Дівер Джеффрі : другие произведения.

Ідеальний план

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Неділя, 2 жовтня
  «Вми отримали певну інформацію, про яку ви повинні знати».
  Чоловік сидів у нью-йоркському вікторіанському салоні Lincoln Rhyme, витягнувши ноги, відкриваючи яскраво-жовті шкарпетки. Його кутюр був таким же еклектичним, як пам’ятав Райм: сьогодні зелений костюм і картата сорочка. На ньому була вузька краватка, а тло одягу було темно-коричневого кольору, що ідеально пасувало до його кольору обличчя. Передній план краватки був усіяний крихітними вишитими туканами зеленого та червоного кольорів.
  Фред Деллрей не був типовим агентом ФБР.
  "Продовжувати." Райм повернув свій інвалідний візок ближче до чоловіка. Райма часто брали на роботу консультантом-криміналістом у PERT, групу реагування на речові докази ФБР, але зв’язуватися правоохоронцям до того, як стався злочин, було незвично.
  «Хотілося б, щоб було більше, але це трохи, лише натяк тут, натяк там. І щойно шпигуни з’ясували й спробували налаштуватися на епізод номер два, він зник. Шмигає, як перелякана пташка. Або злітати, як привид». Деллрей цокнув язиком. «Давайте виберемо власну фігуру мови».
  Манера Деллрея говорити була такою ж дивною, як і його вибір одягу.
  Райм пропустив агента — одного з найкращих розвідників Бюро щодо конфіденційних інформаторів, а сам був чудовим агентом під прикриттям. Він перейшов до округу Колумбія, щоб зосередитися на виявленні загроз переваги білої раси, наглядаючи за своїми довідниками. Тепер він повернувся в Нью-Йорк, приписаний до Південного округу.
  «Фред». Райм був такий же нетерплячий, як завжди.
  «Тепер наші найкращі улюбленці у Великобританії…»
  "Що це? Охоронне агентство? Ніколи не чув про це."
  Деллрей кліпав очима. «Так, так, ти не поп-культурний хлопець. 'Найкращі друзі назавжди.' Що говорять про себе діти».
  — Фреде, — спробував Райм і трохи зітхнув.
  Деллрей продовжив: «Наші найкращі друзі з британської підступної шпигунської групи — GCHQ — випадково почули розмову. Це було випадково, і вони не могли, як технічне підприємство, продовжувати прослуховувати, пропустивши цю дрібницю під назвою ордер. Але перед тим, як вони відключилися, ось воно, тридцять секунд на плівці. Сидить там, як якийсь непроханий гість. Вони зателефонували в МІ-5, і мій друг там застрелив це в мою сторону».
  «Можемо ми трохи зосередитися тут, Фред?»
  «Я майже там. Отже, суть: особа X — я його зву — десь в Англії. Має ірландський акцент. Він мав розмову з особою Y тут, у Нью-Йорку, яка не має акценту. X наймає цього Y, щоб усунути особу Z. Ми всі разом?»
  «Незабаром разом, Фреде. Ваш синопсис, я маю на увазі. Ви все ще трохи вивчені в деталях».
  «На жаль, на жаль правда. Я дивлюся в справжню порожнечу. Але я повинен сказати вам, що ми знаємо один особливий маленький факт. Про що вам буде дуже цікаво».
  "Який є?"
  «Людина Z? Ціль? Це ти."
  
  —
  «Вяк це, як ти думаєш?» — запитав Лон Селлітто. «Особа X. Хлопець, який стоїть за цим?»
  Масивний чоловік, детектив першого класу, у пом’ятому коричневому костюмі стояв у вітальні, схрестивши руки. Також була присутня дружина і професійний партнер Райма, детектив Амелія Сакс, висока, з рудим волоссям, зібраним у хвіст. Вона була в джинсах і чорному блейзері, спеціально викроєному, щоб зробити Glock 17 на її правому стегні — ефективну, але легку для виявлення зброю — менш помітною.
  Деллрей повернувся до Федеральної будівлі. Він працював через зворотні канали, щоб отримати більше інформації від організації, яка випадково почула телефонну розмову про напад на Rhyme: Штаб урядового зв’язку, британський еквівалент Агентства національної безпеки.
  Поки нічого. І навіть якби одне з багатьох агентств безпеки у Великій Британії хотіло взятися за цю справу, виявилося, що X натякав на вторгнення. Частоти, які він використовував, замовкли. Безсумнівно, він вибрав новий спосіб зв’язатися зі своїм убивцею в Нью-Йорку, також відомою як Особа Y.
  Тепер Райм сказав Селлітто й Саксу: «Багато людей хочуть моєї смерті. Питання полягає в тому, чи це хтось поквитається, чи хтось хоче, щоб мене прибрали з дороги, оскільки вони планують переїхати в майбутньому і не хочуть, щоб я брав участь у розслідуванні?»
  Сакс похитала хвостиком, коли вона похитала головою. «Це багато передбачливості — я маю на увазі ваш другий варіант. Це малоймовірно. Навіщо націлюватися на вас зараз, якщо немає гарантії, що ви будете тим, хто веде справу?»
  «Так, я згоден», — сказав Селлітто. «Хтось розсердився, що ти їх відклав, і хоче відплатити».
  Райм зітхнув. «Ах, помста така втомлива. Така трата часу. . .” Він нахмурився. «Англія. Знаєш, про що це мене згадує?»
  «Справа експатів», — сказав Сакс.
  Райм допомагав у розслідуванні смерті російського олігарха та екс-патріота в Лондоні кілька років тому. Криміналіст нажив собі ворогів серед низки британців, інших російських олігархів і російських спецслужб, усі з яких мали агентів у Великобританії.
  Сакс зателефонував Деллрею і розповів йому про випадок. Коли вона від’єдналася, вона сказала: «Він повідомить про це МІ5 і 6». Вона коротко посміхнулася. «Ця людина має зв’язки всюди».
  Озирнувшись у вітальні та передпокої міського будинку, Селлітто сказав: «Ми повинні посилити тут охорону. Я візьму кілька тіл із відділу особистого захисту».
  Райм ще раз зітхнув. «Я припускаю, що під «div» ви маєте на увазі «division». Поки що єдиною жертвою у цій справі, здається, є англійська мова».
  Детектив продовжував, незворушно. «Вони поставлять більше камер, якісь інші гаджети. О, і ти повинен залишитися всередині, поки ми не дізнаємося, що саме відбувається».
  Райм, хворий на терапію фізично та інтроверт психологічно, рідко залишав свій міський будинок на Central Park West, де він почувався абсолютно комфортно у майже ізоляції. Але раз на тиждень він їздив на кілька кварталів до коледжу, де навчав аспірантів мистецтву криміналістики та семінару під назвою «Філософія затримання злочинців». Йому дуже подобалися заняття, особливо останні, де він словесно змагався з більш відвертими та розумними студентами.
  «Я не пропускаю занять», — сказав він Селлітто.
  Детектив кинув погляд на складне крісло, яке мало велике центральне колесо з обох боків пристрою та менші колеса спереду та ззаду. «Не будь божевільним. Ти сидяча качка».
  Однією з причин, чому Райм залишився друзями зі своїм колишнім партнером після всіх цих років, було те, що він не став м’яким до теми інвалідності. Криміналіст розлютився, коли люди ставилися до нього як до китайської ляльки.
  «Я можу взяти фургон на урок».
  Том Рестон, помічник Райма, водив його містом у тих рідкісних випадках, коли йому потрібно було або хотілося виїхати на «Мерседес Спринтер», обманом якого обдурили інвалідний візок.
  Сакс сказав: «Це погана ідея, Райме. П’ять хвилин, щоб сісти у фургон, п’ять хвилин, щоб вийти. Ви були б повністю викриті. А всі будівлі на CPW і навколо школи? Два-три десятки ідеальних снайперських гнізд».
  Верхній Вест-Сайд Манхеттена щетинився багатоповерхівками та готелями. Стрілець міг потрапити в будь-який з них або потрапити на нього, не звернувши жодної уваги.
  Поки Райм вагався, Селлітто сказав: «Ми з Фредом зателефонуємо до кількох маркерів — довідників із міжнародними зв’язками. Подивіться, що до чого. Ми щось знаходимо, ми можемо це переосмислити. Але поки візьміть тиждень відпустки, професоре.
  — Боже, — пробурмотів собі під ніс Райм. Тоді він подумав: Особа Y. Хто ти? Як ти до мене підходиш? І коли?
  Як людина, мета життя якої полягала у вирішенні питань, він зовсім не почувався добре, коли стикався із запитаннями, на які не міг відповісти.
  OceanofPDF.com
  Понеділок, 3 жовтня
  Вalentin Renard затягнув білий «Мерседес» CLS-класу в гараж на 9-й вулиці в Грінвіч-Віллідж, пам’ятаючи про борт свого автомобіля вартістю сто тисяч доларів; вхід був досить вузький. Будівля була побудована в 70-х роках, коли малі автомобілі були в моді — через дефіцит нафти.
  Гараж знаходився в підвалі багатоповерхівки і в ньому був обслуговуючий, щоб, виходячи, розрахуватися готівкою. Багато гаражів і автостоянок у Нью-Йорку приймають лише дебетові та кредитні картки. Це не ознака часів високих технологій, це захід, щоб уникнути нападів під дулом зброї.
  Він виліз з машини. Тридцятитрирічний хлопець був білявим і підтягнутим і виглядав підстриженим, але завдяки гладкому темно-сірому костюму Ferragamo, який він носив. Вузька чорна краватка, що контрастувала з білою сорочкою з високими нитками, додавала його лінійного образу. Він вийняв із багажника речовий мішок, перекинув його на плечі й сигналив машині спати. Він піднявся пандусом на вулицю, повз камеру спостереження, яка була там лише для показу; він знав модель. Це була ще одна причина, чому він вибрав цей гараж.
