Джэфэры Дывер : другие произведения.

Ідэальны план

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Нядзеля, 2 кастрычніка
  
  "Мы атрымалі сякія-такія звесткі, аб якіх вам варта ведаць".
  
  Мужчына сядзеў у віктарыянскай гасцінай Лінкальна Райма ў Нью-Ёрку, выцягнуўшы ногі і агаліўшы ярка-жоўтыя шкарпэткі. Яго стыль адзення быў такім жа эклектычным, якім Райм яго памятаў: сёння на ім былі зялены касцюм і кашуля. На ім быў вузкі гальштук, а цёмна-карычневы фон ідэальна падыходзіў да колеру яго асобы. Пярэдні план гальштука быў усеяны малюсенькімі вышытымі туканам зялёнага і чырвонага колераў.
  
  Фрэд Деллрей не быў тыповым агентам ФБР.
  
  “ Працягвайце. "Райм павярнуў сваё інваліднае крэсла так, каб лепш бачыць мужчыну. Райм часта наймаўся ў якасці кансультанта-крыміналіста ў PERT, групу ФБР па зборы рэчыўных доказаў, але было незвычайна, калі супрацоўнікі праваахоўных органаў звязваліся з ім да здзяйснення злачынства.
  
  “Хацелася б большага, але гэта дробязь, проста намёк тут, намёк там. І, як толькі шныпары пранюхалі і паспрабавалі наладзіцца на эпізод нумар два, усё знікла. Пырхае, як вспугнутая птушка. Або выносіцца прэч, як прывід. Деллрей прищелкнул мовай. “ Давай выбірай сваю фігуру гаворкі.
  
  Манера гаварыць Деллрея была такой жа дзіўнай, як і яго выбар адзення.
  
  Райм выпусціў агента — аднаго з лепшых у Бюро па падборы канфідэнцыйных інфарматараў і самага пышнага агента пад прыкрыццём. Ён перавёўся ў федэральная акруга Калумбія, каб сканцэнтравацца на выяўленні пагроз з боку прыхільнікаў перавагі белай расы, кіруючы сваім CIS. Цяпер ён вярнуўся ў Нью-Ёрк, атрымаўшы прызначэнне ў Паўднёвы акруга.
  
  “ Фрэд. Райм быў нецярплівы, як заўсёды.
  
  “ Дык вось, нашы лепшыя сябры ў Вялікабрытаніі...
  
  “Што гэта? Ахоўнае агенцтва? Ніколі пра такое не чуў".
  
  Деллрей міргнуў. “ Праўда, праўда, ты не аматар поп-культуры. 'Лепшыя сябры назаўжды'. Што кажуць пра сябе дзеці.
  
  “ Фрэд, - зноў паспрабаваў Райм і зрабіў над сабой намаганне, каб уздыхнуць.
  
  Деллрей працягнуў: “Нашы лепшыя сябры з брытанскай шпіёнскай арганізацыі sneaky - GCHQ - выпадкова пачулі размову. Гэта было выпадкова, і з-за адсутнасці гэтай маленькай штуковіны, званай ордэрам, яны не маглі, па тэхнічных прычынах, працягваць праслухоўванне. Але перш чым яны адключыліся, вось яно, трыццаць секунд на плёнцы. Сядзеў там, як няпрошаны госць. Яны патэлефанавалі ў МІ-5, і мой сябар там застрэліў усе ў мой бок ".
  
  “ Не маглі б мы крыху засяродзіцца, Фрэд?
  
  “Я амаль на месцы. Такім чынам, сутнасць: Чалавек Ікс — так я яго называю — знаходзіцца дзе-то ў Англіі. У яго ірландскі акцэнт. У яго была размова з чалавекам Y тут, у Нью-Ёрку, у якога няма акцэнту. Ікс наймае гэтага Y, каб ліквідаваць Чалавека Z. Мы ўсе згодныя з гэтым? "
  
  “Хутка будзем разам, Фрэд. Я маю на ўвазе твой сінопсіс. Ты ўсё яшчэ трохі не ў курсе дэталяў".
  
  “Сумна, сумна дакладна. Я гляджу ў сапраўдную пустэчу. Але я павінен сказаць вам, што ў нас ёсць адзін канкрэтны маленькі факт. Які вас вельмі зацікавіць ".
  
  "Што менавіта?"
  
  “Персона Z? Мэта? - Гэта ты".
  
  
  
  —
  
  “ Як ты думаеш, хто гэта? - Спытаў Лон Селлитто. “ Персона X. Хлопец, які стаіць за гэтым?
  
  Грузны мужчына, дэтэктыў першага класа, у пакамечаным карычневым касцюме, стаяў у гасцінай, скрыжаваўшы рукі на грудзях. Таксама прысутнічала жонка і прафесійны партнёр Райма, дэтэктыў Амелія Сакс, высокая, з заарканивающимися рудымі валасамі, сабранымі ў хвост. Яна была ў джынсах і чорным блейзере, спецыяльна скроенном так, каб не кідаўся ў вочы "Глок-17" на яе правым сцягне — эфектыўнае, але лёгка обнаруживаемое зброю.
  
  Деллрей вярнуўся ў Федэральны будынак. Ён працаваў па таемным каналах, каб выцягнуць больш інфармацыі з арганізацыі, якая выпадкова падслухала тэлефонная размова аб нападзе на Райма: Штаб урадавай сувязі, брытанскі эквівалент Агенцтва нацыянальнай бяспекі.
  
  Пакуль нічога. І нават калі б адно з многіх агенцтваў бяспекі Вялікабрытаніі захацела ўзяцца за гэтую справу, аказалася, што Ікс паведаміў пра ўварванне. Частоты, якія ён выкарыстоўваў, адключыліся. Несумненна, ён абраў новы спосаб звязацца са сваім забойцам ў Нью-Ёрку, інакш вядомым як Персона Y.
  
  Райм цяпер сказаў Селлитто і Сакс: “Многія людзі хочуць маёй смерці. Пытанне ў тым, хто-то зводзіць рахункі, або хто-то, хто хоча прыбраць мяне з дарогі, таму што яны плануюць пераезд у будучыні і не хочуць, каб я быў уцягнуты ў расследаванне? "
  
  Конскі хвост Сакс покачался, калі яна пахітала галавой. “ Ты ўсё прадумала загадзя — я маю на ўвазе, твой другі варыянт. Не здаецца верагодным. Навошта нападаць на вас цяпер, калі няма ніякай гарантыі, што менавіта вы будзеце весці гэтую справу?
  
  "Так, я згодны", - сказаў Селлитто. "Хто-то раззлаваўся, што ты іх схаваў, і хоча паквітацца".
  
  Райм ўздыхнуў. “ Ах, помста - гэта так стомна. Такая трата часу... " Ён нахмурыўся. “ Англія. Ведаеш, што гэта наводзіць мяне на думку?
  
  "Справа эмігранта," сказала Сакс.
  
  Райм дапамагаў у расследаванні смерці ад атручвання расейскага алігарха і былога патрыёта ў Лондане некалькі гадоў таму. Крыміналіст нажыў ворагаў сярод шэрагу брытанскіх грамадзян, іншых расейскіх алігархаў і супрацоўнікаў расійскіх спецслужбаў, у кожнага з якіх былі агенты ў Вялікабрытаніі.
  
  Сакс патэлефанавала Деллрею і распавяла яму аб справе. Адключыўшыся, яна сказала: "Ён абмяркуе гэта з МІ-5 і 6". Яна коратка ўсміхнулася. “ У гэтага чалавека паўсюль сувязі.
  
  Агледзеўшы гасціную і хол гарадскога дома, Селлитто сказаў: “Мы павінны ўзмацніць ахову тут. Я прывяду некалькі целаў з Аддзела асабістай аховы".
  
  Райм зноў уздыхнуў. "Пад 'div", я мяркую, вы маеце на ўвазе 'падраздзяленне'. Пакуль што адзінай ахвярай у гэтай справе, падобна, з'яўляецца англійская мова.
  
  Дэтэктыў спакойна працягнуў. “Яны ўсталююць яшчэ камеры, якія-небудзь іншыя прылады. О, і ты павінен заставацца ўнутры, пакуль мы дакладна не высветлім, што адбываецца".
  
  Райм, паралізаваны фізічна і псіхалагічна інтраверт, рэдка пакідаў свой гарадскі дом на Сентрал-Парк-Уэст, дзе яму было зусім камфортна практычна ў ізаляцыі. Але раз у тыдзень ён ездзіў на некалькі кварталаў у каледж, дзе навучаў студэнтаў паслядыпломнай ўзроўню мастацтву судовай экспертызы і праводзіў семінар пад назвай "Філасофія затрымання злачынца". Яму вельмі падабаліся заняткі, асабліва апошняе, дзе ён ладзіў славесныя паядынкі з больш адкрытымі і разумнымі вучнямі.
  
  "Я не збіраюся прапускаць свае заняткі", - сказаў ён Селлитто.
  
  Дэтэктыў кінуў погляд на па-майстэрску зробленае крэсла, з вялікім цэнтральным колам па баках прылады і коламі паменш спераду і ззаду. “Не схадзі з розуму. Ты лёгкая здабыча".
  
  Адна з прычын, па якой Райм заставаўся адным са сваім былым партнёрам пасля столькіх гадоў, заключалася ў тым, што ён не выяўляў пяшчоты да тэме інваліднасці. Крыміналіст прыходзіў у лютасць, калі людзі звярталіся з ім як з фарфоравай лялькай.
  
  "Я магу ўзяць фургон на заняткі".
  
  Тым Рестон, памочнік Райма, вазіў яго па горадзе ў тых рэдкіх выпадках, калі яму трэба было пракаціцца на Mercedes Sprinter, прыстасаваным для кіравання інвалідным крэслам.
  
  “ Гэта дрэнная ідэя, Райм, - сказала Сакс. Пяць хвілін, каб залезці ў фургон, пяць хвілін, каб выйсці. Ты будзеш цалкам выкрыты. А ўсе будынкі на КПВ і вакол школы? Дзве-тры тузіны ідэальных снайперскіх гнёздаў."
  
  Верхні Вест-Сайд Манхэтэна натапырыўся вышыннымі будынкамі і гатэлямі. Стралок мог патрапіць у любы з іх або на дах, і ніхто не звярнуў бы на гэта ўвагі.
  
  Пакуль Райм вагаўся, Селлитто сказаў: “Мы з Фрэдам звяжамся з некалькімі кампаніямі markers—CIs з міжнароднымі сувязямі. Паглядзім, што да чаго. Калі мы што-небудзь знойдзем, мы зможам гэта пераасэнсаваць. Але пакуль вазьміце тыднёвы адпачынак, прафесар.
  
  "Госпадзе," прамармытаў Райм сабе пад нос. Затым ён падумаў: Персона Y. Хто ты? Як ты збіраешся напасці на мяне? І калі?
  
  Як чалавек, мэтай жыцця якога было вырашаць пытанні, ён зусім не меў посьпех, калі сутыкаўся з пытаннямі, на якія не мог адказаць.
  
  OceanofPDF.com
  
  Панядзелак, 3 кастрычніка
  
  Валянцін Ренар загнаў белы "Мэрсэдэс" CLS-класа ў гараж на 9-й вуліцы ў Грынвіч-Вілідж, памятаючы пра бакавіне свайго аўтамабіля коштам у сто тысяч даляраў; уваход быў даволі вузкім. Будынак было пабудавана ў 70-х, калі маленькія аўтамабілі былі ў модзе з—за недахопу алею.
  
  Гараж знаходзіўся ў падвале жылога дома, і ў ім быў дзяжурны, так што, сыходзячы, ён мог расплаціцца наяўнымі. Многія гаражы і стаянкі ў Нью-Ёрку бралі толькі дэбетавыя і крэдытныя карты. Не прыкмета эпохі высокіх тэхналогій, а мера, якая дазваляе пазбегнуць рабаванняў пад руляй пісталета.
  
  Ён выбраўся з машыны. Трыццацітрохгадовую бландын, падцягнуты, здаваўся падцягнутым дзякуючы элегантнаму цёмна-шэрым касцюме Ferragamo, які ён насіў. Вузкі чорны гальштук, кантрастуе з беласнежнай кашуляй з высокім утрыманнем нітак, дапаўняў яго лінейны вобраз. Ён дастаў з багажніка спартыўную сумку, перакінуў яе цераз плячо і прасігналілі машыне, каб яна заснула. Ён падняўся па пандусе на вуліцу, міма камеры назірання, якая была тут толькі для ўвазе; ён ведаў мадэль. Гэта была яшчэ адна прычына, па якой ён абраў гэты гараж.
  
