Тышта мин артка борылып, Челси урамының төнге күләгәсеннән фойега карадым. Кара кеше миңа ачык карады, чыбыклы клиент мине фойеда сизми дә калды. Ләкин мин аның явыз күзләрен күрдем. Ул миңа счетчик артындагы көзгегә карый иде.
Шуңа күрә мин клиентка игътибар итмәдем. Мин диванда кара кешегә карадым. Хезмәткәр миңа караганын яшерергә тырышты, мин аны шундук күрдем, хәтта иң арзан шпион компаниясе дә андый файдасыз кешене кулланмаячак, мин аны бер караш белән генә таный алам. Noк, куркыныч булганда, ул кара кешедән килгән. Ул карады, мине өйрәнде, аннары кире борылды. Ачык, намуслы, шикле түгел. Ләкин аның күлмәге бик үк туры килмәде һәм аяк киеме яңа иде, ул бу күлмәк кирәк булмаган җирдән ашыккан кебек.
Мин аны биш минут эчендә аңладым. Әгәр дә ул мине күрсә һәм кызыксынса, ул миңа бик яхшы иде, минем саклык чараларын күрермен. Ул диваннан тормады, һәм мин такси туктаткач, ул миңа иярмәгән кебек иде.
Мин ялгыша алыр идем, ләкин мин шулай ук кешеләр турында беренче инстинктларыма иярергә һәм онытканчы аларны аңымда язарга өйрәндем.
Такси мине Сохо урамына ташлады, неон билгеләре, туристлар, төнге клублар һәм фахишәләр белән уратып алынган. Энергия һәм финанс кризисы аркасында туристлар узган еллар белән чагыштырганда аз иде, хәтта Пикадилли циркындагы утлар караңгы булып күренде. Миңа игътибар итмәделәр. Шул мизгелдә мин дөнья торышы белән бик кызыксынмый идем. Мин ике блокны атладым һәм аллеяга әйләндем, анда мине томан каршы алды.
Мин курткамны Люгер өстенә ачтым һәм томан аша әкрен генә йөрдем. Урам утларыннан ике блок ераклыкта, томан гирляндалары хәрәкәтләнгән кебек иде. Минем адымнарым ачык ишетелде, һәм мин башка тавышларның яңгырашын тыңладым. Алар анда булмаган. Мин берүзем идем. Мин ярты блок ераклыктагы йортны күрдем.
Бу томанлы урамдагы иске йорт иде. Бу утрау фермерлары мин йөргән җиргә күченгәнгә күп вакыт үтте. Дүрт кат кызыл кирпеч. Подвалда подъезд, икенче катка алып барган баскыч, ягында тар аллея бар иде. Мин шул аллеяга һәм арткы якка кердем.
Иске йорттагы бердәнбер яктылык өченче каттагы арткы бүлмә иде. Караңгы якты биек турыпочмаклыкка карадым. Музыка һәм көлү бу күңелле Сохо тирәсендә томан аша йөзеп йөрде. Бу бүлмәдә минем өстемдә тавыш, хәрәкәт юк иде.
Арткы ишектәге йозакны сайлау җиңел булыр, ләкин ишекләр сигнализация системасына тоташырга мөмкин. Мин кесәдән нечкә нейлон шнурын алдым, озын тимер бар өстенә ыргыттым һәм үземне караңгы икенче кат тәрәзәсенә күтәрдем. Мин стаканга сорау касәсе салдым һәм бөтен стаканны кисеп алдым. Аннары мин үземне аска төшердем һәм стаканны идәнгә җентекләп куйдым. Myselfземне тәрәзәгә тартып, эчкә мендем һәм караңгы, буш йокы бүлмәсендә, йокы бүлмәсе артында тар коридор бар иде. Йөз ел элек ташланган бина кебек күләгәләр дымлы һәм иске иде. Караңгы, салкын һәм тыныч иде. Бик тыныч. Кычыткан Лондондагы ташландык йортларга күчә. Ләкин кечкенә мехлы тырнакларның тырнау тавышы ишетелмәде. Бу йортта кемдер яшәгән, кемдер хәзер булган. Мин елмаеп куйдым.
Мин баскычка өченче катка мендем. Бердәнбер яктыртылган бүлмәгә ишек ябылды. Тоткыч минем кул астына әйләнде. Мин тыңладым. Бернәрсә дә кузгалмады.
Бер тынсыз хәрәкәттә мин ишекне ачтым; ул аны шундук артына япты һәм күләгәдә торды, караңгы бүлмәдә берүзе утырган хатын-кызны күзәтте.
Ул миңа аркасы белән утырды һәм өстәлдәге кәгазьләрне өйрәнде. Өстәл лампасы монда бердәнбер яктылык чыганагы иде. Зур ике катлы карават, өстәл, ике урындык, янып торган газ миче, бүтәннәр юк иде. Бары тик хатын-кыз, нечкә муен, кара чәчле, кара сызыктагы нечкә фигура. Мин ишектән аңа таба адым ясадым.
Ул кинәт әйләнеп кайтты, кара күзләре төсле пыяла артында яшеренде.
Ул әйтте. - Димәк сез монда?
Мин аның елмаюын күрдем һәм шул ук вакытта шомлы шартлау ишеттем. Безнең арада кечкенә мәйданда төтен болыты, аны шунда ук яшергән болыт.
"Leastичшиксез, сезне кыйнагыз", диде ул. Аның кулы чалбарымны чыгарды да мине кыйнады. "Ләкин мин сезгә зыян китерә алмыйм, шулай бит?" Мин барысына да зыян китерә алмадым. Алла, син миңа бик ошыйсың.
Мин аны күптән белә идем һәм яраттым. Рәнҗетү һәм оборона без очрашкан саен сәяхәтнең бер өлеше иде, профессионаллар арасында кайнар уен. һәм, бәлки, ул минем белән эш итә алыр иде, бу тормыш һәм үлем. Шул вакытта гына мин үлемгә кадәр көрәшәчәкмен, һәм бу бер-беребездән теләгән әйбер түгел. Бу бизнеста акыллы булып калуның күп ысуллары бар, һәм икебез өчен дә еллар дәвамында бу юлларның берсе безнең яшерен очрашуларыбыз иде. Иң начар вакытта, бу ир-атлар һәм хатын-кызлар арасында тоннель ахырында һәрвакыт яктылык бар иде. Ул минем өчен, ә мин аның өчен.