Дивер Джеффри : другие произведения.

Дев'ятий і ніде

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  Титульна сторінка
  Сторінка авторського права
  Зміст
  я
  II
  Про автора
  
  Це твір фантастики. Імена, персонажі, організації, місця, події та випадки є або продуктом уяви автора, або використовуються фіктивно. Будь-яка схожість із реальними особами, живими чи мертвими, чи реальними подіями є чисто випадковою.
  Авторське право на текст No 2018 Джеффрі Дівер
  Всі права захищені.
  Жодна частина цієї книги не може бути відтворена, збережена в пошуковій системі або передана в будь-якій формі чи будь-яким способом, електронним, механічним, фотокопіюванням, записом чи іншим способом, без прямого письмового дозволу видавця.
  Опубліковано Amazon Original Stories, Сіетл
  www.apub.com
  Amazon, логотип Amazon і Amazon Original Stories є товарними знаками Amazon.com , Inc. або її філій.
  eISBN: 9781542044004
  Дизайн обкладинки: Аділь Дара
  ЗМІСТ
  я
  II
  ПРО АВТОРА
  я
  НАВІТЬ РАНОК
  Тдвоє з них були поза квартирою, тому що їх завжди було двоє надворі.
  Джамал Девіс не міг пригадати їхні імена. Один худий, інший менш худий, але обидва злими очима, наче вправлялися. Він чув, що тато того худорлявого був відомим OG, який досяг усіх тридцяти семи, перш ніж більше не дотягував.
  Блок був з коричневого каменю, перед ним були пожежні сходи, усі іржавіли, крім 414 West. Свіжа фарба на ковзанні, свіжа фарба на дверях, свіжа фарба на віконних рамах. Сміття та переробка чисті та вишикувані ідеально. Квартиру знімальної групи на другому поверсі орендували безкоштовно, оскільки Лестер сказав господареві, що вони будуть пильнувати та стежити, щоб із будівлею нічого не сталося. Але найсмішніше було те, що, оскільки ця будівля була ялинкою DS-12, ніхто не переїхав до інших підрозділів. Решту взяв Лестер.
  Джамал помітив, як Скіні та Менш Скінні здалеку дивляться на нього. Ніщо в ньому не могло викликати у них особливого занепокоєння: громіздка сіро-оливкова бойова куртка, яка захищала від березневої прохолоди. Джинси з манжетами, помаранчеві «Рібоки» — гарні, більше, ніж він міг собі дозволити. Але інколи тобі просто доводилося. Його волосся було коротке, а тіло кругле. Що йому не сподобалося, кругла частина. Але його бабуся завжди давала йому їсти, і він продовжував їсти їжу. Коли він був у середній школі, іноді хтось робив коментар. Джамалю було лише п’ять сім, на жаль, але Бог дав йому м’язи, і після того, як він зламав щелепу, чи вирвав вухо, чи відправив когось на четвереньках із блювотою, коментарі припинилися.
  Для двох притулених до стіни 414 округлий і перевалюючий Джамал був таким же іншим дев’ятнадцятирічним хлопцем у капюшоні. Звичайно, він тримав руки поза кишенями.
  Він приєднався до них. «Йой».
  «Ти Джамал?»
  Він кивнув і, не озираючись, подивився на двох. Менш Худий, здавалося, був не зовсім правильний, розмовляючи сам із собою та посмикуючись граючи своїм суглобом. Джамал не хотів, щоб він пішов. Худий якраз курив сигарету. Спокійно.
  «Давайте подивимося на посвідчення особи. Потрібен паспорт, так?»
  Джамал кліпав очима. Менш Скіні захихотів.
  Худий: «Хіба з тобою. Роби Ісуса».
  Джамал розтягнув руки, наче розп’яття, і його обшукали.
  «Іди вгору. По-друге.
  Коли він ступив у двері, його різко зупинили. Менш Худий схопив його за комір. Він прошепотів, віддихаючи: «Обережно, сину. Не облажайся».
  син? Він був ровесником Джамала.
  Двері до 2А були відчинені. Джамал припустив, що якщо у вас є весь житловий будинок, навіщо його закривати, не кажучи вже про те, щоб замкнути?
  Все-таки він постукав.
  "Так?" — обізвався голос.
  «Джамал». Він глибоко вдихнув і зайшов усередину.
  Раніше він був у ліжках екіпажу, і це було схоже на будь-яке з них. Стіл для карток і бізнес-трапез. Деякі стільці збігаються, деякі не збігаються. Диван і два крісла, які виглядали старими, дивна картата, сіро-коричневі, не сподобалися б навіть його бабусі. Звичайно, великий телевізор. CNN був увімкнений, чіткий, яскравий і бурмотів, гучність низька.
  Двері однієї спальні були зачинені. Інший був прочинений, і крізь нього він міг побачити чоловіка, який спав на спині й хропів. На ньому були штани карго, але без сорочки. До його щиколотки був прикріплений монітор домашнього арешту.
  Джамал озирнувся й ніде не побачив Лестера. Тоді він почув звук мочіння і помітив відкриті двері ванної кімнати, тінь когось усередині.
  Йому сидіти чи стояти?
  Він стояв.
  Змив. Шум води з крана.
  У дверях з’явився Лестер, витираючи руки паперовим рушником. Біла футболка без рукавів, карго, свої рібоки, срібло.
  Лестер був таким же худим, як і Скіні внизу. Але коротше. І він був м’язистий, м’язи рясніли. Джамал чув, що під час початкової битви Лестер одним ударом проломив дитині череп, а не бетон, на який він упав. Але кісточки пальців. Можливо, це також були золоті каблучки. Лестер носив їх чотири, по два на кожній руці. Загалом вони мали важити чверть фунта.
  «Цінуй це, знаєш, ти рано встаєш для цього», — сказав Джамал.
  «Чорт, пес. Думаєш, я встану за тебе? Не лягав спати. Ми годину тому. Моя дівчина, вона там у тій кімнаті, двері зачинені, тож тихіше».
  «Звичайно, чоловіче. Так.
  Волосся Лестера було підстрижено вздовж чола, а потім на дев’яносто градусів прямо до скронь. Як перукар використовував лінійку. На його підборідді була довга жилава борода.
  «Але в мене тут немає вільного часу, розумієте, що я кажу? Тож давайте це робити чи не робити. Мої хлопці внизу перевіряють вас, але я прошу вас роздягнутися».
  Джамал не рухався.
  "Ти маєш на увазі-"
  «Будь, собако, роздягатися означає роздягатися. Так . . .” Він нетерпляче підняв долоні.
  Джамал глибоко вдихнув. Він глянув на зачинені двері. Лестер засміявся. «Вона вийшла на рахунок. І навіть якщо вона прокинеться, у вас немає нічого такого, чого вона раніше не бачила. Зроби це."
  Джамал зробив. І хоча Лестер не питав, він обернувся, тому що він бачив, як люди робили це у фільмах, щоб довести, що вони не носять дрот.
  Лестер подивився на округле тіло, нічого не кажучи, не жартуючи про живіт, стегна та чоловічі сиськи.
  «Кей».
  Джамал швидко одягнувся. Насправді він боявся, що дівчина Лестера вийде зі спальні й засміється.
  «Я прошу тебе, собако. Для чого ти це хочеш?»
  «Мені просто це потрібно».
  Очі Лестера різко розширилися. «Гадаєте, це не відповідає на моє запитання?» Він підійшов до холодильника, дістав звідти пиво й випив його половину. Джамалу нічого не пропонував.
  «Все про зелене. Це лайно час для нас. Моя бабуся, її звільнили. Зараз займаюся прибиранням. Вона розумна жінка, але вона підмітає та витирає пил, як латинська сука, яка підкралася сюди з Гондурасу. До біса це. І я посилаю MT, що можу».
  Лестер сів, витягнув ноги. «Чому ти ніколи не стрибаєш до нас?»
  Джамал продовжував стояти. «Не знаю. Здогадайся, тому що я не міг ризикнути бути облажаним. MT далеко ще на п'ять, навіть вони дають йому вигоду з усього. І він уже втягнув себе всередину. Вдарив гвинтом, намагався підняти його».
  Лестер здригнувся. «Ой, чувак, нехай відчувають. Не бий. Думав, твій брат знає правила. Купив йому ще рік?»
  «Шість місяців, один сол».
  «Будь на самоті». Обличчя Лестера скривилося. «Але ось ти прийшов, собако, питаєш те, що ти питаєш, що також засуне твою дупу прямо в систему, якщо ти облажаєшся. Тоді що зробить бабуся?»
  Голос Джамала ледь не обірвався, коли він сказав: «Я не хотів, щоб це було так. У мене немає довбаного вибору».
  Лестер допив пиво й витяг із кишені зубочистку. Не дерев'яний. Пластик, білий. А може, слонова кістка.
  «Скільки ти маєш?»
  «Три».
  Лестер нахмурився. «Троє не дадуть вам нічого».
  «Це все, що я маю. Може, три двадцять». Він збирався додати: «Якби я не хотів сьогодні їсти», але Лестер міг би сказати, що не їсти сьогодні було б розумним кроком. Вага і все.
  Лестер глянув на телевізор — CNN, завжди зайнятий. Подейкували, що у нього скляне око, або фальшиве око. Джамал не знав, чи зроблені вони зі скла, чи що. Він подивився хвилину екстрених новин. Маленький хлопчик загубився на будівельному майданчику, десь у величезному торговому центрі. Його викрали, впали у фундамент? Його звали Роберт, але диктори називали його Боббі.
  Лестер зайшов на кухню й присів під раковиною. Він вийшов із коричневим паперовим пакетом. Він зібрав рулон паперових рушників і пляшку з пульверизатором Windex. Він підійшов до карткового столу й усе поклав. Він відкрив сумку і висипав звідти пістолет і дюжину куль. Дерев’яна руків’я пістолета порізана, сині металеві частини були зношені та нерівні.
  «Три Cs не купують тобі Glock або щось інше, собако. Ви не думали про це, чи не так?»
  «Я не знав». Він потягнувся до маленького револьвера.
  Лестер різко махнув рукою, і Джамал завмер.
  Зловмисник взяв пістолет за допомогою паперового рушника, бризнув на нього засобом для миття вікон, а потім витер його, при цьому його тіло не торкалося зброї. Він поставив його і зробив те саме з кожною кулею. Очі Джамала ковзнули на телевізор. Ще історія про зниклу дитину.
  Лестер випустив останню кулю. «Кей, собако. Зелений?»
  Джамал викопав гроші зі своєї кишені, і Лестер теж не взяв гроші паперовим рушником і не поклав пачку в кишеню. Він цього не рахував, але Джамал припустив, що ніхто ніколи в історії всесвіту не трахався через Лестера.
  «Ви згадали моє ім’я, і ви пішли, і бабуся теж пішла, розумієте, що я кажу?»
  «Звичайно, Лестере». Джамал почав заряджати рушницю.
  «Тепер геть до біса».
  Коли він був біля дверей, Лестер сказав: «Собака?»
  Джамал озирнувся.
  «Ніколи не звертайтесь до банку чи магазину з переказу чеків. Ви піднімете машину, я знаю, що там добре заплатить. Мені це коштує лише десять балів. Ви зробите будинок і в кінцевому підсумку отримаєте товар, я перенесу його. Це коштує тобі п’ятнадцять балів — ризикованіші лайна від машин, розумієш, що я кажу?»
  Джамал кивнув, потім ковтнув.
  «Магазини телефонних карток хороші. Пам’ятаєте, магазини, багато разів, камери, знаєте, охорона? Але підробляють, щоб заощадити. І останнє». Кивок у бік кишені, де лежав пістолет. «Не використовуйте це, якщо ви напевно повинні. Кулі — вони все змінюють. Але якщо ви це зробите, це поп, поп». Лестер підняв руку і двічі сильно тицьнув Джамала у скроню. «Дві. Глава. Не турбуйте більше ніде. Тобі це добре?»
  «Я можу це зробити», — сказав Джамал.
  Лестер подивився на нього й засміявся. «Блін, собако, я вірю, що ти зможеш. А тепер геть до біса».
  
