З тых часоў, як катастрафічная ноч Werenight ізалявала Паўночныя землі ад Элабонскай імперыі, Ліс Герын спадзяваўся ўладкавацца ў якасці мірнага кіраўніка Фокс-Кіпа... але, здаецца, у лёсу іншыя ідэі. Голас бога Бітона прадказвае небяспеку Паўночным землям.
Герынь ужо адбіў захопнікаў, людзей і нелюдзей. Але на гэты раз ён сутыкаецца з уварваннем Градзі на чале з іх халоднымі, лютымі багамі. Герыну даводзіцца змагацца з агнём агнём, звяртаючыся да ўсёй звышнатуральнай дапамогі, якую ён можа атрымаць ад капрызнага бога Маўрыкса, аддаленага, але магутнага Бітона і больш элементарных багоў тых, хто жыве пад зямлёй.
І якраз тады, калі горш не можа быць, яны становяцца горш. Сусед Герына, Арагіс Лучнік, робіць адзін правакацыйны крок за адным, і Герын неахвотна вырашае, што вайна непазбежная. Але раптам Элабонская імперыя зноў звяртае непажаданую ўвагу на Паўночныя землі, якія яна разглядае як падпарадкаваную тэрыторыю. Герын і Арагіс цяпер саюзнікі супраць агульнага ворага... і вельмі грознага, з сіламі, якія перавышаюць колькасць іх армій разам узятых!
• Гары Туртлдаў
◦
◦ Кароль Поўначы
▪ я
▪ II
▪ III
▪ IV
▪ В
▪ VI
▪ VII
▪ VIII
▪ IX
▪ X
▪ XI
▪ XII
◦ Фокс і імперыя
▪ я
▪ II
▪ III
▪ IV
▪ В
▪ VI
▪ VII
▪ VIII
▪ IX
▪ X
▪ XI
▪ XII
Гары Turtledove
Tale of the Fox
(Gerin the Fox — 2)
ЧАЛАВЕК, ЯКІ НЕ БЫЎ КАРАЛЕМ
З тых часоў, як катастрафічная ноч Werenight ізалявала Паўночныя землі ад Элабонскай імперыі, Ліс Герын спадзяваўся ўладкавацца ў якасці мірнага кіраўніка Фокс-Кіпа... але, здаецца, у лёсу іншыя ідэі. Голас бога Бітона прадказвае небяспеку Паўночным землям.
Герынь ужо адбіў захопнікаў, людзей і нелюдзей. Але на гэты раз ён сутыкаецца з уварваннем Градзі на чале з іх халоднымі, лютымі багамі. Герыну даводзіцца змагацца з агнём агнём, звяртаючыся да ўсёй звышнатуральнай дапамогі, якую ён можа атрымаць ад капрызнага бога Маўрыкса, аддаленага, але магутнага Бітона і больш элементарных багоў тых, хто жыве пад зямлёй.
І якраз тады, калі горш не можа быць, яны становяцца горш. Сусед Герына, Арагіс Лучнік, робіць адзін правакацыйны крок за адным, і Герын неахвотна вырашае, што вайна непазбежная. Але раптам Элабонская імперыя зноў звяртае непажаданую ўвагу на Паўночныя землі, якія яна разглядае як падпарадкаваную тэрыторыю. Герын і Арагіс цяпер саюзнікі супраць агульнага ворага... і вельмі грознага, з сіламі, якія перавышаюць колькасць іх армій разам узятых!
Кароль Поўначы
Ліс Гэрын паглядзеў уніз сваім доўгім носам на двух сялян, якія прынеслі яму сваю спрэчку. — А цяпер, Трасамір, ты кажаш, што гэты сабака твой, ці не так?
— Ага, так, васпане князь. Кудлатая галава Трасаміра Даўганогага хісталася ўверх і ўніз. Ён паказаў на некалькіх людзей, якія дапамаглі перапоўніць вялікую залу Fox Keep. «Усе гэтыя людзі з маёй вёскі скажуць, што так».
«Вядома, будуць», — сказаў Герын. Адзін куток яго рота скруціўся ў сарданічнай усмешцы. "Ім было б лепш, ці не так? Наколькі я магу зразумець, у вас ёсць два дзядзькі, стрыечны брат, пляменнік і пара пляменніц, ці не так?" Ён павярнуўся да другога селяніна. — А ты, Валамунд, сцвярджаеш, што сабака належыць табе?
— Так і раблю, князь, таму што так. У сына Валамунда Астульфа было тыповае элабонскае імя, але брудна-русыя валасы і светлыя вочы казалі, што ў сямейным дровніку была пара Трокмояў. Як і Гэрын, Трасамір быў смуглявы, з карымі вачыма, чорнымі валасамі і барадой? хаця барада Ліса за апошнія некалькі гадоў даволі пасівела. Валамунд працягваў: «Гэтыя тут людзі скажуць вам, што там сабака мой».
Гэрын кінуў на іх той самы сумніўны позірк, якім ён аблашчыў прыхільнікаў Трасаміра. «Я бачу, што гэта твой бацька, твой брат і два твае швагры, адзін з іх з тваёй сястрой побач? можа, на шчасце».
Валамунд выглядаў такім жа няшчасным, як Трасамір Даўганогі момант таму. Здавалася, ніхто з іх не чакаў, што іх уладар будзе так добра разбірацца ў тым, хто ёсць хто ў іх вёсцы. Гэта пазначыла іх абодвух дурнямі: любы чалавек, які не ведаў Герына, адсочваў як мага больш драбнюткіх дэталяў, сам не адсочваў іх.
Трасамір нерашуча паказаў на ганчака, пра якога ішла гаворка? грубага, рудавата-карычневага звера з вялікімі ікламі, цяпер прывязанага да ножкі стала і шырокага месца для ўсіх у зале. «Э-э, лорд прынц, вы таксама чараўнік, кажуць. Хіба вы не маглі б выкарыстаць сваю магію, каб паказаць, чый там сабака Свіфты?»
- Я мог бы, - сказаў Герын. "Я не буду. Больш праблем, чым гэта варта". На яго думку, магія была большай праблемай, чым каштавала. Яго навучанне чараўніцтву доўжылася больш за палову жыцця і заўсёды было няпоўным. Часткова навучаны маг рызыкаваў уласнай скурай кожны раз, калі спрабаваў заклінаць. За гэтыя гады Фоксу некалькі разоў гэта сыходзіла з рук, але ён з вялікай асцярожнасцю выбіраў месцы, дзе рызыкнуў.
Ён звярнуўся да старэйшага сына, які стаяў побач і слухаў спрэчкі двух сялян. - Як бы ты вырашыў гэта, Дзюрэн?
— Я? — голас Дзюрэна сарваўся на гэтым слове. Ён збянтэжана скрывіўся. Калі ў вас было чатырнаццаць летаў, свет мог бы быць агідным месцам. Але Герын задаваў яму такія пытанні і раней: Ліс добра ведаў, што не будзе доўжыцца вечна, і хацеў пакінуць пасля сябе добра падрыхтаванага пераемніка. Як і Трасамір, Дзюрэн паказаў на ганчака. "Вось жывёла. Вось два чалавекі, якія кажуць, што яна іхняя. Чаму б не дазволіць ім абодвум паклікаць яе і паглядзець, да каго яна пойдзе?"
Герын паскубаў сябе за бараду. «Мм, мне гэта вельмі падабаецца. На самай справе лепш, чым дастаткова добра? Яны павінны былі падумаць пра гэта самі ў сваёй вёсцы, а не прыязджаць сюды і марнаваць на гэта мой час». Ён паглядзеў на Трасаміра і Валамунда. «Хто з вас можа назваць сабаку, той захавае яе. Вы згодныя?»
Абодва сяляне кіўнулі. Валамунд спытаўся: «Э-э, лорд князь, а як жа тая, да якой сабака не ходзіць?»
Усмешка Лісы стала шырэйшай, але менш прыемнай. "Яму давядзецца адмовіцца ад штрафу, каб пераканацца, што я не завалены такімі глупствамі. Вы ўсё яшчэ згодны?"
Валамунд і Трасамір зноў кіўнулі, на гэты раз, магчыма, з меншым энтузіязмам. Герын махнуў ім на двор. Яны выйшлі разам са сваімі прыхільнікамі, яго сынам, парай яго васалаў, а таксама ўсімі кухарамі і служанкамі. Ён пачаў сам, потым зразумеў, што яблыка разладу - дакладней, касцягрыз - усё яшчэ прывязаны да стала.
Ганчак зарыкаў і выскаліў зубы, развязваючы вяроўку. Калі б яно напала на яго, ён выхапіў бы меч і вырашыў праблему, пераканаўшыся, што ні адзін з селянін не завалодаў ім пасля гэтага. Але гэта дазволіла яму вывесці яго на сонечнае святло пасля абеду.
– Вяртайся, туды! — сказаў ён, і прыхільнікі Тразаміра і Валамунда адступілі ад сваіх кіраўнікоў. Ён злосна зірнуў на іх. «Я абяцаю, што любы з вас, хто будзе гаварыць або рухацца падчас спаборніцтва, пашкадуе аб гэтым». Сяляне маглі раптам акамянець. Герын кіўнуў двум мужчынам, якія захапілі ганчака. "Усё ў парадку? наперад".
— Вось, Свіфці! — Давай, хлопчык! "Давай? добры сабака!" «Гэта мой Свіфты!» Валамунд і Трасамір і клікалі, і шчабяталі, і свісталі, і ляпалі мазолістымі далонямі па шарсцяных штанах.
Спачатку Герын думаў, што сабака будзе ігнараваць іх абодвух. Ён сядзеў на кукішках і пазяхаў, выставіўшы іклы, якія маглі б зрабіць належнае даўгазубаму. Ліс не прыдумаў, што б ён рабіў, калі б Свіфты не захацеў удзельнічаць у ніводным селяніне.
