Джэймс Эллрой : другие произведения.

Сакрэты Лос-Анджэлеса

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Annotation
  
  
  
   Джэймс Эллрой
  
   o
  
  
  Джэймс Эллрой
  
  Сакрэты Лос-Анджэлеса
  
  
  
  Анатацыя: Лос-Анджэлес, 1953 год. У кафэ «Начная сава» невядомымі стрымана расстраляныя шэсць чалавек. Расследаваннем іх гібелі займаюцца трое паліцэйскіх: малады славалюб Эд Эксл, які імкнецца быць годным славы свайго знакамітага бацькі; бязлітасны мсціўца Бад Уайт, у дзяцінстве які стаў сведкам забойства ўласнай маці; і кансультант папулярных тэлесерыялаў Джэк Винсеннс, які пастаўляе інфармацыю скандальным часопісаў. Усе трое абсалютна непадобныя, але іх аб'ядноўвае адно: у кожнага з іх ёсць небяспечныя сакрэты, якія яны старанна ахоўваюць. Захаваць свае таямніцы і знайсці забойцаў неверагодна складана: бо ўсе трое – удзельнікі гульні без правілаў і пераможцаў...
  
  
  
  ---------------------------------------------
  
  
  
  Джэймс Эллрой
  
  САКРЭТЫ ЛОС-АНДЖЭЛЕСА
  
  (Лос-анджэлесу квартэт – 3)
  
  
  
  Прысвячаецца Мэры Доуэрти
  
  
  
  Слава, якая каштуе ўсяго і не значыць нічога.
  
  
  Стыў Эрыксан
  
  
  
  
  ПРАЛОГ
  
  
  
  
  
  21 ЛЮТАГА 1950 ГОДА
  
  
  Базз Мікс з'явіўся ў закінутым матэлі ў пагорках Сан-Берд з дзевяноста чатырма тысячамі даляраў, васемнаццаццю фунтаў высакаякаснага гераіну, помповым драбавіком, рэвальверам трыццаць восьмага калібру, аўтаматычнага пісталета сорак пятага і кнопарем [1] , набытым у пачуко [2] на мяжы.
  
  Непадалёк была прыпаркаваная машына. Яна магла належаць паліцыі Лос-Анджэлеса, а ўнутры маглі апынуцца грамілы Мікі Коэна [3] . Калі так, то частка здабычы урвут тихуанские копы, што кружлялі непадалёк, а труп Мікса будзе кінуты ў раку Сан-Исидро.
  
  Ён быў у бегах ўжо тыдзень – і пяцьдзесят шэсць тысяч угрохал на тое, каб застацца ў жывых. Машыны, начоўкі коштам чатыры-пяць штук за ноч – з надбаўкай за рызыка: гаспадары кватэр ведалі, што Мікі Коэн і паліцыя Лос-Анджэлеса ідуць па яго следзе. Копы – таму што Базз Мікс прышыў аднаго з іх людзей. Мікі – таму што Базз Мікс адвёў у яго партыю парашка, а заадно і бабу.
  
  Здзелка, якая была на мазі, сарвалася, як толькі прайшоў слых, што Коэн яго замовіў. Зараз аб тым, каб штурхнуць парашок, і думаць не было чаго. Помсты Коэна баяліся. Міксу нічога не заставалася, як аддаць тавар сынам Дока Энгелклинга – Док яго прытрымае, расфасует, прадасць, калі ўсё ўляжацца, і Мікс атрымае свой працэнт. Док з Коэнам калі-то працаваў, яму хапала розуму, каб разумець, што з гэтым адмарозкам жарты дрэнныя. За пятнаццаць штук браты Энгелклинга арганізавалі Базз знікненне. У апусцелым матэлі «Эль Серрано» ён перекантуется да вечара – а на заходзе двое гандляроў людзьмі, з тых, што перавозяць праз мяжу нелегалаў, адвязуць яго на падпольны аэрадром і пасадзяць на самалёт, які ляціць наўпрост у Гватэмалу. А дваццаць з чым-то фунтаў белага кайфу застануцца ў Штатах, і з часам Базз нядрэнна на ім наварит. Калі, вядома, «рабагандляры» не кінуць сыноў Дока. А Док не кіне яго самога.
  
  Базз кінуў машыну ў хваёвай лес, вывалак свой чамадан, ацаніў абстаноўку.
  
  Матэль быў пабудаваны ў форме падковы: ўнутры з дзясятак нумароў. Ззаду ўшчыльную падступаюць скалістыя ўступы гор – не подберешься.
  
  Пустынны двор багата усеяны галінкамі, зрыўкамі паперы, пустымі бутэлькамі – дрэва і шкло затрашчаць пад коламі, хруснуць пад нагамі.
  
  Застаецца падыход з боку дарогі, па якой ён прыехаў сам. Каб заняць зручную пазіцыю для стральбы, праследавальнікам прыйдзецца прадзірацца праз густыя зараснікі.
  
  Ці, можа, няпрошаныя госці ўжо чакаюць яго ўнутры?
  
  Мікс ускінуў драбавік і пачаў штурхялямі адчыняць дзверы пакояў. Першая, другая, трэцяя, чацвёртая – шматкі павуціння, пацукі, сумешчаныя санвузлы, зацвілыя аб'едкі, мексіканскія часопісы... Павінна быць, рабагандляры зладзілі тут перавалачны пункт для мокроспинников [4] , якія потым апынуцца ў потогонках ў акрузе Керн. Пятая, шостая, сёмая... Вось і сям'я мексикашек на матрацах, ціснуцца адзін да аднаго, згледзеўшы белага са ствалом наперавес.
  
  – Ціха, ціха, – прамармытаў ён, каб іх супакоіць.
  
  Апошнія нумары пустыя. Мікс зацягнуў свой багаж у № 12, плюхнул сакваяж на падлогу: дзве дзверы, ложак з пуховай матрацам, разлезшимся па шве, – не так ужо дрэнна для апошняга прычала на амерыканскай тэрыторыі.
  
  На сцяне – каляндар з дзяўчынкамі. Мікс знайшоў красавік, пашукаў свой дзень нараджэння. Чацвер. Зубы ў мадэлі дрэнныя, але ў агульным нічога бабец. Успомнілася Одры – былая стрыптызерша, былая сяброўка Мікі. З-за яе Мікс прыстрэліў копа, дзеля яе адвёў у Коэна парашок, сарваў яго здзелку з Джэкам Драгной [5] .
  
  Перагартаў каляндар да снежня. Ці дажыве да канца года? І раптам зразумеў, што яму страшна: буркуе ў кішках, моцна б'ецца жыла на лбе, і ўвесь ён абліваецца потам. А потым пачаўся проста сапраўдны колотун!
  
  Мікс расклаў на падаконніку свой арсенал, набіў кішэні боепрыпасамі: патроны для рэвальвера, запасныя абоймы для пісталета. Нож сунуў за пояс. Акно ззаду загарадзіў матрацам. Пярэдняе акно адчыніў, упускаючы ў пакой свежае паветра. Прахалодны ветрык астудзіў разгоряченную скуру.
  
  У двары групаваліся мексіканцы. Черномазая дзятва перакідвалася мячом; дарослыя сабраліся наводдаль і аб нечым перагаворваліся, паказваючы на сонца, быццам вызначалі па ім час. Чакаюць не дачакаюцца грузавіка. Катаржная праца за грошы і ложак.
  
  Сонца хілілася да заходу, лацінасы залопотали. Мікс убачыў, як у двор уваходзяць двое белых – адзін тоўсты, іншы кашчавы. Ветліва ківаюць черномазым – тыя махаюць у адказ. На копаў не паходзяць, на граміў Коэна – таксама. Мікс ступіў за парог, хаваючы за спіной ствол.
  
  Тыя памахалі яму рукамі. Ўсмешка ва ўвесь рот – маўляў, будзь спок, мы свае. Мікс кінуў погляд на дарогу: папярок прыпаркаваны зялёны седан, а за ім блішчыць што-то блакітнае. Ярка-блакітнае, амаль як кавалачак неба паміж хвоямі. На блакітным метале бліснула сонца. «Бейкерсфилд», – мільганула ў Мікса думка. Сустрэча з хлопцамі, якія казалі, што для таго, каб дастаць грошы, трэба час. Той самы седан колеру яйкі малінаўкі, адкуль праз хвіліну яго паспрабавалі прыціснуць.
  
  Мікс усміхнуўся – таксама шырока і бяскрыўдна. Палец лёг на спускавы кручок. Цяпер ён даведаўся костлявого – Мел Лансфорд, легавый з Галівудскага ўчастка. Вечна красуецца ў кавярні «Скривенер», будуе вочкі афіцыянткам ды выпінае грудзі, дэманструючы медалі за трапную стральбу.
  
  – Самалёт чакае, – абвясціў таўстун, падыходзячы.
  
  Мікс выхапіў з-за спіны драбавік і стрэліў. Таўстун атрымаў зарад і адляцеў назад, збіўшы з ног Лансфорда. Мексикашки кінуліся ўрассыпную. Мікс убег у пакой, пачуў звон шкла ў заднім акне, ірвануў у бок матрац. Мішэні – не бі ляжачага: усяго двое. Тры-чатыры стрэлу з блізкай адлегласці.
  
  Двое паваліліся. Яшчэ траіх, асцярожна прабіраліся ўздоўж сцены, забрызгало крывёю і аскепкамі шкла. Мікс скокнуў праз парог, упаў на зямлю, расстраляў тыя, што засталіся патроны па трох парах ног. Свабоднай рукой памацаў з сабой побач – намацаў у мерцвяка на поясе рэвальвер.
  
  З двара – крыкі, шум беглі па жвіры ног. Мікс кінуў непатрэбны ствол, прываліўся да сцяны. Смак крыві ў роце. Тры корчащихся цела ў пылу – тры стрэлу ў галаву, ва ўпор.
  
  З пакоя пачуліся глухія ўдары. Побач, варта толькі працягнуць руку, дзве вінтоўкі.
  
  – Мы яго дасталі! – крыкнуў Мікс.
  
  Пачуў адказ крыкі, пачакаў, пакуль у аконным праёме не з'явіліся рукі і ногі, схапіўшы бліжэйшую да яго вінтоўку, адкрыў стральбу: па целаў, па галовах, па брудна-белай тынкоўцы сцен, па сухім дрэве вушака, па якому тут жа пабеглі язычкі полымя.
  
  Цяпер – па целаў – у пакой. Пярэдняя дзверы адчынены, яго арсенал так і ляжыць на падаконніку. Што-то дзіўна стукнула: павярнуўшыся, Мікс убачыў, як з-за ложка выпростваецца чалавек з рэвальверам у руцэ.
  
  Мікс кінуўся на падлогу, паспрабаваў штурхнуць нападніка нагой – не дастаў. Куля прасвістала зусім блізка. Мікс выхапіў кнопарь, скокнуў, ударыў раз, другі, у шыю, у твар. Незнаёмы закрычаў, бязладна націскаючы на спуск: кулі з віскам і скрыгатам рикошетировали ад сцен. Мікс перарэзаў яму горла, перакаціўся праз яго, нагой зачыніў дзверы, схапіў свае два ствала – і толькі тады адважыўся уздыхнуць.
  
  Сухія сасновыя дошкі заняліся хутка; агонь ужо на ўсю моц поджаривал мерцвякоў. Адзіны выхад – праз пярэднія дзверы. Колькі іх там яшчэ – трымае дзверы на прыцэле і чакае?
  
  Зноў стрэлы.
  
  Град куль са двара вырваў кавалкі сцен. Адна засела ў Мікса ў назе, яшчэ адна чыркнула па спіне. Мікс ўпаў. Стрэлы не спыняліся. Выбілі дзверы – цяпер ён трапіў пад крыжаваны агонь.
  
  Стрэлы сціхлі.
  
  Мікс лёг на жывот, сунуў абодва рэвальвера сабе пад грудзі і прыкінуўся мёртвым. Цягнуліся секунды. Вось у дзвярах паказаліся чацвёра з вінтоўкамі. Асцярожныя шепотки:
  
  – Отпрыгался!
  
  – Ціха, ціха...
  
  – Ну, волчара!
  
  Чацвёра ўваходзяць ўнутр: Мэла Лансфорда сярод іх няма. Некалькі пінкоў ў бок. Цяжкае дыханне, смяшкі. Хто-то поддевает яго нагой. Голас:
  
  – Тоўсты, гад!
  
  Мікс схапіў за нагу і тузануў. Чалавек паваліўся дагары. Мікс перавярнуўся на спіну, расстрэльваючы абойму – страляў ва ўпор, промахаў не было. Палеглі ўсе чацвёра. Закінуўшы галаву, Мікс зірнуў у двор – і паспеў засекчы, як улепетывает Мел Лансфорд.
  
  А потым за спіной у яго пачулася:
  
  – Ну, добры дзень, сынок.
  
  З полымя выйшаў Дадлі Сміт у шэрым шынялі пажарнага. Мікс кінуў позірк у кут, дзе ў матраца валяўся яго чамадан: амаль сто тысяч баксаў, не лічачы гераіну.
  
  – Дад? Падобна на тое, ты падрыхтаваўся да справы на сумленне.
  
  – Я, як байскаўт, заўсёды гатовы. А вось ты, сынок, напісаў завяшчанне?
  
  Самы надзейны спосаб пакончыць з сабой – сарваць здзелку, за якім прыглядае Дадлі Сміт. Мікс схапіўся за зброю. Дадлі стрэліў першым. Апошняя думка Мікса была аб тым, што гэты закінуты матэль чым-то падобны на Алам.
  
  
  
  
  
  ЧАСТКА ПЕРШАЯ
  
  КРЫВАВАЕ КАЛЯДЫ
  
  
  
  
  КІРАЎНІК ПЕРШАЯ
  
  
  Бад Уайт сядзіць у патрульнай машыне без апазнавальных знакаў насупраць Сіці-хола. На велізарнай каляднай ёлцы міргаюць рознакаляровыя лічбы: «1951».
  
  На заднім сядзенні ў Бада – выпіўка для сённяшняй вечарынкі ў пастарунку. Увесь дзень ён збіраў даніну з гандляроў спіртным, напляваўшы на ўказанні Паркера: у каляды і на Каляды жанатыя афіцэры мілуюцца з жанчынамі, так што халасцякі павінны працаваць за дваіх, а ў брыгады Цэнтральнага ўчастка асаблівае заданне: загрэбці з вуліц ўсіх бамжоў і да заўтра патрымаць ў кутузке, каб які-небудзь мясцовы бычара не ўварваўся на дабрачынны ранішнік у садзе ў мэра Баурона і не праглыне ўсё пірожныя.
  
  У мінулым годзе была гісторыя – нейкі дурнаваты нігер подвалил да святочнага стала, расштурхаў дзетак, дастаў са штаноў свой шланг і адліў у збан ліманаду, прызначаны для сироток, а на подоспевшую гаспадыню дома раўнуў:
  
  – Захлопни пашчу, сука!
  
  З місіс Баурон – прыпадак, у бальніцу прыйшлося везці. А Уільям X. Паркер тады толькі-толькі ўзначаліў паліцыю Лос-Анджэлеса... Неслаба Каляды ў яго атрымалася. Вось цяпер і стараецца.
  
  Хутчэй бы канец змены! Дабрацца да ўчастка, раздушыць бутэлечку-іншую... Бад падумаў аб тым, якую морду скривит Эд Эксл, памочнік камандзіра брыгады, калі учуе пах спіртнога. І яшчэ аб тым, што Джоні Стомланато [6] ужо на дваццаць хвілін позніцца.
  
  Бад уключыў рацыю. Скрозь гул перашкод паступалі паведамленні: крадзяжы ў крамах, налёт на вінны магазін у кітайскім квартале... Пасажырская дзверы адчыніліся, і ў машыну слізгануў Джоні Стомпанато.
  
  Бад уключыў святло на прыборнай шчыце.
  
  – З святам віншую! – загаварыў Джоні. – Я тут вам падаруначкі припас... А дзе Стенсланд?
  
  Бад змераў яго позіркам. Целаахоўнік Мікі Коэна ўжо месяц як сядзеў без працы: яго бос загрымеў за нявыплату падаткаў. Ад трох да сямі па федэральнаму кодэксу ў турме Мак-Ніл. Зараз аб тым, каб маникюрить пазногці ў салоне, Джоні Стомпу і думаць ні-ні, штаны – і тыя гладзіць самому прыходзіцца.
  
  – Сяржант Стенсланд прэсуе бамжоў. А на джала кідаць усё адно столькі ж.
  
  – Шкада, шкада. З Дзікім мець зносіны прыемней. Сам ведаеш, Вендэл.
  
  Прыгажунчык Джоні: прыгожы італьянская мордачка, пышныя кучары. Кажуць, член у яго, як у жарабца, і Джоні ім вельмі ганарыцца.
  
  – Выкладвай, што там у цябе.
  
  – Вось я і кажу, афіцэр [7] Уайт, з Дзікім гутарыць адно задавальненне – не тое што з некаторымі!
  
  – Ты што, да мяне няроўна дыхаеш ці проста паляванне пабалбатаць?
  
  – Я няроўна дыхаю да Лане Тэрнер [8] . А ты – да хлопцаў, якія лупяць жонак. Я чуў, ты проста шизеешь, калі бачыш жанчыну ў бядзе. А колькі ёй гадоў і якая яна сабой, табе пляваць. Што ж, ва ўсіх свае слабасці.
  
  Бад хруснуў пальцамі.
  
  – Ты закладвае сваіх і гэтым жывеш. А твой Мікі – наркадылер і сутэнёр, і такім застанецца, колькі б ён ні адлічваў на дабрачыннасць. Так што мае слабасці не вашым пара. Capisce [9] , гаўнюк?
  
  Стомпанато нервова ўсміхнуўся. Бад выглянуў у акно: зборшчык міласціны з Арміі выратавання ў касцюме Санта-Клаўса накіроўваўся да винному краме насупраць, на хаду вывуджваючы з сваёй дабрачыннай торбы жменю дробязі.
  
  – Слухай, табе патрэбна інфармацыя, а мне – грошы. Мікі і Дэйві Голдман матаюць тэрмін. Пакуль іх няма, усімі справамі запраўляе Мо Ягелка – а у гэтага скнары зімой снегу не выпросишь! Заладил: няма працы ды няма працы. Да Джэку Уэйлену пхацца бескарысна – на хрэна я яму патрэбны. І ад Мікі, чорт бы яго пабраў, няма вестак.
  
  – Мікі цябе не плаціць? Дзіўна, бо ён сеў чалавекам не бедным. Дакладна, яго абакралі, – але я чуў, ён знайшоў злодзея і вярнуў скрадзенае.
  
  – Чуў, ды недослышал, – паківаў галавой Джоні. – Таго казла ён знайшоў, гэта дакладна, а вось тавар – з канцамі! І парашок, і сто пяцьдзесят штук зялёных як скрозь зямлю. Такія вось справы, афіцэр Уайт. Так што калі за кап-кап у вас там яшчэ плацяць, гатовы здаць сур'ёзную масць...
  
  – Добра, Джоні, алмаз-чалавек. Мы не ў міланскай оперы, так што канчай песні спяваць і пераходзь да справы.
  
  Джоні нацягнута захіхікаў.
  
  – За дваццатку – кішэннік. За трыццатку – магазинщик і аматар отметелить жоначку. Не цягні – вырашай, я пяць хвілін таму бачыў гэтага хлопца за працай у «Орбахе».
  
  Бад працягнуў яму дваццаць даляраў – і яшчэ дзесяць. Джоні схапіў грошы.
  
  – Ральфи Киннард. Шчыльны, белабрысы, гадоў сорак. Замшавы пінжак, шэрыя фланелевыя штаны. Кажуць, б'е жонку да паўсмерці і прымушае працаваць на панэлі, каб пакрываць свае картачныя пройгрышы.
  
  Бад запісаў звесткі.
  
  – З святам, Вендэл! – ухмыльнуўся Стомпанато.
  
  Бад ўзяў яго за гальштук і тузануў. Стомп прыклаўся лбом аб прыборную дошку.
  
  – І цябе з Новым годам, мудочес.
  
  
  
  * * *
  
  
  У «Орбахе» той яшчэ гармідар. І ля прылаўкаў, і вакол вешалак народу безліч. Рассоўваючы пакупнікоў локцямі, Бад імчыцца на трэці паверх, у аддзел ювелірных вырабаў – любімае месца крамных зладзюжак.
  
  Шэрагі гадзін на прылаўках, доўгія чэргі ля касавых апаратаў. Бад з цяжкасцю протискивается скрозь гудуць натоўпу хатніх гаспадынь з дзеткамі, рыская вачыма ў пошуках бландынаў. І раптам бачыць у дзвярах сарціра белабрысы патыліцу і замшавую спіну.
  
  Бад разгортваецца – і за ім. Каля урыльников – два старых пердуна. З-пад дзвярэй кабінкі бачныя спушчаныя штаны з шэрай фланэлі. Бад пригибается, зазірае ў шчыліну: так і ёсць, мужык перабірае і рассовывает па кішэнях каштоўнасці. З доказамі злачынства!
  
  Двое старых хрычей зашпільваюць шырынкі і выходзяць. Бад барабаніць у дзверцы:
  
  – Адчыняй! Архангел за табой зьявіўся.
  
  Дзверы расчыняюцца – насустрач яму вылятае кулак. Удар па поўнай праграме: Бад падае на ракавіну. Киннард шпурляе яму ў твар жменю запінак і кідаецца бегчы. Бад – за ім.
  
  Пакупнікі заступаюць дарогу. Киннард спрытна лавіруе паміж людзьмі, выскоквае праз чорны ход. Бад злятае ўніз па пажарнай лесвіцы. На стаянцы чыста: ні Киннарда, ні паспешліва асоб, якія ад'язджаюць, машын. Бад бяжыць да патрульнаму аўтамабілю, уключае рацыю:
  
  – Чатыры-А-тры-адзін запытвае дыспетчара.
  
  Трэск перашкод. Затым:
  
  – Слухаю, чатыры-А-тры-адзін.
  
  – Апошні вядомы адрас. Белы мужчына, імя Ральф, прозвішча Киннард. Хутчэй за ўсё, пішацца так: Да-і-н-н-а-р-д. Глянь, добра?
  
  Дыспетчар пацвярджае запыт і адключаецца. У чаканні адказу Бад наносіць серыю кароткіх удараў ўяўнага суперніку: бам-бам-бам-бам-бам... Зноў трашчыць радые:
  
  – Чатыры-А-тры-адзін, атрыманы адказ на ваш запыт.
  
  – Чатыры-А-тры-адзін слухае.
  
  – Адказ станоўчы. Киннард, Ральф Томас, мужчына, белы, дата нараджэння...
  
  – Чорт пабяры, я ж сказаў, мне патрэбен толькі адрас!
  
  Дыспетчар, фыркнув:
  
  – Лічы гэта падарункам на свята. Адрас: Эвергрын, 1486. Спадзяюся, ты...
  
  Бад выключае перадатчык і рве на ўсход, на Тэрасах. Пры сарака мілях у гадзіну і з сірэнай дабярэцца да Эвергрын за пяць хвілін. Міма пралятаюць нумары – 1200-е, 1300-е... Вось і 1400-е – зборныя хаткі, у якіх сяліліся пасля вайны дэмабілізаваныя.
  
  А вось і ён, 1486: тоўсты пласт тынкоўкі, на даху – зіхатлівы неонавы Санта на санках з аленем. Ля ганка – даваенны «форд». Ўнутры гарыць святло. У асветленым акне Ральфи Киннард вправляет мазгі жанчыне ў монтэ-карла.
  
  Жанчыне гадоў трыццаць пяць. Твар чырвонае, вспухшее. Яна адхіснуўся ад Киннарда, халат расхінаецца – Бад бачыць грудзі, агніста-хмарнае-чорную ад сінякоў, рэбры ў ранках.
  
  Бад вяртаецца да машыны за кайданкамі. Тут яго сустракае перарывісты перадатчык.
  
  – Чатыры-А-тры-адзін слухае.
  
  – Чатыры-А-тры-адзін, тэрміновае паведамленне. Напад на паліцыянтаў па адрасе Рывэрсайд, 1990, ля бара. Падазраваных шасцёра, затрымаць пакуль не ўдалося. Апазнаныя па нумарным знаку аўтамабіля. Абвешчаныя ўсе паліцэйскія атрады горада.
  
  Па спіне ў Бада прабягае халадок.
  
  – Дрэнна з хлопцамі?
  
  – Адказ станоўчы. Чатыры-А-тры-адзін, адпраўляйцеся па адрасе 5314, Пяцьдзесят трэцяя авеню, Лінкальн-Хайтс. Затрымаеце Динардо, Д-і-н-а-р-д-о, Санчэса. Мужчына, мексіканец, дваццаць адзін год.
  
  – Зразумеў. Накіруй патрульную машыну на Эвергрын, 1486. Падазраваны – белы мужчына. Мяне тут не будзе, але хлопцы яго ўбачаць. Хай возьмуць яго – затрыманне я сам потым аформлю.
  
  – Затрыманне рэгістраваць у пастарунку Холленбек?
  
  Бад кажа «так», хапае кайданкі – і зноў да дому.
  
  Пстрыкае рубильниками на размеркавальным шчытку ля ганка – дом апускаецца ў цемру, цяпер свецяцца толькі сані Санта-Клаўса. Бад хапае шнур, цяглы на дах, і тузае. Неонавая канструкцыя ляціць ўніз, удараецца аб зямлю, рассыпаючы іскры.
  
  Выскоквае Киннард, спатыкаецца аб парэшткі нэонавага аленя, падае. Бад прыкладвае яго фізіяноміяй аб асфальт і апранае кайданкі. Ральфи вые і грызе зямлю, пакуль Бад зачытвае яму звыклы тэкст:
  
  – Отсидишь года паўтара. А калі выйдзеш, я буду пра гэта ведаць. Дазнаюся, хто твой інспектар па наглядзе, і пагавару з ім па душах. І цябе буду наведваць час ад часу. Яшчэ раз пальцам яе кранеш – зноў сядзеш, і цяпер ужо па артыкуле за згвалтаванне непаўналетняй. А ведаеш, што ў Квентине робяць з тымі, хто гвалціць дзяцей? Ведаеш, вырадак? Пидоров з іх робяць!
  
  Жонка Киннарда важдаецца ў шчытка – уключаецца святло.
  
  – Можна мне з'ехаць да маці? – пытаецца яна. Бад абшнырвае кішэні Ральфи. Ключы, згорнутыя ў трубачку даляры.
  
  – Бярыце машыну і паспрабуйце ўладкавацца.
  
  Киннард стогне, выплёўваючы зубы. Місіс Ральфи бярэ ключы, выцягвае з трубачкі дзесятку.
  
  – З Калядамі вас, – кажа Бад.
  
  Місіс Ральфи пасылае яму паветраны пацалунак і садзіцца ў машыну. З двара «форд» выязджае заднім ходам, крышачы коламі Санту з перарывістым аленем.
  
  
  
  * * *
  
  
  Пяцьдзесят трэцяя авеню. Код сітуацыі: 2 – без сірэны. Бадан крыху апярэдзіла чорна-белая патрульная машына. Адтуль вылезлі Дзік Стенсланд і двое патрульных ў форме.
  
  Бад посигналил, і Стэнс падышоў да яго машыне.
  
  – Што здарылася, напарнік?
  
  Стенсланд ткнуў пальцам у аднапавярховую хибару.
  
  – Вось тут засеў адзін з тых, што стралялі. Па крайняй меры, адзін – можа, і больш. Іх было шасцёра: чацвёра лацінасы, двое белых – а нашых усяго двое. Браунелл і Хеленовски. У Браунелла накшталт чэрапна траўма, а Хеленовски, мабыць, пазбавіўся вочы.
  
  – Нічога сабе «накшталт»!
  
  Стэнс дыхнуў на яго парамі джына і лосьона для асвяжэння паражніны рота.
  
  – Будзеш да слоў чапляцца?
  
  Бад выйшаў з машыны.
  
  – Не буду. Колькі ўжо арыштавана?
  
  – Нуль. Наш першым будзе.
  
  – Тады скажы патрульным, хай трымаюцца ў баку.
  
  Стэнс паківаў галавой.
  
  – Яны з Браунеллом прыяцелі. Хочуць паўдзельнічаць.
  
  – Ну не, гэты наш! Здамо, падпішам усе паперы – і гуляем! У мяне ў машыне тры скрыні: «Уокер Блэк», «Джым Бім» і «Катт».
  
  – А Эксл? Сам ведаеш, які ён праведнік. Спрачаюся на што хочаш, яму не даспадобы прыйдзецца, што паліцыянты п'юць на пасадзе.
  
  – Эд Эксл – памочнік камандзіра. А камандзір – Фрилинг, і ён-то выпіць ня дурань, увесь у цябе. Так што наконт Эксл не хвалюйся. Добра, пайшлі, мне сёння яшчэ адзін рапарт пісаць.
  
  Стэнс хохотнул.
  
  – Ды я ўжо чуў. Напад на жанчыну пры абцяжваючых абставінах. Артыкул шасьцьсот дваццаць трэцяя, пункт першы каліфарнійскага КК, дакладна? Пакуль іншыя п'юць і шпацыруюць, Бад Уайт ратуе выдатных дам?
  
  – Сапраўды, кожнаму сваё. Ну што, пайшлі?
  
  Стэнс падміргнуў. З рэвальверамі наперавес яны асцярожна, уздоўж сцяны, наблізіліся да ганка. У хаціне было цёмна. Шчыльныя шторы не прапускалі ні адзінага прамяня святла. Прыглушана працавала радыё – Бад пачуў абрывак рэкламы «шэўрале» «Кот Фелікс». Дзік расчыніў дзверы нагой.
  
  Мексіканцы – хлопец і дзяўчына – з лямантам кінуліся наўцёкі па калідоры. Стэнс прыцэліўся, але Бад не даў яму стрэліць. Яны кінуліся наўздагон: Бад наперадзе, Дзік – следам, пыхкаючы і натыкаючыся на мэблю. Дагналі лацінасы у кухні, ля акна: далей бегчы не было куды.
  
  Мексіканцы павярнуліся, паднялі рукі: ён – звычайны шпаненок, вулічны недалетак, яна – сімпатычная дзяўчынка прыкладна на шостым месяцы.
  
  Хлопца рожай да сцяны, рукі за галаву. Бад абшукаў яго: пасведчанне асобы на імя Санчэса Динардо, трохі дробязі. Дзяўчынка захлюпала, здалёк завылі сірэны. Бад разгарнуў Санчэса, ўрэзаў па яйках:
  
  – Гэта табе за нашых, Санча. Лічы, што лёгка адкараскаўся.
  
  Стэнс павярнуўся да дзяўчыны.
  
  – Валі-ка адсюль, мілка, – параіў ёй Бад, – пакуль майму сябру не ўздумалася праверыць у цябе рэгістрацыю.
  
  Тут дзяўчынка зусім расклейвалася:
  
  – Madre mia! Madre mia! [10]
  
  Стэнс падштурхнуў яе да дзвярэй. Санчэс стагнаў, скруціўшыся клубком на падлозе. За акном непрыкаяна тырчалі салагі-патрульныя.
  
  – Добра, чорт з ім, аддамо яго сябрукоў Браунелла.
  
  – Хай хлопцы пацешацца, – кіўнуў Стэнс і памахаў патрульным.
  
  – Надзеньце на гэтага кайданкі, – загадаў Бад, калі навабранцы ўвайшлі на кухню, – і аформіце затрыманне. Напад на паліцэйскага, супраціў пры затрыманні.
  
  Салагі павалаклі Санчэса да выхаду. Стэнс усміхнуўся:
  
  – Бад Уайт – абаронца жанчын. Што далей? Хутка пяройдзеш на сабачак і дзетак?
  
  Бадуеў успомнілася місіс Ральфи – знявечанае твар, грудзі ў сіняках. Добры падарунак припас ёй муж на Каляды.
  
  – Паглядзім. Добра, пайшлі нарэшце, выпіўка чакае. Будзеш добра сябе паводзіць – глядзіш, табе дастанецца цэлы бурбалка!
  
  
  КІРАЎНІК ДРУГАЯ
  
  
  Прэстан Эксл сарваў покрыва. Госці заахали і заохали, член гарадскога савета запляскаў у ладкі, праліў свой яечны кактэйль [11] на адну з свецкіх ільвіц. Не самы тыповы куццю для копа, падумалася Эду Эксл.
  
  Эд глянуў на гадзіннік – 8:46. У пастарунку трэба быць да паўночы. Прэстан Эксл шырокім жэстам паказаў на макет.
  
  Ён займаў полкомнаты: парк забаў, поўны гор з пап'е-машэ, кардонных ракет, каўбойскіх гарадкоў Дзікага Захаду. Каля брамы – мульцяшныя героі: Мучи-Маўс, бельчонок, Скутэр, качаня Дэні – усё нашчадства Рэйманда Дитерлинга, нязменныя героі «Гадзіны фантазій» і незлічоная мноства мультяшек.
  
  – Лэдзі і джэнтльмены, ўяўляю вам Фантазиленд – Краіну фантазіі! Фірма «Эксл Канстракшн» ўзвядзе гэты парк адпачынку і забаў ў Памоны, штат Каліфорнія: дата адкрыцця – красавік 1953 года. Па маштабе і вынаходлівасці праекту «Фантазиленд» няма роўных у гісторыі: гэта цэлая сусвет, казачная краіна Рэйманда Дитерлинга, бацькі сучаснай анімацыі, дзе будуць радавацца і атрымліваць асалоду ад жыццём дзеці ўсіх узростаў. У Фантазиленде яны змогуць пазнаёміцца са сваімі любімымі героямі, створанымі геніем Дитерлинга. Фантазиленд стане ўлюбёным месцам для ўсіх, хто малады не толькі целам, але і душой!
  
  Эд глядзеў на бацьку. Пятьдесять сем гадоў (выглядае на сорак пяць): паліцэйскі бог ведае ў якім пакаленні, гаспадар асабняка ў Хэнкака-парку. Чалавек, якому варта пальцам варухнуць – і ўсе гарадскія гузы, забыўшыся аб сваіх планах на куццю, пабягуць да яго. Госці заапладзіравалі яму. Прэстан паказаў на высокую, пакрытую снежнай шапкай гару.
  
  – «Свет Полу», лэдзі і джэнтльмены. Дакладная копія горы ў Сьера-Невада. У «Свеце Полу» вас чакае захапляльнае катанне на санках і лыжах, а таксама прадстаўлення для ўсёй сям'і з удзелам Мучи, Скутэра і Дэні. Вы спытаеце, чаму «Свет Полу»? Хто такі Падлогу? Пол – гэта сын Рэйманда Дитерлинга, хлопчык, які трагічна загінуў у 1936 годзе. Ён трапіў пад лавіну падчас турпаходы ў горы – на той самай гары, копію якой вы зараз бачыце. Але даволі аб журботным: дадам, лэдзі і джэнтльмены, што дзесяць цэнтаў з кожнага даляра, выдаткаванага наведвальнікамі ў «Свеце Полу», пойдзе ў Фонд дапамогі дзецям, хворым поліяміэліт!
  
  Бурныя апладысменты. Прэстан кіўнуў Тымі Валберну – акцёру, граем Мучи-Маўса ў «Гадзіне фантазій»: веерозубый Валберн, як заўсёды, жаваў сыр. Валберн лёгенька падштурхнуў які стаяў побач з ім мужчыну, той не застаўся ў даўгу.
  
  Пакуль Валберн пішчаў і крыўляўся, малюючы Мучи, погляд Эда выхапіў з натоўпу Арта Дэ Спейн. Эд зрабіў яму знак, і абодва выйшлі ў хол.
  
  – Чорт вазьмі, вось дык сюрпрыз!
  
  – Дитерлинг пра гэта абвясціў у «Гадзіне фантазій». А што, табе бацька не казаў?
  
  – Няма. Нават не ведаў, што яны з Дитерлингом знаёмыя. Цікава, дзе сышліся? Можа, на справе Атертона? Той хлапчук, Дробка Вілі Веннерхолм – ён бо, здаецца, у Дитерлинга здымаўся?
  
  Дэ Спейн усміхаецца.
  
  – Я ж складаўся пры тваім бацьку. Няма, тады шляху двух вялікіх людзей не перасякаліся. Проста Прэстан ўмее наладжваць сувязі. Дарэчы, аб сувязях: звярнуў увагу на гэтага Мучи-Мышака і яго сябрука?
  
  Эд ківае.
  
  – А хто гэта?
  
  З пакоя даносіцца выбух рогату. Дэ Спейн праводзіць Эда ў кабінет.
  
  – Білі Дитерлинг, сын Рэя. Аператар «Жэтона Гонару» – серыяла, штотыдзень прославляющего нашу ганаровую паліцыю на ўсю краіну. Вось і я думаю: цікава, калі Тымі робіць Білі мінет, сырныя крошкі ў зубах не перашкаджаюць?
  
  Эд смяецца.
  
  – Ну ты і гоніш, Арт!
  
  Дэ Спейн важна раскідваецца ў крэсле.
  
  – Эдзі, скажу табе, як былы кап – копу цяперашняму: у цябе нават слова «гоніш» гучыць нібы ў прафесара з каледжа. І наогул, чаму ты ўсё яшчэ Эдзі? Пара б Эдмундам станавіцца.
  
  Эд папраўляе акуляры.
  
  – Ясна. Зараз пачую чарговы добры савет. Не сыходзь з патруля, таму што Паркер ў ім досиделся да начальніка паліцыі. Так і продвинешься уверх па адміністрацыйнай лесвіцы, паколькі прыродных дадзеных Бацькі-камандзіра ў цябе няма.
  
  – З пачуццём гумару ў цябе ўсё роўна. А вось мой савет. Пазбавіцца ад гэтых шкельцаў. Калі не лічыць Тада Грына, ніхто ў Бюро ачкоў не носіць.
  
  – Слухай, а ты сумуеш па паліцыі. Няхай у цябе магчымасць, мне здаецца, кінуў бы «Эксл Канстракшн» разам з пяццю дзесяткамі тысяч у год і пайшоў не азіраючыся.
  
  Дэ Спейн запальвае.
  
  – Толькі разам з тваім бацькам.
  
  – Вось як?
  
  – Так, так. У паліцыі я быў лейтэнантам, а Прэстан – інспектарам. І цяпер я пры ім. Хацелася б у якія-то павекі з ім зраўняцца.
  
  – Ніякай «Эксл Канстракшн» не было б, калі б ты не разбіраўся ў будматэрыялах.
  
  – Дзякуй. І сур'ёзна табе кажу: пазбавіцца ад ачкоў.
  
  Эд бярэ са стала фатаграфію ў рамцы. Старэйшы брат Томас – у форме. За дзень да гібелі.
  
  – Будзь ты копам, я б цябе вымову даў. За невыкананне субардынацыі.
  
  – Ды ўжо, з цябе станецца! Ты якое месца заняў на лейтэнанцкім экзамене?
  
  – Першае. З дваццаці трох кандыдатаў. Пры тым што я маладзейшы за астатніх мінімум гадоў на восем, менш за ўсіх прабыў сяржантам, і наогул у паліцыі праслужыў менш за ўсіх.
  
  – І хочаш патрапіць у Бюро расследаванняў?
  
  Эд ставіць на месца.
  
  – Ды.
  
  – Ну што ж. Для пачатку табе прыйдзецца гадок-другі пачакаць вакансіі. Потым выявіцца, што гэтая вакансія – у патрулі. А потым ты даведаешся: каб перавесціся з патруля ў Бюро, трэба шмат гадоў лізаць азадак начальству. Табе зараз дваццаць дзевяць, праўда?
  
  – Дакладна.
  
  – Значыць, лейтэнантам станеш у трыццаць або трыццаць адзін. А маладых ды ранніх у нас не любяць. Жарты ў бок, Эд. Гэта не для цябе, разумееш? Тыя, хто служыць у Бюро расследаванняў, – стромкія хлопцы. А ты не такі. Так, Паркер адкрыў патрульным афіцэрам шлях у Бюро – але гэты шлях не для цябе, Эд. Падумай аб гэтым.
  
  – Арт, – кажа Эд, – я хачу расследаваць злачынства. У мяне ёсць сувязі. Я узнагароджаны крыжом «За выбітныя заслугі» [12] . Гэта не крута, як па-твойму? І ў Бюро Я прайду.
  
  Дэ Спейн стрэсвае з адзення ўпаў попел.
  
  – Будзем гаварыць шчыра. Добра, Сонечны Джымі?
  
  Дзіцячае мянушку павісае ў паветры.
  
  – Вядома.
  
  – Ці бачыш... кап ты нядрэнны. З часам, быць можа, станеш па-сапраўднаму класным копам. І ў тым, што ты можаш націснуць на спуск, я ні секунды не сумняваюся. Але твой бацька... Калі трэба, ён умеў быць сваім у дошку, а калі трэба – апошнім сукиным сынам. Яго любілі і ненавідзелі. Ненавідзелі – але любілі. Ты так і не зможаш.
  
  Эд сціскае кулакі.
  
  – Ты збіраўся даць мне савет, дзядзька Артур. Савет копа, кінуў службу дзеля грошай, – копу, які ніколі не сыдзе з паліцыі.
  
  Дэ Спейн моршчыцца.
  
  – Хочаш майго савета? Будзь па-твойму. Интригуй, наушничай, подпевай начальству, ліжы азадак Ўільяму X. Паркеру. І молі Бога аб тым, каб апынуцца ў патрэбны час у патрэбным месцы.
  
  – Як ты і мой бацька?
  
  – У кропку, Сонечны Джымі.
  
  Эд перакладае погляд на сваю форму, што вісела на вешалцы. Яна пашытая на заказ: вострыя стрэлкі на штанах, сержантские палоскі, адзінокая нашыўка на рукаве.
  
  – Жадаю табе залатых палосак, Эдзі, – кажа Дэ Спейн. – І тасьмы на фуражцы. Не будзь ты мне дарог, я б не капаў табе на мазгі.
  
  – Ведаю.
  
  – Але ты ж, чорт вазьмі, у нас герой!
  
  Эд адчувае, што пара змяніць тэму.
  
  – Заўтра Каляды, і ты думаеш пра Томаса.
  
  Дэ Спейн ківае.
  
  – Усё спрабую зразумець, у чым жа я пракалоўся. Аб чым яго не папярэдзіў. Ён жа нават не расшпіліў кабуру.
  
  – Адкуль яму было ведаць, што вулічны щипач пойдзе на справу з пісталетам?
  
  Дэ Спейн тушыць цыгару.
  
  – Томас быў прыроджаны кап, усё на ляту схватывал... Так мне тады здавалася. Павінна быць, таму я цяпер надоедаю павучаннямі цябе.
  
  – Яго ўжо дванаццаць гадоў няма ў жывых. Я доищусь да праўды.
  
  – Ведаеш, лічы, я забыўся, што ты гэта сказаў.
  
  – Не, не забывай. Памятай пра гэта, калі я паступлю ў Бюро. І калі бацька будзе піць за Томаса і маці, не ўздумай каяцца. Бацька потым тыдзень у сябе не прыйдзе.
  
  У дзвярах з'яўляецца Прэстан Эксл з бутэлькай і келіхамі. Дэ Спейн ускоквае.
  
  – З Калядамі, бацька, – кажа Эд. – І мае віншаванні.
  
  Прэстан разлівае віскі па куфлях.
  
  – Дзякуй. Ды, заказ на каралеўства мультяшных грызуноў дастаўся «Эксл Канстракшн». А да сыру я ў жыцці больш не притронусь. Тост, джэнтльмены. За супакой душы майго сына Томаса і маёй жонкі Маргарэт – і за нас траіх.
  
  Усе трое п'юць, і Дэ Спейн зноў напаўняе куфлі. Потым Эд прамаўляе любімы тост бацькі:
  
  – Хай злачынствы, якія заклікалі да правасуддзя, ніколі не застаюцца нераскрытымі!
  
  За трэцяй порцыяй ён кажа:
  
  – Бацька, я і не ведаў, што ты знаёмы з Рэймандам Дитерлингом.
  
  Прэстан усміхаецца.
  
  – Мы ўжо шмат гадоў ведаем адзін аднаго па бізнесе. Гэты кантракт мы з Артам трымалі ў сакрэце па просьбе Рэйманда – ён хацеў сам пра яго абвясціць у гэтай сваёй дзіцячай тэлеперадачы.
  
  – Ты з ім пазнаёміўся, калі расследаваў справу Атертона?
  
  – Няма. Ды я тады і не займаўся будаўніцтвам. Артур, у цябе ёсць тост?
  
  Дэ Спейн разлівае па куфлях рэшту віскі.
  
  – За бліскучую кар'еру нашага будучага лейтэнанта ў Бюро расследаванняў!
  
  Абодва смяюцца. Прэстан кажа:
  
  – Дарэчы, Эдмунд, тут Джоан Морроу цікавілася, ці ёсць у цябе нявеста. Здаецца, яна да цябе неабыякавая.
  
  – Думаеш, з свецкай ільвіцы атрымаецца добрая жонка для копа?
  
  – Для простага копа – наўрад ці, для копа ў чинах – Вельмі можа быць.
  
  – Напрыклад, для шэфа Бюро расследаванняў?
  
  – Хутчэй, для камандзіра патрульнай службы, – падціскае вусны, Прэстан.
  
  – Бацька, ты марыў, што патрульную службу ўзначалю я, а Бюро расследаванняў – Томас. Але Томас мёртвы. Не лішай мяне гэтай магчымасці! Не прымушай кроіць жыццё па ўрыўку!
  
  Прэстан мерае сына доўгім позіркам.
  
  – Ясна. Добра, што ты загаварыў са мной у адкрытую, сынок. Ты маеш рацыю: калі-то я сапраўды пра гэта марыў. Але не ў гэтым справа. З цябе не выйдзе добрага дэтэктыва. Ты не адчуваеш людзей, іх слабасцяў.
  
  Эду ўспамінаецца Томас: матэматычны склад розуму і запал да прыгожанькім дзяўчатам.
  
  – А Томас адчуваў?
  
  – Ды.
  
  – Тата, я застрэліў бы гэтага щипача, ледзь ён у кішэню палез!
  
  – Чорт вазьмі! – мармыча Дэ Спейн, але Прэстан жэстам прымушае яго замаўчаць.
  
  – Не трэба. Усё нармальна. Эдмунд, некалькі пытанняў, перш чым я вярнуся да гасцей. Пытанне першы: ці зможаш ты сфабрыкаваць доказ, каб адправіць вінаватага за краты?
  
  – Калі спатрэбіцца...
  
  – Адказвай, ды або няма.
  
  – Я... няма.
  
  – Зможаш стрэліць бандыту ў спіну, калі разумееш, што на судзе спрытны адвакат яго отмажет?
  
  – Я...
  
  – Так ці не, Эдмунд.
  
  – Няма.
  
  – Зможаш выбіць з абвінавачанага прызнанне, калі ведаеш, што ён вінаваты?
  
  – Няма.
  
  – Зможаш падтасаваць доказы на месцы злачынства, так, каб падтрымаць версію абвінаваўцы?
  
  – Няма.
  
  Прэстан уздыхае.
  
  – Так не рвись на пасаду, дзе табе прыйдзецца рабіць такі выбар. Бог даў табе добрыя мазгі: карыстайся імі.
  
  Эд кідае погляд на сваю форму.
  
  – Я і хачу імі карыстацца: расследаваць злачынства.
  
  – Адно табе магу сказаць, – усміхаецца Прэстан, – у цябе ёсць упартасць, якога Томасу не хапала. У Бюро ў патрулі – ты нідзе не прападзеш. Не дарма цябе далі Крыж.
  
  Тэлефануе тэлефон, і Дэ Спейн здымае трубку. Эду ўспамінаюцца японскія траншэі, і ён не падымае вачэй.
  
  – Лейтэнант. Фрилинг з ўчастка, – кажа Дэ Спейн. – кажа, кутузка ўжо бітком набіта. І яшчэ, што гадзіну назад падстрэлілі двух патрульных. Двое падазраваных арыштаваныя, чацвёра яшчэ на свабодзе. Просіць, каб ты поторапливался.
  
  Эд паварочваецца да бацькі – але Прэстан ужо ў холе, обемивается жартамі з мэрам Бауроном у каляднай капелюшы з вушамі, як у Мучи-Маўса.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЭЦЯЯ
  
  
  Да дошцы на сцяне прикноплены часопісныя выразкі: «Змагар з наркотыкамі паранены ў перастрэлцы», «Акцёра Митчума [13] застукалі з марыхуанай». На стале, у рамачках – артыкулы з «Строга сакрэтна»: «Наркадылеры дрыжаць, калі Аддзел па барацьбе з наркотыкамі выходзіць на сцежку вайны»; «Акцёры сцвярджаюць: сваёй пэўнасцю серыял „Жэтон Гонару“ абавязаны кансультанта». Да артыкуле аб «Жэтоне Гонару» прыкладаецца фота – сяржант Джэк Винсеннс з галоўным героем, Брэтам Чэйз. Бретт Чэйз – педафіл, тройчы прыцягваўся за прыставанне да хлопчыкаў, кожны раз справа заминали. У дасье, што захоўваецца ў рэдактара, падрабязна аб гэтым расказана. У часопісе вы гэтага не знойдзеце.
  
  Джэк Винсеннс азірнуўся. Аддзел па барацьбе з наркотыкамі апусцеў, сціх – толькі ў яго пакойчыку гарыць святло. Без дзесяці хвілін поўнач. Ён абяцаў Дадлі Сміту надрукаваць за яго справаздачу аб арганізаванай злачыннасці для Аналітычнага аддзела. А Фрилингу абяцаў выпіўку для вечарынкі ў пастарунку – Сід Хадженс з «Строга сакрэтна» павінен прывезці ром, ды вось што-то не тэлефануе. З Дадлі Джэк дамовіўся па-свойску: надрукаваць рапарт нескладана – ён друкуе сотню знакаў у хвіліну, – а за гэта Дадлі заўтра зладзіць яму абед у «Ціхім акіяне» з Элісам Лоў. Лішні прырабатак Джэку цяпер не перашкодзіць, як і сувязі ў офісе акруговага пракурора. Ён запаліў і пачаў чытаць.
  
  Нічога сабе рапарт – на адзінаццаці старонках! Доўга, нудна, афіцыйна, з усялякімі славеснымі завітушкамі, на якія Дадлі мастак. Галоўная тэма: разгубленасць у бандыцкіх шэрагах пасля таго, як загрымеў у цюрагу Мікі Коэн. Джэк дачытаў да канца, выправіў пару памылак і пачаў друкаваць.
  
  Коэн у федэральнай турме на востраве Мак-Ніл. Ўхіленне ад выплаты падаходнага падатку – ад трох да сямі гадоў. Дэйві Голдман, яго казначэй, – там жа, таксама ад трох да сямі, абвінавачванне па шасці пунктах: падатковае махлярства – нявыплата ў федэральны бюджэт. Сміт прадказваў магчымыя разборкі паміж фаварытамі Коэна – Морысам Ягелкой і «Стромкім» Джэкам Уэйленом: верхавод мафіі Джэк Драгна дэпартаваны, і цяпер, мяркуючы па ўсім, менавіта каму-небудзь з гэтых дваіх трэба будзе ўзяць пад кантроль крымінальнае ліхвярства, прастытуцыю, букмекерство і рэкет. Сміт сцвярджаў, што за Ягелкой нагляд не патрабуецца – арганізатар з яго нікуды не варты, і што Джон Стомпанато і Эйб Тайтелбаум, давераныя «быкі» Коэна, ўсталі на сумленны шлях. А Ці Ваксы, кілер Коэна , заняўся рэлігійным махлярствам – гандлюе нейкімі патентованными пилюлями, быццам бы даюць зліццё з Космасам.
  
  Джэк друкаваў далей. Наконт Джоні Стомпа і Паркера Тайтелбаума. Дадлі маху даў: на сумленным шляху ім рабіць няма чаго. Гэтыя хлопцы – бандыты ад нараджэння.
  
  Ён завадатараў свежы ліст. Наступная тэма: леташняе лютаўскае справа. Сарваная здзелка Коэна і Драгны – дваццаць пяць фунтаў гераіну і, як мяркуецца, сто пяцьдзесят штук баксаў скрадзеныя. Джэк гэтую гісторыю чуў: былы кап па імя Базз Мікс адвёў у Коэна мяшок парашка і кучу грошай, отымел яго бабу і змыўся. Прыстрэлілі яго дзе-то каля Сан-Бернардынаў – і, кажуць, зрабілі гэта па заданні Мікі лос-анджэлескія копы разам з громилами Коэна. А крадзенае так і не знайшлі. Версія Дадлі: тавар і грошы Базз дзе-то закапаў, а сам загінуў ад рукі «невядомай асобы або асоб». Джэк усміхнуўся: калі гэтыя «асобы» і носяць жэтоны, не такі чалавек Дадлі, каб смецце з хаты выносіць – хай нават ва ўнутраным рапарце.
  
  Вось нарэшце і заключэнне: з таго часу, як Мікі за кратамі, арганізаваная злачыннасць знаходзіцца ў разладзе і замяшанні. Аднак варта трымаць вуха востра: не сёння-заўтра ў Коэна аб'явяцца наследнички і пачнецца перадзел улады. Прастытуцыя – асабліва прынадны кавалак. І Джэк падпісаў апошнюю старонку: «З павагай, лейтэнант Д. Л. Сміт».
  
  Зазваніў тэлефон.
  
  – Аддзел наркотыкаў, Винсеннс.
  
  – Гэта я. Ёсць хочаш?
  
  Хадженс. Раззлаваць мяне хоча, падумаў Джэк. Хрэн яму.
  
  – Нешта ты спазніўся, Сід. П'янка ўжо ў разгары.
  
  – У мяне для цябе сее-што лепей выпіўкі. Наяўныя!
  
  – Гавары.
  
  – Ды і казаць-то асабліва не аб чым. Тамі Рейнолдс – тая, што здымалася ў «Ўраджай надзеі». Заўтра фільм пачынае ісці ва ўсіх кінатэатрах горада. Адзін хлопец, якога я ведаю, толькі што загнаў ёй порцыю траўкі – такую, што на крымінальную справу хопіць і яшчэ застанецца. Глюкі наша дробка ловіць па адрасе Галівуд-Хілс, Маравилья, 2245. Ты яе повяжешь, а я пра гэта напішу. А з нагоды Раства падзялюся інфармацыяй з Морт Бендишем з «Миррор», так што тваё імя трапіць і ў штодзённыя газеты. Плюс пяцьдзесят наяўнымі і твой ром. Ну што, падобны я на Санта-Клаўса?
  
  – Фоткі будуць?
  
  – На ўсю паласу! Надзень сіні пінжак, ён ідзе да тваім вачам.
  
  – Сотня, Сід. А яшчэ – двое патрульных, па дваццатцы кожнаму, і дзясятка камандзіру брыгады з Галівудскага ўчастка. І ўтворыш ўсё ты.
  
  – Джэк! У нас жа Каляды!
  
  – У каго Каляды, а ў каго затрыманне па факце незаконнага валодання наркотыкамі.
  
  – Чорт! Дай мне паўгадзіны, лады?
  
  – Дваццаць пяць хвілін.
  
  – Садыст ты, Джэк!
  
  Джэк павесіў трубку, перакрэсліў у календары яшчэ адзін дзень. Чарговы дзень без выпіўкі і без дуру. Чатыры гады і два месяцы.
  
  
  
  * * *
  
  
  Джэк адчувае сябе як акцёр перад тым, як павінен падняцца заслону: Маравилья перагароджана, у «паккарда» Сіда Хадженса тусуюцца двое патрульных, іх чорна-белы аўтамабіль прыпаркаваны пасярод тратуара. Ціха, цёмна: Сід ўжо усталяваў пражэктар. Адсюль адкрываецца від на Бульвар – прама на кітайскі тэатр Граумана [14] . Лепшага агульнага плана для здымкі не прыдумаеш. Джэк спыніў машыну, выйшаў.
  
  Сід сунуў яму ў руку грошы.
  
  – Сядзіць у цемры – відаць, кайфует пад ялінкай. Дзверы на выгляд ейны шчуплы.
  
  Джэк выцягнуў рэвальвер.
  
  – Скажы сваім хлопцам, няхай грузяць выпіўку да мяне ў машыну. Хочаш зняць на фоне «Граўмана»?
  
  – На фоне «Граўмана»? Джэкі, ты геній!
  
  Джэк моўчкі яго разглядаў. Худы, як агародныя пудзіла, нявызначанага ўзросту – ад трыццаці пяці да пяцідзесяці. У бруду капаецца і брудам жыве. Ці ведае аб тым, што здарылася ў кастрычніку сорак сёмага, дваццаць чацвёртага чысла? Калі ведае, іх з Джэкам дамаўленне – на ўсё жыццё.
  
  – Сід, скажы свайму фатографу: калі я выволоку яе на ганак, не хачу, каб гэты чортаў пражэктар біў мне ў вочы.
  
  – Лічы, я яму ўжо сказаў.
  
  – Добра, а цяпер, лічы, да дваццаці.
  
  Хадженс пачаў адлічваць. Джэк ступіў на ганак, вышиб дзверы плячом. Успыхнуў пражэктар, ярка асвятліўшы пакой: калядная ёлка, а пад ёй, на дыване прыціснулася адзін да аднаго парачка ў ніжнім бялізну.
  
  – Паліцыя! – раўнуў Джэк, і галубкі застылі. Прамень святла выхапіў на канапе пухлую сумку, поўную травы.
  
  Дзяўчына завішчала, хлопец пацягнуўся за штанамі. Джэк наступіў нагой яму на грудзі.
  
  – Рукі! Павольна.
  
  Хлопец звёў запясці, і Джэк адной рукой пстрыкнуў на яго кайданкі. Ўварваліся патрульныя і кінуліся да улике. Паўзіраўшыся ў хлопца, Джэк яго пазнаў – Рок Рокуэлл, якая падае надзеі кинозвездочка з кампаніі РКО. Дзяўчынка здуру кінулася бегчы, Джэк схапіў яе. І абодвух – на ганак, у святло пражэктара.
  
  – Павярніся, Джэк! – закрычаў Хадженс. – Спіной да «Грауману» павярніся!
  
  Джэк павярнуўся і притиснул да сябе абодвух падазраваных – прыгожы перапуджаныя мордачкі, напаўголыя цела. Мигнули ўспышкі.
  
  – Знята! – крыкнуў Хадженс. – Забірайце!
  
  Гарлапаняць закаханых пацягнулі да сябе ў машыну патрульныя. У суседніх дамах засвяціліся вокны, запляскалі дзверы. Джэк павярнуўся і зноў увайшоў у дом.
  
  Пах марыхуаны – чатыры гады прайшло, а яму ўсё не забыць, як салодка пахне гэтая дрэнь. Хадженс ўжо тут: капаецца ў скрынях, выцягвае на свет божы штучныя члены, сабачыя нашыйнікі з шыпамі. Джэк знайшоў тэлефон, перелистнул запісную кніжку – раптам знойдзецца тэлефон наркадылера? З кнігі выпала на падлогу візітная картка: «„Флёр-дэ-Ліс" [15] . Дваццаць чатыры гадзіны ў суткі – усё, што пажадаеце».
  
  Сід што-то неразборліва забубніў. Джэк сунуў картку назад.
  
  – Услых давай.
  
  Хадженс, откашлявшись:
  
  – Ціхае каляднае раніца ў Горадзе Анёлаў. Добрапрыстойныя грамадзяне спяць сном праведнікаў – а наркаманы гойсаюць па горадзе ў пошуках марыхуаны, злавеснай травы, карані якой цягнуцца наўпрост з Пекла. Тамі Рейнолдс і Рок Рокуэлл, якія завязлі ў загане кіназоркі, набылі порцыю наркотыка і цяпер аддаюцца распусьце ў раскошным асабняку Тамі на Галівудскіх пагорках. Яны не ведаюць, што гуляюць з агнём без азбеставых пальчатак! Не ведаюць, што па іх следзе ўжо ідзе чалавек, здольны раздуць гэты агонь! Не ведаюць, што да іх спяшаецца навальніца наркадылераў і нязменны захавальнік спакою сумленных грамадзян – знакаміты шпік Джэк Винсеннс! А «Винсеннс» значыць «Вікторыя» – Перамога з вялікай літары! Атрымаўшы звесткі з ананімнай крыніцы, сяржант Винсеннс... ну і так далей. Як табе, Джэкі?
  
  – Прыгожа.
  
  – Дакладна! Такія вось прыгажосці і забяспечваюць мне наклад у дзевяцьсот тысяч. І між іншым, продажу ўсё растуць! Ведаеш што? Дадам-ка я, мабыць, што ты два разы разводзіўся, таму што на першае месца ставіш барацьбу з наркотыкамі, а жонкі твае не маглі гэтага перажыць. І яшчэ: што ты вырас у прытулку горада Винсеннс, штат Індыяна, і прозвішча атрымаў у гонар гэтага мястэчка. Джэк – Пераможца з ба-а-альшой літары!
  
  А ў аддзеле яго клічуць «Смяцяр Джэк» – з тых самых часоў, як, злавіўшы Чарлі Паркера па мянушцы Баклан, сунуў яго галавой у смеццевы бак у клуба «Замбоанга».
  
  – Лепш пра «Жэтон Гонару» напішы. Як я з Мілерам Стентоном піва п'ю, як Бретт Чэйза вучыў гуляць копа. Што без кансультанта і серыяла б ніякага не было. Што-небудзь у такім родзе.
  
  Хадженс фыркнуў.
  
  – Бретт нябось усе па малалеткам бегае?
  
  – А негры ўсе яшчэ ўмеюць скакаць?
  
  – Толькі на поўдзень ад бульвара Джэферсана. Дзякуй за артыкул, Джэк.
  
  – Не за што.
  
  – Я сур'ёзна. Заўсёды рады цябе пабачыць.
  
  Ах ты прусак паршывы! Вось цяпер подмигнешь – таму што выдатна ведаеш: варта табе слоўца шапнуць Ўільяму X. Паркеру, моралисту недоделанному, і мне гамон. Ведаеш ты, выдатна ведаеш, што здарылася ў сорак сёмым годзе, нябось і дакументы ўсе пры табе, і нічога не варта падсунуць іх каму варта, так, каб мяне падставіць, а самому застацца чысценькім...
  
  Хадженс падміргнуў.
  
  Не, падумаў Джэк. Можа, і многае ёсць у дасье ў рэдактара «Строга сакрэтна». Але не ўсе.
  
  
  КІРАЎНІК ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  Вечарына ў самым разгары: участак набіты бітком.
  
  Бясплатны бар: скотч, бурбон, ром, прынесены Джэкам Винсеннсом Мусорщиком. Дзік Стенсленд напісаў яечны кактэйль пад назвай «Старая варона». Хто-то паставіў на патэфон непрыстойныя калядныя песенькі: Санта са сваім аленем такое там вытвараюць – не перакажаш. У дзяжурцы яблыку няма куды ўпасці, і ўсё ідуць і ідуць патрульныя з начной змены, стомленыя адловам валацугаў і прагнуць выпіўкі.
  
  Бад агледзеў натоўп. Фрэд Турентайн кідае стрэлкі ў партрэты, якія адшукваюцца, Майк Крагман і Уолт Дьюкширер гуляюць у «назаві негра» – на заклад у чацвяртак адгадваюць імёны каляровых зняволеных на здымках з паліцэйскай картатэкі. Джэк Винсеннс потягивает содавую, лейтэнант. Фрилинг высеклі, паклаўшы галаву на стол. Эд Эксл спрабаваў уціхамірыць таварышаў па службе, а калі нічога не выйшла, схаваўся ў сябе ў кабинетике – рэгіструе там арыштаваных, раскладвае па тэчках рапарты аб затрыманні.
  
  П'яныя амаль усе, а хто не п'яны, той актыўна над гэтым працуе.
  
  І амаль усе кажуць пра Браунелле і Хеленовски – двух патрульных, што сёння патрапілі ў неадкладку, пра затрыманых тых, хто нападаў і пра тых дваіх, якія па-ранейшаму ў бегах.
  
  Бад стаяў ля акна. Абрыўкі чутак мітусіліся па пакоі, абрастаючы маляўнічымі падрабязнасцямі: Браунеллу разарвалі губу да носа, Хеленовски адзін з тых, хто нападаў адкусіў вуха. А Дзік Стенсленд узяў ствол і адправіўся на вуліцу мексикашек адстрэльваць. Гэтаму Бад гатовы быў паверыць: сам бачыў, як Стэнс прэцца да аўтастаянцы з помповым наперавес.
  
  Галасы станавіліся гучней. Бад выйшаў на стаянку, прыхінуўся да патрульнай машыне.
  
  За акном моросило. Ля дзвярэй турэмнага адсека бойка – Дзік Стенсленд запіхвае ўнутр дваіх. Чутныя крыкі. У Стенсленда хутка дваццаць гадоў выслугі, думае Бад. Эх, напарнік... З дежурки Фрэнк Доуэрти слезливым тенорком зацягвае «Сярэбраныя званочкі».
  
  Бад адышоў далей: музыка нагадала пра маці. Закурыў – не дапамагло.
  
  Ён не змог абараніць яе. А бо яму было ўжо шаснаццаць. Стары прыйшоў дадому. Толькі крані яе яшчэ раз, сказаў Бад, – заб'ю. А потым лёг спаць – і ачуўся скаваны па руках і нагах, притянутый кайданкамі да ложка. У яго на вачах стары забіў маці да смерці манціроўкай. І сышоў. А Бад застаўся ў пустым пакоі побач з трупам. Ён крычаў, пакуль не сарваў голас. Тыдзень ён правёў там – без вады, у трызненні, гледзячы, як раскладаецца яго мёртвая маці. Яго знайшоў школьны інспектар, отлавливавший прагульшчыкаў, а старога – людзі з ведамства шэрыфа Лос-Анджэлеса. Потым суд, адвакат, просьба аб змене кваліфікацыі – з забойства першай ступені на другую. Пажыццёвае. Праз дванаццаць гадоў стары выйшаў на парукі. Тады сын – Вендэл Уайт з паліцэйскага кіравання Лос-Анджэлеса – вырашыў яго забіць.
  
  Але стары знік.
  
  Збег з-пад нагляду і ні разу не з'явіўся ні ў адным з звыклых месцаў. Бад не пакідаў пошукі. Ішоў на жаночы крык. Найменшы шум – і ён быў тут як тут. Аднойчы ўварваўся ў дом, дзе гаспадыня апякла руку ля пліты. Іншы раз спудзіў сямейную парачку, якая займалася любоўю.
  
  Стары як скрозь зямлю праваліўся.
  
  Бад паступіў у Бюро расследаванняў, стаў напарнікам Дзіка Стенса. Дзік і навучыў яго ўсіх хадоў-выхадаў. А выслухаўшы яго гісторыю, сказаў: знайсці яго ты не можаш, затое можаш зраўняць лік. Прижми да пазногця пару-тройку вырадкаў, якія біў жонак, – глядзіш, і кашмары тваім канец надыдзе. Хутка і выпадак прадставіўся: у рукі Бадуеў трапіў дэбашыр, аматар сямейна-бытавога рукапрыкладства, ужо тры разы адседзеў па уголовке. Па дарозе ў пастарунак Бад спыніў машыну і прапанаваў драчуну для разнастайнасці памахацца з мужчынам. Без кайданкоў, голымі рукамі, адзін на адзін. Пераможа – вольны. Дэбашыр пагадзіўся. Бад зламаў яму нос, сківіцу, ударам нагі разарваў селязёнку. Дзік апынуўся мае рацыю: кашмары спыніліся.
  
  У паліцыі Бадан пачалі паважаць – і пабойвацца.
  
  Ён падтрымліваў сваю рэпутацыю. Не забываў пра старых кліентах: калі адвакат дапамагаў ім выблытацца – тэлефанаваў ім дадому, калі іх выпускалі на парукі – наведваў: Сардэчна запрашаем дадому, хлопцы, яшчэ раз паспрабуеце распусціць рукі – я з вамі іначай пагавару. Часам выратаваныя ахвяры спрабавалі яго аддзячыць. Бад не паддаваўся і знаходзіў сабе жанчын у іншых месцах. Ён вёў спіс працэсаў і адпачынкаў на парукі, пасылаў сваім «падапечным» паштоўкі ў турму і стойка выносіў дысцыплінарныя спагнанні з-за скаргаў на празмернае гвалт пры выкананні законнай працэдуры. Дзік Стэнс зрабіў з Бадан добрага шпіка. Хутка іх ролі перамяніліся: цяпер ужо Бад, як нянька, прыглядаў за сваім настаўнікам, сачыў, каб той не напіваўся на дзяжурстве, прытрымліваў, калі Стенсу прыходзіла паляванне адкрыць страляніну без сур'ёзных падстаў. Бад быў пастаянна напагатове: Стэнс з'язджаў з глузду – раскручваў уладальнікаў бараў на бясплатную выпіўку, за хабару адпускаў рабаўнікоў...
  
  Бадуеў здалося, што патефонный спявак у дзяжурцы дзіўна зафальшивил, але адразу зразумеў, што музыка тут ні пры чым. З кутузки пачуліся гучныя галасы. Не, не галасы – хрыплыя крыкі.
  
  Яны ўсё ўзмацняліся. Бязладны гоман у калідоры, паспешлівы тупат ног – падобна на тое, вечарынка перамяшчаецца з дежурки у малпоўнік. Здагадка: п'яны Стэнс сарваўся з ланцуга. І іншыя, падагрэтыя спіртным і злосцю за таварышаў, цяпер да яго далучацца. Бад ірвануўся са свайго сховішча, расчыніў дзверы.
  
  Праход паміж камерамі бітком набіты. Некалькі рашэцістых дзвярэй расчынена. Арыштаваныя ціснуцца да сцен. Стиснутый ў натоўпе, надрываецца Эд Эксл, спрабуе навесці парадак – ніхто яго не слухае. На падлозе Бад заўважыў скамечаны спіс затрыманых. Шасцёра адзначаны птушачкамі: Санчэс, Динардо; Карбигаль, Хуан; Гарсія, Эзекиель; Часко, Рэес; Райе, Дэніс; Валупек, Клінтан. Тыя, што напалі на патрульных.
  
  Алкашы ў «акварыуме» крыкамі падліваюць алею ў агонь.
  
  Стэнс драцца ў камеру нумар чатыры. На руцэ ў яго – кастэт.
  
  Вілі Трыстан притиснул Эксл да сцяны, Крам Крамли сарваў у яго з пояса ключы.
  
  Копы пераходзяць з камеры ў камеру. Элмер Ленц шырока усміхаецца – адзенне ў крыві. Джэк Винсеннс дзяжурыць ля кабінета камандзіра брыгады – лейтэнант. Фрилинг храпе, раскинувшись на стале.
  
  Бад кінуўся наперад.
  
  Працаваць локцямі не даводзілася: хлопцы бачылі, хто ідзе, і саступалі дарогу. Стэнс ўжо ў трэцяй камеры – Бад за ім. Дзік апрацоўвае нейкага худога хлопца: лупіць па галаве; мексіканец ўпаў на калені, трымаецца за сківіцу. Бад схапіў Дзіка за каўнер, адцягнуў. Лацінасы плюнуў крывёю.
  
  – О-О, містэр Уайт! Я цябе ведаю, puto [16] ! Ты ледзь не забіў Кальдо, кореша майго, за тое, што той вырашыў павучыць сваю шлюху-жонку! Гэтая пачвара, ад яго гуляла, а чаго ты палез? Таксама защитничек знайшоўся, маці тваю!
  
  Бад адпусціў Стенса. Мексікашка паказаў яму палец: Бад ўдарыў яго нагой, з-за чаго той расцягнуўся на падлозе, потым схапіў за шыю. Прыгод шукаеш, мудзіла? Будзе табе зараз прыгода! Падняў черномазого ў паветра – і галавой у столь. Над натоўпам – голас пай-хлопчыка Эда Эксл:
  
  – Афіцэр Уайт, спыніце! Гэта загад!
  
  Мексікашка змудраваў і ўрэзаў яму па яйках. Бад выпусціў яго, адхіснуўся да кратаў – чорнага кінуўся бегчы, але натыкнуўся на Винсеннса. У зборшчыка смецця вочы на лоб палезлі: дарагі кашміровую пінжак быў измазан крывёю мексіканца. Винсеннс ўрэзаў яму раз, другі – паклаў. Эксл ірвануўся прэч з обезьянника.
  
  Крыкі, крыкі, роў – гучней тысячы трывожных сірэн.
  
  Стэнс вырваў з кішэні пляшку джыну. Усе п'яныя ў вусцілку. Адзін Эд Эксл цвярозы як шкельца – вунь ён, згружае ў каморку рэшткі спіртнога.
  
  Галасы:
  
  – Малайчына, Вялікі Бад!
  
  Да галасоў – асобы: перакошаныя, страшныя. Эксл усе важдаецца ў кладоўцы, непітушчы чортаў, будзе разбіральніцтва – галоўным сведкам стане! Нядоўга думаючы, Бад кінуўся па калідоры да кладоўцы, зачыніў дзверы і замкнуў на завалу.
  
  
  КІРАЎНІК ПЯТАЯ
  
  
  Зачынены ў пакойчыку два з паловай на два з паловай метра. Ні вокнаў, ні тэлефона, ні селектарнай сувязі. На паліцах – шчоткі, анучы, вёдры. Спіртное Эд выплюхнуў у ракавіну: але ракавіна засмечаная, і цяпер у ёй варта каламутнае пахучае возера. Дзверы сталёвая – не выб'еш. Ад спіртавы смуроду ванітаваць цягне. Праз вентыляцыйную адтуліну даносяцца крыкі і глухія ўдары.
  
  Эд латашыць у дзверы – няма адказу. Крычыць ў вентылятар, і гарачы паветра абпальвае яму твар. Ён у пастцы! Зачынены, звязаны па руках і нагах. Хлопцы з Бюро палічылі, што ён усё роўна не стане стукаць. Што б бацька зрабіў на яго месцы?
  
  Пакутліва цягнецца час. Крыкі то заціхаюць, то уздымаюцца хваляй, зноў заціхаюць – і зноў... Эд малоціць кулакамі ў дзверы – бессэнсоўна. У кладоўцы ўсё гарачэй. Ад спіртнога ў паветры гідкая смурод: як на Гвадалканале, калі ён хаваўся ад японцаў пад трупамі. Форма наскрозь мокрая. Збіць завалу стрэлам? Куля можа трапіць рыкашэтам ад металу і забіць яго.
  
  Наўрад ці атрымаецца замяць справу: ўнутранае расследаванне, грамадзянскія пазовы, вялікае журы [17] . Паліцыянты-садысты збіваюць падазраваных – у колькіх кар'ера пойдзе кату пад хвост! А ў адказе за ўсё – сяржант Эдмунд Дж. Эксл, які не здолеў забяспечыць парадак у аддзяленні. І Эд прымае рашэнне: бог даў яму добрыя мазгі, і цяпер самы час імі скарыстацца.
  
  Эд прысаджваецца на кукішкі і пачынае пісаць на адвароце бланка. Версія першая: праўда.
  
  Разнёсся слых, што Джон Хеленовски пазбавіўся вочы. Слых распусціў сяржант Рычард Стенсленд, арестовавший Раіса, Дэніса і Валупека, Клінтана. З тым жа поспехам можна было кінуць запалку ў каністру з бензінам. Лейтэнант Фрилинг, камандзір брыгады, моцна спаў, паколькі ў парушэнне ўнутранага распараджэння за нумарам 4319 надрался на працоўным месцы. Сяржант. Э. Дж. Эксл, раптам які апынуўся за старэйшага, выявіў прапажу ключоў ад камер. Натоўп паліцэйскіх, яны адзначалі ў дзяжурцы Каляды, рванулася у малпоўнік. Камеры, дзе ўтрымліваліся шасцёра падазраваных у нападзе, былі адкрыты ключамі – тымі самымі, якіх недалічыўся сяржант Эксл. Сяржант спрабаваў зноў замкнуць камеры, але збіццё ўжо пачалося. Сяржант Віліс Трыстан схапіў сяржанта Эксл за рукі, а сяржант Уолтар Крамли зняў у яго з пояса запасныя ключы.
  
  Ні з дапамогай дамаўленняў, ні з дапамогай сілы сяржант Эксл вярнуць ключы не змог.
  
  Дадамо дэталяў.
  
  Паліцэйскія збівалі безабаронных затрыманых. Асабліва лютаваў Стенсленд. Бад Уайт схапіў аднаго з арыштаваных за шыю і падняў, стукнуўшы галавой аб столь. Сяржант Эксл загадаў афіцэру Уайту спыніць: афіцэр Уайт загадзе не падпарадкаваўся. Сяржант Эксл не стаў паўтараць загад, паколькі арыштаваны вызваліўся, і неабходнасць у далейшай канфрантацыі адпала.
  
  Эд паморшчыўся і працягваў пісаць. Паставіў дату – 25 сьнежня 1951 года. Загаловак: збіццё зняволеных у турме Цэнтральнага ўчастка. Вялікае журы выносіць абвінаваўчы акт, у дэпартаменце пачынаюцца разборкі ў дэпартаменце, рэпутацыя шэфа Паркера ляціць да чарцей... Эд ўзяў чысты ліст. Пачнуць апытваць сьведкаў – і тут высветліцца, што ўсе афіцэры ў пастарунку былі, што называецца, у вусцілку. П'яны сведка – не сведка. А вось сяржант Эксл не піў, да таго ж спрабаваў навесці парадак – сведка з яго ідэальны. Яму трэба скласці з сябе адказнасць, начальству – захаваць твар. У дэпартаменце будуць ўдзячныя чалавеку, які дапаможа ім выйсці сухімі з вады і адвязацца ад газетчыкаў. Але для гэтага патрэбен план. А план трэба скласці загадзя.
  
  І Эд пачаў другую версію.
  
  Для пачатку ўскладзем віну на канкрэтных людзей. Стенсленд, Джоні Браунелл – брат параненага патрульнага, Бад Уайт і яшчэ некалькі рабацяг, ужо дослужившихся або амаль дослужившихся да пенсіі: Крагман, Такер, Хайнекен, Хафф, Дисброу, Доуэрти. Калі пракуратура сур'ёзна спрагнецца крыві – кінуць ім старых. Далей: чаму б не выказаць здагадку, што падазраваныя ў нападзе спрабавалі бегчы і вызваліць астатніх зняволеных? Алконавты з «акварыума» пацвердзяць. Яшчэ некалькі паваротаў, і праўда ператвараецца ў майстэрскую хлусня, якую ні адзін сведка не здолее абвергнуць. Эд падпісаў другую версію і прыклаў вуха да вентыляцыйнай трубе – даведацца, ці не нарадзілася трэцяя.
  
  Трэцяя версія нараджаецца ў пакутах. За сцяной Стенса заклікаюць прачнуцца і зірнуць, што ён, маці яго так, нарабіў. Уайт мармыча што-то неодобрительное і сыходзіць цяжкімі павольнымі крокамі. Крагман і Такер матерят мексіканцаў. У адказ – стогны і всхлипы. Уайта і Джоні Браунелла больш не чуваць. Ленц, Хафф, Доуэрти, мяркуючы па ўсім, таксама змыліся без шуму. Надрыўны плач, зноў і зноў повторяемое madre mia.
  
  6:14 раніцы.
  
  Эд пачаў трэцюю версію. Ні стогнаў, ні madre mia. Арыштаваныя за напад буяніць і падбухторвалі іншых зняволеных да бунту. Атрымалі па заслугах. Што б сказаў бацька? Вечна паўтарае аб правасуддзі. А гэтых шасцярых збілі за тое, што яны скалечылі двух паліцэйскіх – што гэта, калі не правасуддзе?
  
  Шум заціх – ужо канчаткова. Эд паспрабаваў заснуць, але так і не змог.
  
  У замку павярнуўся ключ. На парозе лейтэнант Фрилинг – бледны, трасецца. Эд адхіліў яго, рушыў па калідоры.
  
  Дзверы шасці камер расчынены насцеж. Падлогу слізкі ад крыві. Хуан Карбигаль ляжыць на ложку, пад галаву засунута складзеная кашуля – некалькі гадзін назад, белая, цяпер чырвона-бурая. Клінтан Валупек змывае кроў з твару. Рэес Часко – адзін вялізны сіняк; Дэніс Райс выпроствае распухлыя зламаныя пальцы. Санчэс Динардо і Эзекиель Гарсія прыціснуліся адзін да аднаго на бруднай падлозе.
  
  Эд набраў нумар "хуткай дапамогі". На словах «Цэнтральны паліцэйскі ўчастак» яго ледзь не званітавала.
  
  
  КІРАЎНІК ШОСТАЯ
  
  
  – Ты чаму не ясі, сынок? – спытаў Дадлі Сміт. – Няма апетыту пасля ўчорашняй вечарынкі?
  
  Джэк пакасіўся на талерку. Мяса на костка, спаржа, вараная бульба.
  
  – Калі за ежу плаціць офіс акруговага, я заўсёды заказваю больш, чым магу з'есці. Дык дзе Лоў? Не хоча зірнуць на сваю куплю?
  
  Сміт сакавіта, басовито засмяяўся. Гэтакі камічны ірландзец з мюзікла: цельпукаваты пінжак надзейна хавае і рэвальвер 45-га калібра, і сапраўдную натуру.
  
  – А што ў гэтага Лоў на розуме?
  
  Дадлі зірнуў на гадзіннік.
  
  – Што ж, будзем лічыць, што Нараджэнне Збаўцы нашага мы адсвяткавалі, і пяройдзем да справы. Лоу, сынок, хоча стаць пракурорам нашага слаўнага горада. А з часам і губернатарам Каліфорніі. Ён ужо восем гадоў намеснік акруговага пракурора, у сорак восьмым балатаваўся і прайграў, а на наступных выбарах, у сакавіку пяцьдзесят трэцяга, спадзяецца выйграць. Так, па меншай меры, Эліс лічыць. Ён хлопец каштоўны: з паліцыяй сябруе, крыміналу – смяротны вораг. І мне падабаецца, хоць і сын Сіёна. Па-мойму, добры пракурор з яго атрымаецца.
  
  А ты, сынок, можаш яму спатрэбіцца ў перадвыбарчай кампаніі. І стаць яго сябрам. Вельмі каштоўным адным.
  
  Аднаго мексіканца Джэк учора высек. Калі справа выйдзе на святло... нядобра атрымаецца. Вельмі нядобра.
  
  – Што ж, можа здарыцца, што хутка мне спатрэбіцца яго сяброўства.
  
  – Уплывовыя сябры, сынок, нікому яшчэ не заміналі.
  
  – Што яму трэба? Грошы?
  
  – Да чаго ж такая грубая шчырасць, сынок? Скажам так: яму патрэбныя твае паслугі. Паслугі, за якія ён, зразумела, гатовы аплаціць узаемнасцю. Асабліва цікавяць яго твае сувязі ў артыстычным свеце. Аднак у аснове імкненняў містэра Лоў сапраўды ляжаць грошы, і я паграшу супраць ісціны, калі стану сцвярджаць адваротнае.
  
  Джэк адсунуў талерку.
  
  – Хоча, каб я патрос хлопцаў з «Жэтона Гонару». Раскруціў іх на ахвяраванні ў фонд кампаніі.
  
  – Цалкам дакладна. І трымаў ад яго далей сабак-сышчыкаў з гэтага чортава журнальчика «Строга сакрэтна». А паколькі наш пароль – «ўзаемнасцю», не сумнявайся, у адказ ён гатовы на многае.
  
  – Напрыклад?
  
  Сміт пстрыкнуў запальнічкай.
  
  – У Макса Пелтца, прадзюсара серыяла, ужо шмат гадоў праблемы з падаткамі. Лоу прасочыць, каб аўдытары да яго больш не з'яўляліся. Бретт Чэйз, які дзякуючы тваім радам так натуральна гуляе паліцэйскага, – перакрут, аматар хлопчыкаў. Лоу не стане прыцягваць яго да суда. А сцэнарыст серыяла атрымае ў сваё распараджэнне рэальныя дакументы з пракурорскага архіва. І сам ты, сынок, без узнагароды не застанешся. Лейтэнант Боб Галлодет з следчага аддзела пракуратуры паступае цяпер у юрыдычную акадэмію. Калі добра яе скончыць, стане пракурорам, а ты атрымаеш лейтенантское званне і зоймешся яго месца. Ну як, уражвае цябе такую прапанову?
  
  Джэк ўзяў у яго з пачкі цыгарэту.
  
  – Ты выдатна ведаеш, бос: з Аддзела наркотыкаў я не пайду. І яшчэ выдатна ведаеш, што я адкажу «так». А ці я скажу «так», як з'явіцца Эліс Лоў, мне пацісне руку, горача падзякуе і зноў змые. Так што я кажу: так.
  
  І сапраўды, у той жа момант у кабінет праслізгвае Эліс Лоў.
  
  – Джэнтльмены, прашу прабачэння за спазненне!
  
  – Я згодны, – кажа Джэк.
  
  – Вось як? Лейтэнант Сміт ўжо выклаў сутнасць справы?
  
  – Некаторым доўгія тлумачэньні не патрэбныя – усё на лета схопліваюць, – заўважае Дадлі.
  
  – Дзякую вас, сяржант, – кажа Лоў, пагладжваючы ланцужок, які выдае ў ім «фибетника» [18] . – Калі змагу быць чым-то вам карысны... ну, вы разумееце... не саромейцеся, тэлефануйце ў любы час.
  
  – Саромецца не буду. Застанецеся на дэсерт?
  
  – Ох, і рад бы, але столькі спраў, столькі спраў... Але мы з вамі абавязкова павінны як-небудзь разам павячэраць!
  
  – Заўсёды да вашых паслуг, містэр Лоў.
  
  Лоу кідае на стол двадцатидолларовую паперку.
  
  – Яшчэ раз дзякую вас, лейтэнант, спадзяюся хутка зноў з вамі ўбачыцца. З Калядамі вас, джэнтльмены!
  
  Джэк ківае. Калі Лоў хаваецца, Дадлі кажа:
  
  – Ёсць сёе-тое яшчэ, сынок.
  
  – Яшчэ праца?
  
  – Накшталт таго. Калі не памыляюся, сёння ўвечары ты обеспечиваешь ахову на каляднай вечарыне ў Уэлтона Морроу?
  
  Штогадовая абавязак Джэка, вельмі шчодра вознаграждаемая. Сто даляраў за пригляд за свецкай тусоўкай.
  
  – Ды. А што? Лоу марыць трапіць у лік запрошаных?
  
  – Не, не зусім... Ты ж, здаецца, аднойчы аказаў містэру Морроу вялікую паслугу?
  
  Кастрычнік сорак сёмага. Вялікую паслугу, гэта дакладна.
  
  – Дакладна.
  
  – І па-ранейшаму з яго сям'ёй на сяброўскай назе?
  
  – Накшталт таго – наколькі могуць багацеі сябраваць з наёмным ахоўнікам. А што?
  
  Дадлі расплываецца ва ўсмешцы.
  
  – Бачыш, сынок, Эллису Лоў патрэбна жонка. Пераважна – не габрэйка, свецкая лэдзі з добрай сям'і. Ён некалькі разоў сустракаў у грамадстве Джоан Морроу, і яна, што называецца, запала яму ў душу. Ці Не хочаш згуляць Купідона і пацікавіцца ў выдатнай Джоан, як яна на гэта глядзіць?
  
  – Госпадзе, Дад! Хочаш, каб я папрацаваў для будучага акруговага пракурора сваццяй?
  
  – Менавіта. Як табе здаецца, міс Морроу гэта прапанова зацікавіць?
  
  – Паспрабаваць варта. Яна шануе становішча ў грамадстве і заўсёды імкнулася удала выйсці замуж. Толькі вось яго нацыянальнасць... Гэта можа перашкодзіць.
  
  – Так, вядома. Але ты з ім пагаворыш, сынок?
  
  – Абяцаю.
  
  – Значыць, дамовіліся. Так, дарэчы, учорашняя заваруха ў пастарунку – наколькі гэта сур'ёзна?
  
  Вось і дайшлі да сутнасці.
  
  – Сур'ёзней няма куды.
  
  – Думаеш, справа выйдзе вонкі?
  
  – Не ведаю. А што там з Браунеллом і Хеленовски? Як яны?
  
  – Лёгкія раненні, сынок. Я б сказаў, што пакаранне аказалася непамерна злачынства. Ты ў гэтым удзельнічаў?
  
  – Мяне ўдарылі, я ўдарыў у адказ і змыўся. Лоу баіцца расследаваць справу?
  
  – Баіцца пасварыцца з сябрамі.
  
  – Сёння ў яго стала адным сябрам больш. Перадай яму, цяпер ён можа быць спакойны.
  
  
  
  * * *
  
  
  Даехаўшы да дому, Джэк плюхнуўся на канапу і праспаў да поўдня. Прачнуўся ад шоргату на лесвіцы – на ганку ляжала «Миррор». На чацвёртай старонцы: «Калядны сюрпрыз для зорак "Ўраджаю надзеі"».
  
  Фотак няма, але намёк наконт «У-Вікторыі» Морт Бендиш ўлавіў. «Атрымаўшы звесткі ад аднаго з сваіх шматлікіх інфарматараў...» – гучыць так, нібы па вуліцах Лос-Анджэлеса гойсае цэлая армія шпіёнаў Винсеннса – Пераможцы з Вялікай Літары! І ён ім плаціць са сваёй кішэні. Няхай усе ведаюць, што на барацьбу са злом Джэк Винсеннс грошай не шкадуе! Выразаў артыкул, прагартаў астатняе ў пошуках нататак аб Браунелле і Хеленовски, аб ўчорашнім пагроме.
  
  Нічога.
  
  Яно і зразумела. Двое параненых паліцэйскіх – не вялікая сенсацыя, а звязацца з охочим да скандалаў адвокатишкой мексіканская шпана проста не паспела.
  
  Джэк выцягнуў запісную кніжку.
  
  Старонкі падзеленыя на тры калонкі: дата, нумар чэка, сума. Сумы – ад сотняў паперкі да двух тысяч. Усе чэкі, выпісаныя на імя Дональда і Маршы Скоггинс, Седар-Рапидс, штат Аёва. Унізе трэцяй калонкі падведзены вынік: 32 350 даляраў. Джэк дастаў чэкавую кніжку, хутка падлічыў баланс. Мабыць, у гэты раз зможа паслаць пяцьсот. Пяць сотняў – добры калядны падарунак дзеткам ад дзядзечкі Джэка. Не першы і, вядома, не апошні.
  
  Гэта – да самай смерці. І тое не расплатишься.
  
  Кожнае Каляды прачынаюцца ўспаміны, ныюць, як хворы зуб. Для сіраты паршивее Раства часу не знайсці. Каму і ведаць, як не Джэку: ён бо вырас у прытулку – а шмат гадоў праз зрабіў сіротамі дваіх незнаёмых хлопцаў...
  
  Апошнія колькасці верасня, 1947 год.
  
  Дзіўна ўспомніць, што пачалася гэтая гісторыя ўсё з той жа сямейкі Морроу. Яму патэлефанаваў Уортон, ранейшы шэф паліцыі. Сказаў, дачка Уэлтона Морроу Карэн трапілася са школьнай кампаніяй на наркаце. Бралі дур у саксафаніста па імені Лес Вайскопф. Морроу – адвакат, грошай у яго куры не дзяўбуць, і дапамагчы паліцыі ён ніколі не забывае. Ён хоча, каб Вайскопф атрымаў сваё – але без лішняга шуму.
  
  Вайскопфа Джэк ведаў: прычоска пад лабуха, гандлюе дилаудидом, любіць маладзенькіх. За працу Уортон абяцаў Джэку сержантские нашыўкі.
  
  Саксафаніста ён знайшоў у ложку з пятнаццацігадовай девчушкой. Дзяўчынка змылася, Вайскопфа Джэк трэснуў рукаяццю рэвальвера па башцы, ператрэслі яго сумку, знайшоў там поўны кошаль колаў і вушакоў. Дур прыхаваў, вырашыўшы штурхнуць Мікі Коэна. Уэлтон Морроу прапанаваў яму пастаянную працу целаахоўніка – Джэк пагадзіўся. Карэн Морроу схавалі ў заакіянскі інтэрнат, ад граху далей. Павышэнне Джэк атрымаў, як і было абяцана. Мікі К. дурнотай не зацікавіўся – аказалася, ён нічога, акрамя гераіну, ня прызнае. І Джэк пакінуў сардэчна няўдачлівага джазмена у сябе. Часам глытаў таблетку-другую, каб не памерці з нуды на начным дзяжурстве. А потым Лінда, жонка нумар два, ўцякла з адным з яго стучевил – тромбонистом, приторговывавшим травой. І тады Джэк падсеў сур'ёзна – курыў, жор бензедрин, перашкаджаў дур з віскі. Бясстрашны змагар з наркотыкамі, вораг багемы №1. І наступіла дваццаць чацвёртае кастрычніка...
  
  У тую ноч ён, скурчыўшыся за рулём, сачыў за гандлярамі гераінам на стаянцы ля «Малібу Рандэву». Двое «кліентаў» сядзелі ў «паккарде». Час набліжаўся да паўночы: Джэк ўжо добра прыклаўся да бутэлькі, выкурыў па дарозе касячок, праглынуў пару бензедриновых колаў. Чвэрць першага – і нарэшце-то да «паккарду» падвальваюць доўгі кашчавы негритос.
  
  Здзелка не адбылася. Ледзь скрутак перайшоў з рук у рукі, Джэк расчыніў дзверцы сваёй машыны, пачаў вылазіць, але спатыкнуўся. Негритос кінуўся бегчы, пушеры выскачылі з «паккарда» са стваламі наперавес. Джэк выцягнуў гармату. Нігер павярнуўся і стрэліў. Побач замаячылі дзве цёмныя фігуры: дружкі яго, падумаў Джэк і націснуў на спуск, расстраляўшы ўсю абойму. Дзве цені паваліліся на зямлю, пушеры адкрылі страляніну па ім і негритосу, і той упаў у «студэбекера» выпуску 1946-га.
  
  Джэк грыз цэмент, памінаў бога і чорта. Адна куля ўдарыла яму ў плячо, іншая прайшлася па нагах. Ён запоўз пад машыну: якое-ніякае, а прыкрыццё. Віск тармазоў, чые-то адчайныя крыкі. Нарэшце з'явілася хуткая дапамога і паліцыя: кобел – помшерифа пагрузіла яго на насілкі. Сірэны, бальнічныя ложкі, кобел шэпча Джэку, што пры аналізах ў яго ў крыві выяўленыя наркатычныя рэчывы. Аперацыя, доўгі цяжкі сон пад наркозам. Калі ачуўся – на коўдры газета: «У перастрэлцы ў "Малібу" загінулі трое – герой-паліцэйскі выжыў».
  
  Пушеры змыліся, і ўсе забойствы павесілі на іх.
  
  Нігер-пакупніка знайшлі на стаянцы мёртвым.
  
  А тыя дзве цені ў цемры апынуліся зусім не яго сябрукамі, а містэрам і місіс Гаральд Дж. Скоггинс, турыстамі з Седар-Рапидс, штат Аёва, шчаслівымі бацькамі сямнаццацігадовага Дональда і шаснаццацігадовай Маршы.
  
  Доктара як-то дзіўна на Джэка пазіралі. Тая баба-кобел з службы шэрыфа апынулася Дот Ротштейн, стрыечнай сястрой Пархача Тайтелбаума і сподвижницей легендарнага Дадлі Сміта.
  
  Трэба было выкрыццё трупаў – і выкрыццё з непазбежнасцю паказала б, што кулі, прервавшие жыццё містэра і місіс Скоггинс, былі выпушено з рэвальвера Джэка Винсеннса.
  
  Выратавалі яго дзеці.
  
  Увесь тыдзень у шпіталі ён паміраў ад страху. Яго парушалі Тад Грын і шэф Уортон, заходзілі і хлопцы з Аддзела наркотыкаў. Дадлі Сміт прапаноўваў сваю дапамогу: хацелася б Джэку ведаць, ці шмат яму вядома. Сід Хадженс, галоўны рэдактар «Строга сакрэтна», з'явіўся з каштоўным прапановай: абмен інфармацыяй, прысутнасць журналістаў пры арыштах знакамітасцяў у абмен на прыстойныя сумы. Джэк пагадзіўся – і спытаў сябе, ці шмат вядома Хадженсу.
  
  Дзеці не запатрабавалі выкрыцця. Аказалася, яны адвентысты сёмага дня, для іх выкрыццё – здзек над мёртвымі. Каранера акругі ніякіх сумневаў не выказаў, і містэр і місіс Скоггинс адправіліся для крэмацыі таму ў Аеву.
  
  Імя сяржанта Джэка Винсеннса схілялася ва ўсіх газетах. Зразумела, у самых хвалебных тонах.
  
  Раны яго паціху зацягнуліся.
  
  Ён кінуў піць. Завязаў з наркатой. Выкінуў нафіг сваю заначку. Перакрэсліваў у календары дні, пражытыя без спіртнога і наркотыкаў. Супрацоўнічаў з Сідам Хадженсом, патроху ствараў сабе імя. Аказваў сякія-такія паслугі Дадлі Сміту. А па начах да яго з'яўляліся містэр і місіс Гаральд Дж. Скоггинс. Мабыць, выпіўка і дур маглі б забіць іх яшчэ раз – ужо назаўсёды. Але разам з самім Джэкам.
  
  Сід зладзіў яго кансультантам у «Жэтон Гонару» – тады яшчэ радыешоў. Грошы паліліся ракой. Джэк спрабаваў марнавацца на шмоткі і жанчын – але бары і «кропкі» наркагандляроў уладна вабілі яго да сябе. Ён заўзята ганяў пушеров: гэта дапамагала, але зусім ледзь-ледзь. І тады Джэк вырашыў выплаціць дзеткам доўг.
  
  Да першага чэку – на дзве сотні – прыклаў кароткі письмецо, у якім выказваў спачуванні сям'і загінулых і якое падпісаў: «Невядомы сябар». Праз тыдзень патэлефанаваў у банк: грошы па чэку атрыманы. З тых часоў Джэк рабіў выплаты рэгулярна – і маліўся аб адным: каб не пранюхалі Сід Хадженс.
  
  Джэк расчыніў шафу, дастаў сваю парадную амуніцыю. Пінжак з «Лондан Шоп» набыты на ганарар ад Сіда за арышт Боба Митчума. Макасіны з пэндзлікамі і шэрыя фланелевыя штаны – за матэрыял пра сувязі джазмэнаў з камуністамі. Гэтую гісторыю Джэк вытряс з аднаго басіста, злоўленага са шпрыцом, а «Строга сакрэтна» з гэтага зрабіла сенсацыю на цэлы разварот.
  
  Ён апрануўся, спрыснулся «Лакі Тайгером» і рушыў у Беверлі-Хілз.
  
  
  
  * * *
  
  
  Гулянка ў разгары. Задні двор плошчай у цэлы акр абстаўлены тэнтамі. Дзеткі з каледжа паркуюць машыны. На велізарных талерках – ялавічная выразка, вяндліна, індычка. Афіцыянты обносят гасцей закускамі, пасярод двара высіцца вялікая калядная елка, падае дробны дожджык. Госці ядуць з папяровых талерак. Газавыя ліхтары асвятляюць лужок. Джэк прыехаў своечасова і цяпер прабіраецца скрозь натоўп.
  
  А вось і першыя слухачы: Уэлтон Морроу падводзіць яго да групы юрыстаў з акруговага суда. Джэк цкуе байкі: як Чарлі Паркер спрабаваў купіць яго маўчанне, падклаўшы пад яго шлюху-мулатку, як ён раскалоў Шапіра – педика з каманды Мікі Коэна, які штурхаў амилнитрит стриптизерам-падборка падзенняў ў бары для блакітных. Але Джэк Винсеннс, Пераможца з Вялікай Літары, з'явіўся туды і ў адзіночку арыштаваў цэлую кампанію гомиков, якія з'явіліся на конкурс двайнікоў Рыты Хейворт [19] .
  
  Апладысменты. Джэк кланяецца. У елкі заўважае Джоан Морроу: яна адна, здаецца, сумуе. Падыходзіць да яе.
  
  – З Калядамі цябе, Джэк.
  
  Высокая, стройная, трыццаць адзін год, можа, трыццаць два. Ні мужа, ні працы. На прыгожым твары – звыклая скучливая гримаска.
  
  – Добры Дзень, Джоан.
  
  – Прывітанне. Ведаеш, пра цябе сёння ў газеце пісалі. Як ты арыштаваў дваіх акцёраў.
  
  – А, дробязі.
  
  – Ка-а-кой скромник! – смяецца Джоан. – І што з імі цяпер будзе? З гэтым Рокам... як яго там... і з дзяўчынай?
  
  – Дзяўчынцы – дзевяноста дзён, а вось Рокуэллу можа свяціць да года. Хай запросяць твайго тату, ён іх выцягне.
  
  – А табе іх не шкада?
  
  – Мне шкада працоўнага дня, страчанага на паказанні ў судзе. Так што, спадзяюся, яны прызнаюць сваю віну і мне не прыйдзецца туды цягнуцца. І яшчэ спадзяюся, гэты выпадак прымусіць іх задумацца.
  
  – Ведаеш, а я адзін раз паліла марыхуану. У каледжы. Потым страшна захацелася ёсць, і я слопала цэлую скрынку печыва, а потым мяне званітавала. Скажы, ты б мяне за гэта не арыштаваў?
  
  – Такую прыгажуню? Ні за што!
  
  – А ведаеш, што я табе скажу? Цяпер я гатовая паспрабаваць яшчэ раз – так усё абрыдла!
  
  Пара закінуць пробны шар.
  
  – Джоан, як на асабістым фронце?
  
  – Ніяк. Дарэчы, ведаеш паліцэйскага па імя Эдмунд Эксл? Высокі, у такіх сімпатычных очечках. Сын Прэстана Эксл.
  
  Як жа! Акулярык Эдзі Эксл, герой з шылам у срацы.
  
  – Шапочно знаёмыя.
  
  – Такі мілы, праўда? Я з ім пазнаёмілася ўчора на вечарыне ў яго бацькі.
  
  – Папенькины сынкі – не мая спецыяльнасць. Затое я ведаю аднаго вельмі прыстойнага чалавека, які сур'ёзна табой цікавіцца.
  
  – Вось як? І хто гэта?
  
  – Нехта Эліс Лоў. Намеснік акруговага пракурора.
  
  Джоан усміхаецца, затым раптам хмурыцца.
  
  – Я чула, ён член Ротары-клуба [20] . Габрэй?
  
  – Так, але гэта – з аднаго боку. А з другога – ён рэспубліканец... і, наогул, далёка пойдзе.
  
  – Значыць, ты яго рэкамендуеш?
  
  – Запэўніваю цябе, не пашкадуеш.
  
  Джоан рассеяна кранае яловую галінку, і шматкі штучнага снегу валяцца на зямлю.
  
  – Добра. Скажы яму, каб мне патэлефанаваў. Перадай, што ў бліжэйшыя дні ў мяне ўсе занятыя – а далей паглядзім.
  
  – Дзякуй, Джоани.
  
  – Вам дзякуй, спадар Купідон. Ой, здаецца, тата махае мне рукой. Пакуль, Джэкі!
  
  І Джоан пырхнула. Джэк глядзеў ёй услед; мужна-фатальная манера паводзінаў у стылі Боба Митчума, ну, можа быць, крыху мякчэй, – гэта тое, што трэба. Раптам ззаду пачуўся мяккі голас:
  
  – Добры дзень, містэр Винсеннс.
  
  Джэк павярнуўся. Карэн Морроу – у зялёным коктейльном сукенка, плечы абсыпаецца жамчужынамі дажджу. У апошнюю іх сустрэчу яна – нескладная, непамерна вытянувшаяся дзяўчынка-падлетак – спадылба пробурчала «дзякуй» паліцэйскаму, уберегшему яе ад вялікай бяды. І праз чатыры гады Карэн была высокай, нават, мабыць, занадта высокай – але няскладнай яе ўжо ніхто б не назваў.
  
  – Карэн! Бог ты мой, я вас і не адразу пазнаў!
  
  Карэн усміхаецца.
  
  – Сказаў бы, што вы сталі сапраўднай прыгажуняй, – працягвае Джэк, – толькі вы гэта, напэўна, ужо чулі.
  
  – Ад вас – няма.
  
  – Як вам каледж? – смеючыся, пытаецца ён.
  
  – Доўга расказваць. Цяпер не буду – я зусім закоченела. Казала ж тату, каб зладзіў вечарыну ў доме! Хоць я і правяла чатыры гады ў Англіі, а да халадоў так і не прывыкла. Дарэчы, я прыгатавала для вас падзякавальную гаворка. Не хочаце пайсці са мной пакарміць суседскіх катоў?
  
  – Я тут на службе.
  
  – То-та, я гляджу, на ўсю моц плявузгаеце з маёй сястрой!
  
  – Мяне прасіў з ёй пагаварыць адзін прыяцель. Ён да яе неабыякавы.
  
  – Бедны! Дакладней, бедная Джоани. Але, чорт вазьмі, я наогул-то хацела...
  
  – Добра, Карэн. Хадзем покормим вашых катоў.
  
  Карэн усміхаецца і чапаецца з месца, панадліва пагойдваючыся на высокіх абцасах. Яны не праходзяць і паўдарогі, калі зіхаціць маланка, грыміць гром, з неба падае паток вады – Карэн скідае туфлі і бяжыць па дарожцы басанож, а Джэк, ледзь стрымліваючы смех, – за ёй. Наганяе яе ўжо ля парога.
  
  Карэн адкрывае дзверы. У пярэднім пакоі гарыць святло. Джэк глядзіць на дзяўчыну: яна поеживается, рукі пакрыліся «гусінай скурай». Карэн падтрасае галавой – з валасоў ляцяць кроплі.
  
  – Каты наверсе.
  
  Джэк скідае пінжак.
  
  – Не, спачатку я хачу паслухаць гаворка.
  
  – Усё, што я магу сказаць, вы ведаеце. Вас, напэўна, ужо столькі людзей дзякавалі!
  
  – Але не вы.
  
  Карэн уздрыгвае.
  
  – Прабачце, я... чорт, не думала я, што ўсё так атрымаецца...
  
  Джэк накідвае свой пінжак ёй на плечы.
  
  – Вы ў Англіі атрымлівалі лос-анджэлескія газеты?
  
  – Ды.
  
  – І чыталі пра мяне?
  
  – Ды. Вы...
  
  – Карэн, газеты часта перабольшваюць. З мухі робяць слана.
  
  – Што ж, вы хочаце сказаць, гэта ўсё няпраўда?
  
  – Ды не, не ўсё... Гэта значыць няма... ну... увогуле, усё праўда.
  
  Карэн адварочваецца.
  
  – Вось і выдатна, я так і думала. А цяпер – гаворка. Толькі не глядзіце на мяне, я страшна конфужусь. Значыць, так... Па-першае, вы выратавалі мяне ад вялікага няшчасця. Па-другое, параілі бацьку адправіць мяне ў Англію, дзе я атрымала выдатнае адукацыю і пазнаёмілася з цэлай кучай выдатных людзей. Па-трэцяе, арыштавалі таго нягодніка, які тады прадаў мне таблеткі...
  
  Джэк тычыцца яе пляча – яна адхіснуўся.
  
  – Не, дайце мне дагаварыць! Па-чацвёртае – тады Я нікому пра гэта не распавядала, ды і цяпер, шчыра кажучы, не збіралася, але Лес Вайскопф даваў таблеткі бясплатна дзяўчатам, якія згаджаліся з ім пераспаць. І калі б не вы з татам, баюся, рана ці позна дайшла б і да гэтага. Так што вы, Джэк, – толькі не смейцеся! – выратавалі маю гонар.
  
  – І стаў вашым рыцарам? – усміхаецца Джэк.
  
  – Вось менавіта. А мне ўжо дваццаць два, і я не школьніца, якая улюбляецца ў першых сустрэчных.
  
  – І выдатна. Таму што я збіраўся запрасіць вас як-небудзь на вячэру.
  
  Карэн абгортваецца. З пакусалі вуснаў сцерлася памада, па шчоках цякуць чорныя раўчукі тушы.
  
  – Згодная. Праўда, у таты з мамай будзе сардэчны прыступ... Але я згодная!
  
  – Значыць, я зраблю глупства, – ціха кажа Джэк. – у першы раз за шмат-шмат гадоў.
  
  
  КІРАЎНІК СЁМАЯ
  
  
  Ну і месяц выдаўся!
  
  Бад адрывае ад календара пачак студзеньскіх лісткоў, падлічвае арышты. З першага па адзінаццатае – нуль: працаваў на ахове здымачнай пляцоўкі, адганяў паляўнічых за аўтографамі. Чатырнаццатае студзеня: з тых шасцярых, што напалі на паліцэйскіх, знята абвінавачанне. Адвакат мексикашек прадставіў справу так, нібы Браунелл і Хеленовски самі пачалі бойку. Цяпер ім пагражаюць грамадзянскія пазовы. На каляндарным лістку напісана: «Наняць адваката?»
  
  Шаснаццатае, дзевятнаццатае, дваццаць другое: выпушчаныя пад сумленнае слова трое аматараў памахаць кулакамі. Сардэчна запрашаем дадому, хлопцы. Не спадзявайцеся, што Бад Уайт пра вас забудзецца. Дваццаць трэцяе – дваццаць пятае: разам са Стенсом па наводцы Джоні Стомпа бяруць пад назіранне шайку рабаўнікоў. Джоні ў крымінальным свеце – чалавек свой, ведае ўсіх і ўся. Хоць у апошні час, трэба сказаць, зарганізаваная злачыннасць як-то прыціхла: Джоні ўсё скардзіцца на беспрацоўе. Мяркуючы па ўсім, Мо Ягелка, які абараняе інтарэсы Мікі. К., у адсутнасць боса баіцца паказваць мускулы. У агульнай складанасці сем арыштаў – нядрэнна. Аднак карціну псуе предрождественское пабоішча ў пастарунку: газетчыкі ўжо абазвалі яго «Крывавым Калядамі», ходзяць чуткі, што з Паркерам звязаліся чыны з пракуратуры, што ўсіх, хто быў у пастарунку ў той куццю, чакаюць допыты ў аддзеле ўнутраных расследаванняў і вялікае журы ўжо пускае сліну. Нататкі на лістках календара: «Пагаварыць з Дзікім», «Алвокат», «Адвакат – калі???»
  
  Апошні тыдзень месяца – перадышка. Дзік узяў адпачынак і прасыхае ў «Дваццаці дзевяці пальмы» – санаторыі для алкаголікаў. Камандзір брыгады ўпэўнены, што ён у Небраска, хавае бацькі – хлопцы нават скінуліся, каб «паслаць кветкі» на фальшывыя пахаванне. Дваццаць дзевятае – два арышту: двое парушылі правілы ўмоўна-датэрміновага вызвалення, узяў іх па наводцы аднаго з стучевил Джоні Стомпа. Праўда, абодва – з прыгарадаў: прыйшлося адштукаваць іх да паўсмерці і вывезці ў горад, каб хлопцы з шерифской службы не ўзнікалі. Трыццаць першае: Чык Нейдел, бармэн з бара «Месяцовае святло», па сумяшчальніцтве скупшчык крадзенага. Падчас рэйду ў яго знойдзены цэлы схованку з крадзенымі прымачамі. Той, хто стукнуў на хлопцаў, якія ўзялі грузавік з прымачамі, акапаўся ў Сан-Дыега, тамтэйшая паліцыя і будзе здымаць плеўкі. А Бадуеў дастаўся барыга: ўтойванне крадзеных рэчаў плюс судзімасць за здзяйсненне падобнага злачынства ў мінулым. Дзесяць арыштаў за месяц – нядрэнна пачынаецца год!
  
  І люты, падобна, будзе ўраджайным.
  
  Першыя шэсць лютаўскіх дзён – Бад апранае форму і патрулюе вуліцы. Геніяльная ідэя шэфа Паркера: Кожны з Бюро расследаванняў павінен па тыдні у год адпрацаваць у патрулі. Прозвішча Уайт стаіць у канцы спісу, але хто рана ўстае, таму бог падае, а хто не паспеў, той спазніўся. Так яно і аказваецца: усе шэсць дзён лье як з вядра.
  
  На працы – сапраўдны патоп, а вось у асабістым жыцці – поўная засуха.
  
  Бад рассеяна прагортвае запісную кніжку. Ларын з «Серебряной зоркі», Джэйн з «Зимбы», Нэнсі з бара «Арбіта». Усе падобныя: разбитные кабеты далёка за трыццаць, удзячныя маладому хлопцу, які звяртаецца з імі па-чалавечы і дапамагае ўспомніць, што ўсё-ткі не ўсе мужыкі сволачы. Ларын – кабетка габарытная, трэба чуць, як пад ёй спружыны рыпяць. Джэйн вечна ставіць «для настрою» нейкія оперныя арыі: на густ Бадан – сапраўдны каціны канцэрт. Ну а Нэнсі – проста п'янь, з тых, што заўсёды могуць скласці кампанію ў бары. Такія ўсе бачылі і усюды бывалі, і адносіны яны рвуць у адзін момант, яшчэ хутчэй, чым ён.
  
  – Зірні-ка, Уайт!
  
  Бад падымае вочы. Элмер Ленц працягвае яму свежы нумар «Геральд».
  
  Загаловак: «Паліцыянты выбіваюць з затрыманых прызнання».
  
  Падзагалоўкі: «Вялікае журы гатова заслухаць сведак», «Паркер абяцае поўнае супрацоўніцтва паліцыі».
  
  Ленц кажа:
  
  – Трапілі мы, Уайт. І што-то мне падказвае, што трапілі мы па-буйному.
  
  – Не ссы, Шэрлак, – адказвае Бад.
  
  
  КІРАЎНІК ВОСЬМАЯ
  
  
  Прэстан Эксл адклаў спісаныя лісткі.
  
  – Эдмунд, усе тры версіі пышныя, але ты павінен быў адразу ж адправіцца да Паркеру. Цяпер, калі вакол справы узняты такі шум, тваё жаданне апублікаваць праўду можа навесці на думку, што гэта выклікана панікай. Ты гатовы стаць сведкам?
  
  Эд папраўляе акуляры.
  
  – Гатовы.
  
  – Гатовы ператварыцца ў адшчапенца-даносчыка, усімі пагарджаных, усім ненавіснага?
  
  – Ды. І яшчэ гатовы да падзякі Паркера. У якой бы форме яна ні выказалася.
  
  Прэстан зноў прагледжвае запісу Эда.
  
  – Цікава... Перакласці большую частку віны на хлопцаў, якія ўжо даслужыліся да пенсіі, – добрая думка. А гэты афіцэр Уайт у тваім пераказе выглядае чалавекам небяспечным.
  
  У Эдда мурашкі па спіне.
  
  – Ён такі і ёсць. Заўтра ў мяне допыт у Аддзеле ўнутраных расследаванняў – і, па сумлення сказаць, мне не ўсміхаецца распавядаць, як ён біў мексіканца галавой аб столь.
  
  – Баішся расправы?
  
  – Ды не, не асабліва.
  
  – Не зачыняй вочы на свой страх, Эдмунд. Страх – слабасць, якую ты павінен перамагчы. Уайт і яго прыяцель Стенсленд праявілі абуральнае непавагу да статуту паліцыі Лос-Анджэлеса. Падобна на тое, абодва сапраўдныя галаварэзы. Ты гатовы да заўтрашняга допыту?
  
  – Ды.
  
  – Людзі з ОВР будуць да цябе бязлітасныя.
  
  – Я ведаю, бацька.
  
  – Будуць падкрэсліваць, што ты не справіўся з сітуацыяй. Што без супраціву аддаў ключы.
  
  – Там чорт ведае што рабілася! Калі б я пачаў супраціўляцца, выйшла б толькі горш! – пачырванеўшы, адказвае Эд.
  
  – Не падвышай галасы і не оправдывайся. Ні са мной, ні на допыце. Ад гэтага ты выглядаеш...
  
  Дрогкім голасам:
  
  – Не трэба, бацька. Не гавары, што я выглядаю слабаком. Я з гэтай сітуацыяй спраўлюся. І хопіць, нарэшце, параўноўваць мяне з Томасам!
  
  Прэстан здымае тэлефонную трубку.
  
  – Ведаю, у бруд асобай ты не ўдарыш. Але ці зможаш ты заслужыць падзяку Біла Паркера?
  
  – Бацька, ты сказаў як-то раз, што Томас атрымаў у спадчыну ад цябе сілу, а я – уменне трымаць нос па ветры. Дык чаму ж цяпер у гэтым сумняваешся?
  
  Прэстан, усміхнуўшыся, набірае нумар.
  
  – Біл? Прывітанне, гэта Прэстан Эксл. Так, выдатна, дзякуй... Не, дзеля гэтага я не стаў бы тэлефанаваць па асабістаму нумары... Не, Біл. Я наконт свайго сына, Эдмунда. У калядную ноч ён быў на дзяжурстве ў Цэнтральным участку. Мяркую, у яго ёсць для цябе важная інфармацыя... Што? Сёння? Вядома зможа... Так, і перадавай прывітанне Хелен... Пакуль, Біл.
  
  Гулка бухае аб рэбры сэрца. Прэстан кладзе трубку.
  
  – Ну вось. Сёння ў восем сустракаешся з Паркерам ў «Ціхім акіяне». Ён замовіць асобны кабінет, і вы зможаце спакойна пагаварыць.
  
  – Якую версію мне яму ўявіць?
  
  Прэстан працягвае яму спісаныя лісткі.
  
  – Такія выпадкі выпадаюць не кожны дзень. У мяне было справа Атертона, у цябе – Гвадалканал. Пагартаўшы сямейны альбом і успомні.
  
  – Так, але якую версію...
  
  – Вырашай сам. Запрашэнне на вячэру – добры знак. І ўлічы: Біл любіць, калі яго людзі ядуць з апетытам.
  
  
  
  * * *
  
  
  Эд рушыў услед радзе бацькі. Вярнуўся дадому, дастаў сямейны альбом. Чытаў, успамінаў. У храналагічным парадку – газетныя выразкі. Не ўсе ёсць у газетах: але тое, чаго там няма, навекі выпалена ў яго ў памяці.
  
  1934 год – справа Атертона.
  
  Дзеці: трое хлопчыкаў і дзве дзяўчынкі. Усе каляровыя: негры, мексіканцы, кітайцы. Яны знікалі, а потым знявечаныя целы іх знаходзілі ў сцёкавых канавах Лос-Анджэлеса. У аднаго не хапала рук, у іншага – ног, у іншых былі выразаныя ўнутраныя органы. Газеты ахрысцілі забойцу Доктарам Франкенштэйнам. Расследаванне было Даручана інспектару Престону Эксл.
  
  Эксл палічыў, што газетная мянушка забойцу падыходзіць: на ўсіх месцах злачынствы былі выяўленыя струны ад тэнісных ракетак, у адной ахвяры ў падпахах сляды ад кравецкай іголкі. Эксл выказаў здагадку, што, перакройваючы дзіцячыя цела, маньяк спрабуе стварыць новую жыццё. Пачаў правяраць вычварэнцаў, псіхічна хворых, пацыентаў псіхіятрычных клінік. Пытаўся ў сябе, чыё твар дасць свайму стварэнню новы Франкенштэйн – і праз тыдзень атрымаў адказ.
  
  Дробка Вілі Веннерхолм, хлопчык-кіназорка з трупы Рэйманда Дитерлинга, быў выкрадзены з школы пры кінастудыі. На наступны дзень яго цела знайшлі на чыгуначных пуцях каля Глендейла. Абезгалоўленых.
  
  І, нарэшце, прарыў: у паліцыю звяртаецца адміністрацыя дзяржаўнай псіхіятрычнай лячэбніцы Гленхейвен. Ларэн Атэртан – манія вампірызма, прыцягваўся за прыставанне да дзяцей – два месяцы таму быў вызвалены ўмоўна-датэрмінова, але так і не з'явіўся да інспектара па наглядзе.
  
  Зыходзячы з прыхільнасцяў Атертона, Эксл лёгка яго знайшоў: аказалася, працуе ў банку крыві, прамывае ампулы. Сачэнне паказала, што Атэртан подворовывает кроў і п'е яе, змешваючы з танным віном. Людзі Эксл ўзялі Атертона ў кіно – мастурбаваў на фільме жахаў. Сам Эксл адправіўся да яго на кватэру. Знайшоў звязак ключоў, і ў іх ліку адзін – ад закінутага склада. А там яго чакаў пекла.
  
  Абкладзены сухім лёдам, на складзе захоўваўся «ідэальны дзіця»: рукі хлопчыка-мурынка, ногі хлопчыка-мексіканца, да торсу китайчонка прышытыя жаночыя геніталіі і галава Крошкі Вілі Веннерхолма, да спіны приметаны крылы, адрэзаныя ў якой-то пичуги. А вакол – ролікі фільмаў жахаў, тэнісныя ракеткі без струн, анатамічныя чарцяжы. Фатаграфіі дзяцей на розных стадыях раздзялення. Цёмная пакой з проявителями, кюветами і фотобумагой...
  
  Сапраўдны пекла.
  
  Атэртан ва ўсім прызнаўся, быў асуджаны і павешаны ў Сан-Квентине. А Прэстан Эксл зняў з копіі фатаграфій і паказваў іх сынам, калі хацеў растлумачыць, што гэта такое – злачынства, заклікаючы да правасуддзя.
  
  Эд гартае старонкі: скон маці, смерць Томаса. Нібы і не было ў жыцці сям'і Эксл нічога, акрамя дэтэктыўных трыўмфаў і смерцяў. А вось і «Икзэминер»: артыкул пра сыноў выдатных людзей, якія змагаюцца на франтах сусветнай вайны. Сярод іншых – гісторыя Эда: калі паскрэбці гэтую гісторыю, у яе, як і ў «Крывавага Раства», выявіцца другое дно.
  
  Версія «Икзэминера» – тая, што забяспечыла яму ўзнагароду: капрал Эдмунд Эксл, адзіны з ўзвода выжыў у кровапралітным рукапашным баі, у адзіночку прарваўся праз тры траншэі, набітыя японскай пяхотай, знішчыўшы дваццаць дзевяць чалавек. Апыніся пры гэтым хоць адзін сведка, Эду свяціла б медаль Кангрэсу.
  
  Версія нумар два: падчас бітвы, бачачы, што яна немінучая, капрал Эдмунд Эксл выклікаецца ісці ў разведку. Некалькі гадзін боўтаецца без справы ў бліжэйшай гаі, а вярнуўшыся, бачыць, што ад яго ўзвода нічога не засталося. Набліжаецца японскі патруль: Эд хаваецца пад трупамі сяржанта забілі хуткі мяч, і радавога першага класа Вазницки. Японцы пускаюць чаргу па трупах: Эд учапляецца зубамі ў руку Вазницки, ды так, што начыста скусывает у яго з рукі гадзіннік на скураным раменьчыку. Здушаны з усіх бакоў целамі сваіх таварышаў, ён задыхаецца ад рыданняў, сутаргава глынае паветра і чакае змяркання. Ледзь сцямнела, выбіраецца з-пад мерцвякоў і пускаецца бегчы ў штаб – але спыняецца як укапаны, убачыўшы новую крывавую сцэну.
  
  Маленькая синтоистская каплічка ў гаі прычынена камуфляжнай сеткай. Ля дзвярэй на саламяных кілімках радамі – мёртвыя японцы, иззелена-жоўтыя, з вывороченными вантробамі. У кожнага вспорот жывот – ад пахвіны да рэбраў. Каля тэл акуратна пакладзены мячы з разьбой на рукоятях – на іх запеклася кроў. Палоне або смерці ад малярыі гэтыя салдаты аддалі перавагу самагубства.
  
  Ззаду храма выкапаныя тры траншэі. Вінтоўкі і пісталеты іржавеюць пад трапічным дажджом, але агнямёт, клапатліва укутанный брызентам, – у працоўным стане.
  
  Эд бярэ яго ў рукі, думаючы аб адным: на Гвадалканале ён не выжыве. Яго залічаць у новы ўзвод. Сыходзіць у разведку перад кожным бітвай ён не зможа. А калі попросится ў штаб, бацька расцэніць гэта як баязлівасць. І калегі з паліцыі Лос-Анджэлеса – навоевавшиеся ўволю, упрыгожаныя ранамі і медалямі – не пададуць яму рукі...
  
  Так, вось што яму трэба! Медаль! Узнагарода, шум у газетах і ганаровая адстаўка. Вельмі рэдкі шанец...
  
  Эд узяў японскі кулямёт. Зацягнуў мёртвых японцаў у траншэі, схіліў тварам да лес, ўклаў ім у рукі бескарыснае зброю. Выпусціў у іх тры чаргі – усе, што заставаліся ў патронной стужцы. Затым агнямётам знявечыў да поўнай непазнавальнасці і людзей і храм. І, дабраўшыся да батальонного штаба, распавёў сваю гісторыю.
  
  Разведгрупа, агледзеўшы месца, гісторыю пацвердзіла: у самай справе, капрал Эксл захапіў зброю суперніка і падсмажыў дваццаць дзевяць косоглазых ублюдкаў.
  
  Крыж «За выбітныя заслугі» – другая па значэнні дзяржаўная ўзнагарода. Ганаровая адстаўка, тур па краіне і ганаровае вяртанне ў паліцыю Лос-Анджэлеса.
  
  І – асцярожнае павагу Прэстана Эксл.
  
  Пагартаўшы сямейны альбом і успомні.
  
  Эд адкладае альбом. Ён яшчэ не ведае, з чым зьявіцца да Паркеру, – але ведае, аб чым папярэдзіў яго бацька.
  
  Шчаслівыя выпадкі лёгка даюцца – але потым за іх даводзіцца плаціць.
  
  Ведаю, бацька. Яшчэ з той пары, калі ўзяў у рукі гэты агнямёт.
  
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТАЯ
  
  
  – Калі справа дойдзе да вялікага журы, адкруціцца ад дачы паказанняў цябе не атрымаецца. Але мы з пракурорам пастараемся, каб да гэтага не дайшло.
  
  Джэк думках мяркуе, наколькі Эліс Лоў яму абавязаны. З дапамогай Мілера Стентона з каманды «Жэтона Гонару» атрымалася стрясти шаснаццаць штук на политкампанию. Бретт Чэйза ўламалі шантажом – прыгразілі, што «Строга сакрэтна» апублікуе яго таемныя прыхільнасці. Макс Пелтц не паскупіўся – Лоу паабяцаў, што падаткавікі яго больш не крануты. А акрамя гэтага Джэк паспяхова сыграў ролю Купідона – сёння Лоў ўпершыню сустракаецца з капрызнай прыгажуняй Джоан Морроу.
  
  – Эліс, я наогул не хачу з'яўляцца на судзе. Нават у якасці сведкі. Але заўтра мяне дапытваюць у ОВР, і падобна на тое, што да суда справа ўсё-ткі дойдзе. Так зрабі што-небудзь.
  
  Лоу іграе ланцужком:
  
  – Джэк, зняволены напаў на цябе, а ты абараняўся. Ты чысты. Але, бачыш, ты – чалавек вядомы, публічны, і, па папярэдніх паказанняў, атрыманых ад адвакатаў пазоўнікаў, чацвёра з пацярпелых цябе апазналі.
  
  Так што даваць паказанні усе-такі прыйдзецца. Не хвалюйся, табе нічога не пагражае.
  
  – Я проста хацеў абгаварыць з табой! Але калі хочаш, каб я стукаў на сваіх, – у мяне раптам адкрыецца поўная страта памяці! Comprende [21] , спадар намеснік акруговага пракурора?
  
  Лоу нахіляецца да яго.
  
  – Не будзем сварыцца, Джэк. Не варта. Нам жа так добра працуецца разам! Цябе турбавацца не аб чым: вось Уайт і Стенсленд – справа іншая. Акрамя таго, да мяне дайшлі чуткі, што ў цябе з'явілася дама сэрца.
  
  – Джоан Морроу распавяла?
  
  – Ды. Яна, шчыра кажучы, гэта не ўхваляе, так і яе бацькі таксама. Ты на пятнаццаць гадоў старэй Карэн, так і мінулае ў цябе не цалкам ідэальнае.
  
  Хлопчык, подносивший мячы на поле для гольфа, лыжны інструктар – приютский выкормыш, віртуозна навострившийся абходжваць багатыроў.
  
  – І што яшчэ цябе распавяла Джаана?
  
  – Так, у агульным, нічога. Сказала толькі, што яе сястра ад цябе без розуму і верыць усяму, што пішуць пра цябе ў газетах. Я запэўніў яе, што ў газетах усё – шчырая праўда. Карэн казала сястры, што пакуль ты вядзеш сябе як джэнтльмен – чаго, прызнаюся, цяжка паверыць.
  
  – Спадзяюся, сёння ўвечары ўсё будзе інакш. Пасля нашай сённяшняй сустрэчы з табой і Джоан мы з Карэн едзем на вечарыну «Жэтона Гонару», а потым...
  
  Лоу круціць у пальцах ланцужок.
  
  – Паслухай, Джэк, Джоан толькі разыгрывае з сябе недотрогу або за ёй і сапраўды палююць натоўпу мужчын?
  
  Джэк круціць у пальцах нож.
  
  – Яна карыстаецца поспехам. Але ўсе гэтыя расповеды пра кинозвездах, якія быццам бы ад яе без розуму, – хлусня. Так што вышэй галаву.
  
  – Што яшчэ за кіназоркі?
  
  – Ды лухта гэта, Эліс. Прыгожыя байкі, але не маюць нічога агульнага з рэчаіснасцю.
  
  – Джэк, дзякуй, што пагадзіўся прыйсці. Упэўнены, што вы з Карэн дапаможаце нам з Джоан ссунуцца з мёртвай кропкі.
  
  – Тады за справу!
  
  
  
  * * *
  
  
  Жанчыны чакаюць у «Шукальнікаў жэмчугу», у асобным кабінеце.
  
  – Эліс Лоў, Карэн Морроу, Джоан Морроу – уяўляе Джэк. – Эліс і Джоан – выдатная пара, праўда, Карэн?
  
  – Прывітанне, – кажа Карэн, не падаючы рукі. Гэта ўжо шостае іх спатканне, аднак да гэтага часу далей развітальнага пацалунку ў шчочку справа не ідзе.
  
  Лоу садзіцца побач з Джоан, тая пільна яго разглядае – шукае ў абліччы прыкметы яўрэйства.
  
  – Хоць мы з Элісам і бачымся ў першы раз, але ўжо паспелі пасябраваць. Ператэлефаноўваемся ледзь не кожны дзень, праўда, Эліс?
  
  – Цалкам дакладна, – гучным «судовым» барытонам адказвае Лоў.
  
  Джоан дапіў сваю шклянку.
  
  – Адкуль вы з Элісам адзін аднаго ведаеце? Ніколі б не падумала, што паліцыя і пракуратура працуюць у цесным кантакце!
  
  «Усё проста, дзетка, я ў гэтага жыда ў казначеях хаджу», – у думках адказвае Джэк, душачы ўсьмешку.
  
  – Мы разам расследуем злачынства. Я знаходжу доказы, Эліс вылучае абвінавачанне.
  
  Падыходзіць афіцыянт. Джоан заказвае пунш «Островитянин», Джэк просіць кава, Лоў кажа: «Марціні "Бифитер"», Карэн моўчкі накрывае свой келіх далонню.
  
  – Дзіўна, мне здавалася, што «Крывавае Каляды» павінна было вас пасварыць! Хіба няма?
  
  – Зразумела, не, – хутка адказвае Лоў. – Служачыя паліцыі ахвотна супрацоўнічаюць з пракуратурай і не менш нашага хочуць, каб злачынцы панеслі суровае пакаранне. Праўда, Джэк?
  
  – Вядома. Такія людзі ганьбяць паліцыю Лос-Анджэлеса.
  
  З'яўляецца афіцыянт з напоямі. Джоан робіць тры вялікія глыткі.
  
  – А ты ж там быў, праўда, Джэк? Тата кажа, з таго часу, як цябе кінула другая жонка, ты заўсёды ходзіш на калядныя вечарынкі ў пастарунак!
  
  Карэн, гучным шэптам:
  
  – Джаана!
  
  – Так, я там быў, – адказвае Джэк.
  
  – І напэўна, таксама разбіў у імя правасуддзя пару-тройку фізіяномій?
  
  – Справа таго не варта было.
  
  – Не варта было, таму што герой-паліцэйскі не трапіў на першыя палосы газет?
  
  – Джаана, супакойся. Ты п'яная.
  
  Лоу цярэбіць гальштук, Карэн сціскае попельніцу. Джоан шумна дапіў сваю свой пунш.
  
  – Ох ужо мне гэтыя непітушчы – і слова не скажы! А праўда, сяржант, што і пасля таго, як першая жонка вас кінула, вы таксама хадзілі на вечарынкі ў пастарунак?
  
  – Ах ты, сцерва! – Карэн мацней сціскае попельніцу. Джоан звонка рагоча.
  
  – Калі табе патрэбен герой-паліцэйскі, рэкамендую хлопца па імені Эксл. Ён, па меншай меры, кроў за радзіму праліваў! Джэк, вядома, лапачка і душка, але няўжо ты не бачыш, што ён за чалавек?
  
  Карэн шпурляе попельніцу. Тая, зрыкашэціла аб сцяну, падае на калені Эллису Лоў. Эліс закопваецца з галавой у меню, сцерва Джоани зло жмурыць вочы. Джэк хапае Карэн за руку і выволакивает з кабінета.
  
  
  
  * * *
  
  
  Па дарозе ў «Вэрайети Інтэрнэшнл Пікчэрз» Карэн без перапынку честит Джоан. Джэк паркуе машыну каля здымачнай пляцоўкі «Жэтона Гонару». Адтуль грыміць музыка кантры.
  
  – Нічога, бацькі змірацца з гэтым, – з уздыхам кажа Карэн.
  
  Джэк ўключае святло ў машыне, глядзіць на яе. Бледная россып вяснушак, цёмныя валасы выкладзеныя валасамі. Мабыць, крыху няправільны прыкус.
  
  – З чым «з гэтым»?
  
  – Ну... што мы з табой сустракаемся.
  
  – Сустракаемся – і толькі?
  
  – Прабач, Джэк. Гэта я вінаватая. Разумееш, ты расказваеш такія дзіўныя гісторыі аб сваёй працы – а потым раптам замолкаешь, і я пытаюся ў сябе, у чым справа? Ёсць што-нешта такое, аб чым ты не можаш расказаць? Гэта таму, што я занадта маладая для цябе?
  
  Джэк адкрывае дзверы.
  
  – Пазнаеш мяне лепей, год за два пойдзе. І ведаеш, мне надакучыла распавядаць аб сабе. Так што цяпер твая чарга.
  
  – Значыць, сёння пасля вечарынкі мая чарга выліваць душу. Дамовіліся?
  
  – Дамовіліся. Дарэчы, што скажаш аб сваёй сястры і Эллисе Лоў?
  
  – Яна за яго выйдзе, – не міргнуўшы вокам адказвае Карэн. – З тым, што ён габрэй, бацькі прымірыцца, таму што ён рэспубліканец і робіць кар'еру. Джоан будзе ладзіць яму сцэны на публіцы, а ён – цішком яе поколачивать. Бедныя іх дзеці!
  
  Джэк смяецца.
  
  – А цяпер пойдзем танцаваць! Толькі не трэба пажыраць зорак вачыма, а то цябе запрезирают!
  
  Рука аб руку яны ўваходзяць у залу. Вочы ў Карэн пашыраюцца, і Джэк разумее: цяпер у яго на руках казырнай туз.
  
  На сцэне – Спейд Кулі са сваімі хлопцамі. Сам Спейд – ля мікрафона, побач на ўдарных – Берт Артур Перкінс па мянушцы Сабакар. Мянушку атрымаў за тое, што адкруціў два гады на выпраўленчых працах – за ненатуральныя акты з сабакамі. Спейд паліць опіум, Сабакар аддае перавагу гераін: проста падарункавы набор для «Строга сакрэтна». Макс Пелтц рассыпаецца перад здымачнай групай. З ім побач – Бретт Чэйз, балбоча з Білі Дитерлингом, галоўным аператарам серыяла. Білі не зводзіць вачэй са свайго палюбоўніка Тымі Валберна, Мучи-Маўса з дзіцячай тэлеперадачы «Гадзіну фантазій». Сталы ля задняй сцяны застаўленыя выпіўкай і халоднымі закускамі. Там Джэк заўважае Пархача Тайтелбаума – павінна быць, для прылады бяседы Пелтц наняў людзей з яго рэстарана. Побач – Джоні Стомпанато, яшчэ некалькі хлопцаў з былой каманды Мікі Коэна. Па ўсім зале – акцёры, касцюмеры, асістэнты, дробны студыйны персанал і проста заўсёднікі багемных тусовак. Ядуць, п'юць, танчаць.
  
  Джэк выводзіць Карэн на сярэдзіну залы. Круціць яе пад хуткія папуры, прыціскае-обжимает, калі Спейд перамыкаецца на балады. Карэн танчыць, зачыніўшы вочы. Джэк трымае вочы адкрытымі, аддаючыся сентыментальнай патацы мелодыі. Раптам хто-то кладзе яму руку на плячо.
  
  Гэта Мілер Стентон. Карэн адкрывае вочы і ахае: божа літасцівы, запрашае яе на танец тэлезорка!
  
  – Карэн Морроу, Мілер Стентон, – знаёміць іх Джэк.
  
  – Прывітанне! – захоплена крычыць Карэн, перакрываючы музыку. – Я вас бачыла ў старых фільмах Рэйманда Дитерлинга – гэта што-то неверагоднае!
  
  Мілер бярэ Карэн за рукі і прымае позу для кадрылі.
  
  – У Рэйманда я быў жудасны! Джэк, падыдзі да Максу, ён хоча з табой перагаварыць.
  
  Джэк ідзе ўглыб здымачнай пляцоўкі. Тут ціха, музыкі не чуваць. Макс Пелтц працягвае яму два канверта.
  
  – Твая прэмія і наш ўнёсак у кампанію містэра Лоў. А гэта – ад Спейда Кулі.
  
  Пухлы канверт – Лоу не пралічыўся.
  
  – Чаго хоча Кулі?
  
  – Я б сказаў, хоча падстрахавацца. Ведаеш, ва ўсіх ёсць свае благія звычкі...
  
  Джэк запальвае.
  
  – Кулі мяне не цікавіць.
  
  – Што, недастаткова знакаміты для цябе?
  
  – Не нарывайся, Макс.
  
  Пелтц нахіляецца да яго і кажа паўшэптам:
  
  – Не, Джэк, нарываешься-то як раз ты. Ствараеш сабе благую рэпутацыю. У Індустрыі ўжо пагаворваюць, што ты як з ланцуга сарваўся, гуляеш не па правілах. Ты прыціснуў Бретт і зрабіў ласку містэру Лоу – добра, ён – смярдзючы педрила і заслужана яму. Але не трэба кусаць руку, якая цябе корміць! Ты што, не ведаеш, што палова людзей у Індустрыі час ад часу подкуривают? Ганяй сабе чернушек з джаза – не прогадаешь!
  
  Джэк абводзіць позіркам залу. Бретт Чэйз вядзе гутаркі з Білі Дитерлингом і Тымі Валберном – галубятня на выездзе. Пархач Г, Джоні Стомп – і гэтыя чухаюць мовамі. А вось да «гонках» падключаюцца Сабакар Перкінс і Ці Ваксы...
  
  – Я сур'ёзна, Джэк, – кажа Пелтц. – Раз ужо гуляеш у гэтыя гульні, лепш гуляць па правілах.
  
  – Макс, у мяне ўсё жыццё – гульня. Бачыш гэтых хлопцаў? – Джэк паказвае на стромкіх хлопцаў за сколаў з закускамі.
  
  – Вядома бачу. І што?
  
  – Макс, у нас у кіраванні такія вось цёплыя кампаніі прынята называць «злачыннымі супольнасцямі». Перкінс – крымінальнік-рэцыдывіст, плюс трахал сабак. Эйб Тайтелбаум вызвалены ўмоўна-датэрмінова. Вунь той высокі, з вусікамі – Ці Ваксы, працаваў на Мікі Коэна – у яго за плячыма мінімум дзясятак «мокряков». Прыгажунчык-макаронник – Джоні Стомпанато. Яму і трыццаці няма, а «паслужны спіс» – адсюль да паслязаўтра. Паліцыя Лос-Анджэлеса надзяліла мяне уладай і мне залічыў у абавязак хапаць гэтую сволач па першым падазрэнні. А я парушаю свой доўг і гэтага не раблю. Таму што гуляю па правілах.
  
  – Вось у такім духу і працягвай, – адказвае Пелтц, узмахваючы цыгарай. – І не трэба рабіць з сябе крутога хлопца. Хм, глядзі-ка, як Мілер Стентон обихаживает тваю дзяўчынку! Што, Джэк, на маладзенькіх пацягнула?
  
  Джэк успамінае чуткі аб тым, як Макса застукалі са школьніцай.
  
  – Для цябе яна старовата.
  
  – Ха! Добра, ідзі, волчара, ідзі! Вунь твая красуня азіраецца – цябе шукае!
  
  Карэн разглядае плакат на сцяне: Бретт Чэйз ў ролі лейтэнанта Вэнса Вінцэнта. Падыходзіць Джэк. Карэн проста свеціцца:
  
  – Божа мой, гэта проста неверагодна! Раскажы мне, хто тут хто!
  
  Музыка грыміць у поўную сілу, Кулі пераходзіць на фальцэт, Сабакар Перкінс лупіць па барабану. Джэк абдымае Карэн і вядзе яе ў танцы ў далёкі кут, забіты дугавыя лямпы. Лепш месцы не прыдумаеш – ціха і ўсё як на далоні. Джэк называе гасцей, паказваючы па чарзе на кожнага:
  
  – Бретт Чэйза ты ведаеш. Ён блакітны, таму не танчыць. Стары з цыгарай – Макс Пелтц. Прадзюсар фільма і рэжысёр амаль усіх серый. З Мілерам ты ўжо знаёмая. Двое хлопцаў без пінжакоў – Огги Люгер і Хэнк Крафт, памочнікі асвятляльнікі. Дзяўчына з планшэт-нататнікам – Пені Фулвейдер – ні хвіліны адпачынку, што б там ні было, нават цяпер – яна памочнік рэжысёра. Ведаеш, хто забяспечвае серыялу такія рэалістычныя дэкарацыі? Вунь той бландын, наўскасяк ад сцэны, – Дэвід Мертенс, мастак-пастаноўшчык. Выгляд у яго такі, нібы заўсёды крыху нападпітку, але гэта не так – проста ў яго рэдкая форма эпілепсіі, і ён жыве на таблетках. Кажуць, гэта з ім здарылася пасля таго, як трапіў у аўтакатастрофу і стукнуўся галавой. Вельмі можа быць – я сам бачыў здаравенны шрам у яго на шыі. Злева ад яго Філ Шенкел, памочнік рэжысёра, а злева ад Філа – Джэры Марсалас, медбрат Спецыялістаў. Танчыць з высокай рудай дзяўчынай Тэры Рыгерт, той, што гуляе капітана Джеффриза. Каля водоохладителя – аператары: Білі Дитерлинг, Чак Максвел і Дзік Харвелл. Астатнія тут – запрошаныя госці.
  
  Карэн глядзіць яму ў вочы.
  
  – Гэта твой свет. Табе тут падабаецца. І гэтыя людзі – твае сябры.
  
  – Так, яны мне падабаюцца. А. Мілер і сапраўды мой сябар.
  
  – Ты кажаш праўду, Джэк?
  
  – Карэн, мы ў Галівудзе, а ў Галівудзе без падману не пражывеш!
  
  – Не трэба, Джэк. Сёння я хачу быць адчайнай. Безразважнай. Не вяртай мяне на зямлю.
  
  Выклік кінуты!
  
  Джэк схіляе галаву, і Карэн цягнецца яму насустрач. Вусны іх зліваюцца ў пацалунку – але ў той жа момант яны адхіляюцца адзін ад аднаго. Джэк падтрасае галавой, праганяючы галавакружэнне.
  
  – Суседзі ўсё яшчэ ў адпачынку, – кажа Карэн. Рукі яе замерлі ў Джэка на плячах. – Мы маглі б пайсці... наведаць катоў.
  
  – Так... вядома!
  
  – Не хочаш перад сыходам пачаставаць мяне брэндзі?
  
  Джэк ідзе да стала з выпіўкай.
  
  – Класную дзеўку адхапіў, Винсеннс, – кідае яму Сабакар Перкінс. – У нас з табой густы сыходзяцца.
  
  Кашчавы хлопец пад два метра з вялізнымі ручищами, якія тырчаць з рукавоў чорнай з чырвоным кантам каўбойскай кашулі.
  
  – Перкінс, ад тваіх густаў нясе як з выграбной ямы.
  
  – Спейду не спадабаецца, што ты так са мной размаўляеш. Улічваючы, што ў кішэні ў цябе пухленький канверцік...
  
  Ці Ваксы і Эйб Тайтелбаум прыслухоўваюцца да размовы.
  
  – Заткніся, Перкінс!
  
  Сабакар, калупаючы ў зубах калыпком:
  
  – Винсеннс, а твая кадришка ведае пра тваіх приработках?
  
  – Да сцяны! Ногі расставіць, закатаць рукавы!
  
  Перкінс выплёўвае зубачыстку.
  
  – Гэй, ты што, спятил?
  
  Джоні Стомп, Вакс, Тайтелбаум – усе звяртаюцца ў слых.
  
  – Да сцяны, сволач!
  
  Перкінс нахіляецца над сталом, упёршыся далонямі ў сцяну. Джэк закатвае яму рукавы – свежыя сляды ўколаў. Выварочвае кішэні – знаходзіць шпрыц. Вакол яго збіраецца натоўп, і Джэк пачынае гуляць на публіку:
  
  – Ўколы і «баян» – усе разам цягне на тры гады казённых харчоў. Скажы, хто пастаўляе цябе гераін, – і вольны.
  
  Сабакар маўчыць і зыходзіць потым.
  
  – Здай дылера, які прадае цябе наркату, – паўтарае Джэк. – Зрабі гэта зараз, на вачах у ўсіх сваіх сяброў – і ідзі на ўсе чатыры бакі.
  
  Перкінс аблізвае вусны.
  
  – Барні Стинсон. Санітар з «Царыцы Анёлаў».
  
  Дакладным ударам Джэк выбівае з-пад яго ногі. Перкінс валіцца тварам у халодныя закускі. Стол перакульваецца, ежа і выпіўка з грукатам ляцяць на падлогу. Зала ахае.
  
  Джэк моўчкі выходзіць, і госці расступаюцца перад ім. Карэн чакае ля машыны, яна дрыжыць.
  
  – Гэта... гэта было абавязкова?
  
  Толькі цяпер Джэк адчувае, што кашуля яго наскрозь мокра ад поту.
  
  – Ды.
  
  – Я палічыў за лепшае б гэтага не бачыць.
  
  – Я таксама хацеў бы, каб ты гэтага не бачыла.
  
  – Чытаць аб такіх рэчах – адна справа, але бачыць сваімі вачыма... Скажы, а цяпер ты...
  
  Джэк абдымае яе, прыцягвае да сябе.
  
  – Цяпер я хачу, каб ты забылася пра тое, што бачыла. І ніколі больш не ўспамінала.
  
  – А як жа твае гісторыі? Больш не будзеш мне расказваць?
  
  – Не... чаму ж, вядома, буду.
  
  – Мне хацелася б, каб сённяшні вечар доўжыўся доўга-доўга!
  
  – Я таксама. Хочаш, павячэраем дзе-небудзь?
  
  – Няма. А ты ўсё яшчэ хочаш наведаць катоў?
  
  
  
  * * *
  
  
  Котаў аказалася трое: укормленыя і ласкавыя, яны ўсё наравілі заскочыць на ложак, дзе Джэк і Карэн займаліся любоўю. Шэрага ката Карэн называла Асфальтам, паласатага – Тыграм, а самага худога – Элісам Лоў. Джэк падтрымаў яе гульню: яму падабалася, калі Карэн смяецца. Заўсёды падабалася, а асабліва цяпер – здавалася, кожная яе ўсмешка пашырае часовую прорву паміж імі і Сабачнікам Перкинсом.
  
  Яны любілі адзін аднаго, балбаталі, гулялі з катамі. Карэн ўпершыню ў жыцці паспрабавала закурыць – і ледзь не загінула ад кашлю. Потым стала выпрошваць чарговую «гісторыю». Джэк падзяліўся з ёй подзвігамі афіцэра Венделла Уайта, а на закуску распавёў пра сёе-якіх уласных справах. Версіі для падлеткаў: ніякага мардабою, суцэльныя кветачкі з банцікамі і добры татачка Джэк, які ратуе малалетак ад падступных разбэшчвальнікаў са шпрыцамі ў руках. Спачатку хлусня давалася яму нялёгка, але Карэн слухала з такім захапленнем, так, відавочна, верыла кожнаму слову, што хутка справа пайшла як па масле.
  
  Перад світанкам яна задрамала. Джэк не спаў, раздражнёна прыслухоўваючыся да кацінай валтузні. Яму хацелася гаварыць яшчэ і яшчэ. Бередило смутны неспакой: ён разумеў, што крыху пазней ужо не зможа ўспомніць усё, што нагаварыў Карэн, і, калі давядзецца паўтараць аповяд, яна зловіць яго на хлусні. Карэн спала як немаўля, роўна і спакойна дыхаючы: Джэк прыціснуў да сябе яе цёплае цела. Яшчэ праз хвіліну спаў і ён, і ў снах яго, як у жыцці, праўда сплеталась ў тугі клубок з хлуснёй.
  
  
  ДЗЕСЯТАЯ КІРАЎНІК
  
  
  Двенадцатиметровый калідор. Уздоўж сцен – лавы, падрапаныя, пыльныя, нібы толькі што вынятыя з якога-небудзь закінутага склада. Лавы бітком набітыя людзьмі ў форме і ў цывільным. Большасць чытае газеты, а ў большасці газетных загалоўкаў так ці інакш ўзгадваюць «Крывавае Каляды». Бад успамінае, як іх са Стенсом вывальвалі ў бруду на першых палосах газет, які хай паднялі мексикашки і іх адвакаты. Допыт прызначаны на чатыры раніцы – звычайная для ОВР Тактыка запалохвання. Насупраць на лаве – Дзік, нечакана-негаданно выдернутый з свайго санаторыя. Кажуць, дапыталі ўжо шасцярых, пакуль што ніхто не раскалоўся. На лаўках – Цэнтральны ўчастак у поўным складзе: не хапае толькі Эда Эксл.
  
  Нясцерпна цягнецца час, шэптам чуткі разыходзяцца. Элмер Ленц выбухае бомбу: па радыё аб'явілі, што на заўтра прызначанае апазнанне ў судзе – усе паліцыянты, якія прысутнічалі на ўчастку 25 снежня 1951 года, выбудуюцца ў шэраг, і пацярпелыя апазнаюць сярод іх калядных буянаў. Нарэшце дзверы кабінета Паркера адкрываецца, з'яўляецца Тад Грын.
  
  – Афіцэр Уайт, калі ласка.
  
  Бад падымаецца з лавы, і Грын жэстам запрашае яго ўнутр. Кабінецік невялікі: стол Паркера, вакол – некалькі крэслаў. Голыя сцены. Цьмянае люстэрка – напэўна, аднабаковы люстраное шкло, каб за тым, што адбываецца, можна было назіраць з патаемнай пакоя. Шэф за сталом – у форме, з чатырма залатымі зоркамі на плячах. Пасярэдзіне Дадлі Сміт, побач з Паркерам – Грын. Бадуеў паказваюць на «гарачае крэсла» – адсюль ён добра бачны ўсім прысутным.
  
  – Афіцэр, – кажа Паркер, – майго намесніка Грына вы ведаеце і з лейтэнантам Смітам, вядома, таксама знаёмыя. Тут лейтэнант прысутнічае ў якасці кансультанта, з тым каб дапамагчы вырашыць праблему, з-за якой вы сюды запрошаныя.
  
  Грын запальвае.
  
  – Мы хочам даць вам апошні шанец. З вамі неаднаразова праводзіліся гутаркі ў ОВР, і вы неаднаразова адмаўляліся супрацоўнічаць. У звычайных абставінах вы былі б ужо адхіленыя ад службы. Але вы – выдатны дэтэктыў, і як шэф Паркер, так і я перакананы, што вашы дзеянні ў тую ноч не заслугоўваюць асуджэння. Вас справакавалі, афіцэр. У адрозненне ад большасці затрыманых па гэтай справе, вы не адрозніваецеся схільнасцю да беспричинному гвалту.
  
  Бад адкрывае рот, але Сміт не дае яму загаварыць.
  