  Ён пайшоў на ўсход.
  
  Калі ён быў у Алфавіт—Сіці, дзе авеню, з поўначы на поўдзень пачыналася літарамі, ён заўважыў, што ўмовы пагаршаліся па меры прасоўвання літар. Нарэшце ён падышоў да двухпавярховага будынку па адрасе 522 East St. Marks. Ён быў з чырвонага цэглы і пацямнеў ад сажы і іншых часціц, якія аселі на будынках Манхэтэна.
  
  Ён забраўся на пярэдняе сядзенне і, выкарыстоўваючы косткі пальцаў, а не кончыкі, націснуў на кнопку званка. Буйны мужчына, увесь пакрыты валасамі, адкрыў дзверы. На ім была белая футболка над цельпукаваты шэрых штаноў. У паветры лунаў пах цыгарэтнага дыму.
  
  "Я Дэвіс", - прадставіўся Ренар. "Я тэлефанаваў з нагоды той падвальнай пакоя".
  
  "Ну," нерашуча вымавіў мужчына з акцэнтам у голасе, " вы збіраліся ператэлефанаваць з дапамогай крэдытнай карты. Мяккае вымаўленне g падказала Рэнар, што мужчына быў украінцам, а не рускім.
  
  "Гэта ўсе яшчэ даступна?"
  
  "Так." Ён выцягнуў свой iPhone і пакапаўся ў кішэні, выцягваючы прылада для счытвання крэдытных карт.
  
  "Я заплачу наяўнымі".
  
  “Мы не прымаем наяўныя. Гэта, ці ведаеце, не частка сістэмы, не тое, як яна працуе ".
  
  Гэты чалавек быў у такой сеткі, як Airbnb.
  
  - У вас ён паказаны за пяцьсот даляраў на тыдзень.
  
  "Ага".
  
  Ренар палез ва ўнутраную кішэню пінжака і дастаў канверт памерам з ліст. Ён выявіў яго. Мужчына паглядзеў на дваццаць стодоларавых банкнот, з якімі Ренар звяртаўся такім чынам, што на іх не было адбіткаў пальцаў.
  
  “ Вось. І мне не патрэбныя ніякія паперы.
  
  Мужчына працягваў глядзець. Затым ён падняў галаву і ўважліва агледзеў свайго патэнцыйнага арандатара.
  
  Прыгожы мужчына з густой прычоскай, падстрыжанай як у палітыка, Ренар усміхнуўся. “Нічога падазронага. Я журналіст, пішучы артыкул аб небяспеках крэдытных і дэбетавых карт. Я збіраюся пражыць ўсю тыдзень у Нью-Ёрку, адплачваючыся толькі наяўнымі ".
  
  “Так? Як для газеты?"
  
  “Гэта падкаст. Ты хочаш, каб у цябе ўзялі інтэрв'ю для яго?"
  
  "Няма" рушыў услед хуткі адказ. Уладальнік будынка узяў рахункі і ўручыў ключ. "Я пакажу вам месца".
  
  "У гэтым няма неабходнасці".
  
  Калі мужчына вярнуўся ў сваё жытло, Ренар спусціўся па лесвіцы, нацягнуў празрыстыя латексные пальчаткі і адчыніў спачатку вонкавую дзверы з каванага жалеза, а затым ўнутраную драўляную.
  
  Пакоя — з асобнай ваннай пакоем і міні-кухняй — апынуліся такімі, як ён і чакаў: у іх пахла цвіллю і вільготным бетонам, а сцены былі нядбайна пафарбаваныя (выродлівым ласосевых). Там была нязручная ложак, маленькая кухня з пашарпанай, пакрытай плямамі і пазбівалі прыборамі. Мяккія ручнікі, мыла і шампунь гандлёвай маркі Target house. Тэлевізар, які, павінна быць, быў адным з самых маленькіх плоскіх экранаў на рынку.
  
  Ренар зняў пінжак і штаны, вешая іх у шафу. Ён паморшчыўся, гледзячы на вешалкі: яны былі з дроту, і ад іх на штанах заставаліся гарызантальныя зморшчыны. Ён зняў сваю парадную кашулю, агаліўшы падцягнутыя мышцы; ён штодня трэніраваўся, выкарыстоўваючы свабодныя вагі і штангу для падцягвання ў дзвярах шафы ў сваёй спальні. Затым ён адкрыў спартыўную сумку і выклаў частка змесціва: асабістыя рэчы, вопратку, паперы, кампутар, некалькі аднаразовых тэлефонаў.
  
  Ён надзеў джынсы, майку і чорную талстоўку. Ён змяніў свае карычневыя скураныя красоўкі Kitons за тысячу дзвесце долараў на красоўкі для бегу.
  
  Дастаўшы з сумкі блакнот, ён сеў за пісьмовы стол і ўключыў дрыготкую лямпачку, отбрасывавшую перад ім бледны круг. Ён адкрыў кнігу, на першай старонцы якой была прылепленая карта Верхняга Вэст-Сайда Манхэтэна.
  
  У цэнтры быў абведзены кружком адзін канкрэтны адрас - на Сентрал-Парк-Уэст.
  
  Рэзідэнцыя Лінкальна Райма.
  
  
  
  —
  
  "Нічога, нічога, не-а".
  
  Фрэд Деллрей зноў быў у гарадскім доме Райма. "Яны спрабавалі, але, па праўдзе кажучы, зайшлі ў тупік".
  
  "Нашы лепшыя сябры навекі".
  
  "Лепшыя сябры навекі," паправіў Деллрей.
  
  Райм хмыкнуў.
  
  “ Нічога пра якіх-небудзь рускіх, выглядывающих з гэтага твайго справы, эмігрант. Мой сябар у МІ-5 здзіўляўся, што вы калі-небудзь вялі тут справа, якое магло мець дачыненне да брытанскай арганізаванай злачыннасці або палітыцы? Мяркуючы па акцэнце, яны думалі, ведаеце, аб праблемах. Юнионисты супраць нацыяналістаў".
  
  Райм ўспомніў свой доўгі-предлинный спіс спраў. Ён выказаў здагадку, што, магчыма, было адно ці два справы, якія мелі дачыненне да брытанскаму злачыннага свеце. Але ў лепшым выпадку гэта было б ўскосным. Што тычыцца ірландска-англійскай пытання, ён дакладна ведаў, што не праводзіў ніякіх расследаванняў, якія тычацца гэтага канфлікту. Ён сказаў пра гэта Деллрею.
  
  “І ўсе мае інфарматар і СНД, усё, што хоць як-то звязана з Вялікабрытаніяй, ні адзінага слова. Я ведаю, што Лон прыцягваў людзей з дэпартамента. Але ... "
  
  Яго прысуд да арышту і пацісканьне плячыма павінны былі паказаць, што ў паліцыі Нью-Ёрка значна менш міжнародных сувязяў, чым у ФБР.
  
  Тым Рестон таксама быў прыцягнуты да дапамогі. Цяпер ён даваў справаздачу перад Деллреем: “Я прагледзеў каля чатырохсот электронных лістоў, атрыманых Лінкальнам, — у тым ліку і Амелией, — і там поўна пагроз. Але я не змог знайсці нічога годнага даверу або канкрэтнага. І ні адзін з іх не меў ніякага дачынення да Вялікабрытаніі ".
  
  У гасціную увайшоў Лон Селлитто. Ён кіраваў устаноўкай дадатковых камер назірання, якія зачыняюць пярэднюю і заднюю дзверы гарадскога дома, а таксама некаторых складаных прыстасаванняў у пярэднім пакоі: датчыкаў памерам і формай з картотечные шафы з аналітычнымі камерамі ў цэнтры. Гэта былі рэнтгенаўскі апарат і дэтэктар выбуховых рэчываў. Тэхнікі, якія прайшлі праверку, патлумачылі Деллрею, Райму, Таму і Селлитто, як яны працуюць. Кіраванне было простым.
  
  "Усе пастаўкі ў гарадскі дом," казаў Селлитто Райму, - і ўсе доказы, якія Амелія прывозіць з месцаў злачынства? Усё гэта праходзіць праз іх. І я сказаў участковаму, каб не паркавацца перад вашым будынкам. Турбуюся пра замініраваных машынах. Усе машыны, якія там ёсць, акрамя машыны Амеліі, яны называюць "Дом Шасці".
  
  Гэты ўчастак быў месцам дыслакацыі сапёраў паліцыі Нью-Ёрка.
  
  Ён кіўнуў Таго і Райму. “ Калі вернецца Амелія?
  
  “Не павінна быць доўга. Гадзіну?"
  
  Яна адправілася ў Іспанскі Гарлем ў Верхнім Іст-Сайда Манхэтэна, каб агледзець месца злачынства.
  
  "К. Я напішу ёй, каб праверыла яе машыну на наяўнасць выбухоўкі, калі яе не было відаць".
  
  - Ведаеш, Лінкальн, - сказаў Деллрей, - мне тут прыйшла ў галаву адна думка. Успамінаючы тую бойку, у якую я трапіў на днях.
  
  Селлитто нахмурыўся. “ Бойка?
  
  “О, яшчэ б. Адваротны. Усё было пра Фёдара Щербацком".
  
  Райм, які, магчыма, больш прывык да Деллрею, чым яго былы напарнік, усміхнуўся. “Я думаю, Фрэд кажа метафарычна. Кулачных баёў не было".
  
  Деллрей кіўнуў. “Цалкам дакладна. Я кажу аб дэбатах".
  
  “ Щербатской - спецыяліст па сучаснай будыйскай філасофіі. Ведаеце, яго канёк - презентизм.
  
  Патрапаны дэтэктыў усміхнуўся: "Вядома, я гэтага не ведаю".
  
  Фрэд Деллрей быў не толькі бліскучым агентам пад прыкрыццём, але і таленавітым філосафам-аматарам. Райм ніколі не ведаў, што філасофіяй можна займацца як хобі, накшталт гольфа або калекцыянавання марак, пакуль не сустрэў Деллрея.
  
  “Дазвольце мне растлумачыць. Сутнасць презентизма ў тым, што ўсё ў мінулым нерэальна, усё ў будучыні нерэальна. Щербатской сказаў: 'У канчатковым рахунку, рэальным з'яўляецца толькі сапраўдны момант'. Які я, вядома, самым рашучым чынам адпрэчваю.
  
  - Гэта да чаго-небудзь вядзе, Фрэд? - прамармытаў Селлитто.
  
  “Іду ў заклад. Цяпер я сам прытрымліваюся этернализма. Мінулае сапраўды існуе. Тое ж самае, калі ўжо на тое пайшло, адбываецца і з будучым, але гэта зусім іншае пытанне. І давайце не будзем каламуціць і без таго каламутную ваду тэорыяй адноснасці. Я падымаю гэтае пытанне па адной вельмі важнай прычыне, Лінкальн. Презентизм і этернализм - абедзве тэорыі ў філасофіі часу. Мы ўсе згодныя з гэтым?"
  
  “А, зразумеў, Фрэд. Ты думаеш, што Чалавек Ікс можа быць майстрам гадзіннікаў".
  
  Райм пярэчыў супраць слова "немязіда" — ідэя адзінага злыдня, нейкім чынам звязанага з табой, як дэструктыўны двайнік, была да крайнасці мелодраматичной, — але ён павінен быў прызнаць, што калі б ён хоць крыху аслабіў пільнасць свайго літаратурных, то мог бы пагадзіцца з тым, што гэта слова дастасавальна да Чарльзу Веспасиану Хейлу.
  
  Ён жа майстар гадзіннікаў.
  
  Наёмны злачынец, Хэйлі будаваў свае злачынныя планы — з мэтай тэрарызму, забойстваў, крадзяжу або сабатажу — са складанасцю і майстэрствам канструявання гадзін, якія былі яго запалам. У апошні раз, калі яны сышліся ў баі, Райм прадухіліў жудаснае злачынства, якое ён спрабаваў здзейсніць. Пасля гэтага Гадзіншчык даслаў злавеснае паведамленне.
  
  Наступная наша сустрэча — а мы сустрэнемся зноў, я абяцаю табе — будзе апошняй. Пакуль бывай, Лінкальн. Я пакіну вас з гэтым пачуццём, над якім, я спадзяюся, вы будзеце разважаць бяссоннымі начамі: Quidam hostibus potest neglecta; aliis hostibus mori debent.
  
  З павагай, Чарльз Веспасіана Хэйлі
  
  З латыні перакладаецца як: Некаторых ворагаў можна ігнараваць; іншыя ворагі павінны памерці.
  