Але тут ганчак падняўся і пачаў нацягвацца на вяроўку. Герын адпусціў, спадзеючыся, што звер не здзікуе каго-небудзь з тых, хто яго клікаў. Яно пабегла проста да Трасаміра Даўганогага і дазволіла яму пагладзіць і абняць яго. Яго пушысты хвост віляў узад і ўперад. Сваякі Трасаміра пляскалі ў далоні і крычалі ад захаплення. Валамунд стаяў прыгнечаны.
Так зрабіў і сам Валамунд. — Э-э, што ты са мной зробіш, пане князь? - спытаў ён, гледзячы на Герына з асцярогай.
- Вы прызнаеце, што спрабавалі забраць сабаку, калі яна была не вашай? - спытала Ліса, і Валамун неахвотна кіўнуў. "Вы ведалі, што ваша прэтэнзія не была добрай, але ўсё роўна яе зрабілі?" — настойваў Герын. Валамунд зноў кіўнуў, яшчэ больш неахвотна. Герын вынес прысуд: «Тады вы можаце пацалаваць сабаку ў спіну, каб нагадаць вам, каб вы трымаліся далей ад таго, што належыць вашым суседзям».
«Хто-небудзь схапіце Свіфі за хвост!» – радасна крыкнуў Трасамір. Сын Валамунда Астульфа глядзеў то на Герына, то на сабаку і назад. Выгляд у яго быў такі, быццам нехта ўдарыў яго дошкай у бок галавы. Але амаль усе вакол яго - у тым ліку некаторыя з яго сваякоў - ухвальна ківалі галовамі на грубую справядлівасць Ліса. Валамунд пачаў нахіляцца, потым спыніўся і апошні раз зірнуў на свайго ўладара з заклікам.
Герын склаў рукі на грудзях. — Лепш зрабі гэта, — няўмольна сказаў ён. «Калі я прыдумаю нешта іншае, гэта вам спадабаецца яшчэ менш, абяцаю».
Яго ўласны позірк скіраваўся да вузкага акна, якое асвятляла яго спальню. Як ён і спадзяваўся, Селатр стаяў там, назіраючы за тым, што адбываецца ў двары ўнізе. Калі ён злавіў погляд жонкі, яна энергічна кіўнула. Гэта зрабіла яго ўпэўненым, што ён на правільным шляху. Часам ён сумняваўся ва ўласным здаровым розуме, але наўрад ці ў яе.
Адзін са сваякоў Трасаміра падняў ганчаку хвост. Валамір стаў на карачкі, зрабіў так, як патрабаваў ад яго Ліс, а потым зноў і зноў плюнуў у зямлю і траву, увесь час выціраючы вусны рукавом.
«Прынясі яму шклянку элю, каб памыць яму рот», — сказала Герын адной з дзяўчат-служынак. Яна паспяшалася прэч. Ліс паглядзеў на Трасаміра і яго сваякоў з папярэджаннем. «Не вешайце на яго экенім з-за гэтага», — сказаў ён ім. «З гэтым усё скончана. Калі ён вернецца сюды і скажа мне, што вы ўсе клічаце яго Валамундам-Габаком-Цалавальнікам ці неяк так, вы пашкадуеце, што ніколі гэтага не рабілі. Вы мяне разумееце?»
«Так, пане князь», — сказаў Трасамір, і яго сваякі ўрачыста кіўнулі. Ён не ведаў, ці маюць яны гэта на ўвазе. Аднак ён ведаў, што так, таму, калі не, яны пашкадуюць.
Дзяўчына вынесла два гнязда элю, прамазаных дзёгцем. Адну яна дала Валамунду, а другую працягнула Лісе. — Вось, васпане князь, — сказала яна з усмешкай.
— Дзякуй, Наня, — адказаў ён. «Гэта было зроблена ласкава». Яе ўсмешка стала больш шырокай і прывабнай. Яна была пачаткоўцам у Fox Keep; магчыма, яна мела на ўвазе скаціцца ў ложак Жэрын, ці, прынамсі, хутка паваліцца ў кладоўку ці нешта падобнае. У многіх замках гэта быў бы самы хуткі шлях да лёгкай працы. Герын засмяяўся сам сабе, выліваючы невялікае ўзліванне Байверсу, богу ячменю і піваварства. У Наніі пакуль няма прычын ведаць, што яна знайшла сябе нягодным сюзерэнам, але яна даведалася. З тых часоў, як сустрэў Селатрэ, ён не рабіў ніводнай выпадковай расправы. «Адзінаццаць гадоў больш-менш» , — здзіўлена падумаў ён. Гэта не адчувалася так доўга.
Валамун таксама выліў трохі элю па краі свайго гнязда і капнуў на зямлю: толькі дурань пагарджаў багамі. Потым паднёс дамкрат да рота. Ён выплюнуў першы глыток, потым праглынуў рэшту адным доўгім глытком.
«Напоўні яго яшчэ раз», — сказаў Герын Наніі. Ён вярнуўся да Валамунда, Трасаміра і іх спадарожнікаў. "Вы можаце павячэраць тут сёння вечарам і спаць у вялікай зале. Раніцай дастаткова часу, каб вярнуцца ў сваю вёску". Сяляне кланяліся і дзякавалі яму, нават Валамунд.
Да таго часу, як чалавек, які памылкова сцвярджаў, што ганчак не дасягнуў другой порцыі элю, яго погляд на свет, здавалася, значна палепшыўся. Дзюрэн адышоў разам з Герынам і сказаў: «Я думаў, што пасля гэтага ён зненавідзіць цябе назаўсёды, але, здаецца, не так».
«Гэта таму, што я лёгка падвёў яго, як толькі пакаралі», — сказаў Ліс. "Я пераканаўся, што з яго не здзекуюцца, я даў яму элю, каб памыць рот, і я накармлю яго вячэрай, як і Трасаміра. Як толькі вы зробіце тое, што вам трэба, адступіце і працягвайце Калі вы стаіце над ім, злараднічаючы, ён можа падняцца і штурхнуць вас нагамі ".
Дзюрэн задумаўся. «Гэта не тое, што эпас Лекапена загадвае чалавеку рабіць», — сказаў ён. «Будзь лепшым сябрам у сваіх сяброў і горшым ворагам для сваіх ворагаў, прынамсі, так кажа паэт».
Герын нахмурыўся. Кожны раз, калі ён думаў пра Лекапеноса, ён думаў пра маці Дзюрэна; Эліз любіла цытаваць сітонскага паэта. Эліз таксама збегла з вандроўным конным лекарам, прыкладна ў той час, калі Дзюрэн вучыўся стаяць на нагах. Нават калі прайшло столькі гадоў, успамінаць балюча.
Фокс прытрымліваўся той тэмы, якую ўзняў яго сын: «Валамунд не вораг. Ён проста прыгонны, які зрабіў нешта дрэннае. Бацька Д'яус хоча, ён не будзе рызыкаваць, каб зноў злавацца са мной, і менавіта такім я быў цэлячыся ў. У жыцці больш шэрага, сынок, чым знойдзеш у эпасе».
«Але эпапея больш грандыёзная», — з ухмылкай сказаў Дзюрэн і перайшоў на сітонскія гекзаметры. Герын таксама ўсміхнуўся. Ён быў рады бачыць, што веды сітонскай мовы захаваліся тут, на поўначы, адрэзаным гэтыя апошнія пятнаццаць і больш гадоў ад Імперыі Элабон. Мала хто з наваколляў мог чытаць нават па-элабонску, язык у іх кожны дзень.
Герын таксама ўсміхнуўся, таму што Селатр, якая першая сама вывучыла сітонскі, была той, хто навучыў Дзюрэна гэтай мове. Хлоп?не, ужо не хлопчык: юнацтва не помніла роднай маці. Селатр была той, хто выхоўваў яго, і ён так добра ладзіў з ёй і са сваімі малодшымі зводнымі братамі і зводнай сястрой, што яны маглі быць паўнакроўнымі сваякамі.
Дзюрэн паказаў на ўсход. «Вунь Элеб, падымаецца праз частакол», — сказаў ён. «Да заходу сонца застанецца нядоўга». Герын кіўнуў. Рудзі Эллеб? насамрэч, размыты ружовы колер з сонцам, які ўсё яшчэ свяціўся ў небе? быў за пару дзён да поўнага. Бледны Нотас плыў высока на паўднёвым усходзе, выглядаючы як палова манеты ў першай чвэрці. «Залатая матэматыка» яшчэ не ўстала: сёння ўвечары яна наедзецца, падумаў Герын. І імклівы Тываз згубіўся ў падолах сонца.
Валамунд зноў напоўніў сваю паілку. Ліса зварыла моцны эль; ён думаў, ці засне селянін да вячэры. Што ж, калі Валамунд і зрабіў, то гэта была яго справа, нічыёй больш. Раніцай з тоўстай галавой вернецца ў сваю вёску, нічога горшага.
З вартавой вежы на вяршыні крэпасці вартавы закрычаў: «Набліжаецца калясьніца, лорд прынц». На частаколе вакол замка Фокс салдаты глядзелі на свае лукі і бронзавыя дзіды. У гэтыя неспакойныя часы нельга сказаць, хто можа прыехаць. Пасля кароткай паўзы вартавы сказаў: «Гэта Ван Моцнай Рукі, з Героджам і Тармай».
Салдаты расслабіліся. Ван быў самым блізкім сябрам Герына яшчэ да вялікай ночы, і гэта было... Герын яшчэ раз зірнуў на Элеба і Нотаса. Гэтыя два месяцы, а таксама Тываз і Мат, усе разам былі поўныя амаль шаснаццаць гадоў таму. Часам гэтая ноч жаху здавалася неверагодна далёкай. Часам, як цяпер, гэта магло быць пазаўчора.
