Картер Ник :
другие произведения.
Детективтар хомуурунньуктара 51-60 картер
Самиздат:
[
Регистрация
] [
Найти
] [
Рейтинги
] [
Обсуждения
] [
Новинки
] [
Обзоры
] [
Помощь
|
Техвопросы
]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
Оставить комментарий
© Copyright
Картер Ник
Размещен: 04/04/2024, изменен: 04/04/2024. 2365k.
Статистика.
Роман
:
Детектив
,
Приключения
Скачать
FB2
Ваша оценка:
не читать
очень плохо
плохо
посредственно
терпимо
не читал
нормально
хорошая книга
отличная книга
великолепно
шедевр
Картер Ник
Детективтар хомуурунньуктара 51-60 картер
51. Эпэрээссийэлээ http://flibusta.site/b/617189/read
Operation Snake
52. Касса өлөрүөхсүттэрэ http://flibusta.site/b/636902/read
The Casbah Killers
53. Арабскай чума http://flibusta.site/b/635853/read
The Arab Plague ( Slavemaster)
54. Кыһыл восстание
The Red Rebellion
55. Палачалар http://flibusta.site/b/617188/read
The Executioners
56. Хара өлүү http://flibusta.site/b/612613/read
Black Death
57. Өй-санаа мөккүөрэ
The Mind Killers
58. Өлүү кэмэ
Time Clock of Death
59. Камбоджа http://flibusta.site/b/608070/read
Cambodia
60. Өлүү Халыма http://flibusta.site/b/617187/read
The Death Strain
Картер Ник
Эпэрээссийэлээ
Картер
Эпэрээссийэлээ
Холбоһуктаах Штаттар кистэлэҥ сулууспаларын дьоҥҥо ананар.
И Баһылыга
Авиалайнер аан дойду чыпчаалын үрдүнэн элэҥнээн аас гыннаҕына, үөһэ диэки көрөн турда. Хайалар, сүүнэ, дьулааннаах, чыпчааллара, Муустаах, хаардаах чыпчааллара. Муус дьапталҕалара туманынан бүрүллүбүттэрэ, сөмөлүөт иллюминатордарын нөҥүө көтөн тиийбиттэрэ. Аан дойду чыпчаала бу сиргэ сөптөөх тыл этэ. Каарталарга Непал, кыра тутулуга суох королевство, Тибет уонна Индия икки ардыларыгар баар кыра изолятор, уонна Кытай паастарыгар иҥнибит улахан тарбах диэн ааттанар. Ону өйдөөн кэлээт, хас да сыл устата Британия тойоно анныгар сылдьарын өйдөөн кэлээт: «чопчу ханна да суох сир", - диэн кэпсээтэ. Киһи сөҕүөн да сөп. Бу сир- дойду бүттүүнүн отела, онно вера уонна суеверия илиитин- атаҕын баайар. илиилэригэр нарын- намчы уонна тыйыс буолуу биир бөх- сыыс, кэрэ дьүһүннээх, игирэлии олороллор. Бу арҕааҥҥы киһи логикаҕа итэҕэйэр, чэгиэн өйдөөх, эрэллээх сирэ буолбатах".
Син балайда ыраатта гынан баран, непаалынай авиалайнер, эргэ ДК- 3 диэн миэхэ Кухмбаҕа тиксэн баран, саамай мутугунан Эвесстэн саамай үрдүк хайаларын анныгар, 29000 футу үрдүктээх Гималаев миэхэ кэлбиттэрэ. . Авиалайнер анал дуогабарынан Намҥа-базаҕа олоруохтаах, онно атын сөмөлүөт сирэ- уота ыраастаммыт, ону көрүөх бэтэрээ өттүгэр, Гарри Энглас диэн киһи былдьыахтаах этэ. Энгги көрөөт, бу кыраммыт сирбэр билигин да тахсыахпын баҕардым да, Кхм оройуонуттан быраҕан барбыта. Оннооҕор стюардесса олус уустук, элэккэй Индия кыыһа миэхэ тугу да оҥорботоҕо. Бу кырыыс бизнескэ көмүс хостоммутун кини кыһыл көмүс этэ. У Н3 агентом, хорошо, главным оперативником АХ рейтинининг настоящего, и я всегда не всегда связи, в любом время и дня. Ити үлэ- хамнас сорҕото этэ, ону билэрэ, ол гынан баран, бириэмэтиттэн кини барарыгар, пиибэлииригэр хотел диэн өр кэмҥэ олорбута. Ону сүүрбэ түөрт чаас анараа өттүгэр билбитэ. Ый ааста быһыылаах.