  Райм цяпер сказаў Селлитто і Деллрею: “Ён быў першым, аб кім я падумаў. Але я думаю, што Чалавек Ікс - гэта нешта іншае ".
  
  - Ён хоча тваёй смерці, - сказаў Селлитто.
  
  “ Вядома, ведае. Але ён не стаў бы наймаць на гэтую працу чалавека Y. Ён прыйшоў бы асабіста. Не, тут пахне чым-то іншым. Але пакуль Фрэд не знойдзе больш, або мы не знойдзем, бессэнсоўна будаваць здагадкі. Можа быць, гэта ўсяго толькі адна вялікая памылка. Там наогул нікога няма ".
  
  
  
  —
  
  Мужчына сядзеў у задняй частцы паба, апрануты ў цёмна-зялёную трэніровачную форму без якіх-небудзь эмблем каманды. Тут, недалёка ад Манчэстэра, Англія, у вас могуць быць непрыемнасці з апантаным фанатам, калі вы носіце адзежу "Юнайтэд" ці "Сіці", а ён - наадварот. Або — што яшчэ горш — калі вы носіце колеру "Чэлсі" або "Арсенала". Лепш пазбягаць любога намёку на лаяльнасць.
  
  Ён пацягваў пінту горкага, праглядаючы інтэрнэт. У пабе быў добры Wi-Fi, але ён карыстаўся сваім уласным маршрутызатарам — і, вядома, проксі-серверамі. Зірнуўшы на гадзіннік, ён адзначыў, што ў Нью-Ёрку зараз апоўдні. Ён дастаў аднаразовы тэлефон і набраў іншы.
  
  Адказаў мужчына. “ Так?
  
  "Гэта О'конар". У яго быў моцны ірландскі акцэнт. "Макадамс?"
  
  "Цалкам дакладна", - пачуўся нізкі голас на амерыканскім англійскай.
  
  Імёны былі, вядома, кодавымі.
  
  “Ах, я пацвердзіў гэта. Так, яны нас прымусілі".
  
  Ўздых з левага боку Атлантыкі.
  
  "Яны" былі паважанымі шпіёнамі з "Пончыкі", падыходнага назвы круглага будынка, у якім размяшчаўся штаб урадавай сувязі ў Бенхолле, у прыгарадзе Челтенхэма. Яго запэўнілі, што пратакол сувязі паміж двума мужчынамі бяспечны, але, па-відаць, гэта было не так. (Чалавек, які гэта усталяваў, быў ужо не ад свету гэтага.) Новае злучэнне, як ён пацвердзіў, было бяспечным.
  
  "Яны ведаюць усе?" спытаў амерыканскі саўдзельнік.
  
  Глыток горкага. “Няма, няма. Проста хто-то тут нацэліўся на каго-то ў Нью-Ёрку і наняў каго-то там у дапамогу. Але яны ведаюць, хто будзе нашай мэтай ".
  
  Паўза. “ Наколькі гэта сур'ёзная праблема?
  
  “Я думаю, ён будзе больш асцярожны, вось і ўсё, больш падазроны. Мы проста павінны прыняць гэта пад увагу, ці не так?" Ён агледзеў паб, каб яшчэ раз пераканацца, што ніхто не можа пачуць. У памяшканні пахла кветкавым асвяжальнікам паветра. У пабах — у любы час дня, у любым кутку Брытанскіх выспаў — раней пахла цыгарэтным дымам. Ён спытаў: "Цяпер я пытаюся: ты гатовы працягваць?"
  
  Гэта было выпрабаванне.
  
  "Так". - Без ваганняў.
  
  Мужчына прайшоў. “Ах, добра. Я задаволены табой".
  
  Пачуўся віск тармазоў, гудок, крыкі. Рух у Нью-Ёрку. “Усё ідзе па раскладзе. Я хутка буду ў зададзеным месцы. Я ўсё настройваю".
  
  Месцазнаходжанне мэты ... Пацягваючы горкую, ён прадставіў сабе гарадскі дом Лінкальна Райма. І ён, як і раней, задаўся пытаннем, як криминалисту атрымалася займець гэта дарагое маёмасць — і, што яшчэ больш цікава, як яму ўдалося сабраць такую велізарную судова-медыцынскую лабараторыю.
  
  Хоць, вядома, ён ведаў адказ: Райм быў вельмі, вельмі добры ў тым, што рабіў.
  
  - Ты атрымаеш наступны ўзнос сёння вечарам, - сказаў ён у слухаўку, - калі ўсе пойдзе добра.
  
  "Так і будзе".
  
  Сказана з упэўненасцю.
  
  Ён падняўся з кабінкі паба, сказаўшы: “Мы былі на лініі дастаткова доўга. Патэлефануйце мне, калі атрымаеце вынікі".
  
  І ён адключыўся, перш чым пачуў адказ.
  
  
  
  —
  
  З маленькім папяровым пакетам з прадуктовых магазінаў, у якім ляжалі апельсін "пупок" і яблык "Макінтош", Валянцін Ренар пайшоў на ўсход па ціхаму тратуары Верхняга Вэст-Сайда. Праз плячо ў яго быў перакінуты грувасткі рукзак, а на шыі вісеў бінокль Nikon. Ён зарыентаваўся і ўвайшоў у Цэнтральны парк, цудоўны ў гэты пагодлівы восеньскі дзень, напоўнены рознакаляровымі лісцем і сакавіта-зялёнай травой, а таксама прыемным пахам выхлапных газаў аўтамабіляў, змяшаным з вугальным дымам ад калясак па продажы каштанаў і завітушак.
  
  Шпацыруючы на поўдзень, ён разглядаў дрэвы, час ад часу падымаючы бінокль і робячы пазнакі ў нататніку, нібы фіксуючы прысутнасць той ці іншай птушкі. Па ўсім Нью-Ёрку назіранне за птушкамі было папулярным відам спорту. Ніхто не звяртаў увагі на вуайеристов з аптычным узмацненнем.
  
  Дабраўшыся да зараснікаў хмызняку насупраць асабняка Лінкальна Райма, ён агледзеўся і заўважыў паблізу некалькі чалавек. Ніхто не звяртаў на яго ніякай увагі. Ён падняў бінокль і накіраваў яго на вокны гарадскога дома. Ён выказаў здагадку, што яны куленепрабівальныя, і гэта пацвярджалася характэрным праламлення тоўстага шкла.
  
  Не тое каб гэта мела значэнне; шторы былі зашморгнены. Райм ведаў, што на яго здзейснена замах, і знаходзіўся у рэжыме сакрэтнасці.
  
  Дах была востраканцовай, і на яе было цяжка ўзлезці, улічваючы кут нахілу; акрамя таго, зламыснік аказаўся б неабароненым для сотняў пешаходаў, вадзіцеляў і паркавых калясак. Што тычыцца задняй часткі, Ренар ведаў, што Райм рэдка, калі наогул калі-небудзь туды заходзіў. А нават калі б і заходзіў, там не было добрага снайперскага гнязда, з якога можна было страляць.
  
  Ренар заўважыў камеры, якія пакрываюць усе падыходы да ўваходных дзвярэй. Ні адной сляпы зоны.
  
  Але ён адзначыў усе гэтыя рэчы проста таму, што яму было ўласціва быць назіральным. Яго план адносна Лінкальна Райма не прадугледжваў снайпераў або лабавых нападаў.
  
  Ён паклаў садавіна — свой абед на потым — у заплечнік, з якога затым дастаў металічны кейс памерам васемнаццаць на васемнаццаць цаляў і адкрыў яго. Унутры быў маленькі беспілотнік. Ён падумаў аб апошняй, якую бачыў, — ён быў на пляжы ў Сэнт-Нэвіс ў кампаніі жанчыны, якая была біржавых маклерам і колькасных аналітыкам, гэтак жа разумнай, калі і прыгожай. Курортны беспілотнік быў хітрасцю кампаніі, кіруючай пляжам, па зарабляння грошай. Ён фатаграфаваў турыстаў, а затым прапаноўваў здымкі ў рамках для вяртання дадому ў якасці сувеніраў. Ренар залез у заплечнік, падобны на гэты, дастаў магутны зялены лазер і акуратна нацэліўся на навігацыйную сістэму прылады. Транспартны сродак даволі эфектна ўпала ў моры.
  
  Ренар зноў нацягнуў празрыстыя латексные пальчаткі і дастаў прыладу.
  
  Зноў агледзеўшыся па баках і пераканаўшыся, што за ім ніхто не назірае, ён скарыстаўся дадаткам для тэлефона, каб запусціць апарат у паветра. Ён ляцеў з бясшумнай элегантнасцю, плаўна падпарадкоўваючыся яго адпрацаваным камандам.
  
  Палёты дронов на Манхэтэне забароненыя амаль для ўсіх. Горад у асноўным з'яўляецца паветраным прасторай класа У, таму што паблізу вельмі шмат аэрапортаў, а гэта значыць, што для палётаў вам трэба дазвол FAA. Таксама вы павінны быць сертыфікаваны ў адпаведнасці з правіламі FAA, частка 107, чаго не было ў Renard.
  
  Гарадскія законы таксама забараняюць гэта рамяство.
  
  Чалавеку могуць быць прад'яўленыя абвінавачванні як па грамадзянскіх, так і па крымінальных артыкулах, у тым ліку неасцярожнае стварэнне пагрозы. Але знайсці і арыштаваць аператара - зусім іншае справа, асабліва з беспілотнікам, набытым за наяўныя грошы ў іншым горадзе і запушчаным у адсутнасць сведкаў.
  
  Ён таксама падумаў, што з закладзеным ўнутры зарадам выбухоўкі не застанецца нічога — нават ДНК, — што магло б прывесці да падазраванага.
  
  
  
  —
  
  Лінкальн Райм не хваляваўся.
  
  Ён не хваляваўся.
  
  Яго існаванне было больш ненадзейным, чым у большасці людзей — улічваючы яго стан, - і ён даўно змірыўся з тым, што яго цела можа здрадзіць яго. Акрамя таго, ён сапраўды нажыў шмат ворагаў, і было б цалкам разумна выказаць здагадку, што пэўны адсотак людзей быў досыць злы і, верагодна, вар'ят, каб паквітацца.
  
  Але ты зрабіў усё, што мог.
  
  Вы рушылі ўслед разумнаму медыцынскаму радзе, забяспечылі бяспеку дома. І вы засяродзіліся на сваёй працы.
  
  Пачуўся званок у дзверы, і Райм даў каманду сістэме отпереться. Дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка Мел Купер, галоўны лабарант Райма, увайшоў ўнутр і павітаў крыміналіста. Селлитто таксама.
  
  "Божа мой", - сказаў ён, разглядаючы прылады бяспекі.
  
  Селлитто распавёў яму пра пагрозу.
  
  “Што ж, мяркую, нядзіўна. Ты адправіў за краты даволі дрэнных людзей".
  
  Дэтэктыў спытаў: "Гэй, Мел, хіба ў цябе не было якога-небудзь спаборніцтвы або што-то ў гэтым родзе?"
  
  "Ах," сціпла адказаў хударлявы мужчына ў акулярах, "мы перамаглі".
  
  Купер і яго цудоўная скандынаўская сяброўка выступалі ў якасці бальных танцораў па ўсёй тэрыторыі трох штатаў. Па-відаць, яны былі даволі вядомымі.
  
  Райм, верагодна, чуў аб конкурсе, але ў яго ніколі не было часу або цікавасці да свецкай гутарцы, і ён, як правіла, не слухаў, калі яму гэта прапаноўвалі.
  
  "Том пайшоў за пакупкамі", - сказаў Селлитто. "Але ён зварыў кавы". Паказваючы на кафейнік.
  
  "Я ў парадку".
  
  Селлитто глядзеў скрозь шкляную сцяну ад падлогі да столі, якая аддзяляла грамадскую частка гасцінай ад стэрыльнай лабараторыі. Учора на месцы злачынства Амелія Сакс сабрала з паўтузіна рэчыўных доказаў. “ Ведаеш, мы павінны ўсё гэта прасканаваць. "Ён кіўнуў. “Мы не ведаем, як доўга гэты хлопец паляваў за табой. Ён мог схаваць бомбу ў якой-небудзь улике".
  
  Рыфме гэта здавалася прыцягнутай за вушы. Ён яшчэ не выбухнуў. Але ён лічыў, што гэта не пашкодзіць.
  
  Купер надзеў пінеткі, шапачку і пальчаткі, затым надзеў чысты белы лабараторны халат.
  
  Ён павярнуўся да Райму. "Я не лекар, але я гуляю аднаго з іх па тэлевізары".
  
  Райм ўтаропіўся на яго, не разумеючы, чаму Селлитто смяецца.
  