  «Він каже, куди йде?»
  — Нічого, — сказав Шарп Лестеру Бенксу. «Панк-дуп дивився мені в очі, ніби штовхнув мене, знаєте».
  Лестер вирішив, що Джамал може взяти Шарпа, худого, як старий півень, один на один. Бітдаун. За винятком металу, Шарп мав свій Глок, а Джамал мав Шит і Вессон.
  Вони були на порозі 414 Вест, Лестер і Шарп. Дуг теж, але він тримався назад. Лестер налякав його. Лестер спостерігав, як Джамал віддалявся. Легко помітити. Помаранчеві туфлі.
  Лестер сказав: «Я отримав певну інформацію — це цікаво».
  Шарп запитав, що це таке.
  «Його брат у середній секунді в Берлінгтоні».
  «Так. MT, він міцний».
  «Мені все одно?»
  "Ну ви-"
  «Ви не повинні відповідати». Лестер думав. «Ви бачите його обличчя?»
  Шарп мовчав.
  « На що ти, чорт, можеш відповісти».
  «Джамал, так. Я бачив його обличчя».
  «Він щось задумав. Щось велике відбувається. Мені здається, його брат щось підказав, щось почув усередині. Сказав про це собаці, і він прийшов сюди, граючись із закритим ротом. Хлопчик не хоче ділитися. Єдина причина, чому я дав йому цей твір, — дізнатися, про що він».
  «Мені було цікаво, чому», — відповів Шарп. Потім замовкла під випробовуючим поглядом Лестера.
  Лестер запитав: «Що там у місті?»
  «Ровнина?» — запитав Шарп. «Єдина велика річ, про яку я знаю».
  Лестер про це не думав. Ходили розмови про те, що команда з Північної Кароліни отримує купу фенту та окси, велику кількість. Вони були в районі Флетленд, біля доків. Погані лохи.
  «Блін, панк береться, мітить кур'єра і всіх, хто поруч. Варто, чого? Пару сотень великих».
  Шарп сказав: «Чоловіче, ми могли б швидко перенести це лайно. Ринок завжди цього хоче. Але може бути щось інше».
  «Тоді я закрию йому дупу і візьму те, що він отримав. Поверни мою Смітті. Хлопчику-панку нема чого гратися з цим. Щось у цьому собаці мені не подобається. Дай мені Ґлока».
  Шарп миттєво віддав пістолет.
  Лестер перевірив магазин і переконався, що набій є в патронник. Він подивився на вулицю, де Джамал повертав за ріг. Він сунув пістолет до кишені.
  «Пізніше».
  
  Тріщина в гіпсовій стелі в різний час була різною.
  Це може бути карта міждержавної дороги, це може бути гірський хребет, це може бути хтиве тіло жінки.
  Цього ранку, коли він лежав у своєму провислому ліжку, Адам Ренґел побачив те, що він ніколи не характеризував тріщиною, як за вісім місяців життя тут: піратський корабель.
  Ну, будь-який старовинний корабель, гадав він, але чомусь Адам вважав його піратським. Він згадав, як дивився той фільм із Крісті « Пірати Карибського моря» . Можливо, це було все. Можливо, йому приснилося побачення.
  Ні, це була не Крісті.
  Він не міг пригадати. Хтось білявий. Крісті не була блондинкою.
  Інколи, лежачи у своєму хиткому двоспальному ліжку, дивлячись угору, Адам думав, чи небезпечна тріщина. Це виглядало досить глибоко. Чи означало це, що на нього впаде стеля? Будівля була старовинна, тинькована. Шитрок не впав. Воно згнило. І навіть якщо воно впало, то не було важким. Штукатурка впала, і вона важила тонну.
  Але чи варто було дзвонити господареві?
  Можливо, це не гарна ідея. Адам не був таким хорошим у тому, щоб вчасно сплачувати оренду. Чеки чомусь ніколи не розтягувалися так, як треба. Чим менше хвиль він зробив, тим краще. Тут немає оренди. Його могли вигнати будь-коли. Він знав, що не зможе знайти нічого такого дешевого, і точно не збирався проходити кредитну перевірку за будь-що інше. Просто тримайте його тихо й низько.
  Інколи Адам Ренґел ходив дуже тонко.
  Крім того, він ніколи не чув, щоб когось насмерть роздавило гіпсовою стелею.
  Він перекотився, поставивши ноги на зелену лінолеумну підлогу. Він помасажував литку. Це було за звичкою, а не для вгамування болю. Рана п'ятирічної давності наразі не боліла. Давно не було. Але масаж він зробив.
  Адам спав, як завжди, в боксерах. І зараз він глянув униз, на своє сорокаоднорічне тіло, яке було в гарній формі. Несправедливо, враховуючи, що він дуже мало займався спортом, а його дієта була жартом.
  Минулого року Прісцилла — він був упевнений, що це Прісцилла — мала нагоду побачити практично кожен квадратний дюйм того тіла, і вона сказала йому, що думає, що йому за двадцять. Іноді він сумував за нею і думав, де вона зараз. Вона провела пальцем по татуюванню на його шиї — наконечнику стріли, на якій трьома блискавками перетинався спрямований у небо меч.
  «Спецназ», — сказав він їй у відповідь на її запитання.
  «О, це звідки ця штука взялася?» Вона також помасажувала шрам від кульової діри.
  річ.
  "Було боляче?"
  "Зробив. Зараз не має. Зазвичай."
  «Це був Талібан?»
  "Дружній вогонь. Буває багато. Більше, ніж ви думаєте».
  Він одягнув мокасини і пішов у ванну пописати. Сперечався почистити зуби і вирішив. Сьогодні зусиль було не надто багато.
  Звертайте увагу на дрібниці, виконуйте маленькі завдання. Який лікар йому це сказав?
  Адам міг запам’ятати імена колишніх подруг краще, хоча б трохи краще, ніж лікарів.
  Він перевіряв текстові повідомлення. Жодного.
  Це його одночасно пригнічувало і полегшувало. Коли йому доводилося відповідати, він часом напружувався. Він міг зрозуміти це неправильно, люди могли просити його пояснити, що він мав на увазі, могли ставити йому запитання, відповіді на які йому не давалися легко.
  Він вийшов в Інтернет.
  Кілька електронних листів, але вони його не турбували. Електронна пошта була в демілітаризованій зоні. Тексти були негайними, напруженими, фронтовими. Електронні листи, які можна скласти в стос і залишити. Ви відповіли їм на своїх умовах.
  Один був відповіддю на електронний лист, який він надіслав великій фармацевтичній компанії, яка розміщувала онлайн-оголошення про пошук нових працівників. Адам мав ступінь бакалавра з деякими курсами хімії. Однак для людини з його освітою все, що вони могли запропонувати, — це продажі початкового рівня. А це означало стіл, штовхання паперу та розмову з людьми. Бля
  Видалити.
  Один був від його матері, без теми.
  Видалити.
  Інший:
  Шановний Адаме!
  Дякую за ваш електронний лист. Я тебе звичайно пам'ятаю. Я ціную вашу відвертість. Тоді я не знав, що у вас були особисті труднощі. Не хвилюйтеся, не зв’яжіться зі мною. У нас іноді є вакансії для когось із вашими навичками. Будь ласка, зв'яжіться з Оленою в нашому відділі кадрів. І вам також дякую за вашу службу нашій країні.
  Адам був зручним. Коли йому було десять років, вони з батьком облаштували каркас і обшили гіпсокартоном кілька кімнат у своєму будинку та в будинках його бабусі та дідуся. Він мав до цього талант. Після служби він працював на пару підрядників. Але потім він почав не з'являтися. Звільнили. Він пішов на денну працю, гроші. Так було краще. На деякий час.
  Видалити.
  Він одягнув сірі брюки, футболку та картату сорочку з короткими рукавами, які залишив незаправленими. Одягаючись, він дивився у вікно. Типовий березневий день, похмурий і тьмяний. Він відчував холод, що відривався від брудного скла. Погода підбадьорила його. Він ненавидів сонце, ненавидів спеку.
  З таких очевидних причин, що це його розлютило. Це змусило його почуватися передбачуваним, зробило його рабом минулого в усіх найгірших, шаблонних способах. Майже смішно.
  Тоді оса почала. Ні, двоє.
  Дві оси. Маленькі лохи.
  Адам просунув руку між пружинним блоком і матрацом і дістав напівавтоматичний пістолет Colt.45. Це була стара військова зброя, правда, не та, яку він випускав в Афганістані. Армія змусила повернути зброю. У всякому разі, він прилетів додому з рекламою, тож це було. Він купив цей на вулиці. Для захисту. І про всяк випадок.
  Він потягнув затвор назад, щоб поставити набій у патронник і вставив дуло собі в рот. Він відчув смак металу й масла, а також запах пороху, коли востаннє стріляв з нього, рік тому. Він ніколи не потрудився його почистити.
  Він злегка повернувся, щоб, коли куля вийшла з задньої частини його черепа, якщо б вона вийшла, то врізалася б у товсту конструкцію квартири й зупинилася там, щоб нікого більше не влучило.
  п'ять . . чотири . . . три. . . два . . .
  Потім, націливши зброю в інше місце, він подивився на неї, захоплюючись формою, відчуттям і вагою. Він натиснув кнопку, щоб випустити магазин з нижньої частини рукоятки, і потягнув засув, щоб куля, яка була в патроннику, покотила на ліжко. Він підняв кулю, засунув її назад у магазин і перезарядив кольт. Поставте його на нестійкий стіл.
  Адам зайшов на кухню — тобто на площу п’ять на десять футів, відокремлену від решти однокімнатної квартири піввисокою стіною. Він не міняв стельову лампочку, тож використав ліхтарик, щоб перевірити, чи піцу з минулого вечора не торкнулося щось із шістьма ніжками. Це було. Він відчув хвилювання.
  І пити. . .
  О, лайно. Катастрофа.
  Коли він пішов спати минулого вечора близько одинадцятої, він залишив пляшку каберне на прилавку. Його другий за вечір. Він з гордістю сказав, що налив із нього лише одну склянку, і з нетерпінням чекав, коли решту з’їсть разом із піцою на сніданок. Але слух Адама був пошкоджений під час війни, і він, мабуть, наткнувся на пляшку, не почувши, як вона впала, коли він, хитаючись, ліг до ліжка. Майже всі вилилися на підлогу; залишився лише ковток дешевого гострого червоного вина.
  Бля
  Він підняв пляшку і тим, що залишилося, прийняв ранкові ліки. Він збирався жбурнути пляшку через кімнату, але впорався. Скарг було достатньо.
  Сівши на ліжко, він знову помасажував шрам на литці.
  І, природно, ось воно прийшло. . . Те, що повторювалося кілька разів на день у його думках: він притулився сам за низькою стіною, іноді піднімаючись, щоб шукати ціль. Інші у взводі за своїми стінами, або стоять на розваленій дорозі чи на піску.
  Підйом, віджимання раундів, потім ще раз низький.
  І коли це станеться, суцільне чортове пекло. Вхідний, thunk, snap, snap . . . кулі всюди. З тридцяти-сорока гармат. Вдаряючись у передню частину стіни, перебираючи її, врізаючись у стару будівлю позаду. Каскад каменю, зрив уламків. Так швидко, так швидко, різко, різко та голосно.
  Вони розкидані по пагорбах, ворог. Його взвод знаходиться на величезному відкритому просторі, лише з двома козячими халупами та трьома-чотирма кам’яними стінами, щонайбільше кілька футів заввишки, для прикриття.
  Адам встає і випускає кілька черг.
  «Де довбане повітря?» хтось кричить.
  "В дорозі. Медевакуація теж».
  Один із хлопців у патрулі був поранений, дуже сильно. Він піднявся не в той час. Обличчя і плече.
  погано
  Більше куль. Вони мчаться, як сталеві оси, падають, як розпечені уламки метеоритів.
  Адам думає:
  Якби не четвертий день невблаганного стука, тріска, тріску. . .
  Якби він не прокидався щоранку, намагаючись не снідати, щоб усі думали, що він один із них. . .
  Якби вони могли взяти лише кілька кліків землі на цьому жахливому форпості й утримати його. . .
  Якби він не записався виключно заради батька . . .
  Якби не все це, він міг би не зробити те неймовірне, що збирається зробити.
  Але він підійшов до кінця черги.
  Адам ніколи не був поранений або вражений шрапнеллю, яка рухалася настільки швидко, щоб пробити шкіру. Але сьогодні він знає, що його поранять. Тому що він сам збирається завдати поранень.
  Він не дурний щодо цього. Він знає, що підозрюватиметься, тому що це буде несмертельний прокол його плоті саме в тому місці, де застрелився б той, хто хоче застрелитися, щоб уникнути виконання обов’язків. (Теля – номер один.) Це одне з найтяжчих правопорушень у війську. Злочин — це зловживання, що звучить так само скромно, як і тиняння, але це не так. Якщо ви самі поранитеся під час бою, вам загрожує десять років військової в'язниці та ганебне звільнення.
  Тому Адам озирнувся навколо, щоб переконатися, що його ніхто не бачить. Його зброя має три режими: одиночний напівавтоматичний, тричерговий і повністю автоматичний. Він клацає рушницею, щоб поцілити — одне натискання на спусковий гачок, одна куля, — бо не хоче, щоб його м’ясо перетворилося на соус. Адам дістає великий бинт зі свого рюкзака MOLLE; він притискає його до литки, щоб, якщо CID захоче пограти в криміналістику, вони не знайдуть слідів пострілів на його формі чи шкірі й подумають, що куля прилетіла здалеку. Пізніше він скине бинт.
  Без подальшої підготовки він стріляє собі в ногу. Гвинтівка, яку йому видали, стріляє маленькою кулею, трохи менше чверті дюйма в діаметрі. Але він рухається швидко, як Діккенс, дві тисячі миль на годину, набагато швидше, ніж реактивні літаки, які летять, щоб нанести удари по ворогу та тимчасово загнати його в укриття.
  Є укол, але немає жахливого нападу болю. Нерви травмовані. І все одно він кричить: «Я вражений!» А бинт ховає в кишеню.
  «Аааааааааааааааа. . .”
  Адам завмирає.
  І дивиться за нього.
  Був проміжок у часі від моменту, коли він подивився, щоб побачити, що він сам, і коли він вистрілив зі зброї.
  І в цю найкоротшу мить позаду нього підповз однополчанин.
  Його найкращий друг по підрозділу Тодд Вілшир. Вони жартували, грали в карти, ділилися книгами та оповіданнями про жінок, підкрадали нелегальну кухню.
  Куля трохи сповільнилася, коли пройшла через ногу Адама. Але він все одно рухався досить швидко, щоб проникнути в горло й шию Тодда й акуратно відкрити вену.
  Його очі зупиняються на Адамі, коли він безглуздо стискає свою шию, червоний каскад, каскад.
  «Ааааа. . . Ах . .”
  Якусь мить Адам сперечається. Тод бачив, Тод розказував. Але потім: Ні, я не можу цього зробити. Він кричить: «Медикар! Медик».
  Незабаром човгання ніг, і молодий чоловік, згорбившись, котиться на місце між Адамом і Тоддом. Він дивиться на рану на нозі Адама й оцінює її як незначну, а потім повертається до солдата, у якого тече кров.
  Кого не врятувати.
  Коли його тремтяча смерть наближається, Тодд намагається щось сказати Адаму.
  Здається, що губи утворюють букву P . Але потім він мовчить.
  Щодня протягом останніх п’яти років Адам Рейнджел думав про цей випадок, думав про очі свого друга, думав, що якби він викликав медика раніше, Тодд був би живий. Що він збирався сказати, що починалося з П ?
  Він подивився на кольт, що сидів на столі.
  Тоді: Бля. Закінчилося вино.
  Більшість закладів, де продавали алкогольні напої, ще не працювали. Тоді він згадав про Quik Mart на Дев’ятій вулиці в районі Ніде. Він був там лише раз — це був довгий похід, — але він мав слабке місце до цього місця, тому що індіанський клерк Карі, як свідчило на бейджику, витратив вісімдесят центів власних грошей, коли Адам не міг підійти. з повною сумою для його пляшки та Hot Pocket. Карі був великим фанатом Beatles.
  Quik Mart це було б.
  
