фэнтэзі. Яшчэ больш іх у дэтэктываў. Дзіўна, калі б ніхто з аўтараў не паспрабаваў злучыць гэтыя жанры ў адным творы. Рэндалл Гаррет, Сайман Грын, Марцін Скот, Дэніэл Худ, Джэфры Барлоу – вось толькі некаторыя з тых, хто папрацаваў на ніве дэтэктыўнай фэнтэзі. Але званне вядучага майстра новага жанру па праве належыць Глену Куку. З яго серыялам «Прыгоды Гарэта», які таксама нярэдка называюць «Металічным цыклам».
Свет фантастыкі
Лаканічны стыль Кука прыўносіць крыху суровага рэалізму ў фэнтэзійных жанр.
Library Journal
Шепчущие нікелевыя ідалы
У першую чаргу – маёй маме, якая была каменем у бурным патоку.
А таксама з падзякай Джыму. К. і К. У.
1
Вось ён я – несусь галопам ўніз па прыступках. Шэсць футаў тры цалі абаяння і пылкости, шчадралюбны блакітнавокі былы марпех – аб такім знаёмстве можна толькі марыць! Насвистываю. Праўда, для мілагучнасці не перашкодзіў бы яшчэ гулкі голас – а мой, на жаль, надтрэснуты.
Аднак што-то было не так. Пораскинем розумам. Учора я рана лёг спаць – па ўласнай волі. Не выпіўшы перад гэтым ні глоточка. І тым не менш сёння раніцай быў цалкам гатовы пусціцца ў скокі. Я адчуваў сябе так добра, што забыўся быць недаверлівым.
Але мне не дадзена надоўга забыцца, што менавіта мяне, малечу Гарэта, багі абралі хлопчыкам для святога біцця і мішэнню для сваіх ідыёцкіх забаў.
Я застыў, не завяршыўшы традыцыйнага ранішняга правага павароту на кухню.
У калідоры, вядучым ад уваходнай дзвярэй да кухні, тырчаў нейкі пацан. Гэты абадранец, з перапэцканы шчокамі і рудымі зблытанымі лохмами, відавочна стрыг сябе сам. Ну ці яго цырульнік быў подслеповат і арудаваў тупым сталовым нажом. Росту ў хлапчуку было крыху больш пяці футаў, а гадоў яму я даў бы дванаццаць-трынаццаць; зрэшты, для трынаццаці чахловат. Апрануты ён быў у касцюм ад нецвярозага старызніка. Я падазраваў, што аўра вакол яго даволі пикантна, але знаходзіўся недастаткова блізка, каб яе ацаніць.
Ён што, глухі? Яго не спудзіў грукат, які я падняў, спускаючыся па лесвіцы. Ах, ну вядома, ён затрымаўся носам у пакоі Нябожчыка! Гэта відовішча на першых сітавінах можа ашаламіць. Мой напарнік ўяўляе сабой чвэрць тоны мёртвай шэрай плоці, аддалена нагадваючы незаконнага сына бацькі-чалавека і маці-сланіхі. Ён нібы з'явіўся з кашмару п'янага мастака, обкуренного опіюмам.
– Так і хочацца забрацца да яго на калені і згарнуцца клубочкам! – прамовіў я.
Хлопец піскнуў і падаўся да выхаду, сагнуўшыся так, быццам намацваў сабе шлях адтапыранай дупай.
– І хто ж ты такі будзеш? – спытаў я, невытлумачальна зацікаўлены фактам выяўлення незнаёмца, якая ўстала на якар ў маім калідоры.
Рыпнулі кухонная дзверы.
– Містэр Гаррет! Вы сёння рана ўсталі...
– Ды ўжо. Світанак яшчэ не загараецца. Не мог бы ты мне патлумачыць, у чым справа?
З кухні падалася вядомая асоба – Дын, мой кухар, і кіраўнік. Па ўзросту ён падыходзіць мне ў дзяды, але паводзіць сябе хутчэй як матуля. Яго з'яўленне патлумачыла прысутнасць хлапчукі.
Дын пастаянна падбірае усялякіх бяздомных скитальцев, будзь яны кацянятамі або дзецьмі.
У руках яго быў які-небудзь прадмет, абгорнуты заляпаныя газетай.
– Што вы маеце на ўвазе?
– Ты што-то задумаў. Інакш не стаў бы называць мяне «містэр Гаррет».
Маршчыны Дзіна сабраліся ў кіслую грымасу.
– Сонца заўсёды заходзіць рана, калі баішся шаблязубых тыграў.
Гэта азначае: ты бачыш менавіта тое, чаго баішся. Мая маці ў свой час таксама часцяком так говаривала.
– Ну, у гэтым доме тыгры не гойсаюць.