  Він почав йти на схід.
  Коли він був у Алфавіт-Сіті, де проспекти з півночі на південь починалися літерами, він помітив, що умови погіршувалися в міру просування літер. Нарешті він дійшов до двоповерхової будівлі, 522 East St. Marks. Це була червона цегла, темна від кіптяви та будь-яких інших частинок, що осіли на будівлях Манхеттена.
  Він піднявся спереду й, використовуючи кісточку, а не кінчик пальця, подзвонив у зумер. Двері відчинив великий чоловік, усюди волохатий. Він одягнув білу футболку поверх мішкуватих — і яскравих — сірих штанів. Аромат сигаретного диму кружляв.
  — Я Девіс, — сказав Ренард. «Я дзвонив щодо тієї підвальної кімнати».
  «Ну, — нерішуче запропонував чоловік з акцентом, — ти збирався передзвонити з кредитною карткою». М’яка вимова «g» підказала Ренару, що він українець, а не росіянин.
  «Це все ще доступно?»
  «Так». Він дістав свій iPhone і порибав у кишені, витягнувши пристрій для зчитування кредитних карток.
  «Я заплачу готівкою».
  «Ми не беремо готівку. Знаєте, це не частина системи, як це працює».
  Чоловік був у мережі на зразок Airbnb.
  «У вас це в списку п’ятсот на тиждень».
  «Так».
  Ренар поліз у внутрішню кишеню піджака й дістав конверт розміром з лист. Він її відкрив. Чоловік подивився на двадцять стодоларових банкнот, які Ренар обробив так, що на них не було відбитків пальців.
  «Ось. І я не хочу ніяких документів».
  Чоловік продовжував дивитися. Тоді він підняв голову й уважно оглянув свого потенційного орендаря.
  Красивий чоловік із густою стрижкою політика, Ренар посміхнувся. «Нема чого підозрювати. Я журналіст, пишу історію про небезпеку кредитних і дебетових карток. Я збираюся прожити весь тиждень у Нью-Йорку, розплачуючись лише готівкою».
  «Так? Як для газети?»
  «Це подкаст. Ви хочете взяти для цього інтерв’ю?»
  «Ні» була швидка відповідь. Власник будинку взяв рахунки і передав ключ. «Я покажу вам це місце».
  "Не Необхідно."
  Коли чоловік повернувся до своєї житлової кімнати, Ренард зійшов сходами, одягнув прозорі латексні рукавички, а потім відімкнув спершу ковані зовнішні двері, а потім внутрішні дерев’яні.
  Кімнати — з окремою ванною кімнатою та міні-кухнею — були такими, як він очікував: вони пахли пліснявою та вологим бетоном, а стіни були пофарбовані (у потворний лосось). Було незручне ліжко, маленька кухня з побитою, пофарбованою та пощербленою технікою. Рушники Limp, мило та шампунь марки Target. Телевізор, який мав бути одним із найменших плоских екранів на ринку.
  Ренар скинув піджак і штани, повісивши їх у шафі. Він скривився на вішалки: вони дротяні й залишатимуть горизонтальні складки на штанях. Він зняв свою сорочку, показуючи напружені м’язи; він тренувався щодня, використовуючи вільні ваги та штангу для підтягувань у дверях шафи своєї спальні. Потім він відкрив речовий мішок і виклав дещо з вмісту: особисті речі, одяг, папери, комп’ютер, кілька телефонів-записувачів.
  Він був одягнений у джинси, майку та чорний світшот. Він обміняв своє коричневе шкіряне плаття Kitons за тисячу двісті доларів на кросівки.
  Діставши з сумки зошит, він сів за парту й увімкнув хитке світло, яке відкидало перед ним бліде коло. Він відкрив книгу, на першій сторінці якої була приклеєна карта Верхнього Вест-Сайду Мангеттена.
  У центрі було обведено одну конкретну адресу на західному Центральному парку.
  Резиденція Лінкольна Райма.
  
  —
  «Нада, нічого, нуп».
  Фред Деллрей знову опинився в міському будинку Райма. «Вони намагалися, але, правда, зайшли в глухий кут».
  «Наші найкращі друзі назавжди».
  «Найкращі друзі назавжди», — виправив Деллрей.
  Райм крякнув.
  «Нічого про те, що росіяни визирають із твоєї справи, експат. Друг, якого я отримав у МІ-5, дивувався, чи ти коли-небудь ведеш тут справу, яка могла б заплутатися в британську організовану злочинність чи політику? З брогом вони думали, знаєте, про проблеми. Юніоністи проти націоналістів».
  Райм згадав свій довгий-довгий перелік справ. Він припустив, що міг бути один чи два, які мали зв’язок із британським злочинним світом. Але в кращому випадку це було б дотичним. Що стосується ірландсько-англійського питання, він точно знав, що не буде проводити розслідування щодо цього конфлікту. Він сказав це Деллрею.
  «І всі мої стукачі та довідники, будь-що, що має відношення до Великобританії, жодного слова. Я знаю, що Лон збирав декого з відділів. Але . . .”
  Його арештований вирок і знизування плечима мали на меті передати, що поліція Нью-Йорка має набагато менше міжнародних зв’язків, ніж ФБР.
  До допомоги також залучили Тома Рестона. Тепер він доповів Деллрею: «Я переглянув близько чотирьох сотень електронних листів, які отримав Лінкольн — і Амелія також, — і там багато погроз. Але я не міг знайти нічого достовірного чи конкретного. І жоден із них не мав жодного стосунку до Великобританії».
  До вітальні зайшов Лон Селлітто. Він наглядав за встановленням додаткових камер безпеки, які охоплювали передні та задні двері міського будинку, а також за деякими складними пристосуваннями в передній: датчики розміром і формою з картотечні шафи з аналізувальними камерами в центрі. Це були рентгенівська установка та детектор вибухівки. Техніки, які пройшли перевірку, пояснили Деллрею, Райму, Тому та Селлітто, як вони працюють. Управління було простим.
  «Усі поставки в міський будинок, — казав Селлітто Райму, — і всі докази, які Амелія повертає зі сцени? Це все проходить через них. І я сказав дільничному, заборонено паркуватися перед вашим будинком. Стурбований замінованими автомобілями. Будь-які транспортні засоби там, окрім Амелії, вони називають Six House».
  Ця дільниця була місцем вибухівки NYPD.
  Він кивнув Томові й Райму. «Коли Амелія повернеться?»
  «Недовго. Годину?»
  Вона поїхала в іспанський Гарлем на Верхньому Іст-Сайді Мангеттена, щоб розшукати місце злочину.
  «К. Я напишу їй повідомлення, щоб вона перевірила її машину на наявність вибухівки, якщо її не було видно».
  Деллрей сказав: «Знаєш, Лінкольне, у мене була думка. Згадуючи той безлад, у який я втягнувся днями».
  Селлітто спохмурнів. «Бійка?»
  «О, впевнений. Огидно. Все було про Федора Щербацького».
  Райм, який, мабуть, більше звик до розмови Деллрея, ніж його колишній партнер, усміхнувся. «Я думаю, що Фред говорить метафорично. Ніяких бійок не було».
  Деллрей кивнув. «Точно так. Я говорю про дебати».
  Щербацкой — цей знавець сучасної буддійської філософії. Знаєш, його штука — презентизм».
  Пошарпаний детектив глузував: «Звичайно, ні».
  Фред Деллрей був не тільки блискучим агентом під прикриттям, але й талановитим філософом-любителем. Райм ніколи не здогадувався, що можна займатися філософією як хобі, як гольф чи колекціонування марок, доки він не зустрів Деллрея.
  «Дозвольте пояснити. Суть презентизму полягає в тому, що все в минулому нереально, все в майбутньому нереально. Щербацкой казав: «Зрештою, реальним є лише теперішній момент». Що я, звичайно, рішуче відкидаю».
  Селлітто пробурмотів: «Це кудись ведеться, Фреде?»
  "Будь-ка. Тепер я сам дотримуюся етерналізму. Минуле існує . Отже, якщо на те пішло, чи майбутнє, але це зовсім інший чайник риби. І давайте не каламутити і без того каламутну воду теорією відносності. Я говорю про це з однієї дуже важливої причини, Лінкольне. Презентизм і етерналізм є теоріями у філософії часу . Ми всі разом?»
  «Зрозумів, Фреде. Ви думаєте, що Людина X може бути Годинникарем».
  Райм заперечував проти слова «немезида» — ідея єдиного лиходія якимось чином поєднана з тобою, наче руйнівний двійник, була надзвичайно мелодраматичною, — але він мусив визнати, що якби він хоч трохи підвів розум свого раціоналіста, він міг би погодитися з цим. це слово стосується Чарльза Веспасіана Хейла.
  Він же годинникар.
  Найманий злочинець, Гейл будував свої злочинні плани — тероризм, вбивства, крадіжки чи диверсії — зі складністю та майстерністю конструювання годинників, що було його пристрастю. Востаннє, коли вони брали участь у бою, Райм перешкодив жахливому злочину, який він намагався скоїти. Після цього Годинникар надіслав зловісне повідомлення.
  Наступного разу ми зустрінемося — і ми зустрінемося знову, я обіцяю вам — буде останнім. Прощай, поки що, Лінкольне. Я залишу вас із цим почуттям, над яким, я сподіваюся, ви будете розмірковувати безсонними ночами: Quidam hostibus potest neglecta; aliis hostibus mori debent.
  Ваш Чарльз Веспасіан Хейл
  Латинська перекладається так: Деяких ворогів можна ігнорувати; інші вороги повинні померти.
  Тепер Райм сказав Селлітто й Деллрею: «Він був першим, про кого я подумав. Але я думаю, що Особа X — це щось інше».