  – Паслухай, сынок, шэф Паркер звязаны службовай этыкай, але мы-то з табой можам казаць адкрыта. Скажу табе як на духу: калі б гэтых шасцярых ублюдкаў, якія напалі на нашых таварышаў, прыстрэлілі на месцы, усе мы ўздыхнулі б з палёгкай. І тое, што з імі здарылася ў куццю, я б назваў яшчэ занадта мяккім пакараннем. Але зразумей, сынок, паліцэйскаму, які не здольны сябе кантраляваць, у паліцыі няма чаго рабіць. А мярзотнікі газетчыкі толькі таго і чакаюць, каб зрабіць з паліцыі Лос-Анджэлеса пасмешышча! І мы гэтага не пацерпім. Паляцяць галовы. Рэпутацыі паліцыі Лос-Анджэлеса, якая пад кіраўніцтвам шэфа Паркера стала шмат у чым бездакорнай, – гэтай рэпутацыі нанесены цяжкі ўдар; і, каб нейтралізаваць наступствы гэтага ўдару, нам патрэбен падрабязны і сумленны аповяд пра тое, што адбылося. Мы чакаем гэтага ад паліцэйскіх. Намеснік акруговага пракурора Эліс Лоў абяцаў зрабіць усё магчымае, каб не пераследваць супрацоўнікаў паліцыі Лос-Анджэлеса ў судовым парадку – нават калі вялікае журы прызнае абгрунтаваным абвінавачванне, – але патрэбныя сведкавыя паказанні. Адно паказанне ў нас ужо ёсць, але гэтага мала. Проста раскажы нам, сынок. Раскажы пра ўсё, што там было. Не для таго, каб кагосьці пакараць, – для таго, каб дапамагчы паліцыі Лос-Анджэлеса.
  
  Бад касавурыцца на люстэрка. Напэўна, з таго боку яно празрыстае. А за ім сядзяць з блокнотиками чыны з ОВР.
  
  – Не, сэр. Я не дам паказанняў.
  
  Паркер шамаціць паперамі.
  
  – Нам вядома, што вы схапілі аднаго з затрыманых за шыю і ледзь не выбілі яму мазгі. Як гэта выглядае – самі разумееце. Так, пацярпелы справакаваў вас вербальна – і тым не менш, гэты акт гвалту вылучаецца нават на агульным фоне. Гэта сведчыць супраць вас. Аднак нам вядома, што, сыходзячы з месца дзеянняў, вы пробормотали Сабе пад нос: «Ну і ганьба!» – і гэта гаворыць у вашу карысць. Калі вы пагодзіцеся стаць нашым добраахвотным сведкам, мы зможам зачыніць вочы на ваша... На тое, што з боку выглядае як незаконнае прымяненне сілы.
  
  Хто ж чуў, чорт вазьмі, хто мог гэта чуць? Сапраўды, Эксл! Сядзеў у кладоўцы! Дык вось хто...
  
  – Сэр, я не дам паказанняў.
  
  Паркер павольна наліваецца чырванню. Паспешліва ўкліньваецца Дадлі:
  
  – Сынок, будзем гаварыць шчыра. Я паважаю тваё нежаданне здраджваць таварышаў па Кіраванні і, прама скажу, захапляюся тваёй адданасцю напарніку. Дык вось, шэф Паркер упаўнаважыў мяне прапанаваць табе здзелку. Калі ты дасі паказанні на Дзіка Стенсленда і суд вынесе яму абвінаваўчы прысуд, Стенсленд ні адзінага дня не правядзе ў турме. Эліс Лоў даў слова. Праўда, з паліцыі яго прыйдзецца звольніць, і без пенсіі – але мы выплацім пенсію яму неафіцыйна, праз Фонд дапамогі ўдовам і сіротам. Дык што ж, сынок, будзеш даваць паказанні?
  
  – Сэр, я не дам паказанняў, – адказвае Бад, звяртаючыся да люстэрка.
  
  Тад Грын паказвае яму на дзверы.
  
  – Заўтра ў 9:00 зьявіцеся ў сорак трэцяе аддзяленне суда. Пройдзеце апазнанне, а затым прывядуць вас да прысягі. Калі вы і тады адмовіцеся даваць паказанні, атрымаеце позву і будзеце адхіленыя ад службы аж да рашэння суда. А цяпер выметайтесь, Уайт.
  
  Дадлі Сміт ледзь прыкметна ўсміхаецца. На парозе Бад абарочваецца і паказвае люстэрка палец.
  
  
  КІРАЎНІК АДЗІНАЦЦАТАЯ
  
  
  Каламутнае, у плямах шкло туманіць і невячыць асобы, не дае зазірнуць у вочы. Тад Грын, як заўсёды, непранікальнай. Шэфа Паркера разгадаць лягчэй лёгкага – вунь як пайшоў багровыми плямамі! Дадлі Сміт спакойна-благожелателен, ж такім жа спакойна-добразычлівым ірландскім раўчуком льецца яго бясконцая гаворка. А вось з Бадом Уайтам ўсе нават занадта ясна: шэф ледзь вымавіў словы: «Ну і ганьба!» – на твары яго адбілася спачатку напружаная праца думкі, а праз секунду – гэткае азарэнне: «Дык вось хто ў нас стукачок – Эд Эксл!» Уласна, развітальны жэст ўжо і не патрабаваўся.
  
  Эд стукае пальцам па дынаміку – трэск. У пакойчыку горача. Але па меншай меры, няма такой духаты, як у кладоўцы Цэнтральнага ўчастка. Кладоўцы, якая апошнія два тыдні сніцца яму па начах.
  
  З Паркерам ён гуляў шчыра: выклаў яму ўсе тры версіі і, не чинясь, пагадзіўся стаць галоўным сведкам. Версіі Паркер назваў бліскучымі, самага Эда – прыкладным афіцэрам. Тую з версій, што поприличнее, падсунуў Эллису Лоў і яго любимчику – Бобу Галлодету, маладому следчаму з пракуратуры. Усю віну звалілі на Рычарда Стенсленда і Бадан Уайта (цалкам заслужана), і не гэтак заслужана – яшчэ на трох старых служак, якія так і так без пенсіі не застануцца. А прыкладны сведка не застанецца без узнагароды: яго чакае павышэнне – пераход у Бюро расследаванняў. Пройдзе год, ён здасць лейтенантские экзамены і стане дэтэктывам лейтэнантам Эдмундам Дж. Эксл.
  
  Грын выйшаў, Эліс Лоў і Галлодет ўвайшлі. Лоў і Паркер аб чым-то ціха перагаворваюцца. Галлодет адкрывае дзверы, аб'яўляе:
  
  – Сяржант Винсеннс, калі ласка! – Трашчыць у дынаміцы.
  
  Смяцяр Джэк – прылізаны, касцюм у вузкую белую палоску. З начальствам не цырымоніцца: зірнуўшы на гадзіннік, ўпэўнена садзіцца на крэсла ў цэнтры кабінета. Абменьваецца поглядамі з Лоў. Паркер пажырае вачыма новую ахвяру: пачуцці яго прачытаць нескладана – пагарда і нічога больш. Галлодет стаіць ля дзвярэй, паліць.
  
  – Сяржант, – кажа Лоў, – давайце адразу да справы. Вы з самага пачатку ахвотна супрацоўнічалі з ОВР – і гэта гаворыць у вашу карысць. Аднак дзевяць сведак паказалі, што бачылі, як вы избиваете Хуана Карбигаля. А яшчэ чацвёра з затрыманых бачылі, як вы ўносіце ў пастарунак скрыню рома. Як бачыце, слава – хай і скандальная – бяжыць наперадзе вас. Нават алкаголікі чытаюць бульварныя лісткі.
  
  Да яго схіляецца Дадлі Сміт.
  
  – Слава... пра яе-то і гаворка. Нам патрэбна твая слава, сынок. Патрэбен зорны сведка, які скажа голасна вялікім журы: так, я ўдарыў затрыманага – але ён напаў на мяне, я абараняўся! І паколькі, хутчэй за ўсё, так яно і ёсць, усё, што ў далейшым скажуць пра цябе сведкі з затрыманых, будзе табе толькі на руку. Але нам трэба, каб ты прызнаўся: гэта ты прынёс у пастарунак выпіўку. І людзі напіліся. Прызнайся ў дробным парушэньні ўнутранага распарадку – і ўсё абмяжуецца спагнаннем. Містэр Лоў гарантуе, што абвінавачванні цябе не прад'явяць.
  
  Смяцяр, разважае. Эд за шклом чытае яго думкі: большую частку выпіўкі прынёс Уайт, але даносіць на яго Джэк баіцца.
  
  – Будуць вялікія перетряске, – кажа Паркер. – Шмат галоў паляціць. Дай паказанні – і, абяцаю, ты лёгка адкараскаешся. Ні звальнення, ні адхілення ад службы. Толькі і ўсяго, што пасядзіш з годзік у Аддзеле нораваў.
  
  І Винсеннс адказвае – Лоў.
  
  – Эліс, – кажа ён, – можа быць, ёсць іншы выйдзе? Ты ж ведаеш, што для мяне значыць Аддзел наркотыкаў.
  
  Лоу моршчыцца. Паркер:
  
  – Няма, і хопіць пра гэта. Заўтра ты пойдзеш на ўяўленне, і я хачу, каб ты даў паказанні супраць афіцэра Крагмана, сяржанта Такера і афіцэра Прата. Усе трое пенсію сабе ўжо зарабілі. Наконт ўсяго іншага не турбуйся: наш галоўны сведка дасць вычарпальныя паказанні. Калі будуць пытацца пра іншых, можаш спакойна адказваць, што нічога не бачыў і нічога не ведаеш. Публіка прагне крыві, але, спадзяюся, тры галавы яе задаволяць.
  
  – Да гэтага часу ты, сынок, не рабіў памылак, – гэта ліслівы, з ірландскім акцэнтам, Дадлі Сміт. – І мне думаецца, цяпер пачынаць пазнавата.
  
  – Я дам паказанні, – адказвае Смяцяр Джэк. Усмешкі на тварах. Галлодет:
  
  – Сяржант, нам з вамі трэба будзе абмеркаваць вашыя паказанні. Вячэру ў «Ціхім акіяне» за кошт містэра Лоў.
  
  Винсеннс ўстае, Лоў праводзіць яго да дзвярэй. З дынаміка – шэпт:
  
  – ... А Кулі я паабяцаў, што больш такога не паўторыцца...
  
  – Як скажаце, бос.
  
  Паркер паварочваецца да люстэрка, ківае. Эд ўваходзіць, садзіцца на «гарачае крэсла».
  
  – Ну што, сынок, – гэта Дадлі Сміт, – настаў твой зорны гадзіну?
  
  – Эд, – усміхаецца Паркер, – я дазволіў табе выслухаць паказанні астатніх, таму што чакаю ад цябе максімальна поўнага і дакладнага разумення сітуацыі. Што скажаш? Ёсць якія-небудзь ідэі?
  
  – Сэр, ці дакладна я разумею, што, нават калі вялікае журы вылучыць якія-небудзь крымінальныя абвінавачванні, пры падрыхтоўцы абвінаваўчага акту для суда прысяжных містэр Лоў знойдзе спосаб адмяніць іх ці не даць ім хаду?
  
  Лоу скрывіўся – відаць, Эд трапіў у кропку.
  
  – Я маю рацыю, сэр?
  
  Лоу, заступніцка:
  
  – Сяржант, у вас юрыдычную адукацыю?
  
  – Не, сэр.
  
  – Значыць, ваш шаноўны бацька даў вам добры савет.
  
  – Не, сэр, – ўнутрана радуючыся, адказвае Эд.
  
  – Выкажам здагадку, што ты маеш рацыю, сынок, – кажа Сміт. – Выкажам здагадку, мы на самай справе хочам таго ж, чаго і ўсе прыстойныя паліцыянты: не аддаваць нашых братоў-афіцэраў на ганьба публічнага суда. Выкажам здагадку, што да гэтага і клонятся ўсе нашы намаганні. У такім выпадку, што б ты нам параіў?
  
  Гэтую маленькую гаворка Эд паўтараў пра сябе столькі разоў, што сярод ночы разбудзі – ад зубоў адскочыць кожнае слова:
  
  – Шуміха ў газетах, якая скончыцца пшыкам, следства, адкладзенае ў доўгую скрыню, гучныя абвінавачванні цішком адкліканыя, – усё гэта публіку не задаволіць. Ўнутраныя расследавання, адхілення ад службы, кадравыя перастаноўкі – усяго гэтага недастаткова. Вы самі сказалі афіцэру Уайту: павінны паляцець галовы. Я з гэтым згодны. Мяркую, дзеля захавання прэстыжу паліцыі Лос-Анджэлеса і яе шэфа нам патрэбны публічны суд, патрэбныя крымінальныя абвінавачаньні і прысуды да турэмнага зняволення.
  
  – Ведаеш, сынок, дзівіць мяне лёгкасць, з якой ты прамаўляеш такія словы...
  
  Эд звяртаецца да Паркеру:
  
  – Сэр, пасля Хоррела і Уортона ваша з'яўленне стала для паліцыі Лос-Анджэлеса шчасцем. Вы выправілі памылкі, учыненыя вашымі папярэднікамі, і дасягнулі новых вышынь. І вы не дазволіце, каб усё павалілася з-за якой-то няшчаснай выпадковасці.
  
  – Выкладвайце, Эксл, – не вытрымлівае Лоў. – Што ж малодшы афіцэр параіць начальніку паліцыі?
  
  Эд, не адрываючы вачэй ад Паркера:
  
  – Не заводзіць крымінальныя справы ў дачыненні да тых, хто ўжо адслужыў свае дваццаць гадоў. Апублікаваць кадравыя перастаноўкі, пабольш паніжэнняў ў пасады і отстранений ад службы. Прад'явіце абвінавачванне Джоні Браунеллу, скажыце яму, каб прасіў без суда прысяжных і хай суддзя вынесе яму ўмоўны прысуд: ён – брат пацярпелага афіцэра. І яшчэ – аддайце пад суд Дзіка Стенсленда і Бадан Уайта. І хай адпраўляюцца ў турму. У паліцыі ім не месца. Стенсленд – п'яніца і бандыт, Уайт ледзь не забіў чалавека, а выпіўкі прынёс значна больш Винсеннса. Ахвяруйце імі. Каб абараніць Сябе. Каб абараніць паліцыю Лос-Анджэлеса.
  
  Напружанае маўчанне перапыніў Сміт:
  
  – Джэнтльмены, савет нашага юнага сябра ўяўляецца мне неабдуманым і занадта суровым. У Стенсленда ёсць свае вострыя куты, але Вендэл Уайт – каштоўны супрацоўнік.
  
  – Сэр, калі Уайт яшчэ нікога не забіў, то гэтага нядоўга чакаць.
  
  Сміт хацеў запярэчыць, але падняў руку Паркер:
  
  – Думаю, савет Эда заслугоўвае ўвагі. Заўтра на вялікім журы, задай ім спякоту, мой хлопчык. Адзенься попараднее і зрабі іх.
  
  – Ёсць, сэр, – адказаў Эд, з цяжкасцю душачы ў сабе жаданне заенчыў і падскочыць да столі.
  
  
  ДВАНАЦЦАТАЯ КІРАЎНІК
  
  
  Дампы б'юць у вочы. Вымярэнне росту: Джэк Винсеннс – метр семдзесят восем, Фрэнк Доуэрти, Дзік Стэнс, Джоні Браунелл – карантышкі, у Уилберте Хаффе і горадзе bad Уайте – не менш метра васьмідзесяці. За шклом – былыя вязні Цэнтральнага ўчастка, седзячы бок аб бок з копами з офіса акруговага пракурора, паказваюць на пагромшчыкаў.
  
  – Левы профіль! – дынамік хрыпіць. Шасцёра мужчын паварочваюцца. – Правы профіль! Тварам да сцяны! Тварам да люстэрка! Працэдура скончана, джэнтльмены. – Маўчанне, затым: – Чатырнаццаць чалавек па асобнасці апазналі Доуэрти, Стенсленда, Винсеннса, Уайта і Браунелла, яшчэ чацвёра – Хаффа. Чорт, мікрафон забыліся выключыць!
  
  У Стенса очумелый выгляд.
  
  – Пайшоў на хрэн, казёл! – кідае Фрэнк Доуэрти дынаміку.
  
  Бад маўчыць з каменным тварам – нібы ён ужо ў турме і абараняе Стенса ад ниггеров.
  
  – Сяржант Винсеннс ў пакой 114, – камандуе дынамік, – афіцэр Уайт ў кабінет шэфа Грына. Астатнія вольныя.
  
  114-я пакой – залу паседжанняў вялікага журы.
  
  Джэк падыходзіць да дзвярэй 114-й. Тут шматлюдна: пазоўнікі з адвакатамі, Эд Эксл у пінжаку з іголачкі, з віслымі ніткамі па краю рукавы. Лацінасы щерятся. Джэк падыходзіць да Эду.
  
  – Дык гэта ты – галоўны сведка?
  
  – Дакладна.
  
  – Так я і ведаў! І што за кус шпурнуў цябе Паркер?
  
  – Кус?
  
  – Менавіта, Эксл. Колькі ён табе заплаціў за працу? Што паабяцаў? Чым купіў? Думаеш, я даю паказанні бясплатна?
  
  – Я проста выконваю свой абавязак, – адказвае Эд, старанна праціраючы акуляры.
  
  – Пад ідэйнага косіш, студентик? – усміхаецца Джэк. – Не веру. Стаў бы ты задарма сварыцца з братамі-копами. Бо цяпер табе жыцця не будзе. Не любяць у нас стукачоў. Можа, Паркер абяцаў табе пераход у Бюро расследаванняў? Так улічы: і адтуль хлопцы таксама пагараць, а працаваць табе прыйдзецца з іх сябрамі.
  
  Эд глядзіць у бок.
  
  – А зрэшты, здзелка выгадная, ты не пралічыўся! – працягвае Джэк.
  
  – Адкуль мне ведаць? Спецыяліст па здзелках ў нас ты, а не я.
  
  – Калі так далей пойдзе, хутка ты мяне переплюнешь. Так што мне варта быць з табой повежливее. Дарэчы, ведаеш, што нявеста Эліса Лоў да цябе няроўна дыхае?
  
  Дзверы расчыняюцца.
  
  – Эдмунд Дж. Эксл, прайдзіце ў залу, – аб'яўляе клерк.
  
  – Наперад, байскаўт, – падміргвае Джэк. – Толькі ніткі з рукавы оборви: выгляд у цябе, нібы першы раз у жыцці касцюм, надзеў!
  
  Ідучы ў пакой 114, Эд Эксл таропка і няёмка абрывае ніткі з рукавы новенькага пінжака.
  
  
  
  * * *
  
  
  Джэк забаўляў сябе думкамі аб Карэн. З таго спаткання прайшло дзесяць дзён – і, па вялікім рахунку, усё накшталт было не так ужо дрэнна. Праўда, перад Спейдом Кулі прыйшлося папрасіць прабачэння. Уэлтон Морроу быў, мякка кажучы, не ў захапленні ад іх з Карэн адносін, але тое, што адбывалася ў Эліса Лоў з Джаана – справа ў гэтай парачкі, каецца, худа-бедна сладилось, – драбніцу яго суцешыла. Таропкія, якія-то зладзеяватыя спаткання ў гатэлях: Карэн жыве дома, Джэк – у таннай кватэрцы, куды прыстойную дзяўчыну не прывядзеш. Прапусціў рэгулярны плацёж Скоггинсам, каб зняць для сустрэч нумар у «Амбасадоре». Карэн атрымлівае асалоду ад забароненай любоўю, а Джэк шчаслівы тым, што яна шчаслівая. Але Сід Хадженс не тэлефануе, і на героиновом рынку зацішша – застаецца лавіць мелую рыбку. А наперадзе прывідам страшны газавай камеры маячыць год у Аддзеле нораваў...
  
  Пазоўнікі шэпчуцца, разглядаюць яго спадылба. Джэк міжволі сціскае кулакі. У таго, якім ён ўрэзаў у калядную ноч, на носе фіксавальная нашлепка. Напэўна фальшывая – Джэк яму нос не ламаў, дакладна памятае. Якой-небудзь жидюга адвакат параіў.
  
  Дзверы ў пакой 114 прыадчынены. Джэк зазірае ўнутр. Шасцёра членаў журы сядзяць за сталом, тварам да свидетельскому месца. Допыт вядзе Эліс Лоў. У клетушке для сведкі – Эд Эксл.
  
  Толькі цяпер ён не цярэбіць акуляры, не мямліць, не апускае вачэй. Голас яго гучыць цвёрда – і на актаву ніжэй звычайнага. Узкоплечий, хударлявы, хупавы, на паліцэйскага ён не падобны, але ў ім адчуваецца сіла і ўпэўненасць у сабе. І кажа выдатна. Лоу задае «нечаканыя» пытанні: Эксл сваю ролю, зразумела, адрэпетаваў загадзя, – але так натуральна здзіўляецца, так шчыра здзіўляецца і абураецца... Чорт яго ведае, хто яго натаскивал, але папрацаваў гэты трэнер на сумленне.
  
  Джэк прыслухоўваецца. Так, перад ім ужо не слюнтяй, не папенькин сынок, не пай-хлопчык з каледжа: цяпер Джэк разумее, як Эксл здолеў зарабіць Крыж. Лоу сыпле пытаннямі, і адказы Эда б'юць прама ў мэта. Так, у яго адабралі ключы. Так, яго замкнулі ў кладоўцы. Не, ён не бачыў ні магчымасці супраціўляцца, ні сэнсу ў супраціве. Спадары члены журы, глядзіце ўважліва: перад вамі – сапраўдны мужчына. Яму няма патрэбы каму-небудзь што-то даказваць, ён прайшоў вайну і занадта добра ведае цану паказнога гераізму.
  
  Так, і каго ж ён будзе тапіць? Браунелл, Хафф, Доуэрти – дробныя сошкі: асноўную віну Эд узваліў на Дзіка Стенсленда, не пашкадаваў і Уайта. Джэк усміхнуўся: да яго дайшло, як лоўка разыграная гэтая партыя. Крагмана, Такера, Прата, якім не пагражае нічога, акрамя сыходу на пенсію, аддалі Джэку – ведалі, што падстаўляць сваіх па-буйному ён не пагодзіцца, а назваць казлоў адпушчэння даверылі Эду Эксл.
  
  Лоу задае апошні пытанне – што-то накшталт:
  
  – Ну і што ж вы пра ўсё гэта думаеце?
  
  Эд прамаўляе прочувствованные словы аб правасуддзі. У журы ледзь слёзы не капают. Лоу аб'яўляе, што пытанняў да сведкі больш няма, і Эд, кульгаючы, ідзе да дзвярэй – зацесна свидетельская клетушкі! У калідоры яго сустракае Джэк.
  
  – А ты маладзец. Паркеру спадабаецца.
  
  – Думаеш, ён прачытае стэнаграму? – пытаецца Эд, расціраючы затекшее калена.
  
  – І дзесяці хвілін, не пройдзе, як усе паперы будуць у яго. А вось Бад Уайт цяпер не супакоіцца, пакуль цябе з лайном не з'есць. Прама з апазнання яго выклікалі да Таду Грину, і магу спрачацца, што ад працы Грын яго ўжо отбранил. Молі бога, каб Бад выкруціўся і застаўся ў паліцыі – ён з тых хлопцаў, што на грамадзянцы становяцца куды больш небяспечны, чым.
  
  – Таму ты не сказаў Лоў, што асноўную выпіўку прынёс Уайт?
  
  – Джэк Винсеннс, рыхтуйцеся! – аб'яўляе клерк.
  
  – Так, я таксама заклаў сваіх, – неахвотна кажа Джэк. – Толькі я заклаў траіх старых пердуны, якія так і так з'язджаюць у Арэгон лавіць рыбку. Так што, па параўнанні з табой, я раблю і прыстойна і разумна.
  
  – Абодва мы робім тое, што павінны зрабіць. Толькі ты пагарджаеш сябе за гэта. А гэта ўжо не разумна.
  
  У калідоры з'яўляюцца Эліс Лоў і Карэн. Эліс кідаецца да Джэку.
  
  – Я выпадкова абмовіўся Джоан, што сёння ты даеш паказанні, а яна распавяла Карэн. Прабач, я не думаў, што так выйдзе. Я ж прасіў яе нікому не казаць! Даруй, Джэк, на самай справе не ведаю, як так выйшла... Я маліў Карэн не прыходзіць сюды, казаў, што ў залу пасяджэнняў яе ўсё роўна не пусцяць, і ў рэшце рэшт мы сышліся на тым, што яна паслухаецца ў рэпрадуктара ў маім кабінеце... Джэк, я вельмі вінаваты, дзеля бога прабач...
  
  – Ці ведаеш ты, жидяра, чым гарантаваць сведкі!
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫНАЦЦАТАЯ
  
  
  Бад глынуў з шклянкі. Віскі з содавай і са ледам.
  
  Яму дасталася горшае месца ў бары – спіной да тэлефонах. Надсадно грымеў над вухам музычны аўтамат. Нылі старыя футбольныя шнары – як нянавісць да Эду Эксл. Жэтон, зброя – усё адабралі, наперадзе – суд, і рудая фарбаваная целка гадоў сарака з лішнім, што даўно ўжо з пажадлівасцю касавурыцца на яго шклянку, здаецца Бадуеў амаль прыгажуняй.
  
  Злавіўшы яго погляд, рудая целка ўсміхнулася. Фарбаваная, вядома, але твар у яе добрае. Бад ўсміхнуўся ў адказ.
  
  – Дазволіце вас пачаставаць?
  
  – Дзякуй. Мяне завуць Анжэла.
  
  – А мяне Бад.
  
  – Хіба ёсць такое імя?
  
  – Калі цябе ахрысцілі Венделлом, даводзіцца вынаходзіць псеўданімы.
  
  Анджела рагоча.
  
  – Чым займаешся, Бад?
  
  – Цяпер? Ну... можна сказаць, беспрацоўны.
  
  – А-а... Што ж ты такога нарабіў?
  
  Ды што ты лыбишься, дурніца? Хочаш пазнаёміцца з мужыком або пытанні задаваць? Ды ці разумееш ты, што гэта такое – калі паліцэйскага адхіляюць ад працы?
  
  – Не захацеў падыгрываць босу. Паслухай, Анджела, што скажаш, калі...
  
  – У вас быў прававы канфлікт? Ведаеш, я ў гэтым разбіраюся: сама знаходжуся ў Аб'яднанні настаўнікаў, а мой былы муж. – старшыня прафсаюза кіроўцаў аўтобусаў. Калі ты распавядзеш, што здарылася, можа быць, я...
  
  Хто-то кладзе руку яму на плячо.
  
  – Сынок, можна з табой перемолвиться парай слоў?
  
  Дадлі Сміт. Сачыў за ім. Якога чорта яму трэба?
  
  – Гэта тэрмінова, лейтэнант?
  
  – Вельмі тэрмінова. Пажадай сваёй новай сяброўцы добрай ночы і далучайся да мяне за заднім столікам. Я папрасіў бармэна зрабіць музыку цішэй, пакуль мы з табой будзем гутарыць.
  
  На самай справе, музыка стала цішэй. Сміт рушыў прэч. Бад кінуў погляд на Анджэла – яе ўжо обихаживает якой-то морячок. Ён устаў і пайшоў следам.
  
  У задняй частцы бара – ўтульныя нішы-полукабинетики. Два крэслы, стол, накрыты газетай, пад газетай приподымается пагорак няясных абрысаў. Бад сеў.
  
  – Што, ОВР за мной сочыць?
  
  – Ды. Як і за іншымі, каму пагражае крымінальны суд. Ідэя твайго сябрука Эксл. Паркер цяпер да яго прислуживается – вось Эд і нагаварыў яму, што вы з Стенслендом, маўляў, здольныя страціць галаву і нарабіць глупстваў. Чуў бы ты, сынок, як гэты Эксл на свидетельском крэсле чарнілаў і цябе, і многіх іншых годных людзей! Я, праўда, таксама не чуў, але чытаў стэнаграму. Існы двурушник гэты Эд Эксл. Яго выступ – ганьба для ўсіх годных палісменаў.
  
  Бад прадставіў, як Стэнс сыдзе ў бясконцы запой.
  
  – Што ў газеце? Нам ужо прад'яўлена абвінавачванне?
  
  – Не клікай бяду, сынок. І не спяшайся запісваць мяне ў ворагі. Я ж твой сябар, і сее-які ўплыў на Паркера у мяне маецца. Не аднаму ж Эксл хадзіць у яго ў любімчыках!
  
  – Лейтэнант, чаго вы хочаце?
  
  – Кліч мяне Дадлі, – адказвае Сміт.
  
  – Дадлі, чаго ты хочаш?
  
  – Хо-хо-хо! – гучны круглявы тэнар. – Ты, сынок, зрабіў на мяне ўражанне. Я захоплены тым, што ты адмовіўся выдаць таварышаў, а твая вернасць напарніку наогул вышэй усялякіх хвал. Я захапляюся табой як паліцыянтам, мне падабаецца, што ты не баішся праяўляць гвалт там, дзе без яго, на жаль, у нашай рабоце не абысціся. А больш за ўсё мне сімпатычная твая барацьба з нягоднікамі, избивающими жонак. Ты іх ненавідзіш, праўда?
  
  Нянавісць – бляклае, заезженное слова. У Бадан застукала ў скронях.
  
  – Так, ненавіджу.
  
  – І ў цябе ёсць на гэта прычыны, калі праўда тое, што мне давялося чуць аб тваёй маладосьці. Нянавісць – што яшчэ ты ненавидешь гэтак жа моцна?
  
  Бад моцна, да болю ў пальцах, сціскае кулакі.
  
  – Эксл. Гэтую сволач Эксл. І зборшчыка смецця Джэка – ён таксама там вызначыўся. Дзік Стэнс цяпер допьется да чорцікаў – з-за таго, што гэтыя двое нас прадалі!
  
  Сміт пампуе галавой.
  
  – Винсеннса не вінаваць, сынок. Ён усё зрабіў як трэба. Без звальненняў справа бы не абышлося, а ён абгаварыў толькі тых, хто ўжо адпрацаваў дваццаць гадоў і заслужыў сабе пенсію. І ўзяў на сябе віну за тую выпіўку, што ты прынёс у пастарунак. Не, сынок, Джэк не заслужыў тваёй нянавісці.
  
  Бад нахіляецца да яго:
  
  – Дадлі, чаго ты ад мяне хочаш?
  
  – Хачу, каб ты пазбег прысуду і вярнуўся на службу. І ведаю, як гэтага дамагчыся.
  
  Бад кідае погляд на газету.
  
  – І як жа?
  
  – Табе трэба працаваць на мяне.
  
  – І што я павінен рабіць?
  
  – Не спяшайся. Спачатку яшчэ некалькі пытанняў. Скажы, сынок, ты згодны, што наш абавязак – утрымліваць злачыннасць у належных межах, не даваць ёй распаўзацца па горадзе? Што, напрыклад, чорным бандытам на поўнач ад бульвара Джэферсана не месца?
  
  – Вядома.
  
  – А як ты лічыш, ці можна дазваляць існаваць злачынным супольнасцям, якія дзейнічаюць толькі сярод сваіх, мірным грамадзянам асаблівай шкоды не прыносяць, а паліцыі часам бываюць карысныя?
  
  – Вядома. Заўсёды так і робіцца: на што-то мы закрываем вочы... Але якое гэта мае...
  
  Сміт сдергивает са стала газету. Рэвальвера 38-га калібру, бліскучы паліцэйскі жэтон. Па спіне ў Бада праходзяць мурашкі.
  
  – Я ведаў, што ты – чалавек уплывовы. Ты дамовіўся з Грынам?
  
  – Не з Грынам, сынок. З Паркерам. Я ж казаў, не аднаму Эксл хадзіць у яго ў дарадцах. Вось што ён сказаў: калі вялікае журы не вылучыць абвінавачванні супраць цябе, за адмову даць паказанні ты не будзеш пакараны. А цяпер забірай свае штучкі, пакуль гаспадар гэтай установы ў паліцыю не патэлефанаваў.
  
  Зіхатлівы Бад няёмка расьпіхвае па кішэнях сваё дабро.
  
  – Значыць, і абвінавачванні не будзе?
  
  Зноў сакавітае «хо-хо-хо» – на гэты раз кплівае.
  
  – Так я і думаў, што сённяшні «Геральд» ты яшчэ не чытаў!
  
  – Але... як? – усклікае Бад, зусім ашаломлены.
  
  – Потым раскажу, сынок.
  
  – А з Дзікім што?
  
  – Дзік знік, сынок. І не спрачайся – нічога тут не зробіш. Яму прад'яўленае абвінавачванне, ён будзе прызнаны вінаватым і атрымае тэрмін. Сам Паркер загадаў зрабіць яго казлом адпушчэння. Гэта Эксл пераканаў яго патронаў не шкадаваць. Так што... крымінальны артыкул і турма.
  
  Раптам становіцца страшна горача. Невыносна горача. Бад аслабляе вузел гальштука, затуляе вочы.
  
  – З ім усё будзе добра, сынок, я табе абяцаю. Ёсць у мяне прыяцелька у сістэме папраўчых устаноў – папрашу яе за Стенслендом нагледзець. А калі выйдзе, ужо я забяспечу яму магчымасць павучыць гэтага Эксл розуму-розуму.
  
  Адкрыўшы вочы, Бад бачыць перад сабой разгорнутую «Геральд». Загаловак: «Паліцыянтам, замяшаным у "Крывавым Ражджастве", прад'яўленыя абвінавачванні». Далей – калонка, абведзеная алоўкам. Сяржанту Рычарду Стенсленду прад'яўленае абвінавачванне па чатырох артыкулах крымінальнага кодэкса. Акрамя яго ў спісе трое пенсіянераў: Ленц, Браунелл і Хафф; па два артыкулы на брата. Падкрэслена: «Афіцэру Венделлу Уайту, 33 гады, абвінавачванняў не прад'явілі, хоць, па папярэдніх звестках, атрыманых з крыніц у акруговай пракуратуры, яму павінна было быць прад'яўлена абвінавачванне ў нападзе першай ступені. Старшыня журы заявіў, што чацвёра з ахвяраў нападу змянілі свае першапачатковыя паказанні, згодна з якім афіцэр Уайт душыў Хуана Карбигаля, 19 гадоў. Новыя паказанні пазоўнікаў прама супярэчаць сцвярджэнням афіцэра паліцыі сяржанта Эдмунда Дж. Эксл, які пад прысягай заявіў, што Уайт спрабаваў нанесці Карбигалю цяжкія цялесныя пашкоджанні. Аднак паказаньні сяржанта Эксл, па ўсёй бачнасці, не падвяргаюцца сумневу: яны выкарыстаны ў абвінаваўчых актах супраць іншых сямі афіцэраў. Тым не яе, хоць члены журы і сумняваюцца ў шчырасці новых паказанняў пазоўнікаў, такія змены ў справе яны палічылі дастатковай прычынай, каб адклікаць абвінавачванні, першапачаткова вылучаныя супраць афіцэра Уайта. Намеснік акруговага пракурора Эліс Лоў заявіў рэпарцёрам: "Адбылося нешта выклікаць падазрэнне, але што – я не разумею. Аднак чатыры сведчанні, несумненна, перавешваюць адно – будзь гэта нават у вышэйшай ступені услуживающий даверу голас Эдмунда Эксл, героя мінулай вайны"».
  
  – Чаму? Навошта ты гэта зрабіў? І як? – пытаецца Бад. Радкі навін кружацца ў яго перад вачыма.
  
  Сміт сминает газету.
  
  – Ты мне патрэбен, сынок. Будзем выконваць новую задачу – ўжо атрымана «дабро» ад Паркера. Ствараецца асаблівае падраздзяленне пры Аддзеле забойстваў. Яно будзе выконваць свайго роду функцыю стрымлівання. Называцца будзе «Падраздзяленне нагляду». Гучыць даволі расплывіста, праўда? На справе гаворка ідзе аб працы, для якой прыдатныя вельмі нешматлікія, – але ты, сынок, для яе нарадзіўся. Прыйдзецца і біцца, і страляць, і не задаваць лішніх пытанняў. Сынок, ты улавливаешь ход маіх думак?
  
  – Яшчэ б.
  
  – Хутка Паркер пачне абяцаную ператраску кадраў, і з Цэнтральнага ўчастка табе прыйдзецца сысці. Будзеш працаваць на мяне?
  
  – Я ж не вар'ят, каб адмовіцца. Але навошта, Дадлі?
  
  – Што навошта, сынок?
  
  – Гэта ты ўгаварыў Эліса Лоў мяне выцягнуць. Усе ведаюць, што вас з ім вадой не разольешь. Навошта?
  
  – Затым, сынок, што мне падабаецца твой стыль працы. Такі адказ цябе задавальняе?
  
  – Няма, але, мяркуючы па ўсім, іншага я не дачакаюся. Тады наступны пытанне: як?
  
  – Што, сынок?
  
  – Як ты прымусіў мексикашек змяніць паказанні?
  
  Сміт моўчкі кладзе на стол адліваючымі меддзю, у металічных задзірыны і ў засохлай крыві кастэт.
  
  
  КАЛЯНДАР
  
  
  
  
  1952
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Миррор Ньюс», 19 сакавіка
  
  
  
  Скандал у паліцыі: пракуратура рыхтуецца да суду, а копы наводзяць парадак у сябе дома
  
  
  
  Шэф паліцыі Лос-Анджэлеса Уільям X. Паркер ўрачыста паабяцаў дамагчыся праўды – «куды б ні прывялі пошукі ісціны» – у скандальнай і заблытанай гісторыі , якая атрымала шырокую агалоску і з лёгкай рукі газетчыкаў названай «Крывавым Калядамі».
  
  Сямі афіцэрам паліцыі прад'яўленыя крымінальныя абвінавачванні ў сувязі з іх дзеяннямі ў Цэнтральным паліцэйскім участку ў Калядную ноч мінулага года. Вось іх імёны:
  
  сяржант Уорд Такер – абвінавачаны ў нападзе другой ступені,
  
  афіцэр Майкл Крагман – абвінавачаны ў нападзе другой ступені і нанясенні пабояў,
  
  афіцэр Генры Пратт – абвінавачаны ў нападзе другой ступені,
  
  сяржант Элмер Ленц – абвінавачаны ў нападзе першай ступені і нанясенні пабояў,
  
  сяржант Уилберт Хафф – абвінавачаны ў нападзе першай ступені і нанясенні пабояў,
  
  афіцэр Джон Браунелл – абвінавачаны ў нападзе першай ступені пры абцяжваючых абставінах,
  
  сяржант Рычард Стенсленд – абвінавачаны ў нападзе першай ступені пры абцяжваючых абставінах, нанясенні пабояў першай ступені і нанясенні калецтваў.
  
  Паркер не стаў спыняцца ні на сутнасці абвінавачванняў, прад'яўленых афіцэрам, ні на грамадзянскіх пазовах, якія ахвяры гвалту – Санчэс Динардо, Хуан Карбигаль, Дэніс Райе, Эзекиель Гарсія, Клінтан Валупек і Рэес Часко – падалі ў адрас як асобных паліцэйскіх, так і паліцыі Лос-Анджэлеса ў цэлым. Ён заявіў толькі, што паліцыя правяла ўласнае ўнутранае расследаванне і што, акрамя пералічаных, вінаватымі ў сур'ёзных дысцыплінарных правінах і годнымі суровага пакарання з'яўляюцца наступныя афіцэры:
  
  сяржант Уолтар Крамли, сяржант Уолтар Дьюкширер, сяржант Фрэнсіс Доуэрти, афіцэр Чарльз Хайнц, афіцэр Джозэф Эрнандэс, сяржант Віліс Трыстан, афіцэр Фрэдэрык Турентин, лейтэнант Джэймс Фрилинг, афіцэр Вендэл Уайт, афіцэр Джон Хайнекен, сяржант Джон Винсеннс.
  
  У заключэнне прэс-канферэнцыі Паркер пахвальна адазваўся аб сяржант Эдмунде Дж. Эксл, афіцэра Цэнтральнай брыгады, решившемся даць паказанні перад вялікім журы.
  
  – Я ў захапленні ўчынкам Эксл, – заўважыў шэф паліцыі. – Гэты чалавек праявіў сапраўдную мужнасць.
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Икзэминер», 11 красавіка
  
  
  
  Пяцёра абвінавачаных па справе «Крывавага Раства» апраўданыя Паркер распавядае аб дысцыплінарных рэпрэсіі ў паліцыі
  
  
  
  Сёння акруговая пракуратура абвясціла, што пяцёра абвінавачаных па скандальна вядомаму справе «Крывавага Раства» не паўстануць перад судом. Афіцэр Майкл Картман, афіцэр Генры Пратт і сяржант Уорд Такер, усё принужденные падаць у адстаўку з паліцыі з прычыны таго, што апынуліся пад судом, апраўданыя за недахопам доказаў . Вось што заявіў памочнік акруговага пракурора Эліс Лоў, які курыруе гэтую справу:
  
  – Многіх другарадных сведак – затрыманых, якія знаходзіліся ў тую ноч у турме Цэнтральнага ўчастка – цяпер проста немагчыма адшукаць.
  
  І сёння ж кіраўнік паліцыі Лос-Анджэлеса Уільям Х. Паркер распавёў нам аб выніках праславутай «вялікай чысткі» ў яго ведамстве. Наступныя афіцэры, як абвінавачаныя, так і не абвінавачаныя ў крымінальных злачынствах, былі прызнаныя вінаватымі ў розных дысцыплінарных правінах і падвергнуліся наступным спагнанняў:
  
  сяржант Уолтар Крамли: шэсць месяцаў адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад у пастарунак Холленбек;
  
  сяржант Уолтар Дьюкширер: шэсць месяцаў адхілены ад службы без захавання жалавання, пераклад ўчастак у Ньютон-стрыт;
  
  сяржант Фрэнсіс Доуэрти: чатыры месяцы адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад у пастарунак Уілшыр;
  
  афіцэр Чарльз Хайнц: шэсць месяцаў адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад у Аддзел па барацьбе з валацужніцтвам;
  
  афіцэр Джозэф Эрнандэс: чатыры месяцы адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад у пастарунак 77-й вуліцы;
  
  сяржант Уилберт Хафф: дзевяць месяцаў адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад у пастарунак Уілшыр;
  
  сяржант Віліс Трыстан: тры месяцы адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад ўчастак у Ньютон-стрыт;
  
  афіцэр Фрэдэрык Турентин: тры месяцы адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад у пастарунак Іст-Вэлі;
  
  лейтэнант Джэймс Фрилинг: шэсць месяцаў адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад у Бюро кіравання паліцэйскай акадэміі;
  
  афіцэр Джон Хайнекен: чатыры месяцы адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад у пастарунак Венецыя;
  
  сяржант Элмер Ленц: дзевяць месяцаў адхілення ад службы без захавання жалавання, пераклад ўчастак у Галівуд;
  
  афіцэр Вендэл Уайт: без адхілення ад службы пераведзены ў Падраздзяленне нагляду пры Аддзеле забойстваў;
  
  сяржант Джон Винсеннс: без адхілення ад службы пераведзены ў Аддзел нораваў.
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Таймс», 3 траўня
  
  
  
  Першы прысуд па справе «Крывавага Калядаў» – паліцэйскі асуджаны ўмоўна
  
  
  
  Афіцэр паліцыі Джон Браунелл, 38 гадоў, першы з паліцэйскіх, замяшаных у леташнім «калядным» скандале, што паўстаюць перад судом, сёння заклікаў сябе вінаватым па артыкуле, названай у абвінаваўчым акце, – напад першай ступені пры абцяжваючых абставінах – і папрасіў суддзю Артура Дж. Фицхью неадкладна вынесці яму прысуд.
  
  Браунелл – старэйшы брат Фрэнка. Д. Браунелла, аднаго з двух патрульных паліцэйскіх, параненых у Калядны куццю мінулага года ў бойцы з шасцю маладымі людзьмі. Суддзя Фицхью, прыняўшы пад увагу, што Браунелл адчуваў вельмі цяжкі псіхалагічны стрэс з прычыны ранення брата і што ён ужо звольнены з паліцыі без пенсіі, прыслухаўся да рапарту Аддзела па выпрабавальным тэрміне, дзе рэкамендавалася не прыгаворваць Браунелла да турэмнага зняволення, а пакараць ўмоўна. Ён прысудзіў Браунелла да года зняволення ўмоўна і адпусціў яго з-пад варты, загадаўшы з'явіцца за далейшымі распараджэннямі да акруговаму інспектару па выпрабавальным тэрміне Рэндаллу Милтиру.
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Икзэмннер», 29 траўня
  
  
  
  Прысуд Стенсленду вынесены: паліцэйскага чакае турма
  
  
  
  ... Журы прысяжных, якое складаецца з васьмі мужчын і чатырох жанчын, прызнала Стенсленда вінаватым па наступных пунктах абвінаваўчага заключэння: напад першай ступені пры абцяжваючых абставінах, нанясенне пабояў першай ступені, нанясенне калецтваў. Усе абвінавачванні звязаныя з актыўным удзелам паліцэйскага ў скандальна вядомым зьбіцьці затрыманых у Цэнтральным паліцэйскім участку: у прэсе гэтая гісторыя даўно атрымала назву «Крывавае Каляды». У сваіх сведкавых паказаннях сяржант паліцыі Лос-Анджэлеса Эдмунд Дж. Эксл падрабязна апісаў «зверствы Стенсленда ў дачыненні да безабаронных людзей». Адвакат Стенсленда Джейкоб Келлерман паставіў пад сумнеў паказанні сведкі, заявіўшы, што вялікую частку ночы, калі мелі месца гэтыя падзеі, Эксл прасядзеў зачынены ў каморы. Аднак прысяжныя паверылі сяржанту Эксл, і ў сваёй заключнай прамове Келлерман, спаслаўшыся на рашэнне суда па справе Джона Браунелла (яшчэ аднаго ўдзельніка каляднага пабоішча, якому вынеслі ўмоўны прысуд), прасіў суддзю Артура Фицхью праявіць міласэрнасць да яго кліенту. Аднак суддзя не пачуў просьбах адваката. Ён прысудзіў Стенсленда, былога афіцэра паліцыі Лос-Анджэлеса, да года зняволення ў адной з турмаў акругі і перадаў яго афіцэрам шерифской службы, якія павінны суправадзіць Стенсленда ў выпраўленчую ўстанову Уэйсайд. Калі Стенсленда выводзілі з залы, ён выкрыкваў лаянку і пагрозы ў адрас сяржанта Эксл. Сяржант Эксл ад каментароў па гэтай нагоды адмовіўся.
  
  
  
  НАРЫС: «Кавалькейд Ўікэнд Мэгэзин»,
  
  нядзельнае дадатак
  
  да «Лос-Анджэлес Миррор», 3 ліпеня
  
  
  
  Два пакалення сям'і Эксл на службе Каліфорніі
  
  
  
  Першае, што ўражвае ў Прэстане Эксл і яго сына Эдмунде – яны зусім не падобныя на паліцэйскіх, хоць Прэстан чатырнаццаць гадоў праслужыў у паліцыі Лос-Анджэлеса, а яго сын Эд паступіў на службу роднаму гораду ў 1943 годзе, незадоўга да таго, як ўступіў у дзеючую армію і ў бітве на Гвадалканале заслужыў крыж «3а выдатныя заслугі». І гэта яшчэ не ўсё: да таго, як клан Эксл эміграваў у Амерыку, многія яго прадстаўнікі служылі сыщиками ў Скотланд-Ярдзе. Такім чынам, павага да закона і правасуддзя ў сям'і Эксл ў крыві. Але з яшчэ большай упэўненасцю можна сказаць, што ў крыві ў гэтых людзей – прага справы.
  
  
  
  Ўрэзка: Прэстан Эксл атрымаў інжынерную адукацыю ў Універсітэце Паўднёвай Каліфорніі. Займаўся ён па начах, а днём лавіў небяспечных злачынцаў.
  
  Ўрэзка: Нябожчык Томас Эксл, старэйшы сын Прэстана, атрымаў адукацыю ў Паліцэйскай акадэміі Лос-Анджэлеса і быў прызнаны лепшым курсантам за ўсю яе гісторыю. І сёння на сцяне адміністрацыйнага корпуса Акадэміі можна ўбачыць памятную дошку, усталяваную ў яго гонар. Трагічная гібель напаткала Томаса неўзабаве пасля выпуску: ён быў забіты вулічным бандытам.
  
  Яшчэ адна ўрэзка: Сярэбраны медаль і дыплом Лос-Анджэлескага універсітэта з адзнакай Эд Эксл атрымаў у 1941 годзе – у дзевятнаццаць гадоў! Цяпер мы разумеем, чаму члены сям'і Эксл не падобныя на «тыповых копаў»: перад намі перш за ўсё таленавітыя і шырока адукаваныя людзі.
  
  
  
  І бацька і сын у апошні час часта згадваліся ў навінах. Прэстан Эксл, 58 гадоў, аб'яднаў намаганні з Сусветна вядомым аніматарам, кінарэжысёрам і вядучым дзіцячых тэлеперадач Рэймандам Дитерлингом для пабудовы Фантазиленда – каласальнага парку забаў. Першы камень быў закладзены шэсць месяцаў таму, а заканчэнне будаўніцтва намечана на красавік будучага года. Эксл-старэйшы пачаў кар'еру ў будаўнічым бізнэсе ў 1936 годзе, калі звольніўся з паліцыі разам са сваім Сябрам і памочнікам лейтэнантам Артурам Дэ Спейном.
  
  У сваім раскошным асабняку ў Хэнкака-парку Прэстан адказвае на пытанні нашага карэспандэнта Дзіка Сэнт-Джермена.
  
  – У мяне быў дыплом інжынера, а Арт выдатна разбіраўся ў будматэрыялах, – распавядае ён. – Мы аб'ядналі свае зберажэнні і ўзялі пазыку ў незалежных інвестараў, якія здолелі ацаніць нашу смеласць і прадпрымальнасць. Так паўстала «Эксл Канстракшн». Спачатку мы будавалі танныя дома, але паступова пачалі павышаць свой узровень, перайшлі да офісных будынкаў. Важнай вяхой для нас стала шашы Ароё Сека. Пятнаццаць гадоў таму я аб такім росквіце і марыць не мог! І Фантазиленд – дзьвесьце акраў зямлі, дзе здзейсняцца запаветныя жаданні мільёнаў людзей, – стане годнай вяршыняй нашай кар'еры.
  
  Эксл усміхаецца.
  
  – Рэй Дитерлинг – летуценнік, – кажа ён. – Сілай свайго ўяўлення ён стварыў мноства казачных светаў, і наведвальнікі Фантазиленда хутка змогуць акунуцца ў гэтыя светы. Прывяду толькі адзін прыклад: гара, названая Рэем «Свет Полу». Пол Дитерлинг, сын Рэя, трагічна загінуў у гарах падчас сходу лавіны ў сярэдзіне трыццатых гадоў. Гара «Свет Полу» стане помнікам юнаку і ў той жа час будзе прыносіць людзям радасць, а пэўны працэнт даходаў ад яе камерцыйнага выкарыстання будзе адлічыць у дзіцячыя дабрачынныя арганізацыі. Цяпер вы разумееце, што я не перабольшваю, калі кажу, што Фантазиленд – вяршыня маёй кар'еры.
  
  Няўжо ж, завяршыўшы гэты праца, Прэстан Эксл мае намер адысці ад спраў? Эксл зноў усміхаецца.
  
  – На наступным тыдні, – кажа ён, – я збіраюся звярнуцца ў Акруговай савет па рэканструкцыі і развіццю, а таксама ў Лос-Анджэлеская легислатуру. Гаворка пойдзе аб кошту масавых перавозак у Паўднёвай Каліфорніі і аб неабходнасці звязаць паўднёвыя горада штата новымі шашы. Шчыра кажучы, я хачу атрымаць заказ на будаўніцтва сеткі шашэйных дарог і мае намер прапанаваць ураду штата выгадную здзелку.
  
  А далей?
  
  Эксл усміхаецца і ўздыхае.
  
  – Знаёмыя пастаянна надакучаюць мне просьбамі пайсці ў палітыку. Запэўніваюць, што з мяне атрымаецца цудоўны мэр, губернатар, сенатар і бог ведае хто яшчэ. Хоць я на гэта заўсёды адказваю, што ў мяне ёсць сябры – Флетчар Баурон, Дзік Ніксан і Эрл Уорэн [22] .
  
  Ці азначае гэта, што містэр Эксл выключае для сябе магчымасць палітычнай кар'еры?
  
  – Я нічога не выключаю, – адказвае Прэстан Эксл. – І не стаўлю сабе ніякіх абмежаванняў. Гэта не ў маёй натуры.
  
  І як высветлілі нашы карэспандэнты, яго сын Эдмунд, з нядаўніх часоў сяржант Бюро расследаванняў паліцыі Лос-Анджэлеса (участак Галівуд), адносіцца да жыцця гэтак жа. Пасля нядаўняй скандальнай гісторыі, вядомай як «Крывавае Каляды», у якой Эд Эксл праявіў сябе сапраўдным героем, перад ім адкрыліся самыя павабныя магчымасці – хоць ён і цвёрда мае намер рабіць кар'еру толькі ў паліцыі. У інтэрв'ю нашаму карэспандэнту ў летнім катэджы сям'і на возеры Эрроухед Эксл-малодшы сказаў:
  
  – Адзіная мая мара – стаць добрым дэтэктывам і паспяхова расследаваць злачынствы, якія пагражаюць грамадству. Майго бацькі праславіла справа Ларэна Атертона (маньяк-дзетазабойца, у 1934 годзе пакараны смерцю за забойства шасці дзяцей, у тым ліку хлопчыка-кіназоркі Вілі Веннерхолма); мне хацелася б раскрываць справы такога ж маштабу. Для гэтага вельмі важна аказвацца ў патрэбны час у патрэбным месцы, але, акрамя гэтага, неабходная нейкая ўнутраная цяга да распутыванию заблытаных сітуацый і стварэння парадку з хаосу – гэта значыць тое, што, мне здаецца, у мяне ёсць.
  
  Эд Эксл, несумненна, апынуўся ў патрэбны час у патрэбным месцы восенню 1943 года, калі ён, адзіны выжыў у жорсткай сутычцы з ворагам, у адзіночку прарваўся праз тры японскія траншэі. Ён апынуўся ў патрэбны час у патрэбным месцы, калі, смела узвысіўшы голас, парушыў «змова маўчання» аб сумным інцыдэнце, што адбыўся ў Цэнтральным паліцэйскім участку ў Калядную ноч. Але сам Эд Эксл кажа аб гэтых двух пераломных момантах свайго жыцця:
  
  – Гэта ў мінулым, а зараз я гляджу ў будучыню. Праца ў Бюро расследаванняў Галівудскага ўчастка дае мне бясцэнны вопыт, але яшчэ больш каштоўныя ўрокі я атрымліваю ад бацькі і яго старога сябра Арта Дэ Спейн. Часта па вечарах мы ўтрох разыгрываем сцэны допытаў: для бацькі і Арта гэта забаўка, для мяне – выдатная трэніроўка. Мы з бацькам падобныя і ўсё ж вельмі розныя: яму патрэбны ўвесь свет, мне – толькі тое, што можа прапанаваць мне служба ў паліцыі.
  
  Прэстан і Эд Эксл перажылі Томаса, а Маргарыт Эксл (народжаная Тиббетс) памерла ад рака шэсць гадоў таму. Што сёння кажуць аб сваіх утратах бацька і сын Эксл?
  
  – Не праходзіць ні дня, каб я пра іх не ўспомніў, – адказвае Прэстан. – Мне іх вельмі не хапае!
  
  Яго сын не гэтак лаканічны: ён згаджаецца падзяліцца з намі сваімі ўспамінамі.
  
  – Томас – гэта Томас, – задуменна кажа ён. – Калі ён загінуў, мне было ўсяго семнаццаць: я яго, можна сказаць, амаль не ведаў. Мама – іншая справа. Выдатная жанчына, моцная, вялікадушным і адважная, але з нейкай пастаяннай сумам у вачах. Мне яе вельмі не хапае, і, спадзяюся, мая будучая жонка будзе падобная на яе – толькі, мабыць, ледзь-ледзь жизнерадостней!
  
  Такім чынам, у сённяшнім «Профілі» нашага часопіса вы сустрэліся з бацькам і сынам Эксл – сапраўднымі мужчынамі, высакароднымі людзьмі, якія знайшлі сваё месца ў жыцці і, кожны па-свойму, дакладна служаць росквіту Каліфорніі.
  
  
  
  ЗАГАЛОВАК:
  
  «Лос-Анджэлес Таймс», 9 ліпеня
  
  
  
  Лоу вылучае сваю кандыдатуру на пасаду акруговага пракурора
  
  
  
  РУБРЫКА: Свецкая хроніка,
  
  «Лос-Анджэлес Геральд Экспрэс», 12 верасня
  
  
  
  На вяселлі Эліса Лоў і Джоан Морроу гуляў ўвесь Галівуд
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Таймс», 7 лістапада
  
  
  
  Макферсан і Лоў сутыкнуцца ў барацьбе за пасаду акруговага пракурора
  
  
  
  Уільям Макферсан, цяперашні акруговы пракурор Лос-Анджэлеса, мае намер выставіць сваю кандыдатуру на чацвёрты тэрмін. Пры гэтым яму прыйдзецца ўступіць у барацьбу з уласным намеснікам Элісам Лоу: абодва яны з вялікім адрывам лідзіруюць у спісе з васьмі кандыдатаў. Нагадаем чытачам, што выбары акруговага пракурора адбудуцца ў сакавіку будучага года.
  
  За 56-гадовага Макферсон гатовыя прагаласаваць 38% выбаршчыкаў, за 41 – гадовага Лоу – 36%. Іх бліжэйшы супернік Дональд Чэпмен, былы кіраўнік упраўлення гарадскіх паркаў, набраў усяго 14% галасоў. Астатнія 12% прыкладна пароўну размеркаваны паміж астатнімі пяццю кандыдатамі – відавочна, што шанцы каго-небудзь з іх на перамогу вельмі прывідныя.
  
  На сваёй прэс-канферэнцыі Макферсан выказаў здагадку, што барацьба будзе нялёгкай, і падкрэсліў, што ён перш за ўсё верны слуга грамадства, а палітык – ужо ў другую чаргу. У Лоу мы ўзялі інтэрв'ю ў хатняй абстаноўцы, у грамадстве яго жонкі Джоан. Ён зрабіў падобныя заявы, заўважыў, што спадзяецца на перамогу, і падзякаваў усіх выбаршчыкаў і ў асаблівасці сілы аховы парадку за падтрымку, неабходную яму ў перадвыбарчай барацьбе.
  
  
  
  
  1953
  
  
  
  Паліцыя Лос-Анджэлеса
  
  Штогадовы рапарт аб службовым адпаведнасці
  
  З паметкай «канфідэнцыйна»
  
  3 студзеня 1953 года
  
  Аўтар: лейтэнант Дадлі Сміт
  
  Копіі: у Аддзел кадраў і Адміністрацыйны аддзел
  
  
  
  2/1/1953
  
  ШТОГАДОВЫ РАПАРТ
  
  АБ СЛУЖБОВЫМ АДПАВЕДНАСЦІ
  
  ЗА ПЕРЫЯД: 4/4/1952– 31/12/1952
  
  СУПРАЦОЎНІК: афіцэр Уайт, Вендэл. А.,
  
  жэтон нумар 916
  
  ПАСАДА: Афіцэр паліцыі (дэтэктыў) (дзярж. службу. 4 разрад)
  
  МЕСЦА СЛУЖБЫ: Бюро расследаванняў (падраздзяленне нагляду пры Аддзеле па расследаванні забойстваў)
  
  КАМАНДЗІР: Лейтэнант Дадлі. Л. Сміт, жэтон нумар 410
  
  
  
  Госпада!
  
  Гэты мемарандум служыць як рапартам аб прафпрыдатнасці афіцэра Уайта, так і справаздачай за першыя дзевяць месяцаў існавання падраздзялення нагляду. З шаснаццаці чалавек, якія працуюць пад маім кіраўніцтвам, Уайт, на маю думку, лепшы. Ён добросовестен, захоплены сваёй працай і службовы абавязак ставіць вышэй за ўсё. Яго наведвальнасць – адна з лепшых у падраздзяленні: часам яму здаралася два тыдні запар працаваць па васемнаццаць гадзін у суткі, але ні разу я не чуў ад яго ні слова скаргі. Вы памятаеце, што пры пераходзе Уайта ў маё падраздзяленне на ім ляжала цень злашчаснага каляднага здарэння мінулага года, і, у прыватнасці, памочнік начальніка паліцыі Грын, спасылаючыся на высунутыя супраць яго абвінавачванні ў неапраўданым і жорсткім прымяненні сілы, выказваў сумненні ў мэтазгоднасці гэтага перакладу (ён лічыў, што схільнасць Уайта да гвалту ў спалучэнні з адмысловымі задачамі нашага падраздзялення могуць стварыць выбуханебяспечную камбінацыю). Аднак час паказаў, што ён памыляўся, і я без ваганняў выстаўляю афіцэру Уайту вышэйшую ацэнку А па ўсіх параметрах службовага адпаведнасці. Неаднаразова Уайт выяўляў выдатнае мужнасць, якое выходзіць за рамкі яго прафесійных абавязкаў. Каб не быць галаслоўным, прывяду некалькі прыкладаў дзеянняў афіцэра Уайта ў экстрэмальных сітуацыях.
  
  1. 8 мая 1952 года. Рабаванне віннага крамы. Афіцэр Уайт (які пакутуе ад старых футбольных траўмаў) на працягу паўмілі гнаўся за узброеным падазраваным. Падазраваны некалькі разоў страляў у афіцэра Уайта; той не адкрываў агонь у адказ, баючыся параніць выпадковых мінакоў. Нарэшце падазраваны схапіў жанчыну і прыставіў да яе галавы рэвальвер. Убачыўшы, што злачынец ўзяў закладніцу, афіцэры, якія прыбылі на дапамогу Уайту, уступілі з падазраваным у перамовы: тым часам Уайт непрыкметна пайшоў са сцэны дзеянні і, абышоўшы злачынца, падкраўся да яго ззаду. Калі злачынец адмовіўся адпусціць жанчыну і здацца, Уайт стрэліў яму ў патыліцу і забіў на месцы. Жанчына не пацярпела.
  
  2. Шматлікія выпадкі. Адна з асноўных задач нашага падраздзялення – сустракаць у Лос-Анджэлесе злачынцаў, якія вызваліліся ўмоўна-датэрмінова, і пераконваць іх у неразумнасці здзяйснення цяжкіх злачынстваў у нашым горадзе. Гэтая праца патрабуе вялікай фізічнай сілы і смеласці: і, шчыра кажучы, афіцэр Уайт стаў ключавой фігурай у вырашэнні гэтых пытанняў. Яму лёгка ўдаецца запалохаць нават самых мацёрых крымінальнікаў і прымусіць іх выконваць правілы ўмоўна-датэрміновага вызвалення. Наглядам за вызваленымі ўмоўна-датэрмінова, асабліва тымі, хто асуджаны за цяжкія злачынствы, ён займаецца не толькі на дзяжурствах, але і па ўласнай ініцыятыве ў непрацоўны час. Так, менавіта ён арыштаваў Джона (Вялікага Сабаку) Кассезе, двойчы судзімага за згвалтаванне і ўзброены рабаванне. 20 ліпеня 1952 года Уайт, назіраючы за Кассезе ў бары, пачуў, як той спрабуе ўцягнуць непаўнагадовую ў занятак прастытуцыяй. Кассезе спрабаваў супраціўляцца арышту, але афіцэр Уайт прымусіў яго падпарадкавацца, ужыўшы фізічную сілу. Пазней Уайт і яшчэ двое супрацоўнікаў нашага падраздзялення (сяржант Майкл Брюнинг і афіцэр Р. Дж. Карлайл) правялі інтэнсіўны допыт Кассезе адносна яго дзейнасці пасля вызвалення. Кассезе прызнаўся ў згвалтаванні і забойстве трох жанчын. (Гл. рапарт Аддзела па расследаванні забойстваў 168-А ад 22/7/52.) Кассезе быў судзімы, асуджаны да вышэйшай меры пакарання і пакараны ў Сан-Квентине.
  
  3. 18 кастрычніка 1952 года. Афіцэр Уайт, назіраючы за вызвалены ўмоўна-датэрмінова Персі Хаскинсом, заўважыў яго ў грамадстве дваіх вядомых парушальнікаў грамадскага парадку – Роберта Мэкки і Карла Картэра вершаліны асін. Усе трое былі неаднаразова судзімыя за ўзброеныя рабункі, і афіцэр Уайт западозрыў, што яны ладзяць чарговае злачынства, і пачаў дзейнічаць. Ён рушыў услед за Хаскинсом, Мэкки і Гоффом у агароднінную краму па адрасе: 1683, Сан-Берендо. Трое падазраваных вырабілі рабаванне крамы і паспрабавалі схавацца. Калі яны выйшлі з крамы, афіцэр Уайт, які назіраў за імі з вуліцы, загадаў ім кінуць зброю і здацца. Рабаўнікі адмовіліся. Уайт пачаў страляць, забіў Даследчы і цяжка параніў Мэкки. Хаскинс здаўся. Мэкки пазней памёр ад раненняў, а Хаскинс быў судзімы за ўзброены рабаванне, прызнаўся яшчэ ў некалькіх злачынствах і як рэцыдывіст быў прысуджаны да пажыццёвага зняволення.
  
  У заключэнне хачу падкрэсліць, што сваім несумнеўным поспехам у першы ж год свайго існавання падраздзяленне нагляду абавязана, у вельмі вялікай ступені, менавіта афіцэру Уайту. 15 сакавіка 1953 года я зноў прыступаю да абавязкаў супрацоўніка Аддзела забойстваў – І хацеў бы бачыць, каб афіцэр Уайт перайшоў туды разам са мной. На маю думку, ён не толькі выдатны паліцэйскі, але і валодае ўсімі якасцямі, неабходнымі сапраўднаму дэтэктыву.
  
  
  
  З павагай
  
  Дадлі. Л. Сміт,
  
  жэтон нумар 410 Лейтэнант,
  
  Аддзел па расследаванні забойстваў
  
  
  
  Паліцыя Лос-Анджэлеса
  
  Штогадовы рапарт аб службовым адпаведнасці
  
  З паметкай «канфідэнцыйна»
  
  6 студзеня 1953 года
  
  Аўтар: капітан Расэл Мілард,
  
  кіраўнік Адміністратыўнага аддзела
  
  Копіі: у Аддзел кадраў і Адміністрацыйны аддзел
  
  
  
  6 студзеня 1953 года
  
  ШТОГАДОВЫ РАПАРТ АБ СЛУЖБОВЫМ АДПАВЕДНАСЦІ ЗА ПЕРЫЯД: 13/4/1952– 31/12/1952
  
  СУПРАЦОЎНІК: Винсеннс, Джон,
  
  жэтон нумар 2302
  
  ПАСАДА: Сяржант паліцыі, дэтэктыў (дзярж. службу. 5 разрад)
  
  МЕСЦА СЛУЖБЫ: Бюро расследаванняў (Аддзел нораваў)
  
  КАМАНДЗІР: капітан Расэл А Мілард,
  
  жэтон нумар 5009
  
  
  
  Госпада!
  
  Выставіўшы сяржанту Винсеннсу агульную ацэнку D+, лічу неабходным суправадзіць яе наступнымі каментарамі.
  
  А Паколькі Винсеннс не п'е, ён вельмі карысны ў аперацыях, звязаных з спыненнем незаконнай гандлю алкаголем.
  
  Б. Винсеннс схільны парушаць межы сваіх службовых абавязкаў, калі гаворка ідзе пра наркотыкі. Бо неаднаразова здаралася, што, выявіўшы на месцы злачынства наркотыкі, ён вырабляў ці патрабаваў вырабіць арышт за захоўванне наркатычных рэчываў.
  
  В. Винсеннс часта дапамагае ў працы свайго настаўніка, лейтэнанту Дадлі Л. Сміту з Аддзелу забойстваў. Спачатку я баяўся, што гэта адаб'ецца на яго дачыненні да да сваіх асноўных абавязкаў у Аддзеле нораваў, – але гэтага не адбылося, што, безумоўна, кажа ў карысць сяржанта Винсеннса.
  
  Г. Сведкавыя паказанні Винсеннса па нагоды леташніх калядных падзей не выклікаюць да яго непрыязнасці з боку таварышаў, паколькі ён таксама апынуўся «пацярпелым» (страціў працу ў Аддзеле па барацьбе з наркотыкамі, якая, відавочна, для яго вельмі важная), а таксама таму, што ні адзін з афіцэраў, супраць якіх ён даў паказанні, не падвергся турэмнага зняволення.
  
  Д. Винсеннс пастаянна просіць мяне аб зваротным перакладзе ў Аддзел па барацьбе з наркотыкамі. Аднак я не збіраюся санкцыянаваць яго сыход, пакуль ён не раскрые якое-небудзь буйное справа – такая звычайная практыка нашага Аддзела. Винсеннс спрабаваў націснуць на мяне, выкарыстоўваючы свае сувязі з намеснікам акруговага пракурора Элисом Лоў, але я, як і Лоў, адказаў адмовай. І буду адмаўляць і надалей, нават калі ён стане пракурорам.
  
  Е. У Аддзеле ходзяць чуткі, што Винсеннс з'яўляецца інфарматарам жоўтага часопіса «Строга сакрэтна». Я яго папярэдзіў: калі хоць што-небудзь з нашых унутраных спраў выйдзе вонкі, ён за гэта адкажа па ўсёй строгасці.
  
  Ж. У заключэнне хачу адзначыць, што ў цэлым Винсеннс як афіцэр Аддзела нораваў цалкам адэкватны. У яго добрая наведвальнасць, яго рапарты заўсёды напісаны выразна і пісьменна (хоць, па-відаць, некалькі приукрашены). Асабліва добра ён спраўляецца са справамі, звязанымі з букмекерством і прастытуцыяй. Адзначу таксама, што Винсеннс не грэбуе сваімі абавязкамі тэхнічнага кансультанта ў тэлесерыяле «Жэтон Гонару», што таксама кажа ў яго карысць. У апошні час нашым Аддзелам заўважаны незвычайны наплыў парнаграфічных выданняў, па гэтай нагоды вядзецца расследаванне: магчыма, для Винсеннса гэта расследаванне стане шанцам праявіць свае здольнасці дэтэктыва і вярнуцца ў Аддзел па барацьбе з наркотыкамі. Такім чынам, яшчэ раз, агульная ацэнка яго дзейнасці – D+.
  
  
  
  З павагай
  
  Расэл А Мілард,
  
  жэтон нумар 5009
  
  Начальнік Аддзела нораваў
  
  
  
  Паліцыя Лос-Анджэлеса
  
  Штогадовы рапарт аб службовым адпаведнасці
  
  З паметкай «канфідэнцыйна»
  
  Датаваны 11 студзеня 1953 года
  
  Аўтар: лейтэнант Арнольд Реддин,
  
  начальнік Бюро расследаванняў ўчастка Галівуд
  
  Копіі: у Аддзел кадраў і Адміністрацыйны аддзел
  
  
  
  11 студзеня 1953 года
  
  ШТОГАДОВЫ РАПАРТ АБ СЛУЖБОВЫМ АДПАВЕДНАСЦІ
  
  ЗА ПЕРЫЯД: 1/3/1952 – 31/12/1952
  
  СУПРАЦОЎНІК: Эксл, Эдмунд Дж., жэтон нумар 1104
  
  ПАСАДА: Сяржант паліцыі, дэтэктыў (дзярж. службу. 5 разрад)
  
  МЕСЦА СЛУЖБЫ: Бюро расследаванняў ўчастка Галівуд
  
  КАМАНДЗІР: лейтэнант Арнольд. Д. Реддин, жэтон нумар 556
  
  
  
  Госпада!
  
  Датычна сяржанта Эксл:
  
  У гэтага чалавека вызначана талент да дэтэктыўнай працы, ён разумны, проницателен, працаздольны і без астатку прысвячае сябе працы. Яму ўсяго трыццаць гадоў, і на дэтэктыўнай працы ён усяго дзевяць месяцаў, але за гэты час паспеў здзейсніць ўжо мноства арыштаў, з якіх 95% (галоўным чынам дробныя злачынствы супраць уласнасці) пацягнулі за сабой суд і абвінаваўчыя прысуды. Рапарты Эксл заўсёды пісьменныя, дакладныя і нязменна адрозніваюцца глыбокім разуменнем сітуацыі.
  
  Эксл дрэнна працуе з напарнікамі і значна лепш – у адзіночку, таму я дазволіў яму праводзіць допыты аднаму. Ён пышна выбудоўвае допыты і на працягу гэтых дзевяці месяцаў атрымаў нямала, на мой погляд, сапраўды дзіўных прызнанняў (усё гэта – без прымянення фізічнай сілы!). Адным словам, па ўсіх параметрах службовага адпаведнасці я стаўлю яму цвёрдае А.
  
  Аднак сваімі паказаннямі сведак па справе аб падзеях мінулага Раства Эксл заслужыў усеагульную непрыязнасць, а той факт, што дзякуючы гэтаму ён прасунуўся па службе, прымушае калегаў-афіцэраў глядзець на яго з пагардай. (Аб тым, што Эксл атрымаў пасаду дэтэктыва дзякуючы сваім паказаннях, ведаюць усе, і сам ён не спрабуе гэта схаваць.) Акрамя таго, большасць маіх людзей лічаць Эксл баязліўцам, паколькі пры допытах ён не звяртаецца да фізічнай сіле.
  
  Эксл з адзнакай здаў экзамен на лейтенантское званне, і дарога наверх яму цяпер адкрыта. Аднак я мяркую, што для лейтэнанта ў Бюро расследаванняў ён, па-першае, занадта малады і неспрактыкаваны, а па-другое, такое прасоўванне немінуча выкліча яшчэ большую непрыязнасць да яго з боку таварышаў па службе. У якасці начальніка ён будзе выклікаць усеагульную нянавісць.
  
  
  
  З павагай Лейтэнант Арнольд. Д. Реддин,
  
  жэтон нумар 556
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс», 9 лютага
  
  
  
  Афіцыйнае паведамленне: Будаўнічы магнат Эксл атрымлівае запар на будаўніцтва сеткі шашы ў Паўднёвай Каліфорніі
  
  
  
  Сёння ў камісіі па дарожнаму будаўніцтву акругі Лос-Анджэлес абвешчана, што запар на будаўніцтва сеткі сучасных шашэйных дарог, якія злучаць цэнтральны Лос-Анджэлес, Галівуд, Сан-Пэдра, Помону, Сан-Бернардынаў, Паўднёвы заліў і даліну Сан-Фернанда, атрымлівае Прэстан Эксл, уладальнік «Эксл Канстракшн» і былы супрацоўнік паліцыі Лос-Анджэлеса, пачынаў сваю кар'еру ў Сан-Францыска разносчыкам газет.
  
  – Аб дэталях вы хутка даведаецеся, – сказаў Эксл па тэлефоне нашаму карэспандэнту. – На заўтра ў мяне прызначаная тэлевізійная прэс-канферэнцыя: акрамя мяне, там будуць людзі з камісіі па дарожнаму будаўніцтву і легислатуры.
  
  
  
  АРТЫКУЛ:
  
  часопіс «Строга сакрэтна», люты 1953 года
  
  
  
  Гарачая чорная Афрыка... або: Дзе адпачывае ад прац праведных наш акруговай пракурор?
  
  
  
  СІДНІ ХАДЖЕНС
  
  
  
  Біл Макферсан, акруговай пракурор нашага слаўнага горада, любіць маладзенькіх, даўганогіх, грудастыя, вірлавокіх – і... чорных як ботаў. Ад гарлемского Шугар-Хіла да негрыцянскіх кварталаў Лос-Анджэлеса наш 57-гадовы сем'янін, бацька трох дачок-падлеткаў, вядомы з той боку, з якой яго ледзь ці ведаюць выбаршчыкі. Тут ён – аматар сладенького, заўсёды гатовы смяціць зялёнымі паперкамі ў тых таемных кутках, дзе грыміць джаз, стаіць густы дым з пахам траўкі і пад надрывные рыданні саксафона завязваюцца гарачыя чорна-белыя раманы.
  
  Не верыце? А што тут неверагоднага? У Макферсон і так клопатаў па горла, а тут яшчэ выбарчая кампанія на носе і малады і прыткий Эліс Лоў наступае яму на пяткі. Нядзіўна, што пракурора часам цягне расслабіцца! Але расслабляцца можна па-рознаму. Паплаваць у басейне клуба «Джонатан»? Няма, для Біла Макферсон гэта занадта проста. Звадзіць сям'ю на вячэру да Майку Лайману або ў «Ціхі акіян»? Няма, і такога баўлення часу не хапае вастрыні. Куды ж накіроўвае ступні наш герой? Вы ўжо здагадаліся: у нэгрыцянскія кварталы.
  
  Да поўдня ад бульвара Джэферсана усё не так, як у нас. Гэта іншы свет. Тут выконваюцца самыя цёмныя жаданні і запаветныя фантазіі многіх добрапрыстойных грамадзян. І стаць часткай гэтага свету няцяжка – дастаткова завіць валасы, апрануцца ў чырвоны скураны пінжак і адправіцца на пошукі прыгод. І кожны божы чацвер Біл Макферсан так і робіць. Марыён Макферсан, шматпакутная жонка нашага пракурора-шалунишки, ўяўляе, што па чацвяргах яе муж ходзіць у Алімпійскі зала паглядзець, як мексіканскія баксеры у вазе пяра выбіваюць адзін аднаму мазгі, – о, як яна памыляецца! Няма, увечары ў чацвер Білі-бой аддае перавагу займацца не вайной, а самай што ні на ёсць любоўю.
  
  Няхай факты гавораць самі за сябе. Факт нумар раз: Біл Макферсан – рэгулярны кліент «Салона Міні Робертс», вядомага вясёлага дома для каляровых на поўдні Лос-Анджэлеса. Па чутках – толькі па чутках, госпада, але ж дыму без агню не бывае! – ён любіць какава з малаком – інакш кажучы, малочную ванну за трыццаць пяць даляраў з двума пышнымі мулаткамі. Факт нумар два: Макферсон бачылі ў установе Томі Такера – наш герой быў на сёмым небе ад гукаў музыкі Чарлі Паркера [23] (так-так, Птахи Паркера, вядомага аматара балдежа) і ад фірмовага дэсерту, якім славіцца вясёлы дом Такера. Яго апошняя пасія – Линетт Браўн, 18-гадовая панна колеру месяцовага зацьмення, двойчы прыцягвалася за захоўванне марыхуаны – пагадзілася даць інтэрв'ю нашаму карэспандэнту.
  
  – Біл чорных любіць, – сказала яна. – Ён кажа: «Хто раз паспрабаваў черненькую, той ужо беленькую не пакахае». Ён любіць джаз і любіць кочумать памаленьку... Што? Ён жанаты? Як, ён напраўду акруговай пракурор?!
  
  Напраўду, дзетка, напраўду. Пакуль яшчэ пракурор – але ці доўга гэта будзе доўжыцца? Да выбараў яшчэ шмат тыдняў, і ў кожнай тыдні па чацвярга – ці здолее наш Білі – аматар шакаладак – ўтрымаць у цуглях свае цёмныя жадання?
  
  І памятайце, дарагі чытач, што аб усім гэтым вы ўпершыню пачулі ад нас – без пратаколу, канфідэнцыйна, СТРОГА САКРЭТНА.
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Геральд Экспрэс», 1 сакавіка
  
  
  
  Паліцэйскі, які збіваў затрыманых у Калядную ноч, выходзіць з турмы
  
  
  
  2 красавіка Рычард Алекс Стенсленд пакідае папраўчую ўстанову Уэйсайд. Асуджаны ў мінулым годзе па чатырох крымінальных артыкулах (усе абвінавачванні звязаныя з яго паводзінамі ў памятным скандале «Крывавага Раства»), цяпер выходзіць на свабоду – былы паліцэйскі з падмоклым імглістым мінулым і будучыняй.
  
  Былы напарнік Стенсленда афіцэр Вендэл Уайт пагадзіўся даць інтэрв'ю нашаму карэспандэнту:
  
  – Дзіку проста не пашанцавала, – кажа ён. – Я таксама быў там у тую ноч і мог апынуцца на яго месцы. Дзік зрабіў з мяне добрага паліцэйскага. Усім, што ў мяне ёсць, я абавязаны яму і не магу прымірыцца з тым, што з ім здарылася. Я па-ранейшаму лічу яго сваім сябрам – і, думаю, акрамя мяне, у яго засталося ў паліцыі нямала сяброў.
  
  І па-відаць, не толькі ў паліцыі. Стенсленд распавёў нашаму карэспандэнту, што пасля вызвалення мае намер працаваць на Эйбрахама Тайтелбаума, уладальніка «Кашэрнай кухні Эйба» – вядомага рэстарана ў Заходнім Лос-Анджэлесе. Мы спыталі Стенсленда, у крыўдзе на тых, дзякуючы каму апынуўся ў турме.
  
  – Толькі на аднаго, – адказаў ён. – Але няхай спіць спакойна, помсціць яму я не збіраюся: я паважаю закон.
  
  
  
  АРТЫКУЛ:
  
  «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс», 6 сакавіка
  
  
  
  Перадвыбарчы скандал
  
  
  
  Усе чакалі, што перадвыбарчая барацьба паміж цяперашнім акруговым пракурорам Уільямам Макферсоном і яго маладым і славалюбівым намеснікам Элісам Лоў будзе нялёгкай. Пераможцу трэба было заняць пасаду галоўнага абаронцы правасуддзя ў Паўднёвай Каліфорніі на наступныя чатыры гады. Абодва кандыдаты прадставілі выбаршчыкам свае праграмы па барацьбе са злачыннасцю і аптымальным расходаваннем дзяржаўнага бюджэту; абодва, як і варта было чакаць, клянуцца пакласці ўсе сілы на абарону закона і парадку. У паліцыі і сярод юрыстаў Лос-Анджэлеса Макферсан карыстаецца рэпутацыяй залішне ліберальнага і мяккасардэчны пракурора. У цэлым яны аддаюць свае сімпатыі Лоў. Аднак ранейшага пракурора падтрымлівалі федэральныя ўлады. Акрамя таго, Макферсан больш тонка вёў сваю перадвыбарчую партыю; палкія заявы Лоў здаваліся тэатральнымі і хутчэй адштурхоўвалі, чым прыцягвалі да яго публіку. Да пэўнага моманту кампанія вялася хоць і дастаткова жорстка, але джентльменскими метадамі; усё зьмяніла артыкул у лютаўскім выпуску часопіса «Строга сакрэтна».
  
  Большасць людзей не занадта давяраюць падобным выданням, аднак у перыяд перадвыбарнай кампаніі кожнае слова аб адным з кандыдатаў набывае асаблівы вагу. У артыкуле сцвярджалася, што акруговы пракурор Макферсан, шчасліва жанаты ўжо дваццаць шэсць гадоў, аддаецца распусьце з юнымі негритянками. Пракурор не зрабіў ніякіх заяваў з нагоды артыкула, сопровожденной фотаздымкамі, на адной з якіх быў зьняты ён сам у грамадстве дзяўчыны-мурынка ў адным з начных клубаў Паўднёвага Лос-Анджэлеса. Місіс Макферсан ўспрыняла артыкул больш чым сур'ёзна – неадкладна падала на развод. Аднак Эліс Лоў не згадваў аб гэтай артыкуле ў сваёй перадвыбарчай кампаніі, і становішча Макферсон заставалася даволі трывалым. Але за тры дні да выбараў у службу шэрыфа паступіла ананімная інфармацыя пра тое, што ў адным з нумароў матэля «Бэз» на Сансет-стрып адбываецца незаконнае любоўнае спатканне. Падчас рэйду работнікі службы шэрыфа затрымалі пракурора Макферсон, а таксама яго сяброўку – 14-гадовую мурынка прастытутку Марвелл Уилкинс, якая мае два прывада ў Аддзел па справах непаўналетніх. Макферсан быў затрыманы па абвінавачванні ў спакушэнні непаўналетняй.
  
  Марвелл Уилкинс распавяла, што Макферсан пасадзіў яе да сабе ў машыну на Паўднёва-Заходняй авеню, прапанаваў дваццаць даляраў за гадзіну яе часу і прывёз у матэль «Бэз». Макферсан заявіў аб страце памяці: ён паведаміў, што выпіў «некалькі марціні» на дзелавым вячэры ў выбаршчыкамі ў «Ціхім акіяне», затым сеў у машыну... і далей нічога не памятае. Усё астатняе – ужо гісторыя: услед за службай шэрыфа матэль «Бэз» пазапаўнялі рэпарцёры і фотакарэспандэнты, імя Макферсон патрапіла на першыя старонкі газет, і ў наступны аўторак Лоў амаль без барацьбы заняў месца акруговага пракурора.
  
  Аднак гэтая гісторыя пакідае каламутны асадак. Мы ў «Дэйлі Ньюс» (нягледзячы на тое, што падчас выбарчай кампаніі падтрымлівалі Макферсон) не падвяргаецца сумневу права «Строга сакрэтна» і падобных яму бульварных выданняў публікаваць любую бруд, якую ім удасца адкапаць, аднак лічым заганнай практыку, калі ход выбарчай кампаніі вызначаюць скандальныя газетныя публікацыі. Акрамя таго, сама гісторыя выглядае загадкавай. Нам не ўдалося адшукаць Марвелл Уилкинс: пасля вызвалення з-пад варты яна як скрозь зямлю правалілася. Не жадаючы нікога вінаваціць галаслоўна, мы, тым не менш, просім зноў абранага акруговага пракурора Эліса Лоў правесці дбайнае расследаванне гэтага справы – хоць бы для таго, каб яго ўступленне на пасаду не было азмрочана пересудами і падазрэннямі.
  
  
  
  
  
  
  ЧАСТКА ДРУГАЯ
  
  БОЙНЯ Ў «НАЧНЫ САВЫ»
  
  
  
  
  КІРАЎНІК ЧАТЫРНАЦЦАТАЯ
  
  
  Уся дежурка ў яго распараджэнні.
  
  Унізе кіпіць вечарына – праводзяць таварыша на пенсію. Яго, зразумела, не запрасілі. Трэба ж каму-то адымаць зводкі, скласці штотыднёвы рапарт і прикнопить яго на дошцы аб'яваў – а ў яго гэта атрымліваецца лепш за ўсіх. Газеты трубяць аб адкрыцці Фантазиленда, і іншыя копы не пакідаюць Эда ў спакоі – ад пискливых дразнилок ў стылі Мучи-Маўса ўжо ў вушах звініць. Унізе салаўём разліваецца Спейд Кулі, ірве струны перакрут Перкінс. Час падыходзіць да паўночы, але сну ў Эда ні ў адным воку – ён чытае і друкуе.
  
  9/4/53: злодзей-трансвестыт абчысціў чатыры крамы на Галівуд-бульвар. Дваіх прадаўцоў, застигших яго на месцы злачынства, высек прыёмамі дзюдо. 10/4/53 – двое белых мужчын закалолі нажамі квіткары ў «Граумане». Прычына: папрасіў іх не паліць у зале. Пацярпелы памёр, падазраваныя не знойдзены. Лейтэнант Реддин заявіў, што занадта неспрактыкаваны і з такім справай не справіцца, і ўзяў самаадвод. 11/4/53 – цэлая пачак зводак здарэнняў: за апошнія два тыдні паступіла некалькі паведамленняў пра маладых неграх, якія стралялі ў паветра з драбавікоў ў Грыфіт-парку. Асобы не ўстаноўлены, ездзяць на пурпурным двухдверном «мэркуры» 48-50 года выпуску. 11/4/53 – 13/4/53: пяць рабаванняў, у дзённы час, у прыватных дамах на поўнач ад Бульвара, выкрадзеныя каштоўнасці. Расследаванне пакуль яшчэ нікому не даручана. Эд зрабіў сабе пазнаку: заняцца гэтай справай, пакуль да яго яшчэ ніхто не працягнуў рукі. Сёння чатырнаццатае – у яго яшчэ ёсць шанец.
  
  Эд скончыў друкаваць, уздыхнуў з палёгкай. У пусты дзяжурцы ён амаль шчаслівы – калі побач нікога, не трэба баяцца ўдару ў спіну. Сталы, шафы з тэчкамі, на сценах пустыя бланкі – ўзоры рапартаў аб затрыманні і допросных лістоў. Затрымаць – гэта нават не паўсправы, і нават прымусіць прызнацца – яшчэ не галоўнае. Прызнанне таксама можа апынуцца хлуснёй. Але калі правільна павядзеш допыт, калі залезеш у шкуру праціўніка, калі зможаш пяшчотна яго палюбіць і горача зненавідзець (і тое, і іншае – у адзіна дакладнай прапорцыі, варта ледзь перагнуць палку – і ўсё страчана) – то, можа быць, ён раскажа табе тое, што ты хочаш пачуць. Падрабязнасці. Дробныя дэталі, дзякуючы якім ты раптам пабачыш, як гэта было, і зразумееш, на якія кнопкі ціснуць у размове з наступным падазраваным. Гэтаму навучылі яго бацька і Арт-Дэ-Спейн. Дома ў бацькі захоўваліся скрынкі з стенографиями допытаў: выкрадальнікі дзяцей, гвалтаўнікі, забойцы... Чалавечае адкіды. І ўсе яны прызнаваліся ў зробленым. Арт мог адлупцавалі падазраванага, але часцей больш пагражаў фізічным гвалтам, чым выконваў пагрозы. Бацька ўсяго раз ці два ў жыцці ўзняў руку на падазраванага – і да гэтага часу казаў аб гэтых выпадках, як пра сваіх паразах. Бацька і Арт чыталі Эду ўніклівыя адказы і прымушалі адгадваць пытанні, дзяліліся слоўцамі, якія выкарыстоўвае дасведчаны шпік, каб разгаварыць суразмоўцу. Паказвалі, што ў кожнага чалавека ёсць некалькі узроўняў сакрэтнасці: аднымі таямніцамі ён не асабліва даражыць і гатовы іх выкласці, варта крыху на яго націснуць, – іншых саромеецца, як ганебных слабасцяў, і не прызнаецца ў іх нават самому сабе. Але ўмеламу дэтэктыву прызнаецца і ў гэтым. Яны пестовали ў Эде паляўнічы інстынкт, вучылі бачыць чалавека наскрозь і беспамылкова біць у перакрыжаванні яго слабасцяў. І ў гэтым ён атрымаў поспех – настолькі, што часам адварочваўся ад люстэрка, каб не бачыць свайго твару.
  
  Яны заседжваліся дапазна – двое удаўцоў і малады халасцяк. Арт быў зацыклены на маньяках: зноў і зноў ён прасіў Прэстана ажывіць у іх памяці гісторыю Ларэна Атертона – кашмарныя доказы, паказанні сведак. Прэстан падпарадкоўваўся неахвотна, нібы баючыся, што ад частых успамінаў потускнеет глянец яго колішняй славы. Успаміналі і старыя справы Арта. Навучанне пайшло Эду на карысць – амаль імгненныя прызнання, 95-працэнтная раскрывальнасць злачынстваў. Яго талент, маўкліва які прызнаецца усімі таварышамі, служыў яшчэ адной прычынай адчужэння – і нянавісці.
  
  Хістаючыся ад стомы, Эд спускаецца ўніз, да аўтастаянцы. І раптам ззаду:
  
  – Кря-кря! – Яго хапаюць за плечы і разгортваюць.
  
  Дзіцячая маска Качаняці Дэні. Удар левай-правай збівае акуляры, яшчэ адзін – па нырках – валіць долу. І – нагамі па рэбрах.
  
  Эд сціснуўся ў камяк. Ўдар у твар, ўспышка перад вачыма. Двое сыходзяць: адзін смяецца, другі ўсё яшчэ кракалі. Даведацца нескладана: непрыемна-рэзкі голас Стенсленда, кульгае хада прафесійнага футбаліста Бадан Уайта.
  
  Эд плюнуў кроў, запознена выматерился ім услед.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  Рас Мілард перад чацвёртай брыгадай Аддзела нораваў штурхае гаворка пра порнухе.
  
  – Фотаальбомы, джэнтльмены. Часцяком трапляюцца ў апошні час на месцах злачынстваў. Асабліва гэта тычыцца спраў аб наркотыках, букмекерстве і прастытуцыі. Звычайна падобнае дзярмо штампуецца ў Мексіцы, так што гэта не наша юрысдыкцыя. Наогул кажучы, парнаграфія – арганізаваны крымінальны бізнес, гэтым займаюцца буйныя гузы, у якіх ёсць і грошы на друк, і сувязі для распаўсюджвання. Аднак цяпер я такіх буйных гузоў не бачу. Джэк Драгна дэпартаваны. Мікі Коэн у турме – так і не стане ён порнушкой песціцца, не яго стыль, Мікі у нас пуританин. У Мо Ягелки праблем па горла – не да таго, каб адкрываць новы бізнес. І на Джэка Уэйлена непадобна – гэтаму фантазіі толькі на дробны рэкет і хапае, і ўсё, што зарабіў, ён неадкладна спускае ў лас-вегасских казіно. Акрамя таго, на вядомыя гарадскія кропкі не падобна – занадта высокая якасць фатаграфій. Аддзел Ньютон-стрыт праверыў прыватныя друкарні, кажа, усё чыста – у іх проста няма магчымасці друкаваць альбомы такога якасці. Аднак абстаноўка на здымках паказвае, што здымкі рабіліся ў нас: дзе-нідзе ў вокнах відаць што-то вельмі падобнае на Галівудскія пагоркі, ды і абсталяванне тыповая для танных лос-анджэлесу квартирок. Такім чынам, наша задача: знайсці крыніца гэтай бруду і арыштаваць усіх, хто яе вырабляе, для яе пазіруе і яе распаўсюджвае.
  
  Джэк думках застагнаў. Да чаго дажыў – за порнушкой палюе! Іншыя пераглядваліся з усмешкай. Чуліся шепотки і смяшкі – мужыкам відавочна не трываецца паглядзець «вясёлыя карцінкі». А хто-то, можа, марыць прынесці дадому і ў ложку з жонкай пагартаць.
  
  – Хлопцы з Ньютон-стрыт, – працягвае Мілард, пстрыкаючы запальнічкай, – апыталі ўсіх падазроных – выніку нуль. Ніхто нічога не бачыў, у руках не трымаў і наогул не ведае, якая бывае такая парнаграфія. У друкарнях таксама нічога суцяшальнага нам не сказалі. Паказалі часопісы усім у Бюро і ў гарадскіх участках – ніхто не апазнаў натуршчыкаў. Так што, джэнтльмены, уся надзея на вас.
  
  Хендэрсан і Кифка працягваюць рукі; у Стейтиса прама сліны цякуць. Мілард раздае часопісы.
  
  – У чым справа, Винсеннс? Марыш апынуцца дзе-небудзь у іншым месцы?
  
  – Так, капітан. У Аддзеле па барацьбе з наркотыкамі.
  
  – Вось як? Можа, дзе-небудзь яшчэ?
  
  – Мабыць, у другой брыгадзе праца цікавей – там шлюх трасуць.
  
  – Усё ў тваіх руках, сяржант. Раскрой сур'ёзная справа – і Я з найвялікшай ахвотай ад цябе пазбаўлюся.
  
  Па шэрагу праносяцца ўздыхі, смяшкі, прыглушаныя: «Ух ты!» Трое мужчын пампуюць галовамі – нікога не даведаліся. Часопісы пераходзяць да Джэку.
  
  Сем нумароў: первосортная глянцавая папера, простыя чорна-белыя вокладкі. Шаснаццаць старонак фатаграфій, каляровых і чорна-белых. Два нумары разарваныя папалам.
  
  Адкрытыя здымкі. Мужчыны з жанчынамі, мужчыны з мужчынамі, дзяўчыны з дзяўчынамі. Пенетрация буйным планам: натуралы, педики, лесбіянкі з фаллоимитаторами. За вокнамі – від на Галівуд. Спарвання на ложках у ўбогіх комнатушке, падабенства ляпніны на столі, джэнтльменскі набор ледзь ці не ўсіх лос-анджэлесу холостяцких меблирашек. Для порназдымкі абстаноўка звычайная. Толькі вось самі «героі» – не такія, як звычайна. Не наркаманы з остекленелыми вачыма – здаровыя, прыгожыя маладыя хлопцы, голыя і апранутыя, іншы раз у вельмі мудрагелістых касцюмах: елізавецінскае эпоха, японскія кімано. Джэк склаў разарваную старонку – у яблычак: той, што смокча ў хлопца ў гарсэце з кітоў вуса, – яго стары знаёмец Бобі Индж, хлопец-прастытутка, як-то раз трапіў на траўцы.
  
  – Винсеннс, пазнаў каго-небудзь? – пытаецца Мілард.
  
  Так я табе і сказаў!
  
  – Не, капітан. Дазвольце спытаць, адкуль гэтыя, разодранные?
  
  – Знойдзены ў смеццевым баку за шматкватэрным домам у Беверлі-Хілз. Знайшла іх кіруючая домам, старая па імя Лоретта Даўні, і выклікала мясцовую паліцыю. А хлопцы з аддзялення Беверлі-Хілз патэлефанавала нам.
  
  – Адрас дома ў вас ёсць?
  
  Мілард глядзіць у свае паперкі.
  
  – Шарлвиль, 9849. Навошта табе?
  
  – Проста падумаў, што гэтую частку расследавання я магу ўзяць на сябе. У мяне ў Беверлі-Хілз нядрэнныя сувязі.
  
  – Добра, не дарма ж цябе Мусорщиком клічуць. Едзь у Беверлі-Хілз. Хендэрсан, вы з Кифкой займіцеся затрыманымі, на кватэрах у якіх выявілі гэтую поскудзь. Націсніце на іх яшчэ разок, хай растлумачаць, адкуль яе ўзялі. Паабяцайце, калі прызнаюцца, не заводзіць справу аб захоўванні парнаграфіі... Зараз атрымаеце копіі пратаколаў. Стейтис, ты адпраўляешся ў пункты пракату тэатральных і маскарадных касцюмаў. Можа быць, яны апазнаюць на кім-небудзь з гэтых... артыстаў, каб іх... свае шмоткі. А калі вельмі пашанцуе, ўспомняць, хто гэтыя шмоткі браў. Паспрабуем спачатку пайсці такім шляхам – апазнанне па фотаздымках ўсяк ад нас не пойдзе, а зацягнецца мінімум на тыдзень. Усе вольныя, джэнтльмены. Варушыся, Винсеннс. І май на ўвазе – гэта табе не Аддзел наркотыкаў, тут крок направа, крок налева – лічыцца ўцёкі.
  
  
  
  * * *
  
  
  Джэк заварушыўся. Для пачатку – у архіў, забраць тэчку Бобі Инджа, пачаткоўкі порназоркі. Затым адправіцца ў Бэвэрлі-Хілз, да старой карге, вытрасці з яе падрабязнасці і згатаваць абвінавачванне, сутнасць якога яму ўжо выдатна вядомая: Бобі Индж – удзельнік злачыннай групоўкі, арганізаванай з мэтай стварэння і распаўсюджвання непрыстойных матэрыялаў. Крымінальны артыкул. Бобі ў два рахункі выдасць і рэжысёра і фатографа, і сваіх звездунов-паплечнікаў – толькі б ўласную азадак выратаваць. Так падобныя справы і робяцца.
  
  Дзень халодны, ветраны. Джэк коціць па Алімпік прама на захад. З прымача даносіцца імя Эліса Лоу: распавядаюць, што пракуратуры ў чарговы раз зрэзалі Бюджэт, нешта бубніць сам Эліс... Успомніўшы Біла Макферсон, Джэк паварочвае ручку налады, ловіць вясёлую бродвейскую мелодыю. Але думкі аб Макферсоне не сыходзяць.
  
  Гэта ж ён прапанаваў Эллису завязаць кантакты з «Строга сакрэтна». Прасцей простага: Макферсан любіць чорненькіх, Сід Хадженс любіць клубнічку, а Эліс Лоў хоча стаць пракурорам. Лоу ідэю ўхваліў і паслугу Джэка ацаніў. Жонка Макферсон падала на развод, а рэйтынг Эліса рэзка павысіўся. Але Дадлі Сміт вырашыў, што гэтага мала. І захацеў падстрахавацца.
  
  Хочаце ведаць, як Дадлі пракруціў гэта невялікая справа?
  
  Была ў Дот Ротштейн на прымеце каляровая дзяўчынка, знаёмая па калоніі для непаўналетніх. Там-то яны і сышліся і з тых часоў часцяком забаўляліся ўдваіх. Дот шапнула слоўца сваёй сяброўцы, Дадлі Сміт і яго верны ад'ютант Майк Брюнинг нарыхтавалі нумар у матэлі «Бэз» – знакамітым сексодроме на Сансет-стрып, па-за гарадской тэрыторыі, дзе і акруговай пракурор не пракурор, а ўсяго толькі яшчэ адзін засранец, злоўлены са спушчанымі штанамі. Макферсон запрасілі на вячэру ў «Ціхім акіяне». Дадлі і Марвелл Уилкинс – чорная красуня няпоўных пятнаццаці гадоў – чакалі звонку. Брюнинг загадзя папярэдзіў шэрыфа Заходняга Галівуду і прэсу, а Джэк Винсеннс – Пераможца з Вялікай Літары – капнуў Макферсону у апошні марціні трошкі хлоралгидрата. З рэстарана спадар акруговай пракурор выйшаў хістаючыся, протащился на сваім «кадзілаку» мілю ці дзве, на скрыжаванні Уілшыр і Алворадо павярнуў да тратуары і выключылі. Брюнинг з прынадай – Марвелл ў сукенка для кактэйлю – ехаў за ім. Ён сеў за руль Макферсонова «кадзі», прывёз Біла – аматара шакаладак – і дзяўчынку на ўмоўленае месца... а чым гэта скончылася, вы ўжо ведаеце.
  
  Эллису Лоў так нічога і не сказалі – да гэтага часу думае, што яму проста пашанцавала. Дот адправіла Марвелл ў Ціхуану, усе выдаткі аплацілі з бюджэту жаночай папраўчай сістэмы. Макферсан страціў жонку, працу, і хай дзякуй скажа, што не адправіўся ў казённы дом за разбэшчванне малалетняй – Марвелл-то так і не знайшлі.
  
  Джэк не хацеў ўвязвацца ў гэтую гісторыю. Але Дот Ротштейн была ў бальніцы ў кастрычніку сорак сёмага – калі яна ведае, цалкам магчыма, ведае і Дадлі. А калі ведае Дадлі, Джэк зробіць для яго ўсё, што заўгодна. Толькі б захаваць гэтую таямніцу ад свету – і ад Карэн.
  
  Вось ужо год ён быў для яе героем – часам нават сам пачынаў верыць уласным выдумкам. Перастаў пасылаць грошы дзеткам Скоггинсов, зачыніўшы кошт на сарака тысячах, – раман з Карэн патрабаваў грошай, а кожная ноч з ёй адводзіла яго ўсё далей ад «Малібу Рандэву». Джоан Морроу – Лоу ўсё старалася яго куснуть пры кожным зручным выпадку, Уэлтон і матуля змірыліся, а Карэн любіла Джэка так, што часам яму не па сабе рабілася. І яшчэ – ён страшна сумаваў па Аддзелу наркотыкаў. Кожны раз, калі падварочваліся справу з наркотыкамі, ён хапаўся за яго, нібы гэта было апошні справа ў яго жыцці. І Сід Хадженс зусім страціў да яго цікавасць – нядзіўна, бо былы герой-кап сышоў у цень, і цяпер з яго матэрыялу не стрясешь. Але пасля гісторыі з Макферсоном Джэк пачаў падазраваць, што гэта і да лепшага.
  
  Джэк гуляў у героя, а Карэн – у багатую спадчынніцу, выпускніцу прэстыжнай школы з домам на ўзбярэжжа, за які заплаціў тата. Доўга гэта не працягнецца: яму трыццаць восем, ёй дваццаць тры, рана ці позна яна пра гэта задумаецца. Яна ўжо намякала на вяселле, Джэк пераводзіў размову на іншае – займеўшы ў швагры Эліса Доу, ён да самай смерці не пазбавіцца ад сваіх казначэйскіх абавязкаў. Карэн стала для Джэка ідэальнай слушательницей, увасабленнем той самай публікі, аб якой ёй заўсёды марыў. Ён інстынктыўна адчуваў, што з яго працы яна здольная зразумець і прыняць, а што лепш пакінуць пры сабе. Яе каханне так адточыла яго майстэрства, што цяпер яму нават хлусіць не даводзілася – дастаткова было толькі сёе аб чым замоўчваць.
  
  Корак на шашы. Джэк павярнуў на поўнач, на Дохини, затым на захад – на Шарлвиль. Дом 9849 – двухпавярховы тюдорианское будынак у квартале ад Уілшыр. Джэк прыпаркаваўся, агледзеў паштовыя скрыні.
  
  Усяго шэсць. Адзін належыць Лоретте Даўні: з іншых – тры сямейныя пары, адзін мужчына, адна жанчына. Джэк перапісаў усе імёны, дайшоў пешшу да Уілшыр, знайшоў тэлефон. Званкі ў архіў і ў дарожную паліцыю. Ні ў аднаго з жыхароў – ні папярэдніх судзімасцяў, ні крымінальнага мінулага. Толькі Крысціна Бергерон, адзінокая дама, чатыры разы прыцягвалася за неасцярожнае язду. Права не адбіраліся. Задаўшы клерку некалькі пытанняў, Джэк атрымаў яшчэ сёе-якую інфармацыю: Крысціне трыццаць сем гадоў, род заняткаў – актрыса/афіцыянтка, па дадзеных на ліпень пяцьдзесят другога працуе ў драйв-ін «У Стэна» у Галівудзе.
  
  Афіцыянткі звычайна ў Беверлі-Хілз не жывуць. Можа, Крысціна Бергерон падзарабляе на баку? Джэк вярнуўся да дому 9849, пастукаў у дзверы з таблічкай «Кіраўнік».
  
  Адкрыла старая.
  
  – Так, малады чалавек?
  
  Джэк бліснуў жэтонам.
  
  – Паліцыя Лос-Анджэлеса, мэм. Я па нагоды тых часопісаў, што вы выявілі.
  
  Старая жмурыць вадзяністыя вочы за тоўстымі шкламі ачкоў.
  
  – Добра, што мой нябожчык муж, містэр Гаральд Даўні, не дажыў да такога страхоцця. У нашым доме... Ён бы такі мярзоты не пацярпеў.
  
  – Мэм, вы самі знайшлі гэтыя часопісы?
  
  – Не, малады чалавек, знайшла іх мая пакаёўка. Яна іх парвала і выкінула ў смеццевае вядро, а там ужо іх я знайшла. Патэлефанавала ў паліцыю Беверлі-Хілз, а потым добранька распытала Юлу.
  
  – І дзе Юла іх знайшла?
  
  – Ну... гм... не ведаю, ці варта мне...
  
  Пара змяніць тэму.
  
  – Раскажыце пра Крысціне Бергерон.
  
  Старая абурана пырхае.
  
  – Ох ужо гэтая Бергерон! І сынок яе – не ведаю, хто з іх горш!
  
  – Непрыемная жиличка?
  
  – І не кажыце! Бесперапынку водзіць да сябе мужчын! Раскочвае па хаце на роліках – усе падлогі исцарапала! Усюды разгульвае ў гэтай кароценькай з официантской спаднічцы – сорам глядзець! А па сыну яе проста турма плача! Ён, па-мойму, і ў школу-то ніколі не хадзіў! Семнаццаць гадоў хлопцу, ні вучыцца, ні працаваць не жадае, толькі швэндаецца немаведама дзе і кампанію водзіць немаведама з кім!
  
  Джэк выцягвае з кішэні здымак Бобі Инджа, старая глядзіць па-над ачкоў.
  
  – Сапраўды, адзін з сябрукоў Дэрила. Разоў дзесяць тут з'яўляўся, не менш. А хто ён такі?
  
  – Скажыце, мэм, Юла знайшла часопісы ў кватэры Берлеронов?
  
  – Ну...
  
  – Мэм, Крысціна Бергерон або яе сын цяпер дома?
  
  – Няма. Некалькі гадзін таму сышлі, я чула. Зрок мяне падводзіць, прыходзіцца спадзявацца на слых.
  
  – Мэм, калі вы праводзіце мяне ў іх кватэру і я выяўлю там іншыя такія ж часопісы, вас будзе чакаць ўзнагароджанне.
  
  – Але...
  
  – Бо ў вас ёсць ключы, мэм?
  
  – Зразумела, ёсць, я ж кіруючая. Ну калі вы паабяцаеце нічога там не чапаць... і калі з майго ўзнагароджання не возьмуць падатак...
  
  Джэк марнасьць фатаграфію ў кішэню.
  
  – Як скажаце, мэм.
  
  Старая цягнецца на другі паверх, Джэк за ёй. Яна адмыкае трэцюю дзверы направа.
  
  – Пяць хвілін, малады чалавек. І калі ласка, нічога не чапайце. Гэты дом належыць майму зяцю, і непрыемнасці мне ні да чаго.
  
  Джэк ўваходзіць. Акуратная жылая пакойчык. Падлогу і на самай справе исцарапан – ролікамі, павінна быць. Мэбля недурна, але стары, патрапаны, відаць, што аб ёй не клапоцяцца. Голыя сцены. Тэлевізара няма. На стале ў куце дзве фатаграфіі.
  
  Джэк падышоў бліжэй, узяў здымкі. Старая Даўні глядзіць яму праз плячо. У аднолькавых серабрыстых рамках – прыгожая жанчына і сімпатычны хлапчук.
  
  У жанчыны светлыя валасы, стрыжка «паж», завучаны танны бляск у вачах. Хлопец вельмі на яе падобны: прыгожы блондинчик з вялікімі дурнымі гляделками.
  
  – Гэта Крысціна і яе сын?
  
  – Яны самыя. Прыгожая парачка, праўда? Так, гэтага ў іх не адняць. Малады чалавек, а колькі мне належыць?
  
  Не звяртаючы на яе ўвагі, Джэк ўваходзіць у спальню. Хутка праглядае паліцы, скрыні гардэроба, глядзіць пад матрацам. Ні наркаты, ні парнухі. Наогул нічога цікавага, калі не лічыць карункавай жаночага бялізны.
  
  – Малады чалавек, пяць хвілін прайшло. І дайце, калі ласка, распіску ў тым, што выплаціць мне ўзнагароджанне...
  
  Джэк з усмешкай павярнуўся да яе.
  
  – Па пошце дашлю. І дайце мне яшчэ хвіліну – трэба прагледзець іх тэлефонную кніжку.
  
  – Няма, няма! Ідзіце неадкладна! Яны могуць у любы момант вярнуцца!
  
  – Яшчэ хвіліну, мэм...
  
  – Ні секунды! Неадкладна!
  
  Ужо ў спіну яму старая карга заўважае:
  
  – Вы вельмі падобныя на таго паліцэйскага з серыяла, што па тэлевізары паказваюць.
  
  Джэк абгортваецца:
  
  – Усяму, што ўмее гэты хлопец, я навучыў яго.
  
  
  
  * * *
  
  
  Падвядзем прамежкавыя вынікі.
  
  Бобі Индж выдае гандляроў парнухай, згаджаецца сведчыць. Вешаем аморалку на яго і Дэрила Бергерона, праўда, хлопец – непаўнагадовы. Затое за Бобі – цэлы спіс абвінавачванняў у гомасэксуальнай прастытуцыі. Прызнання, арышты падазраваных, канцылярская руціна для Милларда – і вось калі ласка: Джэк Пераможца раскопвае вялікую смярдзючую кучу лайна і вяртаецца ў Аддзел наркотыкаў героем.
  
  Па дарозе ў Галівуд Джэк робіць крук, заязджае ў драйв-ін «У Стэна». Тут, спрытна жанглюючы падносамі , раскочвае на роліках Крысціна Бергерон: прыгожы мордачка, пастрэльвае вочкамі. Стане такая пазіраваць з сябрам у роце? Мабыць, стане.
  
  Джэк прыпаркаваўся, каб перелистать тэчку Бобі Инджа. Два ордэра на арышт: неаплата штрафнога талона няяўка ў суд. Апошні вядомы адрас: 1824, Норт-Кэмел ў Заходнім Галівудзе – у самым сэрцы Лавандового Цясніны. Тры бара для блакітных: «Бярлог Леа», «Рыцар ў даспехах» і «Гульнявой зала Бі-Джэя» – усё на бульвары Санта-Моніка, зусім непадалёк. Джэк падрыхтаваў кайданкі і паехаў на Норт-Хэмел.
  
  Бунгала на задворках Стрып. Двор выкладзены дзірваном, на адным з паштовых скрынь надпіс: «Индж – нумар шэсць». Джэк знаходзіць патрэбную дзверы, стукае – няма адказу.
  
  Кліча фальцэтам: «Бобі, сонейка!» – не, не дзяўбе. Дзверы зачынены, шторы спушчаныя – падобна на тое, што і напраўду нікога. Джэк вяртаецца ў машыну і паварочвае на поўдзень.
  
  Падарожжа па пидор-барах: усе яны размешчаны на тэрыторыі ў два квартала. «Бярлога Леа» зачынена да чатырох раніцы. «Рыцар у даспехах» пусты, бармэн бурчыць: «Які яшчэ там Бобі?» – і глядзіць так, нібы і сапраўды не ведае. Джэк адпраўляецца ў «Гульнявой зала Бі-Джэя».
  
  Ўнутры сцены, столь, кабінкі, нават малюсенькая сцэна для музыкаў – усё ў штучнай скуры. Каля стойкі купку педики. Бармэн копа вылічае адразу. Джэк падыходзіць і выкладвае на стойку фатаграфіі.
  
  – Вось гэты, – бармэн тыкае пальцам у фотку, – Бобі, не ведаю прозвішчы. Часта сюды наведваецца.
  
  – Як часта?
  
  – Ну, два-тры разы на тыдзень дакладна.
  
  – Удзень ці ўвечары?
  
  – Па-рознаму.
  
  – Калі быў тут апошні раз?
  
  – Учора. Так, учора, як раз у гэты час. А вы...
  
  – Я сяду ў кабінку і яго пачакаю. Калі ён з'явіцца, пра мяне ні слова. Усё зразумеў?
  
  – Ды калі ласка... Толькі, слухайце, вы і так мне ўсю кліентуру распужалі...
  
  – Страты цябе з падаткаў аднімуць.
  
  Бармэн хіхікае. Джэк садзіцца ў кабінцы ля сцэны. Добрая пазіцыя: бачная і парадная дзверы, і задняя, а сам ён схаваны ў паўзмроку. Чакае, назірае рытуалы заляцанні ў гомиков: абменьваюцца поглядамі, перакідаюцца парай слоў і хаваюцца за дзвярыма. Над стойкай – люстэрка: гамасекі оглядывают адзін аднаго, сустракаюцца поглядамі, будуюць адзін аднаму вочкі, обмирают. Два гадзіны, паўпачка цыгарэт – а Бобі Инджа так і няма.
  
  У Джэка ўжо ў жываце бурчыць і ў горле перасохла. Бутэлькі за стойкай нахабна яму падміргваюць. Подохнешь ад нуды. Добра, пасядзіць да чатырох – і ў «Бярлог Леа».
  
  У 3:53 з'яўляецца Бобі Индж.
  
  Залазіць на табурэт, бармэн налівае яму выпіць. Джэк ўстае.
  
  Бармэн перепуган: рукі дрыжаць, вочы бегаюць. Бобі рэзка абарочваецца.
  
  – Паліцыя, – кажа Джэк. – Рукі за галаву. Индж выплюхвае шклянку яму ў твар.
  
  Густ скотчу на мове; скотч паліць вочы, туманіць зрок. Джэк адчайна лыпае, спатыкаецца, грохается на падлогу. Падымаецца, кашляючы і праціраючы вочы, азіраецца навокал – Бобі Инджа і след прастыў.
  
  Джэк выбягае на вуліцу. Бобі не бачна – затое відаць, як адчальвае ад бара седан. А машына Джэка адсюль у двух кварталах.
  
  Чорт бы пабраў гэты скотч – пад стагоддзямі, у горле, у насаглотцы!
  
  Перебежав праз вуліцу, Джэк знаходзіць бензакалонку, видается наўпрост у сарцір. Зрывае з сябе пахучы выпіўкай пінжак, кідае ў смеццевае вядро. Змывае віскі з твару, трэ мылам плямы на кашулі. Хоча проблеваться, каб пазбавіцца ад агіднага густу, – не ідзе. У ракавіне плёскаецца мыльная вада: Джэк зачерпывает яе жменямі, глынае, і яго нарэшце-то выварочвае навыварат.
  
  Нарэшце спыняецца дрыжыкі ў нагах, супакойваецца шалёна колотящееся сэрца. Джэк здымае кабуру, абгортвае яе папяровым ручніком, вяртаецца да машыны. Убачыўшы па дарозе тэлефон-аўтамат, інстынктыўна спыняецца і набірае знаёмы нумар.
  
  – Сід Хадженс слухае. «Строга сакрэтна», канфідэнцыйна, без пратаколу...
  
  – Сід, гэта Винсеннс.
  
  – Джэкі, як дзялы? Вярнуўся ў наркоотдел?
  
  – Не, накапаў сёе-што цікавае ў сябе, у Аддзеле нораваў.
  
  – Наколькі цікавае? Знакамітасці фігуруюць?
  
  – Наколькі гэта цікава само па сабе, пакуль не ведаю, але не сумняваюся, што ў цябе ў руках зайграе ўсімі фарбамі.
  
  – А што ты так цяжка дыхаеш, Джэкі? Бягом бег?
  
  Джэк кашляе, выдзімаючы мыльныя бурбалкі.
  
  – Сід, я цяпер расследуе справу аб парнаграфіі. Непрыстойныя фотаздымкі. Прычым хлопцы на здымках вельмі прыстойна выглядаюць і прыбраная ў дарагія тэатральныя касцюмы. Першакласная, прафесійная праца. Я падумаў, можа быць, ты што-небудзь пра гэта ведаеш?
  
  – Першы раз чую, Джэкі.
  
  Занадта хутка. Ні на секунду не задумаўшыся.
  
  – А як наконт хлопца-прастытуткі па імя Бобі Индж? Ці жанчыны па імені Крысціна Бергерон? Працуе афіцыянткай, магчыма, падзарабляе прастытуцыяй.
  
  – Ніколі пра іх не чуў.
  
  – Чорт! Ну, а якіх-небудзь незалежных порнодилеров ты ведаеш, Сід? Што...
  
  – Паслухай, Джэк, я ведаю адно: аб такіх справах лепш ўслых не балбатаць. Але я пра іх і ня ведаю. Ва ўсіх нас ёсць свае сакрэты, Джэк. Дарэчы, ты не выключэнне. Пагаворым пазней, Джэк. Патэлефануй мне з ўчастка.
  
  Пстрычка – Сід вешае трубку.
  
  ВА ЎСІХ НАС ЁСЦЬ СВАЕ САКРЭТЫ, ДЖЭК. ДАРЭЧЫ, ТЫ НЕ ВЫКЛЮЧЭННЕ.
  
  Свд як-то дзіўна з ім размаўляў. Непадобна на сябе. І што азначаюць яго апошнія словы? Пагроза? Папярэджанне?
  
  ШТО, ЧОРТ ПАБЯРЫ, ЯМУ ВЯДОМА?
  
  Адкрыўшы ўсе вокны, каб выветрить пах мыла, дрыжачы Джэк пад'язджае да драйв-ін «У Стэна». Крысціны Фергерон не відаць. Таму на Шарлвиль, у дом 9849. Тук-тук ля дзвярэй – няма адказу. Паміж дзвярыма і вушаком – шырокая шчыліна. Джэк навальваецца плячом – дзверы паддалася, на падлозе ў гасцінай раскідана адзенне. Зніклі фатаграфіі.
  
  Крадзецца да дзьвярэй спальні. Чорт, нядобра – рэвальвер застаўся ў машыне.
  
  Пустыя паліцы і скрыні, голая ложак. Цяпер у ванную.
  
  На падлозе – растаптаны цюбік зубной пасты і рассыпаныя гігіенічныя тампоны. Шкляная палічка разбіта, аскепкі ў ракавіне.
  
  Увогуле, спехам збіраліся.
  
  Джэк гоніць машыну назад у Заходні Галівуд. Дзверы кватэры Бобі лягчэй паддаецца. Джэк ўваходзіць з рэвальверам напагатове.
  
  І тут нікога.
  
  У адрозненне ад Бергеронов, Бобі апынуўся аккуратистом. Чысценькая гасцёўня, бездакорная ванная, адкрыць гардэроб зеўрае пустымі паліцамі. У халадзільніку – банка сардзін. Смеццевае вядро на кухні пуста, у ім – свежы папяровы пакет.
  
  Джэк перетряхивает кватэру уверх дном: гасціную, спальню, ванную, кухню; пераварочвае паліцы, перетряхивает дываны, распатронивает туалет. Раптам яго ахінае: перапоўненыя смеццевыя бакі па абодвум бакам вуліцы...
  
  Апошняя надзея.
  
  З яго сутыкнення з Инджем прайшло не менш гадзіны. А мабыць, і больш. Наўрад ці гэты вырадак паскакаў наўпрост дадому. Нябось вяртаўся вакольным шляхам, завулкамі, блытаючы след. Цяміў, за што ж яго ледзь не ўзялі. За тое, што не зьявіўся па выкліку, – ці раскапалі наконт порнушки? Так ці інакш, нельга, каб яго застукалі з парнаграфіяй. І ў машыне вазіць яе нельга – занадта вялікі рызыка ператрусу. А смеццевы бак перад домам – самае падыходнае для яе месца.
  
  Што ж, Джэку не ўпершыню корпацца ў адходах. Не дарма яго Мусорщиком празвалі. Можа, пашанцуе.
  
  Джэк выходзіць на тратуар – і да бакам. Якія-то дзеткі паказваюць на яго пальцамі, хіхікаюць. Джэк лічыць бакі: адзін, два, тры, чатыры, пяць і яшчэ два за вуглом. На апошнім няма вечка, і з смецця тырчыць, трапечучы на ветры, край чорнага глянцавага ліста.
  
  Джэк ірвануў туды.
  
  Тры часопіса, цэлых тры гребаных часопіса – на самым версе! Джэк хапае іх, імчыцца ў машыну – дзеткі размалявалі ветравое шкло, – паспешліва гартае. Усе тыя ж галівудскія пейзажы на заднім плане, Бобі Индж з хлопцамі і дзяўчатамі, невядомыя красотули – усе асобы Джэк бачыць у першы раз.
  
  Чым далей, тым разнузданней становяцца здымкі: да сярэдзіны трэцяга часопіса пачынаюцца сапраўдныя оргіі, гульня ў «рамонак», дзясяткі натуршчыкаў на дыване. Далей – горш: раздзеленыя цела, патокі крыві з адсечаных рук і ног. Джэк ўглядаецца, моршчачыся, і заўважае, што кроў подрисована чырвонымі чарніламі, а самі здымкі відавочна подретушированы – мяркуючы па ўсім, калецтва фальшывыя. Дастаткова зірнуць, якімі вытанчанымі пунсовымі завітушкамі кладзецца на падлогу чарнільная кроў.
  
  Шакавальныя сцэны прымушаюць Джэка на імгненне забыць аб сваёй мэты: апамятаўшыся, ён прымаецца зноў праглядаць часопіс, шукаючы сярод бледнага чалавечага мяса і чарнільнай крыві знаёмыя твары. І знаходзіць іх на апошняй старонцы: Крысціна Бергерон і яе сын трахацца, стоячы на роліках на исцарапанном дашчаным паў.
  
  
  КІРАЎНІК ШАСНАЦЦАТАЯ
  
  
  Фатаграфія ў паштовай скрыні: сяржант Эд Эксл, дрыготкі і нікчэмны, сцірае кроў з разбітых вуснаў. Подпісы абароце няма – і не трэба, і без таго ўсё ясна. Негатыў застаўся ў Стенсленда і Уайта – страхоўка на выпадак, калі Эд надумае іх закласці.
  
  Эд адзін у дзяжурцы, на гадзінніку – шэсць раніцы. Чухаецца на падбародку. Буркуе ў страўніку – з-за расхістаць зубоў ён не можа ёсць. Трыццаць з нечым гадзін прайшло, але ўсё яшчэ трасуцца рукі.
  
  Шчаслівыя выпадкі лёгка даюцца... але за іх даводзіцца плаціць.
  
  Бацьку ён не сказаў ні слова – не хацеў рызыкаваць. Калі гісторыя дойдзе да вушэй Паркера або ОВР, Бад Уайт начтен помсціць па-буйному – парай зуботычин справа не абыдзецца. А з Бадом цяпер звязвацца не варта: яму заступаецца Дадлі Сміт, перавёў яго да сабе ў Одтел па расследаванні забойстваў і, мяркуючы па ўсім, хоча зрабіць з яго сваю правую руку. Вось Стенсленд куды больш уразлівы: вызвалены ўмоўна, працуе на Эйба Тайтелбаума, былога сябрука Мікі Коэна. Да таго ж горкі п'яніца. І рана ці позна яму давядзецца вярнуцца ў турму.
  
  Што ж, дапаможам яму.
  
  Эд наняў двух хлопцаў з службы шэрыфа. Грошы – з давернага фонду маці. Гэтыя двое вачэй з Дзіка Стенсленда не спускаюць: хай паспрабуе парушыць хоць нейкае правіла ўмоўна-датэрміноўшчыкаў...
  
  Ён сваё атрымае.
  
  Эд шамаціць паперамі. Унутры ўсе сціскаецца ад голаду, кабура шкада боўтаецца на обвисшем рамяні. Раптам з дынаміка грыміць голас:
  
  – Увага ўсім пастам! Кафэ «Начная сава», адзін-восем-два-чатыры па Cherokee! Масавае забойства! Код тры!
  
  Эд ускоквае, адштурхнуўшы крэсла. Ён адзіны з дэтэктываў на пасадзе – значыць, гэта яго шанец.
  
  
  
  * * *
  
  
  На рагу Галівуд і Чэрокі згрудзіліся патрульныя аўтамабілі, з усіх бакоў перагарадзіўшы дарогу да месца злачынства. Групкі копаў ў форме. Цывільных няма – падобна, ён і сапраўды паспеў першым.
  
  Эд выключае сірэну, выходзіць з машыны. Да яго адразу падбягае патрульны.
  
  – Перабілі кучу народу. Здаецца, ёсць некалькі жанчын. Гэта я іх знайшоў. Пад'ехаў выпіць кубак кавы – і бачу на дзвярах шыльду «Закрыта з-за хваробы». Якога чорта, думаю, «Начная сава» ніколі не зачыняецца! Унутры цёмна. Што-то падазрона, думаю я. Заходжу... Слухай, Эксл, наогул-то ўчастак не твой, так што...
  
  Эксл моўчкі адсоўвае яго і штурхае дзверы. На ёй і сапраўды боўтаецца шыльда: «Зокрыто па хваробы». Эд ўваходзіць, азіраецца стромкім, у думках фіксуючы ўсе дэталі.
  
  Доўгі прастакутны зала. Направа – столікі, па чатыры крэсла вакол кожнага. Сцены абклееныя веселенькими шпалерамі: подмигивающие совы на дарожных знаках. На падлозе – клятчасты лінолеўм. Злева – стойка і тузін табурэтак. За стойкай праход для бармэна, далей кухня: па сценах бліскучыя патэльні, столік на колах для бруднай посуду. Злева ад стойкі – каса.
  
  Адкрыта, пустая. На дыванку на падлозе – россып дробнай манеты.
  
  Тры століка ў беспарадку: абрусы збіліся, посуд перавернутая і пабітая, ежа раскіданая. Аскепкі на падлозе. Адзін крэсла дагары ножкамі і побач – туфель-лодачка. Брудныя сляды на падлозе – у кухню каго-то цягнулі.
  
  Эд ўваходзіць. Недожаренная ежа, бітая посуд, патэльні раскіданыя па падлозе. Пад апрацоўчых сталом сейф, умураваны ў сцяну, расчыняць, пусты, на падлозе россып манет. Тут слядоў становіцца больш, яны блытаюцца і перасякаюцца. Тоўстыя выразныя паласы ад абцасаў цягнуцца да прычыненай дзверы ў халодную бакоўку.
  
  Провад выдраць з сеткі, і ў бакоўку не паступае халоднае паветра. Эд рыўком расчыняе дзверы.
  
  Цела тут – кучай, у лужынах крыві. На сценах пырскі крыві і мазгоў, чорныя сляды пораху. У сточном жолабе – крывавае возера ў паўметра глыбінёй. Дзясяткі стрэляных гільзаў плаваюць у крыві.
  
  «За апошнія два тыдні паступіла некалькі паведамленняў пра маладых неграх, якія страляюць у паветра з драбавікоў ў Грыфіт-парку. Асобы не ўстаноўлены, ездзяць пурпурным „мэркуры" 48 – 50 года выпуску...»
  
  Да горла падступае з'едлівая ваніты. Эд сутаргава сглатывает, спрабуе падлічыць цела.
  
  Асоб не адрозніць. Здаецца, пяцёра. Пяць чалавек аддалі жыццё за касу і сейф з некалькімі сотнямі даляраў, плюс ўласныя кашалькі...
  
  – Госпадзе ты божа мой!!
  
  Яшчэ адзін патрульны. Пачатковец. Бледны, ажно з прозеленьню. Эд пытаецца:
  
  – Колькі людзей звонку?
  
  – Не... не ведаю. Цэлая натоўп...
  
  – Проблеваться яшчэ паспееш. Зьбяры ўсіх, і пачынайце класці цела ў мяшкі. Мне трэба ведаць, якія машыны тут спыняліся ў гэтую ноч.
  
  – Сэр, вас хоча бачыць чалавек з Дэтэктыўнага бюро.
  
  Эд выходзіць на вуліцу. Займаецца світанак, і ранішняе сонца асвятляе натоўп гледачоў. Патрульныя адціскаюць рэпарцёраў, у задніх шэрагах пхаюцца разявакі. Гудуць сірэны, равуць, прарываючыся скрозь натоўп, матацыклы, расчышчаючы пад'езды для труповозок. Эд азіраецца: ці не з'явіўся ці хто-небудзь з вышэйшых чыноў. Да яго кідаюцца журналісты, выкрыкваючы на хаду пытанні.
  
  Яго спіхваюць з тратуара, прыціскаюць да патрульнай машыне. Шчоўк-шчоўк-шчоўк – ўспышкі. Эд паварочваецца так, каб не былі бачныя сінякі. Моцная рука Дадлі Сміта сціскае яго плячо:
  
  – Едзь дадому, сынок. Цяпер гэтым займуся я.
  
  
  КІРАЎНІК СЕМНАЦЦАТЫ
  
  
  Першы ў гісторыі агульны збор Бюро. Кабінет шэфа набіты пад завязку: тут сабраліся ўсе дэтэктывы Лос-Анджэлеса.
  
  Ля мікрафона – Тад Грын і Дадлі Сміт. Дэтэктывы глядзяць на іх, пераступаючы з нагі на нагу. Бад азіраецца пошуках Эда Эксл – як там яго сінякі? Але не відаць. Хоць, па чутках, у «Начны савы» ён апынуўся першым.
  
  Дадлі Сміт разгортвае мікрафон да сябе.
  
  – Дзеткі, усе вы ведаеце, навошта мы сабралі для вас тут. Журналісты ўжо ахрысцілі тое, што адбылося "бойняй ў "Начны савы"". «Бойня» – мабыць, моцна сказана, але відавочна, што зьдзейсьнена жахлівае злачынства, якое мы павінны раскрыць як мага хутчэй. Гэтага патрабуюць публіка, гэтага патрабуе прэса. І мы гэта зробім – доказы ў нас ёсць.
  
  У бакоўцы кафэ знойдзеныя шэсць трупаў – трое мужчын і тры жанчыны. Уладальнік «Начны савы» паведаміў, трое з забітых, па ўсёй бачнасці, Пэці Чезимард і Донна Дэ Лука, белыя жанчыны, афіцыянтка і касір з начной змены, і Гілберт Эскабар, мужчына, мексіканец, кухар і посудомойщик. Тры іншыя ахвяры – жанчына і двое мужчын, – па-відаць, наведвальнікі. Каса і сейф пустыя кішэні, сумачкі ахвяр обчищены: гэта паказвае на рабаванне як на самы відавочны матыў. Крыміналісты пакуль не выявілі нічога, акрамя слядоў пальцаў у гумовых пальчатках на касе і на дзверы бакоўкі. Дакладнага часу смерці ахвяр у нас таксама пакуль няма, але малое колькасць наведвальнікаў паказвае на глыбокую ноч, як мяркуецца, каля трох гадзін. На падлозе бакоўкі знойдзены ў агульнай складанасці сорак пяць гільзаў ад «ремингтона» дванаццатага калібра. Такім чынам, можна выказаць здагадку, што тых, хто нападаў было трое, у кожнага – пятизарядный драбавік, усе трое перезараджалі свае гарматы двойчы. Няма патрэбы казаць вам, хлопцы, што але меншай меры трыццаць пяць стрэлаў былі зробленыя ўжо па трупах. Мы маем справу са экземплярамі – шалёнымі, бязлітаснымі жывёламі.
  
  Бад зноў азіраецца. Эксл па-ранейшаму няма. Дэтэктывы пішуць у блакнотах. У куце каля сцяны, без нататніка – Джэк Винсеннс. Сміта ля мікрафона змяняе Тад Грын.
  
  – Слядоў крыві, якія вядуць на вуліцу, няма. Сляды падэшваў таксама адсутнічаюць, а мы на гэта вельмі спадзяваліся. Рэй Линкер з аддзела крыміналістыкі кажа, што першыя вынікі зможа даць не раней чым праз сорак восем гадзін. Па словах каранера [24] , апазнанне ахвяр надзвычай абцяжарана з-за стану тэл Аднак адзін гарачы след у нас ужо ёсць.
  
  За апошнія два тыдні Галівудскі ўчастак атрымаў чатыры паведамленні аб аднатыпных парушэннях грамадскага парадку. Слухайце ўважліва, джэнтльмены: чатыры разы за апошнія пятнаццаць дзён трое маладых неграў ездзілі на аўтамабілі па Грыфіт-парку і стралялі ў паветра з драбавікоў. Хуліганы не апазнаныя, але мы маем дакладнае апісанне машыны: «мэркуры» 1948 – 1950 года выпуску, колер пурпурны. А гадзіну таму адзін з людзей лейтэнанта Сміта знайшоў сведкі: прадавец газет паказаў, што сёння ноччу каля трох гадзін бачыў на стаянцы каля «Начны савы» пурпурны «мэркуры» 48-50 гады.
  
  Пакой гудзе, і Тад падымае руку, заклікаючы да маўчання. Ён яшчэ не скончыў.
  
  – Слухайце далей, джэнтльмены. У спісах сагнаных машын пурпурныя «мэркуры» 48 – 50 гады не значацца, такім чынам, мы, па ўсёй бачнасці, маем справу з законна набытым аўтамабілем. Мы паднялі рэгістрацыю аўтамабіляў па ўсім штату. Пурпурны «мэркуры» 48– 50 г – мадэль, сярод неграў асабліва папулярная. У штаце Каліфорнія выяўлена больш за тысячу шасцісот такіх машын, зарэгістраваных на неграў, і толькі некалькі дзясяткаў – на белых. У прыватнасці, у Лос-Анджэлесе пурпуровых «мэркуры», якія знаходзяцца ў валоданні неграў, сто пяцьдзясят шэсьць. І вас тут крыху больш за сто. Мы склалі спіс: прозвішча, месца працы, хатнія адрасы. Цяпер праглядаем нашы дасье на прадмет мінулых прыцягненняў да суду. Я хачу, каб вы (падзяліліся на пяцьдзесят дзве каманды, па двое ў кожнай, і хай кожная каманда возьме на сябе траіх. У пастарунку Галівуд ўстаноўлена гарачая тэлефонная лінія: калі спатрэбіцца інфармацыя аб мінулых адрасах, вядомых саўдзельнікаў або аб чым-то яшчэ тэлефануйце туды. Знойдзеце падазраваных – вязіце прама сюды. Пакоі для допытаў і следчага мы падрыхтуем загадзя. Заданні размяркуеце з лейтэнантам Смітам, а перад гэтым шэф Паркер скажа вам пару слоў. Пытанні ёсць?
  
  – Сэр, хто будзе весці допыт? – крычыць хто-то з Далёкага ула.
  
  – Сяржант Эд Эксл, участак Галівуд, – адказвае Грын.
  
  Шум і незадаволеныя воклічы ў натоўпе. Да мікрафона падыходзіць Паркер.
  
  – Даволі, джэнтльмены. Ідзіце і вазьміце тых, хто гэта зрабіў. Калі спатрэбіцца, ўжывайце сілу.
  
  Бад усміхаецца. Ён разумее, што гэта значыць: калі пристукнешь падонкаў пры затрыманні, шэф на цябе ў крыўдзе не будзе.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВАСЕМНАЦЦАТЫ
  
  
  Спіс Джэка:
  
  Джордж (без сярэдняга инициала) Йелбертон, мужчына, негр, 9781, Саўт-Біч; Леанард Цімаці Бидвелл, мужчына, негр, 10062, Саўт-Дюкен; Дэйл Уільям Пітч-форд, мужчына , негр, 8211, Саўт-Нармандыя.
  
  Часовы напарнік Джэка: сяржант Кэл Дэнтоні, акруга Банка, былы наглядчык у турме штата Тэхас.
  
  На машыне Дентона яны едуць у Чорны горад. Па радыё гукі джаза перамяжоўваюцца рэпартажамі аб «Начны савы». Мармытанне Дентона: гэты Леанард Бидвелл выступаў у другім нападаючым вазе. Дэнтоні бачыў яго бой з Малым Гейвиланом – моцны мужык! Джэк маўчыць, змрочна разважаючы пра упущенном шанцы патрапіць дадому, у Аддзел наркотыкаў. Бобі Индж і Крысціна Бергерон змыліся. Па гарачых слядах ён яшчэ мог бы іх знайсці, калі б якім-то долбаным психам не ўздумалася нечакана-негаданно прыстрэліць шэсць чалавек дзеля некалькіх сотняў даляраў... у роце ў яго яшчэ варта густ віскі, а ў вушах гучаць словы Сіда Хадженса: «ва ўсіх У нас свае сакрэты, Джэкі».
  
  Для пачатку адпраўляюцца па информаторам. І ў яго, і ў Дентона ў Чорным Лос-Анджэлесе ёсць свае людзі. Латкі і більярдавыя, цырульні, царквы – информаторам даюць на лапу, на іх націскаюць, з імі размаўляюць. Чатыры гадзіны – ніякага выніку: так, кажуць, нейкія хлопцы на пурпурным «мэркуры» дзе-то дэбашырылі – смутныя, перевранные, нічога не даюць чуткі. Даводзіцца вярнуцца да імёнаў у спісе.
  
  9781, Саўт-Біч – халупа з дахам з толя, пурпурны «мэркуры» стаіць на лужку перад домам. Стаіць без колаў, іржавы мост тоне ў траве. Дэнтоні спыняе машыну:
  
  – Глядзі-ка! Можа, гэта выкрут? Зрабілі справу ў «Начны савы», а потым знялі з тачкі колы, каб іх ніхто не западозрыў.
  
  Джэк пампуе галавой.
  
  – Бачыш, тармазныя накладкі апляла трава? На гэтай развалюсе ужо два гады ніхто не ездзіў.
  
  – Дакладна?
  
  – Дакладна.
  
  – Ты ўпэўнены?
  
  – Упэўнены.
  
  Саўт-Дюкен – яшчэ адна халупа з толевой дахам. Каля дома стаіць пурпурны «мэркуры» – мара негритоса, бліскучыя падоўжныя выпукласці працягваюць крылы, модныя пырскавікі, на капоце – дэкаратыўная таблічка з надпісам: «ПУРПУРНЫЯ ЯЗЫЧНІКІ».
  
  – А гэта твой баксёр, – кажа Джэк.
  
  Дэнтоні усміхаецца. Джэк падымаецца на ганак, тэлефануе ў дзверы. Знутры выбухае брэхам сабака – сапраўдны монстар, мяркуючы па голасе. Дэнтоні трымаецца ззаду, чэпкім вокам кінуў дапытлівы позірк на двор і падыходы да дому.
  
  Дзверы адкрывае мускулісты негр, за аброжак трымае здаравеннага мастифа. Сабака рыкае.
  
  – Паліцыя? – здзіўляецца гаспадар. – Гэта што, з-за таго, што я аліменты не заплаціў?
  
  – Вы Леанард Цімаці Бидвелл?
  
  – Ну так.
  
  – І машына ў двары ваша?
  
  – Ну так, мая. Дык вы што, на банк подрабатываете? Хочаце выключыць машыну за нявыплату? Так я сваю ластаўку аплаціў цалкам – прама з кішэні, пасля бою з Джоні Секстоном.
  
  – Прыбяры сабаку і зачыні дзверы, – кажа Джэк, – потым выходзь сюды і павярніся спіной, рукі на сцяну.
  
  Бидвелл усё выконвае без адзінага слова – хіба што вельмі павольна. Джэк абмацвае яго кішэні – нічога. Падыходзіць Дэнтоні.
  
  – Бой, драбавік дванаццатага калібра любіш?
  
  – Чаго? – выкочваюць вочы Бидвелл.
  
  – Дзе ты быў сёння каля трох гадзін ночы? – кідае сваю рэпліку Джэк.
  
  – Дома, у ложку.
  
  – Адзін? Калі з сяброўкай, значыць, табе вельмі пашанцавала. Не цягні, Бидвелл, выкладвай, пакуль мой сябар не раззлаваўся.
  
  – На гэтым тыдні я забраў да сябе дзетак. Ноччу яны былі тут.
  
  – А цяпер?
  
  – І цяпер тут. Спяць ужо.
  
  Дэнтоні акцэнтуе Бидвеллу ў рэбры ствол.
  
  – Бой, ты ведаеш, што здарылася мінулай ноччу? Акрамя жартаў, адбылася чартоўску непрыемная гісторыя. І вельмі магчыма, што ты ў ёй замяшаны. Так як наконт драбавіка?
  
  – Ды няма ў мяне драбавіка, на храна ён мне патрэбен?!
  
  Дэнтоні мацней націскае ствалом.
  
  – А вось мацюкацца не трэба, хлопец. Гавары хутка, пакуль мы не вывалаклі сюды тваіх спиногрызов, каму ты мінулай ноччу пазычаў машыну?
  
  – Нікому! Зара, буду я каму-то даваць сваю тачку!
  
  – А каму пазычыў драбавік дванаццатага калібра? Выкладвай, бой, не цягні.
  
  – Ды няма ў мяне ніякага драбавіка!
  
  – Хто такія «Пурпурныя язычнікі»? – перахоплівае ініцыятыву Джэк. – Хлопцы, якім падабаюцца пурпурныя аўтамабілі?
  
  – Ды проста наш клуб так называецца. У мяне пурпурны «мэркуры», яшчэ ў некалькіх чувакоў таксама – ну, мы і зладзілі клуб. Ды ў чым справа, скажаце або няма!
  
  Джэк разгортвае спіс з аўтатранспартнага кіравання – усе чорныя ўладальнікі пурпуровых «мэркуры».
  
  – Леанард, ты сёння раніцай газеты чытаў?
  
  – Няма. Так што...
  
  – Ціха. Тэлевізар глядзеў? Радыё слухаў?
  
  – Ды няма ў мяне ні радыё, ні тэлевізара! Што за...
  
  – Ціха. Леанард, мы шукаем траіх каляровых хлопцаў, якія раз'язджаюць на машыне, вельмі падобнай на тваю. На пурпурным «мерцы» сорак восьмага, сорак дзевятага або пяцідзесяці года. Любяць страляць з драбавікоў. Я ведаю, ты не той, хто нам патрэбен. Я бачыў твой бой з Гейвиланом – ты класны баксёр. А мы шукаем траіх падонкаў. Падонкаў, якія ездзяць на машыне, падобнай на тваю. І могуць быць членамі гэтага вашага клуба.
  
  – А з якой радасці я буду вам дапамагаць? – паціскае плячыма Бидвелл.
  
  – Калі не станеш, мой партнёр вельмі раззлуецца. Ты гэтага хочаш?
  
  – Я стукачом у жыццё не бываў – і не буду!
  
  – Ды не станеш ты стукачом. Табе нават нічога казаць не прыйдзецца. Проста паглядзі спіс і пакажы пальцам. Давай, прачытай спіс.
  
  Бидвелл трасе галавой.
  
  – Ладна, мужыкі, я вам і так скажу. Правільных людзей не стаў бы закладваць – але гэтыя трое і напраўду падонкі. Рэй Коутс, Цукровы Рэй. Водзіць «мэркуры» сорак дзевятага года – класная тачка! І двое яго сябрукоў, Лерой і Тайран. Сахарок Рэй цягнецца ад стральбы. Кажуць, ён любіць страляць па сабакам. Кайф ад гэтага ловіць. Хацеў ўступіць у наш клуб, але мы яго загарнулі – нам такія адмарозкі ні да чаго.
  
  Джэк праглядае спіс: так і ёсць! Коутс, Рэйманд (сярэдняга инициала няма), 9611, Паўднёвы Цэнтрал, нумар 114. Дэнтоні разгортвае сваю копію.
  
  – Дзве хвіліны адсюль. Пайшлі, жыва!
  
  – Возьмем іх за азадак! – адказвае Джэк. І адчувае сябе Пераможцам з Вялікай Літары.
  
  
  
  * * *
  
  
  Матэль «Тевир» – заведеньице на другім паверсе над пральні. Дэнтоні павольна заязджае на паркоўку. Джэк «окидывает поглядам лесвіцу, шырока адчыненыя дзверы, вядучую да нумароў.
  
  Наверх. Кароткі калідор, ейны шчуплы дзверы. Джэк дастае рэвальвер. У руках у Дентона табельную зброю і пісталет трыццаць восьмага калібру, які ён дастаў з кабуры на лодыжцы. Вось і нумар 114. Абодва падаюцца назад – і ў наступны міг адначасова б'юць нагамі ў дзверы. Дзверы злятае з завес, ускоквае з ложка каляровы хлапчук.
  
  Каляровы падымае рукі ўверх. Дэнтоні, ухмыляючыся, бярэ яго на мушку. Джэк адсоўвае напарніка, два стрэлы б'юць у столь. Джэк адным скачком аказваецца ў пакоі. Хлопец спрабуе бегчы, але Джэк б'е яго рукаяткай рэвальвера па галаве. Нігер больш не тузаецца. Дэнтоні заводзіць яму рукі за спіну і защелкивает кайданкі. Джэк апранае кастэт і, пакручваючы ў руках ім, падступае да хлопца.
  
  – Лерой, Тайран. Дзе яны?
  
  Крышацца зубы, скрываўлены рот складвае лічбы «Адзін-два-адзін». Дэнтоні хапае яго за валасы.
  
  – Толькі глядзі, не забі яго незнарок, – казаў Джэк.
  
  Дэнтоні плюе хлопцу ў твар. За сцяной ужо чуюцца крыкі. Джэк выбягае на калідор, згортвае за кут – спыняецца каля дзвярэй пад нумарам 121.
  
  Дзверы зачынена. Шум вакол каштуе ўжо такі, што зразумець, ці ёсць хто-то ў сто дваццаць першым, немагчыма. Джэк б'е ў дзверы нагой: трэскі ляцяць ва ўсе бакі, дзверы, бразнуўшы, адкрываецца. У нумары – двое каляровых: адзін спіць на раскладанцы, іншы храпе на матрацы.
  
  Джэк ўваходзіць. Дзе-то блізка завывают сірэны. Хлопец на матрацы варушыцца, і Джэк утихомиривает яго ударам дубінкі, потым б'е другога, пакуль той не ачомаўся. Сірэны за акном, узвыўшы, суціхаюць. Джэк азіраецца навокал, бачыць на тумбачцы скрынку з патронамі.
  
  Патроны для «ремингтона» дванаццатага калібра. Скрынка на пяцьдзесят вочак – і вялікая частка з іх пустая.
  
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТНАЦЦАТАЯ
  
  
  Эд гартае рапарт Джэка Винсеннса. Тад Грын назірае за ім, не звяртаючы ўвагі на надрывающийся за спіной тэлефон.
  
  Коратка, выразна, ясна – пісаць рапарты Смяцяр ўмее.
  
  Трое затрыманых: Рэйманд (Цукровы Рэй) Коутс, Лерой Фантэйн, Тайран Джонс. Усе трое – негры. Аказалі супраціў пры арышце, атрыманы лёгкія цялесныя пашкоджанні, аказана першая медыцынская дапамога. Ўзятыя па наводцы яшчэ аднаго негра: ён апісаў Коутса як псіхапата, вар'ята на зброі і які любіць страляць у сабак. Коутс значыцца ў спісе ўладальнікаў «мэркуры»: інфарматар паведаміў, што ён разам з двума сябрукамі, Лероем і Тайроном, пражывае ў матэлі «Тевир». Усе трое ўзятыя ў адным бялізну. Затрыманых сяржант Винсеннс перадаў патрульным, якія пачуўшы стральбу, неадкладна прыбылі да мотелю «Тевир». Абшукаўшы нумары затрыманых у пошуках доказаў, Винсеннс выявіў скрынку для патронаў «ремингтона» дванаццатага калібра – пяцьдзесят вочак, сарака з чым-то патронаў не хапае. Аднак ні саміх драбавікоў, ні гумовых пальчатак, ні плям крыві, ні вялікіх сум грошай пры падазраваных не выяўлена. З адзення ў пакоях падазраваных выяўленыя брудныя футболкі, баксёрскія трусы і акуратна складзеныя рэчы ў фірменным цэлафане хімчысткі. Винсеннс праверыў мусоросжигатель на задах матэля: там што-то гарэла. Адміністратар матэля паведаміў, што бачыў, як каля сямі гадзін раніцы Сахарок Коутс выкідваў у мусоросжигатель груды адзення. Далей Винсеннс паведамляў, што Фантэйн і Джонс, па ўсёй бачнасці, знаходзіліся пад уздзеяннем алкаголю або наркотыкаў – не прачнуліся ні ад стральбы, ні ад шуму пры арышце Коутса. Аўтамабіль Коутса на стаянцы не знойдзены: з спазненнем, якія прыбылі на месца здарэння патрульныя па загадзе Винсеннса абшукалі у пошуках пурпурнога «мэркуры» тры суседніх квартала, але машыну так і не знайшлі. Па радыёсувязі разасланая арыенціроўка з апісаннем. І ў заключэнне: правядзенне парафінавыя геста немагчыма, бо рукі ва ўсіх траіх літаральна провоняли духамі. Дачытаўшы, Эд кладзе рапарт на стол. Грына.
  
  – Дзіўна, што ён іх адразу не прыстукнуў.
  
  Зноў тэлефануе тэлефон, але Грын не звяртае на яго ўвагі.
  
  – Так больш шуму ў газетах. Дарма, што Винсеннс жыве са свояченицей Эліса Лоў. І за тое, што черномазые вылілі на сябе па тры літры духоў, каб пазбегнуць парафінавыя тэсту, мы таксама павінны дзякаваць Джэка: ён распавёў аб гэтай маленькай хітрасці сцэнарыстам «Жэтона Гонару». Эд, ты гатовы?
  
  – Так, сэр, гатовы, – адказвае Эд. Унутры ў яго што-то сціскаецца.
  
  – Шэф хацеў, каб разам з табой працаваў Дадлі Сміт, але я яго адгаварыў. Сміт першакласны паліцэйскі, але ў яго прадузятасць супраць каляровых.
  
  – Сэр, я ведаю, як важна для нас гэта справа...
  
  Грын запальвае.
  
  – Эд, мне трэба поўнае прызнанне. Пятнаццаць патронаў з знойдзеных у «Начны савы» маюць характэрную пазнаку. Знойдзем зброю – у нас ёсць гатовае справа. Мне трэба прызнанне, трэба ведаць, дзе яны схавалі драбавік і машыну. І ўсё гэта трэба ведаць да таго, як мы прад'явім ім абвінавачванне. Праз семдзесят адзін гадзіну яны паўстануць перад суддзёй. Я хачу, каб да гэтага часу мы даведаліся пра ўсё. Законнымі метадамі.
  
  Для пачатку – падрабязнасці.
  
  – Дзеткі ўжо прыцягваліся да адказнасці?
  
  – Так, – адказвае Грын. – Усе трое – згон аўтамашын з хуліганскіх памкненняў і крадзяжы з узломам. Коутс і Фантэйн – падглядвання ў вокны жылых дамоў. І яны ўсе ўжо далёка не дзеткі: Коутсу дваццаць два, астатнім-па дваццаць. За «Начную саву» ім свеціць газавая камера.
  
  – Ёсць нейкая сувязь з здарэннямі ў Грыфіт-парку? Параўналі гільзы? Што кажуць сведкі?
  
  – Узоры гільзаў – добрая доказ, калі каляровыя не прызнаюцца. Толькі іх яшчэ трэба знайсці. Наглядчык парку, які падаваў заявы, ўжо едзе сюды, каб іх апазнаць. Эд, Арні Реддин казаў мне, што ты вядзеш па-майстэрску допыты, але з такім справай ты яшчэ ніколі не сутыкаўся...
  
  Эд ўстае.
  
  – Я спраўлюся.
  
  – Калі справішся, сынок, у адзін цудоўны дзень зоймешся маё месца.
  
  Эд усміхаецца, не звяртаючы ўвагу на боль у сківіцы.
  
  – Што ў цябе з тварам? – пытаецца Тад.
  
  – Зваліўся, калі пераследваў крамнага злодзея. Сэр, з падазраванымі ўжо хто-небудзь размаўляў?
  
  – Акрамя доктара – ніхто. Дадлі хацеў напусціць на іх Бадан Уайта, але...
  
  – Сэр, баюся, што...
  
