Бэгли Десмонд : другие произведения.

Багамскі крызіс

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Пралог.
  1964 год.
  3.
  «А
  я 12
  "3*
  «Я
  «Я
  «Я
  Я 21 Я
  «Я
  Багамскі крызіс
  
  
  Дэсманд Бэглі
  OceanofPDF.com
  Дэсманд Бэглі
  
  Багамскі крызіс
  OceanofPDF.com
  Кароткі змест:
  
  "Ты павінен спаць. Калі што-небудзь адбудзецца, я цябе пабуджу". Ён набег на кухню і прыгатаваў мне цёплае малако з каньяком. Пасля ён сказаў мне, што разбудзіў Люка Бэйлі, які знайшоў у Джулі снатворнае і растварыў адно ў малацэ.
  Так атрымалася, што, калі ён разбудзіў мяне ў пяць раніцы, я адчуваў сябе надуркаваным і дурным. Спачатку я не ведаў, што ён робіць у маёй спальні, але потым я даведаўся: "Якія-небудзь навіны?" Я патрабаваў.
  Ён паківаў галавой.
  «Толькі што званок з BASRA; Coasi Guard выведзе верталёты з Маямі, як толькі стане дастаткова светла, каб убачыць».
  Я ўстаў і знайшоў Дэбі ў гасцінай; Білі патэлефанаваў ёй, і яна неадкладна прыйшла з гатэля. Ніхто з нас асабліва не размаўляў, таму што не было чаго сказаць, але Дэбі настойвала на тым, што яна застанецца, каб даглядаць за Карэн. Люк Бэйлі прыгатаваў ранні сняданак, і я паехаў у аэрапорт, адчуваючы сябе чортава.
  Джо Кімбл знаходзіўся ў офісе кампаніі Lucayan Beach Air Services і размяркоўваў тэрыторыі на карце. Бобі Боўэн быў там, і Біл Піндэр, яшчэ адзін пілот карпарацыі, і яшчэ тры пілоты, валанцёры з BASRA. Джо сказаў: "Памятайце, што мы супрацоўнічаем у гэтым пытанні з берагавой аховай ЗША. Прытрымвайцеся сваіх месцаў і сачыце за вышынёй. І сачыце за верталётамі, мы не хочам, каб сутыкненне ў паветры ўскладніла сітуацыю".
  Мы падышлі да мацаванняў, і неба толькі што святлела на ўсходзе, калі мы ўзляцелі. Я ляцеў з Бобі Боўэнам, і калі мы ляцелі на захад і набіралі вышыню, панарама на ўзыходзячым сонцы была да болю прыгожай.
  
  БАГАМСКІ КРЫЗІС
  OceanofPDF.com
  Пралог.
  Мяне завуць Том Манган, і я багамец, белы багамец. Гэта выклікала некаторыя каментарыі, калі я быў у Кембрыджы; дзіўна, наколькі недасведчанымі могуць быць нават нібыта адукаваныя людзі аб маіх родных астравах. Мне сказалі, што я не магу быць багамцам, таму што багамцы чорныя; што Багамскія астравы знаходзяцца ў Карыбскім моры, а яны не з'яўляюцца; і многія блыталі Багамы з Бярмудамі ці нават Барбадасам. Па гэтых прычынах, а таксама таму, што разуменне геаграфічнай і палітычнай прыроды Багамскіх астравоў мае важнае значэнне для маёй гісторыі, мне здаецца, што я павінен апісаць іх, а таксама даць кароткі аповед пра ўдзел маёй сям'і.
  Багамскія астравы ўяўляюць сабой ланцуг астравоў, які пачынаецца прыкладна ў пяцідзесяці мілях ад узбярэжжа Фларыды і цягнецца па дузе ў 500 мілях на паўднёвы ўсход да такой жа адлегласці ад узбярэжжа Кубы. Яны складаюцца з 700 астравоў (мясцова іх называюць рыламі і вымаўляюцца як «ключы») і каля 2000 меншых скал. Назва паходзіць ад іспанскага baja mar, што азначае «неглыбокае мора».
  Я паходжу з аднаго з лаялістаў, якія ваявалі ў Вайне за незалежнасць ЗША. На здзіўленне мала людзей ведаюць, што больш амерыканцаў змагалася ў той вайне на баку брытанцаў, чым калі-небудзь пад кіраўніцтвам паўстанцкіх генералаў, і што вайна была прайграна больш з-за некампетэнтнасці брытанцаў, чым якой-небудзь перавагі з боку Джорджа Вашынгтона. Як бы там ні было, вайну англічане прайгралі, а нарадзілася амерыканская нацыя.
  Жыццё ў новых Злучаных Штатах не было камфортным для былых лаялістаў. Аблаяныя суайчыннікамі і пакінутыя брытанцамі, многія палічылі разумным з'ехаць, паўночнікі накіроўваліся ў асноўным у Новую Шатландыю, а паўднёўцы - на Багамскія астравы або на цукровыя астравы ў Карыбскім моры за Кубай. Так атрымалася, што ў 1784 годзе Джон Генры Манган вырашыў пасяліцца са сваёй сям'ёй на востраве Абака на Багамах.
  Існаваў не так шмат, каб Abaco. Астравы Вялікі і Малы Ахако, якія маюць форму бумеранга, цягнуцца прыкладна на 130 міль, акружаныя групай малых рылаў. Большасць гэтых меншых рылаў зроблены з каралаў, але сам Абако складаецца з вапняка і пакрыта густым, амаль непраходным, трапічным хмызняком. Сэр Гай Карлтан меў намер пасяліць 1500 лаялістаў на Абако, але яны былі бязладным і капрызным натоўпам, і мала хто застаўся. Да 1788 г. агульная колькасць насельніцтва складала каля 400 чалавек, палова з якіх складалі чорныя рабы.
  Няцяжка зразумець, чаму праект Карлтана праваліўся. Абака, як і астатнія Багамскія астравы, мае тонкую, неўрадлівую глебу, прыродны недахоп, які мучыў Багамы на працягу ўсёй іх гісторыі. Шмат таварных культур паспрабавалі вырошчваць: памідоры, ананасы, цукар, сізаль, бавоўна, але ўсё гэта не ўдалося, бо ўрадлівасць глебы вычарпала. Тры населеных пункта на Багамах не выпадкова называюцца Hard Bargain.
  Тым не менш, чалавек мог бы выжыць, калі б не чакаў занадта многага; у моры была рыба, і можна было вырасціць дастаткова ежы для сваёй бліжэйшай сям'і. Драўніна была лёгка даступная для будаўніцтва, вапняк лёгка здабываўся, а салома з лісця пальметы рабіла добры воданепранікальны дах. Джон Генры Манган не толькі выжыў, але здолеў квітнець разам з Сэндс, Лоўз, Робертс і іншымі сем'ямі лаялістаў, чые імёны і сёння часта гучаць на Абака.
  Манганы - гэта тонкая грань, таму што, магчыма, з-за генетычнага дэфекту, яны, як правіла, бегаюць да такіх дзяўчат, як галандская каралеўская сям'я. Такім чынам, яны раслі не як дрэва з мноствам галін, а па прамой лініі. Я апошні з манганаў мужчынскага полу, і, наколькі мне вядома, іншых з такім імем на Астравах няма.
  Але яны выжылі і квітнелі. Адзін з маіх продкаў быў караблебудаўніком у Хоуп-Таўне на Элбоу-Кей; большасць мясцовых караблёў, якія плавалі ў водах Багамскіх выспаў, былі пабудаваны на Абако, а сям'я Манган пабудавала не мала і таму стала ўмерана заможнай. А потым было шкодніцтва. Па меры ўзмацнення магутнасці Злучаных Штатаў марскі рух павялічыўся, і шмат караблёў пацярпела крушэнне на астравах Мелкаводнага мора. Тавары, якія яны ўтрымлівалі, значна павялічылі багацце многіх астраўных сем'яў, не выключаючы Манганаў. Але вялікім паваротам у сямейным лёсе стала грамадзянская вайна ў ЗША.
  Поўдзень Канфедэрацыі адчуваў недахоп паставак з-за паўночнай блакады, і бавоўна гніла на доках. Любое судна, якое адпраўлялася ў Чарльстан або Уілмінгтан, знаходзіла гатовы рынак для свайго грузу; хінін коштам $ 10 у Насаў прыносіў больш за 400 долараў у Чарльстане, у той час як бавоўна коштам 400 долараў на прычале каштаваў 4000 долараў у Ліверпулі. Гэта быў вельмі прыбытковы, хоць і рызыкоўны, двухбаковы гандаль, і мой прадзед убачыў магчымасць і разбагацеў сям'ю за паўтара дзесяцігоддзя.
  Гэта быў яго сын, мой дзед, які перавёз сям'ю з Абака ў Насаў на Нью-Правідэнс, які з'яўляецца сталіцай Багамскіх астравоў і цэнтрам гандлю. Але ў нас усё яшчэ ёсць зямля на Абако, і я нядаўна там будаваў.
  Калі мой прадзед зрабіў сям'ю багатай, то мой бацька зрабіў яе сапраўды багатай. Ён стаў мультымільянерам, што тлумачыцца тым, што багамец атрымаў адукацыю ў Кембрыджы. Зноў жа, гэта была амерыканская блакада, якая прынесла прыбытак.
  15 студзеня 1920 года Злучаныя Штаты апынуліся безвыніковымі, і, як і падчас Грамадзянскай вайны, Багамскія астравы сталі цэнтрам размеркавання кантрабандных тавараў.
  Гандляры з Насау, вядомыя як Хлопчыкі з Бэй-Стрыт, сярод якіх і мой бацька, неўзабаве заняліся імпартам спіртнога. Норма прыбытку звычайна складала сто працэнтаў, і бізнес быў цалкам без рызыкі; гэта былі наяўныя грошы, а фактычная блакада была зроблена самімі амерыканцамі. Казалі, што ў Вест-Эндзе на Вялікім Багаме было так шмат выпіўкі, што востраў нахіліўся на некалькі градусаў. І для багамца бізнес быў цалкам легальным.
  Усё добрае калісьці заканчваецца, і 18-я папраўка была адменена Франклінам Рузвельтам у 1933 годзе, але да таго часу мой бацька сядзеў прыгожа і пачаў разнастаіць свае інтарэсы. Ён уважлівым вокам бачыў, што з'яўленне самалётаў паўплывае на турыстычную індустрыю і зменіць яе структуру. Pan-American ужо быў піянерам у маршруце Маямі-Насаў з выкарыстаннем гідрасамалётаў Сікорскага.
  Багамскі турызм у дзевятнаццатым і пачатку дваццатага стагоддзяў быў абмежаваны амерыканскімі багацеямі і чатырохмесячным зімовым сезонам. Амерыканскі мільянер прывязе сваю сям'ю і, магчыма, некалькі сяброў, каб правесці ўвесь сезон у Нью-Правідэнсе. Нягледзячы на тое, што гэта было выгадна для нешматлікіх, гэта не мела вялікага значэння для эканомікі Багамскіх выспаў, бо мільянераў не так ужо і шмат. Мой бацька паставіўся да таго, што самалёты выведуць на масавы рынак, і ўклаў грошы ў гасцініцы. Ён выйграў сваю азартную гульню, але памёр, перш чым зразумеў гэта, у 1949 годзе.
  Мне было адзінаццаць гадоў, калі памёр мой бацька, і я цікавіўся грашыма і бізнесам столькі ж, колькі любы іншы адзінаццацігадовы хлопчык, то бок ніякі. Маці сказала мне, што для мяне і дзвюх маіх сясцёр створаны даверны фонд і што я атрымаю спадчыну ў свой дваццаць пяты дзень нараджэння. Затым яна працягвала весці сямейныя справы, што ёй было цалкам па сілах.
  Я хадзіў у школу ў Насаў, але праводзіў канікулы ў Абака пад пільным вокам Піта Олберы, чарнаскурага абэканіанца, якога я лічыў старым, але насамрэч яму тады было каля трыццаці. Ён працаваў у сям'і з дзяцінства і даглядаў нашу маёмасць на Абако. Ён навучыў мяне плаваць на багамскай істоте, якая не плавае, і навучыў мяне страляць, і мы палявалі на дзікую свінню, якая звычайная ў Абака. Ён дзейнічаў у якасці бацькоў і дубіў маю скуру, калі лічыў, што мне гэта трэба. Ён заставаўся ў мяне на працы да самай нядаўняй смерці.
  Гэтыя першыя гады былі, я лічу, самымі прыемнымі ў маім жыцці. У свой час я паехаў у Англію, каб вучыцца ў Кембрыджы, і знайшоў Англію нязручна халоднай і вільготнай; прынамсі на Багамах дождж цёплы.
  Я атрымаў ступень, а потым паехаў у Злучаныя Штаты на двухгадовы курс бізнес-даследаванняў у Гарвардзе, каб падрыхтавацца да кіравання маёй спадчынай. Там я сустрэў Джулі Паско, якая павінна была стаць маёй жонкай. У 1963 годзе я вярнуўся ў Насаў, дзе ў свой дваццаць пяты дзень нараджэння шмат падпісвалі дакументы ў офісе адваката, і я ўзяў пад свой кантроль маёнтак.
  Да таго часу на Багамах шмат што змянілася. Прадчуванне майго бацькі аказалася правільным, і з'яўленне вялікіх рэактыўных самалётаў прынесла прадказаны ім масавы турыстычны рынак. У 1949 годзе, у год яго смерці, на астравы прыехала 32 000 турыстаў; у 1963 годзе іх было больш за паўмільёна.
  Варта дадаць, што ў наступным годзе іх плануецца перавысіць за два мільёны. Мая маці добра клапацілася аб нашых інтарэсах, але цяпер яна пастарэла і стала крыху кволай і рада была перадаць адказнасць у мае рукі. Я выявіў, што адной з рэчаў, якія яна зрабіла, было ўдзел у развіцці Вялікага Багама. У той час гэта мяне вельмі хвалявала, таму што Вялікая Багама закісала.
  Уоллес Гроўвс быў амерыканцам, у якога была мара, і гэтай марай быў Фрыпорт на востраве Вялікі Багама. Ён пераканаў сэра Стафарда Сэндса, тагачаснага міністра фінансаў ва ўрадзе Багамскіх выспаў, прадаць яму больш за 200 квадратных міль дзяржаўнай зямлі на Вялікай Багаме, на якой ён пабудаваў горад Фрыпорт. Яго намер, які насамрэч не рэалізаваўся пры яго жыцці, заключаўся ў стварэнні зоны бяспошліннага гандлю на карысць амерыканскіх карпарацый, дзе яны маглі б пазбегнуць амерыканскіх падаткаў. У 1963 г. схема не працавала; ніякага энтузіязму адразу не было праяўлена ніводнай карпарацыяй. Гроўвс пераключыў акцэнт на турызм, адпачынак і жылое жыллё, а таксама выкруціў руку Сэндсу, каб дазволіць пабудаваць казіно для прыцягнення заказчыкаў.
  Сэндс быў квінтэсенцыяй хлопчыка з Бэй-стрыт, які мог злавіць долар на ляту, незалежна ад таго, наколькі хутка ён ішоў. Менавіта ён стаў галоўным прычынай значнага росту турыстычнага патоку. Разважаючы, што турысту патрэбна значна больш, чым проста сонца і пясок, ён паклапаціўся аб тым, каб уся інфраструктура турыстычнай індустрыі была пабудавана і падтрымліваецца. Ён задаволіў просьбу Гроўва, і казіно адкрылася ў
  OceanofPDF.com
  1964 год.
  Гэта была найгоршая памылка, якую мог зрабіць Сэндс. Ценявой асобай, якая кантралявала працу казіно, быў Мэер Ланскі, які кіраваў казіно ў Гаване, пакуль Кастра не выкінуў яго з Кубы. Заключыўшы кантракт з Кастра на мільён долараў, Ланскі шукаў дзе-небудзь яшчэ для працы і знайшоў Вялікі Багама. Гангстэры ўвайшлі.
  Палітыка і эканоміка ідуць рука аб руку, у асноўным круцячыся вакол пытання, хто што атрымае, і чорныя багамцы ўбачылі, што багацце, створанае турыстычнай індустрыяй, ідзе ў кішэні белых хлопцаў з Бэй-стрыт, якія таксама кантралявалі Палату сходаў і кіравалі краіны ў інтарэсах бел. Нешта трэба было даць, і ў 1967 годзе пераважна чарнаскурая Прагрэсіўна-ліберальная партыя на чале з Ліндэнам Піндлінгам прыйшла да ўлады з большасцю ў два месцы. У наступным годзе Піндлінг нечакана правёў чарговыя выбары, і ПЛП атрымала дваццаць дзевяць месцаў з трыццаці васьмі.
  Гэты апоўзень адбыўся з-за памылкі Стафарда Сэндса. Як толькі Піндлінг прыйшоў да ўлады, ён вырашыў прыгледзецца да Фрыпорта і, у прыватнасці, да казіно. Ён выявіў, што Гроўвс і Ланскі атрымлівалі адкаты Сэндсу і іншым у выглядзе сумнеўных «ганарароў за кансультацыі», а сам Сэндс, як вядома, атрымаў больш за 2 мільёны долараў. Калі гэта было раскрыта, усё пекла вырвалася;
  Сэндс быў дыскрэдытаваны і ўпаў, разваліўшы разам з сабой і сваю партыю.
  Але Гроўвс меў рацыю: казіно прынесла росквіт Вялікім Багамам, а Фрыпорт бурна развіваўся і квітнеў. Існавалі планы шырокай жылой забудовы, вялікія тэрыторыі ўжо былі выкладзены на вуліцах з каналізацыяй і электрычнасцю. Вуліцы нават мелі назвы; не хапала толькі дамоў на ўчастках пад забудову.
  Але інвестары былі насцярожаныя. Для іх карыбская рэвалюцыя адбылася, і што гэтыя вар'яты чорныя будуць рабіць далей? Яны праігнаравалі той факт, што гэта былі дэмакратычныя выбары і што цяпер склад Асамблеі параўнальны з этнічным складам Багамскіх выспаў; яны проста выцягнулі і забралі свае грошы з сабой, і эканоміка Вялікіх Багам зноў павалілася і толькі цяпер аднаўляецца.
  А што я рабіў, пакуль гэта адбывалася? Я спрабаваў трымаць рэчы разам, хутка рухаючы нагамі і стараючыся не запэцкаць рукі. Шчыра кажучы, я галасаваў за Піндлінга. Я бачыў, што праўленне алігархіі Bay Street Boys было анахранізмам у свеце, які хутка змяняецца, і што, калі чорныя багамцы не атрымаюць долі ў тым, што адбываецца, адбудзецца рэвалюцыя, а не мірныя выбары.
  І між іншым я ажаніўся.
  Джулі Пэско была дачкой амерыканскага лекара і жыла ў Мэрылендзе. Калі я пакінуў Гарвард, мы працягвалі перапіску. У 1966 годзе яна наведала Багамы са сваімі бацькамі, і я павёз іх па астравах; выпендрывацца, я мяркую. Мы пажаніліся ў 1967 годзе, а Сьюзен нарадзілася ў 1969 годзе. Карэн з'явілася ў 1971 годзе. Схільнасць Манганаў да размнажэння дачок не падвяла.
  Нягледзячы на тое, што я хваляваўся аб інвестыцыях на Вялікі Багамскі астрав, тры гады таму я вырашыў, што надышоў уздым. Я заснаваў кампанію West End Securities Corporation, холдынг, які я кантралюю і прэзідэнтам якога з'яўляюся. Што яшчэ больш важна, я перанёс сваю аператыўную базу з Насаў у Фрыпорт і пабудаваў дом у Лукаі на Вялікай Багаме. Насаў - гэта стары горад, крыху душны і недарэчны. Адважныя новыя ідэі не з'яўляюцца ў такім асяроддзі, таму я з'ехаў на Вялікія Багамы, дзе мара Уолі Гроўвс, здаецца, вось-вось спраўдзіцца.
  Я мяркую, што мяне можна было ўявіць як вельмі шчаслівага чалавека, які не клапоціцца пра тое, адкуль возьме мой наступны долар, шчасліва жанаты на прыгожай жонцы з двума выдатнымі дзецьмі і з квітнеючым бізнесам. Я быў шчаслівым чалавекам і думаў, што нічога не можа пайсці не так, пакуль не адбыліся падзеі, пра якія я збіраюся расказаць.
  З чаго мне пачаць? Я думаю, з Білі Канінгамам, які быў побач, калі гэта адбылося перад пазамінулымі Калядамі. Гэта былі горшыя Каляды ў маім жыцці.
  Білі Канінгем быў часткай клана Канінгем; яго бацька, дзядзька, брат і розныя стрыечныя браты сумесна валодалі ладным кавалкам Тэхаса, яны займаліся вытворчасцю ялавічыны, здабывалі нафту, займаліся суднаходствам, газетамі, радыё і тэлебачаннем, гасцініцамі, супермаркетамі і іншай нерухомасцю, а таксама валодалі невялікімі ўчасткамі ў цэнтры Даласа і Х'юстан. Карпарацыя Cunningham была сілай, з якой трэба было лічыцца ў Тэхасе, і прынц Білі быў на Багамах, каб убачыць тое, што ён мог убачыць.
  Упершыню я сустрэў яго ў Гарвардскай бізнес-школе, дзе яго, як і мяне, рыхтавалі да ўдзелу ў сямейным бізнэсе, і мы падтрымлівалі сувязь, сустракаючыся праз нерэгулярныя прамежкі часу. Калі ён патэлефанаваў перад самым Калядамі і папрасіў сустрэцца са мной на маёй зямлі, я сказаў: "Вядома. Вы будзеце маім госцем".
  «Я хачу пакалупаць твае мазгі», — сказаў ён.
  "Магчыма, у мяне ёсць для вас прапанова".
  Гэта гучала цікава. Карпарацыя Cunningham была той рэччу, у якую я спрабаваў убудаваць West End Securities, хаця мне трэба было прайсці доўгі шлях. У мяне было ўяўленне, што Канінгэмы збіраюцца пашырыцца, і Білі прыязджае паглядзець на выбраную тэрыторыю. Я хацеў бы супрацоўнічаць, чым мець іх у якасці канкурэнтаў, таму што яны былі жорсткай публікай, і я спадзяваўся, што менавіта гэта меў на ўвазе Білі. Мы вызначылі дату.
  Я сустрэў яго ў міжнародным аэрапорце Фрыпорта, куды ён прыбыў на рэактыўным самалёце кампаніі ў колерах Канінгэма. Ён не вельмі змяніўся; ён быў высокі, шыракаплечы і бялявы, з глыбокім загарам і бліскучымі зубамі. Канінгэмы, здавалася, беглі здымаць прыгожых зорак, тых з іх, якіх я сустракаў. У ім не было нічога, што паказвала б на тое, што ён амерыканец, ніякай эксцэнтрычнасці стылю, якой можна было б разумна чакаць ад тэхасца. Тэхасцы сумна вядомыя нават у Злучаных Штатах сваёй несамавітай і настальгічнай памежнай тэхнікай. Калі ён калі-небудзь іх і насіў, то Білі пакінуў свой дзесяцігалонны капялюш, гальштук і высокія боты дома і быў апрануты ў лёгкі касцюм відавочна ангельскага крою. Будучы Канінгамам, ён, верагодна, заказваў бы іх па паўтузіна ў Huntsman of Savile Row.
  — Як хлопчык? - сказаў ён, калі мы паціснулі адзін аднаму рукі.
  «Я не думаю, што вы сустракаліся з Дэбі, гэта мой маленькі стрыечны брат».
  Дэбора Канінгем была такой жа прыгожай, наколькі мужчыны Канінгэма былі прыгожымі; высокая, крутая бландынка.
  — Рады пазнаёміцца, міс Канінгэм.
  Яна ўсміхнулася.
  — Дэбі, калі ласка.
  - Скажы мне, - сказаў Білі.
  "Якая даўжыня ўзлётна-пасадачнай паласы?"
  Гэта было тыповае пытанне Білі Канінгэма; у яго была ненасытная цікаўнасць, і яго пытанні, хоць часам і выглядалі недарэчнымі, заўсёды мелі дачыненне да яго цяперашняга ходу думак. Я сказаў: "Апошні раз, калі я вымяраў, гэта было 11 000 футаў".
  "Практычна з усім справіцца", - пракаментаваў ён. Ён павярнуўся і паглядзеў, як узлятае самалёт Cunningham Jet Star, а потым сказаў: «Давайце рухацца».
  Я вёз іх праз Фрыпорт па дарозе ў гатэль Royal Palm. Я ганарыўся Каралеўскай пальмай; за свае грошы гэта быў лепшы гатэль на Багамах. Вядома, гэта было зроблена за мае грошы, і я з нецярпеннем чакаў рэакцыі Білі. Па дарозе я спытаў: "Гэта ты першы раз на Багамах, Дэбі?"
  «Так».
  — Маё таксама, — сказаў Білі. Гэта мяне здзівіла, і я так сказаў.
  «Проста так і не дайшоў да гэтага». Ён перакруціўся на сядзенні.
  "У які бок Фрыпорт?"
  "Прама тут. Вы ў цэнтры Фрыпорта". Ён здзіўлена буркнуў, і я ведаў чаму. Прасторныя вуліцы, газоны і разрозненыя нізкія будынкі не былі падобны ні на адзін іншы цэнтр горада, які ён бачыў.
  «Гэта паказвае, што вы можаце зрабіць, калі пабудуеце горад з цвёрдай зямлі. Дваццаць гадоў таму тут увесь быў хмызняк».
  — Ой, глядзі! - сказала Дэбі.
  — Гэта не лонданскі аўтобус?
  Я засмяяўся.
  «Сапраўдны артыкул. Здаецца, у англамоўным свеце існуе нейкая містыка. Я таксама бачыў іх у Ніагары. Я думаю, што Лонданскі транспартны савет атрымлівае немалы прыбытак ад продажу непатрэбных аўтобусаў як турыстычных аб'ектаў. "
  У фае Royal Palm Білі агледзеўся дасведчаным вокам. Карпарацыя Cunningham кіравала ўласнымі гатэлямі і ведала, як яны працуюць. Ён зірнуў уверх і доўга, павольна свіснуў. Фае ўзвышалася на ўсю вышыню гатэля, выразныя восем паверхаў са спальнямі, якія акружалі яго на антрэсолях.
  — Нічога сабе! ён сказау.
  «Хіба гэта не шмат змарнаванага месца?»
  Я ўсміхнуўся; нават у Канінгемаў было чаму навучыцца.
  "Гэта можа быць у гарадскім гатэлі, але гэта курортны гатэль. Ёсць розніца".
  Джэк Флетчар, кіраўнік гатэля, стаяў побач, і я пазнаёміў яго з Канінгамамі. Ён забраніраваў іх з як мага меншай колькасцю фармальнасцей, а потым сказаў: «Вось ключы ад вашага нумара, містэр Канінгэм, міс Канінгэм». Ён даў Білі іншы ключ.
  «Твая машына ў гаражы».
  Я сказаў: "Знайдзіце іншую машыну для міс Канінгам; яна, магчыма, захоча сама пагуляць па славутасцях" Гэй! - сказаў Білі.
  – У гэтым няма патрэбы.
  Я паціснуў плячыма.
  "Няма нічога страшнага; мы кіруем кампаніяй па пракаце аўтамабіляў, і сезон яшчэ не скончыўся. У нас ёсць некалькі запасных машын".
  Ён узяў мяне за локаць і адвёў убок.
  "Я хацеў бы пагаварыць з вамі як мага хутчэй".
  «Ты заўсёды спяшаўся».
  "Чаму б і не? Я раблю ўсё такім чынам. Скажам, пятнаццаць хвілін?"
  — Я буду ў бары. Ён задаволена кіўнуў.
  Ён спусціўся праз дзесяць хвілін і на хуткі крок зайшоў у бар.
  Замовіўшы яму выпіць, я спытаў: "Дзе Дэбі?"
  Білі крыва ўсміхнуўся.
  «Вы ведаеце жанчын; ёй спатрэбіцца некаторы час, каб прыгажэць». Ён прыняў бурбон на скалах.
  «Дзякуй».
  "Твой пакой у парадку?"
  — Выдатна. Ён нахмурыўся.
  "Але я ўсё роўна кажу, што вы марнуеце па-чартоўску шмат месца".
  "Вы думаеце пра гасцініцы ў цэнтры горада. Месца тут таннае, а кліентура іншая". Я вырашыў націснуць.
  "Для чаго ты тут? Білі? Ты згадаў прапанову".
  "Ну, у нас ёсць некалькі даляраў, і мы шукаем, куды ўкласці грошы. Якое ваша ўяўленне пра будучыню Багамскіх астравоў?"
  «Божа мой, Білі, але ў цябе нахабства! Ты хочаш прыйсці сюды ў якасці канкурэнта і пытаешся ў мяне парады?»
  Ён засмяяўся.
  "Вы не страціце ад гэтага. Вы ўжо сказалі некалькі рэчаў, якія прымусілі мяне задумацца. Мы лічым, што ведаем, як кіраваць гатэлямі дома, але тут усё можа быць інакш. Магчыма, мы маглі б наладзіць партнёрства свайго роду і выкарыстоўваць свой мясцовы вопыт ".
  — Кансорцыум? Ён кіўнуў, і я задуменна сказаў: «Некалькі даляраў. Ці мала іх будзе?»
  – Каля сарака мільёнаў мала.
  Побач стаяў буфетчык і паліраваў ужо начышчаную шклянку. Я сказаў: «Хадзем сядзім за стол у куце».
  Мы выпілі і селі.
  «Я думаю, што будучыня Багамскіх астравоў даволі добрая. Ці шмат вы ведаеце пра нашу найноўшую гісторыю?»
  «Я зрабіў хатняе заданне». Ён даў мне хуткае і кароткае рэзюмэ.
  Я кіўнуў.
  «Вось і ўсё. Вы, амерыканцы, цяпер разумееце, што Піндлінг не людоед і што ён кіруе даволі стабільным і кансерватыўным урадам. Ён у бяспецы. А цяпер давайце пяройдзем да вашых гатэляў і таго, як вы імі кіруеце. Ваша кліентура складаецца з бізнесменаў і нафтавікоў, хуткіх на нагах і ў руху. Яны хочуць хуткага абслугоўвання і добрага абслугоўвання, і яны сёння тут, а заўтра сышлі, таму што ваша зямля ў горадзе такая велізарная, што вы яе ўшчыльняеце спаганяйце з іх зямлю, таму што вы б не заплацілі за аперацыю; было б больш выгадна прадаць яе і заняцца іншым бізнесам?»
  Гэтыя хлопцы могуць заплаціць, у любым выпадку, мы не атрымліваем шмат скаргаў.
  Я махнуў рукой.
  "Што вы думаеце пра гэта месца?"
  «Вельмі раскошна».
  Я ўсміхнуўся.
  "Гэта павінна выглядаць менавіта так; я рады, што ты думаеш, што гэта атрымалася. Паглядзі, Білі; твой звычайны турыст тут не джетсетэр, і ў яго няма столькі долараў, каб марнаваць. Ён мужчына і яго Жонка і, магчыма, яго дзеці з Кліўленда, штат Агаё. Магчыма, ён здзейсніў адну паездку ў Еўропу, але ён не можа паехаць зноў, таму што Еўропа занадта дарагая ў нашы дні, і ён прыязджае сюды, таму што едзе за мяжу і ў той жа час эканомія».
  «А як жа еўрапейцы? Такіх тут шмат». Білі павёў вялікім пальцам у бок вестыбюля.
  «Там я чуў нямецкую, французскую і іспанскую мовы».
  «Іспанцы будуць ад аргентынцаў», — сказаў я.
  «Мы атрымліваем шмат такіх. Яны і еўрапейцы прылятаюць па той жа прычыне, таму што тут танней. Але яны не прылятаюць першым класам і нават не турыстычнымі. Яны прылятаюць чартарнымі рэйсамі ў рамках пакетных прапаноў, арганізаваных турыстычнымі агенцтвамі, у асноўным нямецкімі. І ў амерыканцаў, і ў еўрапейцаў, за невялікім выключэннем, ёсць шмат грошай, на якія можна кінуцца?»
  "Ты кажаш мне."
  "Добра." Я развёў рукамі.
  «Мы даем ім падабенства раскошных рэчаў, якія яны не могуць атрымаць дома. Пальмы танныя для пакупкі, іх лёгка саджаць і хутка расці; і вы не атрымаеце такіх шмат у Кліўлендзе або Гамбургу. І яны выглядаюць праклята добра. Тут ёсць некалькі бараў, адзін на пляжы, адзін у басейна.
  Мы наймаем мясцовага гітарыста і спевака, каб надаць багамскаму і карыбскаму каліпса жывому настрою вельмі рамантычны. У нас ёсць дыскатэка. У нас ёсць месца, дзе падаюць нездаровую ежу, а другое - для гурманаў, абодва аднолькава выгадныя. У нас ёсць крамы ў холе; ювелірныя вырабы, адзенне, вырабы мясцовых промыслаў, газетны кіёск і гэтак далей. Да гэтага часу гэта былі саступкі, але цяпер мы, як правіла, кіруем імі самастойна; Я толькі што стварыў аддзел мерчандайзінгу.
  І, як я ўжо казаў, у нас ёсць кампанія па пракаце аўтамабіляў; гэта частка аддзела тураў. На пляжы ў нас ёсць некалькі ветразнікаў і дошак для віндсерфінгу, і мы наймаем пляжнага апёка, які выконвае ролю выратавальніка і паказвае кліентам, як карыстацца гэтымі рэчамі. Гэта бясплатна.
  Гэтак жа і тэрытэйскія суды. Таксама можна карыстацца полем для гольфа з васемнаццаццю лункамі за льготную плату. Ёсць прыстань, злучаная з гатэлем, таму мы таксама прыцягваем натоўп, які катаецца на лодках. "
  «Падобна на тое, кліент можа атрымаць большую частку таго, што хоча, не выходзячы з гатэля», — рызыкнуў Білі. «Вось і ўсё», — сказаў я.
  "Вось чаму яны называюцца курортнымі гатэлямі. Але ў лобі ў нас няма спіртных напояў; калі турыст хоча выпіць, ён плаціць па цане бара. Мы хочам выціснуць з гэтых людзей столькі долараў і цэнтаў, колькі мы можам, пакуль яны ў нашай пяшчотнай апецы.
  І яны знаходзяцца ў нашай апецы, вы ведаеце; яны добра бавяць час, і яны не змрочныя. У нас ёсць яслі і дзіцячая пляцоўка, якія больш патрэбныя для таго, каб дзеці не траплялі ў вочы, чым што-небудзь яшчэ, і ў нас ёсць доктар і медсястра. І няма ніякай дрылі або размарозкі, іх проста пакідаюць у спакоі і робяць што заўгодна, што, здаецца, у асноўным смажыцца на сонцы. "
  Білі скрывіўся.
  «Не такі адпачынак я хацеў бы».
  «Я таксама не стаў бы, але мы не турысты. Дык што адбываецца, калі наш мужчына едзе дадому?
  Яго сябры глядзяць на гэты глыбокі загар і пытаюцца ў яго пра гэта.
  "Гы!" ён кажа.
  «Я выдатна правёў час. Бясплатнае катанне на лодках, бясплатны тэніс, танны гольф на самым выдатным полі, якое толькі можна сабе ўявіць. Гэта было цудоўна».
  Потым ён робіць шымі па офісе.
  "І, ну, гэты біт каліпса!" Вось што ён гаворыць сваім сябрам, калі на вуліцы ля офіса снег у два футы, і ім падабаецца гэтая ідэя, таму яны таксама прыходзяць. Можа, праз год. "
  — разважаў Білі.
  «Хуткі абарот і невялікая маржа».
  - Гэта назва гульні, - сказаў я.
  "Вось чаму запаўняльнасць нумароў мае вырашальнае значэнне; мы ўвесь час запоўненыя або разарваемся".
  "Якія-небудзь праблемы ў гэтым кірунку?" Я ўсміхнуўся.
  — У нас усё добра, — лёгка сказаў я. Ён буркнуў.
  «Я хацеў бы паглядзець ваш рахунак прыбыткаў і страт і ваш баланс».
  "Калі вы зробіце цвёрдую прапанову, я мог бы даць вам кароткі агляд". Я на момант задумаўся.
  "Я пазнаёмлю вас з некалькімі людзьмі, і вы зможаце адчуць гэтае месца. Дэвід Батлер - добры чалавек, з якім можна пагаварыць; ён галоўны чалавек у Міністэрстве турызму тут, на Вялікіх Багамах". Я вагаўся.
  «Там можа быць праблема».
  "Якая праблема?"
  «Ну, ты ж паўднёўца. Табе будзе праблема мець справу з чорным на роўных?»
  - Не я, - сказаў Білі.
  «Білі Адзін можа, і Джэк, безумоўна, будзе, але яны не будуць тут удзельнічаць». Білі Адзін быў бацькам Білі, так называлі яго, каб адрозніць яго ад Білі. Джэк быў яго дзядзькам і кіраўніком клана Канінгем.
  — Гэты хлопец, Батлер, чорны?
  "Ён. Ёсць яшчэ адна рэч. Любыя гатэлі, якія вы тут будуеце, павінны быць пабудаваны багамцамі і ў іх павінен быць персанал".
  "Багамы для багамцаў - гэта ўсё?"
  "Штосьці накшталт гэтага. Ніхто іншы не можа ўтрымаць працу тут, калі яе можа зрабіць багамец".
  Білі кіўнуў галавой у бок вестыбюля.
  «Ваш кіраўнік гатэля Флетчар; ён белы».
  — Я таксама, — роўным голасам сказаў я.
  «Мы абодва белыя багамцы. Але кіраўнік Sea Gardens, які знаходзіцца ў нашым гатэлі на Нью-Правідэнсе, чорны».
  Білі паціснуў плячыма.
  "Мяне гэта не хвалюе, пакуль у нас эфектыўная аперацыя".
  "О, мы эфектыўныя". Я падняў галаву і ўбачыў, што ў бар заходзіць Дэбі Канінгам.
  — Вось твой стрыечны брат.
  Яна была апранута ў топ і шорты, якія добра называлі амерыканскай прыгажуняй з доўгім стрыжнем.
  «Спадзяюся, усё ў парадку», — сказала яна і паглядзела на сябе.
  "Я маю на ўвазе, у вас ёсць правілы?"
  "Не так, як вы заўважылі. Нашы наведвальнікі могуць апранацца практычна так, як ім падабаецца да пэўнага моманту". Я яе агледзеў.
  "Але я не думаю, што вы дасягнулі той кропкі. Вып'еце?"
  «Што-небудзь мяккае; можа, колу». Я даў знак афіцыянту, і яна села.
  "Хіба гэта не цудоўнае месца? Ты бачыў басейн, Білі?"
  "Пакуль не."
  Я праверыў час.
  "Я буду заняты на працягу наступнай гадзіны. Чаму б вам не агледзець гэтае месца, і я сустрэну вас за сталом. Мы будзем абедаць дома. Калі вам трэба што-небудзь ведаць спытайце ў Джэка Флетчара*. — Добра, — сказаў Білі.
  "Вы ўжо сказалі мне дастаткова, так што я ведаю, што шукаць."
  Я пакінуў іх і пайшоў у свой офіс, каб добра падумаць. Калі Білі паведаміў мне аб памеры прапанаваных ім інвестыцый, гэта моцна ўзрушыла мяне, хаця я стараўся гэтага не паказваць. Сорак мільёнаў долараў - гэта чортава вялікія грошы, і столькі грошай, укладзеных у West End Securities, магло б забяспечыць значнае пашырэнне. Праблема заключалася б у тым, каб не быць завалены ім, і было б даволі складана сабраць адпаведны пакет, які задаволіў бы і мяне, і карпарацыю Cunningham.
  Калі Білі быў здзіўлены гатэлем Royal Palm, ён быў не менш здзіўлены маім домам, і ён паказаў яго. Я правёў яго ў атрыум, дзе быў басейн. Ён азірнуўся і сказаў: "Божа мой!"
  Я засмяяўся.
  «Вы калі-небудзь былі ў Рыме ў жніўні?»
  «Хто едзе ў Рым у жніўні?» Ён паціснуў плячыма.
  "Але так, я быў -аднойчы", - і дадаў пачуццёва: "Чортава горача. Я хутка выбраўся адтуль".
  "І вільготны - зусім як тут. Калі я будаваў гэтае месца, я папрасіў архітэктара паглыбіцца ў планы рымскіх віл; я маю на ўвазе старажытных рымлян. У мяне было адчуванне, што яны будуюць для клімату. Гэта не рэпрадукцыя Вядома, з сучаснымі выгодамі, але эксплуатацыя майго кандыцыянера каштуе танней, таму што мы выкарыстоўвалі некаторыя з іх пабудаваў Каралеўскую пальму; гэтае вялікае высокае лобі - натуральная градзірня».
  Білі збіраўся нешта сказаць, калі Джулі выйшла з дому. Я сказаў: "Вось Джулі. Джулі, ты сустракалася з Білі, але я не думаю, што ты ведаеш Дэбі, яго стрыечную сястру".
  «Прывітанне, Білі, сардэчна запрашаем на Вялікія Багамы. Рады пазнаёміцца, Дэбі».
  "У вас цудоўны дом", - сказала Дэбi.
  «Нам падабаецца так думаць». Джулі павярнулася і паклікала: «Выходзь адтуль, Сью. У нас госці; ідзі і сустрэнь іх».
  Мая старэйшая дачка вынырнула з лужыны звілістай, як выдра.
  — Перадай «прывітанне» містэру Канінгэму, — загадала Джулі.
  «Да Білі», — паправіў я.
  Сью сур'ёзна паціснула руку. У яе быў вясёлы выгляд, калі яна сказала: «Прывітанне, містэр Білі Канінгам».
  Білі засмяяўся.
  "Звычайны маленькі кудзелак, ці не так?"
  «А гэта Дэбі». Сью зрабіла рэверанс, што лепш выглядала б у крыналіне, а не ў мінімальным купальным касцюме.
  "Колькі табе гадоў, Сью?" - спытала Дэбі.
  "Адзінаццаць гадоў, два месяцы, тры тыдні і шэсць дзён", - хутка сказала Сью.
  - Ты вельмі добра плаваеш, - сказала Дэбі.
  «Б'юся аб заклад, што ты плаваеш лепш за мяне».
  Джулі выглядала задаволенай, што Дэбі сказала правільную рэч.
  "Так, яна добра плавае. Яна заняла другое месца ў марафоне ў сваім класе".
  Я сказаў: "Гэта дзве мілі ў адкрытым моры".
  Дэбі была відавочна здзіўленая і паглядзела на маю дачку з новай павагай.
  "Гэта сапраўды нешта; я сумняваюся, ці змагу я праплысці чвэрць мілі".
  "О, гэта нічога", сказала Сью лёгка.
  — Добра, рыбка, — сказаў я.
  «Назад у сваю натуральную стыхію». Я звярнуўся да Жулі.
  — Дзе Карэн?
  «У яе тэмпература. Я паклаў яе спаць».
  — Нічога сур'ёзнага?
  - О, не, - Джулі паглядзела на Дэбі.
  «У яе былі школьныя праблемы і, магчыма, яна нават прыкідвалася. Прыходзьце да яе; гэта можа яе падняць».
  Жанчыны зайшлі ў дом, і я сказаў Білі: "Я думаю, што напоі паказаны".
  – Ага, нешта доўгае і халоднае.
  «Ромавы пунш, але лёгкі з ромам». Калі я змешваў напоі, я сказаў: «Калі мы хочам, каб сезон быў круглы год, важны кандыцыянер у гатэлях. Мы не хочам, каб турысты смажыліся, нават калі гэта добра для гандлю барамі».
  Білі зняў куртку і сеў у крэсла.
  «Вы забыліся, што я тэхасец. Вы калі-небудзь былі ў Х'юстане летам? Ведаеце, што Шэрман сказаў пра Тэхас?» Я паківаў галавой.
  «Ён сказаў: «Калі б я валодаў пеклам і Тэхасам, я б здаў Тэхас у арэнду і жыў у пекле». "
  Я засмяяўся.
  "Тады вы ўбачыце праблемы, хоць у нас усё не так дрэнна, як у Тэхасе. Заўсёды ёсць марскі вецер, каб паменшыць спякоту".
  Мы размаўлялі, пакуль Люк Бэйлі, мой агульны факт, накрываў на стол на абед. Неўзабаве жанчыны вярнуліся і прынялі халодныя напоі.
  "У цябе дзве вельмі добрыя дзяўчыны", - сказала Дэбі.
  "Джулі трэба пахваліць за гэта", - сказаў я.
  "Мяне вінавацяць у тым, што адбываецца".
  Размова за абедам стала агульнай, і я быў рады бачыць, што Джулі і Дэбі добра ладзілі разам. Калі жанчыны з дзелавых партнёраў з'едлівыя, гэта можа парушыць усе, і я ведаў, што некалькі прыемных здзелак праваліліся з-за гэтага.
  Аднойчы Джулі сказала: «Ты ведаеш, што мама і татка прыедуць на Каляды».
  «Так». Гэта была дамоўленасць, якая была дасягнута ў пачатку года: «Я думаў, што зраблю калядныя пакупкі ў Маямі і сустрэнуся з імі там».
  Я сказаў: "Чаму б вам не даць ім марскую вандроўку? Вазьміце Lucayan Girl і прывязіце іх праз Біміні, я ўпэўнены, што ім гэта спадабаецца".
  Яна сказала: "Гэта добрая ідэя. Вы б прыйшлі?"
  «Баюся, што не, я буду занадта заняты. Але я пагавару з Пітам; яму спатрэбіцца дадатковая рука для гэтай паездкі.»
  "Усё роўна добрая ідэя", - задумліва сказала Джулі.
  «Я думаю, я вазьму Сью і Карэн, калі ёй будзе лепш».
  — Куды мяне адвезці? Сью далучылася да нас, завешаная ручніком. Яна дапамагла сабе марозіва.
  «Як бы ты хацеў паехаць у Маямі, каб сустрэцца з бабуляй і дзядулем? Мы б паехалі ў Дзявочым марозіве, якое ляцела ^^ віск захаплення быў адэкватным адказам.
  Пасля абеду Джулі ўзяла Сью ^ ^ ^ool ^ Тыбі пайшла, таму што Джулі сказала, што янаA^ ^пакажы ёй Міжнародны базар, дзе можна прагуляцца^^ pA^ ^ Кітай адным крокам Калі яны пайшлі^n ^ ^^ вялікая твая лодка ?
  "
  Малюсенькія два футы Падыдзі да яе. "
  Ягоныя бровы падняліся.
  «Вы^я яе тут^» Вядома. Сюды. "Я павёў дом у лагуну на другім беразе, дзе ля набярэжнай быў Піт Олберы, і калі ён пачуў нашу размову, ён з'явіўся на дэ^, Акме і сустрэўся з Пітам, " Я сказаў. Ён шкіпер, але часам здаецца, што ён гаспадар. "
  Том, я чуў, што твар расплываецца ў чорнай усмешцы.
  Але я ўсё роўна сяду ^ ^. "
  Мы падняліся на борт.
  "Піт. ^ ^ Білі Канінгам, стары выхадзец са Штатаў.
  Піт высунуў свой hA. ^^ ^ ^цяпер вы, містэр Ганінгем.
  Я назіраў за Білі Кэрэфам^ ^ Дапамога не ведаю, але гэта было нязначнае выпрабаванне; калі б ён, нават крыху, нягледзячы на тое, што ён сказаў, я б^ ^ хваляваўся, таму што ніхто, хто ненавідзіць неграў, эй^ ^, не можа паспяхова ладзіць на Багамах. ^ ^ Рука Піта цвёрда. Рады пазнаёміцца з вамі, містэр... э... - Олберы, - сказаў Піт.
  "Але \^' р, "Я Білі. "w]u я сказаў.
  "Джулі хоча пайсці ^ ^iami на наступным тыдні, каб зрабіць калядныя пакупкі і пагаварыць з бацькамі. Яна будзе _akmg Сью і, магчыма, Ka^ Ad ^\ заедуць у Бімі па дарозе дадому. Ці ^^ што-небудзь у парадку? "
  Вядома, сказаў Піт. «Вы ^^^ Прабачце. Я не магу.
  «Тады мне трэба будзе хан^ ^'1 хвалявацца; на мары заўсёды ёсць маладыя людзі ^ ^ ^ ^ тыя, хто будзе рады пракаціцца за некалькі доА, r Вось і ўсё, - сказаў я.
  Білі глядзеў на лагуну.
  «Гэта штучна», — рэзка сказаў ён.
  — Я спадзяваўся, што ты заўважыш. Я паказаў.
  «Канал да мора знаходзіцца каля гатэля Lucayan Beachfr. Там пачынаецца марафон BASRA».
  — БАСРА? - запытальна сказаў ён.
  "Багамская марско-паветраная выратавальная асацыяцыя. Марафон арганізаваны BASRA для збору сродкаў. Гэта добраахвотная арганізацыя, добры натоўп. Калі вы прыйдзеце сюды, вам не пашкодзіць ахвяраваць некалькі долараў або прапанаваць выгоды».
  — Вы так робіце?
  «Так. У нас ёсць самалёты кампаніі...» Я перапыніўся і засмяяўся.
  "Не такія вялікія самалёты, як ваш, але ў нас ёсць чатыры сямімесныя самалёты Piper Navajos, якія мы выкарыстоўваем, каб дастаўляць турыстаў на Out Islands, частка нашага турыстычнага аддзела. І яны, вядома, выкарыстоўваюцца ў іншых справах кампаніі. Але калі лодка страчаны, і BASRA патрабуе паветранага пошуку, самалёты даступныя».
  Ён кіўнуў.
  «Добры піяр». Ён зноў пераключыў сваю ўвагу на лагуну.
  "Дык гэта выкапалі?"
  «Вось і ўсё. Гэтая лагуна і іншыя падобныя да яе цягнуцца прыкладна на тры мілі ўверх па ўзбярэжжы».
  Білі паглядзеў на лагуну, а потым зноў на дом.
  — Нядрэнна, — сказаў ён, — мець дом з выхадам на ваду. І гэта таксама абаронена; няма вялікіх хваляў. "
  «У цябе ўсё атрымаецца. Зараз я пакажу табе нешта дзіўнае. Давай пакатаемся». Мы развіталіся з Пітам, выйшлі з дому, і я паехаў прыкладна ў чатырох мілях на ўсход у Лукаю.
  "Заўважыў што-небудзь?"
  Білі азірнуўся.
  «Толькі дрэвы, а руху мала».
  Гэта было недаацэнка; руху не было. Апошнія дзве мілі я не бачыў машыны. Але дрэў было шмат. Я паказаў.
  "Гэта вуліца. Бачыце таблічку з імем? Цяпер расплюшчыце вочы".
  Я паехаў далей, і дрэвы парадзелі, і мы выйшлі на раўніну, усеяную вапняковымі насыпамі. Я сказаў: "Мы падыходзім да моста Казуарына. Ён перасякае Вялікі Лукайскі водны шлях".
  «Такім чынам, мы збіраемся яго перасекчы».
  - Я не разумею, - сказаў Білі.
  Я сказаў: "Мы праходзілі па названых і брукаваных вуліцах. Па гэтых слупах праходзяць лініі электраперадачы. Я не ведаю, як гэта ў Штатах, дзе любое шырокае месца на дарозе можа называць сябе горадам, але для мяне дарога - гэта тое, што ідзе з аднаго месца ў іншае, але вуліца - гэта месца, і на ёй звычайна ёсць дамы ".
  Білі на імгненне спалохаўся.
  — Дамоў! - глуха сказаў ён.
  «Ніякіх праклятых дамоў! Ніводнага».
  "Вось і ўсё. Але мне ёсць што яшчэ паказаць вам, ці, хутчэй, не паказаць. Мы атрымаем лепшы від з Дувр-Саўнда". Я працягваў ехаць, ідучы па ўказальніках на Dover Sound і Observation Hill. На самай справе гэта не пагорак, а рукатворны курган з дарогай, якая вядзе ўверх і паваротным кругам на вяршыні. Я спыніў машыну, і мы выйшлі.
  "Што вы думаеце пра гэта?"
  Білі глядзеў на выгляд з адсутнасцю разумення. Я ведаў, чаму, таму што я быў збіты з панталыку відам, калі ўпершыню ўбачыў яго. Была зямля і была вада, і было нялёгка зразумець, дзе канчаецца адно і пачынаецца другое. Гэта быў лабірынт водных каналаў. Білі бездапаможна паціснуў плячыма.
  "Я не ведаю. Што я павінен думаць?"
  Я сказаў: "Падумайце пра мой дом і лагуну. Гэта Вялікі Лукайскі водны шлях, ён прасякае Вялікія Багамы, амаль восем міль ад узбярэжжа да ўзбярэжжа. Але ён мае сорак пяць міль воднага фронту". Я разгарнуў карту, якую трымаў у руках.
  "Паглядзіце на гэта. Вы бачыце, дзе вуліцы і водныя шляхі спалучаюцца, як пальцы ў пальчатках".
  Білі вывучыў карту, потым дастаў калькулятар і пачаў націскаць кнопкі.
  «У ста футаў вады да дома, які складае амаль 2500 дамоў. Дзе яны, чорт вазьмі?»
  "Ёсць яшчэ. Паглядзіце на карту". Я правёў рукой па вобласці.
  «Дваццаць квадратных міль зямлі, усе выкладзеныя на асфальтаваных вуліцах з камунікацыямі, якія ўжо ўсталявалі неачышчаны шкілет горада з 50 000 жыхароў».
  — Дык што здарылася?
  «Адбыліся выбары. Піндлінг прыйшоў, і інвестары спалохаліся.
  Але яны вяртаюцца. Возьмем чалавека, які кіруе ўласным бізнесам у Бірмінгеме, Алабама, або Бірмінгеме, Англія. Ён прадае большай кампаніі ва ўзросце, скажам, пяцідзесяці пяці гадоў, калі ён яшчэ дастаткова малады, каб атрымліваць асалоду ад жыцця, і цяпер мае грошы, каб пацешыць сябе. Ён можа пабудаваць свой дом на канале і трымаць пад рукой сваю рыбацкую лодку, або ён можа ўзяць адзін з сушаных участкаў. Ёсць сонца і мора, плаванне і гольф, якіх дастаткова, каб чалавек быў шчаслівы да канца жыцця. І хараство гэтага ў тым, што інфраструктура ўжо існуе; электрастанцыя ў Фрыпорце працуе толькі на дзесятую частку сваёй магутнасці. "
  Білі глядзеў на прастор зямлі і вады.
  "Вы кажаце, што інвестары вяртаюцца. Я не бачу асаблівых прыкмет".
  — Не падманвайце сябе. Я паказаў назад, куды мы прыйшлі.
  "Вы бачыце, што добраўпарадкаванне пачалося, пасадка дрэў і клумбаў. І тая вялікая паркоўка, усё акуратна размешчанае. Выглядае крыху па-дурному, але, напэўна, адведзена пад супермаркет. Зараз будуюцца дамы, але вы не Не бачым іх, таму што яны раскіданыя на дваццаці квадратных мілях, і ў нас будзе квітнеючая суполка?»
  Ён пацёр сківіцу.
  "Так, я разумею, што вы маеце на ўвазе."
  «Не верце мне на слова, шукайце самі. Я пазычу вам самалёт і майго галоўнага пілота Бобі Боўэна, і вы зможаце паскакаць па выспах.
  Перайсці да Абако; у нас ёсць гатэль Abaco Sands у Марш-Харбар.
  Адпраўляйцеся ў Элеўтэру, дзе мы будуем гатэль. Паглядзіце на некаторыя з іншых астравоў і не прапусціце Нью-Правідэнс. Я дам вам спіс людзей, з якімі вы можаце пагаварыць. Тады вярніся і скажы мне, што ты думаеш. "
  — Добра, — сказаў ён.
  — Я так і зраблю.
  Білі адправіўся ў свой тур праз пару дзён пасля агляду Вялікіх Багам, але Дэбі засталася ў Royal Palm. Білі прызнаўся мне, што ён узяў яе з сабой у спробе вылечыць прыступ блюзу; відаць, у Дэбі былі мужчынскія праблемы, раман сапсаваўся. Ва ўсякім разе, у яе ўвайшло звычка хадзіць у дом і карыстацца басейнам, і яны з дзецьмі пасябравалі ў час джыгу. Дэбі забірала дзяцей са школы і адвозіла іх дадому, а потым заставалася абедаць з Джулі. Напэўна, яна спадабалася Джулі, таму што яна адклала паездку ў Фларыду да вяртання Білі.
  Што да мяне, я быў па-чартоўску заняты. Я выгнаў Джэймісана, галоўнага бухгалтара, які ладна паставіў камп'ютар дымам, калі мы падлічылі чысты капітал кампаніі на канец таго месяца. Я хацеў, каб усе мае боепрыпасы былі гатовыя і сухія для Білі, калі ён вернецца, таму што я меркаваў, што ён будзе гатовы да размовы з індычкай.
  Аднойчы ўвечары пасля таго, як Джулі паклала дзяўчат спаць, я расказаў ёй пра прапанову Білі і спытаў, што яна думае пра гэта. Яна была неадназначнай. Яна бачыла магчымасці для пашырэння, але, з іншага боку, яна сказала: «Я не ведаю, ці будзе гэта добра для вас, вы занадта незалежныя».
  Я ведаў, што яна мела на ўвазе.
  «Я ведаю, што мне падабаецца весці ўласнае шоу, і гэта мая праблема, як выцягнуць сорак мільёнаў даляраў з Канінгемаў, не губляючы кантролю. У мяне ёсць некалькі ідэй на гэты конт, і я, магчыма, змагу іх рэалізаваць».
  Яна смяялася з мяне.
  «Я заўсёды ведала, што выйшла замуж за генія. Добра, калі ты зможаш гэта зрабіць, гэта не будзе дрэнна».
  Мне прыйшлося параіцца са сваімі сёстрамі, Пэгі і Грэйс. Абодва валодалі акцыямі West End Securities Corporation, якіх было дастаткова для таго, каб мець права голасу ў любым такім вялікім рашэньні, як гэтае. Пэгі жыла 3i на Абако са сваімі сынам і дачкой і мужам Бобам Фішэрам, які кіраваў гатэлем Abaco Sands для карпарацыі. Грэйс выйшла замуж за амерыканца па імі Пітэрс і жыла ў Арланда, штат Фларыда, са сваімі сынамі. Здавалася, што тэндэнцыя Манган нараджаць дзяўчынак была абмежаваная мужчынамі. Гэта азначала некалькі палётаў, таму што гэта было не тое, што можна было вырашыць па тэлефоне, але ў мяне былі пісьмовыя пагадненні да таго часу, як Білі вярнуўся.
  Ён вярнуўся на Вялікія Багамы праз восем дзён, прайшоўшы праз Багамы, як віхор. Ён быў узброены такой колькасцю фактаў, лічбаў і статыстычных дадзеных, што я здзіўляўся, як ён сабраў іх усё за гэты час, але гэта было падобна на Білі, ён хутка вучыўся.
  — Вы мелі рацыю, — сказаў ён.
  «У Багамскіх астравоў ёсць патэнцыял большы, чым я думаў. Вы не сказалі мне пра Закон аб заахвочванні гатэляў».
  Я засмяяўся.
  "Я пакінуў цябе, каб ты даведаўся сам. Я ведаў, што ты гэта зробіш".
  «Божа мой, гэта ўсё роўна, што натрапіць на залатую жылу». Ён ставіў кропкі на пальцах.
  «Ніякіх мытных пошлін на ўсё, што імпартуецца для пабудовы або абсталявання гасцініцы; ніякіх падаткаў на маёмасць на працягу першых дзесяці гадоў; ніякіх падаткаў на кампаніі на працягу першых дваццаці гадоў. І гэта датычыцца гатэляў, прыстаняў для яхт, палёў для гольфа, ландшафтнага дызайну ўсяго, пра што вы можаце нават падумаць. гэта неверагодна».
  "Вось чаму ў наступным годзе ў нас будзе два мільёны турыстаў".
  Ён буркнуў.
  "Я думаў пра гэта. Я размаўляў з тым хлопцам, які займаецца турызмам, Батлерам. Ён сказаў мне, што восемдзесят працэнтаў вашай эканомікі і дзве траціны вашага насельніцтва забяспечваюцца турызмам. Гэта чортава шмат яек у адзін кошык, Том. Голас у яго быў сур'ёзны.
  «А калі нешта здарыцца, як вайна?»
  Нешта падказвала мне, што лепш прыдумаць правільны адказ. Я легкадумна сказаў: "Калі пачнецца Трэцяя сусветная вайна, ва ўсіх разаб'юцца яйкі".
  – Мяркую, вы маеце рацыю.
  "Вы ўжо гатовыя гаварыць аб справах?"
  "Не. Я пагавару з Білі Адзін і Джэкам сёння. Я паведамлю табе аб рашэнні заўтра".
  Я ўсміхнуўся.
  «Я абяцаю, што не буду падслухоўваць камутатар. Я не зайду заўтра ў офіс. Джулі з'язджае ў Маямі, і я хачу іх праводзіць. Чаму б вам не прыйсці дадому і не ўзяць з сабой Дэбі? "
  — Я зраблю гэта.
  Такім чынам, Білі і Дэбі прыбылі ў дом на наступную раніцу каля дзесяці гадзін. Дэбі далучылася да дзяўчат у басейне, а я падміргнуў Джулі і ўзяў Білі ў свой кабінет. Ён сказаў: «Я думаю, што мы ў бізнэсе».
  «Вы можаце так думаць, але я не так упэўнены. Я не хачу губляць кантроль».
  Ён утаропіўся на мяне.
  "О, давай, Том! Сорак мільёнаў баксаў - гэта вялікі ўплыў. Ты ж не хочаш, каб мы ўварваліся як канкурэнты, праўда?"
  «Я не баюся канкурэнцыі. У любым выпадку яе ў мяне шмат».
  "Ну, вы не можаце чакаць, што мы паставім усё гэта і не будзем мець кантролю. Гэта смешна. Вы жартуеце ці што?"
  — Я не жартую, — сказаў я.
  "Я абсалютна сур'ёзна. Але я хацеў бы адзначыць, што ёсць розныя віды кантролю".
  Білі задумліва паглядзеў на мяне.
  "Добра, я куплю. Што ў цябе ў галаве?"
  "Я так разумею, што вы заснуеце тут карпарацыю".
  "Правільна, мы б. Я размаўляў з некаторымі з вашых карпаратыўных юрыстаў у Насаў, і яны прыдумалі некалькі выдатных ідэй, нават калі яны былі б незаконнымі ў Штатах. Гэта, безумоўна, бясплатная... колавальнае месца».
  - Спакойна, - сказаў я.
  "Як афшорная падатковая гавань, мы сапраўды рэспектабельныя, не падобныя на некаторыя іншыя, якія я мог бы згадаць. Як бы вы назвалі сваю карпарацыю?"
  "Адкуль я магу ведаць? Штосьці бяскрыўднае, я думаю. Давайце назавем гэта Theta Corporation".
  Я сказаў: "Я кірую трыма гатэлямі і чацвёртым будынкам, у агульнай складанасці 650 нумароў. Гэта шмат пасцельнай бялізны, шмат посуду і сталовых прыбораў, шмат кухоннага посуду і попельніц, а таксама ўсё, што вы хочаце назваць. Цяпер, калі Карпарацыя Theta збіраецца будаваць і абсталёўваць гатэлі, было б лепш аб'яднаць і захаваць эканомію маштабу, калі б вы заказвалі па 5000 пар, а не па 500 пар. лінія».
  – Вядома, я гэта ведаю. Білі нецярпліва махнуў рукой.
  «Перайдзі да справы».
  «Я прапаную, каб Theta Corporation пераняла West End Securities у абмен на акцыі».
  "Ха!" ён сказау.
  "Цяпер вы нешта кажаце. Колькі акцый?"
  — Адна пятая.
  «Мы ўкладваем 40 мільёнаў долараў, вы ўкладваеце West End і бярэце пятую частку акцый. Гэта робіць карпарацыю ў 50 мільёнаў долараў, так што вы ацэньваеце West End як 10 мільёнаў долараў. Ці так? Які балансавы кошт?»
  Я сказаў: "Мы з Джэймісанам працавалі над гэтым. Я ацэньваю гэта ў 8 мільёнаў долараў".
  "Такім чынам, вы ўклалі 8 мільёнаў долараў і ацанілі 10 мільёнаў долараў. Што гэта за здзелка? Што мы атрымаем за астатнія два мільёны долараў?"
  The, - роўным голасам сказаў я.
  Білі зарагатаў.
  "Давай, Том! Ты сапраўды думаеш, што варты гэтага?"
  "Вы забываеце даволі шмат рэчаў", сказаў я.
  "Калі вы прыходзіце сюды самастойна, вы прыходзіце ў холадзе. Я ведаю, што вы сабралі свае факты, статыстыку і гэтак далей, але вы не ведаеце балаў, вы не ведаеце, як тут усё робіцца. Але калі вы прыходзіце са мной, вы пачынаеце з трывалай базай, гатовай да пашырэння, якая імкнецца да пашырэння. І вы атрымаеце не толькі мяне, але і мой персанал, верны мне асабіста.
  І не забывайце пра Багамскія астравы для багамцаў. Называйце гэта добрай воляй, называйце гэта ноў-хаў, называйце гэта як хочаце, але я лічу, што гэта каштуе два мільёны. "
  Білі доўга маўчаў, напружана разважаючы.
  — Можа, ты і маеш рацыю, — сказаў ён нарэшце.
  Я даў яму яшчэ адзін штуршок.
  "І я стану прэзідэнтам карпарацыі Тэта", - спакойна сказаў я.
  Ён ледзь не захлынуўся.
  «Божа, ты ж мала чаго хочаш! Чаму б табе проста не адабраць у мяне сорак мільёнаў баксаў і не пакончыць з гэтым?»
  "Я сказаў табе. Я не хачу губляць кантроль. Слухай, Білі; ты будзеш старшынёй, а я буду прэзідэнтам. Канінгэмы захоўваюць фінансавы кантроль, але я маю аперацыйны кантроль. Гэта адзіны спосаб, якім гэта можа працаваць. І я хочаце пяцігадовы кантракт на абслугоўванне; а не чыгунны кантракт, які занадта лёгка ламаецца, кантракт на браню».
  Білі выглядаў змрочна, але кіўнуў.
  «Білі Адзін мог бы пайсці на гэта, але я не ведаю наконт Джэка». Ён пабарабаніў пальцамі па стале і асцярожна сказаў: «Калі мы захопім Вест-Энд, мы атрымаем усё? Не толькі частку гатэляў?»
  "Вы атрымаеце ўсе аздабленні", - запэўніў я яго.
  «Паддзел тураў, аўтапарк па пракаце аўтамабіляў, аддзел мерчандайзінгу шмат».
  "Перш чым мы паглыбімся ў гэта", - сказаў ён.
  "Я хацеў бы ведаць вашыя ідэі наконт пашырэння. Ці думалі вы пра гэта?"
  Я сунуў папку праз стол.
  «Тут ёсць некалькі ідэй. Толькі пачатак».
  Ён вывучаў дакументы, якія я сабраў, і мы некаторы час іх абмяркоўвалі. Нарэшце ён сказаў: «Вы, відаць, добра думалі. Мне падабаецца ваша ідэя будаўнічага аддзела». Ён праверыў час.
  «Мне патрэбен тэлефон. Вы дасце мне паўгадзіны? Магчыма, мне прыйдзецца пагаварыць цяжка».
  Я падсунуў яму трубку.
  «Жадаю поспехаў».
  Я знайшоў Джулі, якая трымала Карэн на руках і выглядала злёгку заклапочанай.
  Карэн шмыгала носам і галасіла.
  "Але я хачу пайсці!"
  "У чым справа?"
  "О, Карэн не ў парадку", - сказала Джулі.
  "Я не думаю, што яна павінна ісці з намі. Прастуда ў галаве зноў узнікла, і ў яе тэмпература".
  - Гэта несправядліва, - усклікнула Карэн.
  — Сью едзе.
  Я працягнуў руку і абмацаў яе лоб; Джулі мела рацыю наконт павышэння тэмпературы, але гэта было нязначна.
  "Можа, нам варта адмяніць паездку", - сказаў Юхэ.
  — Пакладзі яе спаць, і мы пагаворым пра гэта. Я агледзеўся. Дзе Сью? "*" Пра Lucayan Girl, якая дапамагае Піту ці, дакладней, перашкаджае яму. Я хутка вярнуся. «Джулі ўвайшла ў дом з Карэн, якая расплакалася.
  Я знайшоў Дэбі, якая адпачывала ля басейна, і апусціўся ў крэсла побач з ёй.
  - Беднае дзіця, - сказала яна.
  "Яна такая расчараваная. Як яна хворая?"
  "Не вельмі. Ты ж ведаеш, якія дзеці; тэмпература ў іх падымаецца і паніжаецца без бачных прычын. Магчыма, праз пару дзён яна паправіцца. Але Джулі думае адмяніць паездку".
  "Я заўважыла сёе-тое ў гэтым доме", - сказала Дэбi.
  "Акрамя Джулі і дзяўчынак, у ім няма жанчын. Калі Джулі хоча, каб нехта даглядаў за Карэн, я магу гэта зрабіць".
  "Гэта добрая думка", сказаў я.
  «Але калі давядзецца да штуршка, я адвяду Карэн у Каралеўскую пальму. У нас там вельмі працаздольная і абаяльная маладая медсястра, якую Карэн вельмі добра ведае. Я рабіў гэта раней, калі Джулі не было».
  «Тады адгавары Джулі ад адмены. Гэта вельмі расчаравала б Сью».
  "Я зраблю ўсё магчымае." Неўзабаве Джулі выйшла з дому, і я спытаў: "Як яна?"
  «Мяцежны».
  «Вам неабавязкова адмяняць паездку. Я не хачу, каб двое змрочных дзяцей маркоціліся па хаце. Дэбі прапанавала прыглядаць за Карэн, і ў гатэлі заўсёды ёсць Кіці Сімонэт».
  "Дзякуй, Дэбі. Гэта добра з твайго боку", - Джулі на імгненне задумалася.
  «Вельмі добра, мы пойдзем». Яна паглядзела на Дэбі.
  «Не дазваляйце Карэн падманваць вас; у гэтай маленькай шалуны поўна фокусаў».
  Я ўстаў.
  «Калі ўсё на борце, я прыйду і правяду цябе».
  Як раз у гэты момант Білі выйшаў з дому і паманіў мяне рыўком галавы. Ён сказаў: «Прыляціць атрад юрыстаў і аўдытараў, каб паглядзець вашыя кнігі. Калі ўсё правяраецца, у нас ёсць здзелка». Ён засмяяўся і працягнуў руку.
  Так што з лёгкім сэрцам я ўбачыў Джулі і Сью на Lucayan Girl. Я расказаў Джулі пра здзелку, і яна была ў захапленні, а потым мы выйшлі ў лагуну, адкуль Дзяўчына была гатовая кінуць, яе рухавікі ўжо завіхаліся. Сью бегала, фатаграфавала фотаапаратам, які я падарыў ёй на дзень нараджэння; настаўніца паставіла ёй хатняе заданне на калядныя канікулы - фотарэферат. Судячы па ёй, і яна, і яе запас плёнкі будуць вычарпаны яшчэ да пачатку падарожжа.
  Я пагаварыў з Пітам, які змотваў вяроўку ў луках.
  "Ёсць экіпаж?"
  — Вядома.
  "Як ён?"
  — Падыдзе, — лаканічна сказаў Піт. Ведаючы Піта, гэта азначала, што малады хлопец быў даволі добры.
  "Дзе ён?"
  «Ніжэй змазка валаў». — павысіў голас Піт.
  "Добра, тады ўсё на борт, што ідзе на борт".
  Сью ўскараскала на борт, а Джулі пацалавала мяне і пайшла следам больш уважліва.
  - Скіньце паслядоўную лінію, міс Мэйт, - сказаў Піт. Ён скінуў перадавую лінію і хутка перайшоў да штурвала на мостку. Рухавікі зарычалі, і дзяўчына Лукаян павольна адышла.
  Мы назіралі, як Дзяўчынка спускалася ўніз па лагуне і паварочвала ў канал, які вёў у адкрытае мора і таму схавалася з поля зроку. Я сказаў Білі: «Я думаю, што ў нас ёсць над чым папрацаваць». Я нахіліўся, каб забраць камеру Сью, якую яна пакінула на крэсле.
  "Сью будзе дастаткова звар'яцела, каб сарвацца. Калі Джулі патэлефануе сёння ўвечары, я скажу ёй купіць іншы. Мы не павінны расчароўваць настаўніка".
  OceanofPDF.com
  3.
  Было позна ўвечары, калі праз гадзіну ад поўначы стала дрэнна.
  Мы з Білі працавалі дапазна, разбіраючы дэталі прапанаванага зліцця і акрэсліваючы планы на будучыню, і выпівалі апошні напой, перш чым ён вярнуўся ў Royal Palm. Раптам ён абарваў тое, што гаварыў на паўслове.
  «Што здарылася? У цябе мурашы ў штанах? Гэта ўжо трэці раз, калі ты паглядаеш на гадзіннік за пяць хвілін. Спадзяюся, я не такі непажаданы».
  — Джулі не тэлефанавала, — коратка сказаў я.
  «Гэта не падобна на яе».
  Я ўзяў тэлефон і патэлефанаваў у «Фантэнблю» ў Маямі, дзе яна звычайна спынялася. Тэлефанаванне заняло надакучліва шмат часу, і Білі заняўся тым, што ператасаваў свае паперы і паклаў іх у партфель. Нарэшце я датэлефанаваўся і сказаў: "Я хацеў бы пагаварыць з місіс Манган".
  Узнікла паўза.
  — Вы ведаеце нумар пакоя, сэр?
  — Не.
  Чарговая паўза.
  — У гатэлі няма нікога з такім імем, сэр.