  Селлітто сказав: «Він хоче вашої смерті».
  «Звичайно знає. Але він би не найняв роботу — Особі Y. Він прийшов би особисто. Ні, це пахне чимось іншим. Але доки Фред не знайде більше, чи ми знайдемо, немає сенсу гадати. Можливо, це все одна велика помилка. Там взагалі нікого немає».
  
  —
  Ттой чоловік сидів у глибині пабу, одягнений у спортивний комплект, темно-зелений, без жодних символів команди. Тут, недалеко від Манчестера, Англія, ви можете мати проблеми з бурхливим уболівальником, якщо ви носите «Юнайтед» або «Сіті», а він навпаки. Або — ще гірше — якби ви були в кольорах «Челсі» чи «Арсеналу». Краще уникати будь-яких натяків на лояльність.
  Він виношував пінту гіркого, переглядаючи Інтернет. У пабі був хороший Wi-Fi, але він використовував власний роутер — і, звичайно, використовував проксі. Глянувши на годинник, він зауважив, що в Нью-Йорку буде полудень. Він дістав свій телефон і подзвонив на інший.
  Чоловік відповів. "Так?"
  «Це О'Коннор». Ірландський брог був товстим. "МакАдамс?"
  «Це вірно», — почувся низький голос американською англійською.
  Імена, звичайно, були кодами.
  «Ах, я це підтвердив. Так, вони зробили нас».
  Зітхання з лівого боку Атлантики.
  «Вони» були поважними шпигунами в Донаті — такою влучною назвою була кругла будівля, де розташовувався урядовий штаб зв’язку в Бенхоллі, в передмісті Челтнем. Його запевнили, що протокол зв’язку між двома чоловіками безпечний, але, очевидно, це було не так. (Людина, яка встановила його, більше не була з цього світу.) Нове з’єднання, як він підтвердив, безпечне.
  «Вони все знають?» — запитав американський співзмовник.
  Ковток гіркого. "Ні ні. Просто хтось тут націлився на когось у Нью-Йорку та завербував когось там для допомоги. Але вони знають, хто буде нашою ціллю».
  Пауза. «Наскільки це проблема?»
  «Я думаю, що він буде більш обережним, більш підозрілим. Нам просто доведеться це враховувати, чи не так?» Він оглянув паб, щоб знову переконатися, що ніхто не чує. Тут пахло квітковим освіжувачем повітря. Паби — будь-якої пори дня, у кожному куточку Британських островів — раніше пахли сигаретним димом. Він запитав: «Тепер я запитую: ти готовий продовжувати?»
  Це був тест.
  "Так." Ніяких вагань.
  Чоловік пройшов. «Ах, добре. Я задоволений тобою».
  Почувся скрегіт гальм, клаксон, крик. Рух Нью-Йорка. «Все за графіком. Я скоро буду в цільовому місці. Я все налаштовую».
  Цільове розташування. . . Сьорбаючи гіркоту, він уявив міський будинок Лінкольна Райма. І він, як і раніше, дивувався, як криміналісту вдалося дістатися до дорогого майна — і ще більш цікаво, як йому вдалося зібрати таку грізну криміналістичну лабораторію.
  Хоча, звичайно, він знав відповідь: Райм був дуже, дуже хороший у тому, що він робив.
  Він сказав у слухавку: «Ти отримаєш наступний внесок сьогодні ввечері, якщо все піде добре».
  "Це буде."
  Говорить з упевненістю.
  Він підвівся з кабінки пабу, сказавши: «Ми вже досить довго на черзі. Зателефонуйте мені, коли матимете результати».
  І він відключився, перш ніж почув відповідь.
  
  —
  CВзявши маленький паперовий пакетик із продуктами, у якому були апельсин і яблуко МакІнтош, Валентин Ренар прогулювався на схід тихим тротуаром на Верхньому Вест-Сайді. Через плече в нього був громіздкий рюкзак, а на шиї — бінокль Nikon. Він зорієнтувався й пішов до Центрального парку, сяючого цього чудового осіннього дня, наповненого різнобарвним листям і насиченою зеленою травою та неприємним запахом вихлопних газів транспортних засобів, приправлених вугільним димом від візків для продажу каштанів і кренделів.
  Прогулюючись на південь, він дивився на дерева, час від часу піднімаючи бінокль і роблячи записи в блокноті, ніби документуючи присутність конкретного птаха. По всьому Нью-Йорку спостереження за птахами було популярним видом спорту. На оптично посилені вуайєристи ніхто не звернув уваги.
  Коли він підійшов до кущів навпроти коричневого каменю Лінкольна Райма, він озирнувся навколо й помітив небагато людей поблизу. Ніхто не звертав на нього уваги. Він підняв бінокль і направив його на передні вікна міського будинку. Він припустив, що вони куленепробивні, і це було підтверджено характерним заломленням товстого скла.
  Не те, щоб це мало значення; штори були засунуті. Райм знав, що став мішенню для вбивства, і перебував у режимі безпеки.
  Дах був двосхилим і його важко масштабувати, враховуючи кут нахилу; Крім того, зловмисник буде підданий впливу сотень пішоходів, водіїв і паркових колясок. Щодо задньої частини, Ренард знав, що Райм рідко, якщо взагалі наважувався туди. А навіть якби й зробив, хорошого снайперського гнізда, з якого можна було б стріляти, не було.
  Ренар відзначив камери, які закривають усі підходи до вхідних дверей. Не сліпа пляма.
  Але він звернув увагу на все це лише тому, що його природа була спостережливою. Його план щодо Лінкольна Райма не передбачав снайперів чи лобової атаки.
  Він поклав фрукти — свій обід на потім — у рюкзак, звідки потім дістав металевий портфель розміром вісімнадцять на вісімнадцять дюймів і відкрив його. Всередині був невеликий дрон. Він згадав останнього, якого бачив: він був на пляжі в Сент-Невісі в компанії жінки, яка була біржовим брокером і кількісним аналітиком, так само розумною, як і красивою. Курортний безпілотник був прибутковим трюком компанії, яка керувала пляжем. Він фотографував би туристів, а потім пропонував знімки в рамках, щоб забрати їх додому як сувеніри. Ренард поліз у рюкзак, схожий на цей, видобув потужний зелений лазер і тонко націлив навігаційну систему пристрою. Автомобіль кинув у море досить вражаючим способом.
  Ренард знову натягнув прозорі латексні рукавички й дістав пристрій.
  Знову озирнувшись і переконавшись, що його не помічають, він використав телефонний додаток, щоб підняти корабель у повітря. Він летів з тихою елегантністю, плавно під його відпрацьовані команди.
  Польоти на дронах на Манхеттені заборонені майже всім. Місто здебільшого займає повітряний простір класу B, тому що поблизу так багато аеропортів, а це означає, що вам потрібен дозвіл FAA, щоб літати. Крім того, ви повинні бути сертифіковані відповідно до правил FAA, частина 107, чого Ренард не мав.
  Міські статути також забороняють це ремесло.
  Можна було висунути звинувачення як у цивільних, так і в кримінальних справах, у тому числі в необережному створенні небезпеки. Але знайти й затримати оператора — це вже інша справа, особливо з дроном, купленим за готівку в іншому місті й запущеним за відсутності свідків.
  Він також подумав, що із зарядом вибухівки всередині нічого не залишиться, навіть ДНК, щоб відстежити підозрюваного.
  
  —
  Лincoln Rhyme не хвилювався.
  Він не хвилювався.
  Його існування було більш небезпечним, ніж існування більшості людей, — зважаючи на його стан, — і він давно змирився з тим, що його тіло може зрадити його. Крім того, він справді нажив собі багато ворогів, і було цілком розумно припустити, що певний відсоток був розлюченим і, можливо, божевільним, достатнім, щоб поквитатися.
  Але ти зробив те, що міг.
  Ви дотримувались розумних медичних порад, ви встановили охорону вдома. І ви зосередилися на своїй роботі.
  Пролунав дзвінок у двері, і Райм наказав системі розблокувати. Детектив NYPD Мел Купер, головний співробітник лабораторії Райма, увійшов усередину і привітав криміналіста. Селітто теж.
  — Ой, — сказав він, дивлячись на пристрої безпеки.
  Селлітто розповів йому про загрозу.
  — Гадаю, не дивно. Ви посадили за ґрати досить поганих людей».
  Детектив запитав: «Гей, Мел, у тебе не було змагань чи щось таке?»
  «А, — скромно відповів худий чоловік в очках, — ми перемогли».
  Купер і його приголомшлива скандинавська подруга змагалися як танцюристи бальних танців по всій території трьох штатів. Вони, мабуть, були досить відомі.
  Райм, мабуть, чув про змагання, але він ніколи не мав часу або інтересу до світських балачок і не слухав, коли їх пропонували.
  — Том пішов за покупками, — сказав Селлітто. «Але він зробив каву». Показуючи на горщик.
  "Я добре."
  Селлітто дивився крізь скляну стіну від підлоги до стелі, що відділяла громадську частину вітальні від стерильної лабораторії. Учора на місці злочину Амелія Сакс зібрала півдюжини доказів. «Ви знаєте, ми повинні сканувати все це». Він кивав. «Ми не знаємо, як довго цей хлопець переслідував вас. Він міг заховати бомбу в якісь докази».
  Райму це здавалося надуманим. Він ще не вибухнув. Але він припускав, що це не може зашкодити.
  Купер одягнув пінетки, капелюх і рукавички, а потім одягнув чистий білий лабораторний халат.
  Він звернувся до Райма. «Я не лікар, але граю його на телебаченні».
  Райм витріщився, дивуючись, чому Селлітто сміється.
  Купер увійшов у стерильну частину кімнати та зібрав докази. Коли Селлітто давав йому інструкції, він пропустив предмети через датчики в коридорі.