  Купер увайшоў у стэрыльную частку пакоя і сабраў доказы. Пад кіраўніцтвам Селлитто, вынікаючы інструкцыям, ён прапусціў прадметы праз датчыкі ў калідоры.
  
  "Усё чыста", - абвясціў Селлитто.
  
  Купер накіраваўся назад у лабараторыю, пытаючыся: "Дзе Амелія?"
  
  "Іспанская Гарлем," сказаў Селлитто. “ Сарвалася нейкая здзелка з наркотыкамі, і там, магчыма, паўсюль адбіткі Гектара Веласкеса. Я кажу пра адбіткі фігуральна, але, чорт вазьмі, спадзяюся, што гэта літаральна.
  
  Веласкес быў адным з самых бязлітасных арганізаваных злачынцаў у горадзе. І адным з самых няўлоўных. Першачарговай задачай Аператыўнай групы паліцыі Нью-Ёрка было затрымаць мафіёзі, але яны так і не прасунуліся ні на крок — да гэтага часу. Падобна на тое, што здзелка з наркотыкамі сарвалася, і яны спадзяваліся, што доказы, знойдзеныя на месцы злачынства, могуць паказаць на верхавода банды.
  
  Тэлефон Селлитто зажужжал, і ён прыняў выклік. Ён паслухаў, а затым прыбраў апарат далей ад асобы. “Гэта Эндзі Гіліган, Gold Shield, з якім я працую, буйныя справы. Ён кіруе пансіёнам у цэнтры горада. Ён пытаецца, ці не возьмешься ты за гэтую справу.
  
  “ Узлом і пранікненне? Было нанясенне пабояў, аддзел забойстваў?
  
  "Няма".
  
  Лінкальн Райм не адрозніваўся цярпеннем да справах, якія не кідалі яму выклік. А простае крадзеж рэдка падыходзіла для гэтага выпадку. “ Тады чаму я?
  
  “З-за таго, куды ён ударыў. DSE".
  
  "Што менавіта?"
  
  “ Дэпартамент будаўніцтва і інжынірынгу. Ён залез у галоўнае сховішча. Загрузіў падрабязную інфармацыю аб кожным існуючым і прапанаваным будаўнічым праекце ў горадзе. Мэр і шэф перакананыя, што гэта звязана з якім-то тэрарыстычным актам. Ты ж ведаеш, у іх ёсць план любога будынка, якое яны хочуць абрынуць ".
  
  "Яны ўжо агледзелі месца здарэння?"
  
  “Так. Каманда па зборы доказаў з Кўінз. І яны знайшлі сёе-што цікавае. Падобна на тое, ён прапусціў сігналізацыю. Яна спрацавала, і яму давялося тэрмінова выязджаць. Пакінуў набор інструментаў або што-то ў гэтым родзе.
  
  “ Скажы яму, што я пагляджу.
  
  Праз пятнаццаць хвілін прыбыў дэтэктыў. Гіліган, хударлявы лысаваты мужчына, паціснуў Селлитто руку, затым, паводле інструкцыі, прапусціў два пакета з доказамі праз сістэму бяспекі. Селлитто прагледзеў паказаньні прыбораў і сказаў: "Ўсё чыста".
  
  Гіліган здаваўся пачцівым ў прысутнасці Райма. “Гонар пазнаёміцца з вамі, сэр. Я гадамі сачу за вашай працай".
  
  Крыміналіст вітаў поўнае глыбокай пашаны трапятанне, як ён звычайна рабіў, то ёсць праігнараваў яго. Ён глядзеў на паўтузіна пластыкавых пакетаў для доказаў, якія Гіліган нёс у кардоннай скрынцы. Унутры былі інструменты, нож, некалькі лісткоў паперы з надрукаванымі і напісанымі ад рукі лічбамі і словамі, якія Райм не змог разабраць.
  
  “ Дзякуй, што робіце гэта, капітан Райм. Мэр па-за сябе. Можаце сабе ўявіць. Кожнае будынак у горадзе ўразліва.
  
  - Ёсць якія-небудзь пагрозы з боку вядомых элементаў рызыкі? - спытаў Селлитто.
  
  "Няма".
  
  "Мы запусцім гэта сёння", - сказаў яму Райм.
  
  Гіліган перадаў доказы Мелу Куперу, які паставіў пакеты на іншае працоўнае месца ў стэрыльнай часткі лабараторыі.
  
  Дэтэктыў зноў падзякаваў мужчын. “ Убачымся ў офісе, Лон. Мы забіраем Манни пагуляць пасля працы. Дзень нараджэння.
  
  "Думаю, мне давядзецца адмовіцца", - прамармытаў Селлитто. "Ёсць адна справа, з якім нам трэба разабрацца".
  
  “Добра. Супакойся".
  
  Праз некалькі хвілін пасля сыходу Гиллигана дзверы адчыніліся, і Тым вярнуўся з паходу ў прадуктовы магазін. Ён накіраваўся міма мужчын у гасцінай, але Селлитто паглядзеў на дзве свае сумкі з прадуктамі, нахмурыўся і сказаў: "Э-э-э".
  
  "Як гэта?" - спытаў памочнік.
  
  Райм усміхнуўся. “ Ён думае, што хто-то мог працягнуць ручную гранату разам з авакада.
  
  Як толькі прадукты прайшлі праверку бяспекі, Тым накіраваўся на кухню, сказаўшы: "нячаста бачу іх у горадзе".
  
  "Бачыў што?" Селлитто разгублена спытаў. На вялікай белай дошцы, прысвечанай ўзлому ў DSE, ён пералічваў доказы, прадастаўленыя Эндзі Гиллиганом.
  
  "Дроны".
  
  "Таму што," адказаў Мел Купер, " яны забароненыя на Манхэтэне. І ў многіх іншых частках горада таксама. У мяне ёсць адзін, але я езджу на ім лётаць на Лонг-Айлэнд".
  
  "Ну вось," пачуўся голас з кухні, "цяпер адзін звонку".
  
  Райм кінуў погляд на Селлитто, які прамармытаў: “Чорт. Дзе?"
  
  З'явіўся Тым з заклапочаным тварам. Ён кіўнуў. “ Над гарадскім домам на поўдзень ад нас.
  
  "На што гэта падобна?" - спытаў я.
  
  “ Серабрыстая рама, чатыры матора. Маленькі, прыкладна квадратны фут. Фута паўтара, можа быць.
  
  Тэлефон Селлитто быў у яго ў руцэ. Ён патэлефанаваў у дыспетчарскую паліцыі Нью-Ёрка, назваў сваё імя і нумар значка і паведаміў, што па адрасе Райма магчыма 243.
  
  У паліцэйскіх кодэксах гэта азначала пагрозу, звязаную з небяспечным зброяй.
  
  “ Усе дзверы і вокны былі зачыненыя?
  
  "Так і ёсць", - запэўніў Тым.
  
  - Вокны першага паверха куленепрабівальныя, - сказаў Райм. - Але ў задняй частцы ёсць з паўтузіна такіх, якія не пуленепробиваемы.
  
  "Мел, ты ўзброена?"
  
  "Так і ёсць".
  
  - Ідзі сюды і пабудзь з Лінкальнам, - загадаў Селлитто.
  
  Купер так і зрабіў, выйшаўшы з лабараторыі, зняўшы ахоўнае рыштунак і праверыўшы свой пісталет, з якога ён, верагодна, не страляў год ці два.
  
  Селлитто выйшаў за дзверы як раз у той момант, калі перад домам з віскам спыніліся дзве патрульныя машыны з пазнакамі RMP.
  
  "Выведзі камеры сачэння на вялікі экран," сказаў Райм Куперу.
  
  Некалькімі кампутарнымі камандамі пазней мужчыны глядзелі пад шасцю рознымі кутамі фасада і задняй часткі рэзідэнцыі. Звонку Селлитто і афіцэры глядзелі ўверх і паказвалі на будынак. Дэтэктыў дастаў свой тэлефон і зрабіў званок.
  
  Тэлефон Райма зажужжал, і ён загадаў яму адказаць па гучнай сувязі.
  
  “ Лон, як выглядае беспілотнік? - спытаў я.
  
  “Магчыма, у цэнтры знаходзіцца карысная нагрузка, але гэта таксама могуць быць проста камера і акумулятар. Я не ведаю. Добра, ён перамешчаны. Яно лунае над тваім домам ... Пачакай ... Яно накіроўваецца да коміна. Так, яно прама над ім. Мяркую, самаробнае выбуховае прыстасаванне.
  
  - Гэта далёка не сыдзе, - сказаў Том. Комін замураваны, прыкладна ў футе ад верху. Бетон даходзіць да самага склепа, - сказаў Том.
  
  “ Пачакай. Ён як быццам толькі што зразумеў, што нічога не можа дадаць у гэта ... Так, гэта паварот і нахіл. Машына сыходзіць, накіроўваецца ў парк. "Ён павярнуўся і вгляделся у зеляніна. “ Хто б ні кіраваў ёю, ён павінен быць дзе-то тут. Яго голас стаў далёкім, калі ён павярнуўся да паліцыянтам. “Адпраўляйцеся ў парк, паглядзіце, ці зможаце вы знайсці яго і аператара. Гэта частка хіта па Лінкольну Райму ".
  
  "Госпадзе", - быў адзін з адказаў.
  
  "Ты застаешся са мной", - сказаў Селлитто самому буйнаму з афіцэраў. “На выпадак, калі беспілотнік, ну, ты ведаеш, адцягвае манеўр. Мы збіраемся праверыць перыметр".
  
  "Вядома, дэтэктыў".
  
  Ён адключыўся, і Райм, не адрываючы вачэй ад манітора высокай выразнасці, назіраў, як трое паліцэйскіх у форме накіраваліся ў парк, у той час як Селлитто і іншы патрульны абыходзілі гарадскі дом спераду і ззаду. Яны вярнуліся на Заходні Цэнтральны парк, і Селлитто, пакінуўшы патрульнага ля ўваходных дзвярэй, увайшоў ўнутр, двойчы замкнуўшы за сабой дзверы.
  
  Ён паціснуў плячыма. “ Супадзенне?
  
  "Не," заявіў Райм.
  
  - Згодны, - сказаў Купер. Любы, у каго ёсць дронь, ведае правілы. Аматар не стаў бы лётаць на Манхэтэне. Сур'ёзнае парушэнне.
  
  Селлитто адказаў на яшчэ адзін званок і меў кароткі размова. Ён скончыўся словамі: “Так, добра. Выклічце каманду дайверов і скажыце ім, што гэта можа быць выбуханебяспечна". Ён адключыўся.
  
  “ Апынуліся ў сажалцы? - Спытаў Райм.
  
  “Так. Падобна на тое, што ў яго села батарэйка. Проста запаволіўся і ўпаў. Яны не змаглі знайсці нікога з кантролерам ".
  
  "Кантролер," сказаў Купер, " гэта сотавы тэлефон. Гэта ўсё, што вам трэба — не як вялікая скрынка з антэнай".
  
  "Беспілотнік", - падумаў Райм. Цікавы выбар. Перш чым працягнуць разважанні аб апараце, ён паглядзеў на Селлитто, чый тэлефон зноў загуў. Ён адказаў: “Селлитто ... Ні храна сабе? . . . Ён атрымаў апісанне? . . . Добра. Дзякуй".
  
  Адключыўшыся, ён павярнуўся да астатніх.
  
  “Гэта быў залаты шчыт па імя Каррутерс. Працуе на махлярства. Яны атрымалі паведамленне, што хто-то корпаўся ў смецці каля вашага дома сёння раніцай. Занадта добра апрануты, каб быць бяздомным. Ён адкрыў нейкія пакеты і дастаў некалькі лісткоў паперы. Званок апынуўся ў яго на стале, таму што, ведаеце, корпаўся ў смеццевых кантэйнерах? Шукаў у смецці нумары крэдытных карт, сацыяльнага страхавання і да таго падобнае. Калі ён пачуў аб вашай сітуацыі, ён падумаў, што яму лепш патэлефанаваць.
  
  Райм павольна вымавіў: “Добра. Дапусцім, дайвером быў Чалавек Y — кілер, наняты Чалавекам X. Чаго б яму хацелася? Ён хоча маёй смерці. Ён не хоча красці маю асобу.
  
  Яго вочы звярнуліся да Таго. Ён прашаптаў: “Квітанцыі! Ён мог бы даведацца, дзе вы купляеце прадукты і што вы купляеце".
  
  Памочнік прашаптаў: “Эванс Маркет". Там, дзе я толькі што быў".
  
  - Вы карысталіся каляскай, калі хадзілі за пакупкамі? - спытаў Селлитто.
  