  "Далучыце мяне да парцье, калі ласка". Зноў гэта заняло трохі часу, але я нарэшце дастаў яго. Я сказаў: "Мяне завуць Манган. Мая жонка ўжо зарэгістравалася?"
  Шоргат папер.
  — Не, сэр.
  "Але яна зрабіла заказ?"
  "Так, сэр; два пакоі. Місіс Манган і міс Манган, а таксама містэр і місіс Паско".
  "Ці зарэгістраваліся Паско?"
  — Не, сэр.
  "Дзякуй." Я паклаў трубку і глуха сказаў: «Яе няма».
  "У які час яна павінна была прыехаць у Маямі?" - спытаў Білі.
  "Да цемры; скажам, а восьмай гадзіне. Піт атрымаў ад мяне пастаянную інструкцыю заходзіць у порт удзень, калі гэта магчыма, асабліва з сям'ёй на борце. Яна хуткая лодка для свайго тыпу, і ў яго не будзе праблем з гэтым".
  - Яна спазнілася ўсяго на тры гадзіны, Том. Усё магло здарыцца.
  Магчыма, праблема з рухавіком. "
  - У лодак з Пітам на борце няма праблем з рухавіком, - рэзка сказаў я.
  «Да таго ж у Дзяўчынкі два рухавікі».
  "Калі б адзін быў выбіты, гэта замарудзіла б яе".
  "Не шмат - не праз тры гадзіны". Я зноў узяў трубку.
  «Я патэлефаную ў прыстань у Маямі». Праз дзесяць хвілін я даведаўся, што Lucayan Girl не прыбыла. Я сказаў Білі: "У мяне ёсць такое адчуванне. Я збіраюся ў BASRA - яны могуць сабраць берагавую ахову ЗША".
  — Як доўга ты будзеш?
  «Пятнаццаць дваццаць хвілін. Гэта зусім блізка».
  «Я застануся побач, пакуль ты не вернешся. Можа пазваніць Джулі».
  "Дзякуй. Я праверу, ці спіць Карэн, перш чым пайсці".
  Штаб-кватэра BASRA на Вялікім Багаме знаходзіцца ў будынку, дзе таксама знаходзіцца Таварыства падводных даследаванняў. Праз пяць хвілін я падымаўся па лесвіцы да карчмы Tide's Inn, якая падтрымлівае і Таварыства, і BASRA. Тут было шумна ад адпачывальнікаў, і я знайшоў Джо Кімбла з BASRA, занятага сваім любімым заняткам, які размаўляў з парай шлюбных жанчын. Я падышоў да яго стала.
  "Прабачце, што перашкаджаю, Джо, але Lucayan Girl спазняецца ў Маямі".
  Ён падняў вочы.
  "Наколькі пратэрмінавана?"
  «Ужо больш за тры гадзіны». Я сустрэўся з ім позіркам.
  "Джулі і Сью на борце".
  "Ой!" Ён устаў.
  «Прабачце, дзяўчаты, але бізнес на першым месцы».
  Мы спусціліся ў офіс BASRA, і я спытаў: "Якое надвор'е ў Фларыдскім праліве?"
  «Спакойна — ніякіх праблем». Ён сеў за парту і ўзяў ручку.
  — Калі яна з'ехала?
  «Сёння ў адзінаццаць гадзін раніцы памёр».
  «Дай мне нумар прыстані ў Маямі». Ён накрэмзаў гэта, потым сказаў: «Табе лепш ісці дадому, Том, і трымайся каля свайго тэлефона.
  Але не выкарыстоўвайце яго. Я зраблю любую тэлефанію, якая спатрэбіцца*, вы трымаеце адчыненую лінію. Я патэлефаную ў прыстань і скажу ім паведаміць BASRA, калі яна прыедзе».
  — А як наконт берагавой аховы?
  «Я звяжуся з імі па рацыі, але ты ведаеш, што ноччу яны мала што могуць зрабіць».
  «Ці можна тут патэлефанаваць?» Па кіўку Джо я ўзяў трубку і патэлефанаваў Бобі Боўэну ў яго дом. Я акрэсліў сітуацыю, потым сказаў: «Магчыма, у гэтым нічога няма, але калі ў бліжэйшыя некалькі гадзін не будзе паведамлення, мне спатрэбяцца самалёты ў паветры з першым світаннем. Колькі мы можам сабраць?»
  «Тут толькі два», — сказаў Боўэн.
  "Ёсць адзін у Насаў, а ў другога разабралі рухавік для праверкі ў гадзіну".
  "Вярніце гэты самалёт з Насау як мага хутчэй. Вы будзеце мець зносіны з Джо Кімблам з BASRA, які будзе каардынатарам. Калі заказ не будзе адменены, вы сустрэнецеся ў..." Я пакруціў брывом, гледзячы на Джо, які сказаў: " Lucayan Beach Air Services».
  Я перадаў гэта і дадаў: «.. у пяць трыццаць раніцы», я паклаў трубку.
  "Я іду дадому, Джо. Джулі можа патэлефанаваць".
  Ён кіўнуў.
  "Калі я збіраюся ляцець заўтра, мне спатрэбіцца шуці. Я прымушу аднаго з землякоў, каб ён стаяў побач, як толькі я набяру берагавую ахову".
  У мяне была спрэчка з Білі, якую ён перамог.
  — Я застануся каля тэлефона, — сказаў ён.
  "Ты павінен спаць. Калі што-небудзь адбудзецца, я цябе пабуджу". Ён набег на кухню і прыгатаваў мне цёплае малако з каньяком. Пасля ён сказаў мне, што разбудзіў Люка Бэйлі, які знайшоў у Джулі снатворнае і растварыў адно ў малацэ.
  Так атрымалася, што, калі ён разбудзіў мяне ў пяць раніцы, я адчуваў сябе надуркаваным і дурным. Спачатку я не ведаў, што ён робіць у маёй спальні, але потым я даведаўся: "Якія-небудзь навіны?" Я патрабаваў.
  Ён паківаў галавой.
  "Толькі што званок з BASRA; Coasi Guard выведзе верталёты з Маямі, як толькі стане дастаткова светла, каб убачыць".
  Я ўстаў і знайшоў Дэбі ў гасцінай; Білі патэлефанаваў ёй, і яна неадкладна прыйшла з гатэля. Ніхто з нас асабліва не размаўляў, таму што не было чаго сказаць, але Дэбі настойвала на тым, што яна застанецца, каб даглядаць за Карэн. Люк Бэйлі прыгатаваў ранні сняданак, і я паехаў у аэрапорт, адчуваючы сябе чортава.
  Джо Кімбл знаходзіўся ў офісе кампаніі Lucayan Beach Air Services і размяркоўваў тэрыторыі на карце. Бобі Боўэн быў там, і Біл Піндэр, яшчэ адзін пілот карпарацыі, і яшчэ тры пілоты, валанцёры з BASRA. Джо сказаў: "Памятайце, што мы супрацоўнічаем у гэтым пытанні з берагавой аховай ЗША. Прытрымвайцеся сваіх месцаў і сачыце за вышынёй. І сачыце за верталётамі, мы не хочам, каб сутыкненне ў паветры ўскладніла сітуацыю".
  Мы падышлі да мацаванняў, і неба толькі што святлела на ўсходзе, калі мы ўзляцелі. Я ляцеў з Бобі Боўэнам, і калі мы ляцелі на захад і набіралі вышыню, панарама на ўзыходзячым сонцы была да болю прыгожай.
  Lucqyan Girl належала да тыпу, які амерыканцы называюць траўлерам.
  З-за перыядычных нафтавых крызісаў узнік попыт на лодку, не асабліва хуткасную, але з далёкасцю ходу і мараходнымі якасцямі, з невялікім палівам. Гэтыя лодкі, незалежна ад таго, хто іх канструктар, выглядаюць вельмі падобна, таму што ўсе яны спрабавалі вырашыць адны і тыя ж праблемы і непазбежна прыходзілі да аднолькавых вынікаў. І наша праблема была ў тым, што ў водах Фларыды і Багамскіх астравоў яны такія густыя, як блохі на сабаку.
  Нешматлікія людзі здзяйсняюць начныя пераходы на маторных лодках на астравах, але мы заўважылі нашы першыя дваццаць міль і накіраваліся ў наш шлях. Мы ляцелі на вышыні 2500 футаў, строга прытрымліваючыся правілаў курса, на якім мы ішлі, і Боўэн скінуў нас на 1000 футаў, зноў кіруючыся правіламі.
  Я глядзеў на лодку праз акуляры, калі мы праходзілі міма, і паківаў галавой.
  Боўэн зноў падняў нас.
  Гэта былі доўгія і марныя пошукі. Мы знайшлі шэсць лодак, але не Lucqyan Girl. З-за перыядычнай балбатні па радыё нумар 4' нікому таксама не пашанцавала. Ранняй раніцай бачнасць у цэлым была добрай, але калі ўзышло сонца, пачалі ўтварацца хмары.
  Неўзабаве Боўэн сказаў: "Трэба вяртацца". Ён націснуў на палімер. ^ Такім чынам, мы вярнуліся назад, рухавік кашлянуў, калі мы прызямліліся, і выявілі, што ўсе астатнія ўжо вярнуліся. Ніхто не бачыў Дзяўчынку, як і берагавая ахова ЗША. Джо Кімбл раскрыў Бобі Боуэна.
  «Ты па-чартоўску выразаў гэта».
  Боўэн здолеў стомлена ўсміхнуцца.
  «Няма праблем; я выліў запальніцу ў бак».
  «Я сапраўды не хачу ісці туды шукаць абломкі самалёта, таму што ў нейкага праклятага дурня скончыўся бензін. Не рабі гэтага зноў».
  Я сказаў: "Запраўся, Бобі".
  Адзін з пілотаў BASRA заварушыўся.
  «Я зноў правяду вас, містэр Манган.
  Я бадзёры. "
  Так што я зноў выйшаў. Зноў усе выйшлі. Яны былі добрым натоўпам.
  І мы ўсе вярнуліся, але не Lucayan Girl.
  Наступныя некалькі дзён былі змрочнымі. Людзі мітусіліся вакол мяне, не ведаючы, што рабіць і казаць, і праца пайшла к чорту. Я адчуваў сябе такім здранцвелым, нібы мне зрабілі псіхічны наркоз, і я мяркую, што паводзіў сябе як зомбі, адзін з хадзячых мерцвякоў. Шкада, што я памёр.
  Білі сказаў: «Сёння не час размаўляць аб справах, Том. Дай мне ведаць, калі мы зможам зноў сабрацца». Ён вярнуўся ў Х'юстан, але Дэбі адмовілася ісці дадому і засталася даглядаць за Карэн. У мяне не было настрою спрачацца.
  Азіраючыся назад, я бачу, што гэта было горш, чым звычайная смерць у сям'і. Не было ні пахаваньня, ні заспакаяльнай цырымоніі, нічога не трэба было рабіць. Было пастаяннае чаканне тэлефоннага званка, які чароўным чынам усё вырашыць і верне мне маю жонку і дачку і верне майго старога сябра Піта Олберы. Я тузаўся кожны раз, калі дзе-небудзь званіў тэлефон.
  Дом быў з прывідамі. Нягледзячы на тое, што басейн быў люстэркавым у сваёй цішыні, у думках усё яшчэ трымаўся вобраз гнуткага маладога цела, гладкага, як выдра, якое з радасным воклічам выбіваецца на паверхню, і я чакаў, што, павярнуўшы за вугал, знайсці ў любы момант цёмную прыгажуню Джулі, магчыма, якая займаецца якой-небудзь хатняй працай, напрыклад, паліваючы ружы.
  Я мяркую, што я быў чалавекам з прывідамі.
  Дэбі была вельмі добрая. Спачатку яна імкнулася падбадзёрыць мяне, але я быў непрыступны, таму яна адмовілася і задаволілася тым, што дзейнічала як бар'ер паміж мной і светам газет. І яна бачыла, што я рэгулярна ем і не п'ю ці, прынамсі, п'ю адзін.
  Ёй не трэба было пра гэта турбавацца; Я ніколі не думаў, што апусканне ў бутэльку можа вырашыць якія-небудзь праблемы.
  Яна даглядала за Карэн, гуляла з ёй і перашкодзіла маёй маленькай дачцэ моцна хвалявацца за мяне ў тыя жудасныя першыя дні. Аднойчы я пачуў, як Карэн сказала ёй: "Што не так з татам?"
  «У твайго бацькі некаторыя праблемы», - сказала Дэбі.
  — Не турбуй яго цяпер, хутка паправіцца.
  Карэн нічога не сказалі, але рана ці позна я павінен быў сказаць ёй, што яе маці і сястра памерлі. Мне было цікава, ці шмат значыць ідэя смерці для дзевяцігадовага падлетка. Я пацеў ад думкі сказаць ёй.
  А яшчэ былі бацькі Джулі, Майк і Элен Паско. Я не ведаў, як з імі звязацца, таму што яны былі ў руху, ехалі з Мэрылэнда ў Маямі, дзе чакалі сустрэчы з Джулі ў Фантэнблю. Я пакінуў паведамленне ў Fontainbleu з просьбай патэлефанаваць мне адразу па прыбыцці.
  Праз два дні патэлефанавалі, і на сувязі была Элен.
  — Джулі тут няма, — сказала яна.
  — Яе затрымалі?
  "Ці магу я пагаварыць з Майкам?"
  "Канешне." Яе голас абвастрыўся.
  - Што-небудзь не так, Том?
  «Дазвольце мне пагаварыць з Майкам на хвілінку». Падышоў Майк, я расказаў яму, што здарылася, і пачуў, як яго дыханне шыпіць мне ў вуха.
  Ён сказаў: «Няма... надзеі?»
  "О, Божа! Надзея - гэта адзінае, што трымае мяне далей. Але прайшло амаль тры дні, і кожную гадзіну, што праходзіць, я пашлю за табой самалёт. Ён прыляціць сёння днём.
  Проста пачакайце ў гатэлі Бобі Боўэна, добра? "
  — Добра, — цяжка сказаў ён.
  Праз паўгадзіны пасля гэтага тэлефоннага званка ў мой кабінет зайшла Дэбі.
  «Вас чакаюць двое. Міліцыянты».
  Я тузануўся.
  — З навінамі? Яна сумна пахітала галавой, і я ўздыхнуў.
  «Добра, правядзіце іх».
  Дэбі завяла іх у кабінет, а потым пайшла. Я ўстаў і з недаўменнем паглядзеў на Перыгора. Намеснік камісара Перыгор, чорны багамец, быў вышэйшым паліцэйскім на Вялікай Багаме, і я ведаў яго трохі, бо сустракаўся з ім на грамадскіх мерапрыемствах. Яго спадарожнік таксама быў чорны, але невядомы мне. Абодва былі ў форме.
  Перыгор сказаў: «Прабачце, што вымушаны ўмешвацца ў гэты час, містэр Манган;
  Запэўніваю вас, я хацеў бы, каб было інакш. Я адкладаў гэта як мага даўжэй, але...» Ён паціснуў плячыма.
  — Я ведаю, — сказаў я.
  — Не сядзеш?
  Ён зняў форменную шапку і паклаў яе на мой стол разам з фанабэрыстай палкай.
  — Гэта інспектар Хепберн.
  Я кіўнуў у знак пацверджання і сеў. Перыгор сказаў: "Я крыху ведаў місіс Манган; мы сустрэліся на сходах PTA, нашы дочкі вучацца ў той жа школе. Калі мы з жонкай чым-небудзь можам дапамагчы, калі ласка, звярніцеся да нас. Аднак я тут па іншым даручэнні .. Вы павінны ведаць, што ў такіх абставінах ёсць пытанні, якія трэба задаць».
  - Так, - сказаў я.
  "Проста працягвайце".
  Ён дастаў блакнот.
  "Назва вашай лодкі Lucayan Girl?"
  «Так».
  — Адкуль прыплыла?
  — Тут. Я паказаў праз акно ў бок атрыума.
  «Яе прычал якраз праз гэтую арку».
  «Вы не супраць, калі інспектар Хепберн паглядзіць на прычал?»
  "Не, але што ён чакае знайсці?"
  "Я не ведаю. Праца паліцыі заключаецца ў праверцы мноства рэчаў, большасць з якіх у выніку аказваюцца бескарыснымі. Але часам нам шанцуе". Ён кіўнуў Хепберн, якая ўстала і выйшла з пакоя.
  "Я не разумею, як міліцыя ўвайшла ў гэта". Я бачыў, як Хепберн ішла ля басейна і знікала праз арку.
  "Праца паліцыі - гэта не толькі злачыннасць; мы выконваем шмат сацыяльных функцый. Вы прысутнічалі, калі Lucqyan Girl адплывала?"
  «Так».
  – Хто быў на борце?
  "Джулі, мая жонка; мая дачка, Сьюзан; Піт Олберы, шкіпер; і член экіпажа".
  "Як завуць члена экіпажа?"
  — Не ведаю.
  Перыгор нахмурыўся.
  — Ты не ведаеш! - сказаў ён з адценнем недаўмення ў голасе.
  «Піт Олберы наняў яго. Я не хацеў, каб мая жонка і дачка плылі толькі з Пітам на борце, таму я папрасіў Піта наняць руку толькі для гэтай паездкі».
  "Разумею. Але калі вы нанялі яго, вы, відавочна, збіраліся заплаціць яму. Наяўнымі ці чэкам?"
  - Не ведаю, - сказаў я ў відавочнае здзіўленне Перыгора. Калі ён няўхвальна пстрыкнуў языком, я сказаў: «Гэта была справа Піта. Ён кіраваў Lucqyan Girl; у яго быў банкаўскі рахунак, з якога ён здымаў грошы, і я штомесяц правяраў рахунак. Ён заплаціў бы, але ці наяўнымі або чэкам, я б не ведаў ".
  — Вы, відаць, давяралі містэру Олберы, — сказаў Перыгор.
  — Я, — роўным голасам сказаў я.
  "А цяпер; як выглядаў гэты чалавек, гэты член каманды?"
  — Не ведаю, я яго не бачыў.
  Перыгор канчаткова страціў самавалоданне.
  «Вы маеце на ўвазе, што вы нанялі чалавека, якога нават не бачылі» «Я не наняў яго», — сказаў я.
  "Піт так і зрабіў. Я цалкам давяраў Піту, каб выбраць добрага чалавека. Слухай, я вяду бізнес. Я не наймаю асабіста ўсіх, хто працуе на мяне, і неабавязкова ведаць іх па імені або ў твар. Гэта вядома як дэлегаванне улады».
  "І такім чынам вы прыносіце сваю дзелавую практыку ў сваю сям'ю".
  — Я давяраў Піту, — упарта сказаў я.
  «Адкуль вы ведаеце, што гэты… гэты незнаёмец быў на борце, калі лодка адплывала?»
  «Піт сказаў мне. Я спытаў яго, і ён сказаў, што член экіпажа быў унізе і змазваў валы».
  "Але вы гэтага не ведаеце з уласнага ведама".
  "Я не магу сказаць, што я".
  Перыгор на імгненне задумаўся, а потым спытаў: «Ці ёсць яшчэ хто-небудзь, да каго я магу звярнуцца, хто б ведаў гэта з яго ўласных ведаў?»
  Я думаў пра гэта, вярнуўшыся ў думках да сцэны ля лагуны. Білі, Дэбі і я прайшлі праз арку разам, і калі б я не ўбачыў члена экіпажа, не маглі б і яны. Я паківаў галавой.
  – Не, я так не думаю.
  Інспектар Хепберн вярнуўся, і Перыгор зірнуў на яго.
  «Такім чынам, справа даходзіць да таго, што ў нас ёсць чалавек, верагодна мёртвы, імя якога мы не ведаем і якога мы не можам апісаць. Мы нават не ведаем яго колеру скуры. На самай справе, містэр Манган, мы можам нават памыліцца наконт полу, гэты член экіпажа можа быць жанчынай, наколькі мы ведаем ".
  — Не, — рашуча сказаў я.
  «Я спытаў Піта пра яго, і Піт сказаў: «11 рабіць».
  "Ну, гэта ўжо нешта", - сказаў Перыгор.
  — Дзе жыве містэр Олберы?
  - Вось, - сказаў я.
  "Ёсць некалькі працоўных пакояў і кладовак для карабельных чандлераў з кватэрай. Піт пераехаў сюды, калі ў мінулым годзе памерла яго жонка".
  «У кватэры можа быць нешта, што дасць нам падказку. Вы не супраць, калі інспектар Хепберн паглядзіць?»
  "Канешне не." Я адчыніў насценны сейф, дастаў ключ ад пакоя Піта і аддаў яго Хепберн, потым патэлефанаваў Люку, які з'явіўся з падазронай хуткасцю.
  «Пакажыце інспектару, дзе знаходзяцца пакоі Піта».
  Яны пайшлі, і я павярнуў у Перыгор.
  «Тут ёсць нешта, што можа быць карысным». Я дастаў з сейфа невялікую кнігу.
  «Я запісваю серыйныя нумары любога важнага абсталявання, якім я валодаю, і тут ёсць раздзел для Lucayan Girl, нумары яе рухавіка, радара, радыё і гэтак далей. Нават біноклі і камеры, якія мы звычайна бярэм з сабой на борт».
  — Ах, так лепш! Перыгор узяў кнігу і пагартаў яе.
  "І я бачу нумары некаторых дакументаў. Лодка застрахавана?"
  "Канешне."
  "А вы, містэр Мэнган, у вас страхоўка жыцця?"
  — Безумоўна.
  - А місіс Манган? Яе жыццё было застрахавана?
  Я ўтаропіўся на яго.
  «Я досыць багаты чалавек, каб не жадаць выгады ад смерці маёй жонкі. Да чаго, чорт вазьмі, ты дамагаешся?»
  Ён падняў руку ў прымірэнчым жэсце.
  "Мне вельмі шкада; у маёй працы мы вымушаныя ўрывацца ў непадыходны момант з пытаннямі, якія могуць быць вытлумачаны як бестактоўныя, але неабходныя. Я не хацеў пакрыўдзіць, сэр."
  — Прабачце, — сказаў я.
  "Я крыху напружаны. Ніякіх прабачэнняў не трэба".
  Былі яшчэ пытанні, адказы на большасць з якіх, здавалася, яго задаволілі, і неўзабаве Хепберн вярнулася, і Перыгор узяў сваю кепку і фанабэрыстую палку.
  «Пакуль гэта ўсё, сэр. Будзе расследаванне; я паведамлю вам, дзе і калі яно будзе праводзіцца. Дазвольце мне выказаць свой глыбокі смутак і мае… спачуванні. Мне спадабалася місіс Манган».
  – Спачуванні! — сказаў я здушаным голасам.
  — Прайшло два з паловай дні, — сур'ёзна сказаў Перыгор.
  Я ўзяўся за сябе.
  — Камісар, як вы думаеце, што здарылася?
  «Я сумняваюся, што мы калі-небудзь даведаемся. Магчыма, уцечка газу ў трюмах прывяла да выбуху, што даволі часта. Або лодку мог збіць супертанкер».
  — Пры дзённым святле!
  — Мы не ведаем, што быў дзень, — зазначыў ён і паціснуў плячыма.
  «А гэтыя караблі настолькі вялікія, што яны маглі б наехаць на ўмерана маленькае судна, і ніхто нічога не адчуў бы. Карабель, які перавозіць 300 000 тон нафты, мае вялікі імпульс. Мы зробім усё магчымае, каб высветліць, што здарылася, але я не даюць упэўненасці». З гэтым ён і Хепберн сышлі.
  Не прайшло і дзвюх хвілін, як увайшоў Люк Бэйлі, насуплены заклапочана.
  — Я хацеў бы вам нешта сказаць. Ён кіўнуў галавой на дзверы.
  «Той міліцыянт…»
  «Хто Перыгор?»* «Не, другі інспектар. Ён у аддзеле па барацьбе з наркотыкамі. Я думаў, вы хочаце ведаць».
  У той вечар мне давялося сутыкнуцца з Паско, якія, як ні дзіўна, ставіліся да гэтага больш па-філасофску, чым я. Я быў у халоднай, бездапаможнай, жаласнай лютасці; жаданне нанесці ўдар па нечым, але нічога не знаходзіць, каб паразіць цэль. Паско былі больш раўнапраўныя. Набліжаючыся да канца іх дзён, я мяркую, што смерць не была нечаканай фігурай, якая хавалася за гарызонтам, чымсьці, з чым яны змірыліся на асабістым узроўні. Акрамя таго, Майк быў лекарам, і смерць была адным з фактараў яго прафесійнага жыцця. Яны рабілі ўсё магчымае, каб суцешыць мяне.
  Я доўга размаўляў з Майкам пасля таго, як Элен пайшла спаць.
  «Я ведаю, што ты адчуваеш», — сказаў ён.
  «Я страціў хлопчыка, забітага ў В'етнаме. Джулі калі-небудзь казала вам пра гэта?» Я кіўнуў.
  «Мяне гэта моцна ўразіла. Чужы быў добрым хлопчыкам». Ён мудра паківаў галавой.
  "Але гэта сціраецца, Том; вы не можаце смуткаваць вечна."
  "Я мяркую, што так", сказаў я паныла. У глыбіні душы я ведаў, што ён памыляўся;
  Я б смуткаваў па Джулі і Сью да канца жыцця.
  — Што ты цяпер будзеш рабіць? — спытаў ён.
  — Не ведаю.
  «Дзеля Бога, прачніся! Нельга пускаць усё на самацёк. Ты кіруеш карпарацыяй, і на табе залежаць людзі. Ты таксама яшчэ малады чалавек. Колькі гадоў? Сорак?»
  "Сорак два."
  «Вы можаце зноў ажаніцца», — сказаў ён.
  — Не будзем цяпер пра гэта, — рэзка сказаў я.
  «Джулі не было тры дні. І, магчыма,…»
  "Можа быць, яна вернецца? Не настойвай на гэтым, Том, інакш ты звар'яцееш". Я нічога не сказаў на гэта, і наступіла доўгае маўчанне. Праз некаторы час Майк заварушыўся.
  "Што вы збіраецеся рабіць з Карэн?"
  – Я яшчэ не думаў пра гэта.
  «Тады вам лепш падумаць. Дэбі Канінгэм добрая дзяўчынка, нягледзячы на тое, што я бачыў пра яе, але яна не будзе побач заўсёды.
  Вы павінны зрабіць некаторыя меры. Я маю на ўвазе, што выхаванне дзевяцігадовай дачкі і кіраванне карпарацыяй можа быць вельмі цяжкім для Карэн. "
  "Я вазьму жанчыну, каб даглядаць за ёй, я мяркую."
  "Гммф!" Відавочна, што ён не вельмі думаў пра гэтую ідэю. Я сам пра гэта асабліва не думаў. Ён сказаў: «Мы з Элен размаўлялі.
  Мы хацелі б узяць Карэн, пакуль вы ўсё не ўладкуеце. "
  «Гэта велікадушна з вашага боку».
  "Не; проста конскі сэнс. Карэн павінна быць са сваімі сваякамі". Ён павольна ўсміхнуўся.
  "Але я думаў, што перасягнуў узрост выхавання дзяцей".
  — Згодны, — сказаў я.
  «Сёння раніцай мне патэлефанавала мая сястра Пегі.
  Яна хоча адвезці Карэн у Абако, прынамсі, пакуль я не ўладкуюся і не змагу прыняць іншыя меры. У яе ёсць яшчэ двое дзяцей, і гэта можа быць лепш для Карэн. "
  Майк выглядаў з палёгкай.
  «Лепш бы», — станоўча сказаў ён.
  «Дзеці, выхаваныя старымі, часам атрымліваюцца смешнымі. Ты пачынаеш думаць, Том».
  Мы яшчэ размаўлялі пра гэта, а потым я змяніў тэму.
  «Ёсць нешта, чаго я не магу зразумець. Я не разумею, чаму Перыгор павінен праводзіць гэтае расследаванне асабіста. Ён намеснік камісара, галоўны паліцэйскі на востраве. Я не мог падумаць, што гэта будзе апраўданым».
  «Ты сам сябе збіваеш», — сказаў Майк.
  - Вы знатны грамадзянін Вялікага Багама. І вы кажаце, што ён ведаў Джулі?
  "Так ён кажа. Ён кажа, што сустрэў яе ў школе, на пасяджэннях PTA. Я не хадзіў на многія з іх".
  «Магчыма, ён адчувае асабісты абавязак».
  «Магчыма. Але тут ёсць Хепберн. Люк Бэйлі кажа мне, што Хепберн — супрацоўнік аддзела па наркотыках, і ён добра перагледзеў пакоі Піта.
  За ўсім гэтым нешта ёсць, Майк. "
  – Уяўленне! — кпіў ён.
  «Напэўна, Хепберн быў адзіным зручным афіцэрам ва ўчастковым у той час». Ён устаў і пацягнуўся.
  «Я іду спаць, я не такі малады, як быў». Ён паглядзеў на мяне ўніз.
  «Том, я быў доктарам усё жыццё, пакуль не выйшаў на пенсію тры гады таму.
  Я бачыў шмат гібелі людзей і шмат гора ў сем'ях. Скажы мне; Вы пралілі хоць адну слязу з таго часу, як Джулі пайшла? "
  — Не, — катэгарычна сказаў я.
  Ён падышоў да кутняй шафы, наліў у шклянку на чатыры пальцы каньяку і вярнуў яе мне.
  «Выпі гэта, расслабся і адпусці сябе. Няма віны ў тым, што мужчына плача, і разліў можа нашкодзіць табе». Ён павярнуўся і выйшаў з пакоя.
  Майк быў добрым і добрым чалавекам. Аднойчы ён сказаў, што быць доктарам робіць чалавека справядлівым псіхолагам, і ён меў рацыю ў гэтым. Я доўга сядзеў, трымаючы шклянку і проста гледзячы ў яе карычневую глыбіню. Затым я праглынуў долю ў два вялікія глыткі. Каньяк гарэў, і я ахнуў. Праз пятнаццаць хвілін я ляжаў на канапе і плакаў ад душы. Я плакаў, каб спаць, і прачнуўся рана раніцай, калі лёг спаць, выключыўшы святло.
  Было прызнана, што Джулі і Сью памерлі; і Піт і невядомы чалавек. Прыняцце прынесла дзіўны мір; Я ўсё яшчэ адчуваў здранцвенне ў сваім розуме, але адчуваў сябе лепш і быў спраўным чалавекам.
  Майк ведаў, што рабіў.
  Праз чатыры дні я адвёз Карэн у Абако, і Дэбі пайшла з намі. Менавіта тады, у прысутнасці Пэгі і Боба, я сказаў Карэн, што яе маці і сястра памерлі і што яна некаторы час застанецца ў цёткі і дзядзькі. Яна паглядзела на мяне шырока расплюшчанымі вачыма і сказала: "Яны не вернуцца дадому? Ніколі?"
  - Баюся, што не. Ты памятаеш, калі памёр Цімі? Цімі быў хатнім кацянём, якога збіла машына, і Карэн кіўнула.
  – Ну, гэта нешта накшталт гэтага.
  Слёзы навярнуліся на яе вочы, і яна марганула імі.
  5i "Цімі не вярнуўся", - пагадзілася яна.
  "Ці азначае гэта, што я ніколі не ўбачу маму і Сьюзі?" Раптам яна вырвалася. Яна расплакалася і вырвалася.
  «Я табе не веру», — закрычала яна і пачала галасіць: «Я хачу сваю маму. Я хачу маю маму».
  Пэгі ўзяла яе на рукі і суцешыла, а потым праз плячо сказала мне: «Я думаю, што цяпер лепш за ўсё лёгкае заспакаяльнае і ложак». Яна забрала Карэн.
  Боб збянтэжана сказаў: "Цяжка ведаць, што сказаць".
  "Я ведаю, але свет круціцца як звычайна. Мне спатрэбіцца некаторы час, каб прывыкнуць да гэтага, але я вытрымаю. Дзе Дэбі?"
  «На панадворку».
  Я паглядзеў на гадзіннік.
  «Трэба вяртацца, самалёт патрэбны.
  Я буду сустракацца як мага часцей, хаця б раз на тыдзень. "
  Мы з Дэбі спачатку мала размаўлялі падчас зваротнага палёту на Вялікія Багамы; мы абодва былі пагружаныя ў свае асабістыя думкі. Прайшло шмат часу, перш чым я сказаў: "Я мяркую, што вы вернецеся ў Х'юстан".
  - Так, - бескалярова сказала яна. Неўзабаве яна сказала: "А я думала, што ў мяне праблемы".
  "Што здарылася?"
  Яна коратка засмяялася.
  "Вы хочаце ведаць?"
  «Чаму б і не? Мы можам паплакаць адзін аднаму на плячы».
  «Здарыўся мужчына, або я думала, што ён мужчына. Я думала, што ён любіць мяне, але ён сапраўды любіў мае грошы. Я выпадкова падняла тэлефонную трубку не ў той час і пачула вельмі цікавую размову пра вялікія здзелкі, якія ён збіраўся Бяда была ў тым, што ён размаўляў з іншай жанчынай, і яна была ўключана ў яго планы.
  — Гэта дрэнна, — сказаў я.
  "Я была праклятай дурніцай", - сказала яна.
  "Разумееце, мяне папярэджвалі. Білі ўвесь час быў супраць, таму што не давяраў хлопцу, і ён вельмі ясна сказаў. Але ці паслухаю я? Не мяне. Я вырасла светскай жанчынай, і я ведаў усё».
  "Колькі табе гадоў, Дэбі?"
  «Спелая старасць гадоў дваццаць пяць».
  — Я таксама абпальваў пальцы, калі быў у тваім узросце, — сказаў я.
  "Гэта было да таго, як я сустрэў Джулі. Ты перажывеш гэта".
  "Ты так думаеш? Але, Божа, гэта мяне нечаму навучыла, і я не думаю, што мне падабаецца тое, чаму мяне навучыла. Вось я бедная маленькая багатая дзяўчынка, і з гэтага часу да вечнасці я буду глядзець на кожнага хлопца, якога сустрэну і цікава, ці хоча ён мяне, ці ўсё гэта цудоўнае цеста, гэта не спосаб ісці праз жыццё ".
  «Іншыя багатыя людзі спраўляюцца», — сказаў я.
  "Так?" - з выклікам сказала яна.
  «Вывучылі статыстыку разводаў за апошні час?»
  Яе голас быў горкім, і я бачыў, што яна моцна пацярпела.
  І тое, што прыехала на Вялікія Багамы і ўбачыла, наколькі шчаслівыя мы з Джулі, не магло дапамагчы. Неўзабаве яна ціха сказала: "Але ты не хочаш абцяжарвацца маімі праблемамі, нават калі ты, здаецца, пераадолеў самае горшае. Гэта была размова з Майкам Пэска днямі?"
  - Так, - сказаў я.
  «Ён развязаў мяне з галандцаў, і гэта дапамагло. Гэта можа дапамагчы вам».
  - Добра, Том, - сказала яна.
  "Што б вы зрабілі на маім месцы? Я ведаю, што вы не можаце паставіць сябе на маё становішча, але я сказаў вам дастаткова, каб ведаць пра мяне. Мне хацелася б вашай парады. Ведаеце, Білі шмат думае цяпер мы з вамі паважаем меркаванне Білі».
  Я пачухаў вугал сківіцы і задумаўся.
  «Ну, я б не стаў пазбаўляцца ад вашых грошай, калі вы пра гэта думаеце.
  Гэта занадта карысна; вы можаце зрабіць шмат добрага, калі ў вас дастаткова даляраў. "
  "Выкупляю выхад?"
  "Не зусім. Вы думаеце быць місіянерам у Калькуце ці нешта ў гэтым родзе?"
  Яе смех быў жаласным.
  «Вы ведаеце пра мяне больш, чым я думаў».
  — Забудзь, — сказаў я.
  «Гэта не працуе. Акрамя таго, дабрачыннасць пачынаецца дома. Цяпер ты тэхасец. Б'юся аб заклад, што ў Тэхасе ёсць бедныя чорныя дзеці, якія нават не бачылі мора».
  "Гэта думка. Што вы дамагаецеся?"
  - Я распрацоўваю гэта, - павольна сказаў я.
  "Пачынаючы з таго факту, што мы на Багамах, дзе вакол шмат чорных твараў. Вашы чарнаскурыя тэхаскія дзеці нічым не вылучаліся б, калі б вы іх прывялі сюды, а ў нас няма каляровай паласы. Навучыце іх плаваць, падводнае плаванне, плыць на лодцы, пра што яны маглі толькі марыць, калі б вы прывезлі іх па-за сезона, я мог бы даць вам танныя цэны ў гатэлях; "
  — Божа мой! яна сказала.
  «Якая цудоўная ідэя. А яшчэ ёсць бедныя белыя дзеці».
  "Добра, змяшайце іх". Я ўбачыў, што яна была ахоплена энтузіязмам, і папярэдзіў: «Але табе прыйдзецца зрабіць больш, чым заплаціць за гэта, Дэб, калі гэта будзе працаваць, я маю на ўвазе асабіста для цябе. Табе трэба будзе прыняць удзел і прывесці дзяцей самастойна , магчыма, з парай памочнікаў.
  Гэта над чым падумаць. "
  «Безумоўна так».
  Маю ўвагу прыцягнуў пілот Біл Піндэр, які махаў мне рукой. Я нахіліўся наперад і ўзяў паперку, якую ён трымаў. Гэта было паведамленне, якое было перададзена праз радыёдыспетчарскую службу Фрыпорта і паведамляла мне, што Перыгор хоча тэрмінова бачыць мяне ў сваім кабінеце.
  Я адвёў Дэбі ў паліцэйскі ўчастак, які знаходзіўся на рагу Pioneer's Way і East Mall. Мяркую, я мог бы адвезці яе да Каралеўскай пальмы, а потым вярнуцца, але нешта ў паведамленні Перыгора выклікала ў мяне жаданне пабачыцца з ім хутчэй, таму я спытаў Дэбі, ці не супраць яна спыніцца. Быў спякотны дзень, і я не хацеў пакідаць яе сядзець у машыне, таму ўзяў яе з сабой.
  Я выпадкова заспеў Перыгорда, які ішоў праз пярэдні пакой, таму я прадставіў іх і дадаў: «Міс Канінгам і яе брат прысутнічалі, калі дзяўчына Лукаян ад'язджала ў Маямі».
  Перыгор задуменна паглядзеў на яе.
  — Заходзьце абодвум у мой кабінет, — рэзка сказаў ён і павёў наперад. У сваім кабінеце ён павярнуўся да Дэбі і спытаў без прэамбулы: «Вы добры сябар містэра Мангана?»
  Яна спалохалася і кінула на мяне хуткі позірк.
  – Я б так сказаў.
  Я сказаў: «Я нядоўга ведаю міс Канінгэм, але, безумоўна, лічыў бы яе сваім сябрам. Мы з яе стрыечным братам былі сябрамі шмат гадоў».
  На імгненне Перыгор выглядаў нерашуча, потым махнуў на крэсла.
  "Калі ласка, сядайце." Ён сеў насупраць нас і сказаў: «Я не ўпэўнены, што міс Канінгэм павінна быць тут у гэты момант, але вам можа спатрэбіцца падтрымка сябра.
  — Вы іх знайшлі, — упэўнена сказаў я.
  Ён глыбока ўздыхнуў.
  «Рыбак знайшоў цела маленькай дзяўчынкі на пляжы на востраве Кат».
  «Каціны востраў!» — недаверліва сказаў я.
  "Але гэта немагчыма! Lucqyan Girl ехала на паўднёвы захад да вострава Маямі, які знаходзіцца ў 200 мілях на паўднёвы ўсход. Гэта не можа быць Сью!"
  — Прабачце, містэр Манган, але сумневаў няма.
  "Я не веру. Я хачу яе бачыць".
  "Я б не раіў". Перыгор паківаў галавой.
  — Вы б яе не пазналі.
  "Чаму не?"
  Перыгор быў незадаволены.
  «Мне не трэба тлумачыць багамскаму суайчынніку, што адбываецца з целам у нашых морах за вельмі кароткі час».
  "Калі я не пазнаю яе, як, чорт вазьмі, ты можаш быць такім упэўненым?" Я пачынаў злавацца ад немагчымасці ўсяго гэтага.
  «Як Сью магла трапіць на Каціны востраў?»
  Перыгор дастаў картку з шуфляды стала і паклаў яе плазам.
  "Гэта стаматалагічная карта вашай дачкі; мы атрымалі яе са школы. Доктар Мілер, стаматолаг вашай дачкі, зрабіў параўнанне, і яно адпавядае ва ўсіх адносінах. Мы не рызыкавалі; у нас была яшчэ адна ацэнка ад стаматолага, які не ведае ваша дачка Ён пацвердзіў ідэнтыфікацыю доктара Мілера.
  Раптам мне стала млосна і крыху закружылася галава. Напэўна, гэта было відаць маім колерам, таму што Дэбі паклала руку мне на руку.
  — З табой усё ў парадку, Том?
  - Так, - рэзка сказаў я. Я падняў галаву і паглядзеў на Перыгор.
  А Джулі А іншыя? "
  – Нічога, баюся. Ён адкашляўся.
  «Следства, вядома, будзе».
  «Як вы растлумачыце Каціны востраў? Вы ведаеце, што гэта, чорт вазьмі, немагчыма.
  Усё, што было пакінута ў Фларыдскім праліве, будзе аднесена на паўночны ўсход у Персідскі заліў. "
  «Я не магу растлумачыць гэта, прынамсі, не да вашага задавальнення». Ён падняў руку, калі я адкрыў рот.
  «Можа дапамагчы, калі б вы апазналі члена экіпажа».
  Я глуха сказаў: «Я яго не бачыў».
  Перыгор сказаў: "Мы задавалі пытанні на прыстанях без поспеху. Праблема ў тым, што на прыстанях літаральна плаваючае насельніцтва". Ён паўтарыў гэта, ацаніўшы двайны край.
  «Так, плывучае насельніцтва тут сёння, а заўтра знікне. Ніхто не лічыцца зніклым без вестак, таму што ўсе знікнуць без вестак, рана ці позна. Гэта ўскладняе працу паліцыі. Мы таксама праверылі з іншага боку, спытаўшы сяброў містэра Олберы, ці быў ён Зноў бачыў размову з незнаёмцам, не пашанцавала».
  Дэбі сказала: «Магчыма, ён не быў чужым».
  «О, так, я думаю, што ён быў», - упэўнена сказаў Перыгор.
  «Я думаю, што ён быў на пляжы, адным з маладых амерыканцаў, якія танна ездзяць па астравах аўтаспынам і гатовыя ўзяць экіпаж за каго заўгодна, калі гэта дасць ім нагу далей. Я думаю, гэты ішоў дадому».
  «Тады ён можа быць у амерыканскім спісе зніклых без вестак», - заўважыла яна.
  "Чаму ён павінен быць?" - спытаў Перыгор.
  "Яго няма ўсяго тыдзень, і ён, верагодна, малады чалавек, які няўмела гуляе, кінуў сацыяльны цэнтр. У любым выпадку, у якім амерыканскім горадзе мы спытаем? І без імя і без твару, як мы працуем?"
  Мой мозг пачаў працаваць скрыпуча. Перыгор сказаў нешта, што ўзбудзіла мяне.
  «Вы сказалі, што не можаце растлумачыць, як Сью апынулася на Каціным востраве, да майго задавальнення. Ці азначае гэта, што вы задаволены?»
  Я быў у гневе на Перыгор, бо ведаў, што ён нешта ўтойвае.
  Гэта да яго дайшло.
  «Клянуся богам, містэр Манган, я не задаволены. Мне не прыносіць задавальнення сядзець тут і перадаваць дрэнныя навіны, сэр».
  "Тады ў чым жа гэтая крывавая таямніца? Гэта таму, што я падазраваны? Калі я ёсць, тады скажы так. Мяне абвінавацяць у падрыве ўласнай лодкі?"
  Мой голас павысіўся да крыку, і я адчуў, што дрыжу. Дэбi зноў узяла мяне за руку i сказала: "Спакойся, Том".
  "Спакойся? З самага пачатку адбываецца нешта па-чартоўску смешнае". Я ткнуў пальцам у Перыгор.
  «Ніхто не можа сказаць мне, што намеснік камісара паліцыі робіць сваю працу, калі лодка знікае. Асабліва калі ён бярэ з сабой афіцэра па наркотыках.
  Перыгор, я добра вядомы ва ўрадавых колах, і калі ты не сустрэнешся, я буду ў Насау, паразмаўляю з Дзінам, тваім босам і яшчэ некалькімі людзьмі, і ты не даведаешся, што цябе ўразіла. "
  Перыгор зрабіў цікаўны жэст, нібы хацеў адмахнуцца ад надакучлівай мухі.
  «Я запэўніваю вас, што паліцыя ставіцца да гэтага з усёй сур'ёзнасцю. Акрамя таго, урад настроены сур'ёзна. І я магу дадаць, што ўстрывожаны. Генеральны пракурор, дзейнічаючы па прамым указанні прэм'ер-міністра, аказвае на мяне вельмі моцны ціск, паколькі столькі, колькі я магу вытрымаць, і мне больш ад цябе не трэба».
  «Але ты, чорт вазьмі, атрымаеш гэта», — сказаў я.
  «Божа Божа, гэта ж мая сям'я, пра якую мы гаворым!»
  Ён перастаў быць непрыступным, і яго голас стаў мякчэй. Ведаю, ведаю.
  "
  Ён устаў і падышоў да акна, моўчкі гледзячы на Іст-Мол, моцна сціснуўшы рукі за спіной. Ён доўга стаяў, відаць, з цяжкасцю вызначыўся з нечым.
  Неўзабаве ён павярнуўся і ціха сказаў: «Мяркую, калі б я быў на вашым месцы, я б адчуваў і паводзіў сябе так, як вы. Вось чаму я збіраюся расказаць вам сёе-тое пра тое, што адбываецца на Багамах. Але мне патрэбна ваша меркаванне. .. Я не хачу, каб вы кінуліся напалову, і, перш за ўсё, я хачу, каб вы не казалі пра тое, што я збіраюся вам сказаць.
  Дэбі паднялася на ногі.
  — Я пайду.
  - Не, - сказаў Перыгор.
  — Заставайцеся, міс Канінгэм. Ён усміхнуўся.
  «Містэр Манган захоча пагаварыць з кім-небудзь аб гэтым; ён не быў бы чалавекам, калі б не зрабіў гэтага, і яго даверанай асобай таксама маглі б быць вы. Але мне патрэбна такая ж гарантыя вашага маўчання».
  Дэбі сказала: "У цябе ёсць".
  — Містэр Манган?
  Я думаў, што Перыгор быў такім жа добрым псіхолагам-аматарам, як і Майк Пэско.
  "Добра."
  Ён вярнуўся на сваё месца за сталом.
  «Гэта ненармальна, калі добра знойдзеная лодка знікае ў ціхім моры, і запыты, зробленыя да таго, як я ўзяў на сябе справу, далі нам упэўненасць, што Lucayan Girl была вельмі добра знойдзенай лодкай з больш чым звычайным дадаткам бяспекі. Яна была вельмі добра абсталяваная, ці не так?»
  — Я так зрабіў, — сказаў я.
  Перыгор агледзеў тыльныя бакі сваіх далоняў.
  «За апошнія некалькі гадоў знікла занадта шмат лодак. Было шмат недасведчаных і гарэзлівых размоў пра так званы Бермудскі трохкутнік, у цэнтры якога мы знаходзімся. Аднак урад Багамскіх выспаў не верыць у ашуканцаў. альбо страхавыя кампаніі больш за ўсё непакояцца ".
  — Вы пра пірацтва? - недаверліва сказала Дэбі.
  — Проста так.
  Да мяне даходзілі гэтыя чуткі, як, мяркую, да ўсіх багамцаў, і гэта было тэмай у некаторых амерыканскіх часопісах па яхтах. Я сказаў: «Я ведаю, што ў былыя часы тут было пірацтва, але гэтыя лодкі не караблі са скарбамі, яны не вязуць золата ў Іспанію. Я мяркую, што вы маглі б прадаць кавалачкі радараў, радыё, рухавікоў, магчыма, але гэта курыны корм, і яго таксама лёгка выявіць.
  «Вы маеце рацыю. Верагодна, ваша лодка ўжо ляжыць на марскім дне з цэлым абсталяваннем. Гэтыя людзі не збіраюцца рызыкаваць, прадаючы некалькі рэчаў за некалькі даляраў. Містэр Манган, я думаю, што мы маем справу з Кантрабандысты кока-колы, я маю на ўвазе какаін, але таксама невялікая колькасць гераіну , але зноў жа не так шмат, таму што ён занадта грувасткі ".
  Ён кіўнуў і паказаў на вялікую карту Багамскіх выспаў на сцяне.
  "Паглядзіце на гэтыя 100 000 квадратных міль, з якіх толькі пяць працэнтаў займае суша. Калі б зямля была зручна ў адным месцы, наша задача была б прасцей, але ёсць тысячы рылаў. Тэрыторыя памерам з Брытанскія астравы з насельніцтвам 220 000 чалавек .. Гэта тое, што мы павінны паліцыі ".
  Ён падышоў да карты.
  «Вазьміце толькі адну невялікую групу». Яго рука рассекла па дузе.
  «Грыб Рэггед-Айлэнд і Джументас-Кэйс даўжынёй 120 міль з агульным насельніцтвам 200 чалавек, у асноўным сканцэнтраваны ў Дункан-Таўне на поўдні краіны. Любы мог прывезці туды лодку з дзевяць дзевяць упэўненасцю, што яго не ўбачаць нават пры дзённым святле. прызямліцца на Фламінга-Кей, Уотэр-Кей, або на любым з сотні іншых, большасць з якіх нават не маюць назвы. І гэта толькі адзін невялікі ланцуг астравоў сярод многіх. Мы маглі б ператварыць усё наша насельніцтва ў паліцэйскіх усё яшчэ не хапае людзей, каб прыкрыць ".
  Дэбі спытала: "Як тут пірацтва?"
  — Гэта ўжо не называецца пірацтвам, хоць так і называецца, — стомлена сказаў Перыгор.
  «Яна стала дастаткова распаўсюджанай, каб набыць уласную назву яхт-выцягванне. Яны хапаюць лодку і хутка выплываюць з наваколля. Хуткае нанясенне фарбы на верхнюю частку забяспечвае лёгкую ідэнтыфікацыю. Яны накіроўваюцца да берага. дзе схаваны какаін, а потым высаджваецца на бераг; часам яны могуць выкарыстоўваць яго яшчэ раз, але не так часта падняў адзін палец.
  «І дзеля гэтага яны забіваюць экіпаж?» Я патрабаваў.
  «Ці ведаеце вы, які прыбытак, містэр Манган? Але звычайна лодкі крадуць з прыстані, і няма смерцяў. Гэта досыць проста, улічваючы нефармальны характар большасці ўладальнікаў лодак і расхлябанасць сярэдняй прыстані».
  «Лукаянскую дзяўчыну не скралі з прыстані».
  Перыгор наўмысна сказаў: «Калі такі чалавек, як вы, адпраўляе сваю жонку і маленькую дачку ў мора з членам экіпажа, якога ён ніколі не бачыў і імя якога ён не ведае, ён напрошваецца на непрыемнасці».
  Ён не прыйшоў адразу і не сказаў гэта, але ён намякнуў, што я чортаў дурань, і я быў схільны пагадзіцца з ім. Я слаба сказаў: "Але хто мог ведаць?"
  Перыгор уздыхнуў.
  «Мы раздаем цыркуляры, расклейваем плакаты ў прыстанях, назіраем, як ваша лодка ведае, што экіпаж выкарыстоўвае вашы ключы, і, відаць, ніхто не звяртае на гэта ўвагі». Ён зрабіў паўзу.
  «Я б не сказаў, што выпадак з Lucayan Girl з'яўляецца нормай. Лодкі губляюцца ў моры не па крымінальных прычынах; пашкоджанні штормам, пажары, выбухі, падзенне і гэтак далей. Але калі яны захоплены пірацтвам і тады хто патануў? Гэта наша праблема; усё, што мы ведаем, - гэта тое, што губляецца занадта шмат лодак.
  Дэбі сказала: «Вы маеце на ўвазе, што член экіпажа Lucayan Girl можа быць жывы?»
  Перыгор развёў рукамі.
  «Міс Канінгем, калі гэта простае патапленне, якое мы не можам скідаць з рахункаў, то ён, верагодна, мёртвы.
  Калі гэта пірацтва, што больш чым верагодна з-за таго, што мы знайшлі на востраве Кат, то ён, верагодна, жывы. І таму я хачу твайго маўчання. Калі ён яшчэ тут, я не хачу, каб ён ведаў, што яго шукаюць. " Ён сумнеўна скрывіў вусны.
  «Але без імя або апісання яго будзе цяжка знайсці».
  Я сказаў: "Камісар, знайдзіце гэтага вырадка. Калі трэба будзе прапанаваць узнагароду, я яе выстаўлю, незалежна ад таго, колькі".
  - Я казаў пра разважлівасць, - ціха сказаў Перыгор.
  "Прапанова публічнай узнагароды - гэта наўрад ці стрыманасць". Ён сашчапіў рукі перад сабой.
  «Гэта прафесійная справа, містэр Манган; справа паліцыі. Я не хачу, каб вы ўмешваліся, і вы далі мне слова».
  — Ён мае рацыю, Том, — сказала Дэбі.
  "Я ведаю." Я ўстаў і сказаў Перыгору: "Прабачце, калі я падарваў верх".
  «Прабачэнні не патрэбныя. Я зразумеў».
  «Вы будзеце трымаць мяне ў курсе падзей?»
  «Наколькі я магу. Вы павінны разумець, што я, магчыма, не змагу сказаць усё, што ведаю, нават вам. Разважлівасць таксама распаўсюджваецца на паліцыю, калі гэта адпавядае грамадскім інтарэсам».
  Ён устаў, і мы паціснулі адзін аднаму рукі, і я быў гэтым задаволены.
  Але, як папярэджваў Перыгор, мяне гэта не цалкам задавальняла.
  Так і пахаванне ўсё ж было, а перад гэтым следства. Я прысутнічаў, але перад пачаткам суда Перыгор пагутарыў са мной.
  «Незалежна ад вынікаў гэтага расследавання, мы разглядаем гэта як справу аб забойстве».
  Я рэзка паглядзеў на яго.
  — Новыя доказы?
  «Не зусім. Але ваша дачка не памерла, патануўшы; у лёгкіх не было салёнай вады. Вядома, у выпадку выбуху на лодцы яна магла стукнуцца галавой дастаткова моцна, каб забіць яе, перш чым увайсці ў ваду. Траўмы галавы адпавядаюць гэтаму.
  «Магчыма, вам дапаможа ведаць, што, на думку судмедэксперта, смерць наступіла імгненна».
  Дэбі сядзела са мной на следстве, дзе яна заставалася да пахавання. Расследаванне было прыгожа арганізавана; Перыгорам, падазраю. Відавочна, каранер быў інструктаваны і ведаў усе пытанні, якія не павінен быў задаваць, і ўмела кіраваў сведкамі. Калі я даваў свае паказанні, мне прыйшло ў галаву, што адным з фактараў рашэння Перыгора расказаць мне, што ён меў, было тое, каб прадухіліць любыя нязручныя пытанні, якія паступаюць ад мяне на следстве.
  Прысуд — смерць па невядомых прычынах.
  Сям'я, вядома, была на пахаванні. Грэйс прыехала з Фларыды, а Пэгі і Боб з Абако, прывезлі з сабой Карэн. Карэн амаль прыйшла ў сябе, але пахаванне крыху падпарадкавала яе. На думку Пэгі, гэта было добра, што Карэн прысутнічала. Напэўна, яна мела рацыю. Таксама прысутнічалі некаторыя з маіх багамскіх сяброў і дзіўная колькасць супрацоўнікаў карпарацыі.
  Сумна было бачыць, як апускаюць у пясчаную зямлю жаласна маленькую труну. Карэн заплакала, таму я падняў яе і прыціснуў да сябе падчас кароткай цырымоніі. Было сказана некалькі апошніх слоў, а потым усё скончылася, і натоўп разышоўся.
  На наступны дзень Дэбі з'ехала ў Х'юстан, і я адвёз яе ў аэрапорт.
  Я забраў яе ў Royal Palm, і па дарозе яна папрасіла мяне спыніцца на International Bazaar, бо яна хацела нешта забраць. Я прыпаркаваўся на вуліцы, і яна сказала: "Не заходзьце, я не затрымаюся". Так што я сядзеў у машыне і чакаў, і яна вярнулася праз пяць хвілін.
  У аэрапорце мы выпілі кавы пасля таго, як пазбавіліся ад яе багажу і чакалі аб'явы аб яе рэйсе. Я сказаў: «Вы можаце сказаць Білі, што я гатовы пагаварыць аб справах, як толькі ён будзе гатовы».
  Яна прыгледзелася да мяне.
  — Ты ўпэўнены?
  - Майк меў рацыю, - сказаў я.
  «Жыццё працягваецца, і карпарацыя не кіруе сама сабой. Так, я ўпэўнены».
  "Я думаў пра тое, што вы прапанавалі, калі мы вярталіся з Абака. Ведаеце, калі я думаю пра гэта, я пражыў даволі бескарыснае жыццё". Яна іранічна ўсміхнулася.
  «Сям'я Канінгемаў не верыць у жанчын у бізнэсе. Яны павінны быць упрыгожанымі, добрымі ў ложку і нараджаць дзяцей пажадана хлопчыкамі. Праклятае недарэчнае паўднёвае рыцарства. Такім чынам, я быў упрыгожаннем, і гэта прыблізна усё».
  Я ўсміхнуўся.
  "А як наконт ложка?"
  «Вы не паверыце, але я была нявінніцай, пакуль не сустрэла таго вырадка ў Х'юстане». Яна адмахнулася ад гэтай думкі.
  «У любым выпадку, я думаю, што ўсё гэта зменіцца, і гэта моцна ўзрушыць майго бацьку, калі я звязваюся з чорнымі дзецьмі і бедным белым смеццем. Але я думаю, што я змагу прайсці міма Білі Адзін».
  «Трымайся. Прыйшоў час Канінгамам зарабіць яшчэ што-небудзь, акрамя грошай.
  Рабіць людзей шчаслівымі - нядрэнная мэта. "
  Мы пагаварылі пра гэта яшчэ трохі, а потым яна выбачылася і пайшла праз залу да прыбіральняў. Калі яна вярнулася, яна спяшалася, яе абцасы хутка ляскалі па цвёрдай падлозе. Яна спынілася перада мной і сказала: «Том, я павінна табе сёе-тое паказаць.
  Я не збіралася, але...» Яна спынілася і нервова закусіла губу, потым сунула мне ў руку канверт.
  "Вось!"
  "Што гэта?"
  «Вы памятаеце, што Сью пакінула камеру. Ну, я дастаў плёнку і праявіў яе. Я толькі што ўзяў адбіткі на Міжнародным базары і! пайшоў у Джон, каб паглядзець на іх».
  — Разумею, — павольна сказаў я. Я не быў упэўнены, што хачу іх бачыць. Было б занадта шмат успамінаў пра той апошні дзень.
  "Я думаю, вы павінны паглядзець на іх", - падганяла Дэбі.
  – Гэта важна.
  Я дастаў адбіткі з канверта і перабраў іх.
  Было некалькі фотаздымкаў Дзяўчыны, на адным з якіх Піт пазіраваў у луках, уражваючы гераічным выглядам; тры фотаздымкі самой Сью, верагодна, зробленыя Джулі, убачыўшы якія, чорт вазьмі, ледзь не разбіла сэрца; у астатніх была сама Джулі ў розных месцах каля басейна, каля лодкі і на борце, якая кантралявала пагрузку багажу. Быў адзін здымак Дэбі, а таксама чатыры дурня, не ў фокусе і размытыя. Сью яшчэ не навучылася карыстацца камерай і цяпер ніколі не асвоіцца. У горле камяк закашляўся.
  Дэбі ўважліва назірала за мной.
  — Паглядзі яшчэ раз.
  Я зноў прагледзеў фатаграфіі, і раптам Дэбі сказала: «Стоп!
  Вунь той. "На фотаздымку, дзе Піт быў на носе, была цьмяная постаць на карме чалавека, які толькі што заходзіў на палубу знізу. Ён быў у цені, і яго твар быў невыразным.
  – Ну, няхай я буду чорт! Я паклаў адбітак і дастаў негатыў. Негатыў плёнкі 110 па-чартоўску маленькі, ён ледзь-ледзь закрые ваш пазногаць і фрагмент, які паказвае, што гэты чалавек быў памерам з булавочную галоўку.
  — Экіпаж! — ціха сказаў я.
  "Так. Табе будзе што паказаць Перыгору".
  "Але спачатку я загадаю павялічыць яго. Я не дам гэта ў рукі Перыгору, не маючы для сябе некалькіх копій. Яго ідэі абачлівасці могуць перашкодзіць мне. У мяне ёсць праніклівая думка, што як толькі ён атрымае гэта, я ніколі больш гэтага не ўбачу».
  Было абвешчана аб палёце Дэбі, скажонае дрэннай акустыкай, і я суправаджаў яе да бар'ера, дзе мы развіталіся.
  «Я напішу вам пра нашу схему», — сказала яна.
  — Сачы за сабой, Том. Яна пацалавала мяне, цнатліва цокнула ў шчаку.
  Потым яе не стала, і я вярнуўся ў Фрыпорт, каб знайсці фатографа.
  Праз два дні я атрымаў тое, што хацеў. Я сядзеў у сваім кабінеце і разглядаў дублікат негатыву, копіі каляровага друку і шэсць глянцавых чорна-белых павелічэнняў памерам з шпількавую галоўку негатыва, які быў галавой экіпажа. Тэхнік цёмнай пакоі зрабіў добрую працу, улічваючы памер выявы, з якой яму трэба было працаваць. Нельга сказаць, што гэта быў добры партрэт, ён быў вельмі крупчастым і крыху не ў фокусе, але ўсё было не так дрэнна.
  Чалавек быў малады, я б сказаў, пад трыццаць, і ён выглядаў бялявым. У яго быў шырокі лоб і вузкі падбародак, а вочы былі глыбокія і зацененыя. Адна рука была паднятая да яго твару, як быццам ён хацеў гэта схаваць, а галава была крыху расплывістая, быццам яна рухалася падчас здымкі. На каляровым адбітку было відаць, што ён з'яўляецца знізу, і, магчыма, ён раптам зразумеў, што знаходзіцца на адкрытай камеры. Калі так, то ён не перасягнуў хуткасці затвора фотаапарата і хуткага фільма.
  Я вельмі доўга вывучаў твар. Гэта быў чэрствы забойца?
  Як выглядаў забойца? Як і любы іншы, я мяркую.
  Я збіраўся пазваніць у Перыгор, калі загудзеў дамафон, таму я пстрыкнуў выключальнікам.
  — Так, Джэсі?
  «Містэр Форд жадае бачыць вас».
  Я забыўся пра Сэма Форда. Я адсунуў фотаздымкі на край свайго стала і сказаў: «Застрэліце яго».
  Сэм Форд быў чорным багамцам і кіраўніком прыстані, якая была прымацавана да гатэля Sea Gardens на Нью-Правідэнсе. Ён быў спраўным кіраўніком, добрым мараком, шмат зрабіў для тамтэйшага аддзялення БАСРА. З часоў размовы ў кабінеце Перыгора і выказаных ім поглядаў на бяспеку прыстані я думаў пра нашу, і ў мяне была праца для Сэма.
  Ён зайшоў.
  — Добрай раніцы, містэр Манган.
  «Добрай раніцы, Сэм. Сядай на крэсла».
  Сеўшы, ён сказаў: «Мне было вельмі шкада пачуць пра тое, што здарылася. Я б прыйшоў на пахаванне, але ў той дзень у прыстані ў нас былі праблемы».
  Быў вянок ад Сэма і яго сям'і.
  "Дзякуй, Сэм. Але цяпер усё скончана". Ён кіўнуў, і я адкінуўся на спінку крэсла.
  «Я пераглядаў нашу палітыку ў дачыненні да прыстаняў. У нас ёсць тры, і неўзабаве ў нас будзе яшчэ адна, калі гатэль будзе скончаны на Эльеўтэры. Калі ўсё пойдзе так, як я спадзяюся, у нас будзе больш. Пакуль што прыстані далучаны у гатэлях, калі менеджэр прыстані нясе адказнасць перад мэнэджэрам гатэля, гэта спрацавала дастаткова добра, але ўзнікла пэўная колькасць трэнняў, ці не так?»
  - У мяне былі непрыемнасці, - сказаў Сэм.
  «Я не ведаю пра іншыя прыстані, але мой бос, Арчы Бэйн, ведае пра лодкі па-чартоўску ўсё. Тыя разы, калі ён прасіў мяне пакласці кварту ў паўлітровы рондаль, я клянуся, што ён думае, што лодкі разбіраюцца».
  Я чуў падобныя каментарыі ад іншых кіраўнікоў прыстані.
  «Добра, мы збіраемся нешта змяніць. Мы збіраемся стварыць аддзел прыстаняў, у якім кіраўнікі прыстаняў будуць адказваць перад кіраўніком аддзела, а не перад кіраўнікамі гасцініц. Ён будзе кіраваць участкам з цэнтралізаванай купляй карабельныя люстры і гэтак далей. Як вам праца?»
  Ягоныя бровы падняліся.
  "Начальнік аддзела?"
  "Так. Вы атрымаеце зарплату, якая ідзе з працай".
  Сэм глыбока ўздыхнуў.
  "Містэр Манган, гэта праца, на якую я маліўся".
  Я ўсміхнуўся.
  "Яно тваё з першага чысла месяца, гэта значыць праз два тыдні. І як кіраўніка аддзела ты можаш называць мяне Томам". Некаторы час мы гаварылі пра яго новую працу, пра ўрэгуляванне лініі размежавання, заробак і іншыя дэталі. Тады я сказаў: "І я хачу, каб ты ўзмацніў ахову на прыстанях. Колькі лодак ты скраў, Сэм?"
  — З марскіх садоў? Ён пачухаў галаву.
  "Адзін у гэтым годзе, два ў мінулым і два ў мінулым годзе. Адзін у гэтым годзе быў знойдзены на Андрасе, знойдзены закінутым. Я думаю, хтосьці проста ўзяў яго, каб пакатацца".
  З усіх кабаноў, з якімі справіўся Сэм, пяць за тры гады было не так шмат, але калі памножыць гэта на колькасць прыстаняў на Багамах, то атрымаецца вельмі шмат. Я пачаў цаніць пункт гледжання Перыгора. Я сказаў: "Праглядзіце запісы ўсіх нашых прыстаняў за апошнія пяць гадоў, не хачу ведаць, колькі лодак прапала без вестак. І, Сэм, мы не хочам больш губляць".
  "Я не бачу, што мы адказныя", - сказаў Сэм.
  «І ў пагадненні аб прыстані ёсць пункт, які так гаворыць. Вы ведаеце людзей, якія працуюць на лодках. Яны лічаць, што атрымалі свабоду мора. Магчыма, яны атрымалі, таму што яшчэ ніхто не паспеў выдаць ім ліцэнзіі, але некаторыя з іх проста безадказна. "
  Я паморшчыўся, таму што Сэм патрапіў у востры нерв; Я быў уладальнікам лодкі.
  «Тым не менш, узмацніце ахову».
  «Гэта будзе каштаваць», — папярэдзіў Сэм.
  – Гэта азначае вартаўнікоў.
  — Не трэба.
  Сэм паціснуў плячыма.
  "Яшчэ што-небудзь, містэр... э-э... Том?"
  – Думаю, што ўсё.
  Ён устаў, потым завагаўся.
  «Прабачце, але мне было цікава.
  Што вы робіце з гэтымі фотаздымкамі Джэка Кейлза? "
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  Сэм паказаў на чорна-белыя фатаграфіі.
  «Вось гэта Джэк Кейлз».
  'Вы ведаеце гэтага чалавека? "
  «Не сказаць, каб ведаць, як быць сябрамі, але ён быў у прыстані і не быў».
  «Сэм, ты толькі што зарабіў сабе бонус». Я сунуў фатаграфію праз стол.
  — А цяпер сядайце і раскажыце мне ўсё, што ведаеце пра яго.
  Сэм падняў яго.
  «Нядобры здымак, — пракаментаваў ён. — Але гэта Кейлз, усё ж так. Ён згарэлы на яхце; атрымаў шлюп даўжынёй дваццаць сем футаў, брытанскай зборкі і шкловалакна. Звычайна плыве ў адзіночку».
  — Дзе ён яе трымае?
  «Нідзе і паўсюль. Яна звычайна там, дзе ён бывае ў гэты час. Кайлз можа з'явіцца дзе заўгодна, я мяркую. Ён быў у Нью-Правідэнсе два гады таму і сказаў мне, што падняўся з Галапагосаў, праз Панамскі канал, і прайшоў праз астравы. Ён збіраўся паглядзець на Фларыда-Кіс.
  Ён даволі нандзі з лодкай. "
  — Як яе завуць?
  Сэм нахмурыўся.
  «Цяпер смешна, што ён змяніў яе імя, што вельмі незвычайна. Большасць людзей ставяцца да гэтага забабонна. Два гады таму яе звалі Сігла, але калі я бачыў яе апошні раз, яна была Зялёнай Хваляй».
  «Можа, іншая лодка», — прапанаваў я.
  — Тая самая лодка, — рашуча сказаў Сэм.
  Я прыняў гэта; Сэм ведаў свае лодкі.
  — Калі ён апошні раз быў у вашай прыстані?
  – Каля трох месяцаў таму.
  "Як Кейлз зарабляе на жыццё?"
  Сэм паціснуў плячыма.
  "Я не ведаю. Магчыма, ён працуе ў экіпажах за грошы. Я ж казаў вам; ён фанат яхты. Ёсць шмат такіх, як Кейлз. Яны жывуць на сваіх лодках і неяк зарабляюць на жыццё". Ён на імгненне задумаўся.
  «Калі падумаць, у Кейлза ніколі не было недахопу ў грошах. Ён плаціў за ўсё. Некалькі кавалачкаў люстраў з крамы, паліва, плату за прыстань і ўсё гэта».
  "Крэдытная картка?"
  "Не. Заўсёды наяўнымі. Заўсёды таксама ў амерыканскіх доларах".
  — Ён амерыканец?
  "Я б так сказаў. Можа быць, канадскі, але я так не думаю. Пра што ўсё гэта, Том?"
  «Мне ён цікавы», — сказаў я неадназначна
  "Яшчэ што-небудзь раскажаш?"
  - Няма чаго расказваць, - сказаў Сэм.
  «Я толькі што заліў дызельнае паліва ў яго лодку і ўзяў яго грошы. Гэта таксама няшмат. У яго дызельны рухавік аб'ёмам паўлітра, якім ён мала карыстаецца; ён адзін з тых хлопцаў, якія любяць вецер, каб быць добрым мараком, як я сказаў ".
  «Усё пра Кейлза будзе карысным», — сказаў я.
  — Добра падумай, Сэм.
  Сэм разважаў.
  «Я чуў, што ён быў страшэнна запальчывым, але ён заўсёды быў ветлівым да мяне, і гэта ўсё, што мяне цікавіла. Ён ніколі не рабіў праблем у прыстані, але я чуў, што ён увязаўся ў бойку ў Насаў. Як і ўсе яхтсмены, ён носіць нож , і ён выкарыстаў гэта, ён парэзаў хлопца ".
  «Міліцыя была ў гэтым?»
  Сэм паківаў галавой.
  «Гэта была прыватная бойка», — суха сказаў ён.
  «Ніхто не хацеў праблем з паліцыяй».
  Я быў расчараваны; было б карысна, калі б у Кейлза ўжо была дасье ў паліцыі.
  "Ці былі ў яго нейкія канкрэтныя сябры, пра якіх вы ведаеце?"
  "Не, я б сказаў, што Кейлз - самотнік".
  "Калі ён пакідаў вашу прыстань тры месяцы таму, ён сказаў, куды ён ідзе?"
  — Не. Сэм раптам пстрыкнуў пальцамі.
  "Але калі я сустрэў яго ў мінулым месяцы на Міжнародным базары, ён сказаў, што збіраецца ў Фларыду. Я забыўся пра гэта". Затым ён дадаў: «Міжнародны базар тут, а не той, што ў Насаў».
  Я ўтаропіўся на Сэма.
  - Вы хочаце сказаць мне, што бачылі Кейлза тут, на Вялікім Багаме, месяц таму?
  — Не месяц таму, — паправіў Сэм.
  "У мінулым месяцы. Гэта было крыху больш за два тыдні таму. Я прывёз лодку для кліента, каб яна аддала яе Джо Картрайту". Сэм тузануў яго за вуха.
  - Хутчэй за ўсё, Кейлз таксама меў тут сваю лодку. Я не бачыў яе, але я не глядзеў. Ён ведаў пра зніжку.
  У нас была сістэма, пры якой яхтсмен, карыстаючыся адной з нашых прыстаняў, атрымліваў дзесяціпрацэнтную зніжку ў любой з астатніх; гэта дапамагло захаваць грошы ў сям'і. Я пазваніў сакратарцы.
  "Джэсі, хутка прывязі Джо Картрайта. Мне ўсё роўна, што ён робіць, але я хачу, каб ён быў тут". Я павярнуўся да Сэма.
  "Ці сказаў Кейлз, як ён едзе ў Фларыду?"
  "Ён не казаў мне, і я не пытаўся. Я меркаваў, што ён будзе ісці ў Green Wave".
  Я доўга біў Сэма, але больш нічога не змог выцягнуць з яго. Неўзабаве прыбыў Джо Картрайт. Ён быў менеджэрам прыстані Royal Palm.
  - Вы хацелі мяне, містэр Манган? Ён махнуў рукой у кароткім прывітанні.
  "Прывітанне, Сэм!"
  Я прасунуў фатаграфію наперад.