  — Усе ясно, — оголосив Селлітто.
  Купер повернувся до лабораторії, запитуючи: «Де Амелія?»
  — Іспанський Гарлем, — сказав Селлітто. «Якась угода з наркотиками впала, і на ній могли бути відбитки Гектора Веласкеса. Я говорю образно про гравюри, але дуже сподіваюся, що це буквально».
  Веласкес був одним із найжорстокіших організованих злочинців у місті. І одна з найбільш невловимих. Пріоритетом оперативної групи поліції Нью-Йорка було затримати бандита, але вони не досягли успіху — досі. Здавалося, угода з наркотиками зіпсувалася, і вони сподівалися, що докази, знайдені на місці події, можуть вказати на причетність головного бандита.
  У Селлітто загудів телефон, і він відповів на дзвінок. Він вислухав, а потім відніс пристрій від свого обличчя. «Це Енді Гілліган, золотий щит, з яким я працюю, великі справи. Він керує B і E, у центрі міста. Він питає, чи ви візьмете це на себе».
  «Злом? Чи була батарея, вбивство?»
  "Немає."
  Лінкольн Райм мав мало терпіння до справ, які не викликали його. І звичайна крадіжка рідко виявлялася на висоті. «Тоді чому я?»
  «Через те, куди він вдарився. DSE».
  "Який є?"
  «Кафедра конструкцій та інженерії. Він потрапив в основне сховище. Завантажив деталі кожного існуючого та запропонованого проекту будівництва в місті. Мер і начальник впевнені, що це за якийсь теракт. Ви знаєте, у них є макет будь-якої будівлі, яку вони хочуть вдарити».
  «Вони вже обігнали місце події?»
  «Так. Команда збору доказів із Квінса. І вони отримали кілька цікавих речей. Схоже, він пропустив будильник. Він пішов, і йому довелося швидко забронювати номер. Залишив набір інструментів чи щось таке».
  «Скажи йому, що я подивлюся».
  Через п'ятнадцять хвилин прибув слідчий. Гілліган, худорлявий, лисий чоловік, потис Селлітто руку, а потім, згідно з інструкцією, пропустив два пакети з доказами через системи безпеки. Селлітто переглянув показання і сказав: «Все чисто».
  Гілліган здавався благоговійним у присутності Райма. «Для честі познайомитися з вами, сер. Я стежив за вашою роботою роками».
  Криміналіст зустрів благоговіння, як зазвичай, тобто проігнорував його. Він дивився на півдюжини пластикових пакетів із речовими доказами, які Гілліган ніс у коробці. Усередині були інструменти, ніж, кілька аркушів паперу з надрукованими та рукописними цифрами та словами, які Райм не міг розібрати.
  «Дякую за це, капітане Райм. Мер не при собі. Ви можете собі уявити. Кожна будівля в місті вразлива».
  Селлітто запитав: «Будь-які загрози від відомих елементів ризику?»
  "Немає."
  «Ми запустимо це сьогодні», — сказав йому Райм.
  Гілліган передав докази Мелу Куперу, який поставив пакети на іншу робочу станцію в стерильній частині лабораторії.
  Детектив ще раз подякував чоловікам. «До зустрічі в офісі, Лон. Ми виводимо Менні після роботи. День народження».
  «Гадаю, мені доведеться пройти», — пробурмотів Селлітто. «У нас є одна річ, з якою ми повинні впоратися».
  "Гаразд. Заспокойся."
  Через кілька хвилин після того, як Гілліган пішов, двері відчинилися, і Том прибув після поїздки в продуктовий магазин. Він рушив повз чоловіків у вітальні, але Селлітто поглянув на свої дві сумки з продуктами, насупився й сказав: «У-у».
  "Як це?" — запитав помічник.
  Райм засміявся. «Він думає, що хтось міг підкинути ручну гранату разом із авокадо».
  Коли продукти пройшли перевірку безпеки, Том пішов на кухню, сказавши: «Не бачу їх у місті».
  "Подивимося, що?" — неуважно запитав Селлітто. На великій дошці, присвяченій злому DSE, він описував докази, надані Енді Гілліганом.
  «Безпілотники».
  «Тому, — сказав Мел Купер, — що вони незаконні на Мангеттені. Також багато інших частин міста. У мене є один, але я їду на Лонг-Айленд, щоб літати на ньому».
  «Ну, — почувся голос із кухні, — зараз є один надворі».
  Райм кинув погляд на Селлітто, який пробурмотів: «Черт. Де?»
  З’явився Том із стурбованим обличчям. Він кивнув. «Над міським будинком на південь від нас».
  «Як це виглядає?»
  «Срібна рама, чотири мотори. Маленький, приблизно квадратний фут. Можливо, півтора фута».
  У нього в руці був телефон Селлітто. Він зателефонував до диспетчерської служби поліції Нью-Йорка, назвав своє ім’я та номер бейджа та повідомив про можливий номер 243 на адресу Райма.
  У поліцейських кодексах це означало погрозу небезпечною зброєю.
  «Всі двері та вікна зачинені?»
  Том запевнив: «Вони є».
  Райм сказав: «Вікна першого поверху куленепробивні. Але позаду є півдюжини, які не є».
  «Мел, ти озброєний?»
  "Мені."
  Селлітто наказав: «Іди сюди і тримайся з Лінкольном».
  Купер так і зробив, вийшовши з лабораторії, знявши захисне спорядження і перевіривши свій пістолет, з якого, мабуть, не стріляв рік чи два.
  Селлітто був за дверима, якраз у той момент, коли перед будинком з вереском під’їхали два RMP — патрульні машини з маркуванням.
  Райм сказав Куперу: «Помістіть камери спостереження на великий екран».
  Через кілька комп’ютерних команд чоловіки дивилися на шість різних кутів передньої та задньої частини резиденції. Надворі Селлітто та офіцери дивилися вгору й показували. Детектив дістав телефон і зателефонував.
  Телефон Райма загудів, і він наказав відповісти на динамік.
  «Лон, як виглядає дрон?»
  «У центрі може бути корисне навантаження, але це можуть бути просто камера та акумулятор. Не знаю. Гаразд, переїхало. Він ширяє над вашим місцем. . . Зачекай . . . Він йде до димоходу. Так, прямо над ним. СВУ, я здогадуюсь».
  Том сказав: «Це не зайде дуже далеко. Димохід закрито, приблизно в футі від верху. Бетон йде аж у льох».
  "Зачекай. Ніби він щойно побачив, що не може нічого туди впустити. . . Так, це поворот і банкінг. Він йде, прямує до парку». Він обернувся і вдивився в зелень. «Той, хто ним керує, має бути десь тут». Його голос став далеким, коли він повернувся до мундирів. «Зайдіть у парк, подивіться, чи зможете ви знайти його та оператора. Це частина хіта на Lincoln Rhyme».
  «Ісусе», — була одна відповідь.
  «Ти залишайся зі мною», — сказав Селлітто найбільшому з офіцерів. «Знаєте, безпілотник — це диверсія. Ми перевіримо периметр».
  — Звичайно, детективе.
  Він від’єднався, і, дивлячись на монітор високої роздільної здатності, Райм спостерігав, як троє поліцейських у формі прямували до парку, а Селлітто та інший патрульний обходили міський будинок спереду та ззаду. Вони повернулися до Центрального парку Вест, і Селлітто залишив форму біля вхідних дверей і увійшов, двічі замкнувши двері за собою.
  Він знизав плечима. «Збіг?»
  — Ні, — оголосив Райм.
  Купер сказав: «Я згоден. Кожен, хто володіє дронами, знає правила. Любитель не літав би на Мангеттені. Серйозне правопорушення».
  Селлітто подзвонив ще раз і мав коротку розмову. Він завершувався словами: «Так, добре. Викличте групу водолазів і скажіть їм, що це може бути вибухонебезпечним». Він відключився.
  «Опинився в ставку?» — спитав Райм.
  «Так. Схоже, у нього розрядився акумулятор. Просто пригальмував і впав. Вони не змогли знайти нікого з контролером».
  «Контролер, — сказав Купер, — це мобільний телефон. Це все, що вам потрібно, а не велика коробка з антеною».
  Дрон, рима відображена. Цікавий вибір. Перш ніж він міг продовжити роздуми про корабель, він подивився на Селлітто, чий телефон знову дзижчав. Він відповів: «Селлітто. . . Нічого лайна? . . . Він отримав опис? . . . Гаразд. Дякую."
  Від’єднавшись, звернувся до інших.
  «Це був золотий щит на ім’я Каррутерс. Роботи Шахрайство. Раніше сьогодні вони отримали повідомлення про те, що хтось перебирав сміття біля вашого будинку. Надто добре одягнений, щоб бути бездомним. Він відкрив кілька пакетів і дістав кілька папірців. Дзвінок опинився на його столі через, знаєте, пірнання в смітник? Шукати смітник у пошуках номерів кредитних карток, соціального страхування тощо. Коли він почув про вашу ситуацію, він подумав, що йому краще подзвонити».
  Райм повільно сказав: «Добре. Скажімо, водолазом була особа Y — вбивця, якого найняла особа X. Що він шукатиме? Він хоче моєї смерті. Він не хоче красти мою особу».
  Його очі звернулися до Тома. Він прошепотів: «Квитанції! Він міг би дізнатися, де ви купуєте продукти і що купуєте».
  Помічник прошепотів: «Маркет Еванс. Де я щойно був».
  Селлітто запитав: «Чи користувалися ви візком, коли робили покупки?»
  "Так."
  Райм сказав: «І в якийсь момент ти, мабуть, залишив його без нагляду».
  «Ніколи не довше хвилини або близько того, але я це робив, так».
