Листя на деревах почали міняти колір з зеленого на червоний, немов за ним провели пензлем художника. Велика частина трави на берегах Саскуэханны, недалеко від Нью-Камберленда, теж була пофарбована в червоний колір, червоний від крові.
Кур'єр галопом прискакав назад в штаб-квартиру Роберта Е., його обличчя було перепачкано пороховим димом, але світилося збудженням під емблемами менестрелів. "Вони у нас, сер!" - крикнув він, натягуючи поводи своїй взмыленной коні. "Вони у нас! Генерал Джексон просив передати вам, що дивізія Д. Х. Хілла оточує лівий фланг Макклеллана і скручує їх. "Бог віддав їх у наші руки", - говорить він.
"Це дуже добре", - пробурмотів Чи. Він вдивився крізь густий дим, але проникнути крізь нього було неможливо, навіть з допомогою полірованої латунної підзорної труби, яка лежала перед ним на складному столику. Йому доводилося покладатися на донесення кур'єрів, подібних цьому нетерплячому молодій людині, але всі донесення, починаючи відразу після сходу сонця, коли зав'язалася битва, і до сьогоднішнього дня, коли вона потонула в крові - ще більшої крові, - подумав він, - позаду нього, були тим, що він молився почути.
Полковник Роберт Чілтон, його заступник генерал-ад'ютанта, був не більш здатний, ніж кур'єр, стримати своє хвилювання. "Дуже добре, сер?" він вибухнув. "Це краще, ніж це. Тепер, коли Лонгстріт утримує "Янкіз" в центрі, Маклоуз обходить їх з лівого флангу, а тепер і Стоунуолл праворуч, вони опинилися в мішку, з якого Наполеон не зміг би вибратися. І якщо в світі є хоч один солдат, який не Наполеон, то це "Молодий Наполеон", який є у федералів ".
"Генерал Макклеллан, які б не були його чесноти, не квапливий людина", - помітив, посміхнувшись насмешливому використання Чілтон пишномовного прізвиська, яким газети Півночі нагородили командувача Потомакской армії. "Ці люди, - так він звичайно називав ворога, - також, можливо, вчинили необачно, прийнявши бій біля річки, де всього один міст відкриває шлях до відступу, якщо їх плани проваляться".
"Я б сказав, що вони зазнали невдачі", - сказав кур'єр. "Частина артилерії генерала Джексона просунулася досить далеко вперед, вона прямо зараз обстрілює цей міст".
"Вони у нас є, сер", - сказав полковник Чілтон. Він виструнчився по стійці "струнко" і віддав честь генерала Лі.
Чи озирнувся через плече. "Можливо, світла залишилося на годину", - сказав він, потім знову повернувся до кур'єру. "Передайте генералові Джексону, що він повинен використовувати свою перевагу всіма наявними в його розпорядженні засобами, запобігаючи, наскільки це можливо, відступ противника на східний берег Саскуэханны". Краще, ніж будь-яка інша людина на світі, Джексон знав, як перетворити подібний розпливчастий наказ конкретні кроки, необхідні для знищення ворога перед ним.
"Так, сер", - сказав лейтенант і повторив наказ, щоб переконатися, що він зрозумів його правильно. Розгорнувши свого гнідого мерина, він галопом помчав до позиції генерала Джексона.
"Потомакская армія не може сподіватися протистояти нам не після цього", - сказав полковник Чілтон. "Філадельфія відкрита для наших людей, і Балтімор, і сам Вашингтон".
"Мені б не хотілося нападати на споруди, які ці люди розмістили навколо Вашингтона, - відповів, - але ви, звичайно, праві, полковник: така можливість у нас є. Ще одне міркування, від якого ми не можемо відмовитися, - це ймовірний вплив нашої перемоги тут на Англію і Францію, які, як мені сказав президент Девіс, обговорювали, чи варто їм поширити визнання на нашу нову націю ".
"У них буде дуже багато часу, щоб не робити цього зараз", - заявив Чілтон. "Або ми наша власна нація, або ми належимо Сполученим Штатам: це єдині два варіанти". Він засміявся і вказав на затягнуте димом полі бою. "Ейб Лінкольн не може сказати, що ми під каблуком у його тирана, тільки не після цього".
"Дипломатія - занадто складна тема, щоб бідний простий солдат ламав голову над її тонкощами і особливостями, - сказав, - але в даному випадку, полковник Чілтон, я не знаходжу можливим не погодитися з вами".
****
4 Листопада
Білий дім, Вашингтон, Округ Колумбія
Обидві коні, які доставили екіпаж лорда Лайонса до Білого дому, були чорними. Як і сама карета, і матерчатий навіс, натягнутий над нею для захисту британського міністра від дощу. "Все це дуже підходить, - подумав лорд Лайонс, - для того, що насправді є похоронами".