  – Не перапыняй. Я як раз хацеў сказаць, што цалкам з табой згодны. Мне патрэбныя добраахвотныя прызнання, так што Бад адпадае. Ты зробіш першы ход. Мы будзем у суседнім пакоі – назіраць за табой праз люстраное шкло. Калі табе спатрэбіцца партнёр, каб згуляць у «добрага і злога паліцэйскага», – дакраніся да гальштука. Мы будзем слухаць і запісваць на магнітафон. Усе трое ў розных пакоях, але, калі захочаш, каб яны адзін аднаго чулі, ты ведаеш, на якія кнопкі націскаць.
  
  – Я іх расколю, – кажа Эд.
  
  
  
  * * *
  
  
  Сцэна для яго бенефіса – тры пакоі для допытаў пры Аддзеле забойстваў. Маленечкія пакойчыку, абсталяваныя па ўсіх правілах: вокны назірання, замаскіраваныя пад люстэрка, умантаваныя мікрафоны, перамыкачы, каб падазраваныя ў суседніх камерах маглі паслухаць, як іх закладваюць змоўшчыкі. Два на два метры, прывараныя да падлозе сталы, былі прыкручаныя да падлогі крэслы. Нумары 1, 2, 3: Цукровы Рэй Коутс, Лерой Фантэйн, Тайран Джонс. На сцяне калідора вывешаныя звесткі аб прывадах ў паліцыю: Эд чытае ўважліва, запамінае даты, месцы, вядомых саўдзельнікаў. Глыбокі ўздых, каб суняць страх перад выступам – і наперад, у пакой № 1.
  
  Цукровы Рэй Коутс ў цельпукаваты джынсах прышпілены кайданкамі да крэсла. Высокі, светласкурае – хутчэй мулат, чым негр. Вусны разбітыя, нос расквашен, адно вока заплыло.
  
  – Падобна, нам абодвум нядаўна дасталася, – усміхаецца Эд.
  
  Коутс змрочна касавурыцца на яго адным вокам. Эд здымае з яго кайданкі, выкладвае на стол цыгарэты і запалкі. Коутс растирает запясці.
  
  – Цябе Цукровым Рэем празвалі ў гонар Рэя Робінсана [25] ? – пытаецца Эд.
  
  Маўчанне.
  
  Эд садзіцца насупраць.
  
  – Кажуць, Рэй Робінсан можа за секунду правесці серыю з чатырох удараў. Але мне, шчыра кажучы, не верыцца.
  
  Коутс падымае рукі – відаць, што яны яго не слухаюцца. Эд адкрывае пачак цыгарэт.
  
  – Так, ведаю, гэтыя штукі парушаюць кровазварот. Табе дваццаць два гады, праўда, Рэй?
  
  – І што, калі так? – хрыпла адказвае Коутс. На горле ў яго сінякі, сляды пальцаў.
  
  – Гляджу, хто-небудзь з афіцэраў злёгку перакрыў цябе кісларод?
  
  Маўчанне.
  
  – Сяржант Винсеннс? – пытаецца Эд. – Любіць апранацца па апошняй модзе?
  
  Маўчанне.
  
  – Не ён? Значыць, Дэнтоні? Жирдяй з тэхаскім вымовай, як у Спейда Кулі па тэлеку?
  
  У Коутса падрыгваецца здаровы вачэй.
  
  – Што ж, спачуваю, – кажа Эд. – Гэты Дэнтоні сапраўдны звяруга. Бачыш, якія ў мяне сінякі? Гэта я з ім правёў пару раўндаў.
  
  Маўчанне. Стрэл у малако.
  
  – Ну і пайшоў ён да д'ябла, гэты Дэнтоні. Як лічыш, Цукровы Рэй, падобныя мы з табой на Робінсана і Ла Мотту пасля іх апошняга бою?
  
  Зноў міма.
  
  – Значыць, табе дваццаць два?
  
  – Ну і чаго?
  
  Эд паціскае плячыма.
  
  – Ды нічога, проста разважаю ўслых. Лерой і Тайран – непаўналетнія, вышэйшая мера ім не пагражае. Ведаеш, Рэй, трэба было цябе пракруціць гэта дельце гады два таму. Атрымаў бы пажыццёвае, адседзеў пару гадоў у калоніі, у Фолс перайшоў бы паважаным чалавекам. Жыў бы ў турме, як сыр у масле, «сястрычку» б сабе завёў...
  
  «Сястрычка» трапляе ў мэта: Коутс таропка запальвае цыгарэту, падносіць да вуснаў, кашляе. Вусны ў яго дрыжаць.
  
  – Я з мужыкамі не пилюсь!
  
  – Ведаю, сынок, – усміхаецца Эд.
  
  – Які я табе сынок, ты, гніда, кап ганебны! Сам ты «сястрычка»!
  
  Эд смяецца.
  
  – Ну вядома! Ты чалавек дасведчаны: у калоніі ўжо бываў і ведаеш, як гэтыя справы робяцца. Я – добры паліцэйскі, балакаю з табой аб тым аб гэтым і спрабую цябе разгаварыць. Ты круты хлопец, Рэй. Чорт пабяры гэтага Тайран – я ж зусім было яму паверыў! Павінна быць, Дэнтоні мне ўсё мазгі адбіў. Як я мог купіцца на такое?
  
  – Чаго гэта? На што купіцца?
  
  – Ды ні на што, Рэй. Давай зменім тэму. Што ты зрабіў са стваламі?
  
  Коутс пацірае шыю. Рукі ў яго дрыжаць.
  
  – З якімі яшчэ стваламі?
  
  Эд нахіляецца да яго.
  
  – Ды тымі самымі, з якіх ты з сябрамі страляў у Грыфіт-парку.
  
  – Не ведаю я ніякіх ствалоў!
  
  – Праўда? А адкуль у Лероя і Тайран ў нумары скрынка з-пад патронаў?
  
  – Гэта іх справы.
  
  Эд пампуе галавой.
  
  – Якая ж брыда гэты Тайран! Ты з ім разам сядзеў у Казитасе, праўда?
  
  – І што, калі так? – паціскае плячыма Коутс.
  
  – Ды нічога, Рэй. Проста разважаю ўслых.
  
  – Чаго ты ўсё пра Тайроне базаришь? Яго справы – гэта яго справы.
  
  Пад сталом Эд кладзе палеі на кнопку гучнай сувязі. Націск кнопкі – і насельнік пакоя № 3 пачуе ўсё, што тут адбываецца.
  
  – Ведаеш, Сахарок, мне Тайран сказаў, быццам бы цябе ў Казитасе опетушили. Быццам ты не здолеў за сябе пастаяць – ну і стаў «сястрычкай» у нейкага белага. Ён сказаў, цябе і Сахарком празвалі за тое, што ўжо вельмі салодка сосешь.
  
  Коутс грохает кулаком па стале. Эд націскае на кнопку.
  
  – Хлусіць, сука! Я ў нас у камеры пахану быў! Гэта Тайран ва ўсіх смактаў! Тайран дупу падстаўляў за цукеркі! Ён па жыцці пидор, ён ад гэтага ловіць кайф!
  
  Эд выключае перадатчык.
  
  – Добра, Рэй. Давай зменім тэму. Як ты думаеш, за што вы трапілі пад арышт?
  
  Коутс намацвае на стале цыгарэты.
  
  – А хрэн яго ведае. За бздуру якую-небудзь. Можа, за тое, што стралялі ў гарадской рысе, ці яшчэ якая халера. Тайран што кажа?
  
  – Рэй, Тайран шмат чаго мне нагаварыў, але давай пяройдзем да справы. Дзе ты быў мінулай ноччу, каля трох гадзін?
  
  Коутс запальвае.
  
  – Дома быў. Спаў.
  
  – Пад кайфам? Тайран і Лерой, мяркуючы па ўсім, добра адцягнуліся – нават не прачнуліся, калі вас прыйшлі арыштоўваць. Добрыя змоўшчыкі: Тайран цябе педзікам абзывае, і абодва яны спяць, як немаўляты, пакуль цябе нейкі дурнаваты кап латашыць галавой аб сцяну. Я-то думаў, вы, каляровыя, трымайцеся адзін за аднаго. Так ты лавіў кайф, Рэй? Не мог успамінаць аб тым, што зрабіў, таму на дозу сеў...
  
  – Чаго я зрабіў? Ты аб чым? Якая доза! Гэта Тайран з Лероем колы жаруць, а не я!
  
  Эд націскае кнопкі два і тры.
  
  – Рэй у Казитасе ты абараняў Тайран і Лероя, праўда?
  
  Коутс з надрывам кашляе, выхаркивает вялікі клуб дыму.
  
  – Ды яны б без мяне там наогул здохлі! Тайран ўсім азадак падстаўляў, Лерой наогул сыкун, самоделку жор беспрабудна, хацеў скокнуць з даху. Мизеры, пальцам деланные, у абодвух мазгоў, як у пархатага сабаку!
  
  Эд выключае дынамікі.
  
  – Рэй, кажуць, табе падабаецца забіваць бадзяжных сабак.
  
  Коутс паціскае плячыма.
  
  – Ім усё роўна няма чаго жыць.
  
  – Вось як? А пра людзей ты таксама так думаеш?
  
  – У сэнсе? Пра каго гэта?
  
  Дынамікі ўключаны.
  
  – Напрыклад, аб Лерое і Тайроне.
  
  – Ну так, часам і пра іх таксама. Чаго такім тармазах жыць?
  
  Дынамікі выключаныя.
  
  – Рэй, дзе драбавік, з якіх вы стралялі ў Грыфіт-парку?
  
  – Яны... Ды не ведаю я ні пра якія драбавік!
  
  – А дзе «мэркуры» сорак дзевятага года?
  
  – Я яго... Ў надзейным месцы.
  
  – Давай, Рэй, выкладвай, не саромейся. Дзе «мэркуры»? Бо за такі класнай тачкай патрэбен вока ды вока!
  
  – Я ж сказаў, у надзейным месцы!
  
  Эд пляскае абедзвюма далонямі па стале.
  
  – Ты яго прадаў? Ўтапіў? Рэй, гэтая машына фігуруе ў крымінальнай справе, не думаеш жа ты...
  
  – Якім яшчэ справе? Я ў уголовшине не замешаны!
  
  – Чорта лысага! Дзе тачка?
  
  – Не скажу!
  
  – Дзе ствалы?
  
  – Не... не ведаю!
  
  – Дзе тачка?
  
  – Не скажу!
  
  Эд грохает кулаком па стале.
  
  – Чаму, Рэй? Чаму ты пазбавіўся ад машыны? Схаваў у багажніку ствалы і гумовыя пальчаткі? Сумачкі, папернікі? А на абіўцы плямы крыві? Слухай мяне, ты, тупы гаўнюк, я тваю скуру ратую! Яўхімавых тваім нічога не пагражае, яны непаўналетнія, а вось табе свеціць газавая камера, таму што каго-то па гэтай справе абавязкова прышчучаць, і ты...
  
  – Ды што за справа, не разумею!
  
  Эд шумна ўздыхае.
  
  – Добра, Рэй, давай зменім тэму.
  
  Коутс запальвае новую цыгарэту.
  
  – Не падабаюцца мне гэтыя тэмы.
  
  – Рэй, навошта ты сёння ў сем раніцы паліла вопратку?
  
  – Чаго? – Коутс выразна уздрыгвае.
  
  – Таго. Цябе, Лероя і Тайран арыштавалі сёння раніцай. Ўчорашніх шмотак пры вас не знайшлі. Менеджэр матэля бачыў, як ты каля сямі раніцы паліла вопратку. Тачку, на якой вы з Лероем і Тайроном раз'язджалі мінулай ноччу, ты куды-небудзь схаваў. Карціна хрэновая, Рэй. Так што раю расказаць мне што-небудзь такое, каб я перадаў гэта акруговаму пракурору, і каб ён сказаў (а я б пацвердзіў): «Так, Рэй Коутс – добры малы, не раўня гэтым падонкам-пидорам, яўхімавых яго». Гавары, Рэй.
  
  – Ды чаго казаць-то? Не ведаю, што за хрэнь вы на мяне вешаеце. Я нічога не рабіў.
  
  Эд ўключае абодва дынаміка.
  
  – Ну вось, ты ўжо шмат нагаварыў пра Лероя і Тайран. Сказаў, напрыклад, што яны наркаманы. Не хочаш расказаць, дзе яны бяруць наркату?
  
  Коутс глядзіць у падлогу.
  
  – Новы акруговай пракурор, – працягвае Эд, – наркадылераў ненавідзіць. А з Джэкам Винсеннсом, навальніцы наркаманаў, ты ўжо і сам сустракаўся.
  
  – Псіх стебанутый!
  
  – Гэта дакладна, у Джэка не ўсе дома, – смяецца Эд. – На мой погляд, па-дурному саджаць за наркотыкі. Калі нейкі ненармальны хоча сябе забіць такім чынам, чаму б і не? У рэшце рэшт, у нас свабодная краіна. Але Джэк думае інакш. І акруговай пракурор таксама. Яны, дарэчы, сябры – вадой не разольешь. Раскажы мне што-небудзь, Рэй. Што-небудзь такое, што спадабаецца пракурору.
  
  Коутс вабіць яго пальцам бліжэй. Эд выключае дынамікі і пододвигается да яго.
  
  – Роланд Наваретте, жыве на Банкер-Хіл. Трымае блатхату для тых, хто шрубы з турагі нарэзаў. Гандлюе «чырвонымі д'ябламі» [26] . І клаў я на пракурора, проста не хачу, каб Тайран, лайно, на мяне сваю смярдзючую пашчу разевал.
  
  Эд ўключае дынамікі.
  
  – Добра, Рэй. Ты распавёў, што барбітураты Лерою і Тайрону пастаўляе Роланд Наваретте. Для пачатку нядрэнна. Але яшчэ, Рэй, я бачу, што ты да смерці перепуган. Я сказаў, што табе пагражае газавая камера, а ты нават не спытаў, за што. Рэй, ў цябе на лбе вялікімі літарамі напісана: «Вінаваты».
  
  Коутс маўчыць, хрумстаючы пальцамі, погляд яго здаровага вочы неспакойна кідаецца па пакоі. Эд выключае перадатчык.
  
  – Добра, Рэй, давай зменім тэму.
  
  – Ну што, можа, аб бейсболе пагаворым, гребанный ў рот?
  
  – Не, лепш пра бабах. Ты з кім-то спаў мінулай ноччу? Ці выліў на сябе вядро духаў, каб абыйсці парафінавы тэст?
  
  Коутс маўчыць. Яго латашыць буйная дрыготка. Так звычайна ламае наркаманаў.
  
  – Дзе ты быў учора ў тры гадзіны ночы? – пытаецца Эд.
  
  Коутс дрыжыць усё мацней.
  
  – Нервы сваволяць, Сахарок? Так што там з духамі і жанчынамі? Нават у такога говнюка, як ты, павінны быць жанчыны, якіх ён любіць. У цябе ёсць маці? Сёстры?
  
  – Слова аб маёй маці скажаш – изувечу!
  
  – Рэй, калі б я цябе не ведаў, то падумаў бы, што ты абараняеш гонар якой-небудзь красуні. Ну, тыпу, яна – тваё алібі, і ўвесь гэты час вы правялі разам. Але я цябе ведаю, і мне цяжка ў гэта паверыць. Тым больш што ад Тайран і Лероя смярдзіць тымі ж самымі духамі. І пахне ўсё гэта групповухой. І здаецца мне, што у калоніі вы даведаліся аб тым, што такое парафінавы тэст і як яго абыйсці, і здаецца таксама, што нейкія рэшткі сумлення ў цябе яшчэ захаваліся, і табе цяжка ўспамінаць пра тое, як ты забіў трох ні ў чым не вінаватых жанчын...
  
  – НІКОГА Я НЕ ЗАБІВАЎ!
  
  Эд дастае ранішні «Геральд».
  
  – Пэці Чезимард, Донна Дэ Лука і яшчэ адна, неопознанная. Пачытай, пакуль я передохну. А потым я вярнуся, і ты атрымаеш шанец заключыць здзелку, якая, можа быць, выратуе табе жыццё.
  
  Коутс трасецца так, што ледзь не падае з крэсла. Ад яго патыхае потам. Эд шпурляе газету яму ў твар і выходзіць.
  
  У холе яго чакаюць Тад Грын і Дадлі Сміт, у баку варта Бад Уайт.
  
  – Наглядчык парку іх апазнаў, – кажа Грын, – гэта тыя самыя. А ты быў цудоўны.
  
  Эд адчувае пах уласнага поту.
  
  – Сэр, на згадванні пра жанчын Коутс гатовы быў зламацца. Я гэта адчуў.
  
  – Я таксама. Працягвай распрацоўваць гэтую тэму.
  
  – Знайшлі машыну або зброю?
  
  – Няма. Але знойдзем. Хлопцы з 77-га ўчастка цяпер трасуць іх сваякоў і сяброў.
  
  – Наступным я хацеў бы апрацаваць Джонса. Можаце сее-што для мяне зрабіць?
  
  – Што менавіта?
  
  – Падрыхтуйце Фантэйна. Зніміце з яго кайданкі і дайце ранішнюю газету.
  
  Грын паказвае на акно ў пакой № 3.
  
  – Гэты хутка расколецца. Ужо ў штаны наклаў.
  
  Тайран Джонс всхлипывает, сцяўшыся ў камяк, на падлозе ля ножак яго крэсла – лужына мачы. Эд адварочваецца.
  
  – Сэр, не мог бы лейтэнант Сміт гучна і выразна прачытаць у яго дынамік артыкул з ранішняй газеты? Асабліва падкрэсліць абзац аб машыне, якую бачылі каля «Начны савы». Я хачу, каб гэты хлопец даспеў.
  
  – Дамовіліся, – адказвае Грын.
  
  Эд зноў глядзіць на Тайран. Той рыдае: скаваны кайданкамі, скрючившийся на крэсле – чарнаскуры, друзлы, няскладны, твар у шэрых отметинах воспіны.
  
  Сігнал. Дадлі Сміт падыходзіць да дынаміку, пачынае казаць у мікрафон. Бязгучна варушацца вусны. Эд сочыць за Джонсам.
  
  Слухаючы артыкул, хлопец трасецца і тузаецца, нібы казнимый на электрычным крэсле з навучальнага фільма, які ім паказвалі ў Акадэміі: непаладкі ў механізме – перш чым поджариться, злачынец атрымаў разрадаў пятнаццаць. Сміт скончыў. Джонс зусім спаўзае з крэсла, галава яго апускаецца на грудзі.
  
  Эд ўваходзіць у пакой № 3.
  
  – Тайран, Рэй Коутс даў на цябе паказанні. Сказаў, што «Начная сава» – твая ідэя. Што ты гэта прыдумаў, калі вы ўтрох забаўляліся ў Грыфіт-парку. Тайран, раскажы мне, як было справа. Мне здаецца, завадатарам усё-ткі быў Коутс. Я думаю, ён цябе прымусіў. Раскажы, дзе тачка і ствалы, – і застанешся жывы.
  
  Маўчыць.
  
  – Тайран, табе свеціць вышка. Калі не загаворыш, не пражывеш і паўгода.
  
  Маўчыць і не падымае галавы.
  
  – Сынок, усё, што ад цябе патрабуецца, – сказаць, дзе Цукровы Рэй схаваў тачку і драбавік.
  
  Маўчыць.
  
  – Паслухай, сынок, гэта справа адной хвіліны. Ты кажаш, дзе ствалы і тачка, і цябе пераводзяць у Аддзел абароны сведак. Ні Рэй, ні Лерой да цябе не дабяруцца.
  
  Акруговы пракурор забяспечыць цябе ахову. І ты не патрапіш у газавую камеру.
  
  Няма адказу.
  
  – Сынок, забітыя шэсць чалавек. Хто-то павінен за гэта адказаць. Альбо ты, альбо Рэй.
  
  Няма адказу.
  
  – Тайран, ён назваў цябе пидором. Сказаў, што ты падстаўляеш дупу і табе гэта падабаецца. Што ты бярэш у ро...
  
  – Я НІКОГА НЕ ЗАБІВАЎ!
  
  Эд ледзь не падскочыў ад гэтага нечаканага ляманту.
  
  – Сынок, у нас ёсць сведкі. Ёсць доказы. Коутс ужо ва ўсім прызнаўся. Сказаў, што завадатарам быў ты. Выратуй сваё жыццё, сынок. Гэта вельмі проста. Тачка, ствалы. Дзе яны?
  
  – Я нікога не забіваў!
  
  – Цішэй, Тайран. Ведаеш, што казаў пра цябе Рэй Коутс?
  
  Джонс, саўгануўшы галаву:
  
  – Брахня ўсё гэта!
  
  – Вось і я думаю, што брахня. Не, ты не підар. Хутчэй ужо гэта ён підар – ён жа ненавідзіць жанчын. Нябось, яму спадабалася забіваць тых жанчын. А вось цябе няма, праўда?
  
  – Не забівалі мы ніякіх жанчын!
  
  – Тайран, дзе ты быў учора ў тры гадзіны ночы?
  
  Маўчыць.
  
  – Тайран. чаму Цукровы Рэй схаваў машыну?
  
  Маўчыць.
  
  – Тайран, чаму вы схавалі ствалы, з якіх стралялі ў Грыфіт-парку? У нас ёсць сведка, ён вас апазнаў.
  
  Маўчыць, ківаючы галавой, і з яго зажмуренных вачэй цякуць слёзы.
  
  – Скажы, сынок, навошта Рэй спаліў вопратку, у якой вы былі мінулай ноччу?
  
  Джонс ўжо плача ў голас, па-сабачыя подвывая.
  
  – На ёй была кроў, праўда? Чорт вазьмі, як не быць крыві, вы ж застрэлілі шасцярых! Рэй схаваў усе канцы ў ваду. Гэта ён пазбавіўся ад ствалоў і машыны, ён прыдумаў спаліць вопратку. Верхаводам быў ён, праўда? Ён у вас заўсёды быў галоўным, ён казаў вам з Лероем, што рабіць, заўсёды, з тых самых часоў, як ты стаў пидором ў Казитасе, праўда? Гавары, сволач!
  
  – МЫ НІКОГА НЕ ЗАБІВАЛІ! Я НЕ ПІДАР НІЯКАЙ!
  
  Эд абыходзіць стол, набліжаецца да яго. Кажа павольна, раздумліва.
  
  – Ведаеш, як мне здаецца, усё гэта было? Цукровы Рэй у вашай кампаніі галоўны. Лідэр. Лерой у яго на пабягушках. А ты – проста тоўсты клоўн, над якім усе смяюцца. Ты да іх прыбіўся, каб адчуць сябе чалавекам, праўда? А Цукровы Рэй цябе трывае, таму што яму падабаецца над табой прышпільваць. Вы з ім разам сядзелі ў Казитасе, потым разам сеансу набіраліся. Сахарку падабалася падглядваць за дзеўкамі, цябе – за хлопцамі. І вам абодвум падабалася глядзець на белых, таму што белыя для каляровага – забаронены плод. І ў тую ноч вы селі ў шыкоўны «мэркуры» сорак дзевятага года, захапілі з сабой помповики, нажрались «чырвоных д'яблаў», якія вам прадае Роланд Наваретте, і паехалі ў Галівуд, у горад белых. Сахарок ўсе цябе дражніў – казаў, што ты блакітны. Ты адказваў: няпраўда, гэта толькі таму, што ў калоніі дзевак не было. А Сахарок кажа: дакажы. Вы ехалі і заглядвалі ў вокны. Але час было ўжо пазней, белыя зашморгнула фіранкі і ляглі спаць, а ты набраўся наркатой і цябе проста распірала знутры, хацелася зрабіць што-то такое – ты сам не разумеў што. А потым вы пад'ехалі да «Начны савы». Установа адкрыта, усярэдзіне адны белыя... І тут ты не вытрымаў. Бедны Тайран, бедны тоўсты педик Тайран – ён сарваўся. Ты вядзеш хлопцаў у «Начную саву». Там шасцёра: трое мужчын і тры жанчыны. Вы замыкаць ўсіх у бакоўцы, взламываете касу, прымушаеце кухары сказаць вам код сейфа і ўсё выгребаете адтуль. Вытряхиваете сумачкі і папернікі, спрыскиваете рукі жаночымі духамі. І тут Сахарок кажа: «Гэй, Тайран, трахну вунь тую бабу. Дакажы, што ты не підар». Але гэтага ты зрабіць не можаш. І тады ты пачынаеш страляць, а следам за табой і астатнія, і табе гэта падабаецца, таму што ў гэты момант ты перастаеш быць няшчасным, тлустым, черномазым, дрисливым пидором...
  
  – НЯМА! НЯМА! НЯМА! НЯМА! НЯМА!
  
  – Так! Дзе ствалы, брыда? Ці ты сознаешься і пачнеш даваць сведкавыя паказанні, або пойдзеш у газавую камеру!
  
  – Няма! Я нікога не забіваў!
  
  Эд грохает кулаком па стале.
  
  – Навошта вы пазбавіліся ад машыны?
  
  Джонс матляе галавой, раскідваючы вакол кропелькі поту.
  
  – Навошта спалілі вопратку?
  
  Маўчыць.
  
  – Чаму ад вас нясе духамі?
  
  Маўчыць.
  
  – Сахарок і Лерой згвалтавалі тых жанчын?
  
  – Няма!
  
  – Вось як! Значыць, вы іх гвалтавалі ўтрох?
  
  – Мы нікога не чапалі! Нас там наогул не было!
  
  – А дзе ж вы былі?
  
  Маўчыць.
  
  – Тайран, дзе ты быў мінулай ноччу?
  
  Джонс моўчкі плача. Эд кладзе рукі яму на плечы.
  
  – Сынок, ты ведаеш, што будзе, калі ты не загаворыш? Калі ты гэта зрабіў, прызнайся і выратуй сваю шкуру.
  
  – Мы гэтага не рабілі! Мы нікога не забівалі! Нас наогул там не было!
  
  – Не, сынок, гэта вы і былі.
  
  – Няма!
  
  – Вы былі там, сынок, вы гэта зрабілі. Так што прызнавайся.
  
  – Гэта не мы!
  
  – А цяпер супакойся. Вздохни глыбей. І выкладвай усё.
  
  Джонс лапоча што-то невыразнае. Эд апускаецца на калені перад яго крэслам і ўвесь звяртаецца ў слых.
  
  Ён адрознівае: «Госпадзе, калі ласка, мне проста надакучыла целкой быць!» І яшчэ: «Мы ж не хацелі яе забіваць! Мы яе не забілі, так што нас не пакараюць смерцю, праўда?» І яшчэ: «Калі яна не памрэ, нас не адправяць у газавую камеру, праўда? Госпадзе, калі ласка, толькі б яна не памерла! Тады і я не памру, таму што я не підар!»
  
  Далей што-то пра Ісуса, Айца нябеснага – але гэта Эд ўжо не слухае. Ён кідаецца ў пакой № 2.
  
  Пахі поту і цыгарэтнага дыму. Лерой Фантэйн – буйны, мускулісты – сядзіць закінуўшы ногі на стол. Эд Кажа:
  
  – Спадзяюся, ты апынешся разумнейшы за сваіх сябрукоў. Нават калі вы забілі тую жанчыну – гэта не тое, што прыкончыць шасцярых.
  
  Фантэйн кранае разбіты нос – бінты зачыняюць падлогу асобы.
  
  – Тое, што ў газетах пішуць, – брахня.
  
  Ён прыкрывае за сабой дзверы.
  
  – Лерой, калі ў момант іх смерці ты быў з той жанчынай, гэта тваё выратаванне. Маліся, каб так і было.
  
  Маўчанне.
  
  – Хто яна такая? Шлюха?
  
  Маўчанне.
  
  – Вы яе забілі?
  
  Маўчанне.
  
  – Хацелі дапамагчы Тайрону узараць цаліну, потым захапіліся... Я правоў?
  
  Маўчанне.
  
  – Лерой, нават калі вы яе забілі і яна каляровая, ты можаш прасіць аб памілаванні. Нават калі яна белая, у цябе яшчэ застаецца шанец. Але пакуль што ўсе доказы паказваюць, што ты быў у «Начны савы». І калі не дакажаш, што ты пакостил дзе-то ў іншым месцы, цябе прышыюць тое, чым пішуць у газетах. Разумееш, што гэта значыць?
  
  Фантэйн маўчыць, круцячы ў руках запалкавы скрынак.
  
  – Калі вы яе выкралі, але яна яшчэ жывая, вышака пазбегнеце. Пад закон Ліндбэрга гэта не падпадае [27] . – Гэта, вядома, хлусня.
  
  Маўчанне.
  
  – Лерой, дзе ствалы і тачка?
  
  Маўчанне.
  
  – Лерой, яна яшчэ жывая?
  
  Фантэйн усміхаецца, і ад гэтай усмешкі па спіне ў Эда праходзіць халадок.
  
  – Калі яна жывая, яна – тваё алібі. Не буду цябе падманваць, нічога асабліва добрага цябе не чакае. Напад, выкраданне, згвалтаванне – артыкулы сур'ёзныя. Але калі ты дакажаш, што не мае дачынення да справы «Начны савы», то зберажэш нас шмат часу, і акруговай пракурор будзе табе ўдзячны. Не трэба замыкацца, Лерой. Дапамажы нам, дапамажы сабе.
  
  Маўчанне.
  
  – Лерой, падумай сам. Вы выкралі жанчыну, пагражаючы ёй зброяй. Ад машыны давялося пазбавіцца, патоку што на абіўцы была яе кроў. Мабыць, яна вымазала крывёю і вашыя шмоткі, так што іх прыйшлося спаліць. Вы вылілі на сябе яе духі. Нашто схавалі ствалы, я не зусім разумею, мабыць, баяліся, што яна можа іх апазнаць. Сынок, калі гэтая жанчына жывая, яна – твой адзіны шанец.
  
  – Я так думаю, што жывая, – кажа Фантэйн.
  
  Эд садзіцца.
  
  – Ты думаеш?
  
  – Ну так.
  
  – Хто яна такая? Дзе яна?
  
  Маўчыць.
  
  – Каляровая?
  
  – Мексіканка.
  
  – Як яе завуць?
  
  – Не ведаю. Чысценькая такая сучка, накшталт як з каледжа.
  
  – Дзе вы на яе напалі?
  
  – Не ведаю... у Истсайде.
  
  – Куды вы яе зацягнулі?
  
  – Не ведаю... закінуты дом дзе-то ў Данкерке.
  
  – Дзе тачка і ствалы?
  
  – Не ведаю... Сахарок пра іх паклапаціўся.
  
  – Калі вы яе не забівалі, навошта Коутс схаваў ствалы?
  
  Маўчыць.
  
  – Навошта, Лерой?
  
  Маўчыць.
  
  – Навошта? Скажы мне, сынок.
  
  Маўчыць.
  
  Эд б'е па стале:
  
  – Гавары, прыдурак!
  
  Фантэйн грохает па стале яшчэ мацней.
  
  – Гэта ўсё Сахарок! Ён ствалы ей ў піздзіць соваў! А потым сказаў, што цяпер ад іх трэба пазбавіцца!
  
  Эд прыкрывае вочы.
  
  – Дзе яна цяпер?
  
  Маўчыць.
  
  – Вы пакінулі яе ў тым доме?
  
  Маўчыць.
  
  Эд адкрывае вочы.
  
  – Пакінулі дзе-то яшчэ?
  
  Маўчыць.
  
  Раптоўная думка. Калі іх узялі, наяўных у іх не знайшлі. Можа, яны прыхавалі грошы, калі Сахарок паліў вопратку?
  
  – Лерой, што вы з ёй зрабілі? Каму-то прадалі? З сябрамі падзяліліся?
  
  – Мы... ну, мы яе спачатку пусцілі па крузе. А потым адвезлі да знаёмым хлопцам.
  
  – У Галівуд?
  
  – Мы не стралялі ў тых белых!
  
  – Дакажы, Лерой. Дзе вы былі у тры гадзіны ночы?
  
  – Не скажу!
  
  Эд пляскае далонню па стале.
  
  – Значыць, пойдзеш у газавую камеру за справу «Начны савы»!
  
  – Мы гэтага не рабілі!
  
  – Каму вы аддалі дзяўчыну?
  
  Маўчыць.
  
  – Дзе яна цяпер?
  
  Маўчыць.
  
  – Ты што, баішся? Дзе ты яе пакінуў? З кім? Ты ж дзе-то яе пакінуў? Зразумей, Лерой, гэтая дзяўчына – твой адзіны шанец выжыць! Інакш здохнеш на хрэн!
  
  – Блін, мяне Сахарок заб'е, калі скажу!
  
  – Лерой, дзе яна?
  
  Маўчыць.
  
  – Лерой, калі дасі паказанні, выйдзеш на волю значна раней Сахарка і Тайран.
  
  Маўчыць.
  
  – Лерой, я цябе забяспечу асобную камеру. Ніхто да цябе не дабярэцца.
  
  Маўчыць.
  
  – Раскажы мне ўсё як ёсць, сынок. Я тут – твой адзіны сябар.
  
  Маўчыць.
  
  – Лерой, ты баішся чалавека, у якога пакінуў дзяўчыну?
  
  Маўчыць.
  
  – Паслухай, сынок, можа, ён і страшны тып, але газавая камера страшней. Скажы, дзе дзяўчына.
  
  У гэты міг з грукатам расчыняюцца дзверы. У пакой улятае Бад Уайт, хапае Фантэйна, шваркает аб сцяну. Эд застывае на месцы.
  
  Уайт выхоплівае свой 38-й, круціць барабан, высыпае на падлогу патроны. Фантэйн дрыжыць буйной дрыготкай; Эд не можа варухнуцца. Пакінуўшы адну кулю, Уайт захлопывается барабан і суе дула рэвальвера Фонтейну між зубоў.
  
  – Адзін з шасці. Дзе жанчына?
  
  Фантэйн трасецца і маўчыць. Бад двойчы пстрыкае цынгелем – стрэлу няма. Фантэйн пачынае спаўзаць на падлогу. Бад прыбірае рэвальвер, хапае яго за валасы:
  
  – Дзе жанчына?
  
  Эд усё не можа зрушыцца з месца. Бад зноў хапае рэвальвер, пстрыкае яшчэ раз – зноў пуста. Фантэйн, з шалёнымі вачыма:
  
  – З-з-сільвестр Ф-фітч, адзін-нуль-дзевяць, Авалон, шэры дом на рагу, толькі, калі ласка, не забівайце мяне, не трэба, не...
  
  Уайт вылятае за дзверы.
  
  Фантэйн асядае на падлогу. Ён у непрытомным стане.
  
  У калідоры шум. Эд спрабуе ўстаць – і разумее, што ногі не слухаюцца.
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАТАЯ
  
  
  Па горадзе імчыцца калона з чатырох машын: дзве чорна-белыя, дзве без апазнавальных знакаў. Надсадный выццё сірэн чуваць за мілю. Уверх па набярэжнай – да шэрага дома на куце.
  
  За рулём у пярэднім аўтамабілі Дадлі Сміт, побач – Бад з драбавіком. Перад домам падзяляюцца: чорна-белыя – на алею, другая, без апазнавальных знакаў, з Майкам Брюнингом і Дзікім Карлайлам, спыняецца на вуліцы. Майк і Дзік расчахляюць вінтоўкі, бяруць дзверы на прыцэл.
  
  – Бос, ён мой, – кажа Бад. Дадлі падморгвае:
  
  – Дзейнічай, сынок.
  
  Бад абыходзіць дом, пераскоквае праз плот. Ганак, Дзверы з драцяной сеткай, зачыненая на кручок. Бад поддевает кручок складаным нажом, уваходзіць на дыбачках.
  
  Цёмныя абрысы: пральная машына, дзверы-жалюзі – скрозь шчыліны сочатся палоскі слабога святла.
  
  Бад штурхнуў дзверы не зачынены. Выхад у калідор, святло – з двух прыадчыненых пакояў. Дыван на падлозе і музыка забяспечаць яму прыкрыццё. На дыбачках Бад набліжаецца да першай дзверы, асцярожна зазірае ўнутр.
  
  На ложку распростерта аголеная жанчына – прывязаная гальштукамі за рукі і за ногі, яшчэ адзін гальштук ў роце. Наступную дзверы Бад расхінае нагой.
  
  Голы тоўсты мулат перад тэлевізарам жарэ рысавыя шматкі «Келлога». Згледзеўшы Бадан, падаюць лыжку, падымае рукі:
  
  – Здаюся, сэр, мне непрыемнасці з паліцыяй ні да чаго...
  
  Бад страляе яму ў твар, потым дастае запасны пісталет і робіць некалькі стрэлаў з таго месца, дзе толькі што стаяў мулат.
  
  Мулат мехам валіцца на падлогу. З дзіркі, пакінутай куляй Бадан, сочыцца кроў. Бад марнасьць запасны пісталет у руку мерцвяка. Ўваходныя дзверы ўжо трашчыць пад ударамі паліцэйскіх. Бад перакульвае на цела мулаты шматкі і набірае нумар хуткай дапамогі.
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ
  
  
  Карэн заснула, стомленая сваркай. Джэк не спіць і глядзіць на яе.
  
  Усё пачалося з-за здымка ў газеце: Джэк Пераможца і Кэл Дэнтоні цягнуць за шманты траіх каляровых ублюдкаў – падазраваных па справе «Начны савы». У ниггеров расквашены фізіяноміі. Карэн сказала, што ўсё гэта нагадвае справу хлопцаў з Скоттсборо [28] . Не думала яна, што Джэк здольны збіць да паўсмерці чалавека, віна якога не ўстаноўлена. Джэк адказаў:
  
  – Чорт вазьмі, ды ён ім жыццё выратаваў. Ведаў бы, што яны выкралі і ўсю ноч гвалтавалі мексіканскую дзяўчыну, – дазволіў бы Дэнтану іх прыкончыць.
  
  Слова за слова – і яны пасварыліся.
  
  Цяпер Карэн спіць да яго спіной, сцяўшыся ў камячок, нібы запалоханы звярок, нават у сне чакае выспятка. Джэк апранаецца і глядзіць на яе.
  
  Хопіць з яго «Начны савы», пара ўжо вяртацца да сваіх прамым абавязкаў. Эд Эксл усталяваў, што па гэтай справе трое ниггеров, хутчэй за ўсё, чыстыя. Пацвердзіць гэта ці абвергнуць павінны паказанні жанчыны, якую яны ледзь не прыбілі. Малайчына гэты Бад – прыдумаў згуляць з Фонтейном ў «рускую рулетку», чым вельмі дапамог справе. Можна, вядома, выказаць здагадку, што чорныя кінулі дзяўчыну, паехалі ў «Начную саву», павесяліліся там, потым вярнуліся, – але як-то не верыцца. А можа быць, Коутс і Фантэйн пакінулі пры дзяўчыне Джонса, а самі зладзілі мачылава ў «Начны савы» з іншымі змоўшчыкамі? Драбавікоў так і не знайшлі, знік і «мэркуры» Коутса. У пакоях падазраваных доказаў не знойдзена. Рэшткі адзення, знойдзеныя ў смеццевым баку, абгарэлі так, што немагчыма зрабіць аналіз крыві. Парфума на руках у черножопых не дазваляе правесці парафінавы тэст. А калі справа павісне, прэса паліцыю Лос-Анджэлеса проста на брытанскі сцяг парве.
  
  Каранера пакуль што спрабуе ўсталяваць асобу забітых: зняў зубныя карты, даследаваў фізічны стан, параўноўвае са спісамі зніклых без вестак. Кухар, касірка, афіцыянтка ўстаноўлены стоадсоткава, з трыма наведвальнікамі – пакуль глуха. Ускрыццё паказала, што жанчыны не згвалтаваны. Няма, бадай, не Коутс з Джонсам і Фонтейном – гэтыя б свайго не выпусцілі! Справу ўзяў на кантроль Дадлі Сміт: цяпер яго хлопцы прачэсваюць судзімых за узброеныя рабавання, адпушчаныя на парукі з психлечебниц – усіх вядомых паліцыі небяспечных вырадкаў. Дапыталі разносчыка газет, які бачыў на стаянцы каля «Начны савы» пурпурны «мэркуры», – цяпер ён запэўнівае, што гэта мог быць і «форд» або «шеви». Што ж – правяраем зарэгістраваныя «форды» і «шеви». Дарэчы, той наглядчык з Грыфіт-парку, што апазнаваў ниггеров, цяпер ужо не так упэўнены. Эд Экс абвясціў Грину і Паркеру, што, па яго думку, «мэркуры» мог быць пакінуты ў «Начны савы» наўмысна, каб падставіць чорных. Дадлі гэтую тэорыю высмеяў – па яго думку, гэта проста супадзенне. Версія, якая здавалася яснай як дзень, рассыпаецца на вачах.
  
  Газетчыкі з розуму сходзяць. Ужо тэлефанаваў Сід Хадженс – ні слова аб парнаграфіі, нічога падобнага на «ва ўсіх свае дэкрэты», ветлівы, нават почтителен. Змясціў на разварот захоплены рапарт аб Джековых подзвігі ў матэлі «Тенвир».
  
  «Начная сава» каштавала яму дня расследавання па асноўным справе. Але Джэк прагледзеў рапарты – нічога новага не выяўлена. Калі верыць братам-копам. Сам ён згатаваў туфтовое данясенне – нічога пра Бобі Индже і Крысціне Бергерон, ні слова аб знойдзеных новых часопісах. Ні слова пра тое, што у галаве яго пастаянна пракручваюцца самыя брудныя сцэны з глянцавых старонак. І ў галоўных ролях – яго мілая, чыстая Карэн.
  
  Джэк пацалаваў Карэн у патыліцу, спадзеючыся, што яна прачнецца і усміхнецца яму.
  
  Не пашанцавала.
  
  
  
  * * *
  
  
  Для пачатку прабяжымся па знаёмых адрасах.
  
  Шарлвиль-драйв: пытанні без адказаў. Ніхто з жыхароў не ведае, куды пераехалі Крысціна Бергерон і яе сынок, ніхто нічога не можа сказаць пра мужчын, якіх вадзіла да сябе. У суседніх дамах – таксама ніякага выніку. Патэлефанаваўшы ў сярэднюю школу ў Бэвэрлі-Хілз, Джэк высветліў, што Дэрыл – хранічны прагульшчык, у школе не з'яўляецца тыднямі, але спакойны, не хуліган (яшчэ б – настаўнікі-то яго проста не бачаць). Джэк не стаў удакладняць, што Дэрилу не да хлапечых выхадак: трахацца з уласнай маці перад камерай, ды яшчэ на роліках – павінна быць, процьму энергіі адымае.
  
  Наступны пункт – драйв-ін «У Стэна». Менеджэр распавядае, што два дні таму Крыс Бергерон хто-то патэлефанаваў на працу, і яна тут жа сарвалася як агучаная. З тых часоў не паказвалася. Няма, розуму не прыкладзе, хто б гэта мог быць. Так, абавязкова паведаміць сяржанту Винсеннсу, калі яна раптам з'явіцца. Не, з кліентамі Крыс не заляцаўся, і сябрукоў сярод пастаянных наведвальнікаў у яе не было.
  
  Цяпер у Заходні Галівуд.
  
  Гутаркі з суседзямі Бобі Инджа. Ціхі прыстойны малады чалавек, квартплату не затрымліваў. Не, ніхто не бачыў, як ён выехаў. Гомик з суседняй кватэры: «Не, пастаянных сябрукоў у яго не было – ён гэтым проста сабе на жыццё зарабляе». Джэк кідае прынады: «парнуха», «Крыс Бергерон», «хлапчук па імя Дэрыл» – педик не рэагуе. Можа, і напраўду нічога не ведае.
  
  Экскурсія па блакітным барах Заходняга Галівуду. Бессэнсоўная, для праформы – ясная справа, пасля гісторыі ў «Гульнявым зале Бі-Джы» Бобі і блізка да пидор-бара не падыдзе. Таропка жуючы гамбургер, Джэк гартае папку Бобі – ніякіх зачэпак. Зноў праглядае сваю асабістую порноколлекцию, задумваецца над супярэчнасцямі ў здымках.
  
  Прывабныя натуршчыкі – і бедная, танная абстаноўка. Раскошныя касцюмы прыцягваюць позірк да агідным гомасэксуальных сцэнах. Старанна зрэжысаваныя сцэны оргій: чарнільная кроў, сплеценыя целы на лапікавыя коўдрах, тонкая недоговоренность – самае цікавае заўсёды застаецца прыхінутым. Брудныя карцінкі, сварганенные дзеля нажывы, – але рабіў іх сапраўдны майстар.
  
  Трэба падумаць.
  
  Прыпаркавацца ля дробязнай крамы, Джэк купляе нажніцы, клейкую стужку, нататнік. Ён працуе ў машыне: выразае асобы «акцёраў», наляпляе ў нататнік – мужчыны асобна, жанчыны-асобна, паўторы разам, каб лягчэй было апазнаць. Едзе ў Бюро, праглядае канфіскаваныя за апошні час порножурналы з белымі мадэлямі. Чатыры гадзіны за праглядам парнухі – вочы слязяцца ад напружання, вынік нулявы. Архіў Галівудскага ўчастка – ні хрэна. Ўчастак шэрыфа Заходняга Галівуду – зноў ні хрэна. Калі не лічыць Бобі, усё натуршчыкі чыстыя як першы снег – ні аднаго прывада.
  
  16:30 – Джэк сядзіць у машыне і ламае галаву, што рабіць далей. Можа, паглядзець, ці няма чаго на Бобі ў архівах дарожнай паліцыі? А заадно яшчэ раз прабегчыся па дакументах Крыс Бергерон.
  
  Тэлефануе з аўтамата. Па дарожным справах Бобі Индж чысты: ні штрафаў, ні выклікаў у суд. Просіць яшчэ раз зачытаць яму дакументы на Бергерон: даты дарожна-транспартных парушэнняў, імёны паручыцеляў. Павесіўшы трубку, з гора прымаецца зноў гартаць тэчку Бобі. І раптам – Поспех! Вось яна, першая зачэпка! Сувязь паміж Бобі і Бергерон – важкая, грубая, бачная.
  
  Год таму Бобі арыштаваны за прастытуцыю. Адпушчаны пад заклад. Паручыцелем выступіла Шэран Костенца, 1649, Норт-Хейвенхерст. Тая ж Шэран Костенца, што плаціла штраф за Крысціну Бергерон – стварэнне аварыйнай абстаноўкі на дарозе.
  
  Джэк зноў тэлефануе ў архіў, запытвае дадзеныя на Шэран Костенца. Нічога. У штаце Каліфорнія прывадаў у паліцыю не мае. Просіць клерка прагледзець звесткі па ўсіх сарака васьмі штатаў: на гэта сыходзіць поўных дзесяць хвілін.
  
  – Прабачце, сяржант, нічога няма.
  
  Яшчэ адзін званок у дарожную паліцыю. І тут чакае сюрпрыз: автовладелицы па імя Шэран Костенца ў Каліфорніі няма і ніколі не было. Джэк імчыцца ў Норт-Хейвенхерст – і выяўляе, што дома за нумарам 1649 там няма.
  
  Усё ў адну кропку. Бобі прыцягваўся за прастытуцыю, па гэтай возе Костенца ўнесла за яго заклад, прастытуткі карыстаюцца фальшывымі імёнамі, прастытуткі здымаюцца для порножурналов. Дарэчы, ці няма ў Норт-Хейвенхерсте бардэляў?
  
  І Джэк ідзе па хатах.
  
  Дзясятак кароткіх інтэрв'ю – і ён атрымлівае адрасы двух мясцовых прытонаў: 1611 і 1654.
  
  18:10.
  
  Гаспадыня дома 1611 пры выглядзе паліцэйскага робіць морду скрыняй. Шэран Костенца, Бобі Индж, Бергероны – не, нікога не ведае. Джэк паказвае фатаграфіі ў нататніку – вынік нулявы. Дзяўчаты таксама нічога сказаць не могуць. Бандерша ў доме 1654 рассыпаецца ў любезностях і гатовая супрацоўнічаць – але і для яе, і для яе шлюх імёны і асобы падазраваных што кітайская грамата.
  
  Яшчэ адзін бургер – і зноў у Заходні Галівуд. Праверка мянушак і мянушак у паліцэйскай картатэцы таксама нічога не дае. Яшчэ адзін тупік.
  
  19:20. Правяраць больш няма чаго. Джэк едзе на Норт-Хэмел і припарковывается наўскасяк ад уваходу ў кватэру Бобі Инджа.
  
  На вуліцы ціха: няма мінакоў, рэдка-рэдка праедзе машына. Шумна і ажыўлена тут стане бліжэй да ночы. Джэк пракручвае ў галаве порнокартинки, паліць, чакае.
  
  У 20:46 міма праязджае аўтамабіль едзе павольна, ціснецца да тратуары. Джэк чакае. Праз дваццаць хвілін незнаёмы з'яўляецца зноў. Павінна быць, чакае, калі ў вокнах загарыцца святло. Калі яму патрэбен Бобі, то Джэк яму дапаможа.
  
  Ён таропка праходзіць праз двор, азіраецца ў пошуках сведак – слава богу, нікога. Зубчастым канцом наручника поддевает дзверы: дрэва крышыцца і лёгка паддаецца. Джэк намацвае на сцяне выключальнік, уключае святло.
  
  Тая ж чысценькая пакойчык, тая ж непрыбраны ложак. Джэк садзіцца ля дзвярэй і чакае.
  
  Тужліва цягнецца час: чвэрць гадзіны, паўгадзіны, гадзіну. Нарэшце – асцярожны стук у акно.
  
  Прыгнуўшыся, каб наведвальнік яго не ўбачыў, Джэк адказвае манерным пидорским галаском:
  
  – Заходзьце, адчынена!
  
  На парозе з'яўляецца элегантны прыгажун.
  
  – Вось чорт! – вырываецца ў Джэка.
  
  Тымі Валберн, вядомы таксама як Мучи-Маўс, – любімы мужчына Білі Дитерлинга.
  
  – Цімі! А ты якога хрэна тут робіш?!
  
  Валберн прыхінаецца да сцяны, какетліва высунуўшы сцягно. Страху не адчуваў.
  
  – Прыйшоў у госці да сябра. Бобі не ўжывае наркотыкаў, так што ты дарма турбаваўся. І, дарэчы, хіба гэта тэрыторыя гарадской паліцыі?
  
  Джэк закрывае дзверы.
  
  – Крысціна Бергерон. Дэрыл Бергерон. Шэран Костенца. Таксама твае сябры?
  
  – Не ведаю такіх. У чым справа, Джэк?
  
  – Пытанні тут задаю я. Пачнем з самага простага: дзе, Бобі?
  
  – Не ведаю. Няўжо я прыйшоў бы сюды, калі б ведаў, што...
  
  – Ты спіш з Бобі? У вас раман?
  
  – Мы проста сябры.
  
  – А Білі аб гэтым ведае?
  
  – Джэк, ты становішся балбатун. Мы з Бобі проста сябры. Не ўпэўнены, што Білі аб гэтым ведае, але мы сябруем, і не больш таго.
  
  Джэк дастае нататнік.
  
  – Што ж, тады ў вас павінны быць агульныя знаёмыя.
  
  – Памыляешся. Бобі мяне са сваімі сябрамі не знаёміць.
  
  – Добра. Тады – дзе вы пазнаёміліся?
  
  – У бары.
  
  – У якім?
  
  – «Бярлога Леа».
  
  – А Білі ведае, што ты ў яго за спіной бегаеш па барах для блакітных?
  
  – Ты бестактен, Джэк. Здаецца, ты забыўся, што я не які-небудзь бандыт з тых, якіх ты лупишь па физиономиям на радасць жоўтай прэсе. Я законапаслухмяны грамадзянін, плачу падаткі і магу падаць на цябе скаргу за незаконнае пранікненне ў прыватную кватэру...
  
  Пара змяніць тэму.
  
  – Парнуха. Раскошныя глянцавыя альбомы з фотаздымкамі. Ёсць натуралы. А ёсць і гомасексуальная тэматыка. Любіш такія штучкі, Цімі?
  
  У акцёра крыху павека тузаецца – нібы хоча і не вырашаецца падміргнуць.
  
  – Ты ад гэтага кайф ловіш? Вы з Білі бераце такія часопісы з сабой у ложак?
  
  Але Тымі ужо цалкам авалодаў сабой.
  
  – Не трэба быць такім брыдкім, Джэк. Пастарайся быць повежливее, хоць гэта і не ў тваім стылі. Успомні, што я значу для Білі і што значыць Білі для серыяла, які даў табе магчымасць праславіцца. Успомні, з якімі людзьмі знакам Білі і што ён можа зрабіць...
  
  Тым часам Джэк нетаропка раскладвае на стале часопісы і тэчкі падазраваных. Паварочвае лямпу, каб было лепш відаць.
  
  – Зірні на гэтыя здымкі. Калі каго-небудзь даведаешся, скажы. Больш мне ад цябе нічога не трэба.
  
  Валберн тэатральна закатвае вочы да столі і прымаецца за агляд. У фатаграфіі з цікаўнасцю ўзіраецца, касцюміраваныя сцэны вывучае падняўшы бровы, з выглядам знаўцы. Джэк стаіць насупраць, впившись вачыма яму ў твар.
  
  Апошняй ідзе кніжка з оргіямі. Погляд Тымі адзначае чернильную кроў на фота, але яго асоба па-ранейшаму спакойна, толькі на шыі ўспушваецца і тузаецца жыла. Ад Джэка гэта не выслізгвае.
  
  Нарэшце Валберн паціскае плячыма.
  
  – Прабач, Джэк. Нічога не магу табе сказаць.
  
  Акцёр ён і сапраўды добры. Не дарма яго трымаюць на тэлебачанні.
  
  – Нікога не пазнаў?
  
  – Нікога.
  
  – А Бобі?
  
  – Бобі даведаўся, зразумела, бо ён мой сябар.
  
  – І больш нікога з іх не ведаеш?
  
  – Нікога, Джэк.
  
  – Можа быць, нейкія знаёмыя твары? Бачыў іх у барах, дзе тусуюцца хлопцы быццам цябе?
  
  – Хлопцы накшталт мяне? Джэк, ты не першы год у Індустрыі. Пара б ужо навучыцца называць котку коткай і не парыцца з гэтай нагоды.
  
  Добра, прапусцім.
  
  – Цімі, ты са мной неоткровенен, і мне гэта не падабаецца. Не трэба са мной гуляць. Тут бо не Фантазиленд, і я цябе не Качаня Дэні.
  
  – Джэк, я акцёр, а не тэлепат. Хоць бы намекни, якіх прызнанняў ты ад мяне чакаеш.
  
  – Не прызнанняў, Тымі. Рэакцыі. Я пятнаццаць гадоў служу ў паліцыі і такога лайна яшчэ не бачыў – а ты на яго глядзіш вокам не міргнуўшы. Як быццам оргіі па дзесяць чалавек, чарнільная кроў і іншыя любаты – гэта для цябе звычайная справа.
  
  Валберн элегантна паціскае плячыма.
  
  – Дарагі мой Джэк, я жыву і працую ў Галівудзе. Я апранаюся ў касцюм грызуна на пацеху дзеткам. Не думаю, што што-то ў гэтым горадзе здольна мяне здзівіць.
  
  – Не ўпэўнены, што справа ў гэтым.
  
  – Я кажу праўду. Ніколі раней не бачыў гэтых часопісаў і не ведаю нікога з натуршчыкаў.
  
  – У такіх хлопцаў, як ты, шырокія сувязі. Знакам жа ты з Бобі Инджем – а ён, відавочна, гэтых хлопцаў ведае. Я хачу паглядзець тваю запісную кніжку.
  
  – Не, – хутка адказвае Тымі.
  
  – Так, – адказвае Джэк. – Інакш у «Строга сакрэтна» з'яўляецца артыкул аб тваёй сардэчнай дружбе з Білі. «Педэраст ў паліцэйскіх серыялах і дзіцячых мульціках» – як цябе такі загаловак?
  
  Тымі усміхаецца.
  
  – Тады ты выляціш з Індустрыі. Макс Пелтц чакае ад цябе такту і далікацтва. Не варта яго расчароўваць, Джэк.
  
  – Так запісная кніжка ў цябе з сабой?
  
  – Няма. Джэк, успомні, чый сын Білі. Успомні, колькі ты зможаш зарабляць у Індустрыі, калі пойдзеш у адстаўку...
  
  – Давай сюды кашалек, – ціха і паасобна кажа Джэк. Ён з цяжкасцю стрымліваецца. – Хутка. Пакуль я цябе тварык не папсаваў.
  
  Паціснуўшы плячыма, Валберн дастае кашалёк. У ім Джэк знаходзіць тое, што шукаў: візітоўкі, імёны і тэлефоны, нагрымзоліў на клочках паперы.
  
  – Хацелася б атрымаць усё гэта назад.
  
  – Трымай, Тымі. – Джэк працягвае яму апусцелы кашалёк.
  
  – Ведаеш, Джэк, у адзін цудоўны дзень ты буйна вляпаешься. Вельмі буйна.
  
  – Я ўжо буйна ўляпаўся – і не пралічыўся. Успомні пра гэта, калі надумашь стукнуць на мяне Максу.
  
  Тымі усміхаецца і выходзіць вытанчанай, ледзь разболтанной хадой.
  
  
  
  * * *
  
  
  І зноў па пидор-барах: імёны (без прозвішчаў), нумары тэлефонаў. Ніхто нічога не ведае. Адна візітоўка: «Флёр-дэ-Ліс. 24 гадзіны ў суткі – усё, што пажадаеце. ГА – 01239» выклікае ў Джэка смутныя ўспаміны. Ніякіх прыпісак ад рукі на візітоўцы няма. І ўсё ж... Джэк спрабуе ўзгадаць – не, не ўспамінаецца.
  
  Яму прыходзіць новая ідэя: абтэлефанаваць усіх прыяцеляў Тымі пад выглядам Бобі Инджа. Калі пашанцуе, закінуць вуду наконт парнаграфіі і паглядзець, хто на гэта клюне. Сумнеўна, вядома...
  
  Тэд, ДУ – 6831 – занята. Джэф, СР – 9640. «Приветик, гэта Бобі Индж» – шепеляво, з прыдыханнем – промах. Бінг, АКС – 6005 – не адказвае. Зноў да Теду. «Які Бобі? Прабачце, баюся, вы памыліліся». Джым, Нат, Ота – не адказваюць. Бескарысная задума. Добра, зойдзем з іншага Канца. Джэк набірае нумар тэлефоннай кампаніі «Пасифик – Коуст Бэл».
  
  Дзі-і-інь... Дзі-і-інь...
  
  – Міс Сазерленд слухае.
  
  – Гэта сяржант Винсеннс, паліцыя Лос-Анджэлеса. Мне трэба даведацца імя і адрас па тэлефонным нумары.
  
  – Паліцыя звычайна валодае падобнымі тэлефоннымі даведнікамі, сяржант.
  
  – Слухайце, я стаю ў тэлефоннай будцы, і ў мяне на руках – нічога, акрамя нумары. Галівуд – 01239.
  
  – Добра, пачакайце, калі ласка.
  
  Джэк чакае. Нарэшце – зноў голас тэлефоннай паненкі:
  
  – Такі нумар не зарэгістраваны. Мы толькі нядаўна пачалі пераход на пяцізнакавыя нумары, і такога дакладна яшчэ няма. Магчыма, і не будзе. Змена нумароў – доўгі справа.
  
  – Вы ўпэўнены?
  
  – Вядома ўпэўненая.
  
  Джэк вешае трубку. Першая думка: нелегальны нумар. Букмекеры так робяць: даюць на лапу хлопцам з тэлефоннай кампаніі і атрымліваюць нумар, які па ўсіх дакументах значыцца неіснуючым. Можна не плаціць за тэлефон і не баяцца праслухоўвання.
  
  Вось што: трэба яшчэ раз звякнуть у дарожную паліцыю.
  
  – Так? Хто вырабляе запыт?
  
  – Сяржант Винсеннс, паліцыя Лос-Анджэлеса. Запыт на адрас Цімаці Валберна, У-А-Л-Б-Е-Р-Н, мужчына, белы, 27 – 28 гадоў. Жыве дзе-то ў Уилшире.
  
  – Запісваю, не вешайце трубку.
  
  Джэк чакае. Нарэшце клерк вяртаецца.
  
  – Дакладна, у Уилшире. 432, Саўт-Люцэрн. Скажыце, а гэты Валберн – не той, што Мучи-Маўса гуляе ў шоў Дитерлинга?
  
  – Той самы.
  
  – Гм... трэба ж... за што гэта вы яго, калі не сакрэт?
  
  – За кантрабанду сыру.
  
  
  
  * * *
  
  
  Старадаўні асабняк у французскім правінцыйным стылі, з прыкметамі новага багацця – фігурна падстрыжаныя кусты, ліхтары ля ганка. У такіх-то ўтульных особнячках і жыве паства Дитерлинга. Ля ганка дзве машыны: тая, што Джэк ужо бачыў каля дома Бобі, і «Пакард-кариббеан» Білі, часта які з'яўляецца на экране «Жэтона Гонару».
  
  Што рабіць, разважае Джэк, заглушыўшы матор. Што рабіць? Інфарматара па такой справе хрэн знойдзеш: педики гарой стаяць адзін за аднаго. Пагутарыць шчыра з Тымі і Білі, націснуць на іх, вытрасці інфармацыю з іх сябрукоў: раптам яны ведаюць каго-небудзь, хто ведае Бобі Инджа, які ведае, хто здымае гэта дзярмо... Ціха грае радыё, гукі лірычных балад дапамагаюць мазгах працаваць.
  
  Ён павінен раскрыць гэтую справу. Не толькі для таго, каб вярнуцца ў Аддзел наркотыкаў, – для сябе. Таму што гэтыя глянцавыя фатаграфіі не даюць яму спакою. Таму што ён хоча зразумець, як можа такая мярзота быць сапраўдным мастацтвам. Або мастацтва – такі мярзотаю.
  
  І яшчэ таму, што ад гэтых малюнкаў у яго паўстае.
  
  У машыне раптам становіцца невыносна душна. Хрипловатое пачуццёвае сапрана спявачкі цвеліць яго і гоніць прэч.
  
  Джэк выходзіць з машыны, крадзецца да дому, агінаючы ліхтары. Вокны зачыненыя, але не занавешены.
  
  Апошняе акно – спальня. Ага, вось і яны – птушкі ў любоўным гняздзечку. Усхвалявана шэпчуцца.
  
  Джэк прыкладвае вуха да шкла, але не чуе нічога, акрамя неразборчивого мармытання. З іншага боку дома пляскае дзверы машыны, тренькает званок. Білі ўстае і ідзе адчыняць.
  
  Джэк, прытуліліся да акна, бачыць, як Тымі ганарліва тупаў сюды-туды па пакоі, рукі на сцёгнах. Уваходзіць Білі з якім-то напампаваным хлопцам. Качок вывальвае на стол сваё дабро: флаконы з таблеткамі, поліэтыленавы пакет з траўкай... Джэк кідаецца назад, на вуліцу.
  
  Ля тратуара прыпаркаваны «Б'юік-седан». Нумары спераду і ззаду заляпаны граззю. Дзверы зачыненыя – прыйдзецца выбіваць шкло, іншага шляху няма.
  
  Джэк б'е нагой у шкло з боку кіроўцы. Серабрыстыя аскепкі падаюць на сядзенне, абсыпаюць пухлы скрутак у карычневай абгортачнай паперы.
  
  Джэк хапае скрутак, бяжыць да сваёй машыне.
  
  Ззаду расчыняюцца дзверы.
  
  Джэк ускоквае ў машыну, цісне на газ. На ўсход па Пятай, зігзагамі ўніз па Заходняй – да зьзяе знаку паркоўкі. Спыніўшыся, раздзірае карычневую абгортку.
  
  Абсэнт – глейкая зялёная вадкасць. На горлачку ярлычок: 190.
  
  Гашыш.
  
  Чорна-белыя глянцавыя старонкі: жанчыны ў тэатральных масках смокчуць ў жарабцоў. «Усё, што пажадаеце».
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДРУГАЯ
  
  
  – Эд, – кажа Паркер, – ты праявіў сябе пышна. Выхадкай афіцэра Уайта я незадаволены, але на вынікі паскардзіцца не магу. Мне патрэбныя башковитые хлопцы накшталт цябе... і прамыя хлопцы накшталт Бадан. І мне хацелася б, каб над справай «Начны савы» працавалі вы абодва.
  
  – Сэр, баюся, мы з Уайтам не зможам працаваць разам.
  
  – Табе не прыйдзецца з ім працаваць. Расследаванне ўзначальвае Дадлі Сміт, і Бад будзе даваць справаздачу непасрэдна перад ім. З ім будуць працаваць яшчэ двое, таксама з хлопцаў Дадлі – Майк Брюнинг і Дзік Карлайл. Хлопцы з Галівудскага ўчастка, якія вядуць гэтую справу, дакладваюць лейтэнанту Реддину, а той – Дадлі. Мы задзейнічаем і іншыя аддзелы, а таксама наяўных інфарматараў. Афіцэр Грын кажа, што Рас Мілард таксама хоча ўдзельнічаць у гэтай справе. Так што, як бачыш, на раскрыццё «Начны савы» кінута ў агульнай складанасці дваццаць чатыры афіцэра.
  
  – Што канкрэтна я павінен рабіць?
  
  – Па-першае, мы так і не знайшлі ні стрэльбы, ні Машыну Коутса. Пакуль дзяўчына, над якой наздзекаваліся гэтыя ўблюдкі, не дала паказанняў, яны застаюцца падазраванымі нумар адзін. Пасля ўмяшання Уайта яны адмаўляюцца гаварыць. Пакуль ім прад'яўленыя абвінавачванні ў выкраданні і згвалтаванні. Мяркую...
  
  – Сэр, я б хацеў правесці яшчэ адзін допыт.
  
  – Дай мне скончыць. Па-другое, трое забітых так і не ўстаноўлены. Док Лэйман працуе дзень і ноч, кожны дзень мы прымаем па чатырыста званкоў ад сваякоў зніклых без вестак. Бачыш, застаецца шанец – хоць гэта і вельмі малаверагодна, – што рабаванне кафэ было толькі інсцэніроўкай, а сапраўднай мэтай забойцаў быў хто-небудзь з гэтых траіх. Калі гэта так, мне хацелася б, каб ты даведаўся пра гэта першым. Як афіцэр сувязі ўзаемадзеяння ты будзеш атрымліваць усе рапарты па гэтай справе ад крыміналістаў, офіса акруговага пракурора і нашых аддзелаў. Я хачу, каб ты чытаў іх і дзяліўся са мной сваімі меркаваннямі. Мне патрэбныя пісьмовыя данясенні, з копіяй шэфу. Грына – штодня.
  
  Эд з цяжкасцю стрымлівае ўсмешку. У гэтым дапамагаюць швы на падбародку.
  
  – Сэр, можна задаць вам некалькі пытанняў?
  
  – Зразумела, – адкідваецца на крэсле Паркер. Эд пачынае загінаць пальцы.
  
  – Па-першае, чаму б нам не пашукаць у Грыфіт-парку стрэляныя гільзы? Па-другое, калі паказанні дзяўчыны пацвердзяць, што пурпурны аўтамабіль каля «Начны савы» не належаў Коутсу, перад намі паўстане пытанне, што ж гэта за аўтамабіль і адкуль ён там узяўся? Па-трэцяе, наколькі верагодна, што мы выявім драбавік і «мэркуры»? Па-чацвёртае, падазраваныя сцвярджаюць, што дзяўчыну адвезлі ў закінуты дом у Дзюнкерк. Знойдзеныя там доказы?
  
  – Добрыя пытанні. Адказваю па парадку. Першы: пашукаць гільзы можна, але верагоднасць іх знайсці невялікая. Перш за ўсё, гільзы маглі адскокваць назад, у машыну гэтых ублюдкаў. Далей, звесткі аб тым, дзе менавіта яны стралялі, вельмі расплывістыя, а Грыфіт-парк – гэта суцэльныя ямы і яры. Апошнія два тыдні былі дажджлівымі, і цяпер там усё разліло. Нарэшце, наш адзіны сведка ўжо не ўпэўнены, што бачыў менавіта падазраваных. Другі пытанне: прадавец газет, які заўважыў машыну, цяпер сцвярджае, што гэта мог быць не «мэркуры», а «форд» або «шеви». Цяпер мы правяраем рэгістрацыі «фордаў» і «шеви», але ты разумееш, што гэта за работка. Ведаю, ты мяркуеш, што машыну маглі пакінуць там спецыяльна, каб падставіць нашых ниггеров. Прабач, але, па-мойму, гэта лухта сабачая. Каму б такое прыйшло ў галаву? Далей: хлопцы з 77-га ўчастка зараз перерывают ўвесь Паўднёвы горад у пошуках машыны і драбавікоў. Калі гэтыя чортавы доказы не расталі ў паветры, іх знойдуць. І апошняе: у закінутым доме ў Дзюнкерк знойдзены матрац, прасякнуты крывёй і спермай.
  
  – Такім чынам, усё ўпіраецца ў дзяўчыну, – кажа Эд. Паркер бярэ са стала нейкую паперу.
  
  – Інэс Сота, дваццаць адзін год. Студэнтка. Цяпер яна ў «Царыцы анёлаў». Яе трымалі на заспакойлівых. Апрытомнела толькі сёння раніцай.
  
  – З ёй ужо хто-небудзь размаўляў?
  
  – У бальніцу яе адвёз Бад Уайт. Няма, у апошнія трыццаць шэсць гадзін з ёй ніхто не казаў. Гэта трэба табе, і, па сумленні, Эд, я табе не зайздрошчу.
  
  – Сэр, можна мне пагаварыць з ёй сам-насам?
  
  – Няма. Эліс Лоў хоча прад'явіць нашым неграм абвінавачванне ў выкраданні і згвалтаванні. Хоча адправіць іх у газавую камеру – за гэта, ці за «Начную саву», або за ўсё разам. Ён прасіў, каб пры размове з пацярпелай прысутнічалі следчы з пракуратуры і афіцэр-жанчына. Праз гадзіну ў «Царыцы анёлаў» ты сустрэнешся з Бобам Галлодетом і памочніцай шэрыфа. Думаю, не варта табе нагадваць, што ад паказанняў міс Сота залежыць ход далейшага расследавання.
  
  Эд ўстае.
  
  – А ты сам як думаеш, – раптам пытаецца Паркер, – яны гэта ці не яны?
  
  – Пакуль не ведаю, сэр.
  
  – Ты ўскладніў нашу задачу. Але няўжо ты думаеш, што я на цябе у крыўдзе?
  
  – Сэр, абодва мы імкнемся да абсалютнай справядлівасці. Але вы пра мяне занадта высокай думкі.
  
  Паркер усміхаецца.
  
  – Малайчына. А пра Уайте не думай. Ты стаіш дзесятка такіх, як ён. На яго рахунку, вядома, тры забітых бандыта, але гэта не ідзе ні ў якое параўнанне з тым, што ты зрабіў на вайне. Памятай пра гэта, Эдмунд. Памятай.
  
  
  
  * * *
  
  
  Галлодета ён бачыць перад дзвярыма палаты. Усё тут прасякнута дезинфектантами. Знаёмы пах – паверхам ніжэй памерла яго маці.
  
  – Добры дзень, сяржант.
  
  – Кліч мяне Боб. Эліс Лоў прасіў падзякаваць цябе. Ён баяўся, што падазраваных заб'юць да смерці і няма каго будзе прыцягваць да суду.
  
  Эд смяецца.
  
  – Можа апынуцца, што ў «Начны савы» дзейнічалі не яны.
  
  – Лоу гэта ўсё роўна, ды і мне таксама. Выкраданне і згвалтаванне з асаблівай жорсткасцю – гэта цягне на вышэйшую меру. Лоу хоча іх закапаць, я таксама – зразумееш чаму, калі пагаворыш з дзяўчынай. А цяпер пытанне на шэсцьдзесят чатыры даляры: як полагаешь, гэта яны?
  
  Эд пампуе галавой.
  
  – Мяркуючы па іх рэакцый – хутчэй няма. Але Фантэйн сказаў, што яны правялі з дзяўчынай не ўсю ноч. Па яго словах, яны каму-то яе прадалі. Магчыма, гэта быў Коутс і яшчэ двое, каго мы не ведаем. Можа быць, двое з тых, каму ён прадаў дзяўчыну. Так ці інакш, грошай пры іх не выяўлена. Магчыма, грошы былі выпэцканыя крывёй, і Коутс іх дзе-то схаваны – гэтак жа, як спаліў скрываўленую вопратку.
  
  – Значыць, у дадатак да праверцы алібі нам прыйдзецца ўсталёўваць асобы яшчэ дваіх гвалтаўнікоў, – присвистнув, заўважае Галлодет.
  
  – Дакладна. Прычым нашы падазраваныя маўчаць як забітыя, а Уайт прыстрэліў адзінага сведкі, які мог нам дапамагчы.
  
  – Уайт – яшчэ той тып! Ты, падобна, яго побаиваешься? І правільна робіш: не баяцца Уайта толькі вар'яты. Добра, пойдзем пагутарым з юнай лэдзі.
  
  Яны ўваходзяць у палату. Перад ложкам дзяўчыны варта памочніца шэрыфа – здаравенная бабища з прилизанними чорнымі валасамі.
  
  – Эд Эксл, Дот Ротштейн, – знаёміць іх Галлодет. Дот ківае і адыходзіць у бок.
  
  Інэс Сота.
  
  Чорныя бюракраты, якія заплылі вочы на знявечаным твары. Галава выгаленыя, бачныя швы. Кропельніца, пад коўдру сыходзіць катетер. Пабітыя косткі пальцаў, зламаныя пазногці – яна супраціўлялася. Эду ўспамінаецца маці, якой яна была перад смерцю: облысевшая, худая, як шкілет, падключаная да апарата штучнага дыхання.
  
  – Міс Сота, – кажа Галлодет, – гэта сяржант Эксл.
  
  Эд падыходзіць бліжэй, абапіраецца аб сценку ложка.
  
  – Прабачце, што беспокоим вас у такі цяжкі час. Мы пастараемся не затрымлівацца тут, даўжэй, чым трэба.
  
  Інэс Сота падымае на яго чорныя, набеглыя крывёю вочы. Хрыплы, сарваны голас:
  
  – Не трэба больш... фатаграфій.
  
  – Міс Сота ідэнтыфікавала па фатаграфіях Коутса, Джонса і Фантэйна, – напаўголасу тлумачыць Галлодет. – Я сказаў ёй, што нам, магчыма, спатрэбіцца апазнаць па здымках яшчэ некалькіх падазраваных.
  
  Эд пампуе галавой.
  
  – Мы прыйшлі не для гэтага. Міс Сота, я хачу, каб вы ўзгадалі храналогію падзей – тое, што здарылася з вамі два дні таму. Мы будзем рухацца вельмі павольна, не спыняючыся на дэталях. Пазней, калі вы оправитесь, здымем з вас паказанні па ўсёй форме. Але зараз нам патрэбна толькі агульная карціна. Пачнем з таго, калі гэтыя трое мужчын схапілі вас.
  
  – Яны не мужчыны! – з цяжкасцю прыпадняўшы галаву, выплёўвае Інэс.
  
  Эд мацней сціскае металічны поручань ложка.
  
  – Ведаю. Яны будуць пакараныя за тое, што з вамі зрабілі. Але цяпер нам неабходна высветліць, ці вінаватыя яны ў адным злачынстве.
  
  – Я чула па радыё... я хачу, каб іх адправілі ў газавую камеру! Хай яны здохнуць!
  
  – За тое, што гэтыя нягоднікі зрабілі з вамі, яны адкажуць па ўсёй строгасці закона, але мы не можам караць іх за чужое злачынства. Бо тады на волі застануцца іншыя нягоднікі, шасці забойцы нявінных людзей. Мы зробім усё па законе.
  
  Хрыплы шэпт.
  
  – Проста шасцёра белых для вас важней якой-то мексіканцы! Гэтыя звяры мачыліся мне ў рот, гвалтавалі мяне стваламі драбавікоў. На мне жывога месца няма. А калі вярнуся дадому, бацькі скажуць, што я сама ва ўсім вінаватая – трэба было ў шаснаццаць гадоў выйсці замуж за якога-небудзь ідыёта-cholo [29] ! Нічога я табе не скажу, cabron [30] !
  
  – Міс Сота, – кажа Галлодет, – сяржант Эксл выратаваў вам жыццё.
  
  – Якую жыццё! Афіцэр Уайт сказаў, гэта ён даказаў, што тыя negritos не вінаватыя ў забойстве! Афіцэр Уайт забіў таго puto, які трахал мяне ў азадак! Афіцэр Уайт – вось хто сапраўдны герой!
  
  Інэс захлынаецца ад плачу. Галлодет непрыкметна ківае ў бок дзвярэй: пара сыходзіць. Эд спускаецца на першы паверх, у кветкавую краму – сюды ён прыходзіў пасля дзяжурства ля ложка паміраючай маці. Кветкі ў палату 875 – вялікія яркія букеты, кожны дзень.
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯЯ
  
  
  Прыйшоўшы з раніцы на працу, Бад выяўляе ў сябе на стале запіску.
  
  
  19/04/53
  
  Сынок! Ведаю, што праца з паперамі – не самая моцная твая бок, але мне трэба, каб ты праверыў дваіх пацярпелых. (Док Лэйман апазнаў усіх траіх.) Рабі ўсё па парадку, як я цябе вучыў: спачатку праглядзіце бюлетэнь 11 на дошцы ў пастарунку і высветліць, як прасоўваецца расследаванне і што зроблена на сённяшні дзень іншымі афіцэрамі, каб не браць на сябе лішнюю і непатрэбную працу.
  
  1. Сьюзен Нэнсі Леффертс, жанчына, белая, дата нараджэння 29/1/22, судзімасцяў і прывадаў у паліцыю не мае. Ураджэнка Сан-Бернардынаў, у Лос-Анджэлес пераехала нядаўна. Працавала прадаўшчыцай у універмагу «Балак» у Уилшире (праверка даручана сяржанту Эксл).
  
  2. Делберт Мелвін Каткарт, мянушка Дзюк, мужчына, белы, дата нараджэння 14/11/14. Дзве судзімасці за разбэшчванне непаўналетніх, тры гады ў Сан-Квентине. Тры арышту за сутэнёрства, абвінавачванні не прад'яўленыя. (Апазналі яго цудам: дапамаглі пазнакі на бялізну і турэмная медыцынская карта.) Месца працы невядома, апошні вядомы адрас – 9819, Ванда, акруга Силверлейк.
  
  3. Малколм Роберт Лансфорд, мянушка Мел, мужчына, белы, дата нараджэння 02/6/12. Апошні адрас невядомы, працаваў ахоўнікам у агенцтве «Сапраўдны мужчына», адрас 1680, Норт-Кахуэнга. Былы афіцэр паліцыі Лос-Анджэлеса (патрульны), адзінаццаць гадоў у Галівудскім участку. Звольнены за службовае неадпаведнасць у чэрвені 1950-га. Вядома, што часта наведваў «Начную саву». Мяркуючы па яго асабістаму справе, афіцэр быў нікуды не варты – у рапартах аб службовым адпаведнасці з году ў год цвёрдае D. Едзь у Галівудскі ўчастак і праглядзіце там тыя, што засталіся пасля яго паперы: звесткі аб праведзеных арыштах, рапарты. Брюнинг і Карлайл таксама пад'едуць туды і табе дапамогуць.
  
  Мае высновы: думаю, забойцы ўсё-ткі негры, аднак крымінальнае мінулае Каткарта і служба ў паліцыі Лансфорда прымушаюць нас падысці да праверцы пацярпелых з усёй адказнасцю. Хацелася б, каб для цябе гэта заданне стала свайго роду баявым хрышчэньнем на пасадзе дэтэктыва ў Аддзеле забойстваў. Сустрэнемся сёння ўвечары (21:30) у «Ціхім акіяне» і абмяркуем гэтую справу і ўсё з ім звязанае.
  
  
  
  Д. С.
  
  
  Бад ідзе да дошкі аб'яваў. Амаль усе тут – рапарты дэтэктываў, пратаколы анатаміраванняў – прысвечана «Начны савы». А вось і бюлетэнь 11.
  
  Шэсць служачых з Архіўнага аддзела кінутыя на праверку рэгістрацыі аўтамабіляў. Хлопцы з 77-га ўчастка прачэсваюць Паўднёвы горад у пошуках «мэркуры» і драбавікоў. Брюнинг і Карлайл правяраюць вядомых налётчыкаў – безвынікова. Наваколлі «Начны савы» дзевяць разоў прачэсвалі ў пошуках новых сведак – ніхто нічога не бачыў і не чуў. Падазраваныя адмаўляюцца гаварыць і з паліцыяй, і са следчымі з пракуратуры, і нават з самім Элісам Лоў. Адмовілася ад дачы паказанняў і Інэс Сота. Можна было б на яе націснуць, але Эд Эксл запрацівіўся.
  
  Ніжэй на дошцы прикноплено асабістая справа Мелу Лансфорда. Мяркуючы па ўсім, кап з яго і сапраўды быў горш няма куды. Хапуга і халяўшчык. Працу сваю выконваў праз рукавы. Некалькі разоў, не разабраўшыся, арыштоўваў відавочна невінаватых – для квоты. Тры вымовы за грэбаванне службовымі абавязкамі. Далей – звесткі ад чатырох афіцэраў, якія працавалі разам з Лансфордом: хабарнік і никчемушник, выходзіў на працу п'яным, прымушаў прастытутак да аральнага сексу, а калі ёю выгналі з кватэры за нявыплату арэнднай платы, паспрабаваў «крышавалі» дробных галівудскіх гандляроў. Нарэшце ў начальства лопнула цярпенне, і ў чэрвені 1950-га, пасля чарговай скаргі, Лансфорда з паліцыі папрасілі. Усе чацвёра старых знаёмых Лансфорда пацвярджаюць, што ён быў заўсёднікам начных кафэ – карыстаючыся тым, што ён паліцэйскі, харчаваўся за кошт установы. Яго знаходжанне ў «Начны савы» у 3 гадзіны ночы цалкам апраўдана – там ён мог выпіць і прабавіць халодную ноч.
  
  Па дарозе ў пастарунак Галівуд Бад думаў пра Інэс Сота. І яшчэ пра Дадлі і Дзіку Стенсе. Аб тым, як, калі Інэс на каталцы правозілі міма мёртвага Сільвестра Фітч, яна паспрабавала саскочыць і ўчапіцца яму ў горла. Як крычала: «Хай здохне! Хай яны ўсе здохнуць!» У бальніцы Бад незаўважна ўзяў са століка шпрыц з морфием і, пакуль ніхто не бачыў, зрабіў ёй укол. Медсёстры вакол казалі, што цяпер-то для небаракі горшае ззаду – але ён ведаў: горшае толькі пачынаецца.
  
  Цяпер яе будзе дапытваць Эксл. Зноў і зноў паказваць ёй фатаграфіі гвалтаўнікоў, пытацца дэталі. Эліс Лоў хоча, каб у справе камар носа не падтачыў, – значыць, маюцца быць вочныя стаўкі, сведчанне ў судзе. Кажуць, пракурор ўжо наведваў яе ў шпіталі – яшчэ б, яна ж галоўны сведка ў справе, якое абяцае стаць працэсам стагоддзя. Эд Эксл атрымаў па заслугах – малайчына, дзяўчына, добра яго отбрила!
  
  Ад Інэс думкі яго перайшлі да Стенсу. Выдатна яны тады прыдумалі з маскай Качаняці Дэні. А як Эксл выў і хныкаў, размазваючы кроў па твары! Добра, што здагадаліся яго пстрыкнуць – здымак паслужыць ім страхоўкай. Дзік да гэтага часу з захапленнем аб гэтым успамінае: падабаецца думаць, што ён зноў на кані. Хоць на самай справе гэта няпраўда. Дзік працуе на Пархача Тайтелбаума, тусуецца з падонкамі, гуляе і п'е без просыпу. Турма дарэшты яго сапсавала.
  
  Бад згортвае на поўнач. Сонца залоцяць яго адлюстраванне ў люстэрку задняга выгляду. На гальштуку вышыты шчыт – эмблема паліцыі Лос-Анджэлеса – і лічба 2. Гэта лік злачынцаў, забітых пры затрыманні. Цяпер да іх дадаўся Сільвестр Фітч – трэба будзе замовіць гальштук з лічбай 3. Гэтую штуку з гальштукамі прыдумаў Дадлі Сміт – ён на такія рэчы мастак. Як ён казаў? «Увасабленне духу нашага аддзела», што-небудзь у такім родзе. І трапіў у кропку: хлопцы свае форменныя гальштукі нават па начах не здымаюць. Бабы ад іх проста сікаюць кіпенем.
  
  Дадлі Сміту Бад абавязаны нават больш, чым Дзіку Стенсу, – гэты чалавек выратаваў яго ад суда за «Крывавае Каляды», узяў да сябе ў Аддзел нагляду, потым перацягнуў за сабой у Аддзел па расследаванні забойстваў. Але хто працуе з Дадлі Смітам, той яму належыць. Ён разумны. Дадлі Сміт, па-чартоўску разумны і па-чартоўску прыгожа балбоча, і ў хітраспляценнях яго гладкай прамовы чорта з два разбярэш, чаго ж ён ад цябе хоча і як цябе выкарыстоўвае. Пальцам ткнуць не ў што, але нутром чуешь: што-то не так. І часам страшна становіцца глядзець на Майка Брюнинга і Дзіка Карлайл: яны ўжо прадалі яму душы – цяпер твая чарга. Дадлі здольны цябе сагнуць, зламаць, скруціць, отыметь, растаптаць, сцерці ў парашок – а ты і не зразумееш, што цябе ўжо няма. Будзеш толькі балдеть ад свайго геніяльнага шэфа, які цябе ведае лепш, чым ты сам сябе ведаеш.
  
  У паліцэйскага ўчастка не припаркуешься – усё забіта. Бад пакідае машыну ў трох кварталах і ідзе пешшу. Эксл ў пастарунку няма. Дым каромыслам: усе сталы занятыя, хто кажа па тэлефоне, хто перабірае нейкія паперы або што-то ліхаманкава страчыць. На дошцы вісіць вялізны бюлетэнь па справе «Начны савы» – шэсць цаляў таўшчынёй. За асобным столікам дзве жанчыны, за імі – камутатар, перад імі таблічка: «Запыты ў архіў і дарожную паліцыю». Бад падыходзіць да іх, голас яго без працы перакрывае гул галасоў і бразгат тэлефонаў:
  
  – Я правяраю Каткарта. Трэба ўсё, што пра яго вядома, – месца працы, сябры, знаёмыя. Гэты вырадак двойчы сядзеў за спакушэнне малалетніх. Мне патрэбныя падрабязнасці злачынстваў, цяперашнія адрасы пацярпелых. Тры разы прыцягваўся за сутэнёрства, справы ў суд не перадаваліся. Запытаеце ўсе ўчасткі, высвятліце, не ці захаваліся рапарты аб гэтых арыштах. Калі захаваліся, мне патрэбныя імёны прастытутак. Калі знойдзеце імёны, удакладніце даты нараджэння і пашукайце гэтых дзяўчат у нашым архіве, архіве дарожнай паліцыі, архівах сістэмы паручыцельства і жаночай папраўчай сістэмы. Мне трэба ўсё, што здолееце знайсці. Ясна?
  
  Дзяўчаты садзяцца за камутатар, а Бад ідзе да дошкі аб'яваў, паглядзець, ці няма чаго новага. Дадалося звестак аб Лансфорде – афіцэр з ўчастка Галівуд пагаварыў з босам «сапраўднага мужчыны». Факты: Лансфорд наведваў «Начную саву» амаль штодня. У два гадзіны ночы, пасля заканчэння сваёй змены ў кнігарні «Пиквик», адпраўляўся туды і сядзеў гадзін да шасці раніцы. Па адкліканню начальніка агенцтва, Лансфорд – алкаш, тыповы сек'юрыці ніжэйшага разраду, з тых, каму не даюць дазволу на зброю. Ні ворагаў, ні сяброў, ні сябровак. З таварышамі па агенцтву блізка не сыходзіўся. Пасля таго, як яго выгналі з дому за нявыплату, жыў у намёце ў Галівудскай даліне. Палатку ўжо знайшлі і абшукалі: чатыры камплекты уніформы, спальны мяшок, шэсць бутэлек мушката «Олд-Мантэрэй».
  
  Adios [31] , прыдурак, – злым ветрам занесла цябе ў самае пекла. Бад праглядае рапарты аб арыштах, вырабленых Лансфордом. Дзевятнаццаць за адзінаццаць гадоў службы – нягуста. Прычым усе за дробныя правапарушэнні. Ці магчыма, каб хто-небудзь з арыштаваных затаіў на яго злосць і прыкончыў шмат гадоў праз, ды яшчэ і пецярых невінаватых людзей расстраляў за кампанію? Усё магчыма, вядома, але вельмі малаверагодна.
  
  Эксл ўсё яшчэ няма, Карлайл і Брюнинга таксама. Што-то яшчэ было ў запісцы Дадлі: ах ды, праглядзець справаздачы Лансфорда.
  
  Справаздачы ў архіве Голливудскою ўчастка расстаўленыя ў алфавітным парадку, па прозвішчах афіцэраў. Добра Прыдумана. Толькі вось афіцэра Малькальма Лансфорда няма. Бад праглядае тэчкі ад А да Я, на гэта сыходзіць цэлы гадзіну – няма Лансфорда. Дзіўна. Няўжо гэты шалены і алкаш і справаздач не пісаў?
  
  Ужо амаль апоўдні, трэба перакусіць. За бутэрбродам Бад тэлефануе Дзіку. Тым часам з'яўляюцца Карлайл і Брюнинг, пакуль яны глытаюць кавы і ўключаюцца ў працу, Бад садзіцца на тэлефон і пачынае абзвоньваць сваіх інфарматараў.
  
  Змей Такер – нічога не ведае. Жирдяй Райс, Джоні Стомп – таксама нуль. Джэры Катценбах паведамляе, што ўсіх замовілі жонкі Розенберг – прама з камеры смяротнікаў. І яны зноў жа падсадзілі Джэры на іголку.
  
  Падыходзіць архіўная дзяўчына, працягвае Бадуеў лісток паперы.
  
  – Даведацца ўдалося няшмат. Аб судзімасці Каткарта – толькі тое, што абодвум пацярпелым было па чатырнаццаць гадоў, бландынкі, падчас вайны працавалі ў «Локхиде». Упэўненая, што не мясцовыя. У Адміністрацыйным аддзеле службы шэрыфа знайшлося справа Каткарта з імёнамі дзевяці прастытутак, якім ён заступаўся. Я праверыла ўсіх. Дзве памерлі ад сіфілісу, тры – непаўналетнія, высланыя з штата па месцы жыхарства пад нагляд, яшчэ двух знайсці не змагла, дадзеныя аб пакінутых двух – тут. Гэта вам дапаможа?
  
  – Вядома, дзякуй, – адказвае Бад і махае Брюнингу і Карлайлу.
  
  Два імя ў спісе абведзеныя алоўкам: Джэйн Райко, мянушка Пярынка, і Сінція Бенавидес, мянушка Салодкая Сіндзі. Апошнія вядомыя адрасы – Пойнсеттия і Юкка. Часта наведвальныя ўстановы – кактэйль-бары ў гэтых раёнах.
  
  Падыходзяць падручныя Дадлі Сміта.
  
  – Тут два імя, – кажа Бад. – Трэба знайсці і дапытаць гэтых дзяўчынак.
  
  – Усе гэтыя праверкі верагодных падазраваных – бесполезнеж і мудянка, – кажа Карлайл. – Гэта – черножопые.
  
  – Дадлі сказаў: трэба – значыць, трэба, – адказвае Брюнинг.
  
  Бад глядзіць на іх гальштукі. На іх рахунку разам – пяцёра забітых. Таўстун Брюнинг, худы Карлайл – часам яны здаюцца падобнымі, як блізняты.
  
  – Што ж, раз Дадлі сказаў, значыць, зробім.
  
  
  
  * * *
  
  
  У «Кашэрнай кухні Эйба» паркоўкі няма. Бад робіць круг. Ля ганка «Кухні» патрапаны «шеви» Дзіка: салон захламлены пустымі бутэлькамі. Для ўмоўна-досрочника – парушэнне нумар адзін.
  
  Бад знаходзіць вольнае месца. Даходзіць да «Кухні», зазірае ў акно – Стэнс цягне «Манишевиц» і треплется з трыма брацкімі чувырлами: Ці Ваксы, Сабакар Перкінс, Джоні Стомп. За стойкай згорбіўся кап у цывільным, што-то заглынае, а сам як завадны зыркает вачыма на «злачынную супольнасць».
  
  Чорт, дастала Бадан усё гэта! Колькі ж можна са Стенсом няньчыцца?! Плюнуў, паехаў назад у Галівуд.
  
  У пастарунку ўжо чакаюць яго – у зашклёнай клетушке для затрыманых – Брюнинг і дзве вулічныя шмары, бландынка і рудая. З клетушкі даносіцца іржанне. Бад пастукаў па шкле, Брюнинг выйшаў.
  
  – Хто з іх хто? – пытаецца Бад.
  
  – Бландынка – Райко. Слухай, ты, дарэчы, чуў жарт пра слана з вялікім сябрам?
  
  – Што ты ім сказаў?
  
  – Сказаў, што гэта простая фармальнасць: правяраем асобу загінулага Дзюка Каткарта. Яны чытаюць газеты, так што не здзівіліся. Бад, па-мойму, мы дарма губляем часу . Дакладна табе кажу: гэта нігер. Ды ім так і так свеціць вышка за гэтую мексіканскую шлюшку. Проста гэты мудак Эксл хоча выслужыцца, вось і нашэптвае Паркеру, што справа тут нячыста, а Паркер цісне на Дадлі, а той...
  
  Бад ўпіраецца цвёрдымі, як мармур, пальцамі ў грудзі Брюнинга.
  
  – Інэс Сота – не шлюха. Нігер гэта ці не нігер – пакуль невядома. А цяпер, можа, вы з Карлайлам пойдзеце зоймецеся справай?
  
  Брюнинг выпараецца, на хаду папраўляючы гальштук.
  
  Бад заходзіць у клетушку. Выглядаюць дзяўчыны хрэнова: перекисная бландынка і рыжуха, фарбаваная хной, які крычыць макіяж на истасканных физиономиях.
  
  – Значыць, газеты вы сёння чыталі, – кажа Баль.
  
  – Ага, – адказвае Пярынка Райко. – Бедны Дзюк.
  
  – Па-мойму, вы не занадта па яго убиваетесь.
  
  – А чаго забівацца-то? Дюки – ён і ёсць Дюки. Ну, быў то ёсць. Плаціў – з гулькін нос, але хоць не біў. Яшчэ любіў бургеры з чылі. З-за іх-то і памёр, небарака: заўсёды казаў, лепш чилибургеров, чым у «Начны савы», не знайсці. Не пашанцавала Дзюку.
  
  – Значыць, вы верыце, што гэта было рабаванне?
  
  Сіндзі Бенавидес ківае.
  
  – Вядома, – адказвае Пярынка. – А што ж яшчэ? Ці вы думаеце, гэта падстава?
  
  – Мы пакуль нічога не думаем. Ворагі ў Дзюка былі?
  
  – Ворагі? У Дюки? Ды не, якія там ворагі!
  
  – Колькі дзяўчат у яго было?
  
  – Раней шмат, а цяпер толькі мы два і засталіся.
  
  – Я чуў, раней у яго было дзевяць дзяўчат. Што здарылася? Канкурэнты подгадили?
  
  – Містэр, Дюки сам сабе напаскудзіў. Размазня ён быў, вось хто. Сам любіў маладзенькіх, ну і ўявіў, што зможа на іх нажыцца. А ў маладых-то, вядома, вецер у галаве. З імі трэба болей строгая. А Дзюк строга не ўмеў. На мужыка-то мог і прыкрыкнуць, і кулакі ў ход пусціць, а вось з дзяўчатамі раставаў. Ды цяпер ужо чаго...
  
  – На двух дзяўчат шмат не заробіш. Ён займаўся чым-то яшчэ?
  
  Пярынка калупае аблуплены лак на пазногцях.
  
  – Ды ён нічым не займаўся, адна балбатня! Насіўся тут з нейкім планам... У яго вечна былі нейкія грандыёзныя планы, у нашага Дзюка. Сам задурваў сабе галаву рознымі фантазіямі. Відаць, каб не было так крыўдна жыць на тыя крохі, што мы з Сіндзі яму здабывалі.
  
  – Што за план? Ён табе што-небудзь расказваў?
  
  – Не-а.
  
  Сіндзі выцягвае памаду – яе размазалася.
  
  – А цябе, Сіндзі? – паварочваецца да яе Бад.
  
  – Няма, – пішчыць яна.
  
  – А пра ворагаў? Ніхто на яго крыўду не таіў?
  
  – Няма.
  
  – А дзяўчаты? Былі ў яго ў апошні час маладыя сяброўкі?
  
  – Н-няма. – Сіндзі хапае насавой хустку, промакивает вусны.
  
  – Пярынка, а ты што скажаш? Падобна гэта на праўду?
  
  – Слухайце, Дюки ні аб чым такім не распаўсюджваўся. Можа, мы пойдзем? А то...
  
  – Ідзіце. Далей па вуліцы ёсць стаянка таксі.
  
  Дзяўчат як ветрам здзімае, Бад бяжыць да сваёй машыне, імчыцца ўверх па Сансет і тармозіць насупраць стаянкі таксі. Дзве хвіліны чакання – вось і яны, Пярынка і Сіндзі.
  
  Садзяцца ў розныя машыны і раз'язджаюцца ў розныя бакі. Бад – следам за Сіндзі. Яна накіроўваецца ў паўночны Ўілкакс: павінна быць, дадому – адрас 5814, Юкка. Бад зразае дарогу і аказваецца на месцы як раз своечасова. Ля дзвярэй дома Сіндзі адпускае таксіста, перасаджваецца ў зялёны «дэ сота» і адпраўляецца ў заходнім кірунку. У думках досчитав да дзесяці, Бад едзе за ёй.
  
  Уверх на Хайленд, па Кахуэнга-пасі да Даліне, затым на захад па бульвары Вентура. Едзе хутка, па цэнтральнай паласе. Бад трымаецца да яе ўшчыльную. Раптам Сіндзі згортвае да неприметному мотелю – нумары размешчаны паўкругам вакол басейна з мутноватой вадой.
  
  Бад тармозіць, разгортваецца, чакае, што будзе далей.
  
  Сіндзі стукае 13 дзверы нумары па левую руку. Адкрывае дзяўчынка гадоў пятнаццаці – худзенькая, бландынка. Як раз таго тыпу, што падабаліся Дзюку.
  
  Праз дзесяць хвілін вылятае Сіндзі. Садзіцца ў «дэ сота», разгортваецца і з'язджае ў бок Галівуду.
  
  Над выходзіць з машыны, стукае ў дзверы.
  
  Адкрывае ўсе тая ж дзяўчо – толькі цяпер вочы ў яе чырвоныя ад слёз. З пакоя пранізліва крычыць прыемнік: «Бойня ў "Начны савы"!», «Злачынства стагоддзя!»
  
  – Вы з паліцыі?
  
  Бад ківае.
  
  – Колькі табе гадоў, дзетка?
  
  Дзяўчынка шмыгает носам, гледзячы ў бок.
  
  – Дзетка, як цябе завуць?
  
  – Кэці Джануэй.
  
  Бад прыкрывае за сабой дзверы.
  
  – Колькі табе гадоў?
  
  – Чатырнаццаць. Цікава, чаму мужыкі заўсёды пра гэта пытаюцца?
  
  Вымова ў яе не мясцовы.
  
  – Адкуль ты?
  
  – З Паўночнай Дакоты. Калі адправіць дадому – усё роўна ўцяку!
  
  – Чаму?
  
  – Вам у падрабязнасцях ці як? Дзюк кажа, многім падабаюцца такія гісторыі. Яны ад гэтага ловяць кайф.
  
  – Не ершись, дзетка. Я на тваім баку.
  
  – Ага, так і паверыла!
  
  Хуткім чэпкім позіркам Бад аглядае пакой. Звычайная дзявочае пакойчык: паўсюль раскіданыя часопісы з кінаакцёра, у адкрытым гардэробе – сціплыя дзявочаму сукеначкі, на канапе – некалькі плюшавых мішак з вачыма-пуговками. Ні выпіўкі, ні шпрыцаў, ні таблетак. На бярлог шлюхі відавочна не цягне.
  
  – Дзюк цябе не крыўдзіў?
  
  – Ён мяне не прымушаў рабіць гэта з мужыкамі, калі вы пра гэта.
  
  – Значыць, ты «рабіла гэта» толькі з ім?
  
  – Чаго вы прывязаліся? Спачатку са мной гэта рабіў мой татка, а потым быў яшчэ адзін, які мяне прымушаў гэта рабіць з мужыкамі за грошы. А Дзюк мяне ў яго выкупіў.
  
  Можа быць, гэта след?
  
  – Як яго звалі?
  
  – Не скажу! І вы мяне не прымусіце! І наогул, не памятаю я, як яго звалі!
  
  – Якога з іх, дзетка?
  
  – І нічога я вам не скажу!
  
  – Цішэй. Значыць, Дзюк цябе не крыўдзіў?
  
  – Дзюк мне нічога дрэннага не рабіў! Зусім нічога! Проста казаў, што ён мой плюшавы мішка і хоча спаць са мной у адным ложку. А яшчэ навучыў мяне гуляць у безік. Вось і ўсё, і больш нічога не было! Што ў гэтым дрэннага?
  
  – Дзетка...
  
  – Мой татка быў горш Дзюка! І дзядзька Артур – ён быў значна горш!
  
  – Ну, цішэй, цішэй, не трэба...
  
  – І вы мяне не прымусіце!...
  
  Бад асцярожна бярэ яе за рукі.
  
  – Навошта прыязджала Сіндзі?
  
  – Расказаць, што Дзюка забілі. Я кажу: «Як забілі?», а яна: «Ты зусім дурная, ці што, ужо ўвесь горад ведае, уключы радыё і паслухай». А потым сказала, што Дзюк прасіў яе пра мяне паклапаціцца, калі з ім што-то здарыцца. І дала мне дзесяць даляраў. Сказала, што ўжо ў паліцыі размова мела... Я кажу, гэта вельмі мала, дзесяць даляраў, а яна раззлавалася і давай на мяне крычаць. А вы адкуль ведаеце, што Сіндзі тут была?
  
  – Усё роўна.
  
  – Я толькі за пакой плачу дзевяць даляраў у тыдзень, і...
  
  – Паслухай, я табе пазычу грошай, калі ты...
  
  – А Дзюк быў не такі! Ён ніколі не скнарнічаць!
  
  – Кэці, калі ласка, супакойся і паслухай мяне. Я хачу задаць табе некалькі пытанняў. Калі ты мне дапаможаш, можа быць, нам удасца злавіць тых падонкаў, што забілі Дзюка. Добра?
  
  Кэці гучна хлюпае носам.
  
  – Добра. Пытайцеся.
  
  – Значыць, Сіндзі сказала, што Дзюк прасіў яе за табой нагледзець, калі з ім што-то здарыцца, – мякка пачынае Бад. – Як ты думаеш, чаму ён лічыў, што што-то можа здарыцца? Ён чагосьці баяўся?
  
  – Не ведаю. Можа быць.
  
  – Чаму ты так думаеш?
  
  – Ён апошні час стаў нейкі нервовы.
  
  – А чаму ён нерваваўся?
  
  – Не ведаю.
  
  – Ты яго не пыталася?
  
  – Ён казаў: «Нічога страшнага, проста справы». Можа быць, той «новы грандыёзны план», аб якім казала Пярынка?
  
  – Кэці, ты не ведаеш, што за новую справу пачынаў Дзюк?
  
  – Не ведаю. Ён са мной ніколі не казаў аб справах. Заўсёды паўтараў, што з дзяўчатамі справы не абмяркоўвае. І я ведаю, ён мне пакінуў больш нейкіх пархатых дзесяці даляраў!
  
  Бад працягвае ёй сваю візітоўку.
  
  – Тут мой працоўны тэлефон. Патэлефануй мне, добра?
  
  – А яшчэ Сіндзі сказаная, ён быў размазня і няўдачнік, – горача працягвае Кэці, сдергивая з канапы ні ў чым не вінаватага плюшавага мішку. – Ну няўдачнік, і што? Ён усё роўна быў класны! У яго быў такі прыгожы шнар на грудзях, і такая добрая ўсмешка, і сам ён быў вясёлы і добры, і заўсёды размаўляў са мной па-чалавечы, ніколі не біў і не крычаў на мяне, як тата або дзядзька Артур! Ён быў лепш за ўсіх!
  
  Бад моўчкі сціскае яе руку і выходзіць. Услед яму з прачыненых дзвярэй чуецца тонкі, захлебывающийся плач.
  
  
  
  * * *
  
  
  Вярнуўшыся ў машыну, Бад абдумвае перспектывы. «Грандыёзны план» Дзюка, магчымы канфлікт з хлопцам, у якога ён выкупіў Кэці, – зачэпкі, вядома, але вельмі ўжо слабыя. Дзевяноста дзевяць са ста, што смяротным прысудам для суценёра-няўдачніка стала любоў да чилибургерам. Яшчэ менш Дзюка падыходзіць на ролю ахвяры Мел Лансфорд, адстаўны кап. Але можа быць, Сіндзі прыхавала пра запас не толькі грошыкі Кэці? Што ж, Бад яе наведае, вытрясет грошы і інфармацыю, скончыць праверку Каткарта і попросится у Дадлі назад у Чорны горад.
  
  Дарэчы: а бо ў бюлетэні расследавання, вывешаным ў пастарунку, было адно недагляд. Падобна на тое, ніхто не агледзеў кватэру Дзюка. А вось гэта варта зрабіць. Там, напэўна, знойдзецца запісная кніжка, а ў ёй, магчыма, і імя былога гаспадара Кэці, і якія-небудзь намёкі на гэты праславуты «план».
  
  Бад едзе па Кахуэнге. На паўдарогі заўважае за сабой чырвоны седан – здаецца, бачыў яго ў матэля. Ён дадае хуткасць, праязджае міма дома Сіндзі, адзначыўшы, што зялёнага «дэ сота» не відаць. Не відаць больш і седана. Па дарозе да Силверлейк Бад-пораз пазірае ў люстэрка задняга выгляду, – але хваста няма. Значыць, падалося.
  
  Дом 9819, Вандом – кватэра над гаражом – чысты, як першы снег: ні журналістаў, ні вяровак, якія агароджвалі месца злачынства, ні загараюць разявак. Бад акуратна высаджвае дзьверы і ўваходзіць.
  
  Тыповая халасцяцкае бярлога: адна пакой – адразу і гасцёўня і спальня, ванная, маленечкая куханька. Уключыўшы святло, Бад абшуквае дом – хутка і старанна, як вучыў яго Дадлі.
  
  Разложенная складаная ложак. Танныя марскія пейзажы на сценах. Гардэроб, сцянной шафа. З вушакоў ваннай і кухні знятыя дзверы. Усюды стэрыльная чысціня, усе рэчы на сваіх месцах. Стане «размазня і няўдачнік» падтрымліваць у кватэры такі парадак? Ледзь. Звяртаць асаблівую ўвагу на дробныя неадпаведнасці – гэтаму яго таксама навучыў Дадлі.
  
  На стале тэлефон, некалькі алоўкаў. Запісной кніжкі няма. Няма і звычайнай сшыткі з няхітрай сутэнёрской бухгалтэрыяй. Наогул нічога, акрамя чаркі жоўтых старонак – акруга Лос-Анджэлес, акруга Рывэрсайд, акруга Сан-Бернардынаў, акруга Вентура. «Сан-Берд» выглядае патрапаным: падобна на тое, ім часта карысталіся. Бад хутка яго праглядае. Асабліва захватанным выглядае раздзел «Друкарні» – загнутыя куткі, сляды пальцаў на палях. Ніякіх паметак. Іншая ахвяра, Сьюзен Леффертс. родам з Сан-Берд – але гэта, хутчэй за ўсё, нічога не значыць.
  
  Бад працягвае агляд. Белая ванная, бездакорная кухня, стос чыстых, акуратна складзеных кашуль у сценнай шафе. Дыван таксама чысты, ну, можа, самую драбніцу грязноват па кутах. Не вяжацца гэтая чысціня і акуратнасць з чынам Дзюка Каткарта. Вызначана не вяжацца. Хто-то тут пабываў – і, падобна, гэты «хто-то» сваю справу ведае.
  
  У шафе звісаюць з вешалак пінжакі і штаны. Вось тут – ніякай акуратнасці і ў памоўцы, усё развешано як патрапіла. Хто-то рыўся ў кішэнях? Ці невядомы візіцёр проста не паклапаціўся прывесці ў парадак шафа, і тут усё засталося, як было пры гаспадара?
  
  Бад агледзеў усе кішэні: насавыя хусткі, дробязь, больш нічога. Вось што: адбіткі пальцаў! Спускаецца ў машыну, прыносіць чамаданчык з абсталяваннем, пасыпае ручкі гардэроба і вешалкі адмысловым парашком. Шафа – такое месца: нейкія адбіткі тут заўсёды застаюцца...
  
  А вось хрэн. Не засталося. Адбіткі старанна сцёртыя – усе да адзінага.
  
  Седзячы ў машыне, Бад разважае, што б гэта значыла. Ўсплывае і тут жа лопаецца версія канкурэнтаў: глупства, Дзюк – сентыментальны педафіл, якому не хапіла духу адправіць малалетнюю сяброўку на панэль, – і напраўду існае няўдачнік, калегам-сутенерам з ім дзяліць няма чаго. У кватэры Карткарта не было нічога, што магло б хоць бы ўскосна намякнуць на сувязь з «Начны савой». Значыць, негры...
  
  З іншага боку, калі хто-то абшукаў кватэру Дзюка – а падобна, што так яно і ёсць, – гэта можа быць звязана толькі з «грандыёзным планам», аб якім казала Пярынка Райко.
  
  Сама яна, падобна, чыстая – а вось Салодкая Сіндзі вызначана ведае больш, чым кажа. Да таго ж зажилила грошы Кэці. Пара наведацца да яе.
  
  Да дому Сіндзі пад'ехаў ужо ў прыцемках. Зялёны «дэ сота» ля дзвярэй, з приоткрытого вокны з треснутым шклом даносяцца недвухсэнсоўныя стогны. Бад націснуў плячом на дзверы, уваліўся ўнутр.
  
  Цёмны пярэдні пакой, з-за дзвярэй: «О-О! О-О!» і кроватный рыпенне. Бад зазірнуў унутр. Сіндзі ў ложку запальвае з якім-то таўстуном: ложак пад імі ледзь не трашчыць. На толстяке – шкарпэткі з вясёлымі ромбиками. Штаны Таўстуна вісяць на дзвярной ручцы. Бад выцягнуў з кішэні кашалёк, пераклаў яго змесціва да сабе ў кішэню, затым з грукатам расчыніў дзверы.
  
  Сіндзі завішчала немым голасам, мужык, нічога не заўважаючы, працягваў сваю справу.
  
  – А НУ АДЧАПІСЯ АД МАЁЙ БАБЫ, КАЗЁЛ! – страшным голасам закрычаў Бад.
  
  Жирдяй выскачыў за дзверы як быў, прытрымліваючы рукой сябра, – ледзь паспеў падхапіць штаны. Сіндзі забілася пад коўдру з галавой. Бад узяў са стала яе сумачку, нетаропка яе распотрошил. Сіндзі залямантавала як рэзаная.
  
  Бад штурхнуў ложак нагой.
  
  – Ворагі Дзюка. Выкладвай, калі не хочаш сесці за прастытуцыю.
  
  Сіндзі вынырнула з-пад коўдры.
  
  – Не... не ведаю.
  
  – Хрэна з два ты не ведаеш! Добра, давай так: хто-то обшарил хату Дзюка. Хто гэта мог быць?
  
  – Н-не ведаю.
  
  – Сіндзі, гэта твой апошні шанец. У пастарунку вы абодва сказалі, што нічога не ведаеце пра сябровак Каткарта. А потым Пярынка паехала дадому, а ты – да Кэці Джануэй. сунуць ёй для адмазкі паперку ў дзесяць баксаў. Аб чым ты яшчэ ўмоўчала, Сіндзі?
  
  – Паслухайце...
  
  – Расказвай.
  
  – Чаго распавядаць-то?
  
  – Што за план быў у Дзюка. Хто яго ворагі. Як звалі таго хлопца, у якога ён выкупіў Кэці.
  
  – А я адкуль ведаю!
  
  – Ну хоць што-тое ты ведаеш?
  
  Сіндзі выцерла твар кутком коўдры. Выгляд у яе яшчэ той: памада размазалася, туш цячэ.
  
  – Вось што: тыдні два таму намаляваўся нейкі дзіўны тып. З дзяўчатамі ў барах загаворваў – і ўсё пад Дзюка касіў. Тыпу таксама нешматслоўны і дзелавой. Я чула, ён хацеў, каб дзяўчыны на яго сталі працаваць – па выкліку. Але гэта ўсё – навінкі даўніны, было ўжо тыдні два як... А да нас з Пушынкай ён не падкатваў...
  
  Можа быць, гэты «дзіўны тып» і корпаўся ў Дюковом шафе і прымерваў яго вопратку?
  
  – Далей.
  
  – Ды я больш нічога і не ведаю. Вось усё, што чула.
  
  – Апішы яго.
  
  – Ды я яго ў вочы не бачыла.
  
  – Хто табе пра яго распавёў?
  
  – Ды не памятаю я. Дзеўкі ў бары балбаталі.
  
  – Добра, з гэтым разабраліся. Цяпер расказвай пра план Дзюка.
  
  – Слухайце, містэр, ды які там план! Звычайны балбатня. Дзюк быў трапло яшчэ тое.
  
  – Чаму ж ты раней мне не расказала?
  
  – Ведаеце прымаўку: «Пра нябожчыкаў або добра, або нічога»?
  
  – Ясна. А ты ведаеш, якія ўмовы ў жаночай турме?
  
  Сіндзі, з уздыхам:
  
  – Ну добра, добра! Дзюку взбрело ў галаву зарабляць распаўсюджваннем парнухі. Можаце сабе такое ўявіць? Штурхаць парнуху для вычварэнцаў! Гадасць! Ды мы і не казалі пра гэта, а толькі Дзюк сказаў, што так, гэта – сур'ёзная справа, і ўсё. А я больш на гэтую тэму не закранаў, таму што балбатня – ён і ёсць балбатня. А цяпер, можа, вы адсюль зваліць?
  
  У Бюро што-то казалі аб парнаграфіі, цяміць Бад. Быццам бы Аддзел нораваў над гэтым працуе.
  
  – Якая менавіта парнуха?
  
  – Містэр, я ж вам сказана: не ведаю. Размова была секунды на дзве, не больш.
  
  – Ты аддасі Кэці грошы, якія табе пакінуў Дзюк?
  
  – Вось яшчэ добры самарыцянін знайшоўся! Аддам, аддам. Калі б я адразу ёй усе грошы аддала, гэтая соплюшка адразу б усё угрохала на журнальчики з кіназоркамі.
  
  – Улічы, я да цябе яшчэ зазірну.
  
  – Вось так узрадавалі ўзрадавалі!
  
  
  
  * * *
  
  
  У першым жа паштовым аддзяленні Бад адправіў усю наяўнасць спецыяльнай пасылкай у матэль «Архідэя», Кэці Джануэй, разам з наборам марак і сяброўскай запіскай. Больш чатырох сотняў – для дзяўчынкі цэлае стан.
  
  Толькі сем гадзін. Трэба як-то забіць час, што застаўся да сустрэчы з Дадлі. Можна зазірнуць у Бюро, зайсці ў Аддзел нораваў, паглядзець, ці не з'явілася ці чаго новага на дошцы аб'яваў.
  
  Парнухай займаецца чацвёрты аддзел. Кифка, Хендэрсан, Винсеннс, Стейтис. Усе дакладваюць: ніякіх слядоў. Падрабязны прагляд можна адкласці на заўтра – усё роўна, хутчэй за ўсё, нітачка тупіковая. Бад зайшоў у Аддзел па расследаванні забойстваў, набраў нумар «Кухні Эйба».
  
  – «Кашэрныя кухня Эйба», – голас Стенса.
  
  – Дзік, гэта я.
  
  – А-а... Правяраеце мяне, афіцэр?
  
  – Хопіць блазнаваць, Дзік.
  
  – Не, Бад, гэта ты канчай выдурвацца! Ты больш сабе не гаспадар. Цяпер ты чалавек Дадлі. Што яму ад мяне трэба, а? Не падабаецца, з кім я ваджу кампанію? Ці хоча з мяне стукача зрабіць, спадзяецца, што я размякну і цябе проболтаюсь?
  
  – Ты зноў напіўся, напарнік.
  
  – Іс-клю-чительно кашэрныя выпіўка! Чуеш, перадай Эксл: Качаня Дэні хоча сплясал з ім яшчэ раз. Я чытаў у газетах пра яго старога, пра гэты яго доўбаны Фантазиленд. Скажы яму, я прыйду на адкрыццё. Скажы, качаня Дэні запрашае сяржанта Эда Эксл, говнососа гребаного, на першы танец!
  
  – Дзік, ідзі прасьпіце!
  
  – Ды ідзі ты! Скажы, Качаня Дэні спачатку саб'е з яго акуляры, а потым скруціць яму шэй...
  
  – Дзік, чорт цябе дзяры!...
  
  – Ды заткніся ты, Бад! Я чытаў газеты, глядзеў спісы – хто працуе над справай «Начны савы». Ты, Дадлі Сміт, Эксл і ўся Смитова гоп-кампанія. Ты, зараза, працуеш разам з говнососом, які мяне выкінуў адтуль, робіш з ім адну справу і думаеш...
  
  Бад шпурнуў тэлефон у акно. Выйшаў на вуліцу вялікімі крокамі, зло штурхаючы подвернувшиеся крэслы.
  
  Пасля «Крывавага Раства» яго павінны былі выкінуць з паліцыі разам з Дзікім.
  
  Яго выратаваў Дадлі.
  
  А цяпер Дадлі прасоўвае ў героі Эда Эксл. Патрабуе, каб той дапытаў Інэс Сота і раскрыў справа «Начны савы». Для Інэс допыт – вяртанне ў пекла; але каго гэта хвалюе?
  
  «Ты больш сабе не гаспадар, – так сказаў Дзік. – Ты больш сабе не гаспадар. Цяпер ты чалавек Дадлі».
  
  З гэтым Каткартом, відавочна, што-то нячыстае. А значыць, ёсць Шанец – хай усяго адзін са ста, – што бойня ў «Начны савы» не проста справа адмарожаных рук рабаўнікоў. Калі Бад раскрые гэтую справу, то зможа адціснуць Эксл. І быць можа, дапамагчы Стенсу.
  
  А гэта значыць: калі што-то пазнае аб порнухе – не дзяліцца гэтым з Отелом нораваў; хаваць знойдзеныя доказы ад Дадлі.
  
  ХОПІЦЬ МАХАЦЬ КУЛАКАМІ. ПАРА ТАБЕ, БАД УАЙТ, СТАЦЬ САПРАЎДНЫМ ДЭТЭКТЫВАМ. ПАЧЫНАЙ ПРАЦАВАЦЬ У АДЗІНОЧКУ.
  
  Страшнае гэта справа. І цёмны. Бо Дадлі ён абавязаны вельмі многім.
  
  Дадлі чалавек небяспечны. Больш небяспечны, чым самага Бадан, хоць няма чалавека на зямлі, якога б Бад баяўся. Па-чартоўску небяспечны. Асабліва для тых, хто ўстае ў яго на шляху.
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  Рэй Линкер вядзе Эда Эксл па «Начны савы», рэканструюе ход падзей.
  
  – Увогуле, думаю, было ўсё так. Гэтыя трое ўваходзяць і паказваюць ствалы. Адзін чалавек бярэ на мушку афіцыянтку, поваренка і касірку. Б'е Донну Дэ Лука прыкладам абрэза па галаве – вось тут, каля касы, мы знайшлі кавалачак скуры з яе валасамі. Яна аддае яму грошы з касы і з сумачкі. Ён запіхвае яе і Пэці Чезимард ў каморку, па шляху захоплівае з кухні Гілберта Эскобара. Гілберт без бою не здаецца – вось сляды, тут яго цягнулі, плюс зьвярні ўвагу на раскіданыя па падлозе рондалі і патэльні. Вось яго б'юць прыкладам па галаве: бачыш, лужынка крыві абведзены мелам? Сейф ў іх знаходзіцца пад стойкай. Адна з ахвяр яго адкрывае – заўваж манеты на падлозе. Гілберт працягвае супраціўляцца, яго зноў б'юць прыкладам. Бачыш круг на падлозе, дзе напісана «1-А»? Тут мы знайшлі тры залатых зуба. Ідэнтыфікавалі – усё дакладна, зубы належалі Гілберту Луісу Эскобару. Тут пачынаюцца характэрныя сляды, як быццам цягнулі цела: даўніна Гіл высеклі. Такім чынам, падазраваны нумар адзін заганяе ў бакоўку ахвяры нумар адзін, два і тры.
  
  Яны вяртаюцца ў залу. Сёння, тры дні праз, рэстаран ўсё яшчэ апячатаны, і каля вокнаў па-ранейшаму тоўпяцца цікаўныя. Пинкер не змаўкае:
  
  – Тым часам начетчики нумар два і тры апрацоўваюць ахвяр нумар чатыры, пяць і шэсць. Сляды адсюль таксама вядуць у бакоўку, а бітая посуд і рэшткі ежы на падлозе кажуць самі за сябе. Няўзброеным вокам не відаць – лінолеўм вельмі цёмны, але пад двума столікамі знойдзены лужынкі крыві: Лансфорд і Каткарт таксама атрымалі прыкладамі па галаве. Хто ёсць хто, мы высветлілі па групе крыві. Каткарт сядзеў за сталом нумар два, Лансфорд – за сталом нумар адзін. А цяпер...
  
  – Адбіткі пальцаў з посуду здымалі? – ўкліньваецца Эд.
  
  Пинкер ківае.
  
  – У асноўным усё змазана, толькі на талерцы Лансфорда засталіся два выразных адбітка. Па ім яго і ідэнтыфікавалі – параўналі з адбіткамі, якія захаваліся ў картатэцы паліцыі Лос-Анджэлеса. У Каткарта і Сьюзен Леффертс ад рук нічога не засталося, па адбітках нічога не разабраць. Асоба Каткарта ўсталявалі збольшага па зубах, але збольшага турэмнай медыцынскай карце, дзе апісаны яго прыкметы. Леффертс – толькі па зубах. А цяпер глядзі: бачыш туфель на падлозе?
  
  – Бачу.
  
  – Мяркуючы па ўсім, Леффертс рванулася за дапамогай да Каткарту, што сядзеў за суседнім столікам. Непадобна, каб яны былі знаёмыя або яшчэ што – мабыць, проста запанікаваў. Пачала крычаць, і адзін з налётчыкаў заткнуў ёй рот пачкам сурвэтак, якія ўзяў вось з гэтага скрыні. Док Лэйман пры выкрыцці знайшоў гэтыя сурвэткі ў яе ў горле: кажа, да таго часу, як пачалася стральба, яна, хутчэй за ўсё, ужо задыхнулася. Такім чынам, Каткарта і Леффертс цягнуць у тую ж каморку. Лансфорд ідзе сам: небарака, павінна быць, яшчэ спадзяваўся застацца ў жывых. У кладоўцы ўсіх абшукваюць, сумачкі адбіраюць і папернікі – мы знайшлі ў лужыне крыві абрывак вадзіцельскіх правоў Эскобара, а таксама шэсць выкарыстаных берушей. у налётчыкаў хапіла розуму абараніць вушы.
  
  Вось гэта ў карціну не ўкладваецца, думае Эд. Такая прадбачлівасць яго каляровым не па зубах.
  
  – І ўсё гэта зрабілі ўсяго тры чалавека?
  
  – Як бачыш, – паціскае плячыма Пинкер. – А ты што, думаеш, хто-небудзь з ахвяраў ведаў каго-небудзь з забойцаў?
  
  – Разумею, гэта вельмі малаверагодна.
  
  – Хочаш агледзець бакоўку? Калі хочаш, пойдзем зараз: я абяцаў ўладальніку да заўтрашняга дня вызваліць памяшканне.
  
  – Я той ноччу ўсё агледзеў.
  
  – А я бачыў фатаграфіі. Госпадзе Ісусе, ніколі і не скажаш, што гэта былі людзі! Ты цяпер правяраеш Леффертс, праўда?
  
  Да шкла з таго боку прытулілася маладая мексиканочка, падобная на Інэс Сота. Эд сустрэўся з ёй позіркам, і дзяўчына ўсміхнулася яму.
  
  – Дакладна.
  
  – Ну і як?
  
  – Ніяк. Цэлы дзень пратырчаў у Сан-Бернардынаў і нічога не дамогся. Яна жыла з маці. Маці цяпер на заспакойлівых, дапытваць яе нельга. Распытаў суседзяў – даведаўся толькі, што Сьюзен пакутавала бессанню і начамі напралёт слухала радыё. Сябрукоў яе ніхто не ўзгадае, пра ворагаў таксама ніхто не чуў. Праверыў яе кватэру ў Лос-Анджэлесе – самая звычайная кватэра самай звычайнай трыццацігадовай прадавачкі. Хто-небудзь з суседзяў згадаў, што яна, маўляў, была дзяўчына з агеньчыкам – Як-то раз на заклад выканала ў грэцкім рэстаране танец жывата. Але і ў гэтым няма роўна нічога падазронага.
  
  – Выходзіць, мы зноў вяртаемся да нашых неграм.
  
  – Падобна, што так.
  
  – А што з машынай? Са зброяй?
  
  – Пакуль нічога. Хлопцы з 77-га абшукваюць смеццевыя бакі і сцёкавыя трубы ў пошуках сумачак і папернікаў. Але і ведаю, што можа прасунуць расследаванне наперад.
  
  – Пошук стрэляных гільзаў у Грыфіт-парку? – усміхаецца Пинкер.
  
  Эд паварочваецца да акна – але мексиканочки, падобнай на Інэс, ужо не відаць.
  
  – Калі знойдзем гільзы, стане ясна, нашы негры стралялі ці якія-то іншыя.
  
  – Сяржант, работка будзе яшчэ тая!
  
  – Ведаю. Я вам дапамагу.
  
  Пинкер глядзіць на гадзіннік.
  
  – Цяпер палова на адзінаццатую. Я просмотрю рапарты аб стральбе, паспрабую зразумець, дзе менавіта гэта адбывалася. Сустракаемся заўтра на досвітку. Захаплю з сабой ўзвод сапёраў. Ведаеш паркоўку ў Абсерваторыі?
  
  – Дамовіліся.
  
  – Дазвол у лейтэнанта Сміта пытацца?
  
  – Распорядись ад майго імя, добра? Я далажу прама Паркеру.
  
  – Значыць, у парку на досвітку. І надзень што-небудзь горай: праца трэба будзе брудная.
  
  
  
  * * *
  
  
  Павячэраў Эд ў кітайскім рэстаране на Альварадо. Ён ведаў, чаму паехаў у гэтую бок: «Царыца анёлаў» недалёка, а Інэс Сота, хутчэй за ўсё, яшчэ не спіць. Сёння ён званіў у бальніцу: Інэс папраўляецца, бацькі яе не наведваюць. Тэлефанавала сястра, сказала, што бацька і маці ва ўсім вінавацяць яе саму – маўляў, «напрасілася»: апраналася выклікам і паводзіла сябе залішне свабодна. Даведаўшыся, што Інэс любіць мяккія цацкі, Эд адправіўся ў краму і накурил ёй плюшавых звяроў. Збольшага каб палегчыць сваё сумленне, збольшага з разлікам: яна патрэбна яму, па-чартоўску патрэбна – асноўная сведка ў яго першым сур'ёзным справе.
  
  Але на самай справе і гэта не галоўнае. Ён хоча ёй спадабацца. Хоча сцерці з яе думак і са сваёй памяці гэтыя шэсць слоў, якія не даюць яму спакою: «Афіцэр Уайт – вось хто сапраўдны герой!»
  
  Апошнюю кубак гарбаты Эд піў не спяшаючыся. Швы хутка гаіліся, і дантыст сваю працу выканаў на сумленне. Ад хлопцаў з службы шэрыфа ён сёння атрымаў данясенне: Дзік Стэнс мае зносіны з крымінальнікамі, отсидевшими за ўзброены рабаванне, гуляе на скачках праз букмекераў, атрымлівае заробак наяўнымі і часта наведваецца ў вясёлыя дома. Застаецца заспець яго на месцы парушэнні і звякнуть ў Кіраванне пакаранняў – і Стенса чакае турма.
  
  Гэта добра.
  
  І ўсё ж Інэс назвала героем Бадан Уайта. А калі глядзела яму, Эду, у твар, у вачах яе шугала нянавісць.
  
  Расплаціўшыся. Эд накіраваўся ў «Царыцу анёлаў».
  
  
  
  * * *
  
  
  Тут яму сустрэўся Бад Уайт.
  
  Яны сутыкнуліся ля ліфта. Уайт загаварыў першым.
  
  – Эксл, твая кар'ера нікуды не ўцячэ. Дай ёй паспаць.
  
  – А ты што тут робіш?
  
  – Ўсяк не принуждаю яе даць паказанні. Пакінь яе ў спакоі, Эксл, яшчэ паспееш сваё ўзяць.
  
  – Я проста зайшоў яе наведаць.
  
  – Яна цябе наскрозь бачыць, Эксл. І плюшавымі мішкамі ты яе не купіш.
  
  – Не разумею цябе, Уайт. Ты не хочаш, каб справа раскрылася? Ці проста заўважылі, што ад таго, што прыстрэліць больш няма каго?
  
  – Ва ўсякім выпадку, я ніколі сваіх не прадаваў і начальству дупу не лізаў!
  
  – Так, усё ж што ты тут робіш? Можа, памыліўся адрасам – бардэль у другім баку.
  
  – Пры іншых абставінах я б цябе па сценцы размазал.
  
  – Я да вас з Стенслендом яшчэ дабяруся. Абодва вы атрымаеце, што заслужылі!
  
  – Паспрабуй! Ссыкло ты, а не герой вайны! У вайну ён з японцамі гуляў! «Падай, ты забіты!»
  
  Эд здрыгануўся, а Бад насмешліва яму падміргнуў.
  
  Усю дарогу да палаты Інэс Эда трэсла. Ля дзвярэй спыніўся, асцярожна зазірнуў унутр, а потым ужо пастукаў.
  
  Інэс, лежачы ў ложку, чытае часопіс. Плюшавыя звяркі раскіданыя па падлозе. У ложку побач з дзяўчынай ляжыць Бельчонок Скутэр.
  
  Падняла галаву, сустрэлася з ім позіркам. Спакойна і цвёрда:
  
  – Няма.
  
  Эд заўважыў, што сінякі яе пабялелі, але выраз твару па-ранейшаму суровае.
  
  – Што «няма», міс Сота?
  
  – Не, я не буду даваць паказанні.
  
  – Нават на некалькі пытанняў не адкажаце?
  
  – Ні на адзін.
  
  Эд высунуў крэсла і сеў каля ложка.
  
  – Вы, здаецца, не здзіўлены маім познім візітам?
  
  Насмешліва:
  
  – Не, сяржант Эксл, ваш позні візіт мяне ні кропелькі не здзівіў. – Кіўнула ў бок цацак на падлозе: – Хто за гэта заплаціў? Акруговы пракурор?
  
  – Няма, я. Эліс Лоў быў у вас?
  
  – Так, і я яму таксама адказала «няма». Сказала: трое negritos putas [32] схапілі мяне, пусцілі па крузе, потым узялі грошы ў іншых putos і пакінулі з тым puto, якога застрэліў афіцэр Уайт. А ніякіх падрабязнасцяў я не памятаю, не хачу ўспамінаць і не буду ўспамінаць. Вось і ўсё. Absolutamente.
  
  – Міс Сота, я проста зайшоў вас адведаць...
  
  Яна смяецца яму ў твар.
  
  – А хочаце ведаць, што было далей? Праз гадзіну пасля таго, як мяне прывезлі, тэлефануе мой братка Хуан і кажа, што дадому я магу не вяртацца, таму што зганьбіла сям'ю. Потым з'яўляецца puto містэр Лоў і абяцае ўладкаваць мяне ў гатэль, калі я пагаджуся супрацоўнічаць з паліцыяй. А пад канец мне прывозяць з крамы гэтых puto звяроў і кажуць, што гэта падарунак ад такога сімпатычнага паліцэйскага ў акулярах. Я ў каледжы вучуся, сяржант. Думалі, я не змагу два памножыць на два?
  
  – А гэтага вы не выкінулі, – заўважае Эд, паказаўшы на Ваверчаняці Скутэра.
  
  – Так, яго не выкінула.
  
  – Любіце мультфільмы Дитерлинга?
  
  – І што, калі так?
  
  – Проста пытаюся. А якое месца ў вашай табліцы множання займае Бад Уайт?
  
  Інэс адварочваецца, пачынае ўзбіваць падушку.
  
  – Ён забіў гэтага падонка. Дзеля мяне.
  
  – Не дзеля вас. Уайту проста падабаецца забіваць.
  
  – А мне пляваць! Галоўнае, што гэты puto мёртвы. Афіцэр Уайт зайшоў мяне наведаць. Папярэдзіў, што вы з Лоў мяне ў спакоі не пакінуць. Сказаў, што лепш было б даць паказанні, але не ціснуў на мяне. І яшчэ – ведаеце што, спадар ціхоня? Ён вас ненавідзіць!
  
  – А вы разумная дзяўчына, Інэс.
  
  – Для мексіканка, вы хочаце сказаць?
  
  – Няма. Проста разумная. І яшчэ вам цяпер вельмі самотна. Настолькі, што вы рады любому грамадству – нават маю. Інакш даўно папрасілі б мяне сысці.
  
  – І што, калі так? – пытаецца Інэс, шпурнуўшы часопіс на падлогу.
  
  Эд падымае яго. Загнутыя старонкі з артыкулам аб будаўніцтве Фантазиленда.
  
  – Я папрашу акруговага пракурора, каб ён даў вам час паправіцца і прыйсці ў сябе. І яшчэ парэкамендую, каб, калі справа дойдзе да суда, вам дазволілі абмежавацца пісьмовымі паказаннямі. Калі ў нас будзе дастаткова іншых доказаў па справе «Начны савы», то, магчыма, вашы паказанні наогул не спатрэбяцца. А калі вы не хочаце мяне бачыць, скажыце – я пайду і ніколі не вярнуся.
  
  Доўгі маўчанне.
  
  – Усё роўна мне цяпер ісці няма куды, – кажа нарэшце Інэс.
  
  – Вы чыталі артыкул аб Фантазиленде?
  
  – Ды.
  
  – Бачылі там імя: Прэстан Эксл?
  
  – Ды.
  
  – Гэта мой бацька.
  
  – І што? Я ўжо зразумела, што вы багаценькіх, раз столькі грошай швыряете на цацкі. І што з таго? Куды ж мне цяпер ісці?
  
  Эд ўстае, абапершыся на поручні бальнічным ложку.
  
  – У мяне ёсць паляўнічы домік на возеры Эрроухед. Можаце пажыць там. Абяцаю, я пальцам да вам не притронусь. І яшчэ: я вазьму вас з сабой на адкрыццё Фантазиленда.
  
  – Як жа я пайду... з такімі валасамі? – Інэс праводзіць далонню па сваёй паголенай галаве.
  
  – Я куплю вам самую прыгожую капялюшык.
  
  І тут Інэс ламаецца: прыціснуўшы да сябе Ваверчаняці Скутэра, пачынае галасіць так, нібы ў яе разрываецца сэрца.
  
  
  
  * * *
  
  
  Усю ноч Эду снілася Інэс: твар яе злівалася з асобамі іншых жанчын, а часам – з вобразам маці. Сонны і стомлены, ён сустрэўся на досвітку з Рэем Линкером і яго сапёрамі. Рэй ўсё забяспечыў: ліхтары, рыдлёўкі, металашукальнікі. Па яго просьбе Аддзел па сувязях з грамадскасцю распаўсюдзіў заклік да ўсіх сведкам стральбы ў Грыфіт-парку з просьбай дапамагчы ў апазнанні падазраваных у хуліганскіх дзеяннях. Падзяліў на квадраты мясцовасць – усё стромкія схілы пагоркаў, пакрытыя густым пластом бруду. Людзі вадзілі над зямлёй металашукальнікамі. Там, дзе прыбор пачынаў цікаць, прымаліся капаць. Знаходзілі манеты, банкі з-пад піва, адзін раз адкапалі рэвальвер трыццаць другога калібру. Цяклі гадзіны, сонца пераваліла за поўдзень. Эд працаваў не шкадуючы сябе – з непакрытай галавой, рызыкуючы атрымаць сонечны ўдар, дыхаючы пылам. Думкі яго круціліся вакол жанчын, якіх ён калі-небудзь ведаў, і нязменна вярталіся да Інэс.
  
  Эн з школы Мальбара. З ёй ён пазнаёміўся на Школьным балі, а потым займайся каханнем у «доджы» трыццаць восьмага года, упіраючыся нагамі ў дзверцы пры кожным штуршку. Пені – аднакурсніца: ромавы пунш у інтэрнаце, торопливое сэкс на заднім двары. Вайна, турнэ па краіне: чарада палымяных патриоток, толькі і мараць легчы ў ложак з героем. Адна ноч з жанчынай старэйшыя за яго – дыспетчарам Цэнтральнага аддзела. Ён ужо не памятаў іх асоб: пра каго б ні падумаў – перад вачыма ўставала твар Інэс. Ён прадстаўляў яе без сінякоў і без бальнічнай адзення. Яго хістала ад стомленасці, спякота і разгарачанае ўяўленне кружылі галаву – але Эд быў шчаслівы.
  
  Потым настаў час, калі ён ужо не мог думаць ні пра Інэс, ні аб чым-небудзь іншым – проста тупа, як аўтамат, выконваў сваю працу. А потым у далечыні пачуліся радасныя воклічы, і хто-то паклаў руку яму на плячо.
  
  Эд падняў вочы. Перад ім стаяў Рэй Пинкер: у адной руцэ – дзве стрэляныя гільзы, у іншы – павялічаная фатаграфія гільзы, знойдзенай у «Начны савы». Не патрабавалася экспертызы, каб заўважыць: сляды ад байка ўдарніка на гільзах абсалютна супадаюць.
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЯТАЯ
  
  
  Ужо два дні Джэк ідзе па следзе «Флёр-дэ-Ліс» – і вялікую частку часу выдаткаваў марна.
  
  За два дні – усяго адзін падазраваны: Ламар Хинтон, дваццаць шэсць гадоў, арыштаваны за ўзброены напад, адседзеў два гады ў Чына, выпушчаны датэрмінова 3/1/1951. Апошняе месца працы – ўсталёўшчык тэлефонных апаратаў у «Пасифик – Коуст Беллз». Інспектар па наглядзе падазрае, што Хинтон падзарабляе устаноўкай «жучкоў» на тэлефонных лініях букмекераў. Па фатаграфіі Джэк даведаўся таго гайданка, што прыязджаў да Тымі Валберну.
  
  Два дні, і пакуль сітуацыя патавая: справа аб парнаграфіі можа стаць для яго жаданым білетам назад у Аддзел наркотыкаў – але ў гэтай справе замяшаныя Тымі Валберн і Білі Дитерлинг, гомики з вялікімі сувязямі, здольныя расцерці ў парашок ўсю яго галівудскую кар'еру.
  
  Два дні моташна кабінетнай працы, ўваходы з розных бакоў. Прагляд справаздач пра нядаўнія арышты, гутаркі з арыштаванымі. Не, ніхто не купляў парнуху – а калі і купляў, не прызнаецца. Першы дзень прайшоў зусім марна. Адно суцяшае: супернікі – Кифка, Хендэрсан,
  
  Стейтис – таксама нічога не дамагліся. А Рас Мілард рвецца ўдзельнічаць у расследаванні «Начны савы», так што да парнаграфіі яму справы няма.
  
  Толькі ў сярэдзіне другога дня Джэк трапіў у мэта – набрыў на Ламара Хинтона, гайданка-тэлефаніста.
  
  І ўсе два дня без стомы капаўся ў памяці, спрабуючы ўспомніць, чаму ж такім знаёмым здаецца гэта назва – «Флёр-дэ-Ліс».
  
  І раптам азарыла.
  
  Куццю пяцьдзесят першага, як раз перад «Крывавым Калядамі». Сіл Хадженс падкінуў інфармацыю аб двух акцёраў-наркаманаў – і як раз у кватэры ў закаханай парачкі Джэк знайшоў візітоўку «Флёр-дэ-Ліс». Паглядзеў і забыўся.
  
  Голас Сіла: «ва ўсіх У нас свае сакрэты, Джэк».
  
  І ўсё ж Джэк апантана рваўся наперад, нібы яго волокло цягам. Ён павінен даведацца, хто выпускае гэтую парнуху. Павінен. Хоць бы для таго, каб зноў навучыцца спакойна спаць па начах.
  
  Вечар другога дня правёў у кампаніі «П. К. Беллз». Праглядаў спісы служачых, параўноўваў з паліцэйскімі дасье. Так і выйшаў на Ламара Хинтона.
  
  У дзяжурцы усе размовы – пра «Начны савы». Аб порнухе ўсе забыліся. І толькі ён, Пераможца з Вялікай Літары...
  
  Перад вачыма – оргіі з чарнільнай крывёй.
  
  Не думаць. Не ўспамінаць. Дзейнічаць.
  
  
  
  * * *
  
  
  Сённяшні маршрут Хинтона: Говер, Ла Брейа. Франклін. Галівуд Рэзервуар. Ўстаноўка тэлефонаў у Крестон-драйв і Норт-Івар. На аўтамабільнай карце Джэк знайшоў Крестон: Галівуд-Хілз, крутая, звілістая дарога ўверх па ўзгорку, а там – тупік.
  
  У псевдофранцузского «шато» притулился грузавічок з эмблемай тэлефоннай кампаніі. Насупраць, праз вуліцу, прыкручваць драты да слупа Ламар Хинтон. Велізарны нязграбны мужык на слупе ў яркім святле дня – нешта абсурднае, амаль жахлівае ў гэтай карціне.
  
  Дзверы фургона адчынены. Джэк зазірае ўнутр – інструменты, тэлефонныя кнігі, пара альбомаў Спейда Кулі. Ніякіх падазроных карычневых пакетаў. Ламар таращится на яго са слупа – Джэк дэманструе яму паліцэйскі жэтон.
  
  Хинтон саслізгвае ўніз па слупа: рост – каля шасці з паловай футаў, светлыя валасы, мускул на мускуле.
  
  – Вы з Д-датэрміновага аддзела?
  
  – Паліцыя Лос-Анджэлеса.
  
  – Т-так вы не правяраць мяне прыйшлі?
  
  – Няма. Я прыйшоў дапамагчы табе не загрымець назад у цюрагу.
  
  – А г-што...
  
  – Твой інспектар незадаволены тваёй працай, Ламар. Лічыць, ты выкарыстоўваеш яе як прыкрыццё, каб займацца незаконнай праслушкай.
  
  Хинтон цяжка задумваецца. Мускулы ходзяць хадуном, на гладкім ілбе абазначаюцца тэктанічныя зрухі.
  
  – «Флёр-дэ-Ліс», – кажа Джэк. – «Усё, што пажадаеце». Ты ж не хочаш зноў апынуцца за кратамі? Выкладвай усё, што ведаеш, ці вернешся ў Чына.
  
  – Т-так гэта вы ўварваліся ў м-маю машыну! – цяміць Ламар.
  
  – Ну ты прама Эйнштэйн! А цяпер выкарыстоўвай свае геніяльныя мазгі і падумай, што для цябе больш выгадна – даць інфармацыю ці прамаўчаць і дагадзіць у турму.
  
  Хинтон цяжка пераступае з нагі на нагу, і Джэк дэманстратыўна кладзе руку на рукаяць рэвальвера.
  
  – «Флёр-дэ-Ліс». Хто ўладальнік, як уладкованы бізнес, што ты прадаеш. Дитерлинг і Валберн. Распавядаеш усё – і мы расстаемся назаўсёды.
  
  Хинтон зноў апускаецца ў роздуме. Думае ён усім целам: пад футболкай наліваюцца і ходзяць хвалямі магутныя цягліцавыя груды. Джэк выцягвае порножурнал, тыкае яму ў твар маляўнічай оргией.
  
  – Удзел у злачыннай супольнасці, створаным з мэтай распаўсюджвання парнаграфіі, а таксама захоўванне і распаўсюджванне наркатычных рэчываў. Калі сядзеш – сядзець будзеш, маці тваю, да двухтысячнага года! А зараз выкладвай: ты развозишь гэта дзярмо для «Флёр-дэ-Ліс»?
  
  Хинтон ківае.
  
  – Ага.
  
  – Разумніца. Хто яго выпускае?
  
  – Н-не ведаю. П-праўда, чос-слова, не ведаю!
  
  – Хто для яго пазіруе?
  
  – Н-не ведаю, я т-толькі разводжу.
  
  – Білі Дитерлинг і Тымі Валберн. Што пра іх скажаш?
  
  – П-проста кліенты. Г-гомики. Ведаеце, яны любяць т-такія фоткі з блакітнымі...
  
  – Гомики любяць фоткі з блакітнымі! Ламар, я узрушаны тваім інтэлектам. А цяпер, увага, пытанне на мільён баксаў: хто...
  
  – Афіцэр, п-калі ласка, не трэба!
  
  Джэк выразна падтрасае рэвальверам.
  
  – Хочаш адправіцца ў Чына наступным цягніком?
  
  – Н-няма.
  
  – Тады адказвай.
  
  Хинтон хапаецца за слуп, нібы тапелец за саломінку.
  
  – П-пірс Пэтчетт. У яго быццам нейкі легальны б-бізнес. Вось ён у-ва ўсім запраўляе.
  
  – Апісанне, нумар тэлефона, адрас.
  
  – Гадоў п-пятьдссят з чым-то. Жыве быццам у Брэнтвудзе. Т-тэлефона не ведаю – ён мне п-плаціць паштовымі перакладамі.
  
  – Што яшчэ ведаеш? Давай-давай, не жмись.
  
  – Ну, ён... гэта... п-пастаўляе дзевак, да-да-да-сят пад да-кіназорак. Багаты. Я сам-то бачыў яго ў-усе га адзін раз.
  
  – Хто цябе з ім звёў?
  
  – Адзін п-хлопец, Чэстэр. На «Беразе Мускулаў» пазнаёміліся [33] .
  
  – Як прозвішча Чэстару?
  
  – Н-не ведаю.
  
  – Хто яшчэ працуе на Пэтчетта?
  
  – Н-не ведаю.
  
  – Што прапануе кліентам «Флёр-дэ-Ліс»?
  
  – Усё, што п-пажадаеце.
  
  – Рэкламныя слоганы мяне не цікавяць. Канкрэтней.
  
  Страх у Хинтона патроху праходзіць, на змену яму падступае гнеў.
  
  – Д-ды ўсё, што заўгодна! Д-дзеўкі, п-хлопцы, выпіўка, нарката, часопісы з да-малюнкамі, нашыйнікі, дубцы ўсякія...
  
  – Добра, ясна. Хто яшчэ займаецца дастаўкай?
  
  – Т-толькі мы з Чэстэр. Ён працуе днём, а я па вечарах. Але я Чэстару закладваць н-не...
  
  – Дзе жыве Чэстэр?
  
  – Н-не ведаю!
  
  – Добра-добра, веру. Паслугамі «Флёр-дэ-Ліс» карыстаюцца багатыя і знакамітыя, праўда?
  
  – Т-дакладна.
  
  Пласцінкі ў яго ў багажніку.
  
  – Спейд Кулі – ваш кліент?
  
  – Н-не, гэта мне яго басіст падарыў, Берт Перкінс. Мы з ім... ну, т-тыпу знаёмыя.
  
  – Ясна, кліент. Імёны іншых кліентаў. Каліся.
  
  Магутныя ручищи Хинтона сутаргава сціскаюць слуп. Джэк разумее: волат гатовы сарвацца з ланцуга – і тады нават рэвальвер яго не ўратуе.
  
  – Ты сёння працуеш?
  
  – Д-ды.
  
  – Адрас, адкуль забіраеш тавар?
  
  – Н-не трэба... п-калі ласка!
  
  Джэк хутка абшуквае яго кішэні: кашалек, дробязь, нейкая мазь для качкоў, каб цела блішчала, ключ. Падымае ключ, паказвае Хинтону. Той нечакана б'ецца галавой аб слуп – бам-бам. Кроў на слупе.
  
  – Адрас, хутка. І я пайду.
  
  Бам-бам – кроў на лбе мацака.
  
  – Черамойя, п-пяцьдзесят два шэсцьдзесят адзін б-бэ.
  
  Джэк шпурляе кашалек, дробязь і мазь на зямлю.
  
  – Сёння ты там не з'явішся. Патэлефануеш свайму інспектару, перадасі, што ты мне дапамог, але цяпер табе трэба на якое-то час выбірацца з горада. Фармальна няхай возьмуць цябе за парушэнне рэжыму ўмоўна-датэрміновага вызвалення. Па гэтай справе ты чысты. Калі дойдзе справа да Пэтчетта. я дам яму зразумець, што прадаў яго хто-то з натуршчыкаў. І ўлічы: паспрабуеш вынесці тавар – рэшту жыцця правядзеш у Чына.
  
  – Н-у-вы ж абяцалі...
  
  Джэк скача ў машыну, цісне на газ. Хинтон лупіць пудовыми кулачищами па слупа.
  
  
  
  * * *
  
  
  Пірс Пэтчетт, гадоў пяцьдзесят з чым-то, «быццам у яго нейкі легальны бізнэс».
  
  З аўтамата Джэк тэлефануе ў архіў і ў дарожную паліцыю. Імя: Пірс Морхаус Пэтчегг. Дата нараджэння: 30/6/1902; месца нараджэння: Грос-Пойнт, Мічыган. Прывадаў у паліцыю не мае. Адрас: 1184, Гретна-Грын, Брэнтвудзе. З 1931 года – тры штрафу за дробныя парушэнні правілаў дарожнага руху.
  
  Нягуста. Цяпер паспрабуем разгаварыць Сіда Хадженса – ён, відавочна, што-то ведае, але маўчыць. У Сіда занята. Джэк тэлефануе Морт Бендишу ў «Миррор».
  
  – Аддзел гарадскога жыцця, Бендиш.
  
  – Морт, гэта Джэк Винсеннс.
  
  – О, Пераможца з Вялікай Літары! Джэк, калі ж вернешся ў каманду змагароў з наркатой? Мае чытачы засумавалі па табе!
  
  Морт не трываецца атрымаць што-небудзь смажанае.
  
  – Як толькі наш чистоплюй Мілард спадобіўся мяне адпусціць. А гэта здарыцца, калі я адкрыю для яго якое-небудзь цікавае невялікая справа. І ты мне можаш у гэтым дапамагчы.
  
  – Працягвай. Я ўвесь ўвагу.
  
  – Пірс Пэтчетг. Цябе гэта імя аб чым-небудзь гаворыць?
  
  Бендиш прысвіснуў.
  
  – І што ў цябе на яго?
  
  – Пакуль не магу сказаць. Але, калі ўсё пацвердзіцца, цябе чакае эксклюзіў.
  
  – Раней, чым Сіда?
  
  – Менавіта. А цяпер я ўвесь ўвагу.
  
  Морт зноў присвистывает.
  
  – У мяне пра яго інфармацыі няшмат – але сёе-што цікавае знойдзецца. Пэтчетт – мужчына відны, сапраўдны прыгажун. Гадоў пяцідзесяці, але выглядае, як быццам яму няма і сарака. Прыехаў у Лос-Анджэлес гадоў трыццаць пяць таму. Спецыяліст па дзюдо або джыу-джытсу – што-то ў гэтым родзе. Па адукацыі накшталт як хімік, як быццам займаўся фармацэўтыкай. Варта кучу баксаў. Кажуць, трымае ссудную касу – пазычае грошы бізнесменам пад трыццаць працэнтаў і заклад долі ў справе. Яшчэ я дакладна ведаю, што ён галівудскі заўсёднік, з многімі ў Індустрыі на кароткай назе, сам прафінансаваў некалькі фільмаў. Цікава, а? А цяпер слухай далей: ходзяць чуткі, што ён нюхае парашок і час ад часу адпачывае ў клініцы ў Тэры Лакса. Праўда ці не, не ведаю. Але, мяркуючы па ўсім, гэты Пэтчетт – з тых ключавых фігур, якія імкнуцца трымацца ў цені.
  
  Тэры Лакс – пластычны хірург, які працуе з кіназоркамі. Кажуць, у лякарні ў яго адбываецца шмат цікавага: падпольныя аборты, таемны вывад з запою, зняцце гераінавай ломкі... з дапамогай гераіну. Зрэшты, Тэры бясплатна карыстае лос-анджэлесу палітыканаў, так што копы да яго ў клініку і не зазіраюць.
  
  – Морт, гэта ўсё, што ў цябе ёсць?
  
  – А табе мала? Што ж, чаго не ведаю я, напэўна, ведае Сід. Патэлефануй яму, толькі памятай: эксклюзіў ты абяцаў мне.
  