  «Я патрульний, так. звичайно Але я роками не був у патрулі, малі букви p .
  П'ятдесятдев'ятирічний Артур Фромм розмовляв з вахтовим 19-ї дільниці. Чоловік, який був на двадцять років молодший за Фромма. Короткий, інтенсивний, точний, наче вимитий кабачок перед тим, як потрапити в каструлю.
  Командир розгубився. « В патрулі?» Але тільки на мить. «Патрульний відділ, великими літерами. Будучи в патрулі, з малої літери».
  Фромм кивнув своєю довгою головою.
  "Забавно." Хоча вахтовий не посміхався.
  Фромм був високим, і оскільки він, здавалося, ніколи не міг набрати вагу, він був таким же струнким, як і в той день, коли закінчив академію багато років тому. Факт, який дратував багатьох колег-офіцерів. Його форма була ідеально випрасуваною. Він розіслав це. Протягом багатьох років Марта щоранку прасувала і згортала ворсинки. Востаннє, коли вона намагалася, в справу втрутилася пожежна служба.
  Двоє чоловіків перебували в коридорі будинку дільничного. Обидва почалися, коли порив березневого вітру затріщав у вікна за ними. Будівлі було 117 років.
  «Я б не вимагав від вас цього, якби це було не важливо, Артуре».
  «Так, сер, я впевнений».
  Командир був капітаном, і хоча цей чоловік був схожий на орла-скаута, патрульний Артур Фромм поважав владу. Завжди.
  Так, сер . . .
  «У Ріверсайді я втратив двох людей. Ми повинні це охопити. POS-сім».
  Це була вимога, яку придумав якийсь олівчик у штабі, стверджуючи незграбною бюрократичною прозою, що в кожному районі міста має бути необхідна кількість «персоналу на місці», кількість змінюється залежно від населення, але ніколи не менше одного.
  У наш час патрульних машин, підключених до Інтернету, ця вимога здавалася застарілою. Але це було.
  «Тільки на сьогодні. Махоні та Хуарес повернуться завтра».
  Було б чорною міткою проти командира, щоб залишити район без патрулювання. Була причина, чому дедалі більше поліцейських відділень називали службами громадської безпеки. Робота із захисту громадськості була однією з причин, чому Фромм підписав контракт.
  «Гаразд, сер. Так."
  Командир подякував йому, хоча це був більше наказ, ніж прохання.
  «Ріверсайд», — сказав Фромм.
  Також відомий як Nowhere District. Джентрифікація здебільшого пройшла повз похмурі, гострі околиці.
  "Це вірно. Ларкіна від мосту до парку та Дев’ятої вулиці. Було кілька злому машин. Графіті. Пограбування. наркотики. не хвилюйся Все повернеться до тебе, Артуре. Робіть те, що робили раніше. Поговоріть з продавцями. Запитайте дітей, чому вони не в школі. наркотики? Не турбуйтеся, якщо він не упакований для продажу. Або це фентаніл. Ви знаєте, як провести тест?»
  "Немає. Тоді це не був великий наркотик».
  «Ви підозрюєте, що це те, що це таке, зателефонуйте, і хтось із відділу наркотиків прибуде туди з набором».
  "Так, сер." Те, що він знав про фентаніл, він знав із правдивих кримінальних шоу Discovery Channel.
  «Ви перевірили нові Motorola?»
  «Чим вони відрізняються від старих Motorola?»
  Командир на мить замислився. «Постачання дасть вам знати».
  — Я візьму свій плащ і зброю.
  Фромм підійшов до великої кабінки, яку він поділив з іншим офіцером, присадкуватою, веселою афроамериканкою на ім’я Долорес.
  «Чого хотів Бутч?»
  Прізвисько вахтового командира завдяки стрижці, яка, на думку Фромма, була поганим модним вибором.
  «Він посилає мене».
  «На каву?»
  «Ха. На патруль».
  Він відкрив ящик і витягнув свій ремінь. У ньому був пістолет Glock калібру 9 мм, електрошокер, додаткові магазини до пістолета, наручники та ліхтарик. Ліхтарик працював нормально. Він би придбав нові батареї для електрошокера. Він одягнув пояс. Вага була і знайомою, і тривожно чужою.
  Він запитав Делорес: «Яка історія з бодікамерами? Я прочитав записку, але не пам’ятаю».
  «Поки що необов’язково».
  Фромм вирішив пройти. Було достатньо, щоб подумати про решту спорядження.
  Коли він пішов, вона покликала: «Будь обережним, Артуре».
  Він буркнув у її бік і посміхнувся.
  У комплекті він отримав Motorola, яка працювала точно так само, як і старша версія, але звук був кращим. Він замінив батареї Taser. Потім одягає пальто, прямуючи до вхідних дверей дільниці.
  Відійшовши від комфортного столу, він подумав: чорт, чорт, чорт. Я не хочу цього робити.
  У своїй кар'єрі патрульного офіцера Артур Фромм мав суттєві сутички з різними злочинцями. Наркомани — тоді їх називали «дріб’язковими» — грабіжники та грабіжники банків. Жоден із цих інцидентів не стурбував його більше, ніж людині, який зазвичай стурбувався б переконати злочинця з божевільними очима відкласти ніж, яким він розмахував.
  Але тоді, чотири роки тому, у Марти почалися невдачі.
  Спочатку дрібниці, просто забуття. Далі все гірше і гірше. Теж небезпечно. Інцидент з підпалом уніформи. Відварювання яєць без додавання води в каструлю. Чистка стін вітальні бензином.
  Звичайно, це було складне захворювання, багатошарове. І були моменти кришталевої ясності та — надзвичайно — спогади про їхні перші дні разом у набагато більших подробицях, ніж він міг уявити.
  Але хороші чи погані симптоми не мали значення. Вона була його дружиною тридцять шість років, і він збирався подбати про те, щоб про неї піклувалися до кінця.
  І тому він перейшов до адміністрації, де ймовірність того, що його застрелить грабіжник, чи чоловік у хаті, чи хтось із бандитів із екіпажів, які наближалися до дільниці у все більшій кількості, були практично нульовими.
  Фромму залишався місяць і шість днів до пенсії, з хорошою пенсією. Він був би вдома весь час і міг би обійтися без більшості дорогого штатного денного персоналу.
  У жодному разі він не був релігійним, але час від часу молився, і робив це зараз.
  Будь ласка, дайте мені сьогодні дійти до кінця вахти живим і неушкодженим.
  Будь ласка, не дозвольте мені робити нічого, що призвело б до звільнення або порушення поведінки.
  Дозвольте мені повернутися додому до моєї нареченої. . .
  Він вийшов на вулицю, на вогке прохолодне повітря, розмірковуючи про те, що принаймні вахтовий командир точно не дав йому перерви. Чоловік міг жонглювати персоналом і застрягти Фромма будь-де на дільниці. Але він дав йому Ріверсайд. Частина роботи Фромма в адміністрації полягала в зборі статистики, і він знав, що район «Ніде» був одним із найпоганіших на дільниці — власне, в усьому місті. Минулого тижня там сталося вбивство — один бандит убив іншого прямо перед середньою школою.
  Він спробував подумати, чи міліціонера коли-небудь застрелили в Ніде.
  Три роки тому Артур повірив. Поліцейський вижив, але все життя буде в інвалідному візку.
  Тепер він попрямував до мосту Ларкін-стріт.
  Він провів би там деякий час.
  А після цього Дев’ята вулиця, в самому серці Нікуди. Фромм згадував, що колись там було чудове місце для сніданку, старомодна закусочна. Він сподівався, що воно все ще там. Це була одна річ про ходьбу бити. Ви дізналися про найкращі заклади харчування.
  