- Гей! - тихо сказав кучер і натягнув поводи. Коні, обидва добре навчені тварини, зупинилися, зробивши пару коротких, акуратних кроків прямо перед входом в особняк американського президента. Водій вручив лорду Лайонсу парасольку, щоб захиститися від дощу на ті кілька кроків, які йому знадобляться, щоб сховатися.
- Спасибі, Міллер, - сказав лорд Лайонс, розгортаючи парасолька. "Я очікую, що вони влаштують вас і тварин зручніше, а потім привезуть вас назад сюди, щоб відвезти мене в міністерство по завершенні моєї зустрічі з президентом Лінкольном".
"Так, сер", - відповів водій.
Лорд Лайонс вийшов з екіпажу. Його ноги шльопали по воді на доріжці, коли він поспішав до входу в Білий дім. Кілька дощових крапель потрапили йому в обличчя, незважаючи на парасольку. Міллер щось прощебетав коням і попрямував до стайні.
У передпокої кольоровий слуга взяв капелюх, пальто і парасольку лорда Лайонса і повісив їх. Джон Ніколаї терпляче чекав, поки слуга доглядав за британським міністром. Потім особистий секретар Лінкольна - фактичний голова адміністрації Лінкольна - сказав: "Президент чекає вас, сер".
- Дякую вам, містер Микола. Лорд Лайонс завагався, але потім, коли Микола повернувся, щоб проводити його в кабінет Лінкольна, вирішив продовжити: "Я хотів би, щоб президент зрозумів, що те, що я роблю сьогодні, я роблю як слуга і представник уряду Її Величності, і що особисто я глибоко жалкую про необхідність цієї зустрічі".
"Я передам йому це, ваше превосходительство". В голосі Миколи бриніла гіркота. Він був молодий - навряд чи йому було більше тридцяти років, і ще не навчився повністю підпорядковувати свої власні почуття вимог дипломатії. "Хоча, коли ти переходиш прямо до справи, яка це має значення?"
Коли ви відразу переходьте до справи (американська ідіома, подумав лорд Лайонс), це не має великого значення. Він мовчав, слідуючи за Миколою наверх. Крім особистого секретаря і єдиного слуги, він нікого не бачив в Білому домі. Як ніби інший персонал президентського маєтку побоювався, що він хворий якийсь смертельної заразною хворобою. І так, у деякому сенсі, він і зробив.
Джон Ніколаї посадив його в приймальні перед кабінетом Лінкольна. - Дозвольте мені доповісти про вас, ваше превосходительство. Я зараз повернуся. Він пірнув у кабінет, закривши за собою двері; лорд Лайонс сподівався, що він доставив особисте послання, з яким йому було доручено. Він з'явився майже так само швидко, як і обіцяв. - Президент Лінкольн зараз прийме вас, сер.
"Дякую вам, містер Микола", - повторив лорд Лайонс, проходячи мимо секретаря в кабінет президента Сполучених Штатів.
Авраам Лінкольн встав з-за столу і простягнув руку. - Доброго вам дня, сер, - сказав він зі своїм сільським акцентом. Зовні він був спокійний, наче вважав це подія не більш ніж звичайним світським візитом.
"Добрий день, пан президент", - відповів лорд Лайонс, потискуючи велику руку Лінкольна в своїй. Американський глава виконавчої влади був таким високим, худорлявим і незграбним, що одним своїм існуванням нагадував лорду Лайонсу про те, яким він був невисоким, пухким і круглолицим.
- Сідайте, ваше превосходительство. Лінкольн вказав на стілець, оббитий синім плюшем. - Я знаю, навіщо ви тут. Давайте приступимо до справи, добре? Це як похід до дантиста - очікування не зробить ситуацію краще ".
"Е-е... ні", - сказав лорд Лайонс. У Лінкольна був дар до несподіваних, влучним і яскравим порівнянь; один з корінних зубів британського міністра викликав у нього гострий біль при одній думці про візит до дантиста. - Як, можливо, вам сказав містер Миколаї...
"Так, так", - перебив Лінкольн. "Він дійсно сказав мені. Не те щоб я теж не був вдячний, але те, що ти відчуваєш з цього приводу, не має ніякого відношення до ціни віскі". Він постарів на десять років за ті трохи більше ніж півтора року, що пройшли з тих пір, як він вступив на посаду; різкі зморшки зборознили його обличчя, перетворивши його в маску скорботи, яка благала про те, щоб її висікли на вічному мармурі. - Просто скажи, що ти прийшов сказати.
"Дуже добре, пане президенте". Лорд Лайонс глибоко зітхнув. Він справді не хотів продовжувати; він ненавидів рабство і все, що з ним пов'язано. Але його інструкції з Лондона були недвозначними і не допускали ніяких компромісів. "Я уповноважений лордом Пальмерстоном, прем'єр-міністром Її Величності королеви Вікторії, яка, повинен повідомити вам, діє з повного схвалення і згоди уряду Його Величності Наполеона III, імператором Франції, запропонувати посередництво між урядами Сполучених Штатів і Конфедеративних Штатів з метою вирішення розбіжностей між цими двома урядами. Ерл Рассел, наш міністр закордонних справ, великодушно пропонує себе в якості посередника між двома сторонами".