Ланцугі зарыпелі, калі экіпаж варот апусціў пад'ёмны мост, каб прапусціць Вана і яго таварышаў у Фокс-Крып. Мост паваліўся на зямлю на другім баку канавы, якая атачала частакол. Ужо не першы раз Герын сказаў сабе, што трэба выкапаць траншэю ад ракі Ніфет і ператварыць гэтую канаву ў роў. «Калі ў мяне будзе час» , — падумаў ён, ведаючы, што гэта значыць ніколі .
Конскія капыты забарабанілі па дубовых дошках, калі брычка з грукатам пераехала пад'ёмны мост на двор. — Гэй, Фокс! Фургон загрукатаў. Іншаземец кіраваў запрэжкай з двух коней, і ў яго выдатным бронзавым гарсеце і шлеме з высокім грэбнем яго лёгка можна было прыняць за бога, які наведаў свет людзей. Ён быў на палову фута вышэйшы за Герына - які сам не быў нізкарослым - і ў прапорцыях шырокі ў плячах. Валасы і барада ў яго былі амаль усе залатыя, а не срэбныя, хоць ён быў на пару гадоў старэйшы за Ліса, так ці інакш. Але шнары на яго твары, руках і руках сведчылі, што ён чалавек, а не бог.
Тым не менш, якой бы ўражлівай ні была яго фігура, Валамунд, Трасамір і ўсе сяляне, якія суправаджалі іх у Замак Фокс, глядзелі не на яго, а на Героджа і Тарму, якія ўсталі ззаду яго ў машыне. У Трасаміра вельмі павялічыліся вочы. — Бацька Дзяўсь, — прамармытаў ён і зрабіў правай рукой апатрапейны знак. «Я думаў, што мы назаўжды пазбавіліся ад гэтых жудасных рэчаў».
Ван злосна зірнуў на яго. «Ты сачы за сваім ротам», — сказаў ён, папярэджанне, якое нельга ўспрымаць легкадумна. Ён павярнуўся да Героджа і Тармы і заспакаяльна прамовіў: "Не злуйцеся. Ён нічога не мае на ўвазе гэтым. Проста ён даўно не бачыў такіх, як вы".
- Усё ў парадку, - сказаў Геродж, і Тарма кіўнула, каб паказаць, што згодная. Ён працягнуў: "Мы ведаем, што здзіўляем людзей. Гэта проста так".
— Як прайшло паляванне? - спытаў Герын, спадзеючыся адцягнуць Героджа і Тарму ад шырока расплюшчаных вачэй прыгонных. Яны не маглі ўтрымацца ад свайго выгляду. Што тычыцца монстраў, то насамрэч яны былі вельмі добрымі людзьмі.
Тарма нахіліўся і выкінуў з калясьніцы вытрыбушаную тушу аленя. Геродж ганарліва ўсміхнуўся. — Я злавіў, — сказаў ён. Яго ўхмылка прымусіла сялян адцягнуцца ў новай трывозе, бо яго іклы былі прынамсі такімі ж уражлівымі, як іклы ганчака Свіфты. Яго твар і твар Тармы нахіліліся наперад, аж да масіўных сківіц, неабходных для такой вялікай калекцыі слановай косці.
Ні ў аднаго з монстраў не было празмернага абцяжаранага лба, але ў абодвух пад валасатымі шкурамі былі такія ж вялікія і моцныя, як у Вана, рывы, што гаварыла пра многае. Яны насілі шырокія шарсцяныя штаны ў клетку колеру вохры і сіняга колеру: Trokm? стыль.
Даволі хутка, зразумеў Гэрын, яму таксама давядзецца апрануць іх у тунікі, бо ў Тармы пачнуць расці грудзі раней, чым пройдзе занадта шмат часу. Ліса не ведала, колькі часу спатрэбілася монстрам, каб дасягнуць палавой сталасці. Ён ведаў, што Героджу і Тарме каля адзінаццаці гадоў.
Такія монстры, як яны, захапілі паўночныя землі пасля страшнага землятрусу, які вызваліў іх з пячор пад храмам бога Бітона, дзе яны былі зняволеныя сотні, а можа, і тысячы гадоў. Намаганняў простых смяротных таксама не хапіла, каб адагнаць монстраў; Герыну прыйшлося выклікаць і Бітона, які бачыў мінулае і будучыню, і Маўрыкса, сітонскага бога віна, урадлівасці і прыгажосці, каб выгнаць іх з зямлі.
Перш чым ён гэта зрабіў, ён знайшоў пару дзіцянятаў-монстраў і не забіў іх, хоць ён і яго таварышы забілі іх маці. Калі Маўрыкс выгнаў монстраў з паверхні свету, Бітан высмейваў яго неакуратную працу, маючы на ўвазе, што некаторыя істоты ўсё яшчэ засталіся ў паўночных землях. Тады Герын задаўся пытаннем, ці былі яны той парай, якую ён пашкадаваў, і зноў задаўся пытаннем праз год, калі пастух, які, відаць, да таго часу гадаваў Героджа і Тарму як хатніх жывёл, прывёў іх да яго. Ён лічыў гэта верагодным, але не меў магчымасці даказаць. Пастух быў ашаламляльна невыразны. Ён ведаў, што ніякіх іншых монстраў ніколі не з'яўлялася за ўсе гэтыя гады.
Мець побач двух монстраў было цікава, тым больш, што яны здаваліся разумнымі для свайго роду, што рабіла іх такімі ж разумнымі, як і дурныя людзі. Яны выраслі побач з яго ўласнымі дзецьмі, маладзейшымі за Дзюрэна, але старэйшымі за Дагрэфа, старэйшага сына Фокса ад Селатрэ. Яны былі асцярожныя са сваёй грознай сілай і ніколі не выкарыстоўвалі свае страшныя зубы ні для чаго іншага, акрамя ежы.
Але неўзабаве Тарма стане жанчынай - ну, дарослай жаночай пачварай - і Геродж таксама стане сталым. Ліс быў зусім не ўпэўнены, што хоча мець больш за двух монстраў на поўначы, і гэтак жа нявызначаны, што з гэтым рабіць, калі што-небудзь рабіць. Ён увесь час адкладаў прыняцце рашэння, гаворачы сабе, што яму пакуль не варта хвалявацца. Гэта ўсё яшчэ было праўдай, але ненадоўга.
«Аднясіце гэта кухарам», — сказаў ён Героджу. "Сёння стэйкі з аленіны, смажаная аленіна, аленіныя рабрынкі?" Геродж перакінуў вытрыбушанага аленя на плячо і панёс у замак. Тарма ішла за ім, як звычайна, хоць часам ён ішоў за ёй. Яна правяла языком па шырокіх тонкіх вуснах ад перспектывы шмат мяса.
«Мне трэба яшчэ элю», — прамармытаў Валамунд. «Мы павінны есці разам з гэтымі жудаснымі рэчамі?»
"Яны не супраць", - сказаў Герын. — Ты таксама не павінен.
Валамунд кінуў на яго крыўдлівы позірк, але ўспамін пра нядаўняе пакаранне заставаўся дастаткова свежым, каб прыгонны не мог нічога сказаць. Геродж і Тарма зноў выйшлі на двор, на гэты раз у суправаджэнні Дагрэфа і яго малодшай сястры Клатыльды, а таксама дачкі Вана Маевы і яго сына Кора.
Ззаду дзяцей крочыў Фэнд. «Вы маглі сказаць мне, што вярнуліся», — сказала яна Вану, Трокм? яе элабонская, хаця яна жыла на поўдзень ад Ніфета неўзабаве пасля той ночы. Ветрык раскідаў ёй перад тварам пару пасмаў медных валасоў. Яна адкінула іх рукой. Яна была гадоў на пяць маладзейшая за Вана, але пачала сівець.
Ён утаропіўся ў яе бок. "Я мог бы шмат чаго зрабіць", - прарыпеў ён.
Фанд паклаў рукі на сцягна. "Так, магчыма. Але цяпер? Не, зусім не. Селі ў машыну, якую вы зрабілі замест гэтага, і паехалі на паляванне, не думаючы ні пра што іншае".
«У каго будзе месца для думак, калі ў галаве лунае рэхам ваш вечны гоман?» — парыраваў Ван. Яны крычалі адзін на аднаго.
Герын звярнуўся да Наніі. «Прынясіце кожнаму з іх самую вялікую шклянку элю, якая ў нас ёсць», — ціха сказаў ён. Дзяўчына, якая абслугоўвала, паспяшалася прэч і вярнулася з двума валетамі, кожны з якіх быў напоўнены настолькі поўным элем, што выліваўся на борт, каб зрабіць самастойнае выпіўку. Герын ведаў, што ён азартны. Калі б Ван і Фанд усё яшчэ былі злыя адзін на аднаго да моманту, калі яны дайшлі да канца, яны пасварыліся б мацней, чым калі-небудзь з-за выпітага элю. Аднак часцей за ўсё іх бойкі былі падобныя на шквалісты дождж: раптоўна ўспыхвалі, лютавалі, пакуль працягваліся, і неўзабаве зніклі.
Маева штурхнула Дагрэфа. Ён пахіснуўся, але ўтрымаўся на нагах. Двое з іх былі вельмі вялікага памеру, хоць у яго быў год на яе. Маева дэманстравала ўсе абяцанні валодання велізарнай фізічнай здольнасцю свайго бацькі. Герын задалася пытаннем, ці гатовы свет для жанчыны-ваяра, здольнай перамагчы амаль любога мужчыну. Гатовы ці не, праз некалькі гадоў свет сутыкнуўся з такой перспектывай.
Клатыльда сказала: «Не, Кор, не кладзі гэты камень сабе ў рот».