  "Гэты чалавек прывёз лодку ў прыстань каля двух тыдняў таму?"
  Сэм сказаў: «Яго клічуць Кейлз.
  «Твар і імя для мяне нічога не значаць», — сказаў Джо.
  "Мне трэба было б паглядзець запісы".
  Я паказаў на тэлефон, павярнуўшыся да вашага офіса і папрасі каго-небудзь зрабіць гэта зараз. "
  Калі Джо гаварыў у мундштук, я неспакойна барабаніў пальцамі па стале. Прынамсі, у мяне было што-небудзь для Перыгора, і я спадзяваўся, што гэта акажацца цвёрдай пазіцыяй.
  Джо паклаў трубку.
  "Ён быў тут, але я яго не бачыў. Ён прыляцеў на брытанскім шлюпе з чырвоным корпусам".
  - Зялёны, - сказаў Сэм.
  «Не, яна была чырвоная. Яе звалі Багама Мама».
  - Ён зноў змяніў імя, - здзівіўся Сэм.
  "Навошта чалавеку гэта рабіць?"
  Мая паднятая рука прымусіла яго замаўчаць. Я сказаў Джо: "Човен яшчэ тут?"
  - Я даведаюся, - Джо зноў узяў трубку, і я затаіў дыханне. Калі лодка ўсё яшчэ была тут, то Кейлз, па ўсёй верагоднасці, быў мёртвы разам з Джулі Сью і Пітам. Калі не. Джо сказаў: «Яна з'ехала на дваццаць пятае Каляды».
  Я з уздыхам выдыхнуў. Гэта было праз шэсць дзён пасля таго, як знікла Лукаян. Джо сказаў: "Ніхто не бачыў, як яна сыходзіла; раптам яе не было". Ён паціснуў плячыма.
  «Гэта нікога не бянтэжыла; плата за прыстань была аплачана загадзя да канца месяца. На гэтым мы атрымалі прыбытак».
  Я сказаў: "Я хачу, каб вы абодва пачакалі ў офісе, пакуль вас не аб'явяць у вышук". Яны сышлі, і я патэлефанаваў у Перыгор.
  «У мяне ёсць для цябе імя і твар. Гэты экіпаж».
  Ён не выглядаў здзіўленым. Усё, што ён сказаў, было "Хто?"
  Я сказаў яму.
  "Дзе ты?"
  «Мой офіс у Royal Palm».
  «Дзесяць хвілін», — сказаў ён і зазваніў.
  Перыгорд правёў адцісканне Сэма Форда і Джо Картрайта, але не атрымаў ад іх значна большага, чым я, потым узяў негатыў і фатаграфіі і сышоў. Але ён не ўзяў усіх; Я захаваў некаторыя, замкнёныя ў офісным сейфе. Я размаўляў з Сэмам і Джо.
  "Калі вы бачыце або чуеце пра гэтага чалавека, я хачу ведаць, але не палохайце яго - проста звяжыцеся са мной".
  Сэм сказаў: "Пра што ўсё гэта, Том?"
  Я вагаўся, напалову схіляючыся сказаць яму, але коратка сказаў: «Табе не трэба ведаць. Гэта справа паліцыі». Я змяніў тэму.
  "Мы арганізуем марыны ў падраздзяленне, Джо; і Сэм будзе начальнікам. Раскажыце, што мы пашыраемся. Звальненняў не будзе, і будзе шмат найманых. Сэм раскажа вам усё пра гэта.
  Добра, вось і ўсё. "
  І гэта было ўсё.
  Джэк Кейлз не выходзіў на паверхню, але праз пару тыдняў прыбыў Білі Канінгам з групай юрыстаў і бухгалтараў, і яны пачалі праглядаць кнігі West End Securities, не знайшоўшы нічога дрэннага і шмат чаго недарэчнага. справа. Праз некалькі дзён да мяне падышоў Білі і з крывай усмешкай сказаў: «Вы недаацанілі свой кошт прыкладна на чвэрць мільёна, але вы ўсё роўна не атрымаеце больш за пятую частку акцый Theta».
  «Мне падыходзіць».
  «Карпарацыя будзе створана да канца тыдня; над гэтым працавалі юрысты Насау. Затым мы можам падпісваць дакументы».
  «Вам было б лепш пракансультавацца са мной на гэты конт», — сказаў я.
  "Магчыма, але я думаў, што, магчыма, вы не ў стане разважаць".
  7i «Вы маглі мець рацыю», — прызнаў я.
  Ён устаў і пацягнуўся.
  "Гэй, гэта быў цяжкі тыдзень. Я мог бы выпіць. Дзе ты трымаеш сваю офісную бутэльку?"
  Я адчыніў шафу, наліў напояў і працягнуў яму шклянку.
  «Вось за карпарацыю Тэта».
  Мы выпілі тост, і Білі сказаў: «Ты сапраўды падклаў задзірыну пад сядло Дэбі. Што ты, чорт вазьмі, зрабіў?»
  «Проста бацькава парада».
  Вусны Білі скрывіліся.
  — Па-бацькоўску! Ён сеў.
  «Мой паважаны дзядзька, Джэк Канінгем, старшыня карпарацыі Канінгем і нейкі галоўны вырадак, лічыць вас нейкім падрыўным вар'ятам. Ён кажа, што вы ўбівалі левыя ідэі ў галаву яго дачкі» «Што вы думаеце? "
  «Я думаю, што гэта лепшае, што з ёй калі-небудзь здаралася», — шчыра сказаў ён.
  «Яна ўсё жыццё была распешчанай, і прыйшоў час падумаць пра нешта іншае, чым пра сябе. Магчыма, гэта падыдзе».
  – Спадзяюся, што так.
  Ён вагаўся.
  «Яна расказала мне пра Сью і пра пахаванне. Чаму вы не паведамілі мне?»
  «Не твая праблема». Я паспрабаваў віскі.
  — Яна расказала вам пра фатаграфію?
  "Якая фатаграфія?"
  Такім чынам, Дэбі стрымала сваё абяцанне Перыгорду; яна нават не сказала сваёй сям'і. Я не быў такім ганаровым.
  – Я табе пра гэта раскажу, але трымай гэта пад шапкай.
  Так што я сказаў яму, і гэта было доўга ў расказванні, і калі я скончыў, ён сказаў: "Ісус, я ніколі не чуў пра нешта падобнае!" Ён узяў з сейфа фатаграфію, якую я зрабіў.
  — Вы хочаце сказаць, што гэты сукін сын забіў вашу сям'ю?
  "Гэта агульная тэорыя. Калі ён яшчэ жывы, дык ён, а калі ён мёртвы, хто забраў яго лодку з прыстані?"
  "Гэта жахлівая карціна", - сказаў Білі.
  "Я думаю, што мы можам зрабіць лепш, чым гэта?"
  — Як?
  «Вы ведаеце, што ў нас ёсць касмічны цэнтр у Х'юстане. Я ведаю многіх хлопцаў там, таму што мы працуем з NASA.
  Калі яны здымаюць здымкі з космасу, яны даволі размытыя, таму яны прапускаюць іх праз камп'ютар, які робіць іх рэзкімі; робіць камп'ютэрна палепшаны малюнак, як яны гэта называюць. "Ён пастукаў па фатаграфіі.
  "Я думаю, што яны маглі б зрабіць тое ж самае з гэтым, і калі яны не змогуць, вам не горш. Не супраць, калі я адвязу гэта назад у Х'юстан?"
  Я падумаў, што гэта добрая ідэя.
  — Бяры.
  Праз тры дні мы падпісалі дакументы, і я стаў прэзідэнтам карпарацыі коштам 50 мільёнаў долараў.
  Прайшоў час.
  У мяне была вялікая працоўная нагрузка, калі я ўзяўся за тое, каб прымусіць Theta Corporation працаваць. Я пачаў з актывацыі некаторых прапаноў, якія выклаў Білі, пачынаючы з будаўнічага аддзела. Джэк Фостэр быў бяздзетным удаўцом і кіраваў будаўнічай кампаніяй у Насаў. Яму было за шэсцьдзесят, і ён хацеў сысці, не бачачы сэнсу забіваць сябе ў магілу, калі яму не было на каго пакінуць кампанію, таму я прыляцеў у Насаў, і мы заключылі здзелку, і я атрымаў кампанію на чвэрць -мільён менш, чым я чакаў заплаціць. Так як гэта была кампанія, якая будавала гатэль на Элеўтэры, там усё пачало рухацца хутчэй, таму што я паклапаціўся аб тым, каб Theta Corporation атрымала першы выбар матэрыялаў і працоўнай сілы. Чым хутчэй будзе завершаны гатэль, тым хутчэй грашовы паток ператворыцца з адмоўнага ў станоўчы.
  Чвэрць мільёна, якія я зэканоміў, я ўклаў у геаграфічнае і эканамічнае даследаванне Багамскіх астравоў, наняўшы для гэтага амерыканскую групу. Я не чакаў, што яны прыдумаюць што-небудзь, што магло б мяне здзівіць, але тое, што яны знайшлі, падмацавала б мае ідэі з Канінгамамі.
  Я прылятаў у Абако як мінімум раз на тыдзень, каб пабачыцца з Карэн, нават калі застацца на гадзіну. Здавалася, што яна цалкам супакоілася і не выглядала горш ад страты. Я хацеў, каб я меў яе ўстойлівасць; Я стрымліваў сябе ад задумення толькі цяжкай працай і занятасцю.
  Але былі часы ў маленькія гадзіны..
  Я абмяркоўваў пытанне аб тым, каб забраць Карэн дадому, але Пэгі параіла гэтага не рабіць.
  "Том, ты працуеш столькі гадзін, колькі пасылае Бог. Як ты думаеш даглядаць за маленькай дзяўчынкай? Няхай яна застанецца тут, пакуль усё не супакоіцца. Яна не выклікае праблем".
  Пэгі і Боб былі ў захапленні, таму што я фінансаваў іх на поле для гольфа, каб канкурыраваць з полем у Treasure Cay. Я таксама сказаў ім, што праводжу сумесныя сустрэчы з Міністэрствам фінансаў, Міністэрствам турызму і Дэпартаментам грамадскіх работ, каб даведацца, ці можна што-небудзь зрабіць з жахлівай дарогай паміж Марш-Харбар і Трэжэр-Кэй. Я сказаў ім, што падрыхтаваў Багамскі авіяцыйны даведнік для пілотаў, у якім сказана, што калі хто-небудзь хоча дабрацца з Трэжэр-Кэй у Марш-Харбар, яму лепш ляцець.
  «Я спытаў іх: «Што гэта за турыстычная рэклама?» «Я думаю, што мы атрымаем нашу палепшаную дарогу».
  "Гэта вельмі дапамагло б нашаму абедзеннаму гандлю", - сказаў Боб.
  «Людзі, якія прыязджаюць на аднадзённыя туры з Трэжэр-Кей».
  "Хрэн з абедам. Вы будзеце працаваць у пракаце аўтамабіляў". Такім чынам, я быў заняты, і час прайшоў крыху менш балюча.
  Я пастараўся час ад часу зазіраць у Перыгор. Камп'ютэрныя здымкі Кейлза вярнуліся з НАСА, і я перадаў іх яму. Ён зірнуў на іх і міргнуў.
  "Як ты гэта зрабіў?" - запатрабаваў ён.
  — Не задавайце пытанняў, — сказаў я.
  «Памятайце пра разважлівасць». Кейлза не было і следу.
  «Калі ён яшчэ жывы, то можа быць дзе заўгодна», — сказаў Перыгор.
  «Яхтсмены мабільныя, і ніякага кантролю над імі няма. Наколькі я ведаю, ён зараз у Кейптаўне».
  "І ён зноў змяніў назву сваёй лодкі".
  - І, магчыма, яго ўласны, - сказаў Перыгор.
  «У яго, напэўна, там будуць праблемы з пашпартам».
  Перыгор паглядзеў на мяне крыху сумна.
  «Для вас можа быць нечаканасцю даведацца, што капітану лодкі, якой бы маленькай яна ні была, не патрэбны пашпарт; усё, што яму патрэбны, — гэта суднавыя дакументы, а іх лёгка падрабіць. У любым выпадку, атрымаць пашпарт досыць просты, калі вы ведаеце, дзе шукаць ". Перыгор апынуўся ў тупіку.
  Прайшло тры месяцы, і Дэбі вярнулася, прыхапіўшы з сабой дзвюх чарнаскурых амерыканскіх дзяўчынак прыкладна яе ўзросту. Яна ўляцела ў мой кабінет, як асвяжальны вецер, і пазнаёміла іх.
  "Гэта Кора Браўн і Эдзі Уільямс; яны абедзве настаўнікі, і Эдзі мае кваліфікацыю медсястры. Мы з'яўляемся перадавой скаўцкай групай".
  «Тады я лепш дастаўлю табе пакоі». Я пацягнуўся да тэлефона.
  - Не трэба, - лёгка сказала яна.
  "Я зрабіў браніраванне".
  Я памятаў, што трэба сказаць Джэку Флетчару, каб ён паведамляў мне кожны раз, калі Дэбі Канінгам браніруе нумар.
  – Дык ты ж наперадзе.
  Яны мне пра гэта расказвалі, шырока і падрабязна. Штомесяц збіраліся прывозіць па дваццаць дзяцей на два тыдні.
  "У мяне былі невялікія праблемы са школьнымі саветамі з гэтай нагоды", - сказала Дэбі.
  "Але я адзначыў, што і Кора, і Аддзі - настаўнікі, і ўсё гэта адзін вялікі ўрок геаграфіі, ва ўсякім разе з дадаткам спорту. Яны пайшлі на гэта".
  Кора і Аддзі павінны былі даваць дзецям урокі па базавай арыфметыцы і англійскай мове, а таксама вывучаць гісторыю Багамскіх астравоў у адносінах са Злучанымі Штатамі. Гэта крыху паклапацілася пра адукацыю. Дэбі няўпэўнена сказала: «Ты казала нешта пра Астравы Сям'і. Я думала, тыдзень тут і тыдзень на адным з іх...»
  — Вядома, — сказаў я.
  "Гэта лёгка. Пакуль яны тут, дзеці, якія ўмеюць плаваць, могуць пайсці ў Таварыства падводных даследаванняў і навучыцца падводнаму плаванню. Яны дадуць вам нізкую стаўку. Тыя, хто не ўмее плаваць, могуць браць урокі тут, у гатэлі. ёсць інструктар.
  — Цудоўна, — сказала Кора.
  «Я не ўмею плаваць, можа, я таксама буду браць урокі».
  І так пайшло з вялікім энтузіязмам. Я ўзяў адпачынак, каб пазнаёміць іх з людзьмі, якіх, на маю думку, яны павінны ведаць, а потым адпусціў іх у Фрыпорт. Перад тым, як яны вярнуліся ў Штаты, я павёў Дэбі на абед у Xanadu Princess. Я арганізаваў гэта тэт-а-тэт, адправіўшы Кору і Аддзі ў Абака з прадстаўленнем да Пегі.
  Калі мы выйшлі з машыны, Дэбі паглядзела на гатэль.
  «Гэта належыць карпарацыі Тэта?»
  Я засмяяўся.
  «Не, я проста хачу сачыць за тым, што задумвае апазыцыя».
  За кактэйлямі я сказаў: «Мне падабаюцца Кора і Аддзі. Дзе вы іх знайшлі?»* «О, я проста пацікавіўся і прыдумаў джэкпот». Яна ўсміхнулася.
  «Ніхто з іх не жанаты. З таго, што я заўважыў за апошнія некалькі дзён, яны цалкам маглі б выйсці замуж за багамскіх хлопчыкаў. Усмешка знікла з яе твару, і яна цвяроза сказала: "Як справы, Том?"
  "Добра. Карпарацыя Theta займае мяне. Настолькі, што я думаю прадаць дом. Цяпер я не праводжу там шмат часу; звычайна я сплю ў гатэлі".
  "О, вы не павінны прадаваць гэты прыгожы дом", сказала яна імпульсіўна.
  "Я бразгаю ў ім. І ўспамінаў занадта шмат".
  Яна паклала сваю руку на маю.
  "Я спадзяюся, што гэта не так ужо дрэнна". Нейкі час мы маўчалі, потым яна сказала: «Білі размаўляў са мной. Ён сказаў, што вы расказвалі яму пра Кейлза. Ёсць яшчэ навіны?»
  "Нічога. Здаецца, Кейлз цалкам знік. Калі б не ўсе супярэчнасці, я быў бы схільны паверыць, што ён сышоў з дзяўчынай Лукаян, што гэта была сапраўдная выпадковасць".
  Я наўмысна змяніў тэму, і мы пагаварылі пра іншыя, больш лёгкія рэчы, і было даволі позна, калі я адвёў яе назад у Каралеўскую пальму. Калі мы ішлі да паркоўкі, нешта ўспыхнула з цемры, і Дэбі прыгнулася і ахнула: "Што гэта было!"
  "Не хвалюйцеся, гэта бясшкодна, вам не пашкодзіць. Гэта была проста кажан. Мы называем іх грашовымі бітамі".
  Дэбі з сумневам падняла вочы, і я заўважыў, што яна зусім не паверыла маім сцвярджэнням, што кажаны бясшкодныя.
  «Гэта дзіўнае імя?
  Чаму грашовыя кажаны? "
  Я засмяяўся.
  «Таму што вы бачыце іх толькі тады, калі яны ляцяць ад вас».
  У тую ноч, лежачы бяссонным у ложку, у мяне ўзнікла цікавая думка. Ці можа розум згуляць з адным? Ці даў я Дэбі Канінгэм ідэю прывезці амерыканскіх дзяцей на Багамы, каб я мог больш бачыць яе? Гэта не было свядомае рашэнне, у гэтым я быў упэўнены. Калі Джулі і Сью памерлі ўсяго тыдзень, я б не прыняў, не мог бы прыняць такое рашэнне. Але розум дзіўны і складаны, і, магчыма, ён уклаў гэтыя словы ў мае вусны, ідэю ў розум Дэбі, па ўласных прычынах.
  Усё роўна я адчуваў сябе больш шчаслівым, чым адчуваў сябе на працягу доўгага часу, ведаючы, што ў агляднай будучыні я буду штомесяц бачыцца з Дэбі Канінгам.
  Ішлі месяцы. Праз сем месяцаў пасля таго, як я стаў прэзідэнтам Theta Corporation, у нас адбылося ўрачыстае адкрыццё гатэля Rainbow Bay Hotel на Элеўтэры. Я запрасіў натоўп вядомых людзей: міністраў урада, пару кіназорак, чэмпіёна па гольфе і гэтак далей. Я таксама запрасіў намесніка камісара Говарда Перыгорда і яго жонку Эмі. І прыйшлі Канінгэмы; Білі і яго бацька, Білі Адзін; Джэк Канінгем, які глядзеў на мяне з некаторым недаверам, і, вядома, дачка Дэбі.
  Каб пераканацца, што ўсё ішло як па масле, я прыцягнуў лепшых супрацоўнікаў з астатніх трох гатэляў. Абслугоўванне ў гэтых гатэлях, магчыма, крыху пагоршылася ў той час, але не вельмі, таму што ў цэлым якасць нашага персаналу была высокай. У выніку ўсё прайшло добра.
  Перад тым, як мы прыляцелі ў Эльютэру, мы з Канінгамамі правялі нефармальную сустрэчу савета дырэктараў. Я раздаў копіі апытання, зробленага амерыканскай кампаніяй, і дадаў сваю справаздачу з падрабязнымі рэкамендацыямі.
  «Не чакаецца, што вы ўсё гэта прачытаеце зараз, але я дам вам кароткае рэзюмэ».
  Я ставіў галачкі на пальцах.
  «Мы ідзем на астравы сям'і». Я зрабіў паўзу і сказаў у дужках: «Раней яны называліся Out Islands, але міністр турызму лічыць, што Family Islands гучаць больш утульна».
  - Ён мае рацыю, - сказаў Білі.
  «І Шэкспір памыляўся. Імёнаў шмат».
  «У любым выпадку, будучыня за Астравамі Фамілі. Мы актыўна займаемся нерухомасцю на востраве Крукед, востраве Эклінз, Маягуана і Вялікая Інагуа. І мы купляем пару рылаў у хрыбце вострава Рагэдж. Усё гэта незабудавана і мы ўваходзім туды першымі, асабліва да таго, як швейцарскія грошы ўвойдуць і падвысяць кошты».
  Я пастукаў іншым пальцам.
  "Мы аб'ядноўваем нашы ўласныя пакетныя прапановы і перадаем іх турагентам у Штатах і Еўропе. Для гэтага мы альбо самі заключаем здзелкі з некалькімі авіякампаніямі, альбо чартарнымі самалётамі, каб даставіць нашых кліентаў на Вялікія Багамы ці Нью-Правідэнс .З гэтага моманту нам давядзецца альбо заключыць здзелку з Bahamasair, альбо стварыць уласную авіякампанію на астравах».
  Яшчэ адзін палец падняўся.
  «Далей я хачу адзін сапраўды высакакласны гатэль класа люкс; не для пакетных турыстаў, а для людзей з грашыма». Я ўсміхнуўся.
  «Простыя людзі, як вы. Дзесяць працэнтаў наведвальнікаў Астравоў прылятаюць на ўласных самалётах, і я хачу захапіць гэты рынак».
  - Гучыць добра, - сказаў Білі.
  Білі Адзін сказаў: "Так, здаецца, гэта мае сэнс".
  Джэк Канінгам гартаў старонкі майго дакладу.
  "Што гэта наконт таго, што вы хочаце адкрыць школу?"
  1 сказаў: «Калі мы будзем будаваць гатэлі, нам спатрэбіцца персанал, каб кіраваць імі, я хачу навучыць іх па-свойму».
  — Чорт з гэтым! - рэзка сказаў Джэк.
  «Мы плацім за навучанне, потым яны з'язджаюць і едуць у іншы пракляты гатэль, напрыклад, у Holiday Inn. Ні ў якім разе мы гэтага не робім».
  «Міністэрства турызму закладвае палову кошту», — сказаў я.
  - Ну, добра, - неахвотна сказаў Джэк.
  «Гэта можа быць па-іншаму».
  Білі сказаў: "Джэк, я старшыня гэтай карпарацыі, і, што тычыцца мяне, ты сямнаццаты віцэ-прэзідэнт, які адказвае за адказы на дурныя пытанні. Не лезь сюды з вяслом".
  — Не размаўляй так са сваім дзядзькам, — сказаў Білі Адзін. Але голас у яго быў мяккі.
  - Я атрымаў тут свае грошы, - агрызнуўся Джэк.
  "І я не хачу, каб гэты хлопец выкінуў гэта. Ён ужо напоўніў галаву Дэбі вялікай колькасцю камуністычнай лухты".
  Білі ўсміхнуўся.
  «Пакажы мне іншага камуняка з больш чым дзесяцьцю мільёнамі даляраў».
  - Два мільёны з іх мы далі яму, - агрызнуўся Джэк. Ён адкінуў справаздачу ўбок.
  «Білі, ты ледзь не прысягнуў на біблейскай клятве, што ўрад Багамскіх выспаў стабільны». Ён паказаў на мяне.
  "Вы паверылі яму. Ён дае нам справаздачу, якую можна добра прачытаць, але я, напрыклад, чытаў іншыя словы ў газетах. Тры дні таму ў Насаў быў пракляты бунт. Што ў гэтым стабільнага?"
  Я ведаў пра бунт і не мог зразумець, у чым яго прычына. Яно ўспыхнула ніадкуль, і паліцыі было цяжка стрымаць беспарадкі. Я сказаў: «Амерыканская група выйшла і закрыла фабрыку. Яны зрабілі гэта па-чартоўску хутка і без кансультацый. Людзям не падабаецца, калі іх звальняюць, асабліва калі гэта робіцца нават без дазволу. гэта і пачалася праблема. Гэта проста мясцовая цяжкасць.
  Ён буркнуў.
  "Лепш бы гэта было так. Некаторыя амерыканскія турысты пацярпелі, і гэта не прынясе ніякай карысці гэтай індустрыі; я магу адзначыць, што індустрыя, якой мы займаемся за пяцьдзесят мільёнаў долараў".
  Я бачыў, што любыя адносіны ў мяне з Джэкам будуць няпростымі, і я вырашыў трымацца ад яго далей, наколькі гэта магчыма. Што да бунту, то я даў дастаткова вуснае тлумачэнне, але не быў упэўнены, што яно правільнае.
  Білі Адзін сказаў: "Давайце астудзім, ці не так?" Ён паглядзеў на мяне.
  — Ці не знойдзецца ў цябе кіслае пюрэ?
  Так усё было згладжана, і на наступны дзень мы паляцелі ў Эльеўтэру. Элеўтэра мае 120 міль у даўжыню, але ў тым месцы, дзе я пабудаваў гатэль, яна была менш за дзве мілі ў шырыню, так што з гатэля можна было бачыць мора з абодвух бакоў. Білі Адзін глядзеў на гэта са здзіўленнем.
  — Буду я чорт вазьмі!
  Я сказаў: "Мы атрымліваем два пляжы па цане аднаго. Вось чаму я пабудаваў тут".
  Нават Джэк быў уражаны.
  На працягу дня я перагаварыўся з Перыгорам і спытаў яго пра беспарадкі ў Насаў.
  — Чым гэта выклікана? Я спытаў.
  Ён паціснуў плячыма.
  "Я сапраўды не ведаю. Гэта не ў маёй юрысдыкцыі. Гэта на каленях у камісара Дзіна, і ён можа гэта зрабіць".
  «Ці ёсць верагоднасць падобнага выпадку на Вялікім Багаме?»
  Ён змрочна ўсміхнуўся.
  «Не, калі я маю да гэтага дачыненне».
  «Гэта было палітычнае?»
  Ён непрыкрыта паглядзеў на мяне і наўмысна змяніў тэму.
  "Я павінен павіншаваць вас з набыццём гэтага цудоўнага гатэля. Жадаю вам поспехаў".
  Гэтая рэакцыя занепакоіла мяне больш за ўсё астатняе.
  Але ўрачыстае адкрыццё мела велізарны поспех, і я танчыў з Дэбі ўсю ноч.
  Так і пайшло. Карпарацыя Theta мела поспех пасля першага года існавання, хаця грошай сыходзіла больш, чым паступала. У рэшце рэшт, гэта было тое, што мы ўсё яшчэ знаходзіліся на стадыі пашырэння. Білі быў задаволены тым, як я абыходзіўся са сваімі справамі, і ў асноўным Білі Адзін быў задаволены. Што адчуваў Джэк, я не ведаў; ён трымаўся далей ад рэчаў, і я не хацеў пытацца. У маім дзелавым жыцці ўсё ішло добра, і маё асабістае жыццё таксама ажывілася, да таго, што я папрасіў Дэбі выйсці за мяне замуж.
  Яна ўздыхнула.
  — Я думаў, ты ніколі не спытаеш.
  Такім чынам, я адвёў яе ў ложак, і мы пажаніліся праз тры тыдні з-за пратэстаў Джэка, які адкрыта пярэчыў адносна розніцы ў нашым узросце, але я яму не падабаўся, пра што я ўжо ведаў. Білі і, я думаю. Білі Адзін быў за, але брат Дэбі, Фрэнк, прытрымліваўся лініі Джэка. Розныя члены сям'і прынялі бок, і клан у некаторай ступені падзяліўся па гэтым пытанні. Але ніхто з іх не мог сказаць, што я быў паляўнічым за багаццем і ажаніўся з ёй дзеля яе грошай, у мяне было дастаткова сваіх. Што тычыцца маіх уласных пачуццяў з гэтай нагоды, я ажаніўся з Дэбі, а не з Джэкам.
  Мы пажаніліся ў Х'юстане ў даволі напружанай атмасферы, а потым вярнуліся на Багамы, каб ненадоўга правесці мядовы месяц у новым гатэлі Rainbow Bay. Потым мы вярнуліся ў Гранд-Багаму праз Абака, дзе сустрэлі Карэн, якая, здавалася, не сумнявалася ў новай маці. Дэбі і Карэн пераехалі ў дом у Лукая, а я вярнуўся да кіравання карпарацыяй. Праз два месяцы яна сказала мне, што цяжарная, што зрабіла нас абодвух вельмі шчаслівымі.
  Але потым усё зноў пайшло не так, таму што людзі, якія прыязджалі на Багамы ў адпачынак, ехалі дадому паміраць.
  Legionella pneumophila.
  За наступныя некалькі месяцаў я шмат даведаўся пра гэтую няўлоўную памылку з псеўдалацінскай назвай. Той, хто звязаны з гасцінічнай індустрыяй, павінен быў вучыцца, і вучыцца хутка. Спачатку не было прызнана, што гэта было, таму што пацярпелыя паміралі не на Багамах, а на радзіме ў Штатах, або ў Англіі, або ў Швейцарыі, або адкуль бы яны ні былі. Сусветная арганізацыя аховы здароўя дала першы папераджальны свісток.
  Большасць людзей можа ведаць, што гэта хвароба легіянераў, таму што яна была ўпершыню выяўлена на з'ездзе Амерыканскага легіёна, які адбыўся ў гатэлі Bellevue-Stratford у Філадэльфіі ў 1976 годзе, дзе адбылася амаль выбуховая ўспышка пнеўманіі сярод тых, хто прысутнічаў. Усяго стаў 221 чалавек. захварэлі і трыццаць чатыры з іх памерлі.
  Натуральна, хвароба легіянераў - дрэнная навіна для любога ўладальніка гасцініцы. Ніхто, хутчэй за ўсё, не будзе праводзіць бесклапотны адпачынак у курортным гатэлі, з якога яго могуць вынесці на ногі, і праблема ўскладняецца тым, што нават тыя гатэлі, якія дагледжаныя і без хвароб, адчуваюць фінансавую цягу. Як толькі навіна аб тым, што пэўны курорт заплямлены, пацярпелі ўсе.
  Так атрымалася, што многія людзі, у тым ліку і я, былі вельмі ўсхваляваны, калі пачулі, што ў гатэлі Parkway у Насау распаўсюджваецца хвароба легіянераў. Я прыляцеў у Нью-Правідэнс, каб паразмаўляць з Тоні Босуортам, лекарам нашай карпарацыі. Яго база была ў гатэлі Sea Gardens, таму што Нью-Правідэнс знаходзіцца даволі ў цэнтры, і ён мог даволі хутка дабрацца да іншых нашых гатэляў, выкарыстоўваючы самалёт карпарацыі ў выпадку надзвычайнай сітуацыі. Доктар кампаніі быў яшчэ адной маёй экстравагантнасцю, якую Джэк Ганінгем не ўхваляў, але ён зарабляў сваю зарплату ў гэтым і ў іншых выпадках.
  Калі я расказаў яму, што адбываецца на Паркуэй, ён ціха свіснуў.
  «Легіянелёз! Гэта дрэнна. Вы ўпэўнены?»
  Я паціснуў плячыма.
  — Вось што я чую.
  "Вы ведаеце, якая форма? Яна бывае двума спосабамі: ліхаманка Пантыяка і хвароба легіянераў".
  Гэта быў першы раз, калі я пачуў пра пантыякскую ліхаманку, але не апошні раз. Я паківаў галавой.
  "Я б не ведаў. Вы доктар, а не я".
  "Ліхаманка Пантыяк - гэта не так ужо дрэнна", - сказаў ён.
  "Яно б'е хутка і мае высокую частату атакі, каля дзевяноста пяці працэнтаў, але звычайна не бывае смяротных зыходаў. Хвароба легіянераў - гэта забойца. Я звярнуся да Дэпартамента аховы здароўя. Дайце мне пятнаццаць хвілін, ты?"
  Я пайшоў паглядзець на кухні. Я часта раблю раптоўныя рэйды на кухні і ў іншыя аддзелы, каб персанал быў на вышыні. Усе аддзелы аднолькава важныя, але, калі перафразаваць Джорджа Оруэла, кухня больш роўная, чым іншыя. Кашмар кожнага ўладальніка гасцініцы - гэта ўспышка сальманелы. Прайшло бліжэй да паўгадзіны, перш чым я вярнуўся да Тоні, і ён усё яшчэ балбатаў па тэлефоне, але спыніў яе праз пару хвілін пасля майго прыходу.
  - Пацверджана, - панура сказаў ён.
  «Хвароба легіянераў. Падазрэнне на яе атрымаў разумны малады доктар з Манчэстэра, Англія, было пацверджана Цэнтрам назірання за інфекцыйнымі захворваннямі. Сусветная арганізацыя аховы здароўя ідэнтыфікавала памерлага чалавека ў Парыжы і яшчэ двух у Цюрыху; ёсць некалькі выпадкаў у Буэнас-Айрэс і сып іх па Штатах».
  "Усе гэтыя людзі засталіся на Парквэй?"
  "Так. Колькі там пакояў?"
  У мяне была пад рукой уся статыстыка майго спаборніцтва.
  OceanofPDF.com
  «А
  сто пяцьдзесят. "
  "Як бы вы сказалі, круглагадовая занятасць?"
  Я лічыў.
  "Гэта даволі добры гатэль. Я б сказаў, ад сямідзесяці пяці да васьмідзесяці працэнтаў".
  Вусны Тоні бязгучна варушыліся, калі ён рабіў разлікі.
  "Ім давядзецца звязацца з каля 12 000 чалавек, і яны раскіданыя па ўсім крывавым свеце. Для кагосьці гэта будзе праца".
  Я ўтаропіўся на яго.
  – Навошта столькі!
  "З 1976 года вялася пэўная праца над гэтым. Даследаванні паказалі, што гэты смяротна небяспечны хлопец можа жыць у вадзе больш за год, так што гэта стандартная праверка. Адзін дасць вам дзесяць, што бактэрыі знаходзяцца ў Градзірня кандыцыянера на Паркуэй, але мы не ведаем, як доўга яны там, Том, гэта даволі сур'ёзна і назавем гэта двума з паловай ахвярамі, прычым смяротнасць сярод іх складае пятнаццаць працэнтаў, што дае нам сорак пяць смерцяў.
  У выпадку, калі ён быў недалёка. Калі ўвесь страх скончыўся, канчатковы падлік склаў 324 ахвяры і 41 смерць.
  – Здаецца, вы шмат пра гэта ведаеце.
  Ён крыва ўсміхнуўся мне.
  «Я доктар у гатэлі; вось за што я атрымліваю сваю зарплату. Тыя пацярпелыя, якія не памруць, не будуць добрыя на працягу некалькіх месяцаў, і існуе сур'ёзная рызыка пастаяннага пашкоджання лёгкіх, не кажучы ўжо пра тое. ныркі і печань».
  Я глыбока ўздыхнуў.
  "Добра, Тоні, што нам рабіць?"
  "Нічога асаблівага. Гэтыя ўспышкі, як правіла, лакалізаваны, звычайна абмяжоўваюцца адным будынкам. Яны адключылі кандыцыянер на Паркуэй, каб нічога не выбухнула".
  — Дык вы лічыце, што нашы атэлі бяспечныя?
  Ён паціснуў плячыма.
  «Яны павінны быць».
  – Я хацеў бы пераканацца.
  «Тэставанне на L. pneumophila — справа складаная. Вам патрэбна добра абсталяваная лабараторыя з марскімі свінкамі, аплодненымі яйкамі і гэтак далей. Вось чаму праклятая істота з'явілася толькі ў 1976 годзе. І гэта таксама займае шмат часу. Вось што я вам скажу: я вазьму пробы вады з кандыцыянераў у чатырох гатэлях і адпраўлю іх у Маямі, але не чакайце хуткіх вынікаў».
  – А як наконт кандыцыянераў? Я спытаў. Вестыбюль і грамадскія пакоі Марскіх садоў кіраваліся цэнтральным кандыцыянерам, але ў кожным пакоі быў свой невялікі кандыцыянер, які мог наладжвацца асобна. Такая ж сістэма працавала ў Royal Palm, таму што гэтыя два былі нашымі старымі гатэлямі. Abaco Sands і зусім новы Rainbow Bay мелі цалкам цэнтралізаванае кандыцыянаванне паветра.
  Босуорт падняў бровы.
  «Ты зайшоў далёка, ці не так?» Ён павярнуўся, узяў з паліцы побач са сталом тоўстую медыцынскую кнігу і пагартаў старонкі.
  «Мы яшчэ не распрацавалі для гэтага антыбактэрыйнага агента; ва ўсякім разе, нічога канкрэтнага. Здаецца, рашэннем можа быць моцнае хлараванне.
  "
  – Раскажы, як гэта робіцца.
  Так ён сказаў мне, і я быў заняты. У двух гатэлях у нас было 360 нумароў, а гэта азначала, што 360 кандыцыянераў трэба апаражніць, напоўніць хлараванай вадой, пакінуць на дваццаць чатыры гадзіны, зноў апаражніць і напоўніць гарантавана чыстай вадой. Вялікая праца.
  Я не чакаў, пакуль Босуорт паведаміць пра ўзоры, якія ён адправіў у Маямі, а заняўся вялікімі кандыцыянерамі ў кожным гатэлі, выключаючы іх па адным і выкарыстоўваючы адну і тую ж тэхніку. Але розніца была. Кандыцыянер у сярэдневялікім гатэлі можа апрацоўваць да 1000 галонаў вады ў хвіліну, а астуджэнне адбываецца за кошт выпарэння, калі вада льецца праз пырскавыя рашоткі і праз яе прадзімаецца паветра.
  Градзірня будзе губляць каля дзесяці галонаў вады ў хвіліну ў выглядзе вадзяной пары, і яшчэ адзін галон у хвіліну губляецца на тое, што тэхнічна ў гандлі называюць «дрэйфам»; вельмі дробна здробненых кропель вады. Робяцца спробы кантраляваць выкід дрэйфу пры дапамозе капаадлушчвальнікаў, але некаторыя заўсёды выходзіць. Тоні Босуорт сказаў мне, што любыя інфекцыйныя бактэрыі, верагодна, уцякуць у дрэйф. Я хларыраваў тую ваду да калодзежа.
  Я сам кантраляваў усё, каб пераканацца, што ўсё зроблена належным чынам. Можа здацца дзіўным, што бос зробіць гэта асабіста, але я павінен быў пераканацца, што гэта зроблена правільна. На гэтым было многае, акрамя таго, што я не хацеў, каб нехта памёр толькі таму, што ён апекаваўся адным з маіх гатэляў. L. pneumophila мела непрыемную звычку забіваць не толькі людзей, але і гасцініцы.
  Тоні Босуорт таксама быў даволі заняты, лётаючы з выспы на выспу, наведваючы меркаваныя выпадкі хваробы легіянераў, якая аказалася звычайнай прастудай. Нашы гатэлі былі чыстымі, але турысты былі нервовыя, і ўсе Багамскія астравы на некаторы час збегліся ад страху.
  Гэта быў не вельмі добры год ні для Багамскіх астравоў, ні для Theta Corporation, і мы з Міністэрствам турызму сядзелі склаўшы рукі і назіралі, як людзі трымаюцца далей. За наступныя тры месяцы турызм упаў на пятнаццаць працэнтаў. Гатэль Parkway быў прыбраны і сертыфікаваны як бяспечны, але я сумняваюся, што запаўняльнасць нумароў нават дасягнула дзесяці працэнтаў у наступныя месяцы. Кампанія, якой яна належала, пазней збанкрутавала.
  Іншая рэч, гэта азначала, што я быў па-за домам часцей, чым я быў там. Дэбі стала капрызнай, і ў нас былі першыя сваркі. Такога з Джулі ніколі не было, але цяпер, аглядаючыся назад, я памятаю, што калі Джулі чакала Сью, я заўсёды стараўся заставацца побач. Гэта таксама было маё першае дзіця.
  Такім чынам, магчыма, у пэўным сэнсе нашы сваркі былі аднолькава маёй віной, нават калі я гэтага не прызнаваў у той час. Як гэта было, я пакрыўдзіўся. Я вельмі шмат працаваў, не толькі абараняючыся ад гэтай праклятай хваробы, якая да чорта мяне трывожыла, але і браў на сябе звычайную нагрузку прэзідэнта карпарацыі Тэта, і не разумеў, чаму з мяне трэба пазбавіцца свайго энергіі і дома. Такім чынам, сварка стала горш. Не толькі рэўнасць жывіць сама сабой.
  Дэбі ўсё яшчэ займалася сваёй справай з Корай, Эдзі і тэхаскімі дзецьмі, але дзейнічала ў асноўным з багамскага краю. Але потым я заўважыў, што яна праводзіць усё больш часу дома ў Тэхасе. Яе апраўданнем было тое, што Кора і Аддзі былі безнадзейныя ў арганізацыі, і ёй прыйшлося вярнуцца, каб згладзіць праблемы. Я пагадзіўся з гэтым, але калі яе візіты пачасціліся і зацягнуліся, у мяне з'явілася адчуванне, што я губляю жонку. Гэта не было добра і для маладой Карэн, якая страціла адну маці і, падобна, страціла сурагатную маці. Гэта быў беспарадак, і я не бачыў выхаду з яго.
  Мае пачуцці не палепшыліся, калі аднойчы раніцай я ўбачыў загалоўкі ў Freeport J^ews. У Насаў быў пажар, і Палац пацех згарэў. Fun Palace быў комплексам забаў, пабудаваным, я думаю, каб супернічаць з Міжнародным базарам Фрыпорта ў якасці турыстычнай пасткі. Тут былі кінатэатры, рэстараны і спартыўныя аб'екты, і на мой густ ён быў занадта яркім. Такі ж сучасны, як і той дзень, ён адчуваў таннасць, якую я не ўхваляў.
  А цяпер яго не было. Аналізуючы газетны рэпартаж, здаецца, што шанцаў у пажарных не было; гэта месца загарэлася, як вогнішча, быццам было наўмысна пабудавана, каб лёгка гарыць, і забрала з сабой восемдзесят два жыцці, большасць з іх турыстаў і шмат дзяцей. Гэта, у дадатак да хваробы легіянераў, безумоўна, не дапаможа іміджу Багамскіх выспаў. Прыязджай на астравы і памры! Выбірайце спосаб!
  На працягу наступных некалькіх дзён я сачыў за газетнымі паведамленнямі і слухаў размовы людзей. Хадзілі чуткі пра падпал, але гэтага варта было чакаць; пасля любога вялікага пажару заўсёды гавораць пра падпал. Начальнік пажарнай брыгады ў Насау быў красамоўным у сваім асуджэнні будаўніцтва Fun Palace і матэрыялаў, выкарыстаных пры яго будаўніцтве. Каб надаць яму лёгкі і паветраны выгляд, было выкарыстана шмат пластыка, і большасць ахвяр загінулі не ад апёкаў, а ад удушша, выкліканага атрутнымі парамі. Ён таксама асудзіў выкарыстанне пенаполіурэтану ў якасці абіўкі мэблі.
  «Гэта сапраўдны забойца», — сказаў ён. Я зрабіў запіс, каб праверыць, што мы выкарыстоўваем у нашых гатэлях, а таксама ўзмацніць супрацьпажарныя меры.
  І менавіта ў гэты момант у поле зроку з'явіўся Джэк Кейлз.
  На наступную раніцу над сталом для сняданку праносіліся штармавыя сігналы, але я быў занадта заклапочаны, каб заўважыць іх, пакуль Дэбі не сказала: "Я мяркую, што ты сёння зноў вернешся ў офіс".
  Я наліў сабе гарбаты.
  "Я думаў пра гэта".
  «Я больш ніколі цябе не бачу».
  Я дадала цукру.
  "Вы робіце ў ложку".
  Яна ўспыхнула.
  «Я жонка, а не блудніца. Калі я выйшла замуж за мужчыну, я чакала ад яго ўсяго, а не толькі яго пеніса».
  Тады я зразумеў, што гэта не проста шторм у кубку гарбаты.
  — Прабачце, — сказаў я.
  «Апошнім часам справы ідуць вельмі цяжка».
  Я разважаў.
  "Мяркую, мне не трэба ехаць сёння ці нават заўтра. Насамрэч, я магу ўзяць адпачынак на працягу тыдня. Чаму б нам не ўзяць адзін з паруснікаў Джо Картрайта з прыстані і не адправіцца ў круіз да аднаго з Астравы сям'і? Гэта прывяло б нас на выхадныя, і мы маглі б паляцець назад ".
  Яна загарэлася, як ёлка.
  "Ці маглі б мы?" Потым нахмурылася.
  «Але мы не набліжаемся ні да аднаго з вашых праклятых гатэляў», — папярэдзіла яна.
  «Гэта не замаскіраваная камандзіроўка».
  «Скрыжуйце маё сэрца і спадзяюся памерці». Я піў гарбату, калі зазваніў тэлефон.
  Гэта была Джэсі.
  "Я думаю, вам лепш прыйсці сёння рана раніцай; у нас праблемы".
  — Што за бяда?
  «Нешта звязана з багажом у аэрапорце. Я не ведаю, што гэта такое, але вестыбюль нагадвае пчаліны вулей. Містэр Флетчар у стаматолага, і намеснік дырэктара не вельмі добра спраўляецца».
  Гэта ўсё, што мне трэба.
  — Я зайду. Я паклаў слухаўку і сказаў Дэбі: "Прабач, дарагая, але дзяжурства кліча".
  — Ты хочаш сказаць, што паедзеш, нягледзячы на тое, што толькі што абяцаў?
  Я выйшаў з дому з абвінавачаннямі, якія гучалі ў вушах, і, прыйшоўшы ў Каралеўскую пальму, выявіў, што ўспыхнула невялікая частка пекла.
  Я сядзеў у кабінеце Джэка Флетчара і слухаў, як ён стогне.
  "Іх дзвесце восем, і без праклятай зубной шчоткі паміж імі, не кажучы ўжо пра іншыя неабходныя рэчы. Усё, што ў іх ёсць, - гэта ручная паклажа і тое, у чым яны стаяць".
  Я паморшчыўся.
  «Што здарылася? Яны прыехалі сюды, а іх багаж апынуўся ў Барселоне?»
  Ён паглядзеў на мяне журботнымі вачыма.
  "Яшчэ горш! Вы ведаеце тую новую карусель для апрацоўкі багажу ў аэрапорце?" Я кіўнуў. Гэта было новаўвядзенне, якога мы дамагаліся доўгі час. З павелічэннем палётаў шырокафюзеляжных самалётаў у аэрапорце ўзнікла праблема з апрацоўкай багажу, якую карусель павінна была ліквідаваць.
  Флетчар сказаў: "Гэта не магло б зрабіць лепшую працу, калі б яно было распрацавана для гэтай мэты".
  "Лепшая праца з чаго?"
  «Адкрыццё багажу без выкарыстання ключоў. Багаж быў пастаўлены на канвеер, і дзесьці ў тым падземным тунэлі нешта разарвала кожны чамадан. На карусель выкінулі разбітыя валізкі і пераблытанае змесціва».
  – А ці не спрабавалі адключыць, калі ўбачылі, што адбываецца?
  «Яны спрабавалі і не змаглі. Відаць, гэта не спынялася. І тэлефонная сувязь паміж каруселлю і пунктам пагрузкі звонку яшчэ не была ўстаноўлена. Да таго часу яны паваждаліся і паслалі кагосьці звонку, каб спыніць пагрузку было занадта позна, яны запіхнулі ўвесь самалёт з багажом.
  Я кіўнуў у бок вестыбюля.
  «Хто гэты натоўп?»
  "З'езд LTP Industries з Чыкага. Яны ўжо ствараюць пекла. Калі вы хочаце кавалачак змроку, проста выйдзіце ў вестыбюль, вы можаце разрэзаць яго нажом. Адна добрая рэч: адміністрацыя аэрапорта нясе бляшанку для гэтага, а не мы. "
  Адміністрацыя аэрапорта магла б несці канчатковую адказнасць, але супрацоўнікі аэрапорта не мелі ў руках больш за 200 няшчасных і незадаволеных амерыканцаў, і калі амерыканцы незадаволеныя, яны гучна і ясна паведамляюць пра гэта. Іх няшчасце распаўсюдзілася б па гатэлі, як чума.
  Джэк сказаў: «Боінг быў запоўнены, усе месцы запоўненыя. Мы не адзіныя людзі, якія пакутуюць ад гора; Holiday Inn, Atlantik Beach, Xanadu, ва ўсіх нас праблемы».
  Ад гэтага я не адчуваў сябе лепш.
  "Што з гэтым робіць адміністрацыя аэрапорта?"
  "Усё яшчэ спрабуюць прыняць рашэнне".
  — Ах, дзеля бога! Я сказаў.
  «Вы ідзяце туды і даяце ім пустышку па 50 долараў на неадкладныя патрэбы. Я патэлефаную ў аэрапорт і скажу ім, што дашлю ім рахунак. І зрабіце гэта паслугай па сувязях з грамадскасцю гатэля. Няхай яны Ясна ведаю, што мы не павінны гэтага рабіць, але мы напоены малаком чалавечай дабрыні, мы павінны атрымаць прыбытак ад гэтага беспарадку.
  Ён кіўнуў і пайшоў, а я патэлефанаваў у аэрапорт. Пасля гэтага адбылася кароткая, але бурная размова, падчас якой прагучалі пагрозы суда. Калі я паклаў тэлефон, ён зазваніў у мяне пад рукой. Джэсі сказала: "Сэм Форд хоча бачыць вас. Дарэчы, ён паводзіць сябе, справа тэрміновая".
  — Я буду разам. Я вярнуўся ў свой офіс праз вестыбюль, выпрабоўваючы атмасферу па ходзе. Флетчар зрабіў аб'яву, і напружанне знікла. Да касы ўжо выстраілася чарга, каб атрымаць дапамогу. Я прайшоў праз кабінет Джэсі, махнуўшы рукой Сэму, і сеў за свой стол.
  «Я думаў, што вы знаходзіцеся ўнізе, на востраве Раггед».
  Праект Ragged Island быў тым, што я распрацаваў, слухаючы намесніка камісара Перыгорда. Тое, што ён сказаў пра хрыбет Рэгэдж-Айлэнд і Хумента-Кэйс, засталося са мной. Мая ідэя заключалася ў тым, каб купіць пару рылаў і разбіць лагеры для тых турыстаў, якія аддаюць перавагу некалькі дзён пакатацца на сапраўдным бязлюдным востраве. У мяне быў намер задаволіць любы густ, і, будучы ў нізкі турыстычны сезон, я адправіў Сэма Форда на лодцы, каб даследаваць некалькі месцаў.
  - Я быў, - сказаў Сэм.
  "Але нешта ўзнікла. Вы памятаеце таго чалавека, пра якога вы хацелі даведацца?"
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Кейлз. Джэк Кейлз».
  Я тузануўся.
  — Што з ім? Вы яго бачылі? Прайшло больш за год, і я амаль забыўся.
  — Не, але я бачыў яго лодку.
  "Дзе?"
  "У "Хументас" ляжыць ля берага Ман-о'-Вар Кэй. Цяпер называецца "Мая цудоўная лэдзі", а яе корпус сіні".
  Я сказаў: "Сэм, як, чорт вазьмі, ты можаш быць упэўнены, што гэта тая ж лодка?"
  «Лёгка». Сэм засмяяўся.
  «Прыкладна паўтара года таму Кейлз захацеў новую дужку для верхняй часткі мачты для свайго штага. Ну, гэта брытанская лодка, а ў мяне былі толькі амерыканскія фітынгі, таму мне прыйшлося зрабіць перахаднік. Ён усё яшчэ там».
  «Ты так блізка да яе?» «Пра кабель». Гэта было 200 ярдаў.
  «І я надзеў ёй акуляры.
  Я не думаю, што Кейлз быў на борце, інакш ён выйшаў бы на палубу. Звычайна яны гэта робяць у гэтых водах, таму што там не так шмат лодак, і людзям становіцца цікава. Напэўна, ён быў на беразе, але я яго не бачыў. "Ён паглядзеў на мяне сур'ёзна.
  «Я думаў сесці на яе борт, але я ўспомніў, што вы сказалі пра тое, што не жадаеце яго напалохаць, таму я проста прайшоў міма, не змяніўшы курс, і вярнуўся сюды».
  "Вы зрабілі правільна. Калі гэта было?"
  "Учора. Скажам, трыццаць гадзін таму. Я вярнуўся вельмі хутка".
  У яго сапраўды было; да Jumentos было больш за 300 міль. Я разважаў некаторы час. Каб хутка дабрацца туды, я мог паляцець, але адзінае месца для пасадкі было ў Дункан-Таўне, а гэта было даволі далёка ад Ман-о'-Уар-Кэй, і мне прыйшлося наняць лодку, заўсёды мяркуючы, што яе можна наняць. са шкіперам, гатовым здзейсніць паездку ў лу-мілю туды і назад. Упершыню я пажадаў, каб у нас быў гідрасамалёт ці амфібія.
  Я сказаў: "Вы хочаце вярнуцца зараз?"
  "Я вельмі стаміўся, Том. Я настойваў на гэтым. У мяне не было таго, што можна назваць належным сном, сорак восем гадзін. Са мной быў малады Джым Глас, але я не верыў яго навігацыя, так што ўсё, што я атрымаў, гэта каціныя здымкі ".
  «Мы паляцім па паветры і паглядзім, ці ён яшчэ там, і вы можаце спаць у Дункан-Таўне. Добра?»
  Ён кіўнуў.
  "Добра, Том, але ты не атрымаеш ад мяне ні слова па дарозе. Я буду спаць".
  Я зусім забыўся пра Дэбі.
  Я ўзяў першы самалёт і першага пад рукой пілота, і мы паляцелі на паўднёвы ўсход да Хументас, пілотам быў Біл Піндэр. Я сядзеў на сядзенні другога пілота побач з Білам, а Сэм сядзеў ззаду. Я думаю, што ён спаў перад узлётам. У мяне пад рукой быў бінокль і фотаапарат з тэлеаб'ектывам. Я хацеў цвёрдай ідэнтыфікацыі Перыгорда, хаця было праблематычна, наколькі цвёрдай ён будзе, таму што лодка Кейлза мяняла колер, як крывавы хамелеон.
  Нягледзячы на тое, што я даволі часта выкарыстоўваю самалёты, бо для занятага чалавека палёт з'яўляецца самым хуткім спосабам перамяшчэння па астравах, я лічу, што гэта мне сумна. Пакуль мы гудзелі над блакітным і зялёным морам, пакідаючы доўгі ланцуг Эксумы на левы бок, мае вочы пацяжэлі, і я, відаць, заснуў, таму што Білу спатрэбілася моцна ўдарыць па рэбрах, каб абудзіць мяне.
  "Мэн-о'-Вар Кей праз дзесяць хвілін", - сказаў ён.
  Я павярнуўся і разбудзіў Сэма.
  "На якім баку берага ён быў?"
  Сэм зірнуў з акна.
  «З гэтага боку».
  «Мы не хочам рабіць нічога незвычайнага», — сказаў я Білу.
  "Спусціцеся на мінімальную дазволеную вышыню і ляціце прама ля заходняга ўзбярэжжа вострава. Не варушыцеся і не кружляйце - проста працягвайце".
  Мы пачалі спускацца, і тут Біл сказаў: «Той маленькі наперадзе — Фламінга-Кей; большы за ім — Ман-о'-Вар».
  Я перадаў бінокль Сэму.
  "Вы ведаеце Кейлза. Уважліва паглядзіце, калі мы пралятаем міма, і паглядзіце, ці заўважыце вы яго. Я скарыстаюся камерай".
  - Ёсць лодка, - сказаў Біл.
  Я ўзвёў камеру і адчыніў бакавое акно, міргаючы, калі паветра ўрывалася ўнутр. Шлюп стаяў на якары, і я мог выразна бачыць крывую кантактнай сеткі якарнага троса пад чыстай вадой.
  - Гэта яна, - сказаў Сэм, і я пстрыкнуў засаўкай. Я хутка ўзварушыўся і зрабіў яшчэ адзін здымак. Сэм сказаў: «А гэта Кейлз у кабіне».
  Да таго часу шлюп знікаў за намі. Я павярнуў шыю, каб убачыць гэта, але яго не было.
  — Ён памахаў ці што?
  – Не, проста паглядзеў.
  — Добра, — сказаў я.
  «Да Дункан-Таўна».
  Біл зрабіў нізкі праход з апушчаным шасі над раскіданымі дамамі Дункан-Таўна, і да таго часу, як мы прызямліліся на ўзлётна-пасадачную паласу і падрулілі да пандуса, да нас ужо наляцела пабітая машына.
  Мы вылезлі з наваха, і Сэм, кіўнуўшы ў бок машыны, сказаў: «Я ведаю гэтага чалавека».
  «Тады ты можаш займацца дыкерствам», — сказаў я.
  «Мы хочам, каб лодка адправілася ў Man-o'-War як мага хутчэй.»
  "Гэта не будзе занадта хутка", - сказаў ён.
  – Але я зраблю ўсё магчымае.
  Мы заехалі ў Дункан-Таўн, і я стаяў побач, пакуль Сэм таргаваўся за лодку. Я ніколі не быў у Дункан-Таўне і з цікавасцю азіраўся. Гэта было акуратнае і дагледжанае месца памерам, па словах Перыгора, менш за 200 чалавек, большасць з іх рыбакі, мяркуючы па лодках. Былі прыкметы сельскай гаспадаркі, але не таварных культур, так што яны, верагодна, вырасцілі дастаткова ежы для сябе. Затое былі выпарныя каструлі для вырабу солі.
  Сэм паклікаў мяне, а потым павёў да лодкі.
  — Вось і ўсё.
  Я паморшчыўся ад убачанага. Гэта была адкрытая лодка даўжынёй каля васемнаццаці футаў і не вельмі дагледжаная. На кажух рухавіка была накінута зблытаная куча сетак, а валы былі ўсыпаны рыбінай луской. Таксама пахла гнілой рыбай, і Піту Олберы разбіла б сэрца.
  "Гэта лепшае, што вы можаце зрабіць?"
  - Прынамсі, у яго ёсць унутраны рухавік, - сказаў Сэм.
  "Я не думаю, што ён сапсуецца. Я пайду з табой, Том. Я ведаю Кейлз з твару, і я магу выспацца шэсць гадзін у дарозе".
  — Шэсць гадзін!
  - Гэта сорак міль, і я не думаю, што гэтая ванна будзе рабіць больш за сем вузлоў на максімальнай хуткасці. Ён паглядзеў на сонца.
  — Калі мы прыедзем, будзе вечар.
  — Добра, — пакорліва сказаў я.
  "Давайце рухацца з сямю вузламі".
  Праз пяць хвілін мы былі ў дарозе з гаспадаром і шкіперам, чорным багамцам па мянушцы Бэйліс, за румпелем. Сэм зрабіў смярдзючую пасцель з рыбных сетак і пайшоў спаць, а я разважаў. Я прывык бегаць па астравах на наваха, і такі тэмп мяне раздражняў. Я ацаніў даўжыню лодкі і насавую хвалю і вырашыў, што мы нават не робім шэсць вузлоў. Мне не цярпелася супрацьстаяць Кейлзу.
  Мы прыехалі ў Man-o'-War Cay якраз тады, калі сонца ўжо заходзіла, і я разбудзіў Сэма.
  "Мы падыходзім да берага з іншага боку. Які ён шырокі?"
  — Каля паўмілі.
  "Як справы?"
  "Нядрэнна." Ён паглядзеў на мяне.
  - Пра што ўсё гэта, Том?
  «Асабістая справа».
  Ён паківаў галавой.
  «Год таму, калі я спытаў, чаму ты зацікавіўся Кейлзам, ты, чорт вазьмі, ледзь не адкусіў мне галаву. А потым прыцягнуў паліцыю да камісара Перыгорда, не менш. Гэта больш, чым асабістая справа. У што ты мяне ўцягваеш?»
  Гэта было дастаткова справядлівае пытанне. Калі мы збіраліся супрацьстаяць чалавеку, якога я лічыў забойцам, то Сэм меў права ведаць. Я сказаў: "Наколькі блізкія вы былі да Піта Олберы?"
  "Я ведаў яго ўсё жыццё. Вы ведаеце, што мы абодва паходзілі з Абака. Я памятаю, як вы і ён былі разам, калі я быў маленькім кусачком, не больш за чатыры гады. Табе тады было б дванаццаць-трынаццаць, я мяркую".
  — Так, ён быў маім сябрам, — ціха сказаў я.
  "Што наконт цябе?"
  "Вядома, ён быў маім сябрам. Раней мы разам каталіся на чарапахах. Самая вялікая, якую мы калі-небудзь злавілі, была аао-паундер. Ён навучыў мяне лавіць хмызняковых жукоў з дапамогай мыліцы".
  Гэта была абаконская прастамоўя для лоўлі сухапутных крабаў раздвоенай палкай. Я сказаў: "Кайлз быў на Lwayan Girl, калі яна знікла".
  Сэм заціх.
  "Ты маеш на ўвазе…"
  "Я не ведаю, што я маю на ўвазе, але я буду мець на ўвазе, калі я апынуся на другім баку гэтага праклятага берага. Зараз я распрацоўваю лепшы спосаб зрабіць гэта."
  "Пачакай хвіліну." Сэм крыкнуў Бэйлісу: «Павольна», потым зноў павярнуўся да мяне, бялкі яго вачэй пачырванелі ад святла заходзячага сонца.
  «Калі Кейлз быў на Lucayan Girl, калі гэта Кейлз на той лодцы, то гэта азначае забойства». Сэм так хутка, як любы іншы багамец, складваў факты жыцця і смерці ў моры.
  «Я прачытаў аб расследаванні ў Freeport News. Тады мне падалося, што там нешта было ўпушчана».
  «Перыгор закрыў гэта; ён не хацеў адпудзіць Кейлза.
  Фатаграфія Кейлс, якую вы бачылі, была зроблена маёй дачкой Сью непасрэдна перад ад'ездам дзяўчыны ў Маямі. Перыгор лічыць, што Кейлз - кантрабандыст какаіну. Ва ўсякім выпадку, справа не ў гэтым, Сэм. Я хачу пагаварыць з Кейлз.
  "
  — А ты думаеш прагуляцца праз востраў. Ён паківаў галавой.
  «Гэта не той шлях. Гэтая лодка стаіць на якары амаль на тросе ад берага. Табе трэба будзе плыць. Гэта будзе выглядаць не так. Што мы робім, так гэта абыходзім і падыходзім да яго па-суседску, як і да любой іншай сумленнай лодкі. бы ". Ён паказаў на бочку з вадой у луках.
  — Папрасіце ў яго вады.
  "Ты ідзеш?"
  «Вядома, я іду», — адразу сказаў Сэм.
  — Ён цябе пазнае, — з сумневам сказаў я.
  Сэм быў іранічны.
  «Што ты хочаш, каб я зрабіў? Пабялеў? Не мае значэння, ведае ён мяне ці не, ён мяне не баіцца. Але ён можа ведаць твой твар, і гэта было б інакш. Табе лепш захаваць свой галавой уніз».
  Такім чынам, мы аб'ехалі Man-o'-War Cay з лёгкім стукам рухавіка і склалі некалькі апошніх планаў. Нягледзячы на тое, што Сэм бачыў Кейлза з паветра ў бінокль, гэта была толькі хуткая ўспышка і цвёрдая ідэнтыфікацыя была зроблена толькі тады, калі ён размаўляў з чалавекам на шлюпе. Калі Сэм пазнаў Кейлза, ён павінен быў папрасіць вады; калі б гэта не быў Кейлз, ён павінен быў папрасіць рыбы. З гэтага часу мы павінны былі гуляць на слых.
  Калі мы дрэйфавалі ўздоўж шлюпа, было вельмі мала святла. Я зняў кажух рухавіка і стаў спіной да майго прыгожага хлопца), відаць, важдаючыся з рухавіком. Бэйліс адышоў, і Сэм зароў: "Агой, шлюп!" Ён стаяў у насавой частцы і стрымліваў нас гакам для лодкі
  Голас сказаў: "Што вы хочаце?" Акцэнт быў амерыканскі.
  Я думаю, што Сэм больш арыентаваўся на голас, чым на тое, што бачыў.
  «У нас крыху не хапае вады. Вы можаце вылучыць нам некалькі кропель?»
  Святло ўдарыла з кабіны і зайграла на Сэме.
  — Хіба я цябе не ведаю? - сказаў Кейлс. У голасе яго чулася нейкая падазронасць.
  - Ты мог бы, - лёгка сказаў Сэм.
  «Я кірую прыстанню ў Нью-Правідэнсе. Я ведаю шмат яхтсменаў, і яны ведаюць мяне. Магчыма, вы былі ў мяне ў гатэлі Sea Gardens, на захад ад Насаў. Я Сэм Форд». Ён трымаў руку, каб засланіць вочы, спрабуючы бачыць далей ад яркага святла.
  "Я памятаю цябе. Хочаш вады?"
  "Я быў бы ўдзячны. Мы па-чартоўску адчуваем смагу".
  - Я табе прынясу, - сказаў Кейлз.
  "Ёсць у што пакласці?"
  Сэм вельмі асцярожна апаражніў бочачку з вадой. Ён перадаў гэта Кайлзу, які пайшоў ніжэй.
  - Ён даведаецца, калі мы паднімемся на борт, - прашаптаў Сэм.
  "Шлюп будзе качацца. Калі мы збіраемся ўзяць яго, гэта трэба будзе зрабіць, калі ён падымецца зараз. Рыхтуйся кінуцца на яго, калі я закрычу".
  - Вы ўпэўнены, што гэта Кейлс?
  "Чортава вядома. У любым выпадку, любы звычайны яхтсмен запрасіў бы нас на борт".
  — Тады добра.
  З шлюпа даносіўся гук ручной помпы, які праз некалькі хвілін сціх.
  "Гатовы, зараз!" - сказаў Сэм напаўголасу.
  Шлюп загайдаўся, калі Кейлз падняўся ў кабіну. Сэм весела сказаў: «Вельмі ласкава з вашага боку, сэр». Ён скараціў хватку за крук лодкі, і калі Кейлз нахіліўся праз борт, каб аддаць бочачку, замест таго, каб узяць яе, Сэм схапіў Кейлза за запясце і моцна пацягнуў.
  Другой рукой ён уткнуў канец лодачнага крука ў жывот Кейлса, як дзіду.
  Я пачуў, як у Кейлза вырвалася дыханне, калі я скокнуў за шлюп. У Кейлза не было шанцаў; ён ляжаў напалову ў кабіне, а напалову па-за ёй, змагаючыся за дыханне, а Сэм са змрочнай упартасцю трымаў яго за запясце. Я ўдарыў абодвума каленямі па паясніцы, упіваючыся яго жыватом у камінгс кабіны.
  - Заходзь на борт, Сэм, - сказаў я, задыхаючыся.
  Бэйліс закрычаў: «Што там адбываецца?»
  — Займайцеся сваімі справамі, — сказаў Сэм і падняўся на борт. Ён уключыў святло компаса, які праліў цьмянае святло ў кабіну.
  "Вы можаце патрымаць яго?"
  Цела Кейлса звівалася пад маім.
  – Думаю, так.
  "Я вазьму вяроўку; шмат гэтага на лодцы". Сэм выхапіў нож з-за пояса Кейлза і на імгненне знік.
  Кейлс аднавіў дыханне.
  «Ты… сволач!» - задыхаўся ён, нагнуўся пада мной і ледзь не скінуў мяне з ног, таму я моцна стукнуў яго кулаком па патыліцы класічным трусіным ударам, і ён абмяк. Я спадзяваўся, што не зламаў яму шыю.
  Сэм прыйшоў з вяроўкай, і мы звязалі рукі Кейлза за спіной, і я ведаў, што Сэм дастаткова ведае пра марскія вузлы, каб дазволіць яму гэта зрабіць.
  Калі мы застрахавалі Кейлза, ён сказаў: "Што нам цяпер рабіць?"
  Бэйліс дазволіў сваёй лодцы крыху адплысці ў цемры. Цяпер я пачуў, як яго рухавік закруціўся, і ён зноў падышоў побач.
  "Што вы робіце з гэтым чалавекам?" — спытаў ён.
  «Я не маю да гэтага ніякага дачынення».
  Я сказаў Сэму: «Давайце спусцім яго ўніз, тады вы зможаце пагаварыць з Бэйлісам.
  Астудзіце яго, таму што ён нам зноў можа спатрэбіцца. "
  Мы паклалі Кейлза ўніз і расцягнулі яго на нары. Ён цяжка дыхаў. Сэм сказаў: "Што мне сказаць Бэйлісу?"
  Я паціснуў плячыма.
  — Чаму б не сказаць яму праўду?
  Сэм усміхнуўся.
  "Хто верыць праўдзе? Але я яго выпраўлю". Ён зайшоў у кабіну, і я азірнуўся. Сэм меў рацыю наконт таго, што Кейлз быў добрым мараком, бо гэта было відаць. Усё было акуратна і акуратна, і ўсё рыштунак было складзена; месца для ўсяго і ўсё на сваім месцы. Нішто так не выдае дрэннага марака, як неахайнасць, і калі б усё ўнізе было акуратна, тое ж было б і на палубе. Гэта вызначэнне формы карабля. Калі папярэдзіць за пяць хвілін, Кейлс мог падняць крук і адплыць куды заўгодна.
  Але добры марак не абавязкова добры чалавек; пра гэта сведчыць гісторыя пірацтва на Багамах. Я павярнуўся і паглядзеў на Кейлза, які пачаў слаба варушыцца, потым уключыў святло ў кабіне, каб лепш разгледзець яго. Я ўпершыню добра ўбачыў яго твар і з палёгкай убачыў, што Сэм не памыліўся, гэта вызначана быў той чалавек, якога сфатаграфавала Сью.
  Я сеў за табліцу, уключыў лямпу на гусінай шыі і пачаў перабіраць шуфляды. Добры марак вядзе журнал, сумленны марак вядзе журнал, але ці вёў бы Кейлс журнал? Было б карысна мець запіс аб яго перамяшчэннях у мінулым.
  Журнал не быў знойдзены, таму я пачаў праглядаць дыяграмы.
  Пры запісе курсу яхты на карце звычайна выкарыстоўваецца даволі мяккі аловак, каб у выпадку памылкі яе можна было лёгка сцерці і выправіць, або калі паход заканчваецца, лінію курсу можна было сцерці і зноў выкарыстоўваць карту. Большасць яхтсменаў, якіх я ведаю, схільныя пакідаць курс на карце, пакуль ён не спатрэбіцца для наступнага падарожжа. Пэўная доля выхваляння існуе сярод людзей на лодках, і яны любяць сядзець у прыстані, параўноўваючы падарожжы і абменьваючыся хлуснёй.
  У Кейлса былі карты, якія ахоплівалі ўсходняе ўзбярэжжа Амерыкі ад мяжы з Канадай аж да Гаяны, якая знаходзіцца даволі блізка да экватара, і яны ахоплівалі Багамскія астравы і ўвесь Карыбскі басейн. На многіх з іх былі курсавыя лініі і даты.
  Нармальна ўводзіць дату алоўкам, калі вы ўстанавілі пазіцыю на паўдзённым сонечным прыцэле, і вы можаце дадаць месяц, але ніхто, каго я ведаю, не ставіць год. Дык ці былі гэта запісы старых ці нядаўніх падарожжаў?
  Сэм падышоў і паглядзеў на Кейлза.
  — Яшчэ спіш? Ён зайшоў у камбуз, акунуў алюмініевы рондаль і напоўніў яго вадой. Ён вярнуўся і кінуў гэта ў твар Кейлзу. Кейлс застагнаў і круціў галавой з боку ў бок, але вочы не адчыняліся.
  Я сказаў: «Сэм, паглядзі на гэтыя дыяграмы і скажы мне, ці значаць яны што-небудзь». Мы памяняліся месцамі, і я стаяў над Кейлзам. Яго вочы адкрыліся, і ён паглядзеў на мяне, але ў іх не было ніякага разумення, і я палічыў, што ў яго страсенне мозгу. Пройдзе некаторы час, перш чым ён зможа размаўляць, таму я пайшоў даследаваць.
  Што я шукаў, я не ведаю, але я ўсё роўна шукаў, адчыняючы шафкі і скрынкі ўсюды, дзе я іх знаходзіў. Мараплаўства Кейлса зноў праявілася ў тым, як ён маляваў на верхняй частцы кожнай банкі з ежай запіс змесціва. Я знайшоў кансервы, складзеныя ў шафках пад нарамі, і ў яго было дастаткова, каб хапіла надоўга. Калі вада трапляе ў трюмы, этыкеткі змываюцца з слоікаў, і Кейлз пераканаўся, што, адкрыўшы слоік з ялавічынай, ён не знойдзе персікаў.
  Я адкрыў яго аптэчку і выявіў, што яна добра забяспечана ўсімі стандартнымі бінтамі і лекамі, у тым ліку двума аднаразовымі шпрыцамі, ужо напоўненымі марфінам. Яны не вельмі стандартныя, але некаторыя яхтсмены, асабліва аднаручныя, маюць пры сабе марфін па спецыяльным дазволе. Калі гэта так, закон патрабуе, каб яны былі перавезены ў замкнёнай скрыні, а гэта не было. Былі таксама шкляныя ампулы без маркіроўкі з жаўтаватай алеістай вадкасцю. У адрозненне ад шпрыцаў з марфінам, на іх не было ні апісання, ні назвы вытворцы.
  Я ўзяў адну з іх і ўважліва разгледзеў. Сама ампула мела аматарскі выгляд, быццам самаробная, канцы былі запячатаныя, нібы іх трымалі ў полымі, а на шкле не было нічога выгравіраванага, што б магло сказаць пра прыроду змесціва. Я падумаў, што калі Кейлз удзельнічае ў гандлі наркотыкамі, ён цалкам можа быць наркаманам, і гэта яго ўласны запас наркотыкаў. Уяўленне было падмацавана знаходкай звычайнага шматразовага падскурнага шпрыца. Я пакінуў усё, дзе было, і зачыніў скрыню.
  Я вярнуўся да Сэма, які ўсё яшчэ разглядаў дыяграмы. Ён прыйшоў да той жа высновы, што і я, але сказаў: «Мы маглі б сказаць, калі ўсё гэта адбылося, звязаўшы гэта са зводкамі надвор'я».