  Вона лежала в ліжку на спині й думала про Майкла.
  Зображуючи його.
  Він був красивим чоловіком — трохи схожим на молодшу версію актора Гаррісона Форда, густе темне волосся, солідне обличчя, широкі плечі. Він був її віку — близько тридцяти — і в гарній формі; він, як і вона, любив бігати та тренуватися. Він займався якимось бойовим мистецтвом, але одним із незвичайних. Не карате чи таеквондо.
  Майкл носив важкі костюми, а на його сорочках було занадто багато крохмалю. Вони були схожі на сухі маркерні дошки, якими користувалася Лені, коли проводила мозковий штурм із копірайтерами свого рекламного агентства. Блискучий білий і майже блискучий. Вона дражнила його з цього приводу.
  Проте Ленні Стоун не завжди так сильно думала про зовнішність Майкла. Вона більше думала про його доброту. Його очі, які випромінювали впевненість і турботу. І характер його: спокійний.
  Важливо, у цей період її життя, який був дуже, дуже неспокійним.
  Хропіння поруч з нею. Вона відійшла від теплого, важкого тіла чоловіка. Уночі Генрі перевернувся на спину. Звідси і гортанне сопіння.
  Вона піднялася з ліжка й мовчки пішла по товстому килиму, затишно під босими ногами. І білий як . . . білі, як сорочки, які носив Майкл.
  Зупинити це.
  Ленні проскочила у ванну й стягла футболку, в якій спала, бавовняні трусики. У дзеркалі вона швидко оглянула свій профіль. Щипка живота. На півдюйма більше, ніж їй хотілося б. Але зараз вона не була надто суворою до себе. Час від часу вона ласувала солодким. Чому вона не повинна? Це був найважчий період її життя.
  Ні, без сліз.
  Її було кому врятувати.
  Майкл врятував би її.
  У душ, найгарячіша вода, яку вона могла витримати. Потім вона витерлася рушником, одяглася в халат і висушила своє коротке волосся. Вона нещодавно його підстригла. Майкл сказав, що вона повинна, і вона це зробила. Коли вона повернулася з салону, Генрі кліпав очима. «Ой. Коротко». Вона не знала, подобається це йому чи ні. «Чому ти це зробив?»
  Сказала лише, що хоче нового вигляду.
  «Добре. Це гарно."
  Через що Ленні відчувала себе особливо винною. Тут же вона майже розповіла йому про Майкла. Але не.
  Одягнувшись у блакитну шовкову блузку, темно-синю спідницю та піджак, вона гадала, що принесе сьогодні.
  Вона сказала своєму секретарю, що її сьогодні не буде, у неї записався на прийом до лікаря — і це було гарною брехнею, тому що ви завжди можете бути трохи розпливчастими, коли справа стосується медицини, ніби ви не хочете заходити в особиста інформація. Щось приватне. Щось там внизу.
  Що стосується Генрі, вона не сказала йому, що її не буде. Але він ніколи не заходив в агентство і рідко телефонував протягом дня. Він сам був зайнятою людиною, займався ІТ-безпекою, довго працював, щоб захистити комп’ютери великих корпорацій від злому. Якби він подзвонив і Роза сказала йому, що була у лікаря, він, мабуть, розхрипів би, що забув, щоб не осоромитися. І оскільки його блискучий розум завжди кипів, він цілком міг повірити, що Ленні сказала йому.
  Погляд на її телефон. Її живіт перевернувся.
  Міс Стоун, пробна реклама буде готова о 8:30.
  Що насправді говорило про зовсім інше. Це було повідомлення за допомогою коду, який вони з Майклом зі сміхом придумали. Це означало, що вони зустрінуться в «Холідей Інн» на Десятій вулиці в призначений час.
  Вона відповіла СМС.
  Дякую вам сер. Буду з нетерпінням чекати перегляду.
  Зробила макіяж, лише трохи рум'ян, блідо-коричневі тіні, рожева помада. Дихання парфумів, небагато сьогодні, ніколи не дуже. Вона використовувала аромат виключно для себе; парфуми викликали спогади про часи, що передували всьому неспокійному.
  Вона подивилася на себе в дзеркало.
  Ви справді переживаєте це?
  І мало не втратив. Сльози почали добре. Якесь горе, якась провина.
  Але переважно страх.
  Це було так біса ризиковано. Вона стояла на урвищі лиха, на самому краю. Найменший випадок міг перевернути її. Випадковий збіг, бути поміченою на вулиці, де їй бути не слід. Мандрівний репортер знімає її на відео на задньому плані. Потрапити під автомобіль, який переходив вулицю. Поліція, дзвінки, запитання.
  Катастрофа . . .
  Але, глибоко дихаючи, вона взяла себе під контроль.
  Вона почала виходити з дверей спальні. Вона повинна була піти зараз. Будильник її чоловіка мав задзвонити через три хвилини.
  Лейні поглянула на його сплячу форму.
  «Мені шкода», — промовила вона. Потім хмара піднялася.
  Вона ступила до передпокою, одягла своє вовняне пальто кольору верблюда. Вона замкнула за собою двері й поспішила до автобусної зупинки, з нетерпінням чекаючи, коли зможе взяти кекс і латте.
  Але здебільшого з нетерпінням чекаю зустрічі з Майклом.
  
  Карлос стояв біля вікна своєї кухні, звідки відкривався краєвид на приємну сторону вулиці Карлайл.
  Там красиві будинки з коричневого каменю, побудовані сто років тому, коли увагу приділяли деталям. Споруду прямо навпроти нього увінчував сувій фасад, інкрустований мозаїкою лисиці. Люди, які живуть у цих квартирах, багаті люди, мусили дивитися на потертий жовтий сайдинг та алюмінієвий каркас будинку Карлоса. Бідні душі.
  П’ять футів шість років Карлос Санчес був одягнений у те, що він зазвичай робив: джинси та блискуча куртка в кольорах спортивної команди. Це був його фірмовий вигляд. Сьогодні це були Чикаго Буллз, червоно-чорні. Це була його улюблена куртка (перша професійна гра, яку він коли-небудь бачив, була «Бики»).
  Його улюблений і, як він сподівався, щасливий піджак.
  Пощастило вберегти його від в'язниці.
  Дивлячись у вікно на похмурий, піщаний ранок, він стискав свій мобільний, на якому набрав дев’ять номерів. Телефон терпляче чекав.
  Нарешті він натиснув десяту й останню цифру «4», а потім «Подзвонити».
  Чоловік відповів на третій дзвінок. "Так?"
  Карлос назвав себе. "Так. Чи можемо ми зустрітися? Ви сказали, що ми можемо зустрітися?»
  Тиша.
  Будь ласка
  «У мене дев'ята година».
  О дев'ятій годині? Мабуть, він мав на увазі зустріч. Цей чоловік жив у зовсім іншому світі, ніж Карлос, який працював майстром промислового підприємства на набережній. Але чи означало це, що він хотів зустрітися, чи він відмовлявся?
  "Повинен я-?"
  «Будь у мене о восьмій тридцять. Після цього я пішов».
  «Це добре працюватиме. Я йду на танцювальний концерт моєї доньки в школі в...
  Натисніть.
  Він відвернувся від вікна.
  Карлос витріщився на телевізор. Він зазначив, що в сюжеті CNN йдеться про дитину, хлопчика років п’яти, який дорогою до школи заблукав від старшого брата. Мати працювала. Хлопчик загубився на будівельному майданчику, де будувався торговий центр. Вони думали, що він десь застряг або впав у котлован. Карлос вимкнув комплект.
  Він, природно, думав про Луну. Дванадцять. Зараз в автобусі до середньої школи, хвилюючись через свій виступ, але також схвильована.
  Він зайшов до спальні й сів на ліжко, дивлячись на коричневий паперовий пакет. Мішок був ідентичний тому, який Луна взяла в нього й поклала в свій рюкзак двадцять хвилин тому. У її був бутерброд з індичкою та чеддером, мішечок, наповнений крихітною морквою, і кавовий пиріг «Маленький Деббі».
  Ця сумка містила щось зовсім інше.
  Я справді це роблю?
  Потім пішла щаслива куртка. Він запхав сумку в кишеню й вийшов на вулицю, у прохолодний ранок, у повітрі, що пахне вихлопними газами.
  