  Джэк вешае трубку і набірае нумар Сіда Хадженса.
  
  – «Строга сакрэтна», канфідэнцыйна, без пратаколу...
  
  – Гэта Винсеннс.
  
  – Джэкі! Што, хочаш расказаць старому Сидстеру. хто перестрелял наведвальнікаў у «Начны савы»?
  
  – Пакуль няма, але трымаю вуха востра.
  
  – Тады, можа, што-небудзь пра наркату? Даўно хачу напісаць вялікую аглядную артыкул пра наркаманаў – чорныя джазавыя музыкі, кіназоркі... яшчэ паспрабую звязаць гэта справа з камуністамі – сам разумееш, пасля справы Розэнбэргаў публіка ад аднаго слова «коммуняка» пятком пісае. Як думаеш, цікава выйдзе?
  
  – Гучыць шматспадзеўна. Сід, ты чуў пра чалавека па імя Пірс Пэтчетт?
  
  Маўчанне – на некалькі секунд даўжэй, чым трэба, а потым – занадта ўжо бадзёра і энергічна, занадта па-сидовски:
  
  – Джэкі, усё, што я пра яго ведаю, – што гэты хлопец вельмі багаты. Ён з тых, каго я называю бескаляровымі: ці не чырвоны, не блакітны, нават не звязаны ні з кім з персанажаў, здольных забяспечыць добры смачны скандальчык. А ад каго ты пра яго пачуў?
  
  Хлусіць. Джэк нутром адчуваў: хлусіць.
  
  – Ад распаўсюдніка порнушки.
  
  У трубцы – трэск перашкод і цяжкае дыханне.
  
  – Джэк, парнухай цікавяцца недаробкі, якім не даюць жывыя бабы. Пакінь ты гэтыя справы. А калі што-небудзь намалюецца, звязанае з тваёй працай, тэлефануй.
  
  Пстрычка і кароткія гудкі. Вам! Нібы зачыніліся дзверы, назаўжды отрезавшая Джэка ад свету. Не падабраць адмычку, не выбіць плячом. І на дзверы гэтай – агністымі літарамі – «МАЛІБУ РАНДЭВУ».
  
  
  
  * * *
  
  
  У Аддзеле нораваў пуста, толькі ў гардеробной перагаворваюцца Рас Мілард і Тад Грын. Джэк правярае Дошку аб'яваў – ніякіх навін. З гардеробной да яго даносяцца галасы: зразумела, гаворка ідзе пра «Начны савы».
  
  – Рас, я ведаю, ты хочаш заняцца гэтай справай. Але Паркер хоча, каб ім займаўся Дадлі.
  
  – Шэф, Дадлі залішне самаўпэўнены. Рана ён супакоіўся на гэтых неграх. Ты сам разумееш, што рана.
  
  – Ты, капітан, называеш мяне «шэфам», калі цябе што-то ад мяне трэба.
  
  Мілард смяецца.
  
  – Тад, сапёры знайшлі ў Грыфіт-парку стрэляныя гільзы. А нядаўна я чуў, што хлопцы з 77-га выявілі сумачкі і папернікі. Гэта праўда?
  
  – Так, гадзіну назад, у каналізацыі. Усё ў запечанай крыві, адбіткі пальцаў сцёртыя. Экспертыза вызначыла, што кроў на вещдоках адпавядае групе крыві ахвяраў. Гэта каляровыя, Рас. Дакладна.
  
  – Можа, і каляровыя. Але не тыя, што ў нас сядзяць. Падумай сам: выкрадаюць дзяўчыну, гвалцяць, прадаюць сябрам, а пасля гэтага цягнуцца праз увесь горад у Галівуд і ладзяць стральбу ў «Начны савы». Пры тым што двое з іх нажрались барбітуратаў. Як ты сабе гэта ўяўляеш?
  
  – Згодны, такое ўявіць цяжка. Відавочна, Інэс Сота згвалтавалі не яны. І нам трэба высветліць хто. На жаль, яна не хоча гаварыць, – але над ёй працуе Эд Эксл, а Эд у сваей справе майстар.
  
  – Тад, я не буду драцца ў амбіцыі. Я капітан, Дад – лейтэнант. Мы можам працаваць над справай разам.
  
  – Мяне непакоіць тваё сэрца.
  
  – Па-твойму, з-за ерундового інфаркту пяцігадовым даўніны я стаў інвалідам!
  
  – Так і быць, – смяецца Грын, – пагавару з Паркерам. Госпадзе Ісусе, ты і Дадлі – ну і парачка!
  
  Тым часам Джэк знаходзіць у кладоўцы тое, што хацеў: магнітафон для запісу з тэлефона і навушнікі. Не жадаючы прыцягваць да сябе ўвагу, выходзіць крадком, праз бакавую дзверы.
  
  
  
  * * *
  
  
  На Черамойя-авеню – Галівуд, у квартале ад Франклін, – Джэк пад'язджае ўжо ў прыцемках. Двухпавярховы цюдораўскі дом пад нумарам 5261: дзве кватэры ўнізе, дзве наверсе. Святло не гарыць, павінна быць, Чэстэр сваю змену ўжо адпрацаваў. Джэк націскае званок У – няма адказу. Прыкладвае вуха да дзвярэй, чакае – ні гуку. Асцярожна адчыняе дзверы ключом.
  
  У яблычак! З першага погляду ясна, што Хинтон яго не падвёў. Сапраўдная мара перакрута: ад падлогі да столі – паліцы, забітыя спецыфічным дабром.
  
  Первосортная марыхуана. Таблеткі – бензедрин, амфетаміны, «чырвоныя д'яблы», «жоўтыя пінжакі», «сінія нябёсы». Цывільныя прэпараты: лауданум, кадэін. Гучныя назвы: «Дарога да мары», «Галівудскі узыход», «Марсіянская месяц». Абсэнт, чысты спірт – пинтами, квартами, полугаллонами. Эфір, расфасаваны какаін і гераін. Шпулькі і шпулькі фільмаў з выразнымі назвамі: «Містэр Вялікі Член», «Анальная каханне», «Зламаная целка», «Групповуха», «Гвалтаўнік ў жаночай школе», «Клуб гвалтаўнікоў», «Минетчица-нявінніца», «Гарачая негрыцянская каханне», «Трахну мяне сёння ноччу», «Гарачая попка Сьюзэн», «Мужчынская запал», «Каханне ў распранальні», «Высоси дасуха», «Ісус нацягвае Тату», «Зьменіцца ў раі», «У Ратэрдам праз Поппенгаген», «Распусны ратвейлер Рэкс». Альбомы з малюнкамі – не такія, за якімі палюе Джэк, самыя банальныя: усё ва ўсіх смокчуць, якія тырчаць члены, разверстые шчыліны, узнятыя азадка. То тут то там на паліцах віднеюцца пустэчы. Можа, тут і ляжала яго парнуха? Можа, Ламар парушыў ўгавор і тое-сёе прыхаваў? Але які сэнс? І іншага лайна хопіць, каб пасадзіць яго за краты гадоў на пяцьдзесят. Глядзім далей. Рэальныя фота голых кіназорак, зробленыя схаванай камерай: Лупе Вялес. Гэры Купер, Джоні Вайсмюллер, Кэрал Лэндис, Кларк Гейбл, Таллула Банкхед. Трупы ў моргу, выкладзеныя ў позу 69. Каляровае фота: Джоан Кроўфард трахаецца з статыстам-самоанцем па мянушцы Окей Фрэдзі, шырока вядомым вялікімі памерамі яго члена. Дзілда, сабачыя нашыйнікі, ланцуга, дубцы, трусікі з прарэзамі, карункавыя панчохі, кольцы на член, катетеры, клізмы, высокія боты з чорнай скуры з шестидюймовыми абцасамі. Лялька-манекен з гумовымі вуснамі і сапраўднымі валасамі, налепленымі на пластмасавы лобок, шахна з садовага шланга.
  
  Джэк выйшаў у туалет, каб адліць. Ўласнае твар у люстэрку здалося яму чужым: старое, спакутаваны, з нездаровым бляскам у вачах. Пара за працу: усталяваць, магнітафон, прагледзець парнуху ў пошуках знаёмых асоб.
  
  Танная парнуха, павінна быць, мексіканскага вытворчасці: змардаваныя натуршчыкі з идиотическими фізіяноміямі і «дарожкамі» на руках. У Джэка кружыцца галава, быццам ён прыняў на грудзі. То і справа погляд яго звяртаецца ў бок паліц з наркатой, але Джэк думках дае сабе выспятка і працягвае працу. Аб кайфе ён думаць не стане. І пастараецца не прадстаўляць на месцы порнонатурщиц Карэн.
  
  Адклаўшы часопісы, Джэк ўстае, тупаў сюды-туды па пакоі, прыслухоўваючыся да гуку сваіх крокаў. Так і ёсць – у адным месцы гук асаблівы. Пустата пад падлогай. Адкідвае дыван – дакладна: у пол вделано металічнае кольца. Пад ім – невялікі пусты падвал.
  
  Тэлефануе тэлефон.
  
  Джэк уключае магнітафон, хапае трубку. – Алё! Флёр-дэ-Ліс – усё, што п-пажадаеце! – косіць пад Ламара.
  
  Пстрычка і кароткія гудкі. Адказ няправільны. Праз паўгадзіны – новы званок.
  
  – Алё, гэта Ламар.
  
  Пстрычка, гудкі.
  
  Чакае, паліць. Ад цыгарэт ўжо пяршыць у горле. Яшчэ адзін званок. Паспрабуем наўдачу:
  
  – Д-да?
  
  – Прывітанне, гэта Сэт з Бел-Эйр. Ну што, Ламар, прывязеш мне што-небудзь сёння?
  
  – Да-вядома, п-прывязу.
  
  – Вазьму бутэлечку абсэнту. Поторопишься – атрымаеш вельмі прыстойныя чаявыя.
  
  – Э-э... м-можа, адрасок нагадаеце?
  
  – Дзіравая жа ў цябе памяць! 941, Роскомир, і глядзі, не опаздывай!
  
  Джэк вешае трубку. Амаль адразу – новы званок:
  
  – Д-да?
  
  – Ламар, скажы Пірса, мне трэба... Ламар, гэта ты?
  
  СІД ХАДЖЕНС.
  
  – Д-да, да-хто гэта? – цяпер ён заікаецца, амаль не прыкідваючыся.
  
  Пстрычка, гудкі.
  
  Джэк націскае перамотку. Сумненняў няма: голас Хадженса.
  
  СІД ВЕДАЕ ПЭТЧЕТТА. СІД ВЕДАЕ ЛАМАРА. СІД ВЕДАЕ, ШТО ТАКОЕ «ФЛЁР-ДЭ-ЛІС».
  
  Тэлефон звоніць зноў, але цяпер Джэк не бярэ трубку. Таропка адключае магнітафон, раскладвае па месцах порножурналы. Выходзіць за дзверы – свежае начное паветра казыча яму нервы.
  
  Роў аўтамабільнага матора.
  
  Першы стрэл разбівае шкло, яшчэ дзве кулі ўразаюцца ў дзверы.
  
  Джэк пригибается, страляе па машыне.
  
  Аўтамабіль з потушенными фарамі. Яшчэ два стрэлы – кулі трапляюць у дрэва, на зямлю ляцяць трэскі. Яшчэ тры – усе прамашкі. Вішчаць тармазы, машыну заносіць, яна разгортваецца і знікае.
  
  Чуюцца галасы, у суседзяў расхінаюцца дзверы – сведкі. Джэк скача да сябе ў машыну, не запальваючы фар, пятляючы і памылюся, імчыцца на Франклін і там ўліваецца ў плынь машын. Ворага ўжо не дагнаць – ды і як яго пазнаеш? У цемры ўсе аўтамабілі аднолькава чэрны і злавесны. Джэк запальвае. Цыгарэта дапамагае сабрацца з думкамі. Цяпер – у Бел-Эйр.
  
  Вось і Роскомир-роўд – звілістая стужка, узнімальная уверх па ўзгорку. Па баках – раскошныя асабнякі з пальмамі ля дзвярэй. Джэк пад'язджае да дома 941.
  
  Будынак у псевдоиспанском стылі: аднапавярховы, паўкруглае, з чарапічным дахам. Ля дзвярэй выстраіліся ў шэраг машыны: «ягуар», «пакард», два «кадзілака», «ролс-ройс». Джэк выходзіць: ніхто не падбягае да яго і не пытаецца, што ён тут робіць, – добра. Прыгнуўшыся, перапісвае нумары аўтамабіляў.
  
  Усе пяць – новенькія дарагія машыны. Знаёмых карычневых пакетаў ні ў адным салоне не відаць. Вокны ў доме ярка асветлены, калышуцца шаўковыя фіранкі. Джэк падыходзіць, асцярожна зазірае ўнутр.
  
  Тое, што паўстае яго вачам, ён ніколі ўжо не забудзе.
  
  Адна з жанчын – вылітая Рыта Хейворт ў «Гильде». Другая, у смарагдава-зялёнай сукенцы, – ні даць ні ўзяць Ава Гарднер [34] . У купальніку з бліскаўкамі і панчохах у сетачку – вельмі падобная на Бэці Грэйбл [35] . Нават не верыцца, што ўсе яны двайнікі.
  
  Мужчыны ў смокінгах расплываюцца, адыходзяць на задні план. Джэк не можа адвесці вачэй ад жанчын.
  
  Ўзрушаюча. Хинтон аб Пэтчетте: «Пастаўляе дзевак, якія косяць пад кіназорак». «Косяць»? Не, прырода не магла стварыць такога падабенства. І аднымі прычоскамі і макіяжам яго не падробіш. Гэтыя жанчыны – майстры стварэння. Геніяльнага майстры.
  
  У паласу святла выходзіць яшчэ адна – Вераніка Лэйк [36] . Гэтая не так падобная на свой прататып: падабенства не столькі ў асобе, колькі ў плыўнай кацінай грацыі рухаў. Але яна выдатней ўсіх, і мужчыны ў смокінгах накіроўваюцца да яе.
  
  Джэк прыціскаецца да шкла. У яго кружыцца галава.
  
  Як дабраўся да дома – Джэк не памятае. А дома, на дзверы, чакае яго візітная картка «Строга сакрэтна», і на адваротным яе баку – два словы:
  
  «МАЛІБУ РАНДЭВУ».
  
  У мозгу – якія крычаць загалоўкі газет:
  
  
  ЗМАГАР З НАРКОТЫКАМІ ПАД КАЙФАМ РАССТРАЛЯЎ ВЫПАДКОВЫХ МІНАКОЎ!
  
  ЗНАКАМІТЫ ПАЛІЦЭЙСКІ АБВІНАВАЧВАЕЦЦА Ў ЗАБОЙСТВЕ!
  
  ПЕРАМОЖЦА З ВЯЛІКАЙ ЛІТАРЫ СКОНЧЫЦЬ ЖЫЦЦЁ Ў ГАЗАВАЙ КАМЕРЫ! ЗАМОЖНАЯ СЯБРОЎКА ВИНСЕННСА РАЗВІТВАЕЦЦА З ІМ У КАМЕРЫ СМЯРОТНІКАЎ!
  
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ШОСТАЯ
  
  
  На тэрыторыю Фантазиленда яны ўваходзяць рука аб руку. На Інэс – выходную сукенку, капялюшык з вэлюмам, якая хавае сінякі. Служыцелі выбудоўваюць наведвальнікаў радамі, але паліцэйскі жэтон Эда дапамагае ім прайсці без чаргі.
  
  Вэлюм Інэс ўздымаецца ад частага, взволнованного дыхання. Эд з цікавасцю глядзіць па баках: кожны атракцыён – новы штрых да партрэта бацькі.
  
  Цэнтральная алея – ЗША, 1920 год: патэфоны-аўтаматы, фантанчыкі з содавай. Касцюміраваныя фігуры: хлапчук – разносчык газет жанглюе яблыкамі, паліцэйскі абыходзіць квартал, красуні з хлапечай стрыжкай танчаць чарльстон. Па левую руку – Амазонка: механічныя кракадзілы, экскурсіі на каноэ. Па правую – снегавыя шапкі мініяцюрных гор. Прадаўцы прысмакаў ў шапачках з мышиными вушамі. Манарэйкавая дарога, трапічныя выспы – некалькі сотняў квадратных акраў фантазіі і бесклапотнага весялосці.
  
  Для пачатку пракаціліся на манарэйка – першы вагон, першы рэйс. Уверх-уніз, уверх-уніз. На самых крутых віражах Інэс міжволі взвизгивала. Потым – катання на санках у «Свеце Полу». Перакусілі: хот-догі, марозіва і фірмовыя сырныя шарыкі ад Мучи-Маўса.
  
  Пасля ланчу – «Пустынная Ідылія», «Дом забаў Дэні», выстава, прысвечаная міжпланетным падарожжам. На выставе Інэс пачала прыкметна сумаваць: захапленне таксама стамляе. Ды і сам Эд пасля бяссоннай ночы клевал носам.
  
  Позна ўвечары ў ўчастак прыйшло паведамленне: перастрэлка на Черамойя-авеню, усе падазраваныя схаваліся. Ехаць на месца прыйшлося Эду. Стралялі па першым паверсе четырехквартирного дома. Ля ганка – кінутыя рэвальверы, трыццаць восьмага і сорак пятага калібру. Кватэра выглядае дзіўна: што-то накшталт склада, усе паліцы пустыя, толькі ў куце валяецца аброжак з шыпамі. Садо-маза. Тэлефона няма. Асобу арандатара высветліць не ўдалося: гаспадар дома расказаны, што плацілі яму па пошце, штомесячнымі чэкамі на суму сто даляраў у канвертах. Ён быў задаволены і не задаваў пытанняў – так што нават імя наймальніка назваць не можа. Мяркуючы па стане кватэркі, ачышчалі яе спехам – але ніхто з суседзяў нічога не бачыў. Усяго – чатыры гадзіны, якімі прыйшлося ахвяраваць у шкоду справе «Начны савы».
  
  Пасля міжпланетнай выставы (пафаснай і тужлівай); Інэс накіравалася ў жаночую пакой. Эд выйшаў на паветра.
  
  Міма прайшла група важных шышак пад правадырствам Тымі Валберна. Яшчэ б: адкрыццё Фантазиленда – самае галоўнае падзея месяца, што пацвярджае артыкул на першай старонцы сёньняшняй «Геральд». І няма нічога важней.
  
  На другім допыце Коутс, Джонс і Фантэйн не сказалі ні слова. Апазнанне тройцы як хуліганаў, якія стралялі ў паветра ў Грыфіт-парку, правалілася – сведкі ў адзін голас паўтараюць: «Накшталт падобныя, але яны або не, дакладна не скажам». Машыну так і не знайшлі – што нядзіўна, бо цяпер спіс пашырыўся да «фордаў» і «шеви» 48 – 50 гадоў. Ідзе прыхаваная барацьба за кіраўніцтва расследаваннем: шэф Паркер падтрымлівае Дадлі Сміта, Тад Грын прасоўвае Раса Милларда. Ствалы не знойдзены. Кашалькі і сумачкі ахвяр выяўленыя ў калектары ў некалькіх кварталах ад гатэля «Тевир». Разам са стреляными гільзамі з Грыфіт-парку – доказ важкая. Але, на жаль, усе гэтыя доказы ўскосныя. Вось чаму Эліс Лоў не пакідае ў спакоі Паркера, патрабуючы, каб Паркер не пакідаў у спакоі Эда:
  
  – Скажы яму, нам патрэбныя сведкавыя паказанні, хай націсне на гэтую дзяўчынку, ён быццам з ёй сышоўся, хай угаворыць яе прайсці допыт пад пентоталом, нам патрэбныя падрабязнасці – сакавітыя падрабязнасці, як у справе Крошкі Ліндбэрга, нам трэба, чорт пабяры, раскрыць гэтую справу так, каб усё было як на далоні!
  
  Падышла Інэс, прысела побач. Перад імі адкрываўся выгляд: злева – Амазонка, справа – гіпсавыя горы.
  
  – Як ты? – спытаў Эд. – Дадому пакуль не хочаш?
  
  – Хачу цыгарэту. Хоць наогул-то не палю.
  
  – І не пачынай. Інэс...
  
  – Так, я пераеду да цябе ў паляўнічы домік.
  
  – І што ж дапамагло табе вырашыцца? – усміхаецца Эд. Інэс падымае вэлюм, запраўляе яе пад поля капялюшы.
  
  – Убачыла ў прыбіральні газету. Эліс Лоў распінаецца перад журналістамі аб маіх нечалавечых пакутах. Вось і хачу схавацца куды-небудзь ад яго далей. Так, я бо яшчэ не падзякавала цябе за капялюшык.
  
  – Не варта.
  
  – Варта. Я наогул-то дзяўчына выхаваная. Проста з падазрэннем стаўлюся да англасаксаў [37] , якія аказваюць мне ласкі.
  
  – Думаеш, я і цяпер спрабую на цябе націснуць? Няма.
  
  – Спрабуеш, Эксл. І яшчэ раз, для пратаколу: я нічога не скажу, я не буду глядзець на фатаграфіі, я не дам паказанняў.
  
  – Я падпісаў рэкамендацыю, каб пакуль цябе пакінулі ў спакоі.
  
  – Ах, «пакуль»! І гэта, па-твойму, не ціск? А тое, што ты за мной ухлестываешь? Зрэшты, гэта мне нават падабаецца. Сам разумееш, ні адзін мексіканскі мачо на вуліцы не здасца побач з дзяўчынай, якая прайшла праз банду negritos putos. Зрэшты, я мексіканскіх мачо заўсёды цярпець не магла. І ведаеш, што самае страшнае, Эксл?
  
  – Эд, я ж казаў.
  
  Інэс узводзіць вочы да неба.
  
  – У мяне ёсць малодшы брат па імя Эдуарда – выключны гадзяня. Так што я цябе буду клікаць Эксл. Дык вось, ведаеш, што самае страшнае? Што мне цяпер добра. Так добра – як у казцы. Але казкі рана ці позна канчаюцца. Гэта – казка, а тое, што са мной здарылася, – рэальнасць. Разумееш?
  
  – Разумею. Інэс, паспрабавала б ты ўсё-ткі мне паверыць.
  
  – Не магу, Эксл. «Пакуль» – не магу. Можа быць, не змагу ніколі.
  
  – Я адзіны, каму ты можаш давяраць.
  
  Інэс рэзка апускае вэлюм.
  
  – Няма. Цябе – не магу. Ты не ненавідзіш іх за тое, што яны са мной зрабілі. Табе здаецца, што ненавідзіш, але на самой справе для цябе гэта проста выпадак прасунуцца па службе. А вось афіцэр Уайт – ён іх ненавідзіць. Ён забіў гнюса, які трэба мной измывался. І яму я веру. Ён не такі разумны, як ты, не ўмее прыгожа гаварыць і дарыць дарагія падарункі, але яму веру.
  
  Эд працягвае да яе руку, але яна рэзка адхіляецца.
  
  – Я хачу, каб яны здохлі. Absolutamento muerte. Comprende? [38]
  
  – Я-то comprende. А ты comprende, што твой ненаглядны афіцэр Уайт – граміла і садыст?
  
  – Толькі калі ты comprende, што да яго раўнуеш... Ой! Божа мой, ты толькі паглядзі!
  
  Рэй Дитерлинг і яго бацька. Эд ўстае. Паўстае і Інэс, вочы ў яе акругляюцца ад захаплення.
  
  – Рэйманд Дитерлинг, мой сын Эдмунд, – уяўляе Прэстан. – Эдмунд, пазнаёміць нас з юнай дамай.
  
  – Сэр, я так рада з вамі пазнаёміцца! – выпальвае Інэс Дитерлингу. – Люблю вашы мультфільмы!
  
  Дитерлинг паціскае ёй руку.
  
  – Дзякую вам, дарагая. Дазвольце ўведаць вашае імя?
  
  – Інэс Сота. Я... я ваша самая вялікая прыхільніца!
  
  Дитерлинг усміхаецца. Сумна усміхаецца – яе імя абышло ўсе газеты. Паварочваецца да Эду.
  
  – Вельмі прыемна, сяржант.
  
  Моцна ціснуць адзін аднаму рукі.
  
  – Сэр, для мяне вялікі гонар. Віншую вас.
  
  – Дзякую вас, але віншаванні мне лепш падзяліць з вашым бацькам. Прэстан, а ў твайго сына выдатны густ, табе не здаецца?
  
  Прэстан смяецца ў адказ.
  
  – Міс Сота, павінен вам заўважыць, мой сын рэдка праяўляе такі выдатны густ, як сёння. – Працягвае Эду нейкую паперку. – Тэлефанаваў афіцэр з службы шэрыфа, шукаў цябе. Я прыняў паведамленне. Вам спадабаўся Фантазиленд, міс Сота?
  
  – Ой, вядома! Яшчэ як спадабаўся!
  
  – Вельмі рады. Калі пажадаеце, магу прапанаваць вам тут добрую працу. Надумаеце – скажыце.
  
  – Дзякуй, дзякуй, сэр! – лапоча Інэс. Эд, падтрымліваючы яе пад руку, разгортвае запіску:
  
  Стенсленд нюхае кокс ў бары «Візіт», 3871, Вест-Гейдж, у грамадстве злачынных элементаў. Парушэнне ўмоў датэрміновага вызвалення. Чакаю. Кіфер.
  
  Прэстан і Дитерлинг откланиваются і ідуць далей. Інэс махае ім рукой на развітанне.
  
  – Я завязу цябе назад у бальніцу, – кажа Эд Інэс, – толькі па дарозе заедзем на пяць хвілін у адно месца.
  
  
  
  * * *
  
  
  Яны едуць у Лос-Анджэлес. Ўключана радыё. Інэс барабаніць пальцамі па прыборнай дошцы. Эд упіваецца марамі пра помсты Стенсу. Праз гадзіну дабіраюцца да «Візіту». Праз вуліцу насупраць – машына без апазнавальных знакаў. Эд паркуецца прама за ёй.
  
  – Вярнуся праз некалькі хвілін. Пасядзі тут, добра?
  
  Інэс ківае. З бара выходзіць Пэт Кіфер: Эд свішча яму. Кіфер падыходзіць, і Эд адводзіць яго ў бок.
  
  – Ну што? Ён тут?
  
  – Тут. Пад кайфам і п'яны як свіння. Я ўжо думаў – не дачакаюся вас.
  
  За будынкам бара ёсць цёмная алея.
  
  – Дзе інспектар па наглядзе?
  
  – Я яму патэлефанаваў, ён загадаў мне вырабіць арышт самому. Гэта ж наша тэрыторыя. Дружкі яго змыліся, ён адзін.
  
  Эд паказвае на алею.
  
  – Цягні яго туды. У кайданках.
  
  Кіфер вяртаецца ў бар. Эд чакае яго ля выхаду на алею. З бара чуюцца крыкі, гукі удараў. Нарэшце Кіфер выволакивает праз заднюю дзверы Стенсленда – у растерзанном выглядзе, благоухающего выпіўкай. Кіфер трымае яго за валасы, адцягнуўшы галаву назад, а Эд б'е – па зубах, пад дых, б'е, пакуль не адмаўляюць рукі. Дзік падае долу, са стогнамі вывяргаючы з сябе спіртное. Эд пінае яго нагой у твар і хістаючыся адыходзіць прэч.
  
  На тратуары ён бачыць Інэс. Яна глядзіць на яго, і ў вачах у яе – пытанне: «Так значыць, афіцэр Уайт – граміла і садыст?»
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ СЁМАЯ
  
  
  Раніцай Бад напаіў жанчыну кавы. Хацелася хутчэй яе выставіць і паехаць да Стенсу.
  
  Кэралін-як-яе-там. У «Арбіце» выглядала нічога: дзённай святло дадаў ёй гадоў дзесяць. Бад падабраў яе, калі пачуў пра Дзіка, – і зразумеў, што, калі цяпер не знойдзе сабе жанчыну, пойдзе і заб'е Эксл. У ложку яна была недурна, але, каб разагрэцца, ён думаў пра Інэс – і ад гэтага адчуваў сябе апошнім падонкам. Адзін шанец з мільёна на тое, што Інэс калі-небудзь захоча заняцца гэтым па каханні. Бад кінуў аб ёй думаць, і рэшту ночы яны з Кэралін правялі за брэндзі і вымученными размовамі.
  
  – Добра, – сказала нарэшце Кэралін, – напэўна, мне пара.
  
  – Я табе пазваню.
  
  І ў гэтую хвіліну пачуўся званок у дзверы.
  
  Бад адкрыў. Кэралін выглядвала ў яго з-за пляча. На парозе – Дадлі Сміт і Джо Дзі Ченцо з ўчастка Вест-Вэлі.
  
  Дадлі ўсміхнуўся. Ды Ченцо кіўнуў. Кэралін, відаць, сцяміла, што ёй тут рабіць няма чаго – бачком праслізнула міма Бадан і растварылася. Бад моўчкі прапусціў гасцей у пакой: непрыбраны складаная ложак, бутэлька з-пад брэндзі, два шклянкі.
  
  – А вось і алібі, – заўважыў Ды Ченцо, паказаўшы на скамечаную пасцель. – Ды я і не думаў, што гэта ён.
  
  Бад зачыніў дзверы.
  
  – Бос, што здарылася?
  
  – Сынок, – з уздыхам пачаты Дадлі, – баюся, я прынёс дрэнную вестку. Мінулай ноччу дзяўчыну па імя Кэці Джануэй знайшлі ў яе нумары ў матэлі мёртвай. Яе згвалцілі і забілі да смерці. У сумачцы ў яе выяўленая твая візітоўка. Справу расследуе сяржант Ды Ченцо: ён ведаў, што ты мой пратэжэ, таму паведаміў мне. Я пабываў на месцы злачынства, знайшоў там канверт, адрасаваны міс Джануэй, і неадкладна пазнае твой не занадта хупавы почырк. Объяснись, калі ласка, сынок. Сяржанту Ды Ченцо трэба выключыць цябе з спісу падазраваных.
  
  Кэці Джануэй...
  
  Бад глыбока ўздыхнуў, падрыхтаваўшыся хлусіць.
  
  – Я правяраў сувязі Каткарта. Адна з тых шлюх, што на яго працамі, распавяла, што ў яго была маладзенькая сяброўка. Я пагаварыў з дзяўчынай, але нічога важнага яна не паведаміла. Сказала толькі, што гэтая прастытутка прысвоіла грошы, якія пакінуў ёй Каткарт. Я яе патрос драбніцу, атрымаў грошы і адасланы іх дзяўчынцы па пошце.
  
  Ды Ченцо паківаў галавой.
  
  – І часта ты трясешь шлюх?
  
  Дадлі зноў уздыхае.
  
  – Нягледзячы на сваю злавесную знешнасць, Бад ў душы сентыментальны. У яго слабасць да жанчын у бядзе. Так што мне яго тлумачэнне ўяўляецца цалкам здавальняючым. Дарэчы, сынок, як завуць гэтую шлюху?
  
  – Сінція Бенавидес, мянушка Салодкая Сіндзі.
  
  – Сынок, гэта імя ў тваіх рапартах не сустракаюся. І павінен заўважыць, што гэта вялікая недагляд з твайго боку.
  
  Дакладна. У рапартах не было не толькі гэтага. Аб тым, што Каткарт збіраўся заняцца парнаграфіяй, Бад таксама не паведаміў. І аб тым, што хто-то пабываў у яго дома, – таксама.
  
  – Ну я падумаў, што гэта ўсё роўна.
  
  – Сынок, няўжо ты не разумеў, што яна можа апынуцца сведкай? Хіба я цябе не вучыў звяртаць увагу на кожную дробязь?
  
  Кэці Джануэй – голая, на халодным стале ў моргу. Погляд засьцілае чырвоная заслона.
  
  – Так, вучыў.
  
  – Тады будзь добры растлумачыць, чым ты займаўся з часу нашай сустрэчы за вячэрай – той самай сустрэчы, на якой ты павінен быў паведаміць мне і пра міс Джануэй, і пра міс Бенавидес?
  
  – Пакуль правяраю сувязі Лансфорда і Каткарта.
  
  – Сынок, няўжо ты яшчэ не зразумеў, што сувязі Лансфорда ніякага дачынення да справы не маюць? Што новага табе ўдалося даведацца пра Каткарте?
  
  – Нічога.
  
  Дадлі, павярнуўшыся да Ды Ченцо:
  
  – Ну што, сынок, цяпер бачыш, што Бад ня той, хто табе патрэбны?
  
  Ды Ченцо выцягвае цыгару.
  
  – Бачу. І бачу, што ён – не розуму палата. Ну так што, Уайт, сам ты-то як думаеш, хто прышыў дзяўчынку?
  
  Чырвоны седан, што ён бачыў у матэля, – і потым, на Кахуэнге.
  
  – Не ведаю.
  
  – Коратка і ясна. Джо, я з твайго дазволу перагавару са сваім сябрам сам-насам, добра?
  
  Ды Ченцо выходзіць, на хаду закурваючы цыгару. Дадлі прыхінаецца да дзвярэй.
  
  – Прабач мяне, сынок, але вымагаць грошы ў прастытуткі, каб забяспечыць чыю-то непаўнагадовую палюбоўніцу. – гэта ўжо занадта. Я разумею і паважаю твае рыцарскія пачуцці, і ў паліцэйскай працы – гэта вялікі плюс, але ты пераступаеш межы прафесійных абавязкаў, а гэта недапушчальна. Так што з гэтага моманту ты отстраняешься ад праверкі Каткарта і Лансфорда і зноў пачынаеш прапрацоўваць Чорны горад. Мы з шэфам Паркерам цяпер ужо абсалютна ўпэўненыя, што бойня ў «Начны савы» – справа рук нашых затрыманых ці, у самым крайнім выпадку, якой-то іншы банды каляровых. Аднак у нас яшчэ няма ні зброі, ні машыны падазраваных, а Эллису Лоў неабходны поўны набор доказаў, каб у прысяжных не ўзнікла ніякіх сумневаў. А наша дарагая міс Сота гаварыць адмаўляецца, і, баюся, справа скончыцца тым, што прыйдзецца зладзіць ёй допыт з прымяненнем пентотала. Твая задача – праверыць і дапытаць неграў, раней асуджаных за злачынствы на сэксуальнай глебе. Неабходна знайсці людзей, якім наша несвятая троіца прадала міс Сота, і, мяркую, гэтая праца табе па плячы. Зробіш гэта для мяне?
  
  Кожнае яго слова – нібы ўдар нажом.
  
  – Вядома, Дад.
  
  – Вось і малайчына. Наведывайся час ад часу ў 77-ы ўчастак. А будзеш пісаць рапарты – пішы як мага больш падрабязна.
  
  – Вядома, бос.
  
  Сміт адкрывае дзверы.
  
  – Не крыўдуй на мяне, сынок. Я ж дабра табе жадаю. Ты гэта разумееш?
  
  – Вядома.
  
  – Вось і добра. Я ўвесь час пра цябе думаю, сынок. Шэф Паркер прапанаваў мне назваць кандыдатуры для павышэння: я ўжо назваў Брюнинга і Карлайла, і, як толькі закрыем справу «Начны савы», думаю, да іх далучыцца і ты.
  
  – Дзякуй, бос.
  
  – Добра. Так, сынок, вось яшчэ што. Ты, вядома, ужо чуў, што Дзік Стенсленд арыштаваны і што адбылося гэта з удзелам Эда Эксл. Дык вось: ты не будзеш помсціць. Спадзяюся, ты добра мяне зразумеў.
  
  
  
  * * *
  
  
  Чырвоны седан – той ці ня той?
  
  Хто-то пабываў у кватэры Каткарта, абшукаў, корпаўся ў яго ў кішэнях -???
  
  Салодкая Сіндзі: «Дзюк марыў гандляваць парнухай».
  
  Пярынка Райко: «Насіўся з якім-небудзь грандыёзным планам».
  
  Які-то хлопец, падобны на Дзюка, вербаваў дзяўчат па выкліку. Справа аб парнаграфіі ў Аддзеле нораваў застапарылася. Смяцяр Джэк, віртуоз у справе пісання справаздач, махнуў рукой на гэтую справу і просіцца ў каманду «Начны савы». І сам Рас Мілард лічыць, што справа – вісяк.
  
  А Бад падмануў Дадлі. Чалавека, якому абавязаны амаль усім. І ні кроплі аб гэтым не шкадуе.
  
  Калі б ён паведаміў пра Кэці каму варта – цяпер яна была б жывая. У прыёмніку-размеркавальніку, перапалоханая, няшчасная, злая на ўвесь свет і на яго, Бадан, асабліва. Але жывая. Чытала б часопісы аб жыцці кіназорак...
  
  Той сутэнёр, што прадаў яе Дзюку. «Ён прымушаў мяне рабіць гэта з мужыкамі...»
  
  ЭКСЛ, ЭКСЛ, ЭКСЛ, ЭКСЛ, ЭКСЛ, ЭКСЛ, ЭКСЛ...
  
  
  
  * * *
  
  
  У дасье Салодкай Сіндзі пералічаныя чатыры бара, дзе звычайна тусуюцца прастытуткі. Спачатку да яе дадому – там Сіндзі няма. «Гняздзечка Хэла», «Месяцовы туман», «Светлячок», «Цынобра» на Рузвельт-авеню – няма Сіндзі. Хлопцы з Аддзела нораваў як-то казалі, што шлюхі збіраюцца ў драйв-ін «Хлопчык з пальчык» – тамтэйшыя афіцыянты шукаюць ім кліентаў. Едзе туды. Ля акенца раздачы – зялёны «дэ сота» Сіндзі, да акна приторочен падносік.
  
  Бад паркуецца побач. Заўважыўшы яго, Сіндзі перакульвае паднос і зачыняе акно. «Дэ сота» зрываецца з месца заднім ходам. Выскачыўшы з машыны, Бад адкідвае капот «дэ сота», вырывае размеркавальнік – аўтамабіль замірае як укапаны.
  
  – Спачатку ты ў мяне бабкі спёр, – адкрыўшы акно, пачынае скандаліць Сіндзі, – а цяпер і паабедаць не даеш!
  
  Бад кідае ёй на калені пяцёрку.
  
  – За мой кошт пообедаешь.
  
  – Ой, якія мы шчодрыя і высакародныя!
  
  – Кэці Джануэй згвалтавалі і забілі да смерці. Мне трэба ведаць яе суценёра і кліентаў.
  
  Сіндзі губляе галаву на руль – раздаецца пранізлівы крык гудка. Некалькі секунд праз яна падымае галаву. Твар бледны, але слёз няма.
  
  – Дуайт Жилетт. Хлопец з негрыцянскай прымешкай. Наконт кліентаў нічога не ведаю.
  
  – Машына ў Жилетта чырвоная?
  
  – Не ведаю.
  
  – Адрас?
  
  – Дзе-то ў Іголак-Рок. Гэта белы горад, так што ён паводзіць сябе як белы. Толькі гэта не ён.
  
  – Чаму ты так думаеш?
  
  – Ён педик. І ніколі не б'е жанчын – беражэ рукі.
  
  – Яшчэ што пра яго ведаеш?
  
  – Носіць з сабой нож. Дзяўчаты яго празвалі Брытвай – з-за прозвішчы.
  
  – Ты, падобна, не здзіўленая, што Кэці так скончыла.
  
  Сіндзі браў пальцам да сухім стагоддзяў. Слёз так і няма.
  
  – А чым яшчэ яна магла скончыць? Дзюк яе разбэсціў, прывучыў не баяцца мужыкоў. Бедны дурыла Дзюк. Чорт, а я на яе накрычаў як раз перад... Цяпер шкадую.
  
  – Я таксама зараз аб чым шкадую.
  
  
  
  * * *
  
  
  Перш чым ехаць у Іголак-Рок, тэлефануе ў архіў. Дуайт Жилетт, вядомы гэтак жа, як Брытва або Лязо, 3245, Гібіскус, пасёлак Арлінае гняздо. Шэсць арыштаў, ні аднаго прысуду. У дасье значыцца як белы мужчына – выходзіць, калі і ёсць чорная прымешка, ён яе напаказ не выстаўляе. Бад знаходзіць патрэбную вуліцу: шэрагі акуратных беленых хатак, выдатны выгляд з пагорка на ахінуты смогам горад.
  
  3245: сцены далікатна-персікавага афарбоўкі, сталёвыя фламінга на лужку, ля ганка – блакітны седан. Бад націскае на кнопку званка, і званочкі ў глыбіні дома адклікаюцца меладычнымі пералівамі.
  
  Чалавеку, які адкрыў дзверы, на выгляд гадоў пад трыццаць: караценькі, пухлы, у штанах і кашулі з адкладным каўнерыкам. Аб негрыцянскай крыві кажа толькі курчавость і лёгкая жаўцізна скуры.
  
  – Я чуў навіны па радыё і чакаў вас. Па радыё казалі, што няшчасце адбылося апоўначы. Дык вось, у мяне алібі. Гэты чалавек жыве ў квартале адсюль, і учора ноччу мы былі разам. Ён можа пад'ехаць і пацвердзіць. Кэці была вельмі мілая дзяўчынка, паняцця не маю, хто мог такое з ёй зрабіць. Дарэчы, я думаў, паліцыянты заўсёды ходзяць парамі.
  
  – Скончыў?
  
  – Няма яшчэ. Чалавек, з якім я правёў мінулую ноч, – мой адвакат. І займае важнае становішча ў Амерыканскай лізе грамадзянскіх свабодаў.
  
  Адсунуўшы яе плячом, Бад увайшоў у дом. Прысвіснуў.
  
  Сапраўдны рай для педэрастаў: дываны, у якіх тонуць ногі, статуі грэцкіх багоў, на сценах – палотны з аголенай мужчынскай натурай, нібы па аксаміце распісана.
  
  – Міла, – прамовіў Бад.
  
  Жилетт, паказваючы на тэлефон:
  
  – У вас дзве секунды. Пасля гэтага я тэлефаную адвакату. Не любіць хадзіць вакол ды каля?
  
  Што ж, і Бад лішніх слоў марнаваць не будзе.
  
  – Дзюк Каткарт. Ты яму прадаў Кэці, праўда?
  
  – Кэці была ўпартая дзяўчынка, я не шкадаваў, што ад яе пазбавіўся. А Дзюка забілі падчас гэтай жудаснай гісторыі ў «Начны савы», і спадзяюся, што ў гэтым вы мяне падазраваць не станеце.
  
  Промах.
  
  – Я чуў, Дзюк спрабаваў штурхаць парнуху. Аб гэтым ведаеш?
  
  – Парнаграфія – доля прымітыўных і пазбаўленых густу людзей. Не, я нічога пра гэта не ведаю.
  
  Чарговы промах.
  
  – Што скажаш аб справах Дзюка?
  
  Жилетт прыхінаецца да сцяны, какетліва выпучыўшы сцягно.
  
  – У апошні час ім цікавіўся які-то хлопец, з выгляду на яго вельмі падобны. Магчыма, хацеў перабіць у яго дзяўчат – хоць дзяўчат-то ў Дзюка засталося ўсяго нічога. А цяпер, афіцэр, можа быць, вы мяне пакінеце? Не вынуждайте мяне тэлефанаваць майму сябру.
  
  Зазваніў тэлефон: Жилетт выйшаў на кухню ўзяць отводную трубку. Бад нетаропка накіраваўся за ім. Кухня ў Жилетта раскошная: велізарны халадзільнік, на электрычнай пліце булькае закипающая вада, варацца яйкі, тушыцца мяса.
  
  Жилетт развітваецца, чмокает трубку. Абарочваецца.
  
  – Вы яшчэ тут?
  
  – Сімпатычная ў цябе кватэрка, Дуайт. Напэўна, бізнес ідзе паспяхова.
  
  – Выдатна ідзе, дзякую за клопат.
  
  – Рады за цябе. А зараз выкладвай сваю бухгалтэрыю. Мне патрэбен спіс кліентаў Кэці.
  
  Жилетт паварочваецца да ракавіне, націскае кнопку на сцяне. З ровам ўключаецца здрабняльнік смецця. Бад выключае машыну.
  
  – Твая запісная кніжка.
  
  – Вы што, па-ангельску не разумееце? Non, nein, nyet. Дайшло?
  
  Бад б'е яго ў жывот. Жилетт, спрытна извернувшись, выхоплівае нож і замахваецца. Бад сыходзіць ад удару ў бок, б'е яго нагой па яйках. Жилетт згінаецца ўдвая: Бад ўключае здрабняльнік – раве матор, хапае педика за руку, сжимающую нож, і суе ў жолаб.
  
  Матор шалёна взревывает. З жолабы ляцяць пырскі крыві, белыя абломкі косці. Бад вырывае руку – некалькіх пальцаў на ёй не хапае. Роў матора пераходзіць у віск. Бад хапае Жилетта за руку і тыкае абцінкамі пальцаў у распаленую спіраль пліты, а потым у ледавік.
  
  – ДЗЕ КНІЖКА, ВЫРАДАК? – лямантуе Бад, перакрываючы істэрычны лямант машыны.
  
  Жилетт, закаціўшы вочы:
  
  – У скрыні... пад тэлевізарам... хуткую дапамогу... хутчэй...
  
  Бад кідаецца ў гасціную. Скрыні тумбачкі пад тэлевізарам пустыя. Бяжыць назад – і своечасова: Жилетт, скурчыўшыся на падлозе, таропка жуе паперу.
  
  Баль хапае яго за горла. Сутэнёр душыцца, выплёўвае изжеванный ліст. Схапіўшы паперку, Бад бяжыць да выхаду, задыхаючыся ад смуроду гарэлай плоці. У машыне разгортвае, спрабуе прачытаць. Большая частка імёнаў і тэлефонаў расплылась да нечитаемости, але два імя бачныя выразна: Лін Брэкен, Пірс Пэтчетт.
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМАЯ
  
  
  Джэк за сталом у пастарунку падлічвае, колькі раз сёння схлусіў.
  
  У першы раз – на працы. Падсунуў Милларду чарговую фальшыўку. Зрэшты, даўніна Рас толькі рады: ён ужо не ведае, як адвязацца ад гэтага безнадзейнага справы. Увесь дзень Джэк правёў у безвыніковых пошуках: пабываў у мадэльным агенцтве, які спецыялізуецца на двайніках кіназорак – дарэмна, тамтэйшыя дзяўчаты з яго красунямі і побач не стаялі. Але Джэк не мае намеру кідаць пошукі. Не дзеля вяртання ў Аддзел наркотыкаў – пра гэта ён ужо і не думае. Не спыняюць яго і пагрозы Сіда. Яму проста трэба ўбачыць гэтых жанчын яшчэ раз.
  
  Вось і яшчэ адзін падман – здрада Карэн.
  
  Сёння раніцай яны сустрэліся на прыватным пляжы Морроу. Карэн хацела заняцца любоўю, Джэк отговорился нейкі глупствам – маўляў, не да таго цяпер, галава забіта думкамі аб «Начны савы». Калі яна паспрабавала расшпіліць на ім кашулю, сказаў, што расцягнуў спіну. Прамаўчаў, што баіцца спаць з ёй. Баіцца сябе, сваіх Жаданняў. Яму хочацца ўбачыць Карэн з іншымі жанчынамі, хочацца зняважыць яе, выкарыстоўваць, разыграць з ёй кожны сцэнар з гэтых гребаных журнальчиков. І яшчэ аднаго ён ёй не сказаў самага галоўнага. Што ўляпаўся ў гісторыю, з якой яму, падобна, не выбрацца. Што загуляўся ў гульні, здольныя давесці да газавай камеры. Што Аддзел наркотыкаў яму дакладна не свеціць. Таму што 24 кастрычніка 1947 года ён, яе герой, яе Пераможца з Вялікай Літары, застрэліў двух ні ў чым не вінаватых людзей.
  
  І аб тым, што напалоханы да смерці, ён ёй таксама не сказаў. Сама яна пакуль нічога не заўважала: з чым-чым, а з самакантролем у Джэка усё ў парадку.
  
  Шкада, нельга з той жа лёгкасцю кантраляваць усе астатняе.
  
  Сід больш не тэлефанаваў. Чарговы нумар «Строга сакрэтна» выйшаў у тэрмін: нічога трывожнага – звычайныя скандальныя рэпартажы з жыцця знакамітасцяў, гуллівыя намёкі на Макса Пелтца з яго школьніцамі – усё як раней. Джэк прагледзеў рапарт аб перастрэлцы на складзе «Флёр-дэ-Ліс», напісаны вундэркіндам Эдам Эксл. Эксл ламае галаву: на след з'ёмшчыкаў кватэры выйсці не атрымалася, нічога не выяўлена, пустыя паліцы, толькі ў куце знойдзены забыты аброжак з шыпамі. Відавочна, увесь тавар схавалі ў падмосце. Ламар Хинтон, паганец, папярэдзіў гаспадароў. Што ж, з Ламаром ён яшчэ разбярэцца. Але не цяпер. Цяпер яго чакае новая задача – як раз для Пераможцы з Вялікай Літары.
  
  Сід Хадженс ведае Пірса Пэтчетта і «Флёр-дэ-Ліс». Сід Хадженс ведае пра «Малібу Рандэву». Сід дзе-то хавае свой архіў – архіў, у якім сярод іншых захоўваецца і дасье на Джэка. Задача: знайсці і знішчыць.
  
  Джэк прагледзеў архіў дарожнай паліцыі, параўноўваючы імёны сваіх фігурантаў з фотаздымкамі.
  
  Сэт Дэвід Кругляк, уладальнік асабняка ў Бел-Эйр, юрыст, які працуе з кінаакцёра, – тоўсты, масляністыя вочкі. Пірс Морхаус Пэтчетт, гаспадар «Флёр-дэ-Ліс», – прыгожае чеканное твар, выглядае нашмат маладзей сваіх гадоў. Чарльз Уокер Чемплен, банкір, – шызы шар галава і казліная бародка. Лін Маргарэт Брэкен, дваццаць дзевяць гадоў, – Вераніка Лэйк. Прывадаў у паліцыю няма ні ў каго.
  
  – Добры дзень, сынок.
  
  Джэк рэзка павярнуўся.
  
  – Прывітанне, Даў. Навошта да нас завітаў?
  
  – Хачу перакінуцца слоўцам-другім з Рассом Миллардом – мы ж з ім цяпер разам працуем па «Начны савы». Дарэчы, пра «Начны савы»: я чуў, ты хацеў бы да нас далучыцца.
  
  – Так, хацеў бы. Можаш гэта зрабіць?
  
  Сміт працягнуў яму складзеную карту.
  
  – Ужо зладзіў, сынок. Ты займешься пошукамі машыны Коутса. Праверыш усе гаражы ў кварталах, адзначаных алоўкам. Са згоды або без згоды ўладальнікаў – абыякава. Пачынай неадкладна.
  
  Джэк разгортвае карту, паглыбляецца ў блытаніну вулачак і завулкаў Паўднёвага горада.
  
  – Паслухай, сынок, хачу папрасіць цябе аб асабістым ласцы.
  
  – Слухаю.
  
  – Пригляди за Бадом Уайтам. На ёй, бачыш, моцна падзейнічала адно нядаўняе няшчасце – зверскае забойства малалетняй прастытуткі. Прыняў блізка да сэрца. Баюся, як бы ён не сарваўся і не нарабіў глупстваў. А сачыць ты ўмееш як ніхто, я-то ведаю. Паглядзі, чым ён займаецца ў нерабочы час.
  
  Навальніца Бад, граміла з пудовыми кулакамі і добрым сэрцам.
  
  – Вядома, Даў. Дзе ён цяпер працуе?
  
  – У 77-м участку. Я яго адправіў правяраць черномазых гвалтаўнікоў. Дзяжурства ў яго дзенныя. Так што ты за ім там поглядывай, добра?
  
  – Дад, ты мне проста жыццё ратуеш!
  
  – Вось як? Не хочаш развіць гэтую тэму, сынок?
  
  – Не хачу.
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТАЯ
  
  
  Службовая запіска ад шэфа Паркера:
  
  
  Увазе нам. пач. ПУ Грына, кап. Р. Милларда, лт. Д. Сміта, серж. Эксл. Месца і час нарады: кабінет Паркера, 16:00 24/4/1953. Тэма: пытанне аб паказаннях Інэс Сота.
  
  
  Запіска ад бацькі:
  
  
  Вельмі сімпатычная дзяўчына. Рэй Дитерлинг ад яе проста ў захапленні. Але не забывай, што яна мексіканка і асноўная сведка па крымінальнай справе. Вельмі табе раю не занадта прывязвацца да яе, і, зразумела, ні пры якіх абставінах не кладзіся з ёй у ложак. Сувязь са сведкай – парушэнне статута, а сувязь з мексиканкой можа сур'ёзна пашкодзіць тваёй кар'еры.
  
  
  Паркер пачынае без прадмоў:
  
  – Эд, круг падазраваных у справе «Начны савы» вызначыўся: альбо гэта нашы негры, альбо нейкая іншая банда каляровых. Кажуць, ты блізка сышоўся з міс Сота. Лейтэнант Сміт і я лічым неабходным падвергнуць яе допыту, каб растлумачыць, нарэшце, пытанне пра алібі траіх затрыманых і дакладна высветліць асобы тых, хто на яе напаў. Па нашаму думку, лепш за ўсё будзе правесці допыт з пентоталом. Але вядома, што пентотал дае аптымальныя вынікі, калі чалавек спакойны і не супраціўляецца яго ўздзеянню. Мы хочам, каб ты пераканаў міс Сота супрацоўнічаць са следствам. Цябе яна, па-відаць, давярае, так што ў цябе гэта атрымаецца лепш, чым у каго-небудзь з нас.
  
  Пасля гісторыі са Стенслендом Інэс замкнулася. Настаяла на тым, каб як мага хутчэй з'ехаць на Эрроухед.
  
  – Сэр, мне здаецца, сабраныя на сёння доказы недастатковыя. Усе яны ўскосныя: перш чым патрабаваць ад супрацоўніцтва міс Сота, мне хацелася б яшчэ раз дапытаць Коутса, Фантэйна і Джонса.
  
  Гучны смех Дадлі.
  
  – Паслухай, сынок, яны ўжо ўчора ясна далі падняць, што ні адзінага слова больш не скажуць. А цяпер, калі гуманіст адвакат раіць ім маўчаць, і зусім будуць нямыя як рыбы. Эліс Лоў хоча правесці паказальны працэс у духу «Крошкі Ліндбэрга», і ад цябе патрабуецца палегчыць яму задачу. Як бачыш, ласкавае абыходжанне з нашай дарагі міс Сота ні да чаго не вядзе. Можа быць, хопіць хадзіць вакол яе на дыбачках?
  
  Рас Мілард:
  
  – Лейтэнант, я згодны з сяржантам Эксл. Неабходна працягваць пошукі ў Паўднёвым горадзе: магчыма, нам удасца выявіць машыну Коутса, прылады забойства, а таксама сведак згвалтавання. Нюх мне падказвае, што ўспаміны дзяўчыны аб той ночы наўрад ці нам дапамогуць – хутчэй за ўсё, яны будуць блытанымі і адрывістымі. Прымусіўшы яе ўспамінаць аб гэтым кашмары, мы толькі нашкодзім ёй і нічога не даможамся. І што далей? Ёй прыйдзецца паўтараць свой расказ у судзе, перад поўнай залай цікаўных? А Эліс Лоў будзе выцягваць з яе падрабязнасці? За што ж так караць дзяўчыну, якая і без таго жорстка пацярпела?
  
  Сміт рагоча яму ў твар:
  
  – Капітан, для таго вы усімі праўдамі і няпраўдамі прабіваліся да мяне ў напарнікі, каб цяпер адлюстроўваць тут сястру міласэрнасці? У нас на руках жорсткае масавае забойства: яно патрабуе хуткага, дакладнага, жорсткага рашэння, а не сентыментальных разглагольстваванняў. Што ж да Эліса Лоу – ён выдатны юрыст і вялікадушны чалавек. Не сумняваюся, ён не стане прычыняць міс Сота лішніх пакут.
  
  Мілард пакапаўся ў кішэнях, праглынуў таблетку, запіў вадой з графіна на стале.
  
  – Эліс Лоу – бяздушны і несумленны кар'ерыст. Ён не паліцэйскі, і ў нашым расследаванні яму рабіць няма чаго, не кажучы ўжо пра тое, каб ўплываць на яго ход.
  
  – Дарагі мой капітан, ваша заўвага ўяўляецца мне выклікаюць, паколькі...
  
  Паркер, падняўшы руку:
  
  – Досыць, джэнтльмены. Тад, будзь добры, спусціўся ўніз разам з капітанам Миллардом і лейтэнантам Смітам і угости іх кавы. А мы з сяржантам пакуль пагутарым тут.
  
  Грын выводзіць абодвух праціўнікаў з кабінета.
  
  – Эд, – кажа Паркер, калі яны застаюцца ўдваіх, – Дадлі правоў.
  
  Эд маўчыць. Паркер, паказваючы на стос свежых газет:
  
  – Прэса і публіка патрабуюць справядлівасці. Калі мы не раскрыем гэта справа і не раскрыем яго хутка, то доўга не отмоемся.
  
  – Ведаю, сэр.
  
  – Табе сапраўды падабаецца гэтая дзяўчына?
  
  – Ды.
  
  – Але ты разумееш, што рана ці позна ёй давядзецца даць паказанні?
  
  – Сэр, вы яе недаацэньваеце. У яе сталёвая воля.
  
  Паркер, усміхнуўшыся:
  
  – Ну што ж, настаў час праверыць, колькі сталі ў цябе. Пераканай яе супрацоўнічаць з намі. Калі яе паказанні задаволяць Эліса Лоў, абяцаю табе павышэнне. Ты адразу станеш лейтэнантам-дэтэктывам.
  
  – У якім участку?
  
  – Арні Реддин ў наступным месяцы сыходзіць на спакой. Я аддам пад тваё пачатак каманду дэтэктываў ўчастка Галівуд.
  
  Эд адчувае, як па спіне прабягае халадок.
  
  – Эд, табе трыццаць адзін год. Твой бацька стаў лейтэнантам толькі ў трыццаць тры.
  
  – Я вас не падвяду.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАТАЯ
  
  
  Праверка палавых тэрарыстаў:
  
  Клеотис Джонсан, прыцягваўся за злачынствы сэксуальнага характару. Пастар Метадысцкай епіскапальную царквы Сіёнскай «Новы Вэтыль». У ноч, калі выкралі Інэс Сота, у яго алібі: быў у выцвярэзніку на 77-й вуліцы. Дэвіс Уолтар Буш, прыцягваўся за злачынствы сэксуальнага характару – алібі пацвярджаюць паўтузіна сведак: ноч напралёт здаваў карты ў пакоі адпачынку пры Метадысцкай епіскапальную царквы Сіёнскай «Новы Вэтыль». Пітэр флемінг Хенлі, прыцягваўся за злачынствы сэксуальнага характару, правёў гэтую ноч на цэнтральнай станцыі хуткай дапамогі – трансвестыт, перестаравшись, ледзь не адкусіў яму член. Дактары выратавалі каштоўны орган толькі для таго, каб Флемінг разам са сваім мужчынскім годнасцю ў чарговы раз адправіўся ў турму па абвінавачванні ў садаміі – цяпер разам з нанясеннем калецтва.
  
  У перапынку паміж двума вычварэнцамі Бад знайшоў хвілінку, бразнуў у бальніцу Іголак-Рок. Дуайт Жилетт выжыў, яму аказана дапамога. Уздыхнуў з палёгкай: яшчэ адной смерці на яго сумленні не будзе.
  
  Яшчэ чацвёра сэкс-злачынцаў, яшчэ чатыры алібі. Зазірнуў у турму папярэдняга зняволення – да Стенсу. Дзік дрэнны, зусім дрэнны: ахоўнік пранёс яму бутэльку самагонкі. Балбоча сам не ведаючы што: толькі і чуваць імёны Эда Эксл, Эліса Лоў, Качаняці Дэні ды сяміпавярховы мат.
  
  Дадому. Душ. Запыт дасье на Пірса Пэтчетта і Лін Брэкен. Званок знаёмаму з Аддзела ўнутраных расследаванняў Вест-Вэлі. Усё ў парадку: ад Дуайта Жилетта скаргаў не паступала, забойства Кэці расследуюць трое.
  
  Зноў у душ – змыць смурод мінулага дня.
  
  
  
  * * *
  
  
  Бад едзе ў Брэнтвудзе – памацаць Пірса Пэтчетга. Ні адзінага прывада ў паліцыю – незвычайна для чалавека, чыё імя значыцца ў запісной кніжцы суценёра. 1184, Гретна-Грын: асабняк у іспанскай стылі, суцэльны ружовы камень і чарапіца.
  
  Бад паркуецца, уваходзіць у вароты. На ганку ўключаецца святло, мякка асвятляе мужчыну ў крэсле. Выглядае Пэтчетт яшчэ маладзей, чым на фатаграфіі, – ненатуральна молада для чалавека пяцідзесяці з лішнім гадоў.
  
  – Вы з паліцыі?
  
  Зразумела, на поясе ў яго кайданкі.
  
  – Ды. А вы – Пірс Пэтчетт?
  
  – Ён самы. Збіраеце дабрачынныя ўзносы? У мінулы раз вашыя калегі тэлефанавалі мне ў офіс.
  
  Зрэнкі як шпількавыя галоўкі – наркаман? Абліпальная кашуля падкрэслівае рэльефныя мускулы. Голас глыбокі і гучны, інтанацыі нязмушаныя – нібы Пэтчетт, седзячы ў цемры, чакаў, што да яго завітае кап.
  
  – Я дэтэктыў з Аддзела забойстваў.
  
  – Вось як? Каго ж забілі і чаму вы думаеце, што я змагу вам дапамагчы?
  
  – Дзяўчыну па імі Кэці Джануэй.
  
  – Гэта толькі палова адказу, містэр...
  
  – Афіцэр Уайт.
  
  – Вельмі прыемна, містэр Уайт. Дык чаму ж вы лічыце, што я змагу вам дапамагчы?
  
  Бад пододвигает сабе крэсла.
  
  – Вы ведалі Кэці Джануэй?
  
  – Не меў задавальнення. А што, яна сцвярджала, што мяне ведае?
  
  – Няма. Дзе вы былі ўчора апоўначы?
  
  – Тут, прымаў гасцей. Калі справа дойдзе да вылучэння абвінавачванняў – чаго, спадзяюся, не здарыцца, – я прадстаўлю вам спіс. Але чаму...
  
  – Делберт Каткарт па мянушцы Дзюк, – перапыняе яго Бад.
  
  Пэтчетт, з уздыхам:
  
  – І яго не ведаю. Містэр Уайт...
  
  – Дуайт Жилетт. Лін Брэкен.
  
  Шырокая ўсмешка:
  
  – Гэтых, зразумела, ведаю.
  
  – Вось як? Ну працягвайце.
  
  – Дазвольце, я вас перапыню. Вы даведаліся маё імя ад каго-небудзь з іх?
  
  – Я забраў у Жилетта яго запісную кніжку. Старонку, на якой былі ваш тэлефон і тэлефон гэтай Брэкен, ён вырваў і паспрабаваў з'есці. Пэтчетт, адкуль у дробнага суценёра ваш тэлефон?
  
  Пэтчетт, схіліўшыся да яго:
  
  – Вас цікавіць толькі забойства Джануэй?
  
  – Ды.
  
  – Ці варта з гэтага, што пра іншых злачынствах, усплываючых ў ходзе расследавання, вы не абавязаны паведамляць?
  
  А гэты сукін сын вызначана ўмее глядзець у корань.
  
  – Дакладна.
  
  – Тады слухайце ўважліва, таму што два разы я паўтараць не буду, а калі вы паспрабуеце спаслацца на мяне, буду ўсё адмаўляць. Я кірую невялікім прадпрыемствам. Сфера маіх інтарэсаў – прастытуцыя па выкліку. Лін Брэкен – адна з маіх дзяўчат. Некалькі гадоў таму я выкупіў яе ў Жилетта. Ён паспрабаваў праглынуць мае каардынаты, таму што ведае, як я ненавіджу паліцыю, і мяркуе – зусім справядліва, – што я яго раздавлю як прусака, калі ён прадасць мяне. Цяпер дадам яшчэ тое-сёе. Я са сваімі дзяўчатамі звяртаюся годна. У мяне ў самога дарослыя дочкі, і яшчэ адна дачка памерла зусім немаўляткам. Мне не падабаюцца людзі, якія крыўдзяць жанчын, а грошай у мяне дастаткова, каб марнаваць іх на свае капрызе. Як памерла гэтая Кэці Джануэй?
  
  Забітая да смерці. Сперма ў похву, у роце, у заднім праходзе...
  
  – Страшна памерла.
  
  – Так знайдзіце яе забойцу, містэр Уайт. Знайдзіце яго – і атрымаеце годнае ўзнагароджанне. Калі атрыманне грошай ад падазраваных парушае вашыя прынцыпы, я магу пералічыць тую ж суму ў дабрачынны фонд паліцыі Лос-Анджэлеса.
  
  – Дзякуй, не трэба.
  
  – Гэта супраць вашых правілаў?
  
  – У мяне няма правілаў. Раскажыце аб Лін Брэкен. Яна працуе на вуліцы?
  
  – Не, па выкліку. Жилетт яе ледзь не загубіў, прымушаў сыходзіцца з кім патрапіла. Дарэчы, сам я вельмі старанна падбіраю дзяўчатам кліентаў.
  
  – Значыць, вы выкупілі яе ў Жилетта.
  
  – Цалкам дакладна.
  
  – Навошта?
  
  Пэтчетт, з усмешкай:
  
  – Лін вельмі падобная на акторку Вераніку Лэйк. Яна была мне патрэбная для калекцыі, каб папоўніць маю студыю.
  
  – Што за студыя?
  
  Пэтчетт пампуе галавой:
  
  – Мне падабаецца ваш напор, я бачу, што вы стрымлівае свае пачуцці, і цаню гэта – але больш вы ад мяне нічога не даведаецеся. Усё, што можа вам дапамагчы ў расследаванні, я паведаміў. Калі будзеце настойваць, мне давядзецца патэлефанаваць свайму адвакату. Цяпер вы, магчыма, хочаце даведацца адрас Лін Брэкен? Сумняваюся, што ёй што-то вядома аб памерлай міс Джануэй, аднак, калі жадаеце, я патэлефаную ёй і папрашу адказаць на ўсе вашы пытанні.
  
  – Яе адрас у мяне ёсць. А на гэты домік вы таксама сутэнёрствам зарабілі?
  
  – Я фінансіст. Маю навуковую ступень хіміка, некалькі гадоў прапрацаваў фармацэўтам. Рабіў разумныя ўкладанні. Думаю, слова «прадпрымальнік» лепш за ўсё апісвае кола маіх інтарэсаў. І калі ласка, містэр Уайт, не спрабуйце збянтэжыць ці запалохаць мяне грубіянствам. Не прымушайце мяне шкадаваць, што я размаўляў з вамі як з роўным.
  
  «Размаўляў як з роўным...» Людзі накшталт Пэтчетта так і глядзяць на паліцэйскіх: як на докучных насякомых, з якімі, зрэшты, часам, для карысці справы даводзіцца «размаўляць, як з роўнымі».
  
  – Добра, давайце падагульнім.
  
  – Калі ласка.
  
  Бад. дастаючы нататнік:
  
  – Вы кажаце, Дуайт Жилетт быў сутэнёраў Лін Брэкен?
  
  – Мне не падабаецца слова «сутэнёр», але так, так і было.
  
  – Іншыя вашы дзяўчыны перш працавалі на сутэнёраў – на вуліцы або па выкліку?
  
  – Няма. Усе мае дзяўчаты – мадэлі альбо няўдалыя актрысы, якіх я выратаваў ад крушэння ўсіх надзей.
  
  Зменім тэму.
  
  – Вы не часта чытаеце газеты, праўда?
  
  – Дакладна. Стараюся пазбягаць дрэнных навін.
  
  – Але пра бойню ў «Начны савы» чулі.
  
  – Зразумела, я ж не ў пустыні жыву.
  
  – Адной з ахвяраў стаў гэты хлопец, Дзюк Каткарт. Ён быў сутэнёраў, і вядома, што ў апошні час якой-то чалавек, які шукаў дзяўчат для працы па выкліку, пра яго распытваў. Жилетта, які працаваў з вулічнымі прастытуткамі, вы ведаеце. Можа быць, сутыкаліся па рабоце з іншымі людзьмі таго ж гатунку, якія маглі б даць мне наводку на гэтага тыпу?
  
  Пэтчетт, выцягнуўшы доўгія ногі і скрыжаваўшы:
  
  – Вы мяркуеце, «гэты тып» мог забіць Кэці Джануэй?
  
  – Наўрад ці.
  
  – Ці лічыце, што ён стаіць за справай «Начны савы»? Мне здавалася, у забойстве абвінавачваюць нейкую негритянскую шайку. Так якое з злачынстваў вы расследуете, містэр Уайт?
  
  Бад ўпіваецца пазногцямі ў падлакотнікі так, што трашчыць матэрыя. Пэтчетт, развядучы рукамі:
  
  – А адказ на ваша пытанне – не. З людзей гэтай пароды я не знаёмы ні з кім, акрамя Дуайта Жилетта. Вулічная прастытуцыя ў кола маіх інтарэсаў не ўваходзіць.
  
  – А што скажаце наконт двух У?
  
  – Двух У?
  
  – Уварванне з узломам. Хто-то пабываў у кватэры Каткарта і сцёр усе адбіткі пальцаў.
  
  Пэтчетт паціскае плячыма.
  
  – Містэр Уайт, проста не разумею, аб чым вы кажаце. Для мяне ўсё гэта – кітайская грамата.
  
  – Праўда? А як наконт парнухі? Вы ведаеце Жилетта. Жилетт прадаў вам Лін Брэкен. Той жа Жилетт прадаў Кэці Джануэй Каткарту. Кажуць, што Каткарт спрабаваў пачаць новае справа – гандляваць парнаграфіяй.
  
  Пры слове «парнаграфія» ў вачах у Пэтчетта што-нешта бліснула – і тут жа згасла.
  
  – Гэта для вас ужо не кітайская грамата, а?
  
  Пэтчетт падняў келіх, нетаропка перашкодзіў саломінкай кубікі лёду.
  
  – Па-ранейшаму не разумею, аб чым вы. Акрамя таго, вашы пытанні ўсё мацней адхіляюцца ад першапачатковай тэмы. Я трываю вас, таму што ваша манера гутаркі для мяне ў навінку: аднак маё цярпенне на зыходзе, а галоўнае, мяне бянтэжыць заблытанасць вашых матываў.
  
  Чорт бы яго пабраў – слізкі, як вугор! Бад ўстаў, кіпячы ад гневу.
  
  – Ці дакладна я разумею, што хто-небудзь з фігурантаў гэтай справы вам неабыякавы? – задаў пытанне Пэтчетт.
  
  – Дакладна.
  
  – Калі гэта тая дзяўчына, Джануэй, – майце на ўвазе, што мая прапанова застаецца ў сіле. Магчыма, я і вовлекаю жанчын у незаконную дзейнасць, але яны атрымліваюць годную кампенсацыю за сваю працу, я добра з імі звяртаюся і сачу, каб мужчыны, з якімі яны маюць справу, ставіліся да іх з належнай павагай. Усяго добрага, містэр Уайт.
  
  
  
  * * *
  
  
  Па дарозе Бад разважае аб тым, што схаваў ад яго Пэтчетт. Потым думкі пераходзяць на Дадлі – хутка ён западозрыць, што Бад хавае доказы? Ён ужо касавурыцца на Бадан, але пакуль што па іншай прычыне – баіцца, што той изувечит Эксл.
  
  Лін Брэкен жыве ў Нотынгеме, непадалёк ад Лос-Феліс: дом ён знайшоў лёгка – углядаючыся ў шыкоўны сучасны будынак. З вокнаў сочатся рознакаляровыя прамяні святла: перш чым тэлефанаваць, Бад туды зазірнуў.
  
  У сувязі тумане – чырвоным, жоўтым, блакітным – разгортвае перад ім эратычнае шоў для аднаго.
  
  Аголеная жанчына, як дзве кроплі вады падобная на Вераніку Лэйк – тонкая, гнуткая, бялявыя валасы, ідэальная стрыжка «паж», – варта, прыпадняўшыся на дыбачкі. Ззаду яе прыладзіўся мужчына, і поўная цыцкі прыгажуні калыхаецца ў такт рухам.
  
  Вулічны шум сплыў кудысьці ў далёкую далеч. Мужчыну Бад не бачыў, не заўважаў – глядзеў толькі на жанчыну, і кожны выгіб яе цела, падсветленай чароўным рознакаляровым ззяннем, навекі урэзаўся яму ў памяць.
  
  Дадому ехаў як у тумане, не думаючы ні аб чым, акрамя яе.
  
  На парозе яго чакала Інэс Сота.
  
  – Я была ў Эксл на возеры Эрроухед, – загаварыла яна. – Ён абяцаў, што не будзе на мяне ціснуць, што наогул там не з'явіцца. А цяпер прыязджае і кажа, што я павінна прайсці допыт пад гэтым лекамі, якое прымусіць мяне ўсё ўспомніць. Я адмовілася. Я цябе лёгка знайшла – іншых Венделлов Уайтов у тэлефонным даведніку няма.
  
  Бад папраўляе на ёй капялюшык, запраўляе пад поля выбившуюся вэлюм.
  
  – Як ты сюды дабралася?
  
  – На таксі. У мяне засталася яшчэ сотня даляраў з грошай Эксл – сее-якая карысць ад яго ўсё-ткі ёсць. Бад, я не хачу пра гэта ўспамінаць!
  
  – І не трэба, мілая. А цяпер давай знойдзем табе які-небудзь начлег.
  
  – Я хачу застацца з табой!
  
  – Але ў мяне ложак ўсяго адна, ды і тая складаная.
  
  – Ну і добра! Хай будзе як быццам зноў у першы раз!
  
  – Не трэба, Інэс. Пачакай трохі. Прыйдзе час, знойдзеш сабе якога-небудзь хлопца з каледжа...
  
  – А я-то ўжо пачала яму давяраць! – не слухаючы яго, усклікае Інэс.
  
  Бад расчыняе дзверы. Першае, што кідаецца ў вочы, – ложак з непрыбранымі змятымі прасцінамі, сляды Кэралін як-яе-там. Інэс падае на ложак і імгненна правальваецца ў сон. Бад хавае яе коўдрай, а сам уладкоўваецца ў пярэднім пакоі, падклаўшы пад галаву пінжак. Сон прыходзіць не адразу: у галаве пракручваюцца падзеі сённяшняга доўгага дня. Нарэшце ён засынае з думкамі аб Лін Брэкен – а на досвітку, прачнуўшыся, выяўляе, што побач з ім згарнулася клубочкам Інэс.
  
  І Бад не гоніць яе прэч.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ
  
  
  Эд разумее, што гэта сон, але не можа прачнуцца і толькі ўздрыгвае.
  
  У сне зноў і зноў паўтараецца тое, што ўвесь ўчорашні дзень мучыла яго наяве. Словы Інэс: «Баязлівец! Здраднік! Выкарыстоўваеш мяне дзеля сваёй каштоўнай кар'еры!» І апошняе, ужо ў дзвярах: «Можа, афіцэр Уайт і не такі разумны, і не такі таленавіты, і багатага татачкі ў яго няма – але ён у дзесяць разоў больш чалавек, чым ты!»
  
  Цяпер ён вінаваціць сябе за тое, што даў ёй сысці. Апамятаўшыся, кінуўся ў горад, у халупу сямейства Сота. Трое братоў Інэс – бандыцкага выгляду лацінасы – глядзелі на яе ваўкамі. Стары Сота падсумаваў: «У мяне больш няма дачкі».
  
  Зазваніў тэлефон. Эд, вырваны з цяжкага сну, перавярнуўся на бок, зняў трубку:
  
  – Эксл слухае.
  
  – Гэта Боб Галлодет. Можаш мяне павіншаваць.
  
  – З чым? – мармыча Эд, страсаючы рэшткі сну.
  
  – Здаў усе экзамены. Цяпер я паўнапраўны юрыст і следчы Бюро акруговага пракурора. Уражвае?
  
  – Віншую. Ты толькі дзеля гэтага патэлефанаваў у восем раніцы?
  
  – Не, не толькі. Слухай уважліва. Учора ўвечары Эллису Лоў патэлефанаваў адвакат па імені Джэйк Келлерман. Ён уяўляе двух сведак, родных братоў, якія заяўляюць, што могуць паказаць сувязь паміж Каткартом і Мікі Коэнам і тым дапамагчы раскрыццю справы «Начны савы». Ім прад'яўлена абвінавачванне ў гандлі бензедрином, але Эліс абяцае ім вызваленне ад крымінальнай адказнасці і па гэтым, і па любых іншых справах, якія могуць ўсплыць пры расследаванні. Сустрэча прызначаная праз гадзіну ў гатэлі «Миримар» – самі браты, Келлерман, ты, я, Лоў і Рас Мілард. Дадлі Сміта не будзе. Распараджэнне Тада Грына: ён лічыць, што Мілард больш падыходзіць для такой працы.
  
  Эд саскоквае з ложка.
  
  – Хто яны такія, гэтыя браты?
  
  – Піцер і Бакстер Энгелклинги. Чуў пра такіх?
  
  – Няма. Допыт будзе?
  
  – А што, хочацца? – смяецца Галлодет. – Не, Келлерман зачытае падрыхтаванае заяву, і мы з Лоў вырашым, ці варта цягнуць іх паказанні на працэс. Я цябе сустрэчу. Стаянка пры гатэлі «Миримар», праз сорак пяць хвілін – ідзе?
  
  – Дамовіліся.
  
  
  
  * * *
  
  
  Роўна праз сорак пяць хвілін Галлодет ўводзіць яго ў хол гатэля. Ні прывітанняў, ні поціскаў рукі – пераходзіць прама да справы.
  
  – Хочаш ведаць, што нам ужо вядома?
  
  – Выкладвай.
  
  Галлодет распавядае на хаду.
  
  – Усе ў зборы, толькі і чакаюць нас. Эліс захапіў стенографистку. Нашы браты – Піт і Бакс Энгелклинги, трыццаці шасці і трыццаці двух гадоў, з Сан-Бернардынаў. Такія, я б сказаў, гангстары невысокага палёту, приблатненные. Абодва яшчэ ў пачатку саракавых гадоў адседзелі ў калоніі за гандаль траўкай, з тых часоў у поле зроку пракуратуры не траплялі, калі не лічыць некалькіх арыштаў за таблеткі. Ёсць у іх і легальны бізнес – друкарня ў Сан-Берд. Хлопцы, сабе на розуме, але побач са сваім нябожчыкам таткай – шчанюкі. Вось стары Энгелклинг – гэта было нешта! Прыкінь: выкладчык хіміі ў каледжы, фармацэўт-вынаходнік, распрацоўваў сродкі для лячэння псіхозаў. Уражвае, а? І пры гэтым той жа самы стары Энгелклинг, откинувший капыты летам пяцідзесяці, ствараў новыя наркотыкі і прадаваў свой марафет старой мафіёзнай гвардыі. Ды што там – сам Мікі Коэн у дні сваёй телохранительской службы прыкрываў спіну Доку Энгелклингу!
  
  – Бачу, сумаваць нам не давядзецца. Але як ты зьвяжаш Коэна з «Начны савой»? Пачаць з таго, што ён сядзіць.
  
  – Эксл, «Начную саву» я маю намер звязваць выключна з нашымі каляровымі. Гангстары ніколі не забіваюць нявінных грамадзян. Проста Лоў загарэўся ідэяй надаць справе новы паварот. Добра, пайшлі, усе чакаюць.
  
  Сустрэча прызначаная ў гасцінай нумары 309. За доўгім сталом сядзяць Лоў і Мілард, насупраць іх – трое: пажылы адвакат і браты ў камбінезонах, падобныя як блізняты, – лысеющие, з гнілымі зубамі і бліскучымі вочкамі-пацеркамі. Каля дзвярэй спальні размясцілася стэнаграфістка са сваёй машынкай.
  
  Галлодет вылучае два крэсла. Эд ківае ўсім, садзіцца побач з Миллардом. Адвакат шамаціць паперамі, браты закуривают.
  
  – Для пратаколу, – пачынае Лоў, – цяпер 8 гадзін 53 хвіліны 24 красавіка 1953 года. Прысутнічаюць: я, Эліс Лоў, акруговай пракурор горада Лос-Анджэлеса, сяржант
  
  Боб Галлодет з Бюро акруговага пракурора, капітан Джон Мілард і сяржант Эд Эксл з паліцыі Лос-Анджэлеса. Джейкоб Келлерман прадстаўляе інтарэсы Піцера Энгелклинга і Бакстера Энгелклинга, патэнцыйных сведак па справе аб масавым забойстве ў кафэ «Начная сава», здзейсненым 14 красавіка гэтага года. Містэр Келлерман зачытае заяву, падрыхтаванае яго кліентамі, затым яны падпішуць стенографическую транскрыпцыю. У абмен на гэта добраахвотнае заяву пракуратура здымае абвінавачванне супраць Піцера і Бакстера Энгелклингов, нумар 16114, датаваны 8 чэрвеня 1951 года. Калі гэта заяву прывядзе да затрыманню злачынцаў, якія ўчынілі згаданае масавае забойства, Піцеру і Бакстеру Энгелклингам гарантуецца судовы імунітэт ва ўсіх пытаннях, якія адносяцца да згаданага заявы, уключаючы абвінавачванні ў здзяйсненні крымінальных злачынстваў, саўдзеле ў крымінальных злачынствах, у арганізацыі злачынных супольнасцяў і ў любых іншых парушэннях дзеючага заканадаўства. Містэр Келлерман, разумеюць ці вашы кліенты ўсё вышэйсказанае?
  
  – Так, містэр Лоў, разумеюць.
  
  – Ці разумеюць яны, што пасля таго, як будзе зачытана заява, нам, магчыма, прыйдзецца задаць ім некаторыя пытанні?
  
  – Разумеюць.
  
  – Папрашу вас зачытаць заяву, дарадца.
  
  Келлерман, нетаропка нацепляя на нос акуляры:
  
  – Я дазволіў сабе некалькі паправіць стылістыку і сінтаксіс маіх кліентаў, а таксама выключыць найбольш... гм... маляўнічыя выразы.
  
  Лоу, цярэбячы камізэлька:
  
  – У гэтым мы разбярэмся. Чытайце, калі ласка.
  
  Келлерман пачынае:
  
  – Мы. Пітэр Энгелклинг і Бакстер Энгелклинг, клянемся, што ўсе сообщаемое намі ў гэтым заяве – абсалютная праўда. У канцы сакавіка гэтага года, прыблізна за тры тыдні да забойстваў у «Начны савы», у нашу легальную і зарэгістраваную друкарню «Хуткая друк», размешчаную ў Сан-Бернардынаў, звярнуўся кліент. Гэты чалавек назваўся Делбертом (Дюком) Каткартом і паведаміў, што даведаўся нашы імёны ад містэра XV, нашага знаёмага па калоніі для непаўналетніх. Містэр XV паведаміў Каткарту, што мы валодаем друкарняй, абсталяванай друкаваным станком нашага ўласнага вынаходкі, адрозным высокай хуткасцю і якасцю друку, – што з'яўляецца праўдай. Акрамя гэтага, містэр XV паведаміў Каткарту, што нас заўсёды цікавілі – двукоссі адкрываюцца – хуткія баксы – двукоссі зачыняюцца, – што таксама з'яўляецца праўдай.
  
  Па пакоі прабягаюць смяшкі. Эд, на лістку паперы: «Забітая Сьюзен Леффертс з Сан-Берд – сувязь?»
  
  – Працягвайце, містэр Келлерман, – просіць Лоў. – Мы цалкам здольныя смяяцца і слухаць адначасова.
  
  Келлерман працягвае:
  
  – Каткарт прадэманстраваў нам фотаздымкі людзей у мудрагелістых касцюмах, предающихся разнастайным і адкрытым сэксуальным дзеянняў, у тым ліку гомасексуальнага характару. Некаторыя з фатаграфій былі – двукоссі адкрываюцца – подмалеваны – двукоссі зачыняюцца. А менавіта: на некаторых фотаздымках персанажам пририсованы ад рукі раненні і бягучая кроў. Каткарт сказаў, што чуў, быццам бы мы можам аператыўна выпускаць высакаякасныя брашуры часопіснага тыпу, мы сказалі, што гэта праўда. Каткарт заявіў таксама, што азнаёміўся з звычайнай коштам выпуску часопісаў, у якіх выкарыстоўваюцца непрыстойныя здымкі, і назваў нам гэтую кошт. Мы адказалі, што маглі б працаваць за адну восьмую гэтай цаны.
  
  Эд перадае Милларду запіску: «Справа аб порнухе у Аддзеле нораваў?» Лоу перешептывается з Галлодетом, браты хмыляцца аднолькавымі дурнымі ухмылками. Мілард піша ў адказ: «Так – працуюць чацвёра, ніякіх слядоў. "Мудрагелістыя касцюмы" – гэта яно. Але справа вісяк, мы яго амаль закінулі. І ніякіх сувязяў Каткарта з парнаграфіяй».
  
  Келлерман налівае сабе вады з графіна і, промочив горла, працягвае:
  
  – Затым Каткарт заявіў, што чуў, быццам наш нябожчык бацька, Франц (Док) Энгелклинг, з'яўляўся адным Меера Харыса Коэна, больш вядомага як Мікі, лос-анджэлескага гангстара, у цяперашні час адбывае зняволенне ў турме на востраве Мак-Ніл. Мы адказалі, што гэта праўда. Тады Каткарт высунуў сваю прапанову. Для пачатку ён заўважыў, што распаўсюджванне парнаграфіі павінна вырабляцца – двукоссі адкрываюцца – цішком – двукоссі зачыняюцца, – паколькі тыя – двукоссі адкрываюцца – хворыя – двукоссі зачыняюцца, – якія ствараюць гэтыя фатаграфіі, вырабляюць ўражанне людзей, якім ёсць што хаваць. Аб гэтым прадмеце ён далей не распаўсюджваўся. Затым ён сказаў, што мае доступ да спісу – двукоссі адкрываюцца – багатых вычварэнцаў – двукоссі зачыняюцца, – якія згодныя плаціць за падобную прадукцыю значныя сумы, і прапанаваў нам заняцца вытворчасцю – двукоссі адкрываюцца – усёй гэтай ебли з танцам – двукоссі зачыняюцца – у значных аб'ёмах. Каткарт заявіў таксама, што не толькі мае доступ да – двукоссі адкрываюцца – спісу вычварэнцаў – двукоссі зачыняюцца, – але і ведае нямала – двукоссі адкрываюцца – наркашей і шлюх – двукоссі зачыняюцца, – якія гатовыя служыць для гэтых здымкаў мадэлямі, а таксама некалькіх – двукоссі адкрываюцца – першагатунковыя дзяўчынак па выкліку – двукоссі зачыняюцца, – якія, магчыма, таксама пагодзяцца здымацца ў парнаграфічных сцэнах, калі ім дазволіць іх – двукоссі адкрываюцца – салодкі папік – двукоссі зачыняюцца. Аб усіх гэтых тэмах Каткарт далей не распаўсюджваўся, не называў імёнаў і не даваў ніякіх іншых указанняў, якія дазваляюць усталяваць асобы.
  
  Келлерман перелистнул старонку.
  
  – Далей Каткарт сказаў нам, што хоча ўзяць на сябе ролю арганізатара прадпрыемствы, вярбоўшчыка і пасярэдніка. Мы павінны толькі выпускаць часопісы. Акрамя таго, ён прапанаваў нам наведаць Мікі Коэна на востраве Мак-Ніл і папрасіць у яго крэдыт для забеспячэння прадпрыемствы на пачатковым этапе працы. Акрамя гэтага мы павінны былі папрасіць у яго рэкамендацыі адносна распаўсюджвання тавару. У абмен на ўсе вышэйпаказанае Коэну прапаноўваліся – двукоссі адкрываюцца – охрененные – двукоссі зачыняюцца – працэнты.
  
  Эд піша новую запіску: «Ніякіх імёнаў, не зацепишься – вельмі зручна». Мілард шэпча ў адказ: «"Начная сава" – не Мікі, не яго стыль». Бакс Энгелклинг хмыліцца, Піт Энгелклинг калупае ў вуху алоўкам.
  
  Келлерман чытае далей:
  
  – Прыблізна за два тыдні да забойстваў у «Начны савы» мы наведалі Мікі Коэна ў турме Мак-Ніл і выклалі яму гэтую ідэю. Ён адмовіўся ўдзельнічаць у гэтай справе і прыйшоў у крайняе раздражненне, даведаўшыся, што ідэя зыходзіць ад Каткарта, гэтага, па яго словах, – двукоссі адкрываюцца – педафіла паганага, якіх страляць трэба – двукоссі зачыняюцца. У заключэнне заяўляем: мы лічым, што забойства ў «Начны Савы» здзейсненыя баевікамі Мікі Коэна. Мэтай забойцаў быў Дзюк Каткарт, да якога Коэн, відавочна, мае асабістую непрыязнасць, а астатнія пяцёра забітых былі ліквідаваны як непажаданыя сведкі. Ёсць і іншае меркаванне: магчыма, Коэн распавёў аб плане Каткарта каму-небудзь з зняволеных, і вестка аб гэтым дайшла да яго суперніка, Джэка Уэйлена, вядомага таксама як Круты Джэк. Уэйлен мог забіць Каткарта, убачыўшы ў ім магчымага канкурэнта свайму бізнэсу, а астатніх пецярых – па названай вышэй прычыне. Мы лічым, што, калі забойства звязаны з планам Каткарта па распаўсюджванню парнаграфіі, наступнымі ахвярамі можам стаць мы. Мы клянемся, што ўсё вышэйпададзенае – абсалютная праўда і што гэта заява была зроблена намі свабодна, без якога-небудзь фізічнага або псіхічнага ціску.
  
  Браты дружна пляскаюць у ладкі.
  
  – А цяпер, спадары, мае кліенты гатовыя адказаць на вашы пытанні, – аб'яўляе Келлерман.
  
  Лоу, паказваючы ў бок спальні:
  
  – Спачатку я хацеў бы перагаварыць з калегамі. Усе выходзяць у спальню; Лоў прыкрывае дзверы.
  
  – Вашыя зняволення. Боб, ты першы.
  
  Галлодет запальвае.
  
  – Мікі Коэн пры ўсіх сваіх грахах гарачкі людзей не забівае, а Джэк Уэйлен нічым, акрамя ігральнага бізнесу, не цікавіцца. Думаю, браты кажуць праўду. Аднак усё, што нам вядома аб Каткарте, характарызуе яго як дурня і няўдачніка. Такую справу ён проста не пацягнуў бы. Не, не думаю, што яго забілі з-за парнухі. Я па-ранейшаму схіляюся да таго, што гэта – справа рук неграў.
  
  – Згодны. Ваша меркаванне, капітан.
  
  Мілард:
  
  – Мне здаецца верагодным наступны расклад, хоць і тут не ўсё гладка. Калі Мікі Коэн сапраўды прагаварыўся каму-то ў турме, інфармацыя магла выйсці вонкі, і хто-то мог ёю скарыстацца. Аднак ёсць адно «але»: калі б забойства Каткарта было звязана з парнухай, братоў Энгелклингов таксама даўно ў жывых б не было. Ці, па крайняй меры, хто-небудзь бы іх патрывожыў. Справа аб гэтай парнаграфіі мы ў Аддзеле нораваў расследуем ўжо два тыдні і пакуль ні да чаго не прыйшлі. Па ўсіх напрамках – тупік. Думаю, Эду і Бобу варта пагаварыць з Уэйленом, затым злятаць у Мак-Ніл і пагутарыць з Мікі. Я допрошу гэта адкіды ў суседнім пакоі і пагавару з хлопцамі з свайго аддзела. Дарэчы, я чытаў усе рапарты аб «Начны савы» – парнаграфія нідзе нават не згадваецца. Так што я згодны з Бобам. Гэтая гісторыя да нашай справы дачынення не мае.
  
  – Згодны. Боб, вы з Эксл размаўляеце з Уэйленом і Коэнам. Капітан, хто ў вас расследуе справу аб парнаграфіі? Здольныя людзі?
  
  – Трое – якія стаяць хлопцы, чацвёрты – Смяцяр Джэк Винсеннс, – усміхаецца Мілард. – Прабачце, Эліс. Я ведаю, ён вам накшталт як сваяком даводзіцца.
  
  Лоу ружавее.
  
  – Эксл, хочаце што-небудзь дадаць?
  
  – Па сутнасці, я згодны з Бобам і капітанам, аднак хацеў бы адзначыць яшчэ два моманты. Першы: Сьюзен Леффертс таксама родам з Сан-Берд. І другі: калі забойцы – не затрыманыя негры ці нейкая іншая негрыцянская банда, значыць, машына ў кафэ была пакінутая спецыяльна, каб кінуць падазрэнне на неграў, і, такім чынам, мы маем справу з грандыёзным і добра прадуманым змовай.
  
  – Думаю, усё ж забойцы – тыя, што ўжо сядзяць. Так, дарэчы, як прасоўваюцца справы з міс Сота?
  
  – Я над гэтым працую.
  
  – Удвойте намаганні. Гэта школьнікам дастаткова намаганняў, а ад вас мне патрабуецца вынік. Дзякую вас, джэнтльмены.
  
  
  
  * * *
  
  
  Эд заязджае дадому, каб пераапрануцца. На дзверы знаходзіць запіску.
  
  
  Эксл!
  
  Не спадзявайся, я цябе не даравала. Проста патэлефанавала дадому, і сястра распавяла мне, што ты заязджаў туды і, здаецца, сапраўды пра мяне турбаваўся. Мяне гэта кранула. І яшчэ я падумала: бо і я сама, калі звязалася з табой, здрадзіла сябе. І таксама карыстаюся табой для сваіх мэтаў (бо жыць мне пакуль няма дзе і няма на што, а ты ні ў чым мне не адмаўляеш, і наогул ты вельмі мілы, калі не душыш на мяне і нікога гэта не хустка, да паўсмерці, і я чакаю, калі я папраўлюся і змагу прыняць прапанову містэра Дитерлинга). Як гаворыцца, не смейся, братка, чужой сестрице – свая ў дзяўчатах. Можаш лічыць, што гэта прабачэнне, таму што іншых выбачэнняў ты не дачакаешся. І супрацоўнічаць з паліцыяй я не буду. Усё ясна? Як ты думаеш, містэр Дитерлинг казаў сур'ёзна, калі абяцаў мне працу ў Фантазиленде? Я сёння хачу адцягнуцца – пройдусь па крамах на тыя грошы, што ў мяне яшчэ засталіся. Прыйду ўвечары. Не выключай святло.
  
  Інэс
  
  
  Эд пераапрануўся. Клейкай стужкай прыляпіў да дзвярной ручцы запасны ключ. І не выключыў святло.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ДРУГАЯ
  
  
  Джэк ў машыне чакае Бадан Уайта, за якім павінен сачыць.
  
  Галава ў яго гудзе: крывавыя рукі, спецвопратка – брыгады ўзломваюць дзверы гаражоў, ўзбураныя нігер пільнуюць пошукавыя групы ў засадзе, нападаюць цішком і тут жа змываюцца. А «мэркуры» Коутса так і не знайшлі.
  
  Але не ў гэтым справа. Справа ў тым, што сказаў яму па тэлефоне Мілард. Добра, што па тэлефоне, – не заўважыў, што Джэк ледзь штаны не намачыў ад страху.
  
  – Винсеннс, з Элісам Лоў звязаліся двое сведак. Паведамілі, што Дзюк Каткарт будаваў планы па продажы той самай парнухі, за якой мы палюем. Не думаю, што гэта звязана з «Начны савой», але на ўсялякі выпадак: ёсць у цябе што-небудзь новенькае?
  
  – Нічога, – адказаў Джэк.
  
  У сваю чаргу, спытаў, не раскапалі чаго астатнія трое.
  
  – Нічога, – адказаў Мілард.
  
  Мілард не ведае, што ўсе апошнія рапарты Джэка – фальшыўка. І тым больш не ведае, што ўжо тры дні Джэку пляваць і на парнуху, і на «Начную саву», што ён не супакоіцца, пакуль дасье Сіда Хадженса не пяройдзе ў яго рукі, а нігер не адправяцца ў газавую камеру. І пляваць, вінаватыя яны ці не.
  
  Дзверы камеры: копы валакуць шасцярых палавых тэрарыстаў. Бад Уайт ўнутры – апрацоўвае затрыманых кавалкам гумовага шланга, каб не заставалася слядоў на целе. Учора ўвечары Джэк выпусціў Уайта. Дадлі быў вельмі незадаволены. Сёння Джэк не проколется, а потым нанясе візіт Сіду Хадженсу.
  
  Нарэшце выходзіць Уайт. Вуліца ярка асветленая, і Джэк добра бачыць, што на кашулі ў яго – кроў.
  
  Джэк заводзіць машыну.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ТРЭЦЯЯ
  
  
  На гэты раз няма каляровых агнёў: з-за задернутых запавес льецца роўны белы свет. Бад націскае кнопку званка.
  
  Адкрываецца дзверы. На парозе, у промнях святла – цёмны сілуэт Лін Брэкен.
  
  – Вы – той паліцэйскі, аб якім папярэджваў Пірс?
  
  – Ён самы. Пэтчетт патлумачыў, што мне трэба?
  
  Яна расчыняе дзверы.
  
  – Пірс сказаў, што вы, здаецца, і самі гэтага толкам не ведаеце. Аднак я павінна быць з вамі сумленнай і адказаць на ўсе вашыя пытанні.
  
  – А вы заўсёды робіце тое, што ён вам кажа?
  
  – Заўсёды.
  
  Бад ўваходзіць у дом.
  
  – Апярэджваючы вашы пытанні: так, я прастытутка, і так, усе карціны на сценах – арыгіналы. Не, ніколі не чула пра Кэці... як там яе прозвішча. Няма, Дуайт Жилетт ніколі не б'е і не гвалціць жанчын. Калі б ён захацеў каго-то забіць, хутчэй за ўсё, скарыстаўся б нажом. Няма, Дзюка Каткарта я асабіста не ведала, а чула пра яго вельмі няшмат – толькі тое, што ён няўдачнік і шкадуе сваіх дзяўчат. Вось і ўсе навіны для друку.
  
  – Скончылі?
  
  – Няма яшчэ. Пра іншых дзяўчат Дуайта мне нічога не вядома, а аб «Начны савы» ведаю толькі тое, што чытала ў газетах. Задаволены?
  
  Бад ледзь не засмяяўся.
  
  – Бачу, вы з Пэтчеттом ўсё абмеркавалі. Ён учора вам тэлефанаваў?
  
  – Не, сёння раніцай. А што?
  
  – Ды нічога.
  
  – Вы афіцэр Уайт, праўда?
  
  – Бад.
  
  Лін смяецца.
  
  – Добра, Бад: вы верыце таму, што гаворым мы з Пірса?
  
  – Так, у цэлым веру.
  
  – І ведаеце, чаму мы аказваем вам ветласць.
  
  – Ці аказваеце ветласць? Асцярожней, я ад такіх слоў і магу раззлавацца.
  
  – Так, вядома. Але вы ж разумееце, у чым справа.
  
  – Разумею. Пэтчетт – сутэнёр, можа, і яшчэ што-небудзь за ім ёсць. Ні ён, ні вы не хочаце, каб пра гэта даведаліся ў паліцыі.
  
  – Вось менавіта. Нашы матывы эгаістычныя, так што нам можна давяраць.
  
  – Хочаце савет, міс Брэкен?
  
  – Завіце мяне Лін.
  
  – Дык вось вам, міс Брэкен, мой савет. Будзьце са мной сумленнай, адказвайце на ўсе мае пытанні і не спрабуйце, чорт пабяры, мяне падкупіць або запалохаць – інакш разам з Пэтчеттом апынецеся па вушы ў лайне!
  
  У адказ Лін усміхаецца. Ўсмешка Веранікі Лэйк. Бад нават памятае, з якога фільма: дзе Алан Лэдда вяртаецца з вайны і даведаецца, што сука-жонка змяняла яму направа і налева.
  
  – Бад, хочаце выпіць?
  
  – Хачу. Скотч без содавай.
  
  Лін знікае на кухні, вяртаецца з двума келіхамі.
  
  – Як з забойствам той дзяўчыны? Што-небудзь праяснілася?
  
  Бад прыхінаецца да сцяны.
  
  – Справай займаюцца трое. Злачынства на сексуальнай глебе, так што правяраюць усіх вядомых гвалтаўнікоў. Тыдні два побегают, потым кінуць.
  
  – Але вы не кінеце?
  
  – Можа, кіну. А можа, і няма.
  
  – Чаму вы прынялі гэтую гісторыю так блізка да сэрца?
  
  – Доўгая гісторыя.
  
  – Што-нешта асабістае?
  
  – Ды.
  
  Лін падносіць келіх у вуснах.
  
  – Я проста спытала. А што з справай «Начны савы»?
  
  – Мяркуючы па ўсім, ниг... то ёсць каляровыя. У агульным, так усё заблытана, што хер разбярэшся.
  
  – Вам падабаецца ўжываць такія словы, Бад?
  
  – А вам не падабаецца? Вы ж трахаетесь за грошы.
  
  – У вас на кашулі кроў. Частка вашай працы?
  
  – Ды.
  
  – І вам гэта таксама падабаецца?
  
  – Так, калі яны таго заслугоўваюць.
  
  – Яны – гэта мужчыны, якія крыўдзяць жанчын?
  
  – Разумніца!
  
  – А сённяшні – ён гэта заслужыў?
  
  – Няма.
  
  – Але вы ўсё роўна гэта зрабілі?
  
  – Зрабіў. Ну а вас сёння, да прыкладу, перетрахало паўдзесятка мужыкоў.
  
  – Усяго двое, – усміхаецца Лін. – А цяпер пытанне не для пратаколу: вы збілі Дуайта Жилетта?
  
  – Адказ не для пратаколу. Я яго не біў. Проста сунуў яго руку ў здрабняльнік смецця.
  
  Лін не ахае, не перапытвае. Спакойна:
  
  – І вам гэта спадабалася?
  
  – Ну... у агульным, няма.
  
  – Я зусім забылася пра ветлівасці, – спахопліваецца Лін. – Сядайце, сядайце, калі ласка.
  
  Бад садзіцца на канапу, Лін – побач, на адлегласці выцягнутай рукі.
  
  – Падобна на тое, дэтэктывы з Аддзела забойстваў моцна адрозніваюцца ад іншых людзей. Вы – першы мужчына за пяць гадоў, не распавёў мне ў першую ж хвіліну знаёмства, што я дзіўна падобная на Вераніку Лэйк.
  
  – Вы прыгажэй.
  
  Лін запальвае.
  
  – Дзякуй. Абяцаю не перадаваць гэта вашай сяброўцы.
  
  – З чаго вы ўзялі, што ў мяне ёсць сяброўка?
  
  – У вас пінжак здратаваны і пахне духамі.
  
  – Яна мне не сяброўка. Яна... ну... шчыра кажучы, яна проста мне падгарнулася.
  
  – Думаю, такое з вамі не часта здараецца.
  
  – Так, чорт пабяры, не часта. А цяпер, можа, вернемся да справы? Міс Брэкен, раскажыце мне пра Пірсе Пэтчетте і яго бізнэсе.
  
  Лін выпускае клуб дыму, отпивает скотч.
  
  – Што ж, нават калі не дакранацца да таго, што Пірс для мяне зрабіў, ён – чалавек незвычайны. Такія людзі жылі ў эпоху Адраджэння. Дыпламаваны хімік, спецыяліст па дзюдо, сапраўдны спартсмен. Любіць акружаць сябе прыгожымі жанчынамі. Шлюб яго распаўся, любімая дачка памерла зусім маленькай. Са сваімі дзяўчатамі ён заўсёды сумленны, выдатна з намі звяртаецца і дазваляе сустракацца толькі з прыстойнымі і заможнымі людзьмі. Можна сказаць, што ў яго комплекс збавіцеля. Пірс любіць сваіх жанчын. Так, ён нас выкарыстоўвае і нажываецца на нас – але, акрамя гэтага, у ім ёсць і шчырае пачуццё. Пры першай нашай сустрэчы я распавяла Пірса, што маю малодшую сястрычку збіў п'яны кіроўца, – дык вось, ён, слухаючы мяне, заплакаў. Па-сапраўднаму заплакаў. У бізнэсе Пірс Пэтчетт – чалавек жорсткі. І так, ён сутэнёр. І ўсё ж добры чалавек.
  
  Падобна на тое, не хлусіць.
  
  – Чым яшчэ займаецца Пэтчетт?
  
  – Астатняй яго бізнэс цалкам легальны. Арганізуе фінансаванне фільмаў, дае дзелавыя кансультацыі сваім былым дзяўчатам.
  
  – А парнуха?
  
  – Што вы! Пірс і парнаграфія... Ён любіць гэтым займацца, а не любавацца.
  
  – А гандляваць?
  
  – І гандляваць не любіць.
  
  А вось тут, здаецца, хлусіць. Інакш чаму так бліснулі вочы ў Пэтчетта, калі Бад загаварыў пра парнаграфію?
  
  – Па-мойму, вы мне пудрыце мазгі. Добрае зварот суценёра з дзяўчатамі – ну дапусцім, але вас паслухаць, так Пэтчетт – проста Ісус Хрыстос з дванаццаццю апосталамі. Здаецца мне, не ўсё так гладка. Раскажыце-ка, што там у яго за «студыя».
  
  Лін тушыць цыгарэту.
  
  – Выкажам здагадку, я не хачу пра гэта гаварыць.
  
  – Выкажам здагадку, я здам вас абодвух у Аддзел нораваў.
  
  Лін задуменна пампуе галавой.
  
  – Пірс лічыць, што вы зводзіць нейкія асабістыя рахункі, так што ў вашых інтарэсах выкрасліць яго з спісу падазраваных, а аб іншых яго справах маўчаць. Ён думае, вы не станеце аб ім паведамляць. Гэта было б па-дурному з вашай боку.
  
  – А я наогул часта раблю глупства. А што яшчэ думае Пэтчетт?
  
  – Чакае, калі вы загаворыце аб грошах.
  
  – Я вымагальніцтвам не займаюся.
  
  – Навошта ж тады...
  
  – Ну, можа, мне проста цікава!
  
  – Ну што ж... Ведаеце, хто такі Тэры Лакс?
  
  – Памыйных тып. У яго ў Малібу санаторый для наркаманаў.
  
  – І тое, і іншае цалкам дакладна. А яшчэ ён пластычны хірург.
  
  – Дык гэта ён Пэтчетту фізіяномію разгладзіў? Я і падумаў, не можа пяцідзесяцігадовы мужык так молада выглядаць!
  
  – Пра гэта я нічога не ведаю. Але Тэры Лакс стварае дзяўчат для студыі Пірса. У нас ёсць Ава і Кейт, Рыта і Бэці. Гарднер, Хепберн, Хейворт і Грэйбл, зразумела. Пірс падбірае дзяўчат, падобных на кіназорак, а Тэры з дапамогай пластычнай хірургіі дамагаецца ідэальнага падабенства. Гэтых дзяўчат можна назваць наложніцамі Пірса. Яны спяць з ім і з выбранымі кліентамі – партнёрамі, якія дапамагаюць яму фінансаваць фільмы. Вычварэнства? Быць можа. Але Пірс аб сваіх дзяўчатах клапоціцца. Адлічвае ад заробку кожнай пэўны працэнт і ўкладвае ў розныя прадпрыемствы. Усе працуюць толькі да трыццаці гадоў – без выключэнняў. Пірс не дазваляе дзяўчатам ўжываць наркотыкі, ніколі ні адну пальцам не крануў. Я яму вельмі многім абавязана. Ну што, здольны ваш паліцэйскі розум успрыняць такую супярэчлівую карціну?
  
  – Вось чорт! – кажа Бад.
  
  – Не, містэр Уайт. Пірс Морхаус Пэтчетт.
  
  – І ты таксама легла пад нож Лакса?
  
  – Няма. Я адмовілася, і Пірс паважае мяне за гэта. Ад прыроды я брунэтка, – яна тычыцца сваіх залацістых валасоў, – але ўсё астатняе – маё, сапраўднае.
  
  – І колькі табе гадоў?
  
  – Праз месяц споўніцца трыццаць. Я збіраюся адкрыць магазін адзення. Бачыце, як час мяняе людзей? Здарся нам пазнаёміцца праз месяц – я была б ужо не прастытуткай, а жаль грамадзянкай. І брунэткай. Так што ніхто не паўтараў бы мне: «Лх, як вы падобныя на Вераніку Лэйк!»
  
  – Вось чорт!
  
  – Няма. Лін Маргарэт Брэкен.
  
  – Я хачу яшчэ раз з табой сустрэцца. – не раздумваючы, выпальвае ён.
  
  – Запрашаеш мяне на спатканне?
  
  – Так, заплаціць я не змагу.
  
  – Тады пачакай месяц. Усяго адзін месяц.
  
  – Я не магу чакаць!
  
  – Добра. Але з адной умовай: больш ніякіх допытаў. Не хачу хадзіць у цябе ў падазраваных.
  
  Бад малюе ў паветры крыж, перакрэсьліваючы свае падазрэнні наконт Пэтчетта.
  
  – Дамовіліся.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  Камера Мікі Коэна.
  
  Зрэшты, камерай яе назваць складана. Камфартабельная, раскошна абстаўлены пакой: ложак, крэсла, паліцы – усё абцягнута аксамітам. З вентыляцыйнага адтуліны ў сцяне струменіцца цеплы паветра – у штаце Вашынгтон у красавіку яшчэ стаяць холаду. Эд душыць позех: сёння яны некалькі гадзін гутарылі з Стромкім Джэкам Уэйленом, выключылі яго з спісу падазраваных, праляцелі тысячу міль – і цяпер, у гадзіну ночы, сядзяць і чакаюць, калі гэты ненармальны гангстэр скончыць познюю партыю ў безік. Ля ног Галлодета уладкаваўся Мікі Коэн-малодшы – тоўсты бульдог у аксамітавай камізэльцы. Галлодет цяробіць яго па галаве. Эд праглядае запісы, зробленыя падчас размовы з Уэйленом.
  
  Выцягваць з Уэйлена паказанні не давялося – ён загаварыў сам, ды так разболтался, што яны ўжо і не ведалі, як яго спыніць. Тэорыю Энгелклингов ён проста высмеяў, а затым пачаў скардзіцца на заняпад арганізаванай злачыннасці ў родным Лос-Анджэлесе.
  
  З таго часу, як Мікі трапіў за краты, старыя парадкі, можна сказаць, зусім сышлі на няма. Улада Мікі ўжо не тая. Грошы з швейцарскіх банкаў прыхаваныя – для адраджэння ў будучыні крымінальнай імперыі патрэбная гатоўка. Размяшчэнне капіталу было даручана намесніку Мікі Морыса Ягелке, ён укладваў грошы куды патрапіла і ў выніку спусціў усю наяўнасць. Няма чым стала плаціць людзям. А справы Уэйлена ідуць зусім нядрэнна. Зрэшты, як і справы Мікі: Уэйлен выклаў паліцыянтам ўласную тэорыю.
  
  Коэн не так просты: дурню Ягелке ён пакінуў драбкі, а асноўныя свае зберажэнні струшчыў межту некалькімі надзейнымі людзьмі і дробнымі часткамі ўклаў у надзейныя прадпрыемства – букмекерство, пазыкі пад людаедскія працэнты, наркотыкі, прастытуцыю. Выйшаўшы з турмы, ён верне сабе грошы з прыбыткам і адновіць сваю імперыю. Назваў Уэйлен і тых, хто, па яго думку, працягвае цішком працаваць на Мікі: Ці Ваксы, яго былы кілер, цяпер быццам бы які перайшоў на легальнае становішча, і неразлучная парачка – Эйб Тайтелбаум і Джоні Стомпанато, не здольныя пражыць сумленна ні адзінага дня. Усе трое па-ранейшаму займаюцца старым бізнесам – і, цалкам магчыма, ахоўваюць інтарэсы Мікі. І шэф Паркер на гэта глядзіць скрозь пальцы: па-сапраўднаму ён баіцца толькі з'яўлення ў горадзе італьянскай мафіі. Таму, калі якія-небудзь чужынцы з'яўляюцца ў Лос-Анджэлес і спрабуюць ўсталяваць у горадзе свае парадкі, Дадлі Сміт са сваімі хлопцамі задавальняе ім засаду ў матэлі непадалёк ад Гардены: чужынцам даюць добрую чосу, усё, што ў іх з сабой, адбіраюць і перадаюць у паліцэйскі дабрачынны фонд, а саміх саджаюць на аўтобус, на цягнік, на самалёт – на чым яны там з'явіліся – і адпраўляюць дадому. І ўсё – без лішняга шуму.
  
  І заключэнне Уэйлена:
  
  Яму самому дазваляюць дзейнічаць толькі таму, што гульнявы бізнес у Лос-Анджэлесе мае патрэбу ў нагляду. Калі зусім абезгаловіць арганізаваную злачыннасць у горадзе пачнецца бязмежжа. Аднак ён гуляе па правілах – або, калі выказвацца стылем Дадлі Сміта, трымаецца ў рамках. Каб ён ці той жа Мікі перастралялі пецярых ні ў чым не вінаватых людзей з-за якіх-то паганых журнальчиков... Такога і ўявіць сабе нельга.
  
  Аднак тое, што адбываецца цяпер у горадзе, яму не падабаецца. Дакладней, не падабаецца тое, што нічога не адбываецца. Занадта ўжо ціха. Такое бывае, калі рыхтуецца нейкі буйны хипеж.
  
  Мікі Коэн-малодшы радасна взвизгивает: падняўшы вочы, Эд бачыць, як у камеру ўваходзіць Мікі Коэн-старэйшы з скрынкай сабачага печыва.
  
  – Ніколі ў сваім жыцці, – урачыста, нараспеў пачынае Коэн прама ад дзвярэй, – ніколі ў сваім жыцці Мікі Коэн не забіваў чалавека, які, па нашых паняццях, не заслужыў бы смерць. Ніколі ў сваім жыцці Мікі Коэн не гандляваў бруднымі журнальчиками для ананістаў. Піта і Бакса Энгелклингов я прыняў толькі з павагі да іх нябожчыку бацьку, спачын гасподзь яго душу, хоць і быў ён паршывы фрыц. Я наогул не забіваць нявінных: гэта грэшна, а я чалавек веруючы і строга выконваю іўдзейскія законы і запаведзі Божыя, калі толькі яны не шкодзяць бізнэсу. Наглядчык Хопкінс распавёў мне, навошта вы прыехалі, і я знарок прымусіў вас чакаць. Чаму, спытаеце вы? Ды таму, што толькі людзі, якіх Гасподзь у неисповедимой мудрасці сваёй начыста пазбавіў мазгоў, маглі хоць на секунду мяне – мяне, Мікі Коэна! – западозрыць у гэтым падлом і ідыёцкіх налёце на кафэ, напэўна справе рук тупиц-шварцес [39] . Але, я бачу, Мікі-малодшаму вы спадабаліся, так што я надам вам пяць хвілін свайго часу. Ідзі да таткі, бубеле [40] !
  
  Галлодет узводзіць вочы да неба. Коэн апускаецца на калені ля дзвярэй, суе ў рот сабачае печыва. Сабака падбягае, віляючы хвастом, бярэ печыва, обслюнявив гаспадара тоўстымі мокрымі брылями. Мікі абдымае сабаку, і Мікі-малодшы скуголіць ад захаплення. За акном камеры, у двары, Эд заўважае самотную постаць і пазнае ў ёй Дэйві Голдмана – скарбніка Мікі, які патрапіў у турму за ўласныя махінацыі з падаткамі. Голдман касавурыцца на акно і праходзіць міма.
  
  – Мікі, – пачынае Галлодет, – браты Энгелклинги кажуць, што вы вельмі раззлаваліся, пачуўшы, што іх ідэя зыходзіць ад Дзюка Каткарта.
  
  Коэн сплёўвае крошкі сабачага печыва.
  
  – Ведаеце выраз «выпусціць пар»?
  
  – Ведаем, – уступае Эд. – Энгелклинги называлі якія-небудзь імёны, акрамя Каткарта?
  
  – Ні адзінага. Ды і гэтага Каткарта я не ведаю – чуў толькі, што ён сядзеў за спакушэнне малалетніх, па гэтаму і суджу. У Пісанні сказана: «Не судзіце, ды не судзімыя будзеце», – але я ніякага суда не баюся, так што я кажу сабе: «Судзі на здароўе, Микстер!»
  
  – Вы не давалі братам саветаў па стварэнні сеткі распаўсюджвання тавару?
  
  – Зразумела, не! Гасподзь Бог і шаноўны майму сэрцу Мікі-малодшы мне сведкі!
  
  Зноў Галлодет:
  
  – Мік, а цяпер галоўны пытанне. Каму вы распавядалі аб гэтым праекце? Можа, каму-небудзь у турме?
  
  – Ні адзінай жывой душы! Яшчэ чаго не хапала – балбатаць пра брудных книжонках, якія я і ў рукі не вазьму! Дэйві – мае вочы і вушы, але я нават Дэйві выставіў за дзверы, калі да мяне з'явіліся гэтыя двое мешугене [41] . Чаму, спытаеце вы? А таму, што высока цаню такую дабрачыннасць, як уменне захоўваць сакрэты!
  
  Галлодет:
  
  – Эд, пакуль ты размаўляў з ахоўнікам, я патэлефанаваў Рассу Милларду. Ён сказаў, што распытаў сваіх хлопцаў – яны нічога не знайшлі. Ніякіх слядоў, ніякіх сувязяў з Каткартом. Рас прагледзеў усе рапарты па «Начны савы» і таксама не заўважыў нічога, што было б хоць як-то звязана з парнаграфіяй. Бад Уайт правяраў сувязі Каткарта – таксама нічога не знайшоў. Эд, падобна на тое, тое, што Сьюзэн Леффертс родам з Сан-Берд, – чыстае супадзенне. А Каткарт проста трепался. Ён ні для каго не ўяўляў небяспекі – нічога б у яго не атрымалася і не магло выйсці. Падобна на тое, Энгелклинги папросту купіліся на яго маляўнічую трепотню ды на любое старога прыяцеля.
  
  Эд ківае.
  
  – Вечная тэма – бацькі і дзеці, – кажа Мікі Коэн-старэйшы, гладзячы Мікі Коэна-малодшага. – Баль духу. Ёсць над чым паразважаць, ці не праўда? Зірніце хоць на мяне і на Мікі-малодшага. А што сказаць пра даўніну Франца і яго дзікіх болванах-нашчадкаў? Бо Франц быў геніяльны чалавек, вы гэта ведаеце? Якія-то такія лекі вынаходзіў, што цяпер вар'яты на яго маліцца павінны. Калі некалькі гадоў таму ў мяне адвялі буйную партыю белага – скажу вам па сумленню, перш за ўсё я падумаў пра Доку. «Мікі, – сказаў я сабе, – уяві сябе на яго месцы. Уяві, што дар слова цябе замянілі яго непараўнальныя мазгі. Дзе ты схаваеш гераін, Микстер, і, галоўнае, каму і як пастараешся яго загнаць?» Едзьце дадому, хлопчыкі. Вы ўзялі ілжывы след. Парнаграфія вас ні да чаго не прывядзе. Тых шасцярых забілі шварцес – Богам праклятыя псіхапаты шварцес.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ПЯТАЯ
  
  
  Бутэлькі: віскі, джын, брэндзі. Мігцяць шыльды: «Шпліц», «Блакітная стужка». Марачкі перакульваюць у рот халоднае піва, людзі апускаюцца ў шчаслівае забыццё. Бярлога Хадженса ў квартале адсюль: Джэк цягне час, спадзеючыся, што від спіртнога надасць яму адвагі.
  
  – Апошні званок! – крычыць бармэн. Джэк асушваюць свой шклянку содавай, прыкладвае халоднае шкло да шыі. На сэрцы ляжыць цяжкі камень, і зноў і зноў праплываюць ў мозгу падзеі сённяшняга дня.
  
  Мілард сказаў, што Дзюк Каткарт перад смерцю спрабаваў прадаваць парнуху. Яго парнуху.
  
  Бад Уайт ходзіць у госці да Лін Брэкен, адной з тых шлюх, што выглядаюць рыхт-у-рыхт як кіназоркі. Сёння ён правёў у яе два гадзіны, а потым шлюха праводзіла яго да машыны. Джэк «давёў» да яго дома, складаючы ў розуме дэталі галаваломкі: Уайт ведае Брэкен, Брэкен ведае Пірса Пэтчетта, Пірс Пэтчетт ведае Хадженса. Сід ведае пра «Малібу Рандэву», магчыма, ведае і Дадлі Сміт. Навошта Даду сачыць за Уайтам? Толькі таму, што той разнерваваўся з-за забойства той прастытуткі?
  
  Пульсуюць гурткі піва ў руках неонавых пачвараў. У машыне ў Джэка кастэт. Апрацаваць Сидстера – злёгку, толькі каб аддаў дасье...
  
  Вось і дом Хадженса: цёмныя вокны, у дзвярэй – Сідаў «пакард». Джэк стукае ў дзверы масіўным бронзавым малатком.
  
  Чакае з паўхвіліны – няма адказу. Спрабуе дзверы – не паддаецца. Налегает плячом – дзверы, затрещав, расхінаецца.
  
  Цёмна, як у склепе. І пах...
  
  Джэк дастае насоўку і рэвальвер. Павольна, вельмі павольна, локцем намацваючы выключальнік. Рука з насоўкай ўключае святло – каб не пакінуць адбіткаў.
  
  Сід Хадженс распростерт на падлозе. Дыван вакол яго да чарнаты крывёй прамокла, падлогу слізкі ад крыві.
  
  Рукі і ногі отпилены ад тулава, пераламаныя, выгнутыя пад дзіўнымі кутамі.
  
  Цела вспорото ад горла да пахвіны: скрозь чырвонае бялеюць косткі.
  
  Ззаду яго некалькі канцылярскіх шафаў: усе адкрытыя скрыні, тэчкі зваленыя кучай на дыване – там, дзе няма крыві.
  
  Джэк кусае сабе рукі, каб не закрычаць.
  
  Крывавых слядоў на падлозе не відаць – значыць, забойца выйшаў праз заднюю дзверы. Хадженс голы, чорна-чырвонае цела. Адарваныя, нібы ў лялькі, рукі і ногі, раскрытыя раны, лужыны крыві...
  
  Усё – як на тых гребаных порноснимках.
  
  Джэк кінуўся бегчы.
  
  Прэч адсюль. Вакол дома да задняй дзверы. Дзверы адчынены насцеж, бачны святло. Вільготна блішчыць нядаўна вымытая падлога: ні крыві, ні адбіткаў. Джэк ўваходзіць, знаходзіць пад ракавінай у кухні некалькі папяровых пакетаў, няцвёрдаю крокамі накіроўваецца ў гасціную. Папкі, папкі, папкі з кампраматам: адзін, два, тры, чатыры, пяць пакетаў, два забегу да машыны і назад.
  
  2:20, на вуліцы нікога.
  
  – Спакойна, спакойна, – паўтарае Джэк як загавор.
  
  Ворагаў у Сіда – увесь Лос-Анджэлес. У каго былі матывы? Лягчэй спытаць, у каго іх не было. І пасмяротныя калецтва, хутчэй за ўсё, нічога не значаць. Бо ніхто не ведае аб тым, што той часопіс – у Джэка. Проста працаваў нейкі псіх-садыст.
  
  А ў цябе адна задача – знайсці сваё дасье.
  
  Джэк выключыў святло, падрапаў дзверы знятымі з пояса кайданкамі – хай думаюць, што тут пабываў рабаўнік. Націснуў на газ і ірвануўся прэч – сам не ведаючы куды.
  
  
  
  * * *
  
  
  Бязмэтна кружачы па горадзе, наткнуўся на танны мотельчик пад назвай «Прытулак Оскара».
  
  Заплаціў за тыдзень, зацягнуў у нумар свой багаж, прыняў душ, нацягнуў на сябе пахучы потым касцюм. Нумар – тараканий рай: тлустае пляма над ложкам, у шчылінах – варушэнне усаў. У нос б'е з'едлівы пах уласнага поту, поту не – смуроду. Бруд – на ім, бруд – вакол яго, але брудней за ўсё – тая бруд, што ён прывёз з сабой.
  
  Замкнуўшы дзверы, Джэк пачаў раскопкі ў гразі.
  
  Старыя артыкулы «Строга сакрэтна», выразкі з іншых газет, дакументы, сцягнутыя з паліцыі. Дасье: у Мантгомеры Клифта [42] самы маленькі член у Галівудзе, Эррол Флін [43] – нацысцкі агент. Свежая тэма: Эррол Флін і нейкі пісьменнік-гомик, Трумен Капоце [44] . Чырвоныя, ружовыя, блакітныя. Пасцельныя таямніцы знакамітасцяў – ад Джоан Кроўфард [45] да былога акруговага пракурора Біла Макферсон. Галерэя наркаманаў: кампрамат на Чарлі Паркера, Аніту О'браэн Дэй, Арта Пэпэра, Тома Ніла, Барбару Пейтон. Гейл Расэл. Артыкулы для наступнага нумара: «Сувязі мафіі вядуць у Ватыкан?!», «Незвычайныя прыхільнасці Року Хадсона» [46] , «Небяспечная траўка: чаяванне па-галівудску». І дасье, дасье, дасье. Камуністы, гамасекі, лесбушки, наркаши, педафілы, німфаманкі, жанчынаненавіснікі, карумпаваныя палітыканы...
  
  Аб сяржант Джэка Винсеннсе – нічога.
  
  Як і пра «Жэтоне Гонару» – а бо Сід вельмі цікавіўся гэтым серыялам і ўсім з ім звязаных. Дасье на Бретта Чэйза ў яго сапраўды было.
  
  Дзіўна.
  
  Яшчэ больш дзіўна – нічога на Макса Пелтца. Пры тым, што яго «Строга сакрэтна» макаеў у бруд ледзь ці не ў кожным нумары.
  
  Нічога – пра Пірсе Пэтчетте, аб Лін Брэкен, аб Ламаре Хинтонс, аб «Флёр-дэ-Ліс».
  
  Але тэчак шмат. Высачэзная чарка лайна. У канцылярскія шафы Сіда столькі ледзь-ледзь ўлезе. Калі забойца што-то скраў – то дзве-тры папкі, не больш.
  
  АЛІБІ.
  
  Джэк склаў тэчкі ў адзежная шафа, павесіў на дзверы таблічку «НЕ ТУРБАВАЦЬ» і, выйшаўшы праз заднюю дзверы, паляцеў дадому.
  
  5:10.
  
  За дзвярны малаток заткнуты запіскі: «Джэк, мілы, ты не забыўся пра чацвер?» «Джэк, ты што, запаў у спячку? Цалую, цалую, цалую. К.» Джэк ўваходзіць, здымае тэлефонную трубку, набірае 888.
  
  – Паліцыя, дзяжурны па горадзе слухае.
  
  – Гэй, – гнусаво кажа Джэк, – карацей, тут чувака прышылі. Прыязджайце.
  
  – Сэр, вы хочаце паведаміць аб забойстве?
  
  – Яшчэ якім забойстве, гадам бу...
  
  – Ваш адрас, сэр.
  
  – Адрас мой вам ні да чаго. Я толькі высадзіў дзверы ў гэтую хату, гляджу – а на падлозе трупак ляжыць...
  
  – Сэр...
  
  – 421, Паўднёвая Александрыя, зразумеў?
  
  – Сэр, дзе вы...
  
  Джэк павесіў трубку, распрануўся, кінуўся ў ложак. Дваццаць хвілін на прыезд патрульных, дзесяць – на апазнанне Хадженса. Патрульныя тэлефануюць у Аддзел па расследаванні забойстваў. Дзяжурны цяміць, што справа сур'ёзная, і выцягвае з ложка начальства. Тад Грын, Джон Мілард, Дадлі Сміт – усе яны неадкладна ўспомняць аб Пераможцы з Вялікай Літары. І якой-небудзь праз гадзіну яго тэлефон пачне разрывацца ад званкоў.
  
  Джэк варочаецца ў ложку, прамакаючы потым свежыя прасціны. Тэлефон звоніць у 6:58.
  
  Джэк, пазяхаючы:
  
  – Алё!
  
  – Винсеннс, гэта Рас Мілард.
  
  – Так, кэп. Колькі часу? Што слу...
  
  – Усё роўна. Ведаеш, дзе жыве Сід Хадженс?
  
  – Так, дзе-то ў Чэпмен-парку. Кэп, што за...
  
  – 421, Паўднёвая Александрыя. Неадкладна, Винсеннс.
  
  
  
  * * *
  
  
  Галенне, душ, свежае бялізну. Сорак хвілін на дарогу. На лужку перад домам Сіда Хадженса – чортава процьма паліцэйскіх машын. Бегаюць з заклапочанымі тварамі і пластыкавымі мяшкамі хлопцы з морга.
  
  Джэк прыпаркаваўся на лужку. З дома выкочваюць каталку, прыкрытую акрываўленай прасцін. Ля дзвярэй Рас Мілард, далей ад дома – двое пачаткоўцаў, Дон Клекнер і Дуэйн Фіск. Патрульныя адганяюць разявак, на тратуары тоўпяцца рэпарцёры. Джэк выходзіць з машыны, ідзе да Милларду.
  
  – Хадженс? – спакойна, тонам прафесіянала.
  
  – Так, твой прыяцель. Праўда, даведацца яго цяпер цяжкавата. Паведаміў рабаўнік: ўварваўся ў дом і ўбачыў цела. Падобна на тое, так і было: на вушаку адзнакі. Калі ты снедаў, лепш ўнутр не хадзі.
  
  Джэк, зразумела, увайшоў. Подсохшая кроў, крэйдавыя адзнакі на падлозе – тут ляжала тулава, тут рука, тут нага... Мілард, ззаду:
  
  – Відаць, хто-то вельмі моцна любіць нябожчыка. Бачыш пустыя шафы? Падобна на тое, Хадженса забілі з-за архіва. Клекнер ўжо тэлефанаваў выдаўцу «Строга сакрэтна», запатрабаваў адкрыць офіс і выдаць нам копіі матэрыялаў, над якімі працаваў Хадженс ў апошні час.
  
  Даўніна Рас чакае адказу. Джэк перахрысціўся – упершыню з дзяцей, якія часоў. Цуды, ды і толькі!
  
  – Винсеннс, ты быццам у яго ў сябрах хадзіў. Што скажаш?
  
  – Ён быў сапраўдная мразь! Ненавідзелі яго ўсё! І ворагаў у яго – цэлы Лос-Анджэлес!
  
  – Лягчэй, Винсеннс, лягчэй. Мне выдатна вядома, што вы з Хадженсом заключылі здзелку, што ты зліваў яму інфармацыю. Калі не раскрыем справа за некалькі дзён, я запатрабую ад цябе заявы.
  
  Дуэйн Фіск што-то навязвалі Морт Бендишу: смажаныя падрабязнасці для «Миррор».
  
  – Мне няма чаго хаваць, – адказвае Джэк. – Зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы следству.
  
  – Я узрушаны тваім пачуццём доўгу. Што ж, пагаворым аб Хадженсе. Што ён любіў – дзяўчынак, хлопчыкаў?
  
  Джэк запальвае.
  
  – Хадженс любіў бруд. І толькі бруд. Дэгенерат чортаў. Не здзіўлюся, калі даведаюся, што ён канчаў ад уласных статеек.
  
  Падыходзіць Дон Клекнер. У руках – новы нумар «Строга сакрэтна» з вялізным загалоўкам: «ТБ-магнат любіць глядзець на дзяўчынак-падлеткаў – І НЕ ТОЛЬКІ ГЛЯДЗЕЦЬ!»
  
  – Капітан, гэта я купіў у кіёску на рагу. Выдавец сказаў, што Хадженс быў памяшаны на «Жэтоне Гонару».
  
  – Добра, Дон, малайчына. Пачынай апытанне сведак. Винсеннс, ідзі сюды.
  
  Яны ідуць да траўніку. Мілард:
  
  – Як бачыш, нітачкі вядуць да людзей, якіх ты ведаеш.
  
  – Я кап і працую ў Галівудзе. Ведаю процьму людзей. Ведаю і тое, што Макс Пелтц неабыякавы да маладзенькім. Ну і што? Яму шэсцьдзесят гадоў, і ён не забойца.
  
  – Аб гэтым пагаворым пазней. Ты цяпер працуеш над «Начны савой», праўда? Шукаеш «мэркуры» Коутса?
  
  – Ды.
  
  – Тады вяртайся да працы, а ў 14:00 прыйдзеш у Бюро для рапарту. Я запрашу некалькіх ключавых персон з «Жэтона Гонару» прыйсці ў Бюро і адказаць на некалькі пытанняў. Ты дапаможаш мне весці размову.
  
  «Людзі, якіх ён ведае». Білі Дитерлинг, Тымі Валберн.
  
  – Добра, прыйду.
  
  Падбягае Морт Бендиш:
  
  – Джэкі, паверыць не магу! Няўжо цяпер усё эксклюзівы будуць даставацца мне?!
  
  
  
  * * *
  
  
  І зноў гаражы і вопящие нігер... А сапраўдная праца чакае не дачакаецца яго ў матэлі.
  
  Па дарозе з Чорнага горада на Джэка, накацілася – упершыню за пяць гадоў.
  
  Ён павярнуў на ўсход, прыпаркаваўся ў «Каралеўскага флеша». Побач стаіць «б'юік» Клода Дайнина – а сам ён, напэўна, напампоўваецца гревом у сарціры.
  
  Джэк ўвайшоў. Усе замерлі – ведаюць: ад Пераможцы з Вялікай Літары чакай бяды. Бармэн наліў падвойнага «олд-форрестер»: Джэк асушыў шклянку адным глытком – да чорта пяцігадовае ўстрыманне! Ад выпіўкі па жылах разлілося прыемнае цяпло. Джэк зайшоў у сарцір, нагой вышиб дзверы адзінай кабінкі.
  
  Так і ёсць: Клод Дайнин запраўляецца марафетом.
  
  Джэк ўкладвае яго на падлогу, вырывае з рукі шпрыц. Хутка абшуквае. Клод не супраціўляецца – ён ужо на сёмым небе. Вось і ён – бензедрин ў фальзе. Джэк глынае таблеткі усухую, спускае шпрыц ва ўнітаз.
  
  – Я вярнуўся.
  
  
  
  * * *
  
  
  У матэль ён вяртаецца пад кайфам. Бензедрин паскарае думкі, дапамагае ўбачыць сувязі там, дзе сувязяў, здавалася, няма.
  
  Інстынкт падказвае яму, што важныя дасье Хадженс дома не трымаў. Калі б забойца шукаў нейкую канкрэтную тэчку, то для пачатку стаў бы катаваць Сіда, каб высветліць, дзе схованка. Калі ён што-то забраў, то няшмат. Выкажам здагадку, сярод выкрадзеных была тэчка Джэка Пераможцы: забойца мог яе выкінуць, а мог пакінуць у сябе.
  
  Новая думка: сувязь – Хадженс/Пэтчетт, парнаграфія/ шантаж. Каткарт/«Начная сава» – не, гэта пакуль адкладаем. Мілард/Эксл запэўніваюць, што іх размовы з Уэйленом і Мікі нічога не далі. Каткарт проста трепался: ці не змог бы ён арганізаваць такую справу. Справаздача Милларда: браты Энгелклинги не ведаюць, хто вырабляў фатаграфіі, відавочна, Каткарт набрыў на іх выпадкова, усё астатняе – плён яго фантазіі. Значыць, Каткарта адставіўшы. Што застаецца?
  
  Бобі Индж, Крысціна і Дэрыл Бергероны – з канцамі. Ламар Хинтон (магчыма, страляў у яго на складзе «Флёр-дэ-Ліс») – таксама з канцамі, можна і не шукаць. Тымі Валберн, кліент «Флёр-дэ-Ліс», якога дапытваў Джэк, – сувязь з Білі Дитерлингом, аператарам «Жэтона Гонару». З імі абодвума сёння прыйдзецца сустрэцца на вачах у Милларда... Спакойна, Джэк, галоўнае – спакойна. Выкажам здагадку, Тымі распавёў Білі аб допыце; выкажам здагадку, Білі зразумеў, хто залез у машыну Хинтона... спакайней, Джэк... гэтым пидорам ёсць што губляць, яны на ўсё пойдуць, каб не прызнаваць сваёй сувязі з «Флёр-дэ-Ліс» – фірмай, аб існаванні якой Рас Мілард і не падазрае...
  
  Думай, думай, думай... У попельніцы расце гара недакуркаў.
  
  Калецтва Хадженса – як у часопісах, якія ён знайшоў на сметніку каля дома Бобі Инджа. Больш ніхто з копаў гэтых часопісаў не бачыў. Ніхто, акрамя яго, не бачыць сувязі. У тым ліку і сам Мілард.
  
  Хадженс папярэдзіў яго трымацца далей ад «Флёр-дэ-Ліс». Лін Брэкен, шлюха Пэтчетта, – можа, яна ведала Сіда?
  
  А вось і нечаканы джокер у калодзе: Дад Сміт папрасіў яго «нагледзець» за Бадом Уайтам. Прычына: Бад перажывае з-за забойства якой-то прастытуткі, можа сарвацца. Брэкен таксама прастытутка, Пэтчетт – сутэнёр. Але: Дадлі не згадваў ні пра якіх сувязях з «Начны савой» або з парнаграфіяй – можа быць, паняцці не мае аб усім гэтым (Пэтчетт/Брэкен/парнуха/«Флёр-дэ-Ліс»)? Братоў Энгелклинг/Каткарта ў бок. Парнуха/Пэтчетт/Брэкен/«Флёр-дэ-Ліс»/Хадженс – гэтая звязак ўжо сапраўды ніяк не трапіла ў тоны папер, спісаных паліцыяй Лос-Анджэлеса ў сувязі з забойствамі ў «Начны савы».
  
  Галава працуе як гадзіннік: яшчэ б, бензедрин, памножаны на паліцэйскі вопыт і нюх. На гадзінніку 11:20. Як забіць час да сустрэчы з шэфам? Рэальна казырных карт у яго дзве: Пірс Пэтчетт і Лін Брэкен.
  
  Брэкен бліжэй.
  
  
  
  * * *
  
  
  Джэк спыніўся ля яе дома, ямчэй уладкаваўся ў машыне. Пачакае яе гадзіну – калі яна сышла, будзе дзейнічаць па абставінах.
  
  Ішоў час, бензедрин выветривался з крыві, дом заставаўся глухім і нямым. 12:33 – з'явіўся разносчык, шпурнуў на ганак газету. Калі гэта «Миррор» і калі Морт Бендиш паспеў уставіць у сённяшні нумар гэтую гісторыю...
  
  Дзверы адчыніліся: Лін Брэкен падабрала газету і, пазяхнуўшы, знікла. Газетчык праехаў на ровары назад: на гэты раз Джэк разгледзеў загаловак – «Лос-Анджэлес Миррор Ньюс». Ну, Морт, не падвядзі.
  
  Бам! Расчыніліся дзверы. Брэкен вылецела на вуліцу, бягом да машыны. На захад, у бок Лос-Феліс. Счакаўшы дзве секунды, Джэк рушыў услед за ёй.
  
  Шлях на паўднёва-захад: Лос-Феліс, Вестэрн, Сансет. Пралятае Сансет: перавышэнне хуткасці міль на дзесяць. Відавочна, запанікаваў і імчыцца да Пэтчетту – тэлефанаваць баіцца.
  
  Джэк павярнуў на поўдзень, зрэзаўшы дарогу, з'явіўся ў 1184 па Гретна-Грын раней за яе. Велізарны асабняк у іспанскай стылі, прасторны лужок перад домам. Лін Брэкен не відаць.
  
  Сэрца калоціцца, як звар'яцелае: ён ужо і забыўся, які адхадняк бывае ад бензедрина. Прыпаркаваўся, праверыў дом звонку – нікога. Прыгнуўшыся, абмінуў дом, хутчэй да вокнаў.
  
  Усё закрыта. На заднім двары працуе садоўнік – не проскользнешь, абавязкова заўважыць. Бразнулі дзверцы машыны: Джэк кінуўся да бліжэйшага акна – закрытая, але скрозь шчыліну ў шторах сёе-што можна разглядзець.
  
  Бразнуў дзвярны званок. Джэк прыпаў да акна. Пэтчетт адкрыў дзверы. Ўварвалася Лін Брэкен, шпурнула яму газету. Размова на падвышаных танах – акругленыя вочы, хуткія руху вуснаў, непрыхаваны страх на абодвух тварах. Джэк прыціснуўся вухам да шкла, але не пачуў нічога, акрамя грукату ўласнага сэрца. Але і так зразумела: яны не ведалі аб смерці Сіда і цяпер вельмі напалоханыя. Забілі яго не яны.
  
  Пэтчетт і Брэкен выйшлі ў суседні пакой з шчыльна занавешенным акном – нічога не пачуць і не пабачыць. Джэк кінуўся да машыны.
  
  
  
  * * *
  
  
  У Бюро ён спазніўся хвілін на дзесяць. Прыёмная Аддзела Забойстваў забітая народам з «Жэтона Гонару»: Бретт Чэйз, Мілер Стентон, дэкаратар Дэвід Мертенс, яго «сядзелка» Джэры Марсалас шчыльна сядзяць на доўгай лаве. Стаяць: Білі Дитерлинг, аператары і з паўдзесятка людзей з партфелямі – не інакш, адвакаты. Усё відавочна нервуюцца. Дон Клекнер і Дуэйн Фіск расхаджваюць з планшэт-нататнікамі. Макса Пелтца не відаць, Раса Милларда – таксама.
  
  Джэку голливудцы махаюць і ўсміхаюцца, як добраму прыяцелю, – усё, акрамя Білі Дитерлинга. Джэк махае ў адказ. Яго клікаў Клекнер:
  
  – З вамі хоча пагаварыць Эліс Лоў. Шосты нумар.
  
  Джэк спускаецца ўніз. У кабінеце нумар шэсць Лоў замёр у тайнага акенца: па той бок люстранога шкла усталяваны дэтэктар хлусні. У крэсле – Макс Пелтц, пытанні задае Рас Мілард, Рэй Пинкер сочыць за паказаннямі машыны.
  
  Лоу абарочваецца да Джэку.
  
  – Як непрыемна, што Максу даводзіцца праходзіць праз такое. Джэк, можа быць, ты можаш што-то зрабіць?
  
  Абараняе свайго спонсара.
  
  – Наўрад ці, Эліс. Мы з Миллардом не ладзім. Калі адвакат Макса згодны, значыць, прыйдзецца прайсці праз гэта.
  
  – А Дадлі? Што, калі ён...
  
  – Дадлі таксама не ладзіць з Миллардом. Гэты праведнік з усім дэпартамэнтам на нажах. Так, апярэджваючы тваё пытанне: не ведаю, хто забіў Сіда, і, шчыра кажучы, ведаць не хачу. Алібі у Макса ёсць?
  
  – Ёсць, але такое, што ім лепш не карыстацца.
  
  – І колькі ёй гадоў?
  
  – Мала. Скажы, калі ён...
  
  – Так, Рас завядзе справа.
  
  – Госпадзе божа! Колькі праблем з-за гэтага вонючки Хадженса!
  
  – Дарадца, калі б не гэты смуроднік, не быць бы вам акруговым пракурорам, – смяецца Джэк.
  
  – Што зробіш – палітыка наогул справа брудная. Але вельмі сумняюся, што па Хадженсу хто-небудзь заплача. Пакуль у нас няма. Я ўжо пагаварыў з адвакатамі – ва ўсіх іх кліентаў моцныя алібі. Яны зробяць заявы і разыйдуцца па хатах. Пасля чаго прыйдзецца правяраць увесь Галівуд.
  
  Джэк, даверліва:
  
  – Эліс, хочаш параду?
  
  – Вядома. Мне падабаецца цынічны погляд на тычкуй, гэтак уласцівы цябе, Джэк.
  
  – Пакінь гэтую справу на тармазах. Публіку зараз цікавіць «Начная сава», і менавіта ад «Начны савы» залежыць твая кар'ера. А забойца Хадженса нікому на хрэн не патрэбны. Нябожчык калекцыянаваў дзярмо, і, калі ты пачнеш сур'ёзна расследаваць справу, ўсплыве такая куча лайна, што ты ў жыцці не адмыеш. А забойцу так і не знойдзем. Таму пакінь на тармазах.
  
  Адкрываецца дзверы – на парозе стаіць Дуэйн Фіск. Фізіяномія ў яго расчараваная.
  
  – Нічога, містэр Лоў. Ва ўсіх алібі і, падобна, дужыя. Каранера ацэньвае час смерці Хадженса паміж полуночью і гадзінай ночы, і ўсе гэтыя людзі ў гэты час былі дзе-то яшчэ, дзе іх бачылі. Вядома, можна праверыць, але, мяркуючы па ўсім, гэта будзе пустая трата часу.
  
  Лоу ківае, і Фіск знікае за дзвярыма.
  
  – Павер мне, – кажа Джэк, – лепш кінуць гэтую справу.
  
  – А як у цябе з алібі? – усміхаецца Лоў. – Спаў з маёй свояченицей?
  
  – Спаў. Адзін.
  
  – Мяне гэта не здзіўляе – Карэн распавядала, што ты ў апошні час зрабіўся змрочным і раздражняльным. І бачыць яна цябе не часта. Ды і цяпер, праўду сказаць, выгляд у цябе не з лепшых. Што здарылася, Джэк? Баішся, Што ўсплыве твой дагавор з Хадженсом?
  
  – Мілард патрабуе паказанняў пад прысягай. Што ж, ён іх атрымае. А ты паверыш, што я дзяліўся інфармацыяй з Сідам проста па-сяброўску?
  
  – Вядома. Усе мы адзін аднаму проста прыяцелі – і ты, і я, і Дадлі Сміт. А наконт Хадженса ты маеш рацыю, Джэк. Агучу тваё прапанова Паркеру.
  
  Джэк душыць позех – навальваецца стомленасць, адхадняк ад бензедрина.
  
  – Дармовыя гэта справа, Эліс. Не справа, а выграбная яма. І лепшае, што мы можам зрабіць, – засыпаць гэтую яму.
  
  – Вось менавіта. Цяпер вось што, Джэк: паколькі Хадженс дапамог мне выйграць выбары, і паколькі ў яго паперах могуць знайсціся ўказанні на тое, што менавіта ты шапнуў яму пра так званых афрыканскіх запале містэра Макферсон...
  
  – Так, буду трымаць нос па ветры. Калі дзе-то ўсплыве тваё імя – неадкладна знішчу дакумент.
  
  – Дамовіліся. І калі...
  
  – І да цябе просьба, Эліс: праглядаць справаздачы аб расследаванні. У Сіда дзе-то быў тайнік з самымі гарачымі матэрыяламі, тваё імя, хутчэй за ўсё, там. Як толькі даведаюся, дзе гэтыя паперы, пабягу туды з запалкамі.
  
  Твар у Лоу бледны.
  
  – Дзякуй, Джэк. І сёння ж пагавару з Паркерам.
  
  З таго боку па люстэрку стукае Рэй Пинкер, прыціскае да шкла вынікі праверкі – дзве тонкія роўныя лініі, ніякіх вострых пікаў. Кажа ў мікрафон:
  
  – Невінаваты, але не хоча называць сваё алібі. Пакінуць на падазрэнні?
  
  Лоу усміхаецца. У дынаміцы – голас Раса Милларда:
  
  – Працягвай працу, Винсеннс. Калі памятаеш, твая задача – знайсці машыну Коутса. Ад тваіх прыяцеляў з тэлебачання мы нічога не дамагліся, а ад цябе я чакаю пісьмовага заявы аб тваіх адносінах з Хадженсом. Заўтра, да васьмі раніцы.
  
  Зноў у Чорны горад.
  
  
  
  * * *
  
  
  Ад 77-га ўчастка – на поўдзень. Джэк кідае ў рот яшчэ таблетку, разгортвае карту. Дзяжурны ў пастарунку сказаў яму, што нігер хвалююцца: чырвоныя агітатары тлумяць ім галаву балбатнёй аб грамадзянскіх правах, было ўжо некалькі выпадкаў супраціву ператрусу. Цяпер паліцыянты ходзяць па трое: дэтэктыў і двое патрульных, па дзве каманды на вуліцу, каб трымаць адзін аднаго ў поле зроку. У адной камандзе чалавека не хапае – туды, на 116-ю, і накіравалі Джэка.
  
  Бензедрин дзейнічае, і жыць становіцца крыху весялей. Джэк едзе на кут 116-й і Уиллс: шлакоблочные халупы, вокны заткнуты кардонам. Брудныя вулачкі, ровары: каляровыя дзеткі грузяць садавіна ў скрынкі. Злева па тратуары – двое патрульных, справа – патрульныя ў форме і дэтэктыў у цывільным. Ўзброеныя: нажніцы па метале, вінтоўкі за плячыма. Джэк паркуе машыну, далучаецца да тых, што злева.
  
  Паганае работка.
  
  Дом за домам, дзверы за дзвярыма. Стук у дзверы: дазвольце агледзець ваш гараж. Тры чвэрці мясцовых прыкідваюцца шлангамі. Зноў у гараж, рэжаш замак і ўнутр. Тая каманда, што справа, не цырымоніцца: без лішніх слоў зразаюць замкі, паводзяць вінтоўкамі ў бок черномазых дзецюкоў. Хто-небудзь з хлапчукоў запускае ў іх памідорам – патрульныя выпускаюць чаргу па-над яго галавы: зносяць галубятню, верхавіну пальмы як нажом зразае. Гаражы, гаражы, гаражы – ніякіх слядоў «мерка» 1949 года, ліцэнзія DG114.
  
  Ужо ў прыцемках падыходзяць да квартала кінутых хацін – пабітыя вокны, зарослыя лужка. У Джэка ныюць зубы, паколвала ў грудзях – чортаў бензедрин. Раптам з другога боку тратуара чуюцца радасныя крыкі і стральба ў паветра. Джэк пераглядваецца з напарнікамі – і ўсе трое кідаюцца туды.
  
  Вось ён, іх святой Грааль: у брудным, запаскуджаным пацукамі гаражы – пурпурны «мэркуры» сорак дзевятага года. Наша тачка! Ліцэнзія DG114, выдадзена ў Каліфорніі, зарэгістраваны на імя Рэйманда Коутса, ён жа Цукровы Рэй.
  
  Аглушальныя крыкі: мужчыны абдымаюцца, звонка пляскаюць адзін аднаго па спінах. Хто-то адкаркоўвае бутэлечку. Пара чорных дзетак нясмела падыходзіць бліжэй. Хто-то з патрульных на радасцях дае отхлебнуть і ім. Негритята балбочуць, што машыну фарбаваў сапраўдны профі, з мясцовых.
  
  Джэк зазірае ў акно машыны. На падлозе паміж сядзеннямі – тры драбавіка. Вялікія, мяркуючы па ўсім, двенадцатизарядные.
  
  Джэк робіць вялікі глыток з бутэлькі. Разряжает табельную зброю, апошняй куляй разбівае вулічны ліхтар. Дае патрымаць сваю гармату чорным пацанятам. Яшчэ глыток. Думкі пра Сідэ Хадженсе пакідаюць Джэка ў спакоі – хоць бы ненадоўга.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ШОСТАЯ
  
  
  Асобны кабінет у «Ціхім акіяне». За сталом Дадлі Сміт, Эліс Лоў, наадварот – Бад, ашалелы ад трохдзённага марафону: ныюць косткі пальцаў, у галаве круцяцца імёны і спалоханыя асобы палавых злачынцаў.
  
  – Сынок, – кажа Дадлі, – гадзіну назад мы выявілі машыну і драбавік. Адбіткаў пальцаў няма, але эксперты ўсталявалі, што баёк на адным з ствалоў цалкам супадае з адзнакай на гільзах, знойдзеных у «Начны савы». Сумачкі і папернікі ахвяр знойдзены ў калектары непадалек ад матэля «Тевир». Як бачыш, доказаў у нас дастаткова, і, здавалася б, справу можна перадаваць у суд. Аднак мы з містэрам Лоў лічым, што гэтага мала. Нам патрэбна поўная відавочнасць. Патрэбныя прызнання.
  
  Бад адсоўвае талерку – у яго знік апетыт. Усё паказвае на траіх чорных падонкаў – значыць, не выйдзе ў яго адцерці Эксл і выручыць Стенса.
  
  – І што? Зноў напусціць на ниггеров нашага разумніка?
  
  Лоу пампуе галавой.
  
  – Не, для такой працы Эксл залішне мяккі. Я хачу, каб вы з Дадлі дапыталі іх заўтра раніцай, прама ў турме. Рэй Коутс ляжаў у шпіталі з вушной інфекцыяй, але сёння раніцай яго перавялі назад у камеру. Я хачу, каб вы з Дадлі пад'ехалі туды як мага раней. Скажам, да сямі гадзін.
  
  – Можа, возьмеце лепш Карлайл або Брюнинга?
  
  Дадлі, смеючыся:
  
  – Сынок, ты будзеш страшны Карлайла і Брюнинга, разам узятых! Гэтая праца проста створана для Венделла Уайта! Дарэчы, выключна для цябе ў мяне будзе яшчэ адно заданне. Упэўнены, гэта цябе зацікавіць.
  