Замест таго, каб пакласці яго ў рот, ён кінуў яго ў яе. На шчасце, ён прамахнуўся. У яго быў нораў, які ён напэўна набыў ад Фэнда. Чатырохгадовыя дзеці не былі самымі самакантрольнымі людзьмі ні пры якіх абставінах. Чатырохгадовае дзіця, маці якога была Фанд, было пажарам, які чакаў, каб здарыцца.
Ван і Фанд перавярнулі свае пітныя гнязда прыкладна адначасова. Герын чакаў, што будзе далей. Калі тое, што здарылася далей, не было нічога, ён дазволіў сабе маленечкае паляпванне па спіне. Ён зірнуў на Фэнда. Цяжка ўявіць сабе ў гэтыя дні, што яны з Ван калісьці дзяліліся яе ласкамі. Знаёмства з Селатрэ было падобна на заход у ціхую гавань пасля шторму на моры.
Ліс паківаў галавой. Тое, што гэты вобраз узнік яму ў галаве, даказвала толькі тое, што ён чытаў больш, чым хто-небудзь іншы на поўначы (што, хоць і несумненна праўда, не гаварыла шмат). Ён ніколі не быў на Арынскім акіяне - які ўпадае ў бераг паўночных зямель далёка на захадзе - ці на любым іншым моры.
Цені даўжэлі і пачыналі шарэець да змяркання. Бронзавы рог прагучаў доўга, хрыпла, кісла ў сялянскай вёсцы ў некалькіх сотнях ярдаў ад Лісінай крэпасці: сігнал для прыгонных прыйсці ў свае хаціны з-за палёў, як павячэраць, так і засцерагчыся ад прывідаў. што блукалі і гналіся ўначы.
Ван азірнуўся, каб ацаніць гадзіну. Ён ухвальна кіўнуў. «Новы стараста трымае іх на гэтым даўжэй, чым Бесант Вялікі Пузаты», — сказаў ён. "Бывалі выпадкі, калі ён трубіў у рог да паловы дня, здавалася".
— Вось так, — пагадзіўся Герын. «Сяляне аплаквалі некалькі дзён пасля таго, як гэтае дрэва ўпала на яго мінулай зімой. Нядзіўна, ці не так? Яны ведалі, што ім давядзецца працаваць больш, калі над імі хтосьці іншы».
- Гультайкі, - сказаў Ван.
Ліса паціснула плячыма. «Ніхто асабліва не любіць працаваць. Але часам даводзіцца працаваць, інакш плаціш за гэта пазней. Некаторыя людзі ніколі гэтага не разумеюць, таму ім патрэбны стараста, які можа атрымаць ад іх максімум, не прымушаючы іх ненавідзець». Ён з задавальненнем размаўляў з сябрам аб працы: усё, каб адцягнуць Вана ад чарговай сваркі з Фэндам.
Фэнд, аднак, не хацеў, каб яго адцягвалі. «І цяпер некаторыя людзі, — сказала яна, — называюць іншых лянівымі, у той час як самі робяць усё, што ім падабаецца, і не аблізваюць што-небудзь яшчэ».
«Я дам табе лізнуць па баку галавы», — сказаў Ван і зрабіў крок да яе.
«Так, напэўна, ты будзеш, і ў адзін цудоўны дзень ты прачнешся побач са мной, увесь прыгожы і мёртвы, з тонкім тонкім кінжалам, які слізгаў паміж тваімі рэбрамі», - сказала Фэнд, цяпер змрочна сур'ёзна. Ван біў яе час ад часу; бойка для яго была спортам. Яна яго таксама ўдарыла, і кіпцюрамі, і кусала. Іншаземец звычайна памятаў пра сваю вялікую сілу і не выкарыстоўваў яе ўсю, акрамя вайны і палявання. Калі Фанд была ў гневе, яна не думала ні пра што і ні пра каго, акрамя ўласнай лютасці.
Ван сказаў: «Клянуся ўсімі багамі ва ўсіх краінах, якія я калі-небудзь бачыў, тады я прачнуся побач з кімсьці іншым».
- І мне шкада бедную, кім бы яна ні была, - адрэзаў Фанд. «Вядома, і гэта проста дурная ўдача? адзіны такі дурань, як ты, пасля таго, як? ты не вярнуў мне хваробу, з-за таго, што твая каляіна, як гарнастай».
«Нібы я адзін, няверны?!» Ван прыціснуў сябе далонню да лба, знямеўшы, нягледзячы на мноства моў, якія ведаў.
Герын павярнуўся да Трасаміра, які выпадкова стаяў бліжэй за ўсіх. "Хіба каханне не цудоўная рэч?" - прамармытаў ён.
"Што?" Трасамір пачухаў галаву.
«Яшчэ адзін не прызнаў бы іроніі, калі б яна ўзнікла і ўкусіла яго за нагу» , - сумна падумала Ліса. Яму хацелася, каб у яго была мудрасць бога, каб сказаць тое ідэальнае, каб Ван і Фанд спынілі сварку. Пры гэтым яму, напэўна, спатрэбіліся б іншыя боскія сілы, каб пераканацца, што яны не ўзнікнуць зноў у той момант, калі ён павернецца спіной.
Селатр выйшаў да ўваходу ў вялікую залу. — Вячэра гатовая, — паклікала яна людзей, што сабраліся на падворку. Усе, у тым ліку Ван і Фанд, рушылі да замка. Герын засмяяўся сабе пад нос. Ён не ведаў, што сказаць, каб прымусіць Вана і Фэнда спыніць бойку, але Селатр ведаў. Можа быць, яна была па-боску мудрай.
Ідэя была не зусім несур'ёзнай. Селатрэ была сівілай Бітона ў Ікасе, якая перадавала прароцтвы дальнабачнага бога тым, хто шукаў яго мудрасці, пакуль землятрус, які вызваліў монстраў, не ператварыў святыню бога ў руіны. Калі б Гэрын і Ван не выратавалі яе, калі яна ляжала ў зачараваным сне, істоты з пячор унізе не справіліся б з ёй.
Сібіл Бітана павінна была быць дзяўчынай. Мала таго, ёй было забаронена нават дакранацца да ўсяго чалавека; еўнухі і жанчыны наведвалі яе. Селатр палічыла сябе апаганенай дотыкам Герына. Прама кажучы, яна б аддала перавагу, каб ён пакінуў яе ў яе ложку, каб пачвары зжэрлі.
Так і стаялі справы тады. Зараз, адзінаццаць гадоў, трое жывых дзяцей і адна маленькая магіла пазней, Селатр схіліла твар, калі Герын вярнулася ў Замак Фокс. Ён дакрануўся вуснамі да яе. Яна ўсміхнулася і ўзяла яго за руку. Яны вярнуліся да пачэснага месца Ліса каля вогнішча і каля алтара да Д'яуса побач з ім. Абгорнутыя тлушчам сцегнавыя косткі забітага аленя Вана, Героджа і Тармы дыміліся на алтары.
Селатр паказаў на іх. "Такім чынам, кароль багоў сёння ўвечары атрымлівае аленіну".
«Лепш бы ён быў не адзіным, — сказаў Гэрын голасам, які вярнуўся на кухню, — інакш некаторыя кухары будуць уцякаць усю ноч з прывідамі, якія лаюць за імі, каб звесці іх з розуму».
Дзяўчынка, якая абслугоўвала, паставіла на стол перад кожным частуючым кружкі тоўстага, жавальнага хлеба. Калі іншы слуга плюхнуў пару рэбраў, якія ўсё яшчэ пяклі, на аладку Герына, яна ўвабрала тлушч і сок. Ліс працягнуў руку да драўлянай сальніцы перад сабой і пасыпаў соллю мяса.
«Хацелася б, каб у нас быў перац», — сказаў ён, з замілаваннем успамінаючы спецыі, якія прыляталі з поўдня, пакуль Імперыя Элабона не закрыла апошні горны перавал перад самай ноччу.
"Будзьце ўдзячныя, што ў нас яшчэ ёсць соль", - сказаў Селатр. «Нам гэта пачынае не хапаць. Ён не падымаўся ўверх па Ніфеце ад узбярэжжа, як раней, з тых часоў, як Градзі пачалі набегі пару гадоў таму».
«Грады», — прамармытаў сабе пад нос Герын. «Быццам у паўночных землях не хапала праблем і без іх». На поўнач ад Ніфета ляжалі лясы, у якіх жылі трокмоі: ці, дакладней, жылі, бо светлавалосыя варвары кішэлі на поўдзень над Ніфетам у самы час ночы, і многія яшчэ засталіся: некаторыя, як Фанд, сярод элабонцаў ; іншыя, такія як васал Герына Адыятун, замест мясцовых жыхароў, якіх яны падпарадкавалі, выгналі або забілі.
Радзіма Градзі ляжала на поўнач ад Трокма? краіна. Перш чым спусціцца ў Элабон, Ван прайшоў праз землі Градзі і Трокмоі. Герын таксама аднойчы бачыў пару Градзі ў Ікасе: буйныя, бледнаскурыя мужчыны з чорнымі валасамі, апранутыя ў жаркія футры. Але, па большай частцы, Трокмоі перашкаджалі элабонцам даведацца шмат пра Градзі і мець з імі шмат агульнага.
Так было на працягу некалькіх пакаленняў. Аднак, як сказаў Селатр, Градзі апошнім часам пачалі напасці на прыбярэжныя рэгіёны паўночных зямель з мора. Магчыма, яны атрымалі вестку аб беспарадках на поўначы і вырашылі гэтым скарыстацца. Магчыма, таксама іх набегі не мелі нічога агульнага з тым, што адбывалася тут, а былі выкліканы нейкімі сутаргамі ў іх уласнай краіне. Герын не ведаў.