  "Так".
  
  "І ў якой-то момант вы, павінна быць, пакінулі яго без нагляду," сказаў Райм.
  
  "Ніколі не даўжэй хвіліны ці каля таго, але я гэта рабіў, так".
  
  Райм сказаў: “Робат быў адцягваючым увагу манеўрам. Мы канцэнтруемся на ім, і ён што-то падсыпае мне ў ежу. Ін'екцыя. Што ты купіў?"
  
  “ Яблыкі, лімоны, памідоры, спаржа, стэйкі, курыца. Банкі з падліўкі для пасты, сыр. Віно.
  
  Райм сказаў: “Ён абраў бы свежыя садавіна ці гародніна. Мяса, якое можна замарозіць. Нам прыйшлося б ёсць прадукты цяпер. Выключыце лімоны — я б не стаў ўжываць столькі таксінаў, каб прычыніць вялікую шкоду. Спаржа? Няма. Занадта вадкі, каб змясціць шмат яду. Яблыкі былі б занадта шчыльнымі. Памідоры падышлі б ідэальна. Мел, надзень усе ахоўнае рыштунак і схадзі за імі. Я хачу, каб быў агледжаны кожны сантыметр скуры. Складовай аптычны прыцэл. Магутнасць чатыры."
  
  Купер выканаў інструкцыі і неўзабаве ўжо павольна круціў вялікую чырвоную сферу пад лінзай мікраскопа.
  
  У нестэрыльнымі часткі гасцінай Райм, Селлитто і Тым глядзелі на манітор высокай выразнасці.
  
  Раптам Купер спыніў кручэнне. “ Вунь там, уверсе злева.
  
  "Вось менавіта, дакладна". Райм кіўнуў.
  
  Яны глядзелі на булавочный укол у скуры.
  
  “ Пакладзеце яго ў ахоўны кантэйнер і запячатайце.
  
  Тэхнік так і зрабіў.
  
  “ Прайдзіся і па астатнім таксама.
  
  Дзесяціхвілінны далейшы агляд паказаў, што сапсаваным быў толькі адзін памідор.
  
  "Разумны сукін сын", - прамармытаў Селлитто. "Прымусіў нас засяродзіцца на беспілотніку і падсыпаў атруту прама ў нас пад носам".
  
  Райм спачатку пачуў, а потым на маніторы ўбачыў, як перад домам спыніўся чырвоны "Форд Тарына" Сакс. Яна вылезла з элегантнай машыны, якой было некалькі дзесяцігоддзяў, і падышла да багажніка, з якога дастала скрынку з доказамі.
  
  Яна аднесла скрынку да ўваходных дзвярэй, якую Тым адкрыў для яе.
  
  "Выглядае прыгожа", - сказала яна, разглядаючы сканеры бяспекі. "Ад іх ёсць які-небудзь толк?"
  
  Райм засмяяўся. “ Наогул-то, няма. Гэта не перашкодзіла спробе атручвання або бамбардзіроўцы з паветра.
  
  "Прашу прабачэньня?" Яна нахмурылася.
  
  Райм распавёў пра беспілотніку і ўведзеным памідоры.
  
  “ Не твой пасрэдны крымінальны склад розуму.
  
  Селлитто кіўнуў у бок датчыкаў. “ Нам прыйдзецца ўсё праверыць.
  
  “Ты думаеш, Веласкес замяшаны? Адзін з яго каманды - Чалавек Y?"
  
  "На дзевяноста дзевяць адсоткаў няма", - сказаў Селлитто. “І наш хлопец атрымаў свой шанец. Ён прамахнуўся, і я гатовы паспрачацца, што ён накіроўваецца з горада. Але, " ківок у бок сканараў, - давайце проста будзем перастрахоўваецца, пакуль не даведаемся, напэўна.
  
  Надзеўшы пальчаткі, Селлитто адкрыў кожны пакет з рэчавымі доказамі і прапусціў іх праз машыны.
  
  Райм спытаў Сакс, што адбылося ў іспанскай Гарлеме.
  
  “Сіне-белыя рэагавалі на магчымую здзелку з наркотыкамі. Пад'язджаюць паліцэйскія і заўважаюць гэтага хлопца, які выглядае падазрона, калі сыходзіць з клуба Веласкеса. У яго ў руках папяровы пакет з прадуктамі. Ён бачыць сіне-белае і панікуе. Кідае сумку і выкідвае гарэлку. Ён збег. Да гэтага часу яго не знайшлі. "
  
  Селлитто сказаў: "Нам пашанцуе, мы знойдзем адбіткі пальцаў Веласкеса або ДНК на пакуначку з парашком "Хэпі"".
  
  - Што гэта было за рэчыва? - спытаў Райм.
  
  “Яшчэ не спрабаваў. Кока-кола або шмак. Прыкладна паўбутэлькі".
  
  У пакуначку было дастаткова белага парашка, каб схаваць яго ўладальніка за краты на трыццаць гадоў. Райму стала цікава, ці можна прасачыць, што гэта Веласкес. Ён зробіць усё магчымае, каб высветліць.
  
  “ Ён быў схаваны пад ручнікамі і газетамі.
  
  Гэта расчароўвала. Тканіна была не самым карысным рэчывам пры судова-медыцынскай экспертызе — вы не маглі зняць адбіткі з большасці тыпаў тканін, і ўжо дакладна не з махрыстай. Але заўсёды заставаўся шанец, што ў валокнах былі выяўленыя мікраэлементы, якія маглі звязаць наркотыкі з Веласкес. Магчыма, ім удалося зняць адбіткі пальцаў з папяровага пакета і, магчыма, нават правесці аналіз ДНК. Магчыма, у пакеціку выявілася б што-то карыснае, але злачынцы, як правіла, былі вельмі асцярожныя пры звароце з прадуктам.
  
  Селлитто абвясціў, што доказы не ўяўляюць небяспекі, і Сакс паклала ўсе назад у пакеты для доказаў.
  
  Яна накіравалася ў стэрыльную частка лабараторыі, за межамі якой Мел Купер, больш не граў ролі целаахоўніка, зноў облачался ў ахоўнае рыштунак. Яна была на паўдарогі да шкляной дзверы, калі зазваніў тэлефон, апавяшчаючы аб ўваходным тэкставым паведамленні.
  
  Гэта быў мабільны тэлефон, які наркодельец выкінуў каля свецкага клуба Веласкеса.
  
  Селлитто дастаў прылада з пакета для доказаў.
  
  Ён прачытаў: "Кажа: 'Я ў Справы, Атлантык-авеню. Дзе ты?" Ён засмяяўся. “Павінна быць, прыяцель бягуна. Ён не ведае, што адбылося ў Веласкеса. Мы павінны разабрацца з гэтым. Трымай яго ў гульні ".
  
  - Скажы яму, - сказала Сакс. . "Яна на імгненне задумалася. "Скажы: 'Сустрэнемся ў "Ірвінг Грылл". Дваццаць Другая вуліца. Мы можам адсвяткаваць".
  
  "Добра", - сказаў Селлитто і павольна набраў паведамленне. Скончыўшы, ён падняў вочы. “Мы адправім туды каманду. Не за што яго арыштоўваць... пакуль. Можа быць, у яго ёсць зброя або якой-небудзь тавар. Калі гэта на ўвазе, у нас ёсць верагодная прычына."
  
  Дэтэктыў, Сакс і Райм ўтаропіліся на экран, на якім віднеліся толькі тры пульсавалыя кропкі, якія паведамілі ім, што суразмоўца друкуе.
  
  Менавіта тады зазваніў сам тэлефон з ўваходзяць выклікам з невядомага нумара.
  
  "Я бяру трубку?" Селлитто спытаў астатніх. Затым нахмурыўся. “Пачакайце. Што за чорт?"
  
  Райм таксама пачуў у трубцы што-то падобнае на ціхі бавоўна. Ён назіраў за слабым белым облачком, якія падняліся збоку ад апарата, які перастаў тэлефанаваць.
  
  “ Што за чорт? .. " Селлитто апусціў погляд на экран. - Яшчэ адно паведамленне ... Госпадзе.
  
  Райм быў досыць блізка, каб самому прачытаць паведамленне.
  
  Парашок змяшчае ботулініческого таксін, містэр Райм. Праз шэсцьдзесят секунд усё ў пакоі будуць альбо мёртвыя, альбо западуць у каму, з якой ужо не выйдуць. Бывайце.
  
  
  
  —
  
  У сваім прытулак Валянцін Ренар разламаў напалам тэлефон, з дапамогай якога ён адправіў Лінкольну Райму паведамленне аб ядзе. Аскепкі адправіліся ў пакет для наступнай утылізацыі.
  
  Ён зноў пераапрануўся ў вопратку, у якой адчуваў сябе больш камфортна, чым у звычайнай вопратцы, у якой ён ажыццяўляў свой план. Ferragamo, пояс Chanel, туфлі Kiton. Ён не прасіў прабачэння за тое, што яму падабаліся больш прыемныя рэчы ў жыцці. Ён укладваў сто адсоткаў сябе ва ўсё, што рабіў, і гэта прынесла яму шмат грошай за яго адносна кароткія гады. Было дарэчы, каб ён марнаваў свае рэсурсы такім чынам, каб атрымліваць максімальную задавальненне.
  
  Такая была яго жыццёвая філасофія.
  
  Ён выйшаў з дому, накіроўваючыся на захад. Ён заўважыў шыкоўны вегетарыянскі рэстаран, у якім збіраўся павячэраць сёння ўвечары. Зірнуўшы на меню, ён зразумеў, што можа харчавацца ў гэтым рэстаране кожны вечар на працягу тыдня, і кошт усё роўна будзе менш, чым за нядаўні вячэру ў "л'этуаль" у Верхнім Іст-Сайда. Ніякага меркаванні, проста назіранне.
  
  Ён забраў свой "Мэрсэдэс" і выехаў на вуліцу.
  
  Паўгадзіны праз ён знайшоў месца для паркоўкі і выбраўся з элегантнага аўтамабіля. Ён прайшоў полквартала да патрэбнага яму дома і падняўся па лесвіцы, дзе патэлефанаваў, паглядзеўшы на камеру назірання ледзь вышэй і справа ад дзвярэй. Ён паклапаціўся аб тым, каб тыя, хто быў унутры, добра разглядзелі яго твар.
  
  Пстрыкнуў дзвярны замак.
  
  Ён увайшоў у парадны пад'езд. Там ён спыніўся і кіўнуў — і ўсміхнуўся - Лінкольну Райму, які выкаціўся наперад і сардэчна паціснуў яму руку.
  
  
  
  —
  
  З усіх студэнтаў семінара Лінкальна Райма "Філасофія затрымання злачынцаў" ў каледжы непадалёк Валянцін Ренар быў самым бліскучым, атрымаўшы дыпломы з адзнакай па эканоміцы, псіхалогіі, праве і гісторыі.
  
  Акрамя таго, ён быў самым эклектычным чалавекам.
  
  Юны Валянцін вучыўся за мяжой і шмат падарожнічаў; яго маці працавала ў Дзярждэпартамэнце, а бацька быў высокапастаўленым супрацоўнікам Інтэрпола, а затым пракурорам Міжнароднага суда ў Гаазе.
  
  Атрымаўшы некалькі вучоных ступеняў, ён пачаў кар'еру на Уол—стрыт, дзе дзякуючы сваім інвестыцыйным стратэгіям стаў мультымільянерам - дастаткова багатым, каб пражыць на яго ўсё астатняе жыццё. Цяпер ён займаўся дабрачыннымі фондамі, сярод якіх распаўсюджванне пісьменнасці і арганізацыя лекцый па мастацтве, эканоміцы і гісторыі для моладзі. Ён быў даволі дасведчаным скрыпачом і час ад часу выступаў. Яго выглядам спорту было фехтаванне.
  
  Аднак што па-сапраўднаму заварожвала гэтага чалавека, дык гэта злачынства.
  
  Райм даведаўся пра гэта аднойчы вечарам пасля заняткаў, калі яны распівалі односолодовые віскі, незаконна пронесенный ў клас вучнем. Ренар хацеў узяць у крыміналіста інтэрв'ю аб некаторых з яго найбольш запамінальных спраў.
  
  Здавалася, што малады чалавек не быў зацікаўлены ў прафесійнай працы ў праваахоўных органах. Няма, яго запал была некалькі іншай: ён калекцыянаваў злачынства, праўда, толькі тыя, якія былі здзейсненыя самымі разумнымі і небяспечнымі злачынцамі. За гэтыя гады ён сабраў амаль дзевяцьсот тэчак, запоўненых нататкамі, расшыфроўкай, картамі, схемамі і фатаграфіямі. Кожная была прысвечана асабліва прыкметнага злачынства, як ўнутранага, так і замежнаму. Ён захоўваў іх у велізарнай бібліятэцы ў сваёй кватэры, недалёка ад "Райма" ў Верхнім Вест-Сайда.
  