  «Все буде добре. Уявіть, що це прослуховування на роль у виставі».
  "О, від цього я не відчуваю себе краще", - сказав Бретт Еббот.
  «Ви грали в середній школі».
  «Я ненавидів це, і мені було жахливо».
  «Я впевнений, що ти був чудовим». Мініатюрна блондинка міцно поцілувала чоловіка.
  «Ік», — сказав тринадцятирічний Джої. Невдовзі він більше зацікавиться іком, хоча Бретт припускав, що, коли мова заходить про твоїх батьків, існує постійний фактор іку.
  Бев ще трохи поплескала дитину. Бретт подумав: « Це погано для тебе» .
  Вони були на кухні дворівневої сімейної квартири, на околиці міста. Бретт чистив своє взуття, що він робив щоранку перед тим, як піти на роботу. Він не робив цього два місяці і чотири дні. Це було добре.
  Бев сказала: Уезербі здається гарним». Подружжя кілька разів зустрічалося з новим босом Бретта — потенційним новим босом — на зборі коштів у центрі міста, у заміському клубі. І харизматичний чоловік одного разу взяв Бретта і Бев на вечерю, щоб познайомитися з новим співробітником.
  Потенційний новий працівник.
  Бев сказав: «Можливо, він допоможе нам із позикою».
  Кава Бретта зупинилася на шляху до рота.
  «Я жартую, милий».
  Уезербі володів компанією W&S Financial Services і добре заробляв на позиках. І сам Везербі добре змінив W&S. Вони з дружиною пригнали нову Tesla, шикарну, до стейк-хаусу.
  Бретт знизав плечима. «Ах, він би розсміявся, якби ти сказав йому щось подібне».
  Бев возилася біля раковини. «Ти виглядаєш нервовим».
  «Справді». Бретт Еббот, тридцять вісім, загалом не нервував. Йому було шість два, з гаком двісті фунтів, широкі плечі. У нього був повільний спосіб життя. Часом він міг виглядати засмученим, злим і хитрим, але ніколи не мав нервового вигляду.
  «Чого тато нервує?» — запитав Джої.
  Бретт дізнався, що ніщо не проходить повз дітей, і коли твоя дружина щось таке висловлює, він, звичайно, збирався запитати.
  «Це як твій перший день у школі. Ти ніколи не впевнений, як усе піде. Твій тато пробує цю роботу».
  Везербі не став мультимільйонером, платячи гроші людям, які не були хорошими в тому, що вони робили. Він запропонував Бретту випробувальний термін. Якщо він добре виступає, то може розраховувати на хорошу винагороду.
  Джої сказав: «Твоя остання робота — ти возив мене на тому шістнадцятиколісному».
  "Це було весело."
  «Що ви робите на цій новій роботі? Щось гарненьке?»
  «Ви знаєте, що означає «ветеринар»?»
  «Так, куди ми візьмемо Малюка та Каву». Він кивнув у бік двох лабораторій, які зараз жевали сніданок у кутку.
  Бев і Бретт розсміялися. Він сказав: «Це правда. Але це теж дієслово».
  «Слово, яке означає щось робити», — сказав хлопчик.
  «Добре. правильно. «Ветеринар» як дієслово означає перевірити людей і переконатися, що вони можуть повернути позику до того, як компанія містера Везербі позичить їх їм. Чи повертали вони гроші в минулому, наскільки великі їхні активи. . . ?»
  Це викликало в хлопця сміх.
  "Джої!" – сказала Бев.
  «Тато сказав це». Потім хлопець втратив інтерес — фінансові послуги не могли конкурувати з великою вантажівкою — і він повернувся до друкування текстів.
  Ви виглядаєте нервовим. . .
  Тому що він був.
  Нервовий як біс.
  Сім'я була в біді. Вони безглуздо послухалися дрібного консультанта з інвестицій, якому вдалося втратити всі їхні заощадження за два роки. Вони накопали б величезні борги. Бретт уклав угоди з банками та компаніями, що видають кредитні картки, щоб виплатити величезні суми, які були заборговані. Бев теж працювала на двох роботах. Але нещодавно — два місяці і чотири дні тому — компанія Carelli Transport зазнала краху. Бретт розглядав можливість банкрутства, але вирішив ні. Він би ніколи цього не зробив.
  Він повинен був щось зробити. У їхньому житті не було запасу; вони просто зводили кінці з кінцями на те, що йому платив Кареллі, — і навіть це означало, що вони їли погану їжу, водили юнкерів і не мали медичного страхування ні він, ні Бев.
  Страхування було великою справою. Робота Бев передбачала поїздку за дві милі від дому до школи, де вона працювала. Бретт возив його по всьому місту, іноді навіть у складні райони міста. Якщо з ним щось трапиться, травма чи нещасний випадок, це може розорити сім’ю. Його брат мав незначну проблему з серцем. Його дводенне перебування в лікарні обійшлося в 65 000 доларів. Навіть зараз від думки про цю суму у Бретта скрутило шлунок.
  Але він дивився сьогодні оптимістично. Він отримав деякі послуги від людей, з якими познайомився через транспортну компанію, і отримав запис до Еда Везербі. Вони познайомилися, і пари познайомилися, і байдужий чоловік сказав, що йому подобається кройка Бреттового джиба (йому довелося перевірити це пізніше). Уезербі спробував би його. Якби це спрацювало, він би пішов на повний робочий день. Бретт знав одну річ на його користь: він дуже, дуже добре справлявся зі своєю роботою.
  Брет подивився на свій годинник, великий золотий, який подарував йому батько на випускний. «Краще йди. Не можна запізнюватися на це».
  Бев слідом за Бреттом вийшла з кухні. Вони вийшли в передпокій, і Бретт натягнув своє темно-синє вовняне пальто.
  Сором’язливо Бев простягла руку за іншими пальтами в шафі й простягла йому пакет для покупок. Це було важко. «Я отримав подарунок».
  Він дістав портфель зі шкіри алігатора. Гарний.
  Його першою думкою, як він соромився сказати, було те, скільки вона витратила. — Не хвилюйся, — прошепотіла вона. «Я купив його на eBay за сімдесят доларів. Останні десять хвилин аукціону я затамував подих».
  Він міцно поцілував її. "Дякую, крихітко. Треба йти." Він подивився їй в очі. «Все буде гаразд. Я збираюся прибити цю справу».
  "Я знаю ти будеш. Почекай, ти не перекусив, тільки каву».
  «По дорозі є місце, де є бутерброди на сніданок. Я виберу одну там. Як я виглядаю?"
  Він підняв комір свого пальта, тримав портфель біля себе й схилив голову.
  «Ви можете перевірити мене в будь-який день», — прошепотіла вона.
  II
  E ВІЧ РАНКУ
  Аdam Rangel був на роботі півгодини.
  Плоди його праці не були зірковими.
  Він стояв надворі на морозі, на Вотерв’ю-стріт, зі своїм улюбленим паперовим стаканчиком і виглядав повним надії, кажучи: «Боже, благослови!» і «Якщо можеш, будь ласка». Люди, які дивилися на нього, можливо, сприймали його за солдата через його вік, статуру та стрижку, але він не розігрував карту ветерана, коли випрошував гроші. Ніколи б.
  Звичайно, з кількох причин.
  Йому все ще не вистачало кількох доларів грошей на вино. Так близько, так далеко. За рогом на Дев’ятій вулиці, усього за два квартали звідси, манив магазин Quik Mart. Ну, він продовжував би це.
  Це був нібито гарний куточок, щоб жебракувати. Це було в пошарпаному Ріверсайді, тобто в районі Ніде, але бізнесмени з кращих районів проходили туди, щоб сісти на автобуси та потяги. Однак цього ранку всі вони вважали його невидимим. Він також спробував: «Я голодний», що було правдою, і «Я намагаюся поснідати», що також було правдою, хоча харчування, якого він хотів, не включало бекон чи яйця.
  Ніякої щедрості з боку багатих людей, людей середнього класу чи будь-якого іншого класу. Адам ніколи не відчував, що йому щось винен, жодного пенні. Ці люди заробили свої гроші і заслуговують на їх збереження. Вони не були зобов'язані нічого йому давати. Але все було просто: він хотів напитися і не знав, як це зробити інакше.
  Можливо, він відлякував людей, тому що був трохи гострий, ніж зазвичай, метушливий.
  Це сталося через інцидент кілька хвилин тому.
  Він автоматично підняв чашку до когось, хто наближався. Ним виявився товстий чорнявий хлопець років двадцяти, одягнений у бойову куртку та джинси. Його черевики були яскраво-помаранчеві. Хлопець сам здавався нервовим. Він пройшов повз Адама, потім зупинився й озирнувся. Дивлячись на Адама, але не бачачи його, зосередився на вулиці в тому напрямку, звідки він щойно прийшов. Насупившись. Адаму раптом стало не по собі. Вигляд був такий, ніби дитина не зовсім тут, налякана. Небезпечно.
  Тоді хлопець кліпнув очима й побачив Адама, ніби вперше. Він покопався в кишені, витяг звідти дрібні гроші й кинув їх у чашку. Не тому, що він так хотів, а, на враження Адама, тому, що не хотів привертати до себе увагу. Чому він зупинився? хтось може здивуватися. О, просто щоб дати бідному мудаку трохи монети.
  «Благослови тебе», — сказав Адам, роздратований тим фактом, що дитина була набагато молодшою за нього. Малюк не відповів. Він продовжив рух до Дев’ятої вулиці й повернув праворуч, озирнувшись ще раз назад.
  Але не це непокоїло Адама і випустило ос. Відразу після того, як дитина зникла, вулицею пройшов чоловік років тридцяти, компактний темношкірий у худі. У тому ж напрямку, куди йшла дитина.
  Він зупинився біля Адама, глянув на чашку, а потім озирнувся на тротуар.
  «Йой, пес. Сюди пройшов панк-дуп? Помаранчеві туфлі. Помаранчевий, як лавки в Макдональдсі на вулиці Тейлора».
  Очі чоловіка були злими й холодними.
  Адам сказав: «Ні».
  «Він прийшов сюди. Чому ти його не бачив? Блясані помаранчеві туфлі».
  «Я його не бачив».
  На цьому чоловікові були чудові золоті каблучки. Один з них перекинув два пальці. Адам побачив можливість. Він вказав чашкою на Толстівника.
  «Будь». Hoodie Man продовжив і, зупинившись на перехресті, повернув на Дев’яту в напрямку, куди йшов хлопець.
  Щось відбувалося. Щось мало статися.
  Біля Адамових вух витали оси. Не гудіння, а гудіння пилки, що ріже пахучу сосну.
  Він контролював своє дихання і думав: Мені потрібна моя пляшка . Він повернувся до поставленого завдання. Він підраховував подумки. У нього було чотири долари і дванадцять центів. Йому потрібно було ще лише три п’ятдесят два.
  Пішоходи прийшли, пішоходи пішли.
  «Будь ласка, ви можете мені допомогти?» — сказав Адам їхнім відвернутим обличчям.
  «Бажаю вам благословенного дня», — сказав він їхнім спинам.
  
  Ленні Стоун йшла Дев’ятою вулицею, її каблуки клацали по бетону.
  Якби не зустріч з Майклом тут, вона б не приїхала в Нікуди — це назва, яка є обманом інших міст, що скоротило б райони, щоб бути шикарними: Сохо та Нохо в Нью-Йорку або ЛоДо в Денвері. Але Ніде було саме так: запущене, пошарпане. Ніби ти хотів взяти пральну машину та почистити бруд і сміття з тротуарів.
  Лейні завжди була в курсі свого оточення. Озирнувшись, не побачивши нічого тривожного, вона була задоволена тим, що поруч є люди. Неподалік до кав’ярні навпроти зайшов високий поліцейський, років п’ятдесяти чи мало шістдесяти. З тієї самої сторони, на якій вона була, на квартал попереду до неї йшов невисокий кремезний латиноамериканець у червоно-чорній атласній куртці. Його обличчя здавалося стурбованим. Біля тротуару на передньому сидінні своєї «Тойоти» сидів красивий бізнесмен у блакитному пальті й розглядав щось, що здавалося електронною таблицею чи іншим діловим документом. Він був на мобільному телефоні. Вона помітила біля нього на пасажирському сидінні те, чого ніколи не бачила: портфель зі шкіри алігатора. Вона не дуже схвалювала, хоча припускала, що це, ймовірно, фальшивка.
  Лейні зайшов у магазин Quik Mart і побажав доброго ранку клерку, який усміхнувся у відповідь і взявся складати хлібобулочні вироби у скляну вітрину біля каси.
  Вона розглядала смаколики. Шоколадний кекс? Волоський горіх?
  Побалуйте себе. . .
  Вона отримала смс від Майкла із запитанням, коли вона приїде. Вона написала смс, що скоро приїде. Вона брала каву та булочку. Він чогось хотів?
  Він відповів:
  Орел приземлився. . . і потребує кофеїну.
  