  Райм сказав: «Дрон відволікав увагу. Ми зосереджуємося на цьому, і він підсовує щось мені в їжу. Ін'єкційний. Що ви купили?"
  «Яблука, лимони, помідори, спаржа, стейки, курка. Банки з макаронами, соусом, сиром. Вино».
  Райм сказав: «Він націлився на свіжі фрукти чи овочі. М'ясо, яке можна заморозити. Зараз ми повинні їсти продукти. Виключіть лимони — я б не вживав достатньо токсину, щоб завдати великої шкоди. Спаржа? Ні. Занадто тонкий, щоб умістити багато отрути. Яблука будуть занадто щільними. Ідеально підійдуть помідори. Мел, повне захисне спорядження і йди за ними. Я хочу оглянути кожен сантиметр шкіри. Складений обсяг. Чотири сили».
  Купер виконав інструкцію і незабаром повільно обертав велику червону сферу під лінзою мікроскопа.
  У нестерильній частині вітальні Райм, Селлітто та Том дивилися на монітор високої чіткості.
  Раптом Купер зупинив орбіту. «Там, угорі ліворуч».
  «Це все, вірно». Райм кивав.
  Вони дивилися на укол шпилькою в шкіру.
  «Помістіть його в захисний контейнер, закрийте».
  Техніка так і зробила.
  «Перегляньте й інші».
  Десять хвилин подальшого дослідження показало, що був заражений лише один помідор.
  — Розумний сучий син, — пробурмотів Селлітто. «Ми зосередилися на дроні, і він підкинув отруту прямо під наш ніс».
  Райм уперше почув, а потім на моніторі побачив червоний Ford Torino Сакса, який зупинився перед будинком. Вона вилізла з гладкого автомобіля десятирічної давнини і підійшла до багажника, з якого зібрала коробку доказів.
  Вона віднесла коробку до вхідних дверей, які їй відчинив Том.
  «Виглядає вражаюче», — сказала вона, дивлячись на сканери безпеки. «Чи добре вони роблять?»
  Райм засміявся. «Насправді ні. Не зупинив ні спробу отруєння, ні авіаційний удар».
  «Вибачте?» Вона насупилася.
  Райм пояснив про дрон і введений помідор.
  «Не ваш звичайний злочинний розум».
  Селлітто кивнув на датчики. «Нам доведеться все пропустити».
  «Ви думаєте, Веласкес замішаний? Один із його екіпажу — особа Y?»
  «Дев’яносто дев’ять відсотків ні», — сказав Селлітто. «І наш хлопчик отримав шанс. Він промахнувся, і я б’юся об заклад, що він поїхав з міста. Але, — кивок на сканери, — давайте просто перестрахуємось, поки не дізнаємось напевно.
  Одягнувши рукавички, Селлітто відкрив кожен мішок із доказами й пропустив їх через машини.
  Райм запитав Сакса, що сталося в іспанському Гарлемі.
  «Синьо-білі відповідали на можливу угоду з наркотиками. Уніформа згортається й помічає підозрілого хлопця, який йде від клубу Веласкеса. Він несе паперовий пакет з продуктами. Бачить синьо-біле, панікує. Кидає мішок і кидає пальник. Він злетів. Досі його не знайшли».
  Селлітто сказав: «Нам пощастило, ми отримаємо відбитки або ДНК Веласкеса на щасливому пакетику з порошком».
  Райм запитав: «Що було за речовиною?»
  «Ще не тестував. Кола або смок. Приблизно половина ключа».
  Білого порошку в мішечку було достатньо, щоб його власника пропустили на тридцять років. Райм задумався, чи можна простежити це до Веласкеса. Він зробить усе можливе, щоб дізнатися.
  «Він був захований під кількома рушниками та газетами».
  Це розчарувало. Тканина була не найкориснішою речовиною для судово-медичного аналізу — ви не могли підняти відбитки з більшості типів, і, звичайно, не з махрової тканини. Але завжди існував шанс, що сліди речовин були вбудовані в волокна, які могли б пов’язати ліки з Веласкесом. Можливо, вони зможуть отримати відбитки пальців з паперового пакета і, можливо, навіть ДНК. Можливо, мішечок відкрив би щось корисне, але злочинці, як правило, були дуже обережні під час поводження з продуктом.
  Селлітто оголосив, що докази не становлять небезпеки, і Сакс замінив усе в мішках із доказами.
  Вона попрямувала до стерильної частини лабораторії, поза якою Мел Купер, уже не граючи ролі охоронця, знову одягав захисне спорядження. Вона була на півдорозі до скляних дверей, коли телефон задзвонив із сповіщенням про вхідне повідомлення.
  Це був мобільний, який торговець наркотиками кинув біля клубу Веласкеса.
  Селлітто витягнув блок із сумки для речових доказів.
  Він прочитав: «Каже: «Я в Del's, Atlantic Ave. Де ти?» Він засміявся. «Напевно, це приятель бігуна. Він не знає, що сталося у Веласкеса. Ми повинні працювати над цим. Тримайте його в грі».
  Сакс сказав: «Скажи йому... . .” Вона на мить задумалася. «Скажи: «Зустріньмося в Irving Grill». Двадцять Друга вул. Ми можемо святкувати». »
  — Добре, — сказав Селлітто й повільно ввів повідомлення. Коли він закінчив, він підвів очі. «Ми заберемо туди команду. Нема за що його ошийником. . . ще. Можливо, у нього є зброя чи якийсь товар. Якщо це на видноті, ми маємо ймовірну причину».
  Детектив, Сакс і Райм витріщилися на екран, на якому були лише три пульсуючі точки, які повідомляли їм, що інша сторона друкує.
  Тоді й задзвонив сам телефон із вхідним дзвінком з невідомого номера.
  «Я заберу?» — запитав Селлітто інших. Потім насупився. «Почекай. Якого біса?"
  Райм теж чув звуки, схожі на тихе хлопання з телефону. Він спостерігав за слабкою білою хмарою, яка збоку від блоку перестала дзвонити.
  "Пекло . . . ?» Селлітто подивився на екран: «Ще одне повідомлення. . . Ісус».
  Райм був досить близько, щоб сам прочитати повідомлення.
  Порошок ботулінічного токсину, містер Райм. Через шістдесят секунд усі в кімнаті будуть або мертві, або впадуть у кому, з якої не зможуть вийти. до побачення
  
  —
  яПід час занурення в безпечний будинок Валентин Ренар зламав навпіл телефон, яким він скористався, щоб надіслати Лінкольну Райму повідомлення про отруту. Частини пішли в мішок для подальшої утилізації.
  Він знову перевдягнувся в одяг, який йому було зручніше носити, ніж звичайний одяг, який він носив, коли виконував свій план. Ferragamo, ремінь Chanel, туфлі Kiton. Він не вибачався за те, що любив приємніші речі в житті. Він вкладав сто відсотків себе в усе, що робив, і це принесло йому багато грошей за його порівняно невеликі роки. Було доцільно, щоб він витрачав свої ресурси таким чином, щоб максимізувати задоволення.
  Це була його життєва філософія.
  Він вийшов з дому, прямуючи на захід. Він звернув увагу на дивовижний вегетаріанський ресторан, у якому збирався пообідати сьогодні ввечері. Поглянувши на меню, він сказав, що він міг їсти в цьому ресторані щовечора протягом тижня, і рахунок все одно був би меншим, ніж нещодавня вечеря в Л'Етуаль, на Верхньому Іст-Сайді. Жодного судження, лише спостереження.
  Він зібрав свій мерседес і виїхав на вулицю.
  Через півгодини він знайшов місце для стоянки і виліз із гладкого автомобіля. Він пройшов півкварталу до помешкання, яке шукав, і піднявся сходами, де подзвонив у дзвінок, дивлячись на камеру відеоспостереження трохи вище та праворуч від дверей. Він переконався, що ті, хто всередині, добре роздивилися його обличчя.
  Клацнув дверний замок.
  Він ступив у парадний під’їзд. Там він зупинився й кивнув — і посміхнувся — Лінкольну Райму, який повернувся вперед і щиро потиснув йому руку.
  
  —
  ОСеред усіх студентів семінару Лінкольна Райма «Філософія затримання злочинців» у сусідньому коледжі Валентин Ренар був найвидатнішим із дипломами з відзнакою з економіки, психології, права та історії.
  Він також був найбільш еклектичним.
  Молодий Валентин навчався за кордоном і багато подорожував; його мати працювала в Державному департаменті, а батько був високопоставленим чиновником Інтерполу, а потім прокурором Міжнародного суду в Гаазі.
  Отримавши кілька дипломів, він почав кар’єру на Уолл-стріт, де його інвестиційні стратегії зробили його мультимільйонером — достатньо грошей, щоб прожити решту життя. Тепер він займався благодійними фондами — серед них розповсюджував грамоту та організовував лекції з мистецтва, економіки та історії для молоді. Він був досить досвідченим скрипалем і час від часу виступав. Його видом спорту було фехтування.
  Що справді зачарувало цього чоловіка, так це злочинність.
  Райм дізнався про це одного вечора після уроку, коли вони поділилися односолодовим випивкою, незаконно внесеною в клас студентом. Ренар хотів поспілкуватися з криміналістом про деякі з його найбільш пам’ятних випадків.
  Здавалося, молодий чоловік не зацікавлений професійно працювати в правоохоронних органах. Ні, його пристрасть була дещо іншою: він колекціонував злочини, щоправда, лише найспритніших і найнебезпечніших злочинців. За ці роки він зібрав майже дев’ятсот підшивок, наповнених нотатками, стенограмами, картами, діаграмами та фотографіями. Кожен був присвячений особливо помітному злочину, як внутрішньому, так і зовнішньому. Він зберігав їх у величезній бібліотеці у своїй квартирі неподалік від Rhyme's у Верхньому Вест-Сайді.