  Кожны файл таксама быў оцифрован, і Ренар падаў гэтую версію любому супрацоўніку праваахоўных органаў, які запрасіў яе прагляд.
  
  Калі Райм пачуў, што хто-то нанёс па ёй ўдар, яго першай думкай было: гатоўнасць.
  
  Персона Y. Хто вы? Як вы збіраецеся напасці на мяне? І калі?
  
  Каму лепш патэлефанаваць, як не Валянціну Рэнар? Што можа быць лепш, чым папрасіць яго ўявіць сябе бліскучым наёмным забойцам і распрацаваць ідэальны план забойства Райма? Адразу пасля таго, як Фрэд Деллрей паведаміў навіны з Англіі, Райм звязаўся са студэнтам, і той пагадзіўся, адразу заінтрыгаваны заданнем.
  
  Цяпер, седзячы разам з астатнімі ў гасцінай Райма, Ренар расшпіліў пінжак свайго раскошнага італьянскага касцюма. Пад ім на ім была бялюткая кашуля з манаграмай каралеўскага сіняга колеру, VMR. Ён пацягваў каву, пакуль Райм тлумачыў Куперу і Селлитто, што ён нарабіў.
  
  “ І ты, чорт вазьмі, не сказаў нам? - Выбухнуў Селлитто, гледзячы на Райма.
  
  "Толькі Амелія," сказаў Райм.
  
  Ренар паставіў кубак. “Гэта была мая ідэя. Я падумаў, што будзе лепш, калі ўсе адрэагуюць так, як яны звычайна рэагуюць на пагрозу — мы дазволім шахматнаму матчу працякаць так, як гэта натуральна".
  
  Райм паціснуў плячыма. - У любым выпадку, Лон, я сам не ведаў, што ён збіраўся рабіць. Як толькі Валянцін пагадзіўся, гэта быў наш апошні кантакт.
  
  - Раскажыце нам, як вы склалі гэты план, - звярнулася Сакс да Рэнар.
  
  Мужчына, прыгожы, як мадэль, схіліў галаву набок. “Перш за ўсё, я вырашыў, што мне трэба пранікнуцца менталітэтам забойцы. Я стаў наёмным забойцам. Я рабіў усё, што рабіў бы ён. Плаціў наяўнымі, карыстаўся кастэтам ці надзяваў пальчаткі, каб не пакідаць адбіткаў. Пазбягаў камер сачэння.
  
  “Што тычыцца самога плана, я ўспомніў некаторыя з самых мудрагелістых забойстваў у маёй калекцыі. Мне прыйшла ў галаву верагодная мадэль. Забойства рускага генерала ў Варшаве ў сямідзесятых гадах мінулага стагоддзя. Гэта ўключала ў сябе першапачатковае замах на жыццё мужчыны, за якім рушыла ўслед другое. Абодва былі спыненыя службай бяспекі генерала. Гэта перавяло іх у рэжым, які я называю 'ненармальным'. Пад гэтым я маю на ўвазе, што яны не думалі, што пагрозы наогул няма, але псіхалагічна яны сталі менш асцярожнымі ".
  
  “ Значыць, другая спроба таксама была адцягваючым увагу манеўрам.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  - Як на самой справе забойца дабраўся да яго? - спытала Сакс.
  
  “Бомба ў бутэльцы віна— прынесеная ў дом генерала іншым, які не ведаў пра самаробнай выбуховай прыладзе.
  
  "Маёй першай цытаванай 'спробай' быў беспілотнік. Вы б падумалі 'бомба'. Але вы таксама падумалі б, што гэта, магчыма, была дыверсія. Я правоў?"
  
  "Так і ёсць," сказаў Райм.
  
  "Значыць, была б другая спроба — яд у гародніне".
  
  Райм злосна паківаў галавой. “ Але гэта таксама было проста забаўкай.
  
  Ренар сказаў: “Вам трэба было разабраць тэлефон. Адзін толькі рэнтген не паказаў бы пакет з атрутай".
  
  "Чорт вазьмі, гэты званок, які мы атрымалі", - прамармытаў Селлитто. "Вы былі Каррутерсом, дэтэктывам з аддзела махлярства".
  
  “Цалкам дакладна. Яго імя было на вэб-сайце паліцыі Нью-Ёрка".
  
  “ Адкуль, чорт вазьмі, у цябе мой нумар?
  
  “Я патэлефанаваў у аддзел па расследаванні асоба важных спраў, сказаў, што я дэтэктыў па махлярству і мне трэба пагаварыць з вамі аб адным справе. Яны злучылі мяне".
  
  Селлитто паморшчыўся. "Памылка ў сістэме бяспекі..." Ён нахмурыўся. "Затым вы дачакаліся, пакуль Тым адправіцца за пакупкамі, і рушылі ўслед за ім у краму".
  
  Ренар далей патлумачыў: “Гэта Манхэтэн. Паколькі большасць людзей ходзяць у прадуктовыя крамы пешшу, яны не могуць несці столькі рэчаў, таму робяць пакупкі часта. Звычайна кожны дзень. Я не думаў, што пройдзе шмат часу, перш чым твая памочніца адправіцца за вячэрай. Гэта прывяло план у дзеянне."
  
  Тым агледзеў яго з ног да галавы, ківаючы. - І так, я сапраўды бачыў цябе — каля маёй каляскі.
  
  “Я купляў садавіна. Калі ты адвярнулася, я ўдарыў па памідоры інсулінавыя шпрыцом. Вада з-пад крана. Гэта было лёгка зрабіць. Я трэніраваўся мінулай ноччу ".
  
  “ А гэта? Райм глядзеў на сумку з кантрабандай, якую Сакс сабрала каля клуба Гектара Веласкеса.
  
  “Я правёў невялікае інтэрнэт-даследаванне вядомых гангстэраў. Мне спадабалася ідэя выкарыстоўваць Веласкеса. Улады палявалі за ім доўгі час, але беспаспяхова. Я вырашыў, што, калі ёсць шанец, што ён замяшаны ў злачынстве, доказы будуць адпраўленыя вам. Вы былі паблізу, і, у рэшце рэшт, вы лепшы судовы эксперт у горадзе.
  
  Райм нешта прабурчаў, выклікаўшы ўсмешку ў Сакс.
  
  “Я напоўніў пакуначак цукровай пудрай і схаваў яго пад ручнікамі ў прадуктовай пакеце. Я сеў на цягнік да Іспанскага Гарлема, а затым патэлефанаваў у дзевяць адзін адзін і паведаміў пра правал здзелкі з наркотыкамі. Я пачакала, пакуль дзве патрульныя машыны не згарнулі на Першую авеню, затым зрабіла выгляд, што сыходжу з клуба Веласкеса. Я прыкінулася, што паникую. Я кінула сумку і тэлефон і пабегла. Да таго часу, як туды дабраліся копы, мяне ўжо не было.
  
  Ён адкінуўся назад, выцягнуўшы доўгія ногі. Яго чаравікі былі насычанага карычневага колеру; яны былі начышчаныя да бляску.
  
  "А што тычыцца гарэлкі?" Ён паглядзеў на тэлефон, з якога пырснуў штучны таксін. “Я мадыфікаваў вібратар так, што пры актывацыі ён зноў разрэзаў маленькі пакуначак цукру. Ботулініческого прэпарат - адзіны паветрана-кропельным яд, які ў такім невялікай колькасці можа быць смяротным ".
  
  "Па-чартоўску разумна," прашаптаў Селлитто. Ён зноў нахмурыўся і звярнуўся да Райму: "Калі вы не ведалі, у чым заключаўся яго план, хіба вы не турбаваліся, што гэта сапраўды было нападам і яд быў сапраўдным?"
  
  "Мы дамовіліся, што, калі ён зробіць першы крок, ён скажа мне ці напіша sms-кай слова 'да пабачэння', чаго сапраўдны забойца ніколі б не зрабіў.
  
  Ренар прищелкнул мовай. "Непрафесійна". Затым ён утаропіўся ў столь гасцінай. “Пасля гэтага я прааналізаваў свой план і вырашыў, што калі б я быў сапраўдным забойцам, я б зрабіў некалькі рэчаў па-іншаму. Я б выкарыстаў сапраўдны зарад выбухоўкі ў беспілотніку і падарваў яго над сажалкай. Каб пераканаць вас, што гэта сапраўды было прылада забойства, а не дыверсія. І я б знайшоў пасярэдніка — трэцюю бок - каб заплаціць за канспіратыўную кватэру. Як і цяпер, уладальнік установы ўбачыў мой твар. Аб, і калі я скончыў, я б спаліў будынак дашчэнту, знішчыўшы ўсе доказы. І, вядома ж, забіў ўладальніка.
  
  Райм насмешліва заўважыў: "Добра, што ты працуеш на нас".
  
  - Беспілотнік... Вы ж ведаеце, ён быў незаконным, - сказаў Мэл Купер.
  
  "Ах, але я думаў, што мне прыйдзецца рызыкнуць".
  
  Селлитто паціснуў плячыма. “Усё будзе ў парадку. Калі хто-небудзь паскардзіцца, я разбяруся з гэтым".
  
  Студэнт разгладзіў свае хупавыя штаны і сказаў: “Вядома, вы разумееце, што немагчыма адгадаць дэталі плана сапраўднага забойцы. Але я выявіў уразлівасць, якой ён скарыстаецца".
  
  Райм кіўнуў. “ Адзінае, без чаго я не магу жыць: доказы.
  
  "Твая ахілесава пята," сказаў Селлитто.
  
  Ренар ўстаў і зашпіліў пінжак. Гэта сапраўды быў цудоўны прадмет адзення, шэрая тканіна была мяккай і багатай. "Убачымся на занятках, прафесар".
  
  Райм яшчэ раз падзякаваў яго, і цікаўны мужчына сышоў.
  
  Распавядаючы аб фальшывых доказах, якія яна сабрала ў іспанскай Гарлеме, Амелія Сакс сказала: "Можа, мы і ведаем "як", але мы ўсё яшчэ не ведаем "хто"".
  
  Райм сказаў: "Час пакажа". Затым ён звярнуў сваю ўвагу на доказы ўзлому, атрыманыя ў DSE, якія прынёс яму Эндзі Гіліган. І папрасіў Мелу Купера вярнуцца ў лабараторыю і пачаць аналіз. Пара было вяртацца да працы.
  
  
  
  —
  
  "О'конар?" - пачуўся голас з яго тэлефона.
  
  Седзячы ў сваёй кватэры ў Манчэстэры, Англія, далёка за поўнач, мужчына адказаў: “Так, гэта я. Як ідуць справы?"
  
  “Спрацавала ідэальна. Яны купіліся на ўсё".
  
  “Гэта музыка для маіх вушэй, ці не так? А дадзеныя?"
  
  “У мяне ёсць больш, чым мы нават не марылі. Гэта зашыфравана і загружана на хмарны сайт ".
  
  Палягчэнне было адчувальным і неўзабаве перарасло ў радасць. "Я перавяду вам наступную частку вашага ганарару раніцай".
  
  “Дзякуй, О'конар. Цаню гэта. І наступныя крокі?"
  
  "Я з вамі звяжуся". Ён адключыў званок, надзеў латексные пальчаткі і выняў SIM-карту з тэлефона. Ён разламаў яго на некалькі кавалачкаў, загарнуў у фальгу, каб раніцай выкінуць у вулічны смеццевы бак. Пальчаткі, якія ён цяпер зняў, будуць ўтылізаваныя ў кіслаце, паколькі на ўнутранай паверхні засталіся яго адбіткі пальцаў і ДНК.
  
  Наліў келіх віна, старога бароло з П'емонта, ён падсунуў сваё крэсла да акна, праз якое адкрываўся добры від на маляўнічы канал, кафэ "Неро" і велізарны, ярка асветлены комплекс Бі-бі-сі. Там па-ранейшаму панавала мітусня; навіны ніколі не дрэмлюць.
  
  Ён быў рады, што змог адмовіцца ад фальшывага ірландскага акцэнту і просторечия працоўнага класа. Чалавек, які выдаваў сябе за Шона о'конара, на самай справе быў амерыканцам па нараджэнні і выхаванні, і спатрэбіліся пэўныя намаганні, каб захаваць праўдападобную знешнасць — неабходныя з-за нікчэмнай верагоднасці таго, што GCHQ, MI5 або ФБР на самай справе пераследвалі яго.
  