Ити курдук үтүөкэн үүттээх үрүҥ эттиги уһатан, хас биирдии хамсаныыбар ылан, олох төбөтүн кэтэһэн, адьас төбөбөр ньолбойон турда. Миэхэ фрукта үс корзината, түөрт коробка конфет уонна сарсыардааҥы популярнай шоуга икки билиэт наада. Биһиэхэ эрэ буолбатах, ийэтигэр. Донна бэлэммит, киэһээҥҥи дьекетаны аан бастаан көрсөбүт да, ийэтэ, огдообото дьахтар клан Рудри кыыһын кэтээн көрбүтэ, скорпион диэн кузнечик дьахтарын көрөр эбит. Плащ-лиганан ханнык да лотарио талыллыбыт кыра кыыһым, кыыһым көмөлөһүөн баҕарбат этэ.Биллэн турар, огдообо дьахтар харахтара уот харахтара миэхэ тута эппиттэрин, ол уостарын кэлин бигэргэппиттэрин хаһан да өйдөөбөппүн. Кэлин Олломоон оҕонньор эмээхсинин кытта өссө биир түгэҥҥэ, сарсыардааҥы Арыылаахха илдьэн биэрбитим. Биһиги Доннайтан миэхэ аһаҕастык сыһыаннаспыппыт, икки мартини, таҥаспытын устан кэбистибит, кини утуу- субуу, күөх төлөпүөн кабинетыгар ити чертеһы тыҥааһыннаах, тыҥааһыннаах эти- хааны одууласта.
«Эппиэттээмэ, Ника», - диэн хааҕынаата. Өттүк хардарыта иэҕэҥнэстилэр, илиилэрим миэхэ ууналлар. «Я сейчас вернуть», - диэн мин, баҕар, аҕыйах чаас иһигэр тугу эрэ хаалларыан сөп диэн эрэнэ саныыбын. Түннүк нөҥүө өттүгэр мууһунан бүрүллүбүт авиалайнер түннүктэрин көрөн, тымныы миэхэ холкутук тыаһаан, телефонунан мөккүһэн иһэбин.
«Билигин үс отучча", - диэн кини сытыы, дьоһуннаах куолаһынан саҕалаата. «Вашингтон алта чаастаах сырыытын чэпчэкитик ситиһиэххитин сөп".
Кини ханнык эрэ логичнай, өйдөбүнньүк биричиинэнэн этиэн баҕарда.
«Я не меня, босс», - дедилар. Кинини... кини куукунатын кырааскалаа. Она живет этого".
Ол туох эрэ төрүөт этэ, атыннык эттэххэ, өссө кимиэхэ эрэ. Бу туһунан уус- уран тыл атын тиһэҕэр этиллибитин кэрэһилээтэ, онтон эргэ лиис кураанах сүлүһүннээх куолаһынан эппиэттээтэ.
«Н3, эһиги туох эрэ процесска киириэххитин сөп эрээри, бу дьиэ кэргэн буолбатах", - диэн сэрэнэн эттэ. "Барыҥ, ону эһиги өссө ордук оҥоруоххут".
Охтон кэбистим. «Бу соһуччу идея этэ, мин өттүбүттэн», - диэн түргэн баҕайытык эттэ: «мин барытын ыраастыыр кыаҕым суох, алта чаастаах сөмөлүөт олороругар тиийэбин. Сарсын сарсыарда бастакы сырыы туһунан хайдаҕый?»
«Сарсын сарсыарда атын сиргэ барыаҥ», - диэн кытаанахтык эттэ. «Мин эйигин аҕыска кэтэһэбин, кинини тута киистэ кэлэн хамсатыам " диэн этии киллэрэбин.
Төлөпүөнүн арааран баран улаханнык хаһыытаата. Эргэ канюк миигин кинигэ курдук ааҕыан сөп. Донаҕа төннүбүтэ. Кини кырабаакка сытара, ырдьыгыныыра билигин даҕаны сэгэйбит, уоһа сэгэйбит.