  Кожен файл також було оцифровано, і Ренард зробив цю версію доступною для будь-якого співробітника правоохоронних органів, який просив її переглянути.
  Коли Райм почув, що на нього хтось наклав удар, його першою думкою було: готовність.
  Особа Y. Хто ти? Як ти до мене підходиш? І коли?
  Кого краще назвати, ніж Валентина Ренара? Що може бути кращим рішенням, ніж попросити його уявити себе блискучим вбивцею та розробити ідеальний план убивства Райма? Відразу після того, як Фред Деллрей передав новини з Англії, Райм зв’язався зі студентом, і він погодився, одразу зацікавившись завданням.
  Тепер, сидячи разом з іншими в вітальні Райма, Ренар розстібнув піджак свого розкішного італійського костюма. Під ним була біла сорочка з монограмою королівського синього кольору VMR . Він потягував каву, поки Райм пояснював Куперу та Селлітто, що він зробив.
  «І ти, чорт забери, не сказав нам?» — гаркнув Селлітто, дивлячись на Райма.
  — Тільки Амелія, — сказав Райм.
  Ренар поставив чашку. «Це була моя ідея. Я подумав, що найкраще, щоб кожен реагував на загрозу так, як зазвичай,— ми дозволили шаховому матчу розгорнутися, як це було б природно».
  Райм знизав плечима. — У будь-якому разі, Лоне, я й сам не знав, що він збирався робити. Коли Валентин погодився, це був наш останній контакт».
  Сакс сказав Ренарду: «Розкажи нам, як ти склав план».
  Чоловік, красивий, як модель, схилив голову. «Перш за все, я вирішив, що мені потрібно зрозуміти мислення вбивці. Я став убивцею. Я зробив усе, що зробив би він. Платив готівкою, використовував кістки пальців або одягав рукавички, щоб уникнути відбитків. Уникав камер спостереження.
  «Що стосується самого плану, то я згадав кілька розумніших убивств у своїй колекції. Мені спала на думку ймовірна модель. Убивство російського генерала у Варшаві в 1970-х роках. Йдеться про перший замах на життя чоловіка, а потім другий. Обох зупинила охорона генерала. Це перевело їх у режим, який я називаю «поза межами». Під цим я маю на увазі, що вони не думали, що загрози взагалі немає, але психологічно вони стали менш обережними».
  «Тож друга спроба теж була диверсією».
  "Це вірно."
  Сакс запитав: «Як убивця справді дістав його?»
  «Бомба в пляшці вина, яку приніс до генерала додому друг, який не знав про СВУ.
  «Моєю першою цитатою «спробою» був дрон. Ви б подумали «бомба». Але ви також можете подумати, що це, можливо, диверсія. Маю рацію?"
  — Ти, — сказав Райм.
  «Отже, буде друга спроба — отрута в овочах».
  Райм сердито похитав головою. «Але це теж була просто відволікання».
  Ренар сказав: «Вам слід було розібрати телефон. Один лише рентгенівський знімок не покаже пакет з отрутою».
  «Блін, той дзвінок, який ми отримали», — пробурмотів Селлітто. « Ви були Каррузерсом, детективом із шахрайства».
  "Це вірно. Його ім'я було на сайті поліції Нью-Йорка».
  «На біса, ти отримав мій номер?»
  «Я зателефонував у великі справи, сказав, що я детектив із шахрайства і мені потрібно поговорити з вами про одну справу. Вони мене прошили».
  Селлітто скривився. «Тут пробій у безпеці. . .” Він нахмурився. «Тоді ви дочекалися, поки Том пішов за покупками, і пішли за ним до магазину».
  Далі Ренард пояснив: «Це Манхеттен. Оскільки більшість людей ходить до продуктових магазинів, вони не можуть нести стільки, тому вони часто роблять покупки. Зазвичай кожен день. Я думав, що незабаром ваш помічник піде забрати вечерю. Це поклало початок плану».
  Том подивився на нього, кивнувши. «І, так, я бачив вас — біля мого візка».
  «Я купував фрукти. Коли ти відвів погляд, я вдарив по помідору інсуліновим шприцом. Вода з під крану. Це було легко зробити. Я тренувався вчора ввечері».
  «І це?» Райм дивився на сумку з контрабандою, яку Сакс зібрав біля клубу Гектора Веласкеса.
  «Я провів кілька досліджень в Інтернеті про відомих гангстерів. Мені сподобалася ідея використання Веласкеса. Влада довго переслідувала його, але не щастила. Я вирішив, що якщо є ймовірність його причетності до злочину, докази буде надіслано вам. Ви були поруч і ви, зрештою, найкращий криміналіст у місті».
  Райм буркнув, викликаючи посмішку Сакса.
  «Я наповнив пакетик цукровою пудрою і сховав його під кількома рушниками в пакеті з продуктами. Я сів на потяг до іспанського Гарлему, а потім зателефонував у дев’ять один і повідомив, що угода з наркотиками руйнується. Я дочекався, поки дві патрульні машини повернули на Першу авеню, і тоді здавалося, що я йду від клубу Веласкеса. Я вдав паніку. Я кинув сумку та телефон і втік. Поки копи приїхали, мене вже не було».
  Він витягнувся назад, витягнувши довгі ноги. Його черевики були насиченого коричневого кольору; вони були відполіровані до точки майже відображення.
  «Щодо пальника?» Він подивився на телефон, який викинув штучний токсин. «Я модифікував вібратор так, що коли він активується, він знову прорізає маленьку пачку цукру. Ботулін — єдина отрута, що передається повітрям, яка була б смертельною в такій малій кількості».
  — До біса розумний, — прошепотів Селлітто. Він знову насупився й сказав Райму: «Якщо ти не знав, у чому полягав його план, ти не хвилювався, що це справді був напад і отрута справжня?»
  «Ми домовилися, що коли він зробить крок, він скаже мені або напише мені слово «до побачення», чого справжній вбивця ніколи не зробить».
  Ренар цокнув язиком. «Непрофесійно». Потім він подивився на стелю вітальні. «Тепер я проаналізував свій план і вирішив, що якби я був справжнім вбивцею, то зробив би кілька речей інакше. Я б використав справжній заряд вибухівки в безпілотнику і підірвав його над ставком. Щоб переконати вас, що це справді було знаряддя вбивства, а не диверсія. І я знайшов би виріз — третю сторону — щоб заплатити за безпечний будинок. Як зараз, власник місця подивився на моє обличчя. О, і коли я закінчив, я б спалив будівлю, знищив усі докази. І, звичайно, вбив господаря».
  Райм потішився: «Добре, що ти працюєш на нас».
  Мел Купер сказав: «Безпілотник... . . це було незаконно, ти знаєш».
  «Ах, але я подумав, що доведеться ризикнути».
  Селлітто знизав плечима. «Все буде добре. Якщо хтось скаржиться, я це розберу».
  Студент розгладив свої тонкі штани й сказав: «Звичайно, ви розумієте, що неможливо вгадати подробиці плану справжнього вбивці. Але я знайшов вразливе місце, яке він використає».
  Райм кивнув. «Єдине, без чого я не можу жити: докази».
  — Твоя ахіллесова п’ята, — сказав Селлітто.
  Ренар підвівся й застібнув піджак. Це справді був чудовий одяг, сіра тканина була еластичною та насиченою. «Побачимося на уроці, професоре».
  Райм ще раз подякував йому, і цікавий чоловік пішов.
  Представляючи підроблені докази, які вона зібрала в іспанському Гарлемі, Амелія Сакс сказала: «Ми можемо знати, як, але ми все ще не знаємо, хто».
  Райм сказав: «Час покаже». Потім він звернув увагу на докази злому DSE, які йому приніс Енді Гілліган. І попросив Мела Купера повернутися в лабораторію і почати аналіз. Настав час повертатися до роботи.
  
  —
  «О"Коннор?" — почувся голос із його телефону.
  Сидячи у своїй квартирі в Манчестері, Англія, далеко за північ, чоловік відповів: «Так, це я. Який статус?»
  «Вийшло ідеально. Вони купилися на все».
  «Це музика для моїх вух, чи не так? А дані?»
  «Я маю більше, ніж ми навіть мріяли. Він зашифрований і завантажений на хмарний сайт».
  Полегшення було відчутним і незабаром перетворилося на радість. «Я перекажу тобі наступну частину гонорару вранці».
  «Дякую, О'Коннор. Цінуйте це. А наступні кроки?»
  «Ти почуєш від мене». Він перервав дзвінок, одягнув латексні рукавички та вийняв сім-карту з телефону. Він розламав його на кілька частин, які загорнув у фольгу, щоб вранці викинути у вуличний смітник. Рукавички, які він зараз зняв, будуть утилізовані в кислоті, оскільки внутрішня поверхня містила його відбитки пальців і ДНК.
  Наливши келих вина, старого бароло з П’ємонту, він підсунув стілець до вікна, крізь яке відкривався приємний вид на мальовничий канал, кафе «Неро» та величезний, блискуче освітлений комплекс BBC. Метушилося ще; новини ніколи не сплять.
  Він був радий, що зміг відмовитися від фальшивої ірландської мови та просторіччя робітничого класу. Чоловік, який видавався за Шона О'Коннора, насправді був американцем, народився та виріс, і довелося докласти певних зусиль, щоб зберегти достовірну роботу — це було необхідно через мізерну ймовірність того, що GCHQ, MI5 чи ФБР насправді переслідували його.
  Але він справді сумнівався, що це так, і тепер він дозволив собі погрітися від свого успіху.
  План розгортався так само, як він його організував — план, який мав дві цілі. Перше полягало в тому, щоб спричинити значні лиха в місті Нью-Йорк (завдання, за яке йому добре платили).