Там. Це було сказано. На перший погляд, це звучало досить миролюбно. Під цією поверхнею Лінкольн був досить розумний, щоб побачити, що ховається за цим. "Я дійсно дякую лорда Пальмерстона за його добрі послуги, - сказав він, - але, оскільки ми заперечуємо існування такого поняття, як уряд Конфедеративних Штатів, граф Рассел не може бути посередником між ними і нами".
Лорд Лайонс зітхнув. - Ви говорите це, пане президент, коли армія Північної Вірджинії стоїть табором у Філадельфії?
"Я б сказав те ж саме, сер, якби ця Армія стояла табором на галявині перед Білим домом", - відповів Лінкольн.
"Пане президенте, дозвольте мені окреслити в загальних рисах кроки, які уряд Її Величності і уряд Франції готові зробити, якщо ви відмовитеся від посередництва", - неохоче знову заговорив лорд Лайонс, але Лінкольн повинен був знати, у що він вплутується. "По-перше, уряди Великобританії та Франції негайно поширять дипломатичне визнання на Конфедеративні штати Америки".
"Ти все одно це зробиш". Як і Джон Ніколаї, Лінкольн був запеклий - і не без підстав.
"При необхідності ми зробимо більше", - сказав британський міністр. "Ми готові використовувати наші військово-морські сили, щоб прорвати блокаду, яку ви встановили проти Конфедеративних Штатів, і дозволити відновити безперешкодну торгівлю між цими штатами і народами світу".
"Це означало б війну між Англією і Францією, з одного боку, і Сполученими Штатами - з іншого", - попередив Лінкольн.
"Дійсно, пан президент, і, оскільки Сполучені Штати показали, що вони не справляються із завданням відновлення вірності Конфедерації Штатів, я повинен сказати, що я здивований, виявивши, що ви готові одночасно вступити в конфлікт з цими Конфедеративными Штатами і з двома найбільшими державами сучасного світу. Я захоплююся вашим духом, я дуже захоплююся вашою мужністю, але хіба ви не бачите, що бувають моменти, коли для блага нації дух і відвага повинні поступатися здоровому глузду?"
"Давайте поторгуємося, лорд Лайонс", - сказав Лінкольн; британському міністрові знадобилося мить, щоб зрозуміти, що він мав на увазі угоду. Лінкольн скористався цим моментом, сунувши руку в ящик столу і діставши звідти складений аркуш паперу, який він поклав на стіл. "У мене тут, сер, прокламація, объявляющая, що всі негри, що знаходяться в рабстві у тих районах, які зараз повстають проти законного уряду Сполучених Штатів, повинні бути звільнені з першого січня наступного року. Я заощаджував це відозву на випадок перемоги Союзу, але при сформованих обставинах...
Лорд Лайонс з щирим жалем розвів руками. "Якби ви здобули таку перемогу, пане Президенте, я не відвідав би вас сьогодні з сумним посланням від мого уряду. Ви знаєте, сер, що я особисто зневажаю інститут рабства рухомого майна та все, що з ним пов'язано. - Він почекав, поки Лінкольн кивне, перш ніж продовжити. - Тим не менше, я повинен сказати вам, що прокламація про звільнення, випущена після серії поразок, які зазнали федеральні сили, була б сприйнята як cri de coeur, заклик до повстання рабів, щоб допомогти вашому слабшає справі, і як така не була прихильно прийнята ні в Лондоні, ні в Парижі, не кажучи вже про її ймовірне ефекті в Річмонді. Мені щиро шкода, пане президенте, але це не вихід з вашої дилеми".
Лінкольн розгорнув папір, на якій він написав указ про скасування рабства в відділяються штатах, надів окуляри, щоб прочитати його, зітхнув, знову склав і повернув у ящик столу, не запропонувавши показати її лорду Лайонсу. "Якщо це нам не допоможе, сер, я не знаю, що допоможе", - сказав він. Його довге вузьке обличчя спотворилося, як ніби він відчував фізичний біль. - Звичайно, ти хочеш сказати, що нам нічого не допомагає, зовсім нічого.
"Прийміть добрі послуги уряду Її Величності в якості посередника між вашим урядом і урядом Конфедеративних Штатів", - закликав його британський міністр. "Дійсно, я вважаю, що це ваш кращий курс, можливо, ваш єдиний курс. Як сказав Гладстон минулого місяця, Конфедеративні Штати створили армію, флот, а тепер і націю для себе ".