"Таҥын», - диэбиппэр:»мин эйигин дьиэбэр илдьиэм".
Харахтара эмискэ арылла түстэ уонна кини миигин көрдө. Былыттар бороҥ харахтарынан элэҥнээтилэр. Кини олорбута.
"Эн тугуй, ненуальнай ?"диэн ыйытта. "Ким, портнай ыл, ону телефонунан этиэҥ этэй?"
Эн мамаша», - диэн кыыһырбыттыы, Надюша бүрүүкэтэ эппитим. Ону ааһан, чыпчылыйыах бэтэрээ өттүгэр, чыпчылыйыах бэтэрээ өттүгэр.
"Ийэм?- итэҕэйбэт курдук бигэргэттэ. «Кыаллыбат. Кини билигин да концерка сылдьар».
"Сөп, ол аата эн ийэҥ буолбатах», - диэбитим ээ, билигин да дьиэҕэр бараҕын". Донна туран, таҥаһын ньимиччи көрбүтэ, сирэйэ ньимис гына түстэ, уостара өһөхтөөх линияҕа кубулуйбуттар. Кинини арыгы испэтэҕэ. Мин ханнык эрэ судаарыстыбаннай үлэнэн дьарыктанарбын билэр буолан, ымпыгар- чымпыгар бэриллибэт этим. Кини суумкатын куруук угуллубут уонна үлэҕэ бэлэмнээбит суумкатын ылан, элбэх квартиралаах дьиэтин аан дойдутааҕы аэропортка кондицияҕа, ньяҕа түһэрбитэ.
«Махтанабын», - диэтэ кини массыына тула тахсан. «Миигиттэн психиатрга эҕэрдэтэ биэр».
Ухмылся эй. "Спасибо", - дедим. уордайбыт настройкам эрэ буолбатах, эй билигин биэриэҕиттэн. Үөрэнии, уопут уонна кытаанах бирикээстэр итиннэ бэйэлэрин оруолларын оонньоотулар. Бу дьыалаҕа хас да доҕоттор кырыйдылар, итэҕэйбэтэхтэр кэриэтэ ... көҥүл уоһа өлүүгэ бэриниилээх билиэт этэ. информация атын дьон илиилэригэр түбэспитин эһиги хаһан да билбэккит. Үлэҕэ киирээт, бары атын дьон этилэр. Тылдьыттан- өһүттэн «эрэл» диэн вячеслав тылга тиийдигит. Бу эһиги атын киһи талыллыбатаҕына эрэ, хайаан да ылыллар биологическай олоххут буолар.
Мин санаам эмискэ эргиллэн кэлбитигэр, авиалайнер кэлин күн уотугар сэрэнэн олорорун биллэ. Кини сидьиҥ тыыл бэтэрээннэрэ самолету тартахтарына, хайаларын тэллэхтэриттэн өрө көтүтэн тахсалларын сэрэйдэ. Биһиги олордуубут хаары уонна мууһу ыраастыыр кыараҕас көтөр- түһэр балаһата буолуоҕа. Кириэһилэтин көхсүгэр аспыта, харахтарын сабан баран, эмиэ ити сырыыга Колумбия уокуругун, Штаб- квартиратын Штаб- квартиратыгар Дуп Дуптуобуһугар төннөрөргө көҥүллээбитэ. Она чахчы аҕыска тиийбитэ, харабыллааччылар көннөрү састааптара хоко аана аттыгар турар түүҥҥү регистратураҕа ыытыллыбыта.
«Мистер Картер», - диэн мичээрдээн баран, миигин киэҥ харахтарынан көрөн мичээрдээтэ. Мин паапкам хайы-үйэҕэ остуолга сытара, арааһа, тыл ааҕара быһыылаах. Манна мин ааспыт үлэм туһунан эрэ буолбакка, атын мин хаачыстыбаларым туһунан, сулустаах кылаас паруснай яхталарыгар, формула массыыналарын салайар лицензияларга уонна хара курунан каратэ курдук элбэх кэрэхсэбиллээх иһитиннэрии баара. Бэйэм өттүбүттэн имигэс төгүрүк остуоруйалаах этим. Мин общественнай олохпор куруутун ити курдук тунаарар киһиэхэ, оҕонньорум тас остуолга минньигэс иһити мэлдьи атыылаһар курдуга. Ону хайдах эмэ ыйытарга санаммыт бэлиэтэ оҥордо.