«Занадта шмат мы не ведаем пра Градзі», — сказаў ён больш сабе, чым каму-небудзь іншаму. Хоць ён называў сябе прынцам поўначы, яго ўлада не распаўсюджвалася на ўзбярэжжа: ні адзін з баронаў, герцагаў і дробных лордаў на моры не прызнаваў яго сюзерэнітэт. Калі яны і даведаліся пра марскіх рэйдэраў, яны захавалі гэтыя веды пры сабе.
Селатр сказаў: «Я прагледзеў скруткі і кодэксы ў бібліятэцы. Бяда ў тым, што яны нічога не кажуць пра Градзі, акрамя таго, што ёсць такі народ і што ён жыве на поўнач ад Трокмоя».
Герын паклаў руку на яе. «Дзякуй, што паглядзелі». Калі ён вярнуў яе ў Фокс-Кіп з Ікоса, ён навучыў яе грамаце і прызначыў яе адказнай за пярэстую калекцыю тамоў, якую ён называў бібліятэкай, больш каб даць ёй тут уласнае месца, чым чакаючы, што яна зрабіў бы шмат з гэтага.
Але зрабіць нешта з гэтага ёй давялося. Цяпер яна гэтак жа старанна, як і ён, знаходзіла рукапісы і дабаўляла іх у калекцыю, і яшчэ больш старанна пераглядала тыя, што ў іх былі, і выціскала з іх веды. Калі яна сказала, што кнігі мала распавядаюць пра Градзі, яна ведала, пра што гаворыць.
Яна зірнула на стол. Любыя кампліменты прымушалі яе нервавацца, рыса, якую яна падзяляла з Герынам і якая адрознівала іх ад большасці элабонцаў, для якіх хвальба была натуральнай, як дыханне.
— Што мы будзем рабіць з Градзі, ойча? — спытаў Дзюрэн з-за стала. "Што мы можам з імі зрабіць?"
"Глядзі, чакай і хвалюйся", - адказаў Герын.
- Як вы думаеце, яны проста здзяйсняюць набегі, ці прыйдуць пасяліцца, калі ўбачаць, наколькі раздробленая гэтая частка паўночных зямель? - спытаў Селатр.
Ліс падняў сваю паілку і падняў яе ў знак вітання. «Віншую», — сказаў ён жонцы. «Ты даў мне нешта зусім новае, аб чым трэба турбавацца. Тут я праводжу палову свайго часу, спрабуючы высветліць, як перанесці Трокмоі назад праз Ніфет з таго, што павінна быць чыста Элабонскай зямлёй, і цяпер мне трэба падумаць аб тым, каб дадаць Градзі да сумесі». Ён глытнуў элю і плюнуў за пазуху тунікі, каб адвесці благі знак.
Селатр паслала на яго позірк, які ён не мог зразумець, пакуль яна не прашаптала: "Чыста элабонская зямля?"
— Ну, так бы мовіць, — сказаў ён, адчуваючы, як гараць шчокі. Продкі Селатра жылі на поўначы незлічоныя гады, перш чым Рос Люты далучыў правінцыю да Імперыі Элабон. Яны досыць ахвотна перанялі элабонскі, і большасць з іх у нашы дні гаварылі па-элабонску, што і прымусіла яго зрабіць заўвагу. Тым не менш, рознагалоссі засталіся. Рысы твару Селатр былі больш тонкімі і далікатнымі, чым яны былі б, калі б яна была з элабонскага паходжання: яе вузкі завостраны падбародак быў прыкметай яе крыві.
- Я ведаю, што ты меў на ўвазе, - сказала яна гарэзлівым голасам, - але паколькі ты ганарышся тым, што так часта маеш рацыю, я падумала, што ты добра ўспрымеш папраўку.
Герыну падабалася, калі нават яго жонка казала, што ён памыляецца, не больш, чым большасці іншых мужчын. Але перш чым ён паспеў адказаць дастаткова з'едлівым, каб задаволіць яго, адзін са сваякоў Валамунда крыкнуў на Трасаміра: «Я ведаю, як ты прымусіў гэтага праклятага сабаку падысці, калі ты яго паклікаў. Ты?» Прапанова адрознівалася як арыгінальнасцю, так і непрыстойнасцю.
Ліс ускочыў на ногі. Ён адчуваў пульсацыю вены на лбе і быў упэўнены, што стары шнар над адным вокам пабляднеў, што сведчыць аб яго лютасці. І ён быў у лютасці. — Ты! - агрызнуўся ён, і яго голас прарэзваў шум у вялікай зале. Сваяк Валамунда здзіўлена паглядзеў на яго. Ліс павёў вялікім пальцам у бок дзвярэй. "Вон! Ты можаш спаць у двары на траве і прамыць рот вадой, а не маім добрым элем, таму што я больш не буду марнаваць гэта на цябе. Калі заўтра будзеш ісці дадому, падумай аб тым, каб не думаць пра гэта. пасярэдзіне».
— Але ж, васпане князь, я толькі меў на ўвазе? — пачаў хлопец.
«Мяне не хвалюе, што ты меў на ўвазе. Мне ўсё роўна, што ты сказаў», — сказаў яму Герын. «І я сказаў табе, вон, і я меў на ўвазе. Яшчэ адно слова, і ён выйдзе не з замка, а з крэпасці, і ты можаш рызыкнуць з ваўкамі і начнымі прывідамі, дзе няма паходняў. і ахвяры стрымліваюць іх».
Слабы селянін глытаў, ківаў галавой і не гаварыў. Ён паспяшаўся ў ноч, пакідаючы пасля сябе густую, згуслую цішыню.
- А цяпер, - сказаў Герын, - дзе мы былі?
Здавалася, што ніхто не ўспомніў, ці не хацеў рызыкнуць здагадацца. Ван сказаў: «Я не ведаю, дзе мы былі, але я ведаю, куды я іду». Ён падняў Кора, які заснуў на лаўцы побач, і накіраваўся да лесвіцы. Фэнд і Маева рушылі ўслед да вялікага ложка, які ўсе дзялілі. Сварка паміж Ванам і Фандам больш не разгаралася, так што, магчыма, яна забудзецца… да наступнага разу, заўтра ці дзён праз дзесяць.
Даўным-даўно Дзюрэн меў звычку засынаць на застоллях. Герын уздыхнуў; успамінаць такія рэчы і параўноўваць іх з тым, як ідуць справы ў нашы дні, было прыкметай таго, што ён не маладзее.
Ён азірнуўся ў пошуках Дзюрэна і не ўбачыў яго. Не выходзіў бы ён на двор, каб не з адным п'яным, хрыплым мужыком. Хутчэй за ўсё, ён вярнуўся на кухні ці ў калідор, які ад іх адыходзіў, спрабуючы засунуць рукі пад кіцель прыслужніцы. Напэўна, і яму б гэта ўдалося: ён быў прыгожы, у меру прыветлівы і да таго ж сын мясцовага пана. Герын успомніў свае ўласныя ваганні ў гэтых радках.
— Дыяус, які я быў шчанюк, — прамармытаў ён.
Селатр падняла адно брыво. Ён не думаў, што яна зрабіла гэта, калі ён упершыню прывёў яе ў Фокс-Крып; яна, напэўна, атрымала гэта ад яго. "Што гэта ў дапамогу?" — спытала яна.
— Няшмат, паверце, — адказаў ён з іранічным усмешкай. «Можа, мы пойдзем за Ванам і таксама занясем нашых дзяцей спаць?»
Іх малодшы сын, якога назвалі Блестар у гонар бацькі Селатры (Герын назваў Дзюрэнам і Дагрэфам у гонар свайго роднага брата і бацькі, якіх забілі Трокмоі), ляжаў і хроп у яе на каленях: яму было ўсяго пару гадоў. Дагрэф і Клатыльда спрабавалі зрабіць выгляд, што не толькі што пазяхнулі. Ліса сабрала іх на вока. "Мы ідзем наверх", - заявіў ён.
"О, тата, мы павінны?" - сказаў Дагрэф праз чарговае пазяханне. Разам з верай у багоў усе дзеці, здавалася, падзялялі нязменную веру ў тое, што яны павінны адмаўляцца ад патрэбы ў сне пры любых абставінах.
Герын зрабіў усё магчымае, каб выглядаць суровым. Што тычыцца яго дзяцей, то лепшае, што ён меў, было не надта добрым, і ён гэта ведаў. Ён сказаў: «Вы ведаеце, што здарылася б з любым іншым, хто адважыўся б спрачацца з князем поўначы?»
— Вы б яму галаву адсеклі, а можа, з чарнаслівам патушылі, — весела сказаў Дагрэф. Гэрын, які рабіў апошні глыток са сваёй паілкі, пырснуў элем на стальніцу. Дагрэф сказаў: «Калі б Дзюрэн спрачаўся з табой, ты б тушыў яго з чарнаслівам? Ці ён не частка «ўсіх астатніх»?»
Унізе, у горадзе Элабон, у іх былі спецыяльныя школы для падрыхтоўкі чыноўнікаў, якія тлумачылі старажытны і складаны кодэкс законаў, паводле якога функцыянавала Імперыя Элабон. Раздзіранне, якому патуралі гэтыя школы, аднойчы ўразіла Герына, які сам захапляўся дробязямі, крыху вар'ятам: хто мог не толькі рабіць такія драбнюткія адрозненні, але і атрымліваць ад гэтага задавальненне? Назіраючы за тым, як Дагрэф расце, ён шкадаваў, што не змог адправіць хлопчыка на поўдзень для юрыдычнага навучання.