  Карлос Санчес йшов Дев’ятою вулицею, прямуючи до непоказного офісу, в якому він був кілька разів раніше.
  Його руки були в кишенях піджака «Чикаго Буллз». І тому, що було холодно, і тому, що він хотів утримати паперовий пакет.
  У ньому було 5000 доларів готівкою.
  Я справді це роблю?
  Ці гроші становили більшу частину його заощаджень. Колись у нього було більше, але проблема Валерії зайняла більшу частину цього. І коли вона вирішила, що не хоче його порад чи втручання в наркотики та пияцтво, більша частина решти його грошей пішла на боротьбу за опіку, щоб Луна не входила в дом його колишньої дружини.
  Битва була як Перша світова війна, протистояння.
  О, було очевидно, що Карлос був кращим батьком: він не пив і ніколи не вживав наркотики. Після розлучення він зустрічався лише епізодично й ніколи не приводив додому жінку, коли там була Луна.
  Вел, з іншого боку, ходив на зустрічі АА для показу і зупинявся в барі по дорозі додому. Час від часу її ліжко займали двоє, коли Луна була вдома.
  Але вона також була швидка, як змія. Вона розіграла карту матері, карту жінки, карту «як чоловік може виховати доньку».
  Його адвокат сказав йому, що ймовірність того, що він зрештою переможе в боротьбі за опіку, становить близько 55 відсотків. Але мало що знаєш про магістратів.
  За винятком того, що у Карлоса була секретна зброя.
  Альфонс Веббер, юрист магазину — чоловік, якого він зараз збирався зустріти перед тим, як піти на свою важливу «дев’яту годину».
  Веббер подзвонив йому кілька тижнів тому. Він кілька разів ходив на побачення з Валерією і дізнався про боротьбу за опіку. Він сказав Карлосу, що бачив, як Валерія нюхала кока-колу, коли була присутня Луна, що вона керувала дівчиною, будучи п’яною, і що вона згадала, що один чоловік, з яким вона зустрічалася кілька тижнів, виявив «неналежний» інтерес в дівчині.
  Коли Карлос впорався зі своїм гнівом, він був сповнений піднесенням — Веббер міг перевернути терези.
  Потім твіст.
  Це обійдеться Карлосу лише в 5000 доларів готівкою.
  лайно Хлопець лежав. Але це була брехня, яка могла врятувати життя Луни.
  Він дебатував кілька тижнів, знаючи, що існує невелика ймовірність того, що Веббер і Валерія підставляють Карлоса. Підкуп свідка, ймовірно, гарантував би йому втрату опіки.
  Але зрештою він вирішив продовжити це. В душі він знав, що Валерія токсична для дівчини. Тільки він міг врятувати Луну від матері, яка потягла дівчинку за собою.
  Він дивився вперед на Дев’яту вулицю, помічаючи міні-маркет. Quik Mart. Мить тому всередину зайшла білява жінка зі стрижкою піксі. Проходячи повз, він сповільнився, щоб ще раз поглянути на гарну жінку. Але що привернуло його увагу, так це виставка зрізаних квітів. Він і Луна кілька тижнів тому дивилися концерт по телевізору, триб’ют Арети Франклін, і її очі сяяли, коли вона бачила, як люди приносять квіти на сцену для співачки.
  Чи було б їй соромно, якби її батько підняв букет на сцену в її школі?
  Він дискутував.
  Що завгодно. Він все одно це зробив би.
  Бізнесмен у темному пальті з шикарним портфелем — що це було? Алігатор? Крокодил?—прилетів одночасно. Чоловік посміхнувся і відчинив двері Карлосу. "Після вас."
  "Дякую вам сер."
  Карлос увійшов усередину, підбігаючи до квітів і міркуючи: Троянди чи лілії?
  
  Відчинивши двері Quik Mart для невисокого латиноамериканця в куртці Bulls, Бретт Ебботт зайшов у міні-маркет і озирнувся.
  Він помітив латиноамериканця, який прямував прямо до свіжозрізаних квітів, і клерка за прилавком, який готував каву.
  Брет поглянув на вулицю. Безлюдний.
  Давай зробимо це.
  Він відкрив кейс із алігаторами — такий милий подарунок від його милої дружини, жінки, яка у своїй кипучій невинності нічого не знала про його справжню роботу. Він дістав пістолет «Глок» з глушником, накрученим на нарізаний ствол. Він ступив уперед, націливши пістолет на людину, яку найняв Ед Везербі — його потенційний новий бос — для вбивства, Ленні Стоун.
  Після неї він би взяв клерка та квітникаря, бідолашного лоха. . . неправильний час, неправильне місце. Потім він виривав відеопривід, чистив реєстр і йшов.
  Просто чергове пограбування магазину пішло невдало. Ніхто б не знав правди.
  Бретт пройшов крізь ряд із упакованими цукерками та крекерами й підніс пістолет Лейні до потилиці.
  
  За прилавком Quik Mart Джамал Девіс готував латте для симпатичної жінки з коротким світлим волоссям. Минулого тижня вона приходила регулярно щодня, цього разу.
  Він відвернувся від еспресо-машини й завмер.
  Бізнесмен у блакитному пальті — Джамал теж бачив його тут на початку тижня — набігав на неї з пістолетом!
  Важко дихаючи, його серце калатало так голосно, що всі тут мали це почути, він простяг руку під прилавок і схопив пістолет, який купив у Лестера лише годину тому. Бізнесмен зосередився на жінці і не бачив його.
  Джамал ніколи в житті не стріляв з рушниці. Усе, що він знав із фільмів і телебачення, це те, що щоб вистрілити, потрібно прицілитись і натиснути на курок.
  Тому він прицілився і натиснув на курок.
  Рев був приголомшливим, трясучи чашки й серветки, лотерейні картки й соломинки. Удар ногою вжалив його руку, і він скривився від болю.
  Бізнесмен вражено кліпав очима і торкався грудей, куди його влучила куля. Джамал бачив крихітну дірку збоку свого пальта. Без крові. Просто дірка.
  Жінка закричала й кинулася на підлогу. Чоловік біля квіткового стенду присів і закрив голову обома руками.
  Бізнесмен направив пістолет на Джамала, але той ухилився, і два постріли влучили в стіну. Потім бізнесмен вистрілив у бік, де була жінка. Але хлопець хитався від болю й погано цілився. Вибухали банки, скляні вітрини та пакети з чіпсами. Джамалу здалося, що вона закричала. Але в цей момент він був досить глухий.
  Тепер більше розлючений, ніж наляканий, Джамал підвівся на ноги, прицілився і знову натиснув на курок, двічі. Блін, руку зажало. Він вдарив чоловіка принаймні ще раз, тому що той здригнувся і, ошелешений, повернувся до дверей і штовхнувся надвір.
  Саме тоді Джамал зрозумів, що забув пораду Лестера. Він був такий наляканий.
  Це поп, поп. Два. Глава . . .
  Чоловік був живий і все ще мав рушницю. Він все ще міг убити когось надворі.
  Він незграбно перескочив через прилавок і побіг до вхідних дверей.
  
  Карлос Санчес скочив на ноги.
  Він відчув вогкість. Може, рожева вода, може, лілійна вода. Можливо, він також пописав штани, ймовірно. Йому було байдуже.
  Він дивився на чоловіка в пальті перед магазином Quik Mart, на чоловіка, який збирався застрелити гарненьку біляву жінку. Він лежав на землі, поранений, але все ще тримав рушницю. Клерк, пухкуватий афроамериканець у помаранчевих черевиках, щойно перебрався через прилавок і, тримаючи власний пістолет, розчинив двері й вийшов назовні.
  Карлос глянув у вікно, на той бік вулиці.
  Потім знову до клерка.
  Ні ні . . .
  Карлос теж підбіг до вхідних дверей, а потім штовхнувся надвір.
  
  З плямою смаженого яйця на штанах поліцейської уніформи патрульний Артур Фромм стояв перед рестораном на Дев’ятій вулиці.
  Перед Quik Mart бізнесмен, білий, близько шести футів на зріст, упав на коліна, застрелився спиною до Фромма.
  З магазину вибіг чорний хлопець у толстовці. І перш ніж Фромм встиг відреагувати, хлопець направив пістолет на бізнесмена і двічі постукав його по голові. Він сильно опустився.
  Ісусе! Немає!
  Хлопець перекидав це місце, і білий хлопець намагався це зупинити.
  Фромм дістав глок і прицілився. «Замри! Кинь зброю».
  Хлопець витріщився. Він таки завмер, але не впустив зброю, старого зразка .38. Він був спрямований до неба, але коливався.
  Стриляй, сказав собі Фромм.
  «Кинь це, або я стріляю».
  Хлопець онімів. Широкі заячі очі. Його рука тремтіла, дуло ходило всюди.
  О, як Артур Фромм не хотів цього робити. Він ніколи нікого не стріляв за всі роки служби.
  Район Боже Нікуди . . .
  Він прицілився в груди хлопця і почав натискати на курок.
  Потім він зупинився, а хтось інший, латиноамериканець, років тридцяти п’яти, у баскетбольній куртці, вибіг із «Квік Март» і ступив перед хлопчика. Його руки підняті вгору, очі широко розплющені.
  «Ні, ні, не стріляйте в нього! Не треба!»
  "Знижуйся. Я буду стріляти!»
  Це була команда, подумав Фромм. Він прочитав репортаж про це, латиноамериканець і чорний приєдналися. Старший хлопець був OG, молодший був частиною екіпажу. Можливо, це була ініціація. Вони разом перекинули магазин.
  «Просто застрели Баскетболіста», — лютував сам собі Фромм. Хлопець, який працював з ним, все ще тримав твір у руці.
  Але: ти вбив неозброєну кольорову людину — це сім способів зла. Навіть якби латиноамериканець був у найгіршій команді в місті, Фромм би заплатив.
  Якби він не вистрілив і хлопець прибив когось іншого . . .
  Згорбившись, груди стиснулися, як вузол, Фромм відійшов убік, шукаючи чіткого пострілу в хлопця.
  Хлопчик все ще здавався паралізованим. Що не означало, що його спусковий палець був таким.
  Витягніть його. Один уже мертвий. Не більше.
  Але як тільки він зібрався прицілитися і вистрілити, латиноамериканець знову накрив хлопця.
  "Знижуйся. Я буду стріляти!»
  Якщо морда малюка рухається на один дюйм до мене, вони обидва опускаються.
  Потім: «Він єдиний!» — вигукнув Баскетболіст, показуючи на мертвого бізнесмена, з його голови текла кров. «Він довбаний вбивця, він намагався вбити цю жінку всередині».
  , це була дурниця.
  Двері магазину Quik Mart відчинилися, і звідти вийшла білява жінка з приголомшеним виразом обличчя. Вона була забризкана шматочками їжі, клаптиками паперу та пилу. Вона озирнулася, а потім заговорила з Баскетболістом.
  Рух якийсь. . . Що . . . Що відбувається?
  Баскетболіст, все ще піднявши руки, відійшов. Хлопець-бандіг лежав на землі, розкинувши руки. Жінка тримала пістолет. Вона віднесла його двома пальцями до узбіччя й поставила, не біля жодного з них.
  «Ти», — різко звернувся Фромм до Баскетболіста. «Вниз теж».
  Він підкорився.
  Саме тоді Фромм зрозумів, що він ще не повідомляв про інцидент. Він потягнувся до кнопки передачі «Мотороли», потім згадав, що, хоча він пам’ятав, як працювати з радіо, він не пам’ятав коду для пострілів.
  Він вирішив використовувати 10-13, універсальний код, який означав «офіцеру потрібна допомога».
  Тому що, Господь знав, він це зробив.
  