  Лоу:
  
  – Афіцэр, да гэтага часу гэта справа вёў Эд Эксл, але цяпер яму прыйдзецца падзяліць славу з вамі. А ў абмен на гэтую паслугу я гатовы сёе-тое зрабіць для вас.
  
  – Вось як?
  
  – Ды. Дзік Стенсленд абвінавачаны ў парушэнні правілаў ўмоўнага вызвалення па шасці пунктах. Дабейцеся прызнання – і я здыму з яго чатыры пункта і даручу разгляд справы снисходительному суддзі. Больш трох месяцаў ён не атрымае.
  
  Бад ўстае.
  
  – Дамовіліся, містэр Лоў. Дзякуй за вячэру.
  
  – Да заўтра, сынок, – ззяе усмешкай Дад. – Куды спяшаешся на спатканне?
  
  – Так, з Веранікай Лэйк.
  
  
  
  * * *
  
  
  Вераніка Лэйк адкрывае яму дзверы: доўгую сукенку ў блестках, пухнатыя бялявыя валасы закрываюць адзін вачэй.
  
  – Прабач за гэты дурны нарад. Калі б ты мне патэлефанаваў, я б пераапранулася.
  
  Выгляд у яе стомлены, што адрасьлі валасы пачарнелі ў каранёў.
  
  – Што, кліент трапіўся паганы?
  
  – Накшталт таго. Банкір, з якім Пірс наладжвае адносіны.
  
  – А ты прыкідвалася, што без розуму ад яго?
  
  – Ён быў так захоплены сабой, што мне і прыкідвацца не давялося.
  
  Бад смяецца.
  
  – Нічога, яшчэ месяц – і ты пачнеш займацца каханнем толькі для ўласнага задавальнення.
  
  Лін смяецца ў адказ, але ў смеху адчуваецца напружанне. Здаецца, яна не ведае, куды падзець рукі. Крані мяне, думае Бад.
  
  – Калі не гуляць у Алана Лэдда, тады і Вераніка Лэйк ператворыцца ў Лін Маргарэт.
  
  – А ператварэнне таго варта?
  
  – Вядома. Ды ты і сам гэта ведаеш. І яшчэ – ты думаеш, напэўна, не Пірс лі загадаў мне быць з табой пяшчотным.
  
  Бад не ведае, што адказаць. Лін бярэ яго за руку.
  
  – Мне падабаецца, што ты і пра гэта падумаў. І ты мне падабаешся. Подождешь мяне трохі ў спальні? Мне трэба змыць з сябе і Вераніку, і гэтага банкіра.
  
  
  
  * * *
  
  
  Яна ўваходзіць у спальню аголенай, у валасах блішчыць вільгаць. Бад прымушае сябе не спяшацца, гладзіць і цалаваць яе павольна, як адзіную каханне да труны, але ў адказ пацалункі і дотыку Лін адчуваюць яго цярпенне.
  
  Спачатку яго не пакідаюць сумневу: што, калі яна і цяпер гуляе ролю? Але вось Лін бярэ яго за рукі, кладзе яго вялізныя далоні сабе на грудзі, задае рытм яго пальцах: вынікаючы яе маўклівым ўказанням, Бад бачыць, як пашыраюцца яе зрэнкі, чуе перарывістыя полувздохи-полувсхлипы, адчувае, як час уздрыгвае яе цела... няма, так гуляць нельга! Іх любоў рэальная – настолькі рэальная, што ён забывае пра сябе, забывае пра ўсё.
  
  – Вазьмі мяне, – шэпча яна. – Калі ласка, вазьмі мяне.
  
  Ён перакульвае яе на ложак і ўваходзіць у Лін, не перастаючы лашчыць яе грудзі так, як яна яго навучыла. Лін абвівае яго нагамі, утварае сцягна. Яны канчаюць разам, цесна сплетясь ў абдымках, нібы зліўшыся ў адзінае цэлае, ён абаткнецца тварам у яе мокрыя валасы.
  
  Потым яны размаўляюць у ложку. Лін распавядае пра сваё юнацтва ў гарадку Бисби, у Арызоне. Бад ў адказ – аб «Начны савы», аб тым, як тры дні запар выбіваў алібі з гвалтаўнікоў. Кажа, што абрыдла яму такая праца.
  
  – Так кінь яе, – адказвае Лін.
  
  Бад не ведае, што адказаць, таму проста працягвае казаць. Распавядае пра Дадлі, пра згвалтаванай дзяўчыны, якая, падобна, у яго закахалася, пра тое, як марыў раскрыць справу «Начны савы», каб выцерці нос аднаму свайму ворагу. Лін адказвае не словамі – ласкавымі дакрананнямі. Яшчэ Бад кажа, што вырашыў кінуць справу Кэці. Калі не назусім, то хоць на якое-той час. Ён баіцца сябе – пачаў баяцца пасля таго, што зрабіў з Дуайтам Жилеттом. Лін пытаецца пра яго сям'ю, ён коратка адказвае: «У мяне няма сям'і».
  
  Паступова Бад выбалтывает ёй усё, што схаваў ад Дадлі: Каткарт, ператрус у яго ў кватэры, яго грандыёзныя планы, тэлефонны даведнік Сан-Берд, захватанные старонкі раздзела «Друкарні». Заяву братоў Энгелклингов. Вялікія надзеі Бадан – і расчараванне, калі высветлілася, што ўсе доказы паказваюць на неграў.
  
  Бад ведаў, што Лін разумее яго з паўслова – разумее, як яму збрыдзела быць «громилой Бадом», пудзілам для падазраваных, як хочацца стаць сапраўдным дэтэктывам.
  
  Якое-то час праз тэмы для размовы вычэрпваюцца, і Бад пачынае злавацца на сябе – з чаго гэта ён так разгаварыўся? Павінна быць, Лін гэта адчувае: яна моўчкі схіляецца над ім і вуснамі ўзносіць яго на сёмае неба. Бад гладзіць яе валасы, яшчэ ледзь вільготныя пасля душа. Ён ведае: з ім яна – сапраўдная.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ СЁМАЯ
  
  
  Доказы: асабістыя тычкуй ахвяр, выяўленыя ў калектары паблізу ад гатэля «Тевир», знойдзены «мэркуры» Коутса, зброю, экспертыза, якая ўсталявала адпаведнасць ствала і стрэляных гільзаў з «Начны савы». Ні адзін самы прыдзірлівы прысяжны не засумняваецца, што трое каляровых вінаватыя ў забойстве першай ступені. Справа «Начны савы» скончана.
  
  Эд за сталом на кухні піша для Паркера апошні справаздачу па справе. Інэс – у спальні: цяпер гэта яе спальня. Мабыць, ён мог бы сказаць: «Не будзем загадваць на будучыню, дазволь мне проста спаць з табой», – але духу не хапае. Інэс абклала кніжкамі пра Рэймонде Дитерлинге – набіраецца адвагі, каб папрасіцца да яго на працу. У апошні час яна змрочная і задуменная, нават вестка аб знойдзеным зброі яе не ўзрадавала – а гэта значыць, што яе паказанні не спатрэбяцца. Раны яе зажылі, валасы адрастаюць, ад сінякоў не засталося і следу. Душэўныя раны зацягваюцца куды павольней.
  
  Тэлефануе тэлефон, і Эд бярэ трубку. Чутны пстрычка – гэта ў спальні зняла другую трубку Інэс.
  
  – Алё!
  
  – Добры дзень, Эд, гэта Рас Мілард.
  
  – Як маецеся, капітан?
  
  – Хлопчык мой, для сяржантаў і вышэй я Рас.
  
  – Рас, чулі аб машыне і ствалах? Справа «Начны савы» скончана.
  
  – Не зусім: таму я і тэлефаную. Мне толькі што патэлефанаваў знаёмы са службы шэрыфа, ён працуе ў Аддзеле турмаў. Сказаў, што да яго дайшоў слых: Дадлі Сміт з Бадом Уайтам хочуць выбіць з нашых хлопцаў прызнанне. Заўтра раніцай, рана. Я распарадзіўся перавесці іх у іншы корпус, каб Сміт з Уайтам да іх не дабраліся.
  
  – Госпадзе!
  
  – Вось менавіта. У мяне ёсць план, сынок. Прыедзем туды як мага раней, уявім ім новыя доказы і паспрабуем дамагчыся прызнання законным шляхам. Ты будзеш «злым» паліцыянтам, я – «добрым».
  
  Эд папраўляе акуляры.
  
  – Калі?
  
  – Давай да сямі.
  
  – Добра.
  
  – Але ўлічы, сынок, гэтым ты наживешь ворага ў асобе Дадлі.
  
  Пстрычка – Інэс павесіла трубку.
  
  – Ну і чорт з ім. Убачымся заўтра, Рас.
  
  – Прадпрыемствамі рэспублікі; добра, сынок. Адпачні і наберись сіл перад заўтрашнім.
  
  Эд кладзе трубку. У дзвярах Інэс: крысы халата Эда валакуцца па падлозе.
  
  – Як ты смееш... як смееш так са мной рабіць?!
  
  – Цябе ніхто не прасіў падслухоўваць.
  
  – Я чакаю званка ад сястры. Эксл, як ты можаш?!
  
  – Ты хацела, каб яны патрапілі ў газавую камеру? Туды яны і адправяцца. Не хацела даваць паказанні? Цяпер і не прыйдзецца.
  
  – Я хачу, каб яны пакутавалі, чорт пабяры! Каб ім было балюча! Так жа балюча, як мне!
  
  – Не трэба, Інэс. Так нельга. Гэта справа патрабуе абсалютнай справядлівасці.
  
  Яна смяецца яму ў твар:
  
  – Размовы аб справядлівасці цябе падыходзяць, як мне – твой халат, pendejo [47] .
  
  – Інэс, ты атрымала тое, што хацела. Супакойся. Забудзь пра гэта. У цябе свая жыццё.
  
  – Якое жыццё? З табой? Ты ніколі на мяне не ажэнішся. Звяртаешся са мной, нібы я шкляная, – але кожны раз, калі я ўжо гатовая цябе паверыць, што-небудзь такое выкідаеш, што я кажу сабе: «Marde mia, ды як жа можна быць такой дурніцай?» А цяпер адмаўляеш мне нават у гэтым? У такой дробязі?
  
  – Інэс. – Эд паказвае на свой справаздачу, – над гэтай справай працуй і некалькі дзясяткаў людзей. І справа раскрыта. Да Свята нараджэння хрыстовага гэтыя жывёлы будуць ужо мёртвыя. Todos [48] , Інэс. Absolutomende. Табе гэтага мала?
  
  – Вядома мала! А ты як думаеш? Шэсць гадзін яны білі мяне, гвалтавалі, совалі ў мяне ствалы – і што за гэта атрымае? Нейкія дзесяць секунд – і вечны сон? Так, мне гэтага мала!
  
  Эд ўстае.
  
  – І таму ты дазволіш Бадуеў Уайту разваліць справу. Інэс, я ўпэўнены, што ўсё гэта – справа рук Эліса Лоў. Ён хоча ператварыць суд у спектакль, у ўласнае шоў і дзеля гэтага гатовы падставіць пад удар усё, чаго мы дамагліся! Падумай галавой, Інэс!
  
  – Не, гэта ты падумай галавой. І зразумей: усё даўно вырашана. Мяне шкадавалі, мной цікавіліся, пакуль я была сведкай важнай, – цяпер мае паказанні не патрабуюцца, і я сама нікому не патрэбна. Так, negritos памруць – але не за тое, што яны зрабілі са мной. Я таксама хачу справядлівасці, Эд, але справядлівасць у нас з табой розная. Калі правасуддзе не можа адпомсціць за мяне – хай гэта зробіць афіцэр Уайт.
  
  Эд сціскае кулакі.
  
  – Твой Уайт – тупы садыст і мярзотнік, які толькі і ведае, што бегаць за спадніцамі! Такія, як ён, ганьбяць паліцыю!
  
  – Няма. Уайт – чалавек, які кажа, што думае, робіць, што лічыць патрэбным, і пляваць яму на тое, як гэта адаб'ецца на яго каштоўнай кар'еры.
  
  – Ён – дзярмо! Mierda!
  
  – Значыць, я аддаю перавагу дзярмо. Эксл, цябе я ведаю. На справядлівасць цябе пляваць, ты думаеш толькі пра сябе. І заўтра ледзь святло ты поскачешь ў турму не для таго, каб абараняць закон, а толькі для таго, каб падкласці свінню афіцэру Уайту. Ты яго ненавідзіш – і ведаеш за што? За тое, што ён бачыць цябе наскрозь. І за тое, што такім, як ён, ты ніколі не станеш. Ты баішся рызыкаваць, Эксл. Паводзіш сябе так, нібы мяне любіш, можа быць, і сам у гэта верыш – але нават дзеля мяне рызыкаваць не станеш. Ты осыпаешь мяне грашыма, знакомишь з выдатнымі людзьмі – толькі ўсё гэта табе нічога не каштуе. Калі я папраўлюся, ты пастараешся зацягнуць мяне ў ложак, але жыць са мной не будзеш. Божа, крый божа, як можна – жыць з мексиканкой! З'яўляцца ў грамадстве з мексиканкой! Калі б ты ведаў, як мне ўсё гэта агідна!... А афіцэр Уайт дзеля мяне рызыкаваў жыццём. І не думаў аб наступствах. Тупы, кажаш? Estupido. Але гэты estupido афіцэр Уайт мне даражэй цябе – хоць бы таму, што ён даўно цябе раскусіў. Зразумеў, хто ты такі.
  
  Эд падыходзіць да яе ўшчыльную.
  
  – І хто ж я, па-твойму?
  
  – Звычайны баязлівец.
  
  Эд падымае кулак; Інэс адхіснуўся, халат падае на падлогу. Эд, апамятаўшыся, азіраецца вакол. На сцяне – яго вайсковыя медалі ў рамцы. Удар – узнагароды разлятаюцца па пакоі. Але гэтага мала. Кулак ляціць у аконнае шкло: аднак у апошні міг Эд адхоплівайце руку, і тоўстыя мяккія шторы гасяць ўдар.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ВОСЬМАЯ
  
  
  Джэк заснуў за рулём каля дома Лін Брэкен.
  
  Яму снілася Карэн у ложку з Веранікай Лэйк. Кроў і сперма, мерцвякі ў распусных позах, выдатныя жанчыны, якія мінаюць чырвонымі чарніламі. Сонца прымусіла яго разлепить павекі, і першае, што ён убачыў, была машына Бадан ля пад'езда Лін.
  
  Вусны перасохлі і патрэскаліся, усё цела ломіць. Джэк праглынуў апошнія дзве таблеткі і ў чаканні «прыходу» перабраў у памяці падзеі мінулага дня.
  
  У тэчках Сіда – нічога. Значыць, адзіныя яго нітачкі да Хадженсу – Пэтчетт і Брэкен. У Пэтчетта начуюць у доме слугі; Брэкен жыве адна. Як толькі Уайт вылезе з яе ложку, Джэк з гэтай шлюхай потолкует па-свойску.
  
  Джэк ўжо складаў у розуме туфтовый справаздачу для Дадлі Сміта, калі грукнулі дзверы – гук прагрымеў у вушах ружэйным стрэлам. Выйшаў Бад Уайт, накіраваўся да свайго аўтамабілю.
  
  Джэк ажно скурчыўся на сядзенне. Той, хто бяжыць роў матора. Секунды дзве-тры – і зноў аглушальна пляскае дзверы. Лін Брэкен. цяпер – брунэтка, садзіцца ў машыну, зрываецца з месца.
  
  На ўсход, у бок Лос-Феліс. Джэк – за ёй: па правай паласе, на прыстойным адлегласці. У гэты ранні гадзіну машын на вуліцы амаль няма, але жанчына за рулём яго не заўважае – павінна быць, занадта занятая сваімі думкамі.
  
  На ўсход, у Глендейл. Да поўначы па Брэнд. Прыпынак перад зачыненымі дзвярыма банка. Джэк заварочвае за вугал, адшуквае зручны назіральны пункт – з-за пустых каробак, складзеных перад дзвярыма бакалеі на рагу, усё выдатна відаць.
  
  Прысеўшы за скрынкамі, Джэк назірае за сцэнай у дзвярэй банка. Лін Б гутарыць з нейкім малянем. Той відавочна нервуецца, аж трасецца ўвесь. Нарэшце адкрывае банк і амаль вталкивает яе ўнутр. Крыху далей па вуліцы прыпаркаваны «форд» і «додж»: Джэк ўзіраецца ў нумары – бескарысна, адсюль не разабраць. Дзверы банка расхінаюцца: з ганка сыходзіць стары знаёмы – Ламар Хинтон з велізарнай скрынкай ў магутных лапай.
  
  Што там? Дзесяць да аднаго – тэчкі.
  
  З'яўляюцца Брэкен і банкаўскі служачы, таксама з скрынкамі, таропка загружаюць іх у «додж» і «пакард» Лін. Нервовы чалавечак замыкае дзверы банка, садзіцца ў «форд», і, разгарнуўшыся, накіроўваецца на поўдзень. Хинтон і Брэкен таксама сядаюць у машыны і едуць на поўнач – не адразу адзін за адным, вытрымаўшы паўзу.
  
  Цік-так, цік-так – цягнуцца секунды. Джэк адлічвае дзесяць секунд і кідаецца ў пагоню.
  
  Пасля зацятага пераследу ён наганяе іх мілю праз, у цэнтры Глендейла. Яго птушкі ляцяць на поўнач, да падножжа пагоркаў. Машын на дарозе становіцца ўсё менш: Джэк знаходзіць месца, адкуль добра бачная дарога, змеящаяся ўверх па ўзгорку, паркуецца ля абочыны, чакае. Вось і яго галубкі – усё бліжэй да вяршыні, знікаюць за паваротам, з'яўляюцца зноў...
  
  Джэк імчыцца за імі. Дарога выводзіць яго на дагледжаную паляну, абсталяваную для пікнікоў: драўляныя сталы, вугальныя ямы для смажання барбекю. Абедзве машыны стаяць побач за хвоямі. Брэкен і Хинтон выгружаюць з багажніка скрынкі. Хинтон нядбайна чапляе мезенцам каністру з бензінам.
  
  Пакінуўшы аўтамабіль воддаль, Джэк падкрадаецца бліжэй. Брэкен і Хинтон складаюць скрынкі ў самую вялікую яміну, поўную драўнянага вугалю. Спіной да яго, яго не бачаць. Джэк пригибается, хаваецца за нізкарослымі хвойкі, перасоўваецца кароткімі перабежкамі – ад аднаго дрэва да іншага.
  
  Парачка вяртаецца да машын: Брэкен бярэ скрынку лягчэй, Хинтон ухапіў адразу дзве. На паўдарогі ёю перахапляе Джэк. Нагой па яйках, рукаяццю рэвальвера па мордзе – раз, раз, раз! Хинтон падае, губляючы сваю ношу, Джэк схіляецца над ім, дакладнымі ўдарамі рэвальверным рукаяці дробніць каленныя кубачкі, плюшчыць запясці.
  
  Хинтон бялее і закатвае вочы – шок.
  
  Брэкен ўжо стаіць над ямай з каністрай бензіну і запальнічкай у руцэ.
  
  Адным скачком Джэк аказваецца па другі бок ямы, выхоплівае рэвальвер.
  
  Стоп-кадр.
  
  Каністра адкрыта, працякае з'едлівы пах бензіну. Лін Пстрыкае запальнічкай. Джэк накіроўвае рэвальвер ёй у твар. Стоп-кадр.
  
  Ззаду стогне і варочаецца Хинтон. Рэвальвер у руцэ ў Джэка пачынае дрыжаць.
  
  – Сід Хадженс, Пэтчетт, «Флёр-дэ-Ліс». Альбо я, альбо Бад Уайт. Мяне купіць можна, нельга.
  
  Лін апускае запальнічку, ставіць на зямлю каністру.
  
  – Што з Ламаром?
  
  Хинтон курчыцца ў пылу, плюецца крывёю. Джэк апускае рэвальвер.
  
  – Жыць будзе. Ён у мяне страляў, так што цяпер мы квіты.
  
  – Ён не страляў у вас. Пірс... у агульным, Ламар гэтага не рабіў.
  
  – Тады хто?
  
  – Не ведаю. Праўда не ведаю. І хто забіў Хадженса, мы з Пірса таксама не ўяўляем. Даведаліся аб гэтым учора з газет.
  
  Адна з скрынак у яме раскрытая – бачны стос тэчак.
  
  – Сакрэтныя матэрыялы Хадженса?
  
  – Яны самыя.
  
  – Працягвайце, я слухаю.
  
  – Давайце лепш абмяркуем цану. Ламар распавёў пра вас Пірса, і Пірс зразумеў, што вы – той самы паліцэйскі, імя якога пастаянна мільгае ў бульварных лістках. Вы самі сказалі, што вас можна купіць. Якая цана?
  
  – Тое, што мне трэба, у гэтых папках.
  
  – І што вы можаце...
  
  – Я ведаю аб тым, што Пэтчетт – сутэнёр. І пра вас, і пра іншых дзяўчат. Ведаю усе аб «Флёр-дэ-Ліс» і пра тое, чым гандлюе Пэтчетт, у тым ліку і парнаграфію.
  
  Гэтыя навіны Лін Брэкен прыняла не міргнуўшы вокам.
  
  – У некалькіх вашых часопісах адлюстроўваюцца скалечаныя людзі: калецтва і кроў падмаляваў чырвонымі чарніламі. Я бачыў фатаграфіі цела Хадженса: ён пакалечаны рыхт-у-рыхт як на гэтых здымках.
  
  Лін па-ранейшаму з каменным тварам:
  
  – І зараз вы хочаце, каб распытаць мяне пра Пірсе і Хадженсе?
  
  – Так, і аб тым, хто маляваў кроў на фотках.
  
  Лін пампуе галавой.
  
  – Не ведаю, хто робіць гэтыя фатаграфіі. І Пірс таксама не ведае. Ён купляе іх партыямі ў аднаго богатою мексіканца.
  
  – Што-то мне не верыцца.
  
  – Мне ўсё роўна, ці верыце вы мне ці не. Хочаце што-то, акрамя гэтага? Грошы?
  
  – Няма. Іду ў заклад, Хадженса забіў той, хто зрабіў здымкі.
  
  – А можа быць, той, каго гэтыя здымкі ўзбуджаюць. Але вам-то якая розніца? Я таксама гатовы трымаць заклад: увесь гэты шум – з-за таго, што ў Хадженса што-то было і на вас.
  
  – Разумніца. А я трымаю заклад, што Хадженс і Пэтчетт не за гульнёй у гольф пазнаёміліся, і...
  
  – Пірс і Сід збіраліся працаваць разам, – перапыняе яго Лін. – А больш я вам нічога не скажу.
  
  Відавочна, шантаж.
  
  – І гэтыя тэчкі прызначаліся для вашага агульнага справы?
  
  – Без каментароў. Я ў іх не зазірала і не збіраюся.
  
  – Тады растлумачце, што адбылося ў банку.
  
  Лін кідае погляд на Хинтона – волат курчыцца на зямлі, нібы раздаўленая жаба.
  
  – Пірс ведаў, што свае сакрэтныя дасье Сід захоўвае на дэпазіце ў сейфе банка. Калі мы прачыталі ў газеце, што Сід забіты, Пірс зразумеў, што рана ці позна паліцыя дабярэцца да тэчак. Ці бачыце, у Сіла былі матэрыялы і на Пірса – дакументальныя сведчанні аб такіх спосабах яго заробку, якія паліцыя не ўхваляе. Пірс падкупіў мэнэджара банка, той ўпусціў нас і дазволіў забраць дакументы. Астатняе вы бачылі.
  
  З ямы падымаецца густы пах драўнянага вугалю.
  
  – Што ў вас з Бадом Уайтам?
  
  Твар Лін застаецца спакойным, але ён заўважае, што рукі яе, прыціснутыя да бакоў, сьціскаюцца ў кулакі.
  
  – Ён да гэтага не мае ніякага дачынення.
  
  – І ўсё ж адкажыце.
  
  – Навошта?
  
  – Ніколі не паверу, што вы проста сустрэліся на вуліцы і закахаліся з першага погляду.
  
  Лін раптам усміхаецца – так адкрыта і заразліва, што Джэк з цяжкасцю ўтрымліваецца ад зваротнай ўсмешкі.
  
  – Мы з вамі заключаем здзелку, праўда? Перамір'е?
  
  – Дакладна. Пакт аб ненападзе.
  
  – Тады растлумачу. Бад выйшаў на Пірса, расследуючы забойства маладой дзяўчыны па імя Кэці Джануэй. Імя Пірса і маё ён атрымаў ад чалавека, які ведаў гэтую Кэці. Зразумела, мы яе не забівалі, і Пірса зусім не хацелася, каб вакол шнырял паліцэйскі. Ён папрасіў мяне быць з Балем пяшчотным... А цяпер ён, здаецца, сапраўды пачынае мне падабацца. І я вельмі прашу вас не распавядаць яму пра ўсё гэта. Калі ласка.
  
  Што за жанчына – нават молячы, прымудраецца не губляць годнасці!
  
  – Дамовіліся. Можаце перадаць Пэтчетту: акруговы пракурор мае намер адкласці справу Хадженса ў доўгую скрыню. А цяпер я знайду тое, што мне трэба, мы развітаемся і забудзем аб сённяшнім дні.
  
  Лін зноў адорвае яго усмешкай, і на гэты раз Джэк усміхаецца ў адказ.
  
  – Паглядзіце, што там з Хинтоном.
  
  Лін адыходзіць. Джэк саскоквае ў яму, раздрукоўвае верхнюю скрынку, пачынае капацца ў папках. Тэчкі складзеныя па алфавіце: А, А, Б, Б, Б... А вось і У: «Винсеннс, Джон».
  
  Паказанні сведак, якія апынуліся побач той ноччу. Якія-то добрапрыстойныя грамадзяне Горада Анёлаў бачылі, як кулі з рэвальвера Джэка ўспыхнулі наскрозь містэра і місіс Гаральд Дж. Скоггинс. Гэтыя добрапрыстойныя грамадзяне нічога не паведамілі уладам, баючыся, «як бы чаго не выйшла», затое адправіліся наўпрост да Сіду і яму ўсё выклалі – зразумела, не бясплатна. А вось і вынікі аналізу крыві: Пераможца з Вялікай Літары напампаваны марыхуанай, бензедрином і выпіўкай. За самавітае ўзнагароджанне ад Сіда лекар пагадзіўся прадаць яму гэты аналіз, а наўзамен згатаваць фальшывы. Запіс яго ўласнай балбатні ў бальніцы, у полубреду – прызнання, якіх хапіла б на дваццаць гадоў за кратамі. Пераканаўчы доказ таго, што 24 кастрычніка 1947 года ля гатэля «Матибу Рандэву» Джэк Ст. прыстрэліў двух ні ў чым не вінаватых грамадзян.
  
  – Я дапамагла Ламару забрацца ў машыну. Завязу яго ў бальніцу.
  
  Джэк абгортваецца.
  
  – Занадта ўжо ўсё гладка, каб быць падобным на праўду. У Пэтчетта ёсць копіі, праўда?
  
  Зноў тая ж подкупающая ўсмешка.
  
  – Вядома. Сід даў яму копіі ўсіх дакументаў, акрамя дасье на самога Пэтчетта. Гэтыя копіі ён захаваў як страхоўку. Пірс не давяраў Сіду. Тут усё дасье Хадженса, а значыць, і дасье на Пірса таксама тут.
  
  – І значыць, копія маёю дасье у вас таксама ёсць.
  
  – Ёсць, містэр Винсеннс.
  
  Джэк паспрабаваў паўтарыць яе ўсмешку. Не выйшла.
  
  – Усё, што я ведаю аб вас, аб Пэтчетте, аб яго справах і аб Сідэ Хадженсе, неадкладна адправіцца на дэпазіт. Некалькімі копіямі, у некалькіх сейфах некалькіх розных банкаў. Калі са мной ці з кім-небудзь з маіх блізкіх што-то здарыцца, мае прызнання трапяць у паліцыю Лос-Анджэлеса, у офіс акруговага пракурора і ў «Лос-Анджэлес Миррор».
  
  – У шахматах гэта называецца пат. Што ж, дамовіліся. Хочаце распаліць агонь?
  
  Джэк схіліў галаву. Лін працягнула яму каністру. Джэк плюхнуў на тэчкі бензінам, кінуў запалку – паперы запалалі адразу, уверх паляцелі чорна-вогненныя лахманы. Джэк глядзеў на вогнішча, пакуль не пацяклі слёзы
  
  – Едзьце дадому, сяржант. Вам трэба выспацца. Выглядаеце вы проста жудасна.
  
  
  
  * * *
  
  
  Ён і паехаў дадому. Толькі не да сябе – да Карэн.
  
  Гэтая думка прыйшла да яго раптоўна. Накацілася – рыхт-у-рыхт як учора з Клодам Дайнином і яго коламі. Ён не ведаў, што скажа, не хацеў прыдумляць словы. Каб адцягнуцца, уключыў радыё.
  
  Па-вайсковаму суровы голас дыктара:
  
  – ... Уся паліцыя паднятая па трывозе: паўднёвая частка Лос-Анджэлеса ператварылася ў поле палявання на людзей. Паўтараем: паўтара гадзіны таму Рэйманд Коутс, Тайран Джонс і Лерой Фантэйн, абвінавачаныя ў масавым забойстве, вядомым як бойня ў «Начны савы», здзейснілі ўцёкі з турмы ў цэнтры Лос-Анджэлеса. Напярэдадні ўцёкаў усе трое былі перакладзены для допыту ў іншы, не гэтак строга ахоўны корпус турмы. Уцёкі быў здзейснены пры дапамозе звязаных прасцін: абвінавачаныя спусціліся на вышыню другога паверха, пасля чаго саскочылі на зямлю. Прадстаўляем вам каментар Расэла Милларда, капітана паліцыі Лос-Анджэлеса, аднаго з кіраўнікоў расследавання, зроблены неадкладна пасля выяўлення ўцёкаў.
  
  – Я... я цалкам прымаю адказнасць на сябе. Гэта я загадаў перавесці падазраваных у іншае аддзяленне. Я... будуць прыняты ўсе меры да больш хуткаму затрыманню. Я...
  
  Джэк шчоўкнуў тумблерам. Вось і канец кар'еры Милларда з усімі яго старорежимными прынцыпамі. Карэн адкрыла яму дзверы.
  
  – Божа мой, мілы, дзе ты быў?!
  
  – Карэн, ты выйдзеш за мяне замуж?
  
  – Так, – адказвае яна.
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТАЯ
  
  
  Эд ў машыне на скрыжаванні Першай і Аліў. Побач ляжыць бацькоўскі драбавік. Зноў і зноў Эд пракручвае ў галаве план дзеянняў, прыслухоўваецца да ўласнай інтуіцыі.
  
  Цукровы Рэй Коутс: «Роланд Наваретте, жыве на Банкер-Хіл. Трымае блатхату для тых, хто шрубы з турагі нарэзаў».
  
  Прызнанне, зробленае шэптам: мікрафоны яго не ўлавілі, і сам Рэй, павінна быць, ужо пра яго не памятае. Дасье Наваретте ў архіве – фатаграфія, адрас: меблирашка на Аліў, у паўмілі ад турмы, з якой ён бег. Ужо светла – днём яны затаіўся, пачакаюць ночы, каб прабрацца ў Чорны горад. Магчыма, усе чацвёра ўзброеныя.
  
  Чорт пабяры, як яго трасе! Зусім як у сорак трэцім, на Гвадалканале.
  
  Парушыў правілы – нікому не сказаўшы, адправіўся сюды ў адзіночку.
  
  Вось і ён. Дом у віктарыянскім стылі: чатыры паверхі, аблупленая фарба. Эд взбегает на ганак, правярае прозвішчы на паштовых скрынях: Р. Наваретте, 408.
  
  Ўваходзіць, хаваючы драбавік пад плашчом. Прасторны хол, шкляныя дзверы ліфта, лесвіца. Уверх па лесвіцы, не чуючы пад сабой ног. Чацвёрты паверх – нікога. Скідае плашч, наперад, да дзвярэй кватэры 408. Ля дзвярэй спыняецца, адчуваючы, што не зможа зрабіць больш ні кроку: успамінае, як, пачуўшы навіны, рыдала Інэс – гэта надае яму сіл. Эд выбівае дзверы нагой.
  
  За дзвярыма – чацвёра ядуць бутэрброды.
  
  Джонс і Наваретте – за сталом, Фантэйн – на падлозе. Сахарок Коутс ля акна калупае запалкай у зубах.
  
  Зброі не відаць. Пры з'яўленні Эда усе заміраюць.
  
  – Вы арыштаваныя! – Ён спрабуе вымавіць гэтыя словы, але з горла вырываецца нейкае сипение.
  
  Джонс вздергивает рукі ўверх. Падымае рукі і Наваретте. Фантэйн закладвае рукі за галаву. Цукровы Рэй – нахабна, не рухаючыся з месца:
  
  – Чаго хрипишь, гніда легавая? Обоссался са страху?
  
  І тады Эд націскае на спуск. Раз, другі – Коутс падае на падлогу. Аддача адкідвае Эда да дзвярэй. Фантэйн і Наваретте вскакивают, лямантуючы як рэзаныя. Эд зноў цісне на спускавы кручок, цісне, прашывае абодвух адным стрэлам. Кроў хвастае фантанам. Эд, хістаючыся, працірае вочы – і заўважае, што Джонса няма.
  
  Джонс прымудрыўся праскочыць міма яго і бяжыць да ліфта. Эд кідаецца за ім. Джонс ўжо ў ліфце: адчайна цісне на ўсе кнопкі запар, зрывістым голасам: «Госпадзе Ісусе, калі ласка... Госпадзе Ісусе...» Шкляныя дзверы зрушваюцца: Эд страляе ва ўпор, не цэлячыся, і шкло абсыпаецца, на лета окрашиваясь крывёю – зарад карцечы знёс Джонсу галаву.
  
  Лямантуюць немым голасам за спіной нейкія грамадзянскія. Але Эду пляваць. У яго больш не дрыжаць калені: цвёрдым крокам ён сыходзіць ўніз.
  
  Унізе ўжо сабраўся натоўп: патрульныя ў форме, дэтэктывы ў цывільным. Хто-то пляскае яго па спіне, хто-то выкрыквае яго імя. Чый-то голас над вухам:
  
  – Мілард памёр. Сардэчны прыступ. Прама ў Бюро.
  
  
  КІРАЎНІК САРАКАВАЯ
  
  
  Дождж палівае адкрытую магілу. Пасля прочувствованной прамовы Дадлі Сміта бярэ слова святар.
  
  Па распараджэнні Тада Грына на пахаванне сабралася ўсё Бюро. Паркер запрасіў прэсу: пасля таго як Раса Милларда аддадуць зямлі, трэба будзе невялікая цырымонія, што-то накшталт памінак. Побач з удавой варта Эд Эксл, і фатографы ловяць у аб'ектыў яго прыгожы тонкі профіль. Бад Уайт не зводзіць з яго вачэй.
  
  Увесь тыдзень надрываюцца загалоўкі газет: Эд Эксл, «найвялікшы герой Лос-Анджэлеса», першы свой подзвіг здзейсніў на вайне, другі – калі застрэліў траіх небяспечных забойцаў і іх саўдзельніка. Эліс Лоў заявіў прэсе, што перад уцёкамі усе трое абвінавачаных прызналіся. Аб тым, што нігер былі бяззбройныя, ніхто не згадваў.
  
  Эд Эксл дамогся свайго.
  
  – Прах да праху, – прамаўляе святар.
  
  Удава пачынае галасіць, і Эксл абдымае яе за плечы. Бад разгортваецца і ідзе прэч.
  
  Зіхаціць маланка, дождж узмацняецца, і Бад хаваецца ў капліцы. Тут усё гатова для вечарынкі: да аналою і крэслаў дадаўся доўгі стол і талеркі з бутэрбродамі. Зноў маланка, аглушальна грыміць гром. Бад падыходзіць да акна і глядзіць, як труну апускаюць у зямлю.
  
  Прах да праху.
  
  Стэнс атрымаў паўгода. А Эксл атрымаў Інэс – за забойства чатырох падонкаў яна яму ўсё даравала.
  
  Далакопы прымаюцца за працу, а балеснай гужам цягнуцца да капліцы. Эліс Лоў пасклізваецца і хлопается на азадак.
  
  Бад гоніць ад сябе благія думкі. Думай аб чым-небудзь добрым, загадвае ён сабе. Напрыклад, аб Лін. Або аб тым, што забойцу Кэці Джануэй ён рана ці позна знойдзе. Абавязкова знойдзе. Хай нават праз дваццаць гадоў.
  
  Балеснай ўваходзяць у капліцу, расстаўляюць па кутах парасоны, здымаюць плашчы, рассаджваюцца хто куды. Бад таксама садзіцца ў далёкі канец стала. Паркер і Эксл становяцца за аналой.
  
  Рэпарцёры, нататнікі. На чале стала Лоў, удава Милларда, Прэстан Эксл, славуты будаўнік Фантазиленда.
  
  Паркер, у мікрафон:
  
  – Дамы і спадары, нас сабрала тут сумнае падзея. Сёння мы праводзілі ў апошні шлях выдатнага чалавека і адданага служыцеля закона. Усе мы глыбока смуткуем аб яго заўчаснай смерці. Смерць капітана Расэла А Милларда стала вялікай стратай не толькі для місіс Мілард, не толькі для сям'і Миллардов, але і для ўсіх нас. Мне ўспамінаецца фраза, прачытаная шмат гадоў таму ў якой-то кнізе, цяпер ужо не ўзгадаю у якой. Фраза такая: «Калі Бога няма, то які ж я пасля гэтага капітан?» Дык вось: ёсць Бог, які вядзе нас праз смутку і бяды, і капітан Джон Мілард быў капітанам у Яго на службе.
  
  Паркер дастае з кішэні скрыначку, абабіты аксамітам.
  
  Аднак, нягледзячы на нашу смутак, жыццё працягваецца. Адначасова з стратай аднаго бліскучага паліцэйскага мы сталі сведкамі подзвігу іншага. Эдмунд Дж. Эксл, сяржант-дэтэктыў, бездакорна служыць у паліцыі Лос-Анджэлеса на працягу ўжо дзесяці гадоў, з якіх тры гады аддаў абароне айчыны ў арміі Злучаных Штатаў. За мужнасць, праяўленую ў баі на ціхаакіянскім тэатры ваенных дзеянняў, сяржант Эксл узнагароджаны крыжом «За выбітныя заслугі». А некалькі дзён таму ён зноў праявіў дзіўную адвагу: на гэты раз у барацьбе не са знешнім, а, калі можна так выказацца, з унутраным ворагам. Таму я лічу за гонар для сябе ўручыць сяржанту Эксл нашу вышэйшую ўзнагароду – медаль «За доблесць».
  
  Эксл выходзіць наперад, і Паркер апранае яму на шыю медаль на блакітнай стужцы. Мужчыны паціскаюць адзін аднаму рукі; у Эксл слёзы на вачах. Зіхацяць ўспышкі, рыпаюць пёры рэпарцёраў. Ніхто не пляскае ў ладкі.
  
  – Аднак, – працягвае Паркер ў мікрафон, – якое б ні было высокае значэнне гэтай узнагароды, гэта заахвочванне маральнага, а не практычнага ўласцівасці. Таму сёння я хачу скарыстацца рэдка выкарыстоўваным правам начальніка гарадской паліцыі і ўзнагародзіць Эда Эксл павышэннем па службе. Я падвышаю яго ў званні на два рангу, то ёсць раблю капітанам, і прызначаю на пасаду камандзіра-кантралёра з шырокімі паўнамоцтвамі, які па меры неабходнасці будзе выконваць абавязкі начальніка розных аддзелаў, то ёсць тую пасаду, якую раней займаў наш дарагі калега Джон Мілард.
  
  Прэстан Эксл ўстае. Ўстаюць усе грамадзянскія; па знаку Тада Грына ўстаюць і копы. Несяброўскія, вадкія апладысменты. Эд Эксл варта прама, нібы аршын праглынуў.
  
  Бад сядзіць разваліўшыся. Ён дэманстратыўна дастае свой рэвальвер, цалуе яго і робіць выгляд, што дзьме з рулі парахавы дым.
  
  
  КІРАЎНІК СОРАК ПЕРШАЯ
  
  
  Пресвитерианский ксёндз абвянчаў іх у садзе перад домам Морроу. Стары Уэлтон разаслаў запрашэння і аплаціў банкет. Шаферам быў Мілер Стентон, сяброўкай нявесты Джаана Лоу-Морроу (яшчэ да пачатку цырымоніі яна ладна угостилась шампанскім і цяпер слабавата стаяў на нагах). Дадлі Сміт пацяшаў публіку анекдотамі і гучным тэнарам спяваў ірландскія песні. Па просьбе Эліса Лоў прыйшлі Паркер і Грын, а з імі капітан-вундэркінд Эд Эксл, адзін, без сваёй мексіканцы. Іншыя госці – сябры сям'і Морроу, багатыя і знакамітыя. На велізарным заднім двары велічнага асабняка Морроу яблыку не было дзе ўпасці.
  
  Упершыню за шмат гадоў Джэк без страху глядзеў у будучыню. Хадженс мёртвы і пахаваны; расследаванне забойства спынена «за недахопам доказаў». Копіі «страхоўкі» Джэка раскіданыя па дэпазітных сейфаў чатырнаццаці банкаў. Пэтчетт і Брэкен будуць маўчаць.
  
  Дадлі праглынуў яго ілжывыя справаздачы аб Уайте (ні слова пра Лін, Уайт ночы напралёт бадзяўся па барах). На ўсялякі выпадак Джэк яшчэ некалькі дзён сачыў за домам Лін, але нічога цікавага не ўбачыў. Хіба толькі тое, што Бад прыязджае да яе кожны вечар і, падобна на тое, што ў іх усё ладзіцца. Што ж, ён заўсёды падазраваў, што страшны Граміла Бад ў глыбіні душы слюнтяй, які марыць аб сямейным выгодзе і гатовы растаць ад жаночай ласкі. Як і сам Джэк.
  
  Святар задаў пакладзеныя пытанні, яны з Карэн прамовілі пакладзеныя адказы. «А цяпер пацалуйце нявесту». Абдымкі, пацалункі, воплескі па спіне – поздравители адціснулі маладых адзін ад аднаго. Нават Паркер ўсміхаўся так, нібы ўсё жыццё марыў пабываць на іх вяселлі.
  
  Вакол Эда Эксл ўжо сабраўся натоўп прыхільнікаў. Здаецца, ім госці цікавяцца больш, чым жаніхом з нявестай. Яшчэ б: якімі толькі мянушкамі не ўзнагароджваюць яго газеты! «Герой Лос-Анджэлеса», «Храбрец Эд», «Эдзі – трапны стралок»... Што ж, ён гэта заслужыў: здолеў скарыстацца выпадкам, прыкрыў справа, грозившее зайсці ў тупік, дапамог паліцыі Лос-Анджэлеса захаваць твар. Сам Джэк, напэўна, так бы не змог. Духу не дастала б.
  
  Эксл. Уайт. Ён сам.
  
  Ва ўсіх У нас свае сакрэты.
  
  Сакрэты Джэка там, у каламутнай глыбіні: парнаграфія, мёртвы гандляр плёткамі і «Начная сава».
  
  Да Бога Джэк не звяртаўся ўжо гадоў трыццаць; але цяпер на яго раптам знайшла паляванне памаліцца. Аб тым, каб усе сакрэты засталіся ззаду. Каб Бад знайшоў шчасце з Лін, Эксл са сваёй мексиканочкой, ён сам – з Карэн. Каб будучыня была да іх добразычліва ставіцца мінулага.
  
  
  КАЛЯНДАР
  
  
  
  
  1954
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Геральд Экспрэс», 16 чэрвеня
  
  
  
  Былы паліцэйскі арыштаваны за рабаванні і забойствы
  
  
  
  Рычард Алекс Стенсленд, 40 гадоў, былы дэтэктыў паліцыі Лос-Анджэлеса, звольнены ў 1951 годзе пасля гучнага скандалу, вядомага як «Крывавае Каляды», арыштаваны сёньня раніцай. Яму прад'яўленае абвінавачванне ў шасці узброеных рабавання і двух забойствах першай ступені. Разам з ім на кватэры ў Пакойме, дзе хаваўся Стенсленд, арыштаваныя Дэніс Бернс, мянушка Тхор, 43 гады, і Джон Лестэр Мишак, 37 гадоў. Бернс і Мишак абвінавачваюцца ў чатырох узброеных рабавання і двух забойствах першай ступені.
  
  Арышт выраблены капітанам Эдмундам Дж. Эксл, камандзірам-кантралёрам паліцыі Лос-Анджэлеса (у цяперашні час Эксл выконвае абавязкі кіраўніка Аддзела па барацьбе з крадзяжамі), а таксама сяржантамі Дуэйном Фиском і Дональдам Клекнером. Эксл, чые паказанні па справе «Крывавага Раства» у 1952 годзе прывялі да звальнення і турэмнага зняволення Стенсленда, паведаміў рэпарцёрам: «Сведкі апазналі ўсіх траіх па фатаграфіях. У нас дастаткова фактаў, якія даказваюць, што менавіта гэтыя людзі нясуць адказнасць за рабавання шасці вінных крам у цэнтры Лос-Анджэлеса, у тым ліку і рабавання "Віннай крамы Сола" ў раёне Силверлейк 9 чэрвеня гэтаю года, падчас якога былі застрэленыя гаспадар крамы і яго сын. Сведкі пацвярджаюць, што бачылі Стенсленда і Бернса на месцы злачынства. Мы збіраемся неадкладна пачаць інтэнсіўныя допыты падазраваных і спадзяемся, што зможам раскрыць і іншыя выпадкі аналагічных рабаванняў».
  
  Стенсленд, Бернс і Мишак не аказалі супраціў пры арышце. Пазней, па прыбыцці ў будынак турмы, Стенсленд паспрабаваў напасці на капітана Эксл, але ахоўнікі турмы прадухілілі напад.
  
  
  
  ЗАГАЛОВАК: «Лос-Анджэлес Миррор Ньюс»,
  
  21 чэрвеня
  
  
  
  Стенсленд прызнаецца ў рабаваннях і забойствах
  
  
  
  ЗАГАЛОВАК:
  
  «Лос-Анджэлес Геральд Экспрэс», 23 верасня
  
  
  
  Прысуд рабаўнікам вінных крам: Былы паліцэйскі прысуджаны да смерці
  
  
  
  ВЫТРЫМКА: «Лос-Анджэлес Таймс».
  
  11 лістапада
  
  
  
  Стенсленд, былы паліцэйскі, які стаў бандытам, памірае ў газавай камеры
  
  У 10:03 учорашняга дня ў турме Сан-Квенцін прыведзены ў выкананне смяротны прысуд Рычарду Стенсленду, 41 год, асуджанаму да найвышэйшай меры пакарання за забойства Саламона і Давіда Абрамовічаў, здзейсненае 9 чэрвеня гэтага года. Забойства адбылося падчас рабавання віннага крамы. Прысуд быў вынесены 11 верасня; Стенсленд адмовіўся падаваць апеляцыю.
  
  Выкананне прысуду прайшло без здарэнняў, хоць сведкі адзначылі, што Стенсленд выглядаў нецвярозым. Акрамя афіцыйных асоб і прэсы, прысутнічалі двое дэтэктываў з паліцыі Лос-Анджэлеса: капітан Эдмунд Дж. Эксл, арестовавший Стенсленда, і афіцэр Вендэл Уайт, былы напарнік асуджанага. Напярэдадні пакарання афіцэр Уайт наведаў Стенсленда ў камеры смяротнікаў і правёў з ім усю ноч. Памочнік начальніка турмы Б. Д. Тервилиджер адмаўляе як тое, што афіцэр Уайт забяспечыў асуджанага спіртнымі напоямі, так і тое, што сам Уайт падчас выканання прысуду быў п'яны. Стенсленд адмовіўся ад споведзі і славесна абразіў турэмнага капелана; апошнімі яго словамі была непрыстойная лаянка па адрасе капітана Эксл.
  
  
  
  
  1955
  
  
  
  Часопіс «Строга сакрэтна», май 1955 года
  
  
  
  Хто забіў Сіла Хадженса?
  
  
  
  Правасуддзе ў Горадзе Паўшых Анёлаў нагадвае нам цытату з прагрымеў на ўсю краіну мюзікла «Поргі і Бэс». Памятаеце: «Мужчына, ён нясталы»? Дык вось: калі заб'юць каго-небудзь з неразлучных сяброў (і, магчыма, спонсараў) нашага доблеснага акруговага пракурора – беражыцеся, забойцы! – шэф паліцыі Уільям X. Паркер пераверне неба і зямлю, але знойдзе гнюса, які адважыўся адправіць добрапрыстойнага грамадзяніна да продкаў. Калі ж забіваюць (і не проста забіваюць – у капусту шаткуюць ва ўласнай кватэры!) самотнага журналіста, які прысвяціў жыццё выкрыванню заганы на старонках нашай газеты, – радуйцеся, забойцы! – шэф Паркер і яго падручныя з мазольнымі азадкамі будуць спакойна папіваць гарбатку і насвістваць на матыў з «Поргі і Бэс»: «Правасуддзе, яно нястала!»
  
  Два гады прайшло з той ночы, калі Сід Хадженс загінуў страшнай смерцю ва ўласнай гасцінай у Чэпмен-парку. У тыя дні ўся паліцыя Лос-Анджэлеса літаральна на вушах стаяў з-за «Начны савы» – сенсацыі, што прагрымеў на ўсю краіну: на жаль, паліцыянтам было не да небаракі Сіда. Справа «Начны савы», як вы памятаеце, скончылася тым, што адзін з паліцыянтаў узяў правасуддзе ў свае рукі (па матывах, вельмі далёкім ад абароны справядлівасці – славалюбства і беспрынцыповасць гэтага чалавека добра нам вядомыя) і некалькімі дакладнымі стрэламі адправіў бандытаў у апраметную, дзе іх, несумненна, з нецярпеннем чакалі. А што ж Сід Хадженс? Яго справу даручылі двух дэтэктываў-пачаткоўцам, не расчыніўшыся яшчэ ніводнага (ні аднаго!) забойства. Мы добра памятаем, як гэтыя хлопцы цэлымі днямі тырчалі ў нас у офісе, гарталі старыя выпускі нашага часопіса, у неймаверных колькасцях паглыналі кавы з пірожнымі, з пажадлівасцю пазіралі на нашых сакратарак... і, зразумела, роўна нічога не знайшлі.
  
  Мы, журналісты «Строга сакрэтна», ведаем жыццё Горада Паўшых Анёлаў не толькі з параднага боку; таму мы распачалі самастойнае расследаванне смерці нашага Сидстера. Але і нашы пошукі ні да чаго не прывялі. Вось чаму сёння мы хочам задаць паліцыі Лос-Анджэлеса некалькі пытанняў.
  
  Вядома, што дом Сіда абрабавалі. Што здарылася з сверхконфиденциальными і наистрожайше сакрэтнымі матэрыяламі, якія нават мы лічылі залішне скандальнымі для публікацыі матэрыяламі, якія Сід захоўваў у сябе дома?
  
  Чаму акруговай пракурор Эліс Лоў, абавязаны сваёй цяперашняй пасадай перш за ўсё смеласці «Строга сакрэтна», разоблачившей заганныя пасцельныя прыхільнасці яго суперніка, забыўся пра элементарнай падзякі і не жадае ужыць свой уплыў для таго, каб нагадаць паліцыі Лос-Анджэлеса аб яе абавязках?
  
  Кап Джон (ён жа Джэк) Винсеннс, Пераможца з Вялікай Літары, знакаміты змагар з наркотыкамі, быў блізкім сябрам Сіда. Наш Сидстер аказаў яму нямала паслуг. Чаму ж Джэк (цесна звязаны з Элісам Лоў не толькі роднаснымі, але і дзелавымі адносінамі, хоць, заўважце, у нашай артыкуле вы не знойдзеце словы «казначэй»), дык вось, чаму жа Джэк не пачаў ўласнага расследавання, як зрабіў бы на яго месцы любы прыстойны чалавек?
  
  Мы не ў першы раз задаём гэтыя пытанні, але, на жаль, яны да гэтага часу застаюцца без адказу. Чакайце працяг тэмы ў наступных выпусках і памятайце, усё гэта вы даведаліся першымі: канфідэнцыйна, без пратаколу, строга сакрэтна.
  
  
  
  Часопіс «Строга сакрэтна», снежань 1955 года
  
  
  
  Лоў і Винсеннс – мы патрабуем правасуддзя!
  
  
  
  Даволі мы, дарагі чытач, хадзілі вакол ды каля: надышла пара загаварыць на поўны голас. У нашым травеньскім выпуску мы адзначылі двухгадовую гадавіну зверскага забойства нашага вядучага аўтара Сіда Хадженса. Мы з горыччу заўважылі, што забойства так і засталося нераскрытым, заклікалі паліцыю Лос-Анджэлеса, акруговага пракурора Эліса Лоў і яго сваяка сяржанта паліцыі Джэка Винсеннса праявіць ініцыятыву ў расследаванні, задалі некалькі відавочных пытанняў, але так і не атрымалі адказу. Сем месяцаў мы чакалі правасуддзя, і чакалі дарэмна. Так што сёння нам прыйдзецца задаць новыя пытанні, і не наша віна, што яны могуць сёе-каму прыйсціся не па гусце.
  
  Дзе сенсацыйныя «сакрэтныя матэрыялы» Сіда Хадженса, матэрыялы гэтак скандальныя, што Сід не адважваўся апублікаваць іх нават у нашым часопісе?
  
  Ці дакладна, што акруговы пракурор Лоў замял расследаванне забойства, паколькі ў апошнім нумары «Строга сакрэтна» наш адважны Сидстер апублікаваў неабвержныя доказы перакручаных схільнасцяў Макса Пелтца, прадзюсара і рэжысёра серыяла «Жэтон Гонару», таго самага Пелтца, які (якое супадзенне!) шчодра фінансаваў выбарчую кампанію Лоў?
  
  Ці Не таму Лоў ігнаруе нашы просьбы аб справядлівасці, што занадта заняты падрыхтоўкай да наступных выбараў? Ці праўду кажуць, быццам бы Джэк Винсеннс (заўважце, у гэтым артыкуле вы не знойдзеце словы «казначэй») вымагае ў галівудскіх знакамітасцяў «дабравольныя» ўзносы ў падтрымку свайго ўплывовага сваяка?
  
  І яшчэ трохі аб Пераможцы з Вялікай Літары.
  
  Да нас даходзяць чуткі, што ў сям'і ў славутага змагара з наркамафіяй таксама не ўсё добра. Яго жонка (дачка багатых бацькоў, да таго ж маладзей Джэка амаль на дваццаць гадоў), у свой час убедившая яго пакінуць небяспечны Аддзел наркотыкаў, цяпер незадаволеная тым, што ён служыць у не менш небяспечным падраздзяленні нагляду. Нашы крыніцы паведамляюць, што Джэк і цудоўная Карэн скандалаў ледзь не кожны божы дзень. Цікава, ці гэта праўда і ці ўся гэта праўда?
  
  Ёсць над чым падумаць, ці не так, дарагі чытач? Але мы не пакідаем надзеі на тое, што справядлівасць урэшце пераможа, і працягваем свой крыжовы паход у памяць і ў імя нябожчыка Сіда Хадженса. Памятай, чытач: пра ўсё гэта ты даведаўся першым без пратаколу, канфідэнцыйна, строга сакрэтна.
  
  
  
  
  1956
  
  
  
  Часопіс «Строга сакрэтна»,
  
  рубрыка «Акно ў злачынны свет», кастрычнік 1956 года
  
  
  
  Набліжаецца тэрмін вызвалення Коэна: Што чакае Микстера ў родным горадзе?
  
  
  
  Ад вас, дарагія нашы чытачы, зразумела, дзіўна чакаць дасведчанасці ў хітраспляценнях лос-анджэлескага крымінальнага бізнэсу. Не сумняваемся, што большасць з вас – законапаслухмяныя грамадзяне, знаёмыя з цёмным бокам жыцця выключна па публікацыях нашага часопіса. Нас не раз абвінавачвалі ў цынізме; аднак, як гаворыцца, хто папярэджаны, той узброены, і наша адзіная мэта – трымаць вас у курсе ўсяго, што адбываецца побач з намі. Вось чаму мы адкрылі рубрыку «Акно ў злачынны свет», прысвечаную арганізаванай злачыннасці ў нашым родным Лос-Анджэлесе. І цяперашняя наша публікацыя будзе прысвечана постаці ва ўсіх адносінах выбітнай – Мэер Харрису Коэну, 43 гадоў, вядомаму таксама як Мізантроп Микстер або Страшны Мікі. К.
  
  Было час, калі Мік трымаў у страху ўвесь крымінальны Лос-Анджэлес! Цяпер ён за кратамі: сеў у лістападзе 1951 года па абвінавачанні ў нявыплаце падаткаў. Аднак ходзяць чуткі, што даволі хутка, магчыма ў канцы 1957 года, ён выйдзе на волю датэрмінова.
  
  Рэпутацыя Мікі добра вядомая: з 1945 па 1951 год, пакуль Дзядзька Сэм не ўзяў яго за жабры, не было ў нашым горадзе чалавека магутнейшы і страшней яго. Пра яго распавядалі ў навінах, яму прысвячаліся цэлыя газетныя паласы; словам, Мікі заслужана карыстаўся усеагульным увагай. Але колькі вяровачцы ні віцца, а канец будзе; вось і кіраўніку лос-анджэлесу гангстэраў прыйшлося сысці ў працяглы адпачынак не па ўласным жаданні. І вось, пакуль ён атрымлівае асалоду ад адпачынкам у камфартабельнай аднамеснай камеры, чухае за вушкам каханага бульдога Мікі-младшею і вядзе набожныя гутаркі са сваім памочнікам Дэйві Голдманом (таксама тым, хто сядзіць у Мак-Ніле па аналагічным абвінавачванні), крымінальная актыўнасць у Лос-Анджэлесе дзіўным чынам амаль сышла на няма. У нашага часопіса нямала добраахвотных карэспандэнтаў у самых розных пластах грамадства: атрымаўшы такую-сякую эксклюзіўную інфармацыю, мы распрацавалі тэорыю аб тым, што адбываецца ў горадзе, і гэтую тэорыю, дарагія чытачы, прадстаўляем вам. Слухайце ўважліва і памятайце: усё гэта вы даведаецеся першымі, без пратаколу, канфідэнцыйна, строга сакрэтна.
  
  Лістапад пяцьдзесят першага: да пабачэння, Мікі, не гаруй, не сумуй, не забудзься зубную шчотку, пішы часцей. Перад тым як адправіцца ў далёкія халодныя краю, Мікі паведамляе свайму намесніку Морыса Ягелке, што ён (Мо) цяпер становіцца кіраўніком імперыі Коэна; і яшчэ паведамляе, што прадбачыў такую непрыемнасць і таму ўклаў вялікую частку свайго сказочною стану ў легальны бізнес, які належыць людзям, якім ён давярае. Як бачым, гангстэр Мікі К. можа выкідаць любыя антраша, але сынок габрэйскай матулі добра ведае, з якога боку ў бутэрброда алей.
  
  Вы яшчэ на нашай хвалі, дарагі чытач? Выдатна. Цяпер слухайце яшчэ больш уважліва.
  
  Пакуль Мікі прохлаждается ў сваім зарешеченном чертоге, час ідзе. Ад трымальнікаў сваіх укладаў Мік атрымлівае працэнты і перакладае іх наўпрост у швейцарскі банк. Выйшаўшы на свабоду, ён атрымае сваю Імперыю Зла таму на сподачку з блакітнай каемкой. І надыдуць тады шчасця райскія дні, па меншай меры для Мікі і яго присных.
  
  Такім чынам, каралеўства Коэна впало ў летаргічны сон. І такая ўлада ўсюдыіснага Мікі К., што, хоць ён ужо пяць гадоў як у казённым доме, ні адзін, нават самы нахабны, гангстэр не спрабуе перахапіць стырно праўлення яго імперыяй. Нават Круты Джэк Уэйлен, вядомы граміла і гулец, аб якім кажуць, што ён нікога і нічога на свеце не баіцца, займаецца сваім ігральным бізнэсам, а ў справы Мікі не лезе.
  
  А што ж, спытаеце вы, здарылася з набліжанымі нашага Микстера? Такое ўражанне, што амаль усе яны ўсталі на сумленны шлях. Мо Ягелка гуляе на біржы, і здаецца, не занадта ўдала. Дэйві Голдман, арыштаваны разам з босам, выгульвае на турэмным двары Мікі Коэна-малодшага. Эйб Тайтелбаум, адзін з баевікоў Коэна, адкрыў далікатэсная рэстаранчык «Кашэрныя кухня Эйба»: ах, якія там сэндвічы! Іншы баявік, Ці Ваксы, гандлюе лекамі, прычым, заўважце, па афіцыйнай ліцэнзіі. Што ж да любімчыка Мікі, прыгажунчыка італьянца Джоні Стомпанато (празванага Оскарам за дастойны першага месца на конкурсе Кінаакадэміі памер... не будзем удакладняць, якога органа), – дык вось, Джоні, мяркуючы па ўсім, вярнуўся да сваёй ранейшай прафесіі, засвоенай яшчэ да знаёмства з Коэнам, – шантажу і дробнаму вымагальніцтва, а ў вольны ад гэтых мілых заняткаў час уздыхае па Лане Тэрнер.
  
  Што ж гэта атрымліваецца? Ніхто ні ў каго не паліць, у горадзе ціша ды мілата, паміж гангстэрамі суцэльны свет і добрая воля? Тужлівае відовішча, нават вартае жалю якое-то – вам не здаецца, дарагія чытачы?
  
  Але можа быць, не ўсё так ужо бясхмарна.
  
  Выпадак нумар раз: жнівень 1954 года. Джон Фішэр Дыскант, як мяркуецца, адзін з «акцыянераў» Коэна, знойдзены застрэленым у матэлі ў Калвер-сіці. Ні падазраваных, ні арыштаў; справа так і не раскрытае.
  
  Выпадак нумар два: май 1955 года. Натан Янклов і Джордж Палевски, набліжаныя Коэна, якія курыравалі прастытуцыю, і, як мяркуецца, таксама «акцыянеры», знойдзеныя застреленными ў матэлі «Мелодыя кахання» ў Рыверсайд. Ні падазраваных, ні арыштаў; шэрыф акругі Рывэрсайд абвясціў, што закрывае справу з-за адсутнасцю доказаў.
  
  Выпадак нумар тры: ліпеня 1956 года. Уокер Тэд Туроу, вядомы наркагандляр, у апошні час неаднаразова выказваў жаданне «прыбраць да рук лос-анджэлесу бізнэс», знойдзены застрэленым ва ўласным доме ў Сан-Пэдра. Ўжо здагадаліся, праўда? Ні ключоў да разгадкі, ні падазраваных, ні арыштаў. Справу вядзе лос-анджелесская паліцыя, участак Харбар; яно яшчэ не закрыта, але, шчыра кажучы, мы не спадзяемся на вынікі.
  
  А зараз увага, дзеткі: усе чацвёра гангстэраў (ці, па меншай меры, людзей, звязаных з гангстэрамі) прынялі смерць ад каманды кілераў, якая складаецца з трох чалавек. Ні адно забойства не расследавалася як вынікае; павінна быць, нашы паважаныя служыцелі правапарадку палічылі ахвяр атрэб'ем, не годным справядлівасці. Так што мы пры ўсім жаданні не можам сказаць, ідэнтычныя ці гільзы ва ўсіх трох выпадках. – вядома толькі, што ўсе забойствы здзяйсняліся з аднаго зброі калібра. Наколькі нам вядома, мы першыя дадумаліся супаставіць гэтыя забойствы паміж сабой. Што ж далей? Нам вядома, што ў Джэка Уэйлена і яго падручных ва ўсіх трох выпадках безумоўнае алібі. Мікі К. і Г. Дэйві сядзяць за кратамі і паняцця не маюць, хто расстрэльвае іх дзелавых партнёраў паасобку. Цікава, ці не праўда, дарагі чытач? Такім чынам, не верце вачам сваім: хоць на паверхні усё ціха, у глыбіні зараджаецца шторм і ў нас ужо ёсць звесткі з самых вартых даверу крыніц, што ўлюбёнец Мікі Морыс Ягелка сабраў пажыткі і паехаў ў Фларыду, напалоханы да смерці.
  
  А хутка выходзіць на волю сам Микстер. Што ж тут пачнецца???
  
  Памятай, дарагі чытач, пра ўсё гэта ты даведаўся першым. Без пратаколу, канфідэнцыйна , строга сакрэтна .
  
  
  
  
  1957
  
  
  
  Паліцыя Лос-Анджэлеса
  
  Канфідэнцыйны справаздачу
  
  Дата: 10/2/57
  
  Складзены: Аддзел унутраных расследаванняў,
  
  серж. Д-У. Фіск
  
  жэтон 6129, ОВР
  
  Па запыце: намесніка начальніка паліцыі Лос-Анджэлеса, шэфа-дэтэктыва Тада Грына
  
  Тэма: Уайт, Вендэл. А.,
  
  Аддзел па расследаванні забойстваў
  
  
  
  Сэр!
  
  Даручаючы мне гэта расследаванне, вы заўважылі, што поспех афіцэра Уайта ў здачы экзаменаў на званне сяржанта пасля двух няўдалых спробаў і дзевяці гадоў службы ў Бюро здзівіў вас, асабліва ў святле нядаўняга павышэння ў званні лейтэнанта (цяпер капітана) Дадлі Сміта. Наводзячы даведкі пра афіцэра Уайте, я ўсталяваў некалькі цікавых і неадназначных фактаў, якія, мяркую, павінны вас зацікавіць. Паколькі доступ да дасье афіцэра Уайта і да запісаў аб вырабленых ім арышты ў вас маецца, перайду адразу да таго, што не адлюстравана ў дасье.
  
  1. На працягу ўжо некалькіх гадоў Уайт, нежанаты і не мае блізкіх сваякоў, падтрымлівае інтымныя адносіны з нейкай Лін Маргарэт Брэкен, 33 гадоў, ўладальніцай крамы адзення «Вераніка» ў Санта-Моніцы. Ёсць інфармацыя (не пацверджаная дакументальна), што ў мінулым згаданая Брэкен займалася прастытуцыяй.
  
  2. Уайт, прыведзены ў Аддзел па расследаванні забойстваў лейтэнантам Смітам у 1953 годзе, далёка не адразу зарэкамендаваў сябе высокім прафесіяналам, якім ён уяўляўся капітану (б. лейтэнанту) Сміту. яшчэ ў 1952 – 1953 гг., працуючы пад кіраўніцтвам лейтэнанта Сміта ў падраздзяленні нагляду, ён выкарыстаў не столькі інтэлект, колькі фізічную сілу і, у прыватнасці, пры выкананні службовых абавязкаў забіў траіх падазраваных. Аднак пасля забойства падазраванага Сільвестра Фітч, які адбыўся ў красавіку 1953 года пры расследаванні справы «Начны савы», паводзіны Уайта рэзка змянілася. На яго перасталі паступаць скаргі, звязаныя з ужываннем фізічнага гвалту (гэта дзівіць, калі прагледзець асабістая справа Уайта за 1948 – 1951 гг. і паглядзець, колькі скаргаў паступала на яго тады). У прыватнасці, вядома, што аж да вясны 1953 года Уайт рэгулярна наведваў грамадзян, асуджаных за гвалт у сям'і і вызваленых умоўна-датэрмінова, запалохваў іх, абражаў славесна і ў некаторых выпадках збіваў. Аднак усё паказвае на тое, што ў красавіку 1953-га гэтая незаконная дзейнасць спынілася і з тых часоў не аднаўлялася. Па характары Уайт ўсё так жа запальчывы і схільны да гвалту (магчыма, вы памятаеце, што пры вестцы аб смяротным прысудзе свайму былому напарніку, сяржанту Р.-А. Стенсленду, ён выбіў некалькі аконных шыбаў у памяшканні Аддзела забойстваў, за што атрымаў вымову з занясеннем); аднак пачынаючы з 1953 года ён некалькі разоў адмаўляўся ад сумеснай працы з лейтэнантам/капітанам Смітам у Аддзеле арганізаванай злачыннасці, нягледзячы нават на тое, што гэтыя адмовы маглі ўскладніць яго адносіны са Смітам, якога Уайт лічыць сваім настаўнікам. Мне перадавалі, у прыватнасці, што падчас аднаго з такіх размоў Уайт, паказваючы на тое, што прапанаванае даручэнне звязана з ужываннем гвалту, сказаў літаральна наступнае: «Абрыдла мне такая праца, ужо вароціць ад яе». Што вельмі цікава, улічваючы яго мінулае і цяперашнюю за ім рэпутацыю.
  
  3. Вясной 1956 года, калі капітан. Э. Дж. Эксл заняў пасаду в. а. кіраўніка Аддзела забойстваў, Уайт упершыню за час службы ўзяў адпачынак за ўсе мінулыя гады ў агульнай складанасці дзевяць месяцаў. (Вядома, што паміж Уайтам і капітанам Эксл існуе моцная ўзаемная непрыязнасць, узыходзячая да вядомаму справе «Крывавага Раства» у 1951 годзе.) Падчас адпачынку Уайт (чые балы ў Акадэміі паказвалі на сярэдні інтэлект і ўзровень адукацыі ніжэй сярэдняга) наведваў заняткі па крыміналогіі і судовай медыцыне ў інстытуце павышэння кваліфікацыі паліцыянтаў, а таксама прайшоў (за ўласны кошт) курс ФБР «Тэорыя і практыка расследавання злачынстваў» ў Квантико, Вірджынія. Да наведвання гэтых заняткаў Уайт двойчы спрабаваў здаць экзамен на званне сяржанта і абодва разы правальваўся; з трэцяй спробы ён здаў экзамен з агульным балам 89 і цяпер павінен атрымаць званне сяржанта да канца 1957 каляндарнага года.
  
  4. У лістападзе 1954 года ў турме Сан-Квенцін быў прыведзены ў выкананне смяротны прысуд. Р.-А. Стенсленду.
  
  Уайт папрасіў дазволу прысутнічаць пры экзэкуцыі і атрымаў яго. Ноч перад пакараннем смерцю ён правёў у камеры Стенсленда; яны пілі разам і размаўлялі. (Памочнік начальніка турмы паведаміў мне, што заплюшчыў вочы на такое парушэнне правілаў з павагі да паліцэйскаму мінулага Стенсленда.) Капітан Эксл таксама прысутнічаў пры экзекуцыі; ці адбыўся пры гэтым паміж ім і Уайтам якой-небудзь размову, невядома.
  
  5. Самае цікавае я збярог напрыканцы. Цікава гэта перш за ўсё таму, што паказвае на ўстойлівы (магчыма, нават узмоцнены) цікавасць Уайта да справах, звязаных з збіццём і (у апошні час) забойствамі жанчын. А менавіта: Уайт праяўляе вялікі інтарэс да некалькіх аднатыпных забойстваў прастытутак, дасканалым ў апошнія некалькі гадоў у Каліфорніі і Арызоне, расследаванне якіх не ўваходзіць у кола яго службовых абавязкаў. Ён мяркуе, што гэтыя забойствы звязаныя паміж сабой. Прывяду імёны ахвяр, даты і месцы забойстваў:
  
  Джэйн Милдред Хемшер, 8/3/51. Сан-Дыега,
  
  Кэці (другога імя няма) Джануэй, 19/4/53, Лос-Анджэлес,
  
  Шэран Сьюзен Пэлвик, 29/8/53, Бейкерсфилд, Каліфорнія,
  
  Салі (другога імя няма) Дэ Уэйн, 2/11/55, Нидлз, Арызона,
  
  Крыса Вірджынія Ренфро, 16/7/56, Сан-Францыска.
  
  Уайт неаднаразова казаў сваім калегам з Аддзела забойстваў, што ўсе доказы паказваюць на аднаго забойцу, і нават наведваў (за свой кошт) горада, дзе здзяйсняліся злачынствы. Дэтэктывы, з якімі размаўляў Уайт, натуральна, лічаць, што ён лезе не ў сваю справу, і неахвотна дзеляцца з ім інфармацыяй. Невядома, ці дасягнуў ён якога-небудзь прагрэсу ў раскрыцці гэтых спраў. Лейтэнант Дж. С. Ды Ченцо, начальнік участка Вест-Вэлі, выказвае здагадку, што цікавасць Уайта да забойстваў прастытутак звязаны з другой з ахвяр у спісе, непаўналетняй Кэці Джануэй, з якой Уайт быў знаёмы і цяжка перажываў яе смерць.
  
  6. Як бачыце, высветлілася шмат цікавых фактаў. Дадам, што асабіста я захапляюся упартасцю і настойлівасцю, з якой Уайт працуе над сабой на працягу апошніх гадоў, а яго цікавасць да вышэйпаказанай серыі нераскрытых забойстваў мне здаецца шматспадзеўным. Спіс сваіх інфарматараў прыкладаю на асобным лісце.
  
  З павагай сяржант Д-У. Фіск, 6129, ОВР
  
  
  
  Паліцыя Лос-Анджэлеса Канфідэнцыйны справаздачу
  
  Дата: 11/3/57
  
  Складзены: Аддзел унутраных расследаванняў,
  
  серж. Дональд Клекнер
  
  жэтон 688, ОВР
  
  Па запыце: шэфа паліцыі Уільяма X. Паркера
  
  Тэма: Винсеннс, Джон, сяржант, Падраздзяленне нагляду
  
  
  
  Сэр!
  
  
  
  У сувязі з пагаршэннем якасці службовай дзейнасці серж. Винсеннса вы даручылі мне правесці праверку яго дзейнасці і разгледзець пытанне аб датэрміновым звальненні яго на пенсію. Павінен заўважыць, што такая мера здаецца мне несвоечасовай. Безумоўна, Винсеннс – відавочны алкаголік; дакладна і тое, што алкагалізм каштаваў яму працы у «Жэтоне Гонару», што дрэнна адбілася на іміджы Паліцыі Лос-Анджэлеса. Дакладна і тое, што яму 42 гады, і для такой цяжкай і рызыкоўнай працы, як служба ў Падраздзяленні нагляду, ён папросту стараваты. Аднак я прыйшоў да высновы, што пагаршэнне, аб якім ідзе гаворка, не крытычна, паколькі прыкметна перш за ўсё па параўнанні са службай Винсеннса ў Аддзеле наркотыкаў, дзе ён заслужана карыстаўся рэпутацыяй адважнага і ініцыятыўнага паліцэйскага. У ходзе расследавання ў мяне склалася дакладнае ўражанне, што ў службовае час Винсеннс не п'е; што ж тычыцца выканання ім сваіх службовых абавязкаў, то першыя словы, якія прыходзяць на розум, – «млявасць» і «запаволенасць рэакцыі». Акрамя таго, калі Винсеннс адмовіцца ад датэрміновага звальнення, баюся, што пенсійны фонд яго падтрымае.
  
  Сэр, я ведаю, што вы лічыце Винсеннса нікчэмным паліцыянтам, і, шчыра кажучы, я з вамі цалкам згодны. Аднак хацелася б нагадаць вам аб цеснай сувязі Винсеннса з акруговым пракурорам Лоў, чалавекам, добрыя працоўныя адносіны з якім нам цалкам неабходныя, што пацвердзіць ваш новы першы намеснік капітан Сміт. Винсеннс па-ранейшаму збірае ўзносы ў фонд Лоў і выконвае для яго разнастайныя даручэнні, і, калі Лоў, як чакаецца, на наступным тыдні будзе абраны на другі тэрмін, ён, хутчэй за ўсё, выкарыстоўвае свой уплыў, каб перашкодзіць вам звольніць Винсеннса. Таму мае рэкамендацыі наступныя: пакінуць Винсеннса ў падраздзяленні нагляду да сакавіка 1958 года, калі па раскладзе камандаванне падраздзяленнем прыме новы кіраўнік са сваімі афіцэрамі, а затым надаць Винсеннса якой-небудзь брыгадзе патрульных аж да афіцыйнай даты яго звальненні на пенсію (15/5/58). Такое відавочнае паніжэнне ў статусе Винсеннс ўспрыме як прыніжэньне і, хутчэй за ўсё, добраахвотна сыдзе сам.
  
  З павагай Дональд Дж. Клекнер, ОВР
  
  
  
  ЗАГАЛОВАК: «Лос-Анджэлес Таймс», 15 траўня
  
  
  
  Лоу абраны на наступны тэрмін
  
  
  
  ВЫТРЫМКА: «Лос-Анджэлес Таймс», 8 ліпеня
  
  
  
  Мікі Коэн паранены ў выніку нападу
  
  
  
  Кіраўніцтва федэральнай турмы Мак-Ніл заявіла, што ўчора ў выніку дзёрзкага нападу былі параненыя вядомыя гангстары Мэер Харыс (Мікі) Коэн і Дэвід (Дэйві) Голдман.
  
  Коэн і Голдман, якія чакаюць датэрміновага вызвалення ў верасні, назіралі за гульнёй у софтбол на турэмным двары, калі на іх накінуліся трое зняволеных у самаробных масках, з абрэзкамі труб і самаробнымі завострыванне ў руках. Голдман атрымаў два ўдары завострываннем ў плячо і моцную траўму галавы; Коэн адкараскаўся павярхоўнымі раненнямі. Турэмныя лекары сцвярджаюць, што траўма Голдмана вельмі сур'ёзная і, магчыма, прывядзе да незваротнага пашкоджання мозгу. Тыя, хто нападаў схаваліся; у цяперашні час вядзецца ўзмоцненае расследаванне з мэтай устанаўлення іх асоб. Адміністратар турмы Мак-Ніл Р. Дж. Вулф заявіў: «Мы лічым, што гаворка ідзе аб так званым заказным забойстве. Хто-небудзь з зняволеных атрымаў з волі "заказ" на Коэна і Голдмана. Мы зробім усё, каб дакапацца да праўды».
  
  
  
  Часопіс «Строга сакрэтна», кастрычнік 1957 года
  
  
  
  Мікі Коэн вяртаецца: ці Вернуцца старыя добрыя часы?
  
  
  
  Сярод паўшых анёлаў нашага добрага горада ён, без сумневу, быў самым каларытным. Увесь Лос-Анджэлес сбегался паглядзець, як Мікі Коэн гуляе ў «Мокамбо» або «Трокадеро»: гэта відовішча захоплівала не менш, чым калі б вы на свае вочы ўбачылі, як татка Страдывары выразае з калоды скрыпку. Памятаеце, як Мікі адпускаў жартачкі, прыдуманыя яго сьпічрайтэрам і правай рукой Дэйві Голдманом? Як ўручаў сваім ахоўнікам са службы шэрыфа пульхныя канверты? Як обжимался за столікам з Одры Андэрс і іншымі камеліямі, якія стаяць у яго на ўтрыманні? Варта было яму ўвайсці ў рэстаран, усе погляды звярталіся ў яго бок: зрэшты, дамы па большай частцы не зводзілі вачэй з яго целаахоўніка, прыгажунчыка Джоні Стомпанато, і шэптам пыталіся адзін аднаго: «Цікава, у яго і напраўду такі вялікі?» Кішэннікі, рабаўнікі, шантажысты, сутэнёры, наёмныя стрэлкі – увесь гэты зброд роился ля століка Мікі у надзеі, што ён заахвоціць іх жартам, сяброўскім поціскам рукі або бавоўнай па плячы. Мік шкадаваў хворых дзяцей і бяздомных сабак, складаўся членам Габрэйскай лігі і рабіў шчодрыя ўзносы ў Армію выратавання. А яшчэ ён курыраваў ігральны бізнес, букмекерства, наркагандаль, прастытуцыю, даваў грошы ў рост пад вар'яцкія працэнты і забіваў у сярэднім па тузіну людзей у год. Ва ўсіх нас ёсць свае недахопы, ці не праўда, дарагі чытач? Хто-то пакідае абрэзкі пазногцяў на падлозе ў ваннай, а хто-то рэгулярна адпраўляе сваіх непрыяцеляў у лепшы са светаў.
  
  Але што ж вы думаеце, дарагія нашы чытачы? Знайшліся людзі, для якіх няма нічога святога! Хто-то паспрабаваў адправіць да продкаў самага Мікі!! «Немагчыма!» – скажаце вы? На жаль, яшчэ як магчыма! Аднак у Мікі жыццяў відавочна больш, чым у коткі з прыказкі: яго не бяруць ні кулі, ні бомбы, ні дынаміт. Яго не зламалі шэсць гадоў у Мак-Ніле; яго не прыкончылі невядомыя забойцы, узброеныя завострыванне і абрэзкамі труб. І вось ён зноў з намі! Краўцы з «Сай Девор» [49] . закупляйце матэрыял на новыя пінжакі; афіцыянткі з «Мокамбо» і «Трока», рыхтуйцеся прымаць шчодрыя чаявыя. Хутка Мікі ва ўсёй славе сваёй зноў ступіць на асфальт Сансет-стрып. Але, мілыя дамы, вы дарэмна ахаете і прыціскае руку да сэрца, спадзеючыся зноў убачыць яго прыгажуна-целаахоўніка! Шепнем вам строга сакрэтна: так, у Джоні сапраўды такі вялікі, але, на жаль, ужо шмат гадоў Джоні нават не глядзіць ні на адну жанчыну, акрамя чароўнай Ланы Тэрнер, і, кажуць, гэта пачуццё ўзаемна...
  
  Аднак вернемся да Мікі. К. Нашы уважлівыя чытачы, вядома, памятаюць артыкул гадавой даўнасці, у якой мы выкладалі такія-сякія свае меркаванні адносна перспектыў злачыннага свету ў нашым любімым горадзе? Некалькі вядомых гангстэраў забітыя, і забойствы гэтыя гак і засталіся нераскрытымі. На самога Мікі напалі ў турме; сам ён амаль не пацярпеў, але яго верны памочнік Дэйві Голдман, атрымаўшы жалезнай трубой па галаве, ператварыўся ў гародніна. І зноў-такі забойцаў так і не знайшлі...
  
  Што ж, дзеткі, пачакаем і паглядзім, што будзе далей. У адным няма сумневаў: цяпер, калі Мікі, вялікі і жудасны, вярнуўся ў горад, шмат гадоў быў сведкам яго подзвігаў і злачынстваў, сумаваць нам не давядзецца. І вы, дарагі чытач, калі сядзіце ў рэстаране або проста шпацыраваць па Сансет-стрып, не забывайце апранаць бронекамізэльку на выпадак, калі Мэер Харыс Коэн дзе-то паблізу.
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Геральд Экспрэс», 10 ноябри
  
  
  
  Новае замах на гангстара Коэна
  
  
  
  Сёння раніцай у доме вядомага гангстара Мікі Коэна, нядаўна вызваленага з турмы Мак-Ніл, адбыўся выбух. Сам Коэн і яго жонка Лавонн не пацярпелі. Выбухам цалкам знішчана гардэробная, у якой захоўваліся больш за грэх сотняў касцюмаў Коэна; акрамя таго, лёгкае раненне атрымаў любімы сабака гангстара, спаў у суседнім пакоі. Сабаку аказана дапамога ў ветэрынарнай клініцы Вестсайд. Каментароў ад самога Коэна нам атрымаць не ўдалося.
  
  
  Канфідэнцыйнае ліст, укладзенае ў тэчку з вынікамі праверак усіх афіцэраў, якія рыхтуюцца заняць пасаду начальніка Аддзела ўнутраных расследаванняў паліцыі Лос-Анджэлеса.
  
  
  29/11/1957
  
  
  
  Дарагі Біл!
  
  Бог ты мой, колькі гадоў прайшло з таго часу, як мы з табой разам служылі сяржантамі! І праўда, калі ты прапанаваў мне ўспомніць мінулае і трошкі пагуляць у дэтэктыва, я не мог выпусціць такі шанец. Павінен прызнацца, мне было няёмка распытваць афіцэраў за спіной у Эда і Прэстана; аднак, мяркую, і сама твая ідэя, і выбар чалавека, які справіцца з такой задачай, быў верны. Мы з табой абодва любім Эда, так што я з асаблівым задавальненнем паведамляю, што вынік майго «расследавання» стоадсоткава станоўчы.
  
  Я размаўляў з мноствам афіцэраў паліцыі, як патрульных, так і дэтэктываў, і ўсе яны ставяцца да Эду Эксл з глыбокім павагай. Праўда, некаторыя мяркуюць, што ў справе «Начны савы» засталіся сякія-такія няяснасьці; але ўсе згодныя ў тым, што Эд праявіў адвагу і мужнасць, а некаторыя нават называюць яго ўчынак «подзвігам». Здаецца, гэтая гісторыя ў вачах нашых братоў-копаў зацямніла ўсе папярэднія ўражанні і зусім изгладила тую непрыязнасць, якую многія мелі да Эду пасля яго паказанняў у справе «Крывавага Раства». Спачатку абурала некаторых імклівае павышэнне Эда па службе з сяржантаў ў капітаны, ды яшчэ і з пасадай камандзіра-кантралёра; аднак, па агульным меркаванні, ён выдатна праявіў сябе на новым месцы службы. За няпоўныя пяць гадоў службы Эд узначальваў сем аддзелаў, завязаў мноства карысных знаёмстваў і, увогуле, заслужыў павагу ўсіх, хто працаваў пад яго пачаткам. Тваё галоўнае асцярога, тое, што Эд, будучы адзіночкай па натуры, не зможа стаць для іншых афіцэраў «сваім», па-відаць, не апраўдалася. У паліцыі ўжо разнеслася чутка, што ў пачатку 1958 года Эд павінен заняць месца кіраўніка ОВР, і агульнае меркаванне абвяшчае, што гэта месца яму цалкам падыходзіць. Мяркую, сама рэпутацыя Эда Эксл здольная будзе многіх адвярнуць ад парушэнняў статута.
  
  Вядома таксама, што Эд здаў экзамены на званне інспектара і атрымаў вышэйшы бал па ўсіх прадметах. Аднак тут пачынаюцца некаторыя рознагалоссі. Вядома, што Тад Грын ў бліжэйшыя некалькі гадоў мае намер сысці ў адстаўку: мяркуецца, што месца шэфа дэтэктываў зойме небудзь Эд, альбо капітан Дадлі Сміт. Дык вось, большасць афіцэраў, з якімі мне давялося гутарыць, лічаць, што Дадлі старэй, нашмат больш вопытны, надзелены больш выяўленымі задаткамі лідэра і таму больш варты гэтай пасады.
  
  У заключэнне дадам некалькі асабістых заўваг.
  
  1. Ужо некалькі гадоў Эд знаходзіцца ў вельмі блізкіх адносінах з Інэс Сота, аднак, памятаючы аб статуце і аб сваёй рэпутацыі, не жыве з ёй разам і жыць не збіраецца. Дарэчы сказаць, Інэс цудоўная дзяўчына. Яна вельмі пасябравала з Престоном, з Рэем Дитерлингом, ды і мы з ёй сталі сябрамі. Працуе яна ў Дитерлинга ў Аддзеле сувязяў з прэсай, і працуе бліскуча. Так, яна мексіканка, ну і што з таго?
  
  2. Я размаўляў пра Эде з сяржантамі Фиском і Клекнером з ОВР. Абодва яны прыйшлі ў паліцыю нядаўна, працавалі пад пачаткам у Эда ў Аддзеле рабаванняў; абодва яго проста любяць і ў захапленні ад таго, што зноў змогуць працаваць разам са сваім героем.
  
  3. Як былы паліцэйскі і як чалавек, які ведае Эда Эксл з дзяцінства, адказна заяўляю: ён нічым не саступае свайму бацьку. Калі ты дасі яму шанец, гатовы трымаць заклад, ён раскрые больш спраў, чым любы дэтэктыў за ўсю гісторыю паліцыі Лос-Анджэлеса. І яшчэ трымаю заклад, што аб нашым «расследаванні» яму выдатна вядома; у добрых копаў усюды свае людзі.
  
  У заключэнне хачу папрасіць цябе аб адной ласцы. Я падумваю напісаць мемуары аб сваёй службе ў паліцыі. Не одолжишь ты мне матэрыялы па справе Ларэна Атертона? Толькі, калі ласка, ні Престону, ні Эду нічога не гавары, а то яшчэ, мабыць, вообразят, што я на старасці гадоў зрабіўся пыхлівы.
  
  Спадзяюся, мае пошукі саслужаць табе добрую службу. Перадавай Хелен мае найлепшыя пажаданні. Дзякуй, што даў мне «пагуляць у паліцэйскага» і тым дазволіў ўваскрэсіць у памяці старыя добрыя часы.
  
  Шчыра твой Арт-Дэ-Спейн.
  
  
  Бюлетэнь службовых перамяшчэнняў паліцыі Лос-Анджэлеса
  
  
  1. Афіцэр Вендэл А. Уайт, з Аддзела забойстваў у Бюро расследаванняў ўчастка Галівуд (па атрыманні звання сяржанта). Уступае ў сілу 2/1/58.
  
  2. Сяржант Джэк Винсеннс, з падраздзялення нагляду ў патрульны атрад Уілшыр. Уступае ў сілу па вызваленні адпаведнай вакансіі, але не пазней 15/3/58.
  
  3. Капітан Эдмунд Дж. Эксл на пастаянную пасаду кіраўніка Аддзела ўнутраных расследаванняў. Уступае ў сілу 2/1/58.
  
  
  
  
  
  
  ЧАСТКА ТРЭЦЯЯ
  
  ЎНУТРАНЫЯ РАССЛЕДАВАННЯ
  
  
  
  
  КІРАЎНІК СОРАК ДРУГАЯ
  
  
  У «Ціхім акіяне» звычайная навагодняя мітусня: адусюль звісае серпантын, з вялізных лічбаў «1958» на сценах абсыпаюцца бліскаўкі. Эд ў сваёй каханай адкрытай кабінцы, з выглядам на залу, насупраць вялікага люстэрка, каб бачыць свой твар. Погляд на гадзіннік – 15:24, дата 2 студзеня 1958 года. Боб Галлодет што-то затрымліваецца. Што ж, няхай не спяшаецца, цяпер Эд гатовы сказаць: «Спыніся, імгненне!»
  
  Праз гадзіну пачнецца цырымонія: капітан. Э. Дж. Эксл атрымлівае пастаяннае прызначэнне: кіраўнік Аддзела ўнутраных расследаванняў. Галлодет ўжо паведаміў вынікі праверкі: Бюро акруговага пракурора разгледзеў яго асабістае жыццё пад мікраскопам і роўна нічога не знайшло. І не магло знайсці: Эд чысты, як шкло. І калегі яго паважаюць: бляск «Начны савы» зацямніў для іх бруд «Крывавага Раства».
  
  Эд потягивает кавы, не адрываючы вачэй ад люстэрка. У люстэрку тридцатишестилетний мужчына, які выглядае на ўсе сорак пяць. Светлыя валасы подернулись сівізной, на лбе прарэзаліся маршчыны. Інэс як-то сказала, што позірк у яго стаў халадней, а вочы як быццам менш; і яшчэ што акуляры ў сталёвай аправе надаюць яго твару калянасць. Калянасць як раз тое, што трэба сопляку, сделавшемуся капітанам у трыццаць адзін год, адказаў Эд, і Інэс засмяялася. У той час яны яшчэ смяяліся ў грамадстве адзін аднаго.
  
  Калі ж быў гэты размова? Ах так, у канцы пяцьдзесят чацвёртага. Тады Інэс спытала, навошта ён прысутнічаў на пакарання Стенсленда: «Хацеў палюбавацца, як памрэ твой вораг»? Разумніца Інэс. Тады, пяць гадоў таму, ён верыў ці, можа, проста хацеў верыць, што ў іх нешта атрымаецца...
  
  Яго «подзвіг» прымусіў яе забыцца Бадан Уайта: чатыры трупа пераважылі адзін. Эд даказаў, што яе варты, і першыя месяцы праляцелі, як у сне. Ён купіў ёй дом у квартале ад свайго дома, займаўся з ёй любоўю нетаропка і пяшчотна, так, як ёй падабалася. Падабалася ёй і праца ў Рэя Дитерлинга. Дитерлинг прыняў Інэс як дачка, яе нялёгкі лёс знайшла ў ім водгук – яго і самою жыццё нямала паляпала: адна жонка памерла, другая яго кінула, сын Пол загінуў у гарах, сын Білі аказаўся гомасэксуалістам. Прэстан Эксл і Арт-Дэ-Спейн таксама палюбілі Інэс; зносіны з ёй нагадвала гэтым суровым, бязлітасным людзям, што ў свеце ёсць месца радасці і пяшчоты, і за гэта яны былі ёй удзячныя.
  
  Пасябравала Інэс і з многімі з каралеўства фантазій. Як ні дзіўна, лёгка знайшла агульную мову з Білі Дитерлингом і Тымі Валберном. Двое гамасэксуалістаў дзяліліся з ёй апошнімі галівудскімі плёткамі і разам пацяшаліся над «гэтымі мужчынамі»: адно слова «мужчына» выклікала ва ўсіх траіх прыступы рогату. Яны смяяліся над паліцыяй і гулялі ў шарады ў доме, які купіў для Інэс капітан Эд Эксл...
  
  Аб чым бы ён ні думаў, усё зводзіцца да Інэс.
  
  Забітыя негры з'яўляліся яму па начах: што, калі яны не вінаватыя? Бяссілая лютасьць, яго рукой нажимавшая на спускавы кручок, у паліцэйскіх справаздачах і газетных артыкулах павярнулася мужнасцю; небяспечнага словы «бяззбройныя» не гаварыў ніхто. Інэс супакоіла яго страхі, зрабіўшы заяву: каля паўночы гвалтаўнікі прывезлі яе ў дом да Сільвестр Фитчу і пакінулі там. Яна адмаўлялася даць паказанні, таму што не хацела ўспамінаць, што рабіў з ёй Фітч. Эд уздыхнуў з палёгкай: правасуддзе здзейснілася, яго кулі дагналі вінаватых. Інэс.
  
  Ішоў час, рассейваўся ружовы туман і ўсё ясней станавілася, што ні на яе захапленні, ні на яго спагадзе адносін не пабудуеш. Інэс ведала, што Эд ніколі на ёй не ажэніцца: жонка-мексіканка для копа з амбіцыямі – канец кар'еры. Эд чувствован, што яна ўсё больш аддаляецца ад яго; адзінае, што іх звязвала яшчэ – агульныя ўспаміны, справа «Начны савы».
  
  У «зялёнай пакоі», дзе глытаў газ Дзік Стенсленд, яны з Бадом Уайтам сустрэліся поглядамі. Усяго адзін погляд – слоў не патрабавалася. А калі Эда Эксл прызначылі кіраўніком Аддзела забойстваў, Бад ўпершыню за адзінаццаць гадоў узяў адпачынак – таксама не патрабуецца каментароў.
  
  Але калі не лічыць Інэс і Бата, у Эда усё выдатна. Ён перасягнуў брата – гэта прызнаў нават бацька. Колькасць раскрытых ім спраў трасе; у траўні ён стане інспектарам, а праз некалькі гадоў кіне выклік Дадлі Сміту ў барацьбе за месца шэфа дэтэктываў. Сміт, самы страшны чалавек у паліцыі Лос-Анджэлеса, ужо глядзіць на яго з асцярожным павагай, пад якім ясна адчуваецца опасливая непрыязнасць. Ці ведае яго супернік, што адзіны страх Эда – страх перад копам-громилой з птушынымі мазгамі, не здольным на выдасканаленую помста, і менавіта таму непрадказальным і небяспечным?
  
  Бар паступова напаўняецца: народ з Бюро пракурора, некалькі жанчын. У апошні раз з Інэс было зусім нядобра: ляжала нерухома, гледзячы ў столь, нібы шлюха, набытая на ноч. Эд усміхаецца высокай жанчыне, тая адварочваецца.
  
  – Віншую, кэп. Ты ў нас сапраўдны байскаўт.
  
  Галлодет прысаджваецца за яго столік. Глядзіць у бок.
  
  – Боб, што здарылася? Выкладвай, мы ж з табой партнёры.
  
  – Два тыдні таму наша служба нагляду назірала за Інэс – нічога асаблівага, руцінная праверка... Чорт, Эд, яна спіць з Бадом Уайтам.
  
  
  
  * * *
  
  
  Цырымонія як у тумане.
  
  Паркер штурхае гаворка: паліцыянты схільныя тым жа спакусам, што і грамадзянскія, аднак абавязаны куды стражэй сачыць за ўласнымі подлымі інстынктамі, бо павінны служыць маральным прыкладам грамадству, усё глыбей погрязающему ў камунізме, злачыннасці, лібералізме і агульнай маральнай распушчанасці. На чале Аддзела, які адказвае за маральнасць паліцэйскіх, павінен стаяць чалавек бездакорны па сваіх маральных якасцях, і гэты чалавек перад намі: капітан. Э. Дж. Эксл, наш славуты герой!
  
  Эд у прамове ў адказ таксама нешта балбоча аб маралі. Дуэйн Фіск і Дон Клекнер падыходзяць пажадаць яму поспеху; скрозь туман, ахутвае розум, Эд чытае іх думкі – мараць трапіць да яго ў памочнікі. Дадлі Сміт падморгвае, у яго вачах чытаецца: «А ўсё-ткі наступным шэфам дэтэктываў буду я!» Бясконцыя прабачэнні за ранні сыход – і да Інэс.
  
  Па дарозе туман рассейваецца: надыходзіць бязлітасная яснасць.
  
  Шэсць гадзін. Інэс прыходзіць з працы каля сямі. Эд ўваходзіць, не запальваючы святла, садзіцца чакаць.
  
  Цягнецца час. Без дзесяці сем – у дзвярах паварочваецца ключ.
  
  – Эксл! Ты што там хаваешся? Я бачыла тваю машыну ля дома.
  
  – Не запальвай святло. Я не хачу цябе бачыць.
  
  Звіняць ключы, падае на падлогу сумачка.
  
  – І не хачу бачыць гэтыя пидорские плакаты з Мучи-Маўсам на сценах.
  
  – На сценах дома, за які ты заплаціў? Гэта ты хочаш сказаць?
  
  – Ты гэта сказала, не я.
  
  Па гуку ён здагадваецца, што Інэс прытулілася да дзвярэй.
  
  – Хто табе сказаў?
  
  – Усё роўна.
  
  – Будзеш яму помсціць?
  
  – Яму? Калі паспрабую, буду выглядаць яшчэ большым ідыётам, чым цяпер. І не саромейся называць яго па імені.
  
  Маўчанне.
  
  – Гэта ты дапамагла яму здаць экзамен? У яго самога мазгоў б не хапіла.
  
  Маўчанне.
  
  – І доўга вы трахались ў мяне за спіной? Маўчанне.
  
  – Доўга? Адказвай, puta [50] !
  
  Інэс, з уздыхам:
  
  – Пачалося гэта гады чатыры таму. Час ад часу. Нячаста. Калі нам абодвум патрэбен быў сябар.
  
  – Хочаш сказаць, калі табе не патрэбны быў я?
  
  – Калі я стамлялася ад таго, што ўва мне бачаць ахвяру згвалтавання . Калі прыходзіла ў жах ад думак аб тым, на што ты яшчэ здольны, каб вырабіць на мяне ўражанне.
  
  – Я выцягнуў цябе з пекла! – кажа Эд. – Я даў табе новае жыццё!
  
  – Ты пачаў мяне палохаць, Эксл, – адказвае Інэс. – І калі мне хацелася адчуць сябе звычайнай дзяўчынай, якая сустракаецца з звычайным хлопцам, – я ішла да Бадуеў.
  
  – Не смей прамаўляць яго імя ў гэтым доме!
  
  – У доме, які купіў мне ты?
  
  – Я табе даў годнае жыццё! Дзе б ты была цяпер без мяне? На панэлі?
  
  – Як лёгка ты ператвараешся ў гнюса, querido [51] .
  
  – У чым яшчэ ты мне хлусіла? Гавары!
  
  – Эксл, можа, хопіць на сёння?
  
  – Не ўжо, кажы!
  
  Маўчанне.
  
  – Колькі ў цябе было палюбоўнікаў? У чым яшчэ ты мяне падманвала?
  
  Маўчанне.
  
  – Гавары, чортава шлюха! Пасля ўсяго, што я для цябе зрабіў... Гавары, маці тваю!
  
  Маўчанне.
  
  – Я цябе пазнаёміў са сваім бацькам. Разумееш, што гэта значыць? Сам Прэстан Эксл стаў тваім сябрам дзякуючы мне. З кім яшчэ ты трахалась ў мяне за спіной? У чым яшчэ схлусіла пасля ўсяго, што я для цябе зрабіў?
  
  Інэс, вельмі ціха:
  
  – Не трэба табе ведаць.
  
  – А гэта не табе вырашаць! Гавары, пачвара!
  
  Інэс робіць крок наперад.
  
  – Я схлусіла яшчэ толькі адзін раз. Дзеля цябе. Пра гэта ніхто не ведае – нават мой мілы Бад. І цяпер пазнаеш ты. Спадзяюся, ты ўсцешаны?
  
  Эд, ускокваючы на ногі:
  
  – Хопіць балбатаць, выкладвай! Я не баюся твайго хлусні!
  
  Інэс смяецца яму ў твар:
  
  – Ды ты за ўсё на свеце баішся, Эксл.
  
  Маўчанне.
  
  Інэс, спакойна:
  
  – Тыя negritos , што трэба мной здзекаваліся, не забівалі людзей у «Начны савы». Усю тую ноч да раніцы яны былі са мной. Я схлусіла дзеля цябе, каб ты не мучаўся сумленнем з-за таго, што забіў іх дзеля мяне. А цяпер хочаш ведаць, што такое сапраўдная хлусня? Ты, Эксл, і твая каштоўная справядлівасць. Абсалютная правасуддзе.
  
  Заціснуўшы вушы далонямі, Эксл выбягае з хаты. Холад і змрок, і ў змроку перад ім скажонае мёртвае твар Дзіка Стенса.
  
  
  СОРАК ТРЭЦЯЯ КІРАЎНІК
  
  
  На месцы шматгадовага жэтона «Паліцэйскі» красуецца новенькі жэтон сяржанта. Бад ў крэсле, закінуўшы ногі на стол, развітваецца з Аддзелу забойстваў.
  
  У кабінеце ў яго існы бардак: пяць гадоў папяровай працы. Дадлі кажа, пераклад у Галівудскі ўчастак справа часовае, на некалькі месяцаў. Маўляў, Тад Грын вырашыў правучыць новаспечанага сяржанта – усё яшчэ злуецца за тое разбітае акно: «зялёная пакой», Дзік Стэнс, хук справа, хук злева па шкле. Што ж, гэта справядліва. Шэрлака Холмса, щелкающего сур'ёзныя справы як арэшкі, з яго не выйшла. Быць можа, таму, што сур'ёзныя справы заўсёды даставаліся іншым.
  
  Адно дрэнна: цяпер у яго не будзе доступу да рапартам аб мёртвых целах. Значыць, цяжэй стане трымацца ў курсе спраў маньяка, прикончившего Кэці Джануэй і не яе адну.
  
  Што ўзяць з сабой?
  
  Са стала: імянную таблічку «Сяржант Вендэл Уайт». Фатаграфію Лін – тут яна брунэтка, ужо зусім не падобная на Вераніку Лэйк; яшчэ адзін здымак: яны з Дадом у матэлі «Вікторыя». Кастэт і дубінку, якімі ён па заданні Дада выбіваў прызнання з гангстэрскіх шасцёрак, Бад пакіне тут.
  
  З стала: дыпломы па крыміналістыцы. Спадчыну Дзіка Стенса: шэсць штук зялёных, «заробленых» рабункам вінных крам. Яго апошні ліст: гэтую запіску перадаў Бадуеў ахоўнік.
  
  
  Добры дзень, напарнік.
  
  Я цяпер шкадую пра ўсё, што зрабіў. Пра тое, як часам зазря мочалил людзей, калі быў паліцыянтам. Пра тых хлопцаў у пастарунку пад Каляды. Аб тым, што прыстрэліў гэтых дваіх у віннай краме. Але што толку шкадаваць, усё роўна ўжо нічога не выправіш. І каму тут патрэбныя мае прабачэнні?
  
  Паспрабую прыняць пакаранне як мужчына. Ведаеш, аб чым я цяпер думаю, Бад? Бо на маім месцы мог быць ты. Табе проста пашанцавала – інакш ты прайшла б той жа шлях, што і я. Напэўна, ты і сам часам пра гэта задумваешся.
  
  І яшчэ я думаю пра Эксл. Вядома, я свой шлях выбраў сам але, калі б не ён, быць можа, мне ўдалося б своечасова збочыць з крывой дарожкі. Так што вось табе маё апошняе жаданне: хай ён атрымае, што заслужыў. Толькі, Бад, не спяшайся і не рабі глупстваў, накшталт тых, якія абавязкова зрабіў бы я сам. Выкарыстоўвайце мазгі і тыя грошы, што я цябе пакінуў, ты ведаеш, дзе іх знайсці. І пакажы гэтаму ублюдку, дзе ракі зімуюць, – хай памятае сяржанта Дзіка Стенса!
  
  Удачы табе, - напарнік. Самому не верыцца, але, калі ты гэта прачытаеш, мяне ўжо не будзе.
  
  
  
  Дзік
  
  
  З ніжняга, заўсёды замкнёнага, скрыні стала: дзве тэчкі яго асабістых дасье: па забойствах прастытутак і па справе «Начны савы». Запісваў усё па парадку, разборліва, не выпускаючы ні адной дробязі, як яго вучылі на курсах; сапраўдны дэтэктыў. Бачыў бы яго зараз Дзік Стэнс, быў бы задаволены. А Эд Эксл, сволач, пазелянеў ад злосці. Бад выцягнуў тэчкі, вырашыў перачытаць напрыканцы;
  
  справа Джануэй.
  
  Першыя некалькі месяцаў з Лін прайшлі як у тумане; але ўсяму прыходзіць канец, і з часам Бад засумаваў. З іншымі жанчынамі ён не сустракаўся, калі не лічыць рэдкіх выпадковых спатканняў з Інэс. Спрабаваў здаць сержантский экзамен і двойчы яго праваліў; на грошы Дзіка прайшоў курсы па крыміналістыцы. Падпрацоўваў у Дада ў Аддзеле арганізаванай злачыннасці: сустракаў у аэрапортах і на вакзалах падазроных асоб, прывозіў у адасоблены матэль «Вікторыя», выбіваў з іх дзярмо і адпраўляў назад у аэрапорт або на вакзал. Дад такія мерапрыемствы называў «утрыманнем арганізаванай злачыннасці ў належных межах»; а Бадуеў пасля гэтага моташна бываю глядзецца ў люстэрка. Цікавыя справы ў Аддзеле забойстваў абыходзілі яго бокам: Тад Грын заўсёды знаходзіў, каму даручыць расследаванне. На курсах Бад даведаўся нямала цікавага аб псіхалогіі злачынцаў і метадах расследавання і вырашыў прымяніць атрыманыя веды да старога справе, якое да гэтага часу не давала яму спакою – справе Кэці Джануэй.
  
  Для пачатку перачытаў справаздачы Джо Дзі Ченцо: ні доказаў, ні падазраваных, выпадковае злачынства на сексуальнай глебе. Закрыта і спісана н архіў. Перачытаў пратакол выкрыцця: Кэці Джануэй забітая да смерці, замест асобы крывавае месіва; у забойцы пярсцёнкі на абедзвюх руках. Ў похву, у роце, у заднім праходзе сперма групы Ў; тры асобныя эякуляцыі – вырадак развлекся на славу. Курсы па псіхалогіі злачынцаў пацвердзілі здагадку Бадан: гэта маньяк, такія на адным злачынстве не спыняюцца, ён будзе забіваць зноў і зноў.
  
  І, забыўшыся аб ранейшай нянавісці да папяровай працы, ён пачаў капацца ў архівах.
  
  У паліцыі Лос-Анджэлеса і ў дэпартаменце шэрыфа падобных спраў, раскрытых або нераскрытых, не зарэгістравана, на праверку сышло восем месяцаў. Спадчыну Стенса дапамагло пачаць пошукі па суседстве. Акруга Орандж, акруга Сан-Бернардынаў – нічога; чатыры месяцы бясплённых пошукаў – нарэшце ўдача ў Сан-Дыега: Джэйн Милдред Хемшер, 19 гадоў, прастытутка, дата смерці 8/3/51. Той жа почырк; гэтак жа ні доказаў, ні слядоў.
  
  Матэрыялы лос-анджэлесу паліцыі і паліцыі Сан-Дыега ні да чаго не вялі. Бад памятаў, як Дад ўгаворваў яго забыцца пра Кэці Джануэй, як пацяшаліся іншыя над яго «слюнтяйством», але не хацеў кідаць справу. Хутка знайшоўся і трэці выпадак: Шэран Сьюзен Пэлвик, 20 гадоў, прастытутка, дата смерці 29/8/53, Бейкерсфилд, Каліфорнія. Усё тое ж: ні доказаў, ні падазраваных, справа закрыта. Дад, калі аб чым-то і ведаў, не казаў ні слова.
  
  Ён з'ездзіў у Дыега і ў Бейкерсфилд: чытаў матэрыялы, надакучаў роспытамі следчых, якія вядуць справу. Спрабаваў рэканструяваць карціну часу і месцы: хто быў у тым і іншым горадзе падчас забойстваў. Правяраў архівы аэрокомпаний, жалезнай дарогі, аўтавакзалаў, шукаў супадзення імёнаў – нічога. З гадамі ўсплылі яшчэ тры нябожчыцы: Салі (другога імя няма) Дэ Уэйн, 17 гадоў, прастытутка, Нидлз, Арызона, 2/11/55; Крыса Вірджынія Ренфро, 21 год, прастытутка, Сан-Францыска, 14/7/56; і два месяцы таму Марыя (другога імя няма) Уолдо, 20 гадоў, прастытутка, Сіэтл, 28/11/57. Ніякіх слядоў. Бад супастаўляў справы і так і гэтак, ўжываў розныя хітрыя прыёмы, пра якія распавядалі на курсах, – усе бескарысна. Кэці Джануэй і яшчэ пяць дзяўчат згвалтаваная і забітыя да смерці – і забойца няўлоўнага, як прывід.
  
  Сто шаснаццаць старонак, якія вядуць у тупік, адправяцца з ім у Галівудскі ўчастак.
  
  А вось і іншая справа – справа яго жыцця, старонкі, якія ён не стамляецца перачытваць зноў і зноў. Спі спакойна, Дзік Стэнс: кожная старонка ў гэтай тэчцы – цвік у труну Эда Эксл. Два словы, ад якіх у яго да гэтага часу мурашкі па скуры...
  
  «Начная сава».
  
  Гэтыя два справы ў яго свядомасці цесна перапляліся: Кэці Джануэй, Каткарт, парнаграфія. Пабочная лінія расследавання, след, які Лоў паспешліва палічыў вядучым у нікуды. А потым Эксл расстраляў якія ўцяклі ниггеров, справу закрылі, і ўсё, што ў ім было дзіўнага і незразумелага, забылася. Для ўсіх, акрамя Бадан. «Начная сава» нагадвала яму пра Кэці Джануэй, Кэці Джануэй – аб «Начны савы».
  
  Варушы мазгамі, Бад.
  
  Тады, у пяцьдзесят трэцім, двое знаёмых Кэці Джануэй, Дуайт Жилетт і Сіндзі Бенавидес, распавялі яму, што які-то хлопец, падобны на Дзюка Каткарта, распытваў пра Дюке і яго звычках. Абодва зрабілі натуральны выснову: хоча перабіць яго бізнэс. Але які, да чорта, бізнес? На Дзюка да таго часу аралі толькі дзве заезджаныя клячы. Можа быць, гаворка ішла не аб сутэнёрстве? А аб тым, што ўсе сябры-прыяцелі Дзюка лічылі пустой балбатнёй, – пра яго «грандыёзным плане»? Не такая ўжо пустая балбатня, як відаць, калі братам Энгелклингам Дзюк прынёс цалкам распрацаваны план, з усімі дэталямі, нават пра тое, дзе ўзяць стартавы капітал, падумаў.
  
  Вернемся да фактаў.
  
  Пасля «Начны савы» Бад пабываў у Дзюка дома. У кватэры было прыбрана, усё адбіткі пальцаў зніклі. У шафе ў Дзюка хто-то пакапаўся. Тэлефонны даведнік Сан-Бернардынаў измусолен, асабліва ў раздзеле «Друкарні». Піт і Бакс Энгелклинги валодалі друкарняй у Сан-Берд; адтуль жа родам і яшчэ адна ахвяра, Сьюзен Нэнсі Леффертс. Цяпер да рапарту каранера.
  
  Ідэнтыфікацыя цела Каткарта была праведзена па двух прыкметах: 1) параўнанне фрагментаў зубных пратэзаў з турэмнай картай стаматолага; 2) спартыўная куртка з манаграмай «Д. К.». Пратэзы стандартныя: такія можа атрымаць любы каліфарнійскі зэк з дрэннымі зубамі.
  
  Супярэчнасці.
  
  Кэці Джануэй згадвала, што ў Дзюка на грудзях «прыгожы шнар». У пратаколе выкрыцця, падпісаным доком Лэйманом, пра шнарах няма ні слова, пры тым што грудзі Каткарта засталася не знявечанай стрэламі. І апошні штрых: рост забітага ў «Начны савы» пяць футаў восем цаляў, рост Каткарта. згодна з турэмнай карце, пяць футаў і дзевяць з чвэрцю цаляў.
  
  Выснову.
  
  У «Начны савы» забілі не Каткарта, а яго двайніка.
  
  Прычына?
  
  Парнаграфія.
  
  Бад прачытаў рапарты ўсіх чацвярых з Аддзела нораваў, якія працавалі па порнухе. Ніякіх слядоў. А потым памёр Рас Мілард, і пра брудных книжонках і зусім усе забыліся. Забыліся, нягледзячы нават на гісторыю братоў Энгелклингов, гісторыю, калі ўдумацца, вельмі цікавую. Асабліва ў той частцы, калі яны выклалі свой план Мікі Коэна, а той адмовіўся фінансаваць справу. Быццам бы з агіды да парнаграфіі. Так мы і паверылі... а што, калі Мікі нейкім бокам маюць дачыненне да справы? Эксл і Боб Галлодет пачалі праверку гэтай версіі; але тут трое каляровых збеглі, і ўсё павесілі на іх.
  
  Куды цяпер?
  
  Да тэорыі Бадан.
  
  Што, калі Коэн або яго памочнік Дэйві Голдман сболтнули аб плане Каткарта/Энгелклингов каму-небудзь з зняволеных? Што, калі гэты зняволены, вызваліўшыся, пад выглядам канкурэнта-суценёра сабраў пра Дюке дастаткова звестак? Што, калі ён забіў Дзюка, скраў яго вопратку, пачаў выдаваць сябе за яго, а ў «Начной савы» загінуў выпадкова, таму што ведаў, што Дзюк часта там бывае? Ці, быць можа, не выпадкова? Можа быць, у яго была прызначаная там сустрэча: што-то пайшло не так, забойцы з'ехалі, вярнуліся з драбавіком і прыстрэлілі самазванца, а заадно і пецярых ні ў чым не вінаватых людзей, каб замаскіраваць забойства пад рабаванне?
  
  Шукаем праколы.
  
  Бад праверыў спісы вызваленых з турмы Мак-Ніл: у перыяд паміж сустрэчай Энгелклингов з Козном і стральбой ў «Начны савы» ні аднаго белага, падыходнага па росце і камплекцыі. Але магчыма, двайнік Каткарта і не сядзеў у турме? Можа быць, аб плане Каткарта ён даведаўся праз другія, трэція, чацвёртыя рукі?
  
  Бад думаў далей, напружваючы ўсе сілы, думаў так, што ледзь пар з вушэй не валіў: чорт пабяры, ён дакажа, што ён сапраўдны дэтэктыў!
  
  Выкажам здагадку, забойства ў «Начны савы» звязаны з парнухай. Тады выходзіць, што нігер тут ні пры чым. Значыць, сапраўдныя забойцы падкінулі драбавік ў машыну Рэя Коутса. А гэта значыць, што пурпурны «цьмянеў», які з'явіўся ў «Начны савы» у ноч забойства, супадзенне: забойцы не маглі ведаць, што першым справай падзе падазрэнне на хуліганаў, разряжавших ствалы ў Грыфіт-парку. Значыць, забойцы нейкім чынам знайшлі аўтамабіль раней паліцэйскіх і падкінулі туды драбавік, сцёршы адбіткі пальцаў. Як ім гэта ўдалося? Ды ці мала спосабаў.
  
  1. Коутс, ужо седзячы ў турме, мог расказаць аб тым, дзе схаваў машыну, свайму адвакату. Забойцы маглі прыйсці да адваката (або подослать свайго чалавека), падкупіць яго і атрымаць патрэбную інфармацыю. Ці ж дамовіцца з ім загадзя, каб ён «разговорил» Коутса.
  
  2. Бандыты маглі прагаварыцца каму-небудзь з сукамернікаў, магчыма «наседке».
  
  3. Самая сімпатычная версія – таму што самая простая: забойцы проста апынуліся разумней паліцыі, пачалі пошукі першымі і, пакуль копы сабачыліся з ниггерами, хуценька абшукалі кінутыя гаражы.
  
  На жаль, праверыць усе гэта немагчыма, архівы турмы за 1935 – 1955 гг. знішчаны.
  
  Ёсць і яшчэ адна версія: што, калі забілі сапраўды негры?
  
  Не абавязкова гэтыя. Можа быць, і нейкая іншая троіца, якая рашыла перайсці ад стральбы ў паветра да стральбе па жывых мішэнях. У рэшце рэшт, праславуты «мэркуры» не абавязкова сышоў з канвеера пурпуровым, пафарбаваць яго можна і ўручную.
  
  Думай, Бад, думай.
  
  У сярэдзіне пяцьдзесят чацвёртага браты Энгелклинги прадалі друкарню і зніклі з твару зямлі. Два гады таму ён паспрабаваў іх адшукаць, рассылаў запыты – ні следу. Як ні шукаў, не знайшоў і цела гэтага Дзюка Каткарта. Але вось паўгода таму з'явілася нітачка.
  
  Адзін хлопец з Сан-Берд за два тыдні да «Начны савы» бачыў Сьюзен Нэнсі Леффертс ў кампаніі чалавека, вельмі падобнага па апісанні на Дзюка Каткарта. Бад паказаў яму здымкі Дзюка; хлопец адказаў: «Падобны, гэта дакладна, але не ён». У справаздачах па «Начны савы» гаворыцца, што Сьюзен Нэнсі «ў паніцы» кінулася да мужчыны, які сядзеў за суседнім сталом, двайніку Дзюка, нібыта ёй незнаёмаму. Чаму ж яны селі за розныя столікі? Бад кінуўся за адказам да маці Сью Леффертс – дарэмна: тая нават не адкрыла яму дзверы. Чаму?
  
  Бад сабраў сумку, узваліў на плячо. Дзесяць фунтаў паперы, і ўсе дарогі вядуць у тупік. Прэч з кабінета, да ліфта – бывай. Аддзел забойстваў.
  
  У калідоры ён сутыкнуўся з Эдом Эксл.
  
  І па яго вачам зразумеў: «Ён ведае пра нас з Інэс».
  
  
  КІРАЎНІК СОРАК ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  Засада ў лавчонки «Ранча Хэнка» на куце 52-й і Цэнтральнай. Над дзвярамі шыльда: «Абналічвае чэкі сацыяльнага забеспячэння». Трэцяе студзеня: дзень атрымання дапамог – аматары обналички околачивают грушы на тратуары. Падраздзяленне нагляду атрымала наводку: нейкая ананімная чува стукнула, што яе хлопец са сваім прыяцелем хочуць грабануть краму. Хлопец, маўляў, аказаўся падонкам, зацягнуў у ложак яе сястру, так хай зараз попляшет! Джэк ў машыне на другім баку вуліцы сочыць за дзвярыма. Сяржант Джон Петьевич прыпаркаваўся на 52-й: назірае за тратуарам, скорчив такую рожу, нібы па-чартоўску хоча каго-небудзь забіць.
  
  За абедам Джэк запіваў фритос неразбавленой гарэлкай. Цяпер Джэк пазяхае і потягивается. Судовая справа, Арагон супраць Пиментеля, усё, як хацеў Эліс Лоў. Наперадзе вячэру з Элісам на нейкай палітычнай тусоўцы. Гарэлка паліць страўнік, і па-зверску хочацца сцаць.
  
  Доўгі гудок – сігнал. Петьевич паказвае на тратуар. У краму ўваходзяць двое белых.
  
  Джэк выскоквае з машыны, бяжыць праз вуліцу. Падбягае і Петьевич. Разам зазіраюць унутр. Двое рабаўнікоў у касы, спіной да дзвярэй, набіваюць кішэні зелянінай; ствалы ў іх напагатове.
  
  Гаспадара не відаць. Наведвальнікаў таксама. Погляд у бок: у далёкага канца прылаўка разбрызгано па падлозе што-то чырвонае і шэрае. ЯШЧЭ АДЗІН РАБАЎНІК У ЗАДНЯЙ ДЗВЕРЫ, І Ў ЯГО РЭВАЛЬВЕР З ГЛУШЫЦЕЛЕМ. Джэк расчыніў дзверы, двойчы стрэліў ублюдкам ў спіну.
  
  «Сцеражыся!» – гарлапаніць Петьевич. Крокі з боку задняй дзверы: Джэк пригибается, страляе не гледзячы, наўздагад. Над яго галавой са звонам разлятаюцца бутэлькі. Дакладна, глушыцель: замест грому стрэлаў – глухое чваканье. Джэк бяжыць уздоўж прылаўка, пераскоквае праз дваіх мерцвякоў. Задняя дзверы з шумам зачыніліся ў яго перад носам; якія падаспелі Петьевич страляе ў дзверы і выносіць яе плячом. Рабаўнік бяжыць ад крамы; Джэк расстрэльвае тыя, што засталіся патроны. Уцякач пераскоквае праз плот. З тратуара чуецца базлание разявак. Перезаряжая рэвальвер на хаду, Джэк бяжыць за бандытам, пераскоквае праз плот, аказваецца на чыім-то заднім двары. Тут на яго кідаецца даберман, рыкае, амаль зубамі ў твар, – Джэк страляе ва ўпор, і сабака падае, афарбоўваючы траву сваёй крывёю.
  
  Чуюцца стрэлы; ад плота ва ўсе бакі ляцяць трэскі. На двор бегам ўрываюцца двое патрульных ў форме. Джэк кідае зброю. Патрульныя паляць як ачмурэлыя, зносячы верхавіны заборнай ашэсткаў. Джэк падымае рукі.
  
  – Афіцэр паліцыі! Афіцэр паліцыі! Гэй, я паліцэйскі!
  
  Смактункі асцярожна падыходзяць, абшукваюць яго. Той, што вышэй, глядзіць на яго жэтон:
  
  – Винсеннс? Дык гэта ты той самы Винсеннс, што гадоў дзесяць таму быў круцей за ўсіх?
  
  Джэк моўчкі б'е яго каленам па яйках. Малалетак падае; яго таварыш глядзіць на Джэка, разявіўшы рот.
  
  Джэк адварочваецца ад іх і сыходзіць. Яму трэба выпіць.
  
  
  
  * * *
  
  
  Знайшоўшы кавярыньку, садзіцца за стойку, заказвае порцыю за порцыяй. Пасля двух першых чарак спыняецца дрыжыкі ў руках; яшчэ дзве – і ў галаву пачынаюць лезці тосты.
  
  За тых, каго я толькі што забіў. Извиняйте, хлопцы, у нявінных Джэк Винсеннс страляе трапней. У траўні канчаецца дваццацігадовы тэрмін маёй службы, і што-то мне падказвае, што Паркер не захоча трымаць мяне ў паліцыі ні адзінага лішняга дня.
  
  За маю жонку. Дзетка, ты думала, што выйшла замуж за героя, а потым пасталела і зразумела, што памылілася. Цяпер хочаш скончыць юрыдычны каледж і працаваць адвакатам, як тата і Эліс. Пра грошы не турбуйся: татачка арганізаваў цябе вяселле, татачка купіў табе дом, татачка заплаціць і за вучобу. Даведаўшыся з вячэрняй газеты, што твой муж застрэліў двух узброеных рабаўнікоў, ты вырашыш, што гэта першыя засечкі на ствале майго рэвальвера. І памылішся. У сорак сёмым годзе, дзетка, твой герой прыстрэліў двух ні ў чым не вінаватых людзей. Не верыш? Гэта праўда, мой анёл, і, будзь я пракляты, часам мне хочацца шпурнуць гэтую праўду табе ў твар. Быць можа, тады ў нашым шлюбе з'явіцца больш жыцця.
  
  Джэк перакульвае яшчэ тры чаркі, і думкі яго плывуць туды, куды яны заўсёды вяртаюцца пасля таго, як прыкметная грудзі: у пяцьдзесят трэці год, да праклятай порнухе.
  
  Шантажу Джэк не баіцца: ён застрахаваўся надзейна. Забойства Хадженса пахавана; журналюгі з «Строга сакрэтна» спрабавалі што-то раскапаць самі, ды нічога не дамагліся. У Пэтчетта і Брэкен ёсць копія тэчкі Сіда, але за мінулыя гады яны не патурбавалі Джэка ні разу – сумленна выконвалі ўгавор. Кажуць, Лін і Бад Уайт ўсё яшчэ разам; што ж, пажадаем ім поспеху. Для яго самога і Пэтчетт, і гэтая шлюха з звычкамі каралевы даўно сталі гісторыяй. І гэта не пазбаўляе Джэка сну і спакою, зусім не гэта...
  
  Чортава парнуха.
  
  Год ці два яна спакойна праляжала на дэпазіце ў сейфе. Джэк стараўся аб ёй не думаць, не ўспамінаць, адчуваючы, што гэтая штука можа загубіць яго шлюб. У сямейнае жыццё ён кінуўся на злом галавы, спадзеючыся, што Карэн і хатняе цяпло дапамогуць яму забыцца пра той вар'яцкай вясны. І спачатку гэта дапамагала. Сям'я, дом, зарок цвярозасці. А потым... не, ён не змяніўся – змянілася Карэн.
  
  Яна бачыла, як Джэк лупіць Собачника Перкінса; чула, як прамаўляе пры яе бацькоў слова «нігер». Бачыла яго п'яным, злым, змучаныя да паўсмерці. Паступова пачала разумець, што газэтныя расповеды пра яго подзвігі – хлусня. Яе сяброў і сябровак Джэк трываць не мог, а яго адзіны сябар Мілер Стентон знік з гарызонту, калі Джэка выперлі з «Жэтона Гонару». І калі з Карэн яму стала цяжка і сумна, Джэк вярнуўся да таго адзінага, што ў яго застаюся, – да порнухе.
  
  Зноў паспрабаваў апазнаць натуршчыкаў – не выйшла. Ездзіў у Ціхуану, купляў там порножурналы пачкамі – не тое. Шукаў Крысціну Бергерон, не знайшоў нават праз тэлетайп. Рэальнасць не давалася яму ў рукі, і Джэк вырашыў стварыць падробку.
  
  Купляў шлюх, і танных, вулічных, і высакакласных дзяўчат па выкліку. Раскладваў іх на дыване, нібы дзяўчат з часопісаў, па тры, па чатыры, у самых мудрагелістых паставах. Наряжал ў тэатральныя касцюмы, прымушаў паўтараць усе руху са здымкаў, рабіў ўласныя фатаграфіі. Часам задумваўся аб крыві і увечьях, але адразу ж гнаў ад сябе гэтыя думкі.
  
  Ні адна рэальная жанчына не распачынала яго так, як гэтыя карцінкі. Толькі двух рэчаў не разумеў Джэк. Першая: што за страх перашкаджае яму звярнуцца наўпрост да іх крыніцы, у «Флёр-дэ-Ліс». І другая: чаму Карэн да гэтага часу яго не кінула.
  
  Апошняя чарка – благія думкі прэч.
  
  Джэк расплаціўся, пайшоў да машыны. У «Ранча Хэнка» – агароджы, выстаўленыя паліцэйскія. Каўпакоў на колах няма, «дворнікі» зламаныя. Няма нават штрафной квітанцыі на ветравым шкле – відаць, і яна стала здабычай вандалаў.
  
  
  
  * * *
  
  
  Вечарына ў самым разгары. Тузы-рэспубліканцы. Жанчыны ў сукенках для кактэйляў, мужчыны ў цёмных касцюмах. А вось і Эліс Лоў. Пераможца з Вялікай Літары ў жеваных штанах і спартыўнай кашулі, забрызганной сабачай крывёю, выглядае тут не тое каб сваім.
  
  Джэк махае афіцыянту, бярэ з падноса марціні. Погляд яго спыняецца на фотаздымках у рамках на сцяне.
  
  Палітычнае ўзыходжанне Эліса Лоу: «Гарвардское юрыдычная агляд», выбары 1953-га. А вось і пракол: выступленне пасля забойства ниггеров з «Начны савы», Эліс заяўляе, што перад уцёкамі падазраваныя ва ўсім прызналіся. Джэк фыркнуў у марціні, закашляўся, папярхнуўшыся алівы.
  
  За спіной у яго:
  
  – Раней ты апранаўся куды лепш.
  
  Джэк абгортваецца.
  
  – Раней я быў у цане.
  
  – Можаш растлумачыць сваё экстравагантнае з'яўленне?
  
  – Ды. Я сёння забіў дваіх.
  
  – Ясна. Яшчэ што-небудзь?
  
  – Абодвух заваліў стрэламі ў спіну. Потым сабаку. А потым зваліў, пакуль начальства не падышло. Так, вось табе свежая навіна: я п'яны як свіння. Добра, Эліс, не томі, пераходзь да справы. Каго мне памацаць за вымя на гэты раз?
  
  – Джэк, гавары цішэй.
  
  – Што ў цябе сягоння ў планах, Эліс? Сенат? Белы дом?
  
  – Джэк, зараз не час гэта абмяркоўваць.
  
  – Чаму ж не час? Выкладвай. Куды пойдзеш у шестидесятом?
  
  Лоу, страшным шэптам:
  
  – Добра, у сенат. Так, Джэк, я хацеў папрасіць цябе аб ласцы, але не цяпер, калі ты ў такім стане. Пагаворым пазней, калі табе стане лепей.
  
  Да размовы прыслухоўваецца ўвесь зала. Выдатна.
  
  – Ды добра табе, дружа! Паміраю ад жадання дапамагчы табе матэрыяльна. Ну, гавары, каго патрэсці?
  
  – Сяржант, кажаце цішэй!
  
  Хрэн табе! Джэк павышае голас:
  
  – А цяпер слухай мяне ўважліва, мудозвон. Калі б не я, не быць табе пракурорам. Гэта я Біла Макферсон падставіў, ясна? Напаіў яго марціні са снатворным і падклаў яму ў ложак каляровую дзяўчынку! Так што, калі я пытаюся, ты адказваеш, ясна табе?
  
  Лоу, хрыплым шэптам:
  
  – Винсеннс, ты звольнены!
  
  – Спадзяюся, ты не думаеш, маці тваю так, – адказвае Джэк і выплюхвае марціні яму ў твар.
  
  
  КІРАЎНІК СОРАК ПЯТАЯ
  
  
  – Мы павінны быць не проста ўзорамі высокай маралі, як сказаў у сваёй учорашняй прамове шэф Паркер. Мы – мяжа, раздзяляючая старую і новую паліцыю, старую сістэму, заснаваную на кумаўстве, гвалце і запалохванні, – і новую, толькі маладую. Мы – элітны корпус, само імя якога служыць увасабленнем суровай і нязломнай справядлівасці, чыя задача – пераследваць і караць тых, хто сваім нявартым паводзінамі ганьбіць высокае званне афіцэра паліцыі. Ну і нарэшце, што ад нас залежыць, якім стане вобраз паліцыі Лос-Анджэлеса ў вачах шырокай публікі. Памятаеце пра гэта, калі будзеце разбіраць скаргі на сваіх таварышаў-афіцэраў. Памятаеце, і не давайце волі пачуццям. Памятайце аб гэтым, калі вам прыйдзецца расследаваць справы людзей, з якімі вы працавалі раней, якія вам, магчыма, падабаліся. Памятаеце: наша місія – абсалютная справядлівасць, справядлівасць любой цаной.
  
  Эд зрабіў паўзу, агледзеў сваіх людзей: дваццаць два сяржанта, двое лейтэнантаў.
  
  – А цяпер тэхнічныя пытанні, джэнтльмены. Пры маім папярэдніку лейтэнант Філіпс і лейтэнант Стинсон працавалі незалежна адзін ад аднаго ў розных галінах расследавання. Цяпер непасрэдны нагляд за ўсімі справамі Аддзела кладзецца на мяне, а лейтэнант Філіпс і лейтэнант Стинсон працуюць як мае намеснікі на альтэрнатыўнай аснове. Сяржанта Клекнера і сяржанта Фіску я прызначаю сваімі асабістымі памочнікамі: яны сустракаюцца са мной кожную раніцу ў 7:30. Лейтэнант Стинсон і лейтэнант Філіпс, прашу вас праз гадзіну падысці да мяне ў кабінет: абмяркуем бягучыя справы. Джэнтльмены, усе вольныя.
  
  Падначаленыя моўчкі разыходзяцца. У апусцелай пакоі для сходаў Эд пракручвае ў галаве ўласную гаворка. Словы «абсалютная справядлівасць» гучаць голасам Інэс Сота.
  
  Трэба было б прыбрацца – развялі тут бардак. Попельніцы перапоўненыя, крэслы расстаўлены як патрапіла, сцягі ля кафедры, напэўна, пакрытыя пластом пылу. «Хто сваім нявартым паводзінамі ганьбіць высокае званне афіцэра паліцыі» – гэта голас бацькі. Яшчэ два дні таму гаворка Эда была б шчырай. Але цяпер тое, што ён сказаў, – хлусня.
  
  Залатая аблямоўка сцягоў. Хлусня, якая забяспечыла яму славу на сподачку з залатой аблямоўкай. Якая там, да д'ябла, справядлівасць! Хопіць хлусіць хоць бы самому сабе: тых чацвярых ён забіў з злосці – бяссільнай злосці баязліўца, якога кінулі ў твар абвінавачванне ў баязлівасці. Усе гэтыя гады баяўся помсты Бадан Уайта – і не здагадваўся, нават выказаць здагадку не мог, адкуль прыйдзе сапраўдны ўдар...
  
  Пакой прибрана, можна папрацаваць. На стале – тэчкі з скаргамі. Эд адкрывае першую.
  
  Падобна, на гэты раз Джэк Винсеннс ўляпаўся па вушы.
  
  Падчас аперацыі падраздзялення нагляду 3 студзеня гэтага года Джэк Винсеннс страляў у дваіх узброеных рабаўнікоў, якія забілі трох чалавек у крамцы на поўдні горада, і забіў наповал іх абодвух. Пагнаўшыся за трэцім рабаўніком, страціў ёю з-пад увагі і быў спынены двума патрульнымі, не ведалі, што перад імі афіцэр паліцыі. Патрульныя адкрылі агонь, прыняўшы Винсеннса за аднаго з бандытаў. Ён кінуў зброю, дазволіў сябе абшукаць, затым ударыў аднаго з патрульных і ўцёк да прыбыцця каранера і дэтэктываў з Аддзелу забойстваў. Трэці падазраваны застаўся ненайденным. Винсеннс ж адправіўся наўпрост на банкет у гонар акруговага пракурора Эліса Лоў, які даводзіцца яму свояком. Там у п'яным выглядзе ён на вачах у гасцей абразіў Лоў славесна і выплюхнуў яму ў твар свой келіх.
  
  Эд праглядае асабістая справа Винсеннса. У траўні ён выходзіць на пенсію – бывай, Смяцяр Джэк. Справаздачы часоў Аддзела наркотыкаў – выразныя, падрабязныя, акуратныя, хоць на сценку вешай. Паміж радкамі: з асаблівым стараннасцю Винсеннс пераследваў не гандлююць, а якія ўжываюць, у асаблівасці джазмэнаў і галівудскіх знакамітасцяў. Што пацвярджае старыя чуткі – быццам бы ён перадаваў інфармацыю ў «Строга сакрэтна». Падчас агульнай перетряске, якая рушыла за «Крывавым Калядамі», Джэка перавялі ў Аддзел нораваў. Новая пачак справаздач – букмекерство, незаконны гандаль спіртным. Рапарты па-ранейшаму падрабязныя, але без агеньчыка. Адчуваецца, што на новай працы Джэк адчайна сумаваў. Вясна пяцьдзесят трэцяга: у адзін час з «Начны савой» кіраўнік Аддзела, Рас Мілард, пачынае расследаванне справы аб парнаграфічных альбомах. І вось што дзіўна: справаздачы Джэка рашуча мяняюцца. Піша коратка, без падрабязнасцей, як быццам праз сілу. Рэфрэн адзін – ніякіх слядоў. Пастаянна нагадвае аб тым, што і іншыя дэтэктывы нічога не знайшлі, двойчы прапануе закрыць справу.
  
  Зусім не падобна на зборшчыка смецця з Вялікай Літары.
  
  І гэта – у тыя ж дні, калі будуць расследавацца «Начная сава»...
  
  Ёсць аб чым падумаць.
  
  Браты Энгелклинги, Дзюк Каткарт, Мікі Коэн. Сувязь з «Савой»? Адкінулі гэтую версію: трое мёртвых неграў закрылі справу.
  
  Эд зноў бярэцца за тэчку. У ліпені пяцьдзесят трэцяга Джэк вяртаецца ў Аддзел наркотыкаў – і далей усё ідзе па-старому, аж да перакладу ў падраздзяленне нагляду.
  
  Што ж адбылося з Джэкам пяць гадоў таму?
  
  У адзін час з «Начны савой».
  
  Што яшчэ адбылося ў тыя дні? Вось што: забіты Сід Хадженс, забойства засталося нераскрытым. Эд націскае кнопку селектарнай сувязі.
  
  – Так, капітан?
  
  – Сьюзен, высветліце, хто, акрамя сяржанта Джона Винсеннса, працаваў у чацвёртай брыгадзе Аддзела нораваў ў красавіку 1953 года. І дзе гэтыя людзі цяпер.
  
  
  
  * * *
  
  
  Вынікі прыходзяць праз паўгадзіны. Сяржант Джон Хендэрсан і афіцэр Томас Кифка звольніліся, сяржант Люіс Стейтис служыць у акрузе Банка. Эд выклікае яго да сабе, і праз дзесяць хвілін Стейтис уваходзіць да яго ў кабінет.
  
  Грузны, чырванатвары. На твары непрыхаванае неспакой – яшчэ б не турбавацца, калі цябе ні з таго ні з гэтага выклікаюць у ОВР! Эд паказвае яму на крэсла.
  
  – Сэр, калі гэта з-за... – пачынае Стейтис.
  
  – Сяржант, асабіста да вас гэта не мае ніякага дачынення. Я хачу распытаць вас пра афіцэра, які служыў разам з вамі ў Аддзеле нораваў.
  
  – Капітан, ды гэта ж калі было!
  
  – Ведаю, даўно. З канца пяцьдзесят першага года па лета пяцьдзесят трэцяга. Сяржант, наколькі блізка вы ведалі Джэка Винсеннса?
  
  Стейтис хмыліцца.
  
  – Чаму ўсміхаецеся? – пытаецца Эд.
  
  – Ды зразумеў, у чым справа. Прачытаў сёння ў газеце, што Винсеннс прыстукнуў тых двух бандюг. А ў Бюро кажуць. што ён змыўся да прыходу начальства. Цяпер ясна, чаму вы аб ім расспрашиваете.
  
  – Разумею. Так наколькі вы былі з ім блізкія?
  
  Стейтис, ківаючы галавой:
  
  – Наогул-то Джэк быў адзіночка. Ні з кім блізка не сыходзіўся. Нават калі мы працавалі над адной справай, ён трымаўся наводдаль ад іншых.
  
  – Вясной пяцьдзесят трэцяга вы расследавалі справу аб парнаграфіі. Прыгадваеце?
  
  – А як жа, непрыстойныя журнальчики. Дохлое было справа. Толькі час дарма выдаткавалі.
  
  – Мяркуючы па вашых справаздач, вы не выявілі ніякіх зачэпак.
  
  – Дакладна. Ні я, ні Смяцяр Джэк, ні іншыя хлопцы. А потым Раса Милларда кінулі на «Начную саву», і справа само рассыпалася.
  
  – Не ўзгадаеце, ці не заўважалі вы ў гэты час якіх-небудзь дзівацтваў у паводзінах Винсеннса?
  
  – Ды няма. Хіба што ў Бюро ён амаль не з'яўляўся, і той стараўся зазіраць, калі Милларда там не будзе. Ну ў гэтым нічога дзіўнага няма, яны з Рассом адзін аднаго цярпець не маглі. Я ж кажу, Винсеннс быў адзіночка. З намі сяброўства не вадзіў.
  
  – Скажыце, не задаваў ці Мілард вашай брыгадзе пытанняў па нагоды паказанняў уладальнікаў друкарні?
  
  Стейтис ківае.
  
  – Так, была там нейкая гісторыя з друкарняй, накшталт меркавалі, што гэта як-то звязана з «Начны савой». Але мы ўсё Рассу сказалі: справа – вісяк, прасцей павесіцца, чым знайсці тых. хто гэтыя книжонки выпускае.
  
  Тут пуста.
  
  – Сяржант, вы, напэўна, памятаеце, што рабілася ў дэпартаменце з-за «Начны савы». Прыпомніце, калі ласка. як рэагаваў на гэта Винсеннс? Не заўважалі нічога незвычайнага?
  
  – Сэр, можна начыстую? – кажа Стейтис.
  
  – Вядома.
  
  – Дык вось, мне з самага пачатку здавалася, што ў Аддзеле нораваў Винсеннс не на сваім месцы. Ён у нас працаваў праз сілу, толькі і чакаў, калі вернецца ў Аддзел наркотыкаў. Але з гэтай парнухай было што-то яшчэ... Памятаю, у мяне было такое адчуванне, як быццам ён чагосьці баіцца. А што тычыцца «Начны савы» – я б сказаў, яго гэта справа не цікавіла. Ён быў адным з тых, хто арыштаваў тых трох каляровых, потым ён разам з іншымі шукаў машыну і зброю, але, па-мойму, яму было напляваць, чым усё гэта скончыцца.
  
  Зноў ніякіх фактаў – толькі «адчуванні».
  
  – Падумайце, сяржант. Паводзіны Винсеннса падчас «Начны савы» і справы аб парнаграфіі. Усё, што як-то выходзіла з звычайнай каляіны. Мне важная любая дробязь. Падумайце.
  
  Стейтис паціскае плячыма.
  
  – Ну хіба толькі... але не ведаю, ці мае гэта дачыненне...
  
  – Кажаце.
  
  – Кабінет Винсеннса быў побач з маім, і часам да мяне далятаў тое, што там адбывалася. І вось аднойчы, седзячы ў сябе, я пачуў абрывак размовы паміж ім і Дадлі Смітам.
  
  – Аб чым?
  
  – Сміт прасіў Винсеннса ўсталяваць сачэнне за Балем Уайтам. Сказаў, што забілі нейкую прастытутку, а Баль, маўляў, з-за гэтага перажывае і можа выкінуць які-небудзь нумар.
  
  Па спіне прабягае халадок.
  
  – Што яшчэ?
  
  – Винсеннс пагадзіўся. А больш я нічога не разабраць.
  
  – Гэта было падчас расследавання «Начны савы»?
  
  – Так, сэр. У тыя самыя дні.
  
  – Сяржант, памятаеце, у тыя ж дні забілі Сіда Хадженса, журналіста з бульварнага лістка?
  
  – Памятаю. Справа не раскрылі.
  
  – Не узгадвае, Винсеннс пра гэта нічога не казаў?
  
  – Няма. Хоць хадзілі чуткі, што яны з Хадженсом прыяцелі.
  
  Эд, з усмешкай:
  
  – Дзякую вас, сяржант. Мы гутарылі без пратаколу, аднак я б папрасіў вас пра змест нашай размовы не распаўсюджвацца. Дамовіліся?
  
  Стейтис, паднімаючыся:
  
  – Добра. Толькі вось наконт Винсеннса я хацеў сказаць... Яму бо праз два месяцы на пенсію. І чаму ён сарваўся, зразумела – не кожны дзень чалавеку здараецца забіць дваіх. Можа, не цягнулі б вы яго, далі б даслужыць спакойна, а?
  
  – Усяго добрага, сяржант, – адказвае Эд.
  
  
  
  * * *
  
  
  Што-то не так. Што-то тут не так.
  
  Эд сядзіць адкінуўшыся на крэсле, так і гэтак прымярае розныя варыянты.
  
  Винсеннс сачыў за Бадом Уайтам – значыць, можа мець на яго кампрамат.
  
  Увесну пяцьдзесят трэцяга Смяцяр чаго-небудзь баяўся.
  
  Сувязь «непрыстойных книжонок» з «Начны савой»?
  
  Прысуд Інэс Сота – Эд забіў траіх невінаватых.
  
  А Винсеннс цяпер залежыць ад яго, ад яго рашэння...
  
  Эд націскае кнопку селектарнай сувязі:
  
  – Сьюзен, злучыце мяне з акруговым пракурорам Лоў.
  
  
  КІРАЎНІК СОРАК ШОСТАЯ
  
  
  – Вы, малады чалавек, напэўна, думаеце, што мне турбавацца не аб чым, акрамя ферштункенер [52] «Начны савы» і ферштункенер брудных книжонок? – цікавіцца Мікі Коэн. – Дык вы думаеце, у мяне без іх клопатаў мала? Так каб вы ведалі: я не адкрываю ні брудныя кніжкі, ні Святое Пісанне. Мне ад усяго гэтага скулы пачатак зводзіць яшчэ пяць гадоў таму, а цяпер-то я і зусім пра гэта думаць забыўся. У мяне ёсць праблемы больш сур'ёзны – я павінен клапаціцца аб сваім беднага хлопчыка.
  
  Бедны хлопчык – стары бульдог цяжка сапе. Куртаты хвост забинтован. Мікі чухае яго за вухам.
  
  – Гэта Мікі Коэн-малодшы, мой спадчыннік, – прадстаўляе яго Мікі. – На жаль, такі наш сабачы свет, што нават сабакам у ім няма жыцця, і колькі працягне мой хлопчык, можна толькі гадаць. У лістападзе мне ў дом падклалі бомбу: сам я не пацярпеў, чаго пра маіх касцюмах ад «Сай Девор» сказаць нельга, а хвост у Мікі цяпер рэгулярна гнаіцца, ды і апетыт зусім нікуды. Нервы ў яго, небаракі, у поўным засмучэнні, і я не ўпэўнены, што яму пойдзе на карысць зносіны з паліцыянтам.
  
  – Містэр Коэн...
  
  – Вось як? Мне падабаецца, калі да мяне звяртаюцца з належнай павагай. Так як, вы сказалі, вас завуць?
  
  – Сяржант Уайт.
  
  – Ах так, сяржант Уайт. Дык вось, сяржант, смутку мае бязмежныя, і няма ім канца. Я, нібы ваш гойский збаўца Ісус, нясу на плячах сваіх брэмена усяго свету. Спачатку ў турме гэтыя ферштункенер бандыты нападаюць на мяне і майго памочніка Дэйві Голдмана. Бедны Дэйві пасля гэтага пашкодзіўся ў розуме і, калі яго выпусцілі, пачаў хадзіць па вуліцах з расшпіленай ширинкой і шлангам наперавес. Я яго не асуджаю, у рэшце рэшт без самарэкламы не пражывеш, і да чаго ж хаваць ад людзей тое, чым узнагародзіла прырода? Аднак копы ў Беверлі-Хілз не падзяляюць маіх перадавых поглядаў: яны схапілі небараку Дэйві і ў два рахункі запіхалі ў псіхушку Камарильо, адкуль ён, баюся, выйдзе вельмі няхутка. І як быццам гэтага мала – выйшаўшы з турмы, я даведаюся, што маіх верных паплечнікаў адстрэльваюць аднаго за іншым! А іншыя мае людзі, тыя, хто прайшоў са мной агонь і ваду, – Пархач Тайтелбаум, Ці Ваксы, Джоні Стомпанато...
  
  Пара перапыніць гэты маналог.
  
  – Джоні Стомпа я ведаю.
  
  – Ферштункенер Джоні, – люта крычыць Мікі, – Юда, брудны Юда, вось ён хто! А Лана Тэрнер для яго – не Магдаліна, а блудніца Езавэль! Ён думае не галавой, а галоўкай члена, і гэта рана ці позна давядзе яго да бяды. Хто спрачаецца, абсталяваны ён нават лепш, чым небарака Дэйві; але я выцягнуў яго з бруду, я ўзяў гэтага дробнага вымагальніка і зрабіў сваім целаахоўнікам – а цяпер ён адмаўляецца вярнуцца да мяне, аддае перавагу жэрці сэндвічы ў жральне Пархача Тайтелбаума і сябраваць з Сабачнікам Перкинсом, брудным тыпам, які, як я чуў з самых вартых даверу крыніц, не саромеецца сукупляцца з соплеменницами майго Мікі... Так вы сказалі, вас завуць Уайт?
  
  – Праўда, містэр Коэн.
  
  – Вендэл Уайт? Бад Уайт?
  
  – Так, гэта я.
  
  – Ма-альчик мой, што ж ты адразу не сказаў!
  
  Коэн-малодшы задзірае нагу над камінам.
  
  – Не думаў, што вы пра мяне чулі, – адказаў Бад.
  
  – Хлопчык мой, ды аб чым жа я мог не чуць у гэтым горадзе! Ты – адзін з «сынкоў» Дадлі Сміта, праўда? Кажуць, вы з Дадстером і яшчэ парай стромкіх хлопцаў ахоўвае дэмакратыю ў нашым благаславёным горадзе: толькі дзякуючы вам Лос-Анджэлес яшчэ не стаў здабычай чужынцаў. Сціплы матэль у Гардене, пераканаўчы размова, пара ўдараў па нырках – і справа зроблена. Што ж, калі мне ўдасца адарваць сваіх хлопцаў ад кашэрных бутэрбродаў і дружбы з заафіламі, магчыма, мая імперыя здабудзе другое дыханне. Вы з Дадстером аказалі мне вялікую паслугу, хлопчык мой, і я ў вас у абавязку. Так што ж ты хацеў даведацца пра «Начны савы»?
  
  Надышоў момант вырашальнага кідка.
  
  – Я чуў, браты Энгелклинги былі ў вас у турме і распавялі вам аб плане Дзюка Каткарта. Ці Не маглі вы або Дэйві Голдман расказаць пра гэта каму-небудзь з зняволеных?
  
  – Немагчыма, – энергічна матляе галавой Мікі Коэн. – Я не казаў нікому, нават Дэйві. Праўда, я не саромеўся абмяркоўваць свае справы з таварышамі па няшчасці, але пра гэта не казаў ні адзінай жывой душы. І тое ж самае сказаў гэтаму хлопцу, Эксл, калі ён мяне дапытваў. А цяпер, сынок, хочаш здагадку ад старога Микстера? Думаецца мне, забіваць пецярых нявінных людзей з-за нейкіх брудных книжонок лагічна ў адным-адзіным выпадку – калі гандаль гэтымі книжонками ўжо наладжана і прыносіць вялікі даход. Так што кінь гэтую гробаны «Начную саву».
  
  Нічога ты тут не раскопаешь: хутчэй за ўсё, забойцы – тыя шварцес, якіх перестрелял ваш герой-блазнюк.
  
  – Не думаю, што ў «Начны савы» забілі Дзюка Каткарта, – кажа Бад. – Я думаю, гэта быў двайнік – чалавек, які выдаваў сябе за яго. Гэты хлопец забіў Каткарта, забраў яго вопратку і пад выглядам Каткарта з'явіўся ў «Начны савы». І яшчэ мне думаецца, што нітачка вядзе ў турму Мак-Ніл.
  
  Коэн закатвае вочы.
  
  – Ва ўсякім выпадку, не да мяне, хлопчык мой. Я нікому нічога не казаў. І не магу сабе ўявіць, каб Піт і Бакс балбаталі пра гэта з кім-то яшчэ. А дзе жыў гэты комік Каткарт?
  
  – У Силверлейк.
  
  – Што ж, покопай ў тамтэйшых пагорках – можа, знойдзеш яго косткі.
  
  Пры гэтых словах Бадуеў раптам успамінаецца маці Сью Леффертс ў Сан-Берд – дзверы на ланцужку, уважлівы і недаверлівы погляд цёмных вачэй. Што, калі...
  
  – Дзякуй вам, спадар Коэн.
  
  – І забудзь аб гэтай ферштункенер «Начны савы», – кідае Коэн на развітанне.
  
  Коэн-малодшы пазірае на Бадан, нібы мае намер ўчапіцца ў пахвіну.
  
  
  
  * * *
  
  
  Сан-Бернардынаў, Хільда Леффертс. У мінулы раз яна хутка выставіла яго за парог. Сёння ён з'явіўся з новай інфармацыяй – прыяцель Сьюзен Нэнсі, хлопец, падобны на Дзюка Каткарта. Націснуць, калі спатрэбіцца – запалохаць.
  