  — Мы пакінем гэта Перыгорду, — сказаў я.
  Сэм нахмурыўся.
  "Можа, нам варта было пакінуць усё гэта камісару. Я думаю, што мы павінны былі расказаць яму пра гэтага чалавека перад ад'ездам. Ці правільна мы робім, Том?"
  "Чорт вазьмі, я не ведаў, што гэта Кейлс, перш чым мы сышлі. Гэта быў проста шанец, ці не так?"
  "Нягледзячы на гэта, я думаю, што вы павінны былі сказаць Перыгору".
  Я крыху страціў нервы.
  "Добра, не вязі яго дадому, Сэм. Так што я павінен быў сказаць Перыгорду. Я не сказаў. Можа, я не разважаў. Апошнім часам усё пайшло ў пекла ў ручной калясцы, пачынаючы ад хваробы легіянераў і І мы маглі б абысціся без тых крывавых беспарадкаў, што я рабіў у мой офіс?»
  "Няма што?"
  «Распраўляем беспарадак, выкліканы адміністрацыяй аэрапорта. Іх машыны для апрацоўкі багажу разарвалі груз чамаданаў на канфеці, і больш за 200 амерыканцаў у вестыбюлі шукалі кроў.
  Больш гэтага, і мы ўсе скончым справу. "Я павярнуўся, калі Кейлз нешта сказаў ззаду мяне.
  "Што гэта было?"
  — Хто ты, чорт вазьмі? Голас Кейлза быў мацней, чым я чакаў, і я падазраваў, што ён некаторы час прыкідваўся стратай прытомнасці, працуючы над сваімі аблігацыямі. Я не турбаваўся аб тым, што я ўбачыў вузлы.
  «Вы ведаеце мяне, містэр Кейлз», — сказаў Сэм, і Кейлз расплюшчыў вочы, пачуўшы сваё імя.
  "У вас няма хадавых агнёў. Гэта дрэнна - вас могуць збіць". Яго голас быў зманліва мяккі.
  «Праклятыя яхтсмены!» - з горыччу сказаў Кейлс.
  «Глядзіце, хлопцы, вы мяне памыліліся. Я магу вам дапамагчы».
  «Ці шмат вы ведаеце пра крадзеж яхт?» Я спытаў.
  «Я ведаю, што такое бывае». Кейлз утаропіўся на мяне.
  "Хто ты?"
  Я не адказаў яму, але правёў яго вачыма. Сэм нядбайна сказаў: «Вы калі-небудзь сустракалі чалавека па імені Олберы? Піт Олберы?»
  Кейлс намачыў вусны і хрыпла сказаў:
  "Дзеля бога! Хто вы?"
  "Вы ведаеце Сэма тут", сказаў я.
  «Вы сустракаліся з ім раней. Я Том Манган.
  Магчыма, вы чулі пра мяне, я даволі добра вядомы на Багамах. "
  Кейлз здрыгануўся, але прамармытаў: «Ніколі пра цябе не чуў».
  "Я думаю, што вы. На самай справе я думаю, што вы сустрэлі некаторых з маёй сям'і. Мая жонка і дачка, напрыклад."
  "А я думаю, што ты звар'яцеў".
  - Добра, Кейлз, - сказаў я.
  «Давайце пяройдзем да справы. Піт Олберы наняў вас больш за год таму ў якасці экіпажа Lucqyan Girl, каб дапамагчы даставіць яе з Фрыпорта ў Маямі. Таксама на борце былі мая жонка і дачка.
  Лодка так і не дабралася да Маямі; яно бясследна знікла. Але цела дачкі знайшлі. Як так атрымалася, што ты ўсё яшчэ жывы, Кейлс? "
  «Я не ведаю, пра што вы кажаце. Я не ведаю ні вас, ні вашай жонкі, ні вашай дачкі. І я не ведаю гэтага хлопца, Олберы». Ён кіўнуў у бок Сэма.
  «Я ведаю яго, таму што я паставіў сваю лодку ў яго прыстані, і ўсё. Вы знайшлі не таго хлопца, — сказаў Сэм. "Ён паглядзеў на мяне.
  "Але гэта лёгка даказаць, так ці інакш". Ён зноў паглядзеў на Кейлза.
  — Дзе твой бартавы журнал?
  Кейлз вагаўся, потым сказаў: «Паклалі пад гэты двух'ярусны матрац».
  Сэм падняў нож Кейлза, які паклаў на табліцу.
  «Ніякіх хітрыкаў, інакш я цябе добра парэжу». Ён падышоў да Кейлса і перавярнуў яго.
  — Вазьмі, Том.
  Я падняў матрац пад Кейлзам, наткнуўся на край кнігі і наткнуўся на яго. Я выцягнуў яго.
  — Добра, Сэм. Сэм адпусціў Кейлза, які зноў перавярнуўся на спіну.
  Калі я гартаў старонкі журнала, я сказаў: «Усё, што вам трэба зрабіць, гэта даказаць, дзе вы былі ў пэўную дату». Я кінуў кнігу Сэму.
  — Але мы яго там не знойдзем. Дзе твой леташні журнал?
  «Не вядзіце журнал больш аднаго года», - панура сказаў Кейлз.
  «Загрувашчвае месца».
  "Табе трэба будзе зрабіць лепш, чым гэта".
  - Смешна, - сказаў Сэм.
  «Большасць людзей, якія ходзяць на лодках, захоўваюць свае старыя бартавыя журналы. У якасці сувеніраў, ведаеце, і каб зрабіць уражанне на іншых людзей, якія ходзяць на лодкі». Ён засмяяўся.
  «А мы, марыны».
  - Я не сентыментальны, - прарыкнуў Кейлс.
  – І мне не трэба нікога ўражваць.
  «Табе трэба будзе ўразіць мяне, калі ты чакаеш, што я цябе адпущу», — сказаў я.
  "І калі я не вызвалю цябе, табе прыйдзецца вырабіць ўражанне на суддзю".
  «О, Божа, як я трапіў у гэта?» - залямантаваў ён.
  «Клянуся Богам, ты не той хлопец».
  — Дакажыце.
  "Як я магу? Я не ведаю, калі твая праклятая лодка адплыла, праўда? Я нічога не ведаю пра вашу лодку".
  "Дзе вы былі перад мінулым Калядамі?"
  "Адкуль я магу ведаць? Мне трэба будзе падумаць". Лоб Кейлса зморшчыўся.
  «Я быў у Фларыда-Кіс».
  - Не, не было, - сказаў Сэм.
  «Я сустрэў цябе на міжнародным базары ў Фрыпорце, і ты сказаў мне, што едзеш у Маямі. Памятаеш гэта?»
  "Не. Гэта было па-чартоўску даўно, і як я магу чакаць, што буду памятаць? Але я сапраўды прыплыў у Маямі, а потым спусціўся ў Кі-Уэст".
  — Добра, ты плыў у Маямі, — сказаў я.
  «У Lucayan Girl».
  — Я плыў у сваёй лодцы, — упарта сказаў Кейлз.
  — Гэтая лодка. Ён кіўнуў на мяне галавой.
  «Што за лодка была гэтая Lucayan Gzr/?»
  "Траўлер - пяцьдзесят два футы - тыпу Hatteras".
  — Дзеля бога! - сказаў ён з агідай.
  «Я б ніколі не ступіў на такі п'яны палац. Я чалавек, які плавае». Ён кіўнуў у бок Сэма.
  — Ён гэта ведае.
  Я паглядзеў на Сэма, які сказаў: «Вось і ўсё. Як я ўжо казаў, у яго ёсць гэты акуратны маленькі дызель памерам з швейную машынку, якім ён амаль не карыстаецца».
  На імгненне я быў збянтэжаны і задумаўся, ці сапраўды ў нас быў не той чалавек; але я апамятаўся, калі Сэм сказаў: "Чаму вы працягваеце мяняць назву сваёй лодкі?"
  На імгненне Кейлз быў збянтэжаны, потым сказаў: «Я не».
  «Адыдзі, — кпіў я.
  «Мы ўжо ведаем чатыры назвы і чатыры колеры. Калі крыху больш за год таму гэтая лодка была ў прыстані Royal Palm у Фрыпорце, яна называлася Bahama Mama і яе корпус быў чырвоным».
  «Напэўна, гэта была іншая лодка. Не мая».
  — Ты хлус, — прама сказаў Сэм.
  "Вы думаеце, што я не ведаю сваёй працы? Я паставіў топу".
  Я ўспомніў размову, якую меў з Сэмам і Джо Картрайтамі ў сваім кабінеце год таму. Сэм бачыў Кейлза на Міжнародным базары, але, як высветлілася, ні Сэм, ні Джо не бачылі лодкі.
  Але ён не казаў гэта Кейлзу; ён рызыкнуў.
  Кейлз толькі паціснуў плячыма, і я сказаў: «Мы ведаем, што вы кантрабандыст какаіну. Калі вы сутыкнецеся і скажаце праўду, гэта можа дапамагчы вам у судзе. Не вельмі, але можа крыху дапамагчы».
  Кейлз выглядаў здзіўлена.
  "Какаін! Ты проста з глузду з'ехаў. Я ніколі ў жыцці не правозіў ні грама кантрабанды".
  Альбо ён быў вельмі добрым акцёрам, альбо ён казаў праўду, але, вядома, ён адмаўляў гэта, таму я назваў яго добрым акцёрам.
  — Навошта ты паехаў на Каціны востраў?
  - Больш я не кажу, - панура сказаў ён.
  «Што толку? Мне не вераць, што б я ні казаў».
  – Тады ўсё. Я ўстаў і сказаў Сэму: "Куды нам далей?"
  «Адпраўце гэтую лодку назад у Дункан-Таўн і перадайце яе камісару мясцовага ўрада. Ён звяжацца з паліцыяй, і яны забяруць яе адтуль. Але толькі да світання».
  - Баішся плыць у цемры? - насміхаўся Кейлс.
  Сэм праігнараваў яго і сказаў мне: "Я хацеў бы паразмаўляць з вамі на палубе".
  Я пайшоў за ім у кабіну.
  - Што ты сказаў Бэйлісу?
  «Дастаткова праўды, каб заткнуць яму рот. Ён чуў пра знікненне дзяўчыны Лукаян, таму застанецца і будзе супрацоўнічаць». Ён узяў ліхтарык, які выкарыстаў Кейлз, і пусціў прамень святла ў цемру па шырокай дузе. У адказ прыйшло мігценне з больш цёмнага ўчастка цемры прыкладна ў 200 ярдах да мора.
  — Ён там.
  "Сэм, чаму б нам не адплыць зараз? Я ведаю, што гэта няпраўда, што сказаў Кейлз".
  - Таму што мы не можам, - сказаў Сэм, і ў ягоным голасе была нейкая іранія.
  «Я быў занадта асцярожны. Я разважаў, што можа здарыцца, калі Кейлз вызваліцца, і я хацеў перарэзаць яму падкаленнае сухажылле, таму я ўзяў рыбную сетку Бэйліса і наматаў яе на прапелер. Цяпер гэты рухавік ніколі не закруціцца. Тады я перасекчы ўсе галяры, каб Кейлз не змог падняць ветразь. Прабач, Том.
  "Колькі часу спатрэбіцца на выпраўленне?"
  «Зрошчванне галіардаў і паўторнае захаванне зойме больш за гадзіну дзённага святла. Тое ж самае і з рухавіком».
  «Мы маглі б узяць Кейлза назад у лодцы Бэйліса, пачынаючы прама цяпер».
  "Я не думаю, што ён зробіць гэта", сказаў Сэм.
  "Рыбакі - гэта не тое ж самае, што яхтсмены, якія плывуць дзеля забавы. Яны не любяць плаваць па начах, таму што гэта не патрабуецца, таму ў іх няма вопыту, і яны гэта ведаюць". Ён паказаў на поўдзень.
  «Ёсць шмат рыфаў паміж тут і Дункан-Таўнам, і Бэйліс баяўся б набегчы на адзін. Вы не ведаеце гэтых людзей; яны не працуюць з дапамогай карт і компасаў, як людзі на прагулачных лодках. колер мора і палёт птушак, якія яны могуць бачыць».
  «З табой усё было б добра», — сказаў я.
  «Але Бэйліс гэтага не ведаў бы. Гэта яго лодка, і ён не хацеў бы яе страціць».
  — Усё роўна спытаем у яго, — сказаў я.
  — Пакліч яго.
  Сэм падняў лямпу і бліснуў ёю ў мора. Раздалося некалькі адказных падміргванняў, і я пачуў буханне рухавіка, калі Бэйліс наблізіўся. Ён падышоў побач, адбіваючыся гакам для лодкі, а затым перадаў сваю малярку Сэму, які замацаваў яе на стойцы. Сэм нахіліўся праз край кабіны, усё яшчэ трымаючы святло.
  «Містэр Манган хоча ведаць, ці адвязеце вы нас зараз у Дункан-Таўн».
  Твар Бэйліса зморшчыўся, і ён паглядзеў на неба.
  — О, не, — сказаў ён.
  «Магчыма, калі б была поўня, але сёння вечарам месяца зусім не будзе».
  Я сказаў: «Сэм тут таксама гатовы кіраваць і браць румпель.
  Ён добры чалавек на моры. "
  Гэта было так, як прадказаў Сэм. Бэйліс ажно ашалеў.
  «Адкуль мне гэта ведаць? Гэта адзіная лодка, якую я атрымаў, і я не хачу яе страціць. Не, містэр Манган, лепш пачакайце да ўзыходу сонца».
  1 трохі спрачаўся, але бескарысна; чым больш я спрачаўся, тым больш Бэйліс упіваўся яму ў пяткі.
  — Добра, — сказаў я нарэшце.
  «Мы чакаем узыходу сонца».
  "Ісус!" - раптам сказаў Сэм.
  «Нож, які я пакінуў на табліцы». Ён павярнуўся і паглядзеў уніз.
  – Глядзі! - закрычаў ён.
  «Ён ідзе праз насавой люк
  Я паглядзеў наперад і ўбачыў цёмную фігуру, якая рухалася ў луках, потым была ўспышка, плоскі рэпартаж і спаааанг, як куля, якая рыкашэціла ад металу. Сэм выпрастаўся і наляцеў на мяне.
  — За борт!
  Часу на разважанні не было, але гэта адразу мела сэнс. Вы не можаце змагацца з чалавекам са стрэльбай на палубе, якую ён ведаў як свае ўласныя пяць пальцаў. Я ступіў на сядзенне ў кабіне і ўскочыў, спатыкнуўшыся аб штосьці пры гэтым, і з-за гэтага зрабіў пякельны ўсплёск.
  Раздаўся яшчэ адзін воплеск, калі Сэм рушыў услед, а потым я нырнуў пад ваду, таму што з шлюпа ўспыхнула святло, і прамень пашукаў паверхню вады, і яшчэ раз успыхнула дула, калі Кейлз зноў стрэліў.
  Тады я падзякаваў Піту Олберы за яго ўрокі плавання на рыфах вакол Абака. Падводнае рыштунак толькі што з'явіўся ў тыя часы, і яго выкарыстанне не было агульным; ва ўсялякім разе, Піт адчуваў да гэтага шчырую пагарду. Ён навучыў мяне ныраць на глыбіню і кантраляваць дыханне, неабходнае для таго, каб я мог спускацца сярод каралаў. Цяпер я добра выкарыстаў яго навучанне.
  Я выпусціў паветра з рота, заўзята захоўваючы яго, адначасова ўсведамляючы, як паляўнічы агеньчык мільгае над паверхняй. Я паспеў скінуць чаравікі, дзякуючы, што не на шнурках, і плаваць стала лягчэй. Я плаваў па крузе і, як раз перад тым, як падняцца ўдыхнуць больш паветра, я пачуў беспамылковыя вібрацыі нечага цяжкага, якое ўваходзіла ў ваду, і мне было цікава, што гэта такое.
  I. падняўся на паверхню на спіне так, што толькі нос і рот былі над вадой. Напоўніўшы лёгкія, я зноў падплыў, стараючыся не пырснуць. Я разлічваў, што магу заставацца пад вадой дзве хвіліны на кожныя лёгкія паветра, і я падымаўся тры разы прыкладна па шэсць хвілін.
  У апошні раз, калі я падышоў, я адразу высунуў галаву і страснуў ваду з вушэй.
  Потым я пачуў рэгулярнае пульсаванне рухавіка лодкі Бэйса, які, відаць, працаваў на максімальнай хуткасці. Гатовы зноў ухіліцца, калі гэта трапіцца мне насустрач, я ўважліва прыслухаўся, але шум сціх удалечыні, і цяпер там нічога не было чуваць. Гук голасу ціха плыў над вадой.
  — Том!
  - Гэта ты, Сэм?
  — Здаецца, яго няма.
  Я паплыў у напрамку, як мне падалося, Сэма.
  — Куды пайшоў?
  "Я не ведаю. Ён узяў лодку Бэйліса".
  — Дзе Бэйліс? Я ўбачыў, як рабіў Сэм, і падышоў да яго.
  - Не ведаю, - сказаў Сэм.
  «Я думаю, што ён таксама зашкальваў. Аднак ён усё яшчэ можа быць у лодцы».
  — Не будзем рабіць паспешлівых высноў, — сказаў я.
  «Магчыма, Бэйліс уцякаў, а Кейлз мог быць яшчэ побач».
  Сэм сказаў: «Я качаўся пад дугамі, а Кейлз лаяўся, каб разбіць кішку. Спачатку ён паспрабаваў завесці рухавік, і ён заглух.
  Затым ён паспрабаваў падняць ветразь і выявіў, што не можа. Я думаю, што цалкам упэўнены, што ён узяў лодку Бэйліса. "
  - Ну, калі мы хочам даведацца, давайце зробім гэта асцярожна, - сказаў я. Мы склалі план, даволі просты, які заключаўся ў тым, каб падняцца адначасова з абодвух бакоў шлюпа, спадзеючыся злавіць Кейлза ў клешчы, калі ён быў яшчэ там. Пры выкананні мы знайшлі шлюп бязлюдным. Сэм спытаў: "Дзе Бэйліс?"
  Мы доўга крычалі і бліскалі святлом над вадой, але нічога не бачылі і не чулі. Сэм сказаў: "Гэта мая віна, Том. Я сапсаваў усё. Я забыў нож".
  — Забудзь, — сказаў я.
  "Як вы думаеце, у які бок пайшоў Кейлс?"
  "Я не ведаю, але на яго месцы я б накіраваўся на поўнач. У яго ёсць пяцьдзесят міль паліва, а можа, і больш, і там ёсць шмат рылаў, у якіх можна заблудзіцца. У яго нават можа хапіць паліва, каб дабрацца да Эксумы. ." Ён глыбока ўздыхнуў.
  «Што нам цяпер рабіць?»
  Я думаў пра гэта.
  «Мы пачакаем да ўзыходу сонца, зробім рамонт, знойдзем Бэйліса, калі зможам, вернемся ў Дункан-Таўн і дакладзем урадавым камісарам, а Біл Піндэр зробіць паветраны пошук гэтага сукінага сына».
  Гэта была неспакойная ноч і горшая раніца, таму што, пакуль Сэм рамантаваў галяры, я зайшоў пад карму, каб зрэзаць рыбную сетку вакол прапелера, і знайшоў там Бэйліса. Ён быў прабіты стрэлам у галаву і быў вельмі мёртвы.
  Гэта зламала Сэма Форда больш за ўсё астатняе і не прынесла мне карысці.
  Намеснік камісара Перыгор быў грымотным і ствараў пэўнае ўражанне, што вакол яго галавы мільгае нябачная маланка.
  «У цябе быў Кейлз, і ты адпусціў яго!» — сказаў ён недаверліва.
  — Не наўмысна, — сказаў я.
  «Мы мала што маглі зрабіць з тым, што ў яго быў пісталет».
  «Але вы сапраўды кінуліся напалову. Я папярэджваў вас пра гэта. Чаму, у імя Бога, вы не сказалі мне, што ведаеце, дзе Кейлс?»
  "Я не ведаў, дзе ён. Я думаў, што ведаю, дзе яго лодка. І я нават не быў у гэтым упэўнены. Я ведаю, што Сэм Форд ведае яго лодкі, але я не мог быць цалкам упэўнены. Я спусціўся да theJumentos зрабіць ідэнтыфікацыю».
  — Замест гэтага ты нарабіў смярдзючага беспарадку, — з паколваннем сказаў Перыгоід
  «Містэр Манган, я сказаў вам, што гэта прафесійная справа, і вы не павінны ўмешвацца. Вы адказныя за смерць чалавека; нявіннага мінака, якога вы выпадкова ўзялі з сабой на паляванне на забойцу. Фрэд Бэйліс быў жанаты чалавек з жонкай і чатырма дзецьмі?»
  Я адчуваў сябе ў пекле.
  - Я буду прыглядаць за сям'ёй, - прамармытаў я.
  "О, так і будзе? Вялікая справа. Вы ведаеце, як гэта - страціць сям'ю.
  Як вы думаеце, што зараз адчувае місіс Бэйліс? Як вы думаеце, вы можаце вылечыць яе гора з дапамогай некалькіх даляраў? "
  Перыгор быў чалавекам, які ведаў, як пайсці на яремную.
  «Хрысце, што я магу сказаць, акрамя таго, што прабачце?»
  «Ні ваш смутак, ні вашы грошы не вельмі дапамагаюць. І цяпер у мяне на Багамах вольны ўзброены чалавек, які ведае, што на яго палююць, і гэта мае людзі, якія будуць займацца паляваннем. Колькі гора вы адчуеце, калі адзін з іх забіты ў працэсе?»
  «Ісус, Перыгор, хопіць!»
  Ён кіўнуў.
  "Я таксама так думаю. Вярніцеся да кіравання гатэлямі, містэр Манган. Вярніцеся да зарабляння грошай, але трымайцеся далей ад гэтага бізнесу". Ён зрабіў паўзу.
  «Магчыма, я захачу распытаць вас і Сэма Форда далей, я дам вам ведаць. Вось і ўсё».
  Я выйшаў з офіса Перыгорда, адчуваючы сябе настолькі прыгнечаным, што мог прайсці пад жыватом змяі ў цыліндры. Ён быў чалавекам, які ведаў, як выкарыстоўваць словы ў якасці зброі, і, чорт вазьмі, я ведаў, што гэта да мяне. Я быў безадказны. Калі Сэм прыйшоў з навінамі пра лодку Кейлса, я павінен быў неадкладна адвезці яго ў Перыгор і дазволіць паліцыі разабрацца з гэтым.
  Маё настрой не палепшылася, калі я вярнуўся ў офіс і патэлефанаваў дадому. Люк Бэйлі адказаў.
  — Місіс Манган дома?
  — Не, містэр Манган.
  — Ці ёсць у вас нейкае ўяўленне, дзе яна?
  "Яна з'ехала ў Х'юстан сёння раніцай".
  – Дзякуй, Люк. Я паклаў трубку, адчуваючы сябе больш прыгнечаным, чым калі-небудзь.
  Праз некалькі дзён Перыгор папрасіў сустрэцца са мной і Сэмам Фордам, і мы сустрэліся з ім не ў яго офісе, а ў мытным дэпартаменце ў гавані.
  Ён загадаў прывезці шлюп Кейлза з Дункан-Таўна і, як я і меркаваў, ён заручыўся дапамогай мытнікаў, каб правесці яго па-сапраўднаму.
  Лодку вынялі з вады і паставілі ў склад, дзе яна выглядала велізарнай. Дзіўна, наколькі больш парусная лодка выглядае з вады, чым у; чалавек схільны забываць, што большая частка лодкі знаходзіцца пад вадой. Супрацоўнікі мытні вынеслі большую частку рыштунку, і яго паклалі на падлогу склада і на сталы невялікімі кучамі, на кожнай кучы было пазначана, дзе яно знойдзена. Зноў жа, дзіўна, колькі можна ўціснуць у дваццаць сем калантытула.
  Перыгор адвёў нас у маленькі зашклёны кабінет у куце склада і зноў паставіў нас праз абручы, на гэты раз з магнітафонам на стале. Гэта быў знясільваючы допыт, і гэта моцна ўдарыла Сэма, таму што ён вінаваціў ва ўсім сябе, ведаючы, што калі б ён не пакінуў нож на таблічным стале, Бэйліс мог бы быць яшчэ жывы.
  Гэта было двухгадзіннае смажанне, час ад часу перапынянае мытнікам, які заходзіў, каб паказаць Перыгорду што-небудзь. Нарэшце ён выключыў дыктафон і павёў нас на склад, дзе ён папрасіў Сэма паказаць яму прыстасаванне для мачты, па якой ён змог ідэнтыфікаваць лодку, нават калі яе назва і колер былі зменены.
  Я сказаў: "Вы знайшлі што-небудзь карыснае?"
  «Нічога цікавага». У голасе Перыгора было нешта, што гаварыла мне, што нават калі б ён нешта знайшоў, ён не паведаміць мне.
  — Не наркотыкі? — здзіўлена спытаў я.
  Цікавасць яго абвастрылася.
  — Якія наркотыкі?
  «Рэчы ў аптэчцы».
  Ён паклікаў супрацоўніка мытні, і скрынка была прад'яўлена. Было пуста.
  Супрацоўнік мытні сказаў: «Мы выклалі там змесціва». Мы падышлі да століка, і я прагледзеў артыкулы.
  Шпрыцы з марфінам былі, а шкляных ампул не было.
  Я апісаў іх і сказаў: «Я падумаў, што калі Кейлз быў наркаманам, то ён таксама можа быць спажыўцом, і што гэта яго асабісты запас».
  - Так, - задуменна сказаў Перыгор.
  «Калі б ён быў карыстальнікам, ён абавязкова ўзяў бы яго з сабой, незалежна ад таго, наколькі моцна ён спяшаўся. Кажаце, гэта была вадкасць?»
  «Правільна; ледзь-ледзь жаўтаватая вадкасць». Я апісаў ампулы і распавёў, як яны выглядалі самаробна.
  Мытнік забраў шматразовы шпрыц для падскурных ін’екцый.
  «Смешна, што ён не ўзяў гэта». Ён паківаў галавой.
  «Жоўтая вадкасць.
  Гэта для мяне новае. "
  «Яны ўвесь час прыдумляюць нешта новае, каб збіць галаву», — сказаў Перыгор.
  «Такім чынам, цяпер у нас ёсць узброены чалавек. Усё становіцца горш, ці не так, містэр Манган? Як толькі яго запасы скончацца, ён можа пачаць рэйды па аптэках, каб папоўніць запасы. Яшчэ адзін галаўны боль».
  — У вас ёсць уяўленне, дзе ён можа быць? Я спытаў.
  Лодка Бэйліса не была знойдзена і, паводле змрочнага прадказання Перыгорда, яе ніколі не будзе. Ён думаў, што яго патанулі. Невялікая парусная яхта была выкрадзена з Джорджтаўна ў Эксумасе.
  «І цяпер гэта можа быць дзе заўгодна, са зменай назвы і колеру», — сказаў Перыгор.
  «Калі ў Кейлза ёсць розум, ён уцячэ з Багамскіх астравоў».
  Я хацеў адвярнуцца, але нешта прыдумаў.
  «Ходзяць чуткі, што пажар у Fun Palace адбыўся з-за падпалу. Што ў гэтым ёсць?»
  «Наколькі мне вядома, — сказаў ён.
  «Калі можаце, разведайце гэтыя чуткі».
  — Я, — сказаў я.
  «Гэта ў маіх інтарэсах».
  Такім чынам, я пайшоў дадому і выявіў, што Дэбі вярнулася.
  Яна псавала бойку. Мяне сустрэлі: «Дзе ты быў?
  Цябе ніколі не бывае, калі я хачу цябе. "
  "Я мог бы сказаць тое ж самае пра вас", - рэзка адказаў я.
  «На самай справе ў мяне стралялі ў Хументас».
  — Стралялі! Я бачыў яе недавер.
  "Кім?"
  «Чалавек па імені Кейлз — памятаеш яго? Ён забіў чалавека там, унізе, і ледзь не забіў мяне і Сэма Форда».
  «Хто такі Сэм Форд?»
  «Калі б вы больш цікавіліся мной і маімі справамі, вы б па-чартоўску добра ведалі, хто такі Сэм Форд. Ён бос аддзела прыстаняў».
  — Такім чынам, вы знайшлі Кейлза.
  "Сэм зрабіў, а ты глядзіш на праклятага дурня. Я спрабаваў узяць яго сам і забіў беднага крывавага рыбака. Мне самому пачынае ванітаваць". Я наліў сабе моцнага напою і сеў.
  «Камісар Перыгор не так шмат думае пра мяне ў гэтыя дні.
  Прыкладна столькі, колькі вы, здаецца, робіце. "
  – А чыя гэта віна? — успыхнула яна.
  "Які ты да мяне цікавішся? Цябе больш ніколі няма".
  «Божа мой, ты ведаеш, якія праблемы ў мяне былі нядаўна, то з адным, то з іншым. І толькі што ўзнікла новая праблема, якая пажарыла ў Fun Palace.
  Заўтра ў Насау сустрэча Асацыяцыі гатэлераў і Міністэрства турызму, мне давядзецца з'язджаць рана. "Гэта было дрэнна", - сказала яна.
  "Я чытаў пра гэта ў газетах Х'юстана".
  "Вы б. Калі б вы былі ў Цімбукту, вы б прачыталі пра гэта. Вось у чым праблема". ^ "Але якое гэта мае дачыненне да вас? Навошта вам ляцець у Насаў?"
  Я задуменна паглядзеў на Дэбі і вырашыў астудзіць. Яна была ў горшым настроі, чым я калі-небудзь бачыў, але, нягледзячы на тое, што яна была неразумнай, яна заслугоўвала тлумачэнняў.
  «Таму што я займаюся бізнесам», — цярпліва адказаў я.
  "Гэта ўплывае на карпарацыю Theta. Апошнім часам Багамскія астравы, здаецца, сталі зонай бедства, і мы спрабуем знайсці спосабы мінімізацыі шкоды. Я мяркую, што Міністэрства турызму прапануе ўвесці збор з галіны для фінансавання новага рэкламная кампанія».
  "О, я разумею."
  Я прыняў больш прымірэнчы тон.
  «Дэбі, я ведаю, што апошнім часам мяне не было побач, і мне вельмі шкада, што я сапраўды так. Вось што я табе скажу.
  Дазвольце мне выправіцца тут, і мы возьмем адпачынак. Можа, паехаць у Еўропу, Лондан і Парыж. Мы ніколі не адпачывалі разам, не па-сапраўднаму.
  "
  «Другі мядовы месяц так хутка пасля першага?» - скрушна сказала яна.
  "Але ці выправіцца з вамі? Ці не з'явіцца яшчэ што-небудзь, што патрабуе вашай асабістай увагі? А потым яшчэ што-небудзь? І яшчэ што-небудзь? Ці не так будзе?"
  «Не, так не будзе. Ні адзін чалавек не з'яўляецца незаменным у прыстойна кіраванай арганізацыі, нават бос. І гэта нешанцаванне не можа працягвацца вечна».
  Яна павольна пахітала галавой.
  "Не, Том. Я збіраюся падумаць над гэтым".
  — Што прыдумаць, дзеля бога?
  «Нас».
  - З намі нічога не здарылася, Дэбі. І ты не можаш тут думаць?
  «Лепш я пайду дадому сярод сваёй сям'і».
  Я глыбока ўздыхнуў.
  - Хацелася б, каб ты гэтага не рабіла, Дэбі, я сапраўды хачу, але калі табе трэба, я не магу цябе спыніць.
  OceanofPDF.com
  я 12
  — Не, нельга, — сказала яна і выйшла з пакоя.
  Я наліў сабе яшчэ адну чарку, зноў цвёрдую. Калі я сеў, то падумаў, што хоць я і сказаў Дэбі, што ў мяне стралялі, яна ні разу не спытала, ці быў я паранены. Мы зайшлі так далёка ўніз. Шлюб Мангана апынуўся яшчэ адной часткай зоны катастрофы на Багамскіх астравах.
  Бобі Боўэн адвёз мяне ў Насаў рана раніцай наступнага дня, і я правёў дзень, спрачаючыся з чыноўнікамі Міністэрства турызму і натоўпам насцярожаных і стрыманых гаспадароў гатэляў. Усе пагадзіліся, што трэба нешта рабіць; спрэчка была пра тое, хто будзе за гэта плаціць. Спрэчка працягвалася ўвесь дзень і скончылася, як я і прадказаў; будзе спагнаны збор з прамысловасці, і ўрад будзе ставіць даляр за даляр.
  Я вярнуўся дадому каля сямі гадзін вечара і выявіў, што Дэбі сышла, але пакінула запіску.
  «Дарагі Том, я меў на ўвазе тое, што сказаў учора. Я вярнуўся ў Х'юстан і застануся там, пакуль не з'явіцца дзіця. Я не хачу бачыць цябе да гэтага часу, але я мяркую, што ты захочаш прыехаць непасрэдна перад родамі. Са мной усё ў парадку, але я не хачу цябе бачыць да таго часу.
  Я не ўзяў Карэн з сабой, бо лічу, што было б несправядліва забраць яе са школы і сяброў у чужую краіну. Да таго ж яна твая дачка.
  Я не бачу ясна, што паміж намі пайшло не так, але я добра падумаю над гэтым, і я спадзяюся, што вы зробіце тое ж самае. Гэта смешна, але я па-ранейшаму кахаю цябе, і таму я магу скончыць гэтую нататку словам Каханне, Дэбі. "
  Я прачытаў гэты ліст пяць разоў, перш чым пакласці яго ў кашалёк, а потым сеў, каб напісаць свой ліст з просьбай вярнуцца. Я не меў вялікіх надзей, што яна будзе.
  OceanofPDF.com
  "3*
  Праз тыдзень пасля таго, як Дэбі сышла, мы страцілі Біла Фіндера.
  Ён вёз чатырох амерыканскіх рыбакоў у Стэла Марыс на Лонг-Айлендзе, які яны збіраліся выкарыстоўваць у якасці базы для палявання на марліна і ветразніка каля Каламбус-Пойнт і на Тартар-Бэнк у Эксума-Саўнд. Я ехаў з імі не таму, што я асабліва зачараваны амерыканскімі рыбакамі, а таму, што Біл адвозіў мяне на Крывы востраў, што ў 100 мілях далей на поўдзень, дзе я павінен быў паглядзець нейкую маёмасць ад імя Theta Corporation.
  Выпадкова я не пайшоў, таму што напярэдадні вечарам я паслізнуўся ў ваннай і зламаў палец на назе, што аказалася даволі балючым. Паглядзець маёмасць і прайсці некалькі міль па Крывым востраве ў такім стане было невыканальнай прапановай, таму я адмовіўся.
  Рана наступнай раніцай Біл Піндэр вылецеў на наваха з амерыканцамі. Ён ляцеў над Exuma Sound і паведамляў пра свае намеры радыё Nassau, калі раптам знік з эфіру на паўсказе, таму мы дакладна ведаем, калі гэта адбылося. Што адбылося, я ведаю цяпер, але не ведаў тады. Багамскія астравы могуць быць неглыбокім морам, але ёсць такія часткі, як Язык акіяна і Гук Эксума, якія вельмі глыбокія; бераг Тартар падымаецца на сем сажняў ад паверхні ў заліве Эксума, але астатняе - глыбокая вада.
  Наваха так і не быў знойдзены, як і абломкі, а Біл Піндэр знік. Гэтак жа зрабілі і чатыры амерыканцы, і двое з іх былі настолькі ўплывовыя на Уол-стрыт, што гэтая падзея выклікала вялікі ажыятаж, большы, чым патрэбны мне і Багамскім астравам. Праз пару тыдняў некаторыя кавалкі адзення былі вымытыя на адзін з рэк Эксума і ідэнтыфікаваныя як належачыя аднаму з амерыканцаў.
  Смерць Біла Піндэра мяне моцна ўразіла. Ён быў добрым чалавекам, і адзіны лепшы пілот лёгкага самалёта, якога я ведаю, гэта Бобі Боўэн. Чарнаскурым, такім як Біл і Бобі, цяжка атрымаць білет камерцыйнага пілота, прынамсі, калі яны здзейснілі гэты трук. Мяркую, цяпер лягчэй.
  Адбылася паніхіда, на якой я прысутнічаў і на якую прыйшло шмат супрацоўнікаў Карпарацыі, колькі можна было пашкадаваць, не зачыняючы гатэляў. Там было шмат пілотаў BASRA. Пасля службы я паразмаўляў з Бобі Боўэнам; У мяне не было магчымасці шмат з ім пагаварыць, таму што ён быў чалавекам недастатковым узроўнем працы. Я сказаў: "Што здарылася, Бобі?"
  Ён паціснуў плячыма.
  «Хто ведае? З Exuma Sound не будзе ніякіх доказаў». Ён на імгненне задумаўся.
  «У той час ён падаў дакументы ў Насаў, таму ляцеў даволі высока, каля 10 000 футаў, каб атрымаць радыус дзеяння. Але чаму ён упаў з неба…?» Ён развёў рукамі.
  "Гэта быў добры самалёт, Том. Ён толькі што прайшоў 300-гадзінную праверку, і я лётаў на ім трыма днямі раней". Ён крыху скрывіўся.
  «Вы пачуеце размовы пра Бермудскі трохкутнік; не звяртайце ўвагі, гэта проста балбатня мноства дурняў, якія не адрозніваюць адзін канец самалёта ад другога».
  Я сказаў: «Нам спатрэбіцца іншы самалёт і іншы пілот».
  - Ты не атрымаеш такога, як Біл, - сказаў Бобі.
  «Ён добра ведаў гэтыя астравы. Пра іншы самалёт, нешта большае?» — сказаў ён з надзеяй.
  "Магчыма. Мне трэба будзе абмеркаваць гэта з кіраўніцтвам. Я дам вам ведаць".
  Мы назіралі, як сям'я Піндэр адыходзіла ад царквы. Бобі сказаў: «Гэта дрэнна для Мэг Піндэр. Біл быў для яе добрым мужам».
  — За ёй будуць даглядаць, — сказаў я.
  «Пенсійны фонд яшчэ не разбіты».
  «Грошы не вылечаць тое, што з ёй не так», — сказаў Бобі, несвядома паўтараючы тое, што Перыгор сказаў пра жонку Бэйліса, і я адчуў укол сораму.
  Але адкуль я мог ведаць, што нехта спрабаваў мяне забіць?
  Білі Канінгам наведаў лётны візіт. Ён прыйшоў без папярэджання ў выхадныя і знайшоў мяне ў доме, дзе я пакаваў некалькі рэчаў, каб узяць іх у нумар у Royal Palm. Мы гаварылі пра Біла Піндэра, і ён сказаў звычайныя рэчы пра тое, якая гэта трагедыя , і мы гаварылі пра тое, каб набыць іншы самалёт. Ён, здавалася, крыху нерваваўся, таму я сказаў: «Хопіць балбатаць, Білі. Сядай, выпi, дый з грудзей збiрай. Вы эмісар? "
  Ён несамавіта засмяяўся.
  "Я мяркую, што так. На мяне ўсклалі абавязацельствы".
  "Абавязацельствы Канінгема?"
  «Адзін бал для цябе. Я ніколі не думаў, што ты дурань. У цябе быў такі тонкі позірк у вачах, калі ты аглядаў нас дома, калі ты ажаніўся з Дэбі. Я мяркую, што ты не шмат прапусціў».
  «Згуртаваная група», — заўважыў я.
  "Так. Пераваг шмат, адзін за ўсіх і ўсе за аднаго. У хлопца заўсёды нехта ахоўвае спіну. Але ёсць і недахопы, як цяпер. Стары Джэк апошнім часам дрэнна сябе адчувае, таму не мог прыйсці сам. "
  — Шкада гэта чуць, — шчыра сказаў я.
  Білі махнуў рукой.
  «Нічога сур'ёзнага. Фрэнк меў важную дзелавую сустрэчу ў Каліфорніі. Так што мяне абралі».
  Я сказаў: «Скажы мне адну рэч. Ці ведае Дэбі пра гэта? Ці ведае яна, што ты тут?»
  Ён паківаў галавой.
  - Не. Проста Джэк хоча ведаць, што, чорт вазьмі, адбываецца. Асабіста я лічу, што гэта не наша справа, але.
  «Але Канінгэмы клапоцяцца пра сваіх».
  "Вось і ўсё. Чорт вазьмі, Том, я сказаў Джэку, што ўмяшанне паміж мужчынам і жонкай - гэта чыстая атрута, але ты думаеш, што ён паслухае? Ты ведаеш старога".
  - Не вельмі добра, - прахалодна сказаў я.
  — Што ты хочаш ведаць?
  «Я хачу ведаць не тое, што хоча ведаць Джэк. І Джэк, і Фрэнк. Яны абодва злуюцца на цябе». Білі зрабіў паўзу, потым задумліва прамовіў: «Калі б Фрэнк прыехаў на гэтую місію, ён, магчыма, ткнуў бы цябе. Фрэнк вельмі абараняе».
  — Навошта яму гэта? Я патрабаваў.
  «Я не збіваю яго маленькую сястрычку кожную пятніцу ўвечары, як звычайна».
  Ён крыва ўсміхнуўся.
  «Магчыма, было б лепш, калі б ты гэта зрабіў. Жанчыны Канінгема…» Ён спыніўся.
  "У любым выпадку, Джэк хоча ведаць, чаму яго маленькая дзяўчынка прыбегла дадому, выглядаючы сіняй, як халодная камбала".
  — Ён яе не прасіў?
  «Яна крычала на яго і на Фрэнка. Я не папрацавала спытаць.
  Што гэта, Том? "
  — Не ведаю, — сказаў я.
  «Здаецца, яна хоча, каб я заставаўся дома і трымаў яе за руку. Кажа, што я грэбую ёю. Але, Божа, ты ведаеш, што тут адбываецца. Калі гэта было не адно, дык другое. Ці казала яна табе пра Кейлза?"
  "Не. Што з ім?"
  Я расказаў Білі даволі падрабязна і сказаў: «Я ведаю, што зрабіў з сябе дурня, і мне вельмі шкада, што чалавек быў забіты, але Дэбі нават не спытала, ці пацярпеў я».
  «Эгацэнтрычны», — заўважыў Білі.
  "Яна заўсёды была, і я казаў ёй гэта ў твар, шмат разоў. Дык куды вы дзенецеся адсюль?"
  Я дастаў кашалёк і паказаў Білі запіску, якую пакінула Дэбі, і ён зрабіў кіслы твар. Калі яна не была сям'ёй, я б назваў яе сукай", - сказаў ён.
  "Што вы робіце з Карэн?"
  "Яна засталася са мной у гатэлі на дадзены момант. Я сумняваюся, што гэта добра для яе, але гэта лепшае, што я магу зрабіць зараз".
  "Вы хочаце, каб я пагаварыў з Дэбі?"
  — Не, — сказаў я.
  - Не ўмешвайся ў гэта. Яна павінна вырашыць гэтую справу сама. І скажы Джэку і Фрэнку, каб яны таксама не ўмешваліся ў гэта.
  Ён паціснуў плячыма.
  «Я ўжо сказаў ім, але я перадам паведамленне ад вас».
  «Зрабі гэта».
  І таму мы пакінулі гэта там і пачалі абмяркоўваць нашы праблемы на Багамах. Білі сказаў: «Так, як ідуць справы, вам лепш стварыць яшчэ адно падраздзяленне, у якім будуць працаваць магільнікі. Яно павінна прыносіць прыбытак».
  «Не, калі целы не знойдзены», — сказаў я.
  «Ва ўсякім выпадку, Theta Corporation прымала непасрэдны ўдзел толькі ў адным з гэтых інцыдэнтаў, у авіякатастрофе».
  «Мы не хочам яшчэ аднаго такога», — папярэдзіў Білі.
  «Хвалі ўсё яшчэ скалынаюць Нью-Йоркскую фондавую біржу. Тыя хлопцы, якія былі забітыя, не былі гатовыя памерці; іх фінансавыя справы былі не зусім у парадку. Я чуў, што Камісія па каштоўных паперах і біржам можа пачаць расследаванне, і гэта выкліча Том, назва Багамскіх астравоў занадта часта ўсплывае ў загалоўках, і гэта пачынае смярдзець. І не трэба казаць пра тое, што любая рэклама - гэта добрая рэклама.
  Гэта проста паласа нешанцавання. Гэта прыйдзе як трэба. "Я распавёў яму пра здзелку паміж Асацыяцыяй гатэлераў і Міністэрствам турызму, скончыўшы словамі: "Такім чынам, мы робім што-небудзь з гэтым". "
  «Лепш што-небудзь з гэтым зрабі. Джэк хвалюецца; ён кажа пра тое, каб сысці».
  «У яго курыная печань? У нас было тры дрэнныя выпадкі, і Джэк напалоханы бяжыць?»
  «Тры інцыдэнты і 128 загінулых», — сказаў Білі. Джэк лічыў; ён вядзе лік. "Ён уздыхнуў.
  «Праблема ў тым, што ён ніколі не хацеў прыязджаць на Багамы. Гэта была мая ідэя, і Білі Адзін мяне падтрымаў.
  Джэк пайшоў разам, але яго сэрца ніколі не было ў гэтым. "
  — Да таго ж, ён мне ніколі не давяраў, — з горыччу сказаў я.
  "Ён думае, што вы кіруеце няўдалым караблём", - шчыра сказаў Білі.
  «Тое, што ты аддаеш занадта шмат. Па словах Джэка, ты ў лепшым выпадку робіш дабро; у горшым, калі яго жоўць сапраўды пачынае падымацца, ты агент Крамля». Я зірнуў на Білі роўным позіркам.
  "Што думаеш?"
  "Я думаю, што Джэк - скамянелы дыназаўр. Часы мяняюцца, але ён не. Што тычыцца мяне, я гатовы падыграць вашым планам працы, пакуль яны паказваюць прыбытак, разумную аддачу ад інвестыцый у пяцьдзесят мільёнаў долараў, прыбытак, параўнальны з тым, што мы атрымалі б у любым іншым месцы, і вы хочаце дапамагчы сваім людзям;
  - Справядліва. Але, Білі, усе тыя рэчы, якія Джэк лічыць падарункамі: пенсійны фонд, доктар у гасцініцах, школа ў гасцініцах і гэтак далей - усё гэта інвестыцыі для карпарацыі. Яны акупяцца ў абслугоўванні персаналу і карпаратыве. лаяльнасць, а гэта цяжка купіць».
  "Вы, напэўна, маеце рацыю", - прызнаў Білі.
  «Але Джэк стары тэхасец. Ён нават абвінаваціў Ніксана ў тым, што ён камуняк, калі сышоў з В'етнама. Часам я думаю, што ён вар'ят. Але паглядзі на сябе з яго боку. Ты іншаземец, які першым падрыў яго дачка звязалася з чарнаскурымі дзецьмі, а цяпер яна вярнулася дадому і выглядала па-чартоўску няшчаснай, і вы ўбачыце, што ён проста шукае апраўдання, каб сысці адсюль. "
  "Колькі карпарацыі Тэта ён кантралюе?"
  «Як прыватная асоба, нічога; восемдзесят працэнтаў акцый Theta належаць карпарацыі Cunningham. Але ў яго ёсць пэўны ўплыў. Хуткімі размовамі ён мог бы сабраць дастатковую колькасць давераных асоб, каб прагаласаваць за выхад з Багамскіх астравоў».
  «Для мяне гэта было б асабістай катастрофай», — павольна сказаў я.
  «Я занадта глыбока адданы цяпер».
  «Я ведаю. Вось чаму табе лепш маліцца, каб на наступным тыдні тут не адбылося землятрусу або ўспышкі інфекцыйнай перхаці. Больш ніякіх загалоўкаў, Том».
  Як быццам у мяне не было дастаткова клопатаў, цяпер за мяне страляў Джэк Канінгэм. І, як сказаў Білі, усё, што я мог рабіць, гэта маліцца.
  '^ Гэта было ў суботу. Білі застаўся паабедаць, а потым сышоў, сказаўшы, што едзе ў Маямі па справах карпарацыі Канінгэм, а адтуль у Нью-Ёрк. Ён даў мне нумары тэлефонаў, дзе я магу яго знайсці. У нядзелю заняўся паперамі.
  Панядзелак быў добрым, панядзелак быў панядзелкам, адным з тых дзён, калі нічога не ідзе сапраўды не так, але нічога не ідзе сапраўды правільна; дзень мітуслівых марнасцяў і хуткага пагаршэння характару. Я мяркую, што ва ўсіх нас бываюць такія дні.
  Я павячэраў у рэстаране і рана пайшоў у свой пакой, пасля таго як праводзіў Карэн спаць, збіраючыся сам легчы спаць і перад сном праглядзець некаторыя справаздачы кіраўнікоў. Я ніколі не ведаў, чаму трэба быць вертыкальным падчас працы, і я выдатна магу чытаць, лежачы на спіне. Я толькі што ўладкаваўся, калі зазваніў тэлефон і голас сказаў мне ў вуха, выразны, як звон: "Мэнган? Гэта ты?"
  "Так. Хто гаворыць?"
  «Джэк Канінгам тут. Дэбі там?»
  "Не, я думаў, што яна з вамі. Дзе вы?"
  «Х'юстан». Яго голас раптам сцішыўся, хаця ён усё яшчэ гаварыў.
  Я злавіў некалькі разрозненых слоў і прыйшоў да высновы, што ён раіўся з кімсьці іншым. «.. не там.. павінна быць правільна.. Білі..»
  Ён вярнуўся поўны сіл.
  — Малады Білі там?
  — Не, — сказаў я.
  "Ён быў тут у суботу. Ён будзе ў Маямі, калі не адправіўся ў Нью-Ёрк".
  Ён зноў адышоў, і я пачуў незразумелыя фрагменты размовы амаль за 1000 міль. «… Маямі… самалёт… абодва
  …" тады Джэк гучна сказаў: "Том, ты спакуй сумку і рыхтуйся лезці сюды".
  Мяне абурыў гэты рэзкі тон камандавання.
  "Чаму? Што адбываецца?"
  «Я не збіраюся гаварыць пра гэта зараз. Там ёсць спадарожнік, які распыляе гэтую размову па ўсёй праклятай планеце».
  «Я не бачу…»
  "Чорт вазьмі! Рабі, як я кажу, і не спрачайся. Прыблізна праз дзве гадзіны ў Фрыпорт Інтэрнэшнл будзе рэактыўны самалёт. Не чакай яго і будзьце гатовыя застацца на некаторы час". Сувязь абарвалася, і цішыня працяла ў вуха.
  Я праверыў час. Было 9.30 вечара.
  Супраць сваёй волі я ўстаў з ложка і апрануўся. падштурхнуты шыпячай настойлівасцю ў голасе Джэка Канінгэма, я падумаў пра Карэн, якая спіць у суседнім пакоі. Пракляты Джэк Канінгэм! К чорту ўся праклятая сям'я! Я пазваніў у парту і папрасіў клерка знайсці Кіці Сімонэт і адправіць яе ў мой нумар, а потым пачаў пакаваць сумку.
  Я якраз заканчваў ліст, калі ў дзверы пастукала Кіці Сімонэт, і я ўпусціў яе.
  «Сядай, Кіці. У мяне ёсць праблемы, і я хачу, каб ты мне дапамог».
  Яна выглядала крыху здзіўленай.
  — Я зраблю, што магу.
  Кіці была медсястрой у гатэлі, і яна мне вельмі падабалася, Карэн таксама. Яна была зусім нязломнай і аднолькава надзейнай.
  — Я ж нічога не замінаю?
  "Не. Я збіраўся правесці раннюю ноч".
  "Добра. Мне трэба з'ехаць, і я не ведаю, на які час. Заўтра я хачу, каб вы забралі Карэн да маёй сястры на Абако. Я толькі што размаўляў з Пегі, і Карэн чакаецца". Я надрапаў свой подпіс.
  «Гэта інструкцыі для Бобі Боўэна, каб вас адвезці».
  "Няма праблем", сказала Кіці.
  «Карэн спіць у тым пакоі. Я не хачу, каб яна прачыналася адна, таму вам лепш спаць сёння ў маім пакоі».
  — Вы адразу едзеце?
  "Гэты момант. Я не хачу зараз будзіць Карэн, але ты скажы ёй, што я вярнуся, як толькі змагу".
  Кіці ўстала.
  «Я забяру некаторыя рэчы са свайго пакоя».
  Я аддаў ёй ключ ад нумара, узяў сваю сумку і пайшоў у офіс, дзе забраў з офіснага сейфа пашпарт. У якасці задняй думкі я ўзяў пакет з 2000 амерыканскімі доларамі, якія захоўваў там на выпадак надзвычайнай сітуацыі, і паклаў іх у кашалёк.
  Чаканне ў аэрапорце было доўгім і сумным. Я піў каву, пакуль мне не стала млосна, потым выпіў пару скотчаў. Было ўжо за поўнач, калі дынамікі сказалі: "Містэр Манган, калі ласка, падыдзе да стойкі даведак?"
  Мяне сустрэла сімпатычная дзяўчына, апранутая ў жоўты мундзір з чорнай аздобай і са значкам на лацкане, дзе дзве літары «С» перапляталіся ў манаграму. Гэтае адзенне зрабіла яе агідным, прыкладна такім жа абуральным, як і я.
  — Містэр Манган?
  — Так, — коратка сказаў я.
  — Сюды, сэр. Яна павяла з залы праз бакавыя дзверы. Недалёка на фартуху стаяў рэактыўны карабель Lockheed Jet Star залатога колеру з чорнай акантоўкай; на хваставым плаве была манаграма Канінгема. Вакол яго была група транспартных сродкаў аэрапорта, як рабочыя вакол пчалінай маткі. Я пайшоў за ёй па трапе і спыніўся, калі яна спынілася ў дзвярах, каб узяць маю сумку.
  — Рады, што вы з намі, містэр Манган.
  Я не мог адказаць ёй узаемнасцю, але прашаптаў: «Дзякуй» і прайшоў у галоўную каюту.
  Білі Канінгем выбухова сказаў: "А цяпер, дзеля бога, ты раскажаш мне, што адбываецца?"
  Ад Фрыпорта да Х'юстана каля 100 міль праз Мексіканскі заліў. Мы беспілотна перасякалі заліў з хуткасцю 500 міль у гадзіну, і Білі быў панылы, таму што яго вырвалі з Маямі гэтак жа бесцырымонна, як мяне з Фрыпорта, і ён быў раздражнёны, калі выявіў, што я нічога не магу яму сказаць.
  «Што мяне хвалюе, — сказаў ён, — дык гэта тое, што я ўпершыню ў жыцьці лячу кудысьці на самалёце, і ня ведаю, чаму. Што, чорт вазьмі, здарылася з Джэкам? "
  — Не ведаю, — павольна сказаў я.
  "Я думаю, што гэта звязана з Дэбі".
  "Дэбі! Як так?"
  — Першае, што спытаў Джэк, — ці была яна са мной у Фрыпорце?
  "Ён ведаў, што яна не была", сказаў Білі.
  – Яна была ў Х’юстане.
  Я паціснуў плячыма.
  "Падарожжа паветрам - гэта цудоўна. Дзяўчына можа хутка перамяшчацца".
  — Думаеш, яна зноў знялася? Ён фыркнуў.
  «Гэтая дзяўчына хоча, каб яе адлупцавалі па задніцы, і калі ты не зробіш гэтага, то зраблю я. Пара ёй супакоіцца і навучыцца сябе паводзіць».
  Больш не было чаго сказаць, таму мы не казалі.
  У аэрапорце Х'юстана чакала машына, а праз гадзіну я быў у пачатку канферэнцыі ў Канінгэме. Прынамсі, гэта быў пачатак для мяне; астатнія, відаць, доўга спрачаліся аб жараб'ёўцы, і гэта было відаць. Джэк Канінгем сядзеў на чале стала, яго серабрыстыя валасы, як звычайна, рабілі яго прыгожым сенатарскім выглядам, а Білі Адзін сядзеў побач з ім. Брат Дэбі, Фрэнк, глядзеў на мяне з напышлівай і непрыхаванай варожасцю. У якасці фону было паўтузіна іншых пабочных Канінгемаў, большасць з якіх я не ведаў, гатовых браць прыклад з магутных племянных босаў. Гэта быў клан Канінгемаў у поўным разважанні, і, як можна было чакаць, у полі зроку не было ніводнай жанчыны.
  Наш прыезд прынёс імгненную цішыню, якая доўжылася нядоўга. Білі махнуў рукой на бацьку, агледзеў сабраных і працягнуў: «Добрай раніцы». Пачаўся шум, усе загаварылі адначасова, і я не мог адрозніць ні слова, пакуль Джэк не стукнуў па доўгім стале бутэлькай віскі і не закрычаў: "Ціха!"
  Гэта магло б быць традыцыйнае закуранае памяшканне, калі б не было кандыцыянера, і, сапраўды, яны сапраўды выглядалі як натоўп былых палітычных босаў, якія збіраюць падаткі на наступны год. Большасць з іх знялі пінжакі і распусцілі гальштукі, і ў пакоі пахла добрымі цыгарамі. Толькі Джэк захаваў паліто, а гальштук быў надзейна завязаны на шыі. Нягледзячы на гэта, ён выглядаў відавочна пацёртым, а левая шчака пастаянна тузалася.
  Ён сказаў: "Том, ты ведаеш, што здарылася з Дэбі?"
  Пытанне магло мець два значэнні, якія ён сапраўды хацеў ведаць, калі б я ведаў, або яно было рытарычным і не было ніякага спосабу даведацца па перакрыўленні яго голасу. Я сказаў: "Адкуль я магу ведаць? Яна пакінула мяне".
  12^ «Ён прызнае гэта», — сказаў Фрэнк.
  "Прызнайцеся! Я нічога не прызнаю, што я вам кажу, калі яна вам яшчэ не сказала. Яна свая жанчына і яна ўцякла".
  «Уцёк ад чаго? Вось што я хацеў бы ведаць».
  Білі нязмушана падышоў да стала і ўзяў бутэльку віскі.
  "Ёсць чыстыя шклянкі?" Тады ён замахнуўся на Франка.
  «Зашпілі рот».
  «Вы не можаце…»
  - Заткніся, - ціха сказаў Білі, але ў яго голасе была рэзкасць.
  "Твая сястра - нахабніца. Усё, што яна калі-небудзь хацела, яна атрымала, але яна не пазнала мужчыну, калі б убачыла яго, не сапраўднага мужчыну. Калі яна выявіла, што не можа з ім справіцца, яна ўзяла свае шарыкі і не хацела гуляць больш». Ён паглядзеў на Джэка.
  «Ніхто не збіраецца ладзіць над Томам кенгуру. Чуеш?»
  Білі Адзін заварушыўся.
  — Ціха, хлопчык.
  - Вядома, - лёгка адказаў Білі.
  "Я сказаў сутнасць гэтага, вы ўсе гэта ведаеце". Ён апусціўся ў крэсла.
  "Хадзі сядзі тут, Том; ты выглядаеш так, быццам табе трэба выпіць".
  Я мяркую, што я зрабіў; мы абодва зрабілі. А была палова чацвёртай раніцы. Я сеў на прапанаванае ім крэсла і прыняў напой, а потым сказаў: "Калі вы хочаце ведаць, што здарылася з Дэбі, чаму б вам не спытаць яе?"
  Цяпер я стаяў тварам да Білі Адзін праз стол. Ён паклаў рукі плазам.
  «Вось толькі, сынок. Яе няма побач, каб прасіць».
  "Ісус!" - сказаў Білі і ўтаропіўся на Джэка.
  «Ваша маленькая дзяўчынка зноў уцякае, і вы адцягваеце мяне ад самай прыемнай здзелкі, якую вы калі-небудзь бачылі?»
  Цік сутаргавала шчаку Джэка; ён выглядаў пераможаным.
  "Скажы яму. Білі Адзін", - сказаў ён голасам старэчага.
  Білі Адзін утаропіўся на свае далоні. Ён павольна сказаў: «Спачатку мы не былі ўпэўненыя, не вельмі, нават сёння ўдзень, калі...» Ён паглядзеў на мяне.
  "Цяпер, калі вы тут, мы амаль упэўнены, што Дэбі выкралі".
  Раптам усё гэта здалося несапраўдным. На імгненне ў мяне закружылася галава, бо натоўп пытанняў натоўпіўся. Я наўздагад выбраў першае.
  "Кім?"
  — Хто, чорт яго ведае? - з агідай сказаў Фрэнк.
  «Выкрадальнікі візітовак не раздаюць».
  Ён меў рацыю; гэта было дурное пытанне. Білі сказаў: "Калі?"
  "Мы думаем, што ў суботу; магчыма, у нядзелю рана". А сёння быў позні панядзелак, дакладней, вельмі ранні аўторак. Білі Адзін кіўнуў на стол.
  «Апошняй з нас, хто бачыў яе, была жонка Джо».
  - Ага, - сказаў Джо.
  "Лінда і Дэбі хадзілі па крамах у суботу раніцай Сакавіц і Німан-Маркус. Яны абедалі разам".
  — Што тады? - спытаў Білі.
  Джо паціснуў плячыма.
  "Тады нічога. Лінда вярнулася дадому".
  "Ці сказала яна, што Дэбі збіралася рабіць у суботу днём?"
  "Дэбі не сказала ёй".
  Здавалася, што гэта нікуды не дзенецца. Я адкашляўся і сказаў: «Адкуль ты ведаеш, што яе выкралі? Білі, вось, адразу зрабіў выснову, што яна зноў уцякла. Я таксама. Дык адкуль ты ведаеш?» Бо праклятыя выкрадальнікі сказалі нам ", - сказаў Фрэнк.
  Білі Адзін сказаў: «Сёння мы атрымалі ліст… прынамсі ўчора днём, Джэк. Скажы праўду, я не думаю, што мы спачатку ў гэта паверылі, ніхто з нас. Думаў, што гэта нейкая містыфікацыя, пакуль мы не даведаліся, што яна сапраўды была» т вакол».
  "Дзе спынілася Дэбі?"
  - У мяне дома, - сказаў Джэк. Ён паглядзеў на мяне з дакорам.
  «Мая дзяўчынка была вельмі няшчасная».
  «Апошні раз сям'я бачыла яе апоўдні ў суботу, і вам спатрэбілася да панядзелка, каб даведацца, што яна знікла?» Я паглядзеў на Джэка.
  — Хіба не ў яе ложку спаў?
  - Спакойна, Том, - сказаў Білі Адзін.
  «Мы думалі, што яна вярнулася да вас».
  «Яна б пакінула слова», — сказаў я.
  «Яна можа быць безадказнай, але яна не такая ўжо і безадказная. Калі яна пакінула мяне, яна прынамсі мела прыстойнасць пакінуць мне запіску, у якой паведамлялася, куды яна пайшла, калі не чаму. Як наконт яе адзення? Вы не правяралі, каб убачыць ці не хапае якіх-небудзь, дакладней, не прапала?»
  — О, Хрыстос! - сказаў Фрэнк.
  "Яна жыла ўдалечыні. Хто ведаў, якое на ёй было адзенне?" Ён нецярпліва махнуў рукой.
  «Гэта дарэмная трата часу».
  «Я згодны, — рашуча сказаў я^ — Вы паведамілі ў паліцыю?»
  За сталом панавала цішыня, і Джэк ухіляўся ад майго позірку. Нарэшце Білі Адзін ціха сказаў: "Выкраданне - гэта федэральнае правапарушэнне".
  Я ведаў гэта; гэта было федэральным правапарушэннем з тых часоў, як смурод, выкліканы выкраданнем Ліндберга.
  — Дык?
  Ён сціснуў пальцы.
  «Калі б гэта было толькі справай дзяржаўнай паліцыі, мы змаглі б захаваць кантроль, мы чэрпаем шмат вады тут, у Тэхасе.
  Але як толькі федэральны ўрад пачынае дзейнічаць, а гэта азначае ФБР, тады можа здарыцца што заўгодна. З часоў Уотэргейта ўсе дзяржаўныя дэпартаменты былі дзіравымі, як праклятае рэшата, і гэты пракляты дурань, Картэр, называе гэта адкрытым урадам. «У яго голасе была пагарда старога рэспубліканца да дэмакратычнай адміністрацыі.
  «ФБР не з'яўляецца выключэннем, і калі газеты дабяруцца да гэтага, я не аддам ні цэнта за нашы шанцы вярнуць Дэбі ў бяспецы».
  «Мы можам кантраляваць нашу прэсу тут, але гэтыя газеты на ўсходзе сапраўды ўсё сапсуюць», — сказаў Фрэнк.
  "Не кажучы ўжо пра прафесійныя крывацёкі па тэлевізары", - пракаментаваў Джо.
  — Значыць, вы не сказалі паліцыі, — змрочна сказаў я.
  — Пакуль не, — сказаў Білі Адзін.
  "Чорт вазьмі, мы можам заплаціць", - сказаў Білі. Ён з'едліва ўсміхнуўся.
  «І спыніць гэта з дапамогі Дэбі, калі мы вернем яе».
  - Калі мы вернем яе, - сказаў Джэк. У яго голасе была агонія.
  «Вы ведаеце, якія выкрадальнікі».
  - Так, - сказаў Білі.
  "Але калі вы не выклічаце паліцыю, вы не атрымаеце яе назад, пакуль не заплаціце, так што давайце пачнем адкрываць казну".
  "Гэта не так проста", - сказаў Білі Адзін.
  «Надоўга.
  Ёсць. цяжкасці. "
  "Якія цяжкасці? Гэтыя хлопцы хочуць грошай, мы хочам Дэбі. Мы даем ім колькі долараў яны хочуць, і мы атрымліваем Дэбі". Голас Білі стаў дзікім.
  "Потым мы ідзем на паляванне і вяртаем грошы і, магчыма, скальпы. Але я не бачу ніякіх цяжкасцей".
  "Ты ўзяў з сабой адзін", сказаў Фрэнк.
  — Якога чорта ты гэтым хочаш сказаць?
  «Я маю на ўвазе, што гэты сукін сын…»
  — Маўчы! - сказаў Білі Адзін. Ён уздыхнуў.
  - Гэтыя хлопцы не хочуць грошай, Білі. Яны хочуць яго. Ён паказваў на мяне.
  — Ён выкуп.
  Раніцай, калі я лёг спаць, пачынала світаць, але спаў я мала. Я проста ляжаў у ложку, глядзеў у цемру завешанага шторамі пакоя і думаў. Бяда была ў тым, што я дрэнна думаў; беглыя думкі шчабяталі ў маім чэрапе, як кажаны на гарышчы. Нічога не падключалася.
  Я неспакойна варушыўся ў ложку і зноў убачыў твар Білі Адзін і палец, накіраваны прама на мяне. Гэты палец быў крыху хісткім; яно дрыжала ад узросту або стомленасці, а магчыма, ад таго і іншага.
  — Не пытайся мяне, чаму, — сказаў Білі Адзін.
  "Але яны хочуць, каб Том для Дэбі быў роўным".
  — Фігня! - сказаў Білі. Ён не паверыў, і я таксама. Гэта не мела сэнсу.
  «Пакажы яму запіску аб выкупе», — сказаў Фрэнк.
  Джэк узяў складзены ліст і кінуў яго на стол. Я схапіў яго і прачытаў, а Білі глядзеў праз маё плячо. Яно было надрукавана машынапісам, адрасаванае містэру Джону Д. Канінгэму і напісана з хадульнай афіцыяльнасцю, якая дзіўна кантраставала з грубасцю зместу.
  «Паважаны містэр Канінгэм, вам будзе цяжка ў гэта паверыць, але мы маем асобу вашай дачкі, Дэбары Манган. Карацей кажучы, мы выкралі яе. Упэўненыя, што вы хочаце, каб яна вярнулася цэлай і цэлай, мы зараз аддаем вам нашы ўмовы яны не падлягаюць перамовам.
  Вы прымусіце свайго сваяка, Томаса Мангана, адправіцца ў Х'юстан.
  Як вы гэта зробіце - ваш клопат. Мы даведаемся, калі ён прыедзе.
  Наша цана за бяспеку вашай дачкі і, магчыма, яе жыццё - гэта асоба Томаса Мангана, дастаўленая да нас цэлай і непашкоджанай. Затым ваша дачка будзе вернута ў якасці справядлівага абмену.
  Вы будзеце апавешчаныя аб спосабе гэтай транзакцыі пасля прыбыцця містэра Мангана ў Тэхас.
  Само сабой зразумела, што паліцыя не павінна быць праінфармаваная аб гэтых дамоўленасцях і не павінна рабіць ніякіх крокаў, якія могуць здацца відавочнымі ў такой драматычнай сітуацыі, як гэтая.
  Вы зразумееце мае матывы не падпісання гэтага паведамлення.
  "
  — Дзеля Хрыста! - сказаў Білі. Ён паглядзеў на мяне з разгубленасцю.
  «Хто...» Ён спыніўся і са здзіўленнем паківаў галавой.
  — Не ведаю. Тое, што я ведаў, гэта прычына безапеляцыйнага выкліку Джэка Канінгэма ў Х'юстан.
  "Вы, напэўна, добры хлопец", - сказаў Фрэнк, тон якога не даваў яму слоў. Ён агледзеў стол.
  «Любы хуліган ведае, што жанчына з Канінгема каштуе наяўных грошай. Колькі? Чвэрць мільёна даляраў? Паўмільёна? Мільён? Божа, мы б заплацілі пяць мільёнаў, калі б давялося.
  Вядома, любы разумны хуліган будзе ведаць, што ён не пражыве дастаткова доўга, каб патраціць гэта, незалежна ад таго, у які бок адскочыў мяч. Але гэты хлопец аддасць перавагу Манган, чым цеста. "Ён зірнуў на мяне з выклікам.
  "Дык што, чорт вазьмі, робіць цябе такім каштоўным?"
  — Перастаньце, — сказаў Білі.
  Білі Адзін шматзначна сказаў: «Мы хочам сябраваць і ўплываць на людзей».
  - Ага, - сказаў Білі.
  "Том яшчэ мала што сказаў. Ён не сказаў, што хоча ўдзельнічаць у гэтым".
  "Ён не мужчына, калі ён выбягае", - горача сказаў Фрэнк.
  - О, я не ведаю, - сказаў Білі адасобленым голасам.
  "Колькі б вы зрабілі для жонкі, якая бяжыць ад вас?"
  Чамусьці гэта, здавалася, ударыла Фрэнка туды, дзе балюча. Ён пачырванеў і хацеў нешта сказаць, але разважыў і сеў на спінку крэсла, барабанячы пальцамі па стале. З чаго я зразумеў, што ў Фрэнка былі праблемы ў шлюбе.
  Доўгае маўчанне. Джэк Канінгем сядзеў на чале стала, гледзячы па даўжыні мёртвымі вачыма; Білі падцягнуў ліст бліжэй і прачытаў яго яшчэ раз; Фрэнк замітусіўся, пакуль Білі Адзін пільна разглядаў яго. Астатнія, падручныя сям'і, нічога не сказалі.
  Білі Адзін сядзеў у вертыкальным становішчы, відаць, задаволены тым, што Фрэнк стрэліў, прынамсі часова.
  — Добра, Том. Яго голас быў нейтральны, але не непрыязны.
  - Ведаеце, Фрэнк мае рацыю. Што робіць вас такім каштоўным, што нехта выкрадзе Канінгема, каб атрымаць вас?
  Гэта было добрае пытанне, і ў мяне не было адказу.
  — Не ведаю, — катэгарычна сказаў я.
  - Ты ведаеш, хто я і чым займаюся. Джэк загадаў старанна даследаваць мяне, ці не так? Двойчы. Адзін раз перад зліццём і яшчэ раз перад вяселлем. Ты не думай, што я не магу пазнаць прыватных дэтэктываў, калі яны плавае вакол маіх гатэляў?"
  Білі Адзін злёгку ўсміхнуўся.
  "Вы добра выпісаліся", - сказаў ён.
  – Абодва разы.
  — Не трэба было, — сказаў я.
  "Усё, што вам трэба было зрабіць, гэта падысці да мяне і спытаць. Маё жыццё - даволі адкрытая кніга. Але я падумаў, што калі вы так дзейнічаеце, значыць, гэта так, і я нічога не мог з гэтым зрабіць. Што не значыць, што мне спадабалася».
  «Нам было напляваць, падабаецца вам гэта ці не», — сказаў Фрэнк.
  Джэк сказаў: «Гэтага хопіць, Фрэнк».
  Джэк быў мёртвы супраць шлюбу, - сказаў Білі Адзін.
  "У яго былі свае прычыны. Фрэнк таксама; але Білі быў за гэта, ён лічыў, што ты правільны хлопец. У мяне, у любым выпадку, не было дурань. Як аказалася, тое, што мы ўсе думалі, не мела ніякага значэння, таму што Дэбі дабілася свайго, як заўсёды».
  Ён працягнуў руку і наліў у шклянку мерку віскі.
  "Цяпер, у нас ёсць дзве рэчы, я думаю, што абедзве розныя. Дэбі пакінула цябе, і яе выкралі. Ты можаш прыдумаць якую-небудзь сувязь?"
  — Не, — сказаў я.
  «Як вы ведаеце, апошнім часам у мяне былі поўныя рукі, вы чыталі справаздачы, і, магчыма, я не змог ці не надаў Дэбі дастаткова часу. Ва ўсякім выпадку, так яна думала, таму звольнілася. Але Я не ведаю, чаму яе выкрадаюць са мной у якасці выкупу, што нікуды не падыходзіць».
  Ці адбылося што-небудзь незвычайнае апошнім часам? "
  - Так, - сказаў Білі.
  — Раскажы яму пра Кейлза.
  Такім чынам, я распавёў гісторыю пра сябе і Кейлза. Калі я скончыў, Фрэнк сказаў: "І гэты хлопец усё яшчэ на волі?"
  "Так - пакуль".
  — Значыць, — сказаў ён.
  – Вось твой адказ.
  - Чаго Кейлз хоча ад мяне? Я запатрабаваў і штурхнуў на патрабаванне выкупу на стале.