Заінтрыгаваны, я перавёў погляд на хлапчука. Яго фізіяномія была абсыпаная мільёнам вяснушак, а ў вачах зьзялі выклік, цікаўнасць і страх.
– Гэта ўвогуле хто? І якім чынам выйшла, што ён ошивается у мяне ў доме?
Я працягваў вывучаць пацана. У ім было што-то кранальнае. Так што са мной не так?..
Можна было б чакаць выбуху псіхічнага весялосці з боку майго нябожчыка калегі, але я не адчуў нічога – Мяшок з косткамі моцна спаў. Ва ўсім ёсць свае добрыя і дрэнныя боку.
Я звярнуў злосны погляд на Дзіна. Па-сапраўднаму люты, не проста «для карысці справы».
– Дын, я ўжо не свищу. Адкажы мне.
Скрутак у руках гэтага старога дзіцяці быў залеплены тлушчам. Зноў мне трэба будзе падкормліваць бяздомных, хай і праз пасярэдніка.
– Э-э... Гэта Пені Змрок. Ён пасыльны.
Змрок? Ну і імейка!
– І што, ён прынёс мне пасланне?
Я адарыў падшыванца самым хмурным поглядам. Ён не ўразіўся. Падобна на тое, што яго нішто асабліва не хвалявала да тых часоў, пакуль ён знаходзіўся па-за межамі ўзмаху рукі. Я не ўбачыў у ім нічога, што прадугледжвала б арыстакратычнае паходжанне, хоць Змрок – імя як раз такога роду, якія ў пашане ў заклінальнік і чараўнікоў з Пагорка, нашых не адрозніваюцца асаблівай сціпласцю таемных уладароў.
– Так, прынёс. Яно на кухні, – паспешна адазваўся Дын, праціскаючыся паперадзе міма мяне да дзецюку. – Праз хвіліну я вам яго пакажу. Пойдзем, Пені. Містэр Гаррет выпусціць цябе. Ці Не так, містэр Гаррет?
– Ну вядома! Я ж душа-хлопец.
Я прыціснуўся да сцяны, зноў прапускаючы Дзіна, цяпер ужо ў іншы бок.
Хлопец, схапіўшы гасцінец, рэціраваўся. Дзіўна. Мая ўнутраная рэакцыя хоць і не зашкальвае да мяжы, але мела сілу, якую я звычайна приберегаю для красунь, якія прымушаюць святароў шкадаваць аб выбары кар'еры.
Я адчыніў дзверы. Абадранец выслізнуў вонкі і паспяшаўся прэч, згорбіўшыся, нібы кожную хвіліну чакаў удару. Ён не запаволіў крокі, пакуль не дасягнуў перасячэння Макунадо-стрыт з дарогай Чарадзея.
Ядучы сваю здабычу, ён азірнуўся праз плячо, убачыў, што я на яго гляджу, здрыгануўся і шмыгнуў за вугал.
Б-з-з! Б-з-з!
Пачуўся звонкі, музычны смех. Я адчуў, што мяне цягнуць за валасы.
– Гаррет завёў новую сяброўку! – пропищал тоненькі галасок.
– Прывітанне, Мариэнна.
Мариэнна была піксі-падлеткам жаночага полу. Цэлае вздорное гняздо гэтага маленькага народца жыло ў шчылінах вонкавых сцен майго дома. Дзяўчынка любіла поддразнивать мяне.
– Мне яна здалася вельмі маладзенькай, – заўважыў другі голас, і мае валасы зведалі яшчэ адзін рывок. – Яна занадта далікатная для такога мясніка, у якога расліннасць ужо радзее на патыліцы!
– Холлибелл, жахлівая ты мошка! Я так і ведаў, што ты не пакінеш Мариэнну без нагляду.
Холлибелл і Мариэнна – сяброўкі не разлі вада. Зрэшты, яшчэ да таго, як опадут лісце, гэтыя двое выявяць, што не ўсе хлопцы смярдзяць, неряшливы і адрозніваюцца тупоумием. Неўзабаве звычайны ўздых здабудзе для іх такое значэнне, што будзе скалынаць ўсю іх маленькую сусвет.
– Містэр Гаррет!
Гэта Дын. Ён заўсёды ўкліньваецца, як толькі я збіраюся пагуляць з малявками.
2
Дын перадаў мне пакет з пасланнем.
– Ідзіце ў кабінет і высвятліце, што гэта такое. Я прынясу вам чай і бісквіты, а потым займуся сняданкам. Як наконт маленькіх сасісак і яек ўсмятку?
– Выдатнае меню! – Я ўважліва паглядзеў на старога. – Дык што ж ты задумаў?
– Задумаў, сэр? Што вы хочаце гэтым сказаць?