Калі ён падняўся наверх, ён адчыніў дзверы ў пакой, якую дзяліў з жонкай і дзецьмі, і зайшоў унутр, каб вынесці лямпу. Ён запаліў яго ад адной з паходняў, якія мігцелі ў бронзавым насценным бра ў калідоры, затым выкарыстаў яго слабы агеньчык, каб дазволіць Селатрэ прайсці ў пакой і паставіць Блестар на край вялікага ложка. Дагрэф і Клатыльда па чарзе выкарыстоўвалі гаршчок, які стаяў збоку ад ложка, перш чым забрацца ўнутр, мармычучы сонныя пажаданні добрай ночы. Салома ў матрацы шамацела, калі яны клаліся.
- Не дзьмуй лямпу, - ціха сказала Селатр. — Мне самому гаршчок патрэбны.
— Уласна кажучы, і я, — адказала Ліса. — Але.
Ён думаў, што Дзюрэн патурбуе іх, вярнуўшыся пазней уначы. Ён так не думаў; ён сумняваўся, што яго старэйшы сын будзе спаць сёння ў гэтым ложку. На ўсялякі выпадак, аднак, зачыніў дзверы, не замкнуўшы іх. Пасля таго, як ён прысунуў гаршчок да сцяны, каб Дзюрэн не перакуліў яго, калі ўвойдзе, ён задзьмуў лямпу. Цемра і цяжкі пах распаленага тлушчу напоўнілі спальню.
Ноч была мяккая, не настолькі, каб яму хацелася вылезці з кіцеля і штаноў і спаць у сваіх шуфлядах, як калі прыйшло лета, але дастаткова, каб ён не нацягнуў на падбароддзе тоўстую ваўняную коўдру і не паклаў гарачы камень, абгорнуты фланэллю ля ног. Ён уздыхнуў, выкруціўся і адкруціўся ад саломы, якая калола яго ў рэбры. Побач з ім Селатр рабіла такія ж невялікія карэктывы.
Блестар захроп на дзіўна музычную ноту. Дагрэф і Клатыльда варочаліся, як іх бацькі, таксама спрабуючы ўладкавацца зручней. «Хопіць тыкаць мяне», — паскардзілася Клатыльда.
«Я не тыкаў цябе, я проста пацягнуўся», - адказаў Дагрэф, як заўсёды, шалёна дакладна. «Калі я тыкаю цябе, я раблю гэта наўмысна». Звычайна ён дадае вось так і дэманструе. Сёння вечарам ён гэтага не зрабіў. Гэта даказвала, што ён стаміўся. Клатыльда таксама не адказала на яго.
Неўзабаве іх дыханне наладзілася. Герын пазяхнуў і асцярожна пацягнуўся, каб нікога не турбаваць. Ён зноў пазяхнуў, спрабуючы спагадлівай магіяй заманіць сон. Сон адмовіўся маніцца.
Селатр дыхала вельмі ціха, што азначала, што яна таксама, верагодна, не спіць. Калі яна спала, то часам храпла. Герын ніколі пра гэта нічога не казаў. Ён задумаўся, ці зрабіў ён тое самае. Калі і зрабіў, Селатр не згадаў пра гэта. Цудоўная жанчына , падумаў ён.
Яе голас даляцеў да яго, тонкая нітачка шэпту: «Ты заснуў?»
— Так, даўно, — гэтак жа ціха адказаў ён. Дагрэф не ткнуў Клатыльду. Селатр сапраўды тыцнуў яго прама ў рэбры і знайшоў адчувальнае месца. Ён зрабіў усё, што мог, каб не звівацца і не штурхнуць аднаго са сваіх дзяцей.
Яна зноў пачала яго тыкаць. Ён схапіў яе за руку і прыцягнуў да сябе, гэта быў самы хуткі спосаб, які ён мог прыдумаць, каб утрымаць яе шукаючы палец ад таго, каб ён зноў тузануўся. - Ты падманваеш, - сказала яна. "Гэта адзінае казытлівае месца ў вас, і вы не дазволіце мне дабрацца да яго".
«Я падманваю», — пагадзіўся ён і прыкрыў левай рукой яе правую грудзі. Скрозь тонкую бялізну доўгай тунікі яе сасок зацвярдзеў ад яго дотыку. Ад адчування яе цела, прыціснутага да яго, ён таксама напружыўся. Ён адчуў, як адно брыво запытальна паднялося, але яна не магла гэтага заўважыць у цемры. Ён сфармуляваў гэта словамі: «Як вы думаеце, яны яшчэ дастаткова моцна спяць?»
"Усё, што мы можам зрабіць, гэта даведацца", - адказала яна. "Калі яны прачнуцца, гэта збянтэжыць вас больш, чым мяне. Я вырас у сялянскай хаціне, памятайце: уся яна памерам з гэты пакой. Я ніколі не мог сабе ўявіць, што ў мяне будзе столькі месца, якое я знайшоў спачатку ў Ікас і потым тут, у Fox Keep.
Падумаўшы пра тое, як ён марна падняў брыво, ён сказаў: "Ну, калі мае вушы стануць чырвонымі, гэта будзе занадта цёмна, каб дзеці не заўважылі". Потым ён пацалаваў яе, што ў гэтых абставінах падалося яму лепшай ідэяй, дый наогул, чым гаварыць пра свае вушы. Яго рука саслізнула з яе грудзей, каб падцягнуць падол яе тунікі.
Яны не спяшаліся і таму, што не хацелі будзіць дзяцей, і таму, што пасля доўгіх гадоў сумеснага жыцця сяброўскае знаёмства патушыла запал. У цяперашні час Селатр перавярнулася на бок, тварам ад Герына. Яна трохі прыпадняла верхнюю нагу, каб ён прасунуўся ззаду, ціхі спосаб далучыцца больш чым адным спосабам. Яе дыханне перахапіла, калі ён увайшоў у яе па душы. Ён пацягнуўся да яе, каб зноў падражніць яе соску. Край можа і сышоў ад іх страсці, але цвёрды стрыжань застаўся.
Пасля таго, як яны скончылі, Селатр сказала: «Ты паставіў гаршчок ля сцяны? Думаю, мне лепш выкарыстоўваць яго зноў». Яна саслізнула з ложка і навобмацак пайшла да яго. Тым часам Герын аддзяліў сваю вопратку ад сваёй і вярнуўся ў яе. Ён падазраваў, што шуфляды засунуты назад, але вырашыў не турбавацца пра гэта да раніцы.
Калі Селатр вярнулася ў ложак, яна таксама апранула свае шуфляды і туніку, затым нахілілася і беспамылкова пацалавала яго ў кончык носа. Ён сціснуў яе. «Калі раней я не быў сонным, — сказаў ён, — цяпер я? ці, ва ўсякім разе, прыемна стомлены».
Селатр пасмяяўся з яго. — Ты там у самы час выратаваўся, ці не так?
«Улічваючы гісторыю гэтага месца з таго часу, як я стаў кіраваць пасля таго, як быў забіты мой бацька, як я мог зрабіць гэта па-іншаму?» - адказаў Герын і лёг спаць. Нерухома смяючыся, амаль без голасу, Селатр прыціснулася да яго.
Павекі яго пацяжэлі, калі ў суседняй пакоі пачаў рыпець каркас ложка. Селатр хіхікнула, гук, які адрозніваўся ад яе ранейшага смеху. «Маева, відаць, не спала даўжэй, чым наш вывадак».
- А можа, Кор прачнуўся, каб было цяжка, - адказаў Герын. "У яго мамчын нораў, да канца. Яму лепш быць добрым фехтавальшчыкам, калі ён вырасце, таму што я адчуваю, што яму гэта трэба".
Селатр на імгненне прыслухаўся да гукаў з іншага боку сцяны, а потым сказаў: «Мяркуючы па ўсім, што я бачыў, яго бацька вельмі моцны фехтавальшчык».
"Гэта праўда, як бы вы ні хацелі, каб гэта было злым", - пагадзіўся Герын. «Менавіта таму, я мяркую, што яны з Фэнд здольныя загладжваць свае сваркі. Я амаль задаюся пытаннем, ці не дзеля таго, каб памірыцца?»
"Вы жартуеце", - сказаў Селатр. Аднак, падумаўшы, яна пахітала галавой на яго грудзі. "Не, вы не жартуеце. Але якая жахлівая думка. Я не мог бы так жыць".
«Я таксама не мог», — сказаў ён, успамінаючы бойкі, якія ён меў з Фэнд у тыя дні, калі яна была яго каханкай, а таксама каханкай Вана. «Мае валасы і барада былі б белымі і не пасівелі б, калі б я паспрабаваў. Але адна з рэчаў, якія я паступова зразумеў на працягу многіх гадоў, гэта тое, што не ўсе працуюць так, як я».
«Некаторыя людзі ніколі гэтага не разумеюць». Селатр пазяхнуў. "Адна з рэчаў, якія я паступова зразумеў за гэтыя гады, гэта тое, што я не магу абыходзіцца без сну. Добрай ночы".
- Добрай ночы, - сказаў Герын. Ён не быў упэўнены, што яго жонка нават пачула яго: цяпер яе дыханне было такім жа глыбокім і роўным, і?ён усміхаўся крыху?хрыпла, як у іх дзяцей. Праз некалькі імгненняў сон паглынуў яго.
* * *
Сяляне рушылі ў сваю вёску рана раніцай наступнага дня, Трасамір Даўганогі вёў ганчака Свіфті на павадку. Сваяк Валамунда, да расчаравання Ліса, выглядаў не нашмат горш у адзенні пасля ночы на двары. Герыну стала цікава, як часта ён губляў прытомнасць п'яны паміж дамамі ў сваім хутары.
Хлеб, эль, сыр і яблык былі на сняданак Герыну. Ён спускаўся паглядзець, як трымаюцца яблыкі ў склепе, калі вартавы закрычаў: «Вершнік набліжаецца з поўдня, васпане князь».
Герын выйшаў да дзвярэй вялікай залы. — Коннік? — паклікаў ён. — Не брычка?