«Бу тугу гыммыккыттан үөрэбин, Н3», - диэтэ кини кэнсиэпсийэтигэр киирбитигэр. Ол иһин күөх харах миэнэ табыллыа диэн сүрдээҕин күүппүтүм. Бу саппаас ракета саҥа Англия тулата үрдээн, хос ортотугар үрүҥ экраҥҥа көстөр киинэҕэ чугаһаан кэллэ.
"Киинэлэр?"- эрэдээксийэлээтэ. «Соһуччу сюрприз. Туох эрэ авангарднай, омук уонна сексуальнай диэн эрэнэбин».
«Лучше лучше это», - диэтэ кини. «Скрытая камера. Кылгас көрүү кистэлэҥ королевство оҥоһуутугар, күндү Британия разведкатынан наҕараадаламмыт".
Мин санаам олох кыраныыссатын кэҕис гынна. Ол биһиги үөрэхпит сорҕото араас иһитиннэриилэри толорон, докумуоннары аһатарга итинник толкуйдаах дьыаланы оҥорорго уһуйбута. Кини сирин балаһата 500- тэн 100- чэкэ мөлүйүөннээх, онно күндү Тибет уонна Индия икки ардыларыгар сытар бурфернай государство эбит. Хоукуонаны сибэтиэйдэргэ холбообута, мин өйүм- санаам араарыллыбыта.
Кадр бастакы былааныгар уличнай сцена этэ: эр дьон уонна дьахталлар, сорохторо кистэлэҥ уонна дьууппаҕа, сорохторо сарайга маарынныыр килбэйэр былааттарыгар, Иаков нөҥүө дьону эккирэтэр оҕолор. Кырдьаҕастар былыргы пергамеҥҥа маарыннаһаллар, эдэр-көнө тирии, хара, түргэн харах. Дьиэ- уот архитектурнай стилетка оңоһуллуутугар майгынныыр этэ, бастакы өйдөбүлүм үөскээбитин, атын да сирдэргэ умайар сир этэ. Индия да, кытайдар да Непалаҕа дьайыыларын булкуйбуттара биллэр. Индийскэй да, Кытай да омуктарын курдук сирэйдэрин- харахтаахтарын генетическэй сирэйдээхтэр. Камерата сценаҕа тахсан буддийскай манаах шафран таҥастаах үрдүк киһини көрбүтэ. Ити сыалы-соругу кур дугунан, модун илиитинэн, сыгынньахтаммыт, сирэйэ-хараҕа киэҥ, синньигэс сирэйэ. Ол гынан баран, бу киһиттэн туох да аскетическэй, Сибэтиэй киһиттэн туох да суох этэ. Ити үрдүктүк санаммыт, былаастыы сирэй, саатыы, өһүргэнэ суох сирэй этэ. Кини бу суолу монарх курдук, моҥкурууттаабатах дьон нөҥүө туораабыта. Хорук тыаһа тохтоото.
«Бу гхотак", - диэтэ кини. "Бу сирэйгин өйдөөн кэбис. Кини сепаратистскай култуураны тэрийээччи,тус уонна политическай былааска дьулуурдаах. Тоан уонна Моонньоҕон обществотын баһылыга, кини мустубут күүстээх бөлөҕүн баһылыга. Кини даакылаах киһи, бары эриэн үөннэри ыйар, непаал мифологиятыгар дьоһун суолталаах фигура "диэн бигэргэтэр.
Камерата уулуссаҕа көспүтэ, оператор - тапталлаах киһи буоларын өйдөөбүтэ. Ойуу буддийскай скульптура тииптээх таас фигуратын кадрынан быһыллыбыт. Фигураҕа төбөтө моҕотойунан оҥоһуллубут, онтон атыттара моҕой төбөтө бэгэччэгэр уонна атаҕа сууламмыт.
«Урут Каркотека, моҕойу барытын дьаһайааччы", - диэн Ястрем быһаарда. «Непале В непале Змея священные, их бобуулаах быһылааннар, религиознай ориентированнай быһылааннартан ураты атын өлөрүү бобуллубута. Моҕойу өлөрөр - ол аата Дьаркаакотека уордайыыта".