– Тое, што сказаў. У цябе што-то на розуме. Думаю, гэта звязана з тым хлопцам, які, як кажуць піксі, на самай справе дзяўчынка. – Таящийся ўнутры мяне жыццярадасны карентийский хлапчук чуў, што так яно і ёсць. – Кожны раз, калі ты становішся ветлівым і пачынаеш весці сябе як сапраўдны кіраўнік, я ведаю, што ў цябе ў галаве нейкая гадасць. І не трэба, калі ласка, прымаць выгляд абражанай годнасці.
Старикану варта было б адтачыць майстэрства. На жаль, ён настолькі ж прадказальны, як і я.
Я угнездился за пісьмовым сталом у аздобленай па першаму разраду дворницкой, якую выкарыстоўваю як працоўны кабінет. Павярнуўшыся на крэсле, я паслаў паветраны пацалунак Элеаноры – жанчыне на карціне за маёй спіной. Ахопленая страхам, яна ўцякае ў бурную, ветранае ноч з змрочнага асабняка, у якім свеціцца толькі адно акно. Зрэшты, у сапраўдны момант Элеанора была ў добрым размяшчэнні духу і падміргнула мне.
Я разарваў канверт з пасланнем. Адтуль выпала пачак папер.
Паперы былі ад Харвестэраў Темиска, празванага Жняцом. Гэта адзін з тых адвакатаў, якія адчуваюць сябе як дома ва ўсялякіх юрыдычных хітрыкі, пазіраючы пры гэтым на цыферблат з нязменна ошалелым выразам твару.
У Жняца Темиска меўся толькі адзін кліент – Чодо Контагью, былы валадар шматлікіх злачынных імперый Танфера. Цар цароў падпольнага свету. Вярхоўны жулік. У цяперашні час Чодо дзяўбе носам у інвалідным крэсле, знаходзячыся ў каматозным стане, у той час як сямейным бізнесам запраўляе яго выдатная і помешанная на злачынствах дачка. Зрэшты, Белинда робіць выгляд, што атрымлівае інструкцыі непасрэдна з імператарскіх вуснаў.
Дын прынёс мне чай з апельсінавымі скарыначкамі і цукровае печыва.
– Сасіскі на агні. А замест яек будуць печаныя яблыкі. Синдж хоча печаных яблыкаў.
Дын падаў свой фірмовы чай і ласункі, а гэта таксама служыла доказам, што ён задумаў нядобрае.
– Яна б кармілася выключна печанымі яблыкамі, калі б магла.
Пулар Синдж крадком прабралася да мяне ў падручныя і меціла на месца малодшага партнёра. Яна была добрая і як асобу, і як кампаньён. Калі б не яна, я б даўно ўжо ператварыўся ў агіднага старога халасцяка.
Дын паспяшаўся прэч. Яшчэ адзін доказ: ён не хацеў адказваць на пытанні. Я ўзяўся за чытанне.
Харвестер Темиск нагадваў мне, што я абяцаў наведаць яго, пасля таго як распутаю справа, над якім працаваў падчас нашай апошняй сустрэчы. Я так і не выканаў абяцанні.
– Дын!
– Я рыхтую так хутка, як магу.
– Мне ніяк не знайсці тую паперку, дзе я запісаў, калі Чодо збіраецца адзначаць дзень нараджэння. Я не казаў табе, калі будуць святкаваць?
– Сёння ўвечары. У «Пальмы». Міс Контагью замовіла ўвесь клуб цалкам. Як вы маглі забыцца?
– Напэўна, мне не хацелася пра гэта памятаць.
У зносінах з Контагью было мала прывабнага. Ну вядома, Белинда... калі яна бывала не занадта психованной...
Белинда Контагью – ўзор выдатнай дамы, не ведаючай літасці. З яе прыходам змрочны, бязлітасны свет арганізаванай злачыннасці вельмі хутка стаў яшчэ больш кашмарным. Толькі некалькім асобам вядома, што менавіта яна з'яўляецца сапраўдным мозгам Арганізацыі. Той факт, што яе бацька знаходзіцца ў коме, трымаюць пад вялікім сакрэтам; пра гэта ведае, можа быць, чалавек пяць. І адзін з іх – сам Чодо. Мяне турбавала тое, што я ўваходзіў у лік астатніх чацвярых. Для мяне не складала працы ацаніць лагічнасць скарачэння чацвёркі да больш кантраляванай тройкі. Ці нават двойкі.
Калі ніжэйшыя босы даведаюцца, што атрымліваюць ўказанні ад жанчыны, справа можа скаціцца да грамадзянскай вайне. Зрэшты, Белинда за гэты час сур'ёзна папрацавала над реструктурированием Арганізацыі, прасоўваючы тых людзей, якіх палічыла больш блізкімі сабе па духу.