  "Я сустракаўся і размаўляў з Кейлзам - ён не хацеў і не мог напісаць нічога падобнага. Гэта значна вышэй за яго галаву, што ён не так ужо адукаваны".
  Білі Адзін сказаў: "І што гэта застане нас? Што робіць цябе такім па-чартоўску каштоўным, Том?"
  — Паняцця не маю, — стомлена сказаў я.
  "І ці мае гэта значэнне? Справа ў тым, што рабіць з Дэбі".
  «Мэнган, я б сказаў, што ты вельмі лёгка страчваеш жонак», — злосна сказаў Фрэнк.
  «Вось і так», — сказаў Білі і ўдарыў Фрэнка раней, чым я паспеў схапіць яго ў свае рукі. Фрэнк знянацку заспеў ударам па сківіцы. Ён падышоў задам, і яго крэсла пайшло з ім, і ён разваліўся на падлозе, а Білі стаяў над ім. Ён падняў вочы, паціраючы сківіцу, і Білі сказаў: «Скузен Фрэнк, я заўсёды мог лупцаваць цябе па азадку, і калі ты не трымаешся далей ад Тома, я гатовы зрабіць гэта зноў прама цяпер».
  Білі Адзін зірнуў на Джэка, які маўчаў. Ён сказаў: «Гэта было непатрэбна, Фрэнк. Зараз ты ўстанеш і папросіш прабачэння ў Тома, або выйдзеш з гэтага пакоя зараз жа, і, магчыма, ты ніколі не вернешся. Разумееш?
  Дапамажы яму падняцца, Білі. "
  Білі падняў Фрэнка на ногі. Фрэнк пацёр рот і паглядзеў на кроў на тыльным баку далоні.
  «Мабыць, мне вельмі шкада», — прамармытаў ён і паглядзеў на мяне прама.
  "Але што вы збіраецеся рабіць з маёй сястрой?"
  «Я збіраюся зрабіць абмен». Я паглядзеў на выраз яго твару, а потым на Білі Адзін.
  "Ці былі ў вас сумненні, што я буду?"
  Білі стрымана ўсміхнуўся.
  «Вы па-чартоўску маеце рацыю, што яны сумняваліся». i31 Білі Адзін доўга ўздыхнуў.
  - Магчыма, я няправільна ацаніў цябе, Том, - ціха сказаў ён.
  "Ну, цяпер мы можам планаваць", сказаў Білі. Ён сеў і ўзяў ліст.
  «Фрэнк гаварыў пра хуліганаў, але Том мае рацыю; гэта не напісаў нейкі непісьменны прыдурак. Але ён выкарыстаў пішучую машынку, іх можна прасачыць».
  «Пішучыя машынкі танныя», — сказаў Фрэнк, падымаючы крэсла.
  «Той, напэўна, ужо на дне заліва Галвестан». Ён сеў.
  "А што планаваць? Гэты хлопец займаецца планаваннем. Мы нічога не можам зрабіць, пакуль не атрымаем інструкцый аб тым, як мы заключым здзелку".
  - Ты памыляешся, - сказаў Білі.
  «Якая карысць ад раздзела бяспекі ў карпарацыі, калі мы ім не карыстаемся? Гэтыя хлопцы ведаюць усё пра памылкі».
  Білі Адзін падняў кудлатае брыво.
  — Дык?
  "Такім чынам, мы падслухоўваем Тома. Магчыма, перадатчык у пятцы чаравіка. У шарыкавай ручцы або зашыты ў штаны. Мы падслухоўваем яго, пакуль ён не поўзае".
  "І тады?"
  «Тады мы…»
  У Білі Адзін раптоўна ўзнікла думка. Ён падняў руку і агледзеў стол.
  "Стой! Тут занадта шмат праклятых людзей. Давайце зробім абразанне. Том, вядома, і Білі застанецца. Джэк таксама застанецца, калі захоча". Ён зірнуў на дальні канец стала.
  "Джым, ты заставайся. Астатнія прыбярыся".
  Пачуўся агульны няўхвальны шум, але ніхто адкрыта не пярэчыў, акрамя Фрэнка.
  – Якога чорта! - жорстка сказаў ён.
  «Мы гаворым пра маю сястру. Я застаюся».
  Білі Адзін хмурыўся на яго.
  "Добра. Але кідай катацца на Томе; мы гаворым пра яго жонку, і гэта больш блізкія адносіны", - ён павярнуўся да Джэка.
  «Ужо пасля чатырох гадзін раніцы, а ты выглядаеш збітым.
  Вы ўпэўнены, што хочаце застацца? Вы рупіліся над гэтым усю ноч.
  "
  «Фрэнк таксама. Ты таксама».
  «Так, але Фрэнк малады хлопец, і я не так блізкі да гэтага, як ты.
  Я больш аб'ектыўны. Чаму б табе не паспаць і не прыйсці заўтра напоўнены старым хлусам? "
  - Магчыма, ты маеш рацыю, - сказаў Джэк. Твар яго быў шэры ад стомленасці, калі ён павольна ўстаў.
  «Фрэнк, раскажы мне заўтра раніцай.
  Чуеш? "
  — Я зраблю гэта. Фрэнк нахмурыўся на лбе, калі ён глядзеў, як бацька ішоў да дзвярэй.
  Я раптоўна зразумеў, як працуе карпарацыя Cunningham. Ён дзейнічаў вельмі падобна на крамлёўскае калектыўнае кіраўніцтва. Кожны меў права голасу, але некаторыя галасы былі важней, чым іншыя. Час ад часу старыя быкі на вяршыні змагаліся па нейкай праблеме, а слабейшых выкідвалі. У мяне была думка, што гэта адбываецца цяпер; што Білі Адзін быў у працэсе выгнання Джэка, як Брэжнеў пазбавіўся ад Падгорнага.
  Білі і Фрэнк змагаліся за другое месца. Адкуль Джым Канінгэм узяўся за гэта, я не ведаў; магчыма, Білі Адзін заключыў саюз з фракцыяй клана. Джыму пашанцавала, што ён быў павышаны да верхняй табліцы.
  Гэта пацвердзілася, калі дзверы зачыніліся, Білі Адзін паклікаў: Джым, ідзі сядзі сюды. "Ён зірнуў на нас з-пад белых броваў.
  «З гэтага моманту мы працуем на аснове «трэба ведаць», і тое, што яны не ведаюць, не пашкодзіць ні нам, ні Дэбі. Чорт вазьмі, дастаткова толькі, каб Джо сказаў пустое слова дома, і Лінда распаўсюдзіла б яго на палову Х'юстана .Яна пляткарка».
  Фрэнк сказаў: «Калі яна будзе расказваць пра тое, што здарылася з Дэбі, яна пажадае, каб яна ніколі не выходзіла замуж за Канінгема. Я паклапачуся пра гэта, калі Джо гэтага не зробіць».
  Білі Адзін кіўнуў. Джым, ты ведаеш пра бяспеку больш, чым любы з нас. Ёсць ідэі на гэты конт? "
  Джым быў маладым хлопцам гадоў дваццаці пяці, нязмушана апранутым у джынсы.
  У яго быў сонны выгляд, які быў зманлівы, таму што ён быў востры, як гвозд. Ён сказаў: «Білі мае рацыю». Ён павярнуўся да мяне.
  «Мне спатрэбіцца твая вопратка, паліто, штаны, усё, што ты носіш, аж да шкарпэтак і ніжняй бялізны. Адзенне, якое ты будзеш выкарыстоўваць, калі пойдзеш, каб заключыць гэтую паршывую здзелку. Мы будзем выпраменьваць цябе праз электрамагнітны спектр». Звяртаючыся да Білі Адзін, ён сказаў: "Нам спатрэбяцца машыны, лёгкія самалёты і, магчыма, верталёты. Лепш таксама ляжце на пару хуткіх лодак; Том можа быць вывезены ў мора".
  — Мы скарыстаемся маёй лодкай, — сказаў Фрэнк.
  «У Тэхасе няма нічога хутчэй».
  — Не! - хутка сказаў Джым.
  "Мы нічога не выкарыстоўваем у Канінгэме. Мы здаем усё ў арэнду".
  - Мая праца, - сказаў Білі.
  Я сказаў: "Але ніхто не рухаецца, пакуль Дэбі не будзе ў бяспецы".
  "Гэта зразумела", сказаў Білі Адзін.
  — А як наконт стрэльбы?
  Я паківаў галавой.
  «Няма пісталета. Я не хачу нікога забіваць».
  Ён выглядаў расчараваным; мой шлях не быў тэхаскім спосабам "Вам можа спатрэбіцца пісталет, каб спыніць кагосьці, хто забівае Джоа".
  «Пісталет не спыніў бы іх інакш, чым я яго выкарыстоўваю», — сказаў я суха.
  "У любым выпадку, яны мяне абшукаюць. Жартаўнік, які напісаў гэтую запіску аб выкупе, не падобны да праклятага дурня".
  Джым пагадзіўся.
  «Знойдучы пісталет, ён можа нервавацца; нервовыя хлопцы небяспечныя».
  У куце пакоя стрымана піскнуў тэлефон. Білі Адзін кіўнуў галавой, і Джым устаў, каб адказаць. Нягледзячы на тое, што ён дабраўся да ўнутранай шафы, ён ведаў сваё месца на татэмным слупе; ён яшчэ быў пасыльным. Неўзабаве ён сказаў: "З вестыбюля размаўляе афіцэр службы бяспекі. Ён кажа, што быў перададзены канверт, адрасаваны Джэку".
  Білі Адзін буркнуў.
  "Няхай ён паднясе гэта".
  «Магчыма, нашым сілам бяспекі спатрэбіцца ўзмацненне», — сказаў Білі.
  "Як усё атрымліваецца, мы можам быць раскіданымі. А як наконт дэтэктыўнага агенцтва?"
  "Я выпраўлю гэта", - сказаў Білі Адзін.
  — Ведаю аднаго добрага.
  Фрэнк сказаў: «У нас можа не паспець на ўсё гэта. Я адчуваю, што зараз у ліфце нас чакаюць праблемы».
  Білі Адзін паглядзеў на гадзіннік.
  "Калі вы маеце рацыю, гэта дрэнная навіна". Ён узяў ліст з патрабаваннем выкупу.
  "Я ведаю, што гэты хлопец сказаў, што даведаецца, калі прыедзе Том, але Том прабыў тут не больш за гадзіну".
  — Добрая разведка, — сказаў Білі.
  «Занадта добра». Фрэнк нахмурыўся.
  «Унутраная інфармацыя? Магчыма, з гэтага будынка?»
  "Хто ведае?" Білі Адзін раздражнёна кінуў аркуш паперы.
  – Пачакаем, пабачым.
  Калі інфармацыя аб маім прыбыцці прыйшла знутры будынка, то гэта была сапраўды дрэнная навіна, таму што мы сядзелі ў пентхаўсе шкляной вежы з плітамі, якая была Канінгам-білдынгам, апошнім дадаткам да гарызонту Х'юстана.
  Гэта азначала б, што сама карпарацыя Cunningham пранікла.
  Цягнуліся доўгія хвіліны. Білі Адзін, відаць, паўтарыў мой ход думак, таму што ён перастаў стукаць пальцамі і сказаў: "Джым, загадай службе бяспекі праверыць гэты пакой на наяўнасць памылак раніцай".
  "Буду рабіць.
  У дзверы стрымана пастукалі, і Джым устаў. Пасля кароткай гутаркі ён вярнуўся з вялікім канвертам, які паклаў на стол. Білі Адзін нахіліўся наперад, каб прачытаць надпіс, потым пацягнуў да сябе ліст з патрабаваннем выкупу і параўнаў.
  «Магчыма, гэта тая самая пішучая машынка. Напэўна, так».
  — У хлопца ёсць упэўненасць, — сказаў Білі, скоса зірнуўшы на Фрэнка.
  - Тут шмат усяго, - сказаў Білі Адзін, падымаючы канверт.
  — Хто даставіў?
  «Хлопец, які сказаў, што яму далі пяць баксаў у бары». Калі Білі Адзін узяў у рукі нож для паперы, Джым рэзка сказаў: "Давайце зробім гэта правільна. Давайце не будзем чапаць пальцамі ўсё, што там".
  "Вы робіце гэта."
  Джым раскрыў канверт і вытрос яго змесціва на стол.
  У асноўным гэта былі глянцавыя чорна-белыя фатаграфіі памерам восем на дзесяць, але была і пара лістоў паперы, пакрытых машынапісам, праз адзін інтэрвал. Джым узяў шарыкавую ручку і аддзяліў усё, стараючыся нічога не закрануць пальцамі. Ён сказаў: «Я загадаю пакласці іх у пергамінавыя канверты пазней.
  Цяпер на іх можна глядзець, але не чапаць. "
  Дзве старонкі машынапісу ўтрымлівалі складаныя інструкцыі, што і калі рабіць. Фатаграфіі з'яўляліся месцамі, дзе трэба было выканаць пэўныя дзеянні, і былі пазначаны чырвонай валакністай ручкай.
  На адным, напрыклад, былі інструкцыі: "Пачакайце тут роўна чатыры хвіліны. У канцы кожнай хвіліны двойчы міргайце фарамі". Было адзінаццаць фотаздымкаў, кожны з якіх быў пранумараваны, і адзінаццаты паказваў край дарогі з адкрытай мясцовасцю за яе межамі і дрэвамі ўдалечыні. Чырвоная пункцірная лінія акрэслівала дарожку ад дарогі да дрэў, а надпіс абвяшчаў: "Мэнган ідзе гэтым шляхам адзін. Дэбора Манган выходзіць тым жа шляхам праз дзесяць хвілін. Без хітрыкаў, калі ласка".
  Усё было вельмі складана*. Білі разглядаў першую набраную старонку.
  «Які нерв! Гэта пачынаецца так: «Містэр Томас Манган, вітаем вас у Х'юстане, самым хуткарослым горадзе Амерыкі».»
  Фрэнк сказаў: «Ну, ён дае нам да чацвярга тры дні. Дастаткова часу, каб падрыхтавацца да сукінага сына».
  Білі Адзін буркнуў, але нічога не сказаў.
  Джым паглядзеў на фатаграфіі.
  «Я не думаю, што гэты хлопец амерыканец. Паглядзі сюды, Білі». Яго палец на цалю завіс над сталом.
  «Амерыканец не стаў бы называць фары, ён сказаў бы фары».
  "Так, магло быць. Магчыма, еўрапейскае ўжыванне".
  "Чаму б не выйсці адразу і сказаць, што брытанец?" Фрэнк глядзеў на мяне без усмешкі.
  "Што вы кажаце на Багамах, Манган? Налобныя ліхтары ці фары?" Ён не ўтрымаўся, каб не ўкалоць мяне.
  Я паціснуў плячыма.
  "Я выкарыстоўваю іх узаемазаменна. Абодва варыянты ўжывання слушныя. Амерыканская мова нас пранікае, таму што большасць нашых турыстаў - амерыканцы".
  Білі Адзін пазяхнуў.
  «Паколькі ў нас ёсць вольны час, я іду дадому спаць.
  Я хачу, каб вы былі ў маім офісе ўнізе ў дзесяць раніцы, Джым, не забудзьце адладзіць гэты пакой. Дзе ты спіш сёння, Том? Я не веру, што Джэк дамовіўся. "
  - Пойдзем са мной дадому, - сказаў Білі. Ён стомлена працёр вочы.
  «Божа, але я стаміўся».
  Раніца аўторка, ранняя, але не вельмі яркая. Я спаў каля трох гадзін, і маё цела было такім жа цяжкім, як і дух, і нават моцны душ у гасцявой ваннай не дапамог. Ведаючы Х'юстан, я апранаўся лёгка; гэта як жыць у пастаяннай сауне, і нават так рана раніцай было даволі пара.
  Сняданак быў на ўнутраным дворыку па-за домам, невысокай пабудове з каменя, дрэва і шкла. Я не ведаю, ці ведала жонка Білі, Барбара, што-небудзь пра выкраданне Дэбі; яна не згадала пра гэта, калі падавала сняданак, таму я прыйшоў да высновы, што, верагодна, Білі не сказаў ёй. Гэта асаблівасць тэхасцаў і Канінгемаў, у прыватнасці, не прыцягваць сваіх жанчын.
  За сняданкам мы размаўлялі пра надвор'е, бейсбол і іншыя звычайныя справы. Некалькі разоў я лавіў Барбару, якая кідала на мяне косы позірк, і ведаў, што яна думае, чаму я быў там, а не ў Джэка з Дэбі? Згуртаваныя жанчыны з Канінгема, якія пляткарылі, вядома, ведалі б, што ў шлюбе праблемы, але Барбара была занадта дысцыплінаваная, каб спасылацца на гэта, і добра, калі не цалкам, хавала сваю цікаўнасць.
  Пасля сняданку я пайшоў з Білі ў яго кабінет, дзе ён узяў чырвоны тэлефон і націснуў кнопку.
  "Прывітанне, Джо-Арм; я павінен што-небудзь ведаць?" Я зразумеў, што ў яго ёсць прамая лінія да яго офіса ў Канінгем-Білдынг. Ён некаторы час слухаў, потым рэзка сказаў.
  «Адмяніце ўсё гэта». Стоячы ў дзесяці футах ад мяне, я змог пачуць крык вітання, які даносіўся з навушніка.
  "Не, я не магу вам сказаць", - сказаў ён.
  "Але гэта пройдзе тыдзень. Чорт вазьмі, не спрачайся са мной, Джо-Эн. Вось што ты зробіш. Я хачу бачыць Гары Пірсана з Texas Aviation і Чарлі Альварэса з ^7 Gulf Fishing Corporation абодва сёння раніцай Не ў Канінгэм-Білдынг, у іншым месцы, вядома, можна сказаць мне, калі ўбачышся - праз паўгадзіны.* Ён паклаў трубку і ўсміхнуўся.
  «У мяне сакратарка моцная, але працаздольная». Ён стаў сур'ёзным.
  «Калі мы хочам, каб верталёты і хуткасныя лодкі выкарыстоўваліся так, як мы хочам, я павінен сказаць Гары і Чарлі прычыну. Ні адзін жакей верталёта або капітан лодкі не будзе рабіць тое, што мы хочам, без дазволу іх босаў, таму мы можам Гары і Чарлі павінны ведаць, што яны будуць трымаць язык за зубамі.
  — Я не супраць, — сказаў я.
  «Ты абараняеш маю скуру. Толькі каб не прыняць меры, пакуль не забяспечыш Дэбі».
  - Правільна, - сказаў ён.
  "У вас ёсць адзенне, якое хоча Джым^" Усё спакавана. "
  – Тады пойдзем у цэнтр горада.
  Х'юстан.
  Не столькі горад, колькі настрой - даніна дынамізму амерыканскіх тэхналогій. Занадта далёка ад мора? Давядзіце мора да горада на пяцьдзесят міль і зрабіце Х'юстан трэцім па велічыні портам у Злучаных Штатах. Хочаце вырабляць бензін? Пабудуйце сем нафтаперапрацоўчых заводаў і вырабляйце паток у пятнаццаць мільярдаў галонаў у год. Хочаш паехаць на Месяц?
  Выдаткуйце дзесяць гадоў, сорак мільярдаў долараў і зрабіце Х'юстан нервовым цэнтрам аперацыі. Хочаце гуляць у бейсбол, калі занадта горача і пара, каб рухацца? Пастаўце дах над стадыёнам, які змяшчае 52 000 чалавек, і астудзіце яго да пастаяннай тэмпературы 74 F. - крута для Х'юстана, выкарыстоўваючы 7000 тон абсталявання для кандыцыянавання паветра. Трава на стадыёне не будзе расці? Дзеля Хрыста, чалавек; дызайн спецыяльнай пластыкавай травы.
  Апошняя прапанова - зрабіць дахам увесь дзелавы квартал горада значна прасцей, чым кандыцыянаваць асобныя будынкі.
  Х'юстан Багдад-на-Баю. Я ненавідзеў гэта месца.
  Мы паехалі ў цэнтр горада на машыне Білі, якой ён кіраваў з нязмушанай лёгкасцю, якая ўласціва амерыканцам другой натурай, вядома, праз кандыцыянаванае паветра, якім яны дыхаюць. Мы прайшлі ад яго дому да яго офіса ў Канінгем-Білдынг, ніводнага разу не ўдыхнуўшы брыдкае, забруджанае, натуральнае рэчыва на вуліцы. Мне было цікава заўважыць, што сакратарка Білі была дамай сярэдніх гадоў з тварам, падобным да чарнасліву.
  Калі мы праходзілі праз офіс, яна хутка сказала: «Містэр Пірсан і містэр Альварэс у нафтавым клубе адзінаццаць гадзін».
  Білі, не спыняючыся, сказаў: "Правільна. Знайдзіце кузена Джыма, магчыма, у ахове". Мы зайшлі ў яго кабінет, і ён узяў тэлефон і націснуў кнопку.
  «Поп, мы ўвайшлі і гатовыя ісці». Ён прыслухаўся некаторы час, і выраз яго твару змяніўся.
  – О, Божа, не! Паўза.
  "Так, я думаю, так. Добра".
  Ён паклаў трубку.
  «Гадзіну таму ў Джэка здарыўся сардэчны прыступ. Яго вязуць у тэхаскі медыцынскі цэнтр. Фрэнк з ім, а Поп зараз едзе туды. З усіх выпадкаў…»
  «З-за часу», — сказаў я.
  «Напэўна, гэтага б не здарылася, калі б Дэбі не выкралі. Мінулай ноччу ён выглядаў не надта добра».
  Ён кіўнуў.
  «Табе, мне і Джыму застаецца спланаваць і выканаць гэтую аперацыю. Недастаткова, я накідаю яшчэ пару».
  Джым увайшоў, і Білі расказаў яму пра Джэка.
  - Цяжка, - сказаў Джым.
  – Бедны стары.
  "Ну, давайце да гэтага", сказаў Білі.
  "Экіпіроўка Тома ў гэтай хватцы".
  - Добра, - нахмурыўся Джым.
  «Я аб нечым турбаваўся. Што адбудзецца, калі яны распрануць Тома? Магчыма, яго вопратка з падслухоўваннямі ідзе ў адзін бок, а Том у іншы».
  "Гэта шанец, які мы павінны скарыстаць", сказаў Білі.
  Джым усміхнуўся.
  "Не так. У мяне ёсць сёе-тое, калі Том на гэта пойдзе". Ён вырабіў капсулу з пластыка, каля цалі даўжынёй, тры восьмых цалі ў дыяметры, і з закругленымі канцамі Вы павінны праглынуць яго. "
  "Што!"
  "Гэта транспондер, ён вяртае сігнал, калі яго апытвае імпульсны перадатчык; сігнал не моцны, але дастаткова добры, каб уключыць на яго пеленгатар. Ён уключаецца, калі на яго дзейнічае страўнікавы сок, таму вы праглынаеце яго адразу апошняя хвіліна Б».
  Білі крытычна агледзеў яго.
  «Ldtoks, як адна з тых таблетак, якія ўдзімаюць каню ў горла праз трубку».
  Джым засмяяўся.
  "Нічога, калі конь не дзьме першым. Як наконт гэтага, Том?"
  Я паглядзеў на гэта брыдка.
  "Добра, калі трэба. Дзе вы гэта ўзялі?"
  «У мяне ёсць канвеер у ЦРУ. Я пазычыў яго».
  — Пазычыў! - скрывіўся Білі.
  "Хто-небудзь будзе выкарыстоўваць яго пасля?"
  Джым сказаў: «Гэта добра на працягу трыццаці шасці-сарака васьмі гадзін, перш чым перыстальтыка пазбавіцца ад яго».
  «Толькі не ляпі лішняга, і ўсё», — сказаў Білі.
  "Што-небудзь яшчэ?"
  «Змест другога ліста ў мяне праверылі на адбіткі пальцаў.
  Вынік адмоўны. Без костак, Білі. "
  - Добра, - сказаў Білі. У мяне ёсць справы. Том, чаму б табе не пайсці разам з Джымам і не паглядзець, як ён псуе тваё паліто і штаны? Выходжу забраць транспарт. "
  Такім чынам, я пайшоў з Джымам у секцыю бяспекі ў Канінгем-Білдынг, што азначала, што мая фатаграфія будзе зроблена ў колеры камерай Polaroid і насіць пластыкавы бэйдж з маім імем, подпісам і вышэйзгаданай фатаграфіяй. Джым таксама насіў такі, як і ўсе астатнія. Я пазнаёміўся з геніем электронікі Рамонам Радрыгесам, які дэманстраваў і абмяркоўваў свае тавары, усе цуды мікрамініяцюрызацыі.
  — Вы носіце зубныя пратэзы, містэр Манган? — спытаў ён.
  — Не.
  "Шкада." Ён адкрыў скрынку і паказаў выдатны набор ілжывых грызун.
  «Гэта добра; яны перададуць усё, што вы скажаце, на адлегласць больш за мілю.
  Калі вы трымаеце рот крыху адкрытым, яны таксама зразумеюць, што хлопец, з якім вы размаўляеце, кажа, што гэтыя два пярэднія верхнія разцы - гэта мікрафоны. «Ён адклаў іх.
  «Мы паставім жучок у машыну, якой ты будзеш ездзіць», — сказаў Джым.
  - Два, - сказаў Радрыгес.
  "Ведаеце што-небудзь пра жукоў, містэр Манган?"
  «Нічога».
  «Ёсць шмат відаў. Большасць з іх адносяцца да адной з дзвюх катэгорый: актыўныя і пасіўныя. Актыўныя памылкі працуюць увесь час, пасылаючы сігнал: «Вось я! Я тут! "Пасіўныя жукі перадаюць толькі калі іх запытвае закадаваны імпульс, напрыклад, хікі, якую паказаў мне сёння раніцай містэр Канінгэм".
  Джым засмяяўся.
  «Таблетка».
  "Гэта каб зэканоміць энергію там, дзе месца абмежавана. Гэтыя жукі пасылаюць немадуляваны сігнал, устойлівы або імпульсны. Калі справа даходзіць да мадуляцыі, перадачы голасу, становіцца крыху цяжэй. Вы будзеце падключаны да ўсіх відаў памылка ў нас ёсць ".
  Радрыгес паклаў на лаўку знаёмую на выгляд скрынку.
  «Пачак цыгарэт; сапраўдны, за выключэннем дзвюх у правым заднім куце.
  Не спрабуйце запаліць іх, інакш паляцяць іскры. « Побач з пачкам цыгарэт пайшло нешта металічнае.
  "Шпілька для вашага гальштука ўлоўлівае размову і перадае яе на чвэрць мілі. Рэмень, каб затрымаць жука ў штанах на спражцы, але перадасць мілю, таму што ў нас ёсць больш месца для гульні. Паспрабуйце павярнуцца тварам да чалавека, які вы размаўляючы з містэрам Мэнганам.
  – Я запомню гэта.
  Два аднолькавых аб'екта аб'ядналіся ў кучы, якія растуць.
  «Яны ўваходзяць у абцасы вашых туфляў. Гэты пасылае пастаянны сігнал, каб мы маглі наладзіць на яго пеленгатар. Але ў гэтага ёсць датчык ціску, кожны раз, калі вы рухаецеся, ён выдае гукавы сігнал. Ідучы пешшу, мы можам нават вылічыць, як хутка, мы ведаем, што вы статычныя, калі вы не ў аўтамабілі, гэта значыць рытм галення і стрыжкі?»
  Я ўсміхнуўся і выбіў яго костачкамі пальцаў па лаўцы.
  "Добра. Калі вас бяруць на паездку, націсніце адзін раз для машыны, два разы для лодкі, тры разы для самалёта. Паўтарайце з інтэрвалам у пяць хвілін. Зразумела?"
  Я паўтарыў яго ўказанні.
  «Проста стукніце абцасам? Якім?»
  «Правы абцас». Радрыгес узяў маю куртку і штаны.
  «Я даю табе дзве антэны, адну ў тваім паліто, зашытую ў задні шво, а другую ў твае штаны. Не хвалюйся, яны не будуць бачныя. І будзе некалькі іншых рэчаў, якія я дам табе новая банкнота, і ў вашых кішэнях будуць манеты, якія я згатую з гэтага часу да чацвярга. Вам не трэба пра іх ведаць, проста радуйцеся, што яны ёсць.
  Канінгемы чакалі вялікіх клопатаў, і мне прыйшло ў галаву, што калі ў іх ёсць усе гэтыя рэчы пад рукой, то яны, напэўна, па шыю займаюцца прамысловым шпіянажам. Мне было цікава, ці выкарыстоўвалі яны яго супраць мяне ў ходзе сваіх прызнаных расследаванняў.
  Радрыгес паглядзеў на гадзіннік.
  "Я павінен зрабіць тэлефонны званок. Я не буду доўга, містэр Канінгам." Ён пайшоў у свой кабінет.
  Джым сказаў: «Гэты чалавек аднойчы сказаў, што можа зрабіць працоўны мікрафон з трох цяслярскіх цвікоў, фута меднага дроту і элемента харчавання.
  Б'юся аб заклад, што не змог. Я страціў. "Ён засмяяўся.
  "Ён нават зрабіў свой уласны элемент харчавання са стоса капеек і пячэй, кавалка прамакальнай паперы і трохі воцату".
  – Здаецца, добры чалавек.
  — Лепшы, — сказаў Джым і нязмушана дадаў: — Былы з ЦРУ.
  Я з тугой глядзеў на пачак цыгарэт на лаўцы. Я выбег і ведаў, што Джым не курыць.
  — Я вярнуся праз хвіліну, — сказаў я. Я ўспомніў, што ў вестыбюлі Канінгам-Білдынг быў стэнд, дзе сярод іншага прадаваліся цыгарэты, таму спусціўся на ліфце на ўзровень вуліцы.
  У чаканні службы была кароткая чарга, але я купіў два пачкі цыгарэт за некалькі хвілін. Павярнуўшыся, адчыняючы адну з іх, я моцна наткнуўся на чалавека.
  — Глядзі, бастар! — злосна сказаў ён і прайшоў міма мяне.
  Я паціснуў плячыма і накіраваўся да ліфта. У такім клімаце, як у Х'юстане, кожны меў права быць запальчывым. Я стаяў, чакаючы ліфта, і глядзеў на напалову раскрыты пакет у руцэ, рассеяна паціраючы сцягно. Папярэджанне аб здароўі на баку пакета дзіўна зіхацела.
  "Вы ў парадку, містэр?" Стартар ліфта глядзеў на мяне дзіўна.
  Я выразна сказаў: "У мяне ўсё ў парадку" Гэй! " Ён схапіў мяне за руку, калі я хістаўся. Усё плыло, і мае ногі былі як замазка. Павольна і велічна я перакуліўся наперад, як падаючае дрэва, і закрычаў: "Дрэва! " на ўвесь голас. Як ні дзіўна, ні гуку не прайшло з маіх вуснаў.
  Наступнае, што я зразумеў, гэта тое, што мяне пераварочваюць. Я паглядзеў на столь і пачуў, як нехта сказаў: «Толькі што ўпаў тут». Нехта іншы сказаў: «П'яны, я мяркую». І зноў:
  – У гэты час сутак!
  Я спрабаваў гаварыць. Мой мозг працаваў нармальна, крыху вар'яцка, але, здавалася, былі перашкоды для сувязі з маёй галасавой скрынкай. Я паэксперыментаваў з "У Мэры была маленькая ягня", але нічога не атрымалася. Гэта было дзіўна.
  Здалёк мужчына сказаў: «Я доктар, прапусці мяне». Ён схіліўся нада мной, і я ўтаропіўся на яго, міма вялікага носа і ў вочы, жоўтыя крапінкі на зялёных касачах. Ён памацаў мой пульс і паклаў руку на сэрца.
  «У гэтага чалавека сардэчны прыступ», — сказаў ён.
  «Яго трэба неадкладна даставіць у шпіталь». Ён падняў вочы.
  «Дапамажыце мне, мая машына стаіць на вуліцы».
  Мяне паднялі і панеслі да ўваходу, гучна крычачы, што гэта не крывавы інфаркт і не доктар таксама. Мой мозг падказваў мне, што я гучна крычу, але з вуснаў я не чуў ні гуку, і я таксама не мог паварушыць мускулам. Мяне пасадзілі на задняе сядзенне лімузіна і паехалі. Чалавек на пярэднім пасажырскім сядзенні павярнуўся і ўзяў маю абмяклую руку. Я ўбачыў бліск шкла і адчуў укол іголкай, і неўзабаве светлы свет стаў шарэць.
  Непасрэдна перад тым, як страціць прытомнасць, я падумаў, што ўся арганізацыя Канінгемаў і карпатлівая праца Рамона Радрыгеса зніклі дарма. Выкрадальнікі перахапілі пісталет. i43 14* Калі я прачнуўся, было цёмна. Я ляжаў на спіне, глядзеў у цемру і не адчуваў болю, прынамсі, не моцнага. Калі я паварушыўся, то выявіў, што голы ляжу на ложку і накрыты тонкай прасцінай, а левае сцягно крыху балела. Я павярнуў галаву і ўбачыў прамавугольнае пляма цьмянага святла, якое, калі я ўпёрся на локаць, здавалася акном.
  Я адкінуў прасціну, спусціў ногі з ложка і няўпэўнена ўстаў. Здавалася, што я ўпаў без непасрэднай небяспекі, таму я зрабіў крок да акна, а потым яшчэ адзін. Акно было заслана чырвонай грубай тканінай, якую я адцягнуў. Звонку не было чаго асабліва бачыць, толькі цёмныя плямы дрэў вымалёўваліся на фоне цёмнага неба. З захаду даносіўся слабы рысак заходзячага месяца.
  Аднак былі шумы; шчабятанне цыкад і далёкае, больш глыбокае кваканне жаб-быкоў.
  На акне былі краты.
  Ветрык, які дзьмуў праз незашклёнае акно, быў цёплым і пахла вільготнай і гнілой расліннасцю. Нягледзячы на гэта, я дрыжаў, вяртаючыся да ложка, і быў рады зноў легчы. Гэтае кароткае падарожжа забрала ў мяне сілы; магчыма, я мог бы пратрымацца дзве секунды з Махамедам Алам, але я сумняваўся. Я нацягнуў прасціну на цела і вярнуўся спаць.
  Калі я прачнуўся ў наступны раз, мне стала лепш. Магчыма, гэта было з-за сонечнага святла, якое прабівалася праз пакой, робячы жоўтую пляму на дне ложка. Цяпер акно было незавешана, а побач з ложкам на стале стаяў паднос, на якім ляжалі збан апельсінавага соку, пустая шклянка, куча тоўста нарэзаных лустачак хлеба, гаршчок з маслам і грубая драўляная лапатка распаўсюджваць яго.
  Апельсінавы сок пайшоў добра, і мой настрой падняўся, калі я ўбачыў гаршчок з мёдам, які быў схаваны за збанам. Я ліпка снедаў, седзячы на краі ложка з прасцінай, і рабіў інвентарызацыю пакоя. Каля адной сцяны стаяў яшчэ адзін стол, на якім стаялі таз і збан з вадой разам з кавалкам кухоннага мыла. І было крэсла з накінутай на яго не маёй вопраткай. І гэта, акрамя ложка і тумбачкі, было ўсё.
  Пасля сняданку я памыўся, але спачатку зірнуў у незавешанае акно. Не было чаго асабліва бачыць, толькі дрэвы, якія пякуцца пад гарачым сонцам. Паветра было вільготным і сырым, пахла расліннай гнільлю.
  Пасля мыцця я ператварыў у вопратку пару джынсаў, футболку з надпісам HOUSTON COUGARS на грудзях і пару брудных белых красовак. Калі я апранаў джынсы, я разглядаў сіняк на вонкавым боку сцягна; яна была бліда-чырвонай, і пасярэдзіне, здавалася, была маленькая дзірачка. Было не вельмі балюча, таму я апрануў джынсы, потым кашулю і сеў на ложак, каб абуцца. А там я быў апрануты і амаль у здаровым розуме.
  Я мог бы тады грукаць у дзверы, патрабуючы ў высокіх выразах, каб мяне вызвалілі, і што гэта, чорт вазьмі, значыць, сэр?
  Я ўстрымаўся. Мае выкрадальнікі ўбачаць мяне ў свой час, і мне трэба падумаць. У рэгбі ёсць манеўр, вядомы як «продаж манекена», фінт, пры якім мяч ідзе ў нечаканым кірунку. Сям'і Канінгем быў прададзены манекен, і я б паспрачаўся, што Білі Канінгэм будзе плюнуць кулямі.
  Я ў думках прагледзеў змест першага і другога лістоў аб выкупе. Мэтай першага было даставіць мяне ў Х'юстан. Другі быў настолькі падрабязным і прадуманым, што ніхто не падумаў, што гэта манекен, які нам прадаюць. Усё гэта была падробка.
  Адно было вядома: Канінгэмы будуць раз'юшаныя празмерна. Выкрасці Канінгема было дастаткова дрэнна, але дадаць двайны крыж азначала дадаць абразу да траўмы. Прама ў гэты момант Канінгем-Білдынг i45 I быў бы падобны да гнязда патрывожаных грымучых змей; пачнецца пекла і, магчыма, на гэты раз прывядуць міліцыю. Не тое каб гэта дапамагло мне, панура падумаў я, ці Дэбі.
  Што прывяло мяне да Дэбі. Была яна тут ці не? А дзе ж тут чорт быў? Быў расчаравальны недахоп інфармацыі. Я зноў падышоў да акна, зірнуў праз краты і зноў не ўбачыў нічога, акрамя дрэў. Я пратэставаў краты; сталь, трывала ўмацаваная ў бетоне і нерухомая.
  Я павярнуўся на металічны шум у дзвярах. Першы мужчына, які ўвайшоў, трымаў стрэльбу, накіраваную мне ў жывот. Ён быў апрануты ў джынсы і клятчастую кашулю, раскрытую амаль да таліі, і меў змрочны твар.
  Ён зрабіў адзін крок унутр пакоя, а потым ступіў убок, трымаючы на мне пісталет.
  "На ложку." Ствол пісталета дробна тузануўся.
  Я адхіснуўся і, як краб, падскочыў да ложка. Дула гэтай стрэльбы было падобна на армейскую гармату.
  У пакой увайшоў іншы чалавек і зачыніў за сабой дзверы. Ён быў апрануты ў лёгкі дзелавы касцюм і мог быць кім заўгодна.
  У яго былі валасы, два вочы і рот, з носам пасярэдзіне твар у форме твару. Гэта быў ніхто, каго я бачыў раней, а калі і бачыў, то не заўважаў. Ён быў маім самым незабыўным персанажам.
  "Добрай раніцы, містэр Манган. Спадзяюся, вы правялі ціхую ноч і добра спалі".
  Англійская, а не амерыканская, падумаў я. Я сказаў: "Дзе мая жонка?"
  "Перш-наперш." Ён паказаў рукой убок.
  «Гэты чалавек узброены аўтаматычнай стрэльбай, зараджанай шротам. Усё, што заб'е аленя, заб'е чалавека, мужчынам лягчэй памерці. На вышыні дзесяці футаў ён не мог прамахнуцца; ён мог выпусціць у цябе пяць патронаў за пяць секунд. вас разрэзалі б напалову».
  — Дзве секунды, — цвёрда і аб'ектыўна сказаў наводчык.
  Я памыляўся, што ён ангелец; за гэтымі ідэальна мадуляванымі тонамі быў водар чагосьці, чаго я не мог вызначыць. Я паўтарыў: «Дзе мая жонка?»
  — Яна ў поўнай бяспецы, — супакойваў ён.
  "Дзе? Тут?"
  Ён паціснуў плячыма.
  "Нічога страшнага ў тым, што вы ведаеце. Так, яна тут".
  "Дакажыце гэта. Я хачу яе бачыць".
  Ён засмяяўся.
  "Мой дарагі містэр Манган, вы не ў стане прад'яўляць патрабаванні. Хаця..." Ён на імгненне задумаўся.
  "Так, мой дарагі хлопец, гэта можа быць добрай ідэяй. Вы пабачыце яе, як толькі мы скончым нашу першапачатковую размову. Я спадзяюся, што вы ў форме і здаровыя. Ніякіх шкодных наступстваў ад дзіўнага лячэння, якое мы былі вымушаны прызначыць?"
  — Я ў парадку, — коратка сказаў я.
  Ён дастаў з кішэні маленькі цыліндр і падняў яго; гэта выглядала як патрон ад стрэльбы.
  «Гэта быў адзін з іх, які спрацаваў. Выдаецца салдатам НАТА для выкарыстання пры атаках нервова-паралітычным газам. Вы прыціскаеце адзін канец да рукі ці ногі і націскаеце. Плунжэр з спружынай прабівае іголку праз вопратку і у плоць, потым уводзіць атрапін. Я прызнаю, што іголка праходзіць праз вопратку невялікая рызыка слупняка, але гэта лепш, чым сардэчная недастатковасць ад нервова-паралітычнага газу, таму рызыка нават непрымальны адчуў укол іголкай».
  — Я не рабіў.
  "Вядома, мы выкарыстоўвалі нешта іншае, чым атрапін", - сказаў ён.
  «Міярэлаксант, які атрымліваецца з курарэ, я лічу; выкарыстоўваецца пры лячэнні электрычным токам. Вам пашанцавала, што я не быў блізкаўсходнім партызанам; яны выкарыстоўваюць нешта цалкам смяротнае. Вельмі карысна для вулічных забойстваў».
  — Вельмі цікава, — сказаў я.
  "Але я магу абысціся без тэхнічнай лекцыі".
  «У гэтым ёсць сэнс», — сказаў ён і засмяяўся.
  "Гэтак жа, як іголка. Гэта азначае, што мы найбольш эфектыўныя. Памятайце пра гэтую эфектыўнасць, містэр Мэнган, калі вы думаеце паспрабаваць што-небудзь дурное".
  "Хто ты?"
  — Хіба гэта важна? Ён махнуў рукой.
  "Вельмі добра, калі вы павінны называць мяне як-то называць мяне ... Робінсан."
  "Добра, Робінсан. Скажы мне, чаму".
  "Чаму вы тут? Будзьце ўпэўненыя, я зраблю гэта, але ў свой час". Ён паглядзеў у кропку над маёй галавой.
  «Я збіраўся неадкладна пачаць ваш допыт, але перадумаў. Вам не здаецца, што быць гнуткім - прыкмета эфектыўнасці?»
  У яго была фармальная, амаль педантычная манера гаворкі, якая добра адпавядала тону лістоў з патрабаваннямі выкупу, і цалкам мог набраць «фары» замест «фары». Я сказаў: «Мне было напляваць.
  Жонку хачу пабачыць. "
  Яго позірк вярнуўся да мяне.
  "Так і зробіш, мой дарагі хлопец. Больш за тое, ты будзеш мець гонар бачыць яе сам-насам, каб вы маглі свабодна пагаварыць. Я ўпэўнены, што яна зможа расказаць вам шмат рэчаў, пра якія вы пакуль што, І наадварот, гэта палегчыць мой наступны допыт для нас абодвух.
  «Робінсан, кідай балбатаць і вазьмі яе».
  Ён разглядаў мяне і ўсміхаўся.
  «Вельмі добра выстаўляеце патрабаванні, ці не так? І на прастамоўі таксама. Але я пагаджуся… мы будзем называць гэта вашай просьбай?»
  Ён засунуў руку за спіну, адчыніў дзверы і выйшаў заднім ходам. Чалавек з драбавіком выйшаў, пісталет апошнім, і дзверы зачыніліся. Я чуў, як зачынілася.
  Я думаў пра гэта. Мужчына з драбавіком быў мясцовы, тэхасец. Ён вымавіў усяго пяць слоў, але акцэнт быў беспамылковы. Робінзон быў чымсьці іншым. Гэтыя культурныя тоны, гэтыя рухомыя кадэнцыі былі прадуктам даволі доўгага пражывання ў Англіі і на даволі высокім грамадскім узроўні.
  І ўсё ж.. і ўсё ж.. было яшчэ нешта. Як багамца, класавыя адрозненні, якія выяўляюцца ў акцэнце, былі для мяне абыякавымі, але час, праведзены ў Англіі, навучыў мяне, што англічане ўспрымаюць гэта сур'ёзна, таму я вывучыў нюансы. Гэта цяжка растлумачыць нашым амерыканскім стрыечным братам. Але Робінзон не выдаў праўдзівага гуку, у ім была загана.
  Я з большай цікавасцю глядзеў на сваю турму. Сцены былі з бетонных блокаў, замацаваных на цвёрдым растворы і пабеленых. Столі не было, каб я мог глядзець уверх, на дах, які быў крута схілены і пабудаваны з грубых драўляных бярвенняў з усё яшчэ ашаляванай карой і пакрыты рыфленым жалезам. Адзіныя дзверы былі на франтоне.
  З пункту гледжання ўцёкаў са сцяны было немагчыма. У мяне не было металу, каб саскрабці раствор паміж блокамі, нават спражкі на рамяні; і яны асцярожна не клалі нож на паднос, каб намазваць алей, проста плоскі кавалак дрэва. Як сказаў Робінсан - эфектыўнасць. Уважлівы агляд мэблі падказаў мне, што я, верагодна, у сельскай мясцовасці. На ўсім лоце не было ніводнага цвіка, а мацаваліся драўлянымі калкамі.
  Не тое, каб я тады не збіраўся ўцякаць. Але я задумліва глядзеў на дах, калі пачуў нехта ў дзвярах. Я сядзеў на ложку і чакаў, і дзверы адчыніліся, і Дэбі ўпіхнулі ўнутр, потым яны хутка зачыніліся за ёй.
  Яна пахіснулася, аднавіла раўнавагу, потым недаверліва паглядзела на мяне. "Том\ О, Том!" У наступнае імгненне яна апынулася ў мяне на руках, намачыўшы пярэднюю частку маёй майкі Houston Cougars.
  Спатрэбіўся некаторы час, каб яна ўладкавалася. Яна была бязладнай з сумессю палёгкі, раскаяння, страсці і, калі яна зразумела, што я таксама вязень, здзіўлення, жаху і разгубленасці.
  — Але як ты сюды трапіў? - патрабавала яна.
  «У Тэхас, я маю на ўвазе. А чаму?»
  — Мяне ўцягнулі ў гэта на прынаду, — сказаў я.
  "Вы былі прынадай. Нас усіх падманулі".
  — Сям'я, — сказала яна.
  "Як яны?"
  «Вытрымліваючы нагрузку». Было некалькі рэчаў, якія я не збіраўся расказваць Дэбі. Адзін з іх быў, што яе бацька толькі што перанёс сардэчны прыступ. Іншыя, несумненна, прыйшлі б мне ў галаву.
  — Як цябе схапілі?
  "Я не ведаю. Аднойчы я глядзеў у вітрыну крамы на Мэйн-стрыт, потым я быў тут".
  Верагодна, Робінсан выкарыстаў свой натаўскі гаджэт; але гэта не мела значэння.
  «А дзе тут? Вы ж краязнаўца».
  Яна пахітала галавой.
  "Я не ведаю. Дзесьці на ўзбярэжжы, я думаю."
  Я вызваліўся, устаў і павярнуўся, каб паглядзець на яе. Сукенка, у якой яна была апранута, дакладна не была з шыкоўнай крамы на Мэйн-стрыт - яна больш нагадвала Dogpatch Эла Кэпа і ішла разам з маімі джынсамі і кашуляй '49. З таго месца, дзе я стаяў, гэта здавалася адзіным, што на ёй было апранута.
  — Добра, Дэйзі-Мэй, хто-небудзь сказаў табе, чаму цябе выкралі?
  "Дэйзі-М...?" Яна спахапілася і паглядзела на сябе, потым мімаволі прыклала руку да грудзей.
  «Забралі адзенне».
  — Мае таксама.
  "Я павінен выглядаць жахліва".
  «Відовішча на хворыя вочы». Яна паглядзела на мяне і пачырванела, і мы абодва маўчалі на імгненне. Потым мы абодва пачалі гаварыць адначасова, і абодва спыніліся адначасова.
  "Я была праклятай дурніцай, Том", - сказала яна.
  «Гэта не час і не месца абмяркоўваць нашы сямейныя праблемы», — сказаў я.
  «Ёсць справы лепшыя. Вы ведаеце, чаму вас выкралі?»
  "Не зусім. Ён задаваў самыя розныя пытанні пра цябе".
  "Што за пытанні?"
  «Пра тое, што ты рабіў. Дзе ты быў. Такія рэчы. Я сказаў яму, што не ведаў, што кінуў цябе. Ён не паверыў мне. Ён працягваў гаварыць пра цябе». Яна раптам задрыжала.
  "Хто гэты чалавек? Што з намі адбываецца, Том?"
  Добрыя пытанні; на жаль, у мяне не было адказаў. Дэбі выглядала напалоханай, і я не вінаваціў яе. Той персанаж з аўтаматам ледзь не напужаў мяне на джынсы, і я толькі што прыйшоў. Дэбі была тут як мінімум тры дні.
  Я далікатна сказаў: «Яны з табой дрэнна абыходзіліся?»
  Яна жаласна пахітала галавой.
  "Не фізічна. Але гэта тое, як некаторыя з іх глядзяць на мяне". Яна зноў задрыжала.
  "Я баюся, Том. Я напалоханы да смерці".
  Я сеў і абняў яе.
  "Не хвалюйся. Колькі іх?"
  — Чатырох бачыў.
  «Уключаючы чалавека, якога завуць не Робінсан? Ангельскі смузі з тонкім голасам?»
  "Гэта той, хто задае пытанні. Астатнія не гавораць шмат мне. Яны проста глядзяць".
  "Давайце вернемся да гэтых пытанняў. Ці было што-небудзь канкрэтнае, што ён хацеў ведаць?"
  Дэбі нахмурылася.
  «Не, ён задаваў агульныя пытанні ў абыход.
  Як быццам ён хоча нешта даведацца, не паведамляючы мне, што гэта такое. Проста бясконцыя пытанні пра цябе. Ён хацеў ведаць, што вы сказалі паліцыі. Ён сказаў, што вы праводзіце шмат часу ў кампаніі камісара Перыгора. Я сказаў, што не ведаю нічога, што вы маглі сказаць Перыгору, і што я сустракаўся з Перыгорам толькі аднойчы, перш чым мы пажаніліся. "Яна зрабіла паўзу.
  «Была адна рэч. Ён спытаў, калі я пайшоў ад цябе, і я сказаў яму. Затым ён сказаў, што гэта будзе на наступны дзень пасля таго, як ты знойдзеш Кейлза».
  Я сядзеў прама.
  - Кейлза. Ён назваў яго па імені?
  "Так. Я думаў, што ён спытае мяне пра Кейлза, але ён гэтага не зрабіў. Ён пайшоў на іншы шлях, спытаўшыся, калі мы пажаніліся. Ён спытаў, ці ведаў я Джулі".
  "Ён, дальбог! Што вы сказалі?"
  «Я сказаў яму праўду, што я сустракаўся з ёй нядоўга, але не ведаў яе добра».
  «Якая ў яго была рэакцыя на гэта?»
  "Ён, здаецца, страціў цікавасць. Вы называеце яго Робінзонам, гэта яго імя?"
  "Я сумняваюся, і я таксама не думаю, што ён ангелец." Я думаў пра сувязь паміж Робінсанам і Кейлз і пра высвятленне магчымых адносін. Ці быў Робінсан босам сіндыката па продажы наркотыкаў? Калі так, то чаму ён павінен выкрасці нас з Дэбі? Гэта не мела вялікага сэнсу.
  Дэбі сказала: «Ён мне не падабаецца, і мне не падабаецца, як ён размаўляе.
  Іншыя мяне палохаюць, а ён па-іншаму. "
  — Якім шляхам?
  «Астатнія - недасведчаныя белыя трэшы, але яны глядзяць на мяне як на жанчыну. Робінсан глядзіць на мяне як на аб'ект, быццам я зусім не чалавек». Яна зарыдала.
  - Дзеля бога, Том, хто гэтыя людзі? Што ты зрабіў, каб увязацца ў гэта?
  «Спакойся, каханая», — сказаў я.
  — Цішэй, цяпер.
  Яна зноў сціхла і праз некаторы час ціхім голасам сказала: «Даўно ты мяне так не называў».
  "Што^" Твая любоў. "
  Я памаўчаў на імгненне, потым цяжка сказаў: "Шкада. Мне трэба было памятаць, што трэба рабіць гэта часцей". Я думаў пра шлюбаразводнага адваката, які сказаў мне, што ў шлюбе, які распадаецца, нязменна ёсць памылкі з абодвух бакоў. Я б сказаў, што ён меў рацыю.
  Дэбі села і выцерла вочы падолам сукенкі.
  "Я павінен выглядаць беспарадкам".
  «Ты выглядаеш так прыгожа, як заўсёды. Бадзёрыся, яшчэ ёсць надзея. Твае родныя будуць здзіраць скуру з Тэхаса, каб знайсці нас. Я не хацеў бы быць кімсьці, хто апынецца не на тым баку Білі Адзін».
  «Гэта вялікая дзяржава», — змрочна сказала яна.
  Самая вялікая забараняючая Аляска, і я не мог бачыць, як Канінгэмы знайшлі нас у спешцы. Мяне астудзіла думка, што Робінзон не спрабаваў замаскіравацца. Праўда, яго твар не мог запомніцца звычайным чынам, але я, безумоўна, запомню яго з гэтага часу, і Дэбі таксама. Абгрунтаванне гэтага выклікала жудаснасць у мяне па спіне, адзіны спосаб прадухіліць ідэнтыфікацыю ў будучыні - гэта забіць нас. Нас ніколі не планавалі выпусціць.
  Было халодна ведаць, што Канінгэмы ўзняліся і што рана ці позна пры падтрымцы Канінгемскай карпарацыі Робінсан у рэшце рэшт будзе збіты і належным чынам адпомшчаць. Мы з Дэбі нічога пра гэта не даведаемся.
  Дэбі сказала: «Прабачце за тое, як я сябе павяла».
  — Прапусці, — сказаў я.
  – Цяпер гэта не мае значэння.
  «Але часам ты можаш быць сукіным сынам, сапраўдным халодным вырадкам.
  Часам ты паводзіш сябе так, быццам мяне зусім няма, я пачынаю думаць, што я нябачная жанчына. "
  — Больш нікога не было, — сказаў я.
  – Ніколі не было.
  «Ніхто чалавек».
  - Ні прывід, Дэбі, - сказаў я.
  «Я даўно змірыўся са смерцю Джулі».
  «Я не меў на ўвазе, што я меў на ўвазе тваю праклятую працу». Яна падняла вочы.
  "Але я павінен быў ведаць, таму што я Канінгам". Яна злёгку ўсміхнулася. "
  «Бо мужчыны павінны працаваць, а жанчыны павінны плакаць». І людзі з Канінгема працуюць, я думаў, што з вамі можа быць інакш. "
  «І чым хутчэй гэта скончыцца, тым хутчэй спаць». Я закончыў цытату, але толькі ў думках; гэта было па-чартоўску дарэчы сказаць услых.
  «Чаму гэта павінна было быць інакш? Мужчыны Канінгема не атрымалі патэнта на цяжкую працу. Але, магчыма, я пайшоў на гэта занадта цяжка».
  — Не, — задуменна сказала яна.
  «Ты зрабіў тое, што павінен быў, як і ўсе людзі.
  Шкада, што я гэтага не ўбачыў. Азіраючыся назад, я ведаю, што шмат чаго не бачыў. Я, з аднаго боку. Божа мой, ты выйшла замуж за пустагаловую прыдурку. "
  Гэта была заява, на якую было б палітычна не адказваць. Я сказаў: «У цябе былі свае праблемы».
  "І зваліў іх на тваю спіну. Клянуся Богам, Том, што ўсё будзе інакш. Я прыкладу намаганні, каб змяніць, калі ты хочаш. Мы абодва, па-свойму, былі праклятымі дурнямі".
  Я здолеў усміхнуцца. Верагоднасць таго, што мы будзем мець сумесную будучыню, была мінімальнай». «Гэта выгадная здзелка», — сказаў я.
  Яна працягнула руку і прыцягнула мяне да сябе.
  «Дык запячатайце». Я паклаў на яе рукі і выявіў, што яна сапраўды нічога не апранула пад змену. Яна ціха сказала: «Гэта яму не пашкодзіць».
  Такім чынам, мы займаліся каханнем, і гэта быў не проста сэкс. Розніца даволі вялікая.
  '53 Робінзон даў нам каля трох гадзін разам. Было цяжка меркаваць пра час, таму што ні ў аднаго з нас не было гадзінніка, і ўсё, што я мог зрабіць, гэта вызначыць гадзіну па вуглу сонца. Я думаю, што ў нас было тры гадзіны, перш чым пачуўся грукат у дзвярах і тэхасец увайшоў са стрэльбай.
  Ён ступіў убок, як і раней, і Робінсан увайшоў з іншым чалавекам, які мог быць братам тэхасца і, магчыма, быў братам. Быў узброены пісталетам. Робінсан агледзеў нас і лагодна сказаў: «Вельмі прыемна бачыць маладых людзей, якія зноў збіраюцца разам. Я спадзяюся, што вы пазнаёмілі свайго мужа з разгляданай праблемай, місіс Манган».
  «Яна не ведае, чаго ты хочаш, — сказаў я.
  «І я таксама. Гэта чортава смешна».
  — Ну, пра гэта мы пагаворым пазней, — сказаў ён.
  «Баюся, я павінен разлучыць вас, неразлучнікі. Хадземце, місіс Манган».
  Дэбі ўважліва паглядзела на мяне, але я мякка паківаў галавой.
  — Табе лепш ісці. Я бачыў, як палец мужчыны мацней сціскаў курок стрэльбы.
  І вось яе ад мяне забраў і вывеў з пакоя чалавек з пісталетам.
  — Мы не будзем марыць вас голадам, — сказаў Робінсан.
  "Гэта павінна быць залогам маіх добрых намераў, калі вы ў іх сумняваецеся".
  Ён адышоў убок, і ўвайшла жанчына з падносам, які яна памяняла на паднос са сняданкам. Яна была знясіленай жанчынай з абвіслымі грудзьмі і вузлаватымі і скручанымі ад рэўматызму рукамі. Я паказаў на збан і таз на другім баку пакоя.
  — А як наконт прэснай вады?
  "Я не бачу прычын, чаму б і не. Што з гэтым, Лерой?"
  Тэхасец сказаў: «Бель, дай вады».
  Яна вынесла збан і таз на вуліцу, а ў мяне было яшчэ некалькі імёнаў, чаго яны вартыя. Робінзон паглядзеў на паднос, з якога мякка падымалася пара.
  «Баюся, гэта не самая лепшая кухня, але ядомая… ядомая. І гэта ў значнай ступені той выпадак, калі пальцы рыхтуюцца раней, чым відэльцы. Я думаю, вам спатрэбіцца вада».
  Я сказаў: "А як наконт таго, каб перайсці да справы?"
  Ён павіляў мне пальцам.
  "Пазней... Я сказаў пазней. Ёсць сёе-тое, над чым я павінен вельмі старанна падумаць. Часу сапраўды шмат, мой дарагі хлопец".
  Бель вярнулася, паставіла таз на стол і паставіла ў яго збан. Калі яна сыходзіла, Робінсан сказаў: «Прыемнага апетыту» і выйшаў заднім ходам, а за ім Лерой.
  Стравой была рыба, дакладней, мокрая вата ўперамешку з калючымі косткамі. Я еў пальцамі, і мяса мела смак гразі. Калі я наеўся крыху менш, чым мог, але больш не мог страціць, я падышоў да збана і збіраўся наліць вады ў таз, каб вымыць свае слізістыя рукі, але спыніўся і задуменна паглядзеў на яго.
  Я не выліваў ваду, а паварушыў рукі ў збане, потым насуха выцер іх аб джынсы.
  Збан змяшчаў больш за два галоны. Гэта, плюс вага самога збана, складзе каля дваццаці пяці фунтаў. Я пачаў атрымліваць ідэі. Я вярнуўся да ложка, намазаў маслам тоўстую лусту хлеба і жаваў, гледзячы на збан, спадзеючыся, што ён падкажа мне, што рабіць. Першыя слабыя вусікі ідэі пачалі раскручвацца.
  Робінсан вярнуўся прыкладна праз дзве гадзіны са сваім звычайным целаахоўнікам, і Лерой заняў сваю пазіцыю злева ад дзвярэй. Рабінзон зачыніў дзверы і абапёрся на іх.
  «Мне вельмі шкада даведацца аб вашых сямейных непрыемнасцях, містэр Мэнган», — лагодна сказаў ён.
  "Але з таго, што я чуў, я разумею, што вы на шляху да іх вырашэння". Ён усміхнуўся майму здзіўленаму выразу.
  «О, так, я з вялікай цікавасцю слухаў вашу размову з жонкай».
  Я моўчкі вылаяўся. Рамон Радрыгес паказаў мне, што можна зрабіць з памылкамі, і я мог ведаць, што Робінсан падключыць гэта месца.
  «Значыць, ты таксама вуаерыст», — рэзка сказаў я.
  Ён хмыкнуў.
  "Я нават запісаў вашу любоўную п'есу. Хаця гэта не мой галоўны інтарэс, яна была вельмі займальнай. Калі яе пакласці на музыку, яна магла трапіць у дваццатку лепшых".
  — Сволач!
  - Зараз, зараз, - дакорліва сказаў ён.
  «Гэта не тое, як казаць, калі ты не ў тым канцы пісталета. Давайце пяройдзем да больш сур'ёзных рэчаў - выпадку Джэка Кейлза. Я заўважыў, слухаючы запіс, што вы праявілі цікавасць, калі ваша жонка згадала яго імя .Мяне цікавіць, як вы высачылі яго, я вельмі хацеў бы ведаць адказ на гэтае пытанне.
  Я нічога не сказаў, толькі паглядзеў на яго, і ён пстрыкнуў языком.
  OceanofPDF.com
  «Я
  параю вам супрацоўнічаць", - сказаў ён.
  «У вашых інтарэсах і інтарэсах вашай жонкі».
  «Я адкажу, калі вы скажаце мне, чаму ён забіў маю сям'ю».
  Робінзон задуменна паглядзеў на мяне.
  "Нічога страшнага ў гэтым, я мяркую. Ён забіў вашу сям'ю, таму што ён дурны чалавек; наколькі дурны я толькі цяпер пачынаю высвятляць. На самай справе, вельмі важна, каб я цяпер знайшоў меру яго глупства, і гэта чаму вы тут ".
  Ён зрабіў крок наперад і стаў, засунуўшы рукі ў кішэні.
  «Кейлз павінен быў адплыць з Багамскіх астравоў у Маямі на сваёй лодцы. Быў крайні тэрмін, але ў Кейлза ўзніклі тэхнічныя праблемы, звязаныя з лодкамі». Робінсан адмахнуўся ад тэхнічных слоў.
  «Ва ўсякім разе, ён выявіў, што не можа ўкласціся ў тэрмін. Калі ён пачуў, што шкіперу патрэбны член экіпажа, каб дапамагчы даставіць лодку ў Маямі на наступны дзень, ён ухапіўся за шанец. Вы сочыце за мной?»
  "Дагэтуль."
  "Цяпер, Кейлз нёс нешта з сабой, нешта важнае".
  Рабінзон лёгка махнуў рукой.
  «Табе неабавязкова ведаць, што гэта было. Як я ўжо казаў, ён дурны і дазволіў вашаму шкіперу знайсці гэта, таму Кейлз забіў яго нажом, які ён нязменна носіць. але, на жаль, забойства ўбачыла твая маленькая дзяўчынка, а потым...» Ён уздыхнуў і паціснуў плячыма. «.. потым адно прывяло да іншага. Цяпер, містэр Манган, я не супраць сказаць вам, што я быў вельмі злы 156 з-за гэтага, вельмі злы, сапраўды. Гэта была сур'ёзная няўдача для маіх планаў. Па-першае, утылізацыя вашай лодкі была вялікай праблемай. "
  — Сукін сын, — з горыччу сказаў я.
  «Вы кажаце пра маю жонку, маю дачку і майго сябра». Я тыцнуў на яго пальцам.
  «І вам не трэба саромецца, што вёз Кейлс. Гэта была партыя какаіну».
  Рабінзон утаропіўся на мяне.
  «Божа мой! Вы сапраўды робіце паспешлівыя высновы. Цяпер мне цікава…» Ён спыніўся і паглядзеў на дах, глыбока задумаўшыся.
  Праз некаторы час яго погляд вярнуўся да мяне.
  "Ну, мы можам разгледзець гэта пазней, ці не так? Я адказаў на тваё пытанне, Манган. А цяпер адкажы на маё. Як ты высачыў ідыёта?"
  Я не бачыў прычын не адказваць, але рабіўся ўсё больш халодным. Калі Робінсан не бачыў прычын не пляткарыць аб трох забойствах, то гэта азначала, што ён думаў, што размаўляе з мёртвым чалавекам, або чалавекам, як бы мёртвым. Я сказаў: «У мяне была яго фатаграфія» і растлумачыў, як гэта адбылося.
  "Ах!" - сказаў Робінсан.
  «Такім чынам, гэта быў фотаапарат маленькай дзяўчынкі. Гэта вельмі занепакоіла Кейлза. Ён быў упэўнены, што яна сфатаграфавала яго, але ён не змог знайсці камеру на вашай лодцы. Вядома, гэта была вялікая лодка, і ён не мог шукаць Ён усё яшчэ турбаваў сваю праблему, патапіўшы тваю лодку, фотаапарат, ці не так? міліцыя».
  "Копія будзе ў кожнай паліцыі на Багамах", - змрочна сказаў я.
  "Даражэнькі!" - сказаў Робінсан.
  "Гэта дрэнна, вельмі дрэнна. Ці не так, Леруа?"
  Лерой буркнуў, але нічога не сказаў. Нацэлены на мяне стрэльбу не ўздрыгнуў ні на міліметр.
  Робінзон дастаў рукі з кішэняў і сашчапіў іх перад сабой.
  «Ну, каб вярнуцца да галоўнай сутнасці нашай размовы. Вы адсочвалі Кейлза да Jumentos. Як вы гэта зрабілі? Я павінен ведаць».
  — На сваёй лодцы.
  '57 "Але гэта было замаскіравана".
  «Недастаткова добра».
  "Разумею. Я казаў вам, што гэты чалавек - ідыёт. Ну, ідыёт уцёк і далажыў мне. Ён распавёў мне дзіўную гісторыю, якую мне было цяжка паверыць. Ён сказаў мне, што вы ведаеце ўсе мае планы. Цяпер, хіба гэта не дзіўна?"
  «Выдатна, калі ўлічыць, што я не ведаю, хто ты, чорт вазьмі».
  «Я таксама так думаў, але Кейлз быў вельмі ўскосны. Усё гэта выйшла, інфармацыя, пра якую нават ён не павінен быў ведаць, і ўся цалкам дакладная».
  — І я яму ўсё гэта расказаў? – няўцямна сказаў я.
  - Не зусім. Ён падслухоўваў, калі вы размаўлялі з гэтым чалавекам. Фордам.
  Я павінен сказаць, што я быў вельмі ўсхваляваны; настолькі, што я дзейнічаў паспешліва, што мне неўласціва. Я загадаў вас забіць, містэр Манган, але вы выпадкова збеглі. Робінс паціснуў плячыма.
  "Тым не менш, чатыры амерыканцы былі немалым бонусам, я лічу, што Камісія па каштоўных паперах і біржам выклікае вялікі ажыятаж на Уол-стрыт".
  «Чатыры Ам...» — перапыніў я.
  «Вы спрычынілі тую аварыю? Вы забілі Біла Піндэра?»
  Робінзон падняў брыво.
  "Піндэр?" - пацікавіўся ён.
  – Лётчык, чорт цябе бяры!
  — О, пілот, — незацікаўлена сказаў ён.
  "Ну, да таго часу ў мяне быў час падумаць больш ясна. Мне трэба было дапытаць вас у месцы, якое я выбраў, і вось вы тут. На Вялікім Багаме было б цяжка наблізіцца да вас; з аднаго боку, вы былі імкнучыся жыць у кішэні камісара Перыгора, але я хачу ведаць, колькі інфармацыі вы яму перадалі, таму што гэта паўплывае на мае далейшыя дзеянні.
  «Я не разумею, пра што вы кажаце», — сказаў я, шкадуючы, што не ведаю.
  «Я дам вам час падумаць пра гэта; падумаць і ўспомніць. Але спачатку я зраблю вам паслугу». Ён павярнуўся і адчыніў дзверы, сказаўшы Леруа: «Сачыце за ім».
  Праз пару хвілін увайшоў трымальнік пісталета. Ён кіўнуў на Лероя галавой.
  — Ён хоча цябе. Лерой выйшаў, а я застаўся перад дулам пісталета замест драбавіка. Невялікае паляпшэнне.
  Неўзабаве Робінзон вярнуўся. Ён паглядзеў на мяне, які сядзеў на ложку, і сказаў: «Падыдзі да акна і паглядзі, што ў мяне для цябе».
  «Адзіная паслуга, якую я хачу ад вас, гэта вызваліць маю жонку».
  — Баюся, што не, — сказаў ён.
  - Не на дадзены момант. Але ідзі сюды, Манган, і глядзі.
  Я далучыўся да яго ў акна, і чалавек з пісталетам рушыў прама за мной, стоячы прыкладна ў шасці футах. Звонку не было відаць нічога новага, толькі дрэвы і гарачае сонечнае святло. Потым у поле зроку з'явіўся Леруа з іншым чалавекам. Яны абодва смяяліся.
  — Кейлс! – хрыпла сказаў я.
  - Так, Кейлс, - сказаў Робінсан.
  Лерой усё яшчэ трымаў стрэльбу. Ён нахіліўся, каб завязаць шнурок чаравіка, жэстам папрасіўшы Кейлза працягваць. Ён выпусціў Кейлза на дзесяць футаў наперад, а потым стрэліў яму ў спіну з каленяў.
  Ён стрэліў яшчэ раз, дзве справаздачы зблізіліся так блізка, што прагучалі як адна, і Кейлз рэзка нахіліўся наперад, каб ляжаць скамечанай кучай.
  - Вось, - сказаў Робінсан.
  «Забойца вашай сям'і пакараны».
  Я паглядзеў на Кейлза і ўбачыў, што Робінсан меў рацыю: грана робіць жудасныя рэчы з целам чалавека. Кейлза разадралі, а яго хрыбет вынеслі. Лужына крыві ўбіралася ў пясчаную зямлю.
  Гэта адбылося так раптоўна і нечакана, што я анямеў. Лерой падышоў да цела Кейлса і паварушыў яго нагой, потым перазарадзіў стрэльбу і пайшоў тым шляхам, якім прыйшоў, і таму схаваў з поля зроку.
  «Гэта было зроблена не выключна для вашай карысці», — сказаў Робінсан.
  «Кайлз з актыву ператварыўся ў абавязак. Любы, хто звязаны са мной, чый фотаздымак знаходзіцца на сценах паліцэйскіх участкаў, небяспечны». Ён зрабіў паўзу.
  «Вядома, у пэўным сэнсе дэманстрацыя 59-га была для вас. Напрыклад, гэта магло здарыцца з вамі». Я паглядзеў на цела К-эйлза і сказаў: «Я думаю, што вы зусім звар'яцелі. " ^ " Ні з розуму, проста асцярожна. Цяпер вы скажаце мне тое, што я хачу ведаць. Як вы даведаліся пра тое, што я задумаў, і што вы сказалі Перыгору? "
  «Я не казаў паліцыі нічога, акрамя Кейлза», — сказаў я.
  "Я наогул нічога не ведаю пра тое, якія яшчэ вар'яцкія ідэі ў вас могуць узнікнуць. Я нічога не ведаю пра вас і хацеў бы ведаць менш".
  — Дык я табе веру? - разважаў ён.
  "Я думаю, што не. Я не магу давяраць табе, калі ты будзеш са мной шчыры. Дык што з гэтым рабіць? Я мог бы апераваць цябе тупым нажом, але ты можаш быць упартым. Ты можаш нават нічога не ведаць, як ты кажаш, так што практыкаванне было б бескарысным. Нават калі б вашая жонка ўбачыла аперацыю з тупым нажом, вы бачыце, што яна нічога не ведае, і вы не змаглі б прымусіць яе гаварыць праўду. усё, што яна можа сказаць, я палічыў бы хлуснёй, каб выратаваць вас ".
  Я нічога не сказаў. У мяне ў роце было суха і перасохла, таму што я ведаў, што нас чакае, і баяўся гэтага.
  Робінсан гаварыў тонам аддаленай аб'ектыўнасці, выбудоўваючы сваю ветлую структуру вар'яцкай логікі.
  — Не, — сказаў ён.
  «Мы можам адмовіцца ад гэтага, так што засталося? Місіс Манган засталася, вядома. Мяркуючы па кранальнай сцэне прымірэння сёння раніцай, цалкам магчыма, што вы ўсё яшчэ маеце прыхільнасць да яе. Такім чынам, мы аперуем місіс Манган. з тупым нажом або яго эквівалентам, містэр Манган, я думаю, вы скажаце тое, што ведаеце.
  Я ледзь не кінуўся на яго тут жа, але стралок рэзка сказаў: «Не трэба!» і я адхіснуўся ад стрэльбы.
  — Сукін сын! Я сказаў, лютуючы.
  – Сволач ты!
  Рабінзон махнуў рукой.
  "Ніякіх кампліментаў, я прашу вас. У вас будзе час падумаць пра гэта, каб паспаць. Я шкадую, што мы больш не можам марнаваць на вас добрую ежу. Але гэта ўсё да лепшага, пераварванне ежы выцягвае кроў з мозгу і перашкаджае працэсу мыслення. Я хачу, каб вы знаходзіліся ў такім стане, каб вы думалі жорстка і прама, заўтра я задам вам больш пытанняў.
  Ён выйшаў, а за ім і стралок, і дзверы зачыніліся і са шчоўкам замкнуліся, пакінуўшы мяне ў такім адчаі, якога я ніколі не адчуваў у жыцці.
  Першае, што я зрабіў, калі аднавіў сілу мэтанакіраванага мыслення, гэта знайшоў і вырваў гэты пракляты мікрафон. Безумоўна, дарэмны жэст, бо ён ужо выканаў мэту Рабінзона. Гэта было нават не вельмі добра схавана, не так тонка, як любая з прыстасаванняў Радрыгеса. Гэта быў звычайны мікрафон, які ідзе ў камплекце з любым стандартным магнітафонам, і быў усталяваны на кроквах, прымацаваных стужкай да бэлькі, а дрот праходзіў праз невялікую дзірку ў даху.
  У гэтым не было асаблівага сэнсу, але гэта прынесла мне дзікае задавальненне ад разбівання гэтага.
  Калі я вісеў на бэльцы, бо мае ногі звісалі над падлогай, рыхтуючыся ўпасці, я паглядзеў на дзверы ў канцы пакоя, а потым на дах над імі. Першай маёй думкай было тое, што калі б я апынуўся на даху, калі ўвайшоў Лерой, я мог бы ўпусціць што-небудзь яму на галаву.
  Гэтая ідэя была хутка адкінута, таму што я бачыў, што кожны раз, калі ён уваходзіў, ён шырока расчыняў дзверы так, што яны ляжалі да сцяны.
  Такім чынам ён пераканаўся, што калі мяне не будзе навідавоку, то я не схаваюся за дзвярыма. Калі б ён не ўбачыў мяне ў гэтым голым пакоі, то ведаў бы, што адзінае месца, дзе я мог бы ён, гэта на даху, і прыняў бы адпаведныя непрыемныя меры.
  Калі б нехта сачыў за тым, што я рабіў далей, ён бы падумаў, што я зайшоў за паварот. Я стаяў спіной да дзвярэй, імітуючы дзеянні тыгра, тыгр быў Леруа. Я не меў наконт яго ілюзій; ён быў такі ж смяротны, як любы тыгр, магчыма, больш небяспечны, чым Робінзон. Я не думаю, што Робінсан быў квінтэсенцыяй чалавека дзеяння; ён быў больш цэрэбральным тыпам і занадта шмат думаў пра свае ўчынкі. Леруа, якой бы пустой ні быў у галаве, аўтаматычна дзейнічаў бы на неабходнасць дзеяння.
  Так што я пераймаў Лероя, які ўваходзіў. Ён насцеж расчыніў дзверы ботам; Я павінен быў гэта ўявіць. Дзверы хіснуліся і грукнулі аб сцяну. Лерой зазірнуў унутр і пераканаўся, што я на ложку.
  Задаволены ён увайшоў унутр, паправіўшы мяне стрэльбай. Я стаяў, трымаючы ўяўную стрэльбу, гледзячы на ўяўную сябе на ложку.
  Адразу за ім ішоў Рабінзон. Каб ён мог увайсці, мне прыйшлося перастаць блакаваць дзвярны праём, таму я зрабіў крок убок, усё яшчэ трымаючы пісталет на ложку. Гэта тое, што Леруа рабіў кожны раз, калі станавіўся ідэальным целаахоўнікам. Я паглядзеў вышэй галавы на дах і быў цалкам задаволены ўбачаным.
  Потым я вывучаў збан і таз. Раней я бачыў кавалак падобнага таза. У рамках сваёй адукацыі я вывучаў ангельскую прававую сістэму і падчас аднаго доўгага водпуску я скарыстаўся магчымасцю пабываць у каронным судзе, каб паглядзець, што адбываецца. Быў выпадак бойкі ў марацкім інтэрнаце, абвінавачанне ў замаху на забойства. Я ўсё яшчэ мог візуалізаваць нататкі, якія рабіў. Доктар даваў паказанні:
  Пракурор: А цяпер, доктар, скажыце мне; колькі пінтаў крыві вы пералілі гэтаму маладому чалавеку?
  Доктар: Дзевяць пінтаў за трыццаць гадзін.
  Пракурор: Гэта не вялікая колькасць крыві?
  Доктар: Сапраўды, так.
  Суддзя (урываючыся): Колькі ў чалавека паўлітра крыві?
  Доктар: Я б сказаў, што ў гэтага чалавека, з улікам яго вагі і целаскладу, было б восем літраў крыві.
  Суддзя: А вы кажаце, што пералілі дзевяць паўлітраў. Напэўна, кроў з яго цякла хутчэй, чым вы яе ўлівалі?
  Доктар (лаканічна): Было.
  У якасці зброі выкарыстоўваўся кавалак такой тазіка ў форме пірага, разбіты ў ходзе бойкі, наўздагад падабраны і злосна выкарыстаны. Ён быў востры, як брытва.
  Затым я звярнуў увагу на аконную фіранку, просты лоскут мешкавіны. Я намацаў грубае пляценне і вырашыў, што яно добра паслужыць.
  Яе трымалі на месцы прыхваткі для вялікага пальца, якія таксама былі б карысныя, таму я сарваў яе і правёў астатак светлавога дня, аддзяляючы валокны, падобна асуджанаму дзевятнаццатага стагоддзя, які збіраў дуб.
  Пакуль я працаваў, я думаў, чаго хоча Робінсан. Усё, што яму сказаў Кейлз, было для мяне загадкай. Я вяртаўся да часу, праведзенага з Кейлзам, спрабуючы ўспомніць кожнае слова і аналізуючы кожны нюанс. Я зусім нікуды не дайшоў і пачаў моцна хвалявацца за Дэбі.
  У тую ноч я спаў няшмат, але няшмат, і той сон быў напоўнены жорсткімі снамі, якія прымусілі мяне прачнуцца і аблівацца потам.
  Я баяўся праспаць удзень, таму што мая падрыхтоўка яшчэ не была завершана, і мне патрэбна была хаця б гадзіна святла, але мне не трэба было хвалявацца, я быў з расплюшчанымі вачыма і быў насцярожаны, калі ўзышло сонца.
  Праз гадзіну я быў гатовы, наколькі мог. На бэльцы даху ўраўнаважваў збан, напоўнены вадой, які трымаў на месцы толькі шпатель, якім я намазваў масла. Я багата змазаў яго тлушчам, каб ён лёгка саслізгваў пры пацягванні за вяроўку, якую я зрабіў з мешкавіны. Нітка праходзіла па даху, свабодна вісела на бэльках да кропкі ў куце над маім ложкам, дзе яна ўпала блізка да рукі. З-за адсутнасці шківа, які забяспечваў бы выгіб пад прамым вуглом, я выкарыстаў дзве прыхваткі для вялікага пальца і спадзяваўся, што яны вытрымаюць пад напругай, калі я нацягваў струну.
  Збан знаходзіўся якраз над тым месцам, дзе звычайна стаяў Лерой, і я палічыў, што вага ў дваццаць пяць фунтаў, які вертыкальна апускаецца яму на галаву ў шасці футах, не прынясе яму карысці. Калі Леруя не было ў строі, я быў цалкам упэўнены, што змагу паклапаціцца пра Робінсана, асабліва калі змагу дастаць стрэльбу.
  Зрабіць маю ручную зброю было складана, але, на шчасце, мне дапамагла існуючая расколіна ў тоўстай кераміцы тазіка. Баючыся шумець і ўдзячны, што знішчыў мікрафон, я загарнуў таз у прасціну і моцна стукнуў яго нагой, якую ўзяў са стала. Разабраць стол было няцяжка; драўляныя калкі ад узросту расхісталіся.
  Спатрэбілася шэсць удараў, каб разбіць гэты пракляты таз, і пасля кожнага з іх я прыпыняўся, каб прыслухацца, таму што я ўчыніў значную сварку. На шостым удары я адчуў, што гэта пайшло, і разгарнуў прасціну, каб пераканацца, што зрабіў менавіта тое, што хацеў. Я адламаў ад тазіка клінападобны сегмент, якраз тую зброю, якую я бачыў у той далёкай зале суда ў Англіі. Абадок шчыльна прылягаў да маёй далоні, а завостраны канец выступаў наперад, калі мая рука была побач. Натуральнай формай выкарыстання будзе касая рыса, накіраваная ўверх.
  Потым, асцярожна пацягнуўшы за вяроўку, каб зняць слабіну, я сеў на ложак і чакаў. І чакаць. І чакаць.
  Псіхолагі кажуць, што час суб'ектыўны, таму ўгледжаныя каструлі ніколі не кіпяць. Цяпер я ім веру. Не ведаю, ці лепш было б мець гадзіннік; усё, што я ведаю, гэта тое, што я лічыў час па тэмпе ценяў, якія бясконца павольна паўзуць па падлозе, і па мерным біцці майго сэрца.
  Дэбі сказала, што іх было чацвёра. Гэта былі Лерой, Робінсан, Кейлз і чалавек з пісталетам, я не думаў, што Дэбі ўлічыла Бель. Кейлз быў мёртвы, і я разлічваў, што калі пітчар паклапоціцца пра Лероя, а я займуся Робінсанам, у мяне будзе шанец. Да таго часу ў мяне будзе драбавік і будзе змагацца толькі адзін чалавек. Я не чакаў непрыемнасцей ад Бель. Адзінае, што мяне непакоіла, гэта палец на спускавым кручку Леруа; калі яго вельмі моцна ўдараць па галаве, магло раптоўна скарачацца мышцы, і я хацеў быць у баку, калі стрэльба стрэліла.
  Час ішоў. Я паглядзеў на збан, які стаяў на бэльцы, і папрацаваў ураўненні ў галаве. Паскараючыся пад дзеяннем сілы цяжару, яму спатрэбіцца амаль дзве траціны секунды, каб упасці на шэсць футаў, да гэтага часу ён будзе рухацца з хуткасцю дваццаць два футы ў секунду, скажам, пятнаццаць міль у гадзіну. Гэта можа здацца дурным, але гэта тое, што я зрабіў, я распрацаваў праклятыя ўраўненні. Больш рабіць не было чаго.
  Дзверы з трэскам адчыніліся, і ўвайшоў не Лерой, а іншы чалавек. Аднак у яго была стрэльба. Ён стаяў у дзвярах і толькі глядзеў на мяне. пісталет напагатове. Робінзон быў ззаду, але ў пакой не заходзіў.
  — Добра, — сказаў ён.
  — Што ты сказаў Перыгорду?
  «Я ўсё яшчэ не ведаю, пра што вы.
  «Я не збіраюся спрачацца», — сказаў ён.
  "Я скончыў з гэтым. Сачы за ім, Эрл. Калі трэба страляць, пераканайся, што гэта ў яго ногі".
  Ён пайшоў. Эрл зачыніў дзверы і прыхінуўся да іх спіной, прыкрываючы мяне драбавіком. Усё ішло не так, ён быў не ў тым месцы. Разрыў у схеме разбураў план.
  Я сказаў: "Як ён сказаў, што цябе завуць?" У роце перасохла.
  — Эрл. Ствол стрэльбы крыху апусціўся.
  Я слізгануў бокам па ложку прыкладна на фут, ідучы да яго.
  — Колькі ён табе плаціць?
  — Не твая праклятая справа.
  Яшчэ адна нага.
  "Я думаю, што так. Можа, я мог бы заплаціць лепш".
  "Вы лічыце?"
  "Я ведаю." Я зноў падняўся, амаль да канца ложка.
  – Давайце аб гэтым пагаворым.
  Я падыходзіў занадта блізка. Ён ступіў убок.
  "Вярніся назад, інакш я цябе знясу".
  — Вядома. Я вярнуўся на ложак у зыходнае становішча.
  «Я ўпэўнены, што мог бы заплаціць лепш». Я моўчкі падбадзёрваўся, таму што сябра Эрла накіравалі ў патрэбнае месца. Я нязмушана адкінуўся спіной да сцяны і намацаў ззаду вяроўку.
  "Хочаш пагаварыць пра гэта?"
  "Не."
  Я намацаў і не знайшоў скрываўленай струны. Ганчарны нож быў схаваны побач з маім целам, гатовым схапіць яго правай рукой, але за нітку прыйшлося тузаць левай рукой, і таксама не занадта відавочна. Я павінен быў быць нязмушаным і ў відавочна лёгкай паставе, выгляд, які цяжка было падтрымліваць, калі я намацваў ззаду сябе.
  Калі кончыкі маіх пальцаў дакрануліся да сірынгу, звонку пачуўся крык, поўны горла, які скончыўся бурлівым лямантам. Усе мае нервы сутаргава падскочылі, і Эрл папярэджана тузануў пісталетам.
  — Спакойна, містэр! Ён ухмыльнуўся, паказаўшы карычневыя зубы, «проста Лерой пацешыўся». Мая чарга. "
  Дэбі зноў закрычала, крыкам, поўным пакуты.
  — Хрыстос цябе чорт вазьмі! — прашаптаў я і зачапіў указальны палец за струну.
  "Давайце вашыя рукі на віду", - сказаў Эрл.
  «Абодва».
  — Вядома. Я выставіў наперад левую руку, паказваючы яму пустую, але я тузануў гэтую струну.
  Я нырнуў наперад якраз у той момант, калі стрэльба выбухнула. Я думаю, што Эрл чакаў, што я падымуся па ложку, як і раней, але я пайшоў пад прамым вуглом да гэтага чакання. Маё плячо ўдарылася аб зямлю з пякельным ударам, і я перакуліўся, з цяжкасцю падняўшыся, перш чым ён паспеў зрабіць другі стрэл. Другога стрэлу не было. Калі я падняў стрэльбу, якая ўпала, я ўбачыў, што амаль 600 футаў-фунтаў кінэтычнай энергіі праламалі яму чэрап, як разбіваюць яйка лыжкай.
  Мімалётны позірк паказаў, што матрац ложка разарваны на кавалкі стрэлам.
  У мяне не было часу на агляд славутасцяў. Звонку Дэбі зноў закрычала так, што валасы ў мяне на шыі падняліся, і пачуўся крык. Я адчыніў дзверы і ледзь не сутыкнуўся з чалавекам, якога раней не бачыў. Ён здзіўлена паглядзеў на мяне і пачаў падымаць пісталет у правай руцэ. Я накінуўся на яго самаробным нажом і рвануў уверх. Незвычайны гук даносіўся ад яго, калі дыханне было з сілай вырвана з лёгкіх. Ён хапіў паветра і паглядзеў на сябе, потым выпусціў пісталет і прыціснуў далоні да жывата, каб не вываліцца вантробы.
  Калі ён хістаўся ўбок, я прабег міма яго, выпусціўшы ганчарнае лязо, і перакінуў драбавік з левай рукі ў правую. Тады я зразумеў, што зрабіў жудасную памылку; гэта быў немалы натоўп з чатырох чалавек, я мог бачыць дзесятак, у асноўным мужчын. У мяне склалася туманнае ўражанне, што вакол пыльнай плошчы стаяць дамкі з лачаннямі з жалезнымі дахамі, а насустрач, шчоўкаючы і брахаючы, бегла дворняжка. Мужчыны таксама беглі, і чуліся гнеўныя крыкі.
  Нехта стрэліў з пісталета. Не ведаю, куды трапіла куля, але я падняў стрэльбу і стрэліў у адказ, але нічога не здарылася, таму што я забыўся напампаваць патрон у казённую частку. Быў яшчэ адзін стрэл, таму я хіліўся ўбок і, як чорт, кінуўся да дрэў, якія бачыў пасярэдзіне. Не было часу спыняцца і спрачацца, што я, верагодна, забіў двух мужчын, і іх прыяцелі не былі б занадта ўражаны заклікамі Робінсана страляць у мае ногі.
  І, калі я бег, ратуючыся, я з адчаем думаў пра Дэбі
  Яны гналіся за мной; дальбог, як яны мяне гналі! Бяда была ў тым, што я не ведаў краіны, а яны. І праклятая гэта была смешная краіна, лу; нічога падобнага на тое, пра што я чуў у Тэхасе. Тут не было пагостых раўнін і неўрадлівых зямель, а смуродная, дымучая балоцістая мясцовасць, пышная пераспелай расліннасцю, балотамі і ручаямі. У мяне не было майстэрства па дрэве, не для такой краіны, і мае пераследнікі, верагодна, выраслі ў гэтым месцы. Я думаю, што калі б гэта быў Тэхас, які мы ўсе ведаем па галівудскіх фільмах, у мяне не было б шанцаў, але тут не было адкрытай мясцовасці, дзе чалавек мог бачыць за мілі, і гэта мяне выратавала.
  Спачатку я засяродзіўся на чыстай хуткасці. Некаторы час там будзе блытаніна. Яны знойдуць Эрла і другога чалавека, і будзе шмат балбатні і марнавання часу, калі б я ведаў чалавечую прыроду.
  Тыя першыя некалькі хвілін былі каштоўнымі, таму што яны аддалялі мяне ад майго ворага. Бегшы, я стараўся не думаць пра тое, што Дэбі аддацца ёй не дапаможа, і сумняваўся, ці змагу я адмовіцца. Лерой заб'е мяне гэтак жа хутка, як наступіць на жука, паміж ім і Эрлам было вельмі падобнае.
  Так што я працягваў скрозь гэтую дзіўную пустыню, бегчы, калі мог, і з радасцю запаволіўся, калі не мог бегчы. Я лічыў сябе дастаткова прыдатным чалавекам, але гэта было эквівалентна праходжанню курса армейскага бою, і неўзабаве я выявіў, што я не такі прыдатны, як думаў.
  Мая вопратка не вельмі адпавядала гэтай працы, як я выявіў, калі незнарок пагрузіўся ў шыпшыннік. Вострыя калючкі заграбалі мае рукі і парвалі майку, і я вылаяўся, калі мне прыйшлося вяртацца назад, павольна рухаючыся. Мой абутак таксама быў недастатковы; гумовыя падэшвы слізгалі па гразі, а адзін з красовак слаба ляжаў на назе, і я губляў яго. Гэта таксама запавольвала мяне, таму што страціць хоць адзін чаравік было б фатальна; мае ногі былі недастаткова загартаваныя, каб я мог бегаць басанож.
  І вось я кінуўся далей. Мая праблема была ў тым, што я не ведаў, куды іду; Я з такім жа поспехам мог уцякаць як ад дапамогі, так і да яе.
  Тое, што я хацеў знайсці, гэта дом, пажадана з падлучаным да яго тэлефонам. Тады я мог бы даведацца, дзе я быў, і патэлефанаваць Білі Канінгэму, каб ён прыслаў за мной адзін са сваіх цудоўных верталётаў, каб пазваніць у паліцыю, а потым пайсці і выбіць Робінсана. Дамоў не было. Не было дарог, якія вялі б да дамоў. Не было ні тэлефонных ліній, ні ліній электраперадач, па якіх я мог бы ісці. Нічога, акрамя высокіх дрэў, якія перамяжоўваюцца з забалочанымі лугамі.
  Праз паўгадзіны я спыніўся, каб перавесці дух. Я падлічыў, што я прайшоў каля трох міляў над зямлёй і, напэўна, знаходзіўся ў межах двух міляў ад месца, дзе мяне трымалі ў палоне. Я важдаўся са стрэльбай і адкрыў магазін, каб даведацца, што ў мяне ёсць чатыры поўныя патроны і адзін выстралены. Я перазарадзiў, прасунуў адну ў носiк i паставiў засцерагальнiк.
  Потым я пачуў іх, далёкі крык, за якім раздаўся другі. Я пайшоў далей, плёскаючыся ўверх па неглыбокай рачулцы ў надзеі не пакінуць следу.
  У цяперашні час я павінен быў пакінуць ручай, таму што ён выгінаўся назад менавіта ў тым кірунку, куды я не хацеў ісці. Я ўскочыў на бераг і пабег на поўдзень, як мага бліжэй па сонцы.
  Я прайшоў праз лапік лесу, высокія дрэвы плямілі зямлю сонцам і ценем, потым я прыйшоў да ракі. Гэта не быў ні ручай, ні ручай; яна была шырокай і хуткаплыннай, занадта глыбокай, каб прайсці ўброд, і занадта небяспечнай, каб плыць. Калі б мяне заўважылі на паўдарозе, я стаў бы лёгкай мішэнню. Нейкі шлях я прабег паралельна ёй і выйшаў на шырокі луг.
  Тут ужо не было чым дапамагчы, таму я пабег далей і, на паўдарогі, пачуў ззаду крык і глухі стрэл. Я павярнуўся ў траве па пояс і ўбачыў двух мужчын, якія ішлі з розных бакоў.
  Падняўшы стрэльбу, я асцярожна прыцэліўся, зрабіў два стрэлы і з задавальненнем убачыў, што абодва яны ўпалі. Я не думаў, што ўдарыў іх, таму што крыкі былі не такімі, як боль, але ніхто ў здаровым розуме не стаў бы супрацьстаяць дробу. Калі яны апусціліся ў покрыва травы, я павярнуўся і пабег далей, адчуваючы нясцерпны сверб паміж лапатак. Я быў не ў сваім розуме.
  Я дабраўся да сховішча дрэў і азірнуўся. Быў рух; два мужчыны ішлі далей, а іншыя выходзілі на луг.
  Я выкінуў стрэляную гільзу, прыцэліўся і зрабіў адзін стрэл. Абодва мужчыны зноў кінуліся ў сховішча, але астатнія падняліся, таму я павярнуўся і пабег.
  Я бег, пакуль мае лёгкія не разрываліся, спатыкаючыся аб камяні і паваленыя дрэвы, саслізгваючы на балоцістыя ўчасткі і страляючы са ствалоў дрэў. У мяне баляць ногі. У гэтай апошняй шалёнай парыве я згубіў абодва туфлі і ведаў, што пакідаю за сабой крывавы след. Я падымаўся на ўздым, і тэмп быў занадта вялікі. Я кінуўся на зямлю пад дрэвам, усхліпваючы ад хрыплай агоніі ад уцягвання паветра ў лёгкія.
  Гэта было ўсё. Апошні стрэл, і яны будуць на мяне. Я працягнуў руку туды, дзе ўпала стрэльба, і спыніўся, таму што нага заціснула маё запясце. Я павярнуўся, падняў вочы і ўбачыў высокага чалавека, апранутага ў выцвілыя джынсы. Пад пахай у яго была стрэльба.
  — Добра, — сказаў я разгромлена.
  — Скончыце з гэтым.
  "З чым скончыць?" Ён павярнуў галаву і паглядзеў уніз пагорка на гук крыку.
  "У вас праблемы?"
  У поле зроку нехта яшчэ паказаў грудастую брунэтку ў абліпальных джынсах і кашулі, завязанай вузлом. Я раптам зразумеў, што гэта не людзі Леруа.
  "Яны заб'юць мяне", - сказаў я, усё яшчэ задыхаючыся.
  «Пагналі мяне ў пекла і пайшлі».
  Ён праявіў ветлівую цікавасць.
  "Хто?"
  «Не ведаю ўсіх імёнаў. Нехта па імені Леруа. Катуе маю жонку».
  Ён нахмурыўся.
  "Як гэта было?"
  Я паказаў вольнай рукой.
  — У той бок.
  Ён звярнуўся да дзяўчыны.
  «Магчыма, Эйнслі».
  "Гэта." Яна глядзела ўніз пагорка.
  «Я бачу Трэйс».
  Мужчына адпусціў маё запясце, потым узяў стрэльбу.
  "Якая-небудзь нагрузка ў гэтым?"
  \^\ "Адзін раунд граніны."
  "Хопіць. Ты можаш залезці на дрэва?" Ён глядзеў мне пад ногі.
  "Я магу паспрабаваць."
  «Калі вы любуецеся сваёй скурай, лепш залезьце на гэтае дрэва», — параіў ён. Ён кінуў дзяўчыне маю стрэльбу.
  «Вунь там, за каменем. Сачыце за маім сігналам».
  — Добра, поп.
  Чалавек даў мне штуршок у дрэва. Для хударлявага старога чалавека ён быў надзіва моцны.
  "Заставайся на ўздыме і трымайся ўніз". З астатнім я справіўся сам і заблукаў у лісцяных галінах. Я не мог бачыць уніз пагорак, але ў мяне быў добры агляд у адзін бок, і я ўбачыў, як ён выйшаў і паглядзеў на маіх пераследнікаў. Я пачуў цяжкае дыханне, калі нехта хутка падняўся на пагорак, і стары чалавек рэзка сказаў: "Трымай, сынок".
  «Чорт вазьмі, Дэд...»
  «Я маю на ўвазе, Трэйс. Спыніся тут жа». Стрэльбу, якую нёс Дэйд, трымалі ўстойліва.
  — крыкнуў Трэйс.
  "Гэй, Лерой; вось стары Дэйд".
  Пачуўся яшчэ большы рух, і Лерой прыдыхаючыся сказаў: "Прывітанне, Дэйд".
  "На што ты палюеш, Лерой?" - спытаў Дэйд.
  «Ты не свіння, таму што ў цябе няма сабак. І ты ствараеш занадта шмат шуму для аленяў».
  — Ахім палюе на сукінага сына, — сказаў Леруа. Ён трапіў у поле зроку.
  "Мне ўсё роўна, на што вы палюеце", - сказаў Дэйд.
  «Я казаў табе раней. Калі б ты зноў прыехаў паляваць на маю зямлю, я б надраў табе азадак. Мне ўсё роўна, паляваць на мужчыну ці на свінню Гувера, ты часта робіш маю зямлю».
  - Ты не разумееш, - сказаў Леруа.
  «Гэты кільт, Эрл, разбіў сабе валасы, як кавун. І Т’юкі — ён памрэ; у яго амаль не засталося жывата. Бэл клапоціцца пра яго, але ах, не ведаю.
  "Калі Бель даглядае яго, ён абавязкова памрэ", - рашуча сказаў Дэйд.
  «А цяпер ідзі да чорта адсюль».
  Леруа азірнуўся.
  "Вы лічыце, што вы можаце прымусіць нас?"
  — Думаеце, я звар'яцеў? - сказаў Дэйд.
  «Шэсць маіх хлопчыкаў я трымаю на адлегласці плявузгання».
  Леруа задумліва паглядзеў на яго.
  — Дакажыце.
  — Вядома. Дэд дастаў з кішэні яблык.
  «Я збіраўся атрымаць асалоду ад гэтага, і вось што-то яшчэ ў мяне ёсць для цябе, Леруа». Ён раптоўна падкінуў яблык у паветра і крыкнуў: «Бі!»
  Са скалы за маёй спіной пачуўся стрэльба, і яблык рассыпаўся ў паветры. Вільготнасць пырскала мне на шчаку.
  «Магчыма, гэта было, Лерой», - сказаў Дэйд.
  «Ён большы. Магутная добрая мішэнь - гэта надзьмуты хайд». Голас яго абвастрыўся.
  "Вы чулі, як я вам казаў, і вы ведаеце, што я нікому не кажу двойчы. Паварушы дупай". Яго рука паказвала ўніз па ўзгорку.
  «Вось самы кароткі шлях да маёй зямлі».
  Лерой няўпэўнена паглядзеў на стрэльбу, накіраваную яму ў жывот, потым каротка засмяяўся.
  "Добра, Дэд. Але, паслухай, стары; ты не чуў апошняга".
  «І ты не апошні, хто сказаў мне гэта. Лепшыя мужчыны таксама». Дэйд плюнуў Леру пад ногі.
  Леруа павярнуўся на абцасах і схаваўся з поля зроку, і я пачуў гук многіх людзей, якія спускаліся з гары. Дэйд глядзеў, як яны ішлі, яго рэдкія сівыя валасы варушыліся на лёгкім ветрыку. Ён доўга стаяў, перш чым паварушыцца.
  Аднекуль ззаду дзяўчына сказала: «Яны пайшлі, поп».
  — Ага. Дэд падышоў да дрэва. Ён сказаў: "Я Дэйд Перкінс, а гэта мая дзяўчына Шэры-Лу. А цяпер, выкажам здагадку, што ты спусцішся з таго дрэва і скажаш мне, хто ты, чорт вазьмі". i73 Ужо тады гэта ледзь не сапсавалася.
  Я злез з дрэва, моршчачыся ад таго, што шурпатая кара драпала мае сінякі і скрываўленыя ногі. Калі я апусціўся на зямлю, я сказаў: "Дзе бліжэйшы тэлефон? Мне патрэбна дапамога".
  Шэры-Лу засмяялася. Яна агледзела мяне з ног да ног, разглядаючы мае акрываўленыя рукі, пацёртую майку з несамавітым надпісам, ірваныя джынсы і мае босыя ногі.
  «Вядома, - сказала яна.
  «Ты выглядаеш так, нібы заблытаўся з пумай». Яна ўбачыла выраз майго твару, і смех знік.
  «У мяне дома тэлефон», — прапанавала яна.
  "Як далёка?"
  «Дзве тры мілі».
  "Вы не зробіце гэтага менш чым за гадзіну", - сказаў Дэйд.
  «Твае ногі не будуць.
  Ці можа Шэры-Лу пагаварыць за вас? "
  Я адчуваў сябе не вельмі добра. Я прыхіліўся да дрэва і сказаў: "Добрая ідэя".
  "З кім мне размаўляць?" — спытала яна.
  — Які нумар?
  Я забыўся нумар і не меў пад рукой сакратара, каб спытаць.
  OceanofPDF.com
  «Я
  не ведаю, але лёгка знайсці. Х'юстанская карпарацыя Cunningham; папрасіць Білі Канінгема. "
  Узнікла дзіўная паўза. Шэры-Лу, здавалася, збіралася загаварыць, але завагалася і паглядзела на бацьку. Ён зірнуў на яе, потым зірнуў на мяне.
  "Вы Канінгем?" — спытаў ён і плюнуў на зямлю.
  Гэта павінна было мяне папярэдзіць.
  "Я падобны на Канінгема?" — сказаў я стомлена.
  — Не, — прызнаўся ён.
  «Ты смешна гаворыш. Я думаў, што ты з Каліфорніі — з такога месца».
  — Я багамец, — сказаў я.
  «Мяне завуць Манган – Том Манган».
  "Што для вас Канінгемы?"
  "Я выйшла замуж за аднаго", - сказала я.
  — І Лерой яе забраў. Перкінс нічога не сказаў на гэта. Я паглядзеў на яго безвыразны твар і адчайна сказаў: «Дзеля бога, зрабі што-небудзь! Яна крычала, калі я вырваўся сёння раніцай. Я не мог да яе падысці». Я выявіў, што плачу, і адчуў вільготнасць слёз на сваёй шчацэ.
  - сказала Шэры-Лу.
  «Гэтыя Эйнслі…»
  "Канінгем або Эйнслі - не ведаю, што горш", - сказаў Дэйд.
  «Эйнслі з кароткай прычоскай, я мяркую». Ён рэзка кіўнуў.
  - Шэры-Лу, бяжы ў дом і пагавары з Білі Канінгамам. Ён павярнуўся да мяне.
  "Малады парастак ці Білі Адзін?"
  «Малады Білі быў бы лепшым». Я думаў, што ён будзе лепш прымаць хуткія рашэнні.
  Дэйд сказаў: «Скажы маладому Білі, што яму спатрэбіцца столькі зброі, колькі зможа.
  І скажы яму, што яму лепш быць хуткім. "
  "Як далёка мы ад Х'юстана?" Я нават не ведаў, дзе знаходжуся.
  «Мэббе сто міль».
  Так далёка! Я сказаў: «Скажы яму, каб ён выкарыстоўваў верталёты, у яго яны будуць».
  "І скажы яму, каб прыйшоў да мяне", - сказаў Дэйд.
  "Ён дакладна ведае, дзе гэта. Тады вярніся і прынясі пару красовак Чака, каб Том мог хадзіць тут зручна".
  - Вядома, - сказала Шэры-Лу і адвярнулася.
  Я глядзеў, як яна бегла ў гару, пакуль яна не згубілася сярод дрэў, потым павярнуўся і агледзеўся.
  "Дзе гэта месца?"
  — Ты не ведаеш? - здзівіўся Дэйд.
  «Блізка да краіны Вялікага Зарасніка». Ён паказаў з горкі направа.
  «Там унізе рака Нечэс». Яго рука хіснулася па дузе.
  "Вялікі зараснік у той бок, ан' Кунтцэ".
  Вялікі палец тузануўся за плячо.
  «Бамонт там».
  Я ніколі не чуў пра гэта, але здавалася, што я толькі што выйшаў з Вялікага Гушчара.
  Дэйд сказаў: «Здаецца, я памятаю, як Дэбі Канінгэм выйшла замуж за брытанца некалькі месяцаў таму. Гэта ты?»
  «Так».
  «Тады гэта ў Дэбі Лерой», — разважна сказаў ён.
  — Я думаю, вам лепш пагаварыць.
  '75 "Так і ты", - сказаў я.
  "Што вы маеце супраць Канінгамса?"
  "Сукіны сыны спрабавалі пазбавіць мяне маёй уласнай зямлі з тых часоў, як я памятаю. Спрабавалі таксама пазбавіць мяне Лапы. Даўно спрабавалі. Яны агародзілі нашу зямлю, і прыйшлі спартсмены з вялікага горада Яны палічылі, што яны належаць нам, мы разбурылі іх і абаранялі іх зброяй зямлю, але не нас, Перкінзаў».
  — Канінгамы не хочуць, каб ваша зямля была толькі для палявання на свіней, так?
  «Не. Яны хочуць прыцягнуць бульдозеры і ачысціць зямлю. Тут шмат першакласнай цвёрдай драўніны. Потым яны акуратна перасаджваюць хвойныя пароды, як полк салдат, які маршыруе па Пенсільванія-авеню ў Вашынгтоне, як я аднойчы бачыў па тэлевізары. Губіць гэтую краіну».
  Дэд махнуў рукой.
  "Вялікі Зараснік калісьці займаў тры мільёны акраў. Цяпер засталося няшмат, і мы хочам захаваць яго такім, якім ён ёсць. Вядома, я сяку лес, але раблю гэта правільна і стараюся не рабіць занадта шмат вялікіх змен".
  Я сказаў: «Магу абяцаць, што ў вас больш ніколі не будзе праблем з Канінгамамі».
  Ён паківаў галавой.
  "Вы ніколі не атрымаеце гэтага міма Джэка Канінгема, ён упарты, як мул. Ён ніколі не адпусціць, пакуль ёсць долар, які можна зарабіць з Вялікага Гушчара".
  - З Джэкам не будзе праблем; пару дзён таму ў яго быў сардэчны прыступ.
  "Гэта так?" - незацікаўлена сказаў Дэйд.
  «Тады гэта Білі Адзін, той стары сволач такі ж кепскі».
  — Абяцаў, — упарта сказаў я.
  — Вытрымае, Дэд.
  Я бачыў, што ён скептычны. Ён толькі буркнуў і змяніў тэму.
  «Як так атрымалася, што ты звязаўся з Лероем Эйнслі?»
  «Дэбі выкралі з Х'юстана», - сказаў я.
  «Я таксама. Наступнае, што я даведаўся, я быў у доме Эйнслі, зачыненым у хаціне з Лероем на варце з драбавіком. Той, - дадаў я, паказваючы на ружжо, прыхіленае да дрэва, дзе яго пакінула Шэры-Лу. .
  "Выкраданне!" - глуха сказаў Дэйд. Ён паківаў галавой.
  «У Эйнслі вельмі шкодныя звычкі, але гэта не адна з іх».
  «Яны не арганізоўвалі гэта. Быў ангелец; ён называў сябе Робінсанам, але я сумняваюся, што гэта яго сапраўднае імя. Я думаю, што Эйнсліс прадаставіў толькі сілы і месца, дзе можна схавацца. Увогуле, хто яны?»
  "Сям'я белага смецця без акаўнта", - сказаў Дэйд.
  «Ніхто тут іх не любіць. І яны па-чартоўску хутка размнажаюцца. Гэтыя жанчыны з Эйнслі выскокваюць нахабнікаў, як лушчаны гарох». Ён пачухаў сківіцу.
  — Колькі прасілі выкупу?
  – Мне не сказалі. Я не збіраўся ўдавацца ў падрабязнасці з Дэйдам; ён мне ніколі не паверыць.
  - Ты сапраўды забіў Эрла?
  «Так». Я расказаў яму, як я гэта зрабіў, і ён ціха свіснуў. Я сказаў: «І Дэбі ўвесь час крычала, і я не мог да яе падысці».
  Я выявіў, што дрыжу.
  Дэйд паклаў мне руку на руку.
  — Спакойна, сынок, мы яе адтуль выцягнем. Ён паглядзеў на мае ногі.
  "Думаеце, вы можаце прайсці кавалак?"
  "Я магу паспрабаваць."
  Ён паглядзеў з гары.
  «Тыя Эйнслі могуць прыняць у сябе абавязак вярнуцца. Мы пяройдзем па ўзвышшы і знойдзем лепшае месца». Ён узяў драбавік Леруа і агледзеў яго.
  — Добры пісталет, — удзячна сказаў ён.
  «Вы можаце атрымаць яго», - сказаў я.
  "Я сумняваюся, што Леруа прыйдзе паклікаць яго".
  Дэйд засмяяўся.
  «Ці не так».
  Крыху больш чым праз гадзіну Дэйд падштурхнуў мяне.
  «Вось Шэры-Лу. З ёй і Чак». Ён сунуў два пальцы ў рот і выдаў своеасаблівы свіст, і дзве далёкія постаці змянілі курс і накіраваліся да скал, дзе мы з Дэйдам сядзелі.
  Шэры-Лу прынесла не толькі абутак. Яна дастала папяровы пакет, напоўнены каржакаватымі бутэрбродамі са свінінай, і я: «Так і ты», — сказаў я.
  "Што вы маеце супраць Канінгамса?"
  "Сукіны сыны часта спрабавалі захапіць мяне на маёй зямлі з таго часу, як я сябе памятаю. Спрабавалі таксама захапіць маю Лапу. Даўно спрабавалі. Яны агародзілі нашу зямлю, і туды прыйшлі спартсмены з вялікіх гарадоў. Яны лічылі, што яны належаць нам, мы разбуралі іхнія агароджы і абаранялі іх з дапамогай зброі , але не мы, Перкінсы».
  — Канінгамы не хочуць, каб ваша зямля была толькі для палявання на свіней, так?
  «Не. Яны хочуць прыцягнуць бульдозеры і ачысціць зямлю. Тут шмат першакласнай цвёрдай драўніны. Потым яны акуратна перасаджваюць хвойныя пароды, як полк салдат, які маршыруе па Пенсільванія-авеню ў Вашынгтоне, як я аднойчы бачыў па тэлевізары. Губіць гэтую краіну».
  Дэд махнуў рукой.
  "Вялікі Зараснік калісьці займаў тры мільёны акраў. Цяпер засталося няшмат, і мы хочам захаваць яго такім, якім ён ёсць. Вядома, я сяку лес, але раблю гэта правільна і стараюся не рабіць занадта шмат вялікіх змен".
  Я сказаў: «Магу абяцаць, што ў вас больш ніколі не будзе праблем з Канінгамамі».
  Ён паківаў галавой.
  "Вы ніколі не атрымаеце гэтага міма Джэка Канінгема, ён упарты, як мул. Ён ніколі не адпусціць, пакуль ёсць долар, які можна зарабіць з Вялікага Гушчара".
  - З Джэкам не будзе праблем; пару дзён таму ў яго быў сардэчны прыступ.
  "Гэта так?" - незацікаўлена сказаў Дэйд.
  «Тады гэта Білі Адзін, той стары сволач такі ж кепскі».
  — Абяцаў, — упарта сказаў я.
  — Вытрымае, Дэд.
  Я бачыў, што ён скептычны. Ён толькі буркнуў і змяніў тэму.
  «Як так атрымалася, што ты звязаўся з Лероем Эйнслі?»
  «Дэбі выкралі з Х'юстана», - сказаў я.
  «Я таксама. Наступнае, што я даведаўся, я быў у доме Эйнслі, зачыненым у хаціне з Лероем на варце з драбавіком. Той, - дадаў я, паказваючы на ружжо, прыхіленае да дрэва, дзе яго пакінула Шэры-Лу. .
  "Выкраданне!" - глуха сказаў Дэйд. Ён паківаў галавой.
  «У Эйнслі вельмі шкодныя звычкі, але гэта не адна з іх».
  «Яны не арганізоўвалі гэта. Быў ангелец; ён называў сябе Робінсанам, але я сумняваюся, што гэта яго сапраўднае імя. Я думаю, што Эйнсліс прадаставіў толькі сілы і месца, дзе можна схавацца. Увогуле, хто яны?»
  "Сям'я белага смецця без акаўнта", - сказаў Дэйд.
  «Ніхто тут іх не любіць. І яны па-чартоўску хутка размнажаюцца. Гэтыя жанчыны з Эйнслі выскокваюць нахабнікаў, як лушчаны гарох». Ён пачухаў сківіцу.
  — Колькі прасілі выкупу?
  – Мне не сказалі. Я не збіраўся ўдавацца ў падрабязнасці з Дэйдам; ён мне ніколі не паверыць.
  - Ты сапраўды забіў Эрла?
  «Так». Я расказаў яму, як я гэта зрабіў, і ён ціха свіснуў. Я сказаў: «І Дэбі ўвесь час крычала, і я не мог да яе падысці».
  Я выявіў, што дрыжу.
  Дэйд паклаў мне руку на руку.
  — Спакойна, сынок, мы яе адтуль выцягнем. Ён паглядзеў на мае ногі.
  "Думаеце, вы можаце прайсці кавалак?"
  "Я магу паспрабаваць."
  Ён паглядзеў з гары.
  «Тыя Эйнслі могуць прыняць у сябе абавязак вярнуцца. Мы пяройдзем па ўзвышшы і знойдзем лепшае месца». Ён узяў драбавік Леруа і агледзеў яго.
  — Добры пісталет, — удзячна сказаў ён.
  «Вы можаце атрымаць яго», - сказаў я.
  "Я сумняваюся, што Леруа прыйдзе паклікаць яго".
  Дэйд засмяяўся.
  «Ці не так».
  Крыху больш чым праз гадзіну Дэйд падштурхнуў мяне.
  «Вось Шэры-Лу. З ёй і Чак». Ён сунуў два пальцы ў рот і выдаў своеасаблівы свіст, і дзве далёкія постаці змянілі курс і накіраваліся да скал, дзе мы з Дэйдам сядзелі.
  Шэры-Лу прынесла не толькі абутак. Яна дастала папяровы пакет, поўны каржакаватых бутэрбродаў са свінінай, і я ^1 раптам зразумеў, што нічога не еў каля дваццаці чатырох гадзін. Калі я іх еў, яна націрала мне ногі лекамі, а потым бінтавала.
  Важнейшымі за гэта былі навіны, якія яна прынесла. Калі Білі пачуў яе гісторыю, ён пачаў дзейнічаць і паабяцаў усю дапамогу, за выключэннем ВМС ЗША, як мага хутчэй.
  "Ён ляціць сюды прама", - сказала яна.
  – Я сказаў яму прывезці доктара. Яна пазбягала маіх вачэй, і я ведаў, што яна не думала пра мае крыўды, калі яна гэта сказала.
  — Да чаго ўсё гэта? - спытаў Чак.
  Я дазволіў Дэйду расказаць, што я быў занадта заняты ежай. Калі ён скончыў, Чак сказаў: «Я заўсёды ведаў, што Эйнслі кепскія». Ён паківаў галавой.
  "Але гэта..." Ён утаропіўся на мяне.
  "А ты кiлтуеш Эрла?"
  «Ён мёртвы, калі толькі не зможа хадзіць з выцячымі мазгамі», — сказаў я кісла.
  «Божа! Лерой будзе больш шалёны, чым загнаны ў кут кабан. Што рабіць, поп?»
  Дэйд спытаў: «Ці сказаў Білі Канінгам, як доўга ён будзе?»
  - Каля трох гадзін, - сказала Шэры-Лу.
  Дэйд дастаў старамодны гадзіннік з рэпы і кіўнуў.
  "Чак, ты хутка вяртайся ў дом. Калі Білі заскочыць сюды на сваёй птушцы-віртузе, ты пакажы яму вялікі луг каля Туркі-Крык. Мы будзем там. Тому няма прычын хадзіць больш, чым трэба. "
  "Божа!" - з энтузіязмам сказаў Чак.
  «Ніколі не лятаў ні на адной з іх». Ён адскочыў. Я думаў, што дзеці Дэйда Перкінса могуць мець шанец на Алімпійскі марафон; рабілі ўсё на мёртвай хадзе.
  Шэры-Лу фыркнула.
  "Ён ніколі ў жыцці не падымаўся ў паветра - ні ў чым". Яна скончыла завязваць павязку на самай глыбокай ране на маёй руцэ.
  — Ты ў парадку, Том?
  "Мне стане лепш, калі я даведаюся, што з Дэбі ўсё ў парадку".
  Яна засланіла вочы.
  — Вядома.
  Дэйд устаў.
  «Знайдзеце ў нас пятнаццаць хвілін, каб спусціцца да ручая.
  Можна было б і пачаць. "
  Калі верталёт апусціўся на луг, Білі адчыніў дзверы яшчэ да таго, як амартызатары ўзялі на сябе вагу, і ён пабег па траве да нас, нахіліўшыся, як заўсёды робяць людзі, калі ведаюць, што над галавой круцяцца ротары. Ён агледзеў мой стан адным хуткім поглядам.
  "Божа! Як справы? Як Дэбi?"
  Дэйд і Шэры-Лу тактоўна адышлі ўбок, па-за межамі слыху, і да іх далучыўся Чак, які гаварыў дзевятнаццаць на тузін і дзіка махаў рукамі. Я выклаў Білі сутнасць, пакінуўшы ўсё няважнае; проста акрэсліваючы «што» і ігнаруючы «як» і «чаму». Ён паморшчыўся.
  — Мучыць яе! - недаверліва сказаў ён.
  - Яна крычала, - цвёрда сказаў я.
  «У мяне стралялі, я павінен быў рухацца хутка». Я зрабіў паўзу.
  – Я павінен быў застацца.
  - Не, - сказаў Білі, - ты зрабіў усё, што мог. "Ён азірнуўся на верталёт.
  "Дзяржаўная паліцыя і некаторыя з нашых супрацоўнікаў бяспекі падыходзяць ззаду. Нам лепш вярнуцца да дома Перкінса".
  — Яшчэ адно, — сказаў я.
  «Здаецца, Дэйд Перкінс не любіць Канінгамса, і з таго нямногага, што ён мне сказаў, я ведаю, чаму. Цяпер ён толькі што выратаваў мне жыццё, так што з гэтага моманту вы цягніце сваіх сабак».
  - Гэта не залежыць ад мяне, - сказаў Білі.
  - Джэк не будзе...
  «Джэк больш не мае значэння, і ты гэта ведаеш».
  – Ага, але і тату буйвалам не дадуць. Ён нахмурыўся.
  "Дай мне падумаць. Давай".
  Праз некалькі хвілін мы апынуліся побач з сямейнай рэзідэнцыяй Перкінса і яшчэ двума верталётамі з маркіроўкай дзяржаўнай паліцыі. Яшчэ больш было ў небе. Калі ўсе шасцёра былі на зямлі, у нас была канферэнцыя ваеннага савета.
  У гэтым удзельнічаў Дэйд Перкінс, які з дапамогай запалкавых кніжак і бляшаных бляшанак з тытунём акрэсліў на стале, што такое дом у Эйнслі. Потым адбылася кароткая спрэчка, калі Шэры-Лу абвясціла, што прыйдзе.
  Старэйшым афіцэрам паліцыі быў капітан Бут, які быў схільны ведаць, чаму і навошта, пакуль яго не забіў Білі.
  «Дзеля бога, капітан, кіньце лямантаваць! Мы можам правесці расследаванне пасля таго, як выцягнем адтуль майго стрыечнага брата i79». Тое, што Бут тут жа спыніўся, было мерай уплыву Канінгэма.
  Цяпер ён рашуча сказаў: «Няма месца для жанчыны. Магчыма, будзе страляніна». «Міс Манган спатрэбіцца жанчына, калі яна...» Шэры-Лу праглынула словы «яшчэ жывая» і працягнула: «Я ведаю Лероя Эйнслі. ."
  Дадэ пачырванеў з твару.
  — Ён табе перашкаджаў?
  "Не, ён не зрабіў!" - адказала яна.
  «Не з таго часу, як я паклаў камень яму ў галаву, а потым дастаў сабе пісталет і сказаў яму, што праткну яго».
  Дэйд зазлаваў, і Бут задуменна сказаў: «У паветры ўвесь час будзе адзін верталёт. Яны могуць разляцецца, і мы захочам паглядзець, куды яны паляцяць. Я мяркую, што міс Перкінс магла быць у гэтым».
  Мы вылецелі на верталётах і менш чым праз пяць хвілін, як воблака саранчы, абрынуліся на мястэчка Эйнслі з дакладнасцю ваеннай аперацыі. Я быў у верталёце, які ўпаў прама пасярэдзіне. У нас ніхто не страляў, таму што не было з каго страляць.
  Усе мужчыны з Эйнслі адсутнічалі, засталіся толькі жанчыны і некалькі дзяцей. Дзеці былі ўсхваляваныя раптоўным уварваннем, а жанчыны, якія з'ехаліся, толькі глядзелі на нас апатычнымі вачыма.
  Білі трымаў у руках пісталет, калі выскачыў, а Дэйд нёс стрэльбу Лероя. Я агледзеўся і ўбачыў, што міліцыянты набліжаюцца з усіх бакоў. Білі падмацаваў свой пісталет.
  — Іх тут няма.
  "Я ўсё яшчэ шукаю Тома", - сказаў Дэйд. Ён прыжмурыўся на верталёт, які лунаў над галавой.
  «Яны даведаюцца, што нешта не так.
  Нічога падобнага не было з таго часу, як я бачыў вайну ў В'етнаме па тэлевізары. Яны не спяшаюцца. "
  Я сказаў: «Дзеля бога, давай знойдзем Дэбі». Я выбраў самы вялікі дом, разбураную халупу, і пачаў бегчы.
  Яе знайшоў Білі. Ён выйшаў з меншай хаціны і зароў: «Доктар! Дзе гэты пракляты доктар?» Ён схапіў мяне за плечы, калі я спрабаваў зайсці.
  "Не, Том. Няхай доктар спачатку паглядзіць яе. Ты кінеш змагацца?"
  Міма нас прабег чалавек з сумкай, і дзверы халупы з грукатам зачыніліся. Білі закрычаў на мяне: «Яна жывая, чорт вазьмі! Няхай доктар дагледзець яе».
  Я абвісла ў яго на руках, і яму давялося на імгненне патрымаць мяне, потым я сказала: «Добра, Білі, цяпер са мной усё добра».
  — Вядома, — сказаў ён.
  "Я ведаю, што ты". Ён павярнуўся і ўбачыў Бута: «Гэй, капітан, лепш прывядзі сюды дзяўчыну Перкінса».
  — Так, містэр Канінгэм. Бут пагаварыў з адным з пілотаў, якія стаялі побач, а потым падышоў да нас.
  «Містэр Манган, я хацеў бы, каб вы пайшлі са мной». Я кіўнуў і хацеў пайсці за ім, але ён глядзеў на Білі.
  "Вы ў парадку, містэр Канінгам?"
  У Білі з'явілася дзіўная зеленаватая бледнасць, а на лбе ў яго выступілі кропелькі поту. Ён сеў на крыж халупы.
  "Са мной усё будзе добра. Ты ідзі з капітанам, Том".
  Я пайшоў за Бутам у халупу, у якой мяне трымалі ў палоне.
  Цела Эрла было выкладзена паралельна сцяне і пад акном. Вялікі збан ляжаў на баку, усё яшчэ цэлы, а на падлозе ляжала лужына вады, якая яшчэ не выпарылася. Цьюкі ляжаў на ложку; ён быў мёртвы і смярдзела фекаліямі
  Бут сказаў: «Ведаеш што-небудзь пра гэта?»
  "Так. Я забіў іх".
  — Прызнаешся, — здзівіўся ён. Я кіўнуў, і ён сказаў: «Лепш раскажы мне больш».
  Я падумаў пра гэта, потым паківаў галавой.
  «Не, тое, што маю сказаць, я скажу ў залі суду».
  "Я не думаю, што я магу прыняць гэта", сказаў ён жорстка.
  «Не ў выпадку забойства».
  — Хто казаў пра забойства? Я спытаў.
  "Калі вы паднімеце Т'юкі, вы ўбачыце, што ложак быў разарваны карнай. Я выпадкова сядзеў там, калі Эрл націснуў на спускавы кручок. Я нанёс Т'юкі нажом, калі ён збіраўся застрэліць мяне. Не асуджайце справу, капітан; суд павінен вырашыць, ці было гэта забойства». Ён зрабіў нерашучы рух, і я сказаў: «Вы мяне арыштоўваеце?»
  Ён пацёр падбародак, і я пачуў слабы рыпучы гук: «Вы не амерыканец, містэр Манган. Вось у чым праблема. Адкуль мне ведаць, што вы застанецеся пад юрысдыкцыяй штата?»
  «Можаце атрымаць мой пашпарт, калі знойдзеце», — прапанаваў я.
  OceanofPDF.com
  «Я
  i8i меў гэта пры сабе, калі мяне схапілі. Гэта можа быць дзесьці тут.
  У любым выпадку, Білі Канінгам гарантуе, што я застануся, калі вы яго спытаеце.
  "
  – Так, так будзе найлепш. Бут адчуў палёгку.
  «Адбылося забойства». Я кіўнуў у бок акна.
  «Гэта адбылося там. Лерой Эйнслі стрэліў чалавеку ў спіну. Я бачыў гэта».
  — Цела няма.
  — Тады няхай вашы людзі пашукаюць новую магілу. Я павярнуўся на абцасах і выйшаў з гэтага смярдзючага пакоя на чыстае сонечнае святло. Верталёт, які завіс, апусціўся, і я ўбачыў, як Шэры-Лу спяшаецца ў халупу, у якую зайшоў доктар. Я адчуваў сябе надзіва пазбаўленым усялякіх пачуццяў, акрамя глыбокай удзячнасці за тое, што Дэбі ўсё яшчэ жывая.
  Мой гнеў быў прыглушаны, прыглушаны, але ён усё яшчэ тлеў глыбока ў маёй сутнасці, і я ведаў, што не спатрэбіцца шмат часу, каб выліцца.
  Я падышоў і стаў у цені верталёта. Зараз мяне знайшоў Чак Перкінс.
  «Божа, ты сапраўды кiлт, Эрл», - сказаў ён. Яго твар працверазеў.
  «Тукі памёр дрэнна».
  – Яны гэта заслужылі.
  — Поп цябе шукаў. Ён тузануў вялікім пальцам.
  — Ён там.
  Я абышоў верталёт і ўбачыў, як Дэйд размаўляе з Шэры-Лу.
  Твар яго быў сур'ёзны. Калі я наблізіўся, я пачуў, як Шэры-Лу сказала: "… вельмі моцна парваў".
  Убачыўшы мяне, ён паклаў руку на яе руку ў папераджальным жэсце. Ён праглынуў.
  - Шэры-Лу ёсць што сказаць табе, - сказаў ён.
  — Прабач, Том, вельмі шкада.
  Я сказаў: "Так, Шэры-Лу?"
  «Ці ведаеце вы, Міз Манган была цяжарная?»
  «Так». Я ведаў, што будзе.
  «Яна страціла дзіця. Мне вельмі шкада».
  Я невідушча глядзеў у неба.
  — Згвалтаванне?
  «І горш».
  — Няхай іх душы к чорту! — жорстка сказаў я.
  Яна працягнула мне руку.
  "Некаторым жанчынам больш балюча нараджаць дзіця", - сказала яна.
  — З ёй усё будзе добра.
  – Магчыма, у яе целе.
  «Ёй спатрэбіцца шмат любові... шмат увагі. Яе трэба будзе песціць».
  "Яна будзе. Дзякуй, Шэры-Лу".
  Яе вынеслі на насілках, побач ішоў доктар, а медсястра трымала ў руках флакон для нутравенных кропельніц. Ад яе было відаць толькі твар, бледны і запэцканы каля вачэй. Я хацеў адправіцца з ёй на верталёце назад у Х'юстан, але доктар сказаў: «Гэта бескарысна, містэр Манган. Я гарантую, што яна будзе без прытомнасці наступныя дваццаць чатыры гадзіны. Потым мы прачнемся. яна павольна захоча вас там ".
  Такім чынам, верталёт падняўся без мяне, і я павярнуўся і ўбачыў капітана Бута, які стаяў побач і размаўляў з Дэйдам. Я з горыччу сказаў: «Калі я знайду Лероя Эйнслі раней за вас, капітан, я магу гарантаваць, што ў вас будзе справа аб забойстве».
  "Мы яго затрымаем", - цвяроза сказаў Бут, але па тым, як Дэйд плюнуў на зямлю, я вырашыў, што ён настроены скептычна.
  Падышоў Білі. Ён аднавіў нешта свайго колеру.
  «Дэйд Перкінс, я хачу з табой пагаварыць. Ты таксама, Том».
  Дэйд сказаў: "Што вы хочаце?"
  Білі зірнуў на Бута, потым кіўнуў галавой.
  "Сюды." Ён вывеў нас з поля слыху ад Бута.
  — Я ведаю, што мы аказвалі на цябе ціск, Дэйд.
  Твар Дэйда расплыўся ў павольнай усмешцы.
  "І далёка не зайсці".
  «Усё, што я хачу сказаць, гэта тое, што гэта зараз жа спыняецца», — сказаў Білі.
  Дэйд зірнуў на мяне, потым задумліва паглядзеў на Білі.
  «Лічыш сябе дастаткова вялікім, каб прымусіць свайго Лапу з'есці варону?»
  — Гэтую варону ён з'есць з асалодай, — змрочна сказаў Білі.
  "Але ёсць нешта, што я хачу ад вас".
  "Ніколі не ведаў, што Канінгэмы раздаюць што-небудзь бясплатна", - заўважыў Дэйд.
  "Што гэта?"
  - Я хачу, каб Эйнслі выбраліся адсюль, - сказаў Білі.
  «Я не хачу адчуваць, што такія людзі пэцкаюць месца».
  "Паліцэйскія зробяць гэта за вас", - сказаў Дэйд.
  "Навошта выбіраць мяне?"
  "Таму што я бачыў твой твар, калі Шэры-Лу сказала, што яна зрабіла з Лероем у цябе. Як ты думаеш, дзе Лерой цяпер?"
  «Лёгка. Хаваюся ў Вялікім Гушчары».
  «Думаеце, паліцыянты знойдуць яго тут?»
  — Іх! Дэйд здзекліва плюнуў.
  «Яны не змаглі знайсці ўласныя азадкі ў Вялікім Гусце».
  «Разумееце, што я маю на ўвазе». Білі ткнуў указальны палец Дэйду пад нос: «Я не хачу, каб гэты сукін сын уцёк. Я быў бы ўдзячны, калі б ён гэтага не зрабіў».
  Дэйд кіўнуў.
  "Тут ёсць цэлая група людзей, якім не падабаюцца Эйнслі. Ніколі, але ніколі не ўзбуджаліся, каб што-небудзь зрабіць. Гэта магло б зрабіць гэта. Што да Лероя, добра, калі д'ябал клапоціцца пра сваіх, то таксама Так што пакінем гэта Госпаду». Дэйд зноў плюнуў і задуменна сказаў: "Але mebbe ён мог бы справіцца з невялікай дапамогай".
  Білі задаволена кіўнуў.
  "Гэта робіць цябе шчаслівым?" — сказаў ён мне.
  — Пакуль што падыдзе. Я думаў пра Рабінзона.
  — Тады пойдзем дадому.
  Я развітаўся з Перкінсамі, і Дэйд сказаў: "Вярніцеся калі-небудзь, чуеце? Вялікі Зараснік - гэта не толькі кроў. Ёсць некалькі сапраўды прыгожых месцаў, якія я хацеў бы вам паказаць".
  «Я так і зраблю», — сказаў я і залез у верталёт. Я зачыніў дзверы, і мы падняліся ў неба, і я ўбачыў унізе Вялікі Гушчар. Потым верталёт нахіліўся, і не было нічога, акрамя неба, калі мы слізгалі на захад у бок Х'юстана.
  Медыцынскія навукі дазволілі Дэбі прачнуцца вельмі лёгка, і калі яна расплюшчыла вочы, першым яна ўбачыла мой твар. Яна была не ў поўнай свядомасці, у спакоі, выкліканым наркотыкамі, але дастаткова, каб пазнаць мяне і ўсміхнуцца. Я ўзяў яе за руку, яна заплюшчыла вочы, усмешка ўсё яшчэ была на вуснах, і зноў страціла прытомнасць. Але яе пальцы ўсё яшчэ моцна сціскалі мае.
  Я прабыў там цэлы дзень. Яе перыяды паўпрытомнасці сталі больш частымі і працяглымі, пад наглядам медсястры, якая наладзіла нутравенныя кропельніцы.
  — Мы яе павольна і плаўна выводзім, — напаўголаса сказала медсястра.
  «Ніякіх раптоўных штуршкоў».
  Але Дэбі адчула раптоўны шок ад успамінаў. У адзін з перыядаў няспання яе вочы расплюшчыліся і яна ціха ўскрыкнула.
  «О! Яны… яны…»
  «Цішэй, любоў мая», — сказаў я.
  "Я тут і не пайду. Усё скончана, Дэбі, усё скончана".
  У яе вачах быў туманны жах.
  «Яны…»
  "Цішэй. Ідзі спаць".
  На шчасце, яна заплюшчыла вочы.
  Значна пазней, калі яна стала больш звязнай, яна паспрабавала пра гэта гаварыць. Я б ёй не дазволіў.
  «Пазней, Дэбі, калі ты станеш мацней. Пазней, не цяпер. Цяпер нічога не мае значэння, акрамя цябе».
  Яе галава слаба павярнулася на падушку.
  — Не я, — сказала яна.
  «Нас».
  Я ўсміхнуўся тады, бо ведаў, што з ёй у нас усё будзе добра.
  Я размаўляў з яе лекарам і прама спытаў, ці зможа Дэбі нарадзіць яшчэ адно дзіця. Яго адказ быў амаль такім жа, як і Шэры-Лу.
  «Жанчыны мацнейшыя, чым думае большасць мужчын. Містэр Мэнган. Так, яна зможа мець дзяцей. Тое, што пацярпела ваша жонка, з пункту гледжання фізічных пашкоджанняў, не больш, чым некаторыя жанчыны, якія пакутуюць падчас родаў. Напрыклад, кесарава сячэнне. «*» «Кесарава сячэнне звычайна робіцца больш гігіенічным», — змрочна сказаў я.
  – І з наркозам.
  Ён меў ласку выглядаць збянтэжаным.
  — Так, вядома, — паспешліва сказаў ён.
  «Магчыма, ёй спатрэбіцца сур'ёзная дапамога, якая не ўваходзіць у маё поле. Калі б я мог параіць псіхіятра…?»
  Шэры-Лу сказала, што Дэбi трэба будзе песцiць, i я лiчыў, што гэта мой аддзел; ласка, якая зыходзіць ад псіхіятра, мае сухі характар. Я сказаў: «Я адвязу яе дадому».
  — Так, — сказаў доктар.
  "Гэта можа быць лепш за ўсё".
  Мяне падстрахаваў закон. Канінгэмы нанялі добрага адваката, лепшага адваката ў Тэхасе, як мяне запэўнілі. Яго звалі Пітэр Хелер, і адзіным яго загадам было трымаць язык за зубамі.
  «Не кажы нікому пра справу», — сказаў ён.
  «Ні міліцыянтам, ні тым больш журналістам».
  Адно яго непакоіла.
  "Рыф, па якім мы збіраемся бегчы, - гэта рыф намераў", - сказаў ён.
  «Разумееце, містэр Манган, вы задоўга да падзеі падрыхтаваліся да таго, каб забіць аднаго з Эйнслі — і вы сапраўды забілі Эрла Эйнслі, а потым і Т’юкі. Цяпер мы можам проста сысці з Т’юкі, таму што вы маглі Я не ведаў, што ён будзе там, калі вы адчыніце дзверы, але гэты збан наўмысна не падняўся на дах.
  Праз дзесяць дзён пасля таго, як мы выбраліся з Біг-Тыкет, цела Лероя Эйнслі было знойдзена каля каляіны паўднёва-ціхаакіянскай чыгункі.
  Відаць, яго пераехаў цягнік.
  – Дзе менавіта гэта адбылося? — спытаў я ў Білі.
  «На поўнач ад Кунтцэ. Маленькі гарадок, які можна назваць сталіцай Вялікага Зарасніка».
  «Пакіньце яго Госпаду», — іранічна працытаваў я.
  - Я атрымаў заключэнне патолагаанатама, - сказаў Білі.
  «Большасць траўмаў адпавядаюць сутыкненню з грузавым цягніком».
  'Большасць? " Білі паціснуў плячыма.
  «Можа, Гасподзь дапамог. Усё роўна мянты запісалі гэта як выпадковасьць. Яго ў Кунцах хаваюць».
  — Разумею. Я бачыў, што Тэхас можа быць даволі цяжкім месцам.
  — Так лепш за ўсё, — сказаў Білі.
  "О, дарэчы, Дэйд Перкінс перадае прывітанне".
  Справа не дайшла да суда ці, прынамсі, не да суда, які мы маем на Багамах, дзе закон пабудаваны ў брытанскім стылі. Справа была накіравана ў Вялікае журы, якое павінна было вызначыць, ці была ўвогуле справа, па якой трэба было б адказваць. Я так і не дайшоў да сутнасці тонкасцей амерыканскай прававой сістэмы, але падазраю, што Канінгэмы за кулісамі здзяйснялі значную колькасць махлярстваў.
  Паколькі справа датычылася выкрадання людзей, федэральнага правапарушэння, спрэчку перад Вялікім журы вёў не мясцовы акруговы пракурор з Х'юстана, а дзяржаўны пракурор з Осціна, сталіцы штата.
  Мяне прадстаўляў Хелер, і, наколькі я мог меркаваць, ён і дзяржаўны пракурор, чалавека па імені Рыкер, не мелі ніякіх непрыемных адносін. Усё паседжанне праходзіла так, каб атрымаць халаднаватую ацэнку фактаў.
  Быў складаны момант, калі я стаяў на стэндзе, а Рыкер дапытваў мяне. Ён сказаў: «А цяпер, містэр Мэнган; вы заявілі, што зрабілі пэўныя падрыхтоўчыя мерапрыемствы, і даволі складаныя, уключыўшы збан з вадой, каб забіць Эрла Эйнслі».
  — Не, — сказаў я.
  «Я думаў, што гэта будзе Лерой Эйнслі».
  — Разумею, — сказаў ён задуменна.
  — Ты меў што-небудзь супраць Лероя Эйнслі?
  Я злёгку ўсміхнуўся.
  «Акрамя таго, што ён трымаў мяне ў палоне пад дулаю зброі, і што ён не трымаў маю жонку ад мяне наогул нічога». Ад журы пачуўся гул весялосці.
  "Я ніколі раней не сустракаў гэтага чалавека".
  - Так, - сказаў Рыкер.
  «Цяпер, каб вярнуцца да чалавека, якога вы сапраўды забілі - Эрла Эйнслі. Ён сапраўды трымаў вас пад прыцэлам пісталета?»
  «Так. Гэта была 12-ствольная стрэльба».
  Рыкер выглядаў збянтэжаным.
  "Дванаццаць капялюшаў?"
  — Прабачце, — сказаў я.
  «Тут яго назвалі б 12-м».
  "Разумею. Вы ведалі, што пісталет зараджаны?"
  «Я быў праінфармаваны. Робінсан сказаў, што грана».
  — Гэта сказаў таямнічы містэр Робінсан?
  "Так. Я знайшоў яго інфармацыю дакладнай, калі Эрл націснуў на курок".
  — Эрл стрэліў у вас?
  – Правільна, грана разарвала ложак, на якім я сядзеў.
  «Я хачу, каб вы вельмі ўважліва адказалі на гэтае пытанне, містэр Манган.
  Эрл Эйнслі націснуў на курок міжвольна ў выніку ўдару па галаве цяжкім збаном, ці ён стрэліў першым? "
  — Не ведаю, — сказаў я.
  "Я быў занадта заняты, сыходзячы з дарогі".
  З журы зноў пачуўся шум.
  "Але, ва ўсялякім разе, вы пацягнулі за нітку, якая вызваліла збан?"
  «Так».
  "Чаму?"
  У раптоўнай цішыні я сказаў: «Мая жонка крычала». Я намачыў вусны.
  «Эрл сказаў, што Лерой весяліцца і што наступная яго чарга».
  Райкер пачакаў, пакуль рух не сціхне.
  «Містэр Манган, калі б ваша жонка не закрычала, ці пацягнулі б вы за вяроўку?»
  Зноў наступіла цішыня.
  "Я не ведаю. Шчыра кажучы, не ведаю".
  Хелер падняў руку.
  «Пярэчанне. Сведка можа даваць паказанні толькі па фактах. Гэта гіпатэтычнае пытанне».
  «Я здымаю пытанне», — сказаў Рыкер.
  І гэта было самае горшае з майго меркавання. Былі яшчэ пытанні, якія тычыліся смерці Т'юкі і пагоні праз Вялікі Гушчар, але Хелер правёў мяне міма ўсіх падводных камянёў. Потым я пайшоў на пенсію, таму што мне не дазволілі заслухаць іншых сведак, якія давалі паказанні.
  Пасля Дэбі сказала мне, што яны абыходзіліся з ёй далікатна і ўважліва, і яе час на стэндзе быў кароткім. Я лічу, што паказанні доктара, які лечыў Дэбі ў сям'і Эйнслі, і Шэры-Лу, цалкам праклялі Лероя.
  Ва ўсякім разе, усё гэта было выкінута, як не справа аб забойстве або наўмысным забойстве, каб адказваць на судзе. Здавалася, што брытанец, якім мяне лічылі, можа быць такім жа чырвонакроўным, як і любы амерыканец, змешаны з радасцю, і, я мяркую, няпісаны закон меў на гэта вялікую ролю. У любым выпадку, усё скончылася, і я быў свабодным чалавекам.
  Пасля гэтага Хелер сказаў: «Я ведаю, што пярэчыў супраць гэтага гіпатэтычнага пытання, але я па-чартоўску рады, што Рыкер яго задаў. Вы заўважыце, што я пярэчыў толькі пасля таго, як вы на яго адказалі».
  «Так».
  Ён усміхнуўся. У мяне было сэрца ў роце, чакаючы твайго адказу. Я рызыкнуў на гэта. "
  — Я таксама, — суха сказаў я.
  Ён выглядаў крыху здзіўленым і сказаў: «Ведаеце, містэр Манган, вы не дурань. Гэта быў ідэальны адказ. Вы вывучалі права?»
  «Ні ў якой глыбіні».
  «Ну, ёсць своеасаблівая шэрая зона, якая не разглядаецца ні ў адным з падручнікаў па законах, і гэты ваш адказ быў якраз у яе цэнтры.
  Вы ўсё зрабілі добра. "
  Перш чым я паехаў дадому ў Гранд Багамы, Білі Адзін склікаў яшчэ адну канферэнцыю. Зноў гэта было абмежавана яго кухоннай шафай; прысутнічалі Білі, Фрэнк і малады Джым. Джэк адсутнічаў; хоць пасля выхаду з бальніцы ён усё яшчэ быў прыкаваны да сябе дома. Я таксама быў там і чакаў, каб даведацца, чаму.
  Білі Адзін пачаў з таго, што сказаў Фрэнку: «Твой тата хворы чалавек, і я не думаю, што ён яшчэ некаторы час будзе займацца справамі. Але рашэнні павінны прымацца, і нехта павінен іх прымаць, і я думаю, што справа Вядома, гэта будзе вынесена на паўнавартаснае пасяджэнне савета дырэктараў, як толькі мы прыйдзем да гэтага, але ў нас няма часу чакаць гэтага ". Ён агледзеў стол.
  «Ёсць пярэчанні?»* Білі ўсміхнуўся, а Джым толькі паціснуў плячыма, ён не збіраўся спрачацца з чалавекам, які павысіў яго на першы стол, але Фрэнк сказаў: «Я думаю, што гэта трэба вынесці на разгляд дошкі».
  - Няма часу, - сказаў Білі Адзін.
  "Джо ў Шатландыі завяршае здзелку па нафце ў Паўночным моры, і я не хачу адрываць яго ад гэтага. Акрамя таго, я хацеў бы, каб Джэк прысутнічаў на сустрэчы, а ён яшчэ не гатовы".
  Фрэнк кіўнуў і змірыўся з паражэннем.
  "Добра, але што ён тут робіць?"
  Яго палец тыцнуў у мяне.
  "Ён тут, таму што ён з Канінгема", - катэгарычна сказаў Білі Уан.
  "І таму, што я хачу, каб ён быў тут". Ён праігнараваў здзіўлены погляд Фрэнка і павярнуўся да мяне.
  "Як Дэбі сёння?"
  — Нядрэнна, — сказаў я.
  «Яна паправілася, але...» Я паціснуў плячыма.
  «Ёй сняцца кашмары».
  "Том, я ведаю, што ты хочаш вярнуцца да яе, але гэта не зойме шмат часу".
  Білі Адзін адкінуўся на спінку і агледзеў нас.
  «Я хачу нагадаць вам, маладыя хлопцы, некаторую сямейную гісторыю. Мы, Канінгэмы, паходзілі з Шатландыі. Два браты, Малькольм і Дональд, пасяліліся тут у прыліўным Тэхасе, калі гэта яшчэ была Мексіка. Яны былі бедныя, але гэта было чортава відовішча лепш, чым вярнуцца дадому».
  Ён спляснуў рукі.
  «На працягу многіх гадоў сям'я квітнела. Мы дапамаглі Сэму Х'юстану адабраць Тэхас у мексіканцаў, і сям'я была сярод лідэраў, якія прымусілі Тайера прыняць Тэхас у Саюз.
  Мы сталі багатымі і моцнымі, і цяпер мы магутныя не толькі ў Тэхасе, але і ва ўсім праклятым свеце. І так, як мы гэта зрабілі. - Ён падняў перад сабою счэпленыя рукі, косткі пальцаў пабялелі ад моцнага націску.
  «Сям'я трымаецца разам і працуе ў камандзе».
  Фрэнк нудным голасам сказаў: «Мы ўсё гэта ведаем».
  - Вядома, - мякка сказаў Білі Адзін.
  "Але я хачу, каб Том ведаў рахунак. Гэта была ідэя Білі, каб прыцягнуць яго да здзелкі на Багамах. Я, я быў нейтральны, але гатовы пайсці разам. Я не так шмат думаў пра Тома, але не меў нічога супраць яго. Тое ж самае калі ён ажаніўся на Дэбі».
  «Ён адрэзаў сабе ладны кавалак у гэтай здзелцы на Багамах», — сказаў Фрэнк.
  "Вядома," пагадзіўся Білі Адзін.
  "І мая павага да яго пайшла ўверх". Ён паглядзеў на мяне.
  — Чаму вы так настроілі?
  «Мне падабаецца мая незалежнасць».
  "Гэта можа быць добра, але салідарнасць можа быць лепш. Як бы вы хацелі далучыцца да карпарацыі Cunningham?"
  "Як што?"
  «Вы будзеце ў радзе, які будзе вызначаць палітыку».
  "Чорт яго зробіць!" - абураны Фрэнк.
  Білі Адзін замахнуўся на яго.
  «У вас усё яшчэ ёсць сястра, а ў Джэка ўсё яшчэ ёсць дачка дзякуючы гэтаму хлопцу, і ён забіў двух мужчын, зрабіўшы гэта такім чынам. Ён праліў кроў і страціў частку сваёй. У маёй кнізе гэта робіць яго сям'ёй Канінгэма. " Ён паглядзеў на Фрэнка ўніз, а потым уздыхнуў.
  "Добра, Том, што ты думаеш?"
  Гэта была прыгожая прапанова, але павінна была быць падвох. Як заўважыў Дэйд Перкінс, Канінгэмы не славіліся прапановай бясплатных падачак. Нягледзячы на рыторыку Білі Уэна, павінна быць падвох, і ён пацвердзіў гэта, сказаўшы: "Перш чым быць прызначаным у савет, вам трэба будзе сёе-тое зрабіць".
  "А гэта?"
  "Ну, я чагосьці хачу. Яшчэ адна асаблівасць нас, Канінгэмаў, - гэта тое, што мы не прымаем абразаў ні ад каго. Зараз, мой брат ледзь не памёр у той праклятай бальніцы, а мая пляменніца, ваша жонка была згвалтаваная, і гэта самая вялікая абраза, якую вы можаце нанесці жанчыне ." Голас яго дрыжаў.
  «Я хачу гэтага хлопца, Робінсан, і вельмі хачу».
  Джым сказаў: «Дзяржаўная паліцыя далёка не зайшла».
  "У іх няма нашых прычын", - агрызнуўся Білі Адзін. Ён утаропіўся на мяне.
  "За вамі будзе ўся сям'я, а гэта азначае канінгамская карпарацыя. Вы можаце мець любыя рэсурсы, якія ў нас ёсць, і, паверце, іх дастаткова".
  Я сказаў: "Ого!" але не ўслых. Я не ведаў, колькі мільярдаў долараў кантралявала карпарацыя Cunningham, але гэта быў паважны кавалак ВНП. Гэта была не самая буйная карпарацыя ў Злучаных Штатах, але яна таксама не была самай маленькай, недалёка. «Магчыма, гэта не пытанне грошай», — сказаў я.
  – Ва ўсякім разе, у мяне гэтага багата. Я правёў вокам Білі Адзін.
  - І мне не трэба ад вас ніякіх прычын, чаму я павінен знайсці Робінсана; у мяне ёсць шмат сваіх. Я адкінуўся назад.
  «Праблема ў тым, што ў нас поўны недахоп інфармацыі».
  Джым сказаў: "У нас даволі добрае разведвальнае падраздзяленне; вы можаце запусціць яго ў працу". Я кіўнуў, думаючы пра тое, як Радрыгез падштурхнуў падслухоўваючыя прылады.
  "Усё, што вы хочаце, вы атрымаеце праз Білі або Джыма", - сказаў Білі Адзін.
  «Вы будзеце звязвацца з імі».
  — Што са мной? - сказаў Фрэнк.
  "Табе і мне трэба кіраваць карпарацыяй. У цябе ёсць якія-небудзь неадкладныя ідэі, Том?"
  «Я думаю, што адказ ляжыць на Багамах», — сказаў я.
  «Вось прычына, па якой ваша дзяржаўная паліцыя нічога не прыдумала. Я не думаю, што Робінсан знаходзіцца ў Тэхасе ці нават у Злучаных Штатах. Я думаю, што ён на Багамах. Ва ўсякім выпадку, там я збіраюся яго шукаць. .. Я з'язджаю заўтра з Дэбі ".
  — З Дэбі? - сказаў Фрэнк.
  — Ці не лепш, калі яна застанецца тут?
  Я наўмысна сказаў: «Нам абодвум хопіць асобных жыццяў».
  Я звярнуўся да Джыма.
  "Але я хацеў бы, каб яе кругласутачна ахоўваў целаахоўнік, пакуль гэтая справа не будзе вырашана. Вы можаце гэта арганізаваць?"
  "Вядома, без праблем. У нас ёсць целаахоўнікі-дэндзі, якія прайшлі навучанне ў казначэйстве".
  Я не бачыў сэнсу ў гэтай заўвазе.
  — Якое дачыненне гэта мае?
  Білі сказаў: «Міністэрства фінансаў ахоўвае прэзідэнта Злучаных Штатаў. Гэтыя хлопцы вельмі добрыя». Ён усміхнуўся.
  «Мы можам наняць іх, таму што плацім лепш, чым у казначэйстве. Але ў мяне была ідэя, Том. Я ведаю, што ты рабіў фотаздымак Робінсана для паліцыі, але яны не знайшлі месца з гэтым. У мяне ёсць цалуючы стрыечную сястру, якая з'яўляецца даволі прыгожым партрэтыстам, магчыма, яна можа стварыць што-небудзь лепшае.
  Так атрымалася, што мяне пазнаёмілі з незамужняй Кэсі Канінгам, гадоў дваццаці пяці, якая прыйшла ўзброеная блокам для чарчэння, алоўкамі і акварэллю. Яна была даволі добрым партрэтыстам, і пасля некалькіх фальстартаў я пачаў адчуваць надзею на поспех. Калі мы добра падышлі да Рабінсана, я папрасіў Кэсі зрабіць яшчэ раз фальшывага лекара, які выгнаў мяне з вестыбюля Канінгам-Білдынга.
  На наступны дзень мы прыляцелі ў Фрыпорт на рэактыўным лайнеры кампаніі Cunningham Corporation. Акрамя нас з Дэбі там было шэсць буйных мужчын з выпукласцямі пад пахамі.
  — Шэсць! Я сказаў Джыму Канінгэму.
  «Я не збіраюся пачынаць крывавую вайну».
  - Білі палічыў, што ў цябе таксама павінен быць целаахоўнік. У любым выпадку, размяркуй іх, як хочаш.
  Пасля разважанняў я падумаў, што Білі цалкам мог мець рацыю.
  — Адно, — сказаў я.
  «Яны не наняты мной. Урад Багамскіх выспаў вельмі строгі ў дачыненні да агнястрэльнай зброі, і калі гэтых людзей зловяць, яны самі па сабе».
  Такім чынам, мы пайшлі дадому, і я вярнуў Дэбі ў дом, а Кіці Сіманетка ў якасці суправаджальніка і кампаньёна. Дагаварыўшыся аб тым, каб вярнуць Карэн з Абака, я пайшоў паглядзець, як карпарацыя Тэта пажыла ў маёй вымушанай адсутнасці. Але гэта быў толькі кароткі агляд, таму што я не збіраўся пакідаць Дэбі надоўга. Я добра засвоіў гэты ўрок.
  ^3 Начальнікам каманды асабістай аховы быў Стыў Уокер, і ён пайшоў са мной у офіс. Я пазнаёміў яго з Джэсі ў вонкавым кабінеце, потым мы зайшлі ў мой уласны. Уокер азірнуўся.
  «Двое дзвярэй», — пракаментаваў ён.
  — Куды той вядзе?
  «У калідор».
  Ключ быў у замку, таму ён павярнуў яго, замкнуўшы дзверы.
  "Я хацеў бы, каб вы выкарыстоўвалі толькі адны дзверы", - сказаў ён.
  «Ці магу я мець стол у куце кабінета вашай сакратаркі?»
  "Вядома. Я даручу Джэсі гэта наладзіць". Так я і зрабіў, да яе вялікага здзіўлення, і калі Уокер уладкаваўся, я сеў за свой стол, каб паразважаць.
  Я перагледзеў усё, што сказаў Робінсан, і за нешта зачапіўся.
  Ён сказаў, што Кейлз паведаміў, што я ведаю ўсё пра яго планы, якімі б яны ні былі, і што я не казаў Кейлзу непасрэдна, але што Кейлз падслухаў размову паміж мной і Сэмам Фордам.
  Я ўспомніў сварку на My Fair Lady. Кейлз мог бы паслухаць, калі мы з Сэмам размаўлялі ў кабіне, але мы не гаварылі ні пра якія таямнічыя планы, толькі пра тое, як вярнуць Кейлза ў Дункан-Таўн. У любым выпадку, Кейлз быў бы занадта заняты тым, каб вызваліцца і схапіць пісталет, каб паслухаць нас.
  Адзіны іншы раз, калі ён мог паслухаць нас з Сэмам, быў прывязаны на нарах. Я цьмяна памятаў, што ў мяне было ўяўленне, што ён у той час прыкідваўся стратай прытомнасці, дык што я сказаў Сэму пра чыесьці планы? Я памятаў, што быў крыху раздражнёным і пра што-то сарваўся, але што гэта было, я не мог успомніць, што шмат чаго здарылася з таго часу. Але, магчыма, Сэм ведаў бы.
  Я пстрыкнуў у дамафон.
  "Джэсі, патэлефануй Сэму Форду. Я не ведаю, дзе ён будзе; табе трэба яго высачыць".
  — Але хіба вы не ведалі? яна сказала.
  "Ведаю, што?"
  «Ён у шпіталі ў Насаў. На яго ўпала лодка».
  – Ідзі сюды і раскажы яшчэ.
  Аказалася, што Сэм кіраваў зняццем яхты з вады. На паўдарогі дарогі ён упаў з калыскі набок, і Сэм апынуўся на шляху. Гэта быў дзесяцітонны кетч.
  «Ён знаходзіцца ў аддзяленні інтэнсіўнай тэрапіі бальніцы прынцэсы Маргарэт», — сказала Джэсі.
  «Апошняе, што я чуў, ён усё яшчэ быў у коме».
  – Калі гэта адбылося?
  – Дзесьці тыдзень таму.
  Мяне ахапіла халодная злосць. Калі б Робі нсан спрабаваў забіць мяне з-за таго, што пачуў Кейлз, ён, вядома, не пакінуў бы ў баку Сэма. Гэта быў такі ж звычайны выпадак, як і знікненне Біла Піндэра. Я сказаў: "Папрасі містэра Уокера зайсці".
  Джэсі ўстала, потым завагалася.
  "Хто ён?" — спытала яна.
  "Ён проста сядзіць і чытае часопісы. І ён папрасіў мяне даць яму знак, калі ўвойдзе незнаёмец".
  «Не хвалюйся за яго, але рабі, як ён кажа. І я быў бы ўдзячны, калі б ты нікому пра яго не расказваў».
  Усё роўна яна выглядала крыху заклапочанай, калі адыходзіла. Калі Уокер увайшоў, я сказаў: «У нас ёсць іншая праца целаахоўніка» і запоўніў дэталі.
  «Я не хачу, каб хто-небудзь дабіраўся да Сэма».
  Уокер тузануў яго за вуха.
  "Гэта можа быць складана. Ці будзем мы супрацоўнічаць з бальніцай?"
  "Я пагляджу, што я магу з гэтым зрабіць. А пакуль трымайце пару сваіх людзей напагатове, гатовых ляцець у Насаў".
  Ён кіўнуў і сышоў, а я збіраўся папрасіць Джэсі звязаць мяне з бальніцай у Насаў, калі яна мне пазваніла.
  «Камісар Перыгор жадае вас бачыць».
  Я чакаў Перыгора, але не так хутка. Ён быў хуткі з адзнакі.
  — Адпраўце яго.
  Увайшоў Перыгор, такі ж акуратны і элегантны, як заўсёды, у сваім добра пакроеным мундзіры.
  — Чым я магу вам дапамагчы? Я спытаў.
  "Калі ласка, сядайце."
  '95 Ён зняў кепку, паклаў яе на стол разам з фанабэрскай палкай, якую заўсёды меў з сабой, і сеў у крэсла насупраць. Ён паглядзеў на мяне цёмна-карымі вачыма, усталяванымі на цёмна-карычневым твары, і ціха сказаў: «Не будзьце са мной, містэр Мэнган. Вам ёсць што мне расказаць. Калі ў Тэхасе выкрадаюць знатнага багамца і забівае двух чалавек падчас уцёкаў, гэта, як правіла, становіцца загалоўкам у газетах. Вы чалавек з вядомасцю.
  Я павінен быў гэтага чакаць, але мне гэта не прыходзіла ў галаву. Праўда, Джэсі глядзела на мяне вялікімі вачыма, калі я ўваходзіў у кабінет, але я прымусіў яе ўцякаць, і ў нас не было часу пагутарыць. Я павінен атрымаць выразкі для майго альбома, - іранічна сказаў я.
  «Капітан Бут з паліцыі штата Тэхас патэлефанаваў мне. Натуральна, ён хацеў ведаць пра вас. Ваш статус у грамадстве, ваша судзімасць і гэтак далей. Я даў вам справаздачу аб стане здароўя».
  «Дзякуй за водгук».
  «Мы таксама гаварылі аб нашых агульных праблемах, напрыклад, аб продажы наркотыкаў. Тэхас мае доўгую мяжу з Мексікай».
  "Вы ўсё яшчэ думаеце, што гэтая справа звязана з наркотыкамі? Я пачынаю задумвацца пра гэта".
  Перыгор паціснуў плячыма.
  «Я трымаю адкрыты розум. Я з вялікай цікавасцю прачытаў стэнаграму пасяджэння Вялікага журы».
  Я быў здзіўлены.
  «Вы? Слуханне праходзіла ў закрытым рэжыме».
  Вусны Перыгора выкрывіліся ва ўсмешцы.
  «Як і ў вас, у мяне ёсць сябры ў Тэхасе. Гэта зрабіла… як бы гэта сказаць?… пустое чытанне. Напрыклад, там быў таямнічы містэр Робінсан, ваш выкрадальнік, які круціўся па справе без бачных сродкаў падтрымкі, так і не знойдзеных. І там было цела Кейлза, якое, зноў жа, ніколі не было знойдзена».
  — Не так ужо і цяжка было б прымусіць цела знікнуць у Вялікім Гушчары, — сказаў я.
  – У любое балота можна было выкінуць.
  «Праўда, але капітан Бут умерана незадаволены. Разумееце, ён мае толькі вашае слова, што было трэцяе цела ці нават Робінсан. Ён не мог спытаць Лероя Эйнслі, таму што яго неасцярожна забіў цягнік».
  Я сказаў: «Мая жонка ніколі не бачыла Кейлза, але яна бачыла Робінсана. Вы, напэўна, чыталі яе паказанні». Я ўзяў з шуфляды стала глянцавы каляровы фотаздымак.
  «Знаёмцеся, містэр Робінсан».
  Перыгор узяў яго з маіх пальцаў і крытычна агледзеў.
  "З Кейлзам у цябе атрымалася лепш", - сказаў ён.
  «Гэта была фатаграфія. Гэта фатаграфія карціны». Ён кінуў яго на стол.
  «Не тое, што можна назваць важкімі доказамі існавання Робінсана».
  — Вы хочаце сказаць, што не верыце мне ці Дэбі? Я патрабаваў.
  «Не, але я незадаволены. Як і капітан Бут, я ў меру незадаволены». Потым ён сказаў тое, што Фрэнк Канінгам сказаў перад тым, як Білі ўдарыў яго, але такім чынам, што пазбавіў яго крыўды.
  «Здаецца, у вас ёсць праблемы з вашымі жонкамі, містэр Мэнган. Мне было вельмі шкада, калі першая місіс Мэнган памерла, таму што я паважаў яе, і я не менш шкадаваў, калі пачуў, што здарылася з вашай цяперашняй жонкай. спытаю сябе, ці звязаны гэтыя падзеі нейкім чынам, і ці будуць вашы праблемы працягвацца вакол вас за апошні год». Ён нахіліўся наперад.
  — А цяпер пагаворым пра Робінсана.
  Вось мы і гаварылі пра Рабінзона доўга. Нарэшце я сказаў: «Я ламаў галаву над тым, што Кейлз пачуў паміж мной і Сэмам Фордам, і я не магу спытаць у Сэма». Я сказаў яму пра гэта і шматзначна дадаў: «І я таксама не думаю, што гэта быў няшчасны выпадак».
  Перыгор выглядаў сур'ёзна.
  «Я патэлефаную камісару Дзіну ў Насаў, і мы расследуем гэты інцыдэнт».
  «І паставіць ахову на Сэма», — сказаў я.
  Ён кіўнуў і ўзяў фатаграфію Рабінзона.
  "Наколькі гэта дакладна?"
  — Сапраўды, не ведаю, — шчыра сказаў я.
  "Але гэта лепшае, што мы з Кэсі Канінгем маглі зрабіць. Яна сказала, што мастаку цяжка адлюстраваць вобраз у вачах кагосьці іншага".
  «Вельмі добра сказана». Перыгор падняў капялюш.
  «Цяпер ёсць толькі апошняя справа. Вы вярнуліся з Тэхаса без пашпарта. Ну, усё ў парадку, таму што мы ведаем прычыну. Але вы вярнуліся з шасцю амерыканцамі, двое з якіх у i97 вашым доме, хоць і не, 1 падазраваных, як гасцей дома, а шосты ў гэты момант сядзіць у вашым офісе, і што мы знайшлі пры далейшым расследаванні? секцыя канінгамскай карпарацыі, містэр Манган, калі вы баіцеся за ўласную бяспеку або бяспеку сваёй жонкі, вам варта звярнуцца да мяне, а не імпартаваць прыватную армію.
  – Жонка мне дарагая.
  "Я разумею, што." Ён устаў.
  "Але я хацеў бы бачыць містэра Уокера зараз".
  Я паглядзеў на Перыгор з павагай; у яго нават быў пасведчанне асобы. Я патэлефанаваў Уокеру і пазнаёміў іх. Перыгор сказаў: «Містэр Уокер, мы заклікаем амерыканцаў прыязджаць на наш востраў; вы наш хлеб з маслам. Але мы не любім агнястрэльную зброю. Вы ўзброеныя, сэр?»
  Уокер сказаў: "Э-э..." Ён зірнуў на мяне.
  — Скажы яму, — сказаў я.
  «Ну… кр… так, я».
  Перыгор працягнуў руку, не кажучы ні слова, і Уокер дастаў пісталет з кабуры, прымацаванай да пояса, і аддаў яго.
  Перыгор паклаў яго ў кішэню, дзе ён рабіў непрывабную выпукласць і псаваў форму яго формы. Ён узяў сваю фанабэрыстую палку.
  «Вы і вашыя сябры можаце застацца, містэр Уокер, нават калі я маю паўнамоцтвы дэпартаваць вас. Але ўсю вашу агнястрэльную зброю трэба даставіць у мой офіс сёння да поўдня». Ён падняў фанабэрыстую палку ў паўвітанні.
  "Добры дзень, містэр Манган. Я буду паведамляць вам аб любых падзеях".
  Калі дзверы зачыніліся, Уокер сказаў: «Яшчэ ж фанабэрыстая палка! Ён сапраўдны?»
  «Ён пазначыў цябе ў той момант, калі ты выйшаў з JetStar. Ён ведае, хто ты і чым займаешся. Я б не стаў недаацэньваць Перыгорда».
  "Што нам рабіць са зброяй?"
  "Вы робіце дакладна так, як ён кажа. Што ў вас ёсць? Кожны па пісталету?"
  "Так. І пару вінтовак Armalite".
  "Божа мой! Няхай Перыгор атрымае шмат. Вы атрымаеце іх назад, калі сыдзеце". У мяне склалася ўражанне, што Уокер і яго сябры адчуюць сябе распранутымі дагала.
  Не грэбуючы Дэбі, я ўзяўся за тое, каб вярнуць карпарацыю Theta у форму. Не тое, каб было шмат чаго дрэннага, у мяне быў добры персанал, але калі бос бярэ прымусовы адпачынак, усё, як правіла, расслабляецца, і сістэма становіцца неахайнай. Такім чынам, я зрабіў неабходныя ўзмацненні жорсткасці тут і там, каб наладзіць арганізацыю.
  Адна з рэчаў, якія я зрабіў, гэта перавесці Джэка Флетчара ў гатэль Sea Gardens на Нью-Правідэнс. Менеджэр там зламаў нагу і выбыў са строю, а Філіпс, намеснік мэнэджара, быў новым хлопцам, таму я палічыў разумным адправіць Флетчара. Справа ў тым, што я пайшоў з ім, каб пазнаёміць яго з калектывам. Гэта павінна была быць хуткая паездка, таму што я не хацеў праводзіць час удалечыні ад Дэбі. Хаця Кора і Аддзі прывезлі з сабой натоўп дзяцей і склалі кампанію Дэбі, я хацеў хутчэй вярнуцца.
  Бобі Боўэн прывёз нас у Насаў, і Стыў Уокер таксама прыехаў.
  На працягу гэтага перыяду ён ніколі не быў далей, чым у дзесяці футах ад мяне ў любы момант, і паміж намі былі толькі адны дзверы, калі б гэта было. Калі Джэк Флетчар заўважыў, што Уокер трымаецца бліжэй да мяне, чым мой цень, ён не зрабіў ніякіх каментароў.
  Пасля завяршэння знаёмства мы сядзелі ў кабінеце кіраўніка, каб удакладніць некалькі апошніх дэталяў. Былі нязначныя адрозненні ў кіраванні двума гатэлямі, і я хацеў быць упэўнены, што Флетчар ведае пра іх. Кабінет кіраўніка ў Sea Gardens знаходзіцца адразу за стойкай рэгістрацыі ў вестыбюлі, і адна сцяна са шкла з розніцай.
  З пункту гледжання кліента, калі ён стаіць у вестыбюлі, сцяна за стойкай рэцэпцыі абсталявана вялікім люстэркам. Люстэрка важныя ў дызайне гатэля, таму што яны ствараюць адчуванне прасторы, хоць гэта ілжывае. Але гэта люстэрка з хітрага, аднабаковага шкла, каб менеджэр, які сядзіць за сваім сталом, мог бачыць, што адбываецца ў вестыбюлі, застаючыся незаўважаным.
  Так здарылася, што, размаўляючы з Флетчарам, я бяздзейна глядзеў на стойку рэгістрацыі і далей. Была звычайная для i99 сцэна, спалучэнне бяздзейнасці і мітусні. Невялікія групы турыстаў стаялі і балбаталі, а карывальныя прыносілі багаж толькі што прыбылай турыстычнай групы. Philips сказаў, што яны толькі што прыбылі з Італіі. Усё было нармальна. Каля касы стаяла кароткая чарга з наведвальнікаў, якія ад'язджалі, і рабілі тое, што і было зроблена.
  У трэцім чалавеку ў чарзе мяне нешта зацікавіла. Я думаў, што ведаю яго, але не мог успомніць, калі-небудзь сустракаў яго.
  Ён быў высокага росту з пасівелымі валасамі, меў акуратна падстрыжаныя вусы і кароткую бараду. Я ўстаў, падышоў бліжэй да акна і ўтаропіўся на яго. Ён зрабіў тое, што робяць многія, паглядзеў на сваё адлюстраванне ў люстэрку і паправіў гальштук. Нейкі момант ён глядзеў мне прама ў вочы; яго вочы былі зялёныя з жоўтымі плямамі, і я раней глядзеў у гэтыя вочы, калі бездапаможна ляжаў у вестыбюлі Канінгам-Білдынга.
  Я размахнуўся.
  «Джэк, бачыш таго чалавека з барадой? Я хачу, каб яго затрымалі, пакуль я не даведаюся, хто ён».
  Флетчар выглядаў здзіўленым.
  — Як?
  «Павялічце яму рахунак удвая. Скажыце, што гэта памылка кампутара, і патраціце шмат часу на яе выпраўленне. Але трымайце яго там». Флетчар стрэліў, і я сказаў Філіпсу: «Ідзі з ім. Мне патрэбны імя гэтага чалавека, нумар пакоя, хатні адрас, адкуль ён прыйшоў, куды ідзе і ўсё, што вы можаце пра яго даведацца. Але будзьце тактоўнымі. І хутка».
  Уокер далучыўся да мяне ля акна.
  — Што за паніка?
  - Гэта адзін з сяброў Робінсана, - змрочна сказаў я.
  «У яго не было барады, калі я бачыў яго ў апошні раз, але гэтыя вочы і вялікі нос немагчыма схаваць. Калі ён сыдзе, я хачу, каб ты быў побач з ім». Я на момант задумаўся.
  "Колькі ў вас грошай?"
  "Я сапраўды не ведаю. Пару сотняў баксаў, можа быць".
  «Магчыма, вам спатрэбіцца больш. Невядома, куды ён можа пайсці». Я ўзяў са стала касовы ваўчар, накрэмзаў лічбу і паставіў свой подпіс.
  «Касір ушануе гэта».
  Уокер зрабіў прамах і ціха свіснуў.
  — Пяць тысяч долараў!
  «Магчыма, ён ляціць у Еўропу, чорт вазьмі! Прасі амерыканскія долары, інакш ты можаш затрымацца на Багамскіх астравах».
  «Калі я збіраюся сачыць за хлопцам, мне лепш не далучацца да гэтай чаргі за сталом», — сказаў ён.
  "Праўда. Заставайся тут, пакуль Філіпс не вернецца. Ён можа атрымаць грошы з-за стойкі".
  Глядзелі камедыю ў касіра. Мой сябар, фальшывы доктар, падышоў да стойкі і з усмешкай працягнуў ключ ад нумара. Было нейкае тупое шоу, а потым быў выстаўлены рахунак.
  Ён зірнуў на яго, потым нахмурыўся, ткнуў яго ўказальным пальцам і адсунуў праз прылавак. Касір пагутарыла і патэлефанавала Джэку Флетчару, які з'явіўся ў поле зроку.
  Уокер сказаў: «Калі ён плаціць крэдытнай картай, мы можам адсачыць яго па нумары».
  Я кіўнуў. Флетчар прыносіў шматслоўныя прабачэнні, жэстыкулюючы.
  Ён улагоджваючы падняў руку і знік з поля зроку.
  Праз дзве хвіліны ён увайшоў у кабінет, а за ім ішоў Філіпс.
  «Яго завуць Караска – доктар Луіс Караска».
  «Значыць, ён сапраўды доктар», — пракаментаваў я.
  — Нацыянальнасць?
  «Венесуэльскі».
  — Куды ён едзе?
  - Не ведаю, - сказаў Флетчар.
  "Я размаўляў з ім усяго тры хвіліны. Ён сказаў, што яму трэба паспець на самалёт, і я хацеў бы зрабіць яго кароткім".
  «Я ведаю, куды ён ідзе», — сказаў Філіпс.
  "Ён выкарыстаў нашу службу браніравання нумароў у гатэлях. Ён ляціць у Фрыпорт і спыніцца ў Royal Palm. Ён забраніраваны на тыдзень".
  — Праклятая шчака! — сказаў я і паглядзеў на Караска. Ён стаяў за сталом з заклапочаным выглядам і неспакойна стукаў пальцамі.
  "Ён, верагодна, будзе лятаць на Bahamasair", - сказаў Флетчар, зірнуўшы на гадзіннік.
  – Праз гадзіну рэйс.
  «Ён замовіў машыну напракат, каб чакаць яго ў Freeport International», — сказаў Філіпс.
  — Адзін з нашых?
  так. "
  Я паглядзеў на Уокера.
  "Ці можам мы падлучыць гэтую машыну? Я маю на ўвазе, ці ёсць у нас пад рукой абсталяванне?"
  Уокер паківаў галавой.
  "Не, але Радрыгес можа быць у Фрыпорт менш чым праз чатыры гадзіны".
  «Зрабіце тэлефонны званок, накіруйце Білі Канінгаму. Скажыце яму, што гэта вельмі тэрмінова».
  Уокер падняў трубку, і Флетчар з цікаўнасцю спытаў: "Пра што ўсё гэта, Том?"
  "Нешта, пра што камісар Перыгор захоча ведаць". Я зрабіў адну памылку з Перыгорам, а другая была неймаверная.
  "Які пакой быў у Караска?"
  Філіпс сказаў: «Тры-адзін-шэсць».
  «Зачыніце яго і апячатайце. Мы можам атрымаць адбіткі пальцаў». Уокер пачуў гэта і энергічна кіўнуў. Я ўзяў ваўчар, які Уокер паклаў на стол, і парваў яго; цяпер гэта яму не спатрэбіцца.
  "Як доўга мы будзем трымаць Караска на месцы?" - спытаў Флетчар.
  «Вы можаце адпусціць яго, як толькі Уокер скончыць размову і атрымае білет Bahamasair да Фрыпорта». У вестыбюлі было турыстычнае агенцтва, таму я сказаў Філіпсу: "Вазьміце гэта зараз і запішыце на выдаткі гатэля".
  Караска перапыніў транзакцыю паміж іншым кліентам і касірам; ён відавочна спрачаўся і шматзначна стукаў па наручным гадзінніку. Уокер паклаў трубку.
  "Выправілі", - сказаў ён.
  «Радрыгес прыязджае ў Jet Star з сумкай гаджэтаў».
  Хвіліны ішлі, і Караска станавіўся ўсё больш раздражняльным. Калі я ўбачыў Філіпса, які ішоў па вестыбюлі з авіябілетам у руцэ, я сказаў: «Добра, адпусціце яго зараз. Прыносім прабачэнні і скажыце яму, што мы бярэм на сябе плату за праезд у таксі да аэрапорта ў якасці кампенсацыі за прычыненыя непрыемнасці. яго.
  Флетчар паціснуў плячыма і сышоў, калі Філіпс увайшоў і даў Уокеру білет.
  «Вядзі таксі для містэра Уокера і чакай», — сказаў я і ўзяў трубку, каб пазваніць у Перыгор.
  Пакуль я чакаў, пакуль ён выйдзе на лінію, я ўбачыў, як Джэк Флетчар рабіў сваю паблажлівую пазіцыю, і я спадзяваўся, што ён не надта сур'ёзны. Ён праводзіў Караска да дзвярэй, а Уокер кіўнуў мне і выйшаў, не сказаўшы ні слова.
  Я выклікаў Перыгорда і расказаў яму, што адбываецца. Я сказаў: "Я не хачу, каб гэты чалавек трывожыўся, таму што ў нас яшчэ няма Робінсана. Караска можа прывесці нас да яго".
  «Нарэшце вы выкарыстоўваеце мазгі, якімі, несумненна, валодаеце», — сказаў Перыгор і паабяцаў, што ў аэрапорце Караска чакае стрыманы эскорт.
  Я сказаў яму, што Уокер ляцеў тым самым рэйсам, а потым сказаў: «Апошняе: сёння пазней на лайнеры Cunningham Jet Star прыляціць амерыканец па імені Радрыгез. Я не хачу, каб мытня затрымлівала яго, прымаючы занадта пільны інтарэс да яго сумак.
  — Не, калі ён бярэ з сабой агнястрэльную зброю, — сказаў Перыгор.
  — Вы гэта ведаеце.
  «Я не гарантую агнястрэльнай зброі», — паабяцаў я.
  "Ён эксперт у галіне электронікі, я раскажу вам пра яго пазней".
  Перыгор пагадзіўся. Я сказаў яму, што неадкладна прылячу назад, потым паклаў трубку, сеў за стол Флетчара і задумаўся. Я меў рацыю? Я бачыў яго ўсяго некалькі секунд, і ў той час я быў у стане наркотыкаў. Але гэта было вельмі блізка. Ці меў я рацыю, сцвярджаючы, што гэта Караска? Рабіць стаўку на колер вачэй мужчыны і памер яго носа?
  Я думаў, што маю рацыю. Нядаўняя сесія жывапісу з Кэсі Канінгем праясніла мой розум і ўрэзала гэты твар у маё ўяўленне. Але калі б я памыляўся і Перыгор распачаў складаную аперацыю без карысці, тады ў яго было б яшчэ горшае меркаванне пра мяне, чым калі-небудзь.
  Флетчар вярнуўся, і я спытаў: "Які нумар крэдытнай карты Караска?"
  «Ён заплаціў наяўнымі. Проста выкапаў кашалёк і заплаціў стодоларавымі купюрамі, амерыканскімі. Кашалёк таксама не апаражніў».
  – Колькі каштаваў рахунак?
  "Крыху больш за 1100 долараў. Ён часта наведваў рэстаран, і яго рахунак у бары быў немалым. Акрамя таго, была плата за арэнду аўтамабіля".
  Я адкінуўся на спінку крэсла.
  "Джэк, ты даволі доўга працуеш у гэтым бізнесе. Калі ты апошні раз памятаеш, што такі рахунак быў аплачаны наяўнымі?"
  "Гэта здаралася некалькі разоў", - сказаў ён.
  «Аднак іх няшмат. Звычайна, калі чалавек прыбіраецца ў казіно, яму плацяць наяўнымі, таму ён аплачвае рахунак наяўнымі. Але гэта звычайна ў багамскіх далярах».
  "Я не думаю, што Караска азартны гулец", - сказаў я задуменна. "У любым выпадку, не такі. Я вазьму з сабой копію рахунку". Я адчуваў сябе значна больш упэўнена і шчасліва.
  Я прыляцеў назад у Фрыпорт і неадкладна адправіўся наведаць Перыгор. З ім быў інспектар Хепберн, і ён хутка перайшоў да справы.
  "Раскажы нам больш пра гэтага чалавека Караска".
  Я гэтага не рабіў. Замест гэтага я паглядзеў на інспектара Хепберн і спытаў: «Вы ўсё яшчэ думаеце, што гэта пра какаін?»
  Перыгор сказаў: "Так, мы".
  "Ну, я не. І Кейлз, і Робінсан былі здзіўлены, калі я закрануў гэтую тэму".
  "Яны б", - сказала Хепберн.
  «Яны наўрад ці прызналі б гэта, так?»
  Я сказаў: "На мой погляд, іх здзіўленне было сапраўдным. Яны здзівіліся".
  - Але мы не маем твайго розуму, - сказаў Перыгор.
  «Я сумняваюся, што вы лічыце сябе экспертам у тым, як паводзяць сябе злачынцы пры сутыкненні».
  Я ўбачыў, што я ні да чаго не прытрымліваюся гэтай лініі; яны вырашылі.
  — Што вы хочаце ведаць пра Караска?
  — Усё, — лаканічна сказаў Перыгор.
  «Ён выкраў мяне з будынка Канінгем», — сказаў я.
  «І…»
  Перыгор падняў руку.
  — Вы ўпэўнены, што гэта той самы чалавек?
  Я вагаўся.
  «Не на сто працэнтаў, але прыкладна. Я не давяраю людзям, якія плацяць буйныя рахункі наяўнымі». Я расказаў ім аб тым, што здарылася, і паклаў копію рахунку на стол Перыгора.
  Перыгор таксама палічыў гэта дзіўным. Мы крыху паразважалі, потым ён сказаў: «Містэр Манган, ці можам мы давяраць вашым амерыканскім сябрам?»
  — Якім чынам?
  «Ці можам мы давяраць ім, што яны будуць сачыць, але не будуць прымаць меры ў справе Караска? Наша паліцыя адносна невялікая, і я буду вітаць іх дапамогу ў сачэнні за Караска, але не ў такой ступені, каб яны прымалі гвалтоўныя дзеянні. Гэтага я не магу дазволіць».
  «Яны зробяць менавіта так, як я ім скажу» «Вельмі добра. Я размаўляў з містэрам Уокерам, і зараз ён знаходзіцца пад наглядам за Караска; і павінен паведаміць майму чалавеку ў вашым гатэлі.
  Чаму прыходзіць Радрыгес і што ён нясе? "Я сказаў яму, і ён усміхнуўся.
  "Так, я думаю, мы можам абысціся навуковай дапамогай".
  Хепберн сказала: «Ёсць нешта, што я не разумею. Калі Караска выкраў вас у Х'юстане, ці не рызыкуе ён, адкрыта ходзячы па вашых гатэлях? Ён можа натыкнуцца на вас у любы момант. Насамрэч, вы заўважылі яго ці так вы думаеце ". Ён зірнуў на Перыгор.
  "На мой погляд, гэта можа быць выпадак памылковай ідэнтыфікацыі. Г-н Манган прызнае, што бачыў чалавека ў Х'юстане ўсяго некалькі секунд".
  — Што вы на гэта скажаце? - спытаў Перыгор.
  - Мяне гэта таксама збянтэжыла, - сказаў я.
  — Але я на дзевяноста пяць працэнтаў упэўнены, што гэта той самы чалавек.
  «Дзевятнаццаць шанцаў з дваццаці на карысць таго, што ты маеш рацыю», — разважаў ён.
  "Гэта шанцы, з якімі я магу жыць. Мы будзем назіраць за доктарам Караска".
  Едучы з паліцэйскага ўчастка ў гатэль, я думаў пра тое, што сказала Хепберн, і прыйшоў да высновы, што гэта можа перашкодзіць абодвум. Калі б Караска быў чалавекам у Х'юстане, то, магчыма, ён хацеў бы рызыкнуць, каб я пабачыў яго, таму што я бачыў яго ўсяго некалькі секунд. Магчыма, у такіх умовах ён лічыў, што барада і вусы — дастатковая маскіроўка. Калі я пераключаўся паміж альтэрнатывамі, мой розум адчуваў сябе як ё-йо.
  У добрым гатэлі ёсць дзве крывяносныя сістэмы, адна для кліентуры, якая раскошна абстаўлена, а другая для персаналу, які мае больш спартанскі дэкор; і ў лепшых гатэлях дзве сістэмы ўзаемавыключальныя, таму што не хочацца, каб трафік тэхнічнага абслугоўвання прарываўся ў грамадскія пакоі. Калі я вярнуўся ў гатэль, я прытрымліваўся персанальнай сістэмы, таму што хацеў трымацца далей ад Караска, Уокер паведамляў пра Караска і звязаныя з ім справы.
  "Ён схаваўся ў сваім пакоі; напэўна, распакоўвае рэчы. Радрыгес будзе тут прыкладна праз дзве гадзіны; у аэрапорце ў мяне будзе чалавек, каб сустрэць яго. У Перыгора ёсць чалавек тут, у гатэлі, і ён прызначыў іншага ў ваш дом, каб ахоўвай сваю жонку». Ён пачухаў вугал сківіцы і кісла дадаў: «Яны абодва ўзброеныя».
  «Яны маюць на гэта права», — сказаў я.
  "Вы не." З боку Перыгора было добра думаць пра Дэбі.
  «Вы не павінны кранаць пальцам Караска.
  Проста назірайце за ім і паведамляйце, з кім ён размаўляе. "
  "Ці можам мы праслухаць тэлефон у яго пакоі?"
  «Гэта, верагодна, незаконна, але мы зробім гэта. Я пагавару з аператарам камутатара. Караска можа размаўляць па-іспанску; ці ёсць у нас хто-небудзь, хто можа з гэтым справіцца?»
  «Раз, два, калі прыйдзе Радрыгес».
  "Гэтага павінна быць дастаткова. Калі ўзнікнуць праблемы, дайце мне ведаць". Мы яшчэ трохі пастукалі, спрабуючы знайсці вуглы, пра якія забыліся, але не знайшлі ніводнага і пакінулі ўсё на гэтым.
  Наступныя тры дні нічога не адбывалася. У нумары Караска не было наведвальнікаў, і ён карыстаўся тэлефонам толькі для абслугоўвання нумароў і браніравання нумароў у рэстаранах. Радрыгес праслухаў сваю машыну і свой пакой, уключыў магнітафон на тэлефонную размову, каб у нас быў запіс яго размоў, але мы атрымалі ад гэтага мала радасці. Ператрус ва ўладаннях Караска нічога не прынёс; ён нёс з сабой менавіта тое, што вы чакаеце ад мужчыны ў адпачынку.
  Дэбі чутна задавалася пытаннем пра мускулістага маладога чорнага, якога прывезлі ў дом, каб дапамагчы Люку Бэйлі, якому гэта было не патрэбна і які добра бавіў час з Эдзі Уільямс. Яна ведала пра каманду Уокера, і я не бачыў прычын хаваць ад яе інфармацыю аб тым, што гэты член сям'і быў адным з паліцэйскіх Перыгорда.
  "Я хацеў бы, каб вы як мага больш трымаліся дома", - сказаў я.
  «Колькі нам яшчэ так жыць?» - сказала яна разгублена.
  «Быць у стане аблогі не зусім весела».
  Я не ведаў адказу на гэтае пытанне, але я сказаў: "Я чакаю, што гэта хутка скончыцца". Я расказаў ёй пра Караска.
  «Калі мы зможам выкарыстаць яго, каб злавіць Робінсана, я думаю, што гэта будзе скончана».
  – А калі не зможам?
  На гэта ў мяне таксама не было адказу.
  Я не спадзяваўся вярнуцца ў Нью-Правідэнс некаторы час. Джэк Флетчар быў дасведчаным кіраўніком і не меў патрэбы ў яго руках, таму я адправіў яго ў Sea Gardens. Але калі ён патэлефанаваў праз чатыры дні пасля таго, як я пакінуў яго галоўным, ён быў у рэдкай паніцы.
  — У нас вялікія праблемы, Том, — сказаў ён без прэамбулы.
  «Нашы госці кіляюцца ва ўсе бакі, падаючы як мухі. У Тоні Босуорта поўныя рукі».
  "Што гэта? Ён ведае?"
  «Ён зачыніў вялікі кандыцыянер».
  — Ён думае, што легіянерская хвароба? Я хутка падумаў.
  "Але гэта не працуе так, як не было на Parkway. Дазвольце мне пагаварыць з ім".
  "Вы не можаце. Ён на канферэнцыі з чыноўнікамі з Дэпартамента аховы здароўя".
  «Я зараз прыйду», — сказаў я.
  «Няхай машына чакае мяне ў аэрапорце».
  Падчас палёту я так кіпеў, што, здаецца, з вушэй ішла пара. Пасля ўсіх клопатаў, якія я прыклаў, каб забяспечыць чысціню ў гатэлях, гэта павінна было адбыцца. Безумоўна, Тоні памыляўся, сімптомы здаваліся мне зусім іншымі. Гэтага было б дастаткова, каб выклікаць у Джэка Канінгема яшчэ адзін сардэчны прыступ.
  Флетчар сам сустрэў мяне ў аэрапорце Насаў. Калі мы ехалі ў Марскія сады, я спытаў: "Колькі хворых?"
  Яго адказ мяне ўзрушыў.
  "Сто чатыры, і я адчуваю сябе не вельмі добра". Ён закашляўся.
  — Божа мой! Я зірнуў на яго.
  «Табе сапраўды дрэнна, Джэк?
  Ці гэта была проста фігура прамовы? "
  «Я адчуваю сябе кепска. У мяне тэмпература і моцна баліць галава».
  Ён быў не адзіны. Я сказаў: "Ты пойдзеш спаць, калі мы вернемся. Я даручу Тоні агледзець цябе. Колькі з той лічбы, якую ты мне даў, стафі?"
  «На сённяшнюю раніцу ў нас на бальнічным было трое, цяпер чацвёра са мной». Ён зноў сутаргава закашляўся.
  — Спыніце машыну, — сказаў я.
  — Я павязу. Мяне здзівіла, што колькасць страт сярод супрацоўнікаў павінна быць такой нізкай. Калі я зноў ад'язджаў, я спытаў: "Колькі ў вас рэгістрацый?"
  "Нешта больш за трыста; я дам вам ведаць, калі мы прыедзем у мой кабінет".
  — Няважна, — сказаў я.
  "Я спытаю Філіпс. Ты кладзіся спаць". Тое, што ён мне сказаў, азначала, што каля адной траціны кліентаў захварэла.
  – Ёсць смерць?
  — Пакуль не, — злавесна сказаў ён.
  Мы дабраліся да Марскіх садоў, і я адправіў Флетчэра ў ягоную кватэру, а потым пайшоў шукаць Philips. Я знайшоў яго дапамагаючым за касірам, дзе стаяла доўгая чарга турыстаў, якія імкнуліся сысці як мага хутчэй, каб атрымаць грошы. Гуд размоў у чарзе быў ціхім і ядавітым, нібы даносіўся з разбуранага пчалінага вулля. У мяне не было настрою супакойваць пацукоў, якія пакідалі тонучы карабель, яшчэ больш змяшаць метафару, і я выцягнуў яго адтуль.
  «Нехта іншы можа зрабіць гэта. Джэк Флетчар захварэў, так што вы галоўны. Дзе Босуорт?»
  Філіпс пацягнуў вялікім пальцам да столі.
  «Праводзіць свае абходы».
  "Ён чымсьці дапамагае?"
  «Мноства лекараў з Насау і медперсанал з бальніцы».
  «Высачыце яго; я хачу бачыць яго ў кабінеце Флетчара пяць хвілін таму».
  Калі я ўбачыў Тоні Босуорта, ён выглядаў стомленым і знясіленым, яго вочы былі пачырванелымі, як быццам ён не спаў, і ён крыху хістаўся на нагах. Я сказаў: "Сядай, пакуль не ўпаў, і скажы мне, што, чорт вазьмі, у нас ёсць".
  Ён уздыхнуў, сеўшы.
  «Аналіз яшчэ не скончаны, але я цалкам упэўнены, што гэта легіянелёз».
  — Чорт! Я выцер пот з ілба і аслабіў гальштук. Было горача і вільготна, і я зразумеў чаму. У грамадскіх памяшканнях не працаваў кандыцыянер.
  "На гэты раз ён б'е хутчэй, ці не так?"
  «Я думаю, што гэта форма ліхаманкі Понціяк. Яна дзівіць раней і мацней, у тым сэнсе, што большая колькасць людзей, якія падвяргаюцца ўздзеянню яе, сутыкаюцца з сімптомамі, дзевяноста пяць працэнтаў - звычайная норма».
  — Божа мой! Я сказаў.
  «Тады нам яшчэ трэба прайсці доўгі шлях. Вы бачылі, што адбывалася ў вестыбюлі, калі праходзілі?»* Ён кіўнуў.
  «Я не ўпэўнены, што разумна дазволіць гэтым людзям сысці.
  Яны маглі сысці і ўсё роўна сысці з памылкай. "
  "Я не разумею, як мы можам іх спыніць. Вы не можаце чакаць, што людзі застануцца ў тым, што яны лічаць шкоднікам. Якая пазіцыя Дэпартамента аховы здароўя?"
  – Яны яшчэ вырашаюць. Вочы Тоні сустрэліся з маімі.
  – Думаю, цябе закрыюць.
  Я паморшчыўся.
  — Як гэта магло здарыцца? Я патрабаваў.
  "Вы ведаеце, якія меры засцярогі мы прынялі".
  — Том, я не ведаю. Ён таксама дастаў насоўку і выцер лоб, потым правёў ёю па краі каўняра.
  «Што мяне збянтэжыла, так гэта плямістае распаўсюджванне. Мы не атрымліваем паказчыка ў дзевяноста пяць працэнтаў, а хутчэй у трыццаць працэнтаў».
  — Магчыма, гэта не ліхаманка Пантыяк.
  «Праверце ўсе сімптомы». Тоні пачухаў галаву.
  "Але ўсе італьянцы пайшлі ўніз, семдзесят пяць працэнтаў амерыканцаў, але толькі дваццаць пяць працэнтаў брытанцаў".
  Я міргнуў на гэта.
  «Вы маеце на ўвазе, што атакуюць па нацыянальнасці выбарачна? Гэта вар'яцтва!» У мяне была думка.
  "Гэта, як правіла, таксама дае багамцам промах. Толькі чацвёра супрацоўнікаў пайшлі ўніз".
  "Чатыры? Хто чацвёрты?"
  - Джэк Флетчар, я толькі што паклаў яго ў ложак. Я хацеў бы, каб вы паглядзелі на яго, калі ў вас будзе час. Хто астатнія трое? Ён назваў іх, і я павольна сказаў: «Яны ўсе жывуць тут, у гатэлі». У большасці супрацоўнікаў былі ўласныя дамы, але ў некаторых старэйшых супрацоўнікаў, такіх як Флетчар, былі кватэры для супрацоўнікаў.
  Гэта было так, нібы я падбіў Босуорта. Ён прыкметна тузануўся і сеў прама са свайго апушчанага становішча, і я бачыў, як з яго вырываецца Вялікая Ідэя. Хтосьці ахрысціў гэта сіндромам Эўрыкі. Ён нахіліўся наперад і схапіў тэлефон. Праз хвіліну ён казаў: «Медсястра, я хачу, каб вы падышлі да кожнага пацыента і задалі пытанне: «Ці звычайна вы прымаеце ванну або душ? Складзіце таблічны спіс і прынясіце яго ў кабінет кіраўніка. Так, медсястра, я» Я сур'ёзна. Папрасі каго-небудзь дапамагчы табе; я хачу гэта хутка ".
  Ён паклаў трубку, і я суха сказаў: "Я не здзіўлены, што медсястра спытала, ці сур'ёзна вы гаворыце. Што гэта?"
  «Нацыянальныя норавы», — сказаў ён.
  «Ці ведаеце вы, што ў расейцаў няма заглушак у рукамыйніках? Яны не любяць мыць рукі ў бруднай вадзе, таму пускаюць краны».
  На імгненне я падумаў, што Тоні зусім завярнуўся.
  «Якое дачыненне да гэтага крывавыя рускія?» — выбухова сказаў я.
  Ён падняў абедзве рукі, каб супакоіць мяне.
  «Аднойчы я размаўляў з італьянскім доктарам. Ён сказаў мне, што італьянцы лічаць англічан бруднай расай, таму што яны купаюцца ва ўласным брудзе. Ён сказаў, што большасць італьянцаў прымае душ. Цяпер кожны італьянец у гатэлі захварэў гэтай памылкай кожны з іх да апошняга ".
  «І семдзесят пяць працэнтаў амерыканцаў, але толькі дваццаць пяць працэнтаў ангельцаў».
  «У той час як, калі б інфекцыя ішла ад кандыцыянера, як на Паркуэй, яна павінна была складаць дзевяноста пяць працэнтаў.
  Ты ведаеш, што гэта значыць, Том; справа ў водазабеспячэнні, а не ў кандыцыянеры. "
  "Гэта дрэнна." Я сядзеў і думаў пра гэта. Калі водазабеспячэнне было забруджана, гатэль абавязкова зачынілі. Я сказаў: «Гэта не атрымаецца, Тоні. Усе п'юць праклятую ваду, і яны дакладна не п'юць ваду з душа».
  "Але ў гэтым справа. Вы можаце выпіць галон вады, напоўнены гэтым жуком, і гэта не прынясе шкоды кішачніку. Каб быць інфекцыйным, яго трэба ўдыхнуць у лёгкія. На Parkway паветра ў вестыбюлі і на тратуар быў напоўнены кандыцыянерам - аэразоль, напоўнены L. pneumophila, які быў удыхнуты, тое ж самае адбываецца, калі вы прымаеце душ; вада разбіваецца на вельмі дробныя кроплі, і вы ўдыхаеце яе ."
  - Джэк Флетчар прымае душ, - сказаў я.
  «Аднойчы я быў у яго на кватэры, і яго жонка сказала, што ён быў у душы.
  OceanofPDF.com
  я
  
  21 я
  мог пачуць яго; у яго выдатны барытон у ванным пакоі. «Я надзьмуў шчокі.
  "Такім чынам, што я скажу гэтым людзям? Што ўсё ў парадку, пакуль яны не прымаюць душ? Я сапраўды не думаю, што гэта спрацуе".
  - Прабачце, - сказаў Тоні.
  "Але я сапраўды думаю, што вам давядзецца закрыць, калі мая тэорыя апынецца правільнай. Я пакладу трохі гіпахларыту натрыю, каб прамыць сістэму".
  Праз тры чвэрці гадзіны мы атрымалі адказ; усе без выключэння пацыенты прымалі душ. Тоні адправіў некаторых пажылых людзей у бальніцу прынцэсы Маргарэт, і іх таксама дапыталі. Той самы адказ.
  "Вось і так", - сказаў ён.
  – Гэта ў вадаправодзе.
  Я сказаў: "Мы павінны нешта выцягнуць з гэтага бязладзіцы, таму мы ператворым гэта ў піяр-практыку. Я паведамлю Дэпартаменту аховы здароўя, што мы зачыняемся, перш чым яны скажуць мне, што я павінен". Я ўсміхнуўся Тоні і працытаваў ".
  «Яго справа ў тым, хто атрымае ўдар у Just». Тады ёсць кліенты. Мы размесцім іх у іншых гатэлях, пажадана ў нашым уласным, і пакрыем выдаткі. "Гэта разбіла б сэрца Джэку Канінгэму, але ў доўгатэрміновай перспектыве было б добрым бізнесам.
  "А як наконт усіх людзей, якія ўсё яшчэ тут і хворыя?"
  «Яны могуць застацца, калі вы і іншыя медыкі можаце даглядаць за імі. Мяне хвалюе, колькі з іх памрэ тут».
  - Ніводнага, - сказаў Тоні.
  "Пакуль не вядома, што ніхто памёр ад ліхаманкі Понціяк. Яны ўстануць і прыйдуць максімум праз некалькі дзён на тыдзень".
  – Дзякуй Богу за гэта! — горача сказаў я.
  «Цяпер важнае пытанне. Я ведаю, што мы можам вывесці гэтую бактэрыю з сістэмы водазабеспячэння. Я хачу ведаць, як яна трапіла».
  - Я гэта праверу, - сказаў Тоні.
  «Мне спатрэбіцца ваш інжынер па тэхнічным абслугоўванні, і я думаю, што з намі павінен быць адзін з супрацоўнікаў аховы здароўя».
  «І ты атрымаеш мяне», — сказаў я.
  «Я хачу дакладна ведаць, што здарылася, каб пераканацца, што гэта ніколі не паўторыцца».
  У тую ноч мы пачалі расследаванне. Увесь дзень я дапамагаў Philips і астатняму кіраўніцкаму персаналу арганізоўваць будучыню дабрабыт нашых ад'язджаючых гасцей. Спатрэбілася шмат тэлефанаванняў, але ўсё атрымалася, і хоць мае канкурэнты былі дастаткова задаволеныя, каб заняцца бізнесам, ім гэта не вельмі спадабалася.
  Мы ўсе ведалі, што гэта будзе дрэнна для гандлю ў будучыні.
  Потым мне прыйшлося здушыць невялікі бунт з боку супрацоўнікаў. Нейкім чынам дайшлі чуткі, што нешта не так з вадой у гатэлі, і мне пагражала страта некаторых з маіх лепшых людзей. З боку Тоні Босуарта спатрэбілася прамая размова, у тым ліку дэманстрацыя, падчас якой ён выпіў поўную шклянку вады прама з-пад крана, як і 1. Я быў рады, што ён паверыў сваім уласным тэорыям, але я не быў упэўнены, і гэта спатрэбіліся некаторыя намаганні, каб выпіць гэтую ваду без ванітаў.
  Чацвёра з нас сабраліся ў восем вечара: я, Тоні Босуорт, Бэтэль, інжынер па абслугоўванні гатэля, і Макей з аховы здароўя. У Тоні быў тузін стэрылізаваных бутэлек з пробамі.
  "З чаго вы хочаце пачаць?" - спытаў Бэтэль.
  «Знізу ўверх ці зверху ўніз?»
  - Мы бліжэй да дна, - сказаў Тоні.
  "Можна пачаць з гэтага."
  Таму мы спусціліся ў падвал, дзе стаялі катлы. Гатэль мае патрэбу ў вялікай колькасці гарачай вады, і ў нас было тры каларыфікатары, кожны магутнасцю ў тры мільёны брытанскіх цеплавых адзінак. Вялізныя барабаны каларыфікатараў былі злучаныя клубком труб, афарбаваных у чырвоны, сіні і зялёны колеры, са стрэлкамі, акуратна намаляванымі па трафарэтах, якія паказвалі кірунак патоку. Тоні задаваў пытанні, а я азіраўся. Месца было чыстым і сухім.
  Бэтэль тлумачыў Тоні нешта тэхнічнае, калі я ўварваўся.
  «Гэта месца сухое як костка, Тоні; апошнім часам не было ніякіх уцечак». Я звярнуўся да Вэтыля.
  «Калі вы апошні раз здымалі што-небудзь з гэтага?»
  Ён нахмурыўся.
  «Пэўна, восем месяцаў таму, містэр Манган. Звычайная праверка тэхнічнага абслугоўвання. Гэта абсталяванне эфектыўнае; амаль ніколі не выходзіць з ладу».
  — Адкуль вада?
  «Ад электрычнай сеткі». Ён кіўнуў у бок Мачкава.
  – Спадар Макей можа расказаць пра гэта больш падрабязна.
  «Тады чаму мы павінны быць адзіным пацярпелым будынкам?» — спытаў я Тоні.
  «Гэта не зусім так, — сказаў Макей
  «Ці не вадаправодная вада праведзена ў бакі дзесьці наверсе будынка?»
  - Правільна, - сказаў Бэтэль.
  "Прама ўверсе, каб даць яму добрую галаву".
  "Такім чынам, ён мог быць заражаны ў рэзервуарах пасля таго, як выйшаў з магістралі", - сказаў я.
  «Я не думаю, што гэта магло адбыцца тут.
  Усё туга, як па барабану. "
  «Пойдзем наверх», — прапанаваў Тоні, і мы падняліся на службовым ліфце.
  Бакі для вады стаялі на даху, і яны былі вялікія.
  — Дваццаць пяць тысяч галонаў, — сказаў Бэтэль.
  — Па пяць тысяч у кожны танк. Ён паказаў на магістральны трубаправод, які паднімаўся збоку гатэля.
  "Вада падымаецца туды і размяркоўваецца па гэтым калектары ў рэзервуары. Кожны рэзервуар мае шаравой кран для кантролю ўзроўню вады". Ён паціснуў плячыма.
  "Уся сістэма такая ж, як і тая, што будзе ў вас дома; проста яна большая".
  "Я ніколі не бачыў сваіх", - сказаў я.
  Бэтэль усміхнуўся.
  «Я сам сюды бываю не часта. Сістэма аўтаматычная». Ён паказаў.
  «Вы бачыце, што ўсе ёмістасці злучаныя паміж сабой тым калектарам унізе».
  Гэта азначала, што вада будзе свабодна цячы паміж бакамі.
  — Чаму пяць? Я спытаў.
  «Чаму не адзін вялікі танк?»
  «Ну, калі што-небудзь здарыцца, бак дасць уцечку, скажыце, што мы можам ізаляваць яго і працягнем выкарыстоўваць астатнія чатыры». Вэтыль вельмі добра адказваў на дурныя пытанні непрафесіяналаў.
  — А танкі апячатаны?
  "Вядома. У верхняй частцы кожнага ёсць люк, каб мы маглі дабрацца да ліпкага клапана, калі спатрэбіцца, але вечкі закручаны на масціцы".
  - Давайце паглядзім, - сказаў Тоні і пачаў падымацца па сталёвай лесвіцы з борта бліжэйшага танка.
  Мы ўсе пайшлі за ім. На вяршыні танка Бэтэль прысеў на кукішкі.
  «Вось каналізацыйная калодзеж. Каля трох месяцаў таму я перафарбаваў рэзервуары, і мы проста зафарбавалі вечка каналізацыйных калодзежаў, балты і ўсё такое. Вы бачыце, што з таго часу гэта не адчынялася, фарба не трэснула».
  Я паглядзеў на Макея.
  "Тады як памылка трапіла ў сістэму? Яна павінна быць у вадаправодзе". Нешта яркае на даху выпусціла сонечны водбліск мне ў вочы, і я крыху павярнуўся, каб пазбавіцца ад яго.
  — Немагчыма! — станоўча сказаў Макей.
  «Не, калі гэта адзіны будынак, які пацярпеў. Паглядзіце». Ён разгарнуў табліцу, якую нёс, якая аказалася картай размеркавання вады.
  «Усе гэтыя дамы прымаюць адну і тую ж ваду. Нават аэрапорт знаходзіцца на адной магістралі».
  "Людзі звычайна не прымаюць душ у аэрапортах", - сказаў Тоні.
  «У дамах робяць», — парыраваў Макей.
  «Гэта не можа быць у вадаправодзе. Я ў гэтым упэўнены».
  Бэтэль адышоў і стаяў на суседнім танку.
  — Гэй! — паклікаў ён, і водбліск зноў уразіў мяне ў вачах, калі я павярнуўся.
  «Гэты быў адкрыты». Мы падышлі да танка і сталі вакол люка.
  «Фарба патрэскалася вакол нітаў».
  "Адчыняўся некаторы час за апошнія тры месяцы", - сказаў Тоні.
  - Пазней, - упэўнена сказаў Бэтэль. Ён паказаў на яркі метал, дзе фарба адслаілася.
  "Ён не пачаў ржавець. Я б сказаў, што на працягу апошняга тыдня".
  - Гэта дадае, - сказаў Тоні.
  — Хто б адчыніў? Я спытаў.
  "Я не", сказаў Бэтэль.
  - Магчыма, Гары Кросман і меў, але калі і меў, то не сказаў мне.
  Кросман быў памочнікам Бэтыля.
  «Гэта будзе на яго працоўных лістках», — сказаў я.
  "Я хачу іх бачыць. Я хачу бачыць іх зараз".
  Бэтэль устаў.
  — Яны ў маім кабінеце.
  - Вярні гаечны ключ, - сказаў Тоні. Я хачу ўзяць пробы адсюль. "
  Мне не было сэнсу назіраць, як Тоні бярэ пробы, таму я пайшоў з Вэтылем. Мы злезлі на дах і падышлі да корпуса рухавіка ліфта, і я штурхнуў нешта нагой, што адкацілася і з грукатам спынілася на краі рэзервуара з вадой. Я нахіліўся, падняў яго і знайшоў прадмет, які пасылаў блікі ў маё вока.
  Але гэта было больш, чым нашмат больш. Гэта была цыліндрычная шкляная трубка, зламаная з аднаго канца. Другі канец быў завостраны, як быццам яго запячаталі ў полымі, і я бачыў іншыя падобныя ў аптэчцы Джэка Кейлза ў «Маёй цудоўнай лэдзі». Раптам ідэі ўсплылі ў маёй галаве так моцна і так хутка, што яны сталі балюча. Цэлыя сферы містыфікацыі раптам сталі яснымі і набылі сэнс; дзіўны і ненатуральны сэнс, гэта праўда, але адпавядае логіцы.
  Я павярнуўся і закрычаў: «Тоні, спускайся сюды».
  Ён спусціўся па драбіне.
  "У чым справа?"
  Я працягнуў шкляную трубку.
  "Ці не маглі б вы ўзяць тампон з унутранага боку і праверыць яго на наяўнасць вашага праклятага жука?"
  Ён выглядаў здзіўленым.
  «Вядома, але…»
  – Колькі часу гэта зойме?
  "Нядоўга. Пасля апошняга спалоху яны стварылі тут у бальніцы цэнтр для тэсціравання. Скажам, чатыры дні".
  "Я не магу чакаць так доўга, але паклапаціцеся пра гэта і правядзіце тэст". Я павярнуўся і пабег да лесвіцы.
  Праз пяць хвілін я размаўляў з Уокерам у Royal Palm на Вялікім Багаме. Ён сказаў: "Дзе вы, містэр Манган? Я павінен вас ахоўваць".
  "Я павінен быў сысці ў спешцы, але няважна. Я хачу, каб вы паслалі чалавека на дах. Ніхто не павінен набліжацца да рэзервуараў з вадой".
  "Цыстэрны з вадой!" — паўтарыў ён.
  «Што за…»
  «Няхай спрачаюцца, проста зрабіце гэта», — рэзка сказаў я.
  «І пастаўце яшчэ аднаго чалавека каля градзірні кандыцыянера. Ніхто таксама не павінен набліжацца да яе. Наогул нікому».
  "Не ваша каманда па абслугоўванні?"
  — Ніхто, — рашуча сказаў я. Я не ведаў, ці ёсць у Караска мясцовая дапамога ці не, але я не стаў рызыкаваць.
  — Дзе Караска?
  «Ён правёў дзень, аглядаючы славутасці Вест-Энда», — крыху стомлена сказаў Уокер.
  "Прама цяпер ён абедае ў Buccaneer Club на рыфе Мерцвяка. У мяне з ім двое Радрыгес і Палмер".
  - Верагодна, паліцыя дапаможа вам у гатэлі, як толькі я пагавару з Перыгорам. А пасля гэтага я лячу назад.
  Калі я пазваніў, увайшоў Бэтэль.
  - Нічога ў працоўных лістах Гары, містэр Манган.
  "Я ведаю. Ён гэтага не рабіў. Вы ведаеце Бобі Боўэна, майго пілота?" Бэтэль кіўнуў.
  - Пераследуй яго, добра? Скажы яму, што мы ляцім у Фрыпорт. О, і скажы доктару Босуорту, што ён паедзе са мной. Макей можа адвезці ўзоры ў бальніцу. Бэтэль павярнуўся, каб пайсці, і я дадаў: «І дзякуй. Вы мне вельмі дапамаглі».
  Калі ён сышоў, я пазваніў у Перыгор. Яго не было ў кабінеце, не зусім натуральна з улікам часу сутак, але і дома яго таксама не было. На званок адказала яго дачка, якая прарэзлівым голасам паведаміла мне, што мама і тата зніклі. Дзе яны былі? Яна была расплывіста пра гэта. Яны пайшлі абедаць. Гэта можа быць Stoned Crab або Captain's Charthouse або, магчыма, Japanese Steak House на Міжнародным базары або Lobster House у гандлёвым цэнтры.
  Ці гэта быў Lucayan Country Club? Я ўздыхнуў і падзякаваў ёй, потым пацягнуўся да тэлефоннага даведніка Вялікага Багамы.
  Я не знайшоў яго ні ў адным з гэтых месцаў, але нарэшце вывеў яго на зямлю ў Май Тай. Мне спатрэбіўся некаторы час, каб пераканаць яго ў сваім розуме, і яшчэ больш, каб прымусіць яго дзейнічаць. Я думаю, што я сапсаваў яму абед.
  Тоні Босуорт і я зайшлі ў вестыбюль Royal Palm, і я адразу заўважыў двух паліцыянтаў у форме: адзін стаяў каля ліфтаў, другі ля падножжа лесвіцы. Я падышоў да стала.
  — Камісар Перыгор тут?
  «У кабінеце кіраўніка».
  Я кіўнуў галавой у бок Тоні, і мы ўвайшлі. Перыгор у цывільным размаўляў па тэлефоне, а Уокер сядзеў на канапе. Перыгор сказаў у мундштук: "Цалкам згодны; я старанна гэта правяру. Значыць, я магу чакаць вас заўтра". Ён падняў вочы.
  «Ён зараз тут, да таго часу я раскажу больш падрабязна. Так, сустрэнемся.
  Да пабачэння. "Ён паклаў трубку.
  «Цяпер, Мэнган, ты павінен будзеш растлумачыць», — абрэзаў я яго.
  «Па-першае. Я хацеў бы, каб вы прыбралі гэтых мядзякоў з вестыбюля і зніклі з поля зроку. Я не хачу, каб Караска напалохаў».
  Ён нахіліўся наперад.
  "Калі ваша гісторыя слушная, то Караска - самы небяспечны чалавек на Багамах".
  — Не, не, — запярэчыў я.
  «Робінсан ёсць, і ён той жартаўнік, якога я хачу. Ён бос». Я падцягнуў крэсла і сеў.
  "Акрамя таго, вы не можаце абвінаваціць Караска ні ў чым. Вам патрэбны важкія доказы, а ў вас іх няма. Але напалохайце яго, і ён праскочыць, і Робінсан пашле на яго месца кагосьці іншага, каго мы не ведаем. Акрамя таго, Мне не падабаецца, што міліцыянты ў форме загрувашчваюць грамадскія пакоі ў маіх гатэлях.
  Гэта зніжае тонус. "
  Перыгор кіўнуў і ўстаў.
  — Магчыма, мы ахоўваем пустую стайню, — кісла сказаў ён.
  «Караска можа не вярнуцца. Вашы людзі страцілі яго».
  Ён выйшаў.
  Я ўключыў Уокера.
  "Дзеля бога! Гэта праўда?"
  Ён рэзка сказаў: «Ён зайшоў у «Джон» у Buccaneer Club і не выйшаў. Радрыгес думае, што ён сышоў ля акна. Яго машына ўсё яшчэ там, але Караска няма».
  Я на момант задумаўся.
  - Магчыма, ён у бары Гары; гэта недалёка ад Буканера.
  «Ніякі Палмер не правяраў гэта».
  Я падумаў пра рэльеф Рыфа Мерцвяка.
  — Лодка, — сказаў я.
  "Ён сустракае лодку. Вашы людзі думалі пра гэта?"
  Уокер нічога не сказаў, але пацягнуўся да тэлефона, калі Перыгор вярнуўся. Ён зірнуў на Тоні.
  "Хто гэта?"
  "Доктар Босуорт. Ён вызначыў хваробу і аказаў вялікую дапамогу".
  Перыгор коратка кіўнуў і сеў.
  "Вы сапраўды спрабуеце сказаць мне, што Караска - маньяк, стэрэатыпны вар'ят доктар з фільмаў "Б", які атручвае ваду ў гатэлях на гэтых астравах?"
  «Я не веру, што ён злуецца, але гэта тое, што ён робіць. І Робінсан кіруе ім».
  "Але чаму?"
  «У мяне было некалькі думак у гэтым кірунку, да якіх я прыйду праз хвіліну. Давайце паглядзім на доказы».
  - Я быў бы рады зрабіць гэта, - з'едліва сказаў Перыгор.
  «Я ведаю, што ўсё гэта ўскоснае, але большасць доказаў забойства таксама.
  Калі я знайшоў гэтую шкляную трубку, усё раптоўна склалася. Адзін, я бачыў іншыя падобныя на лодцы Кейлза. Па-другое, я ўспомніў, што Кейлз, напэўна, чуў, як я казаў Сэму Форду. "
  "Які быў?"
  «Я расказваў пра ланцужок бедстваў, якія абрынуліся на Багамы. Беспарадкі на вуліцах Насау, хвароба легіянераў на Паркуэй, падпал Fun Palace, нават здрабненне багажу ў аэрапорце. Я збіў Кейлза з стуку, і ён толькі прыходзіў у сябе, ён, напэўна, быў настолькі збянтэжаны, што думаў, што я насамрэч апісваю Сэму справы Робінсана.
  Таму, калі ён уцёк, ён далажыў Робінсану, што я ўсё ведаю. "
  Я нахмурыўся.
  «І тое, што пераканала Робінсана, дык гэта тое, што ў гэтым спісе быў прынамсі адзін пункт, у які Кейлз не быў дасведчаны. Гэта паказала Робінсану, што я сапраўды ведаў пра яго планы – ён сказаў мне пра гэта і вельмі хваляваўся, таму што я мог сказаць вам ".
  Перыгор сказаў: «Вы хочаце сказаць мне, што Робінзон спаліў Fun Palace? І сабатаваў карусель у аэрапорце?»
  "Так, я думаю, ён зрабіў, але не асабіста. Яшчэ адна рэч: калі Робінсан прызнаўся, што спрабаваў забіць мяне ў авіякатастрофе, ён зрабіў кур'ёзнае заўвагу. Ён сказаў, што смерць амерыканцаў была нечаканым бонусам, і ён працягнуў: сказаць, што Уол-стрыт быў трохі хісткім з гэтай нагоды ".
  "Прыйдзі да таго, што ты так абыходна робіш".
  «Гэта ўсё стала на свае месцы дзякуючы заўвазе Білі Канінгэма», — сказаў я.
  "Калі мы сабралі карпарацыю Theta Corporation, Білі правёў даследаванне, у ходзе якога ён размаўляў з Батлерам з Міністэрства турызму. Ён даведаўся, што восемдзесят працэнтаў эканомікі і дзве траціны насельніцтва забяспечваюцца турызмам. Білі сказаў для мяне, што гэта было занадта шмат яек у адным кошыку, і гэта крыху занепакоіла яго. І гэта ваш адказ.
  - Раскажыце, - сказаў Перыгор.
  «Робінсан спрабуе сабатаваць эканоміку Багам». Перыгор глядзеў на мяне безвыразна, і я сказаў: «Колькі турыстаў мы страцілі з таго часу, як усё гэта пачалося? Спытайце Батлера, і я гарантую, што адказ вас здзівіць. І не так даўно Білі Канінгэм папярэдзіў мяне, што калі гэтая серыя катастроф працягнецца, Карпарацыя Cunningham сур'ёзна падумае аб выхадзе з кампаніі, якая кіруе Parkway у Насаў, ужо амаль збанкрутавала.
  "Гэта ўсё занадта тонка", паскардзіўся Перыгор.
  "Занадта спекулятыўна. Адзіны важкі доказ, які мы маем, - гэта шкляная трубка, якую вы знайшлі, і гэта не будзе доказам, калі яна чыстая. Колькі часу вам спатрэбіцца, каб зрабіць тэсты, доктар Босуорт?"
  "Шпіталь у Насау праводзіць тэставанне, і гэта зойме чатыры дні".
  — Не раней?
  «Гэтая бактэрыя вельмі няўлоўная», — сказаў Тоні.
  «Узоры павінны прайсці праз марскую свінку, а потым пасеяць на агаровым асяроддзі, дапоўненым цыстэінам і жалезам. Затым» Перыгор махнуў рукой.
  — Пашкадуй мяне тэхнічных дэталяў, — сказаў ён раздражнёна.
  «Добра, чатыры дні».
  - Я вам сёе-тое скажу, камісар, - сказаў Тоні.
  «Калі гэтая капсула дае станоўчы вынік, гэта азначае, што нехта знайшоў спосаб культывавання Legionella pneumophila ў колькасных колькасцях, і гэта прадугледжвае добра абсталяваную біялагічную лабараторыю. Гэта не тое, што вы можаце ўзбіць на кухні».
  Перыгор успрымаў гэта моўчкі. Уокер заварушыўся і сказаў: «Вы павінны нешта ведаць. Сёння раніцай адзін з маіх хлопцаў знайшоў Караска ў месцы, дзе ён не павінен быць, на адной з задніх лесвіц, якімі карыстаюцца прыбіральшчыцы. Ён сказаў, што ён заблукаў; няправільна павярнуў і прайшоў не ў тыя дзверы».
  Я стукнуў па стале плоскай далонню.
  — Перыгор, чаго яшчэ хочаш? Я ўключыў Уокера.
  "Такім чынам, Караска раней памыліўся. Я спадзяюся, што ён не паправіў тут рэзервуары для вады".
  "Ні ў якім разе", сказаў Уолкер, уражаны.
  "І ён не прапусціў нас. Ён знік з поля зроку, і мой хлопец пайшоў яго шукаць. Ён не знікаў з поля зроку больш за тры хвіліны".
  "Я мог бы ведаць шмат пра тое, хто і чаму", - сказаў Перыгор.
  — Ёсць прыказка, што рыбу лепш за ўсё лавіць у каламутнай вадзе, — сказаў я.
  «ЦРУ ведае гэта як дэстабілізацыю.
  Раней у іх гэта атрымлівалася даволі добра. "
  Ён выглядаў здзіўленым.
  «Вы не мяркуеце, што за гэтым стаіць ЦРУ?»
  «Я не ведаю, хто за гэтым стаіць, я не казаў, што гэта ЦРУ. Гэта не ў інтарэсах Амерыкі дэстабілізаваць здаровую капіталістычную эканоміку ў гэтай частцы свету. Але іншыя прыходзяць на розум».
  "Пяцёрка дасць вам дзесяць, што Караска - кубінец", - сказаў Уокер.
  «Венесуэльская мая задніца». Зазваніў тэлефон, і ён падняў трубку.
  «Я гэтага чакаю». Ён правёў кароткую размову, якая скончылася аднаскладова. Паклаўшы слухаўку, ён сказаў: «Вы мелі рацыю; Караска выплыў на лодцы. Ён толькі што вярнуўся і зараз знаходзіцца ў клубе Buccaneer Club, выпівае. У нас ёсць фатаграфія, на якой ён прызямліўся на пляж».
  — Забралі ўначы, — грэбліва сказаў я.
  «Шмат добрага будзе.
  А якая карысць ад карціны? Мы ўжо ведаем, як ён выглядае. "
  "У лодцы быў яшчэ адзін хлопец", - разумна сказаў Уокер.
  «Магчыма, мы хацелі б ведаць, хто ён. Што тычыцца якасці здымкаў, калі хто-небудзь можа прыдумаць што-небудзь добрае, дык гэта Радрыгес; у яго ёсць нейкая гісма на яго камеры. Гэты хлопец шчаслівы да гаджэтаў. Ён кажа, што Караска вярнуўся ў невялікая лодка, верагодна, тэндэр на вялікую яхту. Пасля пасадкі ў Караска лодка зноў выйшла ў мора.
  — Начное спатканне, — сказаў Перыгор.
  «Я загадаю паліцэйскі катэр агледзець рыф Мерцвяка». Ён пацягнуўся да тэлефона.
  Калі ён скончыў, мы працягвалі біць праблему даволі доўга. Не, Перыгор не расследаваў катастрофу аэрапортавай каруселі; у той час гэта не лічылася справай паліцыі. Ён будзе разглядаць гэта на наступны дзень. Пажар у Fun Palace у Насаў расследаваўся на падпал, але цвёрдых доказаў не было знойдзена. Магчыма, можна было б пазычыць у амерыканцаў глыбакаводны апарат для пошуку астанкаў наваха Finder's у Exuma Sound. Доказы дыверсіі былі б карыснымі.
  "Для чаго карысны?" Я спытаў.
  «Гэта ў мінулым, і я хвалююся за будучыню. Мне цікава, што прыдумае далей аддзел брудных трукаў Робінсана».
  Было дамоўлена, што Караска быў нашым адзіным лідэрам і што за ім будуць уважліва сачыць. Я ўважліва паглядзеў на Уокера.
  "І не губляйце яго зноў" "Я прызначу да яго некалькі сваіх людзей", - сказаў Перыгор.
  "Цяпер за ім назірае занадта шмат белых. Мае чорныя будуць лепш злівацца з фонам". Ён паглядзеў на гадзіннік.
  - Амаль поўнач. Я мяркую, што доктар Босуорт будзе лепш спаць у ложку, чым у гэтым крэсле. І я таксама за ложак. | Я павярнуўся і выявіў, што Тоні спіць. Я яго разбудзіў.
  "Я знайду табе пакой. Хадзем".
  Мы зайшлі ў вестыбюль, але В'олкер застаўся чакаць званка, які павінен быў сказаць нам, што Караска пакінуў Buccaneer. Яму не прыйшлося доўга чакаць, таму што Буканьер зачыняецца апоўначы. У вестыбюлі было даволі шмат гуляк, і я некалькі хвілін чакаў каля стойкі, пакуль яны забіралі ключы.
  Перыгор накіраваўся да ўваходу, але павярнуўся і вярнуўся.
  OceanofPDF.com
  «Я
  Забыўся сказаць вам, што я паведаміў камісару Дыну ў Насаў аб гэтых падзеях, і ён ляціць да мяне заўтра. Ён абавязкова захоча цябе бачыць. Скажам, мой офіс заўтра ў дзесяць раніцы? "
  Магчыма, Перыгор быў лепшым медным заводам на Вялікіх Багамах, але ў Насаў была больш буйная гармата. Я сказаў: "Гэта будзе нармальна".
  Мужчына побач са мной папрасіў ключ.
  «Пакой два-тры-пяць».
  Караска!
  Я не павінен быў глядзець на яго, але я зрабіў, міжвольным рухам. Ён узяў ключ і павярнуўся да мяне. Ён, безумоўна, пазнаў мяне, таму што я ўбачыў дробную змену ў яго выразе, і ён, напэўна, убачыў пазнаванне ў маіх вачах, таму што ён выпусціў ключ, павярнуўся і пабег да ўваходу.
  — Спыні яго! Я закрычаў.
  – Спыні гэтага чалавека!
  Караска павярнуўся на мяне, і ў яго руках быў пісталет. Ён накіраваў яго ў мяне, і я адкінуўся ўбок, калі ён стрэліў. Потым быў яшчэ адзін стрэл ззаду мяне, і яшчэ адзін. Калі я паглядзеў у наступны раз, Караска нахіліўся наперад і ўпаў на падлогу. Я азірнуўся і ўбачыў Перыгора ў класічнай стойцы, расставіўшы ногі з сагнутымі каленямі і выпрастаўшы рукі, абедзве рукі сціснутыя на прыкладзе рэвальвера, які ён трымаў.
  Я хістка падняўся і выявіў, што дрыжу ўсім целам, а ногі ў мяне былі млявымі, як палачкі варанага салеры, і столькі ж было карысна трымаць мяне на руках. Перыгор падышоў наперад і паклаў руку пад мой локаць, каб падтрымаць.
  — З табой усё добра? Ён цябе ўдарыў?
  "Я так не думаю. Я нічога не адчуваю. Але ён кінуў мне крывавы страх".
  Недзе ў сярэдзіне ўсяго гэтага я пачуў жаночы крык, а цяпер пачуўся лепет усхваляваных галасоў.
  Мужчыны Перыгора ў форме з'явіліся з месца, дзе ён іх схаваў, і ён паказаў ім наперад, каб разбіць натоўп, які атачыў цела Караска. Ён павысіў голас.
  "Добра, усе; усё скончана. Калі ласка, вызваліце вестыбюль і ідзіце па сваіх пакоях. Больш няма на што глядзець".
  Я паклікаў бліжэйшага пасылачнага.
  «Вазьміце што-небудзь, каб накрыць цела абрус або коўдру». Я ўбачыў Уокера, які стаяў у дзвярах кабінета кіраўніка, і падышоў да яго.
  — Што, чорт вазьмі, здарылася? Я быў шалёны як шэршань.
  — Як ён апынуўся сюды без папярэджання?
  Уокер быў збянтэжаны.
  "Я не ведаю, але я даведаюся. Ёсць Радрыгес". Ён пабег да ўваходу ў вестыбюль, дзе толькі што з'явіўся Радрыгес.
  Перыгор стаяў над целам, а Тоні Босуорт стаяў на каленях побач з ім. Тоні падняў вочы і нешта сказаў, а Перыгор кіўнуў і падышоў да мяне.
  — Ён мёртвы, — сказаў ён.
  «Я не хацеў яго забіваць, але ў мяне не было выбару. Вакол было занадта шмат нявінных мінакоў, каб кулі ляцелі. Куды мы можам яго падзець?»
  «У офісе будзе лепш за ўсё».
  Міліцыянты занеслі цела ў кабінет, а мы за імі.
  — Куды падзелася яго куля? Я спытаў.
  "Хто-небудзь пацярпеў?"
  "Вы, напэўна, знойдзеце дзірку ў стойцы рэгістрацыі", - сказаў Перыгор.
  "Ну, дзякуй. Гэта была добрая стральба". Уокер вярнуўся, і я сунуў яму палец пад нос.
  «Што здарылася? Ён ледзь не забіў мяне».
  Уокер развёў рукамі.
  Радрыгес быў у бары і назіраў за Караска, а Палмер быў у машыне з запушчаным рухавіком. Калі Караска зрабіў крок, Радрыгес падышоў да тэлефона, каб патэлефанаваць, і выявіў, што нейкі п'яны жартаўнік Гэта спрацавала раней, таму што ў яго не было шмат часу, таму што Караска быў у сваёй машыне, і ён вырашыў, што ён паехаў пасля Караска».
  Перыгор сказаў: «Магчыма, Караска ведаў, што за ім сочаць. Магчыма, ён перарэзаў тэлефонны шнур».
  - Ні ў якім разе, - сказаў Уокер.
  «Радрыгес сказаў, што Караска ніколі не падыходзіў да тэлефона, калі вяртаўся з марскога падарожжа. Гэта была простая дурная ўдача».
  «Не было прычын, каб Караска пераразаў шнур», — сказаў я.
  "Ён не збіраўся нікуды таямніча; ён вяртаўся сюды. А цяпер ён мёртвы, і мы згубілі шлях да Робінсана".
  — Што ж, давайце паглядзім на яго, — сказаў Перыгор. Ён зняў абрус, якім было пакрыта цела, укленчыў каля яго і пачаў перабіраць кішэні, пачынаючы з унутранай нагруднай кішэні.
  «Пашпарт – венесуэльскі». Ён адчыніў.
  «Доктар Луіс Караска». Ён адклаў яго ўбок.
  "Кашалёк з візітнымі карткамі на імя доктара Луіса Караска; адрас - Авеніда Балівар, 226, Каракас. І грошы, больш, чым чалавек павінен мець прыстойна; тут павінна быць 4000 долараў".
  Было яшчэ некалькі прадметаў: банкнот з некалькімі доларамі ў амерыканскай і багамскай валюце, манеты, нож-пячы, партсігар з трыма гаванскімі цыгарамі — усё тое смецце, якое мужчына звычайна носіць у кішэнях.
  З бакавой кішэні пінжака Перыгор дастаў плоскую алюмініевую скрынку.
  Ён адкрыў яго, а там, уціснуўшыся ў вату, ляжалі тры шкляныя ампулы, напоўненыя жаўтаватай вадкасцю. Ён падняў яго.
  "Пазнаеш іх?"
  "Яны сапраўды такія ж, як я бачыў у лодцы Кейлза", - сказаў я.
  "І як той зламаны, які я знайшоў на даху гатэля Sea Gardens. Б'юся аб заклад, што ён забраў іх сёння ўвечары, калі адпраўляўся ў сваё невялікае марское падарожжа. Ён не хацеў бы насіць іх занадта доўга, і яны былі не было ў ягоным пакоі, калі мы яго абшукалі».
  Ён зачыніў скрыню і ўстаў. Я думаю, вы пачынаеце даводзіць сваю справу. Камісар Дын абавязкова захоча бачыць вас заўтра раніцай. "
  Я зірнуў на гадзіннік.
  "Гэтай раніцай." Я адчуваў сябе прыгнечаным.
  Пазней, калі цела вынеслі на насілках, я змрочна падумаў, што Караска прасунуўся ў сваёй крывавай справе гэтак жа моцна, як і пры жыцці. Перастрэлку ў холе гатэля наўрад ці можна назваць дадатковым атракцыёнам.
  Раніца прынесла навіны - дрэнныя і добрыя.
  Калі я вярнуўся дадому, я расказаў Дэбі, што здарылася, таму што не было магчымасці схаваць гэта ад яе; гэта абавязкова будзе на першай старонцы Freeport News і па радыё. Яна недаверліва сказала: "Застрэліце яго!"
  «Правільна. Перыгор застрэліў яго тут жа, у вестыбюлі Каралеўскай пальмы. Чартоўскі спосаб зрабіць уражанне на гасцей».
  "І пасля таго, як ён стрэліў у цябе. Том, цябе маглі забіць".
  «На мне няма ні драпіны». Я сказаў гэта даволі легкадумна, але ўпотай я быў задаволены клапатлівасцю Дэбі, якая была большай, чым яна праявіла пасля маёй сустрэчы з Кейлзам у Jumentos.
  Яна была бледная.
  «Калі ўсё гэта спыніцца?» Яе голас задрыжаў.
  - Калі мы дагонім Робінсана. Мы дабярэмся. Я спадзяваўся, што ўклаў у свой голас дастаткова пераканаўчасці, таму што ў той момант я не бачыў ніводнага шанцу зрабіць гэта.
  Такім чынам, я спаў на гэтым, але не прыдумаў добрых ідэй. Раніцай, галіўшыся, я ўключыў радыё, каб паслухаць навіны. Як і можна было прадбачыць, вялікай навіной стала тое, што галантны і гераічны намеснік камісара Перыгор застрэліў неназванага чалавека ў вестыбюлі Каралеўскай пальмы. Гэта было разумна з боку Перыгора, каб не згадваць імя Караска, але таксама бескарысна; калі б Робінзон быў побач, каб пачуць гэтую гісторыю, ён быў бы дастаткова праніклівы, каб даведацца, хто быў забіты.
  Дрэнная навіна прыйшла з другім сюжэтам па радыё. Нафтавы танкер падарваўся ў Эксума-Саўнд; паветраная разведка выявіла нафтавую пляму даўжынёй ужо ў дваццаць міль, і стаўка ішла нават на тое, ці забрудзіць нафта пляжы Эльютеры або Эксума-Кэйс, у залежнасці ад таго, у які бок яна дрэйфуе.
  У Багамскіх астравоў няма асаблівага поспеху. У нас няма карысных выкапняў, сельская гаспадарка слабая з-за малаглебы, мала прамысловасці. Але тое, што ў нас ёсць, мы выкарысталі максімум для стварэння выдатнай турыстычнай індустрыі. У нас ёсць мора, сонца і пляжы з белым, як снег, пяском, таму мы развілі водныя віды спорту; плаванне, падводнае плаванне, парусны спорт - і нам былі патрэбныя алейная вада і пляжы гэтак жа, як і Legionella pneumophila.
  Я не мог зразумець, што робіць нафтавы танкер у Exuma Sound, асабліва 30 000-тонны. Карабель такога памеру не мог бы зайсці ні ў адзін порт ні на адным з навакольных астравоў, які ён мог бы забраць занадта шмат вады. Я дзесьці выявіў руку Рабінзона; Безумоўна, гэта неабгрунтаванае меркаванне, але гэта быў яшчэ адзін удар па турызму на Багамах.
  Я апрануўся і паснедаў, пацалаваў Дэбі на развітанне і зарэгістраваўся ў сваім офісе, перш чым адправіцца наведаць Перыгор. Уокеру, майму пастаяннаму спадарожніку, было мала што сказаць, бо ён усведамляў фіяска мінулай ночы, і таму ён быў такім жа маркотным, як і я ў дэпрэсіі. У офісе я даў яму заданне, каб ён адцягнуўся ад меркаваных недахопаў.
  «Патэлефануйце ў адміністрацыю порта і даведайцеся ўсё, што можаце пра танкер, які ўзарваўся мінулай ноччу. Скажыце, што вы пытаецеся ад майго імя». Потым я пачаў праглядаць ранішнюю пошту.
  А палове дзесятай нечакана з'явіўся Білі Канінгам.
  «Што гэта за перастрэлку ў OK Cori-al?» — запатрабаваў ён без прэамбулы.
  — Адкуль вы пра гэта ведаеце?
  «Стыў Уокер працуе на мяне», — сказаў ён сцісла.
  «Ён трымае мяне ў курсе.
  Ці прымала Дэбі нейкі ўдзел? "
  — Хіба Уокер не казаў табе, што не?
  — Я забыўся спытаць, калі ён званіў учора вечарам. Білі надзьмуў шчокі і сеў.
  «Я не казаў пра гэта Джэку, але ён абавязкова даведаецца. Ён не ў добрай форме, і дрэнныя навіны не прынясуць яму ніякай карысці. Мы павінны разабрацца з гэтай блытанінай, Том. У чым справа? "
  «Калі вы размаўлялі з Уокерам, вы ведаеце столькі ж, колькі і я. Мы страцілі нашу адзіную наводку на Робінсана». Я правяла яго вокам.
  «Ты праляцеў тысячу міль, каб толькі трымаць мяне за руку?»
  Ён паціснуў плячыма.
  "Білі Адзін хвалюецца. Ён лічыць, што мы павінны вывесці Дэбі адсюль, як дзеля яе самой, так і дзеля Джэка".
  "Яна дастаткова добра абаронена", - сказаў я.
  "Абараняецца!" Білі фыркнуў.
  «Сіта Уокер злуецца на вашых паліцэйскіх; ён кажа мне, што яны забралі яго зброю. Як ён можа абараніць яе, калі яго хлопцы бяззбройныя?»
  «Здаецца, з Перыгорам усё добра», — сказаў я.
  – А дома ўзброены паліцэйскі.
  "Ой!" - сказаў Білі.
  — Я гэтага не ведаў. Хвіліну ён памаўчаў.
  — Як ты цяпер знойдзеш Рабінзона?
  «Я не ведаю», — сказаў я, і мы некалькі хвілін абмяркоўвалі праблему, потым я паглядзеў час.
  "У мяне прызначана сустрэча з Перыгорам і яго босам. Можа, яны што-небудзь прыдумаюць".
  Менавіта тады прыйшлі Радрыгес і добрыя навіны.
  «У мяне ёсць для цябе сёе-тое», — сказаў ён і правёў па стале чорна-белую фатаграфію.
  Гэта была добрая фатаграфія, па-чартоўску добрая фатаграфія. На ім было відаць, як Караска скача праз нос доры, які ўрыўся носам у пясчаны пляж. Карціна была рэзкай, як шпілька, і яго рысы выразна праступалі. На карме доры, трымаючыся за румпель падвеснага матора, быў яшчэ адзін мужчына, які быў гэтак жа выразна акрэслены. Я яго не ведаў.
  "Вы ўзялі гэта мінулай ноччу?" Радрыгес кіўнуў.
  «Вы звар'яцелі, калі выкарысталі ўспышку. Што зрабіў Караска?»
  "Ён нічога не зрабіў. А хто сказаў пра ўспышку? Я не вар'ят".
  Я ўтаропіўся на яго, потым паглядзеў на карціну.
  «Тады як…»
  Ён засмяяўся і растлумачыў. «Gismo», згаданы Уокерам, быў узмацняльнікам святла, першапачаткова распрацаваным вайскоўцамі для прыцэлаў зброі, якія выкарыстоўваліся ўначы, але цяпер часта выкарыстоўваецца натуралістамі і іншымі, хто хацеў назіраць за жывёламі.
  "І для аперацый бяспекі", - дадаў Радрыгес.
  «Вы можаце зрабіць даволі добры здымак, выкарыстоўваючы толькі святло зорак, але мінулай ноччу быў маладзік».
  Я яшчэ раз паглядзеў на фатаграфію, потым працягнуў яе Білі.
  "Усё вельмі добра, але гэта не давядзе нас вельмі далёка. Усё, што паказвае, гэта тое, што Караска падымаецца з лодкі на пляж. Мы маглі б кудысьці дабрацца, шукаючы чалавека на карме, але я сумняваюся ў гэтым. У любым выпадку, я Я аддам гэта Перыгору; можа, ён з гэтага нешта заробіць.
  "Я зрабіў больш за адзін здымак", - сказаў Радрыгес.
  «Зірніце на гэты, асабліва на карме». Яшчэ адна фатаграфія праляцела па стале.
  На гэтай карціне зноў быў паказаны Доры, які павярнуўся і накіроўваўся ў мора. І гэта быў джэк-пот, бо на карме літарамі былі напісаны словы: «Пяшчотны да Капістрана».
  "Бінга!" Я сказаў.
  "Вы маглі б кампенсаваць страту Караска мінулай ноччу". Я паглядзеў на Білі.
  "Гэта тое, што вам трэба зрабіць, пакуль я ў Перыгордзе. Абыдзіце прыстані і паспрабуйце адшукаць Капістрана".
  Праз пяць хвілін я быў у кабінеце Перыгорда. Таксама прысутнічаў камісар Дын, буйны белы багамец з тварам колеру чырвонага дрэва, і аўтарытэт, які ён выпраменьваў, быў падобны на ўдар па твары.
  Я ведаў яго, але не надта добра. Мы разам вучыліся ў школе ў Насаў, але я быў пачаткоўцам, калі ён быў на апошнім курсе. Я ішоў за ім у Кембрыдж, а ён пайшоў далей у Мідл Тэмпл.
  Вярнуўшыся на Багамскія астравы, ён уступіў у паліцыю, што было дзіўна для багамскага адваката, таму што ў асноўным яны ўваходзяць у палітыку, галоўнай мэтай якой з'яўляецца Палата сходаў. Ён быў вядомы як жорсткі і абразіўны.
  Цяпер ён прарэзліва сказаў: «Гэта вельмі дзіўная справа, якую ты прыдумаў, Манган».
  – Лепш абмяркуем гэта пазней. Я кінуў карцінкі перад Перыгорам.
  «Караска, верагодна, сустрэўся з лодкай пад назвай «Капістрана». Радрыгес узяў іх мінулай ноччу».
  Мы патрацілі трохі часу, пакуль мы абмяркоўвалі, як Радрыгез мог рабіць фотаздымкі ноччу без успышкі, а потым Перыгор пакруціў брывом, гледзячы на Дзіна.
  — З вашага дазволу?
  - Так, - сказаў Дын.
  «Будзь заняты, але ў цябе ёсць час назірання, і ўсё».
  Перыгор пайшоў, і Дын сказаў: «Як я ўжо казаў, вы прыдумалі дзівацтва. Вы выказалі здагадку злачынства або серыю злачынстваў, не маючы важкіх доказаў, а толькі ланцужок здагадак».
  «Ніякіх доказаў! А як наконт ампул, узятых у Караска?»
  «Яны не будуць доказамі, пакуль мы не знойдзем, што ў іх, і Перыгор кажа мне, што гэта зойме чатыры дні. Ноччу мы прыляцелі з ампулай у Насаў. Пакуль што ўся справа вельмі туманная. Шмат дзіўных рэчаў што адбывалася вакол вас, і не думайце, што мой намеснік не інфармаваў мяне, гэтыя падзеі падлягаюць шматлікім інтэрпрэтацыям, як і ўсе суб'ектыўныя доказы».
  – Суб’ектыўна! — недаверліва сказаў я.
  «Мая першая жонка знікла, а дачка была знойдзена мёртвай; у гэтым няма нічога суб'ектыўнага. Мая другая жонка і я былі выкрадзеныя; я мяркую, што нам гэта прыснілася. Было два выпадкі захворвання ў гатэлях, і гэта факт.
  Камісар, пракляты факт. "
  «Суб'ектыўная ваша інтэрпрэтацыя гэтых падзей», - сказаў Дын.
  «Вы прывялі шэраг падзей, напрыклад, паломку багажнай каруселі ў аэрапорце, пажар, авіякатастрофу і шэраг іншых рэчаў, і адзіная сувязь, якую вы можаце прапанаваць, гэта ваша інтэрпрэтацыя. Проста дайце мне адну частку цвёрдыя доказы, тое, што я магу прадставіць у судзе, гэта ўсё, што я прашу ".
  «У цябе ампулы».
  "У мяне няма нічога, толькі праз чатыры дні. А тое, што ў ампулах, можа апынуцца лекамі ад кашлю".
  "Вы можаце даказаць гэта прама зараз", сказаў я.
  «Проста вазьміце адну з гэтых ампул, разламіце яе і глыбока ўдыхніце. Але не прасіце мяне быць у адным пакоі, калі вы гэта робіце».
  Дзіна нечакана ўсміхнулася.
  "Ты ўпарты чалавек. Не, я не буду гэтага рабіць, таму што ты можаш мець рацыю. Насамрэч, я думаю, што ты маеш рацыю". Ён устаў і пачаў хадзіць па пакоі.
  «Ваша інтэрпрэтацыя падзей звязана з шэрагам таямніц, якія апошнім часам займаюць мой розум».
  Я ўздыхнуў.
  – Я рады гэта чуць.
  «Ноччу шмат тэлефанавалі. Цяпер мы ведаем, што доктар Луіс Караска невядомы па адрасе Авеніда Балівар, 226 у Каракасе».
  Гэта было расчараванне.
  «Яшчэ адна сляда знікла», — прыгнечана сказаў я.
  "Адмоўныя вынікі могуць быць карыснымі", - заўважыў Дын.
  «Гэта кажа нам, напрыклад, што ён быў сагнуты, што яму было што хаваць». Ён нязмушана дадаў: «Вядома, цяпер, калі мы ведаем яго сапраўднае імя, усё становіцца зразумелым».
  Я сеў. Вы ведаеце, хто ён? "
  «Калі вы апячаталі яго нумар у гатэлі, вы зрабілі добра. Мы нічога не змаглі зрабіць з адбіткамі пальцаў, таму перадалі іх амерыканцам, і іх справаздача прыйшла на той тэлефон непасрэдна перад тым, як вы прыехалі сюды. Аказалася, што Караска — гэта нейкі Серафін Перэс».
  Для мяне гэта нічога не значыла.
  – Ніколі пра яго не чуў.
  "Не так шмат людзей", - сказаў Дын.
  «Яму падабалася яго ананімнасць. Перэс быў кубінцам, жорсткім камуністам і атрымаў адукацыю ў Маскве. Ён быў з Чэ Геварай, калі Гевара спрабаваў экспартаваць рэвалюцыю, але ён парваў з Геварай, таму што лічыў, што Гевара дрэнна вядзе бізнес. аказалася, што Перэс меў рацыю, а Гевара памыляўся. З тых часоў ён быў больш паспяховым, чым Чэ.
  — Гарачыя кропкі, — сказаў я.
  «Грэнада пайшла налева, Нікарагуа таксама.
  Ямайка ідзе, а французы кончыкамі пальцаў трымаюцца за Марцініку. "
  «Я лічу, што Перэс быў тут падчас беспарадкаў у Насаў. Была пэўная доля апраўдання для гэтых непрыемнасцяў, але не да працягласці беспарадкаў. Многія з удзельнікаў беспарадкаў не мелі непасрэднага дачынення, і я адчуў пах арэнднай натоўпу. Я ведаю, хто яго арандаваў».
  «Вось і Караска-Перэс», — сказаў я, «Белы мураш». Дзіна выглядала збянтэжанай.
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Калі я вучыўся ў Кембрыджы, я ведаў паўднёваафрыканца. Аднойчы ён сказаў нешта, што мяне збянтэжыла, і я папрасіў яго растлумачыць гэта. Ён сказаў, што быў белым мурашом; відаць, гэта звычайная паўднёваафрыканская ідыёма. мы б назвалі яго тэрмітам, камісар».
  Дзіна буркнула.
  — Не кажы мне пра тэрмітаў, — кісла сказаў ён.
  "Я толькі што выявіў, што мой дом заражаны. Гэта будзе каштаваць мне на пяць тысяч долараў, магчыма, больш".
  Я сказаў: «Вы бераце драўляны слуп або брус у доме. Ён выглядае добрым і цвёрдым, пакуль вы не стукнеце аб яго, потым ён разваліцца ў кучу парашку, у які трапілі тэрміты. Калі паўднёваафрыканец сказаў, што ён белыя мурашкі, ён меў на ўвазе, што яго падарвалі без яго ведама, гэта было звязана з студэнцкім саюзам, Багамскія астравы падвяргаюцца нападам у нашай самай уразлівай кропцы ."
  - Добрая аналогія, - задуменна сказаў Дын.
  "Гэта праўда, што Міністэрства турызму занепакоенае апошнім падзеннем колькасці наведвальнікаў. Таксама прэм'ер-міністр на мінулым тыдні правёў спецыяльнае пасяджэнне Кабінета міністраў. І яшчэ больш палітычных хваляванняў. Менш турыстаў азначае большае беспрацоўе, і гэта адбываецца Але нам патрэбныя доказы, якіх патрабуе любы рэпрэсій без доказаў. Прэм'ер-міністр не хоча, каб Багамскія Астравы мелі рэпутацыю паліцэйскай дзяржавы. таксама не зраблю шмат для турызму ".
  «Тады расследуйце затапленне таго танкера ў Эксума-Саўнд мінулай ноччу. У справаздачы згадваецца дваццацімільная нафтавая пляма толькі праз восем гадзін пасля таго, як яна патанула. Калі гэта праўда, нафта выцякла вельмі хутка. На вашым месцы я б паставіў пад сумнеў, шкіпер ўважліва, калі ён яшчэ побач.
  Не чакайце афіцыйнага запыту; разглядаць гэта як паліцэйскую справу. "
  — Дый бог! - сказаў Дзін.
  "Я не рабіў такой сувязі".
  — І знайдзіце Рабінзона, — сказаў я.
  — Што вы пра яго ведаеце?
  "Зусім нічога. Ваш містэр Робінсан - невядомая велічыня".
  Увайшоў Перыгор.
  «Капістрана толькі што пакінуў прыстань Ранінг-Мон і накіроўваўся ўздоўж узбярэжжа на ўсход».
  Усход!
  "Ідзем да воднага шляху Вялікага Лукаяна і паўночнага ўзбярэжжа", - сказаў я.
  «Наступны прыпынак у Фларыдзе».
  — Што гэта за лодка? - спытала Дзіна.
  — Шасцідзесяціфутавая маторная яхта, белы корпус, — сказаў Перыгор.
  «Я не думаю, што яна такая хуткая, яна, па словах кіраўніцтва Running Mon, водазмяшчэння. Уначы яна зайшла ў прыстань з-за праблем з рухавіком. Сёння раніцай яе выправілі».
  Я паглядзеў на Дзіна, які сядзеў нерухома.
  «Чаго мы чакаем?
  У вас хуткі паліцэйскі запуск, а Капістрана ўсё яшчэ ў водах Багамскіх выспаў. "
  "Такім чынам, мы саджаем людзей на борт, абшукваем яе і нічога не знаходзім. Што потым?"
  Дзіна ўстала.
  "Я скажу вам, што будзе далей. Мы павінны былі б адпусціць яе з вялікімі прабачэннямі. Калі ваш містэр Робінсан такі разумны, як вы кажаце, мы б, вядома, нічога не знайшлі, таму што нічога не было б знайсці".
  "Але вы можаце знайсці Робінсана", сказаў я.
  «Ён можа быць на борце, і яго шукаюць за выкраданне ў Тэхасе».
  - Не так, - запярэчыў Дын.
  «Чалавека, які называе сябе Робінсанам, шукаюць для допыту ў сувязі з выкраданнем чалавека ў Тэхасе. Яго немагчыма экстрадаваць толькі для допыту. Мы павінны яго адпусціць. Робінсан можа не быць на борце, — сказаў Перыгор.
  — Тады ты нічога не зробіш? — адчайна спытаў я.
  - О, так, - лагодна сказаў Дын. Ён запытальна падняў бровы, гледзячы на Перыгора.
  "Я спадзяюся, што ваша планаванне на выпадак надзвычайных сітуацый працуе добра".
  «Гэта так. Хуткая мытная лодка пройдзе міма Капістрана і ўвойдзе ў Лукайскі водны шлях наперадзе яе. Ззаду будзе яшчэ адна. Як толькі яна апынецца ў водным шляху, яна апынецца ў бутэльках. Тады мы пасадзім на яе борт мытнікаў».
  «Але я думаў, што ты сказаў…» Я быў збіты з панталыку.
  - Мы маглі б таксама паспрабаваць, - мякка сказаў Дын.
  «Хто ведае, што могуць знайсьці мытнікі, калі абшукаць дастаткова старанна.
  Какаін, магчыма? "
  Я зноў адкрыў рот, потым моцна яго зачыніў. Калі б гэтая пара збіралася падставіць Робінсана, падкінуўшы яму какаін у яго лодку, яны б, вядома, не прызналіся б мне ў гэтым, але здавалася, што Дзін быў цяжкім чалавекам, які быў не вышэй за тое, каб даць свае ўласныя доказы. У рэшце рэшт, усё, што яму трэба было зрабіць, гэта пратрымаць Робінсана на Багамах чатыры дні.
  «Нам лепш быць пад рукой», - нядбайна сказаў Дын.
  — Ты таксама прыйдзеш, можаш апазнаць Рабінзона. Ён узяў фатаграфію Караска-Перэса.
  "І я, безумоўна, хачу распытаць тых, хто на борце, аб іх сувязі з Перэсам. Мы сустрэнемся на мосце Казуарына праз трыццаць хвілін".
  — Я буду там, — сказаў я.
  Спадзяючыся і молячыся, што Робінсан будзе на борце Capistrano, я праехаў некалькі сотняў ярдаў да Каралеўскай пальмы, ведаючы, што Білі Канінгам захоча прыняць удзел у забойстве. Як толькі ён убачыў мяне, ён сказаў: «Капістрана была ў прыстані пад назвай Running Mon, але цяпер яе няма».
  Я сказаў: «Я ведаю. Яе забярэ міліцыя».
  — Рабінзон на борце?
  "Я спадзяюся, што так. Я далучаюся да Перыгорда і Дзіна. Яны хочуць, каб я апазнаў Робінсана. Хочаш пайсці з намі?"
  — Паспрабуй спыніць мяне, — сказаў ён.
  «Я з нецярпеннем чакаю сустрэчы з гэтым сукіным сынам».
  Я прыняў рашэнне.
  "Мы паедзем на лодцы. Давайце спусцімся да прыстані".
  Мы знайшлі Джо Картрайта ў офісе прыстані. Я высунуў галаву за дзверы і сказаў: "Я хачу выратавальную лодку, Джо; з поўным бакам".
  Картрайт падняў вочы.
  «Немагчыма зрабіць, містэр Манган. Дасталі з яе рухавік. Наладжваю яе для марафону BASRA ў наступным месяцы».
  "Чорт вазьмі! Што яшчэ ў нас ёсць, што такое хуткае і мараходнае?"
  – А як жа надзіманы? — прапанаваў ён.
  — Яна нядрэнная.
  — Падрыхтуй яе.
  Праз некалькі хвілін мы апынуліся ў моры, рыкаючы на ўсход уздоўж паўднёвага ўзбярэжжа да Лукайскага воднага шляху. Некаторыя людзі адчуваюць сябе няўтульна, знаходзячыся ў раздзіманай лодцы, але яны вельмі добрыя. Яны непатапляльныя, і брытанцы нават выкарыстоўваюць іх у якасці выратавальных шлюпак для выратавання на беразе. І яны чортава хуткія, нават калі схільныя трохі скакаць па паверхні вады.
  Я расказаў Білі пра план нападу і адразу паказаў.
  «Ёсць водны шлях, а гэта мытны катер, які толькі што паварочваецца.
  WA затрымала Капістрана ў пастцы. "
  Я затармазіў, калі мы ўвайшлі ў водны шлях. Мост Казуарына быў амаль за дзве мілі наперадзе, і ўдалечыні я бачыў мытны катэр, які ляжаў побач з лодкай з белым корпусам.
  — Яны яе схапілі. Мы паехалі далей і павярнулі побач з мытным катэрам, дзе я кінуў маляр мараку і спыніў рухавік.
  — Хадзем на борт.
  Калі мы ступілі на палубу Капістрана, мяне сустрэў мытнік.
  "Хто ты?"
  Том Манган. «Я паглядзеў на мост і ўбачыў, як Перыгор і Дын глядзяць уніз.
  — Я з камісарам Дзінам. Трое мужчын стаялі на кармавой палубе. Ніхто з іх не быў Рабінзонам.
  "Гэта экіпаж?"
  "Так; шкіпер, інжынер і матрос-кухар".
  — Больш нікога?
  «Мы ўсё яшчэ шукаем. Унізе ёсць людзі, якія шукаюць».
  Адзін з трох мужчын падышоў да нас.
  «Чорт вазьмі, капітан, гэта вар'яцтва.
  Мы не нясем нічога незаконнага. Мы проста ў круізе. «Ён быў амерыканцам.
  — Тады вам няма пра што турбавацца, — сказаў мытнік.
  «Што ж, мне трэба вярнуцца, перш чым пачнецца дрэннае надвор'е»; п. Вы чулі прагноз надвор'я? Калі вы не адпусціце мяне, я павінен сустрэцца з амерыканскім консулам.
  — Я дам вам яго адрас, — мякка сказаў афіцэр.
  Яшчэ адзін мытнік вынырнуў з люка.
  «Унізе нікога», — далажыў ён.
  "Вы ўпэўнены?" Я сказаў.
  «Мы адкрылі ўсе адсекі, дастаткова вялікія, каб змясціць чалавека».
  - Гэта перабор, - з агідай сказаў Білі.
  Дын і Перыгорд спусціліся з моста і прабіраліся ўздоўж берага да нас. Я агледзеў палубу «Капістрана» і напружыўся, калі заўважыў, што кармавыя шлюпбалкі пустыя. Я павярнуўся тварам да шкіпера.
  "Дзе Доры твой пяшчотны?"
  «Містэр Браўн узяў».
  "Браўн? Хто ён?"
  «Хлопец, які зафрахтаваў гэтую лодку яшчэ ў Форт-Лодэрдэйле».
  "Калі гэта было?"
  "Як толькі мы ўвайшлі ў гэты канал. Ён сказаў, што зробіць апошні кручэнне і сустрэне нас на другім канцы на паўночным беразе".
  — Божа, ён нас абмінуў. Я паглядзеў на мытніка.
  «Вы, відаць, сачылі за ім занадта ўважліва, і ён спалохаўся або аформіў страхоўку. Калі б вы не збіраліся спыніць Капістрана, нічога б не было, і ён вярнуўся б да яе на паўночным беразе. Але вы і яго спынілі. страхоўка акупілася».
  – Далёка не заедзе, на другім канцы ў човен наляціць.
  - Я б не стаў на гэта ставіць, - сказаў Білі.
  «Гэты хлопец грае вельмі міла». Ён раздражнёна фыркнуў.
  — Браўн, дзеля бога!
  Шкіпер сказаў: "Хто-небудзь скажа мне, што, чорт вазьмі, адбываецца?"
  Я павярнуўся і ступіў на мытны катэр.
  — Хадзем, пойдзем за ім. Білі пайшоў за мной.
  Мы ўпалі ў надзіманую лодку, і незадоўга да таго, як завесці рухавік, я пачуў, як Дын закрычаў: "Мэнган, вяртайся!" Я праігнараваў яго і заглушыў яго голас у адрывістым рыку, круцячы дросель. Мы стралялі пад мостам, і я азірнуўся і ўбачыў Дзіна на палубе «Капістрана». Ён шалёна махаў.
  Білі засмяяўся.
  — Я мяркую, што яму цікава, што будзе з Робінсанам, калі мы дабярэмся да яго першымі. У яго руках раптам апынуўся аўтаматычны пісталет.
  — Адкладзі гэтую праклятую штуку, — сказаў я.
  «Калі Дын ведае, што ў цябе ёсць, ты на адбіўку. І мы не хочам забойства».
  — Не забойства, — сказаў Білі.
  «Выкананне». Але ён вярнуў пісталет у кабуру.
  Перад намі цягнуўся Лукайскі водны шлях, і на яго паверхні нічога не было відаць. Па абодва бакі былі выпадковыя затокі, якія вялі да прапанаваных жылых пасёлкаў, на якіх яшчэ не было пабудавана ніводнага дама воднага лабірынта. Усё прайшло як размыта, калі я разгарнуў максімальную хуткасць.
  "Нешта ідзе наперадзе," сказаў Білі.
  Гэта была маленькая кропка пасярод воднага шляху, якая хутка павялічвалася ў памерах пад уплывам нашых сумесных хуткасцей.
  — Доры! Я сказаў.
  - І за гэтым нешта адбываецца, - сказаў Білі.
  "Іншы запуск мытні?"
  — Спадзяюся, што не, — сказаў я.
  Не было часу тлумачыць чаму, таму што я быў заняты тым, каб пратараніць надыходзячы катэр. Я нацягнуў румпель, але Доры пайшоў у іншы бок, ухіляючыся, і калі ён праляцеў міма, я ўбачыў чалавека за рулём, які паказаў на мяне. Нешта з грукатам стукнулася ў бок і пачулася шыпенне паветра, якое вырывалася.
  — Чорт вазьмі! - сказаў Білі.
  Я круціў лодку ў вадзе і зніжаў хуткасць.
  "Гэтая лодка мае адсекі. Адна дзірка не мае вялікага значэння". Я агледзеўся.
  Ад доры не было і знаку.
  - Я не гэта меў на ўвазе, - сказаў Білі.
  «Але калі ў мяне страляюць, я адстрэльваюся і к чорту Дзіна». Пісталет зноў быў у яго руцэ.
  Я не мог з гэтым паспрачацца.
  "Гэта быў Робінзон; я бачыў яго. Куды ён пайшоў?"
  Білі паказаў на ўваход з левага борта.
  «Ён прабіў тую трусіную нару».
  Лодка, якая гналася за Рабінзонам з паўночнага берага, была амаль насустрач. Я ўстаў і махнуў абедзвюма рукамі, і па меры набліжэння ён запаволіўся. Мытнік нахіліўся ад рулявой рубкі, і я закрычаў: "Вяртайся на паўночны бераг, пракляты дурань. Трымай корак у акрываўленай бутэльцы. Калі ён пройдзе міма, ён можа страціць цябе".
  — Хто ты такі, каб загадваць?
  «Калі вы хочаце паспрачацца, зрабіце гэта, камісар Дзін. А цяпер, ідзіце назад і ахоўвайце гэты крывавы ўваход».
  Афіцэр адышоў, і катэр пачаў паварочвацца ў вадзе. Раздаўся металічны пстрычка, калі Білі ўставіў патрон у казённую частку свайго пісталета.
  «Як сябраваць і ўплываць на людзей». Ён сапсаваў засцерагальнік.
  «Што нам цяпер рабіць?»
  Не ведаю. «Я хацеў мець карту.
  - Выцягнуць яго адтуль будзе няпроста, але калі мы не зробім, ён зможа кінуць доры і ўцячы па сушы. Ён можа згубіцца ў хваёвых пустынях на ўсходзе, і спатрэбіцца праклятая армія, каб знайсці яго».
  Білі паказаў уніз па водным шляху. '\ лодка прыходзіць. Ваш сябар камісар, несумненна. "
  Я ўключыў счапленне на халастым рухавіку, і мы пачалі павольна рухацца.
  «Мы заходзім, але лёгка».
  Я ўвёў лодку ў заліў, рухавік ціха закруціў, і мы адразу ж падышлі да папярочнага канала.
  "W^у які бок?" - сказаў Білі.
  Я кінуў разумовую манету.
  — На правы борт, — сказаў я.
  – Гэта насамрэч не мае значэння. Мы павярнулі направа, прайшлі каля ста ярдаў і выйшлі на іншы скрыжаванне. Прама ці павярнуць налева? Гэта было немагчыма горш, чым лабірынт Хэмптан-Корт, а там было сорак пяць міль.
  Ззаду пачуўся шум хутка разганяючагася рухавіка, і Білі закрычаў: «Мы пайшлі не ў той бок! Вяртайся!»
  Я пакруціў дросель і націснуў на румпель, і я апынуўся ў вапне і ўбачыў, як доры Робінсана перасякае канал і трапляе ў галоўную артэрыю воднага шляху. Калі ўсё пайшло, Білі стрэліў, а потым быў адкінуты назад, калі лодка набрала хуткасць і лук падняўся ў паветра.
  Мы слаламіравалі за вугал і ледзь не наткнуліся на мытную лодку на водным шляху, якая хісталася пад кармой і не трапіла таўшчынёй з ігральную карту. Я пакруціў рычаг газу, каб запаволіць, і перакінуў румпель, каб не сутыкнуцца з процілеглым берагам, потым азірнуўся. Пракляты доры зноў знік, таму я вітаў запуск.
  — Куды ён падзеўся?
  Дын быў на палубе.
  «Мэнган, ідзі адсюль і вазьмі свайго сябра.
  Тут не месца геройству мірных жыхароў. "
  Я паўтарыў: «Куды ён падзеўся?»
  Катэр перамясціўся так, што апынуўся паміж мной і ўваходам.
  «Ён пераехаў сюды, але гэта не ваша справа. Перыгор арганізуе падмацаванне. Ён Робінсан?»
  «Так».
  "Хто твой сябар?"
  "Калі вы хочаце ведаць, чаму вы не спытаеце мяне?" - сказаў Білі.
  «Я Білі Канінгем, і мне патрэбны гэты вырадак, Робінсан».
  «Містэр Канінгэм, я бачу, што вы трымаеце пісталет. Лепш не трымаць яго пры сабе, калі мы зноў сустрэнемся. Лепш кіньце яго за борт».
  — У свіным воку, — сказаў Білі. Ён паказаў на дзірку ў гумовым і тканкавым борце лодкі.
  «Рабінзон выйшаў страляць».
  - Як хочаш, - сказаў Дын.
  «У нас выдатныя турмы. Манган, ідзі прэч. Я хачу бачыць, як ты вяртаешся па Водным шляху».
  — Хадзем, — ціха сказаў я і адвярнуў лодку.
  — Твае праклятыя мянты! - з агідай сказаў Білі.
  «Можна падумаць, што ён захоча нашай дапамогі, нават падзякуе за яе».
  "Цішэй!" Я сказаў.
  — Я думаю.
  Я зноў хацеў мець карту. Я шмат разоў карыстаўся водным шляхам, калі ў мяне была Lucayan Girl, але я заўсёды прытрымліваўся галоўнага канала і не турбаваў сябе даследаваннем лабірынта. Цяпер я хацеў бы мець. У мяне ў кабінеце была карта Фрыпорт-Лукайя, і я паспрабаваў уявіць схему воднага шляху.
  Мы прайшлі мілю ўніз па водным шляху і падышлі да іншай бухты на тым жа баку, што і тая, якую перакрыў мытны катэр. Я сказаў: "Мы пойдзем сюды".
  «Ці ёсць скразное злучэнне?»
  — Не.
  — Тады якая карысць? ты пракляты дурань. Захоўвайце корак у акрываўленай бутэльцы. Калі ён пройдзе міма, ён можа страціць вас. "
  — Хто ты такі, каб загадваць?
  «Калі вы хочаце паспрачацца, рабіце гэта з камісарам Дзінам. Ну, ідзіце назад і ахоўвайце гэты пракляты ўваход».
  Афіцэр адышоў, і катэр пачаў паварочвацца ў вадзе. Раздаўся металічны пстрычка, калі Білі ўставіў патрон у казённую частку свайго пісталета.
  «Як сябраваць і ўплываць на людзей». Ён сапсаваў засцерагальнік.
  «Што нам цяпер рабіць?»
  Не ведаю. «Я хацеў мець карту.
  - Выцягнуць яго адтуль будзе няпроста, але калі мы не зробім, ён зможа кінуць доры і ўцячы па сушы. Ён можа згубіцца ў хваёвых пустынях на ўсходзе, і спатрэбіцца праклятая армія, каб знайсці яго».
  Білі паказаў уніз па водным шляху.
  "А. Лодка прыбывае. Ваш сябар Камісар, без сумневу."
  Я ўключыў счапленне на халастым рухавіку, і мы пачалі павольна рухацца.
  «Мы заходзім, але лёгка».
  Я ўвёў лодку ў заліў, рухавік ціха закруціў, і мы адразу ж падышлі да папярочнага канала.
  — У які бок? - сказаў Білі.
  Я кінуў разумовую манету.
  — На правы борт, — сказаў я. Tt сапраўды не мае значэння. "Мы павярнулі направа, прайшлі каля ста ярдаў і падышлі да іншага скрыжавання. Прама ці павярнуць налева? Гэта было немагчыма горш, чым лабірынт Хэмптан-Корт, а там было сорак пяць міль.
  Ззаду пачуўся шум хутка разганяючагася рухавіка, і Білі закрычаў: «Мы пайшлі не ў той бок! Вяртайся!»
  Я пакруціў дросель і стукнуў па румпелю, і я апынуўся ў вапне і ўбачыў, як Доры Робінсана ляціць праз канал і ў галоўную артэрыю Воднага шляху. Калі ўсё пайшло, Білі стрэліў, а потым быў адкінуты назад, калі лодка набрала хуткасць і лук падняўся ў паветра.
  Мы слаламіравалі за вугал і ледзь не наткнуліся на мытную лодку на водным шляху, якая хісталася пад кармой і не трапіла таўшчынёй з ігральную карту. Я пакруціў рычаг газу, каб запаволіць, і перакінуў румпель, каб не сутыкнуцца з процілеглым берагам, потым азірнуўся. Пракляты доры зноў знік, таму я вітаў запуск.
  — Куды ён падзеўся?
  Дын быў на палубе.
  «Мэнган, ідзі адсюль і вазьмі свайго сябра.
  Тут не месца геройству мірных жыхароў. "
  Я паўтарыў: «Куды ён падзеўся?»
  Катэр перамясціўся так, што апынуўся паміж мной і ўваходам.
  «Ён пераехаў сюды, але гэта не ваша справа. Перыгор арганізуе падмацаванне. Ён Робінсан?»
  «Так».
  "Хто твой сябар?"
  "Калі вы хочаце ведаць, чаму вы не спытаеце мяне?" - сказаў Білі.
  «Я Білі Канінгем, і мне патрэбны гэты вырадак, Робінсан».
  «Містэр Канінгэм, я бачу, што вы трымаеце пісталет. Лепш не трымаць яго пры сабе, калі мы зноў сустрэнемся. Лепш кіньце яго за борт».
  — У свіным воку, — сказаў Білі. Ён паказаў на дзірку ў гумовым і тканкавым борце лодкі.
  «Рабінзон выйшаў страляць».
  - Як хочаш, - сказаў Дын.
  «У нас выдатныя турмы. Манган, ідзі прэч. Я хачу бачыць, як ты вяртаешся па Водным шляху».
  — Хадзем, — ціха сказаў я і адвярнуў лодку.
  — Твае праклятыя мянты! - з агідай сказаў Білі.
  «Можна падумаць, што ён захоча нашай дапамогі, нават падзякуе за яе».
  "Цішэй!" Я сказаў.
  — Я думаю.
  Я зноў хацеў мець карту. Я шмат разоў карыстаўся водным шляхам, калі ў мяне была Lucayan Girl, але я заўсёды прытрымліваўся галоўнага канала і не турбаваў сябе даследаваннем лабірынта. Цяпер я хацеў бы мець. У мяне ў кабінеце была карта Фрыпорт-Лукайя, і я паспрабаваў уявіць схему воднага шляху.
  Мы прайшлі мілю ўніз па водным шляху і падышлі да іншай бухты на тым жа баку, што і тая, якую перакрыў мытны катэр. Я сказаў: «Мы ідзем сюды».
  «Ці ёсць скразное злучэнне?»
  — Не.
  — Тады якая карысць?
  Я сказаў: «Білі, кожны ўчастак гэтага прасякнутага вадой кавалка нерухомасці мае толькі адно злучэнне з галоўным каналам, як той, у якім мы зараз знаходзімся. Дзін гэта ведае, і ён сядзіць там, як тэр'ер за трусінай нарой каб Робінзон выйшаў, можа, не ведае гэтага, а калі не ведае, то будзе шукаць іншы выхад.
  Так што адбываецца, калі ён не можа знайсці? "
  "Ён пакіне лодку і выйдзе на сушу".
  "Так. І на гэты раз ён знаходзіцца ў горадзе. Яму было б не так цяжка скрасці машыну, і ў яго ёсць спартыўныя шанцы ўцячы. Я думаю, Дын разлічвае на тое, што Робінсан траціць дастаткова часу на пошукі выхаду. каб дазволіць Перыгорду падцягнуць падмацаванне, і я думаю, што ён вельмі рызыкуе.
  — Дык?
  «Такім чынам, мы збіраемся пераследваць яго ў абдымкі Дзіна».
  "Як, чорт вазьмі, мы будзем гэта рабіць, калі няма ўзаемасувязі?"
  «Портэйдж», — сказаў я.
  «Цяпер я рады, што мы прыплылі ў гэтай лодцы, а не ў іншай».
  Я падлічыў хвіліны, якія нам спатрэбіліся, каб дабрацца ад аднаго ўваходу да другога, і падтрымліваў пастаянную хуткасць. Цяпер мы вярталіся назад, паралельна Воднаму шляху па меншым канале. Я разлічваў, што калі мы пройдзем палову шляху, тут можна будзе пайсці па сушы. У цяперашні час я сказаў: "Гэта павінна быць усё. Мы высаджваемся на бераг прама наперадзе."
  Я выключыў рухавік, і мы паплылі ў дрэйф, пакуль лодка не ўперлася ў бераг.
  — Цішэй, — сказаў я.
  — Робінзон цалкам мог быць па той бок адсюль.
  Выйшлі на бераг і выцягнулі надзіманку.
  «Мы паглядзім туды, перш чым перанесці лодку. І трымай галаву ўніз». Мы ішлі па вапняковым друзе, а затым па нявыкарыстанай асфальтаванай дарозе, пабудаванай для руху, які ніколі не прыходзіў. На другім баку дарогі я прысеў, а затым на жывот, калі наблізіўся да краю наступнага канала.
  Я зірнуў на бераг, і ўсё было спакойна. Лёгкі ветрык калыхаў паверхню вады, і ад доры Рабінзона не было і знаку. Я краем вока ўлавіў рух і паглядзеў налева. Пасярэдзіне стаяў напалову дабудаваны дом, і чалавек працаваў на даху. Я вярнуў сваю ўвагу на канал.
  "Добра. Давайце паднясем лодку".
  Білі азірнуўся.
  «Доўга, — сказаў ён.
  — Амаль дзвесце метраў.
  — Мы разгрузім рухавік, — сказаў я.
  "А надзіманы мае рамяні для пераноскі".
  Гэта была горачая і цяжкая праца, але мы нарэшце зрабілі перавозку і сядзелі ў лодцы з рухавіком, замацаваным на транцы. Я ўжо збіраўся пачаць, калі Білі сказаў: "Слухай!"
  Нехта ў напаўдабудаваным доме біў малатком, але пад рытмічны стук я пачуў далёкае бурчанне падвеснага матора. Ён стаў мацней, і я сказаў: "Ён ідзе сюды. Давайце пасунемся".
  Я запусціў матор, спадзеючыся, што Рабінзон не пачуе яго за свой шум, і мы рушылі. Я трымаў павольны тэмп і, калі мы прайшлі каля 200 ярдаў і падышлі да развязкі, я заглушыў рухавік.
  Мы зноў пачулі гук іншага падвеснага матора, на гэты раз значна гучней. Білі круціў галавой з боку ў бок, каб вызначыць кірунак.
  — Налева, — сказаў ён і дастаў пісталет.
  Я зноў запусціў рухавік і націснуў на румпель, і мы рушылі ўлева і да дома ўдалечыні. Наперадзе быў паварот, і я рушыў да ўнутранага павароту, працягваючы рухацца павольна, таму што хацеў маўчаць. Па-за гукам нашага ўласнага рухавіка я пачуў шум іншага.
  "Вось ён", - сказаў Білі, і я ўбачыў доры, які ішоў да нас з другога боку канала з вонкавага боку павароту. Я накруціў дросель, і лодка хіснулася ад раптоўнай падачы сілы. Потым мы былі на яго, і Білі страляў, але Робінсан таксама. Калі Білі стрэліў, куля трапіла ў борт каля маёй рукі, і зноў пачулася шыпенне паветра, якое вырываецца. Робінсан быў па-чартоўску добры са сваёй стральбой; ён зрабіў толькі два стрэлы і абодва разы патрапіў у нас, і, хаця я сказаў Білі, што надзіманы разбіты, Робінсан прабіў дзве паветраныя камеры з пяці.
  Потым ён прайшоў міма нас, і я, ужо адчуваючы розніцу ў паводзінах лодкі, стукнуўся аб румпель; яна з'яўлялася павольна і не так лёгка кантралявалася. Але Білі закрычаў: «Ён спыніўся.
  Я ўдарыў яго рухавік. "
  Я пакруціўся і азірнуўся. Доры плыла ў бераг, і калі яна дакранулася, Робінсан выскачыў на бераг і пачаў бегчы. Ён зрабіў паўзу і стрэліў у нас, перш чым знік за адной з куч шэрага вапняковага друзу, здабычы, якая засталася ад дноуглубительных работ на канале.
  "Давайце за ім", - заклікаў Білі.
  Мне не трэба было заклікаць. Я ўжо накіраваўся да берага і стаяў, гатовы скакаць. Нашы ногі адначасова стукнуліся аб зямлю, і Білі сказаў: «Мы возьмемся за яго з двух бакоў». Ён паказаў пісталетам.
  — Ты ідзі ў той бок і апусці галаву. Ён пабег у другі бок.
  Я падбег да бліжэйшай кучы вапняку і ўпаў, перш чым асцярожна азірнуцца вакол яе. Рабінзона не было і следу. Ззаду я пачуў гук рухавікоў, таму я азірнуўся і ўбачыў, што мытны катэр падымаецца па канале, і ён імчыць на максімальнай хуткасці. Напэўна, Дзін пачуў стрэлы і вырашыў зайсці.
  Я праігнараваў гэта і зноў павярнуўся, каб пашукаць Робінсана. Мы былі зусім блізка ад дома, і цяпер на даху былі двое мужчын, і адзін з іх паказваў на нешта. Я рушыў услед за яго рукой, падняўся і пачаў бегчы. Абыходзячы чарговую кучу друзу, я наткнуўся на Робінсана прыкладна ў дзесяці ярдах. Ён стаяў да мяне спіной, і за ім я ўбачыў Білі, які з'явіўся ў поле зроку.
  Я спазніўся ў снасці. Перш чым я паспеў да яго дабрацца, Робінсан стрэліў, і Білі ўпаў. Але тады я быў на яго, і ў мяне не было літасці. Яго пісталет паляцеў, і Дзіну і двум яго людзям спатрэбілася вырваць мае рукі з шыі Робінсана.
  Дын падняў мяне на ногі і адштурхнуў, устаўшы паміж мной і Робінсанам.
  — Хопіць! - коратка сказаў ён.
  Я пачуў, як ляпнулі дзверы машыны, і ўбачыў Перыгорда, які ішоў ад паліцэйскай машыны каля дома. Я аддыхаўся і сказаў: «Тады прэч гэтага вырадка з вачэй далоў, перш чым я яго заб'ю». Я павярнуўся і пайшоў да Білі.
  Ён сядзеў, прыклаўшы руку да галавы, і калі адняў яе, яна была чырвоная ад крыві.
  "Ён мяне зморшчыў!" - глуха сказаў ён. Божа, але гэта балюча! "У ягоных вачах быў незасяроджаны позірк, прыкмета страсення мозгу. Я нахіліўся, узяў яго пісталет, падышоў да краю вады і кінуў яго ў канал. Потым я вярнуўся і дапамог яму ўстаць.
  — Табе пашанцавала, што ты не памёр, — сказаў я.
  «Радуйся, што табе балюча; значыць, ты будзеш жыць».
  Ён ужо выглядаў лепш. Ён зірнуў на Дзіна і ўбачыў Робінсана, які ўсё яшчэ ляжаў ніцма на зямлі.
  – Ну вось, мы яго і затрымалі.
  — Так, — коратка сказаў я. Цяпер Дзіну не патрэбныя апраўданні для таго, каб трымаць Робінсана. Любы мужчына, які выскачыў з пісталета, аўтаматычна станавіўся яго ахвярай, уключаючы Білі. Тым не менш, Дын не бачыў, як Білі страляў, таму, калі мы ішлі да яго, я сказаў: «Я кінуў твой пісталет у канале».
  «Дзякуй».
  Робінсан сеў, і Дын звяртаўся да яго на хуткай, беглай іспанскай мове.
  Сярод мноства слоў я пачуў некалькі разоў паўторанае імя Перэс. Робінсан паківаў галавой і адказаў па-гішпанску, а потым перайшоў на ангельскую з тым самым цяжкім акцэнтам, які я пазнаў у Тэхасе.
  — Я салдат рэвалюцыі, — напышліва сказаў ён.
  «А цяпер ваеннапалонны. На пытанні не адкажу». Ён падняўся на ногі.
  - Ваеннапалонны? - недаверліва прамовіў Білі.
  "Хлопец звар'яцеў!"
  — Ён крывавы забойца, — сказаў я.
  - Але гэта павінен вырашыць суд, містэр Манган, - сказаў Перыгор.
  Дын дастаў кайданкі і спыніўся, бязвыразна гледзячы на Білі.
  — Абшукайце гэтага чалавека, — сказаў ён.
  Білі шырока ўсміхнуўся, калі рукі Перыгорда ўмела паляпвалі яго па целе.
  — Якая стрэльба? ён сказау.
  "Я прыняў вашу параду. Гэта было добра".
  Менавіта тады Робінсан зрабіў свой перапынак. Ён стукнуў бліжэйшага мытніка ў жывот, паваліўшы таго на зямлю, курчачыся і ванітуючы, і ўзляцеў, пабегшы да дома. Ён застаў нас усіх знянацку. Дзін скінуў кайданкі і кінуўся бегчы, а я ішоў за ім.
  Будаўнікі ў доме спынілі працу і цяпер усе былі на даху, добрай кропцы назірання за нечаканымі ранішнімі забаўкамі. Адзіным выключэннем стаў кіроўца грузавіка, які толькі што прыехаў. Ён выйшаў, пакінуўшы дзверы адчыненымі і рухавік працуючым на халастым ходу, і клікаў людзей на даху. Робінсан мімаходам махнуў на яго, і ён, хістаючыся, сутыкнуўся з Дзінам, і яны абодва ўпалі ў клубок рук і ног.
  Да таго часу Робінсан быў у кабіне, і рухавік грузавіка зароў. Я пераскочыў праз распластаныя целы Дзіна і кіроўцы і кінуўся да кабіны, але было занадта позна, і грузавік крануўся. Я прамахнуўся і ўпаў на зямлю. Пакуль я падняўся, грузавік імчаў па дарозе.
  Я ўбачыў, як Перыгор садзіцца ў сваю машыну, таму пабег і сеў побач з ім, калі ён ад'ехаў з рыпам гумы і моцным кручэннем колаў.
  Ён вёў адной рукой, адчапляючы мікрафон сваёй радыё ад кранштэйна. Ён пачаў даваць кароткія, але дакладныя інструкцыі, і я зразумеў, што ён перагрупаваў свае сілы.
  Грузавік усё яшчэ быў навідавоку, і мы яго набіралі. Ён павярнуў налева на шашу Іст-Санрайз, і я сказаў: "Ён пойдзе на Мічман-Роўд, каля Саду Гаяў".
  - Так, - сказаў Перыгор і зноў загаварыў у мікрафон.
  Сад Гаяў з'яўляецца адным з самых спакойных нашых турыстычных славутасцяў, назва каламбурная, таму што сады на акрах прысвечаны памяці Уоллеса Гроўва, заснавальніка Фрыпорта. Па гэтай мясцовасці заўсёды блукалі турысты, і была вялікая верагоднасць, што Робінзон мог кагосьці забіць, рухаючыся з такой хуткасцю, як і ён.
  Мы паскорылі ўніз па Іст-Санрайз і павярнулі на Мічмана, і да таго часу мы былі ў пяцідзесяці ярдах ад грузавіка. Аўтамабіль вылецеў з бакавой дарогі і ўдарыў грузавік, і Перыгор моцна затармазіў, калі той урэзаўся ў пальму. Я намацаў ручку дзвярэй, калі ўбачыў, як Рабінзон Джумо выйшаў з кабіны і накіраваўся ў Гардэн.
  Перыгор выйшаў раней за мяне і зрабіў нешта нечаканае: кінуў у Робінсана фанабэрыстую палку. Яна ляцела прама, як страла, і трапіла Робінсану ў патыліцу, і ён зваліўся кучай на дарогу.
  Перыгор збіраўся падысці да яго, але адскочыў, калі за вугал заехаў вялікі двухпавярховы лонданскі аўтобус. Кіроўца збочыў, каб пазбегнуць разбітага грузавіка, і ў яго завішчалі тармазы, але было позна. Аўтобус праехаў міма Перыгорда, але адно кола праляцела праз галаву Робінсана.
  Эпілог Пасля непасрэднага абмеркавання, якое адбылося пасля таго інцыдэнту, я амаль месяц не бачыў Перыгорда, каб сур'ёзна пагаварыць з ім. Ён быў вельмі заняты чалавек, як і камісар Дын у Насаў. Але ён патэлефанаваў мне, каб сказаць, што ампулы, знойдзеныя на Караска-Перэс, утрымліваюць культуру Z. pneumophila, дастаткова, каб атруціць ваду ў кожным гатэлі на Багамах.
  З нагоды штогадовага плавальнага марафону BASRA я запрасіў яго і яго сям'ю дадому выпіць. Абедзве нашы дачкі былі канкурэнткамі, і Карэн, як і Сью раней, заняла другое месца ў сваім класе. Поўная гонару і марозіва яна скакала ў басейне з Джыні Перыгор, і, здавалася, не было вялікай розніцы паміж дубленай белай скурай і натуральнай карычневай скурай.
  Дэбі засмяялася і сказала Эмі Перыгор: "Адкуль яны бяруць энергію? Вы не падумаеце, што яны толькі што праплылі дзве мілі. Хочаце выпіць?"
  — Я лепш вып’ю гарбаты, — сказала місіс Перыгор.
  – Я не зусім п’яніца.
  - Мы не будзем турбаваць Люка, - сказала Дэбi.
  "Заходзь на кухню і паразмаўляй, пакуль я зраблю".
  Я ўсміхнуўся Перыгору, калі яны пайшлі. Паколькі ён прысутнічаў на марафоне ў сваёй афіцыйнай якасці, ён быў у поўным аб'ёме, фанабэрысты і ўсё такое. Я кажу: "Я прапаную што-небудзь мацнейшае. Што будзе ў вас?"
  Ён сеў і паклаў шапку і фанабэрыстую палку ля крэсла.
  «Некаторыя людзі думаюць, што, паколькі я чарнаскуры багамец, я жыву на вадкай дыеце з ромам, але я аддаю перавагу скотчу».
  Я пайшоў у бар ля басейна і падняў бутэльку Glenlivet
  "Гэта рабіць?"
  Ён усміхнуўся.
  "Гэта будзе вельмі добра".
  Я наліў два напоі і паставіў да яго локця бутэльку ледзяной вады. Я сказаў: «Сёння раніцай мне патэлефанаваў Білі Канінгам. Ён сказаў, што ў яго растуць пышныя валасы ў тым месцы, дзе яго закранула куля. Ён думае, што гэта робіць яго выдатным выглядам».
  — Няўжо ён згубіў той пісталет у вадзе? - з цікаўнасцю спытаў Перыгор.
  "Я адкажу на гэта, задаючы вам пытанне", - сказаў я.
  «Ці сапраўды Дын падставіў бы экіпаж Капістрана, падкінуўшы какаін?»
  Перыгор усміхнуўся.
  — Разумею. Ён праігнараваў ваду і адпіў скотч.
  «Вельмі добра», — заўважыў ён.
  - А цяпер скажы мне, хто быў Рабінзон?
  «Мы адправілі яго адбіткі пальцаў у Штаты, і амерыканцы паведамілі нам, але мы маглі даведацца самі, як толькі пачалі капаць. Ён быў англа-кубінцам, атрымаў адукацыю ў Англіі. Яго звалі Рохас, і ён быў братам Перэса. закон».
  Я разглядаў гэтую інфармацыю, якая для мяне мала значыла.
  "Такім чынам, што адбываецца цяпер? Мы жывем у пастаянным стане аблогі?"
  - Я так не думаю, - сказаў Перыгор.
  «Была зроблена спроба скрытай атакі на Багамы, і яна правалілася. Мы даследавалі ўсе незвычайныя выпадкі з моманту забойства Рохаса і не знайшлі нічога, што сведчыць аб тым, што атака працягваецца. На маю думку, цяпер такое меркаванне падзяляюць камісар Дын і Урад, уся ідэя была задумана, спланавана і рэалізавана Перэсам і Рохасам, напэўна, Кастра нічога пра гэта не ведаў».
  "Вы думаеце, што не?"
  «Я думаю, што гэта было падобна на Генрыха II і Бэкета. Вы ведаеце гісторыю?»
  "Генры сказаў:" Хто пазбавіць мяне ад гэтага бурнага святара? "і чатыры рыцары пайшлі і забілі Бэкета ў саборы".
  — Пасля Генры пакаяўся за гэта, — сказаў Перыгор.
  «Я ведаю, што Фідэль Кастра не святы, але я не думаю, што ён апусціцца да таго, што зрабіла тая пара. Ён сам занадта ўразлівы. Не, паміж Кубай і Багамамі пачалася злая кроў з тых часоў, як іх рэактыўныя самалёты разбілі нашы промыслы. патрульнае судна і забіў чатырох чалавек, і з таго часу, я думаю, Кастра ўслых задаваўся пытаннем, як вырашыць багамскае пытанне, і Перэс і Рохас вырашылі прыняць меры».
  «Такім чынам, вы цяпер думаеце, што мы можам жыць як разумныя людзі».
  – Я б так сказаў. Ён усміхнуўся.
  "Але хіба хтосьці не казаў, што вечная пільнасць - гэта цана свабоды. Гэта навучыла нас уроку, з якога мы выйгралі. Коштам".
  «Я не збіраюся аслабляць меры бяспекі ў гатэлях», — сказаў я.
  "Вельмі мудра. Мы таксама ўвялі меры бяспекі; яны непрыкметныя, але яны ёсць". Ён падняў руку.
  – Не пытайся, якія яны.
  Я ўсміхнуўся яму.
  – Я б пра гэта і не марыў. Мы некаторы час сядзелі моўчкі, і Перыгор смакаваў свой віскі. Я сказаў: "Ведаеш, што самае смешнае ва ўсёй гэтай праклятай справе?"
  "Што?"
  «Калі ты кінуў гэтую фанабэрыстую палку. Ты выглядаў такім па-чартоўску дурным, але гэта спрацавала».
  "Ах, фанабэрыстая палка. Вы ведаеце гісторыю гэтага?"
  — Не.
  «Гэта прамы нашчадак ясеню, які насіў рымскі цэнтурыён больш за дзве тысячы гадоў таму. Ён выкарыстоўваў яго, каб дысцыплінаваць сваіх людзей, але потым ён стаў службовым персаналам. Род распаўся даволі рана; адзін шлях прывёў да фельдмаршала. дубінку, а другі да афіцэрскай кія!» Ён раптам кінуў яго мне.
  Я схапіў яго з паветра і ледзь не выпусціў, таму што ён быў нечакана цяжкім. Я думаў, што гэта проста кій, абцягнуты скурай, але гэты быў набіты свінцом з абодвух канцоў. Перыгор лагодна сказаў: «Не толькі службовы персанал, але і зброя супраць злачыннасці. Гэта двойчы выратавала мне жыццё».
  Я вярнуў зброю супраць злачыннасці, і ён сказаў: «Сёння днём Эмі прызналася мне, што ваша жонка чакае дзіця. Гэта так?»
  «Так, прыкладна праз паўгода».
  «Я рады, што тое, што здарылася ў Тэхасе, не пацярпела назаўжды. Улічваючы тое, што я ведаю пра вашу сямейную гісторыю, ці магу я выказаць надзею, што гэта будзе хлопчык?»
  А праз паўгода ў Карэн нарадзіўся брат
  
  OceanofPDF.com
  Інфармацыя аб дакуменце fb2
  Ідэнтыфікатар дакумента: fbd-67c681-1c01-d848-c0a9-d5c4-f441-f8133f
  Версія дакумента: 1
  Дата стварэння дакумента: 19.03.2010
  Створана з дапамогай праграмы Fiction Book Designer
  Аўтары дакумента:
   •
  Зыходныя URL:
   •
  OceanofPDF.com
  Аб
  Гэтая кніга была створана канвэртарам FB2EPUB лорда КіРона, версія 1.0.35.0.
  Гэтая кніга створана пры дапамозе канвертара FB2EPUB версіі 1.0.35.0, напісанага Lord KiRon OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"