  Другий — знищити Лінкольна Райма. Ця частина місії була суто особистою.
  Він подумав про розповідь про злом Департаменту конструкцій та інженерії, яку криміналісту розповів Енді Гілліган — детектив NYPD, який кілька років працював у нього на зарплаті (саме він ходив під кодовим ім’ям МакАдамс). .
  Все за розкладом. Я буду в цільовому місці пізніше. . .
  І Гілліган зробив, як обіцяв: привів Райма до справи DSE та доставив набір інструментів, який навмисно залишив детектив після того, як він сам зламався на сервер департаменту та викрав терабайти інженерних схем і креслень.
  Він, звичайно, прагнув рухатися вперед, але розумів, що мине деякий час, перш ніж він зможе повернутися до Нью-Йорка. Як людина, яка була одержима незбагненною темою часу, Чарльз Веспасіан Хейл, годинникар, знав, що такі важливі проекти, як його, не можна поспішати.
  Якщо на створення життя пішло дев’ять місяців, то чому б не підійти до його завершення з таким же терпінням?
  Він підняв келих на захід, у напрямку Лінкольна Райма. «До нашої наступної зустрічі», — прошепотів він.
  OceanofPDF.com
  Продовжуйте читати, щоб побачити захоплюючий уривок із наступного роману Джеффрі Дівера Лінкольна Райма «Опівнічний замок» .
  OceanofPDF.com
  1.
  Сщось було не так.
  Однак Аннабель Таліз не могла зрозуміти, що це може бути.
  Один аспект цього занепокоєння, або дезорієнтація, або таємниця, можна пояснити наявністю похмілля, хоча й незначного. Вона назвала їх «hangunders» — можливо, півтори склянки совіньйону блан забагато. Вона була з Тріш і Гебом у «Тіто», який, мабуть, був одним із найдивніших ресторанів у Верхньому Вест-Сайді Манхеттена: поєднання сербської та техассько-мексиканської мов. Смажений сир з квасолею та сальсою був фірмовою стравою.
  Велике вино теж ллється.
  Коли вона лежала на боці, вона відкинула густе світле волосся, що лоскотало, від очей і задумалася: що не так із цією картиною?
  Ну, з одного боку, вікно було відкрито на кілька дюймів; травневий вітерець, насичений газованим асфальтовим запахом Манхеттена, легше проникав. Вона рідко відкривала його. Чому вона так зробила минулої ночі?
  Двадцятисемирічна дівчина, яка пробувала себе в модельному бізнесі, а тепер була задоволена за лаштунками світу моди, піднялася і стягнула свою футболку Hamilton , вивернувши її прямо. Поправила свої шовкові боксери. Розчесала пальцями свої кучері.
  Вона перекинула ноги через край ліжка, шукаючи капці.
  Вони були не там, де вона вигнала їх минулої ночі, перш ніж залізти під ковдри.
  добре Що відбувається?
  У Таліз не було фобій чи проблем з ОКР, за винятком одного: вулиці Нью-Йорка. Вона не могла не уявити собі килим із мікробів та інших неперевершених тварин, які населяли міський асфальт — і які потрапили в її квартиру, навіть коли, як вона робила щодня, вона склала своє взуття в коробку біля дверей (і наполягала, щоб її друзі зробили те саме).
  Вона ніколи не ходила в квартиру босоніж.
  Замість тапочок під її звисаючими ногами лежала вчорашня сукня з оборками, квітчастий номер.
  Передній поділ був підтягнутий майже до декольте, ніби одяг виблискував на ній.
  Почекай хвилинку . . . У Тейліз був спогад — радше туманний, ніж виразний — про те, як вона кинула одяг у кошик перед нічною рутиною.
  Тепер Тейліз кваліфікувала свою розповідь. Капці були не там, де вона думала, що залишила їх. Сукні не було в кошику, куди вона гадала її кинула.
  Можливо, Драко, бармен, який завжди фліртував, був трохи щедрішим, ніж зазвичай.
  Чи був показник випитого, можливо, 2,5 на шкалі?
  Обережно, дівчино. Ви повинні спостерігати за цим.
  Як завжди, після пробудження телефон.
  Вона повернулася до тумбочки.
  Його не було.
  Для неї не було стаціонарного зв’язку, її мобільний був єдиним зв’язком уночі. Вона завжди тримала його поруч і заряджала. Пуповина, приєднана до розетки, була, але не було телефону.
  Ісус . . . Що відбувається?
  Потім вона побачила тапочки. Рожеві пухнасті предмети були навпроти кімнати, кожне з обох боків і навпроти маленького дерев’яного стільця. Він був підсунутий ближче до ліжка, ніж зазвичай. Тапочки були звернені до стільця таким чином, що це було моторошно непристойно — ніби їх одягав хтось із розсунутими ногами, який сидів на колінах.
  «Ні», — видихнув Тейліз, помітивши те, що було на підлозі біля стільця: тарілку з недоїденим печивом.
  Її серце забилося швидко; її дихання стало поверхневим. Хтось був у квартирі минулої ночі! Вони переставили її одяг, з’їли печиво.
  Не шести футів від неї!
  Телефон, телефон. . . де той проклятий телефон?
  Тейліз потягнулася до сукні на підлозі.
  Потім завмерла. не треба! Він — вона гадала, що зловмисник був чоловіком — торкнувся його.
  Боже . . . Вона побігла до шафи, одягла джинси та світшот Нью-Йоркського університету, а потім взула першу пару кросівок, які знайшла.
  Вийди! Геть зараз! Сусіди, поліція. . .
  Стримуючи сльози від переляку, вона вийшла зі спальні, а потім помітила, що одна з шухляд комода була напіввідкрита. Там вона зберігала свою білизну. Вона помітила щось сміливо барвисте всередині.
  Вона повільно підійшла, повністю відкрила його й подивилася вниз. Вона задихнулася, і нарешті сльози вирвалися.
  Поверх її трусиків була сторінка з газети. Це не те, що вона читала, тому він приніс би його з собою. На ньому помадою — відтінком, який вона любила, Жорстоко-рожевий — було написано три слова:
  розрахунок.
  — Слюсар
  Аннабель Таліз розвернулася, щоб помчати до вхідних дверей. Вона пройшла близько десяти футів, перш ніж швидко зупинилася.
  Вона помітила три речі:
  Одна з них полягала в тому, що тримач м’ясного ножа, який стояв на острові в маленькій кухні, мав порожній отвір у верхньому правому куті, де лежало найбільше лезо.
  Друге – шафа в коридорі, який вів до вхідних дверей, була відкрита. Таліз завжди тримав його закритим. У рамі був автоматичний вимикач, так що коли ви відкриваєте двері, лампочка всередині горить. Однак тепер у шафі було темно. Щоб дістатися до вхідних дверей, їй доведеться пройти повз нього.
  По-третє, два засуви на дверях були повернуті в замкнене положення.
  Це означало, що чоловік, який вліз, не мав ключів, усе ще був тут.
  OceanofPDF.com
  2.
  ТАдвокат захисту, підійшовши до порожнього місця для свідків, біля якого сидів Лінкольн Райм у своєму моторизованому інвалідному візку, сказав: «Містере. Райм, я нагадаю тобі, що ти все ще під присягою».
  Райм насупився й перевів погляд на міцно збудованого чорноволосого адвоката на прізвище Кофлін. Рима вплинула на задумливий вираз. «Я не знав, що щось могло статися, щоб пошкодити присягу».
  Суддя ледве посміхнувся? Райм не бачив чітко. Він знаходився на першому поверсі зали суду, а суддя був значно вище і майже позаду нього.
  Присяга в суді завжди вважала Райма непотрібним ковтком, навіть із вирваним словом «хай допоможе тобі Бог».
  Ви урочисто присягаєте говорити правду, всю правду і нічого, крім правди?
  Чому клятва мала бути урочистою? І коли хтось підтвердив першу «істину», чи був сенс переборщити? Як щодо: «Ти присягаєшся, що не будеш брехати? Якщо ви це зробите, ми вас заарештуємо».
  Більш ефективний.
  Тепер він поступився. «Я підтверджую, що перебуваю під присягою».
  Суд проходив у Верховному суді Нью-Йорка, який, незважаючи на назву, фактично був судом нижчого рівня в штаті. Кімната була обшита дерев’яними панелями й потерта, стіни увішані фотографіями юристів, які були зроблені за минулі роки, здавалося, ще з часів Реконструкції. Однак сам процес був чистим двадцять першим століттям. На столах обвинувачення та захисту стояли комп’ютери та планшети — у судді також був тонкий монітор високої чіткості. У кімнаті не було жодної юридичної книги.
  Присутніх було близько тридцяти глядачів, більшість з яких прийшли, щоб побачити сумнозвісного підсудного, хоча, можливо, деякі сподівалися побачити Райма.
  Кофлін, якому Райм підрахував приблизно п’ятдесят, сказав: «Я перейду до суті свого перехресного допиту». Він гортав нотатки. Можливо, книжок не було, але Райм легко помітив сотню фунтів дурниці між столами захисту та обвинувачення.
  «Дякую, сер», — сказав суддя.
  Бути криміналістом, криміналістом, який допомагає у кримінальному розслідуванні, лише частково стосується лабораторії; іншим аспектом роботи є виконання. Прокурору потрібен свідок-експерт, щоб чітко представити висновки та терпляче та ефективно парирувати нападки адвоката захисту на ваші висновки. Під час редиректу хороший прокурор іноді може реабілітувати свідка, якого побив захист, але краще не потрапляти в скрутне становище. За своєю природою Лінкольн Райм був замкнутим і понад усе любив проводити час у лабораторії, але він не був повністю замкнутим у собі. Хто не насолоджується невеликим виступом перед присяжними та спарингом з адвокатом підсудного?