  Артур Фромм повільно збирав факти.
  Були присутні вісім службових автомобілів. Шість патрульних машин із Центрального. І два без позначок. Швидка допомога, звичайно. Десять офіцерів. Але детективів поки немає. Враховуючи його старшинство, Фромм виявив, що він головний. Він намагався пригадати процедуру, поки молодші копи дивилися в його бік.
  Він намагався: «Охоронити місце події, знайти свідків».
  Мабуть, це були чарівні слова. Інші розбіглися, щоб зробити саме це.
  Фромм майже посміхнувся.
  Так що ми маємо? Фромм розглянув акторський склад:
  Чоловік із Глоком із глушником, Бретт Ебботт, мешканець сусіднього передмістя.
  Керівник реклами Ленні Стоун, чия зацікавленість у великому цунамі ще не була відома, окрім того факту, що Ебботт намагався її вбити.
  Інший клієнт, Карлос Санчес, який був найдурнішою, найсміливішою та найщасливішою людиною на землі, врятувавши життя четвертій учаснику:
  Клерк у Quik Mart, Джамал Девіс, без записів чи ордерів. Він був єдиним із живих учасників, які все ще були в наручниках, тому що він один з цих учасників закачав у людину три, можливо, чотири патрони спеціального калібру .38.
  Фромм присів біля нього.
  «Гей».
  Хлопець кивнув. Він був жалюгідний.
  «Я вас не арештовую. Ще ні. Просто скажи мені, що сталося. Ви не повинні. Але це дуже піде на вашу користь, якщо ви це зробите».
  «Я поговорю. Я не проти. Гаразд. Той білий хлопець». Кивок на брезент судово-медичного експерта, який покриває тіло. «Він приходив сюди щодня, останні пару днів. Він купив лайно. Але він не дуже цього хотів. Я можу сказати. Ми, клерки, завжди знаємо. Він збирався нас пограбувати. Прикидається, ніби купує щось лайно, але насправді перевіряє камери та спостерігає, хто заходить і коли. Я сказав містеру Фрідману, що він власник, і він сказав, як він виглядає?»
  «І ви сказали білий хлопець у костюмі. А він тобі не повірив».
  "Так, чувак. Це слово. Але той чувак, якщо він повернеться і забере магазин чи клієнтів? Це була б моя дупа, яку б містер Фрідман опустив. Я не можу втратити цю роботу. Я бабусі допомагаю, її звільнили. І надсилає гроші мамі. Вона в реабілітації. Мет, ти знаєш. Мій брат відбуває. Це моя справа, сер. Важко отримати роботу з такою оплатою. Я був там три роки. Я менеджер». Це було сказано з гордістю. «Я не збирався допустити, щоб з моїм магазином щось трапилося. Брат підключив мене до цього твору. Тридцять восьмий».
  «Поранив руку, щоб стріляти, так?»
  «Як сука», — сказав Джамал, а потім потис йому руку. «Довелося переконати його, що я підлий лохун. Я хтось злочинець, підніміть колеса. Інакше він би мені нічого не продавав. Але, привіт, я не відмовляюся від його імені. Цього не станеться. сер.
  «Я не збирався питати».
  «Я піду до в'язниці?»
  Було двоє свідків — Карлос Санчес і Лейні Стоун, — які могли засвідчити, що стрілянина була з метою захисту інших і самозахисту.
  Проблема була в пістолеті.
  Зберігання незареєстрованої зброї було кримінальним злочином.
  «То де саме на вулиці ви знайшли пістолет сьогодні вранці?»
  "Де...?"
  «Тому що, якби ви знайшли його і просто тримали його, щоб жодна маленька дитина не підняла його і не поранила себе чи когось, і ви збиралися подзвонити в дев’ять один один і повідомити про це, але у вас не було Напевно, я не думаю, що тобі буде про що хвилюватися».
  "Так?"
  «Я так не думаю. То де ти це знайшов?»
  «Гмм». Джамал озирався. «Бордюр?»
  «Добре». Фромм помітив чоловіка, який довгими, рівномірними кроками йшов вулицею. Це був той, кого він упізнав, Майкл Фіск, головний прокурор міста з боротьби з організованою злочинністю. Чоловік був схожий на футболіста, який, як вважав Фромм, навчався в державному університеті.
  Він кивнув. «Офіцер».
  «Прокурор Фіск».
  Ленні Стоун помітила його, швидко підійшла, і вони коротко обійнялися. Вона плакала.
  "Як справи?" запитав він.
  «Це було жахливо. . . ," вона сказала.
  Обличчя Фіска потемніло від жалю. «Я не знаю, як, чорт візьми, він до вас потрапив. Ми облажалися. Треба було мати кращий захист». Він зазначив, що Фромм дивився на це, зрозуміло, збентежено. Він сказав: «Пані Стоун є ключовим свідком у справі про вбивство, яку ми ведемо проти Едварда Везербі».
  «Не знаю його».
  «Відмивач грошей для організації. Переміщує готівку та виносить, роблячи це схожим на позики. Місіс Стоун тут бачила, як він убив повію, якась суперечка про ціну, ми припускаємо. Судово-медична експертиза була на рівні п’ятдесят на п’ятдесят, але вона була очевидцем. Ми зустрічалися протягом останніх двох тижнів, щоб об’єднати справу».
  Він пояснив, що наказав їй підстригти волосся та змінити зовнішність, наскільки могла. Вони ніколи не зустрічалися в його офісі в прокуратурі, а в готелях і мотелях по всьому місту. Вони міняли місце зустрічі кожні кілька днів.
  Треба було мати кращий захист. . .
  Гадаю, що так, подумав Фромм.
  Вона сказала: «Майкл навіть придумав код, щоб мій чоловік не дізнався».
  «Він не знає?»
  Фіск сказав: «Ми мали зробити це якомога тихіше». Він кивнув на плями крові, де було тіло вбивці. «Ви бачите, що Везербі збирався зробити все можливе, щоб знайти її». Він скривився. «Я мав подумати про Еббота. Він один із найкращих. Раніше він працював на Carelli, East Side. Але компанія зазнала краху кілька місяців тому, після того як старий Кареллі потрапив під вантажівку, у якої вислизнуло домкрат. Ебботт був без роботи. Він увірвався в Weatherby і отримав роботу. Він був добрий. Ніколи не думав, що тебе хтось знайде». Кивнув у бік Лейні, потім глянув на Джамала. «Його історія?»
  Фромм пояснив, що Еббот перевірив Quik Mart. Про те, як прикажчик хвилювався, що хлопець задумав, але господар йому не повірив.
  Фіск запитав: «На якій частині вулиці він знайшов тридцять вісім?»
  Фромм сказав: «Бордюр, я майже впевнений».
  «Проклята зброя просто падає з неба. Що ж, мій відділ не буде за це його переслідувати».
  «Добре з вашого боку».
  «У цьому світі не вистачає героїв».
  Фромм сказав: «Амінь».
  Під'їжджала машина. Він рухався швидко, привернувши увагу всіх присутніх правоохоронних органів.
  Фромм повернувся до Акури.
  Двоє офіцерів у формі з місцевого відділку теж зробили. Один офіцер, новобранець, опустив руку до зброї в кобурі.
  Очі Фромма звузилися. Але Ленні Стоун сказала: «Нічого страшного. Це мій чоловік». Майклу вона сказала: «Я сказала йому».
  «Тепер не має значення. Ми можемо поставити Еббота з Везербі. Додайте ще кілька пунктів. Можливо, навіть повісять на нього тяжке вбивство за смерть Еббота».
  З седана виліз кругловидий чоловік із рідким волоссям. Його обличчя з розчервонілими щоками і страхом в очах захоплювало всіх.
  Лейні повернулася до нього й швидко ступила вперед. Вони міцно обнялися.
  «Любий, — сказав чоловік, оглядаючись. «Я отримав твій дзвінок. Що відбувається?"
  Лені познайомила Фромма і Майкла з Генрі Стоуном. Вона взяла його під руку, і вони пішли в тихий куточок тротуару, щоб поговорити.
  Майкл Фіск підійшов до автобуса ME, щоб поговорити з доком туру.
  Фромм допоміг Джамалу підвестися й розстібнув манжети. Юнак потер зап’ястя. «Добре, якщо я приберу свій магазин? Безлад там».
  «Треба поки що залишити все як є. Місце злочину має опрацювати це».
  «Так. Як CSI .
  "Це вірно. Нам знадобиться повна заява. І я намагався пригадати. Ви знайшли, що тридцять вісім. . . Був біля узбіччя, чи не це ви мені сказали?»
  "Так, сер. Бордюр».
  Потім Фромм звернувся до Карлоса, який натирав зап’ястки від тимчасових наручників. Його обшукали, і Фромм повернув йому сумку. У ньому були тисячі доларів готівкою, переважно двадцяті.
  «Ви розумієте, що це ніколи не виглядає добре?»
  Карлос зітхнув. «Це моє, офіцер. Я можу показати вам чеки з мого банку, де я їх отримав».
  «Не злочин мати гроші, сину. Але я хочу запитати вас, чому він у вас є. Що ти збирався робити?»
  Він думав про правило щодо фентанілу у відділі, хоча Карлос повернувся чистим, коли перевірив свою історію.
  Чоловік зітхнув. «Думав щось купити». Він глянув на плями крові на Дев’ятій вулиці. «Але я передумав. Я повертаю його в банк».
  «Ну, зробіть це швидше. Ви не блукаєте ніде з такою зеленою на собі».
  Фромм задумався, чи це все ще вуличний сленг для «грошей».
  "Так, сер. Чи можу я піти, сер? У моєї дочки концерт. Я все ще бачу останню половину».
  «Звичайно. Детективи зв’яжуться».
  Карлос пішов, широко кружляючи навколо плям крові.
  Фромм дивився на сцену. Він помітив, що Джамал згинає і розгинає руку. Пістолет мав малий корпус .38. Закортіло, як у біса, стріляти.
  На розі був ще один міні-маркет. Він дав би дитині трохи грошей і попросив би купити чашку льоду та пакетики для болю.
  Фромм надіслав смс опікуну Марти, пояснивши, що він може прибути трохи пізніше, ніж планувалося. Щось виникло на роботі.
  Есмерельда відповіла СМС, що це добре, і він міг не поспішати. У Марти був гарний день. Слідувала ще одна лінія.
  Вона каже сказати своєму красивому чоловікові, що кохає його.
  