— Коннік, — паўтарыў вартавы. — Без сумневу, адзін з нашых людзей.
Ён меў рацыю ў гэтым. Ідэя ўстаць на спіну каня, а не падарожнічаць на фурманцы, калясьніцы або фурманцы, была новай для паўночных краін. Наколькі Герын мог выявіць, наколькі мог сказаць Ван, які шмат вандраваў, гэта было навінкай ва ўсім свеце. Адзін з васалаў Ліса, Дуін Смелы, прыдумаў хітрасць, якая значна палягчала знаходжанне на кані: драўляныя кольцы, якія звісалі з абодвух бакоў падушкі, прывязанай да пояса каня, каб чалавек мог выкарыстоўваць рукі для лука або лука. дзідай, не рызыкуючы прайсці праз спіну жывёлы.
Дуін, аднак, загінуў у бітве з Трокмоем адразу пасля той ночы. Без яго рухаючай энергіі прылада, якую ён вынайшаў, развівалася павольней, чым было б інакш. Калі б твой бацька на брычцы ехаў на вайну, і твой дзед, і яго дзед…
«Гэта Рыхвін Ліс, лорд прынц», - далажыў вартавы, калі вершнік падышоў дастаткова блізка, каб пазнаць яго.
- Я мог ведаць, - прамармытаў Герын. Гэта было праўдай па некалькіх прычынах. З аднаго боку, Рыхвін быў некаторы час удалечыні ад Fox Keep. Пару разоў на год ён выходзіў паглядзець, як справы ў яго шматлікіх адмарозкаў, і, несумненна, паспрабаваць нарадзіць яшчэ некалькі з іх. У яго быў даволі вялікі атрад пабочных удараў, раскіданых па землях, дзе знаходзіўся сюзерэнітэт Герына, таму яго экспедыцыі з'ядалі шмат часу.
І, з іншага боку, яго любоў да новага распаўсюджвалася не толькі на жанчын. Ён прыехаў з Герынам на поўнач з цывілізаванага сэрца Імперыі Элабон за некалькі дзён да наступлення ночы толькі з той прычыны, што прагнуў прыгод. Калі б верхавыя коні былі старымі, а калясьніцы новымі, ён, несумненна, стаў бы энтузіязмам-абаронцам калясьніц. У такім выпадку ён, верагодна, праводзіў на кані больш часу, чым любы іншы чалавек на поўначы.
Экіпаж варот спусціў пад'ёмны мост. Рыхвін заехаў на двор Лісінай крэпасці. Ён махнуў прывітаннем Герыну, сказаўшы: «Вітаю цябе, лорд князь, мой таварыш Фокс, мужны для тваіх васалаў, абаронца тваіх сялян, мяккі да гандляроў і люты да тваіх ворагаў».
«Ты ўжо пятнаццаць і больш гадоў у паўночных землях, — сказаў Гэрын, калі Рыхвін спешыўся, — і ўсё яшчэ гаворыш як гарадзкі дзік». Рыхвін не толькі меў мяккі паўднёвы акцэнт, ён таксама заставаўся ў захапленні ад складаных фраз і архаічнай лексікі, якую шляхціцы з горада Элабон выкарыстоўвалі, каб паказаць, што ў іх занадта шмат часу.
Падышоў стайнік, каб правесці каня Рывіна да стойла. - Дзякуй, хлопец, - прамармытаў ён, перш чым павярнуцца да Герына. «А чаму б мне не абвясціць сваю сутнасць усяму свету?» Рука паднялася да вялікага залатога абруча, які ён насіў у левым вуху. Наколькі Герыну было вядома - а ён, верагодна, ведаў пра паўночныя краіны больш, чым хто-небудзь іншы з жывых - ніхто іншы на поўнач ад Высокіх Кіраў не прытрымліваўся гэтага стылю.
«Рыхвін, за выключэннем таго, што я як мага лепш не дапускаў цябе да алепота, я даўно кінуў спробы перавярнуць цябе», — сказаў ён.
Рыхвін пакланіўся, яго прыгожыя рухомыя рысы твару скрывіліся ў хітрай усмешцы. «Нямалая саступка, лорд прынц, і я добра гэта ведаю, бо дзе яшчэ пераможца і стойкі прынц поўначы адступаў ад любой сваёй справы?»
- Я не глядзеў на гэта так, - задуменна сказаў Герын. «Вы спакушаеце мяне вярнуцца да спробаў вас рэфармаваць». Рыхвін скрывіўся на яго. Абодва засмяяліся. Герын працягваў: "А як пажывае ваш вывадак у гэтыя дні?"
«У мяне ёсць новая дачка? Маці кажа, што яна мая, ва ўсякім разе, і, паколькі я ляжаў з ёй прыкладна ў належны час, я гатовы ёй паверыць? але я страціў сына». Твар Рыхвіна памутнеў. «Каскару было ўсяго тры гады: шкарлятына, сказала яго маці. Няхай багі будуць добрыя да яго прывіда. Яго маці ўсё яшчэ плакала, хоць гэта адбылося неўзабаве пасля таго, як я бачыў яе апошні раз».
"Яна будзе смуткаваць, пакуль яе не пахаваюць", - сказаў Герын, успамінаючы страту, якую панеслі яны з Селатрэ. Ён паківаў галавой. «Вы ведаеце, што не варта рызыкаваць, калі любіць дзіця, калі яно зусім маленькае, таму што многія з іх ніколі не дажываюць да таго, каб вырасці вялікімі. Але вы не можаце дапамагчы: я мяркую, што такімі нас стварылі багі».
Прыкладна палову часу, а можа і больш, такая заўвага прымусіла б Рыхвіна зрабіць філасофскую рэпліку, і яны з Гэрын маглі б забіць прыемны адрэзак часу, спрачаючыся аб прыродзе багоў і прычынах, па якіх яны зрабілі людзей і жанчыны, як у іх. Яны двое былі адзінымі мужчынамі на поўначы, пра якіх Герын ведаў і якія атрымалі належную адукацыю ў горадзе Элабан. Гэтая воля трымала іх сяброўскімі, нават калі яны надакучвалі адзін аднаму: што важна, яны размаўлялі на адной мове.
Але цяпер Рыхвін сказаў: «І яшчэ адна рэч, якую я хацеў сказаць вам, лорд прынц, гэта нешта цікавае, што я пачуў, калі быў на захадзе, далёка за ўладаннем Шылда Стаўтстафа. Калі я ішоў гэтым шляхам некалькі гадоў таму, я сустрэў гэтая жоўтавалосая дзяўчына Трокм?, якую завуць Грэйн, і, адно за другім, у гэтыя дні ў мяне ёсць дачка ў той вёсцы. Дай бог, што яна дажыве, каб вырасці, таму што яна будзе радаваць вока многіх мужчын. Яна? "
Герын утаропіўся на яго ўніз. «Ці ёсць у гэтай гісторыі сэнс? Я маю на ўвазе, акрамя чароўнасці і грацыі вашай дачкі? Калі не, то вам у адказ давядзецца слухаць, як я распавядаю пра сваіх дзяцей».
«О, я раблю гэта ўвесь час ва ўсякім разе, - бесклапотна сказаў Рыхвін, - у той час як табе трэба цярпець мяне толькі пару разоў на год». Герын адхіснуўся, нібы атрымаў штуршок смяротнага. Усміхаючыся, Рыхвін сказаў: «Насамрэч, лорд прынц, гэтая гісторыя сапраўды мае сэнс, хоць я і не ўпэўнены, што гэта такое. Гэтая вёска, бачыце, ляжыць каля Ніфета, і?»
«Ці даходзілі да вас весткі аб тым, што Трокмоі плануюць набег ці, што яшчэ горш, пасяленне?» — запатрабаваў Герын. "Я ўдару іх, калі ты гэта зробіш, і ўдару іх моцна. Занадта праклята шмат лесапрагонаў па гэты бок Ніфета".
"Калі вы дазволіце мне скончыць гісторыю, лорд прынц, а не пастаянна перабіваць, магчыма, на некаторыя з гэтых пытанняў можна будзе адказаць", - адказаў Рыхвін. Жэрын брыкнуў нагой па траве, раздражнёны на сябе. Рыхвін ужо двойчы лавіў яго на ўцёках. Паўднёўца працягваў: «Грэйн сказаў мне, што незадоўга да таго, як я прыехаў, яна ўбачыла на рацэ новы выгляд лодкі, такой, якой яна ніколі раней не бачыла».
— Ну, што яна ведае пра лодкі? - сказаў Герын. «Ці не хадзіла яна цяпер у горад Элабон, каб паназіраць за галерамі ў Вялікім Унутраным моры? Усё, што яна калі-небудзь бачыла, — гэта маленькія вяслярныя лодкі, плыты і гэтыя круглыя маленькія каракулы, з якіх робяць Трокмоі. шкуры, нацягнутыя на плеценую раму. Вам трэба быць Трокм?, каб пабудаваць лодку, якая не адрознівае пярэднюю частку ад задняй. Ён падняў рукі. "Не. Пачакайце. Я не перабіваю. Раскажыце, чым гэты быў іншы".
«Ніфет выгінаецца дробяззю, у некалькіх стадыях на захад ад вёскі Грэйна», — сказаў Рыхвін. "На павароты ёсць букавы гай, пад ім растуць грыбы. Яна збірала іх з плеценым кошыкам? які яна паказала мне ў якасці пацверджання, чаго б гэта ні каштавала? калі, праз экраніраванне папараці, яна падгледзеў гэтую лодку».
"У рэшце рэшт, мой таварыш Фокс, ты раскажаш мне пра гэта", - сказаў Герын. "Чаму не цяпер?"