  «Ви свідчили безпосередньо, що на місці злочину, де було вбито Леона Мерфі, не залишилося відбитків пальців мого клієнта, чи не так?»
  "Ні, я не зробив."
  Кофлін нахмурився, дивлячись на жовтий блокнот, який міг містити проникливі нотатки або міг містити каракулі чи рецепт яловичої грудинки. Рима трапилася голодною. Була десята ранку, і він пропустив сніданок.
  Кафлін глянув на свого клієнта. Буряк Віктор Антоній , п'ятдесят два. Темноволосий, як і його мундштук, але більший, зі слов’янськими рисами обличчя та блідою шкірою. Він був одягнений у пошитий темно-сірий костюм і бордову жилетку. Обличчя Буряка було на диво безстрашне. Райм міг уявити, як він подає млинці на зборі коштів у церковному підвалі, згадує кожного з батьків по іменах і дає дітям додаткову порцію сиропу.
  «Ви хочете, щоб я перечитав вам ваші свідчення?» Кофлін, який завис біля Райма, як акула біля друга, підняв долоню.
  "Нема потреби. Я це пам'ятаю. Я заявив — під присягою, просто заспокою вас, — що з відбитків пальців, зібраних на місці вбивства Леона Мерфі, жоден із відбитків пальців не може бути ідентифікований як ваш клієнт.
  «У чому саме різниця?»
  «Ви сказали, що я засвідчив, що ваш клієнт не залишив відбитків пальців на місці події. Він цілком міг залишити їх мільйон. Команда зі збору доказів просто не знайшла жодного».
  Кафлін закотив очі. «Рухайся до удару».
  Суддя Вільямс сказав присяжним: «Ви проігноруєте відповідь містера Райма. Але спробуйте ще раз, містере Кафлін.
  З пригніченим виглядом Кафлін сказав: Райм, жодних відбитків пальців мого клієнта не було виявлено на місці злочину, де застрелили засудженого злочинця Леона Мерфі, чи не так?»
  «Я не можу відповісти, тому що я не можу сказати, чи була жертва засудженим чи ні».
  Кафлін зітхнув.
  Суддя заворушився.
  Райм сказав: «Я згоден із твоєю частиною речення «були виявлені».
  Кофлін і Буряк переглянулися. Клієнт сприйняв це краще, ніж його адвокат. Адвокат повернувся до свого столу й глянув униз.
  Райм поглянув на присяжних і побачив, що більше кількох дивляться в його бік. Їм буде цікаво його стан. Деякі адвокати, як він чув, приватно скаржилися на його присутність, враховуючи те, що він був хворим на чотири плечі і давав свідчення в інвалідному візку — що, на їхню думку, викликало співчуття сторони обвинувачення.
  Але що він міг зробити? Він був прикутий до інвалідного візка. Він був криміналістом.
  Очі Райма кружляли на підсудного. Буряк був унікальною фігурою в історії організованої злочинності регіону. Він володів кількома підприємствами в місті, але не так заробляв більшу частину своїх грошей. Він запропонував унікальну послугу в злочинному світі, яка, ймовірно, коштувала більше життів, ніж будь-яка інша організована злочинна група в надзвичайно кримінальній історії Нью-Йорка.
  Народ штату Нью-Йорк проти Віктора Буряка , однак, не мав до цього жодного стосунку. Йшлося про один інцидент, один злочин, одне вбивство.
  Леона Мерфі застрелили приблизно через тиждень після зустрічі з менеджером складу, яким володів Буряк. Мерфі був психопатом, який вважав себе нащадком Westies, жорстокої ірландської банди, яка колись правила Пекельною кухнею на Мангеттені. Мерфі зробив рекламну пропозицію, запропонувавши захист менеджеру складу.
  Дуже погана бізнес-ідея, продавати цей конкретний продукт цьому конкретному споживачеві.
  Кафлін запитав: «Ви знайшли сліди біля тіла Леона Мерфі?» Чи біля місця, де знайшли гільзу?»
  «Біля тіла поле було трав'яне, слідів не було виявлено. Біля гільзи експерти зі збору речових доказів виявили сліди, але через нещодавній дощ визначити тип взуття було неможливо».
  — Отже, ви не можете засвідчити, що сліди мого клієнта були знайдені на місці злочину?
  «Ви не думаєте, що це можна зробити з мого попереднього коментаря?» — уїдливо запитав Райм. Він зрозумів, що нікого не хвилює знущання адвокатів. За це їм платять.
  "Містер. Райме, чи відділ криміналістики NYPD регулярно збирає ДНК на місці злочину?»
  "Так."
  «А чи знайшли ви ДНК мого клієнта на місці вбивства Леона Мерфі?»
  "Немає."
  "Містер. Риме, ти аналізував кулю, яка вбила містера Мерфі, правда? Тобто свинцевий слизень?»
  "Так."
  — І гільзу ви теж аналізували?
  "Це правильно."
  «І ще раз, який це був калібр?»
  «Дев'ятиміліметровий парабелум».
  «І ви засвідчили, що нарізи та нарізи ствола вказують на те, що пістолет був Глок сімнадцять».
  «Глок однозначно, швидше за все модель сімнадцять».
  "Містер. Райм, чи перевіряли ви чи будь-які слідчі, з якими ви працювали, записи про вогнепальну зброю в будь-яких державних чи федеральних базах даних щодо мого клієнта?»
  "Так."
  «І чи був у нього «Глок», а саме модель сімнадцять?»
  «Я поняття не маю».
  «Поясніть, містере Райм».
  «Він може мати дюжину».
  — Ваша честь, — сказав Кафлін. Здавалося, що він був злегка уражений тим, що Райм поводився з ним так несправедливо.
  Віктор Буряк був на межі посмішки?
  "Містер. Рима». Суддя втомлювався.
  «Він запитав, чи є у нього Glock, і я заявив, що поняття не маю. Що я не роблю. Я можу засвідчити, що записи показують, що в штаті Нью-Йорк він не володіє жодним юридично зареєстрованим Glocks».
  Адміністратор прокурора Селларс сказав: «Ваша честь, захист відхиляється від внеску капітана Райма у справу, а не від записів про придбання вогнепальної зброї. Це стосується виключно його досвіду в речових доказах».
  Кофлін сказав: «Дозвольте мені закласти цю основу, ваша честь. За мить буде зрозуміло, куди я йду».
  Райм подивився на його гострі очі й замислився, що це може бути за призначенням.
  «Продовжуйте. . . в дану хвилину."
  "Містер. Резюмуючи, не могли б ви підтвердити, що ДНК мого клієнта не було знайдено ні на місці тіла, ні на місці гільзи?»
  «Правильно».
  «Або на корпусі чи гільзі».
  "Це правда."
  «І його слідів і відбитків пальців не було знайдено ні в одному місці?»
  «Правильно».
  «І жодних волокон чи волосків, які можна було б відстежити, там не було знайдено?»
  «Правильно».
  «І державні та федеральні записи не вказують на те, що він володіє або володів напівавтоматичним пістолетом Glock?»
  «Правильно».
  «Насправді єдиним судово-медичним зв’язком між вбивством Леона Мерфі та моїм клієнтом є кілька піщинок на землі, де була знайдена жертва».
  «Шість», — заперечив Райм. «Більше, ніж кілька».
  Кофлін усміхнувся — це було спрямовано до присяжних. « Шість піщинок.
  «Будь ласка, поясніть ще раз, як цей пісок пов’язує мого клієнта з убивством».
  «Пісок був незвичайного складу. Він складався з дигідрату сульфату кальцію з діоксидом кремнію, а також іншої речовини, C 12 H 24 , приблизно три чверті насичених вуглеводнів і одну чверть ароматичних вуглеводнів».
  — Щодо іншої речовини, як ви її називаєте. Не могли б ви перекласти для нас, будь ласка?»
  «Це особливий сорт дизельного палива».
  «Але чому це пов’язує мого клієнта зі сценою?»
  «Тому що зразки були взяті з вулиці перед його під’їздом у Форест-Хіллс, Квінс, і там було знайдено схожий пісок. Контрольні проби, взяті з місця виявлення тіла, не виявили такого піску».
  «Чи збігався пісок із будинку мого клієнта з тим, що був на місці вбивства Леона Мерфі?»
  Райм вагався. «Слово «збіг» у криміналістиці означає тотожні. Відбитки пальців збігаються. збіги ДНК. Існують такі складні хімічні суміші, що можна сказати, що вони збігаються. У криміналістиці, за винятком таких ситуацій, ми використовуємо слово «асоційований». Ви також можете сказати, що дуже, дуже схожий на».
  Кафлін повторив: «Дуже, дуже... . .' Розумію. Отже, ви не можете засвідчити, що піщинки вдома мого клієнта збігалися з піщинками на місці злочину».
  «Я щойно сказав...»
  Адвокат різко сказав: «Чи можете ви сказати, що піщинки з будинку мого клієнта збігаються з шістьма піщинками, виявленими на місці злочину?»
  Через деякий час Райм сказав: «Ні, я не можу».
  Кафлін провів рукою своє міцне волосся. «Майже готово, містере Райм. Але перед тим, як ви підете, я хотів би поставити вам ще кілька запитань». Швидкий погляд на журі, потім назад. «А це про вас».
  The Midnight Lock і придбати його , відвідайте prh.com/themidnightlock .
  OceanofPDF.com
  Про автора
  Джеффрі Дівер є автором №1 у міжнародному бестселері та лауреатом нагород, автор понад сорока романів, трьох збірок оповідань і публіцистичного видання про право. Його книги продаються в 150 країнах і перекладені на двадцять п'ять мов. Колишній журналіст, народний співак і адвокат, він народився за межами Чикаго та має ступінь бакалавра журналістики в Університеті Міссурі та ступінь права в Університеті Фордхем.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"