  Нарешті.
  Якась добра душа поставила йому десятку.
  Жінка, півроку п’ятдесяти років, підтягнута і взута в взуття, що пасувала до її бежевого плаща, пояснила, що її син служив в Іраку. Вона вирішила, що Адам теж ветеринар. Чи була вона права?
  "Так, мем."
  Він терпів її безладне обговорення посттравматичного стресового розладу її сина, про те, як це уповільнило його просування в інвестиційно-банківській фірмі на Волл-стріт. Він не отримав премії, на яку сподівався.
  «Але він справляється», — сказала вона.
  Адам намагався набратися терпіння, навіть ставлячи ввічливі запитання про чоловіка та успішно стримуючи його бажання кричати. Десятка — десятка.
  Ах, речі, які ми робимо заради того, що нам потрібно. . .
  З Гамільтоном у кишені оси не змовкли, але пронизливе дзижчання знизилося на кілька децибел. Завжди скромний, Адам засунув паперовий стаканчик у піджак і пішов до Дев’ятої вулиці та магазину «Квік», де на сніданок чекало вино.
  Але коли він повернув за ріг, він швидко зупинився. Вулиця була перекрита поліцейськими машинами та машинами швидкої допомоги, навколо юрмилися поліцейські, репортери, оператори та глядачі.
  Стрілянина.
  У центрі був хлопець у помаранчевому взутті, який дав йому гроші, розмовляючи з поліцейським у формі, старшим хлопцем. На дверях була табличка: «Зачинено», хоча в цьому й не було необхідності, оскільки поліція обклеїла їх жовтою стрічкою. І на землі були плями крові.
  Адам відчув, як його дихання прискорилося, а серце різко застукало. І, звичайно, оси повернулися, їх цілий довбаний вулик.
  Господи, вибач, Тодд. Пробач мені.
  Наверталися сльози.
  Дихайте, дихайте, дихайте. . .
  Гаразд. Зрозумів. Ледве.
  Деталі вина зараз. Quik Mart вийшов. Але на перехресті, де він стояв, була мережа мінімаркетів. Набагато дорожче. Його гроші не підуть так далеко, але принаймні він отримає свою пляшку.
  Він розрахувався за покупки й вийшов, глянувши на телевізор за спиною продавця. Він швидко зупинився, дивлячись на історію, місцеве повідомлення про перестрілку на Дев’ятій вулиці — у Quik Mart!
  На екрані була дитина в помаранчевих туфлях. Ним був Джамал Девіс, денний менеджер цеху. Як наші упередження залишаються закрученими, як мокрий вузол. Адам був упевнений, що хлопець бандит. Девіс застрелив чоловіка, який збирався вбити клієнта. Можливо, пограбування, можливо, якийсь інший мотив. Поліція все ще проводила розслідування.
  Адам думав: «Прокляття». Якби він отримав достатньо грошей на пляшку в Quik Mart сорок п’ять хвилин тому, він був би всередині, коли сталася стрілянина. Доля - один химерний ублюдок.
  Він вийшов на вулицю, відкрутив пляшку й зробив перший чудовий ковток за день.
  Гаразд, ще один.
  Коли він збирався розвернутися й повернутися до своєї жебрацької станції, він глянув на іншу сторону вулиці й помітив якийсь рух у провулку. Там хтось був, чоловік, у тіні, ховався.
  Це мало відношення до розстрілу?
  Чоловік підійшов до входу в провулок. Добре. Це був худий чорний хлопець — Толстовник, той, що запитував про дитину, Джамал.
  Чоловік-худі висунув голову й подивився на Quik Mart. Адам прослідкував за його поглядом і побачив, як Джамал бере трохи грошей у поліцейського та йде туди. Можливо, купити щось у міні-маркеті. Джамал сидів на мобільному, не озираючись. Худі пірнув назад у тінь і витяг із кишені пістолет. Глок, так виглядало.
  Він збирався вбити юнака. Може він був свідком? Можливо, чоловік, якого застрелив Джамал, був другом Худі.
  Адам на мить заплющив очі. І він думав про те, що сиділо на столі в його квартирі. Його власна рушниця, Кольт. Часто він носив його з собою, про всяк випадок, коли він був у парку, вночі або біля річки. На самоті. Вино закінчилось, оси дзижчать усе голосніше й голосніше. . . І він би поцілував морду.
  Сьогодні він міг використати це для чогось іншого.
  Ах, добре. . .
  Він зробив великий ковток вина і, кинувшись до Худі, жбурнув пляшку в провулок, позаду нього.
  Він впав на землю, і Толстовник повернувся на звук. Але лише на короткий час, а потім інстинкти жилавого чоловіка, здається, спрацьовують. Він повернувся до Адама, який кричав: «Джамале, біжи!»
  Чи втік хлопець, чи ні, він не міг сказати. Толстовник вистрілив в Адама, коли той кинувся вперед. Він відчув гарячий газ на своїй щоці, коли врізався в чоловіка.
  В армії вчать, що рукопашний бій не схожий на бої карате, які ви бачите в кіно. Це боротьба, боротьба, спроби використати зброю чи відібрати зброю. Це ногами, кусаннями, довбанням.
  Ось що Адам зробив зараз, люто стиснувши зап’ястя стріляючої руки, встромивши цвяхи в його шкіру та здерши лівою рукою.
  Пістолет знову вистрілив.
  Як і під час першого пострілу, він не знав, потрапив у нього чи ні. Його обличчя й шия заціпеніли. Від лютого спалаху дула? Або 9-міліметрові снаряди дійсно ввірвалися в його тіло і розкрили судини?
  Неважливо, вирішив він. Поранений чи ні, він все ще мав силу, з якогось запасу десь, і його хватка була надійною. Він керував рукою Худі, що стріляв, і тримав зброю безпечно спрямованою до землі.
  «Хіба», — пробурмотів Толстовник, а потім скрикнув від болю, коли лівий кулак Адама зіткнувся з його носом. Рушниця впала на землю, і Адам відтягнув чоловіка від неї. Він відчув запах трави, поту та якогось їдкого лосьйону після гоління. Його власний неприємний запах тіла теж.
  Він отримав кілька косих ударів у вухо та щоку, і повністю підкорив Толстівника ліктем до обличчя. Але тоді поліція накинулася на них, розтягуючи їх на частини та надягаючи на обох наручники.
  Медики надали їм допомогу. Адама не застрелили, хоча він мав опіки від спалаху та порошок, застряглий у щоці. Його праве вухо співало від гучного звуку пострілу — хоча й на тон нижче, ніж оси. Молодий технік, жінка, сиділа поруч, не звертаючи уваги на запах, і змащувала місце маззю. Після лікування він сів на узбіччя, поки старший поліцейський — досить милий хлопець на ім’я Артур Фромм — перевіряв його записи та документи Худі. Він вислухав розповідь Адама і наказав зняти з нього кайдани. Джамал підійшов і подякував йому, дивлячись прямо в очі та потискаючи йому руку.
  Адам кивнув, але нічого іншого не відповів.
  Толстовник, чиє ім'я виявилося Лестером Бенксом, очевидно, був головою банди в сусідньому районі. Він відсидів, але не мав поточних ордерів, почув Адам. Його заарештували за кілька правопорушень.
  Офіцер Фромм запитав Джамала: «Ви коли-небудь бачили його раніше?» І він запитав це таким чином, що він сказав Адаму, що поліцейський був абсолютно впевнений, що хлопець і Лестер бачили один одного раніше.
  "Ні, сер."
  Відповідь, яку, був упевнений Адам, офіцер Фромм абсолютно впевнений, що почує.
  — Гаразд, — сказав поліцейський.
  «Мені треба до бабусі».
  «Продовжуйте. Я буду на зв'язку. Але покладіть лід на цю руку».
  "Так, сер."
  З поглядом повної ненависті на Адама Лестера відвели до патрульної машини й посадили на заднє сидіння.
  Адам подумки перераховував готівку, що залишилася в його кишені, і підрахунок вказував на дефіцит у відділі закупівлі вина. пекло Він повернувся до своєї жебрацької станції.
  «Рейнджери», — сказав йому офіцер Фромм.
  Адам обернувся, нахмурившись.
  Поліцейський торкнувся власної шиї. «Цей твій зуб?»
  «Ой. Так.
  Офіцер якусь мить замовк. Потім він сказав: «Мого онука відправили».
  Адам не питав, куди. Це було питання, яке він, можливо, поставив давно. Тепер ні. Йому було байдуже.
  Офіцер Фромм сказав: «Дереку було важко. Грубо там, ну, очевидно. Але повернемося і сюди. У дечому було гірше. Розлучився, втратив роботу. Йому зараз добре. Було щось на зразок групи. Ветерани. Ви все це чули раніше. Він теж це почув, і йому знадобилося кілька років, щоб зробити цей крок. Він може зв'язати вас з кимось. У вас є телефон?»
  Адам витягнув його. Офіцер Фромм кліпав очима. Це був розкладний телефон. Він би подумав: вони все ще роблять це?
  Офіцер продиктував номер, і Адам ввів його. Натисніть «Зберегти».
  Не кажучи більше на цю тему, офіцер Фромм запитав: «У вас є гроші на сніданок?»
  У важкому вологому повітрі відчувався привабливий запах розлитого вина. Офіцер Фромм не глянув у бік плями.
  "Не зовсім."
  «Я витримаю вас до двадцяти», — сказав Фромм.
  «Ні, я...»
  «Ви повертаєте це. Ми все одно маємо зустрітися до суду». Він кивнув у бік патрульної машини, у якій був Лестер Бенкс.
  Адам кивнув. Він повернувся в магазин і взяв ще одну пляшку вина та два тако на сніданок. Коли клерк подзвонив йому, він знову поглянув на телевізійні новини. Була ще одна історія про хлопця, який зник безвісти на великому будівництві. Хлопчика, п'ятирічного на ім'я Боббі, щойно знайшли неушкодженим. Його не викрали чи не впали в яму, як боялися; він щойно забрів у комірчину двірника, і двері за ним зачинилися. Плаксива зустріч.
  Адам вийшов за межі франшизи й пішов до мосту на Ларкін-стріт, швидко з’їдаючи тако, чотири-п’ять шматків. Можливо, це була найкраща їжа, яку він їв у своєму житті.
  Він пройшов півдороги мостом, одним із найстаріших у місті, кам’яним, вишуканим. Він зупинився. Він відкрутив пляшку з вином і випив кілька ковтків. Тоді він перехилився через поруччя, дивлячись униз.
  Річка тут була широка, рухалася стабільно, якщо не швидко. Це був насичений сірий колір. Йому подобалося спостерігати за буксиром і баржою, які м’язами пропливали повз течії.
  Ще один хіт вина.
  Думаючи про шрам на нозі. Думаючи про піратський корабель, що плаває в стелі над його обвислим ліжком. Думаючи про слово «П» , яке намагався сказати його друг і товариш по службі Тодд, помираючи в багряній повені.
  Це була мить, подумав Адам, коли він підіймається на перила й лебедино пірне в холодну воду.
  Або коли він кинув пляшку в річку, відчуваючи, як його серце стискається від яскравої рішучості.
  Він засміявся про себе, не божевільним, а щирим, і не зробив ні того, ні іншого. Він зробив ще один ковток, посунув каберне назад у паперовий пакет і продовжив через міст, а потім звернув на вулицю, яка мала привезти його додому.
  ПРО АВТОРА
  
  Фото No Jerry Bauer
  ДжЕффі Дівер — колишня журналістка, фолк-співачка та адвокат, чиї романи потрапили в списки бестселерів по всьому світу, зокрема в New York Times , Times of London, Corriere della Sera в Італії , Sydney Morning Herald і Los Angeles Times . Його книги продаються в 150 країнах і перекладені на двадцять п'ять мов.
  Автор сорока романів, трьох збірок оповідань і публіцистичної юридичної книги, а також автор текстів для альбому кантрі-вестернів, він отримав або потрапив до короткого списку десятків нагород.
  Його книга «Тіла, які залишилися позаду», Міжнародна асоціація письменників-трилерів визнала найкращим романом року. Його трилер про Лінкольна «Розбите вікно» та окремий роман «Край» також були номіновані на цю премію, як і нещодавно опубліковане оповідання. Він був нагороджений «Сталевим кинджалом Яна Флемінга» та «Кинджалом короткого оповідання» від Британської асоціації письменників-криміналістів, а також є лауреатом британської нагороди Thumping Good Read і премії Nero. Холодний місяць був названий книгою року за версією Mystery Writers of Japan. Крім того, японська асоціація пригодницької фантастики нагородила «Холодний місяць» і «Карт-бланш» щорічною нагородою Гран-прі. Його книга «Кімната вбивств» була нагороджена нагородою «Політичний трилер року» за версією Killer Nashville. А його збірка оповідань «Біда на душі» також була номінована цією організацією як найкраща антологія.
  Дівер був удостоєний нагороди за життєві досягнення від Bouchercon World Mystery Convention та премії Реймонда Чандлера за життєві досягнення в Італії. Журнал Strand також вручив йому нагороду за життєві досягнення.
  Дівер був номінований на вісім премій Едгара від Мистичних письменників Америки, а також на премії Ентоні, Шеймус і Гумшу. Зараз він є президентом Таємничих письменників Америки.
  Його аудіокнига « The Starling Project » з Альфредом Моліною в головній ролі та виробництва Audible отримала нагороду Audie Award як найкраща оригінальна аудіокнига року в 2016 році. Дівер брав участь у написанні антології « У компанії Шерлока Холмса» та «Книги, за які потрібно померти », яка отримала премію Ентоні. . Книги, за які потрібно померти, нещодавно також виграли Агату.
  Останніми романами Дівера є романи Лінкольна Райма «Острий край» , «Година поховання» та «Сталевий поцілунок» ; Солитьюд Крік , трилер Кетрін Денс; і Жовтневий список , трилер, розказаний навпаки. Для роману «Танцювальний XO» Дівер написав альбом пісень у жанрі кантрі-вестерн, доступний на iTunes і на компакт-диску; до цього він написав «Карт-бланш» , роман-продовження про Джеймса Бонда та міжнародний бестселер номер один.
  Його книжка «Дівоча могила» була знята у фільмі HBO з Джеймсом Гарнером і Марлі Метлін у головних ролях, а його роман «Збирач кісток» був повнометражним релізом Universal Pictures із Дензелом Вашингтоном і Анджеліною Джолі в головних ролях. Lifetime показали екранізацію його книги «Сльоза диявола» . І, так, чутки правдиві: він справді з’явився як корумпований репортер у своїй улюбленій мильній опері « Як світ обертається» . Він народився за межами Чикаго, має ступінь бакалавра журналістики в Університеті Міссурі та ступінь юриста в Університеті Фордхем. Читачі можуть відвідати його веб-сайт www.jefferydeaver.com .
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"