Повільними, обдуманими рухами Лінкольн зняв окуляри і поклав їх назад в шкіряний футляр. Його глибоко посаджені очі наповнилися гіркотою, порівняно з якою очі Джона Ніколаї здавалися просто примхливістю маленького хлопчика, позбавленого улюбленої цукерки. "Візьміть те, що Англія зволить дати нам за столом переговорів, або в кінцевому підсумку отримаєте менше. Це те, що ви маєте на увазі, кажучи відверто".
"Це те, що диктує ситуація", - ніяково сказав лорд Лайонс.
"Так, ситуація диктує, - сказав Лінкольн, - і Англія і Франція теж диктують". Він знову зітхнув. "Дуже добре, сер. Продовжуйте і повідомте вашому прем'єр-міністру, що ми приймаємо посередництво, оскільки у нас немає кращого вибору ".
"Воістину, завдяки цьому ви увійдете в історію як великий державний діяч, пан президент", - відповів лорд Лайонс, майже обмякнув від полегшення, що Лінкольн вирішив прислухатися до голосу розуму - з американцями ніколи не можна сказати заздалегідь. "І з часом Сполучені Штати америки і Конфедеративні штати, все ще мають між собою спільну мову і багато в чому спільну історію, займуть своє повне та законне місце в світі, як пара міцних братів".
Лінкольн похитав головою. "Ваше превосходительство, при всій моїй повазі до вас, я змушений в цьому засумніватися. Громадяни Сполучених Штатів хочуть збереження Федерального союзу. Незалежно від того, що повстанці зробили з нами, ми б продовжували боротися проти них, якби Англія і Франція не втрутилися ".
"Мій уряд прагне лише до встановлення справедливого миру, визнаючи права обох сторін у цій суперечці", - сказав британський міністр.
"Так, ви б сказали, чи не так, лорд Лайонс?" - Сказав Лінкольн, наповнивши титул пекучим вантажем презирства. "Всі лорди, сери, герцоги і графи в Лондоні і Парижі, повинно бути, підбадьорюють повстанців, сміючись до сліз, побачивши, як нашу велику демократію втоптали в бруд".
"Це здається мені несправедливим, пан президент", - сказав лорд Лайонс, хоча це було не зовсім несправедливо: велика кількість британських аристократів надходили саме так, як описав Лінкольн, вбачаючи в ураженні Сполучених Штатів рятівне попередження нижчих класів на Британських островах. Але він виклав справу якомога краще: "Герцог Аргайлл, наприклад, сер, є одним з найтепліших друзів Сполучених Штатів у Англії на сьогоднішній день, і багато інші лідери по праву народження поділяють його думку."
"Хіба це не мило з їх боку?" Сказав Лінкольн, його сільський акцент ставав сильнішим від хвилювання. - Справа в тому, однак, що більшість ваших високопоставлених осіб хочуть, щоб нас скоротили до мінімуму, і вони раді бачити, що повстанці роблять це. Вони вважають, що рабовласницька демократія краще, ніж її повна відсутність, чи не так?
"Як я тільки що заявив, сер, ні, я не вірю, що це так", - сухо відповів лорд Лайонс.
"О, так, ти це сказав. Ти просто не змусив мене повірити в це, от і все", - сказав йому Лінкольн. "Що ж, ви, англійці, і французи на фалдах ваших мундирів, ангели-хранителі повстанців, чи не так? Що з ними і з вами разом, ви занадто сильні для нас. В цьому ти правий, я визнаю.
"Здатність бачити те, що є насправді, сер, необхідна лідеру великої нації", - сказав британський міністр. Він хотів би по можливості полегшити долю Лінкольна.
"Я бачу, що є, все в порядку. Звичайно, бачу", - сказав президент. "Я бачу, що ви, європейські держави, користуєтеся цим повстанням, щоб втручатися в справи Америки, як ви це робили до того, як Доктрина Монро попередила вас, щоб ви тримали руки подалі. Наполеон підтримує консервного імператора в Мексиці, а тепер Франція та Англія у змові, - ще одна фраза, яка ненадовго збила з пантелику лорда Лайонса, щоб допомогти повстанцям і повалити нас. Добре, сер. Він важко зітхнув. "Якщо гра буде вестися таким чином, ми недостатньо сильні, щоб запобігти це зараз. Але я попереджаю вас, пане міністр, ми теж можемо пограти.
"Ви дійсно вільна й незалежна нація. Ніхто цього не заперечує і не заперечуватиме", - погодився лорд Лайонс. "Ви можете займатися дипломатією повною мірою, виходячи з ваших інтересів і здібностей".
- Дуже великодушно з вашого боку, - сказав Лінкольн з їдкою іронією. "І в один прекрасний день, я думаю, у нас теж з'являться друзі в Європі, друзі, які допоможуть нам повернути те, що належить нам по праву, і те, що ви відняли".
"Європейська держава, щоб допомогти вам проти Англії та Франції?" Вперше лорд Лайонс був досить недипломатичний, щоб розсміятися. Хвастощі американців в більшості випадків було досить поганим, але це божевілля - "Удачі вам, пане президенте. Удачі".