Я не хацеў ісці на свята да Чодо. І без таго ўжо занадта многія звязвалі маё імя з Контагью. Калі я там пакажуся, гэта толькі яшчэ мацней пераканае таемную паліцыю, што я больш значная фігура, чым на самай справе.
Акрамя вінаваціць запіскі, у канверце змяшчалася некалькі дакументаў, падпісаных Чодо, – відавочна, яшчэ да таго інцыдэнту, які прывёў яго ў каматозны стан. Можа быць, Чодо прадбачыў, што нешта падобнае можа здарыцца.
Харвестер Темиск прытрымліваўся таго меркавання, што яго наймальнік, несумненна, склаў на будучыню мудрагелісты план. Менавіта для гэтага ён надзяліў Жняца уладай свайго паверанага і падабраў яму балвана па імя Гаррет, які быў бы ў яго на пабягушках.
На працягу ўсёй сваёй цёмнай кар'еры Чодо заўсёды адгадваў правільна. Ён заўсёды знаходзіўся ў патрэбным месцы ў патрэбны час. Выключэннем – магчыма – быў той адзіны раз, калі яго дачкі прадставіўся выпадак ажывіць кашмар: чалавека, якога яна ненавідзела больш за ўсё на свеце, трымалі ў такім становішчы, каб яна магла пастаянна рваць яго.
Сям'ю Контагью цяжка назваць узорнай, выкананай цяпла і любові. Яны ніколі такімі не былі. Чодо забіў маці Белинды, даведаўшыся, што тая яго падманвае. Белинда да гэтага часу працуе над тым, каб дараваць яго. Пакуль што ў яе не вельмі атрымліваецца.
З'явіўся Дын з маім сняданкам.
Темиск не пісаў пра тое, чаго ён ад мяне хоча, – у асноўным яго турбавала, ці стрымаю я слова. Я еў і разважаў і не мог вынайсці ні адзінага працуючага спосабу ўцячы ад ўзятага на сябе абавязацельствы.
Я завінаваціўся Чодо. Неаднаразова. Ён дапамагаў мне часта і без просьбаў з майго боку. Ён ведаў мяне дастаткова добра, каб разумець, што пасля гэтага я буду плесціся па жыцці, абцяжараны наяўнага дысбалансам. Сапраўды гэтак жа, як ён умеў знаходзіцца ў патрэбным месцы ў патрэбны час, Чодо заўсёды вызначаў, дзе ў людзей патрэбныя рычагі. За выключэннем Белинды. Яго вар'яцкая дачка была яго сляпым плямай. Калі б не гэта, ён не сядзеў бы зараз у інвалідным крэсле, пускаючы сліны сабе на грудзі.
Дын прынёс мне яшчэ чаю.
– У нас наклевывается новае справа?
Так, сумненняў не было: ён што-то задумаў.
– Няма. Проста трэба заплаціць па адным старым рахунку.
Ён хмыкнуў, без асаблівага натхнення.
3
Пазней зайшла Пулар Синдж. З-за свайго хваста яна выглядала ў кабінеце не вельмі дарэчы. У яе руках дымілася вялікая міска з печанымі яблыкамі.
– Хочаш, магу падзяліцца.
Яна мела неодолимую прыхільнасць да печаным яблыкам – ежы, звычайна не выклікае асацыяцый з пацучыным народцам.
– Не, дзякуй.
Танфер кішаць пацукамі ўсіх масцяў, у тым ліку два выгляду звычайных шкоднікаў і некалькі разнавіднасцяў пацучынага народца. Гэтыя стварэння разумныя. Памерамі яны менш людзей. Іх продкі зарадзіліся ў лабараторыях вар'ятаў чараўнікоў ў пачатку мінулага стагоддзя. Па стандартах крысюков Синдж – сапраўдны геній. Яна разумней усіх прадстаўнікоў свайго племя, якіх я калі-небудзь сустракаў, а таксама вельмі отважна, і лепш яе ніхто не ідзе па следзе.
– Што будзеш рабіць, калі покончишь з ураджаем яблыкаў гэтага года?
Яна ацэньвальна паглядзела на мяне, пракручваючы ў галаве магчымыя варыянты. У пацучынага народца адсутнічае прыроджанае пачуццё гумару. У Синдж яно ёсць – з'явілася ў працэсе навучання, таму часам можа прымаць незвычайныя абароты.
Пулар Синдж ведае, што, калі я задаю пытанне без відавочнай сувязі з паўсядзённай рэальнасцю, звычайна гэта азначае поддразнивание. Часам ёй нават атрымоўваецца выдаць годны адказ.
Цяпер быў не той выпадак.
– Хочаш сказаць, у нас чарговае справа? – спытала яна, з цяжкасцю прабіваючыся скрозь шыпячыя.
Старажытныя чараўнікі не асабліва пастараліся палегчыць крысюкам задачу вядзення гутаркі.