  Дзве гадзіны на дарогу. Хутка адкрыецца фривэй, і шлях да Сан-Берд стане ўдвая карацей. Ад старэйшага Эксл – да малодшага: гэты смоўж ведае пра нас з Інэс. Дакладна ведае – у той дзень Бад прачытаў гэта ў яго на твары. А гэта значыць, што Эксл трэба асцерагацца. Абодва яны чакаюць зручнага выпадку, але ў Бада ёсць перавага – Эксл па-ранейшаму бачыць у ім тупога грамілу, здольнага толькі махаць кулакамі.
  
  Хільда Леффертс жыве ў аднапавярховай халупе з дашчанай прыбудовай. Бад падымаецца на ганак, правярае паштовую скрыню. Тры чэка – пенсійны фонд Локхит, сацыяльнае страхаванне, дабрачынная служба акругі. Выдатна – ёсць чым яе напалохаць. Бад націскае на кнопку званка.
  
  Дзверы прыадчыняюцца – вузкая шчыліна, перакрэсленая ланцужком. Хільда, скрипуче:
  
  – Я вам ужо сказала і яшчэ раз паўтару: пляваць мне на вас і на тое, што вам трэба, пакіньце ў спакоі маю няшчасную дачку!
  
  Бад веерам раскрывае перад ёй чэкі.
  
  – Я атрымаў ад уладаў акругі дазвол прытрымаць гэтыя чэкі, пакуль вы не пагодзіцеся супрацоўнічаць. Няма паказанняў – няма грошай.
  
  Хільда выпускае пранізлівы лямант. Бад штурхае дзверы, вырваўшы ланцужок з гнязда, уваходзіць ўнутр. Хільда, пачаў адступаць:
  
  – Малю вас, я бедная жанчына...
  
  З усіх чатырох сцен абшарпанай пакойчыку загадкава ўсміхаецца Бадуеў Сьюзен Нэнсі: жанчына-вамп з начнога клуба.
  
  – Будзьце разумны, добра? – кажа Бад. – Памятаеце, аб чым я вас пытаўся ў мінулы раз? Незадоўга да таго, як Сью пераехала ў Лос-Анджэлес, у яе тут з'явіўся сябрук. У мінулы раз, калі я вас пра яго спытаў, вы спалохаліся. І цяпер вы чагосьці баіцеся. Расказвайце. Пяць хвілін– і я пайду. І ніхто пра гэта не даведаецца.
  
  Хільда, спалохана круцячы вачыма:
  
  – Зусім ніхто?
  
  Баль працягвае ёй чэк з «Локхида».
  
  – Зусім ніхто. Пачынайце. Іншыя два атрымаеце, калі скончыце.
  
  Хільда паварочваецца, пачынае гаварыць, звяртаючыся да фатаграфіі дачкі над дзвярыма:
  
  – Сьюзэн, ты мне сказала, што пазнаёмілася з гэтым чалавекам у кактэйль-бары. Мяне адразу што-то насцярожыла. Ты запэўнівала, што ён добры чалавек, што свой доўг грамадству ён заплаціў, але ні за што не хацела называць яго імя. Потым я бачыла цябе разам з ім, ты названая яго як-то, не ўзгадаю – то Дзік, то лі Дын, ці то Ды, то ці Дон, – а ён адказаў: «Не, Дзюк. Прывыкай». А яшчэ аднойчы, калі я вярнулася дадому, старая місіс Дженсен распавяла, што ты была ў нас дома разам з гэтым чалавекам, да вас прыйшоў яшчэ хто-тое, а потым місіс Дженсен пачула нейкі шум...
  
  «Заплаціў доўг грамадству»... Бад не адразу разумее, што гэта значыць папросту «адседзеў».
  
  – І вы так і не даведаліся, як яго завуць?
  
  – Так і не даведалася. Я...
  
  – Сьюзен не ведала двух братоў па прозвішчы Энгелклинг? Яны жылі тут, у Сан-Бернардынаў.
  
  Хільда, не адрываючы вачэй ад фатаграфіі:
  
  – Бедная мая Сьюзэн! Няма, здаецца, няма. Я пра іх нічога не чула.
  
  – Адзін Сьюзен не згадваў імя Дзюка Каткарта? Не казаў аб гандлі парнаграфіяй?
  
  – Няма! Сьюзэн была добрая дзяўчынка, яна не стала б займацца такім брудам! А Каткарт – гэта чалавек, якога разам з ёй забілі? Няма, яго імя я ніколі да таго не слышана.
  
  Бад марнасьць ёй чэк ад акругі.
  
  – А цяпер раскажыце, што было пасля таго, як місіс Дженсен пачула шум.
  
  Хільда, са слязамі на вачах:
  
  – На наступны дзень, прыйшоўшы дадому, я ўбачыла на падлозе ў прыбудове плямы, вельмі падобныя на засохлую кроў. А бо прыбудова была зусім новая, мы яе пабудавалі на страхоўку майго нябожчыка мужа! Хутка з'явіліся Сьюзен і гэты чалавек, і я заўважыла, што яны абодва нервуюцца. Той чалавек прайшоўся па хаце, залез у падвал, потым патэлефанаваў па якім-то лос-анджэлескім нумары, і яны са Сьюзэн з'ехалі. А праз тыдзень яе забілі, і я... ну, ведаеце... я тады вырашыла, можа, яна ўжо тады баялася чаго-то, таму і паводзіла сябе так... І я таксама спалохалася. І калі да мяне прыйшоў той мілы малады паліцэйскі, які потым застрэліў тых трох бандытаў, я нічога яму не сказала.
  
  Мурашкі па спіне: сыходзіцца, усё сыходзіцца. Прыяцель Сьюзэн – двайнік Каткарта. «Шум у доме» – магчыма, менавіта тут двайнік забіў Каткарта? Сьюзэн была з самазванцам ў «Начны савы», седзячы за суседнім столікам, непрыкметна назірала за перамовамі... Значыць, забойцы ніколі не сустракаліся з гэтым Каткартом тварам да твару.
  
  ПРАЙШОЎСЯ ПА ХАЦЕ, ЗАЛЕЗ У ПАДВАЛ.
  
  Бад кінуўся да тэлефона, набраў нумар кампаніі «П. К. Беллз». Паліцэйскі запыт.
  
  – Хто запытвае?
  
  – Сяржант В. Уайт, паліцыя Лос-Анджэлеса. Я ў Сан-Бэрнардына, на Ранчвью, 04617. Патрэбен спіс усіх званкоў у Лос-Анджэлес з гэтага нумара ў перыяд з 20 сакавіка па 12 красавіка 1953 года. Запісалі?
  
  – Хвіліначку, – гаворыць клерк. Дзве хвіліны праз: – Тры званка, сяржант. 2 і 8 красавіка – адзін і той жа нумар. АЛЕ-21118. Гэта тэлефон-аўтамат на куце Сансет і Лас-Пальмас.
  
  Бад вешае трубку. Аўтамат у паўмілі ад «Начны савы». Той, хто тэлефанаваў, асцярожнічаў: баяўся сарваць сустрэчу – ці здзелку.
  
  Хільда цярэбіць у руках папяровы хустку. Заўважыўшы на стале ліхтарык, Бад хапае яго і выбягае на вуліцу.
  
  У ніжняй частцы прыбудовы – лаз у падмосце. Бад з цяжкасцю протискивается – і вось ён, унізе.
  
  Бруд, штабелі гнілых дошак. Прама пасярод падполу, стаўма – доўгі дерюжный мяшок. Нясе гнілатой і нафталінам. Бад кранае мяшок локцем – смурод становіцца нясцерпнай. Штурхае мацней – з-пад мяшка выскокваюць і кідаюцца ўрассыпную аслепленыя ліхтарыкам пацукі.
  
  Бад ірве мяшок, накіроўвае прамень святла ўнутр. У твар яму скалится чэрап з рэшткамі скуры. Бад кідае ліхтарык, ірве далей, двума рукамі: каламуціць ад смуроду, звініць у вушах пранізлівы пацучыны піск. Яшчэ рывок – і Бад бачыць, што ў чэрапе зеўрае кулявое адтуліну, крыху вышэй костак, горчащих з фланелевого рукавы, адрозная пазнака «Д. К.».
  
  Бад выпаўзае вонкі, прагна глытае паветра. Хільда Леффертс ўжо тут як тут. Вочы яе моляць: «Госпадзе, калі ласка, толькі не гэта!»
  
  Чыстае паветра, асляпляльнае святло дня. Святло, праліць святло... вось гэта думка! Эксл мала не падасца.
  
  Ёсць у яго знаёмы ў «Версіі» – скандальным «чырвоным» часопісе. Там спачуваюць камуністам і неграм, ненавідзяць копаў. Хлопец з «Версіі» Балу сёе-чым абавязаны.
  
  Хільда, трасучыся ад жаху:
  
  – Там... там... што-небудзь ёсць?
  
  – Нічога, акрамя пацукоў. Аднак я вас папрашу ў бліжэйшы час нікуды не з'язджаць. Магчыма, я прывязу вам здымкі для апазнання.
  
  – А чэк?
  
  Бад працягвае ёй канверт, запэцканы пацучыным памётам.
  
  – Трымайце. І дзякуйце капітана Эксл.
  
  
  КІРАЎНІК СОРАК СЁМАЯ
  
  
  У кабінеце, дзе ОВРовцы дапытваюць сваіх, пануе адносны ўтульнасць – ні крэслаў, былі прыкручаныя да падлогі, ні паху мачы.
  
  Джэк падымае вочы на Эда Эксл.
  
  – Я ведаў, што я ў лайне, але не думаў, што ўграз па самую макаўку.
  
  Эксл:
  
  – Здзіўлены, што цябе не адхілілі?
  
  Джэк круціцца на крэсле. Форма яму цесная, сядзіць няёмка – ён не апранаў яе з 1945-га. Ад Эда Эксл – спакутаваны твар, сівізна ў валасах, пільны нядобры погляд з-пад сталёвых ачкоў – у яго халадок бяжыць па спіне.
  
  – Так, дзіўна. Можа быць, Эліс перадумаў і забраў сваю скаргу? Ведаеш, скандал, намёкі ў прэсе і ўсякае такое.
  
  Эксл пампуе галавой:
  
  – Лоў лічыць, што ты – пагроза яго кар'еры і яго шлюбу. Ды аднаго нападу на патрульнага і наступнага знікнення дастаткова, каб адхіліць цябе ад працы і нават звольніць.
  
  – Вось як? Чаму ж мяне не адхілілі?
  
  – Таму што я заступіўся за цябе перад Лоў і Паркерам. Ёсць яшчэ пытанні?
  
  – Ды. Дзе магнітафон і стэнаграфістка?
  
  – Як бачыш, іх няма.
  
  Джэк пододвигает крэсла.
  
  – Чаго ты хочаш, капітан?
  
  – Спачатку высвятлім, чаго хочаш ты. Спусціць сваю кар'еру ў ўнітаз – ці спакойна даслужыць тыя, што засталіся чатыры месяцы і атрымаць сваю пенсію?
  
  Перад вачыма Джэка паўстае твар Карэн.
  
  – Добра, лічы, што я ў гульні. Што табе трэба?
  
  Эксл, нахіліўшыся да яго:
  
  – Вясной пяцьдзесят трэцяга быў забіты твой добры знаёмы і дзелавой партнёр Сід Хадженс. Двое дэтэктываў, якія расследавалі забойства пад кіраўніцтвам Раса Милларда, паведамілі мне, што ў тую раніцу, калі выявілі цела, ты ва ўвесь голас называў нябожчыка «дрэнню» і наогул быў незвычайна ўзбуджаны. Прыкладна ў той жа час Дадлі Сміт папрасіў цябе ўсталяваць сачэнне за Бадом Уайтам, і ты пагадзіўся. Прыкладна ў той жа час расследавалася справа «Начны савы», а ты ў Аддзеле нораваў працаваў над справай аб парнаграфічных часопісах і рэгулярна падаваў рапарты – дзіўныя, трэба сказаць, рапарты, вельмі кароткія і беззмястоўныя, зусім не ў тваёй звычайнай манеры. Прыкладна ў той жа час два чалавекі, Піцер і Бакстер Энгелклинги, выступілі з заявай аб меркаванай сувязі порножурналов з справай «Начны савы». Калі Рас Мілард спытаў цябе пра гэта, ты адказаў, што нічога не ведаеш. Падчас расследавання ты неаднаразова заяўляў, што гэта справа бесперспектыўнае і яго трэба спыніць. Далей: тыя ж два дэтэктыва, сяржанты Фіск і Клекнер, чулі, як ты пераконваў Эліса Лоў спусціць забойства Хадженса на тармазах. А адзін з афіцэраў, якія служылі разам з табой у Аддзеле нораваў, успомніў, што ў тыя дні ты відавочна нерваваўся і стараўся радзей з'яўляцца ў офісе. А цяпер, Джэк, мне хацелася б ведаць, што ўсё гэта значыць.
  
  Славуты самакантроль выпарыўся як не бывала. Джэк адчуваў, што рот у яго сам сабой раскрыўся, а вочы вылезлі з арбіт – адчуваў і нічога не мог з гэтым зрабіць.
  
  – Як... як, маці тваю... як ты?...
  
  – Усё роўна. Я цябе слухаю.
  
  Джэк перавёў дух.
  
  – Добра. Дакладна, я сачыў за Бадом Уайтам. Ён тады зусім расклеіўся з-за забойства якой-то малалетняй прастытуткі – Бад бо заўсёды шкадаваў баб і дзетак, – і Дад баяўся, што ён наробіць глупстваў. Па яго просьбе я некалькі дзён сачыў за Бадом, але нічога вартага не знайшоў. Усе ведаюць, што вы з Уайтам на нажах. Ты баішся, што рана ці позна ён паспрабуе адпомсціць табе за Дзіка Стенсленда, вось і выгораживаешь мяне перад Лоў і Паркерам, каб у абмен я вываліў табе ўсё, што пра яго ведаю. Так?
  
  – У тым ліку, хоць і не толькі. Раскажы мне, што ты даведаўся аб Уайте.
  
  – Напрыклад?
  
  – Напрыклад, жанчыны.
  
  – Уайт жанчын любіць, але гэта не навіна.
  
  – Пасля таго як Уайт здаў сержантский экзамен, ОВР правяло па яго персанальную праверку. У справаздачы сказана, што ён сустракаецца з жанчынай па імені Лін Брэкен. У пяцьдзесят трэцім яны ўжо былі знаёмыя?
  
  Джэк, паціснуўшы плячыма:
  
  – Не ведаю. Ніколі не чуў гэтага імя.
  
  – Винсеннс, па вачах бачу, што хлусіш. Добра, пакінем гэтую Брэкен ў спакоі – яна мяне не цікавіць. У той час, калі ты за ім сачыў, Уайт сустракаўся з Інэс Сота?
  
  Джэк, ледзь не засмяяўшыся:
  
  – Няма, у той час – дакладна няма! Дык вось ты аб чым? Думаеш, ён і твая...
  
  Эксл падымае руку:
  
  – Я не пытаюся, ці ты забіў Хадженса. Не пытаюся, што адбывалася з табой вясной пяцьдзесят трэцяга. Пакуль не пытаюся – і, магчыма, не спытаю ніколі. Проста хачу ведаць тваё меркаванне. Тады, пяць гадоў таму, ты працаваў над абодвума справамі адначасова – і над «Начны савой», і над порначасопісамі. Як думаеш: забілі тыя трое неграў?
  
  Джэк падаецца назад, ерзая пад пільным позіркам Эксл.
  
  – Ну... сапраўды, там не ўсе канцы з канцамі сыходзіліся. Можа быць, і не яны. Можа, нейкая іншая чарната – такія ж бандыты, якія ведалі, дзе Коутс схаваў машыну, і падкінулі туды зброю. Але табе-то што? Гэтыя нігер згвалцілі тваю жанчыну – значыць, ты зрабіў як трэба. Што здарылася, капітан?
  
  Эксл усміхаецца – крыва, адным бокам рота. Джэку здаецца, што на яго глядзіць мярцвяк.
  
  – Капітан, што...
  
  – Мае матывы, Винсеннс, – гэта мая справа. А зараз выкажу сваё меркаванне. Думаю, Хадженс быў як-то звязаны з тымі часопісамі. І яшчэ думаю, у Хадженса быў кампрамат на цябе. Яго-то ты і баяўся.
  
  Вось мярцвяк і схапіў яго за горла.
  
  – Так, дакладна. Я... аднойчы я... шмат гадоў таму я насек дроў па-буйному... чорт пабяры, часам мне ўжо хочацца, каб усе нарэшце адкрылася!
  
  Эксл, паднімаючыся:
  
  – Я не даў ходу скаргах супраць цябе. Не будзе ні разбору справы, ні пакаранняў. З шэфам Паркерам заключыў пагадненне: ён дае табе спакойна даслужыць гэтыя месяцы, а ты неадкладна па завяршэнні дваццацігадовага тэрміну выходзіш на пенсію. Я запэўніў яго, што ты пагодзішся, і пераканаў, што ты варты поўнай пенсіі. Ён не стаў пытацца, навошта мне гэта. Спадзяюся, і ты пра гэта пытацца не будзеш.
  
  Джэк ўстае:
  
  – А цана?
  
  – Калі справа «Начны савы» калі-небудзь ўсплыве зноў, ты – увесь, з трыбухамі, мой. Выложишь мне ўсё, што табе вядома.
  
  Джэк працягвае Эксл руку, мармыча напаўголасу:
  
  – Госпадзе, Эд, у якога ж сукін сына ты ператварыўся!
  
  
  КАЛЯНДАР
  
  
  
  
  Люты – сакавік 1958
  
  
  
  Часопіс «Версія», люты 1958
  
  
  
  Таямніца «Начны савы»: загінулі нявінныя?
  
  
  
  Прайшло пяць гадоў, але, думаецца, крывавая гісторыя «Начны савы» памятная ўсім. Такія падзеі не хутка изглаживаются з памяці. 14 красавіка 1953 года трое рабаўнікоў, узброеных драбавіком, уварваліся ў кругласутачнае кафэ «Начная сава» непадалёк ад Галівудскага бульвара, расстралялі траіх наведвальнікаў і траіх работнікаў кафэ і схаваліся прыблізна з трыма сотнямі даляраў – падзелім гэтую суму на колькасць ахвяр і ўбачым, што нягоднікі ацанілі кожную чалавечую жыццё прыкладна ў пяцьдзясят зялёных. Паліцыя Лос-Анджэлеса ўзялася за расследаванне з асаблівым стараннасцю: амаль неадкладна былі арыштаваныя трое маладых неграў, абвінавачаных таксама ў выкраданні і згвалтаванні мексіканскай дзяўчыны. У тым, што гэтыя трое – Рэйманд Коутс па мянушцы Цукровы Рэй, Тайран Джонс і Лерой Фантэйн – вінаватыя ў забойствах, поўнай упэўненасці не было, аднак ніхто не сумняваўся, што менавіта яны жорстка згвалтавалі Інэс Сота, студэнтку каледжа 21 года. Расследаванне працягвалася: ход яго шырока асвятляўся ў прэсе, і грамадскасць патрабавала, каб гэта жахлівае злачынства было раскрыта як мага хутчэй.
  
  Два тыдні расследаванне ішло без асаблівага поспеху. Нарэшце, паліцыя выявіла аўтамабіль Рэя Коутса, схаваны ў закінутым гаражы ў Паўднёвым Лос-Анджэлесе, а ў ім – зброя. А неўзабаве пасля гэтага Коутс, Джон і Фантэйн беглі з турмы...
  
  І тут сюжэт ўскладняецца. На сцэну выходзіць новы персанаж – сяржант паліцыі Эдмунд Дж. Эксл, герой Другой сусветнай вайны, выпускнік Лос-Анджэлескага універсітэта, паліцэйскі, які даў паказанні супраць сваіх таварышаў у вядомым скандале 1951 года, які атрымаў назву «Крывавае Каляды», сын магната Прэстана Эксл, будаўніка Фантазиленда – знакамітага стварэння Рэйманда Дитерлинга, – а таксама сеткі суперсучасных шашэйных дарог у Паўднёвай Каліфорніі.
  
  А цяпер – некалькі фактаў.
  
  Факт № 1: сяржант Эд Эксл быў закаханы ў Інэс Сота – ахвяру згвалтавання.
  
  Факт № 2: сяржант Эд Эксл высачыў і забіў Рэйманда Коутса, Тайран Джонса і Лероя Фантэйна (сімвалічна, што смерць яны прынялі ад таго ж зброі – драбавіка).
  
  Факт № 3: праз тыдзень пасля гэтых падзей у ўзнагароду за гэтак хуткае і драматычнае дазвол справы «Начны савы» сяржант Эксл, пераскочыўшы праз цэлых два званні, зрабіўся капітанам. Не дзіва – яго рашучы ўчынак выратаваў рэпутацыю паліцыі Лос-Анджэлеса і дапамог шэфу Паркеру аднавіць сваю (магчыма, залішне раздуць?) славу.
  
  Факт № 4: капітан Эд Эксл (дарэчы, сын багатых бацькоў, які валодае немалым уласным капіталам – даверным фондам памерлай маці) хутка стаў блізкі з Інэс Сота – настолькі блізкі, што купіў ёй дом ўсяго ў квартале ад сваёй кватэры.
  
  Факт № 5: нам вядома з пэўнай крыніцы, што Рэйманд Коутс, Тайран Джонс і Лерой Фантэйн, а таксама чалавек, што пакрываў іх, на той момант, калі «герой» Эксл расстраляў іх ва ўпор, былі бяззбройныя.
  
  І вось цяпер, пяць гадоў праз, справа прымае новы абарот.
  
  Зразумела, не нам належаць першыя месцы на балі вострасюжэтнай журналістыкі. Мы, сціплы філіял нью-йоркскага выдання, і ў думках не трымаем параўноўваць сябе з славутымі лос-анджелесскими калосамі – напрыклад, са «Строга сакрэтна». Аднак і ў нас ёсць у гэтым горадзе свае крыніцы. Адзін з іх, які пажадаў застацца невядомым, на працягу многіх гадоў вёў уласнае расследаванне справы «Начны савы» – і прыйшоў да ашаламляльным высноў. Гэты чалавек, якога мы назавем проста «Дэтэктыў», звязаўся з аўтарамі гэтай артыкулы і паведаміў ім наступныя факты.
  
  Факт першы. Падчас расследавання справы «Начны савы» браты Піцер і Бакстер Энгелклинги, уладальнікі друкарні ў Сан-Бернардынаў, Каліфорнія, звярнуліся да ўладаў з заявай, дзе сцвярджалі, што незадоўга да забойстваў адна з будучых ахвяр – Делберт «Дзюк» Каткарт – звярнуўся да іх з прапановай друкаваць парнаграфічныя матэрыялы. Энгелклинги меркавалі, што бойня ў «Начны савы» з'явілася вынікам гангстэрскіх разборак. Але паліцыя, спешившая павесіць злачынства на неграў, высмеяла гэтую тэорыю – а неўзабаве браты Энгелклинги зніклі. Пра іх месцазнаходжанне да гэтага часу нічога не вядома.
  
  Факт другі. Місіс Хільда Леффертс, маці яшчэ адной ахвяры – Сьюзен Нэнсі Леффертс, якая нарадзілася і высахлай у Сан-Бернардынаў, – распавяла нашаму Дэтэктыву, што незадоўга да сваёй гібелі Сьюзен Нэнсі пазнаёмілася з нейкім таямнічым мужчынам, імя якога ні за што не хацела называць. Маці сама чула словы гэтага загадкавага чалавека, звернутыя да яе дачкі: «Называй мяне Дюком. Прывыкай да гэтага» (!!!). На прад'яўленых ёй фотаздымках місіс Леффертс гэтага чалавека апазнаць не змагла.
  
  Грунтуючыся на гэтых фактах, Дэтэктыў высунуў дзіўную і шакавальную тэорыю.
  
  А менавіта: таямнічы містэр X, вырашыўшы перахапіць парнаграфічны бізнэс Дзюка Каткарта, забіў яго, прысвоіў яго вопратку і пачаў выдаваць сябе за яго. У «Начны савы» у яго была прызначаная дзелавая сустрэча з трыма людзьмі, якія пасля і сталі забойцамі. Сьюзен Нэнсі сядзела за суседнім столікам, назіраючы за перамовамі свайго прыяцеля.
  
  Дэтэктыў прыводзіць наступныя доказы сваёй версіі.
  
  Убачыўшы фатаграфію Каткарта, місіс Леффертс заявіла, што прыяцель яе дачкі быў вельмі падобны на гэтага чалавека.
  
  Цела «Каткарта» было изрешечено кулямі, што надзвычай ускладніла правядзенне апазнання. Заключэнне каранера грунтавалася на частковым супадзенні зубной карты мерцвяка са стаматалагічнай картай Каткарта, зробленай у турме. Аднак рост нябожчыка – 5 футаў 9 1/4 цалі, у той час як, згодна з той жа турэмнай медыцынскай картцы Каткарта, яго рост складаў усяго 5 футаў 8 цаляў. Перад намі неабвержны доказ, што ў «Начны савы» загінуў не Дзюк Каткарт, а яго двайнік!
  
  Дзіўнае заключэнне, якое, як мы падазраём, прывядзе да яшчэ больш дзіўным выкрыццю.
  
  Няўжо «герой-паліцэйскі» забіў траіх невінаватых? Няўжо сапраўдным забойцам удалося выслізнуць ад адплаты? І хто ж яны – гэтая злавесная тройца?
  
  Мы заклікаем акруговага пракурора Лос-Анджэлеса правесці эксгумацыю і паўторнае даследаванне целаў забітых. Мы вінавацім капітана Эда Эксл ў хладнокровном забойстве чатырох ахвяр сацыяльнага няроўнасці. Мы патрабуем, каб паліцыя Лос-Анджэлеса выправіла сваю памылку. У імя справядлівасці – перагледзьце справа «Начны савы»!!!
  
  
  
  ВЫТРЫМКА: «Сан-Францыска Кронікл», 27 лютага
  
  
  
  Двайное забойства ў Гейтсвилле ставіць паліцыю ў тупік
  
  
  
  Гейтсвилл, Каліфорнія, 27 лютага 1958. – Жорсткае двайное забойства прывяло ў жах жыхароў Гейтсвилла, маленькага гарадка ў шасцідзесяці мілях на поўнач ад Сан-Францыска, і паставіла ў тупік службу шэрыфа акругі Марын.
  
  Два дні таму цела Піцера і Бакстера Энгелклингов, 41 і 37 гадоў, былі выяўленыя ў іх кватэры па суседстве з друкарняй, дзе яны працавалі наборщиками. Браты, па словах лейтэнанта Юджіна Хэтчера з службы шэрыфа акругі Марын, былі «людзьмі з сумнеўнай рэпутацыяй і сувязямі ў злачынным свеце». Вось што паведаміў лейтэнант рэпарцёру «Кронікл» Джорджу Вудсу:
  
  «Абодва Энгелклинга мелі судзімасці за гандаль наркотыкамі, – расказвае лейтэнант Хэтчэр. – Хоць на працягу ўжо многіх гадоў за імі нічога не лічылася, рэпутацыя іх па-ранейшаму не ўнушала даверу. Так, у друкарні яны працавалі пад выдуманымі імёнамі.
  
  Ключоў да разгадкі ў нас пакуль няма, аднак, мяркуючы па ўсім, перад смерцю іх катавалі, каб атрымаць ад іх нейкую інфармацыю».
  
  Браты Энгелклинги працавалі ў друкарні «Хуткі Боб» на Іст-Вердуго-роўд у Гейтсвилле і жылі ў здымнай кватэры па суседстве. Іх наймальнік, Роберт Данквист, 53 гадоў, ведаў іх як Піта і Бакса Джирардов. Менавіта ён у аўторак раніцай выявіў іх цела. «Піт і Бакс працавалі на мяне ўжо год і заўсёды былі як дакладныя гадзіны, – распавядае ён. – Таму, калі ў аўторак яны не з'явіліся на працу, я западозрыў нядобрае. Акрамя таго, у тую ноч маю друкарню абрабавалі, і я хацеў, каб яны дапамаглі мне знайсці вінаватых».
  
  Браты Энгелклинги, чые сапраўдныя імёны ўстаноўлены па дасланым телетайпом адбітках пальцаў, былі застрэленыя, як сцвярджае лейтэнант Хэтчэр, з рэвальвера 38-га калібру, забяспечанага глушыцелем. «Нашы эксперты выявілі, што ў тканінах целаў забітых часціцы металу. Гэта паказвае на выкарыстанне глушыцеля і тлумачыць, чаму стрэлаў не чулі суседзі».
  
  Лейтэнант Хэтчэр не стаў распавядаць аб ходзе расследавання, заявіўшы толькі, што ўсё ідзе ў звычайным парадку. Ён паведаміў таксама, што перад смерцю ахвяры падвергнуліся катаванням, аднак адмовіўся паведаміць дэталі. «Такія звесткі лепш пакуль захоўваць у тайне, – заўважыў ён. – Часам здараецца, што псіхапаты, якія прагнуць славы, прызнаюцца ў злачынствах, якіх яны не здзяйснялі. Мы не хочам, каб нам перашкаджалі расследаваць справу, і тым больш не хочам, каб пацярпелі нявінныя».
  
  У Піцера і Бакстера Энгелклингов, па ўсёй бачнасці, няма сваякоў. Іх цела знаходзяцца зараз у гарадскім моргу Гейтсвилла. Лейтэнант Хэтчэр просіць усіх, хто валодае якой-небудзь інфармацыяй аб забойстве, звяртацца ў службу шэрыфа акругі Марын.
  
  
  
  ВЫТРЫМКА: «Сан-Францыска Икзэминер», 1 сакавіка
  
  Ахвяры забойства звязаны са знакамітым злачынствам у Лос-Анджэлесе
  
  
  
  Піцер і Бакстер Энгелклинги, забітыя 25 лютага ў Гейтсвилле, Каліфорнія, праходзілі сведкамі па знакамітай справе аб масавым забойстве ў кафэ «Начная сава», які адбыўся ў красавіку 1953 года. Аб гэтым заявіў сёння лейтэнант службы шэрыфа акругі Марын Юджын Хэтчэр.
  
  «Учора мы атрымалі ананімную наводку, – паведаміў „Икзэминеру" лейтэнант Хэтчэр. – Нейкі мужчына проста выклаў гэтую інфармацыю і павесіў трубку. Мы звязаліся з Бюро лос-анджэлескага акруговага пракурора, і там гэтую інфармацыю пацвердзілі. Не думаю, што гэта як-то звязана з нашай справай, аднак на ўсялякі выпадак я зрабіў запыт у паліцыю Лос-Анджэлеса. Там мне заявілі, што ў іх і без майго запыту спраў хапае. Так што разьбярэмся з гэтым забойствам і без іх».
  
  
  
  ВЫТРЫМКА: «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс», 6 сакавіка
  
  
  
  Вяртанне «Начны савы» – шакавальнае прызнанне паказвае на забойства нявінных
  
  
  
  Гэтая гісторыя поўная крыві і бруду. Але «Дэйлі Ньюс» – адзіная газета ў Лос-Анджэлесе, чые аўтары з гонарам носяць імя «разгребателей бруду», газета, чый дэвіз: «Праўда, толькі праўда і нічога, акрамя праўды», – не адварочваецца ад такіх гісторый. Нам трэба будзе паставіць пад сумнеў гераічны вобраз чалавека, якога многія лічаць бездакорным узорам служыцеля закона. Аднак, калі кумір публікі зняславіў сваё добрае імя тайным ганьбай або злачынствам, мы ў «Дэйлі Ньюс» лічым сваім абавязкам адкрыць вочы грамадству на таго, каму яно пакланяецца. Нашы абвінавачванні вельмі сур'ёзныя – як сур'ёзна і якое выклікала іх злачынства. Мы разумеем, на што ідзем, разумеем, якую буру выкліча нашу заяву, але не вагаемся ні секунды. Такім чынам: знакамітае масавае забойства ў кафэ «Начная сава» у красавіку 1953 года, гэтая крывавая бойня, у якой загінулі страшнай смерцю шасцёра сумленных грамадзян, засталося нераскрытым. У забойстве абвінавацілі нявінных. Справядлівасць попрана – і мы патрабуем перагляду справы.
  
  Рэйманд Коутс, Лерой Фантэйн і Тайран Джонс – вы памятаеце гэтыя імёны? Трое маладых неграў, арыштаваных паліцыяй Лос-Анджэлеса неўзабаве пасля забойства. Падазраваныя прад'явілі сапраўды пякельнае алібі: яны не маглі расстраляць наведвальнікаў «Начны савы», бо ў гэты самы час гвалтавалі выкрадзеную дзяўчыну па імі Інэс Сота. Спачатку яны наздзекаваліся над ёй у закінутым доме на ўскраіне Паўднёвага Лос-Анджэлеса, а затым «прадалі» каму-небудзь з сваіх сяброў для новых прыніжэнняў і здзекаў. Тыя ў сваю чаргу пакінулі міс Сота з чалавекам па імі Сільвестр Фітч, застрэленым паліцыяй пры арышце.
  
  Міс Сота адмовілася супрацоўнічаць з паліцыяй, якой патрабавалася дакладна ўстанавіць, дзе знаходзіліся Коутс, Джонс і Фантэйн ў момант забойства. Ці былі яны з ёй і іншымі гвалтаўнікамі (з якіх усталяваны толькі Фітч)? Ці Было ў іх час прыехаць з Паўднёвага Лос-Анджэлеса ў Галівуд, здзейсніць забойства, а затым вярнуцца да сваёй ахвяры і працягнуць здзекі нал ёй? Знаходзілася яна ў свядомасці на працягу ўсёй гэтай страшнай ночы?
  
  Да гэтага часу гэтыя пытанні заставаліся без адказу.
  
  Расследаванне ішло двума шляхамі: па-першае, паліцыя шукала доказы, якія дазваляюць дакладна паказаць на Джонса. Коутса і Раптам як на забойцаў, па-другое, праводзілася звычайная працэдура збору інфармацыі аб ахвярах. Але і тая, і іншая лініі абарваліся, калі трое неграў беглі з турмы і былі застрэленыя ўжо згаданым «героем» – сяржантам паліцыі Эдмундам Эксл.
  
  Сын славутага Прэстана Эксл, выпускнік Лос-Анджэлескага універсітэта, герой вайны, Эд Эксл выкарыстаў справа «Начны савы» як стартавы штуршок для задавальнення сваіх бязмерных амбіцый. У трыццаць адзін год ён атрымаў званне капітана. Цяпер яму 36 гадоў, і хутка, як сцвярджаюць, ён стане інспектарам – самым маладым інспектарам у гісторыі паліцыі Лос-Анджэлеса. Пагаворваюць, што ён, як і яго бацька – будаўнічы магнат-мільянер, – мае намер сур'езна заняцца палітыкай. Аднак нядобрыя чуткі атачаюць гэтую выдатную фігуру: кажуць, што забітыя былі бяззбройныя, што іх «прызнанне» ў забойстве, зробленае нібыта перад самым уцёкамі, папросту выдумана акруговым пракурорам Элісам Лоў. Не ўсім вядома, што Эд Эксл заахвочваў нежаданне Інэс Сота супрацоўнічаць з паліцыяй, што пазней ён купіў ёй дом, і вось ужо хутка пяць гадоў складаецца з ёй у вельмі блізкіх адносінах.
  
  І вось некалькі дзён таму адбыліся дзве падзеі, што паказалі святло на справу «Начны савы».
  
  У 1953 годзе два чалавекі, браты Піцер і Бакстер Энгелклинги, звярнуліся да ўладаў з заявай, непасрэдна тычацца бойні ў «Начны савы». Яны сцвярджалі, што масавае забойства звязана з планам распаўсюджвання парнаграфічных часопісаў, распрацаваным адным з забітых – Делбертом (Дюком) Каткартом. Паліцыя Лос-Анджэлеса палічыў за лепшае прапусціць гэтую інфармацыю міма вушэй. І вось цяпер, амаль праз пяць гадоў, Піцер і Бакстер Энгелклинги па-зверску забітыя ў маленькім гарадку Гейтсвилл на поўначы штата. Гэта забойства, учыненае 25 лютага гэтага года, не раскрыта і, хутчэй за ўсё, не будзе раскрыта па прычыне поўнай адсутнасці слядоў. Аднак на нашы пытанні, здаецца, знойдзены адказ.
  
  Цемнаскуры зняволены турмы Сан-Квенцін па імя Оціс Джон Шортелл прачытаў у газеце паведамленне аб забойстве братоў Энгелклингов – забойстве, ясна указывающем на іх сувязь з «Начны савой». Гэтая артыкул прымусіла Оціс Джона Шортелла задумацца. Ён папрасіў сустрэчы з памочнікам начальніка турмы і зрабіў яму дзіўнае прызнанне.
  
  Оціс Джон Шортелл, прысуджаны да турэмнага зняволення за шматлікія выпадкі згону аўтамашын і шчыра признающийся, што ў абмен на супрацоўніцтва разлічвае на скарачэнне тэрміну, паведаміў, што ён і быў адным з людзей, якім «прадалі» Інэс Сота Коутс, Джонс і Фантэйн. У ноч забойстваў у «Начны савы» ён быў разам з міс Сота і гэтымі трыма з 2:30 да 5:00 – то бок менавіта ў той час, калі было здзейснена забойства. Шортелл дадаў, што раней маўчаў пра гэта з асцярогі атрымаць новы тэрмін за згвалтаванне. Акрамя таго, ён заявіў, што ў сябе ў машыне Коутс захоўваў вялікая колькасць наркотыкаў і менавіта таму не хацеў паведамляць паліцыі аб яе месцазнаходжанне. Сваё прызнанне Шортелл патлумачыў нядаўнім зваротам да рэлігіі – у чым, зрэшты, выказалі сумнеў турэмныя ўлады. Для пацверджання сваіх паказанняў Шортелл падаў прашэнне аб допыце на дэтэктары хлусні і прайшоў у абшалюй складанасці чатыры праверкі на паліграфе. Усе праверкі далі станоўчы вынік. Адвакат Шортелла Морыс Уэксман выслаў натарыяльна завераныя копіі допытаў у паліцыі Лос-Анджэлеса, а таксама ў «Дэйлі Ньюс».
  
  Мы публікуем гэты артыкул. Што зробіць паліцыя Лос-Анджэлеса?
  
  Мы не верым у суд Лінча, у правасуддзе плаша, кінжала або драбавіка. Мы не верым у чысціню матываў «трапнага стралка» – Эда Эксл. Мы патрабуем, каб паліцыя Лос-Анджэлеса перагледзела справу аб бойні ў «Начны савы».
  
  
  
  ВЫТРЫМКА: «Лос-Анджэлес Таймс», 11 сакавіка
  
  
  
  Скандал вакол «Начны савы»
  
  
  
  У нядаўняй серыі артыкулаў «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс», спасылаючыся на некалькі не звязаных паміж сабой фактаў, настойліва патрабуе ад паліцыі Лос-Анджэлеса перагледзець справу «Начны савы».
  
  Кіраўнік паліцыі шэф Уільям X. Паркер назваў усю гэтую шуміху «мухай, з якой зрабілі слана». «Шмат шуму з нічога, – заявіў ён. – Паказанні якога-то дегенерата-рэцыдывіста і забойства, якое не мае да гэтай справы ніякага дачынення, – не прычына пераглядаць справу, паспяхова расчыненае пяць гадоў таму. У 1953 годзе я цалкам ўхваляў дзеянні капітана Эда Эксл – ўхваляю іх і цяпер».
  
  Словы шэфа Паркера ставяцца да забойства Піцера і Бакстера Энгелклингов, сведак па справе «Начны савы», які адбыўся 25 лютага гэтага года, і да нядаўніх паказаннях зняволенага турмы Сан-Квенцін Оціс Джона Шортелла, які заявіў, што падчас бойні ў «Начны савы» ён знаходзіўся з трыма меркаванымі забойцамі і можа засведчыць іх алібі. Гаворачы аб выніках праверкі Шортелла на дэтэктары хлусні, яго адвакат Морыс Ваксман заўважыў: «Паліграф не хлусіць. Оціс – рэлігійны чалавек. Пяць гадоў цяжар віны прыставала яго сумленне, і цяпер ён нарэшце адважыўся аднавіць справядлівасць, зняўшы страшнае абвінавачванне з нявінных людзей. Ён хоча, каб сапраўдныя забойцы былі знойдзеныя і атрымалі па заслугах. Я не адступлю, пакуль паліцыя Лос-Анджэлеса не ўсведамляе свой абавязак і не перагледзіць справу».
  
  Рычард Танстелл, рэдактар «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс», паўтарае гэтай заявы: «Тое, што мы выявілі, надзвычай важна, і мы не здадзімся, пакуль не дакапаецца да праўды».
  
  
  Загалоўкі
  
  
  «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс», 14 сакавіка
  
  Забойнае абвінавачванне: Паліцыя Лос-Анджэлеса падтасоўвае доказы па справе «Начны савы»
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс», 15 сакавіка
  
  Адкрыты ліст «Трапным стрэлку» Эксл
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Таймс», 16 сакавіка
  
  Адвакат зняволенага просіць генеральнага пракурора штата перагледзець справу «Начны савы»
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Геральд Экспрэс», 17 сакавіка
  
  Паркер – журналістам: Справа «Начны савы» закрыта
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс». 19 сакавіка
  
  Пікеты ля будынка паліцыі – грамадзяне патрабуюць справядлівасці
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Геральд Экспрэс 20 сакавіка
  
  Паркер і Лоў выкліканы «на дыван» да губернатара Найту
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Миррор Ньюс», 20 сакавіка
  
  Цана смерці: Эксклюзіўныя фота любоўнага гняздзечка Эксл і Сота
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Икзэминер», 20 сакавіка
  
  Паліцыя засыпаная лістамі і званкамі: Думкі грамадзян аб справе «Начны савы»
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Таймс», 20 сакавіка
  
  Паркер непахісны: Перагляду справы «Начны савы» не будзе
  
  
  
  «Лос-Анджэлес Дэйлі Ньюс», 20 сакавіка
  
  
  
  Правасуддзе павінна перамагчы!
  
  Хай паліцыя адкажа за сваю памылку!
  
  Патрабуем перагляду справы «Начны савы»!
  
  
  
  
  
  
  ЧАСТКА ЧАЦВЁРТАЯ
  
  ПУНКТ ПРЫЗНАЧЭННЯ: МОРГ
  
  
  
  
  КІРАЎНІК СОРАК ВОСЬМАЯ
  
  
  Тэлефонны званок: дзевяць з дзесяці – рэпарцёры. Але Эд здымае трубку.
  
  – Так?
  
  – Эд, гэта Біл Паркер.
  
  – Добры дзень, сэр. Дзякуй за ваша заяву ў «Таймс».
  
  – Няма за што, сынок. Так і будзем трымацца – цвёрда стаяць на сваім, і праз некалькі месяцаў ўсё само рассмокчацца. Як Інэс? Моцна ўсе гэта на яе падзейнічала?
  
  – Не ведаю. Бацька мне казаў, што яна жыве ў Рэя Дитерлинга ў Лагуне. Мы рассталіся некалькі месяцаў таму.
  
  – Шкада, шкада. Ну што ж, Інэс – адважная дзяўчына. І па параўнанні з тым, праз што ёй давялося прайсці, гэта існыя дробязі.
  
  Эд, праціраючы вочы:
  
  – Не ўпэўнены, што ўсё абыдзецца само сабой.
  
  – А я ўпэўнены. Сведчанні гэтага негра з Квенціна нічога не каштуюць. Вядома, паказанні на паліграфе – рэч даволі сур'ёзная, але дастаткова аднаго погляду на яго адваката, каб зразумець...
  
  – Сэр, я не аб гэтым. Справа ў тым, што тыя трое, якіх я забіў, падобна, на самай справе былі не вінаватыя...
  
  – Не перапыняй мяне, сынок. І не кажы, што мы павінны перагледзець справу. Вось ужо ад цябе я не чакаў такой самагубнай наіўнасці! Няма, наша задача – спакойна чакаць, пакуль сціхне шуміха. І генеральны пракурор у Сакрамэнта цяпер чакае таго ж самага. Скандалы ў прэсе, патрабаванні справядлівасці, дэманстрацыі – увесь гэты шум рана ці позна заўсёды сам сабой заціхае.
  
  – А калі на гэты раз не заціхне?
  
  Паркер, з уздыхам:
  
  – Калі генеральны пракурор прызначыць расследаванне, мы пададзім на яго скаргу ў федэральны суд і пачнем ўласнае расследаванне, каб яго апярэдзіць. Я казаў з Элісам Лоў, ён цалкам мяне падтрымлівае. Але вось пабачыш, гэтага не спатрэбіцца. Усё само ўляжацца.
  
  – Не ўпэўнены, што я гэтага хачу, – ціха кажа Эд.
  
  
  КІРАЎНІК СОРАК ДЗЕВЯТАЯ
  
  
  Група з Аддзела арганізаванай злачыннасці. Матэль «Вікторыя», нумар 6. Бад, Майк Брюнинг, хлопец з Фрыске, прыкаваны кайданкамі да крэсла, – Джо Сифакис, тры судзімасці за крымінальнае ліхвярства, зняты з цягніка на Юніён-стейшн. Брюнинг апрацоўвае Сифакиса кавалкам шланга, Бад толькі глядзіць.
  
  На тумбачцы чатырнаццаць сотняў – пойдуць у дабрачынны фонд. Майк пераконвае Джо прыбірацца з Лос-Анджэлеса па-добраму. Важкія Аргументы – некалькіх зубоў Сифакис ўжо пазбавіўся. Бад глядзіць на гадзіннік: 16:20. Дадлі што-то спазняецца.
  
  Сифакис выдае чарговы лямант. Бад паварочваецца і выходзіць у ванную. Усе сцены спісаныя непрыстойнасці: імёны дзяўчат, некаторыя – з тэлефонамі. Бад думае аб тым жа, што і заўсёды, аб тым, што ў апошнія дні займае ўвесь дэпартамент, – аб справе «Начны савы».
  
  У пакоі гарлапаніць Сифакис. Каб заглушыць крыкі, Бад ўключае ваду. Аб чым хацеў пагаварыць з ім Дадлі? Павінна быць, усё аб той жа «Начны савы». Бад зноў і зноў правярае сваю версію – і не знаходзіць у ёй слабых месцаў.
  
  Ніхто не падазрае, што ўцечка ў «Версію» – ад яго. Калі б да каго-то дайшло, Бад б пра гэта ўжо даведаўся. Ніхто не ведае аб шкілеце Каткарта ў склепе. Ніхто не ведае, што гэта ён тэлефанаваў гейтсвиллскому шэрыфу. І ўсё ж ганарыцца пакуль няма чым: смерць братоў, прызнання крымінальніка ў Квентине – чыстае шанцаванне. Калі б не гэта, быць можа, Бад так нічога б і не дамогся.
  
  Аб тым, што ў пяцьдзесят трэцім ён сее-што схаваў ад начальства, таксама ніхто не падазрае. Хіба што, можа быць, Дадлі. Ды і той, хутчэй за ўсё, звязвае гэта з тым, як Бад тады раззлаваўся з-за забойства Кэці. Дад быў адным з кіраўнікоў расследавання па справе «Начны савы», так што, вядома, марыць замяць справу – бо пад ударам разам з Эдом Эксл аказваецца і ён. Паркер таксама імкнецца спусціць справу на тармазах: яго шанцы – пяць да аднаго, пяць да аднаго на тое, што Эксл выйдзе з гэтай калатнечы чысценькім, нібы...
  
  Ад ляманту Сифакиса час уздрыгвае дзверы.
  
  Бад апускае твар пад струмень вады. На люстэрку напісана: «Мег Грюнвиц класная давалка – АХ-74022». На сценах – іншыя імёны. Прастытуткі. На мінулым тыдні да яго з спісу дадалася яшчэ адна: Линетт Элен Кендрыка, 21 год, дата смерці: 17/3/58, месца смерці: Лос-Анджэлес. Забітая да смерці, сляды кольцаў, згвалтаваная ва ўсе дзіркі. Копы з мясцовага ўчастка не сталі...
  
  Сифакис што-то мармыча скрозь слёзы. У ваннай раптам становіцца горача, невыносна горача. Бад вяртаецца ў пакой.
  
  Сифакис зламаўся – прадае ўсіх і ўся:
  
  – ... І я шмат чаго ведаю, шмат чаго чуў. Вось, напрыклад, што тут рабілася, пакуль не было Міка. Як яго пасадзілі, так нейкія трое ўчынілі бязмежжа, сталі адстрэльваць яго людзей, тых, хто яго справамі запраўляў. Потым на касы яго сталі наязджаць. І ведаеце што? Дала Сміта ўсе клічуць міратворцам, а тут ён і пальцам не шевельнул! Што вам яшчэ распавесці? Пра шлюх? Я шмат чаго ведаю! Магу даць добрую наводку на...
  
  Брюнинг глядзіць са нудным выглядам. Бад выходзіць на двор: жухлая трава, плот, аплецены калючым дротам. Чатырнаццаць пустых нумароў – матэль дастаўся паліцыі па тандэце.
  
  – Добры дзень, сынок.
  
  Дадлі. Бад запальвае, ідзе яму насустрач.
  
  – Прабач, што спазьніўся, сынок.
  
  – Усё роўна. Ты ж казаў, у цябе нейкае сур'ёзнае справа.
  
  – Так, усё тое ж самае. Як цябе Галівудскі ўчастак, сынок? Падабаецца?
  
  – Аддзел забойстваў падабаўся больш.
  
  – Выдатна. Абяцаю, ты хутка вернешся туды. Бачыў, які разыграла спектакль чацвёртая ўлада з удзелам твайго прыяцеля Эксл?
  
  Бад, папярхнуўшыся дымам і ўсё гэта:
  
  – Вядома. Шкада, нельга на самай справе перагледзець справу – то-то б ён паскакаў! Толькі мне не хацелася б, каб з-за гэтага пацярпеў ты.
  
  Дадлі, са смехам:
  
  – Унутраны канфлікт – разумею, разумею, сынок. Ведаеш, я і сам адчуваю супярэчлівыя пачуцці, асабліва з тых часоў, як адна птушка ў Сакрамэнта нам чирикнула, што на генеральнага пракурора аказваецца вялікі ціск, і рана ці позна ён пагодзіцца на перагляд справы. На такі выпадак Эліс Лоў ўжо падрыхтаваў скаргу. Аднак, мяркую, разумней за ўсё нам спадзявацца на лепшае, а рыхтавацца да горшага. Палітычныя сваркі, сынок. Генеральны пракурор – рэспубліканец, гісторыю пра нявінна забітых актыўна раскручваюць дэмакраты, і, калі ён нічога не зробіць, гэта можа моцна пашкодзіць яму на наступных выбарах. Дарэчы, ты, сынок, нічым не хочаш са мной падзяліцца? Можа быць, табе вядома пра «Начны савы» што-нешта такое, чаго не ведаю я?
  
  Да гэтага пытання Бад гатовы:
  
  – Няма.
  
  – Што ж, добра. Ну і хопіць пра гэта. Сынок, у мяне для цябе заданне. Сёння ўвечары, тут жа, у «Вікторыі». Трэба пагаварыць па душах з адным бугаём. Шчыра кажучы, баюся, што Майк і Дзік нават удваіх не вырабяць на яго належнага ўражанні. Дарэчы, сынок, свет цесны – наколькі я разумею, гэты хлопец у пяцьдзесят трэцім годзе ведаў нашага сябра Дзюка Каткарта. Можа быць, і аб Кэці Джануэй зможа цябе што-небудзь расказаць. Ты ж так і не змог забыцца небараку Кэці, праўда, сынок?
  
  Бад сутаргава сглатывает – у горле ў яго перасохла.
  
  – Добра, сынок, забудзься, што я пра гэта спытаў. Кажуць, з прастытуткай што ні рабі, а распусьце з яе не вытравишь – вось тая ж гісторыя і з такімі ўспамінамі. Сёння вечарам, сынок, у дзесяць гадзін. І не сумуй. Хутка я даручу табе адно экстрэмальнае заданне – заданне, якое нагадае табе добрыя старыя дзянькі.
  
  Бад лыпае.
  
  Дад усміхаецца яму і знікае ў доміку нумар 6.
  
  З прастытуткай што ні рабі, а распусьце з яе не вытравишь.
  
  Лін. Кэці Джануэй. Што ведае Дад?
  
  Бад стаіць ля дзвярэй, жмурыцца, углядаючыся ўдалячынь, а за спіной у яго ўсе чатыры сцены калоцяцца ад ляманту Сифакиса.
  
  
  ПЯЦІДЗЕСЯТАЯ КІРАЎНІК
  
  
  Навіны ад Боба Галлодета: не сёння-заўтра генеральны пракурор абвесціць аб пераглядзе справы. Эліс Лоу: адзіны выхад – перахапіць ініцыятыву.
  
  Эд ў кафэ на Ла-Брея, чакае Джэка Винсеннса. На стале раскладзеныя паперы: «Начная сава», нататкі па справе Хадженса.
  
  Пытанне: ці праўду кажа чалавек з Сан-Квенціна? Мяркуючы па ўсім, ды – якія б ні былі яго матывы.
  
  Другое пытанне: ці звязана з «Начны савой» забойства Энгелклингов? Немагчыма адказаць, пакуль не атрымаем інфармацыю з акругі Марын.
  
  Трэці пытанне: пурпурны аўтамабіль ля дзвярэй «Начны савы». Супадзенне? Тады выходзіць, што сапраўдныя забойцы сачылі за прэсай, выявілі машыну Рэя Коутса раней паліцыі і падкінулі туды абрэзы. А гэта значыць, што падкінутыя і стрэляныя гільзы ў Грыфіт-парку – што ўжо зусім малаверагодна. Архівы турмы за 1935 – 1955 гады знішчаны – прасачыць турэмныя кантакты траіх неграў немагчыма. Разумовы вузельчык на памяць: заданне Клекнеру і Фиску – распрацаваць і праверыць усе лагічныя версіі, звязаныя з машынай і падкінутымі стваламі.
  
  Яшчэ пытанне: трэцяя ахвяра. Малколм Лансфорд, былы паліцэйскі, затым ахоўнік у краме. Не магла стаць прычынай забойства яго сувязь з якой-небудзь злачыннай групоўкай? Адказ: вельмі малаверагодна – Лансфорд «Начную саву» наведваў пастаянна, праводзіў там ледзь ці не кожны вечар і заседжваўся дапазна.
  
  Сёрбаючы каву, Эд разважае пра ўлады. У ОВР ўлада велізарная – і ў Дэпартаменце, і па-за яго сцен. Фіск і Клекнер па яго загадзе зробяць усё, што заўгодна. Винсеннс прызнаўся, што сачыў за Бадом Уайтам, аднак аб Лін Брэкен маўчаў. Эд гэта адзначыў і загадаў Фиску правесці праверку гэтай жанчыны. Некалькі гадзін таму атрымаў ад яго рапарт.
  
  Лін Брэкен валодае на паях крамай адзення ў Сайта-Моніцы. Ходзяць чуткі, што раней была прастытуткай. Партнёр – Пірс Морхаус Пэтчетт, 56 гадоў. Праверку Пэтчетта правёў Клекнер: багаты фінансіст, вядомы тым, што зводзіць сваіх дзелавых партнёраў з дзяўчатамі па выкліку. Цікавая дэталь: Пэтчетт – уладальнік шматкватэрнага дома ў Галівудзе. Падчас расследавання «Начны савы» каля гэтага дома адбылася перастрэлка, засталася нераскрытай. Эд сам быў на месцы стральбы – і ў пустой кватэры на першым паверсе, з вокнаў якой стралялі, знайшоў скураны аброжак з шыпамі. Менеджэр заявіў, што ўладальніка дома не ведае, атрымлівае жалаванне чэкамі па пошце. У кватэру на першым паверсе час ад часу наведваецца хлопец, якога ён ведае толькі па імені – Ламар, «здаравенны напампаваны бландын». Рапарт Галівудскага ўчастка: пасля інцыдэнту Ламар ў поле зроку паліцыі не з'яўляўся. Справа закрытая.
  
  Што-то Смяцяр позніцца. Пяройдзем да нататак аб Хадженсе.
  
  Цела страшна знявечаны – нібы папрацаваў мяснік. Падазраваных няма – дакладней, іх занадта шмат:
  
  Хадженса ненавідзелі ўсё. Млявае расследаванне пачалося з Макса Пелтца і яго калег па «Жэтоны Гонару» – у апошнім нумары «Строга сакрэтна» Хадженс зладзіў гучную «выкрыццё» Макса і яго школьніц. Пелтц прайшоў праверку на дэтэктары хлусні. іншыя прад'явілі алібі. Паміж радкоў – Паркер лічыў, што забіты цалкам заслужыў сваю долю, таму і забойцу шукаць не стаў.
  
  Зборшчыка смецця ўсё няма. Эд гартае пералік алібі.
  
  Макс Пелтц праводзіў час з непаўналетняй – абвінавачванне не вылучана. Сценаристка Пені Фулвейдер – дома з мужам. Алібі Білі Дитерлинга – Тымі Валберн. Дэкаратар Дэвід Мертенс – цяжкі эпілептыкі – быў з Джэры Марсаласом, медбрат, якія суправаджаюць яго паўсюль. Зорка серыяла Бретт Чэйз – на вечарыне. Там жа – яго «напарнік» па сцэнары Мілер Стентон. Ніякіх слядоў, справа закрыта. І ўсё ж менавіта забойства Хадженса не давала спакою Винсеннсу той страшнай вясной 53-га.
  
  Падыходзіць Смяцяр, садзіцца насупраць. Без прадмоў:
  
  – Ну што?
  
  – Заўтра сустракаюся з Паркерам. Не сумняваюся, ён абвесціць аб пераглядзе справы.
  
  Винсеннс, з усмешкай:
  
  – Ну і чаго ты морду кроишь? Сам гэтага хацеў – так цяпер хоць бы зрабі выгляд, што задаволены.
  
  Эд выкладвае на стол шэсць стрэляных гільзаў.
  
  – Тры з іх – з тваіх апошніх трэніровачных стрэльбаў. Іншыя тры я атрымаў з сховішчы рэчыўных доказаў у Галівудскім участку. Сляды на ўсіх шасці зусім ідэнтычныя. Красавік пяцьдзесят трэцяга, Джэк. Памятаеш стральбу на Черамойя?
  
  Смяцяр, ухапіўшыся абедзвюма рукамі за край стала:
  
  – Працягвай.
  
  – Тым домам на Черамойя валодае Пірс Пэтчетт, хоць і старанна гэта хавае. У гэтым доме былі знойдзеныя садомазохистские цацкі. Пэтчетт – добры знаёмы Лін Брэкен, сяброўкі Бадан Уайта, імя якой ты – нібыта – ніколі не чуў. Ты ў той час расследаваў справу аб порнухе, а парнуха і сэкс-цацкі – адзін бізнэс. У апошнім нашым размове ты прызнаўся, што ў Хадженса быў кампрамат на цябе, – таму-то ты і не знаходзіў сабе месца падчас расследавання. А цяпер папраў мяне, калі я памыляюся: Брэкен і Пэтчетт ведалі Хадженса?
  
  Смяцяр, упіваючыся пазногцямі ў стальніцу:
  
  – А ты догадливый... с-сукін сын! І што далей?
  
  – Бад Уайт ведаў Хадженса?
  
  – Не, наўрад ці.
  
  – Што ёсць у Уайта на Пэтчетта і Брэкен?
  
  – Не ведаю. Паслухай, Эксл...
  
  – Не, гэта ты паслухай. А потым адкажы. Ты атрымаў тое, што захоўваў на цябе Хадженс?
  
  Смяцяр, сьцякаючы потым:
  
  – Ды.
  
  – Ад каго?
  
  – Ад гэтай жанчыны, Брэкен.
  
  – Як?
  
  – Прыгразіў выкрыццём. Выклаў на паперы ўсё, што ведаю пра яе і пра Пэтчетта, усё, што на іх накапаў. Зрабіў некалькі копій і расклаў па сейфа ў некалькіх банках.
  
  – І яны ўсё яшчэ...
  
  – Так, яны ўсё яшчэ ў маім распараджэнні. А ў распараджэнні Пэтчетта і Брэкен – копія кампрамату на мяне.
  
  Так ён і думаў.
  
  – Тую парнуху, за якой ты паляваў, распаўсюджваў Пэтчетт?
  
  – Ды. Паслухай, Эксл...
  
  – Не, Винсеннс, слухаць будзеш ты. Порножурналы ў цябе захаваліся?
  
  – Так, усё на дэпазіце. Давай дамовімся, Эксл. Я працую на цябе – ты здымаеш з мяне абвінавачванне ва ўтойванні доказаў. І працу па «Начны савы» дзелім напалам.
  
  – Натрое. Нам не абысціся без Уайта.
  
  
  КІРАЎНІК ПЯЦЬДЗЕСЯТ ПЕРШАЯ
  
  
  Матэль «Вікторыя», нумар 6. Дадлі. Дот Ротштейн – велізарная мужеподобная баба ў камбінезоне – гартае «Плэйбой». Здаравенны качок прыкаваны кайданкамі да крэсла.
  
  Дадлі разгортвае дасье.
  
  – Ламар Хинтон, трыццаці аднаго года. Адно абвінавачванне ва ўзброеным нападзе, вызвалены датэрмінова. Працаваў у тэлефоннай кампаніі, падазраваўся ў ўстаноўцы «чорных» тэлефонных ліній для Джэка Уэйлена. У красавіку 1953 года ўцёк з горада. Думаю, сынок, цалкам лагічна будзе назваць цябе мацёрым бандытам – і, такім чынам, чалавекам, які, каб зноў стаць членам цывілізаванага грамадства, мае патрэбу ў энергічным перавыхаваньне.
  
  Хинтон нервова аблізвае вусны, Дадлі, з бацькоўскай усмешкай:
  
  – Ты добраахвотна пагадзіўся пайсці з намі – гэта, безумоўна, гаворыць у вашу карысць. Ты не стаў верашчаць аб сваіх грамадзянскіх правах – гэта кажа ў карысць твайго інтэлекту, бо, будучы разумным хлопчыкам, ты, сынок, выдатна разумееш, што ніякіх правоў у цябе няма. Мая праца – сачыць за арганізаванай злачыннасцю ў Лос-Анджэлесе і па меры сіл ўтрымліваць яе ў належных рамках. Павінен табе сказаць, сынок, я выявіў, што выдатным сродкам перакананні ў гэтым далікатным справе з'яўляецца фізічны гвалт. А зараз я буду задаваць пытанні, а вы адказваць. Калі твае адказы мяне задаволяць, удзел сяржанта Венделла Уайта нам не спатрэбіцца. Такім чынам, чаму ў красавіку пяцьдзесят трэцяга ты пакінуў горад?
  
  Хинтон пачынае заікацца, выбіваючы зубамі дроб. Бад ўстае, падыходзіць да яго. Тыльным бокам далоні па твары – раз, раз, раз. Глядзіць у сцяну – каб не бачыць, што робіць. Дот падае знак: досыць.
  
  Адбой. Дадлі:
  
  – Маленькае папярэджанне, сынок, каб ты зразумеў, на што здольны сяржант Уайт. Я бачу, што казаць табе нялёгка, і гатовы пайсці табе насустрач. Лёгкую затрымку ў адказах я гатовы аднесці на рахунак твайго заікання. Пытанне памятаеш? Чаму ты збег з горада ў красавіку пяцьдзесят трэцяга?
  
  Хинтон, зажмурыўшыся: «М... м... м...»
  
  – Мы чакаем, сынок. Хинтон:
  
  – М-м-м-не н-н-н-трэба б-было см-м-м-мыцца.
  
  – Выдатна. І чаму ж?
  
  – П-п-проста н-н-н-непрыемнасці. З-за ж-ж-жанчыны.
  
  – Прабач, сынок, што-то не верыцца.
  
  – Гэта п-п-п-праўда.
  
  Дадлі ківае Бадуеў. Той робіць выгляд, што збіраецца біць у поўную сілу, але ў апошні момант не даводзіць ўдар. Дак кажа:
  
  – Золотко, калі не разгаворышся, цябе чакаюць куды вялікія непрыемнасці. Давай, паслабі сабе жыццё. Красавік пяцьдзесят трэцяга. Чаму ты змыўся?
  
  За дзвярыма перагаворваюцца Брюнинг і Карлайл. Бад раптам разумее: красавік пяцьдзесят трэцяга – гэта ж «Начная сава»!
  
  – Бачу, сынок, я пераацаніў тваю памяць. Што ж, давай дапамагу. Пірс Пэтчетт. Ты ж быў з ім знаёмы?
  
  Бадан бяруць халодная дрыжыкі. Адкуль, чорт пабяры, ён ведае пра Пэтчетте?
  
  Хинтон моўчкі рвецца з крэсла.
  
  – Ага, бачу, мы закранулі балючае месца.
  
  Дот, з уздыхам:
  
  – Божа, што за мускулы! Мне б такія!
  
  Дадлі працяжна рагоча.
  
  Спакойна. Калі б Дадлі ведаў, што Бад схаваў доказы – Бадан б тут не было.
  
  Дот б'е Хинтона дубінкай: біцэпсы, калені. Той нават не моршчыцца.
  
  Дадлі, са смехам:
  
  – Бачу, сынок, болевы парог у цябе высокі. Пракаментуй, калі ласка, наступнае: Пірс Пэтчетт, Дзюк Каткарт, парнаграфія. І не прымушай сяржанта Уайта правяраць, ці на самой справе ты ўмееш па-стаічнаму трываць боль.
  
  Хинтон – раптам, зусім не заікаючыся:
  
  – Ідзі ты ў дупу, хуесос ірландскі!
  
  У адказ – гучнае «хо-хо-хо».
  
  – Ну ты і комік, сынок, проста Джэк Бенні! Вендэл, будзь добры, пакажы нашаму сябру, як мы тут цэнім яго камічнае дараванне.
  
  Бад хапае дубінку Дот:
  
  – Бос, а што менавіта табе трэба?
  
  – Поўнае і добраахвотнае супрацоўніцтва.
  
  – Па «Начны савы»? Ты згадаў Дзюка Каткарта.
  
  – Поўнае і добраахвотнае супрацоўніцтва па ўсіх пытаннях. У цябе ёсць пярэчанні?
  
  – Уайт, проста рабі тое, што табе кажуць, – нудным тонам кажа Дот. – Чорт, мне б такія мускулы!
  
  Бад падыходзіць да іх бліжэй:
  
  – Дайце мне пагаварыць з ім сам-насам. Усяго пару хвілін.
  
  – Вяртаешся да старых метадаў, сынок? Даўно ты не выяўляў энтузіязму на такой працы.
  
  Бад, шэптам:
  
  – Дам яму паверыць, што ён мяне надурыў, а потым прыцісну да сценкі. А вы з Дот чакаць звонку, добра?
  
  Дадлі ківае і выводзіць Дот на вуліцу. Бад ўключае радыё: рэклама патрыманых аўтамабіляў у «Йикел-Олдс». Хинтон, адчайна бразгаючы кайданкамі:
  
  – Ідзі на хуй, вырадак! І ты, і гэты говноед ірландскі, і гэтая сука-лесбіянка – ідзіце ўсе на хуй!
  
  Бад пододвигает крэсла.
  
  – Мне самому ўсё гэта не па душы. Давай дамовімся: адкажаш на некалькі пытанняў – і я скажу Дадлі, каб цябе адпусціў. Замнем і факт твайго парушэнні ўмоваў датэрміновага вызвалення.
  
  – Пайшоў ты!
  
  – Хинтон, я думаю, ты ведаеш Пірса Пэтчетта і, можа быць, ведаў Дзюка Каткарта. Раскажы пра іх, і я...
  
  – Маці тваю ў тры дзіркі!
  
  Бад шпурляе Хинтона разам з крэслам праз увесь пакой. Крэсла з трэскам ўдараецца аб сцяну, падае набок, узнімаючы хмару пылу і трэсак. Падаюць паліцы, разбітае ўшчэнт радыё хрыпіць.
  
  Бад выпроствае крэсла адной рукой. Цёмная пляма на штанах Хинтона, рэзкі пах мачы. Бад, не пазнае свайго голасу. Ірландскім гаворка:
  
  – Раскажы мне сее-што пра сутенерах, сынок. Каткарт. Яшчэ адзін, черножопый педик па імя Дуайт Жилетт. Дзяўчына па імя Кэці Джануэй – яна працавала на іх абодвух. Яе забілі, і ў мяне гэта выклікае пачуццё пякоткі. Што ты пра іх ведаеш, сынок?
  
  Вочы ў вочы – Хинтон глядзіць на яго, вылупіўшы зенке. Заікацца перастаў спрэс – каб не дражніць гусей.
  
  – Сэр, я ў містэра Пэтчетта кіроўцам працаваў, я і яшчэ адзін хлопец, Чэстэр Йоркин. Мы развозілі для яго... ну, розны нелегальны тавар. Каткарта я наогул не ведаю. Пра Жилетта чуў – гэта педик, які пастаўляў дзяўчынак на вечарынкі Спейда Кулі. Хочаце, пра Спейда раскажу? Ён скончаны наркаш, жыць не можа без опіуму. Зараз выступае ў «Эль Ранча», можаце яго там і прыціснуць. А ніякай Кэці Джануэй я не ведаю, і хто яе забіў – таксама.
  
  Бад бярэцца за крэсла, і Хинтон, задыхаючыся ад жаху, спяшаецца далей:
  
  – Сэр, містэр Пэгчетт таксама сутэнёр. У яго былі дарагія дзяўчаты па выкліку, двайнікі кіназорак. Была ў яго адна любіміца – Лін, шыкоўная блядзь, касіла пад Ве...
  
  Бад з рыкам кідаецца на яго. Нечыя моцныя рукі яго адцягваюць; столь разбураецца на галаву, і парэпаліся сцены з брудна-белых становяцца чорнымі.
  
  
  
  * * *
  
  
  З цемры выплываюць пытанні і адказы, з звону ў вушах – крыкі і всхлипы. Порножурналы, Каткарт, Пірс. П. – дэталі мазаікі, якая не жадае складвацца ў адзінае цэлае. Нават імя «Лін Брэкен» здаецца дзіўным і чужым. Мікі Коэн, пяцьдзесят трэці год, чаму ты зьбег... Бад зноў апускаецца ў цемру. У бяспамяцтве яму мроіцца Лін.
  
  Лін: бландынка – прадажная, брунэтка – сапраўдная. Лін, даведаўшыся аб яго сувязі з Інэс: «Будзь з ёй подобрее і расказвай мне пра ўсё». Лін вядзе дзённік. Бад прымушае сябе туды не зазіраць, хоць адчувае – яна не яму ўсё распавядае. Лін разумная так разумная: яна заўсёды апярэджвае яго на два крокі, яна не спрабуе прывязаць яго да сябе – чакае, калі ён прыйдзе да яе сам, і ён заўсёды прыходзіць. З далёкай далі даносяцца пытанні і адказы. Пульсуючая боль у галаве, звон у вушах, потым цішыня і сцены пачынаюць святлець.
  
  Матэль «Вікторыя», нумар 7. Ложкі для паліцэйскіх. Дзверы ў нумар 6 адчынены насцеж.
  
  Бад скочваецца з койкі, ўстае. Галава расколваецца, ные сківіцу. Падушка, на якой ён ляжаў, разарваная. У нумары 6: пуста, кроў на сценах. Ні Хинтона, ні Дот, ні Дадлі і яго хлопцаў. 1:10 ночы. Бад спрабуе ўспомніць, аб чым пыталіся Хинтона і што ён адказваў, – не выходзіць.
  
  Дадому едзе нібы ў тумане, занадта выматаны, каб думаць. Пазяхаючы, адмыкае дзверы – над галавой ўключаецца святло. Хто-то хапае яго за локці.
  
  Наручнікі на запясцях. Перад ім – Эд Эксл, Джэк Винсеннс. За рукі трымаюць Фіск і Клекнер – ўблюдкі з ОВР.
  
  Фіск хапае ёю за шыю, ўпіраецца пальцам у сонную артэрыю. Эксл з размаху б'е па твары. У твар яму ляціць тэчка. Эксл:
  
  – Калі ты стаў сяржантам, ОВР правёў па табе персанальнае расследаванне, так што мы ўжо ведаем пра Лін Брэкен. Винсеннс сачыў за табой у пяцьдзесят трэцім: у гэтай тэчцы – усё, што ў яго ёсць на цябе, Брэкен і Пэтчетта. Ты дапытваў Пэтчетта па забойстве Кэці Джануэй і працаваў па справе «Начны савы». Мне трэба ўсё, што табе вядома. Не захочаш супрацоўнічаць – я неадкладна пачынаю ўнутранае расследаванне па справе аб ўтойванні доказаў. Дэпартаменту патрэбны казёл адпушчэння, і вельмі падобна на тое, што гэтым казлом павінен стаць я. Не дапаможаш мне выбрацца з лайна – зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб цябе знішчыць. І павер, сілы ў мяне хопіць.
  
  Фіск злёгку аслабляе хватку. Бад рвецца да Эду – але Фіск і Клекнер бультерьерами вісяць у яго на плячах.
  
  – Ты сволач! Я цябе прыкончу!
  
  Эксл смяецца яму ў твар.
  
  – Гэта наўрад ці. Дапамажы мне, Бад. Атрымаеш адпушчэнне грахоў, сваю долю славы і маленькі бонус – сёе-што па забойстве той шлюшки, якое табе спакою не дае.
  
  Перад вачыма зноў згушчаецца змрок.
  
  – А Табе?
  
  – Яе мы допросим першай. З пентоталом. Калі яна чыстая, ёй нічога не пагражае.
  
  Ён нічога не ведае пра «Версіі». І аб шкілеце ў склепе.
  
  – Добра, дамовіліся. Я табе дапамагу. Але памятай: наш размова яшчэ не скончаны.
  
  
  КІРАЎНІК ПЯЦЬДЗЕСЯТ ДРУГАЯ
  
  
  Ён так і не заснуў – як заснеш пасля прызнанняў Винсеннса! У шэсць раніцы патэлефанаваў першы рэпарцёр. Павесіўшы трубку, Эд ўключае радыё: развагі аб пераглядзе справы, навіны пра бацьку і сына: Эксл-старэйшы заканчвае будаўніцтва сеткі фривеев, Эксл-малодшы з героя ператварыўся ў нягодніка. Пікеты ля будынка паліцыі – чырвоныя патрабуюць справядлівасці.
  
  Сёння раніцай – сход, якое вырашыць лёс яго кар'еры.
  
  Канферэнц-зала Паркера падрыхтаваны да сходу, на сталах нататнікі. Эд бярэ нататнік, піша: «Пэтчетт», «Брэкен», «здзелка Пэчетта з Хадженсом – шантаж?», падкрэслівае: «Калецтва Хадженса, як у порножурнале, – узяць часопіс у Винсеннса». Уклад Уайта: «у пяцьдзесят трэцім Пэтчетт, відавочна, што-то ведаў аб парнаграфіі», «праверыць сувязь Пэтчетт/браты Энгелклинги», «ператрус у кватэры Дзюка Каткарта, тэлефонны даведнік Сан-Берд (друкарні)». Ён адчувае: Уайт распавёў не ўсе.
  
  Выснова – падкрэслена: «Пэтчетт (праз «Флёр-дэ-Ліс») быў уцягнуты ў продаж парнаграфіі, якую расследаваў Аддзел нораваў у 53-м. Каткарт хацеў распаўсюджваць парнаграфію самастойна. Калецтва Хадженса звязаныя з парнаграфіяй».
  
  Заключэнне:
  
  Серыя злачынных змоў, якая пацягнула па меншай меры некалькі забойстваў за апошнія пяць гадоў.
  
  Ўваходзяць астатнія – Паркер, Дадлі Сміт, Эліс Лоў. Ківаюць адзін аднаму, таропка рассаджваюцца.
  
  Паркер:
  
  – Такім чынам, мы пераглядаем справа. Офіс генеральнага пракурора паспрабаваў узяць расследаванне на сябе, але Эліс падаў на іх скаргу ў федэральны суд, што дало нам два тыдні форы. Такім чынам, у нас ёсць два тыдні, каб раскрыць справу і аднавіць павага публікі, якое мы страцілі. Два тыдні да таго, як сюды прыйдуць хлопцы з Сакрамэнта і выставяць нас на пасмешышча. Я хачу, каб гэта справа была раскрыта – законнымі метадамі, без гвалту – і перададзена ў рукі вялікага журы на працягу дванаццаці дзён. Усё зразумела, джэнтльмены?
  
  Усе ківаюць. Лоу:
  
  – Асабіста я апынуўся ў складаным становішчы: праблема ў тым, што непасрэдна перад уцёкамі Коутс, Джонс і Фантэйн прызналіся мне ва ўсім. Вядома, я дапускаю, што гэтыя простыя наіўныя хлопцы, схільныя паддавацца намовы, маглі...
  
  – Эліс, – абрывае яго Сміт, – усё гэта было, ды сплыло. Мы проста ўзялі не тых каляровых – не тых, што палілі з драбавікоў ў Грыфіт-парку. Сапраўдныя забойцы – нейкія хитромудрые пачвары з Чорнага горада. Яны ведалі, дзе Коутс схаваў машыну, і падкінулі туды ствалы. А пурпурны аўтамабіль каля «Начны савы» – проста супадзенне, сыгравшее на руку забойцам. Мяркую, машына з Грыфіт-парку была сагнана або зарэгістраваная ў іншым штаце. Трэба пачаць з таго, што зноўку ператрэсьці ўвесь Паўднёвы горад.
  
  Эд усміхаецца – Сміт гуляе яму на руку.
  
  – Па сутнасці, я згодны і ўжо загадаў аднаму з сваіх людзей, каб праверыць старыя рэгістрацыі аўтамашын. Але можа быць, нам варта весці справу па парадку? Давайце для пачатку прызначым кіраўніка расследавання.
  
  Лоу, откашлявшись:
  
  – Эд, я безумоўна ўхваляю вашы дзеянні ў дачыненні да гэтых трох бандытаў, якія б ні былі вашыя матывы. Аднак, мне здаецца, калі мы прызначым кіраўніком вас, гэта дрэнна адаб'ецца на адносінах да публікі і прэсы. Магчыма, лепш будзе, калі гэта расследаванне ўзначаліце не вы.
  
  Гнеў Эда вырываецца вонкі:
  
  – Мне надакучыла, чорт пабяры, што маё імя і маю асабістую жыццё треплют ва ўсіх газетах! Я ўсё яшчэ лепшы дэтэктыў у...
  
  Яго перабівае Паркер:
  
  – Так, ты лепшы дэтэктыў, і я выдатна разумею твае пачуцці. Але Эліс правоў, для цябе гэта занадта асабістая справа. Таму кіраўніком расследавання я прызначаю Дадлі. Ён набярэ сабе каманду з Аддзела забойстваў і іншых аддзелаў і прымецца за справу.
  
  – А я? Што я атрымаю?
  
  – Усё, што захочаш, – вядома, у межах разумнага.
  
  Эд, падабраўшыся:
  
  – Я хачу весці ўласнае незалежнае расследаванне. Выкарыстоўваючы маіх асабістых памочнікаў з ОВР і яшчэ дваіх афіцэраў па свайму выбару.
  
  – Згодны. Як ты, Дадлі?
  
  – Што ж, думаю, гэта справядліва. І хто ж гэтыя двое, сынок?
  
  – Джэк Винсеннс і Бад Уайт.
  
  Сміт адкрывае рот. Паркер:
  
  – Дзіўны замес, няма чаго сказаць, – але і справа ў нас дзіўнае. Што ж, джэнтльмены, дванаццаць дзён. І ні хвілінай больш.
  
  
  ПЯЦЬДЗЕСЯТ ТРЭЦЯЯ КІРАЎНІК
  
  
  Джэк прачынаецца на канапе ў гасцінай. Ўстае, садзіцца пісаць запіску Карэн.
  
  
  Мілая, з гэтым пара канчаць. Так, я вінаваты, што зладзіў скандал на вечарыне ў Эліса, – але, па-мойму, ужо дастаткова пакараны. Два месяцы на гэтай чортавай кушэтцы – зашмат, табе не здаецца? Раз ужо начальства мяне прабачыла, чаму не прощаешь ты? Я ўжо паўтара месяца не п'ю – можаш праверыць па календары на дзверы майго гардэроба. Разумею, аднаго гэтага мала: але, калі ласка, дай мне шанец. Хочаш стаць юрыстам? Добра, спрачацца не буду, хоць, думаю, табе самой гэта не спадабаецца. У траўні я выходжу на пенсію; можа быць, ўладкуюся шэфам паліцыі ў якой-небудзь маленькі гарадок паблізу ад добрага юрыдычнага каледжа. Я на ўсё гатовы, толькі, калі ласка, дай мне шанец, таму што тваё ледзяное маўчанне мяне проста з розуму зводзіць. А мне цяпер нельга схадзіць з розуму – я вяду справу, якое для мяне вельмі важна. Наступную тыдзень ці дзён дзесяць, напэўна, прыйдзецца вяртацца дадому позна. Але абяцаю тэлефанаваць.
  
  
  
  Дж.
  
  
  Апранаецца, прыслухоўваючыся у чаканні тэлефоннага званка. На стале ў кухні – кава і запіска ад Карэн.
  
  
  Дж.!
  
  
  
  Я ў апошні час вяду сябе як сапраўдная сцерва. Даруй мяне. Думаю, нам пара памірыцца. Калі я вярнулася дадому, ты ўжо спаў – а то б я абавязкова паклікала цябе ў спальню.
  
  
  
  Ц.
  
  К.
  
  P. S. Адна дзяўчына на працы паказала мне гэты часопіс. Мне здалося, табе будзе цікава. Там згадваецца то справа, аб якім зараз крычаць усе газеты, і той чалавек, Эксл, якога ты ведаеш.
  
  
  На стале часопіс «Версія» – «толькі ў нас – апошнія навіны з жыцця тых, хто пераступае закон!». Шырока ўсміхаючыся, Джэк пачынае гартаць часопіс, знаходзіць разварот аб «Начны савы».
  
  «Назавем яго проста Дэтэктыў...», двайнік Дзюка Каткарта, парнуха. Артыкул працякае нянавісцю да Эксл. Лютаўскі Выпуск – значыць, рыхтаваўся нумар у студзені, незадоўга да забойства Энгелклингов і прызнання негра ў Квентине. Часопіс у асноўным распаўсюджваецца на Ўсходнім узбярэжжы – відавочна, Эксл і іншыя яго не бачылі, інакш Джэк бы пра гэта ведаў.
  
  І раптам яго як ўдарае: Дэтэктыў – гэта ж Бад Уайт! Больш няма каму!
  
  Тэлефануе тэлефон, і Джэк хапае трубку.
  
  – Эксл?
  
  – Ды. Ты афіцыйна расследуешь справа. Уайт пагаварыў з Лін Брэкен, яна пагадзілася прайсці допыт пад пентоталом. Будзе чакаць цябе праз гадзіну ў кітайскім рэстаране насупраць Бюро. Сустрэнь яе там і прывядзі да мяне ў ОВР. Калі з ёй будзе адвакат – пазбавіцца ад яго.
  
  – Паслухай, я тут знайшоў сее-што. Табе варта зірнуць.
  
  – Спачатку прывядзі мне яе.
  
  
  
  * * *
  
  
  Пяць гадоў пасля таго ляснога вогнішча. Лін Брэкен п'е чай у рэстаране Эла Вонга, Джэк назірае за ёй у акно.
  
  Яна па-ранейшаму прыгожая – сталай прыгажосцю тридцатипятилетней жанчыны. На яе зазіраюцца. Вось яна падымае галаву, глядзіць прама на яго – і Джэка ахоплівае дрыжыкі. Яго дасье.
  
  Лін выходзіць на вуліцу.
  
  – Мне шкада, што так здарылася, – кажа Джэк.
  
  – Але вы дазволілі гэтаму здарыцца. Не баіцеся таго, што я пра вас ведаю?
  
  Што-то не так. Занадта ўжо яна спакойная. Ненатуральнае спакой – за пяць хвілін да допыту.
  
  – Капітан Эксл на маёй баку. Калі што-то выплыве, іду ў заклад, ён не дасць справе ход.
  
  – Не трымаеце ў заклад, калі можаце прайграць. Я раблю гэта толькі дзеля Бадан: ён сказаў, калі я адмоўлюся, пацерпіць ён.
  
  – А што яшчэ сказаў вам Бад?
  
  – Распавёў сёе-тое аб вашым капітана Эксл. Можа быць, пойдзем? Хачу хутчэй з гэтым разабрацца.
  
  Яны пераходзяць праз вуліцу, уваходзяць у Бюро, падымаюцца па чорнай лесвіцы. Ля дзвярэй ОВР сустракае іх сяржант Фіск, вядзе ў кабінет Эксл. Тут – сам Эксл, Рэй Пинкер ля стала, застаўленай медыцынскім абсталяваннем – шпрыцы, бурбалкі. Паліграф – на выпадак, калі сыроватка праўды не спрацуе.
  
  Пинкер напаўняе шпрыц. Эксл Лін паказвае на крэсла.
  
  – Прашу вас, міс Брэкен.
  
  Лін садзіцца. Пинкер закатвае ёй левы рукаў, накладвае жгут. Эксл, дзелавым тонам:
  
  – Не ведаю, што менавіта сказаў вам Бад Уайт, таму растлумачу сам: мы расследуем некалькі злачынстваў, звязаных паміж сабой. Калі вы забяспечыць нас карыснай інфармацыяй, мы гатовыя даць вам імунітэт па любых крымінальных абвінавачваннях, якія могуць быць вылучаныя супраць вас.
  
  – Сцісніце кулак? – кажа Пинкер.
  
  Лін, сціснуўшы кулак:
  
  – Лгуння з мяне нікуды не вартая. І я хачу аднаго – каб усё гэта хутчэй скончылася.
  
  Пинкер робіць ёй укол. Эксл ўключае магнітафон. Вочы ў Лін затуманиваются, але як-то дзіўна, не зусім так, як бывае ад пентотала. Эксл бераг ручной мікрафон:
  
  – Сведка Лін Брэкен, 22 сакавіка 1958 года. Міс Брэкен, калі ласка, лічыце ад ста ў зваротным парадку.
  
  Мову ў яе пачынае заплятаўся амаль адразу.
  
  – Сто, дзевяноста дзевяць, дзевяноста восем, дзевяноста сем, дзевяноста шэсць...
  
  Пинкер зазірае ёй у вочы, ківае. Джэк пододвигает крэсла. Што-то з ёй не так – занадта ўжо спакойная, ён гэта адчувае.
  
  Эксл, откашлявшись:
  
  – 22 сакавіка 1958 года, пры допыце сведкі прысутнічаюць: я сам, сяржант Дуэйн Фіск, сяржант Джон Винсеннс і судовы фармацэўт Рэй Пинкер. Дуэйн, вядзіце стенографическую запіс.
  
  Фіск хапае нататнік. Эксл:
  
  – Міс Брэкен, колькі вам гадоў?
  
  Гаворка запаволеная, трохі памазаная:
  
  – Трыццаць чатыры.
  
  – Чым вы займаецеся?
  
  – У мяне сваё справа.
  
  – Вы ўладальніца крамы адзення «Вераніка» ў Санта-Моніцы?
  
  – Ды.
  
  – Чаму вы выбралі назву «Вераніка»?
  
  – Жарт, зразумелая толькі мне.
  
  – Падрабязней, калі ласка.
  
  – Імя з маёй мінулым жыцці.
  
  – А канкрэтней?
  
  Летуценная ўсмешка.
  
  – Раней я была прастытуткай, працавала як двайнік Веранікі Лэйк.
  
  – Хто ўгаварыў вас займацца гэтым?
  
  – Пірс Пэтчетт.
  
  – Зразумела. Ці дакладна, што Пірс Пэтчетт ў красавіку пяцьдзесят трэцяга года забіў чалавека па імя Сід Хадженс?
  
  – Няма. Дакладней, я пра гэта нічога не ведаю. Навошта?
  
  – Вы ведаеце, хто такі быў Сід Хадженс?
  
  – Ды. Скандальны журналіст.
  
  – Пэтчетт ведаў Хадженса?
  
  – Няма. Калі б ведаў, напэўна, сказаў бы мне. Як не пахваліцца знаёмствам з такім вядомым чалавекам?
  
  Хлусіць. Падобна на тое, што сыроватка не падзейнічала. Ведае, што Джэк ведае пра яе хлусні, – і спадзяецца, што ён яе прыкрые, каб абараніць сябе.
  
  Эксл:
  
  – Міс Брэкен, вы ведаеце, хто вясной пяцьдзесят трэцяга года забіў дзяўчыну па імя Кэці Джануэй?
  
  – Няма.
  
  – Вы ведаеце чалавека па імя Ламар Хинтон?
  
  – Ды.
  
  – Падрабязней, калі ласка.
  
  – Ён працаваў на Пірса.
  
  – Кім працаваў?
  
  – Кіроўцам.
  
  – Калі?
  
  – Некалькі гадоў таму.
  
  – Вы ведаеце, дзе цяпер Хинтон?
  
  – Няма.
  
  – Падрабязней, калі ласка.
  
  – Ён з'ехаў. Куды – я не ведаю.
  
  – Гэта Хинтон спрабаваў забіць сяржанта Джэка Винсеннса ў красавіку пяцьдзесят трэцяга года?
  
  – Няма.
  
  Тады яна таксама адказала «няма».
  
  – Хто ж спрабаваў яго забіць?
  
  – Не ведаю.
  
  – Хто яшчэ працаваў у Пэтчетта кіроўцам?
  
  – Чэстэр Йоркин.
  
  – Падрабязней, калі ласка.
  
  – Цот, Чэстэр Йоркин, жыве дзе-то ў Лонг-Біч.
  
  – Пірс Пэтчетт ўцягвае жанчын у прастытуцыю?
  
  – Ды.
  
  – Хто забіў шасцярых чалавек у кафэ «Начная сава» ў красавіку пяцьдзесят трэцяга года?
  
  – Не ведаю.
  
  – Ці дакладна, што Пірс Пэтчетт валодае нелегальнай фірмай пад назвай «Флёр-дэ-Ліс», праз якую распаўсюджвае розныя незаконныя тавары?
  
  – Не ведаю.
  
  Хлусіць. І па твары прыкметна, што хлусіць, – на скроні пульсуе вена. Эксл:
  
  – Ці дакладна, што доктар Тэры Лакс робіць прастытуткам Пэтчетта пластычныя аперацыі, каб павялічыць іх падабенства з кіназоркамі?
  
  Вена на скроні больш не пульсуе.
  
  – Ды.
  
  – Ці дакладна, што Пэтчетт ўжо шмат гадоў з'яўляецца сутэнёраў дарагіх дзяўчат па выкліку?
  
  – Ды.
  
  – Ці дакладна, што вясной пяцьдзесят трэцяга года Пэтчетт займаўся распаўсюджваннем высакаякаснай і дарагі парнаграфіі?
  
  – Не ведаю.
  
  Косткі пальцаў збялелі. Джэк вырывае лісток з нататніка, піша: «Л. Б. хлусіць. Пэтчетт праф фармацэўт. Якое-то сродак пр. пентотала? Вазьміце кроў на аналіз».
  
  – Міс Брэкен, ці дакладна...
  
  Джэк перадае запіску. Эксл праглядае яе, аддае Пинкеру. Пинкер рыхтуе іголку.
  
  – Міс Брэкен, ці дакладна, што ў Пэтчетта захоўваюцца сакрэтныя дасье, скрадзеныя ў Сіда Хадженса?
  
  – Не зна...
  
  Пинкер хапае Лін за руку, вонзает іголку. Лін ускоквае з крэсла, Эксл хапае яе, прыціскае да стала. Пинкер вырывае іголку. Лін адбіваецца рукамі і нагамі. Фіск заходзіць ззаду, хапае яе за рукі, апранае кайданкі. Яна плюе Эксл ў твар. Фіск выцягвае яе з кабінета.
  
  Эксл, чырвоны і злы, выцірае твар хусткай.
  
  – Мне і самому здалося, што з ёй што-то не так. Але думаў, гэта ад пентотала.
  
  – Я проста ведаю, што яна павінна была адказваць. – Джэк працягвае яму «Версію». – Зірні на гэта, капітан.
  
  Эксл праглядае артыкул, моўчкі раздзірае часопіс напалам. Цяпер ён па-сапраўднаму страшны.
  
  – Гэта Уайт! Адпраўляйся ў Сан-Бернардынаў, пагавары з маці Сью Леффертс. А я расколю гэтую шлюху.
  
  
  
  * * *
  
  
  Цікава, як Эксл збіраецца «раскалоць гэтую шлюху»? Але Джэк гэтага не ўбачыць: ён на поўнай хуткасці гоніць у Сан-Берд. «Хільда Леффертс» у тэлефонным даведніку, дарожная карта, дом: халупа з дахам з драніцы, драўляная прыбудова.
  
  Старая – на выгляд гэтакая добрая бабуля – палівае лужок. Джэк паркуецца ля брамкі, выходзіць з разарваным часопісам у руках. Убачыўшы яго, старушонка рысцой кідаецца да дому.
  
  Джэк перахапляе яе ля ганка.
  
  – Пакіньце ў спакоі маю Сьюзэн! – галосіць старая. Джэк марнасьць ёй у твар «Версію».
  
  – Да вас прыходзіў лос-анджэлесу палісмен, так? Буйны, гадоў сарака? Вы яму расказалі, што незадоўга да «Начны савы» у вашай дачкі з'явіўся прыяцель, вельмі падобны на Дзюка Каткарта? Што вы чулі, як ён казаў ёй: «Прывыкай называць мяне Дюком». Паліцэйскі паказваў вам здымкі, але вы гэтага чалавека не апазналі. Гэта праўда? Прачытайце і адкажыце.
  
  Жмурачыся ад сонца, жанчына прабягае вачыма артыкул.
  
  – Але ён сказаў, што ён не прыватны дэтэктыў, а паліцэйскі. І фатаграфіі, якія ён мне паказваў, былі з паліцыі. Я не вінаватая, што там не было аднаго Сьюзэн. І вось што я вам скажу: мая Сьюзэн памерла нявінніцай, запішыце гэта ў пратакол!
  
  – Мэм, я не сумняваюся, што яна...
  
  – І яшчэ запішыце ў пратакол: гэты палісмен, ці дэтэктыў, ці хто ён там, быў у мяне ў падмосці пад прыбудовай і нічога там не знайшоў! Вы ж паліцэйскі, малады чалавек?
  
  Джэк затрос галавой:
  
  – Пачакайце, лэдзі, пачакайце. Аб чым вы?
  
  – Я вам кажу, што гэты дэтэктыў, ці хто ён там, два месяцы таму зазіраў да мяне ў падмосце, таму што я яму распавяла, што адзін Сьюзен Нэнсі спускаўся ў падвал пасля таго, як перад самым забойствам быў тут і пасварыўся з якім-то іншым маладым чалавекам, – дык вось, ён быў у падмосці і не знайшоў там нічога, акрамя пацукоў, наогул нічога падазронага, так што спыніце нарэшце мяне мучаць, і хай Сьюзэн і ўсе іншыя, каго там забілі, спачываюць у свеце! Нічога ён там не знайшоў, вам ясна? Вось так!
  
  І старая карга паказвае на лаз, прысыпаны зямлёй. Туды!
  
  Чорт пабяры! Быць гэтага не можа! Бадуеў Уайту проста мазгоў не хапіла б схаваць такога козырного туза...
  
  Джэк з ліхтарыкам лезе ў падмосце. Хільда Леффертс стаіць наверсе і глядзіць. Пыл, бруд, пах гнілі і нафталіну. Пацукі прыскают ў бакі, святло ліхтара адбіваецца ў іх вачах. Драный мяшок, косткі з рэшткамі скуры і храсткоў, ухмыляющийся чэрап з дзіркай у ілбе.
  
  Вось так.
  
  
  КІРАЎНІК ПЯЦЬДЗЕСЯТ ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  Эд праз люстраное шкло назірае за Лін Брэкен.
  
  Яе дапытвае Клекнер: ад прыроды шаноўны і мяккасардэчны, цяпер ён прыняў на сябе ролю «злога паліцэйскага». Лін ўвялі падвойную дозу пентотала, Рэй Пинкер правярае яе кроў. Тры гадзіны ў камэры яе не зламалі – па-ранейшаму хлусіць і хлусіць спакойна і з годнасцю.
  
  Эд ўключае дынамік. Клекнер:
  
  – Я не сцвярджаю, што вам не веру, але вопыт паліцэйскага падказвае мне, што суценёры, як правіла, ненавідзяць жанчын. Вось чаму мне цяжка паверыць у філянтрапічнай схільнасці Пэтчетта.
  
  – Зазірніце ў яго дасье і даведаецеся, што ён страціў маленькую дачку. Думаю, вопыт паліцэйскага падказвае вам, што жыццё складаная і не заўсёды ўкладваецца ў нашы схемы.
  
  – Добра, давайце пагаворым аб яго мінулым. Вы сказалі, Пэтчетт пражывае ў Лос-Анджэлесе ўжо каля трыццаці гадоў і займаецца пасрэдніцкім бізнесам. Якім менавіта?
  
  Стомлены ўздых:
  
  – Арганізуе фінансаванне кіназдымак, здзелкі з нерухомасцю, пасрэднічаю пры заключэнні кантрактаў.
  
  Але ў асноўным займаецца кіно. Пірс казаў мне, што яму здаралася нават фінансаваць раннія кароткаметражкі Рэйманда Дитерлинга.
  
  Аказваецца, свет цесны: сутэнёр сяброўкі Бадан Уайта калі-то ведаў лепшага сябра Прэстана Эксл.
  
  Пакуль Клекнер мяняе бабіну ў магнітафоне, Эд разглядае шлюху.
  
  Вельмі прыгожая. Не дасканалая, няма – нос островат, на лбе ўжо з'явіліся маршчынкі – але, мабыць, гэта-то ў ёй і чаруе. Шырокія плечы, вялікія рукі – памер падкрэслівае іх класічную форму. Сінія вочы – цяпер яны халодныя і бесстрастны. Апранутая дорага і вытанчана, але адчуваецца, што сама яна не цікавіцца анучамі – апранаецца так толькі для таго, каб вырабіць ўражанне на тых, каму гэта важна. Павінна быць, думае Эд, Бадан яна лічыць дзікуном, але паважае за тое, што ён не спрабуе ўразіць яе неіснуючымі талентамі. Павінна быць, мужчын па большай частцы пагарджае і ў жыцці належыць толькі на свой розум. Складзем яе мазгі са сродкам, пераважнай дзеянне пентотала, – атрымаем неуязвимого сведкі.
  
  – Капітан, вас да тэлефона. Гэта Винсеннс.
  
  Фіск працягвае яму тэлефонную трубку.
  
  – Винсеннс?
  
  – Так, слухай уважліва. Уся гісторыя ў гэтым жоўтым часопісе – чыстая праўда, прычым гэта яшчэ не ўся праўда.
  
  – Уайт?
  
  – Ён самы. Гэта ён – Дэтэктыў, ён каля двух месяцаў таму дапытваў старую Леффертс. Яна распавяла яму гэтую гісторыю – пра прыяцелю Сьюзэн. падобным на Дзюка Каткарта, – і распавяла сёе-тое яшчэ.
  
  – Што?
  
  – Слухай. За пару тыдняў да «Начны савы» Сьюзэн і яе прыяцель былі ў доме адны. Суседка бачыла, што да іх прыйшоў нейкі хлопец, і чула гукі сваркі. Маці Сьюзэн, вярнуўшыся, заўважыла, што Сьюзэн і яе сябар вельмі нярвуюцца. Акрамя таго, у яе на вачах адзін Сьюзэн спускаўся ў падвал, а затым тэлефанаваў у Лос-Анджэлес. Дапытаўшы старую, Уайт патэлефанаваў у «П. К. Беллз» і запытаў запісу аб усіх званках у Лос-Анджэлес з гэтага нумара з сярэдзіны сакавіка да сярэдзіны красавіка 1953 года. Я зрабіў тое ж самае і атрымаў тры званка, усё на тэлефон-аўтамат у Галівудзе, непадалёк ад «Начны савы». Цікава, праўда? Пачакай, гэта яшчэ не самая гарачая навіна!
  
  – Чорт пабяры...
  
  – Слухай уважліва, капітан. Уайт зазірнуў у падвал і сказаў бабусе, што нічога там не знайшоў. Я таксама туды спусціўся – і знайшоў шкілет, загорнуты ў дерюгу, пасыпаны нафталінам, каб адбіць пах, і з вялікай дзіркай у чэрапе. Я выклікаў у Сан-Берд дока Лэймана. Ён прывёз з сабой турэмны зубную карту Дзюка Каткарта і справаздача з Бюро каранера. Усе супадае. Разумееш? Мы няправільна апазналі аднаго з забітых! Чорт, паверыць не магу, што Уайт сам да гэтага дадумаўся і нікому не сказаў аб шкілеце! Капітан, ты слухаеш?
  
  Эд хапае Фіску за варот.
  
  – Дзе Бад Уайт?
  
  Фіск, дрыготкім голасам:
  
  – Я чуў, ён разам з Дадлі Смітам паехаў на поўнач. Кажуць, шэрыф акругі Марын нарэшце-то вырашыў падзяліцца звесткамі па Энгелклингам.
  
  Мусорщику, у трубку:
  
  – У артыкуле гаворыцца, што яна бачыла фатаграфіі.
  
  – Так, Уайт прынёс ёй некалькі здымкаў з пазнакамі Бюро штата. Відавочна, не хацеў везці яе ў пастарунак і паказваць нашы архівы. Ва ўсякім выпадку, прыяцеля Сьюзэн яна не апазнала. Калі яго сапраўды забілі ў «Начны савы», мы яго знойдзем – я ўжо даручыў доку Лэйману знайсці зубную карту нябожчыка. Так што, прывезці яе сюды? Даць ёй паглядзець нашы фотаальбомы?
  
  – Ды.
  
  Ён аддае трубку Фиску. Падыходзіць Рэй Пинкер з разграфленной паперкай у руцэ.
  
  – Престилфиопин, капітан. Вельмі рэдкае эксперыментальнае антипсихотическое сродак, выкарыстоўваецца для заспакаення буяных вар'ятаў. Нашай сяброўцы яго ўвёў прафесіянал – дакладна ведаў патрэбную дозу. Паслухай, дружа, ты б лепш прысеў, выгляд у цябе такі, нібы табе самому вось-вось спатрэбіцца выкрыццё!
  
  Прафесіянал. Пэтчетт – хімік па адукацыі, займаўся фармацэўтыкай. Бацька братоў Энгелклингов – таленавіты фармацэўт, разрабатывавший антипсихотические сродкі... За шклом – шлюха Бадан Уайта, адна, бабіны магнітафона круцяцца марна.
  
  Эд ўваходзіць да яе.
  
  – Зноў вы? – кажа Лін.
  
  – Цалкам дакладна.
  
  – Збіраецеся паказаць мне абвінавачанне або адпусціць?
  
  – Ні тое, ні іншае. У нас з вамі яшчэ шэсцьдзесят восем гадзін.
  
  – А вы не парушаеце мае канстытуцыйныя правы?
  
  – Дзеля такога выпадку можна іх і парушыць.
  
  – Якога «такога выпадку»?
  
  – Не прыкідвайцеся дурніцай. Пірс Пэтчетт распаўсюджвае парнаграфію. Калецтва на яго целе забітага «партнёра» Сіда Хадженса адпавядаюць кампазіцый з парнаграфічных фатаграфій. Адзін з забітых у «Начны савы», па-відаць, удзельнічаў у змове з мэтай распаўсюджвання гэтай парнаграфіі, а ваш прыяцель Бад Уайт схаваў доказы, якія паказваюць на сапраўдную асобу ахвяры. Ён папрасіў вас даць паказанні, і вы з'явіліся сюды, напампаваная сродкам, нейтралізуюць дзеянне пентотала. Гэта не ў вашу карысць, але, калі вы пагодзіцеся з намі супрацоўнічаць, ўратуеце ад вялікіх непрыемнасцяў не толькі сябе, але і Уайта.
  
  – Бад можа сам пра сябе паклапаціцца. А вы выглядаеце жудасна. Якое ў вас чырвонае твар!
  
  Эд садзіцца, выключае магнітафон.
  
  – Вы ж нават не адчуваеце пентотала, праўда?
  
  – Адчуваю сябе так, нібы выпіла чатыры порцыі марціні. А ад чатырох марціні ў галаве ў мяне толькі вызначаецца.
  
  – Пэтчетт даслаў вас сюды без адваката, каб выйграць час. Ён ведае, што вы павінны даць паказанні па справе «Начны савы», і ведае, што ён у гэтай справе, па меншай меры, важны сведка. Асабіста я не думаю, што ён забойца. Але аб разнастайных справах і справах Пэтчетта мне таксама многае вядома. Так што спадзяюся на ваша супрацоўніцтва – гэтым вы дапаможаце не толькі сабе, але і яму.
  
  Лін, з усмешкай:
  
  – Бад мне казаў, што вы вельмі разумныя.
  
  – А што ён яшчэ казаў?
  
  – Што вы чалавек слабы і не даруеце тым, хто здагадваецца аб вашай слабасці. Што ўсё жыццё імкнецеся перасягнуць свайго бацькі.
  
  Добра, прапусцім.
  
  – Вернемся да майго розуму, да маіх здагадак. Пэтчетт – фармацэўт. Гэта яшчэ неабходна праверыць, але я на сто адсоткаў упэўнены, што ён працаваў пад кіраўніцтвам Франца Энгелклинга, фармаколога, разрабатывавшего антипсихотические сродкі – напрыклад, падобнае таму, што ўвёў вам Пэтчетт, каб вы маглі супраціўляцца дзеяння пентотала. У Энгелклинга было двое сыноў: некалькі тыдняў таму яны абодва былі забітыя ў Паўночнай Каліфорніі. Падчас расследавання «Начны савы» гэтыя двое зрабілі заяву, у якім згадваўся, у прыватнасці, цытую: «салодкі папік», пад пачаткам якога знаходзяцца, цытую: «высакакласныя дзяўчыны па выкліку». Відавочна, гэта Пэтчетт, і відавочная сувязь Пэтчетта з гандляром парнаграфіяй па імя Дзюк Каткарт, як мяркуецца, забітым у «Начны савы». Відавочна, Пэтчетт замяшаны ў гэтай справе, а вы дапамагаеце яму пазбегнуць непрыемнасцяў.
  
  Лін, закурваючы:
  
  – Вы і на самай справе вельмі разумныя.
  
  – Ды. А яшчэ я добры дэтэктыў – нават калі даводзіцца мець справу з доказамі пяцігадовай даўніны. Я ведаю, што Пэтчетт планаваў заняцца шантажом разам з Хадженсом, ведаю, як вы спальвалі дасье ў лесе. Я чытаў прызнанне Винсеннса і ведаю ўсе аб справах Пэтчетта, у тым ліку і пра «Флёр-дэ-Ліс».
  
  – Значыць, вы ведаеце, што ў Пэтчетта ёсць інфармацыя, якая можа загубіць Винсеннса?
  
  – Ды. Але мы з акруговым пракурорам гатовыя схаваць гэтую інфармацыю ў інтарэсах захавання рэпутацыі паліцыі Лос-Анджэлеса.
  
  Лін прыкметна нервуецца: губляе цыгарэту, цярэбіць у руках запальнічку. Эд працягвае:
  
  – Гэтую гульню вам з Пэтчеттом не выйграць. У мяне дванаццаць дзён, каб выбрацца з гэтай калатнечы. Калі мне гэта не атрымаецца, я наганю сваё на пабочных абвінавачаньнях. А Пэтчетту іх можна прад'явіць па меншай меры тузін. Паверце, калі я не адкрыю гэта справа, то зраблю ўсё, абсалютна ўсё, каб застацца на кані!
  
  Лін глядзіць на яго, шырока раскрыўшы вочы. Эд адказвае ёй злосным позіркам.
  
  – Пэтчетт вас зрабіў, праўда? Кім вы былі да сустрэчы з ім? Вулічная дзяўчынка з правінцыйнай глухмені.
  
  Пэтчетт навучыў вас апранацца, навучыў казаць, навучыў думаць. Не спрачаюся, вынікі ўражлівыя. Але ў мяне дванаццаць дзён, каб выцягнуць сваю жыццё з лайна, і, калі мне гэта не атрымаецца, я отыграюсь на Пэтчетте і на вас!
  
  Лін націскае кнопку магнітафона.
  
  – Шлюха Пірса Пэтчетта дае паказанні. Вас я не баюся, а Бадан Уайта люблю – цяпер люблю больш, чым калі-небудзь. Я шчаслівая, што ён здолеў схаваць доказы і перахітрыць вас, і рада, што вы сталіся дурнем і не змаглі ацаніць яго па вартасці. Перш я раўнавала яго да Інэс Сота, але цяпер рада, што гэтая бедная дзяўчына здолела выбраць з вас дваіх сапраўднага мужчыну!
  
  Эд націскае кнопкі «сцерці», «стоп», «старт»:
  
  – У нас яшчэ шэсцьдзесят сем гадзін, і ў наступны раз я не буду з вамі любезничать!
  
  У дзвярах з'яўляецца Клекнер з тэчкай:
  
  – Капітан, Винсеннс прывёз гэтую жанчыну, Леффертс. Цяпер яны праглядаюць фатаграфіі. Винсеннс хацеў, каб вы зірнулі вось на гэта.
  
  Эд выходзіць. У тоўстай папкі – глянцавыя порножурналы.
  
  Верхнія нумары – прыгожыя хлопцы і дзяўчаты ў маляўнічых касцюмах аддаюцца изощренному распусты. У некаторых галавы выразаныя, а затым уклеяна на месца – Джэк спрабаваў апазнаць натуршчыкаў. Фатаграфіі – сапраўдныя творы мастацтва, яны і прыцягваюць і адштурхваюць – усё, як распавядаў Смяцяр.
  
  Ніжнія часопісы – са строгімі чорнымі вокладкамі. Знявечаныя цела, патокі чарнільнай крыві. Дакладна: вось гэты размах на дыване хлопец з адарванымі рукамі і нагамі – рыхт-у-рыхт Хадженс.
  
  Хадженса забіў той, хто рабіў гэтыя фатаграфіі.
  
  Эд адкрывае апошні выпуск – і застывае як укапаны.
  
  Добранькі хлопчык, аголены, з адарванымі рукамі – з ран двума ручаямі струменіцца чарнільная кроў. Знаёмае відовішча, занадта знаёмае – але не па справе Хадженса. Эд паспешліва гартае часопіс – наторкаецца на сфальцованную ўклейка: раздзеленыя дзеці, хлопчыкі і дзяўчынкі, мудрагелістыя крывавыя завіткі на белым фоне...
  
  ЁН ВЕДАЕ, ШТО ГЭТА.
  
  Эд кідаецца ўніз, у архіў Аддзела забойстваў, знаходзіць скрыню: «1934». «Атэртан, Ларэн, множныя судзімасці». Тры тоўстыя папкі: здымкі, зробленыя самім доктарам Франкенштэйнам.
  
  Дзеці адразу пасля раздзялення.
  
  Рукі і ногі аддзеленыя ад тэл.
  
  Знявечаныя трупы на белай ваксаванай паперы.
  
  Патокі крыві – чырвонае на белым. Мудрагелістыя крывавыя ўзоры – палец мачалі ў кроў і обводили па контуры. Усё як у Хадженса. Усё як на парнаграфічных малюнках.
  
  Эд захлопывается скрыню, у спешцы прищемив сабе пальцы. Выбягае з будынка, садзіцца ў машыну і, уключыўшы мігцелку, імчыцца ў Хэнкака-парк.
  
  
  
  * * *
  
  
  У асабняку ў Прэстана Эксл вечарынка: на стаянцы поўна машын, з ружовага саду ззаду дома даносіцца музыка. Эд ўваходзіць у гасціную – і спыняецца, уражаны.
  
  Кніжныя шафы яго маці зніклі. На іх месцы – велізарны макет: уся Паўднёвая Каліфорнія з пап'е-машэ. Горада, якія злучаюць іх дарогі, стрэлкі па перыметры – ўказанні на тое, дзе пройдуць звышсучасныя шашы Прэстана Эксл.
  
  Макет выдатны выгляд яго прымушае Эда на міг забыцца пра глянцавай бруду. Караблі ў порце Сан-Пэдра, горы Сан-Габрыэль, нават малюсенькія аўтамабілі на асфальце... Бачную трыумф Прэстана Эксл.
  
  Эд бярэ маленькую машынку, вядзе яе ад акіяна да ўзгорках. За спіной – голас бацькі:
  
  – Я думаў, ты цяпер працуеш у Паўднёвым Цэнтрале.
  
  Эд абгортваецца:
  
  – Што?
  
  Прэстан, з усмешкай:
  
  – Хіба табе не трэба апраўдацца перад журналістамі?
  
  Зачараванне развеяны – перад вачыма зноў паўстаюць здымкі Атертона.
  
  – Прабач, бацька, не разумею, аб чым ты.
  
  Прэстан смяецца:
  
  – Мы ў апошні час так рэдка бачымся, што забываем аб ветлівасці.
  
  – Бацька, я...
  
  – Прабач. Я меў на ўвазе сённяшняе інтэрв'ю Дадлі Сміта ў «Геральд». Ён кажа, што новае расследаванне будзе засяроджана на Паўднёвым горадзе, што вы шукаеце іншую банду рабаўнікоў-неграў.
  
  – Не, не зусім.
  
  Прэстан кладзе руку яму на плячо.
  
  – Эдмунд, мне не падабаецца, як ты выглядаеш. Выгляд у цябе спалоханы. Ты цяпер зусім не падобны на палісмена. І сюды прыйшоў відавочна не для таго, каб павіншаваць мяне з заканчэннем будаўніцтва.
  
  Цёплая, надзейная рука ў яго на плячы.
  
  – Бацька, хто, акрамя паліцэйскіх, якія працавалі над справай Атертона, бачыў фатаграфіі яго ахвяр?
  
  – Цяпер мая чарга выклікнуць: «Што?» Ты пра тых фотаздымках, што падшыты да справы? Што я шмат гадоў таму паказваў табе і Томасу?
  
  – Ды.
  
  – Аб чым ты кажаш, сынок?
  
  – Гэта доказы, і доказы закрытыя, іх ніколі не дэманстравалі ні публіцы, ні прэсе. А цяпер растлумач...
  
  – Бацька, мы высветлілі, што «Начная сава» звязана з яшчэ некалькімі сур'ёзнымі злачынствамі і негры да гэтага ніякага дачынення не маюць. Адно з гэтых злачынстваў...
  
  – Эдмунд, ты мяне здзіўляеш. Растлумач доказы так, як я цябе вучыў! У мяне таксама бывалі такія справы...
  
  – Такіх спраў ні ў каго яшчэ не было! Я лепшы дэтэктыў у паліцыі Лос-Анджэлеса, бацька, я лепш за цябе, і ў мяне ніколі яшчэ не было такога справы!
  
  Прэстан апускае яму на плечы абедзве рукі. Цяпер Эд не адчувае ні цяпла, ні надзейнасці – толькі цяжар. Плечы дранцвеюць.
  
  – Прабач, але гэта праўда. Я выявіў, што адно забойства пяцігадовай даўніны непасрэдна звязана з «Начны савой». Забіты быў знявечаны дакладна так жа, як ахвяры Ларэна Атертона. І дакладна такія ж калецтва, толькі фальшывыя – подрисованные чырвонымі чарніламі, – я знайшоў на парнаграфічных здымках, таксама звязаных з справай «Начны савы». А гэта можа азначаць адно з двух: альбо хто-то бачыў фатаграфіі Атертона і запазычыў ідэю ў яго, альбо ў трыццаць чацвёртым ты адправіў у газавую камеру не таго чалавека.
  
  Прэстан, зусім спакойна:
  
  – У вінаватасці Ларэна Атертона сумнявацца немагчыма. Ён ва ўсім прызнаўся, яго выкрылі сведкі. Фатаграфіі бачылі вы з Томасам, больш ніхто. Не думаю, што яны наогул калі-небудзь пакідалі архіў Аддзела забойстваў. Калі пакінуць здагадку, што забойца – паліцэйскі (што мне здаецца глупствам), застаецца выказаць здагадку, што Атэртан паказваў каму-то фатаграфіі да арышту. Ты, Эдмунд, праславіўся забойствам трох невінаватых, але я такой памылкі не здзяйсняў. І думай, перш чым павышаць голас на бацьку.
  
  Эд адступае, кранае мадэль – секцыя фривея падае на падлогу.
  
  – Прабач, бацька. Я стаміўся спаборнічаць з табой, стаміўся даказваць табе, што я не горш Томаса. Цяпер я хачу папрасіць у цябе дапамогі. Бацька, усё я ведаю аб справе Атертона?
  
  – Выбачэнні прымаюцца. Так, Эдмунд, ты ведаеш усё, што трэба ведаць. Мы з Артам столькі разоў распавядалі цябе аб гэтым справе на нашых «семінарах», што, думаю, ты вывучыў яго не горш за мяне.
  
  – У Атертона былі сябры? Знаёмыя?
  
  Прэстан пампуе галавой.
  
  – Няма, няма і няма. Тыповы псіхапат-адзіночка.
  
  Глыбока ўздыхнуўшы:
  
  – Мне трэба пагаварыць з Рэем Дитерлингом.
  
  – Навошта? Таму што ад рук Атертона загінуў дзіця, які здымаўся ў ёю фільмах?
  
  – Няма. Таму што адзін са сведкаў па справе «Начны савы», як высветлілася, знаёмы з Дитерлингом.
  
  – І даўно яны пазнаёміліся?
  
  – Каля трыццаці гадоў таму.
  
  – Як завуць гэтага чалавека?
  
  – Пірс Пэтчетт.
  
  Прэстан, паціснуўшы плячыма:
  
  – Ніколі пра яго не чуў. І мне не хацелася б, каб ты турбаваў Рэйманда роспытамі. Знаёмства трыццацігадовай даўніны – не прычына трывожыць чалавека, які займае такое становішча, як Рэй Дитерлинг. Калі хочаш, я спытаю Рэя аб гэтым чалавеку і перадам табе яго адказ. Гэтага дастаткова?
  
  Эд глядзіць на макет. Велізарны Лос-Анджэлес, нібы павуціннем апантаныя з усіх бакоў дарогамі Прэстана
  
  Эксл, – гэтая карціна зачароўвае. Рукі бацькі на плячах зноў становяцца мяккімі, ласкавымі:
  
  – Сын, ты даўно і цалкам заслужыў маё павага. Цяпер цябе парадкам дастаецца, але трымаешся ты годна. Аднак падумай вось пра што. Менавіта справа «Начны савы» дало стартавы штуршок вашай кар'еры, менавіта перагляд справы «Начны савы» дапаможа табе не скаціцца ўніз. Пабочныя злачынства, як бы цікавыя яны ні былі самі па сабе, могуць адцягнуць цябе ад тваёй галоўнай задачы і, такім чынам, разбурыць тваю кар'еру. Калі ласка, памятай пра гэта.
  
  Эд накрывае рукі бацькі сваімі.
  
  – Памятаю, бацька. Але яшчэ я памятаю аб абсалютнай справядлівасці.
  
  
  КІРАЎНІК ПЯЦЬДЗЕСЯТ ПЯТАЯ
  
  
  Абодва месцы злачынства – друкарня і кватэра па суседстве – апячатаныя. Шэрыф акругі Марын, таўстун па прозвішчы Хэтчэр, маўчыць. Мясцовы эксперт трашчыць без умолку.
  
  Месца злачынства № 1: задняя пакой у друкарні «Хуткі Боб». Слухаючы эксперта, Бад не зводзіць вачэй з Дада. Успамінае яго аповяд: «Ты яго ледзь не забіў, і нам давялося цябе адцягваць. Прабач, што білі па галаве – інакш з табой было не справіцца. А Хинтон, як высветлілася, звязаны з вельмі сур'ёзнымі людзьмі... Але я табе пра ўсё раскажу ў свой час».
  
  Настойваць Бад не стаў – ён жа не ведае, што аб ім вядома Даду.
  
  Лін цяпер на допыце.
  
  Эксл даў яму поўху, і Бад не змог адказаць. Эксперт паказвае на перакуленыя паліцы: – Як вы бачылі, у пярэдняй пакоі ўсё ў парадку, там злачынец нічога не крануў. Тут мы знайшлі цыгарэтныя недакуркі двух марак – па-відаць, браты Энгелклинги запрацаваліся дапазна. Выкажам здагадку, што злачынец выявіў адмычкай ўваходныя дзверы, пракраўся сюды і застаў Энгелклингов знянацку. Наша здагадка пацвярджаюць сляды на ручцы дзверы – адбіткі пальцаў у пальчатцы. Ён уваходзіць, прымушае нашых двух брацікаў адкрыць вось гэтыя шафы, але не знаходзіць тое, што шукаў. Раззлаваўшыся, скідае паліцы на падлогу. Адбіткі пальцаў у пальчатках на чацвёртай паліцы паказваюць, што забойца – сярэдняга росту і правша. Па яго патрабаванню браты адкрываюць усе скрыні: адбіткі пальцаў змазаныя, павінна быць, у Піта і Бакса да таго моманту ўжо ад страху трэсліся рукі. Але і тут злачынца, па ўсёй бачнасці, не знайшоў шуканага і прымусіў братоў адвесці яго да сябе на кватэру. Гэта праз дарогу – выконвайце за мной, джэнтльмены.
  
  Усе чацвёра выходзяць, пераходзяць праз дарогу. Эксперт нясе з сабой ліхтарык. Бад трымаецца ззаду.
  
  Лін запэўнівала яго, што зможа супрацьстаяць сыроватцы праўды. Што для гэтага дастаткова ўключыць мазгі.
  
  Дад па-ранейшаму цьвердзіць, што забойцы – негрыцянская банда, але што-то мне падказвае Бадуеў, што сам ён у гэта не верыць.
  
  Эксперт кажа:
  
  – Як бачыце, дарожка, вядучая да хаты, пакрыта брудам. У тую раніцу, калі былі знойдзеныя целы, нашы хлопцы выявілі і сфатаграфавалі тры ланцужкі слядоў, на жаль занадта неглыбокія і змазаныя, каб зняць злепкі. Два чалавека ішлі побач, трэці – ззаду іх. Відавочна, вёў іх пад руляй рэвальвера.
  
  Падыходзяць да бунгала. Дадлі незвычайна маўклівы – ён і ў самалёце амаль не раскрываў рота.
  
  «Як разыграць свае карты? – думае Бад. – Шкілет у склепе – як звярнуць яго супраць Эксл?»
  
  Дзверы заклееная жоўтай стужкай. Хэтчэр яе здымае. Эксперт адкрывае дзверы сваім ключом. Ўнутры гарыць святло. Бад ўваходзіць першым.
  
  У кватэры – вэрхал, старанна зафіксаваны і захаваны паліцыяй.
  
  На дыване ад сцяны да сцяны – плямы крыві, кожнае абведзены мелам. Шкляныя бурбалкі, у беспарадку раскіданыя па падлозе, таксама абведзеныя, спакаваныя ў празрыстыя пакеты. Фотонегативы – дзясяткі фотонегативов, патрэсканых, з'едзеныя то агнём, ці то нейкай кіслатой. Крэслы перавернутыя, шафа расчыняць, абіўка на канапе разарваная, з-пад яе тырчыць самае цікавае – пусты поліэтыленавы пакет з ярлыком «гераін».
  
  Эксперт працягвае аповяд:
  
  – У бурбалках – хімікаты, апазнаныя як антипсихотические прэпараты. Негатывы па большай частцы зусім сапсаваныя, аднак нам атрымалася ўсталяваць, што па крайняй меры вялікая частка з іх – парнаграфічныя здымкі. Яны знішчаліся з дапамогай хімікаліяў, узятых з халадзільніка на кухні: браты захоўвалі ў сябе цэлы набор хімічных растваральнікаў. Мая наступная гіпотэза: мы ведаем, што перад смерцю Піцера і Бакстера Энгелклингов катавалі. Магчыма, забойца паказваў ім кожны негатыў па асобнасці, задаваў пытанні, затым знішчаў негатыў. Што ж ён шукаў? Гэтага мы не ведаем. Магчыма, спрабаваў апазнаць натуршчыкаў. Дарэчы, пад кушэткай мы знайшлі павелічальнае шкло. Цяпер звярніце ўвагу на пакет з надпісам «гераін»: змесціва яго, зразумела, зачынена ў надзейным месцы. У канапавай падушкі захоўвалася ў абшалюй складанасці чатыры такіх пакета. Цэлае стан – якое забойца чаму-то не забраў.
  
  У кухні бардак яшчэ горш: халадзільнік расчыняць, раскіданыя бурбалкі і бутэлечкі з хімічнымі знакамі. У ракавіне складзена горкай што-то накшталт друкаваных формаў.
  
  Эксперт абводзіць разгром рукой:
  
  – Яшчэ адна гіпотэза, джэнтльмены. У маім справаздачы аб стане месца злачынства я пералічыў не менш дваццаці шасці хімічных прэпаратаў, знойдзеных у памяшканні.
  
  Злачынец катаваў Піта і Бакса Энгелклингов незвычайным спосабам – наносячы на скуру розныя хімікаліі. Ён павінен быў ведаць, якія менавіта прэпараты валодаюць апальваюць дзеяннем. А паколькі яму вызначана даводзілася выбіраць з таго, што было пад рукой, я б выказаў здагадку ў гэтага чалавека медыцынскае, хімічнае або, па меншай меры, інжынернае адукацыю. Цяпер – у спальню.
  
  ПЭТЧЕТТ, мільгае ў галаве ў Бадан.
  
  Кроплі крыві на падлозе паказваюць шлях у спальню. Маленькая пакойчык – дванаццаць на дванаццаць футаў – ператварылася ў мясніцкую.
  
  Крэйдавыя контуры двух тэл: адзін – на ложку, іншае – на падлозе. Плямы засохлай крыві. На слупках ложка завязаная вяроўка. Яшчэ некалькі сапсаваных негатываў. На падлозе і на ложку – некалькі крэйдавых гурткоў. У сцяне дзірка ад кулі.
  
  Эксперт:
  
  – Усе негатывы мы праверылі на адбіткі пальцаў: толькі браты Энгелклинги і рукі ў пальчатках. Пасля праверкі размясцілі іх на зыходных месцах. Відавочна, катаванні і наступныя забойства адбыліся менавіта ў спальні. Вось гэтыя маленькія кругі на падлозе і на ложку адзначаюць месцазнаходжанне скуры і мышачнай тканіны Энгелклингов, адлучылася ад цела ў выніку дзеяння хімікатаў. Калі вы прыгледзіцеся да падлозе, то заўважыце сее-дзе на паркеце плямы – таксама дзеянне растваральнікаў. У кожнага з братоў двойчы стрэлілі з рэвальвера трыццаць восьмага калібру з глушыцелем. Аб выкарыстанні глушыцеля як сведчаць сляды на гільзах, так і тое, што суседзі не чулі стрэлаў. Адтуліна ад кулі на сцяне – у сутнасці, адзінае, што паказвае на забойцу. Карціна таго, што адбылося, такая. Бакс Энгелклинг якім-то чынам вызваліўся ад путаў, завалодаў зброяй, стрэліў у забойцу і параніў яго. Затым забойца адабраў у яго рэвальвер і застрэліў Бакса. На пуле, вынятай з сцены, знойдзеныя мікраскапічныя часціцы крыві і мышачнай тканіны, а таксама валасоў з рукі. Тканіна належыць беламу мужчыне, кроў групы 0+, сівы валасоў. У абодвух Энгелклингов кроў групы АВ -, так што, відавочна, забойца быў паранены. Аднак, мяркуючы па тым, што, застрэліўшы братоў, ён знайшоў у сабе сілы, каб знішчыць тыя, што засталіся негатывы (звярніце ўвагу на крывавы след, які вядзе ў гасціную) і сысці сваім ходам, было лёгкае раненне. У калектары крыху далей па вуліцы брыгада лейтэнанта Хэтчера выявіла ручнік, выпацканы крывёй групы 0+: відавочна, ім ён перацягнуў рану. А вось мая апошняя гіпотэза: не ведаю, хто такі гэты вырадак, але забойства відавочна здзейснена з-за негатываў.
  
  – Увогуле, вынік нулявы, – падае голас Хэтчэр. – Дзесяць раз усё праверылі і пераправерылі – ніякіх сведак. У братоў – ні адзінага сябра або знаёмага, у якога можна было б што-тое высветліць. Мы абтэлефанавалі паліклінікі, прыватных лекараў, станцыі неадкладнай дапамогі, аэрапорты, вакзалы, пыталіся, ці не з'яўляўся, ці дзе-небудзь паранены – нічога. Калі ў братоў і была запісная кніжка, забойца забраў яе з сабой. Ніхто нічога не бачыў, ніхто нічога не чуў. Як дакладна заўважыў мой вучоны сябра, мяркуючы па ўсім, забойства здзейснена з-за негатываў – а гэта можа (падкрэсліваю – толькі «можа») азначаць, што наша справа звязана з гэтай вашай «Начны савой». Там жа быў нейкі парнаграфічны след, дакладна?
  
  Дадлі:
  
  – Праўда, была такая гіпотэза, але потым яна не пацвердзілася.
  
  – Але зараз у газетах пішуць, што вы пераглядае справу.
  
  – Цалкам дакладна.
  
  – Капітан, я прашу прабачэння за тое, што не адразу падзяліўся з вамі інфармацыяй. Давайце пра гэта забудзем. Скажыце, ці ёсць у вас што-тое, што магло б дапамагчы нам у расследаванні?
  
  Дадлі, з усмешкай:
  
  – Шэф Паркер даручыў мне атрымаць для вывучэння копію вашых матэрыялаў. Ён таксама сказалі, што калі мы знойдзем сувязь з нашымі забойствамі, то дамо ў ваша распараджэнне стенографическую запіс паказанняў братоў Энгелклингов ў красавіку пяцьдзесят трэцяга.
  
  – Што значыць «калі знойдзем сувязь»? Іх паказанні тычыліся парнаграфіі, а наша забойства відавочна з ёй звязана!
  
  Дадлі, пстрыкаючы запальнічкай:
  
  – Не абавязкова. Магчыма, і з гераінам.
  
  Хэтчэр фыркае:
  
  – Капітан, калі б братоў прыкончылі з-за гераіну, ужо напэўна, забойца забраў бы яго з сабой!
  
  – Мы нічога не ведаем пра забойцу. Магчыма, ён проста псіхапат і па невядомых прычынах негатывы выклікалі ў ім психопатическую рэакцыю. А вось героиновая тэма, па праўдзе кажучы, мяне зацікавіла. Ёсць якія-небудзь сведчанні аб тым, што браты яго выраблялі або ім гандлявалі?
  
  Хэтчэр матляе галавой.
  
  – Ні адзінага. Так ці інакш, думаю, для нашай справы гэта ўсё роўна. Пры пераглядзе «Начны савы» адкрылася што-небудзь, звязанае з парнаграфіяй?
  
  – Не, пакуль няма. Я звяжуся з вамі пасля таго, як вывучу вашыя матэрыялы.
  
  Хэтчэр – ён гатовы падарвацца:
  
  – Капітан, вы прыехалі да нас, мы падалі ў ваша распараджэнне важную інфармацыю – і нічога за гэта не атрымаем?
  
  – Я прыехаў сюды па просьбе шэфа Паркера. Ён запэўніў мяне, што ваша гатоўнасць супрацоўнічаць будзе належным чынам ўзнагароджаныя.
  
  – Шчыра ўдзячны вам за такую ласку!
  
  Сітуацыя напальваецца. Дадлі расцягвае вусны ў найшырэйшай усмешцы. Бад выходзіць на тратуар, на ўзятым напракат аўтамабілі – набліжаецца скандал, і яму хочацца быць далей ад гэтага.
  
  Дадлі спускаецца з ганка, Хэтчэр і эксперт замыкаюць дзверы. Бад ціха кажа Дадлі:
  
  – Бос, у апошнія дні я цябе не разумею.
  
  – Што менавіта цябе бянтэжыць, сынок?
  
  – Напрыклад, учорашні вечар. Хинтон.
  
  Дадлі смяецца:
  
  – Сынок, учора ўвечары ты перасягнуў самога сябе! Як быццам памаладзела гадоў на дзесяць! Тваё імкненне мяне надзвычай парадавала, сынок, і канчаткова пераканала, што ты варта! для таго задання, якое я маю намер даручыць табе на днях.
  
  – Што за заданне?
  
  – Пра ўсё даведаешся ў свой час.
  
  – А што з Хинтоном?
  
  – Мы яго адпусцілі. Ты яго моцна напалохаў. Ён паабяцаў паводзіць сябе прыстойна, і, ведаеш, я яму паверыў.
  
  – А аб чым вы яго дапытвалі?
  
  – Сынок, у цябе – свае сакрэты, у мяне – свае. Не турбуйся, у свой час ты ўсё даведаешся.
  
  Па спіне ў Бада праходзіць халодная дрыжыкі.
  
  – Сее-што мне трэба ведаць зараз. Чаго мы хочам ад справы «Начны савы»? Адкажы мне, бос.
  
  – Эдмунд Эксл, сынок. Вось хто нам патрэбен, – і табе, і мне.
  
  – Што?! – цяпер ён па-сапраўднаму напалоханы.
  
  – Эдмунд Дженнінгс Эксл. З самага «Крывавага Раства» у цябе адна мэта – адпомсціць Эду Эксл. Дзеля гэтага ты жывеш і дыхаеш. Дзеля гэтага ты хаваеш сее-што ад мяне, свайго настаўніка. Я люблю і паважаю цябе, сынок, і не патрабую, каб ты раскрываў мне свае сакрэты. Але і ты не патрабуй ад мяне поўнай шчырасці. Пацярпі дванаццаць дзён – і, абяцаю, ты ўбачыш, як Эксл паляціць у прорву.
  
  – Што ты... – голас маленькага хлопчыка.
  
  – Ты заўсёды яго ненавідзеў, сынок, і таму не мог справядліва ацаніць яго. Як чалавек Эксл няшмат каштуе, але як дэтэктыву яму няма роўных. Гасподзь мне сьведка, я глыбока пагарджаю гэтага чалавека, але цяпер ён нам патрэбны. Патрэбен, каб раскрыць справу «Начны савы». Цяпер ты разумееш, чаму я не хачу дзяліцца з вамі ўсім, што ведаю?
  
  Дрыжыкі сцішаецца.
  
  – Растлумач мне, чорт вазьмі, што я павінен рабіць, – і справа з канцом!
  
  Дадлі смяецца. Потым, усміхаючыся:
  
  – Пакуль – толькі слухаць, сынок. Я даведаўся, што ў траўні гэтага года Тад Грын мае намер выйсці ў адстаўку і перайсці на службу ў памежны патруль. Новым шэфам дэтэктываў стану альбо я, альбо Эдмунд Эксл. Эксл вось-вось атрымае інспектара – гэта дае яму перавагу. Акрамя таго, ён любімчык Паркера. Я збіраюся выкарыстоўваць нашы з табой сакрэты, каб раскрыць справу «Начны савы», зацвердзіць свае лідарскія пазіцыі, а заадно знішчыць Эксл. Стрымай сваё цікаўнасць яшчэ на некалькі дзён, сынок, – і я абяцаю табе раскошную помста.
  
  Што выбраць? Разам з Эксл або разам з Дадлі супраць Эксл?
  
  Лепш быць над схваткай.
  
  Але Эксл сее-што яму абяцаў. Наводку, якая дапаможа знайсці забойцу прастытутак...
  
  – Бос, што вы можаце мне прапанаваць?
  
  – Як, аднаго падзення Эксл цябе мала?
  
  – Мала.
  
  – Але ты абяцаеш мне поўную шчырасць? Я атрымаю ўсё – не толькі тое, што ты распавёў Эксл, але і тое, што ад яго прыхаваў?
  
  Госпадзе, што ж яму вядома?!
  
  – Згодны.
  
  Гучнае «хо-хо-хо».
  
  – Бачу, сынок, гандлявацца ты ўмееш! Добра, вось табе маё слова: стаўшы шэфам дэтэктываў, я пачну расследаванне па множным аналагічным выпадкаў забойстваў прастытутак у розных юрысдыкцыях. Задаволены?
  
  Бад працягвае яму руку:
  
  – Дамовіліся.
  
  Дадлі:
  
  – А пакуль трымайся далей ад Эксл і рыхтуйся да наступнага рэйду ў матэль «Вікторыя». Праз дзень-два я звяжуся з табой.
  
  – Вазьмі машыну. У мяне ёсць яшчэ адна справа ў Фрыске.
  
  
  
  * * *
  
  
  Выкінуўшы сорак баксаў на таксі, Бад імчыцца да Залатой Брамы. Яго перапаўняе радасць: здзелка з Эксл дазволіла яму выжыць – здзелка з Дадом дазволіць перамагчы! У Эксл інфармацыя і Смяцяр Джэк ў кішэні, у Дадлі – інтуіцыя і дар пралічваць сітуацыю на сто хадоў. Ён схлусіў Дадлі, каб знішчыць Эксл – праз пяць гадоў трэба плаціць па даўгах: хлусня прабачана, Два паліцэйскіх – адна мэта. За акном ззяе агнямі Сан-Францыска; у вушах гучыць голас Дадлі: «Эдмунд Дженнінгс Эксл». Мурашкі па скуры ад таго, як ён вымавіў імя іх агульнага ворага.
  
  Праехаўшы мост, спыняецца ля тэлефона-аўтамата, набірае нумар Лін. Дзесяць званкоў – няма адказу. Дзесяць хвілін дзесятай. Дзіўна – яна ўжо павінна была вярнуцца з Бюро.
  
  Праз увесь горад у Бюро паліцыі Сан-Францыска. Ля дзвярэй Бюро Бад нацепляет жэтон, уваходзіць.
  
  Аддзел па расследаванні забойстваў на трэцім паверсе – Бад падпарадкоўваецца стрэлках-паказальнікам на сценах. Рыпучыя прыступкі, прасторная дежурка. Двое з начной змены запраўляюцца кавы.
  
  Заўважыўшы чужынца, устаюць, падыходзяць да яго. Той, што маладзейшы, разглядае жэтон:
  
  – З Лос-Анджэлеса? Чым дапамагчы?
  
  Бад працягвае пасведчанне.
  
  – Мяне цікавіць нераскрытае забойства прастытуткі, пяцьдзесят шосты год. У нас адбылося аналагічнае забойства – хацелася б зірнуць на вашыя матэрыялы.
  
  – Капітана цяпер няма, можа, раніцай зойдзеш?
  
  Той, што старэйшы, глядзіць яго пасведчанне:
  
  – Гэта не ты той хлопец, што маньяка шукае? Капітан нам пра цябе распавядаў: кажа, ты існая стрэмка ў срацы. Што, кажаш, яшчэ адно забойства?
  
  – Ды. У Лос-Анджэлесе, на мінулым тыдні. Линетт Элен Кендрыка. Хлопцы, дайце мне зірнуць на справу. Дзесяць хвілін – і вы мяне больш не ўбачыце.
  
  Малады:
  
  – А капітану мы што скажам? Калі б ён хацеў, каб ты чытаў нашы справы, даслаў бы цябе запрашэнне!
  
  Той, што старэй:
  
  – Наш капітан, па праўдзе сказаць, мудак якіх мала. Як звалі ахвяру, калі загінула?
  
  – Крыса Вірджынія Ренфро, 16 ліпеня 1956 года.
  
  – Вось што я табе скажу, сябар. На гэтым жа паверсе, за вуглом – архіў. Ідзеш туды. Знаходзіш шафа «Нераскрытыя, 1956 год», глядзіш літару Р. Нічога з сабой не бярэш. Праз дзесяць хвілін адсюль знікаеш. Усё зразумеў?
  
  – Зразумеў. Дзякуй.
  
  
  
  * * *
  
  
  Справаздачу аб выкрыцці, фатаграфіі: ірваныя раны, месіва замест асобы, на выліцах – адбіткі пярсцёнкаў. Цела знойдзена ў кватэры Крыса, насупраць гатэля «Сэнт-Фрэнсіс».
  
  Стандартныя справаздачы аб праверцы звычайных падазраваных: мясцовых вычварэнцаў бяруць у абарот, дапытваюць, адпускаюць з-за адсутнасцю доказаў. Фетишисты, садысты, нюхачи, гвалтаўнікі. Сутэнёр Крыса – дохлы нумар: падчас забойства сядзеў у мясцовай турме. Пастаянныя кліенты – ва ўсіх алібі. Ніякіх супадзенняў з іншымі справамі.
  
  Шэсць старонак бескарыснай інфармацыі – і раптам прасвет:
  
  16 ліпеня 1956 года: калідорны з «Сэнт-Фрэнсіс» наведаў канцэрт Спейда Кулі ў гатэлі «Ласо». Выходзячы з гатэля пасля канцэрту, бачыў, як Крыса, хістаючыся – «быццам пад кайфам», – цягнулася да сябе ў нумар.
  
  Бад задумваецца.
  
  На мінулым тыдні ў Лос-Анджэлесе забітая Линетт Элен Кендрыка. Ламар Хинтон распавёў, што Дуайт Жилетт, экс-сутэнёр Кэці Джануэй. пастаўляў дзяўчат на вечарынкі Спейда Кулі. Спейд – «скончаны наркаш, жыць не можа без опіуму». Падчас апошняга забойства Спейд быў у Лос-Анджэлесе, гуляў у клубе «Эль Ранча» на Стрып – усяго ў мілі ад кватэры Линетт.
  
  Арыштаў у Спейда няма. Ён член добраахвотнай дружыны шэрыфа Бискейлуза, туды з судзімасцю не бяруць. Зразумела, што ўсё гэта чыстай вады піяр... А раз Спейда не арыштоўвалі, групу яго крыві ўзяць няма адкуль. Хіба што калі...
  
  Бад вяртаецца да справаздачы каранера, гартае старонкі, знаходзіць графу «Змесціва страўніка». «Недопереваренные рэшткі ежы, сперма, вялікая колькасць опіуму, прынятага ўнутр, – вынік пацвярджаецца рэшткамі опіумныя смалы на зубах».
  
  Бад гатовы скакаць ад захаплення. Нарэшце-то след! Але такое справа ў адзіночку не провернешь. Ад Эксл ён цяпер хаваецца, Дадлі гэта проста не цікава. І раптам прыходзіць ідэя: Эліс Лоў любіць злачынствы на сексуальнай глебе.
  
  Вось хто стане яго напарнікам! Бад кідаецца да тэлефона.
  
  
  КІРАЎНІК ПЯЦЬДЗЕСЯТ ШОСТАЯ
  
  
  Хільда Леффертс тыкае пальцам у фотаздымак.
  
  – Вось ён! Вось гэта сябар Рычард Нэнсі. А цяпер вы отвезете мяне дадому?
  
  У яблычак! Невысокі, шчыльны, і напраўду вельмі падобны на Дзюка Каткарта. Дын (другога імя няма) Ван Гельдер, мужчына, белы, дата нараджэння: 4/3/1921, рост: 5 футаў 8 цаляў, вага: 178 фунтаў, вочы блакітныя, валасы каштанавыя. Адна судзімасць: ўзброенае рабаванне, ад дзесяці да дванаццаці, чэрвень сорак другога. Выйшаў з Фолсома у чэрвені пяцьдзесят другога – мінімальны тэрмін адседзеў цалкам. Больш арыштаў не было. Падобна на тое, Бад Уайт мае рацыю: менавіта гэты хлопец загінуў у «Начны савы».
  
  Хільда:
  
  – Так-так, дакладна, Дын. Сьюзен Нэнсі назвала яго «Дын», а ён адказаў: «Не, прывыкай называць мяне Дюком».
  
  – Вы ўпэўнены? – пытаецца Джэк.
  
  – Упэўненая? Госпадзе божа мой, зразумела, упэўненая! Я тут бітых шэсць гадзін праседзела, разглядаючы фатаграфіі нейкіх бандытаў, і вы мяне яшчэ пытаецеся, я Ўпэўненая! Калі б я хацела зманіць, схлусіла б даўным-даўно! Прашу вас, афіцэр: спачатку вы знаходзіце ў мяне ў падмосці труп, цяпер яшчэ гэтыя фатаграфіі... Можа быць, вы, нарэшце, адпусціце мяне дадому?
  
  Джэк моўчкі ківае галавой. Адкуль Ван Гельдер даведаўся аб праекце Каткарта? Энгелклинги – Мікі Коэн – турма... Здымае трубку, набірае 0.
  
  – Аператар слухае.
  
  – Аператар, гэта паліцыя, тэрмінова. Мне неабходна пагаварыць з кім-небудзь з адміністрацыі федэральнай турмы Мак-Ніл, Паджет-Саўнд, Вашынгтон.
  
  – Зразумела. Ваша імя?
  
  – Сяржант Винсеннс, паліцыя Лос-Анджэлеса. Скажыце, што гаворка ідзе аб забойстве.
  
  – Зразумела. Ведаеце, сувязь з Вашынгтонам цяпер не вельмі...
  
  – Чорт пабяры! Мой нумар Мэдысан – 60042. Чакаю.
  
  – Добра, сэр, паспрабую туды дазваніцца.
  
  Джэк вешае трубку. Глядзіць на гадзіннік, лічыць секунды. Праходзіць сорак секунд: дзззынь, дзззынь!
  
  – Винсеннс!
  
  – З вамі гаворыць Кейхилл, памочнік начальніка турмы Мак-Ніл. Кажаце, гэта звязана з забойствам?
  
  Хільда Леффертс пакрыўджана надзімае вусны. Джэк адварочваецца.
  
  – Ды. Мне патрэбен адказ на адзін-адзінае пытанне. Аловак і папера ў вас ёсць?
  
  – Вядома.
  
  – Так вось. Я хачу ведаць, значыцца ў спісе наведвальнікаў турмы ў перыяд з лютага па красавік 1953 года белы мужчына па імені Дын Ван Гельдер – прозвішча пішацца ў два словы. Усё, што мне трэба, – так ці не і прозвішча чалавека, якога ён навешал.
  
  Ўздых.
  
  – Добра, пачакайце. Гэта можа заняць даволі шмат часу.
  
  Джэк чакае, лічачы хвіліны, – праходзіць дванаццаць з паловай хвілін.
  
  – Адказ станоўчы. Дын Ван Гельдер, дата нараджэння 4/3/1921, наведваў вязьня Дэвіда Голдмана тройчы: 27 сакавіка, 1 красавіка і 3 красавіка пяцьдзесят трэцяга года. Голдман знаходзіўся ў турме па абвінавачванні ва ўтойванні даходаў. Вы, магчыма, чулі...
  
  Дэйві Г. – памочнік Мікі Коэна. Апошні візіт Ван Гельдэрэн – роўна за два тыдні да «Начны савы», менавіта ў той час, калі браты Энгелклинги паведамілі аб сваім плане Мікі Коэна. Турэмшчык кажа што-то яшчэ, але Джэк вешае трубку. Падобна на тое, справа «Начны савы» нарэшце-то ссунулася з мёртвай кропкі.
  
  
  КІРАЎНІК ПЯЦЬДЗЕСЯТ СЁМАЯ
  
  
  Эд вязе Лін Брэкен дадому. Спачатку яна адмаўлялася, але ён хутка настаяў на сваім: цэлы дзень допытаў, пентотал, сродак супраць пентотала – усё гэта вымотало яе да мяжы. Аднак Лін не зламалася: так і не распавяла пра Пірсе Пэтчетте нічога, акрамя самага відавочнага і бяспечнага. Так, ён сутэнёр, яна працавала на яго, але ён выдатны чалавек, да сваім дзяўчатам ставіцца па-бацькоўску, а калі паліцыя вылучыць супраць яго абвінавачанне (гэтага яна ўжо не казала – Эд дадумаў сам), адвакаты ад гэтага абвінавачвання каменя на камені не пакінуць. Першы дзень адноўленай «Начны савы» – чыстае вар'яцтва: Дадлі Сміт у Гейтсвилле, яго ганчакі трасуць Паўднёвы горад, Винсеннс знайшоў у склепе цела, апазнаў Ван Гельдэрэн, усталяваў яго сувязь з Дэйві Голдманом. Статейка у «Версіі» – справа рук Бадан Уайта, а сам ён змыўся – якім жа дурнем трэба было быць, каб хоць на секунду яму паверыць! Што ж, Эд справіцца. Ён прафесіянал – а праца дэтэктыва ў тым і складаецца, каб здабываць з хаосу логіку і парадак.
  
  І ўсё ж яму не дае спакою справа Атертона. І адчуванне – адчуванне пакуль што толькі інтуітыўнае, але вельмі моцнае, – што «Начная сава» – толькі пена на паверхні, што ў глыбіні гэтага справы крыецца нешта невымерна больш страшнае...
  
  Але пакуль пра гэта думаць не варта. Яго задача цяпер – раскалоць Брэкен і Пэтчетта.
  
  Лін паліць, выпускаючы кольцы дыму ў акно.
  
  – Праз два кварталы налева. Там можаце спыніцца, я жыву прама за вуглом.
  
  Эд прытармажвае.
  
  – Апошняе пытанне. Па вашых словах у Бюро, вы ведалі пра тое, што Пэтчетт і Сід Хадженс мелі намер сумесна займацца шантажом.
  
  – Не ўзгадаю, каб я рабіла такую заяву.
  
  – Пра гэта сказаў я, і вы не сталі спрачацца.
  
  – Павінна быць, проста прапусціла міма вушэй. Я стамілася і была раздражнёная.
  
  – Ва ўсякім выпадку, пярэчыць не сталі. Джэк Винсеннс, які даў пісьмовыя паказанні пад прысягай, сцвярджае тое ж самае.
  
  – Можа быць, ён хлусіць. Яму ж падабаецца драматызаваць падзеі. Вам не здаецца, што ў ім ёсць што-то ад акцёра?
  
  – Мабыць, – адказвае Эд.
  
  – І вы лічыце, яму варта давяраць?
  
  Эксл, прытворна-з крыўдай:
  
  – Не ведаю. Джэк – слабое месца ў маіх разліках.
  
  – Разумею. Містэр Эксл, вы мяне арестуете?
  
  – Пачынаю падазраваць, што гэта будзе бескарысна. Што сказаў вам Уайт, калі прасіў вас прайсці допыт?
  
  – Проста папрасіў, каб я распавяла ўсё як ёсць. Вы паказалі яму паказанні Винсеннса?
  
  Варта сказаць праўду – няхай адчуе да яго падзяку.
  
  – Няма.
  
  – Вось і добра, таму што там, напэўна, адна хлусня. А чаму вы не паказалі?
  
  – Бад як дэтэктыў няшмат каштуе. Чым менш ён ведае, тым лепш. Акрамя таго, яго патрануе мой супернік, і мне б не хацелася ўцечкі інфармацыі.
  
  – Вы кажаце пра Дадлі Смите?
  
  – Ды. А вы яго ведаеце?
  
  – Асабіста – не, але Бад шмат аб ім распавядае. У мяне такое ўражанне, што ён яго баіцца, – а гэта значыць, што гэты Дадлі і сапраўды небяспечны чалавек.
  
  – Дадлі вельмі хітры – існы д'ябал. Але як прафесіянал я лепш яго. Паслухайце, ужо позна.
  
  – Хочаце зайсці да мяне, выпіць?
  
  – Спачатку плявалі ў твар, а цяпер запрашаеце да сябе дадому?
  
  – Ну, улічваючы абставіны...
  
  Ён міжволі ўсміхаецца ў адказ.
  
  – Добра, улічваючы абставіны – згодны.
  
  Лін выходзіць з машыны. Ідзе на высокіх абцасах лёгка, нібы плыве над зямлёй, – як быццам і не было гэтага кашмарнага дня. Уводзіць яго да сябе ў дом, запальвае святло.
  
  Эд аглядаецца. Вытанчаная, з густам абстаўленая гасцёўня, карціны на сценах. Лін скідае туфлі і разлівае брэндзі па двух куфлях. Эд прысаджваецца на абцягнуты аксамітам канапу.
  
  Лін садзіцца побач. Эд отпивает брэндзі, Лін марудзіць, грэючы келіх у далонях.
  
  – Ведаеце, чаму я запрасіла вас зайсці?
  
  – Наўрад ці спадзяецеся мяне спакусіць – вы занадта разумныя. Думаю, вам проста цікава, што я за чалавек.
  
  – Бад ненавідзіць вас мацней за ўсё на свеце. Мацней, чым любіць мяне. І цяпер я пачынаю разумець чаму.
  
  – Мне не хочацца ведаць ваша меркаванне.
  
  – Я збіралася сказаць камплімент.
  
  – У іншы раз, добра?
  
  – Добра, тады зменім тэму. Як Інэс Сота перажывае скандал з «Начны савой»? Яе імя цяпер треплют ва ўсіх газетах.
  
  – Цяжка перажывае... Не хачу пра яе гаварыць.
  
  – Вас бянтэжыць, што я столькі пра вас ведаю, а вы пра мяне – нічога.
  
  Клін клінам.
  
  – У мяне ёсць паказанні Винсеннса.
  
  – Падазраю, што вы не занадта яму верыце.
  
  А цяпер Эд зменіць тэму.
  
  – Вы згадвалі, што Пэтчетт фінансаваў раннія фільмы Рэйманда Дитерлинга. Не раскажаце пра гэта падрабязней?
  
  – Навошта? Таму што Дитерлинг – сябар вашага бацькі? Здагадваюся, як нялёгка часам быць сынам знакамітасці.
  
  Удар пад дых, нанесеную цвёрдай і ўпэўненай рукой.
  
  – Проста пытаюся.
  
  Лін паціскае плячыма:
  
  – Пірс як-то мімаходзь згадваў пра гэта некалькі гадоў таму.
  