Камераҕа икки фигураны көһөрөн, икки хамсааһыҥҥа олорор эр киһи уонна дьахтар көмүс тоҕус моонньоҕонунан түмүктэннэ.
«Король и королева», - диэтэ Хоук. «Кини үчүгэй киһи, прогрессивнай буоларга холонор. Кини кытаанах санаалаах- суоллаах, гхотиктардаах. Үгэс "Король хаһан да көмөнү көрөр кыаҕа суох, атыннык эттэххэ имидж хатанар"диир.
Киниттэн ыйытта. - "Ол аата тугуй?"
«Итиннэ көмөлөһүөххэ, сымыыттарынан сылдьыахха наада", - диэн Хок хоруйдаата. Камерата хаттаан көспүтэ, сааһырбыт эр киһини маҥан эр киһини көрбүтэ. Маҥан баттах синньигэс сирэйдээх хоруону үөскэппиттэр. .
«Патриарх Лунги», - диэтэ Хоук. «Бу хаартыскалары ыыппыта. Атын королевскай дьиэ кэргэн, Готагы утары санаалаах. Кини дьиҥнээх матыыптарын уонна баҕа санааларын сэрэйэр. Кини биһиги миэстэбитигэр баар соҕотох эрэллээх доҕор.
Хоукуону арааран кэбистэ. «Бу персонажтары сүрүн састааба», - диэтэ кини. «Гхотак син биир бэйэтин тыынын бас билэр, таҥара баҕатын салайтарар, дьон санаатын толору итэҕэттэ. Хорошо, им руководят красные кытайдар. Кинилэр халаан уутуттан иҥнибэккэ былдьаһа сатыыллар, ону түргэнник оҥорорго дьулуһаллар. Ол эрээри, көдьүүстээх миграция эффективнэй миграция эффективнэй сокуон барылын бэрэстэбиитэлистибэтиттэн уонна официальнайдык эҕэрдэлииртэн тутулуктаах. Дьон бу счетка көстүүмүн илии баттыылларын курдук, кэтэҕэр илии баттааһынтан ураты атын киһи суох ".
«Бу эмиэ туохха бэлэмнээх, ону маннык өйдүүбүн», - диэн орооһо сатаата.
«Дьиҥэр, - диэтэ Хоук. «Эмиграннар мэктиэлэниэхтэрин баҕарар бары моҕойу ыйааччы, - диир дьону бэлэм. Бу балайда итэҕэтиилээхтик, ол гынан баран, кини бу икки малы- салы, модьу Снеговик туһунан номохтоох, сидьиҥ снарядтаах уолу бөҕөргөтөр. Йўлларни кўтариб турувчилардан ташкил топганлар ".
"Хаар киһи?- күлэ түһээтим... кини билигин даҕаны манна дуо?"
«Кини хаһан да төрүт олоҕо суох биир дьоһун сорҕото этэ», - диэтэ Хоук. «Ордук шерпов, горцев Непал. Тугу эрэ дакаастыаххар диэри төбөҕүтүн тостумаҥ»
"Ыраас ойуу?"- сыыһа ыйыттым. "Итиннэ ханна суруттарабыт?"Мин салгыы бардым. «Эһиги британскайы разведкаҕа илдьибиккит».
«Бу иһэ хаас этэ да, дьиҥ киһи, Гарри Эҥсиэли улаханнык ыалдьан, биһиэхэ көмөлөһөн кэллилэр", - диэтэ Хоук. «Кинилэр да олус аҕыйах киһи, биллэн турар, кинилэргэ государство эбэтэр байыаннай ведомствоҕа атыылыыр наадата суох этэ. Кытай хонтуруолугар бу Индияҕа көнө суол баара буоллар, кытайдарга олус кытаанах сыыһа- халты буолуо этэ. Биһиги эйэҕэс, нейтральнай буолан хааларбыт улахан суолталаах. Гхотак эрдэттэн баттааһыны таһаарар, иммиграннар тустарынан ыйааҕы баттыыр. Кини бүтэһик норуот ырыаһытын өйүүр.
«Бу хайысха бүтүннүүтэ быһаарыллар», - диэн Донна Рудри өйөөн үөһэ тыынна. "Эҥсиэлэһиэм дуо?"