  Але ён сапраўды сумняваўся, што гэта так, і зараз дазволіў сабе атрымаць асалоду ад сваім поспехам.
  
  План развіваўся менавіта так, як ён яго спланаваў — план, які пераследвае дзве мэты. Першая заключалася ў тым, каб нанесці значны шкоду гораду Нью-Ёрку (заданне, за якое яму добра плацілі).
  
  Другой задачай было знішчыць Лінкальна Райма. Гэтая частка місіі была асабліва асабістай.
  
  Ён падумаў аб справаздачы Дэпартамента канструкцый і інжынерных камунікацый аб узломе, прадастаўленым криминалисту Эндзі Гиллиганом — дэтэктывам паліцыі Нью-Ёрка, які некалькі гадоў лічыўся ў яго ў штаце (менавіта ён выступаў пад кодавым імем Макадамс).
  
  Усё ідзе па графіку. Я буду на зададзеным месцы пазней . . .
  
  І Гіліган зрабіў, як абяцаў: падключыў Райма да справы DSE і даставіў набор інструментаў, які быў наўмысна пакінуты дэтэктывам пасля таго, як ён сам узламаў сервер дэпартамента і скраў терабайты інжынерных схем і чарцяжоў.
  
  Яму, вядома, не цярпелася рухацца наперад, але ён разумеў, што пройдзе некаторы час, перш чым ён зможа вярнуцца ў Нью-Ёрк. Як чалавек, апантаны неспасціжнай тэмай часу, Чарльз Веспасіана Хейлі, Гадзіншчык, ведаў, што з такімі важнымі праектамі, як яго, нельга спяшацца.
  
  Калі на стварэнне жыцця сышло дзевяць месяцаў, чаму б не падысці да яе заканчэння з такім жа цярпеннем?
  
  Ён падняў келіх з віном да захаду, у напрамку Лінкальна Райма. "За нашу наступную сустрэчу," прашаптаў ён.
  
  OceanofPDF.com
  
  Працягвайце чытаць, каб даведацца захапляльны урывак з наступнага рамана Джэфры Дивера пра Лінкольне Райме, Паўночны Замак.
  
  OceanofPDF.com
  
  1.
  
  Што-то было не так.
  
  Аннабель Тейлз, аднак, не магла да канца зразумець, што б гэта магло быць.
  
  Адзін з аспектаў гэтага турботы, або дэзарыентацыі, або загадкавасці, можна было б растлумачыць наяўнасцю пахмелля, хоць і нязначнага. Яна называла іх "хангандерами" — можа быць, паўтара куфля совиньон блан - гэта занадта шмат. Яна была з Трышэ і Гэб ў "Ціта", які, павінна быць, быў адным з самых дзіўных рэстаранаў у Верхнім Вест-Сайда Манхэтэна: сумесь сербскага і техасско-мексіканскага. Фірмовым стравай быў смажаны сыр з фасоллю і сальсы.
  
  Вялікае віно таксама льецца ракой.
  
  Лежачы на баку, яна адкінула з вачэй щекочущие густыя светлыя валасы і задумалася: "Што не так з гэтай фатаграфіяй?"
  
  Ну, па-першае, акно было прыадчынены на некалькі цаляў; майскі ветрык, насычаны пахам газападобнага асфальту Манхэтэна, пранікаў унутр. Яна рэдка адкрывала яго. Навошта яна зрабіла гэта мінулай ноччу?
  
  Двадцатисемилетняя дзяўчына, якая спрабавала сябе ў мадэльным бізнэсе і цяпер была задаволеная тым, што знаходзіцца за кулісамі свету моды, выпрасталася і одернула сваю футболку Hamilton, расправіўшы яе. Паправіла шаўковыя баксеры. Пальцамі расчесала валасы.
  
  Яна спусціла ногі з краю ложка, намацваючы свае тэпцікі.
  
  Іх не было там, дзе яна скінула іх мінулай ноччу, перш чым забрацца пад коўдру.
  
  Добра. Што адбываецца?
  
  У Тейлза не было фобій або праблем з АКР, акрамя адной: вуліц Нью-Ёрка. Яна не магла не ўявіць сабе дыван з мікробаў і іншых непрыемных стварэнняў, якія засялялі гарадскі асфальт - і якія праніклі ў яе кватэру, нават калі, як яна рабіла кожны дзень, яна склала сваю абутак у скрынку каля дзвярэй (і настаяла, каб яе сябры зрабілі тое ж самае).
  
  Яна ніколі не хадзіла па кватэры басанож.
  
  Аднак замест тэпцік пад яе болтающимися нагамі ляжала сукенка, якое яна надзела ўчора, з фальбонамі і кветкавым узорам.
  
  Падол спераду быў задран амаль да дэкальтэ, як быццам гэта сукенка падкрэслівала яе постаць.
  
  Хвіліначку ... У Талезе было ўспамін — хутчэй смутны, чым выразнае, — аб тым, як яна кінула вопратку ў кошык перад сваёй начной руцінай.
  
  Цяпер Талезе удакладніла свой аповяд. Туфляў не было там, дзе яна думала, што пакінула іх. Сукенкі не было ў кошыку, куды, як яна думала, яна яго кінула.
  
  Можа быць, Драко, бармэн, заўсёды любіў пафліртаваць, быў трохі шчадрэй, чым звычайна.
  
  Магчыма, колькасць выпітага складала 2,5 бала па шкале?
  
  Асцярожней, дзяўчынка. Табе трэба сачыць за гэтым.
  
  Як заўсёды, пасля абуджэння зазваніў тэлефон.
  
  Яна павярнулася да прикроватному століка.
  
  Яго там не было.
  
  Стацыянарнага тэлефона ў яе не было, мабільны быў яе адзінай сувяззю па начах. Яна заўсёды трымала яго побач і зараджала. Пупавіна, подсоединенная да разетцы, была на месцы, але тэлефона не было.
  
  Госпадзе... Што адбываецца?
  
  Затым яна ўбачыла тэпцікі. Ружовыя пухнатыя прадметы былі раскіданыя па пакоі, кожнае па абодва бакі ад маленькага драўлянага крэсла і тварам да яго. Ён быў прысунуць бліжэй да ложка, чым яна звычайна ставіла. Тэпцікі былі звернутыя да крэсла такім чынам, што гэта было амаль жахліва непрыстойна — як быццам іх насіў хто-то, чые ногі былі рассунутыя і хто сядзеў на каленях.
  
  "Няма", - выдыхнуў Талезе, толькі цяпер заўважыўшы тое, што было на падлозе побач з крэслам: талерку з недоеденным печывам на ёй.
  
  Яе сэрца часта забілася, дыханне стала перарывістым. Хто-то быў у кватэры мінулай ноччу! Яны пераклалі яе вопратку, з'елі печыва.
  
  Усяго ў шасці футаў ад яе!
  
  Тэлефон, тэлефон ... Дзе гэты чортаў тэлефон?
  
  Талезе пацягнуўся за сукенкай, валявшимся на падлозе.
  
  Затым замерла. Не трэба! Ён — яна выказала здагадку, што зламыснік быў мужчынам — дакрануўся да яе.
  
  Божа мой ... Яна падбегла да свайго шафе і нацягнула джынсы і талстоўку Нью-Йоркскага універсітэта, затым улезла ў першую якая трапіла пару красовак.
  
  Вунь! Прэч зараз жа! Суседзі, паліцыя...
  
  Стрымліваючы слёзы ад спалоху, яна накіравалася да выхаду з спальні, затым заўважыла, што адзін з скрынь яе камоды быў прыадчынены. Там яна захоўвала сваё ніжняе бялізну. Яна заўважыла ўнутры што-то з выклікам яркае.
  
  Яна павольна наблізіўся, цалкам адкрыла яе і паглядзела ўніз. Яна ахнула, і, нарэшце, слёзы лінулі вонкі.
  
  Па-над яе трусікаў ляжала старонка з газеты. Яна яе не чытала, значыць, ён прынёс яе з сабой. На ім губной памадай таго адцення, які яна любіла, ярка-ружовай, былі напісаны тры словы:
  
  Расплата.
  
  —Слесар
  
  Аннабель Тейлз павярнулася, каб кінуцца да ўваходных дзвярэй. Яна прабегла каля дзесяці футаў, перш чым рэзка спынілася.
  
  Яна заўважыла тры рэчы:
  
  Адна з іх заключалася ў тым, што трымальнік для апрацоўчых нажоў, які стаяў на астраўку ў маленькай кухні, меў пустую прарэз у правым верхнім куце, дзе знаходзілася самае вялікае лязо.
  
  Другая заключалася ў тым, што шафа ў калідоры, які вёў да ўваходных дзвярэй, быў адкрыты. Талезе заўсёды трымаў яго закрытым. У раме быў аўтаматычны выключальнік, так што, калі вы адчынялі дзверы, усярэдзіне запальвалася лямпачка. Аднак цяпер у каморы было цёмна. Ёй давядзецца прайсці міма яго, каб дабрацца да ўваходных дзвярэй.
  
  Па-трэцяе, два завалы на дзверы былі павернутыя ў зачыненае становішча.
  
  Што азначала — паколькі ў чалавека, проникшего ўнутр, не было ключоў, — што ён усё яшчэ быў тут.
  
  OceanofPDF.com
  
  2.
  
  Адвакат абароны, падышоўшы да пустым месцы для сведак, побач з якім сядзеў Лінкальн Райм ў сваім інвалідным крэсле з электрапрывадам, сказаў: "Містэр Райм, я нагадваю вам, што вы ўсё яшчэ знаходзіцеся пад прысягай".
  
  Райм нахмурыўся і агледзеў моцна складзенага чарнявая юрыста па прозвішчы Кофлин. Райм адлюстраваў задуменнае выраз твару. "Я не ведаў, што магло здарыцца што-тое, што пашкодзіла клятве".
  
  Суддзя слаба ўсміхнуўся? Райму было дрэнна відаць. Ён знаходзіўся на першым паверсе залы суда, і суддзя знаходзілася значна вышэй і ў асноўным ззаду яго.
  
  Свидетельская прысяга ў судзе заўсёды здавалася Райму непатрэбным заняткам, нават калі выключыць фразу "ды дапаможа вам Бог".
  
  Клянетесь вы ўрачыста казаць праўду, усю праўду і нічога, акрамя праўды?
  
  Чаму прысяга павінна была быць ўрачыстай? І як толькі хто-то пацвердзіў першую "ісціну", ці быў нейкі сэнс у излишестве? Як наконт: “Клянешься ты, што не будзеш хлусіць? Калі вы гэта зробіце, мы вас арыштуем.
  
  Больш эфектыўна.
  
  Цяпер ён памякчэў. "Я прызнаю, што знаходжуся пад прысягай".
  
  Судовы працэс праходзіў у Вярхоўным судзе Нью-Ёрка, які, нягледзячы на назву, на самай справе быў судом ніжэйшай інстанцыі ў штаце. Пакой была абабітая драўлянымі панэлямі і потерта, на сценах віселі фатаграфіі юрыстаў розных гадоў, узыходзячыя, здавалася, да часоў Рэканструкцыі. Аднак само судовае разбіральніцтва было ў духу дваццаць першага стагоддзя. На сталах абвінавачвання і абароны стаялі камп'ютары і планшэты — у суддзі таксама быў тонкі манітор высокай выразнасці. У пакоі не было ні адной кнігі па юрыспрудэнцыі.
  
  Прысутнічала каля трыццаці гледачоў, большасць з якіх прыйшлі паглядзець на сумна вядомага падсуднага, хоць, магчыма, некаторыя спадзяваліся ўбачыць Райма.
  
  Кофлин, узрост якога Райм ацаніў прыкладна ў пяцьдзесят, сказаў: "Я перайду да сутнасці майго перакрыжаванага допыту". Ён прагартаў запісу. Можа, там і не было кніг, але Райм без працы заўважыў сотню фунтаў пустой прасторы паміж сталамі абароны і абвінавачванні.
  
  "Дзякую вас, сэр", - сказаў суддзя.
  
  Праца крыміналіста, судмедэксперта, які дапамагае ў крымінальным расследаванні, толькі збольшага звязана з лабараторыі; іншы аспект працы - выкананне. Абвінаваўцу патрэбны сведка-эксперт, які мог бы выразна выкласці высновы і цярпліва і эфектыўна парыраваць нападкі адваката абароны на вашы высновы. З іншага боку, добры пракурор часам можа рэабілітаваць сведкі, пацярпелага ад абароны, але, па-першае, лепш не трапляць у цяжкае становішча. Лінкальн Райм быў пустэльнікам па натуры і больш за ўсё любіў праводзіць час у лабараторыі, але ён не быў цалкам інтравертам. Каму не падабаецца трохі павітаць прысяжных і палаяцца з адвакатам абвінавачанага?
  