Рыхвін пакрыўджана паглядзеў на яго, перш чым працягваць: «Як вы кажаце, лорд прынц. Згодна з яе апісаннем, ён быў нашмат большы за ўсё, што рухалася па вадзе, што яна калі-небудзь бачыла раней, з мачтай і ветразем і з некаторымі вялікімі, але , я баюся, нявызначаная колькасць весляроў, якія працуюць з абодвух бакоў ".
- Ваенная галера нейкая, - сказаў Герын, і Рыхвін кіўнуў. Герын працягваў: «Вы кажаце, што яна ўбачыла гэта скрозь папараць? На шчасце, весляры яе не заўважылі, інакш яны схапілі б яе і трымалі ўніз і павесяліліся, перш чым перарэзаць ёй горла. Гэта было б так хто яны былі? і, наколькі я ведаю, ніхто ніколі не пускаў ваенную галеру на Ніфет. Вы мяркуеце, што Імперыя Элабона ўсё ж вырашыла вярнуць паўночныя землі?»
— Пры Яго бязвольнай вялікасці Хільдары III? Мабільныя рысы Рывіна набылі сумнеўны выраз. — Гэта, пане князь, малаверагодна. Але потым ён выглядаў задуменным. «З іншага боку, у нас не было ніводнай інфармацыі пра Элабона з часоў пярэдняй ночы, якая на сённяшні дзень мінула амаль адно пакаленне. Хто можа з упэўненасцю сказаць, ці была бяздзейная задняя частка Хільдара III. усё яшчэ грэе Элабонскі трон?»
"Адметны момант", - сказаў Герын. «Калі гэта імперцы?»
Рыхвін падняў указальны палец. «Як вы рабілі некалькі разоў падчас гэтай размовы, лорд прынц, вы ўварваліся да таго, як я змог перадаць істотную інфармацыю. Нягледзячы на тое, што карабель і людзі, якія бачыў Грэйн, маглі быць элабоніянамі, дзве істотныя асаблівасці прымушаюць мяне ў гэтым сумнявацца. Па-першае, у той час як яе elabonian свабодна гаворыць?многае па загаду Фанд, у тым ліку пікантнасці?яна не магла сачыць за гаворкай матросаў.Праўда, карабель быў на рацэ, так што гэта не вырашальна.Але вы калі-небудзь чулі пра Элабонскі карабель усталяваў шчыты весляроў і воінаў паміж вяслярнымі лавамі?»
Герын успомніў свае дні ў горадзе Элабон і галеры, якія ён бачыў у моры і стаяў на прыстанях. Ён паківаў галавой. "Не. Яны заўсёды складаюць іх уніз. Якія лісце?"
Ён і Рыхвін гаварылі разам: «Грады».
— Гэта дрэнна, — сказаў Герын. Ён зноў стукнуў нагой па зямлі і пахадзіў туды-сюды. "Гэта вельмі дрэнна, па сутнасці. Адна справа - прымусіць іх здзейсніць набег на марское ўзбярэжжа. Але калі яны пачнуць падводзіць караблі да Ніфета... Бацька Д'яус, цэлая іх флатылія можа прыстаць тут жа, у некалькіх стадыях ад Фокс-Кіпа, і высадзіць больш людзей, чым мы маглі б спадзявацца ўтрымаць ад сцен. І мы таксама будзем мець слабае папярэджанне пра гэта. Мне трэба неадкладна адправіць ганцоў, каб пачаць наладжваць рачную варту.
«Гэта адбудзецца не заўтра, лорд прынц», - супакойваючы, сказаў Рыхвін. «Грэйн глядзеў, як гэта судна развярнулася на выгіне ракі і вярнулася на захад. Градзі не знайшлі Касл Фокс».
"Яшчэ не", - адказаў Герын; ён пазычаў непрыемнасці гэтак жа аўтаматычна, як і дыхаў, бо на сваім шматгадовым вопыце пераканаўся, што яны прыходзяць да яго незалежна ад таго, пазычаў ён ці не, і што з імі лепш справіцца раней, калі гэта акажацца магчымым. Градзі, аднак, не былі адзінай праблемай, якую ён меў, і не самай актуальнай. Ён спытаў Рыхвіна: "Калі ты ехаў наведаць усіх сваіх каханых, ці праходзіў ты праз уладанні Адыятуна?"
«Лорд прынц, я меў намер, — адказаў Рыхвін, — але калі я падышоў да краёў зямель, якімі ён кіруе як ваш васал, яго гвардзейцы адвярнулі мяне, назваўшы толькі смярдзючым паўднёвым шпіёнам».
– Сёлета ён таксама яшчэ не заплаціў феадальных збораў. Цёмныя бровы Герыны апусціліся, як навальнічныя хмары. "Я мяркую, што ён не мае намеру плаціць ім. Ён правёў апошнія дзесяць гадоў, шкадуючы, што калі-небудзь прысягнуў мне ў вернасці, і ён паспрабуе вырвацца, калі ўбачыць магчымасць".
«Я б больш хваліў тваю мудрасць, калі б тое, што ты прадбачыў, было менш праўдзівым», — адказаў Рыхвін.
- О, сапраўды, - сказаў Герын. «Усё, што мне трэба было зрабіць, каб заваяваць яго вернасць у мінулы раз, гэта зрабіць цуд». Адыятун заключыў саюз з монстрамі з-пад храма ў Ікас; калі па закліку Герына Маўрыкс і Бітон выбілі іх з паўночных земляў, ганарлівага Трокма? атаман быў у захапленні ад таго, што прызнаў Ліса сваім уладаром. Цяпер Герын уздыхнуў. "І калі я хачу захаваць гэтую вернасць, усё, што мне трэба зрабіць, гэта папрацаваць над іншым".
«Зноў жа, вы прадставілі дакладнае рэзюмэ сітуацыі, - пагадзіўся Рыхвін, - пры ўмове, што вы маеце на ўвазе захаванне гэтай вернасці мірнымі сродкамі. Аднак ён цалкам можа апынуцца паддаючыся перакананню сілай».
«Заўсёды мяркуючы, што мы выйграем вайну, так». Хмуры погляд Герына стаў яшчэ больш чорным. «Нам трэба будзе сабраць добрую сілу, перш чым паспрабаваць гэта зрабіць. Адыятунус зрабіў сябе самым буйным чалавекам сярод Трокмоі, якія перайшлі праз Ніфет у часе ночы; цэлае вялікае мноства іх будзе змагацца за яго. ."
"Я баюся, што вы зноў маеце на гэта права", - сказаў Рыхвін. «Ён нават захаваў сваю пашану сярод лясных валачобнікаў, застаючыся вашым васалам, што нядрэннае прымяненне палітычнага мастацтва. Як вы кажаце, падаўленне яго, ці можна гэта зрабіць, пацягне за сабой выклік усіх астатніх вашых вассалаў».
«Што магло б даць вялікаму князю Арагісу апраўданне, неабходнае для таго, каб ударыць па маёй паўднёвай мяжы», — сказаў Герын. "Лучнік распазнае слабасць, калі ўбачыць яе. Адзіная прычына, па якой мы з ім не змагаемся, гэта тое, што ён ніколі не бачыў гэтага ад мяне? Дагэтуль".
— Няўжо вы дазволіце Адыятуну ўпарціцца ў сваім нахабстве? — спытаў Рыхвін. «Гэта было б не падобна на цябе».
"Так і будзе, - сказаў Гэрын, - і калі я гэта зраблю, ён нападзе на мяне ў гэты час у наступным годзе. Які ў мяне выбар, мой таварыш Фокс? Калі я не буду выконваць свой сюзерэнітэт, як доўга я буду трымацца гэта?"
- Нядоўга, - адказаў Рыхвін.
«Занадта правільна». Герын яшчэ раз стукнуў нагой па зямлі. «Я заўсёды ведаў, што хутчэй быў бы навукоўцам, чым баронам, не кажучы ўжо пра прынца». Са старымі сябрамі Герын адмовіўся ўспрымаць свой тытул сур'ёзна. «Аднак бываюць моманты, калі я думаю, што я хутчэй бы кіраваў гасцініцай, як Тургіс, сын Турпіна, у горадзе Элабон, чым стаў бы князем? або займаўся якой-небудзь іншай сумленнай дзейнасцю, і нават несумленнай. "
— Ну, дык чаму б не збегчы і не заснаваць сабе карчму? Рыхвін ткнуў языком у шчаку, каб паказаць, што не збіраецца ўспрымаць яго сур'ёзна. Яго рукі спрытна накрэслілі абрысы вялікага квадратнага будынка. «Клянуся багамі, я бачу гэта цяпер: гасцініца Ліса Герына, усе скаргі весела ігнаруюцца! Як змрочныя элабонцы і бляшаныя Трокмоі цягнуліся б да яго як да прытулку пасля сваіх вандровак па паўночных землях, каб рабаваць адзін аднаго! "
"Вы, сэр, адчайна звар'яцелы чалавек", - сказаў Герын. Рывін пакланіўся, быццам толькі што атрымаў вялікі камплімент, але гэта не было тым эфектам, які хацеў стварыць Герын. Ён паглыбіўся наперад: «І калі б я адкрыў карчму, хто б утрымаў тракмояў і елабонцаў, не кажучы ўжо пра грады, каб яны мяне не абрабавалі ?»
"У любым выпадку, не будзем казаць пра Градзі", - сказаў Рыхвін. «Я жадаю, каб мая лэдзі каханая ніколі не глядзела на іх карабель. Калі б бацька Д'яус пажадаў, ніхто з нас не ўбачыць такія караблі сваімі вачыма».
Але Герын адмовіўся звярнуць з карчмы, якой не з'яўляўся і ніколі не збіраўся. "Адзіны спосаб утрымаць такое месца - мець уладара, дастаткова моцнага, каб стрымліваць бандытаў, і дастаткова мудрага, каб не рабаваць цябе самому. І дзе знайсці такога чалавека?"