Я
1914
Джордж Еноса потрошив пікшу на смердючої палубі парового траулера "Риппл", коли Фред Батчер, перший помічник капітана, крикнув: "Дим з носа по правому борту!" Це дало Джорджу привід стягнути з палуби останню рибу, випотрошити її, кинути в крижаній, пахне розсолом трюм, а потім випрямитися і подивитися, що за корабель наближається.
Його спина злегка похрустывала, коли він виходив з ганку. "Я стаю занадто старим для такої роботи", - подумав він, хоча йому було всього двадцять вісім. Він потер свої каштанові вуса рукою в шкіряній рукавичці. Риб'яча луска подряпала йому щоку. Від поту, струившегося по обличчю в кінці червневої спеки, маленький поріз саднил.
Він простежив поглядом за вказуючим пальцем М'ясника. - Багато диму, - сказав він, низько присвистнув. "Це не просто чергова рибальський човен Джордж Бенк або вантажне судно для бродяг". Його бостонський акцент проковтнув "р" в останніх складах двох останніх слів. - Лайнер, я б припустив, або, може бути, військовий корабель.
"Я думаю, ти правий", - сказав Батчер. Він був маленьким, худорлявим, швидким і розумним, його обличчя було вкрите зморшками від вітру, сонця і бризок, так що здавалося, що йому на десять років більше, ніж насправді було сорок п'ять або близько того. Його вуса були кольору солі з перцем, приблизно порівну перемішані. Як і Енос, він відростив їх густими і вощил кінчики так, щоб вони були направлені до очей. Половина чоловіків у Сполучених Штатах, носили вуса, змоделювали їх за зразком тих, що прикрашали верхню губу кайзера Вільгельма.
Капітан Патрік о'доннелл вийшов з каюти і приклав до правого ока підзорну трубу. - Військовий корабель, звісно ж, - сказав він з бостонським акцентом. - Чотиритактний німецький броненосний крейсер, якщо я не помиляюся.
"Якщо ви скажете це, капітан, ми віднесемо це в банк", - відповів Фред Батчер. Це не було чищенням яблук. О'доннелл провів роки у військово-морському флоті США, дослужившись до старшого старшини, перш ніж вийшов у відставку і зайнявся власним бізнесом. Він бачив німецькі військові кораблі набагато ближче, ніж у підзорну трубу; він тренувався поряд з ними в центрі Атлантики, а може бути, і в Тихому океані.
"Він збирається пройти близько від нас", - сказав Еноса. Тепер він міг бачити великий сірий корпус корабля, майже носом до Брижів. За ним тягнувся стовп чорного вугільного диму.
Капітан о'доннелл все ще тримав підзорну трубу націленої на наближається корабель. "Імперський військово-морський флот Німеччини, абсолютно вірно", - сказав він. "Я розрізняю прапор енсіна. Отже, це рун або Йоркл?" Він продовжував дивитися і, нарешті, задоволено гмикнув. "Йорк, і в ній немає помилки. Бачиш, як проколоті її крани? Якщо б вона була Руном, вони були б надійними.
- Як скажете, капітан. Зрештою, це у вас є підзорна труба. Смішок Еноса відповідав його іронічного почуттю гумору. Він ще раз глянув неозброєним оком на наближається "Йорк". Крейсер майже ніс до носа. Коли він заговорив знову, в його голосі бриніла тривога: "Ми бачимо її, капітан, але бачить вона нас?"
Питання далеко не пусте. У міру наближення "Йорка" він все більше і більше скидався на броньовану скелю, що насувається на паровій траулер. Хвиля була 114 футів в довжину і водотоннажністю 244 тонни брутто. Це зробило її однією з найбільших рибальських човнів, які курсують в Бостонській гавані. Однак раптово Еноса відчув себе так, наче він у весловому човні, причому в човні розміром з пінту.
"Наскільки він великий, капітан?" Запитав Фред Батчер. Величезний корпус і величезні гарматні вежі теж змусили його задуматись.
"По ватерлінії 403 футів 3 дюйми, - відповів о'доннелл з автоматичною точністю, властивою моряку, яким він був тривалий час. "Водотоннажність судна становить 9050 тонн. Чотири 8,2-дюймових знаряддя, десять 6-дюймових гармат, екіпаж 557 осіб. Четырехдюймовая броня посередині, двухдюймовые пояси по кінцях. За спринт вона зробить двадцять один вузол.
"Іншими словами, якщо вона задавить нас, то навіть не помітить", - сказав Еноса.