  Тэлефануе тэлефон, але Лін не здымае трубку.
  
  – Вы, падобна, не хочаце гаварыць пра Джэка Винсеннсе.
  
  – А вы, падобна на тое, што хочаце.
  
  – У апошні час ён зусім не з'яўляецца ў навінах.
  
  – Таму што ён спусціў ва ўнітаз усё, што ў яго было. І «Жэтон Гонару», і сяброўства з Мілерам Стентоном. І забойства Сіда Хадженса не надта дапамагло яго кар'еры – бо ў асноўным сваёй вядомасцю Винсеннс быў абавязаны менавіта рэпартажаў у «Строга сакрэтна».
  
  Лін, отпивая брэндзі:
  
  – Вы яго недалюблівае.
  
  – Дакладна, недалюбліваю. Але гэтаму ў яго паказаннях веру безумоўна. Як і таго, што ў Пэтчетта захаваліся копіі ўсіх сакрэтных матэрыялаў Сіда Хадженса, у тым ліку і копія дасье на самога Винсеннса. Прызнайце гэта і палегчыце сабе жыццё.
  
  Калі яна расколецца, то цяпер.
  
  – Прызнаць гэта я не магу, і ў наступны раз мы будзем размаўляць у прысутнасьці майго адваката. Але магу расказаць вам, што, па маім здагадцы, можа ўтрымлівацца ў гэтым дасье.
  
  Нарэшце-то!
  
  – І што ж?
  
  – Мяркую, гэтая гісторыя адбылася ў 1947 годзе. Винсеннс удзельнічаў у перастрэлцы на пляжы. Знаходзячыся пад дзеяннем наркотыкаў, ён застрэліў двух нявінных грамадзян, мужа і жонку. У майго крыніцы ёсць пацверджання: пасведчанне санітара ў бальніцы, куды прывезлі параненага Винсеннса, і паказанні лекара, апрацаванага яго раны. Аналіз крыві, які паказвае наяўнасць наркотыкаў у арганізме. Паказанні сведак злачынства, не якія заявілі пра гэта ў паліцыю. Капітан, вы гатовыя, каб схаваць гэтую інфармацыю, каб абараніць свайго калегу-паліцэйскага?
  
  «Малібу Рандэву» – слаўны подзвіг зборшчыка смецця Джэка... Зноў тэлефануе тэлефон, і зноў Лін не здымае трубку.
  
  – Госпадзе! – шэпча Эд, перад гэтай жанчынай няма патрэбы прыкідвацца.
  
  – Ды. Ведаеце, чытаючы пра подзвігі Винсеннса, я заўсёды падазравала, што ён з такім запалам палюе за наркаманамі па нейкіх асабістых прычынах. І калі пра ўсё гэта даведалася, зусім не здзівілася. Але ведаеце што, капітан? Калі ў Пэтчетта і былі копіі дасье, ён, напэўна, іх знішчыў.
  
  А вось цяпер – відавочная хлусня.
  
  – Аб тым, што Джэк наркаман, я здагадваўся – у Бюро ўжо шмат гадоў ходзяць пра гэта чуткі. Я ведаю, што вы хлусіце пра дасье, і ведаю, што Винсеннс гатовы на ўсё, толькі б яго займець. Баюся, Пэтчетт яго недаацэньвае.
  
  – Як вы недаацанілі Бадан Уайта?
  
  Зноў гэтая ўсмешка – нібы ўдар пад лыжачку. На нейкі міг Эду здаецца, што цяпер ён яе ўдарыць. Але яна паспявае засмяяцца, і ён сцірае ўсмешку з яе асобы не аплявухай – пацалункам. У першы міг Лін адхіляецца, але затым адказвае на пацалунак. Зрываючы адзін з аднаго вопратку, яны скочваюцца на падлогу. Зноў тэлефануе тэлефон. Эд скідае трубку і цісне на рычажок. Лін пускае яго ў сябе, і яны катаюцца па дыване, счапіўшыся і скаланаючы мэбля. Усе доўжыцца не даўжэй некалькіх секунд, Эд адчувае, што Лін дайшла да вяршыні экстазу, а імгненне праз канчае і сам. Яны ляжаць, збіраючыся з сіламі. Нібы пазбаўляючыся ад цяжкай ношы, Эд пачынае гаварыць.
  
  Круты паліцэйскі Джэк Винсеннс: наркотыкі – і слава. Каб завалодаць сваім дасье, ён гатовы на ўсё. Капітану. Э. Дж. Эксл трэба было выціснуць з Джэка ўсё – але Виннсенс, напампаваны наркотыкамі і алкаголем, станавіўся некіруемы...
  
  
  КІРАЎНІК ПЯЦЬДЗЕСЯТ ВОСЬМАЯ
  
  
  У Лос-Анджэлес Бад вяртаецца на досвітку – начным аўтобусам з Фрыске. Горад здаецца незнаёмым, нібы Бад бачыць яго ўпершыню – як і ўсё іншае ў сваім жыцці.
  
  Ён дрэмле ў таксі, а ў вушах гучаць словы Эліса Лоу: «Вельмі цікавая справа, але доказаў у вас замала, а Спейд Кулі – асоба вельмі вядомая. Таму я даручу расследаванне сваім людзям, а вас папрашу пакуль трымацца ад гэтай справы далей». Ад Лоу – да Лін: спачатку не адказвала на званкі, затым выключыла тэлефон. Дзіўна, але на яе падобна – калі ёй трэба выспацца, усё астатняе адступае на задні план.
  
  Бадуеў хочацца спяваць ад радасці. Да чаго ж усё добра – проста лепш не бывае!
  
  Таксі высаджвае яго ля ганка. На дзверы запіска: на канверце надпіс – «Сяржант Дуэйн У. Фіск».
  
  
  Срж. Уайт!
  
  
  
  Капітан Эксл хоча бачыць вас як мага хутчэй (па пытанні аб уцечцы інфармацыі ў часопіс «Версія» і трупа ў склепе). Неадкладна па вяртанні ў Лос-Анджэлес зьявіцеся ў ОВР.
  
  
  Бад гучна рагоча. Збірае сумку з рэчамі – адзенне, дасье па няўлоўным маньяку і па «Начны савы». Запіску шпурляе ў ўнітаз і накрывае яе бруёй.
  
  
  
  * * *
  
  
  Для пачатку едзе ў Гардену, зазірае ў матэль «Вікторыя». Чыстыя прасціны, ніякай крыві на сценах. Паспаць? На хрэн сон – працаваць трэба. Зварыўшы сабе кавы, Бад перабірае ў розуме усё, што ведае пра Спейде Кулі.
  
  Усе яго звесткі змесцяцца на чвэртачкі ліста. Кулі, скрыпач і джазавы спявак з Аклахомы, невысокі жылісты чалавечак гадоў сарака васьмі. Знакаміты – запісаў некалькі папулярных пласцінак, некалькі гадоў таму бліскаў у ТБ-шоў. Яго басіст Барт Артур Перкінс, мянушка Сабакар, прыцягваўся за ненатуральныя зносіны з сабакамі, па чутках, знаёмы ледзь не з усімі лос-анджелесскими гангстэрамі.
  
  У ходзе расследавання:
  
  Ламар Хинтон паведаміў, што Спейд курыць опіум. У дзень гібелі Крыса Ренфро Спейд гуляў у «Ласо» – праз вуліцу ад гатэля, у якім яе забілі. У страўніку Крыса знойдзены опіум. У апошні час Спейд выступае ў лос-анджэлеская клубе «Эль Ранча», паблізу ад кватэры Линетт Элен Кендрыка. Ламар Хинтон сказаў, што Дуайт Жилетт, былы сутэнёр Кэці Джануэй, пастаўляў шлюх групе Кулі.
  
  Усё доказы ўскосныя. Але пераканаўчыя.
  
  На сцяне тэлефон: Бад здымае трубку, набірае нумар Бюро каранера службы шэрыфа.
  
  – Дженсен, аддзел судмедэкспертызы.
  
  – Сяржант Уайт. Паклічце доктара Харыса. Ведаю, што ён заняты: у мяне толькі адно пытанне.
  
  – Пачакайце, калі ласка... – Некалькі пстрычак, затым: – Ну, што на гэты раз, сяржант?
  
  – Трэба сёе-тое ўдакладніць па апошнім выкрыцці.
  
  – Сяржант, бо вы не з нашай юрысдыкцыі.
  
  – Змесціва страўніка і крыві Линетт Кендрыка. Калі ласка.
  
  – Ну, гэта прасцей простага. Змесціва страўніка Кендрыка нам надоўга запомнілася. Запісваеце? Франкфурцкія сасіскі з кіслай капустай, смажаны бульба, кока-кола, опіум і сперма. Вось так апошні вячэру, праўда?
  
  Бад вешае трубку. «Трымайцеся далей ад гэтага справы», – сказаў яму Эліс Лоў. Але Кэці Джануэй кажа: ІДЗІ.
  
  
  
  * * *
  
  
  Па дарозе на Стрып зноў і зноў перабірае ў розуме усё, што даведаўся.
  
  Спачатку – у клуб «Эль Ранча». Клуб зачынены, на дзвярах афіша: «Кожную ноч у нашым клубе – Спейд Кулі і яго "Каўбойскія рытмы"!» Велізарны рэкламны плакат: Спейд, Сабакар Перкінс, яшчэ трое музыкаў – на выгляд сапраўдныя басякі. Пярсцёнкаў на пальцах няма ні ў каго. Унізе плаката оттиснуто: «Прадстаўнікі: "Асацыяцыя Ната Пенцлера". 653, Норт Ла Сьенега, Лос-Анджэлес».
  
  Праз вуліцу – забягалаўка з хот-догамі. У меню франкфурцкія сасіскі, кіслая капуста, бульба. Крыху далей – Кресент-Хайтс, вядомае месца «працы» вулічных шлюх. У мілі на поўдзень адсюль – кватэра Линетт Элен Кендрыка.
  
  Выснову:
  
  Спейд падабраў яе пасля канцэрту – позна, сведкаў не было. Накарміў, пачаставаў опіюмам, паехаў да яе дадому. Опійны кайф павярнуўся кашмарам – Спейд забіў яе да смерці і тройчы згвалціў мёртвую.
  
  Бад згортвае на бульвар Ла Сьенега, 653: самавітае будынак чырвонага дрэва, на паштовай скрыні: «Ассоц. Ната Пенцлера». Дзверы не зачынены, у прыёмнай дзяўчына рыхтуе кавы.
  
  Бад ўваходзіць. Дзяўчына:
  
  – Чым магу дапамагчы?
  
  – Дзе бос?
  
  – Містэр Пенцлер кажа па тэлефоне. Чым я магу вам дапамагчы?
  
  Дзверы з меднай гравированной таблічкай: «Н. П.». Бад штурхае дзверы: тоўсты стары, адарваўшыся ад тэлефона, крычыць:
  
  – Гэй, я заняты, вы што, не бачыце? Гейл, дай гэтаму клоўну наш буклет і выпроводи яго адсюль!
  
  Бад паказвае жэтон. Стары кідае трубку, ўстае з-за стала.
  
  – Вы Нат Пенцлер? – пытаецца Бад.
  
  – Можаце зваць мяне Натски. Працу шукаеце? Магу прапанаваць вас у Галівуд, там такі неандертальский тыпаж цяпер у модзе.
  
  Добра, прапусцім.
  
  – Вы агент Спейда Кулі, праўда?
  
  – Цалкам дакладна. Хочаце далучыцца да групы? Высокі заробак гарантую: грошы Спейд прыносіць ладныя, хоць, па шчырасці сказаць, мая чарнова прыбіральшчыца спявае куды лепш за яго. Адразу магу прапанаваць працу вышыбайлавы ў «Эль Ранча», а там паглядзім. Ад дзяўчат адбою не будзе. А яшчэ приоденешься, бо ўсе будуць твае.
  
  – Скончыў, татка?
  
  – Для вас, хамеющий малады чалавек, містэр Натски! – з годнасцю адказвае Пенцлер.
  
  Бад зачыняе дзверы.
  
  – Мне патрэбныя звесткі аб канцэртах Кулі з пяцьдзесят першага года і па гэты дзень. Дабром аддасце ці як?
  
  Пенцлер ўстае, загароджваючы шафы з тэчкамі сваім объемистым целам.
  
  – Добра, Гадзіла, павесяліліся і хопіць. Інфармацыю аб кліентах я не выдаю нават пад пагрозай позвы ў суд. Так што ўсяго добрага, прыемна было пазнаёміцца. Зазірайце як-небудзь на агеньчык.
  
  Бад моўчкі вырывае з сцены тэлефонны шнур. Пенцлер, расхінуўшы верхні скрыню:
  
  – Добра, добра, толькі малю вас, без рук! Мой твар – мой даход, і яно мне дорага! Проста пячорныя норавы якія-то!
  
  Бад рыецца ў тэчках, выцягвае на стол тую, што мае назву: «Кулі, Доннелл Клайд». На першай старонцы – здымак. Бадан нібы ўдарае: у Спейда па два пярсцёнка на кожнай руцэ. Рознакаляровыя: ружовы, белыя, сінія – бланкі. Запісы аб гастролях, акуратна адсартаваныя па гадах: квіткі на самалёт, квітанцыі з гатэляў.
  
  Пенцлер што-то бурчыць у яго за плячо. Бад параўноўвае даты.
  
  Джэйн Милдред Хемшер, 8 сакавіка 1951 года, Сан-Дыега – Спейд выступаў у «Эль-Картэс Скайрум». Красавік пяцьдзесят трэцяга, Кэці Джануэй – «Каўбойскія рытмы» ў «Бидо-Літа», Паўднёвы Лос-Анджэлес. Шэран, Салі, Крыса Вірджынія, Марыя, Линетт, Бейкерсфилд, Нидлз, Фрыске, Сіэтл і зноў Лос-Анджэлес. Бад праглядае склад групы: Сабакар Перкінс гуляе пастаянна, ўдарнікі і саксафаністы прыходзяць і сыходзяць. Спейд Кулі заўсёды ў групе: ён – лідар і робіць касу. Месца, даты – усё супадае.
  
  На сіняй паперы застаюцца цёмныя плямы поту – яго поту.
  
  – Дзе жыве група?
  
  Пенцлер:
  
  – «Билтмор», але я вам пра гэта не казаў.
  
  – Добра. Зваротная ветласць: мяне тут не было. Майце на ўвазе, справа сур'ёзная; некалькі забойстваў.
  
  – Клянуся вам, буду маўчаць, як сфінкс! Госпадзе божа, падумаць толькі! Спейд і яго адкіды! Госпадзе – ведаеце колькі ён зарабіў у мінулым годзе?
  
  
  
  * * *
  
  
  З вуліцы Бад тэлефануе Эллису Лоў. Той пачынае крычаць:
  
  – Я ж вам загадаў трымацца далей ад гэтай справы! Я отрядил траіх людзей – траіх цывілізаваных людзей, абяцаю паведаміць вам усё, што яны знойдуць, толькі не путайтесь ў іх пад нагамі, займайцеся «Начны савой», зразумела вам?
  
  Так-так, зразумела. Але ён чуе голас Кэці Джануэй, і Кэці кажа: ІДЗІ. «Билтмор».
  
  Бад прымушае сябе пад'ехаць павольна. Прыпаркавацца ля чорнага ходу. Ветліва спытаць клерка, дзе знайсці групу містэра Кулі.
  
  – Прэзідэнцкі нумар, дзевяты паверх, – кажа клерк.
  
  – Дзякуй, – вельмі спакойна адказвае Бад і нават, здаецца, усміхаецца.
  
  Ад канторкі ён адыходзіць павольна, так павольна, нібы плыве, рассоўваючы тоўшчу вады. Уверх па лесвіцы – бягом, нібы падхоплены плынню. ЗАБІ ЯГО, – кажа малая Кэці. Вось і прэзідэнцкі нумар: двайныя дзверы, на дзвярах – пазалочаныя арлы і амерыканскія сцягі. Бад тузае ручку, і дзверы расхінаецца.
  
  Трое басяк прама на падлозе – усё ў водрубе. Вакол пустыя бутэлькі і поўныя попельніцы – павесяліліся на славу. Спейда няма.
  
  За адной з суседніх дзвярэй – нейкі шум. Бад расхінае дзверы нагой.
  
  Сабакар Перкінс ў ложку глядзіць мультфільмы па тэлевізары. Бад выхоплівае рэвальвер.
  
  – Дзе Кулі?
  
  Перкінс, калупаючы ў зубах калыпком:
  
  – На вечарыне, куды і я збіраюся. Хочаш яго ўбачыць – прыходзь сёння ўвечары ў «Эль Ранча». Ёсць шанец, што ён там з'явіцца.
  
  – Што значыць «ёсць шанец»? Ён жа загалоўная фігура ў групе!
  
  – Раней – так, але ў апошні час Спейд што-то здаў, так што я ўсё часцей яго замяняю. Спяваю я не горш за яго, а выглядаю нават лепш, так што гледачы задаволеныя. А цяпер, можа быць, ты адсюль уберешься і дасі мне даглядзець целік?
  
  – Дзе ён цяпер?
  
  – Прыбяры гармату, байскаўт. Спейд табе не па зубах, максімум, што ў яго ёсць, – нявыплата аліментаў.
  
  – Памыляешся. Я абвінавачваю Спейда ў забойстве першай ступені. І ва ўжыванні опіуму, калі табе гэтага мала.
  
  Перкінс выплёўвае зубачыстку:
  
  – Што ты сказаў?
  
  – Забойства прастытутак. Спейд любіць маладзенькіх?
  
  – Ён не забіваць іх любіць, а на болт саджаць. Як і мы з табой.
  
  – Дзе ён?
  
  – Стукачоў пашукай у іншым месцы.
  
  Бад б'е яго рукаяццю рэвальвера ў сківіцу. Перкінс лямантуе, выплёўвае зубы. Па тэлевізары пачынаецца рэклама: дзеткі гучна патрабуюць дабаўкі кукурузных шматкоў «Келлога». Бад страляе ў экран, і целік змаўкае.
  
  Сабакар шапялявіць:
  
  – Прочеши кайф-кірмашы [53] у Чайнатаун. І пакінь мяне ў спакоі, чорт бы цябе пабраў!
  
  ЗАБІ ЯГО, – кажа Кэці, і ў першы раз за шмат гадоў Бад успамінае сваю маці.
  
  
  КІРАЎНІК ПЯЦЬДЗЕСЯТ ДЗЕВЯТАЯ
  
  
  – Я ўжо тлумачыў капітану Эксл, – кажа псіхіятр, – але, раз ён настойвае, прыйдзецца растлумачыць і вам. Дапытваць містэра Голдмана цалкам бескарысна. Вялікую частку часу яго розум безнадзейна помрачен.
  
  Джэк азіраецца: цені ў піжамах, бясшумна якія бадзяюцца па калідоры, вар'яцкія малюнкі на сценах. Жудаснае гэта месца – дурдом.
  
  – Не маглі б вы растлумачыць падрабязней, што з ім? Нам неабходна атрымаць ад яго заяву.
  
  – Што ж, калі ён здолее звязаць два словы, лічыце, што вам буйна пашанцавала. У ліпені мінулага года спадар Голдман і яго калега Мікі Коэн, якія знаходзіліся ў той час у турме Мак-Ніл, падвергліся нападу. Неўпаўнаважаныя асобы накінуліся на іх з нажамі і абрэзкамі металічных труб. Коэн амаль не пацярпеў, але містэр Голдман атрымаў сур'ёзную траўму чэрапа, самым згубным чынам сказавшуюся на працы мозгу. У канцы мінулага года абодва былі вызваленыя датэрмінова. Адразу пасля вызвалення містэр Голдман пачаў паводзіць сябе неадэкватна: у канцы снежня паліцыя Беверлі-Хілз арыштавала яго за мачавыпусканне ў грамадскім месцы. Суд прызнаў містэра Голдмана шалёным і вынес вызначэнне аб яго змесце ў псіхіятрычным шпіталі на працягу дзевяноста дзён. Да нас ён трапіў адразу пасля Каляд. Дзевяноста дзён нядаўна скончыліся, але мы ўжо аформілі дакументы на наступны тэрмін. Да самастойнага жыцця ён не здольны, а дапамагчы яму мы, шчыра кажучы, не можам нічым. Зрэшты, магу паведаміць тое, што, магчыма, вас зацікавіць: містэр Коэн наведваў містэра Голдмана у бальніцы і выказаў жаданне перавесці яго ў прыватную лякарню за свой кошт, але містэр Голдман адмовіўся, прычым паводзіў сябе так, нібы вельмі баіцца містэра Коэна. Дзіўна, ці не праўда?
  
  – Можа быць, не так ужо і дзіўна. Дзе ён?
  
  – Вось за гэтай дзвярыма. Толькі, калі ласка, будзьце з ім мякчэй. Праўда, калі-то гэты чалавек быў гангстарам, але цяпер ён проста няшчасны хворы.
  
  Джэк адкрывае дзверы. Маленькая пакойчык, сцены аббітыя лямцом. На лямцавай лаве Дэйві Голдман – няголены, з адвіслай сківіцай і пустымі вачыма – разглядае малюнкі ў «Нэшнл Джиографик». Ад Дэйві смярдзіць лизолом.
  
  Джэк прысаджваецца побач. Голдман адсоўваецца, не гледзячы на яго.
  
  – Ну і lepidium, – кажа Джэк. – Чаму ты не хочаш, каб Мікі цябе адсюль забраў?
  
  Голдман выцягвае з носа козявку і кладзе сабе ў рот.
  
  – Дэйві, ты пасварыўся з Мікі?
  
  Голдман моўчкі працягвае Джэку часопіс. На малюнку трасуць дзідамі голыя негры.
  
  – Міла. Былі б гэта белыя дзяўчынкі – мабыць, я б таксама падпісаўся. Дэйві, ты мяне памятаеш? Я Джэк Винсеннс. Служыў у паліцыі, у Аддзеле наркотыкаў. Мы з табой часта сустракаліся на Стрыпу.
  
  Голдман скрабе ў сябе ў пахвіне, бессэнсоўна усміхаецца.
  
  – Дэйві, чаму ты баішся Міка? Бо вы з ім сябры. Ён паклапаціўся пра цябе.
  
  Голдман, прихлопывая нябачнага жучка:
  
  – Больш не сябры.
  
  Інтанацыя ў яго... Такое не апішаш і не падробіш. Такі голас Джэк чуе ўпершыню – і, бог сведка, не хацеў бы пачуць яшчэ раз.
  
  – Дэйві, раскажы, што здарылася з Дынам Ван Гельдером? Ты яго памятаеш? Ён наведваў цябе ў Мак-Ніле.
  
  Голдман зноў запускае палец у нос. Выцірае руку аб нагавіцы.
  
  – Дын Ван Гельдер. Ён быў у цябе ў Мак-Ніле вясной пяцьдзесят трэцяга. Тады ж, калі да Мікі прыязджалі браты Энгелклинги, Піт і Бакс. Цяпер ты баішся Мікі, а гэты Ван Гельдер прыстукнуў хлопца па імені Дзюк Каткарт, а яго самога пристукнули ў «Начны савы», і мне, чорт пабяры, ТРЭБА ведаць, як усё гэта звязана! Дэйві, напруж мазгі – калі яны у цябе засталіся!
  
  Няма адказу.
  
  – Ну, Дэйві! Раскажы ўсё дзядзечцы Джэку. Табе адразу стане лягчэй.
  
  – Галандзец доўбаны галандзец Мікі не ведае, калі ведае, што будзе балюча хаб рашмонес [54] Мэер хаб рашмонес Мэер Харыс Коэн te absolvo [55] мае грахі...
  
  Твар мёртвае, погляд бессэнсоўны – жывуць толькі вусны. Джэк ў думках перакладае: галандзец – Ван Гельдер. Ідыш, латынь... Падобна на тое, Дэйві за што-то просіць у Мікі просьбы.
  
  – Ну кажы, Дэйві. Гавары. Што ты зрабіў Мікі? Паслабі душу. Исповедуйся бацьку Джэку, і табе адразу стане добра.
  
  Голдман зноў лезе пальцам у нос. Джэк падштурхоўвае яго локцем:
  
  – Гавары ж!
  
  – Галандзец ўсё прасраў.
  
  ??? Можа быць, план з «двайніком» распрацаваў Дэйві?
  
  – Што прасраў? Гавары! Манатонным, мёртвым голасам:
  
  – Тры стрэлка хлопцаў Мікі бум-бум-бум Мікі думаў ўсім а няма Чэшырскі кот усё забраў у Мікі нічога не засталося. Хаб рашмонес Мэер я ім паверыў а цябе не паверыў te absolbo...
  
  ???
  
  – Пра каго ты кажаш, Дэйві? Што за стрэлкі? Што за Чэшырскі кот?
  
  Голдман пачынае фальшыва мукаў нейкую мелодыю. Прыслухаўшыся, Джэк пазнае «Цягнік-экспрэс».
  
  – Дэйві, пагавары са мной!
  
  – Бам-бам-бам, – напявае Дэйві, – бам-бам-бам мой цягнік-экспрэс. Бам-бам-бам-бам-бам-бам мой цягнік-экспрэс.
  
  Маці-перемать, я з гэтым ідыётам сам рехнусь!
  
  – Бззз бззз кажа жучок, – паведамляе Дэйві. – Жучок кажа я слухаю. Хаб рашмонес Мэер дарагі мой сябар.
  
  Госпадзе Ісусе! Джэк, здаецца, пачынае разумець, аб чым гаворка.
  
  Энгелклинги размаўлялі з Козном у яго ў камеры. Мікі клянецца, што не пераказваў размову ні адной жывой душы. Але Голдман нейкім чынам пра гэта даведаўся і вырашыў перахапіць здзелку, ад якой адмовіўся Мікі. Адправіў Дзіна Ван Гельдэрэн замачыць Каткарта – ці, магчыма, загадаў толькі перакупіць справу, а астатняе Ван Гельдер зрабіў па ўласнай ініцыятыве. Але як ён даведаўся???
  
  ЖУЧОК! Голдман усталяваў жучок у камеры Коэна???!
  
  – Дэйві, раскажы мне пра жучок!
  
  Голдман пачынае мукаў «Настрой». У палату зазірае лекар.
  
  – Афіцэр, я мяркую, дастаткова. Пакіньце гэтага небараку ў спакоі.
  
  
  
  * * *
  
  
  Сваю ідэю Джэк выклаў па тэлефоне, і Эксл яе ўхваліў: цяпер – у Мак-Ніл, на пошукі жучка ў камеры Мікі Коэна. Аэрапорт Вентура ў некалькіх мілях ад Камарильо, самалётам у Паджет-Саўнд, адтуль на таксі да турмы. Боб Галлодет ўжо патэлефанаваў у Бюро кіравання пакараннямі: турэмшчыкі з Мак-Ніла, хутчэй за ўсё, ахвотна супрацоўнічаць не стануць: Мікі Коэна яны песцілі, стварылі яму каралеўскія ўмовы (зразумела, не бясплатна) і цяпер баяцца пакарання за хабарніцтва. Эксл распавёў, што Бад Уайт знік – Фіск і Клекнер цяпер яго шукаюць. Павінна быць, уцёк, гад, калі зразумеў, што Эду ўсё вядома пра яго фокусах з «Версіяй» і з трупам ў склепе, – Фіск згадваў пра гэта ў запісцы, якую яму пакінуў. Паркер кажа, Дадлі Сміт цяпер вывучае матэрыялы па справе Энгелклингов, хутка прадставіць рапарт. Лін Брэкен па-ранейшаму замыкаецца.
  
  – Што ж далей? – пытаецца Джэк.
  
  Эксл:
  
  – Апоўначы ў «Ціхім акіяне». Сустрэнемся і ўсё абмяркуем.
  
  І голас яго пры гэтым гучыць даволі-такі злавесна.
  
  У аэрапорце Вентура Джэк садзіцца на самалёт – білет яму замовіў капітан Эксл. Сцюардэса прапануе газеты: ён бярэ «Таймс» і «Дэйлі Ньюс», шукае навіны аб «Начны савы».
  
  Хлопцы Дадлі рвуць на часткі Чорны горад, перетряхивают вядомых каляровых бандытаў – шукаюць тых, хто на самай справе паліў з драбавікоў ў Грыфіт-парку. Безнадзейная справа: калі ўжо драбавік ў аўтамабіль падкінулі, хутчэй за ўсё, падкінулі і гільзы, па газетных рэпартажах вылічыўшы, дзе яны павінны знайсціся. А на такое здольныя толькі прафесіяналы. Майк Брюнинг і Дзік Карлайл прынялі камандаванне над 77-м участкам: усе мясцовыя і яшчэ дваццаць чалавек з Аддзела забойстваў у іх распараджэнні. Чорныя адмарозкі ў гэтым выпадку былі ні пры чым – стоадсоткава. Падобна на тое, як у пяцьдзесят трэцім: Дадлі не шукае вінаватых – шукае, на каго б зваліць віну. Фатаграфіі ў «Дэйлі Ньюс»: дэманстрацыя з плакатамі на Сентрал-авеню, дом, які Эксл купіў Інэс Сота. У «Таймс» здымак Інэс на парозе дома Рэя Дитерлинга ў Лагуне: асляпляльна-белае полымя фотаўспышак, яна прыкрывае вочы рукой.
  
  Джэк чытае далей.
  
  Бюро генеральнага пракурора ў Сакрамэнта абвясціла аб сваім намеры перагледзець справу. Эліс Лоў іх перахітрыў – падаў скаргу. Аднак хлопцы з Сакрамэнта вельмі цікавяцца гэтай справай і маюць намер пачаць расследаванне, як толькі скончыцца належны па законе тэрмін разгляду скаргі – дзве тыдня. Калі, зразумела, за гэты час паліцыя Лос-Анджэлеса не здолее разабрацца ў справе самастойна і прадставіць яго вялікім журы. Паліцыя выпусціла прэс-рэліз – падрабязную і сентыментальную гісторыю аб згвалтаванні Інэс Сота ў пяцьдзесят трэцім, дапоўненую зусім ужо слёзатачывым эпілогам аб тым, як капітан Эд Эксл дапамог беднай дзяўчыне пачаць новае жыццё. Ад Эксл-малодшага «Дэйлі Ньюс» пераходзіць да Эксл-старэйшаму: пабудова сістэмы шашэйных дарог у Паўднёвай Каліфорніі скончана, і ходзяць чуткі, што на бліжэйшых выбарах Вялікі Прэстан мае намер выставіць сваю кандыдатуру ў губернатары ад рэспубліканцаў – але ці не пашкодзіць яму скандал вакол імя сына?
  
  Джэк узважвае ўласныя шанцы. З Карэн яны памірыліся – яна ацаніла яго старанні. Цяпер адзіная яго задача – спакойна даслужыць свае два месяцы, атрымаць пенсію і зрабіць ручкай паліцыі Лос-Анджэлеса. Аднак гэтыя два месяцы яму прыйдзецца, як гаворыцца, бегчы наперадзе паравоза. А для спрынтэрскіх забегаў ён ужо, па праўдзе, стараваты. Перагляд «Начны савы», кампрамат, які захоўваюць на яго Пэтчетт і Брэкен... Што-небудзь скажа яму сёння Эксл? Начныя сустрэчы па рэстаранах не ў яго стылі. Што, калі Брэкен і Пэтчетт выкладуць усё, што пра яго ведаюць? Быць можа, Паркер пагодзіцца яго прыкрыць, каб захаваць рэпутацыю паліцыі? Але пазнае Карэн – і бездапаможныя рэшткі іх былой любові вылецяць у трубу. Мужа-п'яніцу, мужа – скарбніка Эліса Лоў яна яшчэ як-то церпіць. Мужа-забойцу цярпець не стане.
  
  Тры гадзіны ў паветры, тры гадзіны, каб прывесці ў парадак думкі. Самалёт прызямляецца ў Паджет-Саўнд, Джэк ловіць таксі і едзе ў Мак-Ніл.
  
  Агіднае будынак – шэры маналіт на шэрых скалах выспы. Шэрыя сцены, шэры туман, калючы дрот над шэрай вадой. Ля варот Джэк паказвае пасведчанне – ахоўнік ківае, сталёвыя вароты раз'язджаюцца, знікаючы ў шэрым камені.
  
  За брамай сустракае Джэка невысокі жылісты чалавечак.
  
  – Сяржант Винсеннс? Я агент Годдард, Бюро кіравання пакараннямі.
  
  Моцнае поціск рукі.
  
  – Эксл патлумачыў, навошта я тут?
  
  – Усё патлумачыў Боб Галлодет. Вы расследуете справа «Начны савы» і некалькі звязаных з гэтым злачынстваў і хочаце праверыць, ці не знаходзіцца ў былой камеры Коэна падслухоўваюць прылада. Калі хочаце ведаць маё меркаванне – гэта цалкам магчыма.
  
  – Чаму?
  
  Яны крочаць да будынка, люты вецер хвошча іх па асобам.
  
  – Таму што ў турме бардак! – перекрикивая вецер, тлумачыць Годдард. – Коэн і Голдман тут жылі як у пяцізоркавым гатэлі: усе выгоды, неабмежаваныя наведвання, перадачы іх наогул не правяраліся. Пранесці можна было ўсё, што заўгодна, у тым ліку і жучок. А вы думаеце, Голдман гуляў супраць свайго боса?
  
  – Накшталт таго.
  
  – Што ж, вельмі можа быць. Яго камера была на адным ярусе з Мікі, праз дзве дзверы ад яго, і, акрамя іх, на ярусе амаль нікога не было. Цяпер самі ўбачыце – не турма, а санаторый!
  
  Яны ўваходзяць у будынак, падымаюцца па бясконцым вузкіх лесвіцах. Шэсць ярусаў. Наперад па калідоры – восем пустых камер.
  
  – Пентхаус, – тлумачыць Годдард. – Ціхі, маланаселены, з ўтульнай агульнай пакоем, дзе можна згуляць у карты. Ведаеце, што паведаміў наш інфарматар? Што Коэн асабіста даваў дабро на размяшчэнне тут тых ці іншых зняволеных. Уяўляеце, як трэба зарваться? А цяпер паглядзіце, што я для вас падрыхтаваў.
  
  Яны ўваходзяць у агульную «гасціную»: на стале раскладзеныя ломы, зубілы, малаткі, доўгі шост з гакам на канцы. На расстеленном коўдры – магнітафон, блытаніна правадоў.
  
  – Вось гэта арганізацыя, – присвистывает Джэк.
  
  – Эксл і Галлодет маюць у гэтых сценах сур'ёзны вага, – тлумачыць Годдард. І дадае: – Пачнем з гэтага яруса. Калі знойдзем плёнку, зможам адразу і праслухаць. Хоць знойдзем...
  
  – Думаю, гэта цалкам магчыма. Голдман і Коэн выйшлі на свабоду мінулай восенню. Напад на іх было ўчынена ў ліпені, тады ж Дэйві отшибли мазгі. Калі ён і ўсталяваў жучок, то забраць яго з сабой пры выхадзе яму ўжо, хутчэй за ўсё, не хапіла розуму.
  
  – Што ж, прыступім.
  
  
  
  * * *
  
  
  Годдард размечает ўчастак канала цеплатрасы ад камеры Коэна да камеры Голдмана праз дзве іншых, бярэ малаток і зубіла і акуратна дзяўбе. Джэк отламывает ахоўную пласціну з цеплаправода ў камеры Мікі, шурует палкай з гакам. Нічога – адны пустыя бляшаныя сценкі. На Джэка накатвае раздражненне: было б лагічна ўсталяваць жучок менавіта тут. З цеплаправода з шумам вырываецца гарачы паветра. Не, думае Джэк. Тут холадна, і цяпло падаецца вялікую частку часу. Пры такім шуме размова на плёнку не запішаш. Ён уважліва аглядае сцены і столь, і погляд яго ўпіраецца ў вентыляцыйная адтуліна. Побач з ім, у ахоўнай пласціны, – нядбайна зашпаклеванный ўчастак сцены з дробнымі дзірачкамі. Джэк лупіць малатком, і, нарэшце, з разбітай сцяны вывальваецца маленькі, заляпаная шпатлёўкай мікрафон. Правады ад яго сыходзяць углыб сцены. Праз пяць секунд з'яўляецца Годдард: у руках ён трымае мініяцюрны магнітафон ў пластыкавым чахле.
  
  – Роўна на паўдарозе паміж камерамі. Гукі даносяцца праз вентыляцыю – няблага прыдумана! Што ж, паслухаем.
  
  
  
  * * *
  
  
  Вярнуўшыся ў агульную пакой, Годдард ўключае сваю машыну, ставіць плёнку, вынятую з магнітафона Дэйві, націскае на кнопкі.
  
  Спачатку – нічога, акрамя трэска перашкод. Сабачы віск. «Ціха, ціха, бубеле», – голас Мікі Коэна.
  
  – З розуму сысці! – кажа Годдард. – Яны яму дазволілі трымаць у камеры сабаку. Такое магчыма толькі ў Амерыцы!
  
  Голас Коэна: «маё Скарб, спыні лізаць свой шнитцель!» Зноў сабачы скуголенне. Доўгі маўчанне. Пстрычка – запіс спыняецца.
  
  – Мікрафон актывуецца ад гуку галасы, – тлумачыць Годдард. – Я засек час: аўтаматычна адключаецца праз пяць хвілін бяздзейнасці.
  
  Джэк, счищая з рукавы пабел:
  
  – Як жа Голдман мяняў плёнку?
  
  – Відавочна, у яго была нейкая палка з гакам, накшталт той, што я прынёс. Цікава, колькі ж часу праляжала ў шахце гэтая штука? І бо Голдман адзін не мог яе ўсталяваць, хто-то яму дапамагаў. Так, чуеце? Пстрычка.
  
  Новы пстрычка – мікрафон ўключаецца. Незнаёмы голас:
  
  – Дык на каго і колькі?
  
  Коэн:
  
  – Пастаў на тысячу Базіліо. Базіліо – сапраўдны баец, Робінсана ён зробіць як немаўля. І яшчэ, перш чым пойдзеш, зазірні ў бальніцу да беднаму Дэйві. Госпадзе божа, што з ім зрабілі гэтыя нягоднікі – ператварылі яго ў нейкі паганы гародніна! Ну не жыць мне на гэтым свеце, калі я з іх саміх не зраблю агародніннае пюрэ!
  
  Далей – суцэльнае неразборліва мармытанне, скуголенне сабакі, пяшчотнае буркаванне Мікі.
  
  Джэк мяркуе час: ужо пасля нападу. Бой Базіліо з Робінсанам быў у канцы верасня. Мікі паставіў на іх загадзя, а да моманту самага матчу ўжо выйшаў на волю.
  
  Пстрычкі, пстрычкі. Сорак шэсць хвілін пустой балбатні: Мікі гуляе ў карты з іншымі зняволенымі – іх мінімум двое, буркуюць з сабакам, спускае ваду ў прыбіральні. Пленка ўжо падыходзіць да канца: пстрычка, пстрычка, скуголенне праклятага сабаку. Мікі:
  
  – Шэсць гадоў і дзесяць месяцаў правесці ў гэтым доме смутку – і для чаго, я пытаюся? Для таго, каб перад самым вызваленнем пазбавіцца непараўнальных мазгоў майго сябра Дэйві! Мікі-малодшы, фейгеле [56] , спыні лізаць свой путц [57] !
  
  Іншы голас:
  
  – Суку хоча.
  
  Коэн:
  
  – Госпадзе божа мой, адкуль жа я вазьму суку свайму беднаму хлопчыку? Але, я табе скажу, са сваім шлонгом Мікі-малодшы – сапраўдны віртуоз, прама як Хейфец са скрыпкай, а абсталяваны так, што і сам Джоні Стомпанато яму пазайздросціць. Але як несправядліва ўладкаваны свет: мой хлопчык пакутуе ад адзіноты, а вось у Джоні ў суках недахопу няма, толькі на мінулым тыдні я чытаў у калонцы Хедды Хопер [58] , што ён зноў з'яўляўся ў свеце з Ланай Тэрнер. Што ён знайшоў у гэтай звездульке, я не разумею, піздзіць ў яе, ці што, собалямі выслана, што ён ужо дзесяць гадоў за яе бегае?
  
  Суразмоўца Мікі хрыпла рагоча. Коэн:
  
  – Хопіць ржаць, шлимазл [59] , прибереги сілы для шоў Джэка Бэні. Я цябе аб сур'ёзных рэчах кажу. Ведаў бы ты, як мне цяпер не хапае Джоні! Хто-то прыбірае маіх людзей аднаго за адным, і я хачу ведаць, хто, чорт пабяры, гэта робіць, я хачу ўзяць гэтых говнюков за яйкі, хачу, каб тыя падонкі, што праламалі чэрап небараку Дэйві, перасталі хадзіць па зямлі! А Джоні, чортаў макаронник з вялікай салямі, ведай дручыць актрисулек і ў вус сабе не дзьме, як быццам яму ўсё роўна, што робяць нейкія мярзотнікі з яго старым сябрам і дабрадзеем.
  
  Мікі заходзіцца кашлем. Яго суразмоўца:
  
  – А што Ці Ваксы або Эйб Тайтелбаум? Даручы гэта ім.
  
  Коэн:
  
  – Нагруднік з цябе, дарагі мой, як з смажанага парася – вячэру ў Шабат. Сам не разумею, як я цярплю такога шмендрика [60] , як ты, – павінна быць, таму, што добра гуляеш у криббидж [61] . Не, не магу я разлічваць ні на Эйба, ні на Лі. Эйб обленился, адно ў сябе на кашэрных далікатэсах, развучыўся працаваць рукамі. А з Ваксом праблема прама процілеглая: занадта ўжо ён любіць забіваць, прычым, на жаль, абсалютна каго ні патрапячы, а бо ў гэтай справе, як і ў любым іншым, важна ведаць меру! Не, мне патрэбен Джоні. Ах, Джоні, Джоні, што ты знайшоў у гэтай Лане – ну няўжо ў яе на самай справе манда шоўкам падбіта?
  
  Канец плёнкі. Годдард, ківаючы галавой:
  
  – Ну і краснобай гэты Мікі! Собалямі выслана, трэба ж!... Я толькі аднаго не зразумеў: якое дачыненне ўсё гэта мае да «Начны савы»?
  
  – Моцна расчаруецеся, калі я адкажу: «ніякага»? – адказвае Джэк.
  
  
  КІРАЎНІК ШАСЦІДЗЕСЯЦІ
  
  
  На адной са сцен яго кабінета – велізарная дыяграма: персанажы справы «Начны савы» злучаныя гарызантальнымі лініямі, вертыкальныя лініі злучаюць іх з табліцай, падзеленай на квадрацікі: кожны квадрацік – факт з прызнанняў Винсеннса. На палях Эд запісвае свае думкі. У вушах у яго яшчэ звіняць словы бацькі, сказаныя па тэлефоне некалькі хвілін назад:
  
  – Эдмунд, я збіраюся выставіць сваю кандыдатуру на выбарах губернатара. Скандал вакол твайго імя можа мне пашкодзіць, але пра гэта не думай. Хачу папярэдзіць цябе аб адным: я не хачу, каб у друку з'яўлялася імя Атертона, асабліва ў сувязі з тваім расследаваннем, і не хачу, каб ты дакучаў Рэю Дитерлингу. Усе пытанні, якія ў цябе паўстануць, задавай непасрэдна мне, і я паспрабую дапамагчы табе ўсім, чым змагу.
  
  І Эд пагадзіўся. Пасля гэтай размовы ён адчувае сябе хлапчуком – гадкім хлапчуком, калі ўспамінае пра Лін Брэкен. І яшчэ: яму вельмі не падабаецца, што ў яго дыяграме так часта ўсплывае прозвішча «Дитерлинг».
  
  Эд праглядае схему. Лініі змеятся, перасякаюцца, кружаць галаву.
  
  Сід Хадженс – сувязь з парнухай, якую выявіў Винсеннс ў пяцьдзесят трэцім. Парнуха – сувязь з Пірса Пэтчеттом. Яшчэ адна лінія: Крысціна Бергерон, яе сын Дэрыл і Бобі Индж, натуршчыкі, якія ўдзельнічалі ў порносъемках. Даць заданне Фиску і Клекнеру – аднавіць іх пошукі, паспрабаваць зноўку апазнаць іншых натуршчыкаў. Яшчэ адна лінія вядзе ў далёкі кут схемы: парнуха/Хадженс – Атэртан. Лінія, на якой схеме няма: Атэртан – былы інспектар Прэстан Эксл.
  
  Тэарэтычная сувязь: Пірс Пэтчетт – Дзюк Каткарт. Лін Брэкен яе адмаўляе: хлусня, Пэтчетт гандляваў парнаграфіяй, Каткарт спрабаваў ёю гандляваць, яны не маглі не ведаць адзін аднаго. Але хто, чорт пабяры, яе вырабляў? Ад Хадженса – гарызантальная лінія да Пэтчетту і Брэкен: скандальны журналіст прыйшоў у жах, даведаўшыся, што Джэк разнюхивает падаплёку «Флёр-дэ-Ліс»; Лін сказала Джэку, што Хадженс і Пэтчетт ладзілі разам якое-то справа, цяпер гэта адмаўляе – зноў хлусня. Каб нанесці на схему ўсе хлусня, сабранае ў гэтай справе, спатрэбіцца новы ліст паперы – і, хутчэй за ўсё, не хопіць месца на сцяне.
  
  Яшчэ сувязі:
  
  Дэйві Голдман – Дын Ван Гельдер – Дзюк Каткарт – Сьюзен Нэнсі Леффертс. Пакуль нічога не ясна: трэба дачакацца справаздачы Джэка Винсеннса і высветліць, што хавае Бад Уайт. Магчымыя сувязі: Пэтчетт, браты Энгелклинги і іх бацька – хімічнае адукацыю. Пэтчетт і доктар Тэры Лакс – дзве сувязі: пластычная хірургія і наркотыкі. У Тэры Лакса падпольная наркалагічная клініка, аб Пэтчетте вядома, што ён нюхае гераін. У справаздачы Дадлі Сміта для Паркера гаворыцца, што Піта і Бакса Энгелклингов перад смерцю катавалі з дапамогай якіх-небудзь хімікатаў – падрабязнасцяў ў справаздачы няма. Заключэнне: усё сыходзіцца на Пэтчетте – яго шлюхі, яго парнаграфія. Пэтчетт – ключ да чалавека, які рабіў здымкі з чарнільнай крывёй, які забіў Хадженса, да чалавеку, праз якога ганебнае справа «Начны савы» звязана са слаўным справай Атертона – вечнай гонарам яго бацькі. Занадта шмат Дитерлинга.
  
  Пэтчетт фінансаваў раннія мультфільмы Дитерлинга. Сын Дитерлинга Білі і яго сябрук Тымі Валберн – кліенты «Флёр-дэ-Ліс». Валберн ведае Бобі Инджа. Білі працаваў у «Жэтоне Гонару» – на стваральнікаў серыяла апала першае падазрэнне ў забойстве Хадженса. Зорка «Жэтона Гонару» Мілер Стентон ў дзяцінстве здымаўся ў Дитерлинга. У адзін час з Дробкай Вілі Веннерхолмом, якога забіў... Ларэн Атэртан? Пункцірныя лініі: Атэртан – парнуха – Хадженс. Калі гэта супадзення, то занадта неверагодныя, калі няма – гэтыя пунктиры могуць загубіць яго бацькі. Загубіць на парозе яго ўласнага Фантазиленда.
  
  Прэстан Эксл, губернатар. Эдмунд Эксл, шэф дэтэктываў...
  
  Лін: смак яе вуснаў, пах яе скуры. З Лін перамыкаецца на Інэс. Вось што яму трэба!
  
  Эд садзіцца ў машыну і едзе ў Лагуна-Біч.
  
  
  
  * * *
  
  
  Каля дома Рэя Дитерлинга тоўпяцца журналісты: загароджваюць машынамі пад'езд да ганка, гуляюць у карты на лужку перад домам. Эд пакідае аўтамабіль за квартал ад дома, бегам бяжыць да ганка.
  
  Заўважыўшы яго, рэпарцёры кідаюцца ў пагоню. Эд взбегает на ганак, з размаху б'е ў дзвярны малаточак. Дзверы адкрываецца – перад ім Інэс.
  
  Яна ўпускае яго і хутка зачыняе дзверы. Шчоўкае замок. Эд праходзіць у гасціную, дзе з усіх сцен усміхаецца яму Фантазиленд.
  
  Плакаты, парцалянавыя фігуркі: Мучи, Дэні, Скутэр. Фатаграфіі на сценах – Дитерлинг з дзецьмі-інвалідамі. Чэкі ў пластыкавых рамках, якія сведчаць аб тым, колькі грошай пералічвае Рэйманд штогод на барацьбу з дзіцячымі хваробамі.
  
  – Бачыш, я тут не адна. Эд паварочваецца да яе.
  
  – Дзякуй, што адкрыла мне дзверы.
  
  – Цябе цяпер горш, чым мне, так што я перад табой у даўгу. – Бледная, стомленая.
  
  – Дзякуй. Трэба ператрываць, Інэс. Усё гэта пройдзе.
  
  – Можа быць. Эксл, ты жудасна выглядаеш.
  
  – Мне ў апошні час ўсё гэта кажуць.
  
  – Напэўна, таму, што гэта так і ёсць. Паслухай, калі хочаш паразмаўляць – калі ласка, толькі, прашу цябе, не аб горадзе bad і не аб тым mierda, што дзеецца вакол.
  
  – Мы з табой ніколі не ўмелі весці свецкія гутаркі.
  
  Інэс падыходзіць бліжэй. Эд хоча яе абняць, але яна адхіляе яго рукі. Эд спрабуе ўсміхнуцца:
  
  – У цябе сівыя валасы. Дажывеш да маіх гадоў – станеш зусім сівы, як я. Ну як, добрая тэма для свецкай гутаркі?
  
  – У мяне ёсць лепей. Прэстан абіраецца ў губернатары – і пераможа, калі толькі скандальная вядомасць сына яму не перашкодзіць. А я буду яго каардынатарам кампаніі.
  
  – Тата-губернатар... Гэта ён табе сказаў, што я магу яму перашкодзіць?
  
  – Не, пра цябе ён ніколі не кажа нічога благога. Проста пастарайся не нашкодзіць яму.
  
  З-за дзвярэй чуецца смех рэпарцёраў.
  
  – Я зусім не хачу прычыняць шкоду бацьку. Не хачу, каб што-то перашкодзіла яго планам. І ты можаш мне дапамагчы.
  
  – Як?
  
  – Зрабі мне адну паслугу. Але памятай: пра гэта ніхто не павінен ведаць.
  
  – Што я павінна зрабіць? Скажы.
  
  – Гэта вельмі складана і тычыцца Рэя Дитерлинга. Чула калі-небудзь імя Пірс Пэтчетт?
  
  Інэс пампуе галавой:
  
  – Няма. Хто гэта?
  
  – Фінансіст. Пакуль нічога больш не магу сказаць. Я хачу, каб ты, выкарыстоўваючы сваё становішча ў Фантазиленде, высветліла ўсё, што зможаш, аб фінансавых адносінах Пэтчетта і Дитерлинга. Пачынаючы з канца дваццатых гадоў. Так, каб ніхто не даведаўся. Зробіш гэта для мяне?
  
  – Эксл, мне здаецца, гэта праца для паліцэйскага. І пры чым тут твой бацька?
  
  Да горла падступае млоснасць: ён сумняваецца ў чалавеку, які з дзяцінства быў для яго ўсім.
  
  – У бацькі могуць быць непрыемнасці з падаткамі. Правер бухгалтарскія кнігі Дитерлинга, паглядзі, ці няма там згадак пра бацьку.
  
  – Сур'ёзныя непрыемнасці?
  
  – Ды.
  
  – У пачатку пяцідзесятых? Калі яны з Рэем разам будавалі Фантазиленд?
  
  – Не, пачынаючы з 1932 года. Я ведаю, у цябе ёсць доступ да бухгалтэрыі. Зрабі гэта. Калі ласка. Ты зможаш.
  
  – А ты потым растлумачыш мне, у чым справа?
  
  Ўнутрана моршчачыся:
  
  – Пасля выбараў. Решайся. Інэс. Ты ж любіш яго амаль гэтак жа, як я.
  
  – Добра. Дзеля твайго бацькі.
  
  – І толькі?
  
  – І з падзякі цябе. За ўсё, што ты для мяне зрабіў, за ўсіх выдатных людзей, з якімі я пазнаёмілася дзякуючы табе. Прабач, але гэта ўсё, што я магу сказаць.
  
  Гадзіннік з Мучи-Маўсам на цыферблаце прабілі дзесяць.
  
  – Мне пара, – кажа Эд, – у мяне сустрэча ў Лос-Анджэлесе.
  
  – Выходзь праз чорны ход. Ля параднага ганка пільнуюць сцярвятнікі.
  
  
  
  * * *
  
  
  На зваротным шляху млоснасць крыху адступае.
  
  Стандартная працэдура – выключэнне падазраваных.
  
  Калі бацька на самай справе быў знаёмы з Дитерлингом падчас расследавання справы Атертона – відавочна, у яго ёсць важкая прычына гэта хаваць. Магчыма, яму непрыемна ўспамінаць, што чалавек, які праходзіў як важны сведка па справе аб жорсткім забойстве – справе, якое прынесла Престону заслужаную славу, – быў яго дзелавым партнёрам. Прэстан Эксл часта паўтараў, што паліцыянты не павінны ўступаць у сяброўства з уплывовымі грамадзянскімі асобамі, што гэта робіць іх уразлівымі і часам перашкаджае выконваць свой абавязак – несці ў свет абсалютную справядлівасць. Калі Прэстан ў маладосці парушаў ўласныя правілы, зразумела, цяпер яму не хочацца ў гэтым прызнавацца.
  
  Эд любіць свайго бацькі. Любіць і паважае. Таму што Прэстан Эксл – выдатны чалавек, годны любові і павагі.
  
  У «Ціхі акіян» Эд прыязджае задоўга да паўночы. Метрдатэль з паклонам паведамляе, што яго госць ужо тут. Эд ідзе ў сваю любімую асобную кабінку за стойкай – Винсеннс ўжо там, перад ім на стале ляжыць магнітафонны бабіна.
  
  – Пленка з жучка? – пытаецца Эд, сядаючы. Винсеннс:
  
  – Дакладна. Мікі Коэн балбоча, не зачыняючы рота. На жаль, яго балбатня не мае ніякага дачынення да «Начны савы». Аднак можна лічыць усталяваным: Дэйві усталяваў жучок і падслухаў размову Мікі з братамі Энгелклингами аб плане Каткарта. Яму гэтая ідэя спадабалася, і ён адправіў Дзіна Ван Гельдэрэн вырашыць праблему з Дюком. Вось пакуль і ўсё, што нам вядома.
  
  – Выдатная праца, Джэк, – паківаўшы галавой, кажа Эд. – Сур'ёзна, выдатная.
  
  – Дзякуй. Даўно ты не звяртаўся да мяне па імені.
  
  Эд што-то дастае з кішэняў, кладзе сабе на калені – ён прыкрываецца меню, і Джэк не бачыць, што гэта.
  
  – Ужо апоўначы, так што давай адставіўшы ласкі і пяройдзем прама да справы.
  
  – Давай. Што ты атрымаў ад Брэкен?
  
  – Нічога, акрамя чарговай порцыі хлусні. Лінія турмы Мак-Ніл скончана, так што цябе чакае новае кірунак.
  
  – А менавіта?
  
  – Заўтра мы сур'ёзна возьмемся за Пэтчетта. Дадлі і яго людзей у ОВР не пускаем. Дапытваем Тэры Лакса. Чэстару Йоркина і ўсіх іншых знаёмых Пэтчетта, якіх толькі ўдасца адшукаць Фиску і Клекнеру.
  
  – А што ж Брэкен і сам Пэтчетт?
  
  Перад вачыма Эда ўстае аголеная Лін.
  
  – Брэкен спрабавала мяне пераканаць, што твайму прызнанні верыць нельга. Яна распавяла аб тваім прыгодзе ў «Малібу», і я вырашыў гэтым скарыстацца, каб перайграць іх абодвух.
  
  Смяцяр губляе галаву на сціснутыя кулакі. Эд працягвае:
  
  – Я сказаў ёй, што ты на ўсё гатовы, толькі б займець сваё дасье. Што ты скончаны наркаман, што табе пагражае службовае разбіральніцтва. Што твая кар'ера пад пагрозай, і дзеля дасье ты пойдзеш на што заўгодна.
  
  Винсеннс падымае галаву. Ён бледны, на лбе – ўвагнутасці ад костак пальцаў.
  
  – Чаго ты ад мяне хочаш, Эксл?
  
  Эд падымае меню. Пад ім – гераін, бензедрин, нож з выкидным лязом, пісталет калібра 9 міліметраў.
  
  – Хачу, каб ты як вынікае патрос Пэтчетта. Ён нюхае гераін, гэты парашок – для яго. Калі табе самому патрэбны допінг, ты яго атрымаеш. У цябе дзве задачы: атрымаць сваё дасье і высветліць, хто вырабляў парнуху і хто забіў Хадженса. Сцэнар я цяпер абдумваю: ты яго пазнаеш заўтра ўвечары. Я хачу, каб ты напалохаў Пэтчетта да паўсмерці і выбіў з яго тое, што абодва мы ад яго хочам. Я ведаю, ты зможаш гэта зрабіць, так што не прымушай мяне цябе пагражаць.
  
  Винсеннс усміхаецца – у гэты міг ён зноў адчувае сябе Пераможцам з Вялікай Літары.
  
  – А калі што-то пойдзе не так?
  
  – Тады забі яго.
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ ПЕРШАЯ
  
  
  У галаве гудзе ад опіумная пароў і щебечущей кітайскай прамовы: «Спейда тут няма, у мяне ёсць дазвол, я плачу, я плачу!» Дзядзечка Эйс Кван адсылае яго да Тоўстаму Дзьюі Сину, той – да дзядзечцы Міну, Мін – да Чыну, Чын – да Чену. Вар'яцкі спрынт па опіумным притонам на Аламеда. Спейд тут быў, Спейд ужо сышоў. «Я плачу! Я плачу!» Ад склепа да склепа, ад ворага да ворага. Дзядзечка Дэні Тао прыгразіў яму драбавіком: Бад вырваў у яго ствол, гэтым жа ствалом і з'ездзіў па зубах, але адказу – дзе Спейд – не дамогся. Так, ён тут быў, ужо сышоў, дзе ён, не ведаем. Госпадзе, яшчэ адзін ўдых опіуму – і ён ўпадзе і здохне на месцы або прымецца паліць ва ўсіх вакол. Што за іронія лёсу – шукаць у Чайнатаун чалавека па прозвішчы Кулі! І так і не знайсці.
  
  Бад патэлефанаваў у Бюро акруговага пракурора, распавёў усё, што ўдалося высветліць. Клерк на тым канцы провада, пазяхаючы, прыняў яго паведамленне, пазяхаючы, запісаў. На Стрып: «Каўбойскія рытмы» на сцэне, Спейда няма, яго ўжо пару дзён ніхто не бачыў. Джаз-клубы, начныя бары, рэстараны – ніякіх слядоў Доннела Клайда Кулі. Гадзіну ночы – чорт, хопіць, пара дадому. Не, дадому нельга – да Лін. Спытаць, дзе ж яна была ўчора ноччу, потым паваліцца ў ложак і спаць, спаць, спаць.
  
  На зваротным шляху пачынаецца навальніца: лівень барабаніць па даху машыны, лупіць у шыбы. Каб не заснуць за рулём, Бад лічыць якія праязджаюць міма машыны. Чырвоныя агеньчыкі ўводзяць у транс. Да Нотынгем-драйву дабіраецца амаль у непрытомнасці; перад вачыма ўсё плыве, кожны рух даецца з цяжкасцю.
  
  Лін стаіць на парозе, глядзіць на дождж. Бад кідаецца да яе, яна працягвае да яго рукі, ён абдымае яе – і адчувае, як яе блізкасць надае яму сілы.
  
  Потым яна адхіляецца.
  
  – Я за цябе хваляваўся, – кажа Бад. – Тэлефанаваў табе ўсю мінулую ноч – потым такое пачалося, што было ўжо не да званкоў.
  
  – Што пачалося?
  
  – Доўгая гісторыя. Распавяду раніцай. Як ты...
  
  Лін, крануўшы яго вуснаў:
  
  – Распавяла сее-што пра Пірсе. Нічога асаблівага – усё гэта ты ведаеш. А цяпер вось гляджу на дождж і думаю: можа быць, варта расказаць больш?
  
  – Што «больш»?
  
  – Раніцай, мілы. За сняданкам ты раскажаш мне сваю гісторыю, а я цябе – сваю.
  
  Бад кладзе руку на парэнчы ганка. Маланка асвятляе твар Лін, і ён бачыць, што на шчоках яе стынуць слёзы.
  
  – Што здарылася, родная? Эксл? Гэты вырадак цябе...
  
  – Так, гэта Эксл мяне засмуціў. Але не так, як ты думаеш. Ведаеш, я зразумела, чаму ты так яго ненавідзіш.
  
  – Аб чым ты?
  
  – Ён – поўная супрацьлегласць ўсяму добраму, што ёсць у цябе. І гэтым ён вельмі падобны на мяне.
  
  – Не разумею.
  
  – Спачатку я яго ненавідзела, таму што ён твой вораг. Але цяпер... Ён дапамог мне многае зразумець аб сабе. І пра Пірсе. Не тым, што казаў, – тым, як казаў. Я глядзела на яго – і пазнавала сябе, даведвалася тое, у што ператварыў мяне Пірс... Ён сказаў мне яшчэ сее-што, і я раптам зразумела, што гэта мяне не хвалюе.
  
  Зноў зіхаціць маланка. На твары Лін – смутак, ад якой у яго сціскаецца сэрца.
  
  – Што ён сказаў?
  
  – Што Джэк Винсеннс на ўсё гатовы, каб займець сваё дасье. Нават на забойства. І ведаеш што, Бад? Я не хачу больш абараняць Пірса. Мне ўсё роўна, што з ім стане.
  
  – Што гэта Эксл так з табой разгаварыўся?
  
  Лін смяецца.
  
  – In vino veritas [62] . Ведаеш, мілы, табе ўжо трыццаць дзевяць, а я ўсё чакаю, калі ж ты стомішся быць тым, хто ты ёсць.
  
  – Сёння я стаміўся як сабака.
  
  – Не, я не пра гэта.
  
  Бад ўключае святло на ганку.
  
  – Растлумач, што адбылося ў вас з Эксл?
  
  – Проста пагаварылі.
  
  Макіяж яе расплыўся, туш пацякла ад слёз – упершыню яна здаецца Бадуеў непрыгожай.
  
  – Аб чым?
  
  – Раніцай раскажу.
  
  – Раскажы зараз!
  
  – Мілы, я стамілася не менш, чым ты.
  
  Лёгкая полуулыбка, ледзь скользнувшая па вуснах, – па гэтай усмешцы ён разумее ўсё.
  
  – Ты з ім пераспала?!
  
  Лін адводзіць погляд. Бад б'е яе – раз, другі, трэці. Яна не крычыць, не прыкрываецца рукамі, моўчкі глядзіць на яго – і ён апускае руку, пераможаны.
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ ДРУГАЯ
  
  
  Аддзел унутраных расследаванняў бітком набіты.
  
  Чэстэр Йоркин, дастаўшчыкоў тавару «Флёр-дэ-Ліс» – у камеры № 1. У другой і трэцяй – Полу Браўн і Ларэйн Мальвази, шлюхі Пэтчетта: Ава Гарднер і Рыта Хейворт. Ламар Хинтон, Бобі Индж, Крыс Бергерон з сынам так і не знойдзены. Не ідэнтыфікаваны і ніхто з натуршчыкаў – Клекнер і Фіск ўсю ноч працавалі над фотаальбомамі з паліцэйскіх архіваў. У камеры № 4 – Шэран Костенца, сапраўднае імя Мэры Эліс Мерц, фігура з паказанняў Винсеннса – жанчына, што заплаціла штраф за Крысціну Бергерон і вызволившая з турмы Бобі Инджа. У пятым нумары – доктар Тэры Лакс і яго адвакат, знакаміты Джэры Гейслер.
  
  Рэй Пинкер ужо праверыў на прадмет антипентоталового допінгу – нічога не выявіў.
  
  Двое афіцэраў ахоўваюць уваход у Аддзел – калі вядзецца ўнутранае расследаванне, староннім тут рабіць няма чаго.
  
  Клекнер і Фіск, узброеныя копіямі Винсеннсовых адкрыццяў і порначасопісамі, насядаюць на Мерц і псеўда-Аву. Йоркин, Лакс і фальшывая Рыта чакаюць сваёй чаргі.
  
  Эд ў сябе ў кабінеце – складае сцэнар для Винсеннса. Не дае спакою адна думка: калі б Лін Брэкен ўсё расказала Пэтчетту, ён бы схаваў сваіх людзей так, як схаваў Инджа і Бергеронов, – так, каб паліцыя іх у жыцці не знайшла. Значыць, Лін прамаўчала. Чаму? Не сцяміла, што пагражае Пірса, – ці вядзе нейкую сваю гульню?
  
  Мяркуючы па ўсім, другое. Немагчыма паверыць, каб гэтая жанчына чаго-то «не сцяміла»...
  
  Чорт, варта заплюшчыць вочы – і ён бачыць яе твар, адчувае яе пах.
  
  Эд вырывае лісток з нататніка, расчерчивает яго лініямі. Інэс правярае фінансавыя сувязі Пэтчетта з Дитерлингом і яго бацькам – пры думкі пра гэта Эд моршчыцца. Двое з ОВР шукаюць Уайта – галоўнае, затрымаць і зламаць гэтага гнюса. Дапытаць Білі Дитерлинга і Тымі Валберна – асцярожна і ветліва: абодва – знакамітасці, можа выйсці скандал. Сувязь з забойствам Хадженса і пэтчетт/хадженсовскими планамі шантажу: у кватэры забітага не знайшлі дасье на «Жэтон Гонару», што вельмі дзіўна – вядома, што Хадженс вельмі цікавіўся серыялам і яго стваральнікамі. У ўсёй каманды «Жэтона Гонару» алібі: пазнака – праверыць яшчэ раз.
  
  Новыя лініі – прамыя, гнутыя, пераламаныя. Цэлы лабірынт на лістку паперы. І добрая палова сцежак вядзе да слова «шантаж».
  
  За межамі лабірынта: Дадлі Сміт імкнецца павесіць справа на чорных. Чуткі: Тад Грын сыходзіць у траўні. Новым шэфам дэтэктываў стане той, хто раскрые справу «Начны савы» – ён ці Сміт. Калі Уайт вернецца, то, хутчэй за ўсё, па загадзе Дадлі, як яго лазутчык.
  
  Уваходзіць Клекнер:
  
  – Сэр, гэтая Мерц не жадае супрацоўнічаць. Паведаміла толькі, што сапраўды жыве пад імем Шэран Костенца і плаціць штрафы і заклады за людзей Пэтчетта, арыштаваных па іншым абвінавачваннях. За справы Пэтчетта нікога ніколі не арыштоўвалі – гэта-то мы і самі ведаем. Нікога з часопісаў не апазнала, аб вымагальніцтве маўчыць. Аб «Начны савы» нічога не ведае – і тут я ёй веру.
  
  – Адпусці яе. Хай бяжыць да Пэтчетту і ўгоніць яго ў паніку. А як справы ў Дуэйна з Авой Гарднер?
  
  Клекнер працягвае яму ліст паперы.
  
  – Выдатна. Вось асноўныя пункты, а ўвесь допыт педзікам запісаны на плёнку.
  
  – Добра. Цяпер падрыхтаваць мне Йоркина. Угости яго півам і чат па душах.
  
  Клекнер хмыліцца і выходзіць. Эд чытае запіску Фіску.
  
  
  Сведка Падлогі Браўн, 25/3/58.
  
  1. Сьведка паведаміла імёны многіх асоб мужчынскага і жаночага полу, якія працавалі на п. П. у якасці прастытутак па выкліку (спіс прадстаўлю асобным дакументам, таксама ў магнітафонным запісе).
  
  2. Натуршчыкаў на фота апазнаць не можа (здаецца, кажа праўду).
  
  3. Адносна вымагальніцтва заявіла наступнае:
  
  П. п. прапаноўваў сваім прастытуткам пытацца ў кліентаў дэталі іх асабістым жыцці і за гэта заахвочваў матэрыяльна.
  
  Пры выкліку прастытутак на дом да кліента. П. П. патрабаваў, каб яны пакідалі адчыненымі дзверы/акна для наступнага стварэння кампраметуючых фатаграфій. Акрамя таго, пару-чад прастытуткам здымаць васковыя злепкі з замкаў у дамах некаторых багатых кліентаў.
  
  Прастытуткі-мужчыны шантажавалі жанатых кліентаў-гамасэксуалістаў, п. П. атрымліваў долю прыбытку.
  
  4. Нейкі знакаміты пластычны хірург (відавочна, доктар Г Лакс) па даручэнні п. П. і за яго кошт рабіў прастытуткам пластычныя аперацыі, каб павялічыць іх падабенства з кіназоркамі.
  
  5. Усе прастытуткі спынялі працу пасля 30 гадоў – цвёрдае правіла п. П.
  
  6. Аб «Начны савы» нічога не паведаміла, рэакцыі на пытанні не было – мяркуючы па ўсім, нічога не ведае.
  
  
  Нічога сабе! Цэлае прадпрыемства па шантажу кліентаў.
  
  Эд ўключае мікрафоны, правярае аднабаковыя люстэрка. Фіск гутарыць з фальшывай Авой. Клекнер угошает Йоркина півам. Тэры Лакс гартае часопіс, Джэры Гейслер попыхивает цыгарай. Лоррейн Мальвази адна, камера ў клубах дыму. Дзіўна – у самай справе адно твар з Рытай Хейворт, ды яшчэ і прычоска з «Гільды»!
  
  Эд ўваходзіць у камеру. Рыта – Лоррейн ускоквае, але тут жа садзіцца, выцягвае новую цыгарэту. Эд працягвае ёй запіску Фіску.
  
  – Міс Мальвази, калі ласка, прачытайце гэта.
  
  Чытае засяроджана, сжевывая з вуснаў яркую памаду.
  
  – Ну і што?
  
  – Вы гэта пацвярджаеце або няма?
  
  – Я без адваката ні слова не скажу.
  
  – У бліжэйшыя семдзесят два гадзіны адвакат вам не належыць.
  
  – Вы права не маеце так доўга мяне тут трымаць!
  
  «Пра-а-ава не маеце» – вымову нью-ёркскіх нізоў.
  
  – Тут – не маем. А ў жаночай турме – чаму б і не?
  
  Лоррейн моцна, да крыві, обкусывает пазногаць.
  
  – Вы пра-а-ава такога не маеце!
  
  – Яшчэ як маю, красуля. Шэран Костенца тут, у нас, і ўнесці за цябе заклад няма каму. Пірс Пэтчетт пад наглядам, а твая сяброўка Ава раскалолася і распавяла нам усё, што тут напісана. Яна загаварыла першай і усё, што ад цябе патрабуецца, – праліць святло на сякія-такія дэталі.
  
  – Нічога я вам не скажу! – всхлипнув, заяўляе Рыта Хейворт.
  
  – Чаму?
  
  – Ну, Пірс та-акой добры, а я...
  
  Эд перабівае:
  
  – З Пірса скончана. Лін Брэкен падала на яго заяву. Цяпер яна пад нашай абаронай. Я магу пайсці за адказамі да яе, а магу, каб не хадзіць далёка, распытаць цябе.
  
  – Але я не магу...
  
  – Зможаш, красуля.
  
  – Ну я не зна-аю...
  
  – Падумай добра пра тое, што цябе чакае. Толькі па заяве Падлогі Браўн цябе можна прад'явіць дзясятак крымінальных абвінавачванняў. Чула пра лесьбіянак у турме? Не баішся?
  
  Маўчыць.
  
  – Баішся? І правільна робіш. Але ведаеш, страшней за ўсё надзирательницы. Такая праца не для нармальнай жанчыны: ідуць туды уродины, прыродай пакрыўджаныя садысткі, якія ўсіх ненавідзяць жанчын, а маладых і прыгожых – асабліва. Уяўляеш, якое прыйдзецца ў турме такой красуні, як ты, ды яшчэ і падобнай на кіназорку?
  
  – Добра, добра, я ўсё раскажу!
  
  Эд дастае нататнік, піша: «Храналогія». Лоррейн:
  
  – Толькі Пірс не вінаваты, той чалавек прымусіў яго!
  
  – Які чалавек?
  
  – Не ведаю. Праўда, сумленнае слова, не ведаю!
  
  Падкрэслівае «храналогію».
  
  – Калі ты пачала працаваць у Пэтчетта?
  
  – У дваццаць адзін год.
  
  – У якім годзе?
  
  – У пяцьдзесят першым.
  
  – Тэры Лакс зроблены цябе пластычную аперацыю?
  
  – Ды, каб я табара яшчэ прыгажэй!
  
  – Так, зразумела. А што гэта за чалавек, аб якім ты зараз казала?
  
  – Ды не зна-а-аю я! Як жа я магу сказаць, калі не зна-а-аю!
  
  – Добра-добра, супакойся. Такім чынам, ты подтверждаешь заяву Падлогі Браўн і сцвярджаеш, што ў заняткі вымагальніцтвам Пірса Пэтчетта уцягнуў нейкі чалавек, імя якога табе невядома. Так?
  
  Лоррейн запальвае чарговую цыгарэту.
  
  – «Вымагальніцтва» – гэта тыпу шантаж? Ну так, так.
  
  – Калі, Лоррейн? Калі гэта пачалося?
  
  Яна пачынае лічыць на пальцах.
  
  – Пяць гадоў таму. У траўні.
  
  «Храналогія» падкрэслена ўжо двума тлустымі лініямі.
  
  – У маі пяцьдзесят трэцяга года?
  
  – Ну так. Я добра памятаю, у мяне як раз тады бацька памёр. Пірс нас усіх сабраў і растлумачыў, што мы павінны рабіць. Яшчэ сказаў, што яму самому гэта не па душы, але той чалавек узяў яго... ну, вы разумееце, за што. А што за чалавек, ён не сказаў. Я думаю, ніхто з нашых таксама не ведае.
  
  Храналогія – праз месяц пасля «Начны савы».
  
  – А цяпер падумай, Лоррейн. Памятаеш бойню ў «Начны савы»?
  
  – Чаго? А, гэта калі каго-небудзь застрэлілі?
  
  – Ладна, усё роўна. Што яшчэ тады сказалі вам Пэтчетт?
  
  – Нічога не сказаў.
  
  – А што яшчэ ты пра гэта ведаеш? Аб Пэтчетте і шантажы? Заўваж, Лоррейн, я не пытаюся, ты займалася гэтым сама або няма. Мяне цікавіць толькі тое, што ты ведаеш.
  
  – Ну вось... Ведаеце, дзе-то за тры месяцы да таго або, можа, крыху менш я чула, як Пэтчетт сказаў Вераніцы – ну то ёсць Лін, – што заключыў здзелку з тым скандальным журналістам, якога потым забілі. Што ён будзе распытваць нас пра... Ну, ведаеце, пра тое, якія ў нашых кліентаў ёсць розныя дзівацтвы і перадаваць гэтаму журналісту, а той будзе гэтым людзям пагражаць. Тыпу ганіце баксы, а то ў сябе ў часопісе ўсё пра вас пропечатаю.
  
  Пацвярджэнне тэорыі шантажу. І пацверджанне таго, што Лін – па нейкіх адной ёй кіраваным прычынах – на баку Эда. Яна не пайшла да Пэтчетту, нічога яму не сказала: інакш ён не дазволіў бы сваім дзяўчатам з'явіцца на допыт.
  
  – Лоррейн, сяржант Клекнер паказваў цябе парнаграфічныя здымкі?
  
  Ківае:
  
  – Я і яму ўжо сказала, і вам магу сказаць – нікога там не ведаю. А ад гэтых малюнкаў з покойниками у мяне мароз па скуры.
  
  Эд выходзіць. У холе чакае яго Дуэйн Фіск.
  
  – Выдатная праца, сэр. Калі яна загаварыла аб «тым чалавеку», я тут жа пайшоў да Аве і зверыў паказанні. Яна ўсё пацвердзіла і заявіла, што таксама не ведае яго імя.
  
  Эд ківае:
  
  – Скажы ёй, што Рыта і Йоркин затрыманыя, а яе саму адпусці. Хай бяжыць да таткі. Як у Клекнера справы з Йоркином?
  
  Фіск пампуе галавой:
  
  – Гэты хлопец дужы арэшак. Доне з ім не справіцца. Шкада, Бадан Уайта няма – вось хто б нам цяпер спатрэбіўся!
  
  – Без яго абыдземся. Цяпер вось чаго я ад цябе хачу: адвядзі Лакса і Гейслера паабедаць. Лакс прыйшоў добраахвотна, так што трымайся з імі ветліва. Скажы Гейслера, што гаворка ідзе аб шматлікіх забойствах, што мы гатовыя гарантаваць Лаксу поўны імунітэт і пісьмовае абавязацельства не дапытваць яго ў судзе. Скажы, што ўжо падпісаныя ўсе паперы. Калі папросіць пацверджання, дай яму тэлефон Эліса Лоў.
  
  Фіск ківае, знікае ў камеры № 5. Эд зазірае ў нумар першы.
  
  Чэстэр Йоркин адзін, перад люстэркам, разглядае сябе, будуе грымасы, складае фігуры з пальцаў – маўляў, накося і хрэн вам... Кашчавы хлопец з набриолиненной челкой, шнары на руках – сляды ад уколаў?
  
  Эд ўваходзіць у камеру. Чэстэр:
  
  – Ух ты, а я цябе ведаю! У газеце бачыў тваю фотку.
  
  Эд приглядывается да яго рук. Дакладна – тыповыя наркаманскія дарожкі.
  
  – Так, у апошні час я часта з'яўляецца ў навінах.
  
  Чэстэр, нахабна хіхікаючы:
  
  – Магутна ты ім загарнуў: «Я ніколі не б'ю падазраваных, таму што паліцэйскія тым і адрозніваюцца ад злачынцаў, што не ставяць сябе з імі на адну дошку». А хочаш ведаць, чым я адрозніваюся ад розных там ідыётаў? Тым, што карашоў не прадаю. А усе копы – хуесосы, прям тварам, калі ім корэшаў закладваюць.
  
  Бад Уайт. Як павёў бы сябе Бад Уайт?
  
  – Скончыў?
  
  – Няма яшчэ. Ведаеш што? Мучи-Маўс твайго татку ў дупу...
  
  Галоўнае – не баяцца. Як Бад Уайт.
  
  Локцем – у кадык. Чэстэр задыхаецца, хапаецца за горла, Эд імгненна аказваецца ў яго за спіной, заводзіць рукі назад, защелкивает кайданкі.
  
  Не баяцца? Чорт пабяры, хай ён абрабіўся гатовы ад страху! Але рукі не дрыжаць, рэзкія руху і ўпэўненыя. Глядзі, тата: твой сын – больш не баязлівец.
  
  Йоркин забіваецца ў кут.
  
  Яшчэ адзін фірмовы прыём Бадан Уайта: схапіўшы адной рукой крэсла, запусціць яго ў сцяну над галавой Чэстару. Йоркин спрабуе адпаўзці, Эд штурхялём заганяе яго назад у кут. Цяпер можна і пагаварыць. Спакойна, Эд: сачы, каб не задрыжаў голас, не памякчэў погляд за шклом ачкоў.
  
  – А цяпер расказвай усё. Аб порнухе, аб іншым лайне, якое штурхаў Пэтчетт праз «Флёр-дэ-Ліс». Усё, што ведаеш. Пачні з дарожак на руках і з таго, чаму такі разумны чалавек, як Пэтчетт, давярае такім никчемному торчку, як ты. І памятай: з Пэтчеттом скончана, твая лёс зараз залежыць ад аднаго чалавека. Ад мяне. Ўразумеў?
  
  Йоркин трасе галавой уверх-уніз, нібы завадная лялька.
  
  – Ён на мне эксперыменты ставіў!
  
  Эд здымае з яго кайданкі:
  
  – Што-што? Яшчэ раз.
  
  Йоркин, паціраючы горла:
  
  – Ну я ў яго накшталт як паддоследным трусам працаваў.
  
  – Што?
  
  – Ён на мне адчуваў свой парашок. Не часта – так, час ад часу...
  
  – Пачні з самага пачатку. Павольна, выразна, па парадку.
  
  Йоркин кашляе.
  
  – Да Пірса трапіў той гераін, што адвялі ў Коэна яшчэ шмат гадоў таму. Той хлопец, што яго спёр, Базз Мікс, пакінуў узор Піту і Баксы Энгелклингу. У іх татка быў вучоны-хімік, Пірс ў яго вучыўся ў каледжы. Дык вось, татка памёр – быццам ад сардэчнага прыступу або ад чаго-то такога, – а белы пакінуў Пірса. Але гэта быў толькі ўзор. А асноўная порцыя дасталася таго, хто Мікса прышыў. Толькі не пытайцеся, хто гэта, – я сам не ведаю.
  
  Увогуле, было там дзе-то васемнаццаць фунтаў. Гэты мужык потым прыйшоў да Пірса і прапанаваў прадаваць гэты парашок праз яго. А Пірс шмат гадоў ламаў галаву, як зрабіць белы лепш, танней і бяспечней, дадаваў у яго розную бздуру... ну і выпрабоўваў на мне, што атрымалася.
  
  Усё цікавей і цікавей.
  
  – Пяць гадоў таму ты развозіў тавар «Флёр-дэ-Ліс», праўда?
  
  – Ну так.
  
  – Разам з Ламаром Хинтоном.
  
  – Ламара я пяць гадоў не бачыў, яго справы на мяне не вешайце!
  
  Эд, падымаючы перакулены крэсла:
  
  – А я і не збіраюся. Зараз задам табе адно пытанне: ад таго, як ты на яго адкажаш, залежыць, ці буду я табе верыць. Лічы, што гэта таксама эксперымент. Хто ў пяцьдзесят трэцім у вас на складзе страляў у Джэка Винсеннса?
  
  Йоркин, скривившись:
  
  – Я гэта быў. Мне Пірс загадаў яго прышыць. Толькі я не падумаў, што нельга ладзіць стральбу прама каля склада. Нічога не выйшла, ды яшчэ і склад засвяціў. Пірс пасля гэтага выдатна на мяне раззлаваўся.
  
  Вось Пэтчетт і трапіўся: спроба забойства паліцэйскага.
  
  – І што ён з табой зрабіў?
  
  – Перастаў мяне берагчы, вось што. Калоў мне ўсякую дрэнь, якую хацеў прыбраць з парашка. Блін, як мне было фигово!
  
  – І ты яго за гэта ненавідзіш, праўда? Хочаш яму адплаціць?
  
  Йоркин задумваецца.
  
  – Ну... напэўна. Толькі Пірс... бо Ён не такі, Як усе. Ён класны мужык. Нават калі яго забіць хочацца – усё роўна разумееш, што такіх людзей больш няма.
  
  Эд адстаўляе крэсла.
  
  – Памятаеш стральбу ў «Начны савы»?
  
  – Ну так, даўно гэта было. А пры чым гут гэта?
  
  – Усё роўна. Цяпер я задам вельмі важнае пытанне. Калі зможаш на ёй адказаць, атрымаеш гарантыю імунітэту і абарону паліцыі на ўвесь той час, пакуль мы не пасадзім Пэтчетта. Парнаграфія, Чэстэр. Памятаеш тыя сэкс-журнальчики, што ты развозіў для «Флёр-дэ-Ліс» пяць гадоў таму?
  
  Йоркин тузае галавой уверх-уніз: памятае.
  
  – Памятаеш карцінкі з подрисованной крывёю?
  
  Йоркин усміхаецца – мяжу здрады пройдзены, яму зграю лягчэй.
  
  – Вядома, памятаю. А Пірса праўда пасадзяць?
  
  Да іх з Джэкам сцэнара – дзесяць гадзін.
  
  – Можа быць, ужо сёння ўвечары.
  
  – А, чорт! Добра, адплачу табе яму за яго паганыя досведы!
  
  – Расказвай, Чэстэр. Толькі павольна і па парадку.
  
  Чэстэр падымаецца, размінаюць ногі.
  
  – Толькі Пірс – хітрая сволач. Ён мне ўсё гэта расказваў, калі я быў пад кайфам. Каб я потым нічога толкам не памятаў, сечешь?
  
  Эд дастае нататнік.
  
  – Раскажы ўсё, што памятаеш.
  
  Йоркин откашливается, пацірае горла:
  
  – Ну, у агульным, справа было так. Спачатку Пірс займаўся толькі дзяўчынкамі. Аднойчы які-то хлопец, не ведаю, як яго звалі, угаварыў пару дзяўчынак і іх кліентаў зняцца для порножурнала. Зрабіў некалькі такіх часопісаў, прынёс іх Пірса і прапанаваў гандляваць парнухай: тыпу ён здымае і прадае, а Пірс дае дзяўчынак і атрымлівае сваю долю. Пірса ідэя спадабалася, толькі ён не хацеў, каб хто патрапіла зіркаў на яго дзяўчат і іх кліентаў. Ён выкупіў у гэтага хлопца часопісы і стаў прадаваць іх сам праз «Флёр-дэ-Ліс» – толькі для абраных, так ён казаў. Гэта быў накшталт як пробны маркетынг – Пірс лічыў, так лягчэй кантраляваць, што куды ідзе. Называў гэта замкнёным размеркаваннем.
  
  Як відаць, не такое ўжо замкнёная і не толькі «для абраных», разоў некалькі порножурналов патрапілі ў смеццевы скрыню, а адтуль – у Аддзел нораваў.
  
  – Працягвай, Чэстэр.
  
  – Ну, гэты хлопец ад Пірса даведаўся пра братоў Энгелклингах – што ў іх свая друкарня і што ад лёгкіх грашанят гэтыя хлопцы ніколі не адмаўляюцца. Знайшоў пасярэдніка, каб самому не свяціцца, гэты пасярэднік пайшоў да Энгелклингам і прапанаваў друкаваць парнуху, а грошы напалову.
  
  Пасярэднік – Дзюк Каткарт. Лініі-зігзагі: ад Коэна – да братоў, ад братоў – да Пэтчетту, бакавая галінка: Мікі у турме Мак-Ніл – Голдман – Ван Гельдер, яшчэ адзін зігзаг: парнуха – гераін.
  
  – Чэстэр, а чаму ён табе ўсё гэта распавядаў?
  
  Чэстэр, усміхнуўшыся:
  
  – Так ён жа сам торчок яшчэ той. Толькі не колецца, а нюхае. Вядома, калі нюхнешь белага, цягне пабалбатаць. Вось ён аб усім гэтым і гаварыў са мной, накшталт як з сабакам размаўляюць.
  
  – Значыць, цяпер Пэтчетт больш парнухай не гандлюе? Займаецца толькі гераінам?
  
  – Не-а. Памятаеш, я казаў пра таго мужыка, які Базза Мікса прышыў і спёр васемнаццаць фунтаў белага? У яго на парнуху нюх і яна ж яго каронны нумар. У яго цэлыя спісы багаценькіх вычварэнцаў, на такое ласых, плюс сувязі ў Паўднёвай Амерыцы. З гэтымі малюнкамі яны з Пірса мільён гадоў таму пачыналі, потым аднекуль новыя часопісы здабылі. Хто іх робіць – не ведаю. Цяпер усё гэта дабро ляжыць дзе-то на складзе, не ведаю дзе, а пускаць яго ў ход Пірс, відаць, пакуль асцерагаецца. Хоча нябось, каб усё ўляглося.
  
  Мільённае справа, думае Эд. Сама але сабе гандаль парнаграфіяй не заўсёды прадказальная, а дваццаць фунтаў чыстага гераіну – гэта цэлае стан... Шматмільеннае стан. Вось і матыў – выгада.
  
  – Я цябе яшчэ сее-што скажу, – працягвае Йоркин. – У Пірса ў доме ёсць сейф замінаваны. Ён там усё трымае – і грошы, і парашок.
  
  ГРОШЫ, думае Эд. Йоркин:
  
  – Гэй, ты мяне слухаеш? Хочаш адрас новага склада? 8819, Ліндэн, Лонг-Біч. Эксл, ды ты мяне слухаеш?
  
  – Філе міньён ў камеру, Чэстэр. Ты гэта заслужыў.
  
  
  
  * * *
  
  
  Новыя лініі ў нататніку: Эд чытае справаздачы Фіску і Клекнера, дадае да таго, што сам даведаўся ад Мальвази і Йоркина.
  
  Гераін і парнаграфія злучаныя тоўстай лініяй. Забойца Сіда Хадженса набывае рэальныя абрысы – гэты той безназоўны «хлопец», што рабіў порножурналы для «Флёр-дэ-Ліс». Дзюк Каткарт – падстаўная фігура, яго прадстаўнік. Дын Ван Гельдер забівае Каткарта па загадзе Дэйві Голдмана, той даведаецца аб выгадным справе, падслухаўшы размову братоў Энгелклингов з Мікі Коэнам. Ўсюдыісны Коэн – то і справа ўсплывае яго імя. Якое яго рэальнае ўдзел ва ўсім гэтым? Коэн – прыпавесць ва языцех, і павесіць на яго ўсіх сабак было б спрытным манеўрам. Праўда, у Коэна скрадзеныя тыя васемнаццаць фунтаў гераіну, што перадаў Пэтчетту для апрацоўкі яшчэ адзін безыменны персанаж – загадкавы «мужык», забойца Базза Мікса. Гэты «мужык» цікавіцца парнаграфіяй: гэта ён прапанаваў Пірса аднавіць вытворчасць і распаўсюджванне часопісаў па ўзоры 1953 года. Выснова: забойцы з «Начны савы» – прафесіяналы (ці, па меншай меры, паўпрафесіяналы), іх мэта – перахапіць у Пэтчетта парнаграфічны і, магчыма, марына брыля гераінавай бізнэс. Мішэнь забойцаў – Дзюк Каткарт. Чаму менавіта ён? Перабольшыў сваю важнасць, пахваліўся ў якім-небудзь размове, што гандлюе парнухай «ад сябе»? Або забойцы ведалі, што яго месца заняў Ван Гельдер, і целили менавіта ў самазванца? Нарэшце, галоўнае пытанне: хто за ўсім гэтым каштаваў? Гаворка ідзе аб прафесіяналах, аб арганізаванай злачыннасці – аднак усё мафіёзныя верхаводы цяпер мёртвыя ці не ў спраў: Франц Энгелклинг даўно ў магіле. Дэйві Голдман ператварыўся ў расліна, Мікі Коэн залёг на дно, не разумеючы, што адбываецца. Яшчэ пытанне: хто забіў Піта і Бакса Энгелклингов?
  
  І яшчэ адна лінія – страшны крывавы пункцір. Ларэн Атэртан, 1934 год. Але як можа быць?...
  
  У дзверы стукае Фіск.
  
  – Сэр, я прывёў Лакса і Гейслера.
  
  – І?...
  
  – Гейслер прад'явіў загадзя падрыхтаванае заяву.
  
  – Чытай.
  
  Фіск разгортвае складзены ў чатыры разы папяровы ліст.
  
  – «Адносна маіх адносін з Пірса Морхауом Пэтчеттом я, Тэрэнс Лакс, доктар медыцыны, раблю наступнае натарыяльна завераную заяву. Мае адносіны з Пірса Пэтчеттом носяць чыста прафесійны характар, а менавіта: па яго просьбе я выконваў складаныя пластычныя аперацыі на тварах некаторых яго знаёмых, як мужчынскага, так і жаночага полу, з мэтай павялічыць ўжо існуючае падабенства гэтых людзей з вядомымі акцёрамі і акторкамі. Чуткі аб тым, што гэтыя маладыя людзі і дзяўчаты пад кіраўніцтвам Пэтчетта займаюцца прастытуцыяй, ні пацвердзіць, ні абвергнуць не магу. Пад прысягай пацвярджаю, што...» – ну і гэтак далей.
  
  Эд:
  
  – Гэтага мала. Дуэйн, аформі пратакол на Йоркина і Рыту Хейворт. Дапамаганне і падбухторванне – дату затрымання пакуль не стаў. Дазволь ім зрабіць па адным званку. Затым адпраўляйся на Лонг-Біч і ахопліваюць арышт на дом 8819 па Ліндэн. Гэта склад «Флёр-дэ-Ліс»: хутчэй за ўсё, Пэтчетт там ужо усе вычысціў, але гэта няважна. Калі склад пусты, наследи там мацней і пакінь дзверы адчыненымі.
  
  Фіск, сглотнув сліну:
  
  – Н-наслядзіць, сэр? І не ставіць дату затрымання?
  
  – Менавіта. І калі я загадваю, выконваць загад не задаючы пытанняў.
  
  – Э-э... ёсць, сэр, – адказвае Фіск.
  
  Эд зачыняе за ім дзверы, націскае кнопку селектарнай сувязі.
  
  – Дон, прыйшлі сюды Лакса і Гейслера.
  
  У дынаміцы, гучна:
  
  – Так, сэр. – І шэптам: – Сэр, хачу вас папярэдзіць: яны абодва проста кіпяць ад лютасці.
  
  Эд адкрывае дзверы. Цвёрдым крокам уваходзяць Лакс і Гейслер.
  
  Ніякіх поціскаў рукі. Гейслер:
  
  – Па праўдзе кажучы, той абед, які мы з'елі, чакаючы, пакуль вы прымеце нас, і прыблізна не суадносіцца з той сумай, якую доктару Лаксу прыйдзецца выплаціць мне за выдаткаваны час тут. Тым больш абуральна, што ён прыйшоў сюды па сваёй добрай волі, а вы прымусілі яго прачакаць некалькі гадзін!
  
  Эд, з усмешкай:
  
  – Прыміце мае прабачэнні. Я атрымаў падрыхтаванае вамі заяву і пытанняў па сутнасці да доктара Лаксу не маю. Хачу папрасіць вас толькі аб адным ласку – за якое вы, зразумела, будзеце годна ўзнагароджаныя. А што тычыцца выдаткаванага вамі часу, містэр Гейслер, то дашліце мне рахунак. Вы ведаеце, я магу сабе дазволіць аплаціць вашы паслугі.
  
  – Ведаю, што ваш бацька можа. Што ж, працягвайце. Мой кліент і я ўважліва слухаем вас.
  
  Эд – Лаксу:
  
  – Доктар, думаю, мы з вамі зразумеем адзін аднаго. Я шмат чаго ведаю пра вашых справах, а вы ведаеце – ці хаця б здагадваецеся, – што вядома мне. Дапамажыце мне, і я абяцаю вам сваю дружбу.
  
  Лакс, чысцячы пазногці скальпелем:
  
  – «Дэйлі Ньюс» запэўнівае, што вашы дні палічаныя.
  
  – Не варта верыць таму, што пішуць у «Дэйлі Ньюс». Пэтчетт і гераін, доктар. Я не буду пытацца, адкуль вы ведаеце: з мяне цалкам даволі чутак.
  
  Гейслер і Лакс пераглядваюцца, адыходзяць да дзвярэй, пачынаюць шаптацца. Нарэшце Лакс кажа:
  
  – Я чуў, што Пэтчетт звязаны з вельмі сур'ёзнымі людзьмі, якія імкнуцца ўсталяваць кантроль над гандлем гераінам у Лос-Анджэлесе. Хімік ён ад бога, і, кажуць, на працягу ўжо многіх гадоў ён распрацоўвае новы наркотык, з выхадам якога на рынак гераін сыдзе ў гісторыю. Гарманальныя, антипсихотические сродкі – вельмі незвычайная сумесь. Кажуць, пасля многіх гадоў яго распрацоўкі нарэшце ўвянчаліся поспехам: новы наркотык гатовы, засталося толькі яго вырабляць і прадаваць. Я стрымаў сваё слова, капітан, – спадзяюся, і вы стрымайце сваё. Джэры, злавіце гэтага чалавека на слове і дашліце яму рахунак.
  
  
  
  * * *
  
  
  Усе новыя лініі вядуць у адну кропку – да гераіну. Эд тэлефануе Бобу Галлодету, пакідае праз сакратарку паведамленне: у справе «Начны савы» прарыў – патэлефануй мне.
  
  Фотаздымак на стале: Інэс з яго бацькам у Эрроухед. Эд задумваецца, гледзячы на здымак, затым набірае нумар Лін.
  
  – Алё?
  
  – Лін, гэта Эксл.
  
  – Божа мой! Добры дзень.
  
  – Ты так і не пайшла да Пэтчетту, праўда?
  
  – А ты думаў, што пайду? На гэта і разлічваў?
  
  Эд пераварочвае здымак тварам уніз.
  
  – Лін, я хачу, каб ты з'ехала з Лос-Анджэлеса. На тыдзень або каля таго. У мяне ёсць домік на возеры Эрроухед, едзь туды. Едзь зараз жа.
  
  – Пірс...
  
  – Потым усё растлумачу.
  
  – Ты прыедзеш туды?
  
  Эд праглядае свой «сцэнар».
  
  – Так, як толькі падрыхтую сее-што тут. Ты бачыла Уайта?
  
  – Ён прыйшоў і пайшоў, дзе ён цяпер – не ведаю. З ім усё ў парадку?
  
  – Так... Не... Чорт, паняцця не маю. Сустрэнемся на возеры, у кавярні «Фернанда». Гэта недалёка ад майго доміка. Напрыклад, у шэсць.
  
  – Добра, буду.
  
  – Думаў, пераканаць цябе будзе складаней.
  
  – Я ўжо сама сябе шмат у чым пераканала. Ад'езд з горада ўсе спросціць.
  
  – Што гэта значыць, Лін?
  
  – Усяму рана ці позна прыходзіць канец. Часам прамаўчаць – значыць здзейсніць геройства. Або няма? Як думаеш?
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ ТРЭЦЯЯ
  
  
  Бад прачынаецца ў матэлі «Вікторыя». Сонца за акном апускаецца за гарызонт – ён праспаў поўначы і ўвесь дзень. Бад садзіцца на ложку, працірае вочы, праганяючы вобраз Спейда Кулі. Цыгарэтны дымок. Каля дзвярэй сядзіць і глядзіць на яго Дадлі Сміт.
  
  – Мучаць кашмары, сынок? Ты кідаўся ў сне.
  
  Праўда, яму сніліся кашмары: Спейд Кулі, Інэс, за ёй гналіся рэпарцёры, яна крычаць: «Гэта ты вінаваты! Ты зганьбіў мяне, каб адплаціць Эксл!»
  
  – Ведаеш, сынок, цяпер, у сне, ты мне нагадаў маіх дзетак. Ты ж ведаеш, я люблю цябе, як сына.
  
  Бад адкідвае пропотевшую прасціну.
  
  – Што цяпер, бос? Што мне рабіць?
  
  – Для пачатку – проста слухаць. Ты ведаеш, што ўжо шмат гадоў я з некалькімі калегамі не пакладаючы рук працую над тым, каб утрымліваць арганізаваную злачыннасць у Лос-Анджэлесе ў належных рамках. Рана ці позна надыдзе дзень, калі мы зможам скарыстацца пладамі сваіх прац, – і, мяркую, гэты дзень ужо недалёкі. І ты, сынок, як адзін з нас, атрымаеш належнае ўзнагароджанне. У нашых руках будзе велізарная сіла і вялікая ўлада, якой, не сумняваюся, кожны з нас зможа распарадзіцца годна. Толькі уяві, якія намаганні спатрэбяцца, каб пазбавіць горад ад чорных падонкаў. Аднак для пачатку нам давядзецца пагутарыць па душах з адным італьянцам – клапатлівым малым, ад якога адны непрыемнасці. Ты ўжо меў з ім справу ў мінулым, і, думаю, тваё удзел у размове будзе нам асабліва карысна.
  
  Бад потягивается, хрумстаючы косткамі пальцаў.
  
  – Я наогул-то пытаўся пра «Начны савы». І гавары напрасткі, добра?
  
  – Куды ўжо прамей, сынок. Эдмунд Дженнінгс Эксл – вось наша мэта. Ведаеш, чым ён цяпер займаецца, сынок? Збірае доказы супраць Лін, каб пасыпаць соль на твае старыя раны.
  
  Бадан як токам б'е.
  
  – Дык ты ведаў... усё гэта час ведаў... як я не здагадаўся!
  
  – Зразумела, ведаў, сынок. Такога, чаго б я не ведаў, наогул няшмат. А таго, чаго я для цябе б не зрабіў, і зусім няма. Але які ж куля гэты Эксл: ты ў жыцці любіў двух жанчын: адну ён адвёў, а цяпер замахваецца і на другую! Такое нельга пакідаць беспакараным, праўда, сынок? Хай спаўна атрымае тое, што заслужыў.
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  Яны пацягнуліся адзін да аднаго адразу, ледзь ўвайшлі ў дом. Эд разумеў: калі не заняцца любоўю, давядзецца загаварыць – павінна быць, тое ж самае адчувала і Лін. У паляўнічай хатцы пыльна: непрыбраны ложак, нясвежыя бялізну – на гэтым бялізну, ён у апошні раз спаў з Інэс. Выключаць святло Эд не стаў: чым больш бачыш, тым менш думаеш. Яркае святло дапамог яму не скончыць адразу. Каб адцягнуцца, ён лічыў вяснушкі Лін. Павольныя, марудлівыя руху – нібы абодва імкнуліся загладзіць шалёную спешку мінулага разы. На целе Лін Эд заўважыў некалькі ранак і зразумеў: гэта Бад Уайт. Яны любілі адзін аднаго павольна і далікатна, а калі ўсё скончылася, яшчэ доўга ляжалі моўчкі, сплетясь целамі, нібы спадзеючыся пяшчотай загладзіць хлусня. А пачаўшы размова, ужо не маглі спыніцца. Пазней Эд так і не ўспомніў, хто з іх першым вымавіў імя «Уайт».
  
  Гэта была Лін. Дзеля Бадан яна схлусіла Пэтчетту – сказала, што яму нічога не пагражае, што расьсьледаваньне зайшло ў тупік, і паліцыянты чапляюцца за саломінку. Схлусіла, таму што баялася: калі Пірс пачне змагацца за сябе, для Бадан гэта можа абярнуцца бядой. Ён сёе-тое ведае пра справы Пэтчетта: Пірс абавязкова паспрабуе яго падкупіць – ён упэўнены, што ўсё на свеце мае сваю цану, і не разумее, што яе Вендэл не прадаецца. Гэта ты прымусіў мяне задумацца, казала яна Эду, гэта ты адкрыў мне вочы на тое, чаго я да гэтага часу старалася не заўважаць. Так, Пірс выцягнуў мяне з бруду, навучыў апранацца, гаварыць і думаць, але я памылялася, калі лічыла, што ён зрабіў з мяне чалавека. Ён зрабіў з мяне шлюху – халодную, ашчадны, не здольную ні да сапраўднай вернасці, ні да сапраўднай любові. Калі б не Бад, я б жыла спакойна, не падазраючы, што мне чагосьці не хапае. Але ён прыцягнуў мяне тым, чаго мне не хапае – а ў яго ёсць у лішку. Эд слухаў, збянтэжаны і прыгнечаны яе сбивчивыми адкрыццямі, чувствовав што павінен быць адкрытым у адказ, але не мог распавесці пра тое, што займала яго думкі, – пра іх з Джэкам «сцэнары». А Табе ўсё не змаўкала, нібы нарэшце-то атрымаўшы магчымасць выгаварыцца: распавядала аб горадзе bad Уайте і Інэс – ён сустракаўся з ёй час ад часу, але яе гнеў, яе крыўда на свет была мацней яго гневу і нянавісці, з ёй яму хутка станавілася цяжка, і ён вяртаўся да Лін. У голасе яе не чулася рэўнасці – а Эду рэўнасць сціскала горла, і ён кусаў вусны, каб не закрычаў або, пераключыўшыся на звыклую ролю паліцэйскага, не засыпаць яе пытаннямі: гераін, шантаж, парнаграфія – што, чорт пабяры, ты пра ўсё гэта ведаеш? Але яе шчырасць – і мяккія рукі, гладившие яму грудзі, – уладна патрабавала не хлусні, не допыту, нават не маўчання – шчырасці ў адказ.
  
  І ён загаварыў аб сваёй сям'і – ад мінулага да сучаснасці. Мамчын сынок Эдзі, татаў ўлюбёнец Томас. Распавёў аб тым, пра што нікому ніколі не расказваў – як танчыў ад радасці, пачуўшы, што шэсць куль перапынілі бліскучую кар'еру брата. Казаў пра тое, як гэта быць паліцыянтам блакітнай крыві – з дынастыі, ўзыходзячай да Скотленд-Ярду шэрлак-холмсовских часоў. Пра Інэс. Аб тым, як застрэліў чатырох, таму што Коутс назваў яго баязліўцам. Аб тым, што Дадлі Сміт заўзята шукае казла адпушчэння – і, калі знойдзе, Эліс Лоў і шэф Паркер, мабыць, палічаць такое рашэнне панацэяй. І пад канец, забыўшыся пра асцярожнасць, – аб Прэстане Эксл ва ўсёй славе яго і аб часопісах з чарнільнай крывёй, часопісах, таямніча звязаных з забойствам скандальнага рэпарцёра, з раздзелены дзецьмі, з справай, дваццаць чатыры гады таму связавшим бацькі і Рэя Дитерлинга. Ён гаварыў і гаварыў, а калі яго аповяд падышоў да канца, Лін запячатала яго вусны пацалункам, і ён заснуў, моцна абняўшы яе пакрытае ранамі цела.
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ ПЯТАЯ
  
  
  Пераможца з Вялікай Літары, кап-забойца. Аддамо належнае Эксл – акцёра для свайго сцэнара ён падабраў на славу. Джэк апярэдзіў сваё з'яўленне званком: «Добра, – адказаў Пэтчетт, – я пагавару з вамі. Сёння ў адзінаццаць вечара. І прыходзьце адзін».
  
  Пад кашулю Джэк надзеў куленепрабівальны камізэлька, пад камізэлькай схаваў мікрафон.
  
  З сабой: пакет гераіну, нож з выкидным лязом, пісталет. Бензедрин спусціў ва ўнітаз – допінг яму цяпер ні да чаго.
  
  Лёгкая, амаль прыемная ўнутраная дрыготка – павінна быць, гэта ў акцёраў называецца страхам сцэны. Падымаецца на ганак, націскае кнопку званка.
  
  Пэтчетт адкрывае дзверы. Зрэнкі маленечкія, як шпількавыя галоўкі, – Джэку добра знаёмы такі погляд.
  
  Джэк – па сцэнары:
  
  – Прывітанне, Пірс! – гэткім нахабна-пагардлівым тонам.
  
  Пэтчетт ўпускае яго, зачыняе дзверы. Джэк кідае пакет з наркатой яму ў твар. Пакет, раскрыўшыся, падае на падлогу.
  
  – Гэта цябе. Пірс. Здаецца, пры заключэнні перамір'я належыць падносіць дары. Вядома, гэта не тое, што ты колешь небараку Йоркину, але, думаю, табе ўсё роўна спадабаецца. Дарэчы, ведаеш, што акруговы пракурор – мой сваяк? Калі мы з табой дамовімся, атрымаеш у падарунак і яго сяброўства.
  
  Пэтчетт:
  
  – Адкуль гэта ў цябе? – вельмі спакойна, нават ноздры не раздзімаюцца. Выдатна валодае сабой.
  
  Джэк дастае нож, скрабе шыю лязом. Кранае пальцам шыю, злізвае з пальца кроў – чысты псіх, хоць цяпер Оскара давай!
  
  – Ды так, патрос парачку ниггеров. Ты ж ведаеш, як я гэта ўмею. Пра мне часта пісалі ў «Строга сакрэтна», а ў вас з Сідам былі агульныя справы, так што ты павінен пра мяне ўсё ведаць.
  
  Спакойна, без страху:
  
  – Усё не ўсё, але сее-што мне вядома. У мяне захоўваецца копія твайго дасье. Памятаецца, пяць гадоў таму мы заключылі дагавор, і, як я разумею, ты сваю частку дамовы парушыў. Мяркую, пратакол тваіх паказанняў ўжо ў твайго начальства.
  
  Джэк іграе нажом, акцэнтуе лязо у далонь. Зноў выступае кроў. А цяпер як яны прайгравалі гэта з Эксл:
  
  – І ўсё ж я пра цябе ведаю куды больш, чым ты пра мяне. Ведаю, што стала з гераінам, скрадзенай у Мікі Коэна, як ён трапіў да цябе і што ты з ім робіш. Ведаю, што ты гандляваў парнухай ў пяцьдзесят трэцім. Ведаю, што ты выкарыстаў сваіх шлюх для шантажу. Усё, што мне трэба, – маё дасье і яшчэ сее-якая інфармацыя. Аддасі мне тое, што я хачу, і капітан Эксл пакіне цябе ў спакоі.
  
  – Што гэта за інфармацыя?
  
  Слова ў слова па сцэнары:
  
  – У нас з Хадженсом быў дагавор. Я сливаю яму компру на вышэйшых паліцэйскіх чыноў – ён аддае маё дасье і плаціць дзесяць штук чыстымі. Сід сказаў, што вы з ім партнёры, так што я не слаў дакопвацца да праўды ў справе «Флёр-дэ-Ліс» – ты ведаеш, што так і было. Але Сіда забілі, а грошы і дасье я так і не атрымаў – думаю, іх забраў забойца. Гэтыя грошы мне цяпер патрэбныя да зарэзу, таму што мяне выбіваюць з паліцыі без пенсіі, а таму мне патрэбен той вырадак, які мяне абрабаваў. Я ведаю, што ты не вырабляў порназдымкі ў пяцьдзесят трэцім – толькі прадаваў. Той, хто рабіў здымкі, і забіў Сіда. Назаві імя – і я твой.
  
  Пэтчетт усміхаецца. Джэк усміхаецца ў адказ: апошняя рэпліка – далей прыйдзецца пусціць у ход рукаяць пісталета.
  
  – Пірс, забойства ў «Начны савы» звязана з парнухай і, магчыма, з гераінам. І парнуха, і гераін – твой бізнэс. Хочаш у газавую камеру, Пірс?
  
  Пэтчетт выхоплівае пісталет, страляе тройчы. Пісталет з глушыцелем – чуюцца толькі прыглушаныя воплескі. Джэка адкідвае да дзвярэй: кулі расколваюць схаваны дыктафон, адскокваюць ад бронекамізэлькі.
  
  Яшчэ тры стрэлы – два ў бронекамізэльку, адзін міма.
  
  Джэк з грукатам падае на стол, ускоквае з пісталетам напагатове. Затвор заядае. Пэтчетт прыціскае Джэка да стала, накіроўвае пісталет яму ў твар, пстрычка – асечка. Джэку атрымоўваецца выхапіць нож, ударыць, не гледзячы. Крык. Лязо ўваходзіць у што-то цвёрдае.
  
  Левая рука Пэтчетта пригвождена да стала. Правая апісвае дугу – у ёй шпрыц. Шпрыц вонзается ў руку Джэка – па венах разліваецца прыемнае цяпло, перад вачыма паўстае рознакаляровы туман. Аднекуль здалёк – гром стрэлаў, крык: «Эйб, Ці, не трэба!» Языкі полымя, дым. Джэк скочваецца са стала. Ён яшчэ паспявае заўважыць, як курчыцца чалавек, пришпиленный да стала, і паспявае падумаць, што зноў сесці на іголку – не так ужо дрэнна.
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ ШОСТАЯ
  
  
  Што-то здарылася з яго ўнутранымі гадзінамі – нават не ведае, серада сёння ўжо чацвер. Цэлы вечар загубіў на выкладкі па «Начны савы» – але Дадлі нават запісваць нічога не стаў: усё гэта яму даўно вядома. Дадлі прасядзеў з ім да паўночы, шмат казаў і з'ехаў, так нічога толкам і не патлумачыўшы, – сустракацца з Эксл. Дадлі хоча разбурыць яго кар'еру, але Бадуеў ён сказаў: «Хай спаўна атрымае тое, што заслужыў», а пасля гісторыі з Лін смерць – самае малое, чаго заслугоўвае гэты падонак. Забіць капітана паліцыі... Адзін паварот колца, і спружына лопне...
  
  З гэтай думкай ён заснуў і прачнуўся праз некалькі гадзін: снілася яму Кэці Джануэй.
  
  Перад вачыма зноў устаў Спейд Кулі.
  
  Зноў у «Билтмор», зноў распытвае музыкаў – Спейд не з'яўляўся, Сабакар Перкінс змыўся па нейкіх сваіх справах. Начны дзяжурны ў Бюро акруговага пракурора даў яму ад варот паварот – падобна на тое, яны там гэтай справай не займаюцца зусім. Прошвырнулся па Чайнатауну – нічога. Асцярожна праехаў міма свайго дома – ля дзвярэй дзяжураць у машыне двое з ОВР. Праглынуў на хаду гамбургер у кругласутачнай забягалаўцы.
  
  Заняўся світанак. У газетных кіёсках тоўстыя стосы «Геральд» – пятніца! Загалоўкі крычаць аб «Начны савы»: негритосы скардзяцца на паліцэйскае самавольства, шэф Паркер абяцае аднавіць справядлівасць.
  
  Наручныя гадзіны спыніліся. Бад хоча іх завесці, зрахаваўшыся з радыё, але пальцы дрыжаць, ніяк не атрымліваецца падкруціць колца, і ён выкідвае стобаксовые «Груен» у акно. Прыступы стомленасці змяняюцца новымі прылівамі сіл, і тады замест Кэці ён думае пра Эксл і Лін. Едзе на Нотынгем-драйв – праверыць машыны каля дома.
  
  Белага «паккарда» не – а бо Лін заўсёды пакідае аўтамабіль на адным і тым жа месцы.
  
  Бад абыходзіць дом вакол – ніякіх слядоў сіняга «плімута» Эксл. Суседка забірае з ганка бутэльку малака.
  
  – Добрай раніцы, – кажа яна. – Вы сябар міс Брэкен, праўда?
  
  Агідная старая – Лін казала, што яна падглядаю да суседзям у вокны.
  
  – Дакладна.
  
  – Што ж, як бачыце, яе няма дома.
  
  – А вы не ведаеце, куды яна з'ехала?
  
  – Ну...
  
  – Што «ну»? Вы бачылі яе з мужчынам? Высокім, у акулярах?
  
  – Не, не бачыла. Нічога я не бачыла, і, калі ласка, не крычыце на мяне, малады чалавек.
  
  Бад паказвае ёй жэтон.
  
  – Вы што-тое ведаеце? Вы ж хацелі што-тое сказаць – кажыце!
  
  – Я збіралася сказаць, што ведаю, куды яна паехала. Я чула, як яна размаўляла з кіраўніком, пыталася ў яго дарогу. Але вы так нелюбезны, малады чалавек...
  
  – Дарогу куды?
  
  – На возера Эрроухед. І няма чаго так крычаць, я б і без таго вам усё распавяла.
  
  
  
  * * *
  
  
  Паляўнічы домік Эксл – пра яго апавяданні ваза Інэс. Казала, на даху у яго тры сцягі: амерыканскі, каліфарнійскі і сцяг паліцыі Лос-Анджэлеса. Бад едзе на Эрроухед, кружыць вакол возера, нарэшце знаходзіць дом: усе тры сцягі лунаюць на ветры. Ля ганка стаіць белы «пакард» Лін. Сіняга «плімута» не відаць.
  
  Адным скачком Бад ўзлятае на ганак. Дзверы зачынена звонку на завалу. Бад ўваходзіць – звычайная пакой, пыл, цішыня.
  
  Кідаецца ў спальню. Змятая ложак, пах поту, сляды губной памады на прасцінах. Бад зрывае прасціны, выбівае пух з падушак, пераварочвае матрац – пад матрацам кніжачка ў скураной вокладцы. Дзённік Лін – той самы дзённік, пра які ён шмат чуюць, але ні разу ў яго не заглядаў.
  
  Бад хапае яго, хоча разарваць напалам па краі – так ён у маладосці на спрэчку рваў тэлефонныя кнігі. Але спыняецца: ён павінен туды зазірнуць. Страшна баіцца таго, што можа там прачытаць, – і менавіта таму павінен.
  
  Апошняя спісаная старонка. Выразны, упэўнены почырк Лін. Чорныя чарніла – залатая ручка, што ён ёй падараваў.
  
  
  26 сакавіка 1958
  
  Яшчэ трохі пра э. Э. Ён толькі што з'ехаў. Здаецца, зьбянтэжаны тым, што ўчора так са мной разгаварыўся. У ранішнім святле і без акуляраў ён выглядае маладым і вельмі уразлівым.
  
  Але гэта бачнасць: э. Э. вельмі небяспечны, і Пірса, які сутыкнуўся з гэтым чалавекам на вузкай дарожцы, можна толькі пашкадаваць. Любоўю. Э. Э. займаецца зусім як мой Вендэл – павольна, нібы хоча, каб гэта ніколі не канчалася, каб яму не даводзілася зноў вяртацца да рэальнасці. У першы раз я сустрэла чалавека, настолькі падобнага на мяне: яго розум, асцярожнасць, няшчырасць, пастаянная гатоўнасць да двайны гульні – усё гэта настолькі мне знаёма, што я гляджу на яго як у люстэрка і баюся таго, што бачу. Побач з ім В. У. здаецца дзіцем: сумленным, чыстым і мужным, так, але дзіцем. А па параўнанні з тым выбарам, што стаіць перад ім цяпер, маё здрада Пэтчетта – проста дзіцячая гульня. Парадаксальна: гэты халодны, цынічны эгаіст да гэтага часу па-дзіцячы захапляецца сваім бацькам і глядзіць на свет яго вачыма – тым горш тое, што яму трэба будзе, тым больш дзівіць і захапляе мяне тое, што, нягледзячы ні на што, ён ютаў дзейнічаць. Э. Э. не занадта уразаўся ў падрабязнасці, але сутнасць справы такая: на некаторых парнаграфічных фотаздымках, якія прадаваў Пірс пяць гадоў таму, маюцца намаляваныя ад рукі чырвонымі чарніламі раны і калецтва – і гэтыя малюнкі цалкам супадаюць з пашкоджаннямі на целе Сіда Хадженса, а таксама з ранамі ахвяраў забойцы-маньяка па імя Ларэн Атэртан, якога арыштаваў у трыццатых гадах Прэстан Эксл. П. Э. мае намер выставіць сваю кандыдатуру ў губернатары, а. Э. Э. лічыць, што яго бацька няправільна расследаваў справу Атертона і, акрамя таго, падазрае, што ў гэты час П. Э. складаўся ў дзелавых адносінах з Рэймандам Дитерлингом (адной з ахвяраў Атертона стаў хлопчык-кіназорка, які здымаўся ў Дитерлинга). Вось і яшчэ адзін парадокс: мой э. Э., такі цвярозы і прагматычны, ўяўляе свайго бацькі нейкім ідэальным героем, рыцарам без страху і папроку і прыходзіць у жах ад адной думкі аб тым, што П. Э. можа праяўляць нейкія чалавечыя слабасці. Ён баіцца, што расследаванне «Начны савы» раскрые памылку. П. Э. і перашкодзіць яго абранню ў губернатары, і, мяркуючы па ўсім, яшчэ больш баіцца, што яго бацька апынецца звычайным смяротным. І ўсё ж ён цвёрда мае намер расследаваць справу, пакуль не дакапаецца да сутнасці. Як я ні люблю Венделла, але даводзіцца прызнаць: ён у такой сітуацыі, хутчэй за ўсё, пачаў бы страляць направа і налева, а потым сеў бы чакаць, пакуль прыйдзе хто-небудзь разумней – ну хоць бы той саладкамоўны ірландзец Дадлі Сміт, аб якім ён столькі распавядае, – і ўсё выправіць. Пакуль усё: астатняе запішу пасля прагулкі, сняданку і трох моцных кубкаў кавы.
  
  
  Цяпер ён ірве дзённік – спачатку уздоўж карэньчыка, затым на дробныя кавалачкі, ператвараючы скуру і паперу ў пацяруху.
  
  Падыходзіць да тэлефона, набірае нумар ОВР. Дзззинь, дзззинь.
  
  – Аддзел унутраных расследаванняў, Клекнер.
  
  – Гэта Уайт. Пакліч Эксл.
  
  – Уайт, май на ўвазе, у цябе будуць вялікія не...
  
  Новы голас.
  
  – Гэта Эксл. Уайт, дзе ты?
  
  – У Эрроухед. Толькі што прачытаў дзённік Лін. Цяпер я ведаю ўсё пра твайго старога, Дитерлинга і Атертона. Усё ведаю, зразумела, маці тваю? Зараз мне трэба знайсці аднаго чалавека. Калі я з гэтым разделаюсь, імя твайго татачкі з'явіцца ў шасцігадзінных навінах.
  
  – Уайт, пачакай! Мы можам дамовіцца!
  
  – Ідзі да д'ябла, Эксл.
  
  
  
  * * *
  
  
  Назад у Лос-Анджэлес. Па трэцім крузе: Чайнатаун, Стрып, «Билтмор». Перад вачыма плаваюць чырвоныя кругі, китаезы здаюцца падобнымі на музыкаў з групы Спейда, у «Каўбойскіх рытмаў» – жоўтыя фізіяноміі, вочы-шчылінкі. Усе норы, усё хованкі правераны па тры разы. Акрамя адной: у агента Кулі ён быў толькі аднойчы.
  
  Бад едзе ў «Асацыяцыю Ната Пенцлера». Дзверы ў кабінет адкрыта – містэр Натски ў сябе за сталом есць сэндвіч. Заўважыўшы Бадан, ледзь не душыцца:
  
  – О чорт!
  
  – Спейд ўчора не з'явіўся на канцэрце. Павінна быць, ён табе варта кучу грошай.
  
  Пенцлер суе руку пад стол:
  
  – Эх, Тарзан, ведаў бы ты, колькі непрыемнасцяў дастаўляюць мне кліенты!
  
  – Што-то ты не моцна гэтым огорчаешься.
  
  – Таму што ў канчатковым рахунку заўсёды застаюся ў прыбытку.
  
  – Ведаеш, дзе ён?
  
  Пенцлер, што-то заталкивая пад стол:
  
  – Хутчэй за ўсё, дзе-небудзь на Марсе ў абдымку са старым прыяцелем «Джэкам Дэниелсом» [63] .
  
  – Што гэта ты там, пад сталом, робіш?
  
  – Яйкі сабе чешу. Так хочаш на мяне працаваць? Пяць сотняў у тыдзень і дзесяць адсоткаў агенту.
  
  – Дзе Спейд?
  
  – Недзе бадзяецца, а дзе – не ведаю. А ты зайдзі на наступным тыдні і дай ведаць, калі з табой хто-небудзь мазгамі падзеліцца.
  
  – Значыць, так?
  
  – Слухай, Тарзан, навошта мне ад цябе што-то хаваць. Мне жыццё дарога...
  
  Бад рэзка б'е нагой па крэсла. Пенцлер ляціць на падлогу. Бад лезе пад стол: тоўсты скрутак, загорнуты ў карычневую паперу і перавязаны вяроўкай. Бад ставіць нагу на скрутак і тузае вузел: ўнутры стос чыстых чорных каўбойскіх кашуль.
  
  – Лінкальн-Хайтс, – кажа Пенцлер, паднімаючыся. – Склеп у установе Сэмі Ліна. Толькі памятай: ты пра гэта даведаўся не ад Натски.
  
  
  
  * * *
  
  
  Кітайскі рэстаран Ліна: уверх па Брадвеі ад Чайнатаун. Ззаду рэстарана – аўтастаянка, чорны ход на кухню. Звонку ў склеп ходу няма. Знізу з вентыляцыйнай трубы вырываецца пар, даносяцца галасы. З прачыненых задняй дзверы даносяцца рэзкія пахі. Уваход у склеп павінен быць з кухні.
  
  Бад знаходзіць у двары палку, уваходзіць з чорнага ходу. На маленькай кухоньке двое узкоглазым рэжуць мяса, яшчэ адзін, стары хрыч, свежует качку. Дзе ўваход у склеп? Бад цяміць адразу: пад саламянай цыноўкі у пліты.
  
  Яго заўважылі. Маладыя пачынаюць што-то лопотать па-кітайску, тата-сан узмахам рукі іх супакойвае. Бад паказвае жэтон.
  
  Стары робіць рух пальцамі, нібы свивает нябачную нітку:
  
  – Я плачу! Я плачу! Сыходзіце!
  
  – Спейд Кулі, татка. Спусціўся ўніз і скажы яму, што Натски даслаў змену бялізны.
  
  Стары не сцішаецца:
  
  – Спейд заплаціў! Сыходзіце! Я плачу!
  
  Тата-сан сціскае мясницкий нож; маладыя ўстаюць побач паўкругам.
  
  – Ідзіце! Сыходзіце! Я плачу!
  
  Бад чакае, калі стары падыдзе бліжэй, і сустракае яго дубінкай па корпусе. Тата-сан падае на пліту – тварам у агонь. Валасы імгненна загараюцца. Маладыя кідаюцца на Балю – адным ударам дубінкі ён збівае іх з ног – яны гарой валяцца на падлогу, Бад дадае ім нагамі па рэбрах. Стары, крычучы ад болю, тушыць валасы ў ракавіне, твар у яго апёкі да чарнаты.
  
  Бад б'е яго пад калені – китаеза падае, не выпускаючы з рукі нож. Бад наступае яму на руку, пальцы храбусцяць, стары пранізліва крычыць. Бад оттаскивает яго да пліты, штурхялём адкідвае цыноўку – пад ёй люк, што вядзе ў склеп.
  
  Тошнотворная салодкая смурод опіуму. Бад сцягвае вопящего кітайца ўніз, б'е нагой, той змаўкае. Ідзе па вузкім праходзе сярод матрацаў, узіраючыся ў твары курцоў.
  
  Бад штурхялямі расштурхвае іх. Суцэльныя узкоглазым – што-то незадаволена бурчат, а потым зноў апускаюцца ў забыццё, кожны ў сваім Фантазиленде. Дым – хоць сякеру вешай. З'едлівы дурманлівы пах ахутвае твар, пранікае ў ноздры: Бад цяжка дыхае і з кожным уздыхам атрутныя пары расцякаюцца па лёгкім.
  
  У канцы склепа – дзверы. Бад расчыняе яе штурхялём. Скрозь опійны туман: голы Спейд Кулі, з іх тры аголеныя дзяўчыны. П'янае хіхіканне, переплетенье рук і ног – оргія на слізкай, пакрытай кафляй лаве. Бад не страляе – баіцца патрапіць у каго-небудзь з жанчын.
  
  Замест гэтага нашаривает выключальнік на сцяне, уключае святло. Туман рассейваецца, Спейд падымае галаву. Бад наводзіць на яго рэвальвер.
  
  ЗАБІ.
  
  Кулі выходзіць з здранцвення першым: хапае двух дзяўчат, прыціскае да сябе, як шчыт. Бад падыходзіць бліжэй. Мільгаюць рукі, ногі, пазногці цэляцца яму ў твар. Ен выйшаў з рук Спейда, дзеўкі, спатыкаючыся, паспешліва знікаюць за дзвярыма. Спейд:
  
  – Ісус. Марыя, Іосіф...
  
  Бад наглытаўся опіуму: у галаве туман. Надгробное слова – каб расцягнуць лот міг:
  
  – Кэці Джануэй, Джэйн Милдред Хемшер, Линетт Элен Кендрыка, Шэран...
  
  – ГЭТА Ж ПЕРКІНС, МАЦІ ТВАЮ, ГЭТА ЎСЁ ПЕРКІНС! – лямантуе Кулі.
  
  Бад застывае: палец да паловы націснуў на спускавы кручок. Перад вачыма плаваюць каляровыя плямы. Кулі сакоча як кулямёт:
  
  – Я бачыў Собачника з гэтай апошняй дзяўчынкай, з Кендрыка. Я ведаў, што ён любіць біць шлюх, і, калі пра яе расказалі па тэліку, спытаў, ці не ён гэта. А Сабакар... госпадзе, ён мяне напалохаў да усрачки, таму-то я тут і хаваюся. Паверце мне, містэр, гэта праўда!
  
  У каляровых плямах – гідкая рожа Собачника Перкінса. З калейдаскопа выплывае бірузовае пляма – адзін з пярсцёнкаў на пальцах Спейда.
  
  – Адкуль у цябе гэтыя пярсцёнкі?
  
  Кулі, дрыготкімі рукамі обматывая сцягна ручніком:
  
  – Так усё, што ад яго ж, ад Собачника! У яго хобі такое, ўсюды возіць з сабой станок і выточвалі пярсцёнкі. Ён заўсёды наконт гэтых пярсцёнкаў адпускаў якія-то дзіўныя жартачкі, накшталт таго, што яны яму дапамагаюць у далікатнай працы, абараняюць рукі – цяпер-то я разумею, аб чым ён!
  
  – Опіум. Ён ведае, дзе яго дастаць?
  
  – Гэты казёл цягае маю дурасць! Містэр, вы павінны мне паверыць!
  
  І Бад вырашае яму верыць.
  
  – Я правяраў месца і даты. Кожны раз на месцы забойства апынаўся ты. Іншыя музыкі з тваёй сранай групы прыходзяць і сыходзяць – застаешся толькі ты.
  
  – Сабакар са мной ездзіць з сорак дзевятага года! Ён наш менеджэр, ён заўсёды ездзіць са мной! Містэр, калі ласка, паверце!
  
  – Дзе ён?
  
  – Не ведаю!
  
  – Сябры, прыяцелі, сяброўкі. Іншыя вычварэнцы. Выкладвай!
  
  – Ды якія ў гэтага сукін сына сябры! Хіба толькі гэты макаронник, Джоні Стомпанато! Містэр, вы павінны мне па...
  
  – Я табе веру. А ты верыш, што я цябе заб'ю, калі яго спугнешь?
  
  – Госпадзе Ісусе, яшчэ як веру!
  
  Бад хаваецца ў дыме. Кітайцы па-ранейшаму ў сьвядомасьці. З глоткі старикана вырываецца ледзь чутны хрып.
  
  
  
  * * *
  
  
  Паліцэйскае дасье на Перкінса:
  
  У Каліфорніі арыштаў не было. 1944 – 1946 гады – турэмнае зняволенне ў Алабаме, абвінавачванне ў ненатуральных зносінах з жывёламі. Гастралюючы музыка, пастаяннага адрасы няма. Знаёмы з Джоні Стомпанато, магчыма, знакам з Эйбом Тайтелбаумом і Ці Ваксом: усе трое – вядомыя гангстары. Павесіўшы трубку, Бад успамінае даўні аповяд пра тое, як Джэк Винсеннс трос Собачника на вечарыне «Жэтона Гонару» – Джоні, Тайтелбаум і Ваксы тады былі з ім.
  
  Джоні – яго былы інфарматар. У той час, шмат гадоў таму, Джоні баяўся яго. І ненавідзеў.
  
  Бад зноў тэлефануе ў архіў, высвятляе нумар тэлефона Стомпа. Дзесяць званкоў – няма адказу. Яшчэ два званка: у нумар «Каўбойскіх рытмаў» у Билтморе, у клуб «Эль Ранча» – і там, і там ніхто не адказвае. Наступны прыпынак – рэстаранчык Пархача Тайтелбаума: Джоні і Пархача вадой не разольешь.
  
  Бад імчыць па Піка, разганяючы рэшткі опіюмнага дурману. План просты і выразны: знайсці Перкінса, дачакацца, пакуль ён застанецца адзін, забіць. Потым – Эксл.
  
  Паркуецца, зазірае ў акно рэстаранчыка. Наведвальнікаў няма, за сталом – Пархач Т. і Джоні Стомп.
  
  Бад ўваходзіць. Заўважыўшы яго, яны пачынаюць перашэптвацца. Бад некалькі гадоў іх не бачыў: Эйб прыкметна ацяжэў, Джоні прыгожы ўсё той жа саладжава-нахабнай італьянскай прыгажосцю.
  
  Пархач махае яму рукой. Бад бярэ крэсла, садзіцца. Стомп кажа:
  
  – О, Вендэл Уайт! Як справункі, paesano [64] ?
  
  – Нічога. А як у цябе з Ланай Тэрнер?
  
  – Усё выдатна. Хто гэта табе распавёў?
  
  – Мікі Коэн.
  
  Тайтелбаум гучна рагоча:
  
  – А што манда ў яе собалямі выслана, ён табе не казаў? Яны з Джоні сёння улезают у Акапулька, а мне, на жаль, толькі і застаецца, што суцяшацца гульнёй у кішэнны більярд. Што прывяло цябе да нас, Уайт? Мы ж, здаецца, не бачыліся з таго часу, як твой прыяцель Дзік Стэнс тут працаваў.
  
  – Я шукаю Собачника Перкінса.
  
  Джоні, барабанячы пальцамі па стале:
  
  – Спытай у Спейда Кулі.
  
  – Спейд не ведае, дзе ён.
  
  – Ну а я-дык тым больш! Гэта Мікі табе сказаў, што мы з Сабачнікам корэшаў?
  
  Няма рытуальнага пытання: а навошта ён табе спатрэбіўся? І тоўсты Пархач што-то маўчыць.
  
  – Спейд сказаў, што ты з ім знаёмы.
  
  – Знаёмы, гэта дакладна. А ён табе не сказаў, paesano, што мы з Сабачнікам ўжо некалькі гадоў не бачыліся?
  
  Пара подбавить спякоту.
  
  – Я цябе не paesano, мудзіла італьянскі.
  
  Джоні усміхаецца – павінна быць, стары ўспамінае. У жирною Пархача спалоханы погляд.
  
  – Эйб, а ты з Перкинсом не сябруеш?
  
  – Яшчэ чаго! Сабакар для мяне занадта мешугене. Прывітанне, пакуль – вось і ўсё наша знаёмства.
  
  Хлусіць.
  
  – Напэўна, я нешта блытаю. Вы, хлопцы, сябруеце з Лі Ваксом, я чуў, яны з Сабачнікам – не разлі вада.
  
  Пархач тэатральна рагоча.
  
  – Джоні, ты чуў? Наш Вендэл ўсё на свеце пераблытаў, гэта ўжо дакладна!
  
  Стомп:
  
  – Як жа, кореша яны! Як кошка з сабакам!
  
  Не хочуць, каб ён размаўляў з Ваксом. Чаму?
  
  – Вось што мяне здзіўляе, хлопцы. Няўжо вам зусім не цікава, за якім чортам ён мне спатрэбіўся?
  
  Пархач, отставляя талерку:
  
  – А табе не прыходзіла ў галаву, што нам проста напляваць?
  
  – Нешта не верыцца. Вы ж слушкі любіце.
  
  – Вось і давай свае слушкі.
  
  Ходзяць чуткі, Пархач да смерці забіў нейкага хлопца, які абазваў яго жидом. Варта паспрабаваць.
  
  – А чутка такі, што з бруднымі макаронниками і тлустымі жыдамі я сваімі слушками не дзялюся.
  
  Эйб лагодна рагоча і злёгку пляскае Бадан па руцэ, як напроказившею дзіцяці:
  
  – Ну ты і комік, Бад! Добра, чаго ж ты хочаш ад даўніны Собачника?
  
  – Не тваё сабачае справа, жидяра, – осаживает яго Бад і паварочваецца да Джоні: – А ты чым займаешся, пакуль Мікі няма?
  
  – Ды нічым асаблівым. – Абручыкам на мезенцы Джоні выстуквае па бутэльцы рытм. – Цябе гэта не зацікавіць. Трымаюся, як гаворыцца, у рамках. А вось ты чым цяпер заняты, Вендэл?
  
  – Справай «Начны савы».
  
  Джоні ўзмоцнена барабаніць па бутэльцы – яшчэ трохі, і пераверне. Пархач, бляднеючы:
  
  – Ты ж не думаеш, што Сабакар Перкінс...
  
  Стомпанато:
  
  – Ды добра табе, Эйб! Каб Сабакар паклаў гэтых фраеры ў «Начны савы» – ды такое і ў сне не прысніцца!
  
  – Пайду поссу, – кажа Бад і выходзіць у туалет. Зачыняе дзверы, лічыць да дзесяці, прыадчыняе на вузкую шчылінку. Мизеры, ажыўлена жэстыкулюючы, аб нечым раяцца. Эйб выцірае тлустую морду хусткай. Усё сыходзіцца.
  
  Сабакар і «Начная сава» – нейкая сувязь?
  
  Прыкладна за год да «Начны савы» Джэк Винсеннс бачыў усіх чатырох: Вакса, Стомпа, Пархача і Перкінса – за адным сталом на вечарыне.
  
  Джо Сифакис казаў: хто-то страляе ў людзей Мікі аднаго за іншым, і кілераў трое.
  
  Ёсць што-то яшчэ – што-тое, чаго Бад не разумее, што круціцца ў яго ў галаве і не даецца ў рукі...
  
  Трымаюся ў рамках.
  
  «Утрыманне арганізаванай злачыннасці ў належных межах».
  
  Вось чым займаецца ў матэлі «Вікторыя» Дадлі Сміт. Яго любімае слоўца: «утрыманне ў рамках». Ўтрымаць у рамках... трымаць... «Пара скарыстацца пладамі нашых прац...» Допыт Ламара Хинтона – чаму яго пыталіся пра «Начны савы»? І што там рабіла Дот Ротштейн, стрыечная сястра Пархача Тайтелбаума?
  
  Бад ўключае ваду, пырскае сабе на твар. Спакойна выходзіць. Стомп:
  
  – З облегченьицем цябе.
  
  – Дзякуй. Увогуле, ты маеш рацыю: Собачника я шукаю за старыя грахі. А «Начная сава» – там, падобна, іншая справа...
  
  Джоні, вельмі спакойна:
  
  – Ага?
  
  Пархач, яшчэ спакайней:
  
  – А хто ж забіў-то? Якія-небудзь чарговыя швугис [65] ? Я-то аб гэтым ведаю толькі тое, што ў газетах чытаў.
  
  Бад:
  
  – Можа быць. Але, калі гэта не іншыя нігер, выходзіць, што пурпурная машына ў «Начны савы» – падстава. Добра, хлопцы, я пайду. Сустрэнеце Собачника, скажыце, каб бразнуў мне ў Бюро.
  
  Спакойны Джоні барабаніць пальцамі па бутэльцы.
  
  Спакойны Пархач натужна кашляе і зыходзіць потым.
  
  Спакойны Бад спакойна выходзіць на вуліцу, спакойна садзіцца ў машыну, спакойна заязджае за кут, стрымгалоў выскоквае з аўтамабіля і скачкамі імчыцца да тэлефона-аўтамата. Кампанія «П. К. Беллз». Адзін гудок, другі – маці тваю, колькі ж можна чакаць?!
  
  – Кхм... так, хто запытвае?
  
  – Сяржант Уайт, паліцыя Лос-Анджэлеса. Трэба прасачыць званкі.
  
  – За які перыяд, сяржант?
  
  – Бліжэйшыя некалькі хвілін. Усе прыватныя тэлефоны і тэлефоны-аўтаматы ў рэстаране «Кашэрныя кухня Эйба». Хутчэй! Гаворка ідзе аб забойстве!
  
  – Хвілінку пачакайце, калі ласка.
  
  Шчоўк-шчоўк-шчоўк – і новая тэлефонная паненка:
  
  – Сяржант, што менавіта вам трэба?
  
  – «Кашэрныя кухня Эйба», рэстаран на рагу Піка і Ветэран. Усе званкі з усіх тэлефонаў у бліжэйшыя пятнаццаць хвілін. І не цягніце!
  
  – Афіцэр, мы не можам праслухоўваць бягучыя званкі.
  
  – Не трэба праслухоўваць, чорт пабяры! Проста скажыце мне, куды тэлефанавалі!
  
  – Ну што ж, калі гаворка ідзе аб забойстве... Куды вам ператэлефанаваць?
  
  Бад чытае нумар тэлефона-аўтамата:
  
  – Граніт – 48112.
  
  – Ператэлефаную праз пятнаццаць хвілін. І ў наступны раз папрашу вас папярэджваць загадзя, – незадаволена кажа паненка і вешае трубку.
  
  Бад, стоячы ў будцы, лічыць секунды. У кожнай секундзе – два склада: Дадлі, Дадлі, Дадлі, Дадлі... Нарэшце званок. Ён хапае трубку, губляе, ловіць на ляту, падносіць да вуха.
  
  – Так?!
  
  – Два званка. Адзін – Дзюнкерк – 32758, зарэгістраваны на імя міс Дот Ротштейн. Другі – Эксминстер – 46811, зарэгістраваны на імя містэра Дадлі Л. Сміта.
  
  Бад выпускае трубку з рук. Яна павісае на провадзе: балбатня тэлефоннай паненкі даносіцца аднекуль з далёкага далёкая – з ціхага, бяспечнага месца, куды яму цяпер уваход забаронены.
  
  Ён верыў у Лін. Верыў у свой паліцэйскі жэтон.
  
  Лін яго здрадзіла. А «Начная сава» – справа рук капітана паліцыі Лос-Анджэлеса Дадлі Ліама Сміта.
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ СЁМАЯ
  
  
  Джэк Винсеннс на бальнічнай койцы каецца ў грахах.
  
  У тым, што ў пятнаццаць гадоў ад яго зацяжарыла дзяўчынка з прытулку Святога Анатоля. У забойстве містэра і місіс Скоггинс. У тым, што опоил Біла Макферсон і падклаў яму ў ложак красуню негритяночку. У тым, што падкінуў наркату Чарлі Паркеру, што трос аматараў траўкі і перадаваў інфармацыю ў «Строга сакрэтна». Спрабуе ўстаць з ложка, складаючы рукі, нібы ў малітве, мармыча: хаб рашмонес, Мэер, бам-бам-бам мой цягнік-экспрэс. Каецца ў тым, што часам распускаў рукі з торчками, што быў скарбнікам Эліса Лоў. Просіць прабачэння ў жонкі – за шлюх, за карцінкі ў тых паганых часопісах. І ў госпада Ісуса – за тое, што выпіўку і наркотыкі любіў куды больш, чым Бога.
  
  Карэн сядзіць каля яго ложка, і па яе шчоках цякуць слёзы. Хочацца ўцячы, хочацца заткнуць вушы – не можа. Эд спрабаваў адвесці яе – яна не паслухалася. Ён патэлефанаваў у Бюро з Эрроухед: Фіск распавёў яму, што Пірс Пэтчетт забіты – застрэлены невядомымі, асабняк яго быў падпалены і згарэў дашчэнту. Винсеннса знайшлі на заднім двары без прытомнасці: надыхаўся дымам, на бронекамізэльцы – сляды ад куль. На Цэнтральнай станцыі хуткай дапамогі лекар узяў у яго кроў на аналіз. Вынік: у крыві зборшчыка смецця знойдзены невядомы наркотык, які прадстаўляе сабой удасканалены гераін з даданнем антипсихотических кампанентаў. Жыць будзе. І хутка прыйдзе ў сябе. Трэба толькі пачакаць, пакуль спыніцца дзеянне наркотыку.
  
  Медсястра выцірае Винсеннсу твар. Карэн папяровай сурвэткай паходзіць слёзы. Эд перачытвае запіску Фіску: «Тэлефанавала Інэс Сота. Ніякай інфармацыі аб $ справах Р. Д. Р. Д. што-то падазрае??? – гаварыла коратка і намёкамі. Д. Ф.»
  
  Эд камячыць запіску, кладзе ў кішэню. Пакуль ён трахался з Лін, Винсеннс ледзь не загінуў. Хто-то расстраляў Пэтчетта, падпаліў дом і пакінуў іх гінуць у агні.
  
  А ў руках у Бада Уайта – факел для вогнішча, на якім хутка запылают абодва Эксл, бацька і сын.
  
  Ён не можа падняць вачэй на Карэн.
  
  – Капітан!
  
  Фіск з хола, паўшэптам.
  
  – Капітан, у мяне сёе-тое ёсць.
  
  Эд выходзіць, адводзіць Фіску ад дзвярэй палаты.
  
  – Што такое?
  
  – Норт Лэйман скончыў выкрыццё. Прычына смерці Пэтчетта – пяць куль, выпушенные з двух вінтовак калібра .30". Рэй Пинкер правёў балістычную экспертызу і выявіў ідэнтычнасць з адным старым забойствам. Акруга Рывэрсайд, май пяцьдзесят пятага. Ніякіх слядоў, вісяк. Тады застрэлілі дваіх на выхадзе з рэстарана. Як мяркуецца, гангстарскія разборкі.
  
  Усе да аднаго – да гераіну.
  
  – Гэта ўсё?
  
  – Няма. Бад Уайт разграміў опійны прытон ў Чайнатаун, да паўсмерці збіў траіх кітайцаў. Адзін з іх апазнаў яго па фота. Тад Грын хоча пачаць ўнутранае расследаванне. Выпісаць ордэр на затрыманне, сэр? Я ведаю, вы гэтаю хочаце, і шэф Грын кажа, што гэта ваша справа.
  
  Эд ледзь не смяецца ў адказ.
  
  – Ніякага ордэра.
  
  – Сэр?...
  
  – Я сказаў «не», і хопіць пра гэта. Цяпер вы з Клекнером сее-што для мяне зробіце. Звяжыцеся з Мілерам Сгентоном, Максам Пелтием, Тымі Валберном і Білі Дитерлингом. Папытаеце іх усіх прыйсці ў мой офіс сёння ў восем гадзін, каб адказаць на некалькі пытанняў. Скажыце, што расследаванне справы вяду я. Скажаце: калі яны не хочуць, каб аб нашай гутарцы даведаліся газетчыкі, ніякіх адвакатаў. І яшчэ: дастань мне з Аддзела забойстваў матэрыялы па старой справе Ларэна Атертона. Тэчку Атертона прынясеш мне запячатанай. Не хачу, каб ты туды заглядаў.
  
  – Сэр...
  
  Эд адварочваецца. У дзвярах – Карэн, з сухімі вачыма:
  
  – Скажыце... Як вы думаеце... Няўжо Джэк сапраўды ўсё гэта зрабіў?
  
  – Ды.
  
  – Ён не павінен ведаць, што я пра гэта ведаю. Абяцайце яму не казаць.
  
  Эд ківае, не зводзячы вачэй з прачыненых дзвярэй, за якой Пераможца з Вялікай Літары моліць пра адпушчэнне грахоў.
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ ВОСЬМАЯ
  
  
  Архіўная пакой – шафы па плячо вышынёй, набітыя панкамі. Бад таропка праглядае тэчкі, шукаючы пацверджанняў сваёй здагадцы: у галаве ў яго круцяцца абрыўкі думак, складаюцца ў стройную версію:
  
  «Начная сава» – справа Стомпа, Тайтелбаума і Ці Вакса. Яны ж прыбіралі людзей Коэна, яго «акцыянераў». Перкінс – з іх банды, але аб тым, што ён забівае прастытутак, яны не ведаюць, не могуць ведаць. Гангстары такіх рэчаў не церпяць, забойца-«аматар» можа загубіць усю шайку. Кіраўнік банды – Дадлі Сміт, больш няма каму. Усе яго размовы аб «асаблівым заданні» – спроба завербаваць Бадан. Хинтона Дадлі, хутчэй за ўсё, прыкончыў, каб не балбатаў лішняга аб Пэтчетте і яго справах. Дадлі з Пэтчеттом – саўдзельнікі? Брюнинг і Карлайл – таксама ў бандзе... «Утрымліваць у рамках»... «у годных рамках»... «годнае ўзнагароджанне»... Выснова: Дадлі спрабуе ўзяць кантроль над арганізаванай злачыннасцю ў Лос-Анджэлесе.
  
  Бад праглядае рэгістрацыі аўтамашын за красавік пяцьдзесят трэцяга. Яго першапачатковая версія на паверку апынулася ілжывай. Спрытна падкінутыя доказы – «мэркуры» у «Начны савы», драбавік і гільзы ў Грыфіт-парку, перш ён лічыў: забойцам проста пашанцавала. Але калі план нарадзіўся ў нетрах самой паліцыі, справа прымае іншы абарот: тыя, хто спланаваў забойства ў «Начны савы», мелі доступ да паліцыянтам рапартам, выбралі сёмуху черномазых хуліганаў, дзеля забавы утонявших машыны і разряжавших драбавік ў белы свет, вырашылі зваліць віну на іх у надзеі, што дэбашыраў прыкончаць пры арышце, і на тым справа і скончыцца.
  
  Значыць, яны павінны былі здабыць машыну, якая адпавядае апісанню з рапартаў. У патрэбны момант прыгнаць яе да «Начны савы». Зганяць машыну небяспечна – вялікая рызыка, што яе знойдуць. Купляць пурпуровую таксама небяспечна: заставалася купіць аўтамабіль іншага колеру і перафарбаваць.
  
  Бад працягвае працу. Тэчкі складзеныя ў беспарадку: «меркі», «шеви», «кадзі», Лос-Анджэлес, Сакрамэнта, Фрыске. Па прозвішчы шукаць бессэнсоўна – машыну, напэўна, куплялі на чужое імя. У адным пашанцавала: на картках, пришпиленных да дакументаў, пазначаны расы, даты нараджэння і прыкметы аўтаўладальнікаў. Успомніўшы курсы, Бад выразна фармулюе ў розуме, што хоча знайсці: «мэркуры» 1948 – 1950 гг., уладальнік жыве ў Паўднёвай Каліфорніі, прыкметы адпавядаюць Дадлі, Стомпу, Ваксы, Тайтельбауму, Карлайлу або Брюнингу. Праходзіць некалькі гадзін, перш чым адна тэчка спыняе на сабе ўвагу Бадан.
  
  «Мэркуры» 1948 года, колер шэры, набыты 10 красавіка 1953 года. Пакупнік: Маргарэт Луіза Марч, белая жанчына, дата нараджэння 23/7/1918, валасы цёмныя, вочы карыя, рост пяць футаў дзевяць цаляў, вага 215 фунтаў. Рэгістрацыя па адрасе: 1804, Усходні Оксфард, Лос-Анджэлес. Тэлефон: Нармандыя – 32758.
  
  Цяпло? Ды няма, горача! Вуліца Оксфард ідзе з поўначы на поўдзень, а не з захаду на ўсход. Прыкметы – рыхт-у-рыхт Дот Ротштейн, здаравенная і тоўстая. З «Кухні Эйба» ёй тэлефанавалі па нумары ДЗЮ – 32758 – так і ёсць, тупая лесбуха дала свой уласны нумар, толькі раён памяняла!
  
  А потым купіла пурпуровую фарбу і...
  
  – Ёсць! – лямантуе Бад, ад лішку пачуццяў лупіць кулакамі па паветры, поддевает нагой скрынкі на падлозе. А потым пры задумваецца.
  
  Што далей? Так, ён раскрыў два справы ў адзін дзень – але хто яму паверыць? Прамых доказаў няма – толькі ускосныя. Дадлі – занадта буйная шышка, і наўрад ці знойдзецца чалавек, гатовы рызыкаваць, каб пакласці канец яго бліскучай кар'еры...
  
  Ці няма. Адзін такі чалавек знойдзецца.
  
  Эксл.
  
  
  КІРАЎНІК ШЭСЦЬДЗЕСЯТ ДЗЕВЯТАЯ
  
  
  Эд ў машыне насупраць дома, дзе нарадзіўся і вырас. Яму не хапае духу ўзысці на ганак.
  
  Увайсці ў дом. Задаць бацьку пытанні, якія ўжо некалькі дзён не даюць яму спакою. Папрасіць дапамогі. Прызнацца, што выболтал яго таямніцу жанчыне, – і даў зброю супраць Прэстана ў рукі смяротнага ворага. З сабой у яго справа Атертона: там няма нічога, чаго б Эд не ведаў. Той, што рабіў порназдымкі і прыкончыў Сіда Хадженса, – чалавек, які замяшаны ў справе Атертона. Магчыма, ён і ёсць сапраўдны забойца. Калі гэта выплыве вонкі, Прэстан Эксл абрынецца з п'едэстала, на які ўзвёў яго сын.
  
  Эду не хапае духу увайсці, не хапае волі кінуць пра гэта думаць. Каб адцягнуцца, ён перабірае ў галаве ўспаміны.
  
  Бацька купіў гэты дом для маці. Асабняк стаў для яго знакам развітання з сярэднім класам. Ніколі сям'я Эксл не ставіла перад домам упрыгожаную агнямі калядную елку – бацька казаў, што гэта безгустоўна. Маленькі Томас аднойчы зваліўся з балкона, але не заплакаў, таму што мужчыны з роду Эксл не плачуць. Калі Эд вярнуўся з вайны, бацька зладзіў яму ўрачыстую сустрэчу – бяседа, куды запрасіў толькі мэра, членаў Гарадскога савета і паліцэйскіх чыноў, ад якіх залежала прасоўванне Эда па службе.
  
  З ганка сыходзіць Арт Дэ Спейн – бледны, схуднелы, з рукой на перавязі. Садзіцца ў машыну, хаваецца за паваротам. Сябар і паплечнік Прэстана, настаўнік Эда. Памятаецца, аднойчы ён сказаў, што не быў створаны для працы ў паліцыі.
  
  Велізарны халодны дом навісае над Эдам, здаецца, вось-вось праглыне. Эд заводзіць матор, едзе назад у бальніцу.
  
  
  
  * * *
  
  
  Смяцяр ўжо прыйшоў у сябе: седзячы ў ложку, робіць заяву Фиску.
  