«Намҥа Кхмбу оройуонун саалатыгар саалаҕа тахсан, ымпыгын- чымпыгын туһунан эһиэхэ билиһиннэрэрэ күүтүллэр», - диэтэ Хоук. "Эһиэхэ маршрутнай иһитиннэрии бастакы түһүмэҕэр анал байыаннай сөмөлүөтүнэн толору көҥүллэммитэ, онтон Индияҕа коммерческай авиалайнерга көһөрүөххүт. Барыҥ, Ник. Биһиги икки ардыбытыгар кытайдары хомуйуу күннэрэ аахтылар. бары шариклар ".
Хаҥас кынатын аннынан үрдүк хайалар быыстарыгар баар улахан былаачыйалаах дьиэлэр бөлөхтөрүн көрбүтүм. Сөмөлүөт көппүтэ уонна сыыр бүтүүтэ ааһар синньигэс Дьураа ойууну араарыан сөп. Эриэн үөн уолуйуута,суеверий уонна тоҥмут хааровиктар. Бу барыта Голливуд сценарийын санатар.
Сөмөлүөт сиргэ түспүтүгэр аһаҕас уонна хас да примитнэй балыыһаҕа тиийдэ, Гарри Англияҕа төттөрү аҕалыахтаах сөмөлүөтү күүттэ. Бөҕү- сыыһы өндөтөн, тыыннаах уҥуоҕа хараҕынан уонна мындыр сирэйдээх хараҕынан аҕыйах буолан, киһитин көрбүтэ. Медсестра, Индия кыыһа, Англия олус боччумурбут ауал, кыра лиридорадка, кини чааһынай бадарааҥҥа Индияны кытта кирбиилэһэр Терия оройуоннарыгар суостаах бадарааннарыгар суорданарын кэпсээбитэ. Ол гынан баран, типовой Британия хорсуннук сэриилэспитэ уонна туох кыаллары барытын этэргэ бэлэм этэ.
«Бу сири сыаналаама, хартыынаны», - диэтэ кини сибигинэччи сибигинэйдэ. "Бу сүүһүнэн араас ньымалар буолаллар.
Гхотак туох баар хаартыны барытын тутар. Чиэһинэйдик этэбин, мин кинини кыайтарыам суоҕа дии саныыбын. Дьону бутуйбута ".
Сөтөллөн иһэн тохтоото, онтон кини миигин сирэйбэр эргиллэ түстэ.
«Мин көрдөхпүнэ, эн итиннэ ирэ- хоро кэпсээбитиҥ", - диэн сибигинэйдэ. «Бырастыы гын, мин эйигин кытары үлэлиир кыаҕым суох. Эн тускунан истибитим. Бу чертовой дьыаланы ким истибэтэй? Бу эн былааныҥ. Катмандаҕа бүтүөхтээххин, онтон Луиҥи ыалларын доҕорун быһыытынан кэлиэхтээххин. "
«Мин оннук өйдүүбүн, миигин бииртэн саҕалыахтаахпын, "сарсын киэһэ миигин гид уонна готка обществотын себулэһээччилэрин кытта хаттаан көрсөллөр".
«Дьиҥэр,", - диэн Энгласа сөбүлэстэ. "Ол аата күн- дьыл усулуобуйатыгар оборудование наада буолар. Манна атыылыыр маҕаһыын-куукунаҕа, - эһиги ону ылыаххытын сөп соҕотох миэстэ. Билигин ол эрээри кини экипажтыыр кыахтаах диэн эрэнэбин. Бу суолунан барааччылар үксүлэрин ордороҕут. "Улахан көтөр булдугар кырата биир кыамталаах бинтиэпкэ наада".
«Мин билигин барыам. Кинини аэропорт тула суол устун тоҥмотоҕо", - диэтэ мин.
«Тиһэх, - диэтэ Эҥсиэли, - киһи күүһэ түргэнник эстэн эрэрин көрдүм. «Шпалар, хайалар, фантастическай гидтар уонна альпинистар. Бары непаалецтар курдук суеверий толору да буоллар аьаҕас хаалаллар. Иллюстрации их победить. Мин биир дойдулааҕым, Англия журналиһа, мин манна кэтээн көрөр улахан проблемалаахпын. Бу боруоданы билэҕит. Ону өйдөөтэхтэринэ, хайдах эрэ итии, хааннаах ыттар буолаллар. Публичность в это время публичность все".