"Приблизно так, Джордж", - легко відповів о'доннелл. Він пишався силою і швидкістю військово-морських судів, наче служба на них якимось чарівним чином додала йому сил і швидкості. Однак, незважаючи на це, його погляд метнувся до американського прапора, развевающемуся на фок-щоглі. Вид прапора з тридцятьма чотирма зірками, развевающегося на свіжому вітрі, повинно бути, заспокоїв його. "Вони нас чудово побачать. Ось, якщо ти турбуєшся, я пошлю сигнальну ракету, це я зроблю ". Він витяг сигару з кишені піджака, чиркнув сірником об підошву черевика й випустив хмару, майже таке ж смердюче, як вугільний дим, що виходить з труб "Йорка".
Немов його сигара стала посланням німецького крейсера, на реях піднялися сигнальні прапори. О'доннелл знову підніс до очей підзорну трубу. Сигара у нього в роті різко сіпнулася вгору, вірна ознака гарного настрою. - Клянуся Ісусом, вони хочуть знати, чи є у нас риба на продаж! - випалив він. Він повернувся до М'ясника. - Скажи їм "так" і не втрачай на це ні секунди.
Ствердну вимпел піднявся майже так само швидко, як був відданий наказ. "Йорк" уповільнив хід на воді, дрейфуючи, і зупинився приблизно у чверті милі від Брижів. Потім всі на борту парового траулера закричали від захвату, коли німецький крейсер спустив шлюпку. "Чорт візьми!" - заволав Лукас Фелпс, один з матросів, наглядали за тралом, який "Брижі" тягла по дрібному дну Джорджес-Бенк. "Німці, вони заплатять нам більше, ніж коли-небудь заплатила б Риболовецька компанія штату Бей".
"І все це теж йде в наші кишені", - радісно сказав Фред Бутчер. По рибі, яка повернулася в Бостон, екіпаж і компанія, якій належало судно, поділили здобич пополовині. М'ясник продовжував: "У нас легка пікша вагою в п'ятсот-тисячу фунтів, на яку ніхто ніколи не зверне уваги".
Щаслива тиша змови повисла над Брижами. Незабаром вісім чоловік в рятувальній шлюпці Йорка підійшли до траулера. "Дозвольте піднятися на борт?" - запитав старшина, який, очевидно, очолював маленьку команду.
- Дозвіл отримано, - відповів Патрік о'доннелл так офіційно, наче все ще служив на флоті. Він повернувся до Эносу. - Спусти мотузкові сходи, Джордж.
"Добре". Еноса поспішив коритися. Він любив додаткові гроші, як ніхто інший.
Щеголеватые в своїх літніх білих мундирах, лякаюче охайні, лякаюче гладко поголені, німецькі моряки виглядали недоречно на неохайною палубі "Риппл", де частина пікші, хека, морської капусти і лимонної камбали, яку Джордж ще не спустошив, все ще борсалася, корчилася і намагалася стрибнути назад в океан. Чистоті матроських штанів погрожували кров і риб'ячі тельбухи.
"Я дам вам за шістсот кілограмів риби за сорок пфенігів за кілограм", - сказав старшина о'доннеллу на досить хорошому англійському.
О'доннелл насупився, роздумуючи, потім повернувся до Батчеру. "Ти не міг би розібратися з цим, Фред? Ти зробиш це швидше і акуратніше, ніж я".
В очах першого помічника з'явилося відсутнє вираження. Його губи заворушилися в беззвучному підрахунку, перш ніж він заговорив. - Всього двісті сорок балів? Виходить шістдесят баксів за... тисячу сто фунтів риби, більше або менше. За Пятицентовику за фунт, капітан, на волосок менше.
"Герр фельдфебель, ми підпишемо цю угоду", - одразу ж сказав о'доннелл. Все на борту зробили все можливе, щоб не спалахнути, як свічки на різдвяній ялинці. Там, в Бостоні, вони отримували по два центи за фунт, а якщо пощастить, і по три. Тут о'доннелл хитро примружився. "Або, оскільки ви граєте не з вашими грошима, чому б вам не дати мені п'ятдесят пфенігів за кілограм - ви можете сказати своїм офіцерам, який я клятий єврей, - і ми додамо пляшку рому для вас і ваших хлопців". Він обернувся і крикнув на камбуз: "Ей, Куки! Принеси кварту лікувального рома, будь добра".
"У мене це прямо тут, капітан", - сказав Чарлі Вайт, виходячи з камбуза з глечиком у руці. Він тримав його так, щоб німецькі моряки на "Рябі" могли його бачити, але ні один офіцер, який спостерігав з "Йорка" в польовий бінокль, не міг. Усмішка на його чорному обличчі була широкою і запрошує, хоча Джордж очікував, що ром сам по собі буде досить переконливим. Він і сам час від часу любив випити.
Старшина звернувся по-німецьки, що перебували з ним матросам. Розмова забарвлення тривав хвилину або дві, перш ніж він знову перейшов на англійську: "У більшості випадків я б зробив це. Тепер буде краще, якщо я цього не зроблю. Така угода, як я сказав на початку."