  – ... Я дзейнічаў па сцэнары Эксл. Што менавіта казаў – не памятаю, памятаю толькі, як Пэтчетт выхапіў пісталет і пачаў у мяне паліць. Гармата, якую мне даў Эксл, аказалася поўным лайном – яе заклінавала. Потым Пэтчетт ўваткнуў мне ў руку шпрыц. Далей памятаю стрэлы і крык: «Эйб, Ці, не трэба!» Аб астатнім ведаю столькі ж, колькі і вы.
  
  Эд слухае, стоячы ў дзвярах. Раптам з-за спіны ў яго – надта знаёмы голас:
  
  – Эйб Тайтелбаум, Джоні Стомпанато, Ці Ваксы. У «Начны савы» яны стралялі. Сабакар Перкінс таксама з іх шайкі. Плюс яшчэ сёе-хто – толькі не ахопліваюць ў штаны!
  
  Эд рыўком абгортваецца. Бад кладзе ручищи яму на плечы. З сілай, але не груба вталкивает ў палату.
  
  – Забудзься пакуль пра ўсё, што паміж намі было. Чуў, што я сказаў?
  
  Ад Уайта нясе потым: валасы ў яго всклокочены, липо вар'яцкае.
  
  – Сэр. – асцярожна кажа Фіск, – можа быць, мне...
  
  Эд поводит плячыма, і Бад адразу ж прыбірае рукі.
  
  – Дзве хвіліны, капітан.
  
  «Я капітан, – паўтарае пра сябе Эд. – Я яго не баюся. Капітан Эксл нічога не баіцца».
  
  – Дуэйн, ідзі выпі кубачак кавы. Уайт, спадзяюся, ты зможаш расказаць што-небудзь такое, што прымусіць мяне забыцца пра пакалечаных кітайцаў.
  
  Фіск выслізгвае за дзверы.
  
  – А ты застанься, Джэк, – кажа Эд. – Уайт, я цябе слухаю.
  
  Уайт прыкрывае дзверы. Касцюм на ім, здратаваны і брудны, рукі перемазаны чарніламі.
  
  – Прывітанне, Смяцяр, я пра цябе па радыё чуў. Не ведаў, што ты туды пойдзеш, а то паспрабаваў бы ўсё зрабіць сам.
  
  – Што зрабіць? – трывожна пытаецца Винсеннс. – Пачакай-ка. Эйб, Ці... Выходзіць, Пэтчетта прыстрэлілі Ваксы з Тайтелбаумом?
  
  Эд:
  
  – Вось што, Уайт, давай-ка з самага пачатку і па парадку.
  
  Уайт павольна усміхаецца, і ад гэтай усмешкі Эда бяруць дрыжыкі.
  
  – Ужо некалькі гадоў я шукаю маньяка, які забівае прастытутак. Пачалося ўсё з Кэці Джануэй, сяброўкі Дзюка Каткарта. Яе прыкончылі у пяцьдзесят трэцім, як раз падчас «Начны савы».
  
  Эд ківае.
  
  – Гэтую гісторыю я ведаю. ОВР праводзіў па табе праверку, калі ты здаў сержантский экзамен.
  
  – Вось як? Што ж, ты ведаеш не ўсё. Некалькі гадзін таму я гэта справа раскалоў. Спачатку я думаў, што забойца Спейд Кулі – яго група выступала ва ўсіх гарадах, дзе адбываліся забойствы, і ўсе даты супадалі. Але я памыліўся. Спейд выдаў мне сапраўднага забойцу – Барта Артура Перкінса.
  
  – Сабакар цалкам на такое здольны, – падае голас Джэк. – Сапраўдны адмарозак.
  
  – Табе лепш відаць, – адказвае Уайт. – Кулі мне сказаў, што Перкінс корешится з Джоні Стомпанато, і мне ўспомнілася, як ты яшчэ годзе ў пяцьдзесят другім расказваў, што бачыў яго на вечарыне з Джоні Стомпом, Пархачом Г і Ці Ваксом. Але Кулі мне назваў аднаго Джоні, так што я стаў яго шукаць.
  
  – Ну, значыць, ты пайшоў да Стомпанато, – нецярпліва рэзюмуе Эд.
  
  Уайт, закурваючы:
  
  – Пачакай, не спяшайся. Ужо некалькі гадоў. час ад часу, я выконваю такую-сякую пыльную працу для Дадлі Сміта і Аддзела аргзлачыннасці. Ведаеш, як ён гэта называе? «Ўтрымліваць злачынцаў у належных межах». Трымаць у рамках, утрымліваць у рамках – яго любімае слоўца. У апошні час ён то і справа загаворваў аб тым, каб даручыць мне якое-то асаблівае заданне, а мінулай ноччу прама сказаў, што трэба правучыць аднаго «клапатлівага італьянца», які мяне асабліва баіцца. Гэта, напэўна, Джоні Стомп – у свой час ён быў у мяне інфарматарам і са мной добра знаёмы. Як працуе Дадлі, ведаеш? Ведаеш, за што яго «міратворцам» клічуць? Дык вось: мінулай ноччу ў матэлі «Вікторыя» ён разам з Карлайлам і Брюнингом отоваривал хлопца па імені Ламар Хинтон на прадмет інфармацыі. Накшталт як для Аддзела аргзлачыннасці. Але гэта туфта. Ведаеш, аб чым яго пытаўся Дадлі? Толькі пра Пірсе Пэтчетте, аб порнухе ды аб «Начны савы»!
  
  У Эда вочы лезуць на лоб.
  
  – Працягвай. Ты пайшоў шукаць Стомпанато, каб высветліць ў яго, дзе Перкінс.
  
  – Дакладна. Рушыў наўпрост у рэстаран Пархача, там і застаў абодвух – Пархача і Джоні. Спытаў пра Собачнике – абодва заерзали і давай вешаць мне локшыну: яны, маўляў, з ім ледзь знаёмыя, а Ці Ваксы так наогул яго не пераварвае. А я ж дакладна ведаю: хлусня. Мала таго: Джоні сказалі, маўляў, зараз ён «трымаецца ў межах». Я толькі не адразу сцяміў, што мне гэтыя словы нагадалі. Потым я кажу: маўляў, працую над справай «Начны савы». Тут яны абодва: ды ты звар'яцеў, няўжо воображаешь, што гэта Сабакар іх усіх загубіў – а самі ледзь не абасраліся са страху. Я выходжу адтуль, бягу да тэлефона, званю ў «П. К. Беллз» і прашу прасачыць усе званкі з рэстарана ў бліжэйшыя пятнаццаць хвілін. Два званка: адзін – Дот Ротштейн, стрыечнай сястры Пархача і даўняй сяброўцы Дадлі Сміта, іншы – дадому самому Дадлі.
  
  – Ё-маё! – ціха кажа Винсеннс.
  
  Эд інстынктыўна хапаецца за пісталет, але тут жа расхінаю руку.
  
  – Мне патрэбныя доказы.
  
  Уайт, выпускаючы дым у акно:
  
  – Калі нігер ні пры чым, значыць, машына на стаянцы ў «Начны савы» – падстава. Я пайшоў у архіў і праверыў рэгістрацыі аўтамабіляў за красавік пяцьдзесят трэцяга, толькі цяпер глядзеў белых. Дзясятага красавіка Дот Ротштейн купіла шэры «мэркуры». Імя фальшывае, адрас фальшывы, а вось тэлефон гэтая дурніца дала сапраўдны.
  
  Винсеннс слухае, шырока раскрыўшы вочы. Эд кусае губы, каб не закрычаць. ДАДЛІ.
  
  – Перад самай «Начны савой», – кажа ён павольна, – я працаваў на ўчастку Галівуд. Аднойчы заседзеўся на працы дапазна. Унізе была вечарына – каго-небудзь з копаў праводзілі на пенсію. Гуляў Спейд Кулі са сваёй групай. Ошивался там і Барт Перкінс. Выкажам здагадку, справа было так. Мел Лансфорд, былы паліцэйскі. Назавем яго забытай ахвярай «Начны савы» і ўспомнім, што вялікую частку сваёй службы ён правёў у Галівудскім участку. Выкажам здагадку, у каго-то з забойцаў быў зуб на Лансфорда. Выкажам здагадку, у той вечар Перкінс выключыў рапарт Лансфорда, які мог бы вывесці нас на след. Выкажам здагадку, забойцы спецыяльна прызначылі Каткарту – ці двайніку Каткарта – сустрэчу ў «Начны савы», ведаючы, што Лансфорд кожную ноч там бывае і спадзеючыся адным махам ліквідаваць абодвух.
  
  – У пяцьдзесят трэцім Дадлі даручыў мне праверку Лансфорда і Каткарта, – адказвае Уайт. – Відаць, лічыў, мяне баяцца няма чаго – адзін чорт нічога не знайду. Дык вось: аказалася, што ў нашым архіве няма справаздач Лансфорда. Наогул. Ні адзінай бумажонки ад яго не засталося. Так што, думаю, ты маеш рацыю.
  
  Винсеннс парушае маўчанне:
  
  – Фіск распавёў мне пра Пэтчетте: як яму дастаўся скрадзены гераін Коэна, як ён разам з якім-то невядомым – цяпер, думаю, можна сказаць, што гэта Дадлі, – збіраўся гэты гераін штурхаць. Я дакладна ведаю, што Дадлі прыглядаў за здзелкай Коэна з Драгной, і ўжо шмат гадоў ходзяць чуткі, што таго хлопца, які сарваў здзелку, Базза Мікса, прышылі нашы, лос-анджэлескія копы з самім Дадлі на чале. Фіск мне казаў, што вялікая частка гераіну дасталася Пэтчетту – часткова ад Энгелклинга і яго сыноў, часткай ад гэтага невядомага, то ёсць, па ўсёй бачнасці, ад Дадлі. І вось што я думаю: можа быць, Мел Лансфорд быў у той час у камандзе Дадлі? Тады, калі Дадлі наклаў лапу на гераін?
  
  Уайт пампуе галавой – гэта для яго навіна.
  
  – Ну-ка, ну-ка. Пастаянная балбатня Дадлі аб тым, каб утрымліваць арганізаваную злачыннасць у Лос-Анджэлесе ў належных межах і якія намаганні спатрэбяцца, каб пазбавіць горад ад чорных падонкаў... марына брыля гераінавай перадзел сфер уплыву – што ж, вельмі можа быць.
  
  – Так, з гэтым, здаецца, ясна, – кажа Эд. – Джэк, твая чарга. Ты займаўся лініяй Голдман/Ван Гельдер: пастарайся звязаць з тым, што мы высветлілі.
  
  Смяцяр устае, трымаючыся за поручні бальнічным ложку.
  
  – Ну што ж... выкажам здагадку, Дэйві быў у змове з Дадлі, Стомпанато, Пархачом, Ваксом і Дот. Як хто-небудзь з іх мог даверыцца такому отоморозку, як Сабакар Перкінс, розуму не прыкладу – ну і хрэн з ім. Так ці інакш, усе яны былі ў змове супраць Мікі. Уайт, ты пра гэта не ведаеш, але Голдман падклаў жучок у камеру Мікі ў Мак-Ніле. Іду ў заклад, Дадлі і яго прыяцелі з самага пачатку былі з імі заадно. Ну ды чорт з імі. Увогуле, Дэйві падслухаў размову Мікі з братамі Энгелклингами аб Дюке Каткарте і яго ідэі.
  
  Эд, падняўшы руку:
  
  – Чэстэр Йоркин паведаміў, што чалавек, які перадаў Пэтчетту гераін, дапусцім, гэта Дадлі, – хацеў гандляваць парнаграфіяй і што ў яго былі – цытую – «цэлыя спісы багаценькіх вычварэнцаў, на такое ласых, плюс сувязі ў Паўднёвай Амерыцы». Наколькі гэта адпавядае таму, што вядома аб Дадлі?
  
  – Цалкам адпавядае, – адказвае Винсеннс. – Пасля вайны Дадлі некалькі гадоў правёў у Парагваі, шукаў збеглых нацы, а да вайны, годзе ў трыццаць дзевятым, працаваў у Аддзеле нораваў. Так што і сувязі на поўдні, і спісы вычварэнцаў у яго дакладна ёсць. Працягнем. Такім чынам, Голдман распавядае Сміту і Стомпанато тое, што даведаўся аб порнухе. Усім, у асаблівасці Даду, гэтая ідэя падабаецца, і яны вырашаюць гэтай справай заняцца. У той жа час Дэйві Голдман – не ведаю, па ўласнай ініцыятыве або як – адпраўляе Ван Гельдэрэн, які наведваў яго ў турме, пагаварыць з Каткартом. Ван Гельдер вырашае перахапіць абодва справы Каткарта – і прастытутак, і парнуху. Дэйві ведае яго ў твар, але тыя, што на свабодзе, ніколі яго не бачылі. Ён разумее, што вельмі падобны на Каткарта, так што зможа выдаць сябе за яго і заключыць ўласную здзелку. Калі адкрыецца падман, ён будзе ўжо занадта цесна павязаны з Дадом і іншымі, і Дэйві нічога не зможа зрабіць. Так што Ван Гельдер едзе ў Сан-Берд, бліжэй да братоў Энгелклингам. Там завязвае раман са Сью Леффертс і пришивает Дзюка. Яму вядома імя па крайняй меры аднаго з гэтай кампаніі: гэтаму чалавеку ён тэлефануе на таксафон з дома Хільда Леффертс і дамаўляецца аб сустрэчы. Прапануе сустрэцца ў публічным месцы – думае, што там ён будзе ў бяспецы. Сью павінна сесці за суседні столік і падняць трывогу, калі што-то пойдзе не так. Хто-то з гэтай кампаніі успамінае, што Лансфорд кожную ноч околачивается ў «Начны савы», і кажа: давай там. Дад ці хто-небудзь з яго людзей перад самай «Начны савой» з'яўляюцца да Пэтчетту і папярэджваюць, каб ён падчысціць канцы. Пэтчетт не ведае, што менавіта павінна адбыцца, але прыбірае з горада Крыс Бергерон з сынам і Бобі Инджа. Адбываецца гэта як раз тады, калі я пачынаю расследаваць справу аб порнухе.
  
  Нягледзячы на кандыцыянер, з кожным словам у палаце становіцца гарачэй. Эд:
  
  – Падагульнім вынікі. Ван Гельдер пад выглядам Каткарта выходзіць на кантакт з Дадлі і яго людзьмі. Мы ведаем, што Дадлі марыць займацца парнаграфіяй, ведаем, што з моманту сарваўся здзелкі Коэн – Драгна ён сядзіць на васемнаццаці фунтах гераіну. Думаю, справа была так: ён пранікае ў кватэру Каткарта і знаходзіць там што-то якое паказвае на Пэтчетта, на яго хімічнае адукацыю і сувязь з доком Энгелклингом. Ён ідзе да Пэтчетту, і яны заключаюць здзелку – здзелку, якая ўключае ў сябе і гераін, і парнуху. Цяпер Дадлі хоча пазбавіцца ад Каткарта, прымусіць замаўчаць (па нейкіх сваіх прычынах) Мелу Лансфорда, а заадно запалохаць і падпарадкаваць сабе Пэтчетта. Ён – паліцэйскі і чытаў рапарты аб неграх, якія стралялі з драбавікоў ў Грыфіт-парку. На гэтых неграў і вырашае зваліць справа. Прызначае псеўда-Каткарту сустрэчу ў «Начны савы», ведаючы, што там будзе і Лансфорд. І – ты маеш рацыю, Джэк, – палохае Пэтчетта шматзначнымі намёкамі і раіць «схаваць канцы». Аднак чаканні Дадлі не апраўдваюцца: неграў не забілі пры арышце, яны не прызналіся, пачата сур'ёзнае расследаванне. На праверку Каткарта Дадлі кідае Уайта – ён, па яго паданнях, бяспечны, да таго ж яго лёгка трымаць пад кантролем. Аб тым, што Перкінс забіў гэтую дзяўчыну, Джануэй, Дадлі, магчыма, не ведаў, але ў цэлым хацеў ліквідаваць усякую магчымасць атрымання Уайтам лішняй інфармацыі, звязанай з «Начны савой».
  
  Цяпер усе погляды звяртаюцца да Бадуеў Уайту.
  
  – Значыць, так, – кажа ён. – Дадлі паспадзяваўся, што я запорю расследаванне. Але я праверыў кватэру Дзюка і ўбачыў, што ў шафе ў яго хто-то рыўся, а ўсе адбіткі пальцаў сцёртыя. Там пабывалі хлопцы Дадлі, але тэлефонныя кнігі яны не кранулі, і ў даведніку Сан-Берд старонкі ў раздзеле «Друкарні» былі захватаны. Цяпер пра Перкінса. З Кэці Джануэй я пазнаёміўся тады ж, калі правяраў сувязі Каткарта. А праз два дні яе згвалтавалі і забілі. Калі ад'язджаў з яе матэля, мне здалося, што хто-то едзе за мной следам, – але я не надаў гэтаму значэння. А цяпер думаю вось што: Дадлі прыставіў сваіх хлопцаў сачыць за знаёмымі Каткарта – на ўсялякі выпадак. Вось адкуль яму вядома многае з таго, што я ад яго хаваў.
  
  Собачника ён прыставіў да Кэці, і гэты адмарозак вырашыў пацешыцца. Ведаў аб гэтым Дадлі ці не ведаў – мне пляваць. Ён за гэта ў адказе, і ён за гэта заплаціць.
  
  Винсеннс пстрыкае запальнічкай, зацягваецца, заходзіцца кашлем:
  
  – Доказаў у нас па-ранейшаму замала, але магу сёе-тое дадаць. Па-першае, док Лэйман выцягнуў з Пэтчетта пяць куль .30", тып і калібр адпавядае нераскрытому замоўленым забойстве ў даліне Рывэрсайд некалькі гадоў таму. Па-другое, Дэйві Голдман ў Камарильо што-то балбатаў аб трох стрэлках. Ён яшчэ сее-што балбатаў, але астатняга я пакуль не разумею. Эксл, ты праслухаў плёнку, якую я знайшоў у Мак-Ніле?
  
  Эксл, кіўнуўшы:
  
  – Ты маеш рацыю, нічога істотнага – толькі згадкі мімаходзь аб якіх-то забойствах.
  
  Уайт:
  
  – Гэтых заказных забойстваў было некалькі, і ўсе засталіся нераскрытымі. Пра гэта расказваў адзін з падазраваных, якіх мы апрацоўвалі ў «Вікторыі». Якія-то трое кілераў адстрэльвалі аднаго за іншым «акцыянераў» Коэна і тых гангстэраў, якія хацелі да іх далучыцца. Зараз можна лічыць даказаным, што гэта Стомп, Вакс і Тайтелбаум. Калі Мікі сеў, гэтыя трое знайшлі сабе новага гаспадара. Не ведаю, што яны збіраліся рабіць з Мікі, калі ён выйдзе, – выкарыстоўваць або прыкончыць. Хутчэй прыкончыць. Думаю, замах на Мікі ў турме і бомба ў яго ў доме – іх рук справа. Падобна на тое, яны не супакояцца, пакуль не адправяць яго на той свет. І тады Дадлі стане ў горадзе поўнаўладным гаспадаром. Ён – кіраўнік Аддзела аргзлачыннасці і спадзяецца стаць шэфам дэтэктываў, другім чалавекам пасля Паркера. І ў яго ёсць ад Паркера – як гэта называецца, мандат? – на сілавыя разборкі з чужынцамі. Ну што, падобна на праўду?
  
  Смяцяр, з ірландскім акцэнтам:
  
  – Пышна, сынок, цудоўна! Ліквідацыю канкурэнтаў расчышчае Дадлі шлях для гандлю гераінам Пэтчетта. А цяпер, калі перагляду справы пазбегнуць не ўдалося, Дадлі ўзяў на сябе кіраўніцтва расследаваннем і шукае новых казлоў адпушчэння. Парнуху ён схаваў, а Пэтчетта ні аб чым не папярэдзіў, таму што ўжо планаваў яго забіць. А Лін Брэкен не крануў, мяркуючы, што аб найбольш брудных справункі Пэтчетта ёй нічога не вядома. І дазволіў ёй прайсці допыт, разлічваючы, што сваімі паказаннямі яна завядзе расследаванне Эксл ў тупік.
  
  Лін Брэкен.
  
  Эд моршчыцца, асцярожна рухаецца да дзвярэй – на ўсялякі выпадак.
  
  – Але мы па-ранейшаму не ведаем, хто вырабляў парнуху і забіў Хадженса. І братоў Энгелклингов – на працу прафесіяналаў гэта не падобна. Уайт, ты быў у Гейтсвилле разам з Дадлі. Ён уяўляў даволі невыразны справаздачу...
  
  – Братоў прышыў якой-то псіхапат. У кватэры захоўвалася некалькі фунтаў гераіну, і забойца іх нават не крануў. Ён катаваў братоў – капаў ім на скуру хімікатамі і паказваў ім негатывы порназдымкі, якія потым вытравлял кіслатой. Па словах мясцовага эксперта, хутчэй за ўсё, прымушаў іх апазнаць натуршчыкаў. Спачатку я падумаў на Пэтчетта – ён бо хімік, – але потым зразумеў, што яму апазнаваць натуршчыкаў не было патрэбы – ён іх, хутчэй за ўсё, і так ведаў. Што тычыцца гераіну – па-мойму, гэта не наш. Браты прытаргоўвае наркатой, у іх маглі быць свае запасы. Няхай там Пэтчетт або хто-то яшчэ з банды, яны бы забралі парашок. Так што не ведаю, хто забіў, але гэты хлопец, відавочна, з боку.
  
  Смяцяр, з уздыхам:
  
  – І ўсё ж доказаў у нас нуль. Пэтчетт мёртвы, усё сямейства Энгелклингов ў магіле, Ламар Хинтон, хутчэй за ўсё, таксама. Па «Флёр-дэ-Ліс» у цябе нулі, а дзякуючы імправізацыі Уайта ў «Кашэрнай кухні» Дадлі ведае, што яму пагражае, і, хутчэй за ўсё, цяпер сам спешна хавае канцы. На гэтым справа не пабудуеш.
  
  Эд, падумаўшы:
  
  – Чэстэр Йоркин казаў мне, што ў Пэтчетта дзе-то каля лому ёсць замінаваны сейф. Цяпер дом пад аховай, там дзяжурыць каманда патрульных з мясцовага ўчастка. Заўтра-паслязаўтра паспрабую зняць ахову. У сейфе можа быць што-нешта такое, што дапаможа нам прыціснуць Дадлі да сценкі.
  
  – А пакуль-тое што? – пытаецца Уайт. – Доказаў няма, а Стомп сёння ляціць у Акапулька з Ланай Тэрнер. Што ж нам цяпер рабіць?
  
  Эд расчыняе дзверы. У холе – Фіск з кубкам кавы.
  
  – Дуэйн, звяжыцеся яшчэ раз з Валберном, Стентоном, Білі Дитерлингом і Пелтцем. Перанясі сустрэчу ў гатэль «Стетлер». Сёння ў восем вечара. Патэлефануй у гатэль, закажы тры нумары. Потым звяжыцеся з Бобам Галлодетом. Папрасі, каб неадкладна ператэлефанаваў мне сюды. Скажы, гэта тэрмінова.
  
  Фіск рыссю кідаецца да тэлефона. Винсеннс:
  
  – Алібі па Хадженсу? Спадзяешся раскалоць справу з гэтага канца?
  
  Эд, адвярнуўшыся ад Уайта:
  
  – Цяпер галоўнае – перайграць Дадлі. Нам патрэбныя доказы. Любыя.
  
  – Хочаш, вазьму на сябе Стентона? Мы з ім у свой час былі сябрамі.
  
  Стентон яшчэ хлапчуком здымаўся ў Рэй Дитерлинга...
  
  – Няма!... Тое ёсць... я хачу сказаць, ты да гэтага гатовы?
  
  – Капітан, гэта ж і мая справа таксама. Я ўжо досыць далёка зайшоў. Па твайму плану задумаў небяспечную гульню з Пэтчеттом – і ён мяне, калі памятаеш, ледзь не прыкончыў.
  
  Эд маўчыць, узважваючы рызыка:
  
  – Добра, Стентон – твой.
  
  Смяцяр пацірае небритую шчаку. Ён бледны, зацкаваны погляд.
  
  – Скажы, калі я... ну... Карэн тут была, праўда? Калі я быў без прытомнасці... я не...
  
  – Карэн не ведае нічога такога, чаго ёй не трэба ведаць. А цяпер едзь дадому. Я застануся – хачу перакінуцца парай слоў з Уайтам.
  
  Винсеннс выходзіць цягнучы ногі – за дзень ён пастарэў на дзесяць гадоў.
  
  – Лінія з Хадженсом не спрацуе, – кажа Уайт. – Лепш займіся Дадлі.
  
  – Няма. Для пачатку нам трэба выйграць час.
  
  – Бацькі абараняеш? Чорт, я думаў, мяне лёгка абвесці вакол пальца – але ты...
  
  – Пакінем гэта, Уайт. Пошевели мазгамі. Падумай, хто такі Дадлі. Падумай, ці лёгка яго зваліць. Я прапаную табе ўгоду.
  
  – Я ўжо сказаў, Эксл – ніякіх здзелак.
  
  – Гэтая табе прыйдзецца па гусце. Ты помалкиваешь аб справе Атертона і майго бацьку – і атрымліваеш Дадлі і Перкінса.
  
  Уайт смяецца яму ў твар:
  
  – Дасі мне іх арыштаваць? Яны і так мае.
  
  – Няма. Дам табе іх забіць.
  
  
  КІРАЎНІК СЯМІДЗЕСЯТЫЯ
  
  
  Эксл гутарыць з Білі і Тымі: звяртаецца з імі, як з прынцамі крыві. Эксл – «добры» кап, Бад стане «злым». У другім нумары Боб Галлодет займаецца Максам Пелтцем, у трэцім – Смяцяр балбоча з Мілерам Стентоном. Галлодету Эксл сцісла распавёў пра ўсё – акрамя Атертона, натуральна. Патлумачыў, што падазрае Дадлі Сміта, – але, вядома, маўчаў пра тое, што яго жыццё разам з жыццём Перкінса паслужыць разменнай манетай у іх пагадненні з Бадом. Чорт бы пабраў гэтага Эксл! Ні на секунду не выпускае яго з поля зроку, вядзе за сабой, крок за крокам, нібы яны і сапраўды партнёры і могуць давяраць адзін аднаму. Мазгі ў яго афігенныя, што дакладна, то дакладна. Толькі ўсе яго мазгі нічога не стаяць, калі ён да гэтага часу не зразумеў, што за Дадлі і Сабачнікам надыдзе чарга Прэстана. Э. У гэтым Бад пакляўся Дзіку Стенсу – і клятву стрымае.
  
  Скрозь шчыліну ў дзверы ваннай пакоі Бад сочыць за допытам.
  
  Гомики сядзяць на канапе бок аб бок: містэр Добры Кап ходзіць вакол іх, на аксамітных лапках. Так, яны набывалі наркатычныя рэчывы праз «Флёр-дэ-Ліс»: так, ведалі Пірса Пэтчетта – сустракаліся з ім на тусоўках.
  
  Ды, кажуць, нябожчык нюхаў гераін, так, хадзілі чуткі, што ён гандлюе парнаграфіяй, – «але нас гэта не цікавіла, ці мы, ці ведаеце, падобнымі рэчамі не захапляемся». Здаецца, педики думаюць, што іх патурбавалі з-за забойства Пэтчетта, – і Эксл не спяшаецца выводзіць іх з памылкі: Прэстан Эксл рвецца ў губернатары, і грашовую падтрымку яму забяспечвае бацька Білі Дитерлинга.
  
  Эксл, гучна:
  
  – Джэнтльмены, застаўся яшчэ адзін пытанне. Даўняе нераскрытае забойства, якое, як нам здаецца, можа быць звязана з забойствам Пэтчетта.
  
  Бад з'яўляецца з свайго хованкі. Эксл:
  
  – Гэта сяржант Уайт. Ён задасць вам некалькі пытанняў, і пасля гэтага мы з вамі расстанемся.
  
  Тымі Валберн, з уздыхам:
  
  – Што ж, мяне гэта не здзіўляе. У холе я бачыў Мілера Стентона і Макса Пелтца, а ў апошні раз паліцыя дапытвала нас усіх разам, калі забілі таго брыдкага человечишку, Сіда Хадженса. Так што я ні кроплі не здзіўлены.
  
  Бад пододвигает сабе крэсла.
  
  – Гадкае человечишка, значыць? Можа, ты ёю і прыкончыў?
  
  – Ды што вы такое кажаце, сяржант! Няўжо я, па-вашаму, падобны на забойцу?
  
  – А чаму не? Чалавек, які зарабляе сабе на жыццё, малюючы мыш, на ўсё што заўгодна здольны.
  
  – Ды што вы, на самай справе, сяржант!
  
  – І потым, цябе па нагоды Хадженса не дапытвалі. Адкуль жа табе ведаць, хто там быў, а хто не? Білі ў ложку распавёў?
  
  Білі Дитерлинг – Эксл:
  
  – Капітан, мне не падабаецца тон гэтага чалавека.
  
  Эксл:
  
  – Сачыце за сваім тонам, сяржант.
  
  Бад, з усмешкай:
  
  – Добра, праехалі. Вы, хлопцы, пацвердзілі алібі адзін дружкі пяць гадоў таму – і вы ж пацвярджаеце алібі адзін аднаго і цяпер. Па-мойму, падазрона. Мяркуючы па тым, што я ведаю пра педиках, яны і пяці хвілін разам пратрымацца не могуць – а вас вадой не разольешь ўжо пяць гадоў!
  
  Валберн, розовея:
  
  – Ах ты... жывёла!
  
  Бад бярэ ў рукі тоўстую папку:
  
  – Алібі па справе Хадженса. Вы з Білі – адзін з адным у ложку. Макс Пелтц обихаживал нейкую малолетку. Мілер Стентон тусаваўся на вечарыне, там жа оттягивался і яшчэ адзін з вашай пидорской браціі – Бретт Чэйз. Няма чаго сказаць, добрая каманда славутага «Жэтона Гонару»: з чатырох добра, калі адзін нармальны! Дэкаратар Дэвід Мертенс – дома з медбратам. Цікава, яны таксама трахацца?
  
  – Сяржант, сочыце за сваім мовай і трымайцеся бліжэй да справы, – падае сваю рэпліку Эксл.
  
  Валберн ціха закіпае. Білі адлюстроўвае смяротную нуду, але Бад адчувае – што-то ў яго прамовы Дитерлинга закранула. Погляд яго трывожна мітусіцца ад «добрага» копа да «злому».
  
  – Добра, пераходжу да справы. Сід Хадженс перад смерцю вельмі цікавіўся «Жэтонам Гонару». Яго забілі – а пяць гадоў праз забіваюць Пэтчетта. Нам вядома, што Пэтчетт з Хадженсом былі партнёрамі. А абодва гэтыя гомика звязаныя з «Жэтонам Гонару» і, магчыма, прысвечаны ў інтымныя дэталі цёмных справунак Пэтчетта. Капітан, калі што-то выглядае як качка, плавае як качка і кракалі як качка – іду ў заклад, гэта не Мучи-Маўс.
  
  – Ідыёт! – шыпіць скрозь зубы Валберн. – Капітан, можа быць, вы растлумачце гэтаму чалавеку, з кім ён гаворыць?
  
  Эксл, сурова:
  
  – Сяржант, гэтыя джэнтльмены – не падазраваныя. Яны з'явіліся для гутаркі па добрай волі.
  
  – Чорт мяне падзяры, сэр, калі я бачу розніцу! – бурчыць Бад.
  
  Эксл, мученически заводзячы вочы:
  
  – Джэнтльмены, каб пакончыць з гэтым раз і назаўжды, калі ласка, адкажыце на адно пытанне: вы ведалі Сіда Хадженса?
  
  Абодва разам матаюць галовамі – не ведалі. Бад набірае паветра ў грудзі і адным духам выпальвае тэкст, складзены для яго Эксл:
  
  – Калі што-то кракалі як качка гэта качка, калі пішчыць як мыш – гэта мыш, а калі яшчэ і азадкам віляе, значыць, гэта Мучи-підар. Карацей, капітан: гэтыя хлопцы куплялі праз наркату «Флёр-дэ-Ліс», ведалі, што Пэтчетт нюхае парашок і гандлюе парнухай, – а пра яго справах з Хадженсом не ведалі? Што-то не верыцца. Можа, прагоніць іх па ўсім делишкам Пэтчетта і праверым, што ім вядома, а што няма?
  
  Эксл з тэатральнай бездапаможнасцю разводзіць рукамі.
  
  – Ну добра, калі вы настойваеце... Джэнтльмены, яшчэ некалькі пытанняў. Паўтараю, ні адно вашае прызнанне не будзе выкарыстана супраць вас, нішто са сказанага вамі не выйдзе за межы гэтага пакоя. Сяржант, вы мяне зразумелі?
  
  Чорт, а ўсё-такі малайчына гэты Эксл! Усё як па нотах распісаў. І трэба аддаць яму належнае: ён трымаецца годна. Пры тым што кожная рэпліка ў гэтым спектаклі набліжае яго да справы Атертона – і яго старога.
  
  – Зразумеў, сэр.
  
  Тымі і Білі абменьваюцца мученическими поглядамі: трапяткія душы ва ўладзе хамаў. Эксл, нібы толькі гэтага і чакаў:
  
  – Сяржант, задаваць пытанні буду я.
  
  – Добра, сэр. А вы, галубкі, не спрабуйце хлусіць. Я вас жыва раскушу.
  
  Эксл, з уздыхам:
  
  – Усяго некалькі пытанняў. Па-першае: ці ведалі вы, што Пэтчетт пастаўляе сваім дзелавым партнёрам дзяўчат па выкліку?
  
  Абодва ківаюць. Бад:
  
  – Ён і хлопчыкаў пастаўляў. Нікому з вас, дзеткі, не случаюсь часам пацешыцца на баку?
  
  – Кажуць людзі, сяржант, – строга спыняе яго Эксл.
  
  Тымі, придвинувшись да Білі:
  
  – Падобныя пытанні адказу не заслугоўваюць.
  
  Бад падміргвае яму:
  
  – А ты – сюська. Калі раптам прыйдзецца матаць тэрмін, спадзяюся, ты ў мяне будзеш суседам па камеры.
  
  Білі робіць выгляд, што плюе на падлогу. Эксл закатвае вочы – маўляў, яму і самому ад усяго гэтаю моташна.
  
  – Добра, рухаемся далей. Ці вядома вам, што Пэтчетт арганізоўваў для сваіх прастытутак пластычныя аперацыі, якія павялічваюць іх падабенства з кіназоркамі?
  
  – Так, – адказвае Тымі.
  
  – Так, – адказвае Білі.
  
  Эксл, свецку усміхаючыся:
  
  – Ці вядома вам, што гэтыя прастытуткі, як мужчыны, так і жанчыны, па заданні Пэтчетта займаліся іншай супрацьзаконнай дзейнасцю?
  
  Акуратна падводзіць да вымагальніцтва. Аб прызнаннях Лоррейн – Рыты Бад ўжо ведае – Эксл ўсё распавёў.
  
  Нейкі таямнічы «тып» прымусіў Пэтчетта займацца шантажом – як раз у той час, калі той збіраўся пачаць агульную справу з Хадженсом. Адразу пасля «Начны савы». Можа быць, гэта – нітачка да Дадлі?
  
  – Чаго задумаліся, вырадкі? Адказвайце капітану!
  
  – Эд, прымусь яго замаўчаць! – абурана патрабуе Білі. – Права, гэта заходзіць занадта далёка.
  
  Бад рагоча:
  
  – Эд? Ох, бос, я і забыўся, што вашы таткі прыяцелі!
  
  Эд чырванее – цяпер ён раззлаваўся па-сапраўднаму:
  
  – Заткніся, Уайт!
  
  Пидоры з усмешечками пераглядваюцца. Эксл:
  
  – Джэнтльмены, адказвайце на пытанне.
  
  Тымі, паціснуўшы плячыма:
  
  – Давайце як мага дакладней. Аб якой «супрацьзаконнай дзейнасці» ідзе гаворка?
  
  – Калі дакладней – аб шантажы.
  
  Гомики, усё гэта час то і справа лёгка тычыліся адзін аднаго каленкамі, цяпер адсоўваюцца: гэта рух не выслізгвае ад Бадан. Эксл папраўляе гальштук – умоўны знак: ПОЎНЫ НАПЕРАД.
  
  Бад цяміць: можа быць, шантажыст – Джоні Стомп? Для яго гэта справа звыклая, можна сказаць прафесія. На якія шышы жыве ў апошнія гады – невядома. Лоррейн Мальвази паказала, што вымагальніцтва пачаліся ў маі пяцьдзесят трэцяга – банда Дадлі ўжо скааперавацца з Пэтчеттом...
  
  – Так, аб шантажы. Ведаеце, як гэта бывае? Жанаты мужык бегае па шлюхам і смяротна баіцца, як бы пра гэта не даведалася жонка. Або, скажам, які-небудзь высокапастаўлены перакрут, якому зусім не ў кайф, каб аб яго прыгодах пранюхалі журналісты... А для прастытутак шантаж – нядрэнны прырабатак. Няўжо вас, хлопцы, ніколі ніхто не шантажаваў?
  
  – Мы не маем зносіны з прастытуткамі, – з годнасцю адказвае Білі. – Ні з мужчынамі, ні з жанчынамі.
  
  Бад прысоўваецца бліжэй да канапы.
  
  – Ды што ты? А нам вось вядома, што твой чаровник Тымі пяць гадоў таму хадзіў у госці да хлопца-прастытутцы па імя Бобі Индж. Ужо извиняйте, хлопцы: колі кракалі як качка, значыць, качка і ёсць. Так што колитесь. Выкрякивайте усё, што вам вядома.
  
  Эксл, сурова:
  
  – Джэнтльмены, ці вядомыя вам імёны каго-небудзь з прастытутак, якія працавалі на Пэтчетта?
  
  Білі ваяўніча:
  
  – Мы не абавязаныя адказваць гэтага... Гэтага беспардонному громиле!
  
  – Чорта з два не абавязаны! Шляетесь па сметніках – так, не здзіўляйцеся, што наторкаецца на пацукоў! Хлопца па імя Дэрыл Бергерон ведаеце? А яго матулю? Апетытная кабетка, чорт вазьмі, – уласны сын перад ёй не выстаяў, у зборшчыка смецця Джэка Винсеннса ёсць порножурнал, у якім яны трахацца стоячы на роліках! І вы, пидоры гнойныя, лічыце, што можаце боўтацца ў гразі і застацца чысьцюткімі...
  
  Валберн:
  
  – Эд, загадай яму замаўчаць!
  
  Эксл:
  
  – Досыць, сяржант!
  
  У Бадан галава ідзе кругам, і, здаецца, хто-то ўнутры падказвае патрэбныя словы:
  
  – Чорта з два, капітан! Сам паглядзі на гэтых двух дэгенератаў: адзін – тэлезорка, у іншага багаты і знакаміты татачка. Двое педыкаў з кучай бабак – каго яшчэ шантажаваць, як не іх?
  
  Эксл папраўляе каўнер – умоўны знак: ДАВОЛІ.
  
  – У высновах сяржанта Уайта, безумоўна, ёсць сэнс, хоць я павінен папрасіць прабачэння за тыя выразы, у якія ён апрануў свае высновы. Джэнтльмены, спытаю напрасткі: ці вядома вам што-небудзь аб вымагальніцтве, у якое быў уцягнуты Пэтчетт і/або яго прастытуткі?
  
  – Няма, – адказвае Тымі Валберн.
  
  – Няма, – адказвае і Білі Дитерлинг. Бад рыхтуецца да вырашальнага ўдару. Эксл нахіляецца да іх.
  
  – Каму-небудзь з вас калі-небудзь пагражалі шантажом?
  
  Абодва матаюць галовамі. У нумары прахалодна, але педики абліваюцца потам.
  
  – Джоні Стомпанато, – ціха, амаль шэптам кажа Бад.
  
  Педики застываюць.
  
  – Кампрамат на «Жэтон Гонару», – кажа Бад. – Ён гэтага хацеў?
  
  Тымі хоча адказаць, але Білі яго спыняе. «НЕ ТРЭБА!» – чытае Бад ў вачах Эксл. Але ўнутраны голас кажа яму: «ДАВАЙ!»
  
  – У яго ёсць компра на твайго бацьку? На нашага невъебенно вялікага Рэйманда Дитерлинга?
  
  Эксл робіць яму адчайныя знакі. Бад глядзіць на яго – і бачыць Дзіка Стенса ў газавай камеры.
  
  – Кампрамат. Дробка Вілі Веннерхолм, Ларэн Атэртан, забойства дзяцей. Твой бацька. Выкладвай.
  
  – Гэта яго бацька! – выпальвае Білі і тыкае ў Эксл дрыготкім пальцам.
  
  Маўчанне перарываецца сутаргавымі всхлипами – Валберн стукнуўся ў слёзы. Білі абдымае яго за плечы.
  
  – Ідзіце адсюль, – кажа Эксл. – Хутка. Вы вольныя.
  
  Білі выводзіць Тымі за дзверы. Бад падыходзіць да акна. Побач – Эксл, у мікрафон:
  
  – Дуэйн, Дитерлинг і Валберн сыходзяць. Прасочыце за імі.
  
  Бад паварочваецца, глядзіць на яго. Эксл высокі – ледзь вышэй яго, але напалову ўжо ў плячах. Сам не разумеючы чаму, Бад кажа:
  
  – Дарма я гэта зрабіў.
  
  – Хутка ўсё скончыцца, – ціха кажа Эксл, не адрываючы позірку ад акна. – Усё гэта хутка скончыцца.
  
  Унізе, пад акном, стаяць на ганку гатэля Фіск і Клекнер. Гомики выходзяць, пускаюцца праз вуліцу бегам. Паліцыянты – за імі, але спыніўся аўтобус адразае іх ад здабычы. Аўтобус праехаў – Білі і Тымі не відаць. Фіск і Клекнер замерлі на тратуары, збянтэжана азіраючыся але бакам: выгляд у іх на рэдкасць дурны.
  
  Эксл пачынае смяяцца.
  
  І... чорт яго ведае, як гэта атрымліваецца, але Бад смяецца разам з ім.
  
  
  КІРАЎНІК СЕМДЗЕСЯТ ПЕРШАЯ
  
  
  Замовілі выпіўку ў нумар. Добра пасядзелі, успомнілі старыя часы. Джэк нічога не хаваў, выклаў усё, што яму вядома: Пэтчетт/Хадженс, гераін, парнуха. Ён адчуваў: Мілер што-то ведае – ведае і памірае ад жадання пра гэта расказаць.
  
  Але пакуль што – сяброўскі балбатня. Памятаеш, калі ты ў першы раз мяне ўбачыў, сказаў, што на ролю копа я не падыходжу – выгляд залішне інтэлігентны? Ага, як жа! А як вадзіў мяне на Сентрал-авеню да шлюхам, а скончылася тым, што арыштаваў Арта Пэпэра? У пакой зазірае Галлодет – праверыў Макса Пелтца, ён чысты. Яшчэ з гадзіну часу балбочуць аб Максе і аб серыяле. Цяперашні сезон апошні, сумна кажа Мілер. Шкада, што з табой тады так выйшла – але што ж рабіць, сам разумееш... Разумею, кажа Джэк. Але нам-то з табой дзяліць няма чаго, мы як былі сябрамі, так і засталіся, праўда? Праўда, кажа Джэк.
  
  З-за сцены даносяцца галасы: пра што-то спрачаюцца Уайт і Эксл. Джэк вырашае: пара перайсці да справы.
  
  – Мілер, здаецца мне, ты хочаш пра што-небудзь расказаць.
  
  – Нават не ведаю, Джэк. Гэта старая гісторыя...
  
  – Ды і гэта справа не ўчора пачалося. Ты ведаў Пэтчетта, праўда?
  
  – Як ты здагадаўся?
  
  – Інтуіцыя. Плюс звесткі аб тым, што Пэтчетт фінансаваў раннія кароткаметражкі Дитерлинга.
  
  Стентон падносіць да вуснаў келіх – але пусты келіх.
  
  – Так, я ў той час ведаў Пэтчетта. Толькі не ведаю, якім канцом гэта ставіцца да твайго справе...
  
  За дзвярыма, якая злучае гэты нумар з суседнім, чуецца шоргат.
  
  – Адно я ведаю дакладна: ці ты пачуў прозвішча «Пэтчетт», як унутры ў цябе што-то засвербило. Ты хочаш пра гэта расказаць. Ты адчуваеш, што гэта важна. Давай, расказвай.
  
  – Чорт, добра, што тут няма гледачоў! Яны б адразу зразумелі, хто з нас – сапраўдны паліцэйскі, а хто – старэнне акцёр, па вялікім рахунку так нічога і не які дамогся.
  
  Джэк маўчыць, гледзячы ў бок. Мілер пачынае аповяд:
  
  – Ты ведаеш, што я яшчэ хлапчуком здымаўся ў дзіцячых серыялах Дитерлинга. Зоркай у нас быў Вілі Веннерхолм, Дробка Вілі, – а я, як і цяпер, заставаўся на другім плане. Жылі мы ў Галівудзе і вучыліся ў студыйнай школе для дзяцей-акцёраў. Пэтчетт часам зазіраў да нас: я ведаў, што ён дзелавой партнёр Дитерлинга, таму што наша класная дама была ад яго без розуму і выкарыстала любы выпадак, каб аб ім пагаварыць – хоць бы з хлапчукамі.
  
  – А далей?
  
  – Далей Дробку Вілі выкраў і нарэзаў на лустачкі Доктар Франкенштэйн. Гучная была гісторыя, ты, вядома, пра яе чуў. Арыштавалі хлопца па імя Ларэн Атэртан. Паліцыя заявіла, што ён забіў Вілі і яшчэ дзясятак дзетак... Ведаеш, Джэк, не так-то лёгка пра гэта распавядаць...
  
  – Так не цягні. Хутчэй пачнеш – хутчэй скончыш.
  
  – І то праўда. – І Мілер, глыбока ўздыхнуўшы, пачынае скорагаворкай: – Аднойчы містэр Дитерлинг выклікаў мяне да сябе ў кабінет. Там быў і Пэтчетт. Яны далі мне заспакаяльныя таблеткі і сказалі, што я разам з яшчэ адным хлопцам, старэйшы, павінен пайсці ў паліцыю і сёе-тое расказаць. Мне было чатырнаццаць, а таму, іншаму, напэўна, гадоў семнаццаць. Пэтчетт і містэр Дитерлинг патлумачылі нам, што казаць, і мы пайшлі ў паліцыю. Размаўлялі мы з Престоном Эксл – ён расследаваў гэтую справу. Мы абодва сказалі яму, як навучылі нас Пэтчетт і містэр Дитерлинг, што бачылі, як Атэртан блукаў вакол нашай школы. І апазналі Атертона. Эксл нам паверыў.
  
  Драматычная паўза.
  
  – Далей, чорт пабяры! – выдыхае Джэк.
  
  – Таго, іншага хлопца, я ніколі больш не бачыў, – працягвае Мілер. – І імя яго не памятаю. Атертона судзілі і прысудзілі да смерці. Мне не давялося даваць паказанні на судзе. Прайшло некалькі гадоў... Так, у трыццаць дзевятым гэта было. Я па-ранейшаму здымаўся ў Дитерлинга, гуляў у асноўным рамантычных герояў. Містэр Дитерлинг прыехаў на адкрыццё шашы Ароё Сека, якое пабудаваў Прэстан Эксл – ён тады ўжо пайшоў з паліцыі і заняўся бізнэсам, – і нас, некалькіх акцёраў, дзеля рэкламы прывёз з сабой. І вось тады я выпадкова падслухаў размову – размову паміж містэрам Дитерлингом, Пэтчеттом і Тэры Лаксом... Ты ведаеш Тэры Лакса?
  
  – Ведаю, ведаю – далей!
  
  – Джэк, гэты размова я ніколі не забуду. Пэтчетт сказаў Лаксу: «Дзякуючы маім лекаў ён нікога больш не заб'е. А дзякуючы твайму скальпелю яго ніхто ніколі не даведаецца». «Я приставлю да яго медбрата», – сказаў Лакс. А містэр Дитерлинг... божа, ніколі не забуду, як ён гэта казаў! Ён сказаў: «Прэстан Эксл даведаўся, што Ларэн Атэртан – не адзіны забойца, але я знайшоў яму казла адпушчэння, і ён паверыў. Мне няма чаго баяцца Прэстана. Ён цяпер мне занадта шмат чым абавязаны».
  
  У Джэка перахапляе дыханне. Але хто-то дыхае ззаду яго – часта, цяжка. Джэк абарочваецца і бачыць у дзвярным праёме нерухома застылых Эксл і Уайта.
  
  
  КІРАЎНІК СЕМДЗЕСЯТ ДРУГАЯ
  
  
  Цяпер усе лініі на яго схеме падкрэслены рознымі кветкамі.
  
  Калецтва, нанесеныя чырвонымі чарніламі. З фальшывых ран хвастае чарнільная кроў. Чырвоны – кроў, зялёны – грошы, чорны – смерць: частка выконвалі ролі другога плана ўжо мёртвыя. Мульцяшныя персанажы ў абдымку з Рэймандам Дитерлингом, Престоном Эксл, зорна-крымінальны склад.
  
  Уайт і Винсеннс ўсе ведаюць. Павінна быць, раскажуць Галлодету. Ён павінен папярэдзіць бацьку. А можна і не папярэджваць – якая розніца? Ўсё ўжо перадвырашана, і мітусіцца бессэнсоўна: усё, што яму застаюся, – сядзець у нумары і глядзець, як яго жыццё стане тэлевізійным шоў з крывавым фіналам.
  
  Цяклі гадзіны. Эд так і не рашыўся зняць тэлефонную трубку. Уключыў тэлевізар – бацька на цырымоніі адкрыцця новага шашы. Калі бацька пачаў сыпаць збітымі фразамі , Эд сунуў сабе ў рот ствол рэвальвера. Націснуў на спуск да паловы – але тут пачалася рэклама. Не, не так. Выклаў на стол чатыры патрона, крутануў барабан, прыставіў да галавы. Двойчы націснуў на спуск. Рэвальвер адгукаўся сухімі пстрычкамі. Павольна, нібы ў сне.
  
  Эд расчыніў акно, кінуў рэвальвер ўніз. З тратуара яго падабраў нейкі алкаш, выпаліў ў неба. Эд засмяяўся, смех яго перайшоў у плач. Ён замолотил кулакамі па мэблі.
  
  Цяклі гадзіны. Эд сядзеў, тупа утаропіўшыся ў сцяну. Зазваніў тэлефон, і Эд ўсляпую нашарил трубку.
  
  – Так?
  
  – Капітан, гэта ты?
  
  Гэта Винсеннс.
  
  – Так, я. Што?
  
  – Мы з Уайтам ў Бюро. Толькі што прыняты выклік. 2206, Норт-Нью-Хемпшир. Білі Дитерлинг ў сябе дома разам з невядомым мужчынам, абодва мёртвыя. Фіск ужо едзе туды. Капітан, ты слухаеш?
  
  Няма... няма... няма... ды.
  
  – Слухаю. Ежу.
  
  – Выдатна. Так, мы з Уайтам нічога не сказалі Галлодету аб прызнанні Стентона. Думаў, гэта табе будзе цікава.
  
  – Дзякуй, сяржант.
  
  – Не мяне дзякуй – Уайта.
  
  
  
  * * *
  
  
  Фіск сустрэў яго на парозе тюдоровского асабняка, асветленага мігалкамі. На лужку выстраіліся ў шэраг чорна-белыя паліцыянты аўтамабілі, перасоўныя лабараторыі судовай экспертызы.
  
  Эд взбегает на ганак. Фіск сцісла распавядае яму, што адбылося.
  
  – Суседка пачула крыкі, пачакала паўгадзіны і патэлефанавала ў паліцыю. Яна бачыла, як з хаты выбег мужчына, сеў у машыну Білі Дитерлинга і з'ехаў. У квартале адсюль урэзаўся ў дрэва, выскачыў з машыны і ўцёк. Я атрымаў яе паказанні: мужчына, белы, на выгляд гадоў сарака, целасклад звычайнае. Сэр... там унутры відовішча не з прыемных...
  
  З лому чуецца трэск выбухаў.
  
  – Усё тут замкнуць і апячатаць, – камандуе Эд. – Ніякага Аддзела забойстваў, ніякіх мясцовых копаў, ніякай прэсы. Дитерлинг-старэйшы пра гэта ведаць не павінен. Скажы Клекнеру, хай опечатает машыну. А ты знайдзі і прывязі сюды Тымі Валберна. Ён мне патрэбен неадкладна.
  
  – Сэр, ім удалося адарвацца ад хваста. Я ўсе сябе лаю – накшталт як гэта наша віна...
  
  – Цяпер гэта не мае значэння. Рабі, як я сказаў.
  
  Фіск імчыцца да машыны. Эд ўваходзіць у гасціную. Кушэтка, на якой ляжыць Білі Дитерлинг, перш была белай. Цяпер яна чырвоная. У горле ў Білі – нож, яшчэ два нажа тырчаць з жывата. Разбітая скальп – на падлозе, прышпілены да дывана нажом для колкі лёду. У некалькіх футах – другая ахвяра: белы, гадоў сарака. Вспорот ад горла да пахвіны, кішкі на падлозе, на шчоках – два нажа, у вачах – кухонныя відэльцы. У лужынах крыві на падлозе плаваюць нейкія таблеткі.
  
  Ніякага майстэрскага раздзялення – гэтага забойцу прыгажосць больш не цікавіць.
  
  Эд выходзіць у кухню. Пэтчетт Лаксу у трыццаць дзевятым: «Дзякуючы маім лекаў ён нікога больш не заб'е. А дзякуючы твайму скальпелю яго ніхто ніколі не даведаецца». Кухонны шафа выпотрошен, аскепкі на падлозе. Рэй Дитерлинг, там жа, тады ж: «Я знайшоў яму казла адпушчэння, і ён паверыў». Крывавыя сляды – забойца здзейсніў некалькі паходаў на кухню. Лакс: «Я приставлю да яго медбрата». У ракавіне – кавалак скальпа з валасамі. «Прэстан Эксл – ён тады ўжо пайшоў з паліцыі і заняўся бізнэсам». Крывавы адбітак далоні на шпалерах...
  
  Эд прыглядаецца – адбітак выразны, ясна бачныя папиллярные лініі, завіткі пальцавых ўзораў. Класічная нядбайнасць псіхапата: нібы спецыяльна дае паліцыі ключы да разгадкі.
  
  Назад у гасціную. Тут – Смяцяр Джэк ў асяроддзі паўтузіна экспертаў. Бадан Уайта не відаць.
  
  – Гэты, іншы – Джэры Марсалас, – кажа Смяцяр. – Медбрат і што-то накшталт ахоўніка Дэвіда Спецыялістаў, дэкаратара «Жэтона Гонару». У Спецыялістаў эпілепсія або што-то ў гэтым родзе. Ціхі, непрыкметны.
  
  – Шнары ад пластычных аперацый?
  
  – Уся шыя і спіна ў шнарах. Я як-то бачыў яго без кашулі.
  
  Каманда экспертаў прымаецца за працу, і Эд выводзіць Винсеннса на ганак. Тут свежа; ад мігцелак ў яго пачынаюць слязіцца вочы.
  
  – Мертенс цалкам можа быць тым хлопцам, аб якім распавядаў Стентон, – кажа Смяцяр. – Узрост супадае. Лакс змяніў яму фізіяномію, каб Мілер яго не пазнаў. Мяркуючы па колькасці шнараў, яму не адну аперацыю рабілі. Госпадзе, Эксл, бачыў бы ты сябе цяпер з боку!
  
  – Мне патрэбен яшчэ адзін дзень, – кажа Эд. – Толькі адзін дзень. Каб дабрацца да Дадлі.
  
  – Што ж, маліся на Уайта. Ён мог бы ўсё расказаць Галлодету, але прамаўчаў.
  
  – Уайт таксама хоча дабрацца да Дадлі.
  
  Смяцяр смяецца.
  
  – Дакладна. Такі ж апантаны, як ты. Ведаеш, бос, калі вы з Галлодетом хочаце давесці справу да суду, гэтага хлопца лепш замкнуць. Ён цвёрда вырашыў прыкончыць і Дадлі і Собачника – і я не я буду, калі ён свайго не даб'ецца.
  
  – Я паабяцаў, што ня буду яму ў гэтым перашкаджаць, – усміхаецца Эд.
  
  – Што-о? Ты яму дазволіш...
  
  Хопіць балбатні.
  
  – Джэк, займіся справай. Едзь да Мертенсу, raid яго кватэру. І знайдзі Уайта.
  
  – Уайт цяпер за Перкинсом ганяецца. Дзе я...
  
  – І ўсё ж паспрабуй яго адшукаць. І – з ім ці без яго – сустракаемся заўтра ў дзевяць у доме ў Мікі Коэна. Паглядзім, ці не дасць ён нам матэрыялу на Дадлі.
  
  – Што-то я не бачу тут нікога з Аддзела забойстваў, – заўважае Джэк, азіраючыся вакол.
  
  – Выклік прынялі вы з Фиском, так што ў Аддзеле забойстваў пра гэта нічога не ведаюць. І ў бліжэйшыя дваццаць чатыры гадзіны не даведаюцца. Пакуль што гэтай справай займаецца ОВР.
  
  – Арыенціроўка з апісаннем Спецыялістаў разасланая?
  
  – Гэтым ужо займаецца палова ОВР – я паклапаціўся. Не хвалюйся, мы гэтага псіха знойдзем.
  
  – Выкажам здагадку, я яго знайду. Ты ж не захочаш, каб ён загаварыў пра старых часах. Асабліва аб тваім бацьку.
  
  – Вазьмі жыўцом. Я хачу з ім пагаварыць.
  
  – Ведаеш, – кажа Винсеннс на развітанне, – што тычыцца псіхаў, Бад і побач з табой не стаяў.
  
  
  
  * * *
  
  
  Эд опечатал дом.
  
  Патэлефанаваў шэфу Паркеру. Патлумачыў: здзейснена падвойнае забойства, звязанае з унутраным расследаваннем, якія праводзяцца ОВР, імёны забітых неабходна захаваць у таямніцы. Разбудзіў пецярых з свайго Аддзела, адправіў іх па следзе Дэвіда Спецыялістаў. Завітаў да суседкі, позвонившей ў паліцыю: узяў з яе слова, што імя Білі Дитерлинга не трапіць у газеты, ўгаварыў прыняць заспакойлівы і легчы ў ложак. З'явіліся першыя журналісты – Эд запэўніў іх, што асобы забітых не ўстаноўлены, і адправіў дадому. Прайшоў пешшу да канца квартала, агледзеў машыну, якую пільна вартаваў Клекнер. «Пакард-кариббеан» варта пярэднімі коламі на ходніках, упіраючыся бамперам ў дрэва. Пярэдняе сядзенне, прыборная дошка, рычаг пераключэння перадач – у крыві. Выразныя адбіткі скрываўленых пальцаў на ветравым шкле. Клекнер зняў з аўтамабіля нумары. Эд загадаў яму адагнаць машыну назад да дому, паставіць у гараж і адпраўляцца шукаць Спецыялістаў. Званкі з тэлефона-аўтамата: у паліцэйскі ўчастак Рам-парт – старэйшаму змены і ў гарадскі морг – дзяжурнаму судмедэксперту. Хлусня: па загадзе Паркера забойства павінна застацца ў таямніцы – у бліжэйшыя суткі ніякіх размоў з прэсай, ніякіх справаздач аб выкрыцці. 3:40 ночы. Аддзел па расследаванні забойстваў на месцы злачынства не з'яўляецца – значыць, Паркер даў яму карт-бланш. Усе апячатана.
  
  Эд вярнуўся ў дом. Нязвыклая цішыня – ні рэпарцёраў, ні разявак. Цела ўжо павезлі – толькі плямы крыві ды крэйдавыя контуры паказваюць, дзе яны былі. Эксперты здымаюць адбіткі, пакуюць рэчавыя доказы. З кухні выглядае Фіск.
  
  – Сэр, я прывёз Валберна. З ім Інэс Сота. Вы казалі, што яны з міс Сота ў сяброўскіх адносінах, і я паехаў у Лагуну...
  
  – Што распавёў Валберн?
  
  – Нічога. Сказаў, што будзе размаўляць толькі з вамі. Я патлумачыў яму, што здарылася. Ён праплакала ўсю дарогу і цяпер кажа, што хоча зрабіць заяву.
  
  Уваходзіць Інэс. Твар яе – застылая маска гора, пазногці обкусаны да мяса.
  
  – Гэта ты ва ўсім вінаваты, – кажа яна. – Ты забіў Білі.
  
  – Мне шкада Білі, але я не разумею, аб чым ты кажаш.
  
  – Спачатку ты прымусіў мяне шпіёніць за Рэймандам. А цяпер гэта...
  
  Эд робіць крок да яе. Яна з размаху б'е яго па твары:
  
  – Пакінь нас у спакоі, чорт цябе вазьмі!
  
  Фіск абдымае яе за плечы, мармычучы што-то заспакаяльнае, далікатна выводзіць у суседні пакой. Эд выходзіць у хол.
  
  Валберн ў нішы здымае са сцен фатаграфіі.
  
  – Мне трэба што-то рабіць, – тлумачыць ён. Вочы ў яго блішчаць, голас гучыць ненатуральна звонка. – Разумееш? Калі я буду чым-небудзь заняты, усё будзе нармальна.
  
  Адна з фатаграфій падае з яго рук, апускаецца да ног Эда. Групавы здымак.
  
  – Мне трэба вычарпальнае заяву.
  
  – Добра.
  
  – Мертенс забіў Хадженса, Білі і Марсаласа. І яшчэ – Дробку Вілі і іншых дзяцей. Мне трэба ведаць, чаму. Тымі, паглядзі на мяне.
  
  Тымі, здымаючы са сцяны яшчэ адзін здымак:
  
  – Мы былі разам з сорак дзевятага года. Усякае бывала, вядома, але мы заставаліся разам і любілі адзін аднаго. Эд, толькі не кажы, што абавязкова зловіш забойцу. Калі ласка, не трэба. Я раскажу ўсё, што ты хочаш ведаць, але паліцэйскіх штампаў я цяпер не вынесу.
  
  – Тымі...
  
  Тымі шпурляе фатаграфіяй ў сцяну. Фігурная рамка расколваецца.
  
  – Будзь ты пракляты, Дэвід Мертенс!
  
  На здымку за надтрэснутым шклом – Рэйманд Дитерлинг за пісьмовым сталом, з чарніліцай у руках.
  
  – Пачні з парнаграфіі. Джэк Винсеннс пытаў цябе пра гэта пяць гадоў таму. Ён кажа, што тады ты што-то хаваў.
  
  Тымі апускаецца на калені, падбірае аскепкі шкла.
  
  – Джэры Марсалас прымушаў Дэвіда Мертенса рабіць гэтую... гэтую бруд. Мярзотнік Джэры! Шмат гадоў ён прыглядаў за Дэвідам, даваў яму лекі, якія падтрымлівалі яго... у адносна нармальным стане. Час ад часу падвышаў або паніжаў дозы і прымушаў Дэвіда рабіць камерцыйныя порназдымкі. Нажываўся на яго таленце. За клопат аб Дэвідзе яму плаціў Рэйманд. І Рэйманд зладзіў Дэвіда ў «Жэтон Гонару», каб Білі таксама за ім прыглядаў.
  
  – Пачакай, – кажа Эд. – Давай усё па парадку. Адкуль Мертенса і Марсалас бралі натуршчыкаў?
  
  Тымі, прыціскаючы да сябе стос фотаздымкаў:
  
  – З «Флёр-дэ-Ліс». Марсалас шмат гадоў працаваў на гэтую фірму, ды і сам, калі ў яго вадзіліся грошы, карыстаўся паслугамі дзяўчат па выкліку. Ён ведаў многіх ранейшых дзяўчат Пірса і ведаў многіх... сэксуальна раскаваных людзей, пра якіх расказвалі яму дзяўчыны. Ён высветліў, што многія з кліентаў «Флёр-дэ-Ліс» любяць спецыфічную парнаграфію, і ўгаварыў некалькіх дзяўчат, перш за якія працавалі на Пірса, каб яму дазволілі папрысутнічаць на іх сэкс-вечарынках. Здымкі рабіў і ён, і Дэвід, а потым Джэры знізіў дозы лекаў і прымусіў Дэвіда подмалевывать фатаграфіі. Раны і калецтва – гэта ідэя Дэвіда. Альбомы Джэры дапамог зрабіць прафесійны мастак са студыі. І з імі Джэры адправіўся да Пірса. Табе ўсё зразумела, Эд? Я ж не ведаю, аб чым цябе вядома.
  
  Эд, дастаючы нататнік:
  
  – Мілер Стентон дапамог нам папоўніць сякія-такія прабелы. Аказваецца, Пэтчетт і Дитерлинг падчас забойстваў Атертона былі партнёрамі. А ў гэтых забойствах, як ты ведаеш, я абвінавачваю Спецыялістаў. Працягвай, Тымі. Калі мне нешта будзе незразумела, я табе скажу.
  
  – Дык вось, – кажа Тымі. – Фальшывыя калецтва на фотаздымках – калі ты гэтага яшчэ не ведаеш – цалкам адпавядалі сапраўдным калецтва, якія наносяць сваім ахвярам Атэртан. Але Пэтчетг пра гэта не ведаў. Думаю, здымкі тэл бачылі толькі паліцыянты. Не ведаў ён і пра тое, што Дэвід Мертенс – забойца Веннерхолма, аднак, калі Марсалас зьявіўся да яго са сваім планам гандлю парнаграфіяй, Пэтчетт вырашыў, што падобныя здымкі могуць скампраметаваць яго прастытутак і кліентаў. Таму ён адхіліў прапанову Марсаласа, аднак купіў у яго частка фотаальбомаў і пачаў прадаваць іх праз «Флёр-дэ-Ліс». Тады Марсалас вырашыў заняцца гэтым бізнэсам самастойна: знайшоў пасярэдніка – Дзюка Каткарта – і паслаў яго перагаварыць з братамі Энгелклингами. Эд, гэты твой містэр Фіск казаў, што ўсё гэта звязана з «Начны савой», але я не разумею...
  
  – Пазней усё растлумачу. Працягвай, Тымі. Ты спыніўся на вясну пяцьдзесят трэцяга. Што далей? Толькі ўсё па парадку.
  
  Тымі, адклаўшы фатаграфіі:
  
  – Пэтчетт адправіўся да Сілу Хадженсу. Быццам бы яны збіраліся разам займацца вымагальніцтвам, але пра гэта я амаль нічога не ведаю. Так ці інакш, Пірс распавёў яму аб прапанове Марсаласа. Ён навёў пра яго даведкі і высветліў, што гэты чалавек мае прамое стаўленне да «Жэтоны Гонару» – серыялу, які вельмі цікавіў Хадженса: той даўно марыў апублікаваць у сябе ў журнале дасье на ўсіх асноўных членаў каманды, але для гэтага патрабавалася раскапаць якую-небудзь паскудства пра кожнага. Пірс даў Хадженсу некалькі часопісаў, якія выкупіў у Марсаласа, і Хадженс адправіўся да Марсаласу: прыгразіў яму выкрыццём і запатрабаваў кампрамат на ўсіх зорак серыяла. Джэры выклаў яму нейкую лухту пра Макса Пелтца і яго школьніц – гэтая інфармацыя з'явілася ў наступным нумары «Строга сакрэтна». А потым Хадженса забілі. Забіў, вядома, Дэвід, а прымусіў забіць, вядома, Джэры. Знізіў дозу лекаў настолькі, што Дэвід стаў небяспечны. Стаў такім жа, як у тыя часы, калі забіваў дзяцей. Джэры гэта зрабіў, таму што баяўся, што Хадженс цяпер ад яго не адчэпіцца. Ён пайшоў туды разам з Дэвідам і забраў усе дасье на «Жэтон Гонару», у тым ліку і незакончаную тэчку, якую завёў Хадженс на яго і на Дэвіда. Наўрад ці ён ведаў, што ў Пэтчетта ёсць копіі самых важных дасье і доступ да банку, дзе Хадженс захоўваў свае «сакрэтныя матэрыялы».
  
  Цяпер ўдакладніць дробязі – а потым задаць тры ключавых пытання.
  
  – Тымі, пяць гадоў таму, калі цябе дапытваў Винсеннс, ты паводзіў сябе падазрона. У той час ты ўжо ведаў, што порножурналы вырабіў Мертенс?
  
  – Ды. Але тады яшчэ не ведаў, хто такі Дэвід. Усё, што ведаў, – што ён як-то звязаны з Білі, што Білі за ім наглядае. Вось чаму я нічога не сказаў Джэк.
  
  Пытанне нумар адзін.
  
  – Адкуль ты ўсё гэта ведаеш? Тое, што мне расказаў.
  
  На вачах у Тымі зноў праступаюць слёзы.
  
  – Даведаўся сёння ўвечары. Пасля допыту ў гатэлі. Білі хацеў высветліць, што азначалі намёкі гэтага жудаснага паліцэйскага па нагоды Джоні Стомпанато. Большую частку гісторыі ён ведаў ужо даўно, але хацеў высветліць усё астатняе. Мы паехалі ў Лагуну, дадому да Рэйманду. Рэйманд і распавёў нам з Білі ўсе – з пачатку да канца. А мы проста сядзелі і слухалі.
  
  – Інэс таксама была там?
  
  – Так, яна таксама ўсё чула. Яна ва ўсім вінаваціць цябе, Эд. Кажа, што ты адкрыў скрыню Пандоры...
  
  Яна ўсё ведае. Магчыма, цяпер ведае і бацька.
  
  – Значыць, Пэтчетт усё гэта час забяспечваў Спецыялістаў з лекамі, якія не дазвалялі яму выйсці з-пад кантролю.
  
  – Ды. Мертенс хворы псіхічна. Час ад часу ў яго бываюць абвастрэння – тады ён асабліва небяспечны.
  
  – А Дитерлинг зладзіў яго на працу ў «Жэтон Гонару», каб Білі за ім прыглядаў.
  
  – Ды. Пасля забойства Хадженса Рэйманд прачытаў у газетах пра увечьях на целе нябожчыка і заўважыў, што яны вельмі падобныя на раны ахвяр у тым даваенным справе. Ён звязаўся з Пэтчеттом – Рэйманд ведаў, што ён сябраваў з Хадженсом, – і расказаў яму, хто такі Мертенс. Пірс прыйшоў у жах. Рэйманд таксама быў у жаху: ён баяўся адхіляць Джэры ад Дэвіда і плаціў яму вар'яцкія грошы, каб той трымаў Дэвіда на таблетках.
  
  Пытанне нумар два.
  
  – Пытанне, якога ты чакаеш, Тымі. Чаму Рэй Дитерлинг так клапаціўся аб Дэвідзе?
  
  Тымі пераварочвае тварам уверх адну з фатаграфій. На здымку – Білі Дитерлинг, а побач з ім – чалавек з невыразна-туповатым тварам.
  
  – Дэвід – незаконны сын Рэймонда. Зводны брат Білі. Калі прыгледзішся, заўважыш падабенства. Толькі Дэвід пасля ўсіх гэтых пластычных аперацый стаз сапраўдным вырадкам, а Білі... мой мілы Білі...
  
  Голас у яго пачынае дрыжаць, і Эд паспешліва перапыняе яго:
  
  – Што было далей?
  
  – Рэйманд распавёў нам усё, пачынаючы з Сіда Хадженса, – пра гэта Білі нічога не ведаў. Потым Білі папрасіў мяне застацца ў Лагуне з Інэс, а сам паехаў сюды. Сказаў, што больш гэтага трываць нельга, што ён хоча забраць брата ў Джэры і клапаціцца пра яго сам. Мабыць, яму гэта ўдалося. Потым, верагодна, Марсалас з'явіўся да яго і паспрабаваў забраць Дэвіда назад. Магчыма, пачалася бойка – ты бачыў таблеткі на падлозе? А Дэвід... божа, павінна быць, у Дэвіда ад усяго гэтага здарыўся прыступ. Ён ужо не разумеў, хто з іх яму сябар, а хто вораг, і...
  
  Трэці пытанне.
  
  – У гатэлі вы абодва занерваваліся пры згадванні Джоні Стомпанато. Чаму?
  
  – Стомпанато шмат гадоў шантажаваў кліентаў Пірса. Ён заспеў мяне з іншым мужчынам і прымусіў мяне расказаць пра Мертенсе. Зусім няшмат – толькі тое, што Рэйманд плаціць яго медбрату. Я ў той час і сам амаль нічога больш не ведаў. І Стомпанато пачаў збіраць дасье, каб выцягнуць Рэйманда дасуха. Ён дасылаў Білі запіскі з пагрозамі, хоць наўрад ці ведаў, хто такі Дэвід на самай справе. Білі ўгаворваў бацьку забіць яго.
  
  У першых сонечных промнях, якія прасачыліся ў акно, на шчоках Тымі блішчаць слёзы. Ён прыціскае да грудзей фатаграфію – Білі побач са сваім братам.
  
  Побач з забойцам.
  
  
  КІРАЎНІК СЕМДЗЕСЯТ ТРЭЦЯЯ
  
  
  Служака з ОВР змяніў яго ў сем раніцы. Развонялся, выявіўшы, што Джэк спіць пасярод гасцінай, кінуўшы побач рэвальвер. Усе чыста: Дэвід Мертенс, забойца-псіхапат, так і не аб'явіўся. Загад капітана Эксл: у дзевяць быць каля дома Мікі Коэна. Там жа будзе і ён сам з Бадом Уайтам. Джэк даехаў да таксафона, набраў першы нумар.
  
  Званок у Бюро – Дадлі Сміт ўзяў адгул «па неадкладных сямейных абставінах». Брюнинг і Карлайл – у службовых камандзіроўках «за межамі штата». Наступным нумарам – галоўная жаночая турма: Дот Ротштейн няма на месцы, таксама «неадкладныя сямейныя абставіны». Доказаў па-ранейшаму няма, а Дадлі імкліва хавае канцы.
  
  Джэк едзе дадому павольна, дзяўбе носам і падтрасае галавой, каб не заснуць. У мазгах яшчэ не рассеяўся туман ад Пэтчеттовой дуры. Лезе ў галаву нейкая дрэнь, неотвязно гучыць у вушах мармытанне Дэйві Голдмана. «Галандзец» – гэта Дын Ван Гельдер, «Чэшырскі кот» – ясна, Дадлі са сваёй вечнай усьмешкай, «тры стрэлка» – мяркуючы па ўсім, Стомпанато, Вакс і Тайтелбаум. Але ёсць яшчэ «бам-бам-бам мой цягнік-экспрэс»... Цягнік-то тут пры чым? Ці ні пры чым?
  
  Машыны Карэн каля дома няма. У гасцінай на кофейной століку – два квітка на самалёт і запіска.
  
  
  Дж.!
  
  
  
  Ляцім на Гаваі. Паглядзі на дату – 15 траўня, дзень, калі ты афіцыйна выходзіш на пенсію. Зробім другі мядовы месяц – дзесяць дзён і дзесяць начэй разам. А сёння ідзем у рэстаран. Я замовіла столік у «Пярына». Калі ты яшчэ на працы – патэлефануй мне, я ўсё адмяню.
  
  
  
  Цэлую К.
  
  
  
  P. S. Ведаю, аб чым ты зараз думаеш. Так, у шпіталі ты размаўляў у трызненні. Джэк, цяпер я ўсё ведаю. І ведаеш – мне пляваць! Вось і ўсё, і казаць аб гэтым мы не будзем. Капітан Эксл таксама цябе чуў, і, па-мойму, яму таксама напляваць. (І мне падалося, ён не такі бяздушны быдла, як ты расказваў.)
  
  
  
  Яшчэ раз цалую. К.
  
  
  Джэк чытае зло ліст, і ў яго што-то пачынае дрыжаць ўнутры. Але слёз няма. Побрившись і прыняўшы душ, ён апранае штаны і лепшы спартыўны пінжак над гавайскай кашулі. І вядзе машыну ў Брэнтвудзе, па-дурному ўсміхаючыся і глазея па баках так, нібы ўсё навокал бачыць у першы раз.
  
  
  
  * * *
  
  
  Каля дома на тратуары чакаюць яго Эксл і Бад Уайт. У Эксл магнітафон. Уайт падыходзіць бліжэй.
  
  – Я толькі што размаўляў з Галлодетом, – кажа Эксл. – Ён кажа, без прамых доказаў нам да Лоў ісці няма сэнсу. Мертенса і Перкінс ўсё яшчэ на свабодзе.
  
  Стомпанато – з Ланай Тэрнер ў Мехіка. Калі ад Мікі мы не даведаемся нічога вартага, я пайду прама да Паркеру. І выкладу ўсё, што ў нас ёсць на Дадлі.
  
  У гэты час з дзвярэй чуецца:
  
  – Ну што ж, можа, вы такі ўвойдзеце? Я ўжо адчуваю, што вы не з дабром прыйшлі: так заходзьце, не след благія весці паведамляць пасярод вуліцы.
  
  На парозе – Мікі Коэн у халаце і ў ярмолцы.
  
  – Ну заходзьце ці не? Я да ўсяго гатовы, у мяне гэта гора не першае.
  
  Ўваходзяць у дом. Пасярод гасцінай – маленькі пазалочаны дамавінка.
  
  – Мікі Коэн-малодшы, мой нябожчык спадчыннік. І вы, зад гойские, думаеце, што гора мне прынеслі? Вось яно – сапраўднае маё гора. Пахавальная служба сёння, могілкі «Маунт Сінай». Я заплаціў рабіну, каб ён адпелі майго сыночка па-чалавечы. А кладбищенским шмендрикам скажам, што вязём на могілкі лилипута. Ну, выкладвайце, навошта прыйшлі.
  
  Эксл:
  
  – Мы ведаем, хто забівае тваіх «акцыянераў».
  
  – Якіх яшчэ «акцыянераў»? Працягвайце ў тым жа духу – і мне прыйдзецца ўспомніць аб Пятай папраўцы! І што гэта за хрэновіна ў цябе ў руках?
  
  – Джоні Стомпанато, Ці Ваксы і Эйб Тайтелбаум. Ім дастаўся гераін, які ты страціў у пяцідзесяці, калі накрылася здзелка з Джэкам Драгной. Яны забівалі тваіх «акцыянераў». Яны падаслалі забойцаў да цябе і Дэйві Голдману ў Мак-Ніл. Яны падклалі цябе ў дом бомбу. Пакуль яны цябе не дасталі – але рана ці позна свайго дамогуцца.
  
  Коэн гучна рагоча.
  
  – Праўда, з гэтымі хлопцамі я даўно развітаўся – у маёй справе ад іх ніякага толку. Але каб ім хапіла розуму задумаць гульню са старым Микстером і выйграць?!
  
  Уайт:
  
  – Дэйві Голдман быў з імі заадно. А ў Мак-Ніле яны вырашылі прыбраць і яго.
  
  Мікі Коэн, бляднеючы:
  
  – Ды што вы такое несяце? Ні за якія пернікі мой Дэйві не пайшоў бы супраць мяне! Ніколі! Хутчэй паверу, што генерал Макартур зрабіўся камуністам!
  
  – У нас ёсць доказы, – гэта Джэк. – Дэйві падклаў да цябе ў камеру жучок і падслухаў твой размову з братамі Энгелклингами. Адтуль нітачка і пацягнулася.
  
  – Хлусня! Нахабнае хлусня! Нават разам з Дэйві – у іх гайка слабая цягацца з Мікі Коэнам!
  
  Эксл націскае кнопку – і Мікі чуе свой уласны голас:
  
  – ... са сваім шлонгом Мікі-малодшы сапраўдны віртуоз, прама як Хейфец са скрыпкай...
  
  – Няма! Няма! – Коэна вось-вось хопіць ўдар. – Ні адзін чалавек на свеце не змог бы так мяне абдурыць!
  
  Эксл націскае перамотку, затым – зноў прайграванне:
  
  – ... піздзіць ў яе, ці што, собалямі выслана, што ён ужо дзесяць гадоў за яе бегае?
  
  Стоп, зноў старт. Гульня ў карты, шум вады ў бачку. Мікі пінае труну:
  
  – Добра, добра! Веру!
  
  Джэк:
  
  – Цяпер разумееш, чаму Дэйві ў шпіталі цябе баяўся?
  
  Коэн выцірае лоб ермолкой:
  
  – Госпадзе, ну і нягоднік! Падумаць толькі! На такое зладзейства і Гітлер б не пайшоў! Але хто?... Хто за ўсім гэтым стаіць? Богам клянуся, хто б ні быў гэты хлопец, мазгі ў яго вараць што трэба, а вось сумлення ні на грош! Хто ж ён?
  
  – Дадлі Сміт, – адказвае Уайт.
  
  – О Госпадзе Ісусе! Так, у такое можна паверыць... Але не... прашу вас, труной майго беднага хлопчыка заклінаю, скажыце, што ўсё гэта жарт!
  
  – Пра капітана паліцыі Лос-Анджэлеса? Няма, Мік, усё праўда.
  
  – Не веру! Мне патрэбныя доказы, доказы!
  
  – Мікі, – кажа Эксл, – за доказамі і мы прыйшлі да цябе.
  
  Мікі стамляюся садзіцца на труну:
  
  – Я вам скажу, што за хлопцы спрабавалі прышыць нас з Дэйві. Коулмен Стэйн, Джордж Магдалена і Сэл Бонвенгре. Як раз сёння іх у Сан-Квенцін перакідваюць. Я наводзіў даведкі: хацеў разабрацца з імі па-свойму, ды не знайшоў нікога, хто б за такую справу ўзяўся. Як прыедуць на месца, пагаворыце з імі, спытаеце, хто замовіў мяне і Дэйві.
  
  Эксл, прыбіраючы магнітафон:
  
  – Дзякуй. Сустрэнем аўтобус у Сан-Квентине.
  
  Коэн зганіць, ён зусім разбіты. Уайт:
  
  – Клекнер пакінуў мне запіску. Сёння раніцай Пархач ў сябе ў рэстаране сустракаецца з Лі Ваксом. Ідзем туды і возьмем іх.
  
  – Едзем, – адказвае Эксл.
  
  
  КІРАЎНІК СЕМДЗЕСЯТ ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  «Кашэрныя кухня Эйба»: народу поўна, сам Пархач за касай. Уайт прыціскаецца тварам да аконнага шкла. – Ці Ваксы за столікам справа.
  
  Эд машынальна кладзе руку на кабуру – і прыгадвае, што рэвальвера няма: выкінуў у істэрыцы. Смяцяр расчыняе дзверы.
  
  Звон відэльцаў аб талеркі, гул галасоў. Пархач, заўважыўшы копаў, пригибается, шукае што-то пад касавым апаратам. Ваксы расхінае пінжак, нібы б разгладжвае стрэлкі на штанах: на поясе ў яго паблісквае метал.
  
  Людзі за столікамі нічога не заўважаюць. Ядуць, балбочуць. Бойка курсуюць між сталоў афіцыянткі. Смяцяр ідзе да касы. Уайт не зводзіць вачэй з Вакса. Краем вока Эд заўважае з-пад блізкага стала знаёмы металічны бляск.
  
  Штурхнуўшы Уайта ў спіну, валіцца разам з ім на падлогу.
  
  Пархач і Винсеннс страляюць адначасова.
  
  Грукат стрэлаў, звон выбітага шкла, яшчэ грукат – Пархач трапіў у гару кансервавых слоікаў. Крыкі, жаночы віск. Хто-то ускоквае, хто-то ў паніцы кідаецца бегчы. Ваксы паліць, не гледзячы, у бок дзвярэй. Нейкі стары падае, захлынаючыся крывёй. Уайт ускоквае, адкрывае агонь па Ваксы, той, прыгнуўшыся, зігзагам бяжыць да дзвярэй кухні. На поясе ў Уайта Эд заўважае другі рэвальвер, выхоплівае яго.
  
  Цяпер па Ваксы страляюць двое. Бад мажа. Ад стрэлу Эда Ваксы, крутанувшись на месцы, хапаецца за плячо. Падае, паўзе, падымаецца, зграбае афіцыянтку, прыстаўляе пісталет да яе скроні.
  
  Уайт ідзе да яго. Винсеннс абыходзіць злева, Эд – справа. Наступным стрэлам Ваксы выбівае афіцыянтцы мазгі.
  
  Страляюць усе трое. Дарэмна – Вакс прыкрываецца мёртвай жанчынай як шчытом, усе кулі ляцяць у яе. Павольна, цаля за цаляй ён адступае назад. Вось на імгненне спыняецца, каб выцерці з твару мазгі забітай, – Уайт скача наперад, выпускае яму ў галаву ўсю абойму.
  
  Крыкі, цісканіна ля дзвярэй. Хто-то лезе ў акно, не заўважаючы якія тырчаць у раме аскепкаў шкла. Эд кідаецца да касы.
  
  Пархач распростерт на падлозе, з ран на грудзях выцякае кроў. Эд апускаецца перад ім на калені.
  
  – Раскажы пра Дадлі. Дадлі і «Начная сава».
  
  Удалечыні – пранізлівае выццё сірэн. Пархач варушыць вуснамі. Эд нахіляецца, падстаўляе вуха:
  
  – Ірландзец... Дадлі...
  
  Схіліўшыся яшчэ ніжэй:
  
  – Хто быў у «Начны савы»?
  
  Надорванный шэпт зліваецца з булькатаннем крыві:
  
  – Я. Лі. Джоні Стомп. Сабакар – за рулём.
  
  – Эйб, раскажы мне пра Дадлі!
  
  – Дадлі... трымай сябе ў рамках, сынок...
  
  Сірэны ўжо зусім блізка. Над галавой – крыкі, тупат ног.
  
  – «Начная сава». Навошта, Эйб?
  
  Пархач кашляе крывёй.
  
  – Нарката... Альбомы з порнью. Каткарта... прыбраць трэба было. Лансфорд... ён ведаў, у каго парашок. Ён там быў і бачыў... І ў «Начны савы» ошивался. Стомпа правяралі, а Сабакар спёр. Пэтчетта загадалі прыстрашыць. Дваіх адным ударам... Дзюка і Мелу. Дзюка – за парнуху. А Лансфорд... стаў патрабаваць грошай. Ён ведаў, хто парашок...
  
  – Мне патрэбен Дадлі. Дадлі Сміт. Ён жа твой партнёр быў? Ну, гавары...
  
  Побач апускаецца на кукішкі Винсеннс. Рэстаран гудзе: лужыны крыві на падлозе нагадваюць Эду аб Дэвідзе Мертенсе.
  
  – Эйб, цяпер ён табе нічога не зробіць.
  
  Пархач пачынае душыцца крывёю.
  
  – Эйб...
  
  – Зробіць...
  
  Ён закатвае вочы, і Джэк б'е яго кулаком у грудзі:
  
  – Ды кажы ж, сволач!
  
  Рука Пархача бездапаможна чапляецца за залатую зорку Давіда на шыі.
  
  – Гэта мицва [66] ... – мармыча ён. – Джоні хоча зладзіць ўцёкі... Экспрэс да Сан-Квенціна... Дот перадала ствалы...
  
  У Винсеннса вочы лезуць на лоб:
  
  – Дык вось яно што! Цягнік-экспрэс! Не аўтобус, а цягнік! Экспрэс да Сан-Квенціна! Коэн казаў, тых траіх цяпер перавозяць у Сан-Квенцін! Чорт пабяры, Дэйві ўсё ведаў! Ён жа казаў пра цягнік!
  
  – Тэлефануй, хутка! – загадвае Эд.
  
  Смяцяр кідаецца да тэлефона. Эд падымаецца на ногі, удыхае паветра, напоены меднай крывавай смуродам. Вакол – аскепкі бітага шкла, санітары мітусяцца вакол параненых. Выкрыквае нейкія распараджэнні. Бад Уайт. Дзяўчо ў сукенцы, залітым крывёю, павольна падносіць да рота пончык.
  
  Падбягае Смяцяр – вочы ў яго зусім вар'яцкія.
  
  – Цягнік выйшаў з Лос-Анджэлескага вакзала дзесяць хвілін таму. Таварны экспрэс, тыя трое зняволеных у трэцім вагоне – усяго там трыццаць два чалавекі. Машыніст па радыё не адказвае. Я патэлефанаваў Клекнеру, загадаў знайсці Дот Ротштейн. Гэта падстава, капітан. Клекнер не пісаў запіску Уайту – гэта зрабіў Дадлі.
  
  Эд закрывае вочы.
  
  – Эксл!
  
  – Добра. Вы з Уайтам – за цягніком. Я тэлефаную шэрыфу і ў дарожны патруль.
  
  Падыходзіць Уайт.
  
  – Глядзі-ка, я зараз твой даўжнік, – кажа ён – і падморгвае Эду.
  
  Потым надыходзіць сваёй велізарнай ножищей на твар Пархача і чакае, пакуль той не перастане дыхаць.
  
  
  КІРАЎНІК СЕМДЗЕСЯТ ПЯТАЯ
  
  
  Матацыклетны эскорт сустракае іх на перакрыжаванні. Згортваюць на шашы Памоны. Паўдарогі дарога ідзе ў гару, а потым з пагорка адкрываецца від на перапляценне чыгуначных шляхоў ля каліфарнійскага цэнтральнага вакзала – і на самотны цягнік, бяжыць на поўнач. Таварняк, зняволеныя ў трэцім вагоне. Рашоткі на вокнах і цяжкія сталевыя дзверы.
  
  Каля Фантаны, у пагорках, высящихся ўздоўж шляхоў, чакае цягнік маленькая армія. Дзевяць паліцэйскіх машын, шаснаццаць чалавек у процівагазах з пятизарядными короткоствольными помповиками. Двое аўтаматчыкаў, трое гранатамётчыкаў з дымавымі гранатамі. Там, дзе рэйкі рэзка сыходзяць налева, на шляхах ляжыць туша вялізнага аленя.
  
  Памочнік шэрыфа выдае Джэку і Бадуеў зброю і процівагазы.
  
  – На камандны пост тэлефанаваў ваш прыяцель Клекнер. Кажа, гэтая жанчына, Ротштейн, знойдзена ва ўласнай кватэры мёртвай. Ці То сама павесілася, ці то хто-то ёй дапамог. Так ці інакш яна магла пранесці ў вагон ствалы. У цягніку брыгада з шасці чалавек плюс чацвёра ахоўнікаў. Запытаем у іх пароль – у кожнага цягніка, які перавозіць вязняў, ёсць свой пароль. Назавуць – папярэджваем іх і чакаем. Не назавуць – будзем страляць.
  
  Чуецца пранізлівы гудок паравоза, а следам – чыйсьці крык:
  
  – Готовсь!
  
  Снайперы і людзі ў процівагазах кладуцца, зліваючыся з зямлёй. Стрэлкі бягуць займаць пазіцыі да блізкай хваёвай лес. Бад хаваецца ў цені старой каравай хвоі. За ім ўладкоўваецца Смяцяр Джэк.
  
  Цягнік вылятае з-за крутога павароту і рэзка тармозіць, заўважыўшы перашкода, – іскры ляцяць з-пад колаў. Нарэшце паравоз спыняецца.
  
  Голас у мегафон: – Служба шэрыфа! Назавіце пароль!
  
  Добрых дзесяць секунд – цішыня. Бад не зводзіць вачэй з кабіны машыніста. У акне мільгае сіняя джынсавая тканіна.
  
  – Служба шэрыфа! Назавіце пароль!
  
  Маўчанне. Затым – фальшывы птушыны свіст.
  
  Гранатамётчыкі выпускаюць свае зарады. Гранаты разносяць шкла, ляцяць скрозь рашоткі. Аўтаматчыкі бягуць да вагона № 3, расстрэльваюць дзверы.
  
  Дым, грукат, крыкі.
  
  – Давай! – крычыць нехта.
  
  З воблака дыму ля дзвярэй вылятаюць людзі ў форме колеру хакі. Снайпер здымае аднаго.
  
  – Не страляць, – крычыць нехта, – гэта нашы!
  
  Копы ў процівагазах, з зброяй напагатове расцякаюцца па трэцім вагоне. Джэк хапае Бадан за плячо.
  
  – Яны ў адным вагоне!
  
  Бад добегает да чацвёртага вагона, заскоквае на падножку. Расхінае дзверы: на парозе мёртвы ахоўнік, зэкі прыскают ва ўсе бакі.
  
  Бад выпускае ўсю абойму, перазараджвае, зноў страляе. Зняў траіх, яшчэ адзін наводзіць на яго пісталет.
  
  Бад зноў перазараджвае. Стрэл, промах – куля расколвае скрыню ззаду зэка. Ускоквае На падножку Джэк, зэк страляе. Джэк ловіць кулю ў твар, падае пад колы.
  
  Зэк кідаецца наўцёкі. Бад націскае на спуск – крама пусты. Ён отшвыривает помповик, выхоплівае рэвальвер – шэсць стрэлаў у спіну які ўцякаў, з іх пяць у мерцвяка. Звонку – грукат стрэлаў, крыкі. На палатне каля цела зборшчыка смецця кідаюцца зэкі. Людзі шэрыфа расстрэльваюць іх амаль ва ўпор.
  
  Карцеч і кроў, паветра стад чырвона-чорным. Побач выбухае дымавая граната. Задыхаючыся, Бад заскоквае ў вагон нумар пяць. Шчыльны агонь: белыя хлопцы ў джынсе паляць у чорных хлопцаў у джынсе, а ахоўнікі ў хакі страляюць па тым і іншым. Бад выскоквае з вагона, бяжыць да дрэў.
  
  Палатно ўсеяна целамі.
  
  Засталіся ў жывых зняволеных снайперы метадычна здымаюць па адным.
  
  Бягом – у хваёвую гай, да сваёй машыне. Поўны газ – па чыгуначным шляхах, масты скрабуць аб рэйкі. Ірве руль ўбок і, прытармажваючы, з'язджае пад адхон. З-пад колаў са скрыгатам пырскае жвір. Унізе – машына, побач з ёй – высокі чалавек. Бад яго пазнае – і кідае машыну прама на яго.
  
  Той кідаецца ў бок. Бад ўразаецца ў бок чужой машыны. Гулкі ўдар – Бадан шпурляе наперад, на прыборны шчыток. Машына, здрыгануўшыся, спыняецца. Бад вылазіць, хістаючыся, па твары струменіцца кроў.
  
  І бачыць, як на яго ідзе Сабакар Перкінс.
  
  Сабакар страляе. Раз, другі. Што-то тузае Бадан за нагу, мякка штурхае ў бок. Наступныя два стрэлы – міма. Трэці – у плячо. Яшчэ адзін промах. Сабакар кідае рэвальвер, выхоплівае нож. Рукі ў яго унизаны пярсценкамі – пярсценкамі, сляды ад якіх засталіся на целе Кэці Джануэй.
  
  Сабакар б'е яго нажом у грудзі. Бад адчувае ўдар, але болю няма. Ён спрабуе сціснуць кулакі – і ў першы раз у жыцці рукі яму адмаўляюць. Сабакар прысоўваецца да яго ўшчыльную, гнюсна усміхаецца – і тады Бад б'е яго каленам па яйках, а зубамі ўгрызаецца ў нос. Перкінс дзіка гарлапаніць, Бад кусае яго за руку, навальваючыся на яго ўсім сваім вагой.
  
  Счапіўшыся, яны коцяцца па зямлі. Перкінс тонка, па-парасячыя віскоча. Бад малоціць яго галавой аб зямлю, адчувае, як выбівае з сустава руку.
  
  У бойцы Сабакар выпусціў нож. Але Бадуеў зброя не спатрэбілася: ён забіў Перкінса голымі рукамі.
  
  
  КІРАЎНІК СЕМДЗЕСЯТ ШОСТАЯ
  
  
  Асабняк Пэтчетта ў руінах – два акра смецця і попелу. Па лужку раскідана чарапіца, у басейне – покореженная агнём пальма. Сам дом ператварыўся ў груду камянёў, пакрытых тоўстым пластом гары. І дзе-то тут, на плошчы ў шэсць мільярдаў квадратных цаляў, хаваецца замінаваны сейф.
  
  Прабіраючыся праз разваліны, Эд думае аб Дэвідзе Мертенсе. Ён павінен быў тут пабываць.
  
  Падлогу праваліўся, агаліўшы падмурак. Выскаляюцца абломкі паркет. Эд ўглядаецца да болю ў вачах у груды драўлянага смецця, кучы мокрою рыззя, шукаючы здрадлівы пробліск металу – і не знаходзіць. Чорт пабяры, ды тут працы на дзесяць чалавек – і на тыдзень. Калі сейф і знойдзецца – як яго выявіць без спецыяліста па размініраванні?
  
  Эд абыходзіць дом. Задняе ганак – счарнелы бетон з выгаралымі рэшткамі мэблі. У бетонным падмурку – ні расколін, ні выбоін.
  
  Басейн. Насцілы ператварыліся ў груду обгорелой драўніны. Абвугленыя пляжныя крэслы, платформа для нырцоў... А што гэта там, у вадзе? Падобна на чэку ад ручной гранаты...
  
  Эд пінае дрэйф пальмавы ствол – у лісці затрымаліся кавалачкі фарфору, у ствол глыбока ўпілася шрапнель, – кладзецца на борцік, углядаецца ў ваду. На дне – капсулы, чорныя квадрацікі, падобныя на капсуль-дэтанатары, нейкія таблеткі. У далёкім канцы басейна, дзе мяльчэй, на прыступках лопнула тынкоўка – там таксама раскіданыя таблеткі, прагледжвае металічная рашотка. Эд абгортваецца – па лужку ад басейна да дому чарнее дарожка выпаленай травы.
  
  Падыходы да сейфа. Сродкі забеспячэння бяспекі: гранаты і дынаміт. Гіганцкі пажар абясшкодзіў боепрыпас – а можа, і не ўвесь...
  
  Эд аббегаў басейн вакол, скача ў ваду, ламае тынкоўку на прыступках. На паверхню ўсплываюць таблеткі і бурбалкі паветра. Вось і сейф – покореженная металічная дзверцы сарваная з завес. Цяпер таблеткі ўсплываюць сотнямі. Усярэдзіне сейфа – папкі ў пластыцы, запакаваны ў поліэтылен купюры, белы парашок.
  
  З Эда цячэ вада: ён цягае змесціва сейфа ў машыну. Апошні заход – адзенне ужо амаль сухая. Эд выгребает рэшткі таблетак. Сейф зеўрае чорнай пустэчай.
  
  
  
  * * *
  
  
  Абагравальнік у машыне дапамог Эду не замерзнуць.
  
  Вось і школа Дитерлинга. Эд перемахивает праз агароджу. Пуста – субота, заняткаў няма. Тыповая спартыўная пляцоўка: разметка, баскетбольныя кошыкі. Усе спартыўныя снарады – у яркіх Мучи-Маусах.
  
  Эд ідзе да паўднёвай баку агароджы – бліжэйшай да дома Білі Дитерлинга. Чапляецца сцертымі ў кроў рукамі за сетку, падцягваецца, пералазіць. На шэрым пыльным асфальце свежыя цёмныя плямы – кроплі крыві складаюцца ў ланцужок, паказваюць след.
  
  След вядзе да бойлерной. Ўнутры святло, на дзвярной ручцы кроў. Эд дастае рэвальвер Балю Уайта, расчыняе дзверы.
  
  Дэвід Мертенс ажно скурчыўся ў куце. Адзенне прасякнута крывёю і потым. Ён дрыжыць і па-звярынаму скалит зубы. Эд шпурляе яму жменю таблетак.
  
  Мертенс хапае пілюлі, паспешліва і прагна пхае ў рот. Эд цэліцца яму ў разяўлены рот – і раптам разумее, што не можа націснуць на спуск.
  
  Мертенс глядзіць на ёю. Што-небудзь здарылася з часам: яно раптам неймаверна расцягваецца, кожная секунда ператвараецца ў тысячагоддзе. Мертенс обмякает на падлозе, пачынае посапывать, як немаўля: ён заснуў. Эд глядзіць на яго, спрабуючы выклікаць у сабе лютасць.
  
  Час раптам паскараецца. Перад разумовым поглядам Эда праносяцца судовыя пасяджэння, псіхіятрычная экспертыза, ганьба Прэстана Эксл, які выпусціў пачвара на свабоду... Палец застыў на спуску.
  
  Не, не выходзіць.
  
  Эд падымае Спецыялістаў пад мышкі і цягне да машыны.
  
  
  
  * * *
  
  
  Санаторый у каньёне Малібу, на беразе акіяна. Эд просіць ахоўніка выклікаць доктара Лакса. Скажыце, капітан Эксл хоча адплаціць яму паслугай за паслугу.
  
  Ахоўнік паказвае яму на месца для паркоўкі. Паставіўшы машыну, Эд раздзірае на Мертенсе кашулю. Грудзі, плечы, спіна – адзін суцэльны шнар.
  
  У машыну зазірае Лакс. Эд дастае два пакета парашка, дзве пачкі тысячедолларовых банкнот. Апускае заднія шкла, кладзе гераін і грошы на капот.
  
  Лакс перакладае погляд на задняе сядзенне.
  
  – Як жа, пазнаю працу. Дуглас Дитерлинг.
  
  – Так адразу і даведаліся?
  
  Лакс задуменна барабаніць пальцамі па пакету з парашком.
  
  – А гэта адкуль – ад нябожчыка Пірса Пэтчетта? Не варта палаць праведным гневам, капітан. Як я ведаю, вы рэаліст і пазбаўленыя сантыментаў. Дык чаго ж вы ад мяне хочаце?
  
  – Хачу, каб аб гэтым чалавеку клапаціліся і надзейна ахоўвалі. Да канца жыцця.
  
  – Што ж, можна зладзіць. Але што гэта з вашага боку, капітан? Спачуванне – або страх за рэпутацыю нашага будучага губернатара?
  
  – Не ведаю.
  
  – Нетыповы адказ для вас, капітан. Прашу вас, прайдзіце на тэрасу. Я зараз аб усім распараджуся.
  
  Эд выходзіць на тэрасу, абапёршыся, глядзіць на акіян. Сонца, хвалі – а ўнізе, у бязмерных глыбінях, дзеюць крывавае баляванне акулы... За спіной у яго хто-то ўключае радыё:
  
  – ... і зноў аб няўдалай спробе ўцёкаў з турэмнага цягніка. Капітан дарожнага патруля паведаміў прэсе, што на дадзены момант колькасць ахвяр – дваццаць восем зняволеных, сямёра ахоўнікаў і членаў паравознай брыгады. Раненні атрымалі чацвёра супрацоўнікаў службы шэрыфа. Быў забіты стрэлам ва ўпор сяржант Джон Винсеннс, знакаміты лос-анджэлесу паліцэйскі, былы кансультант серыяла «Жэтон Гонару». Партнёр сяржанта Винсеннса, сяржант паліцыі Лос-Анджэлеса Вендэл Уайт, у крытычным стане знаходзіцца ў цэнтральнай бальніцы акругі Фантана. Уайт пераследваў чалавека, які павінен быў забраць уцекачоў – Барта Артура Перкінса па мянушцы Сабакар, клубнага музыканта са сувязямі ў крымінальным свеце, – нагнаў яго і забіў. Цяпер лепшыя хірургі акругі змагаюцца за жыццё адважнага паліцэйскага, хоць на лепшае надзеі мала. Капітан Джордж Рэчлис з дарожнага патруля назваў гэтую трагедыю...
  
  «Глядзі-ка, я зараз твой даўжнік...» Акіян расплываецца перад вачыма, і Эд раптам са здзіўленнем разумее, што па яго шчоках цякуць слёзы. Пачвара, наркотыкі, грошы – ўсё ззаду.
  
  
  КІРАЎНІК СЕМДЗЕСЯТ СЁМАЯ
  
  
  Знойдзена ў басейне: 21 фунт гераіну, 871 400 даляраў наяўнымі, копіі «сакрэтных матэрыялаў» Сіда Хадженса, уключаючы кампраметуюць фатаграфіі і падрабязныя звесткі аб злачыннай дзейнасці Пірса Пэтчетта. Імя «Дадлі Сміт» ў матэрыялах не сустракаецца – як і імёны Джона Стомпанато, Барта Артура Перкінса, Эйба Тайтелбаума, Ці Вакса, Дот Ротштейн, сяржанта Майка Брюнинга, афіцэра Дзіка Карлайл. Коулмен Стэйн, Джордж Магдалена, Сэл Бонвентре забітыя падчас уцёкаў. Дэйві Голдмана у клініцы Камарильо дапытвалі паўторна, але нічога ад яго не дамагліся. Смерць Дот Ротштейн прызнана самагубствам. Дэвід Мертенс надзейна зачынены ў санаторыі «Ціхі акіян». Сваякі трох нявінных ахвяр «Начны савы» падалі ў суд на паліцыю Лос-Анджэлеса, абвінаваціўшы яе кіраўніцтва ў тым, што яно безадказна стварыла пагрозу бяспекі людзей. Няўдалы ўцёкі трапіў у нацыянальныя навіны, атрымаўшы імя «Джынсавая бойня». Тыя, што засталіся ў жывых зняволеныя распавялі дэтэктывамі з службы шэрыфа, што ў выніку сваркі паміж узброенымі зняволенымі «зброю перайшло ў іншыя рукі», і паміж зняволенымі белымі і неграмі пачалася крывавая разборка. Такім чынам, ўцёкі быў асуджаны на няўдачу яшчэ да з'яўлення уладаў.
  
  Джэк Винсеннс атрымаў медаль «За доблесць» – пасмяротна. Удава не запрасіла на яго пахаванне нікога з афіцэраў паліцыі і адмовілася сустрэцца з капітанам Эдам Эксл.
  
  У аддзяленні інтэнсіўнай тэрапіі цэнтральнай бальніцы Фантаны Бад Уайт упарта змагаўся за жыццё. Ён атрымаў мноства ран, шырокія неўралагічныя пашкоджанні, пакутаваў ад шоку і велізарнай страты крыві. Лін Брэкен амаль не выходзіла з яго палаты. Размаўляць ён не мог, але быў у прытомнасці і разумеў. У бальніцы Бадан наведаў шэф Паркер – хацеў асабіста ўзнагародзіць яго медалём «За доблесць»: вызваліўшы з «хусткі» на плячы правую руку, Уайт шпурнуў медаль яму ў твар.
  
  Прайшло дзесяць дзён.
  
  Склад у Сан-Пэдра згарэў дашчэнту: на папялішчы былі выяўленыя рэшткі парнаграфічных часопісаў. Дэтэктывы ўсталявалі падпал, аднак не выявілі ніякіх слядоў. Належаў склад Пірса Пэтчетгу. Чэстару Йоркина і Ларэйн Мальвази дапыталі паўторна, аднак яны не паведамілі ніякай істотнай інфармацыі і былі вызваленыя з-пад варты.
  
  Гераін Эд Эксл спаліў, грошы і дакументы надзейна схаваў. У рапартах яго не згадвалася ні імя Дадлі Сміта, ні той факт, што Дэвід Мертенс, прызнаны забойцам Сіда Хадженса, Білі Дитерлинга і Джэры Марсаласа, датычны і да страшнай смерці Крошкі Вілі Веннерхолма і іншых пецярых дзяцей у далёкім трыццаць чацвёртым. Імя Прэстана Эксл ні ў рапартах, ні ў газетных рэпартажах не згадвалася.
  
  Шэф Паркер склікаў прэс-канферэнцыю. Справа «Начны савы», абвясціў ён, раскрыта – і на гэты раз знойдзены сапраўдныя віноўнікі. Забойцы – Барт Артур (Сабакар) Перкінс, Ці Ваксы і Эйбрахам (Пархач) Тайтелбаум. Матыў – імкненне разрабіцца з Дынам Ван Гельдером, былым зняволеным, які выдавалі сябе за Делберта (Дзюка) Каткарта, за якога яго і прынялі пры апазнанні. Мэта – захапіць порноимперию Пірса Морхауса Пэтчетта, самага нядаўна які стаў ахвярай забойства. Вывучыўшы 114-старонкавы рапарт Эда Эксл, генеральны пракурор штата заявіў, што задаволены і закрывае справу. Эд Эксл зноў стаў героем: урачыстая цырымонія прысваення яму звання інспектара транслявалася па тэлебачанні.
  
  На наступны дзень Прэстан Эксл абвясціў аб сваім намеры балатавацца ў губернатары ад Рэспубліканскай партыі.
  
  Джоні Стомпанато, вярнуўшыся з Акапулька, перасяліўся да Лане Тэрнер на Бэвэрлі-Хілз. З дому ён амаль не выходзіў, да вялікага расчаравання сяржантаў Дона Клекнера і Дуэйна Фіску, якія сачылі за ўсімі яго рухамі. Шэф Паркер і Эд Эксл ўскладалі на яго вялікія надзеі як на адзінага жывога вінаватага бойні ў «Начны савы»: яго арышт павінен быў паставіць апошнюю кропку ў гэтай справе. Аднак для гэтага арышт варта было зрабіць па ўсіх правілах, дачакаўшыся, пакуль Джоні аб'явіцца ў Лос-Анджэлесе. Што ж, яны былі гатовыя пачакаць.
  
  Справа «Начны савы», як і забойства Білі Дитерлинга і Джэры Марсаласа, па-ранейшаму займалі першыя радкі навін. Аднак ніхто не звязваў гэтыя злачынствы паміж сабой. Тымі Валберн ад каментароў адмовіўся. Рэйманд Дитерлинг выпусціў прэс-рэліз, у якім выказаў смутак па заўчасна памерлым сыну, і ў знак жалобы на месяц закрыў Фантазиленд. Ён жыў пустэльнікам у сябе ў Лагуна-Біч, і толькі клопат яго сябра і памочніцы Інэс Сота палягчалі яго гора.
  
  Сяржант Майк Брюнинг і афіцэр Дзік Карлайл на службе так і не аб'явіліся.
  
  Капітан Дадлі Сміт стаў зоркай прэс-канферэнцый, прысвечаных справе «Начны савы». На развітальнай вечарыне ў гонар Тада Сміта ён падняў тост за Эда Эксл – новага інспектара паліцыі Лос-Анджэлеса. Тое, што Джоні Стомпанато знаходзіцца ў вышуку, і вось-вось апынецца за кратамі, яго, здавалася, зусім не турбавала.
  
  Ні Прэстан Эксл, ні Рэйманд Дитерлинг, ні Інэс Сота не павіншавалі Эда Эксл з поспехам і прасоўваннем па службе.
  
  Эд разумеў: яны ўсё ведаюць. Магчыма, ведае і Дадлі. Винсеннс мёртвы, Уайт на краі магілы. Ёсць яшчэ Боб Галлодет – але Галлодет не ведае нічога ні аб Прэстане Эксл, ні аб справе Атертона.
  
  – Я б яго сваімі рукамі забіў! – сказаў Эд Галлодету, маючы на ўвазе Дадлі Сміта.
  
  – Ну не, – адказваў Галлодет. – Большай дурасці зрабіць нельга. Не будзем спяшацца. Рана ці позна ён проколется. Пачакаем і зробім усё, як трэба.
  
  Супраць чакання Эд не пярэчыў... Не пярэчыў бы. Калі б не Бад Уайт.
  
  Бад Уайт. Нутравенныя катетеры на абедзвюх руках, шыны на пальцах. Тры сотні швоў на грудзях. Сталёвая пласціна ў чэрапе. Зламаныя косткі, разарваныя артэрыі. Лін Брэкен даглядала за ім. Калі прыходзіў Эд, яна маўчала і не падымала на яго вачэй. Казаць Бад не мог – і лекары не ведалі, загаворыць ён калі-небудзь. Але ў вачах яго Эд чытаў пытанні. Дадлі Сміт. Твой бацька. Што будзеш рабіць? Зламанымі пальцамі Бад ўпарта спрабаваў адлюстраваць V – знак перамогі, але толькі ў сваё трэцяе наведванне Эд здагадаўся, што гэта значыць «матэль "Вікторыя"».
  
  Ён паехаў туды. Але спачатку прагледзеў матэрыялы па расследаванні забойстваў прастытутак, якое Бад шмат гадоў вёў у адзіночку. І толькі цяпер зразумеў, хто такі – дакладней, што такое – Бад Уайт.
  
  Цёмны, неадукаваны хлопец, які дамогся амаль усяго, чаго хацеў. З тупога грамілы, які стаў першакласным дэтэктывам. У адзіночку выкрыў найскладанейшае злачынства. На злосць сістэме, насуперак моцным свету гэтага. Не таму, што да яго спрыяла лёс. – не, усё было супраць яго. А на ёю баку – толькі воля і опаляющая лютасьць.
  
  І да чаго ўсё гэта? Не дзеля чыноў, не дзеля славы. Толькі дзеля Абсалютнай Справядлівасці.
  
  Усяго па адной радку запісаў Бадан Эд зразумеў, што забойца Энгелклингов ўсё яшчэ на свабодзе.
  
  Пакой 11 у матэлі «Вікторыя» – Эд зразумеў, навошта Бад паслаў ёю туды...
  
  Адзін тэлефонны званок пацвердзіў яго падазрэнні.
  
  Абсалютная Справядлівасць.
  
  Тэленавіны: забіты горам Рэй Дитерлинг з дня ў дзень шпацыруе па свайму опустевшему казачным каралеўству.
  
  Што ж, тое, што можа зрабіць Эд для Бадан, – ён зробіць.
  
  
  
  * * *
  
  
  Страсная пятніца 1958 года. У ранішніх навінах – Прэстан Эксл ідзе на службу ў епископальную царква святога Якава. Эд Эксл едзе ў мэрыю, уваходзіць у офіс Эліса Лоў.
  
  Сакратара яшчэ няма – час ранні. Лоу ў сябе за сталом, чытае. Эд стукае ў дзверы. Лоу, падняўшы галаву:
  
  – Інспектар Эд? Добрай раніцы, сядайце.
  
  – Я пастаю.
  
  – Вось як? Дзелавой візіт?
  
  – Свайго роду. Каля месяца таму Бад Уайт патэлефанаваў вам з Сан-Францыска і паведаміў, што падазрае Спейда Кулі ў серыйных забойствах на сэксуальнай глебе. Вы паабяцалі яму, што кінеце на гэта справа сьледчых з пракуратуры – але гэтага не злазілі. Не зрабілі, таму што Кулі спраўна плаціў ўзносы ў ваш неафіцыйны фонд. Каля пятнаццаці тысяч у агульнай складанасці, дакладна? Вы патэлефанавалі з Ньюпорт ў гатэль «Билтмор» і пагаварылі з кім-небудзь з групы Кулі. Папярэдзілі яго, што ў аднаго вар'ят копа ёсць зуб на Спейда, так што яму лепш паберагчыся. Уайт злавіў Собачника Перкінса – сапраўднаю забойцу, але той зваліў віну на Спейда. Спадзяваўся, павінна быць, што Уайт заб'е Спейда пры арышце і тым справа і скончыцца. А сам Перкінс, своечасова вамі папярэджаны, лёг на дно. Некалькі дзён праз вынырнуў – і ператварыў Уайта ў калеку.
  
  Лоу, спакойна:
  
  – У вас няма доказаў. І з якога часу вас так хвалюе лёс Уайта?
  
  Эд кладзе на стол тэчку.
  
  – Гэта дасье Сіда Хадженса. На вас. Тут усё: вымагальніцтва, спыненне крымінальных пераследаў за хабар. Гісторыя падзення Біла Макферсон – ва ўсіх падрабязнасцях. І фота ад Пірса Пэтчетта, на якім вы детаете зьменіцца хлопцу-прастытутцы. Альбо вы падаеце ў адстаўку – небудзь усё гэта з'яўляецца на першых палосах газет.
  
  Лоў – бялей прасціны:
  
  – Я пайду, але ты пойдзеш са мной!
  
  – Я зусім не супраць.
  
  
  
  * * *
  
  
  Муляж касмічнага карабля з Космоленда і заснежаныя вяршыні «Свету Полу» ён убачыў яшчэ з шашы. Пад'ехаў да ўваходу, паказаў ахоўніку жэтон. Ахоўнік кіўнуў і адкрыў вароты.
  
  Па цэнтральнай алеі ідуць дзве постаці. Эд паскарае крок, каб іх дагнаць. У Фантазиленде такая цішыня, што, здаецца, шпілька ўпадзе – га і чуваць будзе.
  
  Інэс заўважае яго першай. Засцерагаюць жэстам кладзе руку Дитерлингу на плячо. Ціха перемолвившись з ім некалькімі словамі, адыходзіць у бок.
  
  – Інспектар? – паварочваецца да яго Дитерлинг.
  
  – Добры дзень, містэр Дитерлинг.
  
  – Для вас я – Рэй. Не схаваю, я здзіўлены, што вы аб'явіліся тут толькі цяпер.
  
  – Вы ведалі, што я захачу пагаварыць з вамі?
  
  – Вядома. Ваш бацька ўпэўнены, што вы не станеце варушыць мінулае – таму і не адмаўляецца ад сваіх планаў. Але я ведаў, што гэтым скончыцца. І мабыць, ўдзячны лёсу за тое, што ўсё скончыцца менавіта тут.
  
  Праз дарогу ззяе асляпляльным фальшывым снегам вяршыня «Свету Полу». Дитерлинг пачынае аповяд:
  
  – Бачыш, мы ўсе былі летуценнікамі – твой бацька, Пірс і я. Але марылі па-рознаму. Твой бацька марыў пра ўлады, славы, ўзвышшы – думаю, як і ты. Фантазіі Пірса былі змрочнымі і извращенными, як і ён сам. Але я... я заўсёды марыў толькі пра дабро і прыгажосць. Памятай пра гэта, калі будзеш мяне судзіць.
  
  Эд прыхінаецца да агароджы – і Дитерлинг, не зводзячы вачэй з гары, пачынае аповяд.
  
  
  
  * * *
  
  
  Год 1920.
  
  Яго першая жонка Маргарэт, маці Полу, загінула ў аўтакатастрофе. Дитерлинг ажаніўся другі раз: другая жонка, Джэніс, стала маці Білі. Яшчэ падчас першай шлюбу Дитерлинг завёў раман з жанчынай па імені Фэй Борчард. У 1917 годзе яна нарадзіла яму сына Дугласа. Дитерлинг плаціў ёй, каб захаваць нараджэнне хлопчыка ў сакрэце, – ён быў маладым паспяховым кінарэжысёрам, марыў аб кар'еры, і складанасці ў асабістым жыцці маглі яму толькі перашкодзіць. Аб тым. хто бацька Дугласа, ведалі толькі ён і Фэй. Нават сам Дуглас лічыў Рэя Дитерлинга «добрым дзядзькам», сябрам сям'і.
  
  Дуглас рос з маці: Дитерлинг наведваў іх часта, фактычна жыў на дзве сям'і. У «законнай» сям'і жыццё не ладзілася: сыны Білі і Падлогу не жадалі жыць у свеце, скандалілі паміж сабой і з Джэніс – няшчаснай затюканной жанчынай, у рэшце рэшт які папрасіў развод.
  
  Фэй Борчард пачала прымаць настойку опію. Пад кайфам паказвала Дугласу порномультфильмы, якія маляваў Дитерлинг па сцэнарах Пірса Пэтчетта. Гэта была ідэя Пэтчетта, так ён прапанаваў здабываць грошы для фінансавання легальных праектаў. Парнаграфія ў фільмах сплеталась з жахамі – якія лётаюць пачвары гвалтавалі і забівалі людзей. Пірс Пэтчетт запісваў фантазіі, якія наведвалі яго ў наркатычным трызненні, Рэй Дитерлинг увасабляў гэтыя фантазіі ў мультфільмах. І ні адзін з іх не меркаваў, што ў юным Дуглас яны пасеюць гарачыя і дакучлівыя мары аб палётах – і аб забойствах.
  
  Вонкава Дуглас і Падлогу вельмі падобныя адзін на аднаго. Але Дугласа Дитерлинг любіў – любіў нягледзячы на дзівацтвы ў паводзінах і частыя ўспышкі лютасьці. А да свайго законнаму сыну – тупому, скандальнай, капрызному – не адчуваў нічога, акрамя пагарды.
  
  Рэй Дитерлинг сямімільнымі крокамі ішоў да славы, Дуглас Борчард – да вар'яцтва. Зноў і зноў пераглядаў ён маляваныя кашмары бацькі, у якіх гіганцкія птушкі выкрадалі дзяцей са школьных двароў. Сталеючы, ён пачаў мучыць жывёл, красці грошы ў маці і ўпотай бегаць на стрыптыз. У адным танным стрып-бары ён і пазнаёміўся з Ларэнам Атертоном.
  
  Так двое псіхапатаў знайшлі адзін аднаго. Атэртан быў памяшаны на раздзяленні, Дуглас – на палетах. Абодва захапляліся фатаграфіяй, абодвух ўзбуджалі дзеці. І яны вырашылі стварыць ідэальнага дзіцяці сабе пад стаць.
  
  Яны забівалі і расчленяют дзяцей, імкнучыся стварыць з іх «дзіцяці Франкенштэйна», і фатаграфавалі сваю працу. Дуглас забіваў птушак і падбіраў свайму «ідэалу» крылы. Трэба было выдатнае твар – і маньякі спынілі свой выбар на Дробцы Вілі Веннерхолме. Гэта была ідэя Дугласа – знак павагі «дзядзечцы Рэю», раннія працы якога зрабілі Дугласа тым, хто ён быў. Дробка Вілі быў выкрадзены са школьнага двара. Далейшае вядома.
  
  Газеты называлі детоубийцу Доктарам Франкенштэйнам – нікому і ў галаву не прыходзіла, што маньякаў можа быць двое. Расследаванне ўзначаліў інспектар Прэстан Эксл. Неўзабаве ў поле яго зроку трапіў Ларэн Атэртан, совратитель дзяцей, выпушчаны на парукі. Эксл арыштаваў Атертона і пры ператрусе выявіў у яго ў гаражы таемнае сховішча з калекцыяй фатаграфій. Атэртан ва ўсім прызнаўся, але заявіў, што дзейнічаў адзін – яму не хацелася ні з кім дзяліць сваю славу. Прэса на ўсе лады хваліла інспектара Эксл і заклікала ўсіх грамадзян, якія могуць што-то паведаміць аб злачынствах, з'явіцца ў паліцыю і даць паказанні.
  
  А Рэй Дитерлинг па-ранейшаму хадзіў да Фэй. І аднойчы, застаўшыся адзін у пакоі Дугласа, знайшоў у зацішным кутку скрыню, а ў ім – птушыныя трупікі і дзіцячыя пальцы, абкладзеныя сухім лёдам.
  
  Зразумеў ён адразу. І так жа ясна зразумеў, што віна ляжыць на ім. Яго порнафільмы зрабілі Дугласа забойцам.
  
  Рэй загаварыў з Дугласам і вырваў у яго прызнанне – зрэшты, той асабліва і не адпіраўся. Задаўшы некалькі пытанняў, высветліў, што Дугласа маглі бачыць на школьным двары ў той дзень, калі знік Дробка Вілі.
  
  Ахоўныя меры:
  
  Для пачатку – псіхіятрычнае абследаванне. Падкуплены псіхіятр даў слова маўчаць аб дыягназе і імя пацыента. Дыягназ быў несуцяшальны, хоць, пачуўшы яго, Рэй уздыхнуў крыху вальней: цяжкая псіхапатыя як следства химическою дысбалансу ў мозгу. Поўнае лячэнне немагчыма, але псіхатропныя прэпараты, якія прымаюцца на працягу ўсяго жыцця, могуць прадухіліць ўспышкі буянства і здушыць цягу да забойства.
  
  Пірс Пэтчетт, стары сябар Рэя Дитерлинга, быў фармацэўтам і ў леках разбіраўся. Ён паклапаціўся аб душы Дугласа, а доктар Лакс – аб яго целе.
  
  Лакс стварыў Дугласу новае твар. Аднак гэтага было мала: наспяваў гучны судовы працэс, адвакат Атертона меў намер змагацца да апошняга. Прэстан Эксл шукаў сведак – і ясна было, што рана ці позна сведкі знойдуцца. І тады Рэй Дитерлинг распрацаваў адчайны план.
  
  Ён выклікаў да сябе Дугласа і юнага Мілера Стентона, аднаго з вучняў сваёй школы. Даў ім супакойваючых таблетак і загадаў ісці ў паліцыю і расказаць, што яны бачылі каля школы Ларэна Атертона – аднаго. Раней, маўляў, не прыйшлі, таму што баяліся, што Доктар Франкенштэйн і да іх дабярэцца. Хлопчыкі расказалі Престону Эксл сваю гісторыю, апазналі Атертона, і ён ім паверыў. Пасля пластычнай аперацыі знешнасць Дугласа цалкам змянілася, і Атэртан яго не пазнаў.
  
  Прайшло два гады. Ларэн Атэртан быў асуджаны, прысуджаны да смерці і пакараны. Тэры Лакс зрабіў Дугласу яшчэ адну аперацыю – каб знішчыць яго падабенства з хлопчыкам-сведкам. Жыў Дуглас ў прыватнай бальніцы, пад надзейнай аховай мужчын-сядзелак, Пірс Пэтчетт спраўна пичкал яго сваімі прэпаратамі. Рэй Дитерлинг упэўнена рухаўся да вяршыняў славы і лічыў, што з гэтай гісторыяй скончана – пакуль аднойчы ў дзверы да яго не пастукаў Прэстан Эксл.
  
  І распавёў, што ў паліцыю з'явілася юная дзяўчына, падчас забойства Вілі Веннерхолма учившаяся ў школе Дитерлинга. У той самы дзень, калі быў выкрадзены Вілі, яна бачыла ля школы Ларэна Атертона і з ім – сына Рэйманда, Падлогі.
  
  Дитерлинг зразумеў: гэта быў Дуглас – у той час яны з Полам вельмі падобныя адзін на аднаго. Ён прапанаваў Эксл буйную суму грошай. Той спачатку прыняў грошы, але неўзабаве перадумаў і вырашыў вярнуць іх, заявіўшы: «Павінна перамагчы справядлівасць. Я арыштую хлопца».
  
  Дитерлинг прыйшоў у жах. Небяспека пагражала не толькі нелюбімаму сыну – пад пагрозай апынулася ўся яго киноимперия. А што, калі Эксл якім-то чынам даведаецца пра Дуглас? Дитерлинг настаяў, каб інспектар пакінуў грошы ў сябе і спытаў, ці нельга вырашыць пытанне без агалоскі.
  
  – Ён вінаваты? – спытаў Эксл.
  
  – Так, – адказаў Рэйманд Дитерлинг.
  
  – Тады – пакаранне, – сказаў Прэстан Эксл. І Рэйманд Дитерлинг пагадзіўся.
  
  Ён адправіўся з Падлогай у паход у горы Сьера-Невада. Прэстан Эксл чакаў іх на месцы. Яны падсыпалі хлопцу ў ежу снатворнае: Эксл застрэліў яго ў сне і закапаў. Было абвешчана, што Падлогу загінуў падчас сходу лавіны – і ўсе паверылі гэтай хлусні.
  
  Дитерлинг думаў, што зьненавідзіць Эксл, – але здарылася інакш. На яго твары ён прачытаў цану справядлівасці і зразумеў: гэты чалавек – не бязлітасны забойца, але яшчэ адна ахвяра няўмольнага правасуддзя. Страшная таямніца звязала іх мацней, чым маглі б звязаць любыя іншыя повязі. Прэстан Эксл пайшоў з паліцыі і заняўся будаўнічым бізнесам: сродкі для пачатковага капіталу пазычыў яму Дитерлинг. Калі забілі Томаса Эксл, першым, каму патэлефанаваў бацька, быў Рэй Дитерлинг. Разам яны змагаліся з прывідамі мінулага, разам працягвалі жыць.
  
  
  
  * * *
  
  
  – І жылі яны доўга, хоць і не занадта шчасліва, – так скончыў сваю гісторыю Дитерлинг.
  
  Эд азіраецца вакол. Усё кружыцца ў яго перад вачыма: горы, рэкі, ракеты – усё смяецца над ім.
  
  – Значыць, бацька так і не даведаўся пра Дуглас? Ён думае, што вінаваты Падлогу?
  
  – Ды. Ты даруеш мяне? Дзеля твайго бацькі.
  
  Пальцы Эда сціскаюць рэліквію – залатыя дубовыя лісце, інспектарскага знак Прэстана Эксл. Спачатку ён дастаўся Томасу, цяпер – яму.
  
  – Няма. Я накіроўваю ў вялікае журы акругі рапарт з просьбай выдаць ордэр на ваш арышт за сыноубийство.
  
  – Дай мне тыдзень, каб прывесці ў парадак справы. Не турбуйся, хавацца не буду. Ды і дзе хавацца сусветнай знакамітасці?
  
  – Добра, – адказвае Эд і ідзе да машыны.
  
  
  
  * * *
  
  
  Макет шашы знік, яго месца займае цяпер стос рэкламных плакатаў. Арт-Дэ-Спейн распакоўвае брашуры: перавязь на руцэ знікла, бачны свежы кулявой шнар – выразны, як у падручніку.
  
  – Добры Дзень, Эдзі.
  
  – Дзе бацька?
  
  – Хутка вернецца. Так, віншую з павышэннем. Прабач, што не патэлефанаваў, – я тут зусім забегался.
  
  – Бацька мне таксама не патэлефанаваў. Усе вы робіце выгляд, што ўсё ў парадку.
  
  – Эдзі...
  
  Пінжак у Арта тапырыцца на сцягне – нават цяпер ён не растаецца з зброяй.
  
  – Я толькі што пагаварыў з Рэем Дитерлингом.
  
  – Не думалі мы, што ты на гэта наважышся.
  
  – Дай мне рэвальвер, Арт.
  
  Дэ Спейн працягвае яму рэвальвер, трымаючы за рулю. «Сміт-Вессон», трыццаць восьмы калібр, нарэзка для глушыцеля.
  
  – Навошта?
  
  – Эдзі...
  
  Эд вытрасае патроны.
  
  – Дитерлинг усё мне расказаў. Усе. А ты – ты заўсёды быў бліжэйшым памочнікам бацьку!
  
  – І самым верным яму чалавекам, Сонечны Джымі, – ганарліва выпрастаўшыся, адказвае Арт. – Усё, што я зрабіў, я рабіў для Прэстана.
  
  – Ты ведаў праўду пра Поле Дитерлинге?
  
  Арт бярэ ў яго з рук свой рэвальвер.
  
  – Так, я ўжо даўно ведаю, што забойца – ня ён. Зразумеў гэта выпадкова, здаецца, годзе ў сорак восьмым ці каля таго. Выпадкова даведаўся, што ў яго алібі – падчас выкрадання Веннерхолма ён быў у іншым месцы. Не ведаю, ці шмат было вядома Рэю, і не магу зразумець, чаму ён гэта дапусціў. Але я не мог сказаць пра гэта Престону. Не мог сказаць, што ён забіў ні ў чым не вінаватага хлапчука. Не мог разбурыць яго сяброўства з Рэем. Ты ведаеш, мне заўсёды не давала спакою справа Атертона. Хацелася зразумець, хто ж усё-такі забіў дзяцей.
  
  – Але ты так і не даведаўся.
  
  – Не пазнаў, – ківае галавой Дэ Спейн.
  
  – Раскажы мне пра братоў Энгелклингах, – загадвае Эд.
  
  Арт падымае верхні плакат – Прэстан на фоне бетонных блокаў.
  
  – Аднойчы я зайшоў у Бюро. У пяцьдзесят трэцім годзе, як раз калі пачаліся ўсе гэтыя справы. Убачыў на дошцы бюлетэняў гэтыя здымкі. Прыгожы натуршчыкі, «рамонак» – але ад звычайнай парнухі далёка, як неба ад зямлі. Сюжэты гэтых фатаграфій адразу прымусілі мяне ўспомніць пра Атертоне. А бо тыя здымкі, што былі знойдзеныя ў яго пры ператрусе, бачылі толькі мы з Престоном ды яшчэ пара афіцэраў. Я паспрабаваў высветліць, адкуль узяліся гэтыя порноальбомы, – але нічога не дамогся. Праз некаторы час даведаўся, што браты Энгелклинги далі паказанні па «Начны савы», што яны звязвалі гэтыя забойствы з порнабізнэсам, але ты не прыняў гэтую версію. Стаў шукаць Энгелклингов – яны нібы скрозь зямлю праваліліся. Толькі ў мінулым годзе я даведаўся, што яны працуюць у друкарні непадалёк ад Фрыске. Паехаў туды, каб з імі пагаварыць. Мне ўсяго-то і трэба было – высветліць, адкуль бралася гэтая непрыстойнасць.
  
  У памяці ў Эда праплываюць фразы з рапарту Уайта. Кіслотныя апёкі, шматкі слезшей скуры на падлозе...
  
  – Проста пагаварыць? Арт, я ведаю, што там адбылося.
  
  Дэ Спейн, не апускаючы вачэй.
  
  – Сітуацыя выйшла з-пад кантролю. Яны прынялі мяне ці то за рабаўніка, то за шантажыста. Я знайшоў у іх старыя порнонегативы – і хацеў, каб яны назвалі імёны натуршчыкаў. Яшчэ знайшоў гераін і псіхатропныя таблеткі. Яны сказалі, што ведаюць аднаго багатага старикана з грашыма, які захацеў здзівіць увесь свет асаблівай суперсмесью белага кайфу, але яму да іх далёка. Не ведаю чаму, але я быў упэўнены, што яны ведалі, хто вырабляў гэтыя брудныя карцінкі. Яны смяяліся нада мной... Не ведаю, Эд, павінна быць, на мяне найшло зацьменне. Я ўявіў, што гэта яны забівалі дзяцей... што яны могуць пашкодзіць Престону... Наркагандляры, якім і жыць-то не варта, а ўжо па параўнанні з мезенцам Прэстана уся іх жыццё і ламанага гроша не варта... Чорт пабяры, Эдзі, яны смяяліся нада мной – разумееш? Называлі «дзедам», казалі, што мне пара на могілкі! Дык вось: гэты «дзед» справіўся з імі абодвума!
  
  Абрыўкі плаката падаюць на падлогу.
  
  – Ты забіў двух чалавек – проста так.
  
  – Не, Эдзі, не проста так. Дзеля Прэстана. Прашу цябе, не кажы яму нічога.
  
  – Ці Не ён вучыў мяне абсалютнай справядлівасці?
  
  – Эдзі, ён гэтага не перажыве! Ён не павінен ведаць, што Падлогу Дитерлинг невінаваты! Эдзі, прашу цябе!...
  
  Адштурхнуўшы яго, Эд кідаецца абшукваць дом. Габелены ў матчынай спальні нагадваюць яму аб Лін. Ўласная пакой – аб горадзе bad і Джэка. Увесь дом прасякнуты брудам, ад смуроду брудных грошай няма чым дыхаць – як ён мог жыць тут столькі гадоў? Унізе, у дзвярах, яго сустракае бацька:
  
  – Эдмунд!
  
  – Я арыштую цябе за забойства Падлогі Дитерлинга. Даю табе некалькі дзён, каб прывесці ў парадак справы.
  
  Прэстан, з каменным тварам:
  
  – Падлогу Дитерлинг быў маньякам-детоубийцей. Ён заслужыў смерць.
  
  – Ён быў невінаваты. А ты яго забіў. Гэта – наўмыснае забойства.
  
  Прэстан – як камень, нязломны, непахісны. На твары – ні ценю раскаяння:
  
  – Эдмунд, цяпер табе трэба супакоіцца. У цябе расхісталіся нервы.
  
  – Расхісталіся нервы?! – Эд праходзіць міма. Кідае на хаду: – Будзь ты пракляты за ўсё, што са мной зрабіў!
  
  
  
  * * *
  
  
  У цэнтр горада, у «Ціхі акіян» – ціхае мястэчка, прыемныя асобы. Каля стойкі потягивает марціні Галлодет:
  
  – У мяне благія навіны аб Дадлі. Яны цябе огорчат.
  
  – Засмуціць мяне больш, чым мяне ўжо засмуцілі сёння, немагчыма.
  
  – Вось так, так? Дадлі зноў выйшаў сухім з вады. Мы пазбавіліся адзінага сведкі. Джоні Стомпанато мёртвы. Зарэзала дзяўчынка, дачка Ланы Тэрнер. Выпадак чысты: Фіск дзяжурыў праз вуліцу, бачыў труповозку і паліцэйскіх з Беверлі-Хілз. Цяпер у нас – ні сведак, ні доказаў. Праўда пышна, сынок?
  
  Эд приканчивает марціні адным глытком.
  
  – Нічога. Грошы ў мяне ёсць – спадчыну Пэтчетта, цэлае стан. І, клянуся Богам, рана ці позна, а я вазьму за жабры гэтага ирландскою выблядка. Хай нават на гэта сыдзе ўся мая гробаны жыццё... сынок.
  
  – Заўважу, інспектар, – усміхаецца Галлодет, – што ты з кожным днём становішся ўсё больш падобны на Бадан Уайта. Ужо прабач.
  
  
  КАЛЯНДАР
  
  
  
  
  Красавік 1958
  
  
  
  ВЫТРЫМКА: «Лос-Анджэлес Таймс», 12 красавіка
  
  
  
  Вялікае журы аб'яўляе справа «Начны савы» закрытым
  
  
  
  Амаль праз пяць гадоў пасля дня забойства горад і акруга Лос-Анджэлес афіцыйна развітваюцца з «каліфарнійскім злачынствам стагоддзя» – сумна вядомым справай «Начны савы».
  
  16 красавіка 1953 года трое ўзброеных бандытаў ўварваліся ў кругласутачнае кафэ «Начная сава» на бульвары Галівуд і расстралялі траіх наведвальнікаў і траіх работнікаў установы. Паліцыя выказала здагадку, што матывам забойства стала рабаванне, і неўзабаве падазрэнне пала на траіх маладых неграў. Рэйманд Коутс, Тайран Джонс і Лерой Фантэйн былі арыштаваныя, затым беглі і загінулі пры супраціве паўторнага арышту. Акруговы пракурор Эліс Лоў заявіў, што перад уцёкамі яны прызналіся яму ў зробленым, і справа была закрытая.
  
  Аднак чатыры гады і дзесяць месяцаў праз Оціс Джон Шортелл, зняволены турмы Сан-Квенцін, выступіў з сенсацыйным прызнаннем: аказваецца, у той самы час, калі ў кафэ адбывалася масавае забойства, ён разам з трыма падазраванымі удзельнічаў у групавым згвалтаванні дзяўчыны па імя Інэс Сота. Гэта заяву, пацверджанае праверкай на дэтэктары хлусні, выклікала скандал і прымусіла грамадства патрабаваць перагляду справы.
  
  Алею ў агонь падліло забойства братоў Піцера і Бакстера Энгелклингов, тое, што адбылося 25 лютага. Браты, падазраваныя ў гандлі наркотыкамі, давалі сведкавыя паказанні па справе «Начны савы»: яны заяўлялі, што забойства з'явіліся вынікам крымінальнай інтрыгі, звязанай з барацьбой за падпольную порноимперию. Забойства Энгелклингов так і засталося нераскрытым. Шэрыф акругі Марын, лейтэнант Юджын Хэтчер заявіў: «У нас няма ні адной зачэпкі. Але зброю складаць рана».
  
  Пачалося новае расследаванне справы «Начны савы», на гэты раз – з улікам «парнаграфічнага следу». 27 сакавіка багаты бізнэсмэн Пірс Морхаус Пэтчетт быў застрэлены ў сваім асабняку ў Брэнтвудзе, а праз два дні афіцэры паліцыі застрэлілі пры арышце яго меркаваных забойцаў, Эйбрахама Тайтелбаума, 49 гадоў, і Ці Піцера Вакса, 44 гадоў. У той жа дзень адбылася сумна вядомая «Джынсавая бойня». У ліку іншых злачынцаў быў забіты Барт Артур Перкінс па мянушцы Сабакар, клубны музыкант са сувязямі ў крымінальным свеце. Паводле дадзеных расследавання, Тайтелбаум, Вакс і Перкінс і з'яўляліся выканаўцамі крывавай расправы ў «Начны савы». Больш падрабязна пра гэта распавядае капітан паліцыі Лос-Анджэлеса Дадлі Сміт:
  
  – Забойства ў «Начны савы» – плод творчай задумы, звязанага з падпольнай барацьбой за гнюснае права нажывацца на распаўсюдзе парнаграфічнай бруду, калечащей душы людзей. Тайтелбаум, Вакс і Перкінс імкнуліся забіць распаўсюдніка парнаграфіі Делберта (Дзюка) Каткарта і перахапіць ёю бізнэс. Аднак іх ахвярай стаў Дын Ван Гельдер, злачынец, вонкава вельмі падобны на Каткарта і выдавалы сябе за ёю. Наогул, справа «Начны савы» ўвойдзе ў аналы судаводства як надзвычай складанае, заблытаная і поўная мудрагелістых і жорсткіх паваротаў лёсу. Усе мы з глыбокім задавальненнем ўсьведамляем, што гэта справа нарэшце раскрыта.
  
  Капітан (цяпер інспектар) Эдмунд Эксл, які ўзначаліў другое расследаванне, абверг чуткі пра тое, што ў злачынстве ўдзельнічаў і чацвёрты забойца, загінулы ў той самы момант, калі паліцыя рыхтавала яго арышт.
  
  – Гэтыя чуткі абсалютна беспадстаўныя, – сказаў на гэта Эксл. – Справа закрытая. Я перададзены падрабязны рапарт вялікім журы акругі, даў падрабязныя паказанні, і ўсе мае высновы былі прынятыя.
  
  Такім чынам, з «праклятым справай» скончана – але якой цаной? Тад Грын, кіраўнік Бюро расследаванняў паліцыі Лос-Анджэлеса (у гэтым годзе ён выходзіць на пенсію і пераходзіць на службу ў памежны патруль), кажа:
  
  – Справе «Начны савы» няма роўных як па выдатках, так і па колькасці задзейнічаных чалавека-гадзін. Такія справы здараюцца раз у жыцці. Мы атрымалі перамогу, але заплацілі за гэта высокую цану.
  
  
  
  ВЫТРЫМКА;
  
  «Лос-Анджэлес Миррор Ньюс», 15 красавіка
  
  
  
  Раптоўная адстаўка Лоў шакіруе Лос-Анджэлес
  
  
  
  Юрыдычны свет Каліфорніі з здзіўленнем пытаецца сябе, што прымусіла Эліса Лоў, окружною пракурора Лос-Анджэлеса, раптам падаць у адстаўку, абарваўшы бліскучую палітычную кар'еру? Лоу, 49 гадоў, абвясціў аб сваёй адстаўцы на рэгулярнай штотыднёвай прэс-канферэнцыі, патлумачыўшы сваё рашэнне нервовым высільваннем і жаданнем вярнуцца да прыватнай адвакацкай практыцы. Службоўцы пракуратуры здзіўлены рашэннем боса. Тыя, хто працаваў з ім бок аб бок, сцвярджаюць, што нішто не прадвесціла такой развязкі – у апошнія дні Лоў быў, як заўсёды, здаровы, бадзёры і поўны сіл.
  
  Роберт Галлодет, старшы следчы пракуратуры, сказаў нашаму карэспандэнту:
  
  – Ведаеце, я проста ў шоку. А мяне шакаваць не так-то лёгка. Матывы Эліса? Паняцця не маю: спытайце ў яго самога. Спадзяюся толькі, што, калі гарадскі савет прызначыць выконваючага абавязкі акруговага пракурора, ім апынуся я.
  
  Пасля таго як хваляванне, выкліканае навінамі аб адстаўцы Лоў, трохі ўляглося, у адрас былога акруговага пракурора пачуліся ўхвальныя водгукі. Шэф паліцыі Лос-Анджэлеса Уільям X. Паркер назваў Лоў «сумленным і непахісным ворагам злачыннасці», а памочнік Паркера капітан Дадлі Сміт сказаў: «Усім нам будзе не хапаць Эліса. У правасудзьдзя яшчэ не было больш вернага слугі». Губернатар Найт і мэр Норыс Поулсон адправілі Лоў тэлеграмы, у якіх просяць яго перагледзець сваё рашэнне. Сам Лоў адмаўляецца ад сустрэч з журналістамі і каментароў не дае.
  
  
  
  ВЫТРЫМКА:
  
  «Лос-Анджэлес Геральд Экспрэс». 19 красавіка
  
  
  
  Трайное самагубства ў Фантазиленде: Смутак і ўзрушэнне ахапілі краіну
  
  
  
  Іх знайшлі разам у Фантазиленде, часова закрытым па нагоды трагічнай гібелі сына вялікага чалавека. Прэстан Эксл, 64 гадоў, былы афіцэр паліцыі Лос-Анджэлеса, будаўнічы магнат і пачатковец палітык. Інэс Сота, 28 гадоў, дырэктар па сувязях з грамадскасцю самага знакамітага ў свеце комплексу забаў і ключавая сведка ў кашмарным справе «Начны савы», і Рэйманд Дитерлинг, 66 гадоў, бацька сучаснай анімацыі, геній, у адзіночку стварыў новы свет, чалавек, спроектировавший Фантазиленд як даніну памяці заўчасна загінуламу сыну. Лос-Анджэлес пагружаны ў жалобу, уся краіна ўзрушаная і ахоплены смуткам.
  
  Іх знайшлі разам на цэнтральнай алеі Фантазиленда. Перадсмяротных запісак не было, аднак каранера акругі Фрэдэрык Ньюбарр рашуча адхіліў здагадку аб забойстве і пацвердзіў версію добраахвотнага сыходу з жыцця. Усе трое прынялі смяротныя дозы рэдкага антипсихотического сродкі. Выразы смутку запоўнілі выпускі навін: свае глыбокія спачуванні родным і блізкім нябожчыкаў выказалі прэзідэнт Эйзенхаўэр, губернатар Найт і сенатар Уільям Ноуленд.
  
  Эксл і Дитерлинг паспелі распарадзіцца сваім велізарным станам. Будаўнічы магнат завяшчаў сваю імперыю даўняму сябру і памочніку Артуру Дэ Спейну, а 17-мільённае багацце – сыну Эдмунду, афіцэру паліцыі Лос-Анджэлеса. Дитерлинг пакінуў сваё велізарнае багацце давернаму фонду, у якім распарадзіўся аб тым, каб як цяперашняе яго стан, так і будучыя даходы ад Фантазиленда былі падзеленыя паміж некалькімі дабрачыннымі арганізацыямі, якія дапамагаюць дзецям.
  
  Гора і ўзрушэнне прымушаюць нас усіх задавацца пытаннем: чым выкліканая гэтая трагедыя? Аднак на гэты натуральны пытанне наўрад ці ўдасца знайсці адказ.
  
  Міс Сота знаходзілася ў блізкіх адносінах з сынам Прэстана Эксл Эдмундам і ў апошні час пакутавала ад дакучлівага увагі прэсы, выкліканага аднаўленнем справы «Начны савы». Рэйманд Дитерлинг быў узрушаны нядаўняй трагічнай гібеллю сына Уільяма. Аднак Престону Эксл спадарожнічалі поспех і поспех: ён толькі што завяршыў грандыёзнае з сваіх праектаў – пабудову ў Паўднёвай Каліфорніі сеткі шашы – і высунуў сваю кандыдатуру на выбарах губернатара. Сацыялагічнае апытанне, праведзенае незадоўга да яго гібелі, паказаў, што ў спісе Рэспубліканскай партыі Эксл ўпэўнена лідзіруе. Па якіх прычынах гэты чалавек раптам вырашыў звесці рахункі з жыццём – застаецца толькі гадаць. Блізкія яму людзі – Артур Дэ Спейн і сын Эдмунд – ад каментароў адмовіліся.
  
  Лісты са спачуваннямі і жалобныя вянкі затапілі як Фантазиленд, так і дом Прэстана Эксл ў Хэнкака-парку. Сцягі штата Каліфорнія напалову прыспушчаныя. Галівуд аплаквае страту гитана кінематаграфіі. Пытанне: «Чаму?» не пакідае вусны тужлівых.
  
  Прэстан Эксл і Рэй Дитерлинг былі гігантамі. Інэс Сота – простая дзяўчына з нялёгкім лёсам, якая здолела заваяваць давер вялікага чалавека, стаць яму найбліжэйшай памочніцай і адданым сябрам. Перад смерцю усе трое зрабілі дапаўненні да сваім завяшчанні, просячы крэмаваць іх цела і развеяць прах над морам. Пахаванне прайшлі ўчора – у камернай абстаноўцы, без наведвальнікаў і без якіх-небудзь рэлігійных абрадаў. Начальнік службы бяспекі Фантазиленда, які арганізаваў цырымонію, адмовіўся паказаць дакладнае месца, дзе быў пахаваны прах загінулых.
  
  «Чаму?» – пытаемся мы – і не знаходзім адвяла. Не ведае адказу на гэтае пытанне і мэр Норыс Поулсон. Аднак яго развітальныя словы ў памяць загінулых застануцца ў нашых сэрцах. «Кажучы папросту, – кажа мэр Поулсон, – гэтыя двое сімвалізавалі два аблічча Лос-Анджэлеса. З аднаго боку – казка, мара, выкананне самых смелых фантазій, з другога – высокія стандарты паўсядзённым жыцці. Больш, чым хто-небудзь яшчэ, Рэйманд Дитерлинг і Прэстан Эксл ўвасаблялі ў сабе сілу мары, якая зрабіла Лос-Анджэлес такім, які ён ёсць».
  
  
  
  
  
  
  ЧАСТКА ПЯТАЯ
  
  ПАСЛЯ ЎСЯГО
  
  
  
  
  КІРАЎНІК СЕМДЗЕСЯТ ВОСЬМАЯ
  
  
  Эд ў сіняй уніформе. Паркер, усміхаючыся, прышпільвае да яго плячах залатыя зоркі.
  
  – Эдмунд Эксл, шэф Бюро расследаванняў паліцыі Лос-Анджэлеса!
  
  Апладысменты, зіхаценне выбліскаў. Эд паціскае Паркеру руку, кінуў дапытлівы позірк на натоўп. Палітыканы, Тад Грын, Дадлі Сміт. На заднім плане ля дзвярэй заўважае Лін.
  
  Гром апладысментаў, поціску рукі: мэр Поулсон, Галлодет, Дадлі.
  
  – Я захапляюся табой, сынок. Захапляюся і з нецярпеннем чакаю магчымасці папрацаваць пад тваім пачаткам.
  
  – Дзякуй, капітан. Не сумняваюся, мы спрацуемся.
  
  Дадлі падморгвае ў адказ.
  
  Скончыўшы з афіцыйнай часткай, Паркер вядзе натоўп да стала з закускамі і ахаладжальнымі напоямі. Лін не рухаецца з месца.
  
  Эд падыходзіць да яе.
  
  – Самой не верыцца, – кажа Лін. – Прамяняла прыгажуна мільянера на калеку пенсіянера. Едзем у Арызону, любоў мая. Свежае паветра – для пенсіянераў карысна, ды і знаёмыя месцы.
  
  За апошні месяц яна заўважна пастарэла, але прыгажосць яе ад гэтага не аціхла – толькі стала высакародней і стражэй.
  
  – Калі едзеце?
  
  – Прама цяпер. Заехалі развітацца.
  
  – Адкрый сумку.
  
  – Што?
  
  – Проста адкрый.
  
  Лін адкрывае сумку, і Эд кідае ў яе поліэтыленавы пакет, перацяты скотчам.
  
  – Гэта брудныя грошы, потрать іх хутчэй.
  
  – Колькі там?
  
  – Хопіць купіць усю Арызону. А дзе Уайт?
  
  – У машыне.
  
  – Я цябе праводжу.
  
  Яны выскальзывают з залы, спускаюцца па чорнай лесвіцы. Ля ганка прыпаркаваны «пакард» Лін, шторкі на вокнах. Эд адкрывае дзверы, зазірае на задняе сядзенне.
  
  Бад Уайт. Загипсованные ногі, швы на паголенай галаве. Моцныя мускулістыя рукі спакойна ляжаць на каленях. Драцяныя фіксатары на сківіцы надаюць яму даволі дурны выгляд.
  
  Лін стаіць крыху наводдаль. Уайт спрабуе ўсміхнуцца – атрымліваецца грымаса.
  
  – Я дастану Дадлі, – кажа Эд. – Я яго дастану. Даю слова.
  
  Уайт сціскае яго рукі ў сваіх – сціскае моцна, так, што абодва моршчацца.
  
  – Цяпер я твой даўжнік. – Эд тычыцца шчокі Уайта. На гэты раз Бадуеў амаль атрымоўваецца ўсміхнуцца.
  
  Зверху даносіцца шум банкету. Гудуць галасы гасцей, працяжна рагоча Дадлі Сміт.
  
  Лін:
  
  – Нам пара.
  
  – Цікава, якія шанцы былі ў мяне, – нягучна кажа Эд.
  
  Яна падыходзіць да яго, глядзіць у вочы:
  
  – Адным дастаецца ўвесь свет, іншым – былая шлюха і ферма ў Арызоне. Ты – сярод першых, але, Бог сведка, я табе не зайздрошчу.
  
  Эд цалуе яе ў шчаку. Лін садзіцца за руль, падымае шкла. Бад прыціскае руку да шкла.
  
  Эд прыціскае руку са свайго боку – у яго далонь амаль напалову менш. Ідзе побач з машынай, паступова паскараючы крок. Затым «пакард» набірае хуткасць і, доўгага жыцця на развітанне, ўліваецца ў плынь машын.
  
  Эд застаецца адзін. Адзін – са сваімі мёртвымі.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"