  “ Вы прама заявілі, што на месцы злачынства, дзе быў забіты Леон Мэрфі, не засталося адбіткаў пальцаў майго кліента, праўда?
  
  "Не, я гэтага не рабіў".
  
  Кофлин нахмурыўся, гледзячы на жоўты нататнік, які мог змяшчаць праніклівыя нататкі, а мог утрымліваць крамзолі або рэцэпт ялавічнай грудзінкі. Райм выпадкова прагаладаўся. Было дзесяць гадзін раніцы, а ён прапусціў сняданак.
  
  Кофлин зірнуў на свайго кліента. Віктар Энтані Буряк, пяцьдзесят два гады. Цёмнавалосы, як і яго муштук, але больш буйны, са славянскімі рысамі асобы і бледнай скурай. На ім быў пашыты на заказ цёмна-шэры касцюм і бардовы камізэлька. Твар Буряка было дзіўна бяскрыўдным. Райм прадставіў, як ён разлівае бліны на дабрачынным вечары ў склепе царквы, памінае кожнага бацькі па імя і палівае дзяцей сіропам.
  
  "Вы хочаце, каб я зачытаў вам вашыя паказанні?" Кофлин, які лунаў побач з Раймом, як акула побач з кетом, падняў далонь.
  
  - У гэтым няма неабходнасці. Я памятаю гэта. Я заявіў — пад прысягай, я проста супакою вас, — што з адбіткаў пальцаў, сабраных на месцы забойства Лявона Мэрфі, ні адзін не можа быць ідэнтыфікаваны як належыць вашаму кліенту.
  
  "У чым менавіта заключаецца розніца?"
  
  - Вы сказалі, я паказаў, што ваш кліент не пакінуў адбіткаў пальцаў на месцы злачынства. Цалкам магчыма, што ён пакінуў іх мільён. Каманда па зборы доказаў проста не выявіла ні аднаго.
  
  Кофлин закаціў вочы. "Рыхтуйся да ўдару".
  
  Суддзя Уільямс сказаў прысяжным: “Вы праігнаруеце адказ містэра Райма. Але паспрабуйце яшчэ раз, містэр Кофлин".
  
  Выглядаючы засмучаным, Кофлин сказаў: "Містэр Райм, адбіткі пальцаў майго кліента не былі выяўленыя на месцы злачынства, дзе быў застрэлены асуджаны злачынец Леон Мэрфі, праўда?"
  
  "Я не магу адказаць, таму што не магу сказаць, ці была ахвяра асуджаным злачынцам або няма".
  
  Кофлин ўздыхнуў.
  
  Суддзя паварушыўся.
  
  - Я згодны з вашай часткай прапановы "былі выяўленыя", - сказаў Райм.
  
  Кофлин і Буряк пераглянуліся. Кліент ўспрыняў гэта лепш, чым яго адвакат. Адвакат вярнуўся да свайго стала і апусціў погляд.
  
  Райм агледзеў прысяжных і заўважыў, што многія глядзяць у яго бок. Ім было б цікава даведацца аб яго стане. Некаторыя адвакаты абароны, як ён чуў, у прыватным парадку скардзіліся на яго прысутнасць, улічваючы, што ён быў паралізаваны і даваў паказанні ў інвалідным крэсле, што, на іх думку, выклікала сімпатыю да абвінавачання.
  
  Але што ён мог зрабіць? Ён быў прыкаваны да інваліднага крэсла. Ён быў крыміналістам.
  
  Райм перавёў погляд на абвінавачанага. Буряк быў унікальнай постацьцю ў гісторыі арганізаванай злачыннасці ў рэгіёне. Ён валодаў некалькімі прадпрыемствамі ў горадзе, але большую частку сваіх грошай не зарабіў на гэтым. Ён прапанаваў унікальную паслугу ў злачынным свеце, якая, верагодна, забрала больш жыццяў, чым любая іншая арганізаваная злачынная групоўка ў надзвычай крымінальнай гісторыі Нью-Ёрка.
  
  Народ штата Нью-Ёрк супраць Віктара Буряка, аднак, не меў да гэтага ніякага дачынення. Гаворка ішла аб адным інцыдэнце, адным злачынстве, адным забойстве.
  
  Леон Мэрфі быў застрэлены прыкладна праз тыдзень пасля сустрэчы з мэнэджэрам склада, якім валодаў Буряк. Мэрфі быў псіхапатам, подражавшим гангстэры, які ўяўляў сябе нашчадкам "Вестис", жорсткай ірландскай банды, якая калі-то правілы "Пякельнай кухні" на Манхэтэне. Мэрфі выступіў з рэкламным прапановай, прапанаваўшы абарону мэнэджару склада.
  
  Вельмі дрэнная бізнес-ідэя - прадаваць гэты канкрэтны прадукт гэтаму канкрэтнаму спажыўцу.
  
  Кофлин спытаў: “Вы знайшлі сляды побач з целам Лявона Мэрфі? Або побач з тым месцам, дзе была знойдзена гільза ад кулі?"
  
  “Побач з целам поле было зарослым травой, ніякіх слядоў выявіць не ўдалося. Побач з гільзай спецыялісты па зборы рэчыўных доказаў выявілі адбіткі ног, але з-за нядаўняга дажджу вызначыць тып абутку было немагчыма ".
  
  “ Значыць, вы не можаце засведчыць, што сляды майго кліента былі выяўленыя на месцы злачынства?
  
  "Табе не здаецца, што гэта можна зрабіць з майго папярэдняга каментара?" З'едліва спытаў Райм. Ён засвоіў, што нікому няма справы да прыставанняў да адвакатаў. За гэта ім і плацяць.
  
  “ Містэр Райм, судова-медыцынская экспертыза паліцыі Нью-Ёрка рэгулярна збірае ўзоры ДНК на месцах злачынстваў?
  
  "Так".
  
  “ А вы выявілі што-небудзь з ДНК майго кліента на месцы забойства Лявона Мэрфі?
  
  "Няма".
  
  “ Містэр Райм, вы прааналізавалі кулю, якая забіла містэра Мэрфі, праўда? Гэта значыць свінцовую кулю?
  
  "Так".
  
  “ І гільзу вы таксама прааналізавалі?
  
  "Гэта дакладна".
  
  “ І, яшчэ раз, якога гэта быў калібра?
  
  - Дзевяцімілімэтровы "парабелум".
  
  "І вы паказалі, што выступы і канаўкі, то ёсць нарэзы на ствале, паказваюць на тое, што гэта быў "Глок сямнаццаты".
  
  - Вызначана “Глок", хутчэй за ўсё, семнаццаты мадэль.
  
  “ Містэр Райм, правяралі ці вы ці якія-небудзь следчыя, з якімі вы працавалі, запісы аб агнястрэльнай зброі ў якіх-небудзь дзяржаўных або федэральных базах дадзеных у дачыненні да майго кліента?
  
  "Так".
  
  “ І ці быў у яго "Глок", у прыватнасці, семнаццаты мадэль?
  
  "Я паняцця не маю".
  
  “ Растлумачце, містэр Райм.
  
  “ У яго можа быць цэлая тузін.
  
  "Ваша гонар," сказаў Кофлин. Здавалася, ён быў трохі пакрыўджаны тым, што Райм абышоўся з ім так несправядліва.
  
  Быў Віктар Буряк на мяжы ўсмешкі?
  
  “ Містэр Райм. Суддзя пачаў стамляцца.
  
  “Ён спытаў, ці ёсць у яго "Глок", і я засведчыў, што паняцця не маю. Чаго ў мяне няма. Я магу засведчыць, што з пратаколу вынікае, што ў штаце Нью-Ёрк у яго няма законна зарэгістраваных "глоков".
  
  ПЕКЛА Селларс сказала: “Ваша гонар, абарона адхіляецца ад ўкладу капітана Райма ў справу, які не з'яўляецца справаздачамі аб куплі агнястрэльнай зброі. Гэта тычыцца выключна яго вопыту ў галіне рэчыўных доказаў ".
  
  Кофлин сказаў: “Дазвольце мне закласці гэты падмурак, ваша гонар. Праз імгненне стане ясна, куды я накіроўваюся".
  
  Райм паглядзеў у яго праніклівыя вочы і задумаўся, што б гэта магло быць за месца прызначэння.
  
  "Працягвайце... на дадзены момант".
  
  “ Містэр Райм, падводзячы вынік, не маглі б вы пацвердзіць, што ДНК майго кліента не была знойдзена на месцы выяўлення цела, ні на месцы знаходжання гільзы?
  
  "Правільна".
  
  “ Або на целе, або на гільзе ад снарада.
  
  "Гэта праўда".
  
  “ І ні ў тым, ні ў іншым месцы не былі выяўлены яго сляды?
  
  "Правільна".
  
  “ І там не было выяўлена ніякіх валокнаў або валасінак, якія можна было б аднесці да яго?
  
  "Правільна".
  
  - І ў дакументах штата і федэральных органаў не пазначана, што ён валодае паўаўтаматычным пісталетам "Глок"?
  
  "Правільна".
  
  "На самай справе адзіная судова-медыцынская сувязь паміж забойствам Лявона Мэрфі і майго кліента - гэта некалькі пясчынак на зямлі, дзе была знойдзена ахвяра".
  
  "Шэсць," запярэчыў Райм. - Больш, чым некалькі.
  
  Кофлин ўсміхнуўся — гэта было адрасавана прысяжным. “Шэсць пясчынак.
  
  “ Растлумачце, калі ласка, яшчэ раз, якім чынам гэты пясок звязвае майго кліента з забойствам.
  
  “Пясок быў незвычайным па складзе. Ён складаўся з дигидрата сульфату кальцыя з дыяксідам крэмнія, а таксама з іншага рэчывы, C12H24, прыкладна на тры чвэрці насычаных вуглевадародаў і на чвэрць араматычных вуглевадародаў ".
  
  “ Аб тым адным рэчыве, як вы яго называеце. Не маглі б вы перакладаць для нас, калі ласка?
  
  "Гэта асаблівы гатунак дызельнага паліва".
  
  "Але чаму гэта звязвае майго кліента з месцам здарэння?"
  
  “Таму што ўзоры былі ўзятыя з вуліцы перад яго пад'язной дарожкай у Форэст-Хілз, Кўінз, і там быў знойдзены падобны пясок. Кантрольныя ўзоры, узятыя з месца выяўлення цела, не выявілі такога пяску ".
  
  “ Супадае ці пясок, узяты з дому майго кліента, з пяском, знойдзеных на месцы забойства Лявона Мэрфі?
  
  Райм замяўся. "Слова 'супадзенне' у судовай медыцыне азначае ідэнтычны. Супадаюць адбіткі пальцаў. Супадае ДНК. Існуюць некаторыя хімічныя сумесі, якія настолькі складаныя, што іх можна назваць супадальнымі. У крыміналістыцы, за выключэннем падобных сітуацый, мы выкарыстоўваем слова 'звязаны'. Можна таксама сказаць "вельмі, вельмі падобны на ".
  
  Кофлин паўтарыў: "'Вельмі, вельмі ...' Я разумею. Значыць, вы не можаце сведчыць, што пясчынкі ў доме майго кліента супадалі з пясчынкамі на месцы злачынства ".
  
  "Я проста сказаў—"
  
  Адвакат раўнуў: "ці Можаце вы сказаць, што пясчынкі з дома майго кліента супалі з шасцю пясчынкамі, выяўленымі на месцы злачынства?"
  
  Пасля доўгай паўзы Райм сказаў: "Не, я не магу".
  
  Кофлин правёў рукой па сваім густым валасам. “ Амаль скончылі, містэр Райм. Але перш чым вы пойдзеце, я хацеў бы задаць вам яшчэ некалькі пытанняў. Хуткі погляд на прысяжных, затым назад. "І гэта пра вас".
  
  Каб даведацца больш і купіць Паўночны Замак, калі ласка, наведайце prh.com/themidnightlock.
  
  OceanofPDF.com
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Джэфры Дивер - міжнародны бэстсэлер № 1, аўтар больш за сорак раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і навукова-папулярнай юрыдычнай кнігі, ганараванай мноствам узнагарод. Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладзеныя на дваццаць пяць моваў. Былы журналіст, фолксингер і юрыст, ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ў Універсітэце Місуры і юрыдычную ступень у Універсітэце Фордхэм.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"