"Будь по-вашому, фельдфебель", - сказав о'доннелл. "Я сказав, що зроблю цю угоду, і я укладу". Його очі звузилися. - Ти не міг би сказати мені, чому тобі краще не пити ром зараз? Просто питаю з цікавості, ти розумієш.
"Ах, так - цікавість", - сказав старшина, як ніби це була хвороба, про яку він чув, але ніколи не хворів. "У вас на цьому судні, капітан, є приймач і передавач бездротового телеграфу?"
"Ні", - сказав йому о'доннелл. "Я б хотів, але власники не захочуть цього робити. Можливо, в один прекрасний день. Як вийшло?"
"Я не повинен нічого говорити", - відповів старшина, і він теж нічого не сказав. Замість цього він віддав о'доннеллу 240 марок, які той погодився заплатити. О'доннелл простягнув гроші Бутчеру, який сунув їх у кишеню.
Капітан "Риппл" продовжував намагатися витягнути з німецького моряка побільше інформації, але йому нічого не вдавалося. Зрештою, у розпачі, він здався і сказав Джорджу Эносу: "Чорт з ним. Віддай їм їхню рибу, і ми всі продовжимо займатися своїми справами.
- Правильно, - знову сказав Еноса. Якщо б у нього були зайві десять пфенігів за кілограм, він доклав більше зусиль, щоб переконатися, що Йорку" дісталася найкраща риба, яка тільки була в трюмі. Трохи тріски з пікші, маленькі, трохи більше фунта, просто тануть у роті. Коли Чарлі обсмажив їх в олії і панірувальних сухарях, він зголоднів, просто подумавши про це.
Але молода риба також коштувала б у доках дорожче. Він віддав німцям пікшу і камбалу побільше, яких трал підняв з дна моря. Вони були б досить гарні, і навіть більше.
Німці не здіймали галасу. Вони були моряками, але не рибалками. Їх човен помітно опустилася нижче у воду, коли вони відвалили від поручня "Рябі" і попливли назад до крейсера, з якого припливли. Підйомний кран "Йорка" підняв їх з води і повернув на палубу.
Ще більше прапорів спалахнуло на сигнальних лініях, коли "Йорк" знову попрямував до Бостону. "Дякую вас", - прочитав капітан о'доннелл у підзорну трубу. - Подай сигнал "Не за що", Фред.
"Звичайно, зроблю, капітан", - сказав помічник і так і зробив.
Джордж пошкодував, що у нього немає хорошого високої склянки рому "Куки". Витягнути з трюму понад півтонни риби було важкою роботою. З цими думками він запитав Лукаса Фелпса: "Ти коли-небудь чув, щоб моряк відмовився від глечика?"
"Не тоді, коли ти хочеш вийти сухим з води, як ці квадратні голови", - відповів Фелпс. "Цікаво, що, чорт візьми, гризло їм хвости?" У Куки теж хороший ром.
"Звідки ти знаєш?" Запитав його Еноса. Фелпс приклав палець до носа і підморгнув. Судячи по венах на цьому носі, він знав ром досить добре, щоб бути знавцем. Джордж Еноса усміхнувся. Звичайно ж, він сам випросив у Чарлі чарку-другу. Це допомогло скрасити нескінченне одноманітність життя на борту рибальського судна.
Вони витягли трал, повний переворачивающейся донної риби. Як тільки вантаж був відправлений у трюм, капітан о'доннелл заглянув туди, щоб подивитися, наскільки високо покладена риба. Вони могли б набрати ще кілька повних тралів, але о'доннелл сказав: "Я думаю, ми прямуємо в порт. У нас більше двадцяти тонн; власникам не на що буде бурчати. І у нас в кишенях з'являться додаткові гроші, як тільки Фред переведе ці марки на долари в банку.
Ніхто з ним не сперечався. Ніхто б із ним не сперечався, якщо б він вирішив залишитися зовні ще на день або два і доверху заповнити трюм пикшей. Він заробляв тим, що отримував відповіді.
Еноса пішов на камбуз за чашкою кави. Він виявив там Фреда Батчера, вбиває час печивом. Судячи по насиченому запаху, що виходить від гуртки М'ясника, там було не тільки каву. Еноса подув на свою кружку, відсьорбнув, а потім сказав: "Тримаю парі, ми були б у відключці довше, якби цей старшина не змусив капітана нервувати".
"Тримаю парі, ти прав", - сказав помічник. "Капітану о'доннеллу не подобається не знати, що відбувається. Йому це ні крапельки не подобається". Куки серйозно кивнув. Як і Джордж. Коментар Бутчера добре вписувався в його попередню думку про капітана: якщо у нього не було відповідей, він би пішов за ними.
"Риппл", пихкаючи, повертався в Бостон. На швидкості дев'ять вузлів вона була майже в дні шляху від пристані Ти і вдома. На вечерю, ближче до заходу, була солонина з квашеною капустою, що змусило матросів жартувати про те, що Чарлі Уайт - переодягнений німець. "Відмінна маскування, чи не правда?" - сказав кухар, прийнявши жарт за чисту монету. Він розстебнув сорочку, щоб показати, що весь темно-коричневий.
"Ти, мабуть, з Шварцвальда, Чарлі, і це передалося тобі", - сказав капітан о'доннелл, що викликало новий вибух сміху. Еноса доти не чув про Шварцвальді - дитиною він ходив на роботу і майже не вчився, - але з того, як капітан розповідав про нього, він зрозумів, що це справжнє місце де-то в Німеччині.
Вони включили ходові вогні і, пихкаючи, продовжували шлях всю ніч. На наступний день вони пройшли між маяками Дір-Айленд-Лайт і Лонг-Айленд-Хед-Лайт, а потім між Губернаторським островом і Касл-Айленд, прямуючи до пристані Т.
На північному березі річки Чарльз, в Чарльзтауне, розташовувалася Бостонська військово-морська верф. Еноса подивився в той бік, як тільки у нього з'явилася можливість. Те ж саме зробив капітан о'доннелл з підзорною трубою. "Ось і "Йорк", все в порядку, разом з решти західної ескадри флоту Відкритого моря", - сказав він. "Не схоже, щоб на їх борту щось сталося, не більше, ніж на наших кораблях. Здається, все тихо". В його голосі звучало роздратування, як ніби він вініл німців і американців - легко помітних, тому що їх корпусу були набагато світліше сірих - за тишу.
Фред Батчер стежив за прибутками та збитками: він розраховував на пристань Ти. "Біля причалу не так вже багато човнів", - сказав він. "Ми повинні отримати хорошу ціну на рибної біржі".
Вони пришвартувалися до причалу і піднялися на нього, щоб стати на ноги після більш ніж тижня перебування в морі. Сивобородий старий, незграбно штовхає візок з рибою однією рукою і гачком, закріпленим на обрубки зап'ястя іншої, стиснув свою м'ясну руку в кулак і погрозив їм Чарлі Уайтом. "Іди ти до біса, клятий нігер!" крикнув він хриплим, скрипучим голосом. "Якби не ви, ми б не воювали в тій війні, і це все ще було б жодною країною".
"Іди до біса, Шоу!" Еноса крикнув йому у відповідь. Він повернувся до Печива. "Не звертай на нього уваги, Чарлі. Не забувай, його сім'я була в жахливому стані до того, як чортові повстанці вирвалися на свободу. Вони втратили все після війни, і він звинувачує в цьому кольорових ".
"Багато білі люди так роблять", - сказав Чарлі, а потім заткнувся. Нечисленним неграм у Сполучених Штатах було важко позбутися ролі цапа-відбувайла, яка переслідувала їх ось вже більше п'ятдесяти років. Порівняно з їх кольоровими побратимами на південь від лінії Мейсона-Діксона, їм жилося легко, але це мало про що говорило. У повстанців теж не було полювання на негрів на вулицях - це було американський винахід, як телеграф і телефон.
"Ти у нас справжній Джейк, Чарлі", - сказав Лукас Фелпс, і всі рибалки з "Риппл" кивнули. Вони довели це у бійках на пристані і в салунах неподалік від неї. Джордж Еноса потер кісточку пальця, яку отримав в одній з таких бійок.
На пристані панував хаос - фургони, запряжені кіньми, бензовози, візки, кішки, торговці, кричать чайки, суперечки і, найголовніше, риба - у фургонах, у вантажівках, у візках, у повітрі.
Кричали хлопчаки-газетярі тільки посилювали шум і плутанину. Джордж не звертав на них уваги, поки не помітив, що вони кричать: "Ерцгерцог помирає в Сараєво! В результаті вибуху бомби загинули Франц Фердинанд і його дружина! Австрія загрожує Сербії війною! Прочитайте всі про це! "
Він порився в кишені комбінезона, який носив під непромокаючої курткою, і за пару пенні купив Глобус. Члени екіпажу стовпилися навколо нього, щоб почитати разом з ним. В очі кинувся уривок в середині колони. Він прочитав це вголос: "Президент Рузвельт заявив вчора у Філадельфії, що Сполучені Штати, як член Австро-Німецького альянсу, будуть виконувати всі зобов'язання, передбачені договором, які б не були наслідки, сказавши: "Нація, яка перебуває у стані війни з одним членом Альянсу, знаходиться в стані війни з усіма членами". Він тихо свиснув собі під ніс.
Палець Лукаса Фелпса ткнувся в абзац нижче. "В Річмонді президент Конфедерації Вільсон виступив проти гноблення малих націй більш великими і підтвердив, що Конфедеративні Штати є і залишаться частиною Четверний Антанти". Фелпс заговорив сам по собі: "Англія і Франція будуть водити їх за ніс, як вони завжди